Liittovaltuuston työkokous Seurojen Palloliitto -kehitysohjelma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Liittovaltuuston työkokous Seurojen Palloliitto -kehitysohjelma"

Transkriptio

1 Liittovaltuuston työkokous Seurojen Palloliitto -kehitysohjelma

2 Liittohallituksen ehdotus operatiiviseksi toimintamalliksi 2020 Esitysmateriaali

3 Seurojen Palloliitto -kehitysohjelman taustaa Strategiassa todetaan mm. seuraavaa: Tavoitteena on se, että uusi palvelu- ja hallintorakenne maksimoi olemassa olevien henkilö- ja talousresurssien hyödyt kentälle ja palvelee seuroja niiden omien tarpeiden vaatimalla tavalla. Lisäksi uusi rakenne kasvattaa palveluorganisaation toiminnan vaikuttavuutta kulloinkin valitun strategian päävalintojen suunnassa seurojen oman kehittymisen tukena kunkin alueen eroavaisuudet ja erityistarpeet huomioon ottaen. Uusi seurojen palvelukonsepti tähtää siihen, että seuroille toteutuu yhden luukun periaate ja koko organisaatio toimii yhtenä ja yhtenäisenä palveluntuottajana. Syksyllä 2016 tehdyn projektisuunnitelman mukaisesti ohjelma on nyt edennyt vaiheeseen, jossa liittohallitus on nimeämänsä työryhmän toimesta valmistellut konkreettisen operatiivisen toimintamallin, joka esitellään tänään liittovaltuuston jäsenille.

4 Työryhmän työskentelystä Liittohallitus nimesi kokouksessaan työryhmän, jonka tehtäväksi annettiin elokuun 7. päivään 2017 mennessä rakentaa Seurojen Palloliitto -kehityshankkeelle konkreettinen operatiivinen toimintamalli. Työryhmän puheenjohtajaksi nimettiin pääsihteeri Marco Casagrande ja muiksi jäseneksi kilpailutoiminnan päällikkö Pekka Soini, Länsi-Suomen piirin piirijohtaja Jouni Koivuniemi ja Tampereen piirin kilpailupäällikkö Jouni Pihlaja. Sihteeriksi kutsuttiin Tuomas Koivunen. Työryhmä kokoontui välisenä aikana noin 20 kertaa perinteisinä kokouksina, Skype-kokouksina ja puhelinkokouksina. Lisäksi työryhmän puheenjohtajan toimeksiannosta työryhmän jäsenet ja nykyiset päätoimintojen vastuulliset ovat työstäneet erityiskysymyksiä apunaan avainhenkilöitä piireistä/seuroista. Työryhmän jäsenistä Jouni Pihlaja ei osallistunut työskentelyyn heinäkuusta alkaen. Hallituksen kokouksen jälkeen työryhmä on jatkanut toimintamallin työstöä hahmottelemalla tarkemmin taloutta ja resurssien jakoa yhteisessä taloudessa.

5 Presentaatiosta Tavoitteena antaa perustiedot hallituksen esityksestä operatiiviseksi toimintamalliksi 2020 Olette saaneet materiaalin liitteineen noin kuukausi sitten Valikoiduilla dioilla pyritään nostamaan esityksen pääasiat esille Keskiviikkona iso osa liittovaltuustosta oli kuulemassa esitystä ensimmäistä kertaa Skypen välityksellä Kuukauden aikana talousosiota on jatkotyöstetty ja sitä käsitellään tänään tarpeen mukaan

6 Toimintamalli 2020 Organisaatiouudistuksen tavoite Maksimoidaan olemassa olevat resurssit kentälle ja palvellaan seuroja entistä laadukkaammin niiden tarpeiden vaatimalla tavalla kaikilla strategian osa-alueilla.

7 Toimintamalli 2020 Uuden mallin tärkeimmät periaatteet Valtakunnallisesti johdetut mutta lähellä seuroja alueellisesti ja paikallisesti toteutetut laadukkaat palvelut Päällekkäisen tekemisen purkaminen ja hallinnon keskittäminen Yksi yhtenäinen organisaatio seurojen oman kehittymisen tukena: yksi henkilöstö, yksi talous, yksi brändi Nykyistä laajempi palvelujen hankkiminen kyvykkäiltä ja halukkailta seuroilta liiton omaa palvelutuotantoa täydentämään

8 Toimintamalli 2020 Uuden mallin tärkeimmät hyödyt Pelaajakehityksen voimavarat kasvavat pelaajat kaikilla tasoilla ja kaikissa ikäluokissa saavat parempaa tukea kehittymiselleen omassa arjessaan. Seurat saavat enemmän ja parempia palveluja kaikilla strategian osa-alueilla, kun henkilöstö erikoistuu ja parhaat käytännöt monistetaan. Riippumatta seuran sijainnista sille kyetään tuottamaan sen tarvitsemat palvelut yhdeltä luukulta ja yhtä laadukkaasti kaikkialla Suomessa. Suomalaisen jalkapallon lajimielikuva päivitetään nykyaikaan ja yhtenäistetään.

9 Lähtökohtia toimintamallin 2020 pohdintaan: Optimointitehtävä Liittokokous ja Strategia Seurojen (ja pelaajien) odotukset Joustavuus Seurojen lähipalveluiden turvaaminen Hallinnon tehokkuus Liittovaltuuston evästykset Median ja yleisön odotukset Iloisuus, Luotettavuus, Menestys, Yhteisöllisyys Resurssien vapauttaminen seurojen tukemiseen Liittohallituksen evästykset Henkilöstön odotukset ja palaute Taloudellisuus Seurojen ja pelaajien muuttuvaan palvelukysyntään vastaaminen Toimintamalli 2020 Mielenkiintoiset kilpailut Pelaajan laadukas arki Touko-kesäkuussa istuneiden liittohallituksen työryhmien työ Piirien palautteet Muuttuva toimintaympäristö Jalkapalloa jokaiselle Huippujalkapallon kehityksessä pysyminen Elinvoimainen seura Viestintä ja vaikuttaminen Tammi-toukokuussa istuneen projektiryhmän työ

10 Organisoitumista koskevat periaatteet Tärkeintä on seuroille tarjottavat palvelut ja niiden laadukas johtaminen valtakunnallisesti Seuroille ympäri Suomen kyetään tuottamaan korkealaatuisia palveluita tietyt palvelun laatustandardit taataan jokaiselle seuralle sijainnista riippumatta. Yhdessä valittuja strategisia valintoja ja toimintoja johdetaan keskitetysti. Palveluissa ei ole epäjatkuvuuskohtia vaan ne ovat osa samaa kokonaisuutta paikalliselta aina valtakunnallisella tasolle asti. Kunkin toiminnon tällä hetkellä hajallaan oleva osaaminen tuodaan yhteen keskitetysti johdettuun, mutta ympäri Suomea toimivaan tiimiin, jossa ihmiset voivat erikoistua ja oppia toinen toisiltaan. Yhteinen ja yhtenäinen talous, henkilöstö ja brändi Koko henkilöstön yhtenäisyys ja keskinäinen luottamus lisääntyy, kun työskennellään samassa organisaatiossa. Uudistus saattaa viimein eri piirien samaa työtä tekevät henkilöt palkallisesti ja muutoinkin tasa-arvoiseen asemaan. Voimavaroja hyödynnetään optimaalisesti, kun poistetaan päällekkäiset tekemiset ja keskitetään hallintotehtävät. Parhaat voimat saadaan käyttöön, kun tietyn asian parasta osaamista voidaan hyödyntää valtakunnallisesti eikä vain tietyllä alueella. Kyky vastata seurojen ja alueiden muuttuviin tarpeisiin paranee, kun voimavaroja voidaan tarvittaessa käyttää joustavasti yli aluerajojen. Varamiesjärjestelyt helpottuvat ja niiden laatu paranee. Seurat, pelaajat ja muut sidosryhmät kokevat koko palveluorganisaation yhtenäisenä. Sillä on sama yhtenäinen brändi ja ilme.

11 Alueita koskevat periaatteet Lähipalveluiden ja aluenäkökulman varmistaminen Jokaisella alueella on kussakin toiminnossa (pelaajakehitys, seurakehitys, kilpailutoiminta, viestintä ja vaikuttaminen) vastuuhenkilö, joka johtaa toimintoa ja sitä tuottavaa lähipalvelutiimiä alueella. Kunkin toiminnon alueelliset vastuuhenkilöt istuvat aina myös toiminnon valtakunnallisessa operatiivisessa johtoryhmässä (esim. alueelliset seurakehityspäälliköt istuvat seurakehityksen valtakunnallisessa operatiivisessa johtoryhmässä). Näin varmistetaan aluenäkökulman huomiointi myös toiminnon valtakunnallisessa johtamisessa. Jokaisella alueella on (osatoiminen) aluepäällikkö, joka koordinoi alueen lähipalvelujen kokonaisuutta ja varmistaa, että alueen lähipalvelut toimivat eheänä kokonaisuutena. Aluejako 4-7 alueen pohjalta 4-5 aluetta optimaalinen, 6-7 aluetta mahdollinen Rajalliset henkilöstövoimavarat jyvitetään eri alueille siten, että kaikki alueorganisaatiot ovat tarpeeksi hyvin miehitettyjä toteuttamaan yhdessä sovitut palvelut laadukkaasti ja toteuttamaan yhdessä valittua strategiaa. Tämän toteuttaminen edellyttää riittävän rajallista aluemäärää. Nykyistä piirimäärää pienemmän aluemäärän ei tarvitse tarkoittaa pienempää toimipistemäärää: alueen sisällä voi olla useita toimipisteitä. Ylipäänsä tulee pyrkiä siihen, että lähipalveluhenkilöstö liikkuu mahdollisimman paljon alueen seuroissa ja palveluorganisaation sisäinen yhteydenpito tehdään mahdollisimman helpoksi ja sujuvaksi moderneilla etätyövälineillä.

12 Tavoitetilaan siirtymistä koskevat periaatteet Eteneminen vakaasti ja huolellisesti, häiritsemättä nykyisen strategian muuta täysimääräistä toteuttamista Toimintamallin ja organisaation yksityiskohtainen suunnittelu ja valmistelu toteutetaan vuosien aikana ja uudistunut Suomen Jalkapalloliitto aloittaa toimintansa Uuden toimintamallin käyttöönotto tehdään kontrolloidusti vaiheittain. Tiettyjä toiminnallisia muutoksia voidaan alkaa ottaa käyttöön heti, kun on päätetty uuteen malliin siirtymisestä. Toisaalta joitain toiminnallisia muutoksia saattaa olla tarpeen lykätä jopa jälkeiseen aikaan. Henkilöstön uudelleenkoulutus ja jatkaminen uudessa organisaatiossa Toteutetaan vahva panostus koko henkilöstöön pääsihteerin ja uuden henkilöstöpäällikön johdolla: koulutus, uudelleenkoulutus ja tarvittaessa rekrytoinnit. Projektimii suosittelee, että uuden organisaation toimintojen vetäjien paikat laitetaan avoimeen hakuun eli niitä voivat hakea nykyiset liiton ja piirien työntekijät, mutta myös ulkopuoliset osaajat. Näin varmistetaan, että kuhunkin avainpositioon löydetään paras mahdollinen henkilö ja että vetäjillä on vahva mandaatti. Muihin uuden organisaation positioihin etsitään ihmisiä liiton ja piirien sisäisellä haulla, tavoitteena löytää osaajat nykyisestä henkilöstöstä ja mahdollistaa nykyisten liiton ja piirien työntekijöiden jatko myös uudessa organisaatiossa. Ulkopuolisiin rekrytointeihin turvaudutaan, jos päteviä kandidaatteja ei löydy sisäisesti.

13 Hahmotelma koko hankkeen etenemisaikataulusta Tavoitetilan määrittely liittovaltuuston päätöksentekoa varten Valmistautuminen liittokokoukseen Valmistautuminen uuteen organisaatioon siirtymiseen Uudessa organisaatiossa toimiminen elo-marras 2017 Tavoitetilan määrittely: toimintamalli, hallintomalli, toteutusaikataulu (kts. seur. sivu) Henkilöstön kuuleminen / yhteistoimintaneuvottelut Huom. Yhteistoimintaneuvotteluja pitää käydä toimenkuvien muutosten takia, ei henkilöstön vähentämisen takia tai se tähtäimessä. Aikataulullisesti neuvotteluille on todennäköisesti tarve myös myöhemmin prosessin edetessä, mutta tämä tarkentuu myöhemmin. marras 2017 tammi 2018 helmi 2018 joulu 2019 tammi 2020 eteenpäin Tarkennukset ja liittovaltuuston päätökset niistä tarvittaessa Piirien ja liiton sääntömuutosten valmistelu Uuden organisaation käytännön detaljointi ja harmonisointi: toimintatavat, toimenkuvien sisältö, sopimukset, työvälineet jne. Talouden harmonisointi: järjestelmävalinnat ja -kehitys, tilikartat, ulkoisten palveluntarjoajien kilpailutukset jne. Yhteisen henkilöstön valmistelu: uudelleenkoulutus, sisäiset haut jne. Esim. talouden osalta keskeisiä toiminnallisia muutoksia ennen : 2019 budjetointi ilman sisäisiä siirtoja 2020 budjetointi uuteen rakenteeseen 2019 alusta kaikkien palkanmaksu liitosta Toiminnallisten muutosten vaiheittainen käyttöönotto syksystä 2018 vuoden 2020 loppuun tai tarvittaessa pidempäänkin Lisäresurssien ohjaaminen pelaajakehitykseen strategian mukaisesti, toiminnallisten muutosten vapauttamien resurssien uudelleen kohdentaminen (syksystä 2018 eteenpäin) Liittovaltuusto (työkokous) Liittovaltuusto (päätökset) Liittokokous (päätökset) Piirikokoukset (päätöksiä) Liittokokouksen ajankohta Suomen Jalkapalloliitto ry aloittaa

14 Henkilöstövoimavarat nyt ja tavoitetilassa: Toiminnot NYKYTILA (yht. 156) Tässä kaikissa toiminnoissa mukana sekä ulkoistukset että seuroille resursoidut eurot muutettuna henkilöiksi laskukaavalla 1 hlö = 50 keur. TAVOITETILA (yht. 166) Hallinto ml. tapahtumat ~34 henkilöä Hallinnollisen tekemisen (erityisesti taloushallinto) keskittämisellä vapautuu noin 12 henkilötyövuoden verran voimavaroja Tukitoiminnot ml. tapahtumat, pääsihteeri ~22 henkilöä Pelaajakehitys ~52 henkilöä Hallinnosta vapautuvista voimavaroista leijonanosa, noin 10 henkilötyövuoden verran, ohjataan pelaajakehitykseen Lisäksi vuotuisista lisäpanostuksista pelaajakehitykseen noin 10 henkilötyövuoden verran (500 keur) seuroille resursoituina henkilöstökuluina Pelaajakehitys ml. huippujalkapallopäällikkö, futsalpäällikkö (huom. myös seuroille resursoidut henkilöt tässä mukana) ~72 henkilöä Seurakehitys ~24 henkilöä Seurakehitys ~25 henkilöä Kilpailu- ja erotuomaritoiminta ~28 henkilöä Kilpailu- ja erotuomaritoiminta ~28 henkilöä Myynti, markkinointi, viestintä ja vaikuttaminen ~18 henkilöä Myynti, markkinointi, viestintä ja vaikuttaminen ~19 henkilöä Myynnissä, markkinoinnissa, viestinnässä ja vaikuttamisessa paperilla pienin muutos voimavaroissa, mutta merkittävät parannukset sitä kautta, että eheät täysipäiväiset roolit korvaavat tällä hetkellä erittäin pirstaleisen (eli useille kymmenille henkilöille jakautuneen) ajankäytön.

15 Henkilöstövoimavarat nyt ja tavoitetilassa: Keskitetty tekeminen ja lähipalvelut NYKYTILA (yht. 156) Keskustoimiston tehtävät ja toimenkuvat (sis. ulkoistukset) ~76 henkilöä Huom. Osa näistäkin voidaan mahdollisesti alueellistaa, tärkeintä on löytää oikeat henkilöt oikeille paikoille. Pääkonttorilta alueellistetaan tehtäviä, jotka voidaan hoitaa mistäpäin Suomea tahansa TAVOITETILA (yht. 166) Pääkonttoriin sidotut (keskitetyt sijaintiriippuvaiset) tehtävät ja toimenkuvat (sis. ulkoistukset) ~58 henkilöä Keskitetyt sijaintiriippumattomat tehtävät ja toimenkuvat (sis. ulkoistukset) ~34 henkilöä Piirien tehtävät ja toimenkuvat (sis. ulkoistukset) ~64 henkilöä Piirien päällekkäisiä tehtäviä (esim. koulutusmateriaalien valmistelu) yhdistetään ja keskitetään yhteen paikkaan, jonka ei useimmissa tapauksissa tarvitse olla pääkonttori Alueiden tehtävät ja toimenkuvat (sis. ulkoistukset) ~49 henkilöä Seuroille resursoidut tehtävät ja toimenkuvat ~16 Kykeneville ja halukkaille seuroille resursoidaan / henkilöä Seuroille resursoidut tehtävät ja ~25 niiltä ostetaan nykyistä enemmän palveluja toimenkuvat henkilöä Huom. Vaikka alueellisia lähipalvelutehtäviä hoitavien osuus kokonaisuudesta hieman laskee, tavoitetilassa lähipalvelujen henkilöstövoimavarat ovat kuitenkin selkeästi isommat kuin nykyään, sillä: Merkittävä osa nykyisten piirien hallinnollisista ja muista päällekkäisitä tehtävistä on keskitetty jäljelle jäävät alueelliset tehtävät ovat aidosti lähipalvelua eivätkä hallintoa Keskitetty tuki lähipalveluille on merkittävästi vahvempaa ja laadukkaampaa Tässäkin eurot muutettuna henkilöiksi, ei todellinen henkilömäärä (joka on paljon isompi, mutta henkilöt ovat vain osatoimisia).

16 Organisaatiokaavio (esimerkkioletuksena 5 aluetta) A-maajoukkueiden päävalmentajat PÄÄSIHTEERI TUKITOIMINNOT ML. TAPAHTUMAT (21 henkilöä) Taloushallintotiimi IT-päällikkö Hankinta-asiantuntija Henkilöstöpäällikkö Liiton lakimies Johdon assistentit Pääkonttorin toimistoassistentti Koko liiton puhelinvaihde Tapahtumapäällikkö Tapahtumamanagerit Turvallisuuspäällikkö Lipunmyynti- ja tapahtumakoord. Logistiikkapäällikkö Logistiikkakoordinaattori Taloushallintotiimistä 4 hlö verran palkkalistoilla ja 4 hlö verran ostopalveluna. Selitteet Pääkonttoriin sidottu keskitetty toimenkuva Keskitetty mutta sijaintiriippumaton toimenkuva Alueellinen toimenkuva Alle puolipäiväinen toimenkuva, joka hoidetaan pääasiallisen toimenkuvan ohessa (esim. alueellisella seurakehityspäälliköllä myös jonkin aihealueen valtakunnallinen koulutusvastuu) PELAAJAKEHITYS (44 henkilöä) Toiminnon vetäjä MAAJOUKKUETOIMINTA Maajoukkuepäällikkö Maajoukkuemanagerit Maajoukkuevalmentajat U16-U23 Maajoukkuevalmentajat U15 Aluevalmentajat Talenttivalmentajat (seuroille resursoitu) VALMENNUSOSAAMINEN Koulutusjohtaja Koulutuskoordinaattori Koulutusvastaavat aihealueittain Kouluyhteistyövastaava Alueell. koulutuspäälliköt Alueell. valm.osaamisen kehittäjät (seuroille res.) Alueell. fyysisen valm. -vastaavat (seuroille res.) Alueell. futsalkoulutusvastaavat (seuroille res.) TUTKIMUS- JA KEHITYSTOIMINTA Tutkimusjohtaja Valmennuskeskuspäälliköt Valmennuskeskuskouluttajat Pelianalyysiantuntija SEURAKEHITYS (25 henkilöä) Toiminnon vetäjä SEURAKEHITYS Seuralisenssipäällikkö Laatujärjestelmän kehityspäällikkö Olosuhdepäällikkö Koulutusvastaavat aihealueittain Monikulttuurisuusasiantuntija Alueell. seurakehityspäälliköt Seurakehittäjät GRASSROOTS Grassroots-vastaava Seurakehittäjät, grassroots JÄSENPALVELUT Jäsenpalvelupäällikkö Jäsenpalveluneuvojat Seurakehittäjät, grassroots tarkoittaa alueellisia grassroots-vastaavia. Seurakehittäjistä noin 4 hlö verran ostopalveluina seuroilta ja muilta toimijoilta (spesifiä osaamista tiettyyn asiaan liittyen). Monikulttuurisuusasiantuntija ostopalveluna. KILPAILU- JA EROTUOMARITOIM. (28 hlöä) Toiminnon vetäjä KILPAILUTOIMINTA Sarjavastaava, (nyk.) liiton sarjat Kilpailuasiantuntijat Tulospalveluvastaava Kurinpitovastaava Futsalin kilpailutoimintavastaava Sarjajärjestelmien kehittäjät Sääntö- ja määräysvastaava Koulutusvastaava TASO-vastaava Alueell. kilpailupäälliköt Alueell. kilpailusihteerit EROTUOMARITOIMINTA Erotuomaripäällikkö Erotuomariasiantuntijat Futsalin erotuomaritoimintavastaava Alueelliset erotuomarivastaavat MYYNTI, MARKK., VIEST. JA VAIKUT. (19 hlöä) Toiminnon vetäjä MYYNTI JA MARKKINOINTI Myyntipäällikkö Asiakkuuspäällikkö Myyntiasiantuntija Fanimon myyntipäällikkö CRM & data -vastaava Markkinointipäällikkö Markkinointiasiantuntija Sisällöntuottaja VIESTINTÄ JA VAIKUTTAMINEN Viestintäpäällikkö Vaikuttamispäällikkö Viestintäassistentti Webmaster Tiedotuspäällikkö Alueel. viestintä- & vaikuttamisvast. Alueellisista viestintä- ja vaikuttamisvastaavista noin 1-2 hlö verran ostopalveluina kunkin alueen tarpeiden mukaan. Lähtökohtaisesti alueellinen viestintä- ja vaikuttamisvastaava hoitaa myös aluepäällikön roolin. LÄPILEIKKAAVAT (2 hlö) Aluepäälliköt Huippujalkapallopääl. Futsalpäällikkö Aluepäälliköt ja futsalpäällikkö raportoivat pääsihteerille, huippujalkapallopäällikkö pelaajakehityksen vetäjälle. wf Huom. Tässä organisaatiokaaviossa listattujen vakituisten toimenkuvien lisäksi erikseen määräaikaisia toimenkuvia kehitysprojekteille, esim. tällä strategiakaudella pääsarjaseurojen kasvupaketti ja cupkilpailujen kehittäminen

17 Mikä on luottamushenkilöistä koostuvien valtakunnallisten johtoryhmien rooli? Tehostavat ja valvovat strategian toteutumista kunkin päävalinnan alueella Uudessa mallissa lisäksi Kontaktipinta alueella seurakenttään Näkemys resurssienjaosta (vaikuttavuus valtakunnan ja alueen tasolla)

18 Luottamushenkilöistä koostuvien johtoryhmien rooli ja tehtävät uudessa toimintamallissa Tarvittavat erityiset valtakunnalliset valiokunnat /komiteat/työryhmät (luottamuselimiä, esim. erotuomarivaliokunta, lisenssikomiteat, kurinpitovaliokunta jne) Valtakunnallinen johtoryhmä (luottamuselin) Toiminnon strateginen johto ja alueellinen koordinointi Strateginen ydin P S K V Alueellinen johtoryhmä (luottamuselin) Strategian toteuttamisen alueellinen sparraus ja seuraimpulssien tuonti P S K V Strategian kehittäminen ja eteneminen Mittarien seuraaminen Budjetointi / talousresursseista lausuminen? P S K V Palaute kentältä Kehittämisimpulssit Viestintä Seurat Operatiivinen ydin Pääkonttori Toimintojen operatiivinen kokonaisjohtaminen P S K V Alueet (4-7 kpl) Alueelliset lähipalvelut ja seurojen kuuleminen Toimintojen operatiiviset tiimit Keskitetyt prosessit Alueelliset tiimit

19 Palveluorganisaation rakenne Organisoitumisen lähtökohtana strategian linjaus: Uusi seurojen palvelukonsepti tähtää siihen, että seuroille toteutuu yhden luukun periaate ja koko organisaatio toimii yhtenä ja yhtenäisenä palveluntuottajana. Pelaajat Palveluorganisaation tukema laadukas arki seuraympäristössä Operatiiviset eli palkatun henkilöstön muodostamat johtoryhmät, tärkeimpinä palveluorganisaation valtakunnallinen johtoryhmä ja kunkin toiminnon johtoryhmä, jossa ainakin toiminnon valtakunnallinen vetäjä ja toiminnon alueelliset vastuulliset Luottamuselimet sisältäen myös nykyiset valtakunnalliset ja alueelliset johtoryhmät (luottamuselimiä) Seurat Alueet Pääkonttori Operatiiviset johtoryhmät Hallintomalli Kunkin alueen valtakunnallisesti yhtenäiset tehtävät ja toimenkuvat: Tietyille alueella toimiville seuroille resursoidut: esim. talenttivalmentajat, alueiden football fitness -vastaavat Alueiden henkilöstön hoitamat, esim. alueiden viestintä- ja vaikuttamisvastaavat, alueelliset seurakehityspäälliköt Keskitetyt tehtävät ja toimenkuvat: Keskitetyt mutta sijaintiriippumattomat ("alueellistetut ): esim. sääntö- ja määräysvastaava, laatujärjestelmän kehityspäällikkö Pääkonttoriin sidotut, esim. toimintojen vetäjät, A-maajoukkueiden valmentajat Vastuu strategian toteuttamisesta, operatiivinen johtaminen, yhteinen päätöksenteko kokonaisuudesta ymmärtäen myös aluenäkökulmat Strategian jalkauttaminen seurojen ja pelaajien arkeen Strategian määrittely ja strategian toteutumisen seuranta valtakunnallisesti ja alueellisesti

20 Resurssit 2020 Nykytilassa liiton ja piirien taloudet ovat erillään Yhteenlaskettu varainkäyttö on lähes 30 miljoonaa euroa Mikäli toimisimme yhteisessä taloudessa, kokonaisliikevaihto vuonna 2020 olisi varmasti samaa luokkaa, mutta kaikki toiminta olisi yhdessä yhdistyksessä ja eri alueilla ja toiminnoissa tarvittavat erilliset resurssit hallittaisiin sisäisesti kustannuspaikkojen kautta Suurin osa entisistä piirien resursseissa (mm. päätoimisten henkilöstökulut) olisi valtakunnallisessa ohjauksessa Suurin osa käytettävistä varoista jaettaisiin strategisten päävalintojen suhteessa toimintojen sisällä

21 Yleisbudjetti 2020 jakautuu valtakunnalliseen ja alueisiin liittyvään osaan Tuotot Kulut Yleisbudjetti (valtakunnallisesti määritettävä budjetti, jossa päätöksenteko tulee keskitetysti alueiden tarpeet huomioiden) Valtakunnallisesti kerättävät tuotot, esim. avustukset ja mediaoikeuksien tulot 16,4 M Alueilta valtakunnalliseen budjettiin kerättävät tuotot, esim. pelipassimaksut ja valmentajakoulutustuotot 12,2 M Valtakunnallisesti (pääkonttorille tai sijaintiriippumattomasti) keskitetyn toiminnan kulut, esim. taloushallinto, maajoukkuetoiminta 19,3 M Alueilla toteutettavan mutta valtakunnallisesti määriteltävän yhtenäisen toiminnan kulut, esim. Huuhkaja- ja Helmaripäivät, seurafoorumit 8,9 M Huom. Täällä aste-eroja siinä, kuinka pitkälti konsepti määritellään valtakunnallisesti ja kuinka paljon liikkumatilaa alueilla on toteuttaa tehtävä haluamallaan tavalla. Alueiden erillisbudjetit (kunkin alueen itsenäisesti pyörittämät budjetit) Alueiden omaan budjettiinsa keräämät tuotot, esim. alueellisten tapahtumien tuotot 0,1 M Alueiden itsenäisesti päättämän toiminnan kulut, esim. alueen omat, sille spesifit kehityshankkeet 0,45 M

22 Esimerkki talousluvuista tavoitetilassa TUOTOT Toimintojen resurssit Yleisbudjetti Alueiden Yhteensä Valtakunnallinen Alueellinen erillisbudjetti Pelaajakehitys Seurakehitys Kilpailutoiminta Myynti, markkinointi, viestintä ja vaikuttaminen Tukitoiminnot, henkilöstö ja yleishallinto Yhteensä Toimintojen resurssit Pelaajakehitys Seurakehitys Kilpailutoiminta Myynti, markkinointi, viestintä ja vaikuttaminen Tukitoiminnot, henkilöstö ja yleishallinto Yhteensä KULUT Yleisbudjetti Alueiden Yhteensä Valtakunnallinen Alueellinen erillisbudjetti

23 Budjetoinnista tarkemmin

24 Strategia määrittää rahanjaon toimintojen välillä, mittareilla on roolia rahanjaossa alueiden välillä Pelaajakehitys Seurakehitys Myynti, markkin., viestintä ja vaikuttam. Kilpailu- ja erotuomaritoiminta Tukitoiminnot ja tapahtumat Alue 1 Alue 2 Alue 3 Mittarien kuten toiminnan volyymi ja vaikuttavuus (kts. seuraava sivu) tulisi ohjata kulubudjetin jakamista alueiden välillä ja soveltuvilta osin myös seurojen välillä Alue 4 Alue 5 Strategian tulisi olla tärkein ohjaava tekijä kulubudjetin jakamisessa toimintojen välillä ja sisällä

25 Mittareita/logiikoita voi olla useita asiasta riippuen Logiikka Kuvaus Esimerkki Tasajako Toiminnan laajuus Vaikuttavuus Palkitseminen suorituksesta Tuotot Tietty kulubudjetti jaetaan tasan eri alueiden välillä Tietty kulubudjetti jaetaan toiminnan laajuutta ja siten kustannuksia kuvaavan tekijän (esim. pelaajamäärä) mukaan Tietty kulubudjetti jaetaan sen mukaan, mistä saadaan suurin vaikuttavuus eli paras tuotto käytetylle rahalle Tietty kulubudjetti jaetaan sen mukaan, miten hyvin päästy tavoitteisiin aiemmin Tietty kulubudjetti jaetaan sen mukaan, miten korkeat toiminnan tuotot ovat olleet Alueellisten viestintäkampanjoiden toteuttamiseen sama budjetti kaikille alueille Huuhkaja- ja Helmaripäivien toteuttamiseen budjetti pelaajamääristä riippuen Panostukset olosuhdekehitykseen siellä, missä tilanne heikoin Lisäbudjetti alueille, joissa onnistuttu parhaiten vähentämään dropout-prosenttia Alueille yleistä kehitysbudjettia kilpailutoiminnan tuottojen suhteessa Huom. Nämä puhtaasti esimerkkejä, mihin ko. logiikka voisi soveltua, eivät ehdotuksia. Monessa kohdin tuotot ja toiminnan laajuus antavat saman lopputuloksen. Käytännössä kulujen budjetoinnissa pitää yhdistellä useita yllä olevia näkökulmia. Vaikka tässä on näkökulmana kulubudjetin jakaminen alueiden kesken, yhtä lailla näitä näkökulmia pitäisi jossain määrin huomioida kulubudjetin jakamisessa esim. toimintojen kesken. Tavoitteena pitäisi myös olla, että nämä näkökulmat näkyisivät siinä, miten resursseja jaetaan ja palveluita kohdennetaan seurojen välillä.

26 Mittarit ovat erityisen tärkeitä erillisbudjettien määrittämisessä Kulut Yleisbudjetti (valtakunnallisesti määritettävä budjetti, mutta ei keskitetysti saneltu vaan alueiden kanssa yhdessä päätetty) Valtakunnallisesti (pääkonttorille tai sijaintiriippumattomasti) keskitetyn toiminnan kulut, esim. taloushallinto, maajoukkuetoiminta Alueilla toteutettavan mutta valtakunnallisesti määriteltävän yhtenäisen toiminnan kulut, esim. Huuhkaja- ja Helmaripäivät, seurafoorumit Rahaa ei jaeta alueiden kesken, joten on budjetointia tekevien valinta, missä määrin halutaan käyttää mittareita budjetoinnin tukena. Jyvitettäessä tietty yleisbudjetti alueille on huomioitava mittareita kuten pelaajamäärät, mutta lopullinen jako tulisi tehdä harkintaan perustuen. Alueiden erillisbudjetit (kunkin alueen itsenäisesti pyörittämät budjetit) Alueiden itsenäisesti päättämän toiminnan kulut, esim. alueen omat, sille spesifit kehityshankkeet Rahan jyvittämisen valtakunnallisesta yleisbudjetista (tuottobudjetti) erillisbudjetteihin tulisi tapahtua mahdollisimman läpinäkyvästi ennalta määrättyihin mittareihin perustuen (esim. 50% tasajako, 50% pelaajamäärän mukaan).

27 Budjetointiprosessi (1/2) Strategiset linjaukset (kerran neljässä vuodessa) Pääsihteerin budjettiraami Liittohallituksen siunaus budjettiraamille Toimintojen yleisbudjettien laatiminen Liittokokous Liittovaltuusto Liittohallitus Valtakunnalliset johtoryhmät Määrittää strategiset painopisteet ja tavoitteet Hallitus linjaa rahasummat, jotka suunnataan alueiden omiin erillisbudjetteihin. Hallitus linjaa myös tarpeen mukaan toiminnot läpileikkaavista asioista kuten huippujalkapallon ja futsalin resursseista. Budjettiriihessä (neljä kappaletta eli yksi per toiminto) määritetään a) toiminnon yleisbudjetti keskitettyjen tehtävien osalta b) toiminnon yleisbudjetti kunkin alueen osalta Käsittelee budjettiraamin, mahd. esittää muokkauksia, hyväksyy Laativat toimintojensa yleisbudjetin budjettiriihessä Alueelliset johtoryhmät (Puheenjohtajat mukana valtakunnallisissa johtoryhmissä) Pääsihteeri Toimintojen vetäjät Toimintojen alueelliset vastaavat Pääsihteerin kerää jo pitkin vuotta näkemyksiä tulevan budjetin pohjaksi toimintojen vetäjiltä, aluepäälliköiltä ja muilta tarpeen mukaan Tekee ensimmäisen luonnoksen tulevan vuoden budjetiksi Kommentoivat luonnosta tarvittaessa Esittelee budjettiraamin liittohallitukselle Alueellisten johtoryhmien puheenjohtajat ja esittelijät keräävät työn pohjaksi näkemyksiä omista johtoryhmistään Konsultoi tarvittaessa (esim. erimielisyyksien ratkominen) (Esittelijöinä valtakunnallisissa johtoryhmissä) (Osallistujina valtakunnallisissa johtoryhmissä) Aluepäälliköt Kommentoivat luonnosta tarvittaessa Pääsihteeri ja talouspäällikkö koordinoivat prosessia sekä tarkentavat ennustetta ja arvioivat sen pohjalta muutostarpeita budjettiin

28 Budjetointiprosessi (2/2) Muokkauskierrokset tarvittaessa Alueiden erillisbudjettien laatiminen Kokonaisuuden tarkastelu Valmiin budjetin esittely liittohallitukselle Valmiin budjetin esittely liittovaltuustolle Liittokokous Liittovaltuusto Liittohallitus Valtakunnalliset johtoryhmät Alueet budjetoivat omat erillisbudjettinsa haluamiinsa asioihin. Alueelliset johtoryhmät päävastuussa, aluepäällikkö koordinoi kokonaisuutta. Puheenjohtajisto kommentoi, mahd. esittää muokkauksia Käsittelee valmiin budjetin, mahd. esittää muokkauksia, hyväksyy Käsittelee budjetin, muokkaa tarvittaessa, hyväksyy Esittelee valmiin budjetin liittovaltuustolle Alueelliset johtoryhmät Määrittävät alueidensa erillisbudjetin käytön Pääsihteeri Tarkastelee kokonaisuutta ja arvioi muokkaustarvetta Esittelee valmiin budjetin liittohallitukselle Toimintojen vetäjät Toimintojen alueelliset vastaavat Aluepäälliköt (Esittelijöinä alueellisissa johtoryhmissä) Koordinoivat alueensa kokonaisuutta toimintojen yli Lähtökohtaisesti mandaatti esittää muokkauksia toimintojen yleisbudjetteihin, muttei alueiden erillisbudjetteihin Pääsihteeri ja talouspäällikkö koordinoivat prosessia sekä tarkentavat ennustetta ja arvioivat sen pohjalta muutostarpeita budjettiin

29 Valtakunnallisilla johtoryhmillä on rooli budjetointiprosessissa Koska leijonanosa tuotoista ja kuluista on nimenomaan yleisbudjetissa, on sen budjetointi tärkein osa. Hallitus (pääsihteerin esittelystä) ohjaa yleisbudjetin laatimista ja lopulta yleisbudjetti hyväksytään hallituksen esityksestä valtuustossa, mutta kunkin toiminnon valtakunnallisella johtoryhmällä on rooli toiminnon yleisbudjetin määräytymisessä budjettiriihen kautta sisältäen: Toiminnon valtakunnallisesti keskitetyt resurssit Toiminnon resurssit kullakin alueella Valtakunnallinen johtoryhmä tekee lausunnot budjettiesityksestä yhdessä eli niihin osallistuu: Toiminnon valtakunnallisen johtoryhmän puheenjohtaja Toiminnon valtakunnallinen vetäjä Toiminnon alueellisten johtoryhmien puheenjohtajat Toiminnon alueelliset esittelijät Luonnollisesti kutakin aluetta edustavalla kaksikolla alueellisen johtoryhmän puheenjohtaja ja esittelijä on tärkeä rooli nimenomaan omaa aluettaan koskevassa päätöksenteossa. On myös tärkeää, että he ovat valmistautuneet tähän keskustelemalla ja keräämällä näkemyksiä omassa alueellisessa johtoryhmässään.

30 Yhteenveto: Mitä seurat tästä saavat?

31 Merkittävä panostus pelaajakehitykseen on keskeinen parannus nykytilaan nähden Hallinnosta vapautuvat voimavarat kohdistetaan ensisijaisesti pelaajakehitykseen, mikä yhdistettynä keskitettyyn johtamismalliin johtaa siihen, että pelaajakehityksen tuki seuroille kokonaisuudessaan tulee olemaan merkittävästi nykyistä parempaa ja laadukkaampaa Pelaajat kaikilla tasoilla ja kaikissa ikäluokissa saavat parempaa tukea kehittymiselleen omassa arjessaan Edellytykset suomalaisten seurojen ja pelaajien menestykselle kasvavat Kaikki seurat ja koko suomalainen jalkapallo voivat entistä paremmin Huom! Liittokokous / Seurojen kokous ja strategia määräävät, mihin panokset laitetaan Pelaajan laadukas arki, 2024 esim. kilpailut (TBD)?

32 Liiton toiminta ja palvelut kehittyvät kokonaisvaltaisesti Seuroille voidaan ohjata nykyistä enemmän voimavaroja (esim. talenttivalmentajat/aluevalmentajat) ja palveluja (esim. laatujärjestelmäkäynnit), kun päällekkäinen tekeminen poistetaan ja hallinto keskitetään. Seurat saavat palvelun "yhdeltä luukulta" eikä palvelun laatu ole riippuvaista siitä, missä seura sijaitsee. Kaikilla seuroilla on pääsy kaikkiin palveluihin, jolloin kukin seura saa tarvitsemansa palvelut. Seuroille tarjottavien palvelujen laatu nousee kaikkialla Suomessa, kun parhaat käytännöt monistetaan, henkilöstö voi erikoistua ja paras erityisosaaminen valjastetaan seurojen käyttöön valtakunnallisesti. Kaikki seurat hyötyvät, kun lajimielikuva päivitetään nykyaikaan ja suomalaisen jalkapallon brändi yhtenäistetään. Toiminnan rohkea uudistaminen tukee lajimielikuvaa ja kulttuurimuutosta. Liitto kykenee tuottamaan sisällöt ja palvelemaan seuroja kaikkialla Suomessa myös ruotsiksi ja englanniksi, kun tähän osoitetaan yhteisestä valtakunnallisesta budjetista tarvittavat henkilö- ja muut voimavarat.

33 Seuroille voidaan tarjota enemmän ja parempaa palvelua kaikilla osa-alueilla Pelaajakehitys: Merkittävä, jopa 20 henkilötyövuoden lisäys valmennuksen voimavaroihin: talenttivalmentajien määrän nosto, maajoukkue- ja aluevalmentajat vahvemmin seurojen ja pelaajien arkeen, valmennuksen eri osa-alueiden (esim. maalivahti- ja fyysinen) erityisosaaminen seurojen tueksi Kyvykkäille ja halukkaille seuroille lisäresursseja ja tukea ottamaan koulutus- ja valmennusvastuuta alueellaan Koulutuskonseptikehityksen keskittämisellä saavutettu erikoistuminen ja laadun nostaminen Seurakehitys: Kilpailu- ja erotuomaritoiminta: Kohderyhmäkohtaisten foorumien lisääminen ja seuradialogin vahvistaminen Koulutuskonseptikehityksen keskittämisellä saavutettu erikoistuminen ja laadun nostaminen Jäsenpalveluiden keskittäminen, niihin erikoistuvat henkilöt ja laadun nostaminen Kokopäiväiset grassroots-vastaavat kaikille alueille Myynti, markkinointi, viestintä ja vaikuttaminen: Tukea ja työkaluja seurojen omaan sisällöntuotantoon, sen jakaminen myös valtakunnallisissa kanavissa Lajin ja olosuhteiden edistäminen valtakunnallisesti vaikuttamispäällikön johdolla, puhtia alueelliseen ja paikalliseen vaikuttamiseen alueellisten täysipäiväisten viestintä- ja vaikuttamisvastaavien avulla Liiton ja lajin kokonaisvoimavarojen kasvattaminen myynti- ja markkinointipanostuksilla PAREMMAT PALVELUT SEUROILLE Tukitoiminnot: Kaikkialle Suomeen tarvittavat voimavarat järjestää laadukasta kilpailutoimintaa kaikilla tasoilla ja kaikkiin tarpeisiin Keskitetyillä kilpailujärjestelmien kehittämisellä yhtenäisyyttä ja laatua, alueellisella toteuttamisella kyky vastata kunkin alueen erityistarpeisiin Kilpailutoimintaan osallistumisen helpottuminen ja selkiytyminen kaikilla tasoilla, kiitos yhtenevien sääntöjen ja määräysten Erotuomaritoiminnan kehittyminen, kun koko valtakunnassa yhtenäiset mallit erotuomarien rekrytointiin ja koulutukseen Paremmin resursoitu TASO-kehitys ja laadukkaampi TASO Hallinnon keskittämisellä ja sitä tekevien erikoistumisella kykyä ja voimavaroja myös seurojen palvelemiseen: esim. seurojen mahdollisuus konsultoida liiton täysipäiväistä henkilöstöpäällikköä seurojen omissa HR-asioissa

34 Mitä seuramme saa muutoksesta? Onko seuran koolla merkitystä? Case-esimerkki harraste-/kasvattajaseurasta, jolla pelaajaa Pelaajakehityksen (valmentajakoulutuksen) panostuksista hyötyvät kaikki Huom! Pelaajakehitys on laajempi käsite kuin huippujalkapallo Lajimielikuvan paraneminen Kilpailutoiminnan järjestäminen vähintään samalla tasolla maksimissaan entisillä hinnoilla IT-järjestelmien ja palveluntuottajien varamiesjärjestelyjen laatu ja luotettavuus parempaa Erityisasiantuntijoiden käyttö Muistettava: Seurat päättävät strategiasta ja panosten suunnasta myös jatkossa!

35 Ehdotus Hallintomalliksi 2020: Ennakkomateriaali liittohallituksen ja -valtuuston työkokoukselle

36 Työryhmän työskentelystä Liittohallitus nimesi kokouksessaan Seurojen Palloliitto -kehitysohjelmalle hallintomallityöryhmän. Työryhmän tehtävänä oli valmistella mennessä liittohallitukselle konkreettinen ehdotus Hallintomalliksi. Malli valmisteltiin esitettäväksi liittohallituksen käsittelyjen (skype ja kokous 22.9.) jälkeen edelleen liittovaltuuston työkokoukselle Seinäjoella Työryhmän puheenjohtajaksi nimettiin Ari Murtonen. Työryhmän jäseniksi nimettiin Tom Nevanpää, Harri Talonen, Merja Soosalu ja Risto Niva (Veikkausliigan nimeämä edustaja). Työryhmän sihteeriksi kutsuttiin Timo Huttunen. Työryhmä kokoontui välisenä aikana yhteensä viisi (5) kertaa, jonka lisäksi pidettiin lukuisa määrä puhelinkokouksia ryhmän jäsenten kesken erilaisilla kokoonpanoilla. Työryhmän puheenjohtajan toimeksiannosta ryhmän jäsenet tekivät myös erilaisia kokouksissa sovittuja toimeksiantoja kokousten välisinä aikoina. Työskentely on ollut työryhmän jokaisen jäsenen osalta erittäin aktiivista. Tässä esityksessä on kuvattu saadun toimeksiannon mukaisesti elokuussa liittohallituksessa hyväksytyn operatiivisen toimintamallin pariksi konkreettinen hallintomalli. Ehdotus on työryhmän yksimielinen esitys liittohallitukselle.

37 Organisaatiokulttuurista Mitä organisaatiokulttuuri on? Organisaation kulttuuri on arvojen ja normien kokoelma, jonka ihmiset ja ryhmät jakavat organisaatiossa ja joka hallitsee tapaa, jolla he ovat vuorovaikutuksessa keskenään sekä organisaation ulkopuolisten sidosryhmien kanssa. Miten organisaatiokulttuuria voidaan muuttaa? Johtajat eivät voi määrätä kulttuuria muuttumaan. Kulttuuria voidaan muuttaa ainoastaan hyvällä johtamisella ja roolimallina toimisella. Organisaatiot eivät toimi arvojen mukaisesti. Ihmiset toimivat! Aito menestys ei tule arvojamme julistaen vaan toimimalla jokainen päivä niiden mukaan.

38 Valmistelun aikana ilmaistuja odotuksia kehityshankkeelle rakenteeseen liittyvät odotukset Hallintomallin selkeys ja dynaamisuus. Nykyistä hallintomallia halutaan yksinkertaistaa ja sen eri elinten rooleja selkeyttää. Hallintomallin ja toimintamallin on oltava samaa paria eli operatiivinen malli kytkeytyy luontevasti luottamusorganisaatioon. Seurojen suora vaikuttaminen koetaan tärkeäksi: jokaisella seuralla on oltava mahdollisuus osallistua ylimmän päättävän elimen eli Seurojen Kokouksen/Kongressin kokoontumisiin. Alueiden ja kentän osallistaminen muutenkin kuin korkeimmissa päättävissä elimissä: seuroilla on oltava mahdollisuus tuoda näkemyksensä alueensa toiminnan kehittämiseen hallintomallin kautta myös lähempää kuin keskitettyjen ja ns. virallisten luottamuselinten kautta. Alueellisen tekemisen tulee olla toimintalähtöistä. Alueellisten luottamuselinten rooli tulisi rakentaa asiantuntijuuden ympärille ja sitä tukemaan. Rakenteen täytyy tukea koko organisaation toimintakulttuurin muutosta.

39 Valmistelun aikana ilmaistuja odotuksia kehityshankkeelle muut kuin rakenteeseen liittyvät odotukset Halu uudistua on ilmaistu selkeästi kehityshankkeen aikana. Avoimuus: Ehdokkaiden julkinen ehdolle asettaminen riittävän aikaisin ennen vaaleja. Henkilövalinnoissa käytetään suoraa vaalia ilman listoja, jossa eniten ääniä saaneet tulevat valituiksi. Sääntömuutosasioissa vaaditaan ¾ -enemmistö. Avoimuuden vaatimus liittyy kaikkeen toimintaan. Selkeä logiikka äänimäärän takana: Seuran äänimäärä määräytyy seuran rekisteröityjen pelaajien määrän mukaan. Sukupuolten tasapaino: Päättävissä elimissä käytetään vähintään 25 % molempia sukupuolia -sääntöä (kun luottamuselimen kokoonpano päätetään kokonaisuutena eivätkä jäsenet valikoidu suorien vaalien kautta). Kausirajoitteet: Sääntömuutoksilla rajataan valittavan puheenjohtajan kausien määrä kahteen (poikkeuksena mahdollinen UEFAn hallituspaikka, joka siten koskee myös varapuheenjohtajia). Muille luottamustehtäville asetetaan yhtäjaksoisten kausien enimmäismäärät (3 x 2v) eettisiin valintasäännöksiin. Kausirajoite on turva luottamuselinten uusiutumiselle, mikä itsessään on terve piirre ajassaan kiinni olevassa ja elävässä järjestössä.

40 Kuvaus johtamisjärjestelmästä Avoin ja ketterä toimintakulttuuri Seurojen Kokous/Kongressi Seuraparlamentti Ylimmät päättävät elimet hyväksyvät strategian ja tekevät muut ylätason linjaukset suunnasta sekä valitsevat hallituksen jäsenet Hallitus Pääsihteeri/toimitusjohtaja Hallitus vastaa ylimmille päättäville elimille siitä, että strategia tulee toimeenpannuksi. Hallitus ohjaa operatiivista johtoa (pääsihteeri, toimintojen vetäjät) strategisissa asioissa. Operatiivinen johto ohjaa operatiivista organisaatiota ja tekee sen työtä koskevat päätökset, vastaten tuloksista hallitukselle. Toiminnot Operatiivinen henkilöstö työskentelee asiantuntijaorganisaationa operatiivisen johdon ohjauksessa. Alueelliset luottamuselimet Alueet Luottamusorganisaatio Operatiivinen organisaatio

41 Suomen Jalkapalloliitto / päätöksenteko- ja toimintaorganisaatio Suomalaiset jalkapallo- ja futsalseurat (noin 920) Seurojen Kokous / Kongressi (valtakunnallinen, joka neljäs vuosi) Valitsee puheenjohtajan neljäksi vuodeksi Valitsee ehdollepanotoimikunnan neljäksi vuodeksi Hyväksyy strategian, arvopohjan, vision ja mission Hyväksyy sääntömuutokset (3/4 enemmistö) Ehdollepanotoimikunta valmistelee puheenjohtajan ja hallituksen jäsenten valinnat Seuraparlamentti (valtakunnallinen, 30+ jäsentä, valinnat kahdeksi vuodeksi, kokouksia 1-2 krt / vuosi) Valitsee hallituksen kahdeksi vuodeksi (puolet erovuorossa vuosittain) Hyväksyy toiminta- ja taloussuunnitelman Hyväksyy toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen Hallitus (pj + 2 vpj jäsentä, valitsee vpj: t keskuudestaan, kokouksia 6 krt / vuosi) Vastaa strategian toimeenpanosta ja sen toteutumisen seurannasta Päättää seuraparlamentille esitettävästä toiminta- ja taloussuunnitelmasta Valmistelee seuraparlamentille esitettävän toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen Valitsee valtakunnalliset kehitys- ja yhteistyöryhmät sekä FIFA:n ja UEFA:n edellyttämät luottamuselimet Alueparlamentit (alueellinen, pj + 7 jäsentä, valinnat kahdeksi vuodeksi, kokouksia 1-4 krt / vuosi) Vastaa alueellisesta vaikuttamisesta ja tukee viestintää Seuraa lähipalvelujen toteuttamista Huolehtii yhdistysten nykyomaisuudesta Valitsee alueelliset kehitysja yhteistyöryhmät seurojen esityksestä Pääsihteeri/toimitusjohtaja - operatiivinen asiantuntijaorganisaatio (n. 130 htv) Valtakunnalliset kehitys- ja yhteistyöryhmät FIFAn ja UEFAn edellyttämät luottamuselimet Alueelliset kehitys- ja yhteistyöryhmät Alueelliset foorumit (S:n Ääni jne.)

42 Suomen Jalkapalloliitto / päätöksenteko- ja toimintaorganisaatio Suomalaiset jalkapallo- ja futsalseurat (noin 920) Seurat päätöksenteon ytimessä Seurojen Kokous / Kongressi (valtakunnallinen, joka neljäs vuosi) Valitsee puheenjohtajan neljäksi vuodeksi Valitsee ehdollepanotoimikunnan neljäksi vuodeksi Hyväksyy strategian, arvopohjan, vision ja mission Hyväksyy sääntömuutokset (3/4 enemmistö) Ehdollepanotoimikunta valmistelee puheenjohtajan ja hallituksen Ehdollepanotoimikunta merkittävässä roolissa jäsenten valinnat Seuraparlamentti (valtakunnallinen, 30+ jäsentä, valinnat kahdeksi vuodeksi, kokouksia 1-2 krt / vuosi) Valitsee hallituksen kahdeksi vuodeksi (puolet erovuorossa vuosittain) Hyväksyy toiminta- ja taloussuunnitelman Hyväksyy toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen Hallitus (pj + 2 vpj jäsentä, valitsee vpj: t keskuudestaan, kokouksia 6 krt / vuosi) Vastaa strategian toimeenpanosta ja sen toteutumisen seurannasta Päättää seuraparlamentille esitettävästä toiminta- ja taloussuunnitelmasta Henkilöstö tekee tuloksen Valmistelee seuraparlamentille esitettävän toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen Hallitus ohjaa strategian toimeenpanoa Seuraparlamentti hyväksyy resurssit ja valitsee hallituksen Valitsee valtakunnalliset kehitys- ja yhteistyöryhmät sekä FIFA:n ja UEFA:n edellyttämät luottamuselimet Alueparlamentit (alueellinen, pj + 7 jäsentä, valinnat kahdeksi vuodeksi, kokouksia 1-4 krt / vuosi) Alueparlamentit varmistavat lähipalveluiden toteutumisen ja keskittyvät vaikuttamiseen Vastaa alueellisesta vaikuttamisesta ja tukee viestintää Seuraa lähipalvelujen toteuttamista Huolehtii yhdistysten nykyomaisuudesta Valitsee alueelliset kehitysja yhteistyöryhmät seurojen esityksestä Asiantuntevat kehitys- ja yhteistyöryhmät tukevat ja sparraavat strategian mukaista tekemistä Pääsihteeri/toimitusjohtaja - operatiivinen asiantuntijaorganisaatio (n. 130 htv) Valtakunnalliset kehitys- ja yhteistyöryhmät Suomalainen jalkapallo samaan suuntaan, eteenpäin FIFAn ja UEFAn edellyttämät luottamuselimet Alueelliset kehitys- ja yhteistyöryhmät Alueelliset foorumit (S:n Ääni jne.)

43 Mallin yksityiskohdat (1/3) Elin Kokoonpano Jäsenten valinta Tehtävät Kaudet Seurojen Kokous/ Kongressi (joka neljäs vuosi) Seuraparlamentti (1-2 x vuodessa) Ehdollepanotoimikunta (kokoontuu tarvittaessa) Kaikki seurat Puheenjohtaja Varapuheenjohtaja 30+ jäsentä 4-6 jäsentä Seurat nimeävät edustajansa Seurat äänestävät jäsenet suoraan omalla vaalialueellaan Seurojen kokous nimeää hallituksen esityksestä Valitsee pj:n keskuudestaan Hyväksyy sääntömuutokset Hyväksyy strategian Valitsee liiton puheenjohtajan Hyväksyy/valitsee ehdollepanotoimikunnan Valitsee itselleen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan Valitsee hallituksen (pl. hallituksen pj.) ehdollepanotoimikunnan esityksestä Valvoo ja ohjaa hallituksen työtä Hyväksyy toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen Hyväksyy toimintasuunnitelman ja talousarvion Valmistelee puheenjohtajan ja hallituksen valinnat ---- Kaksivuotiskaudet, yhtäjaksoiset kaudet rajattu kolmeen (3x2v) Puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan kaudet 2v kerrallaan Nelivuotiskaudet

44 Mallin yksityiskohdat (2/3) Elin Kokoonpano Jäsenten valinta Tehtävät Kaudet Hallitus ( jäsentä) (6 x vuodessa) Alueparlamentit (1-4 x vuodessa) Puheenjohtaja Pääsarjojen edustaja Kaksi ulkopuolista hallitusammattilaista Kolme tai neljä muuta jäsentä Puheenjohtaja 7 jäsentä Seurojen kokous valitsee pj:n, vaalipiirinä koko maa Ehdollepanotoimikunta tekee esityksen ja Seuraparlamentti valitsee hallituksen muut jäsenet osaamisperusteisesti Seurat äänestävät jäsenet suoraan omalla vaalialueellaan Valitsee keskuudestaan puheenjohtajan Johtaa liiton strategista työtä Ohjaa ja sparraa operatiivista johtoa tarpeen mukaan Valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajat (2) Vastaa alueellisesta vaikuttamisesta ja tukee viestintää Seuraa lähipalvelujen toteuttamista Huolehtii yhdistysten nykyomaisuudesta Valitsee alueelliset kehitys- ja yhteistyöryhmät seurojen esityksestä Nelivuotiskausi hallituksen puheenjohtajalla, yhtäjaksoiset kaudet rajattu kahteen (2x4v) Kaksivuotiskaudet hallituksen muilla jäsenillä (50 % hallituksesta erovuorossa joka toinen vuosi, yhtäjaksoiset kaudet rajattu kolmeen (3x2v) Kaksivuotiskaudet, yhtäjaksoiset kaudet rajattu kolmeen (3x2v)

45 Mallin yksityiskohdat (3/3) Elin Kokoonpano Jäsenten valinta Tehtävät Kaudet Valtakunnalliset kehitys- ja yhteistyöryhmät (2 x vuodessa) Alueelliset kehitys- ja yhteistyöryhmät (n. 4 x vuodessa) Kuhunkin strategiseen valintaan liittyen: Puheenjohtaja Valinnan valtakunnallinen vastuuhenkilö (esittelijä) Alueellisten kehitys- ja yhteistyöryhmien puheenjohtajat ja esittelijät Kuhunkin strategiseen valintaan liittyen: Toiminnon ja sen kehittämisen hallitsevat asiantuntijat, joista pj ja esittelijä edustavat aluetta toiminnon valtakunnallisessa kehitys- ja yhteistyöryhmissä Hallitus valitsee puheenjohtajat keskuudestaan Hallitus valitsee jäsenet Alueparlamentti valitsee puheenjohtajan Valinnat alueittain osaamisperusteisesti (Alueparlamentit, seurojen esityksistä) Valvoo toiminnon strategista kehittämistä valtakunnallisesti Sparraa ja tarvittaessa ohjaa toiminnon valtakunnallista operatiivista vetäjää ja pääsihteeriä Sparraa alueen operatiivista henkilöstöä Tarvittaessa vaikuttaa komentoketjun kautta eli valtakunnallisten asiantuntijaryhmien kautta Kaksivuotiskaudet, yhtäjaksoiset kaudet rajattu kolmeen (3x2v) Kaksivuotiskaudet, yhtäjaksoiset kaudet rajattu kolmeen (3x2v)

46 Arvioitavia asioita vaalitavalle ja seurojen äänimäärälle Seuraparlamentissa on edustajia eri puolilta Suomea myös harvempaan asutuilta alueilta. Erilaisten seurojen ääni kuuluu valtakunnallisessa päätöksenteossa. Useammilla seuroilla on mahdollisuus osallistua ja asettaa ehdokas. Seurat äänestävät suoraan haluamaansa ehdokasta. Valitut edustajat ovat riippumattomia ja parlamentti on moniääninen. Parlamenttiedustajan mahdollisuudet säilyttää yhteys oman vaalialueen seuroihin vaalien välillä on parempi, kun vaalialueet ovat maantieteellisesti riittävän pieniä. Paikkojen jaosta alueiden välillä ei synny kilpailua, kun edustajien määrä perustuu pelaajamääriin, eikä toisen alueen lisäpaikka ole toiselta alueelta pois (ei nollasummapeli) Seurojen koko otetaan päättäjiä valittaessa nykyistä paremmin huomioon.

47 Hahmotelma vaalialueista

48 Hahmotelma vaalialueista: Malli A 12 aluetta Pohjanmaa Ahvenanmaa Satakunta Pohjois-Pohjanmaa Keski-Pohjanmaa Etelä- Pohjanmaa Keski- Suomi Varsinais- Suomi Pirkanmaa Päijät- Häme Kanta- Häme Uusimaa Lappi Helsinki Pohjois- Savo Etelä- Savo Kainuu Etelä-Karjala Kymenlaakso Pohjois-Karjala Vaalialue Tarkennus Pelaajia Parlamenttipaikkoja 1 Ahvenanmaa Helsinki Pääkaupunkiseutu Uusimaa Varsinais-Suomi ja Satakunta Pirkanmaa ja Kanta-Häme Päijät-Häme ja Kymeenlaakso Etelä-Savo ja Etelä-Karjala Espoo, Vantaa ja Kauniainen Uudenmaan maakunta pl. Helsinki ja pk-seutu yllä Keski-Suomi Pohjois-Savo + Pohjois-Karjala Pohjanmaa Pohjois-Suomi Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ja Lappi 1 Yksi jäsen jokaista alkavaa 5000 pelaajaa kohti) Lainaus hallintomallityöryhmän kokousmuistiosta 28.8: Seuraparlamentti koetaan tärkeänä maakunnallisuuden/ alueellisuuden varmistajana, jos hallituksen kokoa pienennetään. Parlamentissa olisi kauden 2016 pelaajamäärillä yhteensä 34 jäsentä (sidottu maakuntien pelaajamääriin). Jatkossa parlamentin koko voi kasvaa tai supistua pelaajamääräkehityksen mukaan. Nykyisillä pelaajamäärillä parlamentin jäsenmäärät jakautuisivat alla kuvatuilla (nyt toiminnassa olevilla) yhteistoiminta-alueilla seuraavasti: Eteläinen 12 Läntinen 9 Itäinen 7 Pohjanmaa 3 Pohjois-Suomi 3

49 Hahmotelma vaalialueista: Malli B 8 aluetta Pohjanmaa Ahvenanmaa Satakunta Pohjois-Pohjanmaa Keski-Pohjanmaa Etelä- Pohjanmaa Keski- Suomi Varsinais- Suomi Pirkanmaa Lappi Päijät- Kanta- Häme Häme Uusimaa Helsinki Pohjois- Savo Etelä- Savo Kainuu Etelä-Karjala Kymenlaakso Pohjois-Karjala Vaalialue Tarkennus Pelaajia Parlamenttipaikkoja 1 Ahvenanmaa Helsinki Eteläinen Länsi-Suomi Tampere Itäinen Pohjanmaa Pohjois-Suomi Pääkaupunkiseutu Uusimaa Päijät-Häme Kymenlaakso Varsinais-Suomi Satakunta Pirkanmaa Kanta-Häme Etelä-Savo Etelä-Karjala Keski-Suomi Pohjois-Savo Pohjois-Karjala Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Keski-Pohjanmaa Pohjois-Pohjanmaa Kainuu Lappi 1 Yksi jäsen jokaista alkavaa 5000 pelaajaa kohti) Lainaus hallintomallityöryhmän kokousmuistiosta 28.8: Seuraparlamentti koetaan tärkeänä maakunnallisuuden/ alueellisuuden varmistajana, jos hallituksen kokoa pienennetään. Parlamentissa olisi kauden 2016 pelaajamäärillä yhteensä 31 jäsentä (sidottu maakuntien pelaajamääriin). Jatkossa parlamentin koko voi kasvaa tai supistua pelaajamääräkehityksen mukaan. Nykyisillä pelaajamäärillä parlamentin jäsenmäärät jakautuisivat alla kuvatuilla (nyt toiminnassa olevilla) yhteistoiminta-alueilla seuraavasti: Eteläinen 12 Läntinen 9 Itäinen 4 Pohjanmaa 3 Pohjois-Suomi 3

50 Hahmotelma vaalialueista: Malli C 4 aluetta Pohjanmaa Ahvenanmaa Satakunta Pohjois-Pohjanmaa Keski-Pohjanmaa Etelä- Pohjanmaa Keski- Suomi Varsinais- Suomi Pirkanmaa Lappi Päijät- Kanta- Häme Häme Uusimaa Helsinki Pohjois- Savo Etelä- Savo Kainuu Etelä-Karjala Kymenlaakso Pohjois-Karjala Vaalialue Tarkennus Pelaajia Eteläinen Läntinen Itäinen Pohjanmaa ja Pohjoinen Helsinki Pääkaupunkiseutu Uusimaa Päijät-Häme Kymenlaakso Ahvenanmaa Varsinais-Suomi Satakunta Pirkanmaa Kanta-Häme Etelä-Savo Etelä-Karjala Keski-Suomi Pohjois-Savo Pohjois-Karjala Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Keski-Pohjanmaa Pohjois-Pohjanmaa Kainuu Lappi 1 Yksi jäsen jokaista alkavaa 5000 pelaajaa kohti) Parlamenttipaikkoja Lainaus hallintomallityöryhmän kokousmuistiosta 28.8: Seuraparlamentti koetaan tärkeänä maakunnallisuuden/ alueellisuuden varmistajana, jos hallituksen kokoa pienennetään. Parlamentissa olisi kauden 2016 pelaajamäärillä yhteensä 29 jäsentä (sidottu maakuntien pelaajamääriin). Jatkossa parlamentin koko voi kasvaa tai supistua pelaajamääräkehityksen mukaan. Nykyisillä pelaajamäärillä parlamentin jäsenmäärät jakautuisivat alla kuvatuilla (nyt toiminnassa olevilla) yhteistoiminta-alueilla seuraavasti: Eteläinen 12 Läntinen 8 Itäinen 4 Pohjanmaa ja Pohjoinen 5

51 Hahmotusta seurojen äänimäärästä

Huippu-urheilun verkostopäivät. Pekka Clewer

Huippu-urheilun verkostopäivät. Pekka Clewer Huippu-urheilun verkostopäivät Pekka Clewer Seurojen Palloliitto kehitysohjelma Seurojen Palloliiton palvelu- ja hallintomalliuudistus on jatkoa edellisellä strategiakaudella 2013-2016 käynnistettyyn

Lisätiedot

Suomalaisen jalkapallon kehityspäivät Marco Casagrande

Suomalaisen jalkapallon kehityspäivät Marco Casagrande Suomalaisen jalkapallon kehityspäivät 9.-10.12.2017 Marco Casagrande Avaus Yhteisen huippujalkapalloa edistävän identiteetin ja hengen rakentaminen futisperheen kesken Visiosta tekemiseen: Identiteetti

Lisätiedot

LIITE 3. Liittohallituksen esitys Toiminta- ja hallintomalliksi Ennakkomateriaali liittovaltuustolle

LIITE 3. Liittohallituksen esitys Toiminta- ja hallintomalliksi Ennakkomateriaali liittovaltuustolle LIITE 3 Liittohallituksen esitys Toiminta- ja hallintomalliksi 2020 Ennakkomateriaali liittovaltuustolle 24.-25.11.2017 Termeistä Hallintomalli = Miten luottamuselimet järjestäytyvät ja toimivat Miten

Lisätiedot

Liittohallituksen ja Liittovaltuuston esitys Liittokokoukselle suomalaisen jalkapallon toiminta- ja hallintomalliksi 2020

Liittohallituksen ja Liittovaltuuston esitys Liittokokoukselle suomalaisen jalkapallon toiminta- ja hallintomalliksi 2020 Liittohallituksen ja Liittovaltuuston esitys Liittokokoukselle suomalaisen jalkapallon toiminta- ja hallintomalliksi 2020 Aluksi Esittelemässä työryhmien puheenjohtajat Hallintomalli: Ari Murtonen Toimintamalli:

Lisätiedot

Seurojen Palloliitto Tilannekatsaus Seurojen ääni 2019

Seurojen Palloliitto Tilannekatsaus Seurojen ääni 2019 Seurojen Palloliitto Tilannekatsaus Seurojen ääni 2019 Jokaisella lapsella ja nuorella on osaava ja koulutettu valmentaja Miten seurat johtavat suomalaista jalkapalloa Hallintomallin elimet ja niiden

Lisätiedot

Seurojen Palloliitto Tilannekatsaus Syksy 2018

Seurojen Palloliitto Tilannekatsaus Syksy 2018 Seurojen Palloliitto Tilannekatsaus Syksy 2018 Sisältö 1. Seurojen Palloliitto -hankkeen missio 2. Seurojen Palloliitto -hankkeen tavoitteet 3. Katsaus uudistuksen sisältöön toiminnoittain 4. Seurojen

Lisätiedot

Liite 3.3. Liittohallituksen ehdotus operatiiviseksi toimintamalliksi Liitteet

Liite 3.3. Liittohallituksen ehdotus operatiiviseksi toimintamalliksi Liitteet Liite 3.3 Liittohallituksen ehdotus operatiiviseksi toimintamalliksi 2020 Liitteet Tästä dokumentista Tämä dokumentti sisältää liitteet Palloliiton liittohallituksen hahmottelemaan ehdotukseen operatiiviseksi

Lisätiedot

SEUROJEN PALLOLIITTO -KEHITYSHANKE. Projektisuunnitelma

SEUROJEN PALLOLIITTO -KEHITYSHANKE. Projektisuunnitelma SEUROJEN PALLOLIITTO -KEHITYSHANKE Projektisuunnitelma 30.1.2017 SISÄLTÖ Projektin tavoitteet Projektin lopputuotteet Projektin vaiheistus Projektin onnistumiseen vaikuttavat tekijät Seurojen tarpeiden

Lisätiedot

Liite 3.4 Liittohallituksen esittämä äänimäärämalli alueittain tarkasteltuna

Liite 3.4 Liittohallituksen esittämä äänimäärämalli alueittain tarkasteltuna Liite 3.4 Liittohallituksen esittämä äänimäärämalli alueittain tarkasteltuna Ehdotus Yhteistoiminta- ja vaalialueista Ahvenanmaa Pohjois-Pohjanmaa Keski-Pohjanmaa Pohjanmaa Satakunta Pirkanmaa Varsinais-

Lisätiedot

Seurojen PJ -foorumi, Mikkeli

Seurojen PJ -foorumi, Mikkeli Seurojen PJ -foorumi, Mikkeli 5.11.2018 PJ-foorumit? Tavoitteet: Arvostus seurajohtajille Lisätä seurojen verkostoitumista Seurojen yhteistyön lisääminen Kehittäminen yhdessä Hyvien mallien jakaminen Vertaistuki

Lisätiedot

SUOMEN PALLOLIITON POHJOIS-SUOMEN PIIRIN TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 2017

SUOMEN PALLOLIITON POHJOIS-SUOMEN PIIRIN TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 2017 SUOMEN PALLOLIITON POHJOIS-SUOMEN PIIRIN TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 2017 SUOMALAISEN FUTSALIN JA JALKAPALLON MISSIO JA PERUSARVOT PELAAJAN LAADUKAS ARKI ELINVOIMAINEN SEURA MIELENKIINTOISET KILPAILUT

Lisätiedot

Teollisuusdemarien toimintaohje

Teollisuusdemarien toimintaohje 1 1 Ammattiosaston ryhmätoiminta Ammattiosasto on liiton toiminnan ja järjestäytymisen perusyksikkö, jonka päätehtävä on tukea työpaikkojen edunvalvontaa, järjestämistä ja jäsenhankintaa. 1.1 Ammattiosaston

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2014

Toimintasuunnitelma 2014 Toimintasuunnitelma 2014 Liiton toimintamalli 31.12.2014 mennessä Vuoden 2014 aikana puretaan molemmat kilpailutoiminnasta vastaavat lajiliitot, ja siirretään koko toiminta 31.12.2014 mennessä SKRL ry:n

Lisätiedot

SEUROJEN PALLOLIITTO. Esitysmateriaali liittovaltuuston kokoukselle

SEUROJEN PALLOLIITTO. Esitysmateriaali liittovaltuuston kokoukselle SEUROJEN PALLOLIITTO Esitysmateriaali liittovaltuuston kokoukselle YLEISIÄ AJATUKSIA MUUTOKSESTA 2 YLEISIÄ AJATUKSIA MUUTOKSESTA MAAILMA MUUTTUU KAIKEN AIKAA, JA MYÖS JALKAPALLON TOIMINTAMALLIEN JA RAKENTEIDEN

Lisätiedot

minäkin voin osallistua ja edustaa! Kehitysvammaisten Tukiliiton uudistus Esittely - lyhyt versio

minäkin voin osallistua ja edustaa! Kehitysvammaisten Tukiliiton uudistus Esittely - lyhyt versio minäkin voin osallistua ja edustaa! Kehitysvammaisten Tukiliiton uudistus Esittely - lyhyt versio Hyvä liittokokousedustaja ja hyvät jäsenyhdistykset, Haluamme, että järjestötoiminta on hauskaa. Haluamme

Lisätiedot

Kaarinan Pojat ry. Vuoden Urheiluseura Seuraesittely LiikUn TJ-klubi POSITIIVISUUS LUOTETTAVUUS ONNISTUMINEN YHTEISÖLLISYYS

Kaarinan Pojat ry. Vuoden Urheiluseura Seuraesittely LiikUn TJ-klubi POSITIIVISUUS LUOTETTAVUUS ONNISTUMINEN YHTEISÖLLISYYS Kaarinan Pojat ry Vuoden Urheiluseura 2017 Seuraesittely LiikUn TJ-klubi 15.2.2018 POSITIIVISUUS LUOTETTAVUUS ONNISTUMINEN YHTEISÖLLISYYS KaaPo 2020 Missio KaaPolaisuus on kaarinalaisuutta Visio 2020 KaaPo

Lisätiedot

Reserviläisliitto Yhdistyskysely sääntömuutoksesta

Reserviläisliitto Yhdistyskysely sääntömuutoksesta Reserviläisliitto Yhdistyskysely sääntömuutoksesta 3.6.2016 Taustatietoja Piiri, johon yhdistys kuuluu Etelä-Häme Etelä-Karjala Etelä-Pohjanmaa Helsinki Kainuu Keski-Pohjanmaa Keski-Suomi Kymenlaakso Lappi

Lisätiedot

SUOMEN PALLOLIITON UUDENMAAN PIIRI RY

SUOMEN PALLOLIITON UUDENMAAN PIIRI RY SUOMEN PALLOLIITON UUDENMAAN PIIRI RY TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2017 Esitetään hyväksyttäväksi syyskokouksessa 15.11.2016 1. TAUSTAA VUODELLE 2017 Vuosi 2017 on Uudenmaan piirin 47. toimintavuosi.

Lisätiedot

Liittokokous, liittovaltuusto ja liittohallitus

Liittokokous, liittovaltuusto ja liittohallitus Liittokokous, liittovaltuusto ja liittohallitus 8.9.2014 Järjestöpäivät 5.-6.9.2014 Liittokokous joka 3. vuosi - valitsee liittovaltuustoedustajat Liittovaltuusto 34 yhdistysten edustajaa 10 muuta edustajaa

Lisätiedot

Sovitut toimintatavat

Sovitut toimintatavat Green Building Council Finland Sovitut toimintatavat 4.4.2013 Toimielimet Vuosikokous Valitsee hallituksen ja sen puheenjohtajan sekä vaalitoimikunnan, sääntömuutokset Hyväksyy vuosittain toimintasuunnitelman

Lisätiedot

Suomen Palloliitto, liittohallitus 13.9.2015. Talenttivalmentajatuki 2016-2017

Suomen Palloliitto, liittohallitus 13.9.2015. Talenttivalmentajatuki 2016-2017 Suomen Palloliitto, liittohallitus 13.9.2015 Talenttivalmentajatuki 2016-2017 Taustaa ja tavoitteet Talenttivalmennus vuosina 2014-15 Talenttivalmentajat laatujärjestelmän mukaisesti valituissa seuroissa

Lisätiedot

KUULOLIITTO RY:N JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty liittovaltuustossa 20.4.2013

KUULOLIITTO RY:N JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty liittovaltuustossa 20.4.2013 JOHTOSÄÄNTÖ sivu 1(6) KUULOLIITTO RY:N JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty liittovaltuustossa 20.4.2013 I JOHTOSÄÄNNÖN SOVELTAMISALA 1 Johtosäännössä määrätään siitä luottamusjohdon toiminnasta, joka ei sisälly sääntöihin,

Lisätiedot

Mielenkiintoiset kilpailut tuovat yleisöä ja tukevat pelaajien kehittymistä.

Mielenkiintoiset kilpailut tuovat yleisöä ja tukevat pelaajien kehittymistä. 1 Jalkapallon ja futsalin strateginen viestintä Ydinviestit: Mielenkiintoiset kilpailut Suomessa pelataan vuodessa 59 241 virallista jalkapallo-ottelua. Erinomaisesti järjestetyt ja kiinnostavat kilpailut

Lisätiedot

LIITE 3.1. Seurojen Palloliitto: Q&A

LIITE 3.1. Seurojen Palloliitto: Q&A LIITE 3.1 Seurojen Palloliitto: Q&A 10.11.2017 Sisältö Seuroja (ja luottamushenkilöitä) kiinnostavat kysymykset Henkilöstöä kiinnostavat kysymykset: yleiset Henkilöstöä kiinnostavat kysymykset: toiminnoittain

Lisätiedot

PALLOLIITON HELSINGIN PIIRI TOIMINTASUUNNITELMA 2017

PALLOLIITON HELSINGIN PIIRI TOIMINTASUUNNITELMA 2017 PALLOLIITON HELSINGIN PIIRI TOIMINTASUUNNITELMA 2017 Palloliiton strategiset painopistealueet vv. 2016-2020 1. Pelaajan laadukas arki pelaajien kehittäminen valmentajien kehittäminen 2. Elinvoimainen seura

Lisätiedot

PALLOLIITON HELSINGIN PIIRI TOIMINTASUUNNITELMA 2019

PALLOLIITON HELSINGIN PIIRI TOIMINTASUUNNITELMA 2019 PALLOLIITON HELSINGIN PIIRI TOIMINTASUUNNITELMA 2019 Palloliiton strategiset painopiste-alueet vv. 2016-2020 1. Pelaajan laadukas arki pelaajien kehittäminen valmentajien kehittäminen 2. Elinvoimainen

Lisätiedot

Musan Salama. strategia

Musan Salama. strategia Musan Salama strategia 2016-2018 STRATEGIAN TAUSTAA Musan Salaman strategia on rakennettu seuran toimihenkilöille tehdyn kyselyn sekä johtokunnan ja Palloliiton määrittämien tavoitteiden pohjalta. Lähtökohtana

Lisätiedot

Kuntakysely kohdistettiin kaikkien Manner-Suomen kuntien (295 kpl) johtaville viranhaltijoille, valtuutetuille ja hallitusten jäsenille.

Kuntakysely kohdistettiin kaikkien Manner-Suomen kuntien (295 kpl) johtaville viranhaltijoille, valtuutetuille ja hallitusten jäsenille. 2018 MDI toteutti marras-joulukuussa 2018 neljännen kerran valtakunnallisen kuntakyselyn, jolla kerättiin kuntien päättäjien ja ylimpien viranhaltijoiden näkemyksiä tulevaisuuden kunnasta. Kuntakysely

Lisätiedot

Valmentajapäivät

Valmentajapäivät Valmentajapäivät 19.-20.11.2016 PELAAJAKEHITYSORGANISAATION, TOIMINTATAPOJEN JA RESURSSIEN RAKENNEMUUTOS Rytminvaihdos, joka takaa korkeatasoisen, yhdenmukaisen toiminnan ja sisällöt sekä kokoaa

Lisätiedot

Kaikki vastaajat maakunnan mukaan 1

Kaikki vastaajat maakunnan mukaan 1 3,05 3,07 3,14 3,02 2,94 3,35 3,21 3,27 3,29 3,18 3,33 3,14 3,49 3,49 3,61 3,57 3,59 3,57 3,27 3,39 3,27 3,14 3,32 3,06 3,26 3,18 3,25 3,18 3,09 3,17 3,11 3,07 3,15 3,44 3,61 3,58 3,58 3,51 3,59 3,43 3,32

Lisätiedot

Maakunnalliset lapsiasiavaltuutetut edistämään lapsen oikeuksia

Maakunnalliset lapsiasiavaltuutetut edistämään lapsen oikeuksia Maakunnalliset lapsiasiavaltuutetut edistämään lapsen oikeuksia 1 Maakunnallisia lapsiasiavaltuutettuja tarvitaan edistämään ja seuraamaan lasten oikeuksien toteutumista maakunnissa ja kunnissa Lastensuojelun

Lisätiedot

J Y T R Y Satakunnan järjestöyhteistyöryhmä

J Y T R Y Satakunnan järjestöyhteistyöryhmä J Y T R Y Satakunnan järjestöyhteistyöryhmä TOIMINTAOHJE 2019-2020 HYVÄKSYTTY 15. 1. 2019 02 1. J Y T R Y n t a r k o i t u s j a r a k e n n e Satakunnan järjestöyhteistyöryhmä JYTRY on maakunnan yhdistys-

Lisätiedot

PELAAJAKEHITYKSEN PÄÄVALINTA: PELAAJAN LAADUKAS ARKI. Palloliiton uusi strategia ja valmennuslinja vaikutus pelaajakehitykseen

PELAAJAKEHITYKSEN PÄÄVALINTA: PELAAJAN LAADUKAS ARKI. Palloliiton uusi strategia ja valmennuslinja vaikutus pelaajakehitykseen PELAAJAKEHITYKSEN PÄÄVALINTA: PELAAJAN LAADUKAS ARKI Palloliiton uusi strategia ja valmennuslinja vaikutus pelaajakehitykseen PELAAJAN LAADUKAS ARKI PELAAJAKEHITYS ja VALMENTAJAKOULUTUS ORGANISAATION,

Lisätiedot

Crohn ja Colitis ry.

Crohn ja Colitis ry. Crohn ja Colitis ry www.ibd.fi Strateginen toimintasuunnitelma 2019-2023 #meidänjärjestö 2 IBD lukuina MAAILMASSA IBD:tä SAIRASTAVIA YLI 10 MILJOONAA SUOMESSA IBD:tä SAIRASTAVIA 50 000 Toimisto Tampereella

Lisätiedot

Yhteistoiminta-alueet Osaamis- ja palvelukeskusten rakentaminen alueille

Yhteistoiminta-alueet Osaamis- ja palvelukeskusten rakentaminen alueille Yhteistoiminta-alueet Osaamis- ja palvelukeskusten rakentaminen alueille Ohjausryhmän esitys liikuntayhteisölle alueellisen toiminnan toteuttamisesta 2.x 16.6. 11.8. Maailman liikkuvin urheilukansa ja

Lisätiedot

Näin luet toimintasuunnitelmaa

Näin luet toimintasuunnitelmaa Näin luet toimintasuunnitelmaa HELVARYn toimintasuunnitelman tavoitteet on merkitty tähän esitykseen tummennetulla ja merkattu nuolella. Toimenpiteitä kuvataan tavoitteiden yhteydessä. Tässä esityksessä

Lisätiedot

Verkostotyö kehittämisen ja vaikuttamisen välineenä.

Verkostotyö kehittämisen ja vaikuttamisen välineenä. Verkostotyö kehittämisen ja vaikuttamisen välineenä Yleistä TPY:ssä - 228 jäsentä (toukokuu 2015) - Strategia vuosille 2015 2020 - Yhdistyksen keskeiset toimintaperiaatteet ovat tulevaisuuteen katsominen,

Lisätiedot

Ohjeistus jäsenyyden hakemisesta

Ohjeistus jäsenyyden hakemisesta Ohjeistus jäsenyyden hakemisesta Kaukalopalloseurat ja yksittäiset joukkueet Liiton alueet:, Oulu, Etelä- Suomi, Keski- Suomi, Itä- Suomi, Etelä- Karjala, Pohjois- Suomi Uusi liikuntalaki * Valtakunnallisuuden

Lisätiedot

Strategiatyön toimintasuunnitelma 2013

Strategiatyön toimintasuunnitelma 2013 Strategiatyön toimintasuunnitelma 2013 Strategiatyöryhmä 18.2.2013 HUOM! Tämän toimintasuunnitelman on tarkoitus kuvata strategiatyöryhmän työtä ja tavoitteita, ei vielä itse strategiaprosessin yksityiskohtia.

Lisätiedot

Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö

Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö Keski-Suomen liiton maakuntavaltuustoseminaari Kati Hokkanen STM Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet Päämääränä väestön hyvinvoinnin

Lisätiedot

Lajiryhmät lajikohtainen operatiivinen toiminta kansallisella tasolla

Lajiryhmät lajikohtainen operatiivinen toiminta kansallisella tasolla Suomen Kaukalopallo- ja Ringetteliitto ry:n Hallinto-ohje Päivitetään vuosittain liittohallituksen järjestäytymiskokouksen yhteydessä Hallinto-ohjeeseen liittyvät myös aluetoiminnan-, talous-, viestintäohjeistus

Lisätiedot

SÄÄNTÖMUUTOSEHDOTUS 2016 TIMO LAITINEN (PÄIVITETTY (U. Suomen Golfliitto, Radiokatu 20, Helsinki, sivu 1

SÄÄNTÖMUUTOSEHDOTUS 2016 TIMO LAITINEN (PÄIVITETTY (U. Suomen Golfliitto, Radiokatu 20, Helsinki,  sivu 1 SÄÄNTÖMUUTOSEHDOTUS 2016 TIMO LAITINEN (PÄIVITETTY 25.1.16 (U sivu 1 4. JÄSENET Tässä kohdassa tehdään uusi jäsenyyskriteeristö. Seurajäsen vastaa varsinaisia golfseuroja. Yhteisöjäsenyys mahdollistaa

Lisätiedot

Aluekehityksen valmistelun tilanne

Aluekehityksen valmistelun tilanne Aluekehityksen valmistelun tilanne 12.11.2018 Strategia, ennakointi, kansainväliset asiat, liikenne, edunvalvonta, koulutusennakointi, aluetiedolla johtaminen, Rakennerahastot Strategian valmistelu Käynnistyy

Lisätiedot

Hallintovaliokunta

Hallintovaliokunta Maakuntien valtakunnalliset palvelukeskukset, talous- ja henkilöstöhallinto Hallintovaliokunta 12.12.17 Pauliina Pekonen, VM 1 Talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskus HE 15/2017 Maakuntalain 118 Valtakunnalliset

Lisätiedot

Katsaus paikallisdemokratian haasteisiin ja alueellisen edustuksellisuuden mahdollisuuksiin

Katsaus paikallisdemokratian haasteisiin ja alueellisen edustuksellisuuden mahdollisuuksiin Katsaus paikallisdemokratian haasteisiin ja alueellisen edustuksellisuuden mahdollisuuksiin Paikallisdemokratian ja osallistumisen toimikunta 24.2.2010 José Valanta toimikunnan sihteeri Paikallisdemokratia

Lisätiedot

Liiton strategia Karoliina Öystilä

Liiton strategia Karoliina Öystilä Liiton strategia 2017-2027 15.10.2016 Karoliina Öystilä Liitto-kokonaisuus Jäseniä 34 000 Ammattiosastoja 69 Aluejärjestöjä 7 Liiton toiminnan kulmakivet SEL Työehtosopimukset Järjestäytyminen Alan työpaikat

Lisätiedot

Mitä sääntömuutos käytännössä tarkoittaa?

Mitä sääntömuutos käytännössä tarkoittaa? Mitä sääntömuutos käytännössä tarkoittaa? Vertailu Seuran rakenteesta nyt ja tulevaisuudessa Sääntötyöryhmä 15.11.2018 Osastojen ja piirien keskusteluun: Kommentointiaikaa jatkettu 15.2.2019 asti. Palaute

Lisätiedot

Suunnistusliiton säännöt

Suunnistusliiton säännöt Suunnistusliiton säännöt SUOMEN SUUNNISTUSLIITTO ry Suomen Suunnistusliiton säännöt (Rekisteröity 19.9.2008) 1. Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Suomen Suunnistusliitto ry. ja sen kotipaikka on Helsingin

Lisätiedot

Laatuseuratyön historia

Laatuseuratyön historia Tähtiseura-ohjelma Laatuseuratyön historia Sinettiseuratoiminta käynnistyy (1992) FootPass ja IcePass starttaavat Voimisteluliitolla Sinetti-, Priima ja Huippu-seuroja Uimaliitolla Sinetti- ja Huima-seuroja

Lisätiedot

Teema 1: Tiedonkulku. Vuorovaikutussuunnitelman tavoitteet ja toimenpiteet. Luonnos 1/2019

Teema 1: Tiedonkulku. Vuorovaikutussuunnitelman tavoitteet ja toimenpiteet. Luonnos 1/2019 Vuorovaikutussuunnitelman tavoitteet ja toimenpiteet Luonnos 1/2019 Teema 1: Tiedonkulku Tavoite Toimenpiteet Asukkaat tietävät, mitä Oulussa tapahtuu ja mitä osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia

Lisätiedot

Koonti työpajatyöskentelyistä Edustajiston kokouksessa Lahdessa

Koonti työpajatyöskentelyistä Edustajiston kokouksessa Lahdessa Edustajiston kokouksessa Lahdessa 21.03.2015 Suomen Nuorisovaltuustojen Edustajisto kokoontui vuoden 2015 ensimmäiseen kasvokkaintapaamiseen Lahdessa 21.03.2015. Kokouksen lisäksi paikalla olleet edustajat

Lisätiedot

Yhdistyksen nimi on Reserviläisliitto - Reservistförbundet ry ja sen kotipaikka on Helsingin kaupunki.

Yhdistyksen nimi on Reserviläisliitto - Reservistförbundet ry ja sen kotipaikka on Helsingin kaupunki. Vantaa, 23.1.2016 ESITYS RESERVILÄISLIITON SÄÄNTÖJEN MUUTOKSESTA NIMI, KOTIPAIKKA JA TOIMINTA-ALUE 1 Yhdistyksen nimi on Reserviläisliitto - Reservistförbundet ry ja sen kotipaikka on Helsingin kaupunki.

Lisätiedot

Seuran arvio oman toimintansa nykytilasta

Seuran arvio oman toimintansa nykytilasta Suunta Huipulle huippuseuraprojekti Työpaja 1 / ennakkotyö 1 Seuran arvio oman toimintansa nykytilasta Tämän arvioinnin avulla selvitämme tarkemmin seurojen nykytilaa huippusuunnistustoiminnan elinvoimaisuuden

Lisätiedot

Elinvoimainen seura Seuran hallitus johtaa vai on johdettavana?

Elinvoimainen seura Seuran hallitus johtaa vai on johdettavana? Elinvoimainen seura Seuran hallitus johtaa vai on johdettavana? Seuran hallitus johtaa vai on johdettavana? 1. Toimivan seuran tunnusmerkit 2. Päätöksenteko seurassa 1. Toimivan seuran tunnusmerkit Toimivan

Lisätiedot

Ringetteliiton alueiden sarjaseminaarit

Ringetteliiton alueiden sarjaseminaarit Ringetteliiton alueiden sarjaseminaarit Taustaa } Toimintasuunnitelma: Liitto tulee keskustelemaan vuoden 2012 aikana vahvasti eri lajiliittojen kanssa tehtävästä yhteistyöstä sekä mahdollisista yhdistymisistä

Lisätiedot

Iisalmen kaupungin strategian päivitysprosessi

Iisalmen kaupungin strategian päivitysprosessi Iisalmen kaupungin strategian päivitysprosessi 2017 10.8.2017 1 Kuntastrategia kuntalaki 37 Kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista.

Lisätiedot

SUOMEN KARATELIITON STRATEGIA 2013 2020. Visio Suomi on varteenotettava karatemaa v. 2020, kansallisesti yhtenäinen ja kansainvälisesti menestyvä.

SUOMEN KARATELIITON STRATEGIA 2013 2020. Visio Suomi on varteenotettava karatemaa v. 2020, kansallisesti yhtenäinen ja kansainvälisesti menestyvä. Suomen Karateliitto STRATEGIA 2013-2020 1 SUOMEN KARATELIITON STRATEGIA 2013 2020 YHTEINEN TEKEMINEN ON VOIMAVARAMME Visio Suomi on varteenotettava karatemaa v. 2020, kansallisesti yhtenäinen ja kansainvälisesti

Lisätiedot

Stadin paras kasvattajaseura 2020. Toimintasuunnitelma vuosille 2014 2016

Stadin paras kasvattajaseura 2020. Toimintasuunnitelma vuosille 2014 2016 Stadin paras kasvattajaseura 2020 Toimintasuunnitelma vuosille 2014 2016 Toiminta-ajatus Jalkapalloa lähialueella, omalla tasolla ja itselle sopivassa joukkueessa Kustannukset ovat suhteessa harrastukseen

Lisätiedot

Suomalaisen jalkapallon toimintastrategia. Suomalaisen jalkapallon toimintastrategia. piirin toimintasuunnitelma 2010-2013 vuodelle 2014

Suomalaisen jalkapallon toimintastrategia. Suomalaisen jalkapallon toimintastrategia. piirin toimintasuunnitelma 2010-2013 vuodelle 2014 Suomalaisen jalkapallon toimintastrategia Suomalaisen jalkapallon ja Palloliiton toimintastrategia Helsingin piirin toimintasuunnitelma 2010-2013 vuodelle 2014 Strategiset valinnat 1. Pelaajakehitys 2.

Lisätiedot

Suomalaisen liikunnan ja urheilun yhteinen MENESTYSSUUNNITELMA. Luonnos

Suomalaisen liikunnan ja urheilun yhteinen MENESTYSSUUNNITELMA. Luonnos Suomalaisen liikunnan ja urheilun yhteinen MENESTYSSUUNNITELMA Luonnos 9.5.2016 3 Suomen elinvoimalle on ensiarvoisen tärkeää, että tämä kokonaisuus toimii vaikuttavasti, inspiroivasti ja tuloksellisesti.

Lisätiedot

Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston pj Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja

Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston pj Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja HALLINNON MUUTTUVA ROOLI JA UUDET TOIMINTATAVAT TULEVAISUUDEN KUNTA INNOSTAA TOIMIMAAN Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston pj Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja www.vaala.fi

Lisätiedot

PALLOLIITON HELSINGIN PIIRI TOIMINTASUUNNITELMA 2018

PALLOLIITON HELSINGIN PIIRI TOIMINTASUUNNITELMA 2018 PALLOLIITON HELSINGIN PIIRI TOIMINTASUUNNITELMA 2018 Palloliiton strategiset painopistealueet vv. 2016-2020 1. Pelaajan laadukas arki pelaajien kehittäminen valmentajien kehittäminen 2. Elinvoimainen seura

Lisätiedot

Valmistuvien opettajien infotilaisuus OAJ:n Varsinais-Suomen alueyhdistys ry.

Valmistuvien opettajien infotilaisuus OAJ:n Varsinais-Suomen alueyhdistys ry. Valmistuvien opettajien infotilaisuus 3.5.2017 OAJ:n Varsinais-Suomen alueyhdistys ry. 1 Opetusalan ammattijärjestö OAJ 2 JÄSENJAKAUMA 1.1.2012 1.1.2013 1.1.2014 1.1.2015 1.1.2016 1.1.2017 Lastentarhanopettajaliitto

Lisätiedot

Näin luet toimintasuunnitelmaa

Näin luet toimintasuunnitelmaa Näin luet toimintasuunnitelmaa HELVARYn toimintasuunnitelman tavoitteet on merkitty tähän esitykseen tummennetulla ja merkattu nuolella vuosikokouksessa käsittelyn helpottamiseksi. Toimenpiteitä kuvataan

Lisätiedot

Talenttivalmennushakuprosessi 2019

Talenttivalmennushakuprosessi 2019 Talenttivalmennushakuprosessi 2019 Valmennusosaaminen vahvistuu ja leviää seuroissa Valmennusosaamisen vahvistamisen seuroissa Tarpeet Hyödynsaajat (seurat) Vaikutukset Tulokset Esim. Suomalaisen pelaajakehityksen

Lisätiedot

Sote-uudistus. Järjestämislain keskeinen sisältö

Sote-uudistus. Järjestämislain keskeinen sisältö Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet Päämääränä väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen. Turvata yhdenvertaiset, asiakaslähtöiset

Lisätiedot

Sote-uudistus. Järjestämislain keskeinen sisältö Pekka Järvinen

Sote-uudistus. Järjestämislain keskeinen sisältö Pekka Järvinen Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö 25.11.2014 Pekka Järvinen Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet Päämääränä väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen. Turvataan

Lisätiedot

Seuraohjelma. oto seuravalmentajatuen hakuinfo ja hakukriteerit, joulukuu 2013. Liittohallituspäätös 16.12.2013

Seuraohjelma. oto seuravalmentajatuen hakuinfo ja hakukriteerit, joulukuu 2013. Liittohallituspäätös 16.12.2013 Seuraohjelma oto seuravalmentajatuen hakuinfo ja hakukriteerit, joulukuu 2013 Liittohallituspäätös 16.12.2013 Tavoite: laajentaa oto seuravalmennuksen piiriin kuuluvien seurojen määrää max. 10 seuralla

Lisätiedot

LAADUKKAAN VAIKUTTAMISEN JA VERKOTTUMISEN TARKISTUSLISTA

LAADUKKAAN VAIKUTTAMISEN JA VERKOTTUMISEN TARKISTUSLISTA LAADUKKAAN VAIKUTTAMISEN JA VERKOTTUMISEN TARKISTUSLISTA Tämä tarkistuslista tukee vaikuttamis- ja verkostotyön laadun arviointia ja kehittämistä. Tarkistuslistaa voi hyödyntää sekä ohjaavana työkaluna

Lisätiedot

SUOMEN PALLOLIITON UUDENMAAN PIIRI RY

SUOMEN PALLOLIITON UUDENMAAN PIIRI RY SUOMEN PALLOLIITON UUDENMAAN PIIRI RY TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2013 Esitetään hyväksyttäväksi syyskokouksessa 13.11.2012 Suomen Palloliiton Uudenmaan piiri ry 15.11.2011 2 (6) Toimintaympäristön

Lisätiedot

Katsaus SOTE-valmisteluun. Silja Ässämäki Kehittämisjohtaja, KS SOTE 2020-hankkeen vastuuhenkilö 15.4.2015

Katsaus SOTE-valmisteluun. Silja Ässämäki Kehittämisjohtaja, KS SOTE 2020-hankkeen vastuuhenkilö 15.4.2015 Katsaus SOTE-valmisteluun Silja Ässämäki Kehittämisjohtaja, KS SOTE 2020-hankkeen vastuuhenkilö 15.4.2015 Keski-Suomen sosiaali- ja terveysalueen kuntayhtymän valmistelu kuntien yhteistyönä Kuntien päätöksenteko

Lisätiedot

Seuran strategia on rakennettu toimintakausiksi , ja Strategian peruspilarit ovat seuran visio, perusarvot ja

Seuran strategia on rakennettu toimintakausiksi , ja Strategian peruspilarit ovat seuran visio, perusarvot ja Seuran strategia on rakennettu toimintakausiksi 2016-2017, 2017-2018 ja 2018-2019 Strategian peruspilarit ovat seuran visio, perusarvot ja strategiset painopisteet Strategian osana on määritelty myös seuran

Lisätiedot

Pelastuslaitosten kumppanuusverkoston työjärjestys (Versio )

Pelastuslaitosten kumppanuusverkoston työjärjestys (Versio ) TYÖJÄRJESTYS 1 (5) Pelastuslaitosten kumppanuusverkoston työjärjestys (Versio ) 1. Pelastuslaitosten kumppanuusverkosto Pelastuslaitosten kumppanuusverkoston ylintä päätösvaltaa käyttää pelastusjohtajien

Lisätiedot

Maakunnalliset Muistiaktiiviryhmät. Opas käynnistämiseen ja kehittämiseen

Maakunnalliset Muistiaktiiviryhmät. Opas käynnistämiseen ja kehittämiseen Maakunnalliset Muistiaktiiviryhmät Opas käynnistämiseen ja kehittämiseen Muistiaktiivit ovat muistisairauksiin sairastuneiden ihmisten ja omaisten asiantuntijaryhmiä. Maakunnallisten ryhmien tehtävänä

Lisätiedot

Sote-uudistus Saavutetaanko tavoitteet

Sote-uudistus Saavutetaanko tavoitteet Sote-uudistus Saavutetaanko tavoitteet Hyvinvoiva Päijät-Häme ja sote-uudistus 8.9.14 Vertti Kiukas, pääsihteeri 18.8.2014 AK Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet Päämääränä

Lisätiedot

Henkilöstösuunnittelu: mitä, miksi, miten

Henkilöstösuunnittelu: mitä, miksi, miten Henkilöstösuunnittelu: mitä, miksi, miten Henkilöstösuunnittelu tulevaisuuden toiminnan suuntaajana - teema-aamupäivä Juha Eskelinen, KTT Melkior Oy 23.9.2015 Viestit 2 Haasteina kiristynyt talous, teknologiamurros,

Lisätiedot

Ylöjärven Ilves ry. Jalkapalloseuran pidemmän aikavälin kehityssuunnitelma vuosille 2015-2018. 6.5.2015 Petri Puronaho

Ylöjärven Ilves ry. Jalkapalloseuran pidemmän aikavälin kehityssuunnitelma vuosille 2015-2018. 6.5.2015 Petri Puronaho Ylöjärven Ilves ry Jalkapalloseuran pidemmän aikavälin kehityssuunnitelma vuosille 2015-2018 6.5.2015 Petri Puronaho Kertaus menneestä Mitä on tehty? Elokuu 2014: kolme tapaamista / alustusta Sähköinen

Lisätiedot

Valtakunnallista kehittämistehtävää hoitavan yleisen kirjaston toimialueena

Valtakunnallista kehittämistehtävää hoitavan yleisen kirjaston toimialueena OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Muistio Johtaja 26.9.2017 Hannu Sulin OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN ASETUS YLEISISTÄ KIRJASTOISTA 1 Asetuksen sisältö Yleistä Yleisistä kirjastoista annetussa laissa (1492/2016)

Lisätiedot

Voimistelutoimijoiden esittely

Voimistelutoimijoiden esittely Voimistelutoimijoiden 2018-2020 esittely Hae mukaan! Luottamusryhmän jäsenen ja seurakummin tunnuspiirteet Arvostamme näitä ominaisuuksia: Seurakentän ja seuratoiminnan tunteminen Voimistelutoiminnan

Lisätiedot

Jalkapalloseuran pitkäjänteinen kehittäminen

Jalkapalloseuran pitkäjänteinen kehittäminen Jalkapalloseuran pitkäjänteinen kehittäminen Ylöjärven Ilves ry Petri Puronaho SPL Tampereen piiri 19.2015 Seuratutoroinnin tavoite Tavoitteena on: Auttaa, tukea ja ohjata seuran pidemmän aikavälin suunnitelman

Lisätiedot

Kaarinan Pojat ry. Miten me viestimme?

Kaarinan Pojat ry. Miten me viestimme? M1 Kaarinan Pojat ry Miten me viestimme? Isännän Ääni -seminaari Pori 29.1.2016 POSITIIVISUUS LUOTETTAVUUS ONNISTUMINEN YHTEISÖLLISYYS Esityksen sisältö Seuran esittely Viestintäsuunnitelma ja sen luominen

Lisätiedot

Selkeästi vaikuttava. STM-konsernin viestinnän linjaukset

Selkeästi vaikuttava. STM-konsernin viestinnän linjaukset Selkeästi vaikuttava STM-konsernin viestinnän linjaukset 1 1. Viestintä tukee konsernin strategian tavoitteita STM-konsernin viestinnän linjaukset Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja koko STM-konsernin

Lisätiedot

Kokemuksia ensimmäiseltä strategia-asiakirjakierrokselta

Kokemuksia ensimmäiseltä strategia-asiakirjakierrokselta Kokemuksia ensimmäiseltä strategia-asiakirjakierrokselta Aluehallintovirastojen strateginen ohjaus ja tulosohjaus HAUS 15.6.2010 Neuvotteleva virkamies Anu Nousiainen ALUEHALLINTOVIRASTOJEN OHJAUS, AVI-laki

Lisätiedot

Strategiakysely sidosryhmille 2018

Strategiakysely sidosryhmille 2018 Strategiakysely sidosryhmille 2018 Strategiakysely sidosryhmille Kansalaisareena selvitti kyselyllä sidosryhmiensä näkemyksiä vuosille 2019 2022 laadittuun strategiaan. Vastausaika oli 7. 17.8.2018 Kysely

Lisätiedot

Esimerkki sitoviin tavoitteisiin kohdistuvasta riskienarvioinnista ja niitä koskevista toimenpiteistä

Esimerkki sitoviin tavoitteisiin kohdistuvasta riskienarvioinnista ja niitä koskevista toimenpiteistä Esimerkki sitoviin tavoitteisiin kohdistuvasta riskienarvioinnista ja niitä koskevista toimenpiteistä Riskit /tavoitteet: - mitkä ovat tavoitteet, joiden ainakin pitää toteutua? (näkökulma kunnan asukkaiden

Lisätiedot

HELSINGIN SEUDUN KUNTIEN YHTEISTYÖSOPIMUS

HELSINGIN SEUDUN KUNTIEN YHTEISTYÖSOPIMUS 1 LUONNOS 6.4.2005 Asia 1 / Liite 1 HELSINGIN SEUDUN KUNTIEN YHTEISTYÖSOPIMUS 1. SOPIMUKSEN TARKOITUS JA TAVOITTEET Sopimuskuntien yhteisenä tavoitteena on Helsingin seudun kansainvälisen kilpailukyvyn

Lisätiedot

ALUEELLISEN TOIMINNAN MALLI VERSIO 1.0

ALUEELLISEN TOIMINNAN MALLI VERSIO 1.0 1 ALUEELLISEN TOIMINNAN MALLI VERSIO 1.0 HYVÄKSYTTY OHJAUSRYHMÄSSÄ 9.12.2014 teemu.japisson@valo.fi www.sport.fi Lähtökohdat eli miksi tarvitaan muutosta 2 kentän toimijat (seuratoimijat, urheilijat, liikkujat,

Lisätiedot

Sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Valtuustoseminaari

Sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Valtuustoseminaari Sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta ja riskienhallinta Valtuustoseminaari 23.5.2017 Miksi? Asetettujen tavoitteiden saavuttaminen Toiminnan kehittäminen ja parantaminen Toiminnan taloudellisuus ja tuloksellisuus

Lisätiedot

PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY

PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY 10.12.2018 PEFC Suomen STRATEGIA 2019-2021 Johdanto PEFC Suomen strategiaan vuosille 2019-21 PEFC on kansainvälinen metsäsertifiointijärjestelmä, joka edistää ekologisesti,

Lisätiedot

KATSAUS MAAKUNTAUUDISTUKSEEN PÄIJÄT-HÄMEESSÄ Valtuutettujen koulutus

KATSAUS MAAKUNTAUUDISTUKSEEN PÄIJÄT-HÄMEESSÄ Valtuutettujen koulutus Päijät-Hämeen liitto The Regional Council of Päijät-Häme KATSAUS MAAKUNTAUUDISTUKSEEN PÄIJÄT-HÄMEESSÄ Valtuutettujen koulutus 23.5.2017 @Jari_Parkkonen #PHliitto TILAISUUDEN AVAUS Lähde: Tilastokeskus,

Lisätiedot

ja tuottamiseen kehittyvässä kuntarakenteessa

ja tuottamiseen kehittyvässä kuntarakenteessa Näkökulmia sotepalvelujen järjestämiseen ja tuottamiseen kehittyvässä kuntarakenteessa Kuntoutuspäivät Kulttuuritehdas Korjaamo Varatoimitusjohtaja Hanna Tainio @HannaTainio 7.6.2019 2 Kuntaliiton linjaukset

Lisätiedot

Valmistelija: kaupunginjohtaja Jari Rantala, puh

Valmistelija: kaupunginjohtaja Jari Rantala, puh Kaupunginhallitus 234 14.08.2017 Kaupunginhallitus 382 27.11.2017 Kaupunginhallitus 30 29.01.2018 Kaupunginhallitus 65 26.02.2018 Kaupunginvaltuusto 13 05.03.2018 Loimaa-strategia 100/00.01.02/2017 Kh

Lisätiedot

Huuhkaja- ja Helmaripäivät

Huuhkaja- ja Helmaripäivät Huuhkaja- ja Helmaripäivät 15.8.2016 Huuhkaja- ja Helmaripäivät Huuhkaja- ja Helmaripäivät on aikaisempien piirihaavi- ja piirijoukkueikäluokkiin (13-14-v pojat, 13-15-v tytöt) kohdistuva kokonaisvaltainen

Lisätiedot

Suomalaisen liikunnan ja urheilun yhteinen MENESTYSSUUNNITELMA

Suomalaisen liikunnan ja urheilun yhteinen MENESTYSSUUNNITELMA Suomalaisen liikunnan ja urheilun yhteinen MENESTYSSUUNNITELMA Liikunta ja urheilu ovat Suomen merkittävin kansanliike. Jokaisen hyvinvointi rakentuu liikunnalliselle arjelle. Huippu-urheilijat inspiroivat

Lisätiedot

Keski-Suomen valmennuskeskus / tehtävä ja rooli

Keski-Suomen valmennuskeskus / tehtävä ja rooli Isännän Ääni Mikkeli 5.2.2016 Keski-Suomen valmennuskeskus / tehtävä ja rooli Pelaajakehitys Valmennuskeskukset K-S valmennuskeskuksen alue 5 piiriä (Vaasa, Keski- Pohjanmaa, Keski-Suomi, Itä- Suomi, Kaakko)

Lisätiedot

JÄRJESTÖ 2.0 PIRKANMAALLA

JÄRJESTÖ 2.0 PIRKANMAALLA JÄRJESTÖ 2.0 PIRKANMAALLA Osa STM:n Suomi 100 avustusohjelmaa Yhdistysten yhteistyö ja verkostoituminen Järjestöjen muutosvalmiuksien tukeminen maakunta- ja sote-uudistuksessa Järjestöjen toimintaedellytysten

Lisätiedot

Olympiakomitea. Toiminnan suuntaviivat Kevätkokous

Olympiakomitea. Toiminnan suuntaviivat Kevätkokous Olympiakomitea Toiminnan suuntaviivat 2019 Kevätkokous 19.6.2018 Toimintasuunnitelma 2019 Suuntaviivat 2019 Toimintasuunnitelma 2019 Työstöä yhdessä Kevätkokous 19.6. Työstöä yhdessä Syyskokous 24.11.

Lisätiedot

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

AC OULUN ARVOT KAIKEN TOIMINNAN YTIMESSÄ

AC OULUN ARVOT KAIKEN TOIMINNAN YTIMESSÄ STRATEGIA 2019-2022 ARVOT AC OULUN ARVOT KAIKEN TOIMINNAN YTIMESSÄ UNELMA TOIMINTA-AJATUS TAVOITE SUOMALAINEN HUIPPUSEURA URHEILULLINEN MENESTYS ELÄMYKSET KANNATTAJILLE MENESTYSTÄ KUMPPANEILLE TALOUDELLINEN

Lisätiedot

Vesi- ja kalatehtävien yhteistyön valmistelu

Vesi- ja kalatehtävien yhteistyön valmistelu Vaikuta Vesiin neuvottelupäivät Vaasa 11. 12.9.2018 Vesi- ja kalatehtävien yhteistyön valmistelu Aulis Rantala Valmistelun perusta Toimeksianto yli- ja maakuntajohtajilta 29.9.2017 Toimeksiannon sisältö

Lisätiedot