HÄMEENKYRÖN MONITOIMIKESKUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HÄMEENKYRÖN MONITOIMIKESKUS"

Transkriptio

1 HÄMEENKYRÖN MONITOIMIKESKUS SELOSTUS TOIMINNALLISUUDESTA JA ARKKITEHTOONISESTA RATKAISUSTA SISÄLTÖ: ESIPUHE... 2 SIJOITTUMINEN... 3 RUOKASALI- TALON SYDÄN... 5 OPPIMISYMPÄRISTÖ... 6 KIRJASTOTILAT... 9 PÄIVÄKOTI ILTAKÄYTTÖ OPPILASHUOLTO-, HALLINTO- JA HENKILÖKUNTATILAT KEITTIÖ JA HUOLTO... 12

2 2 ESIPUHE Nykykoulussa on vallalla avoin oppimisympäristöajattelu, jossa keskiössä onkin oppija ja oppiminen, ei enää opettaja ja opettaminen. Oppimista tarkastellaan kokonaisvaltaisesti oppijan näkökulmasta eri tilanteissa ja ympäristöissä tapahtuvana prosessina, jolloin pääpaino on opetustuntien suunnittelun sijasta opiskeluprosessien ja niiden tukemisen suunnittelussa. Opiskelu on tutkivaa, aktiivista, osallistavaa ja yhteistoiminnallista, jossa luodaan verstaana toimimisen ilmapiiri, jolloin avoimet tilat ovat kaikille yhteisiä, kodikkaita ja virikkeitä täynnä. Oppiaineiden sijasta opiskellaan mahdollisuuksien mukaan ongelmalähtöisesti, kokonaisuuksia hahmottaen ja eri aineita integroiden. Oppikirjoja ja -materiaaleja on yhden sijasta useita ja niitä hyödynnetään vertaillen ja soveltaen. Opiskelu ei tapahdu yksinomaan luokkahuoneessa, vaan erilaisia oppimisympäristöjä hyödyntäen ja yhdistellen. Opettajilla on mahdollisuus tehdä yhteistyötä yli oppiainerajojen ja erilaisten toimijoiden kanssa. Oppimisympäristöajattelu on toisenlainen tapa suunnitella ja toteuttaa opetusta, eikä sen ensimmäinen sovellusvaihe vaadi juuri muuta kuin omien ajattelumallien uudelleen säätämistä. Yksinkertaisimmillaan on kyse sitä, ettei suunnitellakaan enää opettajan toimintaa (opetusta) vaan oppilaan toimintaa (opiskelua ja oppimista). Näitä menetelmiä varten olemme suunnitelleet kouluhankkeita 1990-luvulta alkaen. Sääksjärven koulu Lempäälässä oli urani ensimmäinen jossa näitä ajatuksia toteutettiin. Hanke oli erittäin opettavainen ja silloisena opetushallituksen akvaariokouluna loi pohjaa koko koulumaailman muutokselle. Kaikissa 20 vuoden aikana suunnittelemissani yli 30 koulussa on toteutettu ainakin joitain avoimen oppimisympäristön tilaratkaisuja. Usein seinät asettavat rajoituksia, mutta suurimmat esteet avoimuudelle ovat vanhat toimintakulttuurit ja muutosvastarinta uudenlaisille opetustavoille. Hämeenkyrön kunnalle haluamme elinkaarihankkeen palveluntuottajana tarjota mahdollisuuden tehdä monitoimikeskuksesta uudenlaisen koulusuunnittelun ja oppimisympäristön keulakuvan! Urjalassa Mikko Uotila Arkkitehti SAFA Kuva Paattisten koulun kirjastosta ja oppilaiden jakkaraseinästä

3 3 SIJOITTUMINEN Monitoimikeskuksen päälähestymissuunta on Kyrönsarventieltä. Tiestä katsoen ensimmäisenä olevat kirjastotilat jakavat pihamaan koulun ja päivähoidon kokonaisuuksiksi sekä tarjoavat kuntalaisille helposti lähestyttävän sisääntulon rakennukseen. Kirjastopääty voi luoda taiteilijan käsissä kasvot rakennukselle. Pääty tarjoaa mahdollisuuden luoda paikkaan kokonaistaideteos betonielementtipintaan esimerkiksi graafisen betonin avulla. Aiheena voisi olla vaikkapa ajatteleminen ja mielen liikkeet. Rakennuksen pääakselin päissä ovat kirjasto ja liikuntahalli. Näiden väliin jää ruokasali näyttämöineen. Itäpuolella on sarvenmuotoinen päivähoito-osa. Länsipuolella ovat koulun opetustilat oppisoluineen sekä iltakäytön tiloja. Toiseen kerrokseen rakennuksen keskivaiheille sijoittuvat koulun hallinnolliset tilat. Sisäänkäynnit on merkitty punaisilla sisennetyillä kahden kerroksen korkuisilla katetuilla osilla. Ikkunoita on sijoitettu enimmäkseen sisennettyihin tai katoksilla suojattuihin suojaisiin ulkotiloihin, jolloin vältytään ylimääräiseltä auringon paisteen aiheuttamalta lämpökuormalta. Energian keräämistä varten voidaan katolle asentaa aurinkopaneeleita. Sisätiloissa on hyödynnetty väliseinäikkunoin valoisiin tiloihin avautuvia käyttötiloja. Energiansäästön ohessa ratkaisu luo yhteenkuuluvuutta ja yhteisöllisyyttä, kun eri toiminnot näyttäytyvät tiloista toisiin.

4 4 Uusi rakennus on sijoitettu siten, että nykyisiä rakennuksia ei tarvitse purkaa rakennusaikana. Tällöin väistötiloja ei tarvita koulun ja kirjaston toimintoihin. Koulun piha avautuu kokonaan koulun sisäänkäyntisyvennyksestä, jolloin valvonta on helppoa. Myöskään päiväkodin pihaan ei jää katveisia huonosti valvottavia pihasopukoita. Vuorohoito pihoineen on saattoliikenteen helposti saavutettavissa, jolloin poikkeaviin aikoihin kuljetettavat lapset pääsevät lähemmäksi omaa hoitopaikkaansa. Rakennuksen huolto ja henkilökunnan paikoitus ovat tontin pohjoislaidalla. Päivähoidon saattajat ja kirjaston kävijät saapuvat Kyrönsarventien kautta. Koulun bussiliikenne sijoitetaan pääväylän varteen omaksi vyöhykkeekseen aidalla eroteltuna.

5 5 RUOKASALI- TALON SYDÄN Ruokasali muodostaa rakennuksen osia yhdistävän korkean päätilan keskiöön koululaisten ja päiväkoti-ikäisten välille. Käynti sinne on myös pääovesta suoraan kirjaston suunnalta. Toisessa kerroksessa on päätilaan yhteys suoraan henkilökunnan tiloista. Päätila on näyttämön ympärillä, ja esityksiä voi myös seurata toisen kerroksen parvelta. Näyttämö voidaan avata kahteen suuntaan: ruokatilaan ja liikuntasaliin. Ruokasalissa näyttämö toimii kiinteällä korokkeella aktiivisena ja spontaanina esiintymispaikkana. Toiminnallisesti päätila on iltakäytön ajaksi eristettävissä laskettavilla verkkomaisilla jakoseinillä. Silti kaikkia muita osia rakennuksesta voidaan käyttää omien sisäänkäyntiensä kautta. Tilan kattoa ja seiniä vaimennetaan miellyttävän äänimaiseman aikaansaamiseksi. Pöytien ryhmittelyllä ja sermeillä voidaan luoda ruokailusopukoita. Rauhallisen tunnelman luojana voidaan käyttää taustaääniä kaiuttimien kautta. Talvella linnunlaulu tai keväällä vaimea Kyröskosken kohina suuntaavat mielen arkisen melun ulkopuolelle. Taiteilijalle inspiraation lähteenä voisi toimia vaikkapa äänenvoimakkuuteen reagoiva väriä vaihtava näyttötaulu. Toteutuksena voi fotokineettinen metelissä kuihtuva kukka sijoittua korkean tilan katseenvangitsijaksi. Ruokailutilanteessa lasten tavoitteena on pitää kukka hengissä ja hiljentyä, jolloin kukka voi hyvin.

6 6 OPPIMISYMPÄRISTÖ Oppimisympäristö muodostuu kuudesta eri oppisolusta. Ne sijoittuvat kahteen kerrokseen ja kuhunkin soluun on oma sisäänkäyntinsä. Liikkuminen ruokailuun ja muihin tiloihin ohjataan pääportaan kautta. Päätilaan parvelle ja käytäville voidaan kalusteilla luoda innostavia oleskeluryhmiä. Kuvat 2 vuotta sitten valmistuneesta Toivion koulusta aulatilojen oppimiskoloista. Yksi oppisolu on avoin tila, jossa toimii kolme opetusryhmää eli noin 60 oppilasta. Soluun on rakennettavissa 1-3 perinteistä luokkahuonetta tai yksi kokonaan avoin tila. Ehdotuksessamme soluun kuuluu kaksi erikokoista tilaa, jotka yhdistyvät väliseinäikkunoin. Käytävällä on naulakot ja wc-tilat.

7 7 Oppiainekeskeisessä opetuksessa joutuu koulussa kärsimään etenkin se osa oppilaista, joille luontaisempi tapa oppia olisi toiminnallisuus ja tutkiva oppiminen. Siksi kaikkiin tiloihin luodaan vapaata toimintatilaa, eriyttämistilaa ja avointa käytävätilaa, joissa voidaan toimia erilaisissa ryhmissä käyttäen uudenlaisia toiminnallisia opetusmenetelmiä. Toisaalta keinoja rauhalliseen itsenäiseen toimimiseen löytyy tilasta myös. Soluihin sijoittuvat varastot ovat avoimia opetustiloihin avautuvia tieto- ja materiaalivarastoja. Varasto yhdistyy tiloihin lasiovien kautta. Niissä voi olla yksi työpiste aikuista tai eriyttämistä tarvitsevaa lasta varten.

8 8 Erillisessä liitteessä on Martelan kaluste-ehdotuksia tilojen irtokalustamiseksi. Tiloissa on esitetty luokkasolujen 1 ja 3 kalustamismahdollisuuksia Martelan Oy:n tuotteilla. Ratkaisulla haluamme haastaa Hämeenkyrön opettajat innovaatiotalkoisiin ja kehittämään uudenlaisia oppimisympäristöjä, jotta kunta voi toimia suunnannäyttäjänä ja edistyksellisenä oppimiskehitystyön lippulaivana.

9 9 KIRJASTOTILAT Oppimisympäristön läheisyyteen sijoittuva kirjasto ruokkii lasten mielenkiintoa. Osa luokkatiloista avautuu kirjastoon sisäikkunoiden kautta, ja yksi opetustila on sijoitettu kirjaston aulan yhteyteen. Kirjastoa voidaan käyttää avoimesti aulan sisäänkäynnin kautta tai sitten tuulikaapin kautta pelkästään lehtienlukusalina.

10 10 PÄIVÄKOTI Päivähoidon tilat ovat omassa sarven muotoisessa osassaan yhdistyen muuhun kokonaisuuteen aulan ja ruokatilan kautta. Esikoululaisilla, isommilla ja pienemmillä päiväkotilapsilla sekä erityis- ja vuorohoitolapsilla on omat sisäänkäyntinsä kuraeteisineen ja ulkovarastoineen. Ryhmät sijoitetaan kaartuvalle käytävälle, jolle avautuu pienryhmä-, verstas- ja ryhmätilojen kautta luonnonvaloa. Syvärunkoisen talon sydämeen sijoittuvat lepohuoneet. Pienryhmätiloja erotetaan toisistaan värikkäillä huopapintaisilla paljeseinillä, jotka ovat ääntä vaimentavia. Paljeseinien avulla vierekkäiset ryhmätilat ovat avattavissa isommaksi toimintaympäristöiksi. ESKARIT Päiväkotikäytävä on sisäkatu, joka johtaa suoraan ruoka- tai välipalapöytään.

11 11 ILTAKÄYTTÖ Rakennus mahdollistaa monipuolisen iltakäytön. Liikuntatilan pukuhuoneet ja kädentaitojen opetustilat ovat samalla käytävällä, jonne pääsee suoraan erillisen sisäänkäynnin kautta paikoitusalueen suunnalta. Iltakäytön käytävällä on väestönsuojassa musiikkitila, josta on suora yhteys liikuntasaliin. Liikuntasalin katsomoon pääsee salin kulmasta tai toisen kerroksen parvelta. Katsomo on ulokkeena halliin, jolloin sen alapuolella on tilavaraus teleskooppikatsomoa varten. Tekstiilityön ja kuvataiteen opetustiloilla on yhteinen märkien menetelmien pajatila. Teknisentyön läheisyys sallii poikkitaiteelliset menetelmät. Tilojen järjestystä voidaan vielä muuttaa tarvittaessa. Muut iltakäytön tilat sijoittuvat kirjaston yhteyteen. KÄSITYÖ MUSIIKKI LIIKUNTA KÄSITYÖ KUVATAIDE

12 12 OPPILASHUOLTO-, HALLINTO- JA HENKILÖKUNTATILAT Kaikki hallinnolliset tilat sijoittuvat toiseen kerrokseen, jonne pääsee oman sisäänkäynnin kautta kulkematta oppilaiden silmien ohi. Lasten saavutettavissa nämä tilat ovat helposti sisäkautta. Toisessa väestönsuojassa ovat kaikki aikuisten sosiaalitilat. Tätä tilaa palvelevan parkkipaikkojen läheisyydessä olevan takapihan oven yhteyteen tulee myös huoltotiloja sekä koko taloa palvelevat varastot. Yhteinen aikuisten olohuone on koulun ja päiväkodin välillä. Käytävän toiselle puolelle sijoittuvat oppilashuollon vastaanottotilat ja hallinnolliset toimistohuoneet sekä neuvottelutila. Tähän osaan nousee ruokalakerroksesta hissi. KEITTIÖ JA HUOLTO Huoltopihalla on keittiön ja muun huollon vaatima väljyyttä. Keittiön toiminnallinen ratkaisu esitetään erillisessä liitteessä. Koko ruokahuolto perustuu suljettavaan jakelulinjastotilaan ja astianpalautustilaan. Ne sijoitetaan erilleen siten, että ruoan ottaminen ja astioiden palautus eivät häiritse toisiaan.

tehopinta-ala 140 m2 (20x7=140)

tehopinta-ala 140 m2 (20x7=140) RT 12-11055 KH X0-00494 LVI 00-10483 SIT 12-610082 Hyötyala-käsitettä käytetään rakennushankkeissa, joissa tilan tarve hankesuunnitelmassa kirjataan tilaohjelmana. Hyötyala kuvaa tilaohjelmaan kuuluvien

Lisätiedot

LAAJUUS. LIIKUNTASALILAAJENNUKSEN JÄLKEEN Mitoitusoppilasmäärä (5)

LAAJUUS. LIIKUNTASALILAAJENNUKSEN JÄLKEEN Mitoitusoppilasmäärä (5) 1(5) SIPOONLAHDEN KOULUN LAAJENNUS JA MUUTOSTYÖT HANKESUUNNITELMAN LIITE 4, TILAOHJELMA Nykytilanne Mitoittava oppilasmäärä 475 oppilasta 1-9 koulu, 475 oppilasta, rehtori + n. 30 opettajaa 5 koulunkäynnin-/aamu-

Lisätiedot

TILALUETTELO, UUDISHINTA

TILALUETTELO, UUDISHINTA 27.6.2014 Sivu 1/5 Mika Sutinen Lappeenrannan kaupunki Hanke: 2014 12 Pontuksen päiväkoti-koulu, karsittu 24.6.14 sovitusti Muukontie Vaihe: Hankesuunnittelu Paikkakunta: Lappeenranta Haahtela-ind.: 75,0

Lisätiedot

GRANKULLA SVENSKA SAMSKOLA MEDIATEEKKI LUONNOSVAIHTOEHTO B ALUSTAVA 13.8.2012

GRANKULLA SVENSKA SAMSKOLA MEDIATEEKKI LUONNOSVAIHTOEHTO B ALUSTAVA 13.8.2012 GRANKULLA SVENSKA SAMSKOLA LUONNOSVAIHTOEHTO B ALUSTAVA 13.8.2012 Näkymä lukion mediateekin sisäänkäynnistä GRANKULLA SVENSKA SAMSKOLA, VAIHTOEHTO B Lukion mediateekille rakennetaan uudisrakennusosa E-

Lisätiedot

TILAOHJELMA Esiopetus, perusopetus ja lukiokoulutus

TILAOHJELMA Esiopetus, perusopetus ja lukiokoulutus 1(3 TILAOHJELMA Esiopetus, perusopetus ja lukiokoulutus Toiminnan järjestäjä Osoite Puhelin(vaihde Telekopionumero Yhteyshenkilö Sähköpostiosoite Puhelin Gsm Oppilaitos Osoite Hanke Yhteishanke Päivämäärä

Lisätiedot

Tilojen käyttäjiä yhteensä, ei sis. Henkilökuntaa 1308 henkilökuntaa n. 150

Tilojen käyttäjiä yhteensä, ei sis. Henkilökuntaa 1308 henkilökuntaa n. 150 Leppävaaran koulukeskus - koulut ja päiväkodit LUONNOS Koulut oppilasmäärä /por por mitoitusoppilasmäärä esiopetusryhmät 18 0 Vera Schulman, Kaisa Peltonen, Johanna Andsten, Eija Riikonen, Jaana Hellinen

Lisätiedot

ESTEETTÖMYYSSELVITYS

ESTEETTÖMYYSSELVITYS esteettömyysselvitys s. 1 / 7 (Mahdollinen kuva kohteesta) ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: _ Kunta: Päivämäärä: esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT Rakennuskohteen nimi: Postinro ja

Lisätiedot

TÄYTETÄÄN AINOASTAAN SARAKE

TÄYTETÄÄN AINOASTAAN SARAKE Opetushallitus 2006 Liite TILANTARVESELVITYS TÄYTETÄÄN AINOASTAAN SARAKE 1) Nykyiset tilat KUNTA:Pyhäranta Mitoitusperuste (oppilasmäärä ja ryhmien määrä): KOULU Ihode vuosiluokat 1-6: 68 4 > 76 (5) vuosiluokat

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy Microkatu 1, Technopolis Oyj

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy Microkatu 1, Technopolis Oyj esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy Microkatu 1, Technopolis Oyj Kunta: Kuopio Päivämäärä: 2.11.2016 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opistotie 2

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opistotie 2 esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opistotie 2 Kunta: Kuopio Päivämäärä: 24.11.2016 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT Rakennuskohteen

Lisätiedot

Ruokolahden kunta Kh. 5.2.2015 / 38 1 Kv. 9.2.2015 / 10. Olemassa olevista kunnan omistamista tiloista käytetään seuraavat tilat:

Ruokolahden kunta Kh. 5.2.2015 / 38 1 Kv. 9.2.2015 / 10. Olemassa olevista kunnan omistamista tiloista käytetään seuraavat tilat: Ruokolahden kunta Kh. 5.2.2015 / 38 1 KIRKONKYLÄN KOULUN TILAVAIHTOEHDOT KUNNANHALLITUS 5.2.2015 Vaihtoehto VE 1 Olemassa olevista kunnan omistamista tiloista käytetään seuraavat tilat: Rasilan päiväkoti

Lisätiedot

MONIO TAVOITTEELLINEN TILAOHJELMA

MONIO TAVOITTEELLINEN TILAOHJELMA MONIO TAVOITTEELLINEN TILAOHJELMA 30.5.2017 13.6.2017 / Muutettu erityisvarusteltujen oppimistilojen hyötyala s.4 20.6.2017 / Lisätty tiedot väestönsuojasta ja teknisistä varauksista s.6 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

GRANHULTIN KOULU Tilojen muutokset

GRANHULTIN KOULU Tilojen muutokset POHJAKERROS 2.11.2017 KOULUSELVITYS SKOLCENTRUM / GRANHULTSSKOLAN GRANHULTIN KOULU Tilojen muutokset Esiopetus sekä alakoulun 1-2 luokat on merkitty pohjapiirustuksiin harmaalla rasterilla. Muutokset tiloittain:

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Kuopion Musiikkikeskus, Kuopionlahdenkatu 23 C

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Kuopion Musiikkikeskus, Kuopionlahdenkatu 23 C esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Kuopion Musiikkikeskus, Kuopionlahdenkatu 23 C Kunta: Kuopio Päivämäärä: 4.1.2017 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT Rakennuskohteen

Lisätiedot

Kangasalan Lamminrahkan koulukeskus yleinen arkkitehtuurikilpailu

Kangasalan Lamminrahkan koulukeskus yleinen arkkitehtuurikilpailu 1 Kangasalan Lamminrahkan koulukeskus yleinen arkkitehtuurikilpailu Palkintolautakunnan vastaukset 12.8.2019 mennessä esitettyihin kysymyksiin Kysymys 1. Vastaus 1. Nimimerkki: 337869 Kilpailuohjelman

Lisätiedot

NIKKILÄN SYDÄMEN LAAJENTAMINEN VAIHE 2 ARK-HOUSE ARKKITEHDIT OY

NIKKILÄN SYDÄMEN LAAJENTAMINEN VAIHE 2 ARK-HOUSE ARKKITEHDIT OY NIKKILÄN SYDÄMEN LAAJENTAMINEN VAIHE 2 ARK-HOUSE ARKKITEHDIT OY Nykytilanne Mitoittava oppilasmäärä 740 oppilasta 7-9 koulu, 740 oppilasta, 2 rehtoria, n.80 opettajaa Muu henkilökunta n.30 henkeä HANKESUUNNITELMAN

Lisätiedot

Ruotsinkielinenkielinen koulukeskus Tilaohjelma ISO RKK, VE1

Ruotsinkielinenkielinen koulukeskus Tilaohjelma ISO RKK, VE1 Tilakonsultit TM2 Oy Loviisan kaupunki 5.11.2015 Ruotsinkielinenkielinen koulukeskus Tilaohjelma ISO RKK, VE1 Oppilasmäärät Koulun oppilasmäärä yhteensä 694 Alakoulu 200 Haddom 58 Tessjö 46 Yläkoulu 270

Lisätiedot

Sammontalo viitetilaohjelma. Sammontalo. Päiväkoti 1618

Sammontalo viitetilaohjelma. Sammontalo. Päiväkoti 1618 Sammontalo viitetilaohjelma Päiväkoti, 228 lasta, 11 ryhmää Esiopetus, 120 oppilasta, 6 ryhmää Peruskoulu 1. 9. luokka, 1000 oppilasta, joista 50 ERLO ja 30 PEVA Kirjasto, 32 000 nidettä Nuorisotoimi,

Lisätiedot

KESKUSTAKIRJASTON YLEISSUUNNITELMA KESKUSTAKIRJASTON HANKESUUNNITELMA LIITE 5, VIITESUUNNITELMAT

KESKUSTAKIRJASTON YLEISSUUNNITELMA KESKUSTAKIRJASTON HANKESUUNNITELMA LIITE 5, VIITESUUNNITELMAT KESKUSTAKIRJASTON YLEISSUUNNITELMA KESKUSTAKIRJASTON HANKESUUNNITELMA LIITE 5, VIITESUUNNITELMAT Keskustakirjaston arkkitehtuuri perustuu rakennuspaikan ja tulevaisuuden kirjastototoimintojen kohtaamiseen

Lisätiedot

ILO OPPIA! Uuden koulun monikäyttöisyys ja toiminnallisuus

ILO OPPIA! Uuden koulun monikäyttöisyys ja toiminnallisuus TIINA MYLLYNEN Suunnittelija Kuvissa: Ojanperänkankaan koulu, Liminka ILO OPPIA! Uuden koulun monikäyttöisyys ja toiminnallisuus 13.09.2018 TIINA MYLLYNEN 13.9.2018 ILO OPPIA! Uuden koulun monikäyttöisyys

Lisätiedot

Saukonpuiston koulun laajentaminen Asemakaavatyö Viitesuunnitelma

Saukonpuiston koulun laajentaminen Asemakaavatyö Viitesuunnitelma Saukonpuiston koulun laajentaminen Asemakaavatyö 8569 Viitesuunnitelma Tilatakomo Oy 31.1.2017 108,9 I I I 106 1 UUDISVAIHTOEHTO/ LAAJUUS: 111,4 4 3. KRS: 1155 kem2 2. KRS: 2520 kem2 1. KRS: 2950 kem2

Lisätiedot

STRATEGIENEN KIINTEISTÖSELVITYS, Liite 4 Viitesuunnitelmat, vaihtoehdot A - D

STRATEGIENEN KIINTEISTÖSELVITYS, Liite 4 Viitesuunnitelmat, vaihtoehdot A - D 0 m m 0 m 8 m 00 m 8 m 86 m 8 m 6 m m 6 m : 80 m m m : 0 m : 668 m : 0 m 6 :6 68 m :0 86 m : m 0 6 0 8 6 6 6 :86 66 m, 8 6 6 6 0 6 0 0 8 8 8 80 0 6 0 8 8 8 0 6 8:: 8::8 : Golfkenttä, 6,,6 Saksa 6 8,,,,0,,,,0,,

Lisätiedot

Tilattavan siivouspalvelun kuvaus ja vähimmäisvaatimukset Liite 1

Tilattavan siivouspalvelun kuvaus ja vähimmäisvaatimukset Liite 1 Loimaan kaupunki Tilattavan siivouspalvelun kuvaus ja vähimmäisvaatimukset Liite 1 1.YHTEISKOULU, HIRVIKOSKEN YHTENÄISKOULU JA KESKUSKOULU Työkorkeus ylläpitosiivouksessa on ylettyvyyskorkeus, harvemmin

Lisätiedot

KANGASALAN TOIMIPISTE

KANGASALAN TOIMIPISTE KANGASALAN TOIMIPISTE Sijainti: Toiminnot: Sahalahdentie 22, 36270 Kangasala Elintarvikealan perustutkinto Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto Kone- ja metallialan perustutkinto Matkailualan

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opiskelijankatu 3

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opiskelijankatu 3 esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opiskelijankatu 3 Kunta: Varkaus Päivämäärä: 13.12.2016 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT

Lisätiedot

Tilaohjelma 4.2.2014 Nikkilän sydän, 1 vaihe Luokkatilat: Aineluokat: Teorialuokat: Erityisopetus: Aulat ja käytävät Liikuntatilat Muut tilat:

Tilaohjelma 4.2.2014 Nikkilän sydän, 1 vaihe Luokkatilat: Aineluokat: Teorialuokat: Erityisopetus: Aulat ja käytävät Liikuntatilat Muut tilat: Liite 1 Tilaohjelma 4.2.2014 Nikkilän sydän, 1 vaihe Tilojen määrä hym2 (á) hym2 yhteensä Huom! Luokkatilat: Aineluokat: Musiikki 2 77,00 154 Tekstiilityö 2 92,50 185 Kuvataide 2 100,00 200 Fysiikka/kemia

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Haukisaarentie 2

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Haukisaarentie 2 esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Haukisaarentie 2 Kunta: Iisalmi Päivämäärä: 9.11.2016 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT

Lisätiedot

Koulujen tilatehokkuutta metsästämässä

Koulujen tilatehokkuutta metsästämässä Koulujen tilatehokkuutta metsästämässä Uusien oppimisympäristöjen edut Raila Oksanen, johtava konsultti, FCG Konsultointi Mikko Kaira, toimialajohtaja, FCG Suunnittelu ja tekniikka & FCG Suunnittelu ja

Lisätiedot

TAHINIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

TAHINIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA TAHINIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA TAHINIEMEN PÄIVÄKOTI Päiväkotimme sijaitsee Tahiniemessä, Pieksäjärven rannalla, rauhallisella omakotialueella. Lähistöllä on uimaranta ja metsikköä,

Lisätiedot

Puolalan koulun peruskorjaus. Opettajien, oppilaiden ja huoltajien toiveita

Puolalan koulun peruskorjaus. Opettajien, oppilaiden ja huoltajien toiveita Puolalan koulun peruskorjaus Opettajien, oppilaiden ja huoltajien toiveita Huoltajien toiveita Kerätty vanhempainilloissa elokuussa 2017 HUOLTAJIEN MIELESTÄ TÄRKEIMMÄT ASIAT Turvallisuus: portaiden merkintä

Lisätiedot

HUONETILAOHJELMA Sivu 1 (5)

HUONETILAOHJELMA Sivu 1 (5) HUONETILAOHJELMA Sivu 1 (5) hankenumero: MATINKYLÄN ELÄ JA ASU SENIORIKESKUS Asuntoja: 1 x 23 + 5 x 28 163 (yksiöitä a 25m2) Henkilökunta: yhteensä noin 145, luku sisältää alueellisen kotihoidon ja tukipalvelujen

Lisätiedot

KIINTEISTÖJEN TILAT Liite 6 1(74)

KIINTEISTÖJEN TILAT Liite 6 1(74) 1(74) ANTTILAN PÄIVÄKOTI Siivottava pinta-ala 484 Tiedot ovat puutteellisia Numero Tila m² Ikkuna 123 Käytävä 13,5 5 x vko Upofloor, Lifeline ei ei ei 3 Siivoustiheys lattiamateriaali Lamput iv-päät. Matto

Lisätiedot

Tilat ja opetussuunnitelmien perusteet

Tilat ja opetussuunnitelmien perusteet Tilat ja opetussuunnitelmien perusteet Eija Kauppinen 13.4.2016 Perusopetuksen oppimiskäsitys Oppilas on aktiivinen toimija ja oppii asettamaan tavoitteita, ratkaisemaan ongelmia ja toimimaan muiden kanssa.

Lisätiedot

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m Spittelhof Estate Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor Spittelhof Estate on Peter Zumthorin suunnittelema maaston mukaan porrastuva kolmen eri rakennuksen muodostama kokonaisuus Biel-Benkenissä, Sveitsissä.

Lisätiedot

Tontti/nro. Viranomaisten merkintöjä. Piirustuslaji Liite Piirustuksen sisältö. Huonetilaohjelma. Sivumäärä: Nimiö + 11.

Tontti/nro. Viranomaisten merkintöjä. Piirustuslaji Liite Piirustuksen sisältö. Huonetilaohjelma. Sivumäärä: Nimiö + 11. ALUSTAVA..0 Kaupunginosa/kylä Lauttaranta 9 Rakennustoimenpide Uudisrakennus Rakennuskohteen nimi ja osoite Syvälahden koulu ja päiväkoti Vanha Kakskerrantie 8 0900 Turku Kortteli/tila Tontti/nro Viranomaisten

Lisätiedot

08.46 Tulevaisuuden koulu 3 Terva-Toppilan koulu, olemassa oleva tilanne 1:1,33, 1:1,27, 1:200 15.9.2009

08.46 Tulevaisuuden koulu 3 Terva-Toppilan koulu, olemassa oleva tilanne 1:1,33, 1:1,27, 1:200 15.9.2009 3 Terva-Toppilan koulu, olemassa oleva tilanne 1:1,33, 1:1,27, 1:200 ryhmätyöparvi sähköpistokkeet kalusteessa aukko alas liukumäki alas tutkimusparvi sähköpistokkeet pöydän kannessa luokka luokka luokka

Lisätiedot

Sammontalo. Koulun henkilökunta

Sammontalo. Koulun henkilökunta Sammontalo Koulun henkilökunta Koulun henkilökunnan kuuleminen Kysely oli avoinna 12.4.-23.4.2019 Kyselyyn tuli yhteensä 228 karttamerkintää, 55 koulun henkilökuntaan kuuluvaa vastasi ja 91 kävi tutustumassa

Lisätiedot

Oppimisympäristöajattelu oppimisen tukena

Oppimisympäristöajattelu oppimisen tukena Oppimisympäristöajattelu oppimisen tukena kaisa vähähyyppä, opetusneuvos, opetushallitus Oppiminen on tapahtuma tai tapahtumasarja, jossa oppija saavuttaa uusia taitoja tai tietoja jostain aiheesta. Opittu

Lisätiedot

Koulun nimi: Salpausselän koulu

Koulun nimi: Salpausselän koulu Toimintakulttuurin merkitys ja kehittäminen Voidaan kehittää Toimintakulttuuria muovaavat tiedostetut ja tiedostamattomat, joskus tahattomat tekijät Aikuisten tapa toimia välittyy oppilaille (arvot, asenteet,

Lisätiedot

3. EDELLISEN KOKOUKSEN PÖYTÄKIRJAN HYVÄKSYMINEN

3. EDELLISEN KOKOUKSEN PÖYTÄKIRJAN HYVÄKSYMINEN 1 (3) PÖYTÄKIRJA 24.9.2018 Hausjärven kunta Ryttylän koulu SUUNNITTELUTOIMIKUNNAN KOKOUS NRO 2 Aika: 24.9.2018 KLO 14.00 Paikka: Läsnä: Hausjärven kunnantalo, Keskustie 2-4, Oitti Pekka Määttänen, kunnanjohtaja

Lisätiedot

Rakennetun ympäristön esteettömyys. Saija Sikkilä, suunnittelija, Kynnys ry / Kynnys konsultit, 8.3.2011 Vapaan sivistystyön esteettömyys

Rakennetun ympäristön esteettömyys. Saija Sikkilä, suunnittelija, Kynnys ry / Kynnys konsultit, 8.3.2011 Vapaan sivistystyön esteettömyys Rakennetun ympäristön esteettömyys Saija Sikkilä, suunnittelija, Kynnys ry / Kynnys konsultit, 8.3.2011 Vapaan sivistystyön esteettömyys Fyysinen esteettömyys Jne. Tiedonsaannin esteettömyys Saavutettavuus

Lisätiedot

kpl m²/kpl m² m² yhteensä (kpl) (kpl) (m²) m² yhteensä Huom. kokovertailu m²

kpl m²/kpl m² m² yhteensä (kpl) (kpl) (m²) m² yhteensä Huom. kokovertailu m² Sammontalo viitetilaohjelma Päiväkoti, 228 lasta, 11 ryhmää Esiopetus, 120 oppilasta, 6 ryhmää Peruskoulu 1. 9. luokka, 1000 oppilasta, joista 50 ERLO ja 30 PEVA Kirjasto, 32 000 nidettä Nuorisotoimi,

Lisätiedot

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia. Erja Vitikka 25.11.2014

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia. Erja Vitikka 25.11.2014 Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia Erja Vitikka 25.11.2014 1 Ops-uudistuksen keskeisiä lähtökohtia Pedagoginen uudistus Siirtyminen kysymyksestä MITÄ opitaan? Kysymykseen MITEN opitaan?

Lisätiedot

Sälinkään koulun ja päiväkodin hankesuunnitelma / Maankäyttölautakunnan lausunto

Sälinkään koulun ja päiväkodin hankesuunnitelma / Maankäyttölautakunnan lausunto Maankäyttölautakunta 101 16.09.2015 Sälinkään koulun ja päiväkodin hankesuunnitelma / Maankäyttölautakunnan lausunto 48/10.03.02/2015 Maankäyttölautakunta 101 Mäntsälän kunta/tekniset palvelut pyytää maankäyttölautakunnan

Lisätiedot

KANNELMÄEN PERUSKOULU, PERUSKORJAUS

KANNELMÄEN PERUSKOULU, PERUSKORJAUS KANNELMÄEN PERUSKOULU, PERUSKORJAUS RUNONLAULAJANTIE 40 00420 HELSINKI Bruttoala 5410 Valmistunut 2009 KOULUN PÄÄSISÄÄNKÄYNTI KOHDE Koulu on rakennettu vuonna 1966 Etelä-Kaarelan Yhteiskouluksi. Rakennuksen

Lisätiedot

LO OTA HUPISAARET. ASEMAPIIRUSTUS 1:500 bruttoala: 1 445m tilavuus: 7 670m3 L O O T A 2/5 +5,7 5 TEATTERIAUKIO +7,0 +7,9 +6,1 P +5,5

LO OTA HUPISAARET. ASEMAPIIRUSTUS 1:500 bruttoala: 1 445m tilavuus: 7 670m3 L O O T A 2/5 +5,7 5 TEATTERIAUKIO +7,0 +7,9 +6,1 P +5,5 L O O T A / ajanmukaistaa Hupisaarten kesäteatterin nykyaikaiseksi ja monipuoliseksi esitystaiteiden keskukseksi ja oululaisten kesäiseksi olohuoneeksi. Rakennus on kutsuva ja hyvin havaittavissa päälähestymisreitiltä

Lisätiedot

PORVOON ELINKAARIHANKKEET 2014 / SUUNNITTELUOHJE 2

PORVOON ELINKAARIHANKKEET 2014 / SUUNNITTELUOHJE 2 Suunnitteluohje 2 1(6) PORVOON ELINKAARIHANKKEET 2014 / SUUNNITTELUOHJE 2 Yleistä Tämä suunnitteluohje 2 käsittelee rakennusten tilojen suunnittelua ja tilamitoitusta. Ohjeessa on huomioitu asiat, jotka

Lisätiedot

Sammontalo. Päiväkoti 1618 Päiväkoti 1744, Peruskoulu luokka 9081,5 Peruskoulu luokka 9325,95-244

Sammontalo. Päiväkoti 1618 Päiväkoti 1744, Peruskoulu luokka 9081,5 Peruskoulu luokka 9325,95-244 Sammontalo viitetilaohjelma Päiväkoti, 228 lasta, 11 ryhmää Esiopetus, 120 oppilasta, 6 ryhmää Peruskoulu 1. 9. luokka, 1000 oppilasta, joista 50 ERLO ja 30 PEVA Kirjasto, 32 000 nidettä Nuorisotoimi,

Lisätiedot

RASTERI. ALUESUUNNITTELUKILPAILU TURKU ENERGIAN TONTTI, Turku. Turku Energia- aluesuunnittelukilpailu

RASTERI. ALUESUUNNITTELUKILPAILU TURKU ENERGIAN TONTTI, Turku. Turku Energia- aluesuunnittelukilpailu Turku Energia- aluesuunnittelukilpailu Nimimerkki: RASTERI Lähtökohtana ehdotuksessa on ollut säilyttää vanhat arvokkaat rakennukset, palauttaa niiden sisä- ja ulkotilat alkuperäiseen asuunsa modernein

Lisätiedot

CO 2. GREENBUILD KOMBI Ekotoimiva passiivitalomallisto. Paremman tulevaisuuden koteja

CO 2. GREENBUILD KOMBI Ekotoimiva passiivitalomallisto. Paremman tulevaisuuden koteja CO 2 GREENBUILD KOMBI Ekotoimiva passiivitalomallisto KOMBI 120 Kompakti yksikerroksinen ekotalo suuntaan katseensa huomiseen. Rakennuksen pinnat voidaan varustella aurinkopaneelein, jolloin se on valmis

Lisätiedot

High five. Tilan avoimuus. Visuaaliset ärsykkeet. Valoisat alueet. Purettavat ja säästettävät rakenteet

High five. Tilan avoimuus. Visuaaliset ärsykkeet. Valoisat alueet. Purettavat ja säästettävät rakenteet Tilan avoimuus Tila jaetaan kolmeen eri saavutettavuusryhmään. Kaikille avoin tila Osittain suljettu toimistotila Työhuoneet ja neuvottelutilat Visuaaliset ärsykkeet Näiden alueiden välillä ja sisällä

Lisätiedot

Puolalan koulun peruskorjauksen aikaiset väistötilajärjestelyt kesäkuu 2018 kesäkuu 2020

Puolalan koulun peruskorjauksen aikaiset väistötilajärjestelyt kesäkuu 2018 kesäkuu 2020 Puolalan koulun peruskorjauksen aikaiset väistötilajärjestelyt kesäkuu 2018 kesäkuu 2020 Puolalan koulun Kauppiaskadun koulurakennus peruskorjataan kesäkuun 2018 ja kesäkuun 2020 välisenä aikana. Vuosiluokkien

Lisätiedot

HSPACE / Vuosaaren peruskoulu

HSPACE / Vuosaaren peruskoulu HSPACE / Vuosaaren peruskoulu Ryhmä 4 18.3.2011 Konsepti Monitoimitila ja käytävät, yhdistäminen Kirjaston nykyinen funktio - Äidinkielen opettajien hoidossa - Auki noin 15 min päivässä - Vanhoja kirjoja

Lisätiedot

Alakoulun 5.-6.luokkien valinnaisaineet Länsituulen koulu Kevät 2018

Alakoulun 5.-6.luokkien valinnaisaineet Länsituulen koulu Kevät 2018 Alakoulun 5.-6.luokkien valinnaisaineet Länsituulen koulu Kevät 2018 Valintatarjotin Wilmaan Huoltajat tekevät lastensa kanssa valinnan Wilmaan avattavaan tarjottimeen. A2-tarjotin on avoinna 29.1.-9.2.2018.

Lisätiedot

KIRJASTO-OPTIO ASEMAPIIRUSTUSLUONNOS L1 1:500 RAKENNUSKOHTEEN NIMI JA OSOITE SSC-HANKE, LOVIISA MITTAKAAVA

KIRJASTO-OPTIO ASEMAPIIRUSTUSLUONNOS L1 1:500 RAKENNUSKOHTEEN NIMI JA OSOITE SSC-HANKE, LOVIISA MITTAKAAVA KIRJASTO-OPTIO RAKENNUKSEN ALA n. 560 m² RAKENNUSKOHTEEN NIMI JA OSOITE ASEMAPIIRUSTUSLUONNOS L1 1:500 Juho Ojala 0400 708 125 23.08.2017, 06.09.2017, 06.10.2017 TERASSI HUOLTOPIHA LAAT.VAR. 7.0 m² TK

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 5.luokka

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 5.luokka Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 5.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja

Lisätiedot

Joustavat oppimisen tilat. innostavat aktiiviseen oppimiseen

Joustavat oppimisen tilat. innostavat aktiiviseen oppimiseen Joustavat oppimisen tilat innostavat aktiiviseen oppimiseen Mistä JOT-hankkeessa on kysymys? Espoon sivistystoimi on käynnistänyt Joustavat oppimisen tilat -hankkeen (JOT), jossa koulujen oppimisympäristöjä

Lisätiedot

High Class ratkaisu! Joustavat moduuliratkaisut kouluille ja päiväkodeille

High Class ratkaisu! Joustavat moduuliratkaisut kouluille ja päiväkodeille High Class ratkaisu! Joustavat moduuliratkaisut kouluille ja päiväkodeille www.ramirent.fi Korkeat standardit Monipuolisiin High Class-tiloihin sovelletaan standardeja, jotka ovat lähes yhtä tiukat kuin

Lisätiedot

YLITORNION YHTEISKOULUN LUKION POISTUMISSUUNNITELMA

YLITORNION YHTEISKOULUN LUKION POISTUMISSUUNNITELMA Liite 8 YLITORNION YHTEISKOULUN LUKION POISTUMISSUUNNITELMA ONNETTOMUUKSIA SEKÄ UHKATILANTEITA VARTEN 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä poistumissuunnitelmasta... 3 2. Toiminta onnettomuus- ja uhkatilanteissa...

Lisätiedot

MONIALAISET OPPIMISKOKONAISUUDET JA EHEYTTÄMINEN. Paula Äimälä Rauman normaalikoulu

MONIALAISET OPPIMISKOKONAISUUDET JA EHEYTTÄMINEN. Paula Äimälä Rauman normaalikoulu MONIALAISET OPPIMISKOKONAISUUDET JA EHEYTTÄMINEN Paula Äimälä Rauman normaalikoulu OPETUKSEN EHEYTTÄMINEN edellyttää pedagogista lähestymistapaa, jossa kunkin oppiaineen opetuksessa ja erityisesti oppiainerajat

Lisätiedot

RANTAKYLÄN LIIKUNNAN MONITOIMIHALLI, PATALUODONKATU 2 UUDISRAKENNUS. HANKESUUNNITELMA päivitetty Nykyinen liikuntahalli

RANTAKYLÄN LIIKUNNAN MONITOIMIHALLI, PATALUODONKATU 2 UUDISRAKENNUS. HANKESUUNNITELMA päivitetty Nykyinen liikuntahalli Nykyinen liikuntahalli RANTAKYLÄN LIIKUNNAN MONITOIMIHALLI, PATALUODONKATU 2 HANKESUUNNITELMA päivitetty 14.06.2016 JOENSUUN TILAKESKUS Länsikatu 15, rakennus 2 80100 Joensuu puh. (013) 267 7111 faksi

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016 Raahe 3.3.2016 Laura Rahikkala liikunnanopettaja OPS 2016 HAASTE MAHDOLLISUUS HYPPY JOHONKIN UUTEEN OPS UUDISTUKSEN KESKEISIÄ LÄHTÖKOHTIA PEDAGOGINEN UUDISTUS -> Siirtyminen kysymyksestä MITÄ opitaan,

Lisätiedot

Projektorit kaikissa tarkoituksenmukaisissa opetustiloissa. 4-6 oppilasta yhtä päätelaitetta kohti

Projektorit kaikissa tarkoituksenmukaisissa opetustiloissa. 4-6 oppilasta yhtä päätelaitetta kohti OHJEISTUS Täydennä välilehdillä VAIN VIHREÄLLÄ taustalla oleviin soluihin (ARVO-SARAKE) arvo 1-5, käytä apuna soluissa olevia kommenttitekstejä (vie hiiri solun päälle niin voit lukea kommentin) sekä sarakkeissa

Lisätiedot

AARTEENETSINTÄÄ PORKKANAMAALLA Opettajien kokemuksia suomalaisten koulupuutarhojen toiminnasta ja ruokajärjestelmäopetuksesta

AARTEENETSINTÄÄ PORKKANAMAALLA Opettajien kokemuksia suomalaisten koulupuutarhojen toiminnasta ja ruokajärjestelmäopetuksesta AARTEENETSINTÄÄ PORKKANAMAALLA Opettajien kokemuksia suomalaisten koulupuutarhojen toiminnasta ja ruokajärjestelmäopetuksesta Pro gradu tutkielma, Pinja Sipari 2013 Puutarhakasvatus on ympäristökasvatusta

Lisätiedot

Kantavan alapohjan osuus % Paalutussyvyys Rakennuksen lisäkustannukset. Hissit Asuntohissit kpl Kerrosluku 0 krs. Henkilöhissit 1 kpl Kerrosluku 2 krs

Kantavan alapohjan osuus % Paalutussyvyys Rakennuksen lisäkustannukset. Hissit Asuntohissit kpl Kerrosluku 0 krs. Henkilöhissit 1 kpl Kerrosluku 2 krs 13.10.2011 Sivu 1/2 Heikki Peltonen HP Crea Oy Hanke: 201147 1 Hirvaskankaan koulu ja päiväkoti Vaihe: Tilaohjelma 10/2011 Paikkakunta: Jyväskylään rajoittuvat ymp.kunnat Haahtela-ind.: 72,0 / 1.2011 Hintataso:

Lisätiedot

Antinkankaan monitoimitalo 9.9.2015

Antinkankaan monitoimitalo 9.9.2015 Antinkankaan monitoimitalo 9.9.2015 Tilaluettelo Kerros Nimi Pinta-ala Lämmin/kylmä Osasto 1 Hallinto 05 3. krs APULAISJ 15.0 m² lämmin 1 Hallinto APULAISJ: 1 15.0 m² 05 3. krs HENKK.TYÖT 30.0 m² lämmin

Lisätiedot

Koulunmäen yhtenäiskoulu

Koulunmäen yhtenäiskoulu Kasvun ja oppimisen lautakunta..0 liite nro (/5) Kaupunginhallitus 5..0 liite nro 5 (/5) Kaupunginvaltuusto..0 liite nro (/5) Koulunmäen yhtenäiskoulu Hankesuunnitelma.5.0 Arkkitehtitoimisto LPV Jyväskylä

Lisätiedot

yhtenäisperuskoulu = luokka-asteet 1-9 lukuvuonna Metsokankaan koulussa opiskelee noin 1030 peruskoululaista ekaluokkalaisia ilmoittautunut

yhtenäisperuskoulu = luokka-asteet 1-9 lukuvuonna Metsokankaan koulussa opiskelee noin 1030 peruskoululaista ekaluokkalaisia ilmoittautunut Metsokankaan koulu yhtenäisperuskoulu = luokka-asteet 1-9 lukuvuonna 2015-16 Metsokankaan koulussa opiskelee noin 1030 peruskoululaista ekaluokkalaisia ilmoittautunut 173 1-6 luokkalaisia noin 860 7-9

Lisätiedot

Tilatarve perustuu tilastokeskuksen viimeisimpään väestöennusteeseen

Tilatarve perustuu tilastokeskuksen viimeisimpään väestöennusteeseen TARVESELVITYSRAPORTTI /PÄIVÄRINTEEN PÄIVÄKOTI 1. Hankkeen nimi Päivärinteen päiväkoti 2. Tilatarve Tilatarve perustuu tilastokeskuksen viimeisimpään väestöennusteeseen Väestöennuste 0-6 vuotiaat Muhoksella

Lisätiedot

Riihikallion koulukeskus. Vaihtoehtoiset mallit

Riihikallion koulukeskus. Vaihtoehtoiset mallit Riihikallion koulukeskus Vaihtoehtoiset mallit Riihikallion koulukeskus 3 eri vaihtoehtoa VE1 koulun laajennus ja säilytettävien osien (2007-siipi ja liikuntasali) peruskorjaus VE2 koulun laajennus ja

Lisätiedot

Maaniitun koulun vanhempainilta klo

Maaniitun koulun vanhempainilta klo Maaniitun koulun vanhempainilta 24.1.2019 klo 18.00 19.00 1 Illan aiheita Ensimmäisen ja kolmannen luokan oppilaiden kielivalinnat Kirkonkylän alueen alkuluokkasuunnitelmat Oppimisen etenemisen arvioinnista

Lisätiedot

Matkalla Liikkuvaksi kouluksi

Matkalla Liikkuvaksi kouluksi Matkalla Liikkuvaksi kouluksi Liikkuvan koulun tavoitteet Aktiivisempi ja viihtyisämpi koulupäivä hyvinvoiva koululainen Lisää liikettä vähemmän istumista Oppimisen edistäminen Osallisuuden lisääminen

Lisätiedot

Yhteensä 504 (2,7 ryhmää/pv) koulutuspäivää 210 opisk

Yhteensä 504 (2,7 ryhmää/pv) koulutuspäivää 210 opisk Liite 1 Kohde: YSAO Peltosalmi Toimiala Mitoitin Ryhmäkoko Yksikkö YSAO AIK Maarakennusala* 302 12 koulutuspäivää YSAO AIK Maatalousala 202 12 koulutuspäivää YSAO Eläintenhoitaja (perusk ja yo) 90 18 opisk

Lisätiedot

TOIMISTOTILAT VARASTOINEEN JA TYÖTILAT SEKÄ HENKILÖKUNNAN TILAT Toimistotilat

TOIMISTOTILAT VARASTOINEEN JA TYÖTILAT SEKÄ HENKILÖKUNNAN TILAT Toimistotilat Vesalan alueen peruskoulu, huonetilaohjelma (tarveselvitys) Ilari Suomalainen 08.03.26.10.16 tarkennuksia Vesalan alueen peruskoulu huonetilaohjelma, Sivu 1/8 lähtökohta: - opetusvirasto luopuu Ruudin

Lisätiedot

FLINI FRAMIL SUUNNITELMASELOSTUS

FLINI FRAMIL SUUNNITELMASELOSTUS FLINI FRAMIL SUUNNITELMASELOSTUS Suunnitelmaehdotus Flini framil ottaa Porin teatterin kainaloonsa ja avautuu kaupunkikuvallisesti pohjoiseen Kokemäenjoen (Hallituskatu) suuntaan sekä itään Raatihuoneenpuiston

Lisätiedot

KAISA-TALO HELSINGIN YLIOPISTON KESKUSTAKAMPUKSEN KIRJASTO

KAISA-TALO HELSINGIN YLIOPISTON KESKUSTAKAMPUKSEN KIRJASTO KAISA-TALO HELSINGIN YLIOPISTON KESKUSTAKAMPUKSEN KIRJASTO 14.12.2009 Kaisatalo hanke Visio Keskustakampuksen tiedekirjasto on opiskelijoiden ja tutkijoiden arvostama tutkimus-, opiskelu- ja työskentely-ympäristö,

Lisätiedot

Toiminnallinen oppiminen -Sari Koskenkari

Toiminnallinen oppiminen -Sari Koskenkari Toiminnallinen oppiminen -Sari Koskenkari Toiminnallinen oppiminen Perusopetuksen opetussuunnitelmassa painotetaan työtapojen toiminnallisuutta. Toiminnallisuudella tarkoitetaan oppilaan toiminnan ja ajatuksen

Lisätiedot

RUUTUA RAITAA PIHAT NÄKYMÄT AURINKOPANEELIT ASEMAPIIRUSTUS 1:800 ALUEJULKISIVU ETELÄÄN 1:800 ALUELEIKKAUS POHJOIS-ETELÄ 1:800.

RUUTUA RAITAA PIHAT NÄKYMÄT AURINKOPANEELIT ASEMAPIIRUSTUS 1:800 ALUEJULKISIVU ETELÄÄN 1:800 ALUELEIKKAUS POHJOIS-ETELÄ 1:800. RUUTUA RAITAA Kaupunkikuva Korttelisuunnitelma noudattaa kaavarungon periaatteita. Kortteli muodostaa yhtenäisen ja omaleimaisen kokonaisuuden, joka kuitenkin korkeuksiltaan, suunniltaan ja mittakaavaltaan

Lisätiedot

Espoon kaupunki Päätös Sivu 1 / Lausunto Karhusuon koulun ja kirjaston hankesuunnitelman muutoksesta päiväys

Espoon kaupunki Päätös Sivu 1 / Lausunto Karhusuon koulun ja kirjaston hankesuunnitelman muutoksesta päiväys Espoon kaupunki Päätös Sivu 1 / 6 319/2016 10.03.02 40 Lausunto Karhusuon koulun ja kirjaston hankesuunnitelman muutoksesta päiväys 18.1.2016 Valmistelijat / lisätiedot: Sinikka Sorvari, puh. 09 816 52137

Lisätiedot

ENNAKKOMARKKINOINTI AS OY ESPOON PORTTITIE JOULUKUUTA Havainnekuva

ENNAKKOMARKKINOINTI AS OY ESPOON PORTTITIE JOULUKUUTA Havainnekuva ENNAKKOMARKKINOINTI A OY EPOON PORTTITIE 13 14. JOULUKUUTA 2017 Havainnekuva A OY EPOON PORTTITIE 13 KAUNIAINEN JUNA-AEMA ELLO Asunto-osakeyhtiö Espoon Porttitie 13 on rauhallisen Mankkaan keskelle sijoittuva

Lisätiedot

AKUSTINEN SUUNNITTELU HUONETYYPIN PERUSTEELLA

AKUSTINEN SUUNNITTELU HUONETYYPIN PERUSTEELLA HUONETYYPIN PERUSTEELLA Huonetilan käyttötarkoituksella on ratkaiseva merkitys luotavalle akustiselle ympäristölle. Huoneissa, joissa puhutaan, kuten luokkahuoneet ja auditoriot, on tärkeää varmistaa hyvä

Lisätiedot

Tilatehokkaat oppimisympäristöt laadusta tinkimättä

Tilatehokkaat oppimisympäristöt laadusta tinkimättä Tilatehokkaat oppimisympäristöt laadusta tinkimättä Raila Oksanen, johtava konsultti, FCG Konsultointi Mikko Kaira, toimialajohtaja, FCG Suunnittelu ja tekniikka FCG Suunnittelu ja tekniikka 24.9.2018

Lisätiedot

Oppimisympäristöstä toimintaympäristöön Oppimisympäristö tukemaan oppimista. Kaisa Nuikkinen

Oppimisympäristöstä toimintaympäristöön Oppimisympäristö tukemaan oppimista. Kaisa Nuikkinen Oppimisympäristöstä toimintaympäristöön Oppimisympäristö tukemaan oppimista Kaisa Nuikkinen 10.5.2006 kaisa.nuikkinen@edu.hel.fi TYÖTURVALLISUUSLAKI TYÖYMPÄRISTÖ on tarkoituksenmukainen toimintaan nähden,

Lisätiedot

Liikkuva koulu nykytilan arviointi

Liikkuva koulu nykytilan arviointi Liikkuva koulu nykytilan arviointi Alakoulut 0..0 LIKES-tutkimuskeskus Arvioinnin täyttäneet alakoulut Nykytilan arvioinnin on täyttänyt 7 alakoulua (0.. mennessä) Liikkuva koulu -tiimissä Opettajainkokouksessa

Lisätiedot

Learning by doing tekemällä ammatin oppiminen, pedagogiikan kehittämishanke

Learning by doing tekemällä ammatin oppiminen, pedagogiikan kehittämishanke Learning by doing tekemällä ammatin oppiminen, pedagogiikan kehittämishanke 2 Pedagoginen kehittäminen Ilmiöperusteinen oppiminen Learnig by doing tekemällä oppiminen Kokemuksellinen oppiminen 3 Toteuttajataho

Lisätiedot

Liikkuva koulu nykytilan arviointi

Liikkuva koulu nykytilan arviointi Liikkuva koulu nykytilan arviointi Yhtenäiskoulut.9.1 LIKES-tutkimuskeskus Arvioinnin täyttäneet yhtenäiskoulut Nykytilan arvioinnin on täyttänyt yhtenäiskoulua (.9. mennessä) Liikkuva koulu -tiimissä

Lisätiedot

Liikkuva koulu - nykytilan arviointi Lappeenrannassa

Liikkuva koulu - nykytilan arviointi Lappeenrannassa Liikkuva koulu - nykytilan arviointi Lappeenrannassa LIKES-tutkimuskeskus 5.11.2015 Arvioinnin täyttäneet koulut, yhteensä 18 Myllymäen koulu Kesämäenrinteen koulu Joutsenon koulu Voisalmen koulu Ravattilan

Lisätiedot

SIIRTOKELPOISET KIIREVÄISTÖT / TILANNEKATSAUS 9.1.2014

SIIRTOKELPOISET KIIREVÄISTÖT / TILANNEKATSAUS 9.1.2014 SIIRTOKELPOISET KIIREVÄISTÖT / TILANNEKATSAUS 9.1.2014 Alustava aikataulu ( 9.1.2014 ) lähes kaikissa siirtokelpoisissa kouluissa ja parakeissa sama: 1) Lupakuvat jätetään rakennusvalvontaan n. 31.01.2014

Lisätiedot

Tilojen muuttuminen koulun toimintakulttuurin myötä. Pertti Parpala

Tilojen muuttuminen koulun toimintakulttuurin myötä. Pertti Parpala Tilojen muuttuminen koulun toimintakulttuurin myötä Pertti Parpala Päivittäinen puurtaminen, vaatimus istua hiljaa, omalla paikalla, liikkumatta, kyky kontrolloida itseään motorisesti. Valta-asemat opettaja-oppilas

Lisätiedot

VIREILLÄ EHDOTUS TREY:N PIENTEOLLISUUSTALON TOIMISTOTILAN UUDISTUKSEKSI NIMIM. KOPPI NÄYKYMÄ IDEOINTITLAAN JA RENTOON TYÖTILAAN PÄIN

VIREILLÄ EHDOTUS TREY:N PIENTEOLLISUUSTALON TOIMISTOTILAN UUDISTUKSEKSI NIMIM. KOPPI NÄYKYMÄ IDEOINTITLAAN JA RENTOON TYÖTILAAN PÄIN EHDOTUS TREY:N PIENTEOLLISUUSTALON TOIMISTOTILAN UUDISTUKSEKSI NÄYKYMÄ IDEOINTITLAAN JA RENTOON TYÖTILAAN PÄIN TILOJEN MUOKKAUS Olemassa olevista väliseinistä puretaan suurin osa. Myös kaikki alakatot

Lisätiedot

Rakennuksessa oli alun perin neljä kerrosta mutta ylin kerros on sittemmin.purettu. Rakennuksen kerrosala on 518 m².

Rakennuksessa oli alun perin neljä kerrosta mutta ylin kerros on sittemmin.purettu. Rakennuksen kerrosala on 518 m². KEON LEIPOMO TARVESELVITYS 6.8. 2012 1. Rakennuksen omistus: Rakennuksen omistaa Oy Aimo Latvala Ab 2. Rakennuksen perustiedot Rakennus on valmistunut 1940 Osuusliike Keon varastoksi ja leipomoksi, Teräsbetonirunkoinen

Lisätiedot

KESÄYÖNPOLKU kortteli Espoo VIITESUUNNITELMA

KESÄYÖNPOLKU kortteli Espoo VIITESUUNNITELMA KESÄYÖNPOLKU kortteli 545 Espoo VIITESUUNNITELMA 20..208 2 2 54P9 r98.00 5.03 0 0.57 kt 54 5459 KILO 68.99 4 5.0 5 0. 20.4 3 I /2 9.75 293 m 2 54K I /2 9.8 Kesäyönpolku 24707 I () yhteistila I /2 9.5 8.9

Lisätiedot

Porrastetut. Kuvassa Törmäpääsky 120. Törmäpääsky

Porrastetut. Kuvassa Törmäpääsky 120. Törmäpääsky Porrastetut Kuvassa Törmäpääsky 120 Törmäpääsky 20 Suunnittelimme sinulle selkeän ja toimivan kodin. Törmäpääsky on tulvillaan valoa aamusta iltaan. Sen olohuone, ruokailutila ja keittiö muodostavat viihtyisän

Lisätiedot

Metsokankaan yhtenäisperuskoulu

Metsokankaan yhtenäisperuskoulu Metsokankaan yhtenäisperuskoulu Metsokankaan koulu yhtenäisperuskoulu = luokka-asteet 1-9 lukuvuonna 2019-20 Metsokankaan koulussa opiskelee noin 1430 peruskoululaista ekaluokkalaisia ilmoittautunut noin

Lisätiedot

OPS2016 painottaa toimintakulttuurin muutosta

OPS2016 painottaa toimintakulttuurin muutosta OPS2016 painottaa toimintakulttuurin muutosta, projektitutkija 2.11.2016 OPS2016 Muovaa käsitystä oppimisesta Oppimisen ilo Oppijan aktiivinen rooli, ongelmanratkaisutaidot Monipuoliset oppimisympäristöt

Lisätiedot

Liikkuvan koulun johtaminen -rehtorin näkökulma. Antti Blom, Varkaus,

Liikkuvan koulun johtaminen -rehtorin näkökulma. Antti Blom, Varkaus, Liikkuvan koulun johtaminen -rehtorin näkökulma Antti Blom, Varkaus, 11.04.17 Rehtorin rooli opettajien Liikkuva koulu toiminnan mahdollistajana Keskustelua väittämistä Rehtorin tehtävä on luoda edellytyksiä

Lisätiedot

Myllypuron peruskoulu, koulun laajennus yhtenäiseksi peruskouluksi

Myllypuron peruskoulu, koulun laajennus yhtenäiseksi peruskouluksi .. Myllypuron peruskoulu, koulun laajennus yhtenäiseksi peruskouluksi Taustaa Myllypuron yläasterakennuksen (Yläkivenrinne ) laajennushankkeen taustalla ovat Myllypuron ala- ja yläasteiden yhdistäminen

Lisätiedot

Digitalisaatio opettajan apuna ja oppilaan innostajana

Digitalisaatio opettajan apuna ja oppilaan innostajana Digitalisaatio opettajan apuna ja oppilaan innostajana Viisi keskeistä trendiä Kirsi Harra-Vauhkonen Toimitusjohtaja, Sanoma Pro Educa 26.1.2018 @kirsi_k @SanomaPro #digioppiminen Tarjoamme oppimisen ja

Lisätiedot

Liikkuva koulu nykytilan arviointi

Liikkuva koulu nykytilan arviointi Liikkuva koulu nykytilan arviointi.. LIKES-tutkimuskeskus Arvioinnin täyttäneet koulut Nykytilan arvioinnin on täyttänyt 107 koulua * 1 kunnasta (.. mennessä) 800 700 7 00 00 400 0 0 100 1 0 Alakoulut

Lisätiedot

Uutta tilaa yritysmaailman ytimessä

Uutta tilaa yritysmaailman ytimessä EKOTEHOKAS TOIMIstoTALO KEILANIEMEssä www.keilaranta.fi Uusi, aidosti muunneltava toimistokokonaisuus Keilaranta :ssä sijaitsee lähimpänä Keilaniemen tulevaa metroasemaa. Viihtyisiä tiloja sekä pienille

Lisätiedot