Juttuja Vahdon kyläraitilta. Sanottua, koettua, elettyä ja tulevasta todettua.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Juttuja Vahdon kyläraitilta. Sanottua, koettua, elettyä ja tulevasta todettua."

Transkriptio

1 Ystävyydellä VahTori Tiernapojat eli tähtipojat on vuosisatoja vanha suomalainen jouluperinne, laulunäytelmä, jota nuoret pojat alun perin kiersivät taloissa esittämässä. Kuvaelma perustuu pääasiassa Matteuksen evankeliumiin ja kertoo itämaan tietäjien matkasta Jeesus-lapsen luo ja kuningas Herodeksesta, joka vihoissaan surmaa kaikki pienet poikalapset toivoen siten saavansa hengiltä myös vastasyntyneen Jeesuksen, juutalaisen kuninkaan. Nykyään tiernapoikia tapaa lähinnä erilaisissa joulu- ja pikkujoulujuhlissa. Tiernapoikien sanat: Tiernapojat tulevat ovesta ja Knihti kysyy: Saako tulla laulamaan? Saatuaan luvan tulevat ja alkavat laulaa: Hyvää iltaa, hyvää iltaa, itse kullekin säädylle. Sekä isännill' että emännill', jokaiselle kuin talossa on. Ja me toivotamm', ja me toivotamm', onnellista ja hyvää joulua. Ja sitä taivaallista ystävyyttä, joka meidän kaikkemme ylitse käy. Murjaanien kuningas ja Knihti asettuvat vastakkain miekat ristissä kohotettuina toisiaan vastaan muodostaen portin. Herodes: Kävelee edestakaisin Knihdin ja Murjaanien kuninkaan välistä avaten miekallaan ristikkäin olevien miekkojen kärjet ja laulaa: Herootes hän se ajoi hevosillaan ja ratsuillaan. Siihen asti kun hän tuli Murjaanein maalta. Siihen asti kun hän tuli Petlehemin tykö. Kuningas Herodes olen minä. Murjaanien kuningas: Kääntyy Herodekseen päin ja sanoo: Jaa, minä tykkään, että sinä olet yksi styränki. Herodes: Jaa, minä en ole mikään styränki, vaan kuningas Herodes, joka kannan minun kultaista kruunuani minun esi-isäini jälkeen. Hoo, miksi olet noin musta? Murjaanien kuningas: Kävelee Knihdin ja Herodeksen miekkojen välitse laulaen: Hoo, jos minä olen musta olen minä kaikilta tunnettu. Hoo, jos minä olen musta olen minä hyviltä kaivattu. Yksi herra ja kuningas murijaanein maasta.

2 Herodes: Vaikka sinä kuinka olet yksi herra ja kuningas Murjaanien maasta, pitää sinun polvistuman minun eteheni ja rukoileman minua. Murjaanien kuningas: Ei, vaan Knihti. Herodes: Sinä taikka sun henkes! Seisovat hetkeen vastakkain kunnes Murjaanien kuningas polvistuu Herodeksen eteen, joka laskee miekkansa hänen olkapäälleen. Muut paitsi Murjaanien kuningas laulavat: Katsokaatte nyt tuota Murijaanein kuningasta kuinka sen pitää rukoileman Herootesta ja lankeeman hänen etehensä polovillensa. Nyt te ootte nähäneet tuon Murjaanein kuninkaan kuinka sen piti rukoileman Herootesta ja lankeeman hänen etehensä polovillensa. Mänkki: Menkää Petlehemiin, Juuttaan maan Taavetin kaupunkiin. Sieltä te löydätte vastasyntyneen poikalapsen kapaloituna makaavan seimessä, jota Herran enkelit vartioitsevat ynnä härkäin ja aasein kanssa. Kaikki laulavat yhdessä: Piltin synnytti Petlehem ja Petlehem, josta iloitsee koko Jerusalem. Hän pantiin seimeen makaamaan ja makaamaan, kuin hallitsee ilman lakkaamatt'. Aasi se seisoi härkäineen ja härkäineen, kussa piltti oli niin pienoinen. On lapsi syntynyt meille ja poika annettu on. Hänessä elämän löysin, Jumalan suosion. Hän on sen ylhäisen koitto, mi maailmaa valaisevi, vaan ehkä hänen soittons' maan ympär' kajahtavi. Maan päällä, metelin alla se kansa, kansa soitti, vaan piltin hartioilla se Herruus lepäilevi. Hän on sen ylhäisen koitto, mi maailmaa valaisevi, vaan ehkä hänen soittons' maan ympär' kajahtavi. Laulun aikana Mänkki kävelee edestakaisin kantaen tähteä. Tähti se kulukeepi itäiseltä maalta, itäiseltä maalta, sanomaton kirkkaus se ulos loisti ja se tähti oli Jumalalta ulos lähetetty, ulos lähetetty ja he riensivät uhraamaan kultaa, pyhää savua ja mirhamia, ja mirhamia. Herodes: Knihti, mun palvelijani. Knihti: Jaa, minun armollinen majesteetti.

3 Herodes: Oletko nähnyt niitä kolmea Itäisen maan viisasta miestä? Knihti: Jaa, minä olen nähnyt ne kolme Itäisen maan viisasta miestä, jotka tekivät kuin viekkaat varkaat ja väärät valtiaat ja ottivat toisen tien ja menivät kukin eri teitä omalle maalleen. Herodes: Sepä minua sangen suuresti harmittaa ja sydämelleni käy, että nuo kolme Itäisen maan viisasta miestä tekivät kuin viekkaat varkaat ja väärät valtiaat ja ottivat toisen tien ja menivät kukin eri teitä omalle maalleen. Mene ja satuloitse valkea orhini, jolla minä olen sotinut Turkkia ja Tattaria vastaan, sillä tahdon minä nyt sotia noita kolmea Itäisen maan viisasta miestä vastaan. Mene myös Petlehemiin, Juuttaan maan Taavetin kaupunkiin ja tapa ja virtaan heitä kaikki kaksivuotiset ja sitä nuoremmat poikalapset, kunnes olet löytänyt sen äsken syntyneen juutalaisen kuninkaan. Knihti: Nyt on Knihtin vuoro kävellä miekkaportista edestakaisin: Husaari olen minä sodassa ja urhoollinen sotamies ja vaikka olen varustettu joka tiess' keisari saa vastata edestämme mitä olemme kukistaneet siihen on meitä opetettu, että totella keisaria ja kuunnella pyhää lakia. Knihti poistuu. Knihdin poissaollessa muut laulavat: Keisari Aleksanteri Suomenmaan suuri ruhtinas, hän pois otti orjuuden, hän pois otti styrängin hän kääntää, kaataa kaikki vihollisen maat. Siis kaikki kansamme riemuitkaa, kun olette päässeet vaivoista. No tain tähtein, no tain tähtein. Siis taivahan ovet ne avattiin, ja kunnian kruunulle veisattiin, tai terveille luoduille laulettiin tai lauma laitumelle laskettiin. Knihti palaa Knihti: Nyt minä olen käynyt Petlehemissä Juuttaan maan Taavetin kaupungissa ja tappanut ja virtaan heittänyt kaikki kaksivuotiset ja sitä nuoremmat poikalapset. Herodes: Koska sinä olet ollut niin rohkea ja silitellyt minun kultaista kruunuani, tahdon minä palkita sinut kullalla ja hopialla ja antaa sinulle yhen verisen todistuksen miekkani kärjestä. Kävelee kahdesti Knihdin ja Murjaanien kuninkaan miekkaportista, kuten alussa. Tuosta ulos, tuosta sisään, siitä minun matkani pitää. Piirtää miekalla ristin Knihdin rintaan. Risti sun rintaas, miekka mun tuppeen.

4 Kaikki panevat miekkansa tuppeen ja laulavat: Synti suuri surkia kun särki taivahan, niin täytyi alas astua jo Herran Jumalan. Vaan rakkaudest' Jumala teki meille tämän maan, josta ompi ilo saatu koko maailmalle. Jopa joutui jouluaamu kristikunnalle, josta ompi ilo saatu koko maailmalle. Vaan rakkaudest' Jumala teki meille tämän maan, josta ompi ilo saatu koko maailmalle. Enkelit ne paimenille ilmoittivat juur' ett' Juuttaan maalla syntynyt on Vapahtaja suur'. Vaan rakkaudest' Jumala teki meille tämän maan, josta ompi ilo saatu koko maailmalle. Paimenet ne ilomielin läksi kulkemaan ja taivaan joukot helein kielin alkoi laulamaan; Vaan altti kiitos Jumalan, kun teki meille tämän maan, josta ompi ilo saatu koko maailmalle. Virret taivahan ne kajaa harpuin kymmentuhansin. Jeesus kuningas on taivaan haltii kiitos Jumalan. Hän on yksin vallan päällä maailman pivoissans' pitää. Halleluja, Halleluja, Halleluja, Aamen. Knihti: Emme ole millään viekkauella emmekä vääryyellä tulleet teijän huoneeseenne laulamaan, vaan ihan teijän oman hyvän tahtonne mukaisesti. Olemme köyhiä laulajapoikia ja pyyämme lanttia. Mänkki: Ja tähteemme kynttilänpätkää. Knihti kerää kolehdin hattuunsa, jonka jälkeen kaikki laulavat yhdessä: Kiitos olkohon, kiitos olkohon teidän lahjainne edestä. Teidän lahjainne pitäis' oleman julki Jumalan edessä. Ja te isoovaiset ja myös siunatut, nyt me olemme kaikki sanoneet. Ja me toivotamm', ja me toivotamm' onnellista ja hyvää joulua. Kiittäen kumartavat ja poistuvat. Hyvää Joulunaikaa ja Onnellista Uutta Vuotta! VahTori

5 TULKOON JOULU Niityllä lunta, hiljaiset kadut, taakse jo jäänyt on syksyn lohduttomuus. Muistojen virta, lapsuuden sadut. Sanoma joulun on uusi mahdollisuus. Tahtoisin päästä paimenten mukaan, unohtaa kiireen ja melun rasittavan. Aamu kun koitti, tiesikö kukaan, tuo ensi joulu sai muuttaa historian. Ikuisen joulun, jos tahdot löytää, sydämes avaa ja kohtaat Vapahtajan. Et löydä kultaa, et juhlapöytää, löydät vain seimen ja tallin koruttoman. Joulu on taas, riemuitkaa nyt Lapsi on meille tänä yönä syntynyt. Tulkoon toivo kansoille maan, pääsköön vangit vankiloistaan Uskon siemen nouskoon pintaan, olkoon rauha loppumaton. Joulu on taas, kulkuset soi. Jossakin äiti lasta seimeen kapaloi. Tulkoon juhla todellinen, tulkoon Jeesus Herraksi sen Tulkoon rakkaus ihmisrintaan, silloin joulu luonamme on. Rauhallista ja muistorikasta joulunaikaa!

6 VahTori Sytytän sinulle kynttilän keskelle hämäryyttä, sytytän kynttilän loistamaan iloa, ystävyyttä. Sytytän sinulle kynttilän, hauras on lempeä valo, kuitenkin loisteessa liekin sen väreilee koko talo. Sytytän sinulle kynttilän, näetkö viestini hennon? Kuuletko lauluni saapuvan, siivillä tähdenlennon? Ystävyys ja eritoten luotettava ystävyys on tärkeä voimavara. Myös mutkaton yhteistyö on merkityksellistä silloin kun haluamme saada jotain hyvää aikaan. Tämä seuraava tarina kertoo taas yhdestä ystävyydestä. Ystävyyden voimaa Käydessäni ensimmäistä vuotta lukiota näin kerran erään luokallani olevan pojan kävelevän kotiinsa koulun jälkeen. Hän oli Kalle. Näytti siltä, että hän kantoi kaikkia oppikirjoja mukanaan. Ajattelin itsekseni: "Miksi kukaan kantaa kaikki kirjat kotiinsa perjantaipäivänä? Taitaa olla varsinainen nynny." Minulla itselläni oli paljon suunnitelmia viikonlopun varalle (pippaloita ja jalkapalloa kavereitten kanssa seuraavana päivänä). Niinpä kohautin olkapäitäni ja jatkoin matkaani. Hetken päästä näin, kuinka poikalauma juoksi Kallea kohti. He törmäsivät häneen tahallaan, sysäsivät kaikki hänen kirjansa maahan ja kampittivat hänet niin, että hän kaatui kuraan. Hänen silmälasinsa lensivät noin kolmen metrin päähän ruohikkoon. Hän nosti päänsä, ja hänen silmänsä olivat hirvittävän surulliset. Sydämeeni koski. Juoksin Kallen luokse. Hän ryömi ympäriinsä etsien lasejaan, kyynel silmissään.

7 Ojentaessani hänelle hänen lasejaan sanoin: "Nuo ovat pölkkypäitä. Niille pitäisi antaa elinkautinen." Hän katsoi minuun ja sanoi "kiitos", hymyillen leveästi. Siitä hymystä paistoi todellinen kiitollisuus. Autoin Kallea keräämään kirjat maasta ja kysyin, missä hän asui. Kävi ilmi, että hän asui lähellä minua, joten kysyin häneltä, miksen ollut nähnyt häntä niillä kulmilla aiemmin. Hän sanoi käyneensä yksityiskoulua ennen kuin tuli meidän luokallemme. Ennen en ollut missään tekemisissä yksityiskoulun oppilaan kanssa. Juttelimme koko kotimatkan ajan ja kannoin osan Kallen kirjoista. Hän osoittautui mukavaksi pojaksi. Kysyin, halusiko hän pelata jalkapalloa kavereitteni kanssa. Hän vastasi myöntävästi. Pyörimme samoissa porukoissa koko viikonlopun ajan, ja mitä paremmin opin Kallea tuntemaan, sitä enemmän pidin hänestä. Kaverinikin olivat samaa mieltä. Tuli maanantaiaamu, ja näin Kallen taas valtavan kirjapinonsa kanssa. Pysäytin hänet ja sanoin hänelle, että jos hän kantaa noin paljon kirjoja mukanaan joka päivä, hän kehittää itselleen mahtavat muskelit. Hän vain nauroi ja antoi minulle osan kirjoista. Seuraavien vuosien aikana Kallesta ja minusta tuli parhaat kaverit. Lukion lopulla aloimme suunnitella jatko-opintoja. Kalle päätti mennä lukemaan lääketiedettä ja minä valitsin liiketalouden opinnot. Opiskelisimme eri paikkakunnilla, mutta olin varma, ettei välimatka vaikuttaisi ystävyyteemme mitenkään. Kalle oli luokkamme priimus. Kiusasin häntä siitä jatkuvasti ja nimittelin häntä nynnyksi. Kallen piti pitää puhe koulun päättäjäisissä. Olin todella iloinen, ettei minun tarvinnut nousta korokkeelle puhumaan. Päättäjäispäivänä näin Kallen, joka näytti komealta. Hän oli todellakin päässyt sinuiksi itsenä kanssa kouluvuosinaan. Hän oli hyvännäköinen silmälaseissaan, ja hänellä oli paljon enemmän tyttökavereita kuin minulla. Kaikki tytöt olivat pihkassa häneen. Olin joskus kateellinen. Tuli se suuri päivä. Saatoin nähdä, että Kalle oli hermostunut, joten läimäytin häntä selkään ja sanoin: "Kuule, hyvin se menee!" Hän katsoi minuun kasvoillaan se hänelle ominainen, todellista kiitollisuutta osoittava ilme ja sanoi: "Kiitos." Hän ryki hieman ja aloitti puheensa. "Koulun päättäjäisissä on aika kiittää kaikkia niitä, jotka ovat auttaneet oppilaita selviämään vaikeistakin vuosista. Vanhempia, opettajia, sisaruksia, valmentajiakin kenties... mutta ennen kaikkea ystäviä. Seison tässä sanomassa teille, että paras lahja, minkä voi toiselle antaa, on olla hänen ystävyytensä. Aion nyt kertoa teille erään tarinan." Katsoin epäuskoisena ystävääni, kun hän alkoi kertoa siitä päivästä, jolloin ensi kertaa tapasimme. Hän oli aikonut tappaa itsenä sinä viikonloppuna. Hän kertoi, kuinka oli siivonnut pulpettinsa ja ottanut kaikki tavarat mukaansa, ettei hänen äitinsä olisi tarvinnut mennä keräämään niitä koulusta jälkeenpäin. Hän katsoi minuun kiinteästi ja hymyili. "Olen kiitollinen siitä, että minut pelastettiin. Ystäväni pelasti minut tekemästä jotain kamalaa." Kuulin yleisön haukkovan henkeään, kun tämä komea, suosittu poika kertoi meille kaiken hetkestä, jolloin hän oli ollut elämässään heikoimmillaan. Näin hänen isänsä ja äitinsä katsovan minua kasvoillaan Kallen kiitollinen hymy. En ollut ennen tajunnut tämän kiitollisuuden syvyyttä.

8 Älä koskaan aliarvioi tekojesi voimaa. Yhdellä pienellä eleellä voit muuttaa toisen elämän, parempaan tai huonompaan suuntaan. Jumala asettaa meidät toistemme elämään vaikuttamaan toisiimme jollain tavoin. Etsi Jumalaa toisessa ihmisessä. "Ystävät ovat enkeleitä, jotka nostavat meidät takaisin jaloillemme silloin, kun siipemme eivät enää pysty muistamaan, miten lennetään." Ei ole alkua eikä loppua... Eilinen on mennyt, tämä päivä on arvoitus, huominen on lahja. Olethan, ystäväni, kantamassa kirjojani sinä päivänä, kun tarvitsen sinua. Sytytellään kynttilöitä ja vietetään aikaa Ystävien kanssa. VahTori Tässä juttu Positiivareiden sivulta: Ongelmien kori Ryhmä kokoontui muutama vuosi sitten hiihtokeskukseen yhdistyksensä vuosikokoustaan pitämään. Oli syksy, joten lumettomalla maalla ei voinut hiihtää, mutta paikkakunta oli maalauksellinen ja syksyinen maisema kuin suoraan postikortista. Lehdet hehkuivat tulipunaisina, ja taustalla näkyvät tunturit tekivät vaikutuksen. Ihmisiä tuli eri puolilta maata. Heitä oli nuoria ja vanhoja, rikkaita ja köyhiä sekä kaikennäköisiä ja -kokoisia. Heillä oli yhteiset mielenkiinnon kohteet, vaikka heidän taustansa ja elämänuransa olivat vaihtelevia. Heistä kaksikymmentä oli majoitettu isoon huvilaan. Tunturin kupeeseen painautunut iso huvila tarjosi täydellisen näköalan ja oli retkipolkuineen ihanteellinen majapaikka väsyneille matkalaisille. Muutaman päivän kuluttua vieraat olivat tutustuneet toisiinsa paremmin, syntyi ystävyyssuhteita, ja ryhmän sisällä tunnettiin toverihenkeä. Tuoreet ystävykset näyttivät erityisesti nauttivan hilpeästä keskustelusta, jota käytiin iltaisin päivällisen jälkeen valtaisan kivitakan ääressä. Halkojen roihutessa tuli loi kauniin tanssivan loimunsa seurusteluhuoneeseen. Jotkut istuivat keinutuoleissa, toiset olivat vajonneet isoille sohville, ja olipa niitäkin, jotka ilokseen istuivat lattialle levitetyillä taljoilla ja tyynyillä. Kaikki si ivat virvokkeitaan ja nauroivat kuluneen päivän tapahtumille. Eräänä iltana takkahuoneen keskustelut kuitenkin kääntyivät toisille raiteille. Keskustelusta tuli vakavaa, kun parikymppinen nuorukainen, Mikko, ilmoitti, että hänessä oli juuri todettu syöpäkasvain. Vaikka se oli hoidettavissa ja hänellä oli erinomaiset mahdollisuudet parantua, hän oli täysin poissa tolaltaan. Keski-ikäinen pariskunta, Tom ja Leena, tarjosi tukeaan ja ymmärtämystään. Heille oli vastikään ilmoitettu, että heidän lapsensa tarvitsi munuaissiirron. Tuo uutinen oli ollut perheelle

9 henkisesti tuhoisa. Sitten eräs nainen kertoi kyynelehtien menettäneensä aviomiehensä hiljakkoin autokolarissa. Muuan henkilö sanoi juuri menettäneensä työpaikkansa ja olevansa aivan ymmällään. Illanviettäjät saivat perhosia vatsaansa, kun toiset alkoivat kuvailla "normaalin" elämänsä tai läheistensä elämän kääntöpuolen kauheuksia. Esiin tuli masennusta ja alkoholin liikakäyttöä siinä kuin syömishäiriöitä ja parisuhdeongelmiakin - eikä kukaan tuntunut olevan vapaa senkaltaisista vaikeuksista. Lopulta muuan iäkkäänpuoleinen herrasmies - jonka seurue oli päässyt tuntemaan ainoastaan Hans?ina - puuttui keskusteluun. Hansilla oli kunnianarvoisa olemus, ja vaikkei kukaan tarkasti tietänyt, mistäpäin hän oli kotoisin, hänen ystävällinen äänensä oli omiaan herättämään luottamusta ja uskottavuutta. Kuluneina päivinä hän oli hymyillyt ja nauranut, selvästikin nauttien seurasta, mutta kovin paljon hän ei ollut puhunut. Ihmiset pitivät häntä vain "mukavana vanhana miehenä". Kuunneltuaan jokaisen läsnäolijan huolia ja ongelmia Hans kutsui emäntää ja pyysi tätä toimittamaan kaikille huoneessa olijoille paperia ja kynän. Emäntä palasi hetken päästä täyttämään epätavallista toivetta. "Tekisittekö mielikseni", Hans pyysi. "Jospa yrittäisimme tehdä jotain, johon tarvitsisin teidän myötävaikutustanne. Kirjoittaisitteko paperilapulle kolme suurinta ongelmaa, jotka ovat henkilökohtaisessa elämässänne teitä vastassa juuri nyt. Älkää kirjoittako nimeänne. Pidämme kirjoittamanne luottamuksellisena." Ryhmässä alkoi pohdinta, ja ehdotusta pidettiin kiehtovana, vaikkei tiedettykään, mitä nyt seuraisi. Kun kaikki olivat kirjoittaneet ylös ongelmansa, Hans pyysi jokaista taittamaan paperinsa ja panemaan sen pieneen koriin, jonka hän oli asettanut tulisijan eteen. Huoneessa nähtiin uteliaita silmäyksiä, mutta jokainen totteli, ihmetellen vain mitä tuleman piti. Hans ravisteli koria ja piti sitä korkealla päiden yläpuolella kävellessään huoneen poikki. Sitten hän pyysi jokaista ottamaan korista yhden lapun. Kun näin oli tehty, hän istuutui ja katseli ympäri salia. "Ystävät, avatkaa paperinne ja lukekaa valitsemanne ongelmat vain itsellenne", Hans opasti. "Ja olkaa niin rehellisiä kuin suinkin." Sen jälkeen Hans katsahti vasemmalla puolellaan istuvaa naista ja pyysi: "Liisa, vaihtaisitko omat kirjoittamasi ongelmat niihin jotka poimit korista?" "En", Liisa vastasi. Seuraavaksi Hans kysyi saman kysymyksen Liisan vierustoverilta. "Vaihtaisitko lapulle kirjoittamasi ongelmat niihin joita nostit korista?" Taas sama vastaus: "En vaihtaisi." Hans kävi koko joukon läpi. Jokainen vastasi vuorollaan samalla tavalla - ei, ei, ei... Selitykset ulottuivat siitä, että "pärjään omien ongelmieni kanssa mutta en tulisi toimeen niiden kanssa, jotka poimin korista" aina tällaiseen saakka: "Vau! Nämähän saavat omat ongelmani kalpenemaan. Unohdetaan koko juttu." Hans nojautui pehmustettuun keinutuoliinsa tulen rätistessä taustalla. Hän kysyi: "Näyttävätkö omat ongelmanne nyt yhtä vaikeilta, kun näette, mitä muut joutuvat kestämään? Useimmat teistä toivovat olevansa jonkun muun housuissa, mutta nyt kun olette saaneet mahdollisuuden vaihtaa ongelmanne hänen vaikeuksiinsa, kukaan ei halua sitä. Huomaatteko? Olette tänä iltana oppineet, itse sen myöntäen, että huolimatta kohtaamistanne vaikeuksista ja huolista, jotka raastavat sisintänne ja vievät teiltä yöunen - kaikesta siitä huolimatta - olette päätyneet pitämään omia ongelmianne hyvin vähäisinä verrattuina siihen mitä muut joutuvat kokemaan. Kenen tahansa muun ongelmien valossa omat vaikeutenne näyttävät siedettäviltä. Jos ei mistään muusta niin tästä voisi olla kiitollinen. Tietysti me suorastaan rakastamme valittamista. Se kuuluu luontoomme, ja onpa eräänlaista terapiaakin ilmaista itsensä ja päästää turhaumat ulos loukoistaan. Siinä ei ole mitään väärää, ja itse asiassa se on terveydelle hyväksi. Se auttaa meitä selvittämään asioita. Ja taivas tietää, ainahan me jostain valittamista löydämme."

10 Koko ryhmä oli kuunnellut Hansin puhetta kuin hypnoosin vallassa, ja monet olivat nyökyttäneet päätään hyväksyvästi, kuin heille olisi juuri valjennut jotain hämmästyttävää. "Mutta hyvät ystävät", Hans jatkoi, "sisimpäämme lastatut taakat ovat siellä täydellä syyllä. Vailla ongelmia emme nimittäin etsisi vastauksia. Ja jos elämäämme ei kuuluisi vastauksien hakemista, meistä ei koskaan tulisi parempia tai vahvempia tai ymmärtäväisempiä. Toisinaan tarvitaan vakava ongelma havahduttamaan meidät elämän todella tärkeiden asioiden pariin. Monet etsimistänne vastauksista ovat löydettävissä vaikkapa auttamalla muita kohtaamaan samantapaisia ongelmia, ja juuri tuo ystävänpalvelus on tosi tärkeää." "Näettekös, avain elämän rikkauteen, onnellisuuteen ja tyytyväisyyteen on siinä, että tartumme olemassa oleviin ongelmiin ja näemme ne mahdollisuutena vastausten löytämiseen. Oppikaa hyvin läksynne ja käyttäkää sitten opetusta sekä vastauksia paremmaksi ihmiseksi kasvamiseen - sekä itseänne että muita ajatellen. Minä en suinkaan väitä, että teidän olisi rakastettava kohtaamianne haasteita. Kukaan ei niistä varsinaisesti pidä. Voitte silti nähdä nuo haasteet mahdollisuutena saada jotain hyvää aikaan. Tätä silmälläpitäen muistakaa: Jotkut antavat maailman ja kohtaamiensa ongelmien sanella, mitä he ajattelevat ja kuinka elävät elämänsä. Totta tosiaan, toiset ihmiset suorastaan piehtaroivat kurjuudessaan. Mutta totuuden tultua ilmi tilanne voi olla päinvastainen. Ihmisellä on sisimmässään voima muuttaa maailmaansa ja siirtää ongelmat taakseen eteenpäin kulkiessaan. Ironista kyllä, voima kaiken tämän saavuttamiseen kumpuaa juuri noista seikoista, jotka nähdään ongelmina ja takaiskuina. Tätä eivät useimmat ihmiset ymmärrä. Jokaista kokemaamme takaiskua seuraa vastaavanlainen tai vieläkin suurempi siunaus. Ehkä tätä ei oivalleta, mutta ponnistelumme mahdollistavat sen, että meistä tulee päivä päivältä parempia ihmisiä. On vain avattava silmänsä ja nähtävä se." "Ponnisteluista seuraavat tulokset ovat toisinaan kätkössä, ja monesti niitä on odotettava pitkään ja hartaasti. Mutta vastaanottamalla ne asianmukaisessa järjestyksessä ja pitäen niistä lukua on löydettävissä kaikkien aikojen salaisuus, epäämätön totuus, jonka suurin osa ihmissuvusta näyttää kadottaneen. Tuo salaisuus on hyvin yksinkertainen: Mitä enemmän lahjoistaan pitää lukua, sitä enemmän lahjoja suodaan. Mikäli ette minua usko, kokeilkaa ja katsokaa mitä tapahtuu." Koko ryhmä tuijotti Hansiä lumoutuneena, pohtien hänen sanojaan, hänen vilpittömyyttään ja hänen julistustaan. Hänen lohdullinen viestinsä tuntui liennyttävän niitä paineita ja huolia, joita aikaisempi keskustelu oli herättänyt. Hans si i kahvinsa loppuun ja vetäytyi anteeksi pyydellen omaan huoneeseensa. Läsnäolijat jatkoivat keskusteluaan, ja illan päättyessä he olivat havainneet, että Hans oli osunut johonkin herkkään kohtaan. Kaikki pystyivät nyt keskustelemaan ongelmistaan, jotka olisi mahdollista muuttaa hyödyllisiksi. Se nuorimies, jolla oli todettu syöpäkasvain, päätti käyttää kokemustaan valistaakseen muita siitä, miten tärkeää oli havaita kasvain ajoissa. Pariskunta, jonka poika tarvitsi munuaissiirron, omistautuisi rohkaisemaan ihmisiä elinten luovuttajiksi. Miehensä menettänyt nainen päätti kunnioittaa tämän muistoa antautumalla samaan yhdyskuntapalveluun, joka oli jäänyt mieheltä kesken. Työpaikastaan irtisanottu tuumi, että nythän hänellä oli mahdollisuus tehdä sitä mitä oli aina halunnut - kirjoittaa se kirja josta oli haaveillut vuosikausia. Ongelmiensa ympärillä pyörimisen sijaan kaikki olivat oppineet käyttämään niitä astinlautana itsensä kehittämiseen ja muiden auttamiseen. Itsesäälissä rypemisen asemesta ongelmien kohtaaminen ja vastausten etsiminen osoittautui arvokkaaksi opiksi. Joku arvioi: "Viimeinkin tajuan, mitä tarkoittaa nähdä lasi puoliksi täytettynä." Aamiaisen aikana emäntä kertoi, että Hansin huone oli tyhjä ja että hänen oli täytynyt lähteä hyvin

11 varhain. Seuraavissa kokoontumisissaan ystävykset usein muistelivat tunturihotellin kokoustaan, takkailtojen keskustelujaan ja sitä, miten heidän ongelmansa päätyivät ongelmien koriin. Mielenkiintoinen seikka oli se, ettei kukaan heistä ollut sen koommin nähnyt Hansia eikä edes kuullut hänestä mitään. VahTori JOKAINEN IHMINEN ON LAULUN ARVOINEN. Heti aluksi kutsun teidät kaikki innolla mukaan laulamaan tai kuuntelemaan Iltamessuun Ruskon kirkkoon ensi sunnuntaina kello 21. Mukana laulamassa on myös gospelkuoromme Valo. Tervetuloa! Seuraavaksi suvaitsevaisuudesta. Tässä yhden iltamessulaulun sanat: Kaikki saavat tulla. Kaikki saavat tulla, armoa omistamaan. Mitä syntiä ollut on sulla, se anteeksi nyt annetaan. Kaikki saavat juoda, maljasta sovituksen. Pyhä henki voi uudeksi luoda ihmissydämen katkeruuden. Kaikki saavat syödä elämän leivästä nyt. Eivät lyötyä saattaisi lyödä hänen kätensä lävistetyt. Kaikki saavat löytää, avun ja pelastuksen. Sillä lähellä Jumalan pöytää, tasavertainen on jokainen. Kaikki muurit kovat Herramme murtumaan saa. Yhtä perhettä kristityt ovat. Veli veljeään voi rakastaa. Kaikki saavat jatkaa, kulkuaan nyt iloiten. Herra kanssamme käy samaa matkaa, Hän oppaamme on ikuinen. Onhan se niin, että kaikille on tilaa. Ole oma itsesi. Harjoita omia kykyjäsi, omaa tyyliäsi. Arvosta muita ihmisiä siitä mitä he ovat, vaikka heidän ulkonäkönsä tai tyylinsä olisivatkin erilaisia kuin omasi. Jänikset eivät lennä. Kotkat eivät ui. Ankat näyttävät hullunkurisilta yrittäessään kiivetä. Oravilla ei ole höyheniä. Lopetetaan vertailu. Metsässä on paljon tilaa.

12 Ollaan erityisen kiinnostuneita tästä hetkestä, sillä siinähän vietämme koko elämämme. Ei meitä ole kahta samanlaista ja olemme molemmat siitä iloisia. VahTori On taas pakko lainata toisen tekstiä, kun niin hyvin kirjoittavat. Tällä kertaa Anna-Kaisa Pitkästä Kotimaa-lehdestä: ONKO PAKKO ZUMBATA? Onko pakko mennä zumbaan, jos ei jaksa? aneli ystävättäreni minulta vapautusta viikottaisesta jumppaharrastuksestaan. Pimeä vuodenaika kuulemma painoi. Teki mieli mököttää, syödä ämpärillinen vuohenjuustopastaa ja päälle pari kiloa suklaata. Ei hyppiä pakkohymyilemässä hikisessä jumppasalissa. Ei ole, piristyminen ei todellakaan ole pakollista, valistin häntä. Mitä pimeämmäksi ja synkemmäksi suomalainen syksy kääntyy, sitä suuremmat paineet meillä jokaisella on olla tuottelias, iloinen ja innokas. Zumbata, vaikka ohimosuonet räjähtävät stressistä, syödä kuusi kourallista kasviksia, vaikka vatsahaava tihkuisi verta. Meille on ujutettu tuontielämä ja tuontielämäntapa, joka ei istu Suomen vuodenaikoihin ja kansamme temperamenttipiirteisiin. Tämä Kalifornian auringossa kypsynyt tuote nimittäin olettaa, että jokainen meistä on luonteeltaan sosiaalisesti avoin ja innokas. Näin ei ole. Todellisuudessa suurin osa meistä on hieman hitaampia ja vähän ujoja. Temperamenttimme on sellainen todistetusti ja tutkitusti. Temperamentti ei tietenkään läheskään aina näy käytöksestä. Osaamme kyllä olla aktiivisia, avoimia ja innokkaita, mutta se vaatii opettelua ja otollisia olosuhteita. Stressin kourissa tuntuu helpommalta olla oma itsensä, hidastella ja mököttää. Ja pimeä vuodenaika, jos mikä, on iso stressitekijä.

13 Annetaan toistemme raskaan kaamoksen keskellä siis hidastella ja mököttää kohtuudella. Toiselle ei saa käyttäytyä rumasti, mutta saa olla hymyilemättä ja puhumatta, saa olla zumbaamatta jos ei zumbata. Jos uskaltaudumme tähän, voimme saada sen, mistä luovumme. Kun ihminen saa luvan hengähtää ja olla oma itsensä, vapautuu aitoja voimavaroja. Mikään ei tietenkään ole kaamoksessa varmaa, mutta ehkä jo huomenna saattaa hymyilyttää tai jopa zumbattaa. Sitä tämä pimeä vuodenaika on. Kuten Jope Ruonansuu laulaa: Onks pakko niellä turskaa jos ei taho, onko pakko kestää kaikki jos ei taho, minen taho. Kyllä se joulu sieltä tulee valaisemaan, sitä odotellessa sytytetään kynttilä. VahTori Seurakuntavaalit Ennakkoäänestys Seurakuntavaalit luovat kirkon demokratian perustan. Vaaleissa seurakuntien 16 vuotta täyttäneet jäsenet valitsevat luottamushenkilöt, jotka käyttävät seurakunnissa ylintä päätösvaltaa. Seurakuntavaalit ovat paikalliset vaalit, jotka järjestetään neljän vuoden välein. Vaaleissa valitaan seurakuntien kirkkovaltuuston jäsenet. Tavoitteena on saada jokaiseen seurakuntaan kaikenikäisiä erilaisissa elämäntilanteissa eläviä useita aloja edustavia luottamushenkilöitä, jotka antavat kokemuksensa ja näkemyksensä seurakunnan käyttöön. Erityisesti toivotaan, että nuorten aikuisten luottamushenkilöiden määrä kasvaa. Äänestää voivat 16-vuotta täyttäneet kirkon jäsenet.

14 Seurakuntavaaleissa saavat äänestää kaikki 16 vuotta mennessä täyttäneet evankelisluterilaisen kirkon jäsenet. Rippikoulua tai konfirmaatiota ei edellytetä äänestämiseen, jäsenyys riittää. Äänestäjän tulee olla kirkon jäsen mennessä ja äänioikeutettu siinä seurakunnassa, jonka jäsen hän on. Esimerkiksi jos olet muuttanut syys -lokakuussa, sinulla on äänioikeus edellisessä seurakunnassasi. Lapsen oikeus on aikuisen velvollisuus. "Hei mä saan sit äänestää!" huomasi nuori festarikävijä seurakuntavaalien vaali-infossa. Intoa ei saa sammuttaa. Alle 18-vuotiaat ovat lain mukaan lapsia. Nyt kirkko toimii edelläkävijänä, kun se antaa äänestysmahdollisuuden 16-vuotiaille kirkon jäsenille. Vaikuta vaaleissa Pohjimmiltaan demokratia on yhteiskunnallisten tietojen, vaikutustaitojen ja osallistumishalujen ruokkimista. Se tähtää aktiivisen kansalaisuuden synnyttämiseen. Parasta demokratiakasvatusta on, kun nuori voi itse kokea voivansa vaikuttaa. Seurakuntavaalit tarjoaa tavan vaikuttaa omassa elinympäristössä. Äänestäminen on kansalaistaitoa Lopulta äänestäminen on vain jäävuoren huippu. On tärkeää, että demokratia on muutakin kuin äänestämistä: se on toimintaa, keskustelua ja yhteisiä päätöksiä. Mutta äänestämisestä on hyvä aloittaa. Vilkasta vaalisyksyä toivoen VahTori Turun tuomiokirkkoseurakunnan kappalainen Sari Lehti kirjoitti Kirkko ja Me lehteen mukavan kirjoituksen Jeesuksen napa. Sarin luvalla lainaan sen tämänkertaiseen VahToriin. Jeesuksen napa Tunnen oman napani. Se on se, joka yleensä on lähinnä, jota ensimmäiseksi tulee ajatelleeksi ja josta on suurin huoli. Myös taivaan napa on tuttu käsite: ajatuksellinen piste ilmassa, taivaassa, maapallon kummankin navan yläpuolella. Sitten maailmassa on tietysti vielä lukuisa joukko muita napoja. Niitä toisten ihmisten napoja. Niistä on huoli oikeastaan vain silloin, kun siitä on itselle jotain hyötyä tai etua. Entä, onko Jeesuksella napa ja missä se on?

15 Jeesus opettaa, että koko kymmenen käskyn vaatimuksen voi tiivistää rakkauden kaksoiskäskyyn: Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Siitä, kuka sitten on tuo lähimmäinen, opettaa hän kertomuksella laupiaasta samarialaisesta: Rosvojoukko hyökkää yksinäisen matkalaisen kimppuun ryöstäen ja piesten hänet henkihieveriin. Paikalle tulee vuorollaan kolme eri ihmistä. Ensin tulee pappi. Hänellä on oma napa lähinnä. Ryöstetty on hänen uskonsa mukaan hengellisesti saastainen ja auttajansakin saastuttava. "Äkkiä ohi, ettei synti tartu" ajattelee tuo kollegani. Toisena paikalle tulee leeviläinen, eräänlainen uskonnon ammattilainen hänkin. Auttaako? Ei, ohi meni. Tuntee hyvin lain ja säädökset. Sitten tulee paikalle kolmas henkilö: halveksittu vääräuskoinen, väärää heimoa, saastaisena pidetty itsekin. Jeesuksen kertomuksessa hän on samarialainen. Samarialainen ei mene ohi. Häntä toisen ihmisen hätä ja tarve koskettaa. "... hänen tuli tätä sääli." Niinpä hän ei pelkää koskea. "Hän meni luo, valeli tämän haavoihin öljyä ja viiniä ja sitoi ne." (Luuk. 10: 34) Eikä siinä kaikki. Mistä tätä rakkautta ja armeliaisuutta tuolle samarialaiselle oikein tulee?! Vielä hän nimittäin vie rosvojen uhrin majataloon, maksaa tämän hoidosta ja lupaa paluumatkalla maksaa lisääkin, jos tarve on! Laupias samarialainen on kertomus "Jeesuksen navasta". Jeesus on kaukana itsekkäästä ylenpalttisuudesta, omahyväisestä oikeassa olemisesta, lain pilkkujen viilaamisesta. Jeesus on lähellä jokaisessa apua tarvitsevassa, surevassa, ikävöivässä, kaipaavassa, nälkäisessä, janoisessa, yksinäisessä ja meidän armahtavissa, ymmärtäväisissä kohtaamisissamme. Kunpa itse saisin kohdata sellaisen samarialaisen silloin, kun on oikein piesty olo; ruumis henkihieverissä ja sielu mustelmilla. Kun tuntuu, etten kelpaa mihinkään, etten ole muun kuin halveksunnan arvoinen. Kunpa saisin kohdata hänet, joka ei katso omaa napaansa vaan näkee minussa Jumalan kuvan, "Jeesuksen navan", rakkauden arvoisen. Kunpa osaisin itse olla laupias. Etten pelkäisi, mitä toiset sanovat. Etten häpeäisi avuttomuuttani ja taitamattomuuttani vaan silti yrittäisin. Etten jättäisi auttamatta, vaikken omin voimin osaisi nähdä toisessa mitään arvoista. Että mennen tullen tulisin kosketetuksi toisen hädästä ja uskaltaisin mennä luo. Sari Lehti Nautitaan mukavista syyspäivistä, jokainen tavallaan. VahTori

16 POSITIIVISIA PARTIOMUISTOJA Minua, vanhaa partiolaista, lämmitti tämän päivän uutinen Elämäntyöpalkinnosta. Minä, kuten moni muu, on saanut nuoruutensa viettää hyvien kavereiden ja harrastuksen parissa. Meillä on monta hyvää muistoa hauskoista retkistä ja leireistä, mukavista kolo-illoista ja taitokisoista. Elämäntyöpalkinto Positiivisuuden Elämäntyöpalkinto myönnetään 100-vuotisjuhliaan viettävälle Suomen Partiolaiset - Finlands Scouter ry:lle. Suomen Partiolaiset ovat toiminnallaan mahdollistaneet monille suomalaisille turvallisen harrastusympäristön jossa huomioidaan heidän yksilölliset ominaispiirteensä. Raati haluaa valinnallaan antaa tunnustuksen hyvästä ja pitkäjänteisestä työstä suomalaisten nuorten positiivisen, kannustavan ja turvallisen harrastuksen puolesta. Partiolla on myös tärkeä rooli asennekasvatuksen parissa. Partio on vastavoima Miks mun pitäis ja Ei kuulu mulle -asenteille; kuten he toimintaansa kuvaavat. Partiossa on tärkeää myös se että nuoret saavat tehdä itse asioita, pienimmätkin partiolaiset osallistuvat puuhiin vastuun antaminen nuorille on partion perusidea. Partioliikkeessä on tällä hetkellä mukana noin suomalaista. Ikäluokista noin 20 prosenttia on jossain elämän vaiheessa mukana partiossa. Seikkailu ja elämykset kuuluvat partioon. Terve luottamus omiin kykyihin kasvaa! Ryhmässä oppii myös, että kaikkien ei tarvitse osata kaikkea eikä ole olemassa parasta partiolaista. Partiossa opitaan käden ja mielen taitoja: Liikutaan luonnossa kävellen, hiihtäen, kiiveten, meloen ja purjehtien. Osataan antaa ensiapua tai lauletaan iltanuotiolla ja kitara soi. Tunnetaan maamerkit ja yövytään tulilla. Partio antaa nuorille kansainvälisiä kokemuksia ja rakentaa kulttuurien välistä yhteisymmärrystä. Partio sopii kaikille, joita kiinnostaa monipuolinen ja luonnonläheinen toiminta yhdessä toisten kanssa. Meillä et jää vilttiketjuun! sanotaan partiossa. Partiossa nuorille annetaan vastuuta, ja nuori pääsee opettelemaan niin itsensä kuin toisten johtamista. Partioharrastus kehittää lisäksi nyky-yhteiskunnassa ja työelämässä välttämättömiä sosiaalisia taitoja ja verkostoitumiskykyjä, on Stefan Wallin, myös vanhana partiolaisena, painottanut. Ruskon alueella toimii kaksi lippukuntaa, Ruskon Maununpartio ja Vahdon Korvenkävijät. Kaikenikäiset uudet toimijat ovat erittäin tervetulleita mukaan. Tervehdimme vasemmalla, onhan se lähempänä sydäntä., partiossa Tintti. tiina.marttila@netti.fi VahTori

17 Aluksi syksyiset terveiset elokuulta. Syystervehdys sinulle! Nyt on kesä ohi ja eletään kuulasta, kirkasta ja aurinkoista syyspäivää. Menneellä viikolla luontoääni radiossa oli kurki. Sitä kuunnellessa tuli haikean syksyinen olo. Vielä tänä syksynä en ole kurkiparvin ääntä luonnossa kuullut. Odotan sitä, sillä se on uljasta nähtävää ja kuultavaa, kun kurkiparvi lentää yli peltojen. Peuroja ja hirviäkään ei ole pellolla näkynyt. Metsässä on riittävästi niille vielä evästä. Menin metsään, ja onnekseni löysin sienipaikastani vähän kantarelleja. Valmistin sienikastiketta. Kantarellit pannulle, vähän sipulin silppua, ripaus suolaa, vehnäjauhoja ja kermaa, ei valkopippuria, sillä se peittää sienen hienon maun. Ja keitettyjä, vahtolaisia perunoita. Muuta ei tarvita. Maistelin, miten herkullista! Teenpä kyselyn, kysynpä sinulta lukijani, mikä on sinun kesä- ja syysmakusi? Se voi olla esim. uudet perunat, mansikat, mustikat, viiinimarjat, jäätelö jne...nyt voin jo kertoa, että minun makuni on kotitekoinen viili ripauksella kanelia ja sokeria. Todella hyvää, vaikka makuasioista ei voi kiistellä, voidaanhan niistä kertoa. Nyt jään odottelemaan ja vilkuttamaan kurkiparville, joka suuntaa lentonsa kohti etelää. Syksyisin ajatuksin, "elokuu" Minun kesä- ja syysmakujani tänä vuonna ovat olleet tomaatit ja mozzarella juusto, hölskykurkut ja nyt syksyllä luumut. Nyt on pakko vähän hehkuttaa eilistä konserttia. Olin Turun VPK:n talolla nauttimassa Tuija Sauran 20-vuotisjuhlakonsertista, Rintamalta kotirintamalle. Väkeä oli talo piukassa ja saimme kuulla loistavia esityksiä. Sota-ajan laulut ja loppupuolen musikaalisävelet saivat raikuvat suosionosoitukset niin veteraani-isältäni kuin meiltä nuoremmiltakin. Kuten meillä, ystäväni Sinikan kanssa, on tapana sanoa iha pää meinas irrota. Ollaanhan me kuultu Tuijaa Vahdollakin, kiitos Lassen, toivottavasti jatkossakin. Nautitaan syksyn tunnelmista. ps. Ensi viikolla on SPR:n Nälkäpäiväkeräys, jos pääset kerääjäksi Ruskon alueella ota yhteyttä.

18 VahTori Se on sinusta kiinni Yksi laulu voi sytyttää hetken, yksi kukka voi herättää unelman. Yksi puu voi panna alulle metsän, yksi lintu voi ennakoida kevättä. Yksi hymy voi aloittaa ystävyyden, yksi kädenpuristus kohottaa sielun. Yksi tähti voi johtaa purtta merellä, yksi sana voi kehystää päämäärän. Yksi ääni voi muuttaa kansakunnan, yksi auringonsäde valaisee huoneen. Yksi kynttilä karkottaa pimeyden, yksi nauru voittaa synkkyyden. Yksi askel on aloittava jokaisen matkan, yksi sana aloittaa jokaisen rukouksen. Yksi toivo kohottaa mielialasi, yksi kosketus voi osoittaa huolenpitosi. Yksi ääni voi puhua viisaasti, yksi sydän voi tietää mikä on totta, yksi elämä voi olla erilainen, se on näet sinusta kiinni. Menestyksestä ja siitä miten toisiamme kohtelemme, keskustellaan ja kirjoitetaan paljon. Ollaan enkeleitä toisillemme lauletaan laulussakin. Odotan innolla mielipiteitänne asiasta. Tässä Tom Lundbergin kolumni aiheesta: Valepukuun kätketty menestys Kuulin tarinan korkealla vuoristossa sijaitsevasta vanhasta luostarista. Se oli ollut arvostettu ja vauras pyhättö, johon saapui pyhiinvaeltajia kaikkialta maailmasta. Vähitellen suosio kuitenkin hiipui, ja yhä harvemmin luostarissa nähtiin nuorukaisia pyrkimässä noviiseiksi. Munkit olivat surullisia ja kun heille ei selvinnyt alamäen syy, he alkoivat

19 kiistellä ja syyttelivät ongelmasta toisiaan. Kun ilmapiiri muuttui kireäksi ja synkäksi, pyhätön johtaja meni viisaan ja vanhan Mestarin puheille. "Luostarimme ei enää menesty", hän sanoi. "Johtuuko se synneistämme?" "Kyllä johtuu", Mestari vastasi, "tietämättömyytenne synneistä." "Mitä me emme tiedä?" "Joku teistä on Valittu ja hän kulkee valepuvussa", Mestari sanoi. Johtaja uskoi kuulemansa sanat. Mutta kuka voisi olla se Valittu? Kaikillahan meillä on omat vikamme, ja Valitun pitäisi olla täydellinen. Mutta kuka hän on? Luostarin johtaja kertoi asian munkeille. Nämä alkoivat kohdella toisiaan ystävällisesti ja kunnioittavasti, sillä saattoihan kuka tahansa porukassa olla valepukuinen Valittu. Koko luostari oli pian täynnä iloa ja innostusta. Kohta sinne saapui joukoittain noviiseiksi haluavia nuorukaisia. Pyhiinvaeltajien virta kasvoi. Väkeä saapui taas matkojen takaa ihastelemaan luostarin rakastavaa ja harmonista ilmapiiriä. Mestarilla on opetus meillekin. Jos ilmapiiri työpaikalla on kehno, voisitteko ajatella joukossanne olevan valepukuisen Valitun - ja käyttäytyisitte sen mukaisesti? Jos kotona ja naapurustossa on ongelmia, idea toimii sielläkin. Liike-elämään tässä on ylittämätön ohje. Jos puodissanne asioi etupäässä hankalia, valittavia, vaativia ja maleksivia asiakkaita, kuuntele Mestaria. Koska yksi asiakkaista on Valittu - mutta ette tiedä kuka - kohdelkaa jokaista, kuten munkit toisiaan. Pian huomaatte luostari-ilmiön toteutuvan, tilauskirjanne ovat täynnä ja asiakkaita saapuu ruuhkaksi asti. Jokaisen ihmisen tulisi saada tuntea olevansa valittu. Siinä on myös hyvän elämän ja menestyksen perusta. Syksyisiä iloja Sinunkin viikkoosi! tiina.marttila@netti.fi

20 VahTori Juttuja Vahdon kyläraitilta. Sanottua, koettua, elettyä ja tulevasta todettua Tervehdys pitkästä aikaa. Ihan tähän alkuun terveiset reportteriltani: Kesää on vielä jäljellä ja tulee kauniita päiviä...lauletaan kesälaulussakin. Näistä kauniista helteisistä kesäpäivistä olemme saaneet nauttia jokainen omalla tavallaan. Itse olen nauttinut eniten uimisesta hiekkakuopilla aamuisin ja iltaisin. Luonnon äänet, kirkas, puhdas vesi, kimmeltävä aurinko, ja liikunta. Ja mikä on parasta. niistä kerää voimavaroja syksyn pimeneviin päiviin. Elokuu - moni ajattelee kesä ohi. Ei suinkaan, kypsän kesän kuukausi, jolloin puutarhan ja metsän sato parhaimmillaan. Nyt metsään keräämään marjat ja sienet (jos on satanut) talteen, niitä makuja on talvella mukava maistella, ja muistella kesää. Lopuksi runo, jonka sain hyvältä ystävältäni tänä kesänä. Runonkirjoittaja on tuntematon Iloitse tästä päivästä, sillä se on elämässä aitona ja sykkivänä. Sen kaari on lyhyt, mutta siinä on kaikki, mikä on totta ja oikeaa ihmisen elämässä. Iloitse tästä kesästä ja katso sen nousevaa aurinkoa. Sadonkorjuuterveisin, "elokuu" Minun kesäni on ollut muutosten aikaa. Ensi viikolla talooni muuttaa poikani perheineen ja minä muutan rivitaloon. Tavaroiden inventointi talossani on nyt kestänyt muutaman viikon. Voi sitä joskus tarvittavan määrää. Nuoret kyseenalaistavat kaiken ja minä yritän perustella joutavanpäiväisen tarpeellisuutta. HUOM! syksyllä on tulossa seurakuntavaalit ja ehdokkaiksi haluavat voivat ottaa mieluusti yhteyttä nykyisiin toimijoihin. Erityisesti nuoria toivotaan mukaan. Kirjoitellaan tiina.marttila@netti.fi

21 VahTori KESÄILOJA Toivon teille kaikille aurinkoista, voimia antavaa kesää, voimia talven varalle. Kyselin kesäiloista ja elokuu vastasi: Minä iloitsen kesässä lämmöstä, auringon paisteesta, tuulesta, kesäsateesta, satakielen laulusta, laineiden liplatuksesta, aikaisista aamuista, iltaruskosta, valoisista illoista, niittykukista, saunavihdasta, saunomisesta, uimisesta, päivätorkuista riippumatossa, hyvästä kirjasta, metsäkävelystä, ahomansikoista, kotitekoisesta viilistä, mustikkapiirakasta, mustista viinimarjoista, sadonkorjuuajasta elokuussa, kesäjuhlista, illan vietoista, lasten naurusta, ja hyvistä ystävistä. Iloitse sinäkin! Elise on kirjoittanut mukavan kesärunon: Sinulle toivon: aamua kirkasta, säteilevää, päivää hellettä väreilevää. Monta lämmintä saunailtaa, sinistä hämärää, kuutamosiltaa. Vanamon tuoksua, mustikkaretkiä, puutarhakeinussa leppeitä hetkiä. Lasten ääniä uimarannalla, grilliherkkuja ystäväin seurassa. Pellonpiennarta, nurmennukkaa, päivänkakkaraa, apilankukkaa. Siis älä yhtään hetkeä hukkaa! Kirjoitelkaa kesästä ja muustakin: Pulla päivässä pitää luut piilossa! ps. Jos menee katsomaan ikäihmistä, joka ei itse pääse kävelyretkelle, niin voi poimia mukaansa pienen kimpun luonnonkukkia. Näin ilahduttaa ja samalla tulee jutunjuurta, kun katsellaan ja tunnistetaan kimpun kasveja. -- terveisin Tiina VahTori Juttuja Vahdon kyläraitilta. Sanottua, koettua, elettyä ja tulevasta todettua.

22 KESÄ On päästy kesäkuun alkuun ja on kiva aloittaa kesän vietto, kuka milläkin tavalla. Minulta voi tämä kirjoittelu vähän harveta kesäaikana, älkää siitä välittäkö. Tai sitten innostun lisää, saa nähdä. Minut näkee kesällä ainakin lomalla, töissä, mökillä, Virossa, Kiuruvedellä ja kotona. Saunominen kuuluu talvi-iloihinikin. Ystävien kanssa maailmanparannus on mukavaa milloin vain. Kesäteatterit ovat mulle mieluisia, tänä vuonna vuorossa mm. Paimio, Ypäjä ja Turku. Joutenolo kuuluu harrastuksiini. Siinä sitä yhdelle naiselle. Mitä Sinä iloitset kesässä? Viime viikolla jo luettiin luontohavainnoista Vahdolla, tässä lisää: Tästä runosta pidän: ELÄMÄN KAUNEUS Kesäkuinen tervehdys täältä Vahdon perukoilta. Nyt keskitytään eläimiin. Kevättalvella tuli pihaan peltopyyn poikasia, emo oli talvehtinut riistapellon turvin ja nyt toi poikasensa näytille. Keväällä muuttolintujen saapuessa saamme aina ihailla kurkien ja joutsenten muuttoa. Muutama kevät sitten pellolle laskeutui 30 kurkea ja joutsenta. Se oli upea luonnonnäytelmä. Kurkien joukossa muuttaa aina myös "leskikurjeksi" nimittämämme kurki, jonka puoliso eräänä kesänä lensi sähkölinjaa ikävin seurauksin. Leski tulee samoille paikoille uskollisesti kesää viettämään. Hiekkakuopilla on taas tänä vuonna joutsenpariskunta, ja heillä pesä siellä. Toivottavasti saavat hautoa rauhassa. Hirvet, peurat ja metsäkauriit ovat jokapäiväisiä vieraita pellolla, joskus vähän harmiksi asti, kun oraat maistuvat heille erinomaisesti. Heidän kanssaan lähimetsässä asustaa ilves, joka onkin sellainen arka veijari, ettei sitä helpolla näy. Vain jätöksistä ja jäljistä voi vieraan tunnistaa ilvekseksi. Ja niin kuin paikallislehdessäkin mainittiin, niin metson soidinkalkatus on kuulunut myös meille asti. Pihapiiriin on kuusitiaisten, varpusten lisäksi ilmestynyt keltavästäräkki, vihreänkellertävä pitkäpyrstö, joka muuten käyttäytyy kuin toverinsa västäräkki. Illan hämärtyessä alkaa kuulua tuhinaa ja pellonpientareen heinät liikkuvat vinhasti, sieltä saapuu mäyrä etsimään ravintoa itselleen, tonkien mustavalkoisella kuonollaan nurmikot reijälliseksi. Mutta ei se mitään, sillä hyvin on kovasta talvesta mäyräkin näyttänyt selviytyneen. terveisin, "elokuu" PS. vinkki, vielä ehtii, jos haluat pihallesi perhosia, niin kylvä kesäkukkia, niistä perhoset pitävät.

23 P.Mustapää Tämäkin, kuten äskeinen laulu, on laulu Lindbladin. Hän menee järvelle kerran, käy kokemassa merran, saa hauen ja kaksikin, ja kävellen niittuista rantaa hän haukia vitsassa kantaa oi aamua sunnuntain! Oi aamua! Lindblad kulkee. Miten kaislikko tuoksuukaan! Hän astuu kiven ääreen ja uppoo puolisääreen ja jatkaa vaellustaan, ja saapas litkuu ja lotkuu ja Lindbladin lanne notkuu oi aamua sunnuntain! Oi aamua! Pellon luona on pehko tuomien oi haju huumaavainen, oi kauneus kaikki mainen on yllä pehkon sen! Nyt Lindblad tertun taittaa, koreaksi rintansa laittaa oi aamua sunnuntain! Oi aamua! Lindbladin terttu on aivan suloinen. Ei kertoa voi kieli, miten hyvä on Lindbladin mieli: hän kulkee laulaen yli pehmeän ruohomaton, Oi onni kuvaamaton! Oi aamua sunnuntain! Lotkutaan Suomen suveen! VahTori

24 LUONNOSTA Kuten Anttilan kevätlaulussa lauletaan: Kuikkaemo uittaa jo untuvaisiaan, Peipponenkin helskyttää riemulaulujaan, Katso, kuinka kukkaakin monta on jo kevätniityllä, Orvokki, lehdokki, vuokko ja moni muu. Reportterimme Vahdon perukoilta on tällä kertaa kirjoittanut keväthavainnoista: Kissankello, saunakukka ja moni muu, mukavaa tämä kevät aika tai oikeastaan jo alkukesä, sillä nyt luonto räjähtää täyteen vihreyteensä, kun kaikki kasvaa ja kukkii. Tuli leskenlehdet, sinivuokot, valkovuokot, rentukat ja nyt tuomi kukkii ja tuoksuu. Pian tulevat vanamot ym. Nyt jos koskaan on hyvä opettaa lapsille, lastenlapille tai sukulaislapsille luonnonkasvien tunnistusta. Opettaa miltä kasvi näyttää, ja mikä sen nimi on. Jos epäilee omia tietojaan, niin kirjastosta voi lainata kasvikirjoja. Nykyään lapset ja nuoret ja kaikista aikuisistakaan puhumatta, eivät tunnista tuttujakaan kasveja. Vaikka tavallisimpien luonnonkasvien tunnistaminen kuuluu yleissivistykseen. Ennen nuoret tunsivat kasveja vähän pakostakin, kun oppikoulussa kerättiin kasveja. Toisaalta hyvä, että tapa on jäänyt, sillä kasvit kerättiin juurineen ja moni harvinainen kasvi yhä harvinaistui. Kokemuksesta tiedän, että pienetkin lapset saa kiinnostumaan kasveista ja luonnosta, kun heidän kanssaan menee metsään, tai vaikka jo postinhakureissulla tutkitaan ojapientareita niin löytyy kasveja opeteltavaksi. Tällaisilta retkiltä jää lapsille hyviä muistoja. Ja mikä parasta, tulee samalla asennekasvatusta, lapsi oppii kunnioittamaan ja suojelemaan luontoa. Tietysti me vähän vanhemmatkin voimme tehdä kävelyretken ja tutkia tien reunan tarjontaa, ja laskea, montako eri kasvia tunnistamme. Voin kertoa, että oman tiemme kasveja kerran lasten kanssa laskiessamme, pääsimme lukuun 37 eri kasvia kilometrin matkalla. Mukavia kasvintunnistusretkiä alkukesään toivottaa "elokuu". Suomen kunnat ja maakunnat ovat nimenneet omalle alueellensa tyypillisiä nimikkolajeja ryhmistä: kasvit, sienet, hyönteiset, linnut, nisäkkäät ja kivilajit. Nimikkolajit Vahdolla ovat suopursu ja metso.

25 Luuta Kun myrsky pauhaa, niin katso puuta. Se lakaisee kuin suuri luuta harmajan taivaan lattiaa. Ja sitten taivas taas kimaltaa. Suomen nimikkolajit ovat laulujoutsen, kielo, rauduskoivu, karhu ja ahven. Kirjoittakaa minulle kokemuksia luonnosta tai elämästä yleensä. Julkaisen niitä nimimerkillä tai nimellä. Kaikki aistit mukaan ja luontoon! VahTori HARRASTUKSET Viime viikolla pyysin tietoja harrastuksistanne. Tässä pari juttua, kiitos kirjoittajille. Keväinen tai pitäisi kirjoittaa kesäinen, helteinen tervehdys. Pyysit kirjoittamaan harrastuksista. Tärkeintä on lukeminen. sitä teen läpi vuoden. Aina joku kirja menossa. nyt Antti Hyryn Uuni. Vaikuttaa hyvältä. Eräs vahtolainen kerran tokaisi kirjaston ovella, että miten sinäkin ehdit lukemaan. Sanoin, että hyvin ehdin. en katso tv:tä iltaisin ja jos oikein hyvä kirja sattuu kohdalle, niin menee puoliyötäkin lukemalla, kun ei malta lopettaa. Mainostettakoon, että kirjastossa toimii mukaansa tempaava lukupiiri, josta saa hyviä lukuvinkkejä. Välikommenttina kysytään, tiedätkö mikä on koulun tärkein aine? Se on äidinkieli. Tätä ei tarvinne paljon perustella. Näin kevät aikaan suuren osan vie puutarha ja kasvimaa harrastuneisuus, erehdysten ja onnistumisten kautta. Olen jo pitkään möyrinyt mullassa. Viisi vuotiaana minulla oli mummolassa, oma kasvimaa, jossa perunoita ja porkkanaa. En kyllä muista, paljonko tuli satoa, mutta ei se sato tärkeää ollut. Tärkeintä oli samanlainen tekeminen, mitä isoäiti teki. Näin kesän tullen uiminen hiekkakuopilla on myös yhä enemmän mukava kesäharrastus, vaikka talvellakin pyrin käymään kerran viikossa uimassa.

Hyvää iltaa. Tiernapojat 1 Trad. Sov. Jouni Satopää = 100. Flute. Guitar. Contrabass

Hyvää iltaa. Tiernapojat 1 Trad. Sov. Jouni Satopää = 100. Flute. Guitar. Contrabass uitar 4 88 4 4 = 100 Pizzicato Hyvää iltaa Tiernapojat 1 Bm A x 4 Hyvää iltaa, hyvää iltaa, itse kullekin säädylle. Sekä isännill' että emännill', jokaiselle kuin talossa on. Ja me toivotamm' ja me toivotamm',

Lisätiedot

Li = Tiernajussi, Mole = Herodes, Justice = Murjaanien kuningas, Olga = Knihti, Supranee = Kelloseppä Kröönperin kukko ja kertoja

Li = Tiernajussi, Mole = Herodes, Justice = Murjaanien kuningas, Olga = Knihti, Supranee = Kelloseppä Kröönperin kukko ja kertoja Li = Tiernajussi, Mole = Herodes, Justice = Murjaanien kuningas, Olga = Knihti, Supranee = Kelloseppä Kröönperin kukko ja kertoja Kertoja: Koiramäen Martta on äitinsä kanssa sukuloimassa ja menee katsomaan

Lisätiedot

~~~~ ~~~~ Henkilöt. Varusteet

~~~~ ~~~~ Henkilöt. Varusteet 1(6) Tiernapöljät: Perinteinen Joulunäytelmä (tai Jouluinen Perinnenäytelmä) Henkilöt Höynä-Erkki (tenori) Hajottajain kuningas (2. basso) Teisti, Höynä-Erkin juoksupoika (1. basso) Kalja-Pöle, tähden

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Käsikirjoitus Bittipojat Ainaisnäytelmä: "BITTIPOJAT"

Käsikirjoitus Bittipojat Ainaisnäytelmä: BITTIPOJAT Käsikirjoitus Bittipojat Ainaisnäytelmä: "BITTIPOJAT" Jos haluat saada Jouluusi joskus jotain hauskaa, kun ainainen Tiernapojat kyllästyttää, kokeile silloin Bittipoikia. Teksti on muokattu vanhasta Tiernapojista.

Lisätiedot

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Getsemane-niminen puutarha, yrttitarha Öljymäellä. b) Ajallinen yhteys

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

VAIN YKSI PALASI KIITTÄMÄÄN

VAIN YKSI PALASI KIITTÄMÄÄN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VAIN YKSI PALASI KIITTÄMÄÄN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Tapahtuman paikka on joku kylä Samarian ja Galilean rajalla b) Vieraat

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa.

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa. JOULUN TUNNELMA Nyt joulun kellot näin kaukaa soi, joulurauhaa julistaa. Äänet hiljentyvät kaupungin ja on kiire jäänyt taa. Nyt syttyy tähdet nuo miljoonat jokaiselle tuikkimaan. Jälleen kodeissa vain

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 3/52 www.luterilainen.com lapsille@luterilainen.com 11.12.

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 3/52 www.luterilainen.com lapsille@luterilainen.com 11.12. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUKSEN SYNTYMÄ 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beetlehem on kaupunki Juudan vuoristossa n. 770 m merenpinnan yläpuolella Hebronin

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Matt. 11:28-30. Väsyneille ja stressaantuneille

Matt. 11:28-30. Väsyneille ja stressaantuneille Matt. 11:28-30 Väsyneille ja stressaantuneille Tulkaa minun luokseni.. ..kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat.. Minä annan teille levon. Matt. 11:29-30..Ottakaa minun ikeeni harteillenne ja oppikaa minusta:

Lisätiedot

Kouluun lähtevien siunaaminen

Kouluun lähtevien siunaaminen Kouluun lähtevien siunaaminen Tätä aineistoa käytetään rukoushetkessä (ks. sen rakenne s. 9), jossa siunataan kouluun lähtevät. Siunaaminen toimitetaan keväällä tai juuri ennen koulun alkamista. Siunaamisen

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

Maanviljelijä ja kylvösiemen

Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Story 36 of 60. www.m1914.org

Story 36 of 60. www.m1914.org Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot Kääntäjä: Kati Hämäläinen Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Suomi Story 36 of 60 www.m1914.org Bible for Children, PO Box 3, Winnipeg, MB R3C 2G1 Canada

Lisätiedot

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat.

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Herra on Paimen Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Joh. 10:11 Minä olen se hyvä paimen. Joh. 10:11 Minä olen

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä.

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. elämä alkaa tästä 2008 Evangelism Explosion International Kaikki oikeudet pidätetään. Ei saa kopioida missään muodossa ilman kirjallista lupaa. Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. Asteikolla

Lisätiedot

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka - pyhäkössä Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI

Lisätiedot

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

JOULUSEIKKAILU. -Aikamatka ensimmäiseen jouluun

JOULUSEIKKAILU. -Aikamatka ensimmäiseen jouluun JOULUSEIKKAILU -Aikamatka ensimmäiseen jouluun Näytelmä ensimmäisen joulun tapahtumista Israelissa. «Esitykset ja kuljetukset ilmaisia kaikille Kuopion kouluille ja päiväkodeille» Jouluseikkailu on alakoululaisille

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen syntymä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen syntymä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen syntymä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Kati Hämäläinen Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012

Lisätiedot

JEESUS PILATUKSEN JA HERODEKSEN EDESSÄ

JEESUS PILATUKSEN JA HERODEKSEN EDESSÄ Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS PILATUKSEN JA HERODEKSEN EDESSÄ 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin Jeesus Herodeksen

Lisätiedot

Taivas, Jumalan kaunis koti

Taivas, Jumalan kaunis koti Nettiraamattu lapsille Taivas, Jumalan kaunis koti Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beersebassa. Siellä sekä Aabraham, Iisak

Lisätiedot

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä Lennä, kotka, lennä Afrikkalainen kertomus Mukaillut Christopher Gregorowski Lennä, kotka, lennä 5 Muuan maanviljelijä lähti eräänä päivänä etsimään kadonnutta vasikkaa. Karjapaimenet olivat palanneet

Lisätiedot

MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ?

MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ? Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ? 1. Kertomuksen taustatietoja a) Vieraat termit Synti on Jumalan käskyjen rikkomista. Raamattu nimittää sitä mm. laittomuudeksi,

Lisätiedot

...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24

...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24 ...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24 Nyt ei siis ole mitään kadotustuomiota niille, jotka ovat Kristuksessa Jeesuksessa,

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta Nettiraamattu lapsille Prinssi joesta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Ristiäiset. Lapsen kaste

Ristiäiset. Lapsen kaste Ristiäiset Lapsen kaste Ilo palvella! Loimaan seurakunta OHJELMA Alkuvirsi Ristinmerkki Raamatunluku Mark. 10: 13 16 Puhe Uskontunnustus Kaste Virsi Yhteinen esirukous ja Isä Meidän rukous Siunaus Päätösvirsi

Lisätiedot

1. OMA USKONTONI PERHEESSÄ JA KOULUSSA

1. OMA USKONTONI PERHEESSÄ JA KOULUSSA 1. OMA USKONTONI PERHEESSÄ JA KOULUSSA Kun olet koulussa oman uskonnon oppitunnilla, opit ortodoksiseen uskontoon kuuluvia asioita. Tässä jaksossa tutustut ortodoksisuuteen kodeissa ja lähiympäristössäsi.

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN Tänään meillä on kaksi vertausta, joissa kutsutaan väkeä töihin viinitarhaan. 2. Itse kertomus Raamatusta rinnakkaispaikkoineen Kukin

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

ELIA OTETAAN TAIVAASEEN

ELIA OTETAAN TAIVAASEEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) ELIA OTETAAN TAIVAASEEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Elia otettiin taivaaseen jossakin Jordanin itäpuolella, Jerikon kohdalla.

Lisätiedot

PIETARI KIELTÄÄ JEESUKSEN

PIETARI KIELTÄÄ JEESUKSEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) PIETARI KIELTÄÄ JEESUKSEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Jerusalemissa, temppelin lähellä, Ylimmäisen papin palatsin pihalla.

Lisätiedot

Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo

Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo (Matt 16:18) Ja mina sanon sinulle: Sina olet Pietari, ja ta lle kalliolle mina rakennan seurakuntani, eiva tka tuonelan portit sita voita. (Matt

Lisätiedot

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Me juhlimme tänään Jeesuksen taivaaseen astumista. Miksi Jeesus meni pois? Eikö olisi ollut parempi, että hän olisi jäänyt tänne. Helposti ajattelemme,

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein.

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein. Mark.12:28-34: Muuan lainopettaja oli seurannut heidän väittelyään ja huomannut, miten hyvän vastauksen Jeesus saddukeuksille antoi. Hän tuli nyt Jeesuksen luo ja kysyi: "Mikä käsky on kaikkein tärkein?"

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jesaja näkee tulevaisuuteen

Nettiraamattu lapsille. Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Me lähdemme Herran huoneeseen

Me lähdemme Herran huoneeseen Me lähdemme l Herran huoneeseen "Jumalanpalvelus - seurakunnan elämän lähde Keminmaan seurakunnan ja Hengen uudistus kirkossamme ry:n talvitapahtuma 23.-25.1.2009 Reijo Telaranta Ilo valtasi minut, kun

Lisätiedot

KUNINKAAN POJAN HÄÄT JA SUURET PIDOT

KUNINKAAN POJAN HÄÄT JA SUURET PIDOT Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) KUNINKAAN POJAN HÄÄT JA SUURET PIDOT Tänään meillä on kaksi vertausta, jotka kertovat siitä, kuinka Jumala kutsuu kaikkia taivaan hääjuhliin. 1. Kertomuksen

Lisätiedot

Pietari ja rukouksen voima

Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

NÄKY, JOHTAJUUS, RAKENTAJAT ESRAN KIRJAN 1-7 KAUTTA TÄHÄN PÄIVÄÄN / VARIKKO 11.1.2015

NÄKY, JOHTAJUUS, RAKENTAJAT ESRAN KIRJAN 1-7 KAUTTA TÄHÄN PÄIVÄÄN / VARIKKO 11.1.2015 NÄKY, JOHTAJUUS, RAKENTAJAT ESRAN KIRJAN 1-7 KAUTTA TÄHÄN PÄIVÄÄN / VARIKKO 11.1.2015 J O TA I N K Ä S I T TÄ M ÄT Ö N TÄ Jumala vaikuttaa pakanakuninkaan toteuttamaan suunnitelmansa Kuin kastelupuro on

Lisätiedot

Jumalan lupaus Abrahamille

Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Jesaja näkee tulevaisuuteen

Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Mary-Anne S. Suomi Kertomus 27/60 www.m1914.org Bible for Children,

Lisätiedot

Ehtoopalvelus lauantai ja aattoiltana maallikon laulamana

Ehtoopalvelus lauantai ja aattoiltana maallikon laulamana Ehtoopalvelus lauantai ja aattoiltana maallikon laulamana Pyhien isiemme esirukouksien tähden Herra Jeesus Kristus, meidän Jumalamme, armahda meitä. Aamen. Kunnia olkoon Sinulle, meidän Jumalamme, kunnia

Lisätiedot

VERTAUS LAUPIAASTA SAMARIALAISESTA

VERTAUS LAUPIAASTA SAMARIALAISESTA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VERTAUS LAUPIAASTA SAMARIALAISESTA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Lainoppinut = kirjanoppinut, kuului hengellisiin johtohenkilöihin.

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS 12-VUOTIAANA

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS 12-VUOTIAANA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS 12-VUOTIAANA Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja Juutalaiset pojat kävivät kotikaupunkinsa synagoogassa koulua 5-vuotiaasta

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

MIHIN OIKEIN LUOTAT? JA KYSYMYS YLPEYDESTÄ JA NÖYRYYDESTÄ VARIKKO 23.8.2015

MIHIN OIKEIN LUOTAT? JA KYSYMYS YLPEYDESTÄ JA NÖYRYYDESTÄ VARIKKO 23.8.2015 MIHIN OIKEIN LUOTAT? JA KYSYMYS YLPEYDESTÄ JA NÖYRYYDESTÄ VARIKKO 23.8.2015 JES. 36:4-7 "Ilmoittakaa Hiskialle, että suurkuningas, Assyrian kuningas, sanoo näin: Mihin oikein luotat, kun luulet yhä olevasi

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 15/

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 15/ Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SADANPÄÄMIEHEN USKO 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Meille jo tutussa Jeesuksen kotikaupungissa, Kapernaumissa b) Kertomuksessa

Lisätiedot

Evankeliumitekstissä Jeesus kertoo, että Isä herättää kuolleet, ja että myös hänellä, Pojalla on valtaa antaa elämä kenelle tahtoo.

Evankeliumitekstissä Jeesus kertoo, että Isä herättää kuolleet, ja että myös hänellä, Pojalla on valtaa antaa elämä kenelle tahtoo. 1 Jeesus sanoi juutalaisille:»totisesti, totisesti: ei Poika voi tehdä mitään omin neuvoin, hän tekee vain sitä, mitä näkee Isän tekevän. Mitä Isä tekee, sitä tekee myös Poika. Isä rakastaa Poikaa ja näyttää

Lisätiedot

JEESUS OPETTAA JA PARANTAA GALILEASSA

JEESUS OPETTAA JA PARANTAA GALILEASSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS OPETTAA JA PARANTAA GALILEASSA Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Kapernaumissa, synagoogassa

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Maanviljelijä ja kylvösiemen

Nettiraamattu lapsille. Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

bab.la Sanontoja: Yksityinen kirjeenvaihto Onnentoivotukset suomi-suomi

bab.la Sanontoja: Yksityinen kirjeenvaihto Onnentoivotukset suomi-suomi Onnentoivotukset : Avioliitto Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Vastavihityn Lämpimät onnentoivotukset teille

Lisätiedot

MAAILMAN NAPA. Vihkonen on osa Pop In hanketta, joka tekee työtä seksuaalista kaltoinkohtelua vastaan 2006-2008. apa_mv_a7.indd 1 4.6.

MAAILMAN NAPA. Vihkonen on osa Pop In hanketta, joka tekee työtä seksuaalista kaltoinkohtelua vastaan 2006-2008. apa_mv_a7.indd 1 4.6. MAAILMAN NAPA Vihkonen on osa Pop In hanketta, joka tekee työtä seksuaalista kaltoinkohtelua vastaan 2006-2008 apa_mv_a7.indd 1 4.6.2007 22:32:08 Ketä sinä kosketit viimeksi? Miltä tuntui koskettaa? Miten

Lisätiedot

Menninkäisen majatalo

Menninkäisen majatalo Ari Ruokola Menninkäisen majatalo runoja Menninkäisen majatalo Ari Ruokola Ulkoasu: R. Penttinen Kustantaja: Mediapinta, 2010 ISBN 978-952-235-224-8 Menninkäisen majatalohon, ovi auki aina on. Pääsee sinne

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

Pietari ja rukouksen voima

Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Tyttö, joka eli kahdesti

Nettiraamattu lapsille. Tyttö, joka eli kahdesti Nettiraamattu lapsille Tyttö, joka eli kahdesti Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Lisätiedot

Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

PIETARI JA JOHANNES JUOKSEVAT HAUDALLE

PIETARI JA JOHANNES JUOKSEVAT HAUDALLE Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) PIETARI JA JOHANNES JUOKSEVAT HAUDALLE 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka: Edelleen ollaan Jeesuksen tyhjällä haudalla. b) Ajallinen

Lisätiedot

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 LUOMINEN 1) Raamattu kertoo kaiken olevaisen synnystä yksinkertaisen (entisajan) maailmankuvan puitteissa. 2) Raamatun

Lisätiedot

VUOSAAREN SEURAKUNNAN STRATEGIA Missio, visio ja toiminta-ajatus

VUOSAAREN SEURAKUNNAN STRATEGIA Missio, visio ja toiminta-ajatus VUOSAAREN SEURAKUNNAN STRATEGIA Missio, visio ja toiminta-ajatus Missio Välitämme pelastuksen evankeliumia Jumalan armosta sanoin ja teoin. Visio Seurakuntamme on armon ja rauhan yhteisö, joka tuo ajallista

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

Jesaja näkee tulevaisuuteen

Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU Toiminnallinen esiopetus on: Toiminnallinen esiopetus on tekemällä oppimista. Vahvistaa vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja, sekä

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 37/52 www.luterilainen.com lapsille@luterilainen.com 5.8.

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 37/52 www.luterilainen.com lapsille@luterilainen.com 5.8. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) RIKAS NUORUKAINEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt 2. Itse kertomus Raamatusta rinnakkaispaikkoineen Matt. 19: 16-30 Eräs

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Nettiraamattu lapsille Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Kleopas, muukalainen me toivoimme

Kleopas, muukalainen me toivoimme Luukas 24 : 13-35 16 18 : Mutta heidän silmänsä olivat pimitetyt, niin etteivät he tunteneet häntä. Ja hän sanoi heille: "Mistä te siinä kävellessänne puhutte keskenänne?" Niin he seisahtuivat murheellisina

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

APOCRYPHA KING JAMES BIBLE 1611 RUKOUS ASARJA & kappale kolme juutalaisten. Rukous Asarja ja kolme juutalaisten laulu

APOCRYPHA KING JAMES BIBLE 1611 RUKOUS ASARJA & kappale kolme juutalaisten. Rukous Asarja ja kolme juutalaisten laulu APOCRYPHA KING JAMES BIBLE 1611 RUKOUS ASARJA & kappale kolme juutalaisten www.scriptural-truth.com Asarja rukous Rukous Asarja ja kolme juutalaisten laulu {1:1} ja he kävelivät tulen keskellä ylistää

Lisätiedot

Varissuon koulun joulujuhla Tervetuloa!

Varissuon koulun joulujuhla Tervetuloa! Varissuon koulun joulujuhla 2015 Tervetuloa! Pieni liekki tänään syttyy talven synkkään pimeyteen. Pieni liekki valon antaa, toivon tuikkeen sydämeen. Pieni liekki pimeydessä nyt voi olla jokainen. Pieni

Lisätiedot

JEESUS PARANTAA SOKEAN

JEESUS PARANTAA SOKEAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS PARANTAA SOKEAN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Siiloan lammikko oli Jerusalemissa b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin

Lisätiedot

VERTAUKSIA KADONNEEN ETSIMISESTÄ

VERTAUKSIA KADONNEEN ETSIMISESTÄ Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VERTAUKSIA KADONNEEN ETSIMISESTÄ 1. Kertomuksen taustatietoja a) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin Vertaus tuhlaajapojasta on Luukkaan evankeliumissa

Lisätiedot

DAAVID VOIDELLAAN KUNINKAAKSI

DAAVID VOIDELLAAN KUNINKAAKSI Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) DAAVID VOIDELLAAN KUNINKAAKSI 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin c) Kertomuksessa esiintyvät

Lisätiedot

Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa

Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa Nettiraamattu lapsille Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for

Lisätiedot

Uutiskirje toukokuu / kesäkuu 2016

Uutiskirje toukokuu / kesäkuu 2016 Uutiskirje toukokuu / kesäkuu 2016 Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä ÄÄ ÄÄ ÄÄ SV: Niin, kertokaa minulle! Yleisö: Jokaisessa lahjoituksessa on siunauksensa. SV: Kyllä, mutta miksi tehdä lahjoitus? Yleisö: Lahjoittamista on,

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

1. Jälleen katsoa saan Jumalan Karitsaan. Intro: C I Em7 I F I F I C I C I G I G C I E/G# I Am Am/G I F I C I F/G I C I C

1. Jälleen katsoa saan Jumalan Karitsaan. Intro: C I Em7 I F I F I C I C I G I G C I E/G# I Am Am/G I F I C I F/G I C I C Jälleen katsoa saan Jumalan Karitsaan Intro: C I Em7 I F I F I C I C I G I G C I E/G# I Am Am/G I F I C I F/G I C I C C E F G C Jälleen katsoa saan Jumalan Karitsaan C G C G Kuinka kauniisti kaiken teki

Lisätiedot

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen ELÄMÄN HALLINTA & HYVÄ ARKI ITSEVARMA URHEILIJA MYÖNTEINEN ASENNE MOTIVAATIO & TAVOITTEEN ASETTAMINEN Myönteinen asenne Pidä hyvää huolta sisäisestä lapsestasi,

Lisätiedot

PAPERITTOMAT -Passiopolku

PAPERITTOMAT -Passiopolku PAPERITTOMAT -Passiopolku P a s s i o p o l k u E t a p p i 1 Taistelu perheen puolesta Kotona Nigeriassa oli pelkkää köyhyyttä. Rahaa ei aina ollut ruokaan, saati kouluun. Asuimme koko perhe samassa majassa.

Lisätiedot

JEESUS PARANSI SOKEAN BARTIMEUKSEN

JEESUS PARANSI SOKEAN BARTIMEUKSEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) JEESUS PARANSI SOKEAN BARTIMEUKSEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Jerikon kaupungin lähellä. Jeriko on Juudeassa oleva kaupunki

Lisätiedot