Euran keskustan osayleiskaavan liikenneselvitys

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Euran keskustan osayleiskaavan liikenneselvitys"

Transkriptio

1 S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A EURAN KUNTA Euran keskustan osayleiskaavan liikenneselvitys FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P19915

2 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 1 (28) Sisällysluettelo 1 Yleistä Työn lähtökohdat Liikenneselvityksen tavoitteet Suunnittelualue Aluetta koskevat suunnitelmat ja hankkeet Varsinais-Suomen ELY-keskus Satakuntaliitto Satakunnan maakuntakaava Euran kunta Tiedossa olevat muutokset nykyiseen liikennejärjestelmään Liikenteen nykytilanne Liikennejärjestelmän yleiskuvaus Tie- ja katuverkko Nopeusrajoitukset Liittymät Erikoiskuljetukset Liikennemäärät Kevyt liikenne Joukkoliikenne Lentoliikenne Rautatieliikenne Liikenteen ongelmat Liikenteen toimivuus ja sujuvuus Liikenneturvallisuus Liikenneonnettomuudet Onnettomuuksien sijoittuminen Liikenneverkon kehittäminen Uudet kadut ja tieyhteydet Eritasoliittymät Kantatien 43 liittymäjärjestelyt Liittymäjärjestelyt eritasoliittymästä pohjoisen suuntaan Liittymäjärjestelyt eritasoliittymästä etelän suuntaan Vt 12 eritasoliittymät Vt 12 muut liittymäjärjestelyt Liikenteen rauhoittaminen Kevyt liikenne... 21

3 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 2 (28) 6.7 Joukkoliikenne Vesiliikenne Rautatie Ilmailu Vaikutusten arviointi Uusien asuinalueiden tuottama ajoneuvoliikenne kaavan tavoitevuonna Uusien teollisuusalueiden tuottama ajoneuvoliikenne kaavan tavoitevuonna Eritasoliittymät Katuverkon kehittäminen Kevyt liikenne Joukkoliikenne Vaikutukset muihin liikennemuotoihin... 27

4 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 3 (28) 1 Yleistä 2 Työn lähtökohdat Liikenneselvitys on laadittu Euran kunnan toimeksiannosta. Kunnasta työn ohjauksen yhteyshenkilönä toimi tekninen johtaja Kimmo Haapanen. Selvitys on laadittu FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy:ssä. Työn projektipäällikkönä toimi DI Tuomas Miettinen ja suunnittelijoina DI Sakari Mustalahti ja tekn. kand. Saara Aavajoki. Kaavoitustyössä laaditaan Euran keskustan oikeusvaikutteinen osayleiskaava. Kaava laaditaan aluevarausosayleiskaavana, joka ohjaa alueen asemakaavoitusta ja asemakaavamuutoksia. Liikenneselvitys laadittiin osayleiskaava-alueelle ja se tukee osaltaan kaavaprosessia. 2.1 Liikenneselvityksen tavoitteet 3 Suunnittelualue Liikennettä koskevat tavoitteet kaavatyössä ovat kestävän liikkumisen huomioiminen, palveluiden saavutettavuus eri liikennemuodoin, liikennemuotojen keskinäinen painotus sekä liikenneverkon toimivuus ja turvallisuus. Suunnittelualue käsittää Euran keskustan ja Kauttuan taajamat lievealueineen. Kaavoitettavan alueen kokonaispinta-ala on noin 48 km 2. Suunnittelualueesta noin 15 km 2 on ennestään kaavoittamatonta. Alueen sijainti ja aluerajaus on esitetty kuvassa 1. Kuva 1. Suunnittelualue.

5 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 4 (28) 3.1 Aluetta koskevat suunnitelmat ja hankkeet Varsinais-Suomen ELY-keskus Satakuntaliitto Varsinais-Suomen ELY-keskuksen Tienpidon ja liikenteen suunnitelmassa vuosille ei ole esitetty yhtään hanketta suunnittelualueelle. Suunnittelualuetta koskeva Tiehallinnon Turun tiepiirin laatima liikenneturvallisuussuunnitelma on vuodelta Varsinais-Suomen ELY-keskuksen suunnitelmissa on päivittää liikenneturvallisuussuunnitelma vuonna Euraa koskeva liikennejärjestelmäsuunnitelma on laadittu edellisen kerran 2000-luvun alkupuolella. Suunnitelmien päivittäminen on noussut ajankohtaiseksi liikennepoliittisen selonteon, Satakunnan maakuntasuunnitelman ja -kaavan sekä Porin seudun rakennemallityön linjausten konkretisoimiseksi Satakunnan liikennejärjestelmän kannalta. Nyt päivitettävässä suunnitelmassa (Pääliikenneverkkoselvitys v, 2005) Euraa koskevia liikenneverkon parannustoimenpiteitä ovat: vt 12 Rauma Huittinen yhteysvälin parantaminen Euran taajaman liikenneturvallisuuden parantaminen Liikennejärjestelmäsuunnitelman päivitystyö on vasta alkuvaiheessa ja tämän selvityksen tuloksia voidaan hyödyntää liikennejärjestelmäsuunnitelmaa laadittaessa Satakunnan maakuntakaava Euran kunta Satakunnan maakuntakaavassa valtatielle 12 (Lauttakyläntie, Raumantie) on osoitettu uudet eritasoliittymän kantatien 43 (Harjavallantie, Laitalantie), Rakentajantien ja seututien 204 (Ohikulkutie) liittymiin. Muuten kaava-alueelle ei ole osoitettu maakuntakaavassa uusia tie- tai ratayhteyksiä tai muita liikenneverkon kehittämistoimenpiteitä. Valimontien ja Nummentien liittymään on suunniteltu turvallisuutta ja toimivuutta parantavia toimenpiteitä, sillä nykyisellään liittymä on vaarallinen kevyelle liikenteelle, koska sementtivalimon raskas liikenne kääntyy liittymässä. Kauttuan keskuksen Turuntien ja Maasillantien liittymäjärjestelyjä on suunniteltu, mutta asiasta ei ole tehty päätöstä. 3.2 Tiedossa olevat muutokset nykyiseen liikennejärjestelmään Nykyiseen liikennejärjestelmään ei ole tiedossa olevia muutoksia. 4 Liikenteen nykytilanne 4.1 Liikennejärjestelmän yleiskuvaus Eura sijaitsee liikenteellisesti verrattain hyvin saavutettavalla paikalla. Etäisyys Euran keskusta Raumalle on 35 km, Poriin 50 km, Turkuun 90 km, Tampereelle 110 km ja Helsinkiin 215 km. Yhteydet jokaiseen em. keskukseen ovat suhteellisen suorat ja toimivat. Turkua lukuun ottamatta yhteydet ovat päätieluokkaiset.

6 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 5 (28) 4.2 Tie- ja katuverkko Euraa lähin satama sijaitsee Raumalla. Myös Porin ja Turun satamien saavutettavuus on hyvä. Euran keskustaan tulee yhdysrata Kokemäki Rauma rautatieltä Kiukaisista. Rata on kuitenkin suljettu liikenteeltä. Euran keskustan itäpuolella on myös lentokenttä, jolla on harrastusilmailua. Suunnittelualueella on varsin kattava kevyen liikenteen verkko. Kaava-alueen tieverkon rungon muodostavat valtatiet 12 (Lauttakyläntie, Raumantie) ja kantatie 43 (Harjavallantie, Laitalantie), jotka risteävät Euran keskustan luoteispuolella. Valtatietä 12 pitkin on yhteys Raumalle ja Huittisten kautta Helsinkiin ja Tampereelle. Kantatietä 43 on yhteys Harjavallan kautta Poriin sekä Laitilaan ja edelleen Uuteenkaupunkiin. Muita seudullisia yhteyksiä ovat seututie 204 (Ohikulkutie) Säkylään ja edelleen Turkuun sekä yhdystie 2111 (Kepolantie) Köyliöön. Lisäksi kaava-alueella on muita alemman luokan maanteitä, joiden merkitys on lähinnä paikallinen. Euran keskustan pääkatuna on Osmantie Yhdystie. Muita merkittävimpiä kokoojakatuja ovat Eurantie Sorkkistentie, joka hallinnollisesti on maantie, sekä Rakentajantie, jolta on liittymä valtatielle 12. Kauttuan alueella ajoneuvoliikenteen runkona on yhdystie 2054 (Turuntie). Turuntie on luonteeltaan selvästi maantiemäinen läpikulkuväylä, sen liittymien määrä on enemmän tyypillinen maantielle kuin kokoojakadulle ja se on toiminnallisesti irrallaan kaupunkirakenteesta vaikka kulkeekin sen läpi. Euran ja Kauttuan välillä on useita yhteyksiä: kaupunkirakenteen sisällä Yhdystie Maasillantie, kantatie 43 sekä yhdystie (Eurantie) kantatien rinnakkaistienä. Lisäksi kaava-alueella on muita kokoojakatuja, jotka liittävät asuin- ja teollisuusalueet maanteihin ja merkittävimpiin kokoojakatuihin. Vanhemmilla asuinalueilla katuverkon hierarkia on osin jäsentymätöntä, eikä kadun ulkoasu aina vastaa sen toiminnallista luokkaa. Näin on mm. Maasillan alueella (Maasillantie) sekä Kauttuan liikekeskuksen eteläpuolella Kauttuan Ruukin alueella, jolta puuttuu selkeä katuhierarkia. Kuvassa 2 on esitetty suunnittelualueen yleinen tieverkko.

7 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 6 (28) Nopeusrajoitukset Kuva 2. Suunnittelualueen yleinen tieverkko. Suunnittelualueella alueellinen nopeusrajoitus on asuinalueilla 30 km/h ja muualla taajamassa 40 km/h. Teollisuusalueilla alueellinen nopeusrajoitus on 50 km/h. Euran taajaman pääkaduilla nopeusrajoitus on 40 km/h ja Kauttualla nopeusrajoitus on yleisillä teillä (Turuntie ja Luvalahdentie), mitkä toimivat alueen pääreitteinä, km/h. Suunnittelualueen reunoilla pääteillä on 100 km/h nopeusrajoitus ja ne laskevat taajaman kohdalla alimmillaan 50 km/h. Suunnittelualueen nopeusrajoitukset on esitetty kuvassa 3.

8 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 7 (28) Liittymät Kuva 3. Suunnittelualueen tie- ja katuverkon nopeusrajoitukset. Valtatien 12 ja kantatien 43 liittymä on kiertoliittymä. Muuten pääteiden liittymät ovat kanavoimattomia tasoliittymiä. Liittymiä ei ole varustettu väistötiloilla. Suunnittelualueella on yksi eritasoliittymä valtatiellä 12 Biolanin tehdasalueen kohdalla. Liittymä on Biolan Oy:n hoitama ja ylläpitämä. Euran taajamassa liittymät ovat tasoliittymiä Yhdystien kahta kiertoliittymää lukuun ottamatta.

9 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 8 (28) Erikoiskuljetukset Liikennemäärät Valtatie 12 ja kantatie 43 ovat molemmat osa suurten erikoiskuljetusten tavoitetieverkon runkoreittejä. Liikennemäärien osalta tien hallinnollinen luokka ei korreloi liikennemäärien kanssa. Eniten liikennettä on kantatiellä 43 (Harjavallantie) Harjavallan suuntaan, jonka keskimääräinen vuorokausiliikenne on noin ajoneuvoa Liikenneviraston Tierekisterin mukaan. Seututien 204 (Ohikulkutie) liikennemäärä Säkylän suuntaan on noin ajoneuvoa vuorokaudessa. Valtatiellä 12 (Lauttakyläntie, Raumantie) sekä kantatiellä 43 Laitilan suuntaan liikennemäärät ovat ajoneuvoa vuorokaudessa. Euran keskustan kohdalla liikennemäärä ovat paikallisesti näitä korkeampia. Raskaan liikenteen osuus on valtatiellä 12 noin 14 %, kantatiellä 43 noin 12 % ja seututiellä 204 noin 13 %. Tältäkään osin teiden välillä ei ole erityisen merkittävää eroa. Kuvassa 4 on esitetty yleisen tieverkon liikennemäärät ja raskaan liikenteen osuus suunnittelualueella. 510 / 2 % 770 / 2 % 810 / 4 % Pohjakartta (c) Maanmittauslaitos, 04/2013 Kuva 4. Suunnittelualueen yleisen tieverkon liikennemäärät ja raskaan liikenteen osuus.

10 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 9 (28) Kokonaisuutena voidaankin arvioida, että yhteydet Eurasta eri suuntiin ovat Euran näkökulmasta liikenteellisesti tasa-arvoisia, eikä yksi tietty suunta nouse liikennemäärien valossa muita merkittävämmäksi. Tämä onkin johdonmukaista, sillä kukin tie liittää Euran eri suuntaan ja eri keskuskaupunkiin. Sen sijaan valtakunnallisella tasolla valtatiellä 12 on erityismerkitystä, sillä se linkittää Rauman ja Rauman sataman Sisä-Suomeen. Kantatien 43 ja seututien 204 merkittävyys on lähinnä maakunnallista ja seudullista, joskin osa Turun ja Porin välisestä liikenteestä ohjautunee seututien 204 ja kantatien 43 kautta. Seudullisen liikenteen osuus on erityisen merkittävä seututiellä 204 Euran ja Säkylän välillä sekä kantatiellä 43 Harjavallan suuntaan. Muiden kaava-alueella olevien maanteiden liikennemäärät ovat vähäiset, keskimääräinen vuorokausiliikenne on alle ajoneuvoa vuorokaudessa. Myös raskaan liikenteen osuus näillä teillä on pieni, yleensä alle 5 %. Euran keskustan alueella maanteiden liikennemäärät ovat Tierekisterin mukaan suuremmat, tiestä riippuen ajoneuvoa vuorokaudessa. Keskustan alueella liikennemäärien tarkkuuteen liittyy kuitenkin merkittävää epävarmuutta, mikä johtuu mm. laskentatarkkuudesta. Tämän takia keskustan alueen liikennemäärätietoja voidaan pitää lähinnä viitteellisinä. Euraan ei ole laadittu ajantasaista liikenne-ennustetta, joten tieverkon liikenteen kasvun oletetaan olevan Liikenneviraston kuntaennusteen mukainen. Kuvassa 5 on esitetty kuntaennusteen mukaiset liikennemäärät vuonna Kuntaennusteen malli ei välttämättä vastaa riittävän tarkasti Euran keskustan liikennemäärien kehittymistä, sillä osa keskustan katuverkosta on yleisiä teitä, joille ennustettu kasvu on 2 %. Liikennemäärät kasvavat todennäköisesti vuoteen 2030 mennessä huomattavasti enemmän kuin 2 %.

11 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 10 (28) Kuva 5. kuntaennusteen mukaiset liikennemäärät vuonna Kevyt liikenne Kevyen liikenteen verkko kaava-alueella on varsin kattava. Euran keskustan alueella verkko kattaa pääkokoojakadut sekä merkittävimmät maantiet. Näiden lisäksi on täydentäviä yhteyksiä mm. Eurajoen yli. Paikoitellen kevyen liikenteen väylissä on pientä epäjatkuvuutta, kun erillinen väylä puuttuu reitin kulkiessa tonttikatua pitkin. Euran keskustasta on lisäksi seudullinen kevyen liikenteen väylä Säkylään, sekä kantatietä 43 etelän suuntaan aina Kiperin alueelle asti. Kevyen liikenteen väylien risteämiset valtatien 12 ja kantatien 43 kanssa on toteutettu eritasoratkaisuin. Kevyen liikenteen eritasot sijoittuvat luontaisten kevyen liikenteen reittien yhteyteen ja ne osaltaan poistavat em. väylien estevaikutusta. Nykyinen kevy-

12 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 11 (28) en liikenteen verkko ja alikulut sekä koulujen, päiväkotien ja urheilupaikkojen sijainnit on esitetty kuvassa Joukkoliikenne Kuva 6. Kevyen liikenteen verkko ja eritasot sekä koulut, päiväkodit ja urheilupaikat. Joukkoliikenteen osalta Eura sijaitsee Rauman ja Helsingin sekä Turun ja Porin välisten linja-autoreittien risteyksessä. Kaikki linja-autovuorot kiertävän Euran keskustan kautta, joten linja-autoliikenteen saavutettavuus on tältä osin hyvä. Raumalle linja-autovuoroja on arkisin noin 20 suuntaansa vuorokaudessa, viikonloppuisin noin 10. Suurin osa vuoroista on pikavuoroliikennettä. Osa vuoroista liikennöidään vain kouluvuoden aikana, joten kesäaikaan vuoroja on hieman harvemmin. Huittisiin vuoroja on arkisin keskimäärin 13 vuorokaudessa suuntaansa ja viikonloppuisin 10. Suurimmalta osalta vuoroista on edelleen jatkoyhteys sekä Helsinkiin että Tampereelle. Helsinkiin suurin osa yhteyksistä on vaihdottomia. Mahdolliset vaihdot Helsingin ja Tampereen suuntiin Huittisissa on aikataulutettu siten, ettei matka-ajassa ole eroa vaihdottoman ja vaihdollisen yhteyden välillä.

13 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 12 (28) 4.5 Lentoliikenne 4.6 Rautatieliikenne Harjavaltaan ja edelleen Poriin linja-autovuoroja on arkisin 13 suuntaansa vuorokaudessa ja viikonloppuisin 10. Nämä kaikki ovat pikavuoroliikennettä ja osa Turku-Säkylä- Pori vuoroja. Säkylään vuoroja on arkisin keskimäärin 16 vuorokaudessa suuntaansa ja viikonloppuisin 10. Näistä suurin osa on pikavuoroja, ja jatkaa edelleen Turkuun. Osa Säkylään päättyvistä vakiovuoroista liikennöidään vain kouluvuoden aikana, joten kesällä vuorojen määrä on hieman alhaisempi. Laitilaan Eurasta ei ole joukkoliikenneyhteyttä, ainoastaan kouluyhteys Hinnerjoelle kerran päivässä. Helsinkiin kulkevista vuoroista arkisin kaksi ja viikonloppuisin yksi kulkee Säkylän ja Loimaan kautta. Kokonaisuutena pitkänmatkaiset joukkoliikenteen yhteydet Eurasta ovat melko hyvät. Linja-autoyhteydet mahdollistavat mm. työssäkäynnin Raumalla tai pendelöinnin Euran ja Säkylän välillä, joskin tällöin matkustaminen on sidottu merkittävästi aikatauluihin eikä ole varteenotettava vaihtoehto kaikkien työssäkäyvien kannalta esim. työaikojen takia. Suurimpien kaupunkien saavutettavuus joukkoliikenteellä on verrattain hyvä, eikä nykytilanteessa joukkoliikenteessä ole merkittäviä yhteyspuutteita. Varsinais-Suomen ELY-keskus on päätöksessään vahvistanut tavoitteellisen palvelutason vuosille Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueelle. Euran osalta tavoitteena on houkutteleva taso Rauman, Porin, Turun ja Huittisten/Helsingin suuntaan, mikä edellyttäisi vuorotarjonnan lisäämistä nykyisestä. Uutena yhteysvälinä on esitetty Eura Köyliö, jolla tavoitteena on peruspalvelutaso. Tällä välillä ei nykyisin ole joukkoliikennettä. Euran lentokenttä (ICAO: EFEU) sijaitsee Säkylän Pyhäjärven koillispuolella noin neljä kilometriä Euran kunnan keskustasta itään seututien 204 (Ohikulkutie) varressa. Lentopaikalta on 1,5 kilometrin matka Kauttuan keskustaan. Kentän pääasiallinen toiminta muodostuu Kauttuan Ilmailukerhon pienkoneilmailusta sekä yksityisten ultrakevyiden koneiden ja liitovarjoilijoiden toiminnasta. Lentokenttä rakennettiin vuonna Lentokentän kiitoradan pituus on metriä. Lentopaikalla on kolme konesuojaa. Euran lentokentällä ei ole vakituista lennonjohtopalvelua. Kenttä on valaistu. Lentokenttäalue on voimassa olevassa maakuntakaavassa esitetty lentoliikenteen alueena. Suunnittelualueen läpi kulkee Kiukainen Kauttua Säkylä ratalinja, mikä johtaa Säkylän Iso-Vimman kylässä sijaitsevalle sokeritehtaalle. Kauttuan asemalta on satamarata pyhäjärven rantaan. Liikennöinti rataosuudella päättyi vuonna Radalta on purettu tasoylikäytäviä, mm. valtatien 12 (Lauttakyläntie) tasoylikäytävä on purettu. Rataosuus on voimassa olevassa maakuntakaavassa esitetty yhdysrata/sivuratana. 5 Liikenteen ongelmat 5.1 Liikenteen toimivuus ja sujuvuus Liikenteen toimivuuden tai sujuvuuden osalta ei ole tiedossa olevia ongelmia. Liikenneturvallisuuden osalta Valimontien ja Nummentien liittymä on ongelmallinen, sillä sementtivalimolle menevä raskas liikenne kääntyy kyseisessä liittymässä ja kaduilla on paljon kevyttä liikennettä, erityisesti koululaisia. Liittymään on suunniteltu turvallisuutta ja toimivuutta parantavia toimenpiteitä.

14 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 13 (28) 5.2 Liikenneturvallisuus Turun tiepiirin laatima liikenneturvallisuussuunnitelma on vuodelta Liikenneturvallisuussuunnitelma koski koko Euran kunnan aluetta. Em. suunnitelmassa kuvattiin koettu liikenneturvallisuustilanne Eurassa seuraavanlaisesti: Euralaisista vastaajista kolme neljästä tuntee paikkakunnan alueella liikkumisen turvalliseksi. Syitä paikkakunnan liikenteen turvattomuudelle vastaajat saivat arvioida kyselyn avoimessa kohdassa. Mainintoja oli kaikkiaan 26 kappaletta ja vastauksista korostui huoli piittaamattomuudesta, sääntöjen ja erityisesti nopeusrajoitusten noudattamatta jättämisestä. Lasten ja koululaisten turvattomuudesta liikenteessä osoitettiin myös erityistä huolta. Mistä turvattomuus johtuu? kysymykseen oli vastattu mm. seuraavasti: - Autoilijoiden lisääntyneestä piittaamattomuudesta liikenteessä. - Pienille koululaisille ei ole vielä kehittynyt liikenteessä pelisilmää. He - joutuvat kuitenkin pyöräilemään koulumatkansa piittaamattomien autoilijoiden - joukossa. - Autoilijoiden vallasta liikenteessä Euralaiset ovat sitä mieltä, että nuorten aikuisten sekä myös aikuisten asenteisiin ja liikennekäyttäytymiseen pitäisi vaikuttaa. Euralaisten vastaajien mielestä liikenneturvallisuuden parantamisessa annetuista vaihtoehdoista tärkeimpänä keinona on kasvatus- ja tiedotustyö, johon uskotaan euralaisten vastaajien keskuudessa hieman seudun keskiarvoa enemmän. Toisena merkittävänä keinona on poliisivalvonta ja sakottaminen Liikenneturvallisuuskilpailut saivat euralaisten vastaajien keskuudessa myös seudun keskiarvoa enemmän kannatusta. Liikenneturvallisuuden kannalta ongelmalliseksi koettujen kohteiden selvittämiseksi tehtiin kuntalaisille suunnattu liikenneturvallisuuskysely. Kyselyn kautta asukkailla oli mahdollisuus antaa palautetta turvattomaksi koetuista kohteista ja paikallisen liikennekäyttäytymisen ongelmista. - Turvattomat koululaisten koulumatkareitit kantatien 43 yli asuntoalueilta kouluille. - Kevyen liikenteen väylän puuttuminen Savikontien (pt 12677) varrelta. Liikenneturvallisuussuunnitelmassa esitetyistä kehittämishankkeista on toteutettu Savikotien kevyen liikenteen väylä ja kantatielle 43 (Laitilantie) on rakennettu alikulku. Muut vuoden 2006 liikenneturvallisuussuunnitelmassa esitetyt hankkeet olivat pääasiassa pieniä pikatoimenpiteitä, esim. näkyvyyksien raivaamista ja kärkikolmioiden korvaamista stop-merkeillä Liikenneonnettomuudet Kaava-alueen maanteillä on tapahtunut vuosina yhteensä 118 liikenneonnettomuutta. Onnettomuuksista 29 johti henkilövahinkoihin ja niistä neljä johti kuolemaan. Yleisimpiä onnettomuustyyppejä ovat risteämis- ja kääntymisonnettomuudet, yksittäisonnettomuudet sekä eläinonnettomuudet. Kuolemaan johtaneet onnettomuudet ovat olleet pääosin kääntymis- ja risteämisonnettomuuksia. Loukkaantumiseen johtaneet onnettomuudet ovat myös olleet pääosin risteämis- ja kääntymisonnettomuuksia sekä yksittäisonnettomuuksia. Alkoholilla oli osuutta 15 onnettomuudessa. Kevyen liikenteen onnettomuuksia on sattunut kolme, joissa kaikissa osallisena on ollut pyöräili-

15 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 14 (28) jä. Onnettomuuksista kaksi johti pyöräilijän loukkaantumiseen. Mopo oli osallisena viidessä onnettomuudessa, joista kolme johti mopoilijan loukkaantumiseen. Kuvassa 7 on esitetty yleisillä teillä tapahtuneet liikenneonnettomuudet vuosina Kuva 7. Yleisillä teillä tapahtuneet liikenneonnettomuudet vuosina Onnettomuuksien sijoittuminen Eniten liikenneonnettomuuksia on tapahtunut valtatiellä 12 sekä kantatiellä 43. Myös seututiellä 204 (Ohikulkutie), maantiellä 2054 (Turuntie) sekä maantiellä on tapahtunut huomattava määrä onnettomuuksia. Valtatien 12 onnettomuudet ovat jakaantuneet koko kaava-alueella olevalle tien osalle, mutta kantatien 43 liittymässä, Rakentajantien liittymässä sekä seututien 204 liittymässä on tapahtunut viisi onnettomuutta kussakin. Tarkastelujakson aikana valtatien 12 ja kantatien 43 liittymä on parannettu kiertoliittymäksi. Kantatiellä 43 onnettomuudet ovat myös jakaantuneet melko tasaisesti, mutta Miekkatien liittymässä on tapahtunut neljä onnettomuutta. Myös maantien 204 onnettomuudet ovat jakaantuneet tasaisesti kaava-alueen tien osalle, mutta yhdystien 2111 liittymässä on tapahtunut kolme onnettomuutta. Maantiellä 2054 (Mikkolanmäentie) liittymässä on tapahtunut kolme onnettomuutta. Maantien liikenneonnettomuudet ovat jakaantuneet koko tien matkalle melko tasaisesti.

16 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 15 (28) Vuonna 2006 laaditussa liikenneturvallisuussuunnitelmassa Euran alueen onnettomuustarkastelussa tuli esiin seuraavia maantieverkon ongelmakohteita: - Valtatiellä 12 esiintyi kuusi onnettomuuksien kasaumapistettä. Pahin valtatiellä 12 esiintyvistä ongelmakohteista on kantatien 43 liittymä, jossa tapahtui yhteensä kahdeksan onnettomuutta. Onnettomuuksista kaksi johti henkilövahinkoon. - Ohikulkutiellä (mt 204) esiintyi kaksi onnettomuuksien kasaumapistettä. Molemmat kasaumapisteet sijaitsevat maanteiden liittymissä. - Taajama-alueella pahin onnettomuuskasaumapiste oli kantatien 43 ja Turuntien (mt 2054) liittymässä. Liittymässä tapahtui viisi onnettomuutta, joista yksi johti kuolemaan ja kaksi loukkaantumiseen. Vuoden 2006 liikenneturvallisuussuunnitelmassa tarkastellut onnettomuudet ovat tapahtuneet 2000-luvun alussa. Kantatien 43 ja maantien 2054 (Turuntie) liittymä ei ole viimeisen viiden vuoden onnettomuustarkastelun perusteella onnettomuuskeskittymä, mutta maantiellä 204 (Ohikulkutie) onnettomuuskeskittymät ovat edelleen samat (vt 12 liittymä ja maantien 2111 liittymä) kuin vuoden 2006 tarkastelussa. Tarkasteluajanjakson jälkeen valtatien 12 ja kantatien 43 liittymä on parannettu kiertoliittymäksi. 6 Liikenneverkon kehittäminen Euran liikenneverkko on varsin kattava ja kehittämistarpeet liittyvät maankäytön kehittämiseen ja liikenneympäristön laadun sekä toimivuuden ja turvallisuuden parantamiseen. Osayleiskaava-alueella ei ole nykytilanteessa tie- tai katuverkossa merkittäviä yhteyspuutteita. Maakuntakaavassa on suunnittelualueelle esitetty kolme eritasoliittymää. Kevyen liikenteen verkon täydentäminen liittyy pienten verkollisten puutteiden parantamiseen ja taajaman pohjoisosien liittämiseen kevyen liikenteen verkon piiriin. 6.1 Uudet kadut ja tieyhteydet Euran taajaman merkittävin liikenneverkon kehittämishanke liittyy Kauttuanmetsän läpi kulkevaan Yhdystien jatkeeseen maantielle 204 (Ohikulkutie). Uusi yhteys palvelee Säkylän suunnasta Euran keskustaan saapuvaa liikennettä Ohikulkutieltä Euran keskustaan. Uusi yhteys korvaa nykyisen sisääntulotien, asutuksen läpi kulkevan, geometrialtaan kapean ja mutkaisen Maasillantien, jolla on lukuisia tonttiliittymiä. Uusi yhteys maantieltä 204 (Ohikulkutie) Euran keskustaan muodostaa pääkatutasoisen yhteyden Euran taajaman läpi. Kadun varrelle sijoittuvat mm. terveyskeskus ja kirjasto. Keskusta-alueen toinen uusi katuyhteys sijoittuu Eurantien ja Latotien välille. Uusi yhteys palvelee sekä ajoneuvo- että kevyttä liikennettä. Uusi yhteys parantaa Euran keskustan eri osien saavutettavuutta tuomalla Eurajoen ylitykseen uuden ajoneuvoliikenteen reitin. Nykyinen urheilukentän eteläpuolella kulkeva yhteys on kevyen liikenteen käytössä. Osayleiskaavan mahdollistaman maankäytön kehittyminen taajaman pohjoisosassa edellyttää liikenneverkon kehittämistä. Alue on rautatien itäpuolella pääasiassa työpaikka-aluetta, mutta liikenneverkon kehittäminen palvelee myös radan länsipuolisten työpaikka-alueiden yhteyksiä.

17 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 16 (28) Uusi yhteys Fankkeen teollisuusalueelta Pysäkintielle palvelee tulevaa maankäyttöä. Uusi yhteys mahdollistaa työpaikka-alueiden kehittämisen niin, että niitä palveleva raskas liikenne on omalla reitillään eikä tukeudu asuinkatuihin. Pintos Oy:n kohdalla Pysäkintien linjausta voidaan siirtää hieman etelämmäksi niin, että Pintos Oy:n toimitiloja voidaan laajentaa nykyistä Pysäkintien linjausta hyödyntäen. Maantielle 204 (Ohikulkutie) on tarpeen sijoittaa uusi liittymä Neitsytmäen teollisuusalueelle. Liittymän tarve realisoituu silloin, kun alue on laajentunut riittävän pitkälle etelän suuntaan, jolloin osa alueen liikenteestä on tarpeen ohjata Ohikulkutien kautta. Neitsytmäen teollisuusalue rakentuu ensin Turuntien varaan ja sitä laajennetaan vaiheittain Säkylän suuntaan. Kuvassa 8 on esitetty keskustan, Kauttuanmetsän ja Fankkeen alueiden liikenneverkon täydennyskohteet. Kuva 8. Liikenneverkon kehittäminen keskustan, Kauttuanmetsän ja Fankkeen alueilla.

18 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 17 (28) 6.2 Eritasoliittymät Satakunnan maakuntakaavassa valtatielle 12 (Lauttakyläntie, Raumantie) on osoitettu uudet eritasoliittymän kantatien 43 (Harjavallantie, Laitalantie), Rakentajantien ja seututien 204 (Ohikulkutie) liittymiin. Maakuntakaavassa esitetyille eritasoliittymille ei ole laadittu tarkempia suunnitelmia. Valtatien 12 (Lauttakyläntie) ja rakentajantien eritasoliittymäalueella on voimassa oleva asemakaava, missä on määritelty eritasoliittymän liikennealue. Fankkeen eritasoliittymälle on laadittu tilavaraussuunnitelma. Eritasoliittymien toteuttamista helpottava seikka on se, että valtatieltä 12 (Lauttakyläntie) on jo poistettu kaikki tasoliittymät suunniteltujen eritasoliittymien paikkoja lukuun ottamatta. Liikenteellistä tarvetta eritasoliittymille ei lähivuosina ole. Alustavasti kaikissa maakuntakaavassa esitetyissä eritasoliittymissä valtatien 12 tasaus säilyisi nykyisellään ja risteävä tie alittaa valtatien 12 Rahtitien ja maantien 204 (Ohikulkutie) ja kantatien 43 (Harjavallantie, Laitalantie) liittymissä. Euran keskustan kohdalla, Rakentajatien eritasoliittymässä, risteävä katu alittaa valtatien 12. Eritasoliittymien tyyppiä ei ole määritelty. Liittymien tyypit tarkentuvat jatkosuunnittelussa. Käytettävissä oleva tila ja muut reunaehdot mm. maiseman suhteen rajaavat liittymätyypin vt 12 ja kt 43 liittymässä puolineliapila -typpiseen ratkaisuun, missä rampit sijoittuvat vastakkaisille neljänneksille. Vastaavaa ratkaisua voidaan käyttää myös valtatien 12 Rahtitien ja maantien 204 (Ohikulkutie) eritasoliittymässä. Tässä liittymässä voidaan toteuttaa myös rombinen eritasoliittymä tai näiden yhdistelmä. Eritasoliittymän toteuttaminen vaatii Limontien liittymän siirtämistä maantiellä 204 (Ohikulkutie). Tähän liittymään on Euran kunta laatinut tilatarkastelun, missä liittymään on sovitettu rombinen liittymä. 6.3 Kantatien 43 liittymäjärjestelyt Liittymien parantamiseen kohdistuvat muutokset sijoittuvat kantatielle 43 (Harjavallantie, Laitilantie). Tulevaisuudessa toteutuva valtatien 12 (Raumantie, Lauttakyläntie) ja kantatien 43 (Harjavallantie, Laitilantie) eritasoliittymä edellyttää eritasoliittymän lähialueelta maankäyttö- ja yksityistieliittymien poistamista kantatieltä ja korvaavien liikenneyhteyksien toteuttamista. Valtatieltä 12 nämä ovat jo pääosin poistettu. Käytännössä liittymäjärjestelyitä voidaan tehdä aikaisemmin, sillä tulevan eritasoliittymän lähialueen liittymät kantatiellä 43 ovat nelihaaraliittymiä. Kantatiellä 43 Harjavallan suuntaan on suunnittelualueella kolme nelihaaraliittymää. Laitilan suuntaan suunnittelualueella on myös kolme nelihaaraliittymää. Liikenneviraston Tasoliittymät -ohjeen mukaan nelihaaraliittymän porrastamisen hyödyllisyys riippuu sivuteiden liikennemääristä ja liikenteen suuntautumisesta. Ohjeen mukaan porrastetut liittymät ovat yleensä nelihaaraliittymiä turvallisempia, mikäli liittyvän liikenteen osuus on yli 5 % kokonaisliikenteestä tai vähäliikenteisemmän liittyvän tien tai kadun KVL yli 100 ajon./vrk. Liittymän porrastaminen on sitä tarkoituksenmukaisempi mitä suurempi osuus liikenteestä tulee sivusuunnilta. Nykyisten liikennemäärien perusteella liittymien porrastaminen tai toisen liittyvän haaran sulkeminen ja liikenteen ohjaaminen vaihtoehtoista reittiä olisi tarpeen jokaisessa nelihaaraliittymässä. Tällöin suljetulle yhteydelle osoitetaan korvaava yhteys joko rinnakkaistiellä tai muuten nykyistä liikenneverkkoa hyödyntäen.

19 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 18 (28) Harjavallan suunnan nelihaaraliittymät ovat lähellä eritasoliittymää ja maankäytön kannalta liittymät voidaan muuttaa kolmihaaraliittymiksi katkaisemalla yksi liittymän haaroista ja yhdistää maankäytön tarvitsemat liikenneyhteydet uusilla rinnakkaisyhteyksillä. Kantatien itäpuoliset katuyhteydet päättyvät kantatien rinnakkaistielle, Sorkkistentielle. Lähinnä tulevaa eritasoliittymää sijaitseva Miekkatien ja Pappilanmäentien liittymä on Miekkatien osalta pohjoinen sisääntuloreitti Euran keskustaan. Seuraava nelihaaraliittymä, Anttilantie ja Hakamäki, on asutusta ja yritystoimintaa palveleva liittymä. Kolmas ja kauimmainen liittymä on Sorkkistentien ja Inkimäentien liittymä kantatielle. Kaikki em. liittymät ovat kantatiellä 43(Harjavallantie) kanavoimattomia liittymiä. Liittymät palvelevat Euran taajama pohjoisosien liikenneyhteyksiä. Näistä liittymistä Sorkkistentien ja Inkimäentien liikennemäärätiedot ovat saatavilla. Sorkkistentien liikennemäärä (KVL) on ajoneuvoa vuorokaudessa ja Inkimäentien 190 ajoneuvoa vuorokaudessa. Tulevaa eritasoliittymää lähempänä sijaitsevien nelihaaraliittymien liikennemääriä ei ole laskettu mutta näissä voidaan olettaa liikennemäärien olevan yli 100 ajoneuvoa vuorokaudessa. Laitilan suunnan nelihaaraliittymät ovat myös maankäyttöä palvelevia liittymiä. Lähinnä nykyistä kiertoliittymää on Voippaantien ja kiinteistölle johtava tonttiliittymä, minne on jo rinnakkainen yhteys. Muut kaksi liittymää ovat maantien (Savikontie) liittymä ja Karjanousemantien ja Tehtaantien liittymä. Kantatien 43 länsipuolinen alue on pääasiassa asutusta ja maa- sekä metsätalous aluetta. Savikontien kantatieltä itään kulkeva osuus yhdistää kantatien ja Eurantien. Kaikki em. liittymät ovat kantatiellä 43 kanavoimattomia liittymiä. Savikontien liikennemäärä (KVL) on 480 länteen päin ja 810 ajoneuvoa Euran taajamaan päin vuorokaudessa. Muiden nelihaaraliittymien liikennemääriä ei ole laskettu mutta myös näissä voidaan olettaa liikennemäärien olevan yli 100 ajoneuvoa vuorokaudessa Liittymäjärjestelyt eritasoliittymästä pohjoisen suuntaan Uuden eritasoliittymän myötä pohjoisen suunnan liikennejärjestelyt esitetään toteutettavaksi seuraavalla tavalla: Sorkkistentien ja Kleemolantien liittymä porrastetaan. Miekkatie on jatkossa pohjoisen suunnan sisääntuloreitti Euran taajamaan. Tällä rauhoitetaan Sorkkistentien alkupää sisääntuloliikenteeltä. Anttilantien liittymä katkaistaan ja Miekkatieltä rakennetaan uusi yhteys Sorkkistentielle. Tämä yhteys on jo asemakaavassa. Pappilanmäentien liittymä kantatielle 43 (Harjavallantie) katkaistaan. Jätevedenpuhdistamon liittymä säilyy kantatiellä 43 Liittymien katkaisulla pyritään edistämään pitkän matkan liikenteen sujuvuutta sekä liikenneturvallisuutta liittymämäärän vähentyessä. Euran taajaman pohjoiseksi sisääntuloreitiksi tulee Miekkatie, minkä kautta on yhteys Sorkkistentielle ja edelleen Euran taajaman pohjoisosiin. Sorkkistentien kautta on edelleen mahdollisuus saapua Euran keskustaan perinteistä reittiä pitkin. Sorkkkistentien liittymä palvelee myös taajaman pohjoisosien liikennettä kantatielle 43 (Harjavallantie). Etäisyys valtatieltä 12 Miekkatien liittymään on noin 660 metriä, joten liittymä ei haittaa eritasoliittymän toimivuutta. Anttilantieltä yhteys kantatielle on jatkossa Miekkatien kautta, tämä uusi katuyhteys palvelee Loipart Oy:n liikennettä. Pappilanmäentien alu-

20 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 19 (28) een yhteys on jatkossa Hakamäen kautta. Jätevedenpuhdistamon suora liittymä kantatielle 43 on mahdollista toteuttaa tarvittaessa myös Hakamäen kautta. Kuvassa 9 on esitetty esitetyt liikennejärjestelyt. Kuva 9. Kt 43 liittymäjärjestelyt uuden eritasoliittymän pohjoispuolella Liittymäjärjestelyt eritasoliittymästä etelän suuntaan Liittymille tehtävät toimenpiteet tällä osuudella ovat Satakunnankatu 3:n kiinteistölle johtavan liittymän sulkeminen (vastapäätä Voippaantien liittymää), Savikontien liittymän porrastaminen ja Karjannousemantien ja Tehtaantien liittymän porrastaminen. Tehtaantien linjauksen siirtämiselle ei ole riittävästi tilaa käytettävissä. Tehtaantie on pääyhteys Eurassa sijaitsevalle paperitehtaalle, jolloin Karjanousemantien ja Tehtaantien liittymän porrastaminen edellyttää Karjanousemantien linjauksen siirtämistä uuteen maastokäytävään. Liittymille tehtävien toimenpiteiden pääasiallinen tavoite on parantaa liikenneturvallisuutta. Kuvassa 10 on esitetty liittymäjärjestelyt uuden eritasoliittymän eteläpuolella.

21 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 20 (28) Kuva 10. Liittymäjärjestelyt uuden eritasoliittymän eteläpuolella. 6.4 Vt 12 eritasoliittymät Valtatien 12 (Lauttakyläntie) tasoliittymät sijaitsevat tulevien eritasoliittymien paikoilla. Liittymien välillä ei ole nykytilanteessa maankäyttöliittymiä. Vt 12 ja maantien 204 (Ohikulkutie) eritasoliittymän myötä on tarpeen toteuttaa liittymäjärjestelyjä maantiellä 204 (Ohikulkutie). Eritasoliittymän läheisyyteen sijoittuva Limontien liittymä tulee siirtää nykysijainniltaan hieman Säkylän suuntaan. Maankäytön kehittyminen valtatien 12 eteläpuolisella alueella edellyttää joko rinnakkaistieyhteyttä valtatien 12 eteläpuolelle tai ajoneuvoliikenteen alikulun toteuttamista Fankkeen teollisuusalueen itäkulmalle Vt 12 muut liittymäjärjestelyt Valtatiellä 12 on Euran keskustasta Rauman suuntaan Kivenarontien ja Antintien liittymät. Liittymät ovat lähellä toisiaan ja niiden välillä kulkee rinnakkainen tieyhteys, An-

22 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 21 (28) tintie. Valtatien 12 liikenteen sujuvuuden ja turvallisuuden parantamiseksi näistä liittymistä Antintien liittymä valtatielle 12 katkaistaan. 6.5 Liikenteen rauhoittaminen 6.6 Kevyt liikenne Euran taajaman katuverkossa on useita katuja, mitkä ovat vaakageometrialtaan suoria. Näillä kaduilla liikenneympäristö ei välttämättä tue nopeusrajoitusta. Näillä kaduilla voidaan ajonopeuksia alentaa liikenteen rauhoittamistoimilla, kuten liittymien korottamisilla, keskisaarekkeellisilla suojateillä, hidasteilla, katujen kavennuksilla jne. Näiden osuuksien selvittäminen ja toimenpiteiden määrittely on tarkemman suunnittelun asia. Kevyen liikenteen verkoston kehittämisen näkökulmasta nykyverkolla ei ole keskustaalueella merkittäviä yhteyspuutoksia tai turvallisuuden kannalta erityisen ongelmallisia kohteita. Eurantien ja Latotien välinen uusi katuyhteys varustetaan kevyen liikenteen väylällä, samoin Kauttuanmetsän alueelle sijoittuva uusi katuyhteys varustetaan kevyen liikenteen väylällä. Keskustan ulkopuolisista alueista Kevyen liikenteen verkko on valtatien 12 (Lauttakyläntie) pohjoispuolisilla alueilla harva, kevyen liikenteen väyliä on vain Filppulantiellä sekä Sorkkistentiellä Euran keskustasta hieman Anttilantien liittymästä pohjoiseen. Suunnittelualueen pohjoisosassa sijaitsevalla Kuurnamäen alueella ei ole kevyen liikenteen verkkoa, eikä alueelta ole kevyen liikenteen väylää Euran keskustaan. Kuurnamäen alue on Euran taajaman palveluista noin kahden kilometrin etäisyydellä, mikä on arkiliikenteen kannalta matka, missä kävely ja pyöräily ovat varteenotettavia vaihtoehtoja henkilöautolle. Tällöin kävelyn ja pyöräilyn olosuhteiden on muuten oltava kunnossa. Kevyen liikenteen yhteys parantaa liikenneturvallisuutta ja edistää kestävää liikkumista. Kuurnamäen kevyen liikenteen yhteys vaatii tarkempaa jatkosuunnittelua, mutta alustavasti reitti voisi kulkea joko Sorkkistentien ja Kuurnamäen teiden kautta tai Vallimäentien - Vallintanhuan teiden kautta Nikkarin pellon läpi nykyiseen kevyen liikenteen verkkoon. Myös Sorkkistentien kevyen liikenteen väylää on tarpeen jatkaa Ruosteenojan tielle saakka. Kuurnamäen kylän alueella katualueet ovat kapeita. Kevyen liikenteen väylän leveys ja tyyppi (erillinen vai korotettu väylä) selviävät jatkosuunnittelussa. Euran taajaman reunalla sijaitsevalla Nikkarin alueella ei ole kevyen liikenteen yhteyttä Euran taajamaan. Erillinen kevyen liikenteen väylä esim. alueen pääväylälle, Nikkarintielle, palvelisi radan länsipuolisen alueen kevyen liikenteen yhteytenä Euran taajaman keskustaan. Nikkarintien ongelmana on kapea katualue. Pieniä täydentämiskohteita ovat nykyisen verkoston yhteyspuutosten täydentäminen, mm. Myllysillantien kevyen liikenteen väylän jatkaminen pohjoiseen Kauttuan liikekeskukseen sekä Takanummentien länsipään puuttuva kevyen liikenteen väylän osa. Joidenkin asuinalueiden osalta kevyen liikenteen verkkoa olisi hyvä täydentää siten, että myös alueiden reunaosista olisi erillinen kevyen liikenteen väylä nykyverkolle. Tällaisia alueita ovat mm. Lohiluoma ja Luistarin länsiosa. Näiltä alueilta nykyinen yhteys on tonttikatua tai alemman luokan kokoojakatua pitkin. Kevyen liikenteen väylän tarve konkretisoituu lähinnä, jos alueiden maankäyttö kasvaa nykyisestä. Pidemmällä aikavälillä tulisi myös tarkastella seudullisten yhteyksien tarvetta Köyliön ja Kiukaisten suuntiin. Välitöntä tarvetta näille yhteyksille ei kuitenkaan ole.

23 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 22 (28) Pidemmän ajan kevyen liikenteen verkon täydentämistarpeet sijoittuvat kantatien 43 (Harjavallantie) länsipuolelle. Alueen maankäytön kehittymisen myöstä tarve kevyen liikenteen väylälle kantatien 43 varteen kasvaa. Ennen kantatien varteen sijoittuvaa kevyen liikenteen väylää Sorkkistentien kevyen liikenteen väylä jatketaan kantatien liittymään asti. Tarve uudelle väylälle on todennäköisesti vasta vuoden 2030 jälkeen. Uusille kevyen liikenteen alikuluille ei ole välitöntä tarvetta. Sorkkistentien ja Miekkatien liittymiin on tarpeen sijoittaa kevyen liikenten alikulut, mikäli alueen asukasmäärissä tapahtuu merkittävää kasvua. Alikulkujen tarve on kevyen liikenteen väylän tavoin vuoden 2030 jälkeen. Kantatien 43 (Harjavallantie) länsipuolelle sijoittuvalle kevyen liikenteen alikululle voi olla pitkällä tähtäimellä tarvetta, mikäli alueen maankäyttö kasvaa tulevaisuudessa voimakkaasti Savikontien eteläpuoliselle alueelle. Kuvassa 11 on esitetty kevyen liikenteen verkon täydentämistarpeet.

24 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 23 (28) 6.7 Joukkoliikenne Kuva 11. Kevyen liikenteen verkon täydentäminen. Joukkoliikenteen kehittämiseksi ja kulkumuoto-osuuden nostamiseksi suunnittelualueella ei ole muita osayleiskaavassa esitettäviä toimenpiteitä kuin nykyisten asuinalueiden täydennysrakentaminen. Joukkoliikenteen toimintaedellytykset paranevat kasvavan käyttäjäpotentiaalin myötä.

25 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 24 (28) 6.8 Vesiliikenne 6.9 Rautatie 6.10 Ilmailu Nykyinen veneenlaskupaikka Mölsän rannassa on tarkoitettu pienveneille ja se vaatisi parannustoimenpiteitä. Kysyntää olisi myös suuremmille veneille soveltuvalla laskupaikalla, mutta rantojen mataluuden vuoksi sitä ei ole tavoiteltu erityisesti mihinkään. Liikenneviraston mukaan Kiukainen Kauttua Säkylä rataosan säilyttämiselle ei ole liikenteellisiä perusteita, mutta alueen rataverkkoa koskevat kysymykset etenevät maakuntakaavoituksen ja sitä tukevan, lähiaikana käynnistyvän, Satakunnan liikennejärjestelmätyön kautta. Kiukainen Kauttua rataosuuden jatkotarkastelu tulee selvittää liikennejärjestelmätyössä ja edelleen maakuntakaavassa. Nykytilanteessa Euran kunnan maankäytön suunnittelussa rataa varten säilytetään olemassa oleva maastokäytävä. Lentokentän maapohjan omistaa A. Ahlström Oy, missä Kauttuan ilmailukerho on vuokralla. Alueen vuokra-aika on lyhyt ja maanomistajalla on aluetta koskevia muita suunnitelmia. Maakuntakaavassa alue on merkitty lentoliikenteen alueeksi, joten lentokenttäalueen muutos muun tyyppiseen maankäytön toimintaan vaatii maakuntakaavan muutoksen. 7 Vaikutusten arviointi Vaikutusten arvioinnissa uusien kehittämishankkeiden vaikutukset liikenteen toimivuuteen ja turvallisuuteen on kuvattu hankkeen yhteydessä. 7.1 Uusien asuinalueiden tuottama ajoneuvoliikenne kaavan tavoitevuonna 2035 Uudet asuinalueet lisäävät toteutuessaan Euran liikennemääriä. Liikennetuotoslaskennat on tehty asiantuntija-arviona Liikennetarpeen arviointi maankäytön suunnittelussa oppaan avulla. Suurimman osan alueiden liikenteestä oletetaan suuntautuvan Euran keskustaan ja lisäksi teollisuusalueille. Osa liikenteestä suuntautuu myös lähikuntiin. Nikkarin uuden asuinalueen sekä rautatien itäpuolella olevan uuden asuinalueen liikennetuotos on yhteensä noin 140 ajoneuvoa vuorokaudessa, mikä lisää Filppulantien, Fankkeentien ja Rakentajantien liikennemääriä. Valtatien 12 liikennemäärään verrattuna alueiden tuottama liikenteen lisäys on pieni. Kantatien 43 liikennemäärä Euran keskustan kohdalla voi lisääntyä noin ajoneuvolla vuorokaudessa, jos Savikon, Kirkkovainion, Tirkkelin, Vohlasen sekä Kiperin uusien asuinalueiden liikenne suuntautuu keskustaan. Kauttuanmetsän uusien alueiden liikennetuotos on noin 690 ajoneuvoa vuorokaudessa ja liikenne lisää Maasillantien, Satakunnankadun ja seututien 204 liikennemääriä. Yhdystien ja yhdystien 2054 liikennemäärät voivat kasvaa Lohiluoman ja Rannankulman uusien alueiden liikennetuotoksen myötä arviolta noin 160 ajoneuvolla vuorokaudessa. Edellä mainitut liikennetuotokset lisäävät myös keskustan katujen liikennemääriä sinne suuntautuessaan. Vahenojan uuden asuinalueen arvioitu liikennemäärä on noin 130 ajoneuvoa vuorokaudessa ja se jakaantuu myös keskustan kaduille. Lisääntynyt liikenne osaltaan puoltaa eritasoliittymän toteuttamista vt 12 ja kt 43 liittymään. Liikenteen kasvu on kuitenkin varsin pitkän ajan kuluessa tapahtuvaa ja osa liikenteestä suuntautuu Euran keskustaan ennen eritasoliittymää. Euran taajaman lii-

26 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 25 (28) kennejärjestelyihin on kiinnitettävä myös huomiota, sillä taajamassa lisääntynyt liikenne edellyttää osaltaan liikenteen rauhoittamistoimenpiteitä. Liikenteen kasvu näkyy kokoojakatujen liittymissä päätieverkolle. Liikenteen kasvu tapahtuu pitkän ajan kuluessa ja vaikutukset liittymien toimivuuteen nousevat esille alueiden rakentuessa. Liittymien liikenteen toimivuutta on seurattava ja tarvittaessa liittymien toimivuutta on parannettava. Näitä toimenpiteitä ovat esim. liittymien porrastaminen ennen eritasoliittymien toteuttamista, liittymien pienet parantamistoimenpiteet, kuten turvasaarekkeet jne. Voidaan myös ajatella, että ajoneuvoliikenteen lisääntyminen ei toteudu oletetulla tavalla, vaan kevyen liikenteen verkon kehittyminen ja asennemuutos kestävän liikkumisen puolesta ohjaavat henkilöauton sijaan ainakin osan oletetusta henkilöautoliikenteen kasvusta kestäviin liikkumismuotoihin. 7.2 Uusien teollisuusalueiden tuottama ajoneuvoliikenne kaavan tavoitevuonna Eritasoliittymät Uudet teollisuusalueet lisäävät toteutuessaan liikennettä Eurassa, mutta liikennemäärät riippuvat merkittävästi teollisuudenalasta. Liikennetuotoslaskennat on tehty asiantuntija-arviona Liikennetarpeen arviointi maankäytön suunnittelussa opasta mukaillen ja liikennemääriä on arvioitu alueilla nykyisin olevan teollisuustoiminnan pohjalta. Fankkeen uusille teollisuus- (TY) sekä teollisuus- ja varastoalueille (T) on oletettu syntyvän 33 uutta teollisuustonttia, joiden yhteenlaskettu työpaikkamäärä on 265 työpaikkaa (8 tp/yritys). Fankkeen alueen uudet teollisuusalueet lisäävät toteutuessaan liikennemääriä valtatiellä 12 sekä alueen kaduilla. Syntyvä liikennetuotos on arviolta noin 560 ajoneuvoa vuorokaudessa, josta osa on raskasta liikennettä. Liikennemäärien lisääntyminen näkyy valtatien 12 liittymissä Teollisuustielle ja Rahtitielle. Molemmat liittymät on kuitenkin esitetty osayleiskaavassa eritasoliittyminä, jolloin valtatien 12 liikenteelle ei aiheudu haittoja. Biolanin uusille T-alueille on oletettu syntyvän 22 uutta teollisuustonttia, joiden yhteenlaskettu työpaikkamäärä on 175 työpaikkaa (8 tp/yritys). Uudet teollisuusalueet lisäävät valtatien 12 ja yhdystien 2141 liikennemääriä. Syntyvä liikennetuotos on arviolta noin 420 ajoneuvoa vuorokaudessa, josta osa on raskasta liikennettä. Liikennemäärän kasvu voi hieman heikentää valtatien 12 liikenteen sujuvuutta yhdystien 2141 liittymän kohdalla. Neitsytmäen uudelle T-alueelle on oletettu syntyvän 59 uutta teollisuustonttia, joiden yhteenlaskettu työpaikkamäärä on noin 300 työpaikkaa (5 tp/yritys). Toteutuessaan Neitsytmäen uusi teollisuusalue lisää liikennemääriä seututiellä 204 sekä yhdystiellä Syntyvä liikennemäärä on arviolta noin 800 ajoneuvoa vuorokaudessa, josta osa on raskasta liikennettä. Liikennemäärän kasvu voi hieman heikentää liikenteen sujuvuutta seututien 204 ja maantien 2054 (Turuntie) liittymässä sekä teollisuusalueelle vievän uuden kokoojakadun liittymissä seututiellä 204 ja maantiellä 2054 (Turuntie). Yleisesti uudet eritasoliittymät valtatielle 12 parantavat pitkän matkan liikenteen sujuvuutta ja liikenneturvallisuutta. Kantatien 43 liittymään sijoittuva eritasoliittymä on Euran taajaman läntisen osan sisääntuloreitti Rauman suunnasta. Kantatieltä 43 on taajaman saavutettavuuden kannalta sisääntuloreitit (miekkatie ja Osmantie) ennen eritasoliittymää. Eritasoliittymän yhteydessä tai tilanteen niin vaatiessa ennen eritasoliittymän toteuttamista tehtävät liittymäjärjestelyt kantatiellä 43 parantavat liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta liittymämäärän vähentyessä.

27 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 26 (28) Euran keskustan kohdalle sijoittuva eritasoliittymä parantaa valtatien 12 eri puolille sijoittuvien toimintojen saavuttavuutta pienentämällä valtatien estevaikutusta. Eritasoliittymän hyödyt kohdistuvat erityisesti ajoneuvoliikenteen olosuhteisiin. Kevyen liikenteen alikulku on jo nykytilanteessa. 7.4 Katuverkon kehittäminen Uusi yhteys Kauttuanmetsän läpi tuo uuden sisääntuloreitin Euran taajamaan ja maantietä 204 (Ohikulkutie) etelästä päin tultaessa uusi Kauttuanmetsän läpi kulkeva yhteys on suorin reitti keskustaan. Uusi yhteys korvaa osin nykyisen pohjoisen sisääntulotien, asutuksen läpi kulkevan, geometrialtaan kapean ja mutkaisen Maasillantien, jolla on lukuisia tonttiliittymiä. Maasillantien läpiajoliikenteen väheneminen parantaa liikenneturvallisuutta ja rauhoittaa katua. Kauttuan koulun ja Kauttuan pallokentän välillä on Maasillantien ylittävää kevyttä liikennettä, joten Maasillantien ajoneuvoliikenteen väheneminen parantaa liikenneturvallisuutta. Uusi yhteys Euran keskustasta Ohikulkutielle muuttaa jonkin verran liikenteen suuntautumista Euran taajamassa. Maantien 2054 (Turuntie) liikennemäärä voi jonkin verran vähentyä uuden reitin myötä, mutta se säilyy edelleen tärkeänä yhteytenä kantatielle 43 (Laitilantie). Euran keskustasta Huittisen ja Säkylän suuntien liikenne voi hyödyntää uutta yhteyttä. Varsinkin taajaman pohjoisosista Säkylän suunnan liikenne hyötyy uudesta yhteydestä. Se vähentää myös lyhytmatkaista liikennettä valtatiellä 12 (Lauttakyläntie). Se, miten paljon liikenteen suuntautuminen muuttuu, riippuu matkan lähtö/määräpaikasta Euran taajamassa. Euran taajama on tieverkon ympäröimä ja lähes joka paikasta on lyhyt matka jollekin taajamaa ympäröivistä teistä. Reitinvalintaan vaikuttavat mm. reitin liikenteen sujuvuus, sen pituus päätielle, mahdolliset liikenteen rauhoittamistoimet jne. Mikäli myös Eurantien ja Latotien välinen uusi katuyhteys toteutuu voi Eurantien ja maantien 204 välille syntyä jonkin verran läpiajoliikennettä uusille katuyhteyksille ja Satakunnankadulle. Myös valtatietä 12 lännestä päin tai kantatietä 43 pohjoisesta tuleva ja maantielle 204 suuntautuva tai päinvastainen liikenne voi osittain siirtyä reitille Satakunnankatu-Kauttuanmetsä, mikä lisäisi Euran keskustan läpiajoa. Toisaalta nykyinen yhteys kulkee pääteitä pitkin ja jos ei ole tarvetta poiketa Euran keskustassa, reitistä ei muodostu nykyistä pääteitä pitkin kulkevaa yhteyttä korvaavaa reittiä. Uusi yhteys tarjoaa suoran reitin maantieltä 204 (Ohikulkutie) keskustaan, mikä voi houkutella idän suunnasta tulevaa keskustan huoltoliikennettä reitille. Myös terveysasemalle ja paloasemalle muodostuu uusi suorempi yhteys idästä päin tultaessa, mikä parantaa terveysaseman saavutettavuutta ja nopeuttaa palokunnan kulkua idän ja etelän suuntiin. Uusi Eurantien ja Latotien välille sijoittuva katuyhteys parantaa Euran keskustan eri osien saavutettavuutta tuomalla Eurajoen ylitykseen uuden reitin. Uusi reitti muuttaa jonkin verran liikenteen suuntautumista Euran taajamassa etenkin uimahallin alueelle suuntautuvan liikenteen osalta. Uusi yhteys Fankkeen teollisuusalueelta Pysäkintielle palvelee tulevaa maankäyttöä. Se mahdollistaa työpaikka-alueiden kehittämisen niin, että niitä palveleva raskas liikenne on omalla reitillään eikä tukeudu asuinkatuihin. Pitkällä tähtäimellä uusi taajaman pohjoispuolinen kehäyhteys valtatien 12 ja kantatien 43 välillä mahdollistaa monipuolisen maankäytön kehittämisen taajaman pohjoisosassa.

28 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 27 (28) 7.5 Kevyt liikenne 7.6 Joukkoliikenne Uusi liittymä maantielle 204 (Ohikulkutie) parantaa Neitsytmäen työpaikka-alueen saavutettavuutta. Kevyen liikenteen verkon täydentäminen mahdollistaa kevyen liikenteen kulkumuotoosuuden nousun keskipitkillä matkoilla. Uudet yhteydet parantavat osaltaan kevyen liikenteen turvallisuutta. Kaavassa esitetty uusi asutus parantaa osaltaan joukkoliikenteen kilpailukykyä matkustajapotentiaalin kasvunmuodossa. Uudet eritasoliittymät parantavat joukkoliikenteen sujuvuutta. 7.7 Vaikutukset muihin liikennemuotoihin Rautatie Radan osalta kaavassa on osoitettu rata-alue niin, että liikennettä on mahdollista jatkaa tarvittaessa. Raideliikenteen osalta mahdolliset liikennemäärät ovat vähäiset, joten eritasoihin ei ole tarvetta varautua. Lentoliikenne Kaavaratkaisuilla ei ole vaikutuksia lentoliikenteeseen. Vesiliikenne Kaavaratkaisuilla ei ole vaikutuksia vesiliikenteeseen. Lähteet: Satakunnan maakuntakaava Varsinais-Suomen ELY-keskus, Tienpidon ja liikenteen suunnitelma Euran kunnan keskustaajaman liikenneverkkoselvitys, 2012 Fankkeen eritasoliittymä tilavaraussuunnitelma, Euran kunta, 2012 Joukkoliikenteen palvelutason vahvistaminen Varsinais-Suomen toimivalta-alueelle, V-S ELY, 2011 Sorkkisten alueen tie- ja liikenneverkkotarkastelu, Euran kunta 2007 Euran kunnan liikenneturvallisuussuunnitelma Tiehallinto, Turun tiepiiri, Satakunnan liikennejärjestelmäsuunnitelma, pääliikenneverkko, 2005 Euran kunnan ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen väliset sopimukset ja muut asiat Filppulan teollisuusalueen asemakaavan muutosehdotus Lausuntopyyntö

Kt 43 liittymätarkastelu

Kt 43 liittymätarkastelu S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A EURAN KUNTA Kt 43 liittymätarkastelu Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P28071 Raportti 1 (9) Tuomas Miettinen Sisällysluettelo 1 Yleistä... 1 2 Suunnittelualue...

Lisätiedot

KOSKEN Tl KUNTA. Keskustaajaman ja Koivukylän osayleiskaavojen liikenneselvitys LUONNOS. Työ: 26478. Tampere 7.11.2013

KOSKEN Tl KUNTA. Keskustaajaman ja Koivukylän osayleiskaavojen liikenneselvitys LUONNOS. Työ: 26478. Tampere 7.11.2013 KOSKEN Tl KUNTA Keskustaajaman ja Koivukylän osayleiskaavojen liikenneselvitys LUONNOS Työ: 26478 Tampere 7.11.2013 AIRIX Ympäristö Oy PL 453 33101 Tampere Puhelin 010 2414 000 Telefax 010 2414 001 Y-tunnus

Lisätiedot

Mäskälän alueen kaavarunko

Mäskälän alueen kaavarunko S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A HÄMEENLINNAN KAUPUNKI Mäskälän alueen kaavarunko Liikennetarkastelu FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 23.10.2012 P17620 Liikennetarkastelu 1 (10) Miettinen Tuomas 23.10.2012

Lisätiedot

MUSTASAAREN KUNTA. Logistiikka-alueen ja Laajametsän alueiden liikennetuotos. Tampere, 7.11.2011. Työ: 23687

MUSTASAAREN KUNTA. Logistiikka-alueen ja Laajametsän alueiden liikennetuotos. Tampere, 7.11.2011. Työ: 23687 MUSTASAAREN KUNTA Logistiikka-alueen ja Laajametsän alueiden liikennetuotos Työ: 23687 Tampere, 7.11.2011 AIRIX Ympäristö Oy PL 453 33101 TAMPERE Puhelin 010 241 4000 Telefax 010 241 4001 www.airix.fi

Lisätiedot

Niskanperän liittymäselvitys

Niskanperän liittymäselvitys LAPIN ELY-KESKUS Niskanperän liittymäselvitys Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P28789 Raportti 1 (7) Saara Aavajoki Sisällysluettelo 1 Yleistä... 1 2 Nykytilanteen liikennejärjestelyt... 1 2.1

Lisätiedot

Niskanperän OYK liikenneselvitys

Niskanperän OYK liikenneselvitys ROVANIEMEN KAUPUNKI Niskanperän OYK liikenneselvitys Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P26781 Raportti 1 (6) Saara Aavajoki Sisällysluettelo 1 Liikenteen nykytilanne... 1 1.1 Tieverkko... 1 1.2

Lisätiedot

SOKLI JA SAVUKOSKI -HANKE SAVUKOSKEN KUNTAKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN TOIMENPIDESUUNNITELMA SAVUKOSKI 2013/08/21

SOKLI JA SAVUKOSKI -HANKE SAVUKOSKEN KUNTAKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN TOIMENPIDESUUNNITELMA SAVUKOSKI 2013/08/21 SOKLI JA -HANKE SAVUKOSKEN KUNTAKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN TOIMENPIDESUUNNITELMA TYÖN TAVOITTEET JA TEHTÄVÄN KUVAUS Hankkeen tavoitteena on tuottaa Savukosken kirkonkylän liikennejärjestelyjen toimenpidesuunnitelma

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNKI. Keskustan osayleiskaavat. Liikenneselvitys. Työ: 25349. Tampere 24.2.2012

LAPUAN KAUPUNKI. Keskustan osayleiskaavat. Liikenneselvitys. Työ: 25349. Tampere 24.2.2012 LAPUAN KAUPUNKI Keskustan osayleiskaavat Liikenneselvitys Työ: 25349 Tampere 24.2.2012 AIRIX Ympäristö Oy PL 453 33101 Tampere Puhelin 010 2414 000 Telefax 010 2414 001 www.airix.fi Toimistot: Tampere,

Lisätiedot

LUOSTARINKYLÄN ERITASOLIITTYMÄ, RAUMA. TIESUUNNITELMA. YLEISÖTILAISUUS 24.2.2014 24.2.2014 YLEISÖTILAISUUS, LUOSTARINKYLÄ

LUOSTARINKYLÄN ERITASOLIITTYMÄ, RAUMA. TIESUUNNITELMA. YLEISÖTILAISUUS 24.2.2014 24.2.2014 YLEISÖTILAISUUS, LUOSTARINKYLÄ LUOSTARINKYLÄN ERITASOLIITTYMÄ, RAUMA. TIESUUNNITELMA. YLEISÖTILAISUUS TIESUUNNITELMAN LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET Tiesuunnitelma liittyy osana Lakarin teollisuus- ja logistiikkaalueen kehittämiseen. Uusi

Lisätiedot

Kevätniemen asemakaava-alueen laajennuksen liikenneselvitys ja liikenteellisten vaikutusten arviointi

Kevätniemen asemakaava-alueen laajennuksen liikenneselvitys ja liikenteellisten vaikutusten arviointi S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A LIEKSAN KAUPUNKI Kevätniemen asemakaava-alueen laajennuksen liikenneselvitys ja liikenteellisten vaikutusten arviointi Selostus LUONNOS, joka päivitetään kaavan edistyessä

Lisätiedot

Pajalantien asemakaava-alueen liikenneselvitys

Pajalantien asemakaava-alueen liikenneselvitys 6.3.2014 6.3.2014 1 (8) SISÄLTÖ 1 LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET... 2 1.1 Työn lähtökohdat ja tavoitteet... 2 1.2 Suunnittelualue... 2 2 NYKYTILA... 3 2.1 Nykyinen liikenneverkko... 3 2.2 Liikennemäärät...

Lisätiedot

15.8.2014 LÄNSI-PENNALAN TEOLLISUUSALUEEN OSAYLEISKAAVA, LIIKENNESELVITYS

15.8.2014 LÄNSI-PENNALAN TEOLLISUUSALUEEN OSAYLEISKAAVA, LIIKENNESELVITYS 15.8.2014 LÄNSI-PENNALAN TEOLLISUUSALUEEN OSAYLEISKAAVA, LIIKENNESELVITYS Ramboll Säterinkatu 6 PL 25 02601 ESPOO T +358 20 755 611 F +358 20 755 6201 www.ramboll.fi 2 Tarkastus 04 Päivämäärä 15/8/2014

Lisätiedot

Haukiputaan Keiskan alueen alustava liikenneselvitys. Oulu

Haukiputaan Keiskan alueen alustava liikenneselvitys. Oulu Haukiputaan Keiskan alueen alustava liikenneselvitys Oulu LUONNOS 15.12.2016 2 Selvitys on valmistunut XXXXkuussa 2016. Selvityksen ovat tehneet Plaana Oy:ssä Juha Raappana, Jorma Hämäläinen ja Riina Isola.

Lisätiedot

HATTULAN OSAYLEISKAAVAN LIIKENTEELLISET VAIKUTUKSET RAPORTTI

HATTULAN OSAYLEISKAAVAN LIIKENTEELLISET VAIKUTUKSET RAPORTTI HATTULAN OSAYLEISKAAVAN LIIKENTEELLISET VAIKUTUKSET HATTULAN OSAYLEISKAAVAN LIIKENTEELLISET VAIKUTUKSET Viite 82121867 Ramboll 3 SISÄLLYSLUETTELO 1. Tiivistelmä 4 2. Johdanto 5 3. Osayleiskaava-alue 5

Lisätiedot

SATAKUNNAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMA LÄHTÖKOHTIA: LIIKENNE, LIIKKUMINEN JA KULJETUKSET, LIIKENNEVERKOT SEUTUKUNTAKIERROS

SATAKUNNAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMA LÄHTÖKOHTIA: LIIKENNE, LIIKKUMINEN JA KULJETUKSET, LIIKENNEVERKOT SEUTUKUNTAKIERROS SATAKUNNAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMA LÄHTÖKOHTIA: LIIKENNE, LIIKKUMINEN JA KULJETUKSET, LIIKENNEVERKOT SEUTUKUNTAKIERROS Satakunnan liikennejärjestelmäsuunnitelma LIIKENTEEN KYSYNTÄ LIIKKUMINEN Kulkutavat

Lisätiedot

Valtatien 24 parantaminen Pasolan kohdalla Liittymäselvitys. Asikkala

Valtatien 24 parantaminen Pasolan kohdalla Liittymäselvitys. Asikkala Valtatien 24 parantaminen Pasolan kohdalla Asikkala 2011 Valtatien 24 parantaminen Pasolan kohdalla 1 SISÄLTÖ 1. SUUNNITTELUN LÄHTÖKOHDAT 3 1.1 SUUNNITTELUKOHDE JA TIEVERKKO 3 1.2 MAANKÄYTTÖ JA KAAVOITUS

Lisätiedot

KUNNALLISTEKNIIKKA SALPAUSSELKÄ KONEHARJUN ASEMAKAAVA LIIKENNESELVITYS

KUNNALLISTEKNIIKKA SALPAUSSELKÄ KONEHARJUN ASEMAKAAVA LIIKENNESELVITYS KUNNALLISTEKNIIKKA SALPAUSSELKÄ KONEHARJUN ASEMAKAAVA LIIKENNESELVITYS KUNNALLISTEKNIIKKA 1 SISÄLLYS 1. SUUNNITTELUKOHDE... 2 Taustaa... 2 Kaavatilanne... 2 2. LIIKENNEVERKKO... 3 Autoliikenne... 3 Jalankulku

Lisätiedot

KIRKONSEUDUN ASEMAKAAVA LIIKENNESELVITYS

KIRKONSEUDUN ASEMAKAAVA LIIKENNESELVITYS KIRKONSEUDUN ASEMAKAAVA LIIKENNESELVITYS Projekti Kirkonseudun asemakaavan muutos ja laajennus Vastaanottaja Kempeleen kunta Päivämäärä 4.10.2018 Laatija Erkki Sarjanoja ä 1. Taustaa Kirkonseudun asemakaava-alueen

Lisätiedot

SIPOON MASSBYN RATSASTUSKESKUKSEN JA OMAKOTIALUEEN ASEMAKAAVAMUUTOS, LIIKENNE

SIPOON MASSBYN RATSASTUSKESKUKSEN JA OMAKOTIALUEEN ASEMAKAAVAMUUTOS, LIIKENNE 4.8.2015 SIPOON MASSBYN RATSASTUSKESKUKSEN JA OMAKOTIALUEEN ASEMAKAAVAMUUTOS, LIIKENNE LIIKENNE Tarkastus 01 Päivämäärä 4/8/2015 Laatija Mari Kinttua Tarkastaja Jukka Räsänen Hyväksyjä Tuomas Lehteinen

Lisätiedot

Takumäentie Takumäenkuja Pälkäneentie (Kt 57) Tölkkimäentie Vt 3. Wartiamäentie (mt 130)

Takumäentie Takumäenkuja Pälkäneentie (Kt 57) Tölkkimäentie Vt 3. Wartiamäentie (mt 130) Takumäenkuja asemakaavamuutos 2523, Pullerinmäki, liikennetarkastelu 30.12.2015 Liikennetarkastelu on tehty Takumäenkujan asemakaavan muutosta varten (kohteen sijainti liitteessä 1). Kaavan tarkoituksena

Lisätiedot

Palikkalan asemakaava

Palikkalan asemakaava YPÄJÄN KUNTA Palikkalan asemakaava Liikenneselvitys FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 31.8.2018 P34582 Liikenneselvitys 1 (9) Miettinen Tuomas 31.8.2018 Sisällysluettelo 1 Yleistä... 1 1.1 Asemakaavan tavoitteet...

Lisätiedot

PAINOKANKAAN-KARANOJAN LIIKENNESELVITYS

PAINOKANKAAN-KARANOJAN LIIKENNESELVITYS 1(10) 15.11.2010 MUISTIO PAINOKANKAAN-KARANOJAN LIIKENNESELVITYS 1. Yleistä Painokankaan-Karanojan osayleiskaava-alue (kuva 1) sijaitsee valtatien 10, Orsitien ja valtatien 3 eteläpuolella. Alueen toteutuneen

Lisätiedot

Eteläportin osayleiskaavan liikenteelliset vaikutukset, Jyväskylä

Eteläportin osayleiskaavan liikenteelliset vaikutukset, Jyväskylä Ramboll Knowledge taking people further --- Jyväskylän kaupunki Eteläportin osayleiskaavan liikenteelliset vaikutukset, Jyväskylä Lokakuu 2008 Sisällys Tiivistelmä 1 1. Johdanto 5 2. Osayleiskaava-alue

Lisätiedot

Kävelyn ja pyöräilyn liikenneturvallisuus liittyen tuulivoimapuistojen kuljetuksiin

Kävelyn ja pyöräilyn liikenneturvallisuus liittyen tuulivoimapuistojen kuljetuksiin S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A CPC Finland Oy Kävelyn ja pyöräilyn liikenneturvallisuus liittyen tuulivoimapuistojen kuljetuksiin Selvitys FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 1 (6) Miettinen Tuomas

Lisätiedot

RAJALINNAN TYÖPAIKKA-ALUE II, 3449, LIIKENNESELVITYS

RAJALINNAN TYÖPAIKKA-ALUE II, 3449, LIIKENNESELVITYS 1/5 Kaavoitus RAJALINNAN TYÖPAIKKA-ALUE II, 3449, LIIKENNESELVITYS Tehtävä Tehtävänä oli tarkastella asemakaava-alueen liikennejärjestelyjä, asemakaavan vaikutusta liikenneverkkoon sekä uuden maankäytön

Lisätiedot

Outlet-kylän liikenneselvitys

Outlet-kylän liikenneselvitys SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA HUMPPILAN KUNTA Outlet-kylän FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 15.1.2014 P22086 1 (5) Miettinen Tuomas 15.1.2014 Sisällysluettelo 1 Kaava-alueen sijainti... 2 2 Lähtökohdat... 2

Lisätiedot

NOUSIAISTEN KUNTA. Työ: 26725. Tampere 20.1.2014

NOUSIAISTEN KUNTA. Työ: 26725. Tampere 20.1.2014 NOUSIAISTEN KUNTA Kaitaraisten yritysalueen asemakaavan liikenneselvitys Työ: 26725 Tampere 20.1.2014 AIRIX Ympäristö Oy PL 453 33101 Tampere Puhelin 010 2414 000 Telefax 010 2414 001 Y-tunnus: 0564810-5

Lisätiedot

Mattisenlahti Salokylä osayleiskaavan liikenteellisten vaikutusten arviointi. Liperin kunta

Mattisenlahti Salokylä osayleiskaavan liikenteellisten vaikutusten arviointi. Liperin kunta Mattisenlahti Salokylä osayleiskaavan liikenteellisten vaikutusten arviointi Liperin kunta Marko Tikkanen, Matti Romppanen Luonnos 26.5.2017 Mattisenlahti Salokylä osayleiskaavan liikenteellisten vaikutusten

Lisätiedot

Yhdystien 6304 kevyen liikenteen järjestelyt Lanneveden kohdalla, Saarijärvi ALUEVARAUSSUUNNITELMA

Yhdystien 6304 kevyen liikenteen järjestelyt Lanneveden kohdalla, Saarijärvi ALUEVARAUSSUUNNITELMA Yhdystien 6304 kevyen liikenteen järjestelyt Lanneveden kohdalla, Saarijärvi ALUEVARAUSSUUNNITELMA ESIPUHE Työn tavoitteena oli laatia aluevaraussuunnitelma kevyen liikenteen väylän ja siihen liittyvien

Lisätiedot

HATTULAN OSAYLEISKAAVAN LIIKENTEELLISET VAIKUTUKSET PÄIVITETTY RAPORTTI 20.12.2012

HATTULAN OSAYLEISKAAVAN LIIKENTEELLISET VAIKUTUKSET PÄIVITETTY RAPORTTI 20.12.2012 HATTULAN OSAYLEISKAAVAN LIIKENTEELLISET VAIKUTUKSET PÄIVITETTY RAPORTTI 20.12.2012 HATTULAN OSAYLEISKAAVAN LIIKENTEELLISET VAIKUTUKSET Viite 82121867 Ramboll SISÄLLYSLUETTELO Tiivistelmä 3 1. Johdanto

Lisätiedot

Vaitinaron liikenne- ja liittymäselvitys, yhteenveto. Johdanto. Liikenneselvitys. Vaitinaron liikenne- ja liittymäselvitys Yhteenveto 4.5.

Vaitinaron liikenne- ja liittymäselvitys, yhteenveto. Johdanto. Liikenneselvitys. Vaitinaron liikenne- ja liittymäselvitys Yhteenveto 4.5. 4.5.2016 1 (5) Vaitinaron liikenne- ja liittymäselvitys, yhteenveto Johdanto Tampereen kaupunki kehittää uutta Hiedanrannan asuin- ja työpaikka-aluetta kaupungin länsiosaan nykyisen Lielahden kaupan alueen

Lisätiedot

Teräsmäen teollisuusalueen liikenteen vaikutusten arviointi osana Ylistaron yleiskaavaa 2020

Teräsmäen teollisuusalueen liikenteen vaikutusten arviointi osana Ylistaron yleiskaavaa 2020 FCG Planeko Oy YLISTARO Teräsmäen teollisuusalueen liikenteen vaikutusten arviointi osana n yleiskaavaa 2020 31.10.2008 1 (9) FCG Planeko Oy 30.10.2008 Teräsmäen teollisuusalueen liikenteen vaikutusten

Lisätiedot

Inkoonportin liikenneselvitys

Inkoonportin liikenneselvitys INKOON KUNTA Inkoonportin liikenneselvitys Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P26600 Raportti 1 (9) Saara Aavajoki Sisällysluettelo 1 Yleistä... 1 2 Suunnittelualue... 1 2.1 Ajoneuvoliikenteen nykytilanne...

Lisätiedot

Valtateiden 2 ja 9 risteysalueen liikenneselvitys. Humppila

Valtateiden 2 ja 9 risteysalueen liikenneselvitys. Humppila Valtateiden 2 ja 9 risteysalueen liikenneselvitys Humppila 12.1.2011 Työn tavoitteet Työn tavoitteena on tutkia valtateiden 2 ja 9 risteysalueelle ja sen läheisyyteen kaavaillun uuden maankäytön synnyttämän

Lisätiedot

KÄRJENMÄENTIEN ASEMAKAAVA LIIKENNESELVITYS

KÄRJENMÄENTIEN ASEMAKAAVA LIIKENNESELVITYS Vastaanottaja Jalasjärven kunta Asiakirjatyyppi Selvitys Päivämäärä 30.4.2015 (päivitetty 28.10.2015) KÄRJENMÄENTIEN ASEMAKAAVA LIIKENNESELVITYS KÄRJENMÄENTIEN ASEMAKAAVA LIIKENNESELVITYS Päivämäärä 28/10/2015

Lisätiedot

FCG Finnish Consulting Group Oy ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI. Hirvaskankaan koillisen sektorin asemakaavan ja asemakaavan muutoksen liikennetarkastelu

FCG Finnish Consulting Group Oy ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI. Hirvaskankaan koillisen sektorin asemakaavan ja asemakaavan muutoksen liikennetarkastelu ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI Hirvaskankaan koillisen sektorin asemakaavan ja asemakaavan muutoksen liikennetarkastelu 1.11.2011 Liikenneselvitys 1 (3) M. Karttunen Hirvaskankaan koillisen sektorin asemakaavan ja

Lisätiedot

Kunnanhallitus liite 2. Kantatien 62 ja maantien liittymän liikenteellinen toimenpideselvitys, Puumala

Kunnanhallitus liite 2. Kantatien 62 ja maantien liittymän liikenteellinen toimenpideselvitys, Puumala Kunnanhallitus 18.4.2017 72 liite 2 Kantatien 62 ja maantien 15139 liittymän liikenteellinen toimenpideselvitys, Puumala Projektin sisältö ja tekijät Työssä selvitettiin kantatien 62 ja maantien 15139

Lisätiedot

Vapaudentien jatkeen alustava yleissuunnitelma Seinäjoki

Vapaudentien jatkeen alustava yleissuunnitelma Seinäjoki Vapaudentien jatkeen alustava yleissuunnitelma Seinäjoki Liikenteelliset tarkastelut välillä Ruukintie-Törnäväntie-Itäväylä 31.8.2016 Juha Mäkinen Sito Oy Sito Parhaan ympäristön tekijät Työn sisältö Työssä

Lisätiedot

KAUKLAHDENVÄYLÄN KEHITTÄMISSELVITYS, 2007

KAUKLAHDENVÄYLÄN KEHITTÄMISSELVITYS, 2007 Kauklahden alueella on käynnissä useita maankäytön kehittämiseen tähtääviä suunnitelmia. Kauklahdenväylän kehittämisselvitys Länsiväylän ja Kehä III:n välillä on laadittu, jotta maankäytön suunnittelussa

Lisätiedot

ORIVEDENKADUN LPA-ALUE ASUMISKÄYTTÖÖN (AK8668) NYKYINEN LIIKENNEVERKKO. Luonnos

ORIVEDENKADUN LPA-ALUE ASUMISKÄYTTÖÖN (AK8668) NYKYINEN LIIKENNEVERKKO. Luonnos ORIVEDENKADUN LPA-ALUE ASUMISKÄYTTÖÖN (AK8668) NYKYINEN LIIKENNEVERKKO Luonnos 13.9.2017 TARKASTELUALUEEN RAJAUS 1 Tarkastelualueena on asemakaavamuutoksen 8668 kaavaalue ja sen lähialue Tarkastelualue

Lisätiedot

Liikenneselvitys ja liikenteellisten vaikutusten arviointi asemakaavan laajennukseen Pitkämäen 134 kaupunginosassa

Liikenneselvitys ja liikenteellisten vaikutusten arviointi asemakaavan laajennukseen Pitkämäen 134 kaupunginosassa Liikenneselvitykset S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A NURMEKSEN KAUPUNKI Liikenneselvitys ja liikenteellisten vaikutusten arviointi asemakaavan laajennukseen Pitkämäen 134 kaupunginosassa Selostus

Lisätiedot

Raahen pohjoisen vyöhykkeen liikennesuunnitelma

Raahen pohjoisen vyöhykkeen liikennesuunnitelma Raahen pohjoisen vyöhykkeen liikennesuunnitelma Raahen kaupunki/ Kaavoitus 2013 1 KAUPUNGINLAHDENRANTA LIIKENNE ALUEEN LIIKENTEELLINEN SIJOITTUMINEN Yhdyskuntarakenne vaikuttaa sekä liikkumistarpeisiin

Lisätiedot

Liikenneturvallisuuskatsaus Satakunnassa

Liikenneturvallisuuskatsaus Satakunnassa Liikenneturvallisuuskatsaus Satakunnassa Jaakko Klang Varsinais-Suomen Ely-keskus Loimaan seudun liikenneturvallisuusryhmän kokous Jaakko Klang / Varsinais-Suomen ELYkeskus, 10 min Liikenneturvallisuuskatsaus

Lisätiedot

p:\projektit_06\6103_tokmannin_kaavamuutos_jalasjärvi\tekstit\koskitie-liikenteen ys_ doc

p:\projektit_06\6103_tokmannin_kaavamuutos_jalasjärvi\tekstit\koskitie-liikenteen ys_ doc Jalasjärven kunta Asemakaavan muutos Liikenteen yleissuunnitelma Koulukeskus Rajalanmäki Vt3 Vt3 Rajalantie H-as, Oikotie 27.02.2006 Juha Raappana p:\projektit_06\6103_tokmannin_kaavamuutos_jalasjärvi\tekstit\koskitie-liikenteen

Lisätiedot

Kirkonkylän keskustakorttelin 8 asemakaavan muutoksen liikenneselvitys

Kirkonkylän keskustakorttelin 8 asemakaavan muutoksen liikenneselvitys S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A TOIVAKAN KUNTA Kirkonkylän keskustakorttelin 8 asemakaavan muutoksen liikenneselvitys Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P26846 Raportti 1 (10) Saara Aavajoki

Lisätiedot

LIIKENTEELLISET TARKASTELUT HENNA, ORIMATTILA

LIIKENTEELLISET TARKASTELUT HENNA, ORIMATTILA Intended for Jouko Kunnas Document type Muistio Date Kesäkuu 2014 LIIKENTEELLISET TARKASTELUT HENNA, ORIMATTILA LIIKENTEELLISET TARKASTELUT HENNA, ORIMATTILA Date 2014/05/30 J. Nyberg, J. Räsänen Made

Lisätiedot

LIITE 9 ASIKKALAN KUNTA. Vesivehmaan osayleiskaava. Liikenneselvitys. Työ: Tampere 25.1.2012

LIITE 9 ASIKKALAN KUNTA. Vesivehmaan osayleiskaava. Liikenneselvitys. Työ: Tampere 25.1.2012 LIITE 9 ASIKKALAN KUNTA Vesivehmaan osayleiskaava Liikenneselvitys Työ: Tampere 25.1.2012 AIRIX Ympäristö Oy PL 453 33101 Tampere Puhelin 010 2414 000 Telefax 010 2414 001 www.airix.fi Toimistot: Tampere,

Lisätiedot

KAS ELY L Seutukuntakierrokset Kaakkois-Suomen ELY - keskuksen maanteiden hallinnollinen luokittelu ja kehittäminen asemakaava-alueilla

KAS ELY L Seutukuntakierrokset Kaakkois-Suomen ELY - keskuksen maanteiden hallinnollinen luokittelu ja kehittäminen asemakaava-alueilla KAS ELY L Seutukuntakierrokset 2016 Kaakkois-Suomen ELY - keskuksen maanteiden hallinnollinen luokittelu ja kehittäminen asemakaava-alueilla Lähtökohdat Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan liikennealue

Lisätiedot

VEIKKOLANPURO II Asemakaavaehdotus ja asemakaavan muutosehdotus

VEIKKOLANPURO II Asemakaavaehdotus ja asemakaavan muutosehdotus Liikenneturvallisuuslausunto Miettinen Tuomas VEIKKOLANPURO II Asemakaavaehdotus ja asemakaavan muutosehdotus Liikenneturvallisuuslausunto FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 14.6.2018 FCG DESIGN AND ENGINEERING

Lisätiedot

SWECO YMPÄRISTÖ OY TAMPERE

SWECO YMPÄRISTÖ OY TAMPERE E25684 JOKIOISTEN KUNTA OSAYLEISKAAVAN OSARAPORTTI, VT 10 LIITTYMÄN VAIHTOEHTOTARKASTELU SWECO YMPÄRISTÖ OY TAMPERE Muutoslista HKEM HKEM AJOK VALMIS 5.11.2014 HKEM HKEM AJOK LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT

Lisätiedot

Lehdistö Varikko Oriahde asemakaavan liikenneselvitys

Lehdistö Varikko Oriahde asemakaavan liikenneselvitys Lehdistö Varikko Oriahde asemakaavan liikenneselvitys ORIVEDEN KAUPUNKI 28.1.2014 2 Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Työn tavoitteet... 3 3 Liikennejärjestelmän nykytilanne... 3 4 Liikenneverkon jäsentely...

Lisätiedot

JOKIOISTEN KUNTA. Työ: 26433. Tampere 21.8.2013

JOKIOISTEN KUNTA. Työ: 26433. Tampere 21.8.2013 LIITEAINEISTO 2 JOKIOISTEN KUNTA Keskustan ja lähiympäristön osayleiskaavan liikenneselvitys Työ: 26433 Tampere 21.8.2013 AIRIX Ympäristö Oy PL 453 33101 Tampere Puhelin 010 2414 000 Telefax 010 2414 001

Lisätiedot

VESILAHDEN KOSKENKYLÄN OSAYLEISKAAVAN LIIKENNESELVITYS

VESILAHDEN KOSKENKYLÄN OSAYLEISKAAVAN LIIKENNESELVITYS repo002.dot 2013-09-20 VESILAHDEN KOSKENKYLÄN OSAYLEISKAAVAN 26806 SWECO YMPÄRISTÖ OY ELISA HUOTARI repo002.dot 2013-09-20 Sisältö 1 Alkusanat 1 2 Yleistä 1 2.1 Suunnittelualue 1 2.2 Muut aluetta koskevat

Lisätiedot

KÄÄRMENIEMENTIE LÄPIAJOLIIKENTEEN RAUHOITTAMINEN

KÄÄRMENIEMENTIE LÄPIAJOLIIKENTEEN RAUHOITTAMINEN KÄÄRMENIEMENTIE LÄPIAJOLIIKENTEEN RAUHOITTAMINEN 1. Lähtökohdat 2. Liikenteen rauhoittaminen 2 LÄHTÖKOHDAT Vetovoimakeskuksen kaavaluonnoksesta saadussa Liikenneviraston ja asukkaiden palautteessa on tuotu

Lisätiedot

Tasoliittymät ja perusverkon eritasoliittymät 6.5.2015

Tasoliittymät ja perusverkon eritasoliittymät 6.5.2015 Tasoliittymät ja perusverkon eritasoliittymät 6.5.2015 Ajankohtainen T&K Valmistuneet ja tekeillä olevat T&K -selvitykset Valmistunut selvitys Turvasaarekkeella varustetut liittymät Liikenneturvallisuus

Lisätiedot

PYHÄTUNTURIN ASEMAKAAVA, OSA-ALUE B

PYHÄTUNTURIN ASEMAKAAVA, OSA-ALUE B FCG Planeko Oy LIITE 4 PELKOSENNIEMEN KUNTA PYHÄTUNTURIN ASEMAKAAVA, OSA-ALUE B Liikenneselvitys 25.3.2009 0545-D1019 FCG Planeko Oy Liikenne LIITE 4 1(5) Pelkosenniemi Pyhätunturin asemakaava, Osa-alue

Lisätiedot

HOLLOLA RAIKKOSEN ALUEEN ASEMAKAAVA LIIKENTEELLINEN KUVAUS Johdanto

HOLLOLA RAIKKOSEN ALUEEN ASEMAKAAVA LIIKENTEELLINEN KUVAUS Johdanto HOLLOLA RAIKKOSEN ALUEEN ASEMAKAAVA LIIKENTEELLINEN KUVAUS 9.5.2014 Kuva 1. Alueen sijainti. Johdanto Tämä raportti on laadittu Hollolan kunnan Teknisellä toimialalla Raikkosen asemakaavatyön tueksi. Raportissa

Lisätiedot

MUISTIO J. Rinta-Piirto 4.6.2008 Seinäjoen Itikanmäki Liikenne-ennuste ja arvioita toimivuuksista Lähtökohtia Seinäjoen Itikanmäen alueelle on suunnitteilla uutta maankäyttöä. Tavoitteena on muuttaa joen

Lisätiedot

SIPOON KUNTA. Linnapellon osayleiskaava. Liikenneselvitys. Työ: 26073.20. Tampere 14.2.2013

SIPOON KUNTA. Linnapellon osayleiskaava. Liikenneselvitys. Työ: 26073.20. Tampere 14.2.2013 LIITE 8 SIPOON KUNTA Linnapellon osayleiskaava Liikenneselvitys Työ: 26073.20 Tampere 14.2.2013 AIRIX Ympäristö Oy PL 453 33101 Tampere Puhelin 010 2414 000 Telefax 010 2414 001 www.airix.fi Toimistot:

Lisätiedot

16.0T-1 1 (5) VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA, TIESUUNNITELMA LIIKENNE-ENNUSTE. 16.0T-1_Liikenne-ennuste.doc

16.0T-1 1 (5) VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA, TIESUUNNITELMA LIIKENNE-ENNUSTE. 16.0T-1_Liikenne-ennuste.doc 16.0T-1 1 (5) VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA, TIESUUNNITELMA LIIKENNE-ENNUSTE 16.0T-1_Liikenne-ennuste.doc 2 (5) VT 6 TAAVETTI - LAPPEENRANTA TIESUUNNITELMA LIIKENNE-ENNUSTE Yleistä Tiesuunnitelman liikenne-ennuste

Lisätiedot

Niemenharjun asemakaavan muutoksen ja laajennuksen liikenteellisten vaikutusten arviointi Pihtiputaan kunta

Niemenharjun asemakaavan muutoksen ja laajennuksen liikenteellisten vaikutusten arviointi Pihtiputaan kunta LIITE 9 Niemenharjun asemakaavan muutoksen ja laajennuksen liikenteellisten vaikutusten arviointi Pihtiputaan kunta Luonnos 13.5.2015 SISÄLTÖ 1 LÄHTÖKOHDAT... 4 2 NYKYTILA... 4 2.1 Liikenneverkko... 4

Lisätiedot

Sipoon Söderkullan liikenteellinen selvitys

Sipoon Söderkullan liikenteellinen selvitys 16.01.2014 LPo, MTu, TLe Raportti 16.1.2014 16.1.2014 1 (15) SISÄLTÖ 1 TYÖN LÄHTÖKOHDAT... 2 1.1 Työn tausta... 2 1.2 Söderkullan alueen tie- ja katuverkko... 2 1.3 Alueen kehittyminen ja suunnitelmat...

Lisätiedot

KAS ELY L Seutukuntakierrokset Kaakkois-Suomen ELY - keskuksen maanteiden hallinnollinen luokittelu ja kehittäminen asemakaava-alueilla

KAS ELY L Seutukuntakierrokset Kaakkois-Suomen ELY - keskuksen maanteiden hallinnollinen luokittelu ja kehittäminen asemakaava-alueilla KAS ELY L Seutukuntakierrokset 2016 Kaakkois-Suomen ELY - keskuksen maanteiden hallinnollinen luokittelu ja kehittäminen asemakaava-alueilla Lähtökohdat Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan liikennealue

Lisätiedot

KIVISTÖN KAUPUNKIKESKUS, LIIKENNE 9.10.2014

KIVISTÖN KAUPUNKIKESKUS, LIIKENNE 9.10.2014 KIVISTÖN KAUPUNKIKESKUS, LIIKENNE 9.10.2014 LIIKENNE-ENNUSTEET ja LIIKENTEEN TOIMIVUUSTARKASTELUT Kivistön kaupunkikeskuksen suunnittelun yhteydessä on laadittu HSL:n tuoreimpia liikennemalleja hyödyntäen

Lisätiedot

Jaakko Tuominen 14.1.2013 1 (8)

Jaakko Tuominen 14.1.2013 1 (8) Jaakko Tuominen 14.1.2013 1 (8) 1 Yleistä Tarkastelualue sijaitsee Tuusulassa Vantaan rajalla. Kuva 1: tarkastelualueen sijainti (www.tuusula.fi) Kelatien alue on pienteollisuusaluetta ja alueen toteutunut

Lisätiedot

KIRKONVARKAUDEN ASEMAKAAVA LIITE 9

KIRKONVARKAUDEN ASEMAKAAVA LIITE 9 KIRKONVARKAUDEN ASEMAKAAVA LIITE 9 TENGBOM ERIKSSON ARKKITEHDIT OY Mikkelin kaupunki Kirkonvarkauden asemakaavan liikenneselvitys 2(25) LIIKENNESELVITYS Kirkonvarkauden AK 1. JOHDANTO 1.1 SELVITYSALUE

Lisätiedot

HARVIALAN ALUEEN LIIKENNE RAKENNUSKESKUS CENTRA 30.9.2011

HARVIALAN ALUEEN LIIKENNE RAKENNUSKESKUS CENTRA 30.9.2011 HARVIALAN ALUEEN LIIKENNE RAKENNUSKESKUS CENTRA 30.9.2011 1 AIKAISEMMAT SUUNNITELMAT Vuonna 2010 tehtiin Harvialan alueen liikenneselvitys Selvityksessä tutkittiin v. 2030 ennustetilannetta, jossa alueelle

Lisätiedot

Vapaudentien jatkeen liikennetarkastelu 10.11.2015

Vapaudentien jatkeen liikennetarkastelu 10.11.2015 Vapaudentien jatkeen liikennetarkastelu 10.11.2015 Liikenne-ennusteen päivittäminen Liikenne-ennuste pohjautuu Keski-Nurmon osayleiskaavatyön yhteydessä laadittuun ennusteeseen vuodelle 2040 Ennusteen

Lisätiedot

ELOVAINION KOHDAN LIIKENTEELLINEN SELVITYS

ELOVAINION KOHDAN LIIKENTEELLINEN SELVITYS ELOVAINION KOHDAN LIIKENTEELLINEN SELVITYS LIIKENNE-ENNUSTE LÄHTÖKOHDAT Liikenteellisiä tarkasteluita varten laadittiin liikenne-ennuste Ylöjärven keskustan alueelta. Ennusteessa on otettu huomioon Ylöjärven

Lisätiedot

Alahärmän tieverkkosuunnitelma

Alahärmän tieverkkosuunnitelma Alahärmän tieverkkosuunnitelma Kauhava KAUHAVAN KAUPUNKI ETELÄ-POHJANMAAN ELINKEINO-, LIIKENNE- JA YMPÄRISTÖKESKUS ETELÄ-POHJANMAAN LIITTO 2015 2 Alahärmän tieverkkosuunnitelma Kauhava Etelä-Pohjanmaan

Lisätiedot

KEINUSAAREN ALUEEN LIIKENNETARKASTELU

KEINUSAAREN ALUEEN LIIKENNETARKASTELU 12.3.2010 MUISTIO Hannu Sainio 1(7) KEINUSAAREN ALUEEN LIIKENNETARKASTELU 1. Lähtökohtia Keinusaaren alue rajautuu Viipurintien, Keinusaarentien, Vanajantien, Kutalanjoen ja rautatien väliin. Keinusaari

Lisätiedot

HATANPÄÄN LIIKENNESELVITYS LIIKENTEELLISET MUUTOKSET ASEMAKAAVAN 8578 ALUEELLA. Luonnos

HATANPÄÄN LIIKENNESELVITYS LIIKENTEELLISET MUUTOKSET ASEMAKAAVAN 8578 ALUEELLA. Luonnos HATANPÄÄN LIIKENNESELVITYS LIIKENTEELLISET MUUTOKSET ASEMAKAAVAN 8578 ALUEELLA Luonnos 9.6.2017 LIIKENNEVERKKO - AUTOLIIKENNE Nopeusrajoitusta alennetaan 1 Tavoitetilanteen katuverkko Hatanpään valtatie

Lisätiedot

Genimap Oy, lupa L4377. Liittymän toimivuustarkastelu Valtatie 4, Shellin liittymä, Ii. Mika Räsänen

Genimap Oy, lupa L4377. Liittymän toimivuustarkastelu Valtatie 4, Shellin liittymä, Ii. Mika Räsänen Genimap Oy, lupa L4377 Liittymän toimivuustarkastelu Valtatie 4, Shellin liittymä, Ii Mika Räsänen Valtatie 4, Shellin liittymä, Ii 1 1 LÄHTÖKOHDAT Tehtävä Tehtävänä on tarkastella liittymän toimivuutta

Lisätiedot

MUISTIO. Kempeleen liikenneturvallisuussuunnitelma. Nykytilan kuvaus ja onnettomuudet. 1. Suunnittelualue

MUISTIO. Kempeleen liikenneturvallisuussuunnitelma. Nykytilan kuvaus ja onnettomuudet. 1. Suunnittelualue MUISTIO Projekti Kempeleen liikenneturvallisuussuunnitelma Nykytilan kuvaus ja onnettomuudet 1. Suunnittelualue Päivämäärä 06/06/2013 Suunnittelualueena oleva Kempeleen kunta sijaitsee Oulun seutukunnassa

Lisätiedot

Vt 2/Mt 2140 Peipohjan asemakaava, Kokemäki. Tilavaraussuunnitelma asemakaavamuutokseen liittyen TILAVARAUSSUUNNITELMAN MUISTIO

Vt 2/Mt 2140 Peipohjan asemakaava, Kokemäki. Tilavaraussuunnitelma asemakaavamuutokseen liittyen TILAVARAUSSUUNNITELMAN MUISTIO Vt 2/Mt 2140 Peipohjan asemakaava, Tilavaraussuunnitelma asemakaavamuutokseen liittyen TILAVARAUSSUUNNITELMAN MUISTIO Vt 2/Mt 2140 Peipohjan asemakaava, Sisältö 1 LÄHTÖKOHDAT JA NYKYTILA 1 1.1 Tieverkon

Lisätiedot

Vt 2/Mt 2140 Peipohjan asemakaava, Kokemäki. Tilavaraussuunnitelma asemakaavamuutokseen liittyen TILAVARAUSSUUNNITELMAN MUISTIO

Vt 2/Mt 2140 Peipohjan asemakaava, Kokemäki. Tilavaraussuunnitelma asemakaavamuutokseen liittyen TILAVARAUSSUUNNITELMAN MUISTIO Vt 2/Mt 2140 Peipohjan asemakaava, Tilavaraussuunnitelma asemakaavamuutokseen liittyen TILAVARAUSSUUNNITELMAN MUISTIO Vt 2/Mt 2140 Peipohjan asemakaava, Sisältö 1 LÄHTÖKOHDAT JA NYKYTILA 1 1.1 Tieverkon

Lisätiedot

SEPÄNKYLÄN OSAYLEIS- KAAVAN LIIKENNESELVITYS

SEPÄNKYLÄN OSAYLEIS- KAAVAN LIIKENNESELVITYS Sepänkylän osayleiskaava, Mustasaari 2014, päivitetty 02/2016 (liikenne-ennuste, tienimet) SEPÄNKYLÄN OSAYLEIS- KAAVAN LIIKENNESELVITYS 1. SELVITYKSEN SISÄLTÖ JA TAVOITE Tämä liikenneselvitys on osa Sepänkylän

Lisätiedot

Nousiaisten kunnantalon tontti Liikennejärjestelyiden yleissuunnitelmaselostus

Nousiaisten kunnantalon tontti Liikennejärjestelyiden yleissuunnitelmaselostus Nousiaisten kunnantalon tontti Liikennejärjestelyiden yleissuunnitelmaselostus 26.02.2019 2(4) SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 3 2 NYKYTILANNE... 3 2.1 Liikennejärjestely nykytilanteessa 3 3 YLEISUUNNITELMAN

Lisätiedot

Niiralan asemakaavamuutos, liikenneennuste ja toimivuustarkastelut

Niiralan asemakaavamuutos, liikenneennuste ja toimivuustarkastelut Niiralan asemakaavamuutos, liikenneennuste ja toimivuustarkastelut Ennakkoaineisto 13.1.2015 Sito Oy Ympäristösi parhaat tekijät 2 Liikenneselvityksen sisältö Työssä on tarkasteltu Niiralan asemakaava-alueelle

Lisätiedot

LIIKENTEELLISET TARKASTELUT HENNA, ORIMATTILA

LIIKENTEELLISET TARKASTELUT HENNA, ORIMATTILA Intended for Jouko Kunnas Document type Muistio Date Lokakuu 2014 LIIKENTEELLISET TARKASTELUT HENNA, ORIMATTILA LIIKENTEELLISET TARKASTELUT HENNA, ORIMATTILA Date 2014/10/27 J. Nyberg, J. Räsänen Made

Lisätiedot

Lapinrauniontie 3, Kaakkuri

Lapinrauniontie 3, Kaakkuri Lapinrauniontie 3, Kaakkuri Oulu Kuva: Microsoft Corporation 20.3.2018 Alkusanat Lapinrauniontie 3:n liikenneselvitys on laadittu alueen asemakaavoituksen yhteydessä. Selvityksessä on esitetty kohteen

Lisätiedot

Liikenneselvitys Iso-Iivarintielle välillä vt 1 st 110

Liikenneselvitys Iso-Iivarintielle välillä vt 1 st 110 PAIMION KAUPUNKI Liikenneselvitys Iso-Iivarintielle välillä vt 1 st 110 Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P32583 Raportti 1 (12) Sisällysluettelo 1 Yleistä... 1 2 Suunnittelualue... 1 2.1 Ajoneuvoliikenteen

Lisätiedot

1 YLEISTÄ LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMASTA

1 YLEISTÄ LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMASTA Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Pirkkalan, Vesilahden ja Ylöjärven 7 1 YLEISTÄ LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMASTA 1.1 Työn tavoitteet Hyvä liikenneturvallisuus syntyy monista tekijöistä. Liikenneonnettomuuksien

Lisätiedot

Vapaudentien jatkeen alustava yleissuunnitelma Seinäjoki

Vapaudentien jatkeen alustava yleissuunnitelma Seinäjoki Vapaudentien jatkeen alustava yleissuunnitelma Seinäjoki Liikenteelliset tarkastelut välillä Ruukintie-Törnäväntie-Itäväylä 31.8.2016 Juha Mäkinen Sito Oy Sito Parhaan ympäristön tekijät Työn sisältö Työssä

Lisätiedot

Siilinjärven keskusta-alueen liikenneselvitys

Siilinjärven keskusta-alueen liikenneselvitys Siilinjärven keskusta-alueen liikenneselvitys LÄHTÖKOHDAT JA KESKEISET TULOKSET 5.6.2015 / Romppanen, Rintamäki, Rahkonen Ympäristösi parhaat tekijät TARKASTELUALUE (erikoiskuljetukset ja linja-autoreitit

Lisätiedot

MÄSKÄLÄN KAAVARUNKOALUEEN LIIKENTEELLINEN SELVITYS

MÄSKÄLÄN KAAVARUNKOALUEEN LIIKENTEELLINEN SELVITYS 1(7) 19.9.2014 MUISTIO MÄSKÄLÄN KAAVARUNKOALUEEN LIIKENTEELLINEN SELVITYS 1. Yleistä Tässä Mäskälän kaavarunkoalueen liikenteellisessä selvityksessä tarkastellaan kaavakaavarunkoalueen synnyttämän liikenteen

Lisätiedot

Uudenmaan ELY-keskuksen merkittävän tieverkon palvelutasoselvitys TIIVISTELMÄ 2016

Uudenmaan ELY-keskuksen merkittävän tieverkon palvelutasoselvitys TIIVISTELMÄ 2016 Uudenmaan ELY-keskuksen merkittävän tieverkon palvelutasoselvitys TIIVISTELMÄ 2016 Taustat ja tavoitteet Tavoitteena kehittää menetelmä ja määrittää maantieverkon henkilöliikenteelle ja kuljetuksille tarjoama

Lisätiedot

Vihdintien kehittämisselvitys välillä Kehä III Lahnus

Vihdintien kehittämisselvitys välillä Kehä III Lahnus Vihdintien kehittämisselvitys välillä Kehä III-Lahnus 1 Vihdintien kehittämisselvitys välillä Kehä III Lahnus Tiehallinto, Uudenmaan tiepiiri Espoon kaupunki Vantaan kaupunki Destia Selvitysalue Vihdintien

Lisätiedot

MUISTIO. Lumijoen liikenneturvallisuussuunnitelma. Nykytilan kuvaus ja onnettomuudet. 1. Suunnittelualue. 2. Suunnittelu- ja kaavoitustilanne

MUISTIO. Lumijoen liikenneturvallisuussuunnitelma. Nykytilan kuvaus ja onnettomuudet. 1. Suunnittelualue. 2. Suunnittelu- ja kaavoitustilanne MUISTIO Projekti Lumijoen liikenneturvallisuussuunnitelma Nykytilan kuvaus ja onnettomuudet 1. Suunnittelualue Päivämäärä 06/06/2013 Suunnittelualueena oleva Lumijoen kunta sijaitsee Oulun seutukunnassa

Lisätiedot

Valtatien 12 parantaminen välillä Tillola - Keltti, Iitti ja Kouvola

Valtatien 12 parantaminen välillä Tillola - Keltti, Iitti ja Kouvola Valtatien 12 parantaminen välillä Tillola - Keltti, Iitti ja Kouvola Tiesuunnitelman tarkistaminen Yleisötilaisuus 5.11.2014 Kymen Paviljonki 5.11.2014 1 Hankkeen taustaa Valtatien 12 tieosuudelle on laadittu

Lisätiedot

LIITE 4. / BILAGA 4. LIIKENNESELVITYS SIPOON KUNTA NEVAS GÅRDIN ASEMAKAAVA-ALUEEN LIIKENNESELVITYS. 4.9.2014 Sweco Ympäristö Oy Helsinki

LIITE 4. / BILAGA 4. LIIKENNESELVITYS SIPOON KUNTA NEVAS GÅRDIN ASEMAKAAVA-ALUEEN LIIKENNESELVITYS. 4.9.2014 Sweco Ympäristö Oy Helsinki LIIKENNESELVITYS SIPOON KUNTA NEVAS GÅRDIN ASEMAKAAVA-ALUEEN LIIKENNESELVITYS 4.9.2014 Sweco Ympäristö Oy Helsinki 1. LIIKENNEVERKKO JA LIIKENNEMÄÄRÄT NYKYTILANTEESSA Nykytilanteessa kaava-alueelle johtavina

Lisätiedot

Kaupunkimaisten sisääntuloväylien suunnittelua yhteistyössä case Vihdintie

Kaupunkimaisten sisääntuloväylien suunnittelua yhteistyössä case Vihdintie Kaupunkimaisten sisääntuloväylien suunnittelua yhteistyössä case Vihdintie Valtion näkökulma Liikenne ja maankäyttö 9.10.2019, johtava asiantuntija/ Helsingin seutu Esityksen sisältö o Vihdintien (seututie

Lisätiedot

VALTATIEN 2 FRIITALAN ERITASOLIITTYMÄN PARANTAMINEN, ULVILA ESISELVITYS

VALTATIEN 2 FRIITALAN ERITASOLIITTYMÄN PARANTAMINEN, ULVILA ESISELVITYS VALTATIEN 2 FRIITALAN ERITASOLIITTYMÄN PARANTAMINEN, ULVILA ESISELVITYS 2016 4 1. LÄHTÖKOHDAT JA NYKYTILA 1.1 Suunnittelukohde Suunnittelukohteena on valtatien 2 ja maantien 2444 (Siltatie) eritasoliittymä

Lisätiedot

Salo, Rannikon OYK. Liikenteelliset vaikutukset. Liikennemäärät ja liikenne-ennuste v.2030

Salo, Rannikon OYK. Liikenteelliset vaikutukset. Liikennemäärät ja liikenne-ennuste v.2030 LIITE 4 Salo, Rannikon OYK Liikenteelliset vaikutukset Liikennemäärät ja liikenne-ennuste v.2030 Osayleiskaava-alueella kulkee kaksi lounais-koillis-suuntaista tietä: Merikulmantie (mt 1824) ja Hämeenkyläntie

Lisätiedot

SALON SEUTUTEIDEN ST224 JA ST110 LIITTYMÄTARKASTELUT

SALON SEUTUTEIDEN ST224 JA ST110 LIITTYMÄTARKASTELUT Vastaanottaja Salon kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä Maaliskuu, 2015 SALON SEUTUTEIDEN ST224 JA ST110 LIITTYMÄTARKASTELUT kuva: Salon kaupunki SALON SEUTUTEIDEN ST224 JA ST110 LIITTYMÄTARKASTELUT

Lisätiedot

RAIKKOSEN ASEMAKAAVAN VAIKUTUKSET LIIKEN- TEESEEN KARJUSAARENKADULLA

RAIKKOSEN ASEMAKAAVAN VAIKUTUKSET LIIKEN- TEESEEN KARJUSAARENKADULLA 5.11.2014 RAIKKOSEN ASEMAKAAVAN VAIKUTUKSET LIIKEN- TEESEEN KARJUSAARENKADULLA Ramboll Säterinkatu 6 PL 25 02601 ESPOO T +358 20 755 611 F +358 20 755 6201 www.ramboll.fi Päivämäärä 17/10/2014 Laatija

Lisätiedot

SIPOON LIIKENNETURVALLISUUS- SUUNNITELMA 2/2012

SIPOON LIIKENNETURVALLISUUS- SUUNNITELMA 2/2012 SIPOON LIIKENNETURVALLISUUS- SUUNNITELMA 2/2012 Miksi liikenneturvallisuussuunnitelma? Selvitetään liikenneturvallisuuden ja liikennekäyttäytymisen nykytila Määritetään liikenneturvallisuustavoitteet Määritellään

Lisätiedot

Valtatien 12 parantaminen välillä Tillola - Keltti, Iitti ja Kouvola

Valtatien 12 parantaminen välillä Tillola - Keltti, Iitti ja Kouvola Valtatien 12 parantaminen välillä Tillola - Keltti, Iitti ja Kouvola Tiesuunnitelman tarkistaminen Yleisötilaisuus 5.11.2014 Kymen Paviljonki 5.11.2014 1 Hankkeen taustaa Valtatien 12 tieosuudelle on laadittu

Lisätiedot

Naantalin kaupunki. Luolalan teollisuusalueen kaavoitukseen liittyvä liikenteellisten vaikutusten tarkastelu 141-C6961

Naantalin kaupunki. Luolalan teollisuusalueen kaavoitukseen liittyvä liikenteellisten vaikutusten tarkastelu 141-C6961 Luolalan teollisuusalueen kaavoitukseen liittyvä liikenteellisten 141-C6961 10.1.2006 SUUNNITTELUKESKUS OY RAPORTTI 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 LASKENTOJEN LÄHTÖKOHDAT... 3 2 TULOKSET... 3 2.1 Matkatuotokset...

Lisätiedot

Puumala. Onnettomuustarkastelun ja kyselyn tulokset sekä liikenneympäristön parantamissuunnitelma

Puumala. Onnettomuustarkastelun ja kyselyn tulokset sekä liikenneympäristön parantamissuunnitelma Puumala Onnettomuustarkastelun ja kyselyn tulokset sekä liikenneympäristön parantamissuunnitelma 20.12.2013 Onnettomuusanalyysi Tarkastelussa käytettiin kunnan alueelta vuosina 2008-2012 poliisin tietoon

Lisätiedot