VETURITIEDOTE 2/2017

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VETURITIEDOTE 2/2017"

Transkriptio

1 VETURITIEDOTE 2/2017 Ylä-Savon Veturi :n tiedote jäsenille, sidoshmille, asiakkaille ja verkostolle Kesäkuu 2017 Elinvoimaa Leader-toiminnalla Veturin vuoden 2017 teemana on Elinvoimaa yrittäjyydestä. Vuoden alussa lanseerattu Ylä-Savon Veturin oma rahoitustyökalu Yritys-Veturi on otettu ilolla vastaan. Erityisesti palvelualan yksinyrittäjät ovat innoissaan kannustavasta rahoituksesta: parhaimmillaan tuki on maksettu yritykselle viikon sisällä hakemuksesta, ja tällöin yrittäjät ovat olleet positiivisesti hämmästyneitä nopeasta käsittelystä. Yritys-Veturin avulla toimijoita on aktivoitu hakemaan Leader-yritystukia tehden samalla Veturia tunnetuksi myös yritysrahoittajina. Kesän jälkeen me maaseudun kehittäjät valtakunnan tasolta ruohonjuuritasolle syvennymme vaikuttavuuden saloihin. Maaseutuohjelman aluetaloudellisten sekä työllisyysvaikutusten arviointi käynnistyy ja maakuntauudistusta koskevan lakipaketin lausuntokierroksen anti käydään lävitse myös Leader-hmissä. Pohjois-Savon Leader-hmät puolestaan käynnistävät 2021 alkavan ohjelmakauden systemaattisen suunnittelutyön. Maaseutupolitiikan neuvosto kumppaneineen järjestää syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna Leppävirralla historian suurimman maaseutuparlamentin. Pohjois-Savon Kylät toimii tapahtuman promoottorina ja Pohjois-Savon Leader-hmät ovat vahvasti mukana tapahtumassa. Toivottavasti tapaamme mahdollisimman monen kanssa Leppävirralla! Tavataan Leppävirralla Mahdottomuuk sista mahdollisuuksia Maaseutuparlamentissa! - Sari Hyttinen, toiminnanjohtaja Veturitiedotteessa Toiminnanjohtajan terveiset Minna Partanen on Veturin uusi hankeneuvoja Yritys-Veturi rahoituksella tuettu mikroyrityksiä Kuhinaa keskustaan hanke elävöittää tapahtumia Sähköiset palvelut kiinnostavat ikäihmisiä Yhdistykset innostuivat teemahankkeista Maaseutuparlamentissa monipuolista ohjelmaa Huomioi nämä! Veturin toimisto suljettu heinäkuussa lomien vuoksi. Hyrrän käyttökatko Hakemukset Hyrrään mennessä Toiminnanjohtaja Sari Hyttinen on tyytyväinen yläsavolaisten yritysten kehittämisinnokkuuteen.

2 Ota yhteyttä Ylä-Savon Veturi Antinkatu IISALMI / toiminnanjohtaja Sari Hyttinen / hanketyöntekijä Minna Partanen Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@ylasavonveturi.fi Minna Partanen hankeneuvojaksi Ylä-Savon Veturilla avoinna olleeseen hankeneuvojan tehtävään valittiin sosionomi-tradenomi Minna Partanen. Partanen on työskennellyt eri tehtävissä Ylä-Savon Veturilla vuodesta 2014 lähtien. Hallitus näki hyvänä Partasen monipuolisen Leader- ja hanketyökokemuksen sekä laatutyö- ja viestintäosaamisen. Tehtävään tuli kaikkiaan 45 hakemusta. Ylä-Savon Veturi on 1999 perustettu maaseudun kehittämisyhdistys Hallituksen puheenjohtajana toimii Maija-Leena Kemppainen Vieremältä ja varapuheenjohtajana Virpi Murtola Iisalmesta. Hallituksen muut jäsenet ovat: Veturin toimisto suljettuna heinäkuun Siirmme kesälaitumille Toimisto avoinna jälleen TÄRKEÄÄ TIETOA HYRRÄN KÄYTTÄJILLE- KÄYTTÖKATKO SYKSYLLÄ Maaseutuhallinnon tietojärjestelmäuudistus koskee myös sähköistä Hyrrää. Hyrrä-järjestelmä on kokonaan pois käytöstä ajalla Käyttökatkon aikana järjestelmään ei voi jättää uusia yritys tai hanketukihakemuksia eikä käsitellä sisällä olevia hakemuksia. On hyvä varautua myös esitettyä pidempään katkoon. Veturille tulevat hakemukset tulee olla Hyrrässä viimeistään 11.8, jolloin ehdimme ottaa ne käsittelyyn ennen käyttökatkoa. Eeva Huttunen, Keitele Emmi Tikkanen, Kiuruvesi Jari Niskanen, Lapinlahti Janika Ruotsalainen, Lapinlahti (Varpaisjärvi) Pentti Hyvönen, Pielavesi Anna Väänänen, Sonkajärvi Minna Makkonen, Vieremä Hallituksen jäsenet edustavat kolmikantaperiaatteen mukaisesti 1/3 julkista sektoria, 1/3 yhdistyssektoria ja 1/3 maaseudun asukkaita. Liity jäseneksi Veturin jäseneksi voit liittyä täyttämällä sähköisen hakulomakkeen osoitteessa Veturin jäseneksi voivat liittyä yksityiset henkilöt, yhdistykset, kunnat, kuntayhtymät, seutukuntaorganisaatiot sekä yritykset. Veturin jäsenmaksut vuodelle 2017 ovat seuraavat: 10,00 /v Henkilöjäsen 20,00 /v Yhteisöjäsen (yhdistys, yritys) 50,00 /v Kunta, kuntayhtymä tai seutukuntaorganisaatio.

3 Yritys-Veturi rahoitus herätti kiinnostusta Vuoden alusta on ollut mahdollista hakea Ylä-Savon Veturin omaa rahoitusta yrityksille Yritys-Veturia. Se on ollut hyvä apu alueen toimiville ja uusille yrittäjille. Yksinkertainen hakumenettely ja nopea päätöksenteko on mahdollistanut jo 17 tuen myöntämisen toukokuun loppuun mennessä. Yritys-Veturi rahoitusta on myönnetty euroa; haettujen toimenpiteiden kokonaiskustannukset ovat reilut euroa. Rahoitusta on varattu koko vuodelle euroa eli toukokuun loppuun mennessä rahoituksesta on käytetty 81 %. Hakijoita on kaikkiaan ollut 22. Rahoitusta jaettu monipuolisesti investointeihin ja kehittämiseen Yritys-Veturi rahoitusta on myönnetty monipuolisiin kohteisiin. Kuva Heli Sorjonen, Maaseutuverkoston kuvapankki Rahoituksella on tuettu pääsääntöisesti toimivia yrityksiä, jotka ovat investoineet laitteisiin, koneisiin tai asiantuntijapalveluihin. Muutama yritys on rohkaistunut Yritys-Veturin kannustamana hakemaan myös varsinaista Leader-rahoitusta, mikä oli yksi rahoitusmuodon tavoite. Rahoituksesta 5 on myönnetty yrityksen kehittämistoimintaan ja 12 investointeihin. Yritys-Veturi rahoituksen jatkosta päätetään myöhemmin tänä vuonna. Yritys-Veturi rahoituksen jakautuminen kunnittain on kuvattu alla. Tilastossa huomioitu aikaväli 1-5/2017.

4 Nyt kehitetään Ylä-Savon tapahtumamatkailua ja keskustaajamia Iisalmen kaupunki sekä Sonkajärven, Vieremän ja Lapinlahden kunnat ovat käynnistäneet tapahtumamatkailun ja keskustaajamien kehittämistyön, jonka tavoitteena on kasvattaa alueen matkailutuloa. Vuoden 2017 alussa käynnistyneellä kaksivuotisella hankkeella haetaan ratkaisuja Iisalmen, Lapinlahden, Sonkajärven ja Vieremän keskustaajamien elävöittämiseksi sekä Ylä-Savon tapahtumamatkailun kehittämiseksi. Kehittämistyötä tehdään yhdessä asukkaiden, yrittäjien, tapahtumajärjestäjien ja muiden sidoshmien kanssa. Työ on aloitettu keskustaajamien sekä tapahtumien nykytilaa ja kehittämistarpeita tutkivilla kartoituksilla, joilla osallistetaan alueen asukkaita, yrittäjiä ja tapahtumakävijöitä antamaan näkemyksiään sekä kehittämisideoitaan alueen tapahtumista ja keskustaajamista. Vastauksia kyselyihin on saatu runsaasti, ja tapahtumien kävijäkyselyt jatkuvat koko kesän ajan. Alkuvuoden aikana myös hankealueen tapahtumajärjestäjät ovat kokoontuneet tutustumaan, esittelemään tapahtumiaan ja pohtimaan yhteistyötä. Hieno juttu, että yhteistyö on käynnistynyt. Tätä on toivottu jo pidemmän aikaa, totesi Olavi Haanketo Ylä-Savon Hippos :stä keväällä 2017 järjestetyssä tapahtumajärjestäjien tapaamisessa Iisalmessa. Yhteistyölle on alueella vahvaa kiinnostusta, mikä luo hyvän pohjan kehittämistyön jatkumiselle niin hankekaudella kuin sen jälkeenkin. Keskustojen ja tapahtumien kehittämiskyselyt tulevat antamaan hyödyllistä tietoa ja työkaluja yhteistoiminnalle kehittämissuunnitelmia ja toimintamalleja luotaessa. Kuhinaa keskustaan, tapahtumamatkailua Ylä-Savoon hanke toteutetaan vuosina Kaksivuotisen hankekauden tavoitteena on kehittää alueen olemassa olevia tapahtumia ja keskustaajamia, edistää uusien tapahtumien syntymistä alueelle sekä lisätä alueen houkuttelevuutta ja yhteistyötä yrittäjien, tapahtumajärjestäjien ja kuntien kesken. Hankkeen hallinnoijana toimii Iisalmen kaupunki. Hanke toteuttaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa ja on saanut Leader-rahoitusta Ylä-Savon Veturilta. INFO Kuhinaa keskustaan Iisalmen, Lapinlahden, Vieremän ja Sonkajärven yhteinen hanke Tavoitteena keskustaajamien elävöittäminen sekä tapahtumamatkailun kehittäminen yhdessä yrittäjien, yhteisöjen, tapahtumajärjestäjien ja kuntien kanssa Tavoitteena mm. yhteensovittaa tapahtumia ja palveluita Hankkeen kesto Hankkeesta lisätietoja antaa: Marika Makkonen Projektikoordinaattori Puh iisalmi.fi Kuhinaa keskustaan, tapahtumamatkailua Ylä-Savoon hanke kehittää alueen olemassa olevia tapahtumia ja keskustaajamia, edistää uusien tapahtumien syntymistä alueelle sekä lisää alueen houkuttelevuutta. Hankkeessa on mukana neljä yläsavolaista kuntaa. Kesällä hanke kerää palautetta eri tapahtumissa Ylä-Savossa. Kuva: Maaseutuverkoston kuvapalvelu, kuvaaja Jyrki Vesa.

5 Sähköiset palvelut kiinnostavat ikäihmisiä Lähiohjausta tarvitaan aktivoimaan palvelujen käyttöä Kevään aikana Sähköisten palvelujen kokeiluhanke eli digitys jalkautui kuntiin esittelemään sähköisiä palveluja. Yhteistyössä OP ja Optia pankkien kanssa toteutuneella kiertueella kuultiin sähköisistä pankkipalveluista, asennettiin mobiilipankki-sovelluksia älykännyköihin ja puhuttiin tunnistautumisesta. Henkilöllisyystodistus tarvitaan pankkiasioinnissa Tunnistautumisesta puhuttiin kiertueella kahdessa eri merkityksessä. Pankkivirkailijan vastuulla on tunnistaa asiakas, mitä varten hänen on lain mukaan pyydettävä henkilötodistus asiakkaan asioidessa kassapalveluissa ja muissa pankin palveluissa. Virallisia henkilötodistuksia ovat ns. pankkikorttikokoinen muovinen ajokortti, Poliisin myöntämä henkilökortti tai passi. Pankkien edustajat muistuttivat tilaisuuksissa, että paperinen ajokortti ei ole virallinen henkilötodistus. Poliisin lupapalveluista Iisalmesta kerrottiin, että viime kuukausina yläsavolaiset ovat hankkineet ahkeraan henkilökorttia, joten oletettavasti pankkien viesti henkilötodistuksen hankkimisesta on otettu tosissaan. Verkkopankkitunnukset todentavat henkilöllisyyden sähköisissä palveluissa Viranomaisten sähköisten palvelujen käyttö vaatii yleensä tunnistautumista. Sillä tarkoitetaan sähköistä tunnistautumista, joka tapahtuu verkkopankkitunnuksilla, henkilökortilla tai mobiilivarmenteella. On tärkeää, että jokaisella sähköisiä palveluja käyttävällä on henkilökohtaiset tunnukset. Esimerkiksi Omakantaan, verottajan ja Kelan palveluihin kirjaudutaan joko verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai henkilökortilla. Saadakseen minkä tahansa näistä tunnistautumisvälineistä, tarvitaan virallinen henkilötodistus tunnusten tilaamista varten. Mobiilivarmenteen käyttö vaatii älykännykän ja tietynlaisen puhelinliittymän. Henkilökortti puolestaan vaatii toistaiseksi erillisen kortinlukulaitteen sähköiseen asiointiin, mutta toimii sellaisenaan henkilötodistuksena. Verkkopankkitunnusten käyttö tunnistautumisen yhteydessä on turvallista, sillä tunnusten käyttö ei liity varsinaiseen pankkiasiointiin muualla kuin omassa verkkopankissa asioidessa, muistutetaan pankeista. Tarve henkilökohtaiselle opastukselle Ikäihmiset alkavat Ylä-Savossa olla jo hyvin varusteltuja erilaisin mobiilivälinein. Älypuhelin tai/ ja tabletti löytyi suurimmalta osalta kiertueelle osallistuneista. Usein lapsilta lahjaksi saatu älyväline herätti kiinnostusta opetella sen käyttöä ja laajempaa hyödyntämistä. Konkreettinen tarve palvelujen käytölle on syntynyt mm. pankkien supistaessa aukioloaikojaan ja yritysten siirtäessä palvelujaan nettiin. Myös sähköinen terveystietokanta Omakanta kiinnosti ikäihmisiä. Reseptien uusiminen ja omien terveystietojen seuranta omalta koneelta nähtiin tärkeäksi taidoksi. Kiertueella saatiin vahva näkemys siitä, että pieniä sähköisten palvelujen info-päiviä sekä henkilökohtaista opastusta tarvitaan jatkossa. Osallistujilla on huoli siitä, kuka opastuksesta vastaa. Yleinen näkemys oli, että tarvitaan pysyvä ohjausmalli. Hankkeen aikana Lapinlahdella ja Sonkajärvellä on aloitettu ikäihmisten vertaisohjaajamalli, Ylä-Savon Nettiverkosto. Nettiverkostossa vapaaehtoiset eläkeläiset opastavat henkilökohtaisesti ikäihmisiä laitteiden ja sähköisten palvelujen käytössä. Malli on laajenemassa myös Pielavedelle ja tavoitteena on luoda Ylä- Savon oma nettiohjaajamalli. Pankki ja terveyspalvelut yleisimmin hallussa, matkojen varaamiseen opastusta Kiertueella suoritetun kyselyn perusteella ikäihmiset käyttävät sähköisistä palveluista eniten Omakantaa ja verkkopankkia. Myös lehtiä luetaan tulosten perusteella verkossa. Kysyttäessä palvelujen opettelutarvetta eniten ääniä saivat kirjastopalvelut, matkojen varaaminen sekä ajanvarausten tekeminen esim. laboratorioon. Hajaääniä saivat pankkipalvelut, verottajan, kelan ja poliisin verkkopalvelut. Sähköisten palvelujen kiertue toteutettiin huhti-toukokuussa ja Pielavedellä oltiin Kiertueella olivat mukana pankkihmistä OP ja Optia, Kaisanet, paikallislehdet ja Iisalmen Sanomat sekä Ylä-Savon SOTE. Osassa kuntia mukana oli myös kirjasto ja kansalaisopisto, Ylä-Savon nettiverkoston jäseniä tai paikallinen atk-liike. Kiertuekunnat olivat Iisalmi, Kiuruvesi, Lapinlahti, Pielavesi, Sonkajärvi ja Vieremä. Kiertue tavoitti kaikkiaan 174hlöä eli keskimäärin osallistujia oli 29/ kunta. Kiertuetta on tarkoitus jatkaa mahdollisuuksien mukaan syksyllä ennen hankkeen päättymistä

6 Teemahankkeella tuettiin 33 yhteisön välinehankintoja Yhteisöjen investointeihin euroa Ylä-Savossa EHTA-teemahankkeen toimenpiteitä toteutti 33 yleishyödyllistä yhteisöä Ylä-Savon kaikista kunnista. Urheilu ja liikuntaseurat, kulttuuritoimijat, kylätoimijat, nuorisoseurat ynnä muut panostivat hankintoihin omaa rahaa euroa kokonaiskustannusten ollessa lähes euroa! Veturilta tullut tuki on euroa. Tuki on erittäin merkittävä alueen yhteisöille, jotka kamppailevat pienenevien järjestö ja kunta-avustusten varassa. EHTA eli elinvoimaa, hyvinvointia, toimintaa ja aktiivisuutta teemahanke aloitettiin Veturilla joulukuussa Elykeskus teki hankkeesta päätöksen huhtikuussa 2017 haetun mukaisesti. Kesäkuussa 2017 hankkeen toimenpiteet on toteutettu, osalle hakijoista tuki maksettu ja maksuhakemus toimitettu ely-keskukseen. Odotamme lopullista maksupäätöstä viimeistään elokuussa, jolloin maksamme loppuosan tuet yhteisöille. Teemahankkeita toteutetaan vuosittain eri teemoilla 1-2 kpl. Alla muutama kuva rahoitusta saaneista hankinnoista. Kuvat vasemmalta oikealle: Ylä-Savon jousimetsästäjät ja ampujat Iisalmen Korvenkävijät Iisalmen Uimarit Hernejärven kyläyhdistys Iisalmen kuvataidekoulun kannatusyhdistys Vänninmäen nuorisoseura Kirkonsalmen vanhempainyhdistys Keiteleen Eläkkeensaajat

7 Viikonvaihteen aikana valovoimaisia puhujia, 19 retkeä, 36 työpajaa Maaseutuparlamentti 2017 Leppävirralla Tapahtumassa tartutaan rohkeasti tämän päivän ja tulevaisuuden kriittisiin maaseutuaiheisiin ja nostetaan niitä päivän politiikan agendalle, esitellään huikeita menestystarinoita ja rohkaistaan uusiin sekä edistetään maaseudun toimijoiden, päättäjien ja median keskusteluyhteyksiä. Suomessa ensimmäistä kertaa tässä laajuudessa järjestettävän Maaseutuparlamentin ohjelma on monipuolinen: 19 mielenkiintoista retkeä, 36 työpajaa ja seminaaria, neljä suurta päälavan keskustelua sekä Kumppanitori ja Sadonkorjuutori. Tapahtumaan odotetaan tuhatta osallistujaa eri puolilta Suomea kylistä kaupunkeihin päättäjiä, yhdistyksiä, yrityksiä, tutkijoita, rahoittajia, hanketoimijoita, asukkaita ja muita aktiivisia toimijoita. Maaseutuparlamentin lopuksi julkistetaan Suomen ensimmäinen valtakunnallinen Maaseutupolitiikan julkilausuma, joka viedään myös Euroopan maaseutuparlamenttiin Alankomaihin lokakuussa Puhujina mm. Tuomas Enbuske, Elli Aaltonen, Annika Damström, Pauli Aalto-Setälä, Juha Marttila ja Jari Koskinen. Eduskuntapuolueiden puheenjohtajiston maaseutupoliittinen tentti! Retkiä mm. Mahdollisuuksien maaseutu moottoripyöräillen, Ekovoimalaitos ja katsaus teollisuuskaupunki Varkauteen, "Savon Pariisi - kartanoiden Joroinen, Maaseudulta vientiä maailmalle, Kyläturvallisuusseminaari, Lehtikaalin jalostusta ja järvikalastusta Kotalahdessa, Katsaus nykyaikaisiin maatiloihin, "Metsä kutsuu huomiseen!" - Silva metsänäyttely, Luostarien ja kanavien Heinävesi, Maalaismaisemaa ja lähimyyntipisteitä, Voimaannuttava Orinoro - elämysretki rotkolle, Warkauden Kassiopeian ainutlaatuinen tähtitaivas. Osallistumismaksut päivän (pe-su), osallistumispassi maksu (la-su), (pe-su) maksu Huom! 2 päivän Majoitus osallistumispassi ei sisälly osallistumismaksuun (pe-la) tai Muista siis varata 3.9. (la-su) majoituksesi 90 itse. 1 päivä (pe tai la) 50, sunnuntaipäivä 40. Ilmoittautuminen Perjantain retki valinnan mukaan, 30 Ilmoittautuminen Perjantain iltatilaisuus: tapahtuu Maaseudun nettilomakkeen yhdistämänä kautta - Smörgåsbord savolaisittain 25 (alk. klo 19:00) Lauantain päiväohjelma (ei sis. Gaalaillallista) 30 Seuraa Lauantain ja Gaalaillallinen tykkää Maaseutuparlamentti 35 (alk. klo 19:30) tapahtumasta somessa! Ilmoittautuminen Ilmoittautuminen tapahtuu nettilomakkeen kautta Koe maaseudun mahdollisuuksien voima. Nähdään tapahtumasta Leppävirralla! somessa! Seuraa ja tykkää Maaseutuparlamentti Lähde Veturin matkaan Leppävirralle 1.9. Maksuton kyyti Veturi ja Kylät sydämellä hanke järjestävät matkan Maaseutuparlamenttiin perjantaina 1.9. Kyyti lähtee Sonkajärveltä arviolta klo 6:00. Bussi pysähtyy Iisalmessa Halpa-Hallin pihassa klo 6:30 ja Matin ja Liisan Asemalla 7:00. Kyytiin voi lähteä muualtakin 5-tien varrelta. Paluukyyti lähtee arviolta klo 18:30 Leppävirralta. Ilmoittautuminen 11.8 mennessä Varaa mieleinen retki ja ilmoittaudu mennessä kyytiin Satu Peltoselle p Satu tarvitsee tiedon, mille retkelle lähdet ja mistä nouset kyytiin. Tarjolla on 19 erilaista retkeä! Valittavanasi on mielenkiintoisia maaseudun kehittämiskohteita luontomatkailukohteista kiertotalousviisaisiin maatiloihin ja kylien monipalvelukeskuksista maailmaa valloittaviin teollisuusyrityksiin. Retken hinta 30eur, jonka jokainen maksaa itse etukäteen. Veturi maksaa bussikyydin. Lue lisää

VETURITIEDOTE 1/2017

VETURITIEDOTE 1/2017 VETURITIEDOTE 1/2017 Ylä-Savon Veturi ry:n tiedote jäsenille, sidosryhmille, asiakkaille ja verkostolle Maaliskuu 2017 Toiminnanjohtajan katsaus vuoteen 2016 Veturin vuoden 2016 teema oli Nuoret tulevaisuuden

Lisätiedot

Yhdistysfoorumi klo Leppävirran kunnantalo Kyläasiamies Merja Kaija Tapahtumakoordinaattori Seija Heiskanen

Yhdistysfoorumi klo Leppävirran kunnantalo Kyläasiamies Merja Kaija Tapahtumakoordinaattori Seija Heiskanen Yhdistysfoorumi 1.2.2017 klo 18.00 Leppävirran kunnantalo Kyläasiamies Merja Kaija Tapahtumakoordinaattori Seija Heiskanen 1.2.2017 #maapuhuu #maaseutuparlamentti 1 Mahdottomuuksista MAHDOLLISUUKSIA yllätyksiä,

Lisätiedot

Maaseutuparlamentti 2017 Leppävirralla. Merja Kaija kyläasiamies

Maaseutuparlamentti 2017 Leppävirralla. Merja Kaija kyläasiamies Maaseutuparlamentti 2017 Leppävirralla Merja Kaija kyläasiamies Maaseutuparlamentti Maaseutupolitiikan neuvosto (MANE), Suomen Kylätoiminta ry, Pohjois- Savon Kylät ry ja Maaseutuverkostopalvelut ovat

Lisätiedot

Rajattomien mahdollisuuksien maaseutu 2020

Rajattomien mahdollisuuksien maaseutu 2020 Rajattomien mahdollisuuksien maaseutu 2020 Pohjois-Savon ELY-keskus toimeenpanon tilanne 30.09.2018 Juha Ikäheimo Eija Äärilä #maatinki #maaseutufi Sivu 1 1. Perusmaatalous Kehittämishankkeet Muualla hallinnoitavat

Lisätiedot

Maaseutuparlamentti Leppävirralla, Pohjois-Savossa

Maaseutuparlamentti Leppävirralla, Pohjois-Savossa Maaseutuparlamentti 2017 Leppävirralla, Pohjois-Savossa 1.-3.9.2017 Mahdottomuuksista MAHDOLLISUUKSIA yllätyksiä, ratkaisuja, kasvua Maaseutuparlamentti 2017, 1-3.9.2017 Leppävirralla Mahdottomuuksista

Lisätiedot

Pohjois-Savon Kylät ry

Pohjois-Savon Kylät ry Pohjois-Savon Kylät ry Pohjois-Savon Kylät ry Pohjois-Savon Kylät ry on maakunnallinen kyläyhdistys, joka on perustettu v. 1993 toimimaan pohjoissavolaisten kylien yhteenliittymänä, kylätoiminnan edistäjänä

Lisätiedot

VETURITIEDOTE 4/2016

VETURITIEDOTE 4/2016 VETURITIEDOTE 4/2016 Ylä-Savon Veturi ry:n tiedote jäsenille, sidosryhmille, asiakkaille ja verkostolle Joulukuu 2016 Kiitos kuluneesta vuodesta! Rauhallista Joulun aikaa ja Onnellista Uutta Vuotta 2017!

Lisätiedot

PIÄLLYSMIES. Toimintasuunnitelma 2015. PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä

PIÄLLYSMIES. Toimintasuunnitelma 2015. PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä PIÄLLYSMIES Toimintasuunnitelma 2015 PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä Hyväksytty syyskokouksessa xx.xx.2014 1 Sisältö Yleistä... 2 Tehtävä ja painopistealueet... 2 Hanketoiminta... 3 Hallinto...

Lisätiedot

Rahoitus ja kehittäminen

Rahoitus ja kehittäminen Rahoitus ja kehittäminen Pohjois-Savon ELY-keskus, Jari Vitikainen 5.4.2018 1 Yritysten kehittämispalvelut 2 Analyysi Tavoitteena on aktivoida pk-yritystä suunnitelmalliseen ja pitkäjänteiseen kehittämistoimintaan.

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä

Toimintasuunnitelma PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä Toimintasuunnitelma 2014 PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä Hyväksytty syyskokouksessa 28.11.2013 1 Sisältö Yleistä... 2 Tehtävä ja painopistealueet... 2 Hanketoiminta... 3 Hallinto... 3 Henkilökunta

Lisätiedot

VETURITIEDOTE 3/2016

VETURITIEDOTE 3/2016 VETURITIEDOTE 3/2016 Ylä-Savon Veturi ry:n tiedote jäsenille, sidosryhmille, asiakkaille ja verkostolle Lokakuu 2016 Toiminnanjohtajan katsaus vuoteen Jaahas, niin se vain ensimmäinen vuosi Veturin toiminnanjohtajana

Lisätiedot

Leader-ryhmien hallitukset alueellisina ohjelmajohtajina. Marianne Selkäinaho Maa- ja metsätalousministeriö

Leader-ryhmien hallitukset alueellisina ohjelmajohtajina. Marianne Selkäinaho Maa- ja metsätalousministeriö Leader-ryhmien hallitukset alueellisina ohjelmajohtajina Marianne Selkäinaho Maa- ja metsätalousministeriö Sivu 1 24.4.2017 Kyse on paikallisesta kehittämisestä erilaisilla alueilla Kansalaisista ja yhteisöistä

Lisätiedot

Kehittyvät Kylät palveluita tuottamassa

Kehittyvät Kylät palveluita tuottamassa Kehittyvät Kylät palveluita tuottamassa Hankkeen toteutusaika 10.3.2016-30.5.2018 Toteuttaja: Pohjois-Savon Kylät ry Kehittyvät Kylät palveluita tuottamassa Projektipäällikkö (50% työajalla) Merja Kaija

Lisätiedot

Ylä-Savon yhteinen kulttuurin kehittämistyö

Ylä-Savon yhteinen kulttuurin kehittämistyö Ylä-Savon yhteinen kulttuurin kehittämistyö Ylä-Savo kartalla Kumppanit Iisalmi, kulttuuritoimenjohtaja Sanna Marin- Kainulainen Keitele, kirjastonjohtaja Sirpa Tyni Kiuruvesi, kulttuurisihteeri Heidi

Lisätiedot

Pohjois-Satakunta Ikaalinen

Pohjois-Satakunta Ikaalinen Pohjois-Satakunta Ikaalinen 19.3.2015 41700 asukasta Satakunta 25 450 Pirkanmaa 16 250 Toiminta-alue Mitä Leader on? Kannustetaan paikallisia toimijoita omaehtoiseen kehittämistyöhön. Neuvotaan ideoiden

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2013. PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä

Toimintasuunnitelma 2013. PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä Toimintasuunnitelma 2013 PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä 1 Sisällys 1. Yleistä... 2 2. Tehtävät ja painopistealueet... 3. Hanketoiminta... 3 4. Hallinto... 5. Henkilökunta ja toimisto...

Lisätiedot

Mahdollisuuksien maaseutu Kaakkois-Suomi MAASEUTUOHJELMAN TUET. Riitta Bagge Etelä-Karjalan Kärki-LEADER ry

Mahdollisuuksien maaseutu Kaakkois-Suomi MAASEUTUOHJELMAN TUET. Riitta Bagge Etelä-Karjalan Kärki-LEADER ry Mahdollisuuksien maaseutu Kaakkois-Suomi MAASEUTUOHJELMAN TUET Riitta Bagge Etelä-Karjalan Kärki-LEADER ry 2015 1 Tavoite Tavoitteena on kestävän kehityksen periaatteita noudattaen monipuolistaa, uudistaa

Lisätiedot

ELY-keskukselta viime vuonna 11,2 miljoonaa euroa yritystoiminnan ja maaseudun kehittämiseen

ELY-keskukselta viime vuonna 11,2 miljoonaa euroa yritystoiminnan ja maaseudun kehittämiseen 10.1.2014 RAHOITUKSEN VUOSIKATSAUS 1.1. - 31.12.2013 ELY-keskukselta viime vuonna 11,2 miljoonaa euroa yritystoiminnan ja maaseudun kehittämiseen Satakunnan ELY-keskus rahoitti viime vuonna yrityksiä noin

Lisätiedot

Mahdollisuuksien maaseutu Kaakkois-Suomi

Mahdollisuuksien maaseutu Kaakkois-Suomi Mahdollisuuksien maaseutu Kaakkois-Suomi Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020 Etelä-Karjalan MYR Koulutustilaisuus 13.11.2017 Kaakkois-Suomen ELY-keskus Maaseudun kehittäminen Manner-Suomen

Lisätiedot

Kantri ry Rahoitusta paikallisesti. Kari Kylkilahti

Kantri ry Rahoitusta paikallisesti. Kari Kylkilahti 1 Kantri ry Rahoitusta paikallisesti Kari Kylkilahti Kantri ry perustettu 1997 toimintaryhmäksi hakeutumista varten myöntää EU-hankerahoitusta maaseudun yritysten ja muiden yhteisöjen hankkeisiin toiminta-alue

Lisätiedot

1. HAKIJA 1.1 Hakijan nimi 1.2 Y- tunnus tai yhdistyksen rekisterinumero

1. HAKIJA 1.1 Hakijan nimi 1.2 Y- tunnus tai yhdistyksen rekisterinumero MAKSUHAKEMUS TEEMAHANKE Lnro 3318 1(5) ROOPAN UNIONI Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin Uusi maksuhakemus Korjaus/täydennys vireillä olevaan maksuhakemukseen

Lisätiedot

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma Valtakunnalliset koordinaatiohankkeet

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma Valtakunnalliset koordinaatiohankkeet Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 Valtakunnalliset koordinaatiohankkeet Timo Kukkonen, Hämeen ELY-keskus Hakulanseeraustilaisuus 24.4.2015 Helsinki Sisältö Koordinaatiohankkeiden hakuprosessin

Lisätiedot

Maaseutuviestintää ja verkostotyötä kokeilevassa hengessä. Jenni Tiainen Sykettä-viestintähanke, JyväsRiihi ry

Maaseutuviestintää ja verkostotyötä kokeilevassa hengessä. Jenni Tiainen Sykettä-viestintähanke, JyväsRiihi ry Maaseutuviestintää ja verkostotyötä kokeilevassa hengessä Jenni Tiainen Sykettä-viestintähanke, JyväsRiihi ry Pari pointtia Sykettä-hankkeesta Viestitään maaseutuohjelmasta, lisätään viestintäosaamista

Lisätiedot

Anniina Merikanto-Vuoti Projektipäällikkö

Anniina Merikanto-Vuoti Projektipäällikkö Anniina Merikanto-Vuoti Projektipäällikkö Kuidut Käyttöön -hanke Hankeaika: 1.1.2016-30.6.2017 Hankealue: Haapavesi, Pyhäntä ja Siikalatva Hallinnoija: Haapaveden- Siikalatvan seudun kuntayhtymä Rahoittaja:

Lisätiedot

Ylä-Savon Veturi ry Tapahtumatonni teemahanke Maksuinfo kevät 2019

Ylä-Savon Veturi ry Tapahtumatonni teemahanke Maksuinfo kevät 2019 Ylä-Savon Veturi ry Tapahtumatonni 2019 - teemahanke Maksuinfo kevät 2019 Yleistä hankkeesta Toimenpiteen toteuttaja vastaa siitä, että toimenpide toteutetaan allekirjoitetun sopimuksen mukaisesti Hankintojen

Lisätiedot

Maaseudun kehittämisohjelma

Maaseudun kehittämisohjelma Maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 Tilannekatsaus joulukuu 2014 Sivu 1 5.12.2014 Jyrki Pitkänen Aikataulu (1) Valtioneuvosto hyväksyi Manner-Suomen maaseutuohjelman huhtikuussa EU:n komission käsittely:

Lisätiedot

Yleistä maaseutuohjelmasta

Yleistä maaseutuohjelmasta Yleistä maaseutuohjelmasta -Hankehallinnointikoulutus 15.1.2018 Maria Konsin-Palva Uudenmaan maaseutuohjelmavastaava Uudenmaan ELY-keskus Sivu 1 Hankehallinnointikoulutus 15.1. Leader-ryhmät ja ELY-keskukset

Lisätiedot

ELY-keskukselta viime vuonna 13,6 miljoonaa euroa yritystoiminnan ja maaseudun kehittämiseen

ELY-keskukselta viime vuonna 13,6 miljoonaa euroa yritystoiminnan ja maaseudun kehittämiseen 1.3. 2013 RAHOITUKSEN VUOSIKATSAUS 1.1. - 31.12.2012 ELY-keskukselta viime vuonna 13,6 miljoonaa euroa yritystoiminnan ja maaseudun kehittämiseen Satakunnan ELY-keskus rahoitti viime vuonna 199 yrityshanketta,

Lisätiedot

VETURITIEDOTE 3/2017

VETURITIEDOTE 3/2017 VETURITIEDOTE 3/2017 Ylä-Savon Veturi ry:n tiedote jäsenille, sidosryhmille, asiakkaille ja verkostolle Marraskuu 2017 Tehdään yhdessä TurHasta tarpeellinen Tässä vaiheessa vuotta Veturilla on katseet

Lisätiedot

Laihian yhdistysilta

Laihian yhdistysilta Laihian yhdistysilta 7.11.2018 Leader YHYRES Leader-toiminta on Euroopan laajuinen verkosto. Suomessa 54 Leader-ryhmää, koko Euroopassa yli 2500 Yhyres ry:n toiminta-alue; Isokyrö, Laihia ja Vaasan Vähäkyrö

Lisätiedot

VETURITIEDOTE 3/2018

VETURITIEDOTE 3/2018 VETURITIEDOTE 3/2018 Iisalmi, Keitele, Kiuruvesi, Lapinlahti, Pielavesi, Sonkajärvi ja Vieremä Syyskuu 2018 Kuhinaa keskustaan ja hyvinvointia haja-asutusalueille Kesä on kulunut Ylä-Savossa nauttien vilkkaasta

Lisätiedot

Yleishyödyllisten investointien rahoittaminen, ml. laajakaistahankkeet

Yleishyödyllisten investointien rahoittaminen, ml. laajakaistahankkeet Yleishyödyllisten investointien rahoittaminen, ml. laajakaistahankkeet Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Lokakuu 2018 Yleishyödyllisyys Yleishyödyllistä investointia voidaan tukea, jos siitä saatava hyöty

Lisätiedot

Kantri ry Rahoitusta paikallisesti. Kari Kylkilahti

Kantri ry Rahoitusta paikallisesti. Kari Kylkilahti 1 Kantri ry Rahoitusta paikallisesti Kari Kylkilahti Pirkanmaan leader-ryhmien toiminta-alueet 2014-20 2 Kantri ry perustettu 1997 toimintaryhmäksi hakeutumista varten myöntää EU-hankerahoitusta maaseudun

Lisätiedot

Peräpohjolan kehitys ry

Peräpohjolan kehitys ry Peräpohjolan kehitys ry Peräpohjolan kehitys ry Rekisteröity maaseudun kehittämisyhdistys = toimintaryhmä Toiminta-alue: Keminmaa, Ranua, Simo, Tervola, Kemin asemakaavan ulkopuoliset alueet, Rovaniemen

Lisätiedot

Teemahankeinfo. Neuvontaa toteuttajille Jaana Joutsen

Teemahankeinfo. Neuvontaa toteuttajille Jaana Joutsen Teemahankeinfo Neuvontaa toteuttajille 28.2.2018 Jaana Joutsen Mikä teemahanke? Ykkösakselin hakema hanke, joka kokoaa yhteen pieniä yleishyödyllisiä kehittämistoimia tai investointeja Teemana voi olla

Lisätiedot

Satakunnan Leader-ryhmät Noormarkku

Satakunnan Leader-ryhmät Noormarkku Satakunnan Leader-ryhmät Noormarkku 12.2.2015 Mitä Leader on? Kannustetaan paikallisia toimijoita omaehtoiseen kehittämistyöhön. Neuvotaan ideoiden kehittelyssä ja valmistelussa hankkeiksi. Myönnetään

Lisätiedot

on rahoitusta, neuvontaa & toimintaa paikkakunnan parhaaksi

on rahoitusta, neuvontaa & toimintaa paikkakunnan parhaaksi on rahoitusta, neuvontaa & toimintaa paikkakunnan parhaaksi Leader-ryhmät - Rekisteröityjä yhdistyksiä, jotka kannustavat asukkaita kehittämään omaa kotiseutuaan, lisäämään sen viihtyisyyttä sekä synnyttämään

Lisätiedot

Rahoitus ja verkostot. Katariina Pylsy

Rahoitus ja verkostot. Katariina Pylsy Rahoitus ja verkostot Katariina Pylsy Mistä rahoitusta? Aluehallintovirastolta Euroopan Unionilta Kaupungeilta Maakuntien liitoilta Ministeriöiltä Opetushallitukselta Säätiöiltä ja rahastoilta Taiteen

Lisätiedot

Kantri ry Rahoitusta paikallisesti. Kari Kylkilahti

Kantri ry Rahoitusta paikallisesti. Kari Kylkilahti 1 Kantri ry Rahoitusta paikallisesti Kari Kylkilahti 2 Pirkanmaan leader-ryhmien toiminta-alueet 2014-20 Kantri on perustettu 1997 toimintaryhmäksi hakeutumista varten myöntää EU-hankerahoitusta maaseudun

Lisätiedot

Hankeillat syksy Karkkila Lohja Salo Jaana Joutsen, hankeneuvoja, Ykkösakseli ry

Hankeillat syksy Karkkila Lohja Salo Jaana Joutsen, hankeneuvoja, Ykkösakseli ry Hankeillat syksy 2018 Karkkila 24.10.2018 Lohja 1.11.2018 Salo 9.11.2018 Jaana Joutsen, hankeneuvoja, Ykkösakseli ry Ykkösakseli ry Asukkaita maaseutualueella 140 000 Kaupunkialueiden asukkaat 17 000

Lisätiedot

Kulttuuritoimen verkostot Ylä-Savon malliin. Kuntien kulttuuritoimintalaki uudistuu -aluetilaisuus Kuopio

Kulttuuritoimen verkostot Ylä-Savon malliin. Kuntien kulttuuritoimintalaki uudistuu -aluetilaisuus Kuopio Kulttuuritoimen verkostot Ylä-Savon malliin Kuntien kulttuuritoimintalaki uudistuu -aluetilaisuus Kuopio 24.1.2018 Ylä-Savo kartalla Ylä-Savon toimintaympäristö Asukkaita alueella noin 56 000 Etäisyydet

Lisätiedot

Ajankohtaista maaseutuverkostosta toukokuu 2014

Ajankohtaista maaseutuverkostosta toukokuu 2014 Ajankohtaista maaseutuverkostosta toukokuu 2014 VIESTII KOULUTTAA KERÄÄ JA LEVITTÄÄ HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ EDISTÄÄ KANSAINVÄLISTYMISTÄ EDISTÄÄ YHTEISTYÖTÄ Manner-Suomen ja Ahvenanmaan maaseudun kehittämisohjelmien

Lisätiedot

Mistä muualta rahoitusta? Säätiöiden rahoitus yhtenä vaihtoehtona

Mistä muualta rahoitusta? Säätiöiden rahoitus yhtenä vaihtoehtona Mistä muualta rahoitusta? Säätiöiden rahoitus yhtenä vaihtoehtona Merja Kaija, projektipäällikkö ja kyläasiamies Pohjois-Savon Kylät ry / Kehittyvät Kylät hanke Ensin idea, sitten mistä tukea! Säätiöiden

Lisätiedot

VETURITIEDOTE 1/2018

VETURITIEDOTE 1/2018 VETURITIEDOTE 1/2018 Ylä-Savon Veturi ry:n tiedote jäsenille, sidosryhmille, asiakkaille ja verkostolle MAALISKUU 2018 Vuoden ensimmäisessä Veturitiedotteessa on kattava paketti tietoa viime vuoden toiminnasta

Lisätiedot

Tilannekatsaus 9 / 2016

Tilannekatsaus 9 / 2016 Tilannekatsaus 9 / 2016 LEADER 2014-2020 Suomessa 54 Leader-ryhmää Koot ja asukasmäärät vaihtelevat: 3-14 kuntaa, 14000 122000 asukasta Leader-toiminnan julkinen rahoitus 300 m Ryhmittäiset vaihtelut 2,9

Lisätiedot

KIRJAUSMERKINNÄT ELY- keskuksen nimi Vastaanottajan nimi Saapunut, pvm Vireille tulo, pvm

KIRJAUSMERKINNÄT ELY- keskuksen nimi Vastaanottajan nimi Saapunut, pvm Vireille tulo, pvm MAKSUHAKEMUS TEEMAHANKE Lnro 3318 1(5) ROOPAN UNIONI Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin Uusi maksuhakemus Korjaus/täydennys vireillä olevaan maksuhakemukseen

Lisätiedot

LEADER- YRITYSTUET YLÄ-SAVOSSA

LEADER- YRITYSTUET YLÄ-SAVOSSA LEADER- YRITYSTUET YLÄ-SAVOSSA RAHOITUSKAUDELLA 2014-2020 Minna Partanen, hanketyöntekijä minna.partanen@ylasavonveturi.fi, p. 040 760 7173 Leader-ryhmäsi: Ylä-Savon Veturi ry, Antinkatu 10, 74120 IISALMI

Lisätiedot

Ylä-Savon. kulttuuristrategia. Kulttuuria. tehhään yhessä

Ylä-Savon. kulttuuristrategia. Kulttuuria. tehhään yhessä Kulttuuria tehhään yhessä Vieremä Ylä-Savo Kiuruvesi Sonkajärvi Iisalmi Pielavesi Lapinlahti Keitele 3 Ylä-Savo: risteyspaikka Savon, Kainuun ja Pohjanmaan rajamailla sijaitsee 56 000 asuk kaan Ylä-Savo.

Lisätiedot

Valintajaksot, valintamenettely ja haun avautuminen maaseutuohjelmassa

Valintajaksot, valintamenettely ja haun avautuminen maaseutuohjelmassa Valintajaksot, valintamenettely ja haun avautuminen maaseutuohjelmassa Frami 9.4.2015 Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, Hanna Mäkimantila 2.4.2015 Hakujen avautuminen maaseutuohjelmassa on jatkuva haku haku

Lisätiedot

Kantri ry Rahoitusta paikallisesti. Kari Kylkilahti

Kantri ry Rahoitusta paikallisesti. Kari Kylkilahti 1 Kantri ry Rahoitusta paikallisesti Kari Kylkilahti Kantri ry perustettu 1997 toimintaryhmäksi hakeutumista varten myöntää EU-hankerahoitusta maaseudun yritysten ja muiden yhteisöjen hankkeisiin toiminta-alue

Lisätiedot

Kohti näkyvää ja vahvaa. järjestöyhteistyötä!

Kohti näkyvää ja vahvaa. järjestöyhteistyötä! Kohti näkyvää ja vahvaa järjestöyhteistyötä! Sisältö 1. Mikä on Sakke -hanke? 2. Pohjois-Savon Järjestötietopalvelu 3. Työpaja: alustus ja työstäminen 4. Loppukeskustelu Pohjois-Savon järjestöyhteistyön

Lisätiedot

POHJOIS-SAVON SAIRAANHOITOPIIRIN ENSIHOITOPALVELUN TOIMINTATILASTOT 2013

POHJOIS-SAVON SAIRAANHOITOPIIRIN ENSIHOITOPALVELUN TOIMINTATILASTOT 2013 SAIRAANHOITOPIIRIN ENSIHOITOPALVELUN TOIMINTATILASTOT 2 (7) Saatavuustavoite Tavoite Riskialueluokka Vähintään hätäensiapuun pystyvä yksikkö Hoitotason yksikkö /Lääkäriyksikkö C D 8 min 15 min 30 min 30

Lisätiedot

Onnistumisen eväät ja mahdolliset epäonnistumisten paikat investointitukien haussa ja maksatuksessa. Kuopio

Onnistumisen eväät ja mahdolliset epäonnistumisten paikat investointitukien haussa ja maksatuksessa. Kuopio Onnistumisen eväät ja mahdolliset epäonnistumisten paikat investointitukien haussa ja maksatuksessa Kuopio 13.11.2018 Tukijaksot, aloitustuki ja investoinnit Haku tapahtuu jatkuvana, ratkaisut tehdään

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2010. 1. Toiminnan tarkoitus

TOIMINTASUUNNITELMA 2010. 1. Toiminnan tarkoitus TOIMINTASUUNNITELMA 2010 1. Toiminnan tarkoitus Päijänne-Leader ry:n on yksi Suomen 55:stä toimintaryhmästä. Yhdistyksen tehtävänä on toimia maaseudun kehittäjänä Asikkalan, Hartolan, Heinola, Padasjoen,

Lisätiedot

Maaseutuohjelman mahdollisuuksia Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020

Maaseutuohjelman mahdollisuuksia Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020 Maaseutuohjelman mahdollisuuksia Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020 Valtakunnalliset museopäivät Lappeenranta 19.5.2015 Leena Hyrylä Kaakkois-Suomen ELY-keskus .Salpapolku, Parikkalan

Lisätiedot

Maaseudun yritystuet (teknologia yritykset) Iisalmi

Maaseudun yritystuet (teknologia yritykset) Iisalmi Maaseudun yritystuet (teknologia yritykset) Iisalmi 22.11.2016 Yleistä maaseudun yritystuesta Pohjois-Savossa maaseutualuetta kaikki muu paitsi Kuopion ja Varkauden keskusta-alueet Tukea haetaan sähköisesti

Lisätiedot

OPAS DIGIKUMMILLE Digi haltuun! hanke

OPAS DIGIKUMMILLE Digi haltuun! hanke OPAS DIGIKUMMILLE Digi haltuun! hanke Kuka on digikummi? Digikummit ovat vapaaehtoisia asukkaita, jotka opastavat omien taitojensa mukaan internetin, tietokoneen, älylaitteiden ja sähköisten palveluiden

Lisätiedot

Hallinnoijana Rajupusu Leader ry

Hallinnoijana Rajupusu Leader ry Hallinnoijana Rajupusu Leader ry Suomessa 7 kalatalousryhmää Kalatalousryhmät valittu syksyllä 2008 Suomen ryhmien julkinen rahoitus ohjelmakaudelle on noin 8 400 000 /EKTR, tl 4 Tavoitteena uusi toimintamalli:

Lisätiedot

Sonkajärvi. Kuntaraportti

Sonkajärvi. Kuntaraportti Sonkajärvi Kuntaraportti Tutkimuksen taustat ja toteutus 1/2 Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Suomen Yrittäjien jäsenkunnan käsityksiä kuntien elinkeinopolitiikasta sekä kuntien ja yrittäjien yhteistyön

Lisätiedot

Leppävirta. Kuntaraportti

Leppävirta. Kuntaraportti Leppävirta Kuntaraportti Tutkimuksen taustat ja toteutus 1/2 Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Suomen Yrittäjien jäsenkunnan käsityksiä kuntien elinkeinopolitiikasta sekä kuntien ja yrittäjien yhteistyön

Lisätiedot

Keitele. Kuntaraportti

Keitele. Kuntaraportti Keitele Kuntaraportti Tutkimuksen taustat ja toteutus 1/2 Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Suomen Yrittäjien jäsenkunnan käsityksiä kuntien elinkeinopolitiikasta sekä kuntien ja yrittäjien yhteistyön

Lisätiedot

Siilinjärvi. Kuntaraportti

Siilinjärvi. Kuntaraportti Siilinjärvi Kuntaraportti Tutkimuksen taustat ja toteutus 1/2 Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Suomen Yrittäjien jäsenkunnan käsityksiä kuntien elinkeinopolitiikasta sekä kuntien ja yrittäjien yhteistyön

Lisätiedot

Rautalampi. Kuntaraportti

Rautalampi. Kuntaraportti Rautalampi Kuntaraportti Tutkimuksen taustat ja toteutus 1/2 Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Suomen Yrittäjien jäsenkunnan käsityksiä kuntien elinkeinopolitiikasta sekä kuntien ja yrittäjien yhteistyön

Lisätiedot

Vesanto. Kuntaraportti

Vesanto. Kuntaraportti Vesanto Kuntaraportti Tutkimuksen taustat ja toteutus 1/2 Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Suomen Yrittäjien jäsenkunnan käsityksiä kuntien elinkeinopolitiikasta sekä kuntien ja yrittäjien yhteistyön

Lisätiedot

Katsaus Pohjois-Savon Kylät ry toimintaan. Merja Kaija

Katsaus Pohjois-Savon Kylät ry toimintaan. Merja Kaija Katsaus Pohjois-Savon Kylät ry toimintaan Merja Kaija 23.5.2019 Kyliä Pohjois-Savossa noin 300 Rekisteröityjä kyläyhdistyksiä (169) Kylätoimikuntia (134) (2018) Kunnallisia kyläyhdistyksiä (9) kyläneuvostoja

Lisätiedot

Tervo. Kuntaraportti

Tervo. Kuntaraportti Tervo Kuntaraportti Tutkimuksen taustat ja toteutus 1/2 Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Suomen Yrittäjien jäsenkunnan käsityksiä kuntien elinkeinopolitiikasta sekä kuntien ja yrittäjien yhteistyön

Lisätiedot

Rahoitusta maaseutualueen yrityksille

Rahoitusta maaseutualueen yrityksille Rahoitusta maaseutualueen yrityksille Helmikuu 2017 Outi Kaihola Etelä-Savon ELY-keskus Rahoitus EU:lta ja valtiolta Maaseuturahasto Sijainti maaseudulla Alle 10 hlöä työllistävät (mikroyritykset), maataloustuotteiden

Lisätiedot

Ylä-Savon yhteinen kulttuurin kehittämistyö

Ylä-Savon yhteinen kulttuurin kehittämistyö Ylä-Savon yhteinen kulttuurin kehittämistyö Taustaa Nyt meneillään oleva Tehhään yhessä 2-hanke on yksi vaihe pitkäjänteisessä kehittämistyössä. Ylä-Savon seitsemän kunnan kulttuurivastaavat ovat viime

Lisätiedot

Kylien syyspäivä ja syyskokous

Kylien syyspäivä ja syyskokous Kylien syyspäivä ja syyskokous Pohjois-Savon Kylät ry sääntömääräinen kokous klo 10.00-11.00 Klo 11.00 Tervetuloa syyspäivään Minna Makkonen Klo 11.15 Vuokko Jaakkola Pieksämäen kyläasiamies Esimerkkejä

Lisätiedot

Nuorten näköistä toimintaa Kehittämisteemahanke Hakuaika

Nuorten näköistä toimintaa Kehittämisteemahanke Hakuaika Nuorten näköistä toimintaa Kehittämisteemahanke Hakuaika 25.3.-6.5.2019 Yleistä Leader-toimintaryhmästä Suomessa yhteensä 54 Leader-toimintaryhmää Leader Tunturi-Lapin alueeseen kuuluvat Enontekiö, Kittilä,

Lisätiedot

Teemahankeinfo Suomusjärven VPK Jaana Joutsen

Teemahankeinfo Suomusjärven VPK Jaana Joutsen Teemahankeinfo 6.9.2017 Suomusjärven VPK Jaana Joutsen Esityslistalla 1.Lyhyt johdatus Leader-toimintaan ja teemahankkeisiin 2.Kokemuksia LIVE-teemahankkeesta 3.Uudet teemahankkeet ja niiden hakuprosessi

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Maakunnallinen kyläyhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Lappilaiset Kylät ry toimii Lapin kylien kattojärjestönä. Yhdistys toimii kylien asukkaiden, kylätoimikuntien, kylä- ja asukasyhdistysten sekä Lapin

Lisätiedot

Kylien kevätpäivä ja hankkeen päätöstilaisuus Muuruvesi

Kylien kevätpäivä ja hankkeen päätöstilaisuus Muuruvesi Kylien kevätpäivä ja hankkeen päätöstilaisuus Muuruvesi 14.4.2018 Kehittyvät Kylät palveluita tuottamassa hanke Yleishyödyllinen kehittämishanke 1.1.2016 30.5.2018, Maaseudun palvelut ja kehittäminen Hallinnoija

Lisätiedot

Tukirahoitusinfo- ja keskusteluilta

Tukirahoitusinfo- ja keskusteluilta Tukirahoitusinfo- ja keskusteluilta Kehittämisyhdistys Kalakukko ry Jaana Paananen, toiminnanjohtaja Siilinjärven kyläparlamentti 11.1.2018 Yrityskeskus Innocum SIILINJÄRVI Rahoituksen 4,6 M jakautuminen

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA. Ylä-Savon Veturin hallitus, toiminnanjohtaja Sari Hyttinen ja hankeneuvoja Minna Partanen 2018 LUONNOS. Ylä-Savon Veturi ry

TOIMINTASUUNNITELMA. Ylä-Savon Veturin hallitus, toiminnanjohtaja Sari Hyttinen ja hankeneuvoja Minna Partanen 2018 LUONNOS. Ylä-Savon Veturi ry 2018 LUONNOS 1 Ylä-Savon Veturin hallitus, toiminnanjohtaja Sari Hyttinen ja hankeneuvoja Minna Partanen Hyväksytty Hallitus 26.10.2017 113 Hyväksytty Syyskokous 28.11.2017 xx TOIMINTASUUNNITELMA Ylä-Savon

Lisätiedot

Yritystukien haku 2014-2020

Yritystukien haku 2014-2020 Yritystukien haku 2014-2020 Sähköinen asiointi Janakkala 2.3.2015 Kari Palvaila, rahoitusasiantuntija Hämeen ELY-keskus Sivu 1 2.3.2015 Esityksen sisältö: Tuen hakeminen Hakemuksen vireilletulo Toimenpidesuunnitelman

Lisätiedot

Kehittämishankkeet. Kukka Kukkonen, asiantuntija Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Maaseudun kehittämisen rahoitusinfo Kymmenen virran sali

Kehittämishankkeet. Kukka Kukkonen, asiantuntija Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Maaseudun kehittämisen rahoitusinfo Kymmenen virran sali Kehittämishankkeet Kukka Kukkonen, asiantuntija Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Maaseudun kehittämisen rahoitusinfo 5.5.2015 Kymmenen virran sali Sivu 1 6.5.2015 Hakujen alkaminen ja valintajaksot ELY-keskus

Lisätiedot

Leader rahoitusta, toimintaa ja neuvontaa. Pirjo Ikäheimonen, JyväsRiihi ry

Leader rahoitusta, toimintaa ja neuvontaa. Pirjo Ikäheimonen, JyväsRiihi ry Leader 2014-2020 - rahoitusta, toimintaa ja neuvontaa Pirjo Ikäheimonen, JyväsRiihi ry Sivu 1 17.11.2014 ü Leader-ryhmät kaikille avoimia maaseudun kehittämisyhdistyksiä. ü Tavoitteena yritysten ja yhdistysten

Lisätiedot

Maaseuturahasto syksyn hakuteemat

Maaseuturahasto syksyn hakuteemat Maaseuturahasto syksyn hakuteemat Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Syyskuu 2019 ELY-keskus rahoittaa syksystä 2019 alkaen yleishyödyllisiä hankkeita seuraavin painotuksin: ELY-keskus osallistuu investointeihin

Lisätiedot

Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet maisteriohjelmiin hyväksytyille

Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet maisteriohjelmiin hyväksytyille Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet maisteriohjelmiin hyväksytyille SISÄLTÖ Opiskelupaikan vastaanottaminen ja ilmoittautuminen Opintoportaali Uni Opetuksen alkaminen ja infopäivät LOAS ja opiskelijakortti Opintotuki

Lisätiedot

Pohjois-Savon Kylät ry

Pohjois-Savon Kylät ry Pohjois-Savon Kylät ry Pohjois-Savon Kylät ry Pohjois-Savon Kylät ry on maakunnallinen kyläyhdistys, joka on perustettu v. 1993 toimimaan pohjoissavolaisten kylien yhteenliittymänä, kylätoiminnan edistäjänä

Lisätiedot

KUOPION TOIMIVALTA-ALUEEN JOUKKOLIIKENTEEN YHDISTELMÄRAPORTTI VUODESTA 2018

KUOPION TOIMIVALTA-ALUEEN JOUKKOLIIKENTEEN YHDISTELMÄRAPORTTI VUODESTA 2018 EU:N PALVELUSOPIMUSASETUKSEN 7 ARTIKLAN 1. KOHDAN MUKAINEN KUOPION TOIMIVALTA-ALUEEN JOUKKOLIIKENTEEN YHDISTELMÄRAPORTTI VUODESTA 2018 Sisällys 1. Raportin tausta... 3 2. Kuopion kaupungin toimivalta-alue...

Lisätiedot

Ajankohtaista maaseuturahastosta

Ajankohtaista maaseuturahastosta Ajankohtaista maaseuturahastosta Maaseuturahaston rahoitusinfo Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Tiina Suutari, ryhmäpäällikkö Vuoden 2017 rahoitus Maaseutuohjelman rahoituskiintiö vuodelle 2017 on yhteensä

Lisätiedot

Leader-tuet yhdistysten investointi- ja kehittämishankkeisiin Taina Sainio Varsinais-Suomen jokivarsikumppanit ry

Leader-tuet yhdistysten investointi- ja kehittämishankkeisiin Taina Sainio Varsinais-Suomen jokivarsikumppanit ry Leader-tuet yhdistysten investointi- ja kehittämishankkeisiin Taina Sainio Varsinais-Suomen jokivarsikumppanit ry Mitä Leader tarkoittaa? Leader on toimintatapa, jonka ydin on paikallinen ja asukkaiden

Lisätiedot

Maaseuturahaston hankemuodot ohjelmakausi Maaseuturahaston rahoitusinfo

Maaseuturahaston hankemuodot ohjelmakausi Maaseuturahaston rahoitusinfo Maaseuturahaston hankemuodot ohjelmakausi 2014-2020 Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Kukka Kukkonen, asiantuntija maaseuturahasto.pohjois-pohjanmaa@ely-keskus.fi puh. 0295 038 232 Maaseuturahaston rahoitusinfo

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön ajankohtaiskatsaus. Leader ajankohtaispäivät , Oulu Laura Jänis

Maa- ja metsätalousministeriön ajankohtaiskatsaus. Leader ajankohtaispäivät , Oulu Laura Jänis Maa- ja metsätalousministeriön ajankohtaiskatsaus Leader ajankohtaispäivät 4.-5.4.2017, Oulu Sisältö Maaseutuohjelman tilanne Suomessa Ajankohtaista Leaderissä EU:ssa Hanke- ja yritystukiasetusten muutokset

Lisätiedot

KUOPION TOIMIVALTA-ALUEEN JOUKKOLIIKENTEEN YHDISTELMÄRAPORTTI VUODESTA 2017

KUOPION TOIMIVALTA-ALUEEN JOUKKOLIIKENTEEN YHDISTELMÄRAPORTTI VUODESTA 2017 EU:N PALVELUSOPIMUSASETUKSEN 7 ARTIKLAN 1. KOHDAN MUKAINEN KUOPION TOIMIVALTA-ALUEEN JOUKKOLIIKENTEEN YHDISTELMÄRAPORTTI VUODESTA 2017 SISÄLLYSLUETTELO 1. Raportin tausta... 4 2. Kuopion kaupungin toimivalta-alue...

Lisätiedot

Taustaa: Työtä teatterista

Taustaa: Työtä teatterista Taustaa: Työtä teatterista Työtä teatterista hanke sai OKM:ltä 18 000, toteutettiin 04.11.2013 30.04.2014. Iisalmi, Kiuruvesi ja Lapinlahti mukana. Hankkeessa kehitettyjä toimintamalleja tullaan jatkamaan

Lisätiedot

Tapahtumajärjestäjäkysely 2017

Tapahtumajärjestäjäkysely 2017 Tapahtumajärjestäjäkysely 2017 IISALMI-LAPINLAHTI-SONKAJÄRVI-VIEREMÄ Kuhinaa keskustaan, tapahtumamatkailua Ylä-Savoon -hanke Kyselyn tavoite ja toteutus Kysely on osa Iisalmen kaupungin sekä Sonkajärven,

Lisätiedot

Lattiasta kattoon, pihalta luontoon - teemahanke

Lattiasta kattoon, pihalta luontoon - teemahanke Lattiasta kattoon, pihalta luontoon - teemahanke Info toimenpiteiden toteuttajille 29.10.2018 Leader Varsin Hyvä Eeva Mettala-Willberg Toimenpiteen aloittaminen Toimenpiteen toteuttamisen on saanut aloittaa

Lisätiedot

Iisalmi. Kuntaraportti

Iisalmi. Kuntaraportti Iisalmi Kuntaraportti Tutkimuksen taustat ja toteutus 1/2 Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Suomen Yrittäjien jäsenkunnan käsityksiä kuntien elinkeinopolitiikasta sekä kuntien ja yrittäjien yhteistyön

Lisätiedot

Maaseudun kehittämisohjelman tilannekatsaus

Maaseudun kehittämisohjelman tilannekatsaus Maaseudun kehittämisohjelman tilannekatsaus MYR 13.3.2015 Ulla Mehto-Hämäläinen Keski-Suomen ELY-keskus Sivu 1 16.3.2015 Työryhmät MYR asettanut kaksi työryhmää maaseudun kehittämisohjelman tueksi: biotalouden

Lisätiedot

KUOPION TOIMIVALTA-ALUEEN JOUKKOLIIKENTEEN YHDISTELMÄRAPORTTI VUODESTA 2016

KUOPION TOIMIVALTA-ALUEEN JOUKKOLIIKENTEEN YHDISTELMÄRAPORTTI VUODESTA 2016 EU:N PALVELUSOPIMUSASETUKSEN 7 ARTIKLAN 1. KOHDAN MUKAINEN KUOPION TOIMIVALTA-ALUEEN JOUKKOLIIKENTEEN YHDISTELMÄRAPORTTI VUODESTA 2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Raportin tausta... 3 2. Kuopion kaupungin toimivalta-alue...

Lisätiedot

Linnaseutu Hämeenlinnan seudun maaseudun kehittämisyhdistys

Linnaseutu Hämeenlinnan seudun maaseudun kehittämisyhdistys Linnaseutu Hämeenlinnan seudun maaseudun kehittämisyhdistys Linnaseutu ry ja Leader-rahoitus Linnaseutu ry ja Leader-rahoitus Linnaseutu toteuttaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa Myöntää rahoituksia

Lisätiedot

Leader Tunturi-Lappi ry (LTL) Enontekiö, Kittilä, Kolari, Muonio. Leader Outokaira tuottamhan (Outokaira) Tornio, Pello, Ylitornio

Leader Tunturi-Lappi ry (LTL) Enontekiö, Kittilä, Kolari, Muonio. Leader Outokaira tuottamhan (Outokaira) Tornio, Pello, Ylitornio Lappi Leader Tunturi-Lappi ry (LTL) Enontekiö, Kittilä, Kolari, Muonio Leader Outokaira tuottamhan (Outokaira) Tornio, Pello, Ylitornio Pohjoisimman Lapin Leader (PLL) Sodankylä, Inari, Utsjoki, Savukoski,

Lisätiedot

Pielavesi. Kuntaraportti

Pielavesi. Kuntaraportti Pielavesi Kuntaraportti Tutkimuksen taustat ja toteutus 1/2 Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Suomen Yrittäjien jäsenkunnan käsityksiä kuntien elinkeinopolitiikasta sekä kuntien ja yrittäjien yhteistyön

Lisätiedot

Lapinlahti. Kuntaraportti

Lapinlahti. Kuntaraportti Lapinlahti Kuntaraportti Tutkimuksen taustat ja toteutus 1/2 Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Suomen Yrittäjien jäsenkunnan käsityksiä kuntien elinkeinopolitiikasta sekä kuntien ja yrittäjien yhteistyön

Lisätiedot

Maaseutuohjelman yritystuet. KEUKE rahoitusinfo Krapi

Maaseutuohjelman yritystuet. KEUKE rahoitusinfo Krapi Maaseutuohjelman yritystuet KEUKE rahoitusinfo 24.4.2019 Krapi Yleistä 1/2 Maaseutuohjelman rahoitusta sekä ELYkeskusten että Leader-ryhmien kautta molemmilla samat säädökset Leader-ryhmät rahoittavat

Lisätiedot

Pohjois-Savon Kylät ry ikäihmisten tukena. Merja Kaija, kyläasiamies

Pohjois-Savon Kylät ry ikäihmisten tukena. Merja Kaija, kyläasiamies Pohjois-Savon Kylät ry ikäihmisten tukena Merja Kaija, kyläasiamies 12.12.2018 Tarpeesta hankkeeksi Taustalla edellinen Kehittyvät Kylät palveluita tuottamassa hanke Kehittyvät Kylät hankkeessa nähtiin

Lisätiedot

Ikäihmiset ja sähköinen asiointi Miten saadaan kaikki mukaan?

Ikäihmiset ja sähköinen asiointi Miten saadaan kaikki mukaan? Ikäihmiset ja sähköinen asiointi Miten saadaan kaikki mukaan? Liitetaulukot selvitykseen 23.5.2017 Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton Ikäteknologiakeskus selvitti, miten ikäihmiset asioivat internetissä,

Lisätiedot