VALMENNUKSEN PERUSTEET

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VALMENNUKSEN PERUSTEET"

Transkriptio

1 TURUN RIENNON KORIPALLO RY VALMENNUKSEN PERUSTEET Versio 2.0 Päivitys

2 OPAS SEURAN JUNIORIVALMENTAJILLE Tämä Valmennuksen perusteet -opas on tarkoitettu Turun Riennon juniorikoripallovalmentajien käyttöön. Opas auttaa valmentajia valmennuksen suunnittelussa ja käytännön valmennustoiminnassa. Oppaassa kuvataan aluksi lyhyesti Turun Riennon juniorikoripallovalmennuksen yleiset valmennuksen linjaukset. Yleisten valmennuksen linjausten jälkeen esitellään kunkin ikäluokan kannalta keskeisiä harjoittelun onnistumisen liittyviä tavoitteita kussakin ikäluokassa. Tavoitteet henkisissä taidoissa, kasvun tukemisessa ja ryhmän ohjauksessa määritellään ennen koripallon lajitaitojen läpikäyntiä. Aluksi käsitellään lajin kokonaisuus ja sen jälkeen lajitaitojen etenemisjärjestys eri ikäluokissa. Lopuksi esitetään fyysisten ominaisuuksien tavoitteet ja fyysisen harjoittelun etenemisjärjestys eri ikäluokissa. Valmennuksen perusteet oppaan toinen versio on koottu yhteistyössä Riennon koripallovalmentajien kanssa, Jussi Räikän, Mere Anderssonin ja Marja Miettisen johdolla. Opasta päivittää Riennon juniorivalmennuspäällikkö. Lämmin kiitos kaikille Valmennuksen perusteet oppaan kokoamiseen osallistuneille. Turun Riennon Koripallo ry. 2 (30)

3 SISÄLLYSLUETTELO 1 Juniorivalmennuksen yleiset linjaukset Harjoittelun yleiset tavoitteet ikäluokittain Mikrojuniorit - yleiset tavoitteet Minijuniorit - yleiset tavoitteet C-juniorit - yleiset tavoitteet B juniorit - yleiset tavoitteet A juniorit - yleiset tavoitteet Lajitaidot ja lajitaktiikka Mikrojuniorit lajitekniikka ja pelitaidot Lajitekniikka Pelitaidot Minijuniorit lajitekniikka ja pelitaidot Lajitekniikka Pelitaidot C juniorit lajitekniikka ja pelitaidot Lajitekniikka Pelitaidot B juniorit lajitekniikka ja pelitaidot Lajitekniikka Pelitaidot A juniorit lajitekniikka ja pelitaidot Lajitekniikka Pelitaidot Fyysinen harjoittelu Harjoittelun kuormittavuus ja palautuminen Harjoituskerran rakenne Harjoitusviikon rakenne Palautuminen Fyysinen harjoittelu ikäkausittain Herkkyyskaudet Liikejärjestelmät Painopisteajattelu Asioiden yhdistely Mikro- ja minijuniorit - fyysisen harjoittelun suunnittelu C-juniorit - fyysisen harjoittelun suunnittelu B-juniorit - fyysisen harjoittelun suunnittelu A-juniorit - fyysisen harjoittelun suunnittelu (30)

4 1 JUNIORIVALMENNUKSEN YLEISET LINJAUKSET Turun Riennon koripallovalmennuksen tavoitteena on tarjota kaikille mukaan tuleville hyvät puitteet monipuolisen urheilun harrastamiseen ja kilpailemiseen. Kaikille pyritään järjestämään mahdollisuus harrastaa koripalloa tavoitteidensa ja taitojensa edellyttämällä tasolla sopivassa ryhmässä. Kilpaurheilullisena päätavoitteena on kasvattaa pelaajia, jotka pärjäävät aikuisiässä. Mikroissa ja mineissä pelataan ja harjoitellaan pääosin oman ikäluokan mukana. Joukkueita ei jaeta tasoryhmiin. Joukkueet muodostetaan harjoittelun aloittamisajankohdan mukaan ja joukkueita tehdään mahdollisimman monta kussakin ikäluokassa. Tässä iässä, kuten myöhemminkin, kaikki mukaan haluavat otetaan joukkueisiin. Valmentajien haasteena on suunnitella ja eriyttää toiminta sellaiseksi, että se on kaikille mielekästä, kehittävää ja motivoivaa. C- ja B- junioreissa järjestetään kussakin riittävä määrä harjoitusryhmiä. Yhteistyötä ikäluokkien välillä lisätään. Kaikille, jotka harjoittelevat tavoitteellisesti, pyritään tarjoamaan mahdollisuus harjoitella kilparyhmissä. Lisäksi B-junioreista alkaen pelaaja voi itse valita myös harrastejoukkueen, jossa voi jatkaa harjoittelua ja pelaamista. Junioripuolen harrastejoukkueet tähtäävät koripalloilun jatkamiseen pitkälle aikuisuuteen. Mukaan tulevat näille pelaajille myös valmennus-, toimitsija-, huoltaja-, hyväntekeväisyys- ja tuomaritoiminta. A-junioreissa tavoitellaan menestystä valtakunnallisesti SM-sarjassa/I divisioonassa, kuitenkin varmistaen se, että pelaajat ovat motivoituneita jatkamaan pelaamista ja harjoittelemista aikuisikään saakka. Myös A- juniori ikäisille varmistetaan mahdollisuus pelata harrastejoukkueessa. Käytä tätä materiaalia siten, että se antaa suuntaviivat oman joukkueesi harjoittelun suunnitteluun ja toteuttamiseen. Valmennuksen kautta tulee varmistua siitä, että A-tyttöikään mennessä jokainen pelaaja omaa persoonallisen repertuaarin kaikista lajitaitojen osa-alueista. Valmennuksella varmistetaan, että jokaisella pelaajalla on olemassa omat vahvuudet kussakin eri lajitaidossa. Lisäksi pelaajan tulee ymmärtää ja osata soveltaa pelissä keskeisiä asioita lajitaktiikasta. Tavoitteena lajitaktiikassa on se, että pelaaja ymmärtää koripallopelin tila- ja aika peliksi ja voi pelivuosien varrella vaihtaa lajitaktiikka monipuolisesti. Turun Riennossa koripalloharjoittelun tavoitteena ja tuloksena pelaajan on mahdollista luottaa omiin kykyihinsä tunnistaa omat tunteensa ja hyödyntää niitä pelikentällä käyttää persoonallisia pelitaitoja spontaanisti tunnistaa oma roolinsa joukkueen taktisessa kokonaisuudessa ja toimia sen mukaan olla fyysisesti vahva. 4 (30)

5 2 HARJOITTELUN YLEISET TAVOITTEET IKÄLUOKITTAIN 2.1 MIKROJUNIORIT - YLEISET TAVOITTEET Mikrojunioreissa harjoittelun pääpaino on monipuolisissa liikunnallisissa perusvalmiuksissa, jotka toteutetaan leikinkinomaisissa harjoituksissa. Valmentajien tehtävä on huomioida kaikki pelaajat siten, että kiinnostus koripallon pelaamiseen ja harjoitteluun voi syntyä. Tärkeimpiä henkisiin taitoihin ja kasvun tukemiseen liittyviä tavoitteita vahvistetaan kunkin pelaajan onnistumisen kokemuksia antamalla mahdollisimman paljon henkilökohtaista positiivista palautetta vahvistetaan positiivisen palautteen antamisen kautta sitä käsitystä, että jokaisen pelaajan kyvyt riittävät taitojen oppimiseen huolehditaan pelaajien asianmukaisesta pukeutumisesta harjoituksissa ja opetetaan hygieniasta huolehtimiseen. Tärkeimpiä ryhmässä toimimisen tavoitteita tehdään joukkueen pelisäännöt ja noudatetaan joukkueen tehtyjä sääntöjä laaditaan joukkueen vanhempien kanssa yhteiset pelisäännöt opetellaan ja noudatetaan hyviä käytöstapoja jaetaan yhdessä tekemisen riemun kokemukset pidetään hauskaa. 2.2 MINIJUNIORIT - YLEISET TAVOITTEET Minijunioreissa harjoittelun painopiste on edelleen liikunnallisessa monipuolisuudessa ja leikinomaisuudessa. Lajitaitojen ja pelitaitojen perusteiden oppimiseen on kuitenkin minijuniori-iässä hyvät valmiudet, joten lajiosuudet harjoittelussa ovat myös tärkeitä. Lajitaitojen yhdistäminen eri leikkeihin on kuitenkin harjoittelun perusta. Laji-innostuksen kasvattaminen ja uusien pelaajien ottaminen ja sopeuttaminen ryhmään erilaisista valmiuksista huolimatta on ensiarvoisen tärkeää. Tärkeimpiä henkisiin taitoihin ja kasvun tukemiseen liittyviä tavoitteita käynnistetään pelaajan oma oppimisprosessi ja itseohjautuvuus antamalle pelaajille heille sopivia tehtäviä ratkaistavaksi ja päätettäväksi tunnistetaan itsessä erilaisia tunteita ja mietitään miten ne liittyvät peliin tunnistetaan oman rentoutumiseen ja jännityksen säätelyyn vaikuttavia asioita kannustetaan urheilulliseen elämäntapaan. Tärkeimpiä ryhmässä toimimiseen liittyviä tavoitteita jatketaan hyvien käytöstapojen noudattamista ja toisten huomioimista kunnioitetaan ryhmän sääntöjä ja noudatetaan niitä opetetaan pelaajia tunnistamaan oman käytöksen vaikutus koko ryhmän toimintaan nautitaan yhdessä onnistumista ja epäonnistumisista. 5 (30)

6 2.3 C-JUNIORIT - YLEISET TAVOITTEET C junioreissa harjoittelun painopiste on peruslajitaitojen ja pelitaktiikan opettelemisessa. Biologinen kasvu ja kehitys voi osalla pelaajista olla varsin nopeaa ja ryhmässä on paljon eroja fyysisissä ominaisuuksissa. Pelaajien kannustaminen omaehtoiseen monipuoliseen liikkumiseen on myös tärkeää. Erot joukkueen taitotasossa voivat olla hyvin suuria ja valmennuksen eriyttämiseen ja ryhmän koossa pysymiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Murrosiän mukanaan tuomien haasteiden huomioiminen ja niiden ratkaiseminen parantaa onnistumisen edellytyksiä. Tärkeimpiä henkisiin taitoihin ja kasvun tukemiseen liittyviä tavoitteita kannustetaan säännölliseen harjoitteluun tuetaan pelaajia muissakin kuin koripalloon liittyvissä asioissa vahvistetaan positiivisen palautteen antamisen kautta oman identiteetin ja oman persoonan kasvamista autetaan pelaaja tunnistamaan levon ja rasituksen vaikutus harjoitteluun ja korostetaan lihashuollon merkitystä otetaan käyttöön mielikuvaharjoittelu taitojen oppimisen tueksi tunnistetaan murrosiän vaikutukset ja reagoidaan niihin keskittymiskyvyn kehittäminen musiikin kuuntelun ja positiivisten mielikuvien käytön kautta sisäisen motivaation vahvistaminen oman oppimisprosessin tukemisen avulla ja sopivien ongelmaratkaisutehtävien antamisen kautta tehdään rentoutumisharjoituksia pidetään harjoituspäiväkirjaa. Tärkeimpiä ryhmässä toimimiseen liittyviä tavoitteita liittymisen tarpeen vahvistaminen siten, että pelaajalle tulee tunne siitä, että kuuluu yhtenä tärkeänä osana ryhmään varmistetaan oppimista tukevan ilmapiirin syntyminen seura- ja joukkuehengen korottaminen. 2.4 B JUNIORIT - YLEISET TAVOITTEET B-junioreissa on käytettävä paljon aikaa siihen, että kullekin pelaajalle löytyy sopiva ja toimiva ryhmä. Uusien muodostuneiden ryhmien ryhmäyttäminen ja toimivuuden varmistaminen on avainasemassa ikäluokan toiminnan onnistumisessa. Tärkeimpiä henkisiin taitoihin ja kasvun tukemiseen liittyviä tavoitteita käydään toimitsijakoulutus korostetaan urheilullisuutta ja urheilijan elämäntavan merkitystä harjoittelussa käydään tuomarikoulutus osallistutaan muuhun seuratoimintaan vahvistetaan sitoutumista ja motivaatiota ja identiteettiä positiivisen palautteen antamisen kautta kehityskeskusteluiden käyminen pelaajan pidemmän tähtäimen urasuunnittelun aloittaminen luottamuksen vahvistaminen omien hyvin ominaisuuksien korostamisen kautta asetetaan harjoitustavoitteet ja opetellaan itsearviointia murrosiän haasteiden läpikäyminen ja niissä tukeminen. 6 (30)

7 Tärkeimpiä ryhmässä toimimiseen liittyviä tavoitteita ryhmän tavoitteiden asettamien ja niistä kiinni pitämisen varmistaminen oman roolin tunnistaminen ja täyttäminen joukkueen kokonaisuudessa tuomarin, vastustajan, joukkuekavereiden, valmentajien ja muiden joukkueen jäsenten kunnioittaminen ryhmädynamiikan vaikutusten tunteminen ja kiinteyden kehittäminen. 2.5 A JUNIORIT - YLEISET TAVOITTEET A-junioreissa kilparyhmän harjoittelussa korostuu joukkueen menestystavoitteet. Yhtenä harjoittelun painopisteenä joukkueen tavoitteiden lisäksi on kuitenkin vielä yksilön eri ominaisuuksien kehittäminen ja sen varmistaminen, että harjoittelu valmistaa mahdollisuuden edetä edustusjoukkueeseen. Tärkeimpiä henkisiin taitoihin ja kasvun tukemiseen liittyviä tavoitteita valmentajakoulutukseen osallistuminen koulukäynnin ja ulkopuolisten asioiden tukeminen tavoitteellisen harjoittelun tukeminen koulunkäynnin ja harjoittelun yhdistäminen, jotta voidaan varmistaa pelaajien kehitys vahvistetaan omaa identiteettiä positiivisen palautteen kautta. Tärkeimpiä ryhmässä toimimiseen liittyviä tavoitteita oman roolin merkityksen vahvistaminen ryhmän menestymisen kannalta harjoitteluinnon säilyttäminen ryhmädynamiikan vaikutusten tunteminen ja kiinteyden kehittäminen ryhmän toimintaan liittyvien ongelmien käsittely ja ratkaiseminen. 7 (30)

8 syöttäminen Turun Riennon Koripallo ry- Valmennuksen perusteet 3 LAJITAIDOT JA LAJITAKTIIKKA Koripallo voidaan jakaa: 1. lajitaitoihin, joihin kuuluvat: syöttäminen, heittäminen, kuljettaminen, pallonkäsittely, screenit, levypallotekniikat, puolustustekniikat. 2. lajitaktiikkaan, joihin kuuluvat puolustuspelaaminen, siirtymähyökkäyspelaaminen, hyökkäyspelaaminen ja siirtymähyökkäyspelaaminen. Lajitaktiikkaa voi hahmottaa edelleen jakamalla se henkilökohtaiseen taktiikkaan, ryhmätaktiikkaan (2-2, 3-3, 4-4 tilanteet), ylivoimatilanteet, alivoimatilanteet ja joukkuetaktiikkaan eli 5-5 peliin. Hahmotusta voi helpottaa vielä pelitilanneroolituksella pallollinen tai palloton pelaaja, pelinrakentaja, ulkopelaaja, sisäpelaaja. Kaiken pelaamisen ja harjoittelun taustalla on ymmärrys koripallon olemuksesta eli ymmärrys tila- ja aikapelistä. Tilan käyttö, ajan antamat mahdollisuudet kussakin tilassa, etäisyyksien ja kulmien merkityksen ymmärtäminen tilan käytössä. Koripallopeli kehittyy tietysti koko ajan suhteessa edellä mainittuun perusymmärrykseen koripallosta ja siitä johdettuihin tekniikoihin ja taktiikoihin. Lajitaitojen, lajitaktiikan kokonaisuus on esitetty seuraavassa kuvassa. Puolustus levypallot puolustus Siirtymähyökkäys ylivoimat Siirtymäpuolustus alivoimat pelinrakentaja ulkopelaajat sisäpelaajat Hyökkäys kuljettaminen heittäminen screenit Perusfilosofia Tila, aika, etäisyydet, syöttökulmat 8 (30)

9 3.1 MIKROJUNIORIT LAJITEKNIIKKA JA PELITAIDOT LAJITEKNIIKKA Peliasento ja liikkuminen Kolmoisuhka-asento Pysähtyminen Tukijalan käyttö Liikkeellelähdöt Suunnanmuutos Hyppääminen ja alastulo Pallonkäsittely Kaksikätisyys Matala ja korkea kuljetus Käden vaihto Katse pois pallosta Heittäminen Heittotekniikka Lay up molemmilta puolilta Syöttäminen Syötön tarkkuus Syötön kiinniottaminen Puolustustekniikat Puolustusasento Puolustusasennossa liikkuminen Aktiivinen käsien käyttö Levypallopelaaminen Tahto hakea levypalloja PELITAIDOT Hyökkäyspelaaminen Pelaajien väliset etäisyydet Pelipaikkojen hahmottaminen Kaikki pelaamaan kaikille pelipaikoilla Siirtymähyökkäyspelaaminen Puolustuspelaaminen Oman pelaajan löytäminen Siirtymäpuolustuspelaaminen Omaan päähän palaaminen 9 (30)

10 3.2 MINIJUNIORIT LAJITEKNIIKKA JA PELITAIDOT LAJITEKNIIKKA Peliasento ja liikkuminen Kolmoisuhka-asento Quick stance Pysähtyminen yhdellä tahdilla kahdella tahdilla Tukijalan käyttö Käännökset editsekäännös taitsekäännös Liikkeellelähdöt ristiaskel molempiin suuntiin heittoharhautus askelharhautus Suunnanmuutos suunnanmuutostekniikan harjoittelu Rytminvaihtelu Hyppääminen ja alastulo hyppy- ja alastulotekniikan harjoittelu Itsensä vapaaksi pelaaminen ulkopelaajana Pallonkäsittely Kaksikätisyys Matala ja korkea kuljetus Käden vaihto erilaiset kädenvaihdot selän takaa, jalkojen välistä, spin move, yhdistely Katse pois pallosta Pallon suojaaminen kolmoisuhassa ja kuljetuksessa Heittäminen Heittotekniikka vapaaheitot Pelinomainen heittoharjoittelu heitto kuljetuksesta heitto syötöstä Lay up molemmilta puolilta lay back power lay up Postliikkeet drop step Syöttäminen Syötön tarkkuus Syötön kiinniottaminen Syöttöjen kaksikätisyys 10 (30)

11 työntösyötöt pään yli syötöt rannesyötöt Rannesyöttö liikkeessä ja kuljetuksesta Puolustustekniikat Puolustusasento Puolustusasennossa liikkuminen Ensimmäisen askeleen ottaminen Aktiivinen käsien käyttö pallonriisto heiton häirintä Sijoittuminen pallollinen rooli palloton rooli Sisäpelaajan puolustaminen selän takana Levypallopelaaminen Tahto hakea levypalloja Kontaktin ottaminen PELITAIDOT Hyökkäyspelaaminen Pelaajien väliset etäisyydet Pelipaikkojen hahmottaminen Penetration game Sisäpelin perusteet low / middle post pelipaikkana pelaaminen selkä kohti koria Kaikki pelaamaan kaikille pelipaikoilla Leikkaaminen etuovi, takaovi give and go Siirtymähyökkäyspelaaminen Koripallokentän kaistojen hahmottaminen Joidenkin roolien tuominen myös koko kentän peliin (esim. takamies ja juoksijat) Puolustuspelaaminen Oman pelaajan löytäminen Pallollisen puolustaminen aggressiivisuuteen kannustaminen pallon ja korin välissä Pallottoman puolustaminen näe oma pelaaja ja pallo matala kolmio auttaminen Siirtymäpuolustuspelaaminen Ajatus hyökkäyslevypallopelistä Varmistaminen Omaan päähän palaaminen 11 (30)

12 3.3 C JUNIORIT LAJITEKNIIKKA JA PELITAIDOT LAJITEKNIIKKA Peliasento ja liikkuminen Kolmoisuhka-asento Quick stance Pysähtyminen nopeasti yhdellä tahdilla kahdella tahdilla Tukijalan käyttö Käännökset editsekäännös taitsekäännös Liikkeellelähdöt ristiaskel molempiin suuntiin Gallis step Catch and go avoin askel molempiin suuntiin heittoharhautus askelharhautus back step yhdistelmät Suunnanmuutos suunnanmuutostekniikan harjoittelu Rytminvaihtelu hesitation move rytminvaihtoharhautukset rytminvaihtelu pallottomana Hyppääminen ja alastulo hyppy- ja alastulotekniikan harjoittelu Itsensä vapaaksi pelaaminen ulkopelaajana sisäpelaajana Pallonkäsittely Kaksikätisyys Matala ja korkea kuljetus Käden vaihto erilaiset kädenvaihdot selän takaa, jalkojen välistä, spin move, yhdistely jalkojen liike osaksi kädenvaihtoja kokovartaloharhautukset in and out Katse pois pallosta Pallon suojaaminen kolmoisuhassa ja kuljetuksessa pallon vieminen puolelta toiselle lay up tilanteissa Tilan tekeminen pallollisena peruuttaminen 12 (30)

13 Heittäminen kontaktin hakeminen back step Heittotekniikka vapaaheitot kolmen pisteen heitot edistyneille Pelinomainen heittoharjoittelu heitto kuljetuksesta heitto syötöstä pelitapaan liittyvä heittoharjoittelu valintojen tekeminen Lay up molemmilta puolilta lay back power lay up reverse lay up väärällä kädellä Postliikkeet drop step power move spin move swing + heitto / ajo baby hook Syöttäminen Syötön tarkkuus Syötön kiinniottaminen Syöttöjen kaksikätisyys työntösyötöt pään yli syötöt rannesyötöt Syöttäminen liikkeessä ja kuljetuksesta Pelinomainen syöttöharjoittelu Syöttöharhautukset Sisään syöttäminen Sisältä ulos syöttäminen Puolustustekniikat Puolustusasento Puolustusasennossa liikkuminen Ensimmäinen askel ja nopea toinen askel Lähestyminen Wheel and run Jump the ball Fly with the ball Aktiivinen käsien käyttö pallonriisto heiton häiritseminen kädenvaihdon häiritseminen syötön häiritseminen Sijoittuminen pallollinen rooli pallo alhaalla pallo ylhäällä palloton rooli 13 (30)

14 syöttölinjan puolustaminen apuasemassa puolustaminen Sisäpelaajan puolustaminen 2/3 yli Levypallopelaaminen Tahto hakea levypalloja Kontaktin ottaminen Screen tekniikat Palloscreenpelaamisen perusteet screenin asettaminen screenin valmistelu ja käyttäminen Jonkin pallottoman screenin mallin antaminen (esim. UCLA) PELITAIDOT Hyökkäyspelaaminen Pelaajien väliset etäisyydet Pelipaikkojen hahmottaminen Penetration game Sisäpelaaminen low / middle post pelipaikkana pelaaminen selkä kohti koria aseman valtaaminen Kaikki pelaamaan kaikille pelipaikoilla Leikkaaminen etuovi, takaovi give and go vastaantuloleikkaus UCLA cut Siirtymähyökkäyspelaaminen Kolmella kaistalla pelaaminen 1 vs. ½ tilanteet Ylivoimatilanteet Roolien tuominen koko kentän peliin takamies sivukaistojen juoksijat basket runner trailer Puolustuspelaaminen Puolustuksen puhe Pallollisen puolustaminen aggressiivisuuteen kannustaminen pallon ja korin välissä Pallottoman puolustaminen näe oma pelaaja ja pallo syöttölinjan puolustaminen apuasemassa pelaaminen leikkauksen puolustaminen Siirtymäpuolustuspelaaminen Hyökkäyslevypallokolmio tms. sääntö Varmistaminen Omaan päähän palaaminen 14 (30)

15 Oman pelaajan poimiminen koko kentällä 3.4 B JUNIORIT LAJITEKNIIKKA JA PELITAIDOT LAJITEKNIIKKA Peliasento ja liikkuminen Kolmoisuhka-asento Quick stance Pysähtyminen nopeasti yhdellä tahdilla kahdella tahdilla Tukijalan käyttö Käännökset editsekäännös taitsekäännös käännös hyppäämällä Liikkeellelähdöt ristiaskel molempiin suuntiin Gallis step Catch and go avoin askel molempiin suuntiin heittoharhautus askelharhautus back step yhdistelmät Suunnanmuutos suunnanmuutostekniikan harjoittelu Rytminvaihtelu hesitation move rytminvaihtoharhautukset rytminvaihtelu pallottomana painonsiirtoharhautus Hyppääminen ja alastulo hyppy- ja alastulotekniikan harjoittelu Itsensä vapaaksi pelaaminen ulkopelaajana sisäpelaajana duck in seal out puolustajan lukitseminen puolenvaihtotilanteissa Pallonkäsittely Kaksikätisyys Matala ja korkea kuljetus Käden vaihto erilaiset kädenvaihdot selän takaa, jalkojen välistä, spin move, yhdistely jalkojen liike osaksi kädenvaihtoja kokovartaloharhautukset in and out kaikkien kädenvaihtojen tekeminen maksimivauhdissa 15 (30)

16 Katse pois pallosta Pallon suojaaminen kolmoisuhassa ja kuljetuksessa pallon vieminen puolelta toiselle lay up tilanteissa sisäpelitilanteissa Tilan tekeminen pallollisena peruuttaminen kontaktin hakeminen back step korille ajoissa kontaktin hakeminen Heittäminen Heittotekniikka vapaaheitot kolmen pisteen heitot kaikille Pelinomainen heittoharjoittelu heitto kuljetuksesta heitto syötöstä pelitapaan liittyvä heittoharjoittelu valintojen tekeminen heittoharjoittelu puolustajilla Lay up molemmilta puolilta lay back power lay up reverse lay up väärällä kädellä runner floater Postliikkeet drop step power move swing + heitto / ajo spin move baby hook up and under Syöttäminen Syötön tarkkuus Syötön kiinniottaminen Syöttöjen kaksikätisyys työntösyötöt pään yli syötöt rannesyötöt Syöttäminen kaksikätisesti liikkeessä ja kuljetuksesta Pelinomainen syöttöharjoittelu Syöttöharhautukset Sisään syöttäminen Sisältä ulos syöttäminen myös kuljetuksesta Skip pass Syöttökulman luominen Puolustustekniikat 16 (30)

17 Puolustusasento Puolustusasennossa liikkuminen Ensimmäinen askel ja nopea toinen askel Lähestyminen Wheel and run Jump the ball Fly with the ball Aktiivinen käsien käyttö pallonriisto heiton häirintä kädenvaihdon häiritseminen syötön häiritseminen Sijoittuminen pallollinen rooli pallo alhaalla pallo ylhäällä palloton rooli syöttölinjan puolustaminen apuasemassa puolustaminen rotaatio Levypallopelaaminen Tahto hakea levypalloja Kontaktin ottaminen Face to face Screen tekniikat Palloscreenien tekeminen ja käyttäminen valmius pelata erilaisia puolustuksia vastaan roll, pop, fade, tilan tekeminen pallollisena, puolenvaihto Pallottomien screenien asettaminen ja käyttäminen puolustajan lukeminen suora käyttö, curl, fade, screenin tekijä vapautuu PELITAIDOT Hyökkäyspelaaminen Pelaajien väliset etäisyydet Pelipaikkojen hahmottaminen Penetration game Sisäpelaaminen low / middle post pelipaikkana pelaaminen selkä kohti koria aseman valtaaminen Pelipaikkakohtaista roolitusta voidaan tehdä harkiten, kuitenkin kaikkia taitoja kaikille opettaen Leikkaaminen etuovi, takaovi give and go vastaantuloleikkaus UCLA cut Flash Screen-pelaaminen palloscreenpelaaminen 17 (30)

18 hand off erilaisia pallottomia screenejä down screen flare screen UCLA back screen baseline screen Paikkahyökkäys Siirtymähyökkäyspelaaminen Viidellä kaistalla pelaaminen 1 vs. ½ tilanteet Ylivoimatilanteet Roolien tuominen koko kentän peliin takamies sivukaistojen juoksijat basket runner trailer Prässin purku Puolustuspelaaminen Puolustuksen puhe Pallollisen puolustaminen aggressiivisuuteen kannustaminen pallon ja korin välissä / ohjaaminen taktinen valinta Pallottoman puolustaminen näe oma pelaaja ja pallo syöttölinjan puolustaminen apuasemassa pelaaminen rotaatio Leikkauksen puolustaminen ei etuovileikkauksia kontaktin ottaminen Screenien puolustaminen Palloscreenien puolustaminen auta ja palaa (soft hedge/hard hedge) Pallottomien screenien puolustaminen pysy omassa Paikkapuolustus vaihtoehtoiseksi puolustusmuodoksi Siirtymäpuolustuspelaaminen Hyökkäyslevypallokolmio tms. sääntö Varmistaminen Omaan päähän palaaminen Oman pelaajan poimiminen koko kentällä koko kentän miesvartiointi Paikkaprässi 18 (30)

19 3.5 A JUNIORIT LAJITEKNIIKKA JA PELITAIDOT LAJITEKNIIKKA Peliasento ja liikkuminen Kolmoisuhka-asento Quick stance Pysähtyminen nopeasti Tukijalan käyttö Käännökset Liikkeellelähdöt ristiaskel molempiin suuntiin Gallis step Catch and go avoin askel molempiin suuntiin heittoharhautus askelharhautus back step yhdistelmät Suunnanmuutos Rytminvaihtelu hesitation move rytminvaihtoharhautukset rytminvaihtelu pallottomana painonsiirtoharhautus Hyppääminen ja alastulo Itsensä vapaaksi pelaaminen ulkopelaajana sisäpelaajana duck in seal out puolustajan lukitseminen puolenvaihtotilanteissa Pallonkäsittely Kaksikätisyys Matala ja korkea kuljetus Käden vaihto erilaiset kädenvaihdot selän takaa, jalkojen välistä, spin move, yhdistely jalkojen liike osaksi kädenvaihtoja kokovartaloharhautukset in and out kaikkien kädenvaihtojen tekeminen maksimivauhdissa Katse pois pallosta Pallon suojaaminen kolmoisuhassa ja kuljetuksessa pallon vieminen puolelta toiselle lay up tilanteissa sisäpelitilanteissa Tilan tekeminen pallollisena peruuttaminen 19 (30)

20 kontaktin hakeminen back step korille ajoissa kontaktin hakeminen Heittäminen Heittotekniikka vapaaheitot Pelinomainen heittoharjoittelu heitto kuljetuksesta heitto syötöstä kolmen pisteen heitot pelitapaan liittyvä heittoharjoittelu valintojen tekeminen heittoharjoittelu puolustajilla Lay up molemmilta puolilta lay back power lay up reverse lay up väärällä kädellä runner floater Postliikkeet drop step power move swing + heitto / ajo spin move baby hook up and under liikevalikoiman lisääminen tarvittaessa Syöttäminen Syötön tarkkuus Syötön kiinniottaminen Syöttöjen kaksikätisyys työntösyötöt pään yli syötöt rannesyötöt Syöttäminen kaksikätisesti liikkeessä ja kuljetuksesta Pelinomainen syöttöharjoittelu Syöttöharhautukset Sisään syöttäminen Sisältä ulos syöttäminen paikaltaan, kuljetuksesta kaikkiin suuntiin ja leikkauksiin aseman valtaaminen uudelleen syötön jälkeen Skip pass Syöttökulman luominen Puolustustekniikat Puolustusasento Puolustusasennossa liikkuminen Ensimmäinen askel ja nopea toinen askel Lähestyminen Wheel and run Jump the ball 20 (30)

21 Fly with the ball Aktiivinen käsien käyttö pallonriisto heiton häirintä kädenvaihdon häiritseminen syötön häiritseminen Sijoittuminen pallollinen rooli pallo alhaalla pallo ylhäällä palloton rooli syöttölinjan puolustaminen apuasemassa puolustaminen rotaatio Levypallopelaaminen Tahto hakea levypalloja Kontaktin ottaminen Face to face Screen tekniikat Palloscreenien tekeminen ja käyttäminen valmius pelata erilaisia puolustuksia vastaan roll, pop, fade, tilan tekeminen pallollisena, puolenvaihto Pallottomien screenien asettaminen ja käyttäminen puolustajan lukeminen suora käyttö, curl, fade, screenin tekijä vapautuu screenin vaihtoehdot vaihtavaa puolustusta vastaan PELITAIDOT Hyökkäyspelaaminen Pelaajien väliset etäisyydet Pelipaikkojen hahmottaminen Penetration game Sisäpelaaminen low / middle post pelipaikkana pelaaminen selkä kohti koria maalatulla alueella pelaaminen selkä kohti koria postissa aseman valtaaminen Pelipaikkakohtainen roolitus Leikkaaminen etuovi, takaovi give and go vastaantuloleikkaus UCLA cut Flash Fake screen Screen-pelaaminen palloscreenpelaaminen hand off flat Rescreen S 21 (30)

22 erilaisia pallottomia screenejä down screen flare screen UCLA back screen baseline screen stagger screen screen the screener Paikkahyökkäys screenien tekeminen paikkaa vastaan leikkaaminen paikkaa vastaan palloscreen paikkaa vastaan Siirtymähyökkäyspelaaminen Viidellä kaistalla pelaaminen 1 vs. ½ tilanteet Ylivoimatilanteet Roolien tuominen koko kentän peliin takamies sivukaistojen juoksijat basket runner trailer Transition offense Prässin purku Early offense ball screen Puolustuspelaaminen Puolustuksen puhe Pallollisen puolustaminen aggressiivisuuteen kannustaminen pallon ja korin välissä / ohjaaminen taktinen valinta tuplaaminen Pallottoman puolustaminen näe oma pelaaja ja pallo syöttölinjan puolustaminen apuasemassa pelaaminen rotaatio Leikkauksen puolustaminen ei etuovileikkauksia kontaktin ottaminen Screenien puolustaminen Palloscreenien puolustamiseen erilaisia vaihtoehtoja hard hedge / soft hedge vaihtaminen push and under tuplaaminen Pallottomien screenien puolustamiseen erilaisia vaihtoehtoja kiertäminen mukana vaihtaminen Erilaisia paikkapuolustuksen muotoja vaihtoehtoiseksi puolustusmuodoksi Siirtymäpuolustuspelaaminen Hyökkäyslevypallokolmio tms. sääntö Varmistaminen Omaan päähän palaaminen 22 (30)

23 Oman pelaajan poimiminen koko kentällä koko kentän miesvartiointi Paikkaprässit 4 FYYSINEN HARJOITTELU Koripalloilija tarvitsee monipuolisia fyysisiä valmiuksia. Liikkuvuus ja stabiliteetti sekä taitotekijät luovat pohjan kaikelle harjoittelulle. Nopeus ja sen osatekijät ovat kenties yksittäisenä ominaisuutena kaikkein merkittävimmässä roolissa. Voimaa tarvitaan muiden ominaisuuksien kehittymisen pohjaksi ja myös kentällä voimaa tarvitaan koripallo on kontaktilaji. Kestävyyttä tarvitaan, jotta pystytään harjoittelemaan lajin vaatimusten edellyttämällä tavalla ja tietenkin siihen, että pystytään ratkaisemaan tilanteita ja pelejä voitoksi väsyneenäkin. Kuviossa 1 on kuvattu fyysisen harjoittelun eri osa-alueet. Kuvio 1: Fyysisen harjoittelun osa-alueet Koripalloilijan fyysisen harjoittelun on siis oltava monipuolista, lähes kaikki fyysisen harjoittelun osa-alueet huomioivaa. Lisäksi kunkin osa-alueen harjoittamisessa on keskityttävä vielä osatekijöihin, jotka on kuvattu kuviossa (30)

24 Kuvio 2: Fyysisen harjoittelun osa-alueiden osatekijöitä Fyysisten ominaisuuksien harjoittelua ei kannata kuitenkaan liiaksi lokeroida, sillä ne ovat vahvasti riippuvaisia toisistaan. Koripalloilijan harjoittelussa ne on kuitenkin kaikki huomioitava. 4.1 HARJOITTELUN KUORMITTAVUUS JA PALAUTUMINEN On hyvä muistaa, että lajiharjoittelu kuormittaa siinä, missä erikseen suunniteltu fysiikkaharjoituskin. Sen tähden on syytä miettiä kuinka kuormittavia harjoituksia halutaan kulloinkin pitää. Harjoittelua suunniteltaessa on myös otettava huomioon koripallopelin luonne. Lajiharjoittelu ei saa olla tasavauhtista tekemistä vaan harjoitteet tulee sijoittaa siten, että harjoittelun intensiteetti nousee ja laskee sen mukaan, millaiseksi kuormittavuus on mietitty. Lajiharjoittelun eri osien kuormittavuutta voidaan lähestyä seuraavasti. 24 (30)

25 Lajiharjoittelun kuormittavuus R1 Huoltava harjoittelu, aerobinen Alku- ja loppuverryttely R2 Tekniikka ja taitoharjoittelu / palauttavat harjoitteet Harjoituksen alussa, palauttavina osioina R3 R4 R5 Pelitaitoharjoittelu puolella kentällä Pelitaitoharjoittelu koko kentällä, anaerobinen, hapoton / hapollinen Ylitempoharjoittelu, anaerobinen, hapollinen Pienpelit, heittoharjoitteet, 5 vs. 5 Ylivoimatilanteet, pienpelit koko kentällä, 5 vs. 5. Lyhyehköt työjaksot s Vauhdin korostaminen, työjakson pidentäminen. 1-2 kertaa viikossa. Ei ennen murrosikää R6 Nopeusharjoittelu Harjoituksen alussa Lajiharjoituksen eri osioiden kuormittavuus HARJOITUSKERRAN RAKENNE Suunniteltaessa yksittäistä harjoitusta kannattaa miettiä, mikä on haluttu kuormitustaso harjoitukselta. Sen perusteella voidaan valita oikeanlaiset harjoitteet harjoituksen lajitavoitteen mukaisesti. Myös alku- ja loppuverryttelyt kannattaa suunnitella harjoituksen päätavoitetta tukeviksi. Alla on kolme erilaista mallia rakentaa harjoitus kuormittavuuden näkökulmasta. Yhden harjoituskerran rakenne, Malli 1 Alkuverryttely R1 Lajiharjoitus Loppuverryttely R2 R6 R2 R3 R2 R1 R6 Yhden harjoituskerran rakenne, Malli 2 Alkuverryttely Lajiharjoitus Loppuverryttely R1 R2 R6 R2 R3 R4 (R5) R2 R1 25 (30)

26 R6 Yhden harjoituskerran rakenne, Malli 3 Alkuverryttely Lajiharjoitus Loppuverryttely R1 R2 R6 R4 R2 R3 R4 (R5) R2 R1 R HARJOITUSVIIKON RAKENNE Harjoitusviikko rakennetaan palvelemaan kokonaistavoitetta. Harjoituskaudella keskitytään siihen, että kehitetään valittuja ominaisuuksia eikä kuormiteta samaa liikejärjestelmää voimakkaasti peräkkäisinä päivinä. Mikäli halutaan pitää kevyempi harjoitusviikko, se voidaan tehdä harjoitusaikoja lyhentämällä tai poistamalla yksi harjoituskerta kokonaan harjoitusohjelmasta. Kevyempiä harjoitusviikkoja on hyvä pitää esimerkiksi joka kolmantena tai joka neljännellä viikolla. Jokaisella harjoitusviikolla on hyvä olla lepopäivä tai ainakin selvästi palauttava päivä. Yhden liikunnattoman päivän pitäminen ei kuitenkaan ole tarpeellista. Kilpailukaudella viikon rytmittämiseen vaikuttaa valittujen tavoitteiden ja liikejärjestelmien kuormittamisen lisäksi ottelut. Ottelut sijoittuvat yleensä viikonloppuun. Yleistäen voidaan ajatella, että alkuviikon harjoittelu painottuu kevyempään taitoharjoitteluun, viikon keskiosa tehoharjoitteluun ja loppuviikolla valmistaudutaan otteluun sekä haetaan harjoituksista terävyyttä. Harjoitusviikon rakenne kilpailukaudella (minit, 3 harjoitusta) Ma Ti Ke To Pe La Su Malli Malli 1 1 Malli 2 tai 2 Ottelu Harjoitusviikon rakenne kilpailukaudella (C-juniorit, 4 harjoitusta) Ma Ti Ke To Pe La Su Malli Malli Malli Malli 2 tai 2 Ottelu Harjoitusviikon rakenne kilpailukaudella (b-juniorit, 4 lajiharjoitusta) Ma Ti Ke To Pe La Su Malli Malli Puntti, jos Malli Malli erikseen 2 tai 2 Ottelu Harjoitusviikon rakenne kilpailukaudella (a-juniorit, 4 harjoitusta) Ma Ti Ke To Pe La Su Malli Malli Malli 2 tai Malli Puntti 3 tai 2 Ottelu Yllä oleviin harjoitusviikkoihin lisätään tarvittava määrä fyysisiä harjoitusosioita aiemmin selvitettyjen periaatteiden mukaisesti. Fyysisten ominaisuuksien kehittämiseen kannattaa antaa myös jakson tavoitteita tulevia omatoimisen harjoittelun ohjeita ja ohjelmia. Ohjelmat on syytä suunniteltava yksinkertaisiksi, 26 (30)

27 mielekkäiksi ja helposti toteutettaviksi. Omatoimisen harjoittelun seurantaan voi käyttää esimerkiksi harjoituspäiväkirjaa PALAUTUMINEN Kehittävän ja tehokkaan harjoittelun päämäärä on järkyttää kehon tasapainotilaa ja se saa aikaan väsymystä ja suorituskyvyn heikkenemistä. Palautuminen harjoituksesta alkaa välittömästi harjoituksen jälkeen ja yksilöllisen palautumisajan jälkeen suorituskyky palautuu normaaliksi. Harjoitusärsykkeen ja palautumisen optimaalinen vaihtelu saa aikaan positiivisen harjoitusvaikutuksen eli suorituskyvyn paranemisen. Kehittyminen tapahtuu ainoastaan palautumisen seurauksena. Mitä voimakkaampi kuormitus harjoituksessa on, sitä kauemmin palautuminen kestää. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei palautumisen aikana voisi harjoitella. On kuitenkin huomioitava harjoittelua suunniteltaessa, ettei kuormiteta samaa liikejärjestelmää voimakkaasti palautumisen aikana. Viikon tärkeimmät harjoitukset kannattaa sijoittaa kauas toisistaan. 4.2 FYYSINEN HARJOITTELU IKÄKAUSITTAIN HERKKYYSKAUDET Harjoittelua suunniteltaessa tulee ottaa huomioon herkkyyskaudet eli ajanjaksot, jolloin tietyn ominaisuuden kehittyminen tapahtuu osittain kasvun kautta ja on muutenkin helpointa ja tehokkainta. Herkkyyskausien lisäksi pitää kuitenkin harjoitella muitakin ominaisuuksia. Harjoitettava ominaisuus > Liikkuvuus Motoriset taidot Tasapaino, ketteryys Koordinaatio Nopeus Hermotus Liikenopeus Kimmoisuus Nopeusvoima Maksimivoima Kestovoima Aerobinen kestävyys Anaerobinen (hapoton) kestävyys Anaerobinen (hapollinen) kestävyys Valmistava harjoitus Harjoittelu Herkkyyskausi Ei harjoittelua Taulukko 1: Herkkyyskaudet (Hakkarainen, H. ym. 2009, Forsman, H. ja Lampinen, K. 2008) LIIKEJÄRJESTELMÄT Monipuolisen harjoittelun varmistamiseksi on herkkyyskausien huomioimisen lisäksi hyvä miettiä harjoittelua eri liikejärjestelmien kautta. Liikejärjestelmien kuormittamisessa on hyvä huomioida seuraavaa: Koripallo kuormittaa lajina kaikkia liikejärjestelmiä, joten niitä kaikkia on harjoitettava 27 (30)

28 Toisaalta koripallon lajiharjoittelu itsessään kuormittaa kaikkia liikejärjestelmiä. Samaa liikejärjestelmää ei kannata kuormittaa voimakkaasti peräkkäisinä päivinä. Liikejärjestelmien kuormittuneisuus menee osin päällekkäin. Liikejärjestelmä Hermosto Lihaksisto Esimerkkejä harjoittelusta motoriset taitoharjoitukset nopeusharjoittelu nopeusvoimaharjoittelu maksimivoimaharjoittelu kestovoimaharjoittelu perusvoimaharjoittelu elastisuusharjoitukset liikkuvuusharjoitukset Tukielimet hyppelyt ja kuntopalloheitot tasapainoharjoitteet, -pelit ja leikit liikkuvuusharjoitukset Hengitys- ja verenkierto kestävyysharjoitukset Aineenvaihdunta nopeuskestävyysharjoitukset lihaskestävyysharjoittelu pelit ja leikit Taulukko 2: Liikejärjestelmien kuormittaminen ja kehittäminen (Hakkarainen, H. ym. 2009) PAINOPISTEAJATTELU Painopisteajattelu fyysisessä harjoittelussa auttaa keskittymään oleellisiin asioihin. Painopisteet kannattaa valita ikäkauden herkkyysalueista. Painopisteiksi valittuja ominaisuuksia kehitetään yhden jakson ajan (4 6 viikkoa) harjoittelemalla niitä vähintään kolmesti viikossa. Muita ominaisuuksia harjoitellaan ylläpitävästi 1 2 kertaa viikossa. Painopisteitä voi valita yhdelle jaksolle useammankin, mutta kannattaa valita ne saman liikejärjestelmän alueelta (ei kannata painottaa esim. kestävyyttä ja nopeutta saman jakson aikana). Painotetun ominaisuuden kehittymisen seuranta on syytä toteuttaa testaamalla. Sinänsä ei ole väliä, mitä testiä käyttää, kunhan se on aina sama ASIOIDEN YHDISTELY Fyysisen harjoittelun toteuttaminen on haaste jokaiselle valmentajalle. Koripallovalmentajan kannattaa yhdistää fyysinen harjoittelu koripalloharjoituksiin alku- ja loppuverryttelyiden yhteyteen tai omiksi fyysisiksi osioiksi. Seuraavat perusperiaatteet on hyvä ottaa huomioon harjoituskokonaisuuksia suunniteltaessa: Nopeutta tulee harjoitella levänneenä sijoita nopeusharjoittelu harjoituksen alkuun Ylläpitävä liikkuvuusharjoittelu alku- ja loppuverryttelyiden yhteyteen (aktivoiva / palauttava) Nopeus- ja maksimivoimaa ei kannata harjoitella kovan lajiharjoituksen jälkeen Kovia voimaharjoituksia ei kannata tehdä ennen lajitaitoharjoitusta Kestovoimaharjoittelua voi tehdä harjoituksen jälkeen Stabiliteettiharjoittelun voi yhdistää alku- ja loppuverryttelyiden yhteyteen (aktivoiva / lihaskunto) Kehittävät liikkuvuusharjoitukset kannattaa tehdä omina harjoituksinaan Voimaharjoituksia kannattaa teettää myös omina harjoituksinaan Koripalloharjoitus on aina myös kestävyysharjoitus. 28 (30)

29 4.3 MIKRO- JA MINIJUNIORIT - FYYSISEN HARJOITTELUN SUUNNITTELU Helposti kehittyvät ominaisuudet Liikkuvuus Motoriset taidot Ketteryys Tasapaino Nopeus (hermotus) Koordinaatio Liikejärjestelmien kuormitus Hermosto 40 % Hengitys- ja verenkiertojärjestelmän kuormittaminen (aerobinen) 40 % Tukielimet ja lihaksisto 20 % Muuta Ei tietoista hapottamista Kestovoimaharjoittelu (aerobinen, toiminnallisuus) Nopeusvoimaharjoittelu (lajinomainen, hypyt) Yleisen taitavuuden ja liikunnallisuuden korostaminen 4.4 C-JUNIORIT - FYYSISEN HARJOITTELUN SUUNNITTELU Helposti kehittyvät ominaisuudet Liikkuvuus Motoriset taidot Moniulotteinen nopeusharjoittelu Kimmoisuus (kasvupyrähdyksen jälkeen) Liikejärjestelmien kuormitus Hengitys- ja verenkiertojärjestelmän kuormittaminen 50 % Aerobinen Anaerobinen (hapoton ennen murrosikää, hapollinen sen jälkeen) Tukielimet ja lihakset 30 % Hermosto 20 % Muuta Voimaharjoittelutekniikoiden opettelu Ei kovia hyppy- ja loikkaharjoituksia kasvupyrähdysvaiheessa Hapottaminen vasta murrosiän loppupuolella tai sen jälkeen Harjoittelun lajinomaisuuden korostaminen Nopeusharjoittelu (liikenopeus) 29 (30)

30 4.5 B-JUNIORIT - FYYSISEN HARJOITTELUN SUUNNITTELU Helposti kehittyvät ominaisuudet Aerobinen ja anaerobinen kestävyys Kimmoisuus Nopeusvoima Maksimivoima (perusvoimaharjoittelu) Liikejärjestelmien kuormitus Hengitys- ja verenkiertojärjestelmän kuormittaminen 50 % Aerobinen Anaerobinen Tukielimet ja lihakset 30 % Hermosto 20 % Muuta Levytankoharjoittelun aloittaminen Nopeuskestävyysharjoittelu Hyppy- ja loikkaharjoittelu Harjoittelun lajinomaisuuden korostaminen Nopeuden harjoittaminen voiman kautta 4.6 A-JUNIORIT - FYYSISEN HARJOITTELUN SUUNNITTELU Helposti kehittyvät ominaisuudet Aerobinen ja anaerobinen kestävyys Kimmoisuus Nopeusvoima Maksimivoima Liikejärjestelmien kuormittaminen Hengitys- ja verenkiertojärjestelmä 40 % Tukielimet ja lihaksisto 40 % Hermosto 20 % Muuta Levytankoharjoittelu Nopeuskestävyysharjoittelu Nopeusvoimaharjoittelu lisäpainoilla Harjoittelun lajinomaisuus korostuu edelleen Monipuolinen nopeusharjoittelu 30 (30)

3. JUNIORIVALMENNUKSEN TAVOITTEET

3. JUNIORIVALMENNUKSEN TAVOITTEET 3. JUNIORIVALMENNUKSEN TAVOITTEET Valmentajalla pitää olla näkemys siitä, mitä taitoja pelaajan pitää oppia ja omaksua ja minkä ikäisenä. Lasten kehityskäyrä kulkee yksilöillä eri tavalla. Toinen oppii

Lisätiedot

Joukkuepelin rakentaminen

Joukkuepelin rakentaminen Joukkuepelin rakentaminen 3. 3. HK HK hyökkäys hyökkäys 4. 4. Puolustus Puolustus pienpelit pienpelit 5. 5. Hyökkäys Hyökkäys pienpelit pienpelit 2. 2. Hk Hk puolustus puolustus Joukkuepeli Joukkuepeli

Lisätiedot

1. TOIMINTA-AJATUS 3. 2. JOUKKUEENJOHTO 5 2.1 Joukkueenjohtaja 5 2.2 Huoltaja 5

1. TOIMINTA-AJATUS 3. 2. JOUKKUEENJOHTO 5 2.1 Joukkueenjohtaja 5 2.2 Huoltaja 5 SISÄLLYSLUETTELO 1. TOIMINTA-AJATUS 3 2. JOUKKUEENJOHTO 5 2.1 Joukkueenjohtaja 5 2.2 Huoltaja 5 3. JUNIORIVALMENNUKSEN TAVOITTEET 6 3.1 Kasvatukselliset tavoitteet 6 3.2 Koulutustavoitteet 7 3.2.1 Koripallokoulu,

Lisätiedot

2.2. Puolustuspelimallit

2.2. Puolustuspelimallit 2.2. Puolustuspelimallit Puolustuksen perustaidot Sali 1.) Puolustusasento - matala, istuva asento - selkä suorana, pää polvien välissä jalat ja pää muodostavat kolmion - alempana kuin hyökkääjä Preparation

Lisätiedot

Valmennuslinja. Kultsujuniorit

Valmennuslinja. Kultsujuniorit Valmennuslinja Kultsujuniorit Seuran tavoitteet - Kehittää junioreita yksilöinä pitkäjänteisesti ja tavoitteellisesti - yksittäisen pelaajan oman tason mukainen harjoittelu ja pelaaminen - joukkueet jaetaan

Lisätiedot

Loimaan Korikonkarit Valmentajakerho Petri Kajander 13.4.2010

Loimaan Korikonkarit Valmentajakerho Petri Kajander 13.4.2010 Loimaan Korikonkarit Valmentajakerho Petri Kajander 13.4.2010 Aihe: Puolustus / joukkuepuolustus (pelaajavartiointi) Mikään puolustusmuoto ei toimi, jollei pelaaja osaa puolustuksen perustaitoja. Joukkuepuolustus

Lisätiedot

Herkkyyskaudet ja harjoittelun suunnittelu Koripalloharjoittelun tukitoimet

Herkkyyskaudet ja harjoittelun suunnittelu Koripalloharjoittelun tukitoimet Herkkyyskaudet ja harjoittelun suunnittelu 2.1. Koripalloharjoittelun tukitoimet Herkkyyskaudet Herkkyyskaudet Harjoittelun suunnittelun pohjana herkkyyskausiajattelu Mitä kannattaa harjoitella minkäkin

Lisätiedot

Taito. Taito jaetaan: yleistaidot lajitaidot

Taito. Taito jaetaan: yleistaidot lajitaidot Taito Taito jaetaan: yleistaidot lajitaidot Yleistaidot ovat perusta lajitaitojen oppimiselle. Yleistaitojen monipuolinen harjoittelu takaa lajitaitojen nopeamman ja paremman oppimisen. Ensin pitää opettaa

Lisätiedot

KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET. TEKNISET TAIDOT valmiusasento

KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET. TEKNISET TAIDOT valmiusasento 84 A KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT TEKNISET TAIDOT valmiusasento palloon tottuminen syöttäminen - rannesyöttö polvet koukussa, painopiste alhaalla pää pystyssä, katse pelissä

Lisätiedot

AC Kajaani valmennuslinja 2017

AC Kajaani valmennuslinja 2017 ACK pelitapa-oppaassa kerrotaan selkeästi millaista jalkapalloa ACK:ssa halutaan pelata! Pelitapa pyritään valitsemaan asetettujen tavoitteiden mukaan; junioreissa tavoitteet ovat pelaajakehityksessä ja

Lisätiedot

Urheilutoimintalinjaus. Valmennuspäällikkö Niklas Lundman

Urheilutoimintalinjaus. Valmennuspäällikkö Niklas Lundman Urheilutoimintalinjaus Valmennuspäällikkö Niklas Lundman Urheilutoimintalinjaus 2009-2010 Kaarinan Kiekko-Pojat Kaarinan Kiekko-Pojat on Kaarinalainen jääkiekon kasvattajaseura, joka tarjoaa alueen lapsille

Lisätiedot

Yksilökeskeinen valmennusfilosofia. - Kokonaisvaltainen valmennus

Yksilökeskeinen valmennusfilosofia. - Kokonaisvaltainen valmennus Yksilökeskeinen valmennusfilosofia - Kokonaisvaltainen valmennus Kokonaisvaltainen valmennus Taktiikka / Pelikäsitys Havainnointi / Hahmottaminen Ratkaisuvaihtoehdot Päätöksenteko Ratkaisut Suorittaminen

Lisätiedot

Henkilökohtaiset lajitaidot:

Henkilökohtaiset lajitaidot: Henkilökohtaiset lajitaidot: F-tytöt (1-2 luokkalaiset) mailaote ja kätisyys pallon kuljettaminen syöttäminen E-tytöt (3-4 luokkalaiset) peliasennon hallitseminen pallon kuljettaminen juosten laukaisemisen

Lisätiedot

Pelin kautta opettaminen

Pelin kautta opettaminen Pelin kautta opettaminen Pelin kautta opettaminen Pelaamaan oppii vain pelaamalla?? Totta, mutta myös harjoittelemalla pelinomaisissa tilanteissa havainnoimista, päätöksentekoa ja toimintaa. Pelikäsitystä

Lisätiedot

Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry

Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry Herkkyyskausi, eli ajanjakso jolloin tietyn ominaisuuden kehittyminen tapahtuu osittain luonnollisen kasvun kautta ja jolloin

Lisätiedot

IKÄ KEHITYSTAULUKKO MITEN HARJOITELLAAN

IKÄ KEHITYSTAULUKKO MITEN HARJOITELLAAN IKÄ PIENPELI KEHITYS IKÄ KEHITYSTAULUKKO MITEN HARJOITELLAAN MUUT PELIMUODOT TEKNIIKKA FYSIIKKA 7 2v2 3v3 1v1 Pallon kuljetus Tasapaino, liikkuvuus, reaktionopeus 8 2v2 3v3 1v1 2v1 3v1 Kuljetus, harhautukset,

Lisätiedot

Puolustuspelin pelitaidot Puolustuspelimallit

Puolustuspelin pelitaidot Puolustuspelimallit Puolustuspelin pelitaidot 2.2. Puolustuspelimallit Puolustuspelin pelitaidot Osaan ratkaista pelitilanteita 1-2 peli-kaverin kanssa Minulla on keinot, miten voitan 1vs.1 tilanteita Peli- ja ajattelutaidot

Lisätiedot

Liiketaitoharjoittelu. Jussi Räikkä , Salo

Liiketaitoharjoittelu. Jussi Räikkä , Salo Liiketaitoharjoittelu koripallossa Jussi Räikkä 14.12.2011, Salo Valmennuksen kehä Osaan ratkaista pelitilanteita 1-2 peli-kaverin kanssa Minulla on keinot, miten voitan 1vs.1 tilanteita Peli- ja ajattelutaidot

Lisätiedot

PELAAJAPOLKU E1 - D2

PELAAJAPOLKU E1 - D2 HARJOITUSRYHMÄT PELAAJAPOLKU E1 - D2 D2 KAKSI RYHMÄÄ, PUNAINEN/VALKOINEN E1 KAKSI RYHMÄÄ TASORYHMÄHARJOITTELU 2 3 x VKO, OHEISHARJOITUS JOKA KERRALLA JOUKKUEMÄÄRÄ JA JOUKKUEJAKO MAHDOLLISIMMAN MONTA JOUKKUETTA

Lisätiedot

Maalivahtiharjoittelu PK-35. Juniorimaalivahdit: A-jun. B-jun

Maalivahtiharjoittelu PK-35. Juniorimaalivahdit: A-jun. B-jun Juniorimaalivahdit: A-jun. B-jun. 02-03 04-05 06-08 Kausisuunnitelma 2016-2017 Maalivahtiharjoittelu eri ikäluokissa Taktinen harjoittelu Tekninen harjoittelu Fyysiset ominaisuudet Psyykkiset valmiudet

Lisätiedot

PELAAJAPOLKU C1 - B HARJOITUSRYHMÄT JOUKKUEMÄÄRÄ JA JOUKKUEJAKO VALMENNUS/TAVOITTEET TESTAUS KILPAJOUKKUEET C JA B HARRASTERYHMÄT (VALKOINEN)

PELAAJAPOLKU C1 - B HARJOITUSRYHMÄT JOUKKUEMÄÄRÄ JA JOUKKUEJAKO VALMENNUS/TAVOITTEET TESTAUS KILPAJOUKKUEET C JA B HARRASTERYHMÄT (VALKOINEN) HARJOITUSRYHMÄT PELAAJAPOLKU C1 - B KILPAJOUKKUEET C JA B HARRASTERYHMÄT (VALKOINEN) JOUKKUEMÄÄRÄ JA JOUKKUEJAKO KILPAJOUKKUEET HARRASTEJOUKKUEET VALMENNUS/TAVOITTEET KOULUTETTU VALMENNUS VAT/JVK/NVK KILPAILULLINEN

Lisätiedot

Auran Palokunnan Urheilijat

Auran Palokunnan Urheilijat Auran Palokunnan Urheilijat Valmennuslinja Toni Kulikoff 06/2018 APU:n pelaaja APU:n pelaaja on - Muita kunnioittava - Hyvin käyttäytyvä - Aktiivinen osallistuja - Liikunnallinen - Muita tervehtivä - Positiivinen

Lisätiedot

PELAAJAPOLKU D1 - C2

PELAAJAPOLKU D1 - C2 HARJOITUSRYHMÄT PELAAJAPOLKU D1 - C2 D1 KAKSI RYHMÄÄ, PUNAINEN/VALKOINEN C2 KAKSI RYHMÄÄ TASORYHMÄHARJOITTELU 3 4 x VKO, OHEISHARJOITUS JOKA KERRALLA JOUKKUEMÄÄRÄ JA JOUKKUEJAKO MAHDOLLISIMMAN MONTA JOUKKUETTA

Lisätiedot

Valmennuksen kokonaissuunnitelma Koitossa

Valmennuksen kokonaissuunnitelma Koitossa Valmennuksen kokonaissuunnitelma Koitossa Yleistä Valmennuksen kokonaissuunnitelma on tarkoitettu ohjeeksi seuraan tulevalle valmentajalle ja nykyisille valmentajille. Tämä suunnitelma on hyväksytetty

Lisätiedot

KOULUTUSKIERTUE 2005. Äänekoski, Jyväskylä, Tampere, Turku, Salo ja Järvenpää MALLIHARJOITUS

KOULUTUSKIERTUE 2005. Äänekoski, Jyväskylä, Tampere, Turku, Salo ja Järvenpää MALLIHARJOITUS KOULUTUSKIERTUE 2005 Äänekoski, Jyväskylä, Tampere, Turku, Salo ja Järvenpää MALLIHARJOITUS Harjoitus 1: Alkulämpö (kuva 1) (noin 20min) Pallonkäsittelyharjoitus kahdella pallolla. Pareittain puolessa

Lisätiedot

256 LAATUA KÄYTÄNNÖN VALMENNUKSEEN

256 LAATUA KÄYTÄNNÖN VALMENNUKSEEN 256 LAATUA KÄYTÄNNÖN VALMENNUKSEEN Valmennuksen osa-alueet Asia tarinasta Taito/ tekniikka Taktiikka/ pelikäsitys Fyysiset valmiudet Henkiset valmiudet omassa toiminnassasi Vahvuutesi Kehittämiskohteesi

Lisätiedot

Sykki ry valmennuskäsikirja

Sykki ry valmennuskäsikirja Sykki ry valmennuskäsikirja Käsikirja Sykin valmentajille ja valmennuksen suunnittelijoille Valmennuskäsikirjassa esitellään käytännön tasolla Sykki ry:n juniorivalmennuksen perusperiaatteet ja tavoitteet

Lisätiedot

Taustaa GrIFK kyky- ja taitokoulutoiminnalle!

Taustaa GrIFK kyky- ja taitokoulutoiminnalle! Taustaa GrIFK kyky- ja taitokoulutoiminnalle! Tarve kyky- ja taitokoulutoiminnalle on suuri! Pelaajat haluavat oppia enemmän, kokea pätevyyttä, haasteita ja onnistumisia. Vanhemmat haluavat lapsensa oppivan

Lisätiedot

Nokian Palloseura - Valmennuslinjaus ja pelitapa F6-E11 2016

Nokian Palloseura - Valmennuslinjaus ja pelitapa F6-E11 2016 Nokian Palloseura - Valmennuslinjaus ja pelitapa F6-E11 2016 Tausta Valmennus on pitkäjänteistä työtä. Yhdessä vuodessa ehditään vähän mutta 10-vuodessa enemmän. Emme pysty kehittämään kaikkia asioita

Lisätiedot

Loimaan Korikonkarit JUNIORIVALMENNUKSEN PERUSTEET

Loimaan Korikonkarit JUNIORIVALMENNUKSEN PERUSTEET Loimaan Korikonkarit JUNIORIVALMENNUKSEN PERUSTEET 16.12.2010 LoKoKon JUNIORIVALMENNUKSEN PERUSTEET - OPAS SEURAN JUNIORIVALMENTAJILLE Tämä opas on tehty Loimaan Korikonkareiden juniorikoripallovalmentajien

Lisätiedot

OSAAMISPOLKU SUUNNITELMALLISUUS PITKÄJÄNTEISYYS - NOUSUJOHTEISUUS

OSAAMISPOLKU SUUNNITELMALLISUUS PITKÄJÄNTEISYYS - NOUSUJOHTEISUUS OSAAMISPOLKU SUUNNITELMALLISUUS PITKÄJÄNTEISYYS - NOUSUJOHTEISUUS SUUNNITELMALLISUUS PITKÄJÄNTEISYYS NOUSUJOHTEISUUS SUUNNITELMALLISUUS PITKÄJÄNTEISYYS NOUSUJOHTEISUUS SUUNNITELMALLISUUS Seuran arvopohja

Lisätiedot

Koripalloilijan nopeusharjoittelu Koripalloharjoittelun tukitoimet

Koripalloilijan nopeusharjoittelu Koripalloharjoittelun tukitoimet Koripalloilijan nopeusharjoittelu 2.1. Koripalloharjoittelun tukitoimet Parikeskustelu Mitä koripalloilijan nopeusharjoittelu on sinulle käytännössä? 368 - Työkalu nopeusharjoitteluun Toiminnallisen nopeusharjoittelun

Lisätiedot

GrIFK Fyysinen harjoittelu. Arto Tuohisto-Kokko 08.05.2012, Kauniainen

GrIFK Fyysinen harjoittelu. Arto Tuohisto-Kokko 08.05.2012, Kauniainen GrIFK Fyysinen harjoittelu Arto Tuohisto-Kokko 08.05.2012, Kauniainen Harjoitusmalli jossa Fyysinen harjoittelu mukana 20 pelaajaa + 2 mv 17.30-19.00 (harjoitusvuoro 18-19) - Kenttä ½- kenttää ja 2 pikkumaalia

Lisätiedot

Littoisten Työväen Urheilijat ry. Valmennuksen linjaukset

Littoisten Työväen Urheilijat ry. Valmennuksen linjaukset Littoisten Työväen Urheilijat ry. Valmennuksen linjaukset Ikä Lajiharjoittelun ja fyysisen harjoittelun suhteen kehittyminen 5-6 7-8 9-10 11-12 13-14 15-16 17-18 19-> Laji% 10 10 20 30 40 50 60 70 Fysiikka%

Lisätiedot

Teema / Ikävuodet Iso tavoite

Teema / Ikävuodet Iso tavoite Teema / Ikävuodet 4 6 7 9 10 12 13 15 Iso tavoite Laaja-alainen liikunnan harrastaminen, suuri liikuntamäärä. Liikkuminen on hauskaa. Laaja-alainen liikunnan harrastaminen, suuri liikuntamäärä. Liikkuminen

Lisätiedot

YKSILÖN TEKNIS-TAKTISET VALMIUDET JA PELIN OPPIMINEN PELITILANNEROOLI AJATTELU

YKSILÖN TEKNIS-TAKTISET VALMIUDET JA PELIN OPPIMINEN PELITILANNEROOLI AJATTELU YKSILÖN TEKNIS-TAKTISET VALMIUDET JA PELIN OPPIMINEN PELITILANNEROOLI AJATTELU Taitavuuden osatekijät Pelitaidot Peli Lajitekninen osaaminen Joukkueen pelitapa / - taktiikka Yksilön teknis taktisista valmiuksista

Lisätiedot

EVU Ikävuodet / Teema Luistelu koulu 3-6v G-Juniori F-Juniori E-Juniori

EVU Ikävuodet / Teema Luistelu koulu 3-6v G-Juniori F-Juniori E-Juniori EVU Ikävuodet / Teema Luistelu koulu 3-6v G-Juniori F-Juniori E-Juniori Urheilijaprofiili Valmennus Kiekkokoululainen 3-6v - Leijona-kiekkokouluohjaajia - Yksi ohjaaja/6 kiekkokoululaista - SJL:n Leijonakiekkokouluohjelma

Lisätiedot

JYVÄSLENTIKSEN VALMENNUKSEN LINJAUKSET

JYVÄSLENTIKSEN VALMENNUKSEN LINJAUKSET JYVÄSLENTIKSEN VALMENNUKSEN LINJAUKSET Valmennuksen linjaukset laatii valmennuspäällikkö ja niitä päivitetään tarvittaessa. Linjaukset tukevat lasten ja nuorten kehittymistä monipuolisesti ja mahdollistavat

Lisätiedot

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa 8v8 joukkueet (10-13v)

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa 8v8 joukkueet (10-13v) Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa 8v8 joukkueet (10-13v) E10-D13 ikäluokkien valmennus JyPK:ssa JyPK:ssa valmennus on valmennuslinjan ohjaama prosessi perusasioiden kautta kohti joukkueena

Lisätiedot

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa. 5v5 joukkueet (6-9v)

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa. 5v5 joukkueet (6-9v) Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa 5v5 joukkueet (6-9v) Lähtökohdat toiminnan järjestämiselle Lasten valmennus JyPK:ssa on pitkäjänteistä kja suunnitelmallista toimintaa perusasioiden kautta

Lisätiedot

Pelinopettaminen. Juniori KalPa ry PELAAMINEN PELAAMISTA TUKEVAT LAJITEKNIIKAT

Pelinopettaminen. Juniori KalPa ry PELAAMINEN PELAAMISTA TUKEVAT LAJITEKNIIKAT Pelinopettaminen Juniori KalPa ry PELAAMINEN PELAAMISTA TUKEVAT LAJITEKNIIKAT 2 TAVOITTEET ERI PELITILANTEISSA HYÖKKÄYSTILANTEET PUOLUSTUSTILANTEET 1. Maalinteko 1. Maalinesto 2. Tilan voittaminen 2. Riisto

Lisätiedot

Mitä peli kertoo? Marko Viitanen, SPL

Mitä peli kertoo? Marko Viitanen, SPL Mitä peli kertoo? Marko Viitanen, SPL - Henkinen ja sosiaalinen Miten lapsi? heittäytyy peliin, säilyttää keskittymisensä ymmärtää jo rooliaan kokonaisuudessa / pelipaikalla reagoi esim. tappioasemaan

Lisätiedot

JUVAKE 2 OPPIMISYMPÄRISTÖN LUOMINEN JA VUOROVAIKUTUS

JUVAKE 2 OPPIMISYMPÄRISTÖN LUOMINEN JA VUOROVAIKUTUS JUVAKE 2 OPPIMISYMPÄRISTÖN LUOMINEN JA VUOROVAIKUTUS Koulutuksen sisältö 1. Meidän pelin osa-alueet 2. Luonne 3. Oppimisympäristö - oppimistaidot 4. Vuorovaikutus 1. Valmentajien välinen 2. Pelaajien välinen

Lisätiedot

Taitovalmennus. Lapin Urheiluopisto Olli Cajan

Taitovalmennus. Lapin Urheiluopisto Olli Cajan Taitovalmennus Lapin Urheiluopisto Olli Cajan Pohjaa näkemyksille Taitovalmentaja (Lapin urheiluopisto) - Taitokonseptin kehitys - Urheiluakatemia (kaikki lajiryhmät) - Junnuakatemia (eri lajiryhmiä) -

Lisätiedot

Luistelu/kiekkokoulu 3-7vuotiaat

Luistelu/kiekkokoulu 3-7vuotiaat ValmennuksenLinjaus Luistelu/kiekkokoulu 3-7vuotiaat Hauska tapa tutustua luisteluun/lajiin kevät-syyskaudella. Erillaisten ratojen, leikkien, pelien muodossa. Mahdollisuus siirtyä jo olemassa olevaan

Lisätiedot

TAITO- JA FYYSINEN HARJOITTELU, Osa 3

TAITO- JA FYYSINEN HARJOITTELU, Osa 3 TAITO- JA FYYSINEN HARJOITTELU, Osa 3 Maalivahdin fyysistä harjoittelua koskevan trilogian viimeisessä osassa olen käsitellyt fyysisiä ominaisuuksia: voimaa, nopeutta ja kestävyyttä. Kesä on fyysisten

Lisätiedot

SPL Taitavuus / Leikkimaailma

SPL Taitavuus / Leikkimaailma Lasten ja nuorten fyysinen harjoittelu NOPEA, TAITAVA, KETTERÄ SPL Taitavuus / Leikkimaailma SPL/ Aika ja paikka Fyysinen Taitava, ketterä, nopea Jalkapallo on monipuolinen laji, jolla voidaan kehittää

Lisätiedot

LAJITAI- DOT. Luistelu eteen ja taakse -luistelupotku. Kaarreluistelu. Pysähtyminen

LAJITAI- DOT. Luistelu eteen ja taakse -luistelupotku. Kaarreluistelu. Pysähtyminen F/G Ohjeiden kuunteleminen ja noudattaminen Toisten kunnioittaminen Osaa toimia ryhmässä Leikinomaisuus Pelit Temppuradat Yleisurheilu - Monipuolisesti Lihashuollon alkeet Luistelu eteen ja taakse -luistelupotku

Lisätiedot

Koripalloilijan voimaharjoittelu Koripalloharjoittelun tukitoimet

Koripalloilijan voimaharjoittelu Koripalloharjoittelun tukitoimet Koripalloilijan voimaharjoittelu 2.1. Koripalloharjoittelun tukitoimet Parikeskustelu Minkälaista voimaa koripalloilija tarvitsee? Miten sitä harjoitellaan 368 - Työkalu voimaharjoitteluun Voiman osa-alueet

Lisätiedot

KAUDEN TOIMINNAN SUUNNITTELU Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho 1

KAUDEN TOIMINNAN SUUNNITTELU Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho 1 KAUDEN TOIMINNAN SUUNNITTELU 14.4.2011 Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho 1 SUUNNITELMALLISUUS TEHTÄVÄ: Mitä asioita tulee huomioida joukkueen kausisuunnitelmaa tehtäessä? VALMENTAMALLA VAI VAHINGOSSA?

Lisätiedot

TAMPERE UNITED G6. KAUSISUUNNITELMA Tutustu palloon, rakastu lajiin

TAMPERE UNITED G6. KAUSISUUNNITELMA Tutustu palloon, rakastu lajiin TAMPERE UNITED G6 KAUSISUUNNITELMA Tutustu palloon, rakastu lajiin G6 Tutustu lajiin, rakastu palloon Tekniset: -Pallonkäsittely jalan eri osilla molemmilla jaloilla HUOM! Vaikka jokaisella harjoituskerralla

Lisätiedot

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa. 5v5 joukkueet (6-9v)

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa. 5v5 joukkueet (6-9v) Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa 5v5 joukkueet (6-9v) Lähtökohdat toiminnan järjestämiselle Lasten valmennus on suunnitelmallinen prosessi perusasioiden kautta kohti joukkueena pelaamisen

Lisätiedot

PE JULA NIAJ O A R IP OL P K O U LKU 1 Rami Peltomaa

PE JULA NIAJ O A R IP OL P K O U LKU 1 Rami Peltomaa JUNIORI PELAAJA POLKU 1 NUOREMPI SÄBÄKOULU TAVOITTEET KAUDEN AIKANA Pelataan/leikitään yhdessä. Opetellaan käytöstapoja, niin kentällä kuin kentän ulkopuolellakin Opetellaan ryhmässä olemista/toimimista/sääntöjä

Lisätiedot

NUORTEN VALMENTAJAPÄIVÄT

NUORTEN VALMENTAJAPÄIVÄT NUORTEN VALMENTAJAPÄIVÄT 13.3.093 VIERUMÄKI Markku Kanerva Pelaajan kehittämismalli Tekninen Taktinen Fyysinen Psyykkinen 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Oppimisympäristö Elämäntapa Opettaminen Käytäntöön

Lisätiedot

Harjoittelun suunnittelu ja arviointi

Harjoittelun suunnittelu ja arviointi Harjoittelun suunnittelu ja arviointi KOULUTUKSET 1. Kannustava valmentaja ja ohjaaja 3t 2. Ihmisen elinjärjestelmät ja harjoittelu 3t 3. Oppiminen ja opettaminen harjoitustilanteessa 3t 4. Herkkyyskausien

Lisätiedot

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa. 5v5 joukkueet (6-9v)

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa. 5v5 joukkueet (6-9v) Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa 5v5 joukkueet (6-9v) Lähtökohdat toiminnan järjestämiselle Lasten valmennus on johdonmukainen prosessi, jossa edetään perusasioiden kautta kohti joukkueena

Lisätiedot

URHEILUTOIMINTA. Helsingin Jääkiekkoklubin (HJK) urheilutoiminnan linjaus on luotu antamaan suuntaa ja ohjaamaan joukkueiden toimintaa.

URHEILUTOIMINTA. Helsingin Jääkiekkoklubin (HJK) urheilutoiminnan linjaus on luotu antamaan suuntaa ja ohjaamaan joukkueiden toimintaa. URHEILUTOIMINTA Helsingin Jääkiekkoklubin (HJK) urheilutoiminnan linjaus on luotu antamaan suuntaa ja ohjaamaan joukkueiden toimintaa. On tärkeää, että toimintaa ohjaa yhteisöllisyys ja innostava ilmapiiri.

Lisätiedot

Kilpailut, pelit ja leikit taidon oppimisen tukena. Martti Iivonen

Kilpailut, pelit ja leikit taidon oppimisen tukena. Martti Iivonen Kilpailut, pelit ja leikit taidon oppimisen tukena Martti Iivonen Mikä on tärkeää lapsiurheilussa? Intohimon synnyttäminen Hauska ja kannustava ilmapiiri Mahdollisuus saada oppia uusia liikuntataitoja

Lisätiedot

Voimaharjoittelu. Muista harjoittelussa:

Voimaharjoittelu. Muista harjoittelussa: Voimaharjoittelu Monipuolinen ja tarkoituksenmukainen voimaharjoittelu luo perustan myöhemmälle lisäpainojen kanssa tehtävälle voimaharjoittelulle. Voimaharjoitteita voidaan myös sulavasti sekoittaa lajiharjoittelun

Lisätiedot

SPL ETELÄ UEFA C. UEFA C koulutuksen jälkeen valmentaja:

SPL ETELÄ UEFA C. UEFA C koulutuksen jälkeen valmentaja: SPL ETELÄ UEFA C UEFA C koulutuksen jälkeen valmentaja: Urheilu ja lajiosaaminen - osaa suunnitella ja toteuttaa nuorten vaiheen toimivia harjoituksia, harjoitusviikkoja ja jaksoja kokonaisvaltaisesti

Lisätiedot

HJS E10 Sininen Kausi 2013-2014

HJS E10 Sininen Kausi 2013-2014 HJS E10 Sininen Kausi 2013-2014 HJS E10 TALVI 2013-2014 2. TALVEN HARJOITUS- JA PELIVUOROT Harjoitus- ja peliohjelma pojat E10 Päivämäärä Aika Paikka Toiminta ke 6.11. klo 17.00-18.00 Pullerin Säästöpankki

Lisätiedot

Säbämestari -koulutus

Säbämestari -koulutus Säbämestari -koulutus Versio 8/2014 www.floorball.fi Salibandy peli meille kaikille www.floorball.fi Sisältö Pallollinen alkulämpö Salibandykaukalossa tai isossa liikuntatilassa toteutettavat treenit:

Lisätiedot

Kestävyys ja harjoittelun kuormittavuus. 2.1 Koripalloharjoittelun tukitoimet

Kestävyys ja harjoittelun kuormittavuus. 2.1 Koripalloharjoittelun tukitoimet Kestävyys ja harjoittelun kuormittavuus 2.1 Koripalloharjoittelun tukitoimet Paritehtävä: Lajianalyysi: Minkälaista kestävyyttä koripalloilija tarvitsee (aerobinen vs anaerobinen) Arvioikaa työjaksojen

Lisätiedot

Pelin kautta oppiminen

Pelin kautta oppiminen Pelin kautta oppiminen Suunnittele PELI Suunnittele E11-ikäluokalle sopiva peli Valitse pelille AIHE, joka on ikäluokalle tärkeä Mieti ainakin seuraavat asiat Montako maalia ja miten sijoitettu Miten maali

Lisätiedot

Suomen Salibandyliitto Valmennuskoulutusjärjestelmä Tason I Salibandyvalmentajakoulutus SBV1

Suomen Salibandyliitto Valmennuskoulutusjärjestelmä Tason I Salibandyvalmentajakoulutus SBV1 Suomen Salibandyliitto Valmennuskoulutusjärjestelmä Tason I Salibandyvalmentajakoulutus SBV1 www.salibandy.net Valmentajakoulutus / tasot I-III Perusteet / tavoitteet TIETÄÄ YMMÄRTÄÄ Sähköinen oppimisympäristö

Lisätiedot

KARHU-KISSAT. Pojasta Pelimieheksi

KARHU-KISSAT. Pojasta Pelimieheksi KARHU-KISSAT Pojasta Pelimieheksi Ikä: 4-6 vuotta Koulu: päiväkoti Herkkyyskausi: tasapaino, taito/tekniikka, notkeus, ketteryys Toimintaa ohjaa: leikit luistimilla, haasteelliset tehtävät Henkiset ja

Lisätiedot

PIRKAT PELAAJAPOLKU. Mikko Kivioja PIRKKALAN PIRKAT RY

PIRKAT PELAAJAPOLKU. Mikko Kivioja PIRKKALAN PIRKAT RY PIRKAT PELAAJAPOLKU Mikko Kivioja PIRKKALAN PIRKAT RY Sisällysluettelo 1. Pirkkalan Pirkat ry... 2 2. pirkat pelaajapolku... 3 2.1 Pelaajapolun sisällöt... 4 2.1.1 G- ja F-juniorit... 5 2.1.2 D-juniorit...

Lisätiedot

VOIMAHARJOITTELU: KUORMITTUMISEN JA PALAUTUMISEN HUOMIOINTI OSANA KOKONAISOHJELMOINTIA

VOIMAHARJOITTELU: KUORMITTUMISEN JA PALAUTUMISEN HUOMIOINTI OSANA KOKONAISOHJELMOINTIA VOIMAHARJOITTELU: KUORMITTUMISEN JA PALAUTUMISEN HUOMIOINTI OSANA KOKONAISOHJELMOINTIA Marko Haverinen, LitM Testauspäällikkö, Varalan Urheiluopisto 044-3459957 marko.haverinen@varala.fi Johdanto Yksittäisten

Lisätiedot

Teema / Ikävuodet ja yli Toiminta-ajatus

Teema / Ikävuodet ja yli Toiminta-ajatus Toiminta-ajatus Ominaisuuksien harjoittelu - Fyysiset ominaisuudet Panostuksen aika Realistisen pelaajakuvan luominen itsestä on vahvasti käynnissä. Suunnitelmallisus ja tavoitteellisuus tärkeässä roolissa.

Lisätiedot

SEURAN SINETTIKRITEERIEN ARVIOINTI TYÖSTÖPOHJA SEURAN KÄYTTÖÖN

SEURAN SINETTIKRITEERIEN ARVIOINTI TYÖSTÖPOHJA SEURAN KÄYTTÖÖN SEURAN SINETTIKRITEERIEN ARVIOINTI TYÖSTÖPOHJA SEURAN KÄYTTÖÖN Ohessa osa-alueittain alueittain taulukot, joihin on jo täytetty riittävän tason kuvaus kaikista osa-alueista. Taulukon perässä ovat kysymykset,

Lisätiedot

Rangers Ahmat pojat -04

Rangers Ahmat pojat -04 Rangers Ahmat pojat -04 Vanhempainkokous 17.5.2016 Agenda Joukkueen nopea tilanne katsaus ja suunnitelma kaudelle 2016-2017 Ensi kauden valmennuskuviot Kesävuorot ja harjoittelu Miten edetään? Ahmat kaudella

Lisätiedot

Mitä tehdään tehdään kunnolla.

Mitä tehdään tehdään kunnolla. SALIBANDYTOIMINNAN TOIMINTAOPAS MOTTO: Mitä tehdään tehdään kunnolla www.hirvhesalibandy.net Visio 2015 Hirvensalon Heiton salibandytoiminta rakentuu seuraavien keskeisten tavoitteiden ja arvojen varaan:

Lisätiedot

VOIMAHARJOITTELU Janika Martinsalo

VOIMAHARJOITTELU Janika Martinsalo VOIMAHARJOITTELU Janika Martinsalo Voimaharjoittelu AKTIVOINTI: 1) Mitä hyötyä voimaharjoittelulla on salibandypelaajalle? 2) Mihin kolmeen osa-alueeseen voima jaetaan? Voiman merkitys salibandyssa Salibandypelaajan

Lisätiedot

VALMENNUKSEN LINJAUS

VALMENNUKSEN LINJAUS VALMENNUKSEN LINJAUS Valmennuksen linjauksen on tarkoitus olla suuntaa antava ja valmentajien työtä helpottava apuväline. Linjauksessa pyritään hahmottamaan, mitä taitoja pelaajien edellytetään hallitsevan

Lisätiedot

Kauden painopisteet Jokipojat kausi

Kauden painopisteet Jokipojat kausi Kauden painopisteet Jokipojat kausi 2017-2018 F- Painopisteet Leikkien ja pelien avulla Hyökkäyspeli alkaa heti, kun oma joukkue saa kiekon Puolustuspelaaminen alkaa heti, kun vastustaja saa kiekon tilanneroolien

Lisätiedot

SPL ETELÄ UEFA C. UEFA C koulutuksen jälkeen valmentaja:

SPL ETELÄ UEFA C. UEFA C koulutuksen jälkeen valmentaja: SPL ETELÄ UEFA C UEFA C koulutuksen jälkeen valmentaja: Urheilu ja lajiosaaminen - osaa suunnitella ja toteuttaa nuorten vaiheen toimivia harjoituksia, harjoitusviikkoja ja jaksoja kokonaisvaltaisesti

Lisätiedot

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa. 8v8 joukkueet (10-13v)

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa. 8v8 joukkueet (10-13v) Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa 8v8 joukkueet (10-13v) E10-D13 ikäluokkien valmennus JyPK:ssa Lasten valmennus on suunnitelmallinen prosessi perusasioiden kautta kohti joukkueena pelaamisen

Lisätiedot

Valmentaja seisoo levyn alla. Pelaaja tekee lay-upin ja lyö kädellä valmentajan ylhäällä olevaan käteen high five.

Valmentaja seisoo levyn alla. Pelaaja tekee lay-upin ja lyö kädellä valmentajan ylhäällä olevaan käteen high five. Lay-upin kehittely Ilman palloa: Valmentaja seisoo levyn alla. Pelaaja tekee lay-upin ja lyö kädellä valmentajan ylhäällä olevaan käteen high five. Paikaltaan lähtö: Pelaajat jonossa 45 asteen kulmassa

Lisätiedot

D VALMENTAJAKURSSI PROSESSINOMAISESTI

D VALMENTAJAKURSSI PROSESSINOMAISESTI Ohjelma D VALMENTAJAKURSSI PROSESSINOMAISESTI Sisältö: D-valmentajakurssilla perehdytään lapsen ja nuoren kokonaisvaltaiseen valmentamisen ja yksilöllisen valmennusfilosofian perusasioihin. Kurssin kuusi

Lisätiedot

Supermikrojen harjoittelun periaatteet ja perustelut Osa 1: Periaatteet

Supermikrojen harjoittelun periaatteet ja perustelut Osa 1: Periaatteet Teksti: Harri Mannonen Supermikrojen harjoittelun periaatteet ja perustelut Osa 1: Periaatteet Supermikrojen perusperiaatteet Koripalloharrastuksen aikaista aloittamista suositaan, koska sen avulla voidaan

Lisätiedot

LAIHIAN LUJAN VALMENNUSLINJA

LAIHIAN LUJAN VALMENNUSLINJA Tämän oppaan tarkoituksena on antaa vanhemmille tietoa Laihian Lujan jalkapalloilevien junioreiden yhteisistä toimintatavoista ja säännöistä, sekä kertoa mihin nämä tavat ja säännöt perustuvat. LAIHIAN

Lisätiedot

Ergo Selkäklinikka. Petteri Koski

Ergo Selkäklinikka. Petteri Koski Näkökantojakantoja AUDI-ik ikäistenisten urheilijoiden fyysisestä harjoittelusta Alppilajit Vuokatti 28.10.-06 Naprapaatti ; D.N. Kymenlaakson ammattikorkeakoulu Ergo - Selkäklinikka Kotka Uuperi Ski Team

Lisätiedot

Lasten urheilun tärkeät asiat

Lasten urheilun tärkeät asiat Lasten urheilun tärkeät asiat 1) Pohdi itsenäisesti, mitkä arvot *) ohjaavat sinun toimintaasi työskennellessäsi lasten ohjaajana ja valmentajana. 2) Kirjoita yksi asia per tarralappu *) Meille jokaiselle

Lisätiedot

Taustaa. Vision taustana on selvittää seuran nykytilanne ja mikä on KemPa:n tulevaisuus ja päämäärät. Keminmaan Pallo ry

Taustaa. Vision taustana on selvittää seuran nykytilanne ja mikä on KemPa:n tulevaisuus ja päämäärät. Keminmaan Pallo ry KemPa Taustaa Vision taustana on selvittää seuran nykytilanne ja mikä on KemPa:n tulevaisuus ja päämäärät Pelaajamäärä Pelipassien määrä 2010-2012 180 160 140 120 100 80 Sarja1 60 40 20 0 2010 2011 toukukuu

Lisätiedot

Sininen Nopea Katse Vaihto Punainen Kesto

Sininen Nopea Katse Vaihto Punainen Kesto Maalintekoa Sininen oma kuljetus syötä itselle ennen merkkiä. Nopea käännös yksi kosketus katse kohteeseen hae tyhjätila, maalivahdinliike. Katse palloon lauo liike perään, irtopallot maaliin. Haetaan

Lisätiedot

PELAAJAPOLKU FORTUNA RY. Fortuna ry

PELAAJAPOLKU FORTUNA RY. Fortuna ry PELAAJAPOLKU FORTUNA RY HUIPULLE TÄHTÄÄVÄ VAIHE Ilves yhteistyö IlvesGreen C-B-SM-sarja E-B-tytöt Naisten Liiga FORTUNA EDUSTUSJOUKKUE SJL III-div, II-div NUORTEN HARJOITTELUN TEHOSTUMISVAIHE 15-17 vuotiaat

Lisätiedot

OHJEITA VALMENTAJILLE/ JOUKKUEENJOHTAJILLE TEHTÄVÄT ENNEN FBA TAPAHTUMAA - PELAAJIEN LISÄYS - JOUKKUETAPAHTUMIEN LISÄYS (VALMENTAJA)

OHJEITA VALMENTAJILLE/ JOUKKUEENJOHTAJILLE TEHTÄVÄT ENNEN FBA TAPAHTUMAA - PELAAJIEN LISÄYS - JOUKKUETAPAHTUMIEN LISÄYS (VALMENTAJA) OHJEITA VALMENTAJILLE/ JOUKKUEENJOHTAJILLE TEHTÄVÄT ENNEN FBA TAPAHTUMAA - PELAAJIEN LISÄYS - JOUKKUETAPAHTUMIEN LISÄYS (VALMENTAJA) MYEERIKKILÄ FBA TOIMINNASSA MyEerikkilä on Eerikkilän Urheiluopiston

Lisätiedot

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa. 8v8 joukkueet (10-13v)

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa. 8v8 joukkueet (10-13v) Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa 8v8 joukkueet (10-13v) E10-D13 ikäluokkien valmennus JyPK:ssa Lasten valmennus on johdonmukainen prosessi, jossa edetään perusasioiden kautta kohti joukkueena

Lisätiedot

Valmennuksen käsikirja 2014 SBC Levi ry 31.08.2014

Valmennuksen käsikirja 2014 SBC Levi ry 31.08.2014 Valmennuksen käsikirja 2014 SBC Levi ry 31.08.2014 SBC Levin pelaajapolku Valmentajien ja ohjaajien tehtävänä lajivalmennuksen lisäksi on toimia omalla esimerkillään roolimallina lajin harrastajille.

Lisätiedot

JÄÄHARJOITTELUN LUOKITTELU JA SUUNNITTELU

JÄÄHARJOITTELUN LUOKITTELU JA SUUNNITTELU JÄÄHARJOITTELUN LUOKITTELU JA SUUNNITTELU LTV 2 7.5.2014 Suomen Jääkiekkoliitto / Etunimi Sukunimi 1 MEIDÄN PELI MEIDÄN PELI Tavoitteena nopean yhteistyön jääkiekko Pelitilannerooleissa hyökkäykseen ja

Lisätiedot

Lepo Kestovoima 1,5-2h Lepo Lihaskunto 1h30min Tekniikka 1,5-2h 1. ver, aitakävelyt koordinaatiot 2. PK intervalleilla: 3x4x200m 65% käv.

Lepo Kestovoima 1,5-2h Lepo Lihaskunto 1h30min Tekniikka 1,5-2h 1. ver, aitakävelyt koordinaatiot 2. PK intervalleilla: 3x4x200m 65% käv. VALMENNUSOHJE 2015-2016 PERUSKUNTOKAUSI 1 ESIMERKKIVIIKOT 40-43 Ikä: 11-15v kestovoima, Kestävyys (nopeuskestävyyspohja / peruskestävyys), yleistaitavuus, passiivinen liikkuvuus Nopeus, aktiivinen liikkuvuus

Lisätiedot

Valmentaja- ja ohjaajakoulutusjärjestelmä

Valmentaja- ja ohjaajakoulutusjärjestelmä Valmentaja- ja ohjaajakoulutusjärjestelmä Järjestelmän tavoitteena on varmistaa valmennuksen taso selkeiden koulutusohjelmien ja valmentajatutkintojen muodossa aiempien yksittäisten koulutustilaisuuksien

Lisätiedot

URHEILUTOIMINNAN LINJAUS

URHEILUTOIMINNAN LINJAUS URHEILUTOIMINNAN LINJAUS ifk grankulla hockey URHEILUTOIMINNAN LINJAUS GRIFK JÄÄKIEKKO GrIFK on Kauniaisissa toimiva kiekkoseura, joka tarjoaa kaupungin vaikutusalueen pelaajille mahdollisuuden harrastaa

Lisätiedot

Hockey Club Nokia ry

Hockey Club Nokia ry Hockey Club Nokia 2015-2016 Hockey Club Nokia ry Pelaajan tie HC Nokian tärkein henkilö on pelaaja Luistelukoulu/Jääkiekkokoulu Henkiset ja sosiaaliset ominaisuudet: 3-6 vuotta Päiväkoti tasapaino, taito/tekniikka,

Lisätiedot

GT TEAMIT RED ORANGE GREEN GT KILPATEAM

GT TEAMIT RED ORANGE GREEN GT KILPATEAM GT TEAMIT 2018-2019 RED ORANGE GREEN GT KILPATEAM GRANI TENNIKSEN PELAAJAN POLKU MIKSI GT? yksi Suomen suurimmista tennisseuroista viihtyisä ja turvallinen halli ystävällinen ilmapiiri ammattitaitoiset

Lisätiedot

VALMENTAMINEN LTV 2 12.12.2009 1

VALMENTAMINEN LTV 2 12.12.2009 1 VALMENTAMINEN LTV 2 12.12.2009 1 YHDEN HARJOITUSKERRAN KOKONAISUUS Ihmisen fyysinen kasvu Kasvu pituuden, painon ja kehon osien sekä elinjärjestelmien kasvua kasvu noudattaa 95%:lla tiettyä kaavaa, mutta

Lisätiedot

18.50) Avaus Kati Pasanen Näkökulmia palautumisesta Juha Koskela

18.50) Avaus Kati Pasanen Näkökulmia palautumisesta Juha Koskela Tavoitteena terve ja menestyvä urheilija Palaudu ja kehity 4.5.2010 UKK-instituutti, Tampere Palaudu ja kehity Ohjelma Johdantoa (klo 18.00-18.50) 18.50) Avaus Kati Pasanen Näkökulmia palautumisesta Juha

Lisätiedot

VPS-JUNIORIT ry. VALMENNUSLINJA

VPS-JUNIORIT ry. VALMENNUSLINJA VPS-JUNIORIT ry. VALMENNUSLINJA VPS VALMENNUSLINJAN SISÄLTÖ KOKONAISVALTAINEN JA YKSILÖKESKEINEN VALMENTAMINEN VPS:SSA PELAAJAKEHITYKSEN TAVOITTEET IKÄKAUSIKOHTAINEN HARJOITTELU JA PAINOPISTEALUEET VPS

Lisätiedot

Tampereen Pallo-Veikot. Valmennuslinja 2018

Tampereen Pallo-Veikot. Valmennuslinja 2018 Tampereen Pallo-Veikot Valmennuslinja 2018 TPV:n strategia ja tavoitteet TÄHTIEN TEKIJÄ TPV kasvattaa lahjakkuuksista huippujalkapalloilijoita. Valmennuksessa keskeisin asia on yksilön tukeminen matkalla

Lisätiedot

Nousujohteisuus. Laji(t) Muu. Määrä

Nousujohteisuus. Laji(t) Muu. Määrä Olympiakomitea, Nuori Suomi ja Suomen Valmentajat ovat tehneet laajan selvityksen 8 18- vuotiaiden urheilevien nuorten liikuntamääristä ja harjoittelun karkeasta laadusta. Hyvä harjoittelu -selvitystyön

Lisätiedot