TEKNOLOGIA PALVELUKSESSASI

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TEKNOLOGIA PALVELUKSESSASI"

Transkriptio

1 UUSI CITROËN C4

2 INSPIROIVA

3 POSITIVE POWER

4 KAIKKI LÄHELLÄ

5 TEKNOLOGIA PALVELUKSESSASI Uuden Citroën C4:n pro ili on heti ensi silmäyksellä vankan ja vakaan näköinen. Sen tarkasti sovitetut korinosat ja kromikoristeet kertovat huolellisuudesta suunnittelussa ja valmistuksessa. Sisustuksessa puolestaan näkyy hienostuneisuus ja edistyksellinen teknologia. Uusi Citroën C4 tekee ajamisen entistä helpommaksi, hauskemmaksi ja mukavammaksi. Ohjaamo on sekä ergonominen että silmää miellyttävä. Mukavuus on sana, joka kuvaa parhaiten uuden robottivaihteiston luomaa olotilaa. Kojelaudan keskellä oleva kookas lokero voidaan jäähdyttää ilmastointilaitteen avulla. Myös liitännöille löytyy kätevä tila, jossa on pistorasia ja USB-liitäntä. Etuistuinten välissä on keskikyynärnoja, josta löytyy uutena ideana 230 V pistorasia (maksimiteho 120 W). Uusi Citroën C4 tarjoaa istumamukavuutta, jollaista ei ole aikaisemmin tavattu kuin edustusautoissa: etuistuimissa on sähköinen hierontalaite sijoitettuna selkänojaan lantion alueelle. Automaattisäätöiselle ilmastointilaitteelle on valittavissa kolme eri toimintatehoa. Valinta vaikuttaa sekä ilman lämpötilaan että puhalluksen voimakkuuteen. Lisäksi siinä on REST-toiminto, joka jättää matkustamon tuuletuksen toimintaan useiksi minuuteiksi moottorin sammuttamisen jälkeen. Varoitus- ja merkkiääniin on valittavissa neljä erilaista äänimaailmaa. Tilaäänijärjestelmä puolestaan antaa aivan uutta nautintoa musiikin kuunteluun. Kaikki tällaiset edistykselliset ratkaisut tekevät uudella Citroën C4:llä ajamisesta nautinnon, jonka veroista ei missään muussa saman luokan autossa voi kokea.

6 HYVÄN OLON MATKUSTAMO Uuden Citroën C4:n sisustus on ilo silmälle. Muotoilu on hienostunutta, materiaalit laadukkaita ja viimeistely huoliteltua. Kun katsot istuimien muotoja ja verhoilua, arvaat helposti, että matkanteko tällä autolla on mukavaa. Mutta vasta ajon aikana huomaat, miten istuin todella tukee kehoasi ja miten äänettömästi ja värinättömästi uusi Citroën C4 etenee. 10 FI

7 MIKRO HYBRIDI e-hdi

8 MIKROHYBRIDI UUTTA TEKNOLOGIAA YMPÄRISTÖN HYVÄKSI Citroën on aina pyrkinyt suunnittelemaan autonsa taloudellisiksi ja vähäpäästöisiksi ajamisen ilosta tinkimättä. Ympäristöystävällisimmille malleilleen Citroën myöntää Airdream-tunnuksen. Näihin kuuluu myös uusi C4 e-hdi, joka hyödyntää ns. mikrohybriditeknologiaa. Siinä on HDidieseliin yhdistetty robottivaihteisto, toisen sukupolven Stop&Start-järjestelmä ja tehokas käynnistysgeneraattori, joka ottaa hidastusten ja jarrutusten aikana talteen auton liike-energiaa kehittämällä siitä sähkövirtaa. Tämän teknologian avulla saadaan polttonesteenkulutusta alennetuksi ja pakokaasupäästöjä merkittävästi vähennetyksi erityisesti kaupunkiajossa eikä kuljettajan tarvitse tehdä oikeastaan mitään erityistä. Aina kun auto pysäytetään lyhyeksikin hetkeksi esimerkiksi liikennevaloissa tai ruuhkajonossa, järjestelmä sammuttaa moottorin automaattisesti. Kun kuljettaja päästää jarrupolkimen, moottori käynnistyy jälleen automaattisesti. Kuljettajan ei siis tarvitse muuttaa ajotapaansa mitenkään. UUSINTA JA EDISTYKSELLISINTÄ MOOTTORITEKNOLOGIAA Uudentyyppiset moottorit, samoin kuin uudet käsi- ja robottivaihteistot auttavat alentamaan polttonesteenkulutusta olennaisesti. Vaihdonilmaisin kertoo kojetaulun merkkivalolla kuljettajalle mitä vaihdetta olisi parasta käyttää. Ohjelmoitu vakionopeudensäädin / nopeudenrajoitin säästää auton käyttökuluja, kun tarpeettomat ylinopeussakot jäävät minimiin. Edellä mainitun e-hdi 112 -moottorin (Airdream) ohella Citroënin C4-mallistossa on kolme muuta HDi-dieseliä (92, 112 ja 150 hv) sekä bensiinimoottorit VTi 120 ja THP 156, kaikki päästönormin Euro 5 mukaisia. Vaihteistot ovat 5- tai 6-vaihteisia käsivaihteistoja tai 6-vaihteisia robottivaihteistoja, joissa on käsivalintamahdollisuus. Lisäksi saatavilla on 4-vaihteinen automaattivaihteisto. Kaikkien vaihteistojen välityssuhteet on tutkittu perusteellisesti parhaan yhdistelmän löytämiseksi taloudellisuuden, vähäpäästöisyyden ja suorituskyvyn kesken.

9 LISÄÄ VALOA PIMEYTEEN

10 CITROËNIN TEKNOLOGIAAN VOIT AINA LUOTTAA Uudessa Citroën C4:ssä ei ole mitään jätetty sattuman varaan. Uusinta teknologiaa on hyödynnetty sekä mukavuuden että turvallisuuden lisäämiseksi. Citroën on kaiken aikaa ollut edelläkävijänä uuden teknologian omaksumisessa ja uusien ideoiden toteuttamisessa. Nyt uutuutena on etouch, jolla saadaan paikallistettu yhteys hätäkeskukseen tai Citroënin tiepalveluun. GPS-modulin paikanmäärityksen ja asiakkaan SIM-kortin avulla saadaan esim. onnettomuustapauksessa apu mahdollisimman nopeasti oikeaan paikkaan. Vuoden 2011 aikana Citroën ottaa käyttöön vielä kaksi uutta palvelumuotoa internetin välityksellä: Citroenin virtuaalinen huolto-ohje ja Citroën Eco Driving. Ensin mainitun avulla voidaan seurata auton vaatimia huoltotoimenpiteitä ja jälkimmäinen taas auttaa seuraamaan polttonesteenkulutusta ja päästöjä. Yllämainitut palvelut ovat maakohtaisia (toistaiseksi ei Suomessa). Uusi Citroën C4 voidaan myös varustaa kääntyvillä kaksois-xenon-ajovaloilla ja sumuvaloihin yhdistetyillä kulmavaloilla. Viimeksi mainitut antavat lisää valaistusta kadunkulmissa ja jyrkissä mutkissa suuntavalon ja/tai ohjauspyörän kääntämisen mukaan. Rengaspainevahti on Citroën-autoissa ollut jo muutamien vuosien ajan. Se varoittaa kuljettajaa vajaapaineisesta tai puhjenneesta renkaasta ja ilmaisee myös, mistä renkaasta on kyse.

11

12 KATVEAVUSTIN

13 AKTIIVISTA JA ÄLYKÄSTÄ TURVALLISUUTTA Uudessa Citroën C4:ssä on kaikki tärkeimmät modernit turvavarusteet, kuten ESP-ajonhallinta, mutta niiden lisäksi myös yksi aivan uusi varuste: katveavustin. Se toimii samalla periaatteella kuin pysäköintitutka eli neljällä ultraäänianturilla, jotka valvovat ns. kuollutta kulmaa auton oikealla ja vasemmalla puolella. Jos tällä alueella on toinen ajoneuvo, ulkotaustapeiliin syttyy merkkivalo. Toinen uusi valinnaisvaruste on pysäköintitilan mittaus. Kun tämä toiminto kytketään ohjauspyörältä, se kertoo kuljettajalle, onko kadun reunassa vapaana oleva pysäköintitila riittävä ja kuinka helppo tai hankala siihen on pysäköidä. Pysäköintitutkat edessä ja takana helpottavat tietenkin pysäköintiä. Ajamista helpottaa myös mäkilähtöavustin. Se pitää jarrut tiukattuina parin sekunnin ajan, kun autolla lähdetään liikkeelle jyrkkään ylämäkeen. Kaistavahti puolestaan varoittaa kuljettajaa tahattomasta kaistarajan ylittämisestä. Se herättää kuljettajan, joka on ajautumassa reuna- tai keskiviivan yli.

14 TIE ON AVOIN Uudella Citroën C4:llä ajaessasi, yhtä hyvin kaupunkiliikenteessä kuin moottoritiellä, voit kokea todellisen mielihyvän tunteen. Se tulee auton sujuvasta etenemisestä, meluttomasta matkustamosta ja viihtyisästä sisustuksesta sekä siitä tiedosta, että oman ja matkustajiesi turvallisuuden hyväksi on tehty kaikki mahdollinen. Mitä muuta voisit autoltasi odottaa? 26 FI

15 UUSI ÄÄNENLAATU

16 MUSIIKKIA KORVILLE TÄYNNÄ IDEOITA Uuden Citroën C4:n matkustamo on harvinaisen miellyttävä paikka. Sisustuksen laadun, materiaalien ja viimeistelyn ansiosta tunnet istuvasi luksusluokan edustusautossa. Mutta uusi Citroën C4 tarjoaa vielä enemmän. Voit säätää ohjaamoympäristöäsi oman mielesi mukaiseksi: voit valita mittariston taustavärin, varoitusja merkkiäänien äänimaailman ja automaattisäätöisen ilmastointilaitteen toimintatehon parhaiten omia mieltymyksiäsi vastaaviksi.tilaäänijärjestelmä on Citroënin uusinta teknologiaa. Ohjauspyörältä säädeltävä audiojärjestelmä antaa nautinnollisen äänentoiston matkustamon jokaiselle paikalle. Valinnaisvarusteena on saatavissa täydellinen hifi-järjestelmä bassokaiuttimineen, jonka Denon on kehittänyt erityisesti Citroën C4:ää varten.uusi navigointijärjestelmä emy- Way tekee perille löytämisen entistä helpommaksi. Koko Euroopan kartastotiedot on tallennettu laitteen kovalevylle. Voit katsella edessä olevaa reittiä myös lintuperspektiivistä kookkaasta 7 värinäytöstä. Järjestelmään sisältyy myös musiikin tallennus ja valinta sekä Bluetooth -toiminto matkapuhelintasi varten. Uuden Citroën C4:n ominaisuudet eivät ole pelkkää teknologiaa, vaan se on monipuolisesti käytännöllinen perheauto. Harvassa tämän kokoluokan autossa on yhtä suuri tavaratila 408 litraa ja taittamalla takapenkistä kokoon 1/3 tai 2/3 saadaan lisää tavaratilaa suurienkin esineiden kuljettamiseen. Tavaratilan valaisimena on irrotettava lamppu, jota voidaan käyttää käsivalaisimena myös auton ulkopuolella. Pikkutavaroiden säilytykseen uudessa Citroën C4:ssä on runsaasti tilaa. Kojelaudassa on lokero, jota voidaan jäähdyttää ilmastointilaitteen avulla ja johon mahtuu neljä puolen litran juomapulloa, sekä liitännöille varattu tila, jossa on pistorasia ja USB-liitäntä. Jos haluat korostaa oman autosi ulkonäköä, voit hankkia sarjan kromilistoja, jotka on suunniteltu uutta Citroën C4:ää varten. Auton perään on saatavissa erillinen kromilista.

17 Ponty Mistral / Omni Reps Mistral musta kangasverhoilu Hermitage / Gaya musta kangasverhoulu Hermitage Lama / Gaya Lama vaalea kangasverhoulu Cuir Claudia Mistral / Cuir Claudia Mistral musta nahkaverhoilu Saint Cyr Mistral / Cuir Claudia Mistral musta kangas-nahkaverhoulu Saint-Cyr Lama / Cuir Claudia Lama vaalea kangas-nahkaverhoulu VANTEET, VERHOILUT JA VÄRIT Blanc Banquise (P) Bourasque (M) Rouge Babylone (M) Gris Fluid (M) Gris Shark (M) YKSITYISKOHDAT EIVÄT OLE PIKKUASIOITA Tampa, 15 koristekapseli Atlanta,16 koristekapseli Boston, 16 kevytmetallivanne Phoenix, 17 kevytmetallivanne Newport, 18 kevytmetallivanne Mativoire (M) Noir Perla Néra (M) Hickory (M) Show Rouge (M) Gris Aluminium (M) Uusi Citroën C4 on suunniteltu ja valmistettu äärimmäisen huolellisesti. Siinä on hyödynnetty uusinta teknologiaa. Myös sen valmistuksessa käytetään uusimpia menetelmiä, esimerkiksi laserhitsausta katon ja ovien kokoonpanossa. Jokainen yksityiskohta uudessa Citroën C4:ssä on harkittu perusteellisesti, suunniteltu huolellisesti ja valmistettu osaavasti. Näin on syntynyt kokonaisuus, joka on enemmän kuin vain arkinen kulkuneuvo se on innostava kokemus, aina uudelleen, joka päivä. Baltimore, 15 kevytmetallivanne Oakland, 16 kevytmetallivanne Anchorage, 17 kevytmetallivanne (P): perusväri, (M) : metalliväri 33 FI

18 TEKNOLOGIA TURVALLISUUDEN PALVELUKSESSA ETUSIJALLA YMPÄRISTÖ MUKAVAA MATKAA VARMOISSA KÄSISSÄ Parhaan turvallisuuden varmistamiseksi Citroën C4:ssä on tarjolla uusimman sukupolven elektroniset turvajärjestelmät. ABS-jarrut: lukkiutumattomat jarrut takaavat parhaan mahdollisen hidastuvuuden ja samalla auton ohjattavuuden säilymisen myös häräjarrutuksissa. Kaistavahti (AFIL): havaitsee kaistarajan tahattoman ylityksen infrapuna-antureilla. Jos ne havaitsevat kaistarajan ajonopeuden ollessa yli 80 km/h, eikä suuntavalo ole kytkettynä, kaistavahti varoittaa istuintyynyyn sijoitetuilla väristimillä. Hätäjarrutehostin (AFU): Jotta saavutettaisiin mahdollisimman suuri jarrutuseho myös yllättävissä tilanteissa, hätäjarrutehostin antaa heti täyden jarrupaineen, jos kuljettaja painaa jarrupoljinta nopeasti. ABS-järjestelmä huolehtii sen jälkeen jarrupaineen alentamisesta sellaiselle tasolle, että pyörät eivät lukkiudu. Vetoluistonesto (ASR): torjuu etupyörien sutimista liikkeellelähdöissä ja kiihdytyksissä liukkaalla kelillä. Järjestelmä jarruttaa luistamaan pyrkivää pyörää niin, että suurempi osa vetovoimaa siirtyy paremmin pitävälle pyörälle. CITROËN etouch: Uusinta teknologiaa, jonka avulla saadaan paikallistettu yhteys hätäkeskukseen tai Citroënin tiepalveluun. Paikanmäärityksen avulla saadaan apu onnettomuuksissa nopeasti oikeaan paikkaan. Vuoden 2011 aikana Citroën ottaa käyttöön kaksi muutakin palvelua: polttonesteenkulutusta ja päästöjä seuraava Eco Driving, sekä MyCITROËN, jonka avulla voidaan seurata auton vaatimia huoltotoimenpiteitä. (Toistaiseksi ei käytössä Suomessa). Citroën myöntää vähäpäästöisimmille malleilleen Airdream-tunnuksen. Tällaisia automalleja Citroën-tuotannossa on jo useita. Entistäkin parempia tuloksia tuottavat mikrohybridi-teknologia (e-hdi), täyshybridi-teknologia (Hybrid4) ja Full Electric, eli täyssähköteknologia. CITROËN-TAKUU Citroën-autoissa on kahden vuoden takuu, ilman kilometrirajoitusta. Tämän lisäksi henkilöautojen puhkiruostumattomuustakuu on 12 vuotta ja maalipinnan takuu 3 vuotta. CITROËN- HUOLENPITOSOPIMUS Voi välttää odottamattomat kulut, kun teet uutta Citroënautoasi koskevan Huolenpitosopimuksen. Kysy lisätietoja jälleenmyyjältäsi. CITROËN-TIEPALVELU Citroënin Tiepalvelu on voimassa 24 kk uuden auton rekisteröinnistä ja auttaa matkan keskeytyessä kaikkialla Euroopassa. Suomessa Citroën-autoilijaa palvelee maanlaajuinen verkosto, jonka ammattilaiset ovat palveluksessasi aina kun tarvitset apua, neuvoja tai tietoa. EU:n alueelle markkinoitujen Citroën-autojen varustetaso vaihtelee maittain. Selitykset ja varustetiedot perustuvat tehtaan ennakkoilmoitukseen ja niihin voi tulla muutoksia ilman, että valmistaja tiedottaa niistä etukäteen. Kun jokin varuste tai ominaisuus on auton valinnassa erityisen tärkeä, neuvomme varmistamaan sen valtuutetulta jälleenmyyjältä. Pidätämme kaikki oikeudet teknisiin ja varustemuutoksiin. Painatusteknisistä syistä autojen todelliset värit saattavat poiketa tämän esitteen väreistä. ESP-ajonhallintajärjestelmä: tarkkailee koko ajan, kääntyykö auto ohjauspyörän kääntökulman mukaisesti, ja torjuu tarpeen tullen yli- tai aliohjautumista. Se pyrkii palauttamaan auton kuljettajan tarkoittamalle ajolinjalle käyttämällä jarruja yksittäin ja/tai vaikuttamalla moottorin vääntömomenttiin. Optimoitu vetoluiston hallinta helpottaa liikkeellelähtöä liukkaalla, sillä vetävien pyörien voima jakaantuu pyöräkohtaisesti. Se sallii luistoa pyörille tilanteissa, joissa sitä tarvitaan, esim. liikkeellelähtö syvässä lumessa. Voimaa jaetaan pitävämmälle pyörälle, mikä aikaansaa parhaan mahdollisen kiihtyvyyden. Sähköinen seisontajarru (FSE): kytkeytyy automaattisesti kun virta katkaistaan ja vapautuu lähdettäessä liikkeelle. Mäkilähdöt onnistuvat helposti auton pysyessä paikallaan, kunnes kuljettaja ehtii siirtää jalkansa jarrupolkimelta kaasupolkimelle. Nopeudenrajoitin: Rajoittimella voidaan asettaa rajanopeus, jota ei haluta ylittää. Se estää ylinopeuden, vaikka kuljettaja painaisi vahingossa kaasupoljinta liikaa. Rajanopeus voidaan milloin tahansa ylittää painamalla kaasupoljin täysin pohjaan. Elektroninen jarruvoiman jako (REF): säätelee takapyörille meneviä jarrupaineita sen mukaan, kuinka paljon kummankin takapyörän pitokyky sietää, jotta pyörät eivät pääse lukkiutumaan. Vakionopeudensäädin: säilyttää valitun ajonopeuden myös ylä- ja alamäissä kuljettajan tarvitsematta koskea kaasupolkimeen. Citroën C4 e-hdi 112 (Airdream) CO2-päästö on saatu alennetuksi arvoon 109 g/km mm. seuraavilla ratkaisuilla: - välityssuhteiltaan ja vaihtamisohjelmaltaan optimoitu 6-vaihteinen robottivaihteisto - ohjaustehostinpumpun energiansäästö - kulutusta alentava moottoriöljy ja elektronisesti ohjattu öljypumppu - turhat ilma-aukot keulassa suljettu - aerodynamiikkavarustus: alustan peitelevy, konepellin tiiviste, ilmanvastusta pienentävät koristekapselit - vähäisen vierintävastuksen Michelin-renkaat (16 tai 17 ) - liike-energian talteenotto hidastuksissa ja jarrutuksissa - toisen sukupolven Stop&Start-järjestelmä Maahantuoja: AUTO-BON OY Mäkituvantie 3, Vantaa, puh (ks. puhelun hintatiedot yrityksen internetsivuilta) PEFC/ PROMOUVOIR LA GESTION DURABLE DE LA FORÊT 34 FI 35 FI

19 Syyskuu 2010 Création et réalisation : Imprimé en U.E. 09/2010 par

ESITTELEMME UUDEN MALLISTOMME: IBIZA SC.

ESITTELEMME UUDEN MALLISTOMME: IBIZA SC. SEAT IBIZA SC ESITTELEMME UUDEN MALLISTOMME: IBIZA SC. Uusi SEAT Ibiza SC on saapunut muotinäytöslavojen ja moottoriteiden inspiroima uusi urheilumallistomme. Nykyaikainen ja dynaaminen SC on räätälöity

Lisätiedot

Prius+ on Euroopan ensimmäinen 7-paikkainen täyshybridi Hybriditeknologiaa myös veneisiin

Prius+ on Euroopan ensimmäinen 7-paikkainen täyshybridi Hybriditeknologiaa myös veneisiin Lehti Toyota-autoilijoille 2/2012 Prius+ on Euroopan ensimmäinen 7-paikkainen täyshybridi Hybriditeknologiaa myös veneisiin Täysiverinen urheiluauto GT86 saapuu Suomeen AUTOILIJAN ASIALL A 12 24 6 18 30

Lisätiedot

Ole kuin kotonasi. Milloin tahansa, missä tahansa

Ole kuin kotonasi. Milloin tahansa, missä tahansa 2015 Ole kuin kotonasi. Milloin tahansa, missä tahansa Aina askeleen edellä Sisältö Johdanto 07 Ainutlaatuinen matkailuauto 11 Turvallinen hankinta 12 Uutuudet 2015 14 Laatu 16 Muotoilu 18 Testattu huolellisesti

Lisätiedot

JAGUAR 980 970 960 950 940 930. Silpulla on väliä.

JAGUAR 980 970 960 950 940 930. Silpulla on väliä. JAGUAR 980 970 960 950 940 930 Silpulla on väliä. Silpulla on väliä. CLAAS JAGUAR. Myös huipputehoa voidaan yhä optimoida. Alusta alkaen JAGUAR-mallisarja on vakuuttanut erinomaisella tehollaan ja pienellä

Lisätiedot

Ajo hanskassa! Norsk Motorcykkel Union 2001 & MP69 2005

Ajo hanskassa! Norsk Motorcykkel Union 2001 & MP69 2005 Ajo hanskassa! Ajo hanskassa! Norsk Motorcykkel Union 2001 & MP69 2005 Ajo hanskassa! on norjalaisten aktiivimotoristien ja ajokouluttajien Leif Klyven, Henry Enoksenin ja Gunnar Kubberoedin kirjoittama

Lisätiedot

FIN TURVALLISUUTEEN JA YLEI- SEEN KÄSITTELYYN LIITTYVIÄ OHJEITA MEKAANISELLA JA LIHASVOI- MALLA TOIMIVAT PYÖRÄTUOLIT. Me liikutamme ihmisiä.

FIN TURVALLISUUTEEN JA YLEI- SEEN KÄSITTELYYN LIITTYVIÄ OHJEITA MEKAANISELLA JA LIHASVOI- MALLA TOIMIVAT PYÖRÄTUOLIT. Me liikutamme ihmisiä. FIN TURVALLISUUTEEN JA YLEI- SEEN KÄSITTELYYN LIITTYVIÄ OHJEITA MEKAANISELLA JA LIHASVOI- MALLA TOIMIVAT PYÖRÄTUOLIT Me liikutamme ihmisiä. 2 Sisältö Johdanto... 5 Hyvä tietää:...5 Yleisiä turvallisuusohjeita...

Lisätiedot

SPECIALIZED PYÖRÄN OMISTAJAN OPAS

SPECIALIZED PYÖRÄN OMISTAJAN OPAS SPECIALIZED PYÖRÄN OMISTAJAN OPAS Pyörän Omistajan Opas 9:s painos, 2007 Tämä opas täyttää EN Standardit 14764, 14765, 14766 ja 14781. TÄRKEÄÄ: Tämä opas sisältää tärkeitä tietoja, jotka koskevat pyörän

Lisätiedot

Voimansiirtovalikoimaan kuuluvat uusi 1.5 EcoBoost ja 1.5 TDCi sekä ensimmäistä kertaa 1.5 ECOnetic, jonka CO2- päästöt ovat vain 99 g/km

Voimansiirtovalikoimaan kuuluvat uusi 1.5 EcoBoost ja 1.5 TDCi sekä ensimmäistä kertaa 1.5 ECOnetic, jonka CO2- päästöt ovat vain 99 g/km 17.9.2014 HELSINKI Älykkäämmät ja elegantimmat C-MAX ja Grand C-MAX tuovat uudenlaista mukavuutta ja hienostuneisuutta perheautoiluun Tyylikkäät uudet C-MAXit ja Grand C-MAXit ovat entistä polttoainetehokkaampia

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA 2013 KOLMIVAIHEINEN KULJETTAJAOPETUS B-LUOKAN AJO-OIKEUTTA VARTEN JOHDANTO

OPETUSSUUNNITELMA 2013 KOLMIVAIHEINEN KULJETTAJAOPETUS B-LUOKAN AJO-OIKEUTTA VARTEN JOHDANTO OPETUSSUUNNITELMA 2013 KOLMIVAIHEINEN KULJETTAJAOPETUS B-LUOKAN AJO-OIKEUTTA VARTEN JOHDANTO Tämä opetussuunnitelma perustuu Ajoneuvohallintokeskuksen ja Autokoululiiton tilaamaan tutkimukseen Turun yliopiston

Lisätiedot

sampo SR1046X R O S E N L E W HARVESTERI Käyttöohje Sampo-Rosenlew Oy PL 50 28101 PORI

sampo SR1046X R O S E N L E W HARVESTERI Käyttöohje Sampo-Rosenlew Oy PL 50 28101 PORI sampo R O S E N L E W SR1046X HARVESTERI Käyttöohje Sampo-Rosenlew Oy PL 50 28101 PORI ALKUSANAT Tämän kirjan tarkoituksena on auttaa käyttäjää tutustumaan harvesteriin. On tärkeää, että harvesterin käyttäjä

Lisätiedot

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihtokeskus - Georg Strien Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihdolla on pitkä perinne, vanhimmat viitteet löytyvät vuodesta 1694 Ranskasta.

Lisätiedot

TAPAA DANIEL, LISA, PEKKA JA SOFIA

TAPAA DANIEL, LISA, PEKKA JA SOFIA SAUNAKIUKAAT TAPAA DANIEL, LISA, PEKKA JA SOFIA 2 SISÄLLYSLUETTELO Sähkökiukaat Laitoskiukaat Ohjausyksiköt Tekniset tiedot 09 45 52 57 3 TAPAA SOFIA SIVU 10 TAPAA DANIEL SIVU 54 kiehtovaa 4 TAPAA LISA

Lisätiedot

opiskelijan ohjaajana

opiskelijan ohjaajana Työpaikkaohjaaja opiskelijan ohjaajana Frisk, T. (toim.) www.ohjaan.fi Tämänteoksenkopioiminenontekijänoikeuslain (404/61, muutt. 712/96) ja valokuvalain (495/61, muutt. 446/96) mukaisesti kielletty lukuun

Lisätiedot

ENJOYNEERING. MY Mii And now this new world has brought us the New SEAT Mii, a car that will make you see things differently. Once you sit behind the

ENJOYNEERING. MY Mii And now this new world has brought us the New SEAT Mii, a car that will make you see things differently. Once you sit behind the Mii ENJOYNEERING Welcome Tervetuloa to sellaiseen a new world uuteen where maailmaan, everything missä revolves kaikki around pyörii you. Where Sinun ympärilläsi. innovation and Se on engineering maailma,

Lisätiedot

news AD nyt myös Englannissa Tässä numerossa Painos: 12/2012 p. 2-3 Pääkirjoitus Olivier Roux, ADI hallituksen pj.

news AD nyt myös Englannissa Tässä numerossa Painos: 12/2012 p. 2-3 Pääkirjoitus Olivier Roux, ADI hallituksen pj. news w w w. a d - e u r o p e. c o m Painos: 12/2012 AD nyt myös Englannissa Päätoimittaja: Autodistribution International, Kortenberg, Belgium Tässä numerossa Pääkirjoitus Olivier Roux, ADI hallituksen

Lisätiedot

Sisältö. Lukijalle 3. Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4. Yhteistyökumppanit. Toiveesta taloksi 6. Mitä hyvän talon tekeminen vaatii?

Sisältö. Lukijalle 3. Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4. Yhteistyökumppanit. Toiveesta taloksi 6. Mitä hyvän talon tekeminen vaatii? Sisältö Lukijalle 3 Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4 Energiatehokkaan kodin rakentamisen ei tarvitse maksaa enempää kuin tavallisen talon rakentamisen. Kysymys on viisaiden ja pitkäjänteisten valintojen

Lisätiedot

1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2

1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2 TomTom ONE/XL/XXL 1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2 5 6 5 6 + 7 2 SEC 8 1 2 3 3 1 2 3 180 4 5 4 2. Pakkauksen sisältö Pakkauksen sisältö a TomTom ONE/XL/ XXL b EasyPort TM -pidike c Autolaturi d RDS-TMC-liikennevastaanotin*

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

Sähkö ja vene. Ohjeita veneilijöille sähkölaitteista, akuista, korroosiosta, häiriöistä ja ukkossuojauksesta

Sähkö ja vene. Ohjeita veneilijöille sähkölaitteista, akuista, korroosiosta, häiriöistä ja ukkossuojauksesta Sähkö ja vene Ohjeita veneilijöille sähkölaitteista, akuista, korroosiosta, häiriöistä ja ukkossuojauksesta Sähköturvallisuuden Edistämiskeskuksen jäsenet: Elektroniikan Tukkukauppiaat ry Sähkösuunnittelijat

Lisätiedot

Pörhö. sanomat. Pörhön Autoliike 50 vuotta tiennäyttäjänä Rovaniemellä. Kun rahasalkku tipahti mopon tarakalta. Artolla mukavia muistoja

Pörhö. sanomat. Pörhön Autoliike 50 vuotta tiennäyttäjänä Rovaniemellä. Kun rahasalkku tipahti mopon tarakalta. Artolla mukavia muistoja Pörhö sanomat PÖRHÖSANOMAT 1/2014 Pörhön Autoliike 50 vuotta tiennäyttäjänä Rovaniemellä. Juha Portti on Nissan-fani» sivu 5 Kun rahasalkku tipahti mopon tarakalta» sivu 6 Artolla mukavia muistoja» Pörhö

Lisätiedot

Työelämätaidot Tarja Surakka & Tomi Rantamäki

Työelämätaidot Tarja Surakka & Tomi Rantamäki o s a a Miten toimit työmarkkinoilla tiedä Millaisessa maailmassa työyhteisöt toimivat Miten toimit osana työyhteisöä Miten työyhteisöt toimivat Miten toimit töissä Mikä sinulle on tärkeää Työelämätaidot

Lisätiedot

Verkkomarkkinointiopas. Verkkomarkkinointiopas. Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille. Toni Haatainen Mika Heikura

Verkkomarkkinointiopas. Verkkomarkkinointiopas. Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille. Toni Haatainen Mika Heikura Verkkomarkkinointiopas Verkkomarkkinointiopas Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille Toni Haatainen Mika Heikura Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Liiketalouden koulutusohjelma Joulukuu 2011 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Avain osallisuuteen. Menetelmiä ikääntyneiden

Avain osallisuuteen. Menetelmiä ikääntyneiden Brand Sari Holmi Markku Kuikka Anu (toim.) Avain osallisuuteen Menetelmiä ikääntyneiden ryhmätoimintoihin OSA I K e h i t t y v ä t v a n h u s p a l v e l u t j u l k a i s u j a 1 / 2 0 1 3 Brand Sari

Lisätiedot

NAVIGON 20 EASY NAVIGON 20 PLUS

NAVIGON 20 EASY NAVIGON 20 PLUS NAVIGON 20 EASY NAVIGON 20 PLUS Käyttöohjekirja Suomi Kesäkuu 2010 Kuvake yliviivatusta roskatynnyristä pyörillä, tarkoittaa että tuote Euroopan yhteisössä täytyy hävittää erillisessä jätehuoltopisteessä.

Lisätiedot

Mindfulness harjoituksia

Mindfulness harjoituksia 1 Mindfulness harjoituksia Laajalti tunnetussa zen tarinassa kaksi munkkia, opettaja ja oppilas, tulevat joen kahlauspaikalle. Hätääntynyt ylimysnainen on jo joen rannalla; joki on tulvinut niin, että

Lisätiedot

Tuki- ja virikeaineisto

Tuki- ja virikeaineisto Osallistavat menetelmät Tuki- ja virikeaineisto Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry 1 OSALLISTAVAT MENETELMÄT 2 1.1 Osallistavien menetelmien määritelmä 2 1.2 Ohjaajan rooli 3 1.3 Osallistavat menetelmät

Lisätiedot

Duo. www.rtkpalvelu.fi

Duo. www.rtkpalvelu.fi Duo 2 www.rtkpalvelu.fi 2009 RTK-PALVELU OY ja TECHNOPOLIS OYJ: Laatu tulee työn tuloksena s. 4 RTK-PALVELU MAAJOUKKUEEN yhteistyökumppaniksi s. 20 SADAN MILJOONAN metsästys s. 22 1 RTK-PALVELU 2 2009

Lisätiedot

Valaistus. Suunnittelu. Rakentaminen. Energiatehokkuus. Jokakodin valaistusopas

Valaistus. Suunnittelu. Rakentaminen. Energiatehokkuus. Jokakodin valaistusopas Valaistus Suunnittelu Rakentaminen Energiatehokkuus Jokakodin valaistusopas 12/2010 Sisältö Sisältö...1 1 Johdanto...3 2 Valaistussuunnittelun perusteita...4 2.1 Luonnonvalo osana kodin valaistusta...4

Lisätiedot

Luova ympäristö lasten omaaloitteisen

Luova ympäristö lasten omaaloitteisen Luova ympäristö lasten omaaloitteisen toiminnan tukemiseksi (Miten käytimme TRIZ:a lasten TV-pelin suunnittelutyössä?) Kirjailija Karl Rautio Creavit Media Osk (Suomi) 2013 Opetusaineisto on valmistunut

Lisätiedot

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot