KULMAKORPI 1 ASEMAKAAVAN LIIKENNESELVITYS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KULMAKORPI 1 ASEMAKAAVAN LIIKENNESELVITYS"

Transkriptio

1 ESPOON KAUPUNKI SWECO YMPÄRISTÖ OY TAMPERE TYÖNUMERO: E

2 Muutoslista Lisätty liite OIK AJOK AJOK VALMIS HKEM HKEM AJOK VALMIS HKEM HKEM AJOK LUONNOS HKEM HKEM AJOK LUONNOS HKEM HKEM AJOK LUONNOS HKEM HKEM AJOK LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT LAATINUT HUOMAUTUS

3

4

5 Sisältö 1 TYÖN SISÄLTÖ JA TAVOITTEET Aluetta koskevat aiemmat suunnitelmat SUUNNITTELUALUEEN NYKYTILANNE Kaavoitus ja alueen nykyiset toimijat Ajoneuvoliikenteen verkko Maanteiden liikennemäärät Liittymien liikennemäärät Joukkoliikenne Jalankulun ja pyöräilyn verkko Liikenneturvallisuus MAANKÄYTÖN KEHITTYMINEN JA LIIKENNE-ENNUSTE Maanteiden liikenteen kasvu Maankäytön kehittyminen Uuden maankäytön synnyttämä liikennetuotos Uuden maankäytön synnyttämän liikenteen suuntautuminen LIITTYMIEN TOIMIVUUSTARKASTELUT Toimivuustarkastelujen lähtökohdat Aamu- ja iltahuipputunnin liikennemäärät liittymissä Ämmässuontien liittymän toimivuus Histan läntisen ramppiliittymän ja Kulmakorventien liittymän toimivuus aamuhuipputuntina VE1, nykyiset liittymäjärjestelyt VE2, valo-ohjaus Kulmakorventien liittymässä VE3, kiertoliittymä Kulmakorventien liittymässä VE4, VE5 ja VE 6, Ämmässuontien liittymä suljettu Histan läntisen ramppiliittymän ja Kulmakorventien liittymän toimivuus iltahuipputuntina VE1, nykyiset liittymäjärjestelyt VE2, valo-ohjaus Kulmakorventien liittymässä VE3, kiertoliittymä Kulmakorventien liittymässä Toimivuustarkasteluiden yhteenveto ja johtopäätökset LIIKENNEVERKON KEHITTÄMINEN Ajoneuvoliikenne Liittymät (44)

6 5.2.1 Ämmässuontie Kulmakorventien liittymä Kevyt liikenne Joukkoliikenne YHTEENVETO JA JOHTOPÄÄTÖKSET Liitteet: Liite 1 Liite 2 Kulmakorventien liittymäalueen tilavaraustarkastelu Nupurintien kevyen liikenteen väylän tilavaraustarkastelu Kulmakorpi I asemakaava-alueen kohdalla Liite 3 Kulmakorpi i asemakaava-alueen matkatuotoslaskelma 2 2 (44)

7 1 TYÖN SISÄLTÖ JA TAVOITTEET Selvitys on laadittu Sweco Ympäristö Oy:ssä Espoon kaupungin toimeksiannosta. Selvityksen laatimisesta ovat vastanneet ins. AMK Anna Jokiranta, DI Hannele Kemppi ja DI Oona-Lina Alila. Kulmakorven asemakaavan liikenneselvitys on osa Nupurintielle tehtävää tarveselvitystä, jonka tavoitteena on määritellä Nupurintien lähiajan kehittämistoimenpiteet vuoden aikajänteellä. Kulmakorven asemakaava-alue sijaitsee Espoon länsirajalla, Turunväylän (vt 1) eteläpuolella. Kaava-alue rajoittuu pohjoisessa Nupurintiehen ja etelän suunnassa aluetta rajaavat Ämmässuon jätteenkäsittelyalueet. Kulmakorpi sijaitsee seudullisesti keskeisellä paikalla, mutta sijoittuu kohtalaisen etäälle tiiviistä kaupunkirakenteesta. Nupurin taajama sijaitsee noin kolme kilometriä kaava-alueesta itään, ja Espoon keskustaan on matkaa noin yhdeksän kilometriä. Kuva 1. Suunnittelualueen sijainti kartalla 3 (44)

8 Kulmakorven asemakaavan tarkoitus on mahdollistaa laajan teollisuus- ja työpaikka-alueen rakentuminen Nupurintien varteen valtatien 1 eritasoliittymän välittömään läheisyyteen logistisesti hyvälle sijaintipaikalle. Kaavaehdotus on ollut nähtävillä syksyllä Aluetta koskevat aiemmat suunnitelmat Aluetta koskevia aikaisempia suunnitelmia ovat muun muassa Kulmakorpi I asemakaava-alueen kunnallistekniikan ja esirakentamisen yleissuunnitelma (Ramboll 2013). Liikenneturvallisuuden ja joukkoliikenteen edellytysten parantaminen Nupurintiellä (mt 110) Espoon kaupungin alueella (Ramboll 2013). Nupurintien (mt 110) parantaminen välillä Bemböle Kolmiranta, aluevaraussuunnitelma (Uudenmaan ELY-keskus 2011). 2 SUUNNITTELUALUEEN NYKYTILANNE 2.1 Kaavoitus ja alueen nykyiset toimijat Alue on nykytilanteessa pääosin sekametsää. Ämmässuontien varsi on kuitenkin jo suurimmaksi osaksi rakentunut, ja myös Kulmakorventiellä on yritystoimintaa. Alueella sijaitsee moottoriurheilurata, jonka nykyinen vuokrasopimus päättyy marraskuussa Lisäksi alueella toimii muun muassa kaksi betoniasemaa, Turvapuisto, jätteenkäsittelylaitos, polttoaineen jakelupiste, hylättyjen autojen vastaanotto sekä pienempiä yrityksiä. Suunnittelualueella työskentelee tällä hetkellä noin 40 henkilöä. 2.2 Ajoneuvoliikenteen verkko Kulmakorven asemakaava-alue sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien varrella, Turunväylän (vt 1) ja Nupurintien eteläpuolella. Alueen nykyisen liikenneverkon muodostavat Nupurintie, Kulmakorventie ja Ämmässuontie sekä alueen sisäiset yhteydet. 4 (44)

9 Kuva 2. Suunnittelualueen liikenneverkko (Espoon karttapalvelu) Turunväylä (vt 1) on osa E18 tietä, joka on sekä valtakunnallisesti että kansainvälisesti merkittävä liikenneyhteys. Väylä yhdistää Turun ja Helsingin kaupunkiseudut toisiinsa, ja on yksi vilkasliikenteisimmistä Helsinkiin johtavista pääväylistä. Turunväylä on kaksiajoratainen moottoritie, jonka nopeusrajoitus suunnittelualueen kohdalla on 120 / 100 km/h. Turunväylä yhdistyy suunnittelualueeseen sen välittömässä läheisyydessä sijaitsevan Histan eritasoliittymän ja Nupurintien kautta. Nupurintie (mt 110) on pääasiassa seudullista liikennettä välittävä Turunväylän rinnakkaistie, joka toimii myös yhtenä pääkaupunkiseudun sisääntuloväylistä. Suunnittelualueen kohdalla tiellä on 60 km/h nopeusrajoitus. Tien päällysteen leveys on 8 metriä ja ajoradan leveys 7 metriä. Nupurintie kuuluu suurten erikoiskuljetusten verkkoon ja on luokaltaan muu reitti. Tie on valaistu. Kulmakorventiellä on 40 km/h ja Ämmässuontiellä 50 km/h nopeusrajoitus. Katujen tarkemmista mitoista ei ole tietoa. 5 (44)

10 Liittymät Suunnittelualue yhdistyy Nupurintiehen Ämmässuontien ja Kulmakorventien liittymien kautta. Lisäksi alueen välittömässä läheisyydessä sijaitsee Histan läntinen ramppiliittymä, joka yhdistää suunnittelualueen Turunväylään Nupurintien kautta. Kulmakorventie - Nupurintie on kanavoitu kolmihaaraliittymä. Liittymän itäpuolella kanavointi on toteutettu tiemerkinnöin ja länsipuolella korotetulla liikennesaarekkeella. Liittymän itäpuolella on lisäksi erillinen, noin 60 metriä pitkä, vasempaan kääntyvien ryhmittymiskaista. Liittymäalue on melko laaja ja jäsentymätön, ja heikentää liikenneturvallisuutta alueella. Kuva 3. Kulmakorventien liittymä Nupurintieltä idän suunnasta. Ämmässuontie - Nupurintie on kanavoitu kolmihaaraliittymä. Liittymän pääsuunnan pohjoisen puoleisella ajokaistalla on väistötila, joka toimii suoraan ajavien ohitustilana. Väistötilan loppuosa toimii samalla myös pysäkkilevennyksenä. Liittymäalue melko laaja ja jäsentymätön, mikä heikentää alueen liikenneturvallisuutta. 6 (44)

11 Kuva 4. Ämmässuontien liittymä idän suunnasta Nupurintiehen liittyvä Histan läntinen ramppiliittymä on kanavoitu kolmihaaraliittymä. Liittymän itäpuolella kanavointi on toteutettu korotetulla liikennesaarekkeella ja länsipuolella tiemerkinnöin. Liittymän länsipuolella on lisäksi erillinen, noin 125 metriä pitkä, vasempaan kääntyvien ryhmittymiskaista. Ramppien välinen alue on jäsentelemätön, mistä johtuen riskinä on Nupurintieltä käännyttäessä väärään suuntaan ajaminen. Kuva 5. Histan läntinen ramppiliittymä idän suunnasta 7 (44)

12 2.3 Maanteiden liikennemäärät Taulukossa 1 on esitetty Nupurintien ja Histan eritasoliittymän ramppien nykytilanteen liikennemäärätiedot. Nupurintien tiedot perustuvat Espoon kaupungin suorittamiin liikennelaskentoihin alueella, ja ramppien liikennemäärätiedot on haettu Liikenneviraston Tierekisteri-tietokannasta. Nupurintien liikennemäärätiedot ovat vuodelta 2014 ja ramppien vuodelta Taulukko 1. Suunnittelualueen maanteiden liikennemäärät Tie KAVL KAVLras (%) Nupurintie (Ämmässuontie-Kulmakorventie) (28 %) Nupurintie (Ämmässuontie-Kirkkonummen raja) (29 %) Ramppi Turunväylältä idästä Nupurintielle (37 %) Ramppi Nupurintieltä Turunväylälle länteen (8 %) Ramppi Turunväylältä lännestä Nupurintielle (10 %) Ramppi Nupurintieltä Turunväylälle itään (46 %) Raskaan liikenteen määrä alueella on huomattava johtuen alueella sijaitsevista nykyisistä toiminnoista. Esimerkiksi Ämmässuon kaatopaikka synnyttää raskasta liikennettä lähes 500 ajoneuvoa vuorokaudessa. 2.4 Liittymien liikennemäärät Liittymien kääntyvien määrän selvittämiseksi alueella suoritettiin liikennelaskenta torstain aamuhuipputuntina Laskennan tulokset on esitetty kuvissa 6, 7 ja 8. Raskaan liikenteen määrä on esitetty kuvissa prosentteina. 8 (44)

13 Kuva 6. Kääntyvien määrät Kulmakorventien liittymässä (raskas liikenne %) Kuva 7. Kääntyvien määrät Histan läntisessä ramppiliittymässä (raskas liikenne %) 9 (44)

14 Kuva 8. Kääntyvien määrät Ämmässuontien liittymässä (raskas liikenne %) 2.5 Joukkoliikenne Nupurintiellä, suunnittelualueen kohdalla liikennöi neljä bussilinjaa. Linjoista kolme on Espoon sisäisiä ja yksi on seudullinen linja. Taulukossa 2 on esitetty Kulmakorven asemakaava-aluetta palvelevat linjat sekä näiden liikennöintiaika ja vuoromäärät arkipäivinä. Taulukko 2. Kulmakorven asemakaava-aluetta palvelevat bussilinjat Linja Reitti Liikennöintiaika Vuoromäärä arkisin / suunta 28K Leppävaara-Kolmperä- Siikajärvi-Siikaniemi 28KB Leppävaara-Kolmperä- Siikajärvi 28KT Leppävaara-Kolmperä- Siikaranta 243 Espoon keskus-kolmiranta- Veikkola (seudullinen) ma-su 10 ma-pe ja su 3 ma-la 6 ma-su 16 Kulmakorven asemakaava-alueen ohitse kulkee arkisin noin 35 vuoroa suuntaansa. Kuvassa 9 on esitetty suunnittelualuetta palvelevat pysäkkiparit. 10 (44)

15 Kulmakorven pysäkkipari Ämmässuon pysäkkipari Kolmperän pysäkkipari Arkiniityn pysäkkipari Kuva 9. Kulmakorven asemakaava-alueen lähimmät pysäkkiparit (HSL). Asemakaava-aluetta palvelevat lähimmät pysäkkiparit sijaitsevat Histan eritasoliittymän itäisen rampin ja Ämmässuontien liittymän kohdilla. Kulmakorven pysäkkiparilta on matkaa Kulmakorventien liittymään noin 500 metriä. Taulukossa 3 on kuvattu asemakaava-alueen lähimpien pysäkkiparien keskimääräiset nousijamäärät marraskuun 2014 arkipäivänä. Taulukko 3. Kulmakorven asemakaava-alueen lähimpien pysäkkien nousijamäärät (HSL 2014). Pysäkki Helsingin suunta Kirkkonummen suunta nousijaa /vrk nousijaa/vrk Arkiniitty 14 1 Kulmakorpi 4 0 Ämmässuo 2 0 Kolmperä 13 0 Nykytilanteessa erityisesti Kulmakorven ja Ämmässuon pysäkkiparien käyttö on hyvin vähäistä keskimääräisenä talven arkipäivänä. 2.6 Jalankulun ja pyöräilyn verkko Kulmakorpi Ι asemakaava-alueella ja siihen liittyvällä tieverkolla ei ole nykytilanteessa jalankulun ja pyöräilyn yhteyksiä. Jalankulkijat ja pyöräilijät kulkevat pääsuunnassa (Nupurintie) piennarta pitkin. 11 (44)

16 2.7 Liikenneturvallisuus Tierekisterin onnettomuustietojen mukaan Nupurintiellä, suunnittelualueen kohdalla on tapahtunut viisi liikenneonnettomuutta viimeisen 10 vuoden aikana. Kuvassa 10 on esitettynä Nupurintiellä tapahtuneet liikenneonnettomuudet vuosien 2004 ja 2014 välisenä aikana. Kuva 10. Liikenneonnettomuudet suunnittelualueella vuosina (Tierekisteri). Onnettomuuksista yksi on johtanut loukkaantumiseen ja loput neljä omaisuusvahinkoon. Onnettomuuksista kolme on ollut peuraonnettomuuksia, yksi kääntymisonnettomuus ja yksi yksittäisonnettomuus. Kääntymisonnettomuus on tapahtunut Kulmakorventien liittymässä. 12 (44)

17 3 MAANKÄYTÖN KEHITTYMINEN JA LIIKENNE-ENNUSTE 3.1 Maanteiden liikenteen kasvu Valtakunnallinen tieliikenne-ennuste 2030 selvityksen (Liikennevirasto 13/2014) mukaan Uudenmaan maakunnassa sijaitseville seututeille ennustetaan noin 35 % kasvua (1,7 % vuodessa) kevyiden ajoneuvojen osalta ja 8,7 % kasvua (0,47 % vuodessa) raskaan ajoneuvoliikenteen osalta vuosina Taulukossa 4 on esitetty Nupurintien ja Histan eritasoliittymien ramppien liikenne-ennuste vuodelle Kaikki taulukossa olevat liikennemäärätiedot on pyöristetty lähimpään kymmenlukuun. Taulukko 4. Maanteiden liikenne-ennuste vuoteen Tie KAVL 2030 (ras %) Nupurintie (Ämmässuontie-Kulmakorventie) (27 %) Nupurintie (Ämmässuontie-Kirkkonummen raja) (22 %) Ramppi Turunväylältä idästä Nupurintielle (32 %) Ramppi Nupurintieltä Turunväylälle länteen 680 (6 %) Ramppi Turunväylältä lännestä Nupurintielle 0 (8 %) Ramppi Nupurintieltä Turunväylälle itään (39 %) Tämän ennusteen perusteella Nupurintien liikennemäärä (KAVL) välillä Kulmakorventie - Ämmässuontie on vuonna 2030 noin ajoneuvoa vuorokaudessa. 3.2 Maankäytön kehittyminen Kulmakorven alueesta rakentuu oletettavasti pitkähkön ajan kuluessa laaja teollisuus- ja varastoalue. Alue on suunnattu paljon tilaa ja suuria toimitiloja vaativille yrityksille. Alueelle osoitetaan teollisuustonttien lisäksi toimitila- ja toimistotontteja, joissa voi toimia myös sellaisia yrittäjiä, jotka tarjoavat palveluita alueen työntekijöille, tai joiden toiminnalle sijainti keskustassa ei muutoin ole välttämätöntä. Alueelle voi sijoittua sellaisia teollisuuteen ja varastointiin liittyviä myymälätiloja, jotka eivät ole keskustahakuisia. Liiketoiminta ja palvelut liittyvät tonttien pääkäyttötarkoituksen mukaiseen toimintaan. Kuvassa 11 on esitettynä Kulmakorpi I kaavakartta. 13 (44)

18 Kuva 11. Kulmakorpi I -kaavakartta Kulmakorpi I -asemakaavassa alueelle osoitetaan teollisuus- sekä toimitilatontteja. Taulukossa 5 on esitetty Kulmakorven asemakaava-alueen kerrosalajakauma. Taulukko 5. Kulmakorpi I kaavaehdotuksen maankäytön kerrosalajakauma Kaava-merkintä Rakennusoikeus (k-m2) T T T KTY K KL 950 LH (huoltoasema) 900 yhteensä Kaavaehdotuksen kerrosalasta noin 80 % on teollisuutta sekä varastointia (T, T- 1, T-2) ja noin 20 % toimitila- ja toimistorakennuksia sekä ympäristöhäiriötä aiheuttamatonta teollisuutta ja liiketiloja (KTY, K, KL). 14 (44)

19 Maanomistajan tavoitteena on aloittaa maa-ainestoiminta Espoon Hägbergetin alueella, Kulmakorven asemakaavan läheisyydessä. Hanke on tällä hetkellä YVA-vaiheessa. Alueelle on lisäksi kaavailtu sijoittuvan moottorirata, joka siirtyy Kulmakorven asemakaava-alueelta. Näiden mahdollisten toimintojen matkatuotoksia ei ole otettu liikenneselvityksessä huomioon, koska varmuutta toimintojen laajuudesta ja liikennejärjestelyistä ei ole. Ämmässuon länsipuolelle on suunniteltu veneiden talvisäilytyspaikkaa. Säilytyspaikan liikennemäärät ovat oletettavasti niin vähäiset ja liikenne on kausiluontoista, että alueen tuottamalla liikenteellä ei ole vaikutusta tämän liikenneselvityksen tuloksiin. Näin ollen veneiden talvisäilytyspaikan liikennemääriä ei ole huomioitu tässä yhteydessä. 3.3 Uuden maankäytön synnyttämä liikennetuotos Kulmakorven asemakaavan matkatuotokset on arvioitu Liikennetarpeen arviointi maankäytön suunnittelussa julkaisun (Ympäristöministeriö 2008) mukaan. Koska kaava mahdollistaa alueelle monenlaista toimintaa, on matkatuotoksista laadittu minimi- ja maksimiarviot sekä arvioitu keskimääräinen matkatuotos. Matkatuotokset on laskettu sekä kerrosneliömäärien ja kaavassa määritettyjen toimintojen että alueelle syntyvien työpaikkojen määrän perusteella. Alueen lopulliset matkatuotokset on saatu käyttämällä em. laskentojen keskiarvo. Laskennassa käytettiin seuraavia oletuksia suunnittelualue Helsingin seutua vaikutusalueineen kulkumuotojakauma taajamien lievealueilla: o henkilöautolla 83 % (henkilöauton keskimääräinen kuormitusaste 1,11 hlöä / ajon.) o jalan 6 % o polkupyörällä 9 % o joukkoliikenteellä 2 %. Taulukossa 6 on esitettynä Kulmakorven kaava-alueen synnyttämät matkatuotokset kulkutavoittain. 15 (44)

20 Taulukko 6. Kulmakorven asemakaavan matkatuotokset Matkatuotos Minimi Keskimääräinen Maksimi ajoneuvoliikenne jalankulku + pp joukkoliikenne Alueelle kaavailtu uusi maankäyttö synnyttää toteutuessaan arviolta minimissään noin ja maksimissaan noin ajoneuvoa/vrk. Keskimääräinen arvioitu ajoneuvoliikenteen matkatuotos on noin 2700 ajoneuvoa/vrk. Noin 6 % syntyvistä matkatuotoksista on raskasta liikennettä. Jalankulun ja pyöräilyn matkatuotos on minimissään noin 400/vrk, keskimäärin noin 480/ vrk ja maksimissaan noin 570/vrk. Joukkoliikennematkoja Kulmakorven asemakaava synnyttää minimissään 50/vrk, keskimäärin 70/vrk ja maksimissaan 80/vrk. 3.4 Uuden maankäytön synnyttämän liikenteen suuntautuminen Uuden maankäytön synnyttämän ajoneuvoliikenteen suuntautumista arvioitiin Espoon pendelöintitietojen sekä asiantuntija-arvioiden perusteella. Espoon työllisistä noin puolet työskentelee omassa kotikunnassaan. Yli asukkaan kunnista Espooseen pendelöidään suhteessa eniten Kirkkonummelta ja Vihdistä ja määrällisesti eniten Helsingistä ja Vantaalta. Pendelöintitietojen ja asiantuntija-arvioiden perusteella uuden maankäytön synnyttämän henkilöajoneuvoliikenteen arvioidaan suuntautuvan alueelle aamun huipputuntina kuvan 12 mukaisesti. Iltapäivän huipputuntina liikennevirrat ovat lähes päinvastaiset. 16 (44)

21 85 % idästä, Nupurintietä 5 % lännestä, Nupurintietä 10 % ramppia Turunväylältä 5 % 20 % 80 % 10 % 20 % 80 % 20 % 80 % 85 % Kuva 12. Uuden maankäytön synnyttämän henkilöajoneuvoliikenteen suuntautuminen alueelle (saapuva liikenne). Uuden maankäytön synnyttämästä liikenteestä noin 85 % arvioidaan saapuvan Nupurintietä idästä (sisältää myös Turuntietä Helsingin suunnasta saapuvat), 5 % Nupurintietä lännestä ja 10 % ramppia Turunväylältä. Edelleen, tulosuuntaan nähden, liikenteen arvioidaan suuntautuvan 80 % lähempään ja 20 % kauempaan Kulmakorven alueelle johtavaan liittymään. Raskaan liikenteen arvioidaan suuntautuvan alueelle 70 % Nupurintietä idästä (sisältää myös Turuntietä Helsingin suunnasta saapuvat), 5 % Nupurintietä lännestä ja 25 % ramppia Turunväylältä. Samoin kuin henkilöliikenne, raskaasta liikenteestä 80 % arvioidaan suuntautuvan lähimpään liittymään ja 20 % kauempaan liittymään tulosuuntaan nähden. 17 (44)

22 4 LIITTYMIEN TOIMIVUUSTARKASTELUT 4.1 Toimivuustarkastelujen lähtökohdat Liikenteen toimivuustarkastelut laadittiin Synchro Studio 9 -ohjelmalla käyttäen ennustevuotena vuotta Simulointimallissa huomioitiin myös raskas liikenne, jonka osuuden arvioitiin olevan noin 10 % kokonaisliikenteestä. Tarkastellut vaihtoehdot olivat VE1, nykyiset liittymäjärjestelyt VE2, valo-ohjaus Kulmakorventien liittymässä VE3, kiertoliittymä Kulmakorventien liittymässä VE4, Ämmässuontien liittymä suljettu, nykyiset liittymäjärjestelyt VE5, Ämmässuontien liittymä suljettu, valo-ohjaus Kulmakorventien liittymässä VE6, Ämmässuontien liittymä suljettu, kiertoliittymä Kulmakorventien liittymässä. Kaikkien yllä olevien vaihtoehtojen toimivuutta tarkasteltiin aluksi aamun huipputuntina. Aamuhuipputunnin toimivuustarkastelujen tulosten perusteella vaihtoehtoja karsittiin, ja vaihtoehdoista VE1 VE3 laadittiin lisäksi iltahuipputunnin toimivuustarkastelut. Liittymien toimivuutta analysoitiin havaittujen keskimääräisten viivytysten ja jonopituuksien perusteella. Liittymien palvelutason määrittely perustuu taulukossa 7 esitettyihin keskimääräisiin viiveisiin (s). Valo-ohjaamattomien liittymien palvelutasoluokitus perustuu Highway Capacity Manual ohjeessa (HCM) olevaan palvelutasoluokitukseen ja valo-ohjattujen liittymien palvelutaso Liikennevalojen suunnittelu (LIVASU) ohjeeseen. 18 (44)

23 Taulukko 7. Keskimääräisten viivytysten viitearvot liittymien palvelutason määrittelyssä Palvelutaso Kiertoliittymän ja valoohjaamattoman liittymän keskimääräinen viivytys (s) Valo-ohjatun liittymän keskimääräinen viivytys (s) A Erittäin hyvä 10 5 B Hyvä C Tyydyttävä D Välttävä E Huono F Erittäin huono > 50 > 60 Liittymien toimivuutta tarkasteltiin lisäksi visuaalisesti simulointien aikana. 4.2 Aamu- ja iltahuipputunnin liikennemäärät liittymissä Aamu- ja iltahuipputunnin liikennemäärissä on huomioitu tieliikenteen yleinen kasvu vuoteen 2030 sekä Kulmakorven kaava-alueen synnyttämä liikenne aiemmin arvioidun suuntautumisen mukaan. Kuvissa 13 ja 14 on esitettynä Ämmässuontien liittymän liikennemäärät aamun ja illan huipputuntina vuonna Aamuhuippu, ennustetilanne 2030 Kuva 13. Aamuhuipputunnin liikennemäärät Ämmässuontien liittymässä vuonna (44)

24 Iltahuippu, ennustetilanne 2030 Kuva 14. Iltahuipputunnin liikennemäärät Ämmässuontien liittymässä vuonna Kuvissa 15 ja 16 on esitettynä Histan läntisen ramppiliittymän ja Kulmakorventien liittymän liikennemäärät aamu- ja iltahuipputuntina, kun Ämmässuontien liittymä on auki. Aamuhuippu, ennustetilanne 2030 Kuva 15. Aamuhuipputunnin liikennemäärät Histan läntisessä ramppiliittymässä ja Kulmakorventien liittymässä vuonna 2030, kun Ämmässuontien liittymä on auki. 20 (44)

25 Iltahuippu, ennustetilanne 2030 Kuva 16. Iltahuipputunnin liikennemäärät Histan läntisessä ramppiliittymässä ja Kulmakorventien liittymässä vuonna 2030, kun Ämmässuontien liittymä on auki. Kuvassa 17 on esitettynä aamuhuipputunnin liikennemäärät Histan läntisessä ramppiliittymässä ja Kulmakorventien liittymässä, kun Ämmässuontien liittymä on suljettu. Aamuhuippu, ennustetilanne 2030 Kuva 17. Aamuhuipputunnin liikennemäärät Histan läntisessä ramppiliittymässä ja Kulmakorventien liittymässä vuonna 2030, kun Ämmässuontie on suljettu. 21 (44)

26 4.3 Ämmässuontien liittymän toimivuus Ämmässuontien liittymä toimii kaikissa tarkastelluissa vaihtoehdoissa erittäin hyvin sekä aamun että illan huipputuntina. Liittymäviive on keskimäärin noin 3-4 sekuntia. Liittymän palvelutaso on A (erittäin hyvä). Aamuhuippu, ennustetilanne 2030 A Kuva 18. Viivytykset Ämmässuontien liittymässä sekä aamun että illan huipputuntina. Pisimmät jonot muodostuvat aamuhuipputuntina Nupurintien itäiseen tulosuuntaan, jossa maksimijonopituus on noin 60 metriä (Kuva 19). Jonot kuitenkin purkautuvat nopeasti eikä ruuhkaa pääse syntymään. 22 (44)

27 Aamuhuippu, ennustetilanne 2030 Kuva 19. Jonopituudet Ämmässuontien liittymässä aamuhuipputuntina. Iltahuipputunnin pisimmät jonot muodostuvat Ämmässuontielle, jossa maksimijonopituus on noin 53 metriä (Kuva 20). Jonot kuitenkin purkautuvat nopeasti, eikä ruuhkaa pääse syntymään. Iltahuippu, ennustetilanne 2030 Kuva 20. Jonopituudet Ämmässuontien liittymässä iltahuipputuntina. 23 (44)

28 4.4 Histan läntisen ramppiliittymän ja Kulmakorventien liittymän toimivuus aamuhuipputuntina VE1, nykyiset liittymäjärjestelyt Histan läntisen ramppiliittymän pisimmät viiveet, keskimäärin sekuntia, ovat Turunväylältä Nupurintielle johtavalla rampilla. Liittymän palvelutaso on B (hyvä). Nupurintien ja Kulmakorventien liittymän palvelutaso on aamun huipputuntina erittäin huono (F). Pisimmät viiveet liittymässä, yli 80 sekuntia, ovat Kulmakorventien tulosuunnalla. Nupurintien itäisen tulossuunnan, vasemmalle kääntyvien keskimääräinen viivytys on noin 17 sekuntia. Muiden tulosuuntien viivytykset ovat alle 10 sekuntia. Aamuhuippu, ennustetilanne 2030 B F Kuva 21. VE1, viivytykset Histan läntisessä ramppiliitymässä sekä Kulmakorventien liittymässä. 24 (44)

29 Suurin maksimijonopituus, noin 40 metriä, on aamuhuipputuntina Turunväylältä Nupurintielle johtavalla rampilla. Jono pääsee kuitenkin purkautumaan kohtalaisen nopeasti, eikä ruuhkaa juurikaan synny. Kulmakorventien liittymässä pisin jono, noin 124 metriä, muodostuu Kulmakorventien tulosuuntaan. Nupurintien itäisen tulosuunnan, vasemmalle kääntyvien maksimijonopituus on noin 85 metriä. Aamuhuippu, ennustetilanne 2030 Kuva 22. VE1, jonopituudet Histan läntisessä ramppiliittymässä sekä Kulmakorventien liittymässä. 25 (44)

30 4.4.2 VE2, valo-ohjaus Kulmakorventien liittymässä Histan läntisen ramppiliittymän pisimmät viiveet, keskimäärin sekuntia, ovat Turunväylältä Nupurintielle johtavalla rampilla. Liittymän palvelutaso on näin ollen B (hyvä). Kulmakorventien liittymän palvelutaso on aamuhuipputuntina C (tyydyttävä). Pisimmät viiveet liittymässä, keskimäärin sekuntia, ovat Kulmakorventien tulosuunnalla. Nupurintien itäisen tulosuunnan vasemmalle kääntyvien sekä Nupurintien läntisen tulosuunnan viivytykset ovat keskimäärin sekuntia. Aamuhuippu, ennustetilanne 2030 B C Kuva 23. VE2, viivytykset Histan läntisessä ramppiliittymässä sekä Kulmakorventien liittymässä. 26 (44)

31 Turunväylältä Nupurintielle johtavan rampin maksimijonopituus on aamuhuipputuntina noin 47 metriä. Jono purkautuu kuitenkin kohtalaisen nopeasti, eikä ruuhkaa juuri synny. Kulmakorventien liittymän suurin jonopituus on Nupurintien itäisen tulosuunnan vasemmalle kääntyvillä, noin 97 metriä. Aamuhuippu, ennustetilanne 2030 Kuva 24. VE2, jonopituudet Histan läntisessä ramppiliittymässä sekä Kulmakorventien liittymässä. 27 (44)

32 4.4.3 VE3, kiertoliittymä Kulmakorventien liittymässä Histan läntisen ramppiliittymän pisimmät viiveet, keskimäärin sekuntia, ovat Turunväylältä Nupurintielle johtavalla rampilla. Liittymän kokonaispalvelutaso on B (hyvä). Kulmakorventien keskimääräinen liittymäviive on noin kahdeksan sekuntia. Liittymän palvelutaso on A (erittäin hyvä). Aamuhuippu, ennustetilanne 2030 B A Kuva 25. VE3, viivytykset Histan läntisessä eritasoliittymässä sekä Kulmakorventien liittymässä. 28 (44)

33 Turunväylältä Nupurintielle johtavan rampin maksimijonopituus on aamun huipputuntina noin 50 metriä. Kulmakorventien liittymässä pisimmät jonot muodostuvat Nupurintien läntiseen tulosuuntaan, jossa maksimijonopituus on noin 39 metriä. Aamuhuippu, ennustetilanne 2030 Kuva 26. VE3, jonopituudet Histan läntisessä ramppiliittymässä sekä Kulmakorventien liittymässä VE4, VE5 ja VE 6, Ämmässuontien liittymä suljettu Ämmmässuontien liittymän sulkeminen ruuhkauttaa pahoin Kulmakorventien liittymän. Nupurintien itäisessä tulosuunnassa jonot ulottuvat pahimmillaan jopa Histan itäiseen eritasoliittymään saakka. Parhaiten tarkastelluista vaihtoehdoista, jossa Ämmässuontien liittymä on suljettu, Kulmakorventien liittymässä toimii kiertoliittymä (VE6). Tällöinkin maksimijonopituudet ovat Nupurintien itäisellä tulosuunnalla jopa 235 metriä. Nupurintien läntisen tulosuunnan jonot ulottuvat edelliseen liittymään, jolloin myös rampilta vasemmalle kääntyminen vaikeutuu ja 29 (44)

34 ramppi ruuhkautuu. Rampin maksimijonopituus on kiertoliittymävaihtoehdossa noin 77 metriä. Aamuhuippu, ennustetilanne 2030 B E Kuva 27. VE 5, viivytykset Histan läntisessä ramppiliittymässä sekä Kulmakorventien liittymässä. Aamuhuippu, ennustetilanne 2030 Kuva 28. VE5, jonopituudet Histan läntisessä ramppiliittymässä sekä Kulmakorventien liittymässä. 30 (44)

35 Aamuhuippu, ennustetilanne 2030 D D Kuva 29. VE6, viivytykset Histan läntisessä ramppiliittymässä sekä Kulmakorventien liittymässä. Aamuhuippu, ennustetilanne 2030 Kuva 30. VE6, jonopituudet Histan läntisessä ramppiliittymässä sekä Kulmakorventien liittymässä 31 (44)

36 4.5 Histan läntisen ramppiliittymän ja Kulmakorventien liittymän toimivuus iltahuipputuntina VE1, nykyiset liittymäjärjestelyt Illan huipputuntina pisimmät viiveet Histan läntisessä ramppiliittymässä, keskimäärin sekuntia, ovat Turunväylältä Nupurintielle johtavalla rampilla. Liittymän palvelutaso on näin ollen D (välttävä) E (huono). Kulmakorventien liittymän palvelutaso on illan huipputuntina erittäin huono (F). Pisimmät viiveet liittymässä, yli 80 sekuntia, ovat Kulmakorventien tulosuunnalla. Muiden tulosuuntien viivytykset ovat alle 10 sekuntia. Iltahuippu, ennustetilanne 2030 D F 32 (44) Kuva 31. Viivytykset Histan läntisessä ramppiliittymässä sekä Kulmakorventien liittymässä illan huipputuntina Histan läntisessä ramppiliittymässä pisimmät jonot muodostuvat illan huipputuntina Nupurintien läntisen tulosuunnan vasemmalle kääntyvien kaistalle. Tulosuunnassa maksimijonopituudet ovat noin 45 metriä. Turunväylältä Nupurintielle johtavalla rampilla maksimijonopituus on noin 31 metriä. Illan huipputuntina Kulmakorventien maksimijonopituus on jopa 490 metriä. Muiden suuntien jonot liittymässä ovat maltilliset.

37 Iltahuippu, ennustetilanne 2030 Kuva 32. Jonoutuminen Histan läntisessä ramppiliittymässä ja Kulmakorventien liittymässä illan huipputuntina. 33 (44)

38 4.5.2 VE2, valo-ohjaus Kulmakorventien liittymässä Valo-ohjatun liittymän toimivuutta tarkasteltiin aluksi siten, että Kulmakorventien tulosuunnalla oli ainoastaan yksi ajokaista. Liittymän palvelutaso oli tällöin illan huipputuntina D (välttävä), ja suunnan maksimijonopituus oli noin 170 metriä. Asemakaavaluonnoksen mukaan Nupurintien ja Letkatien liittymäväli on noin 115 metriä. Näin ollen riskinä on, että jonot Kulmakorventiellä ulottuvat edelliseen liittymään. Tämän vuoksi Kulmakorventien liittymän toimivuutta tarkasteltiin myös kaistajärjestelyllä, jossa Kulmakorventien tulosuunnalla on erillinen oikealle kääntyvien kaista. Seuraavassa on kuvattuna liittymäalueiden toimivuus edellä mainitulla kaistajärjestelyllä. Illan huipputuntina Histan läntisen ramppiliittymän viivytykset ovat kaikissa suunnissa maltilliset. Liittymän palvelutaso on C (tyydyttävä). Myös Kulmakorventien liittymässä kaikkien tulosuuntien viivytykset ovat kohtuulliset illan huipputuntina. Liittymän palvelutaso on C (tyydyttävä). Iltahuippu, ennustetilanne 2030 C C 34 (44) Kuva 33. Viivytykset Histan läntisessä ramppiliittymässä ja Kulmakorventien liittymässä illan huipputuntina Pisimmät jonot Histan läntisessä ramppiliittymässä muodostuvat Nupurintien läntiseen tulosuuntaan, vasemmalle kääntyvien kaistalle. Suunnalla jono on maksimissaan noin 46 metriä. Kulmakorventien liittymässä pisimmät jonot muodostuvat Nupurintien itäiseen tulosuuntaan, suoraan ajavien kaistalle. Suunnan maksimijonopituus on noin 90

39 metriä. Kulmakorventiellä, vasemmalle kääntyvien kaistalla, maksimijonopituus on noin 80 metriä. Oikealle kääntyvien ajokaistalla jono on maksimissaan noin 60 metriä. Iltahuippu, ennustetilanne 2030 Kuva 34. Jonoutuminen Histan läntisessä ramppiliittymässä ja Kulmakorventien liittymässä illan huipputuntina. Toimivuustarkasteluiden perusteella lisäkaistan rakentaminen Kulmakorventielle parantaa liittymän palvelutasoa sekä vähentää jonoutumisen riskiä Kulmakorventiellä VE3, kiertoliittymä Kulmakorventien liittymässä Histan läntisessä ramppiliittymässä pisimmät keskimääräiset viiveet ovat Turunväylältä Nupurintielle johtavalle rampilla. Suunnan viive on yli 80 sekuntia. Nupurintien läntisen tulosuunnan vasemmalle kääntyvillä keskimääräinen viivytys on noin sekuntia. Liittymän palvelutaso on F (erittäin huono). Kulmakorventien kiertoliittymässä keskimääräiset viivytykset ovat illan huipputuntina kaikilla tulosuunnilla alle 10 sekuntia ja liittymän palvelutaso on A (erittäin hyvä). 35 (44)

40 Iltahuippu, ennustetilanne 2030 F A Kuva 35. Viivytykset Histan läntisessä ramppiliittymässä ja Kulmakorventien liittymässä illan huipputuntina Histan läntisessä ramppiliittymässä pisimmät jonot muodostuvat illan huipputuntina Turunväylältä Nupurintielle johtavalle rampille sekä Nupurintien läntisen tulosuunnan vasemmalle kääntyvien kaistalle. Molempien tulosuuntien maksimijonopituus on noin 70 metriä. Kulmakorventien kiertoliittymässä pisin jono muodostuu Kulmakorventien tulosuuntaan, joka on maksimissaan noin 100 metriä. Jono kuitenkin purkautuu kohtalaisen nopeasti, eikä ruuhkaa synny. 36 (44)

41 Iltahuippu, ennustetilanne 2030 Kuva 36. Jonoutuminen Histan läntisessä ramppiliittymässä ja Kulmakorventien liittymässä illan huipputuntina. 37 (44)

42 4.6 Toimivuustarkasteluiden yhteenveto ja johtopäätökset Palvelutasot Vaihtoehtotarkastelu Ämmässuontien liittymä Histan läntinen ramppiliittymä Kulmakorventien liittymä aamu ilta aamu ilta aamu ilta VE1, nykyiset liittymäjärjestelyt A A B D F F VE2, liikennevaloohjaus A A B C C C VE3, kiertoliittymä A A B F A A VE4, Ämmässuontien liittymä suljettu, nykyiset liittymäjärjestelyt VE5, Ämmässuontien liittymä suljettu, liikennevalo-ohjaus VE6, Ämmässuontien liittymä suljettu, kiertoliittymä - A F - B E - D D 38 (44) Toimivuustarkasteluiden perusteella Ämmässuontien liittymää ei ole suositeltavaa sulkea (VE4-VE6). Liittymän sulkeminen kuormittaa Kulmakorventien liittymää sekä Kulmakorventietä ja samalla heikentää niiden palvelutasoa ja välityskykyä. Nykyiset Kulmakorventien liittymän liikennejärjestelyt eivät riitä välittämään alueen kasvavia liikennemääriä. Kulmakorventien tulosuunnassa keskimääräinen liittymäviive on sekä aamu- että iltahuipputunnin aikaan yli 80 sekuntia (VE1).

43 Kokonaisuuden kannalta toimivin vaihtoehto on liikennevalo-ohjaus Kulmakorventien liittymässä. Valo-ohjattu liittymä tarjoaa kaikille tulosuunnille vähintään tyydyttävän (C) palvelutason. Valo-ohjaus rytmittää samalla myös Histan läntistä ramppiliittymää ja helpottaa ajoneuvojen liittymistä Nupurintielle Turunväylältä johtavalta rampilta. Valo-ohjaus vaatii kuitenkin erillisen oikealle kääntymiskaistan Kulmakorventielle, jotta tulosuunnan jonot eivät ulottuisi suunniteltuun Letkatien liittymään. Myös Nupurintien itäisessä tulosuunnassa suositellaan vasemmalle kääntyvien kaistaa pidennettävän noin 100 metrin mittaiseksi. 5 LIIKENNEVERKON KEHITTÄMINEN 5.1 Ajoneuvoliikenne Nupurintien välityskyky on riittävä ennustetilanteessa Tieverkon kehitystarpeet liittyvät pääasiassa suunnittelualueella sijaitseviin liittymiin sekä kevyen liikenteen yhteystarpeisiin ja liikenneturvallisuuteen, joita käsitellään tarkemmin seuraavissa kappaleissa. ELY:n mukaan Nupurintien nykyistä 60 km/h nopeusrajoitusta lasketaan 50 km/h, kun tielle toteutetaan keskisaarekkeellisia suojateitä. Mikäli Kulmakorventien liittymään toteutetaan liikennevalo-ohjaus, voi nopeusrajoitus liittymässä kuitenkin olla 60 km/h. 5.2 Liittymät Ämmässuontie Toimivuustarkasteluiden perusteella Ämmässuontien liittymä toimii ennustetilanteessa 2030, kaikissa tarkastelluissa vaihtoehdoissa (VE1, VE2, VE3), erittäin hyvin nykyisillä liikennejärjestelyillä. Liittymää ei ole suositeltavaa sulkea kaavaalueen liikenneverkon ja Nupurintien liittymien kuormituksen tasaamiseksi. Vaikka ajoneuvoliikenteen toimivuus ennustetilassa on riittävä, on liittymää silti suositeltavaa kehittää Kulmakorven alueen rakentuessa. Nupurintien kanavoinnin toteutus liikennesaarekkein jäsentää ajorataa ja hillitsee ajonopeuksia. Saarekkeellisilla suojateillä varmistetaan kevyen liikenteen turvalliset ylitykset ja kulku joukkoliikenteen pysäkeille sekä mahdollisesti Nupurintien varteen rakentuvalle kevyen liikenteen väylällä Kulmakorventien liittymä Kulmakorventien liittymään on ajoneuvoliikenteen toimivuuden varmistamiseksi suositeltavaa rakentaa liikennevalo-ohjaus. Valo-ohjatussa liittymässä Nupurintien itäisen tulosuunnan vasemmalle kääntyvien kaistaa on suositeltavaa piden- 39 (44)

44 tää nykyisestä noin 100 metriin sekä rakentaa Kulmakorventielle erillinen oikealle kääntyvien kaista, jonka pituus on noin 80 metriä. Valo-ohjattu liittymä on suositeltavaa varustaa korotetuin liikennesaarekkein. Liikennesaarekkeet ohjaavat liikennevirtoja, selventävät ajolinjoja ja mahdollistavat opastinpylväiden sijoittamisen. Histan eritasoliittymän läntisen rampin ja Kulmakorventien liittymän lyhyt liittymäväli lisää jonoutumisen riskiä Turunväylältä Nupurintielle johtavalla rampilla. Nupurintien läntiselle tulosuunnalle voidaan harkita vapaan oikean kaistaa, joka lisäisi suunnan välityskykyä ja samalla vähentäisi Turunväylältä Nupurintielle johtavan rampin jonoutumisen riskiä erityisesti aamun huipputuntina. Kulmakorventien liittymässä tulee varmistaa kevyen liikenteen turvalliset ylitykset ja kulku joukkoliikenteen pysäkeille sekä mahdollisesti Nupurintien varteen rakennettavalle kevyen liikenteen väylälle. Kehittämisehdotusten perusteella Kulmakorventien liittymäalueesta laadittiin erillinen tilavaraustarkastelu, jossa määritettiin liittymän kanavoinnin, Kulmakorventien erillisen oikealle -kääntymiskaistan sekä Kulmakorven siirretyn pysäkkiparin vaatimat tilatarpeet alueella. Tilavaraustarkastelussa ei huomioitu Nupurintien läntisen tulosuunnan vapaan oikean kaistaa. Ratkaisujen vaatima liikennetila pyrittiin minimoimaan täyttäen kuitenkin Liikenneviraston ohjeiden vaatimukset. Alueen tilavaraustarkastelua laadittaessa lähtökohtana oli, että Kulmakorpi I asemakaavaan tehdään tarvittavat muutokset Nupurintien eteläpuolelle ja suunnitelmassa varataan tila, jolla tien järjestelyt saadaan toteutettua Liikenneviraston ohjeiden mukaisesti kuitenkin tilantarve minimoiden. Kulmakorpi I asemakaavan kohdalla kevyen liikenteen välikaistan leveys on 3 metriä, jonka ELY-keskus aiemmin määritti välikaistan minimileveydeksi tässä suunnittelukohteessa. Kulmakorventien itäpuolella liittymäalueen levennys toteutetaan Nupurintien pohjoispuolelle, jolloin minimoidaan huoltoaseman kohdalla tarvittava liikennetila ja tien kaarresädettä saadaan loivennettua. Kulmakorventien länsipuolella liittymäalueen levennys toteutetaan Nupurintien eteläpuolelle, jotta rampin linjauksen kaarresäde ei jyrkkene. kevyen liikenteen ylityskohdissa saarekkeen leveys on 2,5 metriä, joka on suositeltu minimi. jatkosuunnittelussa ratkaistaan tuleeko Kulmakorven pysäkki (Kirkkonummen suunta) sijaitsemaan ennen vai jälkeen Histan läntisen ramppiliittymän pysäkeillä varataan tila katokselle. 40 (44)

45 Kulmakorven siirretylle pysäkille (Kirkkonummen suunta) esitetään tilavaraustarkastelussa kaksi mahdollista sijaintia: Histan läntisen ramppiliittymän itäpuolelle tai Histan läntisen ramppiliittymän länsipuolelle. Ramppiliittymän länsipuolelle sijoittuva pysäkki vaikuttaa Kulmakorpi I kaavarajaan, ja näin ollen asemakaavassa tulee varautua pysäkin vaatimaan tilaan myös Kulmakorventien liittymän länsipuolella. Itäpuolelle sijoittuvan pysäkin vaatima liikennetila otetaan Nupurintien pohjoispuolelta. Pysäkin tilavaraustarkastelua ja sijaintia suunniteltaessa tehtiin seuraavia huomioita: Histan läntisen ramppiliittymän itäpuolella sijaitsevalle pysäkille kevyen liikenteen ylitys on mahdollista tehdä myös leveämpänä tilavarauksen määrittämällä tiealueen rajalla. Kirkkonummen suunnan pysäkki voidaan sijoittaa Histan läntisen ramppiliittymän länsipuolella myös ennen kääntymiskaistojen alkua, jos välikaistan leveyttä pienennetään paikallisesti tai käytetään muita rakenneteknisiä erikoistoimia. Tällöin liittymän kanavointi toteutetaan kokonaan korotettuna. Ratkaisussa tietä ja kanavointia joudutaan leventämään pidemmältä matkalta. Kulmakorventien ja Nupurintien liittymäalueen tilavaraustarkastelu on liikenneselvityksen liitteenä Kevyt liikenne Nupurintien (mt 110) parantaminen välillä Bemböle - Kolmiranta - aluevaraussuunnitelmassa esitetty ja tässä tarveselvityksessä tarkentuva jalankulku- ja pyörätie on osa Espoon pyöräilyn tavoiteverkossa esitettyä pyöräilyn seutureittiä Espoon keskuksen ja Kirkkonummen välillä. Nykytilanteessa seutureitti päättyy Brobackantien liittymään. Kulmakorven asemakaavan kunnallistekniikan ja esirakentamisen yleissuunnitelmassa on esitetty kevyen liikenteen väylät kaikille alueelle rakennettaville kaduille. Kaava-alueen suunniteltu kevyen liikenteen verkko ja mahdollinen Nupurintien kevyen liikenteen väylä muodostavat toteutuessaan alueelle yhtenäisen jalankulun ja pyöräilyn verkoston, joka tukee ympäristöystävällisiä kulkumuotoja. Mahdolliset tasossa tapahtuvat ajoneuvoliikenteen ylitykset on suositeltavaa toteuttaa vähintään saarekkeellisina suojateinä. Suojatiesaarekkeiden kohdalla nopeusrajoitus saa olla enintään 50 km/h. Liikennesaarekkeet hillitsevät ajoneuvoliikenteen nopeuksia ja parantavat jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden liikenneturvallisuutta alueella. Uudet suojatiet on suositeltavaa valaista hyvin, jotta niiden havaittavuus paranee. Parhaillaan Nupurintielle suunnitteilla olevan kevyen liikenteen väylän sijainnin alustava tilavaraustarkastelu Kulmakorven kohdalla on liikenneselvityksen liitteinä 41 (44)

46 1 ja 2. Liitteessä yksi on esitettynä Kulmakorventien liittymäalueeseen liittyvä itäinen osuus ja liitteessä kaksi väylän läntinen osuus. 5.4 Joukkoliikenne Histan itäisen ramppiliittymän läheisyydessä sijaitseva Kulmakorven pysäkkipari on suositeltavaa siirtää lähemmäksi kaava-aluetta. Helsingin suunnan pysäkki on suositeltavaa sijoittaa Kulmakorventien liittymän itäpuolelle. Kirkkonummen suunnan pysäkin sijainnin ratkaisee se, toteutetaanko liittymään valo-ohjaus vai ei. Mikäli liittymään ei tule valo-ohjausta, ei Kirkkonummen suunnan pysäkkiä voi liikenneturvallisuussyistä sijoittaa liittymän itäpuolelle vastapäätä Helsingin suunnan pysäkkiä. Tällöin pysäkki tulee sijoittaa liittymän länsipuolelle. Liikennevaloohjauksen toteutuessa taas pysäkki on parempi sijoittaa liittymän itäpuolelle, jolloin kevyen liikenteen ylitys tapahtuu liikennevalo-ohjatussa kohdassa. Siirrettynä pysäkkipari palvelee paremmin Kulmakorven kaava-aluetta ja samalla suurempaa joukkoliikenteen käyttäjäjoukkoa. Pysäkit on suositeltavaa toteuttaa pysäkkilevennyksinä, jolloin pääsuunnan liikenteen sujuvuus ei heikkene. Kirkkonummen suunnan pysäkin vaihtoehtoinen sijainti Kuva 37. Kulmakorven pysäkkiparin uusi likimääräinen sijainti Joukkoliikenteen pysäkeille on suositeltavaa toteuttaa turvalliset kulkuyhteydet mahdolliseen Nupurintielle rakennettavaan kevyen liikenteen väylään. Pysäkit on suositeltavaa varustaa pysäkkikatoksin ja korotetuin odotustiloin sekä valaista riittävän hyvin. 42 (44)

47 6 YHTEENVETO JA JOHTOPÄÄTÖKSET Tässä selvityksessä tutkittiin Kulmakorven asemakaava-alueen liikenteellisiä vaikutuksia sekä Nupurintien liikennejärjestelyiden toimivuutta ennustetilanteessa vuonna Kulmakorven kaava-alue lisää huomattavasti alueen liikennemääriä: aamun huipputunnin aikana alueelle saapuu lähes 700 ajoneuvoa tunnissa ja iltahuipputunnin aikana alueelta lähtee noin 600 ajoneuvoa tunnissa. Arvion mukaan suurin osa alueen synnyttämästä liikenteestä käyttää Kulmakorventien liittymää, joka vaatii kehittämistä sen toimivuuden ja turvallisuuden varmistamiseksi. Tehtyjen liikenneverkon toimivuustarkasteluiden perusteella Ämmässuontien liittymää ei ole suositeltavaa sulkea. Liittymän sulkeminen kuormittaa Kulmakorventien liittymää siten, että Nupurintien itäinen tulosuunta jonoutuu parhaassakin tapauksessa lähes valtatien 1 ylittävälle sillalle. Läntisessä tulosuunnassa riskinä on, että jonot ulottuvat edelliseen liittymään. Tämä ruuhkauttaa myös Turunväylältä Nupurintielle johtavaa ramppia, kun vasemmalle kääntyminen vaikeutuu. Vaikka Ämmässuontien liittymän välityskyky on toimivuustarkasteluiden perusteella riittävä myös vuonna 2030, on liittymään suositeltavaa toteuttaa pääsuunnan kanavointi korotetuin liikennesaarekkein. Pääsuunnan kanavointi hillitsee liittymäalueen ajonopeuksia ja jäsentää liittymäaluetta sekä ajoratoja. Korotetuilla liikennesaarekkeilla voidaan varmistaa jalankulkijoiden turvalliset yhteydet joukkoliikennepysäkeille sekä mahdolliselle Nupurintien varteen rakennettavalle kevyen liikenteen väylälle. Kulmakorventien liittymän sekä Histan läntisen ramppiliittymän toimivuuden varmistaminen kaava-alueen rakentuessa edellyttää valo-ohjausta Kulmakorventien liittymään (VE2). Liikennevalo-ohjatussa liittymässä Nupurintien itäisen tulosuunnan vasemmalle kääntyvien kaistaa on suositeltavaa jatkaa nykyisestä vähintään 100 metriin, jotta taataan riittävä välityskyky sekä suoraan ajaville että kääntyville ajoneuvoille. Kulmakorventien tulosuuntaan on suositeltavaa rakentaa oikealle kääntymiskaista, joka parantaa suunnan välityskykyä erityisesti iltahuipputuntina, kun alueelta lähtevä liikenne on suurimmillaan. Nupurintien läntiselle tulosuunnalle voidaan lisäksi harkita vapaan oikean kaistaa, joka lisäisi suunnan välityskykyä ja samalla vähentäisi Turunväylältä Nupurintielle johtavan rampin jonoutumisen riskiä erityisesti aamun huipputuntina. Liittymässä tulee lisäksi varmistaa turvalliset ajoradan ylitykset kevyelle liikenteelle sekä yhteydet joukkoliikenteen pysäkeille ja mahdolliselle Nupurintien varteen rakennettavalle kevyen liikenteen väylälle. Kevyen liikenteen turvallisuutta alueella voidaan parantaa laskemalla Nupurintien 60 km/h nopeusrajoitusta pistemäisesti. Ilman valo-ohjausta ajoneuvoliikenteen kanssa tasossa tapahtuvat kevyen liikenteen ylitykset edellyttävät suunnitteluohjeiden mukaan nopeusrajoituksen laskemista 50 km/h. Uudet mahdolliset (44)

48 km/h nopeusrajoitukset on suositeltavaa asettaa vähintään Ämmässuontien ja Kulmakorventien/Histan läntisen ramppiliittymän liittymäalueille. Kaikki ajoneuvoliikenteen kanssa tasossa tapahtuvat ylitykset on toteutettava saarekkeellisina suojateinä. Joukkoliikenteen edellytyksiä alueella on mahdollista parantaa siirtämällä Kulmakorven pysäkkiparia lähemmäs Kulmakorventien liittymää. Helsingin suunnan pysäkin suositeltava sijainti on Kulmakorventien itäpuolella. Kirkkonummen suunnan pysäkin tarkempi sijainti (Histan läntisen ramppiliittymän länsi- tai itäpuolelle) ratkaistaan jatkosuunnittelussa. Siirrettynä pysäkkipari on paremmin Kulmakorven kaava-alueen saavutettavissa ja palvelee alueen joukkoliikenteen käyttäjiä. Liittymien kanavointien ja suojatiesaarekkeiden suunnittelussa tulee huomioida suurten erikoiskuljetusten vaatimukset. Mikäli alueelle sijoitetaan tulevaisuudessa myös muita merkittävästi liikennettä synnyttäviä toimintoja, tulee alueen liikenteellisiä ratkaisuja tarkastella uudelleen. 44 (44)

49 Y KOLMPERS KOLMPERÄ SIIKAJÄRV :14 895:2:39 895:2: : :14 (410.00) 1:386 1: : : :2: A 184A Y KOLMPERS KOLMPERÄ SIIKAJÄRV :14 895:2:39 895:2: : :14 (410.00) 1:386 1: : : :2: A 184A Nupurbölevägen Vinkelkärrsvägen 20kV Kulmakorventie Turunväylä Åboleden Nupurintie Turunväylä Åboleden Nupurbölevägen Åboleden 1 Nupurbölevägen Vinkelkärrsvägen 20kV Kulmakorventie Turunväylä Åboleden Nupurintie Turunväylä Åboleden Nupurbölevägen Åboleden Betoniasema vr Betoniasema vr Bussipysäkin odotustila Kaavaraja Linja-autopysäkin vaihtoehtoinen sijainti, tarkennetaan seuraavassa suunnitteluvaiheessa Kaavaraja Kaavaraja Sustainable engineering and design ESPOON KAUPUNKI KULMAKORVENTIEN LIITTYMÄALUEEN TILAVARAUSTARKASTELU MK 1: LIITE 1

50 25:12 1:390 1:327 1:390 1: KOLMPERS KOLMPERÄ 76 SIIKAJÄRVI 76 SIIKAJÄRVI :14 25: :2: :14 895:2: : :2: P K :14 1: : A A A A A X A :12 1:390 1:327 1:390 1: KOLMPERS KOLMPERÄ 76 SIIKAJÄRVI 76 SIIKAJÄRVI :14 25: :2: :14 895:2: : :2: P K :14 1: : A A A A A X A Motocrossrata Åboleden Nupurintie Turunväylä Nupurbölevägen 20kV Huoltotie Käringmossvägen Nupurbölevägen Åboleden 20kV Huoltotie Motocrossrata Motocrossrata 20kV Ämmässuontie 1 Motocrossrata Åboleden Nupurintie Turunväylä Nupurbölevägen 20kV Huoltotie Käringmossvägen Nupurbölevägen Åboleden 20kV Huoltotie Motocrossrata Motocrossrata 20kV Ämmässuontie kt Allas Kioski vr vr vr kt Allas Kioski vr vr vr ajo ajo ajo ajo Välikaistan leveys n. PLV ,5m ÄMMÄSSUONTIE ÄMMÄSSUONTIE Sustainable engineering and design ESPOON KAUPUNKI NUPURINTIEN KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄN TILAVARAUSTARKASTELU KULMAKORPI MK 1:2000 I ASEMAKAAVA-ALUEEN KOHDALLA LIITE 2

51 LIITE 3: KULMAKORPI I ASEMAKAAVA-ALUEEN MATKATUOTOSLASKELMA Kulmakorven kaava-alueen matkatuotoksista laadittiin vaihtoehtoinen laskelma, jossa noin 20 % korttelien T-2, T, KTY ja K toiminnoista on muutettu opetus-, tutkimus- ja kokoontumiskäyttöön. Näille toiminnoille varattu rakennusoikeus on tällöin noin k-m2. Uuden maankäytön matkatuotokset arvioitiin Liikennetarpeen arviointi maankäytön suunnittelussa julkaisun (Ympäristöministeriö 2008) mukaan. Laskennassa käytettiin seuraavia oletuksia suunnittelualue Helsingin seutu vaikutusalueineen kulkumuotojakauma taajaman lievealueilla: o henkillöautolla 83 % (henkiloauton keskimääräinen henkilöluku 1,11) o jalan 6 % o polkupyörällä 9% o joukkoliikenteellä 2 %. Taulukossa 1 on esitettynä Kulmakorven kaava-alueen matkatuotokset, kun yhteensä k-m2 korttelien T-2, T, KTY ja K toiminnoista on muutettu opetus-, tutkimus- ja kokoontumistiloiksi. Taulukko 1. Kulmakorven asemakaavan matkatuotokset, kun kortteleista T-2, T, KTY ja K muutetaan 20 % opetus-, tutkimus ja kokoontumistiloiksi sekä muutos aiempaan matkatuotoslaskelmaan. Kulkumuoto Matkatuotos Aiempi (keskim.) Uusi Muutos ajoneuvoliikenne jalankulku polkupyörä joukkoliikenne Sweco Ympäristö Oy 1 (2) PL 88, Helsinki Mäkelininkatu 17 A, Oulu PL 453, Tampere PL 669, Turku etunimi.sukunimi@sweco.fi puh Y-tunnus

NOUSIAISTEN KUNTA. Työ: 26725. Tampere 20.1.2014

NOUSIAISTEN KUNTA. Työ: 26725. Tampere 20.1.2014 NOUSIAISTEN KUNTA Kaitaraisten yritysalueen asemakaavan liikenneselvitys Työ: 26725 Tampere 20.1.2014 AIRIX Ympäristö Oy PL 453 33101 Tampere Puhelin 010 2414 000 Telefax 010 2414 001 Y-tunnus: 0564810-5

Lisätiedot

PAINOKANKAAN-KARANOJAN LIIKENNESELVITYS

PAINOKANKAAN-KARANOJAN LIIKENNESELVITYS 1(10) 15.11.2010 MUISTIO PAINOKANKAAN-KARANOJAN LIIKENNESELVITYS 1. Yleistä Painokankaan-Karanojan osayleiskaava-alue (kuva 1) sijaitsee valtatien 10, Orsitien ja valtatien 3 eteläpuolella. Alueen toteutuneen

Lisätiedot

Genimap Oy, lupa L4377. Liittymän toimivuustarkastelu Valtatie 4, Shellin liittymä, Ii. Mika Räsänen

Genimap Oy, lupa L4377. Liittymän toimivuustarkastelu Valtatie 4, Shellin liittymä, Ii. Mika Räsänen Genimap Oy, lupa L4377 Liittymän toimivuustarkastelu Valtatie 4, Shellin liittymä, Ii Mika Räsänen Valtatie 4, Shellin liittymä, Ii 1 1 LÄHTÖKOHDAT Tehtävä Tehtävänä on tarkastella liittymän toimivuutta

Lisätiedot

Liittymän toiminta nelihaaraisena valo-ohjaamattomana liittymänä Ristikkoavaimentien rakentamisen jälkeen.

Liittymän toiminta nelihaaraisena valo-ohjaamattomana liittymänä Ristikkoavaimentien rakentamisen jälkeen. Porvoon kaupunki 7224 Loviisantien yritysalue Toimivuustarkastelu Tämä toimivuustarkastelu on laadittu Porvoon kaupungin toimeksiannosta. Tarkastelun kohteena on liikenteellinen toimivuus Loviisantie Porvoon

Lisätiedot

MIILUKORPI II, ASEMAKAAVA TOIMIVUUSTARKASTELU. 1. Työn tausta: 1.1 Suunnitelma

MIILUKORPI II, ASEMAKAAVA TOIMIVUUSTARKASTELU. 1. Työn tausta: 1.1 Suunnitelma MIILUKORPI II, 631900 ASEMAKAAVA TOIMIVUUSTARKASTELU 1. Työn tausta: 1.1 Suunnitelma Työssä tutkittiin Miilukorpi II-asemakaavan vaikutukset liikenteen toimivuuteen ympäröivällä katuverkolla (Nupurintie

Lisätiedot

Naantalin Aurinkotie/Nuhjalantie liittymäalueen liikennelaskennat ja toimivuustarkastelut

Naantalin Aurinkotie/Nuhjalantie liittymäalueen liikennelaskennat ja toimivuustarkastelut Naantalin Aurinkotie/Nuhjalantie liittymäalueen liikennelaskennat ja toimivuustarkastelut 11.4.2019 Liikennelaskennat AAMUN HUIPPUTUNTI Liikennelaskennat suoritettiin torstaina 28.3.2019 Aurinkotien ja

Lisätiedot

Takumäentie Takumäenkuja Pälkäneentie (Kt 57) Tölkkimäentie Vt 3. Wartiamäentie (mt 130)

Takumäentie Takumäenkuja Pälkäneentie (Kt 57) Tölkkimäentie Vt 3. Wartiamäentie (mt 130) Takumäenkuja asemakaavamuutos 2523, Pullerinmäki, liikennetarkastelu 30.12.2015 Liikennetarkastelu on tehty Takumäenkujan asemakaavan muutosta varten (kohteen sijainti liitteessä 1). Kaavan tarkoituksena

Lisätiedot

Outlet-kylän asemakaava Valtatien 2 Lasitehtaantien ja Kauppatien liittymien toimivuustarkastelu

Outlet-kylän asemakaava Valtatien 2 Lasitehtaantien ja Kauppatien liittymien toimivuustarkastelu Outlet-kylän asemakaava Valtatien 2 Lasitehtaantien ja Kauppatien liittymien toimivuustarkastelu Humppilan kunta 12.2.2015 Page 1 Sisältö Työn lähtökohdat Tarkastelut Nykytilanne vuonna 2015 Outlet-kylä

Lisätiedot

LIIKENTEELLISET TARKASTELUT HENNA, ORIMATTILA

LIIKENTEELLISET TARKASTELUT HENNA, ORIMATTILA Intended for Jouko Kunnas Document type Muistio Date Kesäkuu 2014 LIIKENTEELLISET TARKASTELUT HENNA, ORIMATTILA LIIKENTEELLISET TARKASTELUT HENNA, ORIMATTILA Date 2014/05/30 J. Nyberg, J. Räsänen Made

Lisätiedot

MÄSKÄLÄN KAAVARUNKOALUEEN LIIKENTEELLINEN SELVITYS

MÄSKÄLÄN KAAVARUNKOALUEEN LIIKENTEELLINEN SELVITYS 1(7) 19.9.2014 MUISTIO MÄSKÄLÄN KAAVARUNKOALUEEN LIIKENTEELLINEN SELVITYS 1. Yleistä Tässä Mäskälän kaavarunkoalueen liikenteellisessä selvityksessä tarkastellaan kaavakaavarunkoalueen synnyttämän liikenteen

Lisätiedot

Rykmentinpuiston keskustan asemakaava-alueen keskeisten katuliittymien toimivuustarkastelut Katarina Wallin ja Olli Haveri

Rykmentinpuiston keskustan asemakaava-alueen keskeisten katuliittymien toimivuustarkastelut Katarina Wallin ja Olli Haveri Rykmentinpuiston keskustan asemakaava-alueen keskeisten katuliittymien toimivuustarkastelut Katarina Wallin ja Olli Haveri Tarkastelumenetelmä Simuloimalla tutkittiin Tuusulan Rykmentinpuiston keskustan

Lisätiedot

Mustolan asemakaavan liikenneselvitys Liikenteellinen toimivuustarkastelu

Mustolan asemakaavan liikenneselvitys Liikenteellinen toimivuustarkastelu Mustolan asemakaavan liikenneselvitys Liikenteellinen toimivuustarkastelu Tarkastelussa Lappeenrannan Mustolan asemakaava-alueen liikenteellinen toimivuus ja liiketilan kasvun vaikutukset nykyisen ja vuoden

Lisätiedot

Lavolankadun liikenneselvitys: liikenteellinen toimivuustarkastelu

Lavolankadun liikenneselvitys: liikenteellinen toimivuustarkastelu Mikko Jokinen Trafix Oy 14.12.2017 : liikenteellinen toimivuustarkastelu Trafix Oy 1 : liikenteellinen toimivuustarkastelu Tarkastelukohde Tarkastelun kohteena on Lappeenrannan Lavolankadun liikenteellinen

Lisätiedot

Liittymän toimivuustarkastelu Valtatie 20, Yrityskylän liittymä, Kiiminki

Liittymän toimivuustarkastelu Valtatie 20, Yrityskylän liittymä, Kiiminki Liittymän toimivuustarkastelu Valtatie 20, Yrityskylän liittymä, Kiiminki Mika Räsänen Valtatie 20, Yrityspuiston liittymä 1 1 LÄHTÖKOHDAT Tehtävä Tehtävänä on tarkastella liittymän toimivuutta nykyisin

Lisätiedot

Jaakko Tuominen 14.1.2013 1 (8)

Jaakko Tuominen 14.1.2013 1 (8) Jaakko Tuominen 14.1.2013 1 (8) 1 Yleistä Tarkastelualue sijaitsee Tuusulassa Vantaan rajalla. Kuva 1: tarkastelualueen sijainti (www.tuusula.fi) Kelatien alue on pienteollisuusaluetta ja alueen toteutunut

Lisätiedot

Poikkitien palvelualueen liikenneselvityksen päivitys, 2016

Poikkitien palvelualueen liikenneselvityksen päivitys, 2016 Poikkitien palvelualueen liikenneselvityksen päivitys, 2016 Liikenteelliset vaikutukset PKi, TRa 1.4.2016 Poikkitien palvelualueen liikenneselvityksen päivitys, 2016 2 (14) 1.4.2016 SISÄLTÖ 1 MAANKÄYTTÖ...

Lisätiedot

Niiralan asemakaavamuutos, liikenneennuste ja toimivuustarkastelut

Niiralan asemakaavamuutos, liikenneennuste ja toimivuustarkastelut Niiralan asemakaavamuutos, liikenneennuste ja toimivuustarkastelut Ennakkoaineisto 13.1.2015 Sito Oy Ympäristösi parhaat tekijät 2 Liikenneselvityksen sisältö Työssä on tarkasteltu Niiralan asemakaava-alueelle

Lisätiedot

MIKKELÄN TAKOMON LIIKENNESELVITYS

MIKKELÄN TAKOMON LIIKENNESELVITYS MIKKELÄN TAKOMON LIIKENNESELVITYS 31.10.2017 LÄHTÖKOHDAT Työssä tarkasteltiin Espoontien ja Teirinsyrjän liittymään tarvittavia liikennejärjestelyjä - hankkeen toteutuessa. Nykyisessä asemakaavassa päivittäistavarakaupan

Lisätiedot

LIIKENTEELLISET TARKASTELUT HENNA, ORIMATTILA

LIIKENTEELLISET TARKASTELUT HENNA, ORIMATTILA Intended for Jouko Kunnas Document type Muistio Date Lokakuu 2014 LIIKENTEELLISET TARKASTELUT HENNA, ORIMATTILA LIIKENTEELLISET TARKASTELUT HENNA, ORIMATTILA Date 2014/10/27 J. Nyberg, J. Räsänen Made

Lisätiedot

Multimäki II, kunnallistekniikan YS

Multimäki II, kunnallistekniikan YS 1 / 7 Liikenteelliset tarkastelut Tero Rahkonen L1 28.5.2014 2 / 7 2 (7) 28.5.2014 SISÄLTÖ 1 LIIKENNEMÄÄRÄT... 3 1.1 Nykyliikenne... 3 1.2 Ennusteliikenne... 3 2 LIIKENTEEN TOIMIVUUS... 4 2.1 Toimivuustarkastelut...

Lisätiedot

TUUSULAN KUNTA KUNTAKEHITYS / KAAVOITUS

TUUSULAN KUNTA KUNTAKEHITYS / KAAVOITUS 16X161127 27.3.2014 TUUSULAN KUNTA KUNTAKEHITYS / KAAVOITUS LAHELANPELTO II ASEMAKAAVAN TOIMIVUUSTARKASTELU Esipuhe Tämä toimivuustarkastelu on tehty Tuusulan kunnan toimeksiannosta. Selvitys käsittää

Lisätiedot

Amurin yleissuunnitelman liikenneselvitys

Amurin yleissuunnitelman liikenneselvitys Amurin yleissuunnitelman liikenneselvitys Perustuu H&K laatimaan maankäytön yleissuunnitelmaan. Työssä tehtiin - liikenne-ennuste - toimivuustarkastelut simuloimalla - tarvittavien toimenpiteiden määrittelyn

Lisätiedot

HARVIALAN ALUEEN LIIKENNE RAKENNUSKESKUS CENTRA 30.9.2011

HARVIALAN ALUEEN LIIKENNE RAKENNUSKESKUS CENTRA 30.9.2011 HARVIALAN ALUEEN LIIKENNE RAKENNUSKESKUS CENTRA 30.9.2011 1 AIKAISEMMAT SUUNNITELMAT Vuonna 2010 tehtiin Harvialan alueen liikenneselvitys Selvityksessä tutkittiin v. 2030 ennustetilannetta, jossa alueelle

Lisätiedot

SIIRIN ALUEEN LIIKENTEELLINEN SELVITYS II

SIIRIN ALUEEN LIIKENTEELLINEN SELVITYS II 1(5) 2.2.2012 MUISTIO SIIRIN ALUEEN LIIKENTEELLINEN SELVITYS II 1. Yleistä Tämä Siirin alueen toinen liikenteellinen selvitys liittyy Siiri II alueen asemakaavan laadintaan, jossa Iso-Harvoilantieltä alkavaa

Lisätiedot

Rasinkylän asemakaavan liikennetarkastelu. Strafica Oy

Rasinkylän asemakaavan liikennetarkastelu. Strafica Oy Rasinkylän asemakaavan liikennetarkastelu Strafica Oy 15.4.2015 Tarkastelun sisältö Rasinkylän asemakaava-alue sijoittuu Kotkan Sutelan kaupunginosaan, Sutelantien, Pernoontien ja Mussalontien risteysalueen

Lisätiedot

Valtateiden 2 ja 9 risteysalueen liikenneselvitys. Humppila

Valtateiden 2 ja 9 risteysalueen liikenneselvitys. Humppila Valtateiden 2 ja 9 risteysalueen liikenneselvitys Humppila 12.1.2011 Työn tavoitteet Työn tavoitteena on tutkia valtateiden 2 ja 9 risteysalueelle ja sen läheisyyteen kaavaillun uuden maankäytön synnyttämän

Lisätiedot

RAJALINNAN TYÖPAIKKA-ALUE II, 3449, LIIKENNESELVITYS

RAJALINNAN TYÖPAIKKA-ALUE II, 3449, LIIKENNESELVITYS 1/5 Kaavoitus RAJALINNAN TYÖPAIKKA-ALUE II, 3449, LIIKENNESELVITYS Tehtävä Tehtävänä oli tarkastella asemakaava-alueen liikennejärjestelyjä, asemakaavan vaikutusta liikenneverkkoon sekä uuden maankäytön

Lisätiedot

Toimivuustarkastelut. Talman osayleiskaavan liikenneselvityksen päivitys, When infrastructure counts.

Toimivuustarkastelut. Talman osayleiskaavan liikenneselvityksen päivitys, When infrastructure counts. Toimivuustarkastelut Talman osayleiskaavan liikenneselvityksen päivitys, When infrastructure counts. 2 Toimivuustarkastelut, liikennemäärät Tarkasteltuina on mt148 ja mt140 kriittiset liittymäalueet Keravan

Lisätiedot

LIDL LINNAINMAA LIIKENTEEN TOIMIVUUSTARKASTELUT

LIDL LINNAINMAA LIIKENTEEN TOIMIVUUSTARKASTELUT LIDL LINNAINMAA LIIKENTEEN TOIMIVUUSTARKASTELUT MML karttapaikka 2018 21.5.2018 PERUSTEET Toimivuustarkastelut tehtiin Synchro/SimTraffic ohjelmalla. Tarkastelussa tutkittiin Lidlin tuottaman liikenteen

Lisätiedot

Karakallion täydennysrakentaminen, liikenteen toimivuustarkastelut sekä toimenpidetarkastelut

Karakallion täydennysrakentaminen, liikenteen toimivuustarkastelut sekä toimenpidetarkastelut 11.04.2016 1/15 307267 KARKOITE Katarina Wallin ja Olli Haveri Karakallion täydennysrakentaminen, liikenteen toimivuustarkastelut sekä toimenpidetarkastelut 1. Tarkastelun tausta Työssä tarkastellaan Karakallioon

Lisätiedot

Kunnanhallitus liite 2. Kantatien 62 ja maantien liittymän liikenteellinen toimenpideselvitys, Puumala

Kunnanhallitus liite 2. Kantatien 62 ja maantien liittymän liikenteellinen toimenpideselvitys, Puumala Kunnanhallitus 18.4.2017 72 liite 2 Kantatien 62 ja maantien 15139 liittymän liikenteellinen toimenpideselvitys, Puumala Projektin sisältö ja tekijät Työssä selvitettiin kantatien 62 ja maantien 15139

Lisätiedot

Lentokonetehtaan liikenteelliset vaikutukset. Aineisto / Sitowise

Lentokonetehtaan liikenteelliset vaikutukset. Aineisto / Sitowise Lentokonetehtaan liikenteelliset vaikutukset Aineisto / Sitowise 2 Härmälänrannan alueen kehittyminen Nykytila Asunnoista valmiina noin 40% (Pääosa Valmetinkadun itäpuolella) Työmaaliikenne Useita asuintaloja

Lisätiedot

Vt2 toimivuustarkastelut Ruskilantien ja Tervasmäentien liittymissä

Vt2 toimivuustarkastelut Ruskilantien ja Tervasmäentien liittymissä Vt2 toimivuustarkastelut Ruskilantien ja Tervasmäentien liittymissä Nakkilan kunta 26.11.2015 Page 1 Sisältö Työn lähtökohdat Tarkastelut ja tulokset Johtopäätökset 26.11.2015 Page 2 Työn lähtökohdat FCG

Lisätiedot

Palomiehentien liikenteen toimivuustarkastelut

Palomiehentien liikenteen toimivuustarkastelut Palomiehentien liikenteen toimivuustarkastelut Tarkastelumenetelmä ja tarkasteltavat vaihtoehdot Simuloimalla tutkittiin Espoon Sepänkylään toteutettavan erikoistavarakaupan vaikutuksia lähiympäristön

Lisätiedot

ELOVAINION KOHDAN LIIKENTEELLINEN SELVITYS

ELOVAINION KOHDAN LIIKENTEELLINEN SELVITYS ELOVAINION KOHDAN LIIKENTEELLINEN SELVITYS LIIKENNE-ENNUSTE LÄHTÖKOHDAT Liikenteellisiä tarkasteluita varten laadittiin liikenne-ennuste Ylöjärven keskustan alueelta. Ennusteessa on otettu huomioon Ylöjärven

Lisätiedot

Aulangontie 1, Hämeenlinna

Aulangontie 1, Hämeenlinna Aulangontie 1, Hämeenlinna Liikenteen toimivuustarkastelut Sito Parhaan ympäristön tekijät Simulointimallit: nyky- ja vertailuverkko NYKYVERKKO VERTAILUVERKKO Kääntyvien kaista, johon mahtuu 2 henkilöautoa

Lisätiedot

Palomiehentien liikenteen toimivuustarkastelut

Palomiehentien liikenteen toimivuustarkastelut Raportti Palomiehentien liikenteen toimivuustarkastelut 20.11.2015 Sisältö Sisältö... 2 1. Suunnitelman yleiskuvaus... 3 2. Tarkastelumenetelmä ja liikenne-ennuste... 4 2.1. Tarkastelumenetelmä... 4 2.2.

Lisätiedot

Himoslehtelän asemakaavan liikenneselvitys

Himoslehtelän asemakaavan liikenneselvitys Himoslehtelän asemakaavan liikenneselvitys Laura Mansikkamäki Antti Räikkönen Sito Parhaan ympäristön tekijät Taustaa ja nykytilanne Himoslehtelän asemakaavassa tarkoitus on muuttaa Himoslehtelän ja Honkarannan

Lisätiedot

HATANPÄÄN SAIRAALA, KARTANOALUE JA ARBORETUM ASEMAKAAVA NRO 8578 TOIMIVUUSTARKASTELUT

HATANPÄÄN SAIRAALA, KARTANOALUE JA ARBORETUM ASEMAKAAVA NRO 8578 TOIMIVUUSTARKASTELUT HATANPÄÄN SAIRAALA, KARTANOALUE JA ARBORETUM ASEMAKAAVA NRO 8578 TOIMIVUUSTARKASTELUT TYÖN TARKOITUS Työ liittyy Tampereen kaupungin asemakaavaan nro 8578 Hatanpään sairaala, kartanoalue ja arboretum.

Lisätiedot

LIDL LIIKENTEELLISET TARKASTELUT -VANTAANLAAKSO

LIDL LIIKENTEELLISET TARKASTELUT -VANTAANLAAKSO LIDL LIIKENTEELLISET TARKASTELUT -VANTAANLAAKSO SISÄLTÖ Ajouratarkastelut Liikenteelliset toimivuustarkastelut Yhteenveto AJOURATARKASTELUT VANTAANLAAKSO Suunnitelman mukainen järjestely mahdollistaa toimivan

Lisätiedot

Pohjoisväylän - Helsingintien liittymän toimivuustarkastelu

Pohjoisväylän - Helsingintien liittymän toimivuustarkastelu Pohjoisväylän - Helsingintien liittymän toimivuustarkastelu Tarkasteluperiaatteet Tarkastelussa arvioidaan Terholan liikekiinteistön rakentamisen vaikutuksia Pohjoisväylän ja Hesingintien liittymän toimivuuteen.

Lisätiedot

Kt 43 liittymätarkastelu

Kt 43 liittymätarkastelu S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A EURAN KUNTA Kt 43 liittymätarkastelu Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P28071 Raportti 1 (9) Tuomas Miettinen Sisällysluettelo 1 Yleistä... 1 2 Suunnittelualue...

Lisätiedot

Trafix Oy Kuva 1. Tarkastelussa käytetyt liikennejärjestelyt; yksikaistainen kiertoliittymä (VE1).

Trafix Oy Kuva 1. Tarkastelussa käytetyt liikennejärjestelyt; yksikaistainen kiertoliittymä (VE1). Mutkakadun kiertoliittymän toimivuustarkastelu Toimivuustarkastelussa tutkittiin Mutkakadun ja Snellmaninkadun liittymän muuttamista kiertoliittymäksi ennusteen 2014 ja vuoden 2025 iltahuipputunnin liikennemäärillä.

Lisätiedot

Peuraniityn kunnallistekninen yleissuunnitelma, Liikenteen toimivuustarkastelut

Peuraniityn kunnallistekninen yleissuunnitelma, Liikenteen toimivuustarkastelut Raportti Peuraniityn kunnallistekninen yleissuunnitelma, Liikenteen toimivuustarkastelut 28.5.2015 Sisältö Sisältö... 2 1. Tarkastelumenetelmä ja liikenne-ennuste... 3 1.1. Tarkastelumenetelmä... 3 1.2.

Lisätiedot

KARTANONRINTEEN ASEMAKAAVA-ALUEEN LIIKENTEEN TOIMIVUUSTARKASTELU SIPOO

KARTANONRINTEEN ASEMAKAAVA-ALUEEN LIIKENTEEN TOIMIVUUSTARKASTELU SIPOO KARTANONRINTEEN ASEMAKAAVA-ALUEEN LIIKENTEEN TOIMIVUUSTARKASTELU SIPOO Muistio 16.3.2012 Laatija: Johanna Nyberg, Ramboll Finland Oy Tarkistanut: Ari Sirkiä, Ramboll Finland Oy 1. TYÖN LÄHTÖKOHDAT 1.1

Lisätiedot

Turvesuonkadun hypermarketin liittymän toimivuustarkastelut 17.10.2007. WSP Finland Oy

Turvesuonkadun hypermarketin liittymän toimivuustarkastelut 17.10.2007. WSP Finland Oy Turvesuonkadun hypermarketin liittymän toimivuustarkastelut 17.10.2007 WSP Finland Oy 1. TARKASTELUN LÄHTÖKOHDAT Työn tarkoituksena oli tutkia eri liittymäratkaisujen liikenteellistä toimivuutta Turvesuonkadun

Lisätiedot

NURMIJÄRVI OJAKKALANTIEN JA HELSINGINTIEN LIITTYMÄN LIIKENNEVALORATKAISU

NURMIJÄRVI OJAKKALANTIEN JA HELSINGINTIEN LIITTYMÄN LIIKENNEVALORATKAISU NURMIJÄRVI OJAKKALANTIEN JA HELSINGINTIEN LIITTYMÄN LIIKENNEVALORATKAISU MUISTIO 30.11.2010 1-1 Päivämäärä 30/11/2010 Laatija Čapek Karel, Nyberg Johanna Tarkastaja Hyväksyjä SISÄLTÖ 1. TYÖN LÄHTÖKOHDAT

Lisätiedot

Lappeenrannan Kisapuiston liikenteellinen toimivuustarkastelu

Lappeenrannan Kisapuiston liikenteellinen toimivuustarkastelu Mikko Yli-Kauhaluoma 9.8.2017 Mikko Jokinen Trafix Oy LIITE 10 Lappeenrannan Kisapuiston liikenteellinen toimivuustarkastelu Liikennemäärät Tarkastelussa Kisapuiston liikennemäärinä on käytetty Lappeenrannan

Lisätiedot

Himoksen Uskolan ja kylpylän asemakaavojen alueen liikenteen toimivuustarkastelu

Himoksen Uskolan ja kylpylän asemakaavojen alueen liikenteen toimivuustarkastelu Himoksen Uskolan ja kylpylän asemakaavojen alueen liikenteen toimivuustarkastelu Jämsän kaupunki 9.5.2016 Page 1 Sisältö Työn lähtökohdat Tarkastelut Johtopäätökset Paikkatietoikkuna 2016 9.5.2016 Page

Lisätiedot

Länsirannan asemakaavan muutos

Länsirannan asemakaavan muutos Länsirannan asemakaavan muutos Liikennetuotos ja liikennejärjestelyjen toimivuus 30.1.2014 Ympäristösi parhaat tekijät Liikennetuotokset illan huipputunnilla 2 Liikennetuotoksen arvioissa on käytetty kulkutapana

Lisätiedot

SANTALAHDEN ASEMAKAAVA RANTAVÄYLÄN TOIMIVUUS

SANTALAHDEN ASEMAKAAVA RANTAVÄYLÄN TOIMIVUUS SANTALAHDEN ASEMAKAAVA RANTAVÄYLÄN TOIMIVUUS 28.3.2013 TARKASTELUALUEEN NYKYISET VUOROKAUSILIIKENNEMÄÄRÄT KAAVA-ALUEEN LIIKENNE-ENNUSTE Rakentuneella kaavaalueella 2 800 asukasta (sis. nykyiset asukkaat)

Lisätiedot

Lappeenrannan Kisapuiston liikenteellinen toimivuustarkastelu

Lappeenrannan Kisapuiston liikenteellinen toimivuustarkastelu Mikko Yli-Kauhaluoma Mikko Jokinen Trafix Oy 9.8.2017 LIITE 10 n liikenteellinen toimivuustarkastelu Liikennemäärät Tarkastelussa Kisapuiston liikennemäärinä on käytetty Lappeenrannan kaupungin arviota,

Lisätiedot

LÄHTÖKOHDAT. Tehtävä. Taustaa. Kohteen tiedot

LÄHTÖKOHDAT. Tehtävä. Taustaa. Kohteen tiedot Valtatien 4 ja Sorosentien (pt 18756) liittymän toimivuustarkastelu Valo-ohjauksen tarveselvitys VALTATIEN 4 JA SOROSENTIEN (PT 18756) TARKASTELU 2 Tehtävä Tämän selvityksen tavoitteena on tarkastella

Lisätiedot

Aamuruuhkan analysointi Asematie Tunnelitie - Kauniaistentie

Aamuruuhkan analysointi Asematie Tunnelitie - Kauniaistentie Aamuruuhkan analysointi Asematie Tunnelitie - Kauniaistentie Kauniaisten kaupunki Yhdyskuntatoimi Page 1 Sisältö Työn lähtökohdat Nykytilanneanalyysi Toimenpiteet; 1 - Bussikaistan pidentäminen ja avaaminen

Lisätiedot

Karnaisten alueen maankäytön kehittäminen Liikenne

Karnaisten alueen maankäytön kehittäminen Liikenne Suunnittelualue Suunnittelualueena on valtatien 1 ja Karnaistentien sekä Hossanmäentien rajaama alue sekä Hossantien varsi Ruotiontien liittymästä valtatien ramppiliittymiin. Alueella sijaitsee nykyisin

Lisätiedot

KEINUSAAREN ALUEEN LIIKENNETARKASTELU

KEINUSAAREN ALUEEN LIIKENNETARKASTELU 12.3.2010 MUISTIO Hannu Sainio 1(7) KEINUSAAREN ALUEEN LIIKENNETARKASTELU 1. Lähtökohtia Keinusaaren alue rajautuu Viipurintien, Keinusaarentien, Vanajantien, Kutalanjoen ja rautatien väliin. Keinusaari

Lisätiedot

KUNNALLISTEKNIIKKA SALPAUSSELKÄ KONEHARJUN ASEMAKAAVA LIIKENNESELVITYS

KUNNALLISTEKNIIKKA SALPAUSSELKÄ KONEHARJUN ASEMAKAAVA LIIKENNESELVITYS KUNNALLISTEKNIIKKA SALPAUSSELKÄ KONEHARJUN ASEMAKAAVA LIIKENNESELVITYS KUNNALLISTEKNIIKKA 1 SISÄLLYS 1. SUUNNITTELUKOHDE... 2 Taustaa... 2 Kaavatilanne... 2 2. LIIKENNEVERKKO... 3 Autoliikenne... 3 Jalankulku

Lisätiedot

Luhtajoentien-Havumäentien asemakaava

Luhtajoentien-Havumäentien asemakaava Luhtajoentien-Havumäentien asemakaava Liikenne-ennuste ja toimivuustarkastelut Luonnos 26.6.2018 Tarkennettu 10.10.2018 Tarkennukset 26.2.2019 Tarkennettu 24.4.2019 Liikenne-ennuste Liikenne-ennuste on

Lisätiedot

Karakallion täydennysrakentaminen, liikenteen toimivuustarkastelut sekä toimenpidetarkastelut

Karakallion täydennysrakentaminen, liikenteen toimivuustarkastelut sekä toimenpidetarkastelut 28.10.2016 1/19 307267 KARKOITE Katarina Wallin ja Olli Haveri Karakallion täydennysrakentaminen, liikenteen toimivuustarkastelut sekä toimenpidetarkastelut 1. Tarkastelun tausta Työssä tarkastellaan Karakallioon

Lisätiedot

Pajalantien asemakaava-alueen liikenneselvitys

Pajalantien asemakaava-alueen liikenneselvitys 6.3.2014 6.3.2014 1 (8) SISÄLTÖ 1 LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET... 2 1.1 Työn lähtökohdat ja tavoitteet... 2 1.2 Suunnittelualue... 2 2 NYKYTILA... 3 2.1 Nykyinen liikenneverkko... 3 2.2 Liikennemäärät...

Lisätiedot

Niskanperän liittymäselvitys

Niskanperän liittymäselvitys LAPIN ELY-KESKUS Niskanperän liittymäselvitys Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P28789 Raportti 1 (7) Saara Aavajoki Sisällysluettelo 1 Yleistä... 1 2 Nykytilanteen liikennejärjestelyt... 1 2.1

Lisätiedot

Vaalimaan asemakaava-alueen toimivuustarkastelut

Vaalimaan asemakaava-alueen toimivuustarkastelut Vaalimaan asemakaava-alueen toimivuustarkastelut Virolahden kunta 11.2.2016 Page 1 Sisältö Työn lähtökohdat Tarkastelut ja tulokset Johtopäätökset Suositellut toimenpiteet 11.2.2016 Page 2 Työn lähtökohdat

Lisätiedot

HEIKKIMÄEN ASEMAKAAVAN LIIKENNESELVITYS

HEIKKIMÄEN ASEMAKAAVAN LIIKENNESELVITYS HEIKKIMÄEN ASEMAKAAVAN LIIKENNESELVITYS 2 Päivämäärä 16.12.2014 Laatija Ramboll Finland Oy, Erica Roselius ja Jukka Räsänen Raportin pohjakartta-aineisto: Heinolan kaupunki ja Logica Suomi Oy, Maanmittauslaitos

Lisätiedot

K-Supermarket, Kalkkipellontie Liikenteellinen jatkotarkastelu

K-Supermarket, Kalkkipellontie Liikenteellinen jatkotarkastelu K-Supermarket, Kalkkipellontie Liikenteellinen jatkotarkastelu Mikko Yli-Kauhaluoma Trafix Oy 4.5.2018 LS-03-02 Johdanto Tässä raportissa käsitellään Espoon Mäkkylään sijoitettavan K-Supermarket (KSM)

Lisätiedot

Muistio. Valo-ohjaamattomien liittymien (Sääskensuontie ja Madekoskentie) toimivuustarkastelu. Sääskensuontien liittymä

Muistio. Valo-ohjaamattomien liittymien (Sääskensuontie ja Madekoskentie) toimivuustarkastelu. Sääskensuontien liittymä Muistio Tiehallinto, Oulun tiepiiri Oulun kaupunki Vt 22 kehittämisselvitys välillä valtatie 4 kaupungin raja, Oulu Valo-ohjaamattomien liittymien (Sääskensuontie ja Madekoskentie) toimivuustarkastelu

Lisätiedot

LIIKENNESELVITYS TYÖNUMERO: SOMERON KAUPUNKI RUUNALAN ASEMAKAAVA-ALUEEN LIIKENNESELVITYS SWECO YMPÄRISTÖ OY

LIIKENNESELVITYS TYÖNUMERO: SOMERON KAUPUNKI RUUNALAN ASEMAKAAVA-ALUEEN LIIKENNESELVITYS SWECO YMPÄRISTÖ OY TYÖNUMERO: 20600759 SOMERON KAUPUNKI RUUNALAN ASEMAKAAVA-ALUEEN SWECO YMPÄRISTÖ OY Muutoslista Ari Kulmala 24.3.2016 Ari Kulmala Anna Jokiranta, Elisa Huotari Anna Jokiranta, Elisa Huotari Anna Jokiranta,

Lisätiedot

Lappeenrannan sairaalan liittymien liikenteellinen toimivuustarkastelu

Lappeenrannan sairaalan liittymien liikenteellinen toimivuustarkastelu Lappeenrannan sairaalan liittymien liikenteellinen toimivuustarkastelu Mikko Yli-Kauhaluoma Trafix Oy 28.4.2015 Johdanto Työssä on tarkasteltu Lappeenrannan sairaalan ympäristön uusien liittymäjärjestelyiden

Lisätiedot

Härmälän liikennejärjestelyjen esiselvitys Herkkyystarkastelu, Härmäläntanta II asukasmäärä / Antti Soisalo

Härmälän liikennejärjestelyjen esiselvitys Herkkyystarkastelu, Härmäläntanta II asukasmäärä / Antti Soisalo Härmälän liikennejärjestelyjen esiselvitys Herkkyystarkastelu, Härmäläntanta II asukasmäärä 14.6.2012 / Antti Soisalo Huipputunnin liikennetuotokset korjattu ja simulointitulokset päivitetty 4.10.2012

Lisätiedot

16UTS0003 31.3.2011 OY SUNNY-TRADING LTD HÄMEENLINNAN KAUPUNKI SUNNY CAR CENTER ALUEELLINEN LIIKENNESELVITYS

16UTS0003 31.3.2011 OY SUNNY-TRADING LTD HÄMEENLINNAN KAUPUNKI SUNNY CAR CENTER ALUEELLINEN LIIKENNESELVITYS 16UTS0003 31.3.2011 OY SUNNY-TRADING LTD HÄMEENLINNAN KAUPUNKI SUNNY CAR CENTER ALUEELLINEN LIIKENNESELVITYS 1 Esipuhe Tämä liikenneselvitystyö on laadittu Oy Sunny-Trading Ltd :n toimeksiannosta. Se käsittää

Lisätiedot

FOCUS-ALUEEN LIIKENNETARKASTELUT

FOCUS-ALUEEN LIIKENNETARKASTELUT FOCUS-ALUEEN LIIKENNETARKASTELUT Lähtökohdat ja oletukset Liikenteellinen toimivuustarkastelu on laadittu Paramics-mikrosimulointiohjelmalla. Tarkastelualue on esitetty kuvassa 1. Toimivuustarkasteluissa

Lisätiedot

Salo, Rannikon OYK. Liikenteelliset vaikutukset. Liikennemäärät ja liikenne-ennuste v.2030

Salo, Rannikon OYK. Liikenteelliset vaikutukset. Liikennemäärät ja liikenne-ennuste v.2030 LIITE 4 Salo, Rannikon OYK Liikenteelliset vaikutukset Liikennemäärät ja liikenne-ennuste v.2030 Osayleiskaava-alueella kulkee kaksi lounais-koillis-suuntaista tietä: Merikulmantie (mt 1824) ja Hämeenkyläntie

Lisätiedot

Iin Pentinkankaan asemakaavan muutoksen kaupallisten palvelujen liikenneselvitys. Vt 4 / Sorosentien liittymä. Juha Raappana

Iin Pentinkankaan asemakaavan muutoksen kaupallisten palvelujen liikenneselvitys. Vt 4 / Sorosentien liittymä. Juha Raappana Iin Pentinkankaan asemakaavan muutoksen kaupallisten palvelujen liikenneselvitys Vt 4 / Sorosentien liittymä Juha Raappana 10.11.2006 Pentinkankaan asemakaavamuutoksen liikenneselvitys 2 / 10 1. Lähtökohdat

Lisätiedot

Oulun tiepiiri VT 20:N JA MT 848:N LIITTYMÄN TOIMIVUUS: SIMULOINTITARKASTELU JA LIIKENNEVALO-OHJAUKSEN TARVE

Oulun tiepiiri VT 20:N JA MT 848:N LIITTYMÄN TOIMIVUUS: SIMULOINTITARKASTELU JA LIIKENNEVALO-OHJAUKSEN TARVE Oulun tiepiiri VT 20:N JA MT 848:N LIITTYMÄN TOIMIVUUS: SIMULOINTITARKASTELU JA LIIKENNEVALO-OHJAUKSEN TARVE MUISTIO 22.2.2005 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO 1 1 TARKASTELUALUE JA MENETELMÄT 2 2 TOIMIVUUS

Lisätiedot

Kotkan Kantasataman liikenneselvitys Toimivuustarkastelut. Strafica Oy

Kotkan Kantasataman liikenneselvitys Toimivuustarkastelut. Strafica Oy Kotkan Kantasataman liikenneselvitys Toimivuustarkastelut Strafica Oy 20.12.2014 Kantasataman lopputilanne 6.11.2014 2 Liikenne-ennuste Keväällä 2014 laadittua liikenne-ennustetta päivitettiin 6.11.2014

Lisätiedot

p:\projektit_06\6103_tokmannin_kaavamuutos_jalasjärvi\tekstit\koskitie-liikenteen ys_ doc

p:\projektit_06\6103_tokmannin_kaavamuutos_jalasjärvi\tekstit\koskitie-liikenteen ys_ doc Jalasjärven kunta Asemakaavan muutos Liikenteen yleissuunnitelma Koulukeskus Rajalanmäki Vt3 Vt3 Rajalantie H-as, Oikotie 27.02.2006 Juha Raappana p:\projektit_06\6103_tokmannin_kaavamuutos_jalasjärvi\tekstit\koskitie-liikenteen

Lisätiedot

VOIMALANTIE 5-6 VANTAA Asemakaavan muutos nro LIIKENNE SUUNNITTELUALUE

VOIMALANTIE 5-6 VANTAA Asemakaavan muutos nro LIIKENNE SUUNNITTELUALUE SUUNNITTELUALUE MAANKÄYTTÖSUUNNITELMAT 1.VAIHE Murata Electronics Oy:n laajennus noin 8500 kem2 Voimalantie 6:n alueelle Muratan työntekijöiden pysäköinti, noin 500 autopaikkaa. Nykyisin autopaikkoja on

Lisätiedot

Mäkelänkadun toimivuustarkastelut Aamuhuipputunti 2020 Iltahuipputunti

Mäkelänkadun toimivuustarkastelut Aamuhuipputunti 2020 Iltahuipputunti Mäkelänkadun toimivuustarkastelut Aamuhuipputunti 2020 Iltahuipputunti 2020 (AHT) (IHT) Yleistä 2 Mäkelänkadun toimivuustarkasteluissa on käytetty nykyistä liikenneverkkoa täydennettynä Hämeentien eteläosan

Lisätiedot

Lappeenrannan monitoimihalli

Lappeenrannan monitoimihalli LIITE 9 Lappeenrannan monitoimihalli Liikenteellinen toimivuustarkastelu Mikko Yli-Kauhaluoma Trafix Oy 24.5.2018 Tarkastelualue Ve1 Lappeenrantaan suunnitellun monitoimihallin sijainti Lappeenkadun katetulla

Lisätiedot

Vt 2/Mt 2140 Peipohjan asemakaava, Kokemäki. Tilavaraussuunnitelma asemakaavamuutokseen liittyen TILAVARAUSSUUNNITELMAN MUISTIO

Vt 2/Mt 2140 Peipohjan asemakaava, Kokemäki. Tilavaraussuunnitelma asemakaavamuutokseen liittyen TILAVARAUSSUUNNITELMAN MUISTIO Vt 2/Mt 2140 Peipohjan asemakaava, Tilavaraussuunnitelma asemakaavamuutokseen liittyen TILAVARAUSSUUNNITELMAN MUISTIO Vt 2/Mt 2140 Peipohjan asemakaava, Sisältö 1 LÄHTÖKOHDAT JA NYKYTILA 1 1.1 Tieverkon

Lisätiedot

Vt 2/Mt 2140 Peipohjan asemakaava, Kokemäki. Tilavaraussuunnitelma asemakaavamuutokseen liittyen TILAVARAUSSUUNNITELMAN MUISTIO

Vt 2/Mt 2140 Peipohjan asemakaava, Kokemäki. Tilavaraussuunnitelma asemakaavamuutokseen liittyen TILAVARAUSSUUNNITELMAN MUISTIO Vt 2/Mt 2140 Peipohjan asemakaava, Tilavaraussuunnitelma asemakaavamuutokseen liittyen TILAVARAUSSUUNNITELMAN MUISTIO Vt 2/Mt 2140 Peipohjan asemakaava, Sisältö 1 LÄHTÖKOHDAT JA NYKYTILA 1 1.1 Tieverkon

Lisätiedot

Vapaudentien jatkeen alustava yleissuunnitelma Seinäjoki

Vapaudentien jatkeen alustava yleissuunnitelma Seinäjoki Vapaudentien jatkeen alustava yleissuunnitelma Seinäjoki Liikenteelliset tarkastelut välillä Ruukintie-Törnäväntie-Itäväylä 31.8.2016 Juha Mäkinen Sito Oy Sito Parhaan ympäristön tekijät Työn sisältö Työssä

Lisätiedot

FCG Finnish Consulting Group Oy ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI. Hirvaskankaan koillisen sektorin asemakaavan ja asemakaavan muutoksen liikennetarkastelu

FCG Finnish Consulting Group Oy ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI. Hirvaskankaan koillisen sektorin asemakaavan ja asemakaavan muutoksen liikennetarkastelu ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI Hirvaskankaan koillisen sektorin asemakaavan ja asemakaavan muutoksen liikennetarkastelu 1.11.2011 Liikenneselvitys 1 (3) M. Karttunen Hirvaskankaan koillisen sektorin asemakaavan ja

Lisätiedot

Vuohkallion liikenneselvitys

Vuohkallion liikenneselvitys Vuohkallion liikenneselvitys Heinola LIIKENNE-ENNUSTE JA TOIMIVUUSTARKASTELU maps.goog le.fi maps.google.fi Helmikuu 2011 MUISTIO 1 (10) Piritta Laitakari, puh. 0207 911 544 Juha Vehmas, puh. 0207 911

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN KESKUSTAN KEHÄN TOIMIVUUSTARKASTELU

JÄRVENPÄÄN KESKUSTAN KEHÄN TOIMIVUUSTARKASTELU JÄRVENPÄÄN KESKUSTAN KEHÄN TOIMIVUUSTARKASTELU LUONNOS 5.1.2012 1(8) 1 LÄHTÖKOHDAT Työn tarkoituksena on tutkia Järvenpäässä Helsingintielle rautatien länsipuolelle tehtävien katuverkon uudistamistoimenpiteiden

Lisätiedot

Lapinrauniontie 3, Kaakkuri

Lapinrauniontie 3, Kaakkuri Lapinrauniontie 3, Kaakkuri Oulu Kuva: Microsoft Corporation 20.3.2018 Alkusanat Lapinrauniontie 3:n liikenneselvitys on laadittu alueen asemakaavoituksen yhteydessä. Selvityksessä on esitetty kohteen

Lisätiedot

JANKAN JA RISTINARKUN LIIKENTEELLINEN TARKASTELU

JANKAN JA RISTINARKUN LIIKENTEELLINEN TARKASTELU JANKAN JA RISTINARKUN LIIKENTEELLINEN TARKASTELU 10.6.2015 SISÄLTÖ 1) Lähtökohdat 2) Tarkastelualueen nykytilanne 3) Maankäytön kehittämisen vaikutus liikenteen toimivuuteen LÄHTÖKOHDAT Tässä liikenneselvityksessä

Lisätiedot

Mäskälän alueen kaavarunko

Mäskälän alueen kaavarunko S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A HÄMEENLINNAN KAUPUNKI Mäskälän alueen kaavarunko Liikennetarkastelu FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 23.10.2012 P17620 Liikennetarkastelu 1 (10) Miettinen Tuomas 23.10.2012

Lisätiedot

KAUPIN KAMPUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYT

KAUPIN KAMPUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYT KAUPIN KAMPUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYT 22.10.2013 SELVITYKSEN SISÄLTÖ Nykyliikenteen liikennemäärät Liikenne-ennuste 10v ja 20v päähän Liikenteen toimivuustarkastelut Pääoven edustan liikennejärjestelyt

Lisätiedot

VIIRINLAAKSON MATKA- JA KAUPPAKESKUS, KLAUKKALA

VIIRINLAAKSON MATKA- JA KAUPPAKESKUS, KLAUKKALA VIIRINLAAKSON MATKA- JA KAUPPAKESKUS, KLAUKKALA TOIMIVUUSTARKASTELUT LIITE: LIIKENTEEN TOIMIVUUSTARKASTELUT NYKYTILANTEESSA Sami Iikkanen, Jukka Räsänen 20.5.2014 LISÄTARKASTELUJEN TARKOITUS Lisätarkastelut

Lisätiedot

KÄRÄJÄTÖRMÄN POHJOISOSAN AK Liikenteen toimivuustarkastelut

KÄRÄJÄTÖRMÄN POHJOISOSAN AK Liikenteen toimivuustarkastelut KÄRÄJÄTÖRMÄN POHJOISOSN K 8678 Liikenteen toimivuustarkastelut 8.5.2018 TYÖN TVOITTT Tavoitteena on tutkia Käräjätörmän pohjoisosan asemakaavahankkeen vaikutuksia Myllypuronkadun toimivuuteen Lisäksi työssä

Lisätiedot

KOSKEN Tl KUNTA. Keskustaajaman ja Koivukylän osayleiskaavojen liikenneselvitys LUONNOS. Työ: 26478. Tampere 7.11.2013

KOSKEN Tl KUNTA. Keskustaajaman ja Koivukylän osayleiskaavojen liikenneselvitys LUONNOS. Työ: 26478. Tampere 7.11.2013 KOSKEN Tl KUNTA Keskustaajaman ja Koivukylän osayleiskaavojen liikenneselvitys LUONNOS Työ: 26478 Tampere 7.11.2013 AIRIX Ympäristö Oy PL 453 33101 Tampere Puhelin 010 2414 000 Telefax 010 2414 001 Y-tunnus

Lisätiedot

HAMINAN MERIKADUN LIIKENNEJÄRJESTELYT JA TOIMIVUUSTARKASTELUT

HAMINAN MERIKADUN LIIKENNEJÄRJESTELYT JA TOIMIVUUSTARKASTELUT Ramboll Finland Oy PL 3, Piispanmäentie 5 02241 ESPOO Puh. 020 755 611 Fax 020 755 6202 www.ramboll.fi HAMINAN MERIKADUN LIIKENNEJÄRJESTELYT JA TOIMIVUUSTARKASTELUT Päivämäärä 21.4.2011 SISÄLTÖ 2 LIITTEET...

Lisätiedot

Haukiputaan Keiskan alueen alustava liikenneselvitys. Oulu

Haukiputaan Keiskan alueen alustava liikenneselvitys. Oulu Haukiputaan Keiskan alueen alustava liikenneselvitys Oulu LUONNOS 15.12.2016 2 Selvitys on valmistunut XXXXkuussa 2016. Selvityksen ovat tehneet Plaana Oy:ssä Juha Raappana, Jorma Hämäläinen ja Riina Isola.

Lisätiedot

Lumijoentien (st 813) ja vt 8:n liittymän toimivuus. Oikealle kääntymiskaistan tarveselvitys

Lumijoentien (st 813) ja vt 8:n liittymän toimivuus. Oikealle kääntymiskaistan tarveselvitys Lumijoentien (st 813) ja vt 8:n liittymän toimivuus Oikealle kääntymiskaistan tarveselvitys Tiehallinto Oulun Tiepiiri 2005 Lähtökohdat ja tavoitteet... 2 Lähtökohdat... 4 Tarkastelu... 10 Johtopäätökset...

Lisätiedot

Talman TM2-asemakaavaalueen kiertoliittymien (2 kpl) suunnittelu ensivaiheen tasoliittymäratkaisuina

Talman TM2-asemakaavaalueen kiertoliittymien (2 kpl) suunnittelu ensivaiheen tasoliittymäratkaisuina Talman TM2-asemakaavaalueen kiertoliittymien (2 kpl) suunnittelu ensivaiheen tasoliittymäratkaisuina Liikenteen toimivuustarkastelut ja liittymäsuunnitelmat Työn lähtökohdat ja sisältö 2 Työssä tutkittiin

Lisätiedot

Tervakosken koulukeskuksen liikenneselvitys. 1 WSP Finland Oy, Mikko Yli-Kauhaluoma,

Tervakosken koulukeskuksen liikenneselvitys. 1 WSP Finland Oy, Mikko Yli-Kauhaluoma, WSP Finland Oy, Mikko Yli-Kauhaluoma, 6..09 Tarkastelualueen kehittämistavoitteet Työssä tutkittiin Tervakoskentiellä Maunontien ja Heimolantien liittymien muuttamista kiertoliittymiksi. Työ on jatkoa

Lisätiedot

Kotkan Kantasataman liikenneselvitys Toimivuustarkastelut. Strafica Oy 27.11.2014

Kotkan Kantasataman liikenneselvitys Toimivuustarkastelut. Strafica Oy 27.11.2014 LIITE 6 Kotkan Kantasataman liikenneselvitys Toimivuustarkastelut Strafica Oy 27.11.2014 Kantasataman lopputilanne 6.11.2014 2 Liikenne-ennuste Keväällä 2014 laadittua liikenne-ennustetta päivitettiin

Lisätiedot

VIITASAAREN VÄHIT- TÄISKAUPAN SUURYK- SIKÖN LIIKENNESELVITYS

VIITASAAREN VÄHIT- TÄISKAUPAN SUURYK- SIKÖN LIIKENNESELVITYS Vastaanottaja Viitasaaren kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä Syyskuu 2014 VIITASAAREN VÄHIT- TÄISKAUPAN SUURYK- SIKÖN LIIKENNESELVITYS Liikenneselvitys 1 SISÄLTÖ 1. Lähtökohdat 2 1.1 Liikennöintiselvityksen

Lisätiedot

Eteläportin osayleiskaavan liikenteelliset vaikutukset, Jyväskylä

Eteläportin osayleiskaavan liikenteelliset vaikutukset, Jyväskylä Ramboll Knowledge taking people further --- Jyväskylän kaupunki Eteläportin osayleiskaavan liikenteelliset vaikutukset, Jyväskylä Lokakuu 2008 Sisällys Tiivistelmä 1 1. Johdanto 5 2. Osayleiskaava-alue

Lisätiedot

Lappeenranta (Skinnarila) Sammonlahden koulukeskuksen liikenteen toimivuustarkastelu. Mikko Yli-Kauhaluoma

Lappeenranta (Skinnarila) Sammonlahden koulukeskuksen liikenteen toimivuustarkastelu. Mikko Yli-Kauhaluoma Lappeenranta (Skinnarila) Sammonlahden koulukeskuksen liikenteen toimivuustarkastelu Mikko Yli-Kauhaluoma 14.9.2016 Tarkastelualue Tarkastelussa pääpaino keskittyi suunnitellun uuden koulukeskuksen ympäristön

Lisätiedot