Päivitetty Uusin versio saatavilla kotisivuiltamme

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Päivitetty 25.3.2014 Uusin versio saatavilla kotisivuiltamme"

Transkriptio

1 Päivitetty Uusin versio saatavilla kotisivuiltamme

2 SISÄLTÖ JOHDANTO VINKKI NUMERO 1: Pohjatyöt kuntoon ennen aloitusta! Kenelle markkinoit tuotteitasi ja palveluitasi? Miten haluat kohdata asiakkaasi? Mitä oikeastaan myyt? Entä mitä asiakkaasi oikeasti haluavat tai tarvitsevat? Yrityksesi ydinviesti Mikä on kotisivujesi konkreettinen tavoite? VINKKI NUMERO 2: Hyvin tuotteistettu myy (melkein) itse itsensä! Mikä on yrityksesi ylivoimainen kilpailuetu? Anna asiakkaillesi törkeä lupaus Helpota ostamista VINKKI NUMERO 3: Sivusto kannattaa piirtää ensin paperille! Suunnittele sivustosi rakenne Suunnittele yksittäisten sivujen sisältö VINKKI NUMERO 4: Sivuston päivittämistä ei saa unohtaa! Verkkosivujen liikenteen analysointi Verkkosivujen tekninen valvonta Hakukoneoptimointi Sivujen sisäisen rakenteen kehittäminen Sosiaalisen median hyödyntäminen markkinoinnissa Sivujen kehittämisen säännöllisyys YHTEENVETO

3 JOHDANTO Jokainen yritys tarvitsee nykyään kotisivut. Suuremmille yrityksille edustavat ja asiakkaitaan palvelevat sivut ovat suorastaan elinehto, eikä yrittäjillä ja pienyrityksilläkään taida nykyään olla enää juuri vaihtoehtoja? Tuotteita, palveluita, ja niitä tarjoavia yrityksiä etsitään ensisijaisesti verkosta. Yrityksen omasta verkko-osoitteesta löytyvät kotisivut ovat kaikkein tehokkain tapa tulla löydetyksi verkosta. Ne ovat myös usein kalliita luettelopalveluita edullisempi tapa näkyä verkossa. Minulta kysytään usein neuvoja ja vinkkejä kotisivujen tekemiseen. Millä ohjelmilla kotisivuja kannattaisi tehdä? Mistä kannattaa aloittaa? Onko kotisivujen tekeminen vaikeaa? Omasta mielestäni kaikkein tärkeintä kotisivujen suunnittelussa on kunnollisten pohjatöiden tekeminen. Mutta miten oikein kertoa toiselle ihmiselle muutamalla sanalla tai lauseella miten kotisivuja tehdään? Sitä minä en ole vielä keksinyt, ja siksi kirjoitin tämän Kotisivujen tekijän oppaan. Yritykseni Plamiol Oy tarjoaa kotisivuja ja muita viestinnän ja tietotekniikan palveluita yrittäjille ja pienyrityksille. Olemme keskittyneet palvelemaan asiakkaita, jotka arvostavat yrittäjien ja pienyritysten tarpeita ymmärtävää kumppania. Palvelemme asiakkaitamme yhden yhteyshenkilön periaatteella. Asiakkaamme saavat siis yhdellä puhelinsoitolla kaikki tarvitsemansa tukipalvelut, nopeasti ja luotettavasti. Toivottujen tulosten saavuttaminen kotisivujen avulla ei ole aina ihan helppoa. Uskon että tämän oppaan avulla sinä voit saavuttaa konkreettisia tuloksia helpommin, huolellisen taustatyön ja suunnittelun ansiosta. Jos lopputulos ei kuitenkaan miellytä silmää tai sivusto ei tuota toivottuja tuloksia, voit myös toki soittaa minulle numeroon , tai lähettää sähköpostia osoitteeseen ja pyytää edullista tarjousta yrityksesi tai yhdistyksesi uusista sivuista. Päivitän oppaan sisältöä säännöllisen epäsäännöllisesti. Viimeisin versio oppaasta on aina saatavilla kotisivuillamme osoitteessa Plamiol Sisäpiirimme jäsenenä saat aina tiedon oppaan päivityksistä suoraan sähköpostiisi, muiden kuulumisten, etujen ja ajankohtaisten uutisten lisäksi. Plamiol Sisäpiiriin voit liittyä osoitteessa

4 VINKKI NUMERO 1: Pohjatyöt kuntoon ennen aloitusta! No niin, aloitetaan, valitaan sivuille värit ja kiva taustakuva? No ehkä ei ihan vielä. Kotisivuprojekti kannattaa aloittaa aivan alkeista, siitä miksi ylipäätään olet ryhtymässä moiseen projektiin. Ennen kuin ryntäät suunnittelemaan eri sivujen nimiä tai ulkoasua, kannattaa kaivaa esiin kynä ja paperia ja kirjata ylös vastaukset muutamiin liiketoimintaasi ja markkinointiasi koskeviin yleisiin kysymyksiin. Kotisivuprojektillasi on varmasti jokin tavoite? Haluaisit lisätä yrityksesi myyntiä, kohentaa sen julkikuvaa tai esitellä sen uusinta tuotetta tai innovaatiota? Tai ehkä haluat vain helpottaa yhteydenottoa tarjoamalla asiakkaillesi selkeät yhteystiedot yhdessä paikassa kotisivuillasi, ja korvata näin kaikki kalliit, ärsyttävien puhelinmyyjien myymät luettelopalvelut? Kenelle markkinoit tuotteitasi ja palveluitasi? Kenelle yrityksesi tuotteet ja palvelut sitten on oikein suunnattu? Millainen ihminen tai yritys, jonka takana on myös aina ihan tavallinen ihminen, on tyypillisin asiakkaasi? Onko asiakaskuntasi laaja, vai koostuuko se tietystä tarkasti määritellystä kohderyhmästä? Onko asiakaskunnallasi joitain erityispiirteita, jotka tulisi ottaa huomioon sivuja suunnitellessa? Ovatko kotisivut ylipäätään oikea markkinointikanava juuri tälle kohderyhmälle? Kirjaa ajatuksesi paperille ja pyri keskittymään nyt vain asiakkaisiisi, ja olemassa olevaan liiketoimintaasi, unohdetaan koko kotisivuprojekti hetkeksi. Miten haluat kohdata asiakkaasi? Kuinka kohtaat asiakkaasi päivittäisessä elämässäsi? Tapahtuuko se puhelimitse vai kasvotusten? Millaisen kuvat annat yrityksestäsi ja itsestäsi heille näiden kanavien kautta? Entä miten haluaisit kehittää tätä kuvaa? Kotisivut on oiva väline luoda ja vahvistaa haluamaasi mielikuvaa yrityksestäsi, sen tuotteista ja palveluista, brändistä, sekä sinusta itsestäsi. Ennen kuin voit alkaa luomaan haluamaasi mielikuvaa, sinun pitää tietää tarkasti millainen kuva asiakkaillasi on sinusta ja yrityksestäsi nyt. Pohtiessasi asiakkaiden kohtaamista reaalimaailmassa, ja tulevaisuudessa kotisivuillasi, pidä mielessä aiemmin määrittelemäsi asiakaskunta ja sen ominaispiirteet. Jos yrityksesi myy esimerkiksi varaosia autokorjaamoille, toimitilasi eivät todennäköisesti näytä uusimman designlehden kansikuvalta tai ultramodernilta hipsteritoimistoltaa? Kotisivujesikaan ei tällöin tulisi näyttää siltä.

5 Oikean ympäristön ja tunnelman luominen asiakaskohtaamisiin on tehokasta vaikuttamisen ja haluttujen lopputulosten saavuttamisen kannalta. Asiakasryhmän huomiointi, ja oman toiminnan muokkaaminen sen tarpeisiin, osoittaa että ymmärrät ja välität asiakkaistasi aidosti. Esimerkiksi myyntiin tähtäävän kotisivun tunnelman tulee olla erilainen kuin tiukan asialliseen ja informatiiviseen tarkoitukseen luodut sivut. Potentiaalisia työnhakijoita houkuttelevat sivut taas todennäköisesti eroavat sijoittajille suunnatuista sivuista. Asiakkaiden kohtaamista pohtiessa on hyvä myös miettiä omaa suhdettasi yritykseesi ja brändiisi. Viime vuosina on ollut nähtävissä vahva ostamisen muutoksen trendi. Ihmiset ovat jatkuvasti aiempaa kiinnostuneempia asioimaan nimenomaan muiden ihmisten kanssa, kasvottomien brändien sijaan. Erityisesti omaa osaamistaan tai kättensä työtä myyvä yrittäjä tai pienyritys, miksei perheyrityskin, hyötyy varmasti yksittäiseen ihmiseen tai ihmisiin personoituvasta brändistä. Tämän olisi hyvä näkyä myös kotisivuilla. Ihmiseltä ihmiselle. Ihmiseltä ihmiselle. Mitä oikeastaan myyt? Mitä yrityksesi myy? Tiedät sen itse varmasti hyvin, mutta tässä vaiheessa kannattaa silti listata kaikki mieleen tulevat asiat paperille, työstämme tätä listaa hetken kuluttua lisää. Saitko listan kirjoitettua? Ai et, no tämä opas on siitä kätevä että voit lopettaa lukemisen nyt, kirjoittaa listan kaikesta mitä myyt, ja jatkaa lukemista sen jälkeen. Ok, oletetaan että lista on nyt valmis. :) Listaltasi löytyy nyt varmasti jokainen tuote, tai ainakin tuoteryhmä jos valikoima on laaja, sekä palvelu jota yrityksesi myy. Kirjoititko listalle varmasti listan tuotteista, niiden toimittajien tai päämiesten sijaan joita edustat? Asiakkaillesi varsinaiset tuotteet ovat varmasti tärkeämpiä kuin yritykset ja brändit joita edustat. Entä löytyykö listalta esimerkiksi mielikuva yrityksestäsi työnantajana? Jos yrityksesi menestys riippuu vahvasti, tai perustuu jopa kokonaan, hyviin työntekijöihin, mielikuva sinusta työnantajana on varmasti yksi tärkeimmistä asioista jota kotisivuillasi myyt. Samalla tavalla myyt mielikuvaa mahdollisille rahoittajille, yhteistyökumppaneille tai uusille päämiehille joiden tuotteita haluaisit edustaa. Nämä kaikki näkökulmat on hyvä listata ylös paperille, jottei yksikään niistä unohdu uusia sivuja, ja niiden sisältöä ja tekstejä suunnitellessa.

6 Entä mitä asiakkaasi oikeasti haluavat tai tarvitsevat? Ihmiset yleensä maksavat tuotteista ja palveluista, mutta ostavat todellisuudessa arvoa. Rautakauppa myy mielellään 5 mm poranteriä ja asiakas osaa niitä kysyä ja ostaa. Todellisuudessa asiakas haluaa kuitenkin ostaa 5 mm reiän seinäänsä? Tässä yksinkertaisessa esimerkissä on kyseessä helppo tuote, jonka toiminnan jokainen meistä pystyy ymmärtämään ja jonka pystyy ostamaan vaikka erilaiset terämateriaalit ja kärjen muotoilut eivät aivan erityisesti kiinnostaisikaan. Mutta entä jos kyseessä onkin monimutkaisempi tuote? Ethän piinaa asiakkaitasi kertomalla tarkasti tuotteidesi tai palveluidesi ominaisuuksista? Ethän vaadi asiakastasi käyttämään kallista aikaansa uusien asioiden opetteluun, vain jotta tämä tämä saisi oikeuden ostaa haluamiansa tuotteita? Valitettavan moni yritys vaatii. Muista siis aina kertoa asiakkaillesi ensin palvelustasi tai tuotteestasi saatavat konkreettiset hyödyt, ja vasta sitten esitellä niiden ominaisuuksia tai teknisiä yksityiskohtien. Tämä periaate on hyvä pitää mielessä uusien kotisivujen tekstejä ja sisältöä suunniteltaessa, varsinkin jos nykyinen markkinointisi on lipsunut väärään suuntaan. Näin korjaat markkinointiviestiäsi kertaheitolla asiakaslähtöisempään suuntaan. Muista kertoa asiakkaillesi ensin konkreettiset hyödyt. Yrityksesi ydinviesti Kirjaa paperille myös yrityksesi ydinviesti, se mitä, kenelle ja miksi olet tarjoamassa. Tämän pitäisi olla suhteellisen helppoa jos olet tehnyt aiempien kappaleiden kotiläksyt huolella. Ydinviesti on se yksi asia, jonka haluat kotisivuiltasi vierailijoille välittyvän, ja toisaalta se on se selkeä vastaus vierailijan ensimmäiseen kysymykseen, mikä ihmeen sivu tämä oikein on? Yrityksesi ydinviestin pitäisi olla sinulle itsellesi jo entuudestaan täysin selvä. Sen pitäisi olla koko liiketoimintasi markkinointiviestinnän perusta. Jos näin ei ole, on nyt hyvä aika pysähtyä miettimään toimintaasi ja markkinointiasi vähän laajemmin. Pohdinnan lopputuloksena olisi hyvä saavuttaa selkeä ja ymmärrettävä viesti toistettavaksi niin kotisivuillasi, myyntipuheissasi, kuin kaikessa muussakin yrityksesi markkinoinnissa. Tämän viestin välittäminen on uusien kotisivujesi ensimmäinen, ja yleensä kaikkein tärkein, tavoite.

7 Mikä on kotisivujesi konkreettinen tavoite? Vedetään lopuksi kaikki edellä pohditut asiat yhteen, ja laaditaan uusille sivuillesi lista konkreettisista tavoitteista. Selkeä tavoitteiden asetanta on tärkeä, ja hyvin usein unohdettu, kotisivujen suunnitteluprosessin osa. Tavoitteiden asettaminen määrittelee ja ohjaa osaltaan sitä, millaista konkreettista hyötyä tulet uusilta kotisivuiltasi saamaan. Kuten kaikessa muussakin liiketoiminnassa, kotisivujenkin tavoitteiden saavuttamista on hyvä seurata seurata säännöllisesti, jotta tunnistat ongelmat ajoissa ja pystyt tarvittaessa ryhtymään korjaaviin toimenpiteisiin. Konkreettisten tavoitteiden määrittelyssä kannattaa muistaa sana konkreettinen. Aseta tavoitteesi sellaisiksi että kuka tahansa ulkopuolinen pystyy niitä lukiessaan ymmärtämään mitä niillä tavoitellaan. Muista myös että tavoitteiden tulee olla sellaisia, että pystyt jotenkin mittaamaan niiden saavuttamista. Tavoitteiden määrittelyn lopputuloksena sinulle olisi siis hyvä syntyä lista vastauksista seuraaviin kysymyksiin: Mikä on kotisivujen tarkoitus? Mikä on kotisivujen tavoite tai tavoitteet? Miten tavoite täyttyy? Tässä yksi esimerkki tavoitteista: Kotisivujen tarkoitus on lisätä myyntiä. Kotisivujen tavoitteena on saada uusia yhteydenottoja jotka myyjät hoitavat sitten eteenpäin Tavoite täyttyy, kun kävijä täyttää yhteydenottolomakkeen tai soittaa myyntitiimin yhteiseen puhelinnumeroon Pelkkä lisää kauppaa -toteamus ei auta kotisivujen suunnittelussa kovin pitkälle. Konkreettisten tavoitteiden avulla osaat neuvoa tulevia kotisivujesi vierailijoita toimimaan haluamallasi tavalla yhtenäisesti läpi koko sivuston. Vierailija voi tulla sivustollesi mille tahansa sen sivuista, yhtenäisen ohjeistuksen avulla ohjaat hänet kuitenkin lopulta aina kohti haluamaasi tavoitetta, oli se sitten yhteydenottopyyntö, tuotteidesi tai palveluidesi tilaus tai jokin muu tärkeäksi kokemasi toimenpide.

8 VINKKI NUMERO 2: Hyvin tuotteistettu myy (melkein) itse itsensä! Jos palveluiden tuotteistaminen ei ole sinulle entuudestaan tuttua, suosittelen ehdottomasti tutustumaan siihen ja selvittämään mitä hyötyä siitä voisi olla myös sinun yrityksellesi ja sen palveluille. Mikä on yrityksesi ylivoimainen kilpailuetu? Jos yritykselläsi ei ole mitään erityistä etua jolla se erottuisi kilpailijoistaan, kotisivujen vaikutuskin jää varmasti aika vaisuksi. Kotisivujen sisällöstä voi tutkimusten mukaan saada läpi yhden tärkeän viestin, jos sitä toistaa riittävän monta kertaa. Parhaan tehon saavuttaaksesi kannattanee keskittyä toistamaan koko yrityksesi tärkeintä kilpailuetua. Kotisivuilla kannattaa toistaa yrityksen tärkeintä kilpailuetua. Pyri pohtimaan kilpailuetua laaja-alaisesti. Isolla menestyvällä yrityksellä on varmasti paljon erilaisia koon tai kokemuksen tuomia etuja, mutta löytyy niitä pieneltä, toimintaansa aloittelevaltakin yritykseltä. Muista, että jokainen yritys on alansa paras ainakin jossain osa-alueessa. Se riippuu vain siitä mistä näkökulmasta asiaa tarkastellaan. Löydettyäsi tai luotuasi yrityksellesi tällaisen kilpailuedun, tuo sitä rohkeasti ja jatkuvasti esille kaikessa markkinoinnissasi, myös kotisivuillasi. Asiakkaasi ei tiedä miksi sinä olet kilpailijaasi parempi, sinun pitää kertoa se asiakkaalle, suoraan, mahdollisimman selkeästi, ja yksinkertaisesti. Anna asiakkaillesi törkeä lupaus Suurin osa yrityksistä toistaa samoja toisistaan erottumattomia mantroja markkinoinnissaan ja kotisivuillaan. Kaikki ovat luotettavia, asiakaslähtöisiä, innovatiivisia, ja niin edelleen. Useimpien yritysten kotisivut ovat niin tasapaksua luettavaa, että jos niistä poistaisi kaikki viittaukset yrityksiin itseensä, ja niiden toimintaan, eivät edes yrityksen omat työntekijät erottaisi sivuja toisistaan. Kuinka yrityksesi ja kotisivusi voivat sitten erottua muista? Helposti, lupaamalla jotain ennenkuulumatonta joka herättää samanaikaisesti lukijan mielenkiinnon, ja epäuskon. Antamalla lähes törkeältä kuulostavan lupauksen heti etusivulla, herätät vierailijan mielenkiinnon takuuvarmasti.

9 Lupaa jotain, joka herättää samanaikaisesti lukijan mielenkiinnon, ja epäuskon. Tutkimusten mukaan kotisivujen vierailijat viettävät sivuille keskimäärin kaksi sekuntia, ennen kuin he päättävät joko poistua siltä, tai tutustua siihen tarkemmin. Mielenkiinnon herättäminen näiden kahden sekunnin aikana on siis ratkaisevaa pyrittäessä luomaan sivuja jotka oikeasti saavat asiakkaissa aikaan toimenpiteitä ja osallistumista, parhaassa tapauksessa yhteydenoton tai jopa ostopäätöksen. Jos haluat tutustua tuotteistamiseen ja törkeän lupauksen ajatukseen tarkemmin, suosittelen ehdottomasti lukemaan Jari Parantaisen kirjan Tuotteistaminen. Jarilla on tuoreita ja törkeän hyviä ajatuksia yritysten markkinoinnista ja massasta erottumisesta. Helpota ostamista Asiakkaiden on usein hyvin vaikeaa valita eri palveluntarjoajien välillä. Kaikki myyvät usein lähes samaa tuotetta, lähes samalla hinnalla. Moni ostaja miettii kuumeisesti mikä olisi se itselle sopivin vaihtoehto, ja lykkää lopulta hankintaansa koska ei osaa päättää eri vaihtoehtojen välillä. Väärän investoinnin pelko on usein suurempi, kuin oikean investoinnin tarve. Erottumalla muista palveluntarjoajista tuotteillasi, palveluillasi tai vaikka törkeällä lupauksellasi, voit helposti kääntää nämä tasaiset taistot omaksi eduksesi. Erotu porukasta, ja potentiaalisten asiakkaiden kiinnostus on taattu. Väärän investoinnin pelko on usein suurempi kuin oikean investoinnin tarve. Asetu palveluita ja tuotteita tarjotessasi aina asiakkaasi asemaan. Mitä potentiaalinen asiakkaasi on ostamassa? Onko hän ostamassa yksittäistä tuotetta, vaiko ratkaisua alkuperäiseen ongelmaansa? Asiakkaan kannalta optimaalinen ratkaisu vaatii usein useammasta tuotteesta koostuvan paketin, tarjoa siis sellaista hänelle jo ennen kuin hän ymmärtää sitä kysyä! Jälleen kerran tavoitteena on vähentää asiakkaan valinnan vaikeutta, tällä kertaa luomalla erilaisista tuotteistasi tai tuotteesi erikseen valittavista ominaisuuksista, valmiita paketteja joita on helppo ostaa. Kuten jo muutaman kerran tuli todettua, asiakkaasi hyvin usein pelkäävät tekevänsä väärän tai turhan investoinnin. Tämä tunne on usein jopa vahvempi kuin se tarve minkä vuoksi hankintaa suunnitellaan. Tällöin hankintaprosessi päättyy usein hankinnan

10 lykkäämiseen, ja pahimmassa tapauksessa jopa koko hankinnasta luopumiseen. Poistamalla asiakkaaltasi tämän riskin tunteen, poistat viimeisenkin esteen palveluidesi tai tuotteidesi myynniltä. Riskin tunnetta voi poistaa esimerkiksi lupaamalla asiakkaalle kunnollisen, lakisääteistä paremman takuun. Kaikki rahat takaisin -palautusoikeus myös palveluiden kohdalla tuotteiden lisäksi, voi olla tehokas riskinpoistaja. Kuinka moni asiakkaistasi sitten oikeasti palauttaa tai peruuttaa tilauksensa? Aivan varmasti muutama, mutta taatusti harvempi kuin mitä takuusi lisäämä myynti on. Kannattaako tätä ainakin kokeilla? No aivan varmasti

11 VINKKI NUMERO 3: Sivusto kannattaa piirtää ensin paperille! Voit toki aloittaa nyt niiden värien ja taustakuvien valinnalla, mutta jos maltat vielä hetken istua pöydän ääressä kynän ja paperin kanssa, säästät runsaasti aikaa ja vaivaa varsinaisessa sivujen luomisessa ja sisältöjen tuottamisessa. Todennäköisesti uusilta sivuilta toivomasi tuloksetkin saavutetaan tehokkaammin panostamalla ensin hieman huolelliseen suunnitteluun. Suunnittele sivustosi rakenne Seuraavaksi lienee sopiva aika miettiä tulevan sivustosi rakennetta, niitä sivuja ja alasivuja joita sivustollesi haluat luoda, sekä näiden sivujen sisällön loogista jaottelua. Esittelen tässä nyt vain yhden tavan nimetä ja jaotella sivuston eri sivut ja niiden sisältö, mutta luovana persoonana käyttänet tätä jaottelua vain pohjana ja luot oman uniikin, ja ennen kaikkea selkeän, loogisen jaottelun itse. Etusivu, etusivun tulee varmistaa vierailijan mielenkiinto nopeasti. Etusivulta on hyvä löytyä jokin lupaus, kysymys, toimintakehoitus tai muu niin sanottu Call-To-Action, joka varmistaa vierailijan mielenkiinnon ja vie häntä heti eteenpäin sivustollasi syvemmälle, mielellään kohti toivomaasi lopputulosta. Palvelut / Tuotteet /? Yleensä on loogista esitellä myymäsi palvelut tai tuotteet yhdellä sivulla. Myymäsi palvelut ja tuotteet ovat yleensä se tärkein asia jota asiakkaasi tulee sivuiltasi etsimään. Asiakkaat / Suosittelut, Viime vuosina on ollut havaittavissa selvä muutos ostamisen trendissä. Enenevässä määrin etenkin kuluttajat ostavat tuotteita ja palveluita kylmien myyntipuheiden sijaan ystäviensä tai muiden luottamiensa henkilöiden suosittelujen perusteella. Jos potentiaalinen asiakkaasi ei saa tuotteidesi tai palveluidesi suositteluja ystäviltään, seuraavaksi paras suosittelija on toinen vastaavassa tilanteessa oleva tai ollut henkilö johon asiakkaasi voi samaistua. Pyydä siis tyytyväisiltä asiakkailtasi suositteluja, ja julkaise ne kotisivuillasi nimen ja kuvan kera. Kuluttajat ostavat tuotteita ja palveluita suosittelujen perusteella.

12 Ajankohtaista / Blogi / Uutiset, Uskottavuutesi ja asiantuntijan asemasi tuotteidesi tai palveluidesi aihepiirissä, edistää niiden myyntiä tehokkaasti. Potentiaaliset asiakkaasi ovat yleensä kiinnostuneita kuulemaan mielipiteitäsi ja näkemyksiäsi, jos he kokevat sinut kyseisen aihepiirin asiantuntijana. Asiantuntijan asemaasi voit korostaa jakamalla tietoasi ja näkemyksiäsi aktiivisesti, sekä opettamalla ja neuvomalla ongelmiinsa ratkaisua etsiviä vierailijoita. Avoin tiedon jakaminen ja toisten auttaminen koetaan yleensä luottamusta herättävänä. Yritys / Yrittäjä, Yrityksen tai yrittäjän taustatiedoista on hyvä kertoa myös lyhyesti. Tämä ei ole varmaankaan kaikkein tärkein sivustosi sivu, mutta epäröiville ostajille yrityksesi taustasta ja historiasta kertominen voi olla juuri se ratkaiseva luottamusta herättävä tekijä ostopäätöstä puntaroitaessa. Yhteystiedot, Perinteisesti on ajateltu että kotisivujen tärkein yksittäinen asia on yrityksen muiden yhteystietojen löytyminen nopeasti ja helposti. Kaikenlaisen liiketoiminnan ja yhteydenpidon siirryttyä vahvasti nettiin, ei tämä ole enää nykyään ihan totta. Muista kuitenkin, että monelle vierailijalle luotettavilta näyttävien yhteystietojen (katuosoite, puhelinnumero, rekisteritiedot, yms) esilläolo voi olla ratkaisevan tärkeää luottamuksen ja kiinnostuksen heräämiseksi yritystäsi kohtaan. Suunnittele yksittäisten sivujen sisältö Hahmottele seuraavaksi jokaisen sivun sisältö, ainakin kevyesti. Kynällä paperille piirtämällä saat nopeasti hahmoteltua itsellesi miltä jokaisen sivun tulisi näyttää, minkälaisia otsikoita ja alaotsikoita sivuille tulee, sekä mitä mahdollisten tekstikappaleiden teksti käsittelee. Kuvien ja tekstien sommittelu on kaikkein nopeinta piirtämällä.

13 VINKKI NUMERO 4: Sivuston päivittämistä ei saa unohtaa! Huolellisen suunnittelun ja toteutuksen jälkeen uusi sivustosi on vihdoin julkaistu, mitä sitten? Kotisivujen toiminnan ja liikenteen seuranta on yleensä kaikkein eniten laiminlyöty osa-alue kotisivujen luonnissa. Sivujen toimintaa ja siellä vierailevia kävijöitä kannattaa ehdottomasti seurata ja liikennettä analysoida säännöllisesti. Verkkosivujen liikenteen analysointi Verkkosivujen liikenteen analysointiin paras palvelu lienee Google Analytics. Google Analyticsin avulla voit tutustua esimerkiksi sivustollesi tulevan liikenteen lähteisiin ja vierailijoiden käyttämiin hakusanoihin, sekä verrata niitä suunnittelemiisi hakusanoihin. Ensimmäisten viikkojen tilastojen perusteella ei kannata vielä tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä, varsinkaan kun kotisivujesi kävijämäärät eivät varmasti alussa ole kovin päätä huimaavia. Suurin virhe kotisivuja tehdessä on kuitenkin se, että julkaisun jälkeen ne jätetään vain nettiin lojumaan. Sivujen sisällön tulisi ehdottomasti päivittyä säännöllisesti ja sivuilla tulisi olla säännöllisesti uutta, vierailijoita kiinnostavaa sisältöä. Verkkosivujen tekninen valvonta Google tarjoaa myös kätevää Verkkovastaavan työkalut -ohjelmaa, jolla voit valvoa sivustosi teknistä toimintaa ja sen indeksoitumista Googlen hakuindekseihin. Verkkovastaavan työkalujen avulla voit myös ilmoittaa Googlelle sivustosi suuremmista muutoksista, lähettää oman sivusi sivukartan sekä etsiä ja korjata sivustosi sisäisiä linkitysvirheitä. Hakukoneoptimointi Uusien sivujesi julkaisun jälkeen kestää hetki ennen kuin hakukoneet löytävät sivusi, varsinkin jos niille ei ole linkkejä muilta netissä olevilta sivuilta. Voit nopeuttaa sivustosi löytymistä esimerkiksi Googlesta Ilmoittamalla itse Googlelle tiedon uusien sivujesi olemassa olosta osoitteessa https://www.google.com/submityourcontent/. Voit nopeuttaa sivustosi löytymistä ilmoittamalla sen hakukoneille itse.

14 Muista tarkistaa sivujesi löydettävyys Googlella säännöllisesti. Älä keskity ainoastaan yrityksesi nimeen, vaan kokeile ennen kaikkea niitä hakusanoja, joilla haluaisit sivustosi löytyvän. Sivujesi sijoituksen Googlen hauissa voit tarkistaa kätevästi esimerkiksi osoitteessa Viimeistään tässä vaiheessa huomaat, että kilpailu eri hakusanoista on tiukkaa ja sijoituksen paraneminen voi viedä pitkäänkin. Sijoituksiin vaikuttavat ennen kaikkea sivustosi sisällön arvo, tekstien sisällön suhde kyseiseen hakusanaan, sekä sivustolle johtavien linkkien määrä muilta Googlen arvostamilta sivuilta. Esimerkiksi keskustelupalstoilla viljellyt linkit eivät nykyään enää juurikaan vaikuta sivustojen sijoitukseen. Jonkin verran eri sivujesi sijoitukseen vaikuttaa myös oman sivustosi sisäiset linkit. Yksittäinen sivustosi sivu johon viittaat usein omien sivujesi linkeillä, arvostetaan tärkeämmäksi kuin muut sivustosi sivut, ja se sijoittuu siten hieman muita paremmin. Tärkein kriteeri sivujen sijoittumiselle hakutuloksissa, on sisällön suhde käytettyyn hakusanaan. Googlen arvostukseen vaikuttaa myös jonkin verran hakusanojen sijoittuminen sivustollasi, esimerkiksi otsikoissa käytetyt sanat tulkitaan tärkeämmiksi kuin normaalissa tekstissä esiintyvät sanat, joten otsikoista löytyvä hakusana nostaa sivun merkitystä myös hieman. Google kehittää ja muuttaa hakualgoritmeja jatkuvasti, eivätkä ne ole julkisia. Eri sivujen sisältöä analysoimalla ja sivujen sijoittumista Googlehauissa vertaamalla on pystytty kuitenkin jossain määrin päättelemään, mitkä asiat vaikuttavat Googlehauissa sijoitusta parantavasti, ja mitkä vastaavasti huonontavat sijoitusta. Aiemmin sivujen sijoituksia pystyttiin helpommin manipuloimaan erilaisilla hakukoneoptimointikikoilla, mutta nykyään ehdottomasti tärkein kriteeri sivujen sijoittumiselle on niiden varsinaisen sisällön suhde käytettyyn hakusanaan, sivujen sisällön ajankohtaisuus, sekä laadukkaiden, Googlen arvostamien sivujen linkit sivustollesi. Kahdesta ensimmäisestä syystä esimerkiksi juuri blogi jossa neuvot ja opastat vierailijoita ja potentiaalisia asiakkaitasi erikoisosaamiseesi liittyvissä aiheissa, voi tuoda sivuillesi runsaastikin vierailijoita hakukoneiden kautta. Hakukoneoptimointiin kannattaa tutustua tarkemmin myös Googlen mainion Hakukoneoptimoinnin aloitusoppaan avulla.

15 Sivujen sisäisen rakenteen kehittäminen Tarkemman verkkosivujen liikenteen analysoinnin kautta on mahdollista hahmottaa liikenteen ohjautumista sivuillasi, sitä mille sivuille vierailijasi tulevat, ja miten he etenevät sivustollasi eteenpäin. Vierailijoiden käyttäytymistä pystytään jossain määrin ohjailemaan halutuille sivuille sivuille asetettavilla selkeillä kehoituksilla, mielenkiintoisilla otsikoilla, houkuttelevilla linkeilllä, kiinnostavilla kuvilla, ja niin edelleen. Vierailijoiden ohjaamista kannattaa hyödyntää suunnittelemalla niin sanottuja myyntiputkia. Myyntiputkien tehtävä on kerätä aiheesta kiinnostuneita surffaajia esimerkiksi sosiaalisen median sivustoilta, blogisi jutuista tai keskustelupalstoilta, ja ohjata heidät tutustumaan ensin arvokkaaseen sisältöösi ja erikoisosaamiseesi tarkemmin, herättää heidän mielenkiintonsa varsinaisiin myytäviin tuotteisiisi ja palveluihisi, sekä lopulta saada heidät vakuuttuneeksi niiden sopivuudesta juuri heille. Sopivan putken päätteeksi vierailijan tulisi olla vakuuttunut osaamisestasi ja palveluidesi ylivertaisuudesta, jolloin onkin sopiva hetki ohjata hänet varsinaiselle myyntisivullesi, jolla pyydät häntä joko lähettämään tarjouspyynnön, ottamaan yhteyttä, tai vaikka tilaamaan tuotteesi tai palvelusi suoraan sivuiltasi. Jan Ropponen osoittaa loistavalla käytännön esimerkillä, kuinka kriittisen tärkeää yritysten tuotteiden ja palveluiden löytyminen verkkohauilla on nykypäivänä osoitteessa Aiheesta kiinnostuneille suosittelen myös lämpimästi viime vuonna lukemaani Blogimarkkinointi -kirjaa jonka ovat kirjoittaneet Katleena Kortesuo ja Jarkko Kurvinen. Jarkko on julkaissut myös mielenkiintoisen esityksen Sosiaalisesta mediasta myyntiputken osana. Esitys on luettavissa SlideSharesta osoitteessa Selvittämällä mille sivuille sivuston vierailijat useimmin saapuvat, ja muokkaamalla sitten näitä sivuja ohjaamaan vierailijoita tehokkaammin haluamillesi muille sivulle, voit johdattaa sivuston liikenteen nopeasti kohti sille asettamaasi lopullista tavoitetta. Asiakkaiden ohjaaminen suoraan myyntisivulle ei ole välttämättä kovin tehokasta, mutta testaamalla erilaisia linkityksiä voit parantaa sivujesi tuottavuutta, ja ohjata asiakkaasi lopulta haluamallesi sivulle. Sosiaalisen median hyödyntäminen markkinoinnissa Mainostamista edullisempi, mutta yleensä myös paljon työläämpi tapa edistää sivujesi tunnettuutta, on osallistua verkossa erilaiseen asiantuntemukseesi ja osaamiseesi liittyvään toimintaan, keskusteluihin, verkkoseminaareihin, tai muuhun vastaavaan. Osallistumalla rakentavasti esimerkiksi blogikirjoitusten kommentointiin ja sosiaalisen median keskusteluihin, teet samalla itseäsi, erikoisosaamistasi ja verkkosivustoasi tunnetuksi.

16 Sosiaalinen media toimii aivan samalla tavalla kuin muukin elämä, esiintymällä omana asiallisena itsenäsi ja auttamalla muita ihmisiä heidän ongelmissaan, tapaat uusia ihmisiä jotka puolestaan levittävät viestiä sinusta eteenpäin. Viestin sävy riippuu yleensä siitä miten he ovat kohtaamisen kanssasi kokeneet. Tuotteiden ja palveluiden tyrkyttäminen, massamarkkinointi ja suoranainen roskapostittaminen toimivat sosiaalisessa mediassa aivan yhtä huonosti kuin muussakin elämässä. Sen sijaan ripeä ja avoin asiakaspalvelu julkisessa mediassa on omiaan edistämään positiivista viestiä sinusta ja yrityksestäsi. Ripeä ja avoin asiakaspalvelu julkisessa mediassa edistää positiivista kuvaa sinusta ja yrityksestäsi. Sosiaalinen media onkin myös eräänlainen kaksiteräinen miekka, se tehostaa niin positiivista, kuin negatiivistakin viestiä sinusta moninkertaisella teholla ja nopeudella verrattuna perinteisiin medioihin. Rehellisyys, anteeksi pyytäminen ja virheiden myöntäminen ja niistä opiksi ottaminen ovat arvoja jotka ostaja palkitsee lompakollaan. Me ihmiset samaistumme virheidentekijöihin, koska me itsekin teemme virheitä. Yritys, joka myöntää virheensä, pyytää anteeksi ja korjaa tilanteen, on huomattavasti sympaattisempi kuin yritys, joka kuvittelee olevansa sellainen, joka ei tee virheitä ensinkään. - Juha Wikström, Markkinoinnin käsikirja yrittäjälle Sivujen kehittämisen säännöllisyys Kotisivujen kehittämisessä kaikkein tärkeintä on säännöllisyys! Kotisivut joiden päivittäminen jätetään päivän fiiliksen varaan, kuihtuvat ennemmin tai myöhemmin uutuuden viehätyksen kuluessa pois ja kiinnostuksen hiipuessa. Jos julkaiset sivuillasi blogikirjoituksia, uutisia tai muita ajankohtaisia asioita joiden voidaan olettaa olevan aina tuoreinta sivustosi sisältöä, on säännöllinen julkaisutahti täysin pakollinen! Kotisivujen päivittämisessä tärkeintä on säännöllisyys.

17 Päivitysten tiheys riipuu julkaistavasta sisällöstä ja eri tyyppisten sisältöjen välillä voi olla suuriakin eroja. Sivustosi vierailijat ja nykyiset asiakkaasi oppivat kuitenkin nopeasti odottamaan tiettyä aikataulua ja säännöllisyyttä, ja näiden odotusten pettäminen todennäköisesti vähentää heidän sinuun ja palveluihisi kokemaa luottamusta. Kaikkein viisainta lienee aikatauluttaa päivitysten kirjoittaminen omaan kalenteriin, ja pitää aikataulusta myös kiinni. Uusia juttuja voi kirjoitella myös varastoon, jolloin niiden julkaisu esimerkiksi loman aikana tai vaikka tapaturman tai sairastumisen sattuessa, on helpompaa. Vähintään kerran kuussa kannattaa pitää pienimuotoinen seuranta- ja analysointipäivä jolloin tarkastelet sivujesi sisältöä ja liikenteen tilastoja, ja mietit vastaavatko sivusi vielä asettamaasi tavoitetta. Käykö sivuilla vielä mielestäsi riittävästi ihmisiä, tekevätkö nämä vierailijat sivuillasi haluamiasi asioita, vai pitäiskö sinun tehdä sivustoosi muutoksia? Jos sivuillesi ei tule mielestäsi riittävästi vierailijoita, täytyy sivujen tunnettuutta jotenkin parantaa. Sivujen sisällön optimointi vaikuttaa hakukonenäkyvyyteen, mutta toisinaan kilpailu hakusanoista on niin kovaa, että pelkästään sivujen sisällöllä ei saavuteta riittävää sijoitusta hakukoneiden listauksissa. Vierailijoita voi houkutella myös maksullisilla mainoksilla, esimerkiksi Google Adwordsilla ja Facebookin maksetuilla mainoksilla. Näitä on helppo kokeilla, ja niiden tehokkuutta on toki helppo mitata, mutta kunnollisten tulosten saavuttamiseksi kannattaa varmasti kääntyä ammattilaisen puoleen. Monet mainontaa tarjoavat yritykset tyytyvät valitettavasti vain myymään sinulle mainoksia ilman sen syvällisempää analyysia ja juuri sinun yritykseesi ja sen tuotteisiin ja palveluihin perehtymistä. Tällaisilla palveluilla saavutettavat tulokset eivät luonnollisestikaan ole juuri sen parempia kuin jos ostaisit mainokset itse suoraan kyseisiltä mainosten tarjoajilta. Google tarjoaa Adwords mainostensa yhteydessä ilmaista neuvontaa, ja se kannattaa toki ehdottomasti hyödyntää jos aikoo kokeilla Adwords mainoksia. Muista toistaa sivujesi seuranta ja analysointi vähintään kuukausittain. Mittaa ja analysoi sivujesi toimintaa systemaattisesti, ja tee jatkuvasti pieniä muutoksia ja muita tarvittavia toimenpiteitä näiden mittausten avulla havaitsemiesi puutteiden korjaamiseksi. Tekemällä jatkuvasti pieniä muutoksia oikeaan suuntaan, saavutat haluamasi lopputuloksen ja tavoitteet varmasti ennemmin tai myöhemmin. Tee jatkuvasti pieniä muutoksia kohti määränpäätä, ja ennemmin tai myöhemmin huomaat saavuttaneesi sen.

18 YHTEENVETO Markkinointi, niin verkossa kuin yleisestikin, on oikeastaan aika yksinkertaista puuhaa. Terve maalaisjärki, kyltymätön halu kokeilla kaikkea uutta, ja jatkuvaja tinkimätön toiminnan kehittäminen saavuttaa usein tehokkaampia tuloksia kuin rajattomat budjetit ja vuosikymmeniä toistetut markkinoinnin viisaudet. Toivon että tämä opas on avannut silmiäsi, ja saanut sinut ajattelemaan kotisivuja osana koko yrityksesi markkinointia. Kotisivut ovat tietysti vain yksi kanava markkinointiviestisi kertomiselle, mutta alati muuttuvassa verkkomaailmassa se on yleensä yrityksen tärkein sähköinen viestintäkanava. Se on myös ainoa täydellisesti sinun itsesi hallussa oleva kanava. Siksi kotisivuihin ja niiden suunnitteluun kannattaa panostaa aikaa ja vaivaa. Tuottavia kotisivuja toivottaen, Olli Plaketti Plamiol Oy PS: Jos tarvitset vielä kätevän tarkistuslistan uusien kotisivujesi lopputuloksen analysointiin, lähetä minulle sähköpostia osoitteeseen niin lähetän sinulle sellaisen mielelläni. Käytän itse sitä kaikkien tekemieni kotisivujen tarkistamiseen ennen niiden julkaisua.

60% 10% 1. MIKSI IHMEESSÄ VERKKOASIAKASPALVELUUN KANNATTAA PANOSTAA? Ole läsnä ja tavoitettavissa. Suomalaisista noin 90 % käyttää nettiä viikoittain.

60% 10% 1. MIKSI IHMEESSÄ VERKKOASIAKASPALVELUUN KANNATTAA PANOSTAA? Ole läsnä ja tavoitettavissa. Suomalaisista noin 90 % käyttää nettiä viikoittain. Tavoita ja vaikuta Oletko koskaan ollut epätietoinen siitä, mitä tuotteita tai palveluita yritys, jonka sivuilla vierailet, oikeasti tarjoaa? Jos olet, niin on todennäköisesti asiakkaasikin. Hän voi olla

Lisätiedot

PUSKARADIO. toimii verkossa. - tutkittua tietoa suosittelusta

PUSKARADIO. toimii verkossa. - tutkittua tietoa suosittelusta PUSKARADIO toimii verkossa - tutkittua tietoa suosittelusta Näin pääset alkuun: 1 2 3 +1 PALVELE ASIAKKAITASI suosittelemisen arvoisesti PYYDÄ ASIAKKAITASI KERTOMAAN saamastaan palvelusta hyväksi havaittuun

Lisätiedot

Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy

Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy + Toimiala: Rakentaminen ja remontointi Yritys: Tampereen Rakennustiimi Oy Olemme saaneet Fonectalta selkeää näyttöä

Lisätiedot

Sähköisen median mahdollisuudet kaupankäynnin tehostamisessa

Sähköisen median mahdollisuudet kaupankäynnin tehostamisessa Sähköisen median mahdollisuudet kaupankäynnin tehostamisessa 7.5 2014 Anu Korkiakangas Myynninmaailma Oy www.myynninmaailma.fi Miksi sähköinen markkinointi? Tukemaan myyntiä Tavoitat oikeat kohderyhmät

Lisätiedot

Internetmarkkinointi ja sen SEURANTA!!!

Internetmarkkinointi ja sen SEURANTA!!! Internetmarkkinointi ja sen SEURANTA!!! Riikka Räisänen Projektipäällikkö, digitaalinen markkinointi Google AdWords Qualified riikka.raisanen@verkkoasema.fi +358 40 195 8650 Valitse sinun yrityksellesi

Lisätiedot

Useasti Kysyttyä ja Vastattua

Useasti Kysyttyä ja Vastattua 1. Miksen ostaisi tykkääjiä, seuraajia tai katsojia? Sinun ei kannata ostaa palveluitamme mikäli koet että rahasi kuuluvat oikeastaan kilpailijoidesi taskuun. 2. Miksi ostaisin tykkääjiä, seuraajia tai

Lisätiedot

Tämä opas on luotu verkkosivujen omistajille, verkkosivujen hankkimista

Tämä opas on luotu verkkosivujen omistajille, verkkosivujen hankkimista Tämä opas on luotu verkkosivujen omistajille, verkkosivujen hankkimista suunnitteleville sekä kaikille verkkosivujen kehittämisestä kiinnostuneille. Tässä oppaassa keskitytään perusasioihin, joiden korjaaminen

Lisätiedot

Hevospalveluiden tuotteistaminen ja asiakaslähtöinen markkinointi Susanna Lahnamäki

Hevospalveluiden tuotteistaminen ja asiakaslähtöinen markkinointi Susanna Lahnamäki Hevospalveluiden tuotteistaminen ja asiakaslähtöinen markkinointi Susanna Lahnamäki Tällä mennään Tuotteistaminen & asiakaslähtöinen markkinointi Vähän teoriaa, enemmän käytäntöä. http://www.youtube.com/watch?v=uk0zrvzvtb4

Lisätiedot

Toimiva verkkosivusto lehdelle. Riikka Räisänen Projektipäällikkö, Digitaalinen markkinointi riikka.raisanen@verkkoasema.fi Puhelin: +35840 194 8650

Toimiva verkkosivusto lehdelle. Riikka Räisänen Projektipäällikkö, Digitaalinen markkinointi riikka.raisanen@verkkoasema.fi Puhelin: +35840 194 8650 Toimiva verkkosivusto lehdelle Riikka Räisänen Projektipäällikkö, Digitaalinen markkinointi riikka.raisanen@verkkoasema.fi Puhelin: +35840 194 8650 Miksi? Tavoitteet Mitä myyt? Mitä ja miten haluat asiakkaillesi

Lisätiedot

E-kirjan kirjoittaminen

E-kirjan kirjoittaminen 1 E-kirjan kirjoittaminen Ohjeet e-kirjan kirjoittamiseen Tämän ohjeistuksen tavoitteena on auttaa sinua luomaan yksinkertainen e-kirja (pdftiedosto) asiakkaallesi. Kirja näyttää hänelle kuinka hyvin ymmärrät

Lisätiedot

Näkyvyys nousuun hakukoneoptimoinnilla

Näkyvyys nousuun hakukoneoptimoinnilla Näkyvyys nousuun hakukoneoptimoinnilla Teemu Leppänen Puhujan esittely Verkkosivuja vuodesta 1999 Tietoliikennealan koulutus Kouluttajana noin 10 vuotta Asunut Englannissa ja Australiassa Oma yritys vuodesta

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Mikä ihmeen hakukonemarkkinointi?

Mikä ihmeen hakukonemarkkinointi? Mikä ihmeen hakukonemarkkinointi? Mitä teet ensimmäiseksi, kun etsit tietoa jostain asiasta? Luultavimmin Google- haun, etkä ole ainut: ihmiset ovat siirtyneet yhä enemmän nettiin käyttämään sähköisiä

Lisätiedot

Markkinointi sosiaalisessa mediassa

Markkinointi sosiaalisessa mediassa Markkinointi sosiaalisessa mediassa Digityöpaja, 30.11.2017 Outi Mertamo DigiReWork hanke Hamk.fi/digirework Minä Outi Mertamo Tuotantotalouden insinööri, 2010. Aloittanut HAMKissa markkinointisuunnittelijana

Lisätiedot

Vinkkejä hankeviestintään

Vinkkejä hankeviestintään Vinkkejä hankeviestintään Viestintä vs. tiedottaminen Tiedon siirto ja vaihdanta kokonaisuutena Kanavina esim. nettisivut, intrat, uutiskirjeet, esitteet ja logot, kokoukset ja tilaisuudet, sosiaalinen

Lisätiedot

Pienyrittäjiltä odotetaan loistavaa palvelua, onko omasi kunnossa?

Pienyrittäjiltä odotetaan loistavaa palvelua, onko omasi kunnossa? Pienyrittäjiltä odotetaan loistavaa palvelua, onko omasi kunnossa? Toteutimme syksyllä 2013 yhdessä Taloustutkimuksen kanssa laajan selvityksen, jossa kartoitimme palveluun liittyviä odotuksia ja mieli

Lisätiedot

Google AdWords. mainonta tehokäyttöön

Google AdWords. mainonta tehokäyttöön Google AdWords mainonta tehokäyttöön Opi tekemään hakukonemainontaa kuin ammattilaiset. Opas antaa sinulle vinkkejä, kuinka vältät sudenkuopat ja säästät mainoseurojasi sekä kuinka tavoitat asiakkaasi

Lisätiedot

Vertailua: Kaleva.fi, Facebook, Google kuinka markkinointi toimii eri alustoilla?

Vertailua: Kaleva.fi, Facebook, Google kuinka markkinointi toimii eri alustoilla? Vertailua: Kaleva.fi, Facebook, Google kuinka markkinointi toimii eri alustoilla? 29.10.2014 Digiaamiainen Markkinointi lukijan näkökulmasta Lukija seuraa itseään kiinnostavia aiheita eri kanavista joukkoon

Lisätiedot

Tärkeimmät palvelut hakutulosten kärjessä CASE MM-KONEURAKOINTI

Tärkeimmät palvelut hakutulosten kärjessä CASE MM-KONEURAKOINTI Tärkeimmät palvelut hakutulosten kärjessä CASE MM-KONEURAKOINTI Toimiala: Rakennuspaikan valmistelutyöt Yritys: MM-Koneurakointi Oy Olen saanut rahoilleni vastinetta ja olen tyytyväinen yhteistyöhön 45

Lisätiedot

4 ensimmäistä sähköpostiasi

4 ensimmäistä sähköpostiasi 4 ensimmäistä sähköpostiasi 1 Ohjeet Nyt rakennetaan neljä viestiä, jotka voit lähettää sähköpostilistallesi. Jos et vielä osaa rakentaa sähköpostilistaa, lue tämä kirjoitus: http://www.valmentaja-akatemia.fi/sahkopostilista/

Lisätiedot

Mittaa, kohdenna ja optimoi näkyvyytesi verkossa. Janne Stude Tuotepäällikkö, Omakaupunki.fi Oma Yritys-tapahtuma 27.3.

Mittaa, kohdenna ja optimoi näkyvyytesi verkossa. Janne Stude Tuotepäällikkö, Omakaupunki.fi Oma Yritys-tapahtuma 27.3. Mittaa, kohdenna ja optimoi näkyvyytesi verkossa Janne Stude Tuotepäällikkö, Omakaupunki.fi Oma Yritys-tapahtuma 27.3.2012, Wanha Satama Ennen kuin aloitat mieti seuraavia: Kohderyhmä Tavoitteet Mitä on

Lisätiedot

Yrityksesi verkossa: Miksi ja miten. Mikael Alatalo, palvelutuotantojohtaja, Fonecta

Yrityksesi verkossa: Miksi ja miten. Mikael Alatalo, palvelutuotantojohtaja, Fonecta Yrityksesi verkossa: Miksi ja miten Mikael Alatalo, palvelutuotantojohtaja, Fonecta Asunnonvälitys Autokauppa Matka-ala Vaatekauppa Mitä verkossa ympärillämme Logistiset palvelut Pankki- ja vakuuttaminen

Lisätiedot

Facebook-opas tilitoimistoille

Facebook-opas tilitoimistoille Facebook-opas tilitoimistoille Joko tilitoimistollanne on Facebook-sivu? Jos ei, tähän oppaaseen on koottu 10 askeleen polku, jota seuraamalla sivu on helppo perustaa. MUUTAMA FAKTA SOSIAALISESTA MEDIASTA

Lisätiedot

Asiakastuntemus markkinoinnin ja myynnin ytimenä. 14.11.2013 Katri Tanni & Kati Keronen

Asiakastuntemus markkinoinnin ja myynnin ytimenä. 14.11.2013 Katri Tanni & Kati Keronen Asiakastuntemus markkinoinnin ja myynnin ytimenä 14.11.2013 Katri Tanni & Kati Keronen Markkinoinnin vallankumouksellinen strategia on lähempänä kuin arvaatkaan. Tarvitset kahdenlaista sisältöä: Informaatioikkuna:

Lisätiedot

Yrityksesi verkossa: Miksi ja miten. Aleksi Issakainen, tarjoamapäällikkö, Fonecta

Yrityksesi verkossa: Miksi ja miten. Aleksi Issakainen, tarjoamapäällikkö, Fonecta Yrityksesi verkossa: Miksi ja miten Aleksi Issakainen, tarjoamapäällikkö, Fonecta Asunnonvälitys Autokauppa Matka-ala Vaatekauppa Pankki- ja vakuuttaminen Autonvuokraus Mitä verkossa ympärillämme tapahtuu

Lisätiedot

VERKKOMARKKINOINNIN MAHDOLLISUUDET Tietoa ja tuottoa pienteurastamoihin -hanke

VERKKOMARKKINOINNIN MAHDOLLISUUDET Tietoa ja tuottoa pienteurastamoihin -hanke VERKKOMARKKINOINNIN MAHDOLLISUUDET Tietoa ja tuottoa pienteurastamoihin -hanke Eveliina Toivonen 9.9.2016 www.hamk.fi TIETOISKUN SISÄLTÖ 1. Markkinoinnin perusperiaatteet 2. Verkkomarkkinoinnin kolme teemaa

Lisätiedot

NÄYTTEILLEASETTAJAOPAS

NÄYTTEILLEASETTAJAOPAS NÄYTTEILLEASETTAJAOPAS Opas onnistuneeseen osallistumiseen Suunnittele! Toteuta! Seuraa! Arvioi! = Paras ikinä saatu tulos! easyfairs.com easyfairs työkalupakki Tervetuloa näytteilleasettajaksi easyfairs

Lisätiedot

Asiakkaiden osallistaminen on innovaation paras lanseeraus. Laura Forsman FFF, Turun Yliopisto

Asiakkaiden osallistaminen on innovaation paras lanseeraus. Laura Forsman FFF, Turun Yliopisto Asiakkaiden osallistaminen on innovaation paras lanseeraus Laura Forsman FFF, Turun Yliopisto Tuotteita käyttävistä ihmisistä on tullut parempia mainoksia, kuin perinteisistä medioista Miksi näin on? 3

Lisätiedot

Sosiaalinen media markkinointivälineenä

Sosiaalinen media markkinointivälineenä Sosiaalinen media markkinointivälineenä Sosiaalinen media on hyvä apuväline brändin kannatuksen kasvattamiseksi ja tietoisuuden levittämiseksi. B2B-yrityksessä, jossa sosiaalista mediaa edelleen vain ihmetellään

Lisätiedot

Iso kysymys: Miten saan uusia asiakkaita ja kasvatan myyntiä internetin avulla? Jari Juslén 2014 2

Iso kysymys: Miten saan uusia asiakkaita ja kasvatan myyntiä internetin avulla? Jari Juslén 2014 2 Jari Juslén 2014 1 Iso kysymys: Miten saan uusia asiakkaita ja kasvatan myyntiä internetin avulla? Jari Juslén 2014 2 Agenda Myynnin suurin ongelma Ongelman ratkaiseminen, ensimmäiset vaiheet Jari Juslén

Lisätiedot

Aloittavan yrittäjän markkinointiopas - mitä tarvitsen kun perustan yrityksen?

Aloittavan yrittäjän markkinointiopas - mitä tarvitsen kun perustan yrityksen? Aloittavan yrittäjän markkinointiopas - mitä tarvitsen kun perustan yrityksen? 1 Olet päättänyt perustaa yrityksen tai olet sen jo perustanut. Kertoaksesi potentiaalisille asiakkaillesi, että olet olemassa,

Lisätiedot

julkaiseminen verkossa

julkaiseminen verkossa julkaiseminen verkossa SuPerin webmastereiden koulutuspäivä Viestintä-Piritta Piritta Seppälä Vuosi 2015 www.viestintapiritta.fi viestintä-pirittan piritta @piritta Sosiaalisen median kouluttaja ja asiantuntija

Lisätiedot

DIGITAALISEN PALVELUPOLUN ETENEMISOPAS

DIGITAALISEN PALVELUPOLUN ETENEMISOPAS DIGITAALISEN PALVELUPOLUN ETENEMISOPAS WWW.DIGISURFFARI.FI Kävijöiden eteneminen digitaalista palvelupolkua pitkin 1. Kävijä näkee mainoksen verkossa. 2. Kävijä tulee mainoksesta laskeutumissivulle. 3.

Lisätiedot

OVATKO LIIDIT KIVEN ALLA?

OVATKO LIIDIT KIVEN ALLA? OVATKO LIIDIT KIVEN ALLA? SISÄLTÖMARKKINOINTI HELPOTTAA LIIDIEN LAPIOINTIA Eroon kylmäsoitoista. Yritysten välisessä kaupassa hyvien liidien löytäminen on usein kovan työn takana. Joskus voi tuntua siltä,

Lisätiedot

Näy ja kuulu! Pikaopas viestintään teemaviikoille. #OurHeroIsZero

Näy ja kuulu! Pikaopas viestintään teemaviikoille. #OurHeroIsZero Näy ja kuulu! Pikaopas viestintään teemaviikoille Viikon tavoitteet Kansainvälisellä World Green Building Weekillä haluamme kiinnittää huomion kestävään, tuottoisaan ja viihtyisään rakennettuun ympäristöön

Lisätiedot

Agenda. Sähköpostimarkkinoinnin ongelmat Sähköpostimarkkinoinnin mahdollisuudet Automaattinen sähköpostimarkkinointi. Jari Juslén 2014 2

Agenda. Sähköpostimarkkinoinnin ongelmat Sähköpostimarkkinoinnin mahdollisuudet Automaattinen sähköpostimarkkinointi. Jari Juslén 2014 2 Jari Juslén 2014 1 Agenda Sähköpostimarkkinoinnin ongelmat Sähköpostimarkkinoinnin mahdollisuudet Automaattinen sähköpostimarkkinointi Jari Juslén 2014 2 Sähköpostimarkkinoijan pahimmat virheet Ajatus,

Lisätiedot

Verkkolöydettävyys lisäsi asiakkaita CASE HS-Works

Verkkolöydettävyys lisäsi asiakkaita CASE HS-Works Verkkolöydettävyys lisäsi asiakkaita CASE HS-Works Toimiala: IT-palvelut Yritys: HS-Works Oy Liiketoiminta on yleisesti ottaen kasvanut koko vuoden ja ennätyskuukausiakin on mahtunut joukkoon. Fonectalla

Lisätiedot

Hakukoneoptimointi. DigiReWork hanke Hamk.fi/digirework. Digityöpaja, Outi Mertamo.

Hakukoneoptimointi. DigiReWork hanke Hamk.fi/digirework. Digityöpaja, Outi Mertamo. Hakukoneoptimointi Digityöpaja, 16.1.2018 Outi Mertamo DigiReWork hanke Hamk.fi/digirework Minä Outi Mertamo Tuotantotalouden insinööri, 2010. Aloittanut HAMKissa markkinointisuunnittelijana kolmessa matkailuhankkeessa

Lisätiedot

hakukoneoptimointiin

hakukoneoptimointiin Askeleet onnistuneeseen hakukoneoptimointiin Hakukoneoptimoinnin perusaskeleet ja tuoreimmat optimointivinkit vuodelle 2017! Huomispäivän asiakkaasi ovat tänään verkossa. Tervehdys ystäväni, Hakukoneoptimoinnin

Lisätiedot

Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta osaaminen olisi nähtävissä tuotteena. Aluksi jako neljään.

Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta osaaminen olisi nähtävissä tuotteena. Aluksi jako neljään. 28.12.2007 HN Palvelun tuotteistaminen, palvelutuote Miksi on oltava tuote? Jotta olisi jotain myytävää! Voiko osaaminen olla tuote? Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta

Lisätiedot

SINUSTAKIN YRITYKSESI TAITAVA DIGIOSAAJA. Pieni opas digitaaliseen maailmaan.

SINUSTAKIN YRITYKSESI TAITAVA DIGIOSAAJA. Pieni opas digitaaliseen maailmaan. SINUSTAKIN YRITYKSESI TAITAVA DIGIOSAAJA. Pieni opas digitaaliseen maailmaan. PIENYRITTÄJÄ JA SOSIAALISEN MEDIAN ABC. A) ALOITA KUUNTELULLA Selvitä, mitä sinusta puhutaan vai puhutaanko ollenkaan. Selvitä

Lisätiedot

Miten tavoitan asiakkaani verkossa?

Miten tavoitan asiakkaani verkossa? Miten tavoitan asiakkaani verkossa? Jere Kuusinen,lehtori Satakunnan AMK Tee ainakin nämä asiat: Paranna www-sivujasi Opettele hakukoneoptimointi Laita itsesi Googlen kartalle Hanki sivuillesi linkkejä

Lisätiedot

Aivovammaliitto ry Sosiaalinen media Pia Warvas ja Asta Hietanen Lokakuu 2015

Aivovammaliitto ry Sosiaalinen media Pia Warvas ja Asta Hietanen Lokakuu 2015 Aivovammaliitto ry Sosiaalinen media Pia Warvas ja Asta Hietanen Lokakuu 2015 Sisältö Sosiaalinen media järjestöissä Twitter Blogit Instagram Lähteet: Sosiaalinen media koulutus Oulussa 2.9.2015 sekä oma

Lisätiedot

01. MÄÄRITTELE UNELMASI

01. MÄÄRITTELE UNELMASI BRÄNDISI PERUSTA 01. MÄÄRITTELE UNELMASI Monesti suurin syy miksi päädytään uudelleen brändäämiseen on toiminnan sekavuus ja epäröinti. Ei olla riittävästi ajateltu miltä oma unelma elämäänsä ja liiketoimintaansa

Lisätiedot

MITÄ JA MIKSI IHMISET OSTAVAT

MITÄ JA MIKSI IHMISET OSTAVAT MITÄ JA MIKSI IHMISET OSTAVAT Johdanto Mahdollisuus koputtaa harvoin ovellesi. Koputa sen sijaan mahdollisuuden ovea, jos toivot pääseväsi sisään. J okaisen myyjän on hyvä tiedostaa miten ja miksi pitää

Lisätiedot

Urheiluseuran viestintä 18.2.2015

Urheiluseuran viestintä 18.2.2015 Urheiluseuran viestintä 18.2.2015 Sisältö Seuraviestintä (sisäinen viestintä) Mediaviestintä Kriisiviestintä Seuraviestintä sisäinen viestintä Seuraviestintä (sisäinen viestintä) Hyvä sisäinen viestintä

Lisätiedot

OSA 1: PAKETOI OSAAMISESI KURSSIIN, JOKA MYY

OSA 1: PAKETOI OSAAMISESI KURSSIIN, JOKA MYY KURSSIPLANNER OSA 1: PAKETOI OSAAMISESI KURSSIIN, JOKA MYY ASIANTUNTEMUS / ELÄMÄNKOKEMUS: Missä itse olet onnistunut, menestynyt tai mitä olet saavuttanut, missä olet erityisen hyvä (ja tiedät että kaikki

Lisätiedot

ELON DIGIVELHO -TESTIN VASTAUKSET

ELON DIGIVELHO -TESTIN VASTAUKSET ELON DIGIVELHO -TESTIN VASTAUKSET 1. Tiedätkö mitä yhteistä on VR:llä ja arabikeväällä? sosiaalinen media tiedottaminen myöhästyminen 6. Mikä seuraavista on tärkein sisältö verkkosivuilla? Miksi yritys

Lisätiedot

Aloittelijasta Internet markkinoinnin sankariksi. Artem Daniliants / LumoLink

Aloittelijasta Internet markkinoinnin sankariksi. Artem Daniliants / LumoLink Aloittelijasta Internet markkinoinnin sankariksi Artem Daniliants / LumoLink CEO at LumoLink Verkkokauppa & Web teknologian asiantuntija 13+ vuotta kokemusta Internet liiketoiminnasta 10+ vuotta kokemusta

Lisätiedot

Vinkkejä viestintään yhdistystoimijoille VIESTI HUKASSA? (TIIVISTELMÄ) SILMU-KYLÄT / SILMU-BYAR LI-MARIE SANTALA 2016 1

Vinkkejä viestintään yhdistystoimijoille VIESTI HUKASSA? (TIIVISTELMÄ) SILMU-KYLÄT / SILMU-BYAR LI-MARIE SANTALA 2016 1 VIESTI HUKASSA? (TIIVISTELMÄ) Vinkkejä viestintään yhdistystoimijoille SILMU-KYLÄT / SILMU-BYAR LI-MARIE SANTALA 2016 1 VIESTINTÄ Sanomien lähettämistä ja vastaanottamista Yhteisöjen välistä monimuotoista

Lisätiedot

Alustava liiketoimintasuunnitelma. Miksi alustava LTS? Ajattele vaikkapa näin. Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu

Alustava liiketoimintasuunnitelma. Miksi alustava LTS? Ajattele vaikkapa näin. Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu Alustava liiketoimintasuunnitelma Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu 15.1.2013/LTPT1013 22.4.2013/EO1213 HM Miksi alustava LTS? Jäsennetään ja selvennetään aiotun yritystoiminnan kannattavuutta

Lisätiedot

Facebook koulutus. Kalle Rapi Etelä-Karjalan kylät ry http://kylat.ekarjala.fi

Facebook koulutus. Kalle Rapi Etelä-Karjalan kylät ry http://kylat.ekarjala.fi Facebook koulutus Kalle Rapi Etelä-Karjalan kylät ry http://kylat.ekarjala.fi Facebook, mikä se on? Facebook on Internetissä toimiva mainosrahoitteinen yhteisöpalvelu Sivusto tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden

Lisätiedot

Facebook-sivu tehokäyttöön. Osa 2 Facebook-sivun julkaisut

Facebook-sivu tehokäyttöön. Osa 2 Facebook-sivun julkaisut Facebook-sivu tehokäyttöön Osa 2 Facebook-sivun julkaisut 2013-3-8 1 Mitä opit tänään Mitä laaja tutkimus kertoo erilaisten julkaisujen saamasta palautteesta Miten luot sisältöstrategian Facebook-sivullesi

Lisätiedot

YHDISTYKSEN VIESTINTÄ

YHDISTYKSEN VIESTINTÄ YHDISTYKSEN VIESTINTÄ Sisäinen viestintä - eri yhdistyksissä eri apuvälineitä, kuitenkin yleensä: Henkilökohtainen vuorovaikutus: puhelin, yhteiset kokoontumispaikat Jäsenkirje, sähköinen tai fyysinen

Lisätiedot

Sosiaalinen media pk-yritysten markkinoinnissa ja myynnissä. Sirkku Hirvonen

Sosiaalinen media pk-yritysten markkinoinnissa ja myynnissä. Sirkku Hirvonen Sosiaalinen media pk-yritysten markkinoinnissa ja myynnissä Sirkku Hirvonen Millä alkuun sosiaalisessa mediassa Sosiaalisen median strategia vs. kevytsuunnitelma Strategia kirosana Suunnitelma kuitenkin

Lisätiedot

YRITTÄJÄ, TEE NYT V**TU EDES JOTAIN, MARKKINOI ÄLÄ MARISE

YRITTÄJÄ, TEE NYT V**TU EDES JOTAIN, MARKKINOI ÄLÄ MARISE YRITTÄJÄ, TEE NYT V**TU EDES JOTAIN, MARKKINOI ÄLÄ MARISE #MARILTA #PASIONKINGI #YRITTÄJÄT EI AIKA RIITÄ SITKU EMMÄ VIITTI EMMÄ OSAA NÄÄ KOULUTUKSET ON IHAN HYVIÄ, MUTKU PELKO,KOKEILLA UUTTA PAHINTA

Lisätiedot

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO Alla oleva kaavio kuvastaa tehdyn testin tuloksia eri osa-alueilla. Kaavion alla on arviot tilanteestasi koskien henkilökohtaisia ominaisuuksiasi, kokemusta ja osaamista, markkinoita

Lisätiedot

Klikit Myynniksi. Raahe Jaakko Suojanen

Klikit Myynniksi. Raahe Jaakko Suojanen Klikit Myynniksi Raahe 31.10.2016 Jaakko Suojanen Sisältö Verkossa myyminen Tehokas verkkosivu Liikennemäärän kehittäminen Hakukoneoptimointi Google Adwords Facebook Konversion kehittäminen Jaakko Suojanen

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

PERUSTA VERKKOKAUPPA. info@cimacuu.net 044 0122 296 www.cimacuu.net

PERUSTA VERKKOKAUPPA. info@cimacuu.net 044 0122 296 www.cimacuu.net info@cimacuu.net 044 0122 296 www.cimacuu.net Valitse sopivin verkkokauppa. Postin ja Matkahuollon toimitusintegraatiot* *Postin ja Matkahuollon toimitusintegraatiot tekevät osoitekorttien ja seurantatunnusten

Lisätiedot

KICK ASS! FACEBOOK-MARKKINOINNILLA MATKAILULIIKETOIMINTA KASVUUN

KICK ASS! FACEBOOK-MARKKINOINNILLA MATKAILULIIKETOIMINTA KASVUUN KICK ASS! FACEBOOK-MARKKINOINNILLA MATKAILULIIKETOIMINTA KASVUUN Marko Pyhäjärvi PUHEENVUORON TAVOITE On olemassa miljoonia eri keinoja vauhdittaa matkailuyrityksen myyntiä, ja Facebookmarkkinointi on

Lisätiedot

3. Arvot luovat perustan

3. Arvot luovat perustan 3. Arvot luovat perustan Filosofia, uskonto, psykologia Integraatio: opintojen ohjaus Tässä jaksossa n Omat arvot, yrityksen arvot n Visio vie tulevaisuuteen Osio 3/1 Filosofia Uskonto 3. Arvot luovat

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Sisältömarkkinoinnilla vauhtia pkyritysten. Katri Tanni / Differo Oy Maaliskuu 2014

Sisältömarkkinoinnilla vauhtia pkyritysten. Katri Tanni / Differo Oy Maaliskuu 2014 Sisältömarkkinoinnilla vauhtia pkyritysten kaupan käyntiin Katri Tanni / Differo Oy Maaliskuu 2014 Differosta Autamme yrityksiä jalkauttamaan myynnin puhetta verkkoon sisältöstrategian avulla Differosta

Lisätiedot

Netistä lisää asiakkaita ja kauppaa

Netistä lisää asiakkaita ja kauppaa yritys verkossa Netistä lisää asiakkaita ja kauppaa Nettinäkyvyys on yrityksesi näyteikkuna verkossa. Sen tulee elää liiketoimintasi mukana aivan kuten myymälän näyteikkunakin elää sesonkien mukaan. Kaiken

Lisätiedot

Millainen on hyvä työhakemus?

Millainen on hyvä työhakemus? TYÖHAKEMUS- OPAS Millainen on hyvä työhakemus? Hyvä hakemus erottuu joukosta ja vastaa kysymykseen, miksi sinä olisit hyvä valinta tehtävään. Hakemuksessa voit tuoda omaa persoonaasi esiin, jopa ehkä enemmän

Lisätiedot

Markkinoinnin automaatio. Parempia liidejä myynnille! Huomispäivän asiakkaasi ovat tänään verkossa.

Markkinoinnin automaatio. Parempia liidejä myynnille! Huomispäivän asiakkaasi ovat tänään verkossa. Markkinoinnin automaatio Parempia liidejä myynnille! Huomispäivän asiakkaasi ovat tänään verkossa. Tervehdys ystävät, Markkinoinnin automaatio on tämän hetken kuumimpia termejä digitaalisessa markkinoinnissa.

Lisätiedot

Yhdistyksen viestintä ja verkkoviestintä

Yhdistyksen viestintä ja verkkoviestintä Yhdistyksen viestintä ja verkkoviestintä Suomen Ladun koulutus Salo 25.4.2014 Piritta Seppälä Viestintä-Piritta www.viestintapiritta.fi keskiviikkona 2. huhtikuuta 2014 Kuka Viestintä-Piritta? keskiviikkona

Lisätiedot

Kiipulan ammattiopisto. Liiketalous ja tietojenkäsittely. Erja Saarinen

Kiipulan ammattiopisto. Liiketalous ja tietojenkäsittely. Erja Saarinen Kiipulan ammattiopisto Liiketalous ja tietojenkäsittely Erja Saarinen 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Hyvät internetsivut... 3 3. Kuvien koko... 4 4. Sivujen lataus... 4 5. Sivukartta... 5 6. Sisältö...

Lisätiedot

Verkkolöydettävyys laajensi asiakaskuntaa CASE Kymppitien Vaihto-osa

Verkkolöydettävyys laajensi asiakaskuntaa CASE Kymppitien Vaihto-osa Verkkolöydettävyys laajensi asiakaskuntaa CASE Kymppitien Vaihto-osa Toimiala: Autopurkamot Yritys: Kymppitien Vaihto-osa Asiakkaat löytävät palvelumme paremmin, kysyntää ja asiakkaita tulee nyt koko Suomen

Lisätiedot

Meedio on luotu helpottamaan yrittäjän elämää.

Meedio on luotu helpottamaan yrittäjän elämää. Meedio on luotu helpottamaan yrittäjän elämää. Yrityksesi markkinointitoimet ovat nyt hallinnassasi yhden, helppokäyttöisen sähköisen työpöydän kautta, myös mobiilisti. Meedion avulla nykyiset ja uudet

Lisätiedot

Oivalluskysymykset lähiluomuyrittäjälle

Oivalluskysymykset lähiluomuyrittäjälle HELSINGIN YLIOPISTO RURALIA-INSTITUUTTI Oivalluskysymykset lähiluomuyrittäjälle KASVOT LUOMULLE 1. Perustiedot (lyhyesti ja ytimekkäästi) Mitä yritys myy? Mikä on pääkohderyhmä? Kenelle myydään? Miten

Lisätiedot

Sosiaalinen media pk-yritysten markkinoinnissa ja myynnissä. Sirkku Hirvonen

Sosiaalinen media pk-yritysten markkinoinnissa ja myynnissä. Sirkku Hirvonen Sosiaalinen media pk-yritysten markkinoinnissa ja myynnissä Sirkku Hirvonen Millä alkuun sosiaalisessa mediassa Sosiaalisen median strategia vs. kevytsuunnitelma Strategia kirosana Suunnitelma kuitenkin

Lisätiedot

VERKKOMARKKINOINNIN MAHDOLLISUUDET Tietoa ja tuottoa pienteurastamoihin -hanke

VERKKOMARKKINOINNIN MAHDOLLISUUDET Tietoa ja tuottoa pienteurastamoihin -hanke VERKKOMARKKINOINNIN MAHDOLLISUUDET Tietoa ja tuottoa pienteurastamoihin -hanke Eveliina Toivonen www.hamk.fi TYÖPAJAN SISÄLTÖ 1. Kuulumiset 2. Kertaus aiemmasta tietoiskusta 3. Uusia ideoita 4. Tärpit

Lisätiedot

Hakukoneoptimoinnilla hyöty irti verkkosivuista

Hakukoneoptimoinnilla hyöty irti verkkosivuista hakutulosten kärkeen Hakukoneoptimoinnilla hyöty irti verkkosivuista Hakukoneiden merkitys on viime vuosina kasvanut huimasti. Kasvun myötä myös niiden merkitys ja rooli markkinoinnissa on muuttunut. Niin

Lisätiedot

taustaa keskustan tila on hälyttävä, nyt pitää tehdä jotakin!

taustaa keskustan tila on hälyttävä, nyt pitää tehdä jotakin! PUTIIKKIVIIKOT.fi taustaa keskustan tila on hälyttävä, nyt pitää tehdä jotakin! kaikkien pitää ymmärtää suurempi kuva. nyt tehdään yhdessä, toistaan tukien, ei siis vain oman navan kautta omaa etua ajatellen

Lisätiedot

Vinkkejä yrityksen löydettävyyden ja hakukonenäkyvyyden parantamiseen. Jukka Kumpusalo Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy

Vinkkejä yrityksen löydettävyyden ja hakukonenäkyvyyden parantamiseen. Jukka Kumpusalo Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy Vinkkejä yrityksen löydettävyyden ja hakukonenäkyvyyden parantamiseen Jukka Kumpusalo Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy Suomessa tehdään joka päivä 30 yli miljoonaa Google-hakua KILPAILUETU Sen pitää olla

Lisätiedot

SÄHKÖINEN MARKKINOINTI

SÄHKÖINEN MARKKINOINTI SÄHKÖINEN MARKKINOINTI Kuka Teemu Korpi? Sähköisen markkinoinnin ala Hakusanamainonta Display-mainonta Facebookmainonta Hakukoneoptimointi Affiliate-markkinointi Sisältömarkkinointi Sosiaalinen media Mobiilimarkkinointi

Lisätiedot

LinkedIn MIKÄ SE ON? MITEN JA MIKSI SITÄ KÄYTETÄÄN? Materiaalit osoitteessa: www.liiketoiminta.info/linkedin

LinkedIn MIKÄ SE ON? MITEN JA MIKSI SITÄ KÄYTETÄÄN? Materiaalit osoitteessa: www.liiketoiminta.info/linkedin SIVU 1 LinkedIn MIKÄ SE ON? MITEN JA MIKSI SITÄ KÄYTETÄÄN? Materiaalit osoitteessa: www.liiketoiminta.info/linkedin Sähköinen Liiketoiminta Suomi Oy SIVU 2 Päivän ohjelma Mikä on LinkedIn palvelu? Ketkä

Lisätiedot

Hankinnan problematiikka

Hankinnan problematiikka Antti Kirmanen Hankinnan problematiikka Toimittajan näkökulma Asiakkaan näkökulma www.sulava.com www.facebook.com/sulavaoy 2 1. Ristiriita www.sulava.com www.facebook.com/sulavaoy 3 Asiakas haluaa Onnistuneen

Lisätiedot

Rakenna onnistunut sisältökampanja

Rakenna onnistunut sisältökampanja sisältökampanja Kun sisältömarkkinointiin tuodaan kampanjalle ominaisia piirteitä, helpottaa se suunnittelua ja mittaamista. Opas tarjoaa apua ja käytännön työkaluja sisältömarkkinointikampanjan suunnitteluun.

Lisätiedot

Tavallista fiksumpaa markkinointia

Tavallista fiksumpaa markkinointia Tavallista fiksumpaa markkinointia Päivän agenda Hakukonemarkkinoinnin koulutus Ainoastaan hakukone- ja mobiilioptimoitu www-sivu toimii ja tehoaa Hakukonemarkkinointi: miksi ja miten? Mobiilimarkkinoinnin

Lisätiedot

UUSASIAKASHANKINTA. Johdanto

UUSASIAKASHANKINTA. Johdanto HINTAVASTAVÄITTEE T TYÖKIRJA.docx UUSASIAKASHANKINTA Johdanto Laatu on paras liiketoimintasuunnitelma M iten löytää enemmän ja parempia uusia asiakkaita, on yksi myyjän ydintaidoista. Millainen strategia

Lisätiedot

Lataa strategiset työkalut

Lataa strategiset työkalut Lataa strategiset työkalut Joiden avulla saavutat taloudellisen riippumattomuuden. Mitä sinä tekisit, jos pystyisit rakentamaan jopa 4.000,00 kuukaudessa tuottavan tulovirran? Entä miten pitkään olet valmis

Lisätiedot

Verkkosivut ja hakukoneoptimointi. Julkinen yhteenveto Jaakko Suojasen esityksestä

Verkkosivut ja hakukoneoptimointi. Julkinen yhteenveto Jaakko Suojasen esityksestä Verkkosivut ja hakukoneoptimointi Julkinen yhteenveto Jaakko Suojasen esityksestä Digipolku tukee Keski-Suomen digitalisoitumista. Kuva: http://thinkoutloudclub.com/digital-transformation-machine/ 2 Verkkosivut

Lisätiedot

Mukaan.fi on oma verkkopalvelu juuri sinulle, joka olet kiinnostunut erityistä tukea käyttävien lasten, nuorten ja aikuisten elämästä.

Mukaan.fi on oma verkkopalvelu juuri sinulle, joka olet kiinnostunut erityistä tukea käyttävien lasten, nuorten ja aikuisten elämästä. Tule mukaan! Mukaan.fi on oma verkkopalvelu juuri sinulle, joka olet kiinnostunut erityistä tukea käyttävien lasten, nuorten ja aikuisten elämästä. Tämän helppokäyttöisen netin kohtaamis- ja keskustelupaikan

Lisätiedot

BRANDS. Vahvista BRÄNDIÄ

BRANDS. Vahvista BRÄNDIÄ BRANDS Lisää myyntiä Vahvista BRÄNDIÄ VIESTINTÄ myymälässä MIKSI SE ON TÄRKEÄÄ? Hyödyntämällä näitä tietoja voit lisätä myyntiä melkoisesti Haluatko lisätä myyntiä? Viesti enemmän Haluatko kasvattaa MARKKINAOSUUTTASI?

Lisätiedot

Digimarkkinointi. Ari Tenhunen

Digimarkkinointi. Ari Tenhunen Digimarkkinointi Ari Tenhunen Sosiaalinen media 2 Myyntisykli digimarkkinoinnin kehyksenä Ei tietoa Tietoinen Kiinnostunut Käyttö Omistautuminen Ostoaikomus Sisäänajo Muistuttaminen Tutustuminen Suostuttelu

Lisätiedot

Eveliina Koivula Tiski piste fi http://tiski.fi puhelin 0400 230 612 Skypessä themarketinglady Twiittaa @evekoivulan

Eveliina Koivula Tiski piste fi http://tiski.fi puhelin 0400 230 612 Skypessä themarketinglady Twiittaa @evekoivulan 1. Asiakkaasi voi helposti levittää sanaa ja suositella palveluitasi eteenpäin omassa verkostossaan. Aktiivi-ikäisistä suomalaisista lähes kaikki käyttävät jotakin some-palvelua vähintään viikottain. 2.

Lisätiedot

Mitä on markkinointiviestintä?

Mitä on markkinointiviestintä? Mitä on markkinointiviestintä? Tiina Karppinen 17.3.2011 Markkinointiviestintä on yrityksen ulkoisiin sidosryhmiin kohdistuvaa viestintää, jonka tarkoituksena on välillisesti tai suoraan saada aikaan kysyntää

Lisätiedot

TiiaKonttinen.fi Kaikki oikeudet pidätetään 2017 Tätä opasta ei saa jakaa, luovuttaa, myydä, kopioida tai julkaista ilman tekijän lupaa.

TiiaKonttinen.fi Kaikki oikeudet pidätetään 2017 Tätä opasta ei saa jakaa, luovuttaa, myydä, kopioida tai julkaista ilman tekijän lupaa. 5 PARASTA BLOGGAAJAN MUISTILISTAA #BLOGGAAJA #BLOGGAAMINEN #BLOGIAMMATTILAINEN TiiaKonttinen.fi Kaikki oikeudet pidätetään 2017 Tätä opasta ei saa jakaa, luovuttaa, myydä, kopioida tai julkaista ilman

Lisätiedot

SOSIAALISEN MEDIAN TYÖKALUPAKKI

SOSIAALISEN MEDIAN TYÖKALUPAKKI SOSIAALISEN MEDIAN TYÖKALUPAKKI TYÖKALUPAKKI eli sosiaalisen median pikaopas nenäilijälle Nenätapahtuman tueksi. Näiden ohjeiden avulla tempaiset verkostosi mukaan sosiaalisessa mediassa. MISTÄ LIIKKEELLE?

Lisätiedot

KYLIEN TARINAT EUROIKSI! 2.11.2012. www.matkailukonsultit.fi

KYLIEN TARINAT EUROIKSI! 2.11.2012. www.matkailukonsultit.fi KYLIEN TARINAT EUROIKSI! 2.11.2012 www.matkailukonsultit.fi Suomen Matkailukonsultit Oy Mäntyharjunkatu 4, 70820 Kuopio puh. 050-9178 688 info@matkailukonsultit.fi www.matkailukonsultit.fi Jouni Ortju

Lisätiedot

Kannattava verkkokauppa

Kannattava verkkokauppa Kannattava verkkokauppa Digi-ABC-koulu kaupan ja palvelualan yrityksille 28.5.2015 Olli Miettinen, Vilkas Group @ollimiettinen #digiabckoulu Agenda Miksi perustaisin verkkokaupan? Mitä riskejä verkkokaupan

Lisätiedot

Ohjeistus verkkoprojektiin

Ohjeistus verkkoprojektiin Ohjeistus verkkoprojektiin Luomuyrityksen web design brief -työkirjamalli HELSINGIN YLIOPISTO HELSINGFORS UNIVERSITET UNIVERSITY OF HELSINKI Projektin RAAMIT JA RAJAUKSET Onko sinulla toiveita julkaisujärjestelmästä

Lisätiedot

TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO

TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO Katja Reinikainen Kansalaisareena 2016 Taustaa Tiedotteen kirjoittaminen lähtee tarpeesta tiedottaa yhteisöä/organisaatiota koskevasta asiasta. Tiedotteen tarkoitus

Lisätiedot

markkinointistrategia

markkinointistrategia Menestyksen markkinointistrategia kaava - Selkeät tavoitteet + Markkinointistrategia + Markkinointisuunnitelma + Tehokas toiminta = Menestys 1. markkinat Käytä alkuun aikaa kaivaaksesi tietoa olemassa

Lisätiedot

Brändin rakentaminen somessa

Brändin rakentaminen somessa Terhi Aho Tulos Helsinki Oy 22.4.2016 #tuloslove Brändin rakentaminen somessa Brändin rakentamisesta johtamiseen Ennen Nyt Ei voi hallita, mutta voi vaikuttaa. Kuka johtaa yrityksen verkkoviestintää? Viestintä

Lisätiedot

Webinaari 31.3.2015. Kuinka rakennat toimivan digitaalisen kivijalan? Tomi Grönfors, Brandfors - @groenforsmethod Jarno Wuorisalo, Cuutio - @jarnowu

Webinaari 31.3.2015. Kuinka rakennat toimivan digitaalisen kivijalan? Tomi Grönfors, Brandfors - @groenforsmethod Jarno Wuorisalo, Cuutio - @jarnowu Webinaari 31.3.2015 Kuinka rakennat Tomi Grönfors, Brandfors - @groenforsmethod Jarno Wuorisalo, Cuutio - @jarnowu WEBINAARI Webinaari 31.3.2013: Miten rakennat KIVIJALAN RAKENTAMINEN 1. HYVIN TOIMIVAN

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot