VIRTSAN SOLUJEN JA PARTIKKELIEN TUNNISTUSOHJEISTUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VIRTSAN SOLUJEN JA PARTIKKELIEN TUNNISTUSOHJEISTUS"

Transkriptio

1 VIRTSAN SOLUJEN JA PARTIKKELIEN TUNNISTUSOHJEISTUS Marika Nåhls MARIKA NÅHLS JA TERHI VIERIMAA TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU BIOANALYYTIKKOKOULUTUS

2 2 SISÄLLYS JOHDANTO... 3 TUNNISTUSTASOT JA VASTAUSKÄYTÄNNÖT... 4 ERYTROSYYTIT... 6 LEUKOSYYTIT... 8 GRANULOSYYTIT... 8 MAKROFAGIT... 9 LYMFOSYYTIT EPITEELISOLUT LEVYEPITEELISOLUT VÄLIMUOTOISET EPITEELISOLUT TUBULUSEPITEELIN SOLUT SUOLEN EPITEELIN SOLUT LIERIÖT SOLUTTOMAT LIERIÖT SOLULIERIÖT MUUT LÖYDÖKSET ARTEFAKTAT LÄHTEET... 33

3 3 JOHDANTO Tämä tunnistusohjeistus on tehty opinnäytetyömme tuotoksena Fimlab Laboratoriot Oy:lle, ja tuotoksen tarkoituksena on toimia perehdytysmateriaalina ja tunnistuksen apuna virtsan mikroskopoinnissa. Tunnistusohjeistusta voidaan myös käyttää opetustarkoituksessa bioanalyytikkokoulutuksessa. Ohjeistuksen kuvat on otettu mikroskooppiin liitetyllä kameralla Fimlab Laboratoriot Oy:n eritelaboratoriossa, jotta kuvat vastaisivat mahdollisimman hyvin käytännön työssä nähtäviä löydöksiä. Tavoitteenamme on ollut kuvata mahdollisimman hyvin säilyneitä soluja ja partikkeleita. Näytteiden saapumisen ja kuvaamisen välinen aika on pyritty minimoimaan, koska pidempiaikainen säilytys aiheuttaisi löydösten degeneraatiota. Pidempi säilytys vaatisi myös etanolikiinnityksen, joka puolestaan voimistaa löydösten värjäytymistä. Etanolikiinnityksen vaikutus värjäytyvyyteen kannattaa ottaa huomioon myös opetuskäytössä, jos mikroskopoidaan vanhempia, etanolikiinnitettyjä näytteitä. Kuvaamamme virtsanäytteet on värjätty Sterheimerin supravitaalivärillä. Pikavärjäyksessä näytettä ei yleensä kiinnitetä, jolloin sen kemiallinen koostumus vaihtelee. Solujen ulkonäössä on tästä syystä vaihtelua eri näytteiden välillä, joten solujen tarkkaa värisävyä tai värin tummuutta ei sellaisenaan voida käyttää ainoana tunnistamisen kriteerinä. Värjäytyvyyden ja löydösten ulkonäön vaihtelevuudesta johtuen olemme koonneet ohjeistukseen useita kuvia samasta löydöksestä. Fimlab Laboratoriot Oy:n eritelaboratoriossa käytetään ainoastaan faasikontrastimikroskooppia, joten kaikki ohjeistuksen kuvat on otettu faasilla.

4 4 TUNNISTUSTASOT JA VASTAUSKÄYTÄNNÖT Fimlab Laboratoriot Oy:n työohje poistettu julkaistavasta versiosta. U-Soluissa ja U-Diffissä löydökset tunnistetaan eri tarkkuudella. Perustason ja vaativan tason erittely on esitettynä taulukossa 1.

5 5 TAULUKKO 1. Perustason ja vaativan tason erittely. PERUSTASO (U-Solut) VAATIVA TASO (U-Diffi) Punasolut Punasolut (Punasolujen dysmorfia, johon erillinen pyyntö U-ErytDys) Valkosolut Granulosyytit Lymfosyytit Makrofagit Levyepiteelisolut Pienet epiteelisolut Levyepiteelisolut Välimuotoiset epiteelisolut Tubulusepiteelisolut (Suolen epiteelisolut) Hyaliinilieriöt Patologiset lieriöt Hyaliinilieriöt Tubulussolulieriöt Punasolulieriöt Granulosyyttilieriöt Jyväislieriöt Vahalieriöt Bakteerit Hiiva Trichomonas vaginalis Bakteerit Hiiva Trichomonas vaginalis Schistosoma haematobium Artefaktat Artefaktat Siittiöt Siittiöt Sakka Sakka

6 6 ERYTROSYYTIT Haamusolu Dysmorfisia punasoluja:

7 7 ERYTROSYYTIT KOKO 4 7 µm MUOTO Kiekko/ pallo/ kaksoiskovera/ dysmorfinen TUMA Ei tumaa SYTOPLASMA Värjäytyminen vaihtelee (ks. kuvat) NORMAALI LÖYDÖS LISÄTIETOJA 0 2 erytrosyyttiä / näkökenttä Haamupunasolut ovat hajonneiden punasolujen solukalvojäämiä, ja ne löytyvät parhaiten faasilla. (Haamusolu, ks. kuvat). Punasolut muuttavat kokoa ja muotoa osmolaalisuuden mukaan. Dysmorfisille punasoluille oma tutkimuksensa, U-ErytDys, joka tehdään tuoreesta natiivinäytteestä, ja tulos ilmoitetaan dysmorfisten punasolujen prosenttiosuutena. Dysmorfiset punasolut ovat lähtöisin munuaistasolta, ja tämän takia ne ovat kooltaan ja muodoltaan muuttuneita, ja niissä voi olla pullistumia ja fragmentaatiota. Tutkimusviive voi aiheuttaa punasoluissa dysmorfian kaltaisia muutoksia. Dysmorfiset punasolut täytyy osata tunnistaa punasoluiksi myös mikroskopoitaessa näytettä, jonka pyyntönä on ollut U-Solut tai U-Diffi. KLIININEN MERKITYS Hematuria on monien alempien virtsateiden sairauksien oire, mutta se voi johtua myös mm. munuaissairaudesta tai lääkehoidosta. Lisäksi hematurian taustalla voi olla esim. rakon katetrointi, voimakas fyysinen rasitus tai kuukautiset.

8 8 LEUKOSYYTIT GRANULOSYYTIT KOKO µm MUOTO Pyöreä TUMA Liuskoittunut tai sauvamainen. Usein sinertävä, mutta ei välttämättä värjäydy lainkaan. SYTOPLASMA Granulainen, degeneroituu helposti. Punertava tai rusehtava, mutta ei välttämättä värjäydy lainkaan. NORMAALI LÖYDÖS LISÄTIETOJA KLIININEN MERKITYS 0 2 leukosyyttia / näkökenttä Voivat olla kasoilla. Muuttavat kokoa ja muotoa virtsan osmolaalisuuden mukaan. Hajoavat nopeasti näytteessä. Yleensä ylempien tai alempien virtsateiden infektio. Myös ei-infektiooseissa munuaisperäisissä sairauksissa.

9 9 MAKROFAGIT KOKO µm MUOTO Pyöreä / soikea TUMA Sinertävä, kromatiini epätasainen. SYTOPLASMA Sisältää vaihtelevan kokoisia granuloita. Vakuolisoitunut. Voi värjäytyä pinkiksi. NORMAALI LÖYDÖS LISÄTIETOJA KLIININEN MERKITYS 0 2 leukosyyttia / näkökenttä Solun sisällä usein nähtävissä fagosytoituja kappaleita, esim. punasolujen palasia. Virtsatieinfektioiden pitkittyessä (erillistä kliinistä merkitystä ei tunneta).

10 10 LYMFOSYYTIT KOKO µm MUOTO Pyöreä TUMA Sileä ja tumman sininen. Täyttää solun lähes kokonaan. SYTOPLASMA Sileä, niukka. NORMAALI LÖYDÖS LISÄTIETOJA KLIININEN MERKITYS 0-2 leukosyyttiä/ näkökenttä Usein vaikea tunnistaa. Krooninen tulehdus, virusinfektio, munuaissiirteen hyljintäreaktio.

11 11

12 12 EPITEELISOLUT LEVYEPITEELISOLUT

13 13 LEVYEPITEELISOLUT KOKO µm MUOTO Kulmikas. Solun reunat voivat olla ryppyiset / rullalla. TUMA Degeneroitunut. Pieni suhteessa sytoplasmaan, sijainti keskellä solua. SYTOPLASMA Suuri ja vaalea. Voi olla rakeinen. NORMAALI LÖYDÖS LISÄTIETOJA KLIININEN MERKITYS 0 2 levyepiteelisolua / näkökenttä. Usein kasoina. Raskaana olevilla levyepiteeliä voi esiintyä näytteessä tavallista enemmän, koska solut irtoavat helpommin hormonivaikutuksen takia. Suuri määrä vaikeuttaa näytteen mikroskopointia. Kontaminaatio, ei kliinistä merkitystä.

14 14

15 15 VÄLIMUOTOISET EPITEELISOLUT Levyepiteelisolu

16 16

17 17 VÄLIMUOTOISET EPITEELISOLUT KOKO (-50) µm Pinnalliset välimuotoiset epiteelisolut ovat suurempia kuin syvän kerroksen välimuotoiset epiteelisolut. MUOTO Vaihtelevan muotoinen, usein pyöreitä tai ovaaleja. Voivat olla muodoltaan myös esim. nuijamaisia tai pyrstöllisiä. TUMA Säilynyt, soikea. Kromatiini hienorakeinen, tumajyväset usein havaittavissa. Voi olla kaksitumainen. Värjäytyvyys vaihtelee. (ks. kuvat) SYTOPLASMA Hienorakeinen, värjäytyvyys vaihtelee. (ks. kuvat) Syvän kerroksen välimuotoiset epiteelisolut värjäytyvät usein tummemmaksi kuin pinnalliset. NORMAALI LÖYDÖS LISÄTIETOJA KLIININEN MERKITYS Negatiivinen. Invasiivisen toimenpiteen (esim. virtsarakon katetrisaation) jälkeen näytteestä voi löytyä välimuotoisia epiteelisoluja, jolloin ne ovat usein kasoissa. Pinnalliset välimuotoiset epiteelisolut irtoavat suhteellisen helposti, mutta niiden runsas esiintyminen viittaa usein alempien virtsateiden infektioon. Syvempien kerrosten välimuotoisten epiteelisolujen löytyminen voi viitata virtsakiveen, kasvaimeen tai infektioon. Mikroskopoitaessa pinnallisia ja syvän kerroksen välimuotoisia epiteelisoluja ei erotella toisistaan.

18 18 TUBULUSEPITEELIN SOLUT Tubulussoluja, joiden sisällä on rasvaa, oval fat bodies :

19 19 TUBULUSEPITEELIN SOLUT KOKO µm Keskimäärin 13 µm MUOTO Pyöreä, soikea, venynyt, kulmikas. Muoto vaihtelee sen mukaan, mistä nefronin osasta solu on peräisin. TUMA Homogeeninen. Tumman sininen tai violetti. Muodoltaan usein pyöreä tai ovaali. Sijainti solun keskellä tai reunassa. SYTOPLASMA Tiivis, usein tumman punainen, rakeinen. Joskus sisällä näkyy degeneroituneita jyväisiä. NORMAALI LÖYDÖS LISÄTIETOJA KLIININEN MERKITYS Negatiivinen. Tubulussolut voivat fagosytoida punasoluja (erytrofagosyytti) tai niihin voi kertyä rasvaa. Lieriöiden sisällä olevat epiteelisolut ovat aina tubulussoluja, tätä tietoa kannattaa hyödyntää tunnistamisen apuna. Tubulussolujen erittyminen virtsaan on aina merkki munuaistiehyiden vauriosta.

20 20 SUOLEN EPITEELIN SOLUT KOKO µm MUOTO Pitkulainen / pyöreä. TUMA Homogeeninen, sileä. SYTOPLASMA Degeneroitunut, vakuoleja. NORMAALI LÖYDÖS LISÄTIETOJA KLIININEN MERKITYS Normaali löydös henkilöllä, jolla on keinorakko Suolen epiteelistä muodostettu keinorakko. Näyte usein limainen ja kokkareinen. Suolen epiteelisolut ja runsas lima peittävät usein näkökentän ja siten haittaavat näytteen tulkitsemista. Ei kliinistä merkitystä

21 21 LIERIÖT SOLUTTOMAT LIERIÖT Seuraavien kuvien mittakaava vaihtelee. Hyaliinilieriöt Tasa-aineisia, läpikuultavia, taittavat vain vähän valoa. Voivat olla värittömiä tai värjäytyä sinertäviksi. Ovat yleensä tarkkarajaisia, ja näin erotettavissa limasta. Samansuuntaiset sivut ja pyöreät päät. Hyaliinilieriöiden sisällä voi olla pieniä määriä jyväsiä. Havaitaan parhaiten faasikontrastioptiikalla. Voi olla normaali löydös, taustalla esim. fyysinen rasitus, kuume tai elimistön kuivuminen. Löydös voi myös liittyä munuaissairauteen.

22 22 Jyväislieriöt Voivat olla hieno- tai karkeajyväisiä. Värjäytyvyys vaihtelee vaaleasta tummaan, useimmiten punaisia. Jyväisten on arveltu syntyvän lieriön sisällä olevien solujen hajotessa tai muodostuvan suoraan lieriön sisään joutuneista seerumin proteiineista. Jyväislieriön sisällä voi olla muutama satunnainen tunnistettava solu. Pidemmälle hajonneiden jyväislieriöiden päät voivat alkaa halkeilemaan, ja niistä tulee vahamaisempia. Löydös viittaa munuaissairauteen. Leveät, tummat jyväislieriöt esiintyvät yleensä potilailla, joilla on munuaisten vajaatoiminta.

23 23 Vahalieriöt Läpikuultamattomia, homogeenisia ja väriltään pääasiassa tumman punaisia. Ovat usein kookkaita ja leveitä, ja niiden reunat voivat olla teräviä ja halkeilevia. Saattavat taittaa voimakkaastikin valoa faasioptiikalla tarkasteltaessa. Muodostuvat, kun jyväislieriöiden sisältämä materiaali hajoaa edelleen. Löydös viittaa pitkälle edenneeseen munuaisten vajaatoimintaan.

24 24 SOLULIERIÖT Lieriö tulkitaan solulieriöksi, kun vähintään 1/3 sen pinta-alasta on solujen peitossa. Punasolulieriöt Lieriön sisällä on erotettavissa punasoluja. Yleensä punasolut näkyvät lieriössä pyöreinä ja melko säännöllisen kokoisina ja muotoisina. Punasolujen hajotessa lieriön sisällä punasolulieriöstä muodostuu tumma ja jyväinen ns. pigmenttilieriö. Punasolulieriöt ovat aina merkki munuaisperäisestä hematuriasta. Valkosolulieriöt Lieriöiden valkosolut ovat usein epiteelisoluja pienempiä ja granulaisia. Valkosolut säilyvät lieriössä huonosti. Tämän takia niiden erottaminen tubulussoluista voi olla haastavaa. Löydös viittaa munuaistason tulehdukseen.

25 25 Tubulussolulieriöt Epiteelisoluja sisältävä lieriö voi olla ainoastaan tubulussolulieriö. Lieriön sisällä olevat solut ovat pyöreitä, ja niiden tumat eivät ole liuskoittuneita (vrt. granulosyytti). Tubulussoluista on erotettavissa runsaasti sytoplasmaa, ja ne ovat hieman valkosoluja isompia. Tubulussolusolulieriöiden yhteydessä virtsanäytteestä löytyy usein myös vapaita tubulussoluja. Degeneraation takia soluja voi joskus olla haastavaa tunnistaa. Löydös viittaa akuuttiin tubuluskuolioon, akuuttiin glomerulonefriittiin tai nefroottiseen oireyhtymään. Tubulussolulieriöitä voi olla myös akuutin munaissiirteen hyljintäreaktion yhteydessä.

26 26 Muita lieriöitä (ei vastata erikseen): Pigmenttilieriöt Pigmenttilieiröitä ovat esim. hemoglobiini-, myoglobiini- ja bilirubiinilieriöt. Ovat usein punertavan, oranssin tai likaisen ruskean sävyisen jyväislieriön näköisiä. Mikrobilieriöt Lieriö, jonka sisältä voidaan erottaa bakteereja Sauvabakteerit on helpompi erottaa, kun taas kokkibakteereja sisältävät lieriöt sekoittuvat helpommin jyväislieriöihin. Löydös viittaa bakteerin aiheuttamaan pyelonefriittiin. Hiivalieriöt Lieriön sisällä on hiivaa. Löydös viittaa munuaisten hiivatulehdukseen, ja yleensä potilaalla on heikentynyt immuunivaste. Rasvalieriöt Lieriössä on yleensä selkeitä rasvapisaroita. Rasvalieriö voi sisältää myös soikeita rasvakappaleita tai kolesterolikiteitä. Löydös viittaa voimakkaaseen proteinuriaan tai tubulusten rasvanekroosiin.

27 27 MUUT LÖYDÖKSET Hiiva Ei värjäänny supravitaalivärillä, joskus erottaminen punasoluista voi olla vaikeaa. Silmikoitunut hiivasolu, kurouma Hiivasolut näkyvät virtsanäytteessä useimmiten pieninä, valoa heijastavina, soikeina rakenteina, joissa voi olla kurouma. Silmikoituvat tytärsolut ovat hiivan tunnusomaisin piirre (kuvissa osoitettu nuolella). Hiiva voi kasvaa myös rihmaisessa muodossa (kaksi alinta kuvaa). Useimmiten kontaminaatio, joka on peräisin emättimen eritteistä. Candida albicans on yleisin virtsan sakasta löytyvä hiiva. Virtsateissä hiiva voi kasvaa potilailla, joilla on esimerkiksi diabetes, pitkä antibioottikuuri tai heikentynyt immuunivaste.

28 28 Bakteerit Bakteerit ovat virtsan sakassa tavallinen löydös. Virtsatieinfektion yhteydessä näytteen sakasta löytyy usein sekä valkosoluja että bakteereja. Bakteerit voivat olla myös kontaminaatio. Parasiitit Parasiitit ovat virtsanäytteissä harvinaisia. Trichomonas vaginalis on virtsanäytteestä löytyvistä parasiiteista yleisin. Päärynänmuotoinen, 4-5 flagellaa ja aaltoileva ulkokalvo. Flagellat näkyvät paremmin faasilla. Elävä trikomonas voidaan tunnistaa liikkeestä. Muita esim. Schistosoma haematobium.

29 29 Lima Näkyy usein säikeisenä rakenteena, yksittäisinä rihmoina tai kasoina. Värjäytyy huonosti. Liman esiintyminen virtsateissä on normaalia. Limaa Erityisesti naisilla liman määrä sakassa voi olla suurikin. Lima voi näyttää hämäävästi hyaliinilieriöltä. Valelieriöt: Jos peitinlasi asetetaan viistosti, näytteen lima saattaa ryhmittyä pitkänomaisesti niin, että limasäikeet muistuttavat lieriöitä. Kiinnitä huomiota valelieriöiden samansuuntaisuuteen.

30 30 Rasva Näkyvät mikroskooppissa vapaina rasvapalloina. Liittyvät vaikeaan proteinuriaan tai tubulussolujen rasvanekroosiin. (Kuvassa rasvaa ja kaksi punasolua.) Kiteet Näytteiden jäähtyessä niissä tapahtuu usein kiteytymistä. Kiteiden tunnistamisella ei yleensä ole kliinistä merkitystä. Jos kiteitä halutaan erikseen tutkia, niille on olemassa oma tutkimuspyyntö (U- Kiteet).

31 31 ARTEFAKTAT Karvat ja kuidut Ovat usein kookkaita. Karvoissa on pitkänomaisia keratiinisäikeitä, eikä niiden sisältä voida erottaa soluja tai niiden jäännöksiä. Kuidut värjäytyvät pääasiassa punertaviksi. Niiden reunat voivat olla rosoiset, ja päät ovat usein kulmikkaat ja katkenneen näköiset. (Viimeisessä kuvassa nuolella osoitettu artefakta, joka ei ole osa samassa kuvassa näkyvää hiivarihmastoa.)

32 32 Ilmakupla Taittavat voimakkaasti valoa. Pienet ilmakuplat voivat muistuttaa erehdyttävästi punasoluja. Peitinlasin asettamisen yhteydessä näytteeseen jää helposti ilmakuplia. Siittiöt Soikea pää ja pitkä häntä. Siittiöitä voi löytyä virtsasta sekä miehiltä että naisilta. Värisakka Värisakalla ei ole kliinistä merkitystä.

33 33 LÄHTEET European Confederation of Laboratory Medicine (ECLM) European Urinalysis Guidelines. Scand J Clin Lab Invest 60, Labquality Oy Suositus virtsan perustutkimuksia ja bakteeriviljelyä varten. Moodi erillisjulkaisu 7/1999. Helsinki: Labquality Oy, 10-13, Fimlab Laboratoriot Oy Virtsan partikkelilaskenta: sakan löydösten kriteerit. Työohje Luettu Kouri, T Virtsan punasolujen dysmorfia. Moodi 1/2008, 43. Kouri, T Virtsan sakan värjäys. Moodi 4-5/2000 (24). Helsinki: Labquality Oy, Pasternack, A., Kööbi, T. & Soimakallio, S Munuaistautien diagnostiikka. Teoksessa Pasternack, A. (toim.) Nefrologia. Helsinki: Duodecim Strasinger, S. K. & Di Lorenzo, M.S Urinalysis and body fluids. 6. painos. Philadelphia: F.A. Davis Sunheimer, R., Graves, L. & Stockwin, W Clinical laboratory urinalysis and body fluids. New Jersey: Pearson Education inc, Kouri, T. & Pohjavaara, S Virtsan mikroskopialöydösten kliininen merkitys. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim. 118 (18). Helsinki: Kustannus Oy Duodecim,

12 (25) KUVA 8B. Levyepiteelisoluja 400-kertaisella suurennoksella

12 (25) KUVA 8B. Levyepiteelisoluja 400-kertaisella suurennoksella 12 (25) Epiteelisolut voivat olla peräisin munuaisista, virtsateistä tai ulkoisista sukupuolielimistä. Epiteelisolut jaetaan levyepiteelisoluihin, tubulusepiteelisoluihin ja välimuotoisiin epiteelisoluihin.

Lisätiedot

18 (25) KUVA 17A. Hiivaa 400-kertaisella suurennoksella vaaleakentällä. KUVA 17B. Hiivaa 400-kertaisella suurennoksella faasikontrastilla.

18 (25) KUVA 17A. Hiivaa 400-kertaisella suurennoksella vaaleakentällä. KUVA 17B. Hiivaa 400-kertaisella suurennoksella faasikontrastilla. 18 (25) KUVA 17A. Hiivaa 400-kertaisella suurennoksella KUVA 17B. Hiivaa 400-kertaisella suurennoksella KUVA 18A. Hiivaa 400-kertaisella suurennoksella KUVA 18B. Hiivaa 400-kertaisella suurennoksella 4.4

Lisätiedot

VIRTSAN SOLUJEN JA PARTIKKELIEN TUNNISTUSOHJEISTUS FIMLAB LABORATORIOT OY:LLE

VIRTSAN SOLUJEN JA PARTIKKELIEN TUNNISTUSOHJEISTUS FIMLAB LABORATORIOT OY:LLE VIRTSAN SOLUJEN JA PARTIKKELIEN TUNNISTUSOHJEISTUS FIMLAB LABORATORIOT OY:LLE Marika Nåhls Terhi Vierimaa Opinnäytetyö Elokuu 2016 Bioanalyytikkokoulutus TIIVISTELMÄ Tampereen ammattikorkeakoulu Bioanalyytiikkokoulutus

Lisätiedot

OPPIMATERIAALI. Oppimateriaali virtsan partikkeleista bioanalyytikkoopiskelijoille. Taija Holm Paula Kuuppo Suvi Makkonen T E K I J Ä / T :

OPPIMATERIAALI. Oppimateriaali virtsan partikkeleista bioanalyytikkoopiskelijoille. Taija Holm Paula Kuuppo Suvi Makkonen T E K I J Ä / T : OPPIMATERIAALI Oppimateriaali virtsan partikkeleista bioanalyytikkoopiskelijoille T E K I J Ä / T : Taija Holm Paula Kuuppo Suvi Makkonen 0 (25) SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 1 2 MUNUAISTEN JA VIRTSATEIDEN YLEISIMMÄT

Lisätiedot

Kuvallinen oppimateriaali virtsan partikkelien tunnistamiseen

Kuvallinen oppimateriaali virtsan partikkelien tunnistamiseen Sari Laitinen Kuvallinen oppimateriaali virtsan partikkelien tunnistamiseen Alaotsikko Metropolia Ammattikorkeakoulu Bioanalyytikko (AMK) Bioanalytiikan koulutusohjelma Opinnäytetyö 16.5.2012 Tiivistelmä

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Bioanalytiikan koulutusohjelma

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Bioanalytiikan koulutusohjelma POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Bioanalytiikan koulutusohjelma Johanna Hiltunen Maija Makkonen LAITE- JA MENETELMÄVERTAILU: VIRTSAN PARTIKKELIEN TUTKIMINEN SYSMEX UF-100 -ANALYSAATTORILLA JA MIKROSKOPOIMALLA

Lisätiedot

Virtsan kliininen mikroskopointi alkoi Euroopassa

Virtsan kliininen mikroskopointi alkoi Euroopassa Katsaus Virtsan mikroskopialöydösten kliininen merkitys Timo Kouri ja Simo Pohjavaara Virtsan sakan mikroskopia on kliinisen laboratorion vanhimpia ja edelleen pyydetyimpiä tutkimuksia. Se tarjoaa nopean

Lisätiedot

OPPIMATERIAALI VIRTSAN PARTIKKELEISTA BIOANALYY- TIKKO-OPISKELIJOILLE

OPPIMATERIAALI VIRTSAN PARTIKKELEISTA BIOANALYY- TIKKO-OPISKELIJOILLE OPINNÄYTETYÖ - AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO SOSIAALI-, TERVEYS- JA LIIKUNTA-ALA OPPIMATERIAALI VIRTSAN PARTIKKELEISTA BIOANALYY- TIKKO-OPISKELIJOILLE Opinnäytetyö T E K I J Ä / T : Taija Holm Paula Kuuppo

Lisätiedot

Kuvallinen oppimateriaali virtsan partikkeleista

Kuvallinen oppimateriaali virtsan partikkeleista Tero Mikkonen Kuvallinen oppimateriaali virtsan partikkeleista Metropolia Ammattikorkeakoulu Bioanalyytikko (AMK) Bioanalytiikan koulutusohjelma Opinnäytetyö 21.4.2016 Tiivistelmä Tekijä(t) Otsikko Sivumäärä

Lisätiedot

Kertausta virtsan liuskatestin tekemiseen

Kertausta virtsan liuskatestin tekemiseen Kertausta virtsan liuskatestin tekemiseen Näytteenotto luotettavan tuloksen saaminen edellyttää asianmukaista valmistautumista ja huolellista näytteenottoa ja näytteen oikeaa säilytystä aamuvirtsa soveltuu

Lisätiedot

LYMFOSYTOOSIT SANOIN JA KUVIN. Pentti Mäntymaa TAYS, Laboratoriokeskus

LYMFOSYTOOSIT SANOIN JA KUVIN. Pentti Mäntymaa TAYS, Laboratoriokeskus LYMFOSYTOOSIT SANOIN JA KUVIN Pentti Mäntymaa TAYS, Laboratoriokeskus Lymfosytoosin määritelmä veren lymfosyyttien määrä >3.5 x 10 9 /l lymfosyyttien kohonnut %-osuus erittelyjakaumassa voi johtua joko

Lisätiedot

VIRTSAN ERYTROSYYTTIEN JA LEUKOSYYT- TIEN VERTAILU SUHTEESSA NÄYTTEEN VÄ- KEVYYTEEN SYSMEX UF-1000i- ANALYSAATTORILLA JA KAMMIOLASKEN- NALLA

VIRTSAN ERYTROSYYTTIEN JA LEUKOSYYT- TIEN VERTAILU SUHTEESSA NÄYTTEEN VÄ- KEVYYTEEN SYSMEX UF-1000i- ANALYSAATTORILLA JA KAMMIOLASKEN- NALLA VIRTSAN ERYTROSYYTTIEN JA LEUKOSYYT- TIEN VERTAILU SUHTEESSA NÄYTTEEN VÄ- KEVYYTEEN SYSMEX UF-1000i- ANALYSAATTORILLA JA KAMMIOLASKEN- NALLA Leena Kivekäs Hanna Ojala Opinnäytetyö Lokakuu 2011 Bioanalytiikan

Lisätiedot

Virtsan kemiallisen seulonnan kliininen käyttö. Dosentti Martti L.T. Lalla Osastonylilääkäri HUSLAB Kirurginen sairaala 4.2.2009

Virtsan kemiallisen seulonnan kliininen käyttö. Dosentti Martti L.T. Lalla Osastonylilääkäri HUSLAB Kirurginen sairaala 4.2.2009 Virtsan kemiallisen seulonnan kliininen käyttö Dosentti Martti L.T. Lalla Osastonylilääkäri HUSLAB Kirurginen sairaala Virtsa elimistön tietolähteenä Virtsa - ensimmäinen kehon aine, jonka tutkiminen yhdistettiin

Lisätiedot

Kliinikon odotukset virtsatieinfektioiden laboratoriotutkimuksilta

Kliinikon odotukset virtsatieinfektioiden laboratoriotutkimuksilta SKKY ry:n ja Sairaalakemistit ry:n syyskoulutuspäivät Kliinikon odotukset virtsatieinfektioiden laboratoriotutkimuksilta Maarit Wuorela, LT, oyl Turun kaupungin hyvinvointitoimiala erikoissairaanhoito

Lisätiedot

Kohdunkaulan PAPA:n look alikes. Marita Laurila Fimlab Laboratoriot OY Turku

Kohdunkaulan PAPA:n look alikes. Marita Laurila Fimlab Laboratoriot OY Turku Kohdunkaulan PAPA:n look alikes Marita Laurila Fimlab Laboratoriot OY Turku 8.4.2016 1 LSIL Perinukleaarinen halo (tarkkarajainen) Tumakoon suureneminen Tumamembraani poimuttuu Binuklaatio 2 LSIL Solu

Lisätiedot

Milloin ja miten virtsanäyte otetaan aikuisella

Milloin ja miten virtsanäyte otetaan aikuisella Milloin ja miten virtsanäyte otetaan aikuisella poistettu kuvat, potilastapaus infektiolääkäri Kirsi Skogberg 18-65v naiset, näytteenotto? Tyypilliset rakkotason infektion oireet perusterveellä: ei näytteitä

Lisätiedot

Histopatologian. Pirkko Hirsimäki. patologian palvelualue

Histopatologian. Pirkko Hirsimäki. patologian palvelualue Histopatologian värjäystekniikka: äjä tk kierrospalaute Pirkko Hirsimäki TYKS-SAPA SAPA liikelaitos l i patologian palvelualue 5.2.2010 2010 1 Ulkoinen laadunarviointikierros: Histopatologia 4/2008 Osallistujat

Lisätiedot

Virtsalaitteiden virittäminen

Virtsalaitteiden virittäminen Virtsalaitteiden virittäminen Outi Malminiemi Labquality Days 06.02.2009 Virtsalaitteet : Liuskanlukulaite ja partikkelilaskuri Uusi laite markkinoille Riippumattoman tahon tekemä validointi, hyväksytyt

Lisätiedot

Valkovuoto ja kutina nuorilla naisilla

Valkovuoto ja kutina nuorilla naisilla Valkovuoto ja kutina nuorilla naisilla Sirpa Vilska YTHS Suomen koulu- ja nuorisolääketieteen yhdistys Turku 25.10.2007 Sisältö Fysiologiaa Kutinan ja valkovuodon syyt Dianostiikka Hoito Fysiologiaa vaginan

Lisätiedot

Virtsatieinfektiot. ivä 12.11.2012. Infektioyhdyshenkilöiden iden koulutuspäiv. Teija Puhto Infektiolää

Virtsatieinfektiot. ivä 12.11.2012. Infektioyhdyshenkilöiden iden koulutuspäiv. Teija Puhto Infektiolää Virtsatieinfektiot Infektioyhdyshenkilöiden iden koulutuspäiv ivä 12.11.2012 Teija Puhto Infektiolää ääkäri Yleistä Virtsatieinfektiot ovat toiseksi yleisin infektio yleislää ääkärin vastaanotolla Suomessa

Lisätiedot

Mikroskopia 2: Verisively, sidekudos Solubiologia ja peruskudokset 2013 Heikki Hervonen/MA, Biolääketieteen laitos /Anatomia.

Mikroskopia 2: Verisively, sidekudos Solubiologia ja peruskudokset 2013 Heikki Hervonen/MA, Biolääketieteen laitos /Anatomia. Mikroskopia 2: Verisively, sidekudos Solubiologia ja peruskudokset 2013 Heikki Hervonen/MA, Biolääketieteen laitos /Anatomia Tavoitteet: - tunnistaa eri sidekudostyyppejä ja niissä esiintyviä soluja histologisessa

Lisätiedot

Virtsaliuskatulosten ulkoinen laadunarviointi mitä ihmeen nimellispitoisuuksia?

Virtsaliuskatulosten ulkoinen laadunarviointi mitä ihmeen nimellispitoisuuksia? Virtsaliuskatulosten ulkoinen laadunarviointi mitä ihmeen nimellispitoisuuksia? Timo Kouri, Hall apulaisylilääkäri OYS, Laboratorio 12.2.2004 Laaduntarkkailupäivät 1 Virtsan perustutkimusten vaiheistus:

Lisätiedot

Anemian diagnostiikka mitä saan selville mikroskoopilla? Pirkko Lammi Kl. kem. erikoislääkäri ISLAB

Anemian diagnostiikka mitä saan selville mikroskoopilla? Pirkko Lammi Kl. kem. erikoislääkäri ISLAB Anemian diagnostiikka mitä saan selville mikroskoopilla? Pirkko Lammi Kl. kem. erikoislääkäri ISLAB ANEMIA Anemia = Hb laskee alle iän ja sukupuolen mukaisen viitearvon Anemian syntymekanismit Punasolujen

Lisätiedot

VTI milloin epäilen, miten tutkin?

VTI milloin epäilen, miten tutkin? VTI milloin epäilen, miten tutkin? Hysa, Alueellinen sairaalahygieniapäivä 26.4.2017 Anni Taipale LT, osastonlääkäri Hyvinkään terveyskeskussairaala Yleistä virtsatieinfektioista 2. yleisimpiä lääkärin

Lisätiedot

OPAS KOIRAN JA KISSAN VIRTSAN SAKAN TUTKIMISEEN

OPAS KOIRAN JA KISSAN VIRTSAN SAKAN TUTKIMISEEN OPAS KOIRAN JA KISSAN VIRTSAN SAKAN TUTKIMISEEN Outi Kekkonen & Jenni Länkelä Opas koiran ja kissan virtsan sakan tutkimiseen Syksy 2011 Bioanalytiikan koulutusohjelma Oulun seudun ammattikorkeakoulu TIIVISTELMÄ

Lisätiedot

LIERIÖSOLUATYPIAT GYNEKOLOGISESSA PAPA- NÄYTTEESSÄ

LIERIÖSOLUATYPIAT GYNEKOLOGISESSA PAPA- NÄYTTEESSÄ Leena Krogerus, patologian dosentti Helsingin Yliopistossa Apulaisylilääkäri Jorvin sairaalan patologian osastolla Suomen Kliinisen Sytologian Yhdistyksen puheenjohtaja..ei muita sidonnaisuuksia LIERIÖSOLUATYPIAT

Lisätiedot

Bakteeriviljelystä löytyi sieni mitä tehdään?

Bakteeriviljelystä löytyi sieni mitä tehdään? Bakteeriviljelystä löytyi sieni mitä tehdään? Markku Koskela OYS/Mikrobiologian laboratorio Bakteeri- ja sienivärjäykset ja -viljelyt Perinteisesti tehty erikseen bakteeri- ja sienilaboratorioissa. Sienitutkimukset

Lisätiedot

Ulosteen bakteeriviljely 1 (F-BaktVi1) Markku Koskela, OYS, mikrobiologia Eveliina Tarkka, Huslab, bakteriologia

Ulosteen bakteeriviljely 1 (F-BaktVi1) Markku Koskela, OYS, mikrobiologia Eveliina Tarkka, Huslab, bakteriologia Ulosteen bakteeriviljely 1 (F-BaktVi1) Markku Koskela, OYS, mikrobiologia Eveliina Tarkka, Huslab, bakteriologia 250909 Tässä kuvakoosteessa on esitetty F-BaktVi1:n normaaleita ja patologisia maljaviljelynäkymiä

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Bioanalytiikan koulutusohjelma GYNEKOLOGISEN, VIRTSAN JA YSKÖKSEN IRTOSOLUNÄYT- TEIDEN MIKROSKOPOINNIN OPAS

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Bioanalytiikan koulutusohjelma GYNEKOLOGISEN, VIRTSAN JA YSKÖKSEN IRTOSOLUNÄYT- TEIDEN MIKROSKOPOINNIN OPAS POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Bioanalytiikan koulutusohjelma Teea Sotikov GYNEKOLOGISEN, VIRTSAN JA YSKÖKSEN IRTOSOLUNÄYT- TEIDEN MIKROSKOPOINNIN OPAS Opinnäytetyö Lokakuu 2011 OPINNÄYTETYÖ Lokakuu

Lisätiedot

Vanhusten virtsatieinfektio. TPA Tampere: Vanhuksen virtsatieinfektio

Vanhusten virtsatieinfektio. TPA Tampere: Vanhuksen virtsatieinfektio Vanhusten virtsatieinfektio 1 Perustieto Termit Oireeton bakteriuria Vti pitkäaikaishoidossa Oireet ja määritelmä Diagnoosi Haasteet Syventävä tieto Hoito TPA: virtsatieinfektio 2 Bakteriuria eli bakteerikasvu

Lisätiedot

Värjäysliuokset, reagenssit ja fiksatiivit eläindiagnostiikkaan

Värjäysliuokset, reagenssit ja fiksatiivit eläindiagnostiikkaan Värjäysliuokset, reagenssit ja fiksatiivit eläindiagnostiikkaan Reagena valmistaa kolmen vuosikymmenen kokemuksella kotimaiset, korkealaatuiset käyttövalmiit värjäysliuokset. Kaikki liuokset valmistetaan

Lisätiedot

Puolisukeltajasorsat ja sukeltajasorsat eroavat. osa 1 SYYSPUVUSSA

Puolisukeltajasorsat ja sukeltajasorsat eroavat. osa 1 SYYSPUVUSSA Sorsalintujen osa 1 tunnistaminen SYYSPUVUSSA Hämärässä metsästäminen vaatii erittäin kokeneen metsästäjän, jotta pystyisi tunnistamaan lajit pelkästään silhuetin perusteella. Mikä laji on kuvassa? Heinäsorsa

Lisätiedot

K&V kasvattajaseminaari 16.10.2005 Marjukka Sarkanen

K&V kasvattajaseminaari 16.10.2005 Marjukka Sarkanen An update on the diagnosis of proteinuria in dogs Oct 1, 2003 By: Johanna Frank, DVM, Dipl. ACVIM PLN: Vioittuneet munuaiskeräset (glomerulus) laskevat veren proteiinin (albumiini) virtsaan. Syitä: glomerulonefriitti

Lisätiedot

Elimistö puolustautuu

Elimistö puolustautuu Elimistö puolustautuu Tautimikrobit (= patogeenit): Bakteerit (esim. kolera), virukset (esim. influenssa), alkueliöt (esim. malaria), eräät sienet (esim. silsa) Aiheuttavat infektiotaudin Miten elimistö

Lisätiedot

Elimistö puolustautuu

Elimistö puolustautuu Elimistö puolustautuu Tautimikrobit (= patogeenit): Bakteerit (esim. kolera), virukset (esim. influenssa), alkueliöt (esim. malaria), eräät sienet (esim. silsa) Aiheuttavat infektiotaudin Mistä taudinaiheuttajat

Lisätiedot

Malarian käytännön diagnostiikka

Malarian käytännön diagnostiikka Malariadiagnostiikka ja ameebojen toteaminen - tunnistusseminaari Labquality-päivät 10.2.2012 Sakari Jokiranta, dos., erik. lääk. Bakteriologian ja immunologian osasto Haartman-instituutti, Helsingin yliopisto

Lisätiedot

11. Elimistö puolustautuu

11. Elimistö puolustautuu 11. Elimistö puolustautuu Taudinaiheuttajat Tautimikrobit (= patogeenit): Bakteerit (esim. kolera), virukset (esim. influenssa), alkueliöt (esim. malaria), eräät sienet (esim. silsa) Aiheuttavat infektiotaudin

Lisätiedot

Virtsan mikroskopointi vs partikkelilaskimet. Outi Malminiemi Labquality-päivät 8.2.2008

Virtsan mikroskopointi vs partikkelilaskimet. Outi Malminiemi Labquality-päivät 8.2.2008 Virtsan mikroskopointi vs partikkelilaskimet Outi Malminiemi Labquality-päivät 8.2.2008 Menetelmät: mikroskopia Kammiolaskenta / peitinlasimenetelmä; vaaleakenttä- / faasikontrastioptiikka; ei värjäystä

Lisätiedot

Lataa Verisolujen tunnistusaapinen - Annakaisa Ek. Lataa

Lataa Verisolujen tunnistusaapinen - Annakaisa Ek. Lataa Lataa Verisolujen tunnistusaapinen - Annakaisa Ek Lataa Kirjailija: Annakaisa Ek ISBN: 9789525773026 Sivumäärä: 80 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 22.84 Mb MGG-värjättyjen verisolujen tunnistusaapinen on

Lisätiedot

Tärkeimpien solutyyppien tunnistaminen kudosleikkeissä immunohistokemiallisilla värjäyksillä

Tärkeimpien solutyyppien tunnistaminen kudosleikkeissä immunohistokemiallisilla värjäyksillä Tärkeimpien solutyyppien tunnistaminen kudosleikkeissä immunohistokemiallisilla värjäyksillä Mikael Niku 28.2.2006 Kuvissa on naudan kudoksia, joita on värjätty immunohistokemialla erilaisia vasta aineita

Lisätiedot

tulehduksellisten suolistosairauksien yhteydessä

tulehduksellisten suolistosairauksien yhteydessä ADACOLUMN -HOITO tulehduksellisten suolistosairauksien yhteydessä www.adacolumn.net SISÄLTÖ Maha-suolikanava...4 Haavainen paksusuolitulehdus...6 Crohnin tauti...8 Elimistön puolustusjärjestelmä ja IBD...10

Lisätiedot

Miten MALDI-TOF MS -menetelmä on muuttanut diagnostiikkaa ja tunnistusta?

Miten MALDI-TOF MS -menetelmä on muuttanut diagnostiikkaa ja tunnistusta? Miten MALDI-TOF MS -menetelmä on muuttanut diagnostiikkaa ja tunnistusta? Risto Vuento Fimlab mikrobiologia 1 Sidonnaisuudet kahden viimeisen vuoden ajalta LKT, dosentti, kl. mikrobiologian erikoislääkäri,

Lisätiedot

IAP:n lasiseminaari 14.11.2008 Tapaus 9. Paula Kujala, PSHP

IAP:n lasiseminaari 14.11.2008 Tapaus 9. Paula Kujala, PSHP IAP:n lasiseminaari 14.11.2008 Tapaus 9. Paula Kujala, PSHP Esitiedot Yli 70 v. mies. PSA normaali 1.4. Nopeasti alkaneet virtsavaivat ja kystoskopiassa koko prostaattinen uretra ahtautunut tuumorinomaisesti.

Lisätiedot

Labquality-päivät 2008 Virtsan punasolujen dysmorfia. Timo Kouri, LKT, dosentti Hall apulaisylilääkäri OYS, Laboratorio 8.2.2008 1

Labquality-päivät 2008 Virtsan punasolujen dysmorfia. Timo Kouri, LKT, dosentti Hall apulaisylilääkäri OYS, Laboratorio 8.2.2008 1 Labquality-päivät 2008 Virtsan punasolujen dysmorfia Timo Kouri, LKT, dosentti Hall apulaisylilääkäri OYS, Laboratorio 8.2.2008 1 Sisällys Määritelmä Kliininen merkitys Menetelmä Tulkinta 8.2.2008 2 Määritelmä:

Lisätiedot

Nuoren naisen VIRTSATIETULEHDUS

Nuoren naisen VIRTSATIETULEHDUS Nuoren naisen VIRTSATIETULEHDUS Terveyden edistämisen keskus ry:n arvioima. Julkaisija:Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö Töölönkatu 37 A 00260 Helsinki Tilaukset: julkaisutilaukset@yths.fi Kirjoittanut:

Lisätiedot

Laboratorion rooli virtsatieinfektioiden diagnostiikassa

Laboratorion rooli virtsatieinfektioiden diagnostiikassa SKKY:n ja Sairaalakemistien syyskoulutuspäivät 1.11.2013 Laboratorion rooli virtsatieinfektioiden diagnostiikassa Timo Kouri LKT, dosentti, osastonylilääkäri Meilahden sairaalan laboratorio Kliinisen kemian

Lisätiedot

VIRTSATEIDEN JA MUNUAISTEN SAIRAUKSIEN LABORATORIODIAGNOSTIIKKA

VIRTSATEIDEN JA MUNUAISTEN SAIRAUKSIEN LABORATORIODIAGNOSTIIKKA VIRTSATEIDEN JA MUNUAISTEN SAIRAUKSIEN LABORATORIODIAGNOSTIIKKA Päivi Lakkisto, LT, EL Vs. kliininen opettaja Kliinisen kemian yksikkö Helsingin yliopisto ja HUSLAB Syksy 2013 MUNUAISET Munuaisen tehtävät

Lisätiedot

II. Maksa ja sappirakko Valmiste 1: Maksa Valmiste 92: Paasto-, normaali- ja rasvamaksa Valmiste 55: Sappirakko

II. Maksa ja sappirakko Valmiste 1: Maksa Valmiste 92: Paasto-, normaali- ja rasvamaksa Valmiste 55: Sappirakko 1 Ruora-jakson mikroskopia I: Ruoansulatusrauhaset ja mahalaukku/h.hervonen ja M.Airaksinen 2013 Mikrokopiatyön kulku: - Mikroskopoidaan valmisteet näyteryhmittäin monisteen ohjeen mukaan. - Täydennetään

Lisätiedot

Bakteereja tunnistetaan a) muodon perusteella:

Bakteereja tunnistetaan a) muodon perusteella: Bakteereja tunnistetaan a) muodon perusteella: ja b) värjäytyvyyden perusteella: 1) Gram-positiiviset Soluseinän ulkokalvo värjäytyy 2) Gram negatiiviset Soluseinän ulkokalvo jää värjäytymättä Laborointi

Lisätiedot

Virtsan perustutkimusten näytteenoton laatutekijät ja niiden ongelmat

Virtsan perustutkimusten näytteenoton laatutekijät ja niiden ongelmat POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRI Virtsan perustutkimusten näytteenoton laatutekijät ja niiden ongelmat Maire Jaakkola Apulaisosastonhoitaja, OYS, Laboratorio Virtsatieinfektiot ja tutkimukset Laadukkaan

Lisätiedot

Kierrospalautteita: Veriviljelyt. Jari Hirvonen Sairaalamikrobiologi, FL Fimlab Laboratoriot Oy

Kierrospalautteita: Veriviljelyt. Jari Hirvonen Sairaalamikrobiologi, FL Fimlab Laboratoriot Oy Kierrospalautteita: Veriviljelyt Jari Hirvonen Sairaalamikrobiologi, FL Fimlab Laboratoriot Oy Vuoden 2014 veriviljelykierrosten osallistujamäärä 120 Kierrokselle ilmoittautuneita 100 80 60 40 Ulkomailta

Lisätiedot

SELKÄYDINNESTEEN PERUSTUTKIMUKSET

SELKÄYDINNESTEEN PERUSTUTKIMUKSET Käyttöönottopäivä: 21.11.2011 1 (5) SELKÄYDINNESTEEN PERUSTUTKIMUKSET Atk-numero ja -lyhenne 1154 Li-BaktVi 1470 Li-Gluk 2186 Li-Laktaat 2514 Li-Prot 2655 Li-Solut 4059 Li-Syto Likvorin irtosolututkimus

Lisätiedot

Virtsatiekomplikaatiot. Päivi Härkki GKS päivät 14.10.2011

Virtsatiekomplikaatiot. Päivi Härkki GKS päivät 14.10.2011 Virtsatiekomplikaatiot Päivi Härkki GKS päivät 14.10.2011 diagnostisissa laparoskopioissa riski olematon LH:ssa 0.3% dg peroperatiivisesti vain 10% poltto suurin syyllinen Uretervaurio LH:n uretervauriot

Lisätiedot

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 1/2010

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 1/2010 Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 1/2010 Kuvat ja teksti: Markku Koskela Mikrobiologian ylilääkäri OYS, Oulu Huom! Käyttäkää yläpalkin suurennusmahdollisuutta 100-400% pesäkekasvun

Lisätiedot

M I K P I N T A S I V E L Y N Ä Y T T E E T. Jokivarren koulu Sorvatie 16 Vantaa Hanke 5271

M I K P I N T A S I V E L Y N Ä Y T T E E T. Jokivarren koulu Sorvatie 16 Vantaa Hanke 5271 Kiratek Oy Irmeli Heikkinen, puh. 0207 401 008 07.03.2011 M I K 2 4 2 6 MIKROBITUTKIMUS P I N T A S I V E L Y N Ä Y T T E E T Jokivarren koulu Sorvatie 16 Vantaa Hanke 5271 2 (5) Kiratek Oy Jyrki Pulkki

Lisätiedot

Immuunipuutokset. Olli Vainio OY Diagnostiikan laitos OYS Kliinisen mikrobiologian laboratorio 17.10.2008

Immuunipuutokset. Olli Vainio OY Diagnostiikan laitos OYS Kliinisen mikrobiologian laboratorio 17.10.2008 Immuunipuutokset Olli Vainio OY Diagnostiikan laitos OYS Kliinisen mikrobiologian laboratorio 17.10.2008 Immuunijärjestelm rjestelmän n toiminta Synnynnäinen immuniteetti (innate) Välitön n vaste (tunneissa)

Lisätiedot

INFEKTIOIDEN SEURANTA- MÄÄRITELMÄT PITKÄAIKAIS- HOITOLAITOKSISSA

INFEKTIOIDEN SEURANTA- MÄÄRITELMÄT PITKÄAIKAIS- HOITOLAITOKSISSA Sairaalainfektio-ohjelma (SIRO) INFEKTIOIDEN SEURANTA- MÄÄRITELMÄT PITKÄAIKAIS- HOITOLAITOKSISSA Allison McGeer ym., 1991 Kansanterveyslaitoksen julkaisuja C 14/2005 Kansanterveyslaitoksen julkaisuja C11

Lisätiedot

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 4/2009

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 4/2009 Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 4/2009 Kuvat ja teksti: Markku Koskela Mikrobiologian ylilääkäri OYS, Oulu Huom! Käyttäkää yläpalkin suurennusmahdollisuutta 100-400% pesäkekasvun

Lisätiedot

AMGEVITA (adalimumabi)

AMGEVITA (adalimumabi) AMGEVITA (adalimumabi) Potilaskortti - Lapset Tässä kortissa on tärkeitä turvallisuustietoja Amgevitavalmisteesta. Huom: Näytä tämä kortti aina, kun asioit lapsesi lääkärin tai muun terveydenhuoltohenkilöstön

Lisätiedot

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 3/2012

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 3/2012 Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 3/2012 Kuvat ja teksti: Markku Koskela Mikrobiologian ylilääkäri OYS, Oulu Huom! Käyttäkää yläpalkin suurennusmahdollisuutta 100-400% pesäkekasvun

Lisätiedot

Adacolumn -hoito tulehduksellisten suolistosairauksien yhteydessä

Adacolumn -hoito tulehduksellisten suolistosairauksien yhteydessä Adacolumn -hoito tulehduksellisten suolistosairauksien yhteydessä Hellävarainen vallankumous IBD-tautien hoidossa Sisältö Maha-suolikanava...4 Haavainen paksusuolitulehdus...6 Crohnin tauti...8 Elimistön

Lisätiedot

AMGEVITA (adalimumabi)

AMGEVITA (adalimumabi) AMGEVITA (adalimumabi) Potilaskortti - Lapset Tässä kortissa on tärkeitä turvallisuustietoja Amgevitavalmisteesta. Huom: Näytä tämä kortti aina, kun asioit lapsesi lääkärin tai muun terveydenhuoltohenkilöstön

Lisätiedot

Labquality Days Jaana Leiviskä

Labquality Days Jaana Leiviskä Labquality Days 8.2.2018 1 LIPIDIMÄÄRITYKSET TARVITAANKO PAASTOA? JAANA LEIVISKÄ DOSENTTI, SAIRAALAKEMISTI HUSLAB 2 LIPIDIT JA LIPOPROTEIINIT Pääosa rasvoista saadaan ravinnosta Elimistö valmistaa erilaisia

Lisätiedot

Munuaisen parenkyymisairaudet

Munuaisen parenkyymisairaudet Verenkierron suunta 13.11.2012 Luennon sisältö Munuaisen parenkyymisairaudet Anne Räisänen-Sokolowski dosentti, erikoislääkäri HUSLAB, Transplantaatiopatologian laboratorio Munuaisen rakenteen ja toiminnan

Lisätiedot

Jardiance-valmisteen (empagliflotsiini) riskienhallintasuunnitelman (RMP) yhteenveto

Jardiance-valmisteen (empagliflotsiini) riskienhallintasuunnitelman (RMP) yhteenveto EMA/188850/2014 Jardiance-valmisteen (empagliflotsiini) riskienhallintasuunnitelman (RMP) yhteenveto Tämä on Jardiance-valmisteen riskienhallintasuunnitelman yhteenveto, jossa esitetään toimenpiteet, joilla

Lisätiedot

Yksityiskohtaiset mittaustulokset

Yksityiskohtaiset mittaustulokset Yksityiskohtaiset mittaustulokset Jyrki Ahokas ahokasjyrki@gmail.com Näyttenottopäivä: 28.03.2019 Oma arvosi Väestöjakauma Hoitosuositusten tavoitearvo Matalampi riski Korkeampi riski Tässä ovat verinäytteesi

Lisätiedot

Kokemuksia kromogeenisten maljojen käytöstä sienilaboratoriossa. Pirkko Koukila-Kähkölä Mykologian yksikkö

Kokemuksia kromogeenisten maljojen käytöstä sienilaboratoriossa. Pirkko Koukila-Kähkölä Mykologian yksikkö Kokemuksia kromogeenisten maljojen käytöstä sienilaboratoriossa Pirkko Koukila-Kähkölä Mykologian yksikkö HUSLAB:n Candida -lajit / 2004 ja 2005 Candida albicans 5497 / (2156 mykologia) Candida glabrata

Lisätiedot

Sairastettu virtsatieinfektio

Sairastettu virtsatieinfektio Sairastettu virtsatieinfektio Mikä on ennuste? Milloin ja miksi annan lähetteen jatkotutkimuksiin? Suomen koulu- ja nuorisolääketieteen yhdistyksen koulutustilaisuus Turku 25.10.2007 Timo Jahnukainen TYKS,

Lisätiedot

B-leuk-määritys vieritestimittauksena infektiodiagnostiikassa

B-leuk-määritys vieritestimittauksena infektiodiagnostiikassa 4.2.2009 B-leuk-määritys vieritestimittauksena infektiodiagnostiikassa Ville Peltola Dosentti, lasten infektiolääkäri TYKS Hengitystieinfektioiden lukumäärä vuosittain 7 Infektioita/ vuosi/ henkilö (keskiarvo)

Lisätiedot

Dientamoeba fragilis - suolistoparasiitti

Dientamoeba fragilis - suolistoparasiitti Dientamoeba fragilis - suolistoparasiitti Taru Meri Helsingin Yliopisto Laaduntarkkailupäivät 2012 10.2.2012, Parasitologian sessio Sisältö Kertausta suolistoparasiitteihin madot alkueläimet Dientamoeba

Lisätiedot

Naproxen Orion 25 mg/ml oraalisuspensio. 26.10.2015, Versio 1.2 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Naproxen Orion 25 mg/ml oraalisuspensio. 26.10.2015, Versio 1.2 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Naproxen Orion 25 mg/ml oraalisuspensio 26.10.2015, Versio 1.2 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 VI.2.1 Julkisen yhteenvedon osiot Tietoa sairauden esiintyvyydestä Naproxen Orion on

Lisätiedot

ITÄ-SUOMEN LABORATORIOKESKUKSEN ISLAB Laboratoriotiedote 17/2008 LIIKELAITOSKUNTAYHTYMÄ. Kliininen mikrobiologia (5)

ITÄ-SUOMEN LABORATORIOKESKUKSEN ISLAB Laboratoriotiedote 17/2008 LIIKELAITOSKUNTAYHTYMÄ. Kliininen mikrobiologia (5) Kliininen mikrobiologia 20.10.2008 1(5) MUUTOKSIA PUUMALAVIRUSVASTA-AINETUTKIMUKSISSA JA KÄYTTÖÖN OTETAAN UUSI RIPULIEPIDEMIATUTKIMUS NOROVIRUSANTIGEENIN OSOITTAMISEKSI Puumalapikatesti käyttöön Kuopion

Lisätiedot

etiologialtaan tuntematon autoimmuunisairaus, joka vaurioittaa pieniä ja keskisuuria intrahepaattisia sappiteitä ja vaihtelevasti hepatosyytteja

etiologialtaan tuntematon autoimmuunisairaus, joka vaurioittaa pieniä ja keskisuuria intrahepaattisia sappiteitä ja vaihtelevasti hepatosyytteja Kyösti Nuorva 2011 etiologialtaan tuntematon autoimmuunisairaus, joka vaurioittaa pieniä ja keskisuuria intrahepaattisia sappiteitä ja vaihtelevasti hepatosyytteja infektiot voivat laukaista (keuhkoklamydia)

Lisätiedot

Labqualityn uudet kierrokset: Preanalytiikka

Labqualityn uudet kierrokset: Preanalytiikka Labqualityn uudet kierrokset: Preanalytiikka Päivi Rauvo EQA-koordinaattori 11.2.2014 1 Taustaa Kansainvälisissä tutkimuksissa on osoitettu että preanalyyttisessä vaiheessa tapahtuu jopa yli 50 % kaikista

Lisätiedot

Kirurgian runkokoulutus Helsinki, 5.2.2016. Spondylodiskiitti. Jyrki Kankare Ortopedian ja traumatologian klinikka Töölön sairaala HYKS - HUS.

Kirurgian runkokoulutus Helsinki, 5.2.2016. Spondylodiskiitti. Jyrki Kankare Ortopedian ja traumatologian klinikka Töölön sairaala HYKS - HUS. Kirurgian runkokoulutus Helsinki, 5.2.2016 Spondylodiskiitti Jyrki Kankare Ortopedian ja traumatologian klinikka Töölön sairaala HYKS - HUS Ortopediset selkäsairaudet Degeneratiiviset prolapsi stenoosi

Lisätiedot

Pienryhmä 3 immuunipuolustus

Pienryhmä 3 immuunipuolustus Pienryhmä 3 immuunipuolustus 1. Biologian yo 2013 mukailtu. Merkitse onko väittämä oikein vai väärin, Korjaa väärien väittämien virheet ja perustele korjauksesi. a. Syöjäsolut vastaavat elimistön valikoivasta

Lisätiedot

Tiesitkö tämän? Naisille. Miehille. Vanhemmille SIVU 2

Tiesitkö tämän? Naisille. Miehille. Vanhemmille SIVU 2 3 4 10 12 14 Tiesitkö tämän? Naisille Miehille Vanhemmille SIVU 2 4 Tiesitkö tämän? 5 Mikä on ihmisen papilloomavirus? Ihmisen papilloomavirus (HPV) on sukupuoliteitse leviävä virusinfektion aiheuttaja,

Lisätiedot

Sylvant (siltuksimabi) RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Sylvant (siltuksimabi) RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO EMA/198014/2014 Sylvant (siltuksimabi) RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Tämä on Sylvant-valmistetta koskevan riskienhallintasuunnitelman yhteenveto, jossa esitetään toimenpiteet, joiden

Lisätiedot

Ajankohtaista hematologiasta: Anemian laboratoriotutkimukset. Eeva-Riitta Savolainen Osastonylilääkäri Nordlab Oulu/OYS

Ajankohtaista hematologiasta: Anemian laboratoriotutkimukset. Eeva-Riitta Savolainen Osastonylilääkäri Nordlab Oulu/OYS Ajankohtaista hematologiasta: Anemian laboratoriotutkimukset Eeva-Riitta Savolainen Osastonylilääkäri Nordlab Oulu/OYS Anemia mitä tarkoitetaan? Veren hemoglobiini tai punasoluarvot ovat pienemmät kuin

Lisätiedot

VERITURVARAPORTTI 1 (5) VERENSIIRTOJEN HAITTAVAIKUTUKSET VUONNA 2009

VERITURVARAPORTTI 1 (5) VERENSIIRTOJEN HAITTAVAIKUTUKSET VUONNA 2009 VERITURVARAPORTTI 1 (5) VERENSIIRTOJEN HAITTAVAIKUTUKSET VUONNA Verensiirtojen haittavaikutusten raportoinnilla ja tutkimisella on Suomessa pitkät perinteet, ja veriturvatoiminta on lakisääteistä. Toiminnan

Lisätiedot

Opiskelijoiden virtsatieinfektioiden diagnostiikka ja hoitolinjat. 25.10.2007 Kristina Kunttu, LT, yhteisöterveyden ylilääkäri

Opiskelijoiden virtsatieinfektioiden diagnostiikka ja hoitolinjat. 25.10.2007 Kristina Kunttu, LT, yhteisöterveyden ylilääkäri Opiskelijoiden virtsatieinfektioiden diagnostiikka ja hoitolinjat 25.10.2007 Kristina Kunttu, LT, yhteisöterveyden ylilääkäri VIRTSATIEINFEKTIOT NUORILLA NAISILLA Yleisyys Jopa puolet naisista sairastaa

Lisätiedot

Yleisimmät idiopaattiset interstitiaalipneumoniat ja tavalliset keuhkovauriot - avainasemassa moniammatillisuus

Yleisimmät idiopaattiset interstitiaalipneumoniat ja tavalliset keuhkovauriot - avainasemassa moniammatillisuus Yleisimmät idiopaattiset interstitiaalipneumoniat ja tavalliset keuhkovauriot - avainasemassa moniammatillisuus 12.11.2015 IAP Tampere Airi Jartti Elisa Lappi-Blanco Sidonnaisuudet Luentopalkkioita Oy

Lisätiedot

Tilkkuilijan värit. Saana Karlsson

Tilkkuilijan värit. Saana Karlsson Tilkkuilijan värit Saana Karlsson Tilkkutöissä erivärisiä kangaspaloja ommellaan yhteen ja siten muodostetaan erilaisia kuvioita. Värien valinta vaikuttaa siihen miten suunnitellut kuviot tulevat tilkkutyössä

Lisätiedot

Luuydinbiopsian valmistus ja tulkinta. Kaarle Franssila

Luuydinbiopsian valmistus ja tulkinta. Kaarle Franssila Luuydinbiopsian valmistus ja tulkinta Kaarle Franssila Kristabiopsia, biopsiatyypit Core-biopsia Kirurginen biopsia Aspiraatiobiopsia - Aspiraatti suoraan fiksatiiviin - Aspiraatti fiksoidaan koagulaation

Lisätiedot

RESPIRATORY SYNCYTIAL VIRUS (RSV)

RESPIRATORY SYNCYTIAL VIRUS (RSV) RESPIRATORY SYNCYTIAL VIRUS (RSV) Infektioiden torjuntapäivät 8.11.2018 Espoo, Dipoli 8.11.2018 Respiratory syncytial virus/ Niina Ikonen 1 RS-VIRUS Virus eristettiin 1956 Aiheuttaa vuosittaisia epidemioita

Lisätiedot

Rullaverhot KUVIOLLISET KANKAAT

Rullaverhot KUVIOLLISET KANKAAT KANKAAT PEITTÄVIÄ TAI LÄPINÄKYVIÄ KATSO KANKAAN LUONNE KANKAAN KOHDALTA DL-596 Valkoharmaa DL-597 Hopean ruskea DL-598 Harmaan hopea DL-599 Valkovihreä Maksimi tilausleveys 195cm DL-3308 Pinkki violetti

Lisätiedot

Subaraknoidaalivuodon diagnostiikka likvorin spektritutkimuksella

Subaraknoidaalivuodon diagnostiikka likvorin spektritutkimuksella Subaraknoidaalivuodon diagnostiikka likvorin spektritutkimuksella Lasse Uotila HUSLAB Meilahden sairaalan laboratorio 16.11.2012 1 Subaraknoidaalivuodon (SAV) syitä Ei-traumaattiset vuotava aivovaltimon

Lisätiedot

Gram-värjäykset. Olli Meurman

Gram-värjäykset. Olli Meurman Gram-värjäykset Olli Meurman 5.2.2010 Gram-värjäys Gram-positiivinen Kiinnitys (kuumennus/alkoholi) Gram-negatiivinen Kristalliviolettivärjäys Kiinnitys jodilla Värinpoisto alkoholilla Safraniinivärjäys

Lisätiedot

Jopa 50%:lla hoitolaitosten asukkaista on joskus virtsatieinfektio. 4

Jopa 50%:lla hoitolaitosten asukkaista on joskus virtsatieinfektio. 4 Uusi! Kliinisesti testattu innovaatio TENA U-test helppo ja yksinkertainen vaippaan asetettava testi virtsatieinfektioiden tunnistamiseen www.tena.fi Jopa 50%:lla hoitolaitosten asukkaista on joskus virtsatieinfektio.

Lisätiedot

4.3 HOITOON LIITTYVIEN INFEKTIOIDEN SEURANTA

4.3 HOITOON LIITTYVIEN INFEKTIOIDEN SEURANTA 4.3 HOITOON LIITTYVIEN INFEKTIOIDEN SEURANTA 1.3.2018 Tartuntatautilain (1.3.2017) mukaan hoitoon liittyvällä infektiolla (HLI) tarkoitetaan terveyden- ja sosiaalihuollon toimintayksikössä toteutetun tutkimuksen

Lisätiedot

Mantukimalaisen kaltaiset

Mantukimalaisen kaltaiset EIVÄT EROTETTAVISSA MAASTOSSA Mantukimalaisen kaltaiset - Yleinen (Lapissa harvinainen) - Koiraalla vaaleat naamakarvat. - Kuningattarella keltainen kaulus ulottuu hieman siiven tyven alapuolelle. Mantukimalainen

Lisätiedot

Milloin nieluviljely

Milloin nieluviljely Milloin nieluviljely Nieluviljelyä käytetään nielutulehduksen tutkimuksessa Nieluviljely tehdään potilaille, joilla on kipeä tai tulehtunut nielu mutta ei nuhaa tai yskää Ratkaistaan, tarvitaanko tulehduksen

Lisätiedot

CORTIMENT (budesonidi) 26.11.2013, versio 1.0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

CORTIMENT (budesonidi) 26.11.2013, versio 1.0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO CORTIMENT (budesonidi) 26.11.2013, versio 1.0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 Julkisen yhteenvedon osiot VI.2.1 Tietoa sairauden esiintyvyydestä Haavainen paksusuolentulehdus (UC)

Lisätiedot

Proscar. 7.8.2015, versio 3.0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Proscar. 7.8.2015, versio 3.0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Proscar 7.8.2015, versio 3.0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 JULKISEN YHTEENVEDON OSIOT VI.2.1 Tietoa sairauden esiintyvyydestä Eturauhanen on ainoastaan miehillä oleva rauhanen. Eturauhanen

Lisätiedot

Pölykeuhkosairaudet. IAP, Oulu 25.11.2010 Sisko Anttila, HUSLAB

Pölykeuhkosairaudet. IAP, Oulu 25.11.2010 Sisko Anttila, HUSLAB Pölykeuhkosairaudet IAP, Oulu 25.11.2010 Sisko Anttila, HUSLAB Pölykeuhkosairaudet Keuhkon reaktiomalli Pölymakulat (mineral dust small airway disease) Obliteroiva bronkioliitti Diffuusi alveolivaurio

Lisätiedot

Kokemuksia vieritutkimuksista TYKS:n Lastenpoliklinikalla. Jussi Mertsola Professori Lastenpkl:n osastonylilääkäri TYKS

Kokemuksia vieritutkimuksista TYKS:n Lastenpoliklinikalla. Jussi Mertsola Professori Lastenpkl:n osastonylilääkäri TYKS Kokemuksia vieritutkimuksista TYKS:n Lastenpoliklinikalla Jussi Mertsola Professori Lastenpkl:n osastonylilääkäri TYKS Lastenklinikka Kriittinen asenne laboratorio- ja rtgtutkimuksiin Ensin kliininen tutkiminen,

Lisätiedot

Proteesikomplikaatoiden SPECT- ja PET/CT. Jukka Kemppainen

Proteesikomplikaatoiden SPECT- ja PET/CT. Jukka Kemppainen Proteesikomplikaatoiden SPECT- ja PET/CT Jukka Kemppainen Proteesikirurgiasta n. 8% proteesien laitoista on revisioita Näistä 70% tehdään irtoamisen takia Toiseksi tärkein revisioiden syy on tulehdus 1/3

Lisätiedot

PREDIALYYSI - kun munuaisesi eivät toimi normaalisti

PREDIALYYSI - kun munuaisesi eivät toimi normaalisti Sisäinen ohje 1 (5) PREDIALYYSI - kun munuaisesi eivät toimi normaalisti Munuaiset ovat pavunmuotoiset elimet ja ne sijaitsevat selkärankasi kummallakin puolella keskimäärin puolessa välissä selkääsi.

Lisätiedot

PREDIALYYSI - kun munuaisesi eivät toimi normaalisti

PREDIALYYSI - kun munuaisesi eivät toimi normaalisti PREDIALYYSI - kun munuaisesi eivät toimi normaalisti Munuaiset ovat pavunmuotoiset elimet ja ne sijaitsevat selkärankasi kummallakin puolella keskimäärin puolessa välissä selkääsi. Munuaiset toimivat suodattimena.

Lisätiedot

Anatomia ja fysiologia 1

Anatomia ja fysiologia 1 Anatomia ja fysiologia 1 Tehtävät Laura Partanen 2 Sisällysluettelo Solu... 3 Aktiopotentiaali... 4 Synapsi... 5 Iho... 6 Elimistön kemiallinen koostumus... 7 Kudokset... 8 Veri... 9 Sydän... 10 EKG...

Lisätiedot