Matkapäiväkirja. Teksti: Päivi Strandén Kuvat ja kuvatekstit: Jorma Soini

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Matkapäiväkirja. Teksti: Päivi Strandén Kuvat ja kuvatekstit: Jorma Soini"

Transkriptio

1 Matkapäiväkirja Teksti: Päivi Strandén Kuvat ja kuvatekstit: Jorma Soini Venäjän ja Ukrainan rajan tuntumassa Bulgarian sekä Romanian läpi Mustalle merelle, Istanbulista Turkin vuorten yli Alanyaan Välimerelle, Jugoslavian uusien maiden halki ja Venetsian kautta Atlantille sekä lautalla Saksasta Helsinkiin

2 Matkakotimatka läpi Europan Turkkiin Lähdettiin iltapäivällä Mäkelänkadulta. Vesijärjestelmästä oli jakaja mennyt talven aikaan rikki, mutta viime tipassa siihen löytyi varaosa. Käytiin Hyrylässä lisäämässä renkaisiin ilmaa ja uitiin Häklin montulla. Hyrylässä sateli, joten muita uimareita ei ollut. Helsingissä Matkakoti parkkiin Munkkisaareen meren rannalle. Ilta on upea, mutta tuulinen. Katselemme ohi lipuvia purjeveneitä ja Tallinnan-laivoja. Ollaan valmiiksi lähellä Länsisatamaa, jossa on aamulla oltava kello seitsemän aikoihin. Sivulla maisemana uusia ja valmistuvia ökykerrostaloja, toisella sivulla myrskyävä Suomenlahti. Aamupalaa itselle ja nälkäiselle puolisolle Nordlandialla reilun kolmen tunnin matka Tallinnaan. Kauppaostokset Ülemisten Rimissä ja sateessa kohti Tarttoa ja edelleen päin Latvian rajaa. Matkalla Võrussa tankki täyteen dieseliä, joka on Virossa kalliimpaa kuin bensa. Viron ja Latvian välinen raja-asema kumisi tyhjyyttään. EU:n ja Shengenin sopimuksen myötä tullimuodollisuudet ovat jääneet tarpeettomiksi. Venäjältä tulevat kulkijat tullataan jo Viron ja Venäjän rajalla. Tähän mennessä ei ole kertaakaan tarvinnut kaivaa Matkakodin tai skootterin dokumentteja tutkittaviksi. Ennen Tarttoa sorsaemo poikasineen kulki tien poikki. Järjettömän jarrutuksen ja koukkauksen ansiosta säästivät ainakin sillä hetkellä henkensä. Nälkä kurni ja takana oli reilun 300 kilometrin ajo. Poikkesimme hiljaiselta, Riikaan menevältä tieltä sivuun ja parkkeerasimme soramontun reunaan perunan keittoon ja unille. Matkalla näimme Viron puolella sateessa savuavia nuotioita: nyt on oikea juhannus, huomenna vietetään Jussinpäivää. Illaksi sää selkeni ja "yöttömän yön" aurinko ilmestyi näkyville. Takana maisemana pieni soramonttu, edessä pilkotti hiljainen kylätie Aamulla sateli taas, kun söimme lettuja hillon ja kermavaahdon kanssa. Metsän eläimet saivat yli jääneet, jormaksen vispaamat kermat. Sää selkeni ja matka jatkui kohti Liettuaa. Koska emme halunneet lähteä kohti Riikaa, piti keksiä muita reittejä. Päätös tarkoitti muutamaa kymmentä kilometriä leveää, mutta huonoa hiekkatietä. Välillä piti arpoa, minkä tien valitsisimme. Tiemerkinnät olivat välillä hakusessa tai niitä ei ollut lainkaan. Juhannuskrapuloissaanko lie oli sammakko, joka hitaasti raahautui tien yli. Sivuutimme sen täpärästi. Vasta Madonan kaupungin paikkeilla pääsimme asfaltille, jonka reikäpaikkauskin tuntui taivaallisen hyvältä.

3 Ohitimme juhannusta viettäviä kyliä. Syytä pysähtyä ei ollut, kun vain ruokakaupat näkyivät olevan avoinna. Eipä olisi ollut paikallista valuuttaakaan. Ennen rajaa kiertotie ohitti Daugavpilsin kaupungin, joka olisi ollut ilmeisen suuri. Rajan jälkeen vaihdoimme euroja lituiksi, että pääsisimme tankkaamaan. Rajalla ei taaskaan ollut tuttua tarkastusta, rahanvaihdossakin piti vähän kysellä, että "mikä maa, mikä valuutta". Ugmergen kaupungissa tankkasimme ja ajatus oli jäädä yöksi keskustaan. Ystävällinen nuori rouva tuli kuitenkin vihjaisemaan, että Matkakodin perässä oleva skootteri voi olla liian mielenkiintoinen joillekin keskustassa aikaansa viettäville. Eihän ketjulla autoon kiinnitetty ja lukittu pyörä telineestä kovin helposti ole vietävissä, mutta kieltämättä olisi ikävä herätä siihen, että joku sitä edes yrittäisi. Perunat keitettyämme ja syötyämme jätimme kaupungin ja ajelimme Kaunasia kohti. Muutaman kilometrin päässä tienhaarassa luki Dainava, melkein siis kuin Painava. Ajoimme lähiön ohi melko hylätyn näköiselle pienteollisuusalueelle. Sen perillä oli sokealta vaikuttanut koira vartiossa ja mieskin ilmestyi paikalle, kun katsoimme sopivaa yöpymispaikkaa. Mies nyökytteli myöntyvästi, kun jormas esitti elekielellä, sopiiko että jäämme yöksi. Kättä päälle ja Matkakoti parkkiin. Vesijärjestelmän tarkistus. Toinen makean veden säiliöistä oli jo tyhjä. Päivällä pituutta yli 400 kilometriä. Täällä käytännössä paljon kokenut, näkönsä menettänyt vartiokoira turvasi yömme Edessä laaja peltomaisema, takana matala teollisuusrakennus Aamu valkeni aurinkoisena. Pienteollisuustalolle tuli väkeä töihin ennen seitsemää. Harvoin saa nukuttua näin hyvin. Kiitos sokean vartiokoiran. Aamupuuroa syödessä huomasimme ketun vaanivan saalista lähipellolla. Matka jatkui. Emme millään voineet uskoa kiertotietä tarkoittavan kylttin osoittavan tietä Kaunasiin. Tie oli kilometritolkulla täryyttävää hiekkatietä. Viiden kilometrin jälkeen käännyimme takaisin ja sitten oli taas uudestaan palattava hiekkatielle. Olihan se uskottava. Kaunasin lähellä oli Mega-ostoskeskus. Katselimme tyylikästä ostosparatiisia ja ostimme ruokatäydennystä Matkakotiin. Huomioimme hämmentävän asian: liettualaismiehet käyttävät käsilaukkuja. Jos se ei ole perinteinen naisellinen käsveska, miehen varustuksiin kuuluu vähintään pitkäsankainen olkalaukku. Jormas sai sen myötä vahvistusta halulleen ottaa toiseen korvaan korvakoru, vaikka niitä miehillä täällä ei näkynytkään.

4 Ennen Puolan rajaa tankkasimme lopuilla lituilla tankin täyteen. Puolan rajalla oli tulliväkeä. Taisivat lähinnä seurailla liikennettä, josta iso osa oli rekkoja. Puola oli entisensä: syviä uraisia teitä, mutta joukossa paljon uuttakin asfalttia. Kamikaze-ohituksiakin tehdään vanhaan tapaan. Vaihdoimme Puolassa, kuten Liettuassakin 150 euroa paikalliseksi valuutaksi. Samalla söimme rekkamiesten paikassa rekkamiesten ruokaa, jossa salaatti oli lautasen reunalla lähinnä koristemielessä. Päivän toinen harharetki tehtiin Bialystokin suurehkossa kaupungissa, jossa luotimme tienumeroon. Vajaat kymmenen kilometriä ajettuamme tajusimme, että olemme oikealla tiellä, mutta menossa väärään suuntaan. Communicatorin GPS-rouva opasti meidät luotettavasti Lublinin suuntaan. Toimii siis Puolassakin. Tarkoituksella valitsimme reitin, joka ei mene Varsovan kautta. Kaupunki nähtiin edellisellä Matkakotimatkalla, joten nyt sinne ei ollut mielenkiintoa lähteä. Reittivalinnalla pääsimme myös melkein kokonaan eroon rekoista. Yöpuun löytyminen maaseudulta Bialystokin eteläpuolelta otti koville. Ensimmäinen yritys johdatti meidät upottavalle hiekkatielle museaalisen maalaistalon nurkille. Sydämentykytyksiä, mutta onneksi jormas sai Matkakodin juuri ja juuri takaisin kantavalle tielle. Pari seuraavaakin hakua olivat huteja, mutta viimein löytyi sivutieltä pisto kuivalle metsäkankaalle, johon päätimme jäädä. Paikka oli melko roskainen, joten kiitokseksi yösijasta keräsin kaksi muovikassillista muovi- ja lasipulloja ja muuta Helsingin Villikanilandian kummikunta siellä jossakin roinaa yhteen paikkaan. Enin osa jätteistä oli varmaan lojunut metsässä jo vuosia, mutta kun muovi, lasi ja metalli eivät maadu, niin siellähän ne pysyvät houkuttelemassa uusia roskaajia. Tulipahan ainakin vähän siistinpää. Tälläkin päivällä pituutta lähes 400 kilometriä. Matkakodin matkamittariin pyörähti iltapäivällä kilometrin lukema. Maisemana mäntymetsää ympärillä ja edessä poikittainen hiekkatie Jorman nimipäivähälytys herätti meidät aamuun, johon kyllä olimme muutamat kerrat heränneet sateen ropistessa kattoon. Niin oli sää yön aikana muuttunut. Asteita sentään oli aamulla 10,5.

5 Matka jatkui suunnitellusti suorinta reittiä kohti Slovakiaa. Rzeslowin suuren kaupungin laitamilla ostoskeskuksen jakeluasemalla tankki täyteen ja ruokailu talon ravintolassa. Löytyi jopa englanninkielinen ruokalista, kasvisvaihtoehtoja ja alkoholitonta olutta. Houkuttelevista alennusmyyntitarjouksista huolimatta mitään ei tullut ostettua. Matka jatkui taas toistaan seuraavien kylien halki. Talot ovat enimmäkseen hyvin hoidettuja ja jokainen erilaisella aidalla ympäröity. Puolan kirkkoarkkitehtuuria hieman ihmettelimme. Kirkkoja on paljon ja uudemmat niistä ovat arkkitehtuuriltaan melko erikoisia, voisi sanoa jopa että mauttomia. Matkan varrelle osui muutama isompi kaupunki ja tiheä asutus sai meidät muistelemaan, mikä mahtoikaan olla Puolan väkiluku. Jossain kohtaa tien varressa oli melkein vieri vieressä marjanmyyjiä, nuoria ja vanhoja. Varsinkin mummoilla oli mansikoita tarjolla. Lasipurkeissa olleet tummat marjat osoittautuivat mustikoiksi. Ostimme kahdelta tytöltä kaksi viimeistä purkkia. Jo enkä satakunta kilometriä ennen Slovakian rajaa tasainen peltomaisema muuttui mäkiseksi ja pian jyrkäksikin. Vauhti alkoi hyytyä mäkiin, mutta onneksi liikennettä oli vähän vähemmän. Emme olleet kenenkään tukkona, eivätkä rekatkaan hidastaneet meidän tahtiamme. Vain toisella meistä oli hauskaa Ilta alkoi olla käsillä, eikä Slovakiaan ollut mikään pakko päästä tänään. Tankkasimme viimeisillä Puolan sloteilla tähän asti kalleinta dieseliä ja parkkeerasimme Matkakodin huoltoaseman ja 24 h baarin parkkialueelle rekkaruutuun. Matkaa rajalle on arviolta 40 kilometriä. Ilma oli matkan aikana muuttunut helteeksi. Mittari näytti 26,5 astetta ulkona. Luukut auki ja hyttysverkot eteen ja kahvinkeitin porisemaan. Kahvia odotellessa jormas keräsi parkkialueelta kassillisen roskia. Takana mäkirinne, edessä avautui silmänkantamattomiin jatkuva vuoristomaisema Kuten arvata saattaa, yöllä ympärillä oli elämää. Rekkaparkki tuli tupaten täyteen ja baari houkutteli pihaansa henkilöautoilijoita, jotka tahtoivat ilahduttaa muitakin musiikin jumputuksella. Pääpiirteittäin silti kelvollinen valinta. Kiirettä ei ollut, mutta päivän ohjelmana oli ajo halki Slovakian. Matkahan ei ole kummoinen. Puolan ja Slovakian rajalla ei taaskaan ainakaan meille tullimuodollisuuksia. Matka oli enimmäkseen ylämäkeä ja alamäkeä. Kylät alakuloisen näköisiä Puolaan verrattuna. Košicessa onnistuimme eksymään, kaupunki taisi olla liian suuri meille, mutta rouva GPS meidät muutaman uukkarin jälkeen opasti taas oikealle reitille. Unkarin rajalla, ei taaskaan tullimuodollisuuksia, oli villin puoleinen meininki. Matkakodin sivuluukutkin tuli viimein pantua lukkoon. Paikallista valuuttaa rahapussiin ja kohti pustan aukeita.

6 Tutustuminen Unkariin jäi oikeastaan tämän päivän varaan. Käytännössä tämäkin oli ajoa maan poikki. Iloksemme panimme merkille pysähdyspaikat, joissa oli siistit vessat ja juomavettä tankattavissa. Vaihdoimme loput, pahanmakuiset Vantaan vedet raikkaaseen Unkarin veteen. Maantiet erinomaisessa kunnossa ainakin näillä seuduilla ja kun pysyttelee pääväylillä. Päivän rasitus olisi voinut olla suurkaupunki Debrecenin läpiajo, josta ei ehkä olisi kunnialla selvitty ilman rouvaa. Yöksi päädyimme Berettyoujfalun hautuumaan reunaan. Ennen paikan löytymistä tankkasimme kaupungin reunalla erikoisella huoltamolla, jossa laskun loppusumma oli vähemmän kuin dieselmittari ilmoitti. Saimmekohan Suomi-alennusta? Sen ainakin ymmärsin, että kaljupäinen kassamies kysyi bensanmyyjältä, mistä maasta olemme ja vasta sen jälkeen laski polttoaineelle hinnan. Rahaa jäi vielä, vaikka diesel on täällä jopa kalliimpaa kuin Suomessa, joten kävimme täydentämässä varastojamme paikallisessa Lidl-kloonissa, Plus-marketissa. Maisemana siis tänään on hautausmaa ja tien toisella puolella toinen hautausmaa. Haikarat ovat välillä olleet vähissä, mutta täällä niitä on taas ollut poikasineen pesillään ilonamme. Me kaikki söimme aamupalaa Matkan erikoisin aamu koettiin, kun molemmin puolin olevien hautausmaiden väliin vanha mies fillareineen toi aamuvarhaisella toistakymmentä lehmää ja sonnia laiduntamaan. Siinä ne söivät irrallaan ja hetken päästä polkupyörämieskin katosi jonnekin. Lehmät ja sonnit jäivät märehtimään, mutta meillä Matkakoti-matka jatkui kohti Mustaa merta. Tänään tarvittiin ensimmäisen kerran passeja, kun ylitettiin Unkarin ja Romanian raja. Muutoin rajanylitys oli läpihuutojuttu. Valuutanvaihtopisteitä oli rajalla ja muutenkin alkukilometrit olivat kuin mistä tahansa länsimaasta. Mutta lystiä ei riittänyt pitkään ja mieleen hiipi epäilys, että tätäkö Romanian maantiet ovat, kynnöspeltoa. Totuus paljastui jonkin matkaa ajettuamme: tiet, ainakin pääväylät, ovat erinomaisessa kunnossa. Romania näyttäytyi meille ensimmäisenä päivänä kauniina vuoristo- ja peltomaisemineen, välillä vieri vieressä olevine kylineen, mummoineen ja vaareineen, vapaine kanoineen ja hevosajopeleineen. Työhevosten määrä oli silmiinpistävä. Teiden varsilla kaupattiin sieniä ja rypäleitä, muutamat kylät olivat erikoistuneet myymään monenlaisia käsityötuotteita. Jossain oli mustalaisväkeä tuputtamassa vattuja, hyvä etteivät auton alle tunkeneet kippoineen. Ostokset jäivät silti tekemättä, vaikka koreja ja tekstiilejä kävimmekin ihastelemassa. Ajomatka oli taas päälle 400 kilometriä, vaikka välillä meno oli hitaanpuoleista. Mutta kun ei ole aikatauluja, ei hitauskaan haittaa. Yöpaikan etsintä on aina oma juttunsa. Päivällä poikkesimme mukavanoloiselle kylänraitille kahvinkeittoon. Kun vastaavanoloista kylää ei illalla löytynyt yöpaikaksi, pysäköimme Matkakodin joen rannalle hotellin liepeillä olevalle pysäköintialueelle. Uskomme ja toivomme, että ohi kulkeva liikenne vähenee illan mittaan. Maisemana tänään joki ja sen takana korkea mäkirinne, jossa nautakarja laiduntaa. Mäkirinnettä on vähän joka puolella.

7 Erilaiset kohtaamiset ovat matkustamisen suola. Tämän aamuinen kohtaaminen tapahtui lähdön jälkeen huoltamolla tankatessa. Avulias polttoainemyyjä otti kontaktia englannin kielellään, jota ei kertomansa mukaan ollut oppinut koulussa. Muutaman vaihdetun ajatuksen ja tiedon kautta viestitimme hänelle ja hän meille, että samaa ihmisrotua olemme. Me matkalla jostain jonnekin ja hän sillä hetkellä hoitamassa hänelle uskottua tehtävää. Tankki täynnä kohti sunnuntaita viettävää romanialaismaisemaa. Kaupungin poikki virtasi vähävetinen joki, joka oli silti saanut kaikki vapaat jokirannat täyteen pikniciä viettäviä kaupunkilaisia. Vapaa-ajanvietto enteili edessä olevaa Karpaattien vuoristoa ja sen turistikyliä. Romanialaisen oloiset turistit olivat kansoittaneet tien varren kadut ja puistot. Tie mutkitteli korkeiden vuorten lomassa. Autoilevaakin väkeä oli paljon liikkeellä, mutta ei montaakaan matkailuajoneuvoa. Vuorten jälkeen maisema tasaantui. Viljeltyä peltoa auringonkukkineen ja maissia varsineen oli enemmän kuin Pohjois-Romaniassa. Ehkä vauraus siinäkin mielessä on keskittynyt lähemmäksi pääkaupunkia. Hevosvetoisia kärryjä ja paimenia karjoineen näkyi edelleen. Vaikka peltoaukeat ovat valtaisat, maatyöt hoidetaan vaatimattoman näköisin traktorein. Siinä voisi olla pohtimista ja ihmetyksen aihetta monelle suomalaiselle viljelijälle. Tie E60 johti meidät suoraan Bukarestin keskustaan, kuten kartta lupasikin. Zautzeskun palatsi jäi taakse, kun ajelimme valtavaa katua kohti keskustaa. Valtava on sana, joka kuvaa hyvin Romanian pääkaupunkia. Puistot olivat valtavan suuria, samoin mitoin oli kulkukoiria (Helsingin villikaniongelmakaan ei täältä katsoen tunnu valtavalta), oli valtavia keskustan kerrostaloja parvekkeineen. Keskustan alue oli ylipäätään paljon valoisampi ja vaaleampi kuin siitä ollut ennakkokäsityksemme. Bukarestista jäi mielikuva kauniina ja elinvoimaisena kaupunkina, jos nyt sitä hetken aikaa ristiin rastiin ajelleena on edes lupa mennä arvioimaan. Bukarestista jatkoimme kohti satamakaupunki Gonstantaa. Heti alkumatkasta oli paha auto-onnettomuus, jonka uhria tai uhreja lähdettiin kuljettamaan helikopterilla hoitoon. Se oli jo toinen näkemämme liikenneonnettomuus saman päivän aikana. Karpaateilla kolariautot olivat enää ihmeteltävinä tien reunassa, mutta sekin ihmettely hidasti liikennettä melkoisesti. Aina on aikaa mielikuvitukselle Romaniassa on tosi kiitettävästi poliiseja valvomassa liikennettä, välillä tuntuu että liiankin kanssa. Holtitonta ajotapaa se ei silti ole onnistunut poistamaan. Bukarestista alkoi moottoritie, jossa oli monen monta palvelupistettä: vessa, pysäköinti, roskikset ja valvojakin istuskeli paikalla. Enemmänkin palveluja olisi voinut olla, sillä opastauluihin niille oli varattu kuusi ruutua. Matkan edistyessä pisteitä oli edelleen, mutta loput olivat jostain syystä kiinni. Vaiheessa oli myös moottoritiemaksun rahastuspiste. Kaivoimme jo rahapussin esiin huomataksemme vain, että varsinaiset rahastuspisteet puuttuivat vielä. Vastassamme oli sunnuntain paluuliikenne. Kun pitkä moottoritieosuus päättyi, paluumatkaajien kulku puuroutui täysin, arviolta parinkymmenen kilometrin pituiseksi seisoskeluksi. Heräsi ajatus, että olikohan tuo viikonloppu meren rannalla sen väärti.

8 Ilta alkoi jo hämärtyä kun saavuimme Gonstantaan. Lähellä ranta-aluetta poimimme poikkikadun omakotialueelta ja yöpaikka oli siinä. Jormas kipaisi heti ilta-uinnille, minä jäin päivän ajoraadannasta (lähes 500 km) nääntyneenä seurailemaan kulkukoiraperheen elämää. Koirat, joita näkyi olevan melkein joka pihassa, pitivätkin melkoista elämää kunnes rauhoittuvat. Ehkä haukunta kuului niiden iltarutiineihin. Maisemana kotikatu, jossa ainakin osassa taloista asui hyvin toimeentulevia romanialaisia. Naapurin rakennustyömaa oli ulkonäön perusteella yksi niistä Aamulla aamu-uinnille ja skootterilla kylille. Kaupunki on suurenpuoleinen, mutta löysimme sieltä mukavia yksityiskohtia: aallonmurtajan, suulaita kalakauppiaita, hienon kasinorakennuksen ja beachin, jossa kävimme alkoholittomilla olusilla. Ajatelimme, että varmaan olimme ensimmäiset suomalaiset, jotka ovat ajaneet sinne skootterilla. Tuskin kaupunki muutenkaan on suomalaisten tuntema rantalomakohde, vaikka hyvin voisi olla. Matka jatkui Bulgariaa kohti. Rajalla tarkastus oli tarkin tähänastisista: tarvittiin passit ja auton paperit, skootterinkin paperit esiteltiin. Bulgarian puolelle ei päässyt ilman, että maksoi tiemaksun. Viidellä eurolla saisimme ajella Bulgariassa viikon. Tarra merkiksi tuulilasiin. Se on mukava matkamuisto. Tie huononi parantuakseen taas lähempänä Varnaa. Oli tasaista auringonkukkameripeltoa ja pitkää nousua ja laskua. Asutusta vain vähän. Varnan keskusta ei ollutkaan rantakaupunkia, ei ainakaan ensinäkemältä. Ajoimme vähän vahingossa ohi, mutta päätimme jatkaa, koska matkanteon kannalta suunta oli oikea. Vanha kartta kertoi myös, että saattaisimme löytää leirintäalueen. Se löytyikin, vaikka vähän hakemalla, muutaman kilometrin päässä päätiestä. Emme nähneet aihetta haastekamppailuun kenenkään kanssa Campinalue on pieni mökkikylä muiden vastaavien joukossa. Yksi hollantilainen matkailuauto ja pari saksalaiskaravaanaria olivat myös löytäneet paikan. Yön hinta kutakuinkin 10 euroa. Merikin oli, mutta sekin piti ensin löytää. Meren äärellä oli leireilemässä toistasataa eri-ikäistä judokaa, jotka parhaillaan pitivät kurinalaisia harjoituksiaan rannalla. Joukossa oli vöiden värien perusteella kaikkia eri judon arvoasteikkojen edustajia. Illalla aloimme katsella jotain Markolta lainatua dvd-elokuvaa. Uni voitti.

9 Maisemana tiheä lehtimetsä. Aidan takana toinen leirikylä mökkeineen ja kuopassa olevine leikkikenttineen, toisella puolella saksalaiskaravaanarit Aamulla tuli mieleen, että kaikki on suhteellista. Toiselle puolelle maapalloa pääsee lentokoneella tuntien istumisen jälkeen, mutta EU:n äärirajalta toiselle meneminen kestää matkailuautolla viikon ja vähän ylikin. Ajoimme skootterilla Varnaan ja pysäköimme keskustaan. Kohdalla oli kirjakauppa, josta löytyi riittävän tarkka Turkin kartta. Rantakin löytyi ja uimassa piti tietysti käydä. Parin tunnin Varnanvierailun jälkeen olimme valmiit palaamaan Matkakodille. Matkan oli määrä taas jatkua. Noin 60 kilometriä Varnasta oli ensimmäinen uuden näköinen turistialue, jossa selvästi oli panostettu itse asiaan. Näky oli kuin Teneriffalta tai Mallorcalta konsanaan. Kun matka jatkui tuli aina uusia ja uusia alueita, joukossa valtaisia kerrostaloalueita, jotka ulkonäollään kertoivat, että ne oli rakennettu turismia varten, joko omistusasunnoiksi tai hotelleiksi. Vesihuvipuistoja näimme useita. Tutun tuntuinen paikannimi oli muun muassa Nessepar, joka ilmeisesti elää uutta kukoistusaikaansa. Useita kymmeniä kilometrejä ennen rajaa tie huononi ja kierteli korkealla vuoristossa. Olimme jättäneet tankkauksen viimeisimmän karttaan merkityn bulgarialaiskaupungin varaan. Onneksi vuoristossa oli pienen kylän kupeessa huoltamo, jossa pysähdyimme. Ainakaan kaupunkimme kohdalla tien varressa ei tankkausmahdollisuutta enää olisi ollut. Muutenhan jakeluasemia on kaiken aikaa ollut melko kiitettävästi. Pahemmin ei ole tarvinnut haeskella. Bulgariassa ovat käytössä kyriliset kirjaimet. Pääteillä, varsinkin suurten kaupunkien liepeillä nimet on merkitty myös latinalaisin aakkosin. Muutenkin englannin kieli tekee tuloaan tai on jo tullutkin. Englantia osataan ja monissa mainostauluissa asia on esitetty englannin kielellä. Loppupätkälle lähdettäessä meikäläisittäin ymmärrettäviä tienviittoja ei enää joka risteyksessä ollutkaan. Venäjän alkeista oli kummasti nyt hyötyä. Juomavettä jonotettiin siellä missä muutkin Viimeiset kymmenet kilometrit vuoristossa olivat hiljaista puurtamista enimmäkseen huonolla tiellä: kanssa-autoilijoita ei paljoakaan ollut. Kesken kaiken oli kuitenkin poliisin tarkastusasema, jossa meidät ystävällisesti hymyillen vittoiltiin jatkamaan matkaa. Bulgarian ja Turkin raja-asema ansaitsisi aivan oman lukunsa tässä päiväkirjassa. Odotimme uneliasta rajanylityspaikkaa, jossa ei lisäksemme olisi paljonkaan kulkijoita. Ennakkoajatukset osoittautuivat vääriksi. Bulgarian pisteessä katsottiin paperit ja tiedot tallennetiin muistitikkuun, joka annettiin mukaamme. Seuraavalla tarkastusasemalla tikku sai olla vielä meillä, mutta sitä seuraava piste tikun jo tarvitsi.

10 Oltiin Turkin puolella. Kolmannella pisteellä piti mennä sisätiloihin, jossa papereitamme vietiin sinne tänne. Yksi ystävällinen tullimies kysyi jormakselta "mikä sun nimes on". Siis osasi ainakin sen verran suomea. Sitten käteltiin. Seuraavalla pisteellä ihmeteltiin, onko rekisterikilven IN-105 merkeistä osa numeroita vai kaikki kirjaimia, vai mikä on mitäkin. Vaikutti, että jollain pisteellä merkit oli tulkittu väärin. Selitimme. Viidennen pysäytyspisteen jälkeen lakkasin laskemasta pysähdysten määrää. Sieltä meidät ohjattiin takaisin, koska puuttui leimoja. Alkoi varsinainen rumba. Ensin tarjosimme papereita väärälle luukulle, jossa tosiasiassa taidettiin myydä vakuutuksia. Seuraavakin luukku oli väärä, ensin piti hakea poliisilta leimoja. Poliisi oli taas ystävällinen. Palasimme paikkaan,jossa tarkistettiin auton paperit. Greencardit olivat jääneet autoon, joten seuraavaksi niitä hakemaan. Auton paperit olivat kunnossa, kulman takana oli Customer control offise, johon meidät ohjattiin menemään seuraavaksi. Siellä falsettiääninen virkailija viittoili passejamme vilkaistuaan meitä menemään ulos. Ulkona ihmettelimme aiheesta, sillä ketään ei autotarkastuspisteellä ollut, mutta joukkoon liittyi pari muutakin ihmettelijää, joten päättelimme, että paikka todennäköisesti on oikea. Odoteltiin. Yksi paikalla olijoista kertoi ohittaneensa rajan kolmeen kertaan parin viikon aikana,mutta vastaavaa sählinkiä ei aiemmin ole ollut. Emme siis olleet väärässä sen suhteen, että kaikki ei ollut ihan kunnossa. Oli myös ajoneuvoja, jotka eivät selittelyitä kaipaa Lopulta falsettiääninen tuli, tutki autoja ja teki passeihin merkintöjä. Meidän vuoromme oli viimeisenä. Mies ei ollutkaan niin innokas tutkimaan Matkakotia kuin oletimme. Lue: ei tutkinut lainkaan. Kyseli kumpi kulkuneuvo kuuluu kellekin ja kun kerroimme, että molemmat molemmille, toisesta teki merkinnän toisen passiin ja toisesta toisen. Saimme luvan jatkaa viimeiseen tarkastuspisteeseen, jossa rajapoliisi huitoi ja ilveili. Sama mies joka palautti meidät edelliseen lähtöruutuun. Hänellä oli selvästi hyvässä mielessä hauskaa.mies pahoitteli myös byrokratiaa, koska Turkki ei ole EU:n jäsen. Derekoyn kylässä pysähdyimme, ostimme kaupasta leivän, näimme häivähdyksen kylän miesten vilkkaasta sosiaalisesta iltaelämästä ja ajoimme kylän ulkopuolelle suoran päähän parkkiin. Siinä oli seuraava yöpaikkamme. Tukkipuut ja kesken jäänyt liikerakennus toisella puolella, toisella rajalta tuleva maantie Peltomaisemia silmänkantamattomiin. Hypermarket Kipasta ruokaostokset matkaan. Loistava tie Istanbuliin asti. Istanbul ei ollutkaan meille helppo ohitettava. Uskoimme alkuun rouvaa, joka sai tehtäväksi opastaa meidät Tuzlassa sijaitsevalle camping-alueelle.

11 Rouva sekosi kai moniin rinnakkaisiin teihin ja lopulta jouduimme ajamaan kahdesti samaan moottoritien maksupisteeseen (maksutapa käteinen on turkiksi nakit). Melkoinen saavutus tietysti valtavan kokoisessa Istanbulissa. Kerran ajoimme myös maksupisteeseen, jossa nakit-mahdollisuutta ei edes ollut. Ratkaisimme tilanteen ajamalla korttimaksupisteestä suoraan läpi. Hälytin ulvahti soimaan samaan tapaan kuin kaupan varashälytin tekee. Kukaan ei kuitenkaan lähtenyt perään, mutta vielähän ei voi tietää minkälaisen tunnistuksen läpi olemme menneet. Ehkä sakot odottavat maasta poistuttaessa. Löysimme omin nokkinemme Tuzlaan, mutta leirintäaluetta ei löytynyt. Sattumalta kysyimme sitä hienomman puoleisen ravintolan henkilökunnalta, jonka mielestä oli ok, että ajamme Matkakodin ravintolan parkkipaikalle ja viivymme siinä vaikka useammankin päivän. Vuoronperään kävivät kurkistelemassa sisään ja osa sisälläkin. Kaukana unten mailla ja poissa turvattomasta maailmasta Kello oli jo neljän kieppeillä, joten skootteri nopeasti alas ja Istanbuliin. Matkaa oli lähes 50 kilometriä, eikä aavistustakaan, millainen Istanbul meidän tulisi löytää. Löysimme lopulta, ajettuamme ensin Burberryn, Tommy Hilfingerin ja kaikenlaisten muiden muotifirmojen omien liikerakennusten täyttämän kadun jälkeen monen mutkan kautta kävelykaduille, josta poimimme viihtyisän ravintolan. Päiväruokailu oli jäänyt väliin. Ajelimme myös jollain stadionalueella, jossa oli konsertti ja aivan valtavasti poliiseja vierivieressä mellakkaa ehkä odottamassa. Helikopterit pörräsivät taivaalla kun söimme turkkilaista illallistamme. Näimme siis vain jonkin osan Istanbulista ja vain toiselta laidaltaan. Mukava olisi sinnekin joskus palata. Takaisin Matkakodille löysimme ihmeen helposti. Ravintola oli täyttynyt asiakkaista ja piha täynnä autoja. Meren ranta ja tyylikäs ulkoilmakalaravintola Angelo Mercan ja asiakkaiden autot maisemana Oltiin Istanbulin laidalla, josta pois pääsy vaati hetken kiertelyn laitakaupungin keskustoissa. Lopulta näkyi tienviitta Ankaraan, jonka jälkeen löytyi helposti moottoritie, joka johdatti meidät oikeaan suuntaan. Moottoritie oli tietenkin maksullinen, mutta maksut ovat euroissa olleet vain noin 1,5-4. Ajo kohti Alanyaa oli mukavaa, kun Istanbulin ruuhkat helpottivat. Melkein aina tie oli nelikaistainen tai ainakin ylämäkiosuuksilla oli ohituskaista. Ei ihme, että päivän ajomatkalle tuli pituutta reippaasti yli 600 km. Ajo oli helppoa ja vaikka tietöitä oli paljon, ne hoidettiin niin, ettei liikenne siitä häiriintynyt tai pahemmin hidastunut. Välillä oli pitkiä ja loivia vuorten ylityksiä, välillä jyrkkiäkin, ja paljon oli tasaista maatakin vuorten välissä. Välillä maisemasta puuttui lähes kokonaan vihreä väri, mutta erilaisia ruskean ja oranssin sävyjä oli senkin edestä, jossain oli jopa vaaleanpunaista soraa.

12 Ajoimme jonkinlaisen posliini- ja keramiikkateollisuuden keskittymän halki. Paikallisen, yhden niistä, tehtaanmyymälän laajasta valikoimasta ostimme Matkakotiin uudet puurolautaset. Pysähdyimme jossain matkan puolivälissä ajatuksena ostaa leipää. Päädyimmekin sattumalta jonkinlaiselle linja-automatkalaisten puolimatkankrouville, jossa oli ruokaa tarjolla. Päätimme mekin syödä, sillä yksi monista tarjoilijoista puhui hyvää englantia. Vaihtoehtojen kysely oli helppoa ja pian lautasillimme mätettiin salaatteja ja lämminruokavaihtoehtoja. Tarjoilija oli kiinnostunut Suomesta ja sen naapurivaltioista, kielten samankaltaisuuksista, ihmisten yhtäläisestä ulkonäöstä. Suomalaisia, virolaisia, latvialaisia ja liettualaisia hän piti ulkonäöltään keltaisena kansana. Mies oli kyllä ihan fiksu ja mukava, vaikka ajatus keltaisesta ei ihan heti itselle oikein aukeakaan. Turkin vuoristossa oli monenlaista kulkijaa Auton makeanveden säiliötkin tuli tankattua. Saimme vettä letkusta jollain Shell-huoltamolla. Huoltoasemia on tämän päivän ajomatkan varrella ollut varmaan sata, välillä vieri vieressä. Edellinen vesitankkaus tehtiin kai Liettuassa kastelukannun avulla. Viitat Antalyaan ilmestyivät tien varrelle jo varhain, joten oikealla tiellä pysyminen ei tuottanut vaikeuksia. Noin 150 kilometriä ennen Antalyaa piti valita kahden vaihtoehdon väliltä (loppupätkälle pääsi kahden eri kaupungin kautta). Valitsimme vaihtoehdon, jonka olimme kartaltakin katsoneet. Jossain vaiheessa huomasimme, että Turkissa nopeusrajoitukset taitavat enimmäkseen olla viitteellisiä. Pitkän päivämatkan kuluessa tuli ajettua reippaita ylinopeuksia, joista kotona poliisit ottaisivat kortin pois. Maisema oli illalla jo pimeä, mutta tiedossa oli, että ympärillä on maalaismaisema, kun pysähdyimme pellon reunaan puun alle Antalyan kautta Alanyan suuntaan Side Beachille. Antalyassa oli tietöiden vuoksi kiertoteitä, mutta Alanya oli jokaisessa risteyksessä kiitettävästi merkitty. Siden Sunwin-hotellin rantaan uimaan ja sen jälkeen hotellille fiilistelemään. Molemmat paikat olivat täpötäynnä lähinnä ruotsalaisturisteja. Suomen sanaa ei kuulunut missään. Muistivat meidän fillarimme ja kokoushuoneiden käytöt keväiseltä työyhteisömme koulutusmatkalta. Matkakoti herätti ihastusta ja pomomiehet tarjosivat juotavaa. Odotimme kun tutuksi käyneen musiikin säestämä allasjumppa päättyi, pulahdimme uimaan ja jatkoimme matkaa. Alanyan Oakissa Tarjan ja Pertin Oasiksen kerrostalokoti löytyi helposti ja nyt odottelemme heitä uima-altaalla virastoreissultaan. Tarjan ja Pertin kanssa kävimme Metro-tukussa, jonne Turkkiin rekisteröityneet vierasmaalaisetkin saavat asiakaskortin. Heidän ja meidän jääkaapit saivat täydennystä. Illalla Pertti loihti syötävää, meidän pyykit tuli pestyä ja mukava oli muutenkin vain olla ja jutustella.

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti!

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Ensimmäinen kohteemme tällä viikolla oli Anttolan palvelukeskus. Aloitimme aamun reippaasti pihapeleillä. Yksi asukkaista ymmärsi petanquen idean

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä 6.10. 14.11.2014 Sisustusrakennusalan opiskelijat Anne Kinnunen ja Johanna Laukkanen Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto Ajatuksena oli lähteä työharjoittelujakson

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä Lennä, kotka, lennä Afrikkalainen kertomus Mukaillut Christopher Gregorowski Lennä, kotka, lennä 5 Muuan maanviljelijä lähti eräänä päivänä etsimään kadonnutta vasikkaa. Karjapaimenet olivat palanneet

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA GRAN CANARIA 26.9.-3.10.2016 POHJOISRANNIKKO Toinen vähän pidempi saarikierroksemme suuntautui pohjoisrannikolle reittiä Las Palmas Moya - Santa Maria de Guia Playa de las Nieves. Monta mielenkiintoista

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki

Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki Junassa on tunnelmaa siitä ei pääse mihinkään. Ja yöjunassa sitä on moninverroin enemmän. Aamulla puoli kahdeksan aikaan astuimme yön rytkytyksen jälkeen Oulun

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Aamunavaus alakoululaisille

Aamunavaus alakoululaisille Aamunavaus alakoululaisille Punainen Risti on maailmanlaajuinen järjestö, jonka päätehtävänä on auttaa hädässä olevia ihmisiä. Järjestön toiminta pohjautuu periaatteisiin, jotka antavat sille mahdollisuuden

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle.

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. Hän rakastaa minua. Tietenkin minä rakastan häntä. Kyllä minä uskon, että hän rakastaa minua... Hänhän on vaimoni! Joskus hän sanoo sen ääneenkin. Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. On hyvä

Lisätiedot

Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015

Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015 Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015 Rayong Marriott Resort Rayongin alue tuli vähän yllättäen osaksi tämän kertaista Thaimaan matkaamme. Olemme niin intohimoisia hiekkarantakävelijöitä eli varpaistelijoita,

Lisätiedot

TALLINNA (OSA 1)

TALLINNA (OSA 1) TALLINNA (OSA 1) 26.-29.5.2016 HOTELLI JA BALETTI SAVOY BOUTIQUE HOTEL VAKIOMESTAMME TALLINNASSA Saavuttuamme Pärnusta luksusbussilla (2 euroa/hlö) kävelimme reilun kilometrin päähän hotelliimme Savoy

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION 18. elokuuta kello 14.30 Hki- Vantaan kentällä alkoi tämän vuotinen Twinning vierailumme kaksoiskamariimme Stadeen. Lento lähti 17.30, mutta puheenjohtajamme Jarno

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

SM Kuvagalleria /21

SM Kuvagalleria /21 www.saunamafia.fi 6.6.2011 1/21 Linja-autossa on tunnelmaa. Shakkia pelaa Lars! Rantagrillikin löytyi. Erik ja Larissa matkalla mukana. Välillä väsyttää.. Ensimmäinen majapaikkamme Fregat-leirintäalueella.

Lisätiedot

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4.

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4. 1 Mervi Matinlauri Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö RAPORTTI 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA Paikka Veszprém, Unkari Aika 18.3. 12.4.2007 1. Taustatyö ja kohteen kuvaus Tavoitteenani

Lisätiedot

Sunnuntaina startattiin rannasta klo 1400 aikoihin. Päällikkö keksi suunnata kohti Mjösundetin siltaa, matkalla rigattiin valmiiksi maailman parhaat

Sunnuntaina startattiin rannasta klo 1400 aikoihin. Päällikkö keksi suunnata kohti Mjösundetin siltaa, matkalla rigattiin valmiiksi maailman parhaat Andörja 27.07.08 Matkalle lähdettiin Turusta perjantaina klo 1800. Alku sujui hankalasti koska Villen kalsarit jäi Mietoisiin. Ajomatkaa kertyi kaiken kaikkiaan noin 1500 kilometriä. Perillä oltiin joskus

Lisätiedot

Leimaus 2011 Kisakeskuksessa

Leimaus 2011 Kisakeskuksessa Leimaus 2011 Kisakeskuksessa ma 6.6. Lähdimme perinteisesti Lappia talolta kimpsuinemme klo 12 kohti etelää. Martti ja Mauri otettiin kyytiin Keminmaasta. Onneksi autossa oli DVD laite ja ilmastointi,

Lisätiedot

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY 2007 Mary K. Rothbart, D. E. Evans. All Rights Reserved. Finnish translation: Professor Katri Räikkönen-Talvitie and the Developmental Psychology Research Group, University of Helsinki, Finland The Adult

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa

Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa Fuengirola Fuengirola on kaupunki eteläisessä Espanjassa, Andalusian maakunnassa. Kaupunki sijaitsee Välimeren rannalla Costa del Solin eli Aurinkorannikon alueella.

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Janet Valliovuo ja Ramoona Rahja, Horaca11 Johdanto Lähdimme ulkomaille, koska halusimme kokeilla jotain erilaista ja kokeilla rajojamme. Halusimme lähteä Iso-Britanniaan,

Lisätiedot

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 2. Sisältö

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 2. Sisältö Merisuo & Storm 2 Sisältö Opettajalle.................................... 3 Leijona ja hiiri (kansansatua mukaellen).............. 5 Kyyhkynen ja muurahainen (La Fontainea mukaellen).. 8 Korppi ja muurahainen

Lisätiedot

Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu

Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu ollut. Ääni kuului uudestaan. - Sehän tulee tuosta

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi TEE OIKEIN Kumpi on (suuri) suurempi, Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) valoisampi kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) halvempi kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) helpompi

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?)

MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?) MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?) Lintujen täytyy muuttaa talveksi etelään. MONIKON GENETIIVIN KÄYTTÖ 1. OMISTUS (KENEN, KEIDEN?) Nämä sukset ovat noiden koululaisten. Tuossa kaupassa myydään vain lasten

Lisätiedot

Vihamiespiiras. kirjoittanut Derek Munson kuvittanut Tara Calahan King

Vihamiespiiras. kirjoittanut Derek Munson kuvittanut Tara Calahan King kirjoittanut erek Munson kuvittanut Tara alahan King Se oli täydellinen kesä, kunnes Juuso Rossi muutti parhaan kaverini, Santerin, naapuriin. En pitänyt Juusosta. Hän järjesti juhlat, eikä minua edes

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla.

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. TYÖSSÄOPPIMASSA SAKSASSA, KÖLNISSÄ 25.3-23.5.2015 Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. Lähdimme Leonardo- hankkeen rahoituksella, joka kattoi lennot sekä asunnon.

Lisätiedot

Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton.

Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton. AIKAMUODOT PLUSKVAMPERFEKTI JA AIKAMUOTOJEN KERTAUSTA Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton. PLUSKVAMPERFEKTIN KÄYTTÖ PLUSKVAMPERFEKTI kertoo, mitä oli tapahtunut,

Lisätiedot

MÖKILLE SAMMALNIEMEEN

MÖKILLE SAMMALNIEMEEN MÖKILLE SAMMALNIEMEEN Lähde kaupungin kiireestä Sammalniemen luontoon viettämään unohtumaton loma! Raision Seudun Lasten Tuen mökki on avoinna ympärivuoden, mökki sijaitsee Juupajoella Sammalniemen leirikeskuksen

Lisätiedot

Maanantai 25.7 Terveyskeskussairaala /dementiaosasto

Maanantai 25.7 Terveyskeskussairaala /dementiaosasto Maanantai 25.7 Terveyskeskussairaala /dementiaosasto Viikon alkajaisiksi suuntasimme Moisioon, terveyskeskussairaalan dementiaosastolle. Kyseisellä osastolla olimme olleetkin jo aikaisemmin, joten matkaan

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

Heippa. Jari Vanhakylä

Heippa. Jari Vanhakylä 1 2 Heippa Kevät on tullut taas siihen pisteeseen, että on aika aloitella kalastuskausi. Kohta jäät sulavat ja mm. siikaonginta kevätauringossa kutsuu. Kun kahden kilon siika on saatu vuorossa on yli kolmen

Lisätiedot

Matkakertomus koottuna oppilaiden esityksistä

Matkakertomus koottuna oppilaiden esityksistä Matkakertomus koottuna oppilaiden esityksistä Laivamatka Lähdimme Kupittaan koululta seitsemältä ja odotimme terminaalissa tuskastuneesti laivaa. Laivalla kirmasimme heti tax freehen ja muihin kauppoihin.

Lisätiedot

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava JAKSON❶TAVOITTEET 1. Tutustu jaksoon 1. Kotona, koulussa ja kaupungissa. Mikä aiheista kiinnostaa sinua eniten? 2. Merkitse rastilla tärkein tavoitteesi tässä jaksossa.

Lisätiedot

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Matkaraportti Malta 4.1.-13.2.2013 Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Johdanto Anniina oli miettinyt jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien ulkomailla työssäoppimista ja viime hetkellä sai myös Iidan

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri Simo Sivusaari Simo Yrjö Sivusaari syntyi 26.10.1927 Vaasassa. Hän kävi kolmivuotisen puutarhaopiston ja on elättänyt perheensä pienellä taimi- ja kukkatarhalla. Myynti tapahtui Vaasan torilla ja hautausmaan

Lisätiedot

Zirc. Työssäoppiminen Unkarissa 31.3.-12.5.2015. Unkari

Zirc. Työssäoppiminen Unkarissa 31.3.-12.5.2015. Unkari Työssäoppiminen Unkarissa 31.3.-12.5.2015 Unkari Unkari on sisämaavaltio jonka pinta-ala on noin 93 000 km². Maan asukasluku on noin 10 miljoonaa. Unkarin pääkaupungissa Budapestissä asuu noin 1,7 miljoonaa

Lisätiedot

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi MILLAINEN? vertailu -mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi kevyt - kevyen - kevyempi siisti - siistin - siistimpi iloinen - iloisen hidas hitaan - iloisempi - hitaampi -mpi (komparatiivi) KAKSITAVUISET,

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 0-1 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Prinssistä paimeneksi

Nettiraamattu lapsille. Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjassa

Työssäoppimassa Espanjassa 1 Johanna Karjalainen M11A Työssäoppimassa Espanjassa 17.2. 3.4.2014 Mistä kaikki lähti? Opettaja kysyi eräänä päivänä koko luokalta ketkä olisi kiinnostuneet lähtemään työssäoppimaan ulkomaille. Totta

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME

SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME MAA OLI AUTIO JA KYLMÄ I minä kävelin poispäin näistä päivistä jätin sudenjälkiä ettei minua etsittäisi polulla kohtasin tytön joka sanoi että on vapaus nauttia ei sitä kiinnostanut

Lisätiedot

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon Suomen lippu Suomessa on laki, miten saat liputtaa. Lipussa on valkoinen pohja ja sininen risti. Se on kansallislippu. Jokainen suomalainen saa liputtaa. Jos lipussa on keskellä vaakuna, se on valtionlippu.

Lisätiedot

Tervetuloa kouluun... 4. Nyt vehkeillään...108. Kotiseudun kasveja ja eläimiä..16. Opin ottamaan vastuuta...124. Kartta tutuksi...

Tervetuloa kouluun... 4. Nyt vehkeillään...108. Kotiseudun kasveja ja eläimiä..16. Opin ottamaan vastuuta...124. Kartta tutuksi... Tervetuloa kouluun... 4 1. Kouluvuosi alkaa...6 2. Hyvä yhteishenki on kaikkien vastuulla...8 3. Liikenne on yhteispeliä...10 4. Polkupyörä on ajoneuvo...12 Kotiseudun kasveja ja eläimiä..16 5. Maitohorsma

Lisätiedot

Muistio E-P Senioripoliisien helmikuun tapaamisesta Kauhavan Lentosotakoululla alkaen klo 10.00

Muistio E-P Senioripoliisien helmikuun tapaamisesta Kauhavan Lentosotakoululla alkaen klo 10.00 Muistio E-P Senioripoliisien helmikuun tapaamisesta Kauhavan Lentosotakoululla 16.2.2010 alkaen klo 10.00 Erittäin sumuisena helmikuun kolmannen tiistain aamupäivänä ajeli runsaslukuinen senioripoliisijoukko

Lisätiedot

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla 1. Perustiedot a. Roosa Haapa, Hotelli-, ravintola-, cateringala, b. The Sandwich Company, The Diamond, Derry, Northern Ireland, http://www.thesandwichco.com/stores/thediamond.php

Lisätiedot

Kenguru 2015 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) RATKAISUT

Kenguru 2015 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) RATKAISUT sivu 1 / 10 3 pistettä 1. Kuinka monta pilkkua kuvan leppäkertuilla on yhteensä? (A) 17 (B) 18 (C) 19 (D) 20 (E) 21 Ratkaisu: Pilkkuja on 1 + 1 + 1 + 2 + 2 + 1 + 3 + 2 + 3 + 3 = 19. 2. Miltä kuvan pyöreä

Lisätiedot

Työssäoppimiseni ulkomailla

Työssäoppimiseni ulkomailla Työssäoppimiseni ulkomailla Nimeni on Jenna Virtanen suoritin kuukauden 7.2.-11.3.2015 Pintakäsittely alan työharjoittelusta Espanjassa Fuerteventuran Corralejossa. Työskentelin kauppakeskuksessa nimeltä

Lisätiedot

LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS. Vihreä teksti on oikea vastaus.

LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS. Vihreä teksti on oikea vastaus. 220103769 LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS Vihreä teksti on oikea vastaus. 1. Määrääkö/sisältääkö yllä oleva liikennemerkki seuraavia asioita? (kyllä- ei -en tiedä) U-käännös on kielletty Edessä on satama-alue

Lisätiedot

Nyakaton Luterilainen Raamattuopisto. Mwanza, Tanzania VIKTORIAJÄRVEN ITÄISEN HIIPPAKUNNAN TYÖNTEKIJÄKOULUTUS. Nimikkohankeraportti 1/2014

Nyakaton Luterilainen Raamattuopisto. Mwanza, Tanzania VIKTORIAJÄRVEN ITÄISEN HIIPPAKUNNAN TYÖNTEKIJÄKOULUTUS. Nimikkohankeraportti 1/2014 VIKTORIAJÄRVEN ITÄISEN HIIPPAKUNNAN TYÖNTEKIJÄKOULUTUS Nyakaton Luterilainen Raamattuopisto Mwanza, Tanzania Nimikkohankeraportti 1/2014 Hankenumero 14106 115 Nyakato Luterilainen Koulutuskeskus perustettiin

Lisätiedot

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata!

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! Matti tapasi uuden naapurin Jussin Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! M : Niin olet muuttanut uuteen taloon nyt. Miltä sinusta

Lisätiedot

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri Puuha- Penan päiväkirja by: Basil ja Lauri Eräänä päivänä Puuha-Pena meni ullakolle siivoamaan, koska hänen ystävänsä Plup- Plup tulee hänen luokse kylään ja Plup-Plup kutsuu Keke Keksin, joka on hyvin

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

K-market Erottajan valikoimat ovat monipuoliset ja kauppias on itse päässyt vaikuttamaan myymäläilmeeseen todella paljon.

K-market Erottajan valikoimat ovat monipuoliset ja kauppias on itse päässyt vaikuttamaan myymäläilmeeseen todella paljon. EROTTAJALLA KAUPAKSI KÄYVÄT KAIKKI 21.07.2015 K-market Erottaja luo Helsingin keskustaan rennon kyläkauppafiiliksen, jossa kuitenkin on keskikaupungin tunnelmaan sopivaa tyyliä ja laatua. Uuden kaupan

Lisätiedot

Kärkölän uimahallin asiakastyytyväisyyskysely

Kärkölän uimahallin asiakastyytyväisyyskysely KÄRKÖLÄ Kärkölän uimahallin asiakastyytyväisyyskysely 22.3.-30.4.2016 YHTEENVETO KÄRKÖLÄ KÄRKÖLÄ www.karkola.fi Kärkölän kunta Virkatie 1, 16600 Järvelä 044 770 2200 Perustiedot Kysely toteutettiin lomakekyselynä

Lisätiedot

Kenguru 2010 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 6

Kenguru 2010 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 6 Kenguru 2010 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 6 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto.

Lisätiedot

PIENTÄ LUKSUSTA VUOKATTI SUITES - HUONEISTOSSA

PIENTÄ LUKSUSTA VUOKATTI SUITES - HUONEISTOSSA PIENTÄ LUKSUSTA VUOKATTI SUITES - HUONEISTOSSA Julkaistu: 29.3.2016, http://www.lumipallo.fi/rinnepesue/2016/03/29/pienta-luksusta-vuokatti-suites-huoneistossa/ Vuoden 2015 Skiexpossa voitimme neljän vuorokauden

Lisätiedot

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Suomalaisten yksinäisyys hankkeen työpaja Seinäjoki 17. 18.2.2016 Jari Pirhonen, Elisa Tiilikainen, Marjut Lemivaara Taustaa Tieteellinen artikkeli, jonka aiheena

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Nettiraamattu lapsille Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

Kenguru 2011 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2011 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 7 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi, jos et halua

Lisätiedot

Nautiskelijoiden viikonloppu Virroilla syyskuuta 2012

Nautiskelijoiden viikonloppu Virroilla syyskuuta 2012 Nautiskelijoiden viikonloppu Virroilla 21.-23. syyskuuta 2012 Aurinkoisena perjantai-iltana linja-autolastillinen nautiskelijoita starttasi Järvenpäästä tasan klo 17.00. Perillä Lomasaari Marttisessa olimme

Lisätiedot

TYÖPAIKKA, TYÖTEHTÄVÄT

TYÖPAIKKA, TYÖTEHTÄVÄT Vilma Mäkelä TYÖHARJOITTELU ULKOMAILLA 2012 Saneeraus- ja sisustusala, ARSA09 Art In Tanzania P.O. Box 23333, Dar es Salaam Tanzania www.artintanzania.org 16.3-8.4.2012 TYÖPAIKKA, TYÖTEHTÄVÄT Työskentelin

Lisätiedot

Thaimaa Hyvä päivä Koh Sametilla

Thaimaa Hyvä päivä Koh Sametilla Thaimaa 2015 Hyvä päivä Koh Sametilla Yksi maailmanmatkailumme ehdottomista tavoitteista on varpaistelu eli kävely vaalealla, hienohiekkaisella rannalla. Olimme saaneet siitä esimakua parina päivänä Koh

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

Bangkok Jokilaivalla Wat Phra Kaeolle

Bangkok Jokilaivalla Wat Phra Kaeolle Bangkok 2.-6.2.2015 Jokilaivalla Wat Phra Kaeolle Vajaan puolen kilometrin päässä hotellistamme oli venelaituri, jossa kaikki jokilaivat pysähtyivät. Olimme hokanneet, että klo 9.30 alkaen siitä lähtisi

Lisätiedot

Sarjakuva- www.ransu.info

Sarjakuva- www.ransu.info Sarjakuva- ja puuhakirja Ransun Lue ja pelaa! Heippatirallaa! Tässä kirjassa on Ransun pelastuskoulu -sarjakuvia, joista lukemalla oppii tärkeitä turvallisuuteen liittyviä asioita. Ja sitten on vähän väliä

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

KOMPARATIIVIN TAIVUTUS

KOMPARATIIVIN TAIVUTUS KOMPARATIIVIN TAIVUTUS YKSIKKÖ MONIKKO perusmuoto -mpi -mmat Millainen? isompi isommat Millaiset? -mma- -mpa- -mmi- -mpi- Millaista? isompaa isompia Millaisia? Millaisen? (gen./ obj.) isomman isompien

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) 1 minä Minä olen. Minä laulan. Minä tanssin. Minä maalaan. Minä väritän. Minä piirrän. Minä otan. Minä myyn. Minä istun. = Olen. = Laulan.

Lisätiedot

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta a/a aamiainen aamiaisen aamiaista aamiaisia aamu aamun aamua aamuja aamupäivä aamupäivän aamupäivää aamupäiviä aatto aaton aattoa aattoja ahkera ahkeran ahkeraa ahkeria ai aihe aiheen aihetta aiheita aika

Lisätiedot

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 Valmistelut Hochschule Offenburg Offenburg Gengenbach Asuminen Opiskelut Yhteydenpito kotimaahan Vapaa-aika Mietteitä vaihdosta Kuvia reissusta

Lisätiedot