Infant Behavior Questionnaire - Revised

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Infant Behavior Questionnaire - Revised"

Transkriptio

1 Finnish translation: Professor Katri Räikkönen-Talvitie and the Developmental Psychology Research Group, University of Helsinki, Finland 2000 Mary K. Rothbart Maria A. Gartstein All Rights Reserved Infant Behavior Questionnaire - Revised Koodinumero Vauvan syntymäaika päivä kuukausi vuosi Lomakkeen täyttöpäivä Vauvan ikä kuukautta viikkoa Lapsen sukupuoli LOMAKKEEN TÄYTTÖOHJEET Ole hyvä ja lue ohjeet huolellisesti ennen kuin aloitat: Kun luet lomakkeessa olevia kuvauksia vauvan käyttäytymisestä, ole hyvä ja merkitse kuinka usein vauva toimi kuvatulla tavalla VIIMEISEN VIIKON AIKANA (n. viimeisen seitsemän päivän aikana), ja sivun 8 alareunasta alkaen viimeisen KAHDEN VIIKON AIKANA, ympyröimällä yksi numerovaihtoehdoista. Nämä numerot kuvaavat sitä kuinka usein viimeisen viikon (tai kahden viikon) aikana huomasit vauvan käyttäytyvän kuvatulla tavalla. (1) Alle Yli koko sovellu Ympyröi sarake ei sovellu silloin, kun et nähnyt kysymyksessä kuvattua käyttäytymistä viimeisen viikon aikana. Esimerkiksi, jos kysymyksessä mainitaan tilanne jossa vauvan täytyi odottaa ruokaa jonkin aikaa, eikä viimeisen viikon aikana ollut yhtään sellaista tilannetta jossa ruokaa olisi pitänyt odottaa, ympyröi sarake. sovellu sarakkeella on eri merkitys kuin (1) sarakkeella: (1) sarake rastitetaan silloin, kun näit vauvan kysymyksessä mainitussa tilanteessa, mutta vauva ei kertaakaan käyttäytynyt kysymyksessä mainitulla tavalla. Esimerkiksi, jos vauvan täytyi odottaa ruokaa (kysymyksessä mainittu tilanne) vähintään kerran viimeisen viikon aikana, mutta hän ei kertaakaan siinä tilanteessa jokellellut (kysymyksessä mainittu käyttäytyminen), ympyröi (1) sarake. Ole hyvä ja ympyröi yksi numero jokaisen kysymyksen kohdalla.

2 Alle Yli koko sovellu 2 Syöttäminen Ruokkiessasi vauvaa, kuinka usein hän: X.... (1) makasi tai istui hiljaa? X.... kiemurteli tai potki? X.... heilutteli käsiään? X.... huomasi kokkareita tai kiinteämpiä palasia (esim. kaurahiutaleita) ruuan seassa? Viimeisen viikon aikana, vauvan ollessa sylissäsi ruokkimisen aikana, kuinka usein hän: X.... näytti nauttivan läheisyydestä? X.... käpertyi syliisi vielä syönnin jälkeen? X.... vaikutti innokkaalta irtautumaan sylistäsi heti kun ruokinta oli ohi? Kuinka usein vauvasi jokelteli tai jutteli : X.... (8) odottaessaan ruokaa syöttötuolissa? X.... (9) halutessaan lisää ruokaa? X.... (10) ollessaan kylläinen? Nukkuminen Viimeisen viikon aikana, iltaisin ennen nukahtamistaan, kuinka usein vauva: X.... (11) ei ollut lainkaan levoton tai itkuinen? Ollessaan unessa, kuinka usein vauva: X.... (12) Pyöriskeli sängyssään? X.... (13) liikkui ja vaihtoi paikkaa sängyn keskeltä sen reunalle? X.... (14) nukkui yhdessä asennossa? Herättyään unesta, kuinka usein vauva: X.... (15) oli levoton tai alkoi heti itkeä? X.... (16) leikki hiljaa ja rauhallisesti sängyssään? X.... (17) itki, jos kukaan ei tullut muutaman minuutin kuluessa? Kuinka usein vauva: X.... (18) vaikutti kiukkuiselta tai vihaiselta (itki ja oli kärttyisä) jättäessäsi hänet sänkyyn? X.... (19) vaikutti tyytyväiseltä kun hänet jätettiin sänkyyn? X.... (20) itki tai oli levoton ennen nukahtamistaan päiväunille?

3 Alle Yli koko sovellu 3 Illalla nukkumaan mentäessä, kuinka usein vauva: X.... (21) nukahti 10 minuutin kuluessa? X.... (22) oli vaikea rauhoittua ennen nukkumista? X.... (23) rauhoittui helposti nukkumaan? Kun vauva heräsi yöllä, kuinka usein: X.... (24) vauvan oli vaikea nukahtaa uudestaan? X.... (25) vauva nukahti heti uudestaan? Kun vauva laitettiin päiväunille, kuinka usein: X.... (26) vauva pysyi hereillä pitkän aikaa? X.... (27) nukahti heti? X.... (28) rauhoittui nopeasti aloilleen? X.... (29) vauvan oli vaikea rauhoittua aloilleen? Kun oli aika mennä päivä- tai yöunille, kuinka usein vauvasi: X.... (30) kitisi, inisi tai niiskutti/nyyhkytti? X.... (31) oli itkuinen? Kylvetys/peseminen ja pukeminen Kun vauvaa viimeisen viikon aikana puetiin tai riisuttiin, kuinka usein hän: X.... (32) heilutti käsiään ja potkiskeli? X.... (33) kiemurteli ja/tai yritti kieriä kauemmas? X.... (34) hymyili tai nauroi? X.... (35) kujersi/jokelteli tai äänteli? Kun vauva laitettiin kylpyyn, kuinka usein hän: X.... (36) hymyili? X.... (37) nauroi? X.... (38) loiskutti tai potki vettä? X.... (39) kääntyili ja/tai kiemurteli? Kun vauvan kasvoja pestiin, kuinka usein hän: X.... (40) hymyili tai nauroi? X.... (41) oli levoton tai itki? X.... (42) kujerteli/jokelteli? Kun vauvan tukkaa pestiin, kuinka usein hän: X.... (43) hymyili? X.... (44) oli levoton tai itki? X.... (45) äänteli?

4 Alle Leikki Yli koko sovellu 4 Viimeisen viikon aikana, kuinka usein vauva: X.... (46) katseli kirjoissa tai lehdissä olevia kuvia 2-5 minuuttia kerrallaan? X.... (47) katseli kirjoissa tai lehdissä olevia kuvia vähintään viiden minuutin? X.... (48) katseli mobilea tai muuta liikkuva lelua vähintään viiden minuutin? X.... (49) leikki yhdellä lelulla tai esineellä 5-10 minuutin? X.... (50) leikki yhdellä esineellä vähintään 10 minuutin? X.... (51) vietti aikaa vain katsellen leluja/leikkitavaroita? X.... (52) toisteli samanlaisia ääniä/äännähdyksiä yhä uudelleen? X.... (53) nauroi ääneen leikkiessään? X.... (54) toisteli samaa toimintoa jonkin esineen kanssa (esim. panee palikan kuppiin tai laittaa liikkuvan lelun liikkeeseen yhä uudestaan) vähintään 2 minuutin? X.... (55) katsoessaan kuvakirjoja kiinnitti suurimman osan aikaa huomiota myös ääneen lukemaasi tarinaan? X.... (56) hymyili tai nauroi saavutettuaan jotakin (esim. pinottuaan palikkatornin tms.)? X.... (57) hymyili tai nauroi saadessaan lelun? X.... (58) hymyili tai nauroi kun häntä kutitettiin? Viimeisen viikon aikana, kuinka usein vauva nautti: X.... (59) siitä että hänelle laulettiin? X.... (60) siitä että hänelle luettiin? X.... (61) sanojen soinnista/melodiasta, kuten lastenloruissa? X.... (62) kuvakirjojen katselemisesta? X.... (63) lempeästä ja pehmeärytmisestä liikkumisesta, kuten keinutuksesta? X.... (64) makaamisesta rauhassa omia sormiaan tai varpaitaan tutkimassa? X.... (65) siitä että sinä tai joku muu perheenjäsen kutitti häntä? X.... (66) ollessaan mukana vallattomassa leikissä? X.... (67) katsellessaan sinun tai jonkun muun aikuisen tekemiä hassuja ilmeitä? X.... (68) maatessaan pehmolelun/ leikkieläimen vieressä tai kosketellessaan sitä? X.... (69) peiton, huovan tms. pehmeydestä? X.... (70) kun hänet käärittiin lämpimään peittoon, huopaan tms.? X.... (71) kuunnellessaan soivaa lelua sängyssään?

5 Alle Yli koko Leikkiessään rauhassa jollain lempilelullaan, kuinka usein vauva: X.... (72) osoitti mielihyvää? X.... (73) nautti maatessaan sängyssä vähintään viiden minuutin? X.... (74) nautti maatessaan sängyssä vähintään 10 minuutin? sovellu 5 Kun esine jolla vauva oli leikkimässä piti ottaa pois, kuinka usein vauva: X.... (75) itki tai osoitti mielipahaa jonkin aikaa? X.... (76) ei tuntunut välittävän tai häiriintyvän? Kun vauvaa heiteltiin tai pyöriteltiin leikkisästi, kuinka usein vauva: X.... (77) hymyili? X.... (78) nauroi? Kurkistusleikin aikana, kuinka usein vauva: X.... (79) hymyili? X.... (80) nauroi? Kuinka usein vauva nautti hyppyyttämisestä: X.... (81) sylissäsi? X.... (82) jonkin huonekalun tai lelun päällä, tai hyppykeinussa/-tuolissa? Kuinka usein vauva katsahti ylös kesken leikin: X.... (83) kun puhelin soi? X.... (84) kun hän kuuli ääniä viereisestä huoneesta? Kun vauva näki haluamansa lelun, kuinka usein hän: X.... (85) innostui kovasti sen saamisesta? X.... (86) ryhtyi heti tavoittelemaan sitä? Saadessaan uuden lelun, kuinka usein vauva: X.... (87) innostui kovasti sen saamisesta? X.... (88) ryhtyi heti tavoittelemaan sitä? X.... (89) ei vaikuttanut erityisen innostuneelta siitä? Päivittäiset askareet ja puuhat Viimeisen viikon aikana, kuinka usein vauvasi: X.... (90) itki tai osoitti mielipahaa äidin tai isän hieman muuttaessa ulkonäköään (esim. otti silmälasit pois, laittoi suihkumyssyn tms.)? X.... (91) ollessaan paikassa josta näkee TV:n, katseli sitä kerrallaan 2-5 minuutin?

6 Alle Yli koko sovellu Viimeisen viikon aikana, kuinka usein vauva: X.... (92) ollessaan paikassa josta näkee TV:n, katseli sitä vähintään viiden minuutin? X.... (93) protestoi, kun hänet asetettiin rajattuun paikkaan (esim. vauvantuoliin, leikkikehään, turvaistuimeen jne.)? X.... (94) säikähti, kun hänen asentoaan tai paikkaansa muutettiin äkillisesti (esim. siirrettiin yhtäkkiä)? X.... (95) näytti kuuntelevan jopa hyvin hiljaisia ääniä? X.... (96) kiinnitti ulkona ollessaan huomiota näkemiinsä ja kuulemiinsa asioihin (esim. tuulikelloon tai kastelulaitteeseen)? X.... (97) liikkui nopeasti kohti uusia esineitä tai asioita? X.... (98) halutessaan jotain osoitti halunsa voimakkaasti? X.... (99) säikähti kovaa tai äkillistä melua? X.... (100) katseli puistossa tai leikkikentällä leikkiviä lapsia vähintään viiden minuutin? X.... (101) tarkkaili kotitöitä tekeviä (esim. ruokaa laittavia jne.) aikuisia vähintään viiden minuutin? X.... (102) kiljui tai huusi innoissaan? X.... (103) jäljitteli tekemiäsi ääniä? X.... (104) vaikutti innostuneelta, kun sinä tai joku muu lähellä oleva aikuinen käyttäytyi innostuneesti? 6 Ollessaan sylissä, kuinka usein vauva: X.... (105) vetäytyi poispäin tai potki? X.... (106) näytti nauttivan olostaan? X.... (107) painautui sinua vasten? X.... (108) kiemurteli? Kun vauva laitettiin selälleen, kuinka usein hän: X.... (109) tuli levottomaksi tai protestoi? X.... (110) hymyili tai nauroi? X.... (111) heilutti käsiään ja potkiskeli? X.... (112) kiemurteli ja/tai kääntyili? Kun vauva halusi jotain, kuinka usein hän: X.... (113) hermostui kun ei voinut saada haluamaansa? X.... (114) sai kiukku- tai raivokohtauksia (itki, kirkui, naama punoitti jne.) kun ei saanut haluamaansa? Kun vauva laitettiin vauvanistuimeen tai turvaistuimeen, kuinka usein hän: X.... (115) heilutti käsiään ja potkiskeli? X.... (116) kiemurteli ja kääntyili? X.... (117) makasi tai istui hiljaa aloillaan? X.... (118) osoitti ensin mielipahaa, mutta rauhoittui sitten aloilleen?

7 Alle Yli koko sovellu 7 Kun vauva turhautui tai hermostui johonkin, kuinka usein hän: X.... (119) rauhoittui viidessä minuutissa? Kun vauva oli järkyttynyt tai hermostunut jostain, kuinka usein hän: X.... (120) pysyi hermostuneena/järkyttyneenä vähintään 10 minuutin? X.... (121) pysyi järkyttyneenä/hermostuneena vähintään 20 minuutin? X.... (122) rauhoitti itseään muiden asioiden/esineiden avulla (esim. pehmolelun tai peiton avulla)? Viimeisen viikon aikana, kun vauvaa halattiin tai keinuteltiin sylissä, kuinka usein hän: X.... (123) näytti nauttivan olostaan? X.... (124) vaikutti innokkaalta pääsemään pois sylistä? X.... (125) protestoi ääneen? Viimeisen viikon aikana, tavatessanne toisenne eron jälkeen, kuinka usein vauva: X.... (126) vaikutti innokkaalta pääsemään syliin? X.... (127) vaikutti innokkaalta olemaan lähellä, mutta vastusti sylissä pitämistä? X.... (128) osoitti pahaa mieltä sylissä pitämisestä/ei viihtynyt sylissä? Viimeisen viikon aikana, kun vauvaa kannettiin, kuinka usein hän: X.... (129) näytti nauttivan olostaan? X.... (130) työnsi itseään kauemmas sylistä, kunnes hänet laskettiin maahan? Istuessaan sylissäsi: X.... (131) kuinka usein vauva näytti nauttivan olostaan? X.... (132) kuinka usein vauva ei ollut tyytyväinen ilman liikkumista ympäriinsä? Kuinka usein vauva huomasi: X.... (133) hiljaiset äänet, kuten ilmanraikastimen, lämmittimen tai jääkaapin käynnissä olemisen tai käynnistymisen? X.... (134) etäältä kuuluvien hälytysajoneuvojen sireenit? X.... (135) muutoksen huoneen lämpötilassa? X.... (136) muutoksen valoisuudessa pilven kulkiessa auringon editse? X.... (137) yli lentävän lentokoneen äänen? X.... (138) linnun tai oravan ylhäällä puussa? X.... (139) kankaan karhean pinnan (esim. villa)? Ollessaan väsynyt, kuinka usein vauva: X.... (140) todennäköisesti/yleisimmin itki? X.... (141) osoitti mielipahaa?

8 Alle Jännittävän päivän päättyessä, kuinka usein vauva: X.... (142) tuli itkuiseksi? X.... (143) osoitti mielipahaa? Yli koko sovellu 8 Ilman mitään selvää syytä, kuinka usein vauva: X.... (144) vaikutti surulliselta? X.... (145) näytti piittaamattomalta tai välinpitämättömältä? Kuinka usein vauvasi jokelteli tai jutteli : X.... (146) autoajelulla? X.... (147) ostoskärryn kyydissä? X.... (148) puhuessasi hänelle? VIIMEISEN KAHDEN VIIKON AIKANA (n. 14 päivän aikana) Oltuasi jonkun aikaa poissa ja palatessasi kotiin, vauvan ollessa hereillä, kuinka usein hän: X.... (149) hymyili tai nauroi? Kun vauvalle esiteltiin vieras aikuinen, kuinka usein hän: X.... (150) tarrautui vanhempaansa? X.... (151) kieltäytyi menemästä vieraan aikuisen luo? X.... (152) pysytteli etäällä vieraasta aikuisesta? X.... (153) ei lämmennyt vieraalle aikuiselle? Kun läsnä oli useita vieraita aikuisia, kuinka usein vauva: X.... (154) tarrautui vanhempaansa X.... (155) itki X.... (156) pysyi hermostuneena/huolestuneena vähintään 10 minuutin? Vieraillessaan uudessa paikassa, kuinka usein vauva: X.... (157) osoitti mielipahaa/hermostusta ensimmäisten minuuttien? X.... (158) pysyi hermostuneena vähintään 10 minuutin? X.... (159) oli innokas tutkimaan uusia paikkoja? X.... (160) liikkui aktiivisesti ympäriinsä tutkiessaan uusia paikkoja? Kun vieras aikuinen lähestyi vauvaa ollessanne ulkona (esim. ostoksilla), kuinka usein vauva: X.... (161) osoitti mielipahaa tai hermostui? X.... (162) itki? Kun vieras aikuinen tuli kotiinne, kuinka usein vauva: X.... (163) salli protestoimatta vieraan nostaa itsensä? X.... (164) itki kun/jos vieras yritti nostaa hänet?

9 Alle Yli koko sovellu 9 Ollessan ihmisjoukossa, kuinka usein vauva: X.... (165) näytti nauttivan olostaan? Vaikuttiko vauva surulliselta kun: X.... (166) huoltaja on poissa epätavallisen pitkään? X.... (167) hänet jätetään yksin/vaille huomiota sänkyyn tai leikkikehään pitemmäksi ajaksi? Ollessasi kiinni jossain toisessa puuhassa, eikä vauvasi saanut herätettyä huomiotasi, kuinka usein hän: X.... (168) tuli surulliseksi? X.... (169) itki? Kun vauvasi huomasi toisen vauvan itkevän, kuinka usein hän: X.... (170) tuli itse itkuiseksi? X.... (171) osoitti mielipahaa? Kun tutut ystävät tai sukulaiset tulivat vierailulle, kuinka usein vauva: X.... (172) innostui? X.... (173) vaikutti välinpitämättömältä? Rauhoittaminen Oletko yrittänyt jotain seuraavassa mainituista vauvan rauhoittamiskeinoista VIIMEISEN KAHDEN VIIKON aikana? Jos olet, kuinka nopeasti vauvasi rauhoittui kunkin rauhoittamiskeinon avulla? Ympyröi jos et ole yrittänyt/käyttänyt kysymyksessä mainittua rauhoittamiskeinoa viimeisen KAHDEN VIIKON aikana. Keinuttaessasi/heijatessasi vauvaa, kuinka usein hän: X.... (174) rauhoittui heti? X.... (175) ei rauhoittunut välittömästi, mutta kylläkin parissa minuutissa? X.... (176) rauhoittui vasta yli 10 minuutin kuluttua? Laulaessasi tai puhuessasi vauvallesi, kuinka usein hän: X.... (177) rauhoittui heti? X.... (178) ei rauhoittunut välittömästi, mutta kylläkin parissa minuutissa? X.... (179) rauhoittui vasta yli 10 minuutin kuluttua? Kävellessäsi vauvan kanssa, kuinka usein hän: X.... (180) rauhoittui heti? X.... (181) ei rauhoittunut välittömästi, mutta kylläkin parissa minuutissa? X.... (182) rauhoittui vasta vähintään 10 minuutin kuluttua?

10 Alle Yli koko Antaessasi vauvalle lelun, kuinka usein hän: X.... (183) rauhoittui heti? X.... (184) ei rauhoittunut välittömästi, mutta kylläkin parissa minuutissa? X.... (185) rauhoittui vasta yli 10 minuutin kuluttua? sovellu 10 Näyttäessäsi vauvalle jotain katseltavaa, kuinka usein hän: X.... (186) rauhoittui heti? X.... (187) ei rauhoittunut välittömästi, mutta kylläkin parissa minuutissa? X.... (188) rauhoittui vasta yli 10 minuutin kuluttua? Taputellessasi tai paijatessasi vauvaa hellästi, kuinka usein hän: X.... (189) rauhoittui heti? X.... (190) ei rauhoittunut välittömästi, mutta kylläkin parissa minuutissa? X.... (191) rauhoittui vasta yli 10 minuutin kuluttua? Tähän loppuivat kysymykset! Lämmin kiitos vastaamisesta!

Early Childhood Behavior Questionnaire

Early Childhood Behavior Questionnaire M. K. Rothbart, 00 All rights reserved Finnish translation: Professor Katri Räikkönen-Talvitie and the Developmental Psychology Research Group, University of Helsinki, Finland Early Childhood Behavior

Lisätiedot

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY 2007 Mary K. Rothbart, D. E. Evans. All Rights Reserved. Finnish translation: Professor Katri Räikkönen-Talvitie and the Developmental Psychology Research Group, University of Helsinki, Finland The Adult

Lisätiedot

VAUVAPERHEEN VANHEMMAN HAASTATTELULOMAKE. Lapsi: Vanhempi: Haastattelija: Päivä ja paikka:

VAUVAPERHEEN VANHEMMAN HAASTATTELULOMAKE. Lapsi: Vanhempi: Haastattelija: Päivä ja paikka: VAUVAPERHEEN VANHEMMAN HAASTATTELULOMAKE Lapsi: Vanhempi: Haastattelija: Päivä ja paikka: 1 LAPSI VANHEMMAN SILMIN Kerro minulle lapsestasi. Millainen lapsesi on mielestäsi? Onko hän sellainen, joka osaa

Lisätiedot

Anni sydäntutkimuksissa

Anni sydäntutkimuksissa Anni sydäntutkimuksissa Tietopaketti vanhemmalle Lapsenne on saanut kutsun lasten sydäntautien poliklinikalle. Käynnille tullessanne lapsella olisi hyvä olla yllään helposti riisuttavat vaatteet niin,

Lisätiedot

ei kuvaa lastani hyvin eikä huonosti 1 2 3 4 5 6 7 EK

ei kuvaa lastani hyvin eikä huonosti 1 2 3 4 5 6 7 EK Seuraavat väittämät liittyvät lapsen temperamenttiin. Väittämät kuvailevat lasten käyttäytymistä ja reaktioita erilaisissa tilanteissa. Miten juuri Sinun lapsesi reagoi? Mitään oikeita reagoimistapoja,

Lisätiedot

LAPSEN VANHEMMILLE. Yli 6 kk:n ikäisen lapsen uni- ja valverytmitykseen kotona

LAPSEN VANHEMMILLE. Yli 6 kk:n ikäisen lapsen uni- ja valverytmitykseen kotona LAPSEN VANHEMMILLE Yli 6 kk:n ikäisen lapsen uni- ja valverytmitykseen kotona 1 TÄMÄN OHJELEHTISEN TARKOITUS: antaa ohjeita ja tukea kotona toteutettavaan uni valverytmitykseen ohjeet ovat suuntaa antavia,

Lisätiedot

UNIKOULU OSASTOLLA B 21

UNIKOULU OSASTOLLA B 21 UNIKOULU OSASTOLLA B 21 UNIKOULU OSASTOLLA B 21 Unenseurant alomake lapselle Nimi Täyttöohjeet * Nukkumisajat = * Herääminen yöllä / päiväunilla X nukahtaa itsekseen О nukahtaa saatuaan tutin T nukahtaa

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

LAPSEN JA PERHEEN ARJEN KARTOITTAMINEN

LAPSEN JA PERHEEN ARJEN KARTOITTAMINEN Sofian vastaanottokoti LIITE 1: Tulotietolomake 1 Päivämäärä Keskusteluissa läsnä LAPSEN JA PERHEEN ARJEN KARTOITTAMINEN LAPSEN NIMI SYNTYMÄAIKA LAPSEN PERHE Lapsen vanhemmat Sisarukset Isovanhemmat Muita

Lisätiedot

Lapsen kielen kehitys I. Alle vuoden ikäisen vanhemmille. www.eksote.fi

Lapsen kielen kehitys I. Alle vuoden ikäisen vanhemmille. www.eksote.fi Lapsen kielen kehitys I Alle vuoden ikäisen vanhemmille www.eksote.fi Lapsi- ja nuorisovastaanotto Puheterapia 2010 LAPSEN KIELEN KEHITYS Lapsen kieli kehittyy rinnan hänen muun kehityksensä kanssa. Puhetta

Lisätiedot

Havannankoirien käyttäytymiskysely

Havannankoirien käyttäytymiskysely Havannankoirien käyttäytymiskysely Havannankoirien luonnetta on arvioitu Suomessa hyvin vähän luonnetestien ja MHluonnekuvausten avulla. Luonne on kuitenkin äärettömän tärkeä ominaisuus, joka vaikuttaa

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

TURVATAITOKOULUTUS 2012-2013 Eeva Iisakka Haapaniemen päiväkoti, Auli Siltanen Vaajakosken päiväkoti, Sanna Leppänen Linnan päiväkoti

TURVATAITOKOULUTUS 2012-2013 Eeva Iisakka Haapaniemen päiväkoti, Auli Siltanen Vaajakosken päiväkoti, Sanna Leppänen Linnan päiväkoti TURVATAITOKOULUTUS 2012-2013 Eeva Iisakka Haapaniemen päiväkoti, Auli Siltanen Vaajakosken päiväkoti, Sanna Leppänen Linnan päiväkoti Lopputyö: sosiodraama Tekijät: Auli Siltanen, Vaajakosken päiväkoti,

Lisätiedot

Miten vauvan unirytmi kehittyy?

Miten vauvan unirytmi kehittyy? Miten vauvan unirytmi kehittyy? Perheaikaa.fi nettiluento Juulia Ukkonen - Kätilö, TtK 25.1.2013 Uni-valverytmin kehittyminen Vauvan uni-valverytmi kehittyy vähitellen ensimmäisten 3-4 kuukauden aikana.

Lisätiedot

Vauvan itkuherkkyys ja koliikki

Vauvan itkuherkkyys ja koliikki Vauvan itkuherkkyys ja koliikki Juulia Ukkonen Kätilö ja perheneuvoja, BSc Health Communication Miksi vauvat itkevät? Kaikki vauvat itkevät ja itku kuuluu normaalina osana vauvan elämään. Itkun avulla

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

Ohjeita lapsiperheille

Ohjeita lapsiperheille Oulun vastaanottokeskus Heikinharjuntie 66 90620 Oulu Puhelin: 0718763100 Ohjeita lapsiperheille Minna Märsynaho Diakonia-ammakorkeakoulu 2 SISÄLLYSLUETTELO LAPSI JA TURVALLISUUS 3 ARJEN PERUSTOIMINNOT

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä?

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä? Tehtävät 1 ravintoon liittyvät tehtävät 1 4 Opiskelijaelämä ja ruokailu Pohdi, miten ruokailusi on muuttunut opintojen aloittamisen jälkeen. 2 Oma ruokarytmini Millainen on oma ruokarytmisi? Oletko huomannut

Lisätiedot

PIENTEN LASTEN HYVINVOINTI VUOROHOIDON ARJESSA

PIENTEN LASTEN HYVINVOINTI VUOROHOIDON ARJESSA PIENTEN LASTEN HYVINVOINTI VUOROHOIDON ARJESSA 1/2, Vuorohoidon haasteet ja hyvät puolet Eija Salonen Väitöskirjatutkija, KM Videoluennolla pohdimme Millaisia lapsen hyvinvoinnin alueita varhaiskasvatus

Lisätiedot

Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan

Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan Janakkala- Hattulan perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alue Janakkalan neuvola Lapsi 4 vuotta Arvoisat vanhemmat Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan terveydenhoitajalle / 201 klo. Käynti on osa

Lisätiedot

OMAN VUORON ODOTTAMINEN. Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival.

OMAN VUORON ODOTTAMINEN. Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus   Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival. OMAN VUORON ODOTTAMINEN Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus www.viitotturakkaus.fi Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival.com OMAN VUORON ODOTTAMINEN OMAN VUORON ODOTTAMINEN Oman vuoron odottaminen

Lisätiedot

0-6 kk vauvan uni 23.1.2014. Juulia Ukkonen BSc Health Communication, kätilö

0-6 kk vauvan uni 23.1.2014. Juulia Ukkonen BSc Health Communication, kätilö 0-6 kk vauvan uni 23.1.2014 Juulia Ukkonen BSc Health Communication, kätilö 0-3 kk ikäisen vauvan univalverytmi Syntymän jälkeen monet vauvat ovat hyvin rauhallisia tai raukeita ja nukkuvat paljon muutaman

Lisätiedot

SOSIAALITURVATUNNUS OSOITE POSTINUMERO JA ASUINKUNTA. KOTIKUNTA(jos eri kuin asuinkunta) PUHELINNUMERO

SOSIAALITURVATUNNUS OSOITE POSTINUMERO JA ASUINKUNTA. KOTIKUNTA(jos eri kuin asuinkunta) PUHELINNUMERO Tervetuloa lomalle Lapsenne / nuorenne on tulossa lomalle Vilperiin. Jotta loma onnistuisi mahdollisimman hyvin, meidän olisi hyvä tietää hiukan hänen toimintatavoistaan, kommunikaatiosta, toiveista ja

Lisätiedot

Perheen tukeminen pitkän sairaalahoidon aikana - hoitajan näkökulmia. Hannele Haapala, TYKS, Keskola

Perheen tukeminen pitkän sairaalahoidon aikana - hoitajan näkökulmia. Hannele Haapala, TYKS, Keskola Perheen tukeminen pitkän sairaalahoidon aikana - hoitajan näkökulmia Hannele Haapala, TYKS, Keskola Separaation vähentäminen Hoitojaksot keskolassa saattavat kestää kuusikin kuukautta. Keskosvauva kotiutuu

Lisätiedot

Lasten arviointikyselyn tuloksia APIP-toiminnasta 4/2014 (lv. 13-14)

Lasten arviointikyselyn tuloksia APIP-toiminnasta 4/2014 (lv. 13-14) Lasten arviointikyselyn tuloksia APIP-toiminnasta 4/14 (lv. 13-14) Lasten kyselyn saivat huoltajien kyselyn yhteydessä lasta, joista palautui 16. Vastausprosentti oli 4,7 %. Lasten kysely muodostui 12

Lisätiedot

VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA!

VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA! VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA! 1 Ulkona on kaunis ilma. Noah herää. Häntä eivät herätä auringonsäteet vaan herätyskello, joka vilkuttaa valoa ja tärisee. Noah on kuuro ja siksi hänen herätyskellonsa

Lisätiedot

Liite 3 LA1. Sopeutumisvalmennuskurssille osallistuvan koulunsa aloittavan tai alakoulussa olevan lapsen kyselylomake 1.

Liite 3 LA1. Sopeutumisvalmennuskurssille osallistuvan koulunsa aloittavan tai alakoulussa olevan lapsen kyselylomake 1. Liite 3 LA1 Sopeutumisvalmennuskurssille osallistuvan koulunsa aloittavan tai alakoulussa olevan lapsen kyselylomake 1. Hyvä kurssilainen! Osallistut narkolepsiaa sairastavien lasten sopeutumisvalmennuskurssille.

Lisätiedot

HYVIÄ UNITAPOJA ALUSTA ALKAEN

HYVIÄ UNITAPOJA ALUSTA ALKAEN 2 HYVIÄ UNITAPOJA ALUSTA ALKAEN Alussa vastasyntyneen rytmittömyys kannattaa vain hyväksyä. Vastasyntyneen unta ei voi muuttaa kovin voimaperäisesti, koska vuorokausirytmi on vasta kehittymässä ja pieni

Lisätiedot

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/14. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/14. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 3/14

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/14. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/14. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 3/14 KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/14 Tervetuloa täyttämään kysely! Koulutunnus: Oppilaiden tilannekartoitussalasana: Kirjaudu kyselyyn KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/14 Kukaan

Lisätiedot

TURVATAITOKOULUTUS 2012-2013 LOPPUTYÖ: Sosiodraama

TURVATAITOKOULUTUS 2012-2013 LOPPUTYÖ: Sosiodraama TURVATAITOKOULUTUS 2012-2013 LOPPUTYÖ: Sosiodraama Tekijät: Auli Siltanen, Vaajakosken päiväkoti, erityislastentarhanopettaja Eva Iisakka, Haapaniemen päiväkoti, lastenhoitaja Sanna Leppänen, Linnan päiväkoti,

Lisätiedot

Peikkoarvoitus Taikametsässä

Peikkoarvoitus Taikametsässä Peikkoarvoitus Taikametsässä Vaasa, Teeriniemen koulu luokat 2 A ja B Teeriniemen koulun kakkosluokat, yhteensä 30 oppilasta, päättivät osallistua kilpailuun Tämä metsä on meille tärkeä. Teeriniemen koulu

Lisätiedot

Sopeutumisvalmennuskurssille osallistuvan koulunsa aloittavan tai alakoulussa olevan lapsen kyselylomake 2

Sopeutumisvalmennuskurssille osallistuvan koulunsa aloittavan tai alakoulussa olevan lapsen kyselylomake 2 Liite 9 LA2 Sopeutumisvalmennuskurssille osallistuvan koulunsa aloittavan tai alakoulussa olevan lapsen kyselylomake 2 Hyvä kurssilainen! Osallistut narkolepsiaa sairastavien lasten sopeutumisvalmennuskurssin

Lisätiedot

Pyreneittenkoirat - Luonne- ja käyttäytymiskyselyn kooste (päivitetty )

Pyreneittenkoirat - Luonne- ja käyttäytymiskyselyn kooste (päivitetty ) Pyreneittenkoirat - Luonne- ja käyttäytymiskyselyn kooste (päivitetty 10.2.2017) Yhteensä 30 uroksia 13 narttuja 17 kastroitu 3 steriloitu 4 luonnetestattu 5 MH-luonnekuvattu 0 Yleistä: Asuminen kerrostalossa

Lisätiedot

Tukiviitottujen satujen sanat

Tukiviitottujen satujen sanat Tukiviitottujen satujen sanat Emmi-Reeta Nisula ja Silja Soittila Humanistinen Ammattikorkeakoulu, opinnäytetyö 2018 - Satujen luvaton käyttö on kielletty - Siili, joka tahtoi halata Olipa kerran siili,

Lisätiedot

Koirien käyttäytymisen geneettinen tausta

Koirien käyttäytymisen geneettinen tausta Koirien käyttäytymisen geneettinen tausta Koiran omistajan nimi: Osoite: Puhelinnumero: Sähköpostiosoite: Koiran rotu: Koiran nimi ja kutsumanimi: Koiran rekisterinumero: Koiran sukupuoli: ( ) uros ( )

Lisätiedot

KALAJOEN TERVEYSKESKUS NEUVOLA

KALAJOEN TERVEYSKESKUS NEUVOLA KALAJOEN TERVEYSKESKUS NEUVOLA 1 LAPSEN NIMI: OSOITE: HETU: PUHELIN: LAPSEN HUOLTAJAT: LAPSI ASUU: vanhempien luona äidin luona isän luona muualla, missä: PERHEEN MUUT LAPSET (Nimet ja syntymävuosi): MUUT

Lisätiedot

Pöllönkankaan verkkokohina

Pöllönkankaan verkkokohina Pöllönkankaan verkkokohina 2011-2012 Ensimmäinen luokka Pöllöjä liikkeellä Pöllönkankaalla ... ihan joka puolella! Talvikaupunkeja Talvella Pipo päässä... lapaset kädessä! Lentävää grafiikkaa Kevättä

Lisätiedot

Pyreneittenpaimenkoirat - Luonne- ja käyttäytymiskyselyn kooste (päivitetty )

Pyreneittenpaimenkoirat - Luonne- ja käyttäytymiskyselyn kooste (päivitetty ) Pyreneittenpaimenkoirat - Luonne- ja käyttäytymiskyselyn kooste (päivitetty 10.2.2017) Pyreneittenpaimenkoira, lyhyt- ja pitkäkarvainen Yhteensä 48 lyhytkarvaisia 19 pitkäkarvaisia 29 uroksia 17 narttuja

Lisätiedot

(Vaihtoehtokysymyksissä ympyröi parhaat vaihtoehdot ja tarvittaessa täydennä!) 1. Nimesi:

(Vaihtoehtokysymyksissä ympyröi parhaat vaihtoehdot ja tarvittaessa täydennä!) 1. Nimesi: 1 (5) UNTA KOSKEVIA KYSYMYKSIÄ KOULUIKÄISELLE (7-16 VUOTTA) Kysymyksiin voi vastata lapsi itse ja/tai vanhemmat (Vaihtoehtokysymyksissä ympyröi parhaat vaihtoehdot ja tarvittaessa täydennä!) Lomakkeen

Lisätiedot

4-VUOTIAAN LAPSEN KEHITYKSEN SEURANTA

4-VUOTIAAN LAPSEN KEHITYKSEN SEURANTA 4-VUOTIAAN LAPSEN KEHITYKSEN SEURANTA LUOTTAMUKSELLINEN Lapsen nimi: Vanhemmat / huoltajat: Päivähoito-/kerhopaikka: Hoitaja: Syntymäaika: Terveydenhoitaja: 1. SOSIAALISET TAIDOT 1. Kuvaile millainen lapsi

Lisätiedot

Autismikirjon häiriön seulontamenetelmä taaperoikäisille lapsille, päivitetty versio, sisältää jatkokysymykset

Autismikirjon häiriön seulontamenetelmä taaperoikäisille lapsille, päivitetty versio, sisältää jatkokysymykset Autismikirjon häiriön seulontamenetelmä taaperoikäisille lapsille, päivitetty versio, sisältää jatkokysymykset Modified Checklist for Autism in Toddlers, Revised, With Follow-Up (M-CHAT-R/F)TM Diana L.

Lisätiedot

UNTA KOSKEVIA KYSYMYKSIÄ KOULUIKÄISELLE (7-16 VUOTTA) (Vaihtoehtokysymyksissä ympyröi parhaat vaihtoehdot ja tarvittaessa täydennä!

UNTA KOSKEVIA KYSYMYKSIÄ KOULUIKÄISELLE (7-16 VUOTTA) (Vaihtoehtokysymyksissä ympyröi parhaat vaihtoehdot ja tarvittaessa täydennä! LIITE 1/1(5) UNTA KOSKEVIA KYSYMYKSIÄ KOULUIKÄISELLE (7-16 VUOTTA) Kysymyksiin voi vastata lapsi itse ja/tai vanhemmat (Vaihtoehtokysymyksissä ympyröi parhaat vaihtoehdot ja tarvittaessa täydennä!) I TAUSTATIETOJA

Lisätiedot

Aamu -ja iltapäivätoiminnan lasten kyselyn tuloksia lv. 2011-2012

Aamu -ja iltapäivätoiminnan lasten kyselyn tuloksia lv. 2011-2012 Aamu -ja iltapäivätoiminnan lasten kyselyn tuloksia lv. 11-12 Lasten kyselyn saivat huoltajien kyselyn yhteydessä 4 lasta, joista palautui 25. Vastausprosentti muodostui siten 62,5%. Lasten kysely muodostui

Lisätiedot

Pyydämme teitä vastaamaan seuraaviin unta ja nukkumista koskeviin kysymyksiin. Rastittakaa sopivin vaihtoehto. Kaikki tiedot ovat luottamuksellisia.

Pyydämme teitä vastaamaan seuraaviin unta ja nukkumista koskeviin kysymyksiin. Rastittakaa sopivin vaihtoehto. Kaikki tiedot ovat luottamuksellisia. Unipoli Oy Sivu 1/6 UNIKYSELYKAAVAKE Pyydämme teitä vastaamaan seuraaviin unta ja nukkumista koskeviin kysymyksiin. Rastittakaa sopivin vaihtoehto. Kaikki tiedot ovat luottamuksellisia. Nimi: Henkilötunnus:

Lisätiedot

Vuorovaikutus lapsen kanssa

Vuorovaikutus lapsen kanssa Vuorovaikutus lapsen kanssa Lapselle puhuttaessa on tärkeää käyttää sanoja, joita lapsi ymmärtää Lapsen kuunteleminen on tärkeää!! Katsekontakti, älä sano enempää jos lapsi ei katso sinuun Kehonkieli Tunneilmaisu;

Lisätiedot

Koulupoissalokysely SRAS-R (Lapsi/nuori)

Koulupoissalokysely SRAS-R (Lapsi/nuori) Koulupoissalokysely SRAS-R (Lapsi/nuori) Lapsilla ja nuorilla on joskus erilaisia syitä jäädä pois koulusta. Joillakin on koulussa paha olla, joillakin on vaikeuksia toisten ihmisten kanssa, jotkut vain

Lisätiedot

4-VUOTIAAN LAPSEN KEHITYKSEN SEURANTA /LUOTTAMUKSELLINEN

4-VUOTIAAN LAPSEN KEHITYKSEN SEURANTA /LUOTTAMUKSELLINEN 1 Posion neuvola/päivähoito 4-VUOTIAAN LAPSEN KEHITYKSEN SEURANTA /LUOTTAMUKSELLINEN Lapsen nimi: Syntymäaika: Vanhemmat / huoltajat: Päivähoito-/kerhopaikka: Hoitaja: Terveydenhoitaja: 1. SOSIAALISET

Lisätiedot

Lapsi tarvitsee ympärilleen luotettavia, sanansa pitäviä ja vastuunsa kantavia aikuisia. Silloin lapsi saa olla lapsi. Tämä vahvistaa lapsen uskoa

Lapsi tarvitsee ympärilleen luotettavia, sanansa pitäviä ja vastuunsa kantavia aikuisia. Silloin lapsi saa olla lapsi. Tämä vahvistaa lapsen uskoa Luottamus SISÄLTÖ Perusluottamus syntyy Vastavuoroinen kiintymyssuhde Pieni on suurta Lapsi luottaa luonnostaan Lapsen luottamuksen peruspilarit arjessa Lapsen itseluottamus vahvistuu Luottamuksen huoneentaulu

Lisätiedot

Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä. Lisätiedot:

Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä. Lisätiedot: KYSELYLOMAKE Tämä kyselylomake on osa Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon arkistoitua tutkimusaineistoa FSD2059 Lapsesta aikuiseksi: 8-vuotiaiden opettaja-arviointi, toveriarviointi ja persoonallisuustestit

Lisätiedot

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava JAKSON❶TAVOITTEET 1. Tutustu jaksoon 1. Kotona, koulussa ja kaupungissa. Mikä aiheista kiinnostaa sinua eniten? 2. Merkitse rastilla tärkein tavoitteesi tässä jaksossa.

Lisätiedot

Lapsen nimi: Sukupuoli: N (rengasta) Opettajan nimi: Päivämäärä: / / pv kk v

Lapsen nimi: Sukupuoli: N (rengasta) Opettajan nimi: Päivämäärä: / / pv kk v Opettajan täytettäväksi arviointilomake Conners - Revised (L) by C. Keith Conners, Ph.D Lapsen nimi: Sukupuoli: N (rengasta) M Syntymäaika: / Ikä: Luokka: Opettajan nimi: Päivämäärä: / / pv kk v Ohje:

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Vihamiespiiras. kirjoittanut Derek Munson kuvittanut Tara Calahan King

Vihamiespiiras. kirjoittanut Derek Munson kuvittanut Tara Calahan King kirjoittanut erek Munson kuvittanut Tara alahan King Se oli täydellinen kesä, kunnes Juuso Rossi muutti parhaan kaverini, Santerin, naapuriin. En pitänyt Juusosta. Hän järjesti juhlat, eikä minua edes

Lisätiedot

Lapsen ääni mitä lapset meiltä aikuisilta toivovat

Lapsen ääni mitä lapset meiltä aikuisilta toivovat Lapsen ääni mitä lapset meiltä aikuisilta toivovat Merja Salmi, Sosiaalitaito 14.1.2016 Lapsen ääni lapset informantteina Meillä on varsin vähän systemaattisesti koottua tietoa lasten arkeen liittyvistä

Lisätiedot

Alberta Language Environment Questionnaire (ALEQ)

Alberta Language Environment Questionnaire (ALEQ) Alberta Language Environment Questionnaire (ALEQ) Lapsen nimi Koodi Lapsen syntymäaika Lapsen sukupuoli Haastattelun päivämäärä Haastattelun tekijä Tulkin tarve kyllä ei Tulkki Äidin kieli Isän kieli Vanhempien

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

ESITIETOKAAVAKE UNIAPNEAEPÄILYN VUOKSI TUTKIMUKSIIN TAI VASTAANOTOLLE TULEVALLE

ESITIETOKAAVAKE UNIAPNEAEPÄILYN VUOKSI TUTKIMUKSIIN TAI VASTAANOTOLLE TULEVALLE ESITIETOKAAVAKE UNIAPNEAEPÄILYN VUOKSI TUTKIMUKSIIN TAI VASTAANOTOLLE TULEVALLE Lukekaa kysymykset huolellisesti ja pyrkikää vastaamaan kaikkiin kysymyksiin. Kysymykset selvittävät teillä epäiltyyn sairauteen

Lisätiedot

Dialoginen vauvatanssi varhaisen vuorovaikutuksen tukena. Ohjausmateriaali vanhemmille

Dialoginen vauvatanssi varhaisen vuorovaikutuksen tukena. Ohjausmateriaali vanhemmille Dialoginen vauvatanssi varhaisen vuorovaikutuksen tukena Ohjausmateriaali vanhemmille Hyvä äiti ja isä! Tämän diaesityksen tarkoitus on kertoa sinulle varhaista vuorovaikutusta tukevasta menetelmästä,

Lisätiedot

VANHEMMAN HAASTATTELULOMAKE

VANHEMMAN HAASTATTELULOMAKE VANHEMMAN HAASTATTELULOMAKE Lapsi Vanhempi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI VANHEMMAN SILMIN Kerro minulle lapsestasi. Millainen hän mielestäsi on? Kerro omin sanoin tai käytä alla olevia kuvauksia:

Lisätiedot

Keinumetafora osallisuudesta

Keinumetafora osallisuudesta Keinumetafora osallisuudesta Ensimmäiset keinukokemukset lapset saavat yleensä aikuisten sylissä. Osallisuudenkin ensimmäiset kokemukset syntyvät siitä, kun lapsi kokee olevansa merkityksellinen, siihen

Lisätiedot

PIENTENLASTEN KYSELY VUONNA 2016 KIRKKONUMMI

PIENTENLASTEN KYSELY VUONNA 2016 KIRKKONUMMI PIENTENLASTEN KYSELY VUONNA 2016 KIRKKONUMMI 2. Tehdäänkö päivähoitopaikassa / kotona asioita, joista pidät? päivähoitopaikassa aina 42,6 % joskus 55,3 % ei lainkaan 2,1 % 2 4 6 8 10 KIRKKONUMMI (KA:1.6,

Lisätiedot

LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT. Ideoita opettajille

LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT. Ideoita opettajille LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT Ideoita opettajille Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Piirrä kuva kirjan päähenkilöstä. Kirjoita henkilöstä luonnekuvaus. 2. Tee ja kirjoita postikortti jollekin kirjan henkilölle.

Lisätiedot

PUHU MINULLE KUUNTELE MINUA

PUHU MINULLE KUUNTELE MINUA Helsingin terveyskeskus poliklinikka Puheterapeutit: K. Laaksonen, E. Nykänen, R. Osara, L. Piirto, K. Pirkola, A. Suvela, T. Tauriainen ja T. Vaara PUHU MINULLE KUUNTELE MINUA Lapsi oppii puheen tavallisissa

Lisätiedot

Heta ja Oiva hammashoidossa

Heta ja Oiva hammashoidossa Heta ja Oiva hammashoidossa Innokkaana lähdössä Ihana aamu: emäntä varustaa autoon meidän pesän. Harvoin päästään mukaan, mutta aina silloin on tiedossa jotain tosi innostavaa. Ei haitannut, vaikka ei

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme perustuu hyvään vuorovaikutus- ja luottamussuhteen luomiselle lapsen ja aikuisen välille. Aikuisina

Lisätiedot

VEIJOLLA ON LASTENREUMA

VEIJOLLA ON LASTENREUMA VEIJOLLA ON LASTENREUMA T ässä on Veijo ja hänen äitinsä. Veijo on 4-vuotias, tavallinen poika. Veijo sairastaa lastenreumaa. Lastenreuma tarkoittaa sitä, että nivelet ovat kipeät ja tulehtuneet. Nivelet

Lisätiedot

MARIAN MATKA PILVIMAAHAN

MARIAN MATKA PILVIMAAHAN Senni Peura MARIAN MATKA PILVIMAAHAN Maria, Maria auta minua, auta minua Maria. Se oli ensimmäinen kerta, kun kuulin sen, mutta silloin en tiennyt mikä tai kuka se oli. Olin ollut luokka retkellä sinä

Lisätiedot

PIENTENLASTEN KYSELY VUONNA 2016 KIRKKONUMMI + KAIKKI KUNNAT

PIENTENLASTEN KYSELY VUONNA 2016 KIRKKONUMMI + KAIKKI KUNNAT PIENTENLASTEN KYSELY VUONNA 2016 KIRKKONUMMI + KAIKKI KUNNAT 1. Asuinkuntanne Hanko 0,0 0,0 Hyvinkää 0,0 Inkoo 0,0 0,0 Järvenpää 0,0 Raasepori 0,0 0,0 Karkkila 4,2 0,0 Kerava 0,0 6,7 Kirkkonummi Lohja

Lisätiedot

HAASTAVAT KASVATUSTILANTEET MITEN KOHTAAN LAPSEN HYVIN?

HAASTAVAT KASVATUSTILANTEET MITEN KOHTAAN LAPSEN HYVIN? HAASTAVAT KASVATUSTILANTEET MITEN KOHTAAN LAPSEN HYVIN? EDUCA 2017 LIISA AHONEN (KT, KOULUTTAJA, KASVATUSKONSULTTI) Lapsen sosiaalis-emotionaaliset taidot Sosiaalis-emotionaaliset taidot kehittyvät tiiviissä

Lisätiedot

3. Miksi rottaa kutsuttiin Ronkeliksi? 4. Mitä rotta söi maanantaisin? 5. Mitä rotta söi tiistaisin? 6. Mitä rotta söi keskiviikkoisin?

3. Miksi rottaa kutsuttiin Ronkeliksi? 4. Mitä rotta söi maanantaisin? 5. Mitä rotta söi tiistaisin? 6. Mitä rotta söi keskiviikkoisin? Rotta Ronkeli Eräällä rotalla oli kummallinen nimi. Rottaa kutsuttiin Ronkeliksi. Ronkeli oli saanut nimensä ruokatavoistaan. Se halusi syödä vain hedelmiä. Maanantaisin rotta söi banaaneja. Tiistaisin

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Sano näin itsellesi Ohjaa lasta Jos lapsi on jatkuvasti vihainen Kun aikuista suututtaa Ole etuviisas Kun aikuisen tunteet kiehuvat

SISÄLTÖ. Sano näin itsellesi Ohjaa lasta Jos lapsi on jatkuvasti vihainen Kun aikuista suututtaa Ole etuviisas Kun aikuisen tunteet kiehuvat Tunteet SISÄLTÖ Värikylläinen tunne-elämä Tunne on aina viesti Olet malli tunteiden ilmaisemisessa Auta lasta tunnistamaan Auta lasta nimeämään Kiukku lapsen haasteena Kun lapsi kiukustuu Sano näin itsellesi

Lisätiedot

Ihminen ja susi kohtaavat päivittäin ympäri maailmaa ilman, että mitään erityistä tapahtuu. Yleensä tilanteissa on ollut kyse jostain seuraavasta:

Ihminen ja susi kohtaavat päivittäin ympäri maailmaa ilman, että mitään erityistä tapahtuu. Yleensä tilanteissa on ollut kyse jostain seuraavasta: Kun kohtaat SUDEN Ihminen ja susi kohtaavat päivittäin ympäri maailmaa ilman, että mitään erityistä tapahtuu. On kuitenkin tilanteita, joissa susi on hyökännyt ihmisen kimppuun. Yleensä tilanteissa on

Lisätiedot

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Puhallamme yhteen hiileen ajatuksella; kaveria ei jätetä. Huolehdimme kannustavasta, innostavasta ja positiivisesta vuorovaikutuksesta.

Lisätiedot

ESIINTYMINEN. Laura Elo Cambiare p. 040 748 7884 laura@johtajuustaito.fi

ESIINTYMINEN. Laura Elo Cambiare p. 040 748 7884 laura@johtajuustaito.fi ESIINTYMINEN Laura Elo Cambiare p. 040 748 7884 laura@johtajuustaito.fi Jännitys hyvä renki huono isäntä Kumpi kuvaa sinua? Jännitys auttaa minua. Jännitys lamaannuttaa ja vaikeuttaa esillä oloani. Jännitys

Lisätiedot

Kaverini Eetu hukkasi pyöränavaimensa, kun oli kylässä meillä. Hän huomasi sen vasta illalla, kun oli jo pimeää.

Kaverini Eetu hukkasi pyöränavaimensa, kun oli kylässä meillä. Hän huomasi sen vasta illalla, kun oli jo pimeää. Papuri.papunet.net Kaverini Eetu hukkasi pyöränavaimensa, kun oli kylässä meillä. Hän huomasi sen vasta illalla, kun oli jo pimeää. Riku, pliis, auta mua etsimään niitä. Muuten mun täytyy kävellä kotiin,

Lisätiedot

Matias magneettitutkimuksessa. Digitaalinen kuvakirja magneettikuvaukseen tulevalle lapselle ja vanhemmille

Matias magneettitutkimuksessa. Digitaalinen kuvakirja magneettikuvaukseen tulevalle lapselle ja vanhemmille Matias magneettitutkimuksessa Digitaalinen kuvakirja magneettikuvaukseen tulevalle lapselle ja vanhemmille 1 Moi! Minä olen Matias ja harrastan jääkiekkoa. Kaaduin harjoituksissa ja loukkasin polveni.

Lisätiedot

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Lähdimme Kenian matkalle hyvin varautuneina kohdata erilainen kulttuuri. Olimme jo saaneet kuulla, mihin asioihin on syytä varautua, ja paikan päällä tuntuikin, että

Lisätiedot

9. Kuinka monta tuntia nukut keskimäärin vuorokaudessa päiväunet mukaan lukien?

9. Kuinka monta tuntia nukut keskimäärin vuorokaudessa päiväunet mukaan lukien? Unikysely Lue koko kysymys ennen vastaamista. Valitse sopiva vaihtoehto tai kirjoita kysytty tieto lähinnä viimeisen kolmen kuukauden ajalta. Merkitse myös kieltävä vastaus näkyviin. 1. Lomakkeen täyttämispäivämäärä

Lisätiedot

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Sukupuoli ja ikä Haastattelin Kirjasto 10:ssä 14 henkilöä, joista seitsemän oli naisia (iät 24, 25, 36, 36, 50,

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

UNIOPAS ALLE 1-VUOTIAIDEN LASTEN VANHEMMILLE

UNIOPAS ALLE 1-VUOTIAIDEN LASTEN VANHEMMILLE UNIOPAS ALLE 1-VUOTIAIDEN LASTEN VANHEMMILLE HYVÄN UNEN POLULLA Alle 3 kk ikäiset vauvat Vauva mullistaa synnyttyään perheen elämän. Totuttuja tapoja on hyvä miettiä ja tarvittaessa muuttaa paremmin yhteen

Lisätiedot

Sanastoa. Novelli Talven lapset: oppikirjan s. 114 tehtävä 4 MONISTEPOHJA

Sanastoa. Novelli Talven lapset: oppikirjan s. 114 tehtävä 4 MONISTEPOHJA Novelli Talven lapset: oppikirjan s. 114 tehtävä 4 1 a. Lue sanasto Magdalena Hain novelli Talven lapset, oppikirjan s. 115 117. Merkitse sanojen viereen rasti, jos sana on uusi. Jos et saa sanan merkitystä

Lisätiedot

T A Q. Aiempien traumaattisten kokemusten kartoitus Traumatic Antecedents Questionnaire. Copyright: Bessel A. van der Kolk. Suomennos: Kimmo Absetz

T A Q. Aiempien traumaattisten kokemusten kartoitus Traumatic Antecedents Questionnaire. Copyright: Bessel A. van der Kolk. Suomennos: Kimmo Absetz T A Q Aiempien traumaattisten kokemusten kartoitus Traumatic Antecedents Questionnaire Copyright: Bessel A. van der Kolk. Suomennos: Kimmo Absetz Aiempien traumaattisten kokemusten kartoitus Nimi: Päivämäärä:

Lisätiedot

Lapsen vahvuudet 4-vuotiaana

Lapsen vahvuudet 4-vuotiaana Lapsen vahvuudet 4-vuotiaana 1 Huoltajat Lapsi Neuvola Varhaiskasvatus Minä itse (lapsi piirtää oman kuvan) 2 HUOLTAJIEN LOMAKE 4-VUOTIAAN LAPSEN LAAJAAN NEUVOLATARKASTUKSEEN pvm / 20 Lapsen nimi Osoite

Lisätiedot

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Kun isä jää kotiin Mikko Ratia, 32, istuu rennosti olohuoneen tuolilla, samalla kun hänen tyttärensä Kerttu seisoo tuolista tukea ottaen samaisessa huoneessa.

Lisätiedot

Kuovit päiväkodin toimintasuunnitelma

Kuovit päiväkodin toimintasuunnitelma Kuovit päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Meille on tärkeää perheen, lapsen ja työkaverin kohtaaminen aidosti, lämpimästi ja välittäen. Ylläpidämme toiminnassamme ME HENKEÄ yhdessä

Lisätiedot

KUN-LAUSEENVASTIKE (TEMPORAALINEN LAUSEENVASTIKE 1)

KUN-LAUSEENVASTIKE (TEMPORAALINEN LAUSEENVASTIKE 1) KUN-LAUSEENVASTIKE (TEMPORAALINEN LAUSEENVASTIKE 1) - essa- / -essä- - kun-lauseen paikalla - tekeminen on samaan aikaan päälauseen tekemisen kanssa Sulje ovi lähtiessäsi! Meille tullessasi, voisitko tuoda

Lisätiedot

Ohjeet opettajalle/ oppilaalle

Ohjeet opettajalle/ oppilaalle Ohjeet opettajalle/ oppilaalle Mistä tässä on kyse? Erikoinen kaupunki on täynnä tehtäviä, joita voi ratkaista kirjoittamalla tai piirtämällä. Kaupungin karttaa voi jatkaa piirtämällä tai sinne voi lisätä

Lisätiedot

LAPSEN SEKSUAALITERVEYDEN TUKEMINEN LASTENNEUVOLASSA

LAPSEN SEKSUAALITERVEYDEN TUKEMINEN LASTENNEUVOLASSA LAPSEN SEKSUAALITERVEYDEN TUKEMINEN LASTENNEUVOLASSA Terveystarkastukset lastenneuvolassa ja kouluterveydenhuollossa -menetelmäkäsikirjassa (2011) todetaan että seksuaaliterveyden edistäminen on tärkeä

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 3-5 v.

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 3-5 v. LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 3-5 v. Lapsen omakuva (piirustus tai valokuva) Nimeni: Syntymäaikani: Päivähoitopaikka: alkoi: päättyi: MINÄ OLEN TÄLLAINEN 1 Sivu täytetään yhdessä lapsen kanssa kotona

Lisätiedot

MERIHEVOSTEN SAARI. Olipa kerran kaukana, kaukana täältä aivan erityinen saari. www.muistiliitto.fi facebook.com/muistiliitto MUISTILIITTO 2014

MERIHEVOSTEN SAARI. Olipa kerran kaukana, kaukana täältä aivan erityinen saari. www.muistiliitto.fi facebook.com/muistiliitto MUISTILIITTO 2014 MERIHEVOSTEN SAARI Olipa kerran kaukana, kaukana täältä aivan erityinen saari MUISTILIITTO 2014 www.muistiliitto.fi facebook.com/muistiliitto Oppaan tekemistä on tukenut Raha-automaattiyhdistys Tekstit

Lisätiedot

DES. Ohjeet: Nimi: Henkilötunnus: Täyttö-pvm: Osasto:

DES. Ohjeet: Nimi: Henkilötunnus: Täyttö-pvm: Osasto: 1 DES Nimi: Henkilötunnus: Täyttö-pvm: Osasto: / 200 Ohjeet: Tässä kyselylomakkeessa on 28 kysymystä kokemuksista, joita Sinulla saattaa ilmetä arkielämässäsi. Me olemme kiinnostuneita siitä, onko Sinulla,

Lisätiedot

Löydät meidät kanttiinin yläpuolelta, kolmannesta kerroksesta.

Löydät meidät kanttiinin yläpuolelta, kolmannesta kerroksesta. Osastollamme tehdään paljon erilaisia tutkimuksia. Lääkärin pyynnöstä haluamme ottaa sinusta EEG- eli aivosähkötutkimuksen, joka tutkii aivojen toimintaa. Löydät meidät kanttiinin yläpuolelta, kolmannesta

Lisätiedot

Välähdyksiä lasten maailmasta välähdyksiä tulevaisuudesta

Välähdyksiä lasten maailmasta välähdyksiä tulevaisuudesta Välähdyksiä lasten maailmasta välähdyksiä tulevaisuudesta Lapsen ääni ja peruspalvelut -päivä Jyrki Reunamo Merja Salmi 7.4.2011 Hyvinkää, Laurea Helsingin yliopisto 1. Ajatellaan että olet leikkimässä

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Herää joka aamu säännöllisesti samaan aikaan

Herää joka aamu säännöllisesti samaan aikaan Pieni uniopas Konstit on monet! Hyvän yön perusta rakennetaan jo aamulla edellisen yön unilta herätessä. Sen jälkeen päivän mittaan voi tehdä monta asiaa sen eteen, että seuraavana yönä unestaan saisi

Lisätiedot

Naksutinkoulutuksen komennot

Naksutinkoulutuksen komennot Naksutinkoulutuksen komennot Koiranpennun kouluttaminen naksuttimen avulla Naksutinkoulutuksen kehittivät 1940-luvulla delfiinien kouluttajat. He huomasivat voivansa opettaa delfiineitä ja valaita kannustamalla

Lisätiedot