Semifinaalitehtävän tehtäväpohja Taitaja2015_Kuljetuslogistiikka_104_FI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Semifinaalitehtävän tehtäväpohja Taitaja2015_Kuljetuslogistiikka_104_FI"

Transkriptio

1 Semifinaalitehtävän tehtäväpohja Taitaja2015_Kuljetuslogistiikka_104_FI Tekijät: Nimi: Martti Mäki-Jouppila Oppilaitos: Koulutuskeskus Sedu, Logistiikka 104 KULJETUSLOGISTIIKKA Semifinaalin aika ja paikka Molempina päivinä klo myöhemmin julkaistavan ja semifinaalikutsusta ilmenevän, kilpailijakohtaisen aikataulutuksen mukaisesti. Koulutuskeskus Sedu Logistiikka Tehtaantie Seinäjoki Semifinaalikoordinaattori Martti Mäki- Jouppila Koulutuskeskus Sedu Logistiikka martti.maki-jouppila (at) sedu.fi Päiväys:

2 Tehtävien kuvaukset TEHTÄVÄ 1 Kirjallinen tehtävä Kilpailijat vastaavat logistiikka- alan yrittäjyyttä, kestävää kehitystä, työ- ja liikenneturvallisuutta sekä työkyvyn edistämistä koskeviin kirjallisiin monivalintakysymyksiin Vastaa logistiikka- alan yrittäjyyttä, kestävää kehitystä, työ- ja liikenneturvallisuutta sekä työkyvyn edistämistä koskeviin kirjallisiin monivalintakysymyksiin. Ympyröi monivalintakysymyksistä selkeästi yksi, mielestäsi oikea vaihtoehto (a tai b tai c). Merkitse muistiinpanot ja laskelmat jaetulle erilliselle paperille joka myös palautetaan tehtäväpaperin mukana. Tehtävän suoritusaika 15 minuuttia, jonka jälkeen palautus yhdenaikaisesti. TEHTÄVÄ 2 Taloudellinen ajo Kilpailija suorittaa rekkasimulaattorilla (Poveri) taloudellisen ajon kilpailutehtävän. Tehtävässä ajoneuvona on C- luokan ajoneuvo. Suoritat ajon taloudellisuutta mittaavan ajotehtävän rekkasimulaattorilla simulaattorikouluttajien antamien ohjeiden mukaisesti. Ajoneuvona tehtävässä on C- luokan ajoneuvo. Tehtävän arvioinnissa kiinnitetään huomiota ajamasi kuorma- auton keskikulutukseen, liikenneturvallisuuteen ja sääntöjen noudattamiseen sekä ajotehtävässä kulutettuun aikaan. Ajotehtävään on käytettävissä enintään 10 minuuttia. TEHTÄVÄ 3 Ajoneuvon toimintakunnon toteaminen Kilpailijan tulee varmistaa ajoneuvon toimintakunto kuljetustehtävän suorittamiseksi. Tehtävän ajoneuvo on uusi Volvo FH kuorma- auto. Ajoneuvo on varustettu vetopöydällä. Tehtävään kilpailija vastaa kirjallisesti annetulle vastauspaperille. Edessäsi on vetopöydällä varustettu uusi Volvo FH. Tehtävänäsi on annetun ajan puitteissa selvittää ajoneuvon toimintakunto, että ajoneuvolla voitaisiin lähteä kuljettamaan kuormattua perävaunua läheisestä terminaalista Vuosaaren satamaan. Selvitä ajoneuvon kunto kirjaamalla havainnot annetulle paperille, eli kirjoita mielestäsi ajoneuvon ajokuntoon vaikuttavat seikat selkeällä käsialalla. Aikaa tehtävän suorittamiseksi on 10 minuuttia jona aikana vastauspaperi tulee olla palautettu tehtävän tuomarille. Aika alkaa yhteisestä aloitusmerkistä. Päiväys:

3 TEHTÄVÄ 4 Kuormankäsittely lavansiirtovaunulla Kilpailija suorittaa kuormankäsittelytehtävän terminaali- olosuhteissa sähköisellä lavansiirtovaunulla. Tehtävä sisältää työvaiheita päivittäisen kappaletavarajakelun suoritealalta. Otetaan lavansiirtovaunu käyttöön latauksesta. Siirretään käsin rahtikirjan ilmoittama määrä laatikoita kuormalavalle. Kuormalava siirretään tuomarin osoittamalle paikalle. Puretaan laatikot käsin lavalta ja siirretään kuormalava tuomarin osoittamaan paikkaan. Lavansiirtovaunu palautetaan terminaalin latauspisteelle ja kytketään lataukseen. Suoritukseen on käytettävissä aikaa 10 minuuttia. TEHTÄVÄ 5 Kuorman varmistaminen Kilpailija tarkastaa valmiiksi lastatun kuormatilan kappaletavarakuorman varmistamisen ja kirjaa tekemänsä havainnot annetulle vastauspaperille. Varsinainen perävaunu on valmiiksi lastattuna lastauslaiturissa. Kilpailijan on tarkastettava kuormatila ja kuormanvarmistus kappaletavaroista muodostetusta kuormasta. Kilpailija merkitsee havaitsemansa virheet ja puutteet erilliseen lomakkeeseen, jonka tuomarit hänelle antavat. Kilpailijan on myös ilmoitettava/merkittävä missä mahdollinen virhe tai puute on. Kuormatilassa saa liikkua ja kolleihin sekä materiaaliin saa koskea, mutta niitä ei saa siirtää. Osaan kolleista on merkitty paino. Kilpailijan on tehtävä merkinnät lomakkeeseen. Kilpailijalla on oltava täydellinen työvaatetus sekä oma kynä. Tehtävä alkaa tuomarin osoittamasta paikasta ja päättyy kilpailijan valmis komentoon tai suoritusajan (10min) loppuessa. Opiskelijoiden varustus ja ohjeet Kilpailijalla oltava kuljettajan työvaatetus (päähine, takki, housut, turvakengät ja käsineet) sekä kirjoitusvälineet. Muu tehtävissä vaadittava materiaali on saatavilla kilpailupaikalta. Sulje puhelimesi. Puhelimen käyttö (myös kuvaaminen) on kielletty kilpailutehtäviä suoritettaessa tai muiden kilpailijoiden kilpailusuorituksia seuratessa. Kilpailutehtävien arviointi ja suoritusaika Kilpailutehtävät arvioidaan asteikolla 0-100p. Maksimipisteet kussakin tehtävässä on 20p. Tehtävien maksimi- pisteet ovat yhteen laskettuna 100p. Kaikissa tehtävissä käytetään logistiikan perustutkinnon opetussuunnitelman kiitettävän tason arviointikriteerejä. Kilpailutehtävien suoritusaika on tehtävänannon mukaan 10-15min/tehtävä. Työprosessin hallinta (noin 20%) - oman työn suunnittelu, työn kokonaisuuden hallinta, ekologinen ja laadukas toiminta. Päiväys:

4 Työmenetelmien, välineiden ja materiaalin hallinta (noin 40%) - tarkastukset, kuormaus, varmistus, ajoneuvon käsittely ja asiakaspalvelu Työn perustana olevan tiedon hallinta (noin 20%) - käyttöohjekirjojen käyttö, logistiikan yleistiedot ja yrittäjyys, asiakaspalvelu, tie- ja tavaraliikenteen lainsäädäntö Elinikäisen oppimisen avaintaidot (noin 20%) - ongelmanratkaisu- ja vuorovaikutustaidot, henkilökohtaisten suojainten käyttö ja yleisesti työskentelyn aikaisesta työturvallisuudesta huolehtiminen Voit harjoitella ennakkoon vanhoilla semifinaalitehtävillä, joita löydät osoitteesta Päiväys:

5 Liite 1, Kirjallinen tehtävä Tehtävä 1. KIRJALLINEN TEHTÄVÄ Ympyröi jokaisesta kysymyksestä YKSI, mielestäsi oikean vaihtoehdon kirjain (a tai b tai c). Tee laskutoimitukset ja muistiinpanot erikseen jaetulle, myös palautettavalle paperille. 1. Muiden ajoneuvojen on väistettävä pysäkiltä lähtevää linja-autoa a) vain taajama-alueella b) tiellä, jolla suurin sallittu ajonopeus on 60 km/h tai alempi c) tiellä, jolla suurin sallittu ajonopeus on 50 km/h tai alempi 2. Ajoneuvon saa pysäyttää ajosuunnassa tien vasempaan reunaan a) aina, jos kuorman lastaaminen/purkaminen sitä edellyttää b) matkustajan jättämistä varten, jos se on näin turvallisempaa c) ainoastaan yksisuuntaisella tiellä 3. Kun ajoneuvon tuntinopeusnopeus hidastetaan 60 kilometristä 45 kilometriin, niin ajoneuvon liike-energia vähenee ja jarrutusmatka lyhenee a) 10 % b) 25 % c) 50 % 4. Mikä seuraavista on ajo- ja lepoaikalain mukainen kuljettajan työpäivä a) ajoa 3 h tauko 30 min ajoa 1,5 h tauko 15 min ajoa 30 min purku/lastaus 2,5 h- ajoa 4 h b) ajoa 1 h purku 30 min ajoa 1,5 h purku 30 min ajoa 2 h tauko 45 min ajoa 1,5 h purku 30 min odotus 1,5 h lastaus 2 h ajoa 1,5 h tauko 15 min ajoa 2,5 h c) ajoa 2 h tauko 15 min ajoa 2 h purku 1,5 h ajoa 30 min - tauko 30 min ajoa 1 h lastaus 1,5 h ajoa 3,5 h 5. Vahingon aiheuttaneen ajoneuvon liikennevakuutus korvaa a) vastapuolen ajoneuvovahingot b) vastapuolen henkilö- ja ajoneuvovahingot c) kaikki henkilövahingot ja vastapuolen ajoneuvovahingot Päiväys:

6 6. Kuorman eteenpäin liikkumisen estävä sitomisväline ei tulisi ilman erityistä syytä olla a) 90 kulmassa kuormatilan pohjaan nähden b) yli 60 kulmassa kuormatilan pohjaan nähden c) kulmalla ei ole merkitystä sidontavoimien suuruuteen 7. Mikä seuraavista rahtikirjamerkinnöistä on oikein a) Rikkihappo, luokka 8 b) UN 1830, RIKKIHAPPO, 8, II, (E) c) RIKKIHAPPO, 1830 UN, 8, II, (E) 8. Mikä on polttoainetalouden kannalta merkittävin ajovastus ajettaessa kuorma-autolla (otsapinta-ala n.9m 2 ) maantienopeudella (yli 60 km/h) a) moottorin sisäinen kitka ja voimansiirron vastukset b) vierintävastus c) ilmanvastus 9. Liikennemerkillä 532 osoitetulla linja-autopysäkillä on sallittu a) pysäköidä perävaunu b) viettää ajo- ja lepoaika-asetuksen mukainen tauko c) pysäyttää ajoneuvo siihen nousemista tai siitä poistumista varten 10. Missä seuraavista kuljetuksista vaaditaan kuljettajalta voimassa oleva kuljettajan ammattipätevyys a) LVI-asentaja kuljettaessaan kuorma-autoa työkohteeseen lastinaan tarvitsemansa asennustarvikkeet b) maanviljelijä kuljettaessaan omasta montustaan kuormaamaansa soraa omalle pihalleen c) kuljetettaessa M2-luokan ajoneuvolla omia ja naapurin lapsia harrastuksiin Päiväys:

7 11. Kuinka suuren osan työvoimakustannukset (palkat ja palkan sivukulut) muodostavat kuljetusyrityksen kustannuksista a) noin 30 % b) noin 15 % c) noin 50 % 12. Liikennemerkin 353 ohituskielto kuorma-autolla, vaikutusalueella saa ohittaa a) mopon b) sivuvaunullisen moottoripyörän c) traktorin 13. Perävaunua tiellä kuljetettaessa sen telille kohdistuva massa ei saa ylittää seuraavaa arvoa a) kolmiakselinen teli, jos akselien etäisyys on suurempi kuin 1,3 metriä, 24 tonnia b) kaksiakselinen teli, jos akseliväli on vähintään 1,3 metriä mutta pienempi kuin 1,8 metriä, 20 tonnia c) neli- tai useampiakselinen teli, 30 tonnia 14. Kuorman varmistamisen on kestettävä a) sidontavälineiden yhteenlasketulla lujuudella ei ole merkitystä b) kaksi kertaa kuorman paino eteen, kuorman paino taakse, sivuille ja ylös c) kuorman paino eteen, puolet kuorman painosta taakse, sivulle ja ylös 15. Digipiirturilla varustetussa ajoneuvossa on oltava mukana tulostinpaperia a) tarpeellinen määrä viimeisen 10 ja kuluvan päivän tulostamista varten b) tarpeellinen määrä viimeisen 28 ja kuluvan päivän tulostamista varten c) varapaperia ajopiirturin tulostimeen ei tarvita 16. Millä tavoin pidät vireystilasi mahdollisimman hyvänä työvuoron aikana? a) nukut riittävästi ennen työvuoroa b) nautit riittävästi kahvia työvuoron aikana c) vietät aikaa sosiaalisessa mediassa työvuorosi aikana Päiväys:

8 17. Millä ehdoilla yhdistelmälle sallitaan 76 tonnin kokonaispaino a) ajoneuvoyhdistelmässä on vähintään kahdeksan akselia b) perävaunun massasta 65 % kohdistuu paripyörien kautta maahan c) vetävän ajoneuvon vetäville akseleille kohdistuu alle 20 % massasta 18. Rengasta vaihdettaessa on huomioitava a) kuormatun ajoneuvon saa nostaa keskeltä akselia b) ajoneuvo on tuettava riittävän kantokyvyn omaavilla tuilla c) työskenneltäessä ei tarvitse käyttää suojavarusteita 19. Teet logistiikkayrittäjänä tarjouksen ajosta Seinäjoki Hämeenlinna Seinäjoki. Matkaa yhteen suuntaan kertyy 260 km. Ajoneuvoyhdistelmän kokonaismassa on menomatkalla 76t ja palatessa 64t. Polttoainetta kuluu menomatkalla 60l/100km ja palatessa 45l/100km. Paljonko on polttoaineisiin kuluva euromäärä (ALV 0 %) kun polttoaineen sopimushinta on 1.10 /l (ALV 0 %) a) noin 590 b) noin 600 c) noin Yhdistelmäajoneuvon kuljettaminen 80 km/h verrattuna nopeudenrajoitinta vasten ajamiseen, pienentää polttoaineen kulutusta noin 5 %. Kuinka paljon on vuotuinen säästö (ALV 0 %) jos keskikulutus on 80 km/h nopeudella 40l/100km, vuotuinen ajosuorite on km ja polttoaineen veroton sopimushinta 1.00 /l (ALV 0 %) a) 1000 b) 2000 c) 3000 Päiväys:

104 Kuljetuslogistiikka. Semifinaalitehtävät Kuorman järjestyksen muuttaminen

104 Kuljetuslogistiikka. Semifinaalitehtävät Kuorman järjestyksen muuttaminen 104 Kuljetuslogistiikka Semifinaalitehtävät Kuorman järjestyksen muuttaminen Tehtävänä on haarukkavaunun avulla vaihtaa eturivissä olevien kahden (kuvassa numerot 1 ja 2) kuormalavan paikka kolmannessa

Lisätiedot

Kuljetuslogistiikka, 15 Trukin käsittely- ja kuormaustehtävä, osio A

Kuljetuslogistiikka, 15 Trukin käsittely- ja kuormaustehtävä, osio A Kuljetuslogistiikka, 15 Trukin käsittely- ja kuormaustehtävä, osio A Ka Umpikontti Trukin käsittely ja kuormaustehtävä, A: I Lastaus II Kuorman varmistaminen ja välitarkistus, III Kuorman purkaminen I

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun asetuksen muuttamisesta Annettu Helsingissä 6 päivänä kesäkuuta 2013 Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti muutetaan ajoneuvojen käytöstä tiellä

Lisätiedot

Ajankohtaispäivä aikuiskoulutuskeskuksille ja ammattioppilaitoksille

Ajankohtaispäivä aikuiskoulutuskeskuksille ja ammattioppilaitoksille Ajankohtaispäivä aikuiskoulutuskeskuksille ja ammattioppilaitoksille kuljetusalan monet haasteet Uudistunut tavaraliikennelaki Yrittäjäkuljettajien työaikalaki Mitta- ja massauudistus Petri Murto Tavaraliikennelain

Lisätiedot

Taitaja semifinaalin järjestäminen ja tuomarikoulutus. Käsiteltävät teemat

Taitaja semifinaalin järjestäminen ja tuomarikoulutus. Käsiteltävät teemat Taitaja semifinaalin järjestäminen ja tuomarikoulutus Käsiteltävät teemat Arvioinnin jakaminen ja sopiminen Arvioinnin kirjaaminen ja kilpailijan palaute Arvioinnin jakaminen ja sopiminen Semifinaalitehtävien

Lisätiedot

LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS. Vihreä teksti on oikea vastaus.

LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS. Vihreä teksti on oikea vastaus. 220103769 LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS Vihreä teksti on oikea vastaus. 1. Määrääkö/sisältääkö yllä oleva liikennemerkki seuraavia asioita? (kyllä- ei -en tiedä) U-käännös on kielletty Edessä on satama-alue

Lisätiedot

Nelipyörä L7e / Maastoajoneuvo / Traktori T 3 Mitä juridisia eroja samankaltaisilla ajoneuvoilla?

Nelipyörä L7e / Maastoajoneuvo / Traktori T 3 Mitä juridisia eroja samankaltaisilla ajoneuvoilla? Nelipyörä L7e / Maastoajoneuvo / Traktori T 3 Mitä juridisia eroja samankaltaisilla ajoneuvoilla? Yhteistä ajoneuvolaissa luokitelluille em. ajoneuvoille on kansan suussa kulkeva nimitys mönkijä. Kauppiaat

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti muutetaan ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun valtioneuvoston asetuksen (1257/1992)

Lisätiedot

Mark Summary. Taitaja 2013. Skill Number 104 Skill Kuljetuslogistiikka. Competitor Name

Mark Summary. Taitaja 2013. Skill Number 104 Skill Kuljetuslogistiikka. Competitor Name Summary Skill Number 104 Skill Kuljetuslogistiikka ing Scheme Lock 07-05-2013 08:23:39 Final Lock 16-05-2013 12:42:51 Criterion Criterion Description s Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Total Award A B C D E F G

Lisätiedot

HCT käyttökokeilut puutavaran kuljetuksissa Pohjois- ja Itä-Suomessa Tulosseminaari

HCT käyttökokeilut puutavaran kuljetuksissa Pohjois- ja Itä-Suomessa Tulosseminaari HCT käyttökokeilut puutavaran kuljetuksissa Pohjois- ja Itä-Suomessa Tulosseminaari Hannu Pirinen Kehityspäällikkö, Metsä Group, puunhankinta ja metsäpalvelut 06.09.2016 Veljekset Hannonen Oy, 84 -tonninen

Lisätiedot

Logistiikan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Pori

Logistiikan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Pori Logistiikan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Pori Hyväksymispäätökset Työelämäjaos 4.11.2015 Johtokunta 22.12.2015 1 Sisällys Jaksosuunnitelma...2 Ammatilliset tutkinnon osat 135 osp...3

Lisätiedot

Tarvikkeet: Ajo-opetukseen varustettu kuorma-auto SCANIA 144 26 tn. Taloudellisen ajotavan mittauslaitteet (Arviointitapana myös subjektiivinen).

Tarvikkeet: Ajo-opetukseen varustettu kuorma-auto SCANIA 144 26 tn. Taloudellisen ajotavan mittauslaitteet (Arviointitapana myös subjektiivinen). Kuljetuslogistiikka Finaalitehtävät A. ENNAKOIVA-AJOSUORITE (12,5 p) Kilpailija ajaa tieliikennekuntoisella kuorma-autolla ilmoitetun reitin mahdollisimman taloudellisesti sekä osoittaen turvallista, joustavaa

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON ASETUS AJONEUVOJEN KÄYTÖSTÄ TIELLÄ ANNETUN ASETUKSEN MUUTTAMISESTA / KIITOSIMEON OY:N LAUSUNTO

VALTIONEUVOSTON ASETUS AJONEUVOJEN KÄYTÖSTÄ TIELLÄ ANNETUN ASETUKSEN MUUTTAMISESTA / KIITOSIMEON OY:N LAUSUNTO VALTIONEUVOSTON ASETUS AJONEUVOJEN KÄYTÖSTÄ TIELLÄ ANNETUN ASETUKSEN MUUTTAMISESTA / KIITOSIMEON OY:N LAUSUNTO 1 Taustaa Trafi / Otto Lahti on pyytänyt palautetta 11.23.2013 annetusta asetusluonnoksesta

Lisätiedot

Raskaan kaluston mittojen ja painojen vaikutus liikenneturvallisuuteen

Raskaan kaluston mittojen ja painojen vaikutus liikenneturvallisuuteen Raskaan kaluston mittojen ja painojen vaikutus liikenneturvallisuuteen, Rovaniemi 15.11.2018 Jari Harju Asiantuntija, SKAL asiantuntijapalvelut Asetusluonnos uusista mitoista ja massoista AIKATAULU TÄHÄN

Lisätiedot

Semifinaalitehtävän tehtäväpohja Taitaja2015 Kondiittorilaji 501 (suomi) Tekijät: Jarmo Paukku Nimi: Oppilaitos: Koulutuskeskus Sedu

Semifinaalitehtävän tehtäväpohja Taitaja2015 Kondiittorilaji 501 (suomi) Tekijät: Jarmo Paukku Nimi: Oppilaitos: Koulutuskeskus Sedu Semifinaalitehtävän tehtäväpohja Taitaja2015 Kondiittorilaji 501 (suomi) Tekijät: Jarmo Paukku Nimi: Oppilaitos: Koulutuskeskus Sedu Päiväys: 23.10.2014 1 Sisällysluettelo Kondiittori-lajin semifinaalitehtävä

Lisätiedot

Käsittelykokeet alkaen luokissa BE, C1E, CE, D1E ja DE

Käsittelykokeet alkaen luokissa BE, C1E, CE, D1E ja DE 1 (6) Käsittelykokeet 1.7.2018 alkaen luokissa BE, C1E, CE, D1E ja DE Käsittelykokeiden tavoite Käsittelykokeen tavoitteena on varmistaa, että ajokorttia suorittava osaa käsitellä ajoneuvoyhdistelmää turvallisesti

Lisätiedot

Kilpailuun osallistuvat erityisopiskelijat, jotka suorittavat tutkinnon ammatilliset osat valtakunnallisin tai mukautetuin tavoittein.

Kilpailuun osallistuvat erityisopiskelijat, jotka suorittavat tutkinnon ammatilliset osat valtakunnallisin tai mukautetuin tavoittein. TaitajaPLUS Logistiikka Finaalitehtävä Kilpailun luonne Kilpailuun osallistuvat erityisopiskelijat, jotka suorittavat tutkinnon ammatilliset osat valtakunnallisin tai mukautetuin tavoittein. Kilpailu on

Lisätiedot

Semifinaali muodostuu kahdesta tehtäväkokonaisuudesta: tehtävä 1. ohutlevytyö ja tehtävä 2. kanava-asennus.

Semifinaali muodostuu kahdesta tehtäväkokonaisuudesta: tehtävä 1. ohutlevytyö ja tehtävä 2. kanava-asennus. Semifinaalin aikataulu ja paikka 31.1.-1.2.2014 Rakennusmessut Turun Messu- ja Kongressikeskus Messukentänkatu 9-13 20210 TURKU Semifinaalikoordinaattori Egert Viitala Turun ammatti-instituutti egert.viitala

Lisätiedot

Asia: Lausuntopyyntö ehdotuksiin traktoria kuljettavan ajokortti- ja ammattipätevyysvaatimuksiksi

Asia: Lausuntopyyntö ehdotuksiin traktoria kuljettavan ajokortti- ja ammattipätevyysvaatimuksiksi 1 (6) 22.9.2015 Liikenne- ja viestintäministeriö kirjaamo@lvm.fi eija.maunu@lvm.fi kirsi.miettinen@lvm.fi Asia: Lausuntopyyntö ehdotuksiin traktoria kuljettavan ajokortti- ja ammattipätevyysvaatimuksiksi

Lisätiedot

Muutoksia ajokortteihin Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

Muutoksia ajokortteihin Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Muutoksia ajokortteihin 1.7.2018 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. LT-luokan poistuminen LT-luokka (liikennetraktori) poistuu uuden ajokorttilain voimaantulohetkellä Nykyiseen LT-luokkaan kuuluvien

Lisätiedot

Teoriakokeen kysymysten aihepiirit kysymyksittäin:

Teoriakokeen kysymysten aihepiirit kysymyksittäin: Teoriakokeen kysymysten aihepiirit kysymyksittäin: AV-koe (TOT4) 1. Saan ajaa suoraan tätä kaistaa. 2. Saan kääntyä oikealle tältä kaistalta. 3. Saan kääntyä vasemmalle tältä kaistalta. 4. Ajan suoraan.

Lisätiedot

Kävelyn ja pyöräilyn sääntöjä

Kävelyn ja pyöräilyn sääntöjä Kävelyn ja pyöräilyn sääntöjä 7.5.2015, Helsinki Mikko Karhunen, Liikenne- ja viestintäministeriö Määritelmiä TLL 2 Määritelmiä Tieliikennelainsäädännössä tarkoitetaan: 5) suojatiellä jalankulkijoiden

Lisätiedot

Auto- ja kuljetustekniikka

Auto- ja kuljetustekniikka Auto- ja kuljetustekniikka 104 Kuljetuslogistiikka Kuva: Skills Finland / Tiina Salminen Lajivastaavat Pasi Suhonen Koulutuskeskus Salpaus pasi.suhonen(at)salpaus.fi 1 / 11 puh. 050 538 2320 Petri Salminen

Lisätiedot

Akselipainolaskelmat. Yleistä tietoa akselipainolaskelmista

Akselipainolaskelmat. Yleistä tietoa akselipainolaskelmista Yleistä tietoa akselipainolaskelmista Kun kuorma-autoa halutaan käyttää mihin tahansa kuljetustyöhön, tehtaalta toimitettua alustaa täytyy täydentää jonkinlaisella päällirakenteella. Yleistä tietoa akselipainolaskelmista

Lisätiedot

Taitaja2015 Vaatteenvalmistus 307 FI

Taitaja2015 Vaatteenvalmistus 307 FI Semifinaalitehtävän tehtävä Taitaja2015 Vaatteenvalmistus 307 FI Tekijät: Virpi Lahti ja Sisko Latva-Karjanmaa Nimi: Esiliina Oppilaitos: Koulutuskeskus Sedu Päiväys: 2.12.2014 1 Sisällysluettelo 1 Tehtävään

Lisätiedot

Ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun asetuksen muutosehdotus ajoneuvojen ja yhdistelmien pituuksien muuttaminen. Erityisasiantuntija Aino Still

Ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun asetuksen muutosehdotus ajoneuvojen ja yhdistelmien pituuksien muuttaminen. Erityisasiantuntija Aino Still Ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun asetuksen muutosehdotus ajoneuvojen ja yhdistelmien pituuksien muuttaminen Erityisasiantuntija Aino Still Tausta Ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun asetuksen edellinen

Lisätiedot

Ajoneuvoveron käyttövoimaveroa kannetaan henkilö-, paketti- ja kuorma-autoista, jotka käyttävät polttoaineena muuta kuin moottoribensiiniä.

Ajoneuvoveron käyttövoimaveroa kannetaan henkilö-, paketti- ja kuorma-autoista, jotka käyttävät polttoaineena muuta kuin moottoribensiiniä. 1 (6) Ajoneuvon tiedot HIN-913 Kuorma-auto Scania Lähde: Ajoneuvoliikennerekisteri 27.6.2018 22:23 Rajoitukset ja huomautukset Ajoneuvo on ajo- tai käyttökiellossa Ajoneuvovero erääntynyt Määräaikaiskatsastus

Lisätiedot

Logistiikan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Rauma

Logistiikan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Rauma Logistiikan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Rauma Hyväksymispäätökset Työelämäjaos 4.11.2015 Johtokunta 22.12.2015 1 Sisällys Jaksosuunnitelma...2 Ammatilliset tutkinnon osat 135 osp...3

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun asetuksen (1257/1992) muuttamisesta

Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun asetuksen (1257/1992) muuttamisesta LAKIEHDOTUKSIIN LIITTYVÄT VN-ASETUSLUONNOKSET Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun asetuksen (1257/1992) muuttamisesta 1 LUKU Soveltamisala ja määritelmät (6.6.2013/407) 3 Ajoneuvoluokkia

Lisätiedot

Rakentaminen. 402 Ilmastointiasennus. Lajivastaavat. Kuva: Skills Finland / Markku Heikkilä

Rakentaminen. 402 Ilmastointiasennus. Lajivastaavat. Kuva: Skills Finland / Markku Heikkilä Rakentaminen 402 Ilmastointiasennus Kuva: Skills Finland / Markku Heikkilä Lajivastaavat Esko Hakala Koulutuskeskus Salpaus esko.hakala(at)salpaus.fi 1 / 9 puh. 050 526 5943 Pasi Kaislavuo Koulutuskeskus

Lisätiedot

LIITE C KULJETUS HENKILÖITÄ KULJETTAVASSA AJONEUVOSSA, MAASTOSSA JA MOOTTORIKELKKAILUREITILLÄ

LIITE C KULJETUS HENKILÖITÄ KULJETTAVASSA AJONEUVOSSA, MAASTOSSA JA MOOTTORIKELKKAILUREITILLÄ 300 000 LIITE C 2453 KULJETUS HENKILÖITÄ KULJETTAVASSA AJONEUVOSSA, MAASTOSSA JA MOOTTORIKELKKAILUREITILLÄ Soveltamisala 300 001 (1) Vaarallisten aineiden kuljetus henkilöitä kuljettavissa ajoneuvoissa,

Lisätiedot

40 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

40 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Lentokoneasennuksen perustutkinto, kokeilu Koodi: LEK141 Päätös: LAO C99/20 Liikennöinti ja kunnossapito Opiskelija suorittaja osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä kuljettamalla

Lisätiedot

Puutavara-autot mitta- ja massamuutoksen jälkeen. Antti Korpilahti

Puutavara-autot mitta- ja massamuutoksen jälkeen. Antti Korpilahti Puutavara-autot mitta- ja massamuutoksen jälkeen 11/2013 Ajoneuvoasetuksen merkittävimmät muutokset 1.10.2013 Ajoneuvojen korkeutta lisättiin Auton teli- ja kokonaismassoihin muutoksia 8- ja 9-akseliset

Lisätiedot

Keskustelua Trafin erikoiskuljetusmääräyksestä

Keskustelua Trafin erikoiskuljetusmääräyksestä Keskustelua Trafin erikoiskuljetusmääräyksestä SKALS-erikoiskuljetusseminaari 15.11.2018 Juhani Puurunen Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Sisältöä Säädösperustaa Perussäännöksistä Trafin erikoiskuljetusmääräyksen

Lisätiedot

Ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun asetuksen muutos Aiempaa pidemmät ja uudentyyppiset ajoneuvoyhdistelmät

Ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun asetuksen muutos Aiempaa pidemmät ja uudentyyppiset ajoneuvoyhdistelmät Ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun asetuksen muutos Aiempaa pidemmät ja uudentyyppiset ajoneuvoyhdistelmät HCT-Foorum 17.1.2019 Aino Still Tausta Edellinen mittojen ja massojen muutos 1.10.2013. Samalla

Lisätiedot

Vaihtolava-autot. Yleistä tietoa vaihtolava-autoista

Vaihtolava-autot. Yleistä tietoa vaihtolava-autoista Yleistä tietoa vaihtolava-autoista Yleistä tietoa vaihtolava-autoista Vaihtolava-autoja käytetään, jotta kuormalava olisi nopea vaihtaa, mikä lisää ajoneuvon monipuolisuutta ja lyhentää seisokkeja. Esivalmiudet

Lisätiedot

Uusien mittojen ja massojen puutavara-autot

Uusien mittojen ja massojen puutavara-autot Uusien mittojen ja massojen puutavara-autot LVM:n 17.12.2012 julkistaman ajoneuvojen käyttöasetuksen muutosluonnoksen ajoneuvot 18.1.2013 Antti Korpilahti antti.korpilahti@metsateho.fi Olavi H. Koskinen

Lisätiedot

DYNAFLEET TUOTTAVUUDEN EHDOILLA

DYNAFLEET TUOTTAVUUDEN EHDOILLA DYNAFLEET TUOTTAVUUDEN EHDOILLA Tehokkaampaa työskentelyä Dynafleetin avulla. Ei ole väliä kuinka monta kuorma-autoa omistat tai mitä kuljetat Dynafleet auttaa sinua kehittämään kuljetusten tuottavuutta.

Lisätiedot

Ajoneuvoveron käyttövoimaveroa kannetaan henkilö-, paketti- ja kuorma-autoista, jotka käyttävät polttoaineena muuta kuin moottoribensiiniä.

Ajoneuvoveron käyttövoimaveroa kannetaan henkilö-, paketti- ja kuorma-autoista, jotka käyttävät polttoaineena muuta kuin moottoribensiiniä. 1 (6) Ajoneuvon tiedot ZII-890 Kuorma-auto Sisu Lähde: Liikenneasioiden rekisteri 1.10.2018 15:15 Verotiedot Käyttövoima Dieselöljy Veron peruste kokonaismassa (kg) 26000 Perusvero /päivä 0.0 Henkilö-

Lisätiedot

Ajankohtaista liikenne ja viestintäministeriöstä

Ajankohtaista liikenne ja viestintäministeriöstä Ajankohtaista liikenne ja viestintäministeriöstä Tiemerkintäpäivät 21.-22.1.2016, Turku Mikko Karhunen Ajankohtaista Pysäköintikiekkosäädökset Uudet sähköiset kevyet laitteet Traktorisäädökset Tieliikennelain

Lisätiedot

Määräys ajoneuvoyhdistelmien teknisistä vaatimuksista

Määräys ajoneuvoyhdistelmien teknisistä vaatimuksista Määräys ajoneuvoyhdistelmien teknisistä vaatimuksista Trafin säädösinfo 27.11.2018 Otto Lahti Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. LVM:n hanke asetusmuutoksesta raskaiden ajoneuvon yhdistelmien pituuden

Lisätiedot

Laskuharjoitukset s2015 Annettu to 5.11.2015, palautettava viim. ti 24.11.2015 MyCourses-palautuslaatikkoon

Laskuharjoitukset s2015 Annettu to 5.11.2015, palautettava viim. ti 24.11.2015 MyCourses-palautuslaatikkoon Annettu to 5.11.2015, palautettava viim. ti 24.11.2015 MyCourses-palautuslaatikkoon Tehtävä 1 Ajoneuvon kapasiteettitiedot ovat: hyötykuorma 20 t laskettu keskinopeus 50 km/h kuormausaika 1 h / kuorma

Lisätiedot

Sinä, mopo ja liikenne

Sinä, mopo ja liikenne Sinä, mopo ja liikenne Liikenteessä oleminen on yllättävän monitahoinen asia. Mopoilijan on jatkuvasti otettava huomioon muut tienkäyttäjät ja se millaisessa liikenneympäristössä hän liikkuu. Mopoilijan

Lisätiedot

SKAL Kuljetusbarometri 1/2014: Tieverkon rajoitukset syövät hyötyjä suuremmasta kuljetuskalustosta Tierakentaminen pistäisi vauhtia koko

SKAL Kuljetusbarometri 1/2014: Tieverkon rajoitukset syövät hyötyjä suuremmasta kuljetuskalustosta Tierakentaminen pistäisi vauhtia koko SKAL Kuljetusbarometri 1/2014: Tieverkon rajoitukset syövät hyötyjä suuremmasta kuljetuskalustosta Tierakentaminen pistäisi vauhtia koko elinkeinoelämään Barometrin viisarit arvio toteutuma ennuste 3 4

Lisätiedot

Ajoneuvojen mitat ja massat Suomessa 1.10.2013 alkaen. Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry Asiantuntijapalveluiden päällikkö Petri Murto

Ajoneuvojen mitat ja massat Suomessa 1.10.2013 alkaen. Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry Asiantuntijapalveluiden päällikkö Petri Murto Ajoneuvojen mitat ja massat Suomessa 1.10.2013 alkaen Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry Asiantuntijapalveluiden päällikkö Petri Murto Aineiston käyttöehdot Tämän opintomateriaalin on kehittänyt Suomen

Lisätiedot

Ajo- ja lepoaika-asetus sekä ajopiirturin käyttö maarakennusalalla. Kuljetusasiantuntija Petri Murto / SKAL ry

Ajo- ja lepoaika-asetus sekä ajopiirturin käyttö maarakennusalalla. Kuljetusasiantuntija Petri Murto / SKAL ry Ajo- ja lepoaika-asetus sekä ajopiirturin käyttö maarakennusalalla Kuljetusasiantuntija Petri Murto / SKAL ry Ajo- ja lepoaika-asetus / ajopiirturiasetus Soveltamisala Maanteiden tavaraliikenne, jossa

Lisätiedot

DriveLineWIN. Lähtötiedot

DriveLineWIN. Lähtötiedot DriveLineWIN Tietokonekoneohjelma DriveLineWIN auttaa valitsemaan taka-akselin välityssuhde / rengaskoko yhdistelmän ajotehtävään sopivaksi. Samoin ohjelmalla voidaan tarkastella eri automallien nopeusalueiden

Lisätiedot

Arviointikooste Taitaja 2010 (Competition)

Arviointikooste Taitaja 2010 (Competition) Lomake 6 Arviointikooste Sivu 1 / 1 19-04-2010 15:19:51 Lajinumero 104 Laji Kuljetlogistiikka Osio Osio - kuva Päivä 1 Päivä 2 Päivä 3 Päivä 4 Yhteensä A B C D E F G H Ennakoiva ja taloudellinen ajaminen

Lisätiedot

Ajoneuvoasetuksen muutos 2013

Ajoneuvoasetuksen muutos 2013 Ajoneuvoasetuksen muutos 2013 Kuntatekniikan päivät 21-22.5.2015 Turku Mikko Rauhanen SiltaExpert Oy 2.4.2015 MITÄ ON TAPAHTUNUT - 1.10.2013 raskaan liikenteen suurimmat sallitut mitat ja massat kasvoivat

Lisätiedot

Logistiikkayritysten Liitto ry

Logistiikkayritysten Liitto ry Logistiikkayritysten Liitto ry Ammattilainen arvostaa turvallisuutta Osaava kuljettaja varautuu pahimmankin varalle käyttää mm. turvavyötä Lain mukaan turvavyötä on käytettävä kaikissa kuormaja linja-autoissa

Lisätiedot

TaitajaPLUS - artesaani

TaitajaPLUS - artesaani TaitajaPLUS - artesaani Kuva: Skills Finland / Jaakko Manninen Finalistit Elina Rinta-Harri Invalidiliiton Järvenpään Koulutuskeskus 1 / 6 Timo Siponen Invalidiliiton Järvenpään Koulutuskeskus Maria Tormonen

Lisätiedot

Yleisiä tietoja polttoaineenkulutuksesta. Ilmanvastus

Yleisiä tietoja polttoaineenkulutuksesta. Ilmanvastus Yhteenveto Yhteenveto Tässä asiakirjassa esitellään ja selitetään lyhyesti ajoneuvon polttoaineenkulutukseen vaikuttavat tekijät. Voimanotto on yksi tärkeimmistä tekijöistä, joka vaikuttaa siihen, kuinka

Lisätiedot

VAHVA SUOMALAINEN. Suomi Finland 100. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ajokorttilain 61 :n muuttamisesta

VAHVA SUOMALAINEN. Suomi Finland 100. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ajokorttilain 61 :n muuttamisesta VAHVA SUOMALAINEN Suomi Finland 100 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ajokorttilain 61 :n muuttamisesta Liikenne- ja viestintävaliokunta 29.11.2017 Johtava asiantuntija Ari Herrala Suomen Kuljetus

Lisätiedot

Liikuttavan hyviä duuneja kuljetusalalla

Liikuttavan hyviä duuneja kuljetusalalla Liikuttavan hyviä duuneja kuljetusalalla Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry Yhteistyössä: Kuljetusala.com Kuljetusala pitää Suomen pyörät pyörimässä Kuljetusala liikuttaa kaikkea Suomessa ja ulkomailla

Lisätiedot

Suomen hitain motoristi kilpailun säännöt

Suomen hitain motoristi kilpailun säännöt 1 (5) Suomen hitain motoristi kilpailun säännöt Näiden sääntöjen mukaisesti järjestetään Suomen hitain motoristi eli hidasajon epävirallinen Suomen mestaruuskilpailu vuosittain, jossain loppukesän kokoontumisajossa.

Lisätiedot

402 Ilmastointiasennus, Semifinaali

402 Ilmastointiasennus, Semifinaali 402 Ilmastointiasennus, Semifinaali Semifinaalikilpailujen aikataulu ja paikka Tiistaina 22.1.2012. Oulun seudun ammattiopisto, Kaukovainion yksikkö, tekniikka, Kotkantie 2A, 90250 OULU. PÄIVÄN OHJELMA

Lisätiedot

Taitaja2013 finaalitehtävät. 103 Automaalaus

Taitaja2013 finaalitehtävät. 103 Automaalaus Taitaja2013 finaalitehtävät 103 Automaalaus Eero Kettunen, Tiina Hirvonen Joensuu 22.5.2013 Finaalin kilpailutehtävät Kilpailutehtävät ovat ajoneuvomaalaukseen liittyviä työtehtäviä, joissa arvioidaan

Lisätiedot

AMMATTIKORKEAKOULUJEN LUONNONVARA-ALAN VALINTAKOE

AMMATTIKORKEAKOULUJEN LUONNONVARA-ALAN VALINTAKOE AMMATTIKORKEAKOULUJEN LUONNONVARA-ALAN VALINTAKOE Matematiikan koe 30.5.2017 TEHTAÄVIEN RATKAISUT VASTAUSOHJEET 1. Koeaika on 2 tuntia (klo 12.00 14.00). Kokeesta saa poistua aikaisintaan klo 12.30. 2.

Lisätiedot

Mark Summary Form. Tulospalvelu. Competitor No Competitor Name Member

Mark Summary Form. Tulospalvelu. Competitor No Competitor Name Member Summary Form Skill Number 104 Skill Kuljetuslogistiikka Criterion Criterion Description s Day 1 Day 2 Day Day 4 Total Award A B C D E F G H Ennakoiva-ajosuorite Yhdistelmäajoneuvonkäsittely Jakelukuorman

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Aluepolitiikka-, liikenne- ja matkailuvaliokunta 6. marraskuuta 2001 PE 301.847/1-7 TARKISTUKSET 1-7 Luonnos suositukseksi toiseen käsittelyyn (PE 301.847) Konstantinos Hatzidakis

Lisätiedot

Ammattipätevyysoppikirja

Ammattipätevyysoppikirja SKAL 2013 + PowerPointit Ammattipätevyysoppikirja 3 2012 Esitysmateriaali Esitysmateriaali noudattaa kirjan rakennetta Dioja yhteensä noin 800 Esitykset avoimia ja muokattavissa 4 2012 2013 Perustason

Lisätiedot

Ammattipätevyys 20.4.2015. Jussi-Pekka Laine. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

Ammattipätevyys 20.4.2015. Jussi-Pekka Laine. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Ammattipätevyys 20.4.2015 Jussi-Pekka Laine Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Termistöä Kuorma-autonkuljettaja = ammattinimike henkilölle jonka työ on kuljettaa kuorma-autoa Kuorma-auton kuljettaja

Lisätiedot

KOMMENTTIPUHEENVUORO MITTA- JA PAINOUUDISTUKSESTA

KOMMENTTIPUHEENVUORO MITTA- JA PAINOUUDISTUKSESTA KOMMENTTIPUHEENVUORO MITTA- JA PAINOUUDISTUKSESTA Pohjoisen logistiikkafoorumi 16.1.2013 Oulu SKAL Heikki Huhanantti SKAL:n mitat ja massat työryhmän tavoitteet Tavoite: selkeä käsitys muutoksista Euroopassa

Lisätiedot

http://finlex.edita.fi:80/dynaweb/stp/1...view/76022;nh=1?dwebquery=ilmatyynyalus N:o 874/1989 Annettu Helsingissä päivänä syyskuuta 1989 Asetus

http://finlex.edita.fi:80/dynaweb/stp/1...view/76022;nh=1?dwebquery=ilmatyynyalus N:o 874/1989 Annettu Helsingissä päivänä syyskuuta 1989 Asetus Liikenneministerin esittelystä N:o 874/1989 Annettu Helsingissä päivänä syyskuuta 1989 Asetus ajoneuvoasetuksen muuttamisesta kumotaan 26 päivänä maaliskuuta 1982 annetun ajoneuvoasetuksen (233/82) 9 :n

Lisätiedot

1. Matkustaja- ja matkustusturvallisuus päivittäisessä työssä

1. Matkustaja- ja matkustusturvallisuus päivittäisessä työssä Koulutusohjelmat vuodelle 2015 1. Matkustaja- ja matkustusturvallisuus päivittäisessä työssä Sisältää henkilöliikenteen kuljettajan lainsäädännölliset oikeudet ja velvollisuudet häiriö-, vaara ja onnettomuustilanteissa.

Lisätiedot

Akselipainolaskelmat. Yleistä tietoa akselipainolaskelmista

Akselipainolaskelmat. Yleistä tietoa akselipainolaskelmista Kun kuorma-autoa halutaan käyttää mihin tahansa kuljetustyöhön, sen alustaa täytyy täydentää jonkinlaisella päällirakenteella. Akselipainolaskelmien tavoitteena on optimoida alustan ja päällirakenteen

Lisätiedot

1

1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 112 13 [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] 380 340 300 260 140 [190] 120 [163] 100 [136] 80 [109] 380 340 300 260 140 [190] 120

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA SISÄLLYS

SÄÄDÖSKOKOELMA SISÄLLYS SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1997 Julkaistu Helsingissä 17 päivänä heinäkuuta 1997 N:o 670 676 SISÄLLYS N:o Sivu 670 Asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun asetuksen muuttamisesta... 2155 671 Asetus ajoneuvojen

Lisätiedot

Muutoskatsastus ja rekisterimerkinnät

Muutoskatsastus ja rekisterimerkinnät Muutoskatsastus ja rekisterimerkinnät HCT yhdistelmät HCT Foorumi 17.1.2019 Milloin muutoskatsastukseen Esimerkkejä milloin HCT yhdistelmässä käytettävä auto tai perävaunu tulee esittää muutoskatsastukseen

Lisätiedot

KULJETUSVASTUUVAKUUTUKSEN YLEISSUOJELUOHJE CF027 Voimassa 1.10.2006 alkaen

KULJETUSVASTUUVAKUUTUKSEN YLEISSUOJELUOHJE CF027 Voimassa 1.10.2006 alkaen KULJETUSVASTUUVAKUUTUKSEN YLEISSUOJELUOHJE CF027 Voimassa 1.10.2006 alkaen Kuljetusvastuuvakuutuksen yleisten sopimusehtojen CF105 kohdan 8. Suojeluohjeet lisäksi noudatetaan seuraavia suojeluohjeita.

Lisätiedot

AMMATTIPÄTEVYYS KULJETUSALAN PERUSTASON KOULUTUKSESSA

AMMATTIPÄTEVYYS KULJETUSALAN PERUSTASON KOULUTUKSESSA AMMATTIPÄTEVYYS KULJETUSALAN PERUSTASON KOULUTUKSESSA Jussi Männistö Opinnäytetyö Joulukuu 2014 Logistiikan koulutusohjelma Tekniikan ja liikenteen ala Kuvailulehti Tekijä(t) Männistö, Jussi Julkaisun

Lisätiedot

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Caravelle

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Caravelle Tekniset tiedot Mallivuosi 2014 Caravelle Näissä teknisissä tiedoissa kerrotaan polttoaineenkulutuksesta ja CO 2 -päästöistä. Erilaiset moottori-, vaihteisto- ja korivaihtoehdot ovat mahdollisia. Lisätietoja

Lisätiedot

Pyöräilijä liikenteessä

Pyöräilijä liikenteessä Pyöräilijä liikenteessä Yhteystiedot: Selkokeskus Viljatie 4 C 00700 Helsinki puhelin: 09-34809 240 faksi: 09-351 3975 sähköposti: selkouutiset@famr.fi Liikenneturva Sitratie 7 PL 29 00421 Helsinki puhelin:

Lisätiedot

HE 40/1998 vp YLEISPERUSTELUT

HE 40/1998 vp YLEISPERUSTELUT HE 40/1998 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tieliikennelakia 26711981 siten, että turvavyön käyttöpakkoa

Lisätiedot

Logistiikan perustutkinto

Logistiikan perustutkinto Logistiikan perustutkinto Ammattiosaamisen näyttö kuormankäsittelyn ja kuljettamisen opintokokonaisuuksista Kuva: Sirpa Roivainen Taustaa Logistiikan perustutkinnon (autonkuljettaja) 3 luokan opiskelija

Lisätiedot

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Transporter

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Transporter Tekniset tiedot Mallivuosi 2014 Transporter Näissä teknisissä tiedoissa kerrotaan polttoaineenkulutuksesta ja CO 2 -päästöistä. Erilaiset moottori-, vaihteisto- ja korivaihtoehdot ovat mahdollisia. Lisätietoja

Lisätiedot

Autoalan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Rauma

Autoalan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Rauma Autoalan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Rauma Hyväksymispäätökset Työelämäjaos 19.11.2015 Johtokunta 22.12.2015 1 Sisällys Jaksosuunnitelma...2 Ammatilliset tutkinnon osat 135 osp...3

Lisätiedot

N:o 526 LIITE B OSA II LUOKKIEN 1-9 VAARALLISTEN AINEIDEN KULEJTUKSIA KOSKEVAT ERITYISMÄÄRÄYKSET, JOTKA TÄYDENTÄVÄT TAI KORJAAVAT OSAN I MÄÄRÄYKSIÄ

N:o 526 LIITE B OSA II LUOKKIEN 1-9 VAARALLISTEN AINEIDEN KULEJTUKSIA KOSKEVAT ERITYISMÄÄRÄYKSET, JOTKA TÄYDENTÄVÄT TAI KORJAAVAT OSAN I MÄÄRÄYKSIÄ 1644 N:o 526 11 000-11 099 11 100-11 107 LIITE B OSA II LUOKKIEN 1-9 VAARALLISTEN AINEIDEN KULEJTUKSIA KOSKEVAT ERITYISMÄÄRÄYKSET, JOTKA TÄYDENTÄVÄT TAI KORJAAVAT OSAN I MÄÄRÄYKSIÄ Yleistä LUOKKA 1. RÄJÄHTEET

Lisätiedot

Semifinaalitehtävä Taitaja2015_Painotuotteen suunnittelu_203 _FI ( kieli)

Semifinaalitehtävä Taitaja2015_Painotuotteen suunnittelu_203 _FI ( kieli) Semifinaalitehtävä Taitaja2015_Painotuotteen suunnittelu_203 _FI ( kieli) Tekijät: Marjo Ahola, Jouko Kämäräinen, Hannu Korhonen Nimi: Juliste Oppilaitos: Kainuun ammattiopisto Sisällysluettelo Kilpailutehtävä

Lisätiedot

1

1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 112 10 11 12 13 [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] 380 340 300 140 [190] 120 [163] 100 [136] 380 340 300 140 [190] 120 [163] 100 [136] 380

Lisätiedot

Pakoputkihuolto A. Anttila SM-Sprint. Korvenkylä Junkkari 14.10.2012

Pakoputkihuolto A. Anttila SM-Sprint. Korvenkylä Junkkari 14.10.2012 Pakoputkihuolto A. Anttila SM-Sprint Korvenkylä Junkkari 14.10.2012 OHJAAJAINFO Ajo-ohje Varikko ja kilpailutoimisto sijaitsevat Korvenkylän koululla ja sen välittömässä läheisyydessä, osoite on Korventie

Lisätiedot

Poikkeuslupahakemus: Ylimittainen ja/tai -massainen ajoneuvoyhdistelmä (ns. HCT-yhdistelmä)

Poikkeuslupahakemus: Ylimittainen ja/tai -massainen ajoneuvoyhdistelmä (ns. HCT-yhdistelmä) Poikkeuslupahakemus: Ylimittainen ja/tai -massainen ajoneuvoyhdistelmä (ns. HCT-yhdistelmä) Lomakkeen kaikki *-merkityt kentät ovat pakollisia. Pakolliset liitteet: - Hakemuksen mukaisen ajoneuvoyhdistelmän

Lisätiedot

PRESS info. Scanian kulutusoptimoidut vetoautot. P09904EN / Per-Erik Nordström Syyskuu 2009

PRESS info. Scanian kulutusoptimoidut vetoautot. P09904EN / Per-Erik Nordström Syyskuu 2009 PRESS info P09904EN / Per-Erik Nordström Syyskuu 2009 Scanian kulutusoptimoidut vetoautot Uuden R-sarjan kuorma-autojen julkistuksen yhteydessä Scania esittelee uuden vetoautomalliston, joka on räätälöity

Lisätiedot

Ruotsin isojen yhdistelmien kokeilut. Jorma Leskinen

Ruotsin isojen yhdistelmien kokeilut. Jorma Leskinen Ruotsin isojen yhdistelmien kokeilut Jorma Leskinen 13.11.2013 Australialainen maantiejuna: pituus 53,5 m, massa 126 t, kaivosten kuljetuksissa jopa yli 300 t 2 Ruotsin En Trave Till kokeiluauto (ETT)

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 180 / 2017 vp)

Hallituksen esitys eduskunnalle tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 180 / 2017 vp) Hallituksen esitys eduskunnalle tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 180 / 2017 vp) Liikenne- ja viestintävaliokunta 16.2.2018 Ari Herrala Johtava asiantuntija, Suomen Kuljetus ja

Lisätiedot

Ajoneuvohallintokeskus PÄÄTÖS Nro 21918/302/2002 PL 120 00101 Helsinki 20.12.2002

Ajoneuvohallintokeskus PÄÄTÖS Nro 21918/302/2002 PL 120 00101 Helsinki 20.12.2002 Ajoneuvohallintokeskus PÄÄTÖS Nro 21918/302/2002 PL 120 00101 Helsinki 20.12.2002 Asia Säädösperusta Päätös Ehdot ja rajoitukset Kuljettajaopetuksen opetussuunnitelman hyväksyminen Ajokorttiasetus 19 2.

Lisätiedot

Venetrailerit ja peräkärry käyttö ja turvallisuus ohjeet

Venetrailerit ja peräkärry käyttö ja turvallisuus ohjeet Venetrailerit ja peräkärry käyttö ja turvallisuus ohjeet TURVALLISUUSOHJEET (tarkistettava aina ennen liikkeelle lähtemistä) Aseta kuulakytkin auton vetokoukkuun ja tarkista, että kuulakytkin on varmasti

Lisätiedot

Massamuutokset. Otto Lahti Yksikön päällikkö Liikennekelpoisuus. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

Massamuutokset. Otto Lahti Yksikön päällikkö Liikennekelpoisuus. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Massamuutokset Otto Lahti Yksikön päällikkö Liikennekelpoisuus Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Muutoskatsastukset alkaa 6vrk kuluttua Tulossa on pitkä ja värikäs kausi muutoskatsastuksia, kun useampi

Lisätiedot

Vetoautot. Yleisiä tietoja vetoautoista. Suositukset. Akseliväli

Vetoautot. Yleisiä tietoja vetoautoista. Suositukset. Akseliväli Yleisiä tietoja vetoautoista Yleisiä tietoja vetoautoista Vetoautot on tarkoitettu puoliperävaunujen vetämiseen ja siksi ne varustettu vetopöydällä perävaunujen helppoa vaihtamista varten. Jotta vetoauto

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriön asetus

Liikenne- ja viestintäministeriön asetus Liikenne- ja viestintäministeriön asetus ajokorttiasetuksen soveltamisesta annetun liikenneministeriön päätöksen muuttamisesta Annettu Helsingissä 28 päivänä elokuuta 2008 Liikenne- ja viestintäministeriön

Lisätiedot

MEKANIIKAN TEHTÄVIÄ. Nostotyön suuruus ei riipu a) nopeudesta, jolla kappale nostetaan b) nostokorkeudesta c) nostettavan kappaleen massasta

MEKANIIKAN TEHTÄVIÄ. Nostotyön suuruus ei riipu a) nopeudesta, jolla kappale nostetaan b) nostokorkeudesta c) nostettavan kappaleen massasta MEKANIIKAN TEHTÄVIÄ Ympyröi oikea vaihtoehto. Normaali ilmanpaine on a) 1013 kpa b) 1013 mbar c) 1 Pa Kappaleen liike on tasaista, jos a) kappaleen paikka pysyy samana b) kappaleen nopeus pysyy samana

Lisätiedot

JALAN JA PYÖRÄLLÄ LIIKENNETURVA

JALAN JA PYÖRÄLLÄ LIIKENNETURVA Pidä pelivaraa JALAN JA PYÖRÄLLÄ LIIKENNETURVA Sisältö 3 Jalan ja pyörällä 4 Omilla teillä 5 Ajo pyöräkaistalla 6 Risteyksissä tarkkana 6 Opettele väistämissäännöt 7 Liikennemerkin mukaan 8 Kääntyvä väistää

Lisätiedot

Semifinaalitehtävän tehtäväpohja Taitaja2015_Huonekalupuuseppä_401_FI ( kieli) Tekijät: Nimi: Teemu Luoma Oppilaitos: Koulutuskeskus Sedu

Semifinaalitehtävän tehtäväpohja Taitaja2015_Huonekalupuuseppä_401_FI ( kieli) Tekijät: Nimi: Teemu Luoma Oppilaitos: Koulutuskeskus Sedu Semifinaalitehtävän tehtäväpohja Taitaja2015_Huonekalupuuseppä_401_FI ( kieli) Tekijät: Nimi: Teemu Luoma Oppilaitos: Koulutuskeskus Sedu Päiväys: 23.10.2014 1 Sisällysluettelo Johdanto / tehtävän yleiskuvaus

Lisätiedot

KILPAILIJAOHJEET. Kilpailupäivän aikataulu

KILPAILIJAOHJEET. Kilpailupäivän aikataulu KILPAILIJAOHJEET Kilpailupäivän aikataulu klo 8.00 klo 9.30 klo 10.00 klo 10.00 klo 11.01 klo 11.01 Kilpailukeskus ja -toimisto avataan, Hotelli Leikari, Haminantie 261, Kotka (liite) Kilpailupapereiden

Lisätiedot

Opetussuunnitelma (2.versio) C1+E-luokka

Opetussuunnitelma (2.versio) C1+E-luokka Opetussuunnitelma (2.versio) C1+E-luokka Ajoneuvohallintokeskus Tehty 29.12.1997 Muutettu 21.9.1999 Sisällys Johdanto... 2 Koulutuksen periaatteet... 2 Koulutuksen tavoitteet... 2 Koulutuksen rakenne ja

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Talouspalvelut tutkinnon osa (TAPA) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Talouspalvelut Ammattitaitovaatimukset Opiskelija tai

Lisätiedot

2 3 4 5 6 7 8 10 12 13 112 14 15 16 17 [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] 380 140 [190] 380 140 [190] 380 140 [190] 340 120 [163] 340 120 [163] 340 120 [163]

Lisätiedot

Kattolaatikko Xperience

Kattolaatikko Xperience Ohje nro Versio Osa nro 8698518 1.0 Kattolaatikko Xperience A8903209 Sivu 1 / 8 A8903214 Sivu 2 / 8 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen aloittamista. Huomautukset ja varoitustekstit ovat turvallisuuden

Lisätiedot

YLEISKUVAUS. Paalivaunu

YLEISKUVAUS. Paalivaunu YLEISKUVAUS 30.10.2008 Page 1 (6) YLEISKUVAUS Paalivaunu YLEISKUVAUS 30.10.2008 Page 2 (6) Sisällysluettelo: 1. LAITTEEN YLEISKUVAUS...3 1.1. Koneen yleiskuva ja pääkomponentit...3 1.2. Koneen yksilöinti-,

Lisätiedot

OHJE 2(5) 25.8.2015 Dnro LIVI/4495/05.00/2015 1 KITKAN MITTAAMISEN MENETELMÄ... 3

OHJE 2(5) 25.8.2015 Dnro LIVI/4495/05.00/2015 1 KITKAN MITTAAMISEN MENETELMÄ... 3 OHJE 2(5) Sisällys 1 KITKAN MITTAAMISEN MENETELMÄ... 3 2 LAATUVAATIMUKSET KITKAMITTAREILLE... 3 2.1 Käyttöturvallisuus... 3 2.2 Kalibroitavuus... 3 2.3 Mittaustarkkuus... 4 2.3.1 Mittarien samankaltaisuuteen

Lisätiedot