VARSAN ARVOSTELU JA ESITTÄMINEN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VARSAN ARVOSTELU JA ESITTÄMINEN"

Transkriptio

1 VARSAN ARVOSTELU JA ESITTÄMINEN Yhteenveto HevosAgron järjestämästä Varsan arvostelu ja esittäminen - tiedotustilaisuudesta ( Oulussa), jossa puhujina toimivat Marianne Paavolainen, Suomen Hippoksen rakenne- ja askellajituomari, sekä Marjukka Manninen, IIIK koulutuomari. Rakennearvostelu Rakennearvostelu antaa informaatiota yksilöstä esim. ostotilanteessa. Rakennearvostelu on yksi jalostustyön välineistä (yksilöarvostelu ja mahdollinen jälkeläisarvostelu). Jalostustyössä määritetään jalostustavoitteet ja rotumääritelmät ja ominaisuuksien mittaustapa, jotka tulee päivittää 5-15 vuoden välein. Rakennearvostelussa mitattavia ominaisuuksia ovat esimerkiksi säkäkorkeus, rungon pituus jne. Rakennearvostelussa suurin merkitys on arvioitavilla ominaisuuksilla, mutta tuloksissa on huomioitava hevosen ikä, kunto ja käytös sekä arviointipaikan olosuhteet ja arvioitsijan taito ja KUVA 1. Varsanäyttely Oulun Äimärautiolla kesällä mieltymykset. Rakenneominaisuudet todetaan, eli niiden toivottavuus/ei-toivottavuus suhteutetaan rotumääritelmiin ja/tai käyttötarkoitukseen. Väri ei ole rakenneominaisuus, mutta kielletyt värit poistaa kantakirjaus yms. mahdollisuudet. Tietyt ominaisuudet voivat olla toisella rodulla -, toisella +, jopa rodun sisällä vrt. sh J, R, P, T suunnat. Mitä tarkempi rotumääritelmä ja/tai vaikeammin mitattavat käyttöominaisuudet/suositukset, sitä suurempi merkitys rakenneominaisuuksilla on jalostusarvostelussa (myös jälkeläisarvosteluissa). Rotumääritelmä tulee rodun alkuperäismaasta, mutta jalostustavoitteissa voidaan huomioida kansallisia näkökohtia (esim. urheilusuositukset). Kokonaispistemäärä (4-10) kertoo yleisen tason, pistemäärän analysointi eri ominaisuuksista kertoo tarkemmin (myös jälkeläisarvostelussa). Hyvä rakenne on terveyden ja kestävyyden epäsuora mitta, mutta ei vältämättä vaikuta suorituskykyyn, esim. ravinopeuteen tai hyppytekniikkaan. Eri rakenneominaisuudet periytyvät eriasteisesti. Genotyyppi (perimä) + ympäristötekijät = fenotyyppi eli hevosen lopullinen ilmiasu. Hevosella on kolme arvoa; jalostusarvo, käyttöarvo ja tunnearvo, jotka kaikki ovat tärkeitä.

2 Arvostelun kohteet A. LIIKKEET Hevosen arvostelu aloitetaan liikkeistä, jolloin esittäjä talustaa hevosta ensin käynnissä ja sitten ravissa. Arvostelu tapahtuu edestä, sivulta ja takaa katsoen. Suorat liikkeet ovat tietenkin parhaat ja joustavuus on myös hyväksi. 1) Kerii = Hevonen siirtää jalkojaan vuohisesta tai polvesta sisäänpäin kiertäen. 2) Sisäkierteinen = Koko jalka kiertää sisäänpäin. 3) Meloo = Hevonen siirtää etujalkojaan vuohisesta tai polvesta ulospäin kiertäen. 4) Ulkokierteinen = Koko jalka kiertää (tai kaartaa) ulospäin 5) Länkisäärinen = Takajalat joustavat kintereestä ulospäin, epävakaa kinner. 6) Palmikoi, eritt. ahdas = Hevonen liikkuu niin ahtaasti, että jäljet jäävät peräkkäin suoraan jonoon kuin ketulla. 7) Hivuttaa (syhtää) = Hevosen kavio lyö viereiseen jalkaan, useimmiten vuohiseen. 8) Takoo (sepittää) = Hevosen takakavio osuu etujalan kavion pohjaan, jolloin kuuluu napsahtava ääni, ainakin jos hevosella on kengät; jos takakavio osuu etujalan kantaosaan, se voi irrottaa etukengän. 9) Yliastunta = Takakavio astuu etukavion yli. 10) Linjatyyli = Etu- ja takajalat kulkevat ravissa samaa linjaa pitkin. 11) Levittäjätyyli = Takajalat kulkevat leveämmältä kuin etujalat, jolloin etujalkojen liikerata jää takajalkojen liikeratojen väliin. B. TYYPIT Tyypit jaetaan kolmeen osaan: laatu-, rotu- ja sukupuolityyppiin. I) Laatutyyppi Hevosen tulee olla sopivan tyyppinen sille suunnalle, mille sitä tarjotaan. Tyyppiin kuuluvat kaikki rakenneseikat eli koko olemus. 1) Juoksijatyyppinen = Kevytmuotoinen, mutta kuitenkin lihaksikas, melko pitkärunkoinen ja jalkainen 2) Työhevostyyppinen = Jykevärakenteinen ja pitkärunkoinen, voi olla lyhyt jalkainenkin, usein raskastyyppinen. 3) Ratsutyyppinen = Ryhdikäs, pitkäkaulainen, ei kovin pitkärunkoinen, pieni pää, viisto lapa ja selväpiirteinen säkä. 4) Pienhevostyyppinen = Sopusuhtaisen pieni kaikilta osiltaan. 5) Korkeajalkainen = Etäisyys säästä kainaloon huomattavasti pienempi kuin kainalosta maahan ja runko on lyhyt. 6) Matalajalkainen = Etäisyys säästä kainaloon huomattavasti suurempi kuin kainalosta maahan ja runko on pitkä.

3 II) III) Sukupuolityyppi Oriin tulee olla ryhdikäs, lihaksikas ja kaula ylälinjan täyteläinen. Tammalla on kevyempi kaula ja emokatse. Runko on usein pitempi ja takaa leveämpi sekä jalat hennommat kuin oriilla. Rotutyyppi Hevosen tulee olla rotunsa näköinen. Monilla ratsu- ja poniroduilla rotumääritelmät ovat tarkat, ravuriroduilla eivät niinkään. Usein tyypit määritetään yhdellä sanalla, joka kattaa kaikki tyypit. Mikäli esim sukupuolityyppi poikkeaa laatu- ja rotutyypistä, se on määritettävä erikseen. Ratsuhevosella täytyy olla aina kunnon säkä pitkä säkä hyvä, mutta ei liian korkea. C. RUNKO Hyvä runko on sopusuhtainnen ja lihaksikas. Sen tulisi jakautua kolmeen yhtäsuureen osaan, josta ensimmäinen osa käsittää rinnan, lavan ja sään, toinen osa selän ja lantion ja kolmas osa lautasen. 1) Tiivis = viimeisen kylkiluun ja lonkkakyhmyn väli pieni (=hyvä rehunkäyttäjä), usein myös lyhyt lanne 2) Avoi = viimeisen kylkiluun ja lonkkakyhmyn väliin mahtuu kämmen = suuri nälkäkuoppa (=huono rehunkäyttäjä), usein myös pitkä lanne 3) Syvä = etäisyys säästä kainaloon suurempi kuin kainalosta maahan, hyvä ominaisuus 4) Alakylkinen = kylkikaari alhaalta leveämpi kuin ylhäältä, selkä voi jäädä kapeaksi 5) Alakaulainen = kaulan alalinja voimakkaammin kehittynyt kuin ylälinja 6) Viisto lapa = loiva lapa = hyvä omainaisuus (vastakohta: jyrkkä, pysty), köyry lanne huono 7) Kantava lanne = lanne hieman ylöspäin kaareva, lähes köyrä, mutta leveä 8) Ulkolonkkainen lautanen = lonkkakyhmyt ulkonevat muusta rungosta niin, että ne pistävät selvästi esiin takaakin katsottuna. 9) Hulppea lautanen = lanne ja lautanen yhtyvät terävästi kuin vuoren huippu ja lautanen lähtee jyrkähkösti alaspäin; nähdään sivulta 10) Laskeva lautanen = Lautanen viettää viistosti taaksepäin, jyrkänpuoleinen, mutta pitkä KUVA 2. Osana Varsan arvostelu ja esittäminen tilaisuutta oli käytännönharjoitukset varsan arvostelemisesta.

4 11) Vakolautanen = lautaslihaksiin jää selkärangan kohdalle kolo, hevonen on yleensä lihava, nähdään takaapäin 12) Kattolautanen = selkäranka voimakkaasti esillä, josta lihakseton lautanen lähtee jyrkästi alasäin molemmille puolille kuin talon harjakatto, nähdään takaapäin 13) Lonkkapuoli = toinen lonkka alempana 14) Korkea hännän tyvi = ristiluu suora, häntä kiinnittyy korkealle lautasen yläpuolelle esim. arabihevonen 15) Koverokainaloinen = ahdaskylkinen 16) Suippolautanen = taaksepäin kapeneva lautanen D. JALAT Jaloista määritellään asennot ja kovuus. Jalkojen tulee olla hyvälauiset, suora-asentoiset ja kuivat. a) Kovuus tai kuivuus 1) Kuivat jalat = jaloissa ei ole kuhluja eikä turvotusta nivelissä tai jänteissä, luut ja jänteet tuntuvat ja näkyvät heti nahan alla =terveet jalat 2) Kuivanlaiset jalat = jaloissa näkyy hieman nestettä nahan alla 3) Rasittuneet, täyttyneet, pehmeät jalat = nivelissä nestettä ja myös jänteet, jännetupet ja limapussit ovat täyttyneet ja turvonneet 4) Piirteettömät jalat = niveliä ja jänteitä ei erota selvästi, sääret ovat usein pyöreät (ennen puhuttiin lihakkaista jaloista) 5) Irtopalat = Jos röntgenkuvista löytyy nivelistä irtopaloja, ne alentavat kovuuspisteitä. b) Asennot (edestä katsottuna) 1) Haja-asentoiset = jalat levenevät alaspäin kuin sahapukki 2) Ahdasasentoiset = jalat ovat liian lähellä toisiaan, väliä tulisi olla kavion leveyden verran 3) Ulkokierteiset, ranskalainen jalka-asento = jalat lähtevät polvesta tai ylempää kiertymään ulospäin, jalka-akseli on suora 4) Vasikkapolvinen, ahdaspolvinen, pihtipolvinen = etupolvet ovat lähellä toisiaan, jalka-akseli taittuu polvesta sisäänpäin, X:n mallinen 5) Sivuttaissiirtymä, yhdensuuntaissiirtymä = etusääri lähtee polven ulko- tai sisäreunasta eikä ole linjassa kyynärvarren kanssa 6) Hajavarpaiset = jalka-akseli taittuu vuohisesta ulospäin, seisoo kuin sotamies, kerivät liikkeet 7) Suppuvarpainen = jalka-akseli taittuu vuohisesta sisäänpäin, melovat liikkeet 8) Taittunut varvasakseli = Varvasakseli taittuu sisään- tai ulospäin ruununrajasta, johtuu usein kengityksellä voimakkaasti korjatusta hajavarpaisuudesta, nähdään myös sivusta, kun kavio-ruunu-vuohisluu-linja ei ole suora.

5 Asennot (sivusta katsottuna) 9) Sapelijalkainen = jalka-akseli taipunut etupolvesta taaksepäin näyttäen käyrältä miekalta 10) Kokkapolvinen = jalka-akseli taittunut etupolvesta eteenpäin, sapelijalkaisuuden vastakohta, lievä muoto = epävarmat ej. 11) Pystyt vuohiset = vuohiset lähtevät kaviosta suoraan ylöspäin 12) Vennot vuohiset = Vuohinen painuu taaksepäin 13) Karhuvuohiset, karhujalkainen = vuohinen painunut vuoimakkaasti taaksepäin, lähes maahan asti, hankesiteet usein pettäneet 14) Supistunut etusääri = etusäären ympärysmitta polven alapuolelta pienempi kuin säären keskiosa 15) Suora kinner = suuri kinnerkulma 16) Käyrä kinner, kiverä kinner = takasääri jää istuinluun päästä kintereen päähän vedetyn pystysuoran etupuolelle 17) Kuristunut kinner = kintereen alaosa supistunut, liittymä takasääreen huono Asennot (takaa katsottuna) 18) Länkisäärinen = kintereet etäällä toisistaan, kaviot lähekkäin, kuin länget 19) Pihtikinttuinen = kintereet lähellä toisiaan, vastakohta länkisäärinen E. KAVIOT Hyvät kaviot ovat holvikkaat, leveäkantaiset, hyväsäteiset ja niissä on paksu sileä sarveinen. Koko on riittävä hevoseen nähden. 1) Ahdaskantaiset = kapea, pieni säde, kannat lähellä toisiaan, lämminverisillä yleinen 2) Kaidat = kaviot eivät levene alaspäin vaan kannatinreuna on lähes samanlevyinen kuin ruununraja, maanahtaat 3) Laajat = antura ja kannatinreuna levenevät selvästi, usein matalapohjaiset ja pyöreät, maanlaajat 4) Käyrät = kavioiden sivureinämät käyrät 5) Koverot = kavioiden etuseinämä käyrä,vastakohtana kupera 6) Pystyt = hyvin korkeakantaiset kaviot 7) Latuskat = voimakkaasti levenevät matalat kaviot, antura kannatin reunaan saakka tasainen 8) Matalapohjaiset = antura matala ja tasainen, usein etukaviot, vastakohtana holvikkaat kaviot 9) Vetäytyneet kannat = kavioiden kannat ovat vetäytyneet kavion alle, johtuu monesti liian pitkästä kengitysvälistä 10) Renkaiset = Kavioiden pinta ei ole sileä vaan renkainen perinnollisten seikkojen lisäksi ruokinnan muutokset voivat aiheuttaa kasvurenkaita 11) Rosoiset = kavioiden pinnassa pieniä halkeamia

6 12) Hauraat = sarveinen pehmeä, helposti kuluvaa ja halkeilevaa 13) Kaviorustot = Ovat osa kavion joustomekanismia, voivat luutua, josta voi seurata laukkoja, selvä luutuma aiheuttaa kaviopisteiden laskun, voimakas hylkääminen oriilla (ellei ori ole ikäluokkahuippu- tai kuninkuusravitasoa), tamma hyväksytään, mutta ei voi saada I palkintoa (kaviopisteitä alennetaan kahdella) 14) Pukinkaviot = kantaseinämät lähes yhtä korkeat kuin varvasseinämä, voivat kehittyä pystykaviosta karhunjalkaisessa tai kokkapolvisessa jalka-asennossa varsinkin kengityksen laiminlyönnin seurauksena, myös tapaturmat voivat aiheuttaa pukinkavion kehittymisen 15) Pullokaviot = antura pullistunut kannatinreunaa alemmaksi kavioluun kärjen painamana kaviokuumeesta johtuen 16) Virsukavio = kaviokuumeen pilaama pitkä virsunmuotoinen renkainen kavio, urheilukäyttöön kelpaamaton. Yhteydet hevosen rakenneominaisuuksien, vammojen ja sairauksien välillä Notkoselkä Lyhyt selkä Kapea lautanen Suora lautanen -lyhyt reisiluu -suora polvi ja kinner Pysty lapa Sapelijalka Kokkapolvi Supistunut sääri etupolven alapuolelta Lyhyet pystyt vuohiset Pitkät pystyt vuohiset Pitkät vennot vuohiset Suora kinner Käyrä kinner Lyhyt varvas - korkea kanta kaviossa Vasikkapolvi (jalka-askeli taittunut sisäänpäin) Länkipolvisuus Yhdensuuntaissiirtymä etupolvessa Selkänikamatulehdus Lyönnit jalkoihin Hivutusvammat Polvilumpion lukkiutuminen ja polvenniveltulehdus Sädeluuontuma ym. Murtumat pikkuluissa sekä jänne- ja nivelside vauriot etu polvessa Jänne- ja vuohisnuljuluuvauriot Koukistajajännevammat Sädeluuontuma, kehärengas, hankosidevammat ym. Vuohisnivelvauriot, (sädeluu) Jänne- ja vuohisnuljuluuvauriot, murtumat vuohisluussa Karhunjalka, patti, polvilumpion lukkiutuminen Patti, jänispatti Kehärengas, sädeluuontuma, vuohisniveltulehdus Polviniveltulehdus, ahdaspolvisuus Murtumat etupolven pikkuluissa, luuliiat Luuliiat, polviniveltulehdus

7 Suppu- tai hajajalkainen Suppuvarpainen Hajavarpainen Ulkokierteinen jalka-asento (kavion sisäseinämä on jyrkempi kuin ulkoseinä) Ahdasasentoiset jalat Pihtikinttuinen Leveät kaviot Kaidat kaviot Taittunut varvasakseli Kavioruston luutuma ulko- tai vastaavasti sisäpuolella, kehärengas Kehärengas, kavio- ja vuohisniveltulehdus Lyönnit, murtumat sisemmässä vuohisnuljuluussa, murtumat sisemmässä puikkoluussa, hankosidevammat, kehärengas Samat kuin hajavarpaisella, lisäksi luuliiat Hivutusvammat, lyönnit Patti, hivutusvammat Kavioluumurtumat Sädeluuontuma, nivelvauriot Kavioniveltulehdus Lisätietoa:

LINEAARINEN PROFILOINTI JALOSTUSARVOSTELTAVAT ORIIT 19.5.2018 PUHEENJOHTAJAN ALLEKIRJOITUS KANTAKIRJAAN TARJOTTAVAT ORIIT NIMI PIN ROCK'S MIKADO SK 139 LK 140 UELN 24600100P081405 Kantakirja WPB RY 161

Lisätiedot

VARSAN NÄYTTELYTODISTUS

VARSAN NÄYTTELYTODISTUS Hevonen Draugur frá Sommarbo FEIF ID FI2012102003 Nauhamitat Säkä 136,5 Etupolvi 29 Etusääri 19 Kehitysaste Pää Ilme/rakenne Karkea Hieno Matala Korkea Paksu Ohut Peuran kaula Kaartuva kaula Pysty Viisto

Lisätiedot

Näyttelytuloksia 2007 Varsat ja nuoret - föl och unghästar

Näyttelytuloksia 2007 Varsat ja nuoret - föl och unghästar Näyttelytuloksia 2007 Varsat ja nuoret - föl och unghästar 4-vuotiaat / rakennearvostelu FI2003116001 Orm frá Hennum Mitat: 140-135 - 65-149 - 28,0-18,0 Rakenne: 8,0-8,5-9,0-8,0-8,5-8,0-8,0-8,0 = 8,28

Lisätiedot

MYSERA:N MATCH SHOW. Mynämäellä 12.6.2011 Tuomarina Taina Tommila. Hevosen nimi: Bluess Rotu: KWBN Sukupuoli: Tamma Ikä: 5v. sininen punainen x

MYSERA:N MATCH SHOW. Mynämäellä 12.6.2011 Tuomarina Taina Tommila. Hevosen nimi: Bluess Rotu: KWBN Sukupuoli: Tamma Ikä: 5v. sininen punainen x Hevosen nimi: Bluess Rotu: KWBN Ikä: 5v. moderni ratsuhevostyyppi pitkä, hieman alhaalta liittynyt kaula. pitkä lapa, hyvä säkä. hyvä luusto, sivusta hyvä asentoiset, suorat liikkeet erittäin hyvä käynti

Lisätiedot

PONIORIPÄIVÄT Tulokset lauantai VI JALOSTUSARVOSTELTAVAT SHETLANNINPONIORIIT. 17. Birchhill Jackpot H

PONIORIPÄIVÄT Tulokset lauantai VI JALOSTUSARVOSTELTAVAT SHETLANNINPONIORIIT. 17. Birchhill Jackpot H PONIORIPÄIVÄT 17.-19.5.2013 Tulokset lauantai 18.5.2013 VI JALOSTUSARVOSTELTAVAT SHETLANNINPONIORIIT 17. Birchhill Jackpot 246001H00091736 Hyvä rotutyyppi, sopusuhtainen ja maskuliininen. Ilmeikäs pää,

Lisätiedot

SUOMENHEVOSEN JALOSTUSOHJESÄÄNTÖ

SUOMENHEVOSEN JALOSTUSOHJESÄÄNTÖ Suomen Hippos ry Evira vahvistanut xx.xx.xxxx SUOMENHEVOSEN JALOSTUSOHJESÄÄNTÖ 1. Suomenhevonen Suomenhevonen on ainoa alkuperäinen Suomessa kehitetty hevosrotu. Sitä on jalostettu puhtaana rotuna vuodesta

Lisätiedot

KILJAVAN ROTUNÄYTTELY 16.6.2012. Näyttelyarvostelut

KILJAVAN ROTUNÄYTTELY 16.6.2012. Näyttelyarvostelut KILJAVAN ROTUNÄYTTELY 16.6.2012 Näyttelyarvostelut Luokka 6: 1 3 vuotiaat tammat Trolljenta, s. 2011 i. Hirtheguten 273 NOR, e. Fløgstad Vilja 40 F, ei. Myklargut N-94-2645 Kasv. Helena Raunio, Om. Helena

Lisätiedot

Superieur 246001L00092127, s. 2009 Sherwood Stable Oy, Kotka. Om. Sherwood Stabe Oy, Kotka. Prn, otj erv srv ktv ja kjko.

Superieur 246001L00092127, s. 2009 Sherwood Stable Oy, Kotka. Om. Sherwood Stabe Oy, Kotka. Prn, otj erv srv ktv ja kjko. Superieur 246001L00092127, s. 2009 Sherwood Stable Oy, Kotka. Om. Sherwood Stabe Oy, Kotka. Prn, otj erv srv ktv ja kjko. 157 157 155 41 171 19,5 3. Isä Love You 10,7a, emä Hot Dreams, ei Dream Vacation

Lisätiedot

Lineaarinen rakennearvostelu ja rakenneindeksit. Jukka Pösö Faba Jalostus

Lineaarinen rakennearvostelu ja rakenneindeksit. Jukka Pösö Faba Jalostus Lineaarinen rakennearvostelu ja rakenneindeksit Jukka Pösö Faba Jalostus Lineaarinen rakennearvostelu arvostellaan rakennetta/liikkumista yksityiskohtaisesti esimerkkejä: korkeus jalka-asennot: vuohinen

Lisätiedot

SUOMALAISEN RATSUPONIN JALOSTUSOHJESÄÄNTÖ

SUOMALAISEN RATSUPONIN JALOSTUSOHJESÄÄNTÖ Suomen Hippos ry Evira vahvistanut 11.08.2015 SUOMALAISEN RATSUPONIN JALOSTUSOHJESÄÄNTÖ 1. Suomalainen ratsuponi (SRP) Suomalainen ratsuponi on SRP kantakirjaan ensirekisteröity ratsuponi, joka polveutuu

Lisätiedot

WELSHPONIEN JA COBIEN JALOSTUSOHJESÄÄNTÖ

WELSHPONIEN JA COBIEN JALOSTUSOHJESÄÄNTÖ WELSHPONIEN JA COBIEN JALOSTUSOHJESÄÄNTÖ Suomen Hippos ry Evira vahvistanut 9.5.2016 1. Welshponit ja cob Welshponi on alkuperältään englantilainen ponirotu. Ponit jaetaan säkäkorkeuden ja tyypin mukaisesti

Lisätiedot

SUOMALAISEN LÄMMINVERISEN RATSUHEVOSEN (FWB) JALOSTUSOHJESÄÄNTÖ

SUOMALAISEN LÄMMINVERISEN RATSUHEVOSEN (FWB) JALOSTUSOHJESÄÄNTÖ Suomen Hippos ry Evira vahvistanut 31.7.2015 2015 SUOMALAISEN LÄMMINVERISEN RATSUHEVOSEN (FWB) JALOSTUSOHJESÄÄNTÖ 1. Suomalainen lämminverinen ratsuhevonen (FWB) Suomalainen lämminverinen ratsuhevonen

Lisätiedot

VARSAN NÄYTTELYTODISTUS

VARSAN NÄYTTELYTODISTUS Näyttelypaikka ja aika Orimattila 17.5.2015 Esittäjä Magnús B. Jónsson Hevonen Blida frá Sommarbo Synt 2014 Säkä 132 Etupolvi 27 Etusääri 15,5 Kehitysaste Pää Karkea Hieno Matala Korkea Paksu Ohut Peuran

Lisätiedot

Akita vrt. Amerikanakita. rotumääritelmävertailua

Akita vrt. Amerikanakita. rotumääritelmävertailua vrt. rotumääritelmävertailua Historia Rotujen historia on sama noin 1950-luvulle saakka. Alkuperäinen metsästyskoiratyyppi oli 1900-luvulle tultaessa pitkälti kadonnut rotuun risteytettyjen länsimaisten

Lisätiedot

JALOSTUSTARKASTUSLOMAKE

JALOSTUSTARKASTUSLOMAKE JALOSTUSTARKASTUSLOMAKE PÄIVÄYS JA PAIKKA: Tarkastajat: KOIRAN TIEDOT KOIRAN NIMI: REKISTERINUMERO: TUONTIKOIRA/TUONTIMAA: SYNTYMÄAIKA: VANHEMMAT: KASVATTAJA: TUNNISTUSMERKINTÄ: SUKUPUOLI: UROS UROKSELLA

Lisätiedot

ROTUMÄÄRITELMÄN TULKINTA

ROTUMÄÄRITELMÄN TULKINTA Piirrokset (C) Seija Kaarlela ROTUMÄÄRITELMÄN TULKINTA YLEISVAIKUTELMA Tiibetinterrieri on ääriviivoiltaan neliömäinen. Kriteerit neliömäisyyden mittaamiseksi: 1. Säkäkorkeus ja pituus lapakulman kärjestä

Lisätiedot

SUOMENHEVOSEN JALOSTUSOHJESÄÄNTÖ

SUOMENHEVOSEN JALOSTUSOHJESÄÄNTÖ Suomen Hippos ry Evira vahvistanut xx.xx.xxxx SUOMENHEVOSEN JALOSTUSOHJESÄÄNTÖ 1. Suomenhevonen Suomenhevonen on ainoa alkuperäinen Suomessa kehitetty hevosrotu. Sitä on jalostettu puhtaana rotuna vuodesta

Lisätiedot

Lypsykarjan rakennearvostelu Pohjoismaissa

Lypsykarjan rakennearvostelu Pohjoismaissa Lypsykarjan rakennearvostelu Pohjoismaissa LYPSYKARJAN RAKENNEARVOSTELU POHJOISMAISSA Kansainvälinen lineaarisen rakennearvostelun harmonisointijärjestelmä, rakenneominaisuuksien määritelmät ja arvosteluperusteet

Lisätiedot

Tricky Hope , s Kasv. Siekkinen Esa & Viljo, Suomussalmi. Om. Siekkinen Auli & Tapio, Muhos. Trn.

Tricky Hope , s Kasv. Siekkinen Esa & Viljo, Suomussalmi. Om. Siekkinen Auli & Tapio, Muhos. Trn. Tricky Hope 04 2425, s. 2004. Kasv. Siekkinen Esa & Viljo, Suomussalmi. Om. Siekkinen Auli & Tapio, Muhos. Trn. 157 155 165 45 174 19,5 3 Suku: Isä Armbro Trick *10,6a, emä Deni Queen *15,4a, ei. Super

Lisätiedot

HEVONEN KAVIOELÄIMENÄ

HEVONEN KAVIOELÄIMENÄ SISÄLLYS 1 2 3 4 HEVONEN KAVIOELÄIMENÄ 9 HEVOSEN JA KENGITYKSEN HISTORIA 10 KAVION HYVINVOINTI 12 MIKSI HEVONEN KENGITETÄÄN? 13 KAVIO JA LAIDUNKAUSI 14 KENGÄTTÖMYYS 15 KENGITETTÄVÄN HEVOSEN KÄSITTELY 17

Lisätiedot

Kainkoira, kishu ja shikoku. Rotumääritelmävertailua

Kainkoira, kishu ja shikoku. Rotumääritelmävertailua , kishu ja shikoku Rotumääritelmävertailua Käyttötarkoitus Metsästys Seurakoira Villisika ja peura Villisika ja peura Suurriista,esim.villisika Yleisvaikutelma Keskikokoinen Tasapainoinen Vankarakenteinen

Lisätiedot

Shiba ja hokkaido. Rotumääritelmävertailua

Shiba ja hokkaido. Rotumääritelmävertailua ja hokkaido Rotumääritelmävertailua Käyttötarkoitus Seurakoira Metsästys Linnut, pieneläimet Seurakoira Metsästys Yleisvaikutelma Pienikokoinen Tasapainoinen Hyväluustoinen Hyvät lihakset Voimakas Liikunta

Lisätiedot

ORINÄYTTELY 20.1.2003 YPÄJÄ, TULOKSET SUOMENHEVOSET

ORINÄYTTELY 20.1.2003 YPÄJÄ, TULOKSET SUOMENHEVOSET ORINÄYTTELY 20.1.2003 YPÄJÄ, TULOKSET SUOMENHEVOSET Iso Veli 1726 84J, 3. tarkastus, s. 1984 Viljo Suokas, Korpilahti. Prt, pti, kj jvko. 156 155 160 185 48 20,5 3+. Enn. 1.20,8a, 1.24,9, voittos. 82.536

Lisätiedot

Lypsykarjan rakennearvostelu Pohjoismaissa

Lypsykarjan rakennearvostelu Pohjoismaissa Lypsykarjan rakennearvostelu Pohjoismaissa LYPSYKARJAN RAKENNEARVOSTELU POHJOISMAISSA ICARin lypsyrotujen rakennearvostelutietojen tallennussuositukset sekä Maailman Holstein- Friisiläis Federaation ohjeet

Lisätiedot

ISOMÜNSTERINSEISOJA GROSSER MÜNSTERLÄNDER

ISOMÜNSTERINSEISOJA GROSSER MÜNSTERLÄNDER ISOMÜNSTERINSEISOJA GROSSER MÜNSTERLÄNDER Alkuperämaa Saksa FCI:n numero: 118b, luokitus: ryhmä 7 kanakoirat Käyttötarkoitus: monipuolinen ja monikäyttöinen metsästyskoira Käyttökoetulos vaaditaan laatineet

Lisätiedot

ELL: tyydyttävässä kunnossa esitetty vanhempi ori, jaloissa ei merkittäviä rasitusmuutoksia.

ELL: tyydyttävässä kunnossa esitetty vanhempi ori, jaloissa ei merkittäviä rasitusmuutoksia. Harjun orinäyttely 20.10.2010 Suomenhevoset: Hipan Nestori 2056 92J, 2. tarkastus, s. 1992 Rauha Rosimo, Hyvinkää. Trt, kljh, mej jvko. 154 153 160 173 43 20,0 2+. Enn. 1.23,6a, 1.24,9, voittos. 61.350

Lisätiedot

Corleone R, s Mitja Nummenmaa ja Petra Rantala, Espoo. Tprt ,0 4.

Corleone R, s Mitja Nummenmaa ja Petra Rantala, Espoo. Tprt ,0 4. Harjun orinäyttely 21.10.2009 Suomenhevoset: Corleone 2032 02R, s. 2002 Mitja Nummenmaa ja Petra Rantala, Espoo. Tprt. 158 155 170 190 47 58 21,0 4. Ratsastuskoe 135/64,2%. Pisteet: luonne 8, liikkeet

Lisätiedot

Isä on siitosoriiden parhaimmistoa ja emällä hyvät kilpailunäytöt. Suvussa ranskalaisuutta 27 %.

Isä on siitosoriiden parhaimmistoa ja emällä hyvät kilpailunäytöt. Suvussa ranskalaisuutta 27 %. Harjun orinäyttely 19.10.2011 Lämminveriset Gladiolo I AG 1604, s. 2003 Scuderia Louisiana, Italia. Om. Maarit Hämäläinen, Loviisa. Tprn, sek rungolla, lyhyt lsi, kpku, pku, vej erv sktv ja kjko, otj ksk

Lisätiedot

LIHAKARJAN RAKENNEARVOSTELU

LIHAKARJAN RAKENNEARVOSTELU LIHAKARJAN RAKENNEARVOSTELU Suomessa lihakarjaa rakennearvostelevat Faban emolehmätarkkailuun erikoistuneet jalostusasiantuntijat. He arvostelevat kaikkia Suomessa olevia liharotuja. Rakennearvostelu perustuu

Lisätiedot

Enn. 1.24,4a, 1.26,9, voittos. 44.080 e, 30: 4-5-3, 1.469 euroa/startti. Voit.% 13,3, sij.% 40,0, laukka% 46,7, hyl.% 23,3.

Enn. 1.24,4a, 1.26,9, voittos. 44.080 e, 30: 4-5-3, 1.469 euroa/startti. Voit.% 13,3, sij.% 40,0, laukka% 46,7, hyl.% 23,3. Vermon yksityistarkastus 28.3.2014 Mitat (cm) esitetään seuraavassa järjestyksessä: säkäkorkeus, lautaskorkeus, rungon pituus, rinna n leveys, rinnan ympärys, etusäären ympärys ja kuntoluokka (1 5). Pisteet

Lisätiedot

SUOMENHEVOSEN JALOSTUSOHJESÄÄNTÖ

SUOMENHEVOSEN JALOSTUSOHJESÄÄNTÖ Suomen Hippos ry Evira vahvistanut 1.2.2016 SUOMENHEVOSEN JALOSTUSOHJESÄÄNTÖ 1. Suomenhevonen Suomenhevonen on ainoa alkuperäinen Suomessa kehitetty hevosrotu. Suomen Hippos ry ylläpitää suomenhevosen

Lisätiedot

BARBET JALOSTUSKATSELMUS

BARBET JALOSTUSKATSELMUS RET JLOSTUSKTSELMUS 1(8) Paikka Hämeenlinna rvioija Markku Santamäki Koiran nimi Tulimaan Valo Rekisterinumero FI33062/12 Sukupuoli U Tunnistusmerkintä tarkastettu Syntymäaika 22.4.2012 ika 25.7.2015 N

Lisätiedot

Narttu Syntynyt: Isä: PEACE HIP JP MERU SILVER PRINCE AKCHP Emä: AAVISTUKSEN MUSTA-MAKKARA FIN46289/08

Narttu Syntynyt: Isä: PEACE HIP JP MERU SILVER PRINCE AKCHP Emä: AAVISTUKSEN MUSTA-MAKKARA FIN46289/08 Narttu Syntynyt: 6.3.2014 AAVISTUKSEN ROSA DI ROMA FI22960/14 - LK Väri: musta laikulinen Isä: PEACE HIP JP MERU SILVER PRINCE AKCHP26360101 Emä: AAVISTUKSEN MUSTA-MAKKARA FIN46289/08 Paino 4,15 kg Tarkastustulos:

Lisätiedot

Kiuruvesi Lämminveriset ravihevoset

Kiuruvesi Lämminveriset ravihevoset Kiuruvesi 28.2.2012 Lämminveriset ravihevoset Igor November IT-AI-1940, (vuokraori), s. 2004, Stall November Srl, Italia. Om. Lufti Kolgini, Ruotsi. Vuokraaja: Windcape Stable, Iisalmi. Sysrt, alaspäin

Lisätiedot

JALOSTUSTARKASTUSLOMAKE

JALOSTUSTARKASTUSLOMAKE JALOSTUSTARKASTUSLOMAKE PÄIVÄYS JA PAIKKA: Tarkastajat: KOIRAN TIEDOT KOIRAN NIMI: 16.9.2012 Tyrnävä Jaana Hartus Kaisa Vanhatalo, Satu Väliheikki, Tiina Kaltakari(sihteeri) Minitiimin You Make Hearts

Lisätiedot

ELL: esitetty hyvässä kunnossa, oikeassa takajalassa pieni jänispatti ja molempien etujalkojen sisäsäärillä kylmäpolttojäljet.

ELL: esitetty hyvässä kunnossa, oikeassa takajalassa pieni jänispatti ja molempien etujalkojen sisäsäärillä kylmäpolttojäljet. Kiuruveden orinäyttely 15. 16.3.2010 Suomenhevoset: Arvolan Aapeli 2015 99R, s. 1999 Paula Korhonen, Joensuu. Prt, lht, sma, ti, kpkua, ahv. otj sisäk. matala vsk ja kjko, vtj takak. vsk ja kjko, oej kjko.

Lisätiedot

JOENSUUN TAMMA- JA VARSANÄYTTELY tiistaina 14.10.2008 KLO 9

JOENSUUN TAMMA- JA VARSANÄYTTELY tiistaina 14.10.2008 KLO 9 TULOKSET JOENSUUN TAMMA- JA VARSANÄYTTELY tiistaina 14.10.2008 KLO 9 1-vuotiaat lämminveriset varsat: 1. Lady Robertto 07-1361 synt. 08.05.2007 tamma BLUP 104 Punarautias,mtj vuohissukka jossa ruskeita

Lisätiedot

Kiuruveden orinäyttely 9. 10.3.2009. Suomenhevoset:

Kiuruveden orinäyttely 9. 10.3.2009. Suomenhevoset: Kiuruveden orinäyttely 9. 10.3.2009 Suomenhevoset: Eelis 1750 96J, s. 1996 Anssi ja Matti Penttilä, Ylihärmä. Trt, ti, hieman sek kuonolla, otj sisäk. rv ja kjko. 152 150 157 185 45 20,0 4. Enn. 1.25,1a,

Lisätiedot

Vermon orinäyttely 3.3.2011. Suomenhevoset:

Vermon orinäyttely 3.3.2011. Suomenhevoset: Vermon orinäyttely 3.3.2011 Suomenhevoset: Bokalle 1566 05J, s. 2005 Pekka Luukkonen, Puumala. Prt, sek rungolla, oej jvko, otj vsk ja kjko, vtj vsk ja vko. 161 161 165 185 45 21,5 3. 3 vuoiaana voitti

Lisätiedot

Erikoiskoulutus maremmanoabruzzese, owczarek podhalanski

Erikoiskoulutus maremmanoabruzzese, owczarek podhalanski Erikoiskoulutus maremmanoabruzzese, slovakiancuvac ja owczarek podhalanski Elena Ruskovaara Rotujen yhteinen tausta Huomioi käyttötarkoitus ja historia Laumanvartijarotujen lähestyminen; minkälainen on

Lisätiedot

Kiuruveden orinäyttely 10. 11.3.2008. Suomenhevoset:

Kiuruveden orinäyttely 10. 11.3.2008. Suomenhevoset: Kiuruveden orinäyttely 10. 11.3.2008 Suomenhevoset: Einomies 1995 99J, s. 1999 Martti Ratinen & Tapani Jauhiainen, Kiuruvesi. Vprt, lkk, sma, alaspäin levenevä lsi, mej jvko, mtj kjko. 153 154 169 175

Lisätiedot

Opas pässin valintaan ja ostoon

Opas pässin valintaan ja ostoon OHJE UUDEN ELÄIMEN SAAPUESSA KATRAASEEN Uusille eläimille järjestetään karanteeni 4-6 viikoksi: erillinen rakennus, jossa eläinten hoito voidaan järjestää asiallisesti ja eläinsuojelumääräysten mukaisesti

Lisätiedot

Narttu Syntynyt: Isä: PEACE HIP JP MERU SILVER PRINCE AKCHP Emä: AAVISTUKSEN MUSTA-MAKKARA FIN46289/08

Narttu Syntynyt: Isä: PEACE HIP JP MERU SILVER PRINCE AKCHP Emä: AAVISTUKSEN MUSTA-MAKKARA FIN46289/08 Narttu Syntynyt: 6.3.2014 AAVISTUKSEN ROSA DI ROMA Isä: PEACE HIP JP MERU SILVER PRINCE AKCHP26360101 Emä: AAVISTUKSEN MUSTA-MAKKARA FIN46289/08 FI22960/14 - LK Väri: musta laikulinen Paino 4,15 kg Tarkastustulos:

Lisätiedot

ORINÄYTTELY 24.1.2005 YPÄJÄ, TULOKSET LÄMMINVERISET:

ORINÄYTTELY 24.1.2005 YPÄJÄ, TULOKSET LÄMMINVERISET: ORINÄYTTELY 24.1.2005 YPÄJÄ, TULOKSET LÄMMINVERISET: Amer I Can US TG 303, s. 1998 Doug Ackerman Stables Inc., U.S.A. M, tat. n:o TG303. 155 154 159 44 177 20,0 3. Enn. 1.11,0a, voittos. 464.730 USD, (93:

Lisätiedot

JALOSTUSTARKASTUSLOMAKE

JALOSTUSTARKASTUSLOMAKE JALOSTUSTARKASTUSLOMAKE PÄIVÄYS JA PAIKKA: Turku 10.9.2016 Tarkastajat: Maija Lehtonnen KOIRAN TIEDOT KOIRAN NIMI: Huisin Grand Legend REKISTERINUMERO: FI14804/15 TUONTIKOIRA/TUONTIMAA: SYNTYMÄAIKA: 29.12.2014

Lisätiedot

Tamma- ja varsanäyttely Pornainen 25.8.2015

Tamma- ja varsanäyttely Pornainen 25.8.2015 Tamma- ja varsanäyttely Pornainen 25.8.2015 SUOMEN HIPPOS RY:N TAMMA- JA VARSANÄYTTELY PORNAINEN 25.8.2015 LAUTAKUNTA: Camilla Simonsén (pj), Annu Stenqvist AIKATAULU Huom! Aikataulu saattaa muuttua poisjääntien

Lisätiedot

rakennearvostelussa Suomen Hippos ry/jalostuspalvelut

rakennearvostelussa Suomen Hippos ry/jalostuspalvelut Lineaarinen profilointi hevosten rakennearvostelussa Suvi Mäkeläinen Suomen Hippos ry/jalostuspalvelut Esityksen sisältö Johdanto Perinteinen rakennearvostelu Lineaarisen profiloinnin periaate Lineaarisen

Lisätiedot

Harju Lämminveriset:

Harju Lämminveriset: Harju 17.10.2013 Lämminveriset: Garlands Dream US-3AH55, s. 2003 Brittany Farms, USA. Om. Talli Kathleen, Vantaa. Trn, ti, pkua, vej erv ja ktv, otj vsk jossa mtpl ja kjko, tat.n:o 3AH55. 156 155 158 48

Lisätiedot

Fysioterapia ja osteopatia hevosille

Fysioterapia ja osteopatia hevosille Fysioterapia ja osteopatia hevosille HYVINVOIVA HEVONEN LUENTOSARJA 17.11.2015 CYPIS, ESPOO TMI Selma Piha 1 Potilaana hevonen vs. ihminen Anatomia yllättävän sama Eroissa näkyy toimintatavat Hevosen toiminnassa

Lisätiedot

KORTHALSINGRIFFONI. Kuva Totti Turunen

KORTHALSINGRIFFONI. Kuva Totti Turunen KORTHALSINGRIFFONI Kuva Totti Turunen Saksanseisojakerho ry 2013. Laatinut Raija Tammelin SKL rotumääritelmä 107a. Koshyk C. Pointing Dogs, Volume one, The Continentals. Suomen Kennelliitto- Finska Kennelklubben

Lisätiedot

Henneken lihavuuskuntoluokitus. Elena Autio ja Minna-Liisa Heiskanen Suomen Hevostietokeskus ry Tallinpitäjän verkkotietopakettihanke 2015

Henneken lihavuuskuntoluokitus. Elena Autio ja Minna-Liisa Heiskanen Suomen Hevostietokeskus ry Tallinpitäjän verkkotietopakettihanke 2015 Henneken lihavuuskuntoluokitus Elena Autio ja Minna-Liisa Heiskanen Suomen Hevostietokeskus ry Tallinpitäjän verkkotietopakettihanke 2015 Henneken lihavuuskuntoluokitus kansainvälinen, tieteellisesti määritetty

Lisätiedot

Ypäjän orinäyttely Suomenhevoset:

Ypäjän orinäyttely Suomenhevoset: Ypäjän orinäyttely 24.10.2007 Suomenhevoset: Ailov 1570 00J, s. 2000 Manu Vanha Rauvola, Eurajoki. Tprt, alaspäin kapeneva lsi, pku, mtj sisäk. rv ja kjko. 157 158 176 188 48 21,5 3. Enn. 1.25,7a, 1.26,5,

Lisätiedot

Uros Syntynyt: FI50927/12 - RZ Väri: punainen riistanvärinen Isä: LISEGO NOSA ERNIK YULISSY LISANTY FI36021/12

Uros Syntynyt: FI50927/12 - RZ Väri: punainen riistanvärinen Isä: LISEGO NOSA ERNIK YULISSY LISANTY FI36021/12 Uros Syntynyt: 25.8.2012 AAVISTUKSEN HE-MAN FI50927/12 - RZ Väri: punainen riistanvärinen Isä: LISEGO NOSA ERNIK YULISSY LISANTY FI36021/12 Emä: LAMARK WONDA FIN50422/08 Paino 6,30 kg Tarkastustulos: Hyväksytty

Lisätiedot

BARBET JALOSTUSKATSELMUS

BARBET JALOSTUSKATSELMUS - ULKOMUOTO RET JLOSTUSKTSELMUS 1(8) Paikka Hämeenlinna rvioija Markku Santamäki Koiran nimi Laulava Laika Rekisterinumero FI46299/10 Sukupuoli U Tunnistusmerkintä tarkastettu Syntymäaika 15.7.2010 ika

Lisätiedot

Ypäjän orinäyttely 24. 25.1.2011. Suomenhevoset:

Ypäjän orinäyttely 24. 25.1.2011. Suomenhevoset: Ypäjän orinäyttely 24. 25.1.2011 Suomenhevoset: Herttelin Toivo 1276 02J, s. 2002 Paavo Rantanen, Jämsä. Vprt, lht, ti, mtj vsk ja vko, mej jvko. 157 156 163 185 46 20,5 3. Enn. 1.26,1a, 1.26,3, voittos.

Lisätiedot

ORINÄYTTELY 10. 11.3.2003 KIURUVESI, TULOKSET SUOMENHEVOSET

ORINÄYTTELY 10. 11.3.2003 KIURUVESI, TULOKSET SUOMENHEVOSET ORINÄYTTELY 10. 11.3.2003 KIURUVESI, TULOKSET SUOMENHEVOSET Atra 2209 93J, s. 1993 Antti Järvenoja, Toholampi. Tprt, sma, pieniä valkeita täpliä rungossa ja kaulassa, kj jvko. 154 155 163 183 48 20,5 4.

Lisätiedot

Narttu Syntynyt: FI10833/14 - RZ Väri: riistanvärinen Isä: ZEKIWA HANG LOOSE FI16208/11 Emä: TINY TROTTER S RAGTIME GIRL

Narttu Syntynyt: FI10833/14 - RZ Väri: riistanvärinen Isä: ZEKIWA HANG LOOSE FI16208/11 Emä: TINY TROTTER S RAGTIME GIRL Narttu Syntynyt: 3.12.2013 CHOIRAN NYANSSI FI10833/14 - RZ Väri: riistanvärinen Isä: ZEKIWA HANG LOOSE FI16208/11 Emä: TINY TROTTER S RAGTIME GIRL FIN14468/07 Paino 5,45 kg Tarkastustulos: Hyväksytty Rinnanympärys

Lisätiedot

Pisteet: luonne 8, liikkeet 8, ratsastettavuus 15, yht. 31 p. Tyypit 8, runko 9, jalk.as. 8, jalk.terv. 7, kaviot 7,

Pisteet: luonne 8, liikkeet 8, ratsastettavuus 15, yht. 31 p. Tyypit 8, runko 9, jalk.as. 8, jalk.terv. 7, kaviot 7, Harjun orinäyttely 23.10.2008 Suomenhevoset: A.T. Unikki 2424 97P, s. 1997 Aino Ilvonen, Ruokolahti. Prt, lht, hieman sek rungolla, sma, llsi, pieni jpku, vtj koivessa kaksi vtpl ja kjko, mej ja otj jvko.

Lisätiedot

Karsi ja valitse ensikot oikein

Karsi ja valitse ensikot oikein Karsi ja valitse ensikot oikein Toimiva jalkarakenne Hyvät jalka-asennot Emakon kuntoluokitus Nisät ja ulkosynnyttimet Ken Stalder Iowa State University Timo Serenius MTT Suomennos Anniina Peltonen, Faba

Lisätiedot

Korvat: Muoto Keskikokoiset, leveät tyvestä, pyöristyneet kärjet. Sijainti Sijoittuneet päälaelle kauas toisistaan hiukan eteenpäin kaareutuneet.

Korvat: Muoto Keskikokoiset, leveät tyvestä, pyöristyneet kärjet. Sijainti Sijoittuneet päälaelle kauas toisistaan hiukan eteenpäin kaareutuneet. RAG RAGDOLL ROTUMÄÄRITELMÄ Yleistä: Ulkomuoto Ragdolleissa on kolme erilaista kuviota: colourpoint, mitted ja bicolour ja 20 värimuunnosta kussakin, yhteensä 60. Ragdoll on kiinteä, suuri kissa, jolla

Lisätiedot

Helsinki Eeva Rautala

Helsinki Eeva Rautala Helsinki 22.5.2016 Eeva Rautala PEN, Urokset PEN 2 KP / Cinodes Calypso / FI52742/15 Voimakasrakenteinen uros. Maskuliininen pää. Hyvä ilme ja korvat. Voimakas rintakehä. Hyvä eturinta ja häntä. Vankka

Lisätiedot

Kiuruveden orinäyttely 12.3.2007. Suomenhevoset:

Kiuruveden orinäyttely 12.3.2007. Suomenhevoset: Kiuruveden orinäyttely 12.3.2007 Suomenhevoset: Ahon Odotus 1404 99P, 2. tarkastus, s. 1999 Tuula Makkonen, Sotkamo. Hprn, hpjh, sma, tia, jpku. 146 145 156 168 41 51 19,5 4. Pisteet: luonne 8, liikkeet

Lisätiedot

Ratsastuskoe 146/260. Pisteet: luonne 6, liikkeet 7, tyyli 6, ratsastettavuus 8. Tyypit 8, runko 7, jalk.as. 7,

Ratsastuskoe 146/260. Pisteet: luonne 6, liikkeet 7, tyyli 6, ratsastettavuus 8. Tyypit 8, runko 7, jalk.as. 7, Orinäyttely Ypäjä 27. 28.11.2004 SUOMENHEVOSET Briha 2249 97R, s. 1997 Juho Koivistoinen ja Raija Tikkanen, Lapinlahti. Vprt, lht, oik. lautasella mli, hieman sek rungolla, sma, tipt, otj matala vsk ja

Lisätiedot

Molempien etujalkojen sisäsäärellä pienet luuliiat, oikean takajalan ulkosäärellä iso luuliika.

Molempien etujalkojen sisäsäärellä pienet luuliiat, oikean takajalan ulkosäärellä iso luuliika. ORINÄYTTELY 19.1.2004 YPÄJÄ, TULOKSET SUOMENHEVOSET Hirmori 1257 93J, s. 1993 Nummelan Talli, Karjalohja. Prt, oik. reidellä mli, vas. reidellä ja oik. kupeella kimoluomia, sek rungolla, tipt, pku, pieni

Lisätiedot

JALOSTUSTARKASTUSLAUSUNTO. Paikka: Raisio aika: ##### sp narttu rek.nro FIN14135/07 Isä: Kärradalens Hasse Husbock

JALOSTUSTARKASTUSLAUSUNTO. Paikka: Raisio aika: ##### sp narttu rek.nro FIN14135/07 Isä: Kärradalens Hasse Husbock SKV Numero JALOSTUSTARKASTUSLAUSUNTO Paikka: Raisio aika: ##### Nimi: synt: Stenrikas Hurtiga Hedda 11.7.2006 sp narttu rek.nro FIN14135/07 Isä: Kärradalens Hasse Husbock rek.nro S47901/2002 Emä: Stenrikas

Lisätiedot

ORINÄYTTELY 7. 8.3.2005 KIURUVESI, TULOKSET LÄMMINVERISET:

ORINÄYTTELY 7. 8.3.2005 KIURUVESI, TULOKSET LÄMMINVERISET: ORINÄYTTELY 7. 8.3.2005 KIURUVESI, TULOKSET LÄMMINVERISET: Bar Milton 94 1325, s. 1994 Leena ja Matti Matikainen, Savonlinna. Mrn, mej kirjava matala vsk. 157 157 162 179 47 19,5 4. Enn. 1.13,8a, 1.16,3,

Lisätiedot

BARBET JALOSTUSKATSELMUS

BARBET JALOSTUSKATSELMUS RET JLOSTUSKTSELMUS - ULKOMUOTO Gloria G de la Serve de la hapelle d'lexadre Lori 25.7.2015 1(8) Paikka Hämeenlinna ika 25.7.2015 rvioija Markku Santamäki Koiran nimi Gloria G de la Serve de la hapelle

Lisätiedot

Ypäjän orinäyttely 25. 26.10.2006. Suomenhevoset:

Ypäjän orinäyttely 25. 26.10.2006. Suomenhevoset: Ypäjän orinäyttely 25. 26.10.2006 Suomenhevoset: Energia Ossi 2127 01J, s. 2001 Pentti Ukkola, Anjalankoski. Prt, iso prsti, kpta, kpku, pku, jänispilkku, otj srv ja kjko. 154 153 166 178 42 20,0 2+. Enn.

Lisätiedot

Kiuruveden orinäyttely 13. 14.3.2006. Suomenhevoset:

Kiuruveden orinäyttely 13. 14.3.2006. Suomenhevoset: Kiuruveden orinäyttely 13. 14.3.2006 Suomenhevoset: Ahon Odotus 1404 99P, s. 1999 Tuula Makkonen, Sotkamo. Hprn, hamppujouhet, sma, tia, jpku. 146 145 155 166 41 52 19,5 3+. Pisteet: luonne 8, liikkeet

Lisätiedot

Lihakarjan rakennearvostelu

Lihakarjan rakennearvostelu Lihakarjan rakennearvostelu LIHAKARJAN RAKENNEARVOSTELU Suomessa lihakarjaa rakennearvostelevat Faban emolehmätarkkailuun erikoistuneet jalostusasiantuntijat. He arvostelevat kaikkia Suomessa olevia liharotuja.

Lisätiedot

Ypäjä Lämminveriset:

Ypäjä Lämminveriset: Ypäjä 23.1.2012 Lämminveriset: Dundee 05-1045, s. 2005, Harjun-Talli, Laukaa. Om. Pekka Mäkelä Ky, Juupajoki. Prn. 162 161 163 182 46 19,5 4-. Suku: isä Smooth Blend 10,9a, emä Julie Nibs 83-1086 15,3a,

Lisätiedot

Uros Syntynyt: Isä: VÄNKÄRIN TUHATKAUNO FI18693/09

Uros Syntynyt: Isä: VÄNKÄRIN TUHATKAUNO FI18693/09 Uros Syntynyt: 22.6.2012 MINIMAAN FAHRENHEIT Isä: VÄNKÄRIN TUHATKAUNO FI18693/09 Emä: AIKAKILVAN IDA FI30254/09 FI41422/12 - K Väri: musta laikullinen Paino 11,00 kg Tarkastustulos: Hyväksytty Rinnanympärys

Lisätiedot

Even Better Odds US-3D3962, s.2006 White Birch Farm, USA. Om. Sisyfos Breeders AB, Ruotsi. Mrn, vtj ktv, tat.n:o 3D396.

Even Better Odds US-3D3962, s.2006 White Birch Farm, USA. Om. Sisyfos Breeders AB, Ruotsi. Mrn, vtj ktv, tat.n:o 3D396. Even Better Odds US-3D3962, s.2006 White Birch Farm, USA. Om. Sisyfos Breeders AB, Ruotsi. Mrn, vtj ktv, tat.n:o 3D396. 160 160 162 45 185 20,5 4+. Isä Cantab Hall 08,9a, emä Better Odds 12,2a, ei Pine

Lisätiedot

yli keskikoon Korkeus/pituus: Sukupuolileima: leikkaava ja täydellinen puuttuu välihammas, eläinlääkärin todistus

yli keskikoon Korkeus/pituus: Sukupuolileima: leikkaava ja täydellinen puuttuu välihammas, eläinlääkärin todistus Helsinki 30.8.2009 (lyhytkarvaiset Jaana Hartus urokset Nimi: Clingstone s No or Yes FIN26268/07 Säkäkorkeus: 59,5cm Sukupuoli: uros Rungon pituus: 63,5cm Synt.aika: 15.3.07 Rinnan syvyys: Ikä: 2,5 Rinnan

Lisätiedot

Kaikki muut värit ovat sallittuja paitsi kirjava.

Kaikki muut värit ovat sallittuja paitsi kirjava. VII LIITTEET 1.11.2010 Liite 1 Rotumääritelmät ja rotukohtaiset poikkeukset Angloarabialainen täysiverihevonen Säkäkorkeus Väri Tyyppi Rakenne Liikkeet Luonne Ihanteellinen 155-165 cm. Kaikki muut värit

Lisätiedot

ORINÄYTTELY YPÄJÄ, TULOKSET SUOMENHEVOSET

ORINÄYTTELY YPÄJÄ, TULOKSET SUOMENHEVOSET ORINÄYTTELY 22. 23.10.2003 YPÄJÄ, TULOKSET SUOMENHEVOSET Etu Helu 1382 84J, 4. tarkastus, s. 1983, Olli Sippola, Kuortane. Trt, hpjh. 153 151 164 178 46 20,0. Enn. 1.23,8a, 1.25,4, voittos. 55.981 e, (147:

Lisätiedot

ELL: esitetty hyvässä kunnossa. Vasemman etujalan vuohisen nivelkapseli paksuuntunut. Vasemman etujalan sisäsääreltä luuliika kylmäpoltettu.

ELL: esitetty hyvässä kunnossa. Vasemman etujalan vuohisen nivelkapseli paksuuntunut. Vasemman etujalan sisäsääreltä luuliika kylmäpoltettu. Ypäjän orinäyttely 19. 20.1.2009 Suomenhevoset: Apassi 2082 95J, 2. tarkastus, s. 1995 Mikko Keskinen, Töysä. Rt, kljh, sma, tipt, oej takak. vsk ja kjko, vej polven ja sisäsäären pinnalla vtpl ja jvko,

Lisätiedot

ALASKANMALAMUUTTI (ALASKAN MALAMUTE) Alkuperämaa: Yhdysvallat (hyväksytty FCI 14.8.96, käännös SKL-FKK 3.12.97) KÄYTTÖTARKOITUS: - Rekikoira

ALASKANMALAMUUTTI (ALASKAN MALAMUTE) Alkuperämaa: Yhdysvallat (hyväksytty FCI 14.8.96, käännös SKL-FKK 3.12.97) KÄYTTÖTARKOITUS: - Rekikoira ALASKANMALAMUUTTI (ALASKAN MALAMUTE) Alkuperämaa: Yhdysvallat (hyväksytty FCI 14.8.96, käännös SKL-FKK 3.12.97) KÄYTTÖTARKOITUS: - Rekikoira YLEISVAIKUTELMA: - Alaskanmalamuutti, eräs vanhimmista arktisista

Lisätiedot

Teuraskypsyys Elävästä eläimestä. Teuraskypsyyskoulutus Lehmoinen, Kannonkoski 20.03.2013 Maiju Pesonen

Teuraskypsyys Elävästä eläimestä. Teuraskypsyyskoulutus Lehmoinen, Kannonkoski 20.03.2013 Maiju Pesonen Teuraskypsyys Elävästä eläimestä Teuraskypsyyskoulutus Lehmoinen, Kannonkoski 20.03.2013 Maiju Pesonen Ulkonäkö arviointia Katso ryhmää kokonaisuutena, riittävän etäältä. Muodosta yleisvaikutelma, havaitse

Lisätiedot

Varmennettu poikiminen osa 3.

Varmennettu poikiminen osa 3. Varmennettu poikiminen osa 3. Mikä menee vikaan? 1. Vasikka on liian iso (lehmä liian pieni) 2. Vasikka on väärässä asennossa (kuolleilla yleisempää, elävilläkin) 3. Vasikka epämuodostunut 4. Kohtu ei

Lisätiedot

JALOSTUSTARKASTUSLOMAKE

JALOSTUSTARKASTUSLOMAKE JALOSTUSTARKASTUSLOMAKE PÄIVÄYS JA PAIKKA: Lahti 19.10.2014 Tarkastajat: KOIRAN TIEDOT KOIRAN NIMI: Rainer Vuorinen Pia Enlund Peltsun Boop-Jedi Warrior REKISTERINUMERO: FI35188/09 TUNNISTUSMERKINTÄ: siru

Lisätiedot

Ypäjän orinäyttely Suomenhevoset:

Ypäjän orinäyttely Suomenhevoset: Ypäjän orinäyttely 21.1.2008 Suomenhevoset: A.P. Akana 2067 92J, 3. tarkastus, s. 1992 Ilpo Mänty, Kurikka. Rt, hieman sek otsalla, hphja, hännässä kljh. 160 158 167 188 46 21,0 3+. Enn. 1.26,3a, 1.26,9,

Lisätiedot

Reiden leveys sivusta Reiden sisäpinta Reiden pituus. Selän pituus (cm) Takaselän leveys. Etuselän leveys

Reiden leveys sivusta Reiden sisäpinta Reiden pituus. Selän pituus (cm) Takaselän leveys. Etuselän leveys RotuKorva Synt.tunnus Nimi Synt.pvm RODUN OPTIMI 3v sonnit 6 8 7 6 9 8,9 149-151 9 8,9 8,9 8,9 8,9 8,9 8,9 5 5 8 8 3 Ab 339 12616125 A. Palmu 25.03.2018 6 6 6 6 5 6 8 138 6 6 6 81 5 6 5 6 4 6 7 7 3 80

Lisätiedot

PhysioTools Online - ed set Sivu 1/7

PhysioTools Online -  ed set Sivu 1/7 PhysioTools Online - emailed set Sivu 1/7 Harjoitusohjelma FYS PKL SELKÄRYHMÄ 2/15 Keski-Suomen SHP Keski-Suomen keskussairaala Keskussairaalantie 19, 40620 Jyväskylä, Suomi ALKULÄMMITTELY Pyöräilyä. Aika:

Lisätiedot

Vaikutus: etureisi Ota nilkasta kiinni vastakkaisella kädellä ja vedä kantapäätä kohti pakaraa

Vaikutus: etureisi Ota nilkasta kiinni vastakkaisella kädellä ja vedä kantapäätä kohti pakaraa Venyttelyohje: Jalat 1. Vaikutus: etureisi, lonkan koukistaja Ota nilkasta kiinni vastakkaisella kädellä ja vedä kantapäätä kohti pakaraa. Paina lantiota eteen. 2. Vaikutus: etureisi, lonkan koukistaja

Lisätiedot

Toiminnallinen sorkkahoito

Toiminnallinen sorkkahoito TOIMINNALLINEN SORKKAHOITO Tuotantoeläinten terveyden- ja sairaanhoidon erikoiseläinlääkäri Reijo Junni Toiminnallinen sorkkahoito Hollantilaisen eläinlääkäri E. Toussaint Ravenin kehittämä Koostuu selkeistä

Lisätiedot

Ypäjän orinäyttely Suomenhevoset:

Ypäjän orinäyttely Suomenhevoset: Ypäjän orinäyttely 22.1.2007 Suomenhevoset: Aarteen Aprik 1008 02Ta, s. 2002 Markku & Taina Mässeli, Virolahti. Trt, kljh, sma, llsi, ahv, vej tk psk ja vko, oej ja mtj ksk ja vko. 161 161 171 191 48 55

Lisätiedot

Uros Syntynyt: FI33760/09 - KZ Väri: musta punaisin merkein Isä: SEA-ROCK ZORRO FIN33781/02

Uros Syntynyt: FI33760/09 - KZ Väri: musta punaisin merkein Isä: SEA-ROCK ZORRO FIN33781/02 Uros Syntynyt: 21.5.2009 HAKIAVAN LUTUKKA FI33760/09 - KZ Väri: musta punaisin merkein Isä: SEA-ROCK ZORRO FIN33781/02 Emä: HAKIAVAN HOPEA FIN28405/02 Paino 7,50 kg Tarkastustulos: Hyväksytty Rinnanympärys

Lisätiedot

Puistopenkkitreeni. Liike Sarjat Toistot. A2 Punnerrus A3 Lantionnosto kahdella tai yhdellä jalalla 4 (jalka)

Puistopenkkitreeni. Liike Sarjat Toistot. A2 Punnerrus A3 Lantionnosto kahdella tai yhdellä jalalla 4 (jalka) Liike Sarjat Toistot A1 Harppaus penkille 4 10 15/ jalka A2 Punnerrus 4 10 15 A3 Lantionnosto kahdella tai yhdellä jalalla 4 10 15/ (jalka) A4 Jalanojennus maaten 4 10 15/ (jalka) Näin treeni toteutetaan:

Lisätiedot

A.T. Musta Ritari 1103 06P s. 2006 Tea Auvinen, Ylämaa, Klm, mej vtpl eturuunulla, ktv ja kjko, mtj rv ja vko. 142 142 152 44 52 170 19,5 3+.

A.T. Musta Ritari 1103 06P s. 2006 Tea Auvinen, Ylämaa, Klm, mej vtpl eturuunulla, ktv ja kjko, mtj rv ja vko. 142 142 152 44 52 170 19,5 3+. Ypäjän orinäyttely 25. 26.1.2010 Suomenhevoset: A.T. Musta Ritari 1103 06P s. 2006 Tea Auvinen, Ylämaa, Klm, mej vtpl eturuunulla, ktv ja kjko, mtj rv ja vko. 142 142 152 44 52 170 19,5 3+. Pisteet: luonne

Lisätiedot

Jalostustarkastus Kanteleen NS-talolla Pukkilassa 30.9.2006 Tuomareina Karin Bergbom ja Harry Tast

Jalostustarkastus Kanteleen NS-talolla Pukkilassa 30.9.2006 Tuomareina Karin Bergbom ja Harry Tast Jalostustarkastus Kanteleen NS-talolla Pukkilassa 30.9.2006 Tuomareina Karin Bergbom ja Harry Tast Tasdale Last Laughin ryhmä: Tyypiltään ja kooltaan yhtenäinen. Oikea raajakorkeus. Takaluisut ja pyöreät

Lisätiedot

Jalostustarkastetut schipperket 2015

Jalostustarkastetut schipperket 2015 Jalostustarkastetut schipperket 2015 Tässä katalogissa julkaistaan niiden vuonna 2015 jalostustarkastettujen ja jalostustarkastuksen hyväksytysti läpäisseiden schipperkeiden jalostustarkastusarvostelut,

Lisätiedot

TOP 4 Tehokkaimmat liikkuvuusharjoitteet

TOP 4 Tehokkaimmat liikkuvuusharjoitteet TOP 4 Tehokkaimmat liikkuvuusharjoitteet Miksi minun tulisi parantaa liikkuvuuttani? Hyvä liikkuvuus on valtavan tärkeä ominaisuus kaikille, jotka välittävät fyysisestä terveydestään ja/tai suorituskyvystään.

Lisätiedot

Hevosten yleisimmät jalkavaivat ja niiden hoito. 11.3.2015 Espoo ELL Heidi Kalsola Hevossairauksien erikoiseläinlääkäri Hevosklinikka Equivet, Vermo

Hevosten yleisimmät jalkavaivat ja niiden hoito. 11.3.2015 Espoo ELL Heidi Kalsola Hevossairauksien erikoiseläinlääkäri Hevosklinikka Equivet, Vermo Hevosten yleisimmät jalkavaivat ja niiden hoito 11.3.2015 Espoo ELL Heidi Kalsola Hevossairauksien erikoiseläinlääkäri Hevosklinikka Equivet, Vermo Hevosen jalan alaosan rakenne Hevosen jalan alaosan rakenne

Lisätiedot

ITÄEUROOPANPAIMENKOIRA 1/5 (VOSTOCHNO-EVROPEISKAYA OVCHARKA) Alkuperämaa: Venäjä

ITÄEUROOPANPAIMENKOIRA 1/5 (VOSTOCHNO-EVROPEISKAYA OVCHARKA) Alkuperämaa: Venäjä Ryhmä: 1 EI FCI-ROTU Kennelliitto 18.10.2016 Suomen Kennelliitto- Finska Kennelklubben ry ITÄEUROOPANPAIMENKOIRA 1/5 (VOSTOCHNO-EVROPEISKAYA OVCHARKA) Alkuperämaa: Venäjä KÄYTTÖTARKOITUS: FCI:N LUOKITUS:

Lisätiedot

Parkano , Pylvänäinen-Suorsa Marjatta. Urokset JUN. JUN ERI 1 SA / Toyway Jules Verne / FI53001/14

Parkano , Pylvänäinen-Suorsa Marjatta. Urokset JUN. JUN ERI 1 SA / Toyway Jules Verne / FI53001/14 Parkano 31.1.2016, Pylvänäinen-Suorsa Marjatta Urokset JUN JUN ERI 1 SA / Toyway Jules Verne / FI53001/14 Kookas, hyväluustoinen uros. Selvä sukupuolileima. Voimakas kallo-osa. Hyvät korvat ja silmät.

Lisätiedot

Uros Syntynyt: Isä: S LINE NES GWADIANA FI56925/13 Emä: MAGIK RAINBOW VIRGINIA

Uros Syntynyt: Isä: S LINE NES GWADIANA FI56925/13 Emä: MAGIK RAINBOW VIRGINIA Uros Syntynyt: 19.3.2016 MAIKKILAN FANNIN OLD BLACK SOUL FI23566/16 - K Väri: musta punaisin merkein Isä: CATASTROFE'S RED DRAGON FI48709/13 Emä: BALTIYSKIY TALISMAN DASTISH FANTASTISH FI52411/14 Paino

Lisätiedot

JALOSTUSTARKASTUSLOMAKE

JALOSTUSTARKASTUSLOMAKE JALOSTUSTARKASTUSLOMAKE PÄIVÄYS JA PAIKKA: Turku 10.9.2016 Tarkastajat: Maija Lehtonen KOIRAN TIEDOT KOIRAN NIMI: Marvillan Elizeija REKISTERINUMERO: FI54161/13 TUNNISTUSMERKINTÄ: TUONTIKOIRA/TUONTIMAA:

Lisätiedot

Narttu Syntynyt: Isä: PEACE HIP JP MERU SILVER PRINCE AKCHP Emä: AAVISTUKSEN MUSTA-MAKKARA FIN46289/08

Narttu Syntynyt: Isä: PEACE HIP JP MERU SILVER PRINCE AKCHP Emä: AAVISTUKSEN MUSTA-MAKKARA FIN46289/08 Narttu Syntynyt: 6.3.2014 AAVISTUKSEN ROSA DI ROMA Isä: PEACE HIP JP MERU SILVER PRINCE AKCHP26360101 Emä: AAVISTUKSEN MUSTA-MAKKARA FIN46289/08 FI22960/14 - LK Väri: musta laikulinen Paino 4,15 kg Tarkastustulos:

Lisätiedot