Pientaloteollisuus PTT ry:n lausunto

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pientaloteollisuus PTT ry:n lausunto"

Transkriptio

1 LAUSUNTO 1 (5) Ympäristöministeriö kirjaamo@ym.fi pekka.lukkarinen@ym.fi Viite: Ympäristöministeriön lausuntopyyntö, diaarinumero YM006:00/2016 Pientaloteollisuus PTT ry:n lausunto Kiitämme mahdollisuudesta antaa lausuntomme ympäristöministeriön asetukseen ja ohjeeseen rakennusten käyttöturvallisuudesta. Pidämme asetusten ja niitä tukevien ohjeiden esitystapaa erittäin onnistuneena. Asetus ja ohjeet antavat hyvät mahdollisuudet siihen, että määräysten tulkinta yhtenäistyy, kun määräävät säännökset on selkeästi erotettu niitä tukevista ohjeista. Yleiset kommentit Pientaloteollisuuden tärkeimmät kommentit liittyvät portaisiin: 1. Ohjeteksti suhtautuu kielteisesti (vaikka ei suoraan kiellä): o kierreportaisiin, jotka ovat erittäin yleisiä pientaloissa o yksisyöksyisiin suoriin portaisiin, jotka ovat yleisiä pientaloissa (erityisesti kivitaloissa) 2. Asetusluonnoksessa ehdotettu etenemän laskentatapa (400 mm ulkoreunasta) ja vähintään 100 mm:n vaatimus sisäreunan etenemälle lisää kierreportaiden vaatimaa tilaa huomattavasti 3. Asetusluonnoksen mukaan käsijohde vaaditaan molemmille puolille kaikissa luiskissa ja portaissa rakennustyypistä riippumatta lisäksi käsijohteiden on jatkuttava 300 mm syöksyn jälkeen Esitämme, että em. vaatimukset rajattaisiin koskemaan vain julkisia tiloja, liike- ja palvelutiloja sekä vastaavia. Toisin sanoen: esitämme, että asuinrakennukset rajattaisiin em. vaatimusten ulkopuolelle. Perusteluitamme: - Pientaloissa on harvoin tilanteita, jossa portaissa kuljetaan saman aikaan molempiin suuntiin, jolloin esim. kaidetta ei tarvita molemmille puolille Pientaloteollisuus PTT ry PL 381 (Unioninkatu 14) Puh Helsinki Faksi ptt@pientaloteollisuus.fi

2 LAUSUNTO 2 (5) - Kiertävät portaat ovat erittäin yleisiä pientaloissa ja tiedossamme ei ole, että portaat olisi merkittävä tapaturmien kannalta. - Em. muutokset aiheuttavat useiden neliömetrien lisätilatarpeen (porrasvalmistajien arvion mukaan jopa 6 m²), mikä kasvattaa rakentamiskustannuksia merkittävästi - Omakotitalojen keskikoko on laskenut ja laskee edelleen pienessä talossa suhteellinen lisätilavaatimus ja lisäkustannus on merkittävä - Rivitaloasunnot ovat tyypillisesti kaksikerroksisia, pienehköjä asuntoja, joissa suhteellinen lisätilavaatimus ja lisäkustannus on erittäin merkittävä - Tiiviin kaupunkirakentamisen ja uusien kaupunkipientalokonseptien myötä kaksi- ja kolmekerroksisten pientalojen osuus todennäköisesti kasvaa Muita yleisiä kommentteja: - Ohjetekstissä on pieniä kirjoitusvirheitä (puuttuvia pisteitä ja välilyöntejä), joita emme listanneet tähän - Ohjeen kuvia ei ole päivitetty vastaamaan asetusluonnoksen tekstiä. Yksityiskohtaiset ehdotukset luonnokseen asetuksesta rakennusten käyttöturvallisuudesta Kohta 3 Sisäportaiden mitoitus Asetusluonnoksessa todetaan: Etenemä on mitattava kiertävissä portaissa 400 millimetrin etäisyydellä askelman leveämmästä päästä. Kiertävän portaan sisäreunassa etenemän on oltava vähintään 100 millimetriä. Esitys vaikuttaa merkittävästi portaiden vaatimaan tilaan pientaloissa. Esimerkiksi U- porras ilman lepotasannetta on erittäin yleinen ja toimivaksi todettu ratkaisu pientaloissa (esimerkki: Esitämme, että asetusluonnoksen teksti rajataan koskemaan ainoastaan julkisia tiloja ja liike- ja palvelutiloja. Tekstiehdotus: Julkisissa sekä liike- ja palvelutiloissa etenemä on mitattava kiertävissä portaissa 400 millimetrin etäisyydellä askelman leveämmästä päästä. Näissä tiloissa kiertävän portaan sisäreunassa etenemän on oltava vähintään 100 millimetriä. Kohta 5 Tasanne ja luiska Pidämme hyvänä, että oven ja luiskan/porrassyöksyn välisen etäisyyden mitat on nostettu ohjetasolta asetustasolle. Uskomme, että mittojen nostaminen asetustasolle yhtenäistää käytäntöjä tältä osin.

3 LAUSUNTO 3 (5) Kohta 8 Käsijohde Ensimmäisessä momentissa todetaan: Portaassa ja luiskassa käsijohde on asennettava koko pituudelle ja molemmille puolille syöksyä. Ensimmäisessä momentin viimeisessä lauseessa todetaan: Käsijohde ja sen pääte on muotoiltava turvalliseksi ja jatkettava vähintään 300 millimetriä syöksyn alkamis- ja loppumiskohdan ohi. Pidämme em. linjauksia perusteltuna julkisissa tiloissa ja esim. kauppakeskuksissa. Esitämme, että kohtaa muutetaan vastaamaan nykyistä RakMk F2:sta. Tekstiehdotuksemme: Portaassa ja luiskassa käsijohde on asennettava koko pituudelle. Käsijohde on mitoitettava ja muotoiltava niin, että siitä saa tukevan otteen. Julkisissa ulko- ja sisätiloissa sekä liike- ja palvelutiloissa käsijohde asennettava molemmille puolille ja niitä on jatkettava vähintään 300 millimetriä syöksyn alkamis- ja loppumiskohdan ohi. Tarvittaessa on sijoitettava kaksi käsijohdetta päällekkäin lasten ja pyörätuolilla liikkuvien huomioon ottamiseksi. Yli millimetrin levyisissä portaissa tai luiskissa käsijohde on sijoitettava myös jakamaan väylä enintään mainitun mitan levyisiin osiin. Johteen on jatkuttava yhtenäisenä välitasanteella. Kohta 17 Kulkuteiden ja oleskelualueiden suojaaminen Kohdan 17 toisessa momentissa todetaan: Kun katon kaltevuus ylittää 1:8, suojaamisessa on käytettävä katolle sijoitettavia lumiesteitä ja ovien yläpuolisia katoksia tai kulkua ohjaavia istutuksia ja sopivia maarakenteita. Katon materiaalilla on suuri vaikutus lumiesteiden tarpeeseen. Esimerkiksi huopakaton tapauksessa lumiesteitä ei välttämättä tarvita ennen kuin katon kaltevuudella 1:2. Esimerkiksi Oulun rakennusvalvonta ohjeistaa ottamaan huomioon kattomateriaalin ominaisuudet ( Esitämme, että kohdan 17 toisen momentin teksti muutetaan seuraavaksi: Lumiesteiden asennustarve ratkaistaan tapauskohtaisesti. Suojaamisessa on käytettävä katolle sijoitettavia lumiesteitä ja ovien yläpuolisia katoksia tai kulkua ohjaavia istutuksia ja sopivia maarakenteita. Yksityiskohtaiset ehdotukset luonnokseen ohjeesta rakennusten käyttöturvallisuudesta Kohta 3.1 Portaat Ohjetekstin 3. kappaleessa todetaan Kierreportaita tai yksisyöksyisiä lepotasottomia portaita on syytä välttää.

4 LAUSUNTO 4 (5) Sanamuoto saattaa ohjata rakennusvalvontaviranomaisia ottamaan linjan, että tämän tyyppisiä portaita ei saa rakentaa lainkaan. Molemmat porrastyypit ovat yleisiä pientaloissa ja mielestämme toimivia ratkaisuja. Esitämme, että niiden käyttö tulisi sallia jatkossakin. Ehdotamme, että tekstin järjestystä muutetaan siten, että ensin esitetään suositeltavin ratkaisu ja sitten kommentoidaan muita vaihtoehtoisia ratkaisuja. Tekstiehdotus: Kaksivartinen porras lepotasanteineen on helpoin ja turvallisin suorien syöksyjensä vuoksi, ja kerroskorkeuden ja samalla putoamismatkan jakautuessa kahteen osaan. Kierreportaita tai yksisyöksyisiä portaita tulisi välttää erityisesti julkisissa tiloissa. Alle nelinousuisia portaita on myös syytä välttää, koska niiden havaittavuus on heikko. Kohta 3.4 Kaiteen ja portaan rakenne Ohjetekstissä todetaan: Käyttötarkoituksen mukaisina kuormina voidaan pitää muun muassa useamman henkilön nojaamisesta johtuvaa kuormaa tai yhden ihmisen kaidetta vasten kaatumisesta johtuvaa kuormaa. Kaatumisesta johtuva kuorma voi kohdistua erikseen kaiteen yläosaan tai kaiteen suojaavaan osaan. Toivoisimme, että kuorman suuruus esitettäisiin tarkemmin esim. voiman suuruutena (kn). Kohta 3.5 Käsijohde Ohjetekstissä (s. 14 kuvan alla oleva kappale) kuvataan lisäkäsijohteen tarvetta. Esitämme, että teksti täsmennetään koskemaan julkisia ja liike- ja palvelutiloja. Tekstiehdotus: Erityisesti sellaisissa julkisissa tiloissa sekä liike- ja palvelutiloissa, joiden käyttäjiin kuuluu lapsia, tarvitaan lisäkäsijohde, jonka sopiva korkeusasema on noin 700 millimetriä. Tällaisia tiloja ovat esimerkiksi koulut, päiväkodit, teatterit ja näyttelytilat. Lisäkäsijohde palvelee luiskan yhteydessä millimetriä pyörätuolin käyttäjiä. Kohta 4.2. Lasirakenteet Nykyisen RakMk F2:n mukaan 6 mm:n tasolasi katsotaan riittäväksi turvalasin asemasta, vaikka rakennusvalvontojen käytännöt vaihtelevatkin. Mielestämme tätä käytäntöä voitaisiin jatkaa. Perusteluna on se, että ikkunat ovat tyypillisesti kolme- tai jopa nelilasisia, ja jos sisin lasi on 6 mm:n tasolasi, ikkuna kestää suuriakin voimia. Toisaalta ne saadaan hätätilassa (esim. tulipalon sattuessa) tarkoituksellisesti rikottua kohtuullisella voiman käytöllä. Ensimmäisen kerroksen ikkunoissa ei mielestämme ole tarvetta turvalasille, vaikka tällä hetkellä osa rakennusvalvonnoista sitä käytännössä vaatiikin.

5 LAUSUNTO 5 (5) Ehdotamme, että ohjetekstiin lisätään seuraava teksti: Alle kolmen metrin korkeudella maan tasosta tai alemmasta tasosta sijaitsevissa pientalojen ikkunoissa ei tarvita turvalasia. Tätä korkeammalla sijaitsevissa pientalojen ikkunoissa suositellaan turvalasin käyttöä. Vähintään kolmilasisen ikkunan, jonka sisin lasikerros on vähintään 6 mm paksu tavallinen tasolasi, katsotaan riittäväksi turvalasin asemasta. Kokolasiovet saunassa ja pesuhuoneessa ovat kuitenkin aina karkaistuja. Ohjetekstissä todetaan, että vähintään kolmen metrin korkeudella maanpinnasta tai alemman tason lattiasta olevassa ikkunassa ja lasiseinässä katsotaan olevan putoamisvaara. Ehdotamme, että tekstissä käytetty mitta (kolme metriä) määritetään tarkemmin, esim: Yleisön (myös lasten) käyttöön tarkoitettujen tilojen vähintään kolmen metrin korkeudella maanpinnasta tai alemman tason lattiasta olevassa ikkunassa ja lasiseinässä katsotaan olevan putoamisvaara, kun lasipinnan korkeus lattiasta on vähemmän kuin 700 millimetriä. Ikkunan korkeussijainti määritetään ikkunan lasin alareunasta. 5.3 Kulkutien ja oleskelualueen suojaaminen Esitämme, että ohjetekstiin lisätään ohjeita Oulun rakennusvalvonnan ohjeistusta mukaillen seuraavasti: Lumiesteiden tarve ratkaistaan katemateriaalin mukaan. Liukkaalla kattopinnoitteella lumiesteet asennetaan loivemmalle kuin karkeapinnoitteisella katolla. Lähtökohtana voi käyttää seuraavia arvoja (lumiesteet asennettava): - Peltikate kun 1:8 tai jyrkempi. - Tiilikate kun 1:4 tai jyrkempi. - Huopakate kun 1:2 tai jyrkempi. Pientaloteollisuus PTT ry:n puolesta Kimmo Rautiainen Heikki Hannila Johtaja Teknisen ryhmän puheenjohtaja kimmo.rautiainen@rakennusteollisuus.fi heikki.hannila@kastelli.fi

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (7) Helsingin kaupunki lausuu otsikkoasiasta seuraavaa:

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (7) Helsingin kaupunki lausuu otsikkoasiasta seuraavaa: Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (7) 3 Kaupungin lausunto luonnoksista ympäristöministeriön asetukseksi ja ohjeeksi rakennuksen käyttöturvallisuudesta HEL 2016-012869 T 03 00 00 Päätös Yleistä

Lisätiedot

Käyttöturvallisuus portaat

Käyttöturvallisuus portaat Käyttöturvallisuus portaat Hirsitaloteollisuus ry:n Vuosikokousseminaari Anne Juopperi Porrasvalmistajat r.y Puheenjohtaja Porrasvalmistajat r.y Porrasvalmistajat ry on alun perin puuportaita valmistavien

Lisätiedot

TURVA- JA SUOJALASIT SUOMEN TASOLASIYHDISTYS RY. www.tasolasiyhdistys.fi. Copyright SUOMEN TASOLASIYHDISTYS RY

TURVA- JA SUOJALASIT SUOMEN TASOLASIYHDISTYS RY. www.tasolasiyhdistys.fi. Copyright SUOMEN TASOLASIYHDISTYS RY TURVA- JA SUOJALASIT 2015 Copyright www.tasolasiyhdistys.fi Sisällysluettelo Alkusanat 3 Ympäristöministeriön asetus 4 RakMK osa F2, Lasirakenteet 5 1. Turva- ja suojalaseille julkaistuja standardeja 6

Lisätiedot

YmA rakennuksen käyttöturvallisuudesta (voimaan )

YmA rakennuksen käyttöturvallisuudesta (voimaan ) k e s t ä v ä k s i r a k e n n e t t u S u o m i Säännösmuutokset 2017-2018 YmA rakennuksen käyttöturvallisuudesta (voimaan 1.1.2018) Tapani Hoppu 12.02.2018 Yhtenäiset käytännöt topten - rakennusvalvonnat

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus

Ympäristöministeriön asetus Ympäristöministeriön asetus rakennuksen käyttöturvallisuudesta Ympäristöministeriön päätöksen mukaisesti säädetään maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 117 d :n 2 momentin nojalla sellaisena kuin se

Lisätiedot

Lausunto luonnoksesta ympäristöministeriön asetukseksi rakennuksen käyttöturvallisuudesta ja luonnoksesta ohjeeksi rakennuksen käyttöturvallisuudesta

Lausunto luonnoksesta ympäristöministeriön asetukseksi rakennuksen käyttöturvallisuudesta ja luonnoksesta ohjeeksi rakennuksen käyttöturvallisuudesta Lausunto 1 (8) Ympäristötoimiala 12363-2016 Ympäristöministeriö Ympäristöministeriön lausuntopyyntö 22.11.2016 Lausunto luonnoksesta ympäristöministeriön asetukseksi rakennuksen käyttöturvallisuudesta

Lisätiedot

RakMK :n muutokset alkaen

RakMK :n muutokset alkaen RakMK :n muutokset 1.1.2018 alkaen Lähes kaikki rakentamista ohjaavat säädökset uudistuivat Lähes kaikki rakentamista ohjaavat säädökset uudistuivat Säännösmuutosten soveltaminen RakMK osien tunnukset

Lisätiedot

117 d xx Sisäportaiden mitoitus (julkaistava)

117 d xx Sisäportaiden mitoitus (julkaistava) 117 d xx Sisäportaiden mitoitus (julkaistava) Portaan leveys Sisäportaan nousu ja etenemä Parvi Pientalon kulkuluukku Portaan käsijohteet 117 d xx Katokset ja ajoväylät (luonnos) Sisäänkäyntien katokset

Lisätiedot

Portaat sisätilassa 3. ASKELMA 1. YLEISTÄ 2. PORTAIDEN LEVEYS 4. VAROITUSALUEET

Portaat sisätilassa 3. ASKELMA 1. YLEISTÄ 2. PORTAIDEN LEVEYS 4. VAROITUSALUEET Portaat sisätilassa 1. YLEISTÄ Jos muussa rakennuksessa kuin asuinrakennuksessa oleva tasoero on pienempi kuin kerroskorkeus, tasojen välillä on portaiden lisäksi oltava enintään 5% luiska, 1100 mm (ovisivu)

Lisätiedot

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA F2 SEINÄTIKAS 5.2. PÄÄSY ULLAKOLLE JA KATOLLE 5.2.1. Yli kaksikerroksisissa rakennuksissa ullakolle ja katolle tulee päästä sekä sisä- että ulkokautta. Ulkopuolinen pääsy järjestetään talotikkaita tai

Lisätiedot

RTS 19:10. RAKENNUKSEN KÄYTTÖTURVALLISUUS Asetuksen 1007/2017 tuomat muutokset SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 2. UUDISTUKSEN PÄÄPIIRTEET

RTS 19:10. RAKENNUKSEN KÄYTTÖTURVALLISUUS Asetuksen 1007/2017 tuomat muutokset SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 2. UUDISTUKSEN PÄÄPIIRTEET RTS 19:10 OHJEKORTTIEHDOTUS 14.3.2019 1 (5) RAKENNUKSEN KÄYTTÖTURVALLISUUS Asetuksen 1007/2017 tuomat muutokset Tässä ohjeessa esitetään keskeisimmat muutokset rakennuksen käyttöturvallisuutta koskevissa

Lisätiedot

RAKENNUSVALVONTA OULU

RAKENNUSVALVONTA OULU Pientalon laatu: PALOKORTTI, versio 12.02.2008 1 (8) Kortissa on Oulun rakennusvalvonnan ja alueen pientalotehtaiden (Kastelli, Jukka-talo, Finndomo ja Designtalo) sekä Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen

Lisätiedot

117 d 03 B. TOPTEN rakennusvalvonnat Yhtenäiset käytännöt. Vahvistuspvm Sivu 1(5)

117 d 03 B. TOPTEN rakennusvalvonnat   Yhtenäiset käytännöt. Vahvistuspvm Sivu 1(5) Vahvistuspvm 11.10.2018 Sivu 1(5) Aihe LASIRAKENTEET - Suunnittelu ja toteutus sekä käytön ja huollon turvallisuus Aiheeseen liittyvät määräykset ja ohjeet sekä muiden viranomaisten ja laitosten ohjeet

Lisätiedot

Pyörätuolihissit. Helsinki kaikille -projekti, Vammaisten yhdyskuntasuunnittelupalvelu (VYP) ja Jyrki Heinonen

Pyörätuolihissit. Helsinki kaikille -projekti, Vammaisten yhdyskuntasuunnittelupalvelu (VYP) ja Jyrki Heinonen Pyörätuolihissit Pyörätuolihissit ovat kevytrakenteisia pystyhissejä tai porrashissejä jotka soveltuvat yleensä melko pieniin tasoeroihin. Kerroksesta toiseen siirtymisessä on uudisrakennuksissa käytettävä

Lisätiedot

Yhtenäiset Topten-käytännöt

Yhtenäiset Topten-käytännöt Yhtenäiset Topten-käytännöt Yhtenäiset Topten-käytännöt tilannekatsaus Mukana Ympäristöministeriö - Topten-rakennusvalvonnat- RAKLI ry - Rakennusteollisuus RT ry - SKOL ry - RALA ry pksrava feat. Toptenrava

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus

Ympäristöministeriön asetus Ympäristöministeriön asetus rakennuksen käyttöturvallisuudesta Ympäristöministeriön päätöksen mukaisesti säädetään maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 117 d :n 2 momentin ja 117 k :n 3 momentin nojalla

Lisätiedot

Nice 4. tekniset tiedot

Nice 4. tekniset tiedot tekniset tiedot Nice 4 NICE 4 KOOSTUU 11, 12, 13, 14 TAI 15 NOUSUSTA, TERÄSTUISTA JA REUNAKAITEESTA. PORTAIDEN ENIMMÄISKORKEUS ON 351 CM. SUUNNITTELUOHJELMALLA VOIT RÄÄTÄLÖIDÄ OMAN PORTAASI JA OSTAA KAITEEN

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus LUONNOS 8.6.2016 Valtioneuvoston asetus rakennuksen esteettömyydestä Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 117 e :n 2 momentin nojalla, sellaisena kuin se

Lisätiedot

Portaat, käsijohteet. Helsinki kaikille -projekti, Vammaisten yhdyskuntasuunnittelupalvelu (VYP) ja Jyrki Heinonen

Portaat, käsijohteet. Helsinki kaikille -projekti, Vammaisten yhdyskuntasuunnittelupalvelu (VYP) ja Jyrki Heinonen Portaat, käsijohteet Suomen rakentamismääräyskokoelman osa F1 Portaista määrätään F1:ssä seuraavaa: Hallinto-, palvelu- ja liiketiloja sisältävien rakennusten auloissa ja muissa sisäisen liikenteen tiloissa

Lisätiedot

Parveke ja luhtikäytävä (max 2/P3)

Parveke ja luhtikäytävä (max 2/P3) 4.6.0 Parveke ja luhtikäytävä (max /P).0 SOVELTAMISALA Tässä teknisessä tiedotteessa käsitellään puurakenteisen parvekkeen ja luhtikäytävän paloteknisiä määräyksiä ja ohjeita enintään -kerroksisen P-paloluokan

Lisätiedot

Helsingin / TOP TEN alustavat esteettömyysohjeet

Helsingin / TOP TEN alustavat esteettömyysohjeet Helsingin / TOP TEN alustavat esteettömyysohjeet Hanna-Leena Rissanen Rakennusvalvonta PIENTALOT 2 Rakennukseen johtava kulkuväylä Ei koske omakotitaloa, paritaloa eikä kaupunkipientaloa, jos esteettömän

Lisätiedot

Poimintoja uusista asetuksista rakennuksen käyttöturvallisuuteen ja esteettömyyteen / Kari Pasanen

Poimintoja uusista asetuksista rakennuksen käyttöturvallisuuteen ja esteettömyyteen / Kari Pasanen Poimintoja uusista asetuksista rakennuksen käyttöturvallisuuteen ja esteettömyyteen / 11.4.2018 Kari Pasanen Rakentamista koskevat asetukset uudistettiin vuoteen 2018 mennessä 2013 voimaan tulleen maankäyttö-

Lisätiedot

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m Spittelhof Estate Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor Spittelhof Estate on Peter Zumthorin suunnittelema maaston mukaan porrastuva kolmen eri rakennuksen muodostama kokonaisuus Biel-Benkenissä, Sveitsissä.

Lisätiedot

Untolan alueen rakentamistapaohjeet, korttelit

Untolan alueen rakentamistapaohjeet, korttelit Untolan alueen rakentamistapaohjeet, korttelit 2729-2733 Untolan alue sijaitsee Littoisten kaupunginosassa, Paaskunnan ja Lähteenmäen asuinalueiden välissä. Alueen rakennuskanta on pääasiassa uudehkoa.

Lisätiedot

KAARINA, POHJANPELTO RAKENTAMISTAPAOHJEET

KAARINA, POHJANPELTO RAKENTAMISTAPAOHJEET ARKKITEHTITOIMISTO TARMO MUSTONEN OY 1(8) KAARINA, POHJANPELTO RAKENTAMISTAPAOHJEET 09.12.2010 1. Yleistä Nämä rakennustapaohjeet täydentävät 20.01.2010 ja 17.11.2010 päivättyä Kaarinan Pohjanpellon asemakaavaa.

Lisätiedot

Porrastietoa suunnittelijoille

Porrastietoa suunnittelijoille Porrastietoa suunnittelijoille Ohjelma: Porrasvalmistajat ry:n esittely - puheenjohtaja Anne Juopperi, Lappiporras Oy Portaan aukon mitoitus - Anne Juopperi, Lappiporras Oy Portaiden ja kaiteiden mitoitus

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus rakennuksen käyttöturvallisuudesta. 11 Lasirakenteet

Ympäristöministeriön asetus rakennuksen käyttöturvallisuudesta. 11 Lasirakenteet OHJE 1/7 LASIRAKENTEET 15.10.2018 Julkaisuversio 3 Ohje koskien 1.1.2018 voimaan tullutta asetusta rakennuksen käyttöturvallisuudesta. Asetus on annettu maankäyttö- ja rakennuslain 117 :n ja 117 d :n nojalla

Lisätiedot

Parveke ja luhtikäytävä (max 2 /P2)

Parveke ja luhtikäytävä (max 2 /P2) 4.6.0.0 SOVELTAMISALA Tässä teknisessä tiedotteessa käsitellään puurakenteisen parvekkeen ja luhtikäytävän paloteknisiä määräyksiä ja ohjeita enintään -kerroksisen P-paloluokan rakennuksen näkökulmasta.

Lisätiedot

Hyvän rakentamistavan mukainen ohjeistus asuinhuoneistojen sisäisistä puuportaista

Hyvän rakentamistavan mukainen ohjeistus asuinhuoneistojen sisäisistä puuportaista Hyvän rakentamistavan mukainen ohjeistus asuinhuoneistojen sisäisistä puuportaista Porrasvalmistajat ry 2013 2 Sisällys 1. Nousu, etenemä ja kulkulinja... 3 2. Muita ohjeita / määräyksiä... 4 3. Syöksyn

Lisätiedot

2. Perustukset ja kellarit 1/3. Kuva 2: Maanvarainen perustus 2

2. Perustukset ja kellarit 1/3. Kuva 2: Maanvarainen perustus 2 Jämerä detaljit 2. Perustukset ja kellarit 1/3 Kuva 1: Maanvarainen perustus 1 Kuva 2: Maanvarainen perustus 2 2. Perustukset ja kellarit 2/3 Maanvaraisen/tuulettuvan alapohjan perustuksen anturat tarjotaan

Lisätiedot

Nunnan radanvarren asemakaavan rakentamistapaohjeet (korttelit ja kortteli 21060), yleiset määräykset

Nunnan radanvarren asemakaavan rakentamistapaohjeet (korttelit ja kortteli 21060), yleiset määräykset Nunnan radanvarren asemakaavan rakentamistapaohjeet (korttelit 21050-21051 ja kortteli 21060), yleiset määräykset Nunnan radanvarren asemakaava-alue sijaitsee likimääräisesti Littoistentien, Nunnanpellon

Lisätiedot

RAKENNUKSEN KÄYTTÖTURVALLISUUS SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA (RakMk) F2 Määräykset ja ohjeet 2001

RAKENNUKSEN KÄYTTÖTURVALLISUUS SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA (RakMk) F2 Määräykset ja ohjeet 2001 RAKENNUKSEN KÄYTTÖTURVALLISUUS SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA (RakMk) F2 Määräykset ja ohjeet 2001 Mauri Riikonen Rakenteiden mekaniikka, Vol. 36 Tahvo Sutela No. 2, 2003, ss. 34-40 TIIVISTELMÄ Rakennustuotedirektiivi

Lisätiedot

ESTEETTÖMYYSSELVITYS

ESTEETTÖMYYSSELVITYS esteettömyysselvitys s. 1 / 7 (Mahdollinen kuva kohteesta) ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: _ Kunta: Päivämäärä: esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT Rakennuskohteen nimi: Postinro ja

Lisätiedot

Oulun rakennusvalvonnan laatukortit Pientalon paloturvallisuus Tapani Hoppu

Oulun rakennusvalvonnan laatukortit Pientalon paloturvallisuus Tapani Hoppu Oulun rakennusvalvonnan laatukortit Pientalon paloturvallisuus 5-11-2014 Tapani Hoppu Palokortissa esitetään Oulun rakennusvalvonnan ja alueen pientalotehtaiden sekä Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus rakennuksen esteettömyydestä Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 117 e :n 2 momentin nojalla, sellaisena kuin se on laissa 958/2012:

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus rakennuksen esteettömyydestä

Valtioneuvoston asetus rakennuksen esteettömyydestä Valtioneuvoston asetus rakennuksen esteettömyydestä Yliarkkitehti Niina Kilpelä Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto Mitä ja miksi? Esteettömyys on hyviä perusratkaisuja, jotka palvelevat mahdollisimman

Lisätiedot

Kierreportaat ja suorat portaat. kaikkiin ympäristöihin - sisällä ja ulkona

Kierreportaat ja suorat portaat. kaikkiin ympäristöihin - sisällä ja ulkona Kierreportaat ja suorat portaat kaikkiin ympäristöihin - sisällä ja ulkona Sisällysluettelo Sivu Poistumistie- ja teollisuusportaat 3-4 Kierreportaat teollisuuteen 5 Kierreportaat suojahäkillä 6 Kierreportaat

Lisätiedot

Rakennusten pinta-alojen ja tilavuuksien laskeminen:

Rakennusten pinta-alojen ja tilavuuksien laskeminen: Rakennusten pinta-alojen ja tilavuuksien laskeminen: RT-ohjekortti RT 12-10277 Rakennuksen pinta-alat (1985) Kerrosalan laskeminen, Ympäristöopas 72 (2000) RAKENNUSALA: Rakennusala on se alue tontilla,

Lisätiedot

Tilannekatsaus esteettömyyslainsäädäntöön. Erja Väyrynen Yliarkkitehti Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto

Tilannekatsaus esteettömyyslainsäädäntöön. Erja Väyrynen Yliarkkitehti Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto Tilannekatsaus esteettömyyslainsäädäntöön Erja Väyrynen Yliarkkitehti Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto ESKE-verkostoseminaari 17.3.2016 Sisältö 1. Koko Rakentamismääräyskokoelma uudistuu

Lisätiedot

Luiskat. Helsinki kaikille -projekti, Vammaisten yhdyskuntasuunnittelupalvelu (VYP) ja Jyrki Heinonen

Luiskat. Helsinki kaikille -projekti, Vammaisten yhdyskuntasuunnittelupalvelu (VYP) ja Jyrki Heinonen Luiskat Suomen rakentamismääräyskokoelman osa F1 Luiskista määrätään F1:ssä seuraavaa: Luiska saa olla kaltevuudeltaan enintään 8 % (1:12,5) ja pituudeltaan yhtäjaksoisena enintään 6 m, jonka jälkeen kulkuväylällä

Lisätiedot

Korttelit 001 ja 005 rakennustapaselosteet

Korttelit 001 ja 005 rakennustapaselosteet Korttelit 001 ja 005 rakennustapaselosteet - Rivitalo tai paritalo. - Kuvassa esitetty massoittelun perusratkaisu (valittu kerroskorkeus vaikuttaa massaan). - Ulokkeet ja sisäänvedot julkisivussa ovat

Lisätiedot

Esteettömyys korjausrakentamisessa kotona asumisen mahdollisuudet TURVALLINEN KOTI. Rakennusvalvonta. AnuMontin 28.9.2013

Esteettömyys korjausrakentamisessa kotona asumisen mahdollisuudet TURVALLINEN KOTI. Rakennusvalvonta. AnuMontin 28.9.2013 Esteettömyys korjausrakentamisessa TURVALLINEN KOTI AnuMontin 28.9.2013 Rakennusvalvonta Valtakunnalliset tavoitteet YM Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma vuosille 2013 2017 v. 2011 yli 75v 89,6%

Lisätiedot

7 ULOSKÄYTÄVIEN PALOTEKNINEN SUUNNITTELU 7.1 ULOSKÄYTÄVÄT Porrashuone Avoin luhtikäytävä Varatienä toimiva parveke

7 ULOSKÄYTÄVIEN PALOTEKNINEN SUUNNITTELU 7.1 ULOSKÄYTÄVÄT Porrashuone Avoin luhtikäytävä Varatienä toimiva parveke 7 ULOSKÄYTÄVIEN PALOTEKNINEN SUUNNITTELU 7.1 ULOSKÄYTÄVÄT Rakennuksesta tulee voida poistua palotilanteessa ohjattua reittiä pitkin turvallisesti ja nopeasti. Puurunkoisessa rakennuksessa poistumisjärjestelyt

Lisätiedot

S U O M E N R A K E N T A M I S M Ä Ä R ÄY S K O K O E L M A. Käyttöturvallisuus. Rakennuksen käytön ja huollon turvallisuus

S U O M E N R A K E N T A M I S M Ä Ä R ÄY S K O K O E L M A. Käyttöturvallisuus. Rakennuksen käytön ja huollon turvallisuus S U O M E N R A K E N T A M I S M Ä Ä R ÄY S K O K O E L M A Käyttöturvallisuus Rakennuksen käytön ja huollon turvallisuus Esipuhe Maankäyttö- ja rakennuslaissa (132/1999; 147/2012) säädetään rakennusten

Lisätiedot

Oak90 Suunnitele omat portaat.

Oak90 Suunnitele omat portaat. Oak90 Suunnitele omat portaat. Oak90 koostuu 11, 1, 1, 1, 1 tai 1 noususta, terästuista ja reunakaiteesta. Kuvissa on osoitettu enimmäis- ja vähimmäismitat porraskonfiguraatioille, jotka voidaan toteuttaa

Lisätiedot

74 cm - 89 cm ASENNUSOHJEET KOMPACT

74 cm - 89 cm ASENNUSOHJEET KOMPACT 74 cm - 89 cm Suomi ASENNUSOHJEET KOMPACT KOMPACT - www.arke.ws Ennenkuin ryhdyt asennustyöhön, pura portaiden kaikki osat pakkauksistaan. Aseta kaikki osat tilavalle alustalle ja tarkista osien lukumäärä

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opistotie 2

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opistotie 2 esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opistotie 2 Kunta: Kuopio Päivämäärä: 24.11.2016 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT Rakennuskohteen

Lisätiedot

Long Line / tekniset tiedot

Long Line / tekniset tiedot / tekniset tiedot LONG LINE PERUSYHDISTELMÄ MUODOSTUU SEURAAVISTA OSISTA: MASSIIVIPUISTA ASKELMAA TERÄSTUKEA KAIDE RUOSTUMATONTA TERÄSTÄ OLEVIEN KAAPELEIDEN KANSSA SISÄREUNALLE Taulukko LISÄVARUSTEET PORTAIDEN

Lisätiedot

Poikluomantien varren asemakaavojen muutos A3283

Poikluomantien varren asemakaavojen muutos A3283 Poikluomantien varren asemakaavojen muutos A3283 rakentamistapaohjeet Kaavoitus Rakentamistapaohjeet 12.9.2012 Lisätiedot: Jukka Latokylä, p. 588 4810 Pasi Aromäki, p. 588 4805 Jani Laasanen, p. 588 4806

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Haukisaarentie 2

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Haukisaarentie 2 esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Haukisaarentie 2 Kunta: Iisalmi Päivämäärä: 9.11.2016 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT

Lisätiedot

Parveke ja luhtikäytävä (3-8/P2)

Parveke ja luhtikäytävä (3-8/P2) .6.0 Parveke ja luhtikäytävä (-8/P).0 SOVELTAMISALA Tässä teknisessä tiedotteessa käsitellään puurakenteisen parvekkeen ja luhtikäytävän paloteknisiä määräyksiä ja ohjeita 8-kerroksisen P-paloluokan asuin-

Lisätiedot

ASEMAKAAVA NO 7546 HOLVASTI RAKENTAMISTAPAOHJEET

ASEMAKAAVA NO 7546 HOLVASTI RAKENTAMISTAPAOHJEET ASEMAKAAVA NO 7546 HOLVASTI RAKENTAMISTAPAOHJEET ro-7546-1, tontit 5741-1 4 Talotyyppi: Tontit ovat erillispientalojen korttelialuetta (AO). Kerrosluku: Kerrosluku on kaksi. Asuinrakennukseen on rakennettava

Lisätiedot

PUROLAN JA IMPIVAARAN RAKENTAMISTAPAOHJEET

PUROLAN JA IMPIVAARAN RAKENTAMISTAPAOHJEET INFOTILAISUUS TONTIN SAAJILLE 9.6.2011 PUROLAN JA IMPIVAARAN RAKENTAMISTAPAOHJEET Aila Virtanen Kaavoitus JAETUT TONTIT KEVÄÄLLÄ 2011 Kevään 2011 tonttijaossa olleet tontit on väritetty punaisiksi. Muut

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy Microkatu 1, Technopolis Oyj

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy Microkatu 1, Technopolis Oyj esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy Microkatu 1, Technopolis Oyj Kunta: Kuopio Päivämäärä: 2.11.2016 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT

Lisätiedot

Onnettomuuksien ehkäisy / TP 4.3.2010

Onnettomuuksien ehkäisy / TP 4.3.2010 1 Ohje on laadittu yhteistyössä; Helsingin pelastuslaitoksen, Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen, Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen ja Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen kanssa Itä-Uudenmaan pelastuslaitos;

Lisätiedot

Sapa Lasirakenne Eristämätön

Sapa Lasirakenne Eristämätön Sapa Lasirakenne 30 Eristämätön Sapa Lasirakenne 30 Järjestelmä 30 sisäpuolisiin lasirakenteisiin koostuu eristämättömistä, mm syvistä alumiiniprofiileista. Lasitus tehdään sisäpuolelta lasituslistoilla.

Lisätiedot

Helsinki 25.3.13. Panu Veijalainen / Nokian Profiilit Oy

Helsinki 25.3.13. Panu Veijalainen / Nokian Profiilit Oy Helsinki 25.3.13 Panu Veijalainen / Nokian Profiilit Oy Mistä komponenteista suoritustaso koostuu? NAS (National Application Standard), eli kansallinen soveltamisstandardi on tekeillä vasta ovi- ja ikkunastandardista

Lisätiedot

Asuin- majoitus ja työtilojen suunnittelu. Ilkka Korhonen, Kuopion AL. rakennusvalvonta

Asuin- majoitus ja työtilojen suunnittelu. Ilkka Korhonen, Kuopion AL. rakennusvalvonta Asuin- majoitus ja työtilojen suunnittelu, Kuopion AL. rakennusvalvonta MRL:n muutos 812/2017 117 j Asuin-, majoitus- ja työtilat Asuin-, majoitus- ja työtilassa on oltava ikkuna luonnonvalon saamiseksi

Lisätiedot

Kulo lumiesteen liimausasennusohje peltikatteelle Kulo1 limalla.

Kulo lumiesteen liimausasennusohje peltikatteelle Kulo1 limalla. Kurikan Lumieste Uusi Hansa Oy Kulo lumiesteen liimausasennusohje peltikatteelle Kulo limalla. Vastaukset kysymyksiin Puh. 06 5 50 00 / 00 90 95 85 info@kulo.eu Tärkeää. Turvalaite määräyksiä on noudatettava

Lisätiedot

Esteettömyys asuntorakentamisessa

Esteettömyys asuntorakentamisessa Esteettömyys asuntorakentamisessa Lisäkustannus vai hyvää suunnittelua? 1.9.2015 Rakennusfoorumi RTS Sampo Vallius arkkitehti SAFA, kehittämisarkkitehti Jokaisella on oikeus hyvään asumiseen ESITYKSEN

Lisätiedot

ASENNUSOHJE HOVI-PORTAAT:

ASENNUSOHJE HOVI-PORTAAT: 1 ASENNUSOHJE HOVI-PORTAAT: yleistä: 1 ) Ensimmäisenä kun paketit aukaistaan, on erittäin tärkeää tarkistaa että kaikki osat ovat pakkauslistan mukaisesti mukana. Kaikki osat ovat numeroitu ja asennusvalmiita.

Lisätiedot

Edistävätkö viranomaismääräykset esteettömyyttä korjausrakentamisessa?

Edistävätkö viranomaismääräykset esteettömyyttä korjausrakentamisessa? Edistävätkö viranomaismääräykset esteettömyyttä korjausrakentamisessa? Lahden kaupunki Tekninen ja ympäristötoimiala LAHDEN SEUDUN RAKENNUSVALVONTA Esityksen sisältö: 1. Lainsäädäntö ja esteettömän rakentamisen

Lisätiedot

TOT-TUTKINTA TOT 6/10

TOT-TUTKINTA TOT 6/10 TVL TOT-TUTKINTA Tapaturmavakuutuslaitosten liitto TOT 6/10 Rakennustyöntekijä putosi lepotasanteelta 3,5 matkan betonilattialle Koulurakennuksen väliseinätyö oli kolmannessa kerroksessa loppusuoralla.

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Kuopion Musiikkikeskus, Kuopionlahdenkatu 23 C

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Kuopion Musiikkikeskus, Kuopionlahdenkatu 23 C esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Kuopion Musiikkikeskus, Kuopionlahdenkatu 23 C Kunta: Kuopio Päivämäärä: 4.1.2017 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT Rakennuskohteen

Lisätiedot

Kaiteiden kelpoisuus. Rakentamisen standardit ja eurokoodit 2017 Timo Tikanoja. Rakennustuoteteollisuus RTT

Kaiteiden kelpoisuus. Rakentamisen standardit ja eurokoodit 2017 Timo Tikanoja. Rakennustuoteteollisuus RTT Kaiteiden kelpoisuus Rakentamisen standardit ja eurokoodit 2017 Timo Tikanoja Rakennustuoteteollisuus RTT Kaiteiden kelpoisuus Kaiteille/kaidejärjestelmille ei ole olemassa harmonisoitua tuotestandardia

Lisätiedot

Poikkeamislupa / Kaupunginosa 24 kortteli 2 tontti 17 (Asunto Oy Kokkolan Credo)

Poikkeamislupa / Kaupunginosa 24 kortteli 2 tontti 17 (Asunto Oy Kokkolan Credo) Rakennus- ja ympäristölautakunta 202 04.11.2015 Poikkeamislupa / Kaupunginosa 24 kortteli 2 tontti 17 (Asunto Oy Kokkolan Credo) 674/10.03.00/2015 Rakennus- ja ympäristölautakunta 04.11.2015 202 Valmistelija:

Lisätiedot

Varatiejärjestelyt ja palo-ovet Autosuojat Etäisyydet rajanläheisyyteen rakennettaessa Tuomo Kukkonen,

Varatiejärjestelyt ja palo-ovet Autosuojat Etäisyydet rajanläheisyyteen rakennettaessa Tuomo Kukkonen, Varatiejärjestelyt ja palo-ovet Autosuojat Etäisyydet rajanläheisyyteen rakennettaessa Tuomo Kukkonen, 044-703 8680 Dia 1 Varatiejärjestelyt Uloskäytävää vaikeakulkuisempi reitti, jota pitkin on mahdollisuus

Lisätiedot

ESTEETTÖMYYSOPAS MESSUVIERAILLE. Osuuskunta Suomen Asuntomessut Kynnys ry 12.7.2012

ESTEETTÖMYYSOPAS MESSUVIERAILLE. Osuuskunta Suomen Asuntomessut Kynnys ry 12.7.2012 5 ESTEETTÖMYYSOPAS MESSUVIERAILLE Osuuskunta Suomen Asuntomessut Kynnys ry 1.7.01 ESTEETTÖMYYS ASUNTOMESSUILLA TAMPEREELLA Kartoituskohde: Kartoittajat: Asuntomessualue Tampereella Pasi Holmström, Kynnys

Lisätiedot

1) Sivulasien asennus Valmistele alumiinilistat (sivu- ja alalistat U-, katonvastainen lista joko F- tai U-profiililla)

1) Sivulasien asennus Valmistele alumiinilistat (sivu- ja alalistat U-, katonvastainen lista joko F- tai U-profiililla) VIHTA-LASISEINÄN ASENNUSOHJE: Käymme tässä asennusohjeessa läpi lasiseinän asennuksen vaihe vaiheelta. Suorittamalla asennustyö huolella tämän ohjeen mukaan lasiseinän asennus sujuu vaivattomasti ja lasiseinän

Lisätiedot

OMAKOTI-, PARI- TAI RIVITALON RAKENNUSTYÖN TARKASTUSASIAKIRJA

OMAKOTI-, PARI- TAI RIVITALON RAKENNUSTYÖN TARKASTUSASIAKIRJA Ylä-savon rakennusvalvonnat Iisalmi, Pohjolankatu 14, 74100 Iisalmi, 017-272 3338 Kiuruvesi, Harjukatu 2, 74701 Kiuruvesi, 017-272 900 Lapinlahti, Asematie 4, 73100 Lapinlahti OMAKOTI-, PARI- TAI RIVITALON

Lisätiedot

Puu pintamateriaalina_halli

Puu pintamateriaalina_halli 1.0 YLEISTÄ Tässä teknisessä tiedotteessa esitetään missä rakenteissa ja millä ehdoilla - ja D FL -s1-luokan tuotetta (puu) sekä B-s1, d0- ja C-s2, d1-luokan tuotetta (palosuojattu puu) voidaan käyttää

Lisätiedot

STR-KIERREPORRAS www.str.fi

STR-KIERREPORRAS www.str.fi www.str.fi Tilantarve Valmistamme kierreportaita säteeltään R- 550-1600mm. Kierreportaan vaatima tila on portaan halkaisija + 100mm. Esim. Porras, jonka säde on 1050mm, tarvitsee vapaan tilan, jonka halkaisija

Lisätiedot

Rakennuksen päätilat ja piha- alueet tulee suunnata etelään tai länteen.

Rakennuksen päätilat ja piha- alueet tulee suunnata etelään tai länteen. YLEISTÄ Nämä rakentamistapaohjeet on laadittu täydentämään Kärjen asuntoalueen pohjoisosan asemakaavaa. Rakentamistapaohjeiden tarkoituksena on auttaa rakentajaa paitsi oman rakennuksensa suunnittelussa

Lisätiedot

ULKOVERHOUSTEN PALOTURVALLISUUS

ULKOVERHOUSTEN PALOTURVALLISUUS ULKOVERHOUSTEN PALOTURVALLISUUS - Määräykset ja ohjeet - Paint from Finland -tapahtuma Teknos 9.9.2014 Tero Lahtela PINTALUOKAT Suuntaa-antavia esimerkkejä seinä- ja kattomateriaalien paloluokituksesta

Lisätiedot

WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI

WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI 1 Perinteinen valesokkelirakenne Termotuote korjattu rakenne Asennus 2 Ennen työn aloittamista on aina tarkistettava päivitetyt viimeisimmät suunnitteluohjeet valmistajan kotisivuilta. Eristämisessä on

Lisätiedot

Harri Koskenranta

Harri Koskenranta T-110.460 FYYSINEN TURVALLISUUS - Kuorisuojaus Harri Koskenranta 3.2. 2005 SUOJAUKSET UHKAT VAHINGOT 3.2. 2005 T-110.460 Koskenranta 2 RAKENTEELLINEN SUOJAUS Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa,

Lisätiedot

www.sheikki.fi LUMIESTEIDEN ASENNUSOHJEET

www.sheikki.fi LUMIESTEIDEN ASENNUSOHJEET www.sheikki.fi LUMIESTEIDEN ASENNUSOHJEET PISKO -LUMIESTEET Lumiesteillä estetään vaaratilanteet, joita lumen ja jään katolta putoaminen saattaa aiheuttaa. Lisäksi lumiesteillä voidaan suojata katolla

Lisätiedot

FINN-suorat portaat 7.0. 7.1-7.2 Rakenne Sivupalkit Askelmat Poistumistasot/lepotasot Kaiteet Teräslaadut Pintakäsittely 7.

FINN-suorat portaat 7.0. 7.1-7.2 Rakenne Sivupalkit Askelmat Poistumistasot/lepotasot Kaiteet Teräslaadut Pintakäsittely 7. FINN-suorat portaat 7.0 7.1-7.2 Rakenne Sivupalkit Askelmat Poistumistasot/lepotasot Kaiteet Teräslaadut Pintakäsittely 7.3 Tilausohjeet FINN-SUORAT PORTAAT RAKENNE SIVUPALKIT B 7.1 Sivupalkit valmistetaan

Lisätiedot

TUHMALANNIEMEN ASEMAKAAVA

TUHMALANNIEMEN ASEMAKAAVA VIITASAAREN KAUPUNKI Maankäyttö 10.3.2010 TUHMALANNIEMEN ASEMAKAAVA KORTTELIT 270-274 SEKÄ NIIHIN LIITTYVÄT VIRKISTYS- JA KATUALUEET RAKENNUSTAPAOHJEET TUHMALANNIEMEN ASEMAKAAVAN RAKENNUSTAPAOHJEET 2 KORTTELI

Lisätiedot

Rakennusvalvonnan terveiset ajankohtaisista asioista

Rakennusvalvonnan terveiset ajankohtaisista asioista EUROKOODI 2014 SEMINAARI Rakennusvalvonnan terveiset ajankohtaisista asioista tarkastusinsinööri Ulla Poutanen, Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirasto Säädöksissä muutoksia MRL:n muutos 41/2014 Sovelletaan

Lisätiedot

NAANTALI ITÄ-TAMMISTON RAKENNUSTAPAOHJEET

NAANTALI ITÄ-TAMMISTON RAKENNUSTAPAOHJEET ITÄ-TAMMISTO RAKENNUSTAPAOHJEET KORTTELIT 24-27 NAANTALI 18.08.2010 NAANTALI ITÄ-TAMMISTON RAKENNUSTAPAOHJEET A R K K I T E H T I T O I M I S T O T A R M O M U S T O N E N O Y LEHMUSTIE 27 A 20720 TURKU

Lisätiedot

SELVITYS Esteetön Espoo -tunnus yrityksille ja palveluille

SELVITYS Esteetön Espoo -tunnus yrityksille ja palveluille SELVITYS Esteetön Espoo -tunnus yrityksille ja palveluille 1 (5) VASTAUSOHJE Täytetty lomake pyydetään palauttamaan sähköpostin liitteenä osoitteeseen: esteeton.espoo@espoo.fi Tämän lomakkeen tarkoituksena

Lisätiedot

Kaiteet Flex- kulkusillat Luiskat

Kaiteet Flex- kulkusillat Luiskat Kaiteet Flex- kulkusillat Luiskat Sisällys Tähän esitteeseen olemme koonneet muutamia vakiotuotteita, jotka on suunnattu suunnilleen samalle kohderyhmälle. Valmistamme myös vastaavia tuotteita asiakkaan

Lisätiedot

Lumieste tulee sijoittaa mahdollisimman lähelle räystästä siten, että lumikuormat siirtyvät kantaviin rakenteisiin.

Lumieste tulee sijoittaa mahdollisimman lähelle räystästä siten, että lumikuormat siirtyvät kantaviin rakenteisiin. PISKO LUMIESTEET Lumiesteillä estetään vaaratilanteet, joita lumen ja jään katolta putoaminen saattaa aiheuttaa. Lisäksi lumiesteillä voidaan suojata katolla sijaitsevia rakenteita. Lumiesteitä tulee käyttää

Lisätiedot

Kuhilaspellon asemakaavan muutoksen rakentamistapaohjeet, korttelit ja kortteleiden 6406, 6421 ja 6453 osat

Kuhilaspellon asemakaavan muutoksen rakentamistapaohjeet, korttelit ja kortteleiden 6406, 6421 ja 6453 osat Kuhilaspellon asemakaavan muutoksen rakentamistapaohjeet, korttelit 6441-6443 ja kortteleiden 6406, 6421 ja 6453 osat Kuhilaspellon alue sijaitsee Voivalan kaupunginosassa, pääasiassa Koronniityntien länsipuolella.

Lisätiedot

Kaiteet Flex -kulkusillat Luiskat

Kaiteet Flex -kulkusillat Luiskat Kaiteet Flex -kulkusillat Luiskat Sisällysluettelo Esittelemme tässä muutamia vakiotuotteita, jotka on suunnattu samoille kohderyhmille. Valmistamme vastaavia tuotteita myös mittatilaustuotteina. Teollisuuskaide

Lisätiedot

G1 SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA. Ympäristöministeriön asetus. asuntosuunnittelusta

G1 SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA. Ympäristöministeriön asetus. asuntosuunnittelusta G1 SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA Asuntosuunnittelu Määräykset ja ohjeet 2005 Ympäristöministeriön asetus asuntosuunnittelusta Annettu Helsingissä 1 päivänä lokakuuta 2004 Ympäristöministeriön päätöksen

Lisätiedot

Hulkkionkaaren asemakaavan II-alueen rakentamistapaohjeet, korttelit ja 6625

Hulkkionkaaren asemakaavan II-alueen rakentamistapaohjeet, korttelit ja 6625 Hulkkionkaaren asemakaavan II-alueen rakentamistapaohjeet, korttelit 6618-6621 ja 6625 Hulkkionkaaren II-alue sijaitsee Voivalan kaupunginosassa, Hulkkiontien ja Rajakaaren koillispuolella. Alue on pääasiassa

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opiskelijankatu 3

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opiskelijankatu 3 esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opiskelijankatu 3 Kunta: Varkaus Päivämäärä: 13.12.2016 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT

Lisätiedot

Uudistuva rakentamisen lainsäädäntö tilannekatsaus

Uudistuva rakentamisen lainsäädäntö tilannekatsaus Uudistuva rakentamisen lainsäädäntö tilannekatsaus Rakennusvalvonnan ajankohtaisseminaari 5.2.2018 Kirsi Martinkauppi Lainsäädäntöneuvos Olennaiset tekniset vaatimukset MRL 117 a 117 g Rakenteiden lujuus

Lisätiedot

RAKENTEELLINEN SUOJAUS. Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa, joka toteutetaan valitsemalla tarkoituksenmukaiset rakenteet

RAKENTEELLINEN SUOJAUS. Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa, joka toteutetaan valitsemalla tarkoituksenmukaiset rakenteet SUOJAUKSET T-110.5610 Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - Kuorisuojaus Harri Koskenranta 19.3.2007 UHKAT VAHINGOT T-110.5610/Koskenranta 2 RAKENTEELLINEN SUOJAUS Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää

Lisätiedot

T-110.5610 Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - Kuorisuojaus. Harri Koskenranta 19.3.2007

T-110.5610 Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - Kuorisuojaus. Harri Koskenranta 19.3.2007 T-110.5610 Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - Kuorisuojaus Harri Koskenranta 19.3.2007 SUOJAUKSET UHKAT VAHINGOT T-110.5610/Koskenranta 2 RAKENTEELLINEN SUOJAUS Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää

Lisätiedot

RAKENTEELLINEN SUOJAUS. Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa, joka toteutetaan valitsemalla tarkoituksenmukaiset rakenteet

RAKENTEELLINEN SUOJAUS. Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa, joka toteutetaan valitsemalla tarkoituksenmukaiset rakenteet SUOJAUKSET T-110.5610 Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - Kuorisuojaus Harri Koskenranta 14.3.2006 UHKAT VAHINGOT T-110.5610/Koskenranta 2 RAKENTEELLINEN SUOJAUS Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää

Lisätiedot

11/19 Ympäristöministeriön asetus

11/19 Ympäristöministeriön asetus 11/19 Ympäristöministeriön asetus rakennusten jätevesilaitteistoihin tarkoitettujen vesilukkojen tyyppihyväksynnästä Ympäristöministeriön päätöksen mukaisesti säädetään eräiden rakennustuotteiden tuotehyväksynnästä

Lisätiedot

JUSSI-taloportaiden asennusohjeet

JUSSI-taloportaiden asennusohjeet MSJ-WOOD OY JUSSI-taloportaiden asennusohjeet Kokoamisohjeet suorille taloportaille MSJ-Wood 11.3.2013 Suunnittelu ja toteutus: Cadwill Oy Teit erinomaisen valinnan ostaessasi Jussi puuportaan. Ohjeen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUKSEN KÄYTTÖTURVALLISUU- DESTA

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUKSEN KÄYTTÖTURVALLISUU- DESTA YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Pekka Lukkarinen 20.12.2017 YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUKSEN KÄYTTÖTURVALLISUU- DESTA 1 Yleistä Ympäristöministeriön asetus rakennuksen käyttöturvallisuudesta korvaisi

Lisätiedot

Betonielementtidetaljit

Betonielementtidetaljit Betonielementtidetaljit Matti Turunen, rakennusinsinööri Osastopäällikkö, Finnmap Consulting Oy matti.turunen@finnmapcons.fi Artikkelissa käsitellään asuinrakennusten kiinnitysdetaljeja, mutta samat periaatteet

Lisätiedot

Uudistuva esteettömyysasetus. Yliarkkitehti Niina Kilpelä Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto

Uudistuva esteettömyysasetus. Yliarkkitehti Niina Kilpelä Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto Uudistuva esteettömyysasetus Yliarkkitehti Niina Kilpelä Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto Sisältö Esteettömyyden tarve ja asetusmuutosten taustat Valtioneuvoston asetus rakennuksen esteettömyydestä

Lisätiedot

RAKENNUSVALVONNAN NÄKÖKULMA JÄLKIASENNUSHISSIEN RAKENTAMISEEN. Lahden seudun rakennusvalvonta

RAKENNUSVALVONNAN NÄKÖKULMA JÄLKIASENNUSHISSIEN RAKENTAMISEEN. Lahden seudun rakennusvalvonta RAKENNUSVALVONNAN NÄKÖKULMA JÄLKIASENNUSHISSIEN RAKENTAMISEEN Lahden seudun rakennusvalvonta ESITYKSEN SISÄLTÖ 1. ESTEETTÖMYYS: RakMk osat G1 ja F1 2. RAKENNUSLUPAMENETTELY 3. POISTUMISTURVALLISUUS: RakMk

Lisätiedot

Mitä vammaisneuvostojen toimijoiden tulisi tietää uudesta esteettömyysasetuksesta?

Mitä vammaisneuvostojen toimijoiden tulisi tietää uudesta esteettömyysasetuksesta? Mitä vammaisneuvostojen toimijoiden tulisi tietää uudesta esteettömyysasetuksesta? Yliarkkitehti Niina Kilpelä Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto Sisältö Uusi asetus esteettömästä rakennuksesta

Lisätiedot