LAPL(A)/PPL(A) question bank FCL.215, FCL.120 Rev LENTOTOIMINTA 070

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LAPL(A)/PPL(A) question bank FCL.215, FCL.120 Rev LENTOTOIMINTA 070"

Transkriptio

1 LENTOTOIMINTA 070

2 1 Mille instanssille/instansseille Suomessa tapahtunut lento-onnettomuus tulee viipymättä ilmoittaa? Onnettomuuskoneen vakituiselle kotikentälle. Lähimmälle lennonjohtoyksilölle. Lähimmälle lennonjohtoyksikölle, onnettomuustutkintakeskukselle ja ilmailuviranomaiselle. Onnettomuustutkintakeskukselle ja poliisille. 2 Ilma-aluksen päällikön tulee varmistua, että lentokone on asianmukaisilla laitteilla varustettu ennen lennon aloittamista. Epäselvissä tilanteissa lentäjä voi varmistaa asian: Vain lentokoneen käsikirjasta. Vain koneen huoltotodistuksesta. Vain lentokelpoisuustodistuksesta. Minimivarusteluettelosta (MEL), jos käytettävissä. 3 Ennen lennon aloittamista päällikön tulee varmistua, että lentokone on rekisteröity, lentokelpoinen ja huollettu asianmukaisesti. Mikä seuraavista ei ole pakollinen tarkistettava asiakirja: Lentokelpoisuustodistus. Minimivarusteluettelo (MEL). Lentokoneen tekninen päiväkirja. Vakuutustodistus. 4 Mitä seuraavista valoista käytetään osoittamaan ilma-aluksen moottorien olevan käynnissä lentoaseman liikennealueella? Laskuvalonheitintä. Punaisia huomiovaloja. Purjehdusvaloja. Perävaloa. 5 Yölentotoimintaa varten lentokoneiden ja liitimien tulee olla varustettu seuraavilla valoilla: Oikea siipi: valkoinen, Vasen siipi: valkoinen, Pyrstö: punainen. Oikea siipi: punainen, Vasen siipi: vihreä, Pyrstö: valkoinen. Oikea siipi: vihreä, Vasen siipi: punainen, Pyrstö: valkoinen. Oikea siipi: valkoinen, Vasen siipi: valkoinen, Pyrstö: oranssi.

3 6 Ilma-aluksen päällikkö huomaa punaisten huomiovalojen olevan epäkunnossa päivällä suoritettavan lennon aikana. Miten hänen tulee toimia? Lento voidaan suorittaa loppuun päivän vallitessa ja valo tulee huollattaa seuraavassa mahdollisessa huollossa. Hänen tulee palata lähtölentopaikalle ja merkitä kone lentokelvottomaksi odottamaan huoltoa. Hänen tulee välittömästi laskeutua ensimmäiselle sopivalle lentopaikalle. Hänen tulee laskeutua ensimmäiselle sopivalle lentopaikalle. 7 Milloin koneeseen asennettua punaista huomiovaloa tulee käyttää? Valon tulee olla päällä aina moottorin käydessä. Valo tulee sytyttää hetki ennen lentoonlähtöä ja se tulee sammuttaa laskun jälkeen poistuttaessa kiitotieltä. Valo tulee sytyttää moottorin käynnistyksen jälkeen ja se tulee sammuttaa juuri ennen moottorin sammuttamista. Valon tulee olla päällä aina kun kone on ilmassa. 8 Viralliset tiedot ilma-aluksen rajoituksista ja sallituista painorajoista löytyvät: Ilmailuviranomaisen virallisesta tietokannasta. Lentokelpoisuus- ja rekisteröintitodistuksista. Huoltopäiväkirjasta. Ilma-aluksen käsikirjasta. 9 Mitä radiotaajuutta tulee kuunnella suoritettaessa lentoonlähtö Suomen ilmatilassa sijaitsevalta valvomattomalta lentopaikalta, ottaen huomioon hyvän lentotavan? MHz. EFHK APP MHz. Aluelennonjohdon taajuutta (ACC). 10 Mitkä tuuliolosuhteet ovat kriittisimmät rullattaessa nokkapyörällä varustetulla ylätaso koneella? Tuuli vasemmalta etuviistosta Tuuli takaviistosta Suora sivutuuli Tuuli etuviistosta 11 Kuinka ohjainten tulisi olla poikkeutettuna rullattaessa myötätuulessa kannuspyöräkoneella? Neutraalit. Alas. Ylös. Täysin ylös.

4 12 Mikä seuraavista aiheuttaa todennäköisimmin koneen kaatumisen / keikahtamisen rullatessa voimakkaissa tuuliolosuhteissa? Jarruttamalla äkisti ja voimakkaasti. Voimakas ja nopea kääntyminen, joka johtaa ylätuulen puoleisen siiven nousemiseen. Kiihdyttämällä nopeasti. Rullaaminen nokkapyörä ilmassa. 13 Kuinka ohjainten tulisi olla poikkeutettuna rullattaessa tuulen puhaltaessa takavasemmalta? Vasen siiveke ylhäällä, korkeusperäsin alhaalla. Vasen siiveke alhaalla, korkeusperäsin neutraali. Oikea siiveke alhaalla, korkeusperäsin neutraali. Vasen siiveke alhaalla, korkeusperäsin alhaalla. 14 Kuinka ohjainten tulisi olla poikkeutettuna rullattaessa kannuspyöräkoneella tuulen puhaltaessa takavasemmalta? Vasen siiveke ylhäällä, korkeusperäsin ylhäällä Vasen siiveke alhaalla, korkeusperäsin neutraali Vasen siiveke alhaalla, korkeusperäsin alhaalla Vasen siiveke ylhäällä, korkeusperäsin neutraali 15 Miten ohjainten tulisi olla normaalisti asetettuna rullattaessa voimakkaassa vastatuulessa etuviistosta? Siiveke ylhäällä tuulen puoleisessa siivessä. Siiveke alhaalla tuulen puoleisessa siivessä. Ohjaussiivekkeet neutraalit. Ohjaussiivekkeiden asennolla ei ole merkitystä. 16 Miten ohjainten tulisi olla normaalisti asetettuna rullattaessa voimakkaassa vastatuulessa etuvasemmalta? Vasen siiveke alhaalla, korkeusperäsin neutraali Vasen siiveke ylhäällä, korkeusperäsin alhaalla Vasen siiveke alhaalla, korkeusperäsin ylhäällä Vasen siiveke ylhäällä, korkeusperäsin neutraali 17 Minimoidakseen laskutelineisiin kohdistuvat sivuttaissuuntaiset voimat kosketuksessa, lentäjän tulisi pitää: Alatuulen puoleinen siipi alaspäin kallistettuna eliminoidakseen tuulen sortamisen sivuun kiitotieltä. Ylätuulen puoleinen siipi alaspäin kallistettuna eliminoidakseen tuulen sortamisen sivuun kiitotieltä. Koneen lentorata samansuuntaisena kiitotien kanssa. Koneen pituusakseli yhdensuuntaisena koneen lentoradan kanssa.

5 18 Jättöpyörteitä syntyy vain kun ilma-alus: Toimii suurilla nopeuksilla. On raskaasti kuormattu. On ottanut laskusiivekkeet ja laskutelineet ulos. Tuottaa nostovoimaa. 19 Voivatko raskaan ilma-aluksen jättöpyörteiden synnyttämät laskevat ilmavirtaukset ylittää kevyen ilma-aluksen nousukyvyn? Kyllä, erityisesti suuren ja raskaan liikennekoneen takana. Eivät. Satunnaisesti, erityisesti ilmakuoppien läheisyydessä. Eivät tavallisesti. 20 Mikä on todennäköisin syy vaaralliselle turbulenssille raskaan ilma-aluksen takana? Syöksyvirtaus. Jättöpyörteet. Potkurivirtaus. Moottorin suihkuvirtaus. 21 Mitkä varotoimenpiteet ovat tarpeen pysähdyttäessä kevyellä ilma-aluksella liikennealueelle pysähtyneen suuren ilma-aluksen taakse? Kevyen ilma-aluksen tulee pysähtyä nokat vastakkain suuren ilma-aluksen kanssa. Kevyen ilma-aluksen tulee pysähtyä nokka poispäin suuresta ilma-aluksesta. Kevyen ilma-aluksen tulisi pysähtyä vähintään 125 metrin etäisyydelle suuremman ilmaaluksen taakse. Kevyt ilma-alus tulisi pysäyttää suuremman ilma-aluksen moottoreiden suihkuvirtauksen vaara-alueen ulkopuolelle. 22 Tehtäessä lentoonlähtöä suuren suihkukoneen lentoonlähdön jälkeen lentäjä voi minimoida jättöpyörteeseen joutumista: Säilyttämällä suurempaa nopeutta lentoonlähdössä ja alkunousussa. Nousemalla ilmaan ennen suihkukoneen irtoamiskohtaa ja pysymällä sen lentoradan yläpuolella kunnes on turvallista kääntyä poispäin. Pyytämällä risteyslentoonlähtöä, mikäli suihkukone tekee lentoonlähdön kiitotien päästä. Venyttämällä nousukiitoa ja nousemalla ilmaan reilusti suihkukoneen irtoamiskohdan jälkeen.

6 23 Laskeuduttaessa suuren ilma-aluksen jälkeen lentäjän tulisi välttää jättöpyörrettä: Pysyttelemällä suuren ilma-aluksen liukupolun alapuolella ja laskeutumalla ennen sen kosketuskohtaa. Pysyttelemällä suuren ilma-aluksen liukupolun yläpuolella ja laskeutumalla sen kosketuskohdan jälkeen. Pysyttelemällä suuren ilma-aluksen liukupolun yläpuolella ja laskeutumalla ennen sen kosketuskohtaa. Pysyttelemällä suuren ilma-aluksen liukupolun alapuolella ja laskeutumalla sen kosketuskohdan jälkeen. 24 Miten voit välttää jättöpyörrettä, jos luokaltaan suuremman ilma-aluksen lentorata risteää omaasi vasemmalta oikealle mailin verran edessäsi samalla korkeudella? Varmistamalla, että olet hieman suihkukoneen lentoradan yläpuolella. Hidastamalla ilmanopeutesi liikehdintänopeuteen (VA) ja säilyttämällä korkeuden ja lentosuunnan. Pyörit ympyrää vähintään viisi minuuttia ja jatkat sen jälkeen lentoasi hieman alemmalla korkeudella. Varmistamalla, että lennät hieman suihkukoneen lentoradan alapuolella ja kohtisuoraan sen lentorataan nähden. 25 Kuinka kauan jättöpyörre säilyy suuren ilma-aluksen lennettyä ohi? Alle neljä minuuttia. Kolme minuuttia. Viisi minuuttia tai pidempään; lennonjohdon porrastus on kaksi tai kolme minuuttia. Kaksi minuuttia. 26 Minkä painekorkeuden jälkeen paineistamattomilla ilma-aluksilla on oltava käytössä lisähappea? ft ft ft ft. 27 Kirjaimella A merkittyä kiitotien osaa voi käyttää (ks. PPL(A) ): Laskeutumiseen. Rullaamiseen ja lentoonlähtöön. Rullaamiseen ja laskeutumiseen. Vain rullaamiseen.

7 28 Mikä seuraavista väittämistä on tosi koskien kuvan lentokenttää (ks. PPL(A) )? Kiitotiellä 12 lentoonlähdön voi aloittaa kohdasta A ja laskukelpoinen alue alkaa kohdasta B. Kiitotiellä 30 laskuun voi tulla alueelle E ja lentoonlähdön voi aloittaa kohdasta D. Kiitotiellä 12 lentoonlähtöön ja laskuun käytettävä alue alkaa kohdasta B. Kiitotie 30 on kohdassa E varustettu pysäytysvaijerilla, jota voidaan käyttää sotilasilmaalusten pysäyttämiseen. 29 Mitä eroa on lentokentän alueilla A ja E? (ks. PPL(A) ) Aluetta A voi käyttää ainoastaan rullaamiseen, aluetta E voi käyttää kaikkeen muuhun liikehtimiseen paitsi laskeutumiseen. Aluetta A voi käyttää kaikkeen muuhun toimintaan paitsi raskaiden ilma-alusten laskeutumiseen, aluetta E voi käyttää ainoastaan maakiidon mennessä pitkäksi. Alueilla ei ole toiminnallista eroa, alue A on tilapäinen ja alue E pysyvä. Aluetta A voi käyttää rullaamiseen ja lentoonlähtöön, aluetta E voi käyttää ainoastaan maakiidon mennessä pitkäksi. 30 Kuvan lentokentässä alue C on luokiteltu (ks. PPL(A) ): Ilma-alusten pysäköintialueeksi. Useiden helikopterien laskeutumispaikaksi. Suljetuksi kiitotieksi. Vakautetuksi alueeksi. 31 Mitä etelä-pohjoissuuntaisen kiitotien päässä olevat nuolet tarkoittavat (see PPL(A) )? Voi käyttää vain rullaamiseen. Kyseistä aluetta ei voi käyttää laskeutumiseen, mutta lentoonlähtö ja rullaaminen ovat sallittuja. Käytettävissä rullaamiseen, lentoonlähtöön ja laskeutumiseen. Aluetta ei voi käyttää mihinkään ilma-aluksella suoritettavaan liikehtimiseen. 32 Kiitotiellä olevat numerot 04 ja 22 tarkoittavat, että kiitotien suunta on noin (ks. PPL(A) ): 040 ja 220 (tosisuunta). 004 ja 022 (tosisuunta). 004 ja 022 (magneettinen suunta). 040 ja 220 (magneettinen suunta). 33 Kuka tai mikä on vastuussa siitä, että ilma-alusta käytetään niiden lakien ja sääntöjen mukaan, mitkä ovat voimassa ilmatilassa, jossa sillä lennetään? Se valtio, joka on myöntänyt ilma-aluksen voimassaolevan lentokelpoisuustodistuksen. Se valtio, joka on myöntänyt lentäjän lupakirjan. Se valtio, jossa ilma-alus on rekisteröity. Ilma-aluksen päällikkö.

8 34 ICAO:n jättöpyörreluokat ovat: Valtava, Raskas, Keskiraskas, Kevyt Super Raskas, Raskas, Keskiraskas, Pieni Super Raskas, Raskas, Keskiraskas, Kevyt Valtava, Raskas, Kevyt 35 Missä ilma-aluksen rekisteröintitodistusta tulee säilyttää, kun kone on matkalennolla? Ilma-aluksessa. Rekisteröintivaltion viranomaisella. Lentoonlähtöpaikalla. Omistajan kotona. 36 Kenen vastuulla on varmistaa kaikkien tarpeellisten ilma-aluksen asiakirjojen mukanaolo kansainvälisellä lennolla? Ilma-aluksen päällikön. Ilma-alusta vuokraavan organisaation. Lähtökentällä olevan lennonvalvojan. Ilmaliikenne palveluyksikön, jolle lentosuunnitelma lähetetään. 37 Minkälainen vastuu koneen päälliköllä on koskien turvavöiden käyttöä, jos ilmaaluksessa on matkustajia? Päälliköllä ei ole vastuuta matkustajien turvavöiden käytöstä. Päällikön täytyy kertoa matkustajille turvavöiden sijainti ja käyttö. Päällikkö voi ohjeistaa turvavöiden sijainnin ja käytön jos hän haluaa. Päällikön täytyy ohjeistaa matkustajia pitämään turvavyöt kiinnitettyinä koko lennon ajan. 38 Mikä kuvastaa parhaiten vaatimusta lentäjien turvavöiden käytöstä? Lannevyöt päällä lentoonlähdössä ja laskussa; olkavyö lentoonlähdössä. Olkavyöt päällä koko lennon ajan, lannevyöt lentoonlähdössä ja laskussa. Lannevyö päällä koko lennon ajan; myös olkavyöt päällä lentoonlähdössä ja laskussa. Lanne- ja olkavyöt kytkettyinä lentoonlähdössä ja laskussa. 39 Kenen vastuulla on tarkastaa ennen lentoa ilma-aluksen olevan sellaisessa kunnossa, että sillä voidaan suorittaa lento turvallisesti? Päällikkö. Omistaja. Matkustaja. Sertifioitu lentokonemekaanikko.

9 40 Henkilö, joka on suoraan vastuussa matkustajien turvallisuuden briiffauksesta lennolle on: Päällikkö. Maahenkilökunta. Turvallisuusvirkailija. Lennonjohto. 41 Minkälainen varustus minimissään on oltava ei-kaupalliselle lennolle yksimoottorisella maa ilma-aluksella, jos lennetään vesialueen päällä, jolloin liitomatka ei riitä saavuttamaan maata? Pelastuslauttoja riittävästi, jotta jokainen ilma-aluksessa oleva henkilö mahtuu lautalle, sekä pelastusliivit jokaiselle. Pelastusliivit tai vastaavat kelluntalaitteet jokaiselle ilma-aluksessa olevalle henkilölle. Riittävä määrä pelastuslauttoja kaikkia ilma-aluksessa olevia henkilöitä varten. Pelastusliivit jokaiselle ilma-aluksessa olevalle henkilölle.

10 OPERATIONAL PROCEDURES Appendix PPL(A) LAPL(A)/PPL(A) question bank

11 OPERATIONAL PROCEDURES Appendix PPL(A) LAPL(A)/PPL(A) question bank

12 OPERATIONAL PROCEDURES Appendix PPL(A) LAPL(A)/PPL(A) question bank

13 OPERATIONAL PROCEDURES Appendix PPL(A) LAPL(A)/PPL(A) question bank

LAPL(A)/PPL(A) question bank FCL.215, FCL.120 Rev LENTOTOIMINTA 070

LAPL(A)/PPL(A) question bank FCL.215, FCL.120 Rev LENTOTOIMINTA 070 LENTOTOIMINTA 070 1 1 Mille instanssille/instansseille Suomessa tapahtunut lento-onnettomuus tulee viipymättä ilmoittaa? Onnettomuuskoneen vakituiselle kotikentälle. Onnettomuustutkintakeskukselle ja poliisille.

Lisätiedot

LAPL(A)/PPL(A) question bank FCL.215, FCL.120 Rev LENTOTOIMINTA 070

LAPL(A)/PPL(A) question bank FCL.215, FCL.120 Rev LENTOTOIMINTA 070 LENTOTOIMINTA 070 1 1 Mille instanssille/instansseille Suomessa tapahtunut lento-onnettomuus tulee viipymättä ilmoittaa? Onnettomuuskoneen vakituiselle kotikentälle. Onnettomuustutkintakeskukselle ja poliisille.

Lisätiedot

LAPL(A)/PPL(A) question bank FCL.215, FCL.120 Rev LENTOTOIMINTA 070

LAPL(A)/PPL(A) question bank FCL.215, FCL.120 Rev LENTOTOIMINTA 070 LENTOTOIMINTA 070 1 1 Mille instanssille/instansseille Suomessa tapahtunut lento-onnettomuus tulee viipymättä ilmoittaa? Lähimmälle lennonjohtoyksilölle. Onnettomuuskoneen vakituiselle kotikentälle. Lähimmälle

Lisätiedot

LAPL(A)/PPL(A) question bank FCL.215, FCL.120 Rev LENTOTOIMINTA 070

LAPL(A)/PPL(A) question bank FCL.215, FCL.120 Rev LENTOTOIMINTA 070 LAPL(A)/PPL(A) question bank FCL.215, FCL.120 Rev. 1.7 21.12.2017 LENTOTOIMINTA 070 1 Mille instanssille/instansseille Suomessa tapahtunut lento-onnettomuus tulee viipymättä ilmoittaa? Lähimmälle lennonjohtoyksikölle,

Lisätiedot

LAPL/PPL question bank FCL.215, FCL.120 Rev LENTOTOIMINTA 070

LAPL/PPL question bank FCL.215, FCL.120 Rev LENTOTOIMINTA 070 LAPL/PPL question bank FCL.215, FCL.120 Rev. 1.8 1.6.2018 LENTOTOIMINTA 070 1 Ilma-aluksen päällikön tulee varmistua, että lentokone on asianmukaisilla laitteilla varustettu ennen lennon aloittamista.

Lisätiedot

Lentokoneen vaurioituminen lentoonlähdössä Räyskälän lentopaikalla

Lentokoneen vaurioituminen lentoonlähdössä Räyskälän lentopaikalla Tutkintaselostus D7/2008L Lentokoneen vaurioituminen lentoonlähdössä Räyskälän lentopaikalla 14.8.2008 OH-SDZ M.S. 880B Rallye Club Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen 13 (Annex 13)

Lisätiedot

Ultrakevyen lentokoneen pakkolasku Pudasjärven lentopaikalla

Ultrakevyen lentokoneen pakkolasku Pudasjärven lentopaikalla Tutkintaselostus D4/2007L Ultrakevyen lentokoneen pakkolasku Pudasjärven lentopaikalla 3.2.2007 OH-U454 Ikarus C42B Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen 13 (Annex 13) kohdan 3.1 mukaan

Lisätiedot

TOIMINTAOHJE KAANAAN (TEISKON) LENTOKENTÄLLÄ LENNÄTTÄVÄLLE

TOIMINTAOHJE KAANAAN (TEISKON) LENTOKENTÄLLÄ LENNÄTTÄVÄLLE Tampereen RC Lentäjät ry. Toimintaohje (v1.4) 1(5) TOIMINTAOHJE KAANAAN (TEISKON) LENTOKENTÄLLÄ LENNÄTTÄVÄLLE 1. Saapuessasi lentokentälle tarkista onko lentokentällä toimintaa. Mikäli hallin ovet ovat

Lisätiedot

ILMAILUTIEDOTUS. Normi poistettu ilmailumääräysjärjestelmästä

ILMAILUTIEDOTUS. Normi poistettu ilmailumääräysjärjestelmästä I L M A I L U L A I T O S CIVIL AVIATION ADMINISTR ATION LENTOTURVALLISUUSHALLINTO F LI GH T SA T A U T O I T FI F E Y N L AN H R Y D ILMAILUTIEDOTUS ADVISORY CIRCULAR PL 50, 01531 VANTAA, FINLAND, Tel.

Lisätiedot

PL 186, 01531 VANTAA, FINLAND, puh. 358 (0)9 4250 11, Faksi 358 (0)9 4250 2898

PL 186, 01531 VANTAA, FINLAND, puh. 358 (0)9 4250 11, Faksi 358 (0)9 4250 2898 OPS M2-1, Liite 1 21.12.2007 PL 186, 01531 VANTAA, FINLAND, puh. 358 (0)9 4250 11, Faksi 358 (0)9 4250 2898 www.ilmailuhallinto.fi LENTOKONEEN VALOT Huom. Katso luku 6 1. MÄÄRITELMIÄ Kun tässä luvussa

Lisätiedot

ELA1 ja Liite II ilma-alusten lentokelpoisuus Savonsolmu

ELA1 ja Liite II ilma-alusten lentokelpoisuus Savonsolmu ELA1 ja Liite II ilma-alusten lentokelpoisuus Savonsolmu 3.-4.3.2012 Onko ilma-alus ELA1 vai Liite II ilma-alus? Huom: ELA1 ilma-alus on aina EASA ilma-alus 2 ELA1-ilma-alus tarkoittaa seuraavia eurooppalaisia

Lisätiedot

Lento-onnettomuus Räyskälän lentopaikalla 24.8.2009

Lento-onnettomuus Räyskälän lentopaikalla 24.8.2009 Tutkintaselostus D7/2009L Lento-onnettomuus Räyskälän lentopaikalla 24.8.2009 OH-PDW Piper PA-25-235 Pawnee mod. OH-959 Rollanden-Schneider LS 1-f Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen

Lisätiedot

Lento-onnettomuus Helsinki-Malmin lentoasemalla 12.8.2010

Lento-onnettomuus Helsinki-Malmin lentoasemalla 12.8.2010 Tutkintaselostus D7/2010L Lento-onnettomuus Helsinki-Malmin lentoasemalla 12.8.2010 OH-NTL AS 202/18A4 Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen 13 (Annex 13) kohdan 3.1 mukaan ilmailuonnettomuuden

Lisätiedot

Tämä ohje on hyväksytty Tampereen laskuvarjokerhon käyttöön johtokunnan kokouksessa 11.9.2014.

Tämä ohje on hyväksytty Tampereen laskuvarjokerhon käyttöön johtokunnan kokouksessa 11.9.2014. Tampereen Laskuvarjokerho ry Hyppytoiminnanohje YLEISTÄ Tämä ohje on hyväksytty Tampereen laskuvarjokerhon käyttöön johtokunnan kokouksessa 11.9.2014. Hyppytoiminnassa noudatetaan Liikenteen turvallisuusviraston

Lisätiedot

5 Lennät VFR-purjelentoa ilmaliikennepalvelureitin alapuolella FL 55. Tällöin lennät ilmatilaluokassa 1. A 2. C 3. D 4. G 5. E

5 Lennät VFR-purjelentoa ilmaliikennepalvelureitin alapuolella FL 55. Tällöin lennät ilmatilaluokassa 1. A 2. C 3. D 4. G 5. E 5 Lennät VFRpurjelentoa ilmaliikennepalvelureitin alapuolella FL 55. Tällöin lennät ilmatilaluokassa 1. A 2. C 3. D 4. G 5. E 4 Lentopaikan merkinantopaikalle sijoitettu valkoinen kaksoisristi tarkoittaa:

Lisätiedot

Rullaavan ilma-aluksen eksyminen Helsinki-Vantaan lentoaseman liikennealueella

Rullaavan ilma-aluksen eksyminen Helsinki-Vantaan lentoaseman liikennealueella Tutkintaselostus D3/2007L Rullaavan ilma-aluksen eksyminen Helsinki-Vantaan lentoaseman liikennealueella 24.1.2007 MTL589 Antonov Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen 13 (Annex 13)

Lisätiedot

Harrasteilmailun turvallisuuden analysointi, lentokaudet 2012 2013. Jorma Laine

Harrasteilmailun turvallisuuden analysointi, lentokaudet 2012 2013. Jorma Laine Harrasteilmailun turvallisuuden analysointi, lentokaudet 2012 2013 Jorma Laine Oma tausta Purjelentoa vuodesta 1974, noin 2000 h Purjelennon opettaja Moottoripurjelentäjä noin 350 h Moottoripurjelennon

Lisätiedot

Puljalennon prinsiippejä. Tarkastettu versio

Puljalennon prinsiippejä. Tarkastettu versio Puljalennon prinsiippejä Tarkastettu versio 14.1.2019 Puljalentoa Suomessa Suomen viranomainen ei ole rajoittanut osastolentoa, mutta Belgian viranomainen on: https://mobilit.belgium.be/sites/default/files/

Lisätiedot

Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus Utin lentopaikan läheisyydessä

Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus Utin lentopaikan läheisyydessä Tutkintaselostus C 19/1997 L Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus Utin lentopaikan läheisyydessä 29.6.1997 HB-VJB, Cessna 501 OH-ULK, Cessna 206G ja laskuvarjohyppääjät Kansainvälisen siviili-ilmailun

Lisätiedot

ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-46

ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-46 .... ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-46 ILMAILUHALLINTO LUFHilRTS rörvrl.tni NGCN FINr

Lisätiedot

Robinson R-44 -helikopterin pakkolasku Valkealassa 3.9.2007

Robinson R-44 -helikopterin pakkolasku Valkealassa 3.9.2007 Tutkintaselostus D15/2007L Robinson R-44 -helikopterin pakkolasku Valkealassa 3.9.2007 ES-HRW ROBINSON R-44 Astro Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen 13 (Annex 13) kohdan 3.1 mukaan

Lisätiedot

Purjelentokoneiden punnitus

Purjelentokoneiden punnitus Purjelentokoneiden punnitus 18-19. 3. 1995 Markku Hiedanpää 1 Miksi ilma-aluksia punnitaan Jotta voidaan määritellä onko ilma-alus tyyppihyväksymistodistuksen (so koelennoilla tositettujen) massa- ja massakeskiörajoitusten

Lisätiedot

D5/2008L Ultrakevyen lentokoneen laskuvaurio Hangossa

D5/2008L Ultrakevyen lentokoneen laskuvaurio Hangossa Onnettomuustutkintakeskus D-TUTKINTASELOSTUS Sörnäisten rantatie 33 C 00500 HELSINKI ILMAILU Puhelin: (09) 1606 7643 Fax: (09) 1606 7811 Sähköposti: onnettomuustutkinta@om.fi Internet: www.onnettomuustutkinta.fi

Lisätiedot

Ultrakevyen lentokoneen OH-U312 koelento

Ultrakevyen lentokoneen OH-U312 koelento Ultrakevyen lentokoneen OH-U312 koelento ref aihe huom 1 trimmi edessä, nopeus Vs, hallintavoima 1.1 trimmi edessä, nopeus Vne, hallintavoima 1.2 trimmi takana, nopeus Vs, hallintavoima 1.3 trimmi takana,

Lisätiedot

LAPL(A)/PPL(A) question bank FCL.215, FCL.120 Rev ILMAILULAKI 010

LAPL(A)/PPL(A) question bank FCL.215, FCL.120 Rev ILMAILULAKI 010 ILMAILULAKI 010 1 Mitä seuraavista dokumenteista ei ole vaatimuksena kuljettaa lennolla ilmaaluksessa ICAO:n jäsenvaltioissa? Rekisteröimistodistus Miehistön lupakirja Lentokelpoisuustodistus Miehistön

Lisätiedot

PAKKASPARLAMENTTI 2013

PAKKASPARLAMENTTI 2013 PAKKASPARLAMENTTI 2013 OH-1000, 2.10.2011 JACA Kone SUIO:n DuoDiscus, OH-1000 Pilot 2100h, co-pilot 670h Molemmilla aiempaa kokemusta Jacassa lentämisessä, kyseisen leirin aikana 18-19 tuntia. Noin kahden

Lisätiedot

Ultrakevyelle lentokoneelle tapahtunut lentoonnettomuus Helsinki-Malmin lentoasemalla 21.4.2009

Ultrakevyelle lentokoneelle tapahtunut lentoonnettomuus Helsinki-Malmin lentoasemalla 21.4.2009 Tutkintaselostus D3/2009L Ultrakevyelle lentokoneelle tapahtunut lentoonnettomuus Helsinki-Malmin lentoasemalla 21.4.2009 OH-U478 Ikarus C42B Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen 13

Lisätiedot

Kimmo Niemelä Tapio Kimanen SIL Purjelentotoimikunta 2018

Kimmo Niemelä Tapio Kimanen SIL Purjelentotoimikunta 2018 Kimmo Niemelä Tapio Kimanen SIL Purjelentotoimikunta 2018 PT 2018, KNi, TKi, kuvat Petteri Patolinna, Paavo Koponen, Kimmo Niemelä Turvallinen vinttaus Turvallinen vinttaus loppunousu jyrkkänousu alkunousu

Lisätiedot

ILMAILUMÄÄRÄYS ULTRAKEVYTLENTÄJÄN LUPAKIRJA

ILMAILUMÄÄRÄYS ULTRAKEVYTLENTÄJÄN LUPAKIRJA .... ILMAILUHALLINTO luftffiatsforva _ TNtNGCN finn!sh CML AVIW!ON flutiioility ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-70 5.5. 2009 PL 186, 01531 VANTAA, FINLAND, puh. 358 (0)9 4250 11, Faksi 358 (0)9 4250 2898 www.ilmailuhallinto.fi

Lisätiedot

Pyöräalustaisten liitimien koulutusohjelma

Pyöräalustaisten liitimien koulutusohjelma Tämä on Suomen ilmailuliitto (SIL) ry:n hyväksymä yleisesti käytettävä. SIL on hyväksynyt n 30.11.2012 ja se astuu voimaan. Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 1. Yleistä... 2 2. Koulutuksen aloittamisvaatimukset...

Lisätiedot

F3A Sport 2017 liikekuvaukset Janne Lappi /

F3A Sport 2017 liikekuvaukset Janne Lappi / F3A Sport 2017 liikekuvaukset Janne Lappi / 26.3.2017 Lentoonlähtö Lentoonlähtöä ei arvostella. Pääsääntöisesti se tapahtuu seuraavasti: 1. Avustaja kantaa lennokin kiitoradalle 2. Nousu tehdään vastatuuleen

Lisätiedot

VFR ilma-alusten aiheuttamat valvotun ilmatilan loukkaukset

VFR ilma-alusten aiheuttamat valvotun ilmatilan loukkaukset VFR ilma-alusten aiheuttamat valvotun ilmatilan loukkaukset Johtava tutkija Ismo Aaltonen www.turvallisuustutkinta.fi 1 Tutkinnan käynnistyminen C172M:n VFR matkalento EFHF-EFHV-EFHF lennon aikana 4 erillistä

Lisätiedot

Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus Jyväskylän lentoaseman läheisyydessä 18.7.1997

Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus Jyväskylän lentoaseman läheisyydessä 18.7.1997 Tutkintaselostus C 21/1997 L Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus Jyväskylän lentoaseman läheisyydessä 18.7.1997 OH-PKT, Piper PA-28-181 OH-JLK, Cessna TU206G Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen

Lisätiedot

Harrasteilmailun ilma-alusten punnitus. 17.4.2013 Markku Hiedanpää

Harrasteilmailun ilma-alusten punnitus. 17.4.2013 Markku Hiedanpää Harrasteilmailun ilma-alusten punnitus 17.4.2013 Markku Hiedanpää Miksi ilma-aluksia punnitaan Jotta voidaan määritellä onko ilma-alus tyyppihyväksymistodistuksen (so. koelennoilla tositettujen), tyyppitodistuksen

Lisätiedot

Keskeytetty lentoonlähtö laskeutuvan ilma-aluksen vuoksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla 4.3.2007

Keskeytetty lentoonlähtö laskeutuvan ilma-aluksen vuoksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla 4.3.2007 Tutkintaselostus D6/2007L Keskeytetty lentoonlähtö laskeutuvan ilma-aluksen vuoksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla 4.3.2007 OH-EBE ja OH-LXM EMB145 ja A320 Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen

Lisätiedot

Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Ilmailun tason 1 ja 2 turvallisuusindikaattorit Tammikuu-toukokuu 2013

Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Ilmailun tason 1 ja 2 turvallisuusindikaattorit Tammikuu-toukokuu 2013 Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Ilmailun tason 1 ja 2 turvallisuusindikaattorit Tammikuu-toukokuu 213 Määritelmiä Vakavalla vaaratilanteella tarkoitetaan vaaratilannetta, jonka olosuhteista käy ilmi,

Lisätiedot

HARJOITUSKYSYMYSPANKKI

HARJOITUSKYSYMYSPANKKI LAPL(A)/PPL(A) kysymyspankki Rev. 1.2 25.5.2016 HARJOITUSKYSYMYSPANKKI Pankki otetaan käyttöön 13.6.2016 1 LAPL(A)/PPL(A) kysymyspankki Rev. 1.2 25.5.2016 ILMAILULAKI 010 2 LAPL(A)/PPL(A) kysymyspankki

Lisätiedot

ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-70

ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-70 ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-70 muutos 3 20.12.2007 PL 186, 01531 VANTAA, FINLAND, puh. 358 (0)9 4250 11, Faksi 358 (0)9 4250 2898 www.ilmailuhallinto.fi LU 3300 01/06 ULTRAKEVYTLENTÄJÄN LUPAKIRJA Tämä ilmailumääräys

Lisätiedot

MUISTIO 1 (3) KÄYTÖSSÄ OLEVIEN MELUNHALLINTAKEINOJEN VAIKUTUS VUODEN 2025 MELUENNUS- TEESEEN

MUISTIO 1 (3) KÄYTÖSSÄ OLEVIEN MELUNHALLINTAKEINOJEN VAIKUTUS VUODEN 2025 MELUENNUS- TEESEEN MUISTIO 1 (3) Päivämäärä 17.11.2014 Liite 6, 12.12.2014 KÄYTÖSSÄ OLEVIEN MELUNHALLINTAKEINOJEN VAIKUTUS VUODEN 2025 MELUENNUS- TEESEEN Tässä muistiossa kuvataan Trafin lisäselvityspyynnössä 25.02.2014

Lisätiedot

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund rf

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund rf 1 Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund rf Saaristomerenkulkuopin tutkinnon 12.4.2019 tehtävien ratkaisut Ennen kuin aloitat, lue tämä johdanto! Tutkinnossa käytetty moottorivene on 13 metriä

Lisätiedot

F3A SPORT-OHJELMA 2008

F3A SPORT-OHJELMA 2008 F3A SPORT-OHJELMA 2008 1 Liike 1 - Lähtö Nousukuvio on nykyään kaikissa luokissa vapaa Proseduurikäännöstä ei enää tarvitse tehdä! Nousukuviota EI arvostella! Tärkeintä on että käännösliikkeen jälkeen

Lisätiedot

TUTKINTASELOSTUS LENTOKONEELLE OH-TZA HANGON LENTOPAIKALLA SATTUNEESTA VAARATILANTEESTA. No: C 10/1996 L

TUTKINTASELOSTUS LENTOKONEELLE OH-TZA HANGON LENTOPAIKALLA SATTUNEESTA VAARATILANTEESTA. No: C 10/1996 L ONNETTOMUUSTUTKINTAKESKUS Kasarmikatu 44 PL 1 00131 HELSINKI Puh. 09-18251, telefax 09-18257811 TUTKINTASELOSTUS LENTOKONEELLE OH-TZA HANGON LENTOPAIKALLA 27.7.1996 SATTUNEESTA VAARATILANTEESTA No: C 10/1996

Lisätiedot

Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus Helsingin lähestymisalueella 12.11.1997

Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus Helsingin lähestymisalueella 12.11.1997 Tutkintaselostus C 29/1997 L Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus Helsingin lähestymisalueella 12.11.1997 OH-FAD SF340 OH-LMB MD87 Tämä tutkintaselostus on tehty turvallisuuden parantamiseksi ja uusien

Lisätiedot

Paikalliset menetelmät

Paikalliset menetelmät 1. Briefing Turvallisuusbriefing pidetään perjantaina 26.7. klo 19:00 I-hallissa. Päivittäinen briefing pidetään klo 10.00 I-hallissa. 2. Flarmin käyttö Flarm on pakollinen kaikissa kisakoneissa. 3. Organisaatiolle

Lisätiedot

Purjelennon SM2017 PAIKALLISET MENETELMÄT. versio 1.2 ( )

Purjelennon SM2017 PAIKALLISET MENETELMÄT. versio 1.2 ( ) Purjelennon SM2017 PAIKALLISET MENETELMÄT versio 1.2 (20.6.2017) Kilpailun nimi: Purjelennon Open- ja kerholuokan Suomenmestaruuskilpailut Kilpailupaikka: Räyskälä Aikataulu Varsinainen ilmoittautumisaika

Lisätiedot

LAPL(A)/PPL(A) question bank FCL.215, FCL.120 Rev ILMAILULAKI 010

LAPL(A)/PPL(A) question bank FCL.215, FCL.120 Rev ILMAILULAKI 010 ILMAILULAKI 010 1 1 Mitä seuraavista dokumenteista ei ole vaatimuksena kuljettaa lennolla ilmaaluksessa ICAO:n jäsenvaltioissa? Rekisteröimistodistus Lentokelpoisuustodistus Miehistön lupakirja Miehistön

Lisätiedot

Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus Kuopion lentoaseman lähestymisalueella

Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus Kuopion lentoaseman lähestymisalueella Tutkintaselostus C 8a/1997 L Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus Kuopion lentoaseman lähestymisalueella 4.4.1997 SWW 2082, MD-83 Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen 13 (Annex 13)

Lisätiedot

Harrastuslennonopettajien kertauskoulutus EFRY 12.-13.12.

Harrastuslennonopettajien kertauskoulutus EFRY 12.-13.12. Tarkastuslennoilla havaittua Jorma Laine Ensimmäinen lento tarkastuslentäjänä 23.9.1979 K-7, OH-253 Lentokoe Lupakirjan myöntämiseksi Vesilento-oikeuden saamiseksi ultralla Hinauslentäjäoikeuden saamiseksi

Lisätiedot

LAPL/PPL question bank FCL.215, FCL.120 Rev ILMAILULAKI 010

LAPL/PPL question bank FCL.215, FCL.120 Rev ILMAILULAKI 010 LAPL/PPL question bank FCL.215, FCL.120 Rev. 1.7 25.5.2018 ILMAILULAKI 010 1 Mitä seuraavista dokumenteista ei ole vaatimuksena kuljettaa lennolla ilmaaluksessa ICAO:n jäsenvaltioissa? Miehistön syntymätodistus

Lisätiedot

Lentotoiminta kansallisen sääntelyn piiriin kuuluvilla ilma-aluksilla

Lentotoiminta kansallisen sääntelyn piiriin kuuluvilla ilma-aluksilla 1 (14) Antopäivä: 19.8.2016 Säädösperusta: Ilmailulaki (864/2014) Voimaantulopäivä: 25.8.2016 Voimassa: toistaiseksi Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Muutostiedot: Kumoaa Lentoturvallisuushallinnon antamat

Lisätiedot

Ilmailumääräys 1 (8) Voimassa: Toistaiseksi

Ilmailumääräys 1 (8) Voimassa: Toistaiseksi Ilmailumääräys 1 (8) TRAFI/4841/03.04.00.00/2011 OPS M2-9 Antopäivä: 6.7.2011 Voimaantulopäivä: 1.8.2011 Säädösperusta: Ilmailulaki (1194/2009) 6 ja 78 :n 4 momentti. Voimassa: Toistaiseksi Muutostiedot:

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EU) N:o.../... annettu [ ]

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EU) N:o.../... annettu [ ] EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Luonnos Bryssel... C KOMISSION ASETUS (EU) N:o.../... annettu [ ] Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 216/2008 mukaisesti lentotoimintaan liittyvistä teknisistä

Lisätiedot

ILMAILUMÄÄRÄYS AUTOGYROLENTÄJÄN LUPAKIRJA

ILMAILUMÄÄRÄYS AUTOGYROLENTÄJÄN LUPAKIRJA ... ILMAILUHALLINTO LUFHAAT5f0RVR,TNIN GEN FINNISH CNil fw,frjon AU"HORJTV ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-80 5.5.2009 PL 186, 01531 VANTAA, FINLAND, puh. 358 (0)9 4250 11, Faksi 358 (0)9 4250 2898 www.ilmailuhallinto.fi

Lisätiedot

Ultrakevyen lentokoneen lento-onnettomuus Orivedellä 8.5.2013

Ultrakevyen lentokoneen lento-onnettomuus Orivedellä 8.5.2013 Raportti alustavasta tutkinnasta L2013-E1 Ultrakevyen lentokoneen lento-onnettomuus Orivedellä 8.5.2013 OH-U275 Rans Coyote II ES Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen 13 (ICAO:n Annex

Lisätiedot

ILMAILUMÄÄRÄYS GEN M1-4. PL 50, 01531 VANTAA, FINLAND, Tel. 358 (0)9 82 771, Fax 358 (0)9 82 772499

ILMAILUMÄÄRÄYS GEN M1-4. PL 50, 01531 VANTAA, FINLAND, Tel. 358 (0)9 82 771, Fax 358 (0)9 82 772499 ILMAILUMÄÄRÄYS GEN M1-4 muutos 1 24.6.1999 PL 50, 01531 VANTAA, FINLAND, Tel. 358 (0)9 82 771, Fax 358 (0)9 82 772499 www.lentoturvallisuushallinto.fi ILMOITTAMINEN LENTO-ONNETTOMUUDESTA, LENTOVAURI- OSTA

Lisätiedot

Harrasteilma-alusten punnitus

Harrasteilma-alusten punnitus Harrasteilma-alusten punnitus 22.10.2004 Markku Hiedanpää 1 Miksi ilma-aluksia punnitaan u Jotta voidaan määritellä onko ilma-alus tyyppihyväksymistodistuksen (so. koelennoilla tositettujen), tyyppitodistuksen

Lisätiedot

Tarkastuslistat. Opettajakertauskoulutus, lentoturvallisuusseminaari 26. - 27.11.2010 Suomen Ilmailumuseo, Vantaa

Tarkastuslistat. Opettajakertauskoulutus, lentoturvallisuusseminaari 26. - 27.11.2010 Suomen Ilmailumuseo, Vantaa Tarkastuslistat Opettajakertauskoulutus, lentoturvallisuusseminaari 26. - 27.11.2010 Suomen Ilmailumuseo, Vantaa Missä listoja tarvitaan Käyttö - lentokoneet - huollot - katsastukset Laatiminen - ohjekirjallisuus

Lisätiedot

Ilmailu ja nuoret. Suomen Ilmailuliitto

Ilmailu ja nuoret. Suomen Ilmailuliitto Ilmailu ja nuoret Suomen Ilmailuliitto Purjelento Purjelento on monien mielestä puhtainta ja aidointa lentämistä. Elämys on kun kone pysyy ilmassa omien taitojen avulla nostavissa ilmavirtauksissa, aurinkoenergiaa

Lisätiedot

Toiminnasta Pirkkalassa ja hypättäessä Rosendahlin rantaan on erillinen ohje.

Toiminnasta Pirkkalassa ja hypättäessä Rosendahlin rantaan on erillinen ohje. Tampereen Laskuvarjokerho ry Hyppytoiminnanohje YLEISTÄ Tämä ohje on hyväksytty Tampereen laskuvarjokerhon käyttöön johtokunnan kokouksessa 11.9.2014, päivitetty 7.4.2015 (koneen kuormaus ja konekohtaiset

Lisätiedot

LAPL(A)/PPL(A) question bank FCL.215, FCL.120 Rev ILMAILULAKI 010

LAPL(A)/PPL(A) question bank FCL.215, FCL.120 Rev ILMAILULAKI 010 ILMAILULAKI 010 1 1 Mitä seuraavista dokumenteista ei ole vaatimuksena kuljettaa lennolla ilmaaluksessa ICAO:n jäsenvaltioissa? Rekisteröimistodistus Miehistön lupakirja Lentokelpoisuustodistus Miehistön

Lisätiedot

LENTOTURVALLISUUTTA VAARANTANUT TAPAUS OULUN LÄHI- JA LÄHESTYMISALUEELLA 20.8.1996. Tutkintaselostus No: C14/1996 L

LENTOTURVALLISUUTTA VAARANTANUT TAPAUS OULUN LÄHI- JA LÄHESTYMISALUEELLA 20.8.1996. Tutkintaselostus No: C14/1996 L ONNETTOMUUSTUTKINTAKESKUS Kasarmikatu 44 PL 1 00131 Helsinki Puh. 09-18251, telefax 09-18257811 LENTOTURVALLISUUTTA VAARANTANUT TAPAUS OULUN LÄHI- JA LÄHESTYMISALUEELLA 20.8.1996 Tutkintaselostus No: C14/1996

Lisätiedot

LAPL(A)/PPL(A) question bank FCL.215, FCL.120 Rev ILMAILULAKI 010

LAPL(A)/PPL(A) question bank FCL.215, FCL.120 Rev ILMAILULAKI 010 ILMAILULAKI 010 1 1 Mitä seuraavista dokumenteista ei ole vaatimuksena kuljettaa lennolla ilmaaluksessa ICAO:n jäsenvaltioissa? Miehistön lupakirja Lentokelpoisuustodistus Rekisteröimistodistus Miehistön

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 62. Ympäristölautakunta 13.06.2013 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 62. Ympäristölautakunta 13.06.2013 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 13.06.2013 Sivu 1 / 1 2594/11.01.04/2013 62 Lausunto Finavia Oyj:lle Helsinki-Vantaan lentoaseman liikenteen meluntorjunnan toimintasuunnitelmasta Valmistelijat / lisätiedot: Kari Kavasto,

Lisätiedot

Ajankohtaista PART-FCL lupakirjoista

Ajankohtaista PART-FCL lupakirjoista Ajankohtaista PART-FCL lupakirjoista Tiedotustilaisuus: Pienet hyväksytyt koulutusorganisaatiot non-complex ATO Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Aikataulu, merkittäviä päivämääriä ja muutoksia PART-FCL

Lisätiedot

ILMAILUTIEDOTUS. Normi poistettu ilmailumääräysjärjestelmästä

ILMAILUTIEDOTUS. Normi poistettu ilmailumääräysjärjestelmästä I L M A I L U L A I T O S CIVIL AVIATION ADMINISTR ATION LENTOTURVALLISUUSHALLINTO F LI GH T SA T A U T O I T FI F E Y N L AN H R Y D ILMAILUTIEDOTUS ADVISORY CIRCULAR PL 50, 01531 VANTAA, FINLAND, Tel.

Lisätiedot

ILMAILUTIEDOTUS. PL 50, 01531 VANTAA, FINLAND, Tel. 358 (0)9 82 771, Fax 358 (0)9 82 772499

ILMAILUTIEDOTUS. PL 50, 01531 VANTAA, FINLAND, Tel. 358 (0)9 82 771, Fax 358 (0)9 82 772499 ILMAILUTIEDOTUS OPS T1-21 4.2.1999 PL 50, 01531 VANTAA, FINLAND, Tel. 358 (0)9 82 771, Fax 358 (0)9 82 772499 www.lentoturvallisuushallinto.fi KENTTÄALUEEN KYLTIT JA NIIDEN YHTEYDESSÄ KÄYTETTÄVÄT MAALAUSMERKINNÄT

Lisätiedot

Vesilentokoneen kaatuminen laskussa Nilsiän Tahkovuorella

Vesilentokoneen kaatuminen laskussa Nilsiän Tahkovuorella Tutkintaselostus D1/2008L Vesilentokoneen kaatuminen laskussa Nilsiän Tahkovuorella 24.5.2008 OH-CNW Cessna 180H Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen 13 (Annex 13) kohdan 3.1 mukaan

Lisätiedot

Ilmailun tason 1 turvallisuusindikaattorit tammikuu-syyskuu 2013 sekä Ilmailun tason 2 turvallisuusindikaattorit tammikuu-elokuu 2013

Ilmailun tason 1 turvallisuusindikaattorit tammikuu-syyskuu 2013 sekä Ilmailun tason 2 turvallisuusindikaattorit tammikuu-elokuu 2013 Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Ilmailun tason 1 turvallisuusindikaattorit tammikuu-syyskuu 213 sekä Ilmailun tason 2 turvallisuusindikaattorit tammikuu-elokuu 213 Määritelmiä Vakavalla vaaratilanteella

Lisätiedot

Kuumailmapallon vauriolento Porvoossa 5.6.1998

Kuumailmapallon vauriolento Porvoossa 5.6.1998 Tutkintaselostus C 13/1998 L OH-GSM, Linstrand A-120 Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen 13 (Annex 13) kohdan 3.1 mukaan ilmailuonnettomuuden ja sen vaaratilanteen tutkinnan tarkoituksena

Lisätiedot

LAPL/PPL question bank FCL.215, FCL.120 Rev ILMAILULAKI 010

LAPL/PPL question bank FCL.215, FCL.120 Rev ILMAILULAKI 010 LAPL/PPL question bank FCL.215, FCL.120 Rev. 1.8 11.10.2018 ILMAILULAKI 010 1 Mitä seuraavista dokumenteista ei ole vaatimuksena kuljettaa lennolla ilmaaluksessa ICAO:n jäsenvaltioissa? Rekisteröimistodistus

Lisätiedot

Saab 35 FS Draken ja Hawk MK.51A ilma-aluksille rullauksessa sattunut vaaratilanne Rovaniemen lentoasemalla 2.4.1998

Saab 35 FS Draken ja Hawk MK.51A ilma-aluksille rullauksessa sattunut vaaratilanne Rovaniemen lentoasemalla 2.4.1998 OSA 2 Tutkintaselostus C 4a/1998 L Saab 35 FS Draken ja Hawk MK.51A ilma-aluksille rullauksessa sattunut vaaratilanne Rovaniemen Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen 13 (Annex 13) kohdan

Lisätiedot

Lentotoimintaa koskevan asetuksen liite I. Muutokset liitteeseen IV - Osa CAT (S, B)

Lentotoimintaa koskevan asetuksen liite I. Muutokset liitteeseen IV - Osa CAT (S, B) Euroopan lentoturvallisuusvirasto 3. syyskuuta 2012 Lentotoimintaa koskevan asetuksen liite I Muutokset liitteeseen IV - Osa CAT (S, B) R.F010-02 Euroopan lentoturvallisuusvirasto, 2012. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus 3.9.1997 Lappeenrannan lentoaseman läheisyydessä

Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus 3.9.1997 Lappeenrannan lentoaseman läheisyydessä Tutkintaselostus C 26/1997 L Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus 3.9.1997 Lappeenrannan lentoaseman läheisyydessä OH-HLT, Hughes 296C OH-CFQ, Cessna 172M OH-773, SZD-51-1 Kansainvälisen siviili-ilmailun

Lisätiedot

LAPL(A)/PPL(A) question bank FCL.215, FCL.120 Rev LENTOSUUNNISTUS 060

LAPL(A)/PPL(A) question bank FCL.215, FCL.120 Rev LENTOSUUNNISTUS 060 LENTOSUUNNISTUS 060 1 Mikä on maapallon akselin ja sen kiertoradan tason välinen kulma? 23,5 66,5 33,5 90 2 Meridiaani, joka kulkee Greenwichin kautta, tunnetaan nimellä? Suurmeridiaani Päiväntasaaja Nollameridiaani

Lisätiedot

Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus Oulun lentoaseman lähestymisalueella 28.3.1997

Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus Oulun lentoaseman lähestymisalueella 28.3.1997 Tutkintaselostus C 8/1997 L Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus Oulun lentoaseman lähestymisalueella 28.3.1997 SWW 2081, MD-83 FIN 3659, MD-80 Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen

Lisätiedot

Vaaratilanne Joensuun lentoaseman läheisyydessä 13.3.1997

Vaaratilanne Joensuun lentoaseman läheisyydessä 13.3.1997 Tutkintaselostus B 4/1997 L Vaaratilanne Joensuun lentoaseman läheisyydessä 13.3.1997 MIG-21 UM Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen 13 (Annex 13) kohdan 3.1 mukaan ilmailuonnettomuuden

Lisätiedot

Bulletin nro TAITOLENNON SM-KILPAILUT Aika: Paikka: Malmin lentokenttä Järjestäjä: Urheilutaitolentäjät ry

Bulletin nro TAITOLENNON SM-KILPAILUT Aika: Paikka: Malmin lentokenttä Järjestäjä: Urheilutaitolentäjät ry Bulletin nro 1 25.4.2019 TAITOLENNON SM-KILPAILUT 2019 Aika: 3.7. 7.7. 2019 Paikka: Malmin lentokenttä Järjestäjä: Urheilutaitolentäjät ry 1. Yleistä 5.1 Kilpailun järjestäjä Kilpailun vastuullinen järjestäjä

Lisätiedot

KELLUKEULTRIEN LENTOTEKNISET HAASTEET

KELLUKEULTRIEN LENTOTEKNISET HAASTEET KELLUKEULTRIEN LENTOTEKNISET HAASTEET touko-kesäkuu 2013 Ville Hämäläinen TIIVISTELMÄ Tässä tutkielmassa tarkastellaan ja arvioidaan tyypillisen Suomessa käytettävän ultrakevyen lentokoneen aerodynamiikkaa

Lisätiedot

Turvallisuutta koskevassa vuosikatsauksessa esitetään Euroopan ja koko maailman lentoturvallisuutta koskevia tilastoja

Turvallisuutta koskevassa vuosikatsauksessa esitetään Euroopan ja koko maailman lentoturvallisuutta koskevia tilastoja TURVALLISUUTTA KOSKEVA VUOSIKATSAUS 13 Tiivistelmä Turvallisuutta koskevassa vuosikatsauksessa esitetään Euroopan ja koko maailman lentoturvallisuutta koskevia tilastoja Katsauksen sisältämät tiedot ovat

Lisätiedot

Finavia Oyj 1.7.2011 KOULUTUSLENTOTOIMINTA HELSINKI-MALMIN LENTOASEMALLA

Finavia Oyj 1.7.2011 KOULUTUSLENTOTOIMINTA HELSINKI-MALMIN LENTOASEMALLA Finavia Oyj KOULUTUSLENTOTOIMINTA HELSINKI-MALMIN LENTOASEMALLA 2 (10) SISÄLTÖ 1. JOHDANTO... 3 2. YLEISTÄ ILMATILAN HALLINNASTA...3 2.1. Valvottu ja valvomaton ilmatila... 3 2.2. Minimilentokorkeudet...

Lisätiedot

Harrasterakenteisen lentokoneen onnettomuus Nummelan lentopaikalla

Harrasterakenteisen lentokoneen onnettomuus Nummelan lentopaikalla Tutkintaselostus C 25/1998 L Harrasterakenteisen lentokoneen onnettomuus Nummelan lentopaikalla 17.10.1998 OH-XME PIK-21 Super Sytky Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen 13 (Annex 13)

Lisätiedot

Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus Tampere-Pirkkalan lentoaseman kiitotiellä 1.9.1997

Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus Tampere-Pirkkalan lentoaseman kiitotiellä 1.9.1997 Tutkintaselostus C 25/1997 L Korjattu selostus Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus Tampere-Pirkkalan lentoaseman kiitotiellä 1.9.1997 OH-PEU, PA-28-161 OH-XHN, CHRISTEN EAGLE II Kansainvälisen siviili-ilmailun

Lisätiedot

OPS M6-1. Laskuvarjotoimikunta Timo Kokkonen

OPS M6-1. Laskuvarjotoimikunta Timo Kokkonen OPS M6-1 Laskuvarjotoimikunta Timo Kokkonen YLEISTÄ Liikenteen turvallisuusvirasto (Trafi) on antanut 19.5. ilmailumääräyksen OPS M6-1, Laskuvarjohyppytoiminta. Määräys tuli voimaan 22.5.2017 ja kumoaa

Lisätiedot

ALKUVALMISTELUT JA MOOTTORIN KÄYNNISTÄMINEN. 1 Kiinnitä istuinvyöt ja säädä etenkin lantiovyön kireyttä

ALKUVALMISTELUT JA MOOTTORIN KÄYNNISTÄMINEN. 1 Kiinnitä istuinvyöt ja säädä etenkin lantiovyön kireyttä 1 OHJAUSOPPI ALKUVALMISTELUT JA MOOTTORIN KÄYNNISTÄMINEN Toimi aina käsikirjan ohjeiden mukaisesti! 1 Kiinnitä istuinvyöt ja säädä etenkin lantiovyön kireyttä 2 Sulje ovet / kuomu / ikkunat 3 Ota tarkistuslista

Lisätiedot

LENTOTOIMINNAN YLEISET TURVALLISUUS- VAATIMUKSET ILMA-ALUSTEN NOUSU- JA LAS- KUPAIKOILLE

LENTOTOIMINNAN YLEISET TURVALLISUUS- VAATIMUKSET ILMA-ALUSTEN NOUSU- JA LAS- KUPAIKOILLE SOTILASILMAILUN VIRANOMAISYKSIKKÖ SOTILASILMAILUMÄÄRÄYS 10.11.2016 SIM-To-Lnt-020 PL 30, 41161 TIKKAKOSKI, Puh. 0299 800, Faksi 0299 291 929 LENTOTOIMINNAN YLEISET TURVALLISUUS- VAATIMUKSET ILMA-ALUSTEN

Lisätiedot

Seminaari lentokelpoisuushenkilöstölle ja ilmaaluksien GA Vaihe II Jyrki Laitila. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

Seminaari lentokelpoisuushenkilöstölle ja ilmaaluksien GA Vaihe II Jyrki Laitila. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Seminaari lentokelpoisuushenkilöstölle ja ilmaaluksien omistajille 21.3.2016 GA Vaihe II Jyrki Laitila Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Sisältö Lyhyt yksikön esittely Historiaa lyhyesti GA Phase

Lisätiedot

Yhteentörmäysvaara Porin lähestymisalueella 23.8.2010

Yhteentörmäysvaara Porin lähestymisalueella 23.8.2010 Tutkintaselostus D8/2010L Yhteentörmäysvaara Porin lähestymisalueella 23.8.2010 OH-PCE Piper PA-28-140 SP-KWN Jetstream J32 Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen 13 (Annex 13) kohdan

Lisätiedot

ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-41 PURJELENTÄJÄN LUPAKIRJA

ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-41 PURJELENTÄJÄN LUPAKIRJA ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-41 ILMAILUHALLINTO LUFTFAfiTSFORVAL TNI G(N flf\inish CML ffi AöiON AUTHOAJTY 20.12.2007 PL 186, 01531 VANTAA, FINlAND, puh. 358 (0)9 4250 11, Faksi 358 (0)9 4250 2898 www.ilmailuhallinto.fi

Lisätiedot

Moottoroidun Varjoliidon Koulutusohjelma

Moottoroidun Varjoliidon Koulutusohjelma Tämä koulutusohjelma on Suomen ilmailuliitto (SIL) ry:n hyväksymä yleisesti käytettävä koulutusohjelma, joka korvaa 7.12.2010 päivätyn koulutusohjeen. SIL on hyväksynyt koulutusohjelman 24.11.2010 ja se

Lisätiedot

Henri Airava. Lennonopettaja vuodesta Tarkastuslentäjä vuodesta 2000 B757 TRI/TRE. (Air Finlandin päälennonopettaja) Norwegian B787-projekti

Henri Airava. Lennonopettaja vuodesta Tarkastuslentäjä vuodesta 2000 B757 TRI/TRE. (Air Finlandin päälennonopettaja) Norwegian B787-projekti Henri Airava Lennonopettaja vuodesta 1988 Tarkastuslentäjä vuodesta 2000 B757 TRI/TRE (Air Finlandin päälennonopettaja) Norwegian B787-projekti Tarkastuslentäjien kertauskoulutus 5-6.11.2012 Ilma-aluksen

Lisätiedot

Poikkeamatiedon hyödyntäminen ja menneen kauden vaaratilanteet - SIL/mt/vpj Nils Rostedt Lentoon!

Poikkeamatiedon hyödyntäminen ja menneen kauden vaaratilanteet - SIL/mt/vpj Nils Rostedt Lentoon! Poikkeamatiedon hyödyntäminen ja menneen kauden vaaratilanteet - SIL/mt/vpj Nils Rostedt Lentoon! Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Kokemuksia ja ajatuksia analyysiyhteistyöstä / NR Analyysiryhmäläisenä

Lisätiedot

SWC kartta http://www.fmi.fi/tuotteet/liikenne_2.html Linkistä kattavat tiedot Ilmatieteenlaitoksen palveluista ilmailulle.

SWC kartta http://www.fmi.fi/tuotteet/liikenne_2.html Linkistä kattavat tiedot Ilmatieteenlaitoksen palveluista ilmailulle. Matkalento Kun laskeudut peltoon ilmoittaudut isännälle ( emännälle ;) kysyen mahdollista korvausta sotkemasi viljan suhteen, kysytään sinulta loppuiko tuuli?. Olet tietenkin valmis vastaamaan kohteliaasti

Lisätiedot

Vaaratilanne Maarianhaminan lentoasemalla 29.5.2010

Vaaratilanne Maarianhaminan lentoasemalla 29.5.2010 Tutkintaselostus D3/2010L Vaaratilanne Maarianhaminan lentoasemalla 29.5.2010 OH-BEX Beech C-90 Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen 13 (Annex 13) kohdan 3.1 mukaan ilmailuonnettomuuden

Lisätiedot

Korpikenttien menetelmät EFNU MH2009

Korpikenttien menetelmät EFNU MH2009 Korpikenttien menetelmät EFNU MH2009 Tekijän huomautus Diaesitys on tehty harrastustyönä Esityksessä olevat tiedot eivät sellaisenaan ole lennonvalmistelussa käytettäviä tietoja Esitetyissä tiedoissa saattaa

Lisätiedot

LAPL(A)/PPL(A) question bank FCL.215, FCL.120 Rev. 1.3 10.6.2016 LENNONTEORIA 080

LAPL(A)/PPL(A) question bank FCL.215, FCL.120 Rev. 1.3 10.6.2016 LENNONTEORIA 080 LENNONTEORIA 080 1 1 Tiheys: Kasvaa korkeuden kasvaessa. Pienenee korkeuden kasvaessa. Pienenee lämpötilan pienentyessä. Lämpötilalla ei ole vaikutusta. 2 Paine, joka vaikuttaa kappaleen joka pinnalle

Lisätiedot

Saaristomerenkulun tutkinto Ratkaisuesimerkkejä

Saaristomerenkulun tutkinto Ratkaisuesimerkkejä Saaristomerenkulun tutkinto 11.12.2015 Ratkaisuesimerkkejä Tutkinnossa käytetty moottorivene on 13 metriä pitkä, sen syväys on 1,2 metriä ja korkeus 3,4 metriä. Veneen varustukseen kuuluu pääkompassin

Lisätiedot

3. Kuka saa säätää varavarjon automaattilaukaisinta (Cypresiä)? a. Pilotti b. Hyppymestari c. Hyppääjä d. Turvallisuuspäällikkö

3. Kuka saa säätää varavarjon automaattilaukaisinta (Cypresiä)? a. Pilotti b. Hyppymestari c. Hyppääjä d. Turvallisuuspäällikkö NOVA Alkeis 1. Missä korkeudessa ja miten avaat päävarjon? a. 1500m. Katsot mittaria ja avaat varjon b. 2000m. Avaat varjon c. 1600m. Näytät avausmerkin ja avaat varjon (taivuta, tartu, vedä) d. 1500m.

Lisätiedot

Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus Lappeenrannan lähialueella

Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus Lappeenrannan lähialueella Tutkintaselostus C 6/1998 L Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus Lappeenrannan lähialueella 27.1.1998 OH-FAE, SF340 Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen 13 (Annex 13) kohdan 3.1 mukaan

Lisätiedot

KANNUSPYÖRÄLENTÄMINEN

KANNUSPYÖRÄLENTÄMINEN KANNUSPYÖRÄLENTÄMINEN Ari Tamminen KANNUSPYÖRÄLENTÄMINEN Keskusteluissa kannuspyörälentämisestä pelkästään nokkapyöräkoneilla lentäneiden kanssa on selvästi ollut aistittavissa heidän epäilyksensä omista

Lisätiedot