VARHAISLAPSUUDEN VALOKUVALLINEN DOKUMENTOINTI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VARHAISLAPSUUDEN VALOKUVALLINEN DOKUMENTOINTI"

Transkriptio

1 VARHAISLAPSUUDEN VALOKUVALLINEN DOKUMENTOINTI Matti Itäranta Opinnäytetyö Kevät 2009 Pirkanmaan ammattiopisto Pyynikintien toimipiste

2 TIIVISTELMÄ Pirkanmaan ammattiopisto Pyynikintien toimipiste ITÄRANTA, MATTI: Varhaislapsuuden valokuvallinen dokumentointi Opinnäytetyö, 42 sivua Kevät 2009 Valokuvaus on nykyään jokaiselle tuttu aihe. Digitaalitekniikan ja sen halpenemisen myötä lapsia ja lapsuutta kuvataan todella runsaasti. Tämä opinnäytetyö käsittelee aihetta lähihoitajan ja kasvattajan näkökulmasta muutamista perusasioista lähtien ja antaen myös vinkkejä arkipäivän tilanteisiin sekä nykytekniikan hyödyntämiseen. Opinnäytetyö käsittelee myös mm. digitaalitekniikan vaaroja antaen ohjeita dokumenttien arkistointiin ja säilytykseen. Vihkonen pitää sisällään myös valokuvan ja valokuvaamisen käyttömahdollisuuksia sosiaalisten tilanteiden tukena, niin lähihoitajan ja lasten, kuin myös lähihoitajan ja lasten vanhempien välillä. Opinnäytetyöhön sisältyy myös toiminnallisena osana valokuvanäyttely. Näyttelyn materiaali on kymppikuvakoossa työn lopussa. Valokuvaukseen liittyvän opinnäytetyön tekeminen lähihoitajaopiskelijana ja lähihoitajan näkökulmaa ajatellen oli erittäin mielenkiintoista. Olen kuvannut lapsia sivutyönä vuodesta 2004 lähtien. Valitsin aiheen puhtaasti maailmanparannusmielellä siksi, että koen saaneeni valokuvauskokemukseni ja oppieni mukana paljon myös sellaista tietoa, josta olisi hyötyä lähihoitajille ja kasvattajille. Tavoitteeni on, että tämän työn lukenut lähihoitaja, kasvattaja, tai muuten vaan aiheesta kiinnostunut ihminen saisi hyvää perustietoutta parempien tuloksien aikaansaamiseksi. Toivon myös, että työni antaisi ihmiselle sytykkeen hankkia aiheesta lisää tietoa ja sitä kautta parantaa varhaislapsuuden dokumenttien laatua, jotka edelleen palvelevat jälkipolvia sekä aikuistunutta dokumentin kohdetta.

3 SAMMANFATTNING Pirkanmaa yrkesinstitut Utbildningsprogrammet för vård och forstran av barn och unga ITÄRANTA, MATTI: barndom dokumentation med fotografering Lärdomsprov, 42 sidor våren 2009 Fotografering är nuförtiden en välbekant sak för var och en. Tack vare en alltmer bättre och billigare digitalteknik dokumenterar man barn och barndom med lätthet. Det här lärdomsprovet handlar ämnet från närvårdarens och uppfostrarens synvinkel utgående från enkla grundprinciper och ger också tips till nyttjandet av modern teknik vid vardag-liga tillfällen. Lärdomsprovet handlar m.m. om problem med digitalteknik och ger instruktioner om arkivering och förvaring av dokument. I häftet presenteras också möjligheter att utnyttja bild och fotografering som ett socialt stöd, inte bara mellan närvårdaren och barn utan också mellan närvårdaren och barnens föräldrar. Lärdomsprovet innehåller en fotografutställning som en integral del. Materialet för utställningen är bifogat här i 10 x 15 cm bildformat. Att genomföra lärdomsprov som en studerande, från närvårdarens synvinkel var särskilt intressant för mig. Jag har fotograferat barn som extraknäck från och med år Jag valde temat rentav för att förbättra världen" då jag har genom fotografering och studier samlat på mig mycket sådana kunskaper som kan vara av nytta för närvårdare och uppfostrare. Min målsättning är att närvårdaren, uppfostraren eller vem som helst som är intresserad av temat, skulle få en bra grund för bättre resultat. Förhoppningsvis skulle mitt lärdomsprov inspirera en att skaffa sig mera kunskaper kring temat och således främja dokumentation av tidig barndom, som vidare betjänar kommande generationer och även de vuxna som tidigare varit dess objekt.

4 SISÄLLYS 1. JOHDANTO VALOKUVASTA JA KUVAUSTEKNIIKASTA 2.1 Valokuvauksen historiaa Digitaalisen median vaarat Lapsen valaisusta ja sommittelusta Lapsikuvia väreissä ja mustavalkoisina LÄHIHOITAJA LAPSIKUVAAJANA - VALOKUVAUS PÄIVÄKODISSA 3.1 Lapsikuvauksen perusperiaatteet Mikä kamera päiväkotiin Valokuva - realistinen dokumentti? Kasvun kansio - lapsen ja aikuisen näkökulma VALOKUVAUS LAPSIPERHEESSÄ JA PERHETYÖSSÄ 4.1 Valokuvia esikoisesta kuopukseen Lapsihavainnointi Kun lapsi pelkää kameraa VALOKUVAT SOSIAALISINA VÄLINEINÄ JA KASVUN TUKENA LOPUKSI 22 LÄHTEET TOIMINNALLINEN OSUUS VALOKUVANÄYTTELY...24 Valokuvia...25

5 1. JOHDANTO Muistatko vielä, kun olit lapsi? Useimmilla meistä on muistikuvia lapsuudesta. Ensimmäinen muistikuva saattaa olla se, kun luovuit tutistasi heitit sen kalavauvalle tai päätit ohjatusti auttaa pulassa olevaa siiliperhettä jättämällä tuttisi metsään. Onko tuosta hetkestä olemassa valokuvaa? Muistatko vielä, mitä sait joululahjaksi ollessasi neljävuotias? Uskallan väittää, että et muista. Sen sijaan muistat joulumielen ja sen, kuinka koristelit perheesi kanssa joulukuusta aattoaamuna. Saatat jopa muistaa, millainen asu sinulla oli jouluisin päällä. Tuon saatat jopa voida tarkistaa valokuvista, joita vanhempasi tai tarhan tädit ottivat silloin, kun olit vielä lapsi. Murheellista tässä johdannossa esitettyjen esimerkkien sisällöstä tekee se, että on ihan tavallista, jos joulu- ja juhannuskuvat on valotettu samalle filmille. Murheellista tämä on siksi, että ne tärkeimmät hetket, mukavimmat ja epämukavimmat muistot, aidoimmat ilot ja surut sijoittuvat mitä suurimmalla todennäköisyydellä juurikin juhlapyhien väliin arkeen. Toinen lähes yhtä murheellinen seikka on se, että et ehkä pidä niistä valokuvista, joissa olet lapsi. On mahdollista, että osasyy aikuisilla esiintyvälle kamerakammolle on kokemus siitä, mitä lapsena tapahtui ja minkälaisia kuvia sieltä loppujen lopuksi jäi. Tämä voi kuulostaa lannistavalta, jopa turhauttavalta asialta, mutta näin se vain on. Tämä opinnäytetyö käsittelee aihetta, joka koskettaa, tai jonka ainakin tulisi koskettaa ihmisiä ja lapsiperheitä. Muistutan lukijaa siitä, mitä lapsen arki on. Kerron arjesta ja sen merkityksestä lapselle auttaakseni lukijaa ymmärtämään sen, kuinka tärkeää noiden joskus mitättömiltäkin tuntuvien hetkien tallentaminen on. Haluan osaltani edesauttaa lapsuuden valokuvien dokumentaarista arvoa ja dokumentin tärkeyden ymmärtämistä. Haluan muistuttaa lukijaa siitä, että lapsikuvat jos mitkä ovat aina ainutkertaisia ja sen vuoksi ne tulisi tehdä mahdollisimman huolellisesti alusta loppuun saakka.

6 2 Vanhempien ja ammattikasvattajien lapsen ympärille muodostaman kontekstin tehtävä ja nykyään jopa velvollisuus on myös dokumentoida. Tämän tehtävän mahdollisimman hyvä suorittaminen ja ennen kaikkea ymmärtäminen palkitsee kasvattajia, mutta etenkin lasta hänen vartuttuaan. Onnistunut lapsikuva ei vaadi kallista kameraa, ei omaa pimiötä eikä itse asiassa edes tietokonetta, vaikka eletäänkin 2000-lukua. Onnistunut lapsikuva syntyy sillä hetkellä, kun kameran suljin räpsähtää tai valitettavan usein jää syntymättä. Lähihoitajalla on monta tehtävää ja velvollisuutta. Muutamia ei-niin-yleisesti tiedostettuja mainitakseni, lähihoitajan tulee tiedottaa ja pitää perheet ajan tasalla kaikenlaisten asioiden suhteen. Vähintään yhtä tärkeä tehtävä kuin kaikki muutkin, on kannustaminen dokumentointiin! Lähihoitajan tulisi huolehtia siitä, että lasta kuvataan. Tähän tavoitteeseen päästäkseen hän toimii paitsi esimerkkinä dokumentoimalla itse, niin myös ottamalla asian esille siellä, missä tapaa muita lapsen kasvukontekstiin kuuluvia ihmisiä.

7 2. VALOKUVASTA JA KUVAUSTEKNIIKASTA VALOKUVAUKSEN HISTORIAA Maailman ensimmäisen valokuvan otti ranskalainen valokuvaaja Joseph Niécephore vuonna Teos nimeltä Näkymä on otettu Valokuvaajan työhuoneen ikkunasta. Valotusaika oli peräti 8 tuntia ja mustavalkoinen kuva vedostettiin siten, että sen tummat alueet tehtiin tinalevylle ja vaaleat alueet kovetetulle asfaltille luvun puolivälissä otettiin jo muotokuvia ihmisistä. Valotusajat olivat kuitenkin vieläkin 30 sekunnista ylöspäin, joten tarkkojen ja tärähtämättömien kuvien aikaansaamiseksi kuvattaville asetettiin niskatuet. Useat valokuvauskirjat tietävät jopa kertoa, että valokuvaajien asiakkaat saivat näkövammoja useiden kymmenien minuuttien mittaisesta aurinkoon tuijottamisesta! Tästä syystä vanhat valokuvat ovat usein kovin jäykän oloisia. Edellä mainituista syistä johtuen lasten kuvaaminen tuli mahdolliseksi vasta vuosisadan loppupuolella. (Hedgecoe, Valokuvaajan suuri käsikirja) 1880-luvulla pystyttiin jo kuvaamaan ohikiitäviä tilanteita. Tuolloin tulivat markkinoille myös ensimmäiset pienikokoiset kamerat, mutta ne olivat tavallisille pula-ajan kuluttajille vielä aivan liian kalliita ja niitä käyttivät etupäässä poliisit, reportterit, sekä toisin kuin nykypäivänä valokuvaajat. (Hedgecoe, Valokuvaajan suuri käsikirja) Omista isovanhemmistani on jo lapsuudenkuvia. Ne ovat kuitenkin vielä hyvin jäykkiä, tunnelmaltaan pakonomaisia ja omalla tavallaan mekaanisia kuvia lapsista. Silloisissa studioissa oli jo harkittuja lavasteita ja tasokasta luonnonvalon käyttöä, mutta kuvista paistaa selkeästi läpi yksi seikka kuvan ottaja oli ammatiltaan puhtaasti valokuvaaja, ei lastenhoitaja tai yleensä edes välttämättä sen erikoisempi lapsituntijakaan. Valokuvaajat nauttivat tuolloin melko suurta yhteiskunnallista arvostusta ammatissaan ja ihmiskuvissa se näkyy luonnottomina, tyhjinä ja jopa pelokkaina katseina. Kaikesta huolimatta vanhoissa valokuvissa on oma viehätyksensä ja valokuvauksen kehityksen kannalta tuokin aika oli elettävä, mutta se siitä ja katse tulevaisuuteen. Aivan kuten isovanhempieni lapsuudessa vain harvoilla vanhemmilla oli varaa kuvauttaa lapsiaan, niin myös vanhempieni ikäluokasta kuvia on vain niillä perheillä, joilla oli varaa näihin mittaamattoman arvokkaiksi muodostuneisiin dokumentteihin.

8 4 Esimerkiksi äidistäni on jo huomattava määrä lapsuudenkuvia, jota osaltaan selittää se, että äitini isä oli poliisi ja oppinut valokuvaamaan ammattinsa puolesta. Poliisilaitoksen putkassa ollut pimiö mahdollisti myös suhteellisen halvan kuvien kehityksen ja vedostamisen. Isäni sen sijaan hänestä on tasan yksi kuva, hänen isänsä oli ammatiltaan maalari. Tänä päivänä jokaisella lapsella pitäisi lain, tai ainakin moraalisten ja eettisten suuntausten mukaan olla samanlaiset mahdollisuudet tulla kuvatuksi ja dokumentoiduksi myös valokuvien, eikä pelkästään kymmenien arviointilomakkeiden voimin. Tämän päivän hyvinvointivaltion vanhemmilla ja kasvattajilla on myös periaatteessa erittäin hyvät mahdollisuudet valokuvata lapsiaan ja arkistoida kuvat. Toisaalta, nykypäivän digibuumi on vienyt suuren osan ihmisistä takaisin 1800 luvun alkupuolelle; Missä ovat kaikki valokuvat? 2.1 DIGITAALISEN MEDIAN VAARAT Yhä useammin kuulee ihmisten puhuvan kuva-cd:istä, digitaalisista kuvapankeista ja tietokoneiden kovalevyistä valokuvauskeskusteluiden yhteydessä. Mielestäni tämä ilmiö pitäisi tiedostaa jopa kulttuurillisena uhkana! Digitaaliseen muotoon tallennettu informaatio muuttuu valokuvaksi vasta siinä vaiheessa, kun sen voi laittaa albumiin, kirjahyllyyn tai vaikkapa seinälle siinä vaiheessa kun sen katsomiseen ei tarvita teknisiä laitteita. Aivan samalla tavalla negatiivit ovat dokumentaristisessa ja taiteellisessa mielessä visuaalisesti hyödyttömiä. Olkoonkin, että digikuvia pystyy katselemaan näyttöruudulta ja internetistä kaikkialta maailmasta loistavaa! Mutta väliaikaista. Tärkeät kuvat tulisi aina arkistoida ensitilassa ja se ei tapahdu cd-asemaa käyttäen, vaan se tapahtuu niin, että filmit kehitetään ja digikuvat printataan ja näistä prosesseista syntyneet paperikuvat laitetaan kuivaan ja viileään paikkaan, jossa ne ovat valolta, pölyltä ja mahdollisesti jopa tulipaloilta suojattuina. Tekniikan kehityttyä näin pitkälle on jo kyse laiskuudesta, jos lapselle vastataan 20 vuoden kuluttua, että valitettavasti meillä ei ole dokumentteja lapsuudestasi, koska silloiset Jpg-tiedostot ovat joko tuhoutuneet, tai vuosimallin 2030 tietokoneet eivät ymmärrä ko. tiedostotunnistetta.

9 5 Negatiivit ovat siinä mielessä luotettavampia, että niitä voidaan suurentaa valokuviksi niin kauan, kuin Tohtori Richard Maddox:n keksimä gelatiiniemulsio monimutkaisine vaiheineen pysyy ihmisten tietoisuudessa. Olettaen tietysti että filmin kehitys ja kiinnitys on tehty asianmukaisesti. (Hedgecoe, John Valokuvaajan suuri käsikirja) 2.3 LAPSEN VALAISUSTA JA SOMMITTELUSTA Valokuvan visuaalisen ulkoasun peruslähtökohta on valo. Ilman valoa ei tule kuvaa valokuvaa. Pelkkä valo ei kuitenkaan riitä. Valon täytyy olla laadukasta. Tässä vihkosessa en syvenny sen tarkemmin valo-opin perusteisiin, mutta yksi asia on silti valaisustakin nostettava esille. Tavallisimmin kohde valaistaan joko vallitsevassa valossa tai salamalla. Vallitsevalla valolla tarkoitetaan sitä valaistusta, joka tilassa vallitsee, eli esimerkiksi luonnonvalon ja tavallisten kattovalojen tuottama sekavalo, tai pelkkä luonnonvalo. Pelkkä luonnonvalo on kiistämättä paras vaihtoehto varsinkin silloin, kun käytössä ei ole erillissalamaa tai studiovarustusta ammattiosaajineen. Toisaalta, dokumentille paras valo on usein vallitseva valo, olipa se sitten loisteputki tai kynttilä. Kamera tulisikin valita tässä tapauksessa sen mukaan. (Aalto, Jussi. Kohteena ihminen s. 25). Suuresta ikkunasta, josta aurinko ei paista suoraan (esimerkiksi pohjoisikkuna), saadaan erittäin laadukasta valoa (Aalto, Jussi. Kohteena ihminen s. 22). Ongelmaksi muodostuu kuitenkin varsinkin kompaktikameroilla ja etenkin halvoilla digikompakteilla se, että valoa ei saada riittävästi ja valotusaika kasvaa pitkäksi (tärähdysvaara). Kun ostat kameraasi filmiä, niin mieti missä kuvaat. Filmin herkkyys ilmoitetaan ISO arvoilla (International Standards Organisation), tavallisesti ISO Huomioitava seikka on se, että ISO 100, 200 ja 400 kuuluvat markettien valikoimiin, mutta filmiä saa myös valokuvaamoista ja monista muista liikkeistä (Freeman, John. Käytännön valokuvaus s. 26). Huomion arvoinen seikka tämä on siksi, että sisällä ilman salamaa ja Suomessa tapahtuvassa lapsikuvauksessa tarvitaan herkempää filmiä, esimerkiksi ISO 800:sta. ISO arvojen logiikka on yksinkertainen: Aina, kun luku kaksinkertaistuu (100, 200, 400, 800, 1600 ), niin valotusaika puolittuu tai aukkoa voidaan pienentää yhdellä pykälällä (Freeman, John. Käytännön valokuvaus s. 26,36,38).

10 6 Olen huomannut, että käsivaralta kuvatessa pisin käyttökelpoinen valotusaika on suunnilleen sama kuin käytössä olevan objektiivin polttoväli, riippuen tietysti käytettävästä aukosta ja filmiherkkyydestä. Esimerkiksi laajakulmaisella 28mm objektiivilla kuvat saattavat tärähtää 1/30s pidemmillä valotusajoilla. Tai jos kamera ei tärähdä, niin ainakin mallisi, eli lapsi, ehtii liikahtaa. Jalustan käyttö on suositeltavaa. Herkän filmin käyttö on siis perusteltua myös ulkona tapahtuvassa lapsikuvauksessa, varsinkin jos tarkoituksesi on saada tallennettua hetkiä vilkkaasti liikkuvan lapsen elämästä. Vielä tänä päivänä ns. digikompakteissa (digitaalinen kompaktikamera) suurin käyttökelpoinen herkkyys on mielestäni yleensä ISO 400, tai korkeintaan ISO 800. Ongelma on kuitenkin siinä, että mitä pienempi kuvakenno digitaalikamerassa on, sitä enemmän se kohisee etenkin suurilla ISO arvoilla. Kohinalla tarkoitetaan sellaista lumisateen tapaista värillistä mössöä. Filmien yhteydessä puhutaan rakeisuudesta. Mitä hitaampi filmi (100 on hitaampaa filmiä kuin 200), sitä hienojakoisempi rae ja päinvastoin (Aalto, Jussi. Kohteena ihminen s. 48). Periaatteessa siis luonnonvalon maksimaaliseen hyödyntämiseen tarvitsisit digitaalikameraksi järjestelmäkameran (digijärjestelmä), mutta filmille kuvatessasi riittää, kun ostat tilaisuuden varalle rullan herkkää filmiä. Pahin kaikista on kuitenkin mielestäni suora salamavalo! Kaikissa kameroissa on tuo varsin harmittomalta näyttävä suorakulmainen laatikko, jonka nimi on yhdysrakenteinen salamavalo. Tuota yleensä vähässä valossa automaattisesti välähtävää kuvantuhoajaa olisi hyvä käyttää vain äärimmäisessä hädässä. Kuinka se sitten tapahtuu. Tarvitaan jalustaa sekä herkkää filmiä (ISO 400, 800, ). Kamerassasi on todennäköisesti myös nappula, jossa on salaman kuva. Tuota nappia pitää painaa niin monta kertaa, että salaman päälle tulee viiva. Silloin se ei välähdä.

11 7 Jos kuitenkin tilanne välttämättä vaatii salamavaloa, kannattaa vieläkin yrittää välttää sen suoran salaman käyttöä. Suora salama tarkoittaa salamavaloa, välähtää suoraan kohti kohdetta (Hart, Russel. Valokuvaus keltanokille s. 165). Salaman heijastaminen on varsinkin erillisten salamavalojen kanssa pienen harjoittelun jälkeen varsin oivallinen vaihtoehto. Erillissalama on sellainen salamavalo, jonka välähdyspäätä voidaan kääntää pysty- ja/tai vaakasuunnassa ja tällä tavoin heijastaa välähdys seinän tai katon kautta. Valon heijastuessa kohteeseen katosta tai seinästä se tulee isommalta pinta-alalta valaisten kohdetta pehmeämmin (katso sivun 38 kuva). Sivulta tuleva valo myös muotoilee kohdetta paremmin (Aalto, Jussi. Kohteena ihminen s. 17) (Katso sivun 26 kuva). Myös kompaktikameroiden salama voidaan oman kokemukseni mukaan heijastaa, tai ainakin pehmentää, mutta huomioitava seikka on kuitenkin sellainen, että yhdyssalamat ovat erillissalamoita heikompia. Salaman voimakkuus ilmoitetaan ohjelukuina. Tavallisesti yhdysrakenteisten salamavalojen ohjeluku on välillä 5-15, kun erillissalamoiden ohjeluku on 25 tai siitä ylöspäin (Aalto, Jussi. Kohteena ihminen s. 48). Taskukamerasi salaman raakaa valoa voit kokeilla pehmentää laittamalla välähtävän suorakulmion eteen esimerkiksi nenäliinan. Myös jonkin pienen valkoisen esineen asettaminen salaman eteen n. 45 asteen kulmassa heijastaa salamavalon kattoon ja siitä edelleen kohteeseen. Tavallinen piirustuspaperi toimii tässä käytössä hyvin varsinkin kompaktikameroiden kanssa, koska se päästää lävitseen vähän pehmentynyttä valoa ja heijastaa sitä kohteeseen myös katon kautta. Periaate on siis, että mitä laajemmalta alueelta valo tulee, sitä pehmeämpää se on. Pilvettömänä päivänä valo tulee suoraan auringosta. Se aiheuttaa teräviä varjoja. Pilvisenä päivänä auringonvalo tulee pilvien läpi, eli valo tulee "koko taivaalta" > hajavaloa > ei teräviä varjoja (Aalto, Jussi. Kohteena ihminen s. 22). Luonnonvalo on lapsen kasvoille silti mielestäni kaikista edullisin vaihtoehto. Omasta mielestäni hieman alivalottunut luonnonvalossa otettu lapsikuva on paljon parempi kuin suoralla salamalla samassa tilanteessa otettu oikein valottunut kuva.

12 2.4 LAPSIKUVIA VÄREISSÄ JA MUSTAVALKOISINA 8 Tekniikan kehittyessä vaihtoehdot lisääntyvät. Nykyään valtaosa valokuvista on värikuvia. Valokuva jossa punainen villapusero on punainen, on informatiivisempi kuin valokuva, jossa sama paita on harmaa. Silti vielä nykyäänkin mustavalkokuvat koetaan värikuviin verrattuna ajattomampina ja "taiteellisempina" kuvina. Mustavalkokuvat kuitenkin jakavat mielipiteitä. Osa kokee, että koska värikuvatkin on keksitty, on aika tyhmää ottaa mustavalkokuvia. Kuitenkin esimerkiksi itse olen sitä mieltä, että hyvä mustavalkoinen valokuva on monessa suhteessa käyttökelpoisempi kuin värikuva. Ensinnäkin, vain murto-osassa värikuvia värit toistuvat oikein ja ovat enemmän suuntaa antavia. Koska valo on vain harvoin puhdasta luonnonvaloa, loisteputkivaloa tai vaikkapa jotain siltä väliltä, ainoastaan kalibroidulla kuvankäsittelymonitorilla ja kokemuksen tuomalla tietämyksellä se punainen villapaita saadaan valokuvassa oikean väriseksi, ihonsävyistä ja muista yksityiskohdista nyt puhumattakaan. Hetki sitten mainittu sana "suuntaa antava" onkin mielestäni yksi avainsanoista, sillä valokuvahan ei ole suora kaappaus todellisuudesta, vaan kuvaajan määrittelemä tai jopa tahaton tulkinta tilanteesta. Valokuva on kaksiulotteinen, joskin kolmiulotteisuuden illuusiota voidaan myös jäljitellä esimerkiksi sijoittamalla jotain etualalle, vaikkapa ennen kohdetta ja vielä jotain kohteen taakse taka-alalle.

13 9 Mustavalkokuvan hienous onkin siinä, että se jättää katsojalle paljon tulkinnanvaraa ja tilaa mielikuvitukselle. Toki, jos on olennaista, että informaatio punaisesta villapaidasta säilyy jälkipolville, on syytä tallentaa kuva väreissä. Jos taas olennaisempaa on tallentaa vaikka jokin leikki jossain tietyssä paikassa, toimii mustavalkokuva aivan yhtä hyvin. Lisäksi värikuvat (värikuvien värit) säilyvät huonommin. Vaikka nykyisille digilaboratorioissa valotetuille valokuville luvataan usein jopa 100 vuotta ikää, muuttuvat värit sinä aikana varmasti. Mustavalkokuvat sen sijaan ne ehkä vain hieman haalistuvat. Luulen, että edellä mainittujen seikkojen valossa myös lasten kanssa mustavalkokuvien tutkiminen on erittäin hedelmällistä ja mielikuvitusta ruokkivaa. Mustavalkokuvien tekeminen värillisistä digitaalisista kuvatiedostoista onkin sitten aivan oma lukunsa, johon kirjoittaja antaa mielellään muutamia vinkkejä. Aiheesta kiinnostuneille löytyy paljon hyviä konsteja myös internetistä. Nyrkkisääntönä pitäisin, että värikuvasta ei saa hyvää mustavalkokuvaa vain poistamalla siitä väri-informaation (desaturointi).

14 10 3. LÄHIHOITAJA LAPSIKUVAAJANA VALOKUVAUS PÄIVÄKODISSA 3.1 LAPSIKUVAUKSEN PERUSPERIAATTEET Miksi ei riitä se, että kuvataan lapsen ristiäiset ja 1-vuotissyntymäpäivät? Mistä lapsi itse jää paitsi silloin, kun aikuisena selaa itseään esittäviä kuvia jouluaatoista ja juhannuksen vietoista? Miten isän tai äidin, tai mummon tai lähihoitajan tulisi toimia, jotta perhealbumeiden kuvasisältö saataisiin laadukkaammaksi? Perhealbumista ei tietenkään missään nimessä tarvitse löytyä ammattitason valokuvateoksia eikä maailmanluokan valokuvanäyttelyitä, mutta muutamaa jokaisen näppäimillä olevaa asiaa hiomalla kaikki ovat tyytyväisempiä lopputuloksiin. Luonnollisuus on dokumentin A ja O. Usein kuulee sanottavan..sano siili.. naura isille vähän! Katsopas Pekka, täällä mummon korvassa asuu pesusieni Liian usein lapsia mielistellään ja nauratetaan niin kauan, kunnes heistä saadaan ulos hymy tai nauru. Jos lapsi on kuvassa naama peruslukemilla tai jopa surullinen, vanhemmat katsovat kuvaa ja pitävät sitä epäonnistuneena. Tavallaan oman lapsen näkeminen jotenkin muuten kuin nauravana saattaa aiheuttaa vanhemmissa jopa defenssireaktion eihän meidän lapsi ole noin surullisen oloinen! Meidän Liisa on niin iloinen ja nauravainen lapsi. Tai ainakin tällainen kuva lapselle ja naapureille halutaan usein antaa. Jos kuvassa onkin sitten lapsi naama korvissa halkeamassa nauruun tai tukehtumassa pullaan, niin kuvalle nauretaan makeasti isolla porukalla ja puhutaan, kuinka suloinen lapsi tuo meidän Liisa onkaan. Tähän liittyy eräs tärkeä asia, jota käsittelen luvussa Mitä jos lapsi pelkää kameraa.

15 3.2 MIKÄ KAMERA PÄIVÄKOTIIN 11 Päiväkodissa olevan kameran tulee olla sellainen, jota kaikki työntekijät osaavat käyttää ja joka kulkee ryhmän mukana sinne missä lapset ovat. Ihanteellista olisi, jos jokaisella osastolla olisi oma kameransa. Yksi kamera on nimittäin aina jollain toisella osastolla, jonkun toisen jäljiltä ja patterit ovat jonkun toisen tyhjentämät. Lyhyesti: Kamera ei ole käytettävissä silloin, kun sitä tarvitaan. Kuvanlaadultaan kaikki nykyaikaiset kamerat riittävät dokumentoimaan lapsen kehityksen ja arjen, lukuun ottamatta kännykkäkameroita! Mikäli kameran puutteet ja vahvuudet huomioidaan jo kuvatessa, kuvista näkee elämän. Päiväkodissa olisi hyvä olla kameravastaava, joka huolehtisi kameran ja kameratarvikkeiden kunnosta, filminkehityksistä ja/tai digikuvien teettämisestä valokuviksi. Kameravastaava osaa myös vastata muiden työntekijöiden esittämiin kysymyksiin kameran käyttöön liittyvissä ongelmissa. Kukaan ei jaksa päivästä toiseen kuvata, jos sille ei löydy sisäistä, tai edes ulkoista tarkoitusta. Tavoite on tietenkin ymmärtää dokumenttivalokuvauksen tärkeys, mutta mikäli tämä tuottaa ongelmia, voi päiväkoti keksiä joitain ylläpitäviä kannusteita ja rutiineja pitämään kuvausintoa yllä. Digikameroiden kanssa esimerkiksi näin: Perjantaisin valitaan yhdessä lasten kanssa viikon valokuva. Samalla käydään läpi kaikki tietokoneella olevat kuvat, jotka on viikon aikana otettu. Jokaisen kuukauden lopussa valitaan kuukauden valokuva viikon valokuvien joukosta, joista siis on olemassa jo oikeat paperiset valokuvat.

16 3.3 VALOKUVA - REALISTINEN DOKUMENTTI? 12 Nykyinen teknologia tarjoaa kuluttajille jo lähes rajattomat valikoimat erilaisia kameroita, sekä video-, että niitä tavallisia, ns. still-kameroita. Täytyy kuitenkin muistaa, että teknologia elää murroskautta. Se tarjoaa kuluttajille kaikkea, mitä ihminen vain ikinä keksii pyytää. Huolestuttavinta tässä asiassa lapsuuden dokumentoinnin kannalta on mielestäni se, että kaikki mahdolliset kamerat, niin kuin kaikki muutkin tekniset vempeleet, ahdetaan kännyköihin. Tätä tekstiä kirjoittaessani keväällä 2009 en ole tavannut vielä ensimmäistäkään kännykkäkameraa, jolle voisi edes hyvällä tahdolla antaa arvonimen kamera. Ei riitä, että nappia painamalla kuvaan ilmestyy 256:sta väristä koostuvaa puolukkapuuroa, vaikka sen seasta juuri ja juuri voisikin tunnistaa jonkun ihmishahmon. Kännykkäkamerat toimivat hyvin omassa lajissaan multimediaviesteissä. Ne on tarkoitettu katsottavaksi kännykän ruudulta. Muistan omasta lapsuudestani sen, kun eräs kotikyläni valokuvaaja tuli joka vuosi ottamaan luokkakuvia. Hänelle ei riittänyt se, että jokaisella lapsella oli kuvassa silmät auki. Hän pyysi sanomaan juusto, hän kertoi huonoja vitsejä ja teki kaikkensa, jotta olisi saanut meidät lapset nauramaan. Miksi? Kun nyt katson ala- ja yläasteaikaisia luokka- ja passikuvia (ko. tilanteessa otetut yksilökuvat eivät varsinaisesti ole muotokuvia), en näe niissä itseäni. En myöskään näe niissä kouluaikaani, en luokkatovereitani enkä opettajiani. Omaan muistooni tietenkin vaikuttaa silloin tapahtunut raju koulukiusaus, mutta siitäkin huolimatta, vaikka koulussa oli joskus hauskaakin, niin harvoin meitä todella nauratti! On myös paljon ihmisiä, itseni mukaan lukien, joiden perusilme on apaattis-vivahteinen, mutta siitä huolimatta todellinen, realistinen ja aito. Miksi siis kylän valokuvaaja ei kuvannut meitä sellaisina kuin me olimme? Miksi muistojamme yritetään muuttaa ja minkä vuoksi dokumentaariselle valokuvalle ei anneta mahdollisuutta olla rehellinen?

17 13 Näihin kysymyksiin haluaisin vastata, ainakin yrittää niin hyvin kuin osaan luvun valokuvissa oli se hyvä puoli, että sen ajan tekniikan aiheuttamat visuaaliset puutteet saivat esimerkiksi kaikki perheet näyttämään samanlaisilta. Kuvista ei voinut erottaa, oliko kyseessä köyhälistö-, vai porvariperhe, paitsi ehkä vaatetusten perusteella. Tosin, köyhälistöllä oli vain harvoin varaa valokuvaajaan. Nykyään valokuvat ovat teknisesti jo lähes huippuluokkaa ja ne ovat ihmisille tuttuja. Jokainen tietää, millainen tunne-ero on karrikoituna ns. hymykuvan ja itkukuvan välillä. Kuvasta, jossa lapsi hymyilee, saa paremmin sen käsityksen, että hän on jopa nauttinut elämästä silloin, kun kuva otettiin. Samalla tavoin ihmiset saattavat saada ristiriitaisia käsityksiä perheestä, mikäli albumissa on paljon kuvia sekä itkevistä, nauravista, että apeista lapsista. Mutta sitähän lapsuus ja elämä muutenkin ovat!

18 14 Kun kuvaat, lasta tai aikuista, niin älä kehota kohdettasi hymyilemään, jos häntä ei hymyilytä (katso sivu 25). Tärkeintä on vain saada kohde pysymään luonnollisena ja ikään kuin tehdä kamera olemattomaksi. Eri asia on, jos taide-, tai muussa mielessä nimenomaan yritetään saada tallennettua filmille tiettyjä ilmeitä (katso sivu 35). Vielä kerran - usein kuulee isän tai äidin sanovan lapselleen, että hymyilepäs Liisa nyt oikein nätisti niin saadaan sinusta kiva kuva mummolan seinälle. Onhan se totta, että hymyileviä ihmisiä on tavallaan mukavampi katsella kuin heitä, joilla suu on ns. varttia vaille viisi. Edelleen tulemme kuitenkin siihen, että jos lasta ei kuvaushetkellä hymyilytä, tai Liisan perusilme on surullinen, niin hymykuva mummolan seinällä ei ole kuva Liisasta, se on vain kuva hymyilevästä tyttölapsesta. Mutta mitäpäs, jos haluat kuitenkin mummolan seinälle hymykuvan Liisasta? Silloin kuvan tulee olla kuva hymyilevästä Liisasta, eli se tulee ottaa tilanteessa, jossa Liisa näyttää aidosti iloiselta itseltään. Jokaisella lapsella on joku paikka, josta heidät voi löytää iloisena. Ainakin vesi on sellainen elementti, joka saa monet lapset hymyilemään (Katso sivu 38). Jokainen vanhempi ja tarhantäti tuntevat lapsensa ja ryhmänsä paremmin kuin yksikään valokuvaaja ja tätä tulisi käyttää etulyöntiasemana ja hyödyntää. Jos haluat aidon dokumentin aidosti iloisesta lapsesta, tulemme kuin varkain takaisin lapsilähtöisyyden piiriin. Sinun on järjestettävä kuvaustilanne sellaiseksi, että lapsi nauttii olostaan. Jos lapsi pitää majanrakentamisesta, joka käytännönsyistä yleensä kuitenkin kotona tai tarhassa kielletään, voit kysyä lapselta, että haluaisiko hän leikkiä majaleikkiä. Leikkiessään lapsi on aito! Kuitenkin edelleen, mikäli haluat dokumentoida lapsen kasvua ja elämää kotona tai tarhassa, niin nämä ilonhetket tulevat kyllä järjestämättäkin, ne tulevat itsestään ja ne tulevat päivittäin - keskellä arjen kiireitä! Sinun ei tarvitse muuta kuin pitää kamera saatavilla ja ottaa paljon kuvia.

19 3.4 LAPSEN JA AIKUISEN NÄKÖKULMA KUVAKULMAN VALINNASSA 15 Nykyään lähes jokaisessa päiväkodissa käytössä on kasvunkansio-menetelmä dokumentointia varten. Kyseessä on yleensä mappi, johon kerätään dokumentteja lapsen kasvusta, kehityksestä ja siitä, mitä hän päiväkodin arjessa saa aikaiseksi. Se, että kansio pitää sisällään lukuisia lapsen piirtämiä kuvia, lapsen askartelemia lumihiutaleita ja kasvattajien laatimia kehityksenseurantalomakkeita, ei yksin riitä antamaan tasapuolista, realistista ja helposti ymmärrettävää dokumenttia lapsen lapsuudesta ainakaan lapselle itselleen. Kasvunkansion olisi hyvä sisältää myös mahdollisimman paljon erilaisia valokuvia. Valokuvilla jos millä dokumentointi voidaan toteuttaa totuudenmukaisesti. Kasvattajan täytyy pohtia lapsen ominaispiirteitä ja hänelle luontaisia ilmeitä, eleitä ja tapoja siis kaikkea, mikä tekee lapsesta yksilön. Esimerkiksi, jos lapsi on vaikkapa luonteeltaan vilkas, utelias, ujo ja niin edelleen, tulee näiden piirteiden näkyä kasvunkansiosta löytyvistä valokuvista. Jos lapsi on esimerkiksi huono nukkumaan päiväunia, kiemurtelee ja höpisee itsekseen sängyssään toisten ollessa jo höyhensaarilla, ota hänestä kuva. Jos lapsi on nukahtanut, ota silti kuva. Päiväunet hyvänä esimerkkinä ovat myös erittäin olennainen osa lapsen arkea, kasvua ja kehitystä. Jokainen lapsi myös käyttäytyy omalla tavallaan silloin, kun hänet tuodaan tai hänet haetaan päiväkodista. Tallenna kameralla nuo hetket. Muista aina miettiä ennen kameran laukaisua, haluatko tallentaa kuvan lapsen, vai omasta näkökulmastasi. Jos esimerkiksi näet lapsen ihmettelevän jotain, voisi lapsen näkökulmasta otetusta kuvasta olla enemmän iloa lapselle itselleen sitten joskus. Jos ja kun arjessa, niin kodissa kuin päiväkodissakin on paljon tilanteita, joista haluaisit joskus kertoa lapselle aikuisten tuntemuksia, ota kuva aikuisen näkökulmasta. Perustavaa laatua oleva tekninen seikka tässä on se, että kun kuvaat lasta lapsen maailmassa, ota kuva lapsen tasolta, valitse kuvakulma siltä korkeudelta, jolta lapsi maailmaa kokee, ehkä jopa hieman alempaa vahvemman vaikutelman synnyttämiseksi. Vastaavasti, jos haluat ottaa kuvia omasta näkökulmastasi, niin otat kuvan omien silmiesi korkeudelta. Jälkimmäistä kannattaa kuitenkin käyttää lasten kuvaamisessa mahdollisimman säästeliäästi, koska dokumentoimme lasten elämää.

20 4. VALOKUVAUS LAPSIPERHEESSÄ JA PERHETYÖSSÄ VALOKUVIA ESIKOISESTA KUOPUKSEEN Erittäin usein kuulee sanottavan, että ensimmäisestä lapsesta on kuvia ihan hirveästi, toisesta ei ihan niin hirveästi, kolmannesta jokunen ja kuopuksesta tuskin yhtään. Kuten edellä mainittua, ei kuvaamista jaksa, jos sille ei löydä tarpeeksi syitä. Jos kuvaaminen on ollut "vain" uuden ihmeellisen ikuistamista sen suurempaa päämäärää, ei se välttämättä enää neljännellä kerralla jaksa kiinnostaa, niin karulta kun se kuulostaakin. Se on täysin inhimillistä ja kuten sanottua - normaalia. Pitäisikin pyrkiä hyödyntämään lapsen tuntemusta kuvaustilanteissa. Jos esikoinen esimerkiksi on vähän villi luonne ja hänestä on albumikaupalla kuvia soppakattila päässä, niin onko kuopus samantyyppinen vai suhtautuuko hän vaikkapa soppakattiloihin jollain toisella tavalla? Useiden lasten vanhemmilla olisi käytettävissään lukemattomia eri keinoja, joilla ylläpitää kiinnostusta kuvaamiseen. Keinot tosin löytyvät useimmiten omakohtaisen pohdinnan kautta.

21 4.2 LAPSIHAVAINNOINTI 17 Dokumentoinnin kannalta lapsihavainnointi on etenkin päiväkodissa asia, jota ilman dokumentilta puuttuu pohja. Lapsi siis täytyy tuntea ennen kuin häntä ryhdytään varsinaisesti valokuvaamalla dokumentoimaan. Kuvaaminenkin on tietenkin asia, johon lapsi täytyy tutustuttaa ja näin olisi näin ollen hyvä sisällyttää lapsihavainnointiin. Lapsihavainnointi on myös lisäksi jatkuvaa, eikä vain toimenpide, joka suoritetaan aluksi. Valokuvaus on tietenkin luova taiteenlaji ja siksi dokumentoija voi miettiä esimerkiksi, millaisia kuvia olisi halunnut itsestään lapsena otettavan, tai mitä on ehkä otettu. Tällöin hän voi lasta havainnoidessaan kiinnittää huomiota erilaisiin luonteenpiirteisiin. Viihtyykö lapsi mieluummin yksin vai ryhmässä, onko hän erityisen lahjakas jossain tai olisiko joku muu asia, jota kuvaamisessa voisi erityisesti painottaa. Päiväkotiryhmien koot vaihtelevat suuresti ja integraation sekä inkluusion myötä ryhmät voivat olla hyvinkin värikkäitä. Jokainen lapsi on mielestäni erityislapsi, olipa hänellä diagnoosia tai ei. Isossa ryhmässä luonteenpiirteet voivat korostua - vähän villimmät lapset ovat esillä enemmän, jolloin he luonnollisesti vievät hoitajien huomion. Tärkeää olisi kuitenkin muistaa kuvata myös niitä lapsia, jotka ovat rauhallisesti omissa oloissaan. Päiväkodeissa kuvataan vain lapsia, joiden huoltajat ovat antaneet siihen kirjallisen suostumuksen. Tällöinkin kaikki materiaali on periaatteessa vaitiolovelvollisuuden piiriin kuuluvaa, ellei erikseen sovita kuvien käyttämisestä esimerkiksi päiväkodin ilmoitustaululla tai jossain muussa yhteydessä. Lapset viettävät usein päiväkodeissa suurimman osan hereilläoloajastaan ja siten myös varhaislapsuudestaan. Päiväkoti on siis ehdottomasti paikka, jossa lasta kannattaisi kuvata. Eikä vain sisällä laululeikin yhteydessä, vaan myös ulkona silloin kun syksyn kurakelit ovat lapsen mielestä hienoimmillaan ja kun ensilumi on vihdoin satanut. Nykytekniikka myös tarjoaa rajattomat mahdollisuudet kuvien jakamiseen vanhempien kanssa. Muistitikut ja jopa kännykät voivat toimia datan siirtovälineinä, jolloin vanhemmat saavat helposti kuvat mukaansa vaikkapa tarhaviikon päätteeksi. Mikäli halutaan tarkemmin valvoa sitä, kuka vanhemmista saa mitäkin kuvia, edellä ehdotettu valokuvavastaava voi jaotella eri lapsista olevat otokset lapsen omiin kansioihin tietokoneelle, josta ne on helppo edelleen vaikkapa lähettää sähköpostin liitetiedostoina.

22 4.3 KUN LAPSI PELKÄÄ KAMERAA 18 Pienelle lapselle kaikki on uutta. Tavallisesti lapsi suhtautuu uusiin asioihin suurella mielenkiinnolla ja ennakkoluulottomasti, mutta lapsenmaailmassakin ensivaikutelmalla on arvaamaton merkitys. Lapsi voi saada elinikäisiä traumoja mitä erilaisimmista asioista. Esimerkiksi ensituttavuus pölynimurin kanssa voi johtaa siihen, että myöhemmin elämässä pelkkä imurin haju assosioituu inhoksi siivoamista kohtaan. Itse muistan, kuinka hoitotätini kerran pakotti minut juomaan piimää. Piimä on ainoa tuntemani juoma, jonka maku saa minut voimaan pahoin. Tulen aina muistamaan sen, kuinka radiosta kuului STT:n uutiset ja minä join itkien piimää. Tiivistän varmuuden vuoksi seuraavat asiat lauseeseen ÄLÄ KUVAA LASTA VÄKI- SIN!. Mainitsen tämän isoilla lihavilla kirjaimilla sen vuoksi, että jos mahdollisesti silmäilet tätä vihkosta ihan vaan muuten vaan, niin opit ainakin sen tärkeimmän neuvon. Tuon neuvon noudattaminen on lapsuuden fotografisen dokumentoinnin lähtökohta! Ihanteellinen tilanne on silloin, kun lapsen totuttautuminen valokuvaukseen ja kuvattavana olemiseen on alkanut jo heti syntymän jälkeen, ehkä jo ennen sitä. Valokuvauksesta, aivan kuten mistä tahansa asiasta tulee lapselle normaalia ja arkista silloin, kun siihen tottuu lapsesta asti ja siihen kasvaa huomaamatta. Lähihoitaja, tuo mm. yhteiskuntamme tulevaisuutta käsissään pitelevä ihminen tulee kuitenkin monesti lapsen elämään uutena, vieraana ihmisenä. Esimerkiksi päiväkodeissa on usein sellainen tilanne, että lähihoitaja tulee tekemään sijaisuutta, tai joka tapauksessa ikään kuin liittyy seuraan kesken kaiken. Niin tärkeää kuin valokuvaaminen onkin, ei lähihoitajan kuitenkaan tule hyökätä ensitöikseen lapsen eteen kamera kasvojensa peitteenä. Itselläni on sellainen tapa, että kamera on aina mukana, olinpa sitten tekemisissä lasten tai aikuisten kanssa. Pyrin myös pitämään kameraa mahdollisimman paljon esillä ja nähtävillä. En siksi, että haluaisin näyttää kaikille hienoa kameraani (!), vaan kahdesta muusta syystä:

23 1. Ihmiset näkevät kameran ja tätä kautta tottuvat siihen taas hivenen verran enemmän Kun keskustelen ihmisten kanssa, tuttujen tai tuntemattomien, he tottuvat kameran läsnäoloon ja unohtavat sen. Kuvaaminen on paljon helpompaa aloittaa silloin, kun tilanteessa on vain yksi uusi elementti kuvaaminen, ei enää kamera! Esimerkkitapaus Pääsin kerran kohtaamaan erään 2-vuotiaan lapsen, jonka kamerakammo oli todellinen. Aluksi en voinut käsittää ollenkaan sitä, että miksi lapsi alkoi suorastaan pelätä minua itseäni sen vuoksi, että yritin kuvata häntä. Pian minulle kuitenkin selvisi, että mistä kenkä oikein puristi. Lapsi oli kuvautettu ammattivalokuvaajalla studiossa. Kuvaaja oli monien ihmisten suosittelema, osaava pitkänlinjan ammattimies. Aran lapsen käsittelyssä hän ei kuitenkaan ollut edes välttävää tasoa! Hän oli vaatinut lasta pysymään paikoillaan ja periaatteessa ohjannut häntä kuten aikuista. Valokuvaaja oli jopa korottanut ääntään ja kehottanut lapsen vanhempia asettelemaan lapsi tietyllä tavalla ja rauhoittamaan lasta. Kun lapsi oli hermostunut, valokuvaaja oli hetkeksi poistunut paikalta ja palannut takaisin ottamaan loput kuvat hetkeä myöhemmin lapsen hieman rauhoituttua. Tästä sessiosta jäi kuitenkin lapselle muisto ja erittäin huono sellainen. Tästä syystä hän alkoi jo pelätä minuakin, joka vilpittömän innokkaana halusin kuvata häntä. En halunnut antaa periksi, vaan päätin yrittää auttaa lasta voittamaan kamerakammonsa, jos ei muuten, niin ihan vaan ammatillisista syistä tulevana lähihoitajana. Ensiksi kuvasin lasta peilin kautta hänen leikkiessään. Kaikki sujui periaatteessa hyvin siihen asti, kunnes lapsi tajusi mitä tein. Olin vähällä pahentaa ongelmaa. Sitten eräs toinen aikuinen keksi, että lapsen täytyy saada tutustua siihen pelon ytimeen, juuri siihen vehkeeseen, josta kuuluu se pelottavaakin pelottavampi raksahdus silloin kun iso paha setä painaa nappia. Päätin antaa lapselle erään vanhan ison kameran, joka oli jo poistettu käytöstä. Pikkuhiljaa huomasimme, että ratkaisu oli oikea! Lapsi tottui vähitellen kameraan ja kuvaukseen.

24 20 Parin päivän siedätyshoidon ja kameraterapian jälkeen lapsi antoi jo ottaa itsestään dokumentaarisia valokuvia. (Mielenkiintoinen elementti tuossa tilanteessa oli se, että lapsi kuvasi kamerallaan siten, että objektiivi ( linssi ) oli lapsen silmää vasten, eli kamera oli väärin päin. Ilmeisesti sama teoria kuin siinä, että kun lapsi oppii vilkuttamaan, hän vilkuttaa ensin itselleen kämmen samaan suuntaan kuin vanhemmilla heidän vilkuttaessaan.

25 21 4. VALOKUVAT SOSIAALISINA VÄLINEINÄ JA KASVUN TUKENA Valokuvilla on erittäin tärkeä rooli myös sosiaaliseen toimintaan johtavana välineenä. Normaalisti tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että lapsen vanhempi, tai mummo, tai joku muu joka tuo lasta päiväkotiin tai hakee häntä sieltä, tuo mukanaan valokuvia näytettäväksi. Niitä sitten ihaillaan yhdessä hoitajan kanssa (älä unohda näyttää valokuvia myös malleille itselleen - lapsille!) Yleensä kuitenkin päiväkodissakin valokuvataan enemmän tai vähemmän. Tavallisesti kuvat liimataan vähin äänin lapsen kasvunkansioon tai seinälle. Miksi niin tehdään? Tässä asiassa voitaisiin menetellä myös toisin. Yleisellä tasolla voidaan todeta, että ne tilanteet, joissa usealla ihmisellä on tarkasteltavanaan yksi mielenkiinnon kohde tässä tapauksessa vieläpä sellainen, joka voi jopa jakaa mielipiteitä, synnyttävät keskustelua. Keskustelu vaatii luonnollisesti kahden tai useamman ihmisen osallistumisen, joka edelleen johtaa vuorovaikutukseen. Ihmiset, varsinkin me suomalaiset olemme sellaisia, että saatamme olla hyvinkin seurallisia, mutta vasta sitten, kun olemme saaneet suumme avattua sen ensimmäisen kerran (alkoholi on valokuvia tunnetumpi jännityksenpoistaja, mutta sen käyttö on kielletty päiväkodeissa!). Vanhempainilloissa, tapahtumissa, tai vaikka ihan varta vasten valokuvien katselua varten järjestetyssä tilaisuudessa valokuvia voitaisiin katsella yhdessä perheiden kanssa. Valokuva, jonka kohteena on isin tai äidin oma pieni kultamussukka ja samalla hoitotädin luottamusta nauttiva ihmislapsi, saa todennäköisesti kummankin osapuolen sanomaan kuvasta jotain. Yleisesti käytetään sanoja söpö, voi kun hän on.., tai ihan vaan kiva kuva!. Jos siis et keksi kuvasta mitään muuta sanottavaa, niin noilla lausahduksilla pääset mukavasti alkuun. Mikä olisikaan parempi keino käydä läpi lapsen päiväkotiarkea kuin se, että hoitoneuvottelussa katseltaisiin yhdessä valokuvia sekä kotoa että päiväkodista.

26 5. LOPUKSI 22 Riippumatta siitä onko valokuva väreissä tai mustavalkoinen, onko se otettu 50 vuotta sitten tai eilen, palauttaa valokuva aina mieleen juuri sen nimenomaisen hetken. Toisin kuin muut dokumentit, valokuva tekee sen lisäksi kaikilla kielillä yhtä aikaa. Nämä ovat osasyitä siihen, miksi koen aiheen niin kiinnostavana. Toivottavasti tästä vihkosesta on apua aiheesta kiinnostuneille ja myös heille, jotka eivät ole tulleet asiaa sen kummemmin ajatelleeksi. Itseäni joudun aika ajoin muistuttamaan siitä tosiasiasta, että loppujen lopuksi kyse on kuitenkin vain valokuvista. Valokuvaajat ovat oma ammattiryhmänsä ja lähihoitajat omansa. Valokuvaajat eivät kuitenkaan normaalisti tee työtä esimerkiksi päiväkotiarjen dokumentoijina, tai jos tekevät, on hinta liian suuri. Lisäksi, kuten jo aiemmin mainittua, näkisin lähihoitajan olevan suuressa etulyöntiasemassa lapsen arjen dokumentoijana onhan hänen asemansa lapsen elämässä muutenkin korostunut. Luottamus lapsen ja kuvaajan välillä on mielestäni avain onnistuneisiin otoksiin. Ilman luottamusta lapsi ei rentoudu eikä käyttäydy luonteelleen tyypillisellä tavalla. Toivotan lukijalle antoisia hetkiä lasten parissa, sekä intoa ja jaksamista dokumentointiin. Hyvä dokumentti paranee vanhetessaan ja voi nousta vuosikymmenten päästä arvoon arvaamattomaan. Tsemppiä! - Matti

27 LÄHTEET 23 Aalto, Jussi, Kohteena Ihminen muotokuvauksen opas Calder, Julian. Carret, John, Valokuvaajan käsikirja - 35mm Freeman, John, Käytännön valokuvaus kuinka valokuvat onnistuvat aina Hart, Russel, Valokuvaus keltanokille Hedgecoe, John. Valokuvaajan suuri käsikirja Rinne, Veikko, Valokuvaajan niksikirja Dölle, Sirkku. Ehrström Thomas. Fagerström, Raimo. Syrjänen, Timo. Kuvat kunniaan - museovirasto

28 24 OPINNÄYTETYÖN TOIMINNALLINEN OSUUS VALOKUVA- NÄYTTELY Varhaislapsuuden valokuvallinen dokumentointi Matti Itäranta Näyttelyssä olleet kuvat on kuvattu vuosina Jokaisen kuvan alla on kuvan/teoksen nimi ja kuvausvuosi. Lisäksi laitoin esille hieman teknisiä tietoja. Jokaisen kuvan yhteyteen on merkitty käytössä olleen objektiivin polttoväli, valotusaika ja kuvausaukko, sekä herkkyys ISO arvona. Lisäksi liitin kuvien yhteyteen tekstinpätkät, joissa kerron lyhyesti kuvaustilanteista, sekä valaisusta. Teknisten tietojen tarkoituksena on antaa aiheesta kiinnostuneille havainnollistavia esimerkkejä ja karkeita arvioita siitä, millaisia asetuksia missäkin tilanteessa voi käyttää. Itse kuvaan aina ilman automatiikkaa, jolloin pystyn nopeasti keskittymään kohteeseen eikä minun tarvitse odotella kameran automatiikan arpomia asetuksia. Manuaaliasetuksilla kuvista myös tulee sellaisia kuin haluan, tai jää tulematta, jolloin syy on minun eikä kameran. Termistöstä sen verran, että käsivaralta tarkoittaa kuvaustapaa, jossa kamera ei ole jalustalla, vaan kuva otetaan normaalisti pitämällä kameraa kädessä. Toivotan mukavia hetkiä kuvien parissa!

29 25 Kirjoitusleikki 2006 Polttoväli: 50mm Valotusaika: 1/25s Aukko: f 1.4 ISO 400 Kamera: Pentax *ist D (Digitaalinen järjestelmäkamera) Kuvattu jalustalta kuvassa esiintyvän lapsen mummolassa. Valona hehkulamppu n. 2 metrin päässä suoraan kohteen sivulla.

30 26 En syö! 2009 Polttoväli: 50mm Valotusaika: 1/100s Aukko: f 2 ISO 400 Kamera: Pentax *ist D (Digitaalinen järjestelmäkamera) Kuvattu käsivaralta lapsen kotona. Kuvassa esiintyy kuvaajan oma poika. Valona kameran päällä pystyasentoon käännetty salamavalo. Pystykuvausasennossa salama siis osoitti kuvaajasta päin vasemmalle ja heijastui sieltä kohteeseen. Sivusta tuleva hajavalo muotoilee kasvoja antaa valopisteen myös kyyneleelle.

31 27 Kaksiviikkoinen 2009 Polttoväli: 50mm Valotusaika: 1/150s Aukko: f 2 ISO 200 Kamera: Pentax *ist D (Digitaalinen järjestelmäkamera) Kuvattu käsivaralta lapsen kotona.. Valona kameran päällä pystyasentoon käännetty salamavalo, joka putoaa kohteeseen tasaisesti katosta.

32 28 Lehtisodassa 2005 Polttoväli: 85mm Valotusaika: 1/1000s Aukko: f 1.5 ISO 200 Kamera: Pentax *ist D (Digitaalinen järjestelmäkamera) Kuvattu käsivaralta päiväkodin pihalla. Valona luonnonvalo. Aurinko paistaa syksyisin erittäin matalalta ja tulee tässä kuvassa takavasemmalta. Valokuvaaja Jussi Aalto määrittelee tällaisen valon sivuvastaiseksi valoksi. Vastavalo-efektin ansiosta lehdet piirtyvät irti taustasta ja osittain lähes loistavat.

33 29 Rokkidiggari 2009 Polttoväli: 18mm Valotusaika: 1/20s Aukko: f 3.5 ISO 800 Kamera: Pentax *ist D (Digitaalinen järjestelmäkamera) Kuvattu käsivaralta eräässä makuuhuoneessa. Valona tavallinen pöytälamppu. ISO-arvon suurentuessa kuvainformaation dynamiikka pienenee, jolloin mustan ja valkoisen väliin ei jää niin paljon harmaan sävyjä kuin pienemmillä ISO arvoilla. Tämä ilmenee mm. rakeisuutena ja digiaikana ns. kuvakohinana. 1/20s valotusajalla kuva ehti hieman tärähtää, mutta toisaalta myös lapsen käsien liike tuli kuvaan mukaan.

34 30 Ruoka-aika 2006 Polttoväli: 20mm Valotusaika: 1/90s Aukko: f 3.5 ISO 800 Kamera: Pentax *ist D (Digitaalinen järjestelmäkamera) Kuvattu käsivaralta. Lapsi oli tätinsä luona kyläilemässä. Valona lumesta heijastuva hajavalo, joka tulee sisään viereisestä ikkunasta. Laajakulmaobjektiivin (polttovälialue 10-30mm) käyttö liioittelee etualan mittasuhteita ja saa puolestaan taka-alalla olevat yksityiskohdat näyttämään kuvassa luonnottoman pieniltä.

35 31 Kakka! 2004 Polttoväli: 50mm Valotusaika: 1/50s Aukko: f 4 ISO 50 Kamera: Konica Minolta Dimage Z3 (Digitaalinen kompaktikamera) Kuvattu käsivaralta. Lapsi harjoitteli pottahommia mummolassaan. Valona pienestä ikkunasta kohtisuoraan sivulta tuleva luonnonvalo.

36 32 Kaverukset 2009 Polttoväli: 55mm Valotusaika: 1/20s Aukko: f 5.6 ISO 400 Kamera: Pentax *ist D (Digitaalinen järjestelmäkamera) Kuvattu käsivaralta. Hieman alle puolitoistavuotiaat lapset lukevat yhdessä kirjaa. Ikkunasta tuleva vastavalo korostaa ääriviivoja ja aiheuttaa objektiivin sisällä heijastumia, jotka huonontavat kontrastia ja saavat kuvan näyttämään pehmeältä.

37 33 Kuistilla 2005 Polttoväli: 100mm Valotusaika: 1/320s Aukko: f 4 ISO 50 Kamera: Konica Minolta Dimage Z2 (Digitaalinen kompaktikamera) Kuvattu käsivaralta puolipilvisessä säässä. Kohde istuu mummolansa rappusilla ihmettelemässä.

38 34 Sairaalassa 2008 Polttoväli: 50mm Valotusaika: 1/15s Aukko: f 1.4 ISO 400 Kamera: Pentax *ist D (Digitaalinen järjestelmäkamera) Kuvattu käsivaralta sairaalassa. Kotona poika alkoi äkillisesti oksentaa ja lopulta päädyttiin osastolle tarkkailtavaksi. Säikähdyksellä selvittiin, mutta kamera lähti sillekin reissulle mukaan yhtä huomaamatta kuin kotiavaimet.

39 35 Vuotias hurjapää 2008 Polttoväli: 50mm Valotusaika: 1/100s Aukko: f 6.3 ISO 200 Kamera: Pentax *ist D (Digitaalinen järjestelmäkamera) Kuvattu käsivaralta lapsen kotona yksivuotispäivänä. Valaistuksena oli kameran päällä ylös suunnattu salama antamassa yleisvaloa ja ohjaamassa jalustalla seissyttä studiosalamaa, joka antoi päävalon kohteelle. Studiosalamassa oli kiinni iso sateenvarjo ja salama toimi *orjakennolla *Orjakenno on salamaan kytkettävä lisälaite, joka reagoi välähdykseen. Havaitessaan välähdyksen, orjakenno väläyttää salamaa johon se on kytketty. Näin voidaan käyttää yhtäaikaisesti ja langattomasti niin montaa salamaa kuin on kulloinkin tarpeen.

40 36 Ei ihan ryömijä 2008 Polttoväli: 18mm Valotusaika: 1/40s Aukko: f 5 ISO 200 Kamera: Pentax *ist D (Digitaalinen järjestelmäkamera) Kuvattu käsivaralta omassa olohuoneessa. Tämä on viiden kuvan sarjan viimeinen kuva, jossa lapsi lopulta turhautui kun ei päässytkään eteenpäin. Kuukausi tämän kuvan jälkeen meillä kontattiin.

41 37 Morsiusneito 2006 Polttoväli: 24mm Valotusaika: 1/125s Aukko: f 12 ISO 200 Kamera: Pentax *ist D (Digitaalinen järjestelmäkamera) Kuvattu käsivaralta puolitutun häissä. Yleisesti valkoisen kuvaaminen on haasteellista, koska se *palaa puhki hyvin helposti. Tässä kuvassa sävyt kuitenkin säilyivät. Aurinko paistaa kohtisuoraan kuvaajaan päin, mutta sain kätkettyä sen kohteen pään taakse. Tällöin linssiin ei päässyt suoraa auringonvaloa ja kohdekin piirtyy irti taustasta, vaikka *syväterävyysalue on suuri. * puhki palaminen tarkoittaa peruuttamatonta ylivalottumista, jolloin käytetty formaatti ei enää kykene toistamaan valkoisen sävyjä/sävyeroja. Vastaavasti alivalottuessa puhutaan, että mustat menevät tukkoon. Digitaalikameroilla puhkipalamisen riski on negatiivia suurempi ja dynaaminen alue paljon pienempi. Siksi digikameralla kuvattaessa valotus kannattaa mitata huippuvaloista, eli kaikkein valoisimmasta kohdasta mitä kuvaan halutaan/kohdasta, johon vielä halutaan sävyeroja. Tässä tapauksessa lapsen mekosta. * Syväterävyysalue on se alue, joka toistuu kuvassa terävänä syvyyssuunnassa. Tässä kuvassa sekä etuala, kohde, että tausta toistuvat terävinä pienen kuvausaukon ansiosta. Kompaktikameroissa syväterävyysalue on yleensä suuri. Järjestelmäkameroissa syväterävyysalue pienenee merkittävästi 35mm ja sitä pidempien objektiivien kanssa, johtuen kennon/filmin suuremmasta halkaisijasta. Voit testata asiaa sulkemalla toisen silmäsi ja asettamalla etusormesi n. 10cm päähän silmästä tai lähemmäs. Kun nyt yrität nähdä sormesi terävänä, huomaat, että sormen taakse jäävät asiat toistuvat sumeina. Kun laitat tuon pystyssä olevan sormen ja silmäsi väliin toisen käden ja muodostat etusormi-peukaloyhdistelmällä mahdollisimman pienen reijän, josta katsot pystyssä olevaa sormea, huomaat, että taustakin terävöityy. Pienellä aukolla syväterävyysalue on siis suurempi kuin isolla aukolla.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

PIENI KAMPANJAKOULU. Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU

PIENI KAMPANJAKOULU. Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU PIENI KAMPANJAKOULU Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU PIENI KAMPANJAKOULU Sana kampanja on peräisin ranskalaisesta sanasta campagne ja tarkoittaa että, pyritään vaikuttamaan

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella Sanomalehtiviikko KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. -luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella MA Tänään katsomme ja kuuntelemme sanomalehteä. 1. Paljonko sanomalehti

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Tutustu kameraasi käyttöohjeen avulla, syksy2011 osa 2

Tutustu kameraasi käyttöohjeen avulla, syksy2011 osa 2 Digikamerasta kuvakirjaan Tutustu kameraasi käyttöohjeen avulla, syksy2011 osa 2 Hannu Räisänen 2011 Akun ja kortin poisto Akun ja kortin poisto Sisäinen muisti Kamerassa saattaa olla myös sisäinen muisti

Lisätiedot

Valon määrä ratkaisee Aukko

Valon määrä ratkaisee Aukko Valon määrä ratkaisee Aukko syväterävyys Suljinaika ISO liike ja terävyys valoherkkyys ja kohina Valon määrä ratkaisee / ajan esivalinta Bulb käytössä M-tilassa, valottaa niin kauan kuin painetaan laukaisinta

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

KÄYTÖSSÄOLEVAT DOKUMENTOINTI MENETELMÄT VALOKUVATAAN

KÄYTÖSSÄOLEVAT DOKUMENTOINTI MENETELMÄT VALOKUVATAAN KÄYTÖSSÄOLEVAT DOKUMENTOINTI MENETELMÄT VALOKUVATAAN Kuvataan lasten toimintaa Kamerat tutuiksi kaikille taideprojektissa Muissa päivän tilanteissa kuvattu connected day Annantalo-projektissa henkilökunta

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

RIPPIKOULUTEHTÄVÄ 2019

RIPPIKOULUTEHTÄVÄ 2019 RIPPIKOULUTEHTÄVÄ 2019 Espoon tuomiokirkkoseurakunta Kirkkokatu 10 09 80501 Mistä ponnistan? oman elämän ja taustojen selvittämistä rippikoulua varten Käyt parhaillaan rippikoulua. Rippikoulun opetus painottuu

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI!

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! SINULLA ON OIKEUKSIA! Netistä saa enemmän irti, kun pitää oikeuksistaan huolta ja toimii itse vastuullisesti. Nettiä voi käyttää lähes jokainen ja jokainen

Lisätiedot

VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa!

VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! Löydät Internetistä kotibilekuvia, joissa esiinnyt. Mitä ajattelet kuvista? 1) SIISTII! 2) EVVK 3) En pidä siitä, että kuviani laitetaan nettiin ilman lupaani Internetiin laitettua kuvaa tai aineistoa

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

POWER TO YOUR NEXT STEP Tartu jokaiseen tilaisuuteen

POWER TO YOUR NEXT STEP Tartu jokaiseen tilaisuuteen POWER TO YOUR NEXT STEP Tartu jokaiseen tilaisuuteen you can 2 Matkamme alkaa Laineet kutsuvat! Lautailukoulu alkaa Digitaalisen järjestelmäkameran teho Vaihda objektiivia, vaihda näkökulmaa Vaihdettavien

Lisätiedot

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet,

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, kannettavat tietokoneet, älypuhelimet, tablettitietokoneet,

Lisätiedot

Koulumaailman tehtäväpaketti. alakoululaisille

Koulumaailman tehtäväpaketti. alakoululaisille Koulumaailman tehtäväpaketti alakoululaisille TEHTÄVÄ 1 Miltä sanomalehti tuntuu? Tuleeko kotiisi sanomalehti? Mihin se laitetaan lukemisen jälkeen? 1 Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2 Miltä

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Mistä ponnistan? oman elämän ja taustojen selvittämistä rippikoulua varten

Mistä ponnistan? oman elämän ja taustojen selvittämistä rippikoulua varten Espoon tuomiokirkkoseurakunta Rippikoulutyö 2018 Ennakkotehtävä Mistä ponnistan? oman elämän ja taustojen selvittämistä rippikoulua varten Käyt parhaillaan rippikoulua. Rippikoulun opetus painottuu intensiivijaksolle,

Lisätiedot

TIINA PUPUTTI Y KSINKERTAISUUS. Davide Cerati on Pohjois-Italiassa toimiva ammattivalokuvaaja,

TIINA PUPUTTI Y KSINKERTAISUUS. Davide Cerati on Pohjois-Italiassa toimiva ammattivalokuvaaja, Cerati on innostunut henkilökohtaisesta projektistaan Enkelit. Kuvien ideat syntyvät usein kuvaustilanteessa inspiraatio tulee malleista ja tunnelmasta. TIINA PUPUTTI Davide Cerati on Pohjois-Italiassa

Lisätiedot

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN Tähän vihkoon on koottu kysymyksiä, jotka auttavat sinua miettimään omaa vointiasi. Vihkon kysymykset auttavat sinua myös miettimään, millaista apua

Lisätiedot

OSAII. Miten toteutan pedagogista dokumentointia? Videoluento 2. Lapsen ja huoltajien tasot

OSAII. Miten toteutan pedagogista dokumentointia? Videoluento 2. Lapsen ja huoltajien tasot OSAII Miten toteutan pedagogista dokumentointia? Videoluento 2. Lapsen ja huoltajien tasot Tukimateriaalin rakenne OSA I Johdanto pedagogiseen dokumentointiin Videoluento 1: Johdanto, Kirsi Tarkka OSA

Lisätiedot

VALOKUVAAMINEN PITKÄLLÄ SULJINAJALLA Tomi Mäkelä

VALOKUVAAMINEN PITKÄLLÄ SULJINAJALLA Tomi Mäkelä VALOKUVAAMINEN PITKÄLLÄ SULJINAJALLA Tomi Mäkelä Opinnäytetyö Jyväskylän ammattiopisto, Tekniikan ja liikenteen yksikkö AV-viestintä Maaliskuu 2015 SISÄLLYSLUETTELO 1 Johdanto 3 2 Välineet 3 3 Kuvaaminen

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia

Sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia Sanomalehtiviikko Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia Esiopetukseen, 3. 7.2.2014 ala- ja yläkouluun sekä lukioon ja ammatilliseen oppilaitokseen Sanomalehtiviikko: esiopetus Vastatkaa vuoronperään

Lisätiedot

Sharie Coombes. Sinä selviät! Tehtäväkirja sinulle, jota on joskus loukattu tai kiusattu

Sharie Coombes. Sinä selviät! Tehtäväkirja sinulle, jota on joskus loukattu tai kiusattu NÄYTESIVUT Sharie Coombes Sinä selviät! Tehtäväkirja sinulle, jota on joskus loukattu tai kiusattu Tässä pdf-tiedostossa on mukana kirjasta seuraavat näytteet: Esipuhe Näytesivut Tutustu kirjaan verkkokaupassamme

Lisätiedot

Espoon tuomiokirkkoseurakunta Rippikoulun Ennakkotehtävä Mistä ponnistan? oman elämän ja taustoja rippikoulua varten Käyt parhaillaan rippikoulua.

Espoon tuomiokirkkoseurakunta Rippikoulun Ennakkotehtävä Mistä ponnistan? oman elämän ja taustoja rippikoulua varten Käyt parhaillaan rippikoulua. Espoon tuomiokirkkoseurakunta Rippikoulun Ennakkotehtävä Mistä ponnistan? oman elämän ja taustoja rippikoulua varten Käyt parhaillaan rippikoulua. Rippikoulun opetus painottuu intensiivijaksolle, leirillemme

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

Sharie Coombes. Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa

Sharie Coombes. Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa NÄYTESIVUT Sharie Coombes Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa Tässä pdf-tiedostossa on mukana kirjasta seuraavat näytteet: Esipuhe Näytesivut Tutustu kirjaan verkkokaupassamme TERVETULOA

Lisätiedot

Lapsi tarvitsee ympärilleen luotettavia, sanansa pitäviä ja vastuunsa kantavia aikuisia. Silloin lapsi saa olla lapsi. Tämä vahvistaa lapsen uskoa

Lapsi tarvitsee ympärilleen luotettavia, sanansa pitäviä ja vastuunsa kantavia aikuisia. Silloin lapsi saa olla lapsi. Tämä vahvistaa lapsen uskoa Luottamus SISÄLTÖ Perusluottamus syntyy Vastavuoroinen kiintymyssuhde Pieni on suurta Lapsi luottaa luonnostaan Lapsen luottamuksen peruspilarit arjessa Lapsen itseluottamus vahvistuu Luottamuksen huoneentaulu

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

Ilonan ja Haban aamu Pariskunnalle tulee Aamulehti, mutta kumpikaan ei lue sitä aamulla: ei ehdi, eikä jaksa edes lähteä hakemaan lehteä kauempana sijaitsevasta postilaatikosta. Haba lukee Aamulehden aina

Lisätiedot

Ajatukset - avain onnellisuuteen?

Ajatukset - avain onnellisuuteen? Ajatukset - avain onnellisuuteen? Minna Immonen / Suomen CP-liiton syyspäivät 26.10.2013, Kajaani Mistä hyvinvointi syntyy? Fyysinen hyvinvointi Henkinen hyvinvointi ja henkisyys Emotionaalinen hyvinvointi

Lisätiedot

Miten otan ja poistan valokuvia?

Miten otan ja poistan valokuvia? Miten otan ja poistan valokuvia? Miten otan valokuvia? 1. Takakamera 2. Etukamera selfie 3. Näyttökuva Mihin kuvat tallentuvat? Miten poistan kuvia? + Kuvausharjoituksia ja vinkkejä valokuvaamiseen Miten

Lisätiedot

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi MÄMMI Videovihko Mämmi on noin 10-vuotias ihan tavallinen koululainen, vaikka ulkomuodoltaan hän voi jonkun mielestä näyttääkin oranssilta läjältä. Mämmi pohtii kaikkien alakoululaisten tavoin elämän iloja

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

Suunnitellut hetket Ihanteet ja työ valokuvaajan arjessa. Hanna Weselius, Ph. D.! hanna.weselius@aalto.fi!

Suunnitellut hetket Ihanteet ja työ valokuvaajan arjessa. Hanna Weselius, Ph. D.! hanna.weselius@aalto.fi! Suunnitellut hetket Ihanteet ja työ valokuvaajan arjessa Hanna Weselius, Ph. D.! hanna.weselius@aalto.fi! "Missäs sun toinen sukka on? [Naurua.] Tosi kivaa kun on vaan yks sukka. Ehdottomasti yks

Lisätiedot

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä.

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. 3. Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2. Kumpaan suuntaan sanomalehti repeää paremmin, alhaalta ylös vai sivulta sivulle? Laita rasti oikean

Lisätiedot

TAIKURI VERTAISRYHMÄT

TAIKURI VERTAISRYHMÄT TAIKURI VERTAISRYHMÄT C LAPSILLE JOIDEN VANHEMMAT OVAT ERONNEET Erofoorumi 3.11.15 Tina Hav erinen Suom en Kasv atus- ja perheneuvontaliitto Kenelle ja miksi? Alakouluikäisille kahden kodin lapsille joiden

Lisätiedot

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Kun isä jää kotiin Mikko Ratia, 32, istuu rennosti olohuoneen tuolilla, samalla kun hänen tyttärensä Kerttu seisoo tuolista tukea ottaen samaisessa huoneessa.

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

Millainen on hyvä kuva? Anna-Kaarina Perko

Millainen on hyvä kuva? Anna-Kaarina Perko Millainen on hyvä kuva? Anna-Kaarina Perko MILLAINEN ON HYVÄ KUVA? Oletko usein miettinyt mikä saa kuvan näyttämään hyvältä ja nousemaan esille satojen kuvien joukosta? Miksi joku kuva voittaa kilpailut

Lisätiedot

Tarinasi ISOISÄ ISOISÄ. on erityinen KERRO MINULLE KERRO MINULLE. Säilytä isoisäsi elämäntarina lapsuudesta nykypäivään.

Tarinasi ISOISÄ ISOISÄ. on erityinen KERRO MINULLE KERRO MINULLE. Säilytä isoisäsi elämäntarina lapsuudesta nykypäivään. ISOISÄ ISOISÄ KERRO MINULLE KERRO MINULLE Anna kirja isoisällesi täytettäväksi ja saa se takaisin täynnä muistoja. Tarinasi on erityinen Säilytä isoisäsi elämäntarina lapsuudesta nykypäivään. Antaja Saaja

Lisätiedot

OSA 1 SISÄINEN VOIMA. Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden.

OSA 1 SISÄINEN VOIMA. Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden. OSA 1 SISÄINEN VOIMA Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden. Marcus Aurelius HERÄÄT TUNTEESEEN, ETTÄ TEHTÄVÄÄ ON LIIKAA. Et jaksa uskoa omiin

Lisätiedot

ESIINTYMINEN. Laura Elo Cambiare p. 040 748 7884 laura@johtajuustaito.fi

ESIINTYMINEN. Laura Elo Cambiare p. 040 748 7884 laura@johtajuustaito.fi ESIINTYMINEN Laura Elo Cambiare p. 040 748 7884 laura@johtajuustaito.fi Jännitys hyvä renki huono isäntä Kumpi kuvaa sinua? Jännitys auttaa minua. Jännitys lamaannuttaa ja vaikeuttaa esillä oloani. Jännitys

Lisätiedot

Lasten toiminnan dokumentointi varhaiskasvatuksessa. Mikko Mäkelä Maisteriharjoittelija VKK-Metro

Lasten toiminnan dokumentointi varhaiskasvatuksessa. Mikko Mäkelä Maisteriharjoittelija VKK-Metro Lasten toiminnan dokumentointi varhaiskasvatuksessa Mikko Mäkelä Maisteriharjoittelija VKK-Metro Dokumentointi Dokumentointi on todellisen tapahtuman, ilmiön, idean tai rakenteen tarkkaa kuvaamista, joka

Lisätiedot

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus)

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus) 14 E KYSYMYSPAKETTI Elokuvan katsomisen jälkeen on hyvä varata aikaa keskustelulle ja käydä keskeiset tapahtumat läpi. Erityisesti nuorempien lasten kanssa tulee käsitellä, mitä isälle tapahtui, sillä

Lisätiedot

MINUN LAPSENI, MEIDÄN LAPSEMME - esitietoja päivähoidon aloitusvaiheessa

MINUN LAPSENI, MEIDÄN LAPSEMME - esitietoja päivähoidon aloitusvaiheessa MINUN LAPSENI, MEIDÄN LAPSEMME - esitietoja päivähoidon aloitusvaiheessa Lapsen nimi: Henkilötunnus: Kotiosoite: HUOLTAJIEN YHTEYSTIEDOT: Osoite: Email: Osoite: Email: Lapsen hoitoaika: Lapsen sairastuessa

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus!

Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus! Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus! Onneksi olkoon odottava isä! Missä olit kun kuulit että sinusta tulee isä? Mitä toiveita / odotuksia / haaveita / pelkoja sinulla on lapseen liittyen? Millainen

Lisätiedot

Valokuvaohje. Ohjeet on jaettu kuuteen ryhmään:

Valokuvaohje. Ohjeet on jaettu kuuteen ryhmään: Valokuvaohje Suomessa siirrytään lähitulevaisuudessa uusiin passikuvavaatimuksiin, jotka perustuvat YK:n alaisen kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön määritelmiin. Tarkoituksena on yhdenmukaistaa passikuvia

Lisätiedot

Suomen Kameraseurojen Liiton koulutukset syksyn 2014 aikana

Suomen Kameraseurojen Liiton koulutukset syksyn 2014 aikana Suomen Kameraseurojen Liiton koulutukset syksyn 2014 aikana VALOKUVAUS Valokuvauksen opettajana toimii pitkän linjan valokuvaaja ja kouluttaja Timo Ripatti. Kursseilla on mallit ja heidän kustannuksensa

Lisätiedot

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaamisen arviointi Osaamisen arvioinnin tavoitteena oli LEVEL5:n avulla tunnistaa osaamisen taso, oppiminen

Lisätiedot

Maanviljelijä ja kylvösiemen

Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Matkailupalvelujen tuottaja, matkailu 13 Winnova, Rauma

Matkailupalvelujen tuottaja, matkailu 13 Winnova, Rauma Matkailupalvelujen tuottaja, matkailu 13 Winnova, Rauma Rauman kaupungin matkailuneuvoja Sanna Rantalan mukaan joulukuussa tapahtuu paljon. Lapset ja lapsenmieliset voivat ihastella Rauman taitoluistelijoiden

Lisätiedot

Kuolevan potilaan kohtaaminen. Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET

Kuolevan potilaan kohtaaminen. Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET Kuolevan potilaan kohtaaminen Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET Mikä tämän esityksen tavoite on? Saada neuvoja kuolevan ihmisen kohtaamiseen. Saada

Lisätiedot

Sami Hirvonen. Ulkoasut Media Works sivustolle

Sami Hirvonen. Ulkoasut Media Works sivustolle Metropolia ammattikorkeakoulu Mediatekniikan koulutusohjelma VBP07S Sami Hirvonen Ulkoasut Media Works sivustolle Loppuraportti 14.10.2010 Visuaalinen suunnittelu 2 Sisällys 1 Johdanto 3 2 Oppimisteknologiat

Lisätiedot

OMAN VUORON ODOTTAMINEN. Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival.

OMAN VUORON ODOTTAMINEN. Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus   Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival. OMAN VUORON ODOTTAMINEN Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus www.viitotturakkaus.fi Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival.com OMAN VUORON ODOTTAMINEN OMAN VUORON ODOTTAMINEN Oman vuoron odottaminen

Lisätiedot

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet,

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, kannettavat tietokoneet, älypuhelimet, tablettitietokoneet,

Lisätiedot

Lastentuntien opettaminen Taso 1

Lastentuntien opettaminen Taso 1 Lastentuntien opettaminen Taso 1 OSA 2: JAKSOT 8-12 LEIKIN MERKITYS JA OHJAAMINEN BAHÀ Ì-LASTENTUNNEILLA Ruhi-instituutti Kirja 3 JAKSO 8 Sanotaan, että leikkiminen on lasten työtä. Itse asiassa leikit

Lisätiedot

Kiipulan ammattiopisto. Liiketalous ja tietojenkäsittely. Erja Saarinen

Kiipulan ammattiopisto. Liiketalous ja tietojenkäsittely. Erja Saarinen Kiipulan ammattiopisto Liiketalous ja tietojenkäsittely Erja Saarinen 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Hyvät internetsivut... 3 3. Kuvien koko... 4 4. Sivujen lataus... 4 5. Sivukartta... 5 6. Sisältö...

Lisätiedot

TURVATAITOKOULUTUS 2012-2013 LOPPUTYÖ: Sosiodraama

TURVATAITOKOULUTUS 2012-2013 LOPPUTYÖ: Sosiodraama TURVATAITOKOULUTUS 2012-2013 LOPPUTYÖ: Sosiodraama Tekijät: Auli Siltanen, Vaajakosken päiväkoti, erityislastentarhanopettaja Eva Iisakka, Haapaniemen päiväkoti, lastenhoitaja Sanna Leppänen, Linnan päiväkoti,

Lisätiedot

Kuvaviestintä. yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Tiedottaja Jenni Tiainen Kimpsu-koulutus

Kuvaviestintä. yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Tiedottaja Jenni Tiainen Kimpsu-koulutus Kuvaviestintä yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa Tiedottaja Jenni Tiainen Kimpsu-koulutus 7.4.2016 Tuensaajan viestintäohjeet Hankerahoitukseen kuuluu, että hankkeista tiedotetaan avoimesti. Hankkeet

Lisätiedot

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä LASTEN OIKEUDET Setan Transtukipiste Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä >> SUKUPUOLEN MONINAISUUS ON JOIDENKIN LASTEN OMINAISUUS Joskus lapsi haluaa olla välillä poika ja välillä tyttö.

Lisätiedot

Vinkkejä kirjoittamiseen. Kultaiset säännöt:

Vinkkejä kirjoittamiseen. Kultaiset säännöt: Vinkkejä kirjoittamiseen Kultaiset säännöt: 1. Lue tehtävä huolellisesti. 2. Mieti, mitä kirjoitat (viesti, sähköposti, mielipide, valitus, anomus, hakemus, ilmoitus, tiedotus, luvan anominen, kutsu, kirje).

Lisätiedot

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti ONKS U N E L M I? I! Motivaatio Hyvinvointi Raha Pohdintakortti KÄDEN TAIDOT Käden taidot ovat nykyään tosi arvostettuja. Työssäoppimisjakso vakuutti, että tää on mun ala ja on siistii päästä tekee just

Lisätiedot

Arkipäivä kielen kehittäjänä

Arkipäivä kielen kehittäjänä Arkipäivä kielen kehittäjänä Päivi Homanen 18.3.2013 Jyväskylä Ajatusta arkeen se on siinä! Päivä täyttyy lukemattomista tilanteista, joissa voi harjoittaa lapsen kieltä ja kuuloa. Joka päivä Syödään Puetaan

Lisätiedot

FANNI JA SUURI TUNNEMÖYKKY

FANNI JA SUURI TUNNEMÖYKKY NÄYTESIVUT Julia Pöyhönen Heidi Livingston FANNI JA SUURI TUNNEMÖYKKY Tunteiden tunnistamisen ja nimeämisen harjoitteleminen Tässä pdf-tiedostossa on mukana kirjasta seuraavat näytteet: Sisällys Näyteaukeamat

Lisätiedot

Ilo ja oppiminen näkyviksi! Pedagoginen dokumentointi työmenetelmänä

Ilo ja oppiminen näkyviksi! Pedagoginen dokumentointi työmenetelmänä Ilo ja oppiminen näkyviksi! Pedagoginen dokumentointi työmenetelmänä LTO, KT Piia Roos (KT Liisa Ahonen) Mitä uusi Vasu tuo tullessaan? 1 Jokainen lapsi on ainutlaatuinen ja arvokas juuri sellaisena kuin

Lisätiedot

Hyvä johtaja? Jossain vaiheessa hyvä johtaja osaa väistyä. kalle.isokallio@kalkhas.fi 2. Hyvä johtaminen?

Hyvä johtaja? Jossain vaiheessa hyvä johtaja osaa väistyä. kalle.isokallio@kalkhas.fi 2. Hyvä johtaminen? Hyvä johtaja? Aleksanteri Suuri Napoleon Hitler Jossain vaiheessa hyvä johtaja osaa väistyä. kalle.isokallio@kalkhas.fi 1 Hyvä johtaminen? Riippuu siitä, minkälaisia yksilöitä johtaa. Pitää vain saada

Lisätiedot

VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA!

VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA! VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA! 1 Ulkona on kaunis ilma. Noah herää. Häntä eivät herätä auringonsäteet vaan herätyskello, joka vilkuttaa valoa ja tärisee. Noah on kuuro ja siksi hänen herätyskellonsa

Lisätiedot

I AM YOUR 1 NIKKOR FINDER

I AM YOUR 1 NIKKOR FINDER I AM YOUR FINDER I AM VISUAL PERFECTION Nikon 1 -järjestelmäkameroilla elämäsi vauhdikkaimpien hetkien ikuistaminen onnistuu kätevästi. Vaihdettavalla objektiivilla varustetut Nikon 1 -kamerat ovat erittäin

Lisätiedot

Ohjeistus eettisen keskustelun korttien käyttöön

Ohjeistus eettisen keskustelun korttien käyttöön Ohjeistus eettisen keskustelun korttien käyttöön Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Lukio-hankkeen tekemässä selvityksessä Lukiolaiset ja päihteet laadullinen selvitys opiskelijoiden ja opettajien näkemyksistä

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Minun elämäni. Mari Vehmanen, Laura Vesa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Minun elämäni. Mari Vehmanen, Laura Vesa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Minun elämäni Mari Vehmanen, Laura Vesa Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Minulla on kehitysvamma Meitä kehitysvammaisia suomalaisia on iso joukko. Meidän on tavanomaista vaikeampi oppia ja ymmärtää asioita,

Lisätiedot

Nuorten osallisuuden toteutuminen Vailla huoltajaa Suomessa olevien turvapaikanhakijalasten edustajien koulutushankkeessa

Nuorten osallisuuden toteutuminen Vailla huoltajaa Suomessa olevien turvapaikanhakijalasten edustajien koulutushankkeessa Nuorten osallisuuden toteutuminen Vailla huoltajaa Suomessa olevien turvapaikanhakijalasten edustajien koulutushankkeessa Kokemusasiantuntija Anita Sinanbegovic ja VTM, suunnittelija Kia Lundqvist, Turun

Lisätiedot

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012 Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen Pekka Peura 28.01.2012 MOTIVAATIOTA JA AKTIIVISUUTTA LISÄÄVÄN OPPIMISYMPÄRISTÖN ESITTELY (lisätietoja maot.fi)

Lisätiedot

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin.

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. 3. 4. Mitä sanomalehteä luet? Etsi lehdestä seuraavat perustiedot: a) lehden nimi b) ilmestymisnumero c) irtonumeron hinta d) päätoimittaja e)

Lisätiedot

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1 Kim Polamo Työnohjauksen voima Lue, kuinka työnohjaus auttaa työssäsi. 1 Työnohjauksen tulos näkyy taseessa.* * Vähentyneinä poissaoloina, parempana työilmapiirinä ja hyvinä asiakassuhteina... kokemuksen

Lisätiedot

KASVATUSKUMPPANUUS KODIN JA PÄIVÄHOIDON VÄLILLÄ

KASVATUSKUMPPANUUS KODIN JA PÄIVÄHOIDON VÄLILLÄ Mäntyharju 22.3.2012 Varhaiskasvatuksen vanhempainilta KASVATUSKUMPPANUUS KODIN JA PÄIVÄHOIDON VÄLILLÄ Lapsen parhaaksi sujuvaan yhteistyöhön Mitä kasku antaa Lapselle Perheelle Hoitohenkilöstölle Tilaisuuden

Lisätiedot

Jorma Lehtojuuri, rkm Omakotiliiton rakennusneuvoja Juuan Omakotiyhdistys ry:n puheenjohtaja

Jorma Lehtojuuri, rkm Omakotiliiton rakennusneuvoja Juuan Omakotiyhdistys ry:n puheenjohtaja Jorma Lehtojuuri, rkm Omakotiliiton rakennusneuvoja Juuan Omakotiyhdistys ry:n puheenjohtaja Uusavuttomuus - uusi ilmiö Jorma Lehtojuuri Wikipedia määrittelee uusavuttomuuden varsinkin nuorten aikuisten

Lisätiedot

Kuvallinen viikkotiedote. Mitä se tarkoittaa?

Kuvallinen viikkotiedote. Mitä se tarkoittaa? Kuvallinen viikkotiedote Mitä se tarkoittaa? Taustaa Työskentelen Ammattiopisto Luovin Liperin yksikössä. Olen tehnyt työtä erityisopettajana ja kotitalousopettajana kehitysvammaisten nuorten ja aikuisten

Lisätiedot

Digikuvaus selkokielellä

Digikuvaus selkokielellä Petri Ilmonen JA HEIKKI LINDBERG Digikuvaus selkokielellä Sisällysluettelo Saatesanat 3 5 Ohjeita kuvaajalle 34 Johdanto Digitaalisen valokuvaamisen osaamissisällöt 1 Digitaalinen kuva 1.1 Perinteinen

Lisätiedot

Pikkuisten Mindfulness-kortit

Pikkuisten Mindfulness-kortit Pikkuisten Mindfulness-kortit Leikkaa kortit irti. Taita poikkiviivan kohdalta sanallinen ohje kuvan taakse. Laminoi kortiksi. Kortteja voi käyttää kahdella eri tapaa. Silmät voi sulkea ja kuvitella tilanteen

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

MONSTERIN JÄLJILLÄ. ohje lapsiryhmien omatoimikierrokselle

MONSTERIN JÄLJILLÄ. ohje lapsiryhmien omatoimikierrokselle MONSTERIN JÄLJILLÄ ohje lapsiryhmien omatoimikierrokselle Kiasmassa asuu ujo monsteri, joka rakastaa taidetta. Se on merkannut Kiasman neljännen kerroksen Face to Face-näyttelyyn (13.3.2015-7.2.2016) viisi

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

Tehdään laadukas painotuote

Tehdään laadukas painotuote Tehdään laadukas painotuote 8 vinkkiä valokuvien ottamisesta ja toimittamiseen painotuotteisiin 1. Kuvaa kameran parhailla asetuksilla Kuvien tarkkuuden ja tiedostopakkauksen vaikutukset ovat korostuneet

Lisätiedot

Perheen tukeminen pitkän sairaalahoidon aikana - hoitajan näkökulmia. Hannele Haapala, TYKS, Keskola

Perheen tukeminen pitkän sairaalahoidon aikana - hoitajan näkökulmia. Hannele Haapala, TYKS, Keskola Perheen tukeminen pitkän sairaalahoidon aikana - hoitajan näkökulmia Hannele Haapala, TYKS, Keskola Separaation vähentäminen Hoitojaksot keskolassa saattavat kestää kuusikin kuukautta. Keskosvauva kotiutuu

Lisätiedot

Arvostava kohtaaminen vertaistuen lähtökohtana

Arvostava kohtaaminen vertaistuen lähtökohtana Arvostava kohtaaminen vertaistuen lähtökohtana Vertaistuki Samassa elämäntilanteessa olevat tai riittävän samankaltaisia elämänkohtaloita kokeneet henkilöt jakavat toisiaan kunnioittaen kokemuksiaan. Vertaisuus

Lisätiedot

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan.

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Tunteet voivat olla miellyttäviä tai epämiellyttäviä ja ne muuttuvat ja vaihtuvat.

Lisätiedot

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Julkaistu: 14.7. 14:07 IS SUOMIAREENA Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck vertasi Yhdysvaltain ja Euroopan asenne-eroa erikoisella

Lisätiedot