LAHJA-, VIIHDYKE- JA PALKINTOKÄYTÄNTÖ

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LAHJA-, VIIHDYKE- JA PALKINTOKÄYTÄNTÖ"

Transkriptio

1 LAHJA-, VIIHDYKE- JA PALKINTOKÄYTÄNTÖ Lahjojen antaminen ja viihdykkeiden tarjoaminen 1. Asiakkaille, toimittajille, liikekumppaneille ja ulkoisille sidosryhmille 1. Kaiken lahjojen antamisen on tapahduttava Trinseon * eettisyys- ja vaatimustenmukaisuuskäytäntöjen ja erityisesti seuraavien käytäntöjen mukaisesti: korruptionestokäytäntö eturistiriitoja koskeva käytäntö lahjoituskäytäntö ostotoiminnan eettisyyttä koskeva käytäntö matkustus- ja hyvityskäytäntö. 2. Lahjojen antaminen ja niihin liittyvät kulut on pidettävä mahdollisimman vähäisinä, kuten Trinseon eettiset standardit edellyttävät. 3. Yhdysvaltain Foreign Corrupt Practices Act -lain ja muiden korruptionestolakien mukaisesti lahjojen antamisessa aloitteen tekijän on oltava Trinseo. Näin Trinseo pystyy varmistamaan, että asiakaslahja on Trinseon prioriteettien sekä liiketoimintaperiaatteiden mukainen. 4. Asiakaslahjoja ei pidetä lahjoituksina, vaan liikekuluina. (Lahjoitukset ovat hyväntekeväisyysmaksuja voittoa tavoittelemattomille järjestöille yhteiskunnallisten hankkeiden eikä Trinseon liiketoimintaetujen tukemiseksi. Lisätietoja hyväntekeväisyyslahjoituksista kerrotaan Trinseon lahjoituskäytännössä.) Lahjan kustannus on kohdistettava asiaankuuluvalle Trinseon kustannuspaikalle, esim. asiakaslahja alueelliselle kustannuspaikalle tai valmistuskustannuspaikalle, kun lahja annetaan paikalliselle yhteisön johtajalle. 5. Yleissääntönä voidaan pitää, ettei asiakaslahjojen arvo saa ylittää 100 Yhdysvaltain dollaria, ja ettei kaikkien yhden vuoden aikana yksittäiselle asiakkaan työntekijälle annettujen lahjojen arvo saa ylittää 200 Yhdysvaltain dollaria tai vastaavaa summaa paikallisessa valuutassa. Tämä summa vastaa niiden lahjojen arvoa, jotka Trinseon työntekijät voivat saada toimittajilta. Poikkeukset tähän sääntöön on hyväksytettävä etukäteen sopivalla lakiasiainosaston jäsenellä tai vaatimustenmukaisuusjohtajalla. * Koko tässä asiakirjassa Trinseo tai yhtiö viittaa Trinseoon ja Trinseon Styron-tytäryhtiöihin. Styron on aiemmin ilmoittanut suunnitelmista muuttaa kaikkien Styron-tytäryhtiöiden nimeksi Trinseo. Osa Styron-yrityksistä, mutteivät kaikki, on saanut nimenvaihdoksen valmiiksi, ja ne tunnetaan tällä hetkellä Styron-nimellä. Styronyritykset, jotka eivät ole vielä vaihtaneet nimeään, jatkavat Styron-nimellä toimimista, kunnes ne ovat saaneet nimenvaihdoksen valmiiksi.

2 6. Lahjoja varten tarvitaan tositteet. Trinseon työntekijän, joka on vastuussa lahjan antamisen aloittamisesta ja hallinnoinnista, on pidettävä kirjaa annetuista lahjoista. Tähän kirjanpitoon on merkittävä seuraavat: vastaanottajan nimi ja työnimike (tai ryhmän kuvaus, jos kyseessä on ryhmä) yrityksen nimi liikesuhde (asiakas, jakelija, mahdollinen asiakas) ja se, miten kulu liittyy myynninedistämiseen, tai osoitus tästä yhteydestä tai tuotteiden tai palvelujen kuvaus tai se, miten kyseinen kulu liittyy sopimuksen mukaiseen toimintaan tai sen täyttämiseen lahjan kuvaus, maksutapa ja arvo paikallisessa valuutassa sekä liiketoiminnallinen tarkoitus. 7. Edellä kuvatun mukaisen lahjojen antamisen lisäksi Trinseo tunnustaa, että Trinseon liiketoimien asianmukainen hoitaminen edellyttää joskus tilanteita, joissa asiakkaille ja muille Trinseoon liittyville henkilöille tarjotaan kohtuullinen määrän aterioita ja viihdykkeitä. Trinseo kuitenkin varoittaa antamasta ylellisiä tai tarpeettomia aterioita ja viihdykkeitä. Vain suoraan tiettyyn ateriaan tai viihdykkeeseen liittyvät kulut maksetaan tai hyvitetään ateria- ja viihdykekuluina. Liikeateriat ja liiketoimintaan liittyvät viihdykkeet voivat olla sopivia ja Trinseon parhaan edun kanssa. Työntekijöiden on kuitenkin muistettava, että liikeaterioita ja liiketoimintaan liittyviä viihdykkeitä tarjottaessa on pyrittävä välttämään jonkin sellaisen edun, velvoitteen tai tilanteen syntymistä, joka voisi aiheuttaa ristiriidan tai vaikuttaa olevan ristiriidassa Trinseon parhaan edun kanssa. Kaikilla liikeaterioilla ja liiketoimintaan liittyvillä viihdykkeillä on oltava selvä ja sopiva yhteys liiketoiminnan kanssa, ja niiden on oltava vaatimattomia ja kohtuullisia sekä luonteeltaan että määrältään. Niiden ei saa antaa vaikuttaa kenenkään työntekijän harkintaan liiketilanteissa, eivätkä ne saa antaa vaikutelmaa tällaisesta vaikutuksesta. Kaikkien lahjojen saajien ja antajien on oltava selvitettävissä. Lahjoista on annettava ilmoitus joko osana Trinseon matkustus- ja hyvityskäytäntöä tai liikekuluna edellä esitetyn kappaleen 4 mukaisesti. Jos jokin asia on epäselvä, se on tarkistettava Trinseon eettisyys- ja vaatimustenmukaisuuskäytännöistä vastaavalta ja/tai vaatimustenmukaisuusjohtajalta. 2. Viranomaisille tai poliittisille virkailijoille 1. Trinseo ja Trinseon henkilöstö eivät saa korruptiotarkoituksessa maksaa tai antaa mitään arvokasta tai valtuuttaa eikä tarjota jonkin arvokkaan antamista virkamiehelle (joka määritetään paikallisissa korruptionestolaeissa) tai jollekin poliittiselle puolueelle tai puoluevirkailijalle, tai jollekin poliittiseen virkaan ehdolla olevalle tarkoituksena saada itselleen liiketoimintaa tai pitää sitä hallussaan, ohjata liiketoimintaa jollekin henkilölle, saada sopimatonta liiketoimintaetua tai jotain muuta etua missä tahansa muodossa Trinseota, Trinseon henkilöstöä tai jotain muuta tahoa varten.

3 2. Tarjoiluja, aterioita, viihdykkeitä ja muita vastaavia lahjoja ei saa antaa suoraan tai epäsuoraan virkamiehille tai puoluevirkailijoille tarkoituksena vaikuttaa sopimattomasti virkamiehen tai virkailijan toimintaan tai päätökseen tai palkita tällaisesta toiminnasta tai päätöksestä tai vaihtoehtoisesti tarkoituksellisina vastasuorituksina jostain Trinseolle tai jollekin Trinseon henkilöstön jäsenelle tarjotusta edusta. 3. Trinseon tai jonkin Trinseon henkilöstön jäsenen puolesta virkamiehelle tai puoluevirkailijalle luvatun, tarjotun tai annetun tarjoilun, aterian, viihdykkeen tai vastaavanlaisen lahjan on oltava kohtuullinen sekä lajiltaan että määrältään eikä se saa olla käteisenä tai käteistä vastaavassa muodossa on oltava kyseisellä maantieteellisellä ja liiketoiminta-alueella tavanomaiseksi katsottavaa kohteliaisuutta on liityttävä lailliseen liiketoimintatarkoitukseen tiedot on ilmoitettava täydellisesti vieraan maan valtionhallinnolle on oltava laillinen jonkin soveltuvan korruptionestolain ja vastaanottajan ministeriön tai osaston soveltuvien sääntöjen ja asetusten mukaisesti sekä tiedot on kirjattava asianmukaisesti Trinseon kirjanpitoon. 4. Myös tapauksissa, joissa ateriat, viihdykkeet, lahjat ja tarjoilut ovat sallittuja tai lain määräämissä rajoissa sallittuja, niiden oltava satunnaisia, koska tavanomaisten tarjoilujen tai tavallisten lahjojen yhteisvaikutus voi luoda vaikutelman sopimattomasta toiminnasta. 5. Yleissääntönä voidaan pitää, että viranomaisille tai poliittisten puolueiden virkailijoille annettujen lahjojen arvo ei saa ylittää 100 Yhdysvaltain dollaria, ja että kaikkien yhden vuoden aikana yksittäiselle viranomaiselle tai puoluevirkailijalle annettujen lahjojen arvo ei saa ylittää 200 Yhdysvaltain dollaria tai vastaavaa summaa paikallisessa valuutassa. Koska korruptionestolait vaihtelevat oikeustoimialueen mukaan, eri maat voivat suhtautua eri tavoin erityyppisiin sallittuihin maksuihin. Tästä syystä ennen minkään lahjan antamista sille on pyydettävä hyväksyntä lakiasiainosaston jäseneltä tai vaatimustenmukaisuusjohtajalta. 6. Suosituksena on, että Trinseo maksaa itse tarjoilut eikä hyvitä niitä jollekin henkilölle. Tietyissä tilanteissa voi olla tarpeen ilmoittaa soveltuvalle valtionvirastolle Trinseon maksavan tällaiset kulut. Lukuun ottamatta kohtuullisia aterioita Trinseo ei voi, eikä Trinseon puolesta voida, maksaa mitään tai luvata mitään maksua tarjoiluista, viihdykkeistä tai vastaavanlaisista jollekin viranomaiselle tai poliittisen puolueen virkailijalle annetuista lahjoista sillä perusteella, että tällainen maksu olisi sallittu edellä kuvatuin perustein, ellei kyseinen maksu tai lupaus ole hyväksytetty etukäteen sopivalla lakiasiainosaston jäsenellä tai vaatimustenmukaisuusjohtajalla.

4 Jos haluat lisätietoja tai jos et ole varma jostain, tutustu Trinseon korruptionestokäytäntöön ja/tai käänny vaatimustenmukaisuusjohtajan puoleen. Lahjojen ja viihdykkeiden vastaanottaminen 1. Asiakkailta, toimittajilta, liikekumppaneilta ja ulkoisilta sidosryhmiltä 1. Trinseo valitsee tuotteet ja palvelut sen mukaan, mikä niiden hinta ja laatu ovat sekä miten ne vastaavat kokonaisuudessaan liiketoimintatarkoituksia. Kaikkien liiketoimien on tapahduttava näiden perusteiden mukaisesti, ja niiden on oltava puolueettomia, objektiivisia, eikä mikään ulkopuolinen taho saa vaikuttaa niihin. Vaatimattomia lahjoja, palveluksia, aterioita ja viihdykkeitä käytetään usein liikesuhteiden vahvistamiseen. Mitään lahjaa, palvelusta, ateriaa tai viihdykettä ei saa kuitenkaan ottaa vastaan, jos se velvoittaa tai saattaa vaikuttaa velvoittavan vastaanottajaa tai jos sen katsotaan olevan yritys vaikuttaa järkevään harkintaan. Kukaan työntekijä, toimihenkilö, johtaja, perheenjäsen, asiamies tai asiamiehen perheenjäsen ei saa hyväksyä tai ottaa vastaan lahjaa, ateriaa tai viihdykettä, jos se on käteisenä tai käteistä vastaavassa muodossa (esim. lahjakorttina) ei ole tavanomaisten liikekäytäntöjen mukainen on arvoltaan huomattava (sen arvo ylittää 100 USD tai vastaavan arvon paikallisessa valuutassa) tai jos kaikkien yhdestä lähteestä yhden vuoden aikana hyväksyttyjen tai vastaanotettujen lahjojen arvo ylittää 200 USD tai vastaavan arvon paikallisessa valuutassa tai jos se rikkoo jotain lakia tai asetusta. (Monilla vieraiden maiden ministeriöillä tai virastoilla tai julkisilla kansainvälisillä järjestöillä on erilliset vieraanvaraisuussäännöt, joita on noudatettava.) 2. Työntekijät voivat ottaa vastaan vain arvoltaan hyvin rajallisia lahjoja toimittajalta, jonka kanssa Trinseolla on liiketoimia, on ollut aiemmin liiketoimia tai jonka kanssa Trinseo odottaa tulevaisuudessa olevan liiketoimia, ja ainoastaan kohteliaisuussyistä. Yleissääntönä voidaan pitää, että lahjat, joiden arvo ylittää 100 USD tai vastaavan arvon paikallisessa valuutassa, eivät ole sopivia ja että lakiasiainosaston tai vaatimustenmukaisuusjohtajan on arvioitava ne ennen hyväksynnän antamista. Rajatuissa poikkeustapauksissa voidaan ottaa vastaan lahjoja, joiden arvo ylittää edellä mainitun arvon, jos ne toimitetaan heti eteenpäin Trinseolle tai Trinseon tällaisten lahjojen lahjoittamista varten valitsemalle hyväntekeväisyysjärjestölle. Hyväntekeväisyysjärjestöltä saatu kuitti on lähetettävä vaatimustenmukaisuusjohtajalle. Lisäksi työntekijät eivät saa koskaan suositella tai hyväksyä suoraan tai epäsuoraan rahaa tai rahallista vastinetta keltään henkilöltä tai miltään yritykseltä, jonka kanssa Trinseolla on liiketoimia, on ollut aiemmin liiketoimia tai jonka kanssa Trinseon voidaan kohtuudella odottavaa olevan tulevaisuudessa liiketoimia. Työntekijöiden, joille tarjotaan sellaisia lahjoja, jotka saattavat rikkoa edellä mainittuja ohjeita, on ilmoitettava asiasta välittömästi lakiasiainosastolle tai vaatimustenmukaisuusjohtajalle. Lahjoista yleensä kieltäydytään tai ne palautetaan yhdessä kirjeen kanssa, jossa selitetään Trinseon käytäntö, tai ne lahjoitetaan hyväntekeväisyysjärjestölle.

5 Hyväntekeväisyysjärjestöltä saatu kuitti on lähetettävä vaatimustenmukaisuusjohtajalle. 3. Trinseon työntekijöille tarjotut liikeateriat ja liiketoiminnalliset viihdykkeet voivat olla sopivia ja Trinseon parhaan edun mukaisia. Työntekijöiden on kuitenkin muistettava, että ottaessaan vastaan liiketoimintaan liittyviä viihdykkeitä, heidän on vältettävä jonkin sellaisen edun, velvoitteen tai tilanteen syntymistä, joka voisi aiheuttaa ristiriidan tai vaikuttaa ristiriitaiselta Trinseon parhaan edun kanssa. Kaikilla liikeaterioilla ja liiketoimintaan liittyvillä viihdykkeillä on oltava selvä ja sopiva yhteys liiketoiminnan kanssa, ja niiden on oltava vaatimattomia ja kohtuullisia sekä luonteeltaan että määrältään. Niiden ei saa antaa vaikuttaa kenenkään työntekijän harkintaan liiketilanteissa, eivätkä ne saa antaa vaikutelmaa tällaisesta vaikutuksesta. Jos sinulla on kysyttävää, pyydä ohjeita vaatimustenmukaisuusjohtajalta tai eettisten ja vaatimustenmukaisuusasioiden ilmoituspalvelun kautta. Rahapalkinnot 1. Tämä lahja-, viihdyke- ja palkintokäytännön osio koskee rahapalkintojen vastaanottamista. 2. Trinseon henkilöstö toimii yhdessä ryhmänä, ja Trinseon saavutukset eivät ole vain yksittäisen henkilön saavutuksia, vaan koko ryhmän saavutuksia. Trinseon henkilöstö ei saa siksi ottaa vastaan henkilökohtaisia rahapalkintoja ulkoisilta tahoilta, kun kyseisen palkinnon peruste liittyy myötävaikutuksiin tai tehtäviin, joissa on käytetty hyväksy Trinseon mainetta, kokemusta, tuotteita tai tietoja. Trinseo voi aika ajoin vastaanottaa palkintoja, jotka Trinseon henkilöstö voi ottaa vastaan Trinseon puolesta, mutta tällaisten palkintojen vastaanottamisen on tapahduttava lahja-, viihdyke- ja palkintokäytännön mukaisesti. 3. Trinseolle tai siihen liittyville tahoille annetut palkinnot voidaan ottaa vastaan seuraavin ehdoin: Palkinnoista on ilmoitettava avoimesti ja julkisesti. Jos mahdollista, muilla yrityksillä on oltava mahdollisuus kilpailla palkinnosta samojen ehtojen ja normien perusteella kuin Trinseo. Liiketoimintayksikköjen johtajilta ja lakiasiainosastolta on saatava sisäinen hyväksyntä ennen minkään palkinnon tavoitteluun osallistumista. Palkinnot on kirjattava täsmällisesti Trinseon kirjanpitoon tai palkinnon vastaanottavan yksikön kirjanpitoon. Lisäksi tällaisesta palkinnosta on maksettava kaikki asiaankuuluvat verot.

6 Palkintojen tarkoitus ei saa olla järkevään harkintaan vaikuttaminen, eivätkä ne saa olla sellaisia, että niiden voidaan tulkita olevan yritys vaikuttaa järkevään harkintaan. Jos haluat lisätietoja tai jos haluat kysyä jotain, tutustu Trinseon korruptionestokäytäntöön ja/tai käänny vaatimustenmukaisuusjohtajan puoleen. Trinseo Restricted October 2014 Form No

United Technologies Corporation. Toimittajilta saadut liikelahjat

United Technologies Corporation. Toimittajilta saadut liikelahjat United Technologies Corporation Toimittajilta saadut liikelahjat Johdanto UTC ostaa tarvikkeet ja palvelut niiden arvon perusteella yrittäen samalla saada parhaan vastineen rahalle ja luoda kestävät liikesuhteet

Lisätiedot

Liiketoimintaan luetaan kaikki Ilmarisen toimintaan kuuluvat asiat.

Liiketoimintaan luetaan kaikki Ilmarisen toimintaan kuuluvat asiat. ILMARISEN LAHJONNANVASTAISET PERIAATTEET 1. TAUSTA JA TARKOITUS Ilmarisen lahjonnanvastaisten periaatteiden tarkoituksena on pyrkiä estämään ja auttaa havaitsemaan lahjonta. Ilmarinen ei hyväksy lahjontaa

Lisätiedot

Flint Group Lahja- Ja Kestityskäytäntö

Flint Group Lahja- Ja Kestityskäytäntö Flint Group Lahja- Ja Kestityskäytäntö I MERKITYS Lahjojen, aterioiden, matkojen ja kestityksen tarjoaminen ja vastaanottaminen liiketoiminnan yhteydessä on yleinen käytäntö, jonka tarkoituksena on vahvistaa

Lisätiedot

STOCKMANNIN KORRUPTION VASTAISET PERIAATTEET

STOCKMANNIN KORRUPTION VASTAISET PERIAATTEET STOCKMANNIN KORRUPTION VASTAISET PERIAATTEET 1. Tarkoitus Näiden korruption vastaisten periaatteiden tarkoituksena on tarkentaa ohjeita suhtautumisessamme korruptioon ja eturistiriitatilanteisiin, joita

Lisätiedot

EETTISET SÄÄNNÖT. Eurooppalainen painos

EETTISET SÄÄNNÖT. Eurooppalainen painos EETTISET SÄÄNNÖT Eurooppalainen painos Kaikille työntekijöille MIKSI BRP:LLÄ ON EETTISET SÄÄNNÖT? Miksi BRP:llä on eettiset säännöt? Yhtiö on oikeushenkilö itse asiassa useita oikeushenkilöitä - joka

Lisätiedot

Ohje korruption vastaiseen toimintaan

Ohje korruption vastaiseen toimintaan Ohje korruption vastaiseen toimintaan 1. Määritelmät... 1 2. Tausta ja tarkoitus... 1 3. Sovellusala... 2 4. Kaikentyyppisten etujen antaminen ja vastaanottaminen... 2 5. SSAB:n työntekijöille tarjottujen

Lisätiedot

SN 4357/1/15 REV 1 team/kr/jk 1 FI

SN 4357/1/15 REV 1 team/kr/jk 1 FI Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 30. heinäkuuta 2015 (OR. en) SN 4357/1/15 REV 1 ILMOITUS Asia: Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan menettelysäännöt SN 4357/1/15 REV 1 team/kr/jk 1 EUROOPPA-NEUVOSTON PUHEENJOHTAJAN

Lisätiedot

Plus500CY Ltd. Eturistiriitoja koskevat toimintaperiaatteet

Plus500CY Ltd. Eturistiriitoja koskevat toimintaperiaatteet Plus500CY Ltd. Eturistiriitoja koskevat toimintaperiaatteet Eturistiriitoja koskevat toimintaperiaatteet 1. Johdanto 1.1. Tässä eturistiriitoja koskevassa käytännössä määritetään, kuinka Plus500CY Ltd.

Lisätiedot

1 ELISAN KORRUPTION JA LAHJONNAN VASTAINEN POLITIIKKA

1 ELISAN KORRUPTION JA LAHJONNAN VASTAINEN POLITIIKKA 1 ELISAN KORRUPTION JA LAHJONNAN VASTAINEN POLITIIKKA 1.1 TARKOITUS Elisan yleiset toimintaperiaatteet (Code of Conduct) luovat perustan eettiselle liiketoiminnallemme. Tämän korruption ja lahjonnan vastaisen

Lisätiedot

Sisältö. Toimintaperiaatteet

Sisältö. Toimintaperiaatteet Sisältö 1 Johdanto 3 2 Liiketoiminnan etiikka vastuullisten liiketoimintakäytäntöjen noudattaminen 3 2.1 Lakien ja määräysten noudattaminen 3 2.2 Kirjausten ja raporttien oikeellisuus 3 2.3 Eturistiriidat

Lisätiedot

HUURRE GROUP EETTISET PERIAATTEET

HUURRE GROUP EETTISET PERIAATTEET HUURRE GROUP EETTISET PERIAATTEET 13.6.2018 Copyright Huurre Group Oy Huurre Groupin eettiset periaatteet 1 (5) Huurre Groupin (Huurre) eettiset periaatteet Näiden eettisten periaatteiden ensisijaisena

Lisätiedot

ILMARISEN LAHJONNAN- VASTAISET PERIAATTEET

ILMARISEN LAHJONNAN- VASTAISET PERIAATTEET Ilmarisen lahjonnan vastaiset periaatteet X.X.2018 ILMARISEN LAHJONNAN- VASTAISET PERIAATTEET Ilmarisen lahjonnanvastaisten periaatteiden tarkoituksena on pyrkiä estämään ja auttaa havaitsemaan lahjonta.

Lisätiedot

Toimintaohje koskien korruption vastaista toimintaa

Toimintaohje koskien korruption vastaista toimintaa (1-3I) Group Instruction 2007-05-21 1(8) koskien korruption vastaista toimintaa Sisällys 1. Tausta ja tarkoitus... 1 2. Soveltaminen... 2 3. et lausuma... 2 4. eseen liittyvät asiakirjat... 8 5. en muutoshistoria...

Lisätiedot

TYÖSKENTELY KOLMANSIEN OSAPUOLTEN KANSSA -KÄYTÄNTÖ KÄYTÄNTÖ OTETTU KÄYTTÖÖN MAALISKUUSSA 2015, PÄIVITETTY HELMIKUUSSA 2017

TYÖSKENTELY KOLMANSIEN OSAPUOLTEN KANSSA -KÄYTÄNTÖ KÄYTÄNTÖ OTETTU KÄYTTÖÖN MAALISKUUSSA 2015, PÄIVITETTY HELMIKUUSSA 2017 TYÖSKENTELY KOLMANSIEN OSAPUOLTEN KANSSA -KÄYTÄNTÖ KÄYTÄNTÖ OTETTU KÄYTTÖÖN MAALISKUUSSA 2015, PÄIVITETTY HELMIKUUSSA 2017 SISÄLTÖ TYÖSKENTELY KOLMANSIEN OSAPUOLTEN KANSSA -KÄYTÄNTÖ... 3 Johdanto... 3

Lisätiedot

Pidetään selkä suorana

Pidetään selkä suorana Eettinen pelikirja Pidetään selkä suorana Mitä on oikea ja väärä Enveralla? Envera haluaa olla esimerkillinen yritys, jossa työntekijän on hyvä olla ja joka kohtaa asiakkaat ja muut sidosryhmät suoraselkäisesti.

Lisätiedot

Elisan korruption ja lahjonnan vastainen politiikka

Elisan korruption ja lahjonnan vastainen politiikka Elisan korruption ja lahjonnan vastainen politiikka Tarkoitus Elisan yleiset toimintaperiaatteet (Code of Conduct) luovat perustan eettiselle liiketoiminnallemme. Tämän korruption ja lahjonnan vastaisen

Lisätiedot

LAHJOJA JA KESTITYSTÄ KOSKEVAT MAAILMANLAAJUISET SÄÄNNÖT

LAHJOJA JA KESTITYSTÄ KOSKEVAT MAAILMANLAAJUISET SÄÄNNÖT LAHJOJA JA KESTITYSTÄ KOSKEVAT MAAILMANLAAJUISET SÄÄNNÖT I. JOHDANTO Vaatimattomien liikelahjojen ja kestityksen tarkoitus on kasvattaa yrityksen goodwill-arvoa ja lujittaa liikekumppaneiden yhteistyösuhteita.

Lisätiedot

KAUNIAISTEN KAUPUNGIN OHJEET VIERAANVARAISUUDEN VASTAANOTTAMISESTA SEKÄ KAUPUNGIN EDUSTAMISESTA

KAUNIAISTEN KAUPUNGIN OHJEET VIERAANVARAISUUDEN VASTAANOTTAMISESTA SEKÄ KAUPUNGIN EDUSTAMISESTA KAUNIAISTEN KAUPUNGIN OHJEET VIERAANVARAISUUDEN VASTAANOTTAMISESTA SEKÄ KAUPUNGIN EDUSTAMISESTA Sisällys 1. Yleistä... 1 2. Vieraanvaraisuuden vastaanottaminen... 1 2.1 Lounaat, päivälliset ja ravintolapalvelut...

Lisätiedot

Tämän osion 7.2 säännöt on aina luettava yhdessä 7.1koskevien yleisten sääntöjen kanssa, osiossa 7.1.

Tämän osion 7.2 säännöt on aina luettava yhdessä 7.1koskevien yleisten sääntöjen kanssa, osiossa 7.1. 7. LAHJAT, VIERAANVARAISUUS JA KULUKORVAUKSET Kilpailumme ja liiketoimintamme perustuvat ainoastaan laatuun ja osaamiseen. Emme koskaan tarjoa tai ota vastaan Lahjoja, Vieraanvaraisuutta emmekä Kulukorvauksia,

Lisätiedot

Code of Conduct - Toimintaohjeistus Toimittajille. Huhtikuu 2011

Code of Conduct - Toimintaohjeistus Toimittajille. Huhtikuu 2011 Code of Conduct - Toimintaohjeistus Toimittajille Huhtikuu 2011 JOHDANTO Sodexon periaatteisiin liiketoiminnassa kuuluu korkeat eettiset standardit. Tämän vuoksi olemme laatineet Code of Conduct, toimintaohjeistuksen

Lisätiedot

LAHJAT, VIIHDYTTÄMINEN JA VIERAANVARAISUUS -KÄYTÄNTÖ KÄYTÄNTÖ OTETTU KÄYTTÖÖN MAALISKUUSSA 2015, PÄIVITETTY HELMIKUUSSA 2017

LAHJAT, VIIHDYTTÄMINEN JA VIERAANVARAISUUS -KÄYTÄNTÖ KÄYTÄNTÖ OTETTU KÄYTTÖÖN MAALISKUUSSA 2015, PÄIVITETTY HELMIKUUSSA 2017 LAHJAT, VIIHDYTTÄMINEN JA VIERAANVARAISUUS -KÄYTÄNTÖ KÄYTÄNTÖ OTETTU KÄYTTÖÖN MAALISKUUSSA 2015, PÄIVITETTY HELMIKUUSSA 2017 SISÄLTÖ LAHJAT, VIIHDYTTÄMINEN JA VIERAANVARAISUUS -KÄYTÄNTÖ... 3 Johdanto...

Lisätiedot

LAHJOJA JA KESTITYSTÄ KOSKEVAT MAAILMANLAAJUISET SÄÄNNÖT

LAHJOJA JA KESTITYSTÄ KOSKEVAT MAAILMANLAAJUISET SÄÄNNÖT LAHJOJA JA KESTITYSTÄ KOSKEVAT MAAILMANLAAJUISET SÄÄNNÖT I. JOHDANTO Vaatimattomien liikelahjojen ja kestityksen tarkoitus on kasvattaa yrityksen goodwill-arvoa ja lujittaa liikekumppaneiden yhteistyösuhteita.

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTIN JÄSENTEN MENETTELYSÄÄNTÖJÄ TALOUDELLISTEN SIDONNAISUUKSIEN JA ETURISTIRIITOJEN ALALLA KOSKEVAT TÄYTÄNTÖÖNPANOTOIMENPITEET

EUROOPAN PARLAMENTIN JÄSENTEN MENETTELYSÄÄNTÖJÄ TALOUDELLISTEN SIDONNAISUUKSIEN JA ETURISTIRIITOJEN ALALLA KOSKEVAT TÄYTÄNTÖÖNPANOTOIMENPITEET EUROOPAN PARLAMENTIN JÄSENTEN MENETTELYSÄÄNTÖJÄ TALOUDELLISTEN SIDONNAISUUKSIEN JA ETURISTIRIITOJEN ALALLA KOSKEVAT TÄYTÄNTÖÖNPANOTOIMENPITEET PUHEMIEHISTÖN PÄÄTÖS TEHTY 15. HUHTIKUUTA 2013 Luvut: 1. Parlamenttia

Lisätiedot

Toimintaperiaatteet Sääntöjen noudattamista koskevat ohjeet

Toimintaperiaatteet Sääntöjen noudattamista koskevat ohjeet Toimintaperiaatteet Sääntöjen noudattamista koskevat ohjeet SISÄLTÖ 3 KORRUPTION JA VAIKUTUSVALLAN VÄÄRINKÄYTÖN VASTAISUUS 6 KIRJANPIDON VALVONTA 7 REILU KILPAILU 8 VIENTI- JA TUONTIMÄÄRÄYKSET 2 KORRUPTION

Lisätiedot

Eturistiriitojen käsittelyn periaatteet

Eturistiriitojen käsittelyn periaatteet Eturistiriitojen käsittelyn periaatteet Tammikuu 2018 1. Tarkoitus Danske Bank -konserni ( konserni ) tarjoaa laajan valikoiman rahoituspalveluita ja on siksi altis mahdollisille ja toteutuneille eturistiriidoille.

Lisätiedot

Asiakkaan tunteminen - miksi pankki kysyy?

Asiakkaan tunteminen - miksi pankki kysyy? Asiakkaan tunteminen - miksi pankki kysyy? Pankit ovat velvollisia tuntemaan asiakkaansa Suomen lainsäädännön mukaan pankkien tulee tunnistaa ja tuntea asiakkaansa. Pankilla tulee olla asiakkaan henkilötietojen

Lisätiedot

Ohjeet koskevat kaikkia niitä toimintayksiköitä, joissa potilas/asiakas tarvitsee huolehtimista raha-asioittensa hoitamisessa.

Ohjeet koskevat kaikkia niitä toimintayksiköitä, joissa potilas/asiakas tarvitsee huolehtimista raha-asioittensa hoitamisessa. 1 ASIAKKAAN OMIEN VAROJEN KÄSITTELY JA SÄILYTTÄMINEN HYVINVOINTIPALVELUISSA (Ohje) Yleistä Asiakkaiden omien varojen säilyttämiseen liittyvät ohjeet liittyvät sisäisen valvonnan organisointiin hyvinvointipalveluissa.

Lisätiedot

Kansaneläkelaitoksen eettiset ohjeet

Kansaneläkelaitoksen eettiset ohjeet 15.5.2017 Kansaneläkelaitoksen eettiset ohjeet 15.5.2017 Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Riippumattomuus ja eturistiriitojen välttäminen... 2 3 Lahjat ja muuta taloudelliset etuudet... 2 4 Kutsujen hyväksyminen

Lisätiedot

Microsoftin kumppaneiden korruption vastaisen toiminnan koulutus

Microsoftin kumppaneiden korruption vastaisen toiminnan koulutus Microsoftin kumppaneiden korruption vastaisen toiminnan koulutus 1 Suomenkielinen versio Tervetuloa Tervetuloa Microsoftin kumppaneiden korruption vastaisen toiminnan koulutus. Tämän kurssin avulla kumppanit

Lisätiedot

Työsuhteen ehtoja koskeva direktiiviehdotus. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta

Työsuhteen ehtoja koskeva direktiiviehdotus. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta Työsuhteen ehtoja koskeva direktiiviehdotus Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta 28.2.2018 Direktiiviehdotuksen taustaa Direktiiviehdotuksen taustalla vuonna 1991 annettu todentamisdirektiivi, jonka tarkoituksena

Lisätiedot

Helsingin Jyryn johtokunnan ja jaostojen tehtävät ja niihin liittyvät hyvät käytännöt

Helsingin Jyryn johtokunnan ja jaostojen tehtävät ja niihin liittyvät hyvät käytännöt Helsingin Jyryn johtokunnan ja jaostojen tehtävät ja niihin liittyvät hyvät käytännöt Hyväksytty Helsingin Jyryn johtokunnan kokouksessa 22.10.2014 Asiakirjan tarkoitus Tämä asiakirja kuvaa Helsingin Jyryn

Lisätiedot

Paikallinen sopimus ulkopuolisen työvoiman käytöstä

Paikallinen sopimus ulkopuolisen työvoiman käytöstä Paikallinen sopimus ulkopuolisen työvoiman käytöstä Laki tilaajan selvitysvelvollisuudesta ja vastuusta ulkopuolista työvoimaa käytettäessä 22.12.2006/1233 Laki yhteistoiminnasta yrityksissä

Lisätiedot

POLYGONIN VASTUULLINEN KUMPPANIKÄYTÄNTÖ

POLYGONIN VASTUULLINEN KUMPPANIKÄYTÄNTÖ GROUP POLICIES POLYGONIN VASTUULLINEN KUMPPANIKÄYTÄNTÖ Toimimme Aina Parhaaksesi. www.polygongroup.fi Sisältö 2 Yhteenveto käytännöstä 3 Johdanto 4 Toimintalinjaus 4 Alihankkijat 5 Viestintä ja toteutus

Lisätiedot

Kilpailutietojen kerääminen

Kilpailutietojen kerääminen Kilpailutietojen kerääminen UTC:n eettisissä säännöissä kilpailijoita koskevien tietojen keruuta ja käyttöä pidetään hyväksyttynä ja rutiininomaisena liiketoiminnan käytäntönä. Säännöissä kuitenkin edellytetään,

Lisätiedot

Johtajasopimus: Maakuntajohtaja Ossi Savolainen

Johtajasopimus: Maakuntajohtaja Ossi Savolainen SOPIMUS 1 (5) 16.3.2015 Johtajasopimus: Maakuntajohtaja Ossi Savolainen 1. Sopimuksen tausta ja lähtökohdat Maakuntajohtajan virkaan sovelletaan kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain ja kunnallisen

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A7-0085/8. Tarkistus. Sven Giegold Verts/ALE-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A7-0085/8. Tarkistus. Sven Giegold Verts/ALE-ryhmän puolesta 19.2.2014 A7-0085/8 Tarkistus 8 Sven Giegold Verts/ALE-ryhmän puolesta Mietintö Werner Langen Vakuutusedustus COM(2012)0360 C7-0180/2012 2012/0175(COD) A7-0085/2014 Ehdotus direktiiviksi 24 artikla 3 kohta

Lisätiedot

ULKOPUOLISTEN KUSTANTAMAT MATKAT, KOULUTUKSET JA MUUT ETUUDET

ULKOPUOLISTEN KUSTANTAMAT MATKAT, KOULUTUKSET JA MUUT ETUUDET Pysyväisohje x/2015 ULKOPUOLISTEN KUSTANTAMAT MATKAT, KOULUTUKSET JA MUUT ETUUDET Johdanto Hyvään hallintoon kuuluu, että kansalaiset voivat luottaa viranomaisen toimintaan ja sen riippumattomuuteen. Toiminnan

Lisätiedot

VTS-kotien EETTISET OHJEET 9.2.2015

VTS-kotien EETTISET OHJEET 9.2.2015 EETTISET OHJEET VTS-kotien EETTISET OHJEET 9.2.2015 Sisällysluettelo Toimintaperiaatteet Yleiset vaatimukset Eturistiriidat Salassapitovelvollisuus Lahjonta Lahjoitukset poliittiseen toimintaan Lahjoitukset

Lisätiedot

SIIRTOJÄRJESTELYN YHTEENVETO

SIIRTOJÄRJESTELYN YHTEENVETO HENKIVAKUUTUS- JA JÄLLEENVAKUUTUSLIIKETOIMINNAN SIIRTO FINANCIAL ASSURANCE COMPANY LIMITED:LTÄ JA PITKÄAIKAISVAKUUTUSTEN JÄLLEENVAKUUTUSLIIKETOIMINNAN SIIRTO FINANCIAL INSURANCE COMPANY LIMITED:LTÄ AXA

Lisätiedot

EUROOPAN KESKUSPANKKI

EUROOPAN KESKUSPANKKI FI Tämä asiakirja on EKP:n neuvoston jäsenille osoitettujen menettelytapaohjeiden epävirallinen konsolidoitu toisinto ja laadittu ainoastaan tiedotustarkoituksiin. B EUROOPAN KESKUSPANKKI MENETTELYTAPAOHJEET

Lisätiedot

Puheenjohtajan ja hallituksen tehtävistä ja vastuista & työnantajana toimimisesta Salibandyliitto

Puheenjohtajan ja hallituksen tehtävistä ja vastuista & työnantajana toimimisesta Salibandyliitto Puheenjohtajan ja hallituksen tehtävistä ja vastuista & työnantajana toimimisesta Salibandyliitto 10.11.2017 Hyvä hallinto on yhdistyksen organisaation hallintojärjestelmä Järjestelmällä yhdistystä johdetaan

Lisätiedot

Ajankohtaista valtionavustusten tarkastuksista. Viivi Lajunen, OKM

Ajankohtaista valtionavustusten tarkastuksista. Viivi Lajunen, OKM Ajankohtaista valtionavustusten tarkastuksista Viivi Lajunen, OKM Agenda OKM tarkastustoimi pähkinänkuoressa Valtionavustuksen saaminen Avustusmuodot ja niihin liittyvät erityispiirteet Mitä selvitys sisältää?

Lisätiedot

Liike-elämän etiikan toimintaohjeet Smithsin toimittajille

Liike-elämän etiikan toimintaohjeet Smithsin toimittajille Liike-elämän etiikan toimintaohjeet Smithsin toimittajille Smiths Group on globaali konserni, joka toimii vuorovaikutuksessa asiakkaiden, osakkeenomistajien ja toimittajien kanssa maailmanlaajuisesti.

Lisätiedot

PERUSSUOMALAISTEN HELSINGIN VALTUUSTORYHMÄN SÄÄNNÖT

PERUSSUOMALAISTEN HELSINGIN VALTUUSTORYHMÄN SÄÄNNÖT PERUSSUOMALAISTEN HELSINGIN VALTUUSTORYHMÄN SÄÄNNÖT 1 Perussuomalaisten Helsingin valtuustoryhmän muodostavat Helsingin kaupungissa kunnallisvaaleissa Perussuomalaiset rp:n ehdokaslistalta valitut tai

Lisätiedot

ETURISTIRIITATILANTEET

ETURISTIRIITATILANTEET Obsido Oy ETURISTIRIITATILANTEET 1 1 JOHDANTO Obsido Oy (jäljempänä Obsido tai yhtiö ) noudattaa eturistiriitatilanteiden tunnistamisessa, ehkäisyssä, hallinnassa ja ilmoittamisessa voimassa olevaa lainsäädäntöä

Lisätiedot

Vapaaehtoisten ateriat, kiitokset ja muistamiset Verohallinnon uudessa ohjeessa

Vapaaehtoisten ateriat, kiitokset ja muistamiset Verohallinnon uudessa ohjeessa Vapaaehtoisten ateriat, kiitokset ja muistamiset Verohallinnon uudessa ohjeessa Petri Manninen Ylitarkastaja Henkilöverotuksen ohjaus- ja kehittämisyksikkö Verohallinto VEROLAINSÄÄDÄNTÖ Suomen verolainsäädäntö

Lisätiedot

Tilinpäätöksen rakenne ja tulkinta Erkki Laitila. E Laitila 1

Tilinpäätöksen rakenne ja tulkinta Erkki Laitila. E Laitila 1 Tilinpäätöksen rakenne ja tulkinta Erkki Laitila E Laitila 1 YRITYSTOIMINNAN TAVOITTEENA ON TAVALLISESTI VOITON MAKSIMOINTI TULOT MENOT = MAHDOLLISIMMAN SUURI LUKU VOITTOA VOIDAAN MAKSIMOIDA JOKO LYHYELLÄ

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 3/ (5) RAKENNUSVALVONTAVIRASTO RAKENNEYKSIKÖN VIRANHALTIJAT HENKILÖTIEDOT POISTETTU

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 3/ (5) RAKENNUSVALVONTAVIRASTO RAKENNEYKSIKÖN VIRANHALTIJAT HENKILÖTIEDOT POISTETTU HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 3/2017 1 (5) RAKENNEYKSIKÖN VIRANHALTIJAT HENKILÖTIEDOT POISTETTU Rakenneyksikön muiden viranhaltijoiden tekemät rakennuslupapäätökset: 3 Päätökset annetaan julkipanon jälkeen

Lisätiedot

HYVÄÄ ASIAMIESTAPAA KOSKEVAT OHJEET (hyväksytty teollisoikeusasiamieslautakunnan kokouksessa 13.5.2015 )

HYVÄÄ ASIAMIESTAPAA KOSKEVAT OHJEET (hyväksytty teollisoikeusasiamieslautakunnan kokouksessa 13.5.2015 ) 1 HYVÄÄ ASIAMIESTAPAA KOSKEVAT OHJEET (hyväksytty teollisoikeusasiamieslautakunnan kokouksessa 13.5.2015 ) 1 JOHDANTO Auktorisoidun asiamiehen tulee rehellisesti ja tunnollisesti täyttää hänelle uskotut

Lisätiedot

Lautakunnassa on yhdeksän jäsentä. Jokaisella jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen.

Lautakunnassa on yhdeksän jäsentä. Jokaisella jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen. 3 08 01.1 HELSINGIN KAUPUNGIN NUORISOTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä marraskuun 27 p:nä 2002 1 Toimiala 2 Lautakunta 3 Esittely Helsingin kaupungin nuorisolautakunta ja sen alainen Helsingin

Lisätiedot

Valvonta ja pakkokeinot. Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus / Hallintojohtaja Harri Lehtinen / Turun kristillinen opisto 5.9.

Valvonta ja pakkokeinot. Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus / Hallintojohtaja Harri Lehtinen / Turun kristillinen opisto 5.9. Valvonta ja pakkokeinot Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus / Hallintojohtaja Harri Lehtinen / Turun kristillinen opisto 5.9.2017 MRL 24 luku Pakkokeinot ja seuraamukset Rakennustyön keskeyttäminen

Lisätiedot

***I EUROOPAN PARLAMENTIN KANTA

***I EUROOPAN PARLAMENTIN KANTA EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Konsolidoitu lainsäädäntöasiakirja 5.7.2012 EP-PE_TC1-COD(2011)0902 ***I EUROOPAN PARLAMENTIN KANTA vahvistettu ensimmäisessä käsittelyssä 5. heinäkuuta 2012 Euroopan parlamentin

Lisätiedot

Radioaktiivisten aineiden kuljetus

Radioaktiivisten aineiden kuljetus Radioaktiivisten aineiden kuljetus Santtu Hellstén STUK Säteilyturvallisuus ja laatu isotooppilääketieteessä Helsinki 10. 11.12.2015 Aiheita Vastuista: lähetys, vastaanotto, koulutus STUKin uusi opas turvajärjestelyistä

Lisätiedot

1 Toimiala. 2 Lautakunta. 3 Esittely

1 Toimiala. 2 Lautakunta. 3 Esittely (Kvsto 27.11.2002) 1 Toimiala Helsingin kaupungin nuorisolautakunta ja sen alainen Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus huolehtivat kaupungin nuorisotoimesta kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen

Lisätiedot

Flint Group Lahjonnan ja korruption vastainen käytäntö

Flint Group Lahjonnan ja korruption vastainen käytäntö Flint Group Lahjonnan ja korruption vastainen käytäntö i Johdanto Rehellisyys on yksi Flint Groupin toimintaa ohjaavista periaatteista, joten jokaisen Flint Groupiin liittyvän työntekijän ja yrityksen

Lisätiedot

DACHSER KÄYTÄNNESÄÄNNÖT LIIKEKUMPPANEILLE. Dachserin yrityskomplianssi huolinnan rehellisyys

DACHSER KÄYTÄNNESÄÄNNÖT LIIKEKUMPPANEILLE. Dachserin yrityskomplianssi huolinnan rehellisyys DACHSER KÄYTÄNNESÄÄNNÖT LIIKEKUMPPANEILLE Dachserin yrityskomplianssi huolinnan rehellisyys DACHSER-käytännesäännöt liikekumppaneille 1. Johdanto Mottonaan logistiikan rehellisyys ( Integrity in Logistics

Lisätiedot

Shellin yleiset tietosuojaperiaatteet

Shellin yleiset tietosuojaperiaatteet Shellin yleiset tietosuojaperiaatteet 1. Johdanto Shellin toimiessa Suomessa saattaa syntyä tilanteita, joissa Shell kerää henkilötietoja. Shellin yleiset tietosuojaperiaatteet on laadittu, jotta voidaan

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0356/58. Tarkistus. József Nagy, Jeroen Lenaers PPE-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0356/58. Tarkistus. József Nagy, Jeroen Lenaers PPE-ryhmän puolesta 21.11.2018 A8-0356/58 58 1 artikla 2 kohta ii alakohta 27 artikla 1 kohta e alakohta ii) Korvataan 1 kohdan e alakohta seuraavasti: e) tarvittaessa toimenpiteet, jotka muiden jäsenvaltioiden on määrä toteuttaa,

Lisätiedot

TOIMITTAJIEN EETTISET PERIAATTEET AHLSTROM-MUNKSJÖ OYJ. Tekijä: Anders Hildeman Luonut: Versionumero: 1.0

TOIMITTAJIEN EETTISET PERIAATTEET AHLSTROM-MUNKSJÖ OYJ. Tekijä: Anders Hildeman Luonut: Versionumero: 1.0 TOIMITTAJIEN EETTISET PERIAATTEET AHLSTROM-MUNKSJÖ OYJ Tekijä: Anders Hildeman Luonut: 03.04.2017 Versionumero: 1.0 Johdanto Ahlstrom-Munksjö on sitoutunut luomaan lisäarvoa osakkeenomistajille ja muille

Lisätiedot

Tasapuolista kohtelua uusi yhdenvertaisuuslaki. MaRan Marraspäivä 19.11.2014 Varatuomari Kai Massa

Tasapuolista kohtelua uusi yhdenvertaisuuslaki. MaRan Marraspäivä 19.11.2014 Varatuomari Kai Massa Tasapuolista kohtelua uusi yhdenvertaisuuslaki MaRan Marraspäivä 19.11.2014 Varatuomari Kai Massa Johdannoksi MaRa-alalla palveluita tarjottaessa huomioitava yhdenvertaisuuslainsäädäntö: Rikoslakiin sisältyvä

Lisätiedot

A8-0141/121

A8-0141/121 13.5.2015 A8-0141/121 121 2 artikla q b kohta (uusi) q b) tuotteiden valmistuksella tai tilaamisella tarkoitetaan jonkinlaisen vaikutusvallan omaamista sellaisten mineraaleja tai metalleja sisältävien

Lisätiedot

Suomen Franchising-Yhdistyksen Eettiset Säännöt

Suomen Franchising-Yhdistyksen Eettiset Säännöt Suomen Franchising-Yhdistyksen Eettiset Säännöt Näitä Suomen Franchising-Yhdistys ry:n Eettisiä Sääntöjä sovelletaan vuoden 2009 alusta lähtien. Yhdistyksen franchise-antajina toimivat jäsenet sitoutuvat

Lisätiedot

HALLINTOELINJÄSENYYDET JA SIVUTOIMET

HALLINTOELINJÄSENYYDET JA SIVUTOIMET HALLINTOELINJÄSENYYDET JA SIVUTOIMET Tässä ohjeessa määritellään periaatteet ilmarislaisten osallistumisesta ulkopuolisten yhteisöjen hallintoelimiin, edellytykset sivutoimien hoitoon sekä myös päätöksenteko-

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/ (6) RAKENNUSVALVONTAVIRASTO RAKENNEYKSIKÖN VIRANHALTIJAT HENKILÖTIEDOT POISTETTU

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/ (6) RAKENNUSVALVONTAVIRASTO RAKENNEYKSIKÖN VIRANHALTIJAT HENKILÖTIEDOT POISTETTU HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/2016 1 (6) RAKENNEYKSIKÖN VIRANHALTIJAT HENKILÖTIEDOT POISTETTU Rakenneyksikön muiden viranhaltijoiden tekemät rakennuslupapäätökset Päätökset annetaan julkipanon jälkeen

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. marraskuuta 2014 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. marraskuuta 2014 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. marraskuuta 2014 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2013/0285 (NLE) 15528/14 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: MAR 175 ETS 29 MI 884 COMPET 624 EDUC 324 MARE 12 PECHE

Lisätiedot

KAUPUNKIYMPÄRISTÖN TOIMIALA PÖYTÄKIRJA 53/ (5) RAKENNUSVALVONTAPALVELUT LUPAYKSIKÖN VIRANHALTIJAT HENKILÖTIEDOT POISTETTU 31.7.

KAUPUNKIYMPÄRISTÖN TOIMIALA PÖYTÄKIRJA 53/ (5) RAKENNUSVALVONTAPALVELUT LUPAYKSIKÖN VIRANHALTIJAT HENKILÖTIEDOT POISTETTU 31.7. KAUPUNKIYMPÄRISTÖN TOIMIALA 53/2018 1 (5) LUPAYKSIKÖN VIRANHALTIJAT HENKILÖTIEDOT POISTETTU 31.7.2018 Lupayksikön viranhaltijat ovat 31.7.2018 tehneet seuraavat rakennuslupapäätökset 445 Päätökset annetaan

Lisätiedot

EUROOPAN ALH-SIVUSTOJEN TOIMINTAPERIAATE

EUROOPAN ALH-SIVUSTOJEN TOIMINTAPERIAATE EUROOPAN ALH-SIVUSTOJEN TOIMINTAPERIAATE 1 Euroopan ALH-sivustojen toimintaperiaate Lisätäkseen Amwayn, Amwayn tuotteiden ja Amwayn liiketoimintamahdollisuuden tunnettavuutta sekä ALH:ien tukemiseksi liiketoiminnan

Lisätiedot

Miten voit välttyä joutumasta osaksi rahanpesurikosta? Esitä kysymyksiä ja opi seuraamaan varoitusmerkkejä. Ethical Spotlight, kesäkuu 2019

Miten voit välttyä joutumasta osaksi rahanpesurikosta? Esitä kysymyksiä ja opi seuraamaan varoitusmerkkejä. Ethical Spotlight, kesäkuu 2019 Miten voit välttyä joutumasta osaksi rahanpesurikosta? Esitä kysymyksiä ja opi seuraamaan varoitusmerkkejä Ethical Spotlight, kesäkuu 2019 Rahanpesuskandaalit voivat aiheuttaa yhtiöille ja niiden osakkeenomistajille

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. toukokuuta 2017 (OR. en) SEU 50 artiklan mukaisissa neuvotteluissa sovellettavat avoimuusperiaatteet

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. toukokuuta 2017 (OR. en) SEU 50 artiklan mukaisissa neuvotteluissa sovellettavat avoimuusperiaatteet Euroopan neuvosto Bryssel, 22. toukokuuta 2017 (OR. en) XT 21023/17 BXT 31 INF 100 API 73 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia: Neuvoston pääsihteeristö Valtuuskunnat SEU 50 artiklan mukaisissa neuvotteluissa

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN ATERIA- JA SIIVOUSPALVELUT JATSI OY Y-tunnus [ ] / 2018

JÄRVENPÄÄN ATERIA- JA SIIVOUSPALVELUT JATSI OY Y-tunnus [ ] / 2018 OSAKKEENOMISTAJAN YKSIMIELINEN PÄÄTÖS Tämä päätös on osakeyhtiölain 5 luvun 1 :n mukainen yhtiön osakkeenomistajan tekemä yksimielinen päätös. Osakkeenomistaja: Järvenpään kaupunki (y-tunnus 0126541-4),

Lisätiedot

PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS Kaupparekisteri. Yhtiöjärjestys päivältä 01.12.1997 Toiminimi: Bridge Areena Oy

PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS Kaupparekisteri. Yhtiöjärjestys päivältä 01.12.1997 Toiminimi: Bridge Areena Oy PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS Kaupparekisteri Yhtiöjärjestys päivältä 01.12.1997 Toiminimi: Bridge Areena Oy Yritys- ja yhteisötunnus: 1464743-8 Kaupparekisterinumero: 723.420 Voimassaoloaika: 01.12.1997

Lisätiedot

PHOENIX-konserni. Lahjonnanvastainen ohjeistus. PHOENIX Group Lahjonnan ja korruption

PHOENIX-konserni. Lahjonnanvastainen ohjeistus. PHOENIX Group Lahjonnan ja korruption PHOENIX-konserni Lahjonnanvastainen ohjeistus PHOENIX Group Lahjonnan ja korruption Sisällys Sivu 1. Johdanto 1 2. Tavoite 1 3. Ohjeistuksen soveltamisala 1 4. Eturistiriidat 1 5. Lainsäädäntö 2 6. Mitä

Lisätiedot

Kantakaupunkiyksikön päällikkö on tehnyt seuraavat rakennuslupapäätökset 12

Kantakaupunkiyksikön päällikkö on tehnyt seuraavat rakennuslupapäätökset 12 08/2017 KANTAKAUPUNKIYKSIKÖN PÄÄLLIKKÖ HENKILÖTIEDOT POISTETTU 11.4.2017 1 (6) Kantakaupunkiyksikön päällikkö on 11.4.2017 tehnyt seuraavat rakennuslupapäätökset 12 Päätökset annetaan julkipanon jälkeen

Lisätiedot

FINLEX - Säädökset alkuperäisinä: 578/2006. Annettu Naantalissa 29 päivänä kesäkuuta 2006. Laki kuntalain muuttamisesta

FINLEX - Säädökset alkuperäisinä: 578/2006. Annettu Naantalissa 29 päivänä kesäkuuta 2006. Laki kuntalain muuttamisesta Sivu 1/5 Finlex» Lainsäädäntö» Säädökset alkuperäisinä» 2006» 578/2006 578/2006 Eduskunnan päätöksen mukaisesti Annettu Naantalissa 29 päivänä kesäkuuta 2006 Laki kuntalain muuttamisesta kumotaan 17 päivänä

Lisätiedot

Yhdistystoimijan ABC. Rekisteröity yhdistys. Rekisteröimätön yhdistys. Yhdistysrekisteri

Yhdistystoimijan ABC. Rekisteröity yhdistys. Rekisteröimätön yhdistys. Yhdistysrekisteri Yhdistystoimijan ABC Rekisteröity yhdistys on oikeushenkilö (juridinen henkilö) voi tehdä sitoumuksia jäsenet eivät ole henkilökohtaisesti vastuussa on merkitty yhdistysrekisteriin paras ratkaisu pitkäaikaiseksi

Lisätiedot

Eurooppalaiset menettelysäännöt sovittelijoille

Eurooppalaiset menettelysäännöt sovittelijoille FI FI FI Eurooppalaiset menettelysäännöt sovittelijoille Näissä menettelysäännöissä vahvistetaan periaatteita, joita yksittäiset sovittelijat voivat halutessaan noudattaa omalla vastuullaan. Sovittelijat

Lisätiedot

Delfort menettelytapasäännöt

Delfort menettelytapasäännöt Maaliskuu 2017 Delfort menettelytapasäännöt Hallituksen esipuhe delfortgroup AG ja sen tytäryhtiöiden liiketoiminnan perustana ovat seuraavat avainperiaatteet: laadukkuus kunnioitus vastuu luotettavuus

Lisätiedot

Markkinoiden väärinkäyttöasetusta koskevat ohjeet Markkinoiden tunnustelun vastaanottavat henkilöt

Markkinoiden väärinkäyttöasetusta koskevat ohjeet Markkinoiden tunnustelun vastaanottavat henkilöt Markkinoiden väärinkäyttöasetusta koskevat ohjeet Markkinoiden tunnustelun vastaanottavat henkilöt 10/11/2016 ESMA/2016/1477 FI Sisällysluettelo 1 Soveltamisala... 3 2 Viittaukset, lyhenteet ja määritelmät...

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. maaliskuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. maaliskuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. maaliskuuta 2017 (OR. en) 7713/16 COR 1 EF 76 ECOFIN 273 DELACT 64 SAATE Lähettäjä: Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja Saapunut:

Lisätiedot

TASEEN LOPPUSUMMA 1 558 1 563 1 571 1 610 1 584

TASEEN LOPPUSUMMA 1 558 1 563 1 571 1 610 1 584 Tulos EUR1000 2007 2008 2009 2010 2011 LIIKEVAIHTO 170 175 182 202 211 Liiketoiminnan muut tuotot 14 13 15 26 20 Materiaalit ja palvelut Ostot tilikauden aikana -1-1 -1-1 -2 Ulkopuoliset palvelut -7-4

Lisätiedot

SMC:n tytäryhtiöt Euroopassa kunnioittavat yksityisyyttäsi ja sitoutuvat pitämään henkilötietosi suojattuina.

SMC:n tytäryhtiöt Euroopassa kunnioittavat yksityisyyttäsi ja sitoutuvat pitämään henkilötietosi suojattuina. TIETOSUOJASELOSTE 1. Johdanto Tervetuloa SMC:n tietosuojaselosteeseen SMC:n tytäryhtiöt Euroopassa kunnioittavat yksityisyyttäsi ja sitoutuvat pitämään henkilötietosi suojattuina. Tämän tietosuojaselosteen

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriön vahvistama lomake 1 (7) 13 :n (omasta tahdostaan hoidossa olleen määrääminen)

Sosiaali- ja terveysministeriön vahvistama lomake 1 (7) 13 :n (omasta tahdostaan hoidossa olleen määrääminen) Sosiaali- ja terveysministeriön vahvistama lomake 1 (7) HOITOONMÄÄRÄÄMISPÄÄTÖS Lomake M3 (täytetään lomakkeen kielellä) 1. Tutkitun henkilötiedot Sukunimi Etunimet Henkilötunnus 2. Tutkimusaika Tarkkailulähetteen

Lisätiedot

HYVÄ PANKKITAPA SUOMEN PANKKIYHDISTYS

HYVÄ PANKKITAPA SUOMEN PANKKIYHDISTYS SUOMEN PANKKIYHDISTYS HYVÄ PANKKITAPA Hyvä pankkitapa on muotoutunut käytännön kokemuksesta. Hyvän pankkitavan säännöt sisältävät asiakkaan ja pankin välistä suhdetta sekä pankkien toimintatapoja koskevia

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNGIN SUOMENKIELISEN TYÖVÄENOPISTON JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä kesäkuun 17 p:nä 2009

HELSINGIN KAUPUNGIN SUOMENKIELISEN TYÖVÄENOPISTON JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä kesäkuun 17 p:nä 2009 3 11 01.1 HELSINGIN KAUPUNGIN SUOMENKIELISEN TYÖVÄENOPISTON JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä kesäkuun 17 p:nä 2009 1 Toimiala Helsingin kaupungin suomenkielisen työväenopiston johtokunta ja sen

Lisätiedot

1 Artikla. Sopimuksen tarkoitus

1 Artikla. Sopimuksen tarkoitus Liite Sopimusteksti SUOMEN TASAVALLAN JA RUOTSIN KUNINGASKUNNAN VÄLINEN SOPIMUS TIETTYIHIN JÄTEVIRTOIHIN KUULUVIEN JÄTTEIDEN SIIRROISTA MAIDEN RA- JA-ALUEILLA 1 Artikla Sopimuksen tarkoitus Tämän sopimuksen

Lisätiedot

LEGO Technic Rakenna digitaalisesti! Kilpailu yleiset määräykset ja ehdot

LEGO Technic Rakenna digitaalisesti! Kilpailu yleiset määräykset ja ehdot Rakenna digitaalisesti! Määräykset ja ehdot LEGO Technic Rakenna digitaalisesti! Kilpailu yleiset määräykset ja ehdot Huomaa, että kaikkien verkkokilpailuihin osallistuvien täytyy noudattaa alla esitettyjä

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 2.8.2012 COM(2012) 439 final 2012/0213 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS tehostetun yhteistyön yleistä kehystä koskevan Euroopan unionin ja Euroopan lennonvarmistusjärjestön välisen

Lisätiedot

FiDiPro-ohjelma Projektin hyväksyttävät kustannukset

FiDiPro-ohjelma Projektin hyväksyttävät kustannukset FiDiPro-ohjelma Projektin hyväksyttävät kustannukset FiDiPro-kustannukset puhututtavat Paljonkohan voi tarjota palkkaa? Onko puhelinetu ok? Paljonko muuttokuluja saa syntyä? Perhe mukaan? Maksaako Tekes

Lisätiedot

Eettiset toimintaperiaatteet

Eettiset toimintaperiaatteet KUNTARAHOITUS Eettiset toimintaperiaatteet Hyväksytty: 21.10.2009 Päivitetty: 6.6.2014 Hyväksyjä: Hallitus Kuntarahoitus Oyj PL 744, 00101 Helsinki Käyntiosoite: Antinkatu 3 C, 5. kerros, 00100 Helsinki

Lisätiedot

Kantakaupunkiyksikön päällikkö on tehnyt seuraavat rakennuslupapäätökset 8

Kantakaupunkiyksikön päällikkö on tehnyt seuraavat rakennuslupapäätökset 8 05/2017 KANTAKAUPUNKIYKSIKÖN PÄÄLLIKKÖ HENKILÖTIEDOT POISTETTU 09.02.2017 1 (6) Kantakaupunkiyksikön päällikkö on 09.02.2017 tehnyt seuraavat rakennuslupapäätökset 8 Päätökset annetaan julkipanon jälkeen

Lisätiedot

Berner-konsernin toimittajia koskevat eettiset toimintaohjeet

Berner-konsernin toimittajia koskevat eettiset toimintaohjeet 1/5 Berner-konsernin toimittajia koskevat eettiset toimintaohjeet Berner-konsernin yhteistyökumppaneiden ja toimittajien (tästä eteenpäin Toimittaja ) on noudatettava kaikkea soveltuvaa lainsäädäntöä,

Lisätiedot

KESKUSKAUPPAKAMARI Arvosteluperusteet LVV 5.9.2015 Välittäjäkoelautakunta

KESKUSKAUPPAKAMARI Arvosteluperusteet LVV 5.9.2015 Välittäjäkoelautakunta Tehtävä 1 Toimeksiantosopimuksen muotovaatimukset on säädetty laissa kiinteistöjen ja vuokrahuoneistojen välityksestä. Toimeksiantosopimus on tehtävä kirjallisesti tai sähköisesti siten, ettei sopimusehtoja

Lisätiedot

Valtuutetun on pidettävä valtuuttajalle kuuluvat raha- ja muut varat erillään omista varoistaan.

Valtuutetun on pidettävä valtuuttajalle kuuluvat raha- ja muut varat erillään omista varoistaan. YLEISIÄ OHJEITA VALTUUTETULLE Seuraavat ohjeet perustuvat edunvalvontavaltuutuksesta annetun lain (648/2007) säännöksiin sellaisina kuin ne lain voimaan tullessa 1.11.2007 olivat. Valtuutetun on oma-aloitteisesti

Lisätiedot

Lieksan kaupunki KUNNALLINEN ASETUSKOKOELMA 3/2007 ===================================================================== 1 (7)

Lieksan kaupunki KUNNALLINEN ASETUSKOKOELMA 3/2007 ===================================================================== 1 (7) Lieksan kaupunki KUNNALLINEN ASETUSKOKOELMA 3/2007 ===================================================================== 1 (7) LIEKSAN KAUPUNGIN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJEET Kaupunginhallitus hyväksynyt

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 10/ (5) RAKENNUSVALVONTAVIRASTO RAKENNEYKSIKÖN VIRANHALTIJAT HENKILÖTIEDOT POISTETTU

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 10/ (5) RAKENNUSVALVONTAVIRASTO RAKENNEYKSIKÖN VIRANHALTIJAT HENKILÖTIEDOT POISTETTU HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 10/2016 1 (5) RAKENNEYKSIKÖN VIRANHALTIJAT HENKILÖTIEDOT POISTETTU Rakenneyksikön muiden viranhaltijoiden tekemät rakennuslupapäätökset Päätökset annetaan julkipanon jälkeen

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI OHJE 1 (6) KAUPUNGINKANSLIA Työnantajapolitiikkayksikkö HUOMIONOSOITUKSET JA MERKKIPÄIVÄLAHJAT HELSINGIN KAUPUNGILLA

HELSINGIN KAUPUNKI OHJE 1 (6) KAUPUNGINKANSLIA Työnantajapolitiikkayksikkö HUOMIONOSOITUKSET JA MERKKIPÄIVÄLAHJAT HELSINGIN KAUPUNGILLA HELSINGIN KAUPUNKI OHJE 1 (6) Jakelussa mainituille HUOMIONOSOITUKSET JA MERKKIPÄIVÄLAHJAT HELSINGIN KAUPUNGILLA Kaupunginjohtaja on hyväksynyt johtajistokäsittelyssä 14.12.2016 uudet merkkipäivälahjaperiaatteet.

Lisätiedot

VINCIT GROUP OYJ KANNUSTINJÄRJESTELMÄ 2017

VINCIT GROUP OYJ KANNUSTINJÄRJESTELMÄ 2017 VINCIT GROUP OYJ KANNUSTINJÄRJESTELMÄ 2017 I (I) SISÄLLYSLUETTELO 1 VINCIT GROUP -KONSERNIN KANNUSTINJÄRJESTELMÄ 2017... 1 2 KANNUSTINJÄRJESTELMÄN PERUSTEET JA LAAJUUS... 1 3 OSAKKEIDEN ILMOITTAMINEN KANNUSTINJÄRJESTELMÄN

Lisätiedot

Hallituksen ehdotus koskien taseen osoittaman voiton käyttämistä, osingonmaksua sekä hallituksen valtuutusta päättämään lisäosingon jakamisesta

Hallituksen ehdotus koskien taseen osoittaman voiton käyttämistä, osingonmaksua sekä hallituksen valtuutusta päättämään lisäosingon jakamisesta Hallituksen ehdotus koskien taseen osoittaman voiton käyttämistä, osingonmaksua sekä hallituksen valtuutusta päättämään lisäosingon jakamisesta Emoyhtiön taseen 31.12.2011 mukaan emoyhtiön voitonjakokelpoiset

Lisätiedot

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) L 87/224 KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) 2017/582, annettu 29 päivänä kesäkuuta 2016, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 600/2014 täydentämisestä säännellyillä markkinoilla kaupankäynnin

Lisätiedot