OPEL ASTRA. Infotainment System

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OPEL ASTRA. Infotainment System"

Transkriptio

1 OPEL ASTRA Infotainment System

2

3 Sisältö CD 70 / DVD 90 NAVI... 3 CDC 40 OPERA CD 30 / CD 30 MP Mobile Phone Portal

4

5 CD 70 / DVD 90 NAVI Johdanto... 4 Radio CD-soitin AUX-liitäntä Navigointi Hakemisto... 68

6 4 Johdanto Johdanto Yleistä tietoa... 4 Varkaudenestotoiminto... 5 Katsaus... 6 Käyttö Äänensävyn asetukset Äänenvoimakkuusasetukset Yleistä tietoa Infotainment-järjestelmä tarjoaa sinulle viimeisimmän teknologian mukaisia infotainment-palveluita. Voimakkaan kaksoisvirittimen ansiosta voit nauttia keskeytymättömästä radiovastaanotosta. Radiossa on kullekin käytettävissä olevalle aaltoalueelle kymmenen automaattista asemamuistia ja sama määrä manuaalisia asemamuisteja. Integroitu CD-soitin antaa viihdettä audio-cd:llä ja MP3 CD:llä. Lisäksi Infotainment-järjestelmään voit liittää ulkoisia äänilähteitä, esim. kannettava soitin. Digitaalinen ääniprosessori tarjoaa käyttöösi useita esimääritettyjä taajuuskorjaintiloja äänen laadun optimoimiseksi. Dynaamisella reittisuunnittelulla varustettu navigointijärjestelmä opastaa sinut turvallisesti kohteeseen ja kiertää toivomuksesta automaattisesti ruuhkat tai muut liikenne-esteet. Infotainment-järjestelmää voi valinnaisesti käyttää ohjauspyörän säätimillä. Lisäksi Infotainment-järjestelmässä voi olla varusteena Mobile Phone Portal. Käyttösäätimien tarkkaan harkitun muotoilun ja selkeiden näyttöjen ansiosta järjestelmän käyttö on helppoa ja intuitiivista. Tärkeää tietoa käytöstä ja liikenneturvallisuudesta 9 Varoitus Infotainment-järjestelmää tulee käyttää siten, että autolla voidaan ajaa turvallisesti kaikissa tilanteissa. Jos olet epävarma, pysäytä auto ja käytä Infotainmentjärjestelmää auton ollessa paikallaan.

7 Johdanto 5 9 Varoitus Navigointijärjestelmän käyttö ei vapauta kuljettajaa vastuusta ajaa liikenteessä oikealla ja tarkkaavaisella tavalla. Soveltuvia liikennesääntöjä tulee aina noudattaa. Syötöt (esim. osoitteiden) on tehtävä ainoastaan auton seistessä. Mikäli ohjaus kohteeseen on liikennesääntöjen vastainen, liikennesäännöt ovat aina voimassa. 9 Varoitus Joillakin alueilla karttaan on merkitty yksisuuntaiset tiet ja alueet (esim. kävelyalueet), joille et saa kääntyä. Tällaisilla alueilla Infotainment-järjestelmä antaa varoituksen, jota tulee noudattaa. Täällä sinun tulee kiinnittää erityistä huomiota yksisuuntaisiin teihin ja alueisiin, joille ei saa ajaa. Radion vastaanotto Radiovastaanotossa voi esiintyä sihinää, kohinaa, säröilyä ja vastaanoton katkeilua seuraavista syistä: etäisyyden muutokset lähettimeen nähden, monitievastaanotto heijastumista johtuen, katvealueet. Varkaudenestotoiminto Infotainment-järjestelmässä on elektroninen turvajärjestelmä varkaudenestoa varten. Infotainment-järjestelmä toimii siksi vain tietyssä autossa ja on siten varkaalle arvoton.

8 6 Johdanto Katsaus Kojelauta: CD 70 NAVI

9 Johdanto 7 1 e-säädin Lyhyt painaminen: kytkee Infotainment-järjestelmän päälle/pois Painaminen ja pitäminen painettuna: ottaa mykistyksen käyttöön / poistaa mykistyksen käytöstä Kääntäminen: äänenvoimakkuuden säätö a-painike Poistaa ääni- tai MP3-CDlevyn Ääni- tai MP3-CD-levyn paikka NAVI Navigointivalikko PÄÄ Tuo päänäytön näkyviin Monitoimisäädin Kääntäminen: valitsee valikon kohteet ja komennot Painaminen: vahvistaa valinnan (OK) INFO Tilanteesta riippuva lisätieto SOUND Äänen säädöt asemapainikkeet Pitkä painallus: aseman tallennus Lyhyt painallus: aseman valinta u-painike Viimeisen navigointiviestin toisto G-painike Tuo kotiosoitteen näyttöön BC... 6 Ajotietokone (jos käytettävissä) ASETUKSET Asetusvalikko, vaihtelee valitun toiminnon mukaan Keinukytkin Radio: asemahaku taakse- tai eteenpäin CD/MP3: ohittaa raidan eteen- tai taaksepäin Navigointi: selaa karttanäyttöjä ja valitsee vaihtoehtoja TP Radion liikennetiedotusten kytkeminen päälle/pois AUDIO Vaihtaa radio- ja CDvalikon välillä Navigointi-CD-levyn aukko b -painike Poistaa navigointi-cdlevyn... 35

10 8 Johdanto Kojelauta: DVD 90 NAVI

11 Johdanto 9 1 e-säädin Lyhyt painaminen: kytkee Infotainment-järjestelmän päälle/pois Painaminen ja pitäminen painettuna: ottaa mykistyksen käyttöön / poistaa mykistyksen käytöstä Kääntäminen: äänenvoimakkuuden säätö b -painike Poistaa navigointi-cd/ DVD-levyn Navigointi-CD/DVD-levyn aukko NAVI Navigointivalikko PÄÄ Tuo päänäytön näkyviin Monitoimisäädin Kääntäminen: valitsee valikon kohteet ja komennot Painaminen: vahvistaa valinnan (OK) INFO Tilanteesta riippuva lisätieto SOUND Äänen säädöt asemapainikkeet Pitkä painallus: aseman tallennus Lyhyt painallus: aseman valinta u-painike Viimeisen navigointiviestin toisto G-painike Tuo kotiosoitteen näyttöön BC... 6 Ajotietokone (jos käytettävissä) ASETUKSET Asetusvalikko, vaihtelee valitun toiminnon mukaan Keinukytkin Radio: asemahaku taakse- tai eteenpäin CD/MP3: ohittaa raidan eteen- tai taaksepäin Navigointi: selaa karttanäyttöjä ja valitsee vaihtoehtoja TP Radion liikennetiedotusten kytkeminen päälle/pois AUDIO Vaihtaa radio- ja CDvalikon välillä Ääni- tai MP3-CD-levyn paikka a-painike Poistaa ääni- tai MP3-CDlevyn... 29

12 10 Johdanto Ohjauspyörän audiosäätimet 1 Peukalorulla Kääntäminen: valitsee valikon kohteet ja komennot Painaminen: vahvistaa valinnan (OK) q-painike Radio: asemanvalintapainike CD: CD-levyn aloitus uudelleen MP3: seuraava albumi p-painike Vaihtaa radio- ja CD/MP3- valikon välillä d-painike Radio: asemahaku taaksepäin, selaa asemamuistia alaspäin CD/MP3: siirtyy kappaleissa taaksepäin, pikakelaus taakse c-painike Radio: asemahaku eteenpäin, selaa asemamuistia ylöspäin CD/MP3: seuraava kappale, kappaleiden pikasiirto eteenpäin Peukalorulla Kääntäminen: äänenvoimakkuuden säätö..20 Ohjauspyörän kaukosäätimellä on muita toimintoja Mobile Phone Portalin kanssa. Katso Mobile Phone Portalia koskeva luku. Päänäytön symbolit Audiotoiminto AM = AM-aaltoalue on valittuna. FM = FM-aaltoalue on valittuna. AS = FM- tai AM-autostoretaso on valittuna. [ ] = Liikenneohjelma on aktiivinen, mutta TP-asemia ei havaita. TP = Valittu asema lähettää liikennetiedotuksia. [TP] = Liikenneohjelma on aktiivinen, liikennetiedotukset välitetään. TMC = RDS TMC -liikennetietoja vastaanotetaan. REG = Alueellinen käyttö on käytössä.

13 Johdanto 11 CD sisällä MP3 = Ääni-CD-levyjen aukossa on ääni- tai MP3- CD-levy. = Soittimessa olevalla CDlevyllä on MP3-tiedostoja. Navigointitoiminta y = Reittivaihtoehto Fastest (Nopein)-reitti on valittuna. x = Reittivaihtoehto Shortest (Lyhyin) -reitti on valittuna. z = Reittivaihtoehto Motorway (Moottoritie) on valittuna. A = Reittivaihtoehto Secondary roads (Sivutiet) on valittuna. C = Reittivaihtoehto Toll-free (Ei tiemaksuja) on valittuna. B = Reittivaihtoehto Dyn. Guidance (Dynaaminen opastus) on käytössä. w = Ei GPS-vastaanottoa tai riittämätön vastaanotto (esimerkiksi siltojen alla, metsissä tai korkeiden rakennusten välissä). v = Ääniohjeiden äänenvoimakkuus on mykistetty. Käyttö Käyttösäätimet Infotainment-järjestelmää käytetään toimintopainikkeilla, monitoimisäätimillä ja näytössä näkyvien valikoiden avulla. Käskyt annetaan: kojelaudan keskusohjausyksiköllä 3 6 ohjauspyörän säätimillä 3 6. Infotainment-järjestelmän kytkeminen päälle tai pois Paina säädintä e lyhyesti. Päälle kytkennän jälkeen viimeksi käytössä ollut infotainment-lähde on aktiivinen. Kytkeminen päälle ja pois virtaavaimella (automaattinen päällekytkentä) Jos automaattinen päällekytkentä on käytössä, Infotainment-järjestelmä kytkeytyy automaattisesti päälle tai pois, kun virta-avain asetetaan virtalukkoon tai poistetaan siitä. Katso alla: "Asetukset". Automaattinen poiskytkentä Jos Infotainment-järjestelmän virta kytkettiin päälle e-painikkeella, se sammuu automaattisesti tunnin kuluttua virta-avaimen poistamisesta. Äänenvoimakkuuden säätö Käännä säädintä e. Kun infotainment-järjestelmä kytketään päälle, viimeksi valittu äänenvoimakkuus on käytössä, jos se on alhaisempi kuin maksimi käynnistysäänenvoimakkuus. Seuraavat asetukset voidaan tehdä erikseen: suurin äänenvoimakkuus, kun virta kytketään päälle liikennetiedotusten äänenvoimakkuus navigointiviestien äänenvoimakkuus Nopeuden mukaan muuttuva äänenvoimakkuus (SDVC) Kun SDVC on käytössä, 3 20 äänenvoimakkuus säätyy automaattisesti tiemelun ja tuulensuhinan mukaan ajon aikana.

14 12 Johdanto Mykistys Mykistä äänilähteet painamalla e- painiketta ja pitämällä sitä painettuna. Kun TP on kytketty toimintaan, liikennetiedotteet tulevat edelleen kuuluviin. Kun navigointi on aktiivinen, reittiopastukset tulevat edelleen kuuluviin. Voit peruuttaa mykistyksen uudelleen kääntämällä e-painiketta tai painamalla ja pitämällä e-painiketta uudelleen. AUX-tulo Ulkoinen äänilähde, esim. kannettava CD-soitin, voidaan liittää auton AUXtuloon Monitoimisäädin Monitoimisäädin on valikkojen keskeinen ohjauselementti. Kääntäminen: Valitse komennot, valikkokohdat tai kirjaimet. Painaen: Vahvista näyttöön tuleva valinta. Info-valikko INFO-painikkeen painaminen tuo näyttöön valitun äänilähteen, navigoinnin ja liikennetilanteen tärkeimpien tietojen yhteenvedon. Seuraavat tiedot ovat käytettävissä infovalikossa: Äänen parametrit Kahdella ylimmällä rivillä on tietoja äänitoiminnosta. Äänilähteen asetuksen symbolit (esimerkiksi FM/ valitulle aaltoalueelle, AM[TP] ja Rek). Määritä radioasema tai nykyinen CD/ MP3-raita. Näytön symbolit 3 6. Navigoinnin parametrit Info-valikon alemmalla alueella on tietoja navigoinnista. Nykyinen korkeus merenpinnan yläpuolella (jos GPS-signaalin voimakkuus on riittävä). Valittu reittiasetus, esimerkiksi y. Maksullisten teiden välttäminen C. Dynaaminen opastus käytössä B. Kohteeseen jäljellä oleva matka. Saapumisaika tai jäljellä oleva aika navigointiasetusten mukaan. Näytön symbolit 3 6. Jos navigointi ei ole käytössä: Nykyinen maantieteellinen sijainti ja pituusaste (jos GPS-signaalin voimakkuus on riittävä).

15 Johdanto 13 TMC Saat ajantasaisia liikennetilanneviestejä TMC-liittymän kautta Päänäyttö Päänäyttö on näyttö, joka näkyy Infotainment-järjestelmän päälle kytkemisen jälkeen. Se voidaan hakea uudelleen näyttöön milloin tahansa muista valikkonäytöistä MAIN-painikkeella. Eri toiminnot näkyvät auton varusteiden mukaan. t Audio K Navigointi J Ajotietokone (jos käytettävissä) I Mobile Phone Portal (jos käytettävissä) Saat tarvittavan toiminnon näyttöön kääntämällä monitoimisäädintä. Seuraavat tiedot näkyvät päänäytössä valitun toiminnon mukaan: Audio Tietoja valitusta äänilähteestä (esimerkiksi aaltoalue, aseman nimi tai taajuus tai CD-levyn raita ja raidan numero). Navigointi Opastuksen tiedot (jos opastus on käytössä) ja navigoinnin parametrit. Ajotietokone (jos käytettävissä) Seuraavat tiedot näytetään pääsivun kaikissa toiminnoissa: ulkolämpötila kellonaika ilmastointiautomatiikan tiedot (jos käytettävissä) Kun Infotainment-järjestelmä on kytketty pois käytöstä ja ajoneuvon sytytysvirta on päällä, näyttö ilmoittaa kellonajan ja päiväyksen (jos käytettävissä). Mobile Phone Portal (jos käytettävissä) Mobile Phone Portal -tiedot. Valikkokäsite Infotainment-järjestelmän valikkorakenne muodostuu erilaisista valikkosivuista: Valintasivut Ominaisuussivut Asetussivut

16 14 Johdanto Eri sivuilla on erilaisia toiminnallisuuksia: Valintasivut Ominaisuussivut Asetussivut Valintasivuilla on valintavalikko, jossa on valikon kunkin kohteen esikatselu näytön vasemmassa reunassa. Valintasivut johtavat ominaisuus- tai asetussivuille. Audio-valikko on valintasivun esimerkki. Ominaisuussivut ovat valikkosivuja, joilla pysyt esimerkiksi radiota tai CDlevyä kuunnellessasi. Ominaisuussivuilla on myös valikon kohteita, jotka voidaan suorittaa ja jotka vievät toiseen ominaisuuteen tai muille asetussivuille. FM-valikko on ominaisuussivun esimerkki. Asetussivut ovat valikon sivuja, joilla voit määrittää asetuksia, esimerkiksi äänen tai järjestelmän asetuksia. CD säädöt-valikko on asetussivun esimerkki. Valikon tasot Infotainment-järjestelmän valikot on jaettu tasoihin. Käytössä oleva valikkotaso näytetään näytön vasemmalla puolella olevilla pystysuorilla viivoilla (esimerkiksi päänäyttö - ei viivaa, FMominaisuussivu - yksi viiva).

17 Johdanto 15 Valikoiden käyttö Voit valita valikossa käytettävissä olevat kohteet kääntämällä monitoimisäädintä. Kussakin valitussa valikossa on kohdistimeksi kutsuttu käänteinen kenttä. Monet käytettävissä olevista toiminnoista suoritetaan heti painamalla monitoimisäädintä. Jotkin avaavat alivalikon, jossa on lisää toimintoja. Kussakin valikossa on piilotettu Takaisin-valikkokohta. Tämä valikkokohta on näkyvissä ainoastaan, kun pääset valikon huippuun (käännä monitoimisäädintä vastapäivään). Voit siirtyä seuraavaksi ylempään valikkoon valitsemalla Takaisin. Kussakin valikossa on myös piilotettu Main-valikkokohta. Tämä valikkokohta on näkyvissä ainoastaan, kun pääset valikon pohjalle (käännä monitoimisäädintä myötäpäivään). Saat päävalikon uudelleen näyttöön valitsemalla Main. Tämä toiminto voidaan myös suorittaa milloin tahansa painamalla MAINpainiketta. Valitseminen valikosta Kohdistin näyttää, mikä valikkokohta valitaan. Voit siirtää kohdistimen halutun valikkokohdan päälle kääntämällä monitoimipainiketta. Vahvista valinta painamalla monitoimisäädintä. Vastaava toiminto suoritetaan tai vastaava alivalikko tulee näyttöön. Joidenkin valikkokohtien asetukset tehdään, kun ne on valittu kääntämällä monitoimisäädintä. Valitseminen luettelosta Jotkin valikkokohdat tuovat näyttöön luetteloita. Voit liikkua näissä luetteloissa kohdistimen avulla. Vahvista valinta painamalla monitoimisäädintä. Voit siirtää kohdistinta ylös ja alas monitoimisäätimellä.

18 16 Johdanto Muut luettelon tiedot näkyvät, kun kohdistinta siirretään näytön ylä- tai alaosaan. Näytön oikeassa reunassa näkyvä vierityspalkki esittää kohdistimen senhetkisen sijainnin koko luettelossa. Luettelon tietojen määrä näytön ylimmällä rivillä. Joissakin luetteloissa viimeksi valitut kohdat merkitään (l) ennen luettelon kohtaa. Lisävalikot Joissakin tilanteissa näytössä on lisähuomautuksia sekä tietoja Infotainment-järjestelmästä tai muista auton komponenteista toisessa ikkunassa. Tällöin toinen ikkuna menee näytössä näkyvän valikon päälle. Jotkin tällaiset ikkunat on vahvistettava (esimerkiksi navigoinnin turvallisuusvaroitukset), muut taas poistuvat automaattisesti hetken kuluttua. Esimerkiksi CD-tilassa liikennetilanne näytetään liikennetiedotuksen aikana, kun TP on käytössä. Päätoimintojen palauttaminen näyttöön Voit palauttaa päätoiminnot näyttöön käyttämällä NAVI-, AUDIO-, SOUND- ja BC-painikkeita. Voit palauttaa navigointivalikon näyttöön painamalla NAVI-painiketta. Voit käyttää radiota tai CD/MP3- CD-lähteitä painamalla AUDIO-painiketta. Voit avata järjestelmäasetusten valikon painamalla SOUND-painiketta. Saat ajotietokoneen (jos käytettävissä) toiminnot näyttöön painamalla BC-painiketta. Äänilähteet Käytettävissä olevat äänilähteet ovat radio (AM/FM) ja CD (ääni/mp3). Voit lisäksi kytkeä ulkoisen äänilähteen. Radio: Voit valita joko FM- tai AM-aaltoalueen. CD/MP3: Infotainment-järjestelmään integroitu CD-soitin tukee sekä ääni-cd-levyjä että MP3-CD-levyjä. Aux: Voit kytkeä ulkopuolisen äänilähteen, joka on kytketty valinnaiseen Aux-liitäntään. Aux-äänilähde voidaan valita vain Audio-valikosta. Äänilähteen valinta Jos radio- tai CD-valikko on näytössä: Voit vaihtaa radio- ja CD/MP3 CD - äänilähteiden välillä painamalla AUDIO-painiketta.

19 Johdanto 17 Jos jokin muista valikoista (esimerkiksi navigointi tai asetukset) on käytössä: Paina AUDIO-painiketta kerran. Radiovalikko tai CD/MP3-valikko tulee näyttöön. Voit muuttaa äänilähdettä painamalla AUDIO-painiketta uudelleen. Jos Infotainment-järjestelmän ääni- CD-levyn paikassa ei ole CD-levyä (ääni tai MP3), Infotainment-järjestelmä kehottaa sinua asettamaan levyn paikkaan. Äänilähteen valinta käyttämällä Audio-valikkoa. 1. Paina MAIN-painiketta. 2. Valitse t-äänitoiminto päänäytössä. 3. Paina monitoimisäädintä. 4. Valitse Takaisin-valikkokohta. Audio-valikko tulee näyttöön. 5. Valitse FM, AM, CD tai AUX-valikonkohta ottaaksesi käyttöön mieleisesi äänilähteen. Valitun äänilähteen toisto alkaa. Infotainment-järjestelmä kytkee automaattisesti valitun äänilähteen mukaisen näyttösivun (ei koske AUX). Asetukset Infotainment-järjestelmässä on monia mahdollisuuksia mukauttaa järjestelmän käyttäytyminen ja toiminnot omien mieltymystesi mukaisesti. SETTINGS-painikkeen avulla voit siirtyä vastaavaan Asetukset-valikkoon valitun toiminnon mukaan (pääsivu, radio, navigointi, Mobile Phone Portal). Seuraavat asetusvalikot ovat käytettävissä: Järjestelmäasetukset (katso jäljempänä) Ääniasetukset 3 25 Navigointiasetukset 3 35 Mobile Phone Portal (katso Mobile Phone Portalin luku) Järjestelmän asetukset Pääsivulla voit tehdä kaikki asetukset, jotka vaikuttavat koko Infotainment-järjestelmän näyttöihin ja toimintoihin. Voit palauttaa pääsivun näyttöön painamalla MAIN-painiketta. Paina SETTINGS-painiketta.

20 18 Johdanto Järjestelmäasetuksien Asetukset-valikko tulee näyttöön. Seuraavia asetuksia kuvataan auton käyttöoppaassa: Kellonaika, päivämäärä Yksiköt Päivä / Yö Kielen määrittäminen Voit muuttaa valikkotekstien ja navigoinnin kehotteiden kielen. Jotta voisit vaihtaa kehotteiden kielen, sinulla on oltava kieli-cd-levy. Järjestelmäasetusten Asetukset-valikossa: 1. Valitse Kieli-valikkokohta. Käytettävissä olevien kielien luettelo tulee näyttöön. 2. Valitse haluttu kieli luettelosta. Sinulta kysytään, haluatko muuttaa kehotteiden kielen valikkotekstien kielen lisäksi. 3. Vastaa Ei. Valikkotekstien kieli vaihdetaan. Kehotteiden kieltä ei muuteta. 4. Vastaa Kyllä. Sinua kehotetaan asettamaan kieli-cd-levy Infotainment-järjestelmän navigoinnin DVD/CD-asemaan. 5. Poista navigoinnin DVD/CD-levy painamalla b-painiketta. 6. Aseta kieli-cd-levy asemaan ja valitse Jatka-valikkokohta. Valittu kehotteiden kieli ladataan kieli- CD-levyltä. Lataaminen voi kestää useita minuutteja. Huomio Älä kytke Infotainment-järjestelmää pois päältä äläkä katkaise sytytysvirtaa missään tapauksessa latauksen ollessa käynnissä. Älä käynnistä moottoria missään tapauksessa latauksen ollessa käynnissä. Älä paina mitään laitteen painiketta latauksen ollessa käynnissä. Onnistuneen lataamisen jälkeen sinua kehotetaan poistamaan kieli-cdlevy ja asettamaan navigoinnin DVD/ CD-levy uudelleen asemaan. Automaattinen päällekytkentä Yleensä Infotainment-järjestelmä kytketään päälle ja pois e-painikkeella. Kun järjestelmä on kytketty päälle, sen voi kytkeä pois ja päälle ottamalla pois ja/tai työntämällä takaisin ja kääntämällä virta-avainta. Tämä virtalukon toiminta on aktivoitu tehdasasetuksena, mutta sen voi ohittaa.

21 Johdanto 19 Virtalukon kytkeminen päälle/pois Kytke virtalukon toiminta päälle tai pois vahvistamalla lgn. logic menu kohta. Virtalukon toiminnon ollessa kytketty pois, Infotainment-järjestelmän voi kytkeä päälle ja pois e nupilla. Kun järjestelmän käyttövirta on ollut katkaistuna (esim. akun irrotuksen vuoksi), automaattinen virrankytkentä on aina oletuksena toiminnassa. Automaattinen katkaisu ei riipu virtalukon "logic" toiminnasta ja siksi se pysyy aina aktiivisena. Äänensävyn asetukset Basso-, Diskant.- ja Soundi-asetukset voidaan tehdä erikseen radiolle ja CD-/MP3-toistolle). Fader- ja Balans.-asetuksia käytetään kaikissa lähteissä eikä niitä voi määrittää erikseen. Valitse haluamasi kohde (FM/AM tai CD/MP3), jonka ääntä haluat säätää. Tuo Soundi-säätövalikko näyttöön painamalla SOUND. Äänen säätöjen valikko tulee automaattisesti näyttöön. Basson ja diskantin asetus Valitse Basso tai Diskant.. Määritä valitulle asetukselle haluamasi arvo ja vahvista painamalla monitoimisäädintä. Äänenvoimakkuuden jakaminen etu- ja takaosan ja oikean ja vasemman puolen välillä Valitse Fader tai Balans.. Määritä valitulle asetukselle haluamasi arvo ja vahvista painamalla monitoimisäädintä.

22 20 Johdanto Äänen säätäminen Jos haluat käyttää aiemmin määritettyä äänityyliä, voit valita haluamasi viidestä eri vaihtoehdosta. Valitse Soundi-valikkokohta. Käytettävissä olevien äänityylien luettelo tulee näyttöön. Ota haluamasi äänityyli käyttöön. Voit tallentaa omat diskantti- ja bassoasetuksesi Käyttäjä-äänityyliksi. Kun säädät diskanttia ja bassoa, Käyttäjä-äänityyli valitaan automaattisesti. Äänenvoimakkuusasetukset Tuo Audio-säätövalikko näyttöön painamalla AUDIO. Paina SETTINGS-painiketta. Audio Asetukset valikko ilmestyy. Alivalikolla Äänenvoim. on mahdollista mukauttaa seuraavat äänenvoimakkuudet vaatimustesi mukaan: TA-äänenvoim.: Järjestelmä nostaa äänenvoimakkuutta vakiotapaan jokaisen liikennetiedotteen aikana, jos TP-toiminto on aktivoituna. Tällä toiminnolla voit muuttaa liikennetiedotteiden vähimmäisäänitasoa. SDVC Ajonopeuden mukaan säätyvä äänenvoimakkuus: SDVC toiminnon tarkoitus on kompensoida ulkopuoliset ja tien äänet. Siitä syystä laitteen äänenvoimakkuus kasvaa korkeilla nopeuksilla. Navi announc. (Navi-ilmoitukset): Navigointiviestien äänenvoimakkuus 3 35 Alkuäänenvoim.: Tällä asetuksella voidaan asettaa maksimi äänenvoimakkuus, kun laite kytketään päälle. Ulkopuol. päälle: Ulkoinen lähde (esim. hands-free varuste) voidaan liittää Infotainment-järjestelmään. Ulkopuol. päälle:lla voidaan asettaa ulkoisen lähteen äänenvoimakkuus audiolähteiden äänenvoimakkuuden lisäksi. Ulkoinen lähde lähetetään automaattisesti ohjaussignaalin avulla liitetystä laitteesta. AUX In: Tällä asetuksella Aux-tulon herkkyys voidaan säätää vastaamaan ulkoisen yksikön voimakkuutta.

23 Radio 21 Radio Käyttö Asemahaku Automaattitallennuksen luettelot Radio data system (RDS)...25 Käyttö Radiotilan ottaminen käyttöön CD toimitilassa ja kun CD valikko näkyy: Paina AUDIO-painiketta. Näytöllä näkyy radiovalikko ja viimeksi valittu asema kuuluu. Jos asema on tallennettu johonkin muistipaikkaan, muistipaikan numero näkyy ennen aseman nimeä tai vastaanottotaajuutta. Jos olet jossakin muussa valikossa (esim. navigointi, asetukset, jne.) Paina AUDIO-painiketta kerran. Näytöllä näkyy radiovalikko ja juuri valittu äänilähde (tässä tapauksessa CD) kuuluu. Paina AUDIO -painiketta uudelleen. Äänilähde muuttuu. Aaltoalueen valitseminen Infotainment-järjestelmässä on kaksi aaltoaluetta: FM ja AM. Lisäksi kullakin aaltoalueella on automaattisen tallennuksen (AS) muistipaikka, johon asemat voidaan tallentaa automaattisesti Muuta taajuuskaistaa etenemällä seuraavasti: Radio valikossa: Valitse Takaisin-valikkokohta. Audio-valikko tulee näyttöön.

24 22 Radio Valitse haluamasi taajuuskaista, FM tai AM. Radiovalikko tulee näyttöön. Manuaal.: manuaalisen haun kytkeminen. Säädöt: katso alla. Lisätoiminnot Monet RDS asemat 3 25 lähettävät PTY koodin, joka osoittaa lähetettävän ohjelmatyypin (esim. uutiset). PTY koodi mahdollistaa aseman valinnan ohjelmatyypin mukaan. PTY valinta valikkokohdan valinnan jälkeen ilmestyy lista valittavissa olevista ohjelmatyypeistä. Automaattisen tallennuksen tasojen hallintaan pääsee Säädöt valikon kohdasta Seuraavat toiminnot voidaan valita radiovalikosta: k ja l : automaattinen haku ylös tai alas. Asema: aseman valinta asemalistalta. Tallenna: juuri valitun aseman tallentaminen johonkin muistipaikkaan Seuraavat vaihtoehdot voidaan valita Säädöt-alivalikosta: AS-taso Tätä valintaa käytetään vaihtamaan senhetkisen taajuuskaistan automaattitallennustasoon. Yksityiskohtaiset tiedot automaattitallennustoiminnosta Liik.radioas. Tätä toimintoa käytetään valitsemaan joku sillä hetkellä vastaanotettavissa oleva tieliikenneasema. PTY valinta (vain FM) Valitse haluttu ohjelmatyyppi luettelosta. Lista valitun ohjelmatyypin mahdollisista asemista näkyy. Valitse haluttu asema luettelosta. Ellei vastaavaa asemaa löydy, Asemaa ei ole näkyy ja aikaisemmin valittu asema kuuluu. PTY asema (vain FM)

25 Radio 23 PTY asema valikkokohdan valitsemisen jälkeen lista kaikista asemista, joilla on kyseinen ohjelmatyyppi, näkyy. Valitse haluttu asema luettelosta. Jotkut asemat muuttavat myös PTY koodin lähetyksen sisällöstä riippuen. Asemahaku Automaattihaku Radiovalikon käyttö: Valitse radion valikosta valikkokohta k tai l. Keinukytkimen avulla: paina lyhyesti hakupainiketta m tai n. Infotainment-järjestelmä virittyy seuraavalle vastaanotettavalle asemalle. Jos RDS tai liikennetiedoteohjelma (TP) on kytketty päälle, haetaan ainoastaan RDS- tai liikennetiedotesignaaleja lähettäviä asemia. RDS 3 25; liikennetiedoteohjelma (TP) Jos asemaa ei löydy, Infotainmentjärjestelmä kytkeytyy automaattisesti herkemmälle hakutasolle. Paina hakupainiketta d tai c kerran, tai toistuvasti halutessasi asettaa taajuuden vaiheittain. Asemaluettelo Palauttaaksesi kuuluviin jonkin painikkeille 0-9 (asemapainikkeet) tallennetun aseman: Valitse Asema valikon kohta radio-valikosta. Näytetään valittuna olevan aaltoalueen, AM tai FM, asemaluettelo. Valitse haluttu asema asemaluettelosta. Vain FM-aaltoalueella: Infotainment-järjestelmä luo lisäksi luettelon kaikista ko. alueella vastaanotettavista asemista. Muistipaikkoihin tallennetut asemat näytetään asemaluettelon alussa. Niiden alapuolelta löytyvät kaikki sillä hetkellä vastaanotettavat asemat. Halutessasi päivittää asemaluettelon valitse valikkokohta Päivitä asema. Muistipaikkoihin tallennettuja asemia ei muuteta tässä päivityksessä. Infotainment-järjestelmän asemaluetteloa päivitetään jatkuvasti. Asemamuisti Kullakin aaltoalueella voidaan muistipaikkoihin tallentaa 10 asemaa (radio-ohjelmaa). Muistipaikat voidaan valita numeropainikkeilla tai radion valikon valikkokohdan Asema avulla. Asemien tallennus radion valikkoon Viritä haluamasi aaltoalue ja asema. Valitse Tallenna valikon kohta radiovalikosta. Valitse asemaluettelosta paikka, johon viritetty asema on tarkoitus tallentaa.

26 24 Radio Asemien manuaalinen tallennus Viritä haluamasi aaltoalue ja asema. Pidä painettuna numeropainiketta, jonka alle valittu asema on tarkoitus tallentaa (0...9). Radio mykistyy hetkeksi ja näyttää tähän paikkaan aiemmin tallennetun aseman. Kun valittu asema jälleen alkaa kuulua, se tallentuu tähän muistipaikkaan. Valittu muistipaikka ilmestyy näyttöön. Tallennettujen asemien kutsuminen Muistipaikkoihin tallennetut asemat kutsutaan numeropainikkeiden avulla, tai: valitse asemaluettelosta haluamasi asema valikkokohdan Asema avulla. Manuaalinen viritys Asemia, joiden taajuudet tunnetaan, voidaan tallentaa tällä tavalla. Radiovalikon käyttö: 1. Valitse Manuaal.-valikkokohta. Valitusta aaltoalueesta riippuen näytön ylärivillä esitetään FM manuaal. tai AM manuaal.. Näytetään valitun aaltoalueen taajuusalue, ja osoitin näyttää valitun vastaanottotaajuuden. 2. Nosta vastaanottotaajuutta asteittain monitoiminuppia myötäpäivään kääntämällä. 3. Laske vastaanottotaajuutta asteittain monitoiminuppia vastapäivään kääntämällä. 4. Vahvista valittu taajuus ja poistu manuaalisesta taajuuden virityksestä monitoiminuppia painamalla. Keinukytkimen avulla: Karkea viritys Pidä painettuna hakupainiketta d tai c, kunnes haluamasi aseman taajuus on lähes saavutettu. Hienosäätö Paina hakupainiketta d tai c toistuvasti, kunnes näyttöön tulee aseman täsmällinen taajuus. Automaattitallennuksen luettelot Autostore (automaattinen tallennus) Asema, jolla on voimakkain signaali senhetkisellä vastaanottoalueella, löytyy tällä tavalla. Valitse AS-taso valikon kohta AM säädöt tai FM säädöt valikosta. Infotainment-järjestelmä kytkeytyy automaattisesti valitun taajuuskaistan (AM-AS tai FM-AS) automaattitallennustasolle. Se ilmaistaan AS symbolilla päänäyttöruudulla. Valitse Autostore valikon kohta AM AS tai FM AS radiovalikosta. Automaattinen haku käynnistyy, 10 voimakkaimman aseman taajuudet nykyiseltä vastaanottoalueelta tallennetaan AS muistipaikkoihin. Edelliset AS muistipaikkoihin tallennetut asemat korvataan uusilla.

27 Radio 25 RDS kytkeytyy automaattisen tallennuksen aikana FM taajuuskaistalle ja pysyy sitten kytkettynä. Jos TP on kytketty ennen automaattista tallennusta, Infotainment-järjestelmä hakee muistipaikan, jossa on liikennetiedotusasema, kun aseman haku loppuu. Jos asemataajuuksien automaattisen tallennuksen aikana TP on ollut kytkettynä, haku pysyy aktivoituna, kunnes vähintään yksi automaattisen tallennuksen aikainen TP-asema löytyy. Automaattitallennustason muistipaikat voi tallentaa myös manuaalisesti Paluu FM tai AM tasolle Valitse Säädöt valikon kohta AM AS tai FM AS radiovalikosta. Valitse FM-taso tai AM taso valikon kohta voidaksesi palata FM tai AM muistitasolle. Radio data system (RDS) RDS on radioyhtiöiden tarjoama eurooppalainen palvelu, joka helpottaa tietyn FM ohjelman hakemista ja parantaa vastaanottoa. Kun RDS-toiminto on kytketty päälle, RDS-asemat tunnistetaan siitä, että ohjelman nimi näkyy aseman taajuuden sijaan. RDS-asemat lähettävät informaatiota, jonka RDS-radio havaitsee automaattisesti tai kun RDS-toiminto on päällekytketty. RDS ja REG ja TP toiminnot, jotka liittyvät RDS:ään, voi asettaa audio Asetukset valikkoon: Ääniasetukset Tuo Audio-säätövalikko näyttöön painamalla AUDIO. Paina SETTINGS-painiketta. Audio Asetukset valikko ilmestyy. Seuraavat asetukset voi tehdä: RDS RDS alivalikko antaa mahdollisuuden vaikuttaa radion toimintaan FM aaltopituudella. Infotainment-järjestelmän RDS-käyttäytymiseen voi nyt vaikuttaa kahdella tavalla: Automaattinen RDS Aktivoi Automaatt.. Tämä toiminto takaa, että radio kohtelee RDS-asemia siten kuin RDS olisi aktivoituna, vaikka RDSolisi kytketty pois toiminnasta (toiminnot kuten PS, AF, PTY pysyvät aktiivisina). Automaattihaku hakee vain RDSasemat.

28 26 Radio RDS aina aktivoitu Valitse Päälle RDS:n aktivoimiseksi. RDS:n aktivointi tarjoaa seuraavat edut: Infotainment-järjestelmä virittyy vain RDS-asemille, kun haku tapahtuu automaattisesti. Näytöllä näkyy asetetun aseman ohjelman nimi taajuuden sijaan. Infotainment-järjestelmä virittyy aina taajuudelle, jolla on paras vastaanotto valittua radio-ohjelmaa varten AF:ää käytettäessä (vaihteleva taajuus). RDS:n kytkeminen pois Poista valinta Päälle ja Automaatt.. Taajuus ilmestyy nyt näytölle ohjelmanimen sijaan. Radio ei valitse enää automaattisesti taajuutta, jolla saadaan paras vastaanotto ohjelmalle. REG (Alueelliset ohjelmat) Jotkut RDS-asemat lähettävät alueellisia ohjelmia eri taajuuksilla tiettyinä aikoina. (RDS on aktivoitava) Audio Asetukset valikossa: Valitse Rek-valikkokohta. Alueohjelman valikko ilmestyy. Infotainment-järjestelmän käyttäytymiseen voi nyt vaikuttaa kolmella tavalla alueohjelmissa: Automaattinen REG Haettaessa taajuutta, jolla on radioohjelman voimakkain vastaanotto (AF), Infotainment-järjestelmä pysyy viritettynä valitulle alueohjelmalle, kunnes hyvä vastaanotto ei ole enää mahdollista. Jos valitun alueellisen ohjelman vastaanoton laatu ei ole enää hyvä, Infotainment-järjestelmä kytkeytyy toiselle alueelliselle ohjelmalle. REG Päälle Haettaessa taajuutta, jolla on radioohjelman voimakkain vastaanotto (AF), Infotainment-järjestelmä pysyy aina viritettynä valitulle alueohjelmalle. REG Pois päältä Haettaessa taajuutta, jolla on radioohjelman voimakkain vastaanotto, Infotainment-järjestelmä ottaa myös huomioon alueohjelmat. Jos Automaatt. REG tai REG Päälle on aktivoitu, Rek symboli näkyy näytöllä. TP (Liikenneohjelma) Aktivoimalla tämä valikkovalinta voit kuunnella liikennetiedotuksia. Liikennetiedotusasemat voi tunnistaa TP symbolilla näytöllä. TP kytkeminen päälle Audiovalikon Asetukset käyttö: Aktivoi TP valinta audio Asetukset valikossa. Toimintopainikkeella. Paina TP-painiketta. [ ] symboli ilmestyy näytölle. Jos nykyinen asema on liikennetiedotusasema, [TP/] näkyy näytöllä. Vain TP asemat otetaan vastaan.

29 Radio 27 Jos nykyinen asema ei ole liikennetiedotusasema, laite hakee automaattisesti seuraanvan liikennetiedotusaseman. Kun TP toiminta on kytketty päälle, CD/MP3 CD toisto keskeytyy liikennetiedotusten ajaksi. Liikennetiedotukset toistetaan ennalta säädetyllä TA-voimakkuudella Liikennetiedotusten aikana viesti Liikennetiedot. ilmestyy näytölle. TP kytkeminen pois Paina TP -painiketta, tai: kytke TP pois käyttämällä TP valikkokohtaa audio Asetukset valikossa. [ ] poistuu näytöstä. Liikennetiedotuksen aikana: Kytke TP pois painamalla TP painiketta kaksi kertaa. Pelkkien liikennetiedotusten kuuntelu Kytke TP päälle. Pienennä äänenvoimakkuus nollaan. Tai: Paina ja pidä painettuna e-nuppia, jolloin Infotainment-järjestelmä mykistyy. Liikennetiedotukset toistetaan ennalta säädetyllä TA-voimakkuudella Liikennetiedotusten poiskytkeminen Kytke pois ei haluttu liikennetiedotus esim. CD/MP3 toiston ajaksi: Paina TP painiketta kerran liikennetiedotuksen aikana, tai: Paina AUDIO-painiketta kerran. Liikennetiedotus keskeytyy. TP pysyy kytkettynä päälle. Liikennetiedotusten äänenvoimakkuuden asettaminen Liikennetiedotusten äänenvoimakkuuden (TA volume) voi asettaa audio Asetukset valikossa Liikennetiedotusasemaluettelo AM säädöt ja FM säädöt radiovalikoissa voit käyttää Liik.radioas. valikkokohtaa ja hakea jonkun vastaanotettavista liikennetiedotusasemista suoraan ilman, että on tehtävä pitkä haku. EON (Enhanced Other Networks, muiden verkkojen tarkkailu) EON:lla voit myös kuunnella liikennetiedotukset, jos aseman asetus ei lähetä omaa liikenneohjelmaa. Jos olet asettanut tämäntyyppisen aseman, TP symboli näkyy liikennetiedotusasemien kohdalla.

30 28 CD-soitin CD-soitin Yleistä tietoa Käyttö Yleistä tietoa Infotainment-järjestelmä on varustettu CD-soittimella, joka osaa soittaa audio-cd:itä ja myös MP3 CD:itä. CD-soitin tunnistaa automaattisesti CD-tyypin.. Huomio Audiosoittimeen ei saa missään olosuhteissa laittaa DVD-levyjä, 8 cm CD-levyjä tai muotoiltuja CDlevyjä. CD-levyihin ei saa laittaa tarroja. Levyt voisivat juuttua CDsoittimeen ja pilata sen. Laite olisi tällöin vaihdettava uuteen, mistä aiheutuisi suuret kustannukset. CD-levyn on oltava formaatiltaan ISO 9660 Level 1, Level 2 tai JO LIET. Mitään muita formaatteja ei voi toistaa luotettavasti. Kopiointisuojauksella varustettuja CD-äänilevyjä, jotka eivät ole CDäänilevystandardin mukaisia, ei voida ehkä toistaa oikein tai ollenkaan. Itseäänitetyt CD-R- ja CD-RW-levyt ovat alttiimpia vääränlaiselle käytölle kuin valmiina ostetut CD-levyt. Oikea käsittely on varmistettava etenkin tällaisten itse äänitettyjen levyjen kohdalla. Katso alla. Itse äänitettyjä CD-R- ja CD-RWlevyjä ei voida ehkä toistaa oikein tai ollenkaan. Tällaisissa tapauksissa vika ei ole laitteessa. Mixed-Mode-CD-levyillä (audio- ja datatiedostoja yhdessä esim. MP3) tunnistetaan ja soitetaan vain audiokappaleet. CD-levyihin ei saa jäädä sormenjälkiä niitä vaihdettaessa. Laita CD-levyt takaisin koteloihinsa heti poistettuasi ne CD-soittimesta, jotta niihin ei tule vaurioita tai pääse likaa. CD-levyillä olevat nesteet ja lika voivat tuhria CD-soittimen linssin laitteen sisällä ja aiheuttaa vikoja. Suojaa CD-levyt kuumuudelta ja suoralta auringonvalolta.

31 CD-soitin 29 Seuraavat rajoitukset koskevat MP3-CD-levylle tallennettuja tietoja: Älä käytä skandinaavisia kirjaimia tai erikoismerkkejä, kun nimeät albumeja ja raitoja. Soveltuvat soittolistan päätteet:.m3u tai.pls. Kun luot (koodaat) MP3-tiedostoja äänitiedoista, käytä enintään 256 kbit/s bittitaajuutta. Jotta MP3-tiedostoja voisi käyttää Infotainment-järjestelmässä, MP3- tiedostojen tunnisteen on oltava.mp3. Käyttö CD-/MP3-toisto CD-levyn asettaminen laitteeseen Laita CD-levy etikettipuoli ylöspäin CD-aukkoon, kunnes se vedetään sisään. CD-toisto alkaa. Näytetään CD in. Jos syötetään MP3-CD, näytetään myös MP3. Tiedostorakenteen kompleksisuudesta ja CD:n MP3-tiedostojen määrästä riippuen lukeminen saattaa kestää jonkin aikaa. Jos CD on jo syötetty audio-cd:n aukkoon: Paina AUDIO-painiketta kerran. Näyttöön tulee CD valikko. CD-toisto alkaa. Jos näytetään muu valikko kuin Audio (esim. Navigointi, Asetukset tai Main): Tuo Audio-valikko näyttöön painamalla kerran AUDIO. Vaihda CD-toistoon painamalla uudelleen painiketta AUDIO. Näytetään soivan kappaleen numero ja sen soittoon kulunut aika. Jos syötetyssä audio-cd:ssä on CD-tekstiä, näytetään albumin nimi, soivan kappaleen nimi ja artistin nimi. Tätä varten on aktivoitava CD-tekstin näyttö; katso jatkosta "Nimen näyttö". MP3-CD-levyillä näytetään soivan kappaleen nimi (ID3-tagi). Tätä varten on aktivoitava kappaleen näyttö; katso jatkosta "Nimen näyttö".

32 30 CD-soitin Jos kappaleella ei ole nimeä, näytetään vain tiedoston nimi. Kappaleen suora valinta CD valikossa: Valitse Raita-valikkokohta. Näytetään CD:n soitettavissa olevien kappaleiden luettelo. Valitse haluttu reitti luettelosta. Hyppääminen seuraavaan tai edelliseen kappaleeseen Paina nopeasti keinukytkintä m tai n. tai: Valitse _ tai 6 valikon kohta CD valikosta. Pikakelaus eteen- tai taaksepäin Pidä keinukytkintä m tai n painettuna yli 1 sekunnin ajan tai: valitse tai 66 valikon kohta CD valikosta. Suoritetaan pikakelaus eteen-/taaksepäin. Eteen-/taaksepäin suoritettavan pikakelauksen aikana kappale soi suuremmalla nopeudella ja pienennetyllä äänenvoimakkuudella. Jos haluat lopettaa pikakelauksen valikon avulla, valitse uudelleen valikkokohta tai 66. CD-ekstrat CD-/MP3-toiston monia muita toimintoja voidaan ottaa käyttöön valikon CD säädöt avulla. Valitse Säädöt valikon kohta CD valikosta. Seuraavat toiminnot on mahdollista valita: Normaali CD-/MP3-kappaleet soitetaan normaalissa järjestyksessään. Tämän tilan aikana kaikki MP3 CD - soittimen kappaleet järjestetään ja soitetaan aakkosnumeerisessa järjestyksessä. Satunnais-CD Kappaleet soitetaan satunnaisessa järjestyksessä. Näyttöön tulee g symboli. Voit poistua satunnaissoittotilasta valitsemalla Normaali valikosta CD säädöt. Satunnaisalb. Senhetkisen albumin (hakemiston) MP3-kappaleet soitetaan satunnaisessa järjestyksessä. Tämä toiminto on käytettävissä vain MP3-CD:llä. Valitun albumin kappaleet soitetaan satunnaisessa järjestyksessä. Näyttöön tulee g symboli.

33 CD-soitin 31 Voit poistua satunnaissoittotilasta valitsemalla Normaali valikosta CD säädöt. Kappaleen toisto Valittua CD-/MP3-kappaletta soitetaan, kunnes valitset toisen tilan. Näyttöön tulee i symboli. Voit poistua toistotilasta valitsemalla Normaali valikosta CD säädöt, tai: Pidä painettuna keinukytkintä c. Voit myös kytkeä toistotoiminnon päälle ja pois pitämällä painettuna keinukytkintä c. CD:n selaus Kaikkia CD:n kappaleita soitetaan lyhyesti. Näyttöön tulee 6 symboli. Kun haluat lopettaa selaustoiminnon ja kuunnella sillä hetkellä soivan kappaleen kokonaan, valitse Normaali valikosta CD säädöt, tai: pidä painettuna painiketta d. Voit myös kytkeä selaustoiminnon päälle ja pois pitämällä painettuna painiketta d. Nimen näyttö Aktivoi tämä toiminto, jos haluat Infotainment-järjestelmän näyttävän kappaleen nimen sen soittoon kuluneen ajan sijasta. MP3-albumien tai soittolistojen valinta Jos MP3 CD -tallenteessasi on useita albumeja (hakemistoja), voi valita ne seuraavasti: Paina lyhyesti keinukytkintä c tai d niin monta kertaa, että näyttöön tulee haluamasi albumi. tai valikon CD avulla: Valitse Albumi-valikkokohta. Näyttöön tulee CD:n albumiluettelo. Laite soittaa albumin ensimmäisen kappaleen. Valitse albumi. Hakuajat pysyvät lyhyinä, kun valitset korkeintaan 20 albumia. Albumin nimenä näkyy sillä hetkellä valittuna olevan hakemiston nimi. MP3-tiedostoja sisältämättömien hakemistojen yli hypätään automaattisesti. CD-levyn poistaminen Paina a-painiketta. CD-levy työnnetään ulos CD-aukosta. Jos ulos työnnettyä CD-levyä ei poisteta, se vedetään muutaman sekunnin kuluttua automaattisesti takaisin laitteeseen.

34 32 AUX-liitäntä AUX-liitäntä Käyttö Käyttö Auton AUX-tuloon liitetyn äänilähteen, esim. kannettavan CD-soittimen, toistamiseksi Infotainment-järjestelmän kaiuttimien kautta äänilähde on aktivoitava: Liitin sijaitsee keskikonsolin alueella. Varmista aina, että AUX-liitäntä pysyy puhtaana ja kuivana. 1. Liitä äänilähde autosi AUX-tuloon. 2. Paina MAIN-painiketta. 3. Valitse päänäytöstä Audio-toiminto. 4. Paina monitoimisäädintä. 5. Valitse Takaisin-valikkokohta. Ulkoinen äänilähde kytketään toistumaan Infotainment-järjestelmän kautta. 7. Kytke ulkoisen äänilähteen virta ja säädä sen äänenvoimakkuus suurimmilleen. Äänilähteen ohjelmasignaali toistuu silloin Infotainment-järjestelmän kaiuttimien kautta. Jos ääni säröytyy ulkoisen äänilähteen soiton aikana, vähennä ulkoisen yksikön äänenvoimakkuutta, kunnes äänessä ei ole enää säröä. Huomio Kun vaihdat äänilähteestä toiseen, ota huomioon radio-, CD- ja AUX-tilojen erilaiset äänenvoimakkuudet. Alenna äänenvoimakkuutta ennen vaihtoa. 6. Valitse AUX-valikkokohta.

35 Navigointi 33 Navigointi Yleistä tietoa Käyttö Kohteen syöttäminen Opastus Dynaaminen opastus Kartat Symbolien selitykset Yleistä tietoa Navigointijärjestelmä ohjaa sinut luotettavasti kohteeseesi ilman, että joudut lukemaan karttoja, vaikka seutu olisi sinulle täysin vierasta. Kulloinenkin liikennetilanne otetaan reitin laskemisessa huomioon, jos käytät dynaamista kohdeopastusta. Tätä varten Infotainment-järjestelmä vastaanottaa vastaanottoalueen liikennetiedotuksia RDS-TMC:n kautta. Navigointijärjestelmä ei kuitenkaan voi ottaa huomioon liikenteen tapahtumia, äskettäin muuttuneita liikenteen sääntelyitä ja vaaroja tai äkillisesti ilmeneviä ongelmia (esimerkiksi tietöitä). Huomio Navigointijärjestelmän käyttö ei vapauta kuljettajaa vastuusta ajaa liikenteessä oikealla ja tarkkaavaisella tavalla. Soveltuvia liikennesääntöjä tulee aina noudattaa. Mikäli ohjaus kohteeseen on liikennesääntöjen vastainen, liikennesäännöt ovat aina voimassa. Navigointijärjestelmän toiminta Navigointijärjestelmä tunnistaa auton sijainnin ja liikkeen anturien avulla. Kuljettu etäisyys määritetään auton nopeusmittarin signaalin avulla, kääntymisliikkeet tai mutkat havaitaan gyroskooppianturin avulla. Sijainti määritetään GPS-satelliittien avulla (Global Positioning System). Kun anturin signaaleja verrataan navigointi-cd-/dvd:n digitaalisiin karttoihin, on mahdollista määrittää sijainti noin 10 metrin tarkkuudella. Järjestelmä on pääsääntöisesti toimintakykyinen myös GPS-vastaanoton ollessa heikkoa, tällöin kuitenkin

36 34 Navigointi sijaintipaikan määritystarkkuus heikkenee, jonka seurauksena tulee virheellisiä sijainti-ilmoituksia. Huono GPS vastaanotto ilmaistaan w symbolilla päänäyttöruudulla. Kohteen osoitteen tai erikoiskohteen (lähin huoltoasema, hotelli tai vastaava) syöttämisen jälkeen lasketaan reitti nykyisestä sijainnista valittuun kohteeseen. Kohdeopastuksessa on ääniohjaus ja nuoli sekä monivärinen karttanäyttö tai näiden yhdistelmä. Tärkeitä tietoja kartta-cd/dvdlevyistä Huomio Audiosoittimeen ei saa missään olosuhteissa laittaa DVD-levyjä, 8 cm CD-levyjä tai muotoiltuja CDlevyjä. CD-levyihin ei saa laittaa tarroja. Levyt voisivat juuttua CDsoittimeen ja pilata sen. Laite olisi tällöin vaihdettava uuteen, mistä aiheutuisi suuret kustannukset. Käytä ainoastaan auton valmistajan hyväksymiä kartta-cd/dvd-levyjä. Infotainment-järjestelmä ei lue muiden valmistajien kartta-cd/ DVD-levyjä. Älä milloinkaan pane navigointi- DVD:tä CD-aukkoon. DVD saattaa juuttua CD-soittimeen. Laite on silloin vaihdettava sinun kustannuksellasi. Suosittelemme, että käytät Infotainment-järjestelmässä aina uusinta auton valmistajan hyväksymää kartta-cd/dvd-levyä. Vain cd 70 navi: Tiedot Euroopan päätieverkosta ja Euroopan suurimmista kaupungeista ovat tallennettuina navigointi-cd:hin. vain DVD 90 NAVI: Navigointi- DVD:lle on tallennettu kaikkien niiden maiden tarkka tieverkko, jotka on näytetty kohde syötettäessä. DVD:tä ei tarvitse vaihtaa rajoja ylitettäessä. Halutessasi lisätietoja navigointi- DVD-levyistä/CD-levyistä suosittelemme ottamaan yhteyden valtuutettuun Opel Partneriin. Kartta-DVD/CD-levyihin ei saa jäädä sormenjälkiä niitä vaihdettaessa. Laita kartta-dvd/cd-levyt takaisin koteloihinsa heti poistettuasi ne Infotainment-järjestelmästä, jotta niihin ei tule vaurioita tai pääse likaa.

37 Navigointi 35 Kartta-DVD/CD-levyillä olevat nesteet ja lika voivat tuhria DVD/CDsoittimen linssin laitteen sisällä ja aiheuttaa vikoja. Suojaa kartta-dvd/cd-levyt kuumuudelta ja suoralta auringonvalolta. Käyttö Navigointijärjestelmän aktivointi Paina NAVI-painiketta. tai: Valitse K toiminto päänäytöltä ja vahvista valinta. Jos navigointi ei ole käytössä: Navigointivalikko tulee näyttöön. Viimeksi valitun kohteen osoite tulee näyttöön. Jos navigointi on käytössä: Edellä valitusta näyttötyypistä riippuen ohjausruutu osoittaa suuntanuolen, navigointikartan tai jaetun ruudun nuolella ja navigointikartalla. Navigoinnin DVD/CD kytkentä Paina navigoinnin DVD/CD, kuvapuoli ylöspäin, DVD/CD pesään, kunnes se vetäytyy sisään automaattisesti. Kartan DVD/CD poisottaminen Paina b-painiketta. DVD/CD-levy työnnetään ulos DVC/CD-aukosta. Jos ulos työnnettyä DVD/CD-levyä ei poisteta, se vedetään muutaman sekunnin kuluttua automaattisesti takaisin laitteeseen. Kielen määrittäminen Voit muuttaa navigointikehotusten kielen Navigointiasetukset Ellet ole vielä navigointitoiminnossa: Paina NAVI painiketta voidaksesi kytkeä navigointitoiminnon. Paina SETTINGS-painiketta. Navigoinnin Settings (Asetukset)-valikko tulee näyttöön. Seuraavat asetukset voi tehdä: Reittiluokka Tämä alivalikko tarjoaa sinulle mahdollisuuden vaikuttaa navigointijärjestelmän käyttäytymiseen, kun reittiä lasketaan. Seuraavat valinnat ovat valittavissa: Fastest (Nopein) y Laskettaessa reittiä viimeiselle reitille annetaan etusija.

38 36 Navigointi Shortest (Lyhyin) x Laskettaessa reittiä lyhimmälle reitille annetaan etusija. Motorway (Moottoritie) z Laskettaessa reittiä, moottoriteille ja pikateille annetaan etusija. Secondary roads (Sivutiet) A Laskettaessa reittiä, pienemmille teille annetaan etusija. Reitin valinnat Reittityypin lisäksi voit reitinsuunnittelua varten aktivoida seuraavat valinnat: Toll-free (Ei tiemaksuja) C Reittiä laskettaessa vältetään tulliteitä. No tunnels (Ei tunneleita) O Reittiä laskettaessa vältetään tunneleita. No Ferries (Ei lauttoja) N Reittiä laskettaessa vältetään lauttayhteyksiä. Ellei ole mitään yhteyksiä laskettavalle reitille ilman että yllä mainitut kriteerit poistetaan, navigointijärjestelmä käyttää tarvittaessa myös tulliteitä, lauttoja tai tunneleita. Tässä tapauksessa Infotainment-järjestelmä antaa sinulle vastaavan viestin. Dyn. Guidance (Dynaaminen opastus) B Laskettaessa reittiä, navigointijärjestelmä ottaa huomioon senhetkisen RDS TMC:n raportoiman liikennetilanteen Vastaavat symbolit reittiluokitusta varten, tulliteiden välttäminen ja dynaaminen ohjaus näkyvät päänäytöllä. Karttavalinnat Tämä alivalikko tarjoaa sinulle mahdollisuuden vaikuttaa navigointikartan näytön. Seuraavat valinnat ovat valittavissa: Head up (Ajosuunta ylhäällä) Kartta näkyy matkan suunnassa. Tämän näyttötyypin voi aktivoida vain, jos asteikko on 100 m - 10 km. Centered (Keskitetty) Kartta näkyy sillä tavalla, että auton paikka on aina näytön keskellä. Tämäntyyppisessä näytössä kartta on aina pohjoissuunnassa. North up (Pohjoinen ylös) Kartta näkyy niin että pohjoinen on yläreunassa. Tämäntyyppisessä näytössä kartan näyttö on liikkumaton. Vain jos auton paikka tulee kartan reunaan, kartta siirtyy ja piirtyy uudelleen. Show POIs (Näytä kiinnostavat kohteet) Valitse mitkä POI-luokat tulisi näkyä, kun symbolit kartalla näkyvät (esim. hotellit, bensiiniasemat, matkailukohteet, jne.) Symbolien yleiskuvaus Poista listat Tämä alivalikko tarjoaa mahdollisuuden poistaa syötöt seuraavilta listoilta. Addressbook (Osoitekirja) Last destinat. (Edellinen kohde)

39 Navigointi 37 Home (Koti) Tour memory (Reittimuisti) Maalaa haluamasi listat ja valitse sitten Delete (Poista) valikon kohta. Navi-tiedotukset Tätä asetusta käyttämällä voit muuttaa navigointitiedotusten äänenvoimakkuutta. Valitse Announc. (Ilmoitukset) valikon kohta ja säädä äänitietojen minimi äänenvoimakkuus. Valitse Music (Musiikki) valikon kohta ja aseta musiikin äänenvoimakkuus äänitietojen aikana. Valitse Test navi announcement (Testaa navin ilmoitus) valikon kohta ja testaa valittu asetus. Jos Announc. (Ilmoitukset) arvoksi asetetaan 0, ei ole ääntä ja päänäytöllä näkyy v symboli. Lisätoiminnot Tällä alivalikolla voit tehdä seuraavat asetukset opastusta varten: Ponnahdustiedot Valitse, tuleeko ponnahdustietojen näytön olla aktivoituna vai ei. Jos ponnahdustietojen näyttö on aktiivinen, näyttöön tulee navigointiruutu juuri ennen reittiopastusviestiä. Ajoaika / Saapumisaika Valitse jäljellä olevan ajoajan tai saapumisajan näytön välillä. Infotainment-järjestelmä perustuu ajoaikaan ja saapumisaikaan keskinkertaisella nopeudella. Nämä ajat voivat siksi vaihdella ajotyylistä ja liikenteen määrästä riippuen. Jotta olisi mahdollista nähdä ajoaika tai saapumisaika, paina INFO painiketta navigoinnin ollessa aktiivinen. Yksityiskohtaiset nuolet Valitse opastustietojen yksinkertaistettu näyttö tai näyttö ennakkovaroituksin, etäisyyspalkilla ja risteyksen yksityiskohtaisella näytöllä. Navigointitiedot Paina INFO-painiketta tuodaksesi näyttöön Info (Tiedot)-valikon. Valitse NAVI valikon kohta Info (Tiedot) valikosta.

40 38 Navigointi Näyttöön tulee Info (Tiedot)o-valikko. Navigoinnista on saatavana seuraavat yksityiskohtaiset tiedot: TMC map (TMC-kartta) Infotainment-järjestelmän RDS TMC:n kautta vastaanottamat liikenneviestit voidaan esittää tulohetkellä symboleina TMC map (TMCkartta):llä. Lisäksi voidaan hakea yksityiskohtaisia tietoja kustakin kartalla esitetystä liikennehaitasta. Valitse TMC map (TMC-kartta)-valikkokohta. Näytetään RDS TMC:n kautta ilmoitetut liikennehaitat sisältävä paikkakartta. Jotta RDS TMC -liikennetiedotteet voidaan näyttää, Infotainment-järjestelmään on syötettävä navigointi-dvd/cd. RDS TMC -vastaanotto on taattu vain jos näyttöön ilmestyy symboli TMC. TMC-symbolien kuvaus TMC-symboleja näytetään eri tavoin kartan mittakaavasta riippuen: Kartan mittakaava suurempi kuin 10 km: Liikennehaitat näkyvät kolmiomerkkeinä, joissa on suuntanuoli. Nuoli ilmaisee kulkusuunnan, jossa tien tukos on. Kartan mittakaava 10 km tai pienempi: Symboli ilmaisee liikennehaitan tyypin (esim. onnettomuus, tien katkaisu). Tienkohta, johon tukos vaikuttaa, on merkitty nuolilla. Symbolien yleiskuvaus TMC-symbolien värit TMC-symbolien värit antavat lisäinformaatiota: Keltainen: Liikenneongelmia suunnitellulla reitillä, jotka aiheuttavat väistämättä viivettä. Punainen: Liikenneongelmia suunnitellulla reitillä, jotka aiheuttavat vakavaa viivettä. Vihreä: Liikenneongelmia, jotka on ohitettu yleisellä kiertoreitillä dynaamisen opastuksen avulla. Harmaa: Liikennehaittoja, jotka eivät ole suunnitellulla reitillä tai jotka ohitetaan paikallisella kiertotiellä. Infotainment-järjestelmä laskee liikennehaitan aiheuttaman mahdollisen viiveen valitun RDS-TMC-aseman lähettämien tietojen perusteella.

41 Navigointi 39 Todellinen viive voi poiketa lasketusta.punainen: Liikennehaittoja suunnitellulla reitillä. Mittakaavan muuttaminen Valitse valikkopalkista valikkokohta Scale (Mittakaava) w tai symboli. Vaihda mittakaava monitoiminuppia kääntämällä ja vahvista arvo. Tarkastele TMC-viestejä yksityiskohtaisesti Siirrä kursori (hakasulku) kartalla haluamasi TMC-symbolin kohdalle keinukytkimen avulla. Valitse valikkopalkissa symboli valikkokohta tai [9 ] symboli. Näytetään valitun liikennetiedotteen yksityiskohtaiset tiedot ja laskettu viivästys. TMC info (TMC-tiedot) Valitse TMC valikon kohta Info (Tiedot) valikosta. Liikennetietojen lähetys juuri vastaanotetulla RDS TMC asemalla näkyy lyhyessä muodossa listalla. Vain viestit, jotka TMC settings (TMC-asetukset)-valikossa aktivoidaan infotyyppisiksi ja vastaavat suodatuksen asetuksia tulevat näyttöön, katso alla: "TMC-asetukset". Jotta RDS TMC -liikennetiedotteet voidaan näyttää, Infotainment-järjestelmään on syötettävä navigointi-dvd/cd. Näytön symboli TMC osoittaa RDS TMC -vastaanoton. Tarkastele TMC-viestejä yksityiskohtaisesti Valitse luettelosta haluamasi kohta. Näytetään valitun liikennetiedotteen yksityiskohtaiset tiedot. Liikenneviestien luetteloon pääsee myös TMC info (TMC-tiedot)-valikon kohdasta, joka on navigoinnin Info (Tiedot)-valikossa. TMC-asetukset Tässä alivalikossa voit asettaa TMCviestien parametrit. Seuraavat valinnat ovat valittavissa: Info tyyppi Valitse minkätyyppisen liikenneviestin tulisi näkyä. Ensimmäinen listan syöttö Infotyypit mahdollistaa sen, että voit kytkeä samanaikaisesti kaikki viestityypit päälle tai pois. Järjestelmä ei kuuluta aktivoimattomien infotyyppien viestejä eivätkä ne näy viestiluettelossa eikä karttanäytössä. Kiireellisiä hätävaroituksia ei voi poistaa käytöstä.

42 40 Navigointi Suodatus Valitse minkätyyppisen TMC liikenneviestin tulisi näkyä: Kaikki: Kaikki RDS TMC:n vastaanottamat liikenneviestit näkyvät. Reitti: Kaikki liikenneviestit nykyisestä reitistä näkyvät. Ajank. sijainti: Kaikki liikenneviestit auton senhetkisen paikan ympärillä olevalta alueelta näkyvät. Vicinity destination (Kohteen lähellä): Näyttöön tulevat kaikki liikenneviestit, joiden vaikutukset ulottuvat 50 km sisälle auton senhetkisestä sijainnista. Katsele TMC viestejä painamalla INFO painiketta ja valitse sitten TMC valikon kohta. Lajittelukriteeri Valitse kriteeri TMC liikenneviestilistan lajittelua varten: Etäisyys: Liikenneviestit tulevat näyttöön auton senhetkisen sijainnin tai kohteen sijainnin mukaisessa järjestyksessä (tämä määritellään "Suodatus"-luokan asetuksessa). Kadun nimi: Nämä viestit näkyvät lajiteltuina tien nimien perusteella. TMC asema Tämä alivalikko tarjoaa mahdollisuuden valita asema, jota käytetään TMC liikennetiedoissa. Jos Automaatt. on aktivoitu, Infotainment-järjestelmä valitsee automaattisesti RDS TMC aseman voimakkaimmalla signaalilla. Jos manuaalisesti valittua RDS TMC asemaa ei voi enää vastaanottaa (esim. koska olet ajanut pois aseman vastaanottoalueelta), Infotainment kytkee automaattisesti Automaatt. ja hakee RDS TMC aseman voidakseen varmistaa, että liikenneviestit ovat saatavissa. Position (Sijainti) Näyttää autosi senhetkisen sijainnin sisältäen kunnan, tien ja maantieteelliset koordinaatit. Jos käytössä on sopiva GPS-vastaanotto, näytetään myös korkeus merenpinnasta. Korkeus merenpinnasta -näytön tarkkuus riippuu hyvin paljon GPS-vastaanoton laadusta. Tallenna autosi senhetkinen sijainti osoitekirjaan valitsemalla valikkokohta Save (Tallenna). Destin. info (Kohteen tiedot) Näyttää senhetkisen kohteen sisältäen kunnan, tien ja maantieteelliset koordinaatit, sekä jäljellä olevan matkan ja ajoajan tai saapumisajan. Route list (Reittiluettelo) Näyttää reitin ja kaikki siihen sisältyvät tiet sekä välietäisyydet senhetkiseen kohteeseen. Kohteen syöttäminen Seuraavat vaihtoehdot määräpaikan syöttöä varten on saatavissa: Destin. Input (Kohteen syöttö): Uuden määräpaikan osoitteen - maa, kaupunki, tie, numero tai kulma - syöttäminen. POIs (Kiinnostavat kohteet): Erityiskohteen (ravintolat, hotellit, jne.) valinta

43 Navigointi 41 Destination mem. (Kohdemuisti): Valitse kohde osoitekirjasta, viimeksi käytettyjen kohteiden listalta tai lataa kotiosoite. Määräpaikkojen syöttäminen kartan kautta: Määräpaikan syöttäminen kohdistinta käyttämällä navigointikartalla, Vain cd 70 navi: Siinä tapauksessa että määräpaikka on eri maassa, sitä ei ehkä voi tallentaa nykyiseen navigointi CD:hen. Tässä tapauksessa tulisi ensin syöttää suurempi kaupunki, joka on lähellä määräpaikkaa, joka on tallennettu CD:lle. Kun olet päässyt tähän kaupunkiin, pane kohdemaan navigointi-cd ja syötä kohdekaupunki. Osoitteen syöttäminen oikeinkirjoituksen tarkistuksen avulla Merkit navigointia varten syötetään valitsemalla kirjaimet kirjainten, numeroiden ja erityismerkkien listalta. Kun syötät esimerkiksi kaupungin tai tien nimen, syöttövalikko ilmestyy. Seuraavassa sitä kutsutaan yksinkertaisesti "kirjoituskone". Voit siirtää kohdistimen halutun merkin päälle kääntämällä monitoimipainiketta. Äskettäin valittu merkki tähdennetään. Vahvista valinta painamalla monitoimintonuppia. Valittu merkki siirretään syöttökentälle. Älykäs "kirjoituskone" Kun syötät määräpaikat, järjestelmä vertaa merkkijonoa joka on jo syötetty kaikilla tietokantasyötöillä navigointi DVD/CD:hen. Kun valitset merkin, huomaat että vain tietyt kirjaimet jäävät näkyviin. Vain ne merkit voidaan valita "kirjoituskoneella", joita voi käyttää nimen lisämäärittelyyn. Infotainment-järjestelmä täydentää automaattisesti syötöt mahdollisilla lisämerkeillä. Merkkien poisto Kun olet syöttänyt väärän merkin: Valitse kc valikon kohta "kirjoituskoneessa". Viimeksi valittu merkki poistetaan. Jos Infotainment-järjestelmä on automaattisesti täydentänyt merkit, nämä merkit poistetaan myös.

44 42 Navigointi Merkin syötön peruuttaminen Käännä monitoimintonuppia vastapäivään, kunnes valikon piilossa oleva kohta Cancel (Peruuta) näkyy. Valitse Cancel (Peruuta) voidaksesi lopettaa merkkien syöttämisen. Destin. Input (Kohteen syöttö)-valikko tulee näyttöön. List (Luettelo) List (Luettelo) valikkokohdan "kirjoituskoneessa" voi valita määräpaikkoja syötettäessä. Aikaisemmin syötetystä merkkijaksosta riippuen jäljellä olevien listan syöttöjen maksimi lukumäärä näkyy. Merkkiä tai merkkiyhdistelmää syötettäessä syöttöjen määrä listalla vähenee. Jos listalla on alle 7 syöttöä, valintalista näkyy automaattisesti. Listan valinnan peruuttaminen Käännä monitoimintonuppia vastapäivään, kunnes valikon piilossa oleva kohta Return (Paluu) näkyy. Valitse Return (Paluu) voidaksesi peruuttaa listan valinnan. "Kirjoituskone" tulee näyttöön. "Kirjoituskone" nimen syöttöön Isojen kirjainten, numeroiden ja erikoismerkkien lisäksi saatavissa on pienet kirjaimet nimien syöttämistä varten (osoitteet osoitemuistiossa, matkat, jne.). Tämän lisäksi sinulla on myös nimen muokkausvalinta syötön aikana liikkuvaa kohdistinta käyttäen. Valitse abc tai ABC valikon kohta voidaksesi syöttää vastaavasti pienet tai suuret kirjaimet. Valitse Abc, jos syöttöjen ensimmäinen kirjain on kirjoitettava automaattisesti suurena. Valitse #&[ voidaksesi saada syötettävät erikoismerkit. Paina k tai l voidaksesi liikuttaa kohdistinta edestakaisin jo syötetyn tekstin sisällä. Valitse OK voidaksesi lopettaa tekstin syöttämisen. Destin. Input (Kohteen syöttö) Jos navigointi ei ole käytössä: Valitse Destin. Input (Kohteen syöttö) valikon kohta navigointivalikosta. Destin. Input (Kohteen syöttö)-valikko tulee näyttöön. Autossa värillinen Info-näyttö ja aktiivinen navigointi:

45 Navigointi 43 Valitse opastusnäytössä Menu (Valikko)-valikkokohta. Valitse Destin. Input (Kohteen syöttö)-valikkokohta. Voit syöttää nyt kohdeosoitteen seuraavilla tiedoilla: Country (Maa) Valitse Country (Maa) valikon kohta Destin. Input (Kohteen syöttö) valikosta. Lista maista, jotka on tallennettu navigointi DCD/CD:lle näkyy. Valitse haluttu maa luettelosta. Jos kohdeosoite on jo syötetty, kohdemaan maatunnus näkyy Country (Maa) valikkokohdan sijaan, esim. D Saksan kohdalla. Vain cd 70 navi: Jos valitset maan, joka ei vastaa annetun maan CD:tä, voit vain syöttää suurimmat eurooppalaiset kaupungit ja tärkeimmät valtatiet määräpaikkana. Jotta voisit syöttää tarkan määräpaikan, syötä kohdemaan maa-cd heti, kun olet ylittänyt rajan. Town (Kaupunki) "Kirjoituskone" merkkien syöttämistä varten näkyy. Syötä uusi kaupungin nimi valitsemalla kirjaimet "kirjoituskoneesta". Kun mahdollisten syöttöjen lukumäärä kaupunkilistalla on riittävän pieni, valintalista kaupunkien nimien kanssa näkyy automaattisesti. Valitse haluttu kaupunki luettelosta. Street (Tie) Valitse Town (Kaupunki) valikon kohta Destin. Input (Kohteen syöttö) valikosta. Jos kohdeosoite on jo syötetty, viimeisen määräpaikan kaupungin nimi näkyy Town (Kaupunki) valikkokohdan sijaan Valitse Street (Tie) valikon kohta Destin. Input (Kohteen syöttö) valikosta. Jos kohdeosoite on jo syötetty, viimeisen kohteen tiennimi näkyy Street (Tie) valikkokohdan sijaan

46 44 Navigointi "Kirjoituskone" merkkien syöttämistä varten näkyy. Syötä uusi tien nimi valitsemalla kirjaimet "kirjoituskoneesta". Kun mahdollisten syöttöjen lukumäärä tielistalla on riittävän pieni, valintalista teiden nimien kanssa näkyy automaattisesti. Valitse haluttu tie luettelosta. Talon numero Jos talonumerot syötetylle tielle tallennetaan laitteeseen pantuun navigointi DVD/CD:lle, voit syöttää kohdepaikan talon numeron. Valitse No. (Nro) valikon kohta Destin. Input (Kohteen syöttö) valikosta. Jos kohdeosoite on jo syötetty, viimeisen kohteen talon numero näkyy No. (Nro) valikkokohdan sijaan. "Kirjoituskone" merkkien syöttämistä varten näkyy. Syötä talon numero valitsemalla joku esiasetettu numero "kirjoituskoneesta". Tietokannassa tietyt talonumerot on yhdistetty numeroalueiksi. Syötetty talonumero kuuluu sellaiseen alueeseen. Tällöin navigointi ohjaa numeroalueeseen, johon syötetty talonumero kuuluu. Joissakin tapauksissa, navigointijärjestelmä osaa myös korjata syötteen. Jos olet esimerkiksi syöttänyt talonumeroksi 83, mutta navigointi- DVD/CD:lle on tallennettuna vain numerot 51:een saakka, korjaa järjestelmä automaattisesti numeroksi 51. Corner (Mutka) Vaihtoehtona talon numerolle voit syöttää myös määräpaikan tienristeyksen (kulma). Valitse Corner (Mutka) valikon kohta Destin. Input (Kohteen syöttö) valikosta. Jos kohdeosoite on jo syötetty, viimeisen kohteen tiennimi näkyy Corner (Mutka) valikkokohdan sijaan Syötä liittymätien tien nimi niin kuin aikaisemmin on kuvattu. Määräpaikan osoitteen syötettävät osat Jos haluat syöttää uuden tien, talon numeron tai uuden liittymätien, valitse vain vastaava valikon kohta Destin. Input (Kohteen syöttö) valikosta. Sijainnin syöttäminen postinumeron avulla Jos postinumerot ovat tallennettuina laitteeseen työnnetyllä navigointi- DVD/CD:llä, voit ilmoittaa sijainnin kaupungin nimen sijasta postinumeron muodossa. Kun mahdollisten syöttöjen lukumäärä kaupunkilistalla on riittävän pieni, valintalista kaupunkien nimien kanssa näkyy automaattisesti. Ohjeiden aktivointi

47 Navigointi 45 Päävalikossa: Valitse Start navi (Käynnistä navi) valikon kohta voidaksesi aloittaa opastus. Destin. Input (Kohteen syöttö) valikko näkyy ja reitti lasketaan (se voi viedä muutaman sekunnin). Opastus Destin. Input (Kohteen syöttö) valikossa: Valitse Start navi (Käynnistä navi) valikon kohta voidaksesi aloittaa opastus. Voit tallentaa osoitemuistioon syötetyn määräpaikan Save (Tallenna) valikon kohtaa käyttäen. Mielenkiintoisen kohteen syöttäminen (POI) Reitin varren tai kohteen sijainnin kiinnostavat tai hyödylliset erityiskohteet voidaan valita. Tätä varten Infotainment-järjestelmä tarjoaa eri luokkia, joihin tallennetaan mielenkiintoisia osoitteita: Valitse POIs (Kiinnostavat kohteet) valikon kohta Destin. Input (Kohteen syöttö) valikosta. Select POIs (Valitse kiinnostavat kohteet)-valikko tulee näyttöön. Jos POI on jo syötetty kohdeosoitteena, viimeisen määräpaikan syötön nimi näkyy. Voit nyt valita POI:t seuraavien kriteerien mukaan: Vicinity current position (Nykyisen sijainnin lähellä): Osoittaa sinulle POI:t senhetkisestä paikasta riippuen. Vicinity destination (Kohteen lähellä): Näyttää valitun kohteen POI:t (Kiinnostavat kohteet). In other towns (Muissa kaupungeissa): Osoittaa sinulle POI:t valitsemassasi kaupungissa. Nationwide (Koko maa): Näyttää valtakunnallisesti merkittävät POI:t (esim. lentokentät, lauttasatamat jne.). Valitse joku kahdesta valintakriteeristä.

48 46 Navigointi Lista mahdollisista luokista näkyy (esim. auton vuokraus, hotelli, kaupungin keskus, jne.) Valitse haluttu luokka. Valitun luokan POI-lista näkyy. Jos valitusta luokasta on saatavana yli kuusi POI:ta, näyttöön ilmestyy "kirjoituskone". Kun valitaan Vicinity current position (Nykyisen sijainnin lähellä), tulee näyttöön aina enimmillään 45 valitun luokan erikoiskohdetta auton senhetkiseen sijaintiin olevan etäisyyden mukaisessa järjestyksessä. Kun kirjoituskone on avattuna: Rajoita määräpaikkojen lukumäärää syöttämällä useampia merkkejä tai valitse List (Luettelo) valikon kohta. Valitse haluttu kohde luettelosta. Kun luettelo tulee näyttöön: Valitse haluttu kohde suoraan luettelosta. Sen jälkeen kun määräpaikka on valittu, Destin. Input (Kohteen syöttö) valikko näkyy uudelleen. Ylärivit osoittavat valitun määräpaikan ja kohdekaupungin. Erikoistapaus In other towns (Muissa kaupungeissa) Syötä sijainti, josta saatavana olevista POI:sta haluat luettelon "kirjoituskoneen" avulla. Destination mem. (Kohdemuisti) Infotainment-järjestelmän kohdemuisti tarjoaa sinulle mahdollisuuden tallentaa kohdepaikat, joita haluat käyttää useammin opastukseen. Viimeksi opastuksessa käytetyt määräpaikat tallennetaan myös määräpaikkamuistiin. Jos navigointi ei ole käytössä: Valitse Destination mem. (Kohdemuisti) valikon kohta navigointivalikosta. Määräpaikan muistilista ilmestyy. Autossa värillinen Info-näyttö ja aktiivinen navigointi: Valitse opastusnäytössä Menu (Valikko)-valikkokohta. Valitse Destination mem. (Kohdemuisti)-valikkokohta. Määräpaikan muistilista ilmestyy.

49 Navigointi 47 Määräpaikan muistilistalla on saatavissa seuraavat syötöt: Last destinat. (Edellinen kohde): Opastuksessa viimeksi käytettyjen määräpaikkojen lista näkyy. Home (Koti): Soittaa uudestaan tallennettuun kotiosoitteeseen. Addressbook (Osoitekirja): Kaikki osoitteet jotka on jo tallennettu osoitemuistioon (aakkosjärjestyksessä). Jonkun viimeisen määräpaikan valinta Valitse Last destinat. (Edellinen kohde) valikon kohta Destination mem. (Kohdemuisti) valikosta. Lista joka sisältää korkeintaan 30 viimeistä määräpaikkaa, joihin reitti on laskettu, näkyy. Valitse haluttu kohde luettelosta. Valitse Start navi (Käynnistä navi) voidaksesi aloittaa opastus, tai: valitse Delete (Poista) voidaksesi poistaa valitun määräpaikan viimeisten kohdepaikkojen listalta. Kotiosoitteen valinta määräpaikaksi 1. Valitse Home (Koti) valikon kohta Destination mem. (Kohdemuisti) valikosta. 2. Valitse Start navi (Käynnistä navi) voidaksesi aloittaa opastus, tai: valitse Edit (Muokkaa) voidaksesi muuttaa kotiosoitetta. 3. Riippumatta siitä missä valikossa olet: Tuo kotiosoite näyttöön painamalla G. 4. Valitse Start navi (Käynnistä navi) voidaksesi aloittaa opastus, tai: paina G-painiketta lyhyesti kaksi kertaa käynnistääksesi välittömästi opastuksen kotiosoitteeseen. Jos kotiosoitetta ei ole tallennettu, G painikkeen painaminen automaattisesti näyttää Home (Koti) valikon. Valitse Edit (Muokkaa) voidaksesi muuttaa kotiosoitetta, katso alta. Kotiosoitteen muuttaminen tai uuden kotiosoitteen tallentaminen Edit (Muokkaa) valikon kohdan valinnan jälkeen voit muuttaa kotiosoitetta. Ellei mitään kotiosoitetta ole tallennettu vielä, syötä haluamasi osoite. Syötä kotiosoitteesi yksityiskohtaiset tiedot. Valitse Save (Tallenna) voidaksesi tallentaa uuden/muutetun kotiosoitteen kohdepaikan muistiin. Kotiosoitteen poistaminen Kotiosoitteen tiedot voi poistaa käyttämällä Delete lists (Poista luettelot) valikon kohtaa navigointivalikossa Settings (Asetukset)3 35.

50 48 Navigointi Määräpaikkojen valinta osoitemuistiosta Määräpaikan muistissa: Valitse haluttu kohde kohteiden muistiluettelosta. Osoitemuistion syöttö osoitetiedoilla näkyy. Valitse Start navi (Käynnistä navi) voidaksesi aloittaa opastus. Määräpaikkojen tallentaminen osoitemuistioon Voit säästää jopa 100 määräpaikkaa (99 osoitetta ja kotiosoite) osoitemuistioon. Tallennetut määräpaikat voi nimetä kunkin erikseen. Destin. Input (Kohteen syöttö) valikossa: 1. Anna haluamasi kohteen osoite. 2. Valitse Save (Tallenna)-valikkokohta. "Kirjoituskone" ilmestyy. 3. Hyväksy syötetty nimi painamalla OK. tai: lisää merkit kyseiseen nimeen valitsemalla merkkilistalta, tai: poista koko nimi käyttäen kc ja syötä uusi nimi. 4. Valitse OK voidaksesi tallentaa osoite osoitemuistioon syötetyn nimen alle. Määräpaikkojen muuttaminen osoitemuistiossa Valitse haluttu kohde kohteiden muistiluettelosta. Valitse Edit (Muokkaa) voidaksesi muuttaa valitun määräpaikan osoite. Muuta haluamasi tiedot (esim. kaupunki, tie, nro tai nimi). Valitse Save (Tallenna) voidaksesi siirtää muutetun osoitteen osoitemuistioon.

51 Navigointi 49 Määräpaikkojen poistaminen osoitemuistiosta Tours (Kierrokset) Graafisessa infonäytössä Valitse Tours (Kierrokset) valikon kohta navigointi-valikosta. Tours (Kierrokset)-valikko tulee näyttöön. Uuden reitin syöttö Valitse haluttu kohde kohteiden muistiluettelosta. Valitse Delete (Poista) valikon kohta voidaksesi poistaa näytöllä oleva määräpaikka osoitemuistiosta. Vahvista poisto. Määräpaikka on poistettu osoitemuistiosta. Jos haluat poistaa kaikki tallennetut määräpaikat osoitemuistiosta yhdellä kertaa, valitse Delete lists (Poista luettelot) valikon kohta navivalikosta Settings (Asetukset) Valikko Tours (Kierrokset) antaa mahdollisuuden ajaa sarjaan eri kohteita yksi toisensa jälkeen ilman että kutakin kohdetta tarvitsisi syöttää erikseen. Tarvitsee ainoastaan syöttää kerran reitin yksittäiset kiintopisteet kohteen syötön tai kohdemuistin kautta ja tallentaa tämä reitti vapaasti valittavalla nimellä. Reittimuistiin voidaan tallentaa kaikkiaan 7 reittiä, joista kussakin voi olla enintään 10 välietappia. Värillisessä infonäytössä Valitse Journey (Matka) valikon kohta navigointi-valikosta. Valitse Tours (Kierrokset). 1. Valitse Add tour (Lisää kierros) valikon kohta Tours (Kierrokset) valikosta. "Kirjoituskone" ilmestyy. 2. Syötä uuden reitin nimi. 3. Tallenna syöttämäsi nimi valitsemalla valikkokohta OK. Tämä siirtää automaattisesti reitin muokkausvalikkoon (katso alla). Voit nyt syöttää välietappeja.

52 50 Navigointi Reitin aloitus Reitin näyttäminen Reitin muokkaaminen Valitse reittisuunnitelma Tours (Kierrokset)-valikossa. Opastuksen aloitus: Valitse Start tour (Käynnistä kierros). Kaikki määritetyt välietapit otetaan huomioon kohdeopastuksessa. Hyppää ennalta asetettujen välietappien yli Jos haluat ohittaa reitin määritetyt välietapit ja aloittaa suoran reittiopastuksen tiettyyn kohteeseen: Valitse Start from (Aloituspiste). Näytetään välietappien luettelo. Valitse haluttu reitin osuus. Laskettava reitti johtaa suoraan valittuun välietappiin. Tämän toiminnon avulla voidaan tarkastella valitun reitin välietappien luetteloa. Valitse Show (Näytä). Näytetään valitun reitin välietappien luettelo. Jos valitset yhden luettelon välietapeista, näytetään ko. osoitteen tiedot. Valikossa Edit (Muokkaa) on seuraavat vaihtoehdot: Destin. Input (Kohteen syöttö): Lisää reittiin uusia kohteita. Destination mem. (Kohdemuisti): Lisää reittiin kohteita kohdemuistista. Move (Siirrä): Siirrä välietappeja valitun reitin sisällä. Delete (Poista): Poista valitun reitin yksittäisiä välietappeja tai koko reitti.

53 Navigointi 51 Lisää välietappeja 1. Valitse Destin. Input (Kohteen syöttö) tai Destination mem. (Kohdemuisti) valikon kohta Edit (Muokkaa) valikosta. 2. Syötä uusi kohde tai valitse kohde kohdemuistista. 3. Lisää reittiin valittu kohde valitsemalla Add (Lisää). Näytetään reitin niiden välietappien luettelo, jotka on jo tallennettu. 4. Siirrä kursoria kääntämällä monitoiminuppi luettelon siihen kohtaan, johon uusi välietappi lisätään. 5. Paina monitoimisäädintä, jolloin korostetun syöttökentän etupuolelle avautuu uusi etappi. Paina (Insert at end (Syötä loppuun)), jos uusi etappi on määrä sijoittaa luettelon loppuun. Siirrä välietappeja 1. Valitse Edit (Muokkaa) valikon kohta Move (Siirrä) valikosta. Näytetään valitun reitin välietappien luettelo. 2. Korosta siirrettävä välietappi kursorin avulla. 3. Paina monitoimisäädintä. 4. Siirrä kursoria kääntämällä monitoiminuppi luettelon siihen kohtaan, johon uusi välietappi lisätään. 5. Paina monitoimisäädintä asettaaksesi uuden etapin valittuun kohtaan. Paina (Insert at end (Syötä loppuun)), jos etappi on määrä siirtää luettelon loppuun. Poista välietappeja 1. Valitse Edit (Muokkaa) valikon kohta Delete (Poista) valikosta. Näytetään valitun reitin välietappien luettelo. 2. Korosta siirrettävä välietappi kursorin avulla. 3. Paina monitoimisäädintä. Haluttu välietappi poistetaan reitistä. Poista koko reitti Valitse Edit (Muokkaa) valikon kohta Delete (Poista) valikosta. Näytetään valitun reitin välietappien luettelo.

54 52 Navigointi Valitse Delete whole tour (Poista koko kierros)-valikkokohta. Matkaopastiedot (vain DVD 90 NAVI) Travel-valikon Add. info (Lisätiedot)- toiminnon avulla pääset eri toimittajien matkaoppaan tietoihin. Laitteeseen sijoitettu navigointi-dvd määrää, mitä kolmannen osapuolen toimittamia tietoja on saatavilla. Näitä voivat olla esimerkiksi hotelli- ja ravintolaoppaat sekä turisti-informaatio. Lisätietojen näyttämiseen käytetään Internet-selaimen kaltaista selainta. Lisätiedot voivat sisältää tekstiä, osoitteita ja puhelinnumeroita. Voit esimerkiksi siirtää haluamasi hotellin osoitteen navigointijärjestelmään suoraan matkaoppaasta. Haku lisätiedoista Jos navigointi ei ole käytössä: Päävalikossa, valitse Journey (Matka). Jos navigointi on käytössä: 1. Valitse opastusnäytössä Menu (Valikko)-valikkokohta. 2. Valitse Journey (Matka)-valikkokohta. 3. Journey (Matka) valikossa valitse Add. info (Lisätiedot). Näyttöön tulee yleiskatsaus navigointi-dvd:lle tallennetuista lisätiedoista. 4. Valitse luettelosta haluttu palveluntarjoaja. Jos palveluntarjoajalta on saatavana lisätietoja, valikoima ilmestyy suoraan hakuvaihtoehtojen kautta. 5. Valitse haluttu hakuehto luettelosta. Seuraava on mahdollista valita: Homepage (Kotisivu): Näyttää valitun toimittajan aloitussivun (jos käytettävissä). Vicinity current position (Nykyisen sijainnin lähellä): Näyttää hakuruudun senhetkisen sijainnin läheisyydessä oleville palveluille. Vicinity destination (Kohteen lähellä): Näyttää hakuruudun kohteen läheisyydessä oleville palveluille. In other towns (Muissa kaupungeissa): Näyttää hakuruudun valitsemasi paikan läheisyydessä oleville palveluille.

55 Navigointi 53 Haun rajoittamiseksi tätä voi seurata monivaiheinen, listojen muodossa esitettävä kysely, johon voidaan valita haluttuja alaryhmiä (esim. kaikki hotellit, luokat, ekstrat, haku nimellä). Tulosten näyttö Kun olet käynnistänyt haun, Infotainment näyttää haun tulokset luettelon muodossa. Selaimen käyttö 1. Siirry vaihtoehdosta toiseen keinukytkimen m tai n avulla. Sen jälkeen valittu vaihtoehto näkyy korostettuna (eri tavoin hakusivujen asettelun ja palveluntoimittajan mukaan vaihdellen.) 2. Paina painiketta d tai c vierittääksesi sivua ylös- tai alaspäin. 3. Paina monitoimisäädintä valitun vaihtoehdon vahvistamiseksi tai linkin aktivoimiseksi. Selaimessa on myös dynaaminen valikko. Kun monitoiminuppia käännetään, tarjolle saadaan seuraavat valikkokohdat: Select (Valitse) H: Vahvistaa valitun vaihtoehdon. Homepage (Kotisivu): Siirtyy valitun palveluntoimittajan yleiskuvaussivulle (jos saatavana). History (Historia): Näyttää aiemmin esitettyjen sivujen luettelon. Previous page (Edellinen sivu): Palauttaa sivuhistoriasta edellisen sivun. Next page (Seuraava sivu): Palauttaa sivuhistoriasta seuraavan sivun. Tuloksiin sisältyvät palveluiden osoitteet, osumaprosentit ja etäisyydet auton senhetkiseen sijaintiin. Saadaksesi näyttöön palveluiden yksityiskohtaiset tiedot käytä O symbolia. Avataksesi tulosten seuraavan/edellisen sivun käytä nuolisymboleja. Siirrä navigointijärjestelmään Voit siirtää valitsemasi palvelun yksityiskohtaisesta näkymässä suoraan navigointijärjestelmään uudeksi kohteeksi symbolin avulla.

56 54 Navigointi Bensiinitauko Kiinnostuskohteina näytetään vain navigointi-dvd:n/cd:n sisältämät bensiiniasemat. Opastus Kun ajotietokoneen laskema ajettavissa oleva matka on pudonnut tietyn etäisyyden alapuolelle, Infotainmentjärjestelmä antaa ilmoituksen ja mahdollisuuden suunnitella reitti läheiselle bensiiniasemalle. Valitse Petrol stations (Bensiiniasemat). Näyttöön tulee lähistön bensiinin jakeluasemista suurimmillaan 10 aseman luettelo auton senhetkiseen sijaintiin olevan etäisyyden mukaisessa järjestyksessä. Nuoli osoittaa valitun bensiiniaseman suunnan. Valitse haluttu huoltoasema luettelosta. Valitse Start navi (Käynnistä navi). Infotainment-järjestelmä laskee reitin valitulle bensiiniasemalle. Tai: Vahvista ajettavissa olevan matkan ilmoitus valitsemalla OK, jos et halua suunniteltavan reittiä läheiselle bensiiniasemalle. Kun reitti on laskettu, opastus alkaa ääntä ja suuntanuolia käyttäen. Suuntanuolet näytetään opastusruudussa tai päänäytössä yksinkertaistettuina. Ääni ja näytön suuntanuoli suosittelevat matkustussuunnan seuraavaa muutosta. Ilmoitusten äänenvoimakkuuden säätö navigoinnin valikossa Settings (Asetukset) Reittivaihtoehtojen asetus navigoinnin valikossa Settings (Asetukset) 3 35.

57 Navigointi 55 Opastusruutu Opastusruutu opastusnuolineen ilmestyy heti kun olet käynnistänyt navigoinnin. Värillisellä infonäytöllä varustetuissa ajoneuvoissa voidaan näytön valitusta tyypistä riippuen näyttää navigointikartta tai kartan ja nuolinäytön yhdistelmä. Näytön ylärivillä esitetään kohteeseen jäljellä oleva matka. Dynaaminen valikko Opastusruudun vasemmassa puolessa näytetään pieni valikkopalkki symboleineen. Valikko laajenee kattamaan kaikki valikkotekstit, kun käännät monitoiminuppia. Jos valikkopalkki on painunut kokoon, valikkopalkissa symbolina näytetty ja kursorin korostama valikkokohta voidaan suorittaa heti. Seuraavat valikkokohdat ovat valittavissa opastusnäytössä: Värillisessä infonäytössä: Stop navi (Pysäytä navi): Pysäyttää opastuksen. Menu (Valikko): Avaa alivalikon, jossa on valikkokohdat Info (Tiedot), Destin. Input (Kohteen syöttö), Destination mem. (Kohdemuisti), Journey (Matka) ja View (Näkymä). Alivalikko View (Näkymä) 3 60 Destination mem. (Kohdemuisti): Avaa määräpaikkamuistin. Journey (Matka): Avaa Journey (Matka)-valikon. Map (Kartta) F, Map/Arrow (Kartta/ Nuoli) E, Arrow (Nuoli) D: Vaihtaa kolmen mahdollisen näyttötyypin välillä. Scale (Mittakaava) w: Muuttaa karttanäytön mittakaavaa. Detour (Kiertotie): Avaa valikon vaihtoehtoisen reitin suunnittelua varten. Toista M: Toistaa senhetkisen navigointikehotteen. Graafisessa infonäytössä: Stop navi (Pysäytä navi): Pysäyttää opastuksen. Destin. Input (Kohteen syöttö): Avaa Destin. Input (Kohteen syöttö)-valikon.

58 56 Navigointi Destination mem. (Kohdemuisti) Avaa määräpaikkamuistin. Tours (Kierrokset): Avaa Tours (Kierrokset)-valikon. Toista M: Toistaa senhetkisen navigointi-ilmoituksen. Huomautuksia Detour (Kiertotie): Kiertotie voidaan suunnitella aina opastuksen ollessa käytössä. Kiertoteiden suunnitteleminen Kun dynaaminen opastus on käytössä, informaatiota siitä ilmestyy automaattisesti heti kun lähestyt reitilläsi olevaa liikenneseisausta. Dynaaminen opastus Huomautuksia Toista Infotainment-järjestelmä vastaanottaa asianmukaiset liikennetiedot RDS TMC:n kautta ja ilmoittaa myös reittiäsi koskevista esteistä. Senhetkinen liikennetiedote voidaan kuunnella uudestaan milloin tahansa painamalla M-painiketta. Ponnahdustiedot Kun kohdeopastus on aktiivisena, saat mukavasti esille minkä tahansa valikon (esim. Audio, Asetukset jne.) ilman, että menetät seuraavaa ajoohjetta. Jos ponnahdustiedot on aktiivisena, Infotainment-järjestelmä kytkee opastusruudun hetkeksi näyttöön ennen seuraavaa ajo-ohjetta. Näytön väritiedon mukaisesti järjestelmä kytkee yhdistetyn kartta/nuolinäytön. Kartan mittakaavana käytetään aina 100 m muista asetuksista huolimatta. Ajo-ohjeen jälkeen järjestelmä palauttaa alkuperäisen valikon näkyviin. Ponnahdustiedot voidaan poistaa käytöstä navigoinnin Settings (Asetukset)-valikosta Aseta näyttötyyppi (vain väritietojen näyttö) Aiemmin asetetusta näyttötyypistä riippuen: Siirrä opastusruudussa kursori valikkokohtaan Map (Kartta), Map/Arrow (Kartta/Nuoli), Arrow (Nuoli). Kun valikko on painunut kokoon, valikkotekstien sijaan näytetään symboli F, E tai D. Paina monitoiminuppia toistuvasti, kunnes opastusruudussa esitetään haluttu näyttö. Opastus nuolinäytön avulla Infotainment-järjestelmä näyttää opastusruudussa seuraavan informaation: Tieltä kääntyminen: Seuraava tie, jolle käännytään. Navigoinnin parametrit: Reittivaihtoehto, dynaaminen opastus, kehote pois jne.

59 Navigointi 57 Kääntyminen tai suuntanuoli. Senhetkinen etäisyys seuraavaan kääntymispaikkaan. Mitä lähemmäksi kääntymispaikkaa tulet, sitä useampi suuntanuolen segmentti saa värin. Jos auto ei ole yleisellä tiellä (esim. yrityksen toimipaikka tai metsäpolku), tai se on tiellä, jota ei vielä ole tallennettu navigointi-dvd:hen/cd:hen, näytetään kohteeseen päin osoittava nuoli. Kun saavut tielle, joka on tallennettu navigointi-dvd:hen/cd:hen, alkaa opastus. Kun Infotainment-järjestelmä kytketään pois päältä (esim. keskeytettäessä matka), senhetkinen kohde pysyy tallennettuna. Kun Infotainment-järjestelmä kytketään jälleen päälle, lyhyen ajan kuluttua ilmestyy kehote, joka kysyy, jatketaanko opastusta. Yksityiskohtaiset nuolet (vain väritietojen näyttö) Jos "yksityiskohtaiset nuolet" -toiminto on aktiivisena, suuntanuolien yläpuolella on lisäksi yksinkertaistettu ennakkovaroitus, joka kertoo hyvissä ajoin seuraavan ajosuuntamuutoksen. Ruudun oikealle puolelle ilmestyy palkki, josta näkyy etäisyys kääntymispaikkaan. Seuraavaan risteykseen tai käännökseen saavuttaessa näyttöön tulee yksityiskohtainen näkymä risteyksestä. Yksityiskohtaisten nuolien aktivointi Settings (Asetukset) -valikosta Karttaosio (vain väritietojen näyttö)

60 58 Navigointi Opastusnuolen vierestä voidaan valita karttanäyttö, johon reitti on merkitty. Valitse opastusruudussa valikkokohta Map (Kartta) tai symboli F. Näytetään kartta ja senhetkinen sijainti. Laskettu reitti korostetaan tällä kartalla värillisenä. Ajoneuvon senhetkinen sijainti osoitetaan nuolella. Muuta mittakaavaa (vain väritietojen näyttö) Kartta piirretään uudelleen valitussa näytön mittakaavassa. Mittakaava voidaan valita 50 m ja 1000 km väliltä. Muuta kartan suuntausta (vain väritietojen näyttö) Voit muuttaa kartan näytön suuntausta navigoinnin valikossa Settings (Asetukset) Näytä kiinnostuskohteita (vain väritietojen näyttö) Kiinnostuskohteet näytetään 1 km ja sitä pienemmissä mittakaavoissa. Kiinnostuskohteiden näytön aktivointi Kiinnostuskohteiden symbolien yleiskatsaus Yhdistetty kartta-/nuolinäyttö (vain väritietojen näyttö) "Jaettu ruutu", jollaisena se tunnetaan, näyttää opastusruudussa kartta- ja nuolinäyttöjen yhdistelmän. Valitse opastusruudussa valikkokohta Map/Arrow (Kartta/Nuoli) tai symboli E. Dynaaminen opastus Valitse opastusruudussa valikkokohta Scale (Mittakaava) w tai symboli. Näytetään valittuna oleva näytön mittakaava. Vaihda mittakaava monitoiminuppia kääntämällä ja vahvista arvo. Voit valita kartalla näytettäväksi kiinnostuskohteita (esim. bensiiniasemia, hotelleja ym.).

61 Navigointi 59 Dynaamisen opastuksen kanssa kaikki Infotainment-järjestelmän RDS TMC:n kautta vastaanottamat liikennetiedot otetaan huomioon reitin laskemisessa. Jos suunnitellulla reitillä on liikenneongelmia (esimerkiksi liikenneruuhka tai suljettu tie), saat tästä tiedon Infotainment-järjestelmän kautta, ja voit päättää, pitääkö järjestelmän välttää ongelma muuttamalla reittiä kyseisen osan välttämiseksi vai onko järkevämpää vain ajaa ongelmallisen tieosuuden kautta. Tämän ansiosta järjestelmä pystyy jatkuvasti tarkistamaan liikennetiedoteisiin pohjautuvasta opastuksesta, onko reitinohjaukselle olemassa parempaa reittiä. Joskus järjestelmä laskee uuden reitin esimerkiksi liikenneruuhkan ilmaannuttua. Dynaaminen opastus voidaan ottaa käyttöön tai poistaa käytöstä navigoinnin Settings (Asetukset)-valikossa Infotainment-järjestelmä laskee liikennehaitan aiheuttaman mahdollisen viipeen valitun RDS TRMC - aseman lähettämien tietojen perusteella. Käytännössä todellinen viive voi poiketa lasketusta arvosta. Dynaaminen opastus on toiminnassa vain, jos Infotainment-järjestelmä vastaanottaa liikennetietoja RDS TMC -toiminnon kautta. TMCvastaanoton tunnistaa Audio-toiminnon päänäytön TMC-symbolista. Liikennetilanteen mukaan käytetään kahta kiertotietyyppiä. 1. Laaja kiertotie Kun Infotainment-järjestelmä on saanut tietoja vähintään yhdestä kohteeseen saapumiseen suhteellisen suuren viipeen aiheuttavasta liikenteen häiriöstä RDS TMC:n kautta, järjestelmä tarjoaa hyvissä ajoin ennen häiriötä mahdollisuuden ajaa kiertotien kautta liikenteen häiriöiden ohitse. Jos reitillä odotetaan suhteellisen suuria viipeitä liikenteen häiriöiden vuoksi, näyttöön tulee lasketusta viipeestä ilmoittava viesti. Valitse Recalculate (Laske uudelleen), jos haluat ajaa laajaa kiertotietä pitkin liikenteen häiriöiden ympäri. Valitse Cancel (Peruuta), jos et halua ajaa kiertotietä. Voit määrittää reitin uudelleen laskemisen Detour (Kiertotie)-valikkokohdan avulla vielä peruuttamisen jälkeenkin. Liikennehaitat, joiden odotetaan aiheuttavan vain lyhyitä viiveitä, kierretään haluttaessa paikallisesti Detour (Kiertotie)-toiminnon avulla (katso alla). Liikennetukoksen välittömässä läheisyydessä järjestelmä antaa uudestaan varoituksen ja ehdottaa välitöntä liikennehaittaa varten kiertotietä (paikallinen kiertotie) Detour (Kiertotie)- valikon vaihtoehtona.

62 60 Navigointi 2. Paikallinen Detour (Kiertotie) Kiertotien suunnitteleminen manuaalisesti 4. Poistu Detour (Kiertotie)-valikosta valitsemalla Return (Paluu). Kartat Kartan näyttäminen (vain väritietojen näyttö) Paikallisen kiertotien avulla voit ohittaa kaikki liikennehäiriöt, vaikka Infotainment-järjestelmä ei pitäisikään niitä kriittisinä. Kun lähestyt viimeistä erkaantumistietä ennen liikennehaittaa, siitä ilmoittaa Infotainment-järjestelmä. Detour (Kiertotie)-valikkotekstin lisäksi ilmestyy M-symboli reitin opastusruutuun. Voit valita, laskeeko järjestelmä kiertoreitin vai ei. Infotainment-järjestelmässä voit ohittaa tietyn osan lasketusta reitistä (auton senhetkisestä sijainnista alkaen) dynaamisen kohdeopastuksen toimintojen lisäksi. 1. Valitse opastusnäytössä Detour (Kiertotie)-valikkokohta. Detour (Kiertotie)-valikko tulee näyttöön. 2. Aseta kiertotien matkaksi jokin arvo väliltä 1 ja 50 km. 3. Valitse Calculate (Laske). Määritetylle etäisyydelle lasketaan vaihtoehtoinen reitti (auton nykyisestä sijainnista alkaen). Infotainment-järjestelmä tarjoaa mahdollisuuden näyttää kartta milloin tahansa, myös navigoinnin ollessa pois käytöstä. On syötettävä navigointi-dvd/cd. Jos navigointi ei ole käytössä: Valitse navigoinnin päävalikosta Map (Kartta)-valikkokohta. Näytetään paikkakartta ja ajoneuvon senhetkinen sijainti.

63 Navigointi 61 Jos navigointi on käytössä: Valitse opastusnäytössä Menu (Valikko)-valikkokohta. Valitse View (Näkymä)-valikkokohta. Näytetään paikkakartta, ajoneuvon senhetkinen sijainti ja kursori. Valikkokohdan Position map (Sijaintikartta) lisäksi valikkopalkissa on käytettävissä seuraavat toiminnot. Destination map (Kohdekartta): Jos on syötetty kohde, näytetään kartta, jolla on ko. kohdetta ympäröivä alue. Map scroll (Kartan vieritys)/map scroll OFF (Kartan vieritys OFF): Kytkee kursorin päälle ja pois ja mahdollistaa kohdistimen liikuttamisen keinukytkimen avulla. Katso alla "Kartankohdan liikuttaminen". Scale (Mittakaava): Muuttaa karttanäytön mittakaavaa. Mittakaavan muuttaminen Set destin. point (Aseta kohde): Asettaa kursorin ristin uudeksi kohteeksi. Karttaosion liikuttaminen (vain väritietojen näyttö) Jos näytössä on sijaintikartta tai kohdekartta, näkyvää kohdistinta voidaan siirtää keinukytkimellä. Jos kohdistinta ei ole näkyvissä (esim. navigointi ei ole aktivoituna): 1. Valitse Map scroll (Kartan vieritys)-valikkokohta saadaksesi kohdistimen näkyviin. 2. Siirrä keinukytkimellä kohdistimen viivat kartan haluttuun kohtaan. Kartankohta siirtyy automaattisesti, kun jokin kohdistimen viivoista lähestyy ruudun reunaa. 3. Voit palauttaa alkuperäisen karttaosion (senhetkisen sijainnin tai kohteen) ja piilottaa kursorin valitsemalla valikkopalkista valikkokohdan Map scroll OFF (Kartan vieritys OFF). Määräpaikkojen syöttäminen kartan kautta (vain väritietojen näyttö)

64 62 Navigointi Kun näytetään paikka- tai kohdekartta: 1. Aktivoi kursori valikkokohdasta Map scroll (Kartan vieritys), jos se ei vielä näy. 2. Siirrä kursori kartalla haluamaasi kohtaan. Aseta ensin karttaosio karkeasti käyttämällä suurta mittakaavaa (esim. 20, 50, 100 km). 3. Valitse pieni mittakaava, niin saat näkyviin kaikki tiet käsittävän yksityiskohtaisen kartan, ja voit määritellä kohteen tarkasti. 4. Voit hyväksyä kartalla valitun paikan kohteeksi valitsemalla valikkopalkista valikkokohdan Set destin. point (Aseta kohde). Näytetään valikko Destin. Input (Kohteen syöttö) ja uuden kohteen tiedot. 5. Tallenna kohde osoitekirjaan valitsemalla Save (Tallenna). tai: aktivoi opastus uuteen kohteeseen valitsemalla Start navi (Käynnistä navi). Jos olet ottanut käyttöön kiinnostuskohteiden (esim. bensiiniasemien) näytön navigoinnin valikossa Settings (Asetukset), ne näytetään kartalla vastaavina symboleina. Navigointiasetukset 3 35 Digitoimattomien teiden ulkopuoliset kohteet (vain väritietojen näyttö) Kun navigointikartalla saavut kohteisiin, voit myös tallentaa kohteita, jotka ovat digitoimattoman tien ulkopuolella. Infotainment-järjestelmä opastaa silloin niin pitkälle, kuin se digitoituja teitä pitkin on mahdollista. Sen jälkeen opastus kohteeseen jatkuu suuntanuolien avulla.

65 Symbolien selitykset Navigointi 63

66 64 Navigointi Nro. Selitys 1 Lentokenttä 2 Huvipuisto 3 ATM 4 Autojärjestö/-kerho 5 Pankki 6 Linja-autoasema 7 Pysäköintialue 8 Autonvuokrausyhtiö 9 Autokorjaamo 10 Apteekki 11 Elokuvateatteri 12 Kaupungin keskusta 13 Sairaala 14 Yhdyskuntakeskus 15 Kunnantoimisto 16 Oikeustalo 17 Kulttuurikeskus 18 Kohde 19 Oppilaitos Nro. Selitys 20 Lähetystö 21 Ajanvietekohde 22 Messukeskus 23 Lautta 24 Paloasema 25 Golfkenttä 26 Sairaala 27 Hotelli 28 Maatalouskohde 29 Kirjasto 30 Marina 31 Varuskunta 32 Monumentti 33 Museo 34 Puisto 35 Liityntäpysäköinti 36 Huoltoasema 37 Muistomerkki 38 Poliisi Nro. Selitys 39 Postitoimisto 40 Rautatieasema 41 Ravintola 42 Palveluita 43 Ostoskeskus 44 Urheilukeskus 45 Teatteri 46 Matkailukohde 47 Turisti-informaatio

67 TMC-symbolien selitykset Navigointi 65

68 66 Navigointi Mittakaavoille yli 10 km: Nro. Selitys 1 Este tiellä 2 Ajoesteet molempiin kulkusuuntiin Mittakaavoille 10 km ja alle: Nro. Selitys 3 Tietyö 4 Vaara 5 Liukas tie 6 Huonot sääolosuhteet 7 Huonokuntoiset tiet 8 Onnettomuudet 9 Hidas liikenne tai jonoja 10 Paikallaan seisova liikenne 11 Viivästykset, odotusajat 12 Erikoiskuljetusajoneuvoja 13 Kapeita tieosuuksia 14 Ei pysäköintimahdollisuutta 15 Kulunut ajorata Nro. Selitys 16 Suljetut tiet 17 Nuono näkyvyys 18 Voimakas tuuli 19 Savusumuhälytys 20 Auton korkeusrajoituksia 21 Seuraa radiotiedotteita

69 Navigointi 67

70 68 Hakemisto A Ajoaika / Saapumisaika Aloita navi AM AS Asemahaku Asemaluettelo Asemamuisti Asento AS taso Automaattihaku Automaattinen poiskytkentä Automaattinen päällekytkentä Automaattinen tallennus (AS) Automaattitallennuksen luettelot. 24 Aux-tulo AUX-tulo B Balance Bass Bensiinitauko... 40, 54 C CD:n selaus CD:n toiston aloitus CD-ekstrat CD, poista CD-soittimen kytkeminen päälle CD-soittimen käyttö CD teksti CD, työnnä sisään CD-vaihtaja D Dynaaminen opastus Dynaaminen valikko E erikoiskohteet Erikoiskohteet F Fader FM I Infotainment-järjestelmä kojelauta... 6 käyttösäätimet... 6 Monitoimiyksikkö... 6 ohjauspyörän audiosäätimet... 6 Infotainment-järjestelmän kytkeminen päälle tai pois Infotainment-järjestelmän käyttö..11 Info-valikko K Kappaleen toisto Kartan näyttäminen Kartan vieritys... 60

71 69 Kartat Karttaosio Karttavalinnat Katsaus... 6 Kielen määrittäminen Kiertoteiden suunnitteleminen Kiertotie Kirjainten syöttö Kohdeopastus... 40, 54 Kohteen syöttäminen Kotiosoite Käyttäjä Käyttö... 11, 21, 29, 32, 35 L Laske uudelleen Lisää matka... 40, 54 M Manuaalinen viritys Matkaopastiedot... 40, 54 Merkkien poisto Mittakaava Monitoimisäädin Muuta kartan suuntausta Muuta mittakaavaa Mykistys Määräpaikan muis Määräpaikan syöttö Määräpaikkojen syöttäminen kartan kautta Määräpaikkojen syöttö N Navigoinnin DVD/CD kytkentä Navigoinnin DVD/CD poisto Navigoinnin äänenvoimakkuuden säätö Navigointiasetukset Navigointijärjestelmän aktivointi...35 Navigointijärjestelmän käyttö Navigointi, yleistä tietoa Navi-tiedotukset Nimen näyttö Nopeuden mukaan muuttuva äänenvoimakkuus (SDVC) Nuolinäyttö Näkymä Näytä kiinnostuskohteita O Ohjeiden aktivointi Opastus Opastusruutu Osoitekirja P Paikkakartta Poista listat PTY valinta Päivitä asemat Päänäyttö R Radio data system (RDS) Radio Extras Random Reitin valinta Reitit... 40, 54 Reittiluettelo S Satunnaisalbumi SDVC Symbolien selitykset T Tallennus TA volume TMC info Treble V Valikoiden käyttö Varkaudenestotoiminto... 5 Y Yleistä tietoa... 4, 28, 33

72 70 Ä Äänensävyn asetukset Äänen säädöt Äänenvoimakkuuden säätö Äänenvoimakkuus Äänenvoimakkuusasetukset Äänenvoimakkuus käynnistettäessä... 20

73 CDC 40 OPERA Johdanto Radio CD-soitin Hakemisto

74 72 Johdanto Johdanto Yleistä tietoa Varkaudenestotoiminto Katsaus Käyttö Äänensävyn asetukset Äänenvoimakkuusasetukset Yleistä tietoa Infotainment-järjestelmä tarjoaa sinulle viimeisimmän teknologian mukaisia infotainment-palveluita. Radiolla on yhdeksän automaattista asemamuistia jokaiselle käytettävissä olevalle taajuuskaistalle (FM, AM, DAB). Sisäänrakennettuun vaihtajalaitteeseen voidaan ladata kuusi CD:tä. Voidaan soittaa audio-cd-levyjä ja MP3- CD-levyjä. Digitaalinen ääniprosessori tarjoaa käyttöösi useita esimääritettyjä taajuuskorjaintiloja äänen laadun optimoimiseksi. Digitaalisen radiovastaanoton DABvastaanotin voidaan liittää lisävarusteena. Infotainment-järjestelmään voidaan liittää myös ulkoinen äänilähde, kuten matkapuhelin. Lisäksi Infotainment-järjestelmässä voi olla varusteena Mobile Phone Portal. Infotainment-järjestelmää voi valinnaisesti käyttää ohjauspyörän säätimillä. Käyttösäätimien tarkkaan harkitun muotoilun ja selkeiden näyttöjen ansiosta järjestelmän käyttö on helppoa ja intuitiivista. Tärkeää tietoa käytöstä ja liikenneturvallisuudesta 9 Varoitus Infotainment-järjestelmää tulee käyttää siten, että autolla voidaan ajaa turvallisesti kaikissa tilanteissa. Jos olet epävarma, pysäytä auto ja käytä Infotainmentjärjestelmää auton ollessa paikallaan.

75 Johdanto 73 Radion vastaanotto Radiovastaanotossa voi esiintyä sihinää, kohinaa, säröilyä ja vastaanoton katkeilua seuraavista syistä: etäisyyden muutokset lähettimeen nähden, monitievastaanotto heijastumista johtuen, katvealueet. Varkaudenestotoiminto Infotainment-järjestelmässä on elektroninen turvajärjestelmä varkaudenestoa varten. Infotainment-järjestelmä toimii siksi vain tietyssä autossa ja on siten varkaalle arvoton.

76 74 Johdanto Katsaus Kojetaulun käyttösäätimet

77 Johdanto 75 1 e-säädin Lyhyt painaminen: kytkee Infotainment-järjestelmän päälle/pois Kääntäminen: äänenvoimakkuuden säätö VIRITIN Vaihto FM:n ja AM:n välillä..86 Jos on kytketty DABvastaanotin: Vaihda analogisen ja digitaalisen vastaanoton välillä CDC CD-vaihtajan ohjelman valinta PÄÄ Päävalikko Monitoimisäädin Käännä: valitse toiminto Paina: vahvista toiminto INFO Informaatiosivu SOUND Sound-toiminnon ohjelman valinta BC Ajotietokone Radio: numeropainikkeet, asemapainikkeet CD-vaihtaja: syötettyjen CD-levyjen suora valinta painikkeilla Ääni- tai MP3-CD-levyn paikka ASETUKSET Asiayhteydestä riippuvat asetukset Keinukytkin Radio: mn automaattinen asemahaku, dc manuaalinen asemahaku CD: mn kappaleen valinta / pikakelaus eteenpäin / pikakelaus taaksepäin, dc albumin/ CD:n valinta, c kappaleen toisto, d CD:n selaus TP Liikenneradio j CD-vaihtajan valikko Ohjauspyörän audiosäätimet 1 Peukalorulla Kääntäminen: Siirrä kursoria Painaminen: vahvistaa valinnan q-painike Radio: seuraava tallennettu asema CD: seuraava CD... 99

78 76 Johdanto 3 p-painike Vaihtaa radio- ja CD-tilan välillä Radio: Keskeytä TA- ja PTY31-viestit Jos on kytketty DABvastaanotin: vaihto analogisen ja digitaalisen vastaanoton ja CD:n soiton välillä c-painike Radio: haku alaspäin, selaa asemamuistia taaksepäin Keskeytä TA- ja PTY31- viestit CD: Hyppää yksi kappale taaksepäin, pikakelaus taaksepäin, asemamuisti d-painike Radio: haku Radio: haku ylöspäin, selaa asemamuistia eteenpäin Keskeytä TA- ja PTY31- viestit CD: Hyppää yksi kappale eteenpäin, pikakelaus eteenpäin Kääntäminen: äänenvoimakkuuden säätö..74 Käyttö Käyttösäätimet Infotainment-järjestelmää käytetään toimintopainikkeilla, monitoimisäätimillä ja näytössä näkyvien valikoiden avulla. Käskyt annetaan: kojelaudan keskusohjausyksiköllä 3 74 ohjauspyörän säätimillä Infotainment-järjestelmän kytkeminen päälle tai pois Paina säädintä e. Äänilähteen edellinen joukko toistetaan. Kytkeminen päälle/pois virtaavaimen avulla (automaattinen päällekytkentä) Kun automaattinen päällekytkentä on käytössä, Infotainment-järjestelmä voidaan kytkeä päälle ja pois päältä myös ajoneuvon virtalukon avulla.

79 Johdanto 77 Tämä radion ja virtalukon välinen yhteys on määritetty tehtaalla, mutta se voidaan poistaa käytöstä. Jos automaattinen päällekytkentä on poistettu käytöstä, Infotainmentjärjestelmä voidaan kytkeä päälle ainoastaan e-kytkimellä ja CDvaihtimen j-painikkeella ja pois päältä e-painikkeella. Jos Infotainment-järjestelmä kytketään pois päältä, kun sytytysvirta sammutetaan, se voidaan kytkeä uudelleen päälle ainoastaan e- painikkeella ja CD-vaihtimen j- painikkeella automaattisen päällekytkennän asetuksista riippumatta. Automaattinen käynnistys on aina käytössä, kun Infotainment-järjestelmä on irrotettu käyttöjännitteestä ja kytketty uudelleen. Automaattisen päällekytkennän aktivointi/deaktivointi Paina päävalikossa SETTINGS-painiketta. Järjestelmän Asetukset-valikko tulee näyttöön. Valitse automaattisen päällekytkennän valintaruutu tai poista sen valinta. Käytössä: näytön oikealle puolelle tulee näkyviin viesti "Radion virta kytketään automaattisesti päälle ja pois sytytysvirran mukana". Ei käytössä: näytön oikealle puolelle tulee viesti "Radion virta voidaan kytkeä ainoastaan ON/OFF-painikkeella". Automaattinen poiskytkentä Infotainment-järjestelmän virta katkeaa automaattisesti tunnin kuluttua, jos kytket sen päälle sytytysvirran ollessa katkaistuna. Äänenvoimakkuuden säätö Käännä säädintä e. Infotainment-järjestelmä toistaa viimeksi käytetyllä äänenvoimakkuudella, jos äänenvoimakkuus on suurinta säädettyä päällekytkennän äänenvoimakkuutta 3 84 alhaisempi. Liikennetiedotukset ja ulkoiset radiolähteet lisätään ennalta määritetyllä pienimmällä äänenvoimakkuudella Jos vastaava äänilähde on otettu käyttöön, liikennetiedotusten, ulkoisten radiolähteiden ja radion ja CD:n äänenvoimakkuutta voidaan säätää erikseen. Nopeuden mukaan muuttuva äänenvoimakkuus (SDVC) Kun SDVC on käytössä, 3 84 äänenvoimakkuus säätyy automaattisesti tiemelun ja tuulensuhinan mukaan ajon aikana. Ulkoinen lähde Infotainment-järjestelmään voi liittää ulkoisen lähteen (esimerkiksi matkapuhelimen, navigointijärjestelmän, jne.). Tällöin näytössä näkyy Ulkopuol. päälle. Suosittelemme, että Opel Partner asentaa laitteet.

80 78 Johdanto Valikkokäsite Infotainment-järjestelmän valikkorakenne muodostuu erilaisista valikkosivuista: Valintasivut Ominaisuussivut Asetussivut Eri sivuilla on erilaisia toiminnallisuuksia: Valintasivut Valintasivuilla on valintavalikko, jossa on valikon kunkin kohteen esikatselu näytön vasemmassa reunassa. Valintasivut johtavat ominaisuus- tai asetussivuille. Audio-valikko on valintasivun esimerkki. Ominaisuussivut Ominaisuussivut ovat valikkosivuja, joilla pysyt esimerkiksi radiota tai CDlevyä kuunnellessasi. Ominaisuussivuilla on myös valikon kohteita, jotka voidaan suorittaa ja jotka vievät toiseen ominaisuuteen tai muille asetussivuille. Radiovalikko on ominaisuussivun esimerkki. Asetussivut Asetussivut ovat valikon sivuja, joilla voidaan määrittää asetuksia, esimerkiksi äänen asetuksia. CD säädöt-valikko on asetussivun esimerkki. Valikon tasot Infotainment-järjestelmän valikot on jaettu tasoihin. Käytössä oleva valikkotaso näytetään näytön reunassa olevilla pystysuorilla viivoilla (esimerkiksi päänäyttö - ei viivaa, ominaisuussivu radio - yksi viiva).

81 Johdanto 79 Valitseminen valikosta Valikon kohteet valitaan käyttämällä kohdistinta, jota siirretään kääntämällä monitoimisäädintä. Kohdistin on kehyksen (palkin) muotoinen. Kohdistin ilmaisee, mitä valikon kohdetta ollaan valitsemassa. Käännä monitoimisäädintä, kunnes haluttu valikon kohde on merkitty. Paina monitoimisäädintä. Kyseinen toiminto suoritetaan tai näyttöön tulee toinen valikko. Seuraavissa käyttöohjeen kappaleissa edellä kuvatut toimintopyynnöt tiivistetään seuraavaksi toimintopyynnöksi: Valitse valikkokohta. Joissakin valikoissa asetukset valitaan kääntämällä monitoimisäädintä. Käytössä olevat toiminnot merkitään valitulla valintaruudulla tai valikon kohdan edessä olevalla valitun vaihtoehdon kentällä. Pois käytöstä kytketyt toiminnot merkitään valitsemattomalla valintaruudulla tai valikon kohdan edessä olevalla tyhjällä valintakentällä. Valitseminen luettelosta Osa valikoista näkyy luetteloina. Voit siirtää kohdistinta ylös ja alas monitoimisäätimellä. Vahvista valinta painamalla monitoimisäädintä. Seuraavissa käyttöohjeen kappaleissa edellä kuvatut toimintopyynnöt tiivistetään seuraavaksi toimintopyynnöksi: Valitse luettelosta haluamasi kohta. Jos siirrät kohdistimen näytön ylätai alareunaan, näyttöön tulee muita luettelon vaihtoehtoja. Näytön oikeassa reunassa oleva vierityspalkki ilmaisee kohdistimen sijainnin luettelossa. Viimeksi valittu luettelon kohta näkyy joissakin luetteloissa nuolelle merkittynä. Luettelon nimi ja kohtien määrä näkyvät luettelon yläpuolella. Lisävalikot Joissakin tilanteissa näytössä on lisähuomautuksia sekä tietoja Infotainment-järjestelmästä tai muista auton komponenteista toisessa ikkunassa. Tällöin toinen ikkuna menee näytössä näkyvän valikon päälle.

82 80 Johdanto Jotkin tällaiset ikkunat on vahvistettava (esimerkiksi puhelinkeskustelun aikana saapuvat liikennetiedotukset), muut taas poistuvat automaattisesti hetken kuluttua. Esimerkiksi CD-tilassa liikennetilanne näytetään liikennetiedotuksen aikana, kun TP on käytössä. Päävalikon valitseminen Voit käyttää päävalikkoa seuraavasti: Käännä monitoimisäädintä oikealle, kunnes Main tulee näkyviin näytön alaosaan. Paina monitoimisäädintä. Päävalikko tulee näyttöön. Tai: Toista seuraavat vaiheet, kunnes päävalikko tulee näkyviin: Käännä monitoimisäädintä vasemmalle, kunnes valikon kohde Takaisin näkyy otsikkorivillä. Paina monitoimisäädintä. Tai: Paina painiketta MAIN. Päävalikko tulee näyttöön. Radiovalikon valitseminen Paina painiketta TUNER. Radiovalikko tulee näyttöön. Asema, jolle viimeksi viritettiin, tulee näyttöön. Asema, jolle viimeksi viritettiin, kuuluu. CD-valikon valitseminen Paina painiketta CDC. CD-valikko tulee näyttöön. Jos CD-levyä ei ole asetettu, CDvaihtaja-valikko tulee näyttöön Viimeksi toistettu CD-raita tulee näyttöön. Viimeksi toistettu CD-raita toistetaan. Audio-valikon valitseminen Audio-valikossa voit vaihtaa FM-, AM- ja DAB-aaltoalueiden (jos käytettävissä) sekä CD-vaihtajan välillä Soundi-valikon käyttämiseksi. Voit valita Audio-valikon seuraavasti: Radiossa CD tai Soundi-valikko.

83 Johdanto 81 Käännä monitoimisäädintä vasemmalle, kunnes valikon kohde Takaisin näkyy otsikkorivillä. Paina monitoimisäädintä. Audio-valikko tulee näyttöön. Äänivalikon valitseminen Paina painiketta SOUND. Soundi-valikko tulee näyttöön. Tai: Näytössä on Audio-valikko. Valitse Soundi-valikkokohta. Soundi-valikko tulee näyttöön. Valikosta poistuminen Voit poistua valikosta kahdella eri tavalla: Valikosta poistuminen monitoimisäätimen avulla Käännä monitoimisäädintä vasemmalle, kunnes valikon kohde Takaisin näkyy otsikkorivillä. Paina monitoimisäädintä. Seuraavaksi ylempi valikko tulee näkyviin. Tätä mahdollisuutta ei ole päävalikossa. Tai: Käännä monitoimisäädintä oikealle, kunnes valikon kohde Main näkyy näytön alaosassa. Paina monitoimisäädintä. Päävalikko tulee näyttöön. Tätä mahdollisuutta ei ole luetteloissa, syöttövalikoissa eikä päävalikossa. Toimintopainikkeiden käyttäminen valikosta poistumiseen Voit poistua valikosta CDC-, TUNER-, SETTINGS-, SOUND- tai MAIN-toimintopainikkeen avulla. Paina painiketta CDC. CD-valikko tulee näyttöön. Paina painiketta TUNER. Radiovalikko tulee näyttöön. Paina painiketta SETTINGS. Seuraavaksi ylempi valikko tulee näkyviin. SETTINGS-painikkeen avulla avatuista valikoista voi myös poistua sen avulla. Paina painiketta SOUND. Soundi-valikko tulee näyttöön. Paina painiketta MAIN. Päävalikko tulee näyttöön.

84 82 Johdanto Päävalikko Päävalikko on ainoastaan tietoja sisältävä näyttö. Voit valita kolme erilaista valikkonäkymää: ääni, Mobile Phone Portal ja ajotietokone. Voit siirtyä päävalikkoon edellä kuvatulla tavalla. Näytössä voi olla seuraavia tietoja: Ajotietokoneen tietoja BC-painikkeen avulla valitut ajotietokoneen tietojen näyttö. Katso oma autosi käyttöohje. Mobile Phone Portal -tiedot Näyttää tiedot, jos Mobile Phone Portal on asennettu. Katso Mobile Phone Portalin käyttöohjeet. Ääni-informaatio Seuraavien äänitietojen näyttö. Nykyisen aseman muistipaikka tai CD. Nykyisen aseman nimi tai aseman taajuus tai CD-levyn numero, CDlevyn raidan numero, CD-levyn nimi, esiintyjän nimi tai albumin nimi sekä raidan aika ja raidan nimi. Jos analoginen radio on käytössä, FM, AM tai FMDAB näkyy Jos digitaalinen radio on käytössä, DABFM tai DAB sekä yhtyeen ja palvelun nimi näkyvät Jos alueellinen toiminto on käytössä, Rek näkyy Jos AS-muisti on käytössä, AS näkyy Ohjelman nimi näytetään, jos RDStoiminto on käytössä Jos liikennetiedotukset ovat käytössä, [TP] tai [ ] ovat näytössä Jos soittimeen on asetettu vähintään yksi CD-levy, CD in näkyy. Jos MP3-musiikkia sisältävää CD-levyä toistetaan, myös MP3 näkyy Jos Satunnais-CD on käytössä, g näkyy Jos Satunnaismakasiini on käytössä, h näkyy Jos Toista raita on käytössä, i näkyy Jos Scan CD on käytössä, l_ näkyy Ulkolämpötila Näyttää kulloisenkin ulkolämpötilan. Katso oma autosi käyttöohje. Aika Kulloisenkin ajan näyttö. Katso oma autosi käyttöohje. Ilmastointiautomatiikan tiedot Katso oma autosi käyttöohje.

85 Johdanto 83 Äänensävyn asetukset Soundi valikossa, joka haetaan SOUND painikkeella tai Audio valikon kautta, on lueteltu seuraavat valikkokohdat: Diskant. ja Basso Balans. ja Fader Subwoofer (jos käytettävissä) Huone Soundi Korjain Basso ja Diskant. asettaminen Asetukset koskevat juuri valittua äänilähdettä ja ne tallennetaan erillisesti FM, AM, DAM (jos saatavissa) ja CDlaturiin. 1. Valitse valikkokohta Diskant. - Basso. 2. Valitse Basso tai Diskant.. 3. Käännä monitoimisäädintä, kunnes äänenvoimakkuus on haluamasi. 4. Paina monitoimisäädintä. Bassoäänet säätyvät automaattisesti ajonopeuden mukaan kompensoimaan tien ja ympäristön melua. Asetusta ei voi muuttaa. Äänenvoimakkuuden jakaminen oikean ja vasemman puolen välillä 1. Valitse valikkokohta Balans. - Fader. 2. Valitse Balans.-valikkokohta. 3. Käännä monitoimisäädintä, kunnes äänenvoimakkuus on haluamasi. 4. Paina monitoimisäädintä. Äänenvoimakkuuden jakaminen etu- ja takaosan välillä 1. Valitse valikkokohta Balans. - Fader. 2. Valitse Fader-valikkokohta. 3. Käännä monitoimisäädintä, kunnes äänenvoimakkuus on haluamasi. 4. Paina monitoimisäädintä. Subwoofer (jos käytettävissä) Käytä tätä toimintoa säätämään erillisen bassokaiuttimen äänenvoimakkuus, mikäli mahdollista. 1. Valitse Subwoofer-valikkokohta. 2. Käännä monitoimisäädintä, kunnes äänenvoimakkuus on haluamasi. 3. Paina monitoimisäädintä. Soundi-valikko tulee näyttöön.

86 84 Johdanto Huone Käytä tätä toimintoa surround-äänen optimoimiseksi (aika, taajuuden reagointi ja äänenvoimakkuus) esiasetettuja arvoja käyttäen. Valitse Huone-valikkokohta. Seuraavat valinnat ovat valittavissa: Kuljettaja: Surround kartoituksen optimointi kuljettajalle. Edessä: Surround kartoituksen optimointi etuistuimille. Kaikki positiot: Surround kartoituksen optimointi kaikille istuimille. Valitse haluamasi vaihtoehto. Soundi Jos haluat käyttää aiemmin määritettyä äänityyliä, voit valita haluamasi viidestä eri vaihtoehdosta. Valitse Soundi-valikkokohta. Seuraavat valinnat ovat saatavissa: Käyttäjä (käyttäjän määrittelemä äänenväri, katso Korjain,Jazz, Kieli, Pop, Klassinen musiikki, Rock. Ota haluamasi äänityyli käyttöön. Korjain Tällä toiminnolla voit muuttaa 7 äänen taajuutta (7 kaistan korjain) Huomaa että tekemäsi äänen optimoinnit peruutetaan. 1. Valitse Korjain-valikkokohta. Jokaisella äänen taajuudella on liukukosketin. 2. Valitse haluamasi äänentaajuus. 3. Käännä monitoimisäädintä, kunnes asetus on haluamasi. 4. Paina monitoimisäädintä. Jos olet tehnyt asetukset korjaimella, silloin Käyttäjä valintakenttä Soundi valikossa aktivoituu automaattisesti. Äänenvoimakkuusasetukset Äänenvoim.-valikko voidaan tuoda näyttöön radiosta tai CD-valikosta. Paina painiketta SETTINGS. Valitse Äänenvoim.-valikkokohta. Äänenvoim.-valikko tulee näyttöön. Seuraavat valikkokohdat ovat valittavissa Äänenvoim.-valikossa: TA-äänenvoim.: liikennetiedotusten äänenvoimakkuus SDVC: ajonopeuden mukaan säätyvä äänenvoimakkuus Alkuäänenvoim.: suurin äänenvoimakkuus, kun Infotainment-järjestelmä on kytketty päälle Ulkopuol. päälle: ulkoisen lähteen äänenvoimakkuus (esimerkiksi kytkettäessä matkapuhelin) TA-äänenvoim. Tämän toiminnon avulla voit säätää liikennetiedotusten äänenvoimakkuutta. Valitse TA-äänenvoim.-valikkokohta.

87 Johdanto 85 Käännä monitoimisäädintä, kunnes äänenvoimakkuus on haluamasi. Paina monitoimisäädintä. SDVC Ulkoisten äänien ja ajoäänien kompensoimiseksi Infotainment-järjestelmän äänenvoimakkuutta säädetään auton ajonopeuden mukaan. Voit käyttää SDVC-toimintoa ajonopeuden mukaan muuttuvan äänenvoimakkuuden säätämiseen. Valitse SDVC-valikkokohta. Käännä monitoimisäädintä, kunnes äänenvoimakkuus on haluamasi. Paina monitoimisäädintä. Alkuäänenvoim. Valitse Alkuäänenvoim.-valikkokohta. Käännä monitoimisäädintä, kunnes äänenvoimakkuus on haluamasi. Paina monitoimisäädintä. Kun Infotainment-järjestelmä kytketään päälle, järjestelmän käynnistyessä käytetään viimeksi käytettyä äänenvoimakkuutta, jos se oli suurinta käynnistyksen yhteydessä valittua äänenvoimakkuutta pienempi. Kun Infotainment-järjestelmä kytketään päälle, järjestelmän käynnistyessä käytetään suurinta käynnistyksen yhteydessä valittua äänenvoimakkuutta, jos tämä äänenvoimakkuus on viimeksi käytettyä äänenvoimakkuutta pienempi. Ulkopuol. päälle Tämän toiminnon avulla voit säätää matkapuhelimen kaltaisten ulkoisten äänilähteiden äänenvoimakkuutta. Valitse Ulkopuol. päälle-valikkokohta. Käännä monitoimisäädintä, kunnes äänenvoimakkuus on haluamasi. Paina monitoimisäädintä.

88 86 Radio Radio Käyttö Asemahaku Automaattitallennuksen luettelot Radio data system (RDS)...91 Digitaalinen radiolähetys Käyttö Radiotoisto Voit vaihtaa CD--tilasta radiotilaan seuraavasti: Paina painiketta TUNER. Valitse aaltoalue FM, AM tai DAB (mikäli käytettävissä). Viimeksi aaltoalueella valittua asemaa soitetaan ja se näytetään. Voidaan valita joko FM (analoginen radio) tai DAB (digitaaliradio, mikäli käytettävissä) painamalla painiketta TUNER. Asemahaku Asemavalikko Kuuntelet asemaa, jolle viimeksi viritit radion. Radiotilan aaltoalueen valinta Kuuntelet asemaa, jolle viimeksi viritit radion. Käännä radiovalikossa monitoimisäädintä vasemmalle, kunnes valikon kohde Takaisin näkyy otsikkorivillä. Paina monitoimisäädintä. Audio-valikko tulee näyttöön. Aloita radion valikosta ja menettele seuraavasti, niin pääset valikkoon Asema: Valitse Asema-valikkokohta.

89 Radio 87 Valikko Asema sisältää seuraavat alueet: Yläalueella voidaan kutsua tallennettuja asemia. Ala-alueella voidaan kutsua kaikkia muita vastaanotettavia asemia. Keskialueella voidaan päivittää vastaanotettavien asemien luettelo valikkokohdan Päivitä asema kautta. Tallennettujen asemien kutsuminen valikkoa Asema käyttäen Siirrä kursori muistipaikkojen luetteloon (yläalue). Senhetkinen viritettynä oleva asema merkitään nuolella. Valitse haluamasi asema. Uusi viritettynä oleva asema merkitään nuolella. Kuulet juuri viritettyä asemaa. Vastaanotettavien asemien kutsuminen valikkoa Asema käyttäen Siirrä kursori vastaanotettavien asemien luetteloon (ala-alue). Senhetkinen viritettynä oleva asema merkitään nuolella. Valitse haluamasi asema. Uusi viritettynä oleva asema merkitään nuolella. Kuulet juuri viritettyä asemaa. Päivitä asemalista Vastaanotettavien asemien luettelo päivittyy automaattisesti. Asemaluettelon päivityksen tehokkuus vaihtelee taajuusalueen mukaan. Valitse valikkokohta Päivitä asema (keskialue). Analoginen radiovastaanotto (FM tai AM): Näytetään Memory... Radio mykistyy haun ajaksi. Jos haku on päättynyt, päivitetyn asemaluettelon ensimmäinen asema valitaan kuuluvaksi. Digitaalinen radiovastaanotto (DAB): Koko taajuuskaista näkyy. Asemaluettelo tulee takaisin näkyviin haun jälkeen. Päivitetyn luettelon ensimmäinen asema valitaan kuuluvaksi ja merkitään nuolella. Digitaaliradiossa (DAB) on asemaluettelon lisäksi yhtyeiden luettelo Automaattihaku Pidä keinukytkintä m tai n alhaalla, kunnes näytetään Seek. Tai: Valitse radion valikosta valikkokohta k tai l. Näytetään Seek (vain kun RDS on pois päältä). Radio mykistyy, kunnes uusi asema löytyy.

90 88 Radio Jos tiedät haluamasi aseman taajuuden, pidä keinukytkintä m tai n alhaalla, kunnes taajuus on lähes saavutettu. Keinukytkimen vapauttamisen jälkeen seuraava vastaanotettava asema virittyy automaattisesti. Jos radio ei voi löytää asemaa, se siirtyy automaattisesti herkemmälle hakutasolle. Ellei se vieläkään voi löytää asemaa, viimeksi aktivoitu taajuus asettuu. Digitaaliradiossa (DAB) voit hakea myös yhtyeitä Manuaalinen asemanhaku Manuaalista aseman hakua käytetään virittäytyessä tunnetuille taajuusasemille. Asemahaku keinukytkimen avulla Pidä keinukytkintä c tai d alhaalla, kunnes haluamasi taajuus on saavutettu. Karkea säätö: Pidä keinukytkintä c tai d alhaalla, kunnes haluamasi taajuus on lähes saavutettu. Hienosäätö: Hienoviritys ei ole DAB-aaltoalueella mahdollista. Näpäytä keinukytkintä c tai d toistuvasti, kunnes täsmällinen taajuus on saavutettu. Asemahaku monitoiminupin avulla Asemahaku monitoiminupin avulla käynnistetään radion valikosta. FM- tai AM-aaltoalueella menettele seuraavasti: Valitse Manuaal.-valikkokohta. DAB-aaltoalueella menettele seuraavasti: Valitse valikkokohta Säädöt ja sitten valitse valikkokohta Manuaal.. Seuraava koskee kaikkia aaltoalueita: Näytetään liukusäädin ja koko aaltoalue. Näytetään viimeksi viritetty taajuus. Käännä monitoimisäädintä, kunnes taajuus on oikea. Kuulet juuri viritettyä asemaa. Paina monitoimisäädintä. Radiovalikko tulee näyttöön. Näytetään juuri viritetty asema. Digitaaliradiossa (DAB) voit hakea myös yhtyeitä Asemamuisti Erillisiä muistipaikkoja on saatavissa kullekin aaltopituudelle (FM, AM, DAB): 9 muistipaikkaa on saatavissa jokaista seuraavaa aaltopituutta varten: FM, FM-AS (automaattisesti tallennetut FM-asemat), AM, AM-AS (automaattisesti tallennetut AM-asemat), DAB (digitaaliradio) ja DAB-AS (automaattisesti tallennetut digitaaliasemat).

91 Radio 89 Muistipaikkoja voidaan valita suoraan kyseisessä aaltopituudessa asemapainikkeiden tai asemaluettelon avulla. Manuaalinen tallennus Jotta asemia voidaan tallentaa manuaalisesti, radion on oltava normaalitilassa RDSPäälle tai RDS pois tallennetaan yhdessä aseman kanssa. Manuaaliseen asemien tallennukseen on käytettävissä kaksi vaihtoehtoa: Viritä haluamallesi asemalle. Pidä asemapainike painettuna siinä kohdassa, jossa viritettävä asema on tallennettava. Radio vaikenee hetkeksi ja näyttää aikaisemmin muistipaikkaan tallennetun aseman. Viritetty asema kuuluu taas ja näkyy näytöllä. Asema on tallennettu haluamaasi muistipaikkaan. Tai: Aseta radion valikossa haluamasi asema. Valitse Tallenna-valikkokohta. Näytetään kaikkien tallennettujen asemien luettelo. Valitse haluamasi muistipaikka. Radiovalikko tulee näyttöön. Näytetään uusi muistipaikka. Asema on tallennettu haluamaasi muistipaikkaan. Automaattitallennuksen luettelot Automaattinen tallennus (AS) Minkä tahansa aseman automaattinen tallennus (AS) on mahdollista kaikilla taajuuskaistoilla. Nämä asemat tallennetaan erilliseen AS-muistiin. Jotta asemia voidaan tallentaa automaattisesti, radion on oltava AS-tilassa. Halutessasi ota käyttöön / poista käytöstä radion valikossa liikennetiedotteiden valmiustila Valitse Autostore-valikkokohta. Koko taajuuskaista näkyy.

92 90 Radio Automaattinen aseman tallennus on aloitettu. 9 parasta vastaanotettavaa asemaa valitulla taajuuskaistalla tallennetaan muistipaikkaan 1-9. Sen jälkeen kun asemat on tallennettu, halutun aseman voi valita painamalla asianmukaisen aseman painiketta tai asemavalikossa RDS kytkeytyy päälle automaattisesti, kun automaattinen tallennus on kytketty. Ensin kaikki vastaanotettavissa olevat RDS asemat tallennetaan. Jos tieliikennetiedotuksen valmiustila on kytketty päälle ennen automaattista tallennusta tai sen aikana, radio valitsee muistipaikan ja tieliikennetiedotusaseman, kun automaattinen asemahaku on suoritettu loppuun. Jos valmiustila tieliikennetiedotuksesta on kytketty päälle automaattisen tallennuksen aikana, silloin automaattinen aseman haku pysyy aktiivisena, kunnes vähintään yksi tieliikenneohjelma löytyy. Vaihto AS- ja normaalitilan välillä Kytkentä AS-tilaan Jos radion valikossa ei ole käytettävissä valikkokohta Autostore, menettele seuraavasti: Valitse Säädöt-valikkokohta. Näytetään vastaava aaltoaluekohtainen valikko Säädöt. Valitse AS-taso-valikkokohta. Radio kytkeytyy valitun aaltoalueen AS-tilaan. Näyttöön tulee radion valikko. Siinä on valikkokohta Autostore. Kytkentä normaalitilaan Jos radion valikossa on käytettävissä valikkokohta Autostore, menettele seuraavasti: Valitse Säädöt-valikkokohta. Näytetään vastaava aaltoaluekohtainen valikko Säädöt. Valitse valikkokohta FM-taso, AM taso tai DAB taso (mikäli käytettävissä). Radio kytkeytyy valitun aaltoalueen normaalitilaan. Näyttöön tulee radion valikko. Siinä on valikkokohta Tallenna.

93 Radio 91 Uusien asemien tallennus AStoiminnolla Jos ajat pois tallennetun aseman vastaanottoalueelta, uusia asemia on tallennettava. Aseman hakeminen Halutun taajuuskaistan ja halutun toimitilan on oltava aktiivinen Aseman kutsuminen asemapainikkeen avulla Kuuntelet asemaa, jolle viimeksi viritit radion. Valitse haluamasi asema asemapainikkeen avulla. Asemien kutsuminen valikkoa käyttäen Asemien kutsuminen valikkoa käyttäen Radio data system (RDS) RDS on radioasemien tarjoama palvelu, joka helpottaa merkittävästi haluttujen FM-kanavien löytämistä ja mahdollistaa niiden häiriöttömän vastaanoton. RDS on mahdollinen vain FM-aaltoalueella (ULA). Tämä toiminto on asetettu radiovalikkoon. Paina painiketta SETTINGS. Ääniasetusten valikko tulee näyttöön. Valitse RDS-valikkokohta. RDS-toiminnon kytkeminen päälle/pois Jos kytket RDS:n päälle, RDS-toiminnot otetaan käyttöön, ja automaattinen asemahaku etsii vain RDS-asemia. Jos RDS kytketään pois päältä, RDStoiminnot poistuvat käytöstä, ja automaattinen asemahaku ei etsi pelkästään RDS-asemia. Valitse RDS-valikkokohta. Valitse vaihtoehtokenttä Päälle/Pois päältä. Jos RDS-toiminto on kytketty päälle, näytetään RDS-aseman ohjelman nimi. Jos RDS-toimintoa ei ole kytketty päälle, näytetään RDS-aseman taajuus. Automaattinen RDS Tämän toiminnon avulla varmistat, että RDS-toiminto on käytössä silloinkin kun RDS on poistettu käytöstä. Automaattinen asemahaku hakee kuitenkin muitakin kuin RDS-asemia. Tätä toimintoa käytetään vain kun RDS on kytketty pois. Valitse RDS-valikkokohta. Kytke päälle/pois Automaatt. merkintäruutu.

94 92 Radio RDS-aseman valinta RDS:n on oltava kytkettynä päälle Paina keinukytkintä m n tai valitse radion valikosta valikkokohta k tai l. Radio selaa asemaluetteloon tallennettuun seuraavaan RDS-asemaan. RDS-asemahaku Menettele seuraavasti, kun haluat hakea RDS-asemia: RDS:n on oltava kytkettynä päälle. Kuuntelet asemaa, jolle viimeksi viritit radion. Pidä keinukytkintä m tai n alhaalla, kunnes näytetään Seek. Radio mykistyy, kunnes uusi asema löytyy. Jos otat käyttöön liikennetiedoteohjelman (TP) ennen asemien hakua, järjestelmä etsii ainoastaan liikennetiedotteita lähettäviä asemia. Ohjelmatyyppi (PTY) Monet RDS asemat lähettävät PTY koodin, joka kuvaa lähetettävän ohjelmatyypin (esim. uutiset). PTYkoodi mahdollistaa asemien valinnan ohjelmatyypin mukaan. Ohjelmatyyppi ja aseman valinta ovat mahdollisia vain aaltoalueilla FM ja DAB. Tämä toiminto on asetettu radiovalikkoon. Ohjelmatyypin valinta Kuuntelet asemaa, jolle viimeksi viritit radion. Valitse Säädöt-valikkokohta. Valitse PTY valinta-valikkokohta. Käytettävissä on useita ohjelmatyyppejä, kuten Uutiset tai Urheilu. Valitse haluamasi ohjelmatyyppi. Näyttöön tulee radion valikko, ja näytetään PTY Search. Näytetään viimeksi löytynyt asema. Kuulet löytynyttä asemaa. Ohjelmatyypit sisältävä asemaluettelo Voit valita aseman kaikki vastaanotettavat asemat ohjelmatyyppeineen sisältävästä luettelosta. Kuuntelet asemaa, jolle viimeksi viritit radion. Valitse Säädöt-valikkokohta. Valitse PTY asemat-valikkokohta.

95 Radio 93 Näytetään PTY-asemaluettelo, joka sisältää vastaanotettavat asemat valitsemiesi ohjelmatyyppien kanssa. Jos ei voida vastaanottaa PTY-asemaa, näytetään Asemaa ei ole. Valitse tämä ilmoitus, niin pääset radion valikkoon. Valitse haluamasi asema. Uusi viritettynä oleva asema merkitään nuolella. Kuulet löytynyttä asemaa. Alueohjelmat Jotkut RDS-asemat lähettävät alueellisia ohjelmia eri taajuuksilla tiettyinä aikoina. Alueohjelmat ovat mahdollisia vain FM-aaltoalueella (ULA). RDS-toiminnon on oltava päällä. Tämä toiminto on asetettu radiovalikkoon. Paina painiketta SETTINGS. Valitse Rek-valikkokohta. Alueohjelmia varten on käytettävissä kolme vaihtoehtokenttää. Käytössä Radio pysyy alueohjelmalle viritettynä hakiessaan parasta vastaanotettavan aseman taajuutta. Ei käytössä Radio sallii siirtymisen toiseen alueohjelmaan. Automaattinen Radio pysyy alueohjelmalle viritettynä hakiessaan radio-ohjelman voimakkaimman vastaanoton (AF) antavaa taajuutta, kunnes ohjelman vastaanotto ei enää ole häiriötöntä. Jos alueohjelman vastaanotto ei enää ole häiriötöntä, radio siirtyy toiseen alueohjelmaan. Alueohjelmien kytkentä päälle ja pois ja automaattitilaan Valitse Rek-valikkokohta. Valitse vaihtoehtokenttä Automaatt. / Päälle / Pois päältä. Liikennetiedotusohjelma (TP) Liikennetiedoteasemat ovat FM-alueen RDS-asemia, jotka lähettävät liikennetiedotteita. Liikennetiedotusasemat voi tunnistaa TP symbolilla näytöllä.

96 94 Radio Liikennetiedoteohjelman kytkeminen päälle/pois Jos liikennetiedotteiden valmiustila on otettu käyttöön, näytön ylärivillä esitetään [TP] tai [ ]. Jos valittuna oleva asema on liikennetiedoteasema, näytön yläriville ilmestyy [TP]. Tämä toiminto otetaan käyttöön painikkeella TP. Voit ottaa käyttöön / poistaa käytöstä liikennetiedotteiden valmiustilan painamalla painiketta TP. Jos liikennetiedotteiden valmiustila on otettu käyttöön, näytetään [ ]. Jos liikennetiedotteiden valmiustila on poistettu käytöstä, [ ] ei näytetä. Tai: Paina painiketta SETTINGS. Ääniasetusten valikko tulee näyttöön. Kytke päälle/pois TP merkintäruutu. Jos liikennetiedotteiden valmiustila on otettu käyttöön, näytetään [ ]. Jos liikennetiedotteiden valmiustila on poistettu käytöstä, [ ] ei näytetä. Jos liikennetiedotteiden valmiustila on kytketty päälle, CD-toisto ja DAB-vastaanotto keskeytetään liikennetiedotteen ajaksi. Liikennetiedotukset toistetaan niille ennalta säädetyllä voimakkuudella Liikenneradion asemanhaku Tämä toiminto on mahdollinen vain FM-aaltoalueella (ULA). Pidä keinukytkintä m tai n alhaalla, kunnes näytetään Seek. Radio hakee vain liikennetiedoteasemia. Pelkkien liikennetiedotusten kuuntelu Liikennetiedotteiden valmiustilan on oltava otettu käyttöön. Pienennä äänenvoimakkuus nollaan kääntämällä nuppia e vasemmalle. Liikennetiedotusten poiskytkeminen Kun haluat lopettaa liikennetiedotteen kuuntelun esim. CD:tä kuunnellaksesi, menettele seuraavasti: Paina painiketta TP. Liikennetiedotus lakkaa. Liikennetiedotteiden valmiustila pysyy kytkettynä päälle. Liikennetiedote ulkoisen äänilähteen ollessa toiminnassa Ulkoisella äänilähteellä (esim. matkapuhelimella) on etusija liikennetiedotteisiin nähden. Voit kuitenkin tarvittaessa kuulla liikennetiedotteen. Sitä varten liikennetiedotteiden valmiustilan on oltava otettu käyttöön. Radio ja CD-vaihtaja mykistyvät puhelun ajaksi.

97 Radio 95 Näyttöön ilmestyvät Ulkopuol. päälle ja [TP]. Informaatio liikennetiedotteista DABtilassa Liikennetiedotteen aikana näytetään ilmoitus Liik.tied. otetaan vastaan. Puhelua ei keskeytetä. Halutessasi torjua liikennetiedotteen valitse valikkokohta Hylkää. Halutessasi kuunnella liikennetiedotetta valitse valikkokohta Hyväksy. Digitaalinen radiolähetys DAB (Digital Audio Broadcast) antaa sinulle mahdollisuuden nauttia digitaalisen radioäänen laadusta. Yhtye Monet ohjelmat liittyvät aina niin sanottuun ryhmään taajuudella. Ryhmien läpi selaaminen Voit selata niiden ryhmien läpi, jotka olet jo vastaanottanut kerran (ryhmät on oltava vastaanotettavissa) Paina keinukytkintä c tai d. Edellinen tai seuraava muistitaso ilmestyy nopeasti näytölle. Sen jälkeen muistitasolle tallennettu ryhmä ja sen ensimmäinen saatavissa oleva ohjelma näkyy näytöllä. Ryhmän ensimmäistä saatavissa olevaa ohjelmaa toistetaan. Ryhmän valitseminen Voit valita ne ryhmät suoraan, jotka olet jo vastaanottanut kerran (ryhmän on oltava vastaanotettavissa). Tämä toiminto on asetettu radiovalikkoon. Valitse ryhmän nimen vieressä oleva nuoli. Valitse haluamasi yhtye. Radiovalikko tulee näyttöön. Haluttu ryhmä ja sen ensimmäinen saatavissa oleva ohjelma näkyy. Ryhmän ensimmäistä saatavissa olevaa ohjelmaa toistetaan. Automaattinen ryhmän haku Pidä keinukytkin m tai n painettuna, kunnes ryhmän haku alkaa. Radio mykistyy, kunnes ryhmä löytyy. Ryhmän ensimmäistä saatavissa olevaa ohjelmaa toistetaan. Tai: Tämä toiminto on asetettu radiovalikkoon. Valitse ryhmän nimen vieressä oleva nuoli. Valitse Etsi kuuluvat ensemblet-valikkokohta. DAB Ensemble-valikko tulee näyttöön. Koko taajuuskaista näkyy. Automaattinen ryhmän haku alkaa. Käytyään läpi taajuuskaistan, järjestelmä siirtyy takaisin ryhmälistalle. Kuulet saatavissa olevaa ohjelmaa ensimmäisestä ryhmästä. Se on merkitty nuolella. Yhtye: Manuaalinen haku Pidä keinukytkin c tai d painettuna, kunnes seuraava muistitaso näkyy. Käytä keinukytkintä c tai d manuaalisessa virityksessä. Tai:

98 96 Radio Paina keinukytkintä c tai d automaattisen ryhmähaun aikana. Käytä keinukytkintä c tai d manuaalisessa virityksessä. DAB valikko DAM valikkotoiminnot on asetettu radiovalikkoon. Paina painiketta SETTINGS. Ääniasetusten valikko tulee näyttöön. Seuraavat valikkokohdat ovat valittavissa DAB-valikossa: DABFM Voit määritellä, että sama asema joka on DAB:lla otetaan vastaan mikäli mahdollista, kun FM kytketään. Valitse DAB-valikkokohta. Valitse DABFM-valikkokohta. Vaihda: Sama ohjelma,sama ohjelmatyyppi,toiset ohjelmat tai Älä siirry FM-alueelle Sama ohjelma: jos vastaanotto on heikko, järjestelmä vaihtaa asianmukaiselle FM asemalle, mikäli se on saatavissa. Sama ohjelmatyyppi: jos vastaanotto on heikko, järjestelmä vaihtaa samantyyppistä ohjelmaa lähettävälle FM asemalle, mikäli se on saatavissa. Toiset ohjelmat: jos vastaanotto on heikko, järjestelmä vaihtaa jollekin muulle FM-asemalle. Älä siirry FM-alueelle: järjestelmä ei vaihda millekään muulle asemalle. DAB AF Voit määritellä, että kun ajat toiselle ryhmäalueelle, sama asema otetaan vastaan kuin aikaisemmalla ryhmäalueella. Tämän toiminnon voi suorittaa vain, jos asema on sisällytetty uuteen ryhmään. Valitse DAB-valikkokohta. Vaihda asetus kytkemällä päälle/pois DAB AF merkintäruutu. DAB kompr. Voit määritellä, että hyvin hiljaiset äänet (esim. klassisen musiikin jotkut kohdat) soitetaan kovemmin (äänenvoimakkuuden taajuusalueen pakkaaminen). Tämä saa ne kuuluvimmiksi, jos ajo- tai ympäristöääni on voimakas. Valitse DAB-valikkokohta. Vaihda asetus kytkemällä päälle/pois DAB kompr. merkintäruutu. Tiedotustyypit Voit määritellä mille tiedotuksille radion tai CD:n toisto keskeytetään. Voit valita useamman kuin yhden tiedotustyypin samanaikaisesti. Tiedotusten saatavuus riippuu lähettävistä asemista. Valitse DAB-valikkokohta. Valitse Tiedotustyypit-valikkokohta. Tiedotustyypit-valikko tulee näyttöön.

99 Radio 97 Merkintäruudun päälle/pois kytkeminen suoritettava. Kaikkien tiedotustyyppien viestit tuodaan esiin pop-up ikkunan kautta käyttämällä äänenvoimakkuuden lisäystä. Hälytys ja Tieliikenne tiedotuksilla on suurempi prioriteetti ja ne voi keskeyttää muut tiedotustyypit. Tiedotuksen voi lopettaa TP painikkeella. DAB radioteksti Jotkut DAB asemat lähettävät lisäksi tiedotusta (esim. uutiset) tekstinä näytöllä. Radioteksti on saatavissa vain DAB taajuuskaistalla. Eivät kaikki asemat lähetä radiotekstiä jatkuvasti. Radioteksti 9 Varoitus Koska radion tekstien näyttö saattaa kääntää huomion pois ajamisesta ja johtaa tieltä suistumiseen, DAB-radion tekstitoimintoa tulee käyttää ainoastaan ajoneuvon seistessä paikallaan. Valitse Säädöt-valikkokohta. Valitse Radioteksti-valikkokohta. Radioteksti joka on saatu viritetyltä DAB asemalta, näkyy. Käännä monitoimintanuppia navigoidessasi ylös ja alas valikossa. Radiotekstin ensimmäiset merkkiä voivat myös näkyä info-valikossa. Radiotekstin näyttäminen ja piilottaminen valikkotiedoissa Radiotekstin voi näyttää tai piilottaa info-valikossa (INFO painike). Tehdasasetus näyttää radiotekstin. Vain ensimmäiset merkkiä voivat näkyä info-valikossa Tiedot siitä kuinka kaikki radiotekstit voidaan nähdä, saat kohdasta "Radio text". Tämä toiminto on asetettu radiovalikkoon. Paina painiketta SETTINGS. Valitse DAB-valikkokohta. Kytke päälle/pois Radioteksti merkintäruutu. Tieliikennetiedotus DAB toimitilassa Jos nykyinen DAB asema tarjoaa tieliikenneohjelmia ja tämäntyyppinen tiedotus on kytketty, DAB aseman tiedotukset kytkeytyvät päälle.

100 98 CD-soitin CD-soitin Yleistä tietoa Käyttö Yleistä tietoa CD-soitin on varustettu vaihtajayksiköllä kuudelle CD:lle. Voit soittaa vakiotyyppisiä CD-levyjä, joiden halkaisija on 12 cm tällä laitteella. 8 cm kokoisia CD-levyjä voi soittaa vain adapterin kanssa. Huomio Audiosoittimeen ei saa missään olosuhteissa laittaa DVD-levyjä, 8 cm CD-levyjä tai muotoiltuja CDlevyjä. CD-levyihin ei saa laittaa tarroja. Levyt voisivat juuttua CDsoittimeen ja pilata sen. Laite olisi tällöin vaihdettava uuteen, mistä aiheutuisi suuret kustannukset. CD-levyn on oltava formaatiltaan ISO 9660 Level 1, Level 2 tai JO LIET. Mitään muita formaatteja ei voi toistaa luotettavasti. Kopiointisuojauksella varustettuja CD-äänilevyjä, jotka eivät ole CDäänilevystandardin mukaisia, ei voida ehkä toistaa oikein tai ollenkaan. Voit käyttää Infotainment-järjestelmää myös MP3-musiikkitietoja sisältävien sekä Mixed Mode -CD-levyjen toistamiseen. Itseäänitetyt CD-R- ja CD-RW-levyt ovat alttiimpia vääränlaiselle käytölle kuin valmiina ostetut CD-levyt. Oikea käsittely on varmistettava etenkin tällaisten itse äänitettyjen levyjen kohdalla. Katso alla. Itse äänitettyjä CD-R- ja CD-RWlevyjä ei voida ehkä toistaa oikein tai ollenkaan. Tällaisissa tapauksissa vika ei ole laitteessa. CD-levyihin ei saa jäädä sormenjälkiä niitä vaihdettaessa. Laita CD-levyt takaisin koteloihinsa heti poistettuasi ne CD-soittimesta, jotta niihin ei tule vaurioita tai pääse likaa.

101 CD-soitin 99 CD-levyillä olevat nesteet ja lika voivat tuhria CD-soittimen linssin laitteen sisällä ja aiheuttaa vikoja. Suojaa CD-levyt kuumuudelta ja suoralta auringonvalolta. Seuraavat rajoitukset koskevat MP3-CD-levylle tallennettuja tietoja: Älä käytä skandinaavisia kirjaimia tai erikoismerkkejä, kun nimeät albumeja ja raitoja. Soveltuvat soittolistan päätteet:.m3u tai.pls. Kun luot (koodaat) MP3-tiedostoja äänitiedoista, käytä enintään 256 kbit/s bittitaajuutta. Jotta MP3-tiedostoja voisi käyttää Infotainment-järjestelmässä, MP3- tiedostojen tunnisteen on oltava.mp3. Yhdelle CD-levylle voi tallentaa enintään toistettavaa raitaa. Useampia raitoja ei voi toistaa. Infotainment-järjestelmässä käytettävälle MP3-CD-levylle voi tallentaa enintään 253 albumia. Albumit voidaan valita Infotainment-järjestelmässä erikseen. Käyttö CD-levyn asettaminen laitteeseen Paina painiketta j. CD-vaihtaja-valikko tulee näyttöön. Valikossa CD-vaihtaja radiotila on aina toiminnassa, jotta se täyttää CD:n vaihdon vaatiman ajan. Valitse tyhjä CD-lokero. Näytön alapalkissa esitetään Laita nyt CD sisään. Aseta CD CD-aukkoon. CD vetäytyy automaattisesti sisään. Älä estä tai avusta CD:n vetäytymistä sisään. Näyttöön tulee luetaan... CD X (X = CD-aukon numero). Merkityn CD-aukon valintaruutuun tulee rasti. Näytön yläalueeseen ilmestyy audio- CD-levyille CD in, MP3-CD-levyille lisäksi MP3 ja teksti-cd-levyille CD:n nimi. Et poistu CD-vaihtajan valikosta, ennen kuin painat painiketta CDC. Sen jälkeen on mahdollista syöttää lisää CD-levyjä. CD toisto Kytke radion toimitilasta CD toimitilaan seuraavasti: CD-vaihtajassa on yksi tai useampi CD. Paina painiketta CDC. CD-valikko tulee näyttöön.

102 100 CD-soitin Kuuntelet valitussa CD-lokerossa olevaa CD:tä. CD:n tyypistä riippuen valikossa CD näytetään erilaisia CD:n tietoja. Teksti-informaatio ilmestyy vain jos valikossa Säädöt on valittu Näytä kappaleen nimi; katso jatkosta "CDtekstin käyttöön otto / käytöstä poisto". Jos ei syötetä CD-levyjä, näytetään valikko CD-vaihtaja. Kappaleen valinta Audio-CD-levyjen kyseessä ollessa kappale valitaan CD:n sisällä, kun taas MP3- ja usean formaatin CD-levyissä se valitaan valitun albumin sisällä. Kuuntelet tiettyä kappaletta. Näpäytä keinukytkintä m tai n toistuvasti, kunnes näytetään haluttu kappale. Haluttua kappaletta soitetaan. Tai: Valikossa CD oltaessa käännä monitoiminuppia, kunnes merkitään valikkokohta k tai l. Paina monitoiminuppia toistuvasti, kunnes näytetään haluttu kappale. Haluttua kappaletta soitetaan. Tai: Valitse CD valikosta Raita valikon kohta. Näytetään kaikkien kappaleiden luettelo. Soiva kappale osoitetaan nuolella. Valitse haluamasi kappale. CD-valikko tulee näyttöön. Juuri valittu kappale näytetään ja soitetaan. Pikahaku eteenpäin/taaksepäin Jos etsit CD-levyltä tiettyä kohtaa, toimi seuraavasti: Kuuntelet tiettyä kappaletta. Pidä keinukytkintä m tai n painettuna, kunnes saat haluamasi kohdan. CD-vaihtaja soittaa CD:tä suuremmalla nopeudella ja pienemmällä äänenvoimakkuudella. MP3-kappaleita ei voida kuulla pikahaun aikana. Tai: Valitse CD valikosta tai 66 valikon kohta. CD-vaihtaja soittaa CD:tä suuremmalla nopeudella ja pienemmällä äänenvoimakkuudella. MP3-kappaleita ei voida kuulla pikahaun aikana. Valitse valikkokohta tai 66 uudelleen, kun haluamasi kohta on saavutettu. CD-levyn valinta Kuuntelet tiettyä kappaletta.

103 CD-soitin 101 Paina asiaan kuuluvaa numeropainiketta. CD-vaihtaja mykistyy. Jos vielä ei ole luettu CD:tä, näyttöön tulee luetaan... Valitaan CD-lokero ja näytetään kappale. Kuuntelet valitussa CD-lokerossa olevaa CD:tä. Jos ei syötetä muita CD-levyjä, valitun CD:n toistoa jatketaan. Tai: Näpäytä keinukytkintä d tai c toistuvasti, kunnes merkitään haluttu CDlokero. CD-vaihtaja mykistyy. Jos vielä ei ole luettu CD:tä, näyttöön tulee luetaan... Valitaan CD-lokero ja näytetään kappale. Kuuntelet valitussa CD-lokerossa olevaa CD:tä. Jos ei syötetä muita CD-levyjä, valitun CD:n toistoa jatketaan. Tai: Valitse haluamasi CD aloittaen valikosta CD seuraavasti: Valitse CD-valikkokohta. Näyttöön tulee CD-albumien luettelo. Valittu CD ilmaistaan alleviivauksella. Valitse haluamasi CD-levy. CD-valikko tulee näyttöön. Juuri valittu CD näytetään ja soitetaan. Jos kyseessä on MP3- tai usean formaatin CD, joka sisältää useita albumeja, myös ne näytetään luettelossa. Jos kyseessä on usean formaatin CD, audio-osan kappaleet soitetaan ensin. Albumin tai CD:n valinta MP3- tai usean formaatin CD-levyillä Kuuntelet kappaletta albumista. Paina keinukytkintä c tai d, kunnes näyttöön tulee haluamasi albumi tai CD. Kuulet valitun albumin tai CD:n ensimmäisen kappaleen. Tai: Näytössä on CD-valikko. Valitse Albumi-valikkokohta. Näyttöön tulee CD-albumien luettelo. Soiva CD alleviivataan, ja juuri soitettu albumi merkitään nuolella. Valitse haluamasi albumi tai CD. CD-valikko tulee näyttöön. Juuri valitun albumin tai CD:n ensimmäinen kappale esitetään näytössä. Juuri valittu kappale soitetaan. CDC-ekstrat Valitse CD valikosta Säädöt valikon kohta. CD säädöt-valikko tulee näyttöön.

104 102 CD-soitin Seuraavat vaihtoehtokentät voidaan valita Säädöt-valikosta: Normaali Tämä valinta ottaa pois käytöstä toiminnot Satunnais-CD/Satunnaismakasiini, Toista raita ja Scan CD. Satunnais-CD (Satunnaissoitto) Audio CD: Kun valitaan satunnaissoitto audio- CD:lle, CD:n kappaleet soitetaan satunnaisessa järjestyksessä. MP3 CD: Jos MP3-CD:llä on 5 albumia tai vähemmän, soitetaan satunnaisessa järjestyksessä 4 kappaletta per albumi. Jos MP3-CD:llä on yli 5 albumia, soitetaan 1 kappale per albumi. Usean formaatin CD: Usean formaatin CD:n kyseessä ollessa audio-osan kappaleet soitetaan ensin satunnaisessa järjestyksessä. Sitten soitetaan MP3-osan kappaleet yllä kuvatulla tavalla. Kytkeminen päälle Satunnais-CD Valitse vaihtoehtokenttä Satunnais- CD. Näyttöön tulee g symboli. Satunnaismakasiini (Satunnaissoitto) Kun käytössä on satunnaismakasiini, kaikkien syötettyjen CD-levyjen kappaleet soitetaan satunnaisessa järjestyksessä. Audio CD: Soitetaan 4 kappaletta per CD ennen seuraavaan CD:hen siirtymistä. MP3 CD: Jos MP3-CD:llä on 5 albumia tai vähemmän, soitetaan 4 kappaletta per albumi ennen seuraavaan CD:hen siirtymistä. Jos MP3-CD:llä on yli 5 albumia, soitetaan yksi kappale per albumi ennen seuraavaan CD:hen siirtymistä. Usean formaatin CD: Usean formaatin CD:n kyseessä ollessa soitetaan ensin audio-osan 4 kappaletta satunnaisessa järjestyksessä, minkä jälkeen järjestelmä siirtyy seuraavaan CD:hen. Seuraavan kerran kun järjestelmä vaihtaa usean formaatin CD:hen, MP3-osan kappaleet soitetaan yllä kuvatulla tavalla. Nämä säännöt suojaavat mekaanista järjestelmää, ja vältetään suhteellisen pitkät keskeytykset toistossa CD:n vaihdon aikana. Kytkeminen päälle Satunnaismakasiini Valitse vaihtoehtokenttä Satunnaismakasiini. Näyttöön tulee h symboli. Kytkeminen pois päältä, Satunnais-CD tai Satunnaismakasiini Valitse vaihtoehtokenttä Normaali. Symbolia g tai h ei enää näytetä. Toista raita CD-/MP3-vaihtaja toistaa soivan kappaleen toistotoimintoa käyttäen. Kytkeminen päälle Toista raita Soitetaan kappale. Pidä painettuna keinukytkintä c, kunnes näyttöön tulee symboli i. Näyttöön tulee muutamaksi sekunniksi Toista Päälle. Tätä kappaletta toistetaan jatkuvasti. Tai:

105 CD-soitin 103 Valitse vaihtoehtokenttä Toista raita. Näyttöön tulee i symboli. Tätä kappaletta toistetaan jatkuvasti. Kytkeminen pois päältä, Toista raita Pidä painettuna keinukytkintä c, kunnes symbolia i ei enää näytetä. Näyttöön tulee muutamaksi sekunniksi Toista Pois päältä. Tai: Valitse uusi kappale. Tai: Valitse vaihtoehtokenttä Normaali. Symbolia i ei enää näytetä. Scan CD Kun CD:n selaustoiminto on käytössä, CD-/MP3-vaihtaja soittaa kutakin kappaletta 10 sekuntia. Kytkeminen päälle Scan CD Soitetaan kappale. Pidä painettuna keinukytkintä d, kunnes näyttöön tulee symboli 6. Tai: Valitse vaihtoehtokenttä Scan CD. Näyttöön tulee 6 symboli. Kytkeminen pois päältä, Scan CD Pidä painettuna keinukytkintä d, kunnes symbolia 6 ei enää näytetä. Tai: Valitse uusi kappale. Tai: Valitse vaihtoehtokenttä Normaali. Näyttöön tulee CD valikko. Symbolia 6 ei enää näytetä. CD-tekstin käyttöön otto / käytöstä poisto Voidaan näyttää erilaisia tietoja riippuen siitä, onko CD-teksti käytössä vai poistettu käytöstä. Käytössä = CD-levyn nimi Kappaleen nimi Esittäjän nimi Albumin nimi Ei käytössä = Kappaleen numero CD:n numero Albumin nimi Soittoaika Kaikki CD:t eivät sisällä CD-tekstiä. Niissä tapauksissa näytetään aina kappaleiden numerot ja soittoajat. Merkitse rasti valintaruutuun Näytä kappaleen nimi / poista rasti ruudusta. Liikennetiedotukset CD:n kuuntelun aikana Liikennetiedotukset voi ottaa vastaan CD:n toiston aikana. Liikennetiedotusohjelma (TP) Liikennetiedotuksen voi lopettaa TP painikkeella ja nykyinen CD:n soittaminen jatkuu. CD-levyn poistaminen Paina j-painiketta. Näyttöön tulee CD-vaihtaja valikko.

106 104 CD-soitin Välitetään viimeksi valittu asema tai soitetaan viimeksi soitettu CD. 1. Valitse haluamasi CD-lokero. CD-vaihtaja työntää CD:n ulos. Jos CD otetaan pois tai pannaan laitteeseen, viimeksi kuunneltu radioasema käynnistyy automaattisesti. 2. Poista CD. Ellei CD.tä ole otettu pois, se palautuu soittimeen automaattisesti jonkin ajan kuluttua. On mahdollista poistaa kaikki CD:t CD-vaihtajasta samalla kerralla. 3. Pidä painettuna painiketta j, kunnes näyttöön tulee ponnahdusvalikko, jossa kysytään Poista kaikki CD-levyt? 4. Vahvista OK painamalla monitoimintonuppia. CD:t poistetaan toinen toisensa jälkeen. Jos CD:tä ei oteta pois, ulos työntö keskeytetään, ja CD palaa automaattisesti soittimeen. Jos CD-makasiini on tyhjä, näyttöön tulee noin 5 sekunniksi teksti "Makasiini tyhjä".

107 CD-soitin 105

108 106 Hakemisto A Alueohjelmat AM AS Asemahaku Asemaluettelo Asemamuisti Asemavalikko Asemien kutsuminen Asento Automaattihaku Automaattinen poiskytkentä Automaattinen päällekytkentä Automaattitallennuksen luettelot. 89 B Balance Bass C CD:n selaus CD:n toiston aloitus CD-ekstrat CD, poista CD-soittimen kytkeminen päälle CD-soittimen käyttö CD teksti CD, työnnä sisään CD-vaihtaja... 98, 99 D DAB... 86, 95 DAB radioteksti DAB valikko Digitaalinen radiolähetys F Fader FM I Infotainment-järjestelmän kytkeminen päälle tai pois Infotainment-järjestelmän käyttö..76 K Kappaleen toisto Katsaus Käyttäjä Käyttö... 76, 86, 99 L Liikenneradio Liikennetiedotukset Lisävalikko M Manuaalinen asemanhaku Monitoimisäädin... 76

109 107 N Nimen näyttö Nopeuden mukaan muuttuva äänenvoimakkuus (SDVC) O Ohjelmatyyppi P PTY Päivitä asemat Päänäyttö R Radio data system (RDS) Radioteksti Random S Satunnaisalbumi SDVC Subwoofer T Tallennus TA volume TP Treble U Ulkoinen tulo V Valikoiden käyttö Valikosta poistuminen Varkaudenestotoiminto Y Yhtye Yleistä tietoa... 72, 98 Ä Äänensävyn asetukset Äänen säädöt Äänenvoimakkuuden säätö Äänenvoimakkuus Äänenvoimakkuusasetukset Äänenvoimakkuus käynnistettäessä... 84

110 108

111 CD 30 / CD 30 MP3 Johdanto Radio CD-soitin AUX-liitäntä Hakemisto

112 110 Johdanto Johdanto Yleistä tietoa Varkaudenestotoiminto Katsaus Käyttö Äänensävyn asetukset Äänenvoimakkuusasetukset Yleistä tietoa Infotainment-järjestelmä tarjoaa sinulle viimeisimmän teknologian mukaisia infotainment-palveluita. Radiolla on yhdeksän automaattista asemamuistia jokaiselle käytettävissä olevalle taajuuskaistalle (FM, AM). Digitaalinen ääniprosessori tarjoaa käyttöösi useita esimääritettyjä taajuuskorjaintiloja äänen laadun optimoimiseksi. Integroitu CD-soitin antaa viihdettä audio-cd:llä ja MP3 CD:llä. Auton sisäiseen tietokoneeseen voi päästä Infotainment-järjestelmästä. Katso yksityiskohtaiset ohjeet autosi käyttöohjeista. Infotainment-järjestelmään voidaan liittää myös ulkoinen äänilähde, kuten matkapuhelin. AUX-tuloon liitettyä äänilähdettä, esim. kannettavaa CD-soitinta tai MP3-soitinta, voidaan toistaa Infotainment-järjestelmän kaiuttimien kautta. Lisäksi Infotainment-järjestelmässä voi olla varusteena Mobile Phone Portal. Infotainment-järjestelmää voi valinnaisesti käyttää ohjauspyörän säätimillä. Käyttösäätimien tarkkaan harkitun muotoilun ja selkeiden näyttöjen ansiosta järjestelmän käyttö on helppoa ja intuitiivista. Tärkeää tietoa käytöstä ja liikenneturvallisuudesta 9 Varoitus Infotainment-järjestelmää tulee käyttää siten, että autolla voidaan ajaa turvallisesti kaikissa tilanteissa. Jos olet epävarma, pysäytä auto ja käytä Infotainmentjärjestelmää auton ollessa paikallaan.

113 Johdanto 111 Radion vastaanotto Radiovastaanotossa voi esiintyä sihinää, kohinaa, säröilyä ja vastaanoton katkeilua seuraavista syistä: etäisyyden muutokset lähettimeen nähden, monitievastaanotto heijastumista johtuen, katvealueet. Varkaudenestotoiminto Infotainment-järjestelmässä on elektroninen turvajärjestelmä varkaudenestoa varten. Infotainment-järjestelmä toimii siksi vain tietyssä autossa ja on siten varkaalle arvoton.

114 112 Johdanto Katsaus Kojetaulun käyttösäätimet

115 Johdanto RDS Aseman nimen tai taajuuden näyttö Asemaluettelon päivitys AS AS-tason käyttöön ottaminen/käytöstä poistaminen Asemien automaattinen tallennus TP Liikenneradio REG Alueohjelmien kytkeminen päälle/pois FM/AM Radiotila/vaihtaminen FMja AM-alueiden välillä AUX-liitäntä: äänilähteen vaihto ulkoiseen tuloon BC Ajotietokone m Radio: asemamuistin selaus taaksepäin, manuaalinen ja automaattinen asemanhaku CD/MP3: edellinen kappale, kappaleiden pikasiirto taaksepäin Arvojen muuttaminen valikoissa oe-säädin Painaen: kytkee Infotainment-järjestelmän päälle/pois Kääntäminen: Säätää äänenvoimakkuutta CD/MP CD/MP3-tila Näytön muuttaminen Satunnaissoiton aktivointi/ poistaminen käytöstä MP3: viimeksi kuunnellun albumin näyttö OK Vahvistaa valinnan tai siirtyy eteenpäin asetusvalikossa n Radio: asemamuistin selaus eteenpäin, manuaalinen ja automaattinen asemanhaku CD/MP3: seuraava kappale, kappaleiden pikasiirto eteenpäin Arvojen muuttaminen valikoissa Asemapainikkeet ASETUKSET Äänenvoimakkuusasetukset Järjestelmän asetukset Ääni- tai MP3-CD-levyn paikka SOUND Syötä ääniasetukset j CD-levyn poistaminen

116 114 Johdanto Ohjauspyörän audiosäätimet 1 Peukalorulla Kääntäminen: TID (kolmitoiminäyttö): Manuaalinen asemahaku Kääntäminen: GID (graafinen intonäyttö): Edellinen/seuraava ajotietokoneen näyttö, manuaalinen asemahaku (ajotietokoneeseen yhdistettynä peukalorullan kääntämisellä ei ole radiotoimintoa) Painaminen: TID: ei toimintoa Painaminen: GID: ajotietokoneen haku/ palauttaminen, ajotietokoneen tiedon valitseminen q-painike Radio: Seuraava tallennettu asema CD: CD-toiston käynnistäminen MP3: Seuraava albumi p-painike Vaihtaa radion/cd:n/ MP3:n ja AUX-tilan välillä d-painike Radio: haku ylöspäin, selaa asemamuistia eteenpäin CD: lyhyt painallus Siirtyy yhden raidan eteenpäin CD: pitkä painallus: nopeasti eteenpäin c-painike Radio: haku alaspäin, selaa asemamuistia taaksepäin CD: lyhyt painallus Siirtyy yhden raidan taaksepäin CD: pitkä painallus: nopeasti taaksepäin o Kääntäminen: äänenvoimakkuuden säätö 115 Pito: säätää äänenvoimakkuutta jatkuvasti

117 Johdanto 115 Ohjauspyörän kaukosäätimellä on muita toimintoja Mobile Phone Portalin kanssa. Katso Mobile Phone Portalia koskeva luku. Käyttö Käyttösäätimet Infotainment-järjestelmää käytetään valinnaisesti seuraavien avulla: kojelaudan keskusohjausyksiköllä ohjauspyörän säätimillä Infotainment-järjestelmän toiminta voi vaihdella informaationäyttötyypin mukaan. Saatavana on kaksi eri informaationäyttöä: kolmitoiminäyttö (TID) ja graafinen infonäyttö (GID). Katso lisätiedot käyttäjän käsikirjan kohdasta "Informaationäytöt". Infotainment-järjestelmän kytkeminen päälle tai pois Paina säädintä e. Äänilähteen edellinen joukko toistetaan. Kytkeminen päälle/pois virtaavaimen avulla (automaattinen päällekytkentä) Kun automaattinen päällekytkentä on käytössä, Infotainment-järjestelmä voidaan kytkeä päälle ja pois päältä myös ajoneuvon virtalukon avulla. Tämä radion ja virtalukon välinen yhteys on määritetty tehtaalla, mutta se voidaan poistaa käytöstä. Jos automaattinen päällekytkentä on poistettu käytöstä, Infotainmentjärjestelmä voidaan kytkeä päälle ainoastaan e-painikkeella tai asettamalla soittimeen CD-levy ja painamalla e-painiketta. Jos Infotainment-järjestelmä kytketään pois päältä, kun sytytysvirta sammutetaan, se voidaan kytkeä uudelleen päälle ainoastaan e- painikkeella ja asettamalla järjestelmään CD-levy. Automaattinen käynnistys on aina käytössä, kun Infotainment-järjestelmä on irrotettu käyttöjännitteestä ja kytketty uudelleen. Automaattisen päällekytkennän aktivointi/deaktivointi Vain TID: 1. Kun painat painiketta SETTINGS, näyttöön tulee Audio. 2. Kun painat painiketta m, näyttöön tulee System. 3. Paina OK, kunnes näytetään (voimassaolevasta asetuksesta riippuen) Ign.Logic ON tai Ign.Logic OFF. 4. Valitse haluamasi tila painikkeiden m n avulla. Muutaman sekunnin kuluttua näyttöön tulee Audio ja sen jälkeen valittu äänilähde. Jos painat asetuksia muutettuasi uudelleen painiketta SETTINGS, palaat valikossa Settings yhden tason taaksepäin. Kun olet muuttanut asetuksia, saat vastaavan toiminnon näyttöön painamalla jotakin toimintopainikkeista FM/ AM, CD/MP3 tai BC.

118 116 Johdanto Vain GID: 1. Kun painat painiketta SETTINGS, näyttöön tulevat Audio ja System. 2. Kun painat painiketta m, näyttöön tulee System. 3. Valitse System painamalla OK. 4. Paina m, kunnes näytetään (voimassaolevasta asetuksesta riippuen) rastitettu tai rastittamaton ruutu "Ign.Logic". 5. Muuta voimassaolevaa asetusta painamalla OK. Jos painat asetuksia muutettuasi uudelleen painiketta SETTINGS, palaat valikossa Settings yhden tason taaksepäin. Kun olet muuttanut asetuksia, saat vastaavan toiminnon näyttöön painamalla jotakin toimintopainikkeista FM/ AM, CD/MP3 tai BC. Paina m, kunnes näytetään Main. Vahvista sitten painamalla OK, jolloin poistut valikosta Settings. Paina n, kunnes näytetään Return. Vahvista sitten painamalla OK, jolloin siirryt yhden tason takaisin valikossa Settings. Automaattinen poiskytkentä Infotainment-järjestelmän virta katkeaa automaattisesti tunnin kuluttua, jos kytket sen päälle sytytysvirran ollessa katkaistuna. Äänenvoimakkuuden säätö Käännä säädintä o. Infotainment-järjestelmä toistaa viimeksi käytetyllä äänenvoimakkuudella, jos äänenvoimakkuus on suurinta säädettyä päällekytkennän äänenvoimakkuutta alhaisempi. Liikennetiedotukset ja ulkoiset radiolähteet lisätään ennalta määritetyllä pienimmällä äänenvoimakkuudella AUX-tuloon liitetyn äänilähteen äänenvoimakkuus voidaan sovittaa muiden äänilähteiden (esim. radion) äänenvoimakkuuteen Jos vastaava äänilähde on otettu käyttöön, liikennetiedotusten, ulkoisten radiolähteiden ja radion ja CD:n äänenvoimakkuutta voidaan säätää erikseen. Nopeuden mukaan muuttuva äänenvoimakkuus (SDVC) Kun SDVC on käytössä, äänenvoimakkuus säätyy automaattisesti tiemelun ja tuulensuhinan mukaan ajon aikana. Ulkoinen lähde Infotainment-järjestelmään voi liittää ulkoisen lähteen (esimerkiksi matkapuhelimen, navigointijärjestelmän, jne.). Ulkoinen äänilähde välitetään liitetyltä laitteelta ohjaussignaalin avulla automaattisesti silloinkin kun Infotainment-järjestelmä on pois päältä. Tässä tapauksessa näytetään External In. Suosittelemme, että Opel Partner asentaa laitteet.

119 Johdanto 117 AUX-tulo Ulkoinen äänilähde, esim. kannettava CD-soitin, voidaan liittää ajoneuvon AUX-tuloon. Tämän äänilähteen stereoääni toistetaan Infotainment-järjestelmän kaiuttimilla. Liitin sijaitsee keskikonsolin alueella. Varmista aina, että AUX-liitäntä pysyy puhtaana ja kuivana. Parhaan mahdollisen audiolaadun saavuttamiseksi ulkoisen äänilähteen äänenvoimakkuus tulee säätää maksimiinsa. Linjalähdöllä varustetuissa laitteissa lähtösignaali saadaan kiinteällä audiotasolla; sitä ei voi muuttaa. AUX-tulon yliohjauksen välttämiseksi ulkoisen äänilähteen tehollisen lähtöjännitteen on oltava alle 1,5 V. Päänäyttö Päävalikko on se näyttö, joka ilmestyy Infotainment-järjestelmän päälle kytkennän jälkeen. Näyttö vaihtelee ajoneuvon varustelutason mukaan. Näytössä voi olla seuraavia tietoja: Ajotietokoneen tiedot BC-painikkeen avulla valitut ajotietokoneen tietojen näyttö. Katso oma autosi käyttöohje. Mobile Phone Portal -tiedot Näyttää tiedot, jos Mobile Phone Portal on asennettu. Katso Mobile Phone Portalin käyttöohjeet. Ääni-informaatio Seuraavien äänitietojen näyttö. Valittu aaltoalue tai AUX/CD. Ajankohtaisen aseman nimi tai taajuus / CD-levyn kappaleen numero tai nimi Jos alueellinen toiminto on käytössä, REG näkyy Jos AS-taso on käytössä, AS näkyy Jos RDS-toiminto on käytössä, RDS näkyy Jos liikennetiedotukset ovat käytössä, [TP] tai [ ] ovat näytössä Jos syötetään CD, näytetään joko CD tai CD in. Jos MP3-musiikkia sisältävää CD-levyä toistetaan, myös MP3 näkyy Jos on otettu käyttöön CD:n satunnaissoitto, näytetään joko RDM tai g Ulkolämpötila Näyttää kulloisenkin ulkolämpötilan. Katso oma autosi käyttöohje. Aika Kulloisenkin ajan näyttö. Katso oma autosi käyttöohje.

120 118 Johdanto Ilmastointiautomatiikan tiedot Katso oma autosi käyttöohje. Äänensävyn asetukset Paina SOUND painiketta voidaksesi tehdä seuraavat asetukset: Fader Balance Bass Treble Sound Äänenvoimakkuuden jakaminen etu- ja takaosan välillä 1. Paina SOUND-painiketta. Fader ilmestyy näyttöön. 2. Säädä arvoa valitsemalla m tai n. Viimeksi aktiivisena ollut näyttö tulee näkyviin muutaman sekunnin kuluttua. 3. Kun olet muuttanut asetuksia, saat vastaavan toiminnon näyttöön painamalla jotakin toimintopainikkeista FM/AM, CD/MP3 tai BC. 4. Paina painiketta SOUND, kunnes viimeksi käytetty näyttö ilmestyy uudelleen. Äänenvoimakkuuden jakaminen oikean ja vasemman puolen välillä 1. Paina SOUND-painiketta, kunnes Balance näkyy näytössä. 2. Säädä arvoa valitsemalla m tai n. Viimeksi aktiivisena ollut näyttö tulee näkyviin muutaman sekunnin kuluttua. 3. Kun olet muuttanut asetuksia, saat vastaavan toiminnon näyttöön painamalla jotakin toimintopainikkeista FM/AM, CD/MP3 tai BC. 4. Paina painiketta SOUND, kunnes viimeksi käytetty näyttö ilmestyy uudelleen. Bass ja Treble asettaminen Muista poistaa mahdolliset äänen optimoinnit (ks. alta "Ääni") käytöstä. Bass ja Treble asetukset koskevat aina valittuna olevaa äänilähdettä ja ne tallennetaan erikseen radion FMja AM-alueita sekä CD-soitinta varten. 1. Paina SOUND-painiketta, kunnes Bass tai Treble näkyy näytössä. 2. Säädä arvoa valitsemalla m tai n. Viimeksi aktiivisena ollut näyttö tulee näkyviin muutaman sekunnin kuluttua. 3. Kun olet muuttanut asetuksia, saat vastaavan toiminnon näyttöön painamalla jotakin toimintopainikkeista FM/AM, CD/MP3 tai BC. 4. Paina painiketta SOUND, kunnes viimeksi käytetty näyttö ilmestyy uudelleen.

121 Johdanto 119 Sound 1. Paina SOUND-painiketta, kunnes näytössä on Sound ja säädetty äänensävy. 2. Valitse äänensävyn väri m tai n:lla. Saatavina olevat äänensävyn värin asetukset ovat: Rock, Disco, Classic, Jazz, Vocal ja Off. Viimeksi aktiivisena ollut näyttö tulee näkyviin muutaman sekunnin kuluttua. 3. Kun olet muuttanut asetuksia, saat vastaavan toiminnon näyttöön painamalla jotakin toimintopainikkeista FM/AM, CD/MP3 tai BC. 4. Paina painiketta SOUND, kunnes viimeksi käytetty näyttö ilmestyy uudelleen. Ääniasetukset Settings valikossa Vaihtoehtoisesti asetukset Fader, Balance ja Sound voi muuttaa Settings valikossa: 1. Paina SETTINGS-painiketta. 2. Paina painiketta OK, kunnes näytetään asiaankuuluva toiminto. 3. Säädä arvo tai valitse äänensävyn väri (katso yllä) m tai n:lla. Viimeksi aktiivisena ollut näyttö tulee näkyviin muutaman sekunnin kuluttua. 4. Paina uudelleen painiketta SETTINGS ja siirry yksi taso takaisinpäin valikkoon Settings. 5. Kun olet muuttanut asetuksia, saat vastaavan toiminnon näyttöön painamalla jotakin toimintopainikkeista FM/AM, CD/MP3 tai BC. Äänenvoimakkuusasetukset Paina painiketta SETTINGS. Seuraavat valikkokohdat ovat käytettävissä: AUX Vol. AUX-tulon (esimerkiksi kannettava CD-soitin) äänenvoimakkuus TA Volume: liikennetiedotusten äänenvoimakkuus SDVC: ajonopeuden mukaan säätyvä äänenvoimakkuus On Volume: suurin äänenvoimakkuus, kun Infotainment-järjestelmä kytketään päälle Ext. In Vol.: ulkoisen lähteen äänenvoimakkuus (esimerkiksi kytkettäessä matkapuhelin) AUX Vol. Tämän toiminnon avulla voit säätää AUX-tulon äänenvoimakkuutta suhteessa muihin äänilähteisiin (esimerkiksi radio). Tämä toiminto on käytettävissä ainoastaan, kun AUX-äänilähde on käytössä. 1. Määritä ulkoinen äänilähde suurimmalle äänenvoimakkuudelle. 2. Paina SETTINGS-painiketta.

122 120 Johdanto 3. Valitse asiaankuuluva toiminto painamalla OK. 4. Säädä arvoa valitsemalla m tai n. Viimeksi aktiivisena ollut näyttö tulee näkyviin muutaman sekunnin kuluttua. 5. Paina uudelleen painiketta SETTINGS ja siirry yksi taso takaisinpäin valikkoon Settings. 6. Kun olet muuttanut asetuksia, saat vastaavan toiminnon näyttöön painamalla jotakin toimintopainikkeista FM/AM, CD/MP3 tai BC. TA Volume Jos TP-toiminto on käytössä, järjestelmä suurentaa oletusarvon mukaan liikennetiedotusten äänenvoimakkuutta. Tämän toiminnon avulla voit säätää liikennetiedotusten pienimmän äänenvoimakkuuden. 1. Paina SETTINGS-painiketta. 2. Valitse asiaankuuluva toiminto painamalla OK. 3. Säädä arvoa valitsemalla m tai n. Viimeksi aktiivisena ollut näyttö tulee näkyviin muutaman sekunnin kuluttua. 4. Paina uudelleen painiketta SETTINGS ja siirry yksi taso takaisinpäin valikkoon Settings. 5. Kun olet muuttanut asetuksia, saat vastaavan toiminnon näyttöön painamalla jotakin toimintopainikkeista FM/AM, CD/MP3 tai BC. Liikennetiedotusten minimiäänenvoimakkuutta käytetään vain silloin, kun käytössä on tiedotusten minimivoimakkuutta pienempi äänenvoimakkuus. SDVC Ulkoisten äänien ja ajoäänien kompensoimiseksi Infotainment-järjestelmän äänenvoimakkuutta säädetään auton ajonopeuden mukaan. Voit käyttää SDVC-toimintoa ajonopeuden mukaan muuttuvan äänenvoimakkuuden säätämiseen. 1. Paina SETTINGS-painiketta. 2. Valitse asiaankuuluva toiminto painamalla OK. 3. Säädä arvoa valitsemalla m tai n. Viimeksi aktiivisena ollut näyttö tulee näkyviin muutaman sekunnin kuluttua. 4. Paina uudelleen painiketta SETTINGS ja siirry yksi taso takaisinpäin valikkoon Settings. 5. Kun olet muuttanut asetuksia, saat vastaavan toiminnon näyttöön painamalla jotakin toimintopainikkeista FM/AM, CD/MP3 tai BC. On Volume 1. Paina SETTINGS-painiketta. 2. Valitse asiaankuuluva toiminto painamalla OK. 3. Säädä arvoa valitsemalla m tai n. Viimeksi aktiivisena ollut näyttö tulee näkyviin muutaman sekunnin kuluttua.

123 Johdanto Paina uudelleen painiketta SETTINGS ja siirry yksi taso takaisinpäin valikkoon Settings. 5. Kun olet muuttanut asetuksia, saat vastaavan toiminnon näyttöön painamalla jotakin toimintopainikkeista FM/AM, CD/MP3 tai BC. Valittua suurinta äänenvoimakkuutta käytetään laitteen käynnistyksen yhteydessä vain silloin, kun Infotainment-järjestelmä on viimeksi kytketty pois päältä äänenvoimakkuuden ollessa suurinta voimakkuutta suurempi ja järjestelmä on ollut vähintään 5 minuuttia pois päältä ajoneuvon sytytysvirran ollessa katkaistu. Viimeksi aktiivisena ollut näyttö tulee näkyviin muutaman sekunnin kuluttua. 4. Paina uudelleen painiketta SETTINGS ja siirry yksi taso takaisinpäin valikkoon Settings. 5. Kun olet muuttanut asetuksia, saat vastaavan toiminnon näyttöön painamalla jotakin toimintopainikkeista FM/AM, CD/MP3 tai BC. Ext. In Vol. Tämän toiminnon avulla voit säätää matkapuhelimen kaltaisten ulkoisten äänilähteiden pienintä äänenvoimakkuutta. 1. Paina SETTINGS-painiketta. 2. Valitse asiaankuuluva toiminto painamalla OK. 3. Säädä arvoa valitsemalla m tai n.

124 122 Radio Radio Käyttö Asemahaku Automaattitallennuksen luettelot Radio data system (RDS) Käyttö Radiotoisto Voit vaihtaa CD- tai AUX-tilasta radiotilaan seuraavasti: Paina painiketta FM/AM. Kuuntelet asemaa, jolle viimeksi viritit radion. Aaltoalueen valitseminen Infotainment-järjestelmässä on kaksi aaltoaluetta: FM ja AM. Lisäksi kullakin aaltoalueella on automaattisen tallennuksen (AS) muistipaikka, johon asemat voidaan tallentaa automaattisesti Radio kytkeytyy päälle. Paina FM/AM-painiketta lyhyesti. Radio vaihtaa aaltoalueiden FM, FM- AS, AM ja AM-AS välillä. Viimeksi aaltoalueella valittua asemaa soitetaan ja se näytetään. Asemahaku Automaattihaku Pidä m tai n painettuna, kunnes Seek näkyy. Radio mykistyy, kunnes uusi asema löytyy. Jos radio ei voi löytää asemaa, se siirtyy automaattisesti herkemmälle hakutasolle. Ellei se vieläkään voi löytää asemaa, viimeksi aktivoitu taajuus asettuu.

125 Radio 123 Manuaalinen asemanhaku Manuaalista aseman hakua käytetään virittäytyessä tunnetuille taajuusasemille. Pidä m tai n painettuna, kunnes MAN näkyy. Karkea säätö: Pidä m tai n painettuna, kunnes taajuus on lähes saavutettu. Hienosäätö: Paina m tai n, kunnes saat tarkan taajuuden. Jos RDS on poistettu käytöstä FM-aaltoalueella tai AM-aaltoalue on aktiivinen, m tai n painelemalla siirrytään aina taajuusaskelen verran. Asemamuisti Erillisiä muistipaikkoja on saatavissa kullekin aaltopituudelle (FM, AM): 9 muistipaikkaa on saatavissa jokaista seuraavaa aaltopituutta varten: FM, FM-AS (automaattisesti tallennetut FM-asemat), AM, AM-AS (automaattisesti tallennetut AM-asemat). Muistipaikat voi valita suoraan vastaavalta aaltopituudelta asemapainikkeiden kautta. Manuaalinen tallennus Viritä haluamallesi asemalle. Pidä asemapainike painettuna siinä kohdassa, jossa viritettävä asema on tallennettava. Radio vaikenee hetkeksi ja näyttää aikaisemmin muistipaikkaan tallennetun aseman. Viritetty asema kuuluu taas ja näkyy näytöllä. Asema on tallennettu haluamaasi muistipaikkaan. RDS on tai RDS off tallennetaan yhdessä aseman kanssa. Asemaluettelo Infotainment-järjestelmä tallentaa kaikki vastaanotettavissa olevat asemat taustalle. Lista vastaanotettavissa olevista asemista päivitetään automaattisesti, kun radio hakee TP asemaa tai automaattinen tallennus suoritetaan Autostore (AS) toimintoa käyttäen. RDS-asemat lajitellaan asemaluettelossa ryhmittäin (HR1, HR2 jne). Päivitä asemalista Paina RDS painiketta, kunnes kuulet äänimerkin. Näytöllä näkyy: Memory FM ja sen jälkeen MEM ja jatkuva taajuus.

126 124 Radio Automaattitallennuksen luettelot AS-tason käyttöön ottaminen/ käytöstä poistaminen Paina painiketta AS. Kun AS-taso on aktivoitu, näytössä on AS. AS-tason voi myös kytkeä päälle ja pois FM/AM painiketta käyttäen Automaattinen tallennus (AS) Minkä tahansa aseman automaattinen tallennus (AS) on mahdollista kaikilla taajuuskaistoilla. Nämä asemat tallennetaan erilliseen AS-muistiin. Asemien automaattista tallennusta varten etene seuraavasti: 1. Valitse vaadittu aaltoalue. 2. Kytke päälle/pois valmiustilassa tieliikennetiedotukset, jos haluat Pidä painike AS painettuna, kunnes kuulet äänimerkin. Radio siirtyy mahdollisesti valitun taajuuskaistan AS-tasolle (FM-AS tai AM-AS). Automaattinen aseman tallennus on aloitettu. 9 parasta vastaanotettavaa asemaa valitulla taajuuskaistalla tallennetaan muistipaikkaan 1-9. Sen jälkeen kun asemat on tallennettu, halutun aseman voi valita painamalla asianmukaisen aseman painiketta. RDS kytkeytyy päälle automaattisesti, kun automaattinen tallennus on kytketty. Ensin kaikki vastaanotettavissa olevat RDS asemat tallennetaan. Jos tieliikennetiedotuksen valmiustila on kytketty päälle ennen automaattista tallennusta tai sen aikana, radio valitsee muistipaikan ja tieliikennetiedotusaseman, kun automaattinen asemahaku on suoritettu loppuun. Jos valmiustila tieliikennetiedotuksesta on kytketty päälle automaattisen tallennuksen aikana, silloin automaattinen aseman haku pysyy aktiivisena, kunnes vähintään yksi tieliikenneohjelma löytyy. Uusien asemien tallennus AStoiminnolla Jos ajat pois tallennetun aseman vastaanottoalueelta, uusia asemia on tallennettava. Aseman hakeminen Halutun taajuuskaistan ja halutun toimitilan on oltava aktiivinen Tarvittaessa siirry AS-muistitasolle painamalla lyhyesti painiketta AS. Valitse tallennuspaikka tallennuspainikkeilla. Radio data system (RDS) RDS on radioasemien tarjoama palvelu, joka helpottaa merkittävästi haluttujen FM-kanavien löytämistä ja mahdollistaa niiden häiriöttömän vastaanoton. RDS on mahdollinen vain FM-aaltoalueella (ULA).

127 Radio 125 RDS-toiminnon kytkeminen päälle/pois Jos RDS kytketään päälle, RDS-toiminnot otetaan käyttöön, ja automaattinen asemahaku etsii vain RDSasemia. Jos RDS kytketään pois päältä, RDStoiminnot poistuvat käytöstä, ja automaattinen asemahaku ei etsi pelkästään RDS-asemia. Aktivoi RDS painamalla painiketta RDS. Jos RDS-toiminto on kytketty päälle, näytetään RDS ja RDS-aseman ohjelman nimi. Jos valittuna oleva asema ei ole RDSasema, radio etsii automaattisesti lähimmän vastaanotettavan RDS-aseman. Kytke RDS pois päältä painamalla painiketta RDS uudelleen. Jos RDS-toimintoa ei ole kytketty päälle, näytetään RDS-aseman taajuus; RDS ei näytetä. RDS-asemahaku Menettele seuraavasti, kun haluat hakea RDS-asemia: RDS:n on oltava kytkettynä päälle. Pidä m tai n painettuna, kunnes Seek näkyy. Radio mykistyy, kunnes uusi asema löytyy. Jos otat käyttöön liikennetiedoteohjelman (TP) ennen asemien hakua, järjestelmä etsii ainoastaan liikennetiedotteita lähettäviä asemia. Ohjelmatyyppi (PTY) Monet RDS asemat lähettävät PTY koodin, joka kuvaa lähetettävän ohjelmatyypin (esim.uutiset). PTY-koodi mahdollistaa asemien valinnan ohjelmatyypin mukaan. RDS-aseman valinta RDS:n on oltava kytkettynä päälle. Paina m tai n. Radio selaa asemaluetteloon tallennettuun seuraavaan RDS-asemaan

128 126 Radio Ohjelmatyypin valinta 1. Paina SETTINGS-painiketta. 2. Paina OK, kunnes näytetään PTY. 3. Valitse yksi 29 ohjelmatyypistä, esim. News tai Entertainment painamalla m tai n. 4. Paina painiketta OK niin kauan, että asemahaku käynnistyy. Asemahaun käynnistymisen jälkeen radion näyttö tulee esiin. Jos radio ei löydä sopivaa asemaa, kuuluviin tulee jälleen viimeksi viritetty asema. Alueohjelmat Jotkut RDS-asemat lähettävät alueellisia ohjelmia eri taajuuksilla tiettyinä aikoina. Alueohjelmatoiminnon kytkeminen päälle RDS-toiminnon on oltava päällä. Paina REG-painiketta lyhyesti. Näytössä esitetään REG. Automaattinen alueohjelmatoiminto Paina painiketta REG muutaman sekunnin ajan. Näyttöön tulee REG Auto On, ja sen jälkeen näytössä esitetään REG. Radio säilyttää voimakkainta taajuutta etsiessään saman alueohjelman, kunnes sen vastaanottosignaali heikkenee liikaa. Vasta sen jälkeen se siirtyy toiseen alueohjelmaan. Paina painiketta REG uudelleen muutaman sekunnin ajan. Näyttöön tulee REG Auto Off, ja sen jälkeen näytössä esitetään REG. Radio säilyttää voimakkainta taajuutta etsiessään viritettynä olevan alueohjelman. Alueohjelmatoiminnon kytkeminen pois päältä Paina REG-painiketta lyhyesti uudelleen. Näytössä ei enää esitetä REG. Radio sallii siirtymisen toiseen alueohjelmaan. Liikennetiedotusohjelma (TP) Liikennetiedoteasemat ovat FM-alueen RDS-asemia, jotka lähettävät liikennetiedotteita. Liikenneasemat voi tunnistaa TP symbolilla näytöllä. Liikennetiedoteohjelman kytkeminen päälle/pois Jos liikennetiedoteohjelma on otettu käyttöön, näytetään [TP] tai [ ]. Jos valittuna oleva asema on liikennetiedoteasema, näyttöön tulee [TP].

129 Radio 127 Jos valittuna oleva asema ei ole liikennetiedoteasema, radio etsii automaattisesti voimakkaimman liikennetiedoteaseman. Näytössä ei esitetä [ ]. Kytke TP päälle painamalla TP painiketta kertaa. Näytetään [ ]. Automaattinen asemanhaku etsii ainoastaan liikenneradioasemia. Automaattisen haun aikana sekä silloin, kun liikennetiedoteasemien vastaanotto ei ole mahdollista, näytössä on [ ]. Jos liikennetiedotteiden valmiustila on kytketty päälle, CD-toisto keskeytetään liikennetiedotteen ajaksi. Liikennetiedotukset toistetaan niille ennalta säädetyllä voimakkuudella Voit kytkeä liikennetiedoteohjelman pois käytöstä painamalla uudelleen painiketta TP. Näytössä ei enää esitetä [ ]. Liikenneradion asemanhaku Tämä toiminto on mahdollinen vain FM-aaltoalueella (ULA). Pidä m tai n alhaalla noin 1 sekunnin ajan. Radio hakee vain liikennetiedoteasemia. Pelkkien liikennetiedotusten kuuntelu Liikennetiedotteiden valmiustilan on oltava otettu käyttöön. Pienennä äänenvoimakkuus nollaan kääntämällä nuppia o vasemmalle. Liikennetiedotteet annetaan niille ennalta asetetulla äänenvoimakkuudella Liikennetiedotusten poiskytkeminen Kun haluat lopettaa liikennetiedotteen kuuntelun esim.cd:tä kuunnellaksesi, menettele seuraavasti: Paina painiketta TP. Liikennetiedotus lakkaa. Viimeksi kuunnellun CD-/MP3-kappaleen toisto jatkuu. Liikennetiedotteiden valmiustila pysyy kytkettynä päälle. Liikennetiedote ulkoisen äänilähteen ollessa toiminnassa Ulkoisella äänilähteellä (esim.matkapuhelimella) on etusija liikennetiedotteisiin nähden. Puhelun aikana liikennetiedotteita ei kuulla eikä näytetä.

130 128 CD-soitin CD-soitin Yleistä tietoa Käyttö Yleistä tietoa CD-soittimella voit soittaa tavallisia kaupallisia CD-levyjä, joiden halkaisija on 12 cm. Huomio Audiosoittimeen ei saa missään olosuhteissa laittaa DVD-levyjä, 8 cm CD-levyjä tai muotoiltuja CDlevyjä. CD-levyihin ei saa laittaa tarroja. Levyt voisivat juuttua CDsoittimeen ja pilata sen. Laite olisi tällöin vaihdettava uuteen, mistä aiheutuisi suuret kustannukset. CD-levyn on oltava formaatiltaan ISO 9660 Level 1, Level 2 tai JO LIET. Mitään muita formaatteja ei voi toistaa luotettavasti. Kopiointisuojauksella varustettuja CD-äänilevyjä, jotka eivät ole CDäänilevystandardin mukaisia, ei voida ehkä toistaa oikein tai ollenkaan. Voit käyttää Infotainment-järjestelmää myös MP3-musiikkitietoja sisältävien sekä Mixed Mode -CD-levyjen toistamiseen. Itseäänitetyt CD-R- ja CD-RW-levyt ovat alttiimpia vääränlaiselle käytölle kuin valmiina ostetut CD-levyt. Oikea käsittely on varmistettava etenkin tällaisten itse äänitettyjen levyjen kohdalla. Katso alla. Itse äänitettyjä CD-R- ja CD-RWlevyjä ei voida ehkä toistaa oikein tai ollenkaan. Tällaisissa tapauksissa vika ei ole laitteessa. CD-levyihin ei saa jäädä sormenjälkiä niitä vaihdettaessa. Laita CD-levyt takaisin koteloihinsa heti poistettuasi ne CD-soittimesta, jotta niihin ei tule vaurioita tai pääse likaa. CD-levyillä olevat nesteet ja lika voivat tuhria CD-soittimen linssin laitteen sisällä ja aiheuttaa vikoja. Suojaa CD-levyt kuumuudelta ja suoralta auringonvalolta.

131 CD-soitin 129 Seuraavat rajoitukset koskevat MP3-CD-levylle tallennettuja tietoja: Älä käytä skandinaavisia kirjaimia tai erikoismerkkejä, kun nimeät albumeja ja raitoja. Soveltuvat soittolistan päätteet:.m3u tai.pls. Kun luot (koodaat) MP3-tiedostoja äänitiedoista, käytä enintään 256 kbit/s bittitaajuutta. Jotta MP3-tiedostoja voisi käyttää Infotainment-järjestelmässä, MP3- tiedostojen tunnisteen on oltava.mp3. Yhdelle CD-levylle voi tallentaa enintään 367 toistettavaa raitaa. Useampia raitoja ei voi toistaa. Infotainment-järjestelmässä käytettävälle MP3-CD-levylle voi tallentaa enintään 99 albumia. Albumit voidaan valita Infotainment-järjestelmässä erikseen. Käyttö CD-levyn asettaminen laitteeseen Työnnä CD kuvapuoli ylöspäin CD:n pesään. CD vetäytyy automaattisesti sisään. Älä estä tai avusta CD:n vetäytymistä sisään. Read CD ja CD symboli ilmestyy näytölle, minkä jälkeen siinä näkyy CDlevyn kappaleiden lukumäärä. Heti kun ensimmäinen kappale alkaa soida, näytöllä näkyy Track 1 ja soittoaika tai tietoja kappaleesta (otsikko, taiteilija). MP3-CD-levyjä kuunneltaessa MP3 symboliin syttyy valo ja ensimmäisen albumin nimi näkyy näytöllä. Kappaleen tiedot (nimi, esittäjä...) tulevat näkyviin, kun ensimmäisen kappaleen toisto alkaa. CD toisto Kytke radion toimitilasta CD toimitilaan seuraavasti: Paina CD/MP3-painiketta. Viimeksi soitettu CD kappale näkyy ja alkaa soida. Kappaleen valinta Valitse kappale CD:n soidessa naputtamalla m tai n toistuvasti, kunnes haluamasi kappale näkyy. Kappaletta soitetaan. Pikahaku eteenpäin/taaksepäin Jos etsit CD-levyltä tiettyä kohtaa, toimi seuraavasti:

132 130 CD-soitin Kuuntelet tiettyä kappaletta. Pidä m tai n painettuna, kunnes saat haluamasi kohdan. CD soi suuremmalla nopeudella ja pienemmällä äänenvoimakkuudella. MP3 pikahakutoiminnolla taaksepäin, haku pysähtyy kuuntelemasi kappaleen alussa. Albumin valinta MP3 CD:tä varten Kuuntelet kappaletta albumista. Paina CD/MP3-painiketta. Viimeksi kuunneltu CD-kappale ilmestyy näyttöön. Naputa m tai n toistuvasti, kunnes haluamasi albumi näkyy. Haluamasi albumin ensimmäinen kappale ilmestyy näyttöön ja sitä toistetaan. Kaikki albumit, jotka eivät sisällä MP3 tiedostoja jätetään automaattisesti väliin. Satunnaissoitto Random CD (Random) Kun valitaan satunnaissoitto, CD:n kappaleet soitetaan satunnaisessa järjestyksessä. Paina CD/MP3 painiketta kolme kertaa. Näytössä näkyy satunnaissoiton ajankohtainen säätö. Valitse asetus naputtamalla m tai n. Audio CD: Random on: aktivoi satunnaissoiton Random off: kytkee pois satunnaissoiton MP3 CD: Random album: yhden albumin kappaleiden satunnaissoitto Random CD: yhden CD:n kappaleiden satunnaissoitto Random off: kytkee pois satunnaissoiton Jos satunnaistoiminto on kytketty, RDM tai g ilmestyy näytölle. Näytön muuttaminen Eri tietoja voi näkyä. Paina CD/MP3-painiketta kaksi kertaa. CD info ilmestyy näyttöön. Valitse näyttötyyppi naputtamalla m tai n. Seuraavat näyttötavat ovat mahdollisia CD-levyn tyypin (ääni CD tekstin kanssa tai ilman CD tekstiä, MP3-CD kappaleen nimen (ID3-tunniste) kanssa tai ilman) mukaan: Ääni-CD ilman CD-tekstiä: Kappaleen numero ja soittoaika Ääni-CD CD-tekstin kanssa: Kappaleen nimi Esittäjän nimi CD-levyn nimi Kappaleen numero ja soittoaika MP3 CD ilman ID3-tunnisteita Tiedoston nimi Kappaleen numero ja soittoaika Albumin nimi

133 CD-soitin 131 MP3 CD ID3-tunnisteiden kanssa Kappaleen nimi Esittäjän nimi Albumin nimi Kappaleen numero ja soittoaika Liikennetiedotukset CD:n kuuntelun aikana Liikennetiedotukset voi ottaa vastaan CD:n toiston aikana. Liikennetiedotusohjelma (TP) Liikennetiedotuksen voi lopettaa TP painikkeella ja nykyinen CD:n soittaminen jatkuu. CD-levyn poistaminen Paina j-painiketta. Eject CD ilmestyy näyttöön. Jos CD otetaan pois, viimeksi kuunneltu radioasema käynnistyy automaattisesti. CD:n voi ottaa pois, vaikka laite on kytketty pois. Laite kytkeytyy pois sen jälkeen kun CD on otettu pois. Ellei CD.tä ole otettu pois, se palautuu soittimeen automaattisesti jonkin ajan kuluttua.

134 132 AUX-liitäntä AUX-liitäntä Käyttö Käyttö Liitin sijaitsee keskikonsolin alueella. Auton AUX-tuloon liitetyn äänilähteen, esim. kannettavan CD-soittimen, toistamiseksi Infotainment-järjestelmän kaiuttimien kautta äänilähde on aktivoitava: Kun radio kytkeytyy päälle. Liitä äänilähde auton AUX-tuloon. Paina FM/AM-painiketta, kunnes AUX näkyy näytössä. Käynnistä ulkoinen äänilähde ja säädä sen äänenvoimakkuus suurimmilleen. Äänilähteen signaali toistetaan Infotainment-järjestelmän kaiuttimien kautta. Ulkoinen äänilähde kytketään läpi Infotainment-järjestelmään.

135 AUX-liitäntä 133

136 134 Hakemisto A Alueohjelmat AM AS Asemahaku Asemaluettelo Asemamuisti Automaattihaku Automaattinen poiskytkentä Automaattinen päällekytkentä Automaattitallennuksen luettelot Autostore-taso AUX-tulo , 132 AUX-äänenvoimakkuus B Balance Bass C CD:n toiston aloitus CD, poista CD-soittimen kytkeminen päälle. 129 CD-soittimen käyttö CD teksti CD, työnnä sisään F Fader FM I Infotainment-järjestelmän kytkeminen päälle tai pois Infotainment-järjestelmän käyttö 115 K Katsaus Käyttö , 122, 129, 132 L Liikenneradio Liikennetiedotukset M Manuaalinen viritys Monitoimisäädin N Nopeuden mukaan muuttuva äänenvoimakkuus (SDVC) O Ohjelmatyyppi On Volume

137 135 P PTY Päivitä asemat Päänäyttö R Radio data system (RDS) S Satunnaissoitto SDVC T Tallennus TA volume TP Treble U Ulkoisen äänilähteen äänenvoimakkuus V Varkaudenestotoiminto Y Yleistä tietoa , 128 Ä Äänensävyn asetukset Äänen säädöt Äänenvoimakkuuden säätö Äänenvoimakkuus Äänenvoimakkuusasetukset

138 136

139 Mobile Phone Portal Johdanto Ääniohjaus Hakemisto

140 138 Johdanto Johdanto Yleistä tietoa Yhteys Bluetooth-yhteys Hätäpuhelu Käyttö Matkapuhelimet ja CBradiolaitteet Yleistä tietoa Matkapuhelinportaali tarjoaa mahdollisuuden puhua matkapuhelimeen tulevia puheluita ajoneuvon mikrofonin ja kaiuttimien kautta sekä käyttää matkapuhelimen tärkeimpiä toimintoja ajoneuvon Infotainment-järjestelmän avulla. Matkapuhelinportaalia käytetään ohjauspyörän kauko-ohjausjärjestelmän, puheen tunnistusjärjestelmän ja radion monitoimintapainikkeen kautta. Valikkovetoiset toiminnot ja tila näkyvät info-näytön kautta. Koska puhelimen näytön tärkeimmät elementit näkyvät Info-näytössä, käyttö on selkeää ja helppoa. Matkapuhelinta käytetään ulkoantennin avulla kiinnittämällä se puhelinkohtaiseen adapteriin. Kun puhelinliitäntä on kytketty, radioääni kytkeytyy pois. Kun puhelinliitäntä on loppunut, radioääni kytkeytyy taas päälle. Tätä käyttöohjetta koskevia yleisohjeita Infotainment-järjestelmän tarkat toimintakuvaukset löydät Infotainmentjärjestelmän käyttöohjeesta. Matkapuhelimeen sopivista adaptereista saat tietoa Opel Partneriltasi. Kaikki matkapuhelimet eivät tue kaikkia Mobile Phone Portalin toimintoja. Puhelintoiminnot riippuvat lähinnä käytetystä matkapuhelimesta ja verkko-operaattorista. Lisätietoja saat matkapuhelimen käyttöohjeista ja puhelimeen sopivan adapterin ohjeista, ja niitä voi saada verkko-operaattorilta. 9 Varoitus Infotainment-järjestelmää tulee käyttää siten, että autolla voidaan ajaa turvallisesti kaikissa tilanteissa. Jos olet epävarma, pysäytä auto ja käytä Infotainmentjärjestelmää auton ollessa paikallaan.

141 Johdanto 139 Matkapuhelimen käyttö Matkapuhelimet vaikuttavat ympäristöösi. Se on syy, miksi turvallisuussäännöt ja määräykset laadittiin. Sinun tulisi perehtyä asianmukaisiin määräyksiin ennen kuin käytät puhelimen toimintoa. 9 Varoitus Hands-free-toiminnon käyttäminen ajon aikana saattaa olla vaarallista, koska keskittymisesi häiriintyy puhelun aikana. Pysäköi auto ennen kuin käytät handsfree-toimintoa. Noudata kussakin maassa voimassa olevia säädöksiä. Älä unohda noudattaa tietyillä alueilla voimassa olevia erityismääräyksiä ja kytke matkapuhelin aina pois päältä, jos matkapuhelimien käyttö on kielletty, matkapuhelin aiheuttaa häiriöitä tai vaarallisia tilanteita voi syntyä. Bluetooth Matkapuhelinportaali tukee Bluetooth -handsfree-profiilin versiota 1.5 ja sillä on Bluetooth (SIG) -ryhmittymän hyväksyntä. Lisätietoa hyväksynnästä löydät Internetistä osoitteesta Matkapuhelinportaalin Bluetooth -hyväksyntäkoodi on B Turvallisuussyistä laitteiden välisessä yhteydessä tulisi käyttää satunnaisesti valittua, vähintään neljä merkkiä sisältävää PIN-koodia. Vaatimustenmukaisuustodistus Ilmoitamme täten että matkapuhelinportaali on yhdenmukainen perusvaatimusten ja 1999/5/EU ohjeistuksen muiden määräysten kanssa. Puheen tunnistusjärjestelmän käyttö Älä käytä puheentunnistusjärjestelmää hätätilanteissa, koska äänesi saattaa muuttua stressitilanteissa niin, että laite ei enää kykene tunnistamaan sitä riittävän nopeasti. Puhelimen pidikkeen pohjalevy Pidä pohjalevyn kontaktit puhtaina pölystä ja liasta. Puhelimen akun lataus Matkapuhelimen akku latautuu aina, kun matkapuhelinportaali on kytketty toimintaan ja puhelin kiinnitetty adapteriin. Käyttösäätimet Matkapuhelinportaalia voi käyttää ohjauspyörän kauko-ohjausjärjestelmän, puheen tunnistusjärjestelmän ja radion monitoimintanupin kautta. Kun matkapuhelinportaali on kytketty toimintaan ja matkapuhelin on rekisteröitynyt verkkoon, näyttöön tulee aloitussivu.

142 140 Johdanto Näytön yläosassa näkyvien toimintaalueiden valinta ja muut käyttötoimenpiteet on kuvattu alla: Rattiohjain 1 Peukalorulla Kääntäminen: valitsee valikon kohteet ja komennot Painaminen: vahvistaa valinnan (OK) 2 q-painike Painaen: Puheentunnistusjärjestelmän valinta/kytkeminen pois p-painike Painaen: Hyväksy tai lopeta puhelinsoitto tai hae puhelinlista suoraan 4 o Kääntäminen: äänenvoimakkuuden säätö Infotainment-järjestelmän käyttö monitoimintanupilla Katso "Ohjausosat kojetaululla" Infotainment-järjestelmän ohjekirjasta. Mobile Phone Portalia voidaan käyttää vaihtoehtoisesti ääniohjausjärjestelmällä Yhteys Matkapuhelimen ja Infotainment-järjestelmän välinen yhteys voidaan luoda seuraavin keinoin: puhelinkohtaisella adapterilla Bluetooth -yhteydellä, jos sekä matkapuhelin että matkapuhelinportaali tukevat tätä toimintoa Yhteyden muodostamiseksi matkapuhelinportaalin on oltava kytkettynä päälle ja matkapuhelimen sisään kirjautuneena. Mobile Phone Portal kytkeytyy itsestään päälle ja pois akun kautta. Jos akku on kytketty pois päältä, voit kytkeä matkapuhelimen päälle ja pois Infotainment-järjestelmän kautta. Kun akku on kytketty pois päältä, käyttöaika on rajoitettu tuntiin. Monissa matkapuhelimissa adapteria käytetään vain latausasemana. Siinä tapauksessa yhteys on muodostettava Bluetooth :n kautta Matkapuhelinta varten saatavissa olevista puhelinkohtaisista adaptereista saat tarkempia tietoja Opel Partneriltasi.

143 Johdanto 141 Matkapuhelimen Bluetooth -toimintoa koskevia tietoja löydät matkapuhelimen käyttöohjeesta. Puhelinkohtaisen adapterin kiinnitys pohjalevyyn Voit poistaa adapterin painamalla pohjalevyssä olevaa irrotuspainiketta. Matkapuhelimen asettaminen puhelinkohtaiseen adapteriin Bluetooth-yhteys Matkapuhelimen Bluetooth -toiminnon on oltava aktivoituna, katso ohjeita matkapuhelimen käyttöoppaasta. Bluetooth on radiostandardi esim. matkapuhelimen langattomaan liitäntään toiseen laitteeseen. Tiedot kuten puhelinmuistio, puhelinlista, verkkooperaattori ja kentän voimakkuus voidaan lähettää. Laitetyypistä riippuen toiminnot voivat olla rajoitettuja. Yhteyden luominen Valitse päävalikossa puhelimen symboli pääriviltä. Kunkin adapterin mukana toimitetaan tuotekohtaiset asennusohjeet. Ennen adapterin asennusta lue ohjeista tuotekohtaisesta asennusprosessista. Kiinnitä sovitin pohjalevyyn Varmista, että liittimet kytkeytyvät asianmukaisesti. Adapteri kiinnitettäessä on kuultava naksahdus. Aseta matkapuhelin sovittimeen. Varmista, että liittimet kytkeytyvät asianmukaisesti. Matkapuhelin kiinnitettäessä on kuultava naksahdus. Voit poistaa puhelimen painamalla adapterissa olevaa irrotuspainiketta.

144 142 Johdanto Kun matkapuhelin on pantu adapteriin, puhelimen valikko tai BluetoothTM valikko ilmestyy näytölle. Jos matkapuhelin ei ole lukittunut adapteriin, näyttöön tulee BluetoothTM-valikko. Valitse Bluetooth-valikkokohta. Jos Bluetooth on pois käytöstä, toimi seuraavalla tavalla: 1. Valitse Bluetooth-valikkokohta. Jos Bluetooth on aktivoitu, muut valikkokohdat ilmestyvät näyttöön. 2. Valitse Bluetooth PIN-valikkokohta. 3. Syötä nyt vapaasti valitsemasti Bluetooth PIN ja vahvista se valitsemalla OK. Turvallisuussyistä tulisi käyttää vähintään neljä merkkiä sisältävää, satunnaisesti valittua PINkoodia. 4. Tarkista, että matkapuhelimen Bluetooth -toiminto on aktivoitu ja sen asetuksena on "näkyvissä". 5. Valitse Aloita haku-valikkokohta. Bluetooth -laitteiden haun aikana näytössä on ilmoitus etsitään... Kun haku on päättynyt, löytyneet Bluetooth -laitteet näkyvät Löyd. laitt. valikossa. 6. Valitse haluamasi matkapuhelin. Kun liitäntä on luotu, viesti Yhteyttä luodaan... ilmestyy näytölle. Matkapuhelimen näyttöön ilmestyy "Syötä Bluetooth PIN-koodi" tai vastaava ilmoitus. 7. Syötä matkapuhelimen näppäimillä sama Bluetooth -PIN kuin Infotainment-järjestelmään ja vahvista painamalla OK. Matkapuhelimen näyttöön ilmestyy "Lisätäänkö laite tunnettujen laitteiden luetteloon?" tai vastaava ilmoitus.

145 Johdanto Vahvista valinta matkapuhelimen näppäimistön painikkeella OK. Kun liitäntä on tehty onnistuneesti, viesti On lisätty yhdistettyihin aitteisiin ilmestyy näytölle. Matkapuhelimen ja Infotainment-järjestelmän välinen yhteys on luotu. Luetteloon voidaan lisätä enintään viisi laitetta. Yhteyden poistaminen 1. BluetoothTM valikossa valitset Tunn. Laitteet. Näyttöön tulee Tunn. Laitteet valikko. 2. Valitse haluamasi matkapuhelin. Näyttöön tulee Bluetooth valikko. 3. Kytke pois Yhdistä. Näyttöön ilmestyy Yhteys katkesi!, minkä jälkeen näkyviin tulee jälleen BluetoothTM -valikko. 4. Valitse Poista. Näyttöön ilmestyy Poistettu!, minkä jälkeen näkyviin tulee jälleen BluetoothTM -valikko. UHP näkyvillä Tämän toiminnon aktivointi mahdollistaa, että Bluetooth laitteet voivat tunnistaa matkapuhelinportaalin. Tällä tavalla esim. Bluetooth liitännän voi tehdä matkapuhelimesta matkapuhelinportaaliin. 1. BluetoothTM valikossa valitset UHP näkyvil.. Matkapuhelinportaali on seuraavien 3 minuutin ajan kaikkien laitteiden tunnistettavissa. 2. Käynnistä matkapuhelimestasi Bluetooth -laitteiden haku, ks. matkapuhelimen käyttöohje. Matkapuhelimen näyttöön tulee ilmoitus "Löytynyt laite: UHP". 3. Käynnistä matkapuhelimesi liitäntä (katso matkapuhelimen käyttöohje). 4. Syötä Bluetooth PIN Infotainment-järjestelmään). 5. Syötä "Bluetooth PIN" matkapuhelimeen. Matkapuhelimen ja Infotainment-järjestelmän välinen Bluetooth -yhteys on luotu. Hands. toim. Puhelinyhteys on aktivoitu. Liikuta peukalopyörää.

146 144 Johdanto Näkyviin tulee tilannevalikko. Aktivoi Hands. toim.. Ääni kuuluu auton kaiuttimien kautta. Hätäpuhelu 9 Varoitus Yhteyden muodostumista ei voida taata kaikissa tilanteissa. Tästä syystä ei pidä luottaa yksinomaan matkapuhelimeen, kun on välitettävä erittäin tärkeää tietoa (esim. tarvittaessa lääkärinhoitoa). Joissakin verkoissa matkapuhelimessa täytyy olla oikein asennettu asianmukainen SIM-kortti. 9 Varoitus Muista, että voit soittaa ja vastaanottaa puheluita matkapuhelimella, jos alueen signaali on riittävän voimakas. Tietyissä olosuhteissa hätäpuheluita ei voida soittaa kaikissa matkapuhelinverkoissa; niitä ei ehkä voida soittaa kun tietyt verkkopalvelut ja/tai puhelintoiminnot ovat käytössä. Voit tiedustella tästä paikallisilta verkkooperaattoreilta. Hätänumero vaihtelee alue- ja maakohtaisesti. Selvitä etukäteen kyseessä olevan alueen hätänumero. Hätäpuhelun aloittaminen Valitse hätänumero (esimerkiksi 112). Laite luo puheyhteyden hätäkeskukseen. Vastaa hätäkeskuksen henkilökunnan esittämiin kysymyksiin. Hätäpuhelun lopettaminen Valitse Puh. pois-valikkokohta. Tai: Paina säädintä p. 9 Varoitus Älä lopeta puhelua, ennen kuin saat siihen kehotuksen hätäkeskuksesta. Käyttö Johdanto Kun matkapuhelimen ja Infotainmentjärjestelmän välille on luotu yhteys puhelinkohtaisen adapterin tai Bluetooth kautta, monia matkapuhelimen toimintoja on mahdollista käyttää myös Infotainment-järjestelmän avulla. Voit esimerkiksi soittaa matkapuhelimeen tallennettuihin numeroihin tai muuttaa niitä Infotainment-järjestelmän avulla.

147 Johdanto 145 Myös matkapuhelinta voidaan yleensä käyttää tavalliseen tapaan esim. puheluiden vastaanottamiseen tai äänenvoimakkuuden säätöön. Kun on saatu yhteys matkapuhelimen ja Infotainment-järjestelmän välillä, data siirretään matkapuhelimesta Infotainment-järjestelmään. Tämä voi kestää jonkin aikaa puhelimen merkistä riippuen. Tämän aikajakson aikana matkapuhelinta voi käyttää vain rajoitettuun määrään Infotainmentjärjestelmän kautta. Jotkut puhelimet eivät tue kaikkia matkapuhelinportaalin toimintoja. Sen seurauksena nämä tietyt puhelimet voivat toimia eri tavoin kuin mitä tässä ohjekirjassa on selostettu. Katso lisätietoja puhelinkohtaisen adapterin ohjeista. Jos matkapuhelimeen tulee puhelu tai sillä puhutaan juuri, kun sitä ollaan kiinnittämässä puhelinkohtaiseen adapteriin, yhteys säilyy ja ääni alkaa kuulua kaiuttimien kautta heti, kun matkapuhelin on kiinnittynyt adapteriin. Rattiohjaimen lisäksi joitakin toimintoja voidaan käyttää myös puheentunnistusjärjestelmällä Puhelinkohtaisen adapterin käyttö saattaa rajoittaa matkapuhelimen toimintoja, ks. adapterin mukana toimitettava käyttöohje. Myös Bluetooth -yhteys saattaa rajoittaa matkapuhelimen toimintoja. PIN-koodin syöttö Jos matkapuhelin kytketään päälle vasta, kun se on jo kiinnitetty puhelinkohtaiseen adapteriin, on vielä syötettävä PIN-koodi. Infotainment-järjestelmä on päällä. Ei PIN ilmestyy näyttöön. Valitse näytön yläreunassa oleva puhelinsymboli. Syötä PIN-koodi! ilmestyy näyttöön. Syötä PIN-koodi peukalopyörää käyttäen ja vahvista se painamalla OK. PIN-koodin voi myös puhua käyttämällä puheen tunnistusjärjestelmää PIN tarkistetaan, odota... ilmestyy näyttöön. Jos PIN-koodi annetaan kolme kertaa väärin, SIM-kortti lukittuu. SIM lukittu ilmestyy näyttöön. SIM-kortin lukitus voidaan avata vain antamalla matkapuhelimella PUK-koodi, katso matkapuhelimesi käyttöohje. Kun PIN-koodi on syötetty oikein ja vahvistettu, näytössä aikaisemmin ollut valikko tulee jälleen näkyviin.

148 146 Johdanto Jotkut verkko-operaattorit tarjoavat mahdollisuuden kytkeä pois PINkoodin pyynnön. Lisätietoja tästä aiheesta löytyy matkapuhelimen käyttöohjeista ja voidaan pyytää paikalliselta verkko-operaattorilta. Puhelimella soittaminen Saatavissa on kolme eri vaihtoehtoa, kun kysymyksessä on puhelinnumeron valinta: Puhelinnumeron valinta manuaalisesti Puhelinnumeron valinta puhelinmuistiosta Puhelinnumeron valinta soittolistasta (lähtevät puhelut, saapuvat puhelut ja menetetyt puhelut) Valitse nro Puhelinnumeron valinta manuaalisesti Puhelin valikossa: Valitse Valitse nro-valikkokohta. Syötä nro... ilmestyy näyttöön. Valitse näytön alariviltä tarvitsemasi numerot ja käynnistä valinta toiminnolla Valitse nro. Puhelinmuistio Liitännän luomisen jälkeen puhelinmuistiota verrataan tämänhetkiseen puhelinmuistioon, jos käytetään samaa SIM-korttia tai puhelinta. Tällä kertaa uudet syötöt eivät ole näkyvissä. Jos SIM-kortti tai puhelin ei ole sama, puhelinmuistio ladataan uudelleen. Tämä tapahtuma saattaa matkapuhelinmallista riippuen kestää muutaman minuutin. Uudet syötöt tallennetaan vain sen jälkeen kun sytytys on kytketty pois ja virta-avain on irrotettu. Puhelinnumeron valinta puhelinmuistiosta Valitse Puh.muistio valikon kohta puhelinvalikosta. Kaikkien puhelinmuistioon tallennettujen numeroiden luettelo ilmestyy näkyviin. Valitse haluamasi tieto ja aloita numeronvalinta.

149 Johdanto 147 Yhteystiedot, joissa on useita numeroita Puhelimen tyypistä riippuen puhelinmuistion yhteystiedon alle voidaan tallentaa useita numeroita. Valitse haluamasi syöttö kohdasta Puh.muistio. Näyttöön tulee luettelo, joka sisältää kaikki yhteystiedolle tallennetut numerot. Valitse haluamasi numero ja käynnistä valinta. Suodatus Puhelinmuistion yhteystietojen löytymistä voidaan helpottaa ottamalla käyttöön suodatus: Valitse Puh.muistio-valikkokohta. Kaikkien puhelinmuistioon tallennettujen numeroiden luettelo ilmestyy näkyviin. Valitse Suodatus-valikkokohta. Valittu tarkastusruutu ilmaisee aktiivisen suodatuksen. Puhelinmuistion syötöt on kerätty alkukirjaimen (abs, def,...) mukaan. Valitse haluamasi numero ja käynnistä valinta. Soittolista Puhelinnumeron valinta soittolistasta Valitse Soittolista-valikkokohta. Lista viimeksi soitetuista puhelinnumeroista näkyy. Puhelinnumeron tila (soitettu, vastaanotettu tai ei vastattu) näkyy näkyy alaviitteessä. Valitse haluamasi tieto ja aloita numeronvalinta. Tuleva puhelu Puhelun tullessa näyttöön ilmestyy valintavalikko, josta puhelu voidaan joko vastaanottaa tai hylätä. Puhelun vastaanottaminen: Valitse Hyväksy-valikkokohta. tai: Paina p-näppäintä. Puhelun hylkääminen Valitse Hylkää-valikkokohta. Puhelun lopettaminen Puhelu lopetetaan seuraavalla tavalla: Paina p. tai: Liikuta peukalopyörää. Näkyviin tulee tilannevalikko. Valitse Puh. pois. Toiminnot puhelun aikana Joitakin toimintoja voidaan käyttää vain puhelun aikana. Puhelinyhteys on aktivoitu.

150 148 Johdanto Liikuta peukalopyörää. Näkyviin tulee tilannevalikko. Seuraavat toiminnot ovat valittavissa: Puh. pois Tällä toiminnolla katkaiset puheluyhteyden. Mikro pois Tällä toiminnolla mykistät puhelimen mikrofonin. DTMF (sävy) Eri puhelinpalvelut (esim. puheposti ja puhelinpankkipalvelut) edellyttävät ohjausäänten käyttöä. Kun puhelinyhteys on aktivoitu: Valitse DTMF-valikkokohta. DTMF-valikko tulee näyttöön. Nyt voit antaa numeroita peukalopyörällä. Valitse näytön alareunasta tarvittavat numerot. Signaaliäänet lähetetään. Hands. toim. Bluetooth -yhteydellä yhdistetyn matkapuhelimen handsfree toiminto voidaan kytkeä pois päältä tällä toiminnolla Tämä valikkokohta ei ole näkyvissä, jos matkapuhelin on liitetty adapterilla Infotainment-järjestelmään. Matkapuhelimet ja CBradiolaitteet Asennusohjeet ja käyttöohjeet Autokohtaisia asennusohjeita sekä matkapuhelimen ja handsfree-laitteen valmistajan käyttöohjeita on noudatettava, kun matkapuhelin asennetaan ja sitä käytetään. Muussa tapauksessa auton tyyppihyväksyntä (EU-direktiivi 95/54/EY) saattaa mitätöityä. Suosituksia ongelmatonta toimintaa varten: Ammattimaisesti asennettu ulkoinen antenni mahdollisimman laajan kuuluvuuden tuottamiseksi, Suurin lähetysteho 10 wattia, Puhelimen asennus sopivaan kohtaan, ota huomioon käyttöohjeen asiaa koskevat tiedot, luku Turvatyynyjärjestelmä. Hanki ulkoisen antennin tai laitepitimen valmiita asennuspisteitä koskevia ohjeita sekä ohjeita lähetysteholtaan yli 10 wattia olevien laitteiden käyttämisestä.

Antenni Käytä FM-antennia parhaiden mahdollisten vastaanotto-olosuhteiden saavuttamiseksi.

Antenni Käytä FM-antennia parhaiden mahdollisten vastaanotto-olosuhteiden saavuttamiseksi. 1. Toimintovalitsin : Valinta radion tai CD-soittimen välillä 2. Taajuusaluevalitsin : FM/FM ST-alueiden valinta 3. FM antenni : Saadaksesi parhaan mahdollisen vastaanoton vedä tämä ulos 4. CD kansi :

Lisätiedot

Opel Insignia Infotainment System

Opel Insignia Infotainment System Opel Insignia Infotainment System Sisältö Johdanto... 4 Radio... 30 CD-soitin... 46 AUX-liitäntä... 52 USB-liitäntä... 54 Digitaalinen kuvakehys... 58 Navigointi... 61 Puheentunnistus... 106 Puhelin...

Lisätiedot

OPEL COMBO Infotainment-ohjekirja

OPEL COMBO Infotainment-ohjekirja OPEL COMBO Infotainment-ohjekirja Sisältö Johdanto... 4 Radio... 24 CD-soitin... 30 AUX-liitäntä... 34 USB-liitäntä... 35 Ääniohjaus... 40 Puhelin... 49 Hakemisto... 62 4 Johdanto Johdanto Yleistä tietoa...

Lisätiedot

OPEL MERIVA. Infotainment System

OPEL MERIVA. Infotainment System OPEL MERIVA Infotainment System Sisältö Johdanto... 4 Radio... 29 CD-soitin... 45 AUX-liitäntä... 51 USB-liitäntä... 53 Digitaalinen kuvakehys... 57 Navigointi... 60 Puheentunnistus... 105 Puhelin...

Lisätiedot

MP3-RADIO USB/SD/MMC -AUTORADION KÄYTTÖOPAS

MP3-RADIO USB/SD/MMC -AUTORADION KÄYTTÖOPAS ROCK POP EQ CLAS RDM AUTORADIO FINwww.facebook.com/denverelectronics MP3-RADIO USB/SD/MMC -AUTORADION KÄYTTÖOPAS CAU-436 1 17 11 18 7 6 12 16 CAU-436 FM/USB/SD MP3 PLAYER 14 15 TA PTY 8 VOL/SEL AF 2 19

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. VDO DAYTON CD 413 http://fi.yourpdfguides.com/dref/3701439

Käyttöoppaasi. VDO DAYTON CD 413 http://fi.yourpdfguides.com/dref/3701439 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

Sangean PR-D4 Käyttöohjeet

Sangean PR-D4 Käyttöohjeet Sangean PR-D4 Käyttöohjeet Kytkimet 1. Taajuuden valintanäppäimet 2. Radioasemien selailun ja kellonajan asetus 3. Muistipaikan valintanäppäimet 4. Äänenvoimakkuuden säätö 5. LCD-näyttö 6. Herätyksen asetus

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. BLAUPUNKT KIEL CD30 http://fi.yourpdfguides.com/dref/3329679

Käyttöoppaasi. BLAUPUNKT KIEL CD30 http://fi.yourpdfguides.com/dref/3329679 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

Opel Astra Infotainment System

Opel Astra Infotainment System Opel Astra Infotainment System Sisältö Johdanto... 4 Radio... 29 CD-soitin... 45 AUX-liitäntä... 51 USB-liitäntä... 53 Digitaalinen kuvakehys... 57 Navigointi... 60 Ääniohjaus... 105 Puhelin... 120 Hakemisto...

Lisätiedot

Opel Zafira Tourer Infotainment System

Opel Zafira Tourer Infotainment System Opel Zafira Tourer Infotainment System Sisältö Johdanto... 4 Radio... 29 CD-soitin... 45 AUX-liitäntä... 51 USB-liitäntä... 53 Digitaalinen kuvakehys... 57 Navigointi... 60 Puheentunnistus... 105 Puhelin...

Lisätiedot

Alicante CD30 Kiel CD30 Lausanne CD30

Alicante CD30 Kiel CD30 Lausanne CD30 Radio / CD Alicante CD30 Kiel CD30 Lausanne CD30 Käyttö- ja asennusohje 2 Avaa tästä ENGLISH DEUTSCH 2 3 5 1 4 6 7 8 FRANÇAIS ITALIANO NEDERLANDS 14 13 12 11 10 9 SVENSKA ESPAÑOL PORTUGUÊS 3 KÄYTTÖELEMENTIT

Lisätiedot

ŠkodaAuto AUTORADIO BEAT SIMPLY CLEVER

ŠkodaAuto AUTORADIO BEAT SIMPLY CLEVER ŠkodaAuto AUTORADIO BEAT SIMPLY CLEVER Sisällysluettelo 1 Sisällysluettelo Radio....................................... Radio - Yleisesti............................... Tärkeää tietoa.................................

Lisätiedot

Käyttöohje. Painikkeet:

Käyttöohje. Painikkeet: Käyttöohje Painikkeet: 1. PLAY: Päällä/pois päältä Toisto/Pysäytys 2. M: Valinta/Vahvistus 3. ON/OFF: Virtapainike soittimen päällä 4 Vol+: Äänenvoimakkuuden lisäys 5 Vol-: Äänenvoimakkuuden vähennys :

Lisätiedot

OPEL Movano / Vivaro Infotainment-ohjekirja

OPEL Movano / Vivaro Infotainment-ohjekirja OPEL Movano / Vivaro Infotainment-ohjekirja Sisältö Johdanto... 4 Radio... 29 CD-soitin... 37 AUX-liitäntä... 42 USB-liitäntä... 44 Bluetooth musiikki... 47 Navigointi... 53 Ääniohjaus... 70 Puhelin...

Lisätiedot

Versio: 1.0. Käyttöopas DAB+/FM-radio

Versio: 1.0. Käyttöopas DAB+/FM-radio Versio: 1.0 Käyttöopas DAB+/FM-radio Tuotteen yleiskatsaus 1. Valmius/tila Painamalla voit vaihdella FM- ja DAB-tilan välillä toimintatilassa, painamalla ja pitämällä siirryt valmiustilaan. 2. Skannaa

Lisätiedot

Paristot Kytke laite täysin pois päältä. Avaa paristokansi ja aseta sisään 8 kpl UM- 2/ C -paristoa. Varmista, että +/- merkinnät vastaavat toisiaan.

Paristot Kytke laite täysin pois päältä. Avaa paristokansi ja aseta sisään 8 kpl UM- 2/ C -paristoa. Varmista, että +/- merkinnät vastaavat toisiaan. 1. Toimintovalitsin CD-TAPE(OFF)/RADIO 2. Taajuusaluevalitsin - AM/FM/FM 3. FM antenni 4. CD pesä 5. Virityspyörä 6. BASS BOOST painike 7. CD hyppy/etsi eteen 8. CD hyppy/etsi taakse 9. CD ohjelmointi

Lisätiedot

Käyttöopas. Sangean PR-D4

Käyttöopas. Sangean PR-D4 Käyttöopas Sangean PR-D4 TURVAOHJEET Lue tuotteen ohjeet tuotteen turvallisen käytön takaamiseksi ja säilytä nämä ohjeet tulevaisuuden varalle. 1. Älä käytä tuotetta veden lähellä. 2. Puhdista laite kuivalla

Lisätiedot

Autostereon käyttö- ja asennusohje

Autostereon käyttö- ja asennusohje Autostereon käyttö- ja asennusohje I. Hallintapaneeli 1. Virtakatkaisin/mykistys/keskeytys 2. MOD/CLK = kuuntelulähteen valinta: radio, AUX, USB ja SD/kello 3. Äänenvoimakkuus/toimintopainike 4. Painike

Lisätiedot

SIMPLY CLEVER. Radio Blues Käyttöohjekirja

SIMPLY CLEVER. Radio Blues Käyttöohjekirja SIMPLY CLEVER Radio Blues Käyttöohjekirja Sisällysluettelo Yleisiä ohjeita Käyttöohjekirja 2 Merkinnät käyttöohjekirjan tekstissä 2 Radio - Yleiskuva 2 Tärkeää tietoa 2 Varkaussuoja 3 Perusasetukset 3

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. BLAUPUNKT KONSTANZ CD31 http://fi.yourpdfguides.com/dref/3330064

Käyttöoppaasi. BLAUPUNKT KONSTANZ CD31 http://fi.yourpdfguides.com/dref/3330064 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

"PLEXTALK Pocket" -verkkosoittimen pikaopas

PLEXTALK Pocket -verkkosoittimen pikaopas "PLEXTALK Pocket" -verkkosoittimen pikaopas PLEXTALK Pocketin asetukset 1. Käännä PLEXTALK Pocket ympäri. Varmista, että kaksi pientä uloketta ovat ylhäällä. Paina PLEXTALK Pocketin pohjassa olevaa suorakulmaista

Lisätiedot

SoundGate. Bernafon SoundGate. Näppäinlukko. Äänenvoimakkuuden ja ohjelman vaihtaminen. Puhelu. Musiikki/audio-painike. Bluetooth -painike

SoundGate. Bernafon SoundGate. Näppäinlukko. Äänenvoimakkuuden ja ohjelman vaihtaminen. Puhelu. Musiikki/audio-painike. Bluetooth -painike Bernafon SoundGate SoundGate PIKAOHJE Näppäinlukko Äänenvoimakkuuden ja ohjelman vaihtaminen Puhelu Musiikki/audio-painike Bluetooth -painike Akun merkkivalo Tämä ohje on vain lyhyt tiivistelmä. Tärkeä

Lisätiedot

OPEL COMBO. Infotainment System

OPEL COMBO. Infotainment System OPEL COMBO Infotainment System Sisältö Johdanto... 4 Radio... 24 CD-soitin... 30 AUX-liitäntä... 34 USB-liitäntä... 36 Ääniohjaus... 41 Puhelin... 49 Hakemisto... 62 4 Johdanto Johdanto Yleistä tietoa...

Lisätiedot

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä.

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. 1 Digitointi LP-levyltä CD-levylle (Ion CD Direct) Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. Soittimessa voi käyttää CD-R, CD+R, uudelleen kirjoitettavia CD-RW ja CD+RW levyjä. Yhdelle levylle voi

Lisätiedot

Johdanto. 1 Johdanto Elite-3x. Aloitus. Painikkeet ja säätimet

Johdanto. 1 Johdanto Elite-3x. Aloitus. Painikkeet ja säätimet Johdanto Painikkeet ja säätimet VIRTA, TAUSTAVALO: Virta päälle/ pois ja taustavalon taso Nuolinäppäin: Tällä ohjataan kohdistinta ja valitaan valikoiden vaihtoehtoja Taajuus: Tällä painikkeella valitaan

Lisätiedot

Kannettava DVD soitin Daewoo DPC-7200PD

Kannettava DVD soitin Daewoo DPC-7200PD Kannettava DVD soitin Daewoo DPC-7200PD Laitteeseen tutustuminen: Yläkuva laitteesta 1. LCD panelin sammutus kytkin 2. Laajakuva 3. Pysäytys 4. Edellinen 5. Seuraava 6. Toista 7. Valikko painike Nuolinäppäimet:

Lisätiedot

Garmin GPSmap 60CSx -laite

Garmin GPSmap 60CSx -laite Garmin GPSmap 60CSx -laite GPS koulutus 20.6.2007 PAIKKATIETOPAJA -hanke Näppäimet ja laitteen osat Power - virta päälle/pois, taustavalon säätö Keinunäppäin valitse vaihtoehtoja / kenttiä, syötä tietoja,

Lisätiedot

Leppävaaran Reebok Areenan äänentoiston pikaopas

Leppävaaran Reebok Areenan äänentoiston pikaopas Leppävaaran Reebok Areenan äänentoiston pikaopas Tämän pikaoppaan tarkoituksena on helpottaa järjestelmän käyttöä ja vähentää laitteiston rikkoutumisen riskiä. Mikserin äänenvoimakkuuden säätimet ovat

Lisätiedot

DAB-Radio / CD / MP3 / MMC. Woodstock DAB52. Käyttö- ja asennusohje. http://www.blaupunkt.com

DAB-Radio / CD / MP3 / MMC. Woodstock DAB52. Käyttö- ja asennusohje. http://www.blaupunkt.com DAB-Radio / CD / MP3 / MMC Woodstock DAB52 Käyttö- ja asennusohje http://www.blaupunkt.com 2 Avaa tästä ENGLISH DEUTSCH 1 2 3 4 5 6 7 8 9 FRANÇAIS ITALIANO NEDERLANDS 16 15 14 13 12 11 10 SVENSKA ESPAÑOL

Lisätiedot

Käänny auton käyttöohjekirjan puoleen ongelmatilanteissa tai saadaksesi lisätietoja erilaisista ominaisuuksista.

Käänny auton käyttöohjekirjan puoleen ongelmatilanteissa tai saadaksesi lisätietoja erilaisista ominaisuuksista. F I A T 5 0 0 P I K A O P A S Käänny auton käyttöohjekirjan puoleen ongelmatilanteissa tai saadaksesi lisätietoja erilaisista ominaisuuksista. KOJELAUTA 1 Ohjauspyörän vasen vipu: ulkovalojen hallinta

Lisätiedot

HP Mobile -kaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas

HP Mobile -kaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas HP Mobile -kaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows ja Windows Vista ovat Microsoft Corporationin tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä

Lisätiedot

Uusi Same Deutz-Fahr i-monitor on helppo käyttää ja siinä on looginen valikkorakenne jonka avulla kuljettaja saa käyttöönsä tärkeitä tietoja.

Uusi Same Deutz-Fahr i-monitor on helppo käyttää ja siinä on looginen valikkorakenne jonka avulla kuljettaja saa käyttöönsä tärkeitä tietoja. KÄYTTÖ Uusi Same Deutz-Fahr i-monitor on helppo käyttää ja siinä on looginen valikkorakenne jonka avulla kuljettaja saa käyttöönsä tärkeitä tietoja. Näyttö Hallintapaneeli PÄÄNÄYTTÖ Päänäyttö ilmestyy

Lisätiedot

MCU-5301 LUE TÄMÄ KÄYTTÖOHJE KOKONAAN ENNEN LAITTEEN KÄYTTÖÄ JA SÄILYTÄ LEHTINEN HUOLELLISESTI MYÖHEMPÄÄ TARVETTA VARTEN.

MCU-5301 LUE TÄMÄ KÄYTTÖOHJE KOKONAAN ENNEN LAITTEEN KÄYTTÖÄ JA SÄILYTÄ LEHTINEN HUOLELLISESTI MYÖHEMPÄÄ TARVETTA VARTEN. MCU-5301 LUE TÄMÄ KÄYTTÖOHJE KOKONAAN ENNEN LAITTEEN KÄYTTÖÄ JA SÄILYTÄ LEHTINEN HUOLELLISESTI MYÖHEMPÄÄ TARVETTA VARTEN. SÄÄTIMET 1. VIRITYSSÄÄDIN 2. TAAJUUSALUEVALITSIN (AM/FM/FM STEREO) 3. TOIMINNON

Lisätiedot

SONY MZ-N707 MiniDisc-tallennin

SONY MZ-N707 MiniDisc-tallennin SONY MZ-N707 MiniDisc-tallennin 1) Paristojen ja akun käyttö 2 2) MiniDisc-levyn asettaminen soittimeen ja poistaminen soittimesta 2 3) Hold-kytkin 2 4) Laitteen kytkeminen mikrofoniin / tietokoneeseen

Lisätiedot

Käyttöohje CRL Ennen tämän tuotteen käyttöä lue tämä käyttöohje huolellisesti ja kokonaan.

Käyttöohje CRL Ennen tämän tuotteen käyttöä lue tämä käyttöohje huolellisesti ja kokonaan. Käyttöohje Kelloradio CRL-340 www.denver-electronics.com Ennen tämän tuotteen käyttöä lue tämä käyttöohje huolellisesti ja kokonaan. 1. Toiminto 1.1 LED-aikanäyttö 12 tuntia tai 24 tuntia 1.2 Valkoinen

Lisätiedot

Tervetuloa. Pikaopas. Asennus. Kytkeminen. Instalace

Tervetuloa. Pikaopas. Asennus. Kytkeminen. Instalace Tervetuloa FI Pikaopas 1 2 3 Asennus Kytkeminen Instalace Mitä laatikko sisältää Luuri Tukiasema Tukiaseman verkkosovitin Puhelinjohto 2 AAA ladattavat akut Akkutilan kansi Käyttöopas Pika-aloitus opas

Lisätiedot

Radio / CD. Casablanca CD50. Käyttöohje

Radio / CD. Casablanca CD50. Käyttöohje Radio / CD Casablanca CD50 Käyttöohje 2 Avaa tästä DEUTSCH 2 4 6 1 3 5 7 8 9 16 15 14 13 12 11 10 3 KÄYTTÖELEMENTIT 1, irrotettavan etupaneelin irrotuspainike 2 Äänenvoimakkuuden säädin 3 Painike laitteen

Lisätiedot

OPEL CORSA. Infotainment System

OPEL CORSA. Infotainment System OPEL CORSA Infotainment System Sisältö Touch & Connect... 5 CD 40 USB... 91 CD 30 / CD 30 MP3... 131 Mobile Phone Portal... 159 Touch & Connect Johdanto... 6 Radio... 21 CD-soitin... 26 AUX-liitäntä...

Lisätiedot

Numero hakasuluissa kuvaa sivua, jossa aiheesta kerrotaan enemmän.

Numero hakasuluissa kuvaa sivua, jossa aiheesta kerrotaan enemmän. Pikaopas SUOMI Yleisohje Numero hakasuluissa kuvaa sivua, jossa aiheesta kerrotaan enemmän. Kamera Edestä Takaa 1 Zoom-säädin 2 Laukaisin 3 Salama 4 [ON/OFF] (Virta) 5 Etuvalo 6 Linssi 7 Mikrofoni 8 [

Lisätiedot

quick guide RSE liittämisen.

quick guide RSE liittämisen. web edition quick guide RSE REAR SEAT ENTERTAINMENT SYSTEM Autonne on varustettu ainutlaatuinen multimedialaitteistolla. Rear Seat Entertainment -järjestelmä laajentaa auton tavanomaista äänentoistolaitteistoa

Lisätiedot

Automaattinen pysäytys Kun kasetti on toistettu tai nauhoitettu loppuun, se pysähtyy automaattisesti.

Automaattinen pysäytys Kun kasetti on toistettu tai nauhoitettu loppuun, se pysähtyy automaattisesti. 1. Toimintovalitsin: CD/kasetti (OFF)/RADIO 2. Taajuusaluevalitsin: FM/FM ST-alueiden valinta. 3. FM antenni: Saat parhaan mahdollisen vastaanoton vetämällä antennin ulos. 4. CD-soittimen luukku: Aseta

Lisätiedot

Tutustu Daisy-soittimeen!

Tutustu Daisy-soittimeen! Tutustu Daisy-soittimeen! Daisy-julkaisut Äänikirjat, -lehdet, oppaat, tiedotteet Äänen lisäksi kuvia, piirroksia, taulukoita Tiedostot MP3-muotoisia Jakelu CD-levyillä tai verkon kautta Daisy-julkaisuja

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Pro-Ject Tuner Box S

KÄYTTÖOHJE. Pro-Ject Tuner Box S KÄYTTÖOHJE Pro-Ject Tuner Box S Hyvä musiikinystävä, Onnittelut PRO-JECT-ULA-virittimen hankkimisesta. Lue huolellisesti tämä ohje, jotta kytket laitteen oikein ja saat siten parhaan mahdollisen äänenlaadun.

Lisätiedot

NEX-3/NEX-5/NEX-5C A-DTS-100-12(1) 2010 Sony Corporation

NEX-3/NEX-5/NEX-5C A-DTS-100-12(1) 2010 Sony Corporation NEX-3/NEX-5/NEX-5C Tämän laiteohjelmistopäivityksen uudet toiminnot ja niiden toiminta on kuvattu tässä. Käyttöopas ja mukana toimitetulla CD-ROM-levyllä oleva α-käsikirja sisältävät lisätietoja. 2010

Lisätiedot

Eye Pal Solo. Käyttöohje

Eye Pal Solo. Käyttöohje Eye Pal Solo Käyttöohje 1 Eye Pal Solon käyttöönotto Eye Pal Solon pakkauksessa tulee kolme osaa: 1. Peruslaite, joka toimii varsinaisena lukijana ja jonka etureunassa on laitteen ohjainpainikkeet. 2.

Lisätiedot

SONY MZ-R700 MiniDisc-tallennin

SONY MZ-R700 MiniDisc-tallennin SONY MZ-R700 MiniDisc-tallennin 1 1. Virtaa laitteeseen Laite toimii akulla tai yhdellä AA-kokoisella paristolla. Akulla laite äänittää 4 tuntia, paristolla 9 tuntia. Akulla laite toistaa 13 tuntia, paristolla

Lisätiedot

VIANMÄÄRITYSMENETTELY SSD-NAVI (versio 3.00)

VIANMÄÄRITYSMENETTELY SSD-NAVI (versio 3.00) 1 - SISÄLLYS Asiakkaan valitus Vianmääritys Yleiskuvaus ja pinnijärjestys Luku 2 Yleinen toimintaongelma Luku 3 Ei toimintaa tai ei käynnisty (musta ruutu): Luku 3-1 Painike ei toimi Luku 3-2 Kosketusnäyttö

Lisätiedot

Bologna C51 Düsseldorf C51 Hawaii DJ51 Kansas DJ51 Maryland DJ51

Bologna C51 Düsseldorf C51 Hawaii DJ51 Kansas DJ51 Maryland DJ51 Radio / Cassette Bologna C51 Düsseldorf C51 Hawaii DJ51 Kansas DJ51 Maryland DJ51 Käyttöohje 2 Avaa tästä I ENGLISH DEUTSCH 2 4 6 FRANÇAIS 1 3 5 7 8 9 16 15 14 13 12 11 10 T ESPAÑOL SVENSKA NEDERLANDS

Lisätiedot

OPEL MOKKA Infotainment-ohjekirja

OPEL MOKKA Infotainment-ohjekirja OPEL MOKKA Infotainment-ohjekirja Sisältö Navi 950 / CD 600... 5 CD 450 / 400... 79 Navi 950 / CD 600 Johdanto... 6 Perustoiminnot... 16 Radio... 23 CD-soitin... 29 Ulkoiset laitteet... 31 Navigointi...

Lisätiedot

DT-120 Käyttöohje (FI)

DT-120 Käyttöohje (FI) SÄÄTIMET 1. VIRTA/AALTOALUE-painike 2. LCD-näyttö 3. DBB/ STEP-painike 4. Mono/Stereo-painike 5. Äänenvoimakkuuspainikkeet 6. Virityssäädin/Ajanasetuspainike 7. Lukituskytkin 8. Paristolokero 9. Kantohihnan

Lisätiedot

OPEL MOKKA Infotainment-ohjekirja

OPEL MOKKA Infotainment-ohjekirja OPEL MOKKA Infotainment-ohjekirja Sisältö Navi 950 / CD 600... 5 CD 450 / 400... 83 Navi 950 / CD 600 Johdanto... 6 Perustoiminnot... 17 Radio... 24 CD-soitin... 30 Ulkoiset laitteet... 33 Navigointi...

Lisätiedot

HP Mobile -kaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas

HP Mobile -kaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas HP Mobile -kaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows ja Windows Vista ovat Microsoft Corporationin tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä

Lisätiedot

SIMPLY CLEVER. ŠkodaAuto AUTORADIO DANCE

SIMPLY CLEVER. ŠkodaAuto AUTORADIO DANCE SIMPLY CLEVER ŠkodaAuto AUTORADIO DANCE Sisällysluettelo 1 Sisällysluettelo Radio....................................... Radio - Yleisesti............................... Tärkeää tietoa.................................

Lisätiedot

Ulkoasu. 1.Objektiivi 2.Tallennuspainike 3.Kuvien ottopainike _ FIN 01

Ulkoasu. 1.Objektiivi 2.Tallennuspainike 3.Kuvien ottopainike _ FIN 01 Ulkoasu 3 2 1 1.Objektiivi 2.Tallennuspainike 3.Kuvien ottopainike FIN 01 13 4.Micro-USB-portti 10 12 11 6 7 8 9 4 5 5.Akun virtakytkin 6.Sivu ylös -painike 7.Virtapainike 8.OK-painike 9.Sivu alas -painike

Lisätiedot

VIANMÄÄRITYSMENETTELY SD-NAVI (versio 1.00)

VIANMÄÄRITYSMENETTELY SD-NAVI (versio 1.00) 1 - SISÄLLYS Asiakkaan valitus Vianmääritys Yleiskuvaus ja pinnijärjestys Luku 2 Yleinen toimintaongelma Luku 3 Ei toimintaa tai ei käynnisty (musta ruutu): Luku 3-1 Painike ei toimi Luku 3-2 Kosketusnäyttö

Lisätiedot

Kiitos tämän digitaalisen MP3-soittimen ostamisesta. Lue laitteen käyttöohje huolellisesti ennen käyttöä. Näin varmistat, että käytät laitetta oikein.

Kiitos tämän digitaalisen MP3-soittimen ostamisesta. Lue laitteen käyttöohje huolellisesti ennen käyttöä. Näin varmistat, että käytät laitetta oikein. Kiitos tämän digitaalisen MP3-soittimen ostamisesta. Lue laitteen käyttöohje huolellisesti ennen käyttöä. Näin varmistat, että käytät laitetta oikein. A. Huomaa 1) Sammuta virta, kun et käytä laitetta.

Lisätiedot

BeoSound Opaskirja

BeoSound Opaskirja BeoSound 3000 Opaskirja BeoSound 3000 Guide BeoSound 3000 Reference book Opaskirjan sisältö 3 Bang & Olufsen -tuotteen käytön oppiminen on helppoa kahden opaskirjan avulla. Opaskirja Ohjekirja Opaskirjassa

Lisätiedot

NOOX xperio herätyskello valvontakamera

NOOX xperio herätyskello valvontakamera NOOX xperio herätyskello valvontakamera Käyttöohje Ajan asetus Kun kellonaika on näytössä paina SET, ruudulla lukee nyt "2010" Aseta oikea aika UP ja DOWN näppäimillä ja paina SET uudelleen vahvistaakseni

Lisätiedot

AB mypilotin pikaopas

AB mypilotin pikaopas AB mypilotin pikaopas AB mypilot -laitteeseen tutustuminen AB mypilot -kaukosäädin mahdollistaa Advanced Bionicsin Naída CI Q70 (Naída CI) -ääniprosessorin etäkäytön, jolloin näet hallinta- ja tilatiedot

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE CD/MP3-SOITIN FM-RADIOLLA JA USB-LUKIJALLA

KÄYTTÖOHJE CD/MP3-SOITIN FM-RADIOLLA JA USB-LUKIJALLA Finnish KÄYTTÖOHJE CD/MP3-SOITIN FM-RADIOLLA JA USB-LUKIJALLA Lue nämä ohjeet ja noudata niitä ennen kuin käytät laitetta. SOITTIMEN YLEISKATSAUS 1 2 3 10 8 4 5 6 9 7 11 12 13 14 15 16 17 18 15 19 20 SÄÄTIMIEN

Lisätiedot

NOOX XCIO Bluetooth 4.0 stereokuulokkeet

NOOX XCIO Bluetooth 4.0 stereokuulokkeet NOOX XCIO Bluetooth 4.0 stereokuulokkeet NOOX XCIO tukee seuraavia protokollia HSP Headset Profile HFP Hands-free Profile A2DP Advanced Audio Distribution Profile AVRCP Audio/Video Remote Control Profile

Lisätiedot

Pikaopas. Multimedia / Multimedia Navi Pro. Räätälöinti

Pikaopas. Multimedia / Multimedia Navi Pro. Räätälöinti Pikaopas Multimedia / Multimedia Navi Pro Päävalikosta on helppo pääsy kaikkiin sovelluksiin. Alapalkista pääsee nopeasti seuraaviin: Räätälöinti Koskee Multimedia Navi Pro -järjestelmää. Kun Infotainment-järjestelmä

Lisätiedot

Vehicle Security System VSS3 - Alarm system remote

Vehicle Security System VSS3 - Alarm system remote Vehicle Security System VSS3 - Alarm system remote Hälytysjärjestelmän kauko-ohjain Asetusopas - Finnish Arvoisa asiakas Tässä oppaassa on tietoja ja ohjeita siitä, miten eräitä toimintoja otetaan käyttöön

Lisätiedot

OPEL MOKKA. Infotainment System

OPEL MOKKA. Infotainment System OPEL MOKKA Infotainment System Sisältö Navi 950 / CD 600... 5 CD 400... 79 Navi 950 / CD 600 Johdanto... 6 Perustoiminnot... 17 Radio... 25 CD-soitin... 31 Ulkoiset laitteet... 34 Navigointi... 40 Puheentunnistus...

Lisätiedot

Personal Sound System (PSS) - aloitusopas

Personal Sound System (PSS) - aloitusopas QSG_suo 29/12/04 15:15 Page 55 Personal Sound System (PSS) - aloitusopas Lue tämä aloitusopas, ennen kuin otat PSS-järjestelmän käyttöön.toivomme,että oma äänijärjestelmä (pss) on sinulle iloa. Rekisteröitymisen

Lisätiedot

Käyttöohje. Model #s: 36-0050 / 36-0051 / 36-0052 / 36-0053 / 35-0055 (US) 36-0060 / 36-0061 / 36-0062 / 36-0063 / 36-0065 (EU) Lit# 98-1257 / 07-08

Käyttöohje. Model #s: 36-0050 / 36-0051 / 36-0052 / 36-0053 / 35-0055 (US) 36-0060 / 36-0061 / 36-0062 / 36-0063 / 36-0065 (EU) Lit# 98-1257 / 07-08 Käyttöohje Model #s: 36-0050 / 36-0051 / 36-0052 / 36-0053 / 35-0055 (US) 36-0060 / 36-0061 / 36-0062 / 36-0063 / 36-0065 (EU) Lit# 98-1257 / 07-08 Näppäimet ja näyttö Suuntanuolet MERKKI/Taustavalo- näppäin

Lisätiedot

ENGLISH DEUTSCH FRANÇAIS ITALIANO NEDERLANDS SVENSKA ESPAÑOL PORTUGUÊS ACR 3251. Käyttöohje

ENGLISH DEUTSCH FRANÇAIS ITALIANO NEDERLANDS SVENSKA ESPAÑOL PORTUGUÊS ACR 3251. Käyttöohje Käyttöohje ACR 3251 1 PORTUGUÊS ESPAÑOL SVENSKA NEDERLANDS ITALIANO FRANÇAIS ENGLISH DEUTSCH Sisällysluettelo Tiivistetyt ohjeet... 4 Tärkeitä ohjeita... 6 Mitä on ehdottomasti luettava... 6 Liikenneturvallisuus...

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. BLAUPUNKT AMSTERDAM NAV35E RB GG http://fi.yourpdfguides.com/dref/3305885

Käyttöoppaasi. BLAUPUNKT AMSTERDAM NAV35E RB GG http://fi.yourpdfguides.com/dref/3305885 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle BLAUPUNKT AMSTERDAM NAV35E RB GG. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet,

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. BLAUPUNKT TP EXACT WW GG http://fi.yourpdfguides.com/dref/3305814

Käyttöoppaasi. BLAUPUNKT TP EXACT WW GG http://fi.yourpdfguides.com/dref/3305814 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

HP-mediakaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas

HP-mediakaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas HP-mediakaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows ja Windows Vista ovat Microsoft Corporationin tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä

Lisätiedot

OHJELMOINTILAITE 10/50

OHJELMOINTILAITE 10/50 OHJELMOINTILAITE 10/50 1 2 3 4 5 6 17 16 15 7 14 8 13 12 11 10 9 1) Näyttö 1 taivutuksen nro. 2) Näyttö 2 kulma 3) LED merkkivalo MANUAALI 4) OFF-SET. 5) Taivutussuunta. 6) Palautus 7) Käynnistys ja resetointi.

Lisätiedot

Doro Secure 580IUP. Käyttöopas. Suomi

Doro Secure 580IUP. Käyttöopas. Suomi Doro Secure 580IUP Käyttöopas Suomi 3 2 1 4 5 6 7 8 9 14 13 12 11 10 15 16 Huomaa! Kaikki kuvat ovat vain viitteellisiä, eivätkä ne välttämättä täysin vastaa todellista tuotetta. Suomi 1. Virta päälle/pois

Lisätiedot

Nokia autosarja CK-100 9210123/1

Nokia autosarja CK-100 9210123/1 Nokia autosarja CK-100 9210123/1 2008 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Navi ja Nokia Original Accessories -logo ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä.

Lisätiedot

SIMPLY CLEVER. ŠkodaAuto RADIO- JA SUUNNISTUSJÄRJESTELMÄ CRUISE

SIMPLY CLEVER. ŠkodaAuto RADIO- JA SUUNNISTUSJÄRJESTELMÄ CRUISE SIMPLY CLEVER ŠkodaAuto RADIO- JA SUUNNISTUSJÄRJESTELMÄ CRUISE Brn-01H15 Sisällysluettelo 1 Sisällysluettelo Radio....................................... Yleiskuva......................................

Lisätiedot

Paikantavan turvapuhelimen käyttöohje

Paikantavan turvapuhelimen käyttöohje Paikantavan turvapuhelimen käyttöohje Stella Turvapuhelin ja Hoiva Oy Tämä ohje kertoo miten paikantavaa turvapuhelinta käytetään Stella Turvapuhelin ja Hoiva Oy Mannerheimintie 164 00300 Helsinki Sisällysluettelo

Lisätiedot

1.1 1.2 2.1 2.2 2.3 3.1 3.2 PUHELIMESI ESITTELY Opi puhelimesi painikkeista, näytöstä ja sen kuvakkeista. Puhelimen näppäimet Puhelimen etupuolta katsoessasi näet seuraavat elementit: (Katso 1.1 Sivu 3)

Lisätiedot

Käyttäjän käsikirja WTN radiomajakka. Version: FIN180427

Käyttäjän käsikirja WTN radiomajakka. Version: FIN180427 Version: FIN180427 Käyttäjän 1 käsikirja Sisällys 1 WTN-Radiomajakka Näytöt ja näppäimet... 3 2 Käynnistys ja toiminta-aika... 4 2.1 WTN-laitteen käynnistys... 4 2.2 WTN-laitteen sammutus... 4 2.3 Virransyöttö:...

Lisätiedot

Ascotel Voice Mail System AVS 5150 Käyttöohje. Ascotel IntelliGate Telekommunikaatio Järjestelmä

Ascotel Voice Mail System AVS 5150 Käyttöohje. Ascotel IntelliGate Telekommunikaatio Järjestelmä Ascotel Voice Mail System AVS 5150 Käyttöohje Ascotel IntelliGate Telekommunikaatio Järjestelmä Sisällysluettelo Pikaohje.......................................... 2 Käytön periaatteet.................................

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE DENVER MPG-4054 NR Mediasoitin

KÄYTTÖOHJE DENVER MPG-4054 NR Mediasoitin KÄYTTÖOHJE DENVER MPG-4054 NR Mediasoitin Tämä MP4-videosoitin on varustettu täysillä multimediaominaisuuksilla. Laite sopii valokuvien katseluun, e-kirjojen lukemiseen, äänen tallentamiseen ja toistamiseen

Lisätiedot

SOITTORASIA Business

SOITTORASIA Business SOITTORASIA Business PIKAKÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO: 1. OHJELMAN KÄYNNISTYS...2 2. KÄYTTÖLIITTYMÄ...2 3. ÄÄNIALUEET...3 4. MUSIIKKIPROFIILIN LUOMINEN...4 5. SOITTOLISTAN LUOMINEN...5 6. MUSIIKKIPROFIILIEN

Lisätiedot

TravelPilot DX-R52 / DX-R5

TravelPilot DX-R52 / DX-R5 TravelPilot Navigation Radio/CD TravelPilot DX-R52 / DX-R5 Käyttöohje http://www.blaupunkt.com ESITTELY IGOINTI RADIOKÄYTTÖ CD-KÄYTTÖ CD-VAIHTAJA ASETUKSET Laitteen esittely 2 2 4 6 1 3 5 7 8 9 16 15 14

Lisätiedot

Apple iphone 4 puhelimen käyttöönotto:

Apple iphone 4 puhelimen käyttöönotto: Apple iphone 4 puhelimen käyttöönotto: Ennen vanhan puhelimesi käytöstä poistoa, pidäthän huolen, että olet synkronisoinut yhteystietosi Exchange palvelimelle! iphone 4 yhdellä silmäyksellä Purettuasi

Lisätiedot

NICEVIEW DVD6002 AUTOSOITIN DIVX/XVID/DVD/MP3/CD/FM/USB KÄYTTÖOHJE

NICEVIEW DVD6002 AUTOSOITIN DIVX/XVID/DVD/MP3/CD/FM/USB KÄYTTÖOHJE NICEVIEW DVD6002 AUTOSOITIN DIVX/XVID/DVD/MP3/CD/FM/USB KÄYTTÖOHJE 2 SISÄLLYSLUETTELO Perusominaisuudet...3 Etupaneelin irrotus laitteesta...4 Etupaneelin liittäminen laitteeseen...5 1. Perustoiminnot...7

Lisätiedot

Pakkauksen sisältö. Ominaisuudet. - PSP MP5-soitin. - USB-kytkentäkaapeli - kuulokkeet - englanninkielinen pikaopas - seinäadapteri latausta varten

Pakkauksen sisältö. Ominaisuudet. - PSP MP5-soitin. - USB-kytkentäkaapeli - kuulokkeet - englanninkielinen pikaopas - seinäadapteri latausta varten Pakkauksen sisältö - PSP MP5-soitin - USB-kytkentäkaapeli - kuulokkeet - englanninkielinen pikaopas - seinäadapteri latausta varten Ominaisuudet - Integroitu 1GB muisti - lisämuistipaikka microsd-kortille

Lisätiedot

1. Laitteen käyttöönotto ja käynnistys. 4. Kappaleitten soittaminen ja Auto-DJ. 5. Volume kontrollit sekä Ekvalisaattori ja Transponointi

1. Laitteen käyttöönotto ja käynnistys. 4. Kappaleitten soittaminen ja Auto-DJ. 5. Volume kontrollit sekä Ekvalisaattori ja Transponointi 1. Laitteen käyttöönotto ja käynnistys 2. Kappalehaku ja sen käyttö 3. Soittolistan käyttäminen 4. Kappaleitten soittaminen ja Auto-DJ 5. Volume kontrollit sekä Ekvalisaattori ja Transponointi 6. Musiikki

Lisätiedot

DENVER TCD-55 SUOMALAISET KÄYTTÖOHJEET

DENVER TCD-55 SUOMALAISET KÄYTTÖOHJEET DENVER TCD-55 SUOMALAISET KÄYTTÖOHJEET 1. Äänenvoimakkuus 2. Toiminnonvalitsin (RADIO-TAPE-CD) 3. CD play/pause 4. CD hyppy/haku taaksepäin 5. CD hyppy/haku eteenpäin 6. CD stop 7. Kuulokkeet nostaa väkivivulla

Lisätiedot

Rider 20 Rider 20:ssä on kolme näppäintä, joita käytetään useisiin eri tarkoituksiin.

Rider 20 Rider 20:ssä on kolme näppäintä, joita käytetään useisiin eri tarkoituksiin. Pikaopas Rider Rider :ssä on kolme näppäintä, joita käytetään useisiin eri tarkoituksiin. 1 Näppäintoiminnot YLÖS (1) ALAS (3) Paina pitkään kytkeäksesi taustavalon Paina mittaritilassa lyhyesti vierittääksesi

Lisätiedot

P6SLite ohjaus- ja zoom komennot

P6SLite ohjaus- ja zoom komennot 1, Ohjaus zoom -toiminnot P6SLite ohjaus- ja zoom komennot Osa 1 pikanäppäintoiminnon Valitse APP-käyttöliittymää ja APP ilmestyy toimintopainikkeeseen. Paina + = ZOOM +, paina - = ZOOM-. 2, Manuaalinen

Lisätiedot

Radio / Cassette. Boston RCC 45. Käyttöohje

Radio / Cassette. Boston RCC 45. Käyttöohje Radio / Cassette Boston RCC 45 Käyttöohje Sisällysluettelo Tiivistetyt ohjeet... 4 Tärkeitä ohjeita... 6 Mitä on ehdottomasti luettava... 6 Liikenneturvallisuus... 6 QuickOut... 6 Asennus/liitäntä... 6

Lisätiedot

LIITÄNTÄSOVITIN ipodille KS-PD100 Ennen tämän sovittimen käyttöä

LIITÄNTÄSOVITIN ipodille KS-PD100 Ennen tämän sovittimen käyttöä LIITÄNTÄSOVITIN ipodille KS-PD100 Ennen tämän sovittimen käyttöä Viimeisin päivitys: 1. maaliskuuta 2006 1 Tuetut JVC:n autovastaanottimet Tämä sovitin tukee seuraavia JVC:n autovastaanottimia* 1 : Vuonna

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. BLAUPUNKT KINGSTON MP47 http://fi.yourpdfguides.com/dref/3310481

Käyttöoppaasi. BLAUPUNKT KINGSTON MP47 http://fi.yourpdfguides.com/dref/3310481 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

Käyttöpaneelin käyttäminen

Käyttöpaneelin käyttäminen Tässä luvussa on tietoja käyttöpaneelista, tulostinasetusten muuttamisesta ja käyttöpaneelin valikoista. Useimmat tulostinasetukset voidaan muuttaa sovellusohjelmalla tai tulostinajurilla. Sovellusohjelmalla

Lisätiedot

Vehicle Security System VSS3 - Vehicle original remote

Vehicle Security System VSS3 - Vehicle original remote Vehicle Security System VSS3 - Vehicle original remote Ajoneuvon alkuperäinen kaukosäädinavain Asetusopas - Finnish Arvoisa asiakas Tässä oppaassa on tietoja ja ohjeita siitä, miten eräitä toimintoja otetaan

Lisätiedot

KÄYTTÖOPAS CR-421 Lue tämä käyttöopas huolellisesti ennen tuotteen käyttämistä.

KÄYTTÖOPAS CR-421  Lue tämä käyttöopas huolellisesti ennen tuotteen käyttämistä. KÄYTTÖOPAS CR-421 WWW.DENVER-ELECTRONICS.COM Lue tämä käyttöopas huolellisesti ennen tuotteen käyttämistä. SÄÄTIMET JA MERKKIVALOT Näkymä takaa 1. SNOOZE/DIM/SLEEP -painike 2. ON/OFF/NAP -painike 3. P-

Lisätiedot

Rider 40 Rider 40:ssä on neljä näppäintä, joita käytetään useisiin eri tarkoituksiin.

Rider 40 Rider 40:ssä on neljä näppäintä, joita käytetään useisiin eri tarkoituksiin. 40 Pikaopas Rider 40 Rider 40:ssä on neljä näppäintä, joita käytetään useisiin eri tarkoituksiin. Näppäintoiminnot 2 1 Lämmittely Kohde Min Kesto lyöntiä /min Maks min 2 3 4 Lisävarusteet Rider 40:n toimitukseen

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. HP COMPAQ PRESARIO F760EM http://fi.yourpdfguides.com/dref/4171044

Käyttöoppaasi. HP COMPAQ PRESARIO F760EM http://fi.yourpdfguides.com/dref/4171044 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle HP COMPAQ PRESARIO F760EM. Löydät kysymyksiisi vastaukset HP COMPAQ PRESARIO F760EM käyttöoppaasta ( tiedot,

Lisätiedot

DENVER CR-918BLACK FINNISH TOIMINNOT JA OHJAIMET

DENVER CR-918BLACK FINNISH TOIMINNOT JA OHJAIMET DENVER CR-918BLACK FINNISH TOIMINNOT JA OHJAIMET 14 15 1. /VIRITÄ - 2. AJAN ASETTAMINEN MUISTI/MUISTI+ 3. TORKKU /LEPO 4. PÄÄLLE/POIS 5. / VIRITÄ + 6. ÄÄNENVOIMAKKUUS PIENENNÄ - /HERÄTYS 1 PÄÄLLE/POIS

Lisätiedot

D.-soittimen LIITÄNTÄSOVITINKS-PD500 Ennen tämän sovittimen käyttöä

D.-soittimen LIITÄNTÄSOVITINKS-PD500 Ennen tämän sovittimen käyttöä D.-soittimen LIITÄNTÄSOVITINKS-PD500 Ennen tämän sovittimen käyttöä Viimeisin päivitys: 1. maaliskuuta 006 1 Tuetut JVC:n autovastaanottimet Tämä sovitin tukee seuraavia JVC:n autovastanottimia* 1 : Vuonna

Lisätiedot

FullHD herätyskello-valvontakamera

FullHD herätyskello-valvontakamera FullHD herätyskello-valvontakamera Käyttöohje Ajan asetus Kun kellonaika on näytössä paina SET, näytöllä näkyy nyt vuosi aseta oikea aika UP ja DOWNnäppäimillä ja paina SET uudelleen. Aset kuukausi, päivä,

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. BLAUPUNKT TRAVELPILOT DX-R5 http://fi.yourpdfguides.com/dref/3754802

Käyttöoppaasi. BLAUPUNKT TRAVELPILOT DX-R5 http://fi.yourpdfguides.com/dref/3754802 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot