I LUKU SOVELTAMISALA, VIRAT JA VIRANHALTIJAT. 1 ' Soveltamisala. 1) kirkkovaltuuston/yhteisen kirkkovaltuuston perustaman viran vakinaiseen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "I LUKU SOVELTAMISALA, VIRAT JA VIRANHALTIJAT. 1 ' Soveltamisala. 1) kirkkovaltuuston/yhteisen kirkkovaltuuston perustaman viran vakinaiseen"

Transkriptio

1 KEMIMAAN SEURAKUNNAN VIRKASÄÄNTÖ Kirkkolain 6 luvun 14':n 1 momentin nojalla hyväksytty kirkkovaltuustossa helmikuun 9. päivänä 1994 ja vahvistettu Oulun hiippakunnan tuomiokapitulissa maaliskuun 29. päivänä Pykälät 14 ja 16 ovat asiallisesti kumoutuneet Kirkkolain muuttamisesta annetulla lailla eikä niitä voida miltään osin soveltaa I LUKU SOVELTAMISALA, VIRAT JA VIRANHALTIJAT 1 ' Soveltamisala 1 mom. Tätä virkasääntöä sovelletaan 2 ':ssä mainituin poikkeuksin 1) kirkkovaltuuston/yhteisen kirkkovaltuuston perustaman viran vakinaiseen haltijaan; 2) edellä 1) kohdassa tarkoitetun viran väliaikaiseen hoitajaan, jolla tarkoitetaan viransijaista (vs.), avoimen viran hoitajaa (vt.) ja koeajaksi otettua viranhaltijaa; 3) tilapäiseen viranhaltijaan, joka virkaa perustamatta otetaan palvelukseen enintään kalenterivuodeksi kerrallaan, ja 4) kirkkojärjestyksen 6 luvun 40 ':n 3 momentissa tarkoitetun kanttorinviran hoitajaa. Edellä 1 momentissa tarkoitettuja henkilöitä nimitetään viranhaltijoiksi ja heidän palvelussuhdettaan seurakuntaan/seurakuntayhtymään virkasuhteeksi. 3 mom. Mitä jäljempänä tässä virkasäännössä sanotaan seurakunnasta, kirkkovaltuustosta ja kirkkoneuvostosta, koskee soveltuvin osin seurakuntayhtymää, yhteistä kirkkovaltuustoa, yhteistä kirkkoneuvostoa ja seurakuntaneuvostoa.

2 2 2 ' Soveltamisalan rajoitukset 1 mom. Seurakunnan papinvirkaan, vakinaiseen lehtorin virkaan ja kanttorin virkaan vakinaisesti nimitettyyn viranhaltijaan sekä seurakuntapastoriksi tai vakinaisen papinviran väliaikaiseksi hoitajaksi määrättyyn pappiin sovelletaan vain tämän virkasäännön 17':n 3 momentissa, 18':n 2 momentissa, 22, ':ssä ja ':ssä olevia määräyksiä. Seurakuntayhtymän papinvirkaan määrätyn papin virkasuhteeseen sovelletaan tätä virkasääntöä lukuun ottamatta virkasuhteen lakkaamista koskevia 14 16':n määräyksiä. Lisäksi on otettava huomioon, mitä kirkkojärjestyksen 6 luvun 12 ':ssä määrätään. 3 mom. Ylimääräisen lehtorin virkasuhteeseen sovelletaan tätä virkasääntöä ottaen huomioon, mitä kirkkojärjestyksen 6 luvun 47 ':ssä on säädetty. 4 mom. Sen lisäksi, mitä 1 3 momentissa on sanottu, tämän virkasäännön määräyksiä ei sovelleta, jos asiasta on toisin säädetty, lain tai kirkkojärjestyksen nojalla määrätty tahi virkaehtosopimuksella sovittu. 3 ' Kokoaikaisuus ja osa aikaisuus 1 mom. Virka on kokoaikainen tai osa aikainen sen mukaan kuin kirkkovaltuusto on päättänyt. Tilapäinen virkasuhde on kokoaikainen tai osa aikainen sen mukaan kuin tilapäistä viranhaltijaa otettaessa on määrätty. Kun virka perustetaan tai muutetaan osa aikaiseksi tahi kun henkilö otetaan tilapäiseen virkasuhteeseen osa aikaisesti, asianomaisen viranomaisen tulee samalla päättää, mikä on virassa tai tilapäisessä virkasuhteessa noudatettava työaika tai, jollei se ole mahdollista, miten viran palkkaus määräytyy suhteessa vastaavassa kokoaikaisessa virassa tai tilapäisessä virkasuhteessa suoritettavaan palkkaukseen.

3 3 2 LUKU VIRKASUHTEEN SYNTYMINEN 4 ' Palveluskausi 1 mom. Vakinainen viranhaltija otetaan palvelukseen toistaiseksi tai, jos virka on määräaikainen, määräajan loppuun saakka. Viran johtosäännössä olevan määräyksen tai kirkkovaltuuston erikseen antaman luvan nojalla toistaiseksi perustettu virka voidaan täyttää myös määräajaksi. Viransijainen otetaan palvelukseen määräajaksi, kuitenkin enintään ajaksi, jonka vakinaisen viranhaltijan virantoimitus on keskeytyneenä. 3 mom. Avoimen viran hoitaja otetaan palvelukseen toistaiseksi tai määräajaksi, kuitenkin enintään siihen saakka, kunnes virka on vakinaisesti täytetty ja vakinainen viranhaltija ryhtynyt virantoimitukseen. 4 mom. Koeaikainen viranhaltija otetaan palvelukseen enintään kuuden kuukauden määräajaksi. 5 mom. Tilapäinen viranhaltija otetaan palvelukseen joko määräajaksi tai määrätehtävää varten, kerrallaan kuitenkin enintään talousarviovuoden loppuun saakka. 6 mom. Kirkkojärjestyksen 6 luvun 40':n 3 momentissa tarkoitettu osa aikainen tai sivutoiminen kanttori otetaan palvelukseen määräajaksi. 5 ' Haettavaksi julistaminen 1 mom. Virkaan ottava tai ylempi viranomainen voi tehtävien uudelleen järjestelyn tai muun perustellun syyn vuoksi määrätä, että viran tullessa avoimeksi sen haettavaksi julistamiseen on saatava sanotun viranomaisen lupa.

4 4 Ennen viran täyttämistä vakinaisesti virka on julistettava haettavaksi ilmoittamalla siitä paikkakunnalla yleisesti leviävässä sanomalehdessä tai muulla asianmukaisella tavalla. Hakuaika on vähintään 14 kalenteripäivää siitä, kun ilmoitus on julkaistu, sitä päivää mukaan lukematta. Hakuaika päättyy virkaajan päättyessä hakuajan viimeisenä päivänä, joka on mainittava hakuilmoituksessa. 3 mom. Virka voidaan julistaa uudelleen haettavaksi tai hakuaikaa pidentää, jollei kukaan hakijoista täytä viran kelpoisuusehtoja tai jos viran täyttävä viranomainen katsoo seurakunnan edun sitä vaativan. Jos virka julistetaan uudelleen haettavaksi, on samalla ilmoitettava, otetaanko aikaisemmat hakemukset huomioon. 4 mom. Virka saadaan täyttää sitä haettavaksi julistamatta, kun kysymyksessä on 1) viran täyttäminen väliaikaisesti muutoin kuin koeajaksi; 2) kirkkojärjestyksen 13 luvun 2':ssä tarkoitettu viranhaltijan siirtäminen seurakuntajaon muuttamisen johdosta; 3) jäljempänä 19 ':n 3 momentissa tarkoitettu siirtäminen toiseen virkasuhteeseen samassa seurakunnassa, seurakuntayhtymässä tai siihen kuuluvassa toisessa seurakunnassa; 4) koeajaksi otetun viranhaltijan määrääminen vakinaiseksi; 5) viran uudelleen täyttäminen virkaan valitun irtisanouduttua ennen hänelle määrättyä virantoimituksen aloittamispäivää siten, että virkaan valitaan joku muu kelpoisuusehdot hakuajan päättyessä täyttänyt hakija; 6) henkilön ottaminen sellaiseen virkaan, johon kuuluvat tehtävät tai suurimman osan niistä hän on viran perustamiseen saakka hoitanut tilapäisenä viranhaltijana tai työsopimussuhteessa vähintään kuusi kuukautta, mikäli hän täyttää viran kelpoisuusehdot; 7) kirkkojärjestyksen 6 luvun 40 ':n 3 momentissa tarkoitettu kanttorin viran täyttäminen osa aikaisena tai sivutoimisena; tai

5 5 8) muu erityisen painava syy. 5 mom. Tilapäistä viranhaltijaa otettaessa on soveltuvin osin noudatettava, mitä 2 momentissa on määrätty. Tilapäinen viranhaltija, jonka virkasuhde on tarkoitettu kestämään enintään kuusi kuukautta, saadaan kuitenkin ottaa ilman hakumenettelyä. 6 ' Viran täyttäminen 1 mom. Virkaan saadaan ottaa vakinaisesti vain sellainen henkilö, joka on kirjallisesti hakenut virkaa ennen hakuajan päättymistä ja silloin täyttänyt viran kelpoisuusehdot. Hakemukseen on liitettävä tarvittava selvitys kelpoisuusehtojen täyttämisestä. Jos hakemukseen ei ole liitetty tarvittavia selvityksiä tai jos hakemus on muutoin puutteellinen, hakijalle on varattava tilaisuus poistaa puute hänelle asetetussa kohtuullisessa määräajassa, mikäli tämä ei ole asian käsittelyn kannalta tarpeetonta. 3 mom. Tämän pykälän määräyksiä on soveltuvin osin noudatettava myös tilapäiseen virkasuhteeseen. 7 ' Yleiset kelpoisuusehdot 1 mom. Viranhaltijan tulee olla evankelis luterilaisen kirkon jäsen. Seurakunnan taloustoimistoa johtavan viranhaltijan tulee olla Suomen kansalainen. 3 mom.

6 6 Tämän pykälän määräyksiä on noudatettava soveltuvin osin myös otettaessa väliaikaista ja tilapäistä viranhaltijaa. 8 ' Lääkärintodistus 1 mom. Virkaan saadaan ottaa vain henkilö, joka enintään kolme kuukautta aikaisemmin annetulla lääkärintodistuksella osoittaa, ettei hänellä ole tämän viran hoitoa haittaavaa sairautta tai vammaa. Tämä todistus, jota ei tarvitse liittää hakemusasiakirjoihin, on esitettävä ennen sitä päivää, josta lukien virka on vastaanotettava, jollei viran täyttävä viranomainen toisin määrää. Jollei lääkärintodistus ole käytettävissä virkaa täytettäessä, valinta on suoritettava ehdollisesti ja kysymys valinnan vahvistamisesta ratkaistava vasta kun lääkärintodistus on esitetty. Valinnan vahvistaa ehdollisen valinnan suorittanut viranomainen tai, jos lääkärintodistus on varaukseton, asianomainen alempi täytäntöönpaneva viranomainen. Virkaa hakeneen henkilön määräämisestä tarkastuksiin ja tutkimuksiin, jos se on tarpeen viran hoitamisen edellytysten selvittämiseksi, sekä tästä aiheutuvien kustannusten suorittamisesta säädetään kirkkolain 6 luvun 4 ':ssä. 3 mom. Jos lääkärintodistuksesta ilmenee sellainen viranhoitoa haittaava sairaus tai vamma, ettei asianomainen viranomainen katso voivansa vahvistaa ehdollisesti toimitettua valintaa, tahi jos lääkärintodistusta ei esitetä asetetussa määräajassa, valinnan suorittanut viranomainen toteaa valinnan rauenneeksi. 4 mom. Lääkärintodistusta ei vaadita, ellei viran täyttävä viranomainen toisin päätä, 1) kun virkaan otetaan henkilö, joka ennestään on saman seurakunnan palveluksessa; tai 2) kun virka täytetään enintään kuuden kuukauden ajaksi. 5 mom. Tämän pykälän määräyksiä on soveltuvin osin noudatettava myös väliaikaista tai tilapäistä viranhaltijaa otettaessa.

7 7

8 8 9 ' Erityiset kelpoisuusehdot 1 mom Sen lisäksi, mitä 7 ja 8 ':ssä on määrätty, virkaan otettavalla on oltava erikseen säädetty tai johtosäännössä määrätty kelpoisuus. Mitä 1 momentissa on määrätty, koskee myös väliaikaista ja tilapäistä viranhaltijaa, jollei virkaan ottava viranomainen erityisten kelpoisuusehtojen osalta painavasta syystä toisin määrää. 10 ' Koeaika 1 mom. Virkaa vakinaisesti täytettäessä virka voidaan hakijan kirjallisella suostumuksella täyttää enintään kuuden kuukauden koeajaksi. Jos virkaan ottanut viranomainen katsoo, ettei koeaikaisen viranhaltijan virkasuhdetta ole vakinaistettava, päätös siitä on tehtävä viimeistään kaksi viikkoa ennen koeajan päättymistä. 11 ' Lähemmät virantäyttömääräykset 1 mom. Virkaan ottamisesta voidaan määrätä tarkemmin ohje tai johtosäännössä. Jos viran täyttävästä viranomaisesta ei ole määräystä ohje tai johtosäännössä tai jos kirkkovaltuusto ei ole virkaa perustaessaan pidättänyt viran täyttämistä itselleen, viranhaltijan ottaa kirkkoneuvosto. 1 mom. 12 ' Määräyskirja

9 Viranhaltijalle on viipymättä ja ennen virantoimituksen alkamista annettava virkaan tai virkasuhteeseen ottamisesta pöytäkirjan tai päätösluettelon ote tahi muu asiakirja, josta käy selville hänen virkasuhteensa luonne ja kesto siten kuin 1, 3, 4 ja 10 ':ssä on määrätty. Mitä 1 momentissa on määrätty, koskee myös 8':ssä tarkoitettua ehdollista päätöstä sekä ehdollisen valinnan vahvistamispäätöstä tai raukeamispäätöstä. 3 mom. Virkaan ottamisesta on ilmoitettava muille virkaa hakeneille kirkkojärjestyksen 23 luvun 3 ':ssä säädetyssä järjestyksessä ' Virkasuhteen sekä siihen liittyvien oikeuksien ja velvollisuuksien alkaminen ja keskeytyminen 1 mom. Virkasuhde alkaa ajankohtana, josta lukien asianomainen on otettu, määrätty tai siirretty virkaan, tilapäiseen virkasuhteeseen tai väliaikaiseksi viranhaltijaksi. Jos valintapäätökseen haetaan muutosta, virkasuhde alkaa päivästä, jona valintapäätös saa lainvoiman. Virkasuhteeseen liittyvät oikeudet ja velvollisuudet alkavat virkasuhteen alkamispäivänä, jollei muuta ole säädetty, määrätty tai virkaehtosopimuksella sovittu. Jos viranhaltija muun syyn kuin säännönmukaisen vapaapäivänsä, kirkollisen juhlapäivän, vapunpäivän tai itsenäisyyspäivän vuoksi aloittaa virantoimituksensa virkasuhteen alkamispäivää myöhempänä ajankohtana, hänen tulee anoa sitä varten virkavapautta. 3 mom. Viranhaltijan katsotaan olevan virantoimituksessa siitä päivästä lukien, jona hän ensi kerran on ryhtynyt virkaansa hoitamaan. Virantoimitus jatkuu kaikkina vuorokausina virkasuhteen lakkaamispäivään saakka, lukuun ottamatta aikoja, joina viranhaltija on vuosilomalla, virkavapaana tai virantoimituksesta pidätettynä tahi joina hänen virantoimituksensa häntä koskevan päätöksen nojalla muutoin on keskeytynyt tai ollut todettavissa keskeytyneeksi. 3 LUKU

10 10 VIRKASUHTEEN LAKKAAMINEN 14 ' Irtisanominen 1 mom. Virkasuhde voidaan molemmin puolin kirjallisesti irtisanoa päättymään irtisanomisajan kuluttua. Ennen seurakunnan suorittamaa irtisanomista viranhaltijalle on varattava tilaisuus tulla kuulluksi irtisanomisen perusteesta. Irtisanomisen peruste on merkittävä pöytäkirjaan tai päätösluetteloon. Viranhaltija saadaan irtisanoa seuraavilla perusteilla: 1) asianomainen virka lakkautetaan; 2) viranhaltija ei kykene asianmukaisesti suorittamaan virkatehtäviään; 3) viranhaltija toimii esimiehen kirkkojärjestyksen 6 luvun 3 ':n 3 momentin nojalla antamasta huomautuksesta huolimatta jatkuvasti tai olennaisesti vastoin virkavelvollisuuksiaan tahi huomautuksesta huolimatta jatkuvasti tai olennaisesti laiminlyö niitä; tai 4) viranhaltijan irtisanomiseen on muu, viranhoidollisiin näkökohtiin perustuva erittäin painava syy. 3 mom. Edellä 2 momentin 2) ja 4) kohdassa tarkoitettu syy ei ole ainakaan 1) sairaus, vika tai vamma, ellei siitä ole ollut seurauksena viranhaltijan työkyvyn olennainen ja pysyvä heikentyminen tavalla, jonka perusteella hänellä olisi oikeus työkyvyttömyyseläkkeeseen; 2) raskaus tai synnytys; eikä 3) osallistuminen viranhaltijayhdistyksen päätöksen perusteella yhdistyksen toimeenpanemaan työtaistelutoimenpiteeseen. 4 mom. Viranhaltijalla, jolle on myönnetty virkavapautta erityisäitiys, äitiys, isyys tai vanhempainloman taikka hoitovapaan vuoksi, on sama irtisanomissuoja

11 kuin työntekijällä työsopimuslain mukaan. Sama koskee viranhaltijaa, joka on raskaana tai joka on ilmoittanut käyttävänsä oikeuttaan edellä tarkoitettuihin lomiin tai vapaaseen. 5 mom. Työsuojeluvaltuutettuna tai luottamusmiehenä toimivan viranhaltijan irtisanomisesta on lisäksi voimassa, mitä siitä on laissa säädetty tai luottamusmiessopimuksella sovittu ' Irtisanomisaika 1 mom. Virkasuhde lakkaa irtisanomisen johdosta, kun irtisanomisaika on kulunut loppuun. Irtisanomisajan pituus määräytyy 2 4 momentin mukaisesti, jollei virkaehtosopimuksella ole toisin sovittu. Seurakunnan irtisanoessa vakinaisen viranhaltijan irtisanomisaika on 1) kaksi kuukautta, jos palvelussuhde on jatkunut keskeytyksettä enintään viisi vuotta eikä viranhaltijan ottaminen kuulu kirkkovaltuustolle; 2) kolme kuukautta, jos palvelussuhde on jatkunut keskeytyksettä enintään viisi vuotta ja viranhaltijan ottaminen kuuluu kirkkovaltuustolle; 3) kolme kuukautta, jos palvelussuhde on jatkunut keskeytyksettä yli viisi mutta enintään 10 vuotta; ja 4) neljä kuukautta, jos palvelussuhde on jatkunut keskeytyksettä yli 10 vuotta. 3 mom. Vakinaisen viranhaltijan irtisanoessa virkasuhteensa irtisanomisaika on 1) kolme kuukautta, jos viranhaltijan ottaminen kuuluu kirkkovaltuustolle; 2) kaksi kuukautta, jos viranhaltijan ottaminen ei kuulu kirkkovaltuustolle, mutta palvelussuhde on jatkunut keskeytyksettä yli 10 vuotta; ja

12 12 3) muussa tapauksessa yksi kuukausi. 4 mom. Tilapäisen viranhaltijan irtisanomisaika on molemmin puolin yksi kuukausi ja väliaikaisen viranhaltijan irtisanomisaika molemmin puolin 14 kalenteripäivää. Koeaikainen virkasuhde voidaan päättää ilman irtisanomisaikaa samoin perustein kuin koeaikainen työsopimussuhde työsopimuslain 3 ':n mukaan. 5 mom. Irtisanomisessa saadaan viranhaltijan pyynnöstä tai suostumuksella noudattaa lyhyempääkin irtisanomisaikaa kuin 2 4 momentissa on määrätty. 6 mom. Seurakunnan irtisanoessa viranhaltijan irtisanomisen suorittaa virkaan ottava viranomainen. Irtisanomisaika alkaa kulua sitä päivää seuraavana päivänä, jona irtisanominen on annettu tiedoksi. Jos irtisanomista koskeva päätös ei ole saanut lainvoimaa silloin, kun irtisanomisaika on kulunut loppuun, viranhaltija on pidätettävä virantoimituksesta, jollei valitusviranomainen ole toisin määrännyt. 16 ' Lakkaaminen ilman irtisanomista 1 mom. Virkasuhde lakkaa ilman irtisanomista ja irtisanomisaikaa, 1) kun määräaika, joksi viranhaltija on otettu, on kulunut loppuun; 2) kun määrätehtävää varten otetun viranhaltijan tehtävä on suoritettu; 3) kun koeaika, joksi viranhaltija on otettu, on kulunut loppuun ja on päätetty, ettei virkasuhdetta vakinaisteta; 4) sen kalenterikuukauden päätyessä, jolloin viranhaltija täyttää kirkkolain 6 luvun 8 ':ssä säädetyn eroamisiän;

13 5) siitä ajankohdasta lukien, josta viranhaltija on nimitetty, määrätty taikka siirretty pysyvästi toiseen kirkon, seurakunnan taikka seurakuntayhtymän virkaan; 6) kun kirkkohallitus on myöntänyt viranhaltijalle työkyvyttömyyseläkkeen toistaiseksi, sen kalenterikuukauden päättyessä, jonka aikana viranhaltijan oikeus palkan saamiseen virkavapausajalta on päättynyt tai, jos seurakunta on saanut myöntämispäätöksestä tiedon myöhemmin, tiedoksisaantikuukauden päättyessä; tai, 7) kun viranhaltija on kurinpitomenettelyssä pantu viralta, päivänä, jolloin päätös saa lainvoiman. Mitä 1 momentin 4) kohdassa on sanottu, ei koske väliaikaista eikä tilapäistä viranhaltijaa. 3 mom. Tilapäinen virkasuhde lakkaa viimeistään talousarviovuoden loppuessa, jollei siihen mennessä ole päätetty tämän palvelussuhteen jatkumisesta. 4 mom. Viranhaltijalle annettu määräys hoitaa avointa virkaa tai viransijaisuutta voidaan milloin tahansa peruuttaa, jolloin asianomainen viranhaltija siirtyy välittömästi entiseen virkasuhteeseensa. 5 mom. Jos viranhaltija eroaa kirkosta tahi on luvattomasti tai hyväksyttävää estettä ilmoittamatta yhdenjaksoisesti poissa virantoimituksesta yli 30 kalenteripäivää, virkasuhde on itsestään lakannut. Irtisanomiseen oikeutetun viranomaisen on tällöin päätöksellään viipymättä todettava virkasuhteen lakkaaminen. Ennen kuin virkasuhde todetaan lakanneeksi, viranhaltijalle on varattava tilaisuus tulla kuulluksi, mikäli siitä ei aiheudu olosuhteisiin nähden kohtuutonta haittaa. 13

14 14 4 LUKU VIRANHALTIJAN YLEISET VELVOLLISUUDET 17 ' Yleiset määräykset 1 mom. Viranhaltijan velvollisuudesta suorittaa virkatehtävänsä ja noudattaa työnjohto ja työnvalvontamääräyksiä sekä käyttäytyä asemansa edellyttämällä tavalla määrätään kirkkojärjestyksen 6 luvun 3 ':ssä. Viranhaltijan vaitiolovelvollisuudesta säädetään kirkkolain 6 luvun 3 ':ssä. 3 mom. Viranhaltija on velvollinen ilmoittamaan esimiehelleen osoitteensa ja puhelinnumeronsa. 18 ' Laajennettu ja supistettu virantoimitusvelvollisuus ja luopumisvelvollisuus 1 mom. Viranhaltija on määrättäessä velvollinen hoitamaan väliaikaisesti oman virkansa ohella toisen viran tai työntekijän tehtäviä sekä velvollinen alistumaan siihen laajennettuun tai muutoin muutettuun virantoimitusvelvollisuuteen, joka hallinnon tai tehtävien uudelleenjärjestelyn vuoksi tai muusta tarpeellisesta syystä määrätään. Kirkkoneuvoston niin päättäessä viranhaltija on velvollinen luopumaan hänellä olevasta luontoisedusta, jollei oikeus siihen perustu lakiin. 19 ' Velvollisuus siirtyä toiseen virkaan 1 mom. Viranhaltija voidaan siirtää väliaikaisesti saman seurakunnan toiseen virkaan tai virkasuhteeseen, jonka kelpoisuusehdot hän täyttää, jos hänen

15 varsinainen palkkansa ei siitä vähene ja hänelle annetaan hakemuksetta siksi ajaksi virkavapaus omasta virastaan. Jos raskaana olevan viranhaltijan työhön tai työolosuhteisiin liittyvän kemiallisen aineen, säteilyn tai tarttuvan taudin arvioidaan aiheuttavan vaaraa sikiön kehitykselle tai raskaudelle eikä tätä vaaraa aiheuttavaa tekijää ole voitu poistaa, seurakunnan on pyrittävä siirtämään viranhaltija hänen ammattitaitonsa ja kokemuksensa huomioon ottaen muuhun sopivaan virkaan tai työhön äitiysloman alkamiseen saakka. 3 mom. Viranhaltija voidaan siirtää irtisanomista koskevia määräyksiä noudattamatta toiseen tehtäviltään tai asemaltaan samankaltaiseen virkaan tai virkasuhteeseen, jonka kelpoisuusehdot hän täyttää, 1) kun asianomainen virka lakkautetaan; 2) kun seurakunnan tai sen toimintayksikön tehtävien tai työmäärän muutos sitä edellyttää; 3) kun viranhaltija ei sairauden, vian tai vamman vuoksi enää kykene asianmukaisesti suorittamaan virkatehtäviään; 4) kun siirtämisellä voidaan ehkäistä viranhaltijan työkyvyn alenemista tai edistää viranhaltijan jo alentuneen työkyvyn palautumista; tai 5) kun siirtämiseen on muu viranhoidollisiin näkökohtiin perustuva hyväksyttävä syy ja viranhaltija on antanut siirtämiseen suostumuksensa. 15

16 16 4 mom. Viranhaltijan siirtämisestä toiseen virkaan tai virkasuhteeseen päättää se viranomainen, jonka toimivaltaan asianomaiseen virkaan tai virkasuhteeseen ottaminen kuuluu. Ennen päätöksen tekemistä viranhaltijalle on varattava tilaisuus tulla kuulluksi järjestelystä. 20 ' Sivutoimilupa Viranhaltijan oikeudesta ottaa ja pitää sivutointa säädetään kirkkojärjestyksen 6 luvun 5':ssä. Jollei sivutoimesta päättäminen kuulu tuomiokapitulille, siitä päättää viran täyttävä seurakunnan viranomainen. 21 ' Asumisvelvollisuus Viranhaltijan velvollisuudesta asua virka asunnossa tai muuten riittävän lähellä toiminta aluettaan säädetään kirkkolain 6 luvun 7 ':ssä. 22 ' Virkasuhdeasunto Virkasuhteen perusteella viranhaltijalle annetusta muusta kuin virkaasunnosta säädetään huoneenvuokralaissa (653/87). 5 LUKU TYÖAIKA 23 ' Säännöllinen työaika 1 mom. Jos viranhaltijaan on sovellettava kirkon yleisen virkaehtosopimuksen työaikaa koskevia määräyksiä eikä virkaa ole tarkoitettu kokoaikaiseksi,

17 kirkkovaltuusto määrää, ottaen huomioon viran tehtävien määrän sekä työajan tehokkaan käytön, virassa noudatettavan säännöllisen työajan pituuden. Kun henkilö otetaan tilapäiseen virkasuhteeseen, asianomainen viranomainen määrää siinä noudatettavan säännöllisen työajan pituuden 1 momentissa mainittujen perusteiden mukaisesti ' Työpäiviä ja lepoaikoja koskevat määräykset 1 mom. Jos viranhaltijaan on sovellettava muita kuin talonmiehen tai virastotyöaikaa koskevia työaikamääräyksiä eikä sovellettavasta työaikajärjestelmästä ole määrätty ohje tai johtosäännössä, kirkkoneuvoston tulee tehtävien esiintymisajat huomioon ottaen päättää, onko viranhaltijan työaika järjestettävä yleistä säännöllistä työaikaa vai jaksotyöaikaa koskevien periaatteiden mukaisesti. Sen lisäksi, mitä 1 momentissa on sanottu, kirkkoneuvosto antaa tarpeelliset ohjeet viranhaltijan työpäivän alkamisesta ja päättymisestä sekä vapaaaikojen ja mahdollisten vastaanottoaikojen sijoittelusta, jollei tämä tehtävä ohje tai johtosäännön mukaan kuulu muulle viranomaiselle tai viranhaltijan esimiehelle. Viranhaltijalle on annettava tieto sanotuista seikoista hyvissä ajoin ennen työviikon tai työaikajakson alkamista. 25 ' Osa aikatyö Viran täyttävä viranomainen voi erityisestä syystä antaa kokoaikaiselle viranhaltijalle määräajaksi luvan tehdä työtä osa aikaisesti ja määrätä työajan tai virantoimitusvelvollisuuden suuruuden sellaisessa tapauksessa. Palkkaa on tällöin alennettava samassa suhteessa kuin alennettu työaika on täyteen säännölliseen työaikaan tai alennettu virantoimitusvelvollisuus täyteen virantoimitusvelvollisuuteen verrattuna, jollei virkaehtosopimuksesta muuta johdu.

18 18 26 ' Virkatehtävien suorittaminen virantoimituspaikan ulkopuolella 1 mom. Viranhaltijalle voidaan poikkeuksellisesti antaa lupa suorittaa tilapäisesti virkatehtäviä viraston, toimiston tai muun pysyvän virantoimituspaikan ulkopuolella, jos se on tehtävien hoitamisen kannalta tarkoituksenmukaista, sekä myöntää viranhaltijalle lupa tilapäiseen poissaoloon työpäivän kuluessa. Edellä 1 momentissa tarkoitetun luvan myöntää se johtava viranhaltija, jonka työnjohto ja vastuualueeseen asianomaiset virkatehtävät välittömästi kuuluvat, jollei ohje tai johtosäännössä ole toisin määrätty. 27 ' Työaikaa koskevat tilapäismääräykset 1 mom. Viranhaltija on velvollinen enintään yhden kuukauden ajaksi annetun määräyksen perusteella tekemään lisä, yli ja sunnuntaityötä sekä olemaan varalla. Määräyksen antaa 26':n 2 momentissa tarkoitettu viranhaltija. Tällainen velvollisuus on, jos työn laatu tai työhön liittyvät olosuhteet eivät muuta vaadi, jaettava viranhaltijoiden kesken mahdollisimman tasapuolisesti.

19 19 Jos 1 momentissa tarkoitettu työ tai varallaolo on merkitty ennalta tiedoksi annettuun työtuntijärjestelmään, erillistä määräystä ei enää anneta. 3 mom. Viranhaltija on tarvittaessa velvollinen tekemään hätätyötä. 6 LUKU PALKKAUS 28 ' Palkkauksen määräytyminen 1 mom. Perustaessaan uuden viran kirkkovaltuusto päättää viran palkkauksesta. Tilapäisen viranhaltijan palkasta päättää viranhaltijan ottava viranomainen. Päätettäessä 1 momentin mukaisesti viran palkkauksesta tulee huomioon virkaehtosopimuksen määräysten lisäksi ottaa virkatehtävien laatu, laajaalaisuus ja vastuullisuus sekä viranhaltijalta vaadittava koulutus ja ammattitaito. 3 mom. Palkkauksen muutoksista ja muista sopimuksenvaraisista palvelussuhteen ehdoista määrätään virkaehtosopimuksella. Virkaehtosopimuksen mukaan määräytyvää korotusta tai lisää on haettava kirjallisesti kirkkoneuvostolta tai asiassa toimivaltaiselta muulta viranomaiselta. 29 ' Harkinnanvaraisesta palkanosasta päättäminen Jos virkaehtosopimuksella on sovittu, että seurakunta voi edellä 28 ':ssä tarkoitetun palkkauksen lisäksi harkintansa mukaan suorittaa viranhaltijalle tiettyä palkanlisää tai lisäpalkkiota, tällaisesta lisästä tai palkkiosta päättää kirkkoneuvosto, jollei asia ohje tai johtosäännön nojalla kuulu muulle viranomaiselle.

20 20 30 ' Palkanmaksutapa Viranhaltijan palkka voidaan maksaa viranhaltijan ilmoittaman rahalaitoksen välityksellä. 31 ' Maksut ja lunastukset virkatoimista Yksityisiltä ja muilta maksuvelvollisilta perittävät maksut ja lunastukset viranhaltijan suorittamista virkatoimista tai toimituksista sekä antamista toimituskirjoista kuuluvat seurakunnalle. 7 LUKU VUOSILOMA 32 ' Yleiset määräykset Viranhaltijoiden vuosilomaan, lomapalkkaan, lomarahaan ja lomakorvaukseen sovelletaan virkaehtosopimuksen lisäksi tämän luvun määräyksiä. 33 ' Vuosiloman myöntävä viranomainen Vuosiloman myöntää ja sen ajankohdasta päättää kirkkoneuvosto, jollei asia ohje tai johtosäännön mukaan kuulu muulle viranomaiselle. Ennen päätöksen tekemistä viranhaltijalle on varattava tilaisuus esittää toivomuksensa vuosiloman ajankohdasta. 34 '

21 21 Lomajärjestys ja sijaisuudet 1 mom. Viranhaltijoille on vahvistettava lomajärjestys ja se on annettava heille tiedoksi, mikäli mahdollista, kuukausi ja viimeistään kaksi viikkoa ennen loman alkamista. Lomajärjestyksen vahvistanut viranomainen voi viranhaltijan pyynnöstä tai erityisen painavasta viranhoidollisesta syystä sekä viranhaltijaa mahdollisuuksien mukaan kuultuaan muuttaa lomajärjestystä. Lomajärjestyksestä ja sen muutoksista on viipymättä ilmoitettava myös palkan maksamisesta huolehtivalle viranomaiselle. Lomien ajankohtia on samankaltaisissa tehtävissä olevien viranhaltijoiden kesken eri vuosina sopivasti vuoroteltava ja lomat tulee sijoittaa siten, että vältytään tarpeettomilta sijaisuusmääräyksiltä. 8 LUKU VIRKAVAPAUS JA VIRANTOIMITUKSESTA PIDÄTTÄMINEN 35 ' Yleiset määräykset 1 mom. Jos viranhaltija haluaa keskeyttää virantoimituksensa määräajaksi, hänen on haettava virkavapautta kirjallisesti, jollei toisin ole säädetty, määrätty tai virkaehtosopimuksella sovittu. Virkavapaus voidaan myöntää myös osittaisena. Virkavapaana oleva viranhaltija voidaan suostumuksellaan erityisestä syystä määrätä suorittamaan joitakin virkatehtäviä. 3 mom. Jollei oikeudesta saada virkavapautta ole laissa säädetty tai virkaehtosopimuksella sovittu, virkavapauden myöntämisestä päättää seurakunnan asianomainen viranomainen. Jos virkavapautta ei voida myöntää hakemuksen mukaisesti, hakemus on hylättävä. Viranhaltijan suostumuksella virkavapaus voidaan kuitenkin myöntää pyydettyä lyhyemmäksi ajaksi tai osittaisena.

22 22 4 mom. Jos virkavapautta käytetään muuhun tarkoitukseen kuin mitä varten se on myönnetty, virkavapaus voidaan keskeyttää tai peruuttaa. Ennen päätöksen tekemistä on viranhaltijalle varattava tilaisuus tulla kuulluksi. 5 mom. Virkavapaus on palkatonta, jollei virkaehtosopimuksella ole toisin sovittu. 36 ' Sairausloma 1 mom. Hakiessaan sairauslomaa viranhaltijan on selvitettävä työkyvyttömyytensä hyväksyttävällä lääkärintodistuksella. Enintään kolmen tai kirkkoneuvoston erityisestä syystä tekemän päätöksen nojalla enintään viiden päivän pituisen sairausloman syy voidaan osoittaa myös muulla esimiehen hyväksymällä tavalla. Lääkärintodistus on kuitenkin esitettävä aina, kun esimies sitä vaatii. Enintään 30 päivää kestävä sairausloma voidaan myöntää ilman eri hakemusta 1 momentissa tarkoitetulla tavalla selvitetyksi työkyvyttömyysajaksi. Ajaksi, joksi viranhaltijalle on myönnetty määräaikainen työkyvyttömyyseläke, virkavapaus myönnetään hakemuksetta. 37 ' Erityisäitiys, äitiys, isyys ja vanhempainloma 1 mom. Erityisäitiysloman myöntäminen edellyttää selvitystä siitä, että sairausvakuutuslain 23 g ':ssä tarkoitettu altistumisen vaara on olemassa ja että tätä vaaraa ei voida poistaa eikä viranhaltijaa 19 ':n 2 momentissa sanotun tavoin siirtää toisiin tehtäviin. Äitiyslomaa on haettava viimeistään kaksi kuukautta ennen laskettua synnytysaikaa tai, jos äitiysrahakausi alkaa aikaisemmin kuin 30 arkipäivää ennen laskettua synnytysaikaa, viimeistään kolme kuukautta ennen laskettua synnytysaikaa.

23 Hakemukseen on liitettävä sairausvakuutuslaissa tarkoitettu lääkärin tai terveyskeskuksen terveydenhoitajan antama todistus raskauden kestosta ja lasketusta synnytysajasta. 3 mom. Isyyslomaa on haettava viimeistään kuukautta ennen laskettua synnytysaikaa tai, jos isyyslomaa käytetään valinnaisena aikana äitiys tai vanhempainrahakauden aikana, viimeistään kuukautta ennen tällaisen isyysloman alkamista. Haettaessa isyyslomaa lapsen syntymän yhteydessä hakemukseen on liitettävä äitiysneuvolan tai lääkärin antama todistus lasketusta synnytysajasta. 4 mom. Vanhempainlomaa on haettava vähintään kuukausi ennen laskettua synnytysaikaa, kuitenkin viimeistään kahden kuukauden kuluttua lapsen syntymästä. Hakemukseen on liitettävä asianomaisen viranomaisen antama todistus lasketusta synnytysajasta tai lapsen syntymästä. Samalla on ilmoitettava vanhempainloman alkamisesta, pituudesta ja jaksottamisesta. Jos viranhaltija ei aio käyttää vanhempainlomaa, siitä on ilmoitettava samassa ajassa. 5 mom. Hakemus ottovanhemman vanhempainlomasta on tehtävä vähintään kuukautta ennen virkavapauden aiottua alkamista. Samalla on esitettävä sosiaalilautakunnan tai lapseksi ottamisesta annetun lain 17 ':n 2 momentissa tarkoitetun ottolapsitoimiston antama todistus siitä, että viranhaltijalle on päätetty antaa hoidettavaksi ja kasvatettavaksi kuusi vuotta nuorempi lapsi ottolapseksi ottamisen tarkoituksessa. 6 mom. Viranhaltijan on ilmoitettava äitiyslomaa hakiessaan isyysloman ja äitiys tai isyyslomaa hakiessaan vanhempainloman käyttämisestä, alkamisesta, pituudesta ja jaksottamisesta. Soveltuvin osin on sama velvollisuus myös viranhaltijalla, joka hakee ottovanhemman vanhempainlomaa. 7 mom. Myönnetyn isyys tai vanhempainloman tahi ottovanhemman vanhempainloman ajankohtaa voidaan viranhaltijan hakemuksesta muuttaa tai loma keskeyttää ennalta arvaamattomasta ja perustellusta syystä. Muutosta on haettava niin pian kuin mahdollista, kuitenkin viimeistään kuukautta ennen muutoksen toteutumista. 23

24 24 Isyysloman ajankohtaa muutettaessa voidaan käyttää lyhyempääkin ilmoitusaikaa. Perusteltuna syynä pidetään sellaista ennalta arvaamatonta ja oleellista muutosta lapsen hoitamisedellytyksissä, jota tarkoitetaan työsopimuslain (320/70) 34 a ':n 3 momentissa. 38 ' Hoitovapaa, osittainen hoitovapaa ja tilapäinen hoitovapaa 1 mom. Hoitovapaata alle kaksivuotiaan lapsen hoitamiseksi on haettava viimeistään kaksi kuukautta ennen vanhempainloman päättymistä. Yli kaksivuotiaan lapsen hoitamista varten hoitovapaata on haettava hyvissä ajoin, kuitenkin viimeistään kuukautta ennen kuin lapsi täyttää kaksi vuotta. Hakemuksessa on ilmoitettava hoitovapaan alkamisesta, pituudesta ja jaksottamisesta sekä annettava selvitys siitä, että lapsen vanhemmat eivät käytä hoitovapaata samanaikaisesti. Ajankohtaa voidaan muuttaa tai hoitovapaa keskeyttää samoin edellytyksin kuin vanhempainloman ajankohta. Hakemus osittaiselle hoitovapaalle jäämisestä on tehtävä viimeistään kolme kuukautta ennen aiottua vapaata. Hakemuksessa on esitettävä toivomus osittaisen hoitovapaan toteuttamistavasta ja vuotuisen jakson pituudesta. Vapaa voidaan keskeyttää samoin perustein kuin vanhempainloma. 3 mom. Jäädessään tilapäiselle hoitovapaalle viranhaltijan on viipymättä annettava esimiehelle luotettava selvitys niistä seikoista, joiden vallitessa hänellä virkaehtosopimuksen mukaan on tässä tarkoitettu etuus. 39 ' Poissaolo virantoimituksesta ilman lupaa Jos viranhaltija on ollut poissa virantoimituksesta eikä hänelle ole myönnetty virkavapautta, poissaolo merkitään jälkikäteen virkavapaudeksi, mikäli virkavapaudesta päättävä viranomainen toteaa poissaolon johtuneen ylivoimaisesta esteestä tai muusta pätevästä syystä.

25 25 40 ' Virkavapauden myöntävä viranomainen Virkavapauden myöntämisestä päättää sekä viransijaisen tai muun virkatehtävien hoitajan ja tälle virkaehtosopimuksen mukaisesti maksettavan palkan määrää kirkkoneuvosto, jollei asia ohje tai johtosäännön nojalla kuulu muulle viranomaiselle. 41 ' Virantoimituksesta pidättäminen Viranhaltijan pidättämisestä virantoimituksesta säädetään kirkkolain 6 luvun 9 10 ':ssä. Palkkaeduista virantoimituksesta pidättämisen aikana on voimassa, mitä virkaehtosopimuksella on sovittu. 9 LUKU ERINÄISIÄ MÄÄRÄYKSIÄ 42 ' Terveystarkastukset Viranhaltija on velvollinen kirkkoneuvoston tahi asiassa ohje tai johtosäännön mukaan toimivaltaisen muun viranomaisen määräyksestä käymään tämän osoittaman lääkärin luona tai sairaalassa terveydentilansa tutkimista varten, jos se on tarpeen viran hoitamisen edellytysten selvittämiseksi. Tästä aiheutuvat välttämättömät kustannukset suoritetaan seurakunnan varoista. 43 ' Hakemusten lähettäminen Viranhaltijan on osoitettava tässä virkasäännössä mainittuja asioita koskevat hakemuksensa sille viranomaiselle, jolle päätöksenteko asiassa

26 26 kuuluu. Virheellisesti osoitettu hakemus on viraston tai toimiston toimesta ohjattava oikealle viranomaiselle. 44 ' Etuuksien vanhentuminen 1 mom. Jos viranhaltija ei ole esittänyt asianomaiselle viranomaiselle kirjallista hakemusta tai vaatimusta, joka koskee hänelle virkasuhteesta johtuvaa palkkaa tai muuta taloudellista etuutta, kolmen vuoden kuluessa sen kalenterivuoden päättymisestä, jona palkkaerä tai muu etuus olisi ollut maksettava tai annettava, oikeus siihen on menetetty. Mitä tässä on määrätty viranhaltijasta, koskee myös henkilöä, jonka virkasuhde on lakannut, ja kuolinpesää. Edellä 1 momentissa olevien määräysten estämättä noudatetaan virkaehtosopimuksen soveltamisriitaan liittyvän neuvottelu ja kanneoikeuden vanhentumisen osalta, mitä siitä on erikseen määrätty. 45 ' Seurakunnan kuittausoikeus 1 mom. Jos seurakunnalla on viranhaltijalta virkasuhteeseen perustuvaa saatavaa, se voidaan pidättää viranhaltijan palkasta palkanmaksun yhteydessä. Palkkaa ei kuitenkaan saa pidättää siltä osin kuin se lain mukaan on jätettävä ulosmittaamatta. Aiheettomasti maksetun palkan tai muun virkasuhteesta johtuvan taloudellisen etuuden takaisinperintä on pantava vireille kolmen vuoden kuluessa sen kalenterivuoden päättymisestä, jonka aikana aiheeton etuus on suoritettu, uhalla, että oikeus takaisinperintään on muutoin menetetty. 46 ' Henkilöstörekisteri Henkilöstörekisterin pitämisestä säädetään kirkkolain 6 luvun 1 ':n 5 momentissa.

27 27 47 ' Muutoksenhaku Muutoksenhausta tässä virkasäännössä tarkoitetuissa asioissa säädetään kirkkolain 24 luvussa. 48 ' Voimaantulo Tämä virkasääntö tulee voimaan sitä seuraavan kalenterikuukauden alusta lukien, jona tuomiokapituli on säännön vahvistanut, ja sillä kumotaan seurakunnan voimassa oleva lokakuun 15. päivänä 1991 vahvistettu virkasääntö siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen. ==========

28 28 VIRKASÄÄNNÖN SOVELTAMISOHJEET Uuden kirkkolain 6 luvun 14 ':n 1 momentin mukaan seurakunnalla tulee olla kirkkovaltuuston hyväksymä ja tuomiokapitulin vahvistama virkasääntö. Virkasääntö sisältää yleiset määräykset virkasuhteesta, virkasuhteen syntymisestä ja lakkaamisesta, viranhaltijoiden oikeuksista ja velvollisuuksista sekä virantoimitukseen ja viranhaltija asemaan liittyvistä muista järjestelyistä. Uuden kirkkolain ja kirkkojärjestyksen tullessa voimaan seurakuntien nykyiset virkasäännöt vanhentuvat merkittäviltä osin. Useista nyt virkasäännöllä määrätyistä asioista säädetään sanotuissa säädöksissä. Ne on otettu huomioon nyt annetussa mallivirkasäännössä. Eräät määräykset, mm. kurinpitoa koskevat, on poistettu kokonaan ja eräiden osalta on vain viitattu kirkkolakiin tai kirkkojärjestykseen. Muiltakin osin määräyksiä on vähennetty ja täsmennetty. Mallivirkasääntöä laadittaessa on pidetty silmällä itsenäistä seurakuntaa. Seurakuntayhtymissä uudistettaviin virkasääntöihin tulee tehdä perussäännön ja olosuhteiden vaatimat muutokset. I LUKU SOVELTAMISALA, VIRAT JA VIRANHALTIJAT 1 ' Soveltamisala Virkasääntö on pakollinen yleissääntö ja sen määräykset sitovat seurakunnan hallintoelimiä ja viranhaltijoita, jollei laissa tai kirkkojärjestyksessä ole toisin säädetty tai lakiin perustuvan valtuutuksen nojalla toisin määrätty. Toisaalta virkasäännön määräykset syrjäyttävät niiden kanssa ristiriidassa olevat alemmanasteiset määräykset, mikäli näitä ei ole annettu virkasääntöön itseensä sisältyvän tai muutoin laillisen valtuutuksen nojalla.

29 Virka voidaan määritellä joukoksi seurakunnalle kuuluvia tehtäviä, jotka on laissa tai kirkkovaltuuston päätöksellä rajattu määrätyt kelpoisuusehdot täyttävän ja erikseen nimettävän henkilön eli viranhaltijan hoidettaviksi. Papinvirkaa lukuun ottamatta virkaa koskevia lähempiä määräyksiä voidaan antaa viran johtosäännössä. Viranhaltijat ovat vakinaisia, väliaikaisia tai tilapäisiä viranhaltijoita. Vakinainen viranhaltija otetaan määräämättömäksi ajaksi tai, jos virka on perustettu määräajaksi, määräajan päättymiseen saakka. Väliaikainen viranhaltija (va.) hoitaa virkaa viransijaisena (vs.), kun vakinainen viranhaltija on vapautettuna virantoimitusvelvollisuudesta, tai virkaa toimittavana (vt.), kun virka on avoinna. Myös koeajaksi otettu viranhaltija on väliaikainen viranhaltija, koska hänen virkasuhteensa lakkaa, jollei häntä eri päätöksellä vakinaisteta. Tilapäinen viranhaltija otetaan hallinnollisella päätöksellä palvelussuhteeseen, jossa sovelletaan virkasuhteen normistoa, vaikka kirkkovaltuusto ei ole organisoinut tehtäviä viraksi. Jos siis erillisen viran perustaminen ei esim. tehtävien lyhytaikaisuuden vuoksi ole tarkoituksenmukaista, mutta silti halutaan käyttää virkasuhdetta, kirkkovaltuuston tulee talousarvion perusteluissa tai määrärahaa myöntäessään ilmaista, että sillä palkattava henkilöstö tulee tilapäiseen virkasuhteeseen. Kirkkojärjestyksen 6 luvun 40':n 3 momentin nojalla virkasääntöä sovelletaan myös henkilöön, joka on tuomiokapitulin luvalla otettu määräajaksi hoitamaan kanttorin virkaa osa aikaisena tai sivutoimisena ' Soveltamisalan rajoitukset Yksittäisen seurakunnan papit, vakinaiset lehtorit ja vakinaiset kanttorit eivät ole virkasäännön alaisia. Kirkkojärjestyksen 6 luvun 8 ':n nojalla heihin sovelletaan kuitenkin niitä virkasäännön määräyksiä, jotka koskevat palkkausta ja muuta etuutta sekä niiden suorittamista ja pidättämistä. Kysymykseen tulevat virkasäännön kohdat on lueteltu esillä olevan pykälän 1 momentissa.

30 30 Edellä tarkoitettujen virkojen väliaikaiset hoitajat rinnastetaan virkasääntöä sovellettaessa tällaisten virkojen vakinaisiin haltijoihin. Poikkeuksena on vain mallivirkasäännön 1':n 1 momentin 4) kohdassa tarkoitettu kanttorinviran hoitaja, joka on kaikilta osin virkasäännön alainen. Jos seurakunnassa on ylimääräisen lehtorin virka, sen haltijaan sovelletaan virkasääntöä kaikilta osin. Kirkkojärjestyksen 6 luvun 47 ':n mukaan kirkkoneuvoston tai seurakuntaneuvoston on kuitenkin pyydettävä virkaan pysyvästi tai väliaikaisesti otetulle virkamääräys tuomiokapitulilta. Seurakuntayhtymän papit, lehtorit ja kanttorit ovat seurakunnan vastaavista viranhaltijoista poiketen virkasäännön alaisia, kuitenkin siten, että papinviran haltijoihin ei sovelleta virkasuhteen lakkaamista koskevia ':n määräyksiä. Lisäksi tuomiokapituli antaa myös seurakuntayhtymän papeille, lehtoreille ja kanttoreille virkamääräykset ja päättää kirkkojärjestyksen 6 luvun 12':n nojalla myös tällaisten pappien vuosilomista ja virkavapauksista. Uudessa kirkkolaissa ei, toisin kuin vanhassa, ole säädetty ylimääräisen kanttorin virasta. Toisaalta tällaiset virat, jos niitä on perustettu, eivät muutu uudessa kirkkolaissa tarkoitetuiksi kanttorin viroiksi. Ylimääräisiin kanttoreihin sovelletaan siten edelleenkin virkasäännön määräyksiä. 3 ' Kokoaikaisuus ja osa aikaisuus Virkaan kuuluvien tehtävien määrä joudutaan arvioimaan virkaa perustettaessa. Sen perusteella, miten suureksi tehtävien vaatima työaika tai, jollei viranhaltijaan sovelleta työaikamääräyksiä, työmäärä arvioidaan, virka perustetaan kokoaikaiseksi tai osa aikaiseksi. Epäselvissä tapauksissa asia on vietävä uudelleen kirkkovaltuuston ratkaistavaksi. Työaika vahvistetaan tunteina viikossa. Osa aikaisen viran palkkaus on tällöin laskettavissa tarkasti virkaehtosopimuksen ns. suhteelliset palkkanormit sisältävän taulukon avulla. Jos työmäärä joudutaan arvioimaan muulla tavalla, osa aikaisen viran palkkaus vahvistetaan työmäärän edellyttämää suhteellista palkkanormia vastaavana prosenttiosuutena kokoaikaisen viran palkkauksesta. Tilapäistä viranhaltijaa otettaessa noudatetaan soveltuvasti, mitä edellä on sanottu.

31 31 2 LUKU VIRKASUHTEEN SYNTYMINEN 4 ' Palveluskausi Vakinainen viranhaltija otetaan määräämättömäksi ajaksi tai, jos virka on määräaikainen, sen lakkaamisajankohtaan saakka. Toistaiseksi perustetun viran täyttäminen määräajaksi on poikkeuksellista ja edellyttää joko valtuutusta johtosäännössä tai kirkkovaltuuston erikseen antamaa lupaa. Menettely voi tulla kysymykseen esimerkiksi silloin, kun ainoalla hakijalla on mahdollisuus sitoutua virkaan vain määräajaksi. Viransijaiseen voidaan joutua turvautumaan tilanteissa, jolloin vakinainen viranhaltija on virkavapauden, virantoimituksesta pidättämisen tai erottamisen tahi määräaikaisen työkyvyttömyyseläkkeen vuoksi pitkähkön ajan poissa virantoimituksesta. Edellytyksenä on aina, että tehtävät eivät ole hoidettavissa työnjohdollisin järjestelyin. Jos sijainen on otettava, hänet otetaan aina määräajaksi, joka on enintään vakinaisen viranhaltijan virantoimituksen keskeytysaika. Määräajan pituus riippuu lähinnä siitä, miten pitkäksi aikaa sijaista tarvitaan. Viran väliaikainen hoitaminen työsopimussuhteessa ei ole mahdollista. Työsopimus viran joidenkin tehtävien hoitamisesta saattaa kuitenkin tulla kysymykseen, jos nämä tehtävät on välttämättä suoritettava eikä niitä voida teettää muilla viranhaltijoilla joko laajentamalla 18 ':n nojalla heidän virantoimitusvelvollisuuttaan tai käyttämällä ns. ovo määräystä. Avoimen viran hoitaja otetaan joko toistaiseksi tai määräajaksi, kuitenkin enintään siihen saakka, kunnes virka on täytetty ja vakinainen viranhaltija aloittaa virantoimituksen. Muutoin viitataan siihen, mitä edellä on viransijaisen osalta esitetty.

32 32 Koeaikainen virkasuhde muuttuu pysyväksi, jollei viran täyttävä viranomainen ole koeajan kuluessa päättänyt, ettei viranhaltijaa vakinaisteta. Jos viranhaltija on vakinaistettu, vakinaisen virkasuhteen katsotaan alkaneen jo koeajalle ottamisesta lukien. Tilapäisen viranhaltijan virkasuhde voi ilman jatkomääräystä kestää enintään talousarviovuoden loppuun. Jollei jatkomääräystä anneta, virkasuhde lakkaa määräajan päätyttyä tai määrätehtävän tultua suoritetuksi, kuitenkin viimeistään talousarviovuoden loppuessa. Kirkkojärjestyksen 6 luvun 40 ':n 3 momentissa tarkoitettu kanttorinviran hoitaja otetaan enintään tuomiokapitulin lupapäätöksessä sanotuksi määräajaksi. 5 ' Haettavaksi julistaminen Seurakunnan toiminnan kannalta tarpeelliset virat on täytettävä ajallaan ja asianmukaisesti. Toisaalta tulee luopua viroista, jotka eivät enää ole tarpeellisia. Kun virka tulee avoimeksi, kirkkoneuvoston on sen vuoksi harkittava, onko ryhdyttävä toimenpiteisiin viran lakkauttamiseksi tarpeettomana vai onko virka säilytettävä sellaisenaan tai jollakin tapaa muutettuna. Jos on ilmeistä, että virka on säilytettävä muuttamattomana, sen täyttämistoimiin tulee ryhtyä jo ennen sen vapautumista. Täyttämisen lykkäämiseen tulee olla erityinen syy, kuten tehtävien muuttaminen, virkojen laajempi uudelleenjärjestely tai pakottava säästämistarve. Uutta virkaa täytettäessä tulee ensin selvittää, onko siihen ilman hakumenettelyä otettava samoja tehtäviä siihen saakka työsopimussuhteessa hoitanut työntekijä. Jos vapautumassa oleva virka on täytettävä, ensin tulee tutkia, onko se täytettävissä siirtämällä siihen muu viranhaltija. Luettelo tilanteista, jolloin siirtäminen on mahdollista, on pykälän 4 momentissa. Jollei siirtäminen tule kysymykseen, virka on julistettava haettavaksi. Hakuilmoitus on pääsääntöisesti julkaistava vähintään yhdessä paikkakunnalla yleisesti leviävässä sanomalehdessä. Asianmukaisena muuna tapana voidaan olosuhteista riippuen pitää esim. ilmoittamista paikallislehdessä,

33 joka kotiin jaettavassa ilmaislehdessä tai seurakunnan ilmoitustaululla. Julkaiseminen sanomalehdessä saattaa olla tarpeetonta myös silloin, kun lain nojalla työvoimatoimistolle tehtävä ilmoitus viran vapautumisesta on johtamassa myönteiseen lopputulokseen. Lyhin hakuaika on 14 kalenteripäivää. Sen ensimmäinen päivä on ilmoituksen julkaisemispäivää seuraava kalenteripäivä. Päättymispäiväksi on syytä valita päivä, jolloin se virasto tai toimisto, johon hakemus on lähetettävä, on yleisölle avoinna. Hakemuksen on saavuttava virka ajan päättymiseen mennessä. Mahdollinen postilokero on syytä tällöin tarkastaa. Koska seurakunnassa noudatettava virka aika ei ehkä ole yleisesti tiedossa, senkin päättymisaika on syytä mainita ilmoituksessa. Jollei kukaan ole hakenut virkaa ensimmäisellä hakuajalla, virka on julistettava uudelleen haettavaksi. Väliaikaisen viranhaltijan ottaminen ei vapauta seurakuntaa tästä velvollisuudesta. Hakumenettelyä on jatkettava, kunnes viran täyttäminen pysyvästi on mahdollista tai virka lakkautetaan. Perustellusta syystä hakuilmoitusten välisiä aikoja voidaan myöhemmin pidentää, yleensä ei kuitenkaan yli puoleksi vuodeksi. Virka on julistettava uudelleen haettavaksi myös, kun kukaan hakijoista ei ole hakuajan päättyessä täyttänyt viran kelpoisuusehtoja. Kelpoisuusehtona pidetään myös sellaista henkilökohtaista sopivuutta, jota viran asianmukainen hoitaminen vaatii. Hakijoiden vähäinen lukumäärä sellaisenaan tai halu ottaa virkaan tietty henkilö ei riitä perusteeksi viran julistamiselle uudelleen haettavaksi, vaan syyn on oltava asiallinen. Kun toisaalta kenelläkään hakijoista ei ole henkilökohtaista oikeutta tulla valituksi virkaan, hakuaika voidaan syyn ollessa asiallinen toistuvasti uudistaa tai sitä voidaan jatkaa, kunnes virka on täytettävissä sitä hakeneella sopivuus ja muodolliset kelpoisuusehdot täyttävällä henkilöllä. Jos virka päätetään julistaa uudelleen haettavaksi, sitä jo hakeneen henkilön kannalta on tärkeätä tietää, onko hän edelleen mukana virantäyttämismenettelyssä. Aikaisempien hakemusten huomioon ottamisesta on sen vuoksi ilmoitettava uudessa hakuilmoituksessa. Kielteinen ilmoitus voinee tulla kysymykseen vain, kun kukaan hakijoista ei täytä viran kelpoisuusehtoja tai saapuneet hakemukset ovat myöhästyneet. 33

34 34 6 ' Viran täyttäminen Virkaan voidaan ottaa vain henkilö, joka on hakuajan kuluessa hakenut virkaa kirjallisesti ja hakuajan päättyessä täyttänyt viran kelpoisuusehdot eikä ole ennen valintapäätöksen tekemistä peruuttanut hakemustaan. Myöhästynyt hakemus ja epäpätevä hakija on jätettävä huomioon ottamatta. Koska peruuttamisen peruuttamista pidetään uutena hakemuksena, sekin on tehtävä ennen hakuajan päättymistä. Hakemusasiakirjojen täydentäminen hakuajan päättymisen jälkeen on sallittua vain virka, lääkärin ja kielitodistuksen osalta. Sen sijaan hakemuksessa tai sen liitteissä olevat puutteellisuudet, esim. jonkin liitteen unohtuminen, puuttuva allekirjoitus tai puuttuva merkintä jäljennöksen oikeaksi todistamisesta, ovat korjattavissa. Yleensä hakijalle on varattava tähän tilaisuus. Käytännössä voitaneen menetellä esim. siten, että asian esittelijä ottaa yhteyden hakijaan ja pyytää tältä ilmoittamaansa ajankohtaan mennessä lisäselvitystä. Määräajan tulee olla siten kohtuullinen, että hakijalle jää olosuhteista riippuen riittävästi aikaa poistaa puute, mutta toisaalta viran täyttäminen ei sen vuoksi perusteettomasti viivästy. Jos puutteellisuus on vähäinen tai koskee muutenkin tiedossa olevaa seikkaa, hakemus voidaan ottaa heti käsiteltäväksi. Puutteellisuuden poistaminen on tarpeetonta myös silloin, kun on selvää, ettei hakija voi tulla valituksi. Virkaan ottava viranomainen voi jo valintakokouksessa valita virkaan valitun lisäksi yhden tai useamman hakijan varalle siltä varalta, että virkaan valittu kieltäytyisi viran vastaanottamisesta. Määräyskirja on tällöin annettavissa ilman eri vaalia vuorossa olevalle varahenkilölle, mikäli tämä vielä pitäytyy hakemuksessaan. Jollei varahenkilöä ole valittu, on vaali suoritettava uudelleen virkaa aikaisemmin hakeneiden joukosta tai virka julistettava uudelleen haettavaksi. Jos taas virkaan valittu on jo ehtinyt ryhtyä virantoimitukseen, hänen on virasta vapautuakseen irtisanouduttava. Tällöin on yleensä tarkoituksenmukaista suostua 15 ':ssä määrättyä irtisanomisaikaa lyhyempään irtautumisaikaan. Näissä tilanteissa virka on yleensä julistettava uudelleen haettavaksi. Koska virantäyttöpäätökseen voidaan hakea valittamalla muutosta, valitusaika tulee ottaa huomioon viran vastaanottamispäivää (virkasuhteen alkamispäivää) määrättäessä.

35 Jos valitusviranomainen kumoaa valintapäätöksen, viran täyttävä viranomainen voi valita virkaan jonkun sitä aiemmin hakeneista, jos tämä vielä pitäytyy hakemukseensa, tai julistaa viran uudelleen haettavaksi ' Yleiset kelpoisuusehdot Kirkkolain 6 luvun 1 ':n 2 momentin mukaan seurakunnan virassa voi olla vain evankelis luterilaisen kirkon jäsen. Tämä kirkko voi olla muukin kuin Suomen evankelis luterilainen kirkko. Sen seurakunnan jäsenyyttä, jossa virka on, viranhaltijalta ei sen sijaan vaadita. Asuinpaikastaan riippuen viranhaltija voi olla kirjoilla muussakin seurakunnassa. Virkaan voidaan pääsääntöisesti ottaa muukin kuin Suomen kansalainen. Kirkkolain 6 luvun 2 ':n 5 kohdassa säädetään kuitenkin, että mm. välittömästi kirkkoneuvoston alaisen johtavan viranhaltijan on oltava Suomen kansalainen. Tavallisimmin tämä viranhaltija lienee talousjohtaja, talouspäällikkö tai taloudenhoitaja. Seurakunnan jäsenmäärällä ja johdettavan henkilöstön lukumäärällä ei ole tässä yhteydessä merkitystä. Taloustoimiston lisäksi seurakunnassa voi olosuhteista riippuen olla muitakin hallintotai toimintayksiköitä, joiden johtajat ovat virkatoimissaan välittömästi kirkkoneuvoston johdon ja valvonnan alaisia. Tällöin tulee virkasääntöä kirkkovaltuustolle valmisteltaessa 7 ':n 2 momentin ensimmäinen virke muuttaa olosuhteita vastaavaksi. Suomen kansalaisuutta voidaan harkinnan mukaan vaatia myös edellä mainittuihin johtaviin virkoihin rinnastettavissa johtavissa viroissa. Nämä virat on yksilöitävä virkasäännössä. Viran johtosäännössä tällaista vaatimusta ei voida asettaa. 8 ' Lääkärintodistus Myös fyysistä ja psyykkistä kykyä selviytyä asianmukaisesti viran velvoitteista pidetään yleisenä kelpoisuusehtona virkaan. Selkeyden vuoksi määräykset fyysisen ja henkisen kelpoisuuden osoittavasta lääkärintodistuksesta on kuitenkin otettu omaksi pykäläkseen.

P O R I N E V. L U T. S E U R A K U N T A Y H T Y M Ä N V I R K A S Ä Ä N T Ö

P O R I N E V. L U T. S E U R A K U N T A Y H T Y M Ä N V I R K A S Ä Ä N T Ö P O R I N E V. L U T. S E U R A K U N T A Y H T Y M Ä N V I R K A S Ä Ä N T Ö Kirkkolain 6 luvun 14 :n 1 momentin nojalla hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa 10.3.1999/27 ja vahvistettu Turun arkkihiippakunnan

Lisätiedot

Eteva kuntayhtymän henkilöstösääntö

Eteva kuntayhtymän henkilöstösääntö Eteva kuntayhtymän henkilöstösääntö Eteva kuntayhtymä Yhtymähallitus 21.4.2016 30 liite 7 Yhtymäkokous 19.5.2016 12 liite 12 Sisältö 1 Yleistä... 3 1 Henkilöstösäännön soveltaminen... 3 2 Viran ja työsopimussuhteisen

Lisätiedot

Lieksan kaupunki. 1 mom. Lieksan kaupungin viranhaltijat ovat tämän virkasäännön alaisia.

Lieksan kaupunki. 1 mom. Lieksan kaupungin viranhaltijat ovat tämän virkasäännön alaisia. 1 Lieksan kaupunki KUNNALLINEN ASETUSKOKOELMA n:otta ============================================================ 1 (12) LIEKSAN KAUPUNGIN VIRKASÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston 30 päivänä syyskuuta 1996 antama

Lisätiedot

2 Kirkkoherran viran haltijan palkkauksen perusteet. 3 Kirkkoherran viran hinnoitteluryhmä ja peruspalkka

2 Kirkkoherran viran haltijan palkkauksen perusteet. 3 Kirkkoherran viran hinnoitteluryhmä ja peruspalkka PALKKAHINNOITTELU, KIRKKOHERRAT LUKU 1. YLEISIÄ MÄÄRÄYKSIÄ 1 Soveltamisala Kirkkoherran palkkaus määräytyy Kirkon yleisen virka- ja työehtosopimuksen 2007-2009 mukaisesti. Sopimuksen luvun 2.2. määräykset

Lisätiedot

Ylöjärven kaupungin henkilöstösääntö

Ylöjärven kaupungin henkilöstösääntö 1 (6) Ylöjärven kaupunki Ylöjärven kaupungin henkilöstösääntö Voimaantulo 01.01.2015 Kaupunginvaltuusto hyväksynyt x.x.2014 1 Henkilöstösäännön soveltaminen Henkilöstösäännössä määrätään päätöksenteosta

Lisätiedot

Päätös. Laki. työsopimuslain 4 luvun muuttamisesta

Päätös. Laki. työsopimuslain 4 luvun muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 59/2006 vp Hallituksen esitys laeiksi työsopimuslain 4 luvun ja merimieslain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi työsopimuslain 4 luvun ja merimieslain

Lisätiedot

VI TOIMIVALTA HENKILÖSTÖASIOISSA

VI TOIMIVALTA HENKILÖSTÖASIOISSA VI TOIMIVALTA HENKILÖSTÖASIOISSA 45 Henkilöstöpolitiikka ja henkilöstöjohtaminen Kunnan henkilöstöpolitiikka perustuu kunnanvaltuuston hyväksymään henkilöstöstrategiaan. Käytännön toteutuksesta ja seurannasta

Lisätiedot

YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ. Hyväksytty Porin seurakuntien yhteisessä kirkkovaltuustossa /36

YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ. Hyväksytty Porin seurakuntien yhteisessä kirkkovaltuustossa /36 YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty Porin seurakuntien yhteisessä kirkkovaltuustossa 13.9.2006/36 Vahvistettu Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulissa 15.11.2006 1 LUKU Kokoonpano 1 Yhteiseen

Lisätiedot

KUNNALLINEN TYÖMARKKINALAITOS YLEISKIRJEEN 20/2003 LIITE 3 1 (5) HALLINTOSÄÄNTÖÖN SISÄLLYTETTÄVÄT HENKILÖSTÖASIOITA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET

KUNNALLINEN TYÖMARKKINALAITOS YLEISKIRJEEN 20/2003 LIITE 3 1 (5) HALLINTOSÄÄNTÖÖN SISÄLLYTETTÄVÄT HENKILÖSTÖASIOITA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET KUNNALLINEN TYÖMARKKINALAITOS YLEISKIRJEEN 20/2003 LIITE 3 1 (5) HALLINTOSÄÄNTÖÖN SISÄLLYTETTÄVÄT HENKILÖSTÖASIOITA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain ja kuntalain muuttamisesta

Lisätiedot

Virkamiesten lomauttaminen

Virkamiesten lomauttaminen Virkamiesten lomauttaminen Päivitetty 11/2016 Valtion virkamieslaki 8 luku 36 39 Jos viranomainen voisi 27 :n 1 momentin nojalla irtisanoa virkamiehen, virkamies voidaan 14 päivän ilmoitusaikaa noudattaen

Lisätiedot

Toimihenkilöohjesääntö

Toimihenkilöohjesääntö Toimihenkilöohjesääntö 1 Toimihenkilöt ja toimikaudet Yhdistyksellä voi olla toimihenkilöitä. Toimihenkilöt valitsee hallitus. Yhdistyksen toimihenkilöiden työsuhteet ovat toistaiseksi voimassa olevia

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN HENKILÖSTÖSÄÄNTÖ ESPOON KAUPUNGIN HENKILÖSTÖSÄÄNTÖ. Ehdotus kaupunginhallitus

ESPOON KAUPUNGIN HENKILÖSTÖSÄÄNTÖ ESPOON KAUPUNGIN HENKILÖSTÖSÄÄNTÖ. Ehdotus kaupunginhallitus ESPOON KAUPUNGIN HENKILÖSTÖSÄÄNTÖ ESPOON KAUPUNGIN HENKILÖSTÖSÄÄNTÖ Valtuusto 14.11.2011 Voimaan 1.1.2012 Viimeksi muutettu Valtuusto 10.12.2012 Voimaan 1.1.2013 2 Perustaminen, muuttaminen ja lakkauttaminen

Lisätiedot

Helsingissä 23. kesäkuuta 2005 KUNNALLINEN TYÖMARKKINALAITOS

Helsingissä 23. kesäkuuta 2005 KUNNALLINEN TYÖMARKKINALAITOS VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS KUNNALLISEN YLEISEN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2005 2007 VIII LUVUN JA IX LUVUN MUUTTAMISESTA Kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen 2005 2007 lomauttamista koskevan

Lisätiedot

SAIRAUSLOMA. Sari Anetjärvi

SAIRAUSLOMA. Sari Anetjärvi SAIRAUSLOMA Sari Anetjärvi SAIRAUSLOMAN MYÖNTÄMINEN Sairaudesta johtuvan työkyvyttömyyden vuoksi on haettava sairauslomaa toimivaltaiselta työnantajan edustajalta. Esimies voi myöntää sairauslomaa ilman

Lisätiedot

LAPUAN HIIPPAKUNNAN TUOMIOKAPITULIN TYÖJÄRJESTYS. 1 Kokoontuminen. 2 Käsiteltävät asiat ja esityslista. 3 Jäsenen estyneisyys ja esteellisyys

LAPUAN HIIPPAKUNNAN TUOMIOKAPITULIN TYÖJÄRJESTYS. 1 Kokoontuminen. 2 Käsiteltävät asiat ja esityslista. 3 Jäsenen estyneisyys ja esteellisyys LAPUAN HIIPPAKUNNAN TUOMIOKAPITULIN TYÖJÄRJESTYS 1 Kokoontuminen Tuomiokapitulin istunnot pidetään tuomiokapitulin määrääminä aikoina. Tuomiokapituli voi kokoontua myös muulloin piispan tai hänen estyneenä

Lisätiedot

1 Määräysten soveltaminen

1 Määräysten soveltaminen Kuopion kaupunki Sääntö 1 (8) Kuopion kaupunki Johtosääntö toimivallasta henkilöstöasioissa 1 Määräysten soveltaminen Tämän johtosäännön määräyksiä noudatetaan, ellei kunnallisesta viranhaltijasta annetussa

Lisätiedot

Keminmaan seurakunnan kirkkoneuvoston ohjesääntö. Vahvistettu Oulun hiippakunnan tuomiokapitulissa 8. päivänä maaliskuuta 2005.

Keminmaan seurakunnan kirkkoneuvoston ohjesääntö. Vahvistettu Oulun hiippakunnan tuomiokapitulissa 8. päivänä maaliskuuta 2005. Keminmaan seurakunnan kirkkoneuvoston ohjesääntö Hyväksytty kirkkovaltuustossa 1. päivänä helmikuuta 2005 Vahvistettu Oulun hiippakunnan tuomiokapitulissa 8. päivänä maaliskuuta 2005 1 luku Kirkkoneuvoston

Lisätiedot

POHJOIS-LAPIN SEURAKUNTAYHTYMÄN YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ

POHJOIS-LAPIN SEURAKUNTAYHTYMÄN YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ POHJOIS-LAPIN SEURAKUNTAYHTYMÄN YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty Pohjois-Lapin seurakuntayhtymän yhteisessä kirkkovaltuustossa kuuta 2018 päivänä Vahvistettu Oulun hiippakunnan tuomiokapitulissa

Lisätiedot

KIERTOKIRJE KOKOELMA

KIERTOKIRJE KOKOELMA POSTI- JA LENNÄTINHALLITUKSEN KIERTOKIRJE KOKOELMA 1954 N:o 29-30 N :o 29. Kiertokirje kovan rahan lähettämisestä Suomen Pankin pää- ja haarakonttoreihin. Tiliohjesäännön 50 :n 2. kohdan määräysten mukaan

Lisätiedot

POSTI- JA LENNÄTINHALLITUKSEN KIERTOKIRJEKOKOELMA

POSTI- JA LENNÄTINHALLITUKSEN KIERTOKIRJEKOKOELMA POSTI- JA LENNÄTINHALLITUKSEN KIERTOKIRJEKOKOELMA 1951 N:o 8 3-8 5 N :o 83. Kiertokirje muutoksista posti-, lennätin- ja puhelintoimipaikkojen virantoimitusohjesääntöön. Posti- ja lennätinhallitus on tänään

Lisätiedot

KT Yleiskirjeen 15/2013 liite 3. TTES:n muuttuneiden vuosilomamääräysten soveltamisohje

KT Yleiskirjeen 15/2013 liite 3. TTES:n muuttuneiden vuosilomamääräysten soveltamisohje TTES:n muuttuneiden vuosilomamääräysten soveltamisohje Kunnallisen tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimuksen (TTES) määräystä vuosiloman siirtämisestä työkyvyttömyyden vuoksi ja määräystä vuosilomapalkan

Lisätiedot

Henkilöstöyksikön ohje 1.6.2011. Huomautus ja varoitus virka- ja työsuhteessa. mukaisesti työn suorittamisesta.

Henkilöstöyksikön ohje 1.6.2011. Huomautus ja varoitus virka- ja työsuhteessa. mukaisesti työn suorittamisesta. Henkilöstöyksikön ohje 1.6.2011 Huomautus ja varoitus virka- ja työsuhteessa Viranhaltijan on suoritettava virkasuhteeseen kuuluvat tehtävät asianmukaisesti ja viivytyksettä noudattaen asianomaisia säännöksiä

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2012. 1009/2012 Kirkolliskokouksen päätös. kirkkojärjestyksen muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2012. 1009/2012 Kirkolliskokouksen päätös. kirkkojärjestyksen muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2012 1009/2012 Kirkolliskokouksen päätös kirkkojärjestyksen muuttamisesta Annettu Turussa 5 päivänä marraskuuta 2009 ja 12 päivänä marraskuuta

Lisätiedot

Laki. eduskunnan virkamiehistä annetun lain muuttamisesta

Laki. eduskunnan virkamiehistä annetun lain muuttamisesta Laki eduskunnan virkamiehistä annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan eduskunnan virkamiehistä annetun lain (1197/2003) 40 :n 2 momentti, 68 :n 3 momentti ja 76 :n 4 kohta,

Lisätiedot

ÄITIYS-, ISYYS- JA VANHEMPAINVAPAA SEKÄ ERILAISET LAPSEN HOITOVAPAAT YLEISKIRJEEN 1/2005 LIITE 5

ÄITIYS-, ISYYS- JA VANHEMPAINVAPAA SEKÄ ERILAISET LAPSEN HOITOVAPAAT YLEISKIRJEEN 1/2005 LIITE 5 ÄITIYS-, ISYYS- JA VANHEMPAINVAPAA SEKÄ ERILAISET LAPSEN HOITOVAPAAT YLEISKIRJEEN 1/2005 LIITE 5 Virka-/ Äitiysvapaa Äitiysvapaa 105 arkipv, joka alkaa 30 (-50) arkipv ennen laskettua synnytysaikaa. Mikäli

Lisätiedot

30.11.2014. Oppimistaidot ja työelämätietous IC130201. Työsopimuslaki. Työsopimuslaki. Petri Nuutinen

30.11.2014. Oppimistaidot ja työelämätietous IC130201. Työsopimuslaki. Työsopimuslaki. Petri Nuutinen Oppimistaidot ja työelämätietous IC130201 5 opintopistettä Petri Nuutinen Petri Nuutinen Lakia sovelletaan sopimukseen (työsopimus), jolla työntekijä tai työntekijät yhdessä työkuntana sitoutuvat henkilökohtaisesti

Lisätiedot

Laki. kirkkolain muuttamisesta

Laki. kirkkolain muuttamisesta Laki kirkkolain muuttamisesta Kirkolliskokouksen ehdotuksen ja eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan kirkkolain (1054/1993) 19 luvun 7, sellaisena kuin se on laeissa 1274/2003 ja 1008/2012, muutetaan

Lisätiedot

KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ

KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ Kalajoen seurakunnan kirkkoneuvoston ohjesääntö Hyväksytty kirkkovaltuustossa 26. päivänä kesäkuuta 2014. Vahvistettu Oulun hiippakunnan tuomiokapitulissa 27. päivänä elokuuta

Lisätiedot

Harkinnanvaraista virka- ja työvapaata myönnettäessä noudatettavat ohjeet:

Harkinnanvaraista virka- ja työvapaata myönnettäessä noudatettavat ohjeet: Harkinnanvaraista virka- ja työvapaata myönnettäessä noudatettavat ohjeet: 1. Harkinnanvaraisen virka- tai työvapaan määritelmä ja myöntämisen yleiset edellytykset Harkinnanvaraisella virka- ja työvapaalla

Lisätiedot

4 mom. Lomapalkan ja lomarahan maksamisen ajankohta sekä kuolinpesälle maksettava lomakorvaus ja lomaraha määräytyy 117 :n mukaisesti.

4 mom. Lomapalkan ja lomarahan maksamisen ajankohta sekä kuolinpesälle maksettava lomakorvaus ja lomaraha määräytyy 117 :n mukaisesti. 109 Lomapalkkaa, lomakorvausta ja lomarahaa koskeva yleismääräys 1 mom. Virkapalkat/kuukausipalkat 2 mom. Tuntipalkat 1) Viranhaltijan/kuukausipalkkaisen työntekijän vuosilomapalkka määräytyy 110 :n mukaisesti,

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Johtosääntö toimivallasta henkilöstöasioissa 1 (14) Konsernipalvelu Työnantajapalvelu Käsittelijä 21.10.2014

Kuopion kaupunki Johtosääntö toimivallasta henkilöstöasioissa 1 (14) Konsernipalvelu Työnantajapalvelu Käsittelijä 21.10.2014 Kuopion kaupunki Johtosääntö toimivallasta henkilöstöasioissa 1 (14) Vanha sääntö Uusi sääntö Kuopion kaupunki JOHTOSÄÄNTÖ TOIMIVALLASTA HENKILÖSTÖASIOISSA Kuopion kaupunki JOHTOSÄÄNTÖ TOIMIVALLASTA HENKILÖSTÖASIOISSA

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI OHJE 1 HENKILÖSTÖKESKUS Henkilöstöpolitiikka 8.12.2011

HELSINGIN KAUPUNKI OHJE 1 HENKILÖSTÖKESKUS Henkilöstöpolitiikka 8.12.2011 HELSINGIN KAUPUNKI OHJE 1 Jakelussa mainituille OPINTOVAPAAN MYÖNTÄMINEN 1 Opintovapaan pituus Opintovapaan myöntäminen perustuu opintovapaalakiin ja - asetukseen. Opintovapaajärjestelmä ei koske oppisopimuslaissa

Lisätiedot

Muistio MUUTOKSET MÄÄRÄAIKAISEEN TYÖSOPIMUKSEEN, KOEAIKAAN JA TAKAISINOTTOVELVOLLISUUTEEN

Muistio MUUTOKSET MÄÄRÄAIKAISEEN TYÖSOPIMUKSEEN, KOEAIKAAN JA TAKAISINOTTOVELVOLLISUUTEEN 14.12.2016 1 (5) MUUTOKSET MÄÄRÄAIKAISEEN TYÖSOPIMUKSEEN, KOEAIKAAN JA TAKAISINOTTOVELVOLLISUUTEEN Työsopimuslaki muuttuu 1.1.2017 voimaantulevalla lailla seuraavasti: Määräaikainen työsopimus voidaan

Lisätiedot

VIRKOIHIN JA TOIMIIN LIITTYVÄ PÄÄTÖKSENTEKO, ESITTELY JA MENETTELYTAVAT

VIRKOIHIN JA TOIMIIN LIITTYVÄ PÄÄTÖKSENTEKO, ESITTELY JA MENETTELYTAVAT 1 Liite Lapin yliopiston johtosääntöön VIRKOIHIN JA TOIMIIN LIITTYVÄ PÄÄTÖKSENTEKO, ESITTELY JA MENETTELYTAVAT 1.1 Viran perustaminen Virka on perustettava ennen täyttötoimenpiteisiin ryhtymistä. Viran

Lisätiedot

KUNNALLINEN TYÖMARKKINALAITOS YLEISKIRJEEN 19/2003 LIITE 2 1 (7)

KUNNALLINEN TYÖMARKKINALAITOS YLEISKIRJEEN 19/2003 LIITE 2 1 (7) KUNNALLINEN TYÖMARKKINALAITOS YLEISKIRJEEN 19/2003 LIITE 2 1 (7) MÄÄRÄAIKAINEN VIRKASUHDE 1 Virkasuhteen kesto Viranhaltija voidaan ottaa virkasuhteeseen joko toistaiseksi (ns. vakinainen viranhaltija)

Lisätiedot

Espoon kaupungin hallintosääntö (7)

Espoon kaupungin hallintosääntö (7) Espoon kaupungin hallintosääntö 2018 1 (7) IV Henkilöstö Henkilöstösääntö 1 Henkilöstösäännön soveltaminen Henkilöstösäännössä määrätään päätöksenteosta ja toimivallasta henkilöstöasioissa ja annetaan

Lisätiedot

TEM esitteet 1/2017 Opintovapaa. TEM esitteet 1/2017 Opintovapaa

TEM esitteet 1/2017 Opintovapaa. TEM esitteet 1/2017 Opintovapaa TEM esitteet 1/2017 Opintovapaa TEM esitteet 1/2017 Opintovapaa Opintovapaa Opintovapaa tarjoaa työssä oleville joustavan mahdollisuuden opiskeluun. Oikeus opintovapaaseen perustuu opintovapaalakiin (273/1979).

Lisätiedot

lomauttamismenettelystä ja 1omauttamisen vaikutuksista. Lomauttamisen syynä on yleensä menekkivaikeuksista tai muista tuotan- 1993 vp- HE 1

lomauttamismenettelystä ja 1omauttamisen vaikutuksista. Lomauttamisen syynä on yleensä menekkivaikeuksista tai muista tuotan- 1993 vp- HE 1 1993 vp- HE 1 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kirkkolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Kirkolliskokouksen ehdotuksen mukaisesti kirkkolakiin ehdotetaan lisättäväksi säännös evankelis-luterilaisen

Lisätiedot

KIRKON VIRKASUHDELAINSÄÄDÄNTÖ alkaen. Sari Anetjärvi

KIRKON VIRKASUHDELAINSÄÄDÄNTÖ alkaen. Sari Anetjärvi KIRKON VIRKASUHDELAINSÄÄDÄNTÖ 1.6.2013 alkaen Sari Anetjärvi Yleistä Kirkkolakiin on sisällytetty virkasuhteita koskevaa sääntelyä, joka siitä on aiemmin puuttunut. Virkasuhteita koskevaa sääntelyä oli

Lisätiedot

KUNNALLISEN ELÄKELAITOKSEN LISÄELÄKESÄÄNTÖ

KUNNALLISEN ELÄKELAITOKSEN LISÄELÄKESÄÄNTÖ KUNNALLISEN ELÄKELAITOKSEN LISÄELÄKESÄÄNTÖ Kunnallisen eläkelaitoksen valtuuskunnan kunnallisen eläkelain 8 :n nojalla 29. päivänä marraskuuta 2002, 24. päivänä huhtikuuta 2003, 15. päivänä huhtikuuta

Lisätiedot

PALKKAUS. 37 Palkanmaksu --- 3 mom. Palkan maksaminen. Palkka maksetaan työntekijän osoittaman rahalaitoksen pankkitilille.

PALKKAUS. 37 Palkanmaksu --- 3 mom. Palkan maksaminen. Palkka maksetaan työntekijän osoittaman rahalaitoksen pankkitilille. PALKKAUS 37 Palkanmaksu 3 mom. Palkan maksaminen VUOSILOMA Palkka maksetaan työntekijän osoittaman rahalaitoksen pankkitilille. Maksu- tai siirtomääräys on tällöin lähetettävä niin ajoissa, että palkan

Lisätiedot

NAANTALIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 2/2009 1 (46) YHTEINEN KIRKKONEUVOSTO 3.3.2009

NAANTALIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 2/2009 1 (46) YHTEINEN KIRKKONEUVOSTO 3.3.2009 NAANTALIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 2/2009 1 (46) SISÄLLYSLUETTELO 2 / 2009 ======================== 27 s. 3 KOKOUKSEN AVAUS 28 s. 3 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 29 s. 3 PÖYTÄKIRJAN

Lisätiedot

Muutosehdotukset yhtymävaltuuston hyväksymään hallintosääntöön

Muutosehdotukset yhtymävaltuuston hyväksymään hallintosääntöön Muutosehdotukset yhtymävaltuuston 23.11.2016 19 hyväksymään hallintosääntöön 1(6) Muutosehdotukset yhtymävaltuuston 23.11.2016 19 hyväksymään hallintosääntöön 3 luku Henkilöstöorganisaatio 9 Henkilöstöorganisaatio

Lisätiedot

MAATALOUSYRITTÄJIEN RYHMÄHENKIVAKUUTUKSEN EHDOT. Yleisiä määräyksiä 1

MAATALOUSYRITTÄJIEN RYHMÄHENKIVAKUUTUKSEN EHDOT. Yleisiä määräyksiä 1 RHV/1.1.2012 1 (5) MAATALOUSYRITTÄJIEN RYHMÄHENKIVAKUUTUKSEN EHDOT Yleisiä määräyksiä 1 Näitä ehtoja sovelletaan maatalousyrittäjän eläkelain (1280/2006) 10 :n mukaan vakuutettuun maatalousyrittäjään ja

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN HENKILÖSTÖSÄÄNTÖ

ESPOON KAUPUNGIN HENKILÖSTÖSÄÄNTÖ Espoon kaupungin henkilöstösääntö 5.1 1 (8) ESPOON KAUPUNGIN HENKILÖSTÖSÄÄNTÖ Valtuusto 14.11.2011 Voimaan 1.1.2012 Viimeksi muutettu Valtuusto 10.12.2012 Voimaan 1.1.2013 Viimeksi muutettu 7.12.2015 Voimaan

Lisätiedot

1 Tätä liitettä osiota sovelletaan aikuiskoulutuskeskusten opetushenkilöstöön,

1 Tätä liitettä osiota sovelletaan aikuiskoulutuskeskusten opetushenkilöstöön, OSIO E AMMATILLINEN AIKUISKOULUTUSKESKUS 1 Soveltamisala 1 Tätä liitettä osiota sovelletaan aikuiskoulutuskeskusten opetushenkilöstöön, johon kuuluvat rehtorit ja apulaisrehtorit kokoaikaiset opettajat

Lisätiedot

VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA

VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA 1 VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA KV 16.11.2009 1997/nro 4 VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSKESKUKSEN JOHTOSÄÄNTÖ Soveltamisala 1 Sosiaali- ja terveyslautakunnan alaisen sosiaali- ja terveyskeskuksen

Lisätiedot

Kirkon palkkausmääräykset eivät tule voimaan vielä 1.5.2007. Voimaantuloajankohdasta tiedotetaan Kirkon työmarkkinalaitoksen yleiskirjeellä.

Kirkon palkkausmääräykset eivät tule voimaan vielä 1.5.2007. Voimaantuloajankohdasta tiedotetaan Kirkon työmarkkinalaitoksen yleiskirjeellä. Kirkon palkkausmääräykset eivät tule voimaan vielä 1.5.2007. Voimaantuloajankohdasta tiedotetaan Kirkon työmarkkinalaitoksen yleiskirjeellä. VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS KIRKON PALKKAUSMÄÄRÄYKSISTÄ 1.5.2007

Lisätiedot

Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus

Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus 1.5.2014 31.1.2017 Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus 1.5.2014 31.1.2017 1 VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS SISÄLLYS 1 Sopimuksen ulottuvuus...

Lisätiedot

Laki eräiden yleishyödyllisten yhteisöjen veronhuojennuksista. Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa.

Laki eräiden yleishyödyllisten yhteisöjen veronhuojennuksista. Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa. 13.8.1976/680 Laki eräiden yleishyödyllisten yhteisöjen veronhuojennuksista Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 (30.12.1992/1536) Yhteiskunnallisesti

Lisätiedot

1 Sopimuksen soveltamisala

1 Sopimuksen soveltamisala VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS SEURAKUNNAN PALVELUKSESSA OLLEEN VIRANHALTIJAN/TYÖNTEKIJÄN KUOLTUA SUORITETTAVASTA RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA TALOUDELLISESTA EDUSTA 1 Sopimuksen soveltamisala 1 mom. Tässä

Lisätiedot

Kokemäen seurakunta Kirkkoneuvoston ohjesääntö 1 ( 7 ) kv 15.5.2014 5. Kokemäen seurakunnan kirkkoneuvoston ohjesääntö

Kokemäen seurakunta Kirkkoneuvoston ohjesääntö 1 ( 7 ) kv 15.5.2014 5. Kokemäen seurakunnan kirkkoneuvoston ohjesääntö Kokemäen seurakunta Kirkkoneuvoston ohjesääntö 1 ( 7 ) Kokemäen seurakunnan kirkkoneuvoston ohjesääntö Hyväksytty kirkkovaltuustossa 15. päivänä toukokuuta 2014 Vahvistettu Turun Arkkihiippakunnan tuomiokapitulissa.

Lisätiedot

RINNAKKAISTEKSTIT (Eivät sisällä kokonaan muutettua 6 lukua) Kirkkolaki

RINNAKKAISTEKSTIT (Eivät sisällä kokonaan muutettua 6 lukua) Kirkkolaki 99 Liite RINNAKKAISTEKSTIT (Eivät sisällä kokonaan muutettua 6 lukua) Kirkkolaki Kirkkohallitus esittää, että kirkolliskokous ryhtyisi toimenpiteisiin sellaisen lain säätämiseksi, jolla kumotaan 26 päivänä

Lisätiedot

Kirkkoneuvoston ohjesääntö

Kirkkoneuvoston ohjesääntö Kirkkoneuvoston ohjesääntö Hyväksytty Siilinjärven seurakunnan kirkkovaltuustossa 4. päivänä joulukuuta 2013 Vahvistettu Kuopion hiippakunnan tuomiokapitulissa 10. päivänä huhtikuuta 2014 1 luku Kokoonpano

Lisätiedot

rehtorit ja apulaisrehtorit,

rehtorit ja apulaisrehtorit, AMMATILLINEN AIKUISKOULUTUSKESKUS 1 Soveltamisala 1 LIITE T1 Tätä liitettä sovelletaan ten opetushenkilöstöön, johon kuuluvat rehtorit ja apulaisrehtorit, kokoaikaiset opettajat, osa-aikaiset opettajat,

Lisätiedot

Käsiteltävät asiat. Työsopimuksen päättyminen. Takaisinottovelvollisuus. Perhevapaat. Raskaana tai perhevapaalla olevan työntekijän irtisanominen

Käsiteltävät asiat. Työsopimuksen päättyminen. Takaisinottovelvollisuus. Perhevapaat. Raskaana tai perhevapaalla olevan työntekijän irtisanominen Käsiteltävät asiat Työsopimuksen päättyminen Takaisinottovelvollisuus Perhevapaat Raskaana tai perhevapaalla olevan työntekijän irtisanominen Henkilöstön edustajien irtisanomissuoja Työsopimuksen päättyminen

Lisätiedot

VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA

VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA 1 Edun sisältö 2 Edunjättäjä Valtion palveluksessa olleen henkilön kuoltua maksetaan ryhmähenkivakuutusta vastaavaa etua tämän sopimuksen

Lisätiedot

KH Valmistelija ja lisätiedot: henkilöstöjohtaja Anu Kalliosaari, p

KH Valmistelija ja lisätiedot: henkilöstöjohtaja Anu Kalliosaari, p Kaupunginhallitus 146 09.05.2016 Kaupunginhallitus 177 06.06.2016 Kaupunginvaltuusto 40 29.06.2016 Kaupunginhallitus 218 08.08.2016 Kaupunginhallitus 248 22.08.2016 SOSIAALI- JA TERVEYSJOHTAJAN VIRKA 442/22/2016

Lisätiedot

YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ

YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ Käsittelyt Yhteinen kirkkoneuvosto 23.4.2013 Yhteinen kirkkovaltuusto 10.6.2014 Tämä yhteisen kirkkoneuvoston ohjesääntö tulee voimaan 1.4.2015. Yhteisen kirkkoneuvoston

Lisätiedot

Kangasalan seurakunnan kirkkoneuvoston ohjesääntö. Hyväksytty kirkkovaltuustossa 7. päivänä tammikuuta 2015

Kangasalan seurakunnan kirkkoneuvoston ohjesääntö. Hyväksytty kirkkovaltuustossa 7. päivänä tammikuuta 2015 Kangasalan seurakunnan kirkkoneuvoston ohjesääntö KV 6 7.1.2015, liite 1 KV 50 18.12.2014, liite 9 KN 178 11.11.2014, liite 3 Hyväksytty kirkkovaltuustossa 7. päivänä tammikuuta 2015 Vahvistettu hiippakunnan

Lisätiedot

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS VIRKAMIESLAUTAKUNTA ASIA 22/2007 VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS Päätös nro 50/2007 28.9.2007 Asia Virkasuhteen irtisanominen ja virantoimituksesta pidättäminen Virasto kihlakunnan poliisilaitos Päätös, johon

Lisätiedot

Ulkoilureitit. Ulkoilureittiin kuuluvaksi sen liitännäisalueena katsotaan ulkoilureitin käyttäjien lepoa ja virkistymistä varten tarvittavat alueet.

Ulkoilureitit. Ulkoilureittiin kuuluvaksi sen liitännäisalueena katsotaan ulkoilureitin käyttäjien lepoa ja virkistymistä varten tarvittavat alueet. Ulkoilulaki 606/73 ULKOILUREITTI Arvo Vitikainen 2016 Ulkoilureitit Jos yleisen ulkoilutoiminnan kannalta on tärkeätä saada johdetuksi ulkoilijain kulkeminen kiinteistön kautta eikä siitä aiheudu huomattavaa

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 8/2015 1 (5) Opetuslautakunta POL/4 25.08.2015

Helsingin kaupunki Esityslista 8/2015 1 (5) Opetuslautakunta POL/4 25.08.2015 Helsingin kaupunki Esityslista 8/2015 1 (5) 4 Oikaisuvaatimus luokanopettajan virkaan ottamisesta määräajaksi HEL 2015-006724 T 01 01 01 01 Päätösehdotus Esittelijän perustelut päättää kuntalain 89 :n

Lisätiedot

Laki hyödyllisyysmallioikeudesta annetun lain muuttamisesta

Laki hyödyllisyysmallioikeudesta annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 8 päivänä joulukuuta 1995 Laki hyödyllisyysmallioikeudesta annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan hyödyllisyysmallioikeudesta 10 päivänä toukokuuta 1991

Lisätiedot

Tyrnävän seurakunta Kirkkoneuvosto Esittelylista/pöytäkirja 3/ Arvoisa kirkkoneuvoston jäsen!

Tyrnävän seurakunta Kirkkoneuvosto Esittelylista/pöytäkirja 3/ Arvoisa kirkkoneuvoston jäsen! Arvoisa kirkkoneuvoston jäsen! Tyrnävän seurakunnan kirkkoneuvoston kokous pidetään, jos Jumala suo, torstaina 22.2.2018 klo 19.30 tai heti, kun kirkkovaltuuston kokous on päättynyt talossa. Tervetuloa!

Lisätiedot

Laki. kansalaisuuslain muuttamisesta

Laki. kansalaisuuslain muuttamisesta Annettu Helsingissä 9 päivänä marraskuuta 2007 Eduskunnan päätöksen mukaisesti Laki kansalaisuuslain muuttamisesta muutetaan 16 päivänä toukokuuta 2003 annetun kansalaisuuslain (359/2003) 3, 25 :n 3 momentti,

Lisätiedot

OSIO D Ammattikorkeakoulu Soveltaminen

OSIO D Ammattikorkeakoulu Soveltaminen OSIO D Ammattikorkeakoulu Soveltaminen OSIO D AMMATTIKORKEAKOULU I SOVELTAMINEN 1 Soveltamisala Ammattikorkeakoulun opetushenkilöstöön sovelletaan tämän osion lisäksi soveltuvin osin OVTES:n osiota A ja

Lisätiedot

Julkisuus ja salassapito. Joensuu Riikka Ryökäs

Julkisuus ja salassapito. Joensuu Riikka Ryökäs Julkisuus ja salassapito Riikka Ryökäs Sovellettavat lait Henkilötietolaki Julkisuuslaki Erityislainsäädäntö Kirkkolaki Suomen perustuslaki Yksityiselämän suoja, PL 10.1 (yksityisyyden suojan periaate)

Lisätiedot

1 luku Viranhaltijan tai työntekijän kuoltua suoritettava taloudellinen tuki

1 luku Viranhaltijan tai työntekijän kuoltua suoritettava taloudellinen tuki KEVAN LISÄELÄKESÄÄNTÖ Kunnallisen eläkelaitoksen valtuuskunnan kunnallisen eläkelain 8 :n nojalla 29. päivänä marraskuuta 2002, 24. päivänä huhtikuuta 2003, 15. päivänä huhtikuuta 2004, 16. päivänä helmikuuta

Lisätiedot

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS VIRKAMIESLAUTAKUNTA ASIA 32/2010 VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS Asia Korvausvaatimus Päätös nro 69/2011 21.10.2011 Korvausvaatimuksen tekijä A, verovalmistelija Virasto Verotoimisto Korvausvaatimus Verotoimisto

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA Paikka Vaasanpuistikko 3 E V krs. PROTOKOLL Plats Vasaesplanaden 3 E V vån YHTEINEN KIRKKONEUVOSTO GEMENSAMMA KYRKORÅDET

PÖYTÄKIRJA Paikka Vaasanpuistikko 3 E V krs. PROTOKOLL Plats Vasaesplanaden 3 E V vån YHTEINEN KIRKKONEUVOSTO GEMENSAMMA KYRKORÅDET VAASAN SEURAKUNTAYHTYMÄ Kokous 4.4.2018 klo 18.00 Sivu 1 / 6 Sisällys Kokouksen avaus ja päätösvaltaisuus... 2 Pöytäkirjantarkastajien valinta... 2 Esityslistan hyväksyminen... 2 Anomus palkattomasta virkavapaasta,

Lisätiedot

Rekrytointiapu. HELSINGIN HIIPPAKUNNAN Muistio 1 (6) TUOMIOKAPITULI Heikki Hämäläinen 17.12.2008 Ritva Saario Hannu Ronimus Janne Silvast

Rekrytointiapu. HELSINGIN HIIPPAKUNNAN Muistio 1 (6) TUOMIOKAPITULI Heikki Hämäläinen 17.12.2008 Ritva Saario Hannu Ronimus Janne Silvast HELSINGIN HIIPPAKUNNAN Muistio 1 (6) TUOMIOKAPITULI Heikki Hämäläinen 17.12.2008 Ritva Saario Hannu Ronimus Janne Silvast Rekrytointiapu Sisällysluettelo 1 Johdanto...2 2 Rekrytointiprosessin alku...2

Lisätiedot

RAJAVARTIOLAITOKSEN MUUTTO- JA SIIRTOKUSTANNUSTEN KORVAAMISTA KOSKEVA SOPIMUS

RAJAVARTIOLAITOKSEN MUUTTO- JA SIIRTOKUSTANNUSTEN KORVAAMISTA KOSKEVA SOPIMUS 29.11.2002 TARKVES MUUTTOSOP (VM 4.3.2003) Päivitetty 1.3.2009 LIITE 4 1 ( 4 ) RAJAVARTIOLAITOKSEN MUUTTO- JA SIIRTOKUSTANNUSTEN KORVAAMISTA KOSKEVA SOPIMUS 1 Soveltamisala 2 Yleistä Tämän sopimuksen määräyksiä

Lisätiedot

Kirkon uudet virkamiesoikeudelliset säännökset 2013

Kirkon uudet virkamiesoikeudelliset säännökset 2013 Kirkon uudet virkamiesoikeudelliset säännökset 2013 Erinäisiä kysymyksiä Matti Mäkinen Lakimiesasessori Pappisvirka määritelmät KL 5 luvun 1 a :ssä papit edelleen piispan ja tuomiokapitulin kaitsenta-

Lisätiedot

Laki. Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laiksi vuorotteluvapaakokeilusta muuttamisesta. sekä laeiksi eräiden tähän liittyvien

Laki. Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laiksi vuorotteluvapaakokeilusta muuttamisesta. sekä laeiksi eräiden tähän liittyvien EV 132/1995 vp - HE 136/1995 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laiksi vuorotteluvapaakokeilusta sekä laeiksi eräiden tähän liittyvien lakien muuttamisesta Eduskunnalle on annettu hallituksen

Lisätiedot

annetun lain muuttamisesta sekä Laki ulkomailla suoritettujen komeakouluopintojen tuottamasta vimakelpoisuudesta annetun lain muuttamisesta

annetun lain muuttamisesta sekä Laki ulkomailla suoritettujen komeakouluopintojen tuottamasta vimakelpoisuudesta annetun lain muuttamisesta EV 35/1997 vp - HE 248/1996 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laeiksi ulkomailla suoritettujen komeakouluopintojen tuottamasta vimakelpoisuudesta annetun lain muuttamisesta sekä Euroopan talousalueen

Lisätiedot

evankelis-luterilaisen kirkon työmarkkinalaitoksesta

evankelis-luterilaisen kirkon työmarkkinalaitoksesta EDUSKUNNAN VASTAUS 108/2005 vp Hallituksen esitys laiksi evankelis-luterilaisen kirkon työmarkkinalaitoksesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laiksi

Lisätiedot

LIITTOJEN YHTEINEN OHJE KOSKIEN ÄITIYSVAPAAN PALKKAA

LIITTOJEN YHTEINEN OHJE KOSKIEN ÄITIYSVAPAAN PALKKAA TEKNOLOGIATEOLLISUUS RY YLEMMÄT TOIMIHENKILÖT YTN RY AMMATTILIITTO PRO RY JRu, RJ, HH 17.9.2014 LIITTOJEN YHTEINEN OHJE KOSKIEN ÄITIYSVAPAAN PALKKAA Työtuomioistuimen tuomio TT2014:116 koskien Teknologiateollisuuden

Lisätiedot

HE 131/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 131/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 131/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi sairausvakuutuslain 23 ja 30 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sairausvakuutuslain isyysrahaa koskevia

Lisätiedot

Hirsimäki Liite yleiskirjeeseen A 7/2004

Hirsimäki Liite yleiskirjeeseen A 7/2004 Hirsimäki Liite yleiskirjeeseen A 7/2004 MÄÄRÄAIKAISET PALVELUSSUHTEET 1. Yleistä Virka- ja työsopimussuhteet voivat olla joko toistaisia tai määräaikaisia. Virkasuhteiden osalta palvelussuhteen kestoa

Lisätiedot

LAKI SAIRAUSVAKUUTUSLAIN MUKAISEN OMAVASTUUAJAN KORVAAMISESTA MAATALOUSYRITTÄJILLE /118

LAKI SAIRAUSVAKUUTUSLAIN MUKAISEN OMAVASTUUAJAN KORVAAMISESTA MAATALOUSYRITTÄJILLE /118 LAKI SAIRAUSVAKUUTUSLAIN MUKAISEN OMAVASTUUAJAN KORVAAMISESTA MAATALOUSYRITTÄJILLE 17.1.1991/118 Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1. (19.12.2008/996) 1 Maatalousyrittäjän eläkelaissa (1280/2006)

Lisätiedot

Työsopimuslain muutokset voimaan Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Työsopimuslain muutokset voimaan Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Työsopimuslain muutokset voimaan 1.1.2017 Määräaikaisen työsopimuksen tekeminen pitkäaikaistyöttömän kanssa TSL 1:3a Määräaikaisen työsopimuksen tekeminen ei edellytä TSL 3 :n 2 momentissa tarkoitettua

Lisätiedot

Laki. sairausvakuutuslain muuttamisesta

Laki. sairausvakuutuslain muuttamisesta Laki sairausvakuutuslain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan sairausvakuutuslain (1224/2004) 12 luvun 11 :n 2 momentti, sellaisena kuin se on laissa 1640/2009, muutetaan 8 luvun 10 :n

Lisätiedot

MYNÄMÄEN KUNTA Yhteistyötoimikunta 12.11.2015 Kh 7.12. 2015

MYNÄMÄEN KUNTA Yhteistyötoimikunta 12.11.2015 Kh 7.12. 2015 1 Päivitetty ohje MYNÄMÄEN KUNTA Yhteistyötoimikunta 12.11.2015 Kh 7.12. 2015 POISSAOLOJEN ILMOITUSKÄYTÄNTÖ JA PALKATTOMIEN VIRKAVAPAUKSIEN / TYÖLOMIEN MYÖNTÄMISESSÄ NOUDATETTAVAT PERIAATTEET 1. YLEISTÄ

Lisätiedot

Ammattiopisto Tavastia, Hattelmalantie 8, A-rakennus kokoushuone

Ammattiopisto Tavastia, Hattelmalantie 8, A-rakennus kokoushuone YHTYMÄHALLITUKSEN ESITYSLISTA 5/2015 Kokousaika 19. toukokuuta 2015 klo 14.30 Kokouspaikka Ammattiopisto Tavastia, Hattelmalantie 8, A-rakennus kokoushuone KÄSITELTÄVÄT ASIAT 1 Kokouksen avaus... 1 2 Kokouksen

Lisätiedot

(KV hyväksynyt 12.6.1995. Myöhemmin tehdyt muutokset ja lisäykset on mainittu tekstin yhteydessä.)

(KV hyväksynyt 12.6.1995. Myöhemmin tehdyt muutokset ja lisäykset on mainittu tekstin yhteydessä.) PORIN KAUPUNGIN H A L L I N T O S Ä Ä N T Ö (KV hyväksynyt 12.6.1995. Myöhemmin tehdyt muutokset ja lisäykset on mainittu tekstin yhteydessä.) I LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Hallintosäännön soveltaminen ja

Lisätiedot

Kiuruveden seurakunta Esityslista/pöytäkirja 9/2017 Kirkkoneuvosto

Kiuruveden seurakunta Esityslista/pöytäkirja 9/2017 Kirkkoneuvosto Esityslista/pöytäkirja 9/2017 Kirkkoneuvosto Kokousaika Maanantai 28.8.2017 klo 16 17.18 Kokouspaikka Seurakuntatalon monitoimisali, Kirkkokatu 8 A 74700 Kiuruvesi Saapuvilla olleet jäsenet Häyrynen Mirita

Lisätiedot

Valtuutetun on pidettävä valtuuttajalle kuuluvat raha- ja muut varat erillään omista varoistaan.

Valtuutetun on pidettävä valtuuttajalle kuuluvat raha- ja muut varat erillään omista varoistaan. YLEISIÄ OHJEITA VALTUUTETULLE Seuraavat ohjeet perustuvat edunvalvontavaltuutuksesta annetun lain (648/2007) säännöksiin sellaisina kuin ne lain voimaan tullessa 1.11.2007 olivat. Valtuutetun on oma-aloitteisesti

Lisätiedot

SUOSITUS TOIMITUSPALKKIOISTA

SUOSITUS TOIMITUSPALKKIOISTA 1 Soveltamisala 1 mom. Suosituksen tarkoitus Kirkon työmarkkinalaitos sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry. ja Kirkon alat ry suosittavat, että seurakunnat maksavat toimituspalkkiota

Lisätiedot

ÄITIYS-, ISYYS- JA VANHEMPAINVAPAA SEKÄ ERILAISET LAPSEN HOITOVAPAAT 30.10.2014 1 (12)

ÄITIYS-, ISYYS- JA VANHEMPAINVAPAA SEKÄ ERILAISET LAPSEN HOITOVAPAAT 30.10.2014 1 (12) ÄITIYS-, ISYYS- JA VANHEMPAIN SEKÄ ERILAISET LAPSEN HOITOT 30.10.2014 1 (12) ÄITIYS- Äitiysvapaa 105 arkipäivää, alkaa 30 ( 50) arkipäivää ennen laskettua synnytysaikaa. KVTES V luku 6 TSL 4:1 3a SVL 9:3

Lisätiedot

HARKINNANVARAISIA VIRKAVAPAUKSIA / TYÖLOMIA KOSKEVAT YLEISET OHJEET

HARKINNANVARAISIA VIRKAVAPAUKSIA / TYÖLOMIA KOSKEVAT YLEISET OHJEET KAUNIAISTEN KAUPUNKI HJ 11.12.1991 / 9 Lisäys kohtaan 5.5/HJ 5.5.93 15 Lisäys kohtaan 5.6/HJ 17.6.97 / 21 Lisäys kohtaan 5.5 / HJ 15.12.99 36 Lisäys kohtaan 5.6/HJ 13.6.2000 26 Muutos kohtaan 5.5/HJ 9.3.2001

Lisätiedot

RAUMAN KAUPUNGIN HENKILÖSTÖSÄÄNTÖ

RAUMAN KAUPUNGIN HENKILÖSTÖSÄÄNTÖ RAUMAN KAUPUNGIN HENKILÖSTÖSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 17.6.2013 Voimaantulopäivä 1.8.2013 1 Henkilöstösäännön soveltaminen Henkilöstösäännössä määrätään päätöksenteosta ja toimivallasta henkilöstöasioissa

Lisätiedot

Lapin yliopiston ylioppilaskunnan hallinnon opiskelijaedustajien hakuohjeistus Sisältö

Lapin yliopiston ylioppilaskunnan hallinnon opiskelijaedustajien hakuohjeistus Sisältö Lapin yliopiston ylioppilaskunnan hallinnon opiskelijaedustajien hakuohjeistus 1 1 1 1 1 1 1 0 1 Sisältö I Yleistä... Soveltamisala... II Hakukelpoisuus... Ensisijaisen tutkinnonsuoritusoikeuden vaikutus...

Lisätiedot

P A L K K I O S Ä Ä N T Ö

P A L K K I O S Ä Ä N T Ö 1 SUONENJOEN KAUPUNKI P A L K K I O S Ä Ä N T Ö Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 12.06.2017 67 Voimaantulo: 1.6.2017 1 Soveltamisala Tätä sääntöä sovelletaan kaupungin luottamustehtävissä toimiviin henkilöihin

Lisätiedot

Valintaprosessin lainsäädännölliset haasteet

Valintaprosessin lainsäädännölliset haasteet Valintaprosessin lainsäädännölliset haasteet Rekrytoija 2010 9.-10.11.2010 Oulu henkilöstöjohtaja Juha Jääskeläinen PPSHP Kunnan henkilöstö Kuntalaki 44 Kunnan palveluksessa oleva henkilöstö on virkasuhteessa

Lisätiedot

63 Talouspäällikön virantäytön valmisteluaikataulu ja työryhmän nimeäminen

63 Talouspäällikön virantäytön valmisteluaikataulu ja työryhmän nimeäminen Arvoisa kirkkoneuvoston jäsen! Tyrnävän seurakunnan kirkkoneuvoston kokous pidetään, jos Jumala suo, keskiviikkona 15.8.2018 klo 18.00 Tyrnävän seurakuntatalossa. Kahvitarjoilu alkaa klo 17.45. Tervetuloa!

Lisätiedot

MAATALOUSYRITTÄJIEN RYHMÄHENKIVAKUUTUKSEN EHDOT. Yleisiä määräyksiä 1

MAATALOUSYRITTÄJIEN RYHMÄHENKIVAKUUTUKSEN EHDOT. Yleisiä määräyksiä 1 RHV/1.1.2017 1 (5) MAATALOUSYRITTÄJIEN RYHMÄHENKIVAKUUTUKSEN EHDOT Yleisiä määräyksiä 1 Näitä ehtoja sovelletaan maatalousyrittäjän eläkelain (1280/2006) 10 :n mukaan vakuutettuun maatalousyrittäjään ja

Lisätiedot

Valvonta ja pakkokeinot. Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus / Hallintojohtaja Harri Lehtinen / Turun kristillinen opisto 5.9.

Valvonta ja pakkokeinot. Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus / Hallintojohtaja Harri Lehtinen / Turun kristillinen opisto 5.9. Valvonta ja pakkokeinot Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus / Hallintojohtaja Harri Lehtinen / Turun kristillinen opisto 5.9.2017 MRL 24 luku Pakkokeinot ja seuraamukset Rakennustyön keskeyttäminen

Lisätiedot

ESPOON SEURAKUNTAYHTYMÄN YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ

ESPOON SEURAKUNTAYHTYMÄN YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ Sääntökokoelma A 3 XII - 2014 YKV 10.12.2014 Tkli 16.4.2015 Mitätöi lehden III - 2012 ESPOON SEURAKUNTAYHTYMÄN YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ hyväksytty Espoon seurakuntayhtymän yhteisessä kirkkovaltuustossa

Lisätiedot