KESKUSKAUPPAKAMARI Tilintarkastuslautakunta VUODEN 2006 KHT-TUTKINNON ARVOSTELUPERUSTEET

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KESKUSKAUPPAKAMARI Tilintarkastuslautakunta VUODEN 2006 KHT-TUTKINNON ARVOSTELUPERUSTEET"

Transkriptio

1 KESKUSKAUPPAKAMARI Tilintarkastuslautakunta VUODEN 2006 KHT-TUTKINNON ARVOSTELUPERUSTEET Vahvistettu

2 2 KHT-TUTKINTO OSA HYVÄ TILINTARKASTUSTAPA JA HYVÄ KIRJANPITOTAPA Tehtävä 1 (10 pistettä + 3,25 lisäpistettä) 1.1: Menettelytavat (4 pistettä + 1,25 lisäpistettä) Sidotun oman pääoman alentamistavat yleistä 0,75 p. Sidottua omaa pääomaa voidaan jakaa osakkeenomistajille alentamalla sitä lupamenettelyn kautta. Tehtävänannon mukaisessa tilanteessa tämä voi tapahtua alentamalla osakepääomaa (0,25 p.), ylikurssirahastoa (0,25 p.) tai arvonkorotusrahastoa (0,25 p.). Osakepääoman alentaminen 1,25 p. (+0,5 lisäpistettä) VOYL ( /734) 6:1 :n 1 momentti määrittelee, mihin tarkoitukseen osakepääomaa voi alentaa. VOYL 6:1 :n 2 momentin mukaan osakepääomaa voidaan alentaa lunastamalla osakkeita maksua vastaan tai mitätöimällä osakkeita maksutta taikka alentamalla osakkeiden nimellisarvoa joko maksua vastaan tai maksutta. Nimellisarvon alentamiseen maksua vastaan sovelletaan, mitä 6 luvussa säädetään osakkeen lunastamisesta, ja alentamiseen maksutta, mitä 6 luvussa säädetään osakkeen mitätöimisestä. Sidotun oman pääoman alentaminen on VOYL 6:1 :n 2 momentin terminologian mukaan nimellisarvon tai kirjanpidollisen vasta-arvon alentamista maksutta (jos raha jätetään ensi vaiheessa vapaaseen omaan pääomaan, mitätöinti ) tai maksua vastaan (jos raha suoraan ulos yhtiöstä, lunastus ). Osakepääoman alentamisesta päättää yhtiökokous (VOYL 6:2 1 momentti) (0,25 p.). Päätös osakepääoman alentamisesta osakkeenomistajien omistusten suhteessa tehdään julkisessa osakeyhtiössä 9 luvun 14 :n mukaisesti [2/3 määräenemmistö], jos pääomaa alennetaan mitätöimällä osakkeita tai jos yhtiössä on vain yksi äänioikeuden tuottava osakelaji ja osakepääomaa alennetaan lunastamalla näitä osakkeita samasta hinnasta (VOYL 6:2 2 momentti) (0,25 p.). Jos varoja jaetaan osakkeenomistajille tai siirretään yhtiökokouksen päätöksen mukaisesti käytettävään rahastoon (eli varoja ei esimerkiksi käytetä vahvistetun taseen mukaisen tappion välittömään kattamiseen), tarvitaan lisäksi hallituksen suostumus (VOYL 6:2 5 momentti) (0,25 p.). Siltä osin kuin osakepääomaa alennetaan tappion kattamiseksi, ei tarvita rekisteriviranomaisen (PRH) lupaa (VOYL 6:5 1 momentti) (0,25 p.). VOYL 6:4 :n 3 momentin mukaisen voitonjakokiellon mainitsemisesta on annettu +0,25 lisäpistettä. Tämän yli menevään siirtoon vapaaseen omaan pääomaan tai suoraan ulos jaettavaan tarvitaan rekisteriviranomaisen lupa, koska yhtiön sidottu oma pääoma vähenee (0,25 p.). Osakepääoman alentaminen voi vaatia yhtiöjärjestyksen muuttamista (VOYL 2:3 1 momentti kohta 4) (+0,25 lisäpistettä). Lupaa on haettava kuukauden kuluessa osakepääoman alentamista koskevan päätöksen tekemisestä tai päätös raukeaa (VOYL 6:5 2 momentti).

3 3 Ylikurssirahaston alentaminen 0,5 p. (+0,25 lisäpistettä) VOYL 12:3 a :n 2 momentin mukaan ylikurssirahaston alentamisesta on voimassa, mitä 3 :n 2 momentissa säädetään vararahaston alentamisesta. Ylikurssirahastoa voidaan siis alentaa tehtävänannon mukaisessa tilanteessa esimerkiksi tappion kattamiseksi (VOYL 12:3a :n 2 momentti ja 12:3 :n 2 momentin 1 kohta) (0,25 p.). Tappioiden kattamisen tilanteessa ei ole kuitenkaan ilmeisesti voitonjakokieltoa, mutta hyväksyttävät tulkinnat vaihtelevat (+0,25 lisäpistettä). Siltä osin kuin alentamiseen sovelletaan VOYL 12:3 :n 2 momentin 3 kohtaa (tappion kattamisen ylittävä siirto vapaaseen omaan pääomaan tai suoraan ulos jaettava) sovelletaan VOYL 6:1-7 :ää (0,25 p.) eli voitonjakokielto on voimassa ja vaaditaan rekisteriviranomaisen lupa. Jos käytetään hyväksi VOYL 12:3 :n 2 momentin 2 kohdan tarkoittamaa rahastoantia, on antia seuraava menettely osakepääoman alentamiseksi selostettu yllä. Arvonkorotusrahaston alentaminen 0,5 p. (+0,25 lisäpistettä) Arvonkorotusrahastoa saadaan käyttää ainoastaan rahastoantiin tai VOYL 4 luvun 12 :n 2 momentissa tarkoitettuun siirtoon osakepääomaan (VOYL 12:3 b ). Tehtävänannon mukaisessa tilanteessa arvonkorotusrahastoa voidaan käyttää esimerkiksi siirtämällä varat rahastokorotuksena osakepääomaan (VOYL 12:3 b ) (0,25 p.) ja sen alentamisena vapaaseen omaan pääomaan (0,25 p.). Menettely osakepääoman alentamiseksi on todettu edellä. Osakepääoman korottaminen voi vaatia yhtiöjärjestyksen muuttamista (VOYL 2:3 1 momentti 4 kohta). (+0,25 lisäpistettä). Tilintarkastajan lausunnot 1 p. (+0,25 lisäpistettä) Tehtävänannon mukaisessa tilanteessa soveltuu VOYL 6:2 :n 2 momentti, eikä VOYL 6:3 :n 2 momentin (kaksi viimeistä virkettä) mukaisia tilintarkastajan lausuntoja tarvita (0,25 p.). Elokuun lopussa on kuitenkin kulunut yli kuusi kuukautta edellisen tilikauden päättymisestä, joten on laadittava välitilinpäätös, jos osakepääoman alentaminen tapahtuu lunastamalla osakkeita (VOYL 6:3 2 momentti) (0,25 p.). Tällöin tilintarkastaja antaa tilinpäätöksestä lausunnon (0,25 p.). Yleisluonteista tarkastusta koskevaa tilintarkastusalan suositusta 910 voidaan käyttää hyväksi. (+0,25 lisäpistettä). Jos varat siirretään ensin vapaaseen omaan pääomaan ja päätetään jakaa sieltä aikanaan, ei tarvita erillistä tilintarkastajan lausuntoa (0,25 p.), jollei se ole mukana toimintakertomuksen voitonjakoehdotuksessa, jolloin kannanotto on nykyisen tilintarkastuslain mukaan tilintarkastuskertomuksessa. 1.2: Jaettavan sidotun oman pääoman määrät (4 pistettä) Vastauksena tuli esittää jaettavan sidotun oman pääoman määrä VOYL:n mukaan. Kokelaille annettiin osapisteitä sen mukaan, miten laskelmassa oli edetty oikein.

4 4 Pääoman palauttamiseksi on useita erilaisia osakeyhtiölain mukaisia vaihtoehtoja, joten laskelman tarkka sisältö määräytyy valittujen menettelytapojen mukaisesti. (Ks. esimerkki laskelmasta erillisestä taulukosta. Pisteytys on merkitty taulukkoon.) 1.3: Osakkaiden verotuksen yleiskuva (2 pistettä) Osakkaina on yhtiössä työskenteleviä suomalaisia yksityishenkilöitä ja kotimainen pääomasijoittaja. Vallitseva tulkinta on, että osakeyhtiön sidotun oman pääoman alentaminen suoraan osakkaille käsitellään verotuksessa osakkeiden hankintamenoa vähentämällä (euro eurosta). (0,5 p.) Kun osakeyhtiön sidottua omaa pääomaa alennetaan ensin siirtämällä sitä vapaaseen omaan pääomaan ja sitten jakamalla myöhemmin osakkaille, verotetaan tämä jakovaiheessa osinkona. (0,5 p.) Yksityishenkilölle on osingossa verovapaa vuosiosuus (9 %, euroa). Verollinen osuus jaetaan verotettavaksi pääoma- ja ansiotulo-osuudeksi TVL 33 b :n mukaisesti (0,25 p.). Jos varojenjako katsottaisiin peitellyksi osingoksi, olisi siitä 70 % ansiotuloa ja 30 % verovapaata tuloa (TVL 33 d ) (0,25 p.). Kommandiittiyhtiölle, jonka kaikki yhtiömiehet ovat suomalaisia liiketoimintaa harjoittavia osakeyhtiöitä, maksettu osinko on verovapaata. Kommandiittiyhtiölle maksettua osinkoa kohdellaan kuten sen yhtiömiehille maksettua osinkoa. Suomalaisen yksityisen osakeyhtiön osinko toiselle suomalaiselle yksityiselle osakeyhtiölle on verovapaata. (0,25 p.) Ns. Arvela II ei ole tuomassa tähän muutosta. (0,25 p.) 1.4: Osakeyhtiölakien olennaisia eroja (+2 lisäpistettä) Alla on lueteltu VOYL:n ja UOYL:n ( /624) olennaisia eroja tehtävänannon mukaisessa tilanteessa. Kustakin alla mainitusta erosta sai 0,25 pistettä, kuitenkin enintään 1,0 pistettä. 1) Pääomalainaa ei UOYL:ssa määritetä osaksi omaa pääomaa. Kirjanpitonormit ratkaisevat, ja pääomalaina on lähes aina velkaa (statuksen säilymisestä myös UOYL:n voimaanpanolain 16, lakiviittaus ei ole vastauksissa tarpeen). Pääomalaina vaikuttaa sen laskemiseen, paljonko omaa pääomaa on kulloinkin jäljellä. 2) UOYL:n mukaan arvonkorotusrahastoa ei voi käyttää rahastokorotukseen (arvonkorotusrahasto muuttuu vain sitä mukaa kuin sen perusteena oleva aktiiva muuttuu). 3) UOYL:n mukaan konsernitilinpäätös ei vaikuta varojen jakamiseen myöskään silloin kun sidottua omaa pääomaa alennetaan. 4) UOYL:ssa ei ole VOYL 6:4 :ää vastaavaa katesäännöstä. Sidotun oman pääoman alentamisessa riittää, että osakepääoma jää katetuksi (UOYL 14:1 1 momentti).

5 5 5) Ylikurssirahasto säilyy UOYL:ssa sidottuna omana pääomana. Ylikurssirahasto rinnastuu tappion kattamiseen liittyvän vapaan oman pääoman jakokiellon osalta osakepääomaan (UOYLVpL 13 ). 6) UOYL:n mukaan sidotun oman pääoman alentamiseenkin soveltuu maksukykytesti (UOYL 13:2 ja UOYL 13:1 1 momentti 2 kohta). 7) Osakepääoman mahdollisiin muutostarpeisiin voi vaikuttaa UOYL:n mahdollistama aito nimellisarvottomuus ja se, ettei osakepääomasta tai osakkeiden lukumääristä ole välttämätöntä enää määrätä yhtiöjärjestyksessä. 8) Jos sidottua omaa pääomaa siirretään ensin vapaaseen omaan pääomaan, lienee paikkana (jollei yhtiökokous nimenomaisesti perusta samalla uutta vapaata rahastoa) VOYL:n mukaan kertyneet voitot/tappiot. UOYL:n aikana paikkana on sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto (UOYL 8:2). Erojen luettelemisen ohella edellytettiin laskelmaa näiden vaikutuksesta osakkeenomistajille palautettavissa oleviin enimmäismääriin. Määrien laskemisesta sai enintään 1,0 pistettä. Pisteitä annettiin VOYL:n ja UOYL:n välisten erojen havainnollistamisesta. Osapisteitä sai sen mukaan, miten laskelmassa oli edetty oikein. (Ks. esimerkki erillisestä taulukosta. Pisteytys on merkitty taulukkoon.) VOYL (esimerkki) UOYL (esimerkki) Emoyhtiön tilinpäätös Emoyhtiön tilinpäätös Osakepääoma Osakepääoma Ylikurssirahasto Ylikurssirahasto Arvonkorotusrahasto Arvonkorotusrahasto Edellisten tilikausien tappio Edellisten tilikausien tappio Tilikauden tappio Tilikauden tappio Pääomalaina Oma pääoma yhteensä Oma pääoma yhteensä Pääomalaina Konsernitilinpäätös Konsernitilinpäätöksellä ei ole merkitystä, vaikka Osakepääoma se on laadittava, (tarkastettava) ja esitettävä yhtiöko- Ylikurssirahasto koukselle, jos varoja jaetaan (UOYL 8:9.2 ). Arvonkorotusrahasto Edellisten tilikausien tappio Tilikauden tappio Pääomalaina Oma pääoma yhteensä

6 6 KEINOJA KEINOJA Rahastoanti Arvonkorotusrahastosta Osakepääomaan Arvonkorotusrahastoa ei voi käyttää rahastokorotukseen. Tilanne rahastoannin jälkeen 0,25 Tilanne edelleen Osakepääoma Osakepääoma Ylikurssirahasto Ylikurssirahasto Arvonkorotusrahasto 0 Arvonkorotusrahasto Edellisten tilikausien tappio Edellisten tilikausien tappio Tilikauden tappio Tilikauden tappio Pääomalaina Oma pääoma yhteensä Oma pääoma yhteensä ,25 Sidotun oman pääoman jakaminen Sidotun oman pääoman jakaminen Ylikurssirahaston alentaminen (HUOM! katevaatimus) Ylikurssirahaston alentaminen (Uudessa laissa ei ole katevaatimusta, mutta on maksukykytesti) Ylikurssirahastosta Ylikurssirahastosta Vapaaseen omaan pääomaan Vapaaseen omaan pääomaan ja sieltä jako osakkaille ja sieltä jako osakkaille tai tai Ylikurssirahastosta Ylikurssirahastosta Osakkaille Osakkaille ,25

7 7 Osakepääoman alentaminen (HUOM! katevaatimus) Jäätävä lain edellyttämä vähimmäisosakepääoma oyj:lle Osakepääoman alentaminen (Uudessa laissa ei ole katevaatimusta, mutta maksukykytesti) Jäätävä lain edellyttämä vähimmäisosakepääoma oyj:lle 1 VOYL 1: UOYL 14: ,25 Osakepääomasta Osakepääomasta Vapaaseen omaan pääomaan Vapaaseen omaan pääomaan ja sieltä jako osakkaille ja sieltä jako osakkaille tai tai Osakepääomasta Osakepääomasta Osakkaille Osakkaille ,25 0,25 Tilanne sidotun oman pääoman alentamisen jälkeen Tilanne sidotun oman pääoman alentamisen jälkeen Ensin olettaen, että jätetty vapaisiin Ensin olettaen, että jätetty vapaisiin Osakepääoma Osakepääoma Ylikurssirahasto 0 Ylikurssirahasto 0 Arvonkorotusrahasto 0 Arvonkorotusrahasto Edellisten tilikausien voitto Sijoitetun vapaan pääoman rahasto Tilikauden tappio Edellisten tilikausien tappio Tilikauden tappio Pääomalaina Oma pääoma yhteensä Oma pääoma yhteensä ,25 0,25 Katevaatimuksen vuoksi on sidotulle omalle pääomalle jäätävä kate eli Ei enää katevaatimusta muulle kuin osakepääomalle Emon tilinpäätöksen mukaan jaettavissa HUOM! Pääomalainaa ei voi jakaa Emon tilinpäätöksen mukaan jaettavissa ,25 1 UOYL 14 :1 :n osakepääomaa koskevaa vaatimusta on tulkittu siten, että omaa pääomaa tulee olla tallella vähintään vähimmäisosakepääoman verran.

8 8 Konsernitilinpäätöksen mukainen maksimi (kate sidotulle) HUOM! Pääomalainaa ei voi jakaa (Konsernitilinpäätös ei rajoita) Osakkaille siis jaettavissa enintään 0, Osakkaille siis jaettavissa enintään ,5 0,25 Lupamenettelyn kesto tehtävänannossa 5 kk alkaen tappioita tehtävänannon mukaan kertynyt lisää: 0,25 emo konserni ,5 Vapaaseen omaan pääomaan on siis jätettävä tappiopuskuriksi Riippuu maksukykyvaatimuksen arvioinnista 0,25 esim. PALAUTETTAVISSA > Ei voida palauttaa -> Palautusvaraa 0,5 0,25 (13,25) YHTEENSÄ MAKSIMI 10,00 PISTETTÄ

9 9 KHT-TUTKINTO OSA HYVÄ TILINTARKASTUSTAPA JA HYVÄ KIRJANPITOTAPA Tehtävä 2 (10 pistettä) 2.1 (8,5 pistettä) Yleistä Jos kokelas on maininnut Tikex-konsernin hankintahetkestä ja kilpailuviranomaisen hyväksymisestä, on hänelle annettu lisäpisteitä 0,2. Laskennallisten verojen prosenttina on pitänyt käyttää 28 %:a, mikä tehtävässä on annettu kansainvälisen konsernin keskimääräisenä veroasteena. Kaikki oikaisut eivät välttämättä liity Suomeen, joten 26 %:a ei ole hyväksytty. Pisteet: 0,5 p. 0,5 p. Taulukossa näkyvät pisteet on annettu perustelusta tai viittauksesta standardin kohtaan sekä oikein lasketusta käyvästä arvosta ja siihen liittyvästä laskennallisesta verosta. Aineellinen käyttöomaisuus. Kirjanpitoarvot ovat konsernissa yhteensä euroa. Tehdyn analyysin pohjalta aineellisen käyttöomaisuuden käyvät arvot ovat yhteensä euroa. IFRS :n mukaan varat, jotka täyttävät taseeseen kirjaamisehdot, kirjataan hankintahetkellä käypään arvoonsa hankkijaosapuolen taseeseen, joka tässä tapauksessa on Monexy Oyj:n konsernitase. Arvojen erotuksesta kirjataan laskennallinen verosaaminen. Tehtävässä on annettu konsernin keskimääräinen verokanta, joka on 28 %. Laskennallinen verosaaminen on siis euroa. Liikearvo: Tikex-konsernin taseessa on liikearvoa euroa. IFRS 3.45:n mukaan hankkijaosapuoli kirjaa kappaleen 37 mukaisesti erikseen hankinnan kohteen aineettoman hyödykkeen hankinta-ajankohtana vain, jos se vastaa IAS 38:n Aineettomat hyödykkeet mukaista aineettoman hyödykkeen määritelmää ja sen käypä arvo on määritettävissä luotettavasti. Koska liikearvo sinänsä ei muodosta erotettavissa olevaa aineetonta hyödykettä, hankinnan kohteen taseessa oleva liikearvoa ei arvosteta erikseen. Luonteeltaan liikearvo on ns. jäännös- eli residuaaliarvo. Muut aineettomat hyödykkeet: Hankinnan kohteen taseessa on atk-ohjelmien kirjanpitoarvoja. IFRS 3.46:n mukaan ei-monetaarisen omaisuuserän, jolla ei ole aineellista olomuotoa, täytyy olla yksilöitävissä, jotta se vastaisi aineettoman hyödykkeen määritelmää. IAS 38:n mukaan omaisuuserä täyttää aineettoman hyödykkeen määritelmään sisältyvän yksilöitävyyskriteerin vain, jos se: (a) on erotettavissa, toisin sanoen se pystytään erottamaan tai irrottamaan yhteisöstä ja myymään, siirtämään, lisensoimaan, antamaan vuokralle tai vaihtamaan joko sellaisenaan tai yhdessä siihen liittyvän sopimuksen, omaisuuserän tai velan kanssa; tai (b) johtuu sopimukseen perustuvista tai muista laillisista oikeuksista riippumatta siitä, ovatko nämä oikeudet siirrettävissä tai ovatko ne erotettavissa yhteisöstä tai muista oikeuksista ja velvoitteista. 0,7 p. Lisäksi IFRS 3 IE kohdassa B todetaan, että asiakassuhteet täyttävät sopimusperusteisen aineettoman hyödykkeen määritelmän, vaikka sopimuksia ei hankintahetkellä välttämättä olisikaan. IFRS 3 IE kohdan A mukaan tavaramerkit täyttävät IFRS 3:n aktivointikriteerit, jos niiden käyvät arvot ovat luotettavasti määriteltävissä. Samoin IFRS 3 IE kohdan E mukaan atkohjelmat täyttävät IFRS 3:n aktivointikriteerit. Konsulttiyhtiö on laskenut edellä mainittuihin eriin liittyen käyvät arvot, jotka voidaan merkitä Monexy-konsernin taseeseen hankintahetkellä. Käyvät arvot ovat tavaramerkeille euroa, atk-ohjelmille euroa ja asiakassuhteille euroa. Vastaavasti kirjataan laskennallinen verovelka (28 %) kirjanpitoarvojen ja käypien arvojen erotuksista, eli tavaramerkeistä velkaa euroa, asiakassuhteista velkaa euroa ja atk-ohjelmista saamista euroa.

10 10 0,5 p. 0,2 p. Vaihto-omaisuus: Vaihto-omaisuuden kirjanpitoarvo on euroa Tikex-konsernin taseessa. IFRS :n mukaan varat, jotka täyttävät taseeseen kirjaamisehdot, kirjataan hankintahetkellä käypään arvoonsa hankkijaosapuolen taseeseen, joka tässä tapauksessa on Monexyn konsernitase. Arvojen erotuksesta kirjataan laskennallinen verovelka. Tehtävässä on annettu konsernin keskimääräinen verokanta, joka on 28 %. Vaihto-omaisuuden käyviksi arvoiksi on saatu konsulttien laskelmien perusteella euroa, joka merkitään taseeseen. Kirjanpitoarvojen ja käypien arvojen erotuksesta ( euroa) kirjataan laskennallista verovelkaa yhteensä euroa. Myyntisaamiset ja muut saamiset sekä rahavarat, ostovelat ja muut lyhytaikaiset velat: Myyntisaamisten ja muiden saamisten sekä rahavarojen käypä arvo euroa vastaa niiden kirjanpitoarvoa. Ostovelkojen ja muiden lyhytaikaisten velkojen osalta tehtävässä ei anneta mitään tietoja, vaan oletetaan, että käypä arvo tämän tase-erän osalta vastaa kirjanpitoarvoja. 0,2 p. Laskennalliset verovelat: Konserniyhdistelyistä ja käyttöomaisuuden poistoeroista kirjatut laskennalliset verovelat säilyvät hankintamenoarvostuksessa. Näiden lisäksi laskennallisiin verovelkoihin ja -saamisiin tulee kirjattavaksi hankintamenoallokaatiossa syntyneistä arvostuseroista johtuvat laskennalliset veroerät (pisteytys ao. kohdassa). 0,5 p. Eläkevelvoitteet: Eläkevelvoitteiden kirjanpitoarvo on euroa. Näistä on tehty aktuaarilaskelma hankintahetkelle. IAS :n mukaisesti voidaan päätellä, että vakuutusmatemaatikon tekemän laskelman perusteella saatu velka vastaa eläkevelvoitteiden käypää arvoa. Putkimenetelmä tarkoittaa IAS :n mukaan vakuutusmatemaattisten voittojen ja tappioiden kirjaamisen lykkäämistä. Koska aktuaarilaskelma on tehty niin, että ns. putkimenetelmää ei ole käytetty, voidaan todeta, että sitä voidaan käyttää IFRS 3:n mukaisten eläkevelvoitteiden käypien arvojen laskemiseen. Uusi käypä arvo on euroa. Arvojen euron erotuksesta kirjataan laskennallinen verosaaminen euroa. Ehdolliset velat: IFRS 3.37:n mukaan ehdollinen velka kirjataan sen käypään arvoon, jos se täyttää kirjaamisehdot. Kun kyseessä on muu velka kuin ehdollinen velka; on todennäköistä, että velvoitteen täyttäminen edellyttää taloudellista hyötyä ilmentävien voimavarojen poistumista yhteisöstä ja velan käypä arvo on määritettävissä luotettavasti. Kun kyseessä on ehdollinen velka, sen käyvän arvon tulee olla määriteltävissä luotettavasti. Seuraavien erien osalta tulee harkittavaksi niiden kirjauskelpoisuus IAS 37:n mukaisesti: 0,5 p. 0,5 p. 1. Euroopan komission kilpailulainsäädännön rikkomisesta aiheutunut sakko: Tehtävästä selviää, että sakon määrä on noin miljoonaa euroa. Kauppakirjan mukaan myyjä vastaa sakosta sen todennäköiseen maksimimäärään asti, joten velan käypä arvo on hankintahetkellä nolla, eikä sitä kirjata. 2. Meneillään olevat oikeudenkäynnit: Tehtävässä kerrotaan, että kolmesta oikeudenkäynnistä tulee kustannuksia noin euroa. Hankintahetkellä tämä on ostajan käsitys oikeudenkäynneistä aiheutuvien velkojen käyvistä arvoista, joten kyseistä summaa voidaan käyttää käypänä arvona (vaikuttanut maksettuun kauppahintaan). Laskennallista veroa kirjataan euroa, sillä erä voitaneen vähentää verotuksessa. Jos vastauksessa on perustellusti vastattu jokin muu summa, esimerkiksi euroa, on tästäkin annettu pisteitä. Kuitenkaan nolla-arvoa ei ole hyväksytty.

11 11 0,5 p. 3. Uudelleenjärjestelykustannusten huomioiminen: Tappiollisista tytäryhtiöistä todetaan, että niiden sulkemisesta on päätetty toukokuun lopussa, ennen hankinta-ajankohtaa. IFRS 3.41 a- kohdan mukaan vain IAS 37:n kirjaamiskriteerit täyttävät toiminnan lopettamiskustannukset voidaan kirjata hankintahetkellä. IAS 37.72:n mukaan uudelleenjärjestelyistä aiheutuvat velvoitteet on kirjattavissa silloin, kun asiasta on tiedotettu. Tehtävästä ilmenee, että asiasta ei ole tiedotettu hankintahetkellä vaan vasta Tämän takia kyseistä velvoitetta ei voida kirjata hankintahetkelle. IFRS 3.47:n mukaan tällaisessa tapauksessa velvoitteen määrä vaikuttaa liikearvon määrään tai se pitää käsitellä IFRS 3:56:n mukaisesti. USA:n Dallasin tehtaan käsittely: IFRS 3.36:n mukaan myytävänä olevat omaisuuserät, standardin käsittelyn piiriin kuuluvat omaisuuserät tai luovutettavien erien ryhmä arvostetaan käypään arvoonsa vähennettynä myynnistä aiheutuvilla menoilla. Tehtävästä selviää, että myyntihinta vähennettynä myyntikuluilla on euroa. Tehtävästä selviää myös, että kyseisen tehtaan omaisuuserien käyvät arvot ovat USD (14,4 + 13,2 + 6) eli euroa. Vastaavasti ostovelkojen kirjanpitoarvot ovat USD eli euroa. Näin ollen tehtaan tase-erien nettoarvot ennen myyntihinnan huomioimista ovat euroa. Hankintahinnan kohdistamisessa tulee siis kirjata myyntikuluja taseeseen velkoihin euroa. Lisäksi euromääräiset käyvät arvot myytävänä olevista omaisuus- ja velkaeristä olisi suositeltavaa esittää omina ryhminään. Tällöin aineellisesta käyttöomaisuudesta vähennetään USD eli euroa, vaihto-omaisuudesta USD eli euroa ja rahoitusomaisuudesta USD eli euroa, ja kyseiset erät esitetään taseessa erikseen. 0,6 p. Ostoveloista kirjataan USD eli euroa esitettäväksi erikseen. Lisäksi myytävinä oleviin omaisuuseriin liittyvinä velkoina esitetään myyntikulu euroa. Myyntikulu on todennäköisesti verotuksessa vähennyskelpoista, joten siitä kirjataan laskennallinen verosaaminen euroa. 0,8 p. Lainat: Lainojen kirjanpitoarvo ennen akordia on euroa. Tehtävästä ilmenee, että niiden käypä arvo on euroa eli lainojen akordien jälkeinen arvo. Kyseiset lainat sisältyvät hankitun konsernin pitkäaikaisiin lainoihin. Tehtävän asettelusta ilmenee, että lainojen arvonmuutoksen verovaikutusta ei vielä tiedetä, joten käyvän arvon ja nimellisarvon erotuksesta ( euroa) ei kirjata laskennallisia veroja. Jos kokelas kuitenkin on kirjannut laskennallista verovelkaa ja jos se on perusteltu vastauksessa, tästä on annettu kokelaalle pisteitä.

12 12 2,0 p. Pisteytys: Käyvin arvoin esitetty tase täsmää (varat yhtä kuin velat ja oma pääoma) tai kohdistukset on viety oikein tase-erille ja omaan pääomaan tai hankittujen varojen ja velkojen (ml. vähemmistöosuus) käyvät arvot on vähennetty hankintamenosta, on annettu enintään 2 p. (Käypien arvojen ja kohdistusten verovaikutusten oikeellisuus: pisteytys edellä tekstissä.) euroa Kirjanpitoarvo Käypä arvo Erotus Laskennallinen vero 28 % Aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet saaminen Liikearvo Muut aineettomat hyödykkeet tavaramerkit Maalix, Remix ja Sellux velka atk-ohjelmat saaminen asiakassuhteet velka Vaihto-omaisuus raaka-aineet velka puolivalmisteet velka valmiit tuotteet velka Laskennallinen verosaaminen Myyntisaamiset ja rahavarat YHTEENSÄ saamista Emoyrityksen osakkeenomistajille kuuluva oma pääoma Osakepääoma Ylikurssirahasto Muuntoerot Voittovarat Käyvän arvon kohdistukset Tilikauden tulos Yhteensä nettomääräinen vaikutus Vähemmistön osuus Oma pääoma yhteensä Pitkäaikaiset velat Laskennalliset verovelat Eläkevelvoitteet saamista Varaukset saamista Muut pitkäaikaiset velat ei laskennallista veroa Lyhytaikaiset velat Ostovelat Lyhytaikaiset korottomat velat saamista Velat yhteensä YHTEENSÄ saamista

13 13 0,5 p. Maininnasta, että IFRS 5:n säännökset pitäisi huomioida, on annettu 0,5 pistettä. (Velka euroa on vähennetty hankitusta omasta pääomasta jo yllä käypien arvojen allokoinnissa.) Myytävät omaisuuserät ja niihin liittyvät velat IFRS 5:n mukainen esitystapa: Käypä euroa arvo Aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet Liikearvo 0 Muut aineettomat hyödykkeet tavaramerkit Maalix, Remix ja Sellux atk-ohjelmat 2 2 asiakassuhteet Vaihto-omaisuus raaka-aineet puolivalmisteet valmiit tuotteet laskennallinen verosaaminen Myyntisaamiset ja rahavarat Myytävänä olevat omaisuuserät YHTEENSÄ Emoyrityksen osakkeenomistajille kuuluva oma pääoma Osakepääoma Ylikurssirahasto Muuntoerot Voittovarat Käyvän arvon kohdistukset Tilikauden tulos Yhteensä Vähemmistön osuus Oma pääoma yhteensä Pitkäaikaiset velat Laskennallliset verovelat Eläkevelvoitteet Varaukset Muut pitkäaikaiset velat Lyhytaikaiset velat Ostovelat Lyhytaikaiset korottomat velat

14 14 Myytävänä oleviin pitkäaikaisiin omaisuuseriin liittyvät velat Velat yhteensä ,5 p. YHTEENSÄ Tehtävä ,3 p. Osakkeiden hankintameno ,2 p. Hankittu nettovarallisuus ,5 p. Negatiivinen liikearvo Osakkeiden hankintamenoon (1 euro) lisätään IFRS 3 kohdan 24 mukaan hankintaan välittömästi liittyvät kulut. Näitä kuluja ovat tässä tapauksessa asiantuntijapalkkiot, euroa. 0,3 p Hankintamenolaskelmassa verrataan hankintamenoa hankitun konsernin käyvän arvon kohdistuksilla korjattuun omaan pääomaan (taseessa ollutta vähemmistöosuutta ei lueta omaksi pääomaksi). 0,2 p 0,5 p. 1,5 p. Koska uudelleenjärjestelyvarauksia ei voida kirjata taseeseen (asiasta on tiedotettu hankinnan jälkeen), muodostuu hankinnassa vastaava määrä negatiivista liikearvoa. Tällöin käyvät arvot tulee arvioida uudelleen. Jos negatiivista liikearvoa muodostuu edelleen, IFRS 3 kohdan 56 mukaan negatiivinen liikearvo on tuloutettava heti. 0,5 p Jos kokelas on päätynyt positiiviseen liikearvoon ja selostanut sen käsittelyä, on hänelle annettu osapisteitä. YHTEENSÄ 10,00 PISTETTÄ

15 15 KHT-TUTKINTO OSA HYVÄ TILINTARKASTUSTAPA JA HYVÄ KIRJANPITOTAPA Tehtävä 3 (10 pistettä) Johdanto arvosteluperusteeseen Komission asetus EY (809/2004) sisältää yksityiskohtaisia säännöksiä arvopapereiden yleisölle tarjoamisen tai kaupankäynnin kohteeksi ottamisen yhteydessä julkistettavan esitteen sisällöstä ja eräitä säännöksiä tilintarkastajan lausunnoista tietyistä esitteissä esitettävistä tiedoista. 2 Kaikki esiteasetuksessa tilintarkastajalle asetetut vaatimukset lausua esitteessä esitettävistä tiedoista eivät kuulu lakisääteiseen tilintarkastukseen, vaan ne lisäävät tilintarkastajien raportointivelvoitteita. Esiteasetus edellyttää, että esitteessä on tilintarkastajan lausunto tilinpäätöksistä, tulosennusteista sekä pro forma taloudellisista tiedoista. Mikäli tilintarkastaja on antanut lausunnon osavuosikatsauksesta, myös se tulee sisällyttää esitteeseen. Esiteasetus asettaa yleisellä tasolla vaatimuksia tilintarkastajan raportoinnin sisällölle, mikä määrää myös suoritettavan työn määrän, mutta esiteasetuksessa ei säädetä siitä, miten tilintarkastajan tulee suorittaa tarkastustehtäviä tai mikä on raportoinnin tarkempi sisältö. Tilintarkastajan lausunto tulosennusteista Esiteasetus ei velvoita liikkeeseenlaskijaa esittämään esitteessä tulosennusteita. Mikäli tulosennuste kuitenkin annetaan, esiteasetus asettaa lisävaatimuksia tulosennusteiden laadinnasta ja tilintarkastajan lausunnosta. Esiteasetuksen johdantokappaleessa määritellään tulosennuste laveasti. Tulosennusteen määritelmän täyttämiseksi riittää jo asian ei-numeerinen ilmaisu. 3 Esiteasetuksen mukaan liikkeeseenlaskijan on annettava seuraavanlaista tietoa ennusteen yhteydessä: 4 Selvitys tärkeimmistä oletuksista, joihin liikkeeseenlaskija on perustanut ennusteensa tai arvionsa. Oletukset seikoista, joihin hallinto-, johto- tai valvontaelinten jäsenet voivat vaikuttaa, ja seikoista, joihin hallinto-, johto- tai valvontaelinten jäsenet eivät voi millään tavoin vaikuttaa, on eroteltava selkeästi toisistaan; oletusten on oltava sijoittajien helposti ymmärrettävissä; niiden on oltava yksityiskohtaisia ja täsmällisiä eivätkä ne saa liittyä ennusteen taustalla olevien arvioiden yleiseen täsmällisyyteen. Jos esitteeseen sisällytetään tulosennuste, tilintarkastajan on lausuttava siitä. Esiteasetuksen mukaan tilintarkastajan on lausunnossaan lausuttava, että tulosennuste on asianmukaisesti laadittu esitettyjen tietojen perusteella ja että tulosennusteessa esitetyt laskelmat noudattavat liikkeeseenlaskijan tilinpäätöksen laadintaperiaatteita. Tilintarkastajan toimeksianto Lähtökohtana on, että esiteasetus vaatii tilintarkastajaa ottamaan kantaa lausunnossaan siihen, että ennuste on asianmukaisesti laadittu ja että ennusteen laadinnassa on noudatettu 2 Esiteasetuksen säännökset implementoitiin kansalliseen lainsäädäntöön muuttamalla arvopaperimarkkinalakia (448/2005), Rahoitustarkastuksesta annettua lakia (299/2005), antamalla valtiovarainministeriön asetus (452/2005) sekä muuttamalla valtiovarainministeriön asetusta (66/2005) ja valtiovarainministeriön asetusta (67/2005). Lakimuutokset tulivat voimaan Komission esiteasetuksen säännökset tulivat voimaan Esiteasetuksen artikla 2(10) määrittelee tulosennusteen seuraavasti: (10) Tulosennusteella tarkoitetaan ilmaisua, jossa eksplisiittisesti tai implisiittisesti mainitaan kuluvan katsauskauden ja/tai sitä seuraavien katsauskausien todennäköistä liikevoittoa tai -tappiota kuvaava luku tai vähimmäis- tai enimmäisluku tai joka sisältää tietoja, joista tulevaa liikevoittoa tai -tappiota kuvaavaa lukua koskeva laskelma voidaan tehdä, vaikka ei mainittaisi mitään erityistä lukua eikä käytettäisi tulos -sanaa. 4 Katso esiteasetuksen liite I 13.1.

16 16 tilinpäätöksen laadintaperiaatteita. Tilintarkastajan tulisi antaa lausunto siitä, että tulosennuste on asianmukaisesti laadittu (properly compiled). Tilintarkastajan suorittama työ voitaisiin tulosennusteiden osalta suorittaa jopa riittävän varmuustason (reasonable assurance engagement) toimeksiantona. Tulevaisuuteen liittyvät epävarmuustekijät vaikeuttavat kuitenkin usein tilintarkastajan työtä. Näin ollen kohtuullinen varmuustaso (limited assurance engagement) muodostaa pohjan tilintarkastajan toimeksiannoksi. KHT-yhdistyksen suositus 810 Tulevaisuutta koskevan taloudellisen informaation arvioiminen voi toimia soveltuvin osin ohjeistuksena tilintarkastajan työlle. Tilintarkastajien antamassa lausunnossa olevat virheet (10 pistettä) Tilintarkastajan lausunnossa (liitteessä 4) puhutaan tulevaisuudennäkymistä vuosille => Esiteasetuksen mukaan tilintarkastajan on annettava lausunto tulosennusteesta (1,0 pistettä) Tehtävässä oleva tilintarkastajan lausunto on annettu osavuosikatsauksessa esitetyistä näkymistä vuosille 2006 ja 2007 => Esiteasetuksen liitteen I kohdan 13 vaatimusten mukaan; jos perusesitteeseen sisällytetään tulosennuste, on siitä annettava tilintarkastajan lausunto lausunto on annettava esitteeseen sisältyvästä tulosennusteesta, ei osavuosikatsauksen yhteydessä annetuista näkymistä (2,0 pistettä) Esiteasetuksen liitteen I kohdan 13.2 mukaan tilintarkastajan on annettava lausunto, jossa todetaan, että tilintarkastajan käsityksen mukaan ennuste on asianmukaisesti laadittu esitettyjen tietojen perusteella ja että tulosennusteessa esitetyt laskelmat noudattavat liikkeeseenlaskijan tilinpäätöksen laatimisperiaatteita. (3,0 pistettä) => liitteessä 4 oleva lausunto ei vastaa sanamuodoltaan esiteasetusta (1,0 pistettä) Lisäksi tilintarkastajien lausunnossa listalleottoesitteeseen sisältyvästä tulosennusteesta pitäisi ilmetä seuraavat tiedot: tilintarkastajan antaman lausunnon vastaanottaja ja annetun lausunnon tarkoitus (0,5 pistettä) tilintarkastajan toimeksianto ja työn perusteet =>KHT-yhdistyksen suositusta 810 "Tulevaisuutta koskevan taloudellisen informaation arvioiminen" on noudatettu soveltuvin osin (1,0 pistettä) liikkeeseenlaskijan vastuu tulosennusteiden laatimisesta (1,0 pistettä) paikkakunta, päiväys ja allekirjoitus (tilintarkastusyhteisö ja tilintarkastajat) (0,5 pistettä) Esitettyjen vaatimusten mukaan tilintarkastajien lausunto listalleottoesitteeseen sisältyvästä tulosennusteesta olisi seuraavanlainen (lausuntoa ei edellytetty vastauksessa): Tilintarkastajien lausunto Oyj Tander Abp:n hallitukselle listalleottoesitteeseen liitettäväksi Annamme komission asetuksen (EY) N:o 809/2004 liitteen 1 kohdassa tarkoitetun lausunnon Oyj Tander Abp:n päivätyn listalleottoesitteen sivulla 65 olevasta tulosennusteesta. Liikkeeseenlaskijan johto vastaa tulosennusteiden laatimisesta sekä olettamuksista, joihin ennusteet perustuvat. Meidän tehtävänämme on antaa lausunto tulosennusteesta suorittamamme työn perusteella. Työmme on suoritettu noudattaen soveltuvin osin KHT-yhdistyksen suositusta 810 Tulevaisuutta koskevan taloudellisen informaation arvioiminen. Emme ole suorittaneet listalleottoesitteeseen sisältyvän tulosennusteen tai sen laatimisen yhteydessä käytettyjen tietojen ja oletusten tilintarkastusta emmekä anna tilintarkastuskertomusta.

17 17 Listalleottoesitteeseen sisältyy Oyj Tander Abp:n johdon tilivuosille 2006 ja 2007 laatima tulosennuste, jonka mukaan Tander-Sampler-konsernin vuosien 2006 ja 2007 tuloksen ja kannattavuuden arvioidaan kasvavan vuoteen 2005 verrattuna. Lausuntonamme esitämme, että listalleottoesitteeseen sisältyvä tulosennuste on esitettyjen tietojen perusteella asianmukaisesti laadittu ja että sen laadinnassa on noudatettu liikkeeseenlaskijan tilinpäätöksen käyttämiä laskentaperiaatteita. Helsinki 24. elokuuta 2006 Oy Labbis Tilintarkastajat Ab Labban Babianius Labban Babianius KHT Babban Labianius Babban Labianius KHT YHTEENSÄ 10,00 PISTETTÄ

18 18 KHT-TUTKINTO OSA HYVÄ TILINTARKASTUSTAPA JA HYVÄ KIRJANPITOTAPA Tehtävä 4 (10 pistettä) Rahoituslaskelmassa oikein olevien rivien osalta kokelaiden vastauksissa ei ole vaadittu perusteluja. Pisteet Talousjohtajan laatiman rahoituslaskelman luvut Korjattu luku Rahoituslaskelma Oikein Liiketoiminnan rahavirta Oikein Voitto ennen satunnaisia eriä 0, Väärin Oikaisut: Suunnitelman mukaiset poistot 0, Oikein Oikein/väärin Korjauksen perustelu Voitto ennen satunnaisia eriä on Tehtävässä annettu lisätietokohta (8.) Muut tuotot ja kulut, joihin ei liity maksua 0, Väärin Rahoitustuotot ja -kulut 0, Oikein Muut oikaisut 0, Väärin Rivillä tulisi oikaista pakollisten varausten muutos 396. Tuloslaskelman rahoitustuotot ja -kulut Rivillä tulisi oikaista liiketoiminnan muihin tuottoihin kirjattu koneen myyntivoitto 173. (lisätietokohta 7.) Rahavirta ennen käyttöpääoman muutosta Väärin Väärin edelliset huomioon ottaen Käyttöpääoman muutos: Oikein Lyhytaikaisten korottomien liikesaamisten lisäys/vähennys ( /+) 0, Oikein Myyntisaamiset (1.1.) myyntisaamiset (31.12.) muut saamiset (1.1.) 739 muut saamiset (31.12.) siirtosaamiset (1.1.) siirtosaamiset (31.12.)

19 Vaihto-omaisuuden lisäys/vähennys ( /+) 0, Väärin 19 +verosaamiset (31.12.) verosaamiset (1.1.) 584 = Väärä etumerkki Vaihto-omaisuus (1.1.) (31.12.) = 368 Ostovelat (1.1.) ostovelat (31.12.) muut velat (1.1.) muut velat (31.12.) siirtovelat (1.1.) siirtovelat (31.12.) korkovelat (31.12.) 330 korkovelat (1.1.) 558 = Lyhytaikaisten korottomien velkojen lisäys/vähennys (+/-) 0, Väärin Liiketoiminnan rahavirta ennen rahoituseriä ja veroja Väärin Väärin edelliset huomioon ottaen Maksetut korot ja maksut muista liiketoiminnan rahoituskuluista 0, Väärin Saadut osingot liiketoiminnasta 0, Oikein Tuloslaskelman korkokulut siirtovelkoihin sisältyvät korot (1.1.) 558 siirtovelkoihin sisältyvät korot (31.12.) 330 = (4.) Tuloslaskelman osinkotuotot, saatu pankkitilille Tuloslaskelman korkotuotot, saatu Saadut korot liiketoiminnasta 0, Oikein pankkitilille Tuloslaskelman verot siirtosaamisiin sisältyvät verot (1.1.) 584 +siirtosaamisiin sisältyvät verot (31.12.) Maksetut välittömät verot 0, Väärin = (3.) Liiketoiminnan rahavirta (A) Väärin Väärin edelliset huomioon ottaen

20 20 Investointien rahavirta: Oikein Investoinnit aineellisiin ja aineettomiin hyödykkeisiin , Oikein Aineellisten ja aineettomien hyödykkeiden luovutustulot 0, Väärin Luovutustulot muista sijoituksista 0, Väärin Ostetut tytäryritysosakkeet 0, Oikein (6.) Konserniavustukset 0, Väärin Aineelliset ja aineettomat hyödykkeet (31.12.) (1.1.) tilikauden poistot myydyn koneen kirjanpitoarvo = Myydyn laitteen myyntihinta 2336 (7.) Myytyjen osakkeiden myyntihinta 283 (10.) Konserniavustuksia ei esitetä investointien rahavirrassa. Investointien rahavirta (B) Väärin Väärin edelliset huomioon ottaen Rahoituksen kassavirta: 0,4 Väärin Maksullinen osakeanti 0, Väärin Lyhytaikaisten lainojen nostot 0, Oikein Lyhytaikaisten lainojen takaisinmaksut 0, Oikein Pitkäaikaisten lainojen takaisinmaksut 0, Oikein Maksetut konserniavustukset 0, Väärin Saadut konserniavustukset 0, Väärin Maksetut osingot ja muu voitonjako 0, Väärin Kilan yleisohje: Rahoituksen rahavirta Osakepääoman korotus 97 + kirjaus ylikurssirahastoon =1 436 (2.) Joukkovelkakirjalainat (1.1.) 0 +(31.12.) = Lainat rah.laitoksilta (1.1.) (31.12.) 6 600= Lainat rahoituslaitoksilta (1.1.) (31.12.) = Maksetut konserniavustukset (11.) Saadut konserniavustukset (11.) Maksetut osingot tilikaudella (1.)

21 21 Rahoituksen rahavirta ( C ) Väärin Väärin edelliset huomioon ottaen Rahavarojen muutos (A + B + C) 0, Oikein Rahavarat tilikauden alussa 0, Oikein Täsmää taseeseen Rahavarat tilikauden lopussa 0, Oikein Täsmää taseeseen YHTEENSÄ 10,00 PISTETTÄ

22 22 KHT-TUTKINTO OSA HYVÄ TILINTARKASTUSTAPA JA HYVÄ KIRJANPITOTAPA Tehtävä 5 (10 pistettä) Tehtävässä esitetty väittämä Perusteltu kommentti pisteet Kontrolliympäristö Luottopankki Oyj:n kontrolliympäristön keskeisiä osa-alueita ovat eettisten arvojen ja rehellisyyden viestintä henkilöstölle, organisaatiorakenne, sisäisen tarkastuksen toiminta, ulkoisen tilintarkastajan kokemus ja yhtiön tuntemus, sekä yhtiössä toteutettu vastuun ja vallan jakaminen. Vastuu sisäisen kontrollin suunnittelusta ja käyttöönotosta on pankissa delegoitu henkilökunnalle ja sisäiselle tarkastukselle, koska paras asiantuntemus löytyy henkilökunnan piiristä. Myös ulkoisen tilintarkastajan rooli sisäisen kontrollin kehittämisessä on merkittävä. Luottopankki Oyj:n hallitus ei voi osallistua sisäisen kontrollin suunnitteluun ja käyttöönottoon, koska hallitus ja hallituksen toiminta on keskeinen valvonnan kohde. Pankin kontrolliympäristön merkitys on tarkastuksen kannalta vähäinen, koska varsinaiset kontrollitoiminnot on suunniteltu hyvin. Tällöin kontrolliympäristön ns. pehmeiden kontrollien tarkastuksen dokumentoinnissa voidaan soveltaa kevennettyä lähestymistapaa ja jättää pehmeiden kontrollien testaus dokumentoimatta. Pankin tilintarkastusstrategia perustuu hyvin suunniteltuihin ja tehokkaasti toimiviin kontrolleihin. Mikäli kuitenkin tarkastuksen tehokkuussyistä päätetään tehdä aineistotarkastusta, kontrollitarkastusta ei ole tällöin tarpeen tehdä lainkaan. Sisäisen tarkastuksen toiminta ei kuulu Coson mukaiseen kontrolliympäristöön (20 % pisteistä), kuten eivät myöskään ulkoisen tilintarkastajan kokemus ja yhtiön tuntemus (20 %). Johto ei voi delegoida sisäisen kontrollin suunnittelua, vaan johto (hallitus mukaan lukien) on keskeisessä roolissa suunniteltaessa ja käyttöönotettaessa kontrolleja (60 %). 0,50 Kontrolliympäristö on Coson osa-alueista kaikkein keskeisin (40 %). Ilman toimivaa kontrolliympäristöä mm. varsinaisista kontrollitoimenpiteistä on hyvin vaikea saada tilintarkastusevidenssiä (40 %). Kontrollien testausta ei voida missään tilanteessa jättää dokumentoimatta (20 %). 0,50 Kontrollitarkastusta ei voida missään tilanteessa täysin sivuuttaa (25 %). Tarkastajan on aina vähintään ymmärrettävä ja arvioitava Coson kontrollien osa-alueet, vaikka niihin ei lopullisissa arvioissa luottaisikaan (50 %). Pankkiympäristössä aineistotarkastuksella ei voida tehokkaasti saavuttaa varmuutta keskeisistä tilinpäätöksen kannanotoista (25 %). 0,80

23 23 Kontrolliympäristöön liittyvien eettisten arvojen ja rehellisyyden tarkastuksessa kiinnitetään huomiota mm. seuraaviin seikkoihin: 1 Code of conduct on laadittu, se on tiedotettu koko henkilöstölle ja kopio siitä on kaikkien sidosryhmien saatavilla. 2 Periaatteet riippumattomuudesta ja toimintaohjeet mahdollisissa eturistiriitatilanteissa on laadittu ja kommunikoitu henkilöstölle. 3 Johdon ääni korostaa esimerkillisesti oikeaa toimintatapaa säännöllisesti. 4 Mekanismit, joilla tunnistetaan keskeiset taloudelliseen raportointiin vaikuttavat riskit, on laadittu ja ne toimivat rehellisesti ja eettisiä arvoja noudattaen. 5 Mekanismit, joiden avulla tunnistetaan ympäristössä tapahtuvat muutokset (yhtiön toimintaan vaikuttavat) ja reagoidaan niihin, ovat olemassa. 6 Kanssakäyminen kaikkien sidosryhmien kanssa tehdään noudattaen korkeita eettisiä arvoja. Kohdat 4 ja 5 (50 %) liittyvät Coson mukaiseen johdon riskienhallintaprosessiin (50 %), joten ne eivät kuulu tähän. 0,40 Kontrollitoiminnot Jotta pankin kontrollitoimintoihin keskeisesti kuuluvaa ns. business performance -raporttia voidaan käyttää tarkastusevidenssinä, raportin tarkastuksessa käydään läpi seuraavat osa-alueet: Keskeisiä asioita näiden raporttien hyväksikäytössä ovat Raportoinnin oikeellisuuteen vaikuttavat kontrollien rakenne ja mainittujen lisäksi mm. seuraavat: poikkeamien seuranta ja niiden toimivuus. 0,90 korjaus on vastuutettu ja dokumentoitu (35 %), olennaisuusrajat Raportin käyttäjät ymmärtävät, mikä merkitys heidän työllään on. on määritelty siten, että ne ovat riittävän alhaiset tilintarkastuksen olennaisuusrajoihin nähden (35 %) ja raportteja käytetään Raportit on asianmukaisesti arkistoitu, ja kukin vastuuhenkilö on yhdessä muiden kontrollien kanssa (30 %). hyväksynyt ne allekirjoituksellaan.

24 24 Muutoin tarkastuksessa on tarkoitus luottaa manuaalisiin avainkontrolleihin. Nämä kontrollit on arvioitu ja testattu kahden edellisvuoden tilintarkastuksen yhteydessä ja ne on todettu toimiviksi. Pankista saadun tiedon mukaan ei avainkontrolleissa eikä niiden toimivuudessa ole ollut muutoksia vuonna Tällöin vuoden 2006 tarkastuksessa voidaan soveltaa ns. rotaatiota, joka mahdollistaa yhden välivuoden kontrollien testauksessa. Tällä parannetaan myös tarkastuksen tehokkuutta. Esimerkkinä toimivista kontrollien valvontaan (coson monitoring) liittyvästä manuaalisesta kontrollista on mm. viime vuoden tilintarkastajan työpapereissa ollut maininta siitä, että Yhtiön verotuksesta vastaava lakimies vahvistaa, että laskennalliset verot ovat kurantteja. Laskennalliset verot täsmäävät niistä laaditun yksityiskohtaisen erittelyn kanssa. Kaikki aiemmin havaitut erot on tunnistettu ja selvitetty.. Sekä manuaaliset että automaattiset avainkontrollit on testattava vuosittain (30 %). Testauksella on varmistuttava siitä, että kontrollit ovat olleet toiminnassa koko tilikauden (30 %). Lisäksi on arvioitava, onko pankin toiminnassa tai toimintaympäristössä tapahtunut sellaisia muutoksia, jotka edellyttäisivät muutoksia myös kontrollien rakenteessa (30 %). Mainittu esimerkki on normaali Coson kontrollitoimenpide, ei kontrollien valvontaa (10 %). 1,60 Ottolainausjärjestelmän osalta pankin sovelluskontrollit on tarkastettu vuonna 2004, ja kontrollien toimivuus on testattu myös vuonna Antolainausjärjestelmän sovelluskontrolleja ei ole tilintarkastusbudjettisyistä tarkastettu lainkaan, mutta tiedossa ei ole yhtään tapausta, jossa kontrollit eivät olisi toimineet asianmukaisesti. Näillä perusteilla ja vanhaan kokemukseen pohjautuen vuonna 2006 ei pankin antolainausjärjestelmän eikä ottolainausjärjestelmän sovelluskontrollien toimivuutta testata. Koska kontrollien toimivuuteen tullaan luottamaan, aineistotarkastusta ja ns. analyyttisiä tarkastustoimenpiteitä ei ole tarpeen tehdä, mikä osaltaan parantaa tarkastuksen tehokkuutta. Muiden kuin ns. avainkontrollien osalta olennaisuuden periaatteen nojalla riittää, että kontrollit todetaan toimiviksi (testataan) kuukauden ajalta ennen tilikauden päättymistä ja kuukausi sen jälkeen. Tällä varmistutaan mm. siitä, että kulut ja tuotot ovat jaksottuneet oikealle tilikaudelle. Pankin kyseessä ollessa ja tehtävän perustiedoissa annettujen tietojen mukaisesti ottolainaus- ja antolainausjärjestelmät ovat pankin keskeisimpiä järjestelmiä. Niiden sovelluskontrollit ovat avainkontrolleja, joiden toimivuus on testattava vuosittain (30 %). Vanhan kokemuksen perusteella testausta ei voida jättää tekemättä, varsinkin jos kontrolleista aiotaan saada merkittävästi tilintarkastusevidenssiä (20 %). Lisäksi yleiset tietojärjestelmäkontrollit on aina testattava, mikäli sovelluskontrolleihin aiotaan luottaa (30 %). Analyyttiset tarkastustoimenpiteet ovat välttämättömiä, vaikka kontrollit olisivat täydelliset (20 %). 1,60 Kaikkien pankin edellä mainittujen kontrollien osalta on varmistuttava siitä, että ne ovat olleet toiminnassa koko tilikauden (50 %). Mikäli kontrolli ei ole ollut toiminnassa tiettynä periodina, tältä osin tilintarkastusevidenssi on saatava muulla tavalla (mm. aineistotarkastuksen avulla) (50 %). 0,90

25 25 Kontrollien testauksessa käytetään seuraavia menetelmiä: 1. kyselyt henkilökunnalta, 2. kontrollitoimenpiteiden toisto 3. kontrollien toteuttamisen seuranta (esim. kassaholvin lukitseminen), 4. dokumentaation läpikäynti. Näistä kohdassa 3 mainittu kontrollien toteuttamisen seuranta on tehokkain tapa ja kohdassa 1 mainittu kyselyt heikoin tapa, mikä tulee ottaa huomioon oikeaa testausmenetelmää valittaessa. Testausmenetelmän valintaan vaikuttaavat mm. tarkastettavan kontrollin olennaisuus ja sisäisen tarkastuksen toiminta. Kontrollitoimenpiteen toisto on mainituista menetelmistä tehokkain tapa testata kontrolleja (60 %). Sisäisen tarkastuksen toiminta ei vaikuta kontrollitestausmenetelmän valintaan (40 %). 0,60 Kontrollien testauksessa käytettävän oikean otoskoon valinnassa tulee kiinnittää huomiota mm. seuraaviin seikkoihin: 1. Jos manuaaliset toimenpiteet ovat olennainen osa kontrollia, otoskoon tulee olla suurempi kuin jos kontrolli olisi täysin automatisoitu. Väite on oikein. 2. Mitä useammin manuaalinen kontrollitoimenpide tehdään pankissa, sitä pienempi otoskoko riittää. 3. Mitä suurempi luottamus kontrollista halutaan saada, sitä suurempi otoskoon on oltava. Väite on oikein. 4. Mitä enemmän tarkastusevidenssiä saadaan muista tarkastustoimenpiteistä, sitä pienempi voi olla kontrollien testauksessa käytettävä otoskoko. Väite on oikein. 5. Mitä monimutkaisempi kontrolli on, sitä pienempi otoskoko riittää. Väite on väärin; mitä useammin kontrollitoimenpide tehdään, sitä suurempi otoskoon on oltava. 0,30 Väite on väärin; mitä monimutkaisempi kontrollitoimenpide sitä suurempi otoskoon on oltava. 0,30

26 26 Merkkinä kontrolliympäristön heikkoudesta voi olla muun muassa, että johto keskittyy palkitsemisensa vuoksi lyhyen tähtäimen tuloksen optimointiin, johdon työkuorma on suhteellisen vähäinen ja tarkastusvaliokunta käsittelee kokouksissaan erityisosaamista vaativia seikkoja, kuten johdannaisten käyttöä tulevien korkojen suojauksessa. Johdon liian suuri työkuorma voi heikentää kontrolliympäristöä (40 %). Se, että tarkastusvaliokunta käsittelee erityisosaamista vaativia seikkoja, parantaa kontrolliympäristöä (60 %). 0,60 Yleiskuva vastauksesta 1,00 YHTEENSÄ 10,00 PISTETTÄ

27 KHT-TUTKINTO OSA TILINTARKASTUSKERTOMUS JA MUUT RAPORTIT 27 Tehtävä 1 (7 pistettä) Kohta 1. 1,30/0,20 Tarkastettu asia Tarkastushavainto, perusteltu arviointi ja korjausmenettely Vaikutus raportointiin (mitä raportoidaan), mikäli virhettä tai puutetta ei korjata Tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen sisältö ja esittäminen Pääomalainan takaisinmaksu (emoyhtiö) OYL 5:1 :n 1 momentin 2 kohdassa säädetään, että pääomalainan pääomaa saadaan palauttaa vain, jos yhtiön ja, jos se on emoyhtiö, sen konsernin viimeksi päättyneeltä tilikaudelta vahvistettavan taseen mukaiselle sidotulle omalle pääomalle ja muille jakokelvottomille erille jää täysi kate. Pääomalainaa tai sen osaa ei saa palauttaa ennen tilinpäätöksen vahvistamista. Tehtävässä emoyhtiö oli palauttanut pääomalainaa euroa tilikauden 2005 aikana. Kate sidotulle omalle pääomalle ennen pääomalainan palautusta vahvistetun emoyhtiön taseen perusteella oli seuraava: Edellisten tilikausien voittovarat Tilikauden voitto Pääomalaina Kate Pääomalainaa olisi saanut palauttaa vain euroa. Täten emoyhtiö palautti OYL 5:1 :n 1 momentin 2 kohdan vastaisesti pääomalainaa ( ) euroa. Konsernin voittovarat olivat positiiviset, joten ne eivät rajoittaneet pääomalainan palautusta. Emoyhtiö on palauttanut pääomalainaa euroa OYL 5:1 :n 1 momentin 2 kohdan vastaisesti. Raportointi (missä/miten) raportoidaan, mikäli virhettä tai puutetta ei korjata Pisteet havainto/ raportointi Tilintarkastuskertomuksessa muistutus ja kielteinen lausunto vastuuvapaudesta.

KONSERNIN TUNNUSLUVUT

KONSERNIN TUNNUSLUVUT KONSERNIN TUNNUSLUVUT 2011 2010 2009 Liikevaihto milj. euroa 524,8 487,9 407,3 Liikevoitto " 34,4 32,6 15,6 (% liikevaihdosta) % 6,6 6,7 3,8 Rahoitusnetto milj. euroa -4,9-3,1-6,6 (% liikevaihdosta) %

Lisätiedot

WULFF-YHTIÖT OYJ OSAVUOSIKATSAUS 12.8.2009, KLO 11.15 KORJAUS WULFF-YHTIÖT OYJ:N OSAVUOSIKATSAUKSEN 1.1. - 30.6.2009 TIETOIHIN

WULFF-YHTIÖT OYJ OSAVUOSIKATSAUS 12.8.2009, KLO 11.15 KORJAUS WULFF-YHTIÖT OYJ:N OSAVUOSIKATSAUKSEN 1.1. - 30.6.2009 TIETOIHIN WULFF-YHTIÖT OYJ OSAVUOSIKATSAUS 12.8.2009, KLO 11.15 KORJAUS WULFF-YHTIÖT OYJ:N OSAVUOSIKATSAUKSEN 1.1. - 30.6.2009 TIETOIHIN Pörssille 11.8.2009 annetussa tiedotteessa oli toisen neljänneksen osakekohtainen

Lisätiedot

Korottomat velat (sis. lask.verovelat) milj. euroa 217,2 222,3 225,6 Sijoitettu pääoma milj. euroa 284,2 355,2 368,6

Korottomat velat (sis. lask.verovelat) milj. euroa 217,2 222,3 225,6 Sijoitettu pääoma milj. euroa 284,2 355,2 368,6 2014 2013 2012 KONSERNIN TUNNUSLUVUT Liikevaihto milj. euroa 426,3 475,8 483,3 Liikevoitto/ -tappio milj. euroa -18,6 0,7 29,3 (% liikevaihdosta) % -4,4 0,1 6,1 Liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä milj.

Lisätiedot

Henkilöstö, keskimäärin Tulos/osake euroa 0,58 0,59 0,71 Oma pääoma/osake " 5,81 5,29 4,77 Osinko/osake " 0,20 *) 0,20 -

Henkilöstö, keskimäärin Tulos/osake euroa 0,58 0,59 0,71 Oma pääoma/osake  5,81 5,29 4,77 Osinko/osake  0,20 *) 0,20 - 2012 2011 2010 KONSERNIN TUNNUSLUVUT Liikevaihto milj. euroa 483,3 519,0 480,8 Liikevoitto milj. euroa 29,4 35,0 32,6 (% liikevaihdosta) % 6,1 6,7 6,8 Rahoitusnetto milj. euroa -5,7-5,5-3,1 (% liikevaihdosta)

Lisätiedot

KONSERNITULOSLASKELMA

KONSERNITULOSLASKELMA KONSERNITULOSLASKELMA 1.1.-31.12.2017 1.1.-31.12.2016 LIIKEVAIHTO 5 099 772 4 390 372 Liiketoiminnan muut tuotot 132 300 101 588 Materiaalit ja palvelut Aineet, tarvikkeet ja tavarat Ostot tilikauden aikana

Lisätiedot

ELENIA PALVELUT OY Tilinpäätös

ELENIA PALVELUT OY Tilinpäätös 1.1.2018-31.12.2018 Sisällysluettelo Tuloslaskelma 1 Tase 2-3 Rahoituslaskelma 4 Tilinpäätöksen liitetiedot 5-8 Allekirjoitukset 9 1 Tuloslaskelma Liitetieto 1.1.-31.12.2018 1.1.-31.12.2017 (EUR) Liikevaihto

Lisätiedot

Emoyhtiön tuloslaskelma, FAS

Emoyhtiön tuloslaskelma, FAS Tilinpäätös Emoyhtiön tuloslaskelma Emoyhtiön tuloslaskelma, FAS Milj. Liite 1. 1. 31. 12. 2012 1. 1. 31. 12. 2011 Liikevaihto 1 12,5 8,9 Liiketoiminnan muut tuotot 2 4,6 3,6 Materiaalit ja palvelut 3

Lisätiedot

ELENIA PALVELUT OY Tilinpäätös

ELENIA PALVELUT OY Tilinpäätös ELENIA PALVELUT OY 1.1.2016-31.12.2016 ELENIA PALVELUT OY Sisällysluettelo Tuloslaskelma 1 Tase 2-3 Rahoituslaskelma 4 Tilinpäätöksen liitetiedot 5-8 Allekirjoitukset 9 1 ELENIA PALVELUT OY Tuloslaskelma

Lisätiedot

BBS-Bioactive Bone Substitutes Oyj Tuloslaskelma ja tase

BBS-Bioactive Bone Substitutes Oyj Tuloslaskelma ja tase Tuloslaskelma ja tase 30.6.2018 BBS-Bioactive Bone Substitutes Oyj KONSERNITULOSLASKELMA 1.1.-30.6.2018 1.1.-30.6.2017 1.1.-31.12.2017 Liiketoiminnan muut tuotot * 2 237 121,94 13 879,38 20 466,26 Materiaalit

Lisätiedot

ELENIA PALVELUT OY Tilinpäätös

ELENIA PALVELUT OY Tilinpäätös ELENIA PALVELUT OY 1.1.2017-31.12.2017 ELENIA PALVELUT OY Sisällysluettelo Tuloslaskelma 1 Tase 2-3 Rahoituslaskelma 4 Tilinpäätöksen liitetiedot 5-8 Allekirjoitukset 9 1 ELENIA PALVELUT OY Tuloslaskelma

Lisätiedot

Informaatiologistiikka Liikevaihto 53,7 49,4 197,5 186,0 Liikevoitto/tappio -2,0-33,7 1,2-26,7 Liikevoitto-% -3,7 % -68,2 % 0,6 % -14,4 %

Informaatiologistiikka Liikevaihto 53,7 49,4 197,5 186,0 Liikevoitto/tappio -2,0-33,7 1,2-26,7 Liikevoitto-% -3,7 % -68,2 % 0,6 % -14,4 % 1/8 Liiketoimintaryhmien avainluvut miljoonaa euroa 10-12 10-12 1-12 1-12 2006 2005 2006 2005 Viestinvälitys Liikevaihto 236,1 232,3 841,7 825,7 Liikevoitto 36,3 30,3 104,3 106,3 Liikevoitto-% 15,4 % 13,0

Lisätiedot

Kullo Golf Oy TASEKIRJA

Kullo Golf Oy TASEKIRJA Kullo Golf Oy Golftie 119 06830 KULLOONKYLÄ TASEKIRJA 1.1.2011-31.12.2011 Kotipaikka: PORVOO Y-tunnus 1761478-9 Tilinpäätös tilikaudelta 1.1.2011-31.12.2011 Sisällysluettelo Tase 3 Tuloslaskelma 5 Rahoituslaskelma

Lisätiedot

Konsernin laaja tuloslaskelma (IFRS) Oikaistu

Konsernin laaja tuloslaskelma (IFRS) Oikaistu Konsernin tuloslaskelma (IFRS) milj. euroa Q1-Q4 Q1-Q3 Q1-Q2 Q1 Liikevaihto 2 321,2 1 745,6 1 161,3 546,8 Hankinnan ja valmistuksen kulut -1 949,2-1 462,6-972,9-462,8 Bruttokate 372,0 283,0 188,4 84,0

Lisätiedot

Kullo Golf Oy TASEKIRJA

Kullo Golf Oy TASEKIRJA Kullo Golf Oy Golftie 119 06830 KULLOONKYLÄ TASEKIRJA 1.1.2015-31.12.2015 Kotipaikka: PORVOO Y-tunnus 1761478-9 Tilinpäätös tilikaudelta 1.1.2015-31.12.2015 Sisällysluettelo Tase 3 Tuloslaskelma 5 Rahoituslaskelma

Lisätiedot

Puolivuosikatsaus

Puolivuosikatsaus Puolivuosikatsaus 1.1 30.6. 2017 Avainluvut 4-6/2017 4-6/2016 Muutos% 1-6/2017 1-6/2016 Muutos% 1-12/2016 Liikevaihto, MEUR 196,0 192,4 1,9 % 352,6 350,6 0,6 % 775,8 Vertailukelpoisten myymälöiden liikevaihdon

Lisätiedot

Q Tilinpäätöstiedote

Q Tilinpäätöstiedote Q4 1.1.2017 31.12.2017 Tilinpäätöstiedote Avainluvut 10-12/2017 10-12/2016 Muutos% 1-12/2017 1-12/2016 Muutos% Liikevaihto, MEUR 248,5 238,1 4,4 % 796,5 775,8 2,7 % Vertailukelpoisten myymälöiden liikevaihdon

Lisätiedot

Konsernin laaja tuloslaskelma, IFRS

Konsernin laaja tuloslaskelma, IFRS Konsernin laaja tuloslaskelma, IFRS tuhatta euroa 1.1.-31.12.2010 1.1.-31.12.2009 Liikevaihto 9 862 6 920 Liiketoiminnan muut tuotot 4 3 Aineiden ja tarvikkeiden käyttö ( ) -557-508 Työsuhde-etuuksista

Lisätiedot

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 1 6/2015 1 6/2014 1 12/2014 Liikevaihto, 1000 EUR 17 218 10 676 20 427 Liikevoitto ( tappio), 1000 EUR 5 205 1 916 3 876 Liikevoitto, % liikevaihdosta 30,2 % 17,9 % 19,0

Lisätiedot

1/8. Tunnusluvut. Itella Oyj Tilinpäätös 2008

1/8. Tunnusluvut. Itella Oyj Tilinpäätös 2008 1/8 Tunnusluvut 10-12 10-12 1-12 1-12 2008 2007 2008 2007 Liikevaihto, milj. euroa 561,4 463,2 1 952,9 1 710,6 Liikevoitto ilman kertal. erää 27,0 22,1 95,1 101,8 Liikevoittoprosentti ilman kertal. erää

Lisätiedot

Q Puolivuosikatsaus

Q Puolivuosikatsaus Q2 1.1. 30.6.2018 Puolivuosikatsaus Avainluvut 4-6/2018 4-6/2017 Muutos% 1-6/2018 1-6/2017 Muutos% 1-12/2017 Liikevaihto, MEUR 217,7 196,0 11,0 % 391,3 352,6 11,0 % 796,5 Vertailukelpoisten myymälöiden

Lisätiedot

Muuntoerot 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0. Tilikauden laaja tulos yhteensä 2,8 2,9 4,2 1,1 11,0

Muuntoerot 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0. Tilikauden laaja tulos yhteensä 2,8 2,9 4,2 1,1 11,0 Kamux Oyj Liite pörssitiedotteeseen klo 12:00 HISTORIALLISET TALOUDELLISET TIEDOT 1.1. - 31.12.2016 Tässä liitteessä esitetyt Kamux Oyj:n ( Yhtiö ) historialliset taloudelliset tiedot osavuosijaksoilta

Lisätiedot

STOCKMANN Oyj Abp, OSAVUOSIKATSAUS Tase, konserni, milj. euroa Liite

STOCKMANN Oyj Abp, OSAVUOSIKATSAUS Tase, konserni, milj. euroa Liite Tase, konserni, milj. euroa Liite 31.12.2008 31.12.2007 VARAT Pitkäaikaiset varat Aineettomat hyödykkeet 1,2 758,5 844,5 Aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet 1,2 587,5 476,8 Myytävissä olevat sijoitukset

Lisätiedot

1/8. Itella-konserni Tunnusluvut. Itella Oyj Osavuosikatsaus Q2/2008

1/8. Itella-konserni Tunnusluvut. Itella Oyj Osavuosikatsaus Q2/2008 1/8 Tunnusluvut 4-6 4-6 1-6 1-6 1-12 2008 2007 2008 2007 2007 Liikevaihto, milj. euroa 470,6 413,0 923,5 850,9 1 710,6 Liikevoitto, milj. euroa 10,6 19,7 43,9 65,6 101,8 Voitto ennen veroja, milj. euroa

Lisätiedot

FINAVIA KONSERNI TASEKIRJA VÄLITILINPÄÄTÖS

FINAVIA KONSERNI TASEKIRJA VÄLITILINPÄÄTÖS FINAVIA KONSERNI TASEKIRJA VÄLITILINPÄÄTÖS 30.9.2010 Tulos ja tase, FAS (Toteuma) Finavia konserni TULOSLASKELMA, FAS EUR 1.1.-30.9.2010 1.1.-30.9.2009 LIIKEVAIHTO 231 834 836,24 241 094 465,00 Valmiiden

Lisätiedot

1/8. Itella-konserni Tunnusluvut. Itella Oyj Osavuosikatsaus Q3/2008

1/8. Itella-konserni Tunnusluvut. Itella Oyj Osavuosikatsaus Q3/2008 1/8 Tunnusluvut 7-9 7-9 1-9 1-9 1-12 2008 2007 2008 2007 2007 Liikevaihto, milj. euroa 468,0 396,5 1 391,5 1 247,4 1 710,6 Liikevoitto, milj. euroa 24,2 14,1 68,1 79,7 101,8 Voitto ennen veroja, milj.

Lisätiedot

ELITE VARAINHOITO OYJ LIITE TILINPÄÄTÖSTIEDOTTEESEEN 2015

ELITE VARAINHOITO OYJ LIITE TILINPÄÄTÖSTIEDOTTEESEEN 2015 KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT, 1000 EUR 7-12/2015 7-12/2014 1-12/2015 1-12/2014 Liikevaihto, tuhatta euroa 6 554 5 963 15 036 9 918 Liikevoitto, tuhatta euroa 69 614 1 172 485 Liikevoitto, % liikevaihdosta

Lisätiedot

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 1 6/2016 1 6/2015 1 12/2015 Liikevaihto, 1000 EUR 10 370 17 218 27 442 Liikevoitto ( tappio), 1000 EUR 647 5 205 6 471 Liikevoitto, % liikevaihdosta 6,2 % 30,2 % 23,6 %

Lisätiedot

TALOUDELLISIA TIETOJA AJANJAKSOLTA

TALOUDELLISIA TIETOJA AJANJAKSOLTA Oy 30.6.2014 TALOUDELLISIA TIETOJA AJANJAKSOLTA 1.1.2014-30.6.2014 Tämä katsaus ei täytä First North -sääntöjen asettamia vaatimuksia puolivuotiskatsaukselle TULOSLASKELMA 01.01.2014-30.6.2014 01.01.-30.06.2014

Lisätiedot

Yhtiön taloudelliset tiedot päättyneeltä yhdeksän kuukauden jaksolta LIIKEVAIHTO Liiketoiminnan muut tuotot 0 0

Yhtiön taloudelliset tiedot päättyneeltä yhdeksän kuukauden jaksolta LIIKEVAIHTO Liiketoiminnan muut tuotot 0 0 EFECTE OYJ Yhtiön taloudelliset tiedot 30.9.2017 päättyneeltä yhdeksän kuukauden jaksolta (Luvut euroina, ellei toisin ilmoitettu) Konsernin Tuloslaskelma 1.1.2017 30.9.2017 1.1.2016 30.9.2016 LIIKEVAIHTO

Lisätiedot

Emoyhtiön tilinpäätös,

Emoyhtiön tilinpäätös, 106 FORTUM TILINPÄÄTÖS 2011 Emoyhtiön tilinpäätös, FAS Tuloslaskelma Liite 2011 2010 Liikevaihto 2 77 67 Muut tuotot 3 36 12 Henkilöstökulut 4 36 35 Poistot ja arvonalentumiset 7 8 9 Muut kulut 67 55 Liikevoitto/-tappio

Lisätiedot

1/8. Itella-konserni Tunnusluvut. Itella Oyj Osavuosikatsaus Q1/2008

1/8. Itella-konserni Tunnusluvut. Itella Oyj Osavuosikatsaus Q1/2008 1/8 Tunnusluvut 1-3 1-3 1-12 2008 2007 2007 Liikevaihto, milj. euroa 447,4 431,5 1 688,3 Liikevoitto, milj. euroa 33,3 45,9 101,8 Voitto ennen veroja, milj. euroa 35,3 48,2 109,5 Liikevoittoprosentti 7,4

Lisätiedot

16.2.2016 1 (11) Y-tunnus 1506926-2 FINEXTRA OY TILINPÄÄTÖS JA TASEKIRJA

16.2.2016 1 (11) Y-tunnus 1506926-2 FINEXTRA OY TILINPÄÄTÖS JA TASEKIRJA 16.2.2016 1 (11) Y-tunnus 1506926-2 FINEXTRA OY TILINPÄÄTÖS JA TASEKIRJA 01.01.2015-31.12.2015 FINEXTRA OY 2(11) SISÄLLYSLUETTELO Sivu Tuloslaskelma 3 Tase 4 Rahoituslaskelma 5 Tilinpäätöksen liitetiedot

Lisätiedot

LIITE PRIVANET GROUP OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTTEESEEN 2016

LIITE PRIVANET GROUP OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTTEESEEN 2016 LIITE PRIVANET GROUP OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTTEESEEN 2016 KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT Privanet Group -konserni 1-12/2016 1-12/2015 Muutos 7-12/2016 7-12/2015 Muutos 12kk 12kk 6 kk 6 kk Liikevaihto,

Lisätiedot

Tuhatta euroa Q1 Q2 Q3 Q4 Q1 - Q4. Liikevaihto

Tuhatta euroa Q1 Q2 Q3 Q4 Q1 - Q4. Liikevaihto 1 (6) Asiakastieto Group Oyj, pörssitiedotteen liite 5.5.2015 klo 16.00 HISTORIALLISET TALOUDELLISET TIEDOT 1.1. - 31.12.2014 Tässä liitteessä esitetyt Asiakastieto Group Oyj:n ( Yhtiö ) historialliset

Lisätiedot

Elite Varainhoito Oyj Liite puolivuotiskatsaus

Elite Varainhoito Oyj Liite puolivuotiskatsaus Liite puolivuotiskatsaus 1.1. 3.6.216 KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT, 1 EUR 1 6/216 1 6/215 1 12/215 Liikevaihto, tuhatta euroa Liikevoitto, tuhatta euroa 9 25 8 482 15 36 4 1 14 1 172 Liikevoitto, %

Lisätiedot

1/8. Tunnusluvut. Itella Oyj Osavuosikatsaus Q1/2009

1/8. Tunnusluvut. Itella Oyj Osavuosikatsaus Q1/2009 1/8 Tunnusluvut 1-3 1-3 1-12 2009 2008 2008 Liikevaihto, milj. euroa 477,6 452,9 1 952,9 Liikevoitto 19,9 33,3 95,1* Liikevoittoprosentti 4,2 7,4 4,9 * Voitto ennen veroja, milj. euroa -8,1 35,3 46,6 Oman

Lisätiedot

LIITE PRIVANET GROUP OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTTEESEEN 2017

LIITE PRIVANET GROUP OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTTEESEEN 2017 LIITE PRIVANET GROUP OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTTEESEEN 2017 KONSERNIN KESKEISET AVAINLUVUT (tilintarkastetut) Privanet Group -konserni 1-12/2017 1-12/2016 Muutos 7-12/2017 7-12/2016 Muutos 12kk 12kk 6 kk

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖSTIETOJA KALENTERIVUODELTA 2010

TILINPÄÄTÖSTIETOJA KALENTERIVUODELTA 2010 TILINPÄÄTÖSTIETOJA KALENTERIVUODELTA 2010 Viking Line -konserni, jonka edellinen tilikausi käsitti ajan 1. marraskuuta 2009 31. joulukuuta 2010, on siirtynyt 1. tammikuuta 2011 alkaen kalenterivuotta vastaavaan

Lisätiedot

Tilinpäätöstiedote

Tilinpäätöstiedote Q4 1.1.2016 31.12.2016 Tilinpäätöstiedote Avainluvut 10-12/2016 10-12/2015 Muutos% 1-12/2016 1-12/2015 Muutos% Liikevaihto, MEUR 238,1 231,7 2,8 % 775,8 755,3 2,7 % Vertailukelpoisten myymälöiden liikevaihdon

Lisätiedot

PUOLIVUOSIKATSAUS

PUOLIVUOSIKATSAUS PUOLIVUOSIKATSAUS 1.1. 30.6.2016 Avainluvut 4-6/2016 4-6/2015 Muutos% 1-6/2016 1-6/2015 Muutos% 1-12/2015 Liikevaihto, MEUR 192,4 182,5 5,4% 350,6 335,8 4,4% 755,3 Vertailukelpoisten myymälöiden 2,5 1,5-0,6

Lisätiedot

Rahoituslaskelma 1 000 EUR 1.1. 31.12.2011 1.1. 31.12.2010

Rahoituslaskelma 1 000 EUR 1.1. 31.12.2011 1.1. 31.12.2010 Rahoituslaskelma 1.1. 31.12.2011 1.1. 31.12.2010 Liiketoiminnan rahavirta Liiketulos 4 163,1 27 575,2 Oikaisut liikevoittoon: Suunnitelman mukaiset poistot Realisoitumattomat kurssivoitot ja tappiot 61,8

Lisätiedot

Rahoituksen rahavirta *Lyhytaik.lainojen lisäys/vähenn 0,9 30,7 *Lainojen takaisinmaksut -29,7 0,0 *Omien osakkeiden hankinta -376,2-405,0 0,0 30,7

Rahoituksen rahavirta *Lyhytaik.lainojen lisäys/vähenn 0,9 30,7 *Lainojen takaisinmaksut -29,7 0,0 *Omien osakkeiden hankinta -376,2-405,0 0,0 30,7 RAHOITUSLASKELMA (1000 euroa) VUODELTA 2014 Liiketoiminnan rahavirta *Myynnistä ja muista liiketoim. tuotoista saadut maksut 1010,4 1044,3 *Maksut liiketoiminnan kuluista -839,9-860,6 *Saadut korot 3,8

Lisätiedot

1/8. Suomen Posti -konsernin tunnusluvut

1/8. Suomen Posti -konsernin tunnusluvut 1/8 n tunnusluvut Q1/2007 Q1/2006 Muutos 1-12/2006 % Liikevaihto, milj. euroa 431,5 384,9 12,1 1 550,6 Liikevoitto, milj. euroa 45,9 37,6 22,1 89,0 Liikevoittoprosentti 10,6 9,8 5,7 Voitto ennen veroja,

Lisätiedot

Osavuosikatsaus on laadittu EU:ssa sovellettavaksi hyväksyttyjä kansainvälisiä tilinpäätösstandardeja (IFRS) noudattaen.

Osavuosikatsaus on laadittu EU:ssa sovellettavaksi hyväksyttyjä kansainvälisiä tilinpäätösstandardeja (IFRS) noudattaen. 1/8 Tunnusluvut Liikevaihto, milj. euroa 391,2 359,8 1 230,9 1 120,6 1 550,6 Liikevoitto, milj. euroa 14,1 15,5 79,7 67,6 89,0 Liikevoittoprosentti 3,6 4,3 6,5 6,0 5,7 Voitto ennen veroja, milj. euroa

Lisätiedot

Yleiselektroniikka-konsernin kuuden kuukauden liikevaihto oli 14,9 milj. euroa eli on parantunut edelliseen vuoteen verrattuna 2,1 milj. euroa.

Yleiselektroniikka-konsernin kuuden kuukauden liikevaihto oli 14,9 milj. euroa eli on parantunut edelliseen vuoteen verrattuna 2,1 milj. euroa. YLEISELEKTRONIIKKA OYJ Pörssitiedote 13.8.2007 klo 11.00 YLEISELEKTRONIIKKA -KONSERNIN OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 30.6.2007 - Liikevaihto 14,9 milj. euroa (12,8 milj. euroa) - Liikevoitto 494 tuhatta euroa

Lisätiedot

ROPOHOLD OYJ LIIKETOIMINTAKATSAUS

ROPOHOLD OYJ LIIKETOIMINTAKATSAUS Liiketoimintakatsaus Heinä-syyskuu 2018 29.10.2018 2 / 5 ROPOHOLD OYJ LIIKETOIMINTAKATSAUS 1.7. 30.9.2018 Heinä-syyskuu 2018 lyhyesti Liikevaihto heinä-syyskuussa kasvoi 22 % ja käyttökate 66 % edellisen

Lisätiedot

Ravintola Gumböle Oy

Ravintola Gumböle Oy Ravintola Gumböle Oy Gumbölentie 20 02770 Espoo Kotipaikka: Espoo Y-tunnus: 2463691-9 TASEKIRJA 1.1.2013-31.12.2013 Tämä tasekirja on säilytettävä 31.12.2023 asti Tilinpäätöksen toteutti: Gumböle Golf

Lisätiedot

LEMMINKÄISEN VUODEN 2009 VERTAILUTIEDOT IFRIC 15 -TULKINTAOHJEEN MUKAAN LAADITTUINA

LEMMINKÄISEN VUODEN 2009 VERTAILUTIEDOT IFRIC 15 -TULKINTAOHJEEN MUKAAN LAADITTUINA 1 (22) LEMMINKÄISEN VUODEN 2009 VERTAILUTIEDOT IFRIC 15 -TULKINTAOHJEEN MUKAAN LAADITTUINA Lemminkäinen noudattaa 1.1.2010 alkaen EU:n komission heinäkuussa 2009 vahvistamaa IFRIC 15 - tulkintaohjetta

Lisätiedot

TALENTUM OYJ PÖRSSITIEDOTE 25.4.2005 KELLO 16.30 TALENTUM-KONSERNIN IFRS-STANDARDIEN MUKAINEN TALOUDELLINEN INFORMAATIO VUODELTA 2004

TALENTUM OYJ PÖRSSITIEDOTE 25.4.2005 KELLO 16.30 TALENTUM-KONSERNIN IFRS-STANDARDIEN MUKAINEN TALOUDELLINEN INFORMAATIO VUODELTA 2004 TALENTUM OYJ PÖRSSITIEDOTE 25.4.2005 KELLO 16.30 TALENTUM-KONSERNIN IFRS-STANDARDIEN MUKAINEN TALOUDELLINEN INFORMAATIO VUODELTA 2004 Talentum-konserni on 1.1.2005 siirtynyt taloudellisessa raportoinnissaan

Lisätiedot

Norvestia Oyj PÖRSSITIEDOTE 27.7.2005 klo 13.00 1 (5) ENNAKKOTIETO NORVESTIAN OSAVUOSIKATSAUKSESTA 1.1.-30.6.2005

Norvestia Oyj PÖRSSITIEDOTE 27.7.2005 klo 13.00 1 (5) ENNAKKOTIETO NORVESTIAN OSAVUOSIKATSAUKSESTA 1.1.-30.6.2005 Norvestia Oyj PÖRSSITIEDOTE 27.7.2005 klo 13.00 1 (5) ENNAKKOTIETO NORVESTIAN OSAVUOSIKATSAUKSESTA 1.1.-30.6.2005 Norvestian täydellinen osavuosikatsaus julkaistaan 9.8.2005 hallituksen kokouksen jälkeen.

Lisätiedot

Kullo Golf Oy TASEKIRJA 1.1.2010-31.12.2010. Golftie 119 06830 KULLOONKYLÄ Kotipaikka: PORVOO Y-tunnus: 1761478-9

Kullo Golf Oy TASEKIRJA 1.1.2010-31.12.2010. Golftie 119 06830 KULLOONKYLÄ Kotipaikka: PORVOO Y-tunnus: 1761478-9 Kullo Golf Oy Golftie 119 06830 KULLOONKYLÄ Kotipaikka: PORVOO Y-tunnus: 1761478-9 TASEKIRJA 1.1.2010-31.12.2010 Tämä tasekirja on säilytettävä 31.12.2020 asti Tilinpäätöksen laatija: Tilisampo Oy 1 TILINPÄÄTÖS

Lisätiedot

Osavuosikatsaus on laadittu EU:ssa sovellettavaksi hyväksyttyjä kansainvälisiä tilinpäätösstandardeja (IFRS) noudattaen.

Osavuosikatsaus on laadittu EU:ssa sovellettavaksi hyväksyttyjä kansainvälisiä tilinpäätösstandardeja (IFRS) noudattaen. 1/8 Tunnusluvut Liikevaihto, milj. euroa 408,2 376,0 839,7 760,9 1 550,6 Liikevoitto, milj. euroa 19,7 14,4 65,6 52,0 89,0 Liikevoittoprosentti 4,8 3,8 7,8 6,8 5,7 Voitto ennen veroja, milj. euroa 21,4

Lisätiedot

Munksjö Oyj Osavuosikatsaus Tammi-kesäkuu 2015

Munksjö Oyj Osavuosikatsaus Tammi-kesäkuu 2015 Munksjö Oyj Osavuosikatsaus Tammi-kesäkuu 20 AVAINLUVUT huhti kesä tammi kesä tammi joulu milj. euroa 20 20 20 20 20 Liikevaihto 291,2 292,5 571,4 580,4 1 7,3 Käyttökate (oik.*) 25,0 26,0 51,5 53,4 105,0

Lisätiedot

* Oikaistu kertaluonteisilla erillä

* Oikaistu kertaluonteisilla erillä Munksjö Oyj Osavuosikatsaus Tammi syyskuu 20 AVAINLUVUT heinä syys tammi syys tammi joulu milj. euroa 20 20 20 20 20 Liikevaihto 269,3 275,9 840,7 856,3 1 137,3 Käyttökate (oik.*) 20,0 23,2 71,5 76,6 105,0

Lisätiedot

Munksjö Oyj Osavuosikatsaus Tammi kesäkuu 2014

Munksjö Oyj Osavuosikatsaus Tammi kesäkuu 2014 Munksjö Oyj Osavuosikatsaus Tammi kesäkuu 20 AVAINLUVUT huhti kesä tammi kesä tammi joulu milj. euroa 20 20 20 20 20 Liikevaihto 292,5 208,0 580,4 362,5 863,3 Käyttökate (oik.*) 26,0 16,5 53,4 28,0 55,0

Lisätiedot

AVAINLUVUT heinä-syys tammi syys tammi joulu milj. euroa

AVAINLUVUT heinä-syys tammi syys tammi joulu milj. euroa Munksjö Oyj Osavuosikatsaus tammi-syyskuu 20 AVAINLUVUT heinä-syys tammi syys tammi joulu milj. euroa 20 20 20 20 20 Liikevaihto 275,9 245,1 856,3 607,6 863,3 Käyttökate (oik.*) 23,2 11,0 76,6 39,0 55,0

Lisätiedot

AVAINLUVUT loka joulu tammi joulu milj. euroa

AVAINLUVUT loka joulu tammi joulu milj. euroa Munksjö Oyj Tilinpäätöstiedote 20 AVAINLUVUT loka joulu tammi joulu milj. euroa 20 20 20 20 Liikevaihto 281,0 255,7 1 7,3 863,3 Käyttökate (oik.*) 28,4 16,0 105,0 55,0 Käyttökateprosentti, % (oik.*) 10,1

Lisätiedot

Munksjö Tilinpäätöstiedote 2015

Munksjö Tilinpäätöstiedote 2015 Munksjö Tilinpäätöstiedote 20 AVAINLUVUT loka joulu tammi joulu milj. euroa 20 20 20 20 Liikevaihto 290,0 281,0 1 130,7 1 137,3 Käyttökate (oik.*) 22,1 28,4 93,6 105,0 Käyttökateprosentti, % (oik.*) 7,6

Lisätiedot

MUNKSJÖ OYJ Osavuosikatsaus Tammi maaliskuu Materials for innovative product design

MUNKSJÖ OYJ Osavuosikatsaus Tammi maaliskuu Materials for innovative product design MUNKSJÖ OYJ Osavuosikatsaus Tammi maaliskuu 2015 Materials for innovative product design AVAINLUVUT tammi maalis tammi joulu milj. euroa 2015 20 20 Liikevaihto 280,2 287,9 1 7,3 Käyttökate (oik.*) 26,5

Lisätiedot

1 000 euroa TULOSLASKELMAN LIITETIEDOT 1.1 LIIKEVAIHTO JA LIIKEVOITTO/-TAPPIO

1 000 euroa TULOSLASKELMAN LIITETIEDOT 1.1 LIIKEVAIHTO JA LIIKEVOITTO/-TAPPIO Emoyhtiön tilinpäätöksen 1 1 000 euroa 1.1. 31.12.2007 1.1. 31.12.2006 1 TULOSLASKELMAN LIITETIEDOT 1.1 LIIKEVAIHTO JA LIIKEVOITTO/-TAPPIO Liikevaihto toimialoittain Päällystys- ja kiviainesryhmä 301 560

Lisätiedot

KIRJANPITO 22C Luento 12: Tilinpäätösanalyysi, kassavirtalaskelma

KIRJANPITO 22C Luento 12: Tilinpäätösanalyysi, kassavirtalaskelma KIRJANPITO 22C00100 Luento 12: Tilinpäätösanalyysi, kassavirtalaskelma TILIKAUDEN TILINPÄÄTÖS Tilinpäätös laaditaan suoriteperusteella: Yleiset tilinpäätös periaatteet (KPL 3:3 ): Tilikaudelle kuuluvat

Lisätiedot

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 7 12/2014 7 12/2013 1 12/2014 1 12/2013 Liikevaihto, 1000 EUR 9 751 6 466 20 427 13 644 Liikevoitto ( tappio), 1000 EUR 1 959 462 3 876 1 903 Liikevoitto, % liikevaihdosta

Lisätiedot

AVAINLUVUT heinä syys tammi syys tammi joulu milj. euroa Muutos, % Muutos, % 2015

AVAINLUVUT heinä syys tammi syys tammi joulu milj. euroa Muutos, % Muutos, % 2015 Munksjö Osavuosikatsaus Tammi syyskuu 2016 AVAINLUVUT heinä syys tammi syys tammi joulu milj. euroa 2016 2015 Muutos, % 2016 2015 Muutos, % 2015 Liikevaihto 269,6 269,3 0 % 860,5 840,7 2 % 1 130,7 Käyttökate

Lisätiedot

Toimitusjohtajan katsaus. Varsinainen yhtiökokous 27.1.2010

Toimitusjohtajan katsaus. Varsinainen yhtiökokous 27.1.2010 Toimitusjohtajan katsaus Varsinainen yhtiökokous 27.1.2010 Tilinpäätös 11/2008 10/2009 tiivistelmä 1/2 Liikevaihto 15,41 milj. euroa (18,40 milj. euroa), laskua 16 % Liikevoitto -0,41 milj. euroa (0,74

Lisätiedot

MUNKSJÖ OYJ Osavuosikatsaus tammi maaliskuu Materials for innovative product design

MUNKSJÖ OYJ Osavuosikatsaus tammi maaliskuu Materials for innovative product design MUNKSJÖ OYJ Osavuosikatsaus tammi maaliskuu 2014 Materials for innovative product design AVAINLUVUT tammi maalis tammi joulu milj. euroa 2014 20 20 Liikevaihto 287,9 154,5 863,3 Käyttökate (oik.*) 27,4

Lisätiedot

Yritysmuodot. Yksityinen toiminimi Avoin yhtiö Kommandiittiyhtiö 4. Osakeyhtiö Osuuskunta Lähde: Tomperi, Käytännön kirjanpito

Yritysmuodot. Yksityinen toiminimi Avoin yhtiö Kommandiittiyhtiö 4. Osakeyhtiö Osuuskunta Lähde: Tomperi, Käytännön kirjanpito Yritysmuodot Yksityinen toiminimi Avoin yhtiö Kommandiittiyhtiö 4. Osakeyhtiö Osuuskunta Lähde: Tomperi, Käytännön kirjanpito Marjatta Kariniemi 7.2.2005 1 Osakeyhtiö Lue Kehittyvä kirjanpitotaito kirjasta

Lisätiedot

Haminan Energian vuosi 2016

Haminan Energian vuosi 2016 VUOSIKERTOMUS Haminan Energian vuosi 2016 Tilinpäätös 2016 30 772t 1 148t 3,7% LIIKEVAIHTO LIIKEVOITTO LIIKEVOITTO-%/lvv TULOSLASKELMA 01.01.-31.12.2016 01.01.-31.12.2015 LIIKEVAIHTO 30 772 043,64 30 229

Lisätiedot

Mitä tilinpäätös kertoo?

Mitä tilinpäätös kertoo? Kati Leppälä 2018 Mitä tilinpäätös kertoo? Tilinpäätös on yrityksestäsi tilikaudelta eli vuosittain tehtävä laskelma, josta selviää yrityksesi tulos ja varallisuus. Tilinpäätös on osa yrityksen valvontajärjestelmää

Lisätiedot

OIKAISU PROHA OYJ:N ALUSTAVIIN IFRS-VERTAILUTIETOIHIN VUODELTA 2004 SEKÄ OIKAISU OSAVUOSIKATSAUKSEN TIETOIHIN

OIKAISU PROHA OYJ:N ALUSTAVIIN IFRS-VERTAILUTIETOIHIN VUODELTA 2004 SEKÄ OIKAISU OSAVUOSIKATSAUKSEN TIETOIHIN Proha Oyj Pörssitiedote 11.8.2005 klo 09.15 OIKAISU PROHA OYJ:N ALUSTAVIIN IFRS-VERTAILUTIETOIHIN VUODELTA 2004 SEKÄ OIKAISU OSAVUOSIKATSAUKSEN 1.1. -31.3.2005 TIETOIHIN Proha Oyj julkaisee ensimmäisen

Lisätiedot

TALOUDELLISTA KEHITYSTÄ KUVAAVAT TUNNUSLUVUT

TALOUDELLISTA KEHITYSTÄ KUVAAVAT TUNNUSLUVUT 1 / 9 Taaleritehdas Oyj Liite tulostiedotteeseen, taloudellista kehitystä kuvaavat tunnusluvut 31.12.2013. TALOUDELLISTA KEHITYSTÄ KUVAAVAT TUNNUSLUVUT Taaleritehdas-konserni 1.7.-31.12.2013 1.7.-31.12.2012

Lisätiedot

Itella Informaatio Liikevaihto 54,1 46,6 201,1 171,3 Liikevoitto/tappio 0,3-3,6 5,4-5,3 Liikevoitto-% 0,6 % -7,7 % 2,7 % -3,1 %

Itella Informaatio Liikevaihto 54,1 46,6 201,1 171,3 Liikevoitto/tappio 0,3-3,6 5,4-5,3 Liikevoitto-% 0,6 % -7,7 % 2,7 % -3,1 % 1/7 Liiketoimintaryhmien avainluvut 10-12 10-12 1-12 1-12 2007 2006 2007 2006 Itella Viestinvälitys Liikevaihto 248,6 243,4 893,8 869,7 Liikevoitto 21,3 28,1 88,9 73,6 Liikevoitto-% 8,6 % 11,5 % 9,9 %

Lisätiedot

KEMIRA-KONSERNI. Luvut ovat tilintarkastamattomia. TULOSLASKELMA Milj. e 10-12/ /

KEMIRA-KONSERNI. Luvut ovat tilintarkastamattomia. TULOSLASKELMA Milj. e 10-12/ / KEMIRA-KONSERNI Luvut ovat tilintarkastamattomia. TULOSLASKELMA Milj. e 10-12/2004 10-12/2003 2004 2003 Liikevaihto 391,0 683,8 2 533,4 2 738,2 Liiketoiminnan muut tuotot 9,3 6,7 89,5 28,0 Kulut -353,0-625,6-2

Lisätiedot

AVAINLUVUT huhti kesä tammi kesä tammi joulu milj. euroa Muutos, % Muutos, % 2015

AVAINLUVUT huhti kesä tammi kesä tammi joulu milj. euroa Muutos, % Muutos, % 2015 Munksjö Osavuosikatsaus Tammi kesäkuu 2016 AVAINLUVUT huhti kesä tammi kesä tammi joulu milj. euroa 2016 20 Muutos, % 2016 20 Muutos, % 20 Liikevaihto 302,9 291,2 4% 590,9 571,4 3% 1 130,7 Käyttökate (oik.*)

Lisätiedot

- Liikevaihto katsauskaudella 1-9/2005 oli 8,4 meur (6,2 meur 1-9/2004), jossa kasvua edellisestä vuodesta oli 34,7 %.

- Liikevaihto katsauskaudella 1-9/2005 oli 8,4 meur (6,2 meur 1-9/2004), jossa kasvua edellisestä vuodesta oli 34,7 %. DONE SOLUTIONS OYJ:N LIIKEVAIHTO JA -TULOS KASVUSSA Osavuosikatsaus 1-9/2005 - Liikevaihto katsauskaudella 1-9/2005 oli 8,4 meur (6,2 meur 1-9/2004), jossa kasvua edellisestä vuodesta oli 34,7 %. - Liiketulos

Lisätiedot

Oy Höntsy Ab, Tilinpäätös Oy Höntsy Ab

Oy Höntsy Ab, Tilinpäätös Oy Höntsy Ab Oy Höntsy Ab Tilinpäätös ajalta 1.7.2016-30.6.2017 1 OY HÖNTSY AB Pirkankatu 53 A 4 33230 Tampere Kotipaikka Tampere Y-tunnus 2352244-2 Sisällys Sivu Tuloslaskelma 3 Tase 4 Mikroyrityksen liitetiedot 6

Lisätiedot

AVAINLUVUT tammi maalis tammi joulu milj. euroa Muutos, % 2015

AVAINLUVUT tammi maalis tammi joulu milj. euroa Muutos, % 2015 Munksjö Osavuosikatsaus Tammi maaliskuu 2016 AVAINLUVUT tammi maalis tammi joulu milj. euroa 2016 20 Muutos, % 20 Liikevaihto 288,0 280,2 +3% 1 130,7 Käyttökate (oik.*) 31,0 26,5 +17% 93,6 Käyttökateprosentti,

Lisätiedot

United Bankers Oyj Taulukot ja tunnusluvut Liite puolivuotiskatsaus

United Bankers Oyj Taulukot ja tunnusluvut Liite puolivuotiskatsaus Liite puolivuotiskatsaus 1.1. 30.6.2017 KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 1-6/2017 1-6/2016 1-12/2016 Liikevaihto, 1000 EUR 11 561 10 370 20 113 Käyttökate, 1000 EUR 2024 1078 2750 Käyttökate, % liikevaihdosta

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus kirjanpitoasetuksen muuttamisesta

Valtioneuvoston asetus kirjanpitoasetuksen muuttamisesta Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 2004 Valtioneuvoston asetus kirjanpitoasetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty kauppa- ja teollisuusministeriön esittelystä,

Lisätiedot

KULULAJIPOHJAISEN TULOSLASKELMAN KAAVA LIITE 1 (Yritystutkimus ry 2011, 12-13)

KULULAJIPOHJAISEN TULOSLASKELMAN KAAVA LIITE 1 (Yritystutkimus ry 2011, 12-13) KULULAJIPOHJAISEN TULOSLASKELMAN KAAVA LIITE 1 (Yritystutkimus ry 2011, 12-13) Valmiiden ja keskeneräisten tuotteiden varastojen lisäys (+) tai vähennys (-) Valmistus omaan käyttöön (+) Liiketoiminnan

Lisätiedot

ROPOHOLD OYJ LIIKETOIMINTAKATSAUS

ROPOHOLD OYJ LIIKETOIMINTAKATSAUS Liiketoimintakatsaus Loka-joulukuu 2018 22.2.2019 2 / 6 ROPOHOLD OYJ LIIKETOIMINTAKATSAUS 1.10. 31.12.2018 Loka - joulukuu 2018 lyhyesti Konsernin liiketoiminta kehittyi vuoden neljännen kvartaalin aikana

Lisätiedot

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 07-12/2016 7-12/2015 1-12/2016 1-12/2015 Liikevaihto, 1000 EUR 9 743 10 223 20 113 27 442 Käyttökate, 1000 EUR 1672 1563 2750 6935 Käyttökate, % liikevaihdosta 17,2 % 15,3

Lisätiedot

FINGRID DATAHUB OY TILINPÄÄTÖS

FINGRID DATAHUB OY TILINPÄÄTÖS FINGRID Datahub 8.2.2017 Y-tunnus 2745543-5 FINGRID DATAHUB OY TILINPÄÄTÖS 16.02.2016-31.12.2016 FINGRID DATAHUB OY SISÄLLYSLUETTELO Tuloslaskelma Tase Rahoituslaskelma Tilinpäätöksen liitetiedot Hallituksen

Lisätiedot

KEMIRA-KONSERNI. Luvut ovat tilintarkastamattomia. TULOSLASKELMA Milj. e 4-6/ / / /

KEMIRA-KONSERNI. Luvut ovat tilintarkastamattomia. TULOSLASKELMA Milj. e 4-6/ / / / KEMIRA-KONSERNI Luvut ovat tilintarkastamattomia. TULOSLASKELMA Milj. e 4-6/2004 4-6/2003 1-6/2004 1-6/2003 2003 Liikevaihto 729,9 671,9 1 447,2 1 371,4 2 738,2 Liiketoiminnan muut tuotot 17,2 3,8 23,6

Lisätiedot

Venäjän (ZAO YEInternational) ja Liettuan (UAB YEInternational) liiketoiminta kuluneella katsauskaudella ylitti lievästi asetetut tavoitteet.

Venäjän (ZAO YEInternational) ja Liettuan (UAB YEInternational) liiketoiminta kuluneella katsauskaudella ylitti lievästi asetetut tavoitteet. YLEISELEKTRONIIKKA OYJ Pörssitiedote 14.8.2006 klo 11.00 YLEISELEKTRONIIKKA KONSERNIN OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 30.6.2006 - Liikevaihto 12,8 milj. euroa (11,2 milj. euroa) - Liikevoitto 446 tuhatta euroa

Lisätiedot

2. HENKILÖSTÖÄ JA TOIMIELINTEN JÄSENIÄ KOSKEVAT LIITETIEDOT

2. HENKILÖSTÖÄ JA TOIMIELINTEN JÄSENIÄ KOSKEVAT LIITETIEDOT 1. LIIKEVAIHTO M 2014 % 2013 % Liikevaihto toimialoittain Ympäristöpalvelut 220,6 42,2 217,0 41,5 Teollisuuspalvelut 72,8 13,9 70,7 13,5 Kiinteistöpalvelut 229,1 43,9 235,4 45,0 Yhteensä 522,5 100,0 523,1

Lisätiedot

Suomen Posti konsernin tunnusluvut

Suomen Posti konsernin tunnusluvut n tunnusluvut 1 3/2006 1 3/2005 Muutos 1 12/2005 % Liikevaihto, milj.euroa 384,9 312,4 23,2 1 348,2 Liikevoitto, milj.euroa 37,7 32,7 15,3 117,3 Liikevoittoprosentti 9,8 10,5 8,7 Oman pääoman tuotto, %

Lisätiedot

FINGRID DATAHUB OY TILINPÄÄTÖS

FINGRID DATAHUB OY TILINPÄÄTÖS 26.2.2018 1 (8) Y-tunnus 2745543-5 FINGRID DATAHUB OY TILINPÄÄTÖS 01.01.2017-31.12.2017 FINGRID DATAHUB OY 2 (8) SISÄLLYSLUETTELO Sivu Tuloslaskelma 3 Tase 4 Rahoituslaskelma 5 Tilinpäätöksen liitetiedot

Lisätiedot

Yhtiö keskittyy edelleen sähköteknisiin tuotteisiin ja pitkälle jalostettuihin alumiinikomponentteihin.

Yhtiö keskittyy edelleen sähköteknisiin tuotteisiin ja pitkälle jalostettuihin alumiinikomponentteihin. NORDIC ALUMINIUM OYJ OSAVUOSIKATSAUS 20.04.2012 Klo 10.00 1(6) NORDIC ALUMINIUM OYJ:N OSAVUOSIKATSAUS 1.1. 31.3.2012 Nordic Aluminiumin liikevaihto katsauskaudella oli 16,24 miljoonaa euroa (18,24 miljoonaa

Lisätiedot

Munksjö Oyj Osavuosikatsaus

Munksjö Oyj Osavuosikatsaus Munksjö Oyj Osavuosikatsaus 1.1. 30.6.20 huhti-kesä tammi-kesä tammi-joulu milj. euroa 20 20 20 20 20 Liikevaihto 208,0 154,1 362,5 301,7 607,1 Käyttökate (oik.*) 16,5 11,4 28,0 23,4 42,3 Käyttökateprosentti

Lisätiedot

Vertailulukujen oikaisu vuodelle 2013

Vertailulukujen oikaisu vuodelle 2013 HKScan Oyj Pörssitiedote 28.4.2014, klo 11:00 Vertailulukujen oikaisu vuodelle 2013 HKScan on noudattanut 1.1.2014 alkaen uusia IFRS 10 (Konsernitilinpäätös) ja IFRS 11 (Yhteisjärjestelyt) - standardeja.

Lisätiedot

Emoyhtiön tilinpäätöksen liitetiedot (FAS)

Emoyhtiön tilinpäätöksen liitetiedot (FAS) 1 1 000 euroa 1.1. - 31.12.2006 1.1. - 31.12.2005 1 TULOSLASKELMAN LIITETIEDOT 1.1 LIIKEVAIHTO JA LIIKEVOITTO Liikevaihto toimialoittain Päällystys- ja kiviainesryhmä 266 897 260 025 Rakennusmateriaaliryhmä

Lisätiedot

TALOUDELLINEN YHTEENVETO 2013

TALOUDELLINEN YHTEENVETO 2013 TALOUDELLINEN YHTEENVETO 213 Taloudellinen yhteenveto 213 Sisältö Oulun Energia konserni... 3 Oulun Energia... 4 Oulun Sähkönmyynti Oy... 6 Oulun Energia Siirto ja Jakelu Oy... 8 Oulun Energia Urakointi

Lisätiedot

KEMIRA-KONSERNI. Luvut ovat tilintarkastamattomia. TULOSLASKELMA Milj. e 7-9/ / / /

KEMIRA-KONSERNI. Luvut ovat tilintarkastamattomia. TULOSLASKELMA Milj. e 7-9/ / / / KEMIRA-KONSERNI Luvut ovat tilintarkastamattomia. TULOSLASKELMA Milj. e 7-9/2004 7-9/2003 1-9/2004 1-9/2003 2003 Liikevaihto 695,2 683,0 2 142,4 2 054,4 2 738,2 Liiketoiminnan muut tuotot 57,6 11,7 80,2

Lisätiedot

AVAINLUVUT loka joulu tammi joulu milj. euroa Muutos, % Muutos, %

AVAINLUVUT loka joulu tammi joulu milj. euroa Muutos, % Muutos, % Munksjö Tilinpäätöstiedote 2016 AVAINLUVUT loka joulu tammi joulu milj. euroa 2016 20 Muutos, % 2016 20 Muutos, % Liikevaihto 282,4 290,0-3% 1 142,9 1 130,7 1% Käyttökate (oik.*) 36,1 22,1 63% 136,7 93,6

Lisätiedot

Vuosikate Poistot käyttöomaisuudesta

Vuosikate Poistot käyttöomaisuudesta TULOSLASKELMA JA SEN TUNNUSLUVUT 2018 2017 2016 2015 2014 1 000 1 000 1 000 1 000 1 000 Toimintatuotot 8 062 8 451 7 781 7 800 7 318 Valmistus omaan käyttöön 60 56 47 67 96 Toimintakulut -53 586-51 555-51

Lisätiedot

1. Kunnan/kuntayhtymän tilinpäätöstiedot

1. Kunnan/kuntayhtymän tilinpäätöstiedot 1. Kunnan/kuntayhtymän tilinpäätöstiedot 1.1 Tuloslaskelma, ulkoinen Toimintatuotot Myyntituotot Maksutuotot Tuet ja avustukset Muut toimintatuotot Valmistevarastojen muutos +/- Valmistus omaan käyttöön

Lisätiedot

LIITE PRIVANET GROUP OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTTEESEEN 2018

LIITE PRIVANET GROUP OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTTEESEEN 2018 LIITE PRIVANET GROUP OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTTEESEEN 2018 Privanet Group -konserni 1-12/2018 1-12/2017 Muutos 7-12/2018 7-12/2017 Muutos 12kk 12kk 6 kk 6 kk Liikevaihto, 1000 EUR 8 292 13 971-40,65 % 4

Lisätiedot

Arvo EUR 1.000 2004/2005 Syyskuu 968 702 42.398 35.430 Varastomyynti 10 9 217 193 Yhteensä 978 711 42.616 35.624. 1.

Arvo EUR 1.000 2004/2005 Syyskuu 968 702 42.398 35.430 Varastomyynti 10 9 217 193 Yhteensä 978 711 42.616 35.624. 1. TURKISTUOTTAJAT OYJ OSAVUOSIKATSAUS KAUDELTA 1.9.2005-30.11.2005 Konsernin kehitys Turkistuottajat-konsernin tilikauden ensimmäinen neljännes on kulupainotteista joulukuussa käynnistyvän myyntikauden valmistelua.

Lisätiedot

Rahoituksen rahavirta *Lyhytaik.lainojen lisäys/vähenn 0,7 0,0 *Lainojen takaisinmaksut -90,0-90,0 *Omien osakkeiden hankinta 0,0-89,3 0,0-90

Rahoituksen rahavirta *Lyhytaik.lainojen lisäys/vähenn 0,7 0,0 *Lainojen takaisinmaksut -90,0-90,0 *Omien osakkeiden hankinta 0,0-89,3 0,0-90 RAHOITUSLASKELMA (1000 euroa) VUODELTA 2016 Liiketoiminnan rahavirta *Myynnistä ja muista liiketoim. tuotoista saadut maksut 957,8 989,4 *Maksut liiketoiminnan kuluista -865,2-844,3 *Saadut korot 0,5 0,8

Lisätiedot