DREAM COLLEGE LEARNING ENVIRONMENTS AND VOCATIONAL COMPETENCIES WORK BOOK

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "DREAM COLLEGE LEARNING ENVIRONMENTS AND VOCATIONAL COMPETENCIES WORK BOOK"

Transkriptio

1 DREAM COLLEGE LEARNING ENVIRONMENTS AND VOCATIONAL COMPETENCIES WORK BOOK Holland Zadkine Startcollege, Rotterdam Graafschap College, Doetinchem

2 DREAM COLLEGE LEARNING ENVIROMENTS AND VOCATIONAL COMPETENCIES Network of Finnish Colleges: The Finnish partners in the project are mainly vocational special education institutions. The network is coordinated by Luovi Vocational College. The partner institutions are Keskuspuisto Vocational College, FPD Järvenpää Training Centre, Kiipula Vocational College, Bovallius Vocational College and the College of the Home Mission Society. European partners are mainly vocational colleges and local authorities. The participants are teachers and staff members in support services. Background and objectives: The role of a special needs teacher has changed from traditional teaching to support the professional growth of the student as a coach. New learning environments make the individual approach possible. The focus in the staff exchanges is to familiarize with the solutions of building learning environments for students with most severe disabilities in partner European countries. The aim is to develop the competencies of the participants and to create possibilities for future development of learning environments in the participating institutions. The learning environments are approached from the view of pedagogical accessibility. The themes include multicultural issues, physical and virtual learning environments and accessibility of working places. The concrete products of the project; reports and work books will be used in the further development work of learning environments in the participating colleges. Mobilities: The mobilities will be carried out in Germany, Holland, England, Sweden, Iceland and Italy during The duration of the stay abroad is one week. The network has already agreed to go on the activities in Contact information: Ms. Mari Kontturi, Luovi Vocational College, address: Nahkatehtaankatu 3, Oulu, Finland phone: ,

3 VET PROVIDER CONTACT INFORMATION Name: Tiina Pirinen Address: Phone, , web page: Kannaksentie 108, Onkamo PARTICIPANTS Hartikainen Panu Korhonen Jarkko Laine Tuomas Majuri Timo Oksanen Ritva Pirinen Tiina Saavuimme Hollantiin Amsterdamin kentälle. - Tapasimme yhteyshenkilömme Gerald van Knijff:n ja saimme tarkennetun ohjelman seuraavalle viikolle Zadkine Startcollege tcollege.aspx Hollannin ammatillisissa oppilaitoksissa on neljä erilaista koulutustasoa: - 1. taso: Assistant vuoden koulutus - 2. taso: Basic professional kaksivuotinen koulutus - 3. taso: Independet professional kolmi- tai nelivuotinen koulutus - 4. taso: Specialist nelivuotinen koulutus (vastaa Suomen AMK-tasoa) Zadkine Startcollegen tarjoaa ensimmäisen tason koulutusta: - Opiskelijoiden tavoitetyöpaikkoja ovat avustavat työtehtävät muun muassa sairaaloiden pesulapalveluissa, kaupoissa, kasvihuoneissa ja kahviloissa. - Koulutus on suunnattu syrjäytymisvaarassa oleville nuorille

4 - Hakuvaiheessa kaikki hakijat testataan monipuolisilla testeillä Valintakriteerejä: - ei toisen asteen tutkintoa - kaksi tai useampia elämänhallinnan ongelma-aluetta - älykkyysosamäärä alle 75 - opinnot keskeytyneet tai peruskoulu suorittamatta - hakijan pitää olla motivoitunut - vakituinen asuinpaikka Esteitä oppilaitokseen pääsylle: - alle 16 vuotias - yli 30 vuotias - ei pysty opiskelemaan 15 hengen ryhmässä (1 opettaja 15 opiskelijaa) Opiskelu käsittää neljä jaksoa, joista kunkin pituus on 10 viikkoa: - orientoitumisjakso - yleisaineet - syventävä harjaantumisjakso - ammattiaineet - työssäoppimisjaksoja kaksi - viikottain 3 päivää työssäoppimista ja 2 päivää oppilaitoksessa

5 Tutustuimme myös Zadkinen toiseen toimipaikkaan ja Albeda Collegeen, joissa oli moottoripyörämekaanikko-, automekaanikko-, autopeltiseppä- ja automaalarikoulutusta. Oppimisympäristöistä mielenkiintoisin oli tila, jossa oli uusiin autoihin rakennettu erilaisia mittauspisteitä uusimpaan tekniikkaan tutustumista varten. Myös luokassa kyseisen tilan vieressä oli nykyaikaiset tietotekniset laitteet teoriaopiskelua varten. Oppilaitos järjesti myös yritysten kanssa yhteistyössä lisäkoulutusta yritysten mekaanikoille.

6 Hollannissa on kaksi rinnakkaista koulutusjärjestelmää. Toisessa järjestelmässä opiskelijat opiskelevat normaaliin tapaan koululla 5 päivää viikossa. Toinen järjestelmä muistuttaa suomalaista oppisopimuskoulutusta. Siinä opiskelijat opiskelevat yrityksissä 4 päivää viikossa käytännön työtehtävissä ja yhden päivän viikossa koululla teoriaopetuksessa.

7 Illalla tutustuimme Rotterdamin maailmankuuluun ravintola Hotell New Yorkiin, jossa toimii myös ravintolan lisäksi hotelli. Tämä hotelli toimi aikoinaan laivayhtiön terminaalina, josta lähdettiin New Yorkiin. Tämä laivayhteys on vanhimpia siirtolaisten matkustusmuotoja uudelle mantereelle Päivän ensimmäisenä kohteena tutustuimme paikalliseen BMW-jälleenmyyjän toimitiloihin, joka on euroopan laajuisesti poikkeuksellinen konsepti. Toimitilojen suunnittelusssa oli alusta asti otettu huomioon sekä asiakkaiden että henkilöstön tarpeet siten ettei mitään kompromissejä tehty. Suunnittelutyö vei viisi vuotta ja tuloksena oli erittäin mielenkiintoisesti toteutettu ja nyt jo kolme vuotta käytännössä koeteltu malli. Saman yhtiön sisaryhtiö valittiin Rotterdamin alueella vuoden työssäoppimispaikaksi viime vuonna. Toinen tutustumiskohde oli Volvon omistama raskaankaluston autokauppa ja korjaamo. Poikkeuksellinen ja ammatillisen oppimisen kannalta mielenkiintonen yksityiskohta oli viiden eri raskaan kaluston merkin yhteistyössä toteuttama akatemia. Akatemian koulutus tapahtuu paikallisen ammattikoulun Zadkinen tiloissa, kouluttajat tulevat koulutusyritys Innovasta ja opiskelijat ovat viiden eri merkin korjaamoiden asentajia. Osa opiskelijoista on koulutusputkessa, joka on alkanut 16 vuotiaana työssäoppimisena ja sen viimeisenä vaiheena on osa, jolloin opiskelija saa täyden palkan työstään, mutta on yhden päivän viikosta koulussa.

8 Kävimme myös Unescon maailman kulttuuriperintökohteessa Kinderkijk:ssä. Alueella on museoituna 19 tuulimyllyä.

9 28.3. Tutustuimme Innovamiin, joka on kehittämis- ja koulutuskeskus. Innovamin asiakkaita ja rahoittajia ovat autojen, kuorma-autojen, moottoripyörien jne. maahantuojat ja jälleenmyyjät sekä autokoulut. Innovam järjestää autoalan oppilaitosten näytöt omissa tiloissaan. Näin taataan näyttöjen objektiivisuus ja tasavertaisuus. Innovam toimii myös koulutuksen laadun varmistajana ja siellä tehdään myös opetusmateriaalia. Innovam hankkii ja hyväksyy työssäoppimispaikat. Siellä työskentelee mm. 33 neuvonantajaa, jotka konsultoivat oppilaitoksia opetuksen kehittämisessä.

10 Iltapäivällä kävimme MBO Raadissa, joka on ammatillisen koulutuksen pääpaikka. Siellä tutustuimme yleisesti Hollantilaiseen koulutusjärjestelmään, joka poikkeaa merkittävästi suomalaisesta. Koulunkäynti aloitetaan 4-vuotiaana ja 12-vuotiaana valitaan lähteekö lapsi opiskelemaan ammatilliseen vai yleissivistävään koulutukseen. Valinta tehdään testien ja vanhempien tahdon mukaisesti % ikäluokasta valitsee yleissivistävän koulutuksen. Yleissivistävä koulutus on vetävämpi, koska ammatillisen koulutuksen status on heikompi huumeiden ja opiskelijoiden taustan vuoksi Aamulla tutustuimme Graafschap Collegen auto-osastoon ja koulun vieressä sijaitsevaan Cosmo Trucksiin. Koulun auto-osasto on aloitettu yrityksen lähellä, jotta yhteistyö on saumatonta ja helppoa ja tilat edullisia. Tässä Cosmo Trucksin toimipaikassa on 55 työntekijää ja 4-5 opiskelijaa töissä. Cosmo Trucks on harkinnut oman mekaanikkokoulutuksen aloittamista (erityisesti Suomessa).

11 Koululla on käytössä ItsLearning- verkko-oppimisympäristö. Sitä käytetään yhteydenpitoon ja tehtävien palautukseen. Innovamin toimittama opetusmateriaali ja kotitehtävät löytyvät myös sieltä. Verkkoympäristö tarkistaa mahdolliset kopioinnit ja plagioinnit.

12 Graafschap Collegen pääpaikalla tutustuimme henkilöauto-, rakennus-, ICT- ja puusepänosastoon. Auto-osastolla asiakastyöt oli korvattu auto- ja moottoripyöräsimulaattoreilla, joihin opettaja voi simuloida eri tasoilla olevien opiskelijoiden tehtäviä. He käyttivät myös elearning materiaalia.

13 30.3. Pääsimme tutustumaan Wim Bosmanin logistiikkayritykseen. Yritys tarjoaa kuljetuspalveluja maalla, merellä ja ilmassa sekä varastointipalveluja. Yritys operoi maailmanlaajuisesti ja on kasvanut yhden miehen ja kuorma-auton yrityksestä suureksi tuhansia autoja ja omia logistiikkakeskuksia omistavaksi globaaliksi yritykseksi. Wim Bosman saavutti tämän menestyksen ahkeralla työnteolla, periksiantamattomalla neuvottelutaidolla ja huolehtimalla työntekijöistään hyvin. Yritys toimii ympäri vuorokauden maanantaiaamusta klo 6 lauantaihin klo 14. Näimme suuria varastotiloja, joissa tavara viipyy vain vähän aikaa ja jatkaa taas matkaansa maailmalle. Tutustuimme myös yrityksen omaan rekkakorjaamoon ja tietojärjestelmään, josta pystyi seuraamaan kuorma-autojen sijaintia maailmalla. Ohjelman avulla pystyi myös seuraamaan ajo- ja lepoajat sekä kommunikoimaan kuljettajan kanssa. Viivakoodien avulla asiakas pystyy tarkistamaan missä lähetys on kyseisellä hetkellä. Oman korjaamotoiminnan ansiosta kilometrikustannukset pienenevät ja huolto- ja korjausviiveet lyhenevät. Iltapäivällä tutustuimme Amsterdamissa Unescon maailmankulttuuriperintökohteeseen.

14 31.3. Paluumatka Amsterdamista Suomeen. Yhteenveto keskeisimmät asiantuntijavaihdossa opitut asiat: - Ammattikoulutus jaettu neljään eri tasoon työnantajilla selkeä käsitys opiskelijan kyvyistä - Tutkintotavoitteinen koulutus: o Innovamilla (autoalan kehittämis- ja koulutuskeskus) vahva rooli koulutuksen kehittämisessä: Innovam tuottaa valmiita opetusmateriaaleja (mm. verkkooppimisympäristöihin) näytöt suoritetaan Innovamin tiloissa -> näyttöjen objektiivisuus ja riippumattomuus Innovam hankkii työssäoppimispaikkoja ja tarkistaa paikkojen soveltuvuuden riippumaton elin autoalan yritysten suuntaan -> opetussuunnitelmien uudistaminen opettajien koulutus o Autoalan lisäksi muillakin tutkintotavoitteisilla koulutuksilla Innovamin tyyppinen, alakohtainen kehittämis- ja koulutuskeskus - Startcollege o moni viranomainen puuttui siihen, että koulu täytyy olla suoritettuna (viranomaisten yhteistyö, yhteen hiileen puhaltaminen, kelan puuttuminen koulunkäyntiin, sosiaalitoimen puuttuminen, rahaa ei saa ilman koulunkäyntiä) o Suomessa tietosuoja tuntuu liian tiukalta => ei ole nuorten etu => viranomaisyhteistyö vie asioita joustavammin eteenpäin o mikäli viranomaisten kriteeristön mukaan opiskelijalta löytyy kaksi tai useampia tekijää, jotka ennakoivat syrjäytymisvaaraa, viranomaiset puuttuvat vahvasti tilanteeseen ja etsivät kokonaisvaltaisia ratkaisuja o Hollannissa on apulaisia (=assistant), heikommillekin on töitä tarjolla!

KOHTI UUTTA OPETTAJUUTTA TOISEN ASTEEN AMMATILLISESSA KOULUTUKSESSA

KOHTI UUTTA OPETTAJUUTTA TOISEN ASTEEN AMMATILLISESSA KOULUTUKSESSA Juhani Honka, Lasse Lampinen & Ilkka Vertanen (toim.) KOHTI UUTTA OPETTAJUUTTA TOISEN ASTEEN AMMATILLISESSA KOULUTUKSESSA Skenaariot opettajan työn muutoksista ja opettajien koulutustarpeista vuoteen 2010

Lisätiedot

S-ryhmäläisten oma valmentaja

S-ryhmäläisten oma valmentaja S-ryhmäläisten oma valmentaja Jollas valmentaa entistä parempiin suorituksiin Jollas Instituutti on S-ryhmän oma oppimis- ja valmennuskeskus. Valmennamme Jollaksessa S-ryhmän kaikkia henkilöstöryhmiä myyjistä

Lisätiedot

Kokemuksia nuorten. Yläfemma sulle, kun autoit eteenpäin! Tässähän ihan tuntee itsensä kuin toiseksi ihmiseksi! Sitran selvityksiä 76 19.3.

Kokemuksia nuorten. Yläfemma sulle, kun autoit eteenpäin! Tässähän ihan tuntee itsensä kuin toiseksi ihmiseksi! Sitran selvityksiä 76 19.3. Sitran selvityksiä 76 Kokemuksia nuorten Suunta-ohjauksesta verkossa Yläfemma sulle, kun autoit eteenpäin! Tässähän ihan tuntee itsensä kuin toiseksi ihmiseksi! 19.3.2014 Nuorisotutkimusseura ry Nuorisotutkimusverkosto

Lisätiedot

Erityiset opintopolut. Tarinoita erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden yksilöllisten opintopolkujen toteutuksesta ja tukimuodoista

Erityiset opintopolut. Tarinoita erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden yksilöllisten opintopolkujen toteutuksesta ja tukimuodoista Erityiset opintopolut Tarinoita erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden yksilöllisten opintopolkujen toteutuksesta ja tukimuodoista Ammatillinen erityisopetus, 3/2013 Sisältö: 1. JOHDANTO 3 2. TARINOITA

Lisätiedot

SUOMI. Ammatillinen koulutusjärjestelmä, kansallisen raportin yhteenveto, REFERNET Cedefop. sekä

SUOMI. Ammatillinen koulutusjärjestelmä, kansallisen raportin yhteenveto, REFERNET Cedefop. sekä SUOMI Ammatillinen koulutusjärjestelmä, kansallisen raportin yhteenveto, REFERNET Cedefop sekä Ammatillinen erityisopetus kansallisen raportin yhteenveto European Agency for Development in Special Needs

Lisätiedot

MERCURIA TOIMINTAKERTOMUS 2014 2015

MERCURIA TOIMINTAKERTOMUS 2014 2015 MERCURIA TOIMINTAKERTOMUS 2014 2015 VISIOMME MERCURIA - alansa ykkönen OSAAMISLUPAUKSEMME parasta ammattiosaamista ARVOMME yhdessä vastuullisesti uudistaen MERCURIA toimintakertomus 2014 2015 Kertomus

Lisätiedot

Virtuaalikoulutuksen tarjonta ja kysyntä maaseutualueilla haasteet ja mahdollisuudet Kansallinen raportti, Suomi

Virtuaalikoulutuksen tarjonta ja kysyntä maaseutualueilla haasteet ja mahdollisuudet Kansallinen raportti, Suomi Virtuaalikoulutuksen tarjonta ja kysyntä maaseutualueilla haasteet ja mahdollisuudet Kansallinen raportti, Suomi Tiivistetty käännös raportista: E-learning provision and demand in rural areas possibilities

Lisätiedot

Niina Manninen. Soveltuvuuden. Opiskelijavalinta ammatillisissa opettajaopinnoissa

Niina Manninen. Soveltuvuuden. Opiskelijavalinta ammatillisissa opettajaopinnoissa Niina Manninen Soveltuvuuden arvioinnin suuntia Opiskelijavalinta ammatillisissa opettajaopinnoissa HAAGA-HELIA KEHITTÄMIS- RAPORTTEJA 3/2010 Niina Manninen Soveltuvuuden arvioinnin suuntia Opiskelijavalinta

Lisätiedot

TRIANGLE-HANKE BENCHMARKING-MATKA TANSKAN AALBORGIIN 6.-9.2.2012

TRIANGLE-HANKE BENCHMARKING-MATKA TANSKAN AALBORGIIN 6.-9.2.2012 TRIANGLE-HANKE BENCHMARKING-MATKA TANSKAN AALBORGIIN 6.-9.2.2012 TRIANGLE-HANKKEEN BENCHMARKING-MATKA AALBORGIIN, TANSKAAN 6.-9.2.2012 Matkan tavoitteet TRIANGLE-hankkeen tavoitteena on löytää kansainvälisen

Lisätiedot

AMMATILLISEN KÄYTÄNNÖN TOISTAJASTA MONIPUOLISEKSI ALUEKEHITTÄJÄKSI? Ammattikorkeakoulu-uudistus ja opettajan työn muutos vuosina 1992-2010

AMMATILLISEN KÄYTÄNNÖN TOISTAJASTA MONIPUOLISEKSI ALUEKEHITTÄJÄKSI? Ammattikorkeakoulu-uudistus ja opettajan työn muutos vuosina 1992-2010 S U U N Y L I O P JOENSUUN YLIOPISTON KASVATUSTIETEELLISIÄ JULKAISUJA J O E N I S T O UNIVERSITY OF JOENSUU PUBLICATIONS IN EDUCATION N:o 100 Pekka Auvinen AMMATILLISEN KÄYTÄNNÖN TOISTAJASTA MONIPUOLISEKSI

Lisätiedot

Työpaikalla tapahtuva oppiminen ammatillisessa peruskoulutuksessa

Työpaikalla tapahtuva oppiminen ammatillisessa peruskoulutuksessa Päivi Tynjälä Anu Räisänen Veikko Määttä Keijo Pesonen Antti Kauppi Petri Lempinen Rabbe Ede Manu Altonen Risto Hietala Työpaikalla tapahtuva oppiminen ammatillisessa peruskoulutuksessa Arviointiraportti

Lisätiedot

Opinto-opas 2008 2009 Guide Book 2008-2009

Opinto-opas 2008 2009 Guide Book 2008-2009 Opinto-opas 2008 2009 Guide Book 2008-2009 Julkaisija Taitto Painopaikka Savonia-ammattikorkeakoulu Kristiina Ahlberg Kuopio 2 SISÄLLYS TABLE OF CONTENTS HYVÄ TRADENOMI- JA RESTONOMIOPISKELIJA DEAR STUDENT...4

Lisätiedot

Artikkelissa tarkastellaan. kehittävät ammatillista kielitaitoaan?

Artikkelissa tarkastellaan. kehittävät ammatillista kielitaitoaan? Missä ja miten maahanmuuttajat kehittävät ammatillista kielitaitoaan? Minna Suni Tutkijatohtori, FT Jyväskylän yliopisto, Kielten laitos minna.suni@jyu.fi Artikkeli on läpikäynyt referee-menettelyn Abstrakti

Lisätiedot

Ammatillisen opettajan rooli muutosten myllerryksessä

Ammatillisen opettajan rooli muutosten myllerryksessä Ammatillisen opettajan rooli muutosten myllerryksessä Tiina-Liisa Räsänen Sari Vuorisalo Kehittämishankeraportti Marraskuu 2008 Ammatillinen opettajakorkeakoulu JYVÄSKYLÄN AMMATTIKORKEAKOULU KUVAILULEHTI

Lisätiedot

Mia Ehrnrooth. sopimus. Nuori kokkikokelas saa paikan. Koulutuksesta työkaluja ohjaukseen. Oppisopimuksen ennakkojakso tutustuttaa alaan ja työhön

Mia Ehrnrooth. sopimus. Nuori kokkikokelas saa paikan. Koulutuksesta työkaluja ohjaukseen. Oppisopimuksen ennakkojakso tutustuttaa alaan ja työhön OPPI sopimus 2015 Nuori kokkikokelas saa paikan Koulutuksesta työkaluja ohjaukseen Oppisopimuksen ennakkojakso tutustuttaa alaan ja työhön NÄYTTELIJÄ Mia Ehrnrooth Merkonomiksi oppisopimuksella 1 Noin

Lisätiedot

SAVONIA BUSINESS VARKAUS. Päivitetty/updated 12.11.08

SAVONIA BUSINESS VARKAUS. Päivitetty/updated 12.11.08 OPINTO-OPAS GUIDE BOOK 2008-2009 SAVONIA BUSINESS VARKAUS OPINTO-OPAS 2008-2009 GUIDE BOOK 2008-2009 SISÄLLYS TABLE OF CONTENTS 1 TYÖJÄRJESTYS LUKUVUONNA 2008-2009 SCHEDULE FOR THE ACADEMIC YEAR 2008-2009

Lisätiedot

Lupa kokeilla. < Erilaiset tavat toteuttaa opetusta> ammatillisella toisella asteella

Lupa kokeilla. < Erilaiset tavat toteuttaa opetusta> ammatillisella toisella asteella Lupa kokeilla < Erilaiset tavat toteuttaa opetusta> ammatillisella toisella asteella Lupa kokeilla Erilaiset tavat toteuttaa opetusta ammatillisella toisella asteella Toimitus: Jaana Kilpinen, Juha Pusa,

Lisätiedot

Opiskelijoiden työssäoppimista selittävät tekijät kaupan ja hallinnon alalla sekä matkailu-, ravitsemis- ja talousalalla

Opiskelijoiden työssäoppimista selittävät tekijät kaupan ja hallinnon alalla sekä matkailu-, ravitsemis- ja talousalalla Opiskelijoiden työssäoppimista selittävät tekijät kaupan ja hallinnon alalla sekä matkailu-, ravitsemis- ja talousalalla Anne Virtanen Tutkijatohtori, KT Jyväskylän yliopisto, Koulutuksen tutkimuslaitos

Lisätiedot

Mahdollisuuksien ikkunoita

Mahdollisuuksien ikkunoita Turun ammattikorkeakoulun oppimateriaaleja 40 AULIKKI HOLMA JA NIINA PUNELPURO (TOIM.) Mahdollisuuksien ikkunoita Turun ammattikorkeakoulun kirjasto- ja tietopalvelun koulutusohjelma 10 vuotta Turun ammattikorkeakoulun

Lisätiedot

Kari Nissinen & Jouni Välijärvi. Opettaja- ja opettajankoulutustarpeiden ennakoinnin tuloksia

Kari Nissinen & Jouni Välijärvi. Opettaja- ja opettajankoulutustarpeiden ennakoinnin tuloksia Kari Nissinen & Jouni Välijärvi 2022 2018 2016 2014 2024 2020 2021 2015 2023 2019 2017 Opettaja- ja opettajankoulutustarpeiden ennakoinnin tuloksia 20252011 2012 2013 2010 Opettaja- ja opettajankoulutustarpeiden

Lisätiedot

Yhteistoiminnasta ratkaisuja Etelä-Savon yhteiskunnallista yrittäjyyttä rakentamassa. Diakonia-ammattikorkeakoulu C katsauksia ja aineistoja 34

Yhteistoiminnasta ratkaisuja Etelä-Savon yhteiskunnallista yrittäjyyttä rakentamassa. Diakonia-ammattikorkeakoulu C katsauksia ja aineistoja 34 Diakonia-ammattikorkeakoulu C katsauksia ja aineistoja 34 Hanna Moilanen & Jari Karjalainen Yhteistoiminnasta ratkaisuja Etelä-Savon yhteiskunnallista yrittäjyyttä rakentamassa Hanna Moilanen & Jari Karjalainen

Lisätiedot

W A N T E D. Huippuvalmennus ammatillisten tutkintojen kehittäjänä. Toimittanut Annamari Henriksson Leena-Maija Talikka

W A N T E D. Huippuvalmennus ammatillisten tutkintojen kehittäjänä. Toimittanut Annamari Henriksson Leena-Maija Talikka W A N T E D Haluatko maailman huipulle? www.skillsfinland.fi Huippuvalmennuksella kilpailukykyä -hanke (Huki) Huippuvalmennus ammatillisten tutkintojen kehittäjänä Toimittanut Annamari Henriksson Leena-Maija

Lisätiedot

Ari Hyyryläinen. Ennakoinnista elinvoimaiseen toimintaan pajatyöskentelyn avulla

Ari Hyyryläinen. Ennakoinnista elinvoimaiseen toimintaan pajatyöskentelyn avulla Ari Hyyryläinen Ennakoinnista elinvoimaiseen toimintaan pajatyöskentelyn avulla -näkökulma ammatillisen aikuiskoulutuksen ja palvelualojen yritysten kehittämiseen Tulevaisuuden osaaminen ja työssä oppiminen

Lisätiedot

Onhan siitä hyötyy, et mä nousen ylös sängystä, lähen ulos ja teen jotain. Nuorten kokemuksia Voimalinja hankkeen ryhmätoiminnasta

Onhan siitä hyötyy, et mä nousen ylös sängystä, lähen ulos ja teen jotain. Nuorten kokemuksia Voimalinja hankkeen ryhmätoiminnasta Onhan siitä hyötyy, et mä nousen ylös sängystä, lähen ulos ja teen jotain Nuorten kokemuksia Voimalinja hankkeen ryhmätoiminnasta Lassila, Laura 2012 Tikkurila Laurea-ammattikorkeakoulu Tikkurila Onhan

Lisätiedot

ARVIOINNIN OPAS. Ammatillinen peruskoulutus Näyttötutkinnot. Oppaat ja käsikirjat 2012:9

ARVIOINNIN OPAS. Ammatillinen peruskoulutus Näyttötutkinnot. Oppaat ja käsikirjat 2012:9 ARVIOINNIN OPAS Ammatillinen peruskoulutus Näyttötutkinnot Oppaat ja käsikirjat 2012:9 Opetushallitus Oppaat ja käsikirjat 2012:9 ISBN 978-952-13-5194-5 (nid.) ISBN 978-952-13-5195-2 (pdf) ISSN-L 1798-8950

Lisätiedot

Green Care. terveyttä ja hyvinvointia maatilalta. Maa- ja elintarviketalous 141

Green Care. terveyttä ja hyvinvointia maatilalta. Maa- ja elintarviketalous 141 Maa- ja elintarviketalous 141 Green Care terveyttä ja hyvinvointia maatilalta Anja Yli-Viikari, Taina Lilja, Katariina Heikkilä, Anna Kirveennummi, Tapani Kivinen, Ulla Partanen, Leena Rantamäki-Lahtinen

Lisätiedot

VIITTOMAKIELENTULKIN TYÖHÖN LIITTYVIÄ ORGANISAATIOITA

VIITTOMAKIELENTULKIN TYÖHÖN LIITTYVIÄ ORGANISAATIOITA VIITTOMAKIELENTULKIN TYÖHÖN LIITTYVIÄ ORGANISAATIOITA Päivi Rajalin Opinnäytetyö Kevät 2003 Diakonia-ammattikorkeakoulu Turun yksikkö Viittomakielentulkin koulutusohjelma 2 OPINNÄYTETYÖN TIIVISTELMÄ DIAKONIA-AMMATTIKORKEAKOULU/TURUN

Lisätiedot

Koulutus-ja kehittämiskeskus Palmenia

Koulutus-ja kehittämiskeskus Palmenia Kiinalaiset akateemiset maahanmuuttajat tulevaisuuden työvoimana Suomessa kiinalaisten käsityksiä suomalaisesta yhteiskunnasta REKRY-AMARE selvitys (1) TUOMO KAUHA 1.12.2012 Koulutus-ja kehittämiskeskus

Lisätiedot

LAPSEN JA NUOREN HYVÄ ARKI

LAPSEN JA NUOREN HYVÄ ARKI LAUREA-AMMATTIKORKEAKOULUN JULKAISUSARJA B 41 Päivi Marjanen & Eila Lindfors (toim.) LAPSEN JA NUOREN HYVÄ ARKI Laurea-ammattikorkeakoulun julkaisusarja B 41 Lapsen ja nuoren hyvä arki Päivi Marjanen &

Lisätiedot

YHDISTYMISESTÄ UUDISTUMISEEN FRÅN FUSION TILL FÖRNYELSE FROM MERGER TO RENEWAL

YHDISTYMISESTÄ UUDISTUMISEEN FRÅN FUSION TILL FÖRNYELSE FROM MERGER TO RENEWAL YHDISTYMISESTÄ UUDISTUMISEEN FRÅN FUSION TILL FÖRNYELSE FROM MERGER TO RENEWAL OY PORVOO INTERNATIONAL COLLEGE AB VUOSIKERTOMUS ÅRSBERÄTTELSE ANNUAL REVIEW 2013 2014 SISÄLLYSLUETTELO INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Lisätiedot