Vihreä Lippu Kaarilan koulun ja lukion ympäristökasvatushanke

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vihreä Lippu Kaarilan koulun ja lukion ympäristökasvatushanke"

Transkriptio

1 Vihreä Lippu Kaarilan koulun ja lukion ympäristökasvatushanke Loppuraportti Lukuvuosi Lokakuu 2010 Kaarilan koulu ja lukio Vallerinkatu Tampere

2 Kaarilan koulu Kaarilan koulu tarjoaa luontonsa ja kulttuurihistoriansa puolesta ainutlaatuisessa ympäristössä laadukasta perusopetusta vuosiluokille 7-9. Käytössä on asianmukaiset tilat ja opetusvälineet sekä teoria- että taito- ja taideaineiden opetukseen. Valinnaisainevalikoimamme on monipuolinen. Oppilaita koulussamme on 330. Rauhallinen työskentelyilmapiiri on meille tärkeä. Kaarilan lukio Kaarilan lukiossa on monipuolinen ja laaja tarjonta eri oppiaineissa. Kurssivalikoima on kattava ja kurssit toteutuvat hyvin. Kaarilan lukio on yleislukio parhaimmillaan. Samalla tarjoamme hyvät mahdollisuudet taide- ja taitoaineiden opiskelemiseen. Koulussamme korostetaan luonnon ja kulttuurisen ympäristön tuntemusta ja erityisesti ympäristöstä huolehtimista. Ympäristöteema on tästä lukuvuodesta alkaen painopisteenämme. Opiskelijat voivat suorittaa ympäristöopintojen kokonaisuuden lukiossa ollessaan ja saada siitä erillisen todistuksen. Toimintakulttuurimme kiteytyy kolmen T:n periaatteeseen: lukiomme tarjoaa opiskelijoille tietoa, taitoa ja toimintaa. Teorian rinnalla korostamme tekemällä oppimista ja omakohtaista kokemista. Lukiossamme on mahdollisuus opiskella tekstiilityötä ja teknistä työtä ja suorittaa molemmissa lukiodiplomi. Myös muissa taito- ja taideaineissa (kuvataide, liikunta, musiikki ja teatteri) on monipuolisen kurssitarjonnan lisäksi mahdollisuus lukiodiplomin suorittamiseen. Kaarilan lukio tarjoaa monipuoliset opiskelumahdollisuudet ja hyvän tuen opiskelulle.

3 Teeman esittely henkilökunnalle Vihreä Lippu teemaksi valittiin jätteiden vähentäminen koska sen katsottiin olevan toteuttamiskelpoisin ja konkreettinen vaihtoehto ympäristökasvatuksen toteuttamiseen. Projektin alkuvaiheessa kiinnitettiin erityistä huomiota jätteiden lajitteluun ja kierrätykseen. Hanke esiteltiin lukion opettajakunnalle ensimmäisen kerran koulutuspäivänä pe ja peruskoulun opettajille Koulun toimintapäivä Teemapäivien tarkoituksena oli lisätä oppilaan valmiuksia ja motivaatiota toimia ympäristön ja ihmisen hyvinvoinnin puolesta sekä kannustaa opiskelijoita kestävään elämäntapaan ja toimintaan kestävän kehityksen puolesta. Projektin käynnistyspäivänä kaikki yläkoulun oppilaat ja lukion opiskelijat kiersivät sovitun aikataulun mukaan eri toimintapisteissä. Kierrätyskirppis Pirkanmaan Ympäristökeskus Moreenian lajitteluopastuspiste Ympäristövisa Toimintapisteet: uusiokoruja vanhoista materiaaleista, uusiopaperin valmistus, Näyttely tuunatuista vaatteista Vuoden turhake äänestys minkä voitti - tupakka Aulan jätelajittelupisteen avaus Oppilaat saivat valmistaa käytöstä poistetuista muovikasseista uusiokoruja ja kierrätysmerkkejä. Uusiopaperin valmistusta. Opettaja Mari Kauppi opastamassa oppilaita paperimassan valmistamisessa.

4 Alkukartoitus ja asennemittaus Lukuvuoden aikana pidettyjen teemapäivien ja tietoiskujen aikana jaettiin tietoa jätteiden lajittelusta ja kierrättämisestä. Asennekartoituksella testattiin jätteiden lajitteluun liittyviä tietoja ja asenteita konkreettisten kysymysten muodossa. Alkukartoitukseen liittyvä ensimmäinen asennemittaus tehtiin syyskuussa 2009 e-lomakkeella. Toinen mittaus toteutettiin toukokuussa Kooste kyselyn tuloksista tarkemmin Asennekyselyn tulokset. Kaarilan lukion opiskelija Johanna Hällilä teki haastattelujensa pohjalta kartoituksen jäteastioiden määrästä ja niiden täyttymisvauhdista sekä koulussa otettujen kopioiden määristä. Jätemäärän seuraamiseen laaditun lomakkeen avulla seurasimme erityisesti sekajätteen määrää lukuvuoden aikana. Liite Jätteen seurantalomake.

5 Tavoitteen asettelu Alkuperäisenä tavoitteena oli vähentää sekajätteen määrää niin, että pääsisimme eroon ainakin yhdestä 600 litran jäteastiasta. Jätteen lajittelun painopiste on edelleen jätteen syntypaikalla, jonne hankittiin lajitteluastioita, kuten paperin keräysastioita jokaiseen luokkaan. Kouluruokailun järjestävä Tampereen Ateria seuraa säännöllisesti biojätteen määrää koulukeittiössä ja raportoi hävikin eteenpäin. Biojäte punnitaan ja sille lasketaan euromäärä, raha joka menee hukkaan ruokaa pois heitettäessä. Lukuvuoden aikana biojätteen määrään vaikuttivat erityisesti ruokalajit sekä koulussa ruokailevien oppilaiden ja opiskelijoiden määrä. Vahtimestari tarkkaili lukuvuoden aikana kopiopaperin määrää. Paperin kulutus on suoraan verrannollinen opiskelijamäärään ja opettajien monisteiden määrään. Uuden monistuskoneen myötä toivotaan opettajien opettelevan tehokkaampaa monistamista. Metallin ja keräyskartongin kierrätys on hoidettu kiinteistöhuollon kautta. Metalli ja kartonki ovat peräisin pakkausmateriaalista. Materiaalin määrää on vaikeampi valvoa, koska tavarantoimittaja määrittelee mikä on tuotteen kannalta paras tapa toimittaa tavarat tilaajalle. Ideoita jätteen vähentämiseksi ja kierrättämiseksi Opettajille/kansliaan. Seuraa miten ja mitä monistat / tulostat. Aina kun mahdollista, ota monistus kaksipuoleisena ja/tai tekstin/kuvan koon mahdollinen pienentäminen - esimerkiksi opiskelijoille kopioita jaettaessa yhteen A4:een sisällytetäänkin alkuperäisesti neljän A4:n sisältö. Opehuoneeseen laatikko niille papereille, jotka voisi käyttää muistilappuina/pistopapereina. Jokaiseen luokkaan asialliset jätteenkeräyslaatikot: teemavärit eri jätteille; oppilaiden muokkaamat esim. samankokoisista pahvilaatikoista, jotka toivottavasti saataisiin käytettynä esim. Valintatalosta. Tölkkien ja pullojen keräys ja kierrättämisen järjestäminen. Kertakäyttöastiat ongelmana ruokalassa esim. kiisselipäivinä, kahvilassa ja vanhempainilloissa. Kerätään rahaa ja ostetaan toiset lautaset. Vesipullojen ostoboikotti; ruokalaan mahdollisuus juoda vettä välituntisin. Käsityö/kuvataiteessa hyödyntäminen (paperimassatyöt), esimerkiksi sitä kautta koulurakennuksen/luokkien/lukion opiskelijakunnanhuoneen tms. sisustaminen. Tulee huomioida, että käsipyyhkeet ovat biojätettä. Lajitteluun tulisi panostaa enemmän ja olla huolellisempia. Asennekasvatusta ja toimintaa Lukion ympäristöpäivässä to Jenni Skaffari Luontokoulusta luennoi ja keskusteli opiskelijoiden kanssa kestävästä kehityksestä. Tilaisuudessa esitettiin Tavarataivas -dokumentti, minkä jälkeen opiskelijat keskustelivat aiheesta.

6 Olimme haastateltavina Jenni Skaffarin gradu-tutkimuksessa. Lisäksi olemme osallistuneet joka kevät Siisti Tampere-kampanjaan, missä olemme huolehtineet koulumme ympäristön siisteydestä roskia keräämällä. Ympäristöpäivänä peruskoululaiset siivosivat piha-alueen. Oppilaat toivat oman luokan saaliin alaasfaltille ja muodostivat niistä "taiteellisen" asetelman, joka valokuvattiin. Valokuvien perusteella tuomaristo valitsi voittajaluokan kultakin luokka-asteelta. Päivän aikana oppilaat katsoivat Tavarataivas -dokumentin auditoriossa. Lisäksi oppilaat tekivät luontokävelyn Kaarilan aukion kautta Piikahakaan. Matkan varrella oli rasteja, missä jaettiin tietoa ympäristöstä. Valokuvia tapahtumasta, Liite 3. Informaatiota ja kierrätystä Syyslukukauden alkaessa esittelimme Vihreä Lippu toimintaa henkilökunnalle ja uusille koululaisille ja opiskelijoille. Uudistimme Vihreä Kaista ilmoitustaulun helppolukuisemmaksi ja lisäsimme tiedotusta. Etsimme uusia tapoja kierrättää ja vähentää jätteen määrää. Hankimme uusia kierrätysastioita jotka sijoitimme eri puolille koulumme käytäviä. Lukion opiskelijat suunnittelivat ja tekivät kierrätysmateriaalista jätepisteen koulun ala-aulaan. Vanhaan pöytälevyyn sahattiin teknisen työn kurssilla sopivan kokoinen aukko saman kokoisille muovisille jäteastioille. Pöytälevy sovitettiin käytöstä poistettujen pulpetin runkojen päälle.

7 Pulpetin jalat kiinnitettiin sahattuun pöytälevyyn. Jäteastiat merkittiin ja asennettiin tarkasti sahattuun pöytälevyn aukkoon. Ala-aulan kierrätyspiste. Pullon palautus, keräyskartonki, pienmetalli, keräyspaperi, keräyslasi, kuivajäte omissa astioissa. Asennekartoitus Kaarilan koulussa ja lukiossa selvitettiin oppilaiden ja henkilökunnan jäsenten kierrätykseen liittyviä tietoja ja asenteita Internet -kyselyn avulla. Alkukartoitus tehtiin syksyllä 2009 ja seurantakartoitus keväällä Kyselyllä kartoitettiin taustatietojen lisäksi vastaajan näkemystä kouluympäristön siisteydestä, asenteita ja tietoja sekä omia toimintatapoja. Seurantakartoituksella haluttiin selvittää, kuinka lisääntynyt ympäristövalistus on vaikuttanut asenteisiin ja käytännön toimintaan.

8 Asennekasvatuksella olemme pystyneet lukuvuoden aikana vaikuttamaan oppilaiden ja opiskelijoiden ympäristöasenteisiin. Asennemittaukset osoittavat selkeästi, että olemme onnistuneet herättämään oppilaiden huomion tarkkailemaan kouluympäristön siisteyttä. Oppilaiden asenne siivoustalkoisiin on muuttunut vuoden aikana myönteisemmäksi. Koulussa kierrättäminen koettiin helppona. Odottamaton yllätys jätteiden määrissä Lukuvuoden aikana jäte-teemaan tuli odottamaton yllätys kun maailman laajuisen pandemiariskin takia käsipyyhkeiden määrää ei pystyttykään vähentämään lukuvuoden aikana. Sen sijaan jätteiden lajittelua pystyttiin tekemään jätteen syntypaikoilla melko hyvin, koska lisäsimme kierrätysastioiden määrää ja tarkistimme niiden sijaintia koulun käytävillä. Kuva kertoo miten jäte-astiat täyttyivät tutkimuksen aikana. Huomattavaa on että jäte-astiat eivät missään vaiheessa olleet koko aikaa täynnä vaan täyttöaste vaihteli projektin aikana.

9 Lukuvuoden toiminnan arviointia Henkilökuntaa valistettiin jäteteemaan useita kertoja, jotta opettajat voisivat ottaa teeman osaksi opetusta ja kasvatusta. Osa oppilaista osallistui isku-ryhmään, jonka tehtävänä oli jakaa informaatiota jätteiden lajittelusta piipahtamalla luokissa kesken oppitunnin kertomassa kierrätyksestä. Opettajien osallistuminen ympäristökasvatusta koskeviin koulutuksiin olisi lukuvuoden aikana voinut olla aktiivisempaa. Opettajat Heikki Jutila ja Jussi Pouta osallistuivat energiateema-koulutukseen ja Tuija Ylöniemen ryhmänohjausluokka 09A osallistui syksyn 2009 aikana kilpailuun, jossa testattiin uusia tapoja tuoda kestävän elämäntavan teemoja osaksi lukion oppitunteja. Jätemittauksia ei pystytty tekemään säännöllisesti. Opiskelijamäärä vaihteli lukuvuoden aikana usein ja vaikutti näin ollen suuresti jätemittauksiin. Lukion opiskelijoiden määrä vaihteli mm. ylioppilaskirjoitusten takia syksyisin ja keväisin. Vastaavasti yläkoulun oppilasmäärään vaikutti syksyllä suoritettava työharjoittelujakso. Jätemäärän mittausten luotettavuus voidaan kyseenalaistaa. Kaiken kaikkiaan Vihreä Lippu teeman omaksuminen osaksi koulun arkea on ollut vaativa suoritus. Suhteellisen suuri, noin 800 ihmistä käsittävä oppilaitos on yrittänyt parhaansa mukaan sovittaa jäteteemaa koulun arkeen ja onnistunut melko hyvin. Asenteellisesti olemme onnistuneet luomaan kouluumme hyvän tavan kierrättää ja lajitella jätteitä. Koulun ala-aula on nyt paljon siistimpi ja luokissa on kierrätysastioita aikaisempaa enemmän. Ympäristökasvatus vaatii tekijöiltään todella paljon joustavuutta ryhtyä hankkeisiin ja projekteihin. Tässä tapauksessa se on kannattanut ja meidän mielestämme onnistunut. Kiitos yhteistyöstä. Tampereella Kaarilan koulun ja lukion Vihreä Lippu tiimi Antti Keskinen, Tarja Höyssä, Tuija Ylöniemi, Heikki Jutila, Mauno Taneli, Mari Kauppi, Heli Mäkelä, Jussi Pouta, Mika Leppiniemi, pj

10 LIITE 1. VIHREÄ LIPPU TOIMINTAKERTOMUS Kaarilan koulu ja lukio teemavuosi Ympäristötiimi Tiimin jäsenet: Heikki Jutila, yläkoulu Heli Mäkelä, lukio Mervi Valkama, Tilakeskus Mauno Taneli, lukio Antti Keskinen, lukio Tuija Ylöniemi, lukio Jussi Pouta, yläkoulu Mari Kauppi, yläkoulu Mika Leppiniemi, yläkoulu ja lukio Sirkka-Liisa Alanko, yläkoulu, mukana vuoden 2009 loppuun. Katja Karhu, Tampereen Ateria, mukana toukokuu 2009 asti. Tarja Höyssä, yläkoulu mukana elokuun 2010 alusta Tiimi kokoontui 10 kertaa Vihreä Lippu -tiimin perustamiskokous pidettiin Muut kokoukset ajat olivat , , , , , , , ja Ympäristöraati Kokoonpano: Opettajajäsenet: Heli Mäkelä (lukio) Heikki Jutila (peruskoulu) Raatiin otettiin 14/18 opiskelijajäsentä peruskoulusta että lukiosta. Johanna Hällilä, pj. Saide Ahmadi Heidi Rehakka Hannele Alanen Vilma Niemi Amanda Arvela Vilma Sarvala Marraskuusta 2009 alkaen: Seppo Aalto Henri Inkovaara Valtteri Strömsholm Akseli Kaarninen Alex Kivelä Aino Siiroinen Venla Maijanen Maria Vesiluoma Sanni Virta Jere Kanerva Joona Tuononen Raati kokoontui 9 kertaa , , , , , , , , ja

11 Raadin tehtävänä oli ideoida ja olla mukana toteuttamassa teemavuoteen liittyviä tapahtumia ja tempauksia sekä olla mukana suunnittelemassa kyselylomaketta, jolla selvitetään jätteiden lajitteluun ja vähentämiseen liittyviä asenteita kaarilalaisten keskuudessa. Lukuvuoden toimintakertomus Toukokuu 2009 Ympäristötiimin ja raadin järjestäytyminen Valitsimme Vihreä Lippu teemaksi Jätteiden vähentämisen Lukio Flooran päivä ke Kevätsiivouspäivään osallistuvat 7.-luokat opettajansa johdolla pe Alkukartoituksen suunnittelua ja ideointia Henkilökunnan haastattelu Elokuu 2009 e-lomakkeen suunnittelu Jäteteeman vastuuhenkilöiden nimeäminen Syyskuu 2009 e-lomakkeen suunnittelu Jätteidenlajittelupisteen käytännönjärjestelyiden selvittäminen Jätemäärän nykytilan selvittäminen Asennemittaus 1. e-lomakkeella Jätteen määrän alkumittaus Raadin lukiojäsenet esittelivät Vihreää Lippua lukion ykkösille Lokakuu 2009 Konkreettisen toiminnan kirjaaminen toimintasuunnitelmaan Toimintasuunnitelma jättäminen Kierrätyksen järjestäminen Vihreä Lippu toiminnan aamunavaus ma Vihreä kaista ilmoitustaulu Marraskuu 2009 Vihreä Lippu -hankkeen käynnistys: toiminnallinen teemapäivä koko koululle Tietoiskuja kierrättämisestä Viikon turhake näyttely ja äänestys Joulukuu 2009 Älä osta mitään -päivä Raatilaisten päivänavaus Tammikuu 2010 Tietoiskuja kierrättämisestä Jätemäärän selvittäminen Helmikuu 2010 Toinen toista Aineeton lahja ystävänpäiväksi Roskispartiopäivä Lukion ympäristöpäivä (Tavarataivas-dokumentti, Jenni Skaffarin luento)

12 Maaliskuu 2010 Valot pois -tapahtumaan liittyvä päivänavaus Huhtikuu 2010 Nuukuusviikko Jätemäärän selvittäminen Toukokuu 2010 Lukio Flooran päivän siivoustalkoot ke Asennemittaus 2. e-lomakkeella Peruskoulun ympäristöpäivä ma Toimintaa ja kilpailuja Elokuu 2010 Koulun henkilökunnan informoiminen ja opastaminen Kierrätyspisteen suunnittelu ja valmistaminen oppilastyönä koulun kierrätysmateriaalista. Jäteastioiden hankkiminen ja sijoittelu koulun käytäville ja opettajan huoneeseen. Syyskuu 2010 Keväällä tehdyn asennemittauksen purkaminen ja analysointi. Jätemittaukset Uuden teeman suunnittelu ja valmistelu

13 LIITE 2. KAARILAN KOULUN JA LUKION VIHREÄ LIPPU HANKE LOPPUKARTOITUSKYSELYN YHTEENVETO KEVÄT 2010

14 1. Taustatietoa kyselystä Kaarilan koulussa ja lukiossa selvitettiin oppilaiden ja henkilökunnan jäsenten kierrätykseen liittyviä tietoja ja asenteita Internet -kyselyn avulla. Alkukartoitus tehtiin syksyllä 2009 ja seurantakartoitus keväällä Kyselyllä kartoitettiin taustatietojen lisäksi vastaajan näkemystä kouluympäristön siisteydestä, asenteita ja tietoja sekä omia toimintatapoja. Seurantakartoituksella haluttiin selvittää, kuinka lisääntynyt ympäristövalistus on vaikuttanut asenteisiin ja käytännön toimintaan. 2. Kouluympäristön siisteys Alkukartoituksessa koulun piha-alue sekä sisätilat koettiin jokseenkin siisteiksi. Loppukartoituksessa kriittisyys erityisesti sisätilojen siisteyden tasoon oli kasvanut. Olemme ilmeisesti onnistuneet herättämään oppilaiden huomion tarkkailemaan kouluympäristön siisteyttä. Vihreä lippu hankkeen yksi keskeinen tavoite koulussamme oli lisätä jäteastioiden määrää ja näkyvyyttä. Olemme selvästi onnistuneet tässä tavoitteessamme. Alla olevasta kaaviosta on nähtävissä, että vastaajat kokevat jätteiden lajittelumahdollisuuden lisääntyneen.

15 2.1. Siivoustalkoot Edellisen kevään tapaan myös vuonna 2010 järjestettiin peruskoululaisille Flooranpäivän siivoustalkoot. Opettajat ovat pääsääntöisesti aina suhtautuneet talkoisiin positiivisesti, mutta oppilaiden asenne on muuttunut vuoden aikana myönteisemmäksi. Alla oleva kaavio sisältää sekä henkilökunnan että oppilaiden vastaukset.

16 3. Asenteet Alkukartoituksessa asenteita ja mielipiteitä mittaavissa kysymyksissä oli silmiinpistävää en osaa sanoa (eos.) vastausten suuri määrä. Vihreän lippu -hankkeen yksi tärkeimmistä tavoitteista olikin saada nuoret miettimään miten yksilön valinnat voivat vaikuttaa suurempiin kokonaisuuksiin sekä jakaa tietoa. Valitettavasti eos. vastausten määrä ei juurikaan vähentynyt vuoden aikana. On siis hyvin tärkeää jatkaa valistustyötä Kierrätys Alkukartoituksessa selvisi, että kierrättäminen kotona koettiin helpoksi mutta koulussa vähemmän helpoksi. Tavoitteenamme olikin että myös koulussa kierrättäminen koettaisiin helppona. Alla olevasta kaaviosta havaitsemme, että suuntaus on ollut positiivinen. Kotona kierrättämisen helppouteen suhtaudutaan nyt hieman kriittisemmin. Teknisentyön opettajan johdolla oppilasvoimin taidokkaasti kierrätysmateriaaleista nikkaroitu, kouluun erittäin hyvin soveltuva lajittelupiste on sijoitettu keskeiselle paikalle oppilaiden välituntialueelle ala-aulaan. Kukaan ei voi olla enää huomaamatta lajittelumahdollisuuksia! Myös opettajanhuoneessa kierrätysmahdollisuudet ovat hyvät. Opettajanhuoneesta löytyvät jäteastiat niin seka-, bio-, paperi- kuin pahviroskillekin. Roska-astiat on selkeästi merkitty ja niihin kuuluvat materiaalit lueteltu asitoiden vieressä olevilla laminoiduilla kylteillä Rahan käyttö ympäristöystävällisiin tuotteisiin Alkukartoituksessa 12% vastaajista on täysin samaa mieltä siitä, että voisi maksaa enemmän ympäristöystävällisestä tuotteesta. Loppukartoituksessa vastaava osuus oli 17%. Positiivista asennekehitystä on siis tapahtunut.

17 4. Tiedot Alkukartoituksen tuloksista ilmeni, että vastaajien tiedot ympäristöasioista ovat melko hyvät. Tietotaso vastaajien kesken on pysynyt suurelta osin samankaltaisena. Merkittävin muutos havaittiin siinä, että ennen 44% uskoi, että käsipaperit kuuluvat paperinkeräykseen mutta loppukartoituksessa 35% ajatteli näin virheellisesti. Jatkossa tavoitteemme on edelleen lisätä tietoisuutta oikeaoppisesta jätteiden lajittelusta, sillä edelleen jokaiseen kysyttyyn kysymykseen tuli myös vääriä vastauksia. 5. Toimintatavat kotona Alkukyselyssä selvisi, että n. puolet vastanneista kierrätti eri jätteitä kotona usein. Keskimäärin 20-30% vastaajista kierrätti joskus ja suurin piirtein yhtä suuri joukko harvoin tai ei koskaan. Tavoitteemme oli saada tämä joukot pienenemään. Alkukartoituksen tulokset: Jätteiden kierrätys Usein Joskus Harvoin Ei koskaan Biojätteiden kierrätys kotona 45 % 24 % 12 % 19 % Sekajätteiden kierrätys kotona 53 % 22 % 10 % 14 % Pahvin kierrätys kotona 50 % 28 % 11 % 11 % Metallin kierrätys kotona 34 % 29 % 19 % 17 % Lasin kierrätys kotona 46 % 26 % 15 % 13 % Muovipullojen kierrätys kotona 73 % 16 % 4 % 7 % Paristojen kierrätys kotona 48 % 26 % 12 % 14 % Vaatteiden kierrätys kotona 37 % 35 % 18 % 10 % Ongelmajätteiden kierrätys kotona 43 % 28 % 15 % 14 % Paperin kierrätys kotona 57 % 20 % 11 % 12 % Energiajätteiden kierrätys kotona 27 % 34 % 19 % 18 % Kartongin kierrätys kotona 44 % 27 % 14 % 15 % Keskiarvo 46 % 26 % 13 % 14 % Loppukartoituksen vastaavat tulokset: Ei Usein Joskus Harvoin Jätteiden kierrätys koskaan Biojätteiden kierrätys kotona 44 % 23 % 15 % 18 % Pahvin kierrätys kotona 50 % 28 % 11 % 11 % Metallin kierrätys kotona 37 % 29 % 19 % 15 % Lasin kierrätys kotona 48 % 24 % 15 % 14 % Muovipullojen kierrätys kotona 71 % 14 % 7 % 8 % Paristojen kierrätys kotona 48 % 25 % 15 % 12 % Vaatteiden kierrätys kotona 37 % 35 % 17 % 11 %

18 Ongelmajätteiden kierrätys kotona 44 % 28 % 16 % 11 % Paperin kierrätys kotona 55 % 20 % 14 % 11 % Energiajätteiden kierrätys kotona 31 % 29 % 23 % 16 % Kartongin kierrätys kotona 42 % 28 % 17 % 13 % Keskiarvo 46 % 26 % 15 % 13 % Kun vertaamme alku- ja loppukartoituksen tuloksia, huomaamme, ettei toimintatavoissa kotona ole tapahtunut kovinkaan suuria muutoksia. Oma toiminta Yksi keskeinen tavoiteemme on ollut jäteruoan määrän väheneminen. Alla on näkyvissä kaaviot sekä alku- että loppukartoituksen tilanteesta.

19 Peruskoulun puolella aiemmin 19% ilmoitti jättävänsä usein ruokaa. Loppukartoituksessa vastaava luku oli enää 13%, joka on lähes samaa tasoa lukion kanssa. Tähän kehitykseen olemme tyytyväisiä, joskin koska ko. luku ei ole lähellä nollaa, edelleenkin on tehtävä työtä! Peruskoulun ruokailussa on opettajia valvomassa ja asiaan kiinnitetään jatkossakin huomiota. Ympäristön roskaamista tapahtuu valitettavasti keskiarvoisesti suurinpiirtein entiseen malliin. Jonkin verran muutoksia on kuitenkin tapahtunut siinä, ketkä roskaavat. Yllättävää on havaita, että ei koskaan roskaavia miehiä on enemmän mutta naisia vähemmän. Syksy 2009 Roskaan Perusaste nainen Lukio nainen Perusaste mies Lukio mies Ei koskaan 26 % 26 % 14 % 13 % Harvoin 42 % 47 % 36 % 49 % Joskus 28 % 24 % 35 % 30 % Usein 4 % 3 % 15 % 8 % Kevät 2010 Roskaan Perusaste Lukio Perusaste nainen nainen mies Lukio mies Ei koskaan 23 % 20 % 18 % 18 % Harvoin 52 % 57 % 40 % 37 % Joskus 22 % 22 % 29 % 36 % Usein 4 % 2 % 13 % 10 % Tuotteen valmistukseen liittyvät ekologiset seikat vaikuttavat ostopäätöksiin yhtä paljon kuin ennenkin. Tuotteiden boikotointi ei tunnu kuuluvan edelleenkään nuorten toimintatapoihin. 6. Pohdintaa Ympäristökasvatuksen haasteet ovat edelleen asennekasvatuksessa. Miten saisimme nuoret ymmärtämään ympäristömme arvon? Miten voisimme edesauttaa ympäristömme siisteyttä? Kuinka voisimme muokata nuorten käyttäytymistä ekologisempaan suuntaan? Kaikkiin näihin vastauksiin on varmasti olemassa vastaus. Välttämättä peiliin katsominen ei aina riitä mutta yhteistyöllä saamme ympäristömme näyttäytymään uudessa, arvokkaassa tilassa, jota kannattaa vaalia. Toisaalta monissa nuorissa pilee potentiaalia. Toiset ovat jopa valistuneempia ja fiksumpia kuin me aikuiset. Asenne- ja ympäristökasvatus täytyy vain saada jokapäiväiseen elämäämme, kaikkien tietoisuuteen. Me aikuiset ja opettajat olemme siinä avainasemassa. Meidän tehtävämme on saada kaikki nuoret kiinnostumaan ympäristön tilasta ja niistä vaihtoehdoista joita meillä on nyt ja tulevaisuudessa.

20 LIITE 3. Perukoulun ympäristöpäivä ma E luokka 7.D luokka

21 7.F luokka 7.B luokka

22 7.A luokka 7.C luokka

23 8.G luokka 8.F luokka Our Future

24 8.E luokka No Smoking Opettajat Vaaka

25 8.A luokka 8A 8.B luokka

26 9.F luokka 9.E luokka

27 9.E luokka 9.D luokka

28 9.A luokka

29 9.C luokka 9.C luokka

TAVOITTEENA VIHREÄ LIPPU

TAVOITTEENA VIHREÄ LIPPU TAVOITTEENA VIHREÄ LIPPU VEIKKOLAN KOULUN KESTÄVÄN KEHITYKSEN TOIMINTAA Arttu 5D KANSAINVÄLINEN ECO-SCHOOLS -OHJELMA Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco-Schools ohjelmaa Idea sai alkunsa Tanskassa 1990

Lisätiedot

Sähköiset oppimateriaalit osana opetusta

Sähköiset oppimateriaalit osana opetusta Tutkimus opettajien odotuksista ja asenteista: Sähköiset oppimateriaalit osana opetusta #digikoulu Tutkimuksen taustaa Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää peruskoulun ja lukion opettajien odotuksia ja

Lisätiedot

Päivitetty Rauman normaalikoulu

Päivitetty Rauman normaalikoulu Laadun kehittäminen arvioinnin perusteella: Seurannan ja arvioinnin tavoitteena on löytää kehittämiskohteet Kehittämistoimet suunnitellaan Toteuttamisen toimenpiteistä ja ajankohdasta sovitaan Kunkin osa-alueen

Lisätiedot

Jäteselviytyjät 2013. Tietokilpailu. Koulun nimi. Paikkakunta. Luokka. Joukkue (jokaisen osallistujan etu- ja sukunimi) pisteet yhteensä / 90 pistettä

Jäteselviytyjät 2013. Tietokilpailu. Koulun nimi. Paikkakunta. Luokka. Joukkue (jokaisen osallistujan etu- ja sukunimi) pisteet yhteensä / 90 pistettä Jäteselviytyjät 2013 Tietokilpailu Koulun nimi Paikkakunta Luokka Joukkue (jokaisen osallistujan etu- ja sukunimi) 1. 2. 3. pisteet yhteensä / 90 pistettä 1. Ympyröi YKSI oikea vaihtoehto. 1. Miksi jätteitä

Lisätiedot

Koulun/oppilaitoksen nimi:

Koulun/oppilaitoksen nimi: Koulun/oppilaitoksen nimi: HUOM. Tallenna lomake omalle tietokoneelle ennen sen täyttämistä ja lähetä se lopuksi sähköpostin liitteenä! Lomaketta ei voi täyttää ja lähettää suoraan Internetselaimessa.

Lisätiedot

Helsingin leikkipuistojen jätehuollon alkukartoituskysely

Helsingin leikkipuistojen jätehuollon alkukartoituskysely touko kesäkuu 2010 Helsingin sosiaalivirasto ja 4V-hanke Touko kesäkuussa kaikille Helsingin leikkipuistoille lähetettiin jätehuollon alkukartoituskyselyt, joiden tarkoituksena oli kartoittaa leikkipuistojen

Lisätiedot

Kestävän kehityksen vuosipolku 2013-14

Kestävän kehityksen vuosipolku 2013-14 Kestävän kehityksen vuosipolku 2013-14 Ympäristöraadin koulutuspäivä Kokoonnuimme syyskuussa alakoululla, jolloin ylä-ja alakoulun raatilaisilla oli mahdollisuus tutustua Iltapäivällä yläkoulun raati kävi

Lisätiedot

Täytä selvällä käsialalla koulun ja joukkueen yhteystiedot. Onnea kilpailuun! Koulun nimi. Paikkakunta. 1. Oppilas Etunimi. Sukunimi.

Täytä selvällä käsialalla koulun ja joukkueen yhteystiedot. Onnea kilpailuun! Koulun nimi. Paikkakunta. 1. Oppilas Etunimi. Sukunimi. Tietokilpailu 2015 Täytä selvällä käsialalla koulun ja joukkueen yhteystiedot. Onnea kilpailuun! Koulun nimi Paikkakunta Joukkue 1. Oppilas Etunimi Sukunimi Luokka 2. Oppilas Etunimi Sukunimi Luokka 3.

Lisätiedot

4. Sinulla on banaaninkuoret, jotka pitäisi saada ns. pois käsistä aterioinnin jälkeen. Mikä kuvaa tyypillistä toimintaasi?

4. Sinulla on banaaninkuoret, jotka pitäisi saada ns. pois käsistä aterioinnin jälkeen. Mikä kuvaa tyypillistä toimintaasi? 1 KYSELY OPIKSKELIJOILLE Hellu, kysely, 24.10.2013 Punaisella on alkukartoituksen tilanne 25.10.2012 Joitakin kohtia jätetty pois selkeyden vuoksi (esim. sukupuolijakauma, jolla ei sinäänsä merkitystä).

Lisätiedot

Arviointikysely vanhemmille, kevät 2011

Arviointikysely vanhemmille, kevät 2011 Arviointikysely vanhemmille, kevät 2011 Kiitokset vanhemmille, jotka jaksoitte vastata kyselyymme! Peräti 72 % perheistä palautti lomakkeen. Opetusvälineitä kehuttiin ja myös tiloja pidettiin asianmukaisina,

Lisätiedot

LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012

LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012 LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012 I N N O L I N K R E S E A R C H O Y T A M P E L L A N E S P L A N A D I 2, 4. k r s, 3 3 1 0 0 T A M P E R E F

Lisätiedot

2016 syksyn Klassikan opiskelijakysely - 1. opintovuosi YHTEENVETO

2016 syksyn Klassikan opiskelijakysely - 1. opintovuosi YHTEENVETO /.. : syksyn Klassikan opiskelijakysely -. opintovuosi YHTEENVETO Vastauspäivät:. -.. Tarkasteltavat kyselyt ( kpl): Kysely Vastauksia. opintovuoden opiskelijoiden kysely syksy Yhteensä: Perustiedot. Sukupuoli....

Lisätiedot

PIENESTÄ PITÄEN-HUOMISEN HYVÄKSI

PIENESTÄ PITÄEN-HUOMISEN HYVÄKSI PIENESTÄ PITÄEN-HUOMISEN HYVÄKSI UUDENVUODEN YMPÄRISTÖLUPAUS-KILPAILU KEVÄT 2010 PYYKÖSJÄRVEN PÄIVÄKOTI YMPÄRISTÖKERHO NEULASET PIENESTÄ PITÄEN-HUOMISEN HYVÄKSI Pyykösjärven päiväkoti on mukana kansainvälisessä

Lisätiedot

Nuorten käsityksiä palveluista ja niiden järjestämisestä, toimintatavoista ja tiedottamisesta

Nuorten käsityksiä palveluista ja niiden järjestämisestä, toimintatavoista ja tiedottamisesta Nuorten käsityksiä palveluista ja niiden järjestämisestä, toimintatavoista ja tiedottamisesta SUUNNITELMATYÖN TILANNEKATSAUS 03.05.07/ Mari Mikkola Lasten ja nuorten psykososiaalisten erityispalveluiden

Lisätiedot

Vihreä lippu. Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu

Vihreä lippu. Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu Vihreä lippu Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu KANSAINVÄLINEN ECO-SCHOOLS -OHJELMA Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco-Schools -ohjelmaa Eco-Schools -ohjelman kattojärjestö on Foundation

Lisätiedot

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 Koulupalaute: Henrikin koulu

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 Koulupalaute: Henrikin koulu KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 Koulupalaute: Henrikin koulu Tulkintaohjeita: Kaikki koulut viittaavat oppilaiden vastauksiin kaikissa Suomen kouluissa. Oma koulu viittaa oman koulunne oppilaiden

Lisätiedot

Kummikouluohjelman kehittäminen koulujen ympäristötyön edistämiseksi - KUKKO 2012

Kummikouluohjelman kehittäminen koulujen ympäristötyön edistämiseksi - KUKKO 2012 Kummikouluohjelman kehittäminen koulujen ympäristötyön edistämiseksi - KUKKO 2012 Kestävä kehitys - Hyvä ympäristö ja hyvä elämä - seminaari 29.8.2012 Sari Kemppainen, HSY:n jätehuolto 30.8.2012 HSY Helsingin

Lisätiedot

VAO Ympäristöohjelma SAKUstars Vaasa 1.-3.4 2014

VAO Ympäristöohjelma SAKUstars Vaasa 1.-3.4 2014 VAO Ympäristöohjelma SAKUstars Vaasa 1.-3.4 2014 1. Tausta 1.1 Kestävä kehitys Kestävä kehitys on kehitystä, joka tyydyttää nykyhetken tarpeet viemättä tulevilta sukupolvilta mahdollisuutta tyydyttää omat

Lisätiedot

Asiakastyytyväisyyskysely huoltajille Varhaiskasvatus, perusopetus, lukio

Asiakastyytyväisyyskysely huoltajille Varhaiskasvatus, perusopetus, lukio Asiakastyytyväisyyskysely huoltajille 2017 Varhaiskasvatus, perusopetus, lukio Nostoja tuloksista yleisellä tasolla Huoltajat arvostavat opetushenkilöstön työn korkealle Myös kodin ja kasvatusta/opetusta

Lisätiedot

KESKIVIIKKO 14.9.2011. Ryhmätyö 1. asioille. aikaa tähän. Ei meillä ole. omaltakannalta: Onko pakko? saatu jo

KESKIVIIKKO 14.9.2011. Ryhmätyö 1. asioille. aikaa tähän. Ei meillä ole. omaltakannalta: Onko pakko? saatu jo EKOTUKIKITOIMINNAN PERUSKOULUTUS OSA III KESKIVIIKKO 14.9.2011 Koulutustilaisuudessa tehtiin kolme ryhmätyötä. Seuraavassa on koonti ryhmätöiden tuloksista. Ryhmätyö 1 Ensimmäisessä ryhmätyössä osallistujat

Lisätiedot

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2014 Koulupalaute: Tiirismaan peruskoulu

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2014 Koulupalaute: Tiirismaan peruskoulu Page 1 of 7 KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2014 Koulupalaute: Tiirismaan peruskoulu Tulkintaohjeita: Kaikki koulut viittaavat oppilaiden vastauksiin kaikissa Suomen kouluissa. Oma koulu viittaa oman

Lisätiedot

HELSINGIN PERUSKOULUJEN KESTÄVÄN KEHITYKSEN TYÖN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET JÄTEKUSTANNUKSIIN. 4V-hanke Susanna Saloranta 3.6.2010

HELSINGIN PERUSKOULUJEN KESTÄVÄN KEHITYKSEN TYÖN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET JÄTEKUSTANNUKSIIN. 4V-hanke Susanna Saloranta 3.6.2010 HELSINGIN PERUSKOULUJEN KESTÄVÄN KEHITYKSEN TYÖN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET JÄTEKUSTANNUKSIIN 4V-hanke Susanna Saloranta 3.6.2010 AIHE JA ESITELMÄN RAKENNE Tutkimuskysymys: syntyykö kuntatasolla euromääräisiä

Lisätiedot

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia?

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia? EKOLOGISUUS Ovatko lukiolaiset ekologisia? Mitä on ekologisuus? Ekologisuus on yleisesti melko hankala määritellä, sillä se on niin laaja käsite Yksinkertaisimmillaan ekologisuudella kuitenkin tarkoitetaan

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun lukioiden palvelukyky 2012-2013. Vantaan tulokset 26.3.2013 Heikki Miettinen

Pääkaupunkiseudun lukioiden palvelukyky 2012-2013. Vantaan tulokset 26.3.2013 Heikki Miettinen Pääkaupunkiseudun lukioiden palvelukyky 0-0 n tulokset..0 Heikki Miettinen Lukion. vuosikurssin palvelukykykysely 0-0 Vastaukset Opiskelijat Vastaukset Vastaus% Espoo 0 0 % Helsinki, kaupungin lukiot %

Lisätiedot

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN. Kiertokapula 2013

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN. Kiertokapula 2013 Nuukuusviikko 2013 LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ Nuukuusviikko vko 16 TEEMAVIIKKO, JOLLE ON TÄNÄ VUONNA VALITTU TEEMAKSI LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ NUUKUUSVIIKOLLA NOSTETAAN TÄRKEÄÄ KESTÄVÄN

Lisätiedot

KAIKKI MUKAAN! Oppilaiden osallisuus koulussa

KAIKKI MUKAAN! Oppilaiden osallisuus koulussa KAIKKI MUKAAN! Oppilaiden osallisuus koulussa Aiheet Osallistumisen alkuun Onnistumisen avaimia Toiminnan arviointi Osallistumisen hyötyjä ja haasteita Osallisuuden käsitteitä Oppilaiden osallisuus koulussa

Lisätiedot

Sinulla on banaaninkuoret, jotka pitäisi saada ns. pois käsistä aterioinnin jälkeen. Mikä kuvaa tyypillistä toimintaasi?

Sinulla on banaaninkuoret, jotka pitäisi saada ns. pois käsistä aterioinnin jälkeen. Mikä kuvaa tyypillistä toimintaasi? 1 KYSELY OPETTAJILLE Hellu, kysely, 24.10.2013 (loppukysely) Punaisella on alkukartoituksen tilanne 25.10.2012 Joissakin kohdissa alkukartoituksessa oli ei vastausta, joka ei sähköisesti vastattaessa ollut

Lisätiedot

Vastaus Lukumäärä Prosentti 20% 40% 60% 80% 100% Vastaus Lukumäärä Prosentti 20% 40% 60% 80% 100%

Vastaus Lukumäärä Prosentti 20% 40% 60% 80% 100% Vastaus Lukumäärä Prosentti 20% 40% 60% 80% 100% Kysely Piispanlähteen yläkoulun vanhemmille, Yhteenvetoraportti, N=120, Julkaistu: 19.2010 1/17 Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat 1. Lapsemme on 1. 7. luokalla 39 32,50% 2. 8. luokalla 49 40,83% 3. 9. luokalla

Lisätiedot

Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun Kestävän kehityksen kysely

Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun Kestävän kehityksen kysely Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun Kestävän kehityksen kysely Helmikuu 2013 Vastaajia yhteensä 539 Koonti Inkeri Ahvenisto Vastaajat alaluokkien kyselyssä: yht. 314 hlö Vastaajat yllun + henkilöstön

Lisätiedot

Jäteselviytyjät 2014. Tietokilpailu OIKEAT VASTAUKSET

Jäteselviytyjät 2014. Tietokilpailu OIKEAT VASTAUKSET Jäteselviytyjät 2014 Tietokilpailu OIKEAT VASTAUKSET 1. Ympyröi YKSI oikea vaihtoehto. 1. Jätteiden lajittelu = a) laitetaan kaikki jätteet samaan astiaan b) laitetaan jokainen jäte omaan jäteastiaansa

Lisätiedot

Iisalmen kaupunki Sivistyspalvelukeskus Varhaiskasvatus ESIOPETUKSEN LUKUVUOSISUUNNITELMA. Lukuvuosi - Yksikkö. Esiopetusryhmän nimi

Iisalmen kaupunki Sivistyspalvelukeskus Varhaiskasvatus ESIOPETUKSEN LUKUVUOSISUUNNITELMA. Lukuvuosi - Yksikkö. Esiopetusryhmän nimi Lukuvuosi - Yksikkö Esiopetusryhmän nimi Esiopetusryhmän henkilöstö Lukuvuoden painotusalueet Esioppilaiden määrä Tyttöjä Poikia LUKUVUODEN TYÖAJAT Syyslukukausi / 20 - / 20 Syysloma / 20 - / 20 Joululoma

Lisätiedot

Sosiaalisen kestävyyden hyvät käytänteet ja opiskelijoiden osallistuminen Neea Hytönen Sonja Jakka Päivi Virtaharju, Lehtori

Sosiaalisen kestävyyden hyvät käytänteet ja opiskelijoiden osallistuminen Neea Hytönen Sonja Jakka Päivi Virtaharju, Lehtori Sosiaalisen kestävyyden hyvät käytänteet ja opiskelijoiden osallistuminen Neea Hytönen Sonja Jakka Päivi Virtaharju, Lehtori Savon ammatti- ja aikuisopisto Vihreä lippu 2006 Ympäristösertifikaatti 2007

Lisätiedot

Kuolemmeko JÄTTEISIIMME?

Kuolemmeko JÄTTEISIIMME? Kuolemmeko JÄTTEISIIMME? Mieti ensin kaksi kertaa heitätkö roskat luontoon. Tiesitkö, että yksi veteen heitetty tupakka saastuttaa 7 litraa vettä? Kuolemmeko jätteisiimme? Kännykkä vaihtoon uutta ostattaessa,

Lisätiedot

Nuukuusviikko asian ytimessä: kestävä kulutus kansalaisjärjestöjen teemana

Nuukuusviikko asian ytimessä: kestävä kulutus kansalaisjärjestöjen teemana Nuukuusviikko asian ytimessä: kestävä kulutus kansalaisjärjestöjen teemana Sini Veuro Projektisihteeri Kansalaisjärjestöjen kierrätysliike 17.04.2008 Kepeää Elämää! seminaari Kierrätysliike Kansalaisjärjestöjen

Lisätiedot

Tavoite ja mittari Toimenpiteet Vastuut Aikataulu Seuranta Biojätteen määrän vähentäminen: jätteen punnitseminen päivittäin

Tavoite ja mittari Toimenpiteet Vastuut Aikataulu Seuranta Biojätteen määrän vähentäminen: jätteen punnitseminen päivittäin Kestävän kehityksen ohjelma Oppilaitos: Haapajärven yläaste Lukuvuosi: 2014-2015 KEKE-toiminta Tavoite ja mittari Toimenpiteet Vastuut Aikataulu Seuranta Biojätteen määrän vähentäminen: jätteen punnitseminen

Lisätiedot

Sykäys -vuosikello

Sykäys -vuosikello Sykäys -vuosikello 2019-2020 ELOKUU Viikko 33 13.8. klo 14 Sykäys-tiimin tapaaminen kaupungintalolla Viikko 34 Perustaisinko yrityksen, Yrityssalo Oy 21.8. klo 14:30 16:00 Kolmas kaffe Yrityssalossa Miten

Lisätiedot

Joensuun normaalikoulun kestävän kehityksen suunnitelma ja toimintaperiaatteet

Joensuun normaalikoulun kestävän kehityksen suunnitelma ja toimintaperiaatteet 1 Joensuun normaalikoulun kestävän kehityksen suunnitelma ja toimintaperiaatteet Kestävän kehityksen määritelmän mukaan tarkoituksena on turvata tämän päivän yhteiskunnan tarpeet samalla, kun turvataan

Lisätiedot

1 Tieto- ja viestintäteknologian opetuskäytön tavoitteet Yhteiset tavoitteet Peruskoulun tavoitteet Lukion tavoitteet...

1 Tieto- ja viestintäteknologian opetuskäytön tavoitteet Yhteiset tavoitteet Peruskoulun tavoitteet Lukion tavoitteet... 1 Tieto- ja viestintäteknologian opetuskäytön tavoitteet... 1 1.1 Yhteiset tavoitteet... 1 1.2 Peruskoulun tavoitteet... 1 1.3 Lukion tavoitteet... 1 1.4 Aikuislukion tavoitteet... 2 2 Tvt-projektit...

Lisätiedot

KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan

KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan KOULU: Leppävaaran koulu SUUNNITELMAN LAATIMINEN Koulut laativat oman tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman. Se on tärkeä

Lisätiedot

OPPILASKUNTAKANSIO. www.sastamalannuoret.fi 2015-2016. SASTAMALAN KAUPUNKI www.sastamala.fi

OPPILASKUNTAKANSIO. www.sastamalannuoret.fi 2015-2016. SASTAMALAN KAUPUNKI www.sastamala.fi OPPILASKUNTAKANSIO www.sastamalannuoret.fi 2015-2016 SASTAMALAN KAUPUNKI www.sastamala.fi Sisällys OSALLISUUS JA VAIKUTTAMINEN... 2 Yhteisökasvatuksen ja osallisuuden periaatteet... 2 Oppilaskuntaosallisuus...

Lisätiedot

Väittämä Jos jätteet lajitellaan oikein, niitä voidaan käyttää uusien tuotteiden valmistamiseen.

Väittämä Jos jätteet lajitellaan oikein, niitä voidaan käyttää uusien tuotteiden valmistamiseen. Väittämä Jos jätteet lajitellaan oikein, niitä voidaan käyttää uusien tuotteiden valmistamiseen. Voisin kuvitella ostavani tavaroita tai vaatteita kirpputorilta. Jos tarvitsen jonkin tavaran jota käytän

Lisätiedot

Yhteenveto Jätekukon asiakaskyselyjen tuloksista (2017)

Yhteenveto Jätekukon asiakaskyselyjen tuloksista (2017) 0..08 Yhteenveto Jätekukon asiakaskyselyjen tuloksista (07) Jäteyhtiö Jätekukko teki syksyllä 07 asiakastyytyväisyyskyselyjä, joista saatuja tuloksia hyödynnetään palvelujen kehittämisessä sekä jätehuollon

Lisätiedot

KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan

KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan KOULU: Leppävaaran koulu SUUNNITELMAN LAATIMINEN Koulut laativat oman tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman. Se on tärkeä

Lisätiedot

Asiakastyytyväisyyskysely 2014 Pirkan opisto 10.12.2014. Anne Latomäki Minna Joutsen Jari Holttinen

Asiakastyytyväisyyskysely 2014 Pirkan opisto 10.12.2014. Anne Latomäki Minna Joutsen Jari Holttinen Asiakastyytyväisyyskysely 2014 Pirkan opisto 10.12.2014 Anne Latomäki Minna Joutsen Jari Holttinen TUTKIMUKSEN SUORITTAMINEN Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää Pirkan opiston opiskelijoiden tyytyväisyyttä

Lisätiedot

Yliopiston Apteekki. Lääkejätteiden palautus apteekkiin Asiakaskyselyn tulokset. Helsinki 27.10.2009

Yliopiston Apteekki. Lääkejätteiden palautus apteekkiin Asiakaskyselyn tulokset. Helsinki 27.10.2009 Yliopiston Apteekki Lääkejätteiden palautus apteekkiin Asiakaskyselyn tulokset 27.10.2009 Sisältö 1. Tutkimuksen toteutus 2. Lääkejätteiden palautus Suomessa 3. Tulosten yhteenveto 4. Taustatiedot vastaajista

Lisätiedot

KOULUMATKATUKI TAMMIKUUSSA 2003

KOULUMATKATUKI TAMMIKUUSSA 2003 Tiedustelut Timo Partio, puh. 020 434 1382 s-posti timo.partio@kela.fi KOULUMATKATUKI TAMMIKUUSSA 2003 Kaikki Tuki maksun vastaanottajan mukaan, 1 000 euroa 2003 Tammikuu 23 555 2 008 1 156 35 374 23 419

Lisätiedot

YHDEKSÄN KYSYMYSTÄ YSEILLE 2012

YHDEKSÄN KYSYMYSTÄ YSEILLE 2012 Yhdessä yritysten puolesta! YHDEKSÄN KYSYMYSTÄ YSEILLE 2012 YHDEKSÄN KYSYMYSTÄ YSEILLE Yhdeksän kysymystä yseille internet kyselyssä kartoitettiin 6.3.-13.4.2012 välisenä aikana Pohjois- Karjalan peruskoulujen

Lisätiedot

Asiakastyytyväisyyskysely 2014 Pirkan opisto 10.12.2014. Anne Latomäki Minna Joutsen Jari Holttinen

Asiakastyytyväisyyskysely 2014 Pirkan opisto 10.12.2014. Anne Latomäki Minna Joutsen Jari Holttinen Asiakastyytyväisyyskysely 2014 Pirkan opisto 10.12.2014 Anne Latomäki Minna Joutsen Jari Holttinen TUTKIMUKSEN SUORITTAMINEN Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää Pirkan opiston opiskelijoiden tyytyväisyyttä

Lisätiedot

Ympäristökoulutus. Jaana Romppainen Ympäristövastaava Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta

Ympäristökoulutus. Jaana Romppainen Ympäristövastaava Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Ympäristökoulutus Jaana Romppainen Ympäristövastaava Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Sisältö JYYn ympäristösektori Ympäristövaliokunta Jätteiden lajittelu Kierrättäminen Ympäristöopas Ympäristökilpailu

Lisätiedot

Halikon vanhustenkotiyhdistys ry

Halikon vanhustenkotiyhdistys ry Asiakkaiden tyytyväisyys Tammilehdon päivähoidon palveluun 2019 SISÄLLYS 1. PALVELUKESKUS TAMMILEHDON PÄIVÄHOITO 2. ASIAKASTYYTYVÄISYYSTUTKIMUKSEN SUORITTAMINEN 3. ASIAKKAIDEN TYYTYVÄISYYS PALVELUKESKUS

Lisätiedot

Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun Kestävän kehityksen kysely

Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun Kestävän kehityksen kysely Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun Kestävän kehityksen kysely Helmikuu 2013 Vastaajia yhteensä 539 Koonti Inkeri Ahvenisto Vastaajat alaluokkien kyselyssä: yht. 314 hlö Vastaajat yllun + henkilöstön

Lisätiedot

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2014 Koulupalaute: Joensuu

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2014 Koulupalaute: Joensuu KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2014 Koulupalaute: Joensuu Tulkintaohjeita: Kaikki koulut viittaavat oppilaiden vastauksiin kaikissa Suomen kouluissa. Tulokset on raportoitu erikseen alakoulujen ja yläkoulujen

Lisätiedot

Ympäristökartoituksen tarkastuslista Lomake opiskelijoille

Ympäristökartoituksen tarkastuslista Lomake opiskelijoille Fiksu Ammattilainen YLEINEN YMPÄRISTÖTIETOUS Ympäristökartoituksen tarkastuslista Lomake opiskelijoille Ryhmän jäsenet: Kartoituspäivämäärä ja aika: Täytä lomake jokaisessa kohteessa kun saat tiedot selville.

Lisätiedot

Kiinteistössä on kone- ja metallialan koulutusta sekä autoalan koulutusta.

Kiinteistössä on kone- ja metallialan koulutusta sekä autoalan koulutusta. Laatija Päiväys Asiakirja Matti Katila 2.6.2010 Jätehuoltosuunnitelma Kohde Helsingin tekniikan alan oppilaitos Ilkantie 3, Helsinki 1 Johdanto 2 Lainsäädäntö 3 Vastuut 4 Tavoitteet Kiinteistössä on kone-

Lisätiedot

ASKOLAN KUVATAIDEKOULU

ASKOLAN KUVATAIDEKOULU Vanhemmille ASKOLAN KUVATAIDEKOULU Askolan kuvataidekoulu on perustettu vuonna 1992. Koulun ylläpitäjänä toimii Askolan kuvataidekoulun kannatusyhdistys ry. Koulu on antanut taiteen perusopetusta syksystä

Lisätiedot

Sertifioinnin ylläpitäjä Opetus-, kasvatus- ja koulutusalojen säätiö OKKA-säätiö. Suunnitteluryhmä. Tukijat ja yhteistyökumppanit

Sertifioinnin ylläpitäjä Opetus-, kasvatus- ja koulutusalojen säätiö OKKA-säätiö. Suunnitteluryhmä. Tukijat ja yhteistyökumppanit Sertifioinnin ylläpitäjä Opetus-, kasvatus- ja koulutusalojen säätiö OKKA-säätiö Suunnitteluryhmä Tukijat ja yhteistyökumppanit Kestävän kehityksen toimintaohjelma kaikkiin kouluihin ja oppilaitoksiin

Lisätiedot

VIHREÄ LIPPU Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu

VIHREÄ LIPPU Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu VIHREÄ LIPPU Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu Suomen Ympäristökasvatuksen Seura ry Aino Alasentie ECO SCHOOLS OHJELMA Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco Schools ohjelmaa Eco Schools

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT 1. Kunta 2. Koulu 3. Koulumuoto, jota arviointi koskee Alakoulu Yläkoulu Yhtenäiskoulun kaikki luokat Yhtenäiskoulun luokat 1 6 Yhtenäiskoulun luokat 7 9

Lisätiedot

Vastaus Lukumäärä Prosentti 20% 40% 60% 80% 100%

Vastaus Lukumäärä Prosentti 20% 40% 60% 80% 100% Kysely Piispanlähteen alakoulun vanhemmille Yhteenvetoraportti N=155 Julkaistu: 19.2010 1/21 Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat 1. Lapsemme on 1. 1. luokalla 28 18,06% 2. 2. luokalla 36 23,23% 3. 3. luokalla

Lisätiedot

TUTUSTU TUNNE ARVOSTA SUOJELE SYVENNÄ TIETOA JA TAITOA

TUTUSTU TUNNE ARVOSTA SUOJELE SYVENNÄ TIETOA JA TAITOA 2008-2010 TUTUSTU TUNNE ARVOSTA SUOJELE SYVENNÄ TIETOA JA TAITOA hanke Miksi? OPS:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttaminen Yhteyksien luominen koulujen ja Turun alueen luonto- ja kestävän kehityksen

Lisätiedot

Arviointikysely 2015 Päivälukio - Arviointiraportti-Julkaisuversio

Arviointikysely 2015 Päivälukio - Arviointiraportti-Julkaisuversio Arviointikysely 2015 Päivälukio - Arviointiraportti-Julkaisuversio 1. Vuosiluokka Taustatiedot Vuosiluokka 165 137 93 1. vsk 2. vsk 3.-4. vsk 2. Sukupuoli Sukupuoli 219 176 Nainen Mies 3. Opetus ja oppiminen

Lisätiedot

Lausuntoja tuntijaosta

Lausuntoja tuntijaosta Turun Lasten Parlamentti 11.11.2014 Pitäisikö kaikissa koulussa opettaa eri oppiaineita yhtä paljon? Kyllä. Mille luokille lisätunti liikunnassa pitäisi lukujärjestyksessä sijoittaa? 5 6 luokille. Kenen

Lisätiedot

Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus

Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Lapsivaikutusten arviointi kunta- ja palvelumuutoksissa hanke Sirpaleena Toikka 2.4.2008 Aihealueiden toteutus huhtikuussa 2008 Nuorimmat lapset (3-7 vuotiaat) piirtävät/

Lisätiedot

VANHUSNEUVOSTON TUNNETTAVUUS. Kyselyn tulokset

VANHUSNEUVOSTON TUNNETTAVUUS. Kyselyn tulokset VANHUSNEUVOSTON TUNNETTAVUUS Kyselyn tulokset Tampereen ammattikorkeakoulu Raportti Lokakuu 215 Sosionomikoulutus 2 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 AINEISTONHANKINTA... 4 3 TULOKSET... 5 3.1 Tulokset graafisesti...

Lisätiedot

KOKEMUKSIA VERTAISARVIOINNISTA

KOKEMUKSIA VERTAISARVIOINNISTA KÄYTÄNNÖSSÄ PARAS. KOKEMUKSIA VERTAISARVIOINNISTA Seminaari 23.11. Vaasa Working Quality Quality in Work -hanke Kehittämispäällikkö Hillevi Kivelä Working Quality - Quality in Work Esityksen sisältö Taustaa

Lisätiedot

AAMUNAVAUKSEN TEEMA: LIIKUNTA RAVINTO LEPO MUU, MIKÄ? AIHE: KESTO: VIIKON HAASTE (huomioi valitsemanne teema): AAMUNAVAUKSEEN TARVITTAVAT VÄLINEET:

AAMUNAVAUKSEN TEEMA: LIIKUNTA RAVINTO LEPO MUU, MIKÄ? AIHE: KESTO: VIIKON HAASTE (huomioi valitsemanne teema): AAMUNAVAUKSEEN TARVITTAVAT VÄLINEET: AAMUNAVAUKSEN TEEMA: LIIKUNTA RAVINTO LEPO MUU, MIKÄ? AIHE: KESTO: VIIKON HAASTE (huomioi valitsemanne teema): AAMUNAVAUKSEEN TARVITTAVAT VÄLINEET: Hyvää huomenta kaikille! Tänään puhutaan kouluruokailusta.

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT 1. Kunta 2. Koulu 3. Koulumuoto, jota arviointi koskee Alakoulu Yläkoulu Yhtenäiskoulun kaikki luokat Yhtenäiskoulun luokat 1 6 Yhtenäiskoulun luokat 7 9

Lisätiedot

Puhtaasti liikkeelle Pohjois-Pohjanmaan ympäristötietoisuuden teemavuosi 2009

Puhtaasti liikkeelle Pohjois-Pohjanmaan ympäristötietoisuuden teemavuosi 2009 Puhtaasti liikkeelle Pohjois-Pohjanmaan ympäristötietoisuuden teemavuosi 2009 Ympäristötoiminnan neuvottelupäivä Marketta Karhu Oulun seudun ympäristötoimi Maakunnallinen ympäristötietoisuuden yhteistyöalkoi

Lisätiedot

Yhteisöllisen opiskeluhuollon toimintamalli. Hanna Ranta vastaava kuraattori, Milka Grekula opiskelijapalveluvastaava

Yhteisöllisen opiskeluhuollon toimintamalli. Hanna Ranta vastaava kuraattori, Milka Grekula opiskelijapalveluvastaava Yhteisöllisen opiskeluhuollon toimintamalli Hanna Ranta vastaava kuraattori, Milka Grekula opiskelijapalveluvastaava Oppilas- ja opiskeluhuolto Yhteisöllinen ENSISIJAINEN Toimet, jotka edistävät osallisuutta,

Lisätiedot

Perusopetuksen ja lukioiden tieto- ja viestintätekniikka Sähköiset ylioppilaskirjoitukset Tieto- ja viestintätekniikkaselvitys 23.4.

Perusopetuksen ja lukioiden tieto- ja viestintätekniikka Sähköiset ylioppilaskirjoitukset Tieto- ja viestintätekniikkaselvitys 23.4. Perusopetuksen ja lukioiden tieto- ja viestintätekniikka Sähköiset ylioppilaskirjoitukset Tieto- ja viestintätekniikkaselvitys 23.4.2014 Kurt Torsell Kartoituksen toteutus Suomen Kuntaliitto toteutti syksyllä

Lisätiedot

Puistopolun peruskoulu PÖYTÄKIRJA 2018 / 3 1(5) PL Helsingin kaupunki Johtokunta

Puistopolun peruskoulu PÖYTÄKIRJA 2018 / 3 1(5) PL Helsingin kaupunki Johtokunta Puistopolun peruskoulu PÖYTÄKIRJA 2018 / 3 1(5) PL 3719 00099 Helsingin kaupunki Johtokunta 4.10.2018 Puistopolun peruskoulun johtokunnan kokous Aika Torstai 4.10.2018 klo 18.05 19.41 Paikka Läsnä: Puistopolun

Lisätiedot

7,8 27,8 46,1 54,1 17,4. (oppilas, huoltaja ja opettaja) 27,5 45,7 50,6 25,4. (oppilas, huoltaja ja opettaja) 3,8 20,4 27,4 41,2 50,5 34,6

7,8 27,8 46,1 54,1 17,4. (oppilas, huoltaja ja opettaja) 27,5 45,7 50,6 25,4. (oppilas, huoltaja ja opettaja) 3,8 20,4 27,4 41,2 50,5 34,6 Arviointi lukuvuoden aikana Lukuvuoden aikana tehtävän arvioinnin tarkoituksena on arvioida, kuinka hyvin lapset ovat oppineet juuri opetetun asian ottaen huomioon oppilaiden erilaiset tavat oppia ja työskennellä.

Lisätiedot

TET työelämä tutuksi. Juniori kohtaa seniorin

TET työelämä tutuksi. Juniori kohtaa seniorin TET työelämä tutuksi Juniori kohtaa seniorin Työelämä tutuksi TET eli työelämään tutustuminen on yläasteen ja lukion oppilaille järjestettävä opetussuunnitelman mukainen työelämään tutustumisjakso. Sen

Lisätiedot

Sisukas pärjää aina sijoitettu lapsi koulussa. opetusneuvos Aki Tornberg

Sisukas pärjää aina sijoitettu lapsi koulussa. opetusneuvos Aki Tornberg Sisukas pärjää aina sijoitettu lapsi koulussa opetusneuvos Aki Tornberg Varhaiskasvatus Varhaiskasvatuksen ja päivähoitopalvelujen lainsäädännön valmistelu, hallinto ja ohjaus siirretään sosiaali- ja terveysministeriöstä

Lisätiedot

Tärkeitä termejä. Perjantai 9.30-11.30

Tärkeitä termejä. Perjantai 9.30-11.30 Tärkeitä termejä Perjantai 9.30-11.30 Oppitunti: 75 minuuttia 1. 8.00-9.15 2. 9.30-10.45 3. 4. oppitunti alkuosa klo 10.55 11.40 ruokailu klo 11.40 12.25 oppitunti jälkiosa klo 12.25 12.55 oppitunti klo

Lisätiedot

Vanhempien näkemyksiä kouluhyvinvoinnista Vanhempien Barometri 2013

Vanhempien näkemyksiä kouluhyvinvoinnista Vanhempien Barometri 2013 Vanhempien näkemyksiä kouluhyvinvoinnista Vanhempien Barometri 2013 OPStuki 2016 koulutus, Helsinki 29.4.2014 Tuija Metso www.vanhempainliitto.fi/filebank/1656-barometri_2013_verkko.pdf Myönteisiä viestejä

Lisätiedot

Kiertokapula Oy. 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö. 5 jätteidenkäsittelyaluetta 1 käytössä oleva loppusijoitusalue

Kiertokapula Oy. 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö. 5 jätteidenkäsittelyaluetta 1 käytössä oleva loppusijoitusalue Kiertokapula Oy 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö 5 jätteidenkäsittelyaluetta 1 käytössä oleva loppusijoitusalue Jätehuolto Jätehuollon järjestäminen Jätteiden käsittely Jätteiden hyödyntämisen edistäminen

Lisätiedot

Hyvinvointia lukioihin tukea ehkäisevään päihdetyöhön ja päihdesuunnitelman laatimiseen

Hyvinvointia lukioihin tukea ehkäisevään päihdetyöhön ja päihdesuunnitelman laatimiseen Hyvinvointia lukioihin tukea ehkäisevään päihdetyöhön ja päihdesuunnitelman laatimiseen Mitä on ehkäisevä päihdetyö? Ehkäisevä päihdetyö edistää päihteettömiä elintapoja, vähentää ja ehkäisee päihdehaittoja

Lisätiedot

Liikkuva koulu nykytilan arviointi

Liikkuva koulu nykytilan arviointi Liikkuva koulu nykytilan arviointi.. LIKES-tutkimuskeskus Arvioinnin täyttäneet koulut Nykytilan arvioinnin on täyttänyt 107 koulua * 1 kunnasta (.. mennessä) 800 700 7 00 00 400 0 0 100 1 0 Alakoulut

Lisätiedot

Sanomalehtien Liitto

Sanomalehtien Liitto 12.6.2019 Sanomalehtien Liitto Mediakasvatuksen asema perusopetuksessa Terhi Hyvönen, Emilia Valtola & Kati Valta TIIVISTELMÄ Mediakasvatuksen tärkeys Kuinka tärkeänä näet mediakasvatuksen? Erittäin tärkeänä

Lisätiedot

VUODEN 2017 KURSSIARVIOINTI YHTEENVETO. Jari Paajanen

VUODEN 2017 KURSSIARVIOINTI YHTEENVETO. Jari Paajanen VUODEN 2017 KURSSIARVIOINTI YHTEENVETO Jari Paajanen Auralan kansalaisopisto Kurssiarviointi 2017 1 (7) Kyselyn vastausprosentti oli 41,1 %, joka oli ihan hyvä ja viimevuotisen kyselyn perusteella olikin

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan peruskoulujen opetussuunnitelma 2016

Etelä-Pohjanmaan peruskoulujen opetussuunnitelma 2016 Luonnos 11.11.2015 Etelä-Pohjanmaan peruskoulujen opetussuunnitelma 2016 Arviointi perusopetuksessa Arviointikulttuurin keskeiset piirteet Rohkaisu ja kannustus Oppilaiden osallisuus arvioinnissa Tuetaan

Lisätiedot

Ekologisuus, toimiva kouluarki ja turvallisuus

Ekologisuus, toimiva kouluarki ja turvallisuus Vantaan kouluissa tehdään lukuvuosisuunnitelma syksyllä Toteutuminen arvioidaan keväällä Sitova asiakirja V. 2014-2015 koulussamme kolme erityistä kehittämiskohdetta, kirjattu lukuvuosisuunnitelmaan: Ekologisuus,

Lisätiedot

Koulutusala: Liiketalous/Matkailu, Tekniikka, Sosiaali-Hoitoala, Tietojenkäsittely. Kuinka moneen tapahtumaan osallistuit viikon aikana?

Koulutusala: Liiketalous/Matkailu, Tekniikka, Sosiaali-Hoitoala, Tietojenkäsittely. Kuinka moneen tapahtumaan osallistuit viikon aikana? LIITE 1 1(8) FIRST WEEK FESTIVAL PALAUTEKYSELY VAMOK järjesti lukuvuoden alussa First Week Festivalin, joka piti sisällään 5 erilaista tapahtumaa. Tämän kyselyn tarkoituksena on kartoittaa opiskelijoiden

Lisätiedot

Keskustelu luokissa. Ohjeen työstänyt: Leena Pöntynen Kuntaliitto ja Ulla Siimes Vanhempainliitto

Keskustelu luokissa. Ohjeen työstänyt: Leena Pöntynen Kuntaliitto ja Ulla Siimes Vanhempainliitto Keskustelu luokissa Ohjeen työstänyt: Leena Pöntynen Kuntaliitto ja Ulla Siimes Vanhempainliitto Ohjeistus koululle ennen vanhempainiltaa 1. Päättäkää missä tilassa ryhmäosuus pidetään. Suosittelemme luokkiin

Lisätiedot

Kyselyllä tietoa Kumppanuuskeskuksesta ja vapaaehtoistoiminnasta

Kyselyllä tietoa Kumppanuuskeskuksesta ja vapaaehtoistoiminnasta Kyselyllä tietoa Kumppanuuskeskuksesta ja vapaaehtoistoiminnasta Haastattelukysely 12.9.2011 Lanun aukiolla SOSIAALIALAN OSAAMISKESKUS VERSO 11. marraskuuta 2011 Kyselyllä tietoa Kumppanuuskeskuksesta

Lisätiedot

Millaista liikennekasvatusta toteutat työssäsi?

Millaista liikennekasvatusta toteutat työssäsi? Millaista liikennekasvatusta toteutat työssäsi? en toteuta lainkaan liikennekasvatusta jotain muuta pyöräretkiä, luokan kanssa pyöräilyä käytännön liikennetilanteiden harjoittelua lähialueiden vaaranpaikkojen

Lisätiedot

MUN TALOUS -HANKE 2014 / KYSELYN KOONTI JULKAISUVAPAA 14.7.2014

MUN TALOUS -HANKE 2014 / KYSELYN KOONTI JULKAISUVAPAA 14.7.2014 MUN TALOUS -HANKE 2014 / KYSELYN KOONTI JULKAISUVAPAA 14.7.2014 Mun talous -hanke teetti toukokuussa 2014 kyselyn porilaisilla toisen asteen opiskelijoilla (vuonna -96 syntyneille). Kyselyyn vastasi sata

Lisätiedot

Arviointikulttuuri. Oppimisen ja osaamisen arviointi perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa. Katriina Sulonen

Arviointikulttuuri. Oppimisen ja osaamisen arviointi perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa. Katriina Sulonen Arviointikulttuuri Oppimisen ja osaamisen arviointi perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa Katriina Sulonen Hyvä arviointikulttuuri keskeisiä piirteitä ovat yhteisesti laaditut selkeät tehtävät ja periaatteet

Lisätiedot

Opetus ja opetusjärjestelyt

Opetus ja opetusjärjestelyt Opetus ja opetusjärjestelyt Kopio: Seppänen, Anne 1/5 Sisällysluettelo Koulupäivän rakenne Monialaiset oppimiskokonaisuudet OVTES-vastuutehtävät Poikkeavat opetusjärjestelyt, koulun ulkopuolella annettava

Lisätiedot

Koulu. Hyrylän yläaste. Hyökkälän koulu. Jokelan yläaste. Kellokosken koulu. Kirkonkylän koulu. Klemetskogin koulu. Kolsan koulu.

Koulu. Hyrylän yläaste. Hyökkälän koulu. Jokelan yläaste. Kellokosken koulu. Kirkonkylän koulu. Klemetskogin koulu. Kolsan koulu. Koulu Hyrylän yläaste Hyökkälän koulu Jokelan yläaste Kellokosken koulu Kirkonkylän koulu Klemetskogin koulu Kolsan koulu Lepolan koulu Mikkolan koulu Nahkelan koulu Paijalan koulu Pertun koulu Riihikallion

Lisätiedot

Muutosten ja tarkennusten tekeminen (työsuunnitelma)

Muutosten ja tarkennusten tekeminen (työsuunnitelma) toiminnallinen tasa-arvosuunnitelma on kolmivuotissuunnitelma, jonka tarkentaa lukuvuosittain. Tähän toiminnalliseen tasa-arvosuunnitelmaan kuuluvat lisäksi diasarjat: Tasa-arvosuunnitelma 2016 (Tasa-arvosuunnitelma),

Lisätiedot

METSÄ VASTAA NIIN KUIN SINNE HUUDETAAN. Nuorten vaikuttaminen omaan ympäristöön Nivalan kaupungissa

METSÄ VASTAA NIIN KUIN SINNE HUUDETAAN. Nuorten vaikuttaminen omaan ympäristöön Nivalan kaupungissa METSÄ VASTAA NIIN KUIN SINNE HUUDETAAN Nuorten vaikuttaminen omaan ympäristöön Nivalan kaupungissa Nivalan kaupungin nuorisopalveluiden hanke 2017 PÄÄKOHDAT METSÄ VASTAA NIIN KUIN SINNE HUUDETAAN Nuorten

Lisätiedot

Hyvinvointikysely 2017 Yläkoulu ja toinen aste Joensuun kaupunki

Hyvinvointikysely 2017 Yläkoulu ja toinen aste Joensuun kaupunki Hyvinvointikysely 2017 Yläkoulu ja toinen aste Joensuun kaupunki Tulkintaohjeita Tässä raportissa käytetty seuraavia värikoodeja: - Suorat jakaumat (kaikki vastaajat), keskiarvot 1,0 2,99 Heikko taso 3,0

Lisätiedot

Muutosten ja tarkennusten tekeminen (työsuunnitelma)

Muutosten ja tarkennusten tekeminen (työsuunnitelma) toiminnallinen tasa-arvosuunnitelma on kolmivuotissuunnitelma, jonka tarkentaa lukuvuosittain. Tähän toiminnalliseen tasa-arvosuunnitelmaan kuuluvat lisäksi diasarjat: Tasa-arvosuunnitelma 2016 (Tasa-arvosuunnitelma),

Lisätiedot

VÄHIKSEN VÄKI RY:N VUOSIKOKOUKSEN PÖYTÄKIRJA 2011

VÄHIKSEN VÄKI RY:N VUOSIKOKOUKSEN PÖYTÄKIRJA 2011 VÄHIKSEN VÄKI RY:N VUOSIKOKOUKSEN PÖYTÄKIRJA 2011 Aika: Maanantai 29.8.2011 klo 18.00 Paikka: Vähä-Heikkilän yksikön ruokala Läsnä: Katrine Arbol-Lilleberg (saapui klo 18.35), Mia Enlund, Sanna Ketonen-Oksi,

Lisätiedot

Kouluterveyskysely 2017 Poimintoja Turun tuloksista

Kouluterveyskysely 2017 Poimintoja Turun tuloksista Kouluterveyskysely 2017 Poimintoja Turun tuloksista Sisältö 1. Kyselyn taustatietoja THL:n kansallinen Kouluterveyskysely Kouluterveyskyselyyn 2017 vastanneet 2. Kyselyn tuloksia 2.1 Hyvinvointi, osallisuus

Lisätiedot

Ajankohtaista Liikkuvasta opiskelusta

Ajankohtaista Liikkuvasta opiskelusta Ajankohtaista Liikkuvasta opiskelusta ANTTI BLOM, antti.blom@oph.fi JOHANNA KUJALA, johanna.kujala@oph.fi Liikkuva opiskelu -seminaari 12.9.2018 WWW. LIIKKUVAOPISKELU. FI Liikkuva koulu -ohjelmakokonaisuus

Lisätiedot

VIHREÄ LIPPU VEIKKOLAN KOULUN KESTÄVÄN KEHITYKSEN TOIMINTAA. myönnettiin Veikkolan koululle 9.12. 2009. Arttu 5D

VIHREÄ LIPPU VEIKKOLAN KOULUN KESTÄVÄN KEHITYKSEN TOIMINTAA. myönnettiin Veikkolan koululle 9.12. 2009. Arttu 5D VIHREÄ LIPPU myönnettiin Veikkolan koululle 9.12. 2009 VEIKKOLAN KOULUN KESTÄVÄN KEHITYKSEN TOIMINTAA Arttu 5D KANSAINVÄLINEN ECO-SCHOOLS -OHJELMA Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco-Schools ohjelmaa.

Lisätiedot