Sosiaalisen median käytännöt Jyväskylän koulutuskuntayhtymässä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sosiaalisen median käytännöt Jyväskylän koulutuskuntayhtymässä"

Transkriptio

1 Hyväksytty koulutuskuntayhtymän johtoryhmässä , päivitys Juha Luomala, Henry Paananen Sosiaalisen median käytännöt Jyväskylän koulutuskuntayhtymässä PIKAOHJE: Käytä työaikana sosiaalisen median työkaluja ainoastaan työtehtävien hoitamiseen. Sovi sosiaalisen median käytöstä esimiehesi kanssa. Ole aktiivinen, positiivinen ja osallistu keskusteluihin. Ole esimerkkinä opiskelijoille. Jokainen työntekijä on itse vastuussa omista sanomisistaan. Tee selkeä ero yksityishenkilön roolisi ja yhteisön edustajan roolisi välille. Mieti tarkkaan mitä julkaiset, jälkeenpäin voi olla myöhäistä katua. Älä koskaan julkaise salassa pidettävää materiaalia suojaamattomassa verkossa. Kunnioita tekijänoikeuksia ja ihmisten yksityisyyttä. Kun haluat perustaa esimerkiksi blogin, Facebook-ryhmän tai jonkun muun julkisen palvelun yhteisön nimissä, sovi asiasta esimiehesi ja kuntayhtymän viestinnän kanssa. Jyväskylän koulutuskuntayhtymä ei tarjoa käyttäjätukea ulkopuolisiin sosiaalisen median palveluihin tai työkaluihin. Kun perustat blogin, keskustelupalstan tai yhteisösivun, toimit sen ylläpitäjänä ja huolehdit myös sen mahdollisesta lakkauttamisesta. Tässä ohjeessa on esitelty sosiaalista mediaa ja sen pelisääntöjä laajemmin. Lue ohje läpi. Sosiaalista mediaa ilmiönä on esitelty dokumentin lopussa.

2 1. Pelisäännöt Osallistuminen ja roolit sosiaalisissa medioissa Sosiaaliseen mediaan osallistumisesta päättää jokainen työntekijä itse. Osallistuminen ei ole pakollista. On hyvä miettiä, mikä on osallistumisen tarkoitus. Työntekijöiden toivotaan olevan aktiivisia, osallistuvan keskusteluihin ja edistävän luovaa ajattelua. Jokainen työntekijä on itse vastuussa omista sanomisistaan. Älä poista kriittisiä viestejä vaan vastaa niihin asiallisesti. Sosiaalisia medioita käytetään työaikana vain työtehtävien hoitamiseen. Työntekijä toimii verkossa työroolissa silloin, kun hän käyttää sosiaalisen median työkaluja työajallaan. Työntekijän täytyy sopia asiasta aina esimiehensä kanssa. Myös sosiaalisessa mediassa työntekijöitä velvoittaa työlainsäädäntö ja henkilötietosuojalaki. Työntekijän työroolin yhteisön edustajana on erotuttava yksityishenkilön roolista. Kun työntekijä esiintyy työyhteisön edustajana, on hänen kerrottava oikea nimensä ja asemansa. Jos työntekijä kommentoi tai julkaisee työaiheista sisältöä omina mielipiteinään työaikansa ulkopuolella, yksityishenkilön roolin voi tehdä selväksi esimerkiksi kirjoittamalla näin: Sivustolla esitetyt mielipiteet ovat henkilökohtaisia, eivätkä välttämättä edusta Jyväskylän koulutuskuntayhtymän virallista kantaa. Jyväskylän koulutuskuntayhtymän viestintä neuvoo tarvittaessa, kuka voi puhua julkisesti Jyväskylän koulutuskuntayhtymän tai sen oppilaitosten nimissä. On eri asia puhua Jyväskylän koulutuskuntayhtymästä tai Jyväskylän koulutuskuntayhtymän nimissä. Työhön liittyvissä asioissa työntekijän tulee edustaa Jyväskylän koulutuskuntayhtymää positiivisesti ja yhteisön arvojen mukaisesti, kunnioittaa toisia, olla rehellinen ja pyrkiä yhteiseen oppimiseen. Työntekijän sosiaalisen median käyttämisestä ei saa olla tarkoituksellista vahinkoa työnantajalle.

3 Työntekijän kannattaa miettiä kenelle antaa pääsyn mahdolliseen yksityiseen profiiliinsa. Esimerkiksi opettajan on hyvä tietää, että jos työyhteyksistä tutun henkilön tai opiskelijan ottaa Facebookkaveriksi, he pääsevät katsomaan työasioiden lisäksi yksityisprofiilissa olevia kuvia ja esimerkiksi opettajan ystävien lähettämiä seinäviestejä. Myös sosiaalisen median kautta levitetään roskapostia ja haittaohjelmia ja tehdään identiteettivarkauksia, minkä vuoksi niiden käytössä tulee noudattaa samaa varovaisuutta kuin muussakin internetin käytössä. Noudata varovaisuutta myös tutuilta käyttäjiltä tulevissa linkeissä ja sovelluspyynnöissä (esim. Facebooksovellukset). Palvelun käyttöehdot on luettava huolellisesti läpi, koska eräissä palveluissa saattaa luovuttaa lähetetyn sisällön käyttöön myös palvelun tarjoajalle. Jyväskylän koulutuskuntayhtymä ei tarjoa käyttäjätukea ulkopuolisiin sosiaalisen median palveluihin tai työkaluihin. Ulkopuolisiin palveluihin ei tietoturvallisuuden vuoksi saa kirjautua kuntayhtymän käyttäjätunnus-salasana -yhdistelmällä. Sisällön luominen Sosiaalisissa medioissa käyttäjät luovat ja jakavat sisältöjä. Ne voivat olla esimerkiksi tekstiä, kuvia tai videota. Tässä muistilista sosiaalista mediaa työtehtäviin käyttäville: Jos sisällön julkaiseminen mietityttää, älä julkaise. Muista, että sisällöt voivat levitä laajalle, nopeasti ja peruuttamattomasti. Jos muutat alkuperäistä sanomaasi, kerro se. Jos olet tehnyt virheen, myönnä se ensimmäisenä. Älä esitä toisten mielipiteitä tai sanomisia ominasi. Valmistaudu mahdolliseen kritiikkiin ja ole valmis perustelemaan asiasisältöä ja sen julkaisemista. Älä provosoidu, vaan anna mahdollisuus myös eriävään mielipiteeseen.

4 Sosiaalisen median palvelut eivät yleensä ole taattuja tai luottamuksellisia, sillä kuka tahansa ryhmään hyväksytty saattaa päästä lukemaan ja muokkaamaan sisältöjä. Tietyille ryhmille rajatutkaan työtilat eivät ulkopuolisen toimijan ylläpitäminä koskaan ole täysin luottamuksellisia. Harkitse siis mitä tietoa sosiaalisen median palveluihin viet. Älä koskaan julkaise salassa pidettävää materiaalia suojaamattomassa verkossa. Opetuksessa on yhteisesti sovittava mitä asioita käsitellään kaikille avoimissa foorumeissa, mitkä asiat ovat tietyn ryhmän omia foorumeita. Kun sosiaalisen median työkaluja käytetään opetuksessa, käytännöistä on sovittava yhdessä opiskelijoiden kanssa. Sisällön julkaisijalla on oltava käyttö- ja julkaisuoikeus julkaisemaansa materiaaliin (teksti, valokuva, video, piirros, graafi, animaatio jne.). Esimerkiksi verkossa julkaistavassa kuvassa on oltava kuvassa esiintyvien ihmisten luvat kuvan julkaisemiseen. Creative Commons -tekijänoikeuslisenssiin ja sen käyttöön tutustuminen on suositeltavaa. Creative Commons tarjoaa useita erilaisia lisenssejä materiaalin julkaisemiseen Internetissä. ( Työn piiriin kuuluvia asioita on käsiteltävä harkiten, varsinkin jos ne koskettavat herkkiä prosesseja (esim. rekrytointi, hankinta, valmistelu, opiskelijapalautteet) tai ne kohdistuvat johonkin tunnistettavaan henkilöön tai tahoon, oli se sitten kollega tai kolmas osapuoli. Ylläpitäjänä toimiva huolehtii, että keskustelupalstoilla ja blogeissa kerrotaan netiketti (keskustelun säännöt). Hän huolehtii myös netiketin noudattamisesta ja moderoi tarvittaessa tekstejä. (ts. valvoo, että asiattomat kirjoitukset poistetaan)

5 Opiskelijaa ei voi velvoittaa luomaan profiilia omalla nimellään Facebookiin (tai muihin vastaaviin palveluihin), vaikka kyseessä olisikin oppimistehtävä. Oppilaitos ei myöskään voi luoda tunnuksia henkilön puolesta. Tämä sen takia, että Facebook on pääasiassa kaikkea muuta kuin oppimisalusta. Kaikki eivät halua luoda henkilökohtaista profiilia tämänkaltaiseen palveluun eikä heitä voi siihen velvoittaa. Suljetut oppimisalustat ovat eri asia. Ennen sisältösivun perustamista, pohdi onko sinulla aikaa ylläpitää ja päivittää informaatiota. Esimerkiksi blogien lukijat odottavat, että uutta sisältöä syntyy tasaisin väliajoin. Kun aloitat Jyväskylän koulutuskuntayhtymän tai sen oppilaitoksen/yksikön julkisen sisältösivun (Esim. Facebook, Ircgalleria, Wikipedia, YouTube, jne.) sovi asiasta esimiehesi ja kuntayhtymän viestinnän kanssa. 2. Esimerkkejä yleisimpien työkalujen käytöstä Blogit Jos haluat perustaa työhön liittyvän julkisen blogin, sovi asiasta esimiehesi ja kuntayhtymän viestinnän kanssa. Blogi-sovellus voidaan toteuttaa yhteyteen. Ulkoasussa noudatetaan virallista ao-linjaa. Blogin aloittaja/kirjoittaja on itse bloginsa ylläpitäjä ja vastaa sekä omasta sisällöstään että muiden tekemät kommenttien moderoinnista (ts. epäasiallisten kommenttien poistamisesta) Facebook-ryhmät Oppilaitos, yksikkö, luokka tai ryhmä voi perustaa halutessaan Facebookryhmän tai -sivun. Edellytyksenä perustamiselle on sitoutunut ylläpitäjä ja hänen esimiehensä suostumus asiaan. Yhteisön Facebook-ryhmässä/sivulla julkaistaan materiaalia ainoastaan yhteisön nimellä, jotta yksityishenkilön ja yhteisön roolit eivät mene sekaisin. Vastuu julkaistuista teksteistä on ylläpitäjällä.

6 Facebook-ryhmissä/sivuilla noudatetaan logojen, esittelyjen ja tekstiaineiston osalta kuntayhtymän viestinnän virallista linjaa. Jos haluat perustaa Facebook-ryhmän tai -sivun, sovi asiasta viestinnän kanssa. Wikipedia Jos haluat luoda Wikipedia-sivun jollekin kuntayhtymän yksikölle, tapahtumalle tai henkilölle, ota yhteyttä kuntayhtymän viestintään. Periaatteena on, että Wikipedia-sivuilla huolehditaan tietojen ajantasaisuudesta ja tiedot tarkastetaan tasaisin väliajoin. Jyväskylän ammattiopistolla on jo Wikipedia-sivu. YouTube Videopalvelu YouTubessa voi tarvittaessa julkaista videoita. Sovi kuitenkin asiasta ensin esimiehesi ja kuntayhtymän viestinnän kanssa. Varmista, että tekijänoikeuksia ei loukata ja sinulla on videolla esiintyvien henkilöiden suostumus videon julkaisemiseen. Myös voidaan julkaista videoita, jotka on tarkoitettu suurelle yleisölle. 3. Jyväskylän koulutuskuntayhtymän ja sen oppilaitosten netiketti Netiketistä ilmenee kyseisen kokonaisuuden, kuten esimerkiksi keskustelun, pelisäännöt. On tärkeä kertoa selkeästi etukäteen, miten keskusteluun osallistuvien tekstejä julkistetaan ja tullaanko tekstejä ennakkotarkistamaan, eli moderoimaan. Jos netikettiä ei kirjata, on suuri maineriski, että osallistujat kokevat että tekstejä sensuroidaan. Kun pelisäännöt on selkeästi kirjattu etukäteen, on niihin helppo viitata myöhemmin. Tämänkaltaisen netiketin voi liittää osaksi julkaisupaikkaa, esim. blogien, Facebook-ryhmien ja keskustelufoorumeiden yhteyteen.

7 Esimerkki: Tämä on Jyväskylän koulutuskuntayhtymän virallinen Facebook-sivu, joka on tarkoitettu käyttöön. Kirjoita vain aiheeseen liittyviä asioita ja vältä sopimatonta kieltä. Asiattomat viestit/kommentit poistetaan. 4. Jyväskylän koulutuskuntayhtymä sosiaalisessa mediassa - esimerkkejä Wikipedia-sivu Jyväskylän ammattiopistosta Jyväskylän ammattiopiston muusikkokoulutuksen kampanjasivu Facebookissa Wiki-työkalu testikäytössä, mm. älytaulut Osalla työntekijöistä projektikäytössä Skype Groupwise Messenger -pikaviestin (toimii sisäverkossa, suojattu liikenne ja kirjautuminen verkkotunnuksilla) Irc-galleria-yhteisöt Jyväskylän ja Jämsän ammattiopistoille Uraverkostoja luovassa Linkedin-palvelussa on Jyväskylä Educational Consortium -sivut ja jäsenenä yli 50 työntekijää. Virtuaalimaailmat (esimerkiksi Second Life (EduFinland -saari, jossa mm. oppilaitoksia ja OPH), Game Bridge -hankkeen virtuaalinen toimintaympäristö) 5. Mikä on sosiaalinen media? Sosiaalinen media on yhteinen nimittäjä kaikille internetissä oleville alustoille ja palveluille, joissa sisällöntuottajina ovat aktiiviset käyttäjät. Suomessa tunnetuimpia sosiaalisen median sovelluksia ovat erilaiset blogit, Facebook, Irc-galleria, Twitter, YouTube ja Wikipedia. Sosiaalinen media ei ole enää marginaalinen uutuusilmiö vaan jokapäiväinen työkalu myös organisaatioiden ja yritysten arjessa. Se on melko vaikeasti rajattava kokonaisuus erilaisia internetin mahdollistamia toimintoja keskustelupalstoista yritysten tuotekehittelysovelluksiin. Tämän päivän opiskelijat ovat tulevaisuuden tekijöitä, joille

8 verkkotyövälineiden käyttö on jo arkipäivää. Koulutuksen tarjoajan on pysyttävä kehityksessä mukana ja koulutuksen yhtenä tehtävänä onkin opettaa ja näyttää esimerkillään, kuinka verkkotyövälineitä voidaan käyttää työhön ja opiskeluun. Jyväskylän koulutuskuntayhtymän oppilaitoksissa on oppimisen tukena käytössä muun muassa verkko-oppimisympäristö, aktiivitaulut ja verkkokokousjärjestelmä. Näiden lisäksi kuntayhtymä tunnistaa sosiaalisen median voiman verkostoitumisen ja jaetun asiantuntijuuden työvälineenä. Jyväskylän koulutuskuntayhtymä kannustaa työntekijöitään verkostoitumaan ja tuomaan ammatillista osaamistaan ja työrooliaan esille myös sosiaalisen median välineillä, esimerkiksi mikroblogeissa, blogeissa, wikeissä, keskustelualueilla ja virtuaalimaailmoissa. Koulutuskuntayhtymän sähköinen tiedotus ja viestintä painottuu edelleen www-sivuille ja henkilöstö- sekä opiskelijaintroihin. Lisätietoja: Tiedottaja Juha Luomala, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä, puh Koulutussuunnittelija Henry Paananen, Jyväskylän ammattiopisto, puh Dokumentin päälähde: HAMK:n sosiaalisen median ohje Linkkejä: (kirjan www-sivut)

TOIMINTAOHJEET ULKOISEN SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖÖN

TOIMINTAOHJEET ULKOISEN SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖÖN TOIMINTAOHJEET ULKOISEN SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖÖN ETELÄ-POHJANMAAN LIITTO Julkaisuvuosi 2015 www.epliitto.fi 1. YLEISOHJEET... 3 2. ESIINNY OMANA ITSENÄSI... 3 3. HENKILÖKOHTAISEN MIELIPITEEN ILMAISEMINEN...

Lisätiedot

Sosiaalisen median periaatteet ja ohjeistus

Sosiaalisen median periaatteet ja ohjeistus Sosiaalisen median periaatteet ja ohjeistus OSAOn johtoryhmän hyväksymä 24.11.2011, Versio 1.1 Sisältö: 1 Sosiaalisen median periaatteet... 2 1.1 Ohjeistuksen lähtökohdat... 2 1.2 Sosiaalinen media organisaation

Lisätiedot

Sosiaalisen median käyttöohje

Sosiaalisen median käyttöohje Sosiaalisen median käyttöohje 2 (5) Sisällysluettelo Esipuhe... 3 Taustaa... 3 Sosiaalisen median tukemat ydintoiminnot ja tavoitteet... 4 Osallistumisen periaatteet... 4 Koulutus... 5 Tietoturvallisuus...

Lisätiedot

OHJE sosiaalisessa mediassa toimimiseen vapaaehtoisille

OHJE sosiaalisessa mediassa toimimiseen vapaaehtoisille OHJE sosiaalisessa mediassa toimimiseen vapaaehtoisille Hengitysliitto on somessa aktiivinen Hengitysliiton löydät seuraavista sosiaalisen median kanavista tunnuksella Hengitysliitto Viestintätiimi vastaa

Lisätiedot

Sosiaalisen median pelisäännöt. FC Honka ry

Sosiaalisen median pelisäännöt. FC Honka ry Sosiaalisen median pelisäännöt FC Honka ry 16.05.2016 Honkalaisuus on tukemista, jakamista ja arvostamista Honkalaiseen perheeseen kuuluvat niin pelaajat kuin heidän läheisensä, joukkueiden ja seuran toimijat

Lisätiedot

työvälineenä Työsuojelutoimijoiden verkostotapaaminen, Eeva Penttilä

työvälineenä Työsuojelutoimijoiden verkostotapaaminen, Eeva Penttilä Sosiaalinen media verkoston työvälineenä Mitä on sosiaalinen media? Sosiaalinen media tarkoittaa verkkoviestintäympäristöjä, joissa jokaisella käyttäjällä tai käyttäjäryhmällä on mahdollisuus olla aktiivinen

Lisätiedot

Sosiaalisen median ohje

Sosiaalisen median ohje LUONNOS Sosiaalisen median ohje pvm ja käsittelyelin www.nurmijarvi.fi 1 Nurmijärven kunnan sosiaalisen median ohje Sisällys sivu 1. Johdanto 1 2. Mitä on sosiaalinen media? 2 3. Miten kunta voi hyödyntää

Lisätiedot

Some-ohje Pirkanmaa2019-valmistelijoille

Some-ohje Pirkanmaa2019-valmistelijoille Some-ohje Pirkanmaa2019-valmistelijoille Helmikuu 2018 15.2.2018 1 www.pirkanmaa2019.fi 15.2.2018 2 www.pirkanmaa2019.fi Pirkanmaan maakunta- ja soteuudistuksen valmistelijat sosiaalisessa mediassa Miksi

Lisätiedot

PIEKSÄMÄEN KAUPUNGIN SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖPOLITIIKKA

PIEKSÄMÄEN KAUPUNGIN SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖPOLITIIKKA 1 PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI 11.1.2011 PIEKSÄMÄEN KAUPUNGIN SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖPOLITIIKKA Mikä on sosiaalinen media Sosiaalinen media on vaikutuskanava, joka yhdistää sisällöt ja ihmiset käytännöllisesti

Lisätiedot

Tietoyhteiskunta muuttuu muuttuuko mikään?

Tietoyhteiskunta muuttuu muuttuuko mikään? Tietoyhteiskunta muuttuu muuttuuko mikään? Educa 27.1.2012 Hannu Laukkanen 1 Aiheitamme tänään Tieto ja viestintätekniikka - TVT- koulussa ja opetuksessa Sosiaalinen media mahdollisuuksien media Tekijänoikeudet

Lisätiedot

Verkko-ohjaaja hankkeen koulutuspäivä Verkko-ohjauksen välineet ja niiden tietoturva vertaistuutoroinnissa

Verkko-ohjaaja hankkeen koulutuspäivä Verkko-ohjauksen välineet ja niiden tietoturva vertaistuutoroinnissa Verkko-ohjaaja hankkeen koulutuspäivä 11.4.2017 Verkko-ohjauksen välineet ja niiden tietoturva vertaistuutoroinnissa Vastaa kysymykseen verkossa: https://goo.gl/srtqag 1 Verkkoneuvotteluvälineiden ja tuettujen

Lisätiedot

Joroisten kunnan sosiaalisen median ohje

Joroisten kunnan sosiaalisen median ohje Joroisten kunnan sosiaalisen median ohje Tämän ohjeen tarkoituksena on opastaa sosiaalisen median käyttöä Joroisten kunnan eri toiminnoissa sekä ohjata henkilöstöä toimimaan sosiaalisessa mediassa vastuullisesti

Lisätiedot

Sosiaalisen median ja Internet-palveluiden käyttöehdot opetuksessa. Elias Aarnio Innopark Oy / Educoss-hanke

Sosiaalisen median ja Internet-palveluiden käyttöehdot opetuksessa. Elias Aarnio Innopark Oy / Educoss-hanke Sosiaalisen median ja Internet-palveluiden käyttöehdot opetuksessa Elias Aarnio Innopark Oy / Educoss-hanke elias.aarnio@innopark.fi Palveluiden käyttö sisältää sopimussuhteen Erilaisten sosiaalisen median

Lisätiedot

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Mitä on osaaminen ja osaamisen kehittäminen työssä? Työpaikoilla eletään jatkuvassa muutoksessa. Asiakkaiden tarpeet muuttuvat ja työpaikalla

Lisätiedot

Tietoturva. opettaja Pasi Ranne Luksia, Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Pasi Ranne sivu 1

Tietoturva. opettaja Pasi Ranne Luksia, Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä   Pasi Ranne sivu 1 Tietoturva opettaja Pasi Ranne Luksia, Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä email: pasi.ranne@luksia.fi sivu 1 Miksi tietoturvallisuus on tärkeää? Yksi vakava uhka on verkkojen ja sähköpostin kautta leviävät

Lisätiedot

Kuvien käyttö opetuksessa

Kuvien käyttö opetuksessa Kuvien käyttö opetuksessa Tekijänoikeudet ammatin opetuksessa Opentekoa.fi Avainsanat: teoskynnys, CC, kuvaruutukaappaus, kartat, kuvauslupa Creative Commons, kuva, Google, YouTube, Flickr, jakaminen,

Lisätiedot

Facebook koulutus. Kalle Rapi Etelä-Karjalan kylät ry http://kylat.ekarjala.fi

Facebook koulutus. Kalle Rapi Etelä-Karjalan kylät ry http://kylat.ekarjala.fi Facebook koulutus Kalle Rapi Etelä-Karjalan kylät ry http://kylat.ekarjala.fi Facebook, mikä se on? Facebook on Internetissä toimiva mainosrahoitteinen yhteisöpalvelu Sivusto tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden

Lisätiedot

Sosiaalinen media järjestönäkökulmasta. Mikä SoMe? Mitä hyödymme SoMe:n käytöstä? Järjestömarkkinointia SoMessa

Sosiaalinen media järjestönäkökulmasta. Mikä SoMe? Mitä hyödymme SoMe:n käytöstä? Järjestömarkkinointia SoMessa Sosiaalinen media järjestönäkökulmasta Mikä SoMe? Mitä hyödymme SoMe:n käytöstä? Järjestömarkkinointia SoMessa Mitä on sosiaalinen media? Miten olet itse käyttänyt sosiaalista mediaa? Kuva: SPR Aineistopankki

Lisätiedot

Khall liite 1 Kh 26.1.2016

Khall liite 1 Kh 26.1.2016 1 Khall liite 1 Kh 26.1.2016 Luonnos 31.12.2015 SUOMUSSALMEN KUNNAN SOSIAALISEN MEDIAN OHJEET Tämä ohje sisältää Suomussalmen kunnan ja kuntakonsernin yhteisöjen toimintaperiaatteet sosiaalisen median

Lisätiedot

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA. Kirjaudu -palveluun osoitteessa www.punomo.npn.fi/wp-login.php tunnuksellasi.

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA. Kirjaudu -palveluun osoitteessa www.punomo.npn.fi/wp-login.php tunnuksellasi. Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA Kirjaudu -palveluun osoitteessa www.punomo.npn.fi/wp-login.php tunnuksellasi. Tunnuksia jakavat Punomo.fi:n ylläpitäjät. Kun olet kirjautunut, blogin OHJAUSNÄKYMÄ

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA CITIZEN MINDSCAPES TUTKIMUSRYHMÄLLE

VIESTINTÄSUUNNITELMA CITIZEN MINDSCAPES TUTKIMUSRYHMÄLLE VIESTINTÄSUUNNITELMA CITIZEN MINDSCAPES TUTKIMUSRYHMÄLLE Joulukuu 2015 Mira Matilainen LÄHTÖKOHDAT Kohderyhmät: Rahoittajat, tutkijakollegat, muut sosiaalisen median tutkimuksesta ja hankkeesta kiinnostuneet

Lisätiedot

Oppimisen arviointi uusissa oppimisympäristöissä

Oppimisen arviointi uusissa oppimisympäristöissä Oppimisen arviointi uusissa oppimisympäristöissä Lehtori Sanna Ruhalahti, HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu Oppimisen arviointi Tavoite on, että opiskelija tietää, mitä osaa ja mitä hänen on vielä

Lisätiedot

Sosiaalinen media tuli työpaikalle - kenen säännöillä toimitaan? Copyright 2010 H&K and MPS

Sosiaalinen media tuli työpaikalle - kenen säännöillä toimitaan? Copyright 2010 H&K and MPS Sosiaalinen media tuli työpaikalle - kenen säännöillä toimitaan? Copyright 2010 H&K and MPS Lähtökohta tutkimukselle Halusimme vastauksia mm. seuraaviin kysymyksiin: Millaisia viestinnällisiä haasteita

Lisätiedot

Sosiaalinen Media = SoMe

Sosiaalinen Media = SoMe Sosiaalinen Media = SoMe Digityöpaja, 28.11.2017 Outi Mertamo DigiReWork hanke Hamk.fi/digirework Minä Outi Mertamo Tuotantotalouden insinööri, 2010. Aloittanut HAMKissa markkinointisuunnittelijana kolmessa

Lisätiedot

Moderni baari kansainvälisessä virtuaalimaailmassa

Moderni baari kansainvälisessä virtuaalimaailmassa Moderni baari kansainvälisessä virtuaalimaailmassa Mikä hanke Opetushallituksen ja Rovaniemen koulutuskuntayhtymän rahoittama hanke Tieto- ja viestintätekniikkaa hyödyntämällä kehittää ja monipuolistaa

Lisätiedot

Joensuun seudun opetustoimen sosiaalisen median opetuskäytön ohje

Joensuun seudun opetustoimen sosiaalisen median opetuskäytön ohje Joensuun seudun opetustoimen sosiaalisen median opetuskäytön ohje 1 1. Sosiaalisen median opetuskäyttö Yleistä Tämä on erillinen, Joensuun seudun TVT-suunnitelmaan liittyvä ohje siitä, kuinka ja millä

Lisätiedot

Ari Haasio Yliopettaja, YTL, FM Seinäjoen ammattikorkeakoulu

Ari Haasio Yliopettaja, YTL, FM Seinäjoen ammattikorkeakoulu Ari Haasio Yliopettaja, YTL, FM Seinäjoen ammattikorkeakoulu Kannattaako vaivautua? Lisää Töitä Uusia välineitä opeteltavaksi Aikaa palaa opetuksen suunnitteluun Omien kokemusteni mukaan sosiaalisen median

Lisätiedot

TAMMELAN KUNTA. Sosiaalisen median ohje

TAMMELAN KUNTA. Sosiaalisen median ohje TAMMELAN KUNTA Sosiaalisen median ohje SISÄLLYS 1 Sosiaalisen median määritelmä... 3 2 Sosiaalisen median hyödyt ja mahdollisuudet... 3 3 Tavoitteet, resursointi ja päätös... 4 4 Käyttöönotto... 5 5 Ylläpito...

Lisätiedot

Sosiaalisen median käyttö Kiteen kaupungissa. Ohje

Sosiaalisen median käyttö Kiteen kaupungissa. Ohje Sosiaalisen median käyttö Kiteen kaupungissa Ohje Sisältö Johdanto... 3 Kenelle ohje on tarkoitettu?... 3 Mitä sosiaalinen media on?... 3 Mitä hyötyä sosiaalisesta mediasta kaupungille on?... 3 Mitä sosiaalisen

Lisätiedot

Etäkoulu Kulkurin tieto- ja viestintätekniikan opetussuunnitelma

Etäkoulu Kulkurin tieto- ja viestintätekniikan opetussuunnitelma Etäkoulu Kulkurin tieto- ja viestintätekniikan opetussuunnitelma 10.6.2013 Koonnut Virpi Soini 2. luokan tavoitteet tutustuu verkko-opiskeluun ja harjoittelee käytännön työtaitoja, kuten tekstintuottamista

Lisätiedot

Tietotunti klo 12 ja 17. Aiheena sosiaalisen median sovellukset: Instagram, Twitter, WhatsApp ja Facebook

Tietotunti klo 12 ja 17. Aiheena sosiaalisen median sovellukset: Instagram, Twitter, WhatsApp ja Facebook Tietotunti 7.11. klo 12 ja 17 Aiheena sosiaalisen median sovellukset: Instagram, Twitter, WhatsApp ja Facebook Sosiaalinen media Sosiaalinen media (lyhennetään arkikielessä some) tarkoittaa verkkoviestintäympäristöjä,

Lisätiedot

Sosiaalinen media työnhaussa

Sosiaalinen media työnhaussa Sosiaalinen media työnhaussa Sosiaalisen rekrytoinnin kanavat Englantilaisen yrityksen Provide vuonna 2012 luoma sosiaalisen rekrytoinnin kompassi (inhunt.fi) Some sopii kaikille ei vain viestintä- ja

Lisätiedot

Yhteisöllinen media museoiden verkkopalveluissa

Yhteisöllinen media museoiden verkkopalveluissa Yhteisöllinen media museoiden verkkopalveluissa Museoliiton tiedottajapäivät Kotka 18-19.9.2008 Sirpa Stenström, verkkoviestintäsuunnittelija Tampereen kaupunki, sivistyspalvelut Tampereen kaupunki Mitä

Lisätiedot

Miten hyödyntää sosiaalista mediaa tehokkaasti

Miten hyödyntää sosiaalista mediaa tehokkaasti Tiedepuisto // Sähäkkä-hanke Miten hyödyntää sosiaalista mediaa tehokkaasti mainonta markkinointi rekrytointi Santeri Lanér, VTM Tietotekniikan ammattilainen vuodesta 1996 Yrittäjänä ja konsulttina vuodesta

Lisätiedot

Järjestätkö itse performanssiesi taltioinnin (videokuvauksen, dokumentoinnin valokuvaamalla tms)?

Järjestätkö itse performanssiesi taltioinnin (videokuvauksen, dokumentoinnin valokuvaamalla tms)? vastaajia vastaamattomia? 4% Kysely - Toukokuu 214 - Performanssitaidetta tekeviltä kysyttiin hdän käytännöistään ja näkemyksistään dokumentaatiosta, tekijänoikeuksista ja arkistoinnista, jakaminen jaetun

Lisätiedot

Sosiaalinen media ja moniammatillisuus nuorille suunnatussa työssä

Sosiaalinen media ja moniammatillisuus nuorille suunnatussa työssä Sosiaalinen media ja moniammatillisuus nuorille suunnatussa työssä ArctiChildren InNet -seminaari, Rovaniemi 25.1.2012 projektisuunnittelija Anna-Laura Marjeta, Verke projektisuunnittelija Heikki Lauha,

Lisätiedot

SOSIAALISEN MEDIAN VALMENNUS

SOSIAALISEN MEDIAN VALMENNUS SOSIAALISEN MEDIAN VALMENNUS Eveliina Toivonen 21.3.2016 VALMENNUKSEN SISÄLTÖ 1. Sosiaalinen media yleisesti 2. Sosiaalisen median kanavat 3. Käyttöönotto 4. Sosiaalisen median suunnitelma 5. Sisältömarkkinointi

Lisätiedot

SOSIAALINEN MEDIA APTEEKIN JA ASIANTUNTIJAN TYÖKALUNA

SOSIAALINEN MEDIA APTEEKIN JA ASIANTUNTIJAN TYÖKALUNA SOSIAALINEN MEDIA APTEEKIN JA ASIANTUNTIJAN TYÖKALUNA SOSIAALINEN MEDIA APTEEKIN JA ASIANTUNTIJAN TYÖKALUNA Sosiaalinen media on tärkeä ja keskeinen väline ihmisten ja organisaatioiden välisessä kanssa

Lisätiedot

julkaiseminen verkossa

julkaiseminen verkossa julkaiseminen verkossa SuPerin webmastereiden koulutuspäivä Viestintä-Piritta Piritta Seppälä Vuosi 2015 www.viestintapiritta.fi viestintä-pirittan piritta @piritta Sosiaalisen median kouluttaja ja asiantuntija

Lisätiedot

Kunta-alan tutkijoiden läsnäolo sosiaalisessa mediassa

Kunta-alan tutkijoiden läsnäolo sosiaalisessa mediassa Riikka Laaninen 8.1.015 Kunta-alan tutkijoiden läsnäolo sosiaalisessa mediassa Sisällys 1. Tutkimuksen esittely.... Tutkimukseen vastanneet.... Somen nykyinen käyttö.... Miten tutkijat käyttävät somea

Lisätiedot

Sosiaalisen median hyödyntäminen oppimistehtävissä

Sosiaalisen median hyödyntäminen oppimistehtävissä Sosiaalisen median hyödyntäminen oppimistehtävissä PAOK paokhanke.ning.com #paokhanke (Twitter) facebook.com/paok-verkosto Kevät 2013 Tuija Leppäharju ja Annika Alapiha Hatanpään lukio Facebook työtilana

Lisätiedot

OHJEET KEKSINNÖT.FI SIVUSTON KÄYTTÄJILLE

OHJEET KEKSINNÖT.FI SIVUSTON KÄYTTÄJILLE OHJEET KEKSINNÖT.FI SIVUSTON KÄYTTÄJILLE 1 REKISTERÖITYMINEN Mene Keksinnöt.fi -sivuston etusivulle. Etusivulla löytyy uusi käyttäjä -laatikko, josta voit liittyä jäseneksi. Linkki ohjaa sinut rekisteröinti

Lisätiedot

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla BLOGGER ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla Sisältö Blogin luominen... 1 Uuden blogitekstin kirjoittaminen... 4 Kuvan lisääminen blogitekstiin... 5 Lisää kuva omalta koneelta... 6 Lisää kuva

Lisätiedot

Sosiaalinen media matkailualalla. Harto Pönkä,

Sosiaalinen media matkailualalla. Harto Pönkä, Sosiaalinen media matkailualalla Harto Pönkä, 23.02.2010 83 prosenttia vastaajista toteaa, ettei sosiaalisilla medioilla ole roolia yritysten markkinoinnissa, 74 prosentin mukaan ei viestinnässäkään. Lähde:

Lisätiedot

SOSIAALISEN MEDIAN OHJE. Viestintäyksikkö.

SOSIAALISEN MEDIAN OHJE. Viestintäyksikkö. SOSIAALISEN MEDIAN OHJE Viestintäyksikkö www.hämeenlinna.fi 1 HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN SOSIAALISEN MEDIAN OHJE Ohje Hämeenlinnan kaupungin henkilöstölle työssä käytettävien sosiaalisen median kanavien käyttöön.

Lisätiedot

Hämeenkyrön kunnan sosiaalisen median ohje

Hämeenkyrön kunnan sosiaalisen median ohje 3.3.2015 Sivu 1 / 5 Johtoryhmä 24.3.2015 Hämeenkyrön kunnan sosiaalisen median ohje Hämeenkyrön kunnan sosiaalisen median strategia Hämeenkyrön kunnan some-strategiaan kuuluu, että kunta ja kunnan henkilöstö

Lisätiedot

Laurean SOME-ohjeet. 1. Mikä on sosiaalinen media?

Laurean SOME-ohjeet. 1. Mikä on sosiaalinen media? 1 Laurean SOME-ohjeet Päivitetty 31.8.2015 1 Mikä on sosiaalinen media?... 1 2 Sinä ja some... 2 3 Some ja asiantuntijuus... 2 4 Some ja oppimisprosessin ohjaus... 3 5 Some Laureassa... 3 6 Tietoturva

Lisätiedot

Sosiaalisen median ohje

Sosiaalisen median ohje Sosiaalisen median ohje Tämän ohjeen tarkoituksena on opastaa sosiaalisen median käyttöä Lempäälän kunnan eri toiminnoissa sekä ohjata henkilöstöä toimimaan sosiaalisessa mediassa vastuullisesti ja kunnan

Lisätiedot

Sosiaalinen media on luonteeltaan keskustelevaa, pyri osallistumaan verkkokeskusteluihin ja vastaamaan kysymyksiin.

Sosiaalinen media on luonteeltaan keskustelevaa, pyri osallistumaan verkkokeskusteluihin ja vastaamaan kysymyksiin. SOMEOHJE Mitä tavoitellaan ja miten Sosiaalisen median ohje kannustaa yksilöitä ja työntekijöitä käyttämään ja kokeilemaan sosiaalisen median välineitä. Sosiaalinen media tarjoaa luontevan mahdollisuuden

Lisätiedot

Sosiaalisen median ohjeistus joukkueille. OVOn tehopäivä

Sosiaalisen median ohjeistus joukkueille. OVOn tehopäivä Sosiaalisen median ohjeistus joukkueille OVOn tehopäivä 22.1.2017 OVON UUSILLA NETTISIVUILLA SOME- SISÄLLÖT OVAT ENTISTÄ NÄKYVÄMMÄSSÄ ROOLISSA OVOn some-kanavat Facebook Olarin Voimistelijat OVO Team OVO

Lisätiedot

Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille. Facebook, Twitter & Instagram

Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille. Facebook, Twitter & Instagram Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille Facebook, Twitter & Instagram Sosiaalista mediaa kannattaa hyödyntää tiedottamisessa ja markkinoinnissa monipuolisesti. Somen avulla tieto tapahtumastanne voi

Lisätiedot

Sosiaalinen media Lions-toiminnassa. Thorleif Johansson

Sosiaalinen media Lions-toiminnassa. Thorleif Johansson Sosiaalinen media Lions-toiminnassa Thorleif Johansson Lionit sosiaalisessa mediassa Google: http://www.google.com/profiles/lionsclubsorg Voimmeko jatkaa menemättä sinne? YouTube: http://www.youtube.com/...

Lisätiedot

Sosiaaliset mediat ja tietosuoja. Juha Kontturi IT -suunnittelija Turun ammattikorkeakoulu

Sosiaaliset mediat ja tietosuoja. Juha Kontturi IT -suunnittelija Turun ammattikorkeakoulu Sosiaaliset mediat ja tietosuoja Juha Kontturi IT -suunnittelija Turun ammattikorkeakoulu Päivän ohjelma - yleistä sosiaalista medioista, tiedon hausta - tietojen julkaisu: mitä kenelle - tiedon omistajuus

Lisätiedot

DNA Digitaalisen elämäntavan tutkimus

DNA Digitaalisen elämäntavan tutkimus DNA Digitaalisen elämäntavan tutkimus Digitaaliset elämäntavat / yhteenveto medialle Julkaisuvapaa 9.6.2017 klo 10 Lisätietoja medialle: Osastopäälllikkö Niina Hagman, Market Intelligence & Insight, DNA

Lisätiedot

Somevinkkejä seurakuntavaalien ehdokkaille Eija Harju, Espoon seurakunnat, viestintäpalvelut

Somevinkkejä seurakuntavaalien ehdokkaille Eija Harju, Espoon seurakunnat, viestintäpalvelut Somevinkkejä seurakuntavaalien ehdokkaille 16.9.2014 Eija Harju, Espoon seurakunnat, viestintäpalvelut Some on vuorovaikutusta Kuuntelemista, oppimista ja jakamista Keskusteleva äänensävy Viestitään samanaikaisesti

Lisätiedot

OHJEET WORDPRESS-BLOGIN LUOMISEEN JA TAVALLISIMPIIN BLOGITOIMINTOIHIN

OHJEET WORDPRESS-BLOGIN LUOMISEEN JA TAVALLISIMPIIN BLOGITOIMINTOIHIN OHJEET WORDPRESS-BLOGIN LUOMISEEN JA TAVALLISIMPIIN BLOGITOIMINTOIHIN Koulutusteknologian perusopinnot Digitaalinen portfolio oppimisen tukena 2010 Essi Vuopala 1. BLOGIN LUOMINEN Mene osoitteeseen http://www.wordpress.com

Lisätiedot

Sosiaalisen ja yhteisöllisen median hyödyntäminen ja käyttäminen marata-alan koulutuksessa

Sosiaalisen ja yhteisöllisen median hyödyntäminen ja käyttäminen marata-alan koulutuksessa Sosiaalisen ja yhteisöllisen median hyödyntäminen ja käyttäminen marata-alan koulutuksessa Myötätuulessa toimintaa ja tuloksia ammatilliseen koulutukseen 19-21.3.2012 OPH seminaari Riitta Karusaari Koulutuspäällikkö

Lisätiedot

Ohje sosiaalisen median käyttöön 2019 Hattulan kunta

Ohje sosiaalisen median käyttöön 2019 Hattulan kunta Ohje sosiaalisen median käyttöön 2019 Hattulan kunta 1 Sosiaalinen media työkäytössä... 1 1.1 Mitä on sosiaalinen media?... 1 1.2 Millaisia kanavia sosiaalisesta mediasta löytyy?... 2 1.3 Hattulan kunnan

Lisätiedot

Facebook-sivu tehokäyttöön. Osa 2 Facebook-sivun julkaisut

Facebook-sivu tehokäyttöön. Osa 2 Facebook-sivun julkaisut Facebook-sivu tehokäyttöön Osa 2 Facebook-sivun julkaisut 2013-3-8 1 Mitä opit tänään Mitä laaja tutkimus kertoo erilaisten julkaisujen saamasta palautteesta Miten luot sisältöstrategian Facebook-sivullesi

Lisätiedot

Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille. Facebook, Twitter & Instagram

Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille. Facebook, Twitter & Instagram Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille Facebook, Twitter & Instagram Sosiaalista mediaa kannattaa hyödyntää tiedottamisessa ja markkinoinnissa monipuolisesti. Somen avulla tieto tapahtumastanne voi

Lisätiedot

Nuortenideat.fi Vaikuttamispalvelu

Nuortenideat.fi Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Ungasidéer.fi Palvelun tuottavat yhteistyössä Oikeusministeriö teknisen kehittämisen koordinointi kaikki demokratiapalvelut www.demokratia.fi Opetus-

Lisätiedot

Wikit kouluttajan työkaluna

Wikit kouluttajan työkaluna Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentrum Wikit kouluttajan työkaluna Wiki Wiki on kouluttajalle helppokäyttöinen työkalu tallentaa ja julkaista koulutusmateriaalia

Lisätiedot

Sosiaalisen median haasteet työsuhteessa. AA, VT Kirsi-Marja Salokangas

Sosiaalisen median haasteet työsuhteessa. AA, VT Kirsi-Marja Salokangas Sosiaalisen median haasteet työsuhteessa AA, VT Kirsi-Marja Salokangas Krogerus Kirsi-Marja Salokangas 23 November 2010 ASIANAJOTOIMISTO KROGERUS OY yksi viidestä suurimmasta asianajotoimistosta Suomessa

Lisätiedot

Sosiaalinen media Valion viestinnässä

Sosiaalinen media Valion viestinnässä Sosiaalinen media Valion viestinnässä Pia Kontunen, viestintäjohtaja 28.3.2011 Sosiaalinen media uudistaa liiketoimintaa Esityksen sisältö Pia Kontunen Minkälainen yritys on Valio ja mitä se haluaa viestiä?

Lisätiedot

Sosiaalisen median ohjeet

Sosiaalisen median ohjeet Sosiaalisen median ohjeet Varkauden kaupunki Tietohallinnon ohjaustiimi 20.4.2011 Yleistä Ohjeeseen on koottu Varkauden kaupungin toimintatavat ja vastuut sosiaalisen median käytössä. Ohje sisältää yleisiä

Lisätiedot

Mikä on facebook? Rekisteröityminen

Mikä on facebook? Rekisteröityminen Mikä on facebook? Facebook on Internetissä toimiva sosiaalinen palvelu, jonka tarkoituksena on yhdistää ystäviä, työ ja opiskelu kavereita ja tuttuja. Ihmiset käyttävät facebookkia ollakseen yhteydessä

Lisätiedot

Sosiaalinen media Lions-toiminnassa

Sosiaalinen media Lions-toiminnassa Sosiaalinen media Lions-toiminnassa SuurPNAT Porvoo 22.3.2012 Thorleif Johansson Sosiaalisessa mediassa käyttäjät tuottavat pääosan sisällöstä. Blogit Muu Kotisivut YouTube Skype Facebook Twitter Mikä

Lisätiedot

Aivovammaliitto ry Sosiaalinen media Pia Warvas ja Asta Hietanen Lokakuu 2015

Aivovammaliitto ry Sosiaalinen media Pia Warvas ja Asta Hietanen Lokakuu 2015 Aivovammaliitto ry Sosiaalinen media Pia Warvas ja Asta Hietanen Lokakuu 2015 Sisältö Sosiaalinen media järjestöissä Twitter Blogit Instagram Lähteet: Sosiaalinen media koulutus Oulussa 2.9.2015 sekä oma

Lisätiedot

Inspiraatiota hankeviestintään! Helsinki Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO

Inspiraatiota hankeviestintään! Helsinki Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Inspiraatiota hankeviestintään! Helsinki 15.9.2016 Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Miksi tiedottaa? Tulosten levittäminen on osa hanketta Hankkeen tulokset saadaan nopeasti ja tasapuolisesti

Lisätiedot

Kuntapäättäjät ja media 2016

Kuntapäättäjät ja media 2016 Kuntapäättäjät ja media Uusmaalaiset kuntapäättäjät ovat kriittisempiä paikalliseen ja maakunnalliseen mediaan kuin kollegansa muualla maassa, mutta ovat ahkeria somettajia Uusmaalaiset kuntapäättäjät

Lisätiedot

Lähihoitajan ammattitaito (Tutkinnon perusteet 2010)

Lähihoitajan ammattitaito (Tutkinnon perusteet 2010) Lähihoitajan ammattitaito (Tutkinnon perusteet 2010) Lähihoitajan ammattitaito muodostuu: ammattieettisestä osaamisesta eettisten ongelmien tunnistaminen, käsittely ja ratkaisu vastuullinen ja oikeudenmukainen

Lisätiedot

Sosiaalisen median käyttö Pallo-Iiroissa 2015

Sosiaalisen median käyttö Pallo-Iiroissa 2015 Sosiaalisen median käyttö Pallo-Iiroissa 2015 Mitä on sosiaalinen media? Sosiaalinen media on vuorovaikutteista, avointa ja kaksisuuntaista viestintää monelta monelle. Nopeus ja reaaliaikaisuus ovat myös

Lisätiedot

Koulujen opettajista % Koulujen opettajista % Koulujen opettajista % Tukipalvelut. TVT-taidot

Koulujen opettajista % Koulujen opettajista % Koulujen opettajista % Tukipalvelut. TVT-taidot OPE.FI-TASOT Kunta asettaa omat tavoitteensa (esim. I taso 20%, II taso70%, III taso10%) Oppilashallintojärjestelmä (Wilma ) viestintä (intranet, internet, kotisivut, wiki, portaalit) Koulujen opettajista

Lisätiedot

Kysely tutkijoiden asiantuntijaroolissa saamasta palautteesta. Tulosten käyttö

Kysely tutkijoiden asiantuntijaroolissa saamasta palautteesta. Tulosten käyttö Kysely tutkijoiden asiantuntijaroolissa saamasta palautteesta. Tulosyhteenveto Tulosten käyttö Julkisen esiintymisen määrä ja kanavat Millä tavoin olet itse esiintynyt julkisuudessa asiantuntijaroolissa?

Lisätiedot

Uusi osaaja-verkostolle suunnattu täydennyskoulutus

Uusi osaaja-verkostolle suunnattu täydennyskoulutus Uusi osaaja-verkostolle suunnattu täydennyskoulutus InnoOmnia tarjoaa vuonna 2011 seuraavat koulutuskokonaisuudet uusi osaajaverkostolle opetushallituksen rahoittamana maksuttomana täydennyskoulutuksena.

Lisätiedot

Harjoittelukoulun viestintäkulttuurin muutos

Harjoittelukoulun viestintäkulttuurin muutos enorssin oppimisympäristöseminaari, Turun normaalikoulu Harjoittelukoulun viestintäkulttuurin muutos Office365- ja Teamsympäristön käyttöönotto Ari Myllyviita, Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu

Lisätiedot

Sosiaalinen media markkinointivälineenä

Sosiaalinen media markkinointivälineenä Sosiaalinen media markkinointivälineenä Sosiaalinen media on hyvä apuväline brändin kannatuksen kasvattamiseksi ja tietoisuuden levittämiseksi. B2B-yrityksessä, jossa sosiaalista mediaa edelleen vain ihmetellään

Lisätiedot

Leena Nuutila & Eija Honkanen Haaga-Helia AOKK. Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 3.0 Ei sovitettu -lisenssillä.

Leena Nuutila & Eija Honkanen Haaga-Helia AOKK. Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 3.0 Ei sovitettu -lisenssillä. Leena Nuutila & Eija Honkanen Haaga-Helia AOKK Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 3.0 Ei sovitettu -lisenssillä. Suomenkielen oppiminen ja oppimisvaikeudet Tämä on otsikkodia, kirjoita

Lisätiedot

Inspiraatiota hankeviestintään! Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO

Inspiraatiota hankeviestintään! Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Inspiraatiota hankeviestintään! Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Sopimukselliset velvoitteet velvoite tiedottaa hankkeesta ja sen saamasta rahoituksesta tarkoituksenmukaisesti, avoimesti ja

Lisätiedot

SOME -KYSELY SAARIJA RVEN PERUSKOULUN LUOKKALAISILLE JA TOISEN ASTEEN OPISKELIJOILLE TIIVISTELMÄ RAPORTISTA

SOME -KYSELY SAARIJA RVEN PERUSKOULUN LUOKKALAISILLE JA TOISEN ASTEEN OPISKELIJOILLE TIIVISTELMÄ RAPORTISTA 0 SOME -KYSELY SAARIJA RVEN PERUSKOULUN 5.-9. LUOKKALAISILLE JA TOISEN ASTEEN OPISKELIJOILLE 24.10-10.11.2017 TIIVISTELMÄ RAPORTISTA SOFIA AHONEN, KULTTUURITOIMEN HARJOITTELIJA SAARIJÄRVEN KAUPUNKI 1 1

Lisätiedot

Blogger-blogin käyttöönotto ja perusasiat Bloggerista & bloggauksesta

Blogger-blogin käyttöönotto ja perusasiat Bloggerista & bloggauksesta 1 Blogger-blogin käyttöönotto ja perusasiat Bloggerista & bloggauksesta Blogi on yhden tai useamman kirjoittajan verkkosivu tai -sivusto, jonka kautta voidaan julkaista omia kirjoituksia perinteisten julkaisukanavien

Lisätiedot

MARTAT VERKOSSA. Jouko Marttila

MARTAT VERKOSSA. Jouko Marttila MARTAT VERKOSSA Jouko Marttila 1.10.2016 Mobiili-internet on ykkönen Lähes puolet asiakkaista hakee tietoa sosiaalisesta mediasta ostopäätösten tueksi Facebook Yritykset käyttävät markkinointiin ja asiakaspalveluun.

Lisätiedot

Yksityiskohtaiset ohjeet. TwinSpacen käyttäminen

Yksityiskohtaiset ohjeet. TwinSpacen käyttäminen Yksityiskohtaiset ohjeet TwinSpacen käyttäminen Profiilin päivittäminen...3 Opettajien ja vierailijoiden kutsuminen TwinSpaceen...4 Oppilaiden kutsuminen TwinSpaceen...7 Blogin lisääminen TwinSpacen Harjoituksiin...10

Lisätiedot

Oppimisympäristöhankkeiden ohjaus ja seuranta

Oppimisympäristöhankkeiden ohjaus ja seuranta Juho Helminen ja Kimmo Koskinen Oppimisympäristöhankkeiden kehittämispäivä 5.10.2009 www.edu.fi/oppimisymparistot Oppimisympäristöhankkeiden ohjaus ja seuranta Opetushallituksen oppimisympäristöjen kehittämishankkeet

Lisätiedot

Markkinointi sosiaalisessa mediassa

Markkinointi sosiaalisessa mediassa Markkinointi sosiaalisessa mediassa Digityöpaja, 30.11.2017 Outi Mertamo DigiReWork hanke Hamk.fi/digirework Minä Outi Mertamo Tuotantotalouden insinööri, 2010. Aloittanut HAMKissa markkinointisuunnittelijana

Lisätiedot

PROJEKTITYÖN TEKEMINEN

PROJEKTITYÖN TEKEMINEN KOPIRAITTILAN KOULU PROJEKTITYÖN TEKEMINEN Teosten hyödyntäminen omassa työssä TEOSTEN KÄYTTÖ Toisten tekemän teoksen käyttöön tarvitaan yleensä tekijän lupa. Lupaa ei tarvita: 1. Tiedon, ideoiden, periaatteiden

Lisätiedot

SOME opetuskäytössä blogin käyttö opetuksessa

SOME opetuskäytössä blogin käyttö opetuksessa SOME opetuskäytössä blogin käyttö opetuksessa TIES462 Virtuaaliset oppimisympäristöt-kurssi Sanna Kainulainen 2014 Miksi tämä aihe? SOMEn käyttö on yleistynyt Miksi SOMEn käyttö kouluissa ja oppilaitoksissa

Lisätiedot

Ota hyödyt irti Yammerista. Viksujen tapaaminen Marja Keränen ja Asta Ruodemäki

Ota hyödyt irti Yammerista. Viksujen tapaaminen Marja Keränen ja Asta Ruodemäki Viksut 18.3.2015 Aamukahvit 9.15-9-30 Viestinnän ajankohtaisasiat/ Miikka Kimari 9.30-10.00 Painotyöt,Yliopistopaino / Ilpo Viitala 10.00-10.45 Tiedeviestintä ja mediayhteydet / Liisa Harjula ja Anitta

Lisätiedot

Sosiaalinen media Facebook, Twitter, Nimenhuuto

Sosiaalinen media Facebook, Twitter, Nimenhuuto Sosiaalinen media Facebook, Twitter, Nimenhuuto Jani Koivula, 21.11.2010 Kuka on se oikea? 23.11.2010 TULe urheiluseuraan liikkumaan 2 Ovatko sidosryhmänne sosiaalisessa mediassa? Oletteko te? Sosiaalisen

Lisätiedot

Opiskelijoiden TVT:n käyttö sähköistyvässä lukiossa. Tarja-Riitta Hurme, Minna Nummenmaa & Erno Lehtinen, Oppimistutkimuksen keskus, OKL

Opiskelijoiden TVT:n käyttö sähköistyvässä lukiossa. Tarja-Riitta Hurme, Minna Nummenmaa & Erno Lehtinen, Oppimistutkimuksen keskus, OKL Opiskelijoiden TVT:n käyttö sähköistyvässä lukiossa Tarja-Riitta Hurme, Minna Nummenmaa & Erno Lehtinen, Oppimistutkimuksen keskus, OKL Tutkimuksen kohteena Opiskelijoiden tvt:n käyttö Laitteet ja ohjelmistot

Lisätiedot

Laadukas verkkototeutus - valmennus. Laatukriteerit osa 4: vuorovaikutus klo

Laadukas verkkototeutus - valmennus. Laatukriteerit osa 4: vuorovaikutus klo Laadukas verkkototeutus - valmennus Laatukriteerit osa 4: vuorovaikutus 13.11.2018 klo 14-15 13.11.2018 Webinaari 13.11: Vuorovaikutus Marjo: yhteisöllisyys ja sitä tukevat välineet verkko-opetuksessa

Lisätiedot

oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu?

oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu? Oppimispäiväkirjablogi Hannu Hämäläinen oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu? Parhaimmillaan oppimispäiväkirja toimii oppilaan oppimisen arvioinnin työkaluna. Pahimmillaan se tekee

Lisätiedot

mahdollisuuksia paikallisyhdistyksille Suomen omaishoitajien verkosto 26.10.2011

mahdollisuuksia paikallisyhdistyksille Suomen omaishoitajien verkosto 26.10.2011 Sosiaalinen media mahdollisuuksia paikallisyhdistyksille Suomen omaishoitajien verkosto 26.10.2011 1 Sosiaalisen median määrittely Sosiaalinen media on tietoverkkoja ja tietotekniikkaa hyödyntävä viestinnän

Lisätiedot

Turvallisesti netissä

Turvallisesti netissä Turvallisesti netissä Reilun somen säännöt: 1. Erottele tieto ja mielipide. Esitä tietona vain sellaista, mikä on totta. Erota oma pohdintasi, kantasi ja arvelusi tiedosta. 2. Perustele väitteesi. Tuo

Lisätiedot

PROJEKTITYÖN TEKEMINEN. Teosten hyödyntäminen omassa työssä

PROJEKTITYÖN TEKEMINEN. Teosten hyödyntäminen omassa työssä PROJEKTITYÖN TEKEMINEN Teosten hyödyntäminen omassa työssä TEOSTEN KÄYTTÖ Toisten tekemän teoksen käyttöön tarvitaan yleensä tekijän lupa. Lupaa ei tarvita: 1. Tiedon, ideoiden, periaatteiden käyttö Kunhan

Lisätiedot

Lapset, nuoret ja sosiaalinen media. Pirjo Sallmén Kirjastot.fi, 2013

Lapset, nuoret ja sosiaalinen media. Pirjo Sallmén Kirjastot.fi, 2013 Lapset, nuoret ja sosiaalinen media Pirjo Sallmén Kirjastot.fi, 2013 Tilastoja 89% suomalaisista 16 74-vuotiaista käyttää nettiä - EU-maiden välisessä vertailussa suomalaiset nuoret sijoittuvat internetin

Lisätiedot

Wikialustoina on Kiltakoulut-toimintamallissa käytettty seuraavia ohjelmia: Wikispaces, Blogger, avoin Moodle, Weebly.

Wikialustoina on Kiltakoulut-toimintamallissa käytettty seuraavia ohjelmia: Wikispaces, Blogger, avoin Moodle, Weebly. Sosiaalisen median ja mobiililaitteiden käyttö opetuksessa - Kiltakoulujen malli Tiivistelmä Jotta oppimisympäristö on käyttäjille selkeä ja johdonmukainen, tarvitaan toimintamalli sosiaalisen median ja

Lisätiedot

ROTARYKLUBIN JULKISUUSKUVA. Julkisuuskuvakomitean pj. Johanna Talikainen Julkisuuskuvakoulutus Mynämäen Rotaryklubi

ROTARYKLUBIN JULKISUUSKUVA. Julkisuuskuvakomitean pj. Johanna Talikainen Julkisuuskuvakoulutus Mynämäen Rotaryklubi ROTARYKLUBIN JULKISUUSKUVA Julkisuuskuvakomitean pj. Johanna Talikainen Julkisuuskuvakoulutus 17.11.2015 Mynämäen Rotaryklubi JULKISUUSKUVA Näy julkisuudessa tai kuole Jos puu kaatuu metsässä, eikä sitä

Lisätiedot

MITÄ BLOGIIN, WIKIIN TAI KOTISIVUILLE SAA LAITTAA?

MITÄ BLOGIIN, WIKIIN TAI KOTISIVUILLE SAA LAITTAA? MITÄ BLOGIIN, WIKIIN TAI KOTISIVUILLE SAA LAITTAA? Tekijänoikeudet ja tietosuoja verkossa Ella Kiesi 26.3.2009 www.oph.fi Osaamisen ja sivistyksen asialla Vaikuttava lainsäädäntö Tekijänoikeuslaki 404/1961

Lisätiedot