Kansainvälistä kuvakirjan tutkimusta 1

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kansainvälistä kuvakirjan tutkimusta 1"

Transkriptio

1 Tutkiva katse kuvakirjaan toim. Kaisu Rättyä ja Raija Raussi Helsinki: BTJ Kirjastopalvelu Oy, 2001 Kansainvälistä kuvakirjan tutkimusta 1 Kaisu Rättyä Kuvakirjojen tutkimusta on tehty lasten- ja nuortenkirjallisuuden tutkimuksen historian ajan, mutta tietyt tutkimukset ovat nousseet merkittäviksi muiden tutkijoiden ja artikkelinkirjoittajien innoittajiksi ja opastajiksi. Seuraava esittelevä katsaus kuvakirjoihin kohdistuvista tutkimusteksteistä lasten- ja nuortenkirjallisuuden tutkimuksen alueella on syntynyt tämän artikkelikokoelman teon yhteydessä. Kaisu Rättyä kokosi alustavan rungon 1970-luvulta vuoteen 2001 sellaisesta alan kansainvälisestä tutkimuskirjallisuudesta, johon sekä tämän artikkelikokoelman kirjoittajat että muiden tutkimusten tekijät usein viittaavat. Tutkijat ja kriitikot Sirke Happonen, Maria Laukka, Maria Lassén-Seger ovat täydentäneet esittelevää teoslistaa. Esiteltävät kansainväliset tutkimustekstit käsittelevät kuvakirjaa taideteoksena. Tekstien tärkeä lähtökohta on kuvan ja sanan vuorovaikutus, ei kuvakirjan käyttö kasvatuksellisessa mielessä tai kuvakirjojen historia. Joukosta on rajattu pois myös yleistä kuvantulkintaa ja pelkästään kuvantutkimusta koskevat tekstit. Esittely ei ole kattavaa, eikä kaikkia mielenkiintoisia artikkeleita tai tutkimuksia yksittäisistä kuvittajista, teoksista tai aihepiireistä ole otettu mukaan. Pääosin mukana ovatkin kokonaisteokset, eivät erilliset artikkelit ja 1980-luku Vuonna 1977 ilmestyi ruotsalaisen Lena Fridellin toimittama esseekokoelma Bilden i barnboken. Artikkelissa "Bilderbok och bildanalys" taidehistorioitsija Gustaf Cavallius esittelee analyysimallin kuvakirjan tulkintaan. Cavalliuksen esimerkkitulkinta kohdistuu Jan 1 Painetun julkaisun sivut

2 Lööfin teokseen Sagan om det röda äpplet (suom. Raitapukuinen mies osti omenan ja kuinka sitten kävi), josta hän käsittelee värejä, muotoja, kokoja, tilankäyttöä, liikettä, muutosta ja kuvien sarjallisuutta. Analyysin peruspylväiksi Cavallius esittää kuvien analyysiä, tekstin analyysiä sekä kuvien ja tekstin suhteen tarkastelua, mutta keskittyy itse artikkelissaan lähes yksinomaan kuviin. Israelilainen Joseph H. Schwarcz on noussut anglo-saksisessa kuvakirjatutkimuksessa eräänlaiseksi pioneeriksi. Hänen teoksensa Ways of the Illustrator. Visual Communication in Children's Literature (1982) painottaa kuvien tulkinnanmahdollisuuksia ja kuvien ja teoksen yhteistä symbolista kommunikaatiota. Mielenkiintoisia esimerkkejä kuvituksesta tarjoavat esimerkiksi luvut sanallisista metaforista ja kuvituksesta, kirjaimista visuaalisina elementteinä tai visuaalisista äänistä. Ruotsalainen esseekokoelma I bilderbokens värld , jonka Kristin Hallberg ja Boel Westin toimittivat vuonna 1985, esittelee analyysejä pääosin ruotsalaisesta kuvakirjasta. Teoksessa käytetään muun muassa tekstin ja kuvan symbioottisesta suhteesta termiä ikonoteksti, jonka Hallberg oli ottanut käyttöön 1982 ilmestyneessä artikkelissaan "Litteraturvetenskapen och bilderboksforskningen" (julkaisussa Tidskrift för litteraturvetenskap). Hallbergin mukaan kuvakirjan todellinen teksti (eli ikonoteksti) on se, joka syntyy tekstin ja kuvan vuorovaikutuksesta lukutilanteessa luvulta on kirjoihin jäänyt myös yhdysvaltalaisen William Moebiuksen nimi. Hän tarkastelee kuvakirjan koodeja artikkelissaan "Introduction to Picture Book Codes" (1986/1990), joka ilmestyi ensimmäistä kertaa Word & Image -lehdessä. Moebius on jakanut kuvien elementit useaan koodiin. Niihin kuuluvat kuuluvat esimerkiksi kohteiden sijoitus, koko, perspektiivi, kehykset, jyrkät ja pehmeät linjat, viivan laatu ja väri. Moebiuksen rinnalla kanadalaisen Perry Nodelmanin Word about pictures. The narrative art of children's picture books (1988) on myös sellainen lähdeteos, jossa nousee vahvasti esille kuvan ja tekstin tiivis yhteys toisiinsa. Teoreettisessa kehittelyssään Nodelman pureutuu juuri näiden yhteiseen viestiin ja viestin välittymiseen. Mielenkiintoista on hänen näkemyksensä kuvan ja tekstin ironisesta suhteesta. Hän on tarkastellut myös esimerkiksi kuvakirjan kerronnan rytmiä.

3 1980-luvulla ilmestyneet tutkimukset ja artikkelit toivat välineitä kuva-analyysiin ja tulkintaan. Ne ovat edelleenkin varsin käyttökelpoisia luvun kuluessa kuvakirjan tulkintaan on etsitty uutta lijaa narratologiasta sekä kommunikaatioteorioista luku Saksalainen tutkija Jens Thiele on toimittanut artikkelikokoelman Neue Erzählformen im Bilderbuch (1991). Kokoelmassa esitellään muun muassa simultaanikuvan käsitettä, eli peräkkäis- tai rinnakkaiskuvausta ja niiden esiintymiä eri kuvakirjoissa. Aihetta on käsitellyt myös aiemmin mainittu Schwarcz. Thiele toimitti jo vuonna 1985 artikkelikokoelman Bilderbücher entdecken, jossa pääpaino oli kuvien sosiologisessa sisällönanalyysissä. Ruotsalaisista tutkijoista Ulla Rhedin vei kuvakirjan tutkimusta väitöskirjassaan Bilderboken. På väg mot en teori (1992) uuteen suuntaan ja esitteli kolmijaon den episka bilderboken, den expanderande texten, den genuina bilderboken, jota on laajasti käytetty myöhemmässä pohjoismaisessa tutkimuksessa. Rhedinin teoreettinen lähestyminen nosti jälleen esteettiset ominaisuudet esiin. Esteettistä kokemusta kuvakirjan lukemisessa vahvistaa esimerkiksi englantilainen Jane Doonan teoksessaan Looking at pictures in picture books (1993) syventäessään analyysiä esimerkiksi kuvan linjoihin ja väreihin. Doonan esittelee uuskriittistä lähiluentaa vastaavan oman sovelluksensa kuvien tulkintaan askel askeleelta ja hän käyttää siitä termiä close looking (lähikatselu). Teoksessa on myös esitelty, miten kuvakirjaa voi tutkia koululuokassa. Australialainen tutkija John Stephens käyttää teoksessaan Language and Ideology in children's literature (1993) runsaasti kuvakirjamateriaalia lastenkertomusten ja nuorten romaanien rinnalla. Kuvakirjaan hän keskittyy tarkemmin luvussa "Primary scenes: the family and picture books". Stephens nostaa esiin kuvien ja sanojen välittämiä implisiittisiä ja eksplisiittisiä ideologioita siitä, miten perhe esitetään kirjallisuudessa. Stephensin ote kohteeseensa on narratologinen. Hän tutkiikin erityisesti sitä, miten kuvissa ja tekstissä ilmentyvät kertojan ääni, fokalisaatio tai näkökulmat.

4 Psykoanalyyttisen tulkinnan kuvakirjantutkimukseen toivat ruotsalaiset Lena Kåreland ja Barbro Werkmäster, jotka tulkitsivat kolmea muumikuvakirjaa teoksessaan En livsvandring i tre akter (1994). Kirjallisuudentutkijan ja taidehistorioitsijan teos kehittelee edelleen tekijöidensä analyysimallia, joka esiteltiin teoksessa Möte med bilderboken (1985). Kustakin Janssonin kuvakirjasta esitetään ensin kerronnan analyysi ja sen jälkeen teoksista nostetaan esiin tärkeimmät motiivit ja vallitsevat ajatukset. Taidehistorioitsija Jens Thiele on koonnut Das Bilderbuch -teokseensa kuvakirjan estetiikkaa, teoriaa, pedagogiikkaa ja reseptiota käsittelevät osiot. Näiden lisäksi teoksessa on eri kirjoittajien, muun muassa edellä mainitun Jane Doonanin, analyysit yksittäisistä teoksista. Kuvakirjan kerronnan dramaturgiaa Thiele tarkastelee esimerkiksi kuvamontaasin, kuvien jatkumon sekä kuvan ja tekstin suhteen kautta. Kirjallisuudentutkija Maria Nikolajevan kirjoittamassa teoksessa Bilderbokens pusselbitar (2000) lähestytään sanan ja kuvan vuorovaikutusta useista eri näkökulmista. Teos on tarkoitettu kurssikirjaksi, ja siinä onkin laajat selostavat teosluettelot. Nikolajeva esittelee uudenlaisen jaon kuvakirjojen sisällä. Jaottelun ääripäinä ovat kuvaton kirja ja tekstitön kuvakirja. Niiden väliin mahtuvat symmetrinen kuvakirja, tekstiä täydentävä kuvakirja, vahvistava tai laajentava kuvakirja, kontrapunktinen (kyseenalaistava) kuvakirja ja ambivalenttinen (vastustava) kuvakirja. Kuvaavat adjektiivit kertovat kuvien suhteesta tekstiin. Nikolajeva on kirjoittanut yhdessä Carole Scottin kanssa teoksen How picturebooks work (2001), joka ilmestyi tämän artikkelikokoelman valmistumisen aikaan. Kirjallisuus Cavallius, Gustaf Bilderbok och bildanalys Teoksessa Lena Fridell (toim.) Bilden i barnboken. Göteborg: Stegelands Doonan, Jane Looking at Pictures in Picture Books. South Woodchester: Thimble Press. Fridell, Lena (toim.) Bilden i barnboken. Göteborg: Stegelands.

5 Hallberg, Kristin Litteraturvetenskapen och bilderbokforskningen Tidskrift för litteraturvetenskap, 3 (4) Hallberg, Kristin & Westin, Boel I bilderbokens värld Stockholm: Liber Förlag. Kåreland, Lena & Werkmäster, Barbro Livsvandring i tre akter. En analys av Tove Janssons bilderböcker Hur gick det sen? Vem ska trösta knyttet? Den farliga resan. Uppsala: Hjelm. Kåreland, Lena & Werkmäster, Barbro Möte med bilderboken. Ett studiematerial. Malmö: Liber Förlag. Moebius, William Introduction to Picture Book Codes. Word & Image, 2/ Nodelman, Perry Words About Pictures. The Narrative Art of Children s Picture Books. Athens, Georgia: University of Georgia Press. Nikolajeva, Maria Bilderbokens pusselbitar. Lund: Studentlitteratur. Nikolajeva, Maria & Scott, Carole How Picturebooks Work. New York: Garland Publishing. Rhedin, Ulla Bilderboken. På väg mot en teori. Stockholm: Alfabeta. Schwarcz, Joseph H Ways of the Illustrator. Visual Communication in Children's Literature. Chicago: American Library Association. Stephens, John Language and Ideology in Children's Fiction. London & New York: Longman.

6 Thiele, Jens Bilderbücher entdecken. Untersuchungen, Materialen und Empfelungen zum kritischen Gebrauch einer Buchgattung. Oldenburg: Isensee. Thiele, Jens (toim.) Neue Erzählformen im Bilderbuch. Untersuchungen zu einer veränderten Bild-Text-Sprach. Oldenburg: Isensee Verlag Thiele, Jens Das Bilderbuch. Ästhetik, Theorie, Analyse, Didaktik, Rezeption. Mit Beiträgen von Jane Doonan, Elisabeth Hohmeister, Doris Reske und Reinbert Tabbert. Oldenburg: Isensee.

TAMPEREEN YLIOPISTO Mikaela Uoti

TAMPEREEN YLIOPISTO Mikaela Uoti TAMPEREEN YLIOPISTO Mikaela Uoti VOIMALLA SEITSEMÄN KOIRAN Kuvan ja sanan suhde Mauri Kunnaksen teoksessa Seitsemän koiraveljestä Suomen kirjallisuuden pro gradu -tutkielma Tampere 2008 Tampereen yliopisto

Lisätiedot

TEKSTI JA TYPOGRAFIA LEHDESSÄ. Johdanto Arja Karhumaa

TEKSTI JA TYPOGRAFIA LEHDESSÄ. Johdanto Arja Karhumaa TEKSTI JA TYPOGRAFIA LEHDESSÄ Johdanto Arja Karhumaa TYPOGRAFIA LEHDESSÄ Kaikkein tärkein identiteetin, genren ja visuaalisen luonteen ilmaisija Monta tehtävää: 1. Kerronta Typografian tärkein tehtävä:

Lisätiedot

Inarinsaamen kielen aikuiskoulutusta osana vähemmistökielen revitalisaatiotyötä.

Inarinsaamen kielen aikuiskoulutusta osana vähemmistökielen revitalisaatiotyötä. Inarinsaamen kielen aikuiskoulutusta osana vähemmistökielen revitalisaatiotyötä. Tutkimuksen aihepiiri: Inarinsaamen kielen revitalisaatio = uhanalaisen kielen elvyttäminen ja elpyminen vähemmistökieliyhteisön

Lisätiedot

Tutkijan informaatiolukutaito

Tutkijan informaatiolukutaito Tutkijan informaatiolukutaito Maria Forsman VTT, kirjastonjohtaja Valtiotieteellisen tiedekunnan kirjasto Infolit-hankkeen koulutuspalaveri 17.2.2006 Kirjastoammattilaisesta tutkijaksi Taustalla Kirjasto-

Lisätiedot

TIEDEPOSTERI. - Viestinnän välineenä. Marisa Rakennuskoski

TIEDEPOSTERI. - Viestinnän välineenä. Marisa Rakennuskoski TIEDEPOSTERI - Viestinnän välineenä Marisa Rakennuskoski POSTERILAJIT Mainosposteri(pääpaino kuvilla ja visuaalisuudella) Ammatillinenposteri(vapaamuotoinen, esim. jonkin projektin tapahtumia kuvaava,

Lisätiedot

KUVATAIDE VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet

KUVATAIDE VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet KUVATAIDE VL.7-9 7.LUOKKA Opetuksen tavoitteet Visuaalinen havaitseminen ja ajattelu T1 kannustaa oppilasta havainnoimaan, taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja käyttämään

Lisätiedot

KIRJAKORI 2014 Lastenkirjainstituutti toukokuu 2015

KIRJAKORI 2014 Lastenkirjainstituutti toukokuu 2015 KIRJAKORI 214 Lastenkirjainstituutti on asiantuntijaorganisaatio, jonka toiminnan tarkoituksena on edistää lasten- ja nuortenkirjallisuuden ja lastenkirjan kuvitustaiteen tuntemusta ja tutkimusta. Instituutin

Lisätiedot

RYHMÄYTYMINEN JA RYHMÄYTYMISHARJOITUKSIA

RYHMÄYTYMINEN JA RYHMÄYTYMISHARJOITUKSIA RYHMÄYTYMINEN JA RYHMÄYTYMISHARJOITUKSIA RYHMÄYTYMISPROSESSI RYHMÄYTYMINEN ON TÄRKEÄÄ, KOSKA tunne ryhmään kuulumisesta on tärkeä kokemus ja onnistuneet kokemukset luokkaryhmässä luovat pohjan hyväksynnän

Lisätiedot

ProQuest Dissertations & Thesis: The Humanities and Social Sciences Collection

ProQuest Dissertations & Thesis: The Humanities and Social Sciences Collection Kuukauden tietokanta tammikuu 2013 ProQuest databases ARTBibliographies Modern (ABM) Modern and contemporary art journal articles and books British Humanities Index (BHI) Humanities - journals, weekly

Lisätiedot

Ekososiaalisen sosiaalityön mahdollisuus? Kestävä hyvinvointi ja eriarvoisuus , Tieteiden talo

Ekososiaalisen sosiaalityön mahdollisuus? Kestävä hyvinvointi ja eriarvoisuus , Tieteiden talo Ekososiaalisen sosiaalityön mahdollisuus? Kestävä hyvinvointi ja eriarvoisuus 30.11.2016, Tieteiden talo Kansainvälinen sosiaalityön määritelmä Sosiaalityö on käytäntöön perustuva ammatti ja akateeminen

Lisätiedot

Teoreettisen viitekehyksen rakentaminen

Teoreettisen viitekehyksen rakentaminen Teoreettisen viitekehyksen rakentaminen Eeva Willberg Pro seminaari ja kandidaatin opinnäytetyö 26.1.09 Tutkimuksen teoreettinen viitekehys Tarkoittaa tutkimusilmiöön keskeisesti liittyvän tutkimuksen

Lisätiedot

PAIMENPSALMI 23 Perusanalyysi ja metaforat

PAIMENPSALMI 23 Perusanalyysi ja metaforat PAIMENPSALMI 23 Perusanalyysi ja metaforat Raija Sollamo 12. 11. 2008. Teologinen tiedekunta Yleisohjeet psalmianalyyseja varten Johdanto-opilliset tiedot Psalmin laji Psalmin ajoitus Tekstikritiikki Tärkeimmät

Lisätiedot

Lataa Lintu ja ääni (+cd) - Riku Cajander. Lataa

Lataa Lintu ja ääni (+cd) - Riku Cajander. Lataa Lataa Lintu ja ääni (+cd) - Riku Cajander Lataa Kirjailija: Riku Cajander ISBN: 9789522542694 Sivumäärä: 144 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 31.62 Mb Lintu ja ääni esittelee 70 suomalaista lintulajia kuvin,

Lisätiedot

Taloussosiaalityö ja toimintamahdollisuuksien näkökulma - Uusia ideoita sosiaalityön kehittämiseen? Katri Viitasalo VTL, yliopistonopettaja

Taloussosiaalityö ja toimintamahdollisuuksien näkökulma - Uusia ideoita sosiaalityön kehittämiseen? Katri Viitasalo VTL, yliopistonopettaja Taloussosiaalityö ja toimintamahdollisuuksien näkökulma - Uusia ideoita sosiaalityön kehittämiseen? Katri Viitasalo VTL, yliopistonopettaja 15.11.2017 Sosiaalityön klubi, Tampere Alustuksen tarkoitus -

Lisätiedot

9.-luokkalaisen kulttuurikansio

9.-luokkalaisen kulttuurikansio 9.-luokkalaisen kulttuurikansio Kokoa kulttuurikansioon puolen vuoden ajan kulttuurielämyksiäsi. Kulttuurikansio palautetaan opettajalle 31.3. 2009. Liimaa pääsyliput kansioon! Pakolliset sivut Huom! -

Lisätiedot

Om samspelet mellan text och bild i två moderna svenska bilderböcker med döden som tema

Om samspelet mellan text och bild i två moderna svenska bilderböcker med döden som tema Om samspelet mellan text och bild i två moderna svenska bilderböcker med döden som tema Avhandling pro gradu i nordiska språk Institutionen för språk- och översättningsvetenskapen Tammerfors universitet

Lisätiedot

Belz & Gelberg & /01

Belz & Gelberg & /01 Deutsch Fünfter sein Arabisch Ernst Jandl. Norman Junge &' (! )$(.! "# $% Belz & Gelberg 234506 & /01 Ernst Jandl, 1925 in Wien geboren und 2000 dort gestorben, zählt zu den bedeutendsten Lyrikern unserer

Lisätiedot

Lataa Tieteen lyhyt historia - vai pitkä tie luonnonfilosofian ja empirismin kohtaamiseen - Tuomo Suntola. Lataa

Lataa Tieteen lyhyt historia - vai pitkä tie luonnonfilosofian ja empirismin kohtaamiseen - Tuomo Suntola. Lataa Lataa Tieteen lyhyt historia - vai pitkä tie luonnonfilosofian ja empirismin kohtaamiseen - Tuomo Suntola Lataa Kirjailija: Tuomo Suntola ISBN: 9789526723686 Sivumäärä: 290 Formaatti: PDF Tiedoston koko:

Lisätiedot

Pohjoismaiden osakkeet ulottuvillasi Taurus tekee sijoittamisesta helpon. Taurus Capital Ltd 24.04. 2010

Pohjoismaiden osakkeet ulottuvillasi Taurus tekee sijoittamisesta helpon. Taurus Capital Ltd 24.04. 2010 Pohjoismaiden osakkeet ulottuvillasi Taurus tekee sijoittamisesta helpon Taurus Capital Ltd 24.04. 2010 The Little Book that Beats the Market 2006 ilmestyi kirja, jonka tekijä väitti kehittäneensä osakevalintamenetelmän

Lisätiedot

Pentti Haddington Oulun yliopisto englantilainen filologia. Anna Marin OAMK, liiketalouden yksikkö; Oulun yliopisto, UniOGS

Pentti Haddington Oulun yliopisto englantilainen filologia. Anna Marin OAMK, liiketalouden yksikkö; Oulun yliopisto, UniOGS Draaman käy*ö pedagogisena menetelmänä vieraiden kielten yliopisto- opetuksessa: Tutkimuspohjainen opetus, draama ja =eteellisen ar=kkelin kirjoi*aminen Pentti Haddington Oulun yliopisto englantilainen

Lisätiedot

Katajanokan terminaali - Rautatieasema Skatuddens terminal - Järnvägsstationen

Katajanokan terminaali - Rautatieasema Skatuddens terminal - Järnvägsstationen 10.4.-20.8.2017 Katajanokan terminaali - Skatuddens terminal - Katajanokan terminaali - Skatuddens terminal - Katajanokan terminaali Skatuddens terminal 10.4.2017-18.6.2017 6 48e 6e 6 33e 41e 49e 8e 7

Lisätiedot

VALTIO-OPPI PERUSOPINNOT 25 OP

VALTIO-OPPI PERUSOPINNOT 25 OP 1 (5) VALTIO-OPPI PERUSOPINNOT 25 OP Oletko kiinnostunut politiikan ja vallan tutkimuksesta, poliittisista järjestelmistä ja poliittisen ajattelun kehityksestä? Valtio-opin opinnot tarjoavat perustietoja

Lisätiedot

JARI JUSLÉN NETTI. mullistaa markkinoinnin. Hyödynnä uudet mahdollisuudet

JARI JUSLÉN NETTI. mullistaa markkinoinnin. Hyödynnä uudet mahdollisuudet JARI JUSLÉN NETTI mullistaa markkinoinnin Hyödynnä uudet mahdollisuudet TALENTUM 2009 Copyright 2009 Talentum Media Oy ja tekijä Kustantaja: Talentum Media Oy Kansi: Riikka Rajapuro Taitto: Lapine Oy ISBN

Lisätiedot

SUURPÄÄNOMA BIBLIOGRAFIA MATTI SUURPÄÄN TUOTANNOSTA SEKÄ HÄNEN TUOTANTOAAN TAI HÄNTÄ ITSEÄÄN KÄSITTELEVISTÄ ARTIKKELEISTA

SUURPÄÄNOMA BIBLIOGRAFIA MATTI SUURPÄÄN TUOTANNOSTA SEKÄ HÄNEN TUOTANTOAAN TAI HÄNTÄ ITSEÄÄN KÄSITTELEVISTÄ ARTIKKELEISTA SUURPÄÄNOMA BIBLIOGRAFIA MATTI SUURPÄÄN TUOTANNOSTA SEKÄ HÄNEN TUOTANTOAAN TAI HÄNTÄ ITSEÄÄN KÄSITTELEVISTÄ ARTIKKELEISTA Juhlajulkaisu Matti Suurpäälle hänen täyttäessään 60 vuotta 3. marraskuuta 1997

Lisätiedot

Äänikirjat Uutuudet kesäkuu 2013 Ljudböcker Nyheter Juni 2013

Äänikirjat Uutuudet kesäkuu 2013 Ljudböcker Nyheter Juni 2013 Äänikirjat Uutuudet kesäkuu 2013 Ljudböcker Nyheter Juni 2013 84.2 BRO fin Äänikirja (CD) BROWN, Dan Inferno [Äänite] / Dan Brown ; [suomentanut Jorma-Veikko Sappinen]. - [Helsinki] : WSOY, 2013. -16 CD-äänilevyä,

Lisätiedot

YLIOPISTO-LEHDEN IDEA

YLIOPISTO-LEHDEN IDEA YLIOPISTO-LEHDEN IDEA Tiedeviestinnän instituutiot ja käytännöt luentosarja Päätoimittaja Marja Pemberton 18.2.2014 Viestintä ja yhteiskuntasuhteet Kommunikation och samhällsrelationer University University

Lisätiedot

TAMPEREEN YLIOPISTO. Pia Rantanen. Rosa Liksomin kuvakirja Jepata Nasta pohjoisnavalla ekologista lukutaitoa kehittämässä

TAMPEREEN YLIOPISTO. Pia Rantanen. Rosa Liksomin kuvakirja Jepata Nasta pohjoisnavalla ekologista lukutaitoa kehittämässä TAMPEREEN YLIOPISTO Pia Rantanen Rosa Liksomin kuvakirja Jepata Nasta pohjoisnavalla ekologista lukutaitoa kehittämässä Suomen kirjallisuuden pro gradu -tutkielma Tampere 2012 TAMPEREEN YLIOPISTO Kieli-,

Lisätiedot

Sari Airola PÖÖKÖ JA MYSTEERIN KESÄVIERAAT

Sari Airola PÖÖKÖ JA MYSTEERIN KESÄVIERAAT Sari Airola PÖÖKÖ JA MYSTEERIN KESÄVIERAAT Kuvittaja Sari Airola Sari Airola (s. 1967) valmistui taiteen maisteriksi Taideteollisen korkeakoulun Taidekasvatuksen osastolta 1997. Hän aloitti kuvitustöiden

Lisätiedot

Puroja ja rapakoita. Elina Viljamaa. Varhaiskasvatuksen päivä Oulun yliopisto SkidiKids/TelLis, Suomen Akatemia

Puroja ja rapakoita. Elina Viljamaa. Varhaiskasvatuksen päivä Oulun yliopisto SkidiKids/TelLis, Suomen Akatemia Puroja ja rapakoita Loviisa Viljamaa & Elina Viljamaa Varhaiskasvatuksen päivä 10.5.2012 Elina Viljamaa Oulun yliopisto SkidiKids/TelLis, Suomen Akatemia Kertominen on kaikilla ihmisillä olemassa oleva

Lisätiedot

KORAANIN KEHITYS. Syntykertomuksia ja historiaa. Tuesday, December 9, 14

KORAANIN KEHITYS. Syntykertomuksia ja historiaa. Tuesday, December 9, 14 KORAANIN KEHITYS Syntykertomuksia ja historiaa Perinteinen uskonnollinen käsitys Taivaassa on Jumalalla taivaallinen Koraani, josta maallinen on kopio Koraani tuli joko kerralla tai monessa osassa profeetta

Lisätiedot

Mitä kirjallisuuskasvatus on?

Mitä kirjallisuuskasvatus on? Mitä kirjallisuuskasvatus on? Kaisu Rättyä Kirjallisuustieteilijä Peter Degerman ruotsalaisesta Mittuniversitetistä väitteli helmikuussa kirjallisuuden didaktiikasta. Åbo Akademissa tarkastettu väitöskirja

Lisätiedot

Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita

Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita Tapiolan lukiossa Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita kursseja mielenkiintonsa mukaan vapaassa

Lisätiedot

Kuunteleva koulu Puhe ja äänimaisema

Kuunteleva koulu Puhe ja äänimaisema Kuunteleva koulu Puhe ja äänimaisema enorssin TutKoKe-symposium Turku 29.8.2018 MuT Olli-Taavetti Kankkunen Tampereen yliopiston normaalikoulu tnolka@staff.uta.fi 1 Puhe Musiikki Äänimaisema (semanttinen

Lisätiedot

Sisällönanalyysi. Sisältö

Sisällönanalyysi. Sisältö Sisällönanalyysi Kirsi Silius 14.4.2005 Sisältö Sisällönanalyysin kohde Aineistolähtöinen sisällönanalyysi Teoriaohjaava ja teorialähtöinen sisällönanalyysi Sisällönanalyysi kirjallisuuskatsauksessa 1

Lisätiedot

Visuaalinen käyttöliittymäanalyysi

Visuaalinen käyttöliittymäanalyysi Visuaalinen käyttöliittymäanalyysi Johdanto Tehtävänä on analysoida Saariston ekologia-kurssilla käytettävän tietokoneohjelman käyttöliittymän visuaalisia ominaisuuksia. Vastaa ensiksi VisaWi -lomakkeeseen

Lisätiedot

Pekka Kurki. Raamattu-aiheisen lasten kuvakirjan kuvitus. Opinnäytetyö Kevät 2014 Liiketoiminnan ja kulttuurin yksikkö Muotoilun koulutusohjelma

Pekka Kurki. Raamattu-aiheisen lasten kuvakirjan kuvitus. Opinnäytetyö Kevät 2014 Liiketoiminnan ja kulttuurin yksikkö Muotoilun koulutusohjelma Pekka Kurki Raamattu-aiheisen lasten kuvakirjan kuvitus Opinnäytetyö Kevät 2014 Liiketoiminnan ja kulttuurin yksikkö Muotoilun koulutusohjelma 2 SEINÄJOEN AMMATTIKORKEAKOULU Opinnäytetyön tiivistelmä Koulutusyksikkö:

Lisätiedot

Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää. Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia

Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää. Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia Tutkielmatyöskentely opettaa tieteellisen ja analyyttisen kirjoittamisen taitoja.

Lisätiedot

Tunnus. Tunnuksen VÄRIVERSIOT. Min. 20 mm

Tunnus. Tunnuksen VÄRIVERSIOT. Min. 20 mm Graafinen ohje Tunnus Oulu Sinfonian tunnuksena käytetään ensisijaisesti ohessa kuvattua liikemerkin ja nimilogon kiinteää yhdistelmää. Käytössä on huolehdittava, että tunnuksen mittasuhteet sekä nimilogon

Lisätiedot

Rinnakkaiskoulusta yhtenäiseen peruskouluun

Rinnakkaiskoulusta yhtenäiseen peruskouluun Rinnakkaiskoulusta yhtenäiseen peruskouluun 1 2 3 SUOMEN KASVATUKSEN JA KOULUTUKSEN HISTORIAN SEURAN VUOSIKIRJA 2013 Rinnakkaiskoulusta yhtenäiseen peruskouluun KOULU JA MENNEISYYS LI 4 ISBN 978-952-67639-2-7

Lisätiedot

Autenttinen oppiminen vieraan kielen opetuksessa. Pia Bärlund 29.10.2009 Jyväskylän yliopisto, Opettajankoulutuslaitos

Autenttinen oppiminen vieraan kielen opetuksessa. Pia Bärlund 29.10.2009 Jyväskylän yliopisto, Opettajankoulutuslaitos Autenttinen oppiminen vieraan kielen opetuksessa Pia Bärlund 29.10.2009 Jyväskylän yliopisto, Miksi tärkeää kielten opetuksessa? Oppimisen ilo sitoo sitoo oppilaan oppimisprosessiin (Rantala, 2006) Ainoa

Lisätiedot

Julkaisun laji Opinnäytetyö. Sivumäärä 43

Julkaisun laji Opinnäytetyö. Sivumäärä 43 OPINNÄYTETYÖN KUVAILULEHTI Tekijä(t) SUKUNIMI, Etunimi ISOVIITA, Ilari LEHTONEN, Joni PELTOKANGAS, Johanna Työn nimi Julkaisun laji Opinnäytetyö Sivumäärä 43 Luottamuksellisuus ( ) saakka Päivämäärä 12.08.2010

Lisätiedot

Sami Hirvonen. Ulkoasut Media Works sivustolle

Sami Hirvonen. Ulkoasut Media Works sivustolle Metropolia ammattikorkeakoulu Mediatekniikan koulutusohjelma VBP07S Sami Hirvonen Ulkoasut Media Works sivustolle Loppuraportti 14.10.2010 Visuaalinen suunnittelu 2 Sisällys 1 Johdanto 3 2 Oppimisteknologiat

Lisätiedot

Säätiöiden jakamat apurahat taiteelle ja kulttuurille 2010, 2013 ja Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta 2019

Säätiöiden jakamat apurahat taiteelle ja kulttuurille 2010, 2013 ja Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta 2019 Säätiöiden jakamat apurahat taiteelle ja kulttuurille 2010, 2013 ja 2017 Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta 2019 Taustaa tutkimukselle Aula Research on toteuttanut Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnan

Lisätiedot

Lokikirjojen käyttö arviointimenetelmänä

Lokikirjojen käyttö arviointimenetelmänä Lokikirjojen käyttö arviointimenetelmänä Kaisu Rättyä Itä-Suomen yliopisto Tero Juuti Tampereen teknillinen yliopisto Teoreettinen viitekehys kognitiiviskonstruktivistinen oppimiskäsitys opettajan tiedon

Lisätiedot

Seija Pylkkö Valkealan lukio

Seija Pylkkö Valkealan lukio ELOKUVA ANALYYSIA Seija Pylkkö Valkealan lukio ELOKUVA ANALYYSIA Sukella tarinaan Selvitä, mikä on elokuvan aihe eli mistä se keskeisesti kertoo? Miten tapahtumat etenevät, eli millainen on juoni? Kertooko

Lisätiedot

Juhlat osana koulun tarinallista toimintakul/uuria. Hanna Nikkanen Sibelius- Akatemia hanna.nikkanen@siba.fi

Juhlat osana koulun tarinallista toimintakul/uuria. Hanna Nikkanen Sibelius- Akatemia hanna.nikkanen@siba.fi Juhlat osana koulun tarinallista toimintakul/uuria Hanna Nikkanen Sibelius- Akatemia hanna.nikkanen@siba.fi Jos koulun juhla on kasvatuksen väline, - millainen väline se on? - miten se toimii? - kuka sitä

Lisätiedot

(Kirjoittajatiedot lisätään hyväksyttyyn artikkeliin, ei arvioitavaksi lähetettävään käsikirjoitukseen)

(Kirjoittajatiedot lisätään hyväksyttyyn artikkeliin, ei arvioitavaksi lähetettävään käsikirjoitukseen) HOITOTIEDE-LEHTI Artikkelin mallipohja ja kirjoitusohjeet (Päivitetty 6.1.2016) Yleiset artikkelin asetukset ja ohjeet: Käsikirjoituksen pituus: korkeintaan 4000 sanaa sisältäen tiivistelmän, tekstisivut,

Lisätiedot

Millaista tietoa tiedottaja tarvitsee? Ja mistä tieto löytyy?

Millaista tietoa tiedottaja tarvitsee? Ja mistä tieto löytyy? Millaista tietoa tiedottaja tarvitsee? Ja mistä tieto löytyy? Ulla Jauhiainen, tiedottaja MTT (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus), Jokioinen MTT MTT on Suomen johtava maatalousja elintarviketutkimusta

Lisätiedot

Kirjakori Vuoden 2017 lasten- ja nuortenkirjoja esittelevään näyttelyyn liittyvä tilastokatsaus.

Kirjakori Vuoden 2017 lasten- ja nuortenkirjoja esittelevään näyttelyyn liittyvä tilastokatsaus. Kirjakori 2017 Vuoden 2017 lasten- ja nuortenkirjoja esittelevään näyttelyyn liittyvä tilastokatsaus. Kirjakori 2017 -näyttely Lastenkirjainstituutissa Tampereella 5.4.-18.5.2018 Lastenkirjainstituutti

Lisätiedot

Gradu-seminaari (2016/17)

Gradu-seminaari (2016/17) Gradu-seminaari (2016/17) Tavoitteet Syventää ja laajentaa opiskelijan tutkimusvalmiuksia niin, että hän pystyy itsenäisesti kirjoittamaan pro gradu -tutkielman sekä käymään tutkielmaa koskevaa tieteellistä

Lisätiedot

Sisällönkuvailu Fennicassa. Mirja Anttila Sisällönkuvailupäivä

Sisällönkuvailu Fennicassa. Mirja Anttila Sisällönkuvailupäivä Sisällönkuvailu Fennicassa Mirja Anttila Sisällönkuvailupäivä 20.11.2014 Kestävyysvaje BTJ n. 2 htv + KK 3,5 2,5 htv painetut kirjat n. 12000/vuosi kaupalliset e-kirjat 1000/7000 (takautuvasti 2013-2014)

Lisätiedot

LAADULLISESTA SISÄLLÖNANALYYSISTÄ

LAADULLISESTA SISÄLLÖNANALYYSISTÄ LAADULLISESTA SISÄLLÖNANALYYSISTÄ Aineiston ja teorian suhde INDUKTIIVINEN ANALYYSI Tulokset/teoria muodostetaan aineiston perusteella Tutkimuskysymykset muotoutuvat analyysin edetessä ABDUKTIIVINEN ANALYYSI

Lisätiedot

Kuva: Questmarketing.ltd.uk GRAAFINEN SUUNNITTELU?

Kuva: Questmarketing.ltd.uk GRAAFINEN SUUNNITTELU? Kuva: Questmarketing.ltd.uk GRAAFINEN SUUNNITTELU? Graafinen suunnittelu pähkinänkuoressa: Graafinen suunnittelu on universaalia. Se on kaikkialla ympärillämme, sisällä ja ulkona. Se selittää, koristelee,

Lisätiedot

Väitöskirjan kirjoittaminen ja viimeistely

Väitöskirjan kirjoittaminen ja viimeistely 1 Väitöskirjan kirjoittaminen ja viimeistely Pekka Kohti tohtorin tutkintoa 19.4.2017 UniOGS 2 Ensimmäinen versio väitöskirjasta Käytä Acta -kirjoituspohjaa Aloita väitöskirjan / yhteenvedon tekeminen

Lisätiedot

Graafinen suunnittelu 1

Graafinen suunnittelu 1 Graafinen suunnittelu 1 11.1. 16.3.2017 8 opintopistettä Teemat ja tavoitteet Kerronta ja ilmaisu. Sisällön tuottaminen. Kuvan ja tekstin yhdistäminen. Taiton konventiot. Typografia ja gridi taitossa.

Lisätiedot

EDUTOOL 2010 graduseminaari

EDUTOOL 2010 graduseminaari EDUTOOL 2010 graduseminaari tutkimussuunnitelma, kirjallisuus ja aiheen rajaaminen Sanna Järvelä Miksi tutkimussuunnitelma? Se on kartta, kompassi, aikataulu ja ajattelun jäsentäjä Tutkimussuunnitelma

Lisätiedot

OSAAMISTODISTUS* Todistus Jupiter säätiössä valmennusjakson aikana tunnistetusta ja saavutetusta ammatillisesta osaamisesta

OSAAMISTODISTUS* Todistus Jupiter säätiössä valmennusjakson aikana tunnistetusta ja saavutetusta ammatillisesta osaamisesta OSAAMISTODISTUS* Todistus Jupiter säätiössä valmennusjakson aikana tunnistetusta ja saavutetusta ammatillisesta osaamisesta Nimi Ville Valmentautuja Henkilötunnus 031111-094W Valmennuksen järjestäjä Todistuksen

Lisätiedot

Ilmiöprojektin tiedonhankinta

Ilmiöprojektin tiedonhankinta Ilmiöprojektin tiedonhankinta Kaunokirjallisuuden genret ja kirjailijat Lyseon 8C 23.3.2017 Mikkelin kaupunginkirjasto s. 1 Tervetuloa kirjastotunnille! Avaa sivu https://oppilaidenkirjastopolku.wordpress.com/

Lisätiedot

SP 11: METODOLOGIAN TYÖPAJA Kevät Yliopistonlehtori, dosentti Inga Jasinskaja-Lahti

SP 11: METODOLOGIAN TYÖPAJA Kevät Yliopistonlehtori, dosentti Inga Jasinskaja-Lahti SP 11: METODOLOGIAN TYÖPAJA Kevät 2010 Yliopistonlehtori, dosentti Inga Jasinskaja-Lahti Työpajan tavoitteet 1. Johdattaa sosiaalipsykologian metodologisiin peruskysymyksiin, niiden pohtimiseen ja niistä

Lisätiedot

Valtakunnallinen Varhaiskasvatuspäivä 17.3.2016 Teema - Lapset opettajina Tunnus - Oikeesti, leikisti!

Valtakunnallinen Varhaiskasvatuspäivä 17.3.2016 Teema - Lapset opettajina Tunnus - Oikeesti, leikisti! Valtakunnallinen Varhaiskasvatuspäivä 17.3.2016 Teema - Lapset opettajina Tunnus - Oikeesti, leikisti! Tämän vuoden Valtakunnallisen Varhaiskasvatuspäivän tavoitteena on lastentarhanopettajan, varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Poliittinen analyysi. Kevät 2010

Poliittinen analyysi. Kevät 2010 Poliittinen analyysi Kevät 2010 Mitä vaaditaan? 1. Oma kirjallinen työ Pituus n. 10 sivua Lähteitä n. 10 2. Opponointi 3. Osallistuminen metodiluennoille ja aktiivinen osallistuminen seminaari-istuntoihin

Lisätiedot

Jussi Tapani & Matti Tolvanen. RIKOSOIKEUS Rangaistuksen määrääminen ja täytäntöönpano

Jussi Tapani & Matti Tolvanen. RIKOSOIKEUS Rangaistuksen määrääminen ja täytäntöönpano Jussi Tapani & Matti Tolvanen RIKOSOIKEUS Rangaistuksen määrääminen ja täytäntöönpano Talentum Pro Helsinki 2016 Juridica-kirjasarjan 12. teos 3., uudistettu painos Copyright 2016 Talentum Media Oy ja

Lisätiedot

Lapsen uni ja unettomuus kolmessa 2000-luvun kotimaisessa kuvakirjassa

Lapsen uni ja unettomuus kolmessa 2000-luvun kotimaisessa kuvakirjassa Lapsen uni ja unettomuus kolmessa 2000-luvun kotimaisessa kuvakirjassa Pauliina Hyytiäinen Tampereen yliopisto Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Suomen kirjallisuus Pro gradu -tutkielma

Lisätiedot

KIRJASTOSTA MEDIASTOKSI

KIRJASTOSTA MEDIASTOKSI KIRJASTOSTA MEDIASTOKSI Tuula Haavisto Kirjastotoimen johtaja Helsingin kaupunginkirjasto 3/12/14 YLEISET KIRJASTOT 2012 Kokoelmien kokonaismäärä 38,8 milj.teosta, näistä 89% kirjaaineistoja - E-muotoisten

Lisätiedot

Ajankohtaista TSV:n vertaisarviointitunnuksesta

Ajankohtaista TSV:n vertaisarviointitunnuksesta Ajankohtaista TSV:n vertaisarviointitunnuksesta Anna-Sofia Ruth ja Janne Pölönen Julkaisufoorumi Ajankohtaista julkaisemisessa 13.5.2016 Tieteiden talo Tunnus vertaisarvioiduille tiedejulkaisuille TSV:n

Lisätiedot

Lataa Musiikin symboliset ulottovuudet - Kimmo Lehtonen. Lataa

Lataa Musiikin symboliset ulottovuudet - Kimmo Lehtonen. Lataa Lataa Musiikin symboliset ulottovuudet - Kimmo Lehtonen Lataa Kirjailija: Kimmo Lehtonen ISBN: 9789519874142 Sivumäärä: 158 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 24.13 Mb Kirja on kooste professori Kimmo Lehtosen

Lisätiedot

Osallisuuden pedagogiikka varhaiskasvatuksen toimintakulttuurissa 3/5, Osallisuus toiminnan suunnittelun ja eheytetyn toiminnan näkökulmasta

Osallisuuden pedagogiikka varhaiskasvatuksen toimintakulttuurissa 3/5, Osallisuus toiminnan suunnittelun ja eheytetyn toiminnan näkökulmasta Osallisuuden pedagogiikka varhaiskasvatuksen toimintakulttuurissa 3/5, Osallisuus toiminnan suunnittelun ja eheytetyn toiminnan näkökulmasta Elina Kataja ja Opetushallitus Projektityöskentely eheytettynä

Lisätiedot

JULKINEN TAIDE JA JOHN DEWEYN DEMOKRAATTINEN KOKEMUS. JOHN ADAMSIN ON THE TRANSMIGRATION OF SOULS

JULKINEN TAIDE JA JOHN DEWEYN DEMOKRAATTINEN KOKEMUS. JOHN ADAMSIN ON THE TRANSMIGRATION OF SOULS JULKINEN TAIDE JA JOHN DEWEYN DEMOKRAATTINEN KOKEMUS. JOHN ADAMSIN ON THE TRANSMIGRATION OF SOULS KALLE PUOLAKKA KSEI/PALMENIA LAHTI LAHDEN TIEDEPÄIVÄ 11.11.2014 Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia

Lisätiedot

Ihminen ja teknologia. Hyvän vuorovaikutuksen suunnittelu

Ihminen ja teknologia. Hyvän vuorovaikutuksen suunnittelu Ihminen ja teknologia Hyvän vuorovaikutuksen suunnittelu Pertti Saariluoma Tuomo Kujala Sari Kuuva Tiina Kymäläinen Jaana Leikas Lassi A. Liikkanen Antti Oulasvirta Eikö jokaisen esineen, elävän olennon

Lisätiedot

TYÖPAJA 3. SAMAUTTAMINEN VUOROVAIKUTUKSESSA KEVÄT 2015

TYÖPAJA 3. SAMAUTTAMINEN VUOROVAIKUTUKSESSA KEVÄT 2015 TYÖPAJA 3. SAMAUTTAMINEN VUOROVAIKUTUKSESSA ULLA PIIRONEN-MALMI METROPOLIA KEVÄT 2015 KIELELLINEN SAMAUTTAMINEN IHMISELLÄ ON SOSIAALISISSA TILANTEISSA MUUNTUMISEN TARVE HÄN HALUAA MUOKATA JA SOVITTAA OMAA

Lisätiedot

Vain vahvat selviytyvät?

Vain vahvat selviytyvät? Vain vahvat selviytyvät? Mobiiliopiskelu- ja sisällöntuotantokäytännöt oppimisympäristö-ekosysteemin tulokaslajina Sairanen & Syvänen ITK-tutkijatapaaminen 21.4. OPTEK-hanke Tämä tutkimus on tehty osana

Lisätiedot

Kandiaikataulu ja -ohjeita

Kandiaikataulu ja -ohjeita Kandiaikataulu ja -ohjeita Kandin tavoitteet Opinto-opas LuK-tutkielma: kirjallinen työ, osoittaa perehtyneisyyttä tutkielman kohteena olevaan aihepiiriin, kykyä tieteelliseen kirjoittamiseen ja tieteellisten

Lisätiedot

Viestinnän mentelmät I: sisällön erittely. Sisällönanalyysi/sisällön erittely. Sisällön erittely. Juha Herkman

Viestinnän mentelmät I: sisällön erittely. Sisällönanalyysi/sisällön erittely. Sisällön erittely. Juha Herkman Viestinnän mentelmät I: sisällön erittely Juha Herkman 10.1.008 Helsingin yliopisto, viestinnän laitos Sisällönanalyysi/sisällön erittely Sisällönanalyysi (SA), content analysis Veikko Pietilä: Sisällön

Lisätiedot

Nuorten ääni vai tutkijan tulkintoja? Veronika Honkasalo

Nuorten ääni vai tutkijan tulkintoja? Veronika Honkasalo Nuorten ääni vai tutkijan tulkintoja? Veronika Honkasalo 31.10.2008 Ääntä etsimässä Mikä ääni? Käytetty usein poliittisessa mielessä, nuorten ääni politiikassa, kirkossa, kulttuurien välisessä vuoropuhelussa.

Lisätiedot

Evoluutio ja luominen. Mian tekemä esitys Jannen esittämänä

Evoluutio ja luominen. Mian tekemä esitys Jannen esittämänä Evoluutio ja luominen Mian tekemä esitys Jannen esittämänä Väite: tiedemiehet ovat todistaneet evoluutioteorian todeksi Evoluutioteorialla tässä tarkoitan teoriaa, jonka mukaan kaikki elollinen on kehittynyt

Lisätiedot

Mitä ihmettä on kertomuksentutkimus? MARI HATAVARA METODIFESTIVAALI 19.8.2015

Mitä ihmettä on kertomuksentutkimus? MARI HATAVARA METODIFESTIVAALI 19.8.2015 Mitä ihmettä on kertomuksentutkimus? MARI HATAVARA METODIFESTIVAALI 19.8.2015 Mitä on kertomus? Kognitiivinen lähestymistapa otapa ja väline ajatella ooletus toisen mielensisällöistä ja pyrkimyksistä Retorinen

Lisätiedot

Kokoomateosten kuvailu. RDA-verkkokoulutus Kiti Vilkki-Eriksson Kansalliskirjasto

Kokoomateosten kuvailu. RDA-verkkokoulutus Kiti Vilkki-Eriksson Kansalliskirjasto Kokoomateosten kuvailu RDA-verkkokoulutus 6.10.2016 Kiti Vilkki-Eriksson Kansalliskirjasto 1 Esitys Kokoomateos ja yhteistyössä tehty teos Yhden henkilön tekemä kokoomateos Useiden henkilöiden teoksia

Lisätiedot

ELEC Posteriaamupäivä. Tapani Möttönen, Minna Lyytinen

ELEC Posteriaamupäivä. Tapani Möttönen, Minna Lyytinen ELEC Posteriaamupäivä Tapani Möttönen, Minna Lyytinen Posteri visuaalisena tekstilajina (Koska posteri on tehty suullisesti esiteltäväksi ) nyrkkisääntö#1: sisällytä posteriin se, mikä on selkeämpää näyttää

Lisätiedot

Julkaisuarkistot ja rinnakkaisjulkaiseminen

Julkaisuarkistot ja rinnakkaisjulkaiseminen Julkaisuarkistot ja rinnakkaisjulkaiseminen Tampereen yliopiston rinnakkaistallennus ja kustantajan näkökulma Outi Sisättö kustannuspäällikkö Puheenvuoron pääkohdat Helsingin ja Tampereen yliopiston rinnakkaisjulkaisemispäätöksen

Lisätiedot

VALINNAISET OPINNOT Laajuus: Ajoitus: Kood Ilmoittautuminen weboodissa (ja päättyy 06.03.2016.)

VALINNAISET OPINNOT Laajuus: Ajoitus: Kood Ilmoittautuminen weboodissa (ja päättyy 06.03.2016.) VALINNAISET OPINNOT Valinnaisia opintoja pedagogisten opintojen yleistavoitteiden suuntaisesti tarjoavat normaalikoulu, kasvatustiede ja ainedidaktiikka. Laajuus: 3 opintopistettä Ajoitus: Pääsääntöisesti

Lisätiedot

Kommunikaatio ja vuorovaikutus

Kommunikaatio ja vuorovaikutus Kommunikaatio ja vuorovaikutus Vuorovaikutus Vuorovaikutusta on olla kontaktissa ympäristöön ja toisiin ihmisiin. Vuorovaikutus on tiedostettua tai tiedostamatonta. Kommunikaatio eli viestintä Kommunikaatio

Lisätiedot

Lataa Maailmankaikkeus pähkinänkuoressa - Stephen Hawking. Lataa

Lataa Maailmankaikkeus pähkinänkuoressa - Stephen Hawking. Lataa Lataa Maailmankaikkeus pähkinänkuoressa - Stephen Hawking Lataa Kirjailija: Stephen Hawking ISBN: 9789510284001 Sivumäärä: 215 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 16.67 Mb Stephen Hawkingin menestysteos Ajan

Lisätiedot

E-aineistot haltuun , ja Jaana Märsynaho & Mira Jurvansuu

E-aineistot haltuun , ja Jaana Märsynaho & Mira Jurvansuu E-aineistot haltuun 2.3.2017, 6.4.2017 ja 5.5.2017 Jaana Märsynaho & Mira Jurvansuu Esittelyssä Aleksi Arto (sis. Ostrobotnian) Eebo Ecco Digi: Kansalliskirjaston digitoidut aineistot Digi: Oulun arkki

Lisätiedot

GRAAFINEN OHJEISTO

GRAAFINEN OHJEISTO GRAAFINEN OHJEISTO 8..06 Sisältö Merkki ja tekstiosa 3 Suoja-alue 4 Tunnuksen värit (värillinen tunnus) 5 Tunnuksen värit (harmaasävyinen tunnus) 6 Tunnuksen sähköiset originaalit toimisto-ohjelmiin 7

Lisätiedot

Aika/Datum Month and year Kesäkuu 2012

Aika/Datum Month and year Kesäkuu 2012 Tiedekunta/Osasto Fakultet/Sektion Faculty Laitos/Institution Department Filosofian, historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos Humanistinen tiedekunta Tekijä/Författare Author Veera Lahtinen

Lisätiedot

Muotoilumaailman hahmottaminen - Tuotesemantiikka

Muotoilumaailman hahmottaminen - Tuotesemantiikka TUOTESEMANTIIKAN TEORIA kreik. semeion = merkki Tuotesemantiikka kiinnostaa tutkimusmielessä monia erilaisia tuotteiden kanssa tekemisiin joutuvia elämänalueita. Sellaisia ovat esimerkiksi Markkinointi,

Lisätiedot

Fenomenografia. Hypermedian jatko-opintoseminaari Päivi Mikkonen

Fenomenografia. Hypermedian jatko-opintoseminaari Päivi Mikkonen Fenomenografia Hypermedian jatko-opintoseminaari 12.12.2008 Päivi Mikkonen Mitä on fenomenografia? Historiaa Saksalainen filosofi Ulrich Sonnemann oli ensimmäinen joka käytti sanaa fenomenografia vuonna

Lisätiedot

Osakkeen arvonmääritys. Onnistunut sijoituspäätös

Osakkeen arvonmääritys. Onnistunut sijoituspäätös Osakkeen arvonmääritys Onnistunut sijoituspäätös Teos pohjautuu osittain aiemmin useana painoksena nimillä Yrityksen arvonmääritys ja Uusi yrityksen arvonmääritys ilmestyneeseen teokseen. Copyright 2012

Lisätiedot

Aiheesta tutkimussuunnitelmaan

Aiheesta tutkimussuunnitelmaan Aiheesta tutkimussuunnitelmaan Aihepiiri Kiinnostaa, mutta ei ole liian tuttu oppii jotain uutta Mikä on se kysymys tai asia, jonka haluan selvittää? Miten jalostan pähkäilyni tieteellisesti tarkasteltavaksi

Lisätiedot

This is merely some examples for a more thorough list, see Johannes Partanen (2012): Tiimiyrittäjän ja tiimivalmentajan parhaat kirjat 2012.

This is merely some examples for a more thorough list, see Johannes Partanen (2012): Tiimiyrittäjän ja tiimivalmentajan parhaat kirjat 2012. This is merely some examples for a more thorough list, see Johannes Partanen (2012): Tiimiyrittäjän ja tiimivalmentajan parhaat kirjat 2012. Ask your coach for the book. Advertising Asikainen,Jukka Pekka&TuijaRaninen(2005):MainoskuvauksenABC,WSOY.

Lisätiedot

Kandityön kirjoittaminen. Opinnäyteseminaari

Kandityön kirjoittaminen. Opinnäyteseminaari Kandityön kirjoittaminen Opinnäyteseminaari Lue ja kirjoita Ajatukset eivät kasva tyhjästä. Ruoki niitä lukemalla ja kirjoittamalla lukemastasi. Älä luota muistiisi Merkitse alusta asti muistiinpanoihin

Lisätiedot

Totta kirjoitetun keskustelun dialogipartikkeli?

Totta kirjoitetun keskustelun dialogipartikkeli? Totta kirjoitetun keskustelun dialogipartikkeli? VAKKI-Symposium 13.2.2015 Liisa Kääntä Vaasan yliopisto Lähtökohdat kirjoitettu Puheen ja kirjoituksen erot ja yhteneväisyydet keskustelu (Välitteinen)

Lisätiedot

Lataa Seksuaalisuuden tabut suljetuissa yhteisöissä - Hanna Kiuru. Lataa

Lataa Seksuaalisuuden tabut suljetuissa yhteisöissä - Hanna Kiuru. Lataa Lataa Seksuaalisuuden tabut suljetuissa yhteisöissä - Hanna Kiuru Lataa Kirjailija: Hanna Kiuru ISBN: 9789515795434 Sivumäärä: 320 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 34.68 Mb Seksuaalisuus liittyy vahvasti

Lisätiedot

Vahvuutta vanhemmuutteen vaikuttavuustutkimuksen tavoitteet

Vahvuutta vanhemmuutteen vaikuttavuustutkimuksen tavoitteet Vahvuutta vanhemmuutteen vaikuttavuustutkimuksen tavoitteet Tuovi Hakulinen-Viitanen, Tutkimuspäällikkö, Dosentti, TtT 28.9.2011 Esityksen nimi / Tekijä 1 Taustaa tutkimukselle Vuorovaikutus on turvallisen

Lisätiedot

Hypermedian jatko-opintoseminaari

Hypermedian jatko-opintoseminaari Hypermedian jatko-opintoseminaari Tutkimusmenetelmät, kun tutkimuskohteena on ihminen ja tekniikka I, 1-4 ov Kirsi Silius 26.11.2004 Seminaarin aikataulu pe 26.11.04 Kirsi Silius: Seminaarin yleisesittely,

Lisätiedot

AGORA OLARIN KOULU ÄIDINKIELI. Euroopan Unionin Kotouttamisrahasto osallistuu hankkeen rahoittamiseen.

AGORA OLARIN KOULU ÄIDINKIELI. Euroopan Unionin Kotouttamisrahasto osallistuu hankkeen rahoittamiseen. AGORA OLARIN KOULU ÄIDINKIELI Mia Kohi, Olarin koulu (mia.kohi@espoo.fi) Tiina Salonen, Olarin koulu (tiina.salonen@espoo.fi) Sami Keijonen, Pohjois-Tapiolan lukio (sami.keijonen@pohjois-tapiola.com) NOVELLIANALYYSI

Lisätiedot

Kivi leivässä vai manteli puurossa?

Kivi leivässä vai manteli puurossa? Kivi leivässä vai manteli puurossa? Itseoppineet perinteenkerääjät arkiston keruuideologian haastajina FT tutkijatohtori Kati Mikkola Helsingin yliopisto / SKS:n tutkimusosasto Esityksen kuvat: SKS ja

Lisätiedot

FT Henna Makkonen-Craig Äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksen foorumi 2. 3.8.2011

FT Henna Makkonen-Craig Äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksen foorumi 2. 3.8.2011 FT Henna Makkonen-Craig Äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksen foorumi 2. 3.8.2011 Esityksen rakenne Johdannoksi Tekstilajin eli genren määrittelyä Millaisin eri tavoin tekstilajia voidaan tutkia? Millaisista

Lisätiedot

Viestintä- strategia

Viestintä- strategia Viestintästrategia Viestinnän tehtävä on auttaa yliopiston strategisten linjausten toteutumista tukemalla ja tekemällä näkyväksi tutkimusta, koulutusta, yhteiskunnallista vuorovaikutusta ja johtamista.

Lisätiedot

HENKILÖTUNNUS: KOETULOS: pistettä

HENKILÖTUNNUS: KOETULOS: pistettä TAMPEREEN YLIOPISTO KASVATUSTIETEIDEN YKSIKKÖ Hakukohde: Elinikäinen oppiminen ja kasvatus VALINTAKOE 3.6.2014 Vastaa jokaiseen kysymykseen selvällä käsialalla. Artikkeleita ei saa pitää esillä kokeen

Lisätiedot