Miten lapsen oikeudet toteutuvat Suomessa vuonna 2011?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Miten lapsen oikeudet toteutuvat Suomessa vuonna 2011?"

Transkriptio

1 Esa Iivonen Lapset ensin juhlaseminaari MLL:n Hämeen piiri 60 vuotta Miten lapsen oikeudet toteutuvat Suomessa vuonna 2011?

2 Suomessa 1,1 miljoonaa lasta Lapsiaeli 0-17-vuotiaita oli Suomessa vuoden 2009 lopussa. Joka viides Suomessa asuva on lapsi. -Lasten osuus koko väestöstä oli 20,3 %. -Lapsista oli poikia 51,1 % tyttöjä 48,9 %. -Lapsista oli suomenkielisiä 90,2 %, ruotsinkielisiä 5,7 % ja muunkielisiä 4,1 %. Lähde: Tilastokeskus, Väestötilastot 2

3 Lapsiperheitä Lapsiperheitäoli vuoden 2009 lopussa. Lapsiperhe = perhe, jossa vähintään yksi alle 18-vuotias kotona asuva lapsi. Kahden vanhemman perheitä (ns. ydinperheitä), joissa perheen lapsi/lapset ovat puolisoiden yhteisiä, oli 70,7 % lapsiperheistä. Yksinhuoltajaperheitä oli 20,1 % lapsiperheistä. Uusperheitäoli 9,2 %lapsiperheistä. Uusperhe = lapsiperhe, jonka kaikki alaikäiset lapset eivät ole puolisoiden yhteisiä. Yksinhuoltajaperheiden ja uusperheiden osuus lapsiperheistä on kasvanut. Lähde: Tilastokeskus, Perhetilastot 3

4 Lapset (0-17-vuotiaat) perhetyypeittäin vuoden 2009 lopussa Lapsia eri perhetyypeissä Lukumäärä Osuus lapsista Aviopari ja lapsia ,3 % Rekisteröity parisuhde ja lapsia 331 0,0 % Avopari ja lapsia ,5 % Äiti ja lapsia ,1 % Isä ja lapsia ,0 % Lapsia lapsiperheissä Lähde: Tilastokeskus, Perheet

5 Lapsen oikeuksien luonteesta (1/2) Lapsen oikeuksilla turvataan sekä lasta tässä ja nyt että lapsen kasvua ja kehitystä. Lapsen aikuista heikompi kompetenssi ja asema edellyttävät lapselle erityisiä oikeuksia. Lapsen kasvun ja kehityksen turvaaminen edellyttää lapselle erityisiä oikeuksia. Lapsi tarvitsee vanhempiaan ja muita aikuisia oikeuksiensa toteuttamiseksi. Esa Iivonen: Miten lapsen oikeudet toteutuvat Suomessa?

6 Lapsen oikeuksien luonteesta (2/2) Lapselle kuuluvat samat oikeudet kuin aikuisille oikeuskelpoisuus, oikeuksien ikäneutraalius ja ikäsyrjinnän kielto jollei oikeudessa ole perustellusta syystä ikärajoitusta. kuten lapsen huolto, lapsen edunvalvonta (ent. holhous) ja muu lapsen suojelu tai muu perusteltu syy Lapsella on lisäksi vain lapselle kuuluvia oikeuksia. oikeuksien ikäsidonnaisuus esimerkiksi lapsen oikeus päivähoitoon, lapsen oikeus erityiseen suojeluun tai lapsen oikeuksien yleissopimuksessa turvatut oikeudet Esa Iivonen: Miten lapsen oikeudet toteutuvat Suomessa?

7 Lainsäätäjän lastenkasvatusohjeet lapsenhuoltolain 1 (1/2) Lapsen huollon tarkoituksena on turvata lapsen tasapainoinen kehitys ja hyvinvointi lapsen yksilöllisten tarpeiden ja toivomusten mukaisesti. Huollon tulee turvata myönteiset ja läheiset ihmissuhteet erityisesti lapsen ja hänen vanhempiensa välillä. Lapselle tulee turvata hyvä hoito ja kasvatus sekä lapsen ikään ja kehitystasoon nähden tarpeellinen valvonta ja huolenpito. Esa Iivonen: Miten lapsen oikeudet toteutuvat Suomessa?

8 Lainsäätäjän lastenkasvatusohjeet lapsenhuoltolain 1 (2/2) Lapselle on pyrittävä antamaan turvallinen ja virikkeitä antava kasvuympäristö sekä lapsen taipumuksia ja toivomuksia vastaava koulutus. Lasta tulee kasvattaa siten, että lapsi saa osakseen ymmärtämystä, turvaa ja hellyyttä. Lasta ei saa alistaa, kurittaa ruumiillisesti eikä kohdella muulla tavoin loukkaavasti. Lapsen itsenäistymistä sekä kasvamista vastuullisuuteen ja aikuisuuteen tulee tukea ja edistää. Esa Iivonen: Miten lapsen oikeudet toteutuvat Suomessa?

9 Lapsen oikeuksien kehityksestä Suomessa (1/3) Keskeinen lapsilainsäädäntö uudistettiin 1970-ja 1980-luvuilla. Lapsen oikeudet vahvistuivat, mm. isyyslaki, laki lapsen elatuksesta, lapsenhuoltolaki ja lastensuojelulaki. Lapsen edun periaate kirjattiin lainsäädäntöön. Lapsen kannalta tärkeitä taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä oikeuksia kehitettiin 1970-ja 1980-luvuilla: mm. päivähoito, kotihoidon tuki, peruskoulu, kansanterveyslaki, lastensuojelulaki. Euroopan ihmisoikeussopimus tuli voimaan Suomessa 1990 YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus tuli voimaan Suomessa Esa Iivonen: Miten lapsen oikeudet toteutuvat Suomessa?

10 Lapsen oikeuksien kehityksestä Suomessa (2/3) Perusoikeusuudistus toteutettiin vuonna 1995, jolloin taloudelliset, sosiaaliset ja sivistykselliset perusoikeudet kirjattiin perustuslakiin luvun lama vaikutti kielteisesti lapsen oikeuksien toteutumiseen: palveluita supistettiin, tulonsiirtoja leikattiin ja vanhempien työttömyys lisäsi perheiden toimeentulovaikeuksia ja 1990-luvuilla kuntien normiohjausta purettiin. Tämän seurauksena kuntien väliset erot lasten hyvinvointipalveluiden tarjonnassa ovat kasvaneet. Esa Iivonen: Miten lapsen oikeudet toteutuvat Suomessa?

11 Lapsen oikeuksien kehityksestä Suomessa (3/3) Hyvinvoinnin eriytymiskehitys näkyy myös lasten keskuudessa. Enemmistö lapsista voi hyvin, mutta kasvava joukko lapsia voi huonosti. Sosioekonomiset terveys- ja hyvinvointierot ovat huomattavat jo lapsuusiässä. Monissa lasten kannalta tärkeissä palveluissa on tapahtunut heikentymistä. Lapsiperheiden tulonsiirrot ovat heikentyneet ja pienituloisissa kotitalouksissa olevien lasten määrä on kasvanut. Esa Iivonen: Miten lapsen oikeudet toteutuvat Suomessa?

12 Lapsen ihmisoikeussuojan kehittyminen Maailman työjärjestön ILO:nyleissopimukset, lapsityövoiman käytön rajoitukset (1919) Kansainliiton lapsen oikeuksien julistus (1924) YK:n perustaminen (1945) YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus (1948) YK:n lapsen oikeuksien julistus (1959) Taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä oikeuksia koskeva YK:n yleissopimus (1966) Kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskeva YK:n yleissopimus (1966) YK:n yleissopimus lapsen oikeuksista (1989) Esa Iivonen: Miten lapsen oikeudet toteutuvat Suomessa?

13 YK:n yleissopimus lapsen oikeuksien sopimus Yleissopimus lapsen oikeuksista hyväksyttiin YK:n yleiskokouksessa YK:n yleissopimus lapsen oikeuksista on kansainvälinen ihmisoikeussopimus. Oikeudellisesti velvoittavaa YK:n lapsen oikeuksien yleissopimusta ei pidä sekoittaa ohjelmallisluonteiseen ja yleissopimusta huomattavasti suppeampaan YK:n lapsen oikeuksien julistukseen (1959). Esa Iivonen: Miten lapsen oikeudet toteutuvat Suomessa?

14 Lapsen oikeuksien sopimus on oikeudellisesti velvoittava Lapsen oikeuksien yleissopimukseen on koottu lapsen keskeiset ihmisoikeudet. Lapsen oikeuksien yleissopimus sitoo oikeudellisesti sopimuksen hyväksyneitä valtioita. Sopimusvaltiot sitoutuvat kunnioittamaan ja edistämään yleissopimuksessa määriteltyjä lapsen oikeuksia. Jokaisen sopimusvaltion on ryhdyttävä kaikkiin tarpeellisiin lainsäädännöllisiin, hallinnollisiin ja muihin toimiin lapsen oikeuksien yleissopimuksessa tunnustettujen oikeuksien toteuttamiseksi. Esa Iivonen: Miten lapsen oikeudet toteutuvat Suomessa?

15 Lapsen oikeuksien sopimus on osa Suomen oikeusjärjestystä Lapsen oikeuksien yleissopimus on tullut Suomessa voimaan vuonna Yleissopimus on osa Suomen oikeusjärjestystä. Suomi ei ole tehnyt lapsen oikeuksien yleissopimukseen varaumia, joten yleissopimuksen kaikki määräykset ovat Suomea velvoittavia. Lapsen oikeuksien yleissopimus ei vaikuta kansallisen lainsäädännön tai muiden ihmisoikeussopimusten määräyksiin, jotka edistävät yleissopimusta paremmin lapsen oikeuksien toteutumista. Esa Iivonen: Miten lapsen oikeudet toteutuvat Suomessa?

16 Lapsen oikeuksien sopimuksen yleiset periaatteet Syrjinnän kielto: Yleissopimuksessa turvatut oikeudet koskevat kaikkia lapsia (2 artikla). Lapsen edun periaate: Tuomioistuinten, hallintoviranomaisten, sosiaalihuollon toimijoiden ja lainsäätäjän on otettava kaikissa lapsia koskevissa toimissa huomioon ensisijaisesti lapsen etu (3 artikla). Lapsen oikeus elämään, henkiinjäämiseen ja kehittymiseen(6 artikla) Lapsen näkemysten huomioon ottamisen periaate: Lapsen on saatava vapaasti ilmaista näkemyksensä ja lapsen näkemykset on otettava huomioon lapsen iän ja kehitystason mukaisesti (12 artikla). Esa Iivonen: Miten lapsen oikeudet toteutuvat Suomessa?

17 Lapsen oikeuksien sopimuksen noudattamista valvoo lapsen oikeuksien komitea Lapsen oikeuksien yleissopimuksen määräysten noudattamisen valvonta perustuu sopimusvaltioiden raportointivelvollisuuteen. Jokaisen sopimusvaltion on raportoitava YK:n lapsen oikeuksien komitealle viiden vuoden välein niistä toimenpiteistä, joilla lapsen oikeuksien yleissopimuksessa turvattuja oikeuksia on pantu täytäntöön. Suomi on antanut määräaikaisraporttinsa lapsen oikeuksien komitealle vuosina 1994, 1998, 2003 ja Esa Iivonen: Miten lapsen oikeudet toteutuvat Suomessa?

18 Lapsen oikeuksien sopimuksen noudattamista valvoo lapsen oikeuksien komitea Käsiteltyään sopimusvaltion määräaikaisraportin YK:n lapsen oikeuksien komitea antaa sopimusvaltiota koskevat päätelmät ja suositukset. Lapsen oikeuksien komitea on tähän mennessä antanut Suomea koskevat päätelmänsä ja suosituksensa vuosina 1996, 2000 ja Seuraavat Suomea koskevat päätelmät ja suositukset komitea antaa tänä vuonna Suomen neljännen määräaikaisraportin käsittelyn päätteeksi. Esa Iivonen: Miten lapsen oikeudet toteutuvat Suomessa?

19 Lapsen oikeudet kehittyvät yhteiskunnan kehittyessä Yhteiskunnan ja sen mahdollisuuksien kehittyessä myös lapsen oikeudet kehittyvät. Lapsen oikeuksien sopimusta tuleekin tulkita dynaamisesti ja progressiivisesti. Vertailtaessa suomalaisten lasten oikeuksien toteutumista Vertailu tulee tehdä muihin Suomea vastaaviin maihin, kuten muihin Pohjoismaihin ja EU-maihin. Esa Iivonen: Miten lapsen oikeudet toteutuvat Suomessa?

20 Lasten hyvinvoinnin kansainvälistä vertailua Koulutuksellinen hyvinvointi (luku- ja kirjoitustaito ja siinä tasaarvoisuus sekä nuorten sijoittuminen koulutukseen, harjoitteluun tai työhön) : 1. Suomi 11. Japani 2. Etelä-Korea 12. Unkari 3. Kanada 13. Uusi-Seelanti 4. Alankomaat 14. Islanti 5. Irlanti 15. Saksa 6. Australia 16. Norja 7. Tanska 17. Luxemburg 8. Puola 18. Itävalta 9. Ruotsi 19. Tšekki 10. Sveitsi 20. Belgia Kouluelämän laatu (kiusaaminen ja koulunkäynnistä pitäminen): 1. Islanti 11. Itävalta 2. Norja 12. Turkki 3. Alankomaat 13. Sveitsi 4. Iso-Britannia 14. USA 5. Ruotsi 15. Puola 6. Espanja 16. Kanada 7. Unkari 17. Tšekki 8. Tanska 18. Suomi 9. Saksa 19. Belgia 10. Irlanti 20. Italia Lähde: OECD:n raportti DoingBetterfor Children(2009), vertailussa mukana 30 OECD-maata 20

21 Lasten hyvinvoinnin kansainvälistä vertailua Materiaalinen hyvinvointi: 1. Norja 2. Tanska 3. Luxemburg 4. Suomi 5. Itävalta 6. Ruotsi 7. Sveitsi 8. Islanti 9. Alankomaat 10. Ranska 11. Belgia 12. Iso-Britannia 13. Etelä-Korea 14. Kanada 15. Australia Asuminen ja ympäristön laatu: 1. Norja 2. Australia 3. Ruotsi 4. Islanti 5. Irlanti 6. Tanska 7. Suomi 8. Luxemburg 9. Itävalta 10. Ranska 11. Belgia 12. Yhdysvallat 13. Espanja 14. Uusi-Seelanti 15. Iso-Britannia OECD:n Doing Better for Children vertailu 2009 Vertailussa mukana 30 OECD-maata 21

22 Lasten hyvinvoinnin kansainvälistä vertailua Terveys ja turvallisuus: 1. Slovakia 2. Islanti 3. Ruotsi 4. Tanska 5. Tšekki 6. Suomi 7. Luxemburg 8. Alankomaat 9. Saksa 10. Etelä-Korea 11. Unkari 12. Espanja 13. Japani 14. Puola 15. Australia Riskikäyttäytyminen: 1. Ruotsi 2. Etelä-Korea 2. Japani 4. Norja 5. Sveitsi 6. Portugali 7. Kreikka 8. Islanti 9. Alankomaat 10. Kanada 11. Italia 12. Ranska 13. Belgia 14. Luxemburg 15. Yhdysvallat 26. Suomi OECD:n Doing Better for Children vertailu 2009 Vertailussa mukana 30 OECD-maata 22

23 10 yleisintä aihetta Lasten ja nuorten puhelimessa vuonna 2009, prosenttia puheluista, samassa puhelussa voi olla useita aiheita. Tytöt Päivän kuulumiset 22 % Seksikysymykset 10 % Tietokysymykset 9 % Seurustelu, ihastuminen 7 % Suhteet kavereihin 5 % Ei tekemistä 5 % Kuukautiset 5 % Suhteet kotona 4 % Kiusaaminen 3 % Kysymykset murrosiästä 3 % Pojat Päivän kuulumiset 27 % Seksikysymykset 21 % Tietokysymykset 10 % Ei tekemistä 6 % Seurustelu, ihastuminen 4 % Itsetyydytys 4 % Harrastukset 3 % Kiusaaminen 3 % Kysymykset murrosiästä 3 % Koulu ja opiskelu 2 % Lähde: MLL, Lasten ja nuorten puhelimen ja netin vuosiraportti

24 Lasten vanhempien työllisyysaste korkea Alle 18-vuotiaiden lasten vanhempien (20-59-vuotiaat) työllisyysaste oli 83,1 % vuonna 2009, kun vuotiailla, joilla ei ollut alle 18-vuotiaita lapsia, työllisyysaste oli 75,2 %. -Alle 18-vuotiaiden lasten isien työllisyysaste oli 90,2 % vuonna 2009, kun vuotiaiden miesten, joilla ei ollut alle 18-vuotiaita lapsia, työllisyysaste oli 72,9 %. -Alle 18-vuotiaiden lasten äitien työllisyysaste oli 76,5 % vuonna 2009, kun vuotiaiden naisten, joilla ei ollut alle 18-vuotiaita lapsia, työllisyysaste oli 77,7 %. Lähde: Tilastokeskus, Työvoimatutkimus

25 Äitien ja isien työllisyysaste nuorimman lapsen iän mukaan vuonna 2009 Äidit - Nuorin lapsi alle 3-vuotias 51,3 % - Nuorin lapsi 3-6-vuotias 82,3 % - Nuorin lapsi 7-17-vuotias 88,4 % Isät - Nuorin lapsi alle 3-vuotias 89,9 % - Nuorin lapsi 3-6-vuotias 90,6 % - Nuorin lapsi 7-17-vuotias 90,3 % Lähde: Tilastokeskus, Työvoimatutkimus

26 Äitien, joiden nuorin lapsi 6-15-vuotias, työllisyysaste eräissä maissa vuonna 2007, % Lähde: OECD, Family database 26

27 Kelan maksamien lapsiperhe-etuuksien reaaliarvojen muutoksia Lapsilisä 1. lapsesta ( ) -19 % Lapsilisä 2. lapsesta ( ) -29 % Vähimmäismääräinen vanhempainpäiväraha (brutto) + 59 % Lastenhoidon tuki, kotihoidon tuki yhdestä lapsesta, hoitoraha ja täysi hoitolisä (brutto)- 22 % Lähde: Pertti Pykälä, Kela, Sosiaalivakuutus 4/

28 Lasten hyvinvoinnin kehityksestä (1/2) Hyvinvoinnin eriytymiskehitys: Samalla kun enemmistö lapsista voi hyvin, eri tavoin oireilevien ja erityistä tukea tarvitsevien lasten määrä on kasvanut. Sekä vanhempien jääminen työelämän ulkopuolelle että vanhempien työn liiallinen kuormittavuus ja työsidonnaisuus ovat uhkana vanhemmuudelle ja lasten hyvinvoinnille. Alkoholin kokonaiskulutuksen kasvu ja mielenterveyden häiriöt, mm. persoonallisuushäiriöt, ovat uhkana vanhemmuudelle ja lasten hyvinvoinnille. Esa Iivonen: Miten lapsen oikeudet toteutuvat Suomessa?

29 Lasten hyvinvoinnin kehityksestä (2/2) Myönteistä on, että lapsiin kohdistuva kuritusväkivalta vähentynyt merkittävästi viimeisten 20 vuoden aikana. Lasten keskinäisen väkivalta on edelleen yleistä. Lasten sosiaalinen suhteiden vaativuus vertaisryhmän ulkopuolelle ja yksin jäämisen pelko, liialliset suorituspaineet, pärjäämisen pakko Sähköisen median ja sosiaalisen median sekä mainonnan ja kulutuskeskeisen elämäntavan tuomat haasteet lapsuudelle Esa Iivonen: Miten lapsen oikeudet toteutuvat Suomessa?

30 Peruspalveluiden rapautuminen lisää erityispalveluiden tarvetta Universaaleihin ja ennalta ehkäiseviin palveluihin ja toimiin kohdistetut leikkaukset ja säästöt ovat lisänneet erityispalveluiden ja erityisen tuen tarvetta. Lasten, nuorten ja perheiden peruspalveluiden tarjonta ei monilta osin vastaa tarpeita, säädöksiä eikä suosituksia. Peruspalveluiden rapautumisen johdosta lasten ongelmiin ei kyetä antamaan riittävää tukea ja apua. Oireileva lapsi/nuori joutuu odottamaan pitkään, kun peruspalveluiden piirissä ei kyetä tarjoamaan riittävää apua ja tukea. Esa Iivonen: Miten lapsen oikeudet toteutuvat Suomessa?

31 Lapsiväestön ja koko väestön pienituloisuusaste , prosenttia Pienituloisuusrajana on 60 % kotitalouksien käytettävissä olevien ekvivalenttien tulojen mediaanista Lapsiväestö Koko väestö Lähde: Tilastokeskus, Tulonjakotilasto 2009, ennakkotiedot 31

32 Toimeentulovaikeuksien esiintyvyys vuonna 2009, prosenttia kotitalouksista 60 Tavanomaisten menojen kattamisessa vaikeuksia Suurimmissa vaikeuksissa Yksinhuoltajat Parit, joilla nuorin lapsi alle 7 v. Parit, joilla nuorin lapsi 7-12 v. Parit, joilla nuorin lapsi v. Kaikki kotitaloudet Lähde: Tilastokeskus, Tulonjakotilasto 2009, ennakkotiedot Subjektiivinen toimeentulo 32

33 Lasten terveyspalveluiden kehityksestä Opetushallituksen selvityksen mukaan kouluterveydenhuollon laatusuosituksen mukainen terveydenhoitajamitoitus täyttyi 34 %:ssa peruskouluja. Koululääkärien työn mitoitus oli laatusuosituksen mukainen vain 4 %:ssa peruskouluja. Lasten perusterveydenhuollon lääkärikäynnit ovat vähentyneet. Myös lasten suun terveydenhuollon käynnit ovat vähentyneet. Erityisen paljon ovat vähentyneet lasten hammaslääkärikäynnit. Sen sijaan erikoissairaanhoidossa lastentautien, lastenpsykiatrian ja nuorisopsykiatrian lääkärikäyntien määrä on kasvanut. Lähde: THL 33

34 Vertailu kouluterveydenhuollon ja työterveyshuollon menoista , miljoonaa euroa vuoden 2008 hinnoin Kouluterveydenhuolto Työterveyshuolto, perusterveydenhuolto Työterveyshuolto, yksityiset palveluntuottajat Lähde: THL, Terveydenhuollon menot ja rahoitus vuonna

35 Peruskoulun 8. ja 9. luokan oppilaiden elinoloista, kouluoloista ja koetusta terveydestä Indikaattori Ei yhtään läheistä ystävää 11 % 10 % 9 % Koulukiusattuna vähintään kerran viikossa 7 % 9 % 8 % Koulun fyysisissä työoloissa puutteita 56 % 56 % 58 % Ei koe tulevansa kuulluksi koulussa 32 % 31 % 29 % Koulutyöhön liittyvä työmäärä liian suuri 40 % 40 % 41 % Kokee terv.tilansa keskinkertaiseksi tai huonoksi 18 % 17 % 16 % Väsymystä lähes päivittäin 15 % 17 % 16 % Keskivaikea tai vaikea masentuneisuus 13 % 13 % 13 % Ylipainoa 15 % 14 % 14 % Läheisen alkoholin käyttö aiheuttanut ongelmia * 14 % 13 % * Kysymys ei vielä sisältynyt Kouluterveyskyselyyn vuonna 2006 Lähde: THL, Kouluterveyskysely 2006, 2008 ja 2010: Etelä-Suomen, Itä-Suomen ja Lapin (entiset) läänit 35

36 Peruskoulun 8. ja 9. luokan oppilaiden terveystottumuksista ja kokemuksesta oppilashuollon tuesta Indikaattori Ei syö koululounasta päivittäin * * 38 % Hampaiden harjaus harv. kuin kahdesti päivässä * * 49 % Ruutuaika arkipäivisin 4 tuntia tai enemmän * * 24 % Nukkumaanmeno myöhemmin kuin klo % 27 % 27 % Tupakoi päivittäin 16 % 16 % 16 % Tosi humalassa vähintään kerran kuukaudessa 17 % 17 % 16 % Kokeillut laittomia huumeita ainakin kerran 7 % 7 % 9 % Vaikea päästä kouluterveydenhoitajan vastaanotolle 12 % 14 % 14 % Vaikea päästä koululääkärin vastaanotolle 42 % 44 % 40 % * Kysymys ei vielä sisältynyt Kouluterveyskyselyyn vuosina 2006 ja 2008 Lähde: THL, Kouluterveyskysely 2006, 2008 ja 2010: Etelä-Suomen, Itä-Suomen ja Lapin (entiset) läänit 36

37 Lukiolaisten ja ammattiopiskelijoiden elinoloista, prosenttia opiskelijoista Lukion 1. ja 2. vuoden opiskelijat 47 Ammatillisten oppilaistosten 1. ja 2. vuoden opiskelijat Ainakin yksi vanhemmista tupakoi Väh. yksi vanhemmista työttömänä vuoden aikana Vanhemmat eivät aina tiedä viikonloppuiltojen viettopaikkaa Ei yhtään läheistä ystävää Läheisen alkoholin käyttö aiheuttanut ongelmia Kokenut fyysistä uhkaa vuoden aikana Lähde: THL, Kouluterveyskysely 2010: Etelä-Suomen, Itä-Suomen ja Lapin (entiset) läänit 37

38 Lukiolaisten ja ammattiopiskelijoiden terveystottumuksista, prosenttia opiskelijoista Lukion 1. ja 2. vuoden opiskelijat Ammatillisten oppilaistosten 1. ja 2. vuoden opiskelijat Ei syö aamupalaa joka arkiaamu Hampaiden harjaus harv. kuin 2 kertaa päivässä Ruutuaika arkipäivisin 4 tuntia tai enemmän Nukkumaanmeno myöhemmin kuin klo 23 Tupakoi päivittäin Tosi humalasssa väh. kerran kuukaudessa Lähde: THL, Kouluterveyskysely 2010: Etelä-Suomen, Itä-Suomen ja Lapin (entiset) läänit 38

39 Peruskoulun 9. luokan päättäneiden välitön sijoittuminen jatko-opintoihin , prosenttia Jatkoi opiskelua lukiokoulutuksessa Jatkoi opiskelua toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa Ei jatkanut tutkintotavoitteista opiskelua 53,3 51,1 50,8 50,6 50,2 39,4 40,1 40,7 41,9 41,2 7,4 8,8 8,5 7,6 8, Lähde: Tilastokeskus, Koulutukseen hakeutuminen

40 Lastensuojelun avohuollon tukitoimien piirissä ko. vuoden aikana 0-17-vuotiaista , prosenttia 6 5,5 5 4,5 4 3,5 3 2, Lähde: THL, SOTKAnet 40

41 Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten (0-17-v.) osuus kaikista lapsista , prosenttia 1,4 1,3 1,2 1,1 1 0,9 0,8 0,7 0, Lähde: THL, SOTKAnet 41

42 Lapsen oikeuksien edistämiseksi MLL pitää tärkeänä, että vahvistetaan lasten, nuorten ja lapsiperheiden peruspalveluita korjataan lapsiperheiden sosiaaliturvan jälkeenjääneisyys sisällytetään lapsivaikutusten arviointi valtion ja kuntien päätöksentekoon. Esa Iivonen: Miten lapsen oikeudet toteutuvat Suomessa?

Lasten ja nuorten hyvinvoinnin tila Suomessa

Lasten ja nuorten hyvinvoinnin tila Suomessa Esa Iivonen, MLL Koulun kerhotoiminnan valtakunnallinen ajankohtaistilaisuus 2.11.2010 Lasten ja nuorten hyvinvoinnin tila Suomessa Suomessa noin 1,1 miljoonaa lasta Lähde: Tilastokeskus Lapsia eli 0-17-vuotiaita

Lisätiedot

Lasten ja nuorten hyvinvointi Suomessa

Lasten ja nuorten hyvinvointi Suomessa Esa Iivonen Koulun kerhotoiminnan valtakunnallinen ajankohtaistilaisuus 5.10.2012 Lasten ja nuorten hyvinvointi Suomessa Lapsen oikeuksien sopimus Lapsen oikeuksien sopimus hyväksyttiin YK:n yleiskokouksessa

Lisätiedot

Peruskoulun 8. ja 9. luokkien oppilaiden hyvinvointi Lapissa

Peruskoulun 8. ja 9. luokkien oppilaiden hyvinvointi Lapissa Peruskoulun 8. ja 9. luokkien oppilaiden hyvinvointi Lapissa 2002 2010 Kouluterveyskysely 2010 3.12.2010 1 ELINOLOT Lappi Ainakin yksi vanhemmista tupakoi Vähintään yksi vanhemmista työttömänä vuoden aikana

Lisätiedot

Lukion 1. ja 2. vuoden opiskelijoiden hyvinvointi Lapissa Kouluterveyskysely THL: Kouluterveyskysely 1

Lukion 1. ja 2. vuoden opiskelijoiden hyvinvointi Lapissa Kouluterveyskysely THL: Kouluterveyskysely 1 Lukion 1. ja 2. vuoden opiskelijoiden hyvinvointi Lapissa 2002 2010 Kouluterveyskysely 2010 3.12.2010 1 ELINOLOT Lappi Ainakin yksi vanhemmista tupakoi Vähintään yksi vanhemmista työttömänä vuoden aikana

Lisätiedot

Ammatillisen oppilaitoksen 1. ja 2. vuoden opiskelijoiden hyvinvointi Lapissa Kouluterveyskysely THL: Kouluterveyskysely 1

Ammatillisen oppilaitoksen 1. ja 2. vuoden opiskelijoiden hyvinvointi Lapissa Kouluterveyskysely THL: Kouluterveyskysely 1 Ammatillisen oppilaitoksen 1. ja 2. vuoden opiskelijoiden hyvinvointi Lapissa 2008 2010 Kouluterveyskysely 2010 3..2010 1 ELINOLOT Lappi Ainakin yksi vanhemmista tupakoi 49 Vähintään yksi vanhemmista työttömänä

Lisätiedot

Kouluterveyskysely 2008

Kouluterveyskysely 2008 Tiedosta hyvinvointia Kouluterveyskysely 1 Kouluterveyskysely 2008 Etelä-Suomen, Itä-Suomen ja Lapin läänit peruskoulun 8. ja 9. luokan oppilaat muutokset 2000 2008 sukupuolten väliset erot vuonna 2008

Lisätiedot

Peruskoulun 8. ja 9. luokkien oppilaiden hyvinvointi Lapissa 2002 2010

Peruskoulun 8. ja 9. luokkien oppilaiden hyvinvointi Lapissa 2002 2010 Peruskoulun 8. ja 9. luokkien oppilaiden hyvinvointi Lapissa 2002 2010 Kouluterveyskysely 2010 3.12.2010 1 ELINOLOT Ainakin yksi vanhemmista tupakoi Vähintään yksi vanhemmista työttömänä vuoden aikana

Lisätiedot

Kouluterveyskysely Kanta- Hämeessä 2008

Kouluterveyskysely Kanta- Hämeessä 2008 Tiedosta hyvinvointia Kouluterveyskysely 1 Kouluterveyskysely Kanta- Hämeessä 200 lukion 1. ja 2. vuosikurssin i opiskelijat muutokset 2000, 2004 200 200 sukupuolten väliset erot vuonna 200 Tiedosta hyvinvointia

Lisätiedot

Kouluterveyskysely 2008

Kouluterveyskysely 2008 Tiedosta hyvinvointia Kouluterveyskysely 1 Kouluterveyskysely 0 Etelä-Suomen, Itä-Suomen ja Lapin läänit lukion 1. ja 2. vuosikurssin opiskelijat muutokset 00 0 sukupuolten väliset erot vuonna 0 Tiedosta

Lisätiedot

Nuorten hyvinvointi Keski-Suomessa vuosina Peruskoulun 8. ja 9. luokan pojat Kouluterveyskysely

Nuorten hyvinvointi Keski-Suomessa vuosina Peruskoulun 8. ja 9. luokan pojat Kouluterveyskysely Nuorten hyvinvointi Keski-Suomessa vuosina 2005-2013 Peruskoulun 8. ja 9. luokan pojat Kouluterveyskysely Perusindikaattorit ELINOLOT Ainakin yksi vanhemmista tupakoi Vähintään yksi vanhemmista työttömänä

Lisätiedot

Peruskoulun 8. ja 9. luokan tyttöjen hyvinvointi 2004/ THL: Kouluterveyskysely

Peruskoulun 8. ja 9. luokan tyttöjen hyvinvointi 2004/ THL: Kouluterveyskysely Peruskoulun 8. ja 9. luokan tyttöjen hyvinvointi 2004/2005 2013 Perusindikaattorit ELINOLOT Ainakin yksi vanhemmista tupakoi Vähintään yksi vanhemmista työttömänä vuoden aikana Vanhemmat eivät tiedä aina

Lisätiedot

Nuorten hyvinvointi Etelä-Suomessa vuosina 2008-2013. Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden pojat (alle 21-vuotiaat) Kouluterveyskysely

Nuorten hyvinvointi Etelä-Suomessa vuosina 2008-2013. Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden pojat (alle 21-vuotiaat) Kouluterveyskysely Nuorten hyvinvointi Etelä-Suomessa vuosina 2008-2013 Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden pojat (alle 21-vuotiaat) Kouluterveyskysely Perusindikaattorit ELINOLOT Ainakin yksi vanhemmista tupakoi

Lisätiedot

Tiedosta hyvinvointia Kouluterveyskysely 1. Muutokset peruskoulun yläluokilla ja. ammattiin opiskeleviin

Tiedosta hyvinvointia Kouluterveyskysely 1. Muutokset peruskoulun yläluokilla ja. ammattiin opiskeleviin Tiedosta hyvinvointia Kouluterveyskysely 1 Kouluterveyskysely 2008 Muutokset peruskoulun yläluokilla ja lukiossa 2000-2008 sekä vertailu ammattiin opiskeleviin Tiedosta hyvinvointia Kouluterveyskysely

Lisätiedot

Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden poikien hyvinvointi 2008/ THL: Kouluterveyskysely

Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden poikien hyvinvointi 2008/ THL: Kouluterveyskysely Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden poikien hyvinvointi 2008/2009 2013 Perusindikaattorit ELINOLOT Ainakin yksi vanhemmista tupakoi 40 Vähintään yksi vanhemmista työttömänä vuoden aikana Vanhemmat

Lisätiedot

Nuorten hyvinvointi Keski-Suomessa vuosina Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden tytöt (alle 21-vuotiaat) Kouluterveyskysely

Nuorten hyvinvointi Keski-Suomessa vuosina Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden tytöt (alle 21-vuotiaat) Kouluterveyskysely Nuorten hyvinvointi Keski-Suomessa vuosina 2009-2013 Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden tytöt (alle 21-vuotiaat) Kouluterveyskysely Perusindikaattorit ELINOLOT Ainakin yksi vanhemmista tupakoi

Lisätiedot

Nuorten hyvinvointi Pirkanmaalla vuosina Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden tytöt (alle 21-vuotiaat) Kouluterveyskysely

Nuorten hyvinvointi Pirkanmaalla vuosina Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden tytöt (alle 21-vuotiaat) Kouluterveyskysely Nuorten hyvinvointi Pirkanmaalla vuosina 2009-2013 Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden tytöt (alle 21-vuotiaat) Kouluterveyskysely Perusindikaattorit ELINOLOT Ainakin yksi vanhemmista tupakoi Vähintään

Lisätiedot

Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden opiskelijoiden hyvinvointi 2008/2009 2013. THL: Kouluterveyskysely

Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden opiskelijoiden hyvinvointi 2008/2009 2013. THL: Kouluterveyskysely Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden opiskelijoiden hyvinvointi 2008/2009 2013 Perusindikaattorit ELINOLOT Ainakin yksi vanhemmista tupakoi 43 Vähintään yksi vanhemmista työttömänä vuoden aikana

Lisätiedot

Nuorten hyvinvointi Pohjois-Pohjanmaalla vuosina Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden tytöt (alle 21-vuotiaat) Kouluterveyskysely

Nuorten hyvinvointi Pohjois-Pohjanmaalla vuosina Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden tytöt (alle 21-vuotiaat) Kouluterveyskysely Nuorten hyvinvointi Pohjois-Pohjanmaalla vuosina 2009-2013 Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden tytöt (alle 21-vuotiaat) Kouluterveyskysely Perusindikaattorit ELINOLOT Ainakin yksi vanhemmista tupakoi

Lisätiedot

Nuorten hyvinvointi Lapissa vuosina Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden opiskelijat (alle 21-vuotiaat) Kouluterveyskysely

Nuorten hyvinvointi Lapissa vuosina Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden opiskelijat (alle 21-vuotiaat) Kouluterveyskysely Nuorten hyvinvointi Lapissa vuosina 2008-2013 (alle 21-vuotiaat) Kouluterveyskysely Perusindikaattorit ELINOLOT Ainakin yksi vanhemmista tupakoi Vähintään yksi vanhemmista työttömänä vuoden aikana Vanhemmat

Lisätiedot

Nuorten hyvinvointi Päijät-Hämeessä vuosina Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden pojat (alle 21-vuotiaat) Kouluterveyskysely

Nuorten hyvinvointi Päijät-Hämeessä vuosina Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden pojat (alle 21-vuotiaat) Kouluterveyskysely Nuorten hyvinvointi Päijät-Hämeessä vuosina 2008-2013 Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden pojat (alle 21-vuotiaat) Kouluterveyskysely Perusindikaattorit ELINOLOT Ainakin yksi vanhemmista tupakoi

Lisätiedot

Vuoden 2013 kouluterveyskyselyn Kärsämäen 8. ja 9. lk. tuloksia

Vuoden 2013 kouluterveyskyselyn Kärsämäen 8. ja 9. lk. tuloksia Vuoden 2013 kouluterveyskyselyn Kärsämäen 8. ja 9. lk. tuloksia Nuoren hyvinvointiin ja opiskelun sujumiseen vaikuttavat keskeisesti kokemus elämänhallinnasta, omien voimien ja kykyjen riittävyydestä sekä

Lisätiedot

Lapsi perheen ja hallinnon välissä

Lapsi perheen ja hallinnon välissä Lapsi perheen ja hallinnon välissä Lasten ja perheiden eroauttaminen -seminaari Pentti Arajärvi 11.11.2015 1 Lapsen oikeuksien yleissopimus 3 artikla 1. Kaikissa julkisen tai yksityisen sosiaalihuollon,

Lisätiedot

Vuoden 2013 kouluterveyskyselyn Kärsämäen lukion tuloksia

Vuoden 2013 kouluterveyskyselyn Kärsämäen lukion tuloksia Vuoden 20 kouluterveyskyselyn Kärsämäen lukion tuloksia Nuoren hyvinvointiin ja opiskelun sujumiseen vaikuttavat keskeisesti kokemus elämänhallinnasta, omien voimien ja kykyjen riittävyydestä sekä sosiaalisesta

Lisätiedot

Kodin ulkopuolella asuvat vammaiset lapset ja lakiuudistukset

Kodin ulkopuolella asuvat vammaiset lapset ja lakiuudistukset Kodin ulkopuolella asuvat vammaiset lapset ja lakiuudistukset Sanna Ahola Erityisasiantuntija 28.11.2016 Esityksen nimi / Tekijä 1 Milloin lapsi voidaan sijoittaa kodin ulkopuolelle? Lastensuojelulain

Lisätiedot

Tietoa lasten ja nuorten kasvu ja elinoloista

Tietoa lasten ja nuorten kasvu ja elinoloista Tietoa lasten ja nuorten kasvu ja elinoloista Suomessa noin 1,1 miljoonaa lasta Lapsia eli 0 17 vuotiaita oli Suomessa 1 084 296 vuoden 2010 lopussa Lasten osuus koko väestöstä (5 375 276) oli 20,2 %.

Lisätiedot

Lasten ja lapsiperheiden toimeentulo Suomessa ja Euroopassa. Lasten ja lapsiperheiden elinolot -seminaari 26.2.2014 Kaisa-Mari Okkonen

Lasten ja lapsiperheiden toimeentulo Suomessa ja Euroopassa. Lasten ja lapsiperheiden elinolot -seminaari 26.2.2014 Kaisa-Mari Okkonen Lasten ja lapsiperheiden toimeentulo Suomessa ja Euroopassa Lasten ja lapsiperheiden elinolot -seminaari 26.2.2014 Kaisa-Mari Okkonen Tarkastelussa Lasten ja lapsiperheiden tulot, pienituloisuus ja koettu

Lisätiedot

Maakuntien väliset erot peruskoulun yläluokkalaisten hyvinvoinnissa

Maakuntien väliset erot peruskoulun yläluokkalaisten hyvinvoinnissa Maakuntien väliset erot peruskoulun yläluokkalaisten hyvinvoinnissa Kouluterveyskysely 2008 26.3.2009 1 Aineisto vuonna 2008 Kouluterveyskysely tehtiin Etelä- Suomen, Itä-Suomen ja Lapin lääneissä koko

Lisätiedot

FYYSISET TYÖOLOT. Helsinki. Vakioidut prosenttiosuudet. Opiskelutilojen ahtaus haittaa opiskelua. Melu ja kaiku haittaavat opiskelua

FYYSISET TYÖOLOT. Helsinki. Vakioidut prosenttiosuudet. Opiskelutilojen ahtaus haittaa opiskelua. Melu ja kaiku haittaavat opiskelua FYYSISET TYÖOLOT Opiskelutilojen ahtaus haittaa opiskelua 15 Melu ja kaiku haittaavat opiskelua 19 Sopimaton valaistus haittaa opiskelua 13 Huono ilmanvaihto tai huoneilma haittaa opiskelua Sopimaton lämpötila

Lisätiedot

Julkiset hyvinvointimenot

Julkiset hyvinvointimenot Julkiset hyvinvointimenot Talouden Rakenteet 211 VALTION TALOUDELLINEN TUTKIMUSKESKUS (VATT) Kotitalouksien tulonsiirrot ja hyvinvointipalvelut 199 9, miljardia euroa vuoden 9 hinnoin Mrd. euroa 7 Tulonsiirrot

Lisätiedot

Kouluterveyskyselyn tulosten hyödyntäminen. Kempeleen lasten ja nuorten hyvinvoinnin kehittämisilta

Kouluterveyskyselyn tulosten hyödyntäminen. Kempeleen lasten ja nuorten hyvinvoinnin kehittämisilta Kouluterveyskyselyn tulosten hyödyntäminen en lasten ja nuorten hyvinvoinnin kehittämisilta Arja Rantapelkonen 27.3.2014 Aineisto kouluterveyskysely v. 2013 Peruskoulun 8. luokka Peruskoulun 9. luokka

Lisätiedot

FYYSISET TYÖOLOT. Varppeen koulu, % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Koulun fyysisissä työoloissa puutteita

FYYSISET TYÖOLOT. Varppeen koulu, % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Koulun fyysisissä työoloissa puutteita FYYSISET TYÖOLOT Koulun fyysisissä työoloissa puutteita 36% Opiskelutilojen ahtaus haittaa opiskelua 8% Melu ja kaiku haittaavat opiskelua 24% Sopimaton valaistus haittaa opiskelua 12% Huono ilmanvaihto

Lisätiedot

Kouluterveyskyselyn tulokset 2013 Aineisto kuntapäättäjät. Palveluvaliokunta

Kouluterveyskyselyn tulokset 2013 Aineisto kuntapäättäjät. Palveluvaliokunta Kouluterveyskyselyn tulokset 2013 Aineisto kuntapäättäjät Palveluvaliokunta Arja Rantapelkonen 29.1.2014 Esityksen aihe - Nimi Sukunimi Tausta Kysely toteutetaan joka toinen vuosi kuntien peruskouluissa,

Lisätiedot

LAPSEN OIKEUKSIEN YLEISSOPIMUS 20 VUOTTA

LAPSEN OIKEUKSIEN YLEISSOPIMUS 20 VUOTTA LAPSEN OIKEUKSIEN YLEISSOPIMUS 20 VUOTTA 1 YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus täyttää 20 vuotta 20.11.2009 Yleissopimus lapsen oikeuksista hyväksyttiin YK:n yleiskokouksessa 20.11.1989. 2 Lapsen ihmisoikeuksien

Lisätiedot

FYYSISET TYÖOLOT. Koko maa, POJAT 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Koulun fyysisissä työoloissa puutteita 48 %

FYYSISET TYÖOLOT. Koko maa, POJAT 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Koulun fyysisissä työoloissa puutteita 48 % FYYSISET TYÖOLOT 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Koulun fyysisissä työoloissa puutteita Opiskelutilojen ahtaus haittaa opiskelua Melu ja kaiku haittaavat opiskelua Sopimaton valaistus

Lisätiedot

FYYSISET TYÖOLOT. Koko maa 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Koulun fyysisissä työoloissa puutteita 54 %

FYYSISET TYÖOLOT. Koko maa 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Koulun fyysisissä työoloissa puutteita 54 % FYYSISET TYÖOLOT 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Koulun fyysisissä työoloissa puutteita Opiskelutilojen ahtaus haittaa opiskelua Melu ja kaiku haittaavat opiskelua Sopimaton valaistus

Lisätiedot

FYYSISET TYÖOLOT. Koko maa, TYTÖT 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Koulun fyysisissä työoloissa puutteita 60 %

FYYSISET TYÖOLOT. Koko maa, TYTÖT 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Koulun fyysisissä työoloissa puutteita 60 % FYYSISET TYÖOLOT 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Koulun fyysisissä työoloissa puutteita Opiskelutilojen ahtaus haittaa opiskelua Melu ja kaiku haittaavat opiskelua Sopimaton valaistus

Lisätiedot

Suomalaisen hyvinvoinnin haasteita. Tilastokeskus-päivä 4.11.2008

Suomalaisen hyvinvoinnin haasteita. Tilastokeskus-päivä 4.11.2008 Suomalaisen hyvinvoinnin haasteita Tilastokeskus-päivä 4.11.28 Kaksi näkökulmaa suomalaisen hyvinvoinnin haasteista 1) Väestön ikääntymisen seuraukset :! Talouskasvun hidastuminen, kun työikäinen väestö

Lisätiedot

Kouluterveyskyselyn Jyväskylän tulokset. Esittely medialle 23.1.2014

Kouluterveyskyselyn Jyväskylän tulokset. Esittely medialle 23.1.2014 Kouluterveyskyselyn Jyväskylän tulokset Esittely medialle 23.1.2014 23.1.2014 THL:n kouluterveyskysely 2013 Toteutettiin valtakunnallisesti lomakekyselyllä huhtikuussa 2013 Jyväskylän kuntakohtaiset tulokset

Lisätiedot

Kouluterveyskysely 2013 Helsingin tuloksia

Kouluterveyskysely 2013 Helsingin tuloksia Kouluterveyskysely 2013 Helsingin tuloksia 8.11.-13 Harri Taponen 30.10.2013 Mikä on kouluterveyskysely? Kyselyllä selvitettiin helsinkiläisten nuorten hyvinvointia keväällä 2013 Hyvinvoinnin osa-alueita

Lisätiedot

Maahanmuuttajalasten ja -nuorten terveyden, hyvinvoinnin ja kotoutumisen indikaattorit, Helsinki

Maahanmuuttajalasten ja -nuorten terveyden, hyvinvoinnin ja kotoutumisen indikaattorit, Helsinki Maahanmuuttajalasten ja -nuorten terveyden, hyvinvoinnin ja kotoutumisen indikaattorit, Helsinki Tiina Laatikainen & Katja Wikström Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 21.4.21 Maahanmuuttajataustaisten nuorten

Lisätiedot

27/10/2010 Esa Iivonen. Lapsiperheiden toimeentulo ja sen turvaaminen

27/10/2010 Esa Iivonen. Lapsiperheiden toimeentulo ja sen turvaaminen 27/10/2010 Esa Iivonen Lapsiperheiden toimeentulo ja sen turvaaminen Lapset (0-17-v.) ja lapsiperheet 31.12.2009 Lähde: Tilastokeskus, Väestötilastot Lapsia 1 088 456 Lasten osuus koko väestöstä 20,3 %.

Lisätiedot

FYYSISET TYÖOLOT. Itä-Suomen AVI 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Oppilaitoksen fyysisissä työoloissa puutteita 42 %

FYYSISET TYÖOLOT. Itä-Suomen AVI 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Oppilaitoksen fyysisissä työoloissa puutteita 42 % FYYSISET TYÖOLOT Oppilaitoksen fyysisissä työoloissa puutteita 42 % Opiskelutilojen ahtaus haittaa opiskelua Melu ja kaiku haittaavat opiskelua Sopimaton valaistus haittaa opiskelua Huono ilmanvaihto tai

Lisätiedot

FYYSISET TYÖOLOT. Koko maa, TYTÖT 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Oppilaitoksen fyysisissä työoloissa puutteita 42 %

FYYSISET TYÖOLOT. Koko maa, TYTÖT 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Oppilaitoksen fyysisissä työoloissa puutteita 42 % FYYSISET TYÖOLOT Oppilaitoksen fyysisissä työoloissa puutteita Opiskelutilojen ahtaus haittaa opiskelua Melu ja kaiku haittaavat opiskelua Sopimaton valaistus haittaa opiskelua Huono ilmanvaihto tai huoneilma

Lisätiedot

FYYSISET TYÖOLOT. Koko maa 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Oppilaitoksen fyysisissä työoloissa puutteita 37 %

FYYSISET TYÖOLOT. Koko maa 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Oppilaitoksen fyysisissä työoloissa puutteita 37 % FYYSISET TYÖOLOT Oppilaitoksen fyysisissä työoloissa puutteita 37 % Opiskelutilojen ahtaus haittaa opiskelua Melu ja kaiku haittaavat opiskelua Sopimaton valaistus haittaa opiskelua Huono ilmanvaihto tai

Lisätiedot

FYYSISET TYÖOLOT. Koko maa 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Oppilaitoksen fyysisissä työoloissa puutteita 37 %

FYYSISET TYÖOLOT. Koko maa 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Oppilaitoksen fyysisissä työoloissa puutteita 37 % FYYSISET TYÖOLOT Oppilaitoksen fyysisissä työoloissa puutteita Opiskelutilojen ahtaus haittaa opiskelua Melu ja kaiku haittaavat opiskelua Sopimaton valaistus haittaa opiskelua Huono ilmanvaihto tai huoneilma

Lisätiedot

Liite. Hyvinvointikertomuksen indikaattorit

Liite. Hyvinvointikertomuksen indikaattorit Liite Hyvinvointikertomuksen indikaattorit 1 TALOUS JA ELINVOIMA Talous: tulot Suhteellinen velkaantuneisuus, % Kokemäki : 52.9 52.0 Eura : 47.5 Huittinen : 41.9 Loimaa : 41.6 Satakunta : 39.4 Valtionosuudet

Lisätiedot

Hiiden alueen hyvinvoinnin tila. 30.8.2007 Eija Tommila

Hiiden alueen hyvinvoinnin tila. 30.8.2007 Eija Tommila Hiiden alueen hyvinvoinnin tila 30.8.2007 Eija Tommila Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen vahvuus uusiin palvelurakenteisiin Perustuslaki velvoittaa julkisen vallan turvaamaan yksilöille riittävät sosiaali-

Lisätiedot

24.1.2013/EI. Tietoa lapsista, nuorista ja perheistä sekä lasten ja nuorten kasvuympäristöstä

24.1.2013/EI. Tietoa lapsista, nuorista ja perheistä sekä lasten ja nuorten kasvuympäristöstä 24.1.2013/EI Tietoa lapsista, nuorista ja perheistä sekä lasten ja nuorten kasvuympäristöstä Suomessa noin 1,1 miljoonaa lasta Lapsia eli 0-17-vuotiaita asui Suomessa vuoden 2011 lopussa 1 081 766. Joka

Lisätiedot

KOULUTERVEYSKYSELY 2010 Kuopion kuntaraportti

KOULUTERVEYSKYSELY 2010 Kuopion kuntaraportti 1 KOULUTERVEYSKYSELY 2010 Kuopion kuntaraportti (Lommi ym. 2010 / THL) Keskeisiä tuloksia Marjatta Pirskanen Terveyden edistämisen suunnittelija 24.2.2011 KOULUTERVEYSKYSELY Vuodesta 1998 alkaen Kuntaraportissa

Lisätiedot

Valtakunnalliset lastensuojelupäivät Lapsen etu ja vuoroasuminen Katja Niemelä, perheoikeudellisten asioiden päällikkö, Helsinki

Valtakunnalliset lastensuojelupäivät Lapsen etu ja vuoroasuminen Katja Niemelä, perheoikeudellisten asioiden päällikkö, Helsinki Valtakunnalliset lastensuojelupäivät Lapsen etu ja vuoroasuminen Katja Niemelä, perheoikeudellisten asioiden päällikkö, Helsinki Lapsenhuoltolain uudistaminen pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelmassa

Lisätiedot

Kouluterveyskysely 2013, Itä-Suomi. Reija Paananen, FT, Erikoistutkija

Kouluterveyskysely 2013, Itä-Suomi. Reija Paananen, FT, Erikoistutkija Kouluterveyskysely 2013, Itä-Suomi Reija Paananen, FT, Erikoistutkija www.thl.fi/kouluterveyskysely Yksilö kasvaa osana yhteisöjä 2 Kouluterveyskysely Valtakunnallisesti kattavin nuorten (14-20 v) elinoloja

Lisätiedot

Mikkelin kouluterveys- ja 5. luokkalaisten hyvinvointikyselyjen tulokset 2013

Mikkelin kouluterveys- ja 5. luokkalaisten hyvinvointikyselyjen tulokset 2013 Mikkelin kouluterveys- ja 5. luokkalaisten hyvinvointikyselyjen tulokset 2013 Terveys, hyvinvointi ja tuen tarve sekä avun saaminen ja palvelut kysely (THL) Ensimmäinen kysely 5. luokkalaisten kysely oppilaille

Lisätiedot

Yhdenvertaisuusnäkökulmia maakuntahallintoon

Yhdenvertaisuusnäkökulmia maakuntahallintoon Yhdenvertaisuusnäkökulmia maakuntahallintoon Kohti lapsiystävällisiä maakuntia, LAPE seminaari 24.1.2018 Kirsi Pollari, erityisasiantuntija, Lastensuojelun Keskusliitto Lastensuojelun Keskusliitto Armfeltintie

Lisätiedot

17.11.2014/EI. Johdatus lapsen oikeuksien sopimukseen

17.11.2014/EI. Johdatus lapsen oikeuksien sopimukseen 17.11.2014/EI Johdatus lapsen oikeuksien sopimukseen Lapsen ihmisoikeuksien kehittyminen (1) Maailman työjärjestön ILO:n yleissopimukset, lapsityövoiman käytön rajoitukset (1919) Kansainliiton lapsen oikeuksien

Lisätiedot

PISA 2012 MITEN PERUSKOULUN KEHITYSSUUNTA TAKAISIN NOUSUUN?

PISA 2012 MITEN PERUSKOULUN KEHITYSSUUNTA TAKAISIN NOUSUUN? PISA 2012 MITEN PERUSKOULUN KEHITYSSUUNTA TAKAISIN NOUSUUN? Jouni Välijärvi, professori Koulutuksen tutkimuslaitos Jyväskylän yliopisto EDUCA 2014 Helsinki 25.1.2014 30.1.2014 Suomalaisnuorten osaaminen

Lisätiedot

Lapsen asemaa vahvistamassa. Lapsenhuoltolain uudistaminen. Katja Niemelä

Lapsen asemaa vahvistamassa. Lapsenhuoltolain uudistaminen. Katja Niemelä Lapsen asemaa vahvistamassa Lapsenhuoltolain uudistaminen Katja Niemelä Lapsenhuoltolain uudistaminen pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelmassa Työryhmän tehtävänä oli arvioida, miltä osin lapsen huoltoa

Lisätiedot

FYYSISET TYÖOLOT. Varppeen koulu 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Koulun fyysisissä työoloissa puutteita 36 %

FYYSISET TYÖOLOT. Varppeen koulu 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Koulun fyysisissä työoloissa puutteita 36 % FYYSISET TYÖOLOT Koulun fyysisissä työoloissa puutteita Opiskelutilojen ahtaus haittaa opiskelua Melu ja kaiku haittaavat opiskelua Sopimaton valaistus haittaa opiskelua Huono ilmanvaihto tai huoneilma

Lisätiedot

THL: Kouluterveyskysely 2015 Peruskoulun 8. ja 9. luokan oppilaat

THL: Kouluterveyskysely 2015 Peruskoulun 8. ja 9. luokan oppilaat 2015 Peruskoulun 8. ja 9. luokan oppilaat Vistan koulu selkeää kehittymistä selkeää heikkenemistä 2007 2009 2011 2013 2015 (N=248) (N=252) (N=225) (N=232) (N=303) FYYSISET TYÖOLOT Koulun fyysisissä työoloissa

Lisätiedot

HUOM: yhteiskunnallisilla palveluilla on myös tärkeä osuus tulojen uudelleenjaossa.

HUOM: yhteiskunnallisilla palveluilla on myös tärkeä osuus tulojen uudelleenjaossa. 1 2. JULKISEN SEKTORIN MENOT SUOMESSA JA ERÄISSÄ MUISSA MAISSA (NÄMÄ TIEDOT OVAT TUOMALAN UUDESTA JULKAISEMATTOMASTA KÄSIKIRJOITUKSESTA) EI SAA LEVITTÄÄ ULKOPUIOLELLE LUENTOJEN! Tässä luvussa tarkastelemme

Lisätiedot

koulutuksesta kuvaajia

koulutuksesta kuvaajia 3 25 2 15 1 5 22. Teknillisten korkeakoulujen ja tiedekuntien opiskelijamäärät opettajaa kohti (1981, 199 ja 2) Lähde: Opetusministeriön KOTA-tietokanta. TKK TTKK LTKK OY ÅA Perus- ja jatko-opiskelija/opetuksen

Lisätiedot

Lapsiperheet, % perheistä. Nokia : 44.3 Kaarina : 43.6 Raisio : 38.6 Naantali : 37.7 Turku : 35.7

Lapsiperheet, % perheistä. Nokia : 44.3 Kaarina : 43.6 Raisio : 38.6 Naantali : 37.7 Turku : 35.7 Lapsiperheet, % perheistä Nokia : 44.3 Kaarina : 43.6 Raisio : 38.6 Naantali : 37.7 Turku : 35.7 0 15 vuotiaat, % väestöstä Nokia : 20.6 Kaarina : 20.1 Raisio : 16.9 Naantali : 16.9 Turku : 13.6 16 24

Lisätiedot

Lapsen saattohoito YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen näkökulmasta

Lapsen saattohoito YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen näkökulmasta Lapsen saattohoito YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen näkökulmasta Pyöreän pöydän keskustelu 14.3.2016 Säätytalo, Helsinki 14.3.2016 1 Eettiset koodistot/ ohjeet Terveys-/ lääkintäoikeus Sosiaalioikeus

Lisätiedot

KOULUTERVEYSKYSELY 2017 TULOSTEN TARKASTELUA

KOULUTERVEYSKYSELY 2017 TULOSTEN TARKASTELUA KOULUTERVEYSKYSELY 2017 TULOSTEN TARKASTELUA KOULUTERVEYSKYSELY Vastaajat Porvoo: Perusopetuksen 4.-5. luokat vastannut 894 kattavuus 72 % 8.-9. luokat vastannut 770 kattavuus 63 % Lukio vastannut 173

Lisätiedot

Indikaattorien osoittama hyvinvointi Punkalaidun. Verotulot, euroa / asukas Koko maa Punkalaidun

Indikaattorien osoittama hyvinvointi Punkalaidun. Verotulot, euroa / asukas Koko maa Punkalaidun Indikaattorien osoittama hyvinvointi Punkalaidun Verotulot, euroa / asukas Kunnan nettokustannukset yhteensä, euroa / asukas Erikoissairaanhoidon nettokustannukset, euroa / asukas Perusterveydenhuollon

Lisätiedot

IHMISOIKEUSPERUSTAINEN

IHMISOIKEUSPERUSTAINEN IHMISOIKEUSPERUSTAINEN LÄHESTYMISTAPA KIRSI POLLARI, erityisasiantuntija, Lastensuojelun Keskusliitto MIINA WECKROTH, hankepäällikkö, Minua kuullaan -hanke 4.3.2019 LAPE Lapsi- ja perhepalveluiden palvelujärjestelmän

Lisätiedot

ALKOHOLIN OSTAMINEN ALAIKÄISILLE VÄKIVALTANA

ALKOHOLIN OSTAMINEN ALAIKÄISILLE VÄKIVALTANA Tiedosta hyvinvointia 1 ALKOHOLIN OSTAMINEN ALAIKÄISILLE VÄKIVALTANA Salme Ahlström Tutkimusprofessori Alkoholi- ja huumetutkimus STAKES Päihdetiedotusseminaari "Päihteet ja väkivalta" Finnish-German Media

Lisätiedot

Yhteistyövanhemmuus eron jälkeen. Lapsenhuoltolain uudistaminen. Katja Niemelä

Yhteistyövanhemmuus eron jälkeen. Lapsenhuoltolain uudistaminen. Katja Niemelä Yhteistyövanhemmuus eron jälkeen Lapsenhuoltolain uudistaminen Katja Niemelä Lapsenhuoltolain uudistaminen pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelmassa Työryhmän tehtävänä oli arvioida, miltä osin lapsen

Lisätiedot

Suosituimmat liikuntalajit Suomessa vuosina 2009 2010 3 18-vuotiaiden harrastajien lukumäärät

Suosituimmat liikuntalajit Suomessa vuosina 2009 2010 3 18-vuotiaiden harrastajien lukumäärät Suosituimmat liikuntalajit Suomessa vuosina 9 1 3 18-vuotiaiden harrastajien lukumäärät Jalkapallo Pyöräily Uinti Juoksulenkkeily Hiihto 217 18 166 149 147 Muutoksia eri lajien harrastajien lukumäärissä

Lisätiedot

Lasten näkökulma perheen hyvinvointiin

Lasten näkökulma perheen hyvinvointiin Lasten näkökulma perheen hyvinvointiin 15.5.2014 Väestöliiton hallituksen puheenjohtaja 1 Miten Suomen 1.1 miljoonaa lasta voivat? Miten lasten ihmisoikeudet toteutuvat? Lasten hyvinvoinnin ulottuvuudet

Lisätiedot

OPISKELUN KUORMITTAVUUS Ypäjän Hevosopisto

OPISKELUN KUORMITTAVUUS Ypäjän Hevosopisto OPISKELUN KUORMITTAVUUS Vaikeuksia omatoimisuutta vaativissa tehtävissä Vaikeuksia sopivan opiskelutavan löytämisessä 21 20 Vaikeuksia läksyjen tekemisessä 14 Vaikeuksia kirjoittamista vaativissa tehtävissä

Lisätiedot

Kouluterveyskysely 2013, Itä-Suomi. Reija Paananen, FT, Erikoistutkija

Kouluterveyskysely 2013, Itä-Suomi. Reija Paananen, FT, Erikoistutkija Kouluterveyskysely 2013, Itä-Suomi Reija Paananen, FT, Erikoistutkija www.thl.fi/kouluterveyskysely Yksilö kasvaa osana yhteisöjä 2 Kouluterveyskysely Valtakunnallisesti kattavin nuorten (14-20 v) elinoloja

Lisätiedot

Kouluterveyskysely 2017 Poimintoja Turun tuloksista

Kouluterveyskysely 2017 Poimintoja Turun tuloksista Kouluterveyskysely 2017 Poimintoja Turun tuloksista Sisältö 1. Kyselyn taustatietoja THL:n kansallinen Kouluterveyskysely Kouluterveyskyselyyn 2017 vastanneet 2. Kyselyn tuloksia 2.1 Hyvinvointi, osallisuus

Lisätiedot

HYVINVOINTIKERTOMUS. Lapset ja nuoret

HYVINVOINTIKERTOMUS. Lapset ja nuoret HYVINVOINTIKERTOMUS Lapset ja nuoret LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTI JOENSUUSSA Lapsiperheiden määrä suhteessa kaikkiin perheisiin on laskenut. Yksinhuoltajaperheitä on lähes neljännes lapsiperheistä. Lasten

Lisätiedot

Esimerkkejä Euroopasta. Koonnut (2012): Tutkija Anneli Miettinen

Esimerkkejä Euroopasta. Koonnut (2012): Tutkija Anneli Miettinen Esimerkkejä Euroopasta Koonnut (2012): Tutkija Anneli Miettinen Ruotsi Tanska Slovenia Liettua Hollanti Itävalta Latvia Portugali Ranska Kypros SUOMI Belgia Saksa Bulgaria Viro Puola Luxembourg Tsekin

Lisätiedot

Taulukko 1. Terveydenhuoltomenot toiminnoittain , milj. euroa käyvin hinnoin

Taulukko 1. Terveydenhuoltomenot toiminnoittain , milj. euroa käyvin hinnoin Taulukko 1. Terveydenhuoltomenot toiminnoittain 1995-2006, milj. euroa käyvin hinnoin 1. Erikoissairaanhoito 2 470,9 2 595,7 2 611,6 2 739,7 2 841,2 3 056,1 3 329,7 3 621,1 3 856,8 4 054,0 4 325,4 4 587,1

Lisätiedot

HYVINVOINTIKERTOMUS. Lapset ja nuoret

HYVINVOINTIKERTOMUS. Lapset ja nuoret HYVINVOINTIKERTOMUS Lapset ja nuoret LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTI JOENSUUSSA Lapsiperheiden määrä suhteessa kaikkiin perheisiin on laskenut. Yksinhuoltajaperheitä on lähes neljännes lapsiperheistä. Lasten

Lisätiedot

Kouluterveyskysely Poimintoja Turun tuloksista

Kouluterveyskysely Poimintoja Turun tuloksista Kouluterveyskysely 2017 Poimintoja Turun tuloksista Sisältö 1. Kyselyn taustatietoja THL:n kansallinen Kouluterveyskysely Kouluterveyskyselyyn 2017 vastanneet 2. Kyselyn tuloksia 2.1 Hyvinvointi, osallisuus

Lisätiedot

KUOPIO KOULUTERVEYSKYSELYN TULOKSET. Kouluterveyskysely 2013 Kuopion tulokset

KUOPIO KOULUTERVEYSKYSELYN TULOKSET. Kouluterveyskysely 2013 Kuopion tulokset KUOPIO KOULUTERVEYSKYSELYN TULOKSET Kouuterveyskysey 2013 Kuopion tuokset VASTAAJAT Kyseyyn vastanneet peruskouujen 8. ja 9. uokkien oppiaat sekä ukioiden 1. ja 2. vuoden opiskeijat ja ammatiisten oppiaitosten

Lisätiedot

YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus lapsen oikeuksien perustana

YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus lapsen oikeuksien perustana YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus lapsen oikeuksien perustana Reetta Kallio Asiantuntija, Lastensuojelun Keskusliitto Etelä-Pohjanmaan LAPE -seminaari 9.2.2018 Lastensuojelun Keskusliitto Armfeltintie

Lisätiedot

TILASTOTIETOJA LAPSISTA JA LAPSIPERHEISTÄ

TILASTOTIETOJA LAPSISTA JA LAPSIPERHEISTÄ TILASTOTIETOJA LAPSISTA JA LAPSIPERHEISTÄ 21.9.29 Lähde mainittu jokaisessa diassa Esityksessä 88 diaa 1 Lapset (-17-vuotiaat) 31.12.28 Lähde: Tilastokeskus Lapsia (-17-vuotiaita) oli Suomessa vuoden 28

Lisätiedot

Suvianna Hakalehto-Wainio OTT,VT Asiantuntijalakimies. Lapsen osallisuus lastensuojelussa

Suvianna Hakalehto-Wainio OTT,VT Asiantuntijalakimies. Lapsen osallisuus lastensuojelussa Suvianna Hakalehto-Wainio OTT,VT Asiantuntijalakimies Lapsen osallisuus lastensuojelussa Esityksen rakenne 1) Lapsen oikeuksista Lapsen oikeuksien sopimus: keskeiset periaatteet Lasten oikeuksien toteutumisen

Lisätiedot

Kouluterveyskysely 2013, P-S avi. Reija Paananen, FT, Erikoistutkija

Kouluterveyskysely 2013, P-S avi. Reija Paananen, FT, Erikoistutkija Kouluterveyskysely 2013, P-S avi Reija Paananen, FT, Erikoistutkija www.thl.fi/kouluterveyskysely Yksilö kasvaa osana yhteisöjä 2 Kouluterveyskysely Valtakunnallisesti kattavin nuorten (14-20 v) elinoloja

Lisätiedot

Hyke valtuustokausi Sastamala ja Punkalaidun Indikaattorien osoittama hyvinvointi

Hyke valtuustokausi Sastamala ja Punkalaidun Indikaattorien osoittama hyvinvointi Hyke valtuustokausi 2013-2016 Sastamala ja Punkalaidun Indikaattorien osoittama hyvinvointi Suhteellinen velkaantuneisuus, % 52.0 Koko maa : 52.0 24.1 Verotulot, euroa / asukas Koko maa : 3967.0 3266.0

Lisätiedot

LAPSEN OIKEUDET KOTONA

LAPSEN OIKEUDET KOTONA LAPSEN OIKEUDET KOTONA Kannusta minut vahvaksi! hanke suunnittelija Johanna Matikka johanna.matikka@ensijaturvakotienliitto.fi Vanhemmat alkavat moittia lapsia, kun niistä on tullut yhtä viisaita kuin

Lisätiedot

Ajankohtaista kunta- ja aluetiedoista

Ajankohtaista kunta- ja aluetiedoista Ajankohtaista kunta- ja aluetiedoista Ulkomaalaiset Suomessa Yliaktuaari, Tilastokeskus Esityksessäni Hieman historiallista näkökulmaa ulkomaalaisuuteen Ulkomaalaiset Suomessa Ulkomaalaisten hedelmällisyys

Lisätiedot

KOULUTERVEYSKYSELY 2013

KOULUTERVEYSKYSELY 2013 KOULUTERVEYSKYSELY 2013 Kouvolan kuntakohtaisia tuloksia verrattuna Kouvolan vanhoihin tuloksiin 2 Kouluterveyskysely THL:n toteuttama valtakunnallinen kysely peruskoulun 8. ja 9. luokkien oppilaille,

Lisätiedot

Talouden rakenteet 2011 VALTION TALOUDELLINEN TUTKIMUSKESKUS (VATT)

Talouden rakenteet 2011 VALTION TALOUDELLINEN TUTKIMUSKESKUS (VATT) Kansantalouden kehityskuva Talouden rakenteet 211 VALTION TALOUDELLINEN TUTKIMUSKESKUS (VATT) Suomen talous vuonna 21 euroalueen keskimääräiseen verrattuna Euroalue Suomi Työttömyys, % 12 1 8 6 4 Julkisen

Lisätiedot

Indikaattorien osoittama hyvinvointi Sastamala. Terveydenedistämisaktiivisuus (TEA) perusopetuksessa, pistemäärä Koko maa Sastamala

Indikaattorien osoittama hyvinvointi Sastamala. Terveydenedistämisaktiivisuus (TEA) perusopetuksessa, pistemäärä Koko maa Sastamala Indikaattorien osoittama hyvinvointi Sastamala Terveydenedistämisaktiivisuus (TEA) perusopetuksessa, pistemäärä Kunnan nettokustannukset yhteensä, euroa / asukas Terveydenedistämisaktiivisuus (TEA) perusterveydenhuollossa,

Lisätiedot

Eläkkeet ja eläkeläisten toimeentulo Susan Kuivalainen, Juha Rantala, Kati Ahonen, Kati Kuitto ja Liisa-Maria Palomäki (toim.

Eläkkeet ja eläkeläisten toimeentulo Susan Kuivalainen, Juha Rantala, Kati Ahonen, Kati Kuitto ja Liisa-Maria Palomäki (toim. Eläkkeet ja eläkeläisten toimeentulo 1995 2015 Susan Kuivalainen, Juha Rantala, Kati Ahonen, Kati Kuitto ja Liisa-Maria Palomäki (toim.) Eläkeläisten toimeentulo on parantunut useimmilla keskeisillä toimeentulomittareilla

Lisätiedot

Ammattiin opiskelevien nuorten hyvinvointi Kouluterveyskyselyn mukaan

Ammattiin opiskelevien nuorten hyvinvointi Kouluterveyskyselyn mukaan Tiedosta hyvinvointia 1 Ammattiin opiskelevien nuorten hyvinvointi Kouluterveyskyselyn mukaan Minna Pietikäinen, Stakes Hoito-kasvatus-kuntoutus Toiminnallinen verkosto lasten ja nuorten parhaaksi 29.10.2008

Lisätiedot

TYÖOLOJEN KEHITYS. Näin työmarkkinat toimivat 9.11.2015 EVA. Hanna Sutela Erikoistutkija, YTT hanna.sutela@tilastokeskus.fi

TYÖOLOJEN KEHITYS. Näin työmarkkinat toimivat 9.11.2015 EVA. Hanna Sutela Erikoistutkija, YTT hanna.sutela@tilastokeskus.fi TYÖOLOJEN KEHITYS Näin työmarkkinat toimivat 9.11.2015 EVA Hanna Sutela Erikoistutkija, YTT hanna.sutela@tilastokeskus.fi % Palkansaajien koulutusrakenne Työolotutkimukset 1977-2013 100 90 10 13 14 20

Lisätiedot

Lapsen oikeudet ovat aikuisten velvollisuuksia Lapsiystävällisen kunnan rakennuspalikat Pikkusyöte

Lapsen oikeudet ovat aikuisten velvollisuuksia Lapsiystävällisen kunnan rakennuspalikat Pikkusyöte Lapsen oikeudet ovat aikuisten velvollisuuksia Lapsiystävällisen kunnan rakennuspalikat Pikkusyöte 16.8.2018 Jaana Tervo, THL Lapsen oikeuksien sopimus Lapset ovat toimijoita joilla on omia oikeuksia:

Lisätiedot

1. Hyvinvointitiedon ja tehtyjen toimenpiteiden arviointi

1. Hyvinvointitiedon ja tehtyjen toimenpiteiden arviointi 1. Hyvinvointitiedon ja tehtyjen toimenpiteiden arviointi Paketti 1: V1 = Satakunta V2 = Varsinais-Suomi V3 = Pohjanmaa V4 = Koko maa V5 = Kankaanpää V6 = Karvia V7 = Siikainen V8 = Jämijärvi V9 = Pomarkku

Lisätiedot

Miten nuoret voivat kouluyhteisössä? Kouluterveyskyselyn tuloksia 2013

Miten nuoret voivat kouluyhteisössä? Kouluterveyskyselyn tuloksia 2013 Miten nuoret voivat kouluyhteisössä? Kouluterveyskyselyn tuloksia 2013 THL 5.2.2014 Tutkija Hanne Kivimäki Aiheet Perustietoa Kouluterveyskyselystä Valtakunnalliset tulokset 2013 Tulosten hyödyntäminen

Lisätiedot

Työllisyysaste 1980-2004 Työlliset/Työikäinen väestö (15-64 v)

Työllisyysaste 1980-2004 Työlliset/Työikäinen väestö (15-64 v) 1 8 % Työllisyysaste 198-24 Työlliset/Työikäinen väestö (15-64 v 75 7 Suomi 65 6 55 5 45 8 82 84 86 88 9 92 94 96 98 2 4** 16.5.23/SAK /TL Lähde: European Commission 2 Työttömyysaste 1985-24 2 % 2 15 15

Lisätiedot

Talouskriisi sosiaaliindikaattoreiden

Talouskriisi sosiaaliindikaattoreiden Talouskriisi sosiaaliindikaattoreiden valossa Euroopan talouskriisi ja elinolot Tilastokeskus, 11.3.2012 Hannele Sauli Kaisa-Mari Okkonen Kotitalouksien reaalitulokehitys kriisimaissa ja Itä- Euroopassa

Lisätiedot

15.6.2010. Ulkopaikkakuntalaisille ja ulkomaalaisille annettavasta hoidosta perittävät maksut 1.1.2010 alkaen

15.6.2010. Ulkopaikkakuntalaisille ja ulkomaalaisille annettavasta hoidosta perittävät maksut 1.1.2010 alkaen Keski-Karjalan sosiaali- ja terveyslautakunta 22.6.2010 98, liite Ulkopaikkakuntalaisille ja ulkomaalaisille annettavasta hoidosta perittävät maksut 1.1.2010 alkaen Kansanterveyslaki 22 127,63 Kiireellinen

Lisätiedot

1. Poliisin tietoon tulleet henkeen ja terveyteen kohdistuneet rikokset / 1000 asukasta (2012) Info 2. Lasten pienituloisuusaste (2011) Info

1. Poliisin tietoon tulleet henkeen ja terveyteen kohdistuneet rikokset / 1000 asukasta (2012) Info 2. Lasten pienituloisuusaste (2011) Info arvo muutos Kontiolahti Juuka Joensuu Pohjois-Kar jala Koko maa 1 6,1 4,6 7,3 6,7 6,2 7,5 2 18,4 13,4 24,9 21,1 20,3 14,9 3 9,1 5,4 9,8 12,2 10,4 8,6 4 3,4 3,1 3,0 4,0 3,7 2,9 5 6,1 4,6 7,3 6,7 6,2 7,5

Lisätiedot