Ulkomaankaupan maksutavat ja vakuudet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ulkomaankaupan maksutavat ja vakuudet 18.10.2013"

Transkriptio

1 Ulkomaankaupan maksutavat ja vakuudet OP-Pohjola- ryhmä Liisa Multanen

2 Agenda 1. Ulkomaankaupan maksutavat 2. Ulkomaankaupan vakuudet 3. Yhteystiedot 4. Trade Finance caset

3 Pohjola Pankki

4 4 Pohjola Pohjola on suomalainen finanssipalvelukonserni, jonka perustehtävä on edistää asiakkaidensa taloudellista menestystä, turvallisuutta ja hyvinvointia. Pohjola tarjoaa yritys- ja yhteisöasiakkaille monipuoliset pankki-, vahinkovakuutus- ja varainhoitopalvelut. Yksityishenkilöille Pohjola tarjoaa kattavat vahinkovakuutus- ja private banking -palvelut. Pohjola on osa OP-Pohjola-ryhmää, joka on johtava finanssiryhmä Suomessa. Sen muodostavat itsenäiset osuuspankit ja ryhmän keskusyhteisö OP-Pohjola osk tytär- ja lähiyhteisöineen.

5 5 Pohjola osana OP-Pohjola-ryhmää Ryhmäohjaus Valvonta Jäsenosuuspankit Vähittäispankkitoiminta Omistus 100 % OP-Pohjola osk Riskienhallinta Strategiset omistukset OP-Pohjola-ryhmän luottolaitokset vastaavat toistensa veloista ja sitoumuksista. Yhteisvastuu ei koske ryhmän vakuutusyhtiöitä. OP-Palvelut Oy Tuote- ja palvelukehitys Tukitoiminnot Kiinnitysluottopankkitoiminta OP-Asuntoluottopankki Oyj OP- Henkivakuutus Oy Henkivakuuttaminen Muut tytäryhtiöt Suurin osakkeenomistaja Pohjola-konserni Yrityspankkitoiminta Markets Vahinkovakuuttaminen Varainhoito Treasury Finanssivalvonta valvoo OP-Pohjola-ryhmää konsolidoidusti.

6 6 Pohjolan Trade Finance -ratkaisut Pohjola tarjoaa kattavat palvelut kotimaan takauksista ulkomaankaupan rahoitusratkaisuihin saakka. Palvelut vientiin Palvelut tuontiin Kotimaan vakuudet Kansainvälinen verkosto Räätälöidyt ratkaisut Vientiremburssit Standbyremburssit Remburssien diskonttaus & rahoitus Perittävät Takaukset Avalisoitujen vekselien diskonttaus Tuontiremburssit Standby remburssit Perittävät Takaukset Tuontiremburssien rahoitus Kaupalliset takaukset Viranomaistakaukset Omat konttorit Baltiassa Laaja kumppaniverkosto ICC- ja Unicoyhteistyö China Desk Riskien arviointi Riskeiltä suojautuminen Riskien jako partnerien kanssa Räätälöidyt rahoitusratkaisut Räätälöidyt koulutukset Tuotekoulutukset Pohjolan verkkopalveluilla hallinnoit yrityksen dokumenttimaksuja ja takauksia helposti ja tehokkaasti.

7 Ulkomaankaupan maksutavat

8 Välineitä riskienhallintaan Remburssi Takaus Vakuutus & Finnvera Kaupan vaihe Riski Kauppasopimus Ennakkomaksu Johdannaiset Vahinkovakuutus Tarjousriski Tarjouksen sisältämät ehdot Valmistusajan riski Kaupan peruuntuminen Kuljetusriski Tavaran kuljetuksen ongelmat Vastapuoliriski Maariski Toimitusriski Valuuttariski Kauppakumppanin kyvyttömyys hoitaa velvollisuutensa Kohdemaan poliittinen ja taloudellinen vakaus Myyjä ei toimita tavaraa kauppasopimuksen mukaisesti Valuuttakurssien vaihtelut Hyödykeriski Raaka-aineiden hintavaihtelut Juridinen riski Eri maiden lainsäädäntö ja normisto Takuuajan riski Takuuaikana tapahtuneet poikkeamat Riskit ja suojautumiskeinot on määriteltävä kauppasopimusvaiheessa. 8

9 Maksutapojen vertailu 9 Maksutapa Riskit Käyttötilanne Maksumääräys ja SWIFT-sekki Ostajan maksukyky ja -halu Poliittinen riski ostajan maasta Vakiintuneet kauppakumppanit Perittävä Avista (D/P) Maksuajallinen (D/A) Maksuajallinen (D/A) + ostajan pankin takaama vekseli Ostajan maksukyky ja -halu Poliittinen riski ostajan maasta Ostajan pankin maksukyky Poliittinen riski ostajan maasta Vakiituneet kauppakumppanit & tavara ei ole valmistettu ostajalle Remburssi Vahvistamaton Ostajan pankin maksukyky Poliittinen riski ostajan maasta Vakiintumattomat kauppakumppanit Vahvistettu Eroavaiset asiakirjat Tavara voi olla räätälöity ostajalle

10 10 Vientiperittävällä lisäturvaa maksun saantiin. Myyjä voi varmistaa, ettei ostaja saa haltuunsa tavaraan oikeuttavia asiakirjoja, ennen kuin on suorittanut maksun tai hyväksynyt asetetun vekselin. Lisäksi myyjä voi tarjota ostajalle maksuaikaa ja saada itselleen kilpailuedun.

11 11 Tuontiperittävällä maksuaikaa. Ostajan käyttöpääoman hallinta tehostuu, koska maksu suoritetaan vasta tavaran toimituksen jälkeen. Lisäksi ostaja voi varmistaa, että saa haltuunsa kaiken tarvitsemansa dokumentaation.

12 12 Miksi maksutavaksi remburssi? 1 Ostajan ja myyjän suhde 2 Taloudellinen ja poliittinen tilanne 3 Maantieteellinen etäisyys 4 Kaupan kohde Remburssi suojaa ostajan luottoriskiltä, pankki- ja maariskiltä sekä dokumenttiriskiltä

13 13 Vientiremburssilla varmistut etukäteen maksusta. Vientiremburssi suojaa myyjää ostajariskin lisäksi kauppakumppanin maan ja pankin taloudelliselta ja poliittiselta riskiltä.

14 14 Tuontiremburssilla varmistat kauppatavaran saannin turvallisesti ja omien ehtojesi mukaisesti. Remburssin avulla ostaja voi osoittaa maksukykynsä ja saada tarvittaessa maksuaikaa.

15 15 Mitkä ovat remburssin edut? Remburssilla voi tehostaa sekä myyjän että ostajan käyttöpääoman hallintaa ei vain riskienhallinnan väline! Edut myyjälle Myyjä saa etukäteen varmuuden maksusta edellyttäen, että remburssin ehdot täyttyvät Voi suunnitella ennakkoon tuotantoa, remburssi on peruuttamaton Mahdollisuus nopeaan suoritukseen/diskonttaukseen Voi edellyttää remburssia, jossa ostaja maksaa työn edistymisen myötä Vahvistettu remburssi on myyjän oman pankin sitoumus, suojaa maa- ja pankkiriskiltä Edut ostajalle Ostaja osoittaa maksukykynsä ja luottokelpoisuutensa avaamalla remburssin Nopea maksutapa, mahdollisuus käteisalennuksen Tavaran oikea-aikainen laivaus voidaan määrittää remburssissa Ostaja voi varmistua ennakkoon, että saa täydellisen maahantuontiin vaadittavan dokumentaation (esim. lisenssit ja alkuperätodistukset) Remburssin avulla tuoja saa tavaran ja viejä rahat mahdollisimman yksinkertaisella tavalla

16 Ulkomaankaupan vakuudet

17 17 Takauksen avulla edunsaaja varmistaa saavansa korvauksen mahdollisessa sopimusrikkomustilanteessa. Pankkitakaus voidaan antaa esimerkiksi toimituksen, kauppahinnan maksun, takuuajan tai muun sopimusvelvoitteen täyttämisen vakuudeksi.

18 18 Miksi pankkitakaus? 1 Sopimusosapuolten suhde Vastapuoliriski, maa- ja pankkiriski 2 Kauppatapa Urakkasopimuksista laivanrakennukseen 3 Maantieteellinen etäisyys Lainsäädäntö ja mahdolliset keskuspankkimääräykset eri maissa 4 Takauksen edunsaajan sisäinen takauspolitiikka Kauppakumppanilta edellytetään takaus Takaus suojaa edunsaajaa taattavan oletetussa sopimusrikkomustilanteessa. Takaussitoumuksen sisältö määrittää takaajan maksuvelvoitteen. Ota yhteyttä Pohjolaan, ennen kuin sovit takaustekstistä kauppakumppanin kanssa.

19 19 Vientiin liittyviä takauksia 1 Tarjoustakaus Korvaa vahingon, joka tilaajalle saattaa aiheutua, jos viejä peruuttaa tarjouksensa tai ei allekirjoita tarjouksen hyväksymisen jälkeen sopimusta. 2 Ennakkomaksuntakaus Turvaa tilaajalle ennakkomaksun takaisinsaannin, jos toimitus ei ole ollut sopimuksen mukainen tai jos toimitusta ei tapahdu. 3 Toimitustakaus Korvaa vahingon, joka tilaajalle saattaa aiheutua, jos toimitus ei ole ollut sopimuksen mukainen. 4 Takuuajan takaus Korvaa vahingon, joka tilaajalle aiheutuu, jos viejä ei korjaa mahdollisia puutteita tai vikoja takuuajan kuluessa. Pankkitakaus ulkomaille annetaan viejän puolesta tämän ulkomaisen sopimuskumppanin hyväksi.

20 20 Tuontiin liittyviä takauksia 1 Maksun takaus Yksittäisen toimituksen tai kauppahinnan maksun vakuus myyjälle. 2 Tilivelkatakaus Jatkuvan tuonnin vakuus tavaran maksusta myyjälle. Limiittityyppinen, annetaan usein vuodeksi kerrallaan. 3 Tullitakaus Tullimaksujen maksamisen vakuudeksi annettu takaus tuontikaupassa. Limiittityyppinen, annetaan usein vuodeksi kerrallaan. 4 Pankkitakaus helpottaa kaupankäyntiä ulkomaille.

21 Rakentamiseen ja kotimaan kauppaan liittyviä takauksia 21 1 Urakointiin liittyvät takaukset 2 Toimituksiin liittyvät takaukset Urakkatakaus, työ- ja takuuaikainen toimitus- ja takuuaikainen 3 Muihin sopimuksiin liittyvät takaukset Esimerkiksi vuokratakaus vuokranmaksun vakuudeksi vuokranantajalle 4 Viranomaistakaukset Maa-aineslupatakaus, rakennuslupatakaus, valmismatkaliiketakaus (Kuluttajavirastolle) jne. Takausten hallinnointi sujuu kätevästi pankkitakausten verkkopalvelun kautta. Verkkopalvelu on osa Pohjolan Yrityspalveluita.

22 22 Takaus vakuudeksi kauppakumppanilta Millä varmistat kauppakumppanisi sopimusvelvoitteiden täyttämisen? Vaihtoehtoina kauppakumppanin yritystakaus, ulkomaisen pankin takaus tai Pohjolan takaus. Onko saatu takaus yritykselle riittävä vakuus? Takaus ulkomaiselta pankilta Kuinka suuri on maa- ja pankkiriski? Onko takaus pätevästi annettu? Mitä lakia sovelletaan riitatilanteessa? Kuinka vaatimus tehdään pätevästi? Maksaako takaajapankki vaatimuksen perusteella? Takaus Pohjolasta Pohjola tekee luottopäätöksen ulkomaisen pankin riskistä tapauskohtaisesti. Pohjola kantaa maa- ja pankkiriskin asiakkaan puolesta. Yritys saa Pohjolan takauksen Suomen lain alla ja asiakkaan hyvaksymällä tekstillä. Takaus luotettavasta suomalaisesta pankista kattamaan kauppakumppanin sopimusriskiä.

23 23 Standby-remburssi on remburssin muotoinen pankkitakaus. Standby-remburssi on pankin sitoumus, joka annetaan vakuudeksi ostajan maksukyvystä tai myyjän sopimusvelvoitteiden täyttämisestä.

24 24 Standby-remburssi ulkomaankaupassa Standby-remburssi viennissä Ulkomainen avaajapankki (ostajan pankki) takaa suomalaiselle myyjälle eli remburssinsaajalle maksun remburssissa vaadittuja asiakirjoja vastaan. Pohjola voi vahvistaa standbyremburssin. Standby-remburssi tuonnissa Avaajapankki eli Pohjola takaa suomalaisen ostajan puolesta myyjälle eli remburssinsaajalle maksun remburssissa vaadittuja asiakirjoja vastaan. Vahvistettu standby-remburssi suojaa myyjää maa-, pankki- ja asiakirjariskiltä.

25 Kansainväliset finassipakotteet ja muu säätely

26 26 Kansainväliset finanssipakotteet Kansainvälisillä finanssipakotteilla tarkoitetaan pakotteiden kohteena olevien tahojen varojen tai muiden taloudellisten resurssien jäädyttämistä YK:n turvallisuusneuvosto on merkittävin pakotteita asettava taho, mutta myös EU tai yksittäiset valtiot voivat asettaa pakotteita Finanssipakotteiden lisäksi on myös muita kansainvälisiä pakotteita, mm. vienti- ja tuontikiellot sekä lento- ja matkustuskiellot Terrorismin rahoittamisella tarkoitetaan varojen antamista tai keräämistä suoraan tai välillisesti terrorismin rahoittamiseen Toisin kuin rahanpesussa, terrorismin rahoittamiseen käytettävät varat voivat olla alunperin laillisesti hankittuja, mutta niitä käytetään lain vastaisesti terrorismin rahoittamiseen Rahoitusjärjestelmän käyttöä terrorismin rahoittamiseen pyritään estämään kansainvälisillä finanssipakotteilla

27 27 EU ja OFAC -pakotteet EU Pakotteet OFAC-pakotteet YK:n turvallisuusneuvoston päätökset kansainvälisistä finanssipakotteista pannaan EU:ssa täytäntöön EU:n neuvoston asetuksina Office of Foreign Assets Control (OFAC) -nimisen viranomaisen listaukset tahoista, joiden varat tulee jäädyttää Asetusten tarkoittamien henkilöiden, järjestöjen ja yhteisöjen varat tulee jäädyttää ilman erillistä päätöstä USA:ssa toimivat pankit jäädyttävät maksut, joita välitetään listatuille tahoille myös USA:n ulkopuolelta Ulkoasiainministeriöllä on Suomessa päävastuu YK:n ja EU:n talouspakotteiden noudattamisen valvonnan koordinoinnista USA:n kansallisen lainsäädännön (USA Patriot Act) perusteella USA:n viranomaiset voivat asettaa sanktioita myös ulkomaisille rahoituslaitoksille ons/list/version4/global/e_ctlview.html

28 28 KYC ja AML KYC - Know Your Customer Kansainvälisten vienti- ja tuontipakotteiden osalta jokaisen yrityksen tulee olla selvillä ko. rajoitusten sisällöstä ja merkityksestä yrityksen liiketoiminnalle Suomessa pakotteita valvova toimivaltainen viranomainen on Ulkoasiainministeriö. Ulkoasianministeriön pakotteita koskevaa informaatiota =15555&contentlan=1&culture=fi-FI AML - Anti-Money Laundering Rahanpesulla tarkoitetaan toimintaa, jossa rikoksella hankitun rahan alkuperä pyritään häivyttämään Erilaisin liiketoimin varojen siirto saadaan näyttämään lailliselta Rahanpesu on osa järjestäytynyttä rikollisuutta, ja sellaisena myös osa kansainvälistä rikollisuutta Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estäminen perustuu kansainvälisiin standardeihin Suomessa Finanssivalvonnan tehtävänä on valvoa, että sen valvottavien menettelytavat täyttävät lakien asettamat vaatimukset

29 TF Caset

30 30 Case: Teknologiateollisuuden vientiyritys Yrityksen vientikauppa Intiaan. Myyjän tavoitteena on suojautua ostajariskiltä ja saada maksu mahdollisimman nopeasti. Intialainen ostaja tarvitsee 180 päivän maksuajan. Myyjä muutti remburssin maksuajallisen saatavan käteissuoritukseksi diskonttaamalla maksuajan ja maksamalla diskonttauksen kustannuksen. Ostaja sai lyhytaikaisen, toimituksen jälkeisen rahoituksen. Maksuajan tarjoaminen intialaiselle ostajalle oli kilpailukeino kaupan saamiseksi. Myyjä sai maksun mahdollisimman nopeasti. Diskonttauksella myyjältä poistui maksuajan korko- ja valuuttariski. Pohjola Pankin vahvistama vientiremburssi suojaa myyjää maa- ja pankkiriskeiltä sekä remburssin asiakirjariskiltä.

31 31 Case: Ympäristöalan vientiyritys Yrityksen vientikauppa Turkkiin. Myyjän tavoitteena on suojautua ostajariskiltä ja saada maksu mahdollisimman nopeasti. Turkkilainen ostaja tarvitsee kaupan toteuttamiseen 360 päivän toimituksen jälkeisen maksuajan. Ostajan pankki ja Pohjola Pankki sopivat rahoituksen hinnoittelun sekä rahoitusajan ennen remburssin avausta. Ostaja maksoi rahoituksen kustannukset. Yleisesti käytetty rahoitustapa useissa maissa. Myyjä sai maksun heti toimituksen tapahduttua. Ulkomainen ostaja sai tarvitsemansa maksuajan. Vakiintunut rahoitusdokumentaatio remburssin ehdoissa. Käteissuoritus myyjälle ei maksuajan korko- ja valuuttariskiä.

32 Case: Maksuajan järjestäminen tuontiremburssin avulla 32 Pienkoneiden osto Kiinasta Kauppahinnan maksu aina ennakkoon Tuoja ei saanut ennakkomaksulle eikä toimitukselle pankkitakausta. Ei suojaa toimitus- eikä toimittajariskille. Tuojan käyttöpääomaa sitoutui ennen valmistusta ja tavarantoimitusta. Tuontivolyymi kasvoi, ja tuoja halusi vaihtoehdon ennakkomaksuille. Tuoja neuvotteli kiinalaisen myyjän kanssa remburssikaupasta. Myyntivolyyminsa kasvattamiseksi myyjä suostui muuttamaan maksutavan ennakkomaksuista remburssiin. Toimittajariskin hallinta tehostui - tavaran oikea-aikainen laivaus voidaan määritellä remburssissa. Maksuehtoja saatiin pidennettyä. Maksuajallinen tuontiremburssi vapauttaa käyttöpääomaa ja tehostaa riskienhallintaa.

33 Referenssit

34 Referenssejä Trade Finance -ratkaisuissa Kuusakoski Oy Core Partner in Trade Finance Services Outokumpu Core Partner in Trade Finance Services Andritz Oy Core Partner in Trade Finance Services Outotec Oyj Core Partner in Commercial Guarantees and Trade Finance Services YIT Oyj Nokia Solutions and Networks SRV Yhtiöt Oyj Normet Oy Core Partner in Commercial Guarantee Services Core Partner in Trade Finance Services Core Partner in Commercial Guarantee Services Core Partner in Trade Finance Services

35 Yhteystiedot

36 36 Yhteystiedot / Trade Finance Liisa Multanen Manager Trade Finance Sales and Structuring Tel GSM Group

37 Kiitos!

38 Vastuunrajoitus Tässä materiaalissa esitetyt näkemykset ovat indikatiivisia ja tarkoitettu ainoastaan keskustelun pohjaksi. Tämä esitys ei ole tarjous, ja sen tarkoitus on ainoastaan auttaa alustavasti arvioimaan esitellyn tuotteen ominaisuuksia ja sen soveltuvuutta asiakkaan tarkoituksiin. Tarvittaessa asiakkaan tulee kääntyä oman neuvonantajan puoleen. Pohjola Pankki Oyj (Pohjola) ei toimi juridisena, taloudellisena, tilintarkastuskysymysten tai verotuksen neuvonantajana. Pohjola on käyttänyt materiaalissa tietolähteitä, joita se pitää luotettavina ja joiden oikeellisuuden ja luotettavuuden se on pyrkinyt parhaansa mukaan varmistamaan, mutta se ei kuitenkaan voi taata niiden oikeellisuutta tai luotettavuutta. Pohjola pidättää oikeuden täydentää ja muuttaa esityksen sisältöä milloin tahansa. Tämä materiaali on luottamuksellinen ja tarkoitettu vain asiakkaan omaan käyttöön. Materiaalin jakaminen tai lainaaminen asiakasyrityksen ulkopuolelle edellyttää Pohjolan kirjallista etukäteistä lupaa.

Laurea Julkaisut Laurea Publications

Laurea Julkaisut Laurea Publications Laurea Julkaisut Laurea Publications Pekka Heino, Annemari Kuhmonen, Iina Kuuseva, Laura Nuto & Anselmi Tuominen (toim.) RAHAT KOTIIN VENÄJÄLTÄ! Miten pk-yritys turvaa vientisaatavansa Laurea Julkaisut

Lisätiedot

Tuotannon, tuotekehityksen ja kansainvälistymisen rahoittajia. Koonnut: Antti Rintaniemi Seinäjoen teknologiakeskus oy

Tuotannon, tuotekehityksen ja kansainvälistymisen rahoittajia. Koonnut: Antti Rintaniemi Seinäjoen teknologiakeskus oy Tuotannon, tuotekehityksen ja kansainvälistymisen rahoittajia Koonnut: Antti Rintaniemi Seinäjoen teknologiakeskus oy 1. Tuotannon ja tuotteiden kehityksen rahoitus Sisältö 1. Tuotannon ja tuotteiden kehityksen

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Luonnos 3.7.2009 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi arvopaperimarkkinalain muuttamisesta sekä eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

YLEISET MAKSUPALVELUEHDOT KAUPPIAILLE v. 1.0

YLEISET MAKSUPALVELUEHDOT KAUPPIAILLE v. 1.0 sivu 1 (6) YLEISET MAKSUPALVELUEHDOT KAUPPIAILLE v. 1.0 1. TAUSTA JA TARKOITUS Paytrail Oyj, Y-tunnus 2122839-7 ( Paytrail ) tarjoaa Maksupalvelulain 30.4.2010/290 1 kohtien 2, 5 ja 6 mukaisia maksupalveluita

Lisätiedot

Finnveran rooli pk-yrityksen viennin ja kansainvälistymisen rahoittamisessa

Finnveran rooli pk-yrityksen viennin ja kansainvälistymisen rahoittamisessa Finnveran rooli pk-yrityksen viennin ja kansainvälistymisen rahoittamisessa Jari Mehto 16.4.2015 Finnveran palvelut Pk-yritysrahoitus Vientikauppojen rahoitus Pääomasijoituksia Rahoitamme liiketoimintaa,

Lisätiedot

Kansainvälistymisen ja kasvun palvelut ja rahoitus 2014

Kansainvälistymisen ja kasvun palvelut ja rahoitus 2014 Kansainvälistymisen ja kasvun palvelut ja rahoitus 1 Kansainvälistymisen ja kasvun palvelut ja rahoitus 2 Kansainvälistymisen ja kasvun palvelut ja rahoitus SISÄLLYS KANSAINVÄLISTYMISEN JA KASVUN PALVELUT

Lisätiedot

Asiakasriskit ja rahoitus: kasvua pk-yritysten vientiin? Oulun kauppakamarin seminaari 16.10.2013. Erno Ihto Pk- ja kansainvälistymisrahoitus

Asiakasriskit ja rahoitus: kasvua pk-yritysten vientiin? Oulun kauppakamarin seminaari 16.10.2013. Erno Ihto Pk- ja kansainvälistymisrahoitus Asiakasriskit ja rahoitus: kasvua pk-yritysten vientiin? Oulun kauppakamarin seminaari 16.10.2013 Erno Ihto Pk- ja kansainvälistymisrahoitus Finnvera Oyj Suomen valtion omistama erityisrahoitusyhtiö, joka

Lisätiedot

S I J O I T T A J A T I E D O T E

S I J O I T T A J A T I E D O T E 1.1.2013 1 Yleisiä tietoja :stä 1.1 Tiedotteen tarkoitus Sijoitus- ja oheispalveluiden tarjoajien on annettava asiakkaalle ennen rahoitusvälinettä ja sijoitus- tai oheispalvelua koskevan sopimuksen tekemistä

Lisätiedot

10 Tilaisuus tekee varkaan. Konkurssiasiamiehen toimistossa tunnetaan suomalaiset. konkurssit perin juurin.

10 Tilaisuus tekee varkaan. Konkurssiasiamiehen toimistossa tunnetaan suomalaiset. konkurssit perin juurin. Asianajotoimisto Heikkilä & Co Oy:n ja Yrittäjien Oikeussuoja Oy:n asiakas- ja sidosryhmälehti 1/2011 3 Maksuongelmat on ratkaistava ajoissa myyntisopimus 6 Hyvä antaa turvaa riskeiltä yrittäjälle: 8 Perusohje

Lisätiedot

Tilaisuus tekee varkaan. Konkurssiasiamiehen toimistossa tunnetaan suomalaiset konkurssit perin juurin.

Tilaisuus tekee varkaan. Konkurssiasiamiehen toimistossa tunnetaan suomalaiset konkurssit perin juurin. Asianajotoimisto Heikkilä & Co Oy:n ja Yrittäjien Oikeussuoja Oy:n asiakas- ja sidosryhmälehti 1/2011 3 6 8 13 14 18 Maksuongelmat on ratkaistava ajoissa Hyvä myyntisopimus antaa turvaa riskeiltä Perusohje

Lisätiedot

Tietoja palveluntarjoajasta ja tarjottavista sijoitus- ja oheispalveluista

Tietoja palveluntarjoajasta ja tarjottavista sijoitus- ja oheispalveluista Tietoja palveluntarjoajasta ja tarjottavista sijoitus- ja oheispalveluista 1. YLEISTÄ Tähän tiedotteeseen on koottu sijoituspalvelulain mukaiset tiedot Finlandia Group Oyj:stä, tarjottavista sijoituspalveluista

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 133/2003 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle rahoitusvakuuslaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi uusi laki, joka koskee arvopapereiden ja tilirahan käyttöä

Lisätiedot

PAYTRAIL- TILIN YLEISET EHDOT

PAYTRAIL- TILIN YLEISET EHDOT sivu 1 (7) PAYTRAIL- TILIN YLEISET EHDOT a) Paytrail Oyj, Y-tunnus 2122839-7, osoitteessa c/o Innova 2, Lutakonaukio 7, 40100 Jyväskylä, sähköposti asiakaspalvelu@paytrail.com, ( Paytrail ); ja b) 18 vuotta

Lisätiedot

Esittelyssä hallituksen uudet jäsenet s. 8 Kutsu kevätiltamiin s. 14 Remburssilla maailman ääriin s. 25 1/2013

Esittelyssä hallituksen uudet jäsenet s. 8 Kutsu kevätiltamiin s. 14 Remburssilla maailman ääriin s. 25 1/2013 Esittelyssä hallituksen uudet jäsenet s. 8 Kutsu kevätiltamiin s. 14 Remburssilla maailman ääriin s. 25 1/2013 NOPEAMPAA KASVUA LIIKETOIMINNALLESI Intrum Rahoitus on markkinoiden uusi ja monipuolinen pk-yrityksille

Lisätiedot

8.6.2010 OHJE RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN TORJUMISESTA JA SEL- VITTÄMISESTÄ

8.6.2010 OHJE RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN TORJUMISESTA JA SEL- VITTÄMISESTÄ 8.6.2010 Työeläkevakuuttajat TELAn vakuutusyhtiöasiain toimikunta Finanssialan Keskusliiton työeläkevakuutuksen johtokunta OHJE RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN TORJUMISESTA JA SEL- VITTÄMISESTÄ

Lisätiedot

Rahoitustarkastus tiedottaa 5/2005 11.10.2005 1 (25)

Rahoitustarkastus tiedottaa 5/2005 11.10.2005 1 (25) Rahoitustarkastus tiedottaa 5/2005 11.10.2005 1 (25) Sisällysluettelo Erään sijoitushuijauksen anatomia Pikalainaa kännykällä? Tässä artikkelissa kuvataan yhtä sijoitushuijausta kolmiosaisena näytelmänä.

Lisätiedot

TARJOUSASIAKIRJA 21.2.2014 OP-POHJOLA OSK:N VAPAAEHTOINEN JULKINEN OSTOTARJOUS KAIKISTA POHJOLA PANKKI OYJ:N LIIKKEESEEN LASKEMISTA OSAKKEISTA

TARJOUSASIAKIRJA 21.2.2014 OP-POHJOLA OSK:N VAPAAEHTOINEN JULKINEN OSTOTARJOUS KAIKISTA POHJOLA PANKKI OYJ:N LIIKKEESEEN LASKEMISTA OSAKKEISTA TARJOUSASIAKIRJA 21.2.2014 OP-POHJOLA OSK:N VAPAAEHTOINEN JULKINEN OSTOTARJOUS KAIKISTA POHJOLA PANKKI OYJ:N LIIKKEESEEN LASKEMISTA OSAKKEISTA OP-Pohjola osk ( OP-Pohjola, keskusyhteisö tai Tarjouksentekijä

Lisätiedot

Aakkoset. M aailman vahvin armeija. - Hämäläinen -

Aakkoset. M aailman vahvin armeija. - Hämäläinen - Aakkoset. M aailman vahvin armeija. - Hämäläinen - Tämä Sijoittajan Tietopaketti ja sen kulloinkin voimassaoleva versio julkaistaan Taaleritehtaan verkkopalvelussa osoitteessa www.taaleritehdas.fi. Etsikää

Lisätiedot

Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estäminen. 1.6.2009 Finanssivalvonta Tuija Nevalainen Maarit Pihkala

Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estäminen. 1.6.2009 Finanssivalvonta Tuija Nevalainen Maarit Pihkala Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estäminen 1.6.2009 Finanssivalvonta Tuija Nevalainen Maarit Pihkala Voimassaoleva sääntely Suomessa laki rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä ja selvittämisestä

Lisätiedot

Salcomp Oyj. Osakeanti ja -myynti. Enintään 17 000 000 osaketta. Alustava hintaväli 3,20-4,00 euroa

Salcomp Oyj. Osakeanti ja -myynti. Enintään 17 000 000 osaketta. Alustava hintaväli 3,20-4,00 euroa LISTALLEOTTOESITE 27.2.2006 Osakkeiden lopullisesta merkintä- ja myyntihinnasta, Osakkeiden kokonaislukumäärästä ja eri sijoittajaryhmille myytävien Osakkeiden lukumäärästä päätetään lopullisesti institutionaalisille

Lisätiedot

Älykkäästi uudistuva, asiakkaiden omistama op

Älykkäästi uudistuva, asiakkaiden omistama op OP VUOSI 20 Älykkäästi uudistuva, asiakkaiden omistama op VUOSI 20 Keskeiset tapahtumat vuonna 20 n perustekijät Johtaminen n keskus - 4 9 Hyvä lukija op on uudistanut vuosikertomuskokonaisuuden raportointitapaansa.

Lisätiedot

EU:n sisämarkkinat opas viranomaisille

EU:n sisämarkkinat opas viranomaisille EU:n sisämarkkinat opas viranomaisille 2 ISBN ISBN 978-952-227-699-5 (verkkojulkaisu) Taitto: Edita Publishing Oy Kuvat: Shutterstock (s.4 joyfull/shutterstock.com) Lukijalle Euroopan unionin sisämarkkinat

Lisätiedot

TIETOJA ZENITOSTA JA SEN TARJOAMISTA SIJOITUS- JA OHEISPALVELUISTA SEKÄ TIETOA RAHOITUSVÄLINELAJIEN LUONTEESTA JA TYYPPILLISISTÄ RISKEISTÄ

TIETOJA ZENITOSTA JA SEN TARJOAMISTA SIJOITUS- JA OHEISPALVELUISTA SEKÄ TIETOA RAHOITUSVÄLINELAJIEN LUONTEESTA JA TYYPPILLISISTÄ RISKEISTÄ TIETOJA ZENITOSTA JA SEN TARJOAMISTA SIJOITUS- JA OHEISPALVELUISTA SEKÄ TIETOA RAHOITUSVÄLINELAJIEN LUONTEESTA JA TYYPPILLISISTÄ RISKEISTÄ 1. YLEISTÄ Tähän tiedotteeseen on koottu sijoituspalvelulain ja

Lisätiedot

Keskusrikospoliisi RAHANPESUN SELVITTELYKESKUKSEN VUOSIKERTOMUS 2013

Keskusrikospoliisi RAHANPESUN SELVITTELYKESKUKSEN VUOSIKERTOMUS 2013 RAHANPESUN SELVITTELYKESKUKSEN VUOSIKERTOMUS 2013 SISÄLLYS 1 RAHANPESUN TORJUNTA ----------------------------------------------------------------------------------------------------- 3 1.1 Yleistä ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

OP-Pohjola-ryhmän vuosikatsaus 2011

OP-Pohjola-ryhmän vuosikatsaus 2011 OP-Pohjola-ryhmän vuosikatsaus 2011 Sisällys Vuosi 2011 Pääjohtajan katsaus...1 Avainluvut...2 OP-Pohjola-ryhmä...5 Keskeiset tapahtumat 2011...19 Strategia...21 Toimintaympäristö...26 Riskienhallinta...31

Lisätiedot

Perustamisopas alkavalle yrittäjälle

Perustamisopas alkavalle yrittäjälle Perustamisopas alkavalle yrittäjälle 2011 Sisällys Perustamisopas alkavalle yrittäjälle 2011 Sisällys Alkusanat 4 Kuinka alkuun? 5 Mitä yrittäminen on? 6 Yrittäjäksi? 7 Liikeidea ja sen arviointi 8 Yrittäjäksi

Lisätiedot

TIEDOT HEAD ASSET MANAGEMENT OY:STÄ JA SEN VALVOJASTA

TIEDOT HEAD ASSET MANAGEMENT OY:STÄ JA SEN VALVOJASTA SIJOITUSPALVELULAIN MUKAISET TIEDOT HEAD ASSET MANAGEMENT OY:STÄ JA SEN TARJOAMISTA SIJOITUS- JA OHEISPALVELUISTA, RAHOITUSPALVELUIDEN ETÄMYYNNIN ENNAKKOTIEDOT SEKÄ TIETOA RAHOITUSVÄLINELAJIEN LUONTEESTA

Lisätiedot

sidonnaisasiamiehet Finanssivalvonnalle. Sidonnaisasiamiesten rekisteröintivaltion on Suomi.

sidonnaisasiamiehet Finanssivalvonnalle. Sidonnaisasiamiesten rekisteröintivaltion on Suomi. TIETOJA PALVELUNTARJOAJASTA JA TARJOTTAVISTA SIJOITUS- JA OHEISPALVELUISTA SEKÄ YLEISIMMISTÄ RAHOITUSVÄLINETYYPEISTÄ JA NIIHIN LIITTYVISTÄ TYYPILLISISTÄ RISKEISTÄ 1. YLEISTÄ Tähän tiedotteeseen on koottu

Lisätiedot

FINANSSIRISKIEN HALLINTA. Timo Ahjos

FINANSSIRISKIEN HALLINTA. Timo Ahjos FINANSSIRISKIEN HALLINTA Timo Ahjos 28.4.1994 1 LUKIJALLE Tämä kirjoitus on syntynyt harrastuspohjalta Vakuutusalan Liikkeenjohdollisessa Täydennyskoulutusohjelmassa ("VALIKO") vuosina 1993-94 pitämieni

Lisätiedot

TIETOA SP-RAHASTOYHTIÖSTÄ, SEN MENETTELYTAVOISTA JA RAHOITUSVÄLINEIDEN RISKEISTÄ

TIETOA SP-RAHASTOYHTIÖSTÄ, SEN MENETTELYTAVOISTA JA RAHOITUSVÄLINEIDEN RISKEISTÄ TIETOA SP-RAHASTOYHTIÖSTÄ, SEN MENETTELYTAVOISTA JA RAHOITUSVÄLINEIDEN RISKEISTÄ Sijoituspalvelujen tarjoajien on annettava asiakkaalle ennen rahoitusvälinettä ja sijoituspalvelua koskevan sopimuksen tekemistä

Lisätiedot