TUULETTUVAN KAUKOLÄMPÖJOHDON VUODONVALVONTAJÄRJESTELMÄ

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TUULETTUVAN KAUKOLÄMPÖJOHDON VUODONVALVONTAJÄRJESTELMÄ"

Transkriptio

1 RAPORTTI TUULETTUVAN KAUKOLÄMPÖJOHDON VUODONVALVONTAJÄRJESTELMÄ Fimator Oy Pekka Torri

2 2 SISÄLLYS TIIVISTELMÄ 3 1 JOHDANTO Tausta Tavoitteet 4 2 TUULETTUVA KAUKOLÄMPÖJOHTO Tuulettuvan kaukolämpöjohdon rakenne Johtopituudet ja kaukolämpökaivojen lukumäärät Olosuhteet kaukolämpökaivossa 6 3 KAUKOLÄMPÖKAIVOJEN VALVONTA Vuodon synty ja sen havaitseminen Vuotojen määrä Valvontajärjestelyt kaukolämpöyrityksissä 9 4 HÄLYTINLAITTEEN VAATIMUKSIA Laitteen mitta-anturit Laitteen huoltoväli Laitteen kotelointi Laitteen laatu ja hinta 10 5 VUODONVALVONTAJÄRJESTELMÄN RATKAISUJA Valmiit sovellukset Rakennusten kosteusvahdit Kaukolämpökaivon kaapelointi Kaukolämpökanavan johdotus Langaton vaihtoehto 12 6 PITKÄKESTOISET VIRTALÄHTEET 12 7 EHDOTUS VUODONVALVONTAJÄRJESTELMÄKSI Yleiskuvaus Järjestelmän kustannusarvio 15 8 LOPPUARVIO Arvio vuodonvalvontajärjestelmän toteutus- 16 mahdollisuudesta LIITTEET 1 Lausunto laitteen toimivuudesta, Tietomyrsky Oy 2 Lausunto laitteen toimivuudesta, LTY:n elektroniikan suunnittelukeskus 3 Tuloksia kaukolämpökaivojen lämpötila- ja kosteusmittauksista

3 3 TIIVISTELMÄ TUULETTUVAN KAUKOLÄMPÖJOHDON VUODONVALVONTA- JÄRJESTELMÄ Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, olisiko mahdollista hankkia tai rakentaa tuulettuvalle kaukolämpöjohdolle soveltuva automaattinen vuodonvalvontajärjestelmä, ja paljonko järjestelmä tulisi maksamaan. Tuulettuva johtorakenne on lähes kokonaan väistynyt kiinnivaahdotetun rakenteen tieltä, mutta sen on todettu kestävän hyvin siellä, missä kaukolämpöputket pysyvät kuivina. Automaattisesta vuodonvalvontajärjestelmästä olisi hyötyä, jos tuulettuvan kaukolämpöjohdon mahdollinen kosteus ja sen seurauksena syntyvät putkivuodot tulisivat nykyistä nopeammin kunnossapidon tietoon. Myös kaukolämpökaivojen tarkastusten fyysistä työtä voidaan vähentää kaukovalvonnan avulla. Markkinoilta ei löydy valmiita ratkaisuja tähän tarkoitukseen. Vuodonvalvontajärjestelmä olisi mahdollista toteuttaa varustamalla kaukolämpökaivot langattomilla yhteyksillä. Hälyttimen yhtäjaksoinen toiminta-aika kaukolämpökaivossa voisi olla yli kaksi vuotta. Investointikustannukset yhtä kaivoa kohden olisivat suuruusluokkaa 500 euroa. Sadan kaivon järjestelmä tulisi maksamaan siten noin euroa ja sillä voitaisiin valvoa noin 20 kilometrin kaukolämpöjohtopituus. ABSTRACT LEAK CONTROL SYSTEM OF A VENTILATED DISTRICT HEATING PIPE The aim of this work was to examine the possibility of acquiring or building an automatic leak control system suitable for a ventilated district heating pipe and to estimate the costs of the system. A ventilated pipe construction has almost entirely been replaced by preinsulated pipe systems, but it is found to endure well where the district heating pipes stay dry. An automatic leak control system would help the maintenance to faster detect possible moisture in a ventilated district heating pipe and pipe leaks resulting from it, than is the case now. Also the physical work of inspecting district heating wells can be reduced with the help of remote monitoring. On the market there are no ready-made solutions for this purpose. The leak control system would be possible to implement by equipping district heating wells with wireless connections. The continuous operating time of the device could be over two years. The costs of investment per well would amount to 500. A system of 100 wells would thus cost about and it could be used for monitoring a district heating pipe length of about 20 kilometres.

4 4 1 JOHDANTO 1.1 Tausta Tuulettuvia kaukolämpöjohtoja rakennettiin Suomessa kaukolämmityksen alkuvaiheessa 1950-luvulta aina 1980 luvulle asti. Tuulettuva järjestelmä on vielä laajasti käytössä kaukolämpöverkoissa, yleensä tärkeiden runkojohtojen vallitsevana rakenteena. Järjestelmää ei enää rakenneta lisää, koska kiinnivaahdotettu johtotyyppi on vallannut markkinat. Tuulettuvan kanavarakenteen heikkous on siinä, ettei ulkopuolisen veden tukeutumista rakenteisiin kyetä täysin estämään, mistä johtuen järjestelmän kaivojen tarkkailu ja vesien pumppaukset sitovat henkilöresursseja. Tuulettuvan johtorakenteen on todettu kestävän hyvin siellä, missä kaukolämmön virtausputket pysyvät kuivina. Suurella osalla tuulettuvia kaukolämpöjohtoja on käyttöikää todennäköisesti jäljellä vielä useita vuosikymmeniä. Johdon peruskorjausta siirretään yleensä, kunnes kanavan kosteudesta ja putkivuodoista saadaan riittävästi näyttöjä. Tuulettuviin kaukolämpöjohtorakenteisiin ei ole ollut saatavilla valmiita automaattisia kosteudenvalvontajärjestelmiä, toisin kuin kiinnivaahdotettuihin johtoihin, joihin on hankittavissa valmistusvaiheessa valvontalangat. 1.2 Tavoitteet Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, olisiko mahdollista hankkia tai rakentaa tuulettuvalle kaukolämpöjohdolle soveltuva kaukolämpökaivojen kaukovalvontaan perustuva vuodonvalvontajärjestelmä, ja paljonko järjestelmä tulisi maksamaan. Tuulettuvan kaukolämpöjohdon kunnonvalvonnassa voitaisiin siirtyä kaukovalvontaan ainakin tärkeimmissä kohteissa. Kun kosteus ja vuodot havaitaan ajoissa, johtoja voidaan turvallisesti käyttää pitempään ennen peruskorjausta. Kaukovalvonnan avulla saadaan enemmän aikaa kaukolämpöjohdon vuodon korjaukseen, ja korjaus voidaan usein siirtää mahdollisimman haitattomaan ajankohtaan. Kaukovalvonnan avulla voidaan myös vähentää kaukolämpökaivojen fyysisesti raskaita perioditarkastuksia.

5 5 2 TUULETTUVA KAUKOLÄMPÖJOHTO 2.1 Tuulettuvan kaukolämpöjohdon rakenne Tuulettuva kaukolämpöjohto on rakennettu niin, että kanavarakenteen kosteus poistuu tuuletuksen mukana ulos. Järjestelmään kuuluvat oleellisena osana kaukolämpökaivot, eli tyhjennys- ja ilmanpoistokaivot, jotka tavallisesti toimivat myös haaroitus- ja venttiilikaivoina. Vaikka tuulettuva kanavarakenne on rakennettu mahdollisimman vesitiiviiksi, ulkopuolista vesipainetta se ei kestä. Ulkopuolinen vesi pääsee helposti kanavan sisään vettä läpäisevän betonin tai vuotavien elementtisaumojen lävitse, ja se kertyy kalteviksi rakennettuja kanavia pitkin verkon tyhjennyskaivoihin. Kaivoja pitää tarkkailla jatkuvasti. Vesi poistetaan kaivoista joko pumppaamalla tai viemäröinneillä. Ulkopuolisen vesipaineen syntyminen on pyritty estämään salaojituksella tai muulla järjestelyllä, niin että teräksiset kaukolämmön virtausputket pysyvät kuivina. Kuivat putket eivät ole alttiina korroosiolle, joten niille voidaan taata pitkä käyttöikä. Kuva 1. Tuulettuva kaukolämpökanavarakenne Emv (betonikanava) Fig. 1. The construction of ventilated district heating duct (concrete duct) 2.2 Johtopituudet ja kaukolämpökaivojen lukumäärät Energiateollisuus ry:n kaukolämmön vuositilaston mukaan Suomen kaukolämpöjohtojen kokonaispituus vuonna 2006 oli noin kilometriä. Viimeisin johtotilasto on vuodelta 2002, josta ilmenee että tuulettuvan johtotyypin osuus oli kilometriä. Peruskorjaus pienentää tuulettuvan rakenteen määrää, mutta voidaan olettaa, että johdon kokonaispituus on nykyisin edelleen noin kilometriä, joten tuulettuvan rakenteen osuus nykyisestä johtopituudesta on noin 20 prosenttia. Tuulettuvat kaukolämpöjohdot jakaantuvat rakenteeltaan kahteen päätyyppiin. Puolet eli noin kilometriä on betonikanavarakennetta, esimerkiksi kokoelementti-tyyppejä Emv tai Epu, ja toinen puoli on pienempikokoista muovisuojakuorirakennetta, esimerkiksi tyyppiä Mpul.

6 6 Kaukolämpökaivojen lukumääriä ei ole tilastoitu. Voidaan arvioida, että betonikanavassa kaivoja on keskimäärin 200 metrin välein, joten tuhannen kilometrin betonikanavapituudella kaivojen määrä olisi suuruusluokkaa kappaletta. Muovisuojakuorikanavassa kaivoja on keskimäärin arviolta 100 metrin välein, eli niitä olisi noin kappaletta. Kaivojen kokonaismäärän suuruusluokaksi voidaan arvioida yhteensä kappaletta. Osalle niistä saattaisi kaukovalvonta tulla kyseeseen. Kaukolämpökaivojen lukumäärä on hitaasti vähenemässä peruskorjausten seurauksena. Näissä luvuissa ei ole mukana kiinnivaahdotetun johtorakenteen maaventtiilikaivoja. 2.3 Olosuhteet kaukolämpökaivossa Tätä tutkimusta varten mitattiin kaukolämpökaivojen sisäilman lämpötiloja ja suhteellisia kosteuksia Kouvolassa Vari Oy:n kaukolämpöverkossa. Mittauksen aikana kaukolämpökaivon kansi oli kiinni, mittausajan pituus oli noin yksi vuorokausi. Virtausputkien lämpötilat ja vuodenaika vaikuttavat kaivossa vallitseviin olosuhteisiin. Mittauksissa vahvistui että kaukolämpökaivoissa olosuhteet ovat jokseenkin vakaat ympäri vuoden. Talvella kaivojen lämpötilat ja kosteudet alenevat, koska silloin kuumempia virtausputkien lämpötiloja vastaa kaivon kylmempi ympäristö, sekä paremmin toimiva kanaalin painovoimainen tuuletus. Myös putkien lämpöeristeiden kunto vaikuttaa, yleensä virtausputket ovat kaivoissa kosteusvaurioiden minimoimiseksi osittain tai kokonaan ilman lämpöeristeitä. Kaukolämpövuoto tai ulkopuolinen vesi muuttaa kaivosta mitattavia arvoja, joten poikkeamat kaivotiedoissa on mahdollista havainnoida myös kaukovalvontajärjestelmässä. Mittaustulosten mukaan ulkolämpötilassa +10 o C normaalityyppisten kaukolämpökaivojen lämpötilat vaihtelivat välillä o C ja suhteelliset kosteudet välillä %. Kaukolämmön menoputken lämpötila oli tuolloin 78 o C ja paluuputki 42 o C. Mittaukset toistettiin samoissa kaivoissa kylmemmällä säällä, kun ulkolämpötila oli noin 6 o C. Menoputken lämpötila oli nyt 91 o C ja paluuputki 47 o C. Kaivojen lämpötilat vaihtelivat nyt välillä o C ja kosteudet välillä %. Havaitaan, että vaikka menoputken lämpötila nousee kylmemmällä säällä, kaivojen lämpötilat pysyivät lähes samoina tai alenivat, suhteelliset kosteudet alenivat selvästi. [Liite 3]. Kaivojen pohjat ja seinien alaosat ovat tyypillisesti vähintäänkin kosteat ympäri vuoden. Sillä, onko kaivon pohjalla vain kosteutta tai suoranaisesti vettä, ei ole juurikaan merkitystä olosuhteisiin, kun tuuletus on kunnossa. Jos ulkopuolinen vesi ei ole kosketuksissa virtausputkiin tai eristeisiin, niin tilanne on tuuletetussa kaivossa verrattain hyvä. Mittauksissa tutkittiin myös todellista vuototilannetta, missä kaukolämpövettä tuli DN 50 Mpul-menojohdosta tyhjennyskaivoon. Kaukolämmön menovesi oli noin 85 o C. Kun kaukolämpöjohdossa on vuoto, niin lähin kaukolämpökaivo täyttyy höyrystä läpinäkymättömäksi, niin kuin tässäkin tapauksessa. Vuotokaivossa mitattiin suhteelliseksi kosteudeksi 98 % ja lämpötilaksi 31,5 o C. Kaivon matala lämpötila johtui siitä, että kaukolämpövuoto sijaitsi noin 40 metrin päässä kaivosta ja vuoto oli

7 7 verrattain pieni. Vuoto oli havaittu heti syksyn ensimmäisenä pakkasaamuna kaivon tuuletusputken höyryämisenä. Kesällä höyryä ei havaita. Eräässä ilmanpoistokaivossa tuuletusputki höyryili, kun ulkoilma oli 2 o C. Kaivo oli vesimärkä, ja sen suhteelliseksi kosteudeksi mitattiin 83,5 % lämpötilaksi 19,5 o C. Virtausputket olivat hyvin lämpöeristettyjä. Kaivo sijaitsee DN 400 Epubetonikanavassa, mäen harjanteella ja on tyyppiä sivuun vedetty, maan päältä hoidettava ja viemäröity. Viileässä kaukolämpökaivossa suhteellinen kosteus nousee suureksi, varsinkin jos kannen runsas kondenssivesi pitää kaivon märkänä, niin kuin tässä kohteessa tapahtuu. Vaikka kaivo oli aivan märkä, suhteellinen kosteus jäi kuitenkin reilusti alle sadan prosentin, toisin kuin todellisessa vuotokaivossa. Kaivon korkea lämpötila saattaa rajoittaa sinne sijoitettavan elektronisen mittalaitteen käyttöä, koska niillä korkein jatkuva sallittu käyttölämpötila on yleensä 75 o C. Tehtyjen mittausten mukaan voidaan arvioida, että normaalisti kaivon lämpötila ei nouse yli 75 o C, vaikka kaukolämmön menoputken lämpötila on talvella maksimissaan 115 o C. Vesitiiviisti koteloitu elektroninen mittalaite kestää hyvin kaukolämpökaivon normaalit olosuhteet. Mahdollisen vuototilanteen seurauksena lämpötila saattaa nousta yli sallitun, mutta elektroniikka on sitä ennen ehtinyt jo hälyttää. Kuvassa 2. on tyypillinen tuuletetun kaukolämpöjohdon kaukolämpökaivo, DN 250 Emv. Kaivon ikä on 27 vuotta, kunto on tyydyttävä. Vaikka kaivon pohjalla oli mittaustilanteessa noin 10 cm vettä, mitattu suhteellinen kosteus oli vain 50,5 % (talvella 37,0 %). Kaivo on viemäröity, poisto ei lähde aivan kaivon pohjalta. Kuva 2. Tyypillinen kaukolämpökaivo, DN 250 Emv (betonikanava) Fig. 2. Typical district heating well, DN 250 Emv (concrete duct)

8 8 3 KAUKOLÄMPÖKAIVOJEN VALVONTA 3.1 Vuodon synty ja sen havaitseminen Ulkopuolinen kosteus on ylivoimaisesti merkittävin syy kaukolämpövuotoihin. Mekaaniset syyt ovat verrattain harvinaisia. Kosteus synnyttää teräksen pintaan happikorroosiota. Tyypillisesti happikorroosio aiheuttaa teräväreunaisen kuoppakorroosion, mikä tuhoaa teräksen suhteellisen nopeasti. Korroosionopeus kasvaa lämpötilan noustessa, mikä seikka merkittävästi heikentää paluuputkea kuumemman menoputken korroosionkestävyyttä. Jos kanavan kosteus on runsasta, tuuletus ja putkien lämpö eivät ehdi kuivattaa riittävästi virtausputkien lämpöeristeitä ja ne pysyvät märkinä teräksen pintaan asti. Villaeriste vettyy ja uretaanieriste pysyy myös märkänä. Vuodon alussa on yleensä tihkuvaihe, mitä joskus on vaikea silmämääräisesti havaita. Virtausputki ei aina ole näkyvissä ja vähäinen vuotovesi haihtuu näkymättömiin. Vuotohöyry sekoittuu ulkopuolisen kosteuden aiheuttamaan höyryyn. Talviaikana vuoto voidaan löytää kun kaukolämpökaivon tuuletusputki höyryää normaalia enemmän. Lämpimällä ilmalla höyryä ei havaita. Korroosio heikentää virtausputkia, jolloin ne ovat alttiina verkon paineiskuille. Heikkorakenteiseen putkeen jo pienikin verkon paineisku voi tehdä muutaman neliösentin reiän ja aiheuttaa siten suurvuodon, ehkä ilman tihkuvaihetta. Vuoto näkyy heti kaukolämpöverkon lisävesimäärän lisääntymisenä, mutta tarkkaa vuotopaikkaa pitää usein etsiä kaukolämpökaivoja availemalla, sekä muilla erilaisilla etsintämenetelmillä, kuten kuuntelulaitteilla ja lämpökuvauksilla. Vuoto varmistuu lopullisesti, kun tehdään havainto kaukolämpövedestä kaukolämpökaivossa. Jos putkivuoto on pieni, tai se alkaa suhteellisen etäällä kaivosta, kuuma kaukolämpövesi jäähtyy matkalla ja vuoto ilmenee vain veden tulona kaivoon. Kaukolämpövesi on yleensä värjätty vihreäksi niin, että sen voidaan tunnistaa ja erottaa ulkopuolisesta vedestä. Kaukolämpökanavan ylimääräinen kosteus voidaan mitata kaukolämpökaivoon asennettavalla sähköisellä suhteellisen kosteuden anturilla. Voidaan olettaa, että jos kaukolämpökaivossa suhteellinen kosteus on jatkuvasti yli 95 %, kaivon vaikutusalueella on joko kaukolämpövuoto, tai kaukolämmön kuumat virtausputket ovat jojossakin kohtaa vedessä. Ulkopinnaltaan jatkuvasti märkään kaukolämmön virtausputkeen vuoto ilmaantuu vuoden tai kahden kuluessa varmasti. 3.2 Vuotojen määrä Kokemusten mukaan kaukolämpövuotoja esiintyy keskimäärin alle kerran vuodessa kymmentä johtokilometriä kohti. Tuulettuvalle rakenteelle oli ominaista, että suurimmat viat tulivat esiin muutaman vuoden kuluessa verkon rakentamisesta, minkä jälkeen tilanne on yleensä vakiintunut. Vikoihin vaikuttavat paikalliset olosuhteet, kuten maan painumiset, joiden merkitystä pitää seurata.

9 9 Jo keskisuuressa kaupungissa tuulettuvaa kaukolämpöjohtopituus voi olla suuruusluokkaa 100 kilometriä ja korjattavia vuotoja 5-10 kappaletta vuodessa. Vuodot saattavat aiheuttaa lämmöntoimitushäiriöitä suurelle määrälle asiakkaita. 3.3 Valvontajärjestelyt kaukolämpöyrityksissä Kaukolämpöverkon kuntoa valvotaan manuaalisesti tehtävillä kaukolämpökaivojen kiertävillä tarkastuksilla. Kaivoille on kunnossapito-ohjelmassa yleensä laadittu kokemukseen perustuva, esimerkiksi viikoittainen tai kuukausittainen tarkastusaikataulu, joka määräytyy kaivon kunnon, vuodenajan tai pumppaustiheyden mukaan. Kaivojen valvonta on pääsääntöisesti kaukolämpöyrityksen oman henkilökunnan vastuulla. Huoltohenkilökunnan määrä vaihtelee, tyypillisesti se voi olla tuulettuvalle kanavarakenteella yksi työpari noin 300:aa kaukolämpökaivoa kohti. Silmämääräisissä tarkastuksissa etsitään ulkopuolisen veden tai kosteuden esiintymisiä, kuin myös mahdollisia putkivuotoja. Jo yhdessä keskisuuressa kaupungissa tarkkailtavia kaukolämpökaivoja voi olla useita satoja. Raskaiden kaivonkansien avaamiset ovat fyysisesti raskasta työtä. Kaukovalvonnan avulla kaukolämpökaivot olisivat nykyistä paremmin hallittavissa. Kaukovalvonta myös vapauttaa työvoimaa toisiin tehtäviin ja sen avulla voitaisiin johtojen elinikää pidentää turvallisesti. Jo yhden kaivovälin peruskorjauksen siirto yhdellä vuodella tuo mittavat kustannussäästöt. 4 HÄLYTINLAITTEEN VAATIMUKSIA 4.1 Laitteen mitta-anturit Kaukolämpökanavan valvonta voi tapahtua valvomalla jatkuvasti kaukolämpökaivojen vesitilannetta, sisäilman lämpötilaa ja suhteellista kosteutta kaivoon asennettavilla mitta-antureilla. Kaivoihin tulevien mitta-antureiden valintaan ja sijoituksiin pitäisi kiinnittää huomiota, jotta saataisiin luotettavia mittaustuloksia oikeista kohteista. Esimerkiksi viemäröityyn kaivoon vesi ei kerry, sen sijaan siellä pitäisi tunnistaa ylimääräinen veden virtaus. Kaukolämpökaivossa esimerkiksi seuraavat normaalista poikkeavat seikat voisivat olla hälyttäviä: - ulkopuolinen vesi on jo lähes kosketuksissa kaukolämpöputkiin - vettä virtaa kaukolämpökanavasta kaivoon - lämpötila kaivon pohjalla on suurempi kuin ylhäällä kaivossa - kaivon lattian lämpötila on yli hälytysarvon - kaivon kosteus on lähellä sataa prosenttia

10 Laitteen huoltoväli Automaattisen valvontajärjestelmän on tarkoitus osaltaan helpottaa fyysistä työtä, siksi kaukolämpökaivoon asennettavan järjestelmän päätelaitteen huoltovälin tulee olla mahdollisimman pitkä, vähintään kaksi vuotta. 4.3 Laitteen kotelointi Kaukolämpökaivoon voidaan sijoittaa elektroninen mittalaite, jos se koteloidaan vesitiiviiseen rasiaan. Mittausten mukaan kaivon sisälämpötila on normaalisti alle +75 o C. 4.4 Laitteen laatu ja hinta Kaukolämpökaivossa olosuhteet ovat melko vaativat. On tärkeätä, että laite on pitkäikäinen ja luotettava, haamuhälytyksiä järjestelmästä ei hyväksytä. Järjestelmän hinnan pitää olla kohtuullinen, yläarvona voidaan pitää noin 500 euroa kaivoa kohti. 5 RATKAISUJA VUODONVALVONTAJÄRJESTELMÄKSI 5.1 Valmiit sovellukset Tämän tutkimuksen yhteydessä selvitettiin löytyykö markkinoilta kaukolämpökaivoihin soveltuvia hälytinlaitteita. Tuloksena oli että johdottomassa kaukolämpökaivossa vaatimuksen mukaisia yli kaksi vuotta huoltamatta kestäviä valvontalaitteita ei löytynyt. Valmiiksi johdotettuihin venttiilikaivoihin hälytinlaitteita löytyisi. Pieneen osaan kaukolämmön venttiilikaivoista on vedetty verkkovirta- ja ohjausjohdot kaukokäyttöjä varten. Niissä on yleensä myös automaattinen tyhjennyspumppaus. Pääosin johdotettujen kaivojen vesivalvonnasta on tehty selvitys: tutkintotyö Otto-Eerik Jalonen, Kaukolämmön venttiilikaivon vesivalvonta, Tampereen AMK / Helsingin Energia Paikallisesti kaivoihin on asennettu muun muassa vesitunnistimia, joista voidaan kaivon kantta avaamatta sähköisesti tutkia, onko kaivossa vettä. Saksassa on vuonna 1994 patentoitu kaukolämpökaivoon asennettava langallinen vuotovahti. Sen toiminta perustuu pelkän lämpötilan jatkuvaan mittaamiseen kaivon kolmessa mittapisteessä; kaivon pohjalla, keskellä ja yläosassa. Lämpötilamuutokset ja muutosnopeudet analysoidaan laitteen elektronisessa laskimessa ja lähetetään viestijohtoa pitkin keskusvalvomoon. Patenttiselostuksen mukaan laite pystyy kaivoja tarkkailemalla valvomaan koko kanavarakenteen pituuden, ja kykenee erottamaan onko kaivon lämpötilan muutos aiheutunut putkivuodosta vai ulkopuolisesta vedestä. Laitteeseen tarvitaan johdotus, mikä estää sen käytön jälkiasennuksena johdottomaan kaivoon.

11 Kaukolämpökaivon kaapelointi Kaivojen valvonnan automatisoinnille on ollut esteenä se, ettei niissä yleensä ole tavallisen hälytinlaitteen tarvitsemia johdotuksia virransyöttöä ja viestiyhteyksiä varten. Kaapeloinnit jälkikäteen tulisivat liian kalliiksi saatavaan hyötyyn nähden. 5.3 Kaukolämpökanavan johdotus Jos koko kaukolämpökanavan pituudelta voitaisiin jälkikäteen vetää johdotus, se voisi toimia kosteuden valvontalankana, sekä viesti- ja virtakaapelina. Tämän tutkimuksen yhteydessä selvitettiin viemäreiden TV-kuvauksissa käytettävän kuvausrobotin käyttöä mahdollisen kaukolämpökanavan johdotustyön työkaluna. Pienimmät kuvausrobotit mahtuvat 100 mm halkaisijaltaan olevaan viemäriputkeen ja voivat edetä noin 200 metrin matkan. Suoria kustannuksia TV-robotista syntyy noin 100 /tunti. Näillä edellytyksillä se ehkä soveltuisi betonisen kanavarakenteen pohjalle kaivosta kaivoon vedettävän johdon vetolangan asennustyökaluksi. Kuva 3. Kaukolämpökanavan TV-kuvauksissa käytettävä robotti Fig. 3. TV camera and robot for internal monitoring of district heating duct Kokeilutyömaalla TV-robotin kuljettaja kuitenkin totesi tilanteen hankalaksi. Matka kaivosta kaivoon oli noin 190 metriä ja matkalla oli myös 90 asteen kulma. Robotilla on hyvin pieni maavara ja se vaatii kulkeakseen melko sileän ja puhtaan pinnan. Jo 20 mm:n betonipala tai kulma voi estää robotin etenemisen. Robottia ei uskallettu laittaa kanavaan, koska robotin ehkä jumiutuessa jouduttaisiin avaamaan kadun alla oleva kanavan kansi. Kokeilun tuloksena oli, että yleensä kaukolämpökanavien johdotus jälkikäteen ei onnistu. Muovisuojakuorijohtotyypin Mpul johdotus jälkikäteen on myöskin käytännössä mahdotonta.

12 Rakennusten kosteusvahdit Kosteusvahti on yleensä liitetty kiinteistön palo- tai murtohälytysjärjestelmään. Laitteista on monia sovelluksia, useissa niissä on GSM-liityntämahdollisuus. Rakennusten kosteusvahdeissa on säännönmukaisesti verkkovirtakäyttö ja rakenteeseen sisältyvät vara-akut mahdollisia virtakatkoksia varten. Virrankulutukset ovat sen verran suuria, että markkinoilta löytyvät kosteusvahdit eivät toimi vaadittavaa yli kahta vuotta kaivohälyttimenä kaukolämpökaivossa. 5.5 Langaton vaihtoehto Tiedonsiirto kaukolämpökaivosta voi tapahtua langattomasti. WLAN-verkko on käyttökustannuksiltaan miltei ilmainen, mutta se vaatii antennit, joiden on oltava lähes näköyhteydessä toisiinsa. Kaukolämpökaivot sijaitsevat pääosin katualueilla, jolloin maan päälle ei voida rakentaa mitään mahdollisesti ilkivallan kohteeksi joutuvia rakenteita. Lyhyen kantaman radioverkot, kuten WLAN, soveltuvat huonosti kaukolämpökaivojen tiedonsiirtoon. GSM-verkot toimivat taajama-alueilla melko kattavasti. Tässä tutkimuksessa testattiin GSM-matkapuhelimen yhteyden säilyvyyttä kaukolämpökaivossa, kun kaivon kansi suljetaan. Kaikissa kaivoissa puhelinyhteys säilyi. Testikohteet olivat kaupunkialueella, ja kohteissa puhelimen maanpäällinen GSM-kenttävoimakkuus oli täysi. Kokemusten mukaan GSM-verkon kenttävoimakkuudessa saattaa olla katvealueita, joilta osin pitäisi varautua asentamaan lisäantenni kaivon sisälle [Liite 2]. Puhelinkustannukset jäisivät kohtuullisiksi, koska vain tekstiviestejä lähetettäisiin. GSM-verkkoa voitaisiin käyttää langattomana yhteytenä kaukolämpöjohdon vuodonvalvontajärjestelmässä. 6 PITKÄKESTOISET VIRTALÄHTEET Tavoitteena oli, että kaivon tarkastusväli on oltava yli kaksi vuotta. Tässä tutkimuksessa selvitettiin saatavilla olevien pitkäkestoisten virtalähteiden soveltuvuutta kaivohälyttimen virtalähteeksi. Akku voisi kokonsa puolesta soveltua kaivohälyttimen virtalähteeksi, mutta markkinoilla olevien akkujen pisinkin latausväli on alle vuoden. Vaatimuksena on vähintään kahden vuoden huoltoväli, eli akku ei sovellu kaivohälyttimen virtalähteeksi. Polttokennon soveltuvuutta elektroniikan virtalähteeksi tutkitaan paljon maailmalla. Sitä käytetään jo muun muassa kannettavien tietokoneiden virtalähteenä. Tässä tutkimuksessa havaittiin, että polttokennojen tekniikka ei ole vielä tähän kohteeseen kehittynyt kilpailukykyiseksi.

13 13 Aurinkopaneeli pitkäkestoisena virtalähteenä ei voi tulla kyseeseen kaukolämpökaivon hälyttimen virtalähteeksi, koska liikennealueilla aurinkokennoja on käytännössä mahdotonta sijoittaa kaivojen läheisyyteen Litiumparisto on kehitetty pitkän toiminta-ajan sovelluksiin. Valmistajan verkkosivun (kuva 4) mukaan sen toiminta-aika on tyypillisesti yli viisi vuotta. Pariston kapasiteetti on 13 Ah ja jännite 3,7 V. Nämä ovat kaukolämpökaivon kaivohälyttimelle riittäviä arvoja, edellyttäen että laitteen virrankulutus saadaan pieneksi. Kuva 4. Litiumpariston ominaisuuksia (lähde: Fig. 4. Properties of a lithium battery (source:

14 14 7 EHDOTUS VUODONVALVONTAJÄRJESTELMÄKSI 7.1 Yleiskuvaus Tuulettuvan kaukolämpöjohdon vuodonvalvontajärjestelmä olisi mahdollista rakentaa langattomilla yhteyksillä, kun sovelletaan jo olemassa olevaa tekniikkaa ja varustetaan kaukolämpökaivot esimerkiksi GSM-hälyttimillä. Kaukolämpökaivoissa ei ole verkkovirtaa, mikä on ongelma. Ongelma voidaan ratkaista, koska kaivohälyttimen virrankulutus voidaan ohjelmoida niin pieneksi, että yksi litiumparisto riittää yli kahdeksi vuodeksi. Kaivohälytin olisi koteloitu yhdeksi helposti siirrettäväksi rasiaksi, eikä sitä tarvitsisi asentaa kaivoon kiinteästi. Kotelon ulkomitat voisivat olla alle 250 mm. Kaivohälyttimeen voidaan liittää lämpötilan, kosteuden ja vedentunnistimen anturit. Jonkin anturin asetusarvon ylittyessä tai hengissäoloviestinä kaivohälytin lähettäisi viestin valvojan tietokoneelle. Kaivoista saadut tiedot käsiteltäisiin tiedonhallintaohjelmassa, josta hälyttäviksi katsottavia tietoja voitaisiin tarvittaessa lähettää automaattisesti eteenpäin, esimerkiksi päivystäjän puhelimeen. Kuva 5. Kaukolämpökaivon periaate Fig. 5. The principle of a district heating well

15 Järjestelmän kustannusarvio Valvontajärjestelmän kustannus riippuu valmistussarjan suuruudesta. Hintatiedot on kerätty eri arvioista ja ne ovat suuntaa antavia. Esimerkkinä on 100 kaivon järjestelmä, jolla voitaisiin valvoa ehkä noin 20 km:n kaukolämpöjohtopituus. Investoinnit Kaivohälytinlaite 1 kpl kpl Puhelinliittymät 1 kpl kpl 300 Muut järjestelmän aloituskustannukset - valvomon PC valvomon GSM-modeemi ja -liittymä valvomon tiedonkeräysohjelma Käyttökustannukset Kaivohälyttimen tekstiviestit, 0,10 /kpl x 52 kpl/a 5 /a Liittymän kuukausimaksut noin 1 /kk x 12 kk 12 /a Kaivohälyttimen paristot, 1 kpl x 20 /kpl /2vuotta 10 /a Käyttökustannus, 1 kpl kaivohälytin 27 /a kpl kaivohälyttimiä /a

16 16 8 LOPPUARVIO 8.1 Arvio vuodonvalvontajärjestelmän toteutusmahdollisuudesta Tuulettuvalle kaukolämpöjohdolle on mahdollista kehittää langaton vuodonvalvontajärjestelmä. Järjestelmä voisi perustua kaukolämpökaivojen kaukovalvontaan. Tutkimuksen aikana ei tullut esiin mitään perusteltua syytä, miksi järjestelmä ei voisi toimia. Järjestelmän päätelaitteena olevan kaivohälyttimen yhtäjaksoinen toiminta-aika kaukolämpökaivossa voisi olla yli kaksi vuotta. Tässä vaiheessa hintaa voidaan arvioida vain suuruusluokkana, joka riippuu esimerkiksi valmistussarjan suuruudesta. Arvioiden mukaan kustannus yhtä valvottavaa kaivoa kohti voisi olla noin 500 euroa. Sadan kaivon valvontajärjestelmä maksaisi siten noin euroa, ja sillä hoidettaisiin noin 20 kilometrin pituus kaukolämpöjohtoa. Elektroniikan asiantuntijoiden mukaan vuodonvalvontajärjestelmän päätelaitteena oleva GSM-kaivohälytin on teknillisesti mahdollista toteuttaa ja se voisi toimia kaukolämpökaivossa. Tämän raportin liitteenä on kaksi lausuntoa elektroniikan asiantuntijoilta: Elektroniikan suunnittelutoimisto Tietomyrsky Oy [liite 1] ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston elektroniikan suunnittelukeskus [liite 2]. Yleisesti voidaan todeta että kaukolämpöverkko on kaukolämpöyrityksessä ehkä haastavinta aluetta, jossa häiriöitä ei voida heti poistaa varajärjestelmällä, kuten esimerkiksi varakattiloilla, joten verkon valvonnan ja kunnossapidon kehittäminen koetaan tärkeäksi. Kaukovalvonnalla voitaisiin pidentää kaukolämpöjohtojen elinikää. Tähän raporttiin haastateltujen kaukolämpöyritysten kaukolämpöverkoista vastaavien henkilöiden viesti oli, että kiinnostusta kaukolämpöjohtojen kaukovalvontaan on edellyttäen, että järjestelmä on luotettava. Jos järjestelmästä tulee virhehälytyksiä, sen käyttö loppuu lyhyeen. Henkilökuntaa on vähän eikä kukaan halua lisätöitä, joita mahdollisista haamuhälytyksistä aiheutuu. Luotettavasti toimiakseen langaton vuodonvalvontajärjestelmä vaatisi vielä tuotekehitystyötä ja testaamista.

17 17 TIETOMYRSKY OY LAUSUNTO LIITE 1 Fimator Oy Ruotsulantie KOUVOLA LAUSUNTO KAUKOLÄMPÖKAIVOHÄLYTTIMEN TOIMIVUUDESTA Olemme tehneet langattoman kaukolämpöhälyttimen elektroniikan laitesuunnitelman Fimator Oy:n toimeksiannosta, tarjouspyynnön pohjalta. Laitesuunnitelma sisältää toimintaselostuksen sekä kytkentäkaaviota 6 kappaletta. Toimivan laiteen toteutus on mielestämme teknillisesti mahdollista. Vedenilmaisimena toimii kaksi toisistaan galvaanisesti erillään olevaa johdinta, tunnistus perustuu sähkönjohtavuuteen. Kun johtimet yhdistyvät vedellä, niiden välillä kulkee sähkövirta. Sähkönjohtavuuden mittaus on kaksitilainen: ei johda/johtaa. Koska vedenilmaisu on kaksitilainen, suorittaa laitteen mikro-ohjain tunnistuksen yhteydessä liitäntäelektroniikan testauksen. Tällöin varmistutaan, että ei johda mittaustulos ei voi johtua elektroniikan vikaantumisesta. Lisäksi laitteessa on ympäristön suhteellisen kosteuden ja lämpötilan mittaukset. Lisäksi tarvitaan laitteen oman (pariston) käyttöjännitteen mittaus. Nämä mittaukset ovat analogisia mittauksia. Hälytysviestien lisäksi laitteen ohjelma lähettää sopivin väliajoin ns. toimintatilaviestin. Toimintatilaviestillä varmistetaan, että hälytinlaite on yhä toimintakunnossa. Toimintatilaviesti voi sisältää samalla tiedon laitteen pariston jännitteestä, laitteen (kaivon) lämpötilasta sekä suhteellisesta kosteudesta. Laitteen ohjelma lähettää hälytysviestin, jos tunnistin havaitsee ylimääräistä vettä tai lämpötila tai kosteus muuttuu ratkaisevasti. Toimintatilaviestin yhteydessä laite voidaan jättää vastaanottamaan paluuviestiä hetken ajaksi. Näin menetellen voidaan valvomosta saada tarvittava (ohjaus-) yhteys hälytinlaitteelle aika ajoin. Oikein toimiakseen laite vaatii mikro-ohjaimen ohjelman suunnittelun ja testauksia, joita emme myöskään pidä mahdottomina. Kouvolassa Jari Koskinen Tutkimus- ja tuotekehitysinsinööri Tietomyrsky Oy jari.koskinen@tietomyrsky.com

18 LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO TEKNINEN PALVELUKESKUS ELEKTRONIIKAN SUUNNITTELUKESKUS Fimator Oy Ruotsulantie Kouvola LAUSUNTO GSM-KOSTEUSHÄLYTIN Lappeenrannan teknillisen yliopiston elektroniikan suunnittelukeskukselle annettiin toimeksianto tutustua tuulettuvan kaukolämpöverkon vuodonvalvontajärjestelmään ja antaa lausunto GSMkosteushälyttimen toimivuudesta. Lausunto perustuu GSM-kosteushälyttimen toimintaselosteeseen (Tietomyrsky Oy / Jari Koskinen). Pekka Torrin luonnos projektiraportista Tuulettuvan kaukolämpöverkon vuodonvalvontajärjestelmä toimii sille taustatietona. Laitesuunnitelma perustuu tavanomaiseen ja tunnettuun tekniikkaan, eikä suunnitelmissa ole nähtävissä mitään syytä miksi laite ei toimisi. Käytetyt komponentit ovat yleisesti saatavilla useammalta toimittajalta. GSM-verkon hyödyntäminen on järkevää, eivätkä tiedon siirrosta aiheutuvat kustannukset nouse nykyhinnoilla kohtuuttomiksi. Suurin haaste laitteen toiminnalle tulee kuuluvuudesta. Vaikka kaupungeissa on kattavat ja hyvätasoiset GSM-verkot, niin siellä on myös heijastuksia ja katvealueita, joten on melko varmaa, ettei jokaisesta kaukolämpökaivosta saada yhteyttä verkkoon. Tällöin täytyy varautua käyttämään suuremmalla vahvistuksella olevia antenneja tai pahimmassa tapauksessa jättämään osa kaivoista edelleen perinteisen valvonnan piiriin. Litiumparisto on toimiva teholähde tähän sovellukseen. Laitteen virrankulutus on arvioitu melko pessimistisesti, mikä on toisaalta hyvä asia. Virran säästötilaa voitaneen tehostaa, jolloin virran-kulutus laskisi murto-osaan ja laitteen toiminta-ajan määräisi lähinnä patteri(e)n sisäinen purkautuminen. Akkujen sarjaankytkennän voisi välttää nostamalla käyttöjännite hakkurilla ylemmäksi korkeampaa jännitettä vaativille osille, jolloin tarvittavien patterien määrä puolittuu. Tarvittava elektroniikka on huomattavasti patteria edullisempi vaihtoehto. Tällä ratkaisulla, yhdistettynä tehostettuun virran säästämiseen, saavutettaisiin todennäköisesti neljän vuoden toiminta-aika yhdellä litiumpatterilla, mikä säästäisi huomattavasti laitteen käyttökustannuksia. Laitteen komponentti-, kotelo- ja valmistuskustannuksia arvioitaessa, 500 euron myyntihinta vaikuttaa täysin realistiselta. Vaikka laitteessa ei suunnitelmien mukaan havaittu mitään ajatus-, eikä muitakaan virheitä tai vakavia puutteita, suositellaan prototyyppien valmistamista ja testaamista lopullisen toiminnan varmistamiseksi useissa eri kaukolämpökaivoissa. Lappeenrannassa Tony Vesterinen Matti Iskanius Johtaja, elektroniikan suunnittelukeskus Suunnitteluinsinööri tony.vesterinen@lut.fi matti.iskanius@lut.fi p p PL 20, LAPPEENRANTA, p. (05) (keskus), fax. (05)

19 LIITE 3 19 FIMATOR OY TULOKSIA KAUKOLÄMPÖKAIVOJEN LÄMPÖTILA- JA KOSTEUSMITTAUKSISTA Mittauskohteina oli viisi kaukolämpökaivoa Kouvolassa Vari Oy:n kaukolämpöverkossa. Mittaukset suoritettiin USB-tiedonkeräysmuistitikulla. Mittauslaitetta pidettiin suljetussa kaivossa noin vuorokauden ajan. MITTAUKSET 1 Kaukolämpökaivon sijainti Marjoniemi Kiskokatu Pajakatu Uimahalli Terveysk.mäki Kaivon tyyppi V= ventt.,t=tyhjenn.,i=ilmanpoistokaivo V T V T V T T I Kanavarakenne Epu Emv Mpul Mpul Epu Johdon koko DN 400 DN 250 DN 125 DN 50 DN 400 Mittausajankohta Ulkolämpötila noin C KL-menoputken lämpötila o C KL-paluuputken lämpötila o C Kaivon tilanne normaali normaali normaali vuototilanne normaali Kaivon kosteus pohja kostea vettä 10 cm pohja kostea märkä märkä Lämpöeristetty osuus putk. % Putkieristeiden kunto hyvä tyyd. huono tyyd. hyvä Muuta kaivo oli täynnä matala sivukaivo höyryä tuulet. höyryilee Mittaustulokset Kaivon sisäilman lämpötila o C 37,0 29,0 36,0 31,0 19,5 Kaivon suhteellinen kosteus % 50,0 50,5 58,0 98,0 83,5 MITTAUKSET 2 Kaukolämpökaivon sijainti Marjoniemi Kiskokatu Pajakatu Kaivon tyyppi V= ventt.,t=tyhjenn.,i=ilmanpoistokaivo V T V T V T Kanavarakenne Epu Emv Mpul Johdon koko DN 400 DN 250 DN 125 Mittausajankohta Ulkolämpötila noin C KL-menoputken lämpötila o C KL-paluuputken lämpötila o C Kaivon tilanne normaali normaali normaali Kaivon kosteus kuiva vettä 10 cm kuiva Lämpöeristetty osuus putk. % Putkieristeiden kunto hyvä tyyd. huono Mittaustulokset Kaivon sisäilman lämpötila o C 37,0 25,5 33,5 Kaivon suhteellinen kosteus % 26,5 37,0 45,5

192-0330-9701 ALUSTILAN TIIVEYS- JA KUNTOSELVITYS 1 (7) Teemu Männistö, RI (09) 887 9248 tma@ako.fi

192-0330-9701 ALUSTILAN TIIVEYS- JA KUNTOSELVITYS 1 (7) Teemu Männistö, RI (09) 887 9248 tma@ako.fi 1 (7) K.osa/Kylä Kortteli/Tila Tontti/nro Viranomaisten merkintöjä Rakennustoimenpide Asiakirjan nimi Juoks.nro KUNTOSELVITYS RAPORTTI Rakennuskohde Asiakirjan sisältö MYYRMÄEN AMMATTIKOULU ASUNTOLA Ojahaantie

Lisätiedot

GRUNDFOS Conlift. Automaattinen kondenssiveden poistoyksikkö

GRUNDFOS Conlift. Automaattinen kondenssiveden poistoyksikkö GRUNDFOS Conlift Automaattinen kondenssiveden poistoyksikkö conlift - huolehtii kondenssivedestä CONLIFT luotettava ratkaisu kondensiveden poistoon GRUNDFOSIN KONDENSSIVEDEN POISTOON TARKOITETTUJEN PUMPPAAMOIDEN

Lisätiedot

SÄHKÖSUUNNITTELUOHJE ABLOY PULSE

SÄHKÖSUUNNITTELUOHJE ABLOY PULSE SÄHKÖSUUNNITTELUOHJE ABLOY PULSE SÄHKÖSUUNNITTELUOHJE ABLOY PULSE -KULUNHALLINTAJÄRJESTELMÄ Suunnittelussa huomioitavaa 3 Kaapelit ja kaapelien mitat 3 Kaapelointi ulkotiloihin 4 Kaapelointi sisätiloihin

Lisätiedot

Näytesivut. Kaukolämmityksen automaatio. 5.1 Kaukolämmityskiinteistön lämmönjako

Näytesivut. Kaukolämmityksen automaatio. 5.1 Kaukolämmityskiinteistön lämmönjako 5 Kaukolämmityksen automaatio 5.1 Kaukolämmityskiinteistön lämmönjako Kaukolämmityksen toiminta perustuu keskitettyyn lämpimän veden tuottamiseen kaukolämpölaitoksella. Sieltä lämmin vesi pumpataan kaukolämpöputkistoa

Lisätiedot

Langan taipuman mittausjärjestelmä Tiivistelmä

Langan taipuman mittausjärjestelmä Tiivistelmä TUTKIMUSRAPORTTI VTT-2014/12 Langan taipuman mittausjärjestelmä Tiivistelmä Kirjoittajat: Luottamuksellisuus: Klaus Känsälä, Kalle Määttä, Jari Rehu luottamuksellinen 2 (6) Johdanto VTT on kehittänyt langattoman

Lisätiedot

Mittausasema peltoolosuhteiden

Mittausasema peltoolosuhteiden Mittausasema peltoolosuhteiden tarkkailuun - Lämpötila - Kosteus - Ilmanpaine - Tuulen suunta - Tuulen keskinopeus - Sademäärä - Kastepiste - Lämpösumma - Kasvualustan kosteus - Kasvualustan lämpötila

Lisätiedot

I-Vinssi LM.60i 24V / I/O-net / 60NM. Sisältö Sovellukset 1 Ominaisuudet 1 Mitoitus 3 Varavirtalähde 3 Varusteet 4 Johdotus 5 Tekninen erittely 5

I-Vinssi LM.60i 24V / I/O-net / 60NM. Sisältö Sovellukset 1 Ominaisuudet 1 Mitoitus 3 Varavirtalähde 3 Varusteet 4 Johdotus 5 Tekninen erittely 5 I-Vinssi LM.60i 24V / I/O-net / 60NM A5332020 Sisältö Sovellukset 1 Ominaisuudet 1 Mitoitus 3 Varavirtalähde 3 Varusteet 4 Johdotus 5 Tekninen erittely 5 Sovellukset Käyttölaite ohjaa ilman sisääntuloluukkuja.

Lisätiedot

Uponor-umpisäiliö 5,3 m 3

Uponor-umpisäiliö 5,3 m 3 Uponor-umpisäiliö 5,3 m 3 Toimintaperiaate Uponor-umpisäiliö soveltuu erityisesti WC-jäteveden keräilyyn. WC-jätevedet johdetaan 5,3 m 3 säiliöön, jonka loka-auto tyhjentää ja vie jätevedet puhdistettavaksi.

Lisätiedot

Johtimien kuormitettavuus

Johtimien kuormitettavuus Johtimien kuormitettavuus Pekka Rantala Kevät 2015 Suurin jatkuva virta Suurin jatkuva virta, jolla johdinta saa kuormitta = kuormitettavuus. Sen pitää olla sellainen, että johtimen eristysaineen lämpötila

Lisätiedot

KARTOITUSRAPORTTI. Asematie Vantaa 1710/

KARTOITUSRAPORTTI. Asematie Vantaa 1710/ Asematie 7 01300 Vantaa 1710/6416 26.3.2018 2 KOHDETIEDOT... 3 LÄHTÖTIEDOT... 4 RAKENTEET... 4 SUORITETUT TYÖT SEKÄ HAVAINNOT... 4 KÄYTETTY MITTAKALUSTO... 4 MITTAUSPÖYTÄKIRJA... 5 YHTEENVETO... 7 3 KOHDETIEDOT

Lisätiedot

MTR260C LÄMPÖTILALÄHETIN

MTR260C LÄMPÖTILALÄHETIN Käyttöohje Ohjelmistoversio V1.5 14.3.2007 MTR260C LÄMPÖTILALÄHETIN Nokeval MTR260C käyttöohje YLEISKUVAUS MTR260C on paristokäyttöinen langaton lämpötilalähetin, jossa on sisäinen Pt100-anturi. Laite

Lisätiedot

Lyhyt käyttöohje SiMAP-mittaus 28.8.2012

Lyhyt käyttöohje SiMAP-mittaus 28.8.2012 1 (7) SiMAP -mittaus Contents 1. SiMAP-MITTAUSJÄRJESTELMÄ...1 2. KÄYTTÖÖNOTTO...2 2.1 Tee tämä ensin!...2 2.2 Sim-kortin asettaminen paikoilleen...2 3. MITTAUS...3 3.1 Salkku mittauskohteessa...3 3.2 Anturit...3

Lisätiedot

Vakuutusyhtiö: TilPuh1: TilPuh2: Koulurakennus Betonirunko/tiiliverhoiltu Harjakatto. Putkien sijainti

Vakuutusyhtiö: TilPuh1: TilPuh2: Koulurakennus Betonirunko/tiiliverhoiltu Harjakatto. Putkien sijainti TILAAJA: Pomarkun Kunta PL 14 29631 Pomarkku MITTAUSPÖYTÄKIRJA Työnsuorittaja: Juha Paappanen 045 1147 100 KOHDE: Yläaste ja Lukio Lukiotie 5 29630 Pomarkku Vakuutusyhtiö: 93 097 22.09.2011 Sivu: 1 (Kosteuskartoitus)

Lisätiedot

S-108.3020 Elektroniikan häiriökysymykset. Laboratoriotyö, kevät 2010

S-108.3020 Elektroniikan häiriökysymykset. Laboratoriotyö, kevät 2010 1/7 S-108.3020 Elektroniikan häiriökysymykset Laboratoriotyö, kevät 2010 Häiriöiden kytkeytyminen yhteisen impedanssin kautta lämpötilasäätimessä Viimeksi päivitetty 25.2.2010 / MO 2/7 Johdanto Sähköisiä

Lisätiedot

KOSTEUSKARTOITUS. OSOITTEESSA: Verkatehtaankatu 5 A 1, Turku. TARKASTUSPÄIVÄ: TARKASTAJA: Niko Lindqvist, RKM(AMK)

KOSTEUSKARTOITUS. OSOITTEESSA: Verkatehtaankatu 5 A 1, Turku. TARKASTUSPÄIVÄ: TARKASTAJA: Niko Lindqvist, RKM(AMK) KOSTEUSKARTOITUS OSOITTEESSA: Verkatehtaankatu 5 A 1, 20100 Turku TARKASTUSPÄIVÄ: 7.3.2019 TARKASTAJA: Niko Lindqvist, RKM(AMK) Verkatehtaankatu 5 A 1, 20100 Turku 2(7) 1 LÄHTÖTIEDOT: 1.1 TILAAJAT: Kohde:

Lisätiedot

Kivistön asuntomessualueen puukerrostalon rakenteiden kosteusmittausten tulokset ja johtopäätökset

Kivistön asuntomessualueen puukerrostalon rakenteiden kosteusmittausten tulokset ja johtopäätökset Kivistön asuntomessualueen puukerrostalon rakenteiden kosteusmittausten tulokset ja johtopäätökset Energiatehokkaan puukerrostalon kosteusturvallisuus seminaari 28.5.2018 Kansallissali, Helsinki Mikko

Lisätiedot

Kartoittaja: Kai Kekki p Tarkastusraportti

Kartoittaja: Kai Kekki p Tarkastusraportti Tarkastusraportti Sivu: 1 (8) Asiakas Vahinkopaikan osoite Yhteyshenkilö Unajan Koulu Laivolantie 10 26910 Unaja Rauman Kaupunki / Jukka Snicker (Tilaaja) Läsnäolijat Jukka Snicker Toimeksianto Vahingon

Lisätiedot

1950-LUVUN OMAKOTITALON PERUSKORJAUKSEN VIRHEET KOSTEIDEN TILOJEN KORJAUKSESSA JA NIIDEN UUDELLEEN KORJAUS

1950-LUVUN OMAKOTITALON PERUSKORJAUKSEN VIRHEET KOSTEIDEN TILOJEN KORJAUKSESSA JA NIIDEN UUDELLEEN KORJAUS Jari Lehesvuori 1950-LUVUN OMAKOTITALON PERUSKORJAUKSEN VIRHEET KOSTEIDEN TILOJEN KORJAUKSESSA JA NIIDEN UUDELLEEN KORJAUS TÄSSÄ TUTKIMUKSESSA SELVITETÄÄN, ONKO 50-LUVULLA RAKENNETUN JA 80- LUVULLA PERUSKORJATUN

Lisätiedot

MAANVAISTEN LATTIA- JA SEINÄRAKENTEIDEN KOS- TEUSMITTAUKSET, VAIHE 1

MAANVAISTEN LATTIA- JA SEINÄRAKENTEIDEN KOS- TEUSMITTAUKSET, VAIHE 1 MAANVAISTEN LATTIA- JA SEINÄRAKENTEIDEN KOS- TEUSMITTAUKSET, VAIHE 1 Uomarinteen koulu, Vantaa Mall: Allmän - Stående - 2003.dot ver 1.0 WSP Finland Oy 1 (3) 1. TUTKIMUKSEN KOHDE JA TEHTÄVÄ 1.1 Kohde 1.2

Lisätiedot

VELCO APT-ALAPOHJAN TUULETUSLAITTEISTON VAIKUTUS ALAPOHJAN KOSTEUSTEKNISEEN TOIMIVUUTEEN, ILPOISTEN KOULU, TURKU (LÄMPÖTILAT JA SUHT

VELCO APT-ALAPOHJAN TUULETUSLAITTEISTON VAIKUTUS ALAPOHJAN KOSTEUSTEKNISEEN TOIMIVUUTEEN, ILPOISTEN KOULU, TURKU (LÄMPÖTILAT JA SUHT LOPPURAPORTTI 19.4.17 VELCO APT-ALAPOHJAN TUULETUSLAITTEISTON VAIKUTUS ALAPOHJAN KOSTEUSTEKNISEEN TOIMIVUUTEEN, ILPOISTEN KOULU, TURKU (LÄMPÖTILAT JA SUHT. KOSTEUDET SEKÄ PAINESUHTEET JA ILMAVIRRAT) Yleistä

Lisätiedot

Kartoittaja: Kai Kekki p Tarkastusraportti

Kartoittaja: Kai Kekki p Tarkastusraportti Asiakas Vahinkopaikan osoite Yhteyshenkilö Läsnäolijat Toimeksianto Vahingon havaitsemispäivä Unajan Koulu Laivolantie 10 26910 Unaja Kartoittaja: Tarkastusraportti Rauman Kaupunki Talotoimi/ Salo Ville

Lisätiedot

Yleistä VÄLIRAPORTTI 13 I

Yleistä VÄLIRAPORTTI 13 I VÄLIRAPORTTI 13 I.8.17 VELCO APT-ALAPOHJAN TUULETUSLAITTEISTON VAIKUTUS ALAPOHJAN KOSTEUSTEKNISEEN TOIMIVUUTEEN, ILPOISTEN KOULU, TURKU (LÄMPÖTILAT JA SUHT. KOSTEUDET SEKÄ PAINESUHTEET JA ILMAVIRRAT) Yleistä

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI Lintuvaara

TUTKIMUSRAPORTTI Lintuvaara TUTKIMUSRAPORTTI Lintuvaara Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) Vesihuolto 16.12.2014 Jukka Sandelin HSY Raportti Opastinsilta 6 A, 00520 Helsinki 1. TAUSTAA Helsingin seudun ympäristöpalvelut / vesihuolto

Lisätiedot

Johtimien kuormitettavuus

Johtimien kuormitettavuus Johtimien kuormitettavuus Pekka Rantala Syksy 2013 29.10.2013 Kohteena ylikuormitustilanne Kuormitettavuus kytkeytyy kaapelin ylikuormitukseen, joka voi ajallisesti kestää pitkänkin aikaa (1 tunti) Ylikuormitussuojana

Lisätiedot

KORPILAHDEN YHTENÄISKOULU

KORPILAHDEN YHTENÄISKOULU KORPILAHDEN YHTENÄISKOULU SISÄOLOSUHDEMITTAUKSET 2.2 116 / KORPILAHDEN YHTENÄISKOULU, SISÄOLOSUHDEMITTAUKSET Mittaus toteutettiin 2.2 116 välisenä aikana. Mittaukset toteutettiin Are Oy:n langattomalla

Lisätiedot

Sovellutusopas Betonivalun lämpötilan mittaus langattomilla lähettimillä

Sovellutusopas Betonivalun lämpötilan mittaus langattomilla lähettimillä Sovellutusopas Betonivalun lämpötilan mittaus langattomilla lähettimillä Ovaport pilvipalvelu Betonivalun kuivumisen seuranta on nyt todella yksinkertaista. Vain käyttöjännite tukiasemaan ja selaimella

Lisätiedot

Moderni muuntajaomaisuuden kunnonhallinta. Myyntipäällikkö Jouni Pyykkö, Infratek Finland Oy Tuotepäällikkö Juhani Lehto, Vaisala Oyj

Moderni muuntajaomaisuuden kunnonhallinta. Myyntipäällikkö Jouni Pyykkö, Infratek Finland Oy Tuotepäällikkö Juhani Lehto, Vaisala Oyj Moderni muuntajaomaisuuden kunnonhallinta Myyntipäällikkö Jouni Pyykkö, Infratek Finland Oy Tuotepäällikkö Juhani Lehto, Vaisala Oyj Kunnonhallinnan strategia Muuntajan kunnossapito ja kunnonhallinta tulee

Lisätiedot

DirAir Oy:n tuloilmaikkunaventtiilien mittaukset 30.11.2012

DirAir Oy:n tuloilmaikkunaventtiilien mittaukset 30.11.2012 Tampereen teknillinen yliopisto Teknisen suunnittelun laitos Pentti Saarenrinne Tilaaja: DirAir Oy Kuoppakatu 4 1171 Riihimäki Mittausraportti: DirAir Oy:n tuloilmaikkunaventtiilien mittaukset 3.11.212

Lisätiedot

Sähköinen vuodontarkkailu. Suomen ympäristökeskus , Perttu Juntunen

Sähköinen vuodontarkkailu. Suomen ympäristökeskus , Perttu Juntunen 1 Suomen ympäristökeskus 11.10.2016 Kaitos Oy Perttu Juntunen 2 Miksi sähköistä vuodontarkkailua tarvitaan 3 3 Mikään laadunvalvontajärjestelmä ei voi täysin eliminoida kalvorakenteeseen syntyviä vaurioita.

Lisätiedot

Jäähdytysturva Oy Koivukummuntie 4 01510 Vantaa puh. +358 (0)20 754 5235 info@jaahdytysturva.fi www.jaahdytysturva.fi

Jäähdytysturva Oy Koivukummuntie 4 01510 Vantaa puh. +358 (0)20 754 5235 info@jaahdytysturva.fi www.jaahdytysturva.fi Testo 106-T1:ssä on erittäin nopea ja tarkka NTC-anturi yhdistettynä ohueen mittauskärkeen joka ei jätä jälkiä. Testo 106-T1 soveltuu erinomaisesti elintarvikkeiden lämpötilojen mittaukseen esimerkiksi

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS. Sisäilma- ja kosteustekniset tutkimukset. 1 Lähtötiedot. 2 Tutkimuksen tarkoitus ja sisältö. 3 Rakenteet

TUTKIMUSSELOSTUS. Sisäilma- ja kosteustekniset tutkimukset. 1 Lähtötiedot. 2 Tutkimuksen tarkoitus ja sisältö. 3 Rakenteet TUTKIMUSSELOSTUS Jukka Saari, Ulla Lignell Vantaan kaupunki, Tilakeskus Kielotie 13 01300 Vantaa jukka.saari@vantaa.fi, ulla.lignell@vantaa.fi Sisäilma- ja kosteustekniset tutkimukset Kohde: Rekolan koulun

Lisätiedot

Hirsirakenteisten kesämökkien kuivanapitolämmitys

Hirsirakenteisten kesämökkien kuivanapitolämmitys 1 Hirsirakenteisten kesämökkien kuivanapitolämmitys Puupäivä 11.11.2010 Jarkko Piironen Tutkija, dipl.ins. Tampereen teknillinen yliopisto Rakennustekniikan laitos Esityksen sisältö 2 1. Taustaa ja EREL

Lisätiedot

Kiinteistötekniikkaratkaisut

Kiinteistötekniikkaratkaisut Kiinteistötekniikkaratkaisut SmartFinn AUTOMAATIO SmartFinn Automaatio on aidosti helppokäyttöinen järjestelmä, joka tarjoaa kaikki automaatiotoiminnot yhden yhteisen käyttöliittymän kautta. Kattavat asuntokohtaiset

Lisätiedot

Mittausverkon pilotointi kasvihuoneessa

Mittausverkon pilotointi kasvihuoneessa Mittausverkon pilotointi kasvihuoneessa Lepolan Puutarha Oy pilotoi TTY:llä kehitettyä automaattista langatonta sensoriverkkoa Turussa 3 viikon ajan 7.-30.11.2009. Puutarha koostuu kokonaisuudessaan 2.5

Lisätiedot

Yksivesiviemäröinnistä erotteluun? Alipainekäymälä vanhaan rakennukseen. Heikki Pietilä Insinööritoimisto HYS Oy Lohja 23.11.2011

Yksivesiviemäröinnistä erotteluun? Alipainekäymälä vanhaan rakennukseen. Heikki Pietilä Insinööritoimisto HYS Oy Lohja 23.11.2011 Yksivesiviemäröinnistä erotteluun? Alipainekäymälä vanhaan rakennukseen Heikki Pietilä Insinööritoimisto HYS Oy Lohja 23.11.2011 Yhden putken systeemi vai erotteleva? Vanhoissa kiinteistöissä yleensä yksi

Lisätiedot

TIETOISKU SUUNNITTELUHARJOITUKSEN DOKUMENTAATIOSTA

TIETOISKU SUUNNITTELUHARJOITUKSEN DOKUMENTAATIOSTA LUENTO 10 TIETOISKU SUUNNITTELUHARJOITUKSEN DOKUMENTAATIOSTA KYTKENTÄKAAVIO OSASIJOITTELU OSA- LUETTELO JOHDOTUSKAAVIO TIETOISKU PIIRILEVYN SUUNNITTELUSTA OSASIJOTTELUSTA MIKÄ ON TAVOITE : PIENI KOKO VAI

Lisätiedot

KOSTEUSMITTAUSRAPORTTI Esimerkkitie 1 00100 Esimerkkilä 1234 Lattioiden kosteus ennen päällystämistä

KOSTEUSMITTAUSRAPORTTI Esimerkkitie 1 00100 Esimerkkilä 1234 Lattioiden kosteus ennen päällystämistä KOSTEUSMITTAUSRAPORTTI Esimerkkitie 1 00100 Esimerkkilä 1234 Lattioiden kosteus ennen päällystämistä Antti Kannala www.vertia.fi - 044 7500 600 1 YHTEENVETO Kohteessa tehtiin betonin suhteellisen kosteuden

Lisätiedot

Ultraäänivirtausmittari Sharky BR473. Asennusohje

Ultraäänivirtausmittari Sharky BR473. Asennusohje Ultraäänivirtausmittari Sharky BR473 Sisältö: 2 Tärkeää Huomioita Virtausmittarin asennus 3 Syöttöjännite Pulssilähtö Lämpötilat 4 Asennus 5 Kytkennät 6 Mittapiirrokset 7 Mittataulukko 8 Muita huomioita

Lisätiedot

Toteutetut sensoriverkkosovellukset. Kokkolan yliopistokeskus Chydenius Informaatioteknologian yksikkö LuTek-seminaari 14.5.2012

Toteutetut sensoriverkkosovellukset. Kokkolan yliopistokeskus Chydenius Informaatioteknologian yksikkö LuTek-seminaari 14.5.2012 Toteutetut sensoriverkkosovellukset Kokkolan yliopistokeskus Chydenius Informaatioteknologian yksikkö LuTek-seminaari 14.5.2012 Sensoriverkot (WSN) - Kokkolan yliopistokeskuksessa Langaton tutkimus Kokkolan

Lisätiedot

Omavoimaiset säätimet on suunniteltu integroitaviksi suoraan lämmönsiirtimeen. Niiden avulla lämmönsiirrin säätää käyttöveden lämmitystä.

Omavoimaiset säätimet on suunniteltu integroitaviksi suoraan lämmönsiirtimeen. Niiden avulla lämmönsiirrin säätää käyttöveden lämmitystä. Tekninen esite Lämmönsiirtimen omavoimaiset säätimet (PN16) PM2+P Suhteellinen virtaussäädin, jossa sisäänrakennettu p -säädin (NS) PTC2+P Virtauksen mukaan toimiva lämpötilansäädin, jossa sisäänrakennettu

Lisätiedot

EVTEK/ Antti Piironen & Pekka Valtonen 1/6 TM01S/ Elektroniikan komponentit ja järjestelmät Laboraatiot, Syksy 2003

EVTEK/ Antti Piironen & Pekka Valtonen 1/6 TM01S/ Elektroniikan komponentit ja järjestelmät Laboraatiot, Syksy 2003 EVTEK/ Antti Piironen & Pekka Valtonen 1/6 TM01S/ Elektroniikan komponentit ja järjestelmät Laboraatiot, Syksy 2003 LABORATORIOTÖIDEN OHJEET (Mukaillen työkirjaa "Teknillisten oppilaitosten Elektroniikka";

Lisätiedot

ULTRAÄÄNIVIRTAUSMITTARI SHARKY 474 ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

ULTRAÄÄNIVIRTAUSMITTARI SHARKY 474 ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ULTRAÄÄNIVIRTAUSMITTARI SHARKY 474 Saint-Gobain Pipe Systems Oy Merstolantie 16 29200 Harjavalta Finland Tel. +358 (0) 207 424 600 Fax +358 (0) 207 424 601 www.sgps.fi Nuijamiestentie 3 A 00400 Helsinki

Lisätiedot

1. 2. 3. 4. 5. 6. Näyttö. Laitteen osat 1. Kellonaika- / herätysaika- / kalenteri-ikkuna: Näyttää radiosignaalista päivittyvän kellon, 3. 4.

1. 2. 3. 4. 5. 6. Näyttö. Laitteen osat 1. Kellonaika- / herätysaika- / kalenteri-ikkuna: Näyttää radiosignaalista päivittyvän kellon, 3. 4. Esittely Kiitos että valitsit Oregon Scientific TM tuotteen. Tämä tuote on suunniteltu huolettomaan ja ongelmattomaan käyttöön vuosiksi eteenpäin. Pakkauksessa on seuraavat osat: - Pääyksikkö (BAR283)

Lisätiedot

RAKENNEKOSTEUSMITTAUSRAPORTTI Työnumero:

RAKENNEKOSTEUSMITTAUSRAPORTTI Työnumero: RAKENNEKOSTEUSMITTAUSRAPORTTI Työ:3503160 Kohde: Kaivokselan koulu, Vantaa Osoite: Kaivosvoudintie 10, 01610 Vantaa Yhteyshenkilö: Juha Leppälä, p. 040 522 4062 juha.leppala@iss.fi Vahinkotapahtuma: Toimeksianto:

Lisätiedot

TALVIKKITIE 37 SISÄILMAN HIILIDIOK- SIDIPITOISUUDEN SEURANTAMITTAUKSET

TALVIKKITIE 37 SISÄILMAN HIILIDIOK- SIDIPITOISUUDEN SEURANTAMITTAUKSET Vastaanottaja VANTAAN KAUPUNKI Maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimiala Tilakeskus, hankevalmistelut Kielotie 13, 01300 VANTAA Ulla Lignell Asiakirjatyyppi Mittausraportti Päivämäärä 11.10.2013

Lisätiedot

FX-korkeapainekäsipumpun käyttöohje. Copyright c 2012-2013 Eräliike Riistamaa Oy

FX-korkeapainekäsipumpun käyttöohje. Copyright c 2012-2013 Eräliike Riistamaa Oy FX-korkeapainekäsipumpun käyttöohje Copyright c 2012-2013 Eräliike Riistamaa Oy 1 Johdanto FX-pumppu on suunniteltu, valmistettu ja testattu FX Airguns AB:ssä Ruotsissa. Pumpuissa käytetyt kaksi eri järjestelmää

Lisätiedot

JÄTEHUOLLON ERIKOISTYÖ

JÄTEHUOLLON ERIKOISTYÖ Jari-Jussi Syrjä 1200715 JÄTEHUOLLON ERIKOISTYÖ Typpioksiduulin mittaus GASMET-monikaasuanalysaattorilla Tekniikka ja Liikenne 2013 1. Johdanto Erikoistyön tavoitteena selvittää Vaasan ammattikorkeakoulun

Lisätiedot

Eristysvastuksen mittaus

Eristysvastuksen mittaus Eristysvastuksen mittaus Miksi eristyvastusmittauksia tehdään? Eristysvastuksen kunnon tarkastamista suositellaan vahvasti sähköiskujen ennaltaehkäisemiseksi. Mittausten suorittaminen lisää käyttöturvallisuutta

Lisätiedot

telecare IP langaton kutsujärjestelmä LISÄÄ VAPAUTTA. VÄHEMMÄN HUOLTA.

telecare IP langaton kutsujärjestelmä LISÄÄ VAPAUTTA. VÄHEMMÄN HUOLTA. telecare IP langaton kutsujärjestelmä LISÄÄ VAPAUTTA. VÄHEMMÄN HUOLTA. LANGATON KUTSUJÄRJESTELMÄ TURVALLISUUTTA JA HUOLETTOMUUTTA Rouva Niemi Huone 25 22:15 MISSÄ ROUVA NIEMI ON? HÄLYTYS 1 2? Ilman Ascom

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Sivuja:1/8 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki / Pekka Koskimies Raportti Kohde: Toimeksianto: Mika Waltarinkatu 12 06100 Porvoo Kosteuskartoitus Tutkimus pvm: 21.3, 23.3 ja 29.3.2016 Läsnäolijat: Jens Ståhls

Lisätiedot

KOULUN ILMANVAIHTO. Tarvittava materiaali: Paperiarkkeja, tiedonkeruulomake (liitteenä). Tarvittavat taidot: Kirjoitustaito

KOULUN ILMANVAIHTO. Tarvittava materiaali: Paperiarkkeja, tiedonkeruulomake (liitteenä). Tarvittavat taidot: Kirjoitustaito KOULUN ILMANVAIHTO Tavoitteet: Oppilaat tiedostavat ikkunoiden vaikutuksen koulun energiatehokkuuteen/ energiankulutukseen. Ikkunoilla on suuri vaikutus siihen, miten koulussa lämmitetään ja miten ilmanvaihto

Lisätiedot

Esimerkkikuvia ja vinkkejä mittaukseen

Esimerkkikuvia ja vinkkejä mittaukseen Esimerkkikuvia ja vinkkejä mittaukseen Tässä on esitetty esimerkkinä paikkoja ja tapauksia, joissa lämpövuotoja voi esiintyä. Tietyissä tapauksissa on ihan luonnollista, että vuotoa esiintyy esim. ilmanvaihtoventtiilin

Lisätiedot

Betonin suhteellisen kosteuden mittaus

Betonin suhteellisen kosteuden mittaus Betonin suhteellisen kosteuden mittaus 1. BETONIN SUHTEELLISEN KOSTEUDEN TARKOITUS 2. KOHTEEN LÄHTÖTIEDOT 3. MITTAUSSUUNNITELMA 4. LAITTEET 4.1 Mittalaite 4.2 Mittalaitteiden tarkastus ja kalibrointi 5.

Lisätiedot

DeLaval tuuliverhot ja hormit Luonnollisen ilmanvaihdon ratkaisut

DeLaval tuuliverhot ja hormit Luonnollisen ilmanvaihdon ratkaisut DeLaval tuuliverhot ja hormit Luonnollisen ilmanvaihdon ratkaisut Tuuliverhoseinät - vaihtoehto ilmanvaihtoon lypsy-ja lihakarjatiloilla DeLaval laskostuva tuuliverho CTD DeLaval ylhäältä avautuva tuuliverho

Lisätiedot

Kartoitusraportti. Kisatie 21 Ruusuvuoren koulu Vantaa 297/

Kartoitusraportti. Kisatie 21 Ruusuvuoren koulu Vantaa 297/ Kartoitusraportti Kisatie 21 Ruusuvuoren koulu Vantaa 297/3920 5.5.2015 2 KOHDETIEDOT... 3 LÄHTÖTIEDOT... 4 RAKENTEET... 4 SUORITETUT TYÖT SEKÄ HAVAINNOT... 4 JOHTOPÄÄTÖKSET JA SUOSITUKSET... 4 MITTAUSPÖYTÄKIRJA...

Lisätiedot

Tørr. Dehumidifier. Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual DH-10

Tørr. Dehumidifier. Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual DH-10 Tørr Dehumidifier Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual Ugit officia porem et ent, inctorem resent volorumqui bearum corestota et ut am quo magnihitae. DH-10 S. 2 DH-10

Lisätiedot

Sähkömagneettisia päästöjä ja häiriönsietoa koskeva valmistajan ilmoitus. Sivulla S8 / S8 Sarja II / VPAP Sarja III 1 3 S9 Sarja 4 6

Sähkömagneettisia päästöjä ja häiriönsietoa koskeva valmistajan ilmoitus. Sivulla S8 / S8 Sarja II / VPAP Sarja III 1 3 S9 Sarja 4 6 Sähkömagneettisia päästöjä ja häiriönsietoa koskeva valmistajan ilmoitus Sivulla S8 / S8 Sarja II / VPAP Sarja III 1 3 S9 Sarja 4 6 Sähkömagneettisia päästöjä ja häiriönsietoa koskeva valmistajan ilmoitus

Lisätiedot

testo 831 Käyttöohje

testo 831 Käyttöohje testo 831 Käyttöohje FIN 2 1. Yleistä 1. Yleistä Lue käyttöohje huolellisesti läpi ennen laitteen käyttöönottoa. Säilytä käyttöohje myöhempää käyttöä varten. 2. Tuotekuvaus Näyttö Infrapuna- Sensori, Laserosoitin

Lisätiedot

Termiikin ennustaminen radioluotauksista. Heikki Pohjola ja Kristian Roine

Termiikin ennustaminen radioluotauksista. Heikki Pohjola ja Kristian Roine Termiikin ennustaminen radioluotauksista Heikki Pohjola ja Kristian Roine Maanpintahavainnot havaintokojusta: lämpötila, kostea lämpötila (kosteus), vrk minimi ja maksimi. Lisäksi tuulen nopeus ja suunta,

Lisätiedot

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta.

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Aurinkolämpö Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Keräimien sijoittaminen ja asennus Keräimet asennetaan

Lisätiedot

Telecrane F24 Käyttö-ohje

Telecrane F24 Käyttö-ohje 1 Telecrane F24 Käyttö-ohje Sisällysluettelo - F24 Takuu & turvallisuusohjeet 3 - Käyttöönotto / paristot / vastaanottimen virtalähde 4 - Tunnistuskoodin vaihto 6 - Vastaanottimen virtalähteen jännitteen

Lisätiedot

KATTOTUTKIMUS MAATULLIN ALA-ASTE KIMNAASIPOLKU 5, HELSINKI

KATTOTUTKIMUS MAATULLIN ALA-ASTE KIMNAASIPOLKU 5, HELSINKI KATTOTUTKIMUS MAATULLIN ALA-ASTE KIMNAASIPOLKU 5, HELSINKI SISÄLLYS: RAPORTTI Nro: 09091 KATTOTUTKIMUS, KIMNAASIPOLKU 5 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 2. Tiivistelmä... 2 3. Havainnot kohteessa... 2

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE JÄNNITTEENKOESTIN BT-69. v 1.0

KÄYTTÖOHJE JÄNNITTEENKOESTIN BT-69. v 1.0 KÄYTTÖOHJE JÄNNITTEENKOESTIN BT-69 v 1.0 S&A MATINTUPA - WWW.MITTARIT.COM - 2009 1 1) 2/4mm testimittapäät (4mm mittapäät irroitettavissa) 2) Punainen mittapää, ( + / L ) kaikissa toiminnoissa 3) Musta

Lisätiedot

RAKENNUSVALVONTA. Krista Niemi 27.2.2013

RAKENNUSVALVONTA. Krista Niemi 27.2.2013 Krista Niemi 27.2.2013 Kosteudenhallinnalla tarkoitetaan niitä toimenpiteitä, joilla pyritään estämään haitallisen kosteuden kertyminen rakennukseen Kosteudenhallinnan tavoitteena on Estää kosteusvaurioiden

Lisätiedot

1. Seinäkiinnike 2. Pöytätuki 3. Paristokotelo 4. RESET -näppäin 5. C/ F -näppäin (paristokotelossa) 6. Tuuletusaukko

1. Seinäkiinnike 2. Pöytätuki 3. Paristokotelo 4. RESET -näppäin 5. C/ F -näppäin (paristokotelossa) 6. Tuuletusaukko Esittely Kiitos että valitsit Oregon Scientific TM tuotteen. Tämä tuote on suunniteltu huolettomaan ja ongelmattomaan käyttöön vuosiksi eteenpäin. Pakkauksessa on seuraavat osat: - Pääyksikkö (BAR289)

Lisätiedot

Työterveyslaitos, Rauno Holopainen

Työterveyslaitos, Rauno Holopainen Työterveyslaitos, Rauno Holopainen Työskentelen Työterveyslaitoksella teknologiajohtajan tehtävässä. Koulutukseltani olen tekniikan tohtori (TKK/2004). Työkokemusta minulla on rakentamisen (Kostamus),

Lisätiedot

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta.

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Aurinkolämpö Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Keräimien sijoittaminen ja asennus Kaikista aurinkoisin

Lisätiedot

PPO 868 Vesivuotohälytysjärjestelmä. Estä vesivahinko ennen kuin on liian myöhäistä!

PPO 868 Vesivuotohälytysjärjestelmä. Estä vesivahinko ennen kuin on liian myöhäistä! PPO 868 Vesivuotohälytysjärjestelmä Estä vesivahinko ennen kuin on liian myöhäistä! PPO 868 Vesivuotohälytysjärjestelmä Estä vesivahingot PPO vesivuotohälytysjärjestelmällä! PPO 868 Mhz langaton vesivuotohälytysjärjestelmä

Lisätiedot

Arvo-Tec T Drum 2000 ruokintalaite

Arvo-Tec T Drum 2000 ruokintalaite Arvo-Tec T Drum 2000 ruokintalaite -tarkka ruokintalaite nykyaikaiseen kalanruokintaan Ruokintalaitteen kehitystyössä on kiinnitetty huomiota annostelun tarkkuuteen ja helppokäyttöisyyteen. Tekniset tiedot:

Lisätiedot

Kosteusmittausraportti

Kosteusmittausraportti Kosteusmittausraportti Betonivalun päällystettävyysmittaukset Mittausvälineistö : Rotronic HygroPalm ilman suht. kosteus ja lämpötilamittari GANN Hydromette HB30 mittari GANN B50 pintakosteudenosoitin

Lisätiedot

RAKENNUSTEN TIIVIYSMITTAUS MITTALAITTEET

RAKENNUSTEN TIIVIYSMITTAUS MITTALAITTEET Rakennusten tiiviysmittaus MITTALAITTTEET 1/6 RAKENNUSTEN TIIVIYSMITTAUS MITTALAITTEET Kuva 1. Retrotec tiiviysmittauslaitteisto. Kuva 2. Minneapolis tiiviysmittauslaitteisto. Kuva 3. Wöhler tiiviysmittauslaitteisto.

Lisätiedot

Kosteuskartoitus tiloissa 1069/1070, 1072, 2004 ja 1215

Kosteuskartoitus tiloissa 1069/1070, 1072, 2004 ja 1215 TUTKIMUSSELOSTUS 22500325.069 2016-6-30 Kosteuskartoitus tiloissa 1069/1070, 1072, 2004 ja 1215 Tutkimuskohde: Kartanonkosken koulu Tilkuntie 5, Vantaa Tilaaja: Ulla Lignell Maankäytön, rakentamisen ja

Lisätiedot

SELVITYS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ JA KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE. Kiinteistönhaltija. Nimi. Osoite. Puhelinnumero ja sähköpostiosoite

SELVITYS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ JA KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE. Kiinteistönhaltija. Nimi. Osoite. Puhelinnumero ja sähköpostiosoite SELVITYS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ JA KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE Kiinteistönhaltija Nimi Osoite Puhelinnumero ja sähköpostiosoite Tiedot kiinteistöstä omistus vuokra Kiinteistön osoite Kylä ja RN:o Käyttötarkoitus

Lisätiedot

Tutkimusraportti Työnumero: 051121200197

Tutkimusraportti Työnumero: 051121200197 Vastaanottaja: Kimmo Valtonen Sivuja:1/7 Tutkimusraportti Kohde: Toimeksianto: Taipalsaaren sairaala Os. 13 huone 2 Kirjamoinkaari 54915 SAIMAANHARJU Kosteuskartoitus Tilaaja: Kimmo Valtonen 14.4 Läsnäolijat:

Lisätiedot

IKKUNAN RAKENNE. Ikkunamalli F (innovatiivinen lasielementti) Ikkunamalli C (kattokupu)

IKKUNAN RAKENNE. Ikkunamalli F (innovatiivinen lasielementti) Ikkunamalli C (kattokupu) kutsu valo sisään TASAKATTOIKKUNAT Luonnollisen valaistuksen edut rakennuksissa ovat kiistattomat, mutta rakennusten keskellä sijaitseviin huonetiloihin ei ole mahdollista asentaa ikkunoita ulkoseinään.

Lisätiedot

IBM Iptorin pilven reunalla

IBM Iptorin pilven reunalla IBM Iptorin pilven reunalla Teppo Seesto Arkkitehti Pilvilinnat seesto@fi.ibm.com Cloud Computing Pilvipalvelut IT:n teollistaminen Itsepalvelu Maksu käytön mukaan Nopea toimitus IT-palvelujen webbikauppa

Lisätiedot

VALOKUVAT LIITE 1 1(8)

VALOKUVAT LIITE 1 1(8) VALOKUVAT LIITE 1 1(8) Kuva 1. Keittiön vastaisen seinän rakenteena oli luokan puolella tiilikuori ja keittiön puolella betonikuori, joiden välissä oli mineraalivillaa 40 mm. Seinästä mitattiin rakennekosteuksia

Lisätiedot

Kosteuskartoitusraportti

Kosteuskartoitusraportti Kosteuskartoitusraportti Työnumero: 6392 Aloituspäivä: 21.07.2014 Mittaaja: Jani Kärkkänen p.050-5936931, jani.karkkanen@priimax.fi, Sertifioitu rakenteiden kosteudenmittaaja: VTT-C-3137-24-08 Mittalaite:

Lisätiedot

ASENNUSOHJE ALUSKATTEET

ASENNUSOHJE ALUSKATTEET Päivitetty 03.04.2014 Tämä korvaa aiemmat asennusohjeet Puh. +358 9 2533 7200 ~ Faksi +358 9 2533 7311 ~ www.monier.fi Sivu 1 / 6 Yleistä Monierin hengittävät aluskatteet Divoroll Universal ja Divoroll

Lisätiedot

Sisäilmastoseminaari Esko Wedman Konekomppania Oy Tuoteasiantuntija ja mittaustulokset Tapio Kemoff InspectorHouseOy Teksti ja yleiset

Sisäilmastoseminaari Esko Wedman Konekomppania Oy Tuoteasiantuntija ja mittaustulokset Tapio Kemoff InspectorHouseOy Teksti ja yleiset Sisäilmastoseminaari 2013 03 13 Esko Wedman Konekomppania Oy Tuoteasiantuntija ja mittaustulokset Tapio Kemoff InspectorHouseOy Teksti ja yleiset havainnot korjauskohteissa. Kennolevyn vaikutus rakenteiden

Lisätiedot

ENSIRAPORTTI/MITTAUSRAPORTTI

ENSIRAPORTTI/MITTAUSRAPORTTI Martinkyläntie 5 01620 VANTAA Raportointi pvm: 22.2.2012 ENSIRAPORTTI/MITTAUSRAPORTTI Työ A12162 KOHDE: ASUNNOT: Martinkyläntie 5 01620 VANTAA/Myllymäen koulu Liikuntasali ja pukuhuonetilat TILAAJA: Reino

Lisätiedot

Versio 1. Hiilidioksidimittari 7787 Käyttöohje. Hiilidioksidimittari 7787 - Käyttöohje

Versio 1. Hiilidioksidimittari 7787 Käyttöohje. Hiilidioksidimittari 7787 - Käyttöohje Versio 1 Hiilidioksidimittari 7787 Käyttöohje Hiilidioksidimittari 7787 - Käyttöohje Sisällys Johdanto... 3 Pakkaussisältö... 3 LCD näyttö... 4 Painikkeet... 4 Toiminnot... 5 Käynnistys ja sammutus...

Lisätiedot

PIRKANMAAN KUIVAUSTEKNIIKKA OY

PIRKANMAAN KUIVAUSTEKNIIKKA OY Vastaanottaja: Mikko Tanskanen Yleiskuva kiinteistöstä: Kosteuskartoitusraportti Toimeksianto: Kohde: Asuinhuoneiston myyntimittaus As oy Jänisahde, Laaksotie 1 A 13, 33960 Pirkkala Tutkimus pvm: Läsnäolijat:

Lisätiedot

TTY Mittausten koekenttä. Käyttö. Sijainti

TTY Mittausten koekenttä. Käyttö. Sijainti TTY Mittausten koekenttä Käyttö Tampereen teknillisen yliopiston mittausten koekenttä sijaitsee Tampereen teknillisen yliopiston välittömässä läheisyydessä. Koekenttä koostuu kuudesta pilaripisteestä (

Lisätiedot

Mittapöytäkirja Työnumero:

Mittapöytäkirja Työnumero: Sivuja:1/6 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki / Pekka Koskimies pöytäkirja Kohde: Toimeksianto: Tutkimus pvm: Konell. kuiv: Läsnäolijat: Mika Waltarinkatu 12 06100 Porvoo Betonirakenteiden kosteuden mittaus

Lisätiedot

33. Valimohiekkojen kuljetuslaitteet

33. Valimohiekkojen kuljetuslaitteet 33. Valimohiekkojen kuljetuslaitteet Raimo Keskinen Pekka Niemi - Tampereen ammattiopisto 33.1 Hihnakuljettimet Hihnakuljettimet ovat yleisimpiä valimohiekkojen siirtoon käytettävissä kuljetintyypeistä.

Lisätiedot

Kunnossapitosuunnitelma Enon Energiaosuuskunnalle. Markus Tanninen 5.4.2013

Kunnossapitosuunnitelma Enon Energiaosuuskunnalle. Markus Tanninen 5.4.2013 Kunnossapitosuunnitelma Enon Energiaosuuskunnalle Markus Tanninen 5.4.2013 Tausta ja tavoitteet Kehittää itseä kaukolämmön asiantuntijana Tutustua aluelämmönjakelun ongelmakohtiin Kehittää löytyneisiin

Lisätiedot

LVIA-KORJAUKSEN HANKESUUNNITELMA

LVIA-KORJAUKSEN HANKESUUNNITELMA LVIA-KORJAUKSEN HANKESUUNNITELMA B63779.AT02 KARTANONKOSKEN KOULU, VANTAA 5.1.2015 VTK SISÄLLYSLUETTELO 1 AUTOMAATIOJÄRJESTELMÄN YLEISET VAATIMUKSET... 3 1.1 MUUTOKSIIN LIITTUVÄT YLEISET VAATIMUKSET...

Lisätiedot

Työssä määritetään luokkahuoneen huoneilman vesihöyryn osapaine, osatiheys, huoneessa olevan vesihöyryn massa, absoluuttinen kosteus ja kastepiste.

Työssä määritetään luokkahuoneen huoneilman vesihöyryn osapaine, osatiheys, huoneessa olevan vesihöyryn massa, absoluuttinen kosteus ja kastepiste. TYÖ 36b. ILMANKOSTEUS Tehtävä Työssä määritetään luokkahuoneen huoneilman vesihöyryn osapaine, osatiheys, huoneessa olevan vesihöyryn massa, absoluuttinen kosteus ja kastepiste. Välineet Taustatietoja

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI KOSTEUSMITTAUS

TUTKIMUSRAPORTTI KOSTEUSMITTAUS TUTKIMUSRAPORTTI KOSTEUSMITTAUS Meripirtin päiväkoti Haukkavuorenkatu 5 48100 Kotka Työ nro T15026 Kotka 26.8.2015 Oy Insinööri Studio OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE 3, PL 25, 48101 KOTKA PUH. 05-2255

Lisätiedot

YLÄASTEEN A-RAKENNUKSEN SOKKELIRAKENTEIDEN LISÄTUTKIMUKSET

YLÄASTEEN A-RAKENNUKSEN SOKKELIRAKENTEIDEN LISÄTUTKIMUKSET LAUSUNTO 8.6.2009 Kaavin kunta / tekninen toimisto Ari Räsänen PL 13 73601 Kaavi YLÄASTEEN A-RAKENNUKSEN SOKKELIRAKENTEIDEN LISÄTUTKIMUKSET Kohde Taustaa Aikaisemmat tutkimukset Kaavin yläaste A-rakennus

Lisätiedot

VUOTOTUTKIMUSRAPORTTI. Vuove-vuotovesitutkimus

VUOTOTUTKIMUSRAPORTTI. Vuove-vuotovesitutkimus VUOVE-INSINÖÖRIT OY Korvenojantie 44 05200 Rajamäki 050-5459972 E-mail timo.tammenlarva@kolumbus.fi VUOTOTUTKIMUSRAPORTTI Vuove-vuotovesitutkimus ESIMERKKIRAPORTTI 2015 Vuove-Insinöörit Oy 050 5459972

Lisätiedot

Kattava valikoima sähkölämmitystuotteita HYVÄÄ SYYTÄ VALITA LVI SÄHKÖLÄMMITYS

Kattava valikoima sähkölämmitystuotteita HYVÄÄ SYYTÄ VALITA LVI SÄHKÖLÄMMITYS Kattava valikoima sähkölämmitystuotteita 10 HYVÄÄ SYYTÄ VALITA LVI SÄHKÖLÄMMITYS 1 1. TURVALLINEN 2. HUOLETON LVI lämmittimet ovat suljetun rakenteensa ansiosta lapsija paloturvallisia. Lämmittimien ja

Lisätiedot

SÄHKÖKÄYTTÖINEN VEDENLÄMMITIN EPO2. Versio 1.0

SÄHKÖKÄYTTÖINEN VEDENLÄMMITIN EPO2. Versio 1.0 SÄHKÖKÄYTTÖINEN VEDENLÄMMITIN FI EPO2 Versio 1.0 Käytettyä tuotetta ei saa hävittää talousjätteen mukana. Laite on toimitettava keräyspisteeseen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätykseen. Asianmukainen

Lisätiedot

40700 Jyväskylä etunimi.sukunimi@prosolve.fi

40700 Jyväskylä etunimi.sukunimi@prosolve.fi 1(5) KOSTEUSMITTAUSTARKASTUS ASUNTOKAUPPAA VARTEN 2(5) 1 YLEISTIETOA TARKASTUKSESTA Kohde Pienkerrostalohuoneisto Osoite Rakennusvuosi 1989 Käyttötarkoitus Asuinhuoneisto Tarkastuksen tilaaja(t) Tarkastuksen

Lisätiedot

MITTAUSRAPORTTI KANNISTON KOULU, RAKENNEKOSTEUS- JA SISÄILMAN OLOSUHTEIDEN MITTAUKSET 11.12.2015

MITTAUSRAPORTTI KANNISTON KOULU, RAKENNEKOSTEUS- JA SISÄILMAN OLOSUHTEIDEN MITTAUKSET 11.12.2015 MITTAUSRAPORTTI KANNISTON KOULU, RAKENNEKOSTEUS- JA SISÄILMAN OLOSUHTEIDEN MITTAUKSET Mittausraportti 2 (11) 1 YLEISTIEDOT 1.1 Tutkimuskohde Kenraalintie 6 01700 Vantaa 1.2 Tutkimuksen tilaaja Vantaan

Lisätiedot

RAPORTTI TOMMILANKATU 24, TURKU TUOMAS KONSALA A-KIINTEISTÖCONTROL OY MARKULANTIE TURKU

RAPORTTI TOMMILANKATU 24, TURKU TUOMAS KONSALA A-KIINTEISTÖCONTROL OY   MARKULANTIE TURKU RAPORTTI TOMMILANKATU 24, 20320 TURKU TUOMAS KONSALA A-KIINTEISTÖCONTROL OY WWW.VAHINKOPALVELU.COM MARKULANTIE 3 20300 TURKU Sisällys 1. YLEISET TIEDOT... 2 2. KÄYTETYT MITTALAITTEET... 3 3. MENETELMÄKUVAUS:...

Lisätiedot

LADDOMAT MR 50. Asennusohje. Toimitussisältö. Laddomat 5000 -venttiilipaketti: Elektroninen varausäädin

LADDOMAT MR 50. Asennusohje. Toimitussisältö. Laddomat 5000 -venttiilipaketti: Elektroninen varausäädin LADDOMAT MR 50 Asennusohje Toimitussisältö Laddomat 5000 -venttiilipaketti: Patentoitu kaksitoiminen takaiskuventtiili, osanro 469 854 2 pumppua, Laddomat LM6A-130. 2 sulkuventtiiliä, vivulla varustettu

Lisätiedot

1 YLEISKUVAUS... 2. 1.1 Valokaistaliittymä... 2. 1.2 Palvelun rajoitukset... 2 2 PALVELUKOMPONENTIT... 3. 2.1 Päätelaite... 3. 2.2 Nopeus...

1 YLEISKUVAUS... 2. 1.1 Valokaistaliittymä... 2. 1.2 Palvelun rajoitukset... 2 2 PALVELUKOMPONENTIT... 3. 2.1 Päätelaite... 3. 2.2 Nopeus... Palvelukuvaus 1 Sisällysluettelo 1 YLEISKUVAUS... 2 1.1 Valokaistaliittymä... 2 1.2 Palvelun rajoitukset... 2 2 PALVELUKOMPONENTIT... 3 2.1 Päätelaite... 3 2.2 Nopeus... 3 2.3 IP- osoitteet... 3 3 TOIMITUS

Lisätiedot

LOPPUMITTAUSPÖYTÄKIRJA Työnumero: 350 1837

LOPPUMITTAUSPÖYTÄKIRJA Työnumero: 350 1837 LOPPUMITTAUSPÖYTÄKIRJA Työnumero: 350 1837 Kohde: Päiväkummun koulu Osoite: Ismontie 2, 01420 Vantaa Yhteyshenkilö: ISS / Harry Rummukainen p. 040-518 3681 harry.rummukainen@iss.fi Vahinkotapahtuma: Kellarikerroksen

Lisätiedot