TEME-SOPIMUS. Tekstit voimassa , palkkiot alkaen.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TEME-SOPIMUS. Tekstit voimassa 1.1.2014, palkkiot 1.5.2015 alkaen."

Transkriptio

1 Tekstit voimassa , palkkiot alkaen. Sopijapuolet Yleisradio Oy työnantajana ja Teatteri- ja mediatyöntekijöiden Liitto ry työntekijäpuolina ovat tehneet seuraavan radio- ja televisiotyöehtosopimuksen I YLEISET SÄÄNNÖKSET 1 Sopimuksen laajuus 1 Soveltamisala Tämä sopimus koskee Yleisradio Oy:n, jota jäljempänä sanotaan Yleisradioksi, järjestämiin ohjelmiin tilapäisesti osallistuvaa ohjaajaa, koreografia, harjoituttajaa ja tanssitaiteilijaa, lavastajaa ja pukusuunnittelijaa, jolla on tekijän- tai suoritusoikeus esitykseensä ja jota tässä sopimuksessa kutsutaan taiteilijaksi. 2 Soveltamisalan rajoitus Sopimus koskee vain taiteellista toimintaa, jollaiseksi ei katsota osallistumista keskusteluihin, haastatteluihin, kiertokyselyihin eikä paneleihin tai muihin vastaaviin tehtäviin. 3 Sopijajärjestöihin kuulumattomien käyttö 2 Käyttöoikeudet Käyttäessään allekirjoittajajärjestöjen jäseniä Yleisradio sitoutuu olemaan samassa ohjelmanumerossa käyttämättä allekirjoittajajärjestöjen ulkopuolella olevia taiteilijoita, paitsi milloin se saa sopivamman henkilön järjestöjen ulkopuolelta. Yleisradio on vaadittaessa velvollinen välittömästi esittämään perustelun tämän sopimuksen allekirjoittajajärjestöille näihin kuulumattoman henkilön käytöstä. 1 Yleistä Yleisradiolla on oikeus käyttää suoritteita ensilähetysjakson ja uusintajakson aikana kotimaassa rajoittamattomasti välineestä ja jakelutavasta riippumatta, sisältäen myös on demand -jakelun esimerkiksi internetissä. Yhtiöllä on oikeus suoritteen vaihtoon ja myyntiin ulkomailla, jolloin taiteilijalle suoritetaan tariffin mukainen eri korvaus. Pöytäkirjamerkintä: Tämän sopimuksen kirjauksista poiketen Ylen oikeudet radioohjaajien osalta ovat liitteen 1 (RADIO) kohdan I (radio-ohjaajat) mukaiset. Pöytäkirjamerkintä: Tällä sopimuksella ei osapuolten välillä sovita ohjelmiston välittämisestä DVB-H-verkossa. Pöytäkirjamerkintä:

2 Tällä sopimuksella ei ole vaikutusta niihin sopimuksiin, jotka Yle ja Kopiosto ovat tehneet keskenään, esimerkiksi sopimus nauhoittamisesta opetustoiminnassa ja tieteellisessä tutkimuksessa sekä ns. laitoskäyttösopimus tai sopimus radio- ja televisio-ohjelmien kirjastokäytöstä. Luovutus ei koske oikeutta edelleen luovutukseen kolmannelle ilman taiteilijalle maksettavaa palkkiota. Yleisradio ei voi luovuttaa ohjelmaa edelleen levitettäväksi eikä tallennettavaksi yksittäisiä tai määrältään rajoitettuja vastaanottimia varten valmistettuihin kasetteihin ja muihin tallennuslaitteisiin. Ohjelma voidaan esittää korvauksetta sisäisissä katseluissa, esittely- ja myyntitilaisuuksissa sekä ohjelmia koskevissa kilpailuissa, festivaaleissa tai muissa vastaavissa tilaisuuksissa. 2 Moraaliset oikeudet Kun Yleisradiolle valmistettu teos kokonaisuudessaan tai osittain saatetaan yleisön saataviin, on taiteilija ilmoitettava sillä tavoin kuin hyvä tapa vaatii. Taiteilijan teosta tai suoritusta ei saa muuttaa taiteilijan taiteellista arvoa tai omalaatuisuutta loukkaavalla tavalla eikä myöskään saattaa yleisön saataviin sanotuin tavoin loukkaavassa muodossa tai yhteydessä. 3 Osien käytön rajoitus Yleisradio saa korvauksetta käyttää ohjelmasta enintään 2 minuutin pituisia osia muissa ohjelmissa. Tällainen käyttö edellyttää kuitenkin taiteilijan suostumusta käyttötarkoituksen osalta. Muuten Yleisradio ei saa käyttää eikä irrottaa osia alkuperäisestä esityksestä ilman taiteilijan kanssa tehtävää eri sopimusta. 4 Lyhyet näytteet Ennakkomainontaan, taidekatsaukseen tai arvosteluun Yleisradio saa korvauksetta liittää lyhyen näytteen tallenteesta tai ulkopuolisen teatterin esityksestä. Mikäli tällaista näytettä käytetään edellä mainittua tarkoitusta laajemmin, sovitaan käytöstä ja palkkiosta erikseen tekijöitä sitovasti ao. liiton kanssa. Tällainen näyte ei kuitenkaan saa sisältää itsenäistä kokonaisuutta tai yhtenäistä kokonaisesitystä. 5 Valokuvan käyttö Yleisradio saa korvauksetta julkistaa työaikana valmistetun valokuvan vain tämän ohjelman ennakkomainonnan tai arvostelun yhteydessä. Julkistamiseen ei saa liittyä muun toiminimen mainontaa. 6 Päivän tapahtumat Toisinnettaessa päiväntapahtumaa Yleisradio saa korvauksetta esittää televisiossa enintään 20 sekunnin ja radiossa enintään 60 sekunnin pituisia kohtia päivän tapahtumana esitetystä tai näytetystä teoksesta.

3 7 Juhlatilaisuudet Jos Yleisradio ohjelmassaan lähettää suorana lähetyksenä erillisen juhlatilaisuuden, jonka järjestäjänä on jokin viranomainen tai poliittinen järjestö ja jonka ohjelmassa on tämän sopimuksen alaisia taiteilijain esityksiä, ei Yleisradio suorita taiteilijoille palkkiota, paitsi siinä tapauksessa, jos taiteilijan suoritusta käytetään erillisenä, josta on sovittava taiteilijan kanssa etukäteen. Suoraksi lähetykseksi katsotaan lähetys, joka tapahtuu samana päivänä kuin tilaisuus on pidetty ja joka on täysin tilaisuuden sisällön mukainen. 8 Yhteenveto sarjan edellisistä osista Jatkuvajuonisissa kuunnelmissa ja näytelmissä Yleisradio saa korvauksetta esittää enintään kahden minuutin pituisen yhteenvedon tai otteen edellisistä osista. II TYÖSOPIMUKSET 3 Työsopimuksen laatiminen 1 Yleistä Ennen tämän sopimuksen mukaisen työn alkamista Yleisradio tekee taiteilijan kanssa ko. työtä varten työsopimuksen. 2 Tv-työsopimus Televisiotyötä varten tehdään kirjallinen työsopimus. Tallennusajat tai suoran lähetyksen lähetysajat ja ennalta tiedossa olevat harjoitukset merkitään työsopimukseen. 3 Radiotyösopimus Radiotyötä varten tehdään työsopimus sitä erikseen vaadittaessa. Radiotyöstä voidaan sitovasti sopia myös suullisesti. Tällöin tulee taiteilijalle ilmoittaa työtehtävä, tiedossa olevat työajat, työn suorittamispaikka ja palkkion määräytymisperusteet. 4 Työaikojen määrittäminen Muut kuin työsopimuksessa mainitut seuraavan viikon työajat pyritään määrittämään sekä radio- että televisiotyötä varten edellisen viikon torstaina. 5 Uusittu sopimus työn lykkääntyessä Jos ohjelmaa ei saada pakottavista syistä työsopimukseen merkityn kiinni-

4 4 Työn peruuttaminen tysajan kuluessa valmiiksi tai se keskeytetään suunnitelmista poiketen, taiteilija on velvollinen kahdeksan (8) viikon kuluessa osallistumaan sen valmiiksi saattamiseen, mikäli hänen aikaisemmat sitoumuksensa eivät sitä estä. Työstä, joka on lykkääntynyt yli 8 viikkoa, tehdään uusi työsopimus (Kts. 16. ) 1 Työsopimuksen peruuttaminen Jos ohjelman tuotantopäätös peruutetaan sen jälkeen kun työsopimus on allekirjoitettu tai kun siitä on taiteilijan kanssa muuten sitovasti sovittu, voidaan työsopimus taiteilijan kanssa peruuttaa ilman korvausseuraamusta, mikäli työn sovittuun alkamispäivään on aikaa seuraavasti: televisiossa radiossa ohjaajat ja koreografit sekä lavastajat ja pukusuunnittelijat muut ohjaajat muut 3 kk 2 kk 1 kk 10 vrk Työn alkamispäivänä pidetään ensimmäistä harjoitus- tai taltiointipäivää. Työsopimuksen peruuttamisesta suoritettavista korvauksista on sovittu liitteissä. 2 Työkerran peruuttaminen Työkerran peruuttamisesta on sovittu liitteissä. 5 Muut työsopimukseen liittyvät määräykset 1 Tuotantosuunnitelma ja ohjaajan/koreografin valtuudet Ohjaajan tai koreografin kanssa laadittavassa tuotantosuunnitelmassa on mainittava erilaisten tuotantopäivien kuten harjoitus-, kuvaus- ja jälkikäsittelyyms. päivien määrä sekä näiden ajankohdat mahdollisimman tarkasti. Ohjaajan tai koreografin kanssa sovitaan myös valtuuksista kiinnittää taiteilijoita. 2 Käsikirjoitukseen perehtyminen Taiteilijan velvollisuus on perusteellisesti perehtyä käsikirjoitukseen ennen ensimmäistä työkertaa, edellyttäen, että käsikirjoitus on jätetty hänelle vähintään viisi päivää aikaisemmin. 3 Lavastaja/pukusuunnittelija Lavastajan ja pukusuunnittelijan kanssa laadittavassa työsopimuksessa on mainittava tiedossa oleva käsikirjoitus, lavastus-/puvustus-kokonaisuuden suunniteltu kustannuskehys, suunniteltu tuotanto-ajankohta sekä arvio toteutuksen aikataulusta.

5 Työsopimuksessa sovitaan tehtävän alkamispäivä sekä suunnitelmien luovutusajankohta ja -tapa. Työsopimuksessa määritellään mitä yhtiön tiloja, laitteita, välineitä ja henkilöitä lavastajalla/pukusuunnittelijalla on käytettävissä. III TYÖAIKA 6 Työaikaan laskettavat tehtävät 7 Päivittäinen työaika ja ylityö Työaikaa on kaikki taiteilijan Yleisradiolle sen johdon ja valvonnan alaisena tekemä työ, kuten esitys, tallennus, harjoitus, treenaus, naamiointi ja pukujen sovitus. Koreografin työajaksi lasketaan lisäksi naamioinnin ja pukujen tarkistus, äänitys, leikkaus, montteeraus ja ottojen valinta, inserttiaineiston ja tehosteiden valinta, miksaus ja jälkitarkastus. Työaika lasketaan 1/2 tunnin tarkkuudella, kuitenkin yhden työkerran minimityöaika on kaksi tuntia. Alle 4 tunnin työkertoja ei tule liitteen 2 (televisio) kohdassa II tarkoitetuissa tehtävissä käyttää, ellei perusteltu syy tai työntekijän tarpeet tätä edellytä. Kuvaustyökerta on vähintään 4 tuntia. Perusteltu syy voi liittyä esimerkiksi repliikkien paikkaukseen / jälkiäänitykseen, pukujen sovitukseen tai koenaamiointiin. Päivittäinen työaika on enintään kahdeksan (8) tuntia. Yli kahdeksan (8) tunnin päivässä tehtävä työ on päivittäistä ylityötä ja siitä maksetaan kahdelta ensimmäiseltä tunnilta 50 %:lla ja seuraavilta tunneilta 100 %:lla korotettua tuntipalkkaa. Mikäli työ jatkuu kello jälkeen, lasketaan tämän ajan ylittävät tunnit edellisen vuorokauden työtunneiksi. 8 Yö- ja pyhätyö Yötyöksi katsotaan kello välisenä aikana tehty työ ja tätä voidaan tehdä vain taiteilijan suostumuksella. Yötyöstä suoritetaan työpalkkio siltä osin 20 %:lla korotettuna. Jos työ joudutaan tekemään Yleisradion vaatimuksesta pyhäpäivänä, maksetaan työpalkkio 100 %:lla korotettuna. 9 Muut työaikaan liittyvät määräykset 1 Työhön saapuminen Taiteilijan on oltava työpaikalla viimeistään viisi minuuttia ennen sovittua työn alkamista. Mikäli taiteilija ilman hyväksyttävää syytä myöhästyy yli 15 minuuttia, katsotaan tämä aiheettomaksi poissaoloksi harjoituksista, jolloin sakon määrä on kahden

6 tunnin harjoituspalkkio. Hyväksyttävänä syynä pidetään voittamatonta estettä (force majeure) sekä sellaista syytä, joka ei ole aiheutunut taiteilijan tahallisesta tuottamuksesta tai huolimattomuudesta. 2 Tauot Tehtäessä työtä yhtäjaksoisesti taiteilijalle on annettava kunkin kahden tunnin työn jälkeen 15 minuutin lepotauko, joka luetaan työajaksi. Mikäli työkerta ylittää seitsemän tuntia, niin yhden tauoista on oltava vähintään 30 minuuttia, jota ei lueta työajaksi. Ellei työtä tehdä yhtäjaksoisesti, jaksot on sijoitettava siten, että niiden välinen vapaa-aika on vähintään kaksi tuntia. 3 Matkustaminen Mikäli Yleisradion järjestämiin päivittäisiin yhteiskuljetuksiin käytetty aika on korkeintaan 2 tuntia, lasketaan se työajaksi. Tämän ajan ylittävältä osalta matka katsotaan työmatkaksi. Kotimatkaa ei lueta työajaksi. Kotimatkaksi katsotaan taiteilijan kotipaikkakunnalta tuottavan toimituksen vakinaiselle kotipaikkakunnalle tapahtuva matka. Ulkomaisista matkoista tulee sopia kussakin tapauksessa erikseen. Ohjaajien, lavastajien ja pukusuunnittelijoiden osalta on matkustamisesta sovittu erikseen. IV PALKKIOT 10 Palkkiot Taiteilijalle maksetaan tämän sopimuksen 1 :n määrittelemistä tehtävistä, mikäli tästä sopimuksesta ei muuta johdu, vähintään liitteiden mukainen ensilähetysjakson palkkio. Ensilähetysjakso on 30 vuorokauden jakso, jonka aikana Ylellä oikeus välittää aineistoa rajoittamattomasti välineestä ja jakelutavasta riippumatta, sisältäen myös on demand- jakelun esimerkiksi internetissä. Kukin jakso alkaa siitä kun aineisto ensimmäisen kerran välitetään yleisölle. Kulloinkin voimassa olevien liitteiden mukaisia sekä henkilökohtaisia palkkioita korotetaan seuraavasti: Ns. tes-korotukset: lukien 0,4 %. Vuoden 2016 palkkiokorotuksista sovitaan kesällä Teatterinäytelmien taltiointi Milloin teatteria tai muuta siihen verrattavaa varten valmistettu ohjelma halutaan esittää Ylen ohjelmatoiminnassa olennaisilta osiltaan muuttumattomana, esim. pääasiassa samoin esittäjävoimin, on siihen saatava ao. ohjaajan tai koreografin ja lavastajan/pukusuunnittelijan suostumus ja

7 12 Teatterikoululaiset ja vastaavat maksettava hänelle liitteissä mainitut palkkiot. Myös muiden taiteilijoiden palkkioista on sovittu liitteissä. Ohjelman osalta, joka tehdään vakinaisen teatterin tai sitä vastaavan näyttämötai lavaesityksestä ja joka ei ole Yleisradion valmistama, sovitaan erikseen palkkioista. Valtionapua nauttivan teatteri- ja vastaavan koulun oppilaalle maksetaan tämän sopimuksen mukainen palkkio. Kuitenkaan valtionapua nauttivien teatteri- ja vastaavien koulujen Yleisradiolle tekemät oppilastyöt eivät kuulu tämän sopimuksen piiriin. 13 Radionomainen tehtävä televisiossa Esiintymisestä itsenäisessä tehtävässä kokonaan kuvien ulkopuolella maksetaan kuten radioesiintymisestä on sovittu. 14 Kuunnelman ositettu lähettäminen Kuunnelman osalta yhdellä kerralla nauhoitettu enintään 30 minuutin pituinen esitys voidaan lähettää radiossa myös korkeintaan 5 minuutin pituisiin osiin aettuna. 15 Sarjaohjelmat Sarjaohjelmien palkkioista on sovittu liitteissä. 16 Uusittu sopimus Työstä, joka on lykkääntynyt yli 8 viikkoa, tehdään uusi työsopimus, jolloin taiteilijalle maksetaan liitteissä mainitut palkkiot. (Kts. 3. 5). 17 Muut palkkioita koskevat määräykset 1 Yhteistuotanto Kun ohjelma tehdään yhteistuotantona jonkun muun maan radioyrityksen kanssa, noudatetaan allekirjoittajajärjestöjen jäseniin tätä sopimusta siltä osin, kun Yleisradio on tuottajana. Muissa tapauksissa palkkiosta sovitaan kussakin tapauksessa erikseen. 2 Esiintymis- ja palkkiorajoitus Yleisradion yhteistuotantona tuottaman ohjelman ensimmäistä Suomessa tapahtuvaa lähetystä pidetään ensilähetyksenä. Ohjaaja tai koreografi ei saa esiintyä ohjelmassaan, ellei teoksen tai tehtävän luonne sitä erityisesti vaadi. Tällöin maksetaan esiintymisen osalta liitteen mukaisesti.

8 V UUSINTAJAKSON PALKKIOT 18 Yleistä Uusintajakso on 30 vuorokauden jakso, jonka aikana Ylellä on oikeus välittää aineistoa rajoittamattomasti välineestä ja jakelutavasta riippumatta, sisältäen myös on demand -jakelun esimerkiksi internetissä. 19 Kotimaiset uusintajaksot Kukin jakso alkaa siitä kun aineisto ensimmäisen kerran välitetään yleisölle. Kaikki uusintajakson palkkiot lasketaan maksuhetkellä voimassa olevista tariffeista. Uusintajakson palkkiota laskettaessa ei oteta huomioon maksettuja työmatkoja, yli-, yö- ja pyhätyö- eikä vuosilomakorvauksia. Mikäli alkuperäispalkkiota ei palkkiotekijöiden puuttuessa voida muuntaa maksuhetkellä voimassa olevien tariffien mukaiseksi, niin uusintalähetyksen tapahtuessa taulukon mukaisen päivämäärän jälkeen suoritetaan ennen solmittujen sopimusten osalta muuntaminen kertoimilla, jotka ovat liitteessä 4 muuntotaulukot. 1 Uusintajakson korvaus on 20 % alkuperäispalkkiosta. Kaikki uusintajakson palkkiot lasketaan maksuhetkellä voimassa olevista tariffeista. Mikäli alkuperäispalkkioita ei voida muuntaa maksuhetkellä voimassa olevien tariffien mukaiseksi, suoritetaan muuntaminen sopimuksessa ilmoitettavalla kertoimella. Pöytäkirjamerkintä: Uusintapalkkioprosentin muutoksella ei tavoitella ensilähetysjaksojen ja uusintalähetysjaksojen suhteellisten osuuksien muutosta verrattuna sopimushetkellä vallinneeseen ensilähetysten ja uusintalähetysten käytäntöön. 2 Ennen solmittujen sopimusten osalta uusintajakson palkkio on 50 % alkuperäispalkkiosta. Tämä uusintajakson palkkio lasketaan vuoden 2006 lopussa voimassa olleista alkuperäispalkkioista. Vuoden 2006 jälkeen näitä palkkioita korotetaan tes-korotuksia vastaavasti. Mikäli alkuperäispalkkioita ei voida muuntaa maksuhetkellä voimassa olevien tariffien mukaiseksi, suoritetaan muuntaminen sopimuksessa ilmoitettavalla kertoimella. Mikäli sopimus on solmittu ennen ja ohjelma lähetetään uusintajakson aikana ainoastaan ns. erityisyleisön kanavilla, on uusintajakson palkkio kuitenkin 30 % laskettuna edellisessä kappaleessa sanotulla tavalla. Pöytäkirjamerkintä: Tämän sopimuksen tarkoittamia erityisyleisön kanavia ovat sellaiset tv-kanavat, joiden keskimääräinen vuosittainen yleisöosuus on enintään kuusi prosenttia (6 %). Tilanteessa tämän sopimuksen tarkoittama erityisyleisön kanava on Yle Teema.

9 Pöytäkirjamerkintä: Mikäli Yle aloittaa uuden erityisyleisön kanavan tai nykyisen kanavan keskimääräinen yleisöosuus lähestyy kuutta prosenttia (6%), järjestetään järjestöille informaatiotilaisuus asiasta. 20 Ulkomaiset uusinnat 5 Radioääni televisiossa ja päinvastoin Mikäli radiossa käytetään televisiota varten taltioitua ääntä tai televisiossa radiota varten tehtyä tallennetta, maksetaan ao. taiteilijalle tämän sopimuksen edellyttämän radiotariffin mukainen uusintajakson palkkio. 1 Radio-ohjelmat 1-3 maata tai lähetystä 30 % alkuperäisestä kokonaispalkkiosta 4 maata tai lähetystä 40 % " 5 tai useampia 50 % " Suomenkielisistä lähetyksistä Ruotsissa maksetaan kuitenkin kuten kotimaisista uusinnoista. 2 Radion lyhytaaltolähetykset Jos radio-ohjelma lähetetään uusintana ulkomaille lyhytaaltolähetyksessä, ei uusinnasta makseta korvausta 3 Tv:n eurovisiolähetykset Jos kysymyksessä on "Eurovisio"-tunnuksin tapahtuva nk. eurovisiolähetys, joka tapahtuu yhdessä tai useammassa maassa viimeistään 90 päivän kuluessa ensimmäisestä lähetyksestä, maksetaan palkkio erillisen liitteen mukaisesti. 4 Tv-ohjelmien myynti Ohjelmia myytäessä ulkomaisia lähetyksiä varten taiteilijalle maksetaan korvaus erillisen myyntisopimuksen mukaan. 21 Internetjakelu Tämä internetjakelua koskeva 21 on voimassa saakka ja sen jälkeen vuoden kerrallaan, ellei joku sopimusosapuoli sitä kirjallisesti irtisano vähintään 6 kuukautta ennen määräajan päättymistä. 1 Radioaineisto 1.1. Ensilähetysjakson ja uusintajakson aikana tapahtuvan internetjakelun korvauksena maksetaan + 2 % jälkeen maksettaviin

10 alkuperäispalkkioihin. Mikäli sopimus on solmittu ennen , sisältyy internetjakelun korvaus maksettuun uusintajakson palkkioon. Korvaukset kattavat oikeudet on demand -jakeluun esimerkiksi internetissä seuraavasti: - on demand streaming -jakelu 30 vuorokauden ensilähetysjakson ja uusintajakson aikana - sarjaohjelmien osien on demand streaming -jakelu 30 vuorokauden jakson aikana sekä koko sarjan on demand streaming -jakelu 30 vuorokauden jakson aikana viimeisen osan yleisölle välittämisen jälkeen. - Kukin jakso alkaa siitä kun aineisto ensimmäisen kerran välitetään yleisölle Mikäli radioaineistoa välitetään on demand downloading jakeluna, maksetaan korvauksena + 2 % (edellä mainitun 2 %:n lisäksi) alkuperäispalkkioihin sekä uusintajakson palkkioihin. Korvaukset kattavat oikeudet on demand -jakeluun esimerkiksi internetissä seuraavasti: - on demand downloading -jakelu 30 vuorokauden ensilähetysjakson ja uusintajakson aikana. - sarjaohjelmien osien on demand downloading -jakelu 30 vuorokauden jakson aikana sekä koko sarjan on demand downloading -jakelu 30 vuorokauden jakson aikana viimeisen osan yleisölle välittämisen jälkeen. - Kukin jakso alkaa siitä kun aineisto ensimmäisen kerran välitetään yleisölle. Pöytäkirjamerkintä: Downloading-jakeluun ei tarjota erillisinä kokonaisia musiikkikappaleita, esim. kantanauhoja ja konserttitaltiointeja. 2 Televisioaineisto 2.1. Ensilähetysjakson ja uusintajakson aikana tapahtuvan internetjakelun korvauksena maksetaan + 2,4 % jälkeen maksettaviin alkuperäispalkkioihin. Mikäli sopimus on solmittu ennen , sisältyy internetjakelun korvaus maksettuun uusintajakson palkkioon. Korvaus kattaa oikeudet on demand -jakeluun esimerkiksi internetissä seuraavasti: - on demand streaming -jakelu 30 vuorokauden ensilähetysjakson ja uusintajakson aikana.

11 22 Kaupallinen käyttö - sarjaohjelmien osien on demand streaming -jakelu 30 vuorokauden jakson aikana sekä koko sarjan on demand streaming -jakelu 7 vuorokauden jakson aikana viimeisen osan yleisölle välittämisen jälkeen. - Kukin jakso alkaa siitä kun aineisto ensimmäisen kerran välitetään yleisölle Luovutukset ulkomaisille internet-sivuille Yle luovuttaa aineistoa ulkomaisille internet-sivuille ainoastaan ulkomaisiin myynteihin tai kansainvälisiin yhteistuotantoihin liittyen ao. radio- tai tv-yhtiöiden tai EBU:n / Pohjoisvision internet-sivuille on demand streaming -jakeluna 30 vuorokauden jakson ajaksi. Aineiston kaupalliseen käyttöön sovelletaan tekijänoikeussopimusta Ylen tallennemyynti voidaan toteuttaa myös internetjakeluna tai muutoin sähköisesti. Kaupallinen myynti voidaan toteuttaa siten, että aineisto on down loadattavissa omalle koneelle. Mikäli sopimuksen rojaltimallit eivät sovellu, neuvotellaan täydentävistä järjestelyistä. 23 Lunastus Lunastuksessa noudatetaan seuraavia korvausperiaatteita: 1 Maksamalla lunastuspalkkiona + 80 % alkuperäispalkkioon Yle voi lunastaa oikeuden välittää aineistoa rajoittamattomasti välineestä jakelutavasta riippumatta, sisältäen myös on demand -jakelun esimerkiksi internetissä. Alkuperäispalkkio määräytyy tämän sopimuksen 10 :n mukaisesti. Ennen ensilähetettyjen ohjelmien osalta Yle voi lunastaa oikeuden välittää aineistoa rajoittamattomasti välineestä ja jakelutavasta riippumatta,sisältäen myös on demand- jakelun esimerkiksi internetissä maksamalla lunastuspalkkiona +150 % alkuperäispalkkioon. Alkuperäispalkkio määräytyy tämän sopimukset 18 :n 2. kohdan mukaisesti. 2 Yhtiöllä on jo lunastettuun aineistoon oikeus ilman eri korvausta välittää aineistoa rajoittamattomasti välineestä ja jakelutavasta riippumatta, sisältäen myös on demand -jakelun esimerkiksi internetissä. Lunastus ei sisällä kaupallista käyttöä. 3 Mikäli yhtiö on lunastanut materiaalin ennen , sisältää lunastussumma kaikki tämän pykälän 1. ja 2. -kohtien tarkoittamat oikeudet. VI KORVAUKSET 24 Matkatuntikorvaus Taiteilijalle maksetaan työmatkoista, joiksi luetaan myös Yleisradion järjestämät yhteiskuljetukset, 13,20 euroa/tunti, paitsi siltä osin kuin matkan aikana on klo välillä järjestetty yöpymismahdollisuus, esimerkiksi laivassa tai

12 junassa makuupaikka. Työmatkoihin käytettyä aikaa ei kuitenkaan lueta päivittäiseen työaikaan. Ulkomaisista matkoista tulee sopia kussakin tapauksessa erikseen. 25 Matkakulut 1 Siirtyminen toiseen työhön 26 Erikoiskorvaukset Mikäli taiteilija Yleisradiosta johtuvista syistä ei ehdi yleisillä kulkuneuvoilla työhön, johon hän on aikaisemmin ilmoittamansa sitoumuksen mukaan velvollinen, Yleisradio järjestää tarpeellisen kuljetuksen. 2 Matkustusohjesääntö Matkalta, jonka taiteilija tekee Yleisradion toimeksiannosta, korvataan matkakulut Yleisradion matkustusohjesäännön mukaan. 1 Erikoistaito Mikäli Yleisradio määrää taiteilijan hankkimaan jonkin erikoisen taidon, niin siitä aiheutuvien kulujen korvaamisesta joko osittain tai kokonaan on sovittava etukäteen. 2 Harjoituspianisti Tanssijalle Yleisradio osoittaa tarvittaessa harjoituspianistin. VII ERINÄISET SÄÄNNÖKSET 27 Palkkioiden maksu Yhtiö maksaa palkkiot työsuhteen kestäessä yhtiön tavanomaisina palkanmaksupäivinä muusikon ilmoittamalle pankkitilille ja muutoin 16 arkipäivän kuluessa siitä, kun työsuhde on päättynyt tai kotimainen uusinta lähetetty tai ulkomaisesta uusinnasta on saatu tieto. Maksun viivästyessä suoritetaan viivästyskorkoa ja odotusajan palkkaa työsopimuslain 2 luvun 14 :n mukaan. 28 Työpaikka 1 Pukeutumis- ja naamiointitilat Työpaikalta tai sen läheisyydestä on Yleisradion varattava taiteilijan käyttöön olosuhteisiin nähden hyväksyttävät tilat pukeutumista ja naamiointia sekä taukojen aikaista oleskelua varten. 2 Arvoesineiden ja rahojen säilytys Taiteilijalle tulee varata mahdollisuus luovuttaa hänen mukanaan olevat arvoesineet ja rahat säilytettäväksi joko jollekin henkilölle tai lukittavaan kaappiin. Yleisradio vapautuu vastuusta, mikäli taiteilija laiminlyö hänelle

13 osoitetun mahdollisuuden sijoittaa tavaransa Yleisradion huostaan tai lukittavaan paikkaan. 3 Ruokailumahdollisuus Poikkeuksellisissakin olosuhteissa Yleisradio järjestää ruokailumahdollisuuden. Kahvia ja virvoitusjuomia pidetään saatavilla kohtuullista korvausta vastaan. 4 Lainvastaisuus 29 Yksityispuvusto ja -tarpeisto Jos taiteilija ohjelmassa esittää lainvastaista toimintaa, niin Yleisradio järjestää tuotanto-olosuhteet sellaisiksi, ettei hän työssään kuitenkaan joudu toimimaan lainvastaisesti. Yleisradio hankkii tanssijan osaa varten tarvitsemat sellaiset puvut ja asusteet, joita ei voida kohtuudella olettaa hänellä itsellä olevan tai jotka saattavat tehtävän johdosta vahingoittua. Työssä taiteilijan vaatteille ja omalle tarpeistolle ilman asianomaisen omaa syytä työstä aiheutuvat vahingot on Yleisradion korvattava. 30 Vakuutukset Vakuutusten osalta noudatetaan voimassa olevia lakeja ja Yleisradion vakuutusohjesääntöä. VIII SOPIMUKSEN VOIMASSAOLOA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET 31 Työrauhavelvoite 32 Erimielisyyksien ratkaiseminen 33 Sopimuksen voimassaolo Kaikki työtaistelutoimenpiteet, jotka kohdistuvat tähän sopimukseen kokonaisuudessaan tai johonkin sen yksityiseen määräykseen, ovat sopimuksen voimassa ollessa kielletyt. Tämän sopimuksen tulkintaa ja rikkomista koskevista erimielisyyksistä on ensin neuvoteltava ao. taiteilijan ja ohjelman tuottaneen toimituksen päällikön kesken, ja ellei täten sovintoa synny, liiton ja Yleisradion kesken. Jollei yksimielisyyteen näin päästä, voi kumpikin osapuoli saattaa asian tuomioistuimen ratkaistavaksi. Neuvottelut liiton ja yhtiön välillä on aloitettava kuukauden kuluessa siitä, kun kirjallinen neuvottelupyyntö on esitetty. Erimielisyyksiä, joista ei ole jätetty kirjallista neuvottelupyyntöä viiden (5) kuukauden sisällä, ei kuitenkaan oteta enää tutkittaviksi ja käsiteltäviksi.

14 Tämä sopimus on voimassa alkaen asti ja sen jälkeen vuoden kerrallaan, ellei sitä jommaltakummalta puolelta kirjallisesti irtisanota viimeistään kaksi kuukautta ennen päättymispäivää. Sopijaosapuolet neuvottelevat toisen sopimusjakson palkkiokorotuksesta kesällä Mikäli korotuksesta ei päästä yksimielisyyteen, sopimus on irtisanottavissa neljän kuukauden irtisanomisajalla päättyen , ellei toisin sovita. Yleisradio Oy Teatteri- ja mediatyöntekijöiden Liitto ry LIITTEET 1 Radion palkkiot 2 Television palkkio 3 Muuntotaulukko 4 Eurovisiolähetykset

15 LIITE 1 / RADION PALKKIOT (AUDIO) OHJAAJAT 1. Ohjaajien palkkio määräytyy kuunnelmatyypeittäin seuraavasti: 1.1 Vaativa kuunnelma (ns. taidekuunnelma) Vaativan kuunnelman tuotantorakenne on ns. teostuotanto. Vaativa kuunnelma edellyttää kaikissa tuotannon vaiheissa perusteellisuutta. Vaativa kuunnelma perustuu monitasoiseen, kirjallisesti ja draamallisesti laadukkaaseen käsikirjoitukseen, joka voi olla alkuperäiskuunnelma, näytelmä- tai muu sovitus tai dramatisointi. Vaativa kuunnelma edellyttää monimuotoisen, ilmaisullisesti rikkaan äänellisen toteutuksen. Ohjaajalta vaativa kuunnelma edellyttää runsaasti ennakkosuunnittelua sekä mahdollisesti kokeiluja ja harjoituksia. Tuotantopäiviä vähintään 10 Valmis kesto noin minuuttia 1.2 Kuunnelma (ns. käyttökuunnelma) Käyttökuunnelman tuotantorakenne on ns. kevyttuotanto. Käyttökuunnelman tuotanto noudattaa käytännössä testattuja, sujuvia tuotantotapoja. Käyttökuunnelma perustuu omassa lajityypissään laadukkaaseen käsikirjoitukseen tai muuhun ohjelmakonseptiin tai suunnitelmaan, esimerkiksi improvisaatioon. Käyttökuunnelma edellyttää toimivan äänellisen toteutuksen. Ohjaajalta käyttökuunnelma vaatii jonkin verran, vähän tai ei lainkaan ennakkosuunnittelua. Tuotantopäiviä vähintään 3 Valmis kesto noin minuuttia 1.3 Päättyvä taidekuunnelmasarja Päättyvän taidekuunnelmasarjan tuotantorakenne on ns. teostuotannon ja sarjamuotoisen, kevennetyn tuotannon yhdistelmä. Sarjamuotoisuus otetaan huomioon vähentävänä tekijänä tuotantotapaa ja päiväpalkkiota määritettäessä. 1.4 Käyttökuunnelmasarja Käyttökuunnelmasarjan tuotantorakenne on ns. kevyttuotanto. Sarjamuotoisuus otetaan huomioon vähentävänä tekijänä tuotantotapaa ja päiväpalkkiota määritettäessä. 2. Palkkio Päiväpalkkio Päiväpalkkio sisältää kuunnelman vaatiman suunnittelutyön. Päiväpalkkion määrittämisessä otetaan huomioon kuunnelman tyyppi ja sen vaatima suunnittelutyö ja ohjaajan henkilökohtainen ammattitaito alkaen 247,95 309,68 euroa/tuotantopäivä ja 124,48 154,84 euroa / 1/2 tuotantopäivä

16 Päiväpalkkio sisältää voimaan tulleen ns. digi-sopimuksen sisältämät uusintoja kompensoivat korotukset. Tuotantopäivä Tuotantopäivän pituus on 8 tuntia ja puolipäivän 4 tuntia. Tuotantopäivällä tarkoitetaan ohjaajan äänisuunnittelun ennakkotyöhön, äänitystyöhön, koostamiseen, versiointiin, harjoituksiin, tuotantopalavereihin ja ilmaisukokeiluihin käyttämää aikaa. Kuunnelman tai sarjan vaatimat tuotantopäivät sovitaan ohjaajan kanssa aina etukäteen. Tuotantopäivät eivät sisällä ennakkosuunnittelua kuten käsikirjoitukseen perehtyminen, näyttelijöiden kiinnittäminen ja ohjauksen suunnittelu. Tuotantopäivät ja päiväpalkkio sovitaan ohjaajan kanssa etukäteen. Kahdesta ensimmäisestä kuunnelmaohjauksesta vähennetään 25 % tämän sopimuksen mukaisesti määräytyvästä palkkiosta. 3. Kokeilut Mikäli kuunnelma on kokeiluluontoinen, esim. tunnin lähetys, joka sisältää usean ohjaajan yksittäisiä lyhytkuunnelmia, palkkio sovitaan etukäteen erikseen ohjaajan kanssa. 4. Raportointi Pöytäkirjamerkintä: Yle raportoi TeMelle vuosittain tuotantokohtaisesti free-ohjaajien kanssa sovitut tuotantopäivät ja palkkiot. 5. Oikeudet (radio-ohjaajat) Varsinaisen sopimusosan kirjauksista poiketen Ylen oikeudet ovat edellä määriteltyä palkkiota vastaan seuraavat: 1. Kuunnelmien rajoittamattomat radio- ja televisio-oikeudet kotimaassa ja ulkomailla. Pöytäkirjamerkintä: Todettiin, että osapuolten välillä on voimassa myös Tekijänoikeussopimus 2 ( ). 2. Ylen Internet-oikeudet kuunnelmiin ovat seuraavat: a. Kuunnelmien rajoittamaton välittäminen yleisölle yle.fi sivuilla sekä muilla Ylen hallinnoimilla sivuilla langallisissa ja langattomissa internet- ja muissa tietoverkoissa, mikä sisältää muun muassa on demand streaming ja on demand downloading (esim. podcasting) oikeudet. b. Yle luovuttaa kuunnelmia ulkomaisille internet-sivuille ainoastaan ulkomaisiin myynteihin, vaihtoihin tai kansainvälisiin yhteistuotantoihin liittyen ao. radio- tai tvyhtiöiden tai EBU:n / Pohjoisvision internet-sivuille.

17 c. Lyhyet näytteet (max. 6 min.) YouTuben Yle Tube- tai vastaavilla sivuilla. d. Ohjaajan hyväksymiä osia kuunnelmista voidaan luovuttaa YLEn ulkopuolisille sosiaalisen median tahoille, Ylen hallinnoimien tilien sisältötuotteeksi. esim. Facebook, My space ja vastaavat sivustot. Sivuja päivitetään Ylen toimeksiannosta. e. Kuunnelmia voidaan luovuttaa sosiaalisen median osallistujien toimesta muokattavaksi Ylen internet-palveluissa, Ylen määrittelemillä materiaaleilla ja työkaluilla. Osallistujalla on lupa ja mahdollisuus, julkaista palvelussa valmistamiaan ohjelmatuotteita Ylen hallinnoimilla verkkoalustoilla ja e- kohdan mukaisissa Ylen hallinnoimissa sosiaalisen median palveluissa. Muokattavaksi tarjoaminen edellyttää, että ko. ohjaaja on etukäteen antanut siihen suostumuksensa ja että tämän sopimuksen kirjauksia kunnioitetaan. Kun kuunnelmia tarjotaan muokattavaksi/julkaistavaksi, muistutetaan muokkaajia lain ja sen tarkoittamien moraalisten oikeuksien kunnioittamisen tärkeydestä. f. Kuunnelmia voidaan tarjota kiinnostuneiden muokattavaksi ko. kuunnelman hengessä julkaistavaksi muokkaajan haluamalla verkkosivulla ei-kaupallisesti. Muokattavaksi voidaan tarjota vain erityisesti sitä varten suunniteltuja osia kuunnelmista rajattuna kokonaisuutena. Muokattavaksi tarjoaminen edellyttää, että ko. ohjaaja on etukäteen antanut siihen suostumuksensa ja että tämän sopimuksen kirjauksia kunnioitetaan. Kun kuunnelmia tarjotaan muokattavaksi/julkaistavaksi, muistutetaan muokkaajia lain ja sen tarkoittamien moraalisten oikeuksien kunnioittamisen tärkeydestä. Tämä f-kohta on kokeiluluontoinen ja se voidaan jommankumman osapuolen toimesta kirjallisesti irtisanoa päättymään kahden (2) kuukauden kuluttua irtisanomisesta. Kuunnelmien kaupalliseen käyttöön sovelletaan Tekijänoikeussopimus 2:n (1998) rojaltimääräyksiä. Ylen tallennemyynti voidaan toteuttaa myös internetjakeluna tai muutoin sähköisesti. Kaupallinen myynti voidaan toteuttaa siten, että kuunnelma on downloadattavissa omalle koneelle. Työsopimuksen peruuttaminen (4 1) Jos sovittuun työn alkamispäivään on aikaa vähemmän kuin 1 kk, maksetaan ohjaajalle 30 % ohjaustyön palkkiosta. Työkerran peruuttaminen (4 2) Jos Yleisradio ohjaajasta riippumattomasta syystä peruuttaa sovitun työkerran vähemmän kuin kolme vuorokautta ennen työkerran alkamista, ohjaajalle suoritetaan peruutetulta ajalta 31,28 euroa tunnilta, mikäli kysymyksessä ei ole yhteisestä sopimuksesta tehty työaikajärjestely. Samoin jos varattua työkertaa ei ohjaajasta riippumattomasta syystä käytetä kokonaan, maksetaan palkkio siltä ajalta, joksi hänet oli työsuoritusta varten varattu. Päivittäinen työaika ja ylityö (7 ) Yö-, ja pyhätyö (8 ) Sovellettaessa 7 ja 8 :ää on ohjaajan tuntipalkkio 31,28 euroa.

18 Matkustaminen (9 3) Mikäli Yleisradion järjestämiin päivittäisiin yhteiskuljetuksiin käytetty aika on korkeintaan 2 tuntia, maksetaan ohjaajalle 31,28 euroa /tunti. Tämän ajan ylittävältä osalta matka katsotaan työmatkaksi. Kotimatkaa ei lueta työajaksi. Kotimatkaksi katsotaan ohjaajan kotipaikkakunnalta tuottavan toimituksen vakinaiselle kotipaikkakunnalle tapahtuva matka. Ulkomaisista matkoista tulee sopia kussakin tapauksessa erikseen. Teatterinäytelmien taltiointi (11 1 mom.) Sovitaan erikseen Uusittu sopimus (16 ) Sovitaan erikseen. Esiintymis- ja palkkiorajoitus (17 3) Sovitaan erikseen. Matkatuntikorvaus (Sopimuksen 24 ) : 13,20 euroa

19 LIITE 2 / TELEVISION PALKKIOT (VIDEO) I OHJAAJAT Tekstit voimassa , palkkiot Ohjaajan kokonaispalkkio muodostuu suunnittelu-, kuvaus- ja jälkityöpäivien päiväpalkoista: suunnittelupäivä kuvauspäivä jälkityöt päiväpalkka euro euro euro Tv-elokuvat 363,95 727,90 363,95 Minisarjat ja kausisarjat 318,77 637,54 318,77 Suunnittelu sisältää mm. käsikirjoitukseen tutustumisen, tavanomaisen käsikirjoituksen kehittelyn käsikirjoittajan kanssa, kuvauspaikkojen etsimisen, ennakkosuunnittelu- ja tuotantopalaverit, roolituksen, kuvasuunnittelun ja harjoitukset näyttelijöiden kanssa sekä markkinoinnin aloituksen. Kuvaus sisältää tuotantosuunnitelman mukaiset kuvauspäivät. Jälkityöt sisältävät mm. kuvan ja äänen editoinnin, värimäärittelyn, jälkiäänitykset, musiikin äänitykset ja miksauksen sekä tavanomaisen markkinoinnin vaatiman valmistelun ja toteutuksen. Ohjaustyöstä maksettava kokonaispalkkio koostuu ennakkosuunnittelusta, kuvauksista sekä jälkitöistä maksettavista laskennallisista päiväpalkoista. Kokonaispalkkio on suoritepalkka, joka sovitaan etukäteen ennen työsopimuksen solmimista. Päiväpalkka määräytyy tuotantotyypin mukaan. Ennakkosuunnittelusta ja jälkitöistä maksettava päiväpalkka on puolet kuvauspäivän päiväpalkasta. Lähtökohtaisesti sekä suunnittelupäiviä että jälkityöpäiviä on puolet kuvauspäivien määrästä. Ennakkosuunnittelu- ja jälkityöpäiviä voidaan lisätä tai vähentää työn vaativuuden ja siihen käytetyn ajan mukaan. Erillinen liite sisältää laskuesimerkin kokonaispalkkion laskemisesta. Ohjaajan kokeneisuuden tai ansioituneisuuden mukaan päiväpalkkaa voidaan korottaa 5 15 %. Jatkuvajuonisten sarjojen tai muiden draamatuotantojen (esim. sitcom) ohjaustyöt ja niistä maksettava palkkio sovitaan aina erikseen. Kahteen esityskertaan jaetusta draamallisesta kokonaisuudesta maksetaan tv-elokuvan palkkio. Työsopimuksen peruminen (4 1) Jos sovittuun työn alkamispäivään on aikaa 2 kk, maksetaan ohjaajalle 12,5 % ohjaajan kokonaispalkkiosta. Jos sovittuun työn alkamispäivään on aikaa vähemmän kuin 2 kk, maksetaan ohjaajalle 25 % ohjaajan kokonaispalkkiosta.

20 Työkerran peruminen (4 2) Jos Yleisradio ohjaajasta riippumattomasta syystä peruuttaa sovitun työkerran vähemmän kuin kolme vuorokautta ennen työkerran alkamista, ohjaajalle suoritetaan peruutetulta ajalta 32,99 euroa tunnilta, mikäli kysymyksessä ei ole yhteisestä sopimuksesta tehty työaikajärjestely. Samoin jos varattua työkertaa ei ohjaajasta riippumattomasta syystä käytetä kokonaan, maksetaan palkkio siltä ajalta, joksi hänet oli työsuoritusta varten varattu. Päivittäinen työaika ja ylityö (7 ) Yö-, ja pyhätyö (8 ) Sovellettaessa 7 ja 8 :ää on ohjaajan tuntipalkkio 32,99 euroa. Matkustaminen (9 3) Mikäli Yleisradion järjestämiin päivittäisiin yhteiskuljetuksiin käytetty aika on korkeintaan 2 tuntia, maksetaan ohjaajalle 32,99 euroa /tunti. Tämän ajan ylittävältä osalta matka katsotaan työmatkaksi. Kotimatkaa ei lueta työajaksi. Kotimatkaksi katsotaan ohjaajan kotipaikkakunnalta tuottavan toimituksen vakinaiselle kotipaikkakunnalle tapahtuva matka. Ulkomaisista matkoista tulee sopia kussakin tapauksessa erikseen. Teatterinäytelmien taltiointi (11 ) Teatterinäytelmien taltioinneista maksettavista korvauksista sovitaan erikseen. Uusittu sopimus (16 ) Ohjaajalle maksetaan tämän sopimuksen mukainen kahden (2) kuvauspäivän palkkio. Esiintymis- ja palkkiorajoitus (17 3) Ohjaajan näyttelemästä roolista sovitaan erikseen. Pöytäkirjamerkintä 1: Alalla valllitsevan hyvän tavan mukaisesti ohjaajan nimi mainitaan ohjelmaan liittyvissä yhteyksissä. Pöytäkirjamerkintä 2: Osapuolet tarkastelevat sopimuksen toteutumista mennessä tai sopimuksen päättyessä tätä ennen.

21 II KOREOGRAFIT Tekstit voimassa , palkkiot Tanssin suunnittelu euro Sis. on demand str. 2,4 %: euroa a) oma koreografia pohjamaksu 302,59 309,85 minuuttilisä 87,67 89,78 b) toisen koreografia tai pohjamaksu 302,59 309,85 ennen esitetty minuuttilisä 51,05 52,28 2 Työpalkkio tunnilta 31,89 (32,65) euroa Työsopimuksen peruuttaminen (4 1) Jos sovittuun työn alkamispäivään on aikaa 2 kk, maksetaan koreografille peruuttamisesta 50 % peruspalkkiosta. Mikäli peruuttaminen tapahtuu mainitun määräajan jälkeen, maksetaan koreografille täysi peruspalkkio. (Peruspalkkio = pohjamaksu + minuuttilisä) Jos ohjelman tuotanto lopetetaan sen jo alettua, maksetaan koreografille tariffin mukaiset palkkiot tehdystä työstä ottaen huomioon mitä työkerran peruuttamisesta on sovittu. Työkerran peruuttaminen (4 2) Jos Yleisradio taiteilijasta riippumattomasta syystä peruuttaa sovitun työkerran vähemmän kuin kolme vuorokautta ennen työkerran alkamista, taiteilijalle suoritetaan peruutetulta ajalta tämän sopimuksen mukainen työpalkkio, mikäli kysymyksessä ei ole yhteisestä sopimuksesta tehty työaikajärjestely. Samoin jos varattua työkertaa ei taiteilijasta riippumattomasta syystä käytetä kokonaan, maksetaan palkkio siltä ajalta, joksi hänet oli työsuoritusta varten varattu. Teatterinäytelmien taltiointi (11 1 mom.) Koreografille maksetaan 40 % vastaavasta perus palkkiosta. Jos alkuperäisesityksen koreografi vastaa myös tv-ohjauksesta, hänelle maksetaan tämän sopimuksen mukainen palkkio. Jokaisesta televisioesitystä varten pitämästään harjoituksesta koreografi saa tämän sopimuksen mukaisen työpalkkion. Esiintymis- ja palkkiorajoitus (17 3 ) Koreografille maksetaan tanssimisen osalta ainoastaan 70 % tanssijan peruspalkkiosta (peruspalkkio = pohjamaksu + minuuttilisä).

22 III TANSSIJAT Euro Sis. on demand str. 2,4 %; Pohjamaksu 268,06 274,49 Minuuttilisä 45,38 46,47 Soolotanssin minuuttilisä 68,26 69,90 Työpalkkio tunnilta 25,44 26,05 Työsopimuksen peruuttaminen (4 1) Jos sovittuun työn alkamispäivään on aikaa 1 kk, maksetaan tanssijalle peruuttamisesta 50 % peruspalkkiosta. Mikäli peruuttaminen tapahtuu mainitun määräajan jälkeen, maksetaan tanssijalle täysi peruspalkkio. (Peruspalkkio = pohjamaksu + minuuttilisä). Jos ohjelman tuotanto lopetetaan sen jo alettua, maksetaan tanssijalle tariffin mukaiset palkkiot tehdystä työstä ottaen myös huomioon mitä työkerran peruuttamisesta on sovittu. Työkerran peruuttaminen (4 2) Jos Yleisradio taiteilijasta riippumattomasta syystä peruuttaa sovitun työkerran vähemmän kuin kolme vuorokautta ennen työkerran alkamista, taiteilijalle suoritetaan peruutetulta ajalta tämän sopimuksen mukainen työpalkkio, mikäli kysymyksessä ei ole yhteisestä sopimuksesta tehty työaikajärjestely. Samoin jos varattua työkertaa ei taiteilijasta riippumattomasta syystä käytetä kokonaan, maksetaan palkkio siltä ajalta, joksi hänet oli työsuoritusta varten varattu. Teatterinäytelmien taltiointi (11 1 mom.) Tanssijalle maksetaan täysi peruspalkkio ja lisäksi televisioesitystä varten tehdyistä työtunneista työpalkkiot. Uusittu sopimus (16 ) Tanssijalle maksetaan pohjamaksu ja työpalkkiot. Koreografien ja tanssijoiden työkerran minimiaika on 2 tuntia.

23 IV LAVASTAJAT JA PUKUSUUNNITTELIJAT 1 Draaman, draamasarjan, televisioelokuvan tai vastaavan ns. teostyyppiset tuotannon lavastus tai pukusuunnittelu: A Pienimuotoinen lavastus- tai pukusuunnittelutyö kuten asiantuntija- /konsultointitehtävä tai sellaisen tuotannon suunnittelua sisältävä lavastus- tai pukusuunnittelu euroa Palkkio 4 722, ,14 (4 835, ,38) /tuotanto B Lavastus- tai pukusuunnittelutyö euroa Palkkio 9 437, ,71) (9 663, ,62) /tuotanto C Vaativa lavastus- tai pukusuunnittelutyö kuten rakenteellisesti laaja tai monimuotoinen, dramaturgisesti vaativa, epookkiin perustuva, paljon rooleja sisältävä, voimakkaasti visuaaliseen ilmaisuun painottuvan tuotannon lavastus tai pukusuunnittelu euroa Palkkio , ,59 (12 895, ,17) /tuotanto D Poikkeuksellisen pitkäkestoinen, usealle vuodelle ajoittuvan tuotannon lavastus- tai pukusuunnittelutyö Palkkiosta sovitaan tuotantokohtaisesti erikseen.

24 2 Yhtiö korvaa vain ne työn valmistuksessa tarpeelliset kulut, joista on sovittu etukäteen. 3 Lavastus- tai pukusuunnittelutehtävä sisältää valmiin, toteutuskelpoisen lavastusja/tai puvustussuunnitelman, josta ilmenee mm. kuvauspaikkojen määrittely ja annettuun kustannuskehykseen perustuva kustannusarvio, sekä toteutuksen valvonnan sovitussa laajuudessa. 4 Mikäli lavastajan tai pukusuunnittelijan edellytetään osallistuvan työsopimuksella sovitun ja korvatun lisäksi tuotannon aikana esimerkiksi kuvauksiin, on siitä ja maksettavasta palkkiosta sovittava etukäteen erikseen. 5 Työsopimuksen peruuttaminen (4 1) Jos sovittuun työn alkamispäivään on aikaa 2 kk, maksetaan lavastajalle/ pukusuunnittelijalle 10 % sovitusta palkkiosta. Jos sovittuun työn alkamispäivään on aikaa vähemmän kuin 2 kk, maksetaan lavastajalle/pukusuunnittelijalle 20 % sovitusta palkkiosta. 6 Päivittäinen työaika ja ylityö (7 ) yö-, ja pyhätyö (8 ) 7 Matkustaminen (9 3) Sovellettaessa 7 ja 8 :ää on lavastajan/pukusuunnittelijan tuntipalkkio 31,89 euroa. Mikäli Yleisradion järjestämiin päivittäisiin yhteiskuljetuksiin käytetty aika on korkeintaan 2 tuntia, maksetaan lavastajalle / pukusuunnittelijalle 31,89 euroa /tunti. Tämän ajan ylittävältä osalta matka katsotaan työmatkaksi. 8 Teatterinäytelmien taltiointi (11 ) Taltioinnista maksetaan lavastajalle/pukusuunnittelijalle 20 % vähimmäispalkkiosta. Jos alkuperäisesityksen lavastaja/pukusuunnittelija vastaa myös tvesityksen suunnittelusta, sovitaan palkkiosta erikseen. 9 Lavastus ja pukusuunnittelu samalla työsopimuksella Mikäli sovitaan, että sama henkilö tekee sekä lavastuksen että pukusuunnittelun, maksetaan palkkio 50 %:lla korotettuna. * * * Matkatuntikorvaus (Sopimuksen 24 ) 13,20 euroa.

Ohjaajan kokonaispalkkio muodostuu suunnittelu-, kuvaus- ja jälkityöpäivien päiväpalkoista:

Ohjaajan kokonaispalkkio muodostuu suunnittelu-, kuvaus- ja jälkityöpäivien päiväpalkoista: . I Palkkiot 1.1.2018 OHJAAJAT Ohjaajan kokonaispalkkio muodostuu suunnittelu-, kuvaus- ja jälkityöpäivien päiväpalkoista: suunnittelupäivä kuvauspäivä jälkityöt päiväpalkka euro euro euro Tv-elokuvat

Lisätiedot

LIITE 2 YLEISRADIO OY:N JA SUOMEN NÄYTTELIJÄLIITTO RY:N YM. VÄLISEEN 1.5.2010 PÄIVÄTTYYN SOPIMUKSEEN LIITTYVÄT TELEVISION PALKKIOT 1.4.

LIITE 2 YLEISRADIO OY:N JA SUOMEN NÄYTTELIJÄLIITTO RY:N YM. VÄLISEEN 1.5.2010 PÄIVÄTTYYN SOPIMUKSEEN LIITTYVÄT TELEVISION PALKKIOT 1.4. 1.4.2011 alkaen 1(7) YLEISRADIO OY:N JA SUOMEN NÄYTTELIJÄLIITTO RY:N YM. VÄLISEEN 1.5.2010 PÄIVÄTTYYN SOPIMUKSEEN LIITTYVÄT TELEVISION PALKKIOT 1.4.2011 ALKAEN I OHJAAJAT Ohjaajan palkkio määräytyy ohjelman

Lisätiedot

LIITE 1 YLEISRADIO OY:N JA SUOMEN NÄYTTELIJÄLIITTO RY:N YM. VÄLISEEN 1.5.2010 PÄIVÄTTYYN SOPIMUKSEEN LIITTYVÄT RADION PALKKIOT 1.4.

LIITE 1 YLEISRADIO OY:N JA SUOMEN NÄYTTELIJÄLIITTO RY:N YM. VÄLISEEN 1.5.2010 PÄIVÄTTYYN SOPIMUKSEEN LIITTYVÄT RADION PALKKIOT 1.4. 1.4.2011 alkaen 1(8) YLEISRADIO OY:N JA SUOMEN NÄYTTELIJÄLIITTO RY:N YM. VÄLISEEN 1.5.2010 PÄIVÄTTYYN SOPIMUKSEEN LIITTYVÄT RADION PALKKIOT 1.4.2011 ALKAEN I OHJAAJAT 1. Tätä radio-ohjaajaliitettä sovelletaan

Lisätiedot

Tuotantopäiviä vähintään 10 Valmis kesto noin minuuttia

Tuotantopäiviä vähintään 10 Valmis kesto noin minuuttia OHJAAJAT 1. Ohjaajien palkkio määräytyy kuunnelmatyypeittäin seuraavasti: 1.1 Vaativa kuunnelma (ns. taidekuunnelma) Vaativan kuunnelman tuotantorakenne on ns. teostuotanto. Vaativa kuunnelma edellyttää

Lisätiedot

SOPIMUS 1.5.2010 1(8) Palkkiot 1.11.2012 NÄYTELMÄ- JA KUUNNELMAMUSIIKKI. Sopijapuolet

SOPIMUS 1.5.2010 1(8) Palkkiot 1.11.2012 NÄYTELMÄ- JA KUUNNELMAMUSIIKKI. Sopijapuolet Palkkiot 1.11.2012 1.5.2010 1(8) Sopijapuolet 1 Soveltamisala 2 Oikeudet Yleisradio Oy, jäljempänä Yleisradio ja Säveltäjät ja Sanoittajat ELVIS ry, jäljempänä Säveltäjät Sopimus koskee Säveltäjien jäsenten

Lisätiedot

Yleisradion. digisopimus 14.6.2007

Yleisradion. digisopimus 14.6.2007 1 Yleisradion digisopimus 14.6.2007 2 SOPIMUS 14.6.2007 1. Soveltamisala Tätä sopimusta sovelletaan Yleisradion ja allekirjoittajajärjestöjen välillä solmitun Yhtyneet-sopimuksen piirissä tehtyyn suojattuun

Lisätiedot

TEME-SOPIMUS (15) Tekstit voimassa , palkkiot alkaen.

TEME-SOPIMUS (15) Tekstit voimassa , palkkiot alkaen. 1.12.2017 1(15) Tekstit voimassa 1.12.2017, palkkiot 1.1.2018 alkaen. Sopijapuolet Yleisradio Oy työnantajana ja Teatteri- ja mediatyöntekijöiden Liitto ry työntekijäpuolina ovat tehneet seuraavan radio-

Lisätiedot

1.1.2014 1(11) Yleisradio Oy, jäljempänä yhtiö ja Suomen Muusikkojen Liitto ry

1.1.2014 1(11) Yleisradio Oy, jäljempänä yhtiö ja Suomen Muusikkojen Liitto ry 1.1.2014 1(11) Sopijapuolet Yleisradio Oy, jäljempänä yhtiö ja Suomen Muusikkojen Liitto ry 1 Sopimuksen soveltamisala Sopimus koskee ammattimaisten tai ammattitasolla olevien muusikkojen ja laulajien

Lisätiedot

4 Palkkiot yhtye- ja orkesterityöstä, laulusolistin tehtävistä sekä laulamisesta taustakuorossa

4 Palkkiot yhtye- ja orkesterityöstä, laulusolistin tehtävistä sekä laulamisesta taustakuorossa 1.5.2010 1(14) Palkkiot 1.11.2012 alkaen Sopijapuolet Yleisradio Oy, jäljempänä yhtiö ja Suomen Muusikkojen Liitto ry 1 Sopimuksen soveltamisala Sopimus koskee ammattimaisten tai ammattitasolla olevien

Lisätiedot

3 Järjestyssääntö Muusikon on työaikana noudatettava yhtiön antamia järjestyssääntöjä

3 Järjestyssääntö Muusikon on työaikana noudatettava yhtiön antamia järjestyssääntöjä 1.5.2010 1 Palkkiot 1.10.2011 alkaen Sopijapuolet Yleisradio Oy ja Suomen Muusikkojen Liitto ry 1 Sopimuksen soveltamisala 2 Työsopimus Tällä sopimuksella määrätään tilapäisissä tehtävissä olevien Radion

Lisätiedot

Järjestyssääntö Muusikon on työaikana noudatettava yhtiön antamia järjestyssääntöjä

Järjestyssääntö Muusikon on työaikana noudatettava yhtiön antamia järjestyssääntöjä 1.12.2017 1 Palkkiot 1.1.2018 Sopijapuolet Yleisradio Oy ja Suomen Muusikkojen Liitto ry 1 Sopimuksen soveltamisala 2 Työsopimus Tällä sopimuksella määrätään tilapäisissä tehtävissä olevien Radion Sinfoniaorkesterin

Lisätiedot

SOPIMUS KUUNNELMAMUSIIKKI (8) Palkkiot sisältävät on demand streaming korvauksen, joka on audioaineistossa 2 % ja videoaineistossa 2,4 %.

SOPIMUS KUUNNELMAMUSIIKKI (8) Palkkiot sisältävät on demand streaming korvauksen, joka on audioaineistossa 2 % ja videoaineistossa 2,4 %. 1(8) Palkkiot sisältävät on demand streaming korvauksen, joka on audioaineistossa 2 % ja videoaineistossa 2,4 %. Sopijapuolet 1 Soveltamisala 2 Oikeudet Yleisradio Oy, jäljempänä Yleisradio ja Säveltäjät

Lisätiedot

SUOMEN KANSALLISOOPPERAN ORKESTERISSA AVUSTAJINA TOIMIVIA MUUSIKKOJA KOSKEVA TYÖEHTOSOPIMUS

SUOMEN KANSALLISOOPPERAN ORKESTERISSA AVUSTAJINA TOIMIVIA MUUSIKKOJA KOSKEVA TYÖEHTOSOPIMUS 1 SUOMEN KANSALLISOOPPERAN ORKESTERISSA AVUSTAJINA TOIMIVIA MUUSIKKOJA KOSKEVA TYÖEHTOSOPIMUS 1 Tällä työehtosopimuksella määrätään työehdot Suomen Kansallisoopperan orkesterissa avustajina toimiville

Lisätiedot

(11) Yleisradio Oy, jäljempänä yhtiö Suomen Muusikkojen liitto ry

(11) Yleisradio Oy, jäljempänä yhtiö Suomen Muusikkojen liitto ry 1.12.2017 1(11) Sopijapuolet Yleisradio Oy, jäljempänä yhtiö Suomen Muusikkojen liitto ry Muusikon tulee työsopimusta tehdessään ilmoittaa aiheuttavatko hänen muut yhtiön kanssa tekemänsä sopimukset yhdessä

Lisätiedot

Suositus harrastajateatterin ohjaustariffiksi

Suositus harrastajateatterin ohjaustariffiksi Teatteri- ja Mediatyöntekijät ry TeMe Suomen Teatteriohjaajien Liitto ry Suositus harrastajateatterin ohjaustariffiksi 1. Tämä on Suomen Teatteriohjaajien Liiton suositus harrastajateatterikentän ohjaustariffiksi.

Lisätiedot

KEIKKASOPIMUS. Sopijapuolet. 1s Sopimuksen soveltamisala. 2s Työsopimus. Jarjestyssaantö

KEIKKASOPIMUS. Sopijapuolet. 1s Sopimuksen soveltamisala. 2s Työsopimus. Jarjestyssaantö Sopijapuolet Yleisradio Oy, jäljempänä yhtiö ja Suomen Muusikkojen Liitto r.y. 1s Sopimuksen soveltamisala Sopimus koskee ammattimaisten tai ammattitasolla olevien muusikkojen ja laulajien tilapäisesti

Lisätiedot

OHJAAJASOPIMUS (TELEVISIO)

OHJAAJASOPIMUS (TELEVISIO) OHJAAJASOPIMUS (TELEVISIO) Tämän sopimuksen osapuolet ovat:, (jäljempänä Ohjaaja ); ja, (jäljempänä Tuottaja ). 1. SOPIMUKSEN KOHDE 1.1 Tuottaja ottaa ohjaajan palvelukseensa ( Elokuva / Sarja ) valmistamista

Lisätiedot

Työsopimus ja ohjeet sovitusta keikasta/esiintymisestä on suositeltavaa tehdä kirjallisesti. Työsopimusmalli on työehtosopimuksen liitteenä.

Työsopimus ja ohjeet sovitusta keikasta/esiintymisestä on suositeltavaa tehdä kirjallisesti. Työsopimusmalli on työehtosopimuksen liitteenä. RAVINTOLAMUUSIKKOJA KOSKEVA TYÖEHTOSOPIMUS I YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Sopimuksen soveltamisala Tällä työehtosopimuksella määrätään vähimmäispalkat ja työehdot ohjelmatoimistoihin ja ravintoloihin työsuhteessa

Lisätiedot

T Y Ö E H T O S O P I M U S 2012 2013

T Y Ö E H T O S O P I M U S 2012 2013 SAVONLINNAN OOPPERAJUHLAORKESTERIN JÄSENIÄ KOSKEVA T Y Ö E H T O S O P I M U S 2012 2013 Palkat vuonna 2013 SOPIJAPUOLET Savonlinnan Oopperajuhlien Kannatusyhdistys ry, jäljempänä kannatusyhdistys, ja

Lisätiedot

Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus

Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus 1.5.2014 31.1.2017 Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus 1.5.2014 31.1.2017 1 VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS SISÄLLYS 1 Sopimuksen ulottuvuus...

Lisätiedot

SUOMEN MUUSIKKOJEN 1-IITON JA VANTAAN ORKESTERI RY:N VALINEN VANTAAN VIIHDEORKESTERIA KOSKEVA TYOEHTOSOPIMUS

SUOMEN MUUSIKKOJEN 1-IITON JA VANTAAN ORKESTERI RY:N VALINEN VANTAAN VIIHDEORKESTERIA KOSKEVA TYOEHTOSOPIMUS SUOMEN MUUSIKKOJEN 1-IITON JA VANTAAN ORKESTERI RY:N VALINEN VANTAAN VIIHDEORKESTERIA KOSKEVA TYOEHTOSOPIMUS 19 Soveltamisala Tämä sopimus koskee Vantaan Viihdeorkesterin määräaikaisia muusikoita silloin

Lisätiedot

Työsopimus ja ohjeet sovitusta keikasta/esiintymisestä on suositeltavaa tehdä kirjallisesti tai muulla tavoin todisteellisesti.

Työsopimus ja ohjeet sovitusta keikasta/esiintymisestä on suositeltavaa tehdä kirjallisesti tai muulla tavoin todisteellisesti. RAVINTOLAMUUSIKKOJA KOSKEVA TYÖEHTOSOPIMUS I YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Sopimuksen soveltamisala Tällä työehtosopimuksella määrätään vähimmäispalkat ja työehdot ohjelmatoimistoihin ja ravintoloihin työsuhteessa

Lisätiedot

YLEINEN OSA. Soveltamisohje KVTES:n V luvun 11 3 momentin soveltamisohjeeseen

YLEINEN OSA. Soveltamisohje KVTES:n V luvun 11 3 momentin soveltamisohjeeseen YLEINEN OSA KUNNALLINEN KUUKAUSIPALKKAISTEN MUUSIKKOJEN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS 2014 2016 I LUKU YLEINEN OSA 1 Soveltamisala 1 mom. Tämä sopimus koskee toistaiseksi voimassa olevassa ja vähintään neljän

Lisätiedot

Tietotekniikan palvelualan TES vs. laki

Tietotekniikan palvelualan TES vs. laki Tietotekniikan palvelualan TES vs. laki Palkat Minimipalkkalakia ei ole! Tehtäväryhmän ja vaativuuden mukaiset vähimmäispalkat. 2 Säännöllinen työaika Säännöllinen työaika on enintään kahdeksan tuntia

Lisätiedot

T U O T AN T O S O P I M U S

T U O T AN T O S O P I M U S Luonnos T U O T AN T O S O P I M U S X ja Y ja Z välillä paikka.. 17307 SISÄLLYSLUETTELO 1. Osapuolet... 1 2. Sopimuksen tausta ja tarkoitus... 1 3. Ohjelma... 1 4. Hinta- ja maksuehdot... 2 5. y ja Tuottajan

Lisätiedot

Valtion työmarkkinalaitos ja pääsopijajärjestöt ovat 7.11.2013 uudistaneet valtion virka- ja työehtosopimukset sopimuskaudelle 2014-2017.

Valtion työmarkkinalaitos ja pääsopijajärjestöt ovat 7.11.2013 uudistaneet valtion virka- ja työehtosopimukset sopimuskaudelle 2014-2017. Suomen ympäristökeskuksen ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry:n, Palkansaajajärjestö Pardia ry:n sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry:n välinen TYÖEHTOSOPIMUS 29.2.2008

Lisätiedot

30.11.2014. Oppimistaidot ja työelämätietous IC130201. Työsopimuslaki. Työsopimuslaki. Petri Nuutinen

30.11.2014. Oppimistaidot ja työelämätietous IC130201. Työsopimuslaki. Työsopimuslaki. Petri Nuutinen Oppimistaidot ja työelämätietous IC130201 5 opintopistettä Petri Nuutinen Petri Nuutinen Lakia sovelletaan sopimukseen (työsopimus), jolla työntekijä tai työntekijät yhdessä työkuntana sitoutuvat henkilökohtaisesti

Lisätiedot

Varasto- ja kuljetusesimiesten työehtosopimus

Varasto- ja kuljetusesimiesten työehtosopimus Varasto- ja kuljetusesimiesten työehtosopimus 1.4.2012 30.4.2014 Varasto- ja kuljetusesimiesten työehtosopimus 1.4.2012 30.4.2014 1 VARASTO- JA KULJETUSESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS SISÄLLYS 1 Sopimuksen ulottuvuus...

Lisätiedot

ASIAKASSOPIMUS. Näyttelijöiden Tekijänoikeusjärjestö -Skådespelarnas Upphövsrättsorganisation FILMEX, myöh. Filmex ja

ASIAKASSOPIMUS. Näyttelijöiden Tekijänoikeusjärjestö -Skådespelarnas Upphövsrättsorganisation FILMEX, myöh. Filmex ja ASIAKASSOPIMUS Näyttelijöiden Tekijänoikeusjärjestö -Skådespelarnas Upphövsrättsorganisation FILMEX, myöh. Filmex ja VIRALLINEN NIMI JA HENKILÖTUNNUS (MYÖS TAITEILIJANIMI, JOS KÄYTÄT SITÄ) myöh. Näyttelijä

Lisätiedot

AUDIOVISUAALISEN TYÖN PALKKIOT 1.5.2014 ALKAEN

AUDIOVISUAALISEN TYÖN PALKKIOT 1.5.2014 ALKAEN 1.1.2014 1(6) AUDIOVISUAALISEN TYÖN PALKKIOT 1.5.2014 ALKAEN Tekstit voimassa 1.1.2014 lukien. Palkkiot voimassa 1.5.2015 alkaen. Ohjelmat on jaettu palkkioitten kannalta ajankäytön ja vaativuuden perusteella

Lisätiedot

1. Säännöllinen työaika toimistotyössä on keskimäärin enintään 7 1/4 tuntia vuorokaudessa ja enintään 36 1/4 tuntia viikossa.

1. Säännöllinen työaika toimistotyössä on keskimäärin enintään 7 1/4 tuntia vuorokaudessa ja enintään 36 1/4 tuntia viikossa. 6 Työaika 1. Säännöllinen työaika toimistotyössä on keskimäärin enintään 7 1/4 tuntia vuorokaudessa ja enintään 36 1/4 tuntia viikossa. 2. Säännöllinen työaika muussa kuin toimistotyössä on enintään 9

Lisätiedot

VAKINAISTEN MUUSIKKOJEN TEATTERITYÖEHTOSOPIMUS

VAKINAISTEN MUUSIKKOJEN TEATTERITYÖEHTOSOPIMUS VAKINAISTEN MUUSIKKOJEN TEATTERITYÖEHTOSOPIMUS 1 Sopimuksen soveltamisala Tämän työehtosopimuksen piiriin kuuluvat jäljempänä mainituin rajoituksin ammattiteattereiden palveluksessa olevat kuukausipalkkaiset

Lisätiedot

VARASTO- JA KULJETUS- ESIMIESTEN. työehtosopimus

VARASTO- JA KULJETUS- ESIMIESTEN. työehtosopimus VARASTO- JA KULJETUS- ESIMIESTEN työehtosopimus 1.4.2012-30.4.2014 Varasto- ja kuljetusesimiesten työehtosopimus 1.4.2012 30.4.2014 Palvelualojen ammattiliitto PAM ry ja Kaupan liitto Paino: Libris Oy,

Lisätiedot

Tehtäväkohtaista palkkaa korotetaan 3,4 prosentilla, jos tehtäväkohtainen palkka on vähintään 1 588,24 euroa kuukaudessa

Tehtäväkohtaista palkkaa korotetaan 3,4 prosentilla, jos tehtäväkohtainen palkka on vähintään 1 588,24 euroa kuukaudessa 1 ALLEKIRJOITUS- KUNNALLISEN OPETUSHENKILÖSTÖN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2007 2009 ALLEKIRJOITUS 1 Sopimuksen voimassaoloaika 2 Palkantarkistukset Tämä virka- ja työehtosopimus on voimassa 1.10.2007

Lisätiedot

VARASTO- JA KULJETUS- ESIMIESTEN. työehtosopimus

VARASTO- JA KULJETUS- ESIMIESTEN. työehtosopimus VARASTO- JA KULJETUS- ESIMIESTEN työehtosopimus 1.5.2014 31.1.2017 Varasto- ja kuljetusesimiesten työehtosopimus 1.5.2014 31.1.2017 Varasto- ja kuljetusesimiesten työehtosopimus 1.5.2014 31.1.2017 1 VARASTO-

Lisätiedot

Työelämän pelisäännöt

Työelämän pelisäännöt Työelämän pelisäännöt 1. Työsopimus Kun työntekijä ottaa työntekijän töihin, hän tekee työntekijän kanssa ensin työsopimuksen. Työsopimus kannattaa tehdä kirjallisesti, vaikka suullinen työsopimus on yhtä

Lisätiedot

Helsingin seudun paikallistelevisio Stadi.TV:n Projektisopimus

Helsingin seudun paikallistelevisio Stadi.TV:n Projektisopimus Helsingin seudun paikallistelevisio Stadi.TV:n Projektisopimus 1 Sopijapuolet 1. Helsingin kaupungin kaupunginkanslian tietotekniikka- ja viestintäosasto (jäljempänä Helsingin kaupunki ) 2. Forum Virium

Lisätiedot

Äänilevytuottajayhtiöiden palveluksessa olevia muusikkoja, laulajia ja kapellimestareita koskeva Työehtosopimus

Äänilevytuottajayhtiöiden palveluksessa olevia muusikkoja, laulajia ja kapellimestareita koskeva Työehtosopimus Äänilevytuottajayhtiöiden palveluksessa olevia muusikkoja, laulajia ja kapellimestareita koskeva Työehtosopimus 1.4.2010-31.3.2012 Palkat 1.5.2011 alkaen PL 30 (Eteläranta 10), 00131 Helsinki Puhelin 09

Lisätiedot

SOPIMUS ROVANIEMEN KAUPUNGIN HALLINTOPALVELUKESKUKSEN TALOUS- JA HENKILÖSTÖHALLINTOPALVELUJA KOSKEVASTA LIIKKEENLUOVUTUKSESTA POLARMON OY:LLE

SOPIMUS ROVANIEMEN KAUPUNGIN HALLINTOPALVELUKESKUKSEN TALOUS- JA HENKILÖSTÖHALLINTOPALVELUJA KOSKEVASTA LIIKKEENLUOVUTUKSESTA POLARMON OY:LLE SOPIMUS ROVANIEMEN KAUPUNGIN HALLINTOPALVELUKESKUKSEN TALOUS- JA HENKILÖSTÖHALLINTOPALVELUJA KOSKEVASTA LIIKKEENLUOVUTUKSESTA POLARMON OY:LLE SOPIMUS ROVANIEMEN KAUPUNGIN HALLINTOPALVELUKESKUKSEN TALOUS-

Lisätiedot

Työelämän ABC. Tämä esitys on tarkoitettu yli 18-vuotiaille määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia solmiville.

Työelämän ABC. Tämä esitys on tarkoitettu yli 18-vuotiaille määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia solmiville. Työelämän ABC Tämä esitys on tarkoitettu yli 18-vuotiaille määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia solmiville. Muista työsuhteen alkaessa! Pyydä työsopimuksesi kirjallisena. Työsopimuksessa

Lisätiedot

TYÖEHTOSOPIMUS 29.2.2008

TYÖEHTOSOPIMUS 29.2.2008 Suomen ympäristökeskuksen ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry:n, Ympäristöhallinnon Tekniset VETY ry:n, Ympäristöhallinnon henkilökuntayhdistys YHY ry:n sekä Julkisten ja hyvinvointialojen

Lisätiedot

1.1. Esittävien taiteilijoiden ja äänitteiden tuottajien tekijänoikeusyhdistys GRAMEX r.y. (jäljempänä Gramex)

1.1. Esittävien taiteilijoiden ja äänitteiden tuottajien tekijänoikeusyhdistys GRAMEX r.y. (jäljempänä Gramex) Sivu 1 / 6 WEBCASTING-SOPIMUS 1. Osapuolet 1.1. Esittävien taiteilijoiden ja äänitteiden tuottajien tekijänoikeusyhdistys GRAMEX r.y. (jäljempänä Gramex) 1.2. (jäljempänä webcasting-toiminnan harjoittaja)

Lisätiedot

Nimi: Osoite: Puhelin/sp: Y- tunnus/kaupparekisteri nro:

Nimi: Osoite: Puhelin/sp: Y- tunnus/kaupparekisteri nro: VASTAANOTTOTILOJA KOSKEVA VUOKRASOPIMUS VUOKRANANTAJA Nimi: Osoite: Puhelin/sp: Y- tunnus/kaupparekisteri nro: VUOKRALAINEN Nimi: Osoite: Puhelin/sp: Y-tunnus/kaupparekisteri nro: VUOKRAUKSEN KOHDE VUOKRASOPIMUKSEN

Lisätiedot

Työehtosopimuspöytäkirja, joka tehtiin puolustusministeriön sekä Valtion ja erityispalvelujen

Työehtosopimuspöytäkirja, joka tehtiin puolustusministeriön sekä Valtion ja erityispalvelujen TES 270105 Työehtosopimuspöytäkirja, joka tehtiin puolustusministeriön sekä Valtion ja erityispalvelujen ammattiliitto VAL ry:n välillä 1.9.2003 alkaen noudatettavista eräistä työehtosopimusmääräyksistä

Lisätiedot

TASEPALVELUSOPIMUS (Balance Agreement) NRO XX [TASEVASTAAVA OY] sekä FINGRID OYJ

TASEPALVELUSOPIMUS (Balance Agreement) NRO XX [TASEVASTAAVA OY] sekä FINGRID OYJ TASEPALVELUSOPIMUS (Balance Agreement) NRO XX [TASEVASTAAVA OY] sekä FINGRID OYJ 2 (7) Sisällys 1 SOPIMUSOSAPUOLET JA SOPIMUKSEN TARKOITUS... 3 2 SOPIMUKSEN VOIMASSAOLO... 3 3 AVOIN SÄHKÖNTOIMITUS... 3

Lisätiedot

KOPIOINTILUPAHAKEMUS ÄÄNITALLENNE

KOPIOINTILUPAHAKEMUS ÄÄNITALLENNE T E K I J Ä N O I K E U S J Ä R J E S T Ö U P P H O V S R Ä T T S O R G A N I S A T I O N 1/6 KOPIOINTILUPAHAKEMUS ÄÄNITALLENNE 1. LUVAN HAKIJA (Yritys / henkilö, joka suorittaa kopioimisen) Yritys: Yhteyshenkilö:

Lisätiedot

Palvelualojen työnantajat Palta ry:n neuvottelutilat, Helsinki

Palvelualojen työnantajat Palta ry:n neuvottelutilat, Helsinki NEUVOTTELUTULOS YLEISSOPIMUKSEN PALTA -JYTY UUDISTAMINEN Aika 30.1.2018 Paikka Palvelualojen työnantajat Palta ry:n neuvottelutilat, Helsinki Läsnä PALTA ry JYTY ry. Hanne Salonen Päivi Salin 1. Sopimuskausi

Lisätiedot

VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN

VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN työehtosopimus 1.5.2014 31.1.2017 Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus 1.5.2014 31.1.2017 Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus 1.5.2014 31.1.2017 1 VÄHITTÄISKAUPAN

Lisätiedot

on oikeus lunastaa Vuokrauskohde omistukseensa. Normaalitapauksessa

on oikeus lunastaa Vuokrauskohde omistukseensa. Normaalitapauksessa Solo International OY:N KULKUVÄLINEIDEN VUOKRAUS- PALVELUIDEN EHDOT 1. OSAPUOLET JA SOVELTAMISALA Näitä sopimusehtoja sovelletaan Solo International Oy:n, jäljempänä Solo ja asiakkaan, jäljempänä Vuokralleottaja

Lisätiedot

1 Tätä liitettä osiota sovelletaan aikuiskoulutuskeskusten opetushenkilöstöön,

1 Tätä liitettä osiota sovelletaan aikuiskoulutuskeskusten opetushenkilöstöön, OSIO E AMMATILLINEN AIKUISKOULUTUSKESKUS 1 Soveltamisala 1 Tätä liitettä osiota sovelletaan aikuiskoulutuskeskusten opetushenkilöstöön, johon kuuluvat rehtorit ja apulaisrehtorit kokoaikaiset opettajat

Lisätiedot

TYÖSOPIMUS. Työsuhteen alkamispäivämäärä Työsuhteen alkaessa on. kuukauden koeaika Työsopimus on voimassa Toistaiseksi

TYÖSOPIMUS. Työsuhteen alkamispäivämäärä Työsuhteen alkaessa on. kuukauden koeaika Työsopimus on voimassa Toistaiseksi Työnantaja TYÖSOPIMUS Työsuhteen osapuolet Työsopimuksen voimassaolo Työntekijä Henkilötunnus Yllä mainittu työntekijä sitoutuu korvausta vastaan tekemään yllä mainitun työnantajan hänelle osoittamaa työtä

Lisätiedot

KUNNALLISEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUKSEN TOISTA JAKSOA KOSKEVA ALLEKIRJOITUS- PÖYTÄKIRJA

KUNNALLISEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUKSEN TOISTA JAKSOA KOSKEVA ALLEKIRJOITUS- PÖYTÄKIRJA KUNNALLISEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2014 2016 TOISTA JAKSOA 1.1.2016 31.1.2017 KOSKEVA ALLEKIRJOITUS- PÖYTÄKIRJA 1 Työmarkkinakeskusjärjestöjen neuvottelutuloksen toteuttaminen koskien

Lisätiedot

AUTOMAATTISEN TAAJUUDENHALLINTARESERVIN TUNTIMARKKINASOPIMUS NRO XX/2015 RESERVINHALTIJA OY sekä FINGRID OYJ

AUTOMAATTISEN TAAJUUDENHALLINTARESERVIN TUNTIMARKKINASOPIMUS NRO XX/2015 RESERVINHALTIJA OY sekä FINGRID OYJ AUTOMAATTISEN TAAJUUDENHALLINTARESERVIN TUNTIMARKKINASOPIMUS NRO XX/2015 RESERVINHALTIJA OY sekä FINGRID OYJ 8.1.2014 2 (7) 1 SOPIMUKSEN TARKOITUS XX (Reservinhaltija) ja Fingrid Oyj (Fingrid) ovat tehneet

Lisätiedot

TYÖTERVEYSLAITOSTA KOSKEVAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIR- JOITUSPÖYTÄKIRJA

TYÖTERVEYSLAITOSTA KOSKEVAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIR- JOITUSPÖYTÄKIRJA TYÖTERVEYSLAITOSTA KOSKEVAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIR- JOITUSPÖYTÄKIRJA Yleistä Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat 30.8.2013 allekirjoittaneet työllisyys- ja kasvusopimuksen vuosille 2013 2016/2017. Tällä

Lisätiedot

STT:n yleiset sopimusehdot 1.1.2010

STT:n yleiset sopimusehdot 1.1.2010 YLEISET SOPIMUSEHDOT 1 (5) STT:n yleiset sopimusehdot 1. Käyttöoikeus 2. Käyttöehdot 1 Kappale päivitetty 1.1.2016 alkaen. Asiakkaalla on oikeus käyttää STT:n palvelua ja/tai siihen sisältyviä aineistoja

Lisätiedot

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto 26.11.2012 Voimaantulo 1.1.2013 Sisällysluettelo: ORIVEDEN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ... 3 1 Soveltamisala...3

Lisätiedot

PELAAJASOPIMUS HAUKIPUTAAN AHMAT

PELAAJASOPIMUS HAUKIPUTAAN AHMAT PELAAJASOPIMUS HAUKIPUTAAN AHMAT PELAAJASOPIMUS KAUDELLE 1. OSAPUOLET 1. Haukiputaan Ahmat Ry (jäljempänä seura), joukkue (jäljempänä joukkue) sekä 2. (jäljempänä pelaaja) ja 3. (jäljempänä huoltaja) 2.

Lisätiedot

VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS

VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS 1.2.2017 31.1.2018 Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus 1.2.2017 31.1.2018 VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS SISÄLLYS 1 Sopimuksen ulottuvuus...3

Lisätiedot

VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS

VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS 1.2.2017 31.1.2018 Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus 1.2.2017 31.1.2018 Palvelualojen ammattiliitto PAM ry ja Kaupan liitto Paino:Lönnberg 2017 Vähittäiskaupan

Lisätiedot

Viittomakielen tulkkien palkka- ja muut työsuhteen ehdot

Viittomakielen tulkkien palkka- ja muut työsuhteen ehdot Viittomakielen tulkkien palkka- ja muut työsuhteen ehdot tuntipalkkaan perustuvassa työsuhteessa 1.2.2016 31.1.2017 Viittomakielen tulkkien palkka- ja muut työsuhteen ehdot tuntipalkkaan perustuvassa työsuhteessa

Lisätiedot

Merenkulkulaitoksen, Luotsiliitto ry:n ja Suomen Laivanpäällystöliitto ry:n välinen työehtosopimus

Merenkulkulaitoksen, Luotsiliitto ry:n ja Suomen Laivanpäällystöliitto ry:n välinen työehtosopimus 3 TES: 313013 PL: 01 Merenkulkulaitoksen, Luotsiliitto ry:n ja Suomen Laivanpäällystöliitto ry:n välinen työehtosopimus Tämän työehtosopimuksen osana noudatetaan valtiovarainministeriön sekä Akava-JS ry:n,

Lisätiedot

Luottamusmiehen tehtävät, velvollisuudet, asema. Minna Pirttijärvi

Luottamusmiehen tehtävät, velvollisuudet, asema. Minna Pirttijärvi Luottamusmiehen tehtävät, velvollisuudet, asema Minna Pirttijärvi 1 Luottamusmiehen tehtävät Osallistua tarvittaessa työsuojeluvaalien järjestämiseen sekä henkilöstöedustuksen nimeämiseen edustukselliseen

Lisätiedot

Ennakkoverolippumiehet

Ennakkoverolippumiehet Ennakkoverolippumiehet Pääsäännön yhteenveto 1. Infra-alalla ei tule käyttää ennakkoverolippumiehiä konekuskeina. 2. Jos otat tai olet ottanut henkilön ajamaan yrityksesi omistamaa työkonetta (esim. kaivukone,

Lisätiedot

Määräaikaiset työsuhteet. - hyviä käytäntöjä esimiehille ja luottamusmiehille

Määräaikaiset työsuhteet. - hyviä käytäntöjä esimiehille ja luottamusmiehille Määräaikaiset työsuhteet - hyviä käytäntöjä esimiehille ja luottamusmiehille 1 2 Määräaikaiset työsuhteet - hyviä käytäntöjä esimiehille ja luottamusmiehille Uuden yliopistolain (558/2009) voimaantulon

Lisätiedot

KUNNALLISEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA

KUNNALLISEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA KUNNALLISEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2018 2019 ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA 1 Sopimuksen voimassaoloaika ja sopimuksen mahdollinen irtisanominen 2 Yleiskorotukset Tämä työehtosopimus (TTES)

Lisätiedot

, , , ,5 48,75 52

, , , ,5 48,75 52 1 Kaupan vuosivapaajärjestelmä 1 Vuosivapaan ansainta Vuosivapaajärjestelmässä työntekijä ansaitsee kalenterivuosittain 1.1.2017 alkaen vuosivapaata. Niissä työsuhteissa, jotka alkavat 1.1.2017 tai sen

Lisätiedot

KUNNALLISEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2014 2016 ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA

KUNNALLISEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2014 2016 ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA KUNNALLISEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2014 2016 ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA 1 Työllisyys- ja kasvusopimuksen toteuttaminen Tällä työehtosopimuksella toteutetaan työmarkkinakeskusjärjestöjen

Lisätiedot

PELAAJASOPIMUS KAUDELLE

PELAAJASOPIMUS KAUDELLE 0.08.013 1 (5) PELAAJASOPIMUS KAUDELLE 1. OSAPUOLET 1. Kiimingin Kiekko-Pojat Ry (jäljempänä seura), joukkue (jäljempänä joukkue) sekä. (jäljempänä pelaaja) ja 3. (jäljempänä huoltaja). SOPIMUSKAUSI Tämä

Lisätiedot

10 Lisä- ja ylityö Lisätyö 1. Lisätyö on sovitun työajan lisäksi tehty työ enintään 40 tuntiin saakka viikossa.

10 Lisä- ja ylityö Lisätyö 1. Lisätyö on sovitun työajan lisäksi tehty työ enintään 40 tuntiin saakka viikossa. 10 Lisä- ja ylityö Lisätyö 1. Lisätyö on sovitun työajan lisäksi tehty työ enintään 40 tuntiin saakka viikossa. Ylityö 2. Ylityötä on 40 tuntia viikossa ylittävä työ. 3. Tasoittumisjärjestelmässä ylityötä

Lisätiedot

Keskimääräisessä työajassa on huomioitu Työehtosopimuksen 20 :n mukaiset työaikaa lyhentävät

Keskimääräisessä työajassa on huomioitu Työehtosopimuksen 20 :n mukaiset työaikaa lyhentävät 1(2) Paikallinen sopimus vuorotyötä tekevien ylempien toimihenkilöiden työaikajärjestelyistä ja niihin liittyvistä korvauksista Finnair Oyj:ssä ja sen tytäryhtiöissä 1. Sopimuksella on sovittu Finnair

Lisätiedot

Luottamushenkilöiden palkkiosääntö

Luottamushenkilöiden palkkiosääntö Luottamushenkilöiden palkkiosääntö Kaupunginvaltuusto 11.12.2017 102 1 Soveltamisala Kaupungin luottamushenkilöille maksetaan palkkiota luottamustoimen hoitamisesta sekä korvausta ansionmenetyksestä ja

Lisätiedot

Juupajoen kunta PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ. Hyväksytty

Juupajoen kunta PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ. Hyväksytty Juupajoen kunta PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ Hyväksytty 29.10.2012 Voimaantulo 1.1.2013 Sisällysluettelo: 1 Soveltamisala... 3 2 Kokouspalkkiot... 3 3 Samana päivänä pidetyt kokoukset... 4 4 Vuosipalkkiot...

Lisätiedot

PALVELULAITOSTEN TYÖNANTAJAYHDISTYKSEN OPETUSALAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN (PTYOTES) 2014 2017 ALLEKIRJOITUS- PÖYTÄKIRJA

PALVELULAITOSTEN TYÖNANTAJAYHDISTYKSEN OPETUSALAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN (PTYOTES) 2014 2017 ALLEKIRJOITUS- PÖYTÄKIRJA PALVELULAITOSTEN TYÖNANTAJAYHDISTYKSEN OPETUSALAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN (PTYOTES) 2014 2017 ALLEKIRJOITUS- PÖYTÄKIRJA 1. Työllisyys- ja kasvusopimuksen toteuttaminen Työmarkkinoiden keskusjärjestöt ovat 30.8.2013

Lisätiedot

Kaupan vuosivapaajärjestelmä. 1 Vuosivapaan ansainta

Kaupan vuosivapaajärjestelmä. 1 Vuosivapaan ansainta 1 Kaupan vuosivapaajärjestelmä 1 Vuosivapaan ansainta Työntekijä ansaitsee kalenterivuosittain vuosivapaata tosiasiallisesti tehtyjen työtuntien perusteella. Tehdyiksi työtunneiksi luetaan myös muu työaikalain

Lisätiedot

U R H E I L I J A S O P I M U S

U R H E I L I J A S O P I M U S U R H E I L I J A S O P I M U S Sopimuksen tausta ja tavoitteet Suomen Ilmailuliitto ry (jäljempänä SIL ) ja (SIL:n jäsenmaksun maksanut jäsen, jäljempänä Urheilija, molemmat yhdessä jäljempänä Osapuolet

Lisätiedot

Lomakautta edeltävä vuoden pituinen aika 1.4. 31.3. Lomaoikeus lasketaan tältä ajalta.

Lomakautta edeltävä vuoden pituinen aika 1.4. 31.3. Lomaoikeus lasketaan tältä ajalta. Vuosiloma Lomanmääräytymisvuosi Lomakautta edeltävä vuoden pituinen aika 1.4. 31.3. Lomaoikeus lasketaan tältä ajalta. Lomakausi 2.5. 30.9. välinen aika. Täysi lomanmääräytymiskuukausi Kalenterikuukausi,

Lisätiedot

Kaupan vuosivapaajärjestelmä. 1 Vuosivapaan ansainta

Kaupan vuosivapaajärjestelmä. 1 Vuosivapaan ansainta 1 Kaupan vuosivapaajärjestelmä 1 Vuosivapaan ansainta Työntekijä ansaitsee kalenterivuosittain vuosivapaata tosiasiallisesti tehtyjen työtuntien perusteella. Tehdyiksi työtunneiksi luetaan myös muu työaikalain

Lisätiedot

FINANSSIALAN KESKUSLIITON JA VAKUUTUSVÄEN LIITON YHTEINEN OHJEISTUS TYÖAIKAPANKIN KÄYTTÖÖNOTOSTA VAKUUTUSALALLA

FINANSSIALAN KESKUSLIITON JA VAKUUTUSVÄEN LIITON YHTEINEN OHJEISTUS TYÖAIKAPANKIN KÄYTTÖÖNOTOSTA VAKUUTUSALALLA 14.11.2016 FINANSSIALAN KESKUSLIITON JA VAKUUTUSVÄEN LIITON YHTEINEN OHJEISTUS TYÖAIKAPANKIN KÄYTTÖÖNOTOSTA VAKUUTUSALALLA 1. Työaikapankin käsite ja tarkoitus Työaikapankilla tarkoitetaan työ- ja vapaa-ajan

Lisätiedot

1970 No 158 KIERTOKIRJEKOKO ELMA POSTI- JA LENNÄTINHALLITUKSEN 4 S. No 158 Kiertokirje,

1970 No 158 KIERTOKIRJEKOKO ELMA POSTI- JA LENNÄTINHALLITUKSEN 4 S. No 158 Kiertokirje, POSTI- JA LENNÄTINHALLITUKSEN KIERTOKIRJEKOKO ELMA 1970 No 158 No 158 Kiertokirje, talonmiesten työaikalaista Asetuskokoelmassa on julkaistu seuraava laki (284/70): Talonmiesten työaikalaki Annettu Helsingissä

Lisätiedot

KUUMA seutu liikelaitos (y tunnus 0127485-5) Kauppakaari 1-3 C 04200 Kerava

KUUMA seutu liikelaitos (y tunnus 0127485-5) Kauppakaari 1-3 C 04200 Kerava 1 SOPIMUS KUUMA -seutu liikelaitos tilaajana ja Oy toimittajana ovat tehneet seuraavan sopimuksen koskien Paikallisen kehittämisen ja lähidemokratian toimintamalli projektia. 1. SOPIJAPUOLET 1.1 Tilaaja:

Lisätiedot

Yleiset sopimusehdot museoiden taidekokoelmien saattamisesta avoimeen tietoverkkoon

Yleiset sopimusehdot museoiden taidekokoelmien saattamisesta avoimeen tietoverkkoon Yleiset sopimusehdot museoiden taidekokoelmien saattamisesta avoimeen tietoverkkoon Sopimuksen tarkoitus Sopimuksen tarkoitus on edistää museoiden kokoelmissa olevien suomalaisten tekijöiden taideteosten

Lisätiedot

MAATALOUSLOMITTAJIA KOSKEVAT ERITYISMÄÄRÄYKSET

MAATALOUSLOMITTAJIA KOSKEVAT ERITYISMÄÄRÄYKSET LIITE 13 MAATALOUSLOMITTAJIA KOSKEVAT ERITYISMÄÄRÄYKSET 1 Soveltamisala ja sovellettavat määräykset Lomittajilla tarkoitetaan myös turkistuottajien lomituspalvelulaissa (1264/2009) tarkoitettuja paikallisyksikön

Lisätiedot

VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS

VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS 1.2.2018-31.1.2020 Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus 1.2.2018 31.1.2020 SISÄLLYS 1 Sopimuksen ulottuvuus... 3 2 Esimies... 3 3 Työsopimus... 3 4 Työehdot...

Lisätiedot

Uudistettu sopimus lääkekustannusten suorakorvausmenettelystä

Uudistettu sopimus lääkekustannusten suorakorvausmenettelystä Uudistettu sopimus lääkekustannusten suorakorvausmenettelystä Kela, Suomen Apteekkariliitto, Helsingin Yliopiston Apteekki ja Itä- Suomen yliopiston apteekki ovat 24.1.2013 allekirjoittaneet uudistetun

Lisätiedot

Muistio MUUTOKSET MÄÄRÄAIKAISEEN TYÖSOPIMUKSEEN, KOEAIKAAN JA TAKAISINOTTOVELVOLLISUUTEEN

Muistio MUUTOKSET MÄÄRÄAIKAISEEN TYÖSOPIMUKSEEN, KOEAIKAAN JA TAKAISINOTTOVELVOLLISUUTEEN 14.12.2016 1 (5) MUUTOKSET MÄÄRÄAIKAISEEN TYÖSOPIMUKSEEN, KOEAIKAAN JA TAKAISINOTTOVELVOLLISUUTEEN Työsopimuslaki muuttuu 1.1.2017 voimaantulevalla lailla seuraavasti: Määräaikainen työsopimus voidaan

Lisätiedot

Näyttelijöiden Tekijänoikeusjärjestö - Skådespelarnas Upphövsrättsorganisation FILMEX, myöh. Filmex ja

Näyttelijöiden Tekijänoikeusjärjestö - Skådespelarnas Upphövsrättsorganisation FILMEX, myöh. Filmex ja ASIAKASSOPIMUS Näyttelijöiden Tekijänoikeusjärjestö - Skådespelarnas Upphövsrättsorganisation FILMEX, myöh. Filmex ja virallinen nimi ja henkilötunnus (myös taiteilijanimi, jos käytät sitä), myöh. Näyttelijä

Lisätiedot

Rakenta Oy 2407354-6. Helsinki. Sergey Kovalev 044-919 0061

Rakenta Oy 2407354-6. Helsinki. Sergey Kovalev 044-919 0061 SOPIMUS OSOITE- JA POSTITUSPALVELUISTA TILAAJA Toiminimi Y-tunnus Kotipaikka Yhteyshenkilö Osoite Puhelin Sähköposti Maksuehdot 14 pv netto, laskutus 3-12 kk välein, 1. vuosi ennakkomaksu 240 e (hintaan

Lisätiedot

Paperiteollisuuden työehtosopimukseen no 45 perustuvat sopimusmuutokset vuonna 2011

Paperiteollisuuden työehtosopimukseen no 45 perustuvat sopimusmuutokset vuonna 2011 1 Liite pöytäkirjaan 17.3.2011 Paperiteollisuuden työehtosopimukseen no 45 perustuvat sopimusmuutokset vuonna 2011 Enintään 12-tuntiset työvuorot työaikamuodoissa 15, 16, 17, 25, 26, 27, 35 ja 36 Lisätään

Lisätiedot

KOTIMAAN MATKUSTAJA-ALUSLIIKENTEEN LUOTTAMUSMIESSOPIMUS

KOTIMAAN MATKUSTAJA-ALUSLIIKENTEEN LUOTTAMUSMIESSOPIMUS Kotimaan matkustaja-alusliikenteen työehtosopimus 1(6) LIITE 3 JOHDANTO KOTIMAAN MATKUSTAJA-ALUSLIIKENTEEN LUOTTAMUSMIESSOPIMUS Työehtosopimusjärjestelmän ylläpitäminen ja kehittäminen perustuu työnantaja-

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriö (jäljempänä LVM)

Liikenne- ja viestintäministeriö (jäljempänä LVM) 1 SOPIMUS KAUKO- JA LÄHIJUNALIIKENTEEN OSTAMISESTA 1. OSAPUOLET Liikenne- ja viestintäministeriö (jäljempänä LVM) VR-Yhtymä Oy (jäljempänä VR) 2. SOPIMUKSEN TARKOITUS JA KOHDE LVM ostaa VR:ltä sopimuskauden

Lisätiedot

Valtiovarainministeriön 1.12.2004 antamien neuvottelu- ja sopimusohjeiden mukaisesti sovittiin seuraavaa:

Valtiovarainministeriön 1.12.2004 antamien neuvottelu- ja sopimusohjeiden mukaisesti sovittiin seuraavaa: TES: 313013 PL: 01 Pöytäkirja Merenkulkulaitoksen, Suomen Erityisteknisten Liitto SETELI ry:n ja Suomen Laivanpäällystöliitto ry:n välisestä työehtosopimusneuvottelusta, joka pidettiin 17.2.2005 Merenkulkulaitoksessa.

Lisätiedot

Asiakas voi varata Erottajan Kasinon käyttöönsä internet-osoitteessa

Asiakas voi varata Erottajan Kasinon käyttöönsä internet-osoitteessa EROTTAJAN KASINON YLEISET VARAUS- JA PERUUTUSEHDOT (VOIMASSA 1.8.2012 ALKAEN) 1. Soveltamisala Näitä Erottajan Kasinon yleisiä varaus- ja peruutusehtoja ( Yleiset Ehdot ) ja Erottajan Kasinon käyttösääntöjä

Lisätiedot

Tekijänoikeussopimukset

Tekijänoikeussopimukset Tekijänoikeussopimukset Virtuaaliamk:n yhteyshenkilöpäivät Helsinki 11.2.2004 Ari Koivumaa ari.koivumaa[at]ulapland.fi 1. Opm:n sopimusmallit sopimus työntekijän kanssa tekijän työ- tai virkatehtävänä

Lisätiedot

rehtorit ja apulaisrehtorit,

rehtorit ja apulaisrehtorit, AMMATILLINEN AIKUISKOULUTUSKESKUS 1 Soveltamisala 1 LIITE T1 Tätä liitettä sovelletaan ten opetushenkilöstöön, johon kuuluvat rehtorit ja apulaisrehtorit, kokoaikaiset opettajat, osa-aikaiset opettajat,

Lisätiedot

Sopimus kulttuurimatkailutuotteen tekemisestä ja käytöstä (malli)

Sopimus kulttuurimatkailutuotteen tekemisestä ja käytöstä (malli) Sopimus kulttuurimatkailutuotteen tekemisestä ja käytöstä (malli) Tämä sopimus ei ole virallinen sopimus, vaan malli, jonka pohjalle rakentaa sellainen. Huomioita; Kulttuurimatkailun viitekehyksessä on

Lisätiedot

SALON SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ

SALON SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ SALON SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ Hall. 15.11.2016 Valt. 23.11.2016 Voimassaolo: valtuustokausi 2017-2021 1 1 Soveltamisala Kuntayhtymän luottamushenkilöille suoritetaan

Lisätiedot

HE 36/1998 vp PERUSTELUT

HE 36/1998 vp PERUSTELUT HE 36/1998 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi merimiesten vuosilomalain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdot~taan merimiesten vuosilomalakia muutettavaksi vuosilomalain

Lisätiedot

SOPIMUS KAUPPAHINTOJEN TARKISTAMISESTA

SOPIMUS KAUPPAHINTOJEN TARKISTAMISESTA 1/5 SOPIMUS KAUPPAHINTOJEN TARKISTAMISESTA 1. OSAPUOLET 1.1. Helsingin kaupunki, jota edustaa kiinteistölautakunta Y-tunnus 0201256-6 PL 2200, 00099 HELSINGIN KAUPUNKI (jäljempänä: Kaupunki ) 1.2. SRV

Lisätiedot

VARANTOTILISOPIMUS. Varantotilisopimus 1 (5) 1 Sopimuksen tarkoitus

VARANTOTILISOPIMUS. Varantotilisopimus 1 (5) 1 Sopimuksen tarkoitus Varantotilisopimus 1 (5) VARANTOTILISOPIMUS Tilinhaltija: Tilinumero: BIC-koodi: XX Pankki Oy (IBAN XX) XXXXXXXX 1 Sopimuksen tarkoitus 2 Tiliehdot Sopimuksessa määritellään menettelyt ja vastuut, joiden

Lisätiedot

Luottamusmiehen asema ja tehtävät

Luottamusmiehen asema ja tehtävät Luottamusmiehen asema ja tehtävät Kirkon alojen koulutus uusille luottamusmiehille 7.- Hotelli Avassa Helsingin Vallilassa Kirkon luottamusmiessopimus Kirkon virka- ja työehtosopimuksen (KirVESTES) liite

Lisätiedot