LAUSUNTOPYYNTÖ KORKEAKOULUJEN SÄHKÖISEN HAKU- JA VALINTAJÄRJESTELMÄN ESITUTKIMUKSESTA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LAUSUNTOPYYNTÖ KORKEAKOULUJEN SÄHKÖISEN HAKU- JA VALINTAJÄRJESTELMÄN ESITUTKIMUKSESTA"

Transkriptio

1 Viite: OKM lausuntopyyntö Dno 17/022/2011 LAUSUNTOPYYNTÖ KORKEAKOULUJEN SÄHKÖISEN HAKU- JA VALINTAJÄRJESTELMÄN ESITUTKIMUKSESTA Sibelius-Akatemia antaa lausuntonaan korkeakoulujen sähköisen haku- ja valintajärjestelmän esitutkimuksesta seuraavaa: Esitutkimuksessa kuvattu korkeakoulujen sähköinen haku- ja valintajärjestelmäratkaisu vaikuttaa tavoitetilaan nähden kohtuullisen lupaavalta ja on ilmeistä, että tutkimus perustuu huolelliseen eri vaihtoehtojen ja tarpeiden kartoitukseen. Lähtökohtaisesti on erittäin myönteistä, että pyritään järjestelmäratkaisuun, jossa on mukana koko korkeakoulukenttä. YLEISET HUOMIOT Keväällä toteutettavat kaksi erillistä hakuaikaa ovat ehdoton edellytys eri korkeakoulujen valintaprosessien menestykselliselle toteuttamiselle. On tärkeää, että korkeakoulut voivat itse päättää, missä hakukohteissaan he käyttävät kiintiöitä. Myös vieraskielisen koulutuksen haut on voitava realistisesti toteuttaa osana yhteishakua, kuten esiselvityksessä todetaankin. On lisäksi tärkeää, että yliopisto voi nykyiseen tapaan päättää, toteutetaanko 2,5-vuotiset maisteriohjelmat osana yhteishakua vai erillishakuina. Sibelius-Akatemia kannattaa kuuden hakukohteen maksimia. Tämän lisäksi pitäisi mahdollistaa yhden korkeakoulun sisäisten hakukohteiden määrän rajaaminen. Esimerkiksi Sibelius-Akatemiassa valintaeräkohtaiseksi hakukohdemaksimiksi on rajoitettu 3 hakukohdetta.

2 Ennakkotehtävät tulee toimittaa korkeakouluihin hakuajan päättymiseen mennessä, kuten esiselvityksessä todetaan. Korkeakoulun tulee voida vaatia myös muiden liitteiden toimittamista hakuajan päättymiseen mennessä. Esiselvityksessä todetaan, että hakija voi ilmoittautua korkeakouluun läsnä- tai poissaolevaksi ensimmäisenä lukuvuonna. Sibelius-Akatemian koulutuksen erityisluonteesta johtuen poissaolevaksi voi ilmoittautua ensimmäisenä lukuvuonna vain lakisääteisistä syistä. Opetus perustuu henkilökohtaisen opetuksen lisäksi paljolti pienryhmäopetukseen ja ensemble-koulutukseen, jossa tietyn ryhmän tulee voida toimia yhdessä koulutuksen alusta loppuun asti yhdessä. On myös koulutusohjelmia, joihin valitaan opiskelijoita vain joka toinen vuosi, eikä ensimmäisen vuoden opintoja ole kustannussyistä tarjolla vuosittain. Muutos nykykäytäntöön toisi yliopistolle merkittäviä opetuksen lisäkustannuksia. KESKITETTY ASIAKASPALVELU JA KORKEAKOULUKELPOISUUDEN TOTEAMINEN Esitutkimuksessa esitetty palvelukeskeinen toteuttamisperiaate, jonka mukaisesti hakija saa kaikki tarvitsemansa palvelut yhdestä paikasta, on kannatettava. Kuitenkin mikäli korkeakoulukelpoisuus todetaan keskitetysti, tulee yliopistoille varata lopullinen päätäntävalta hakijan korkeakoulukelpoisuuden toteamiseen. Sibelius- Akatemiassa hakija on voitava todeta hakukelpoiseksi muutoinkin kuin yleisten korkeakoulukelpoisuusehtojen perusteella; yleisten korkeakoulukelpoisuusehtojen mukainen hakija saatetaan toisaalta todeta hakukelvottomaksi, mikäli muut yliopiston vaatimat hakukelpoisuusehdot eivät täyty (esim. kielitaito, musiikillinen tausta). Todettakoon, että Sibelius-Akatemialla on yleistä korkeakoulukelpoisuutta tiukemmat kelpoisuusehdot eräisiin koulutuksiin. Esimerkiksi kaikilta musiikkikasvatuksen hakijoilta vaaditaan ylioppilastutkinto. Keskitetty asiakaspalveluratkaisu edellyttää, että asiakirjat ja kelpoisuudentoteaminen käsitellään nopeassa aikataulussa. Yliopiston oman hakuprosessin on voitava toteutua sille asetetussa aikataulussa. Onkin varmistettava, että keskitettyyn asiakaspalvelun henkilöstö on riittävästi resursoitu myös ensimmäisen hakuajan aikana.

3 ASIOINTI HAKIJAPALVELUSSA On tärkeää, että hakija voi asioida hakijapalvelussa ilman HST-korttia tai suomalaisia pankkitunnuksia prosessin alusta loppuun asti. Merkittävä osa Sibelius-Akatemiaan hakevista ja myös valituista opiskelijoista on muita kuin suomalaisia. Etenkin paikan vastaanottoprosessi on erittäin haavoittuvainen, mikäli aikaa tuloksen tiedottamisen ja paikan vastaanoton välillä on vain kaksi viikkoa. Esiselvityksessä todetaan, että hakulomake pitää voida täyttää sekä sähköiseen hakijapalveluun kirjautuneena että sinne tiliä luomatta. Muita hakemiseen liittyviä toimenpiteitä ei kuitenkaan voine tehdä ilman tiliä, joten tilin luominen tulee tehdä helpommaksi kuin nykyisessä YSHJjärjestelmässä. Esiselvityksessä todetaan, että "Hakijalle tarjotaan mahdollisuus valita ensisijainen yhteydenottomuoto". Kansainvälisten hakijoiden osalta on kuitenkin perusteltua, että kaikille lähetetään yhteydenotot (esim. etukäteen lähetettävät valmiustehtävät, nuotit jne.) sähköpostitse, mikä mahdollistaa sen, että kaikki hakijat saavat yhtä pitkän ajan pääsykokeisiin valmistautumiseen. Sibelius-Akatemia on kehittänyt valintaprosessiaan aktiivisesti, ja etenkin kutsujen sähköinen lähettäminen on ollut toivottu uudistus. Korkeakoulun tulisikin itse tarvittaessa voida määritellä, mitä yhteydenottomuotoa se valintojen yhteydessä käyttää. Esiselvityksessä todetaan, että hakija voi muuttaa hakutoivejärjestystä kevään jälkimmäisen hakuajan päättymiseen asti, ja että aiemman hakuajan hakukohteita ei voi lisätä lomakkeelle ensimmäisen hakuajan päätyttyä. Sibelius-Akatemia pitää erittäin tärkeänä, ettei ensimmäisen hakuajan hakukohteita voi myöskään poistaa lomakkeelta. Osa hakijoista kutsutaan Sibelius-Akatemian valintakokeisiin ennakkotehtävien perusteella. Karsintaa ei ole mahdollista toteuttaa laadukkaasti eikä hakijoita yhdenvertaisesti kohdellen, mikäli karsintatilanteen jälkeen osa hakijoista poistaa hakemuksensa. Hakutoivejärjestystä voidaan siis muuttaa jälkimmäisen hakuajan päättymiseen mennessä, mutta ensimmäisen hakuajan hakukohteet tulee säilyttää lomakkeella. Hakijoille tuleekin tiedottaa riittävän selvästi ensimmäisen hakuajan lomakkeella, että lomakkeelle lisätyt hakukohteet sisältyvät kuuden hakukohteen maksimikiintiöön, eikä niitä voi enää poistaa ensimmäisen hakuajan päätyttyä. Lisäksi todettakoon, ettei hakutoivejärjestyksen muuttamista tulisi sallia hakuaikojen päätyttyä.

4 VAATIMUKSET JÄRJESTELMÄLLE / VALINTAPERUSTEIDEN TALLENNUS JA ALOITUSPAIKKAMÄÄRÄT Sähköisen hakujärjestelmän tulisi soveltua valintaperusteiden tallennuksen suhteen riittävän hyvin korkeakoulujen erilaisiin tarpeisiin. Esimerkiksi merkkimäärien tulisi olla huomattavasti suurempia kuin nykyisessä Harekin sovelluksessa, samaa tekstiä tulisi voida käyttää useammalla hakukohteella ilman erillistä päivitystä jokaisen kohdalle, ja rakenteen pitäisi joustaa eri kieliversioiden vaatimusten mukaisesti tarvittaessa. Sibelius-Akatemiaan valitaan hakijajoukon parhaat ja vain mikäli näiden hakijoiden taso vastaa alan korkeita vaatimuksia. Kaikkiin hakukohteisiin ei tästä syystä joka vuosi valita opiskelijoita. Sibelius-Akatemiassa ei siis käytetä hakukohdekohtaisia aloituspaikkamääriä; hakukohdekohtainen aloituspaikkamäärä ja yliopistoon valittavien opiskelijoiden kokonaislukumäärä vahvistetaan vuosittain rehtorin valintapäätöksellä. KSHJ:ään määriteltävien hakukohdekohtaisten aloituspaikkojen määrä tuleekin voida määritellä asteikolla 0 n ts. mahdollistaa myös aloituspaikkojen määrittelemättä jättäminen. VALINNAN TULOKSEN JULKISTAMINEN JA SIJOITTELUAJO Sibelius-Akatemian kansainvälisen kilpailukyvyn kannalta on ehdoton edellytys, että valinnan tuloksen voi julkistaa ennen viikkoa 26. Kansainvälisellä kentällä korkeakoulut ilmoittavat opiskelijavalinnan tuloksesta pääosin aikaisemmin kuin Suomessa. Sibelius- Akatemiassa opiskelijavalinnan tulos on rehtorin päätös, joka julkistetaan nykyisin viikolla 23. Jatkossakin opiskelijavalinnan tulos tulee voida julkistaa yliopiston päättämällä tavalla jo ennen viimeistä sijoitteluajoa. Valinnan tuloksen julkistamisesta lähtee käyntiin oikaisuaika. Valinnan tulos pitää julkistaa koko valintaryhmän osalta samanaikaisesti, jotta kaikki oikaisupyyntöjen tekemiseen tarvittava tieto (myös muiden hakijoiden osalta) olisi käytettävissä. Sijoitteluajon perusteella syntyvä valinnantulostieto KSHJ:ssa ei siis saisi olla se, jonka perusteella rehtorin päätöksestä pyydetään oikaisua, sillä osa hakijoista saattaa nähdä valinnan tuloksen KSHJ:ssa aiemmin kuin toiset. Sibelius-Akatemia näkemys on, että se julkistaa rehtorin valintapäätöksen nykyisessä aikataulussa ja tiedottaa tässä yhteydessä hakijoille, että opiskelijapaikan vastaanottaminen on mahdollista hakijapalvelussa vasta kaikkien valintojen tulosten selvittyä.

5 Esiselvityksessä todetaan, että korkeakoulukelpoisuudet tarkistetaan ennen valinta- ja sijoitteluajoja ja että kevään aikana valmistuville annetaan erillinen aika todistuksen toimittamiselle. Sibelius-Akatemia tarkistaa korkeakoulukelpoisuuden jo hakuajan päätyttyä (ennen valintakoetta) ja kutsuu kokeisiin ainoastaan hakukelpoiset hakijat. Myöhemmin valmistuvien osalta kelpoisuus todetaan ehdollisesti ja todistus tulee toimittaa vasta paikan vastaanottamisen yhteydessä. Sibelius-Akatemian kansainvälisyysstrategian kannalta on ehdottoman tärkeää voida jatkossakin valita opiskelijoita, jotka valmistuvat vasta myöhemmin kesällä. Etenkin 2,5-vuotisiin maisterikoulutuksiin valituista kansainvälisistä opiskelijoista erittäin monet valmistuvat eurooppalaisista korkeakouluista, joissa tutkintotodistukset annetaan vasta kesällä erilaisista lukuvuosiaikataulusta johtuen. Sijoitteluajo tulee siis mahdollistaa siinäkin tapauksessa, että hakijan korkeakoulukelpoisuudeksi on merkitty "ehdollisesti korkeakoulukelpoinen" YHTEENVETO On tärkeää, että korkeakoulujen sähköinen haku- ja valintajärjestelmäratkaisu toteutetaan siten, että sen toteuttamisessa huomioidaan yliopistovalintojen tarpeiden nykytila ja ettei lähtökohtaisesti luoda millekään korkeakoululle sen toiminnan erityisluonteesta, tai sen vaikutuksesta opiskelijavalintaan, johtuvia lisäkustannuksia. Onnistunut opiskelijavalinta on Sibelius-Akatemian menestyksellisen toiminnan lähtökohta. Yliopisto onkin systemaattisesti kehittänyt valintaprosessiaan mahdollisimman sujuvaksi. On erityisen tärkeää, ettei tämän prosessin toimivuudelle aseteta järjestelmäteknisiä esteitä. Esiselvityksen mukaan KSHJ:n avulla toteutetaan luotettavasti 2013 yhteishaku. Kaikki Sibelius-Akatemian haut on suunniteltu järjestettäväksi ensimmäisen hakuajan puitteissa. Tämän johdosta on syytä edellyttää, että järjestelmä on testattu sekä toiminnallisuuksiltaan että kuormittavuuden kestoltaan hyvissä ajoin ja riittävän laadukkaasti, jotta järjestelmä toimii luotettavasti jo ensimmäisellä, vuoden 2013 helmikuun hakukierroksella. Gustav Djupsjöbacka rehtori Jari Perkiömäki I vararehtori

Tavoitetilan haku- ja valintaprosessi

Tavoitetilan haku- ja valintaprosessi Merja Väistö Tavoitetilan haku- ja valintaprosessi Yleisötilaisuus 4.5.2011 Yhteishakuun kuuluvat koulutukset Yhteishakuun kuuluvat kaikki ne yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen koulutukset, joissa haetaan

Lisätiedot

Korkeakouluhaun muutokset 2014

Korkeakouluhaun muutokset 2014 Korkeakouluhaun muutokset 2014 16.9.2013 Joni Penkari, Opetushallitus Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteishaut nykytilassa Hakeutujan palvelut Yliopistojen erillishaut AMK:t Ylempi AMK YLIOPISTOT

Lisätiedot

Hakujärjestelmät - opiskelijavalinta 2014 ja valmistautuminen vuoteen 2015 15.11.2013

Hakujärjestelmät - opiskelijavalinta 2014 ja valmistautuminen vuoteen 2015 15.11.2013 Hakujärjestelmät - opiskelijavalinta 2014 ja valmistautuminen vuoteen 2015 15.11.2013 SARI PULKKINEN LÄHDE: OPH/PENKARI Oppijan verkkopalvelut Todennetun osaamisen rekisteri Ilmoittautuminen ja haku esi-

Lisätiedot

Haku korkeakouluihin 2014. Opintopolku.fi

Haku korkeakouluihin 2014. Opintopolku.fi Haku korkeakouluihin 2014 Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteishaut, kevät 2014 2 Kevään 2014 yhteishaut korkeakouluihin Keväällä 2014 haetaan vielä erillisissä yhteishauissa ammattikorkeakouluihin

Lisätiedot

Pirjo Jonsson-Fuchs (UEF), Mari Kähkönen (UEF), Riikka Kaasinen (Karelia)

Pirjo Jonsson-Fuchs (UEF), Mari Kähkönen (UEF), Riikka Kaasinen (Karelia) Pirjo Jonsson-Fuchs (UEF), Mari Kähkönen (UEF), Riikka Kaasinen (Karelia) Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen tutkintoon johtavaan koulutukseen haetaan samassa korkeakouluje nyhteishaussa, yhdellä sähköisellä

Lisätiedot

Korkeakoulujen yhteishaku 2014 Mikä muuttuu ja millä aikataululla?

Korkeakoulujen yhteishaku 2014 Mikä muuttuu ja millä aikataululla? Korkeakoulujen yhteishaku 2014 Mikä muuttuu ja millä aikataululla? 7.5.2013 infotilaisuus Erityisasiantuntija Joni Penkari, Opetushallitus Nykytila: Ammattikorkeakoulut Yhteishaun haut (yhden korkeakoulupaikan

Lisätiedot

Ajankohtaista opiskelijavalinnoista

Ajankohtaista opiskelijavalinnoista Erityisasiantuntija Joni Penkari, Opetushallitus Ajankohtaista opiskelijavalinnoista Keskeisiä linjausasioita Yleistä KSHJ:n esitutkimuksen yhteydessä sekä korkeakoulujen siitä antamissa lausunnoissa nousi

Lisätiedot

Korkeakoulujen yhteishaku kevät 2015

Korkeakoulujen yhteishaku kevät 2015 Korkeakoulujen yhteishaku kevät 2015 Minea Wilo-Tanninen Opetushallitus Kevään 2015 haun aikataulut Yhteishaun koulutustarjonta julkaistaan 31.10.2014 Hakuaika I 7.1.-27.1.2015 klo 15 Hakuaika II 17.3.-9.4.2015

Lisätiedot

Hakijan haku- ja valintaprosessi

Hakijan haku- ja valintaprosessi Yliopistosektori Hakijan haku- ja valintaprosessi Luonnos 4.10.2010 OPH Hakeminen Haun infosivut Hakuohjeet (hakulomakkeella) Rekisteröityminen Hakijapalveluun Koulutushaku Koulutuskori Hakukohteet Hakukohteiden

Lisätiedot

YHTEISHAKU 2015. Aikataulut Valintaperusteet. Centria-ammattikorkeakoulu www.centria.fi

YHTEISHAKU 2015. Aikataulut Valintaperusteet. Centria-ammattikorkeakoulu www.centria.fi YHTEISHAKU 2015 Aikataulut Valintaperusteet YHTEISHAKU Hakupalvelu (suomi) (ruotsi) (englanti) Yhteishaun aikataulut 1. hakuaika 7.1.- 27.1.2015 klo 15.00 (vieraskieliset koulutukset) 2. hakuaika 17.3.

Lisätiedot

SIBELIUS- AKATEMIA TAIDE- YLIOPISTO VALINTA- OPAS 201 OPISKELU OIKEU DEN VAIHTO

SIBELIUS- AKATEMIA TAIDE- YLIOPISTO VALINTA- OPAS 201 OPISKELU OIKEU DEN VAIHTO SIBELIUS- AKATEMIA TAIDE- YLIOPISTO VALINTA- OPAS 201 OPISKELU OIKEU DEN VAIHTO SISÄLTÖ 1. OPISKELUOIKEUTTA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET... 1 2. OPISKELUOIKEUDEN VAIHTAMINEN... 1 2.1. Koulutusohjelman, pääaineen

Lisätiedot

Uusi korkeakouluhaku syksyllä 2014. Joni Penkari, Opetushallitus 29.8.2014 Opintopolku.fi

Uusi korkeakouluhaku syksyllä 2014. Joni Penkari, Opetushallitus 29.8.2014 Opintopolku.fi Uusi korkeakouluhaku syksyllä 2014 Joni Penkari, Opetushallitus Esityksen sisältö Korkeakouluhaku 2014, mikä ja miksi? Mikä muuttuu, mikä ei Keskeisiä kysymyksiä? Mitä tarkoittaa tiedotukselle? 2 Korkeakoulujen

Lisätiedot

Korkeakouluun hakeminen uudistuu Mikä ihmeen KSHJ?

Korkeakouluun hakeminen uudistuu Mikä ihmeen KSHJ? Korkeakouluun hakeminen uudistuu Mikä ihmeen KSHJ? 18.4.2013 infotilaisuus Erityisasiantuntija Joni Penkari, Opetushallitus Nykytila: Ammattikorkeakoulut Yhteishaun haut (yhden korkeakoulupaikan sääntö)

Lisätiedot

Ohjauksen ajankohtaisinfo Ajankohtaista korkea-asteen koulutuksen haku- ja valintamenettelyistä Karelia-amk/Hakijapalvelut

Ohjauksen ajankohtaisinfo Ajankohtaista korkea-asteen koulutuksen haku- ja valintamenettelyistä Karelia-amk/Hakijapalvelut 1 Ohjauksen ajankohtaisinfo 22.1.2016 Ajankohtaista korkea-asteen koulutuksen haku- ja valintamenettelyistä Karelia-amk/Hakijapalvelut 2 Korkeakoulujen yhteishaku Yhteishaussa voi hakea enintään kuuteen

Lisätiedot

SIBELIUS- AKATEMIA TAIDE- YLIOPISTO OPAS 2016 OPISKELU OIKEU DEN VAIHTO

SIBELIUS- AKATEMIA TAIDE- YLIOPISTO OPAS 2016 OPISKELU OIKEU DEN VAIHTO SIBELIUS- AKATEMIA TAIDE- YLIOPISTO VALINTA- OPAS 2016 OPISKELU OIKEU DEN VAIHTO Haluatko vaihtaa pääainetta? TAI Onko sinulla vähintään alempi korkeakoulututkinto toisesta korkeakoulusta ja haluat vaihtaa

Lisätiedot

OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ VALTIONEUVOSTON ASETUS KORKEAKOULUJEN YHTEISHAUSTA. 1 Esityksen tausta ja pääasiallinen sisältö

OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ VALTIONEUVOSTON ASETUS KORKEAKOULUJEN YHTEISHAUSTA. 1 Esityksen tausta ja pääasiallinen sisältö OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Muistio 18.12.2018 VALTIONEUVOSTON ASETUS KORKEAKOULUJEN YHTEISHAUSTA 1 Esityksen tausta ja pääasiallinen sisältö Yliopistolain (558/2009) 36 a :n 1 momentin (xxx/2018) ja

Lisätiedot

Hämeen ammattikorkeakoulun kommentit korkeakoulujen sähköisen haku- ja valintajärjestelmäratkaisun esitutkimukseen.

Hämeen ammattikorkeakoulun kommentit korkeakoulujen sähköisen haku- ja valintajärjestelmäratkaisun esitutkimukseen. Hämeen ammattikorkeakoulun kommentit korkeakoulujen sähköisen haku- ja valintajärjestelmäratkaisun esitutkimukseen. Yleiset huomiot Siirtyminen yhteen haku- ja valintajärjestelmään on järkevä ratkaisu,

Lisätiedot

Metropolia Ammattikorkeakoulu. Yhteishaku Metropolian englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin vuonna 2018

Metropolia Ammattikorkeakoulu. Yhteishaku Metropolian englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin vuonna 2018 Metropolia Ammattikorkeakoulu Yhteishaku Metropolian englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin vuonna 2018 Miten Metropolian koulutukset löytää? Opintopolussa osoitteessa https://studyinfo.fi hakusanoilla:

Lisätiedot

Ajankohtaista korkeakoulujen yhteis- ja erillishauista

Ajankohtaista korkeakoulujen yhteis- ja erillishauista Ajankohtaista korkeakoulujen yhteis- ja erillishauista Opintopolku ja muut oppijan palvelut -infotilaisuus Messukeskuksessa 6.11.2015 Syksyn 2015 yhteishaku - ajankohtaista Valintojen tulokset julkaistaan

Lisätiedot

AKATEMIA SIBELIUS- OPAS 2018 VALINTA- OPISKELU OIKEU DEN VAIHTO

AKATEMIA SIBELIUS- OPAS 2018 VALINTA- OPISKELU OIKEU DEN VAIHTO SIBELIUS- AKATEMIA TAIDE- YLIOPISTO VALINTA- OPAS 2018 OPISKELU OIKEU DEN VAIHTO SISÄLTÖ 1. OPISKELUOIKEUTTA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET... 1 2. OPISKELUOIKEUDEN VAIHTAMINEN... 1 2.1. Koulutusohjelman, pääaineen

Lisätiedot

Opiskelijavalinnoissa uudistuksia 2013 2014 aikana

Opiskelijavalinnoissa uudistuksia 2013 2014 aikana 1/3 09/ 2013 Opiskelijavalinnoissa uudistuksia 2013 2014 aikana Opiskelijavalinnat uudistuvat vaiheittain kaikilla koulutusasteilla alkaen syksystä 2013. Yhdistävänä asiana uudistuksessa on uuden Opintopolku.fi

Lisätiedot

Korkeakoulujen yhteishaku. Opintopolku.fi

Korkeakoulujen yhteishaku. Opintopolku.fi Korkeakoulujen yhteishaku Miksi korkeakouluhaku uudistuu? Pyritään alentamaan korkeakouluopintojen aloittamisikää Pyritään saamaan korkeakoulutukseen entistä enemmän aidosti uusia opiskelijoita Pyritään

Lisätiedot

Yliopistojen yhteishaku 2011

Yliopistojen yhteishaku 2011 Yliopistojen yhteishaku 2011 Hakijamäärä 2010, 66 300 (2009, 63 900) Hakijat koulutusaloittain I koulutusala 2010 2009 muutos Eläinlääketieteellinen 708 Farmasia 1526 Hammaslääketieteellinen 948 Humanistinen

Lisätiedot

OPISKELIJAVALINNAT. Liiketalouden kehittämispäivät 10.11.2010

OPISKELIJAVALINNAT. Liiketalouden kehittämispäivät 10.11.2010 OPISKELIJAVALINNAT Liiketalouden kehittämispäivät 10.11.2010 Opiskelijavalinnat 1. Valintaperusteet 2011 ja 2012 2. Valintakokeet 3. Tulevaisuuden näkymiä 2 Valintaperusteet 2011 ja 2012 Avoimen amk:n

Lisätiedot

Ajankohtaista korkeakoulujen yhteis- ja erillishauista keväällä 2016. Opintopolku.fi

Ajankohtaista korkeakoulujen yhteis- ja erillishauista keväällä 2016. Opintopolku.fi Ajankohtaista korkeakoulujen yhteis- ja erillishauista keväällä 2016 Kevään 2016 yhteishaun aikataulu 1. hakuaika 8.1.-27.1. 2016 klo 15 Taideyliopisto, Tampereen yliopiston Teatterityö Vieraskielisiä

Lisätiedot

Maahanmuuttajien korkeakouluopintoihin valmentava koulutus - verkkototeutus (30 op)

Maahanmuuttajien korkeakouluopintoihin valmentava koulutus - verkkototeutus (30 op) Turun Ammattikorkeakoulu Maahanmuuttajien korkeakouluopintoihin valmentava koulutus - verkkototeutus (30 op) Ajankohta 01.04.-30.09.2019 Missä Verkko-opinnot Hinta Koulutus on maksuton Laajuus 30 op Yhteystiedot

Lisätiedot

Lausuntopyyntö

Lausuntopyyntö Lausuntopyyntö OKM/65/010/2014 25.11.2014 Jakelussa mainituille Viite Asia OKM112:00/2014 Opetus- ja kulttuuriministeriön lausuntopyyntö ehdotuksesta valtioneuvoston asetukseksi ammatillisen koulutuksen,

Lisätiedot

Miten korkeakoulujen yhteishaun ja erillishakujen kokonaisuutta tulisi kehittää?

Miten korkeakoulujen yhteishaun ja erillishakujen kokonaisuutta tulisi kehittää? Miten korkeakoulujen yhteishaun ja erillishakujen kokonaisuutta tulisi kehittää? Nykytilan haasteita, mahdollisen kehittämisen aikataulu ja tavoitteen hahmottelua OKM/KTPO 22.12.2015 Aiheita Nykytilan

Lisätiedot

Perusopetuksen jälkeisen valmistavan koulutuksen haku - uudistukset lainsäädännön näkökulmasta

Perusopetuksen jälkeisen valmistavan koulutuksen haku - uudistukset lainsäädännön näkökulmasta Perusopetuksen jälkeisen valmistavan koulutuksen haku - uudistukset lainsäädännön näkökulmasta Kohti perusopetuksen jälkeisen valmistavan koulutuksen hakua 29.10.2013, Helsinki Congress Paasitorni Hallitusneuvos

Lisätiedot

Opiskelijavalinnan valtakunnalliset kehityssuunnat ja sähköisen yhteishakujärjestelmän kehittäminen. Sari Pulkkinen

Opiskelijavalinnan valtakunnalliset kehityssuunnat ja sähköisen yhteishakujärjestelmän kehittäminen. Sari Pulkkinen Opiskelijavalinnan valtakunnalliset kehityssuunnat ja sähköisen yhteishakujärjestelmän kehittäminen Sari Pulkkinen 29.9.2011 Vuonna 2010 kevään ylioppilastutkinnossa hyväksyttiin 28 795 kokelasta yliopistoihin

Lisätiedot

Opiskelijavalinnan vuosikello 2013-2014

Opiskelijavalinnan vuosikello 2013-2014 Opiskelijavalinnan vuosikello 2013-2014 Aika Opintohallinto Viestintä / markkinointi Vastuu Tammikuu 2013 Yleiset valintaperusteet vuodelle 2014 Opintopalvelujohtaja, koulutusneuvosto Maaliskuu 2013 Kevään

Lisätiedot

LAUSUNTO Dnro 485/00.07.00/2011 30.5.2011

LAUSUNTO Dnro 485/00.07.00/2011 30.5.2011 1 (8) Aalto-yliopiston ja Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan lausunto Korkeakoulujen sähköistä hakujärjestelmää (KSHJ) koskevasta Opetushallituksen esitutkimuksesta Opetushallitus on pyytänyt (16.5.2011)korkeakouluilta

Lisätiedot

Yhteishaun aikataulu

Yhteishaun aikataulu Yhteishaun aikataulu Opiskelupaikka otettava viimeistään vastaan Kevään hakuaika vieraskieliseen koulutukseen ja taideyliopistoon 7.1.-27.1. 2015 Syksyn haun tulokset Syksyn yhteishaku Kevään yhteishaku

Lisätiedot

OPO 1 KASTELLIN LUKIO, ANJA KUNNARI & MERVI TUOMELA

OPO 1 KASTELLIN LUKIO, ANJA KUNNARI & MERVI TUOMELA OPO 1 KASTELLIN LUKIO, ANJA KUNNARI & MERVI TUOMELA MIKÄ MINUSTA TULEE ISONA? POHDI VASTAUKSIA SEURAAVIIN KYSYMYKSIIN Mikä/Mitkä koulutusalat minua kiinnostavat? Mitkä eivät ainakaan kiinnosta? Mitkä voisivat

Lisätiedot

Korkeakoulujen yhteishaku. Opintopolku.fi

Korkeakoulujen yhteishaku. Opintopolku.fi Korkeakoulujen yhteishaku Miksi korkeakouluhaku uudistuu? Pyritään alentamaan korkeakouluopintojen aloittamisikää Pyritään saamaan korkeakoulutukseen entistä enemmän aidosti uusia opiskelijoita Pyritään

Lisätiedot

Lausuntopyyntö Valtioneuvoston asetus korkeakoulujen yhteishausta

Lausuntopyyntö Valtioneuvoston asetus korkeakoulujen yhteishausta Lausuntopyyntö OKM/47/010/2013 18.12.2013 Jakelussa mainituille Viite Asia Valtioneuvoston asetus korkeakoulujen yhteishausta Opetus- ja kulttuuriministeriö pyytää lausuntoanne oheisesta luonnoksesta valtioneuvoston

Lisätiedot

Korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistaminen. Joni Penkari, Opetushallitus 11.10.2013 Opintopolku.fi

Korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistaminen. Joni Penkari, Opetushallitus 11.10.2013 Opintopolku.fi Korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistaminen Joni Penkari, Opetushallitus 11.10.2013 Miksi opiskelijavalintoja uudistetaan? 2 15.10.2013 Alatunnisteteksti Miksi opiskelijavalintoja uudistetaan? 3 15.10.2013

Lisätiedot

Opiskelijavalinnan tilannekatsaus

Opiskelijavalinnan tilannekatsaus Opiskelijavalinnan tilannekatsaus Itä-Suomen yliopiston opiskelijavalinta 2018 Itä-Suomen yliopiston abi-päivät, 13.11.2017 Kuopio ja 17.11.2017 Joensuu Missä mennään? - opiskelijavalintojen uudistaminen

Lisätiedot

Opiskelijavalintojen kehittäminen vuoteen 2013. 29.3.2011 Ilmari Hyvönen

Opiskelijavalintojen kehittäminen vuoteen 2013. 29.3.2011 Ilmari Hyvönen Opiskelijavalintojen kehittäminen vuoteen 2013 29.3.2011 Ilmari Hyvönen Opiskelijavalintojen uudistaminen Korkeakoulujen opiskelijavalintojen kehittämisryhmän suositukset syksyltä 2009 Opintoihin siirtymistä

Lisätiedot

Opiskelijavalinta ja opiskelu. Tekniikan ala Koulutuspäällikkö Sirpa Nelo Teknillinen tiedekunta

Opiskelijavalinta ja opiskelu. Tekniikan ala Koulutuspäällikkö Sirpa Nelo Teknillinen tiedekunta Opiskelijavalinta ja opiskelu Tekniikan ala Koulutuspäällikkö Sirpa Nelo Teknillinen tiedekunta Missä voi opiskella diplomi insinööriksi ja arkkitehdiksi? DIA yhteisvalintaan kuuluvat yliopistot OULU Vaasa

Lisätiedot

Korkeakoulujen ja ammatillisen koulutuksen yhteishaut 2017

Korkeakoulujen ja ammatillisen koulutuksen yhteishaut 2017 Korkeakoulujen ja ammatillisen koulutuksen yhteishaut 2017 Hakuvinkkejä Tutustu kunnolla eri vaihtoehtoihin. Tavoittele unelmiasi, mutta älä juutu niihin. Mieti, onko tavoite omasi eikä vanhempiesi tai

Lisätiedot

TEATTERIKORKEAKOULUN OPISKELIJAVALINNAT 2010

TEATTERIKORKEAKOULUN OPISKELIJAVALINNAT 2010 TEATTERIKORKEAKOULUN OPISKELIJAVALINNAT 2010 Uudet opiskelijat Vuonna 2010 uusia opiskelijoita otetaan näyttelijäntyön, ohjauksen, dramaturgian, valo- ja äänisuunnittelun koulutusohjelmiin, teatteriopettajan

Lisätiedot

Ammattikorkeakoulujen VIERASKIELISEN KOULUTUKSEN YHTEISHAKU

Ammattikorkeakoulujen VIERASKIELISEN KOULUTUKSEN YHTEISHAKU Ammattikorkeakoulujen VIERASKIELISEN KOULUTUKSEN YHTEISHAKU 2011 Mistä tietoa? Nettisivu www.admissions.fi etusivuilla linkkeinä koulutusohjelmakuvaukset, hakuohjeet ja yleisinfo käytännön asioista Ammattikorkeakoulujen

Lisätiedot

Haku korkeakouluihin Opintopolussa Opintopolku.fi

Haku korkeakouluihin Opintopolussa Opintopolku.fi Haku korkeakouluihin Opintopolussa 2019 Aikataulut Koulutustarjonta Hakulomake Todistusvalinnat 2019 Ensikertalaiskiintiö Automaattiset sähköpostiviestit Valintojen tulokset Opiskelupaikan vastaanottaminen

Lisätiedot

OULUN YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULU, MAISTERITASON ERILLISVALINTA

OULUN YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULU, MAISTERITASON ERILLISVALINTA OULUN YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULU, MAISTERITASON ERILLISVALINTA VALINTAPERUSTEET 2017 KOULUTUKSEN KUVAUS Tutkinto: Kauppatieteiden maisteri (KTM), pääaine laskentatoimi Opintojen laajuus: 120 opintopistettä

Lisätiedot

Centria-ammattikorkeakoulu

Centria-ammattikorkeakoulu Yhteishaku 2017 Opiskelukaupungit Kokkola, Pietarsaari ja Ylivieska 16 koulutusta päivätoteutuksena 10 koulutusta monimuotototeutuksena Ammattikorkeakoulussa opiskelet teoriaa ja käytäntöä sopivassa suhteessa.

Lisätiedot

HAMK. Opetus- ja kulttuuriministeriö. Viite: Lausuntopyyntö OKM/68/010/2011 (4.11.2011) Yleistä

HAMK. Opetus- ja kulttuuriministeriö. Viite: Lausuntopyyntö OKM/68/010/2011 (4.11.2011) Yleistä Lausunto 1 (5) 01.1 2.2011 168/00.01.02/2011 Opetus- ja kulttuuriministeriö Viite: Lausuntopyyntö OKM/68/010/2011 (4.11.2011) N LAUSUNTO KORKEAKOULUJEN OPISKELIJAVALINTOJA KOSKE V AAN HALLITUKSEN ESITYKSEEN

Lisätiedot

Haku korkeakouluihin Opintopolussa

Haku korkeakouluihin Opintopolussa Haku korkeakouluihin Opintopolussa Opopäivät, Turku 7.10.2016 Minea Wilo-Tanninen Kevään 2017 yhteishaun aikataulu 1. hakuaika 10.1.-25.1.2017 klo 15 Taideyliopisto Vieraskielisiä koulutuksia 2. hakuaika

Lisätiedot

Opo-info 27.11.2015. Sirkku Mäntyniemi

Opo-info 27.11.2015. Sirkku Mäntyniemi Opo-info 27.11.2015 Sirkku Mäntyniemi Yhteishaku, kevät 2016 1. hakuaika 8.1.-27.1. 2016 klo 15 Vieraskieliset koulutukset (Bachelor) 2. hakuaika 16.3.-6.4.2016 klo 15 AMK- ja ylempään AMK-tutkintoon johtavat

Lisätiedot

Erityisopetuksena järjestettävän ammatillisen koulutuksen haku - Haku- ja valintaprosessi

Erityisopetuksena järjestettävän ammatillisen koulutuksen haku - Haku- ja valintaprosessi Erityisopetuksena järjestettävän ammatillisen koulutuksen haku - Haku- ja valintaprosessi 6.2.2015 Esityksen sisältö Yleistä erityisopetuksena järjestettävän ammatillisen koulutuksen hausta Haku- ja valintaprosessin

Lisätiedot

Katariina Männikkö. Ammattistartit sähköiseen hakuun 28.11.2012 Ammattistarttipäivät

Katariina Männikkö. Ammattistartit sähköiseen hakuun 28.11.2012 Ammattistarttipäivät Katariina Männikkö Ammattistartit sähköiseen hakuun 28.11.2012 Ammattistarttipäivät Oppijan palvelut Oppijan verkkopalvelun esittelyvideo http://www.youtube.com/watch?v=yjfkp9xl8cq Nykytila Tavoitetila

Lisätiedot

Hakuprosessi maisteritason ohjelmiin Aalto-yliopistossa

Hakuprosessi maisteritason ohjelmiin Aalto-yliopistossa Hakuprosessi maisteritason ohjelmiin Aalto-yliopistossa Kv-kevätpäivät 2013 Sessio B4: Tutkinto-opiskelijoiden hakuprosessit Katri Ventus, Aalto-yliopiston hakijapalvelut Aikataulu Maisterivaiheen valinnat

Lisätiedot

Kuinka suuri osa opiskelupaikoista varataan ensimmäistä korkeakoulupaikkaansa hakeville syksyn 2014 haussa?

Kuinka suuri osa opiskelupaikoista varataan ensimmäistä korkeakoulupaikkaansa hakeville syksyn 2014 haussa? 9. Usein kysytyt kysymykset Miten opiskelijavalintojen uudistus toteutetaan vaiheittain? Opiskelijavalintauudistuksen ensimmäisessä vaiheessa korkeakoulut voivat oman päätöksensä mukaan varata paikkoja

Lisätiedot

Abiturienttien vanhempainilta Opinto-ohjaajan puheenvuoro

Abiturienttien vanhempainilta Opinto-ohjaajan puheenvuoro Abiturienttien vanhempainilta 23.1.2017 Opinto-ohjaajan puheenvuoro https://www.youtube.com/watch?v=vgek5ti0vks KOULUTUSRAKENNE SUOMESSA: YLIOPISTOT AMMATTIKORKEAKOULUT JATKOTUTKINNOT tohtori, lisensiaatti

Lisätiedot

Korkeakoulujen yhteishaku kevät hakuaika klo Suomenkieliset AMK- ja ylempään AMK-tutkintoon johtavat koulutukset

Korkeakoulujen yhteishaku kevät hakuaika klo Suomenkieliset AMK- ja ylempään AMK-tutkintoon johtavat koulutukset Korkeakoulujen yhteishaku kevät 2018 2. hakuaika 14.3.-28.3.2018 klo 15.00 Suomenkieliset AMK- ja ylempään AMK-tutkintoon johtavat koulutukset Yksi yhteishaku, yksi hakulomake max. kuusi hakukohdetta Hakukohteet

Lisätiedot

www.opintopolku.fi Hakuaika 24.2.-14.3.2014 Tieto valinnasta postitetaan alk. 12.6.2014 Opot koululla pe 13.6.

www.opintopolku.fi Hakuaika 24.2.-14.3.2014 Tieto valinnasta postitetaan alk. 12.6.2014 Opot koululla pe 13.6. YHTEISHAKU 2014 www.opintopolku.fi Hakuaika 24.2.-14.3.2014 Tieto valinnasta postitetaan alk. 12.6.2014 Opot koululla pe 13.6. Opiskelupaikan vastaanottaminen 26.6. mennessä Opiskelijavalinta Yhteishaussa

Lisätiedot

Haku ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin

Haku ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin Haku ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin INFO 12.2.2013 www.novida.fi Amk-nuorten koulutus ja yliopistojen yhteishaku 4.3.-3.4.2013 www.amkhaku.fi ja www.yliopistohaku.fi Valintakokeet järjestetään

Lisätiedot

Yliopistojen kansainvälisen koulutuksen sähköinen rekrytointi- ja hakujärjestelmä -hanke OPM seminaari opiskelijavalinnoista 12.2.

Yliopistojen kansainvälisen koulutuksen sähköinen rekrytointi- ja hakujärjestelmä -hanke OPM seminaari opiskelijavalinnoista 12.2. Yliopistojen kansainvälisen koulutuksen sähköinen rekrytointi- ja hakujärjestelmä -hanke OPM seminaari opiskelijavalinnoista 12.2.2007 Helsingin yliopisto Kati Kettunen Opiskelijapalveluiden päällikkö

Lisätiedot

Valinta, sijoittelu ja opiskelupaikan vastaanottaminen

Valinta, sijoittelu ja opiskelupaikan vastaanottaminen Joonas Mäkinen Valinta, sijoittelu ja opiskelupaikan vastaanottaminen 4.5.2011 Valinta ja sijoittuminen, mitä edellyttää? Hakija ilmoittaa hakemuksessa hakukohteiden prioriteetit Korkeakoulu muodostaa

Lisätiedot

Opiskelijavalinnan tilannekatsaus

Opiskelijavalinnan tilannekatsaus Opiskelijavalinnan tilannekatsaus Itä-Suomen yliopiston opiskelijavalinta 2019 Itä-Suomen yliopiston abi-päivät, 12.11.2018 Kuopio ja 16.11.2018 Joensuu Opiskelijavalinta 2019 Ensikertalaisuus: hakija

Lisätiedot

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Korkeakoulujen yhteishakua koskeva uudistus 2014 Yhteishaku ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin saman hakulomakkeen kautta Yhteinen hakuaika 6 hakukohdetta ensisijaisuusjärjestykseen, hakijalle tarjotaan

Lisätiedot

Perusopetuksen jälkeisen valmistavan koulutuksen hakupalvelujen keskeiset uudistukset

Perusopetuksen jälkeisen valmistavan koulutuksen hakupalvelujen keskeiset uudistukset Perusopetuksen jälkeisen valmistavan koulutuksen hakupalvelujen keskeiset uudistukset 29.10.2013 Katariina Männikkö Esityksen sisältö Oppijan palvelut ja uusi perusopetuksen jälkeisen valmistavan koulutuksen

Lisätiedot

Jatkokoulutukseen hakeutuminen. Paimion lukion vanhempainilta ke

Jatkokoulutukseen hakeutuminen. Paimion lukion vanhempainilta ke Jatkokoulutukseen hakeutuminen Paimion lukion vanhempainilta ke 31.10.2018 Ohjausta jatko-opintoihin Opotunneilla ja infoissa Henkilökohtaisessa ohjauksessa Erilaisissa tapahtumissa: Turun korkeakoulujen

Lisätiedot

OPISKELIJAVALINTA 2016. Arja Hiltunen 9.11.2015

OPISKELIJAVALINTA 2016. Arja Hiltunen 9.11.2015 OPISKELIJAVALINTA 2016 Arja Hiltunen 9.11.2015 Opiskelijavalinta uudistuksen II vaihe koskee syksyllä 2016 alkavaa koulutusta osa korkeakoulupaikoista varataan ensikertalaisille yhdenpaikan säännös koskee

Lisätiedot

Lisäkysymysten ja hakukohderyhmäsääntöjen sekä liiteryhmien tallentaminen hakulomakkeelle

Lisäkysymysten ja hakukohderyhmäsääntöjen sekä liiteryhmien tallentaminen hakulomakkeelle Lisäkysymysten ja hakukohderyhmäsääntöjen sekä liiteryhmien tallentaminen hakulomakkeelle Lisäkysymysten ja hakukohderyhmäsääntöjen sekä liiteryhmien tallentaminen hakulomakkeelle-käyttöohje virkailijoille

Lisätiedot

AMKien vieraskielisten koulutusten hakuja valintaprosessi hakijapalveluiden näkökulmasta

AMKien vieraskielisten koulutusten hakuja valintaprosessi hakijapalveluiden näkökulmasta AMKien vieraskielisten koulutusten hakuja valintaprosessi hakijapalveluiden näkökulmasta Vieraskielisen koulutuksen kehittämispäivät 5.10.2017 Johanna Auvinen, Suunnittelija TAMKin Hakijapalvelut Sisältö

Lisätiedot

Kevään 2016 yhteishaku

Kevään 2016 yhteishaku Korkeakoulujen ASPA-ryhmä 16.9.2015 / PÄÄTÖS 1 KORKEAKOULUJEN YHTEISHAKUJEN AIKATAULUT 2016 Ministeriön antamat pvmt (OKM:n päätös 6.3.2015) Opetushallituksen antamat pvmt Korkeakoulujen ASPA-ryhmän antamat

Lisätiedot

Yhteishaun ja erillishakujen kokonaisuuden kehittäminen. Ilmari Hyvönen 26.10.2015

Yhteishaun ja erillishakujen kokonaisuuden kehittäminen. Ilmari Hyvönen 26.10.2015 Yhteishaun ja erillishakujen kokonaisuuden kehittäminen Ilmari Hyvönen 26.10.2015 Nykytilan säädösperustaa Yhteishausta laissa (Yliopistolaki, Ammattikorkeakoululaki) Ensimmäisen ja toisen syklin valinnat

Lisätiedot

Korkeakoulujen sähköinen hakujärjestelmä KSHJ

Korkeakoulujen sähköinen hakujärjestelmä KSHJ Korkeakoulujen sähköinen hakujärjestelmä KSHJ Uudistuksen ensimmäinen vaihe v. 2014 6.11.2012 1 Laadukkaasta koulutuksesta nopeammin työelämään (H.Siren OKM) Tavoitteet: Korkeakouluista valmistuneiden

Lisätiedot

Opintopolku.fi -palvelun tilannekatsaus

Opintopolku.fi -palvelun tilannekatsaus -palvelun tilannekatsaus KSHJ-ohjausryhmä 2.6.2016 Ajankohtaista kevään yhteishausta Kevään yhteishaun sijoittelu aloitettiin 11.5.2016 Sijoittelu joka aamu kello 7. Tällä hetkellä (2.6.2016 klo 6) yhteishaussa

Lisätiedot

KORKEAKOULUJEN YHTEISHAKUJEN AIKATAULUT 2018

KORKEAKOULUJEN YHTEISHAKUJEN AIKATAULUT 2018 Korkeakoulujen ASPA-ryhmä 14.6.2017 PÄÄTÖS 14.6.2017 1 KORKEAKOULUJEN YHTEISHAKUJEN AIKATAULUT 2018 Ministeriön antamat pvmt (OKM:n päätös 13.11.2017) Opetushallituksen antamat pvmt Korkeakoulujen ASPA-ryhmän

Lisätiedot

Opintopolku.fi. Mikä on uusi Opintopolku ja miten korkeakouluun hakeutuminen uudistuu? Joni Penkari, Opetushallitus Opintopolku.

Opintopolku.fi. Mikä on uusi Opintopolku ja miten korkeakouluun hakeutuminen uudistuu? Joni Penkari, Opetushallitus Opintopolku. Mikä on uusi Opintopolku ja miten korkeakouluun hakeutuminen uudistuu? Joni Penkari, Opetushallitus 8.10.2013 Oppijan verkkopalvelut Todennetun osaamisen rekisteri Ilmoittautuminen ja haku esi- ja perusopetukseen

Lisätiedot

University Admissions -hakupalvelu Yliopistojen hakuseminaari 7.1.2008

University Admissions -hakupalvelu Yliopistojen hakuseminaari 7.1.2008 University Admissions -hakupalvelu Yliopistojen hakuseminaari 7.1.2008 University Admissions hakupalvelu Sini Saarenheimo, projektipäällikkö FUNIMA 1.0 hakujärjestelmä Miltä järjestelmä näyttää? Tekniset

Lisätiedot

SÄHKÖINEN YHTEISHAKU 2017 JA TOISELLE ASTEELLE SIIRTYMINEN. Annaleena Vuorinen Oppilaanohjaaja Karakallion koulu

SÄHKÖINEN YHTEISHAKU 2017 JA TOISELLE ASTEELLE SIIRTYMINEN. Annaleena Vuorinen Oppilaanohjaaja Karakallion koulu SÄHKÖINEN YHTEISHAKU 2017 JA TOISELLE ASTEELLE SIIRTYMINEN Annaleena Vuorinen Oppilaanohjaaja Karakallion koulu YHTEISHAKU ALKAA TIEDONSIIRROLLA JA HUOLTAJAN KUULEMISELLA Huoltajaa tiedotetaan ja kuullaan

Lisätiedot

Tervetuloa yhteishaun vanhempainiltaan Virve Willstedt Espoonlahden koulun opinto-ohjaaja

Tervetuloa yhteishaun vanhempainiltaan Virve Willstedt Espoonlahden koulun opinto-ohjaaja Tervetuloa yhteishaun vanhempainiltaan 18.1.2017 Virve Willstedt Espoonlahden koulun opinto-ohjaaja Ohjelma 18.00-18.30 Sähköinen yhteishaku ja toiselle asteelle siirtyminen 18.30-19.00 Omnian ja ammatillisen

Lisätiedot

Ammattikorkeakoulujen yhteishaut ja yliopistohaku 2013

Ammattikorkeakoulujen yhteishaut ja yliopistohaku 2013 Ammattikorkeakoulujen yhteishaut ja yliopistohaku 2013 Yleistä yhteishauissa hakemisesta Vuonna 2013 edelleen omat erilliset haut ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin Amk-hauissa voi hakea 1-4 hakutoiveeseen/haku

Lisätiedot

Oulun yliopiston koulutustarjonta

Oulun yliopiston koulutustarjonta n koulutustarjonta Yhteishaku Oulun yliopistossa Aloituspaikkoja vuosittain n. 2 100 Kevään 2018 hakijaennätys n. 15 000 hakijaa Hakijoista n. 5 800 ensisijaista Syksyllä 2019 n. 1 900 aidosti uutta opiskelijaa

Lisätiedot

Vieraskielinen koulutus Opintopolussa

Vieraskielinen koulutus Opintopolussa Vieraskielinen koulutus Opintopolussa Minea Wilo-Tanninen 6.10.2016 Ammattikorkeakoulujen vieraskielisen koulutuksen kehittämispäivät, Hämeenlinna Minea Wilo-Tanninen, Opetushallitus 6.10.2016 Ajankohtaista

Lisätiedot

Muutokset opiskelijavalinnoissa erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden näkökulmasta

Muutokset opiskelijavalinnoissa erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden näkökulmasta Muutokset opiskelijavalinnoissa erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden näkökulmasta Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät 23.- 24.4. Katariina Männikkö Esityksen sisältö Oppijan palvelut ja uudet

Lisätiedot

Koulutustarjonta, hakeminen ja valinta. OPOPATIO , opiskelijapalvelupäällikkö Marita Aikio

Koulutustarjonta, hakeminen ja valinta. OPOPATIO , opiskelijapalvelupäällikkö Marita Aikio Koulutustarjonta, hakeminen ja valinta OPOPATIO 12.10.2018, opiskelijapalvelupäällikkö Marita Aikio Oulun ammattikorkeakoulu (Oamk) 9 000 opiskelijaa 600 päätoimista työntekijää 37 tutkinto-ohjelmaa kevään

Lisätiedot

KEVÄÄN 2016 YHTEISHAKU. AMK-TUTKINNOT Päivä- ja monimuotototeutukset. Tuulikki Harsia ja Eva-Maija Kunnas TAMKin hakijapalvelut

KEVÄÄN 2016 YHTEISHAKU. AMK-TUTKINNOT Päivä- ja monimuotototeutukset. Tuulikki Harsia ja Eva-Maija Kunnas TAMKin hakijapalvelut KEVÄÄN 2016 YHTEISHAKU AMK-TUTKINNOT Päivä- ja monimuotototeutukset Tuulikki Harsia ja Eva-Maija Kunnas TAMKin hakijapalvelut HAKUAJAT TAMKIN KOULUTUKSIIN 8. 27.1.2016 Englanninkielinen koulutus Studyinfo.fi

Lisätiedot

KSHJ tilannekatsaus Erityisasiantuntija Joni Penkari, OPH

KSHJ tilannekatsaus Erityisasiantuntija Joni Penkari, OPH KSHJ tilannekatsaus 12.10.2012 Erityisasiantuntija Joni Penkari, OPH Korkeakoulujen sähköinen haku- ja valintajärjestelmä Hankkeen keskeiset tavoitteet KSHJ:n rakenne Hankkeen aikataulu Miten kehitystä

Lisätiedot

Haut perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin keväällä ja kesällä 2020

Haut perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin keväällä ja kesällä 2020 1.10.2019 Haut perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin keväällä ja kesällä 2020 Lähes kaikkiin perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin voi tutustua ja hakea osoitteessa www.opintopolku.fi. Ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

KOMMENTIT KORKEAKOULUJEN OPISKELIJAVALINTAUUDISTUKSEN TOISEN VAIHEEN TOTEUTUKSESTA

KOMMENTIT KORKEAKOULUJEN OPISKELIJAVALINTAUUDISTUKSEN TOISEN VAIHEEN TOTEUTUKSESTA 1/5 Opetushallitus kshj@oph.fi Viite: 4/452/2014 KOMMENTIT KORKEAKOULUJEN OPISKELIJAVALINTAUUDISTUKSEN TOISEN VAIHEEN TOTEUTUKSESTA Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK ry kommentoi pyydettynä seuraavaa:

Lisätiedot

Teatterikorkeakoulun opiskelijavalinnat 2012. Hakijan opas

Teatterikorkeakoulun opiskelijavalinnat 2012. Hakijan opas Teatterikorkeakoulun opiskelijavalinnat 2012 Hakijan opas Uudet opiskelijat Vuonna 2012 uusia opiskelijoita otetaan näyttelijäntyön (suomenkielinen), ohjauksen, dramaturgian, valosuunnittelun ja äänisuunnittelun

Lisätiedot

Ammattikorkeakoulujen yhteishaut 2011

Ammattikorkeakoulujen yhteishaut 2011 Ammattikorkeakoulujen yhteishaut 2011 Nuorten suomen- ja ruotsinkielisen koulutuksen yhteishaku tilanne 27.8. Hakeneet *, ** Hyväksytyt *, ** 2010 2009 Paikan vastaanottaneet* Hakeneet *, ** Hyväksytyt

Lisätiedot

Huomioita KSHJ:n prosessista

Huomioita KSHJ:n prosessista Huomioita KSHJ:n prosessista Erityisasiantuntija Joni Penkari, Opetushallitus 2013 -> 2015 YSHJ, HAREK, AMKHAUT -> KSHJ Nykytila -> Tulevaisuus Korkeakoulujen hakuja ja valintoja toteutetaan nykytilassa

Lisätiedot

Helsingin yliopiston lausunto Korkeakoulujen sähköisen haku- ja valintajärjestelmäratkaisun tavoitetilasta ja jatkosuunnitelmasta

Helsingin yliopiston lausunto Korkeakoulujen sähköisen haku- ja valintajärjestelmäratkaisun tavoitetilasta ja jatkosuunnitelmasta 1 Helsingin yliopiston lausunto Korkeakoulujen sähköisen haku- ja valintajärjestelmäratkaisun tavoitetilasta ja jatkosuunnitelmasta Yleistä Valtion talousarvioesityksessä vuodelle 2011 mainitaan, että

Lisätiedot

Lausunto Korkeakoulujen sähköisen haku- ja valintajärjestelmän esitutkimuksesta

Lausunto Korkeakoulujen sähköisen haku- ja valintajärjestelmän esitutkimuksesta Lausunto 27. toukokuuta 2011 Lausunto Korkeakoulujen sähköisen haku- ja valintajärjestelmän esitutkimuksesta Tiivistelmä Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry kiittää Opetushallitusta mahdollisuudesta

Lisätiedot

Yleinen hakuaika 30.1. 21.2.2006

Yleinen hakuaika 30.1. 21.2.2006 OPETUSHALLITUS Opiskelijavalintapalvelut/MH 3.10.2005 TOISEN ASTEEN YHTEISHAUN AIKATAULUT VUONNA 2006 1. KEVÄÄN 2006 YHTEISHAKU: 1.1. Hakuajat ja hakulomakkeiden tallennus: Yleinen hakuaika 30.1. 21.2.2006

Lisätiedot

Kohti ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen kevään 2016 yhteishakua

Kohti ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen kevään 2016 yhteishakua Kohti ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen kevään 2016 yhteishakua Kielikoe ja oppimisvalmiuskoe tilaisuus VARIA 23.11. Kevään 2016 ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaku + muutokset

Lisätiedot

VALINTAPERUSTEET MUSIIKKIKASVATUKSEN OPETETTAVAN AINEEN KOKONAISUUTEEN (SIVUAINE 75 op) v. 2017

VALINTAPERUSTEET MUSIIKKIKASVATUKSEN OPETETTAVAN AINEEN KOKONAISUUTEEN (SIVUAINE 75 op) v. 2017 KASVATUSTIETEIDEN TIED EKUNTA 1(5) VALINTAPERUSTEET MUSIIKKIKASVATUKSEN OPETETTAVAN AINEEN KOKONAISUUTEEN (SIVUAINE 75 op) v. 2017 I HAKUKELPOISUUS Hakukelpoisia ovat henkilöt, joilla on voimassa oleva

Lisätiedot

Taloustieteiden tiedekunnan maisteritason erillinen opiskelijavalinta 2014

Taloustieteiden tiedekunnan maisteritason erillinen opiskelijavalinta 2014 1. Maisteriohjelman nimi Taloustieteiden tiedekunnan maisteritason erillinen opiskelijavalinta 2014 Kauppatieteiden maisterin tutkinto Valintaperusteet 2. Maisteriohjelman yleiskuvaus Maisteritason erillisessä

Lisätiedot

MAHDOLLISUUKSIA LUKIO- OPINTOJEN JÄLKEEN. Vanhempainilta abien huoltajille Opinto-ohjaaja Nanna Oinonen

MAHDOLLISUUKSIA LUKIO- OPINTOJEN JÄLKEEN. Vanhempainilta abien huoltajille Opinto-ohjaaja Nanna Oinonen MAHDOLLISUUKSIA LUKIO- OPINTOJEN JÄLKEEN Vanhempainilta abien huoltajille 7.11.2017 Opinto-ohjaaja Nanna Oinonen ABIEN OPINTO-OHJAUS Jatko-opintovaihtoehtoihin tutustuminen Koe kampus (yliopistovaihtoehdot)

Lisätiedot

KORKEAKOULUJEN YHTEISHAKUJEN AIKATAULUT 2018

KORKEAKOULUJEN YHTEISHAKUJEN AIKATAULUT 2018 Korkeakoulujen ASPA-ryhmä 18.1.2017 PÄÄTÖS 1.2.2017 1 KORKEAKOULUJEN YHTEISHAKUJEN AIKATAULUT 2018 Ministeriön antamat pvmt (OKM:n päätös 13.11.2017) Opetushallituksen antamat pvmt Korkeakoulujen ASPA-ryhmän

Lisätiedot

Karelia on Osaava maailma. Osaavia ammattilaisia työelämään! Kareliassa on osaamista ja asiantuntijoita, joiden kädenjälki näkyy työelämässä.

Karelia on Osaava maailma. Osaavia ammattilaisia työelämään! Kareliassa on osaamista ja asiantuntijoita, joiden kädenjälki näkyy työelämässä. Karelia on Osaava maailma Osaavia ammattilaisia työelämään! Kareliassa on osaamista ja asiantuntijoita, joiden kädenjälki näkyy työelämässä. Opiskelu Kareliassa - Teoria Käytäntö - Kansainvälisty huoletta!

Lisätiedot

Hakijan opas englanninkieliseen liiketalouden perustutkintoon

Hakijan opas englanninkieliseen liiketalouden perustutkintoon Hakijan opas englanninkieliseen liiketalouden perustutkintoon 2017 Oulun seudun ammattiopisto OSAO Kaukovainion yksikkö, liiketalous Kotkantie 2 C, 90250 Oulu www.osao.fi Sisällys Pääsyvaatimukset... 2

Lisätiedot

Haku korkeakouluihin Opintopolussa 2019

Haku korkeakouluihin Opintopolussa 2019 Haku korkeakouluihin Opintopolussa 2019 Minea Wilo-Tanninen 9.11.2018 Aikataulut Koulutustarjonta Hakulomake Todistusvalinnat 2019 Ensikertalaiskiintiö Automaattiset sähköpostiviestit Valintojen tulokset

Lisätiedot

JATKO-OPINNOT Viherlaakson lukio Vanhempainilta 30.8.

JATKO-OPINNOT Viherlaakson lukio Vanhempainilta 30.8. JATKO-OPINNOT Viherlaakson lukio Vanhempainilta 30.8. Jakoissa 1. - 3. ABI-VUOSI opiskelu koostuu jäljellä olevista pakollisista kursseista sekä yo-kokeisiin treenaavista syventävistä ja soveltavista kursseista

Lisätiedot

Hakijan haku- ja valintaprosessi

Hakijan haku- ja valintaprosessi AMK-sektori (nuorten koulutus) Hakijan haku- ja valintaprosessi Koulutustiedotuksen tukitoiminto Hakudemo (ennen hakuaikaa) Luonnos 4.10.2010 OPH Hakeminen Haun infosivut Hakuohjeet (hakulomakkeella) Koulutushaku

Lisätiedot