SELOSTUS PIEIVOISPOIiiUTTUNLUN h:iilleliuskeeiq ELI KIHARALTUS- Tehtävä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SELOSTUS PIEIVOISPOIiiUTTUNLUN h:iilleliuskeeiq ELI KIHARALTUS- Tehtävä"

Transkriptio

1 M 19/3 1,1 11,3442/-78/2/10 Puolanka,Mekkomäki Raimo Räsänen 31. SELOSTUS PIEIVOISPOIiiUTTUNLUN h:iilleliuskeeiq ELI KIHARALTUS- KEEN ESIINTYI'4IEN TUTKIMUKSISTA PUOLANGAN KUNNASSA KES~LLJ~ 1978 SEKÄ MEKKOMÄEN ESI INT.rMKN DETALJIKARTOITUKSESTA Tehtävä Puolangan kunta antoi keväällä 1978 kaivostekn. opis3)c.elija Rainio Räsäselle tehtäväksi laadituri ohjelman perusteella selvittää kiharaliuskeen esiintymien laajuus ja hyödyntämiskelpoisuus. Puolangan kunnan alueella. Tehtävä käsitti ensi sijassa Mekkokall.ioiden jo käyttöön otettujen esiintymien lähiympäristön yksityiskohtaisen tutkimuksen hyvdvntämi.skelpoisten kivivarojen selvillesaamiseksi. Samalla tutkimuksella pyrittiin alustavasti selvittämään tiedossaol.evi_en muiden kiharaliuskehavaintojen merkitys louhintakelpoisen esiintymän löytämistä silmälläpitäen. Yleistä r Useat aikaisemmat kiharaliusl.elhiavainnot kallioista osoittautuivat tutkimuksen kuluessa varsin kapeiksi ; 1.0.'.0 cm levyisiksi välikerroksiksi muiden liuskepatjojen välissä eikä niillä vähäisyytensä vuoksi ole louhinta- ja käyttöedellytyksiä. Samoin muutamien h.yvälaat-uislen kiharali.uskenäytteiden todettiin olevan peräisin suurista irtolohkareista, joiden luonne selvisi vasta kaivuria apuna käyttäen. Täten mm. Välisuolta tavatut ja kalliopaijastumana pidetyt kiharat.iuske.nuociostumat olivat tutk _muksen mukaan irrallaan olevia suuria lohkåreita, joita voidaan pitää aivan paikallisina, muttaa silti mannerjäätikön mukana jonkin matlkkaa siirtyneinä l ohk.arei.na. Tarpeen vaatiessa esiintymä löydett_änee kaivauksilla lähiympäristö.3tä, mutta tä~r:.änluoritoin.en etsintä ei kuulunut suoritetun. tutkimuksen ohjelmaan. Kongasmäcn suunnalta Rahikkalanvaarasta tavattiin useassa

2 2 pienoisnoimuttunutta kiillel..iusketta, joka kalliosta tehtyjen havaintojen perusteella saattaa hyvinkin soveltua ko - ristelaataksi samaan tarkoitukseen kuin Mekkomäen kiharaliuskekin. Sieltä kalliosta otetut näytteet ovat tässä suhteessa mielenkiintoisia, mutta vaativat hyödyntämistä suunniteltaessa lisätutkimuksen, jossa laaditaan esiintymästä detaljikartoitus sekä avataan jokin louhintarintuus kivilajin fysikaalisten ominaisuuksien ja louhittavuuden selvittämiseksi. Kiharaliusketutkimus k Aika : , suorittaja Raimo Räsänen sekä osan ajasta apumies ja louhospaikan avauksen ja kivilajin louhittavuuden selvittämisen yhteydessä kaivinkone. Kaivaukset palvelevat jatkossa myös liuskelouhinnan aloitustoimintaa. Tutkimuskohteet mainitaan seuraavassa selostuksessa tutkimusohjelman.kohtien mukaan ryhmiteltynä ja paikallisin nimin mainiten. Tutkimuksen rahoituksesta vastasi Puolangan kunta Kauppaja teollisuusministeriöltä saamansa avustuksen turvin kustannusten jakaantuessa tutkimussuunnitelmassa edellytetyllä tavalla.

3 3 Tutkimusoh -ielma.1. Mekkomäen kiharaliuskeen selvittäminen alkoi siitä tiedosta, jonka sain entisiltä Mekkomäen kiharaliuskeen louhijoilta. Sen mukaan Mekkomäessr on kiharaliusketta laajalla alueella. Saatuaan rajattua tiedustelun perusteella tämän alueen, joka oli n. 4 km 2, tein alueesta linjoituskaavion. Sen jälkeen aloin tehdä linjoitusta apulaiseni kanssa lumien ollessa vielä maassa. Linjoitus on suunniteltu niin, että Mekkokallioiden yli menevät pohjois-eteläsuuntaiset linjat ovat 250 m :n välein ja itä-länsisuuntainen linja menee nykyisen louhoksen yli. Koordinaatteina on käytetty valtakunnan koordinaatistoa kuitenkin niin, että x-koordinaatista on jätetty pois kaksi ensimmäistä numeroa ja y-koordinaatista ensimmäinen numero. Linjoituksen valmistuttua ja lumien lähdettyä maasta aloitimme yksityiskohtaisen kartoituksen Mekkomäen alueella. Kiinnitin huomiota.pienoispoimuttuneeseen kiharaliuskeeseen sekä sen esiintymien leveyteen, jatkuvuuteen kivil.ajin kulun suunnassa, kaateeseen, lohkeavaisuuteen sekä louhittavuuteen. Erityisesti kiinnitin huomiota kiilteen määrään sekä siihen, onko kyseessä oleva kiharaliuske muskoviittivai biotiittivaltainen. Kiinnitin tutkimuksessa myös huomiota kiharaliuskeen lujuuteen, kvartsimaasälpäkerroksen paksuuteen, joka tässä kivilajissa on lujuusominaisuuksia lisäävä tekijä, ulkonäköön, kiharan liuskeeen poimujen korkeuteen sekä voimakkaampaan poimuttuneisuuteen. Samassa yhteydessä selvitettiin myös niin kutsutun Katriliuskeen louhintamahdollisuudet ja käyttökelpoisuus. Se on Altan liusketta muistuttava muskqviittipitoinen kvartsimaasälpäliuske, joka on luja ja helposti laatoiksi lohkeava.

4 4-4 Kartoituksen yhteydessä paksujen maapeitteiden alla olevat mielenkiintoiseksi osoittautuneet kohdat avattiin kaivuria ja lapiota käyttäen. Jokaisesta }:iharaliuskepaljasturmiasta otettiin käsiporakonetta hyväksikäyttäen ja kalliota ampuen näytteitä, jotta voitiin todeta kysessäolevan liuskeen louhittavuus ja käyttökelpoisuus. Käyttökelpoisiksi osoittautuneista kohdista on otettu näyte talteen jatkotutkimuksia varten. Jokainen paljstumahavainto on numeroitu ja raportoitu paljastumahavaintolomakkeelle, mistä ilmenee sen tarkka sijainti koordinaattien perusteella, kiven ominaisuudet ja käyttömahdollisuudet sekä kivilajin kulku ja kaade. Detaljikartta on piirretty mittakaavassa 1 :500. Tämän kartan tarkoituksena on antaa kuva siitä alueesta, mihin kiharaliuske sijoittuu. Tutkimuksessa on pyritty selvittämään vain kiharaliuske-esiintymän mittasuhteet pituus- ja leveyssuunnassa. Kartoituksessa en ole kiinnittänyt Mekkomäena alueella huomiota muihin käyttötarkoituksiin mahdollikivilaj_eihin sesti soveltuviin/niiden esiintymien koon selvittämiseksi. Jokainen kiharaliuske-esiintymä on numeroitu ja niistä on seuraavassa yksityiskohtainen selvitys kiven ominaisuuksista ja käyttömahdollisuuksista esiintymäalueittain. I Muskoviittivaltainen kiharaliuske, jossa kvartsi-maasälpäkerrosten paksuudet vaihtelevat esiintymän eri kohdissa 2-5 mm :n välillä ja kiharan korkeuden vaihdellessa imn :n välillä. Lohkeavuudeltaan tämä liuske on suoraa, laattamaista. Kiharaliuske kaatuu noin 55 0 kulmassa. Esiintymän koko on noin 55 x 3,5 m. Tämä paljastunut ala on mielestäni louhintakelpoista ja Mekkomäen alueella olevista kiharaliuske-esiintymistä ehdottomasti paraslaatuista. Tästä esiintymästä on louhittu noin 2 rn :n korkuinen rintaus koristekiveksi.

5 5 Tämä kiharaliuske soveltuu lohkeavaisuutensa, suoruutensa., kestävyytensä ja ulkonäkönsä ansiosta hyvin käytettäväksi koristelaattana. II Biotiittivaltainen kiharaliuske, jossa kvartsimaasälpäkerroksen vahvuudet vaihtelevat 3-8 mm :n välillä, k_iharari korkeus myös vaihtelee esiintymän eri kohdissa, vaihdellen mm :in. Kaade on melko pysty, välillä Lohkeavuudeltaan tämä liuske on suoraa. Tässä esiintymässä on voimakkaampaa poimutusta, mikä tekee liuskeesta esim. suurempien laattojen sahaamisen melko hankalaksi. Muiden ominaisuuksiensa ansiosta tämä liuske kyllä soveltuu käytettäväksi. Biotiitti antaa lohkopinnoille hohtavan kiillon. Tästäkin esiintymästä on louhittu aikaisemmin noin 2 m :n rintaus kiveä. III Muskoviittivaltainen kiharaliuske, kvartsimaasäl.päkerros ten vahvuudet vaihtelevat 2-4 mm :n välillä, kiharan korkeus on noin 5-35 rran. Suonlaidan puoleinen pää on hyvin kiillerikasta, mikä tekee liuskeesta hauraan ja pehmeän. Tämä osa esiintymästä on käyttökelvoton ta. Esiintymän halkaisee pituussuunnassa kahteen osaan noin 80 cm :n levyinen graniittipegmatiittinen osuus. Muu osa tästä esiintymästä ominaisuuksiensa ansiosta soveltuu mielestäni käytettäväksi. Lohkeavaisuudeltaan tämä liuske on suoraa. Esiintymien laidasta on louhittu jonkin verran kiharaa kiveä aikaisemmin.

6 IV Muskoviittirikas kiharaliuske, kvartsimaasälpäkerroksen vahvuudet vaihtelevat 1-2 mm :n välillä, kiharan korkeuden vaihdellessa mm :n välillä. Liuske on hyvin haurasta ja näin ollen lohkominen käy vaikeaksi liuskeen murtuessa pieniksi paloiksi. Tällä esiintymällä on pituutta noin 25 m ja leveyttä 2,5-3 Louhinnan yhteydessä kannattaa katsoa muuttuuko liuskeen laatu syvemmälle mentäessä paremmaksi. Nyt näkyvissä oleva osuus on mielestäni. huonoa käytettäväksi. V Muskoviittivaltaista kiharaliusketta, jossa kvartsimaasälpäkerrosten vahvuudet vaihtelevat 2-5 mm :n välillä esiintymän eri kohdissa. Kiharan korkeus vaihtelee myös mrm. Esiintymällä on pituutta noin 65 m ja leveyttä 2-3 m :n välillä. Pohjoisen puoleinen pää tästä esiintymästä on hyvin voimakkaasti poimuttunutta, mikä käytännöllisesti katsoen on sen vuoksi kelpaamatonta. Puolessa välissä esiintymääää kihara muuttuu loivasta aaltoilevaksi, eikä tämäkään mielestäni ole käyttökelpoista. Louhinnan yhteydessä kannattaa sen sijaan' kiinnittää huomiota runkolinja x = 75,700 eteläpuolella olevaan esiintymän osaan. Tästä lähtien liuske näyttää käyttökelpoisenu-mialta, joskaan tämäkään osa ei vielä ole aivan paraslaatuista käytettäväksi. VI Biotiittivaltainen kiharaliuske-esiintymä, kvartsimaasälpäkerrokset vaihtelevat 1-3 mm :n välillä, kiharan korkeus.myös vaihtelee mm :in. Molemmista päistään tämä esiintymä on voimakkaasti poimuttunutta ja lohkeavuudeltaan huonoa.

7 Ominaisuuksiensa puolesta tämä kihar.aliuske-esiintymä ei mielestäni sovellu käytettäväksi. VII Kiharaliuske-esiintymä, jossa on muskoviitti- sekä biotiittipitoista liusketta. Tämä on kauttaaltaan hyvin kiille-rikasta ja lohkeavuudeltaan huonoa. Kvartsimaasäl.päkerrosten vahvuudet vaihtelevat 1-2 mm :n välillä. Ominaisuuksiensa puolesta tällä kiharaliuskeella ei mielestäni ole käyttöä. VIII Muskoviittivaltaineri kiharaliuske, kvartsimaasälpäkerrosten vahvuudet vaihtelevat 1-2 mm, kiharan korkeus vaihtelee mrn ja kaade myös vaihtelee välillä. Tämä esiintymä kohoaa suosta näkyviin. Pituutta sillä on noin 25 m ja leveys vaihtelee 2-3 m välillä. Lohkeavuudeltaan tämä liuske ei ole parasta mahdollista, mutta ulkonäkönsä ja muiden ominaisuuksiensa puolesta tämä sopisi käytettäväksi. Runsaan kiillemääränsä ansiosta liuske on kyllä jonkin verran haurasta, mikä tahtoo murtaa halkaistavan kiven pieniksi paloiksi. Mielestäni tämän esiintymän käyttöön ottoa kannattaa harkita, joskaan tämä ei ole aivan paraslaatuista. IX Kaksi rinnakkain olevaa kiharaliuske-esiintymää, näiden esiintymien leveys vaihtelee 0,3-1,5 m :n Välillä. Kiharaliuske on muskoviitti- sekä biotiittipitoista vaihdellen koostumus esiintymän eri kohdissa. Kvartsimaasälpäkerrosten vahvuudet vaihtelevat 2-3 mm, kiharan korkeuden vaihdellessa mm :n välillä.

8 Näissä esiintymissä on sekä voimakkaammin poimuttunutta että suorempaakin kiharaliusketta. Niistä löytyy myös osueita, jotka sopisivat käytettäväksi, mutta suurin osa on käyttötarkoitukseen sopimatonta. Kannattamaton mielestäni louhi -'C-tavaksi. X Muskoviittivaltaista kiharaliusketta, jossa kiharan korkeus vaihtelee mm, kvartsimaasälpäkerrosten paksuudet vaihtelevat 2-8 mm :n välillä. Esiintymä on suon laidassa, pegmatiittikallion kupeessa, leveys vaihtelee 0,3-1 m :n ja pituutta noin 40 m. Muutamasta paikasta esiintymällä löytyy käyttökelpoistakin kiharaliusketta, mutta sitä on yleensä vähän. Kannattamaton mielestäni louhittavaksi. XI Muskoviittivaltaista kiharaliusketta graniittipaljastumien välissä voimakkaasti poimuttuneena kolmena rinnakkaisena kaistana. Ominaisuuksiensa ja kokonsa puolesta eivät sovellu käytettäväksi. XII Muskoviitti- sekä biotiittipitoista kiharaliusketta vaih delleen koostumus eri paikoissa. Tässä esiintymässä on sekä suoraa että hyvin voimakkaasti poimuttunutta liusketta. Siten sieltä löytyy käyttötarkoituksiin sopivaa ja hylättävää kiharaliusketta. Suurin osa mielestäni ei tässä esiintymässä sovellu käytettäväksi. Kvartsimaasälpäkerrosten vahvuudet vaihtelevat 2-7 mm :n välillä, kiharan korkeus vaihtelee mm.

9 Käyttötarkoituksiin sopivaa kiharaliusketta on yleensä kapeina kaistaleina, mikä tekee käyttöön oton kannattamat -'comaksi. xiii Biotiittivaltainen kiharaliuske-esiintyviä Y.u7_liolammen rannalla. Esiintymän leveys vaihtelee 0,7-3 m ja pituutta tällä on noin 20 m. Kiharaliuske-esiintymässä on runsaasti graniittipegmatiittijuonia, juonien leveydet_vaihtelevat 1-10 cm :n välillä. Kiharaliuskeosuudet vaihtelevat cm :n välillä. Mielestäni tämä kiharaliuske ei täytä niitä vaatimuksia, mikä pitäisi olla louhittavalla kivellä. Korkeusero lammen pinnan ja esiintymän välillä on noin 1,5 m. Tällä esiintymällä ei ole mielestäni käyttöä. Katriliuske Katriliuske sijoittuu kiharaliuskeen molemmin puolin, leveyden ollessa korkeintaan noin 50 cm puolellaan ja on hyvin rikkonaista, mikä johtunee' ulkoisista tekijöistä. Katriliuske on ulkonäöltään hyvin kaunista, ja suoraan lohkeavaa liusketta. Lohkopinnoilla on kaunis hopeanhohtoinen rypytyspinta muskoviitista johtuen. Lujuusominaisuuksiltaan kestävää. Katriliuskeen käyttötarkoituksiin sopivan liuskeen määrää on vaikea arvioida. Tämän liuskeen laatu vaihettuu nopeasti ja on yleensä pinnassa hyvin rikkonaista, joten uskoisin tästä liuskeesta saatavan hyödyn olevan melko vähäisen. Louhinnan yhteydessä kannattaa tarkkailla liuskeen laatua syvemmälle mentäessä, sillä rikkonaisuus saattaa johtua pakkasrapautumisesta esiintymän pinnassa.

10 Yhteenvehotutkimusohjelr1a 1 :stä ;Mekkomäen alueella on useita yksittäisiä havaintoja kiharaliuskeista, jotka näkyvät tarkemmin selostettuina paljastumahavaintokansiosta. Nämä esiintymät ovat mielestäni niin kapeita tai ominaisuuksiltaan käyttötarkoitukseen sopimatonta kiharaliusketta, että katsoin tarpeettomaksi käyttää kaivuria niiden koon selville saamiseksi. Mekkomäen alueella ominaisuuksiltaan käyttökelpoiseksi osoittautuneet kiharaliuske-esiintymit supistuvat esiintyn:iin I, II ja III. Näistä I ja II ovat kokonsa ja ominaisuuksiensa puolesta sellaisia kiharaliuske-esiintymiä, joiden varaan. Mekkomäen kiharaliuskeen käyttöön oton ja kannattavuuden. tulee perustua. Muiden esiintymien käyttökelpoisen kiven määrä on siksi vähäinen ja saanti niukka, että niitä voidaan. ajatella vain jonkin yksityisen takkapinnan tms. koristetarkoituksen tyydyttämiseen, mutta ei laajempaan tuotantotolmintaan. Tutkimusohjelma2. Tutkimusohjelma l :n valmistuttua aloitin kiharaliuskeen seuraamisen Nekkomäestä pohjoiseen. Kiharaliusketta on löytynyt aikaisemmin muualtakin, pohjoisin löytöpaikka on Välisuolla ja eteläisin Kongasmäessä. Näiden löytöpaikkojen väliä on kartalta mitattuna noin 37 km. Nekkokalliot sijoittuvat melkein näiden löytöpaikkojen puoliväliin. Tutkimuksen aloitinkin valtavalla kävelyurakalla, kun lähdin seuraamaan kallioita paljastuma paljastumalta. Kävin matkani varrella paikallisilta asukkailta kyselemässä mahdollisista heidän tiedoissaan olevista. kiharaliuske-esiintymistä.

11 Apunani käytin 1 : topografi- ja 1 : peruskarttojen lehtiä, joihin merkitsin kaikki löytämäni paikat. Jokaisesta löytärr,ästäni paikasta on täytetty paljastumahavaintokortti, josta ilmenee karttalehden numero ja löytöpaikan tarkempi sijainti koordinaattien perusteella. Jokaisesta näistäkin esiintymistä on. seuraavassa yksityiskohtainen selvitys siitä, miten laajalla alueella kiharaliusketta esiintyy ja minkälaisia töitä on tehty kyseisen esiintymän selville saamiseksi. Kysellessäni paikkakunnan asukkailta heidän tiedossaan olevista kiharaliuske-esiintymistä huomasin, että heillä on väärä kuva siitä, mikä on kiharaliusketta ja mikä ennen uunikiveksi käytettyä suoraa kiilleliusketta. Useimmat heistä neuvoivat vanhoille uunikivien ottopaikoille. Niitä Puolangan kunnassa näyttää olevan laajoilla alueilla. Laattaliuske, jota esi-isät ennen ovat käyttäneet uunien tekoon, on hyvin suoraan lohkeavaa kiilleliusketta, jonka lohkopinnoilla on vähäisiä määriä kiillettä. Tämä liuske ei sovellu mielestäni koristelaataksi, koska siinä ei ole merkkiäkään pienoispoimuttuneisuudesta eikä sen lohkopinnoilla ole sitä kaunista kiillepitoisuudesta johtuvaa hohtoa kuin katriliuskeessa. Seuraavassa on yksityiskohtainen selvitys löytämistäni Mekkomäen tyyppisistä kiharaliuske-esiintymistä : Valisuo Karttalehti 1 : n :o B :n alueella sijaitsee Välisuo, mistä kolmesta eri. kohdasta löytyi ojan pohjasta kiharaliusketta. Kahdessa paikassa näistä oli ominaisuuksiensa puolesta käytettäväksi kelpaavaa kiharaliusketta. Luulin aluksi näitä kalliopaljastumiksi, mutta myöhemmin kaivinkoneella kaivettaessa nämä osottautuivat suuriksi noin. 2 m3 :n suuruisiksi irtolohkareiksi.

12 Nämä lohkareet olivat samantyyppisiä, pitkulaisia ja hyvin kulmikkaita sekä sijaitsivat syvällä suon sisällä. Näiden lähtöpaikka on toistaiseksi tuntematon, mutta uskoisin, että nämä lohkareet eivät ole kaukaa kulkeutuneet. Haravoin aluetta jääkauden kulkusuuntaan, mutta en löytänyt merk?.i.äkä(- n kiharaliuskepaljastumista, enkä tavannut myöskään muita saman tyypin iohkareita. Tällä suolla on yksi peruskalliohavainto n : o 123, joka on muskoviittivaltaista, hyvin kiillerikasta kiharaliusketta, joka lohk.eaa jotakuinkin suoraan, mutta on hyvin haurasta. käytettäväksi. Mielestäni tämä esiintymä on kaikkien ominaisuuksiensa suhteen niin huono, että se ei sovellu käytettäväksi. Löytyneet lohkareet eivät ole lähtöisin tästä esiintymästä, koska ne eivät tyypiltään sovellu yhteen ja toiseksi toinen kyseisistä lohkareista oli esiintymän n :o 123 -pohjoispuolella ja siis kuljetuksen suhteen väärällä puolella. Tämän tutkimusohjelman puitteissa on mahdotonta saada selville näiden lohkareiden lähtöpaikkaa. Kettukkaangas Karttalehti 1 : n :o C. alueella sijaitsee Kettukangas, mistä löytyi kiharaliusketta, havainto n :o 125. Tämä kiharaliuske on biotiittivaitaista ja huonosti lohkeavaa. Kiharaliusketta on kaksi rinnakkaista kaistaletta, toinen 10 cm ja toinen 20 cm levyinen, graniittien välissä. Tämän paikan sain tei.tooni"kunnas-nimisen talon isännältä. Jututtaessani häntä sain sellaisen kuvan, että Kettukankaassa on kiharaliusketta laajalla alueella, mutta sitä ei ole vain tutkittu tarkemmin. Paikalle mentyäni huomasin har-

13 mikseni, että kiharaliusketta on alueella, mutta sitä on aivan olemattoman kapeina j uonina. Lähistöllä oli useita vanhoja uunikiven ottopaikkoja, mutta kivi oli laadullisesti koristekiveksi sopimatonta : Kyseessäoleva kiharaliuske-esiintymä on kokonsa ja ominaisuuksiensa puolesta käyttötarkoituksiin kelpaamatonta. Huosiuslampi Karttalehti 1 : n :o A. Huosiuslammen lähistöllä, havainto n :o 124, esiintyy kiharaliusketta. Suon keskellä olevasta metsäsaarekkeesta kohoaa kiharaliusketta peruskalliossa näkyviin. Kiharaliusketta on tässä esiintymässä noin 3 m leveydeltä ja noin 25 m pituudelta näkyvissä. Tämä kiharaliuske on muskoviittivaltaista ja huonosti lohkeavaa. Tässä liuskeessa ei ole sitä kaunista kiharaa pintaa, kuten Mekkomäessä, vaan kivi on pääasiassa loivasti aaltoilevaa. Esiintymän vieressä on myös vanha uunikiven ottopaikka, mutta kivi ei ole koristelaatoiksi sopivaa. Tlllä kiharaliuske-esiintymällä ei ominaisuuksiensa puolesta ole koristekivenä käyttöä. Paha Kapustasuo Karttalehti 1 : n :o B. Kiharaliusketta löytyi Paha Kapustasuolta kahdesta kohdasta, jotka kuitenkin ovat samaa esiintymää, havainto n :o 120 ja 121. Tämä esiintymä on suon laidassa ja kohoaa selvästi näkyviin suosta. Kiharaliuske-esiintymä on biotiittipitoinen. Sen länsipuo-

14 leinen pää on voimakkaasti poimuttunu_t. Liuskeen välissi on kapeita graniittijuonia. Kvartairaasälpäkerrosten vahvuudet vaihtelevat 2-3 mm ja kiharan korkeus vaihtelee 5-20 mm :n. Itäpuoleisessa päässä kihara muuttuu loivasti aaltoilevaksi. Ominaisuuksiensa ansiosta tämä kiharaliuske ei sovellu mielestäni käytettäväksi. Kivikangas Karttalehti 1 : n :o D. Törmänmäestä Kongasmäkeen johtavan tien varrella Kuikkalamrlen eteläpuolella olevassa kalliopaljastumassa on noin cm levyisiä muskoviittivaltaisia kiharaliuskejuonia, havainto n :o 126. Koko paljastuman pinta on poimuttunutta ja tästä johtuen äkkiä katsottuna koko paljast uma'näyttää kiharaliuskepaljastumalta, mutta läherrnnin tarkasteltaessa tämä osoittautuu graniittiseksi hyvin muskovii_ttipitoi_seksi kivilaj iksi. Nämä kapeat kiharaliuskejuonet ovat merkityksettömiä. Rahikkalanvaara Karttalehti 1 : n :o C. Rahikkalanvaaran metsä-- autotien päässä on useammassa kohdassa peruskalliossa kiharaliusketta näkyvissä, havainto n :o 127 ja 128. Tämä kiharaliuske on hyvin muskoviittivaltaista ja pienempikiharaista kuin Mekkomäessä. Kvartsimaasälpäkerrosten vahvuudet vaihtelevat 1-3 mm :n ja kiharan korkeus 5-15 mm :n välillä. Kiharaliuske-esiintymän pituus on noin 100 m ja leveys 5-6 m. Esiintymän pohjoispuoleisessa päässä liuske on laadullisesti parempaa kuin eteläpuoleisessa päässä. Yhteistä

15 on näille molemmille tyypeille se, että graniittiset osueet leikkaavat vinosti kiharaliusketta, mikä lohkottaessa saattaa murtaa liuskeen pieniksi palasiksi. Mekkomäen ulkopuolella sijaitsevista esiintymistä tämä on mielestäni paras esiintymä, mutta suurimmalta osalta sekin lienee laadullisesti koristeliuskeeksi kelpaamatonta. Kuitenkin esiintymän yksityiskohtainen kartoitus ja tutkimus on paikallaan, jos uusia koristeliuskelouhoksia myöhemmin tarvitaan. Yhteenvetotutkimusohjelma, :sta On mahdotonta sanoa, että olisin etsiessäni kiharaliusketta käynyt jokaisella kalliopaljastumalla ja löytänyt kaikki mahdolliset kiharaliuskeet tutkitulta geologiselta muodostumajaksolta. Tämän varmuuden saamiseksi menee aikaa paljon kauemmin kuin kaksi kuukautta, minkä tutkimusohjelma 2 kesti. Mekkomäen ulkopuolella sijaitsevat esiintymät osoittautuivat lähes kaikki mielestäni kannattamattomaksi. Eräissä esiintymissä voisi jostakin kohdasta löytyä täysin kelvollistakin kiharaliusketta, mutta sitä on yleensä niin vähän, että sitä on pidettävä merkityksettörnänä. Välisuolla esiintulleitten kahden laadullisesti käyttökelpoisen lohkareen lähtöpaikan selvitys jää tulevaisuuteen. Rahikkalavaaran esiintymä ansaitsee myös lisäselvitystä. Liopupääte lmä Tämän tutkimuksen tarkoituksena on ollut saada selville Puolangan kunnan alueella olevien kiharaliuske-esiintymien sijainti, koko ja käyttökelpoisuus. Tämä tutkimus on keskittynyt ensisijaisesti Mekkomäen alueelle ja sen lisäksi tämän alueen pohjois- ja eteläpuolelle,

16 mahdollisten uusien kiharaliuske-esiintymien löytämiseksi. Keskityin tutkimusohjelma 2 :n aikana jo ennestään tiedossaolevien kiharaliuskehavaintojen mukaan Välisuon ja Kongasmäen väliselle alueelle. Näistä esiintymistä on kunnan rajalle vielä pitkä matka, joten tälle välille saattaa mahtua vielä :joitakin kiharaliuske-esiintymiäkin. Tämän ajan puitteissa, mikä minulla oli käytettävissäni, yritin parhaan taitoni ja kykyni mukaan selvittää tällä alueella esiintyvät kiharaliuskeet. Kiharaliuskeen taloudellisen louhinnan kannalta huomio keskittyy nyt yksinomaan Mekkomäkeen. Muut tällä alueella sijaitsevat esiintymät ovat mielstäni merkityksettömiä. Mekkomäen alueella olevan, käyttötarkoitukseen kelpaavan kiharaliuskeen määrää on mahdotonta arvioida tarkasti. Tämä vaatisi muutaman kairausreiän ennen kuin se selviäisi ja tätä tutkimusta varten myönnetyist.ä määrärahoista ei. liikene varoja tähän tarkoitukseen. Esiintymät I ja II osoittavat jo pinta-alansa perusteella, että kiharaliuskeen louhinta on mahdollista. Vaikeaa on myös sanoa, paljonko kiharaliuskekuutioista saadaan neliöitä myyntiin, mutta uskoisin järkevällä räjähdysaineen käytöllä ja oikealla räjähdysaineella päästävän korkeisiin hyötyprosenttilukemiin. Puolangan kunnan alueella esiintyy paljoa muita rakennuskiviksi sopivia kivilajeja, esimerkkinä mainittakoon musta ja harmaa dolomiitti eli marmori ja Pak.olanahon liuskekivi. Epätietoisuutta esiintyy kuitenkin siinä, että ei tiedetä näiden esiintymien suuruutta ja louhintamahdollisuuksia. Oulun läänin teollisuustoimikunnan vuonna 1975 julkaisemasta julkaisu n :o 21 :sta käyvät selville myös muut Puolangan

17 kunnan rakennus-, teollisuus- ja koristekiviesiintymät. Mielestäni olisi paikallaan suorittaa tutkimus näidenkin esiintymien hyväksikäytöstä. Tätä työtä on valvonut ja ohjannut fil.lis.yrjö Pekkala geologisesta tutkimuslaitoksesta. Hänelle pyydän lausua parhaat kiitokset neuvoista ja työn ohjauksesta. Haluan myös tässä yhteydessä kiittää oi ::>ettajaani, maisteri Aatto Laitakaria Geologisesta tutkimuslaitoksesta. Häneltä olen myös saanut työni aikana asiantuntevaa apua. Puolangalla 31 päivänä elokuuta 1978 Raimo Räsänen

18

19

20

21

22

23

Kalkkikivitutkimukset Oulun läänin Muhoksen ja Oulujoen pitäjissä.

Kalkkikivitutkimukset Oulun läänin Muhoksen ja Oulujoen pitäjissä. M 17 / Mh, Oj -51 / 1 / 84 Muhos ja Oulunjoki E. Aurola 14.6.51. Kalkkikivitutkimukset Oulun läänin Muhoksen ja Oulujoen pitäjissä. Oulu OY:n puolesta tiedusteli maisteri K. Kiviharju kevättalvella 1951

Lisätiedot

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 19/2732/-84/1/87 Kittilä Palovaara Kari Pääkkönen

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 19/2732/-84/1/87 Kittilä Palovaara Kari Pääkkönen GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 19/2732/-84/1/87 Kittilä Palovaara Kari Pääkkönen LIUSKEKIVITUTKIMUKSET PALOVAARAN ALUEELLA KITTILÄSSÄ VUONNA 1984 YHTEENVETO Palovaaran liuskekiviesiintymän pääkivilajeina ovat

Lisätiedot

Paadenmäen kalliokiviainesselvitykset Paavo Härmä ja Heikki Nurmi

Paadenmäen kalliokiviainesselvitykset Paavo Härmä ja Heikki Nurmi Etelä-Suomen yksikkö C/KA 33/09/01 3.7.2009 Espoo Paadenmäen kalliokiviainesselvitykset Paavo Härmä ja Heikki Nurmi Geologian tutkimuskeskus Etelä-Suomen yksikkö Sisällysluettelo Kuvailulehti 1 JOHDANTO

Lisätiedot

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KITTILÄSSÄ VALTAUSALUEELLA VUOMANMUKKA 1, KAIV.REK N:O 3605/1 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA VUOSINA 1983-84 sekä 1988

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KITTILÄSSÄ VALTAUSALUEELLA VUOMANMUKKA 1, KAIV.REK N:O 3605/1 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA VUOSINA 1983-84 sekä 1988 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/2741/-89/1/60 Kittilä Vuomanmukka Kari Pääkkönen 26.9.1989 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KITTILÄSSÄ VALTAUSALUEELLA VUOMANMUKKA 1, KAIV.REK N:O 3605/1 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA

Lisätiedot

SELOSTUS MALMITUTKIMUKSISTA KITTILÄN TIUKUVAARASSA vv

SELOSTUS MALMITUTKIMUKSISTA KITTILÄN TIUKUVAARASSA vv M 19/2732, 2734/-77/3/10 Kittilä, Tiukuvaara Olavi Auranen 26.11.1977 SELOSTUS MALMITUTKIMUKSISTA KITTILÄN TIUKUVAARASSA vv. 1975-76 Syystalvella v. 1971 lähetti Eino Valkama Kittilän Tiukuvaarasta geologiselle

Lisätiedot

M 19/1823/-75/1/10 Enontekiö, Kilpisjärvi Olavi Auranen 1975-10-30. Selostus malmitutkimuksista Enontekiön Kilpisjärvellä v. 1974

M 19/1823/-75/1/10 Enontekiö, Kilpisjärvi Olavi Auranen 1975-10-30. Selostus malmitutkimuksista Enontekiön Kilpisjärvellä v. 1974 M 19/1823/-75/1/10 Enontekiö, Kilpisjärvi Olavi Auranen 1975-10-30 Selostus malmitutkimuksista Enontekiön Kilpisjärvellä v. 1974 Syksyllä 1973 lähetti rajajääkäri Urho Kalevi Mäkinen geologisen tutkimuslaitoksen

Lisätiedot

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/3231/-84/x /10 Juva Rantala Hannu Makkonen

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/3231/-84/x /10 Juva Rantala Hannu Makkonen GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/3231/-84/x /10 Juva Rantala Hannu Makkonen 7.11.1984 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS JUVAN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA RANTALA 1, KAIV.REK. N :O 3401 SUORITETUISTA TUTKIMUKSISTA TUTKIMUSTEN

Lisätiedot

Radioaktiiviset tutkimukset Kuusamossa 1957.

Radioaktiiviset tutkimukset Kuusamossa 1957. M 17/Ks-57/1/60 KUUSAMO Ylikitkajärvi R. Lauerma 25.11.1960 Radioaktiiviset tutkimukset Kuusamossa 1957. Talvella 1956-57 suoritettiin geologisessa tutkimuslaitoksessa radiometrisiä tutkimuksia mahdollisten

Lisätiedot

1,53 ,`ALE M 19/4241/-72/2/20. Pyhäselkä. Lauri Eskola Selostus Pyhäselässä suoritetuista geofysikaalisista töistä.

1,53 ,`ALE M 19/4241/-72/2/20. Pyhäselkä. Lauri Eskola Selostus Pyhäselässä suoritetuista geofysikaalisista töistä. ,`ALE M 19/4241/-72/2/20 1,53 Pyhäselkä Lauri Eskola 16.3. 1972 Selostus Pyhäselässä suoritetuista geofysikaalisista töistä Sisällys Yleistä : sijainti ja linjoitus Magneettiset- ja slingrammittaukset

Lisätiedot

GEOLOGIAN TUTKIIYUSKESKUS M 10.1/-86/1/86 Malmiosasto Markku Rask 5.5.1986 POHJOIS-SUOMEN RAKENNUSKIVIESIINTYMXT

GEOLOGIAN TUTKIIYUSKESKUS M 10.1/-86/1/86 Malmiosasto Markku Rask 5.5.1986 POHJOIS-SUOMEN RAKENNUSKIVIESIINTYMXT GEOLOGIAN TUTKIIYUSKESKUS M 10.1/-86/1/86 Malmiosasto Markku Rask 5.5.1986 POHJOIS-SUOMEN RAKENNUSKIVIESIINTYMXT YHTEENVETO Luonnonkivien kaytto rakentamisessa on lisaantynyt viime vuosina ja maamme rakennuskiviteollisuus

Lisätiedot

SODANKYLAN JA KITTILAN KUNTA KESKI-LAPIN RAKENNUSKIVIPROJEKTI 2001 GEOLOGISKA FORSKNINGSCENTRALEN GEOLOGICAL SURVEY OF FINLAND

SODANKYLAN JA KITTILAN KUNTA KESKI-LAPIN RAKENNUSKIVIPROJEKTI 2001 GEOLOGISKA FORSKNINGSCENTRALEN GEOLOGICAL SURVEY OF FINLAND SODANKYLAN JA KITTILAN KUNTA KESKI-LAPIN RAKENNUSKIVIPROJEKTI 2001 GEOLOGISKA FORSKNINGSCENTRALEN GEOLOGICAL SURVEY OF FINLAND Pohjois-Suomen aluetoimisto M10.1/-02h/86 31.1.2002 Sivu 1. JOHDANTO 2. TEHDYT

Lisätiedot

2 tutkittu alue n. 3 km

2 tutkittu alue n. 3 km Outokumpu Oy Malminetsintä Radiometrinen haravointi Korsnäs Heikki Wennervirta 10.1 e-14e201962 Työn tarkoitus Työstä sovittiin käyntini yhteydessa Korsnäsin kaivoksella 17.10,-19,10.1961 liitteenä olevan

Lisätiedot

ALUEKOHTAINEN TARKASTELU Alueiden edessä oleva numerointi vastaa GTK:n kallioalueselvityksessään käyttämää numerointia.

ALUEKOHTAINEN TARKASTELU Alueiden edessä oleva numerointi vastaa GTK:n kallioalueselvityksessään käyttämää numerointia. KUOPION SEUDUN MAAKUNTAKAAVA Kallionmurskaus - ja rakennuskivikohteet Muistio / jk/9.10.2003 SYKSYN 2003 MAASTOKÄ YNNIT Syksyn 2003 aikana tehtyjen maastokäynnin tarkoituksena oli paikan päällä käyden

Lisätiedot

M 19/2723/-76/1/10 Koskee: 2723 2732. Muonio H. Appelqvist GEOLOGISEN TUTKIMUSLAITOKSEN URAANITUTKIMUKSET KITTILÄSSÄ JA MUONIOSSA V.

M 19/2723/-76/1/10 Koskee: 2723 2732. Muonio H. Appelqvist GEOLOGISEN TUTKIMUSLAITOKSEN URAANITUTKIMUKSET KITTILÄSSÄ JA MUONIOSSA V. M 19/2723/-76/1/10 Koskee: 2723 2732 Muonio H. Appelqvist GEOLOGISEN TUTKIMUSLAITOKSEN URAANITUTKIMUKSET KITTILÄSSÄ JA MUONIOSSA V. 1975 Geologinen tutkimuslaitos suoritti kesällä 1975 uraanitutkimuksia

Lisätiedot

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS RANTASALMEN KUNNASSA VALTAUSALUEILLA PIRILÄ 2 ja 3, KAIV. REK. N:O 3682/1-2, SUORITETUISTA TUTKIMUKSISTA

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS RANTASALMEN KUNNASSA VALTAUSALUEILLA PIRILÄ 2 ja 3, KAIV. REK. N:O 3682/1-2, SUORITETUISTA TUTKIMUKSISTA GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/3233/-87 /1/10 RANTASALMI Pirilä II Hannu Makkonen 27.1.1987 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS RANTASALMEN KUNNASSA VALTAUSALUEILLA PIRILÄ 2 ja 3, KAIV. REK. N:O 3682/1-2, SUORITETUISTA

Lisätiedot

LAPPEENRANTA Ruoholampi 3 (Muntero) asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2006

LAPPEENRANTA Ruoholampi 3 (Muntero) asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2006 1 LAPPEENRANTA Ruoholampi 3 (Muntero) asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2006 Timo Jussila Kustantaja: Lappeenrannan kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Maastokartta, tutkimusalue,

Lisätiedot

V : Koko alueelta oli käytettävissa ilmakuvat stereopeittona. Aimo Kejonen TEISKON ALUEEN (2124) MAAPE~TOITUS-JA LOPPUTAPKISTUS

V : Koko alueelta oli käytettävissa ilmakuvat stereopeittona. Aimo Kejonen TEISKON ALUEEN (2124) MAAPE~TOITUS-JA LOPPUTAPKISTUS _XL-- 1 Aimo Kejonen i ' Raportti P 13.1,079 TEISKON ALUEEN (2124) MAAPE~TOITUS-JA LOPPUTAPKISTUS V. 1983 Johdanto Teiskon alueen kartoitus saatettiin päätökseen kesän 1983 aikana. Kartoitus- ta suoritettiin

Lisätiedot

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS ENONTEKIÖN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA AUTSASENKURU 1, KAIV.REK.N:O 3380/1 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA VUOSINA

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS ENONTEKIÖN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA AUTSASENKURU 1, KAIV.REK.N:O 3380/1 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA VUOSINA 1 (4) GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/1833/-84/1/10 Enontekiö Autsasenkuru Veikko Keinänen 29.11.1984 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS ENONTEKIÖN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA AUTSASENKURU 1, KAIV.REK.N:O 3380/1 SUORITETUISTA

Lisätiedot

Montsoniittia. Vulkaniittia. Kiillegneissiä. Granodiorittia

Montsoniittia. Vulkaniittia. Kiillegneissiä. Granodiorittia 46 10.3. Leivonmäki Leivonmäen kallioperä koostuu syväkivistä (graniittiset kivet, gabro) ja pintakivistä (vulkaniitit, kiillegneissi). Graniittia on louhittu murskeeksi. Leivomäen puolella esiintyvää

Lisätiedot

SELOSTUS MALMINETSINTÄTUTKIMUKSISTA PELLON NAAMIJOELLA

SELOSTUS MALMINETSINTÄTUTKIMUKSISTA PELLON NAAMIJOELLA M 19/2623/-77/3/10 Pello, Naamijoki Veikko Helppi 20.12.1977 SELOSTUS MALMINETSINTÄTUTKIMUKSISTA PELLON NAAMIJOELLA Johdanto Geologisen tutkimuslaitoksen kansannäytetoimistoon Rovaniemelle saapui 26.7.1976

Lisätiedot

OUTOKUMPU OY .? 2. Reikien vastusmittaus (liitteet 2/Zn) Kairasydärnien ominaisvastusmittaustulokset (liitteet lc! Tulokset

OUTOKUMPU OY .? 2. Reikien vastusmittaus (liitteet 2/Zn) Kairasydärnien ominaisvastusmittaustulokset (liitteet lc! Tulokset 9 OUTOKUMPU OY Q- K MALMINETSINTX 2032 01 INKOO, LAGNXS Inkoon X,5gnasissa sijaitseva Zn-Cu -malmimineralisaati~ on vanhastaan tunnettu. Malmimineralisaatiota on louhittu ja siinä on n. 5 x 8.m2:n kokoinen

Lisätiedot

KUULUTUS. Kuulutus 1 (1) Lupatunnus: 18.12.2013 ML2011:0020

KUULUTUS. Kuulutus 1 (1) Lupatunnus: 18.12.2013 ML2011:0020 Kuulutus 18.12.2013 1 (1) Lupatunnus ML2011:0020 KUULUTUS Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kuuluttaa kaivoslain (10.6.2011/621) 40 :n nojalla Malminetsintälupahakemuksen Hakija: Lupatunnus: Alueen

Lisätiedot

Alueen geologisen kartoituksen ja lohkaretutkimukset suoritti allekirjoittanut apunaan yo. Risto Valjakka.

Alueen geologisen kartoituksen ja lohkaretutkimukset suoritti allekirjoittanut apunaan yo. Risto Valjakka. 1 M/17/Yt-52/1 Ylitornio Veijo Yletyinen Allekirjoittanut suoritti osaston johtajan toimesta kansannäytteiden No 1208 A. P. Leminen ja No 1244 M. Hautala, tarkastuksen. Tällöin ilmeni, että molemmat molybdeenihohdepitoiset

Lisätiedot

Rääkkylä. vanha murskelouhos. kiilleliuske

Rääkkylä. vanha murskelouhos. kiilleliuske 61 Rääkkylä Suurin osa Rääkkylän kallioperästä on kiilleliusketta. Kiilleliuskeiden seassa on välikerroksina lisäksi mustaliusketta (grafiittia, kiisuja) monin paikoin. Osa kiilleliuskeesta on kiviaineksena

Lisätiedot

MALMITUTKIMUKSET VIITASAAREN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA ISO-MÄKRÄLAMPI 1. (kaiv. rek. N:o 3385/1) JA SUOVANLAHTI 1 (kaiv. rek.

MALMITUTKIMUKSET VIITASAAREN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA ISO-MÄKRÄLAMPI 1. (kaiv. rek. N:o 3385/1) JA SUOVANLAHTI 1 (kaiv. rek. GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/3311/-87/1/10 Viitasaari Mäkrä Jarmo Nikander MALMITUTKIMUKSET VIITASAAREN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA ISO-MÄKRÄLAMPI 1 (kaiv. rek. N:o 3385/1) JA SUOVANLAHTI 1 (kaiv. rek. N:o

Lisätiedot

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KUUSAMON KUNNASSA VALTAUSALUEELLA SARKANNIEMI 1 KAIV.REK. N:O 4532 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KUUSAMON KUNNASSA VALTAUSALUEELLA SARKANNIEMI 1 KAIV.REK. N:O 4532 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Pohjois-Suomen aluetoimisto M06/4611/-93/1/10 Kuusamo Sarkanniemi Heikki Pankka 29.12.1993 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KUUSAMON KUNNASSA VALTAUSALUEELLA SARKANNIEMI 1 KAIV.REK. N:O 4532

Lisätiedot

Kullaan Levanpellon alueella vuosina 1997-1999 suoritetut kultatutkimukset.

Kullaan Levanpellon alueella vuosina 1997-1999 suoritetut kultatutkimukset. GEOLOGIAN TUTKIMCJSKESKUS Tekij at Rosenberg Petri KUVAILULEHTI Päivämäärä 13.1.2000 Raportin laji Ml 911 14312000/ 711 0 tutkimusraportti 1 Raportin nimi Toimeksiantaja Geologian tutkimuskeskus Kullaan

Lisätiedot

Porvoo Tolkkinen - Nyby Maakaasuputkilinjausten ja terminaalialueen muinaisjäännösinventointi 2012

Porvoo Tolkkinen - Nyby Maakaasuputkilinjausten ja terminaalialueen muinaisjäännösinventointi 2012 1 Porvoo Tolkkinen - Nyby Maakaasuputkilinjausten ja terminaalialueen muinaisjäännösinventointi 2012 Timo Jussila Kustantaja: Pöyry Finland Oy 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Yleiskartat...

Lisätiedot

VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI KEVÄÄN 2008 LIITO-ORAVATARKISTUS

VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI KEVÄÄN 2008 LIITO-ORAVATARKISTUS VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI KEVÄÄN 2008 LIITO-ORAVATARKISTUS 1 1. Selvityksen taustoja Destia Oy tilasi tämän selvityksen Luontoselvitys Kotkansiiveltä 29.2.2008. Selvitys

Lisätiedot

Työnumero LAUSUNTO ID Ojalan osayleiskaava-alueen kallioiden kelpoisuusselvitys TAMPERE

Työnumero LAUSUNTO ID Ojalan osayleiskaava-alueen kallioiden kelpoisuusselvitys TAMPERE Työnumero 1613350 LAUSUNTO ID 1966141 Ojalan osayleiskaava-alueen kallioiden kelpoisuusselvitys TAMPERE 27.10.2017 2 (4) Ojalan osayleiskaava-alueen kallioiden kelpoisuusselvitys Yleistä Tässä selvityksessä

Lisätiedot

Jänisvaara TUTKIMUSTIEDOT

Jänisvaara TUTKIMUSTIEDOT Jänisvaara Kuva 1. Jänisvaaran keskirakeista pyrokseenidiabaasia 7.8 m syvyydeltä. Esiintymän sarvivälke diabaasi vastaa väriltään kuvan pyrokseeni diabaasia. Kiillotettu näyte. Paikka: Jänisvaara, Taivalkoski

Lisätiedot

Selostus Kemin tutkimusalueella suoritetuista linjoituksista sekä monikulmiomittauksista.

Selostus Kemin tutkimusalueella suoritetuista linjoituksista sekä monikulmiomittauksista. M 17/Ke-60/2 Kemi T. Siikarla 28.4.19 60 Selostus Kemin tutkimusalueella suoritetuista linjoituksista sekä monikulmiomittauksista. 1. Linjoitustyöt: Kemin alueen geofysikaalisia tutkimuksia varten paalutettiin

Lisätiedot

ASROCKS -hankkeen kysely sidosryhmille

ASROCKS -hankkeen kysely sidosryhmille GTK / Etelä-Suomen yksikkö LIFE10 ENV/FI/000062 ASROCKS 30.10.2012 Espoo ASROCKS -hankkeen kysely sidosryhmille Paavo Härmä ja Jouko Vuokko With the contribution of the LIFE financial instrument of the

Lisätiedot

Juuka. Pahkalanvaaran louhos. Kuva 19. Juuan alueen kalliokiviaineskohde 11. Kuvaan on merkitty myös Pahkalanvaaran toimiva louhos.

Juuka. Pahkalanvaaran louhos. Kuva 19. Juuan alueen kalliokiviaineskohde 11. Kuvaan on merkitty myös Pahkalanvaaran toimiva louhos. 33 Juuka Juuan alueella on Vuokossa Pahkalanvaarassa on toimiva kivilouhos. Tämän esiintymän lounaispuolella Pahavaarassa on samaa graniittia, jota nykyisin louhitaan. Juuan eteläosassa Ahmovaaran kaakkoispuolella

Lisätiedot

YHTEENVETO Geologian tutkimuskeskus on kesällä 1982 suorittanut malmitutkimuksia Savitaipaleen Kuolimojärven alueella. Aiheen tutkimuksiin antoivat ky

YHTEENVETO Geologian tutkimuskeskus on kesällä 1982 suorittanut malmitutkimuksia Savitaipaleen Kuolimojärven alueella. Aiheen tutkimuksiin antoivat ky GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 19/3132/-84/1/10 Savitaipale Boris Lindmark 16.02.1984 SCHEELIITTITUTKIMUKSET SAVITAIPALEELLA KESÄLLÄ 1982 YHTEENVETO Geologian tutkimuskeskus on kesällä 1982 suorittanut malmitutkimuksia

Lisätiedot

Kulumatonta kauneutta

Kulumatonta kauneutta Kulumatonta kauneutta Rakennuskivet......kaikkeen rakentamiseen! Biolan Oy:n pääkonttori Sisustuskivet... Pihakivet... Suomalainen kivi on luonnostaan vahva. Ja kaunis katsella. Suomalainen kivi kestää!

Lisätiedot

SUOMENSELÄN TEOLLISUUSMINERAALIPROJEKTI KAUDEN 2000 VÄLIRAPORTTI, KESKI-SUOMI

SUOMENSELÄN TEOLLISUUSMINERAALIPROJEKTI KAUDEN 2000 VÄLIRAPORTTI, KESKI-SUOMI GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Etelä-Suomen aluetoimisto Timo Ahtola Olli Sarapää 02.10.2000 Raportti M89/2000/2 RAPORTTITIEDOSTO N:O 4577 SUOMENSELÄN TEOLLISUUSMINERAALIPROJEKTI 1999-2000 KAUDEN 2000 VÄLIRAPORTTI,

Lisätiedot

JOHDANTO Tutkimusalue sijaitsee Juvan kunnassa n. 5 km Juvan kirkonkylästä luoteeseen (kuva ). Geologian tutkimuskeskus on tehnyt malmitutkimuksia alu

JOHDANTO Tutkimusalue sijaitsee Juvan kunnassa n. 5 km Juvan kirkonkylästä luoteeseen (kuva ). Geologian tutkimuskeskus on tehnyt malmitutkimuksia alu A i C.', >'/AP PA LE GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M9/323/-92/6/O Juva Rutkonlampi Hannu Makkonen 2.0.992 RUTKONLAMMEN GRANAATTIGABRON TUTKIMUKSET JUVALLA VUOSINA 989-990 JOHDANTO Tutkimusalue sijaitsee Juvan

Lisätiedot

Tutkimukset Sodankylän Tankavaarassa 1948

Tutkimukset Sodankylän Tankavaarassa 1948 M/17/Sdk 49/1 Sodankylä, Tankavaara Aimo Mikkola 10.2.-49 Tutkimukset Sodankylän Tankavaarassa 1948 Kauppa- ja teollisuusministeriö järjesti heinäkuussa 1948 teollisuusneuvos Stigzeliuksen aloitteesta

Lisätiedot

SODANKYLÄN KOITELAISENVOSIEN KROMI-PLATINAMALMIIN LIITTYVIEN ANORTOSIITTIEN KÄYTTÖMAHDOLLISUUDET

SODANKYLÄN KOITELAISENVOSIEN KROMI-PLATINAMALMIIN LIITTYVIEN ANORTOSIITTIEN KÄYTTÖMAHDOLLISUUDET M 19/3741/-79/3/10 Sodankylä Koitelaisenvosat Tapani Mutanen 22.2.1979 SODANKYLÄN KOITELAISENVOSIEN KROMI-PLATINAMALMIIN LIITTYVIEN ANORTOSIITTIEN KÄYTTÖMAHDOLLISUUDET Koitelaisenvosien kromi-platinamalmi

Lisätiedot

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS SULKAVAN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA SARKALAHTI 1, KAIV.REK.N:O 4897/1, VUOSINA SUORITETUISTA Ni-MALMITUTKIMUKSISTA

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS SULKAVAN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA SARKALAHTI 1, KAIV.REK.N:O 4897/1, VUOSINA SUORITETUISTA Ni-MALMITUTKIMUKSISTA GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M06/3144/-93/1/10 Sulkava Sarkalahti Hannu Makkonen 11.11.1993 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS SULKAVAN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA SARKALAHTI 1, KAIV.REK.N:O 4897/1, VUOSINA 1990-1992 SUORITETUISTA

Lisätiedot

Kiimingin karbonaattikivet.

Kiimingin karbonaattikivet. M 17/Km - 51/1/84 Kiiminki Erkki Aurola 23.11.51. Kiimingin karbonaattikivet. TYPPI OY:n pyynnöstä suoritin Kiimingin pitäjässä 23.10-4.11.1951 välisenä aikana dolomiittiesiintymien orientoivaa kartoitusta

Lisätiedot

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KUUSAMOSSA VALTAUSALUEILLA RIIHIVAARA 1 JA 2, KAIV.REK. N:O 3202 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA VUOSINA

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KUUSAMOSSA VALTAUSALUEILLA RIIHIVAARA 1 JA 2, KAIV.REK. N:O 3202 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA VUOSINA GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M06/4522/-84/1/60 Kuusamo Kouvervaara Kari Pääkkönen TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KUUSAMOSSA VALTAUSALUEILLA RIIHIVAARA 1 JA 2, KAIV.REK. N:O 3202 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA VUOSINA

Lisätiedot

TUTKIMUSTYÖSELOSTE KAUHAJOEN ALUEEN MALMITUT- KIMUKSISTA, KOSKIEN VALTAUSALUETTA VÄHÄMÄKI 1, KAIVOSREKISTERI NRO 3873/1

TUTKIMUSTYÖSELOSTE KAUHAJOEN ALUEEN MALMITUT- KIMUKSISTA, KOSKIEN VALTAUSALUETTA VÄHÄMÄKI 1, KAIVOSREKISTERI NRO 3873/1 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M06/1234/-94/1/10 Kauhajoki Niilo Kärkkäinen 15.6.1994 RAPORTTITIEDOSTO N:O 3480 TUTKIMUSTYÖSELOSTE KAUHAJOEN ALUEEN MALMITUT- KIMUKSISTA, KOSKIEN VALTAUSALUETTA VÄHÄMÄKI 1, KAIVOSREKISTERI

Lisätiedot

Pälkäne Äimälä vesihuoltolinjan inventointi 2009

Pälkäne Äimälä vesihuoltolinjan inventointi 2009 1 Pälkäne Äimälä vesihuoltolinjan inventointi 2009 Hannu Poutiainen Timo Jussila Kustantaja: Etelä-Pälkäneen vesiosuuskunta 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Kuvia... 4 Maastokartat... 5 Ilmakuva...

Lisätiedot

TUTKIMUKSET AEROGEOFYSIKAALISISSA MITTAUKSISSA HAVAITULLA JOHDE- ALUEELLA SODANKYLÄN SYVÄOJALLA VUOSINA

TUTKIMUKSET AEROGEOFYSIKAALISISSA MITTAUKSISSA HAVAITULLA JOHDE- ALUEELLA SODANKYLÄN SYVÄOJALLA VUOSINA GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 19/3724/-89/1/10 Sodankylä Syväoja Olavi Auranen 5.4.1989 TUTKIMUKSET AEROGEOFYSIKAALISISSA MITTAUKSISSA HAVAITULLA JOHDE- ALUEELLA SODANKYLÄN SYVÄOJALLA VUOSINA 1988-89 Aihe

Lisätiedot

HANNUKAISEN KAIVOSHANKE TAIMENEN POTENTIAALISTEN LISÄÄNTYMISALUEIDEN SEL- VITYS

HANNUKAISEN KAIVOSHANKE TAIMENEN POTENTIAALISTEN LISÄÄNTYMISALUEIDEN SEL- VITYS Vastaanottaja Hannukainen Mining Oy Asiakirjatyyppi Muistio Päivämäärä 30.9.2016 HANNUKAISEN KAIVOSHANKE TAIMENEN POTENTIAALISTEN LISÄÄNTYMISALUEIDEN SEL- VITYS Päivämäärä 30.9.2016 Laatija Tarkastaja

Lisätiedot

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS ENONTEKIÖN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA PAL- KISKURU 1, KAIV.REK. N: SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA VUOSI- NA

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS ENONTEKIÖN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA PAL- KISKURU 1, KAIV.REK. N: SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA VUOSI- NA GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/1834/-87/1/60 Enontekiö Palkiskuru Ritva Karttunen 13.8.1987 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS TUTKIMUSTYÖSELOSTUS ENONTEKIÖN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA PAL- KISKURU 1, KAIV.REK. N:0 3226

Lisätiedot

Kertomus U* P Sal on kaivaukåista 14. 7. - 17. 7. 1960.

Kertomus U* P Sal on kaivaukåista 14. 7. - 17. 7. 1960. M Harjavalta, Hiittenharju, Launilan asui npaikka Kertomus U* P Sal on kaivaukåista 4. 7. - 7. 7. 960. Tehdessäni 23. 4. 960 tarkastusmatkan toimittaja Olavi Alstan kanssa Harjavallan Hi~enharjun eli Harjavallan

Lisätiedot

OUTOKUMPU OY MALMINETSINTX

OUTOKUMPU OY MALMINETSINTX Q Q K OUTOKUMPU OY MALMINETSINTX M. Isohanni/TIH 15.6.1983 1 (3) TUTKIMUSRAPORTTI Ni-kriittisten lohkareiden lähtöpaikan selvittely Sievin Petäistön alueella, Sijainti 1 : 400 000 Q OUTOMUMPU OY 0 K MALMINETSINTX

Lisätiedot

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KITTILÄN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA JALKAJOKI 1, KAIV. REK. N:o 2813 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KITTILÄN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA JALKAJOKI 1, KAIV. REK. N:o 2813 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA GEOLOGINEN TUTKIMUSLAITOS M 06/3722/-81/1/10 Kittilä Jalkajoki Markku Rask 30.11.1981 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KITTILÄN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA JALKAJOKI 1, KAIV. REK. N:o 2813 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA

Lisätiedot

Polvijärvi. Sotkuman. kupoli Jyrkkävaara

Polvijärvi. Sotkuman. kupoli Jyrkkävaara 47 Polvijärvi Polvijärvellä on 1990-luvulla tehty selvitys Horsmanahon kaivoksen sivukiven käyttömahdollisuuksista. Tämän sivukiven laatu oli kelvollista varsinkin sorateiden kunnostukseen. Suurin osa

Lisätiedot

FAKTAT M1. Maankohoaminen

FAKTAT M1. Maankohoaminen Teema 3. Nousemme koko ajan FAKTAT. Maankohoaminen Jääpeite oli viime jääkauden aikaan paksuimmillaan juuri Korkean Rannikon ja Merenkurkun saariston yllä. Jään paksuudeksi arvioidaan vähintään kolme kilometriä.

Lisätiedot

Vuojarven kairaus v LI ITEKARTAT JA -SELOSTEET

Vuojarven kairaus v LI ITEKARTAT JA -SELOSTEET RAUTARUUKKI OY MALMINET SINTA Vuojarven kairaus v. 1977 O'W/ 3624/ EK/78 - - - - N:o RO 3/78 TU TKIMUSALUE LAATIJA JAKELU Vuojarvi E Korvuo ou mal KUNTA LAAT_PVM HYV. RO mal Sodankyla 5. 1.1978 ~ KARTT

Lisätiedot

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Malmiosasto M 19 /3122/85/2 Koskee Luhanka Tammijärvi Markku Tiainen TAMMIJÄRVEN LIUSKEJAKSON RAKENTEESTA

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Malmiosasto M 19 /3122/85/2 Koskee Luhanka Tammijärvi Markku Tiainen TAMMIJÄRVEN LIUSKEJAKSON RAKENTEESTA GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Malmiosasto M 19 /3122/85/2 Koskee 3122 06 Luhanka Tammijärvi Markku Tiainen 19.12.1988 LUHANGAN TAMMIJÄRVEN LIUSKEJAKSON RAKENTEESTA LUHANGAN TAMMIJÄRVEN LIUSKEJAKSON RAKENTEESTA

Lisätiedot

ISOJOKI Salomaa Maakaapelilinjan arkeologinen tarkkuusinventointi 2018

ISOJOKI Salomaa Maakaapelilinjan arkeologinen tarkkuusinventointi 2018 ISOJOKI Salomaa Maakaapelilinjan arkeologinen tarkkuusinventointi 2018 Teemu Tiainen Timo Sepänmaa Tilaaja: Caruna Oy Sisältö Perustiedot... 2 Yleiskartat... 3 Tarkkuusinventointi... 4 Tulos... 5 Lähteet...

Lisätiedot

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS JUVAN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA LUMPEINEN 1 KAIV. REK. N :O 3407 SUORITETUISTA TUTKIMUKSISTA

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS JUVAN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA LUMPEINEN 1 KAIV. REK. N :O 3407 SUORITETUISTA TUTKIMUKSISTA GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06 / 3231 / -85 / / 10 JUVA Lumpeinen Hannu Makkonen 5.12.1985 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS JUVAN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA LUMPEINEN 1 KAIV. REK. N :O 3407 SUORITETUISTA TUTKIMUKSISTA

Lisätiedot

ohella helikopterin käytt8 kartoituksen apuna (vrt. Sutinen & Pollari, 1979).

ohella helikopterin käytt8 kartoituksen apuna (vrt. Sutinen & Pollari, 1979). YLEISTA Vuonna 1983 Geologisen tutkimuslaitoksen maaperäosaston toimesta kartoitettiin mm. 1:50 000 mittakaavaiset maaperäkarttalehdet 2724 2, 2742 1 ja 2742 2. Kartoitusalue sijoittuu Kittilän, Muonion

Lisätiedot

SODANKYLÄN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA KORPISELKÄ 1 KAIV.- REK. N:o 2787 SUORITETUT MALMITUTKIMUKSET

SODANKYLÄN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA KORPISELKÄ 1 KAIV.- REK. N:o 2787 SUORITETUT MALMITUTKIMUKSET M06/3723/-79/1/10 GEOLOGINEN TUTKIMUSLAITOS Malmiosasto 5.12.1979 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS SODANKYLÄN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA KORPISELKÄ 1 KAIV.- REK. N:o 2787 SUORITETUT MALMITUTKIMUKSET Johdanto Valtausalueella

Lisätiedot

Siuntio Myrans. Kivikautisen asuinpaikan koekaivaus Mäntsälä-Siuntio maakaasuputkilinjalla MUSEOVIRASTO

Siuntio Myrans. Kivikautisen asuinpaikan koekaivaus Mäntsälä-Siuntio maakaasuputkilinjalla MUSEOVIRASTO Siuntio Myrans Kivikautisen asuinpaikan koekaivaus Mäntsälä-Siuntio maakaasuputkilinjalla MUSEOVIRASTO Vesa Laulumaa 2008 Sisällys Arkistotiedot 2 Johdanto 3 Kohteen sijainti ja topografia 3 Kaivausmenetelmät

Lisätiedot

Pyhäselkä. kiilleliuske + mustaliusketta

Pyhäselkä. kiilleliuske + mustaliusketta 9 Pyhäselkä Pyhäselän kunnan alueella on suurin kallioperästä on kiilleliusketta ja osin myös kiisuliuskeita (Hammaslahti). Kenttämönniemen alueella on kallioalueita (Petäjikkökallio), joissa ei ole kiilleliusketta,

Lisätiedot

SELOSTUS OUTOKUMPU-TYYPPISTEN MALMILOHKAREIDEN YMPÄRISTÖSSÄ SUORITETUISTA KIVILASKUISTA RÄÄKKYLÄN-KITEEN-KIIHTELYSVAARAN ALUEELLA SYKSYLLÄ 1979

SELOSTUS OUTOKUMPU-TYYPPISTEN MALMILOHKAREIDEN YMPÄRISTÖSSÄ SUORITETUISTA KIVILASKUISTA RÄÄKKYLÄN-KITEEN-KIIHTELYSVAARAN ALUEELLA SYKSYLLÄ 1979 M 9/424/-8// Koskee 423 424 4242 Rääkkylä-Kitee-Kiihtelysvaara Lauri J. Pekkarinen 6.2.98 SELOSTUS OUTOKUMPU-TYYPPISTEN MALMILOHKAREIDEN YMPÄRISTÖSSÄ SUORITETUISTA KIVILASKUISTA RÄÄKKYLÄN-KITEEN-KIIHTELYSVAARAN

Lisätiedot

SELOSTUS MALMINETSINTÄTUTKIMUKSISTA INARIN NELLIMÖSSÄ KESÄLLÄ 1976

SELOSTUS MALMINETSINTÄTUTKIMUKSISTA INARIN NELLIMÖSSÄ KESÄLLÄ 1976 M 19/3834/-78/3/10 Liittyy 3843 4812 4821 Inari, Nellimö Veikko Helppi 19.12.1978 SELOSTUS MALMINETSINTÄTUTKIMUKSISTA INARIN NELLIMÖSSÄ KESÄLLÄ 1976 Johdanto Geokemian osaston kenttäryhmä suoritti kesällä

Lisätiedot

TUULIPUISTON LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS SAUVO STENINGEN VARSINAIS-SUOMEN LUONTO- JA YMPÄRISTÖPALVELUT

TUULIPUISTON LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS SAUVO STENINGEN VARSINAIS-SUOMEN LUONTO- JA YMPÄRISTÖPALVELUT TUULIPUISTON LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS SAUVO STENINGEN VARSINAIS-SUOMEN LUONTO- JA YMPÄRISTÖPALVELUT 2013 SISÄLLYS 1. Johdanto 2. Uusi rakennuspaikka 3. Rakennuspaikan kuvaus 4. Lepakot 5. Johtopäätökset

Lisätiedot

Hankasalmi Olkkolan asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2006

Hankasalmi Olkkolan asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2006 1 Hankasalmi Olkkolan asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2006 Timo Jussila 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Kaavakartta... 2 Maastokartta 1:10 000, muinaisjäännös ja tutkimusalue... 3 HANKASALMI 27

Lisätiedot

OUTOKUMPU OY 0 K MALMINETSINTA

OUTOKUMPU OY 0 K MALMINETSINTA Q OUTOKUMPU OY 0 K MALMINETSINTA Kallioper%kartoitus suoritettiin Teuvan ja Narpion kuntien rajamailla elokuussa 1982, Siella tehdyt havainnot ovat numerosarjaa 1-KPN - 85-KPN, Karttapohjana on kaytetty

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI 062/ /SEP/1989. Jakelu. OKME 2 kpl MOREENITUTKIMUS ILOMANTSI, KERÄLÄNVAARA ZN-CU

TUTKIMUSRAPORTTI 062/ /SEP/1989. Jakelu. OKME 2 kpl MOREENITUTKIMUS ILOMANTSI, KERÄLÄNVAARA ZN-CU TUTKIMUSRAPORTTI 062/4244 01/SEP/1989 - Jakelu OKME 2 kpl - MOREENITUTKIMUS ILOMANTSI, KERÄLÄNVAARA ZN-CU TUTKIMUSRAPORTTI 062/4244 01/SEP/1989 JOHDANTO MAASTOTUTKIMUKSET TULOSTEN TARKASTELU LIITTEET Näytepistekartta

Lisätiedot

Polar Mining Oy/Outokumpu 1 kpl

Polar Mining Oy/Outokumpu 1 kpl Tutkimustyöselostus 1 (5) Jakelu Kauppa- ja teollisuusministeriö 2 kpl Polar Mining Oy/Outokumpu 1 kpl Tutkimustyöselostus Suomussalmen Sääskeläissuon Likosuon alueella valtauksilla Sääskeläissuo 1 2 (kaiv.

Lisätiedot

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M19/3733/91/1/82 Pohjois-Suomen aluetoimisto Malmitutkimus Risto Vartiainen

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M19/3733/91/1/82 Pohjois-Suomen aluetoimisto Malmitutkimus Risto Vartiainen GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M19/3733/91/1/82 Pohjois-Suomen aluetoimisto Malmitutkimus Risto Vartiainen 5.12.1991 KAOLIINITUTKIMUKSET SAVUKOSKEN HEVOSKUUSIKONAAVALLA 1991 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 1.1.

Lisätiedot

Tampere Kalliojärven ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2013

Tampere Kalliojärven ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2013 1 Tampere Kalliojärven ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2013 Hannu Poutiainen Jasse Tiilikkala Tilaaja: Finsilva Oyj 2 Sisältö Perustiedot... 2 Lähtötiedot... 3 Inventointi... 3 Tulos...

Lisätiedot

SELOSTE PALTAMO-PUOLANKA RETKESTI KESÄLLÄ ==============================================

SELOSTE PALTAMO-PUOLANKA RETKESTI KESÄLLÄ ============================================== SELOSTE PALTAMO-PUOLANKA RETKESTI KESÄLLÄ 1954. ============================================== Outokumpu Oy:n Malminetsintäosaston johtajan määräyksestä suoritti allekirjoittanut 22. f.-6.~.54 välisenä

Lisätiedot

JA JUVAN KUNNISSA VALTAUSALUEELLA SUOTLAMPI 1, KAIV.REK. N :o 3316 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA

JA JUVAN KUNNISSA VALTAUSALUEELLA SUOTLAMPI 1, KAIV.REK. N :o 3316 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA GEOLOGINEN TUTKIMUSLAITOS M 06/3231/-83/1/10 Joroinen,Juva Suotlampi Hannu Makkonen 21.3.1983 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS JOROISTEN JA JUVAN KUNNISSA VALTAUSALUEELLA SUOTLAMPI 1, KAIV.REK. N :o 3316 SUORITETUISTA

Lisätiedot

OUTOKUMPU OY 0 K MALMINETSINTA

OUTOKUMPU OY 0 K MALMINETSINTA Q OUTOKUMPU OY 0 K MALMINETSINTA TUTKIMUSRUNGON MITTAUS SUOMUSSALMEN AITTOJARVELLA Vanha lin joitus Alueella oli tavanomainen geofysikaalisia mittauksia varten tehty linjoitus, johon myös kairaus on sidottu.

Lisätiedot

N:o JA REUTUOJAN ALUEELLA Tervol assa 1980 RO 14/81. Liitekartat ja s elosteet

N:o JA REUTUOJAN ALUEELLA Tervol assa 1980 RO 14/81. Liitekartat ja s elosteet RAUTARUUKKI OY MOREENIGEOKEMIALLISET TUTKIMUKSET YLI - KIRVESMAAN N:o JA REUTUOJAN ALUEELLA Tervol assa 1980 RO 14/81 Tut kimu sa lue Laatija Jakelu Yli- Kirvesmaa Reutuoj a E. Korvuo OU mal RO ma l Kunta

Lisätiedot

Lestijärvi. Kaj J. Västi GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/2341/-91/1/10. Syri

Lestijärvi. Kaj J. Västi GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/2341/-91/1/10. Syri GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/2341/-91/1/10 Lestijärvi Syri Kaj J. Västi 30.1.1991 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS LESTIJÄRVEN KUNNASSA VALTAUSA- LUEELLA SYRI 1, KAIV. REK. N:o 4512/1, SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA

Lisätiedot

Tutkimuskohde on nimetty läheisen maatilan mukaan Laulajaksi.

Tutkimuskohde on nimetty läheisen maatilan mukaan Laulajaksi. GEOLOGINEN TUTKIMUSLAITOS M 19/3633/-81/1/90 Posio Laulaja Ilkka Härkönen 9.12.1981 MAAPERÄTUTKIMUKSET POSION LAULAJASSA v. 1980 JOHDANTO Tutkimusalue sijaitsee Lapin läänissä Posion kunnassa n. 25 km

Lisätiedot

KULTATUTKIMUKSET SUODENNIEMEN PAISKALLION ALUEELLA VUOSINA 1997-1999.

KULTATUTKIMUKSET SUODENNIEMEN PAISKALLION ALUEELLA VUOSINA 1997-1999. GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Etelä-Suomen aluetoimisto Kallioperä ja raaka-aineet M19/2121/2000/ 1 /10 SUODENNIEMI Paiskallio RAPORTTITIEDOSTO N:O 4404 Petri Rosenberg 18.2.2000 KULTATUTKIMUKSET SUODENNIEMEN

Lisätiedot

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KITTILÄN KUNNASSA VALTAUSALUEILLA KUOLAJÄRVI 1, 2 JA 3, KAIVOSREKISTERI NROT 3082/1, 3331/1 ja 2 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KITTILÄN KUNNASSA VALTAUSALUEILLA KUOLAJÄRVI 1, 2 JA 3, KAIVOSREKISTERI NROT 3082/1, 3331/1 ja 2 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M06/3712/-85/1/10 Kittilä Tepsa Antero Karvinen 29.11.1985 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KITTILÄN KUNNASSA VALTAUSALUEILLA KUOLAJÄRVI 1, 2 JA 3, KAIVOSREKISTERI NROT 3082/1, 3331/1 ja 2

Lisätiedot

Kauppa- ja teollisuusministeriö 2 kpl V Kemppainen / Suomussalmi 1 kpl Polar Mining Oy / Outokumpu 1 kpl

Kauppa- ja teollisuusministeriö 2 kpl V Kemppainen / Suomussalmi 1 kpl Polar Mining Oy / Outokumpu 1 kpl 1 (9) Jakelu Kauppa- ja teollisuusministeriö 2 kpl V Kemppainen / Suomussalmi 1 kpl Polar Mining Oy / Outokumpu 1 kpl Tutkimustyöselostus Suomussalmen Jumaliskylän valtausalueilla Lehmilampi 1-3 (kaiv.

Lisätiedot

ALAJÄRVI Möksy sähköaseman ympäristö muinaisjäännösinventointi 2015

ALAJÄRVI Möksy sähköaseman ympäristö muinaisjäännösinventointi 2015 1 ALAJÄRVI Möksy sähköaseman ympäristö muinaisjäännösinventointi 2015 Teemu Tiainen Tilaaja: Fingrid Oyj 2 Sisältö Perustiedot... 2 Yleiskartat... 3 Inventointi... 4 Tulos... 4 Kansikuva: Suunnitteilla

Lisätiedot

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KUUSAMON KUNNASSA VALTAUSALUEELLA OLLINSUO 1, KAIV.REK. N:O 3693 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KUUSAMON KUNNASSA VALTAUSALUEELLA OLLINSUO 1, KAIV.REK. N:O 3693 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/4522/-89/1/10 Kuusamo Ollinsuo Heikki Pankka 17.8.1989 1 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KUUSAMON KUNNASSA VALTAUSALUEELLA OLLINSUO 1, KAIV.REK. N:O 3693 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA

Lisätiedot

Lappeenranta Höytiönsaari Marjolan eteläpuolinen alue muinaisjäännösinventointi Timo Jussila Timo Sepänmaa

Lappeenranta Höytiönsaari Marjolan eteläpuolinen alue muinaisjäännösinventointi Timo Jussila Timo Sepänmaa 1 Lappeenranta Höytiönsaari Marjolan eteläpuolinen alue muinaisjäännösinventointi 2011. Timo Jussila Timo Sepänmaa Kustantaja: Lappeenrannan Yritystila Oy 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi...

Lisätiedot

Nokia Linnavuori Linnavuoren itäpuoleisen asemakaavoitettavan alueen muinaisjäännösinventointi 2011 Ville Laakso Antti Bilund

Nokia Linnavuori Linnavuoren itäpuoleisen asemakaavoitettavan alueen muinaisjäännösinventointi 2011 Ville Laakso Antti Bilund 1 Nokia Linnavuori Linnavuoren itäpuoleisen asemakaavoitettavan alueen muinaisjäännösinventointi 2011 Ville Laakso Antti Bilund Kustantaja: Nokian kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3

Lisätiedot

TARKASTUSKERTOMUS KAUHAVA, (ALAHÄRMÄ), RINTAVAINIO Pronssikautisen hautaröykkiöalueen tarkastus. Kaisa Lehtonen MUSEOV I RASTO

TARKASTUSKERTOMUS KAUHAVA, (ALAHÄRMÄ), RINTAVAINIO Pronssikautisen hautaröykkiöalueen tarkastus. Kaisa Lehtonen MUSEOV I RASTO TARKASTUSKERTOMUS 27.5.2009 KAUHAVA, (ALAHÄRMÄ), RINTAVAINIO Pronssikautisen hautaröykkiöalueen tarkastus Kaisa Lehtonen '' MUSEOV I RASTO TARKASTUSKERTOMUS 27.5.2009 Kauhava, (Alahärmä), Rintavainio 4010013

Lisätiedot

-3- JOHDANTO Saarijärven kunnassa sijaitseva valtaus PIKKULA 1 (kuva 2), kaiv.rek. n:o 3271/1, KTM n:o453/460/81, tehty 7.l0.

-3- JOHDANTO Saarijärven kunnassa sijaitseva valtaus PIKKULA 1 (kuva 2), kaiv.rek. n:o 3271/1, KTM n:o453/460/81, tehty 7.l0. -3- JOHDANTO Saarijärven kunnassa sijaitseva valtaus PIKKULA 1 (kuva 2), kaiv.rek. n:o 3271/1, KTM n:o453/460/81, tehty 7.l0.-8l,peruttiin 10.12.1984 Valtausalueelta etsittiin lohkareviuhkan lohkareiden

Lisätiedot

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS SODANKYLÄN KUNNASSA VALTAUSALUEILLA KUSTRUOTOMANAAPA 1 JA VIUVALO-OJA 1, KAIV. REK. N:O 3473 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS SODANKYLÄN KUNNASSA VALTAUSALUEILLA KUSTRUOTOMANAAPA 1 JA VIUVALO-OJA 1, KAIV. REK. N:O 3473 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS 1 (3) M 06/3741/-88/1/10 Sodankylä Kustruotomanaapa ja Viuvalo-oja Tapani Mutanen 26.10.1988 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS SODANKYLÄN KUNNASSA VALTAUSALUEILLA KUSTRUOTOMANAAPA 1 JA VIUVALO-OJA

Lisätiedot

Rautalammin kunta Kirkonkylän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2014. Aura OK

Rautalammin kunta Kirkonkylän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2014. Aura OK Rautalammin kunta Kirkonkylän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2014 Samuel Vaneeckhout Aura OK Työn suorittaja: FT Samuel Vaneeckhout (Osuuskunta Aura) Työn tilaaja: Rautalammin kunta Kenttätyöajankohta:

Lisätiedot

001/ / UOK, TA/86 TUTKIMUSRAPORTTI VILMINKO, Sijainti 1:

001/ / UOK, TA/86 TUTKIMUSRAPORTTI VILMINKO, Sijainti 1: 001/2434 08/ UOK, TA/86 TUTKIMUSRAPORTTI VILMINKO, "ULKOKAARI" Sijainti 1: 400 000 0 OMALMINETSINTA U~O~U~PU U Kuronen, T ~hokas/phm 001/2434 08/ UOK, TA/86 - - Sijainti Kohde sijaitsee Vilmingon kylän

Lisätiedot

Lue tehtävänannot huolella. Tee pisteytysruudukko 1. konseptin yläreunaan.

Lue tehtävänannot huolella. Tee pisteytysruudukko 1. konseptin yläreunaan. MAA Koe..05 Jussi Tyni Lue tehtävänannot huolella. Tee pisteytysruudukko. konseptin yläreunaan. A-osio. Ilman laskinta! MAOL:in taulukkokirja saa olla käytössä. Laske kaikki tehtävät. Vastaa tälle paperille.

Lisätiedot

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS LIEKSAN KAUPUNGISSA VALTAUSALUEELLA TAINIOVAARA 1, KAIV. REK. N:O 2538/1 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS LIEKSAN KAUPUNGISSA VALTAUSALUEELLA TAINIOVAARA 1, KAIV. REK. N:O 2538/1 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA GEOLOGINEN TUTKIMUSLAITOS M06/4332/-81/1/10 Lieksa Tainiovaara Jouko Vanne 30.10.1981 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS LIEKSAN KAUPUNGISSA VALTAUSALUEELLA TAINIOVAARA 1, KAIV. REK. N:O 2538/1 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA

Lisätiedot

M 19/3323/82/1/ GEOLOGINEN TUTKIMUSLAITOS. Kiuruvesi Sulkavan järvi Jarmo Nikander

M 19/3323/82/1/ GEOLOGINEN TUTKIMUSLAITOS. Kiuruvesi Sulkavan järvi Jarmo Nikander GEOLOGINEN TUTKIMUSLAITOS M 19/3323/82/1/10 Kiuruvesi Sulkavan järvi Jarmo Nikander 23.9. 1982 ~ 0 's`k LOHKARETUTKIMUKSET KIURUVEDEN SULKAVANJÄRVELLÄ KARTTALEHDELLÄ 3323 07 VUOSINA 1981-82 TUTKIMUSTEN

Lisätiedot

OUTOKUMPU OY KAIVOSLAIN 19 5:N MUKAINEN TUTKIMUSTYÖSELOSTUS 0 K MALMINETSINTA. Haapajärvi, Kopsa. "Kopsa" Mittakaava 1 : 100 000

OUTOKUMPU OY KAIVOSLAIN 19 5:N MUKAINEN TUTKIMUSTYÖSELOSTUS 0 K MALMINETSINTA. Haapajärvi, Kopsa. Kopsa Mittakaava 1 : 100 000 9 OUTOKUMPU OY 0 K MALMINETSINTA KAIVOSLAIN 19 5:N MUKAINEN TUTKIMUSTYÖSELOSTUS Haapajärvi, Kopsa "Kopsa" 2344 07 Mittakaava 1 : 100 000 0 OUTOKUMPU OY 0 + MALMINETSINTE Kauppa- ja teollisuusministeriö

Lisätiedot

Kangasala Keskustan osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2009

Kangasala Keskustan osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2009 1 Kangasala Keskustan osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2009 Tapani Rostedt Timo Jussila Kustantaja: Kangasalan kunta 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Yleiskartta... 2 Inventointi... 3 Kylätontit...

Lisätiedot

Pihtipudas Niemenharju Kunnalliskoti kivik. asuinpaikan ympäristön kartoitus 2006

Pihtipudas Niemenharju Kunnalliskoti kivik. asuinpaikan ympäristön kartoitus 2006 1 Pihtipudas Niemenharju Kunnalliskoti kivik. asuinpaikan ympäristön kartoitus 2006 Timo Jussila Kustantaja: Pihtiputaan kunta 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Maastokarttaote... 3 Kartoitus... 3 Maasto...

Lisätiedot

Veitsiluoto Oy:n liuskekivialue Tervolassa

Veitsiluoto Oy:n liuskekivialue Tervolassa M 17/T-52/1/87 Tervola Erkki Aurola 11.10.52 Veitsiluoto Oy:n liuskekivialue Tervolassa Lokakuun 5. p:nä 1952 tarkastin yhdessä ins. J. Laantin kanssa Veitsiluoto Oy:n omistaman liuskekivialueen Tervolan

Lisätiedot

SELOSTUS URAANITUTKIMUKSISTA KITTILÄN JYSKÄLAESSA JA POKASSA VUOSINA 1977 JA 1979

SELOSTUS URAANITUTKIMUKSISTA KITTILÄN JYSKÄLAESSA JA POKASSA VUOSINA 1977 JA 1979 GEOLOGINEN TUTKIMUSLAITOS M 19/2744/-80/1/10 Koskee: 3722 Kittilä Jyskälaki Veikko Helppi 21.4.1980 SELOSTUS URAANITUTKIMUKSISTA KITTILÄN JYSKÄLAESSA JA POKASSA VUOSINA 1977 JA 1979 Johdanto Tutkimusten

Lisätiedot

M 19/3232/-70/2 Koskee : Virtasalmi T. Siikarla ALUEELLA SISÄLLYS. Yleistä

M 19/3232/-70/2 Koskee : Virtasalmi T. Siikarla ALUEELLA SISÄLLYS. Yleistä M 19/3232/-70/2 Koskee : 3231 3232 Virtasalmi T. Siikarla 24.4.1970 o SELOSTUS LINJOITUSTÖISTÄ JUVAN - ALUEELLA VIRTASALMEN TUTKIMUS- Yleistä SISÄLLYS Linjojen paalutus maastoon Sidonta kolmiopisteisiin

Lisätiedot

Ylöjärvi Kyrönlahti Ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011

Ylöjärvi Kyrönlahti Ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011 1 Ylöjärvi Kyrönlahti Ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011 Timo Jussila Kustantaja: INSINÖÖRITOIMISTO POUTANEN OY 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Kuvia... 4 Kartat...

Lisätiedot

MUINAISJÄÄNNÖSSELVITYS

MUINAISJÄÄNNÖSSELVITYS MUINAISJÄÄNNÖSSELVITYS Niittysmäki-Konkanmäki tuulipuiston osayleiskaava FT Samuel Vaneeckhout 23.5.2012 Perustiedot Kunta: Leppävirran kunta Kylä: Sahkarlahti Tila: Sorsanpelto 13:2 Tiili 5:35 Lehtokallio

Lisätiedot