JÄSENKIRJE 3/2016 JÄSENKIRJE 3/2017. Valokuva: Järjestösuunnittelija Sari Pohjolainen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "JÄSENKIRJE 3/2016 JÄSENKIRJE 3/2017. Valokuva: Järjestösuunnittelija Sari Pohjolainen"

Transkriptio

1 JÄSENKIRJE 3/2016 JÄSENKIRJE 3/2017 Valokuva: Järjestösuunnittelija Sari Pohjolainen

2

3 Hyvä OMA ry:n jäsen KOKOUSKUTSU Tervetuloa OMA ry:n sääntömääräiseen syyskokoukseen lauantaina Kylpylähotelli Rauhalahteen, Katiskaniementie 8, Kuopio. Kokouksessa käsiteltäviä ja vahvistettavia asioita ovat sääntöjen 11 :ssä määrätyt asiat: vahvistetaan vuoden 2018 toimintasuunnitelma ja budjetti; valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut varsinaiset jäsenet; valitaan yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja heille varatilintarkastajat. Aikataulu: lounas klo 12.00, syyskokous klo Syyskokoukseen ilmoittautumiset mennessä p tai OMA ry tarjoaa syyskokouksen ruokailun sekä kokouksen jälkeen 25-vuotisjuhlakahvit. Muista ilmoittaa mahdolliset ruoka-aineallergiat. Järjestämme bussikuljetuksen Pohjois- ja Etelä-Savosta, aikataulut varmistuvat myöhemmin.

4 OMA ry:n henkilöstömuutokset Vielä on kesääkin jäljellä, mutta pikkuhiljaa olemme menossa kohti syksyä. Syksyn myötä Etelä-Savon omaistyöntekijä Minna jää opintovapaalle alkaen. Ilmoittelemme omaistyötyöntekijän sijaisesta heti kunhan asia on selvillä. Tsemppiä opintoihin Minna! Kuopion toimipisteessä on työharjoittelussa sosionomiopiskelija Henna Siitari asti. Henna on mukanamme ryhmissä ja tapahtumissa. Hallituksen jäsenen Sisko Rutasen tervehdys: Jäätyäni eläkkeelle mielenkiintoisesta kieltenopettajan työstä viisi vuotta sitten olen osallistunut vapaaehtoistyöhön työttömien yhdistyksessä ja seurakunnassa. Minulle tärkeitä asioita ovat hyvät ystävät, perhe, kirjallisuuspiiri ja kaikenlainen lukeminen sekä liikunta. Tulin OMA ry:n hallitukseen 2015 elettyäni sitä ennen jo kahdeksan vuotta sairastuneen poikani rinnalla myrskyisissä vaiheissa. Vaikka tutkimusten mukaan asenteet mielenterveyspotilaita kohtaan ovat muuttuneet hyväksyvämpään suuntaan ja psyykkistä sairautta pyritään pitämään sairautena muiden joukossa, yhä vain melko harva kertoo omaisensa mielenterveyden häiriöistä. Tämä omaisten kokema stigma voi olla seurausta siitä asemasta, johon perhe on tyypillisesti asetettu psyykkisten sairauksien syntyä selittävissä teorioissa. Moni vanhempi kokee syyllisyyttä psyykkisesti sairastuneen lapsen mielenterveyden ongelmista, vaikka monesti olosuhteisiin vaikuttaminen on ollut hänen mahdollisuuksiensa ulottumattomissa. Mielenterveysongelmia pidetään lisäksi usein harvinaisempina kuin ne oikeasti ovat. Tilastojen mukaan niistä kärsii joka toinen ihminen jossakin elämänsä vaiheessa. Pelko tuntematonta kohtaan estää kuitenkin niistä puhumisen avoimesti.

5 Omaisen sairastuessa omat tarpeet ja omasta hyvinvoinnista huolehtiminen unohtuu. FinFamin teettämän tutkimuksen mukaan jopa 46 % omaisista on vaarassa sairastua masennukseen. Omaisilla on tärkeä rooli sairastuneen apuna ja kuntoutumisen tukena, mutta tärkeää omaisen mielen hyvinvoinnin kannalta on, että hän antaa itselleen luvan omaan elämäänsä ja omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen. Tässä tilanteessa auttaa mielenterveysomaisten yhdistys, joka antaa asiallista tietoa sairauksista ja tukea omien sekasortoisten tunteiden käsittelyyn. Työntekijöiltä voi varata ajan ihan vain itselleen tai osallistua järjestön vertaisryhmiin. Tiedon ja kokemusten jakaminen sekä ammattilaisten että vertaisten kanssa onkin tutkimusten mukaan tärkeä omaisten hyvinvointia tukeva tekijä. Lisäksi alueellamme toimii puhelinryhmiä, joihin voi osallistua kaikkialta maastamme. Kun elämän oletusasetukset muuttuvat on ikään kuin löydettävä itsensä uudelleen uusissa kuvioissa eikä elämää voi hallita. Mielekäs toiminta antaa sisältöä elämään, mutta tärkeä on muistaa myös huolehtia omasta hyvinvoinnistaan. Terveisin Sisko Rutanen

6 OMA RY:N 25-VUOTISJUHLAT KUOPIOSSA OMA ry:n 25-vuotisjuhlat järjestetään Kuopiossa Kylpylähotelli Rauhalahdessa la klo (heti syyskokouksen jälkeen). La-su majoituspaketin omavastuuosuudet OMA ry:n jäsenille: 2 hh omavastuu 35 /hlö 1 hh omavastuu 50 /hlö Ei-jäsenille majoituspakettien hinnat ko. ajalle ovat: 2 hh 76 /hlö 1 hh 115 /hlö. Majoituspaketti sisältää valitun huonemajoituksen lisäksi: kuntosalin ja kylpylän vapaan käytön päivällisen noutopöydästä tanssilipun ( orkesterina Benjamin Enroth) aamiaisen Majoitus on varattu 40 henkilölle, mikäli ilmoittautuneita on enemmän, yritämme saada lisäpaikkoja. Ilmoittautumiset ja sitovat majoitusvaraukset Sarille p tai sari.pohjolainen@omary.fi viimeistään pe Maksu yhdistyksen tilille mennessä, tilinumero FI , viitteeksi 25-vuotisjuhlat ja osallistujan nimi/nimet. Kylpylähotelli Rauhalahteen ja sen palveluihin voit tutustua osoitteessa Linja-autokyydit järjestetään Sonkajärven ja Mikkelin suunnalta. Bussikyydin omavastuu on kaikilta 10.

7 Bussireitit: Sonkajärvi linja-autoasema - Iisalmi linja-autoasema Siilinjärvi linja-autoasema - Kuopio Kylpylähotelli Rauhalahti. Mikkeli linja-autoasema - Juvan ABC Varkaus linja-autoasema Leppävirta linja-autoasema - Kuopio Kylpylähotelli Rauhalahti. Bussit saapuvat perille Rauhalahteen la noin klo ja lähtevät paluumatkalle su heti huoneiden luovutuksen jälkeen klo Tarkemmat bussiaikataulut ilmoitamme osallistujille heti lokakuun alussa. OMAISNEUVONTA Omaisneuvonta on yhdistyksemme omaistyöntekijöiden tarjoamaa maksutonta keskustelutukea psyykkisesti oireilevien tai sairastuneiden omaisille ja läheisille. Keskustelussa on mahdollista käydä läpi sen hetkistä elämäntilannettaan sairastuneen omaisena. Tavoitteena on tukea omaisen selviytymistä ja löytää ratkaisuja arjen ongelmiin. Omaistyöntekijät ovat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia. Omaistyöntekijöillemme voi soittaa, kirjoittaa sähköpostia tai heiltä voi varata henkilökohtaisen keskusteluajan. Ota rohkeasti yhteyttä, mikäli tarvitset tietoa, tukea tai neuvontaa! Vastaava omaistyöntekijä Tiina Puranen Puh tai tiina.puranen@omary.fi (Pohjois-Savo) Omaistyöntekijä Johanna Björn Puh tai johanna.bjorn@omary.fi (Pohjois-Savo) Omaistyöntekijä (Etelä-Savo) Puh

8 Omaisneuvonnan päivystyspisteet - Julkulan sairaala, Puijonsarventie 40, Kuopio. Omaistyöntekijän päivystysajat ovat keskiviikkoisin 23.8., 6.9., 20.9., 4.10., , 8.11., ja klo 14 16, mutta halutessasi voit myös varata ajan häneltä etukäteen p Savonlinnan keskussairaala, Keskussairaalantie 6. Torstaisin 21.9., ja klo Varaa aika etukäteen p Psykiatrian poliklinikka, päihde ja mielenterveysyksikön tilat, Tapparakatu 1-3, Pieksämäki. Keskiviikkoisin 4.10., , ja klo Varaa aika etukäteen p PUHELINRYHMÄT OMA ry:n puhelinryhmät ovat olleet todella pidettyjä ja ne ovat mahdollistaneet jokaiselle vertaisryhmään osallistumisen asuinpaikasta huolimatta. Puhelinryhmään voit osallistua aivan tavallisella matkapuhelimella ja puhelut ovat osallistujille maksuttomia. Voit osallistua ryhmään anonyyminä. Ryhmiä ohjaavat yhdistyksen työntekijät. Tällä hetkellä puhelinryhmiä on käynnissä puolisoille ja vanhemmille. Lisätietoja ja ilmoittautumiset Johannalle p Puhelinryhmiin osallistuneiden omaisten palautteen mukaan valtaosa palautetta antaneista osallistujista koki tulleensa erittäin hyvin kuulluksi ja saaneensa vertaistukea. Keskustelua samassa tilanteessa olevien kanssa, joku jolle ei tarvitse selittää miksi olen väsynyt ja huolissaan. Antoi valtavasti tukea ja lohtua jaksamaan arjen pyörityksessä.

9 AVOIMET CHATIT Ma klo ja to klo Perheenjäsenen psyykkinen sairaus voi vaikuttaa monella tavalla lähipiirin arkeen ja jaksamiseen vaikka ei asuttaisikaan samassa taloudessa. Tule jakamaan kokemuksiasi ja ajatuksiasi aiheesta kanssamme! Chat on ensisijaisesti suunnattu infoksi verkossa kokoontuvien aikuisten lasten sekä vanhempien suljetuista vertaisryhmistä kiinnostuneille henkilöille, joita läheisen psyykkinen sairaus koskettaa tai on koskettanut jossain vaiheessa elämää. Suljetut ryhmät alkavat myöhemmin syksyllä Keskusteluun voivat osallistua myös muut aiheesta kiinnostuneet henkilöt, joita läheisen psyykkinen sairaus koskettaa ja huolestuttaa. Chatit käydään Väestöliiton perheaikaa.fi -alustalla. Avoimeen chattiin on mahdollista osallistua rekisteröitymättä palveluun. Chateissa keskustellaan anonyymisti. Chat-alusta toimii parhaiten chrome-selaimella. Chattiin ei valitettavasti voi osallistua tabletin kautta. Keskustelua ohjaa ja kysymyksiin vastaa Savon mielenterveysomaiset -FinFami ry:n (OMA ry) omaistyöntekijä yhdessä Mielenterveysomaisten keskusliiton työntekijän kanssa. VAPAAEHTOISTOIMINTA OMA ry:n vapaaehtoistoiminnan tavoitteena on lisätä ihmisten osallisuutta ja mahdollisuuksia vaikuttaa ympäristöönsä vapaaehtoistoiminnan kautta sekä saada mielenterveysomaisten ääni paremmin kuuluviin yhteiskunnassa. Vapaaehtoistoimintaa toteutetaan vapaaehtoisten ehdoilla eikä heiltä vaadita ammatillista osaamista tehtävissään. Vapaaehtoisten toiveet ja ideat huomioidaan vapaaehtoistoimintaa suunniteltaessa. Vapaaehtoistoiminta lähtee vapaaehtoisen voimavaroista.

10 Vapaaehtoiset perehdytetään ja tarvittaessa koulutetaan tehtäviin. OMA ry:n työntekijät tarjoavat tukea ja ohjausta vapaaehtoisille ja ovat vapaaehtoisten tavoitettavissa heidän toimiessaan tehtävissään. OMA ry:n vapaaehtoisena voit muun muassa: toimia vertaisryhmien ohjaajana pitää kokemuspuheenvuoroja ideoida ja järjestää kanssamme erilaisia tapahtumia auttaa yhdistystä mielenterveysomaistyöhön liittyvässä tiedottamisessa Mikäli olet kiinnostunut vapaaehtoistoiminnasta ja olet innostunut tarjoamaan omia ideoitasi yhdistyksen toimintaan, ota yhteyttä omaistyöntekijä Johanna Björniin, p tai OSSI-HANKKEESSA KEHITETÄÄN KAIKENIKÄISTEN OMAISHOITOA JA IKÄIHMISTEN PERHEHOITOA Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) myönsi vuonna 2016 Etelä- Savon asiakaslähtöinen palveluohjausverkosto ja osaamiskeskus omais- ja perhehoitoon hankkeelle (OSSI-hanke ) 2,6 miljoonan euron rahoituksen. Hankkeessa kehitetään ja juurrutetaan omais- ja perhehoitajille asiakaslähtöisemmät, nykyistä yhdenvertaisemmat ja paremmin järjestetyt palvelut Etelä-Savon maakunnassa. Hankkeessa on mukana yli 20 yhteistyökumppania, joista yksi olemme me Savon mielenterveysomaiset FinFami ry. Toimimme asiantuntijana päihde- ja mielenterveyskuntoutujien omaishoidon toimintamallin kehittämisessä ja käyttöönotossa. Hankkeen aikana perustetaan maakunnallinen omais- ja perhehoidon osaamiskeskus OSSI, jonne keskitetään kaikki omais- ja perhehoidossa arjen sujuvuuden helpottamiseksi tarkoitetut tukipalvelut. Keskeiseksi kehittämiskohteeksi on noussut ikäihmisten perhehoito. Perhehoito on inhimillistä ja mahdollistaa kotoisan ja turvallisen hoivan. Se turvaa yhtenä vaihtoehtona omaishoitajille kuuluvat vapaapäivät, joita omaishoitajat käyttävät useammin

11 silloin, kun heillä on mahdollisuus viedä läheisensä perhehoitoon. Perhehoitajana voi toimia henkilö, joka on koulutuksensa, kokemuksensa tai henkilökohtaisten ominaisuuksiensa puolesta sopiva antamaan perhehoitoa. Hänen tulee lisäksi suorittaa Perhehoitoliiton järjestämä ennakkovalmennus ennen toimeksiantosopimuksen tekemistä. Tällä hetkellä Etelä-Savossa on vain neljä ikäihmistenperhehoitajaa, mutta hankkeen aikana tavoitteena on saada 50 uutta perhehoitajaa. Tiivistelmä on kirjoitettu OSSI-hankkeen hankepäällikön Jaana Koinsaaren kolumnista Labyrintti-lehdestä 2/2017. Kolumnin voit lukea myös netistä osoitteesta: OSSI-hankkeen nettisivut: Perhehoitoliiton nettisivut: MIDAS-LOGOKILPAILU Sauhuaako kynäsi, koetko olevasi luova suunnittelija? Mielenterveyden edistämisen alueellinen työryhmä eli MIDAS tarvitsee oman logon ja sitä varten järjestetään logonsuunnittelukilpailu, johon voivat osallistua kaikki. MIDAS on eri järjestöjen ja julkisen sektorin yhteistyöverkosto, jonka tavoitteena on mielenterveyden edistäminen. Ehdotuksen uudeksi logoksi voit suunnitella piirtämällä, maalaamalla yms. Keino on vapaa! Kilpailun voittaja palkitaan kahdella leffalipulla! Palauta logoehdotuksesi mennessä joko sähköpostitse Sarille tai postitse Savon mielenterveysomaiset FinFami ry, PL 1188, Kuopio.

12 HAETAAN OSALLISTUJIA PSYKOOSISAIRAUKSIEN PERIY- TYVYYSMEKANISMEJA SELVITTÄVÄÄN TUTKIMUKSEEN Suomalainen psykoosisairauksien periytyvyysmekanismeja selvittävä tutkimus eli SUPER on osa laajaa kansainvälistä geenitutkimusta. Ympäri Suomea toteutettava tutkimus kestää kolme vuotta, ja mukaan tarvitaan psykoosin sairastanutta suomalaista. Tutkimusta johtaa Helsingin yliopiston Suomen molekyylilääketieteen instituutti yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa ja se toteutetaan kaikkien yliopistosairaaloiden erityisvastuualueilla Manner-Suomessa (HYKS, TYKS, TAYS, KYS ja OYS). Tutkimuksen tavoitteena on ymmärtää psykoosisairauksien geneettistä ja biologista taustaa entistä paremmin. Geenejä tarkastelemalla voidaan ymmärtää sairauksia ja niiden syntyä tarkemmin. Tällöin on mahdollista tutkia ja kehittää uudenlaisia, entistä toimivampia hoitomenetelmiä psykoosia sairastaville potilaille. Tutkimukseen voivat osallistua täysi-ikäiset henkilöt, jotka ovat sairastaneet psykoosin tai joilla on kaksisuuntainen mielialahäiriö. Ajan tapaamista varten voi varata suoraan oman alueen tutkimushoitajalta. Itä- ja Keski-Suomen alueen tutkimusvastaanotto sijaitsee Kuopiossa. Lisäksi liikkuva tutkimusvastaanotto toteuttaa tutkimuskäyntejä esim. sairaaloiden, poliklinikoiden ja hoitokotien tiloissa. Lisätietoja tutkimukseen osallistumisesta antavat tutkimushoitajat Ulla Miettinen, p , ja Ulla Tyyni, p , Lisätietoja tutkimuksesta ja siihen osallistumisesta:

13 OMA ry:n TOIMINTAKALENTERI SYKSY 2017 KUOPIO Pe klo ja la klo Olonkorjuutori Kuopion torilla. Paikkana on kauppahallin Salacavalan, keskikäytävän ja Puijonkadun väliin jäävä torialue Veljmies-patsaan lähellä. Samaan aikaan torilla on myös muita tapahtumia mm. Elonkorjuujuhla. Tapahtuma on osa viikonlopun Kuopio Juhlii tapahtumakokonaisuutta. Tervetuloa tutustumaan OMA ry:n ja muiden kuopiolaisten yhdistysten toimintaan! Kevyesti keskellä viikkoa ryhmä. Lisätietoja ja ilmoittautumiset 5.9. mennessä vastaavalle omaistyöntekijälle Tiina Puraselle, p tai Ryhmä järjestetään yhteistyössä Savon ammatti- ja aikuisopiston opiskelijoiden kanssa. ke 6.9. klo Oi maamme näyttely taidemuseolla ke klo * ke klo ke klo ke klo ke klo * *Kokoontuu Pohjois-Savon Näkövammaisten tiloissa, Kuninkaankatu 23 A 2. krs. Avoin ikäomaisten ryhmä kokoontuu Pohjois-Savon Näkövammaisten tiloissa, Kuninkaankatu 23 A 2. krs. Ryhmän ohjaajana toimii lähihoitaja Mirella Mäntyniemi. Lisätietoja vastaava omaistyöntekijä Tiina p tai tiina.puranen@omary.fi. ma 4.9. klo ma klo ma klo ma klo 13 15

14 Avoin vertaisryhmä aikuisille, joiden vanhempi tai sisarus oireilee tai sairastaa psyykkisesti. Ryhmä kokoontuu Pohjois-Savon Näkövammaisten tiloissa, Kuninkaankatu 23 A 2. krs. Lisätietoja vastaava omaistyöntekijä Tiina p tai tiina.puranen@omary.fi. ma klo ma klo ma klo Suljettu vertaisryhmä vanhemmille, joiden lapsi oireilee tai sairastaa psyykkisesti. Ryhmä kokoontuu Pohjois-Savon Näkövammaisten tiloissa, Kuninkaankatu 23 A 2. krs. Lisätietoja ja ilmoittautumiset mennessä vastaava omaistyöntekijä Tiina p tai tiina.puranen@omary.fi. ma klo ma klo ma klo IISALMI Mitä vapaaehtoistoiminta on? Voisinko minäkin toimia vapaaehtoisena? Miten pääsen mukaan toimintaan? VirVa eli Vireää Vapaaehtoistoimintaa -verkosto järjestää la klo 9-15 Iivolanpirtin ruokasalissa, Riistakatu 21 A, perehdytyspäivän vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille. Tilaisuus on maksuton ja esteetön ja osallistujille tarjotaan lounas. Perehdytykseen osallistuminen ei vielä velvoita sinua mihinkään. Tervetuloa tutustumaan eri toimijoiden vapaaehtoistoiminnan muotoihin! Ilmoittautumiset 7.9. mennessä Marjut Pääkkönen puh La Ihmeiden ilta -taide- ja kulttuuritapahtuma. Vireää vapaaehtoistoimintaa- verkosto eli VirVa esittelee toimintaansa kulttuurikeskuksen aulassa klo 18-21, osoitteessa Kirkkopuistonkatu 9. Tervetuloa tutustumaan verkoston yhdistysten vapaaehtoistoimintaan ja muihin toimintamuotoihin!

15 YLÄ-SAVO Koskettaako läheisen psyykkinen sairaus sinua? Haluaisitko jakaa ajatuksiasi samassa elämäntilanteessa olevien kanssa? Omaisten vertaisryhmät alkavat Ylä-Savossa tarpeen mukaan loka-marraskuun vaihteessa. Lisätietoja ryhmistä omaistyöntekijä Johanna Björn p tai KAAVI Ti klo Omaisen oikeus omaan elämään? Luento- ja keskustelutilaisuus kunnantalon valtuustosalissa, Kaivotie 1. Aiheena läheisen sairastumisen herättämät tunteet ja ajatukset, omaisen jaksaminen arjessa sekä omien voimavarojen huomioiminen. Alustajana omaistyöntekijä Johanna Björn. Lämpimästi tervetuloa! SONKAJÄRVI Pe klo Omaiskahvila ErinOMAINEN Sonkajärven kirjastossa, Rutakontie 21. Tervetuloa kahville ja rupattelemaan omaistyöntekijän kanssa! VARKAUS Koskettaako läheisen psyykkinen sairaus sinua? Haluaisitko jakaa ajatuksiasi samassa elämäntilanteessa olevien kanssa? Omaisten vertaisryhmät alkavat Varkaudessa tarpeen mukaan loka-marraskuun vaihteessa. Lisätietoja ryhmistä omaistyöntekijä Johanna Björn p tai PIEKSÄMÄKI Mielenterveyden ensiapu 1 koulutus yhteistyössä Toimintakeskus Neuvokkaan kanssa tulossa syksyllä. Lisätietoja ja aikataulu tulevat myöhemmin kotisivuillemme sekä Pieksämäen lehden Tulossa-menossa-palstalle.

16 KUOPION TOIMISTO Käyntiosoite: Microkatu 1 G-osa, 4 krs Kuopio (Järjestökeskus Majakka) Postiosoite: PL 1188, Kuopio Vastaava omaistyöntekijä Tiina Puranen p tiina.puranen@omary.fi Omaistyöntekijä Johanna Björn p johanna.bjorn@omary.fi Järjestösuunnittelija Sari Pohjolainen p sari.pohjolainen@omary.fi MIKKELIN TOIMISTO Otto Mannisenkatu 4, Mikkeli (Estery-talo) Omaistyöntekijä p

JÄSENKIRJE 3/2016 JÄSENKIRJE 4/2017. Valokuva: Omaistyöntekijä Johanna Björn

JÄSENKIRJE 3/2016 JÄSENKIRJE 4/2017. Valokuva: Omaistyöntekijä Johanna Björn JÄSENKIRJE 3/2016 JÄSENKIRJE 4/2017 Valokuva: Omaistyöntekijä Johanna Björn OMA ry:n henkilöstömuutokset Etelä-Savossa Mikkelin toimistollamme on Minnan sijaisena työnsä aloittanut omaistyöntekijä Ritva

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 3/2016 JÄSENKIRJE 1/2019. valokuva: järjestösuunnittelija Anna-Kaisa

JÄSENKIRJE 3/2016 JÄSENKIRJE 1/2019. valokuva: järjestösuunnittelija Anna-Kaisa JÄSENKIRJE 3/2016 JÄSENKIRJE 1/2019 valokuva: järjestösuunnittelija Anna-Kaisa Sisällys UUSI VUOSI 2019... 1 TUETTU LOMA... 2 AVITA KAVERIA KOULUTUS... 3 OMAISNEUVONTA... 4 PUHELINRYHMÄT... 5 OLKA -JÄRJESTÖPISTE

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 3/2016 JÄSENKIRJE 1/2018. Valokuva: Omaistyöntekijä Johanna Björn

JÄSENKIRJE 3/2016 JÄSENKIRJE 1/2018. Valokuva: Omaistyöntekijä Johanna Björn JÄSENKIRJE 3/2016 JÄSENKIRJE 1/2018 Valokuva: Omaistyöntekijä Johanna Björn Hallituksen jäsenet v. 2018 Pirjo Hytinkoski pj Sanna-Mari Eskelinen Inkeri Koponen Sisko Rutanen Lea Sarkeala Soili Törmälehto

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 3/2016 JÄSENKIRJE 2/2018. Valokuva: Omaistyöntekijä Ritva Parviainen

JÄSENKIRJE 3/2016 JÄSENKIRJE 2/2018. Valokuva: Omaistyöntekijä Ritva Parviainen JÄSENKIRJE 3/2016 JÄSENKIRJE 2/2018 Valokuva: Omaistyöntekijä Ritva Parviainen Sisällys KEVÄTKOKOUSKUTSU... 1 HALLITUKSEN JÄSENEN SOILI TÖRMÄLEHDON TERVEHDYS... 1 LÄHIHOITAJAOPISKELIJA HARJOITTELUSSA

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 3/2016 JÄSENKIRJE 1/2017. Valokuva: Järjestösuunnittelija Johanna Björn

JÄSENKIRJE 3/2016 JÄSENKIRJE 1/2017. Valokuva: Järjestösuunnittelija Johanna Björn JÄSENKIRJE 3/2016 JÄSENKIRJE 1/2017 Valokuva: Järjestösuunnittelija Johanna Björn Tammikuinen tervehdys! Yhdistyksemme täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Juhlavuoteen siirtyminen tapahtui iloisten uutisten

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 3/2016 JÄSENKIRJE 2/2017. Valokuva: Vastaava omaistyöntekijä Tiina Puranen

JÄSENKIRJE 3/2016 JÄSENKIRJE 2/2017. Valokuva: Vastaava omaistyöntekijä Tiina Puranen JÄSENKIRJE 3/2016 JÄSENKIRJE 2/2017 Valokuva: Vastaava omaistyöntekijä Tiina Puranen Hyvä OMA ry:n jäsen KOKOUSKUTSU Tervetuloa OMA ry:n sääntömääräiseen kevätkokoukseen tiistaina 4.4.2017 klo 17.45 lounasravintola

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 4/2015. Valokuvan on ottanut vastaava omaistyöntekijä Tiina

JÄSENKIRJE 4/2015. Valokuvan on ottanut vastaava omaistyöntekijä Tiina JÄSENKIRJE 4/2015 Valokuvan on ottanut vastaava omaistyöntekijä Tiina KOKOUSKUTSU Arvoisa yhdistyksemme jäsen, Tervetuloa OMA ry:n sääntömääräiseen syyskokoukseen Puijon Majalle lauantaina 14.11.2015 klo

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 1/2016. Valokuvan on ottanut järjestösihteeri Anna-Kaisa

JÄSENKIRJE 1/2016. Valokuvan on ottanut järjestösihteeri Anna-Kaisa JÄSENKIRJE 1/2016 Valokuvan on ottanut järjestösihteeri Anna-Kaisa Talvinen tervehdys! Vuosi on vaihtunut ja pakkanen paukkuu. Olemme palanneet työn ääreen villasukat viuhuen. Haimme RAY:ltä lisärahoitusta,

Lisätiedot

Yhdessä enemmän. Ei jätetä ketään yksin.

Yhdessä enemmän. Ei jätetä ketään yksin. Yhdessä enemmän Ei jätetä ketään yksin. Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Vapaaehtoistoiminta ja auttaminen tuottavat iloa ja tekevät onnelliseksi Onnelliseksi voit tehdä monella tavalla. Yksi tapa on tulla

Lisätiedot

Omaisnäkökulma psyykkiseen sairastamiseen 25.3.2015. kokemusasiantuntija Hilkka Marttinen omaisten tuki- ja neuvontatyöntekijä Johanna Puranen

Omaisnäkökulma psyykkiseen sairastamiseen 25.3.2015. kokemusasiantuntija Hilkka Marttinen omaisten tuki- ja neuvontatyöntekijä Johanna Puranen Omaisnäkökulma psyykkiseen sairastamiseen 25.3.2015 kokemusasiantuntija Hilkka Marttinen omaisten tuki- ja neuvontatyöntekijä Johanna Puranen Jämsänkatu 2, Vallila FinFami Uusimaa ry Omaiset mielenterveyden

Lisätiedot

OVET -VALMENNUS MIELENTERVEYSOMAISILLE

OVET -VALMENNUS MIELENTERVEYSOMAISILLE OVET -VALMENNUS MIELENTERVEYSOMAISILLE TIINA SILVONEN JÄRVISEUDUN OMAISHOITAJAT JA LÄHEISET RY / OMAISOIVA TEIJA MATALAMÄKI FINFAMI ETELÄ-POHJANMAA RY 16.4.2019 FINFAMI ETELÄ-POHJANMAA RY Yksi Suomen

Lisätiedot

Auttava omainen hankkeen esittely Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset Finfami ry / Auttava omainen -hanke

Auttava omainen hankkeen esittely Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset Finfami ry / Auttava omainen -hanke Jussi Ranta Projektityöntekijä Markku Santavuori Vertaisneuvoja Auttava omainen hankkeen esittely Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset Finfami ry / Auttava omainen -hanke 12.11.2015 Varsinais-Suomen Mielenterveysomaiset

Lisätiedot

FinFami Uusimaa ry Omaiset mielenterveyden tukena

FinFami Uusimaa ry Omaiset mielenterveyden tukena FinFami Uusimaa ry Omaiset mielenterveyden tukena Perustettu 1988. Toiminta alkanut vertaisryhmäperiaatteella. Tällä hetkellä 15 työntekijää. STEA:n tuella. Jämsänkatu 2, Vallila Toiminnan tavoitteet Lisätä

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 3/2016 JÄSENKIRJE 3/2018. Ilo-piirustuskilpailun voittajakuvista Hopeareunuksen tekemät magneetit.

JÄSENKIRJE 3/2016 JÄSENKIRJE 3/2018. Ilo-piirustuskilpailun voittajakuvista Hopeareunuksen tekemät magneetit. JÄSENKIRJE 3/2016 JÄSENKIRJE 3/2018 Ystävä, Selma Pikkuperhonen, Rauha Ilo-piirustuskilpailun voittajakuvista Hopeareunuksen tekemät magneetit. Sisällys SYYSKOKOUSKUTSU... 1 VIRKISTYSVIIKONLOPPU SATULINNASSA

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 3/2015. Valokuvan on ottanut omaisneuvojamme Johanna Björn

JÄSENKIRJE 3/2015. Valokuvan on ottanut omaisneuvojamme Johanna Björn JÄSENKIRJE 3/2015 Valokuvan on ottanut omaisneuvojamme Johanna Björn Hyvä OMA ry:n jäsen Tänä kesänä aurinko ei hellinyt meitä paisteellaan ennen kuin nyt elokuussa. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 3/2016 JÄSENKIRJE 4/2018. valokuvan on ottanut opiskelijamme Nina Kauppinen

JÄSENKIRJE 3/2016 JÄSENKIRJE 4/2018. valokuvan on ottanut opiskelijamme Nina Kauppinen JÄSENKIRJE 3/2016 JÄSENKIRJE 4/2018 valokuvan on ottanut opiskelijamme Nina Kauppinen Sisällys TUETTU LOMA... 1 HEI OMAINEN! HALUATKO AUTTAA?... 2 AVITA KAVERIA KOULUTUS... 3 ILONAN PÄIVÄN MIELIPIDEKIRJOITUKSEMME...

Lisätiedot

Koulutuksellista toimintaa. Kevät-kesä 2019

Koulutuksellista toimintaa. Kevät-kesä 2019 Koulutuksellista toimintaa Kevät-kesä 2019 28.3.2019 2 Hyvän mielen talon järjestämät koulutukset ovat maksuttomia, ellei koulutuksen kohdalla toisin mainita. HYVINVOINTIA TUKEVAT KOULUTUKSET Mielenterveyden

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 2/2015. Kansikuvan on ottanut yhteistyökumppanimme Ismo Linnus, Neuroliiton järjestösuunnittelija.

JÄSENKIRJE 2/2015. Kansikuvan on ottanut yhteistyökumppanimme Ismo Linnus, Neuroliiton järjestösuunnittelija. JÄSENKIRJE 2/2015 Kansikuvan on ottanut yhteistyökumppanimme Ismo Linnus, Neuroliiton järjestösuunnittelija. Hyvä OMA ry:n jäsen KOKOUSKUTSU Tervetuloa OMA ry:n sääntömääräiseen kevätkokoukseen lauantaina

Lisätiedot

Yhdistyksen tuki omaishoitajille

Yhdistyksen tuki omaishoitajille Salon seudun omaiset ja läheiset ry Yhdistyksen tuki omaishoitajille Omaishoitajien laki-ilta 26.2.2013 Kaupungintalo, Valtuustosali Seija Hyvärinen Toiminnan tavoitteet 1 Toiminnalla edistetään kotona

Lisätiedot

Rauman MTY Friski Tuult ry. Jäsenkirje 5/2015

Rauman MTY Friski Tuult ry. Jäsenkirje 5/2015 Rauman MTY Friski Tuult ry Jäsenkirje 5/2015 Rauman MTY Friski Tuult ry Eteläkatu 7 A 4-5 26100 Rauma puh (02) 821 1065 www.friskituult.fi friski@friskituult.fi RAUMAN MTY FRISKI TUULT RY 1 Sisällys Yhdistyksen

Lisätiedot

ETSIVÄ OMAISTYÖ MALLI

ETSIVÄ OMAISTYÖ MALLI ETSIVÄ OMAISTYÖ MALLI Huoli puheeksi ikääntyvän omaisasia sanoiksi OPAS AMMATTILAISILLE Sain toivoa tulevaan. Oli helpottavaa, kun sai purkaa pahaa oloa. Vahvistui ajatus, että itsestä täytyy pitää huolta.

Lisätiedot

******************************************************************************** Huom! Uusi vertaisryhmä käynnistyy.

******************************************************************************** Huom! Uusi vertaisryhmä käynnistyy. ELOKUU TAPAHTUMAT: To 6.8. Klo 11.00-14.30.Virkistyspäivä Pyhännän Ahvenjärvellä. Mukana Anne Happo, Muistiluotsista. Lähtö Haapaveden toimiston pihalta klo 9.00. Mahdollisuus on nousta matkan varrelta

Lisätiedot

Alkaa klo , jatkuen tiistaisin. Paikka: OmaisOiva-toimintakeskus, Kauppakatu 34 A 1, Kajaani

Alkaa klo , jatkuen tiistaisin. Paikka: OmaisOiva-toimintakeskus, Kauppakatu 34 A 1, Kajaani Alkaa 9.1.2018 klo 13 14.30, jatkuen tiistaisin. Paikka: OmaisOiva-toimintakeskus, Kauppakatu 34 A 1, 87100 Kajaani Alkaa 9.1. jatkuen 6.2., 6.3., 3.4., klo10 11.30 Paikka: entinen Osuuspankki Alkaa 10.1.

Lisätiedot

YHDYSHENKILÖPOSTI 2/2010

YHDYSHENKILÖPOSTI 2/2010 YHDYSHENKILÖPOSTI 2/2010 Tässä numerossa: - Kokouskutsu vuosikokoukseen - Vuosikokouksen ohjelma - Lomaosakeviikkojen arvonta - Hallituksen kevään päätöksiä - KST:n nettisivut - KTK:n nettisivut 19.8.2010

Lisätiedot

Hyvät OMA ry:läiset! Oikein hyvää alkanutta vuotta 2015 kaikille! Markku Kiljander

Hyvät OMA ry:läiset! Oikein hyvää alkanutta vuotta 2015 kaikille! Markku Kiljander JÄSENKIRJE 1/2015 Hyvät OMA ry:läiset! Niin on vuosi vaihtunut vuodeksi 2015 ja allekirjoittaneen osalta se merkitsee taakse jäänyttä puheenjohtajuutta. Vuodet menivät äkkiä ja taisi tulla kaikkiaan lähes

Lisätiedot

Mikkelin seudun Muisti ry. Porrassalmenkatu Mikkeli Taru Vartiainen

Mikkelin seudun Muisti ry. Porrassalmenkatu Mikkeli   Taru Vartiainen Mikkelin seudun Muisti ry Porrassalmenkatu 26 50100 Mikkeli www.mikkelinseudunmuisti.fi Taru Vartiainen 16.5.2018 Valtakunnallinen kattojärjestö, johon kuuluu 44 paikallisyhdistystä Mikkelin alueen paikallisjärjestö

Lisätiedot

Mielenterveysongelmien vaikutus omaisten vointiin

Mielenterveysongelmien vaikutus omaisten vointiin Mielenterveysongelmien vaikutus omaisten vointiin EUFAMI (European Federation of Family Associations of People w ith Mental Illness) 2014 Tutkimukseen osallistui 1111 omaista ympäri Eurooppaa, joista 48

Lisätiedot

PERHEENTALO YHTEISTYÖ

PERHEENTALO YHTEISTYÖ PERHEENTALO YHTEISTYÖ Perheentalo -yhteistyö on Iisalmen Pelastakaa Lapset ry:n, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Iisalmen yhdistys ry:n ja Ylä-Savon Ensi- ja turvakotiyhdistys ry:n kumppanuusmalli STEA:n

Lisätiedot

Etelä-Savon asiakaslähtöinen palveluohjausverkosto ja osaamiskeskus omais- ja perhehoitoon (v ) OSSI-hanke

Etelä-Savon asiakaslähtöinen palveluohjausverkosto ja osaamiskeskus omais- ja perhehoitoon (v ) OSSI-hanke Etelä-Savon asiakaslähtöinen palveluohjausverkosto ja osaamiskeskus omais- ja perhehoitoon (v. 2016-2018) OSSI-hanke Etelä-Savon ammattiopiston, Esedun tavoite hankkeessa Tavoitteena on ammatillista perhehoitoa

Lisätiedot

Auttava omainen psykiatrisessa sairaalassa. Omaiset mielenterveystyön tukena Lounais-Suomen ja Salon seudun yhdistysten kumppanuusprojekti 2012-2014

Auttava omainen psykiatrisessa sairaalassa. Omaiset mielenterveystyön tukena Lounais-Suomen ja Salon seudun yhdistysten kumppanuusprojekti 2012-2014 Auttava omainen psykiatrisessa sairaalassa Omaiset mielenterveystyön tukena Lounais-Suomen ja Salon seudun yhdistysten kumppanuusprojekti 2012-2014 Taustaa hankkeelle Yhdistyksen jäsenten kokemusten perusteella

Lisätiedot

Pienet Pohjalaiset Päihdepäivät Päivi Penttilä, toiminnanjohtaja

Pienet Pohjalaiset Päihdepäivät Päivi Penttilä, toiminnanjohtaja Pienet Pohjalaiset Päihdepäivät 13.11.2017 Päivi Penttilä, toiminnanjohtaja Tähän otsikko. Tähän kuvateksti. Tunnista omainen! Ota omaisasia puheeksi: Jos lähipiirissäsi on henkilö, jonka päihteidenkäyttö

Lisätiedot

Perhehoitajien ohjeistus ja koulutus. Sarianna Maaranen, perhehoidon koordinaattori OSSI-hanke

Perhehoitajien ohjeistus ja koulutus. Sarianna Maaranen, perhehoidon koordinaattori OSSI-hanke Perhehoitajien ohjeistus ja koulutus OSSI-hanke Perhehoitajien ohjeistus ja koulutus Maakunnallinen yhteistyö: yhtenäiset toimintamallit perhehoitoon Ikäihmisten perhehoidon sääntökirja Etelä-Savo 2018

Lisätiedot

KOKEMUSTOIMINTAA YHTEISTYÖLLÄ JAANA HEIKKINEN, APULAISOSASTONHOITAJA/ OYS OSASTO 82 SISKO-LIISA LEINONEN, KOKEMUSTOIMIJA/ HYVÄN MIELEN TALO

KOKEMUSTOIMINTAA YHTEISTYÖLLÄ JAANA HEIKKINEN, APULAISOSASTONHOITAJA/ OYS OSASTO 82 SISKO-LIISA LEINONEN, KOKEMUSTOIMIJA/ HYVÄN MIELEN TALO KOKEMUSTOIMINTAA YHTEISTYÖLLÄ 13.9.2018 JAANA HEIKKINEN, APULAISOSASTONHOITAJA/ OYS OSASTO 82 SISKO-LIISA LEINONEN, KOKEMUSTOIMIJA/ HYVÄN MIELEN TALO YHTEISTYÖTÄ PSYKIATRISELLA OSASTOLLA OYSIN PSYKOOSILINJAN

Lisätiedot

Maakuntaliitto. Etelä-Savon maakunta. Yhdessä uutta

Maakuntaliitto. Etelä-Savon maakunta.  Yhdessä uutta Etelä-Savon maakunta Maakuntaliitto www.es2019.fi Yhdessä uutta 28.9.2017 I&O kärkihankkeen muutosagenttina Etelä-Savon maakunnassa ja - edistämässä ikäihmisten kotihoidon ja kaikenikäisten omais- ja perhehoidon

Lisätiedot

Anna-Kaisa, Minna ja Tiina

Anna-Kaisa, Minna ja Tiina JÄSENKIRJE 3/2014 Tervehdys, Kesäkuun kylmyydestä ja heinäkuun helteistä on siirrytty elokuun vielä lämpimiin, mutta hieman jo pimeneviin iltoihin. Kesälomat on vietetty ja me OMA ry:n työntekijät olemme

Lisätiedot

ABC-OPAS OMAISELLE. Läheiseni mielenterveys tai päihteiden käyttö huolettaa. Onko minun jaksamisellani väliä?

ABC-OPAS OMAISELLE. Läheiseni mielenterveys tai päihteiden käyttö huolettaa. Onko minun jaksamisellani väliä? ABC-OPAS OMAISELLE Läheiseni mielenterveys tai päihteiden käyttö huolettaa. Onko minun jaksamisellani väliä? Mielenterveysomaiset Pirkanmaa FinFami ry 2016 Hyvä lukija! Onko läheiselläsi mielenterveys-

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 1/2017. Rauman MTY Friski Tuult ry. Eteläkatu 7 A 4-5, Rauma puh. (02) ,

JÄSENKIRJE 1/2017. Rauman MTY Friski Tuult ry. Eteläkatu 7 A 4-5, Rauma puh. (02) , JÄSENKIRJE 1/2017 Rauman MTY Friski Tuult ry Eteläkatu 7 A 4-5, 26100 Rauma puh. (02) 821 1065, www.friskituult.fi, friski@friskituult.fi Sisällys Sääntömääräinen Kevätkokous... 2 Kirpputori matka Poriin

Lisätiedot

Leija-hanke. 10.3.2014 Ryhmänohjaajakoulutus Reetta Pauni ja Tarja Janhunen

Leija-hanke. 10.3.2014 Ryhmänohjaajakoulutus Reetta Pauni ja Tarja Janhunen Leija-hanke 10.3.2014 Ryhmänohjaajakoulutus Reetta Pauni ja Tarja Janhunen YVPL Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry Olemme lastensuojelujärjestö Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry on lastensuojelujärjestö,

Lisätiedot

Tukea saatavana - huolipuheeksi omaisen kanssa

Tukea saatavana - huolipuheeksi omaisen kanssa Tukea saatavana - huolipuheeksi omaisen kanssa Mielenterveyskuntoutujan omaisen elämästä ja arjesta Omaistyön koordinaattori, psykoterapeutti Päivi Ojanen Omaiset mielenterveystyön tukena Etelä-Pohjanmaa

Lisätiedot

Harvinaisesti yhdessä harvinaisen osallistuva -hanke ( )

Harvinaisesti yhdessä harvinaisen osallistuva -hanke ( ) Harvinaisesti yhdessä harvinaisen osallistuva -hanke (2018-2020) Vaikuttajafoorumi 6.10.2018, Tampere Järjestöpäällikkö Piritta Selin piritta.selin@epilepsia.fi 050 514 4484 1 2 Rahoittajana Sosiaali-

Lisätiedot

Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2018

Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2018 Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2018 1 SISÄLLYSLUETTELO VOIMAUTTAVAA VERTAISTUKEA RYHMISTÄ... 3 Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus LÖYDÄ OMA TARINASI -RYHMÄT... 5 LASINEN LAPSUUS

Lisätiedot

HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus

HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus Outi Ståhlberg outi.stahlberg@mtkl.fi 050 3759 199 Laura Barck laura.barck@mtkl.fi 050 4007 605 Mielenterveyden keskusliitto, kuntoutus ja sopeutumisvalmennus

Lisätiedot

Vertais- ja vapaaehtoistoiminta

Vertais- ja vapaaehtoistoiminta Vertais- ja vapaaehtoistoiminta Vertais- ja vapaaehtoistoiminta Crohn ja Colitis ry:ssä Vertaistoiminta on vuorovaikutusta. Vertaistukea voi antaa toinen saman tyyppisen kokemuksen läpikäynyt henkilö.

Lisätiedot

Itä-Suomen alueverkosto , Savonlinna

Itä-Suomen alueverkosto , Savonlinna Itä-Suomen alueverkosto 9.5.2017, Savonlinna Alueverkostot Osa toimii useamman maakunnan alueella. Yhteystietolistalla 750 henkilöä. Osallistujat sote-alan järjestöammattilaisia (ammattilaisuus ei kuitenkaan

Lisätiedot

Läheiset ry. Etelä-Karjalan Omaishoitajat ja. o Perustettu vuonna 2002. o Jäseniä noin 320. o TAVATA-projekti 2003-2005

Läheiset ry. Etelä-Karjalan Omaishoitajat ja. o Perustettu vuonna 2002. o Jäseniä noin 320. o TAVATA-projekti 2003-2005 Etelä-Karjalan Omaishoitajat ja Läheiset ry o Perustettu vuonna 2002 o Jäseniä noin 320 o TAVATA-projekti 2003-2005 o VOIMAVARAKETJU projekti 2006-2008 o KATVE-projekti 2009 2011 o PUHUMALLA PUHTIA TAPAAMALLA

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013 JÄSENKIRJE 2/2013 13.9.2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY Syksyn tuuli jo puissa puhaltelee ja on tullut aika ryhtyä hommiin. Syksyn toimintakalenteriin on koottu tuttuun tapaan yritysvierailuja ja

Lisätiedot

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat,

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, 30.9.2015 1 / 5 Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, Omaishoitajat ja läheiset -liiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan omaishoitoon liittyvistä asioista, liiton ja sen paikallisyhdistysten toiminnasta

Lisätiedot

Alkaa 12.9 klo , jatkuen tiistaisin. Paikka: OmaisOiva-toimintakeskus, Kauppakatu 34 A 1, Kajaani

Alkaa 12.9 klo , jatkuen tiistaisin. Paikka: OmaisOiva-toimintakeskus, Kauppakatu 34 A 1, Kajaani Alkaa 12.9 klo 13 14.30, jatkuen tiistaisin. Paikka: OmaisOiva-toimintakeskus, Kauppakatu 34 A 1, 87100 Kajaani Alkaa12.9, 24.10, 21.11, klo10 11.30 Alkaa 13.9 jatkuen 27.9, 11.10, 25.10, 8.11, 22.11,

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminnan viikko 1.- 7.12.2008 Kumppanuuskeskuksessa

Vapaaehtoistoiminnan viikko 1.- 7.12.2008 Kumppanuuskeskuksessa Vapaaehtoistoiminnan viikko 1.- 7.12.2008 Kumppanuuskeskuksessa Vapaaehtoistoiminnan viikko 1. - 7.12.2008 Oulussa Viikon aikana tehdään vapaaehtoistoimintaa tunnetuksi osallistumisen väylänä ja mielekkään

Lisätiedot

Työttömät yhdenvertaisiksi terveyspalveluissa. Terveydeksi-hanke Kansalaisinfo

Työttömät yhdenvertaisiksi terveyspalveluissa. Terveydeksi-hanke Kansalaisinfo Työttömät yhdenvertaisiksi terveyspalveluissa Terveydeksi-hanke Kansalaisinfo 21.2.2019 Terveydeksi-hanke Työttömien Keskusjärjestö ry (päätoteuttaja)+ Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry ESR- rahoitus / Sosiaali-

Lisätiedot

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen.

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen. Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2014 www.mikkelinkvtuki.fi Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2015 www.mikkelinkvtuki.fi Syksyn hehku on lupaus tulevasta.

Lisätiedot

ETELÄ-SAVON SOSIAALI- JA TERVEYSALAN JÄRJESTÖJEN TUKI RY

ETELÄ-SAVON SOSIAALI- JA TERVEYSALAN JÄRJESTÖJEN TUKI RY ETELÄ-SAVON SOSIAALI- JA TERVEYSALAN JÄRJESTÖJEN TUKI RY Etelä-Savon ADHD-, Autismi- ja Dysfasiayhdistys ry Etelä-Savon Aivovammayhdistys ry Etelä-Savon CP-yhdistys ry Etelä-Savon Meniere-yhdistys ry Etelä-Savon

Lisätiedot

Mielenterveysomaishoitajat palveluiden asiantuntijoina, suunnittelijoina ja tasavertaisina vaikuttajina

Mielenterveysomaishoitajat palveluiden asiantuntijoina, suunnittelijoina ja tasavertaisina vaikuttajina Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry Närståendevårdare och Vänner Förbundet rf Mielenterveysomaishoitajat palveluiden asiantuntijoina, suunnittelijoina ja tasavertaisina vaikuttajina OPASTAVA HANKE 2012-2016

Lisätiedot

Näin homma toimii seminaari Aika: Tiistai klo Paikka: Pääkirjasto Metso, Pirkankatu Tampere

Näin homma toimii seminaari Aika: Tiistai klo Paikka: Pääkirjasto Metso, Pirkankatu Tampere 10.00 Aamukahvi 10.20 Tervetuloa Näin homma toimii seminaari Aika: Tiistai 25.9.2012 klo 10.00-15.30 Paikka: Pääkirjasto Metso, Pirkankatu 2 33101 Tampere 10.30 Omaishoitotilanteen varhainen tunnistaminen

Lisätiedot

Järjestökartoitus Kyselyn tavoitteena on saada tietoa Etelä-Savon maakunnan järjestöjen nykytilasta. Kysymyksiin vastataan vuoden 2017 tiedoilla.

Järjestökartoitus Kyselyn tavoitteena on saada tietoa Etelä-Savon maakunnan järjestöjen nykytilasta. Kysymyksiin vastataan vuoden 2017 tiedoilla. Järjestökartoitus Kyselyn tavoitteena on saada tietoa Etelä-Savon maakunnan järjestöjen nykytilasta. Kysymyksiin vastataan vuoden 2017 tiedoilla. 1. Yhdistyksen/järjestön taustatiedot Mikä on yhdistyksenne

Lisätiedot

9.30 Aamukahvi. 12.00 Lounas (omakustanteinen)

9.30 Aamukahvi. 12.00 Lounas (omakustanteinen) Näin homma toimii seminaari sekä Oulun seudun omaishoitajat ja läheiset ry 15 - vuotta Aika: Torstai 31.10.2013 Paikka: Wegeliussali, ODL, Albertinkatu 16, 90100 Oulu 9.30 Aamukahvi 10.00 Musiikkiesitys

Lisätiedot

Opas harvinaistoiminnasta

Opas harvinaistoiminnasta Opas harvinaistoiminnasta Hengitysliiton tarkoituksena on edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan hyvää elämää. 2 Harvinaiset Hengitysliiton harvinaistoiminta Hengitysliiton harvinaistoiminta edistää

Lisätiedot

Sote-valmistelijat

Sote-valmistelijat Sote-valmistelijat 9.5.2016 Uusia resursseja kärkihankkeista HALLITUKSEN STRATEGINEN PAINOPISTEALUE: Hyvinvointi ja terveys Hyvinvoinnin ja terveyden ministerityöryhmä sosiaali- ja terveysministeri Hanna

Lisätiedot

Jaa arkesi tukea tarvitsevan kanssa. Sinustako perhehoitaja? PERHEHOITO ETELÄ-SAVOSSA

Jaa arkesi tukea tarvitsevan kanssa. Sinustako perhehoitaja? PERHEHOITO ETELÄ-SAVOSSA Jaa arkesi tukea tarvitsevan kanssa Sinustako perhehoitaja? PERHEHOITO ETELÄ-SAVOSSA Haluatko tehdä työtä kotonasi tai asiakkaan kotona, kiireettömästi, Mitä perhehoito on? 1. jakaen arkeasi ikäihmisten

Lisätiedot

Yhdistyksen toiminnan esittely

Yhdistyksen toiminnan esittely Yhdistyksen toiminnan esittely Oulun Seudun yhden Vanhemman Perheet ry on valtakunnallisen Yhden Vanhemman Perheiden liitto ry:n jäsenyhdistys joka toimii Oulun seudulla, pitäen sisällään seuraavat kunnat

Lisätiedot

Jäsenkirje III/2015. Syyskuinen tervehdys Kaapelilta!

Jäsenkirje III/2015. Syyskuinen tervehdys Kaapelilta! 1/5 Syyskuinen tervehdys Kaapelilta! Syyskauden toiminta on käynyt vilkkaana jo useamman viikon. Ensimmäiset ryhmätapaamiset, koulutusilta ja pari luentoa ovat takanapäin ja yksi kurssi on lähtenyt menestyksekkäästi

Lisätiedot

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat,

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, 18.12.2015 1 / 5 Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, Omaishoitajat ja läheiset -liiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan omaishoitoon liittyvistä asioista, liiton ja sen paikallisyhdistysten toiminnasta

Lisätiedot

MUISTILUOTSI LÄHELLÄSI. Asiantuntija- ja tukikeskuksista tukea, tietoa ja toimintaa

MUISTILUOTSI LÄHELLÄSI. Asiantuntija- ja tukikeskuksista tukea, tietoa ja toimintaa MUISTILUOTSI LÄHELLÄSI Asiantuntija- ja tukikeskuksista tukea, tietoa ja toimintaa TUKEA, TIETOA JA TOIMINTAA MUISTI- SAIRAILLE JA LÄHEISILLE Tukea ohjausta ja neuvontaa muistiasioissa puhelimitse ja henkilökohtaisesti

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO VOIMAUTTAVAA VERTAISTUKEA RYHMISTÄ Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus LÖYDÄ OMA TARINASI -RYHMÄT... 5

SISÄLLYSLUETTELO VOIMAUTTAVAA VERTAISTUKEA RYHMISTÄ Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus LÖYDÄ OMA TARINASI -RYHMÄT... 5 Vertaistukiryhmät nuorille aikuisille 2019 1 SISÄLLYSLUETTELO VOIMAUTTAVAA VERTAISTUKEA RYHMISTÄ... 3 Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus LÖYDÄ OMA TARINASI -RYHMÄT... 5 LASINEN LAPSUUS -RYHMÄ... 6

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminnan periaatteet

Vapaaehtoistoiminnan periaatteet Vapaaehtoistoiminnan periaatteet Tavallisen ihmisen taidoin Palkatonta ja ei-ammatillista Vapaaehtoista Luotettavaa ja sitoutumista tehtävään Luottamuksellista (vaitiolo) Puolueetonta ja suvaitsevaa Tarvitsijan/autettavan

Lisätiedot

Kuopion Perheentalo. Sijaitsee kauppakeskus Apajassa torin alla (Kauppakatu 45, E-porras). Toiminta on maksutonta perheille.

Kuopion Perheentalo. Sijaitsee kauppakeskus Apajassa torin alla (Kauppakatu 45, E-porras). Toiminta on maksutonta perheille. Kuopion Perheentalo Sijaitsee kauppakeskus Apajassa torin alla (Kauppakatu 45, E-porras). Toiminta on maksutonta perheille. Avoinna tiistaista perjantaihin 9-15, torstaisin 9-19 Kaikki perheet ovat tervetulleita!

Lisätiedot

Projektikoordinaattori Osku Marjanen p

Projektikoordinaattori Osku Marjanen p Projektikoordinaattori Osku Marjanen osku@finfamiuusimaa.fi p. 040 132 6768 1. FinFami Uusimaa ry 2. VETO-projekti 3. Verkkopalvelupaketti 4. Digitalisaatiosta yleisesti 5. Yhdistysten digi-checklist FINFAMI

Lisätiedot

Poimintoja kesän ohjelmasta:

Poimintoja kesän ohjelmasta: Tammelan lähitori Itsenäisyydenkatu 21 B, 1.krs 33500 Tampere Tammelan lähitorin palveluohjaajat: Puh. 050 3379004, lahitori@apukolmio.fi, apukolmio.fi/tammelan-lahitori Perheiden talo: www.tampere.fi/perheidentalo

Lisätiedot

Yhdistyksen hyvä käytäntö: Vapaaehtoiset Satakunnassa Seinäjoki Tanja ja Susanna

Yhdistyksen hyvä käytäntö: Vapaaehtoiset Satakunnassa Seinäjoki Tanja ja Susanna Yhdistyksen hyvä käytäntö: Vapaaehtoiset Satakunnassa 6.6.2017 Seinäjoki Tanja ja Susanna MISTÄ VAPAAEHTOISIA SAA? *ON HAASTE!* Vapaaehtoisia: Hallitus Ryhmänohjaajat Porissa, Kankaanpäässä ja Raumalla

Lisätiedot

Yhdistysviesti

Yhdistysviesti 1 Yhdistysviesti 5-2018 Tärkeimmät: Onhan ensi syksyn 2019 tilavaraukset kunnossa? Olohuone joulutauolla 13.12.2018-13.1.2019! Onko teillä ideoita ilmassa? Uutiset... 2 Joulutauko 13.12.2018-13.1.2019...

Lisätiedot

Aurinkoinen, kesäinen tervehdys kaikille!

Aurinkoinen, kesäinen tervehdys kaikille! Jäsenkirje 3/2014 Aurinkoinen, kesäinen tervehdys kaikille! Vaikka saamme vielä nauttia kesästä, yhdistyksen syyskausi lähtee täysin purjein käyntiin jo elokuussa. Kuukausittaiset jäsenillat kutsuvat omine

Lisätiedot

Omaisyhdistys satakuntalaisille

Omaisyhdistys satakuntalaisille Omaisyhdistys satakuntalaisille 5.2.2015 Perustettu 2009 Hallituskatu 10 28100 Pori Toiminnanohjaaja Jaakko Viitala Tammikuu 2015 Isolinnankatu 16 28100 Pori Toiminnanjohtaja Elina Uusivuori Henkilöstö

Lisätiedot

Apila, Kangasala Ajankohtaista omaishoidossa ja liitossa

Apila, Kangasala Ajankohtaista omaishoidossa ja liitossa Apila, Kangasala 24.5.2016 Ajankohtaista omaishoidossa ja liitossa Lähellä ja tukena -seminaari Tiistai 24.5.2016 klo 13. 16.00 Kuntoutumiskeskus Apila, Reumantie 6, 36200 Kangasala Seminaarin ohjelma

Lisätiedot

A-Kiltojen Liiton syyspäivät ja syyskokous

A-Kiltojen Liiton syyspäivät ja syyskokous A-Kiltojen Liiton syyspäivät ja syyskokous 24. 25.10.2015 Kylpylähotelli Kunnonpaikka, Siilinjärvi Kokouksen asialista on tämän kutsun liitteenä. A-Kiltojen Liitto ry:n syyspäivät pidetään 24. 25.10.2015

Lisätiedot

Neuvontapisteen ja sen kumppaneiden neuvontapalvelut ovat käytettävissäsi maksutta, nimettömänä ja ilman ajanvarausta.

Neuvontapisteen ja sen kumppaneiden neuvontapalvelut ovat käytettävissäsi maksutta, nimettömänä ja ilman ajanvarausta. Neuvontapisteen ja sen kumppaneiden neuvontapalvelut ovat käytettävissäsi maksutta, nimettömänä ja ilman ajanvarausta. Infon palveluja Tietoa sosiaali- ja terveysjärjestöjen tarjoamasta tuesta, toiminnasta

Lisätiedot

Punaisen lapun ruokia ja ihmisennälkää

Punaisen lapun ruokia ja ihmisennälkää Punaisen lapun ruokia ja ihmisennälkää NEUVOKKAIDEN NAISTEN KOKEMUKSIA Ella Niini, Saini Suutari Neuvokkaiden naisten kestävät konstit (2015-2018) Miina Sillanpään Säätiön hanke ikääntyvien naisten hyvinvoinnin

Lisätiedot

MONITOIMIJAKESKUS OMATORI JA KEHITTÄJÄKUMPPANITOIMINTA

MONITOIMIJAKESKUS OMATORI JA KEHITTÄJÄKUMPPANITOIMINTA MONITOIMIJAKESKUS OMATORI JA KEHITTÄJÄKUMPPANITOIMINTA Jaana Koinsaari, hankepäällikkö Etelä-Savon asiakaslähtöinen palveluohjausverkosto ja osaamiskeskus omais- ja perhehoitoon OSSI-kärkihanke 2016-2018

Lisätiedot

1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta. 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet

1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta. 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet TOIMINTASUUNNITELMA 2019 Sisällys 1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta... 2 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet... 2 3. Yhdistyksen toiminnan painopisteet vuonna

Lisätiedot

JÄSENKIRJE. Meijerialan Ammattilaiset MVL Häme ry:n jäsen. Vuosi 2018 on alkanut rapsakan talvisena ja meidän onkin aika vilkaista vuoden tapahtumia.

JÄSENKIRJE. Meijerialan Ammattilaiset MVL Häme ry:n jäsen. Vuosi 2018 on alkanut rapsakan talvisena ja meidän onkin aika vilkaista vuoden tapahtumia. Meijerialan Ammattilaiset MVL Häme ry:n jäsen Vuosi 2018 on alkanut rapsakan talvisena ja meidän onkin aika vilkaista vuoden tapahtumia. Johtokunta kokoontuu säännöllisesti puheenjohtaja Teemu Tuomisen

Lisätiedot

PALVELUKESKUKSET INTOA ELÄMÄÄN YSTÄVÄPIIRI

PALVELUKESKUKSET INTOA ELÄMÄÄN YSTÄVÄPIIRI PALVELUKESKUKSET Palvelukeskuksissa tuetaan alueen asukkaiden aktiivisuutta ja kotona selviytymistä sekä pyritään edistämään ikäihmisten liikunta- ja toimintakykyä, terveyttä ja sosiaalista kanssakäymistä.

Lisätiedot

Kaikki mukaan ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan

Kaikki mukaan ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan Suunnittelija Laura Sormunen Kaikki mukaan ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan Itä-Suomen Liikkeellä voimaa vuosiin -seminaari, 6.5.2014 Toimenpideohjelman taustat Terveytensä kannalta

Lisätiedot

Espoon seurakuntien NÄKÖVAMMAISTYÖ syyskausi 2017 Tervetuloa mukaan!

Espoon seurakuntien NÄKÖVAMMAISTYÖ syyskausi 2017 Tervetuloa mukaan! Espoon seurakuntien NÄKÖVAMMAISTYÖ syyskausi 2017 Tervetuloa mukaan! Espoon seurakuntien näkövammaistyö järjestää näkövammaisille monenlaisia kohtaamisen paikkoja. Tästä esitteestä löydät tiedot näkövammaisten

Lisätiedot

Olin ennakkoluuloinen ja epäilin ventovieraiden kommunikointia näkemättä toisia. Ne hälvenivät heti ensimmäisestä kerrasta lähtien.

Olin ennakkoluuloinen ja epäilin ventovieraiden kommunikointia näkemättä toisia. Ne hälvenivät heti ensimmäisestä kerrasta lähtien. JÄSENKIRJE 1/2014 Talvinen tervehdys OMA ry:n jäsen, Vuosi on vaihtunut ja sen myötä myös talvi saapunut. Viime päivät ovat pakkasen purevuudesta olleet ihanan aurinkoisia, joten toivottavasti säteet ovat

Lisätiedot

HYVINVOINTIHANKKEIDEN ATR

HYVINVOINTIHANKKEIDEN ATR 9.3.2018 HYVINVOINTIHANKKEIDEN ATR Talvikki-sali, Matarankatu 8:30-11:00 1. Kokouksen avaus - Toiveita aiheiksi: ohjausryhmän luominen, hankearviointi 2. Esittely- ja kuulumiskierros Yhdessä ei olla yksin

Lisätiedot

VAHVASTI VERTAISTUKEA. koulutus- ja kohtaamispäivät 14. 15.6.2013

VAHVASTI VERTAISTUKEA. koulutus- ja kohtaamispäivät 14. 15.6.2013 VAHVASTI VERTAISTUKEA koulutus- ja kohtaamispäivät 14. 15.6.2013 Jyväskylä, Kansalaistoiminnan keskus Matara www.matara.fi Virtaako voimaa vertaistoiminnasta? Voiko potilas itse olla terveydenhuollon kumppani?

Lisätiedot

Tervetuloa OMA ry:n sääntömääräiseen kevätkokoukseen Lapinlahdelle lauantaina 5.4.2014

Tervetuloa OMA ry:n sääntömääräiseen kevätkokoukseen Lapinlahdelle lauantaina 5.4.2014 JÄSENKIRJE 2/2014 Hyvä OMA ry:n jäsen, KOKOUSKUTSU Arvoisa yhdistyksemme jäsen, Tervetuloa OMA ry:n sääntömääräiseen kevätkokoukseen Lapinlahdelle lauantaina 5.4.2014 Kokouksessa käsiteltäviä ja vahvistettavia

Lisätiedot

Innostus tarttuu! Varsinais-Suomen järjestötiekartta

Innostus tarttuu! Varsinais-Suomen järjestötiekartta Innostus tarttuu! Varsinais-Suomen järjestötiekartta Järjestöt vaikuttajina terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä 25.10.2018 Suunnittelupäällikkö Jaana Halin, Turun kaupungin hyvinvointitoimiala Toiminnanjohtaja

Lisätiedot

Avoimien palveluiden kokonaisuus lapsiperheiden tueksi. KUKKANIEMEN PERHEKESKUS HAAPAJÄRVI ja REISJÄRVEN PERHEKESKUS

Avoimien palveluiden kokonaisuus lapsiperheiden tueksi. KUKKANIEMEN PERHEKESKUS HAAPAJÄRVI ja REISJÄRVEN PERHEKESKUS Avoimien palveluiden kokonaisuus lapsiperheiden tueksi KUKKANIEMEN PERHEKESKUS HAAPAJÄRVI ja REISJÄRVEN PERHEKESKUS 1.9.2016 PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ SELÄNTEEN PERHEKESKUSMALLI Visio: Perhekeskustoimintaan

Lisätiedot

Jyvässeudun mielenterveystoimijoiden verkosto Meteli Päivi Antila-Kokko ja Katja Pihlaja

Jyvässeudun mielenterveystoimijoiden verkosto Meteli Päivi Antila-Kokko ja Katja Pihlaja Jyvässeudun mielenterveystoimijoiden verkosto Meteli 28.3.2017 Päivi Antila-Kokko ja Katja Pihlaja METELI O METELI on monipuolinen epävirallinen yhteistyöverkosto. O Verkosto syntyi syksyllä 2008 Psykiatrisen

Lisätiedot

OLETKO YKSI MEISTÄ? KUULUTKO JOUKKOOMME?

OLETKO YKSI MEISTÄ? KUULUTKO JOUKKOOMME? OLETKO YKSI MEISTÄ? KUULUTKO JOUKKOOMME? Läheiseni on sairastunut, tulevaisuus huolestuttaa minua, mistä saisin tietoa? Tuetko ja avustatko läheistäsi arjessa? Ethän jää pohtimaan asioita yksin, vaan tule

Lisätiedot

VANHUS- JA VAMMAISPALVELUT

VANHUS- JA VAMMAISPALVELUT Omaishoitajaksi - pidä huolta! Opas omaishoidosta VANHUS- JA VAMMAISPALVELUT ETELÄ-SAVON SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN KUNTAYHTYMÄ 1. Omaishoitolain mukaan omaishoitaja on sellainen hoidettavan omainen

Lisätiedot

Yhdistystiedote 7/2015

Yhdistystiedote 7/2015 Yhdistystiedote 7/2015 Tärkeimmät: - Jäsenjärjestöavustuksen haulla kiire. Ottakaa asia puheeksi hallituksessa! - Liittopäivät ilmoittautuminen lähestyy - Syksyn aikana runsaasti koulutusmahdollisuuksia

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2018

Toimintasuunnitelma 2018 Toimintasuunnitelma 2018 Sisällys 1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta... 2 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet... 2 3. Yhdistyksen toiminnan painopisteet vuonna

Lisätiedot

Yhdistyksen toiminnasta vireyttä, virtaa ja vertaistukea

Yhdistyksen toiminnasta vireyttä, virtaa ja vertaistukea Yhdistyksen toiminnasta vireyttä, virtaa ja vertaistukea Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset Maarit Väisänen OMAISHOITO MIKKELISSÄ Valtakunnallisiin arvioihin perustuen Mikkelissä on n. 3000 omaishoitajaa,

Lisätiedot

ARJEN VOIMAVARAT JA NIIDEN JAKSAMISTA TUKEVA SEKÄ TERVEYTTÄ EDISTÄVÄ VAIKUTUS - Muistisairaan puolison miesomaishoitajana toimivien kokemuksia

ARJEN VOIMAVARAT JA NIIDEN JAKSAMISTA TUKEVA SEKÄ TERVEYTTÄ EDISTÄVÄ VAIKUTUS - Muistisairaan puolison miesomaishoitajana toimivien kokemuksia ARJEN VOIMAVARAT JA NIIDEN JAKSAMISTA TUKEVA SEKÄ TERVEYTTÄ EDISTÄVÄ VAIKUTUS - Muistisairaan puolison miesomaishoitajana toimivien kokemuksia Elina Hynninen ja Maria Kolehmainen Toimeksiantajat: Itä-Suomen

Lisätiedot

Omaishoito. Salon omaishoitajat ry Mari Ilvonen ja Milka Leppiniemi

Omaishoito. Salon omaishoitajat ry Mari Ilvonen ja Milka Leppiniemi Omaishoito Salon omaishoitajat ry Mari Ilvonen ja Milka Leppiniemi Mitä on omaishoitaminen? Omaishoito mahdollistaa sairastuneen, vammaisen tai iäkkään läheisen hoidon ja hoivan kotona. Omaishoidon taustalla

Lisätiedot

Kouluttajapankki. 1. Kouluttajan nimi. 2. Oppiarvo, ammatti, asiantuntemus. 3. Mahdolliset suosittelijat tai muut referenssit. 4.

Kouluttajapankki. 1. Kouluttajan nimi. 2. Oppiarvo, ammatti, asiantuntemus. 3. Mahdolliset suosittelijat tai muut referenssit. 4. Kouluttajapankki 1. Kouluttajan nimi - Anita Kokkonen 2. Oppiarvo, ammatti, asiantuntemus - Seuratoiminnan aluekehittäjä, järjestötoiminta 3. Mahdolliset suosittelijat tai muut referenssit - Päijät-Hämeen

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Sivu 1/5 TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Yleistä MLL Meilahden yhdistys ry () on keskoslasten ja heidän vanhempiensa ja muiden läheistensä sekä keskosten kanssa työskentelevien oma yhdistys. Yhdistyksen tavoitteena

Lisätiedot

HARVINAISIA SAIRAUKSIA SAIRASTAVIEN VALTAKUNNALLINEN KURSSI 26-27.9.09 HELSINGISSÄ

HARVINAISIA SAIRAUKSIA SAIRASTAVIEN VALTAKUNNALLINEN KURSSI 26-27.9.09 HELSINGISSÄ 1 HARVINAISIA SAIRAUKSIA SAIRASTAVIEN VALTAKUNNALLINEN KURSSI 26-27.9.09 HELSINGISSÄ Lämpimästi tervetuloa mukaan kaikki harvinaiset! TEEMA: HARVINAISIA IHMISSUHTEITA Toinen harvinaisten yhdistysten itsensä

Lisätiedot