SUOMALAISTEN HOITAJIEN KOKEMUKSIA YHTEISTYÖSTÄ MAAHANMUUTTAJASAIRAANHOITAJIEN KANSSA AKUUTTIHOITOTYÖSSÄ

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SUOMALAISTEN HOITAJIEN KOKEMUKSIA YHTEISTYÖSTÄ MAAHANMUUTTAJASAIRAANHOITAJIEN KANSSA AKUUTTIHOITOTYÖSSÄ"

Transkriptio

1 SUOMALAISTEN HOITAJIEN KOKEMUKSIA YHTEISTYÖSTÄ MAAHANMUUTTAJASAIRAANHOITAJIEN KANSSA AKUUTTIHOITOTYÖSSÄ Karin Korve ja Irina Pletsjova Opinnäytetyö, kevät 2009 Diakonia-ammattikorkeakoulu Diak Etelä, Helsinki Hoitotyön koulutusohjelma Sairaanhoitaja (AMK)

2 TIIVISTELMÄ Korve, Karin & Pletsjova, Irina. Suomalaisten hoitajien kokemuksia yhteistyöstä maahanmuuttajasairaanhoitajien kanssa akuuttihoitotyössä. Helsinki kevät s, 3 liitettä. Diakonia-ammattikorkeakoulu, Diak Etelä, Helsinki. Hoitotyön koulutusohjelma. sairaanhoitaja (AMK) pätevöitymiskoulutus. Opinnäytetyön tarkoituksena on tutkia suomalaisten hoitotyöntekijöiden kokemuksia ja käsityksiä yhteistyöstä maahanmuuttajataustaisten sairaanhoitajien kanssa. Lisäksi tarkoituksena on selvittää, mitä tapahtuu, kun eri kulttuureista tulevat ihmiset kohtaavat hoitotyössä ja työyhteisössä. Tavoitteena on, että opinnäytetyötä voidaan hyödyntää kehitettäessä monikulttuurisessa työyhteisössä työskentelyä. Teoriaosuudessa käytettiin hyväksi aikaisempia tutkimuksia ja kirjallisuutta. Siinä käsitellään monikulttuurisuutta yleisesti, työkulttuuria hoitoyhteisössä, erilaisuuden huomioimista, tasavertaisuutta ja kielen merkitystä hoitotyössä. Tutkimusaineisto kerättiin tammikuussa 2009 Malmin sairaalan akuuttiosastoilla hoitohenkilökunnalta. Tutkimuksen tiedon keruumenetelmänä käytettiin strukturoitua kyselylomaketta, jossa on 24 kysymystä. Kyselylomakkeet vietiin henkilökohtaisesti osastonhoitajille ja tutkimuksesta kerrottiin osastonhoitajankokouksessa. Yhteensä lomakkeita jaettiin 80 kappaletta ja vastauksia saatiin 46. Aineisto analysoitiin määrällisten kysymysten osalta SPSS-laskentaohjelmaa hyödyntäen ja avoimet kysymykset sisälönanalysia käyttäen. Tulosten mukaan suomalaiset hoitotyöntekijät näkevät kulttuurien erilaisuuden hoitotyössä ja työyhteisössä posiitiivisena asiana. Suomen kielen osaamisen nähtiin olennaisena osana työtehtävän suorituksen onnistumisessa ja muun kuin suomen kielen hallinnasta voi olla etua työyhteisössä. Maahanmuuttajahoitajien sopeutumista suomalaiseen työyhteisöön vaikeuttavat kieliongelmat ja kulttuurierot. Tasavertaisuuteen ei vaikuta maahanmuuttajatausta, kaikkia kohdellaan samalla tavalla. Asiasanat: monikulttuurisuus, työkulttuuri, yhteistyö, erilaisuus, tasa-arvo ja maahanmuuttajataustainen sairaanhoitaja.

3 SISÄLLYS 1 JOHDANTO TEOREETTISET LÄHTÖKOHDAT Monikulttuurisuus suomalaisessa terveydenhuollossa Maahanmuuttopolitiikan haasteet Suomessa Ammattihenkilöiden laillistaminen Työkulttuuri hoitoyhteisössä Hoitajien tasavertaisuus suomalaisessa työyhteisössä Kielen merkitys työkulttuurissa Työyhteisössä oppiminen TUTKIMUKSEN TARKOITUS JA TUTKIMUSKYSYMYKSET TUTKIMUKSEN TOTEUTTAMINEN Tutkimusympäristö ja tutkimushenkilöt Tutkimusmenetelmä Työskentelyprosessi ja aineiston kerääminen Analysointi TUTKIMUKSEN EETTISYYS TUTKIMUKSEN TULOKSET Vastaajien taustatiedot Suomalaisten hoitotyöntekijöiden näkemys kulttuurien erilaisuuden vaikutuksista hoitotyössä ja työyhteisössä Kokemukset maahanmuuttajasairaanhoitajien suomen kielen taidosta Maahanmuuttajahoitajan perehdyttäminen Hoitajien tasavertaisuus työyhteisössä POHDINTA JA JOHTOPÄÄTÖKSET Tulosten pohdinta Luotettavuus Oman ammatillisen kasvun kehittyminen...38 LÄHTEET...39

4 LIITTEET Liite 1: Kyselylomake Liite 2: Saatekirje

5 1 JOHDANTO Suomen työmarkkinat ovat kansainvälistymässä. Tulevina vuosina ulkomaalaisten työntekijöiden rekrytointi ja työnteko tulee Suomessa yhä ajankohtaisemmaksi työmarkkinoiden kansainvälistymisen ja työvoiman ikääntymisen myötä. Maahanmuutto ja maahanmuuttajat voivat muodostaa suomalaiselle yhteiskunnalle yhden keskeisen keinon selvitä paremmin tulevasta työvoiman ikääntymisestä ja muista toimintaympäristön haasteista. Maahanmuuttajat voivat helpottaa työvoiman saatavuusongelmaa, laajentaa osaamispohjaa ja lisätä innovatiivisuutta. (Sorainen 2007, 10.) Kulttuurinen monimuotoistuminen on sekä suomalaisessa yhteiskunnassa että työelämässä viime vuosina alkanut ja edelleen jatkuva suuri muutos. Yhä useammalle työpaikalle on tullut maahamuuttajataustaisia työntekijöitä. Monikulttuurisuus edellyttää useiden etnisten ryhmien olemassaoloa sekä vuorovaikutusta ryhmien välillä, mutta ennen kaikkea se edellyttää erilaisuuden ymmärtämistä ja toisten kulttuurien huomioon ottamista (Ahonen 2004, 22). Ulkomainen työvoima nähdään myös hoitoalalla usein ratkaisuksi Suomessa olevaan työvoimapulaan. Työyhteisöjen monikulttuurisuuden kehittäminen on kuitenkin haaste, joka vaatii suuria ponnisteluja. (Juuti 2005, 5.) Maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä on ollut vuonna 2002 terveydenhuollossa niukasti, noin 2 % (Tilastokeskus), mutta heidän määränsä jatkuvasti kasvaa. Selvää tarvetta on hoitoalan monikulttuurisuustaitojen kehittämiselle niin hoitotyössä kuin työyhteisöissä, sillä myös potilaina on ulkomailta tulleita, joiden kulttuuri on otettava huomioon. Muista kulttuureista Suomeen tulevat ihmiset opettavat suomalaisille yhteisöllisyyttä ja tuovat yhteisöjen ja yhteiskunnan arvokeskusteluun uusia näkökulmia.

6 Muualta Suomeen tulevat voivat rikastuttaa terveydenhuollon työyhteisöjä ja helpottaa monista kulttuureista lähtöisin olevien potilaiden ymmärtämistä, kohtaamista ja hoitamista. Toiseuden ja erilaisuuden positiiviset ja negatiiviset vaikutukset on hyvä tuntea ja tunnistaa. Mitä paremmin yhteistyö ja keskinäinen arvonanto terveydenhuollossa toteutuvat, sitä inhimillisempää ja parempaa ovat hoito ja sen tulokset. Se on kaikkien yhteinen etu. (Ahonen 2004, 13.) Alhon (2007) mukaan henkilöstön monimuotoisuus on voimavara, jota pyritään hyödyntämään työntekijän, työyhteisön, organisaation, asiakkaiden sekä yhteiskunnan hyväksi. Koska suomalaisessa terveydenhuollossa maahanmuuttajataustaisten sairaanhoitajien määränsä kasvaa jatkuvasti, tutkimme miten suomalaiset hoitotyöntekijät kokevat työskentelyn maahanmuuttajataustaisten sairaanhoitajien kanssa.

7 2 TEOREETTISET LÄHTÖKOHDAT Monikulttuurisuus käsitteenä syntyi ja sitä alettiin käyttää vasta 1990-luvulla, jolloin inkeriläiset saivat paluumuuttajan aseman. Toinen huomattava ryhmä olivat somalialaiset, joita alkoi samaan aikaan tulla Suomeen turvapaikanhakijoina. Jos monikulttuurisuuden käsitteeseen kuuluu erilaisten kulttuurien läsnäolo sekä erilaisuuden hyväksyminen ja sietäminen, voidaan Suomessa puhua monikulttuurisuudesta kuitenkin vasta 1990-luvulta lähtien. (Ahonen 2004, 16.) Perinteisen näkemyksen mukaan monikulttuurisuus tarkoittaa useiden kulttuuripiirteiltään erilaisten, mutta sisäisesti yhdenmukaisten ryhmittyminen samanaikaista olemassaoloa jossakin tietyssä tilassa, kuten esimerkiksi jossain valtiossa (Martikainen 2006, 13 14). Monikulttuurisuus tarkoittaa erilaisuuden hyväksymistä ja arvostamista, tasaarvoa yksilöiden ja kulttuurien välillä, yhteisesti sovittuja pelisääntöjä ja rajoja. Monikulttuurisessa yhteiskunnassa eri kulttuurien edustajat ja eri kulttuurit ovat vuorovaikutuksessa keskenään siten, että ne muodostavat toimivan ja kaikkien yhteiskunnan jäsenien oikeuksia kunnioittavan kokonaisuuden. (Räty 2002, ) Käsitteellä mahaanmuuttaja tarkoitetaan henkilöä, joka on muuttanut Suomeen pysyvässä tarkoituksessa ja joka ei ole maahanmuuttaessaan Suomen kansalainen eikä ole ollut sitä aiemminkaan (Forsander 2002, 10). Tilastokeskuksen (2006) tietojen mukaan Suomessa asui vuoden 2005 lopussa pysyvästi ulkomaan kansalaisia , vieraskielisiä ja ulkomailla syntyneitä Edellisten lukujen perusteella maan väestöstä 2,2 3,4 % on ulkomaista alkuperää.

8 2.1 Monikulttuurisuus suomalaisessa terveydenhuollossa Sanaa monikulttuurinen käytetään eri merkityksissä. Useimmiten ihmiset tarkoittavat sillä tilannetta, jossa työyhteisössä työskentelee monista eri kulttuureista kotoisin olevia työntekijöitä. Monikulttuurisuudella tarkoitetaan myös yhteisön asennetta tai suhtautumista. Monikulttuurisessa yhteisössä eri kulttuuriset ryhmät säilyttävät omat ominaispiirteensä ja hyväksyvät sen, että muut ryhmät tekevät samoin. (Vartia 2007, 178.) Suomen terveydenhuolto kohtaa kansainvälisyyden ja monikulttuurisuuden haasteet entistä useammin arkipäivän työssä. Eri kulttuurien edustajia on sekä terveydenhuollon asiakkaina että ammattilaisina. Kulttuurien erilaisuus terveydenhuollon ammattihenkilön ja potilaan sekä hänen läheistensä kohdatessa on haaste, jota ETENE tarkasteli vuoden 2004 kesäseminaarissaan etiikan näkökohdista. (Ahonen 2004, 10.) Monikulttuurisuuteen kasvaminen edellyttää halukkuutta tasavertaisuuteen ja ulospäin suuntautuneisuuteen (Diakhaté 2006, 27). Tulevaisuudessa työvoimapula terveydenhuollossa haastaa pohtimaan, miten Suomi ja suomalaiset suhtautuvat meillä kansainvälistymiseen, kasvavaan ulkomaalaisväestöön ja meille vieraisiin kulttuurisiin erityispiirteisiin (Ahonen 2004, 17). Monikulttuurisuus on osa tulevaisuusstrategiaa, sillä tavoitteena on parantaa työntekijöiden ja työyhteisöjen valmiuksia työskennellä monikulttuurisessa ympäristössä (Ahonen 2004, 32). Kesällä 2005 ulkomaalaisia sairaanhoitajia oli Suomessa 140, siis vielä varsin pieni määrä muihin Euroopan maihin verrattuna. Määrä kuitenkin lisääntyy nopeasti. (Lahti 2007, 22.) Monimuotoisuuden edistämisessä tavoitteena on lisätä vähemmistöjen osallisuutta työelämässä, työpaikoilla ja ammatillisessa toiminnassa. Ihmisten keskinäinen arvostus ja toisten kunnioittava kohtelu ovat työn arjessa yhdenvertaisuuden perusta. (Alho 2007, 5.)

9 2.2 Maahanmuuttopolitiikan haasteet Suomessa Maahanmuuttoon liittyvä termistö on kirjavaa ja osin kiistanalaistakin. Yleensä nimitystä maahanmuuttaja käytetään henkilöstä, joka on syntynyt ulkomailla, jolla ei ole Suomen kansalaisuutta ja jonka on tarkoitus jäädä Suomeen pysyvästi. Maahanmuuttajat voivat näin olla avioliiton kautta, paluumuuttajina, turvapaikanhakijoina ja pakolaisina tai työn takia maahan muuttaneita. Toistaiseksi vain hyvin pieni osa Suomen maahanmuuttajista on tullut maahan työsiirtolaisina. Hallituksen syksyllä 2006 vahvistamassa Maahanmuuttopoliittisessa ohjelmassa on korostettu työperustaisen maahanmuuton edistämisen tärkeyttä väestön ikääntymisestä johtuvan työvoimapulan estämiseksi. (Tiilikainen 2007.) Sillä tuetaan työyhteisöjen kehittymistä monikulttuurisiksi sekä kehitetään ulkomaalaisten työntekijöiden työehtojen valvontaa (Vartia 2007, 17). Hallituksen maahanmuuttopoliittisessa ohjelmaehdotuksessa (2005) pääpaino on työperusteisen maahanmuuton edistämisessä. Uusi maahanmuuttopoliittinen ohjelma osoittaa, että maahanmuuttajat nähdään ensi kertaa Suomen historiassa taloudellisena voimavarana. Yhtenä ratkaisuna työvoimapulaan pidetään ulkomaisen työvoiman vastaanottaminen helpottamista, jopa houkuttelemista Suomeen. (Jaakkola 2006, 1 2.) Suomi tarvitsee lisää ulkomaisia osaajia ja työntekijöitä eli työperäistä maahanmuuttoa. Ulkomaista työvoimaa tarvitaan täydentämään suomalaista työvoimaa - ei korvaamaan sitä. Tätä mieltä ovat työmarkkinajärjestöt yhteisessä kannanotossaan suomalaisten työyhteisöjen monikulttuurisuuden kehittämiseksi. Työmarkkinajärjestöt haluavat vaikuttaa siihen, että suomalainen yhteiskunta ja työyhteisöt asennoituisivat myönteisemmin maahanmuuttajiin. Syntyperästään riippumatta työyhteisön kaikkia jäseniä tulisi arvostaa ja suvaita tasavertaisena henkilönä, jolla on samat oikeudet ja velvollisuudet kuin muillakin työyhteisön jäsenillä. (Valtiovarainministeriö.)

10 2.3 Ammattihenkilöiden laillistaminen Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että koulutusta vastaavaa työtä saa helpommin, kun koulutus on hankittu Suomessa. Jotta ulkomailla EU/ETA-maissa koulutuksensa suorittanut henkilö voi aloittaa työt Suomessa terveydenhuollon ammattihenkilönä, hänen on tehtävä hakemus Terveydenhuollon oikeusturvakeskukselle (TEO) ammatinharjoittamisoikeuden saamiseksi. Hakemuksen liitteenä on oltava mm. todistus voimassaolevasta ammatinharjoittamisoikeudesta EU-lähtömaassa ja todistus siitä, että koulutus vastaa EU-direktiivien vaatimuksia. Laillistamisen tai nimikesuojauksen edellytyksenä ei ole valtion vironomaisen vahvistamaa kielitaitovaatimusta. (Markkanen 2005, 17.) EU/ETA-maiden ulkopuolelta tuleva terveydenhuollon ammattihenkilö voi saada luvan toimia asianomaisessa ammatissa tai oikeuden käyttää asianomaista ammattinimikettä, jos hänen koulutuksensa vastaa suomalaista koulutusta. Lupaviranomaisena toimii Terveydenhuollon oikeusturvakeskus. Terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain mukaan EU/ETA-maiden ulkopuolelta tulevilta edellytetään riittävää kielitaitoa. TEO:n mukaan, kun sairaanhoitajat täydentävät opintojaan suomalaisessa oppilaitoksessa suomen kielellä, sen on katsottu riittävän osoitukseksi kielitaidosta, koska näihin opintoihin sisältyy yleensä myös suomen kielen opetusta. Jos taas sairaanhoitajan koulutus voidaan hyväksyä suoraan ilman täydentäviä opintoja, tällöin edellytetään todistusta riittävästä kielitaidosta ennen ammatinharjoittamisluvan myöntämistä. (Mettälä-Nurminen 2008.) Maahanmuuttajien koulutus, myös ammatillinen koulutus, laajeni erityisesti 1990-luvulla, ja laajeneminen jatkuu edelleen. Koulutusta järjestetään opetusministeriön hallinnonalan lisäksi paljon myös työministeriön hallinnonalalla. Työhallinnon rahoittama ja järjestämä koulutus on kohdistettu työmarkkinoiden käytettävissä oleville maahanmuuttajille. Olennaista ammatillisessa koulutuksessa on riittävä kielitaito, jolla selviää opinnoissa. (Koskimäki 2004, 10.) Koulu-

11 tus ja siihen liittyvä työharjoittelu ovat maahanmuuttajalle tehokkain väylä työelämän. Diakonia-ammattikorkeakoulussa on ulkomaalaisille sairaanhoitajille puolitoistavuotinen koulutus, joka johtaa sairaanhoitaja (AMK) -tutkintoon. EU-direktiivit täyttävä koulutus on tarkoitettu Suomeen muuttaneille henkilöille, jotka ovat suorittaneet aiemmin sairaanhoitajakoulutuksen EU:n ulkopuolisessa maassa. Koulutuksen tavoitteena on vahvistaa maahanmuuttajien asemaa työmarkkinoilla tarjoamalla heille mahdollisuus päivittää tutkintonsa sekä mahdollisuus hankkia hyvä suomen kielen taito. Koulutuksen avulla voidaan helpottaa jo tällä hetkellä olevaa ja tulevaisuudessa pahenevaa sairaanhoitajapulaa. Koulutus painottaa erityisesti kielikoulutuksen merkitystä, koska kielitaito on ehdoton edellytys muualta tulevan työntekijän sopeutumisessa suomalaiseen yhteiskuntaan. Koulutus on työvoimapoliittista koulutusta, jonka on rahoittanut ja ostanut Helsingin kaupunki. 2.4 Työkulttuuri hoitoyhteisössä Työpaikan työkulttuuri rakentuu monista toisiinsa sidoksissa olevista tekijöistä. Niitä ovat organisaation toiminta, johdon viestintä, henkilöstön keskinäinen vuorovaikutus, sosiaaliset työolot ja luottamus. Vallitseva työkulttuuri joko työntää ihmisiä työstä pois tai sitoo ihmisiä työhön. Työkulttuuri heijastaa työelämäosaamisen tasoa työorganisaatiossa. (Mediatiedote 2007.) Hoitotyön työkulttuuri muuttuu ja moni työ edellyttää työskentelyä useassa maassa ja kulttuurissa, joten matka monikulttuurisuuteen ja tasa-arvoa korostavien hyvien etnisten suhteiden aikaan on jo alkanut. Hoitotyön työkulttuuri ja kulttuuri ovat kaksi toinen toistaan täydentävää konseptia: työkulttuurit erottavat työyhteisöjä ja pitävät kulttuurin vakiona, kun taas kulttuuri erottaa eri maat toisistaan ja pitää työyhteisöjen kulttuurit vakiona. Toimiva työkulttuuri on hyvän hoidon ehdoton edellytys. Jokaisessa työpaikassa on omanlaisensa kulttuuri,

12 joka määräytyy organisaation työtekijöiden arvojen mukaan, ja kansallinen kulttuuri on siinä suuri tekijä. Eri maiden välillä saattaa olla suuria eroja, mutta oppimalla tuntemaan toisiamme opimme myös tulemaan toimeen ja työskentelemään keskenämme. (Diakhaté 2006, ) Toimiva työyhteisö ja laadukas työ edellyttävät työntekijältä hyvän ammattitaidon lisäksi vuorovaikutustaitoja, eli kykyä keskustella avoimesti. Avoimet ja rehelliset suhteet työyhteisössä perustuvat luottamukseen ja henkilöiden läheiseen vuorovaikutukseen. Mitä parempi luottamus organisaatiossa on ja mitä sujuvampaa kanssakäyminen on, sitä paremmin tiedot kulkevat henkilöiden kesken ja sitä paremmin myös henkilöiden kokemus ja osaaminen voidaan hyödyntää. (Mediatiedote 2007.) Suomen työkulttuuri on tasa-arvoista. Työelämässä arvostetaan ahkeruutta, yksilöllisyyttä ja omatoimisuutta. Sovituista asioista ja aikatauluista pidetään kuitenkin tiukasti kiinni. Suomi on kaksikielinen maa (suomi ja ruotsi). Vähintään suomen kielen perusteiden osaamista vaaditaan käytännössä kaikilla työpaikoilla, vaikka suurimmissa yrityksissä voi työskentelykielenä olla englanti. Työnantaja ratkaisee mikä on tehtävään vaadittava kielitaidon taso. (Työministeriö 2007). Monikulttuurisuus haastaa koko suomalaisen työelämän ja jokaisen organisaation ja työyhteisön, jossa työskentelee eri maista tulleita. Monikulttuurisuus vaatii työpaikalla sopeutumista kaikilta, niin maahanmuuttajilta kuin suomalaisilta työntekijöiltä. (Vartia 2007, 179.) Monikulttuurinen työyhteisö edellyttää hoitotyön johtajilta kykyä ja halua nähdä kulttuurinen erilaisuus osana rikasta kokonaisuutta. Käytännössä se vaatii johtajilta eri organisaatiotasoilla kykyä rohkaista alaisiaan avoimeen keskusteluun erilaisuudesta. (Lahti 2007, 23.) Hyvän johtamisen ja esimiestyön kannalta viestintä on erittäin tärkeää. Avoin viestintä ja palaute auttavat työntekijöitä kokemaan, että he tekevät tarpeellista työtä. Mikäli johto laiminlyö viestinnän, työntekijät pitävät sitä osoituksena siitä,

13 että heidän osaamistaan ja työkokemustaan ei arvosteta organisaatiossa. (Mediatiedote 2007.) Jotta monimuotoinen työyhteisö olisi enemmän kuin osiensa summa, tarvitaan hyvää henkilöstöjohtamista ja avointa organisaatiokulttuuria (Alho 2007,7). Monimuotoisuus työyhteisössä on enemmän kuin tasa-arvo. Monimuotoisuus merkitse erilaisuuden hyväksymistä ja hyödyntämistä itsessä ja muissa. Erilaisuus nähdään voimavarana: on monta oikeaa tapaa ajatella ja toimia. Monimuotoisessa työyhteisössä lähtökohta on selkeästi se, ettei erilaisuus ole ongelma, johon on pakko yrittää sopeutua, vaan että eri tavalla ajatteleminen ja tekeminen on positiivista. Tavoitteena monimuotoisessa työyhteisössä on erilaisen osaamisen, kokemuksien ja persoonallisuuksien hyväksikäyttö työilmapiirin ja työn tuottavuuden hyväksi. (Vartiainen-Ora 2005, 28.) Hoitajien tasavertaisuus suomalaisessa työyhteisössä Tammisto ja Markkanen (2005) ovat selvitelleet maahanmuuttajien asemaa hoitoalan työyhteisössä, työvoimatilannetta sekä odotuksia ammattijärjestön toiminnalle. Tietoa kerättiin kyselytutkimuksin ja haastatteluin Tehyn maahanmuuttajataustaisilta jäseniltä, ammattiosastoilta ja työnantajilta. Alalle pääsyn suurimpina esteinä selvityksen mukaan ovat vajaa kielitaito, tutkintojen tunnustamisen vaikeus ja työyhteisöjen heikot monikulttuurisuustaidot. Edellä mainitussa selvityksessä nousi esiin, että maahanmuuttajien rekrytointi terveysalan koulututukseen ja töihin ei tuota toivottua tulosta ilman erityisiä toimia. Työpaikkojen vetovoimaa ja aktiivista tukea maahanmuuttajille on lisättävä. Maahanmuuttajien suomenkielen oppimista on tuettava sekä kurssein että työpaikalla. Erityistä huomiota on kiinnitettävä hoitoalan sanastoon. Muualla suoritettujen tutkintojen täydentämistä ja muuta ammatillista pätevöitymistä on helpotettava ja tehostettava lomittamalla koulutusta ja työntekoa. (Markkanen 2005.)

14 Maahanmuuttajavastaajista 71 % koki, että heitä kohdellaan työpaikalla samoin kuin muita työntekijöitä. Sekä Tehyn ammattiosastot että työnantajat näkevät maahanmuuttajilla olevan sellaisia positiivisia taitoja, joita työyhteisöt voisivat oppia ja omaksua. Maahanmuuttajat nähdään positiivisena mahdollisuutena avartaa ja rikastuttaa työyhteisöjen tietoisuutta erilaisista kulttuureista. (Markkanen 2005.) Maahanmuuttajat kokivat maahanmuuttajataustan haittaavan edelleen työn löytämistä Suomessa. Kahta kolmesta maahanmuuttajasta oli kuitenkin kohdeltu työnhaussa hyvin. Henkilöstöhallinnan ammattilaiset näkivät maahanmuuttajat tärkeänä voimavarana organisaatioille. Heidän motivoitunut asenteensa työhön ja myönteinen tapa kohdata asiakas ovat etuja työyhteisölle. (Markkanen 2005.) Moni maahanmuuttaja on kokenut syrjintää ja ennakkoluuloja. Tämä saattaa myös liittyä hoitoalalla yleistyneeseen nimittelyyn tai uhkailuun. Joka toinen maahanmuuttajajäsen on kokenut rasismia potilaiden, heidän omaistensa, työtovereiden tai työnantajan taholta. Kokemuksia oli etniseen taustaansa liittyvästä nimittelystä, ammattitaidon aliarvioinnista, epätasa-arvoisesta kohtelusta, kielitaitoon liittyvästä arvostelusta, epäluottamuksesta. Etenkin Venäjältä ja Virosta tulleet joutuvat mitä ilmeisimmin rasismin kohteeksi, samoin ihon väriltään kantaväestöstä poikkeavat henkilöt. (Markkanen 2005.) Suomeen työhön tuleva toisen kulttuurin edustaja tarvitsee täydennyskoulutusta myös kulttuuriin, arvoihin ja tapoihin liittyvissä asioissa. Koko työyhteisön on tuettava vieraasta kulttuurista tulevan henkilön sopeutumista. Keskeinen eettinen kysymys monikulttuurisuudessa on rajankäynti hyväksyttävien ja kiellettyjen, tarkoituksenmukaisten ja ei-tarkoituksenmukaisten käytäntöjen välillä. Rajat sille, mitä suomalaisessa terveydenhuollossa pidetään hyväksyttävänä, mitä voidaan ymmärtää ja sulattaa toimintakulttuuriin ja mitä on jätettävä sen ulkopuolelle lähtevät avoimesta keskustelusta. (Ahonen 2004, 12.) Keskustelussa on ennakkoluulottomasti ja yhdenvertaisesti tarkasteltava sekä epätarkoituksenmukaisia suomalaiseen kulttuuriin liittyviä että muualta tulevia käytäntöjä. Ammattitaidon ylläpitäminen ja kehittäminen on jokaisen terveyden-

15 huollossa toimivan oikeus ja velvollisuus. Monikulttuurisessa terveydenhuollon kohtaamisessa tarvitaan ennen kaikkia ennakkoluulottomuutta, herkkyyttä ja ymmärrystä sekä vuorovaikutus- ja työyhteisövalmiuksia. Eri alojen ammattilaisten on tärkeää tuntea ja tunnustaa toistensa taidot. Muualla koulutuksen saaneet terveydenhuollon ammattihenkilöt tarvitsevat myös tukea työyhteisöltään esimerkiksi terveydenhuollon toimintaa koskevien säännösten hallinnassa sekä myös tietoa suomalaisten arvomaailmassa tärkeistä asioista. Ongelmien ja ristiriitojen selvittely edistävät työyhteisön hyvinvointia ja tyytyväisyyttä ja palvelevat siten potilaan hyväksi tehtävän työn onnistumista. (Ahonen 2004, 13.) Kielen merkitys työkulttuurissa Suomessa työpaikan ovet eivät aivan helpolla aukene maahanmuuttajille ainakaan ilman suomen kielen taitoa. Vaikka suullinen kielitaitoa olisikin, kirjoittaminen suomeksi tuntuu monesta vaikealta. Työelämässä ulkomaalaiselle riittävä kielitaito määräytyy tilanteittain. Suomen kielen taidon ammatillinen tarve riippuu näissä tapauksissa siitä, onko mahdollista saada opastus työhön ja hoitaa siihen liittyvät työsuhdeasiat ja muut paperityöt jollakin osaamallaan kielellä tai tulkin avulla. (Martin 2004, 180.) Ympäristönsä kieltä taitamaton työntekijä on kuitenkin aina ammatillisessa ja inhimillisessä umpikujassa, koska useimmissa töissä täytyy puhua ja ymmärtää, lukea ja kirjoittaa suomea. Ammatillisessa koulutuksessa oppilaitoksen opetuskielen taito on välttämätön, koska tietoa siirretään kielen avulla. (Martin 2004, 180.) Heikosti suomea puhuvien hoitajien määrä kasvaa Helsingin sairaaloissa. Eniten maahanmuuttajataustaisia hoitajia on pitkäaikaisosastoilla. Akuuttisairaalassa hyvän kielitaidon merkitys korostuu. Sen on oltava sellaisella tasolla, että hoitajat selviävät tehtävistään ilmaan, että aiheutuu vaaratilanteita. Edellytyksenä työskentelylle on suomen kielen kirjallinen ja suullinen osaaminen sekä kir-

16 joitustaito. Kielikokeita ei järjestetä, vaan kielitaito selvitetään työhönottohaastattelussa. (Jompero 2008, 5.) Ahkeruus ei korvaa kaikkea, maan kieltä pitää myös osata, ellei työpaikalla ole työkielenä jokin muu kuin tämä kieli, esimerkiksi englanti. Maahanmuuttajat itse tuovat esille kielitaidon merkityksen mm. työmarkkina-aseman selviämisen näkökulmasta, ja tulokset osoittavatkin, että suomen kielen taitotasolla on varsin suoraviivainen yhteys työmarkkinoilla selviämiseen, mihin kielitaito on perusedellytys. (Diakhaté 2006, 25.) Kielitaito vaikuttaa siihen, minkälaista työtä voi tehdä ja minkälaisia työtehtäviä työyhteisössään saa. Puutteellinen kielitaito tai se, että muut pitävät maahanmuuttajan suomen kielen taitoa puutteellisena, voi estää urakehityksen tai esimerkiksi koulutuksiin pääsemisen tai osallistumisen. Joissakin työtehtävissä taas myös muiden kuin suomen kielen hallinnasta voi olla etua työyhteisössä, mikäli työpaikan monikielisyyttä osataan hyödyntää. (Vartia 2007, 68.) Monikulttuuriset työpaikat asettavat haasteita niin suomalaisille kuin maahanmuuttajatyöntekijöille. Kommunikointi molemmille tai toiselle osapuolelle vieraalla kielellä aiheuttaa joskus väärinkäsityksiä ja kiusallisia tilanteita. Kulttuurien välisen kommunikoinnin aiheuttamat ongelmat näkyvät usein myös maahanmuuttajatyöntekijän ja asiakkaiden välillä. Suomalaiset asiakkaat eivät välttämättä ymmärrä maahanmuuttajan puhetta, vaikka tämä osaisikin puhua suomea. Erilaiset aksentit ja intonaatiot tekevät kielestä etenkin vanhoille ihmisille vaikeasti ymmärrettävän, jolloin asiakaspalvelu ei voi täydellisesti onnistua ensimmäisellä kohtaamisella. (Ahtonen, Jussila & Kotisaari 2003, 30.) Työyhteisössä oppiminen Erilaisuuden salliminen työyhteisössä on avain yhdessä uuden oppimiseen. Kun monikulttuurisessa työyhteisössä ihmiset avoimesti kohtaavat, heillä on mahdollisuus toisiltaan oppia eri kulttuurien erityispiirteitä, arvoja ja toimintatapoja. Kun

17 jokainen työntekijä tuo organisaatioon omat tietonsa ja kokemuksensa, silloin erilaisuudesta ei tule vastus vaan rikkaus. (Lahti 2007, 23.) Jokainen työntekijä, oli hän mistä maasta tahansa kotoisin ja missä maassa tahansa, noudattaa yhteisiä yhteisesti luotuja sääntöjä, jos näin sovitaan. Tämä onnistuu joko helposti tai vaikeasti, riippuen siitä, miten erilaiset työntekijät ovat lähtökohdiltaan. Työpaikalla jo ennestään olleet voivat tietenkin opastaa uusia tulokkaita. Suomen vanhat vähemmistöt (romanit, saamelaiset ja tataarit) voivat satojen vuosien kokemuksellaan opastaa uusia maahanmuuttajia ja tehdä heidän kanssaan yhteistyötä. Uusilla maahanmuuttajilla on hyvät mahdollisuudet sopeutua, sillä perusoikeusuudistuksen yhteydessä vuonna 1995 perusoikeudet ulottuivat koskemaan kaikkia suomen oikeuspiirissä olevia, myös maahanmuuttajia. (Diakhaté 2006, 27.) Maahanmuuttajan on sopeuduttava elämään uudessa yhteiskunnassa uusien arvojen, normien ja lakien mukaan. Mutta myös suomalaisen ihmisen on sopeuduttava elämään rinnakkain maahanmuuttajantaustaisen ihmisen kanssa esimerkiksi naapurina, työtoverina ja työnantajana. Suomalaisen hoitajan on myös tultava puolitiehen vastaan ja näin mahdollistettava normaali, jokapäiväiset kontaktit itsensä ja maahanmuuttajan välillä. Molemmat voivat oppia toisiltaan ja molemmilla on yhtäläinen oikeus asua ja työskennellä tässä yhteiskunnassa. (Ahtonen, Jussila & Kotisaari 2003, 10.) Yleensä suomalaiset työntekijät suhtautuvat eri kulttuurista tulleeseen uuteen työtoveriin hyvin sekä ovat uteliaita ja kiinnostuneita ja myös valmiita auttamaan, kun siihen on tarvetta (Ahtonen, Jussila & Kotisaari 2003, 14). Suomalaisille hoitajille tulee antaa tietoa maahanmuuttajuudesta. Tiedotus vähentää ennakkoluuloja ja pelkoja ulkomaalaisia kohtaan ja tuo maahanmuuttajat lähemmäs tavallista suomalaista. (Ahtonen, Jussila & Kotisaari 2003, 30.) Tärkeää on myös panostaa siihen, että työpaikalla ymmärretään inhimillisen työn rakennusainekset, eli lähtökohtana on se, että uusi työntekijä saa jo pe-

18 rehdyttämisvaiheessa hyvät tiedot sekä työstään että työorganisaationsa toimintatavoista ja tavoitteista. Uudelle työntekijälle tulee antaa heti alkuun kuva siitä, että hän on osa kokonaisuutta ja tärkeä yksikön toiminnan kehittämisessä (Helsingin terveyskeskus). Perehdyttämisen tarkoitus on valmentaa henkilö tehtäväänsä sekä tutustuttaa hänet työympäristöön, työoloihin, oman työyhteisön tavoitteisiin ja toimintaan sekä niiden muutoksiin. Perehdyttäminen on tärkeä osa henkilöstön kehittämistä ja työturvallisuustoimintaa. Perehtyjän tukena ovat perehdyttäjien ohjaus ja opastus sekä työyhteisössä tuotettu tukimateriaali. Perehtymiseen kuuluu myös itsenäistä tutustumista uuteen työympäristöön. (Helsingin terveyskeskus.) Terveydenhuollon hoitoyksiköt pitävät tärkeänä perehdyttää työntekijöitä työhön ja työyhteisöön. Perehdyttäminen lyhentää hoitajan aikaa oppia uusi tehtävä ja vähentää siten epävarmuutta ja virheitä. Hyvin perhdytetyn työntekijän työpanos on laadukas, hoitotyön toiminta on osaavaa ja ammattitaitoista. Hoitotoiminnan periaatteet ohjaavat jossakin määrin perehdyttämistä hoitoyksiköissä. (Helsingin terveyskeskus.) Huonosti perehdytetty työntekijä on työyhteisölle niin työturvallisuus- kuin potilasturvallisuusriski. Nämä riskit nousevat esille etenkin terveydenhuollossa, jossa potilasturvallisuuden laiminlyönti voi johtaa kohtalokkaisiin seurauksiin.

19 3 TUTKIMUKSEN TARKOITUS JA TUTKIMUSKYSYMYKSET Tämän tutkimuksen tarkoituksena on kuvata hoitotyöntekijöiden kokemuksia ja käsityksiä työskentelystä maahanmuuttajataustaisten sairaanhoitajien kanssa akuuttihoitotyössä. Tutkimuskysymys kuuluu: millaisia kokemuksia ja käsityksiä on suomalaisella hoitohenkilökunnalla yhteistyöstä maahanmuuttajataustaisten sairaanhoitajien kanssa? Alakysymyksinä ovat: 1. Millaisia käsityksiä on maahanmuuttajasairaanhoitajien suomenkielentaidosta? 2. Mitä pitää ottaa huomioon maahanmuuttajataustaisen sairaanhoitajan perehdyttämisessä? 3. Mitä käsityksiä on tasavertaisuudesta työyhteisössä? Tarkoituksena oli saada suomalaisilta hoitajilta omia näkemyksiä mahdollisista kehitämisideoista monikulttuuriseen työyhteisöön liittyen. Tätä varten kyselylomakkeessa jokaisen pääteeman strukturoitujen kysymyksien lisäksi on avoin kysymys. Avointen kysymysten tarkoituksena oli saada vastauksiin mahdollisimman monipuolisia ja omakohtaisia kokemuksia.

20 4 TUTKIMUKSEN TOTEUTTAMINEN 4.1 Tutkimusympäristö ja tutkimushenkilöt Tutkimus toteutettiin Malmin sairaalassa, akuuttiosastoilla. Tutkimuksessa oli mukana kaikkiaan 4 osastoa (osastot A2, A3, A4 ja A5). Tutkimuksen kohteena olivat suomalaiset hoitotyöntekijät. Hoitotyön arvot Malmin sairaalan akuuttiosastoilla ovat ihmisarvon kunnioittaminen, tasa-arvoisuus ja oikeudenmukaisuus. Osastoilla jokaisella potilaalla on yhtäläinen mahdollisuus saada samantasoista palvelua. Osastojen hoitotyön tehtävänä on auttaa potilaita ylläpitämään ja edistämään terveyttään, tulemaan toimeen mahdollisen sairauden tai vamman ja sen aiheuttamien rajoitusten kanssa elämän eri vaiheissa. Hoitotyön periaatteet ovat yksilöllisyys, jatkuvuus ja kokonaisvaltaisuus. Osasto A2:lle tullaan hoitoon ja kuntoutumaan, osastolla tehdään myös dementian, depression ja kotona pärjäämisen arviointia. Akuuttivaiheen jälkeen toiminta painottuu moniammatilliseen tiimin suunnittelemaan ja toteuttamaan toimintakyvyn parantumiseen niin, että potilas voi palata entiseen asuinpaikkaansa. Työ on monipuolisuudestaan haasteellista ja vaativaa, toisaalta se tuo usein onnistumisen kokemuksia. Moniammatilliseen tiimiin kuuluvat lääkärit, osastonhoitaja, 12 sairaanhoitajaa ja 8 lähihoitajaa. Osastoilla A3 ja A4 potilaat ovat monisairaita ja usein iäkkäitä. Akuuttivaiheen jälkeen toiminta painottuu kuntoutuksen, sekä toimintakyvyn ja jatkohoidon arviointiin. Osaston A3 henkilökuntaan kuuluu lääkäri, osastonhoitaja, 12 sairaanhoitajaa ja lähihoitajaa. A4:lla on lääkäri, osastonhoitaja, 10 sairaanhoitajaa ja 7 lähihoitajaa. Osasto A5 toimii Malmin akuuttiyksikön infektio-osastona. Hoito painottuu kuntoutukseen, toimintakyvyn parantamiseen ja jatkohoidon arvioon. Osastolla toteutetaan yksilövastuista ja kuntouttavaa hoitotyötä moniammatilisessa tiimissä.

21 Henkilökuntaan kuuluu osastolääkäri, osastonhoitaja, apulaisosastonhoitaja, 16 hoitajaa, osastonsihteeri ja 4 laitoshuoltajaa. Moniammatillinen osaaminen ei tarkoittaa pelkää yhteistyötä. Moniammatilliseen työskentelyyn kuuluu yhteistyöosaaminen, hyvät yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot, avoin ja luottamuksellinen ilmapiiri, yhteinen suunnittelu ja tulkinta toiminnan tavoitteista. 4.2 Tutkimusmenetelmä Kun mietittiin tutkimusongelmaa ja tutkimuksen tavoitteita päädyttiin ratkaisuun, että suomalaisia hoitotyöntekijöitä tavoitetaan parhaiten osastoilla määrällistä tutkimusmenetelmä käyttäen. Aineisto tutkimukseen kerättiin kyselylomakkeilla Malmin sairaalan akuuttiosastoilla työskenteleviltä hoitajilta. Tässä tutkimuksessa käytettiin pääosin määrällistä eli kvantitatiivista kyselymenetelmää, lisänä oli myös muutama avoin kysymys. Kvantitatiivisessa tutkimuksessa keskeisiä asioita ovat johtopäätökset aiemmista tutkimuksista, hypoteesin laatiminen, aiemmat teoriat, käsitteiden määrittely ja aineiston esittäminen tilastollisesti. (Hirsijärvi, Remes & Sajavaara 2005, 137.) Kvantitatiivisen tutkimuksen avulla selvitetään lukumääriin ja prosenttiosuuksiin liittyvä kysymyksiä ja asioiden välisiä riippuvuuksia tai tutkittavassa ilmiössä tapahtuneita muutoksia. Asioita kuvataan numeeristen suureiden avulla ja tuloksia havainnollistetaan kuvioiden avulla. (Heikkilä 2005, 16.) Empiirinen eli havainnoiva tutkimus Heikkilän (2001) mukaan perustuu teoreettiseen tutkimuksen perusteella kehitettyihin menetelmiin. Opinnäytetyömme empiirinen osa on toteutettu määrällisella tutkimusmenetelmällä. Tutkimuksessa voidaan hyödyntää sekä kvalitatiivisia että kvantitatiivisia aineiston keruu- ja analysointimenetelmiä.

22 Empiiristä tutkimusta varten hankittuja tietoja sanotaan tutkimusaineistoksi. Tämän tutkimuksen aineisto on kerätty tutkimusta varten eli primaarinen, sekundaarinen, jos alun perin johonkin muuhun tarkoitukseen hankittu. Tutkimusaineisto muodostuu tutkimuksen kohteena olevien tutkimusyksiköiden (henkilö) tiedoista, nämä ovat vastauksia tutkimuskysymyksiin. Niitä sanotaan muuttujien arvoksi. Muuttujalla tarkoitetaan mitä tahansa mittavaa ominaisuutta tai muuta suuretta, jonka arvoissa esintyy vaihtelua. (Heikkilä 2001, 14.) Tyypillinen aineistonkeruumenetelmä kvantitatiivisessa tutkimuksessa on lomakekysely. Valitsimme kyselyn tutkimusmenetelmäksenne siksi, että kysely soveltuu aineiston keräämisen tavaksi, kun tutkittavia on paljon ja he ovat hajallaan, esimerkiksi eri osastoilla. Kyselylomaketta käytetään, kun havaintoyksikkönä on henkilö ja häntä koskevat asiat esimerkiksi mielipiteet, asenteet, ominaisuudet tai käyttäytyminen. Kysely on aineiston keräämisen tapa, jossa kysymysten muoto on vakioitu: kaikilta kyselyyn vastaavilta kysytään samat asiat, samassa järjestyksessä ja samalla tavalla (Vilkka 2007, 27). Kyselyssä vastaaja itse lukee kysymyksen ja vastaa siihen. Kyselyn ongelmana on se, että vastauslomakkeet palautuvat hitaasti tutkijalle. Kyselyn ajoitus kannattaa suunnitella hyvin, jotta tutkimuksen vastausprosentti ei jää sen vuoksi liian alhaiseksi. (Vilkka 2007, 28.) Olemme tutustuneet aikaisempaan aihetta käsittelevään kirjallisuuteen ja olemme keränneet aineiston kyselyllä ja suorittaneet analysoinnin, jonka pohjalta voidaan tehdä johtopäätökset. Tutkimusprosessin kuvaus ja tutkimuksen tulokset julkaistaan kirjallisena raporttina. 4.3 Työskentelyprosessi ja aineiston kerääminen Opinnäytetyön ideoimisen ja aiheen päättämisen jälkeen varsinainen opinnäytetyön työstäminen alkoi syksyllä Keräsimme kirjallisuutta ja artikkeleita koskien monikulttuurista työyhteisöä. Aloimme miettiä paikkaa, jossa haluaisimme suorittaa tutkimuksen. Tutkimuksen toteutumispaikaksi valitsimme Malmin sairaalan akuuttiosastot.

23 Tutkimussuunnitelma valmistui lokakuussa Tutkimussuunnitelman hyväksymisen jälkeen toimitimme suunnitelmamme tutkimuslupaa varten Helsingin kaupungin terveysvirastolle, jolta tutkimuslupaa haettiin virallisesti Lupa saatiin tutkimukseen (Liite 3.) Aineisto kerättiin puolistrukturoidun kyselylomakkeen avulla. Kyselylomakkeiden tekemisessä oli tärkeä löytää sellaisia kysymyksiä, joilla työntekijät saadaan motivoitua vastaamaan. Lomakkeeseen syntyi selkeitä, strukturoituja ja helposti ymmärrettäviä kysymyksiä, joissa vastausvaihtoehdot ovat valmiiksi annettuja tai avokysymyksiä. Kyselylomakkeesta tuli neljä sivua pitkä ja siihen sisältyy 24 kysymystä. Kyselylomakkeessa olemme käyttäneet sekamuotoisia kysymyksiä. Osa kysymyksistä on vastausvaihtoehtoisia ja osa avoimia kysymyksiä. Kyselylomakkeen ensimmäisessä sivussa kartoitetaan taustatekijät kolmella kysymyksellä, joita ovat ikä, koulutus ja työsuhteen laatu. Sen jälkeen kysymykset on jaoteltu neljan teemaan. Ensimmäinen teema on kulttuurien erilaisuuden vaikuttaminen hoitotyöhön. Toinen teema on suomen kielen osaaminen, jota selvitettin kolmen kysymyksen avulla. Kolmas teema on maahanmuuttajahoitajan perehdyttäminen. Tästä teemasta on viisi erilaista kysymystä. Ja viimeinen teema on hoitajien tasavertaisuus osastolla. (Liite 1.) Saatekirjeessa on ohjeet kyselyn vastaajalle. Saatekirjeen sisältö on esitetty asiatyylillä ja yleiskielellä. Saatteessa on riittävästi tietoa tutkimuksesta, tutkimuksen tarkoituksesta, luotettavuudesta ja aikataulusta. (Liite 2.) Ennen varsinaista kyselyä tehtiin koekysely , jolloin tarkistettiin kysymysten muotoilua. Kyselylomake testattiin monikulttuurisessa työyhteisössä työskentelevällä hoitajalla. Testaukseen osallistui yksi hoitaja ja tavoitteena oli saada selville kyselylomakkeen selkeys, johdonmukaisuus ja ymmärrettävyys. Kyselylomakkeen testaus koehenkilöllä antoi kuvan sen toimivuudesta käytännössä.

24 Veimme kyselylomakkeet erikseen sovitusti sairaalaan jaetavaksi osastonhoitajakokouksessa ja samalla kerroimme osastonhoitajille tutkimuksen tavoitteista ja aineistonkeruuseen liittyvistä käytännön toimista. Aineiston keruu toteutettunut tammikuun 2009 aikana. Lomakkeet palautettiin niille varattuihin laatikoihin. Palautusaikaa annettiin puolitoista viikkoa, sen jälkeen lomakkeet haettiin tarkastettaviksi. Vastauksia saimme 80:sta 46. Kun otetaan huomioon, että osastoilla on maahanmuuttajataustaisia hoitajia (8), jotka eivät osallistuneet kyselyyn, vastausprosentti oli näin ollen 57,5 %. 4.4 Analysointi Analyysivaiheessa meille selvisi, minkäläisiä vastauksia saimme. Olemme järjestäneet aineisto tiedon tallennusta ja analyyseja varten. Aluksi luimme kakki saadut vastaukset läpi ja numeroimme vastaajat numeroin Tulokset tarkastettiin syöttämällä ne tietokoneelle SPSS-ohjelmaan. Tutkimuksessa saatua aineistoa käsiteltiin tässä työssä lukuina ja graafisina kuvioina. Avoimet kysymykset luokiteltiin siten, että vastauksista pyrittiin saamaan esiin tärkeimmät esille nousseet suuntaukset käyttäen apuna sisällön analyysiä. Tässä tutkimuksessa tiedot on syötetty suoraan käytettävään tilasto-ohjelmaan. Käytetyimpiä tilastollisia ohelmistoja ovat SPSS ja EXCEL, niiden avulla käsiteltiin kyselylomakkeen määrälliset kysymykset. Ryhmittelyanalyysin avulla havainnot luokitellaan ennalta tuntemattomiin ryhmiin siten, että saman ryhmän jäsenet muistuttavat toisiaan ja ryhmien välillä on selvät erot. Ryhmittelyn pohjana on mahdollista käyttää faktorianalyysilla saatuja faktoripistemääriä. Menetelmän vaikeutena on, että etukäteen on vaikea arvioida, minkälaisia ryhmiä on odotettavissa. (Heikkilä 2001,249). Tutkimustulokset on ryhmitelty tutkimuskysymysten mukaisesti.

25 5 TUTKIMUKSEN EETTISYYS Tämän tutkimukseen osallistuminen oli vastaajille vapaaehtoista ja heidän antamansa tiedot käsiteltiin luottamuksellisesti. Kyselylomakkeet palautettiin nimettöminä ja tutkimustulokset esitetään kokonaisuutena, jolloin yksittäiset vastaukset tai työyhteisöt eivät erotu joukosta. Tieteen ja tutkivan ammattikäytännön etiikka on laaja ja haasteellinen alue. Opinnäytetyön eettisten ratkaisujen tavoitteena on ihmisten kunnioittaminen, tasa-arvoinen vuorovaikutus ja oikeudenmukaisuuden korostaminen. (Kuokkanen, Kivirinta, Määttänen & Ockenström 2007, 27.) Opinnäytetyön eettisyys merkitsee sitä tapaa, jolla opiskelija ja ohjaaja suhtautuvat työhönsä, ongelmiin ja niihin henkilöihin, joiden kanssa ja joiden elämäntilanteesta tutkimusta tehdään. Eettinen asenne näkyy siinä, miten työn aihe valitaan, miten prosessista ja tuloksista puhutaan ja miten tuloksia sovelletaan. Eettisten kysymyksenasettelujen tulee näkyä läpi koko opinnäyteprosessin. Aiheen ja metodien valintaan, työskentelyyn, julkaisemiseen ja soveltamiseen liittyy eettisiä valintoja. Tutkimukselta edellytetään rehellisyyttä ja läpinäkyvyyttä. (Kuokkanen ym. 2007, 27) Tutkimuskohteen tai -ongelman valinnassa kysytään, kenen ehdoilla tutkimusaihe valitaan ja miksi tutkimukseen ryhdytään. Tässä yhteydessä ongelmiksi koetaan usein seuraavat kysymykset: tulisiko valita vai erityisesti välttää muodinmukaisia aiheita; valitaanko aihe, joka on helposti toteutettavissa mutta joka ei ole merkitykseltään erityisen tärkeä; miten ylipäänsä tulisi ottaa huomioon aiheen yhteiskunnallinen merkittävyys. Kun tutkimus kohdistuu ihmisiin, on erityisesti selvitettävä, miten henkilöiden suostumus hankitaan, millaista tietoa heille annetaan ja millaista riskejä heidän osallistumiseensa sisältyy. (Hirsjärvi, Remes & Sajavaara 2004, 26.)

26 6 TUTKIMUKSEN TULOKSET Tutkimuksessamme kartoitimme suomalaisien hoitotyöntekijöiden kokemuksia ja käsityksiä yhteistyöstä maahanmuuttajataustaisten sairaanhoitajien kanssa. Strukturoituihin kysymyksiin vastasi pääosin jokainen tutkimukseen osallistuneista. Avoimiin kysymyksiin vastasi huomattavasti pienempi määrä osallistuneista. Tulososa jakaantuu neljään lukuun: ensin taustatiedot, sitten suomalaisten hoitotyöntekijöiden näkemys kulttuurien erilaisuudesta hoitotyössä ja työyhteisössä, sen jälkeen kokemukset maahanmuuttajasairaanhoitajien suomen kielen taidosta, maahanmuuttajahoitajan perehdyttäminen ja viimeisenä hoitajien tasavertaisuus työyhteisössä. Osastonkohtaisia eroja vastaajien välillä ei ole eritelty tässä tutkimuksessa, tärkeämpää oli saada kokonaiskuva. 6.1 Vastaajien taustatiedot Tutkimuksen osallistui 46 hoitajaa Malmin sairaalan akuuttiosastoilta. Tutkimukseen osallistuneista vähän vajaa puolet hoitotyöntekijöistä (n=21) oli vuotiaita, heitä vanhempien osuus vastanneista oli viisitoista hoitajaa. (Kuvio 1) KUVIO 1. Vastaajien ikäjakauma

27 Tutkimuksen osallistuneista selvä enemmistö oli vakituisessa työsuhteessa ja vain pieni määrä oli tilapäisessä työsuhteessa (n=7). Kyselyyn vastasi kaikkiaan 46 työntekijää. Noin oli 30 sairaanhoitajia, heistä 5 oli erikoissairaanhoitajia. Lisäksi tutkimukseen osallistui 15 lähi- tai perushoitajaa. (Kuvio 2) KUVIO 2. Ammatillinen koulutus 6.2 Suomalaisten hoitotyöntekijöiden näkemys kulttuurien erilaisuuden vaikutuksista hoitotyössä ja työyhteisössä Valtaosa hoitotyöntekijöistä oli siitä mieltä, että maahanmuuttajataustaiset sairaanhoitajat rikastuttavat työyhteisöä. Heistä 30 % oli täysin samaa mieltä, muut (61 %) jokseenkin samaa mieltä. (Kuvio 3) Erilaiset kulttuurit rikastuttavat hoitotyötä ja tuovat monipuolista osaamista työyhteisöihin. Tarkasteltaessa hoitotyöntekijöiden käsityksiä työvoimapulan ratkaisusta oli vastauksissa selkeästi hajontaa. Enemmistö vastanneista (20 hoitotyöntekijää) oli samaa mieltä tai jokseenkin samaa mieltä, että maahanmuuttajat ovat ratkai-

28 su työvoimapulaan, merkittävä osa (n=15) hoitotyöntekijöitä oli täysin- tai jokseenkin eri mieltä ja 11 hoitajiaa eivät osaneet vastaa. (Kuvio 3) Hoitotyöntekijöiden keskuudessa (n=39) näyttä olevan melko selkeä mielipide siitä, että eivät maahanmuuttajat aiheutta ongelmia työpaikoilla. Pienempi osa eli (n=7) koki työskentelyn maahanmuuttajataustaisten sairaanhoitajien kanssa ongelmallista. (Kuvio 3) Maahanmuuttajiataustaisten hoitajia kohtaan tunnettuja ennakkoluuloja voisi vähentää avoimella keskustelulla (n=37) hoitajaa. (Kuvio 3) KUVIO 3. Hoitotyöntekijöiden käsitykset maahanmuuttajataustaisten sairaanhoitajien vaikutuksesta työyhteisöön. Kulttuurien erilaisuuden vaikutukseen liittyviä käsityksiä ja kokemuksia käsittelevä avoin kysymys antoi oman kuvansa monikulttuurisesta työyhteisöstä. Tutkimuksen osallistujien mukaan maahanmuuttajataustaiset sairaanhoitajat tuovat rikkautta hoitotyöhön ja työyhteisön, koska vastanneiden mukaan heillä on laa-

29 jemmat näkökannat. Heidän ansiostaan suvaitsevuus lisääntyy työyhteisössä ja työyhteisön ilmapiiri on avoimempi vastanneiden mukaan. Suomalaisten hoitajien mielestä maahanmuuttajataustaiset sairaanhoitajat tuovat monipuolista osaamista työyhteisöön. Tiedotus vähentää ennakkoluuloja ja pelkoja maahanmuuttajia kohtaan ja tuo heitä lähemmäs tavallista suomalaista. Potilaat usein eri kulttuureista, työvuorossa joskus samasta kulttuurista olevia hoitajia- potilas tulee ymmärretyä. 6.3 Kokemukset maahanmuuttajasairaanhoitajien suomen kielen taidosta Yli puolet hoitotyöntekijöistä koki, että työpaikalla olevat maahanmuuttajahoitajat tulevat suomen kielen taidollaan toimeen hyvin hoitotyössä. Vastanneiden joukossa oli kuitenkin myös useita, jotka pitivät maahanmuuttajataustaisien sairaanhoitajien suomen kielen taitoa huonona tai melko huonona. Vastanneiden keskuudessa vallitsi melko selkeä yksimielisyys siitä, että kielitaidon puute vaikeuttaa työskentelyä ja aiheuttaa väärinymmärryksiä työpaikalla. (Kuvio 4) Joskus kielivaikeudet aiheutuvat väärinymmärryksiä. Usein kuitenkin maahanmuuttajien äidinkielestä on paljon hyötyä potilaan hoidossa esim.usein osastolla hoidossa venäjäkielisiä potilaita.

30 KUVIO 4. Käsityksiä maahanmuuttajien kielitaidosta työpaikalla Suomen kielen osaamisen nähtiin olennaisena osana työtehtävän suorituksen onnistumisessa. Joissakin työtehtävissä taas myös muiden kuin suomen kielen hallinnasta voi olla etua työyhteisössä. Eiköhän kaikkialla nykyään tarvita. Potilaissa on ollut mm. englantia, ruotsia, kiinaa, viroa, venäjää ja somaliaa puhuvia henkilöitä. Kyllä toisinaan, koska sairaalassa hoidetaan eri kielisiä ihmisiä. 6.4 Maahanmuuttajahoitajan perehdyttäminen Suuri osa vastaneista oli sitä mieltä, että maahanmuuttajataustaiset hoitajat eivät täysin hallitse suomalaisten työelämän pelisääntöjä. (Kuvio 5) Enemmistö hoitotyöntekijöistä piti maahanmuuttajakollegaansa hyvin perehdytettävänä ja opastettavana työhönsä, vain pieni osa oli jokseenkin eri mieltä. Erimielisyyttä oli perehdyttämiseen kuulunesta ajasta. 12 hoitajan mukaan pe-

31 rehdyttämiseen kuluu liian paljon aikaa. Osa vastanneista ei osannut sanoa. Kuitenkin melkein puolet kyselyn vastanneista ei pitänyt maahanmuuttajahoitajan perehdyttämistä ongelmana. (Kuvio 5) Pitäisi olla enemmän aikaa perehdyttämiseen. KUVIO 5. Maahanmuuttajataustaisten sairaanhoitajien sopeutuminen työyhteisöön, perehdyttäminen ja opastaminen työhön suomalaisten hoitajien näkökulmasta. Sen, että työpaikalle tulevilla maahanmuuttaja-sairaanhoitajilla on vaikeuksia tulla hyväksytyiksi suomalaisten hoitajien silmissä, vahvistaa neljäsosa vastanneista. Enemmistö oli kuitenkin täysin tai jokseenkin eri mieltä. Maahanmuuttajahoitaja useimmin tulee hyväksytyksi, mutta sitä vaikeuttaa suomen kielen taidon puute ja myös kulttuurierot. (Kuvio 5)

32 Puolet kyselyyn vastanneista suomalaisista hoitajista ilmoitti, että maahanmuuttajataustaisilla sairaanhoitajilla on aluksi vaikeuksia sopeutua työyhteisöön. (Kuvio 5) Avoimen kysymyksen vastauksissa hoitajat kertoivat, että maahanmuuttajataustaisten sairaanhoitajien perehdyttämiseen tarvitaan riitävästi aikaa ja resursseja. Perehtymistä vastanneiden mukaan voi helpottaa ottamalla heitä mukaan työhön, olemalla ystävällinen, avoin ja opettamishaluinen. Perehdyttämällä heitä omalta osaltani tukemalla ja kannustamalla, sekä suhtsutumalla ennakkoluulottomasti. 6.5 Hoitajien tasavertaisuus työyhteisössä Tutkimuksessa ilmeni, että vain kolmen hoitajan mielestä suomalaiset hoitajat pyrkivät välttelemään vuorovaikutusta maahanmuuttajataustaisten hoitajien kanssa. Pääosin hoitotyöntekijöiden asenteet ja suhtautuminen ovat asiallisia. Rasismia tai kiusaamista etnisen taustan takia akuuttiosastoilla ei ole tämän tutkimuksen mukaan. Lähes kaikki vastanneista yhtyivät tähän näkemykseen, vain yksi suomalainen hoitaja koki kiusaamista maahanmuuttajasairaanhoitajia kohtaan. (Kuvio 6)

33 KUVIO 6. Käsityksiä hoitajien tasavertaisuudesta osastolla. Kysyttäessä miten tasavertaisuus näkyy työyhteisössä, tuli esille, että Malmin akuuttiosastoilla kaikkia kohdellaan samalla tavalla. Esille nousi muun muassa tasavertaisuuden lisäksi työtoverin kunnioittaminen, ammattipätevyys, yksilöllisyys ja työn arvostaminen syntyperästä riippumatta. Ketään ei kohdella eri tavalla kotimaan vuoksi.

34 7 POHDINTA JA JOHTOPÄÄTÖKSET Tarkoituksena on nostaa esille työn tuloksena saadut olennaiset seikat ja pohtia, kuinka hyvin ne vastasivat työn alkuperäistä tavoitetta. Tuloksia voidaan vertailla muualla samasta aiheesta saatuihin tuloksiin. Yhä useammalla kaupungin työntekijällä on ulkomaalaistausta ja monet kohtaavat työssään maahanmuuttajia päivittäin. Helsinkiläisillä on noin 130 eri äidinkieltä ja pääkaupunkiseudulla asuu yli ulkomaalaista. (Tilastokeskus) Taustaltaan erilaisten ihmisen kohtaaminen palvelujen käyttäjinä tai työtovereina ei aina ole ongelmatonta. Erilaisuuden kohtaaminen edellyttää hyviä vuorovaikutustaitoja ja erilaisuuden arvostusta. Avoin asenne ja hyvät perustiedot toisesta kulttuurista ovat hyvä lähtökohta työyhteisöjen toiminalle. (Helsingin terveyskeskus) Monikulttuurisuus on eri kulttuureissa esiintyvien arvojen, elämäntapojen, kielten ja traditioiden välistä vuorovaikutusta. Työyhteisön jäsenien vuorovaikutustaitoja edistetään monipuolisella kielikoulutuksella sekä lisäämällä tietoutta eri kulttuureista. Monimuotoisuuden ja monikulttuurisuuden lisääntymiseen liittyy myös rasismin, etnisen syrjinnän tai häirinnän mahdollisuus. Yhdenvertaisuuslaki vuodelta 2004 säätää yhdenvertaisesta kohtelusta työelämässä sekä sosiaali- ja terveyspalveluissa. (Helsingin terveyskeskus.) 7.1 Tulosten pohdinta Opinnäytetyön aiheen valitseminen oli melko helppoa, koska saimme sen suoraan työelämästä. Aihe tuntui kiinnostavalta ja ajakohtaiselta. Yhteistyö akuuttiosastojen kanssa on sujunut hyvin ja saimme tarvittavat tiedot helposti. Valitut osastot olivat meille osittain tuttuja harjoittelujen myötä, mikä auttoi tutkimuksen

28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus. Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen

28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus. Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen 28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen Monikulttuurinen työpaikka? Mitä se merkitsee? Onko työyhteisömme valmis siihen? Olenko minä esimiehenä valmis siihen?

Lisätiedot

TYÖVOIMAA SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUIHIN KEINONA KANSAINVÄLINEN REKRYTOINTI? AMMATTIJÄRJESTÖN NÄKÖKULMA

TYÖVOIMAA SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUIHIN KEINONA KANSAINVÄLINEN REKRYTOINTI? AMMATTIJÄRJESTÖN NÄKÖKULMA TYÖVOIMAA SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUIHIN KEINONA KANSAINVÄLINEN REKRYTOINTI? AMMATTIJÄRJESTÖN NÄKÖKULMA Kirsi Markkanen Kehittämispäällikkö Tehy ry 26.3.2010 1 Kansainvälisen rekrytoinnin Lähtökohtia

Lisätiedot

1. Sosiaali- ja terveysalan toimijat kunnioittavat asiakkaidensa ja potilaidensa ihmisarvoa ja perusoikeuksia

1. Sosiaali- ja terveysalan toimijat kunnioittavat asiakkaidensa ja potilaidensa ihmisarvoa ja perusoikeuksia 1. Sosiaali- ja terveysalan toimijat kunnioittavat asiakkaidensa ja potilaidensa ihmisarvoa ja perusoikeuksia Ihmisarvon kunnioittaminen ja siihen liittyen yhdenvertaisuus, syrjimättömyys ja yksityisyyden

Lisätiedot

Tausta tutkimukselle

Tausta tutkimukselle Näin on aina tehty Näyttöön perustuvan toiminnan nykytilanne hoitotyöntekijöiden toiminnassa Vaasan keskussairaalassa Eeva Pohjanniemi ja Kirsi Vaaranmaa 1 Tausta tutkimukselle Suomessa on aktiivisesti

Lisätiedot

Monikulttuuriset yritykset

Monikulttuuriset yritykset Monikulttuuriset yritykset 23.11.2017 Projektijohtaja Markku Lahtinen Helsingin seudun kauppakamari markku.lahtinen@chamber.fi Twitter: @Fondeo COME www.come2.fi Kauppakamari Perustettu 1917 Keskuskauppakamari

Lisätiedot

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaamisen arviointi Osaamisen arvioinnin tavoitteena oli LEVEL5:n avulla tunnistaa osaamisen taso, oppiminen

Lisätiedot

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Mitä on osaaminen ja osaamisen kehittäminen työssä? Työpaikoilla eletään jatkuvassa muutoksessa. Asiakkaiden tarpeet muuttuvat ja työpaikalla

Lisätiedot

Lisäksi vastaajat saivat antaa vapaamuotoisesti muutos- ja kehitysehdotuksia ja muuta palautetta SOS-lapsikylille ja SOS-Lapsikylän nuorisokodille.

Lisäksi vastaajat saivat antaa vapaamuotoisesti muutos- ja kehitysehdotuksia ja muuta palautetta SOS-lapsikylille ja SOS-Lapsikylän nuorisokodille. 27.3.2014 YHTEENVETO ASIAKASPALAUTTEESTA SOS-Lapsikyliin ja nuorisokotiin sijoitettujen läheiset 1. Kyselyn taustaa Kirjallinen palautekysely SOS-lapsikyliin ja SOS-Lapsikylän nuorisokotiin sijoitettujen

Lisätiedot

Maahanmuuttajat ja esimiestyö hyvässä työyhteisössä. Riitta Wärn asiantuntija Elinkeinoelämän keskusliitto EK 7.2.2008

Maahanmuuttajat ja esimiestyö hyvässä työyhteisössä. Riitta Wärn asiantuntija Elinkeinoelämän keskusliitto EK 7.2.2008 Maahanmuuttajat ja esimiestyö hyvässä työyhteisössä Riitta Wärn asiantuntija Elinkeinoelämän keskusliitto EK 7.2.2008 Maahanmuuttajia tarvitaan v. 2030 mennessä työikäisiä on 300 000 henkeä vähemmän kuin

Lisätiedot

Tanja Saarenpää Pro gradu-tutkielma Lapin yliopisto, sosiaalityön laitos Syksy 2012

Tanja Saarenpää Pro gradu-tutkielma Lapin yliopisto, sosiaalityön laitos Syksy 2012 Se on vähän niin kuin pallo, johon jokaisella on oma kosketuspinta, vaikka se on se sama pallo Sosiaalityön, varhaiskasvatuksen ja perheen kokemuksia päiväkodissa tapahtuvasta moniammatillisesta yhteistyöstä

Lisätiedot

Mikä ihmeen Global Mindedness?

Mikä ihmeen Global Mindedness? Ulkomaanjakson vaikutukset opiskelijan asenteisiin ja erilaisen kohtaamiseen Global Mindedness kyselyn alustavia tuloksia Irma Garam, CIMO LdV kesäpäivät 4.6.2 Jun- 14 Mikä ihmeen Global Mindedness? Kysely,

Lisätiedot

AMMATTILAISEKSI KANSAINVÄLISESTI, 15 osp

AMMATTILAISEKSI KANSAINVÄLISESTI, 15 osp AMMATTILAISEKSI KANSAINVÄLISESTI, 15 osp OPPIMISTAVOITTEET n opintokortin runko Työelämälähtöiset työtehtävät Arvioidaan S = oppimistavoite saavutettu Valmentautuminen ja raportointi Valmentautuminen työelämässä

Lisätiedot

Monikulttuurisen työyhteisön haasteet. Organisaatioiden kulttuuriälyä ja taitoa kohdata moninaisuutta voidaan kehittää.

Monikulttuurisen työyhteisön haasteet. Organisaatioiden kulttuuriälyä ja taitoa kohdata moninaisuutta voidaan kehittää. Monikulttuurisen työyhteisön haasteet Organisaatioiden kulttuuriälyä ja taitoa kohdata moninaisuutta voidaan kehittää. 1 Perehdytysoppaiden utopia Monikulttuurisuus esitetään ideaalina olotilana * jotain

Lisätiedot

Hyvinvointivaltio Suomi tarvitsee maahanmuuttajia. Fatbardhe Hetemaj 18.11.2014

Hyvinvointivaltio Suomi tarvitsee maahanmuuttajia. Fatbardhe Hetemaj 18.11.2014 Hyvinvointivaltio Suomi tarvitsee maahanmuuttajia Fatbardhe Hetemaj 18.11.2014 Suomen väestöllinen huoltosuhde vuosina 1970-2040 Lähde: valtiovarainministeriö Osaamista katoaa valtava määrä Työvoima 2,5

Lisätiedot

Monikulttuurisuus päiväkodissa. Anna Moring, FT Monimuotoiset perheet -verkosto Kaikkien perheiden Suomi -hanke

Monikulttuurisuus päiväkodissa. Anna Moring, FT Monimuotoiset perheet -verkosto Kaikkien perheiden Suomi -hanke Monikulttuurisuus päiväkodissa Anna Moring, FT Monimuotoiset perheet -verkosto Kaikkien perheiden Suomi -hanke Monimuotoiset perheet -verkosto Perheiden monimuotoisuus Noin 1/3 suomalaisista perheistä

Lisätiedot

Ulkomailta toteutetussa rekrytoinnissa ei ole riittävän ä vakiintuneita aiemman osaamisen ja koulutuksen täydentämisen malleja.

Ulkomailta toteutetussa rekrytoinnissa ei ole riittävän ä vakiintuneita aiemman osaamisen ja koulutuksen täydentämisen malleja. Kielitaidon ja EU-/ETA maiden ulkopuolella hankitun osaamisen täydentäminen terveysalalla -työryhmä Laatia nykytilan kuvaus EU-/ETA maiden ulkopuolella hankitun terveydenhuollon ammattipätevyyden tunnistamisen

Lisätiedot

Maahanmuuttajien työllistäminen

Maahanmuuttajien työllistäminen Maahanmuuttajien työllistäminen Kansainvälinen työvoima -projekti 11.10.2012 Kuka on maahanmuuttaja? Ulkomailta Suomeen muuttanut henkilö, joka on jonkin toisen maan kansalainen tai kokonaan kansalaisuutta

Lisätiedot

TYÖRYHMÄ: Marjaana Karhia, Jaana Kenola-Krusberg, Sanna-Maija Kohonen, Minna Partanen-Rytilahti, Jaana Puurunen, Tuulikki Vuorinen, Kirsi Ylönen

TYÖRYHMÄ: Marjaana Karhia, Jaana Kenola-Krusberg, Sanna-Maija Kohonen, Minna Partanen-Rytilahti, Jaana Puurunen, Tuulikki Vuorinen, Kirsi Ylönen Opiskelijan työkirja TEKIJÄ: Vesa Silander TYÖRYHMÄ: Marjaana Karhia, Jaana Kenola-Krusberg, Sanna-Maija Kohonen, Minna Partanen-Rytilahti, Jaana Puurunen, Tuulikki Vuorinen, Kirsi Ylönen TAITTO: Mari

Lisätiedot

Fiksu kotouttaminen ja hyvä työelämä

Fiksu kotouttaminen ja hyvä työelämä Fiksu kotouttaminen ja hyvä työelämä 17.9.2018 Eve Kyntäjä Tausta ja lähtökohdat Lähivuosina maahanmuuttajien määrä Suomessa tulee lisääntymään kansainvälisen suojelun perusteella oleskeluluvan saavien

Lisätiedot

Kemiönsaaren henkilöstöstrategia. Hyväksytty valtuustossa xx.xx.xxxx

Kemiönsaaren henkilöstöstrategia. Hyväksytty valtuustossa xx.xx.xxxx Kemiönsaaren henkilöstöstrategia Hyväksytty valtuustossa xx.xx.xxxx Sisältö 1. Lähtökohdat 2. Rekrytointi 3. Johtaminen ja alaistaidot 4. Työhyvinvointi 5. Osaaminen ja palkitseminen 6. Arviointi ja seuranta

Lisätiedot

11.02.2015/ Anna-Liisa Lämsä. Työnantajien näkemyksiä erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä

11.02.2015/ Anna-Liisa Lämsä. Työnantajien näkemyksiä erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä Työnantajien näkemyksiä erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä Työnantajakysely ja työnantajien haastattelut Vuoden 2014 alussa työnantajille tehty työnantajakysely 161 vastaajaa 51 työnantajan

Lisätiedot

Monikulttuurisuus näyttötutkinnoissa

Monikulttuurisuus näyttötutkinnoissa Monikulttuurisuus näyttötutkinnoissa KT 1.9.2016 Taustaa Valtioneuvoston asetus ammatilliseen aikuiskoulutukseen liittyvästä henkilökohtaistamisesta 1.8.2015 Näyttötutkinto-opas 2015 Näyttötutkinto-oppaan

Lisätiedot

Mustasaaren kunnan henkilöstöstrategia 2014 2017

Mustasaaren kunnan henkilöstöstrategia 2014 2017 Mustasaaren kunnan henkilöstöstrategia 2014 2017 Yhteistyötoimikunta 14.4.2014 Henkilöstöjaosto 12.5.2014 Kunnanhallitus 16.6.2014 Kunnanvaltuusto 22.9.2014 Mustasaaren kunnassa rima on korkealla. Haluamme

Lisätiedot

Monikulttuuriset hoitajat Mainio Vireessä. Päivi Luopajärvi

Monikulttuuriset hoitajat Mainio Vireessä. Päivi Luopajärvi Monikulttuuriset hoitajat Mainio Vireessä Päivi Luopajärvi Mainio Vire tänään Tarjoamme sosiaali- ja hoivapalveluja yksityiselle ja julkiselle sektorille Vanhusten ja erityisryhmien asumispalvelut Ateria-

Lisätiedot

VASTUUHOITAJUUS KOTIHOIDOSSA HOITOTYÖNTEKIJÖIDEN NÄKÖKULMA opinnäyte osana kotihoidon kehittämistä

VASTUUHOITAJUUS KOTIHOIDOSSA HOITOTYÖNTEKIJÖIDEN NÄKÖKULMA opinnäyte osana kotihoidon kehittämistä VASTUUHOITAJUUS KOTIHOIDOSSA HOITOTYÖNTEKIJÖIDEN NÄKÖKULMA opinnäyte osana kotihoidon kehittämistä TUIJA HELANNE, sairaanhoitaja SARA HAIMI-LIIKKANEN, kehittämiskoordinaattori Tausta ja tarkoitus Kotkan

Lisätiedot

Kieli ja työelämä Marjut Johansson & Riitta Pyykkö

Kieli ja työelämä Marjut Johansson & Riitta Pyykkö Kieli ja työelämä Marjut Johansson & Riitta Pyykkö Kieliparlamentti, Helsinki Missä, missä se kieli (työelämässä) on? Työn murros työpaikat ovat vähentyneet alkutuotannossa ja teollisuudessa niiden määrä

Lisätiedot

Global Mindedness kysely. Muuttaako vaihto-opiskelu opiskelijan asenteita? Kv päivät Tampere May- 14

Global Mindedness kysely. Muuttaako vaihto-opiskelu opiskelijan asenteita? Kv päivät Tampere May- 14 Global Mindedness kysely Muuttaako vaihto-opiskelu opiskelijan asenteita? Kv päivät Tampere 13.5. May- 14 Mistä olikaan kyse? GM mittaa, kuinka vastaajat suhtautuvat erilaisen kohtaamiseen ja muuttuuko

Lisätiedot

Kotouttamisen ABC. Nuorten maahanmuuttajien kotoutumisen tukena Emine Ehrström kokemukset ja hyvät käytänteet Aluekoordinaattori

Kotouttamisen ABC. Nuorten maahanmuuttajien kotoutumisen tukena Emine Ehrström kokemukset ja hyvät käytänteet Aluekoordinaattori Kotouttamisen ABC Nuorten maahanmuuttajien kotoutumisen tukena Emine Ehrström kokemukset ja hyvät käytänteet 11.5.2016 Aluekoordinaattori Seinäjoki Kotona Suomessa -hanke Käsitteet käyttöön Maahanmuuttaja

Lisätiedot

Työ kysely KYSELYN TULOKSET 9/2018. Kyselyn toteuttaja YTK-Yhdistys ry Kysely toteutettiin

Työ kysely KYSELYN TULOKSET 9/2018. Kyselyn toteuttaja YTK-Yhdistys ry Kysely toteutettiin Työ 2030 -kysely KYSELYN TULOKSET 9/2018 Kyselyn toteuttaja YTK-Yhdistys ry Kysely toteutettiin 14.8. 31.8.2018 TAUSTATIEDOT 2052 62 % 80 % 50 % 50 % :lla henkilöä vastasi kyselyyn kyselyyn vastanneista

Lisätiedot

Sanoista tekoihin! Kielen, kulttuurin ja katsomusten moninaisuus varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa. Kirsi Tarkka

Sanoista tekoihin! Kielen, kulttuurin ja katsomusten moninaisuus varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa. Kirsi Tarkka Sanoista tekoihin! Kielen, kulttuurin ja katsomusten moninaisuus varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Kirsi Tarkka 12.11.2018 Rovaniemi Varhaiskasvatus otsikoissa! Päiväkodit sulkevat ovensa seurakunnalta

Lisätiedot

DUAALIMALLIHANKE. Teemu Rantanen Laurea-amk 4.12.08

DUAALIMALLIHANKE. Teemu Rantanen Laurea-amk 4.12.08 DUAALIMALLIHANKE Teemu Rantanen Laurea-amk 4.12.08 Taustaa Kiinnostuksen kohteena ovat ammatillisen ja tieteellisen korkeakoulutuksen tehtävät ja työnjako ylempien korkeakoulututkintojen osalta Keskeinen

Lisätiedot

Piilotettu osaaminen. tunnistammeko kansainväliset osaajat

Piilotettu osaaminen. tunnistammeko kansainväliset osaajat Piilotettu osaaminen tunnistammeko kansainväliset osaajat Työpaikoilla tarvitaan uteliaita ja sitkeitä muutoksentekijöitä. Kansainvälisissä osaajissa on juuri näitä ominaisuuksia. Millaista osaamista työelämä

Lisätiedot

Katja Arro Sonograaferijaoston koulutuspäivä 20.9.2013

Katja Arro Sonograaferijaoston koulutuspäivä 20.9.2013 Erikoistumiskoulutus työelämän kasvun näkökulmasta Ultraäänikoulutuksen arviointi ja kehittäminen KASVATUSTIETEIDEN AINEOPINNOT PROSEMINAARI Katja Arro Sonograaferijaoston koulutuspäivä 20.9.2013 Tutkimuksen

Lisätiedot

Miten ratkaistaan eettisiä ristiriitoja sosiaali- ja terveydenhuollon arjessa?

Miten ratkaistaan eettisiä ristiriitoja sosiaali- ja terveydenhuollon arjessa? Miten ratkaistaan eettisiä ristiriitoja sosiaali- ja terveydenhuollon arjessa? Seminaari 28.3.2019 Paneeli: Miten vähentää eettistä kuormitusta sosiaali- ja terveydenhuollossa? Mika Virtanen, projektipäällikkö,

Lisätiedot

Oppimisvaikeudet pohjoismaisilla työpaikoilla kyselyn tuloksia

Oppimisvaikeudet pohjoismaisilla työpaikoilla kyselyn tuloksia Oppimisvaikeudet pohjoismaisilla työpaikoilla kyselyn tuloksia Tutkija Jouni Puumalainen 20.01.2015 27.1.2015 1 Selvityksen toteuttaminen - Sähköinen kysely - Neljässä maassa: Suomi, Norja, Ruotsi, Islanti

Lisätiedot

Sairaanhoitajan tehtävissä tilapäisesti toimineiden opiskelijoiden perehdytys

Sairaanhoitajan tehtävissä tilapäisesti toimineiden opiskelijoiden perehdytys Sairaanhoitajan tehtävissä tilapäisesti toimineiden opiskelijoiden perehdytys SELVITYKSIÄ 2:2017 Helsinki 2017 ISSN 1799-7860 (Verkkojulkaisu) ISSN-L 1799-7860 ISBN 978-952-5978-57-5 (pdf) 2 KUVAILULEHTI

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun laajennettu neuvottelukunta

Pääkaupunkiseudun laajennettu neuvottelukunta Pääkaupunkiseudun laajennettu neuvottelukunta Maahanmuuttajat voimavarana pääkaupunkiseudulla seminaari 20.3.2007 Kauniainen, Kasavuoren koulutuskeskus Kansliapäällikkö Työministeriö 1 Suomessa työskentelevät

Lisätiedot

Aseta kaupunginosanne identiteetin kannalta annetut vaihtoehdot tärkeysjärjestykseen 26 % 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 %

Aseta kaupunginosanne identiteetin kannalta annetut vaihtoehdot tärkeysjärjestykseen 26 % 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % Kaupunginosakyselyn vastaukset: Kyselyjä lähetettiin 74 kpl ja vastauksia saatiin 44 kpl. Kyselyn vastausprosentiksi muodostui 59%. Kyselyt lähetettiin Tampereen asukas- ja omakotiyhdistysten puheenjohtajille.

Lisätiedot

Näyttö/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus

Näyttö/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus SEURAKUNTAOPISTO LAPSI-JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1 Näyttö/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI Näytön työpaikat ja ajankohdat

Lisätiedot

Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus

Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus SEURAKUNTAOPISTO LAPSI-JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1 Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI Tutkintotilaisuuden

Lisätiedot

YRITTÄJÄ HYVÄ TYÖNANTAJA

YRITTÄJÄ HYVÄ TYÖNANTAJA YRITTÄJÄ HYVÄ TYÖNANTAJA 1 YRITTÄJÄ HYVÄ TYÖNANTAJA Työmarkkinat ovat murroksessa. Suomea varjostanut taantuma on jatkunut ennätyksellisen pitkään. Pk-yritysten merkitystä ei tule aliarvioida taantumasta

Lisätiedot

Aloitusseminaari Monikulttuurinen johtaminen käytäntöön. Kaarina Salonen

Aloitusseminaari Monikulttuurinen johtaminen käytäntöön. Kaarina Salonen Aloitusseminaari 10.5.2011 Monikulttuurinen johtaminen käytäntöön Kaarina Salonen Periaatteet toimintasuunnitelma ja perustehtävä ovat kaikilla lähtökohtana jokin sellainen asia, joka tulisi kehittää toiminnassa

Lisätiedot

Hoitotyön opiskelijan osaamisperustainen oppiminen ammattitaitoa edistävässä harjoittelussa

Hoitotyön opiskelijan osaamisperustainen oppiminen ammattitaitoa edistävässä harjoittelussa Hoitotyön opiskelijan osaamisperustainen oppiminen ammattitaitoa edistävässä harjoittelussa Työelämäyhteistyöpäivä 6.9.2012 Arja Oikarinen 1 Luennon sisältö: Ammattitaitoa edistävä harjoittelu Mitä on

Lisätiedot

Leena Nissilä Asiantuntijayksikön päällikkö, opetusneuvos. Opetushallitus Hakaniemenkatu Helsinki

Leena Nissilä Asiantuntijayksikön päällikkö, opetusneuvos. Opetushallitus Hakaniemenkatu Helsinki Maahanmuuttajaoppilaan kohtaaminen Leena Nissilä Asiantuntijayksikön päällikkö, opetusneuvos Opetushallitus Hakaniemenkatu 2 00530 Helsinki 09-7747 7705 leena.nissila@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen asialla

Lisätiedot

Ikääntyvät työntekijät organisaatiomuutoksessa - ELDERS -projektin tuloksia

Ikääntyvät työntekijät organisaatiomuutoksessa - ELDERS -projektin tuloksia Ikääntyvät työntekijät organisaatiomuutoksessa - ELDERS -projektin tuloksia Krista Pahkin Organisatoriset innovaatiot ja johtaminen -tiimi ELDERS -projektin aineisto 1. Kirjallisuuskatsaus 2. HYVIS -aineiston

Lisätiedot

Työnantajien näkemyksiä ja kokemuksia erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä

Työnantajien näkemyksiä ja kokemuksia erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä Työnantajien näkemyksiä ja kokemuksia erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä Anna-Liisa Lämsä KT, TYP-verkostopäällikkö Pohjois-Pohjanmaan työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu Työnantajakysely

Lisätiedot

Terveydenhoitajan tulevaisuuden osaaminen - uudet osaamisvaatimukset. Terveydenhoitajapäivät 31.1.2014, Jyväskylä Päivi Haarala

Terveydenhoitajan tulevaisuuden osaaminen - uudet osaamisvaatimukset. Terveydenhoitajapäivät 31.1.2014, Jyväskylä Päivi Haarala Terveydenhoitajan tulevaisuuden osaaminen - uudet osaamisvaatimukset Terveydenhoitajapäivät 31.1.2014, Jyväskylä Päivi Haarala Terveydenhoitajan osaaminen 31.1.2019 terveydenhoitajia koulutetaan tulevaisuuden

Lisätiedot

Sisällys. Johdanto... 11. I Monikulttuurisuus ja maahanmuutto...17. 1 Maastamuutto Suomesta ja maahanmuutto Suomeen... 18

Sisällys. Johdanto... 11. I Monikulttuurisuus ja maahanmuutto...17. 1 Maastamuutto Suomesta ja maahanmuutto Suomeen... 18 Sisällys Johdanto... 11 I Monikulttuurisuus ja maahanmuutto...17 1 Maastamuutto Suomesta ja maahanmuutto Suomeen... 18 Siirtolaisuus ja maastamuutto Suomesta... 18 Maahanmuutto Suomeen...23 Mitä monikulttuurisuus

Lisätiedot

Vetovoimainen työpaikka Kaunialan Sairaala Oy

Vetovoimainen työpaikka Kaunialan Sairaala Oy Vetovoimainen työpaikka Kaunialan Sairaala Oy Monikulttuurinen työyhteisö Kaunialan Sairaala Oy Perustettu sotavammasairaalaksi vuonna 1946. Sotainvalidien veljesliitto ry:n ja Vantaan kaupungin yhteisenä

Lisätiedot

Testaajan eettiset periaatteet

Testaajan eettiset periaatteet Testaajan eettiset periaatteet Eettiset periaatteet ovat nousseet esille monien ammattiryhmien toiminnan yhteydessä. Tämä kalvosarja esittelee 2010-luvun testaajan työssä sovellettavia eettisiä periaatteita.

Lisätiedot

Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Monikulttuurisessa ympäristössä toimiminen:

Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Monikulttuurisessa ympäristössä toimiminen: SEURAKUNTAOPISTO LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1 Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Monikulttuurisessa ympäristössä toimiminen: AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI Tutkintotilaisuuden työpaikat ja

Lisätiedot

Terveyden edistämisen johtaminen sairaalassa

Terveyden edistämisen johtaminen sairaalassa Annukka Pukkila Terveyden edistämisen johtaminen sairaalassa - Työvälineitä hoitotyön johtajille Hankkeen tausta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallinnoiman Terveyttä ja hyvinvointia hoitotyön johtamisella

Lisätiedot

Terveyspalvelut ja kuntoutus. Tutkimusprofessori Ilmo Keskimäki, THL

Terveyspalvelut ja kuntoutus. Tutkimusprofessori Ilmo Keskimäki, THL Terveyspalvelut ja kuntoutus Tutkimusprofessori Ilmo Keskimäki, THL Esityksen rakenne Terveystarkastukset ja seulontatutkimukset Avosairaanhoito ja lääkärikäynnit Tyytyväisyys terveyspalveluihin Hoidon

Lisätiedot

Turvallisuuskulttuurikysely

Turvallisuuskulttuurikysely Turvallisuuskulttuurikysely Kuntayhtymähallitus 21.1.2014 Maijaterttu Tiainen Ylihoitaja, potilasturvallisuuskoordinaattori Turvallisuuskulttuuri On organisaation kykyä ja tahtoa ymmärtää: Millaista turvallinen

Lisätiedot

Savonlinnan kaupunki 2013

Savonlinnan kaupunki 2013 Savonlinnan kaupunki 2013 Kuntasi työhyvinvointisyke Yleistä kyselystä Savonlinnan kaupungin työhyvinvointikyselyssä kartoitettiin organisaation palveluksessa olevien työntekijöiden työhyvinvointi ja siinä

Lisätiedot

Näkökulmia ja haasteita Venäjäliiketoimintaympäristössä. Живи и учись. Век живи - век учись

Näkökulmia ja haasteita Venäjäliiketoimintaympäristössä. Живи и учись. Век живи - век учись Valtakunnalliset ammattikorkeakoulujen liiketalouden koulutusalan kehittämispäivät 7. 8.11.2012 Näkökulmia ja haasteita Venäjäliiketoimintaympäristössä Живи и учись. Век живи - век учись Mitä on Venäjä-osaaminen?

Lisätiedot

AMMATTILAISEKSI KANSAINVÄLISESTI 15 osp

AMMATTILAISEKSI KANSAINVÄLISESTI 15 osp Paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa AMMATTILAISEKSI KANSAINVÄLISESTI 15 osp Ammattilaiseksi kansainvälisesti tutkinnon osa tarjoaa opiskelijalle yksilöllisen mahdollisuuden lisätä

Lisätiedot

Kotouttamisrahasto. Vuosiohjelma 2009

Kotouttamisrahasto. Vuosiohjelma 2009 Kotouttamisrahasto Vuosiohjelma 2009 TOIMILINJA A1. Haavoittuvassa asemassa olevien kolmansien maiden kansalaisten tukeminen TOIMILINJA A2. Innovatiiviset neuvonnan ja kotoutumisen mallit TOIMILINJA B3

Lisätiedot

Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita!

Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita! Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita! Vuoden 2013 aikana 359 Turun yliopiston opiskelijaa suoritti yliopiston rahallisesti tukeman harjoittelun. Sekä harjoittelun suorittaneilta opiskelijoilta

Lisätiedot

Toteutus Kurssilla keskustellaan, tehdään harjoituksia ja ryhmätöitä, tavataan erimaalaisia ihmisiä ja tehdään vierailuja.

Toteutus Kurssilla keskustellaan, tehdään harjoituksia ja ryhmätöitä, tavataan erimaalaisia ihmisiä ja tehdään vierailuja. Kuvaukset 1 (5) Kulttuurien tuntemus Kun kulttuurit kohtaavat, 1 ov (YV13KT2) oppii viestimään eri maista tulevien ihmisten kanssa oppii ymmärtämään, mistä kulttuuri- viestintäerot johtuvat kuinka eri

Lisätiedot

Harjoittelijoiden palaute yliopiston tukemasta harjoittelusta 2012

Harjoittelijoiden palaute yliopiston tukemasta harjoittelusta 2012 Harjoittelijoiden palaute yliopiston tukemasta harjoittelusta 2012 Urapalvelut/ Susan Blomberg Yliopisto tukee opiskelijoidensa työharjoittelua myöntämällä harjoittelutukea tutkintoon sisällytettävään

Lisätiedot

Toimintamme perustuu seuraaviin arvoihin:

Toimintamme perustuu seuraaviin arvoihin: Toimintamme perustuu seuraaviin arvoihin: ARVOT SUHTEESSA LAPSIIN - turvallisuus o rajat - rakkaus, lämpö ja välittäminen - oikeus lapsuuteen - mahdollisuus uuden oppimiseen o oikeus esiopetukseen o oikeus

Lisätiedot

KANSAINVÄLISYYSTUTORIN OSAAMISPASSI

KANSAINVÄLISYYSTUTORIN OSAAMISPASSI KANSAINVÄLISYYSTUTORIN OSAAMISPASSI Nimi Opetuspiste OSAAMISPASSI Kansainvälisyystutor -opinnot kuuluvat etiikan opintoihin. Saamasi opintoviikkomäärän laajuus riippuu siitä, miten paljon syvennät osaamistasi

Lisätiedot

Ohjaus ja monikulttuurisuus

Ohjaus ja monikulttuurisuus Ohjaus ja monikulttuurisuus ELO-foorumi 25.9.2014 Ohjaus Ohjaus on ihmisen normaaleissa elämäntilanteissa kohtaamien vaikeuksien käsittelyä, jossa yksilöä ei patologisoida eikä tukeuduta autoritaariseen

Lisätiedot

Työmarkkinat, sukupuoli

Työmarkkinat, sukupuoli Työmarkkinat, maahanmuuttajuus ja sukupuoli VTT Annika Forsander Eurooppalaisen maahanmuuton II maailmansodan jälkeiset vaiheet... Toisen maailmansodan jälkeen alkoi eurooppalaisen muuttoliikkeen ensimmäinen

Lisätiedot

MPS Executive Search Johtajuustutkimus. Marraskuu 2010

MPS Executive Search Johtajuustutkimus. Marraskuu 2010 MPS Executive Search Johtajuustutkimus Marraskuu 2010 Tutkimuksen toteuttaminen Tutkimuksen toteutti tutkimusyhtiö AddValue Internetkyselynä 1....2010. Tutkimuksen kohderyhmänä oli suomalaista yritysjohtoa

Lisätiedot

4.1.1 Kasvun tukeminen ja ohjaus

4.1.1 Kasvun tukeminen ja ohjaus 1 4.1.1 Kasvun tukeminen ja ohjaus Ammattitaitovaatimukset Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osaa kunnioittaa asiakkaan arvoja ja kulttuuritaustaa tunnistaa eri-ikäisten ja taustaltaan erilaisten asiakkaiden

Lisätiedot

Kieli sosiaali- ja terveydenhuollossa

Kieli sosiaali- ja terveydenhuollossa Kieli sosiaali- ja terveydenhuollossa Kielelliset oikeudet kuuluvat yksilön perusoikeuksiin. Omakielinen sosiaali- ja terveydenhuolto on tärkeä osa ihmisen perusturvallisuutta kaikissa elämän vaiheissa.

Lisätiedot

KV-PÄIVÄT OULU Aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen

KV-PÄIVÄT OULU Aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen KV-PÄIVÄT OULU Aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen Terttu Virtanen Aikuiskoulutusjohtaja Helsingin tekniikan alan oppilaitos Ammatillisen aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen oleellinen osa oppilaitosten

Lisätiedot

Anu Valtari 18.11.2014. PKS-ENNAKOINTI & ENNAKOINTIKAMARI Tulevaisuuden palvelut ja osaaminen

Anu Valtari 18.11.2014. PKS-ENNAKOINTI & ENNAKOINTIKAMARI Tulevaisuuden palvelut ja osaaminen Anu Valtari 18.11.2014 PKS-ENNAKOINTI & ENNAKOINTIKAMARI Tulevaisuuden palvelut ja osaaminen Projektin tavoite ja tunnusluvut Tavoitteena oli hankkia oppilaitosten ja yrityselämän edustajilta näkemyksiä,

Lisätiedot

Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri

Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, 10.12.2013 Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri 1 Johtamisverkosto selvittää, kokoaa, kehittää ja jakaa johtamisen ja esimiestyön hyviä käytäntöjä

Lisätiedot

Tutkimusstrategia. Parasta terveyspalvelua tutkijoiden tuella POHJOIS-SAVON SAIRAANHOITOPIIRI

Tutkimusstrategia. Parasta terveyspalvelua tutkijoiden tuella POHJOIS-SAVON SAIRAANHOITOPIIRI Tutkimusstrategia Parasta terveyspalvelua tutkijoiden tuella POHJOIS-SAVON SAIRAANHOITOPIIRI ESIPUHE Teemme Kuopion yliopistollisessa sairaalassa tutkimusta hyvässä, myönteisessä ilmapiirissä. Tutkimustoiminnan

Lisätiedot

KOETTU HYVINVOINTI JA VUOROVAIKUTTEISET TYÖ- JA ELINOLOT

KOETTU HYVINVOINTI JA VUOROVAIKUTTEISET TYÖ- JA ELINOLOT KOETTU HYVINVOINTI JA VUOROVAIKUTTEISET TYÖ- JA ELINOLOT Olavi Manninen Hyvinvoivat osaajat luovat menestyksen - seminaari 28.2.27 Tampere Työel elämäosaamisen edistäminen Pirkanmaalla - verkostot KOETTU

Lisätiedot

KÄYTÄNNÖN OSAAJIA. Työelämäyhteistyö liiketalouden koulutusohjelmassa

KÄYTÄNNÖN OSAAJIA. Työelämäyhteistyö liiketalouden koulutusohjelmassa KÄYTÄNNÖN OSAAJIA Työelämäyhteistyö liiketalouden koulutusohjelmassa HYVÄT TYYPIT PALVELUKSESSASI Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK) tarjoaa korkeinta ammatillista koulutusta, tekee työelämälähtöistä tutkimus-

Lisätiedot

SUURET POHJALAISET KOTOUTUMISPÄIVÄT

SUURET POHJALAISET KOTOUTUMISPÄIVÄT SUURET POHJALAISET KOTOUTUMISPÄIVÄT 23 24.10.2018 Näe minut Näen sinut Academill/Åbo Akademi, Rantakatu 2, Vaasa Janette Grönfors, Suomen Punainen Risti SINUT ON LEIMATTU- harjoitus Sinut on leimattu harjoitus

Lisätiedot

Maahanmuuttajien. valmennus työpajoilla. Esite työpajojen sidosryhmille & yhteistyökumppaneille

Maahanmuuttajien. valmennus työpajoilla. Esite työpajojen sidosryhmille & yhteistyökumppaneille Maahanmuuttajien valmennus työpajoilla Esite työpajojen sidosryhmille & yhteistyökumppaneille Työpaja monialainen yhteistyökumppani työpajojen kanssa yhteistyössä toimivia tahoja ovat muun muassa työ-

Lisätiedot

Ulkomaista työvoimaa terveydenhuoltoon?

Ulkomaista työvoimaa terveydenhuoltoon? Ulkomaista työvoimaa terveydenhuoltoon? Labquality Days 6.2.2015 Helena Vertanen Työvoimapula Työvoimapulaa ammattihenkilöistä, erityisesti hoitajista on ollut noin 10 vuoden välein aina 1970-luvulta vuoteen

Lisätiedot

ERTO / YSTEA Työhyvinvointi osana toimivaa työyhteisöä Vaativat asiakaspalvelutilanteet

ERTO / YSTEA Työhyvinvointi osana toimivaa työyhteisöä Vaativat asiakaspalvelutilanteet ERTO / YSTEA Työhyvinvointi osana toimivaa työyhteisöä Vaativat asiakaspalvelutilanteet.0.0 JS Partners Oy Toimiva työyhteisö selkeät tavoitteet ja yhteiset pelisäännöt tarkoituksenmukaiset työvälineet

Lisätiedot

Kulttuurien välisen työn valmukseen kehittäminen sosiaali- ja terveydenhuollon työssä -MULTI-TRAIN, Toimintatutkimushanke

Kulttuurien välisen työn valmukseen kehittäminen sosiaali- ja terveydenhuollon työssä -MULTI-TRAIN, Toimintatutkimushanke Paneeli: Monikulttuurisuus ja kulttuurien välinen osaaminen tulevaisuuden työyhteisöissä: MULTI-TRAIN tutkimushanke, Tampereen yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto sekä Kuntatyönantajat Kuntatalo, Huone A

Lisätiedot

OPPIMISEN MONET MUODOT Työsuhteessa tapahtuva harjoittelu. Anniina Friman Bioanalyytikko, AMK, YAMK- opiskelija TuAMK

OPPIMISEN MONET MUODOT Työsuhteessa tapahtuva harjoittelu. Anniina Friman Bioanalyytikko, AMK, YAMK- opiskelija TuAMK OPPIMISEN MONET MUODOT Työsuhteessa tapahtuva harjoittelu Anniina Friman Bioanalyytikko, AMK, YAMK- opiskelija TuAMK TAUSTA Kliininen harjoittelu olennainen osa Sairaanhoitajan (amk) tutkintoa. Tutkinnon

Lisätiedot

Mistä vetovoimaiset työpaikat on tehty? - voimavaroja ja voimavarkaita työssä? Eija Lehto Kehittämispalvelut Kultala

Mistä vetovoimaiset työpaikat on tehty? - voimavaroja ja voimavarkaita työssä? Eija Lehto Kehittämispalvelut Kultala Mistä vetovoimaiset työpaikat on tehty? - voimavaroja ja voimavarkaita työssä? Eija Lehto Kehittämispalvelut Kultala 1 Vetovoimaisia työpaikkoja yhdistäviä tekijöitä: ü Henkilöstön saanti helppoa ü Henkilöstön

Lisätiedot

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017 Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017 1. Johdanto Seuran ensimmäinen strategia on laadittu viisivuotiskaudelle 2013-2017. Sen laatimiseen ovat osallistuneet seuran hallitus sekä

Lisätiedot

Näin me työskentelemme ja palvelemme asiakkaita / A

Näin me työskentelemme ja palvelemme asiakkaita / A 1 Otteita osallistujalle jaettavasta materiaalista Näin me työskentelemme ja palvelemme asiakkaita / A Nimi Päivämäärä TUTUSTUMINEN NAAPURIIN Naapurin kertomat tiedot itsestään TOTUUDEN HETKI o Totuuden

Lisätiedot

Tietoja ulkomaalaisista lääkäreistä Suomessa. Lääkäriliitto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Työterveyslaitos ja Työsuojelurahasto

Tietoja ulkomaalaisista lääkäreistä Suomessa. Lääkäriliitto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Työterveyslaitos ja Työsuojelurahasto Tietoja ulkomaalaisista lääkäreistä Suomessa Lääkäriliitto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Työterveyslaitos ja Työsuojelurahasto Kyselytutkimuksen tausta Lääkäriliitto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Lisätiedot

Vastausprosentti % Kuntaliitto 2004, n=202 Kuntaliitto 2008, n=198 Kuntaliitto 2011, n=220. Parempi Työyhteisö -kysely Työterveyslaitos 1

Vastausprosentti % Kuntaliitto 2004, n=202 Kuntaliitto 2008, n=198 Kuntaliitto 2011, n=220. Parempi Työyhteisö -kysely Työterveyslaitos 1 Vastausprosentti % 9 8 75 74 67 Kuntaliitto 4, n=2 Kuntaliitto 8, n=198 Kuntaliitto 11, n=2 Työterveyslaitos 1 Parempi Työyhteisö -Avainluvut 19 Työyhteisön kehittämisedellytykset 18 Työryhmän kehittämisaktiivisuus

Lisätiedot

Järjestöhautomo. Sosiaalipedagoginen näkökulma

Järjestöhautomo. Sosiaalipedagoginen näkökulma Järjestöhautomo Sosiaalipedagoginen näkökulma Marjo Raivio, 1100247 Metropolia Ammattikorkeakoulu Hyvinvointi ja toimintakyky Sosiaaliala Suullinen, kirjallinen ja verkkoviestintä XXXAC03-2284 Laaja kirjallinen

Lisätiedot

Pirkko Pitkänen Koulutuspolitiikan ja monikulttuurisuuskasvatuksen professori Tampereen yliopisto, kasvatustieteiden yksikkö

Pirkko Pitkänen Koulutuspolitiikan ja monikulttuurisuuskasvatuksen professori Tampereen yliopisto, kasvatustieteiden yksikkö Pirkko Pitkänen Koulutuspolitiikan ja monikulttuurisuuskasvatuksen professori Tampereen yliopisto, kasvatustieteiden yksikkö 1 MULTI-TRAIN - Kulttuurien välisen työn valmiuksien kehittäminen sosiaali-

Lisätiedot

TYÖYHTEISÖN TASA-ARVO

TYÖYHTEISÖN TASA-ARVO TYÖYHTEISÖN TASA-ARVO KOULUTUKSEN TAVOITTEET JA SISÄLTÖ Tavoitteet: Ymmärtää keskeinen lainsäädäntö sukupuolten välisestä tasa-arvosta organisaation näkökulmasta Ymmärtää sukupuolten välisen tasa-arvon

Lisätiedot

Monikulttuurisuus Suomen työelämässä tilannekatsaus

Monikulttuurisuus Suomen työelämässä tilannekatsaus Hyvinvointia työstä Monikulttuurisuus Suomen työelämässä 2016 - tilannekatsaus Barbara Bergbom Monikulttuurisuus liiketoiminnan mahdollistajana seminaari 12.05.2016 12.05.2016 Työterveyslaitos Barbara

Lisätiedot

VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO

VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO YHTEENVETO 5.9.2013 VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO Taustaa Aikuisten turvapaikanhakijoiden asiakaspalautekysely järjestettiin 17 vastaanottokeskuksessa loppukeväällä 2013. Vastaajia

Lisätiedot

Monimuotoisuuden johtamisella kaikille sopivia työpaikkoja ja työyhteisöjä

Monimuotoisuuden johtamisella kaikille sopivia työpaikkoja ja työyhteisöjä Monimuotoisuuden johtamisella kaikille sopivia työpaikkoja ja työyhteisöjä Aulikki Sippola, KTT, monimuotoisuusjohtamisen asiantuntija Ratko-menetelmä tarjoaa keinoja rakentaa monimuotoisuutta arvostavia

Lisätiedot

Tutkintojen tunnustaminen ja rinnastaminen

Tutkintojen tunnustaminen ja rinnastaminen Tutkintojen tunnustaminen ja rinnastaminen Opiskelupaikan hakijalle Suomessa ammatilliseen koulutukseen voi hakea peruskoulun tai lukion todistuksella Jos olet suorittanut koulutuksen ulkomailla, haet

Lisätiedot

Monimuotoiset työyhteisöt puhtausalalla - maahanmuuttajat työelämässä Mikko Laakkonen

Monimuotoiset työyhteisöt puhtausalalla - maahanmuuttajat työelämässä Mikko Laakkonen Monimuotoiset työyhteisöt puhtausalalla - maahanmuuttajat työelämässä Mikko Laakkonen 24.9.2019 pam.fi THE BIG PICTURE SIIRTOLAISUUS GLOBAALINA ILMIÖNÄ Sekä vapaaehtoisesti että pakon edessä. Noin 200-250

Lisätiedot

LÄHEISTEN KOKEMUKSET SYÖPÄSAIRAUDEN VAIKUTUKSISTA SEKSUAALISUUTEEN

LÄHEISTEN KOKEMUKSET SYÖPÄSAIRAUDEN VAIKUTUKSISTA SEKSUAALISUUTEEN LÄHEISTEN KOKEMUKSET SYÖPÄSAIRAUDEN VAIKUTUKSISTA SEKSUAALISUUTEEN Tarkoitus ja tavoite Opinnäytetyön tarkoituksena on kartoittaa läheisten kokemuksia syöpäsairauden vaikutuksista seksuaalisuuteen. Tavoitteena

Lisätiedot

Kulttuuri ja kieli ohjauksessa

Kulttuuri ja kieli ohjauksessa Kulttuuri ja kieli ohjauksessa Monikulttuurista ohjausta tutkimushankkeissa 04/03/15 Päivikki, Koponen, Satu Jokela, Anneli Weiste-Paakkanen, Liisa Larja, Marja-Leena Viitaniemi, 1 UTH-tutkimus Ulkomaista

Lisätiedot

Olen kuin puu, joka on revitty juuriltaan ja istutettu uuden maan multaan

Olen kuin puu, joka on revitty juuriltaan ja istutettu uuden maan multaan Olen kuin puu, joka on revitty juuriltaan ja istutettu uuden maan multaan WWW.JADETOIMINTAKESKUS.FI https://www.youtube.com/watch?v=m2je6fic-h4 Ikääntymisen moninaisuus Suomessa Vanhuspalveluiden asiakaskunta

Lisätiedot

Liite 2 KYSELYN YHTEENVETO. Aineiston keruu ja analyysi

Liite 2 KYSELYN YHTEENVETO. Aineiston keruu ja analyysi KYSELYN YHTEENVETO Aineiston keruu ja analyysi Yhteenvedossa on käytetty Laadukas Saattohoito käsikirjaa koskevia arviointilomakkeita, joiden vastaukset saatiin Muuttolintu ry:n Hyvä päätös elämälle projektissa

Lisätiedot

LÄHIHOITAJAN EETTISET OHJEET

LÄHIHOITAJAN EETTISET OHJEET LÄHIHOITAJAN EETTISET OHJEET Tehtävän nimi (Raportti, Essee ) 31.5.2005 Oulun seudun ammattiopisto Kontinkankaan yksikkö Lähihoitajakoulutus STAP 39 T Tiina Opiskelija (opiskelijan nimi) Opettaja Onerva

Lisätiedot

Vuorovaikutusta arjessa näkökulmana palaute

Vuorovaikutusta arjessa näkökulmana palaute Vuorovaikutusta arjessa näkökulmana palaute 28.5.2013 Minna Lappalainen, TtM, TRO, työnohjaaja minna.lappalainen@apropoo.fi Tavoitteena: Erilaisten näkökulmien ja työvälineiden löytäminen arjen vuorovaikutustilanteisiin:

Lisätiedot