työttömyyde Miten hallitset elämäntilanteesi?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "työttömyyde Miten hallitset elämäntilanteesi?"

Transkriptio

1 Terveenstää työttömyyde Miten hallitset elämäntilanteesi?

2 Kirjoittajat Mia Pylkkönen, Jukka Vuori ja Maija Kääriäinen Valokuvat Jukka Uotila ja Patrik Lindström Ulkoasu Leena Seppänen Taustaryhmä Työterveyslaitos, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, sosiaali- ja terveysministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, Kansaneläkelaitos, Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK ry., Elinkeinoelämän keskusliitto EK ry., Työeläkevakuuttajat TELA ry. ja Työturvallisuuskeskus ISBN Edita Prima Oy, Vilppula 2010

3 TERVEENÄ TYÖTTÖMYYDESTÄ Miten hallitset elämäntilanteesi?

4 Terveenä työttömyydestä -opas on tarkoitettu kaikille työelämähaasteiden parissa luoviville. Erityisesti se tarjoaa keinoja työkyvyn, hyvinvoinnin sekä terveyden ylläpitämiseen työttömyyden aikana. Oppaan esimerkkitarinoista saat vinkkejä muiden työttömyyden omakohtaisesti kokeneiden ratkaisuista. Arvioi lukiessasi, voisiko jokin niistä sopia myös sinulle. Oppaan loppuun on koottu tietoa työllistymistä ja työkykyä edistävistä palveluista ja tukimuodoista sekä toimeentuloturvasta työttömyyden aikana. Huomioithan, että muistio ei ole tyhjentävä! Tarkempaa tietoa erilaisista tukimuodoista sekä sosiaaliturvaetuuksien myöntämisen edellytyksistä saat muistiossa mainituilta tahoilta. Ota yhteyttä niihin ja selvitä, millaisiin tukimuotoihin ja toimenpiteisiin olet oikeutettu. Terveenä työttömyydestä -opas on ajantasaistettu painos Työterveyslaitoksen yhdessä Työturvallisuuskeskuksen, Kansaneläkelaitoksen, sosiaali- ja terveysministeriön, Työeläkevakuuttajat TELA ry:n (ent. Työeläkelaitosten liitto) sekä työja elinkeinoministeriön (ent. työministeriö) kanssa vuonna 1993 tuottamasta samannimisestä julkaisusta. Päivitetyn oppaan esimerkkitarinoissa esiintyvistä henkilöistä osa oli mukana myös vuoden 1993 alkuperäisessä painoksessa. Oppaan päivittämistyön on rahoittanut sosiaali- ja terveysministeriö osana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koordinoimaa pitkäaikaistyöttömien terveydenhuollon kehittämiskumppanuushanketta.

5 Työttömyys mahdollisuus uuteen Työn menettäminen herättää luonnollisesti pelkoa, ahdistusta ja surua. Myös pettymyksen ja vihan tunteet ovat mahdollisia. Miksi juuri minä? ja Mitä olisi pitänyt tehdä toisin? -kysymykset eivät kuitenkaan tuo tilanteeseen ratkaisua. Omien, ehkä sekavienkin tunteiden ja ajatusten hyväksyminen voi olla alku johonkin uuteen. Pysähdy arvioimaan tilannettasi. Älä takerru menneeseen, vaan kysy itseltäsi: Miten työttömyys vaikuttaa minuun? Mitä odotan tulevaisuudeltani, ja mitä voisin tehdä sen eteen? Riittävätkö voimavarani? Millaista apua tarvitsen? Ja mistä sitä saan? Selvitä työttömyysturvasi ajoissa. Mitä työ merkitsee sinulle? Työ antaa taloudellisen toimeentulon ja rytmittää elämää. Työ tarjoaa sosiaalisen yhteisön, ryhmän, jossa tavata ihmisiä ja kokea yhteenkuuluvuutta. Työ tarjoaa mahdollisuuden hyödyntää omaa osaamista ja saada onnistumisen kokemuksia. Työ antaa mahdollisuuden tuntea itsensä tarpeelliseksi, vaikka muilla elämänalueilla olisi puutteita ja epäonnistumisia. Toisaalta työ voi olla myös raskasta, yksitoikkoista tai muulla tavoin epätyydyttävää. Joku voi tuntea olevansa jopa kokonaan väärällä alalla. Työ on vain osa elämää, ja sen hallinta vain osa elämänhallintaa. Työn menettäminen kuitenkin vaikuttaa usein myös muihin elämänalueisiin. Oman hyvinvointisi vuoksi sinun kannattaa työttömyyden uhatessa tai työttömäksi jäädessäsi arvioida, mitä työ sinulle ja elämällesi viimekädessä merkitsee.

6 Kysy itseltäsi: Mitä työ merkitsee toimeentulolleni? Jos olet jo aiemmin joutunut laskemaan rahasi tarkkaan, säännöllisten palkkatulojen menettäminen herättää luonnollisesti pelkoa ja ahdistusta. Jos olet arvostanut hyvää toimeentuloa ja riippumattomuutta, työttömyys saattaa olla kolaus itsetunnollesi. Monet tulevaisuuden suunnitelmasi saattavat karista, jolloin tunnet vihaa ja pettymystä. Mitä työ merkitsee ihmissuhteilleni? Jos ihmissuhteesi ovat rajoittuneet työtovereihin, saatat kokea itsesi hylätyksi ja yksinäiseksi. Jos lähipiirissäsi on paljon työssäkäyviä, huonommuuden ja kateuden tunteet ovat mahdollisia. Mikä osa työllä on elämässäni yleensä? Mitä muuta arvokasta elämässäni on? Mitä enemmän olet arvostanut itseäsi työn kautta, sitä voimakkaammin sen menettäminen vaikuttaa itsetuntoosi ja -arvostukseesi. Jos työ on ollut keskeinen osa elämääsi, uusien arvojen ja näkökulmien pohtiminen saattaa olla tarpeen. Tämä vie aikaa ja voimia, mutta auttaa sinua eteenpäin. Työn ja työttömyyden merkitys vaihtelee yleensä iän ja elämäntilanteen mukaan. Esimerkiksi nuorena päivärytmi ja ihmissuhteet riippuvat usein muista asioista kuin säännöllisestä työstä. Jos olet jäänyt työttömäksi suoraan koulusta, käsityksesi työelämästä on ehkä vielä jäsentymätön ja epämääräinen. Tällöin pitkittyvä työttömyys voi aiheuttaa kielteisen asenteen työelämää kohtaan ja vaikeuttaa myöhempää työhön sopeutumista. Jos taas olet jäänyt työttömäksi pitkän työuran jälkeen, aikasi saattaa tuntua aluksi pitkältä. Samoin ystäväpiirisi voi muuttua, etenkin jos tapanasi on ollut viettää työtovereiden kanssa myös vapaa-aikaasi. Selkeytä tilanteen tosiasiat kysymällä itseltäsi: Kuinka kauan uskon työttömyyden jatkuvan, ja mitä siitä tosiasiassa seuraa? Miten työttömyys vaikuttaa elämääni? Millaisena näen oman tulevaisuuteni? Mihin arvioni tulevaisuudesta perustuvat?

7 Mika Bergström pääsi koulutustaan vastaavaan työhön palkkatuetun työn avulla. Palkkatuettu työ on erinomainen tukimuoto nuorille Mika Bergström (26) valmistui logistiikan perustutkintoon johtavalta linjalta keväällä Ennen ammatillisia opintojaan Bergström kävi mukautetun perusopetuksen ja ammattikympin. Valmistumisen jälkeen ei ollut niin ajan tasalla, et ois tajunnu varhaisen työnhaun tärkeyttä. Se oli oikeastaan ainoa kompastuskivi siellä ammattikoulussa, ettei aktiivisen työnhaun tärkeyttä hirveesti korostettu. Mutta kukapa sitä sinne kouluun toisaalta haluis jäädä, joten ilmoittauduin itsekin työkkäriin heti valmistumisen jälkeen. Työvoimatoimistossa osallistuin alkuinfoon ja varasin ajan nuortenneuvojalle, jonka kans käytiin läpi muun muassa työnhakuprosessia ja toimeentuloturva-asioita. Pidempikestoista työtä ei ollut tarjolla, ja työttömänä tais vierähtääkin reilu vuosi. Työkkärin nuortenneuvoja laittoi jossain vaiheessa paperini tuetun työllistymisen palveluun, jossa nuorten työnhakua avitetaan työllistymisen pitkittyessä. Tuetun työllistymisen palvelun työvalmentaja on puuhaillut paljon myös nykyisen työni puolesta. Työskentelen koulutusta vastaavassa työssä, palkkatuettuna yksityisen puolen yrityksessä. Aloitin puolen vuoden harjoittelulla vajaa puolitoista vuotta sitten, ja palkkatuetusta työajasta on vielä vuosi edessä. Ihan vielä ei siis tarvi jännätä jatkoa, mutta työnhaun suhteen olen kyllä viisastunut. Tietoa työsuhteen jatkosta pitää saada hyvissä ajoin, että ehtii varautua. Yksikin vuosi kun menee nopeeta, kun se on mennäkseen.

8 Selvitä mahdollisuutesi Kun jokin vanha päättyy, tulee tilaa uudelle. Vaihtoehtoja löytyy, kun ei lankea katkeruuteen tai toivottomuuteen. Monet omistautuvat kymmeniksi vuosiksi samoille työtehtäville pysähtymättä koskaan arvioimaan työnsä mielekkyyttä ja näkemään mahdollisuuksiaan laajemmin. Suunnan muuttamiseksi on ensin pysähdyttävä. Työn menettäminen tarjoaa tilaisuuden kartoittaa omia mahdollisuuksia ja punnita vaihtoehtoja rauhassa. Aloita mahdollisuuksiesi selvittäminen kysymällä itseltäsi: Haluanko ja voinko palata työhön entiselle alalleni? Voinko vaihtaa ammattia? Mitä koulutusmahdollisuuksia minulla on? Olisiko minusta yrittäjäksi? Miten voin hyödyntää työstä vapautuneen ajan? Onko minulla toiveita ja suunnitelmia, joita en koskaan uskaltanut tai jaksanut toteuttaa työesteiden vuoksi? Kokeilisinko nyt? Paljonko voin antaa itselleni aikaa pohtia tulevaisuutta ja etsiä vaihtoehtoja? Kysy neuvoa ja hanki tietoa. Kun löydät mielekkäitä vaihtoehtoja ja ratkaisuja, ole aloitteellinen ja toimi aktiivisesti niiden suuntaisesti. Ole ennakkoluuloton ja kokeile rohkeasti uusia asioita. Luovuttaminen ei auta sinua ratkaisemaan tilannettasi. Syyllisyyteen ja huonommuuden tunteisiin ei ole syytä. Keskustele avoimesti läheistesi kanssa ja kerro heille työn menettämisen herättämistä tunteista ja ajatuksista. Kun teet itse aloitteen, läheistesi on helpompi tarjota sinulle tukeaan. Selvitä tilannettasi ongelma kerrallaan ja aloita helpoimmin ratkaistavista asioista. Kun tiedät ratkaisu- ja toimintamahdollisuuksistasi, sinun on helpompi olla aktiivinen ja toimia aloitteellisesti. Tutustu ensitöiksesi työ- ja elinkeinotoimiston (TEtoimisto) tarjoamiin työnhakija- ja työnvälityspalveluihin. Työnhakijapalvelujen koulutus- ja ammattitietopalvelu tarjoaa tietoa koulutus- ja työmarkkinoista sekä työsuhteisiin ja ammatilliseen kehittymiseen liittyvistä asioista. Työnvälityspalvelut välittää tietoa avoimista työpaikoista koti- ja ulkomailla. Yksityiskohtaisempaa tietoa näistä sekä ammatinvalinta-, urasuunnittelu- ja ammatillisen kuntoutuksen palveluista saat TE-toimistosta sekä mol.fi-verkkopalvelun sivuilta. TE-toimiston verkkopalveluja (mm. Ammattinetti, CV-netti ja urasuunnittelusivustot) voit hyödyntää myös TE-toimistojen sähköiseen asiointiin varatuilta itsepalvelupäätteiltä. Työvoimaneuvojat auttavat ja opastavat tarvittaessa sähköiseen asiointiin liittyvissä asioissa.

9 Elämä on täynnä mahdollisuuksia, mutta nöyrä pitää olla Näyttämöpäällikkö Jorma Rinta-Valkaman mielestä oma asenne on työttömyydestä selviytymisessä ja yleensäkin työelämässä kaiken a ja o. Jorma Rinta-Valkama (58) jäi työttömäksi luvun lamavuosina silloisen työnantajan ajauduttua konkurssiin. Tuolloin 42-vuotias Rinta-Valkama koki työttömyyden ainutkertaisena mahdollisuutena punnita tulevaa elämäänsä. Se oli todellakin valtava mahdollisuus, herkullinen hetki jäädä tekemään jotain, mihin ei työssä ollessa koskaan ollut aikaa. Edellinen lama vahvisti sen, mitä lapsuus suurperheessä oli aikoinaan opettanut; niin huonoa tilannetta ei tule, ettei siitä selviäisi. Mielestäni kaikki muuttuvat tilanteet ovat mahdollisuuksia! Työttömäksi jouduttuani tiesin jo aika hyvin, missä olen hyvä ja mikä minua ei kiinnosta, mutta kävin kuitenkin vielä ammatinvalintapsykologin juttusilla työvoimatoimistossa. Minulla ei koskaan ollut minkäänlaista musiikillista osaamista, mutta poikani soittotuntien päättymistä musiikkiopiston käytävällä odotellessani huomasin jossain vaiheessa nauttivani siitä epävireisen soiton synnyttämästä kakofoniasta, siitä musiikista Työ kulttuurin parissa alkoi kiinnostaa yhä enemmän. Vuoden työttömyysjakson jälkeen pääsin osa-aikaiseksi näyttämömieheksi kulttuuripalveluja tuottavaan organisaatioon puolenvuoden työllistämistuella. Ensimmäisen syksyn jälkeen työni jatkuivat, ja nykyisin toimin talon näyttämöpäällikkönä luvun taantuma tulee näkymään työssäni viiveellä, mutta jos jäisin työttömäksi nyt, osa-aikaeläkeikäsenä, uskon että minulla olisi jopa enemmän mahdollisuuksia kuin viime laman aikaan. Vanhenevana miehenä minun on tosin taisteltava myös hengen ja ruumiin rappiota vastaan. Se, että pitää itsensä fyysisesti kunnossa, on iso asia. Työssä jaksamista tukevat perhe ja harrastukset, mutta työttömyydestä selviytymisessä olisi edelleen tärkeintä se äidinmaidossa tullut asenne, että niin vaikeaa tilannetta ei voi tulla, etteikö siitä selviäisi. Maailma on täynnä mahdollisuuksia, ja miestä mitataan valintojen mukaan. Vaikka mitä tapahtuisi, on pidettävä mielessä, että vastuu on loppupeleissä aina itsellä. Jos teet työsi hyvin ja hyvällä asenteella, niin joskus, kun se nousukausi taas tulee, saat ehkä pitää työsi tai löydät jotain vielä enemmän.

10 Säilytä ote elämääsi Säilytä työttömyytesi ajan sama päivärytmi kuin työssä ollessasi. Tehokas työhön tai koulutukseen hakeutuminen sekä käytännön asioiden uudelleen järjestäminen vievät aikaa. Autat itseäsi heräämällä ajoissa ja pitämällä kiinni tutuista arkirutiineistasi. Hyödynnä palkkatyöltä vapautunut aikasi. Etsi itsellesi uusia harrastuksia. Ota selvää, löytyisikö paikkakunnaltasi esimerkiksi sinua kiinnostavaa vapaaehtoistoimintaa ja -yhdistyksiä. Aktiivisuus ja oman kokemuspiirin laajentaminen kannattaa. Näe mahdollisuutesi ja tartu niihin rohkeasti. Vain kokeilemalla tiedät, sopiiko jokin toiminta sinulle ja mitä voit siitä saada. Löytyykö uutta työtä? Luota itseesi! Ota yhteys TE-toimistoon ja ilmoittaudu työnhakijaksi heti, kun sinut on irtisanottu, lomautettu tai olet muuten jäänyt työttömäksi. Muista, että viivyttely voi johtaa toimeentuloturvaetuuksiesi heikkenemiseen. Aloittamalla uuden työn etsimisen mahdollisimman pian vältyt rimakauhulta ja turhilta lannistumisilta. Työnhakuun on toisaalta syytä asennoitua realistisesti. Työn etsiminen vie aikaa ja on usein kirjaimellisestikin kokopäivätyötä. Anna arvo omalle osaamisellesi ja kokemuksillesi ja tuo ne työpaikkahaastatteluissa rohkeasti esiin. Valmistautumalla huolellisesti työhönottohaastatteluihin vähennät turhaa jännittämistä. Mahdollisiin pettymyksiin voit varautua suhtautumalla työnhakuun avoimin mielin. Opastusta ja vinkkejä onnistuneeseen työnhakuun saat TE-toimiston työnhakukeskuksista. TE-toimistojen itsepalvelupäätteiltä löydät tuoreimmat tiedot avoimista työpaikoista alallasi. Työvoimaneuvojilta saat ajantasaista tietoa työllistymistä edistävistä tukipalveluista. Voit osallistua TE-toimistojen järjestämiin ryhmiin, joissa harjoitellaan ja aktivoidaan työnhakua, tehdään urasuunnittelua sekä etsitään koulutusvaihtoehtoja. Etsiessäsi työtä, harkitse paljonko ja missä asioissa olet valmis joustamaan. Esimerkiksi alan tai paikkakunnan vaihtaminen voi olla hyvä ratkaisu, vaikka suuret muutokset tuntuisivat aluksi vaikeilta. Jos harkitset alan vaihtamista, TE-toimisto voi järjestää sinulle ammatinvalinta- ja urasuunnittelupalvelua. TE-toimiston kautta on mahdollista myös päästä työharjoitteluun tai -kokeiluun itseä kiinnostavalle uudelle alalle. Tärkeintä työnhaussa on aktiivisuus ja oma-aloitteisuus! Ota itse yhteyttä työnantajiin. Internet on nykyaikaa myös työnhaussa. Sähköiset työnvälityspalvelut ovat tehokkaita informaatiokanavia etsiessäsi avoimia työpaikkoja sekä tietoa potentiaalisista työnantajista. Voit täydentää ja tehostaa työnhakuasi jättämällä avoimen työhakemuksen ja ansioluettelosi verkkopalveluihin työnantajien hyödynnettäväksi. Jos työttömyytesi pitkittyy, TE-toimistosi laatii yhdessä sinun ja alueesi sosiaalitoimen kanssa aktivointisuunnitelman, jonka avulla työelämään kiinnittymistäsi 10

11 tuetaan. Vaikeimmin työllistyvien työllistymispalveluista vastaavat TE-toimiston, kuntien ja Kelan yhteiset työvoiman palvelukeskukset (TYP-keskukset). Lisätietoa TYP-keskusten toiminnasta ja palveluista saat oman alueesi TE-toimistosta. Kysy työvoimaneuvojalta TE-toimiston järjestämistä työnhakuinfoista ja työnhakuvalmennuksesta! Opiskelemaan? Koulutus kehittää osaamistasi ja taitojasi sekä parantaa mahdollisuuksiasi työmarkkinoilla. Opiskelu tarjoaa mahdollisuuden oppia myös aivan uusia taitoja. Ravistele rutiinejasi ja ole avoin uudelle. Työelämä kehittyy nopeasti, eikä työssä ole usein muiden kiireiden vuoksi aikaa paneutua uuden oppimiseen. Muuttuvassa työelämässä ammatteja katoaa, ja toisia tulee tilalle. Yhä useampi joutuu työikänsä aikana vaihtamaan työpaikan lisäksi työtehtäviään ja ammattiaan. Elämä on jatkuvaa kasvua ja kehittymistä. Ikä ei ratkaise uuden omaksumista myös aikuinen oppii, kun haluaa ja luottaa kykyynsä oppia. Selvitä itsellesi, mikä sinua todella kiinnostaa ja millaista osaamista tarvitset saavuttaaksesi tavoitteesi. Sopivia koulutusvaihtoehtoja löytyy varmasti. Tietoa täydennys- ja uudelleenkouluttautumismahdollisuuksista saat ammatillisista oppilaitoksista, kansanopistoista, kansalais- ja työväenopistoista sekä kesäyliopistoista ja avoimista yliopistoista. TE-toimiston ammatinvalintapsykologi auttaa tarvittaessa uuden ammatin ja koulutuksen valinnassa, ja työvoimaneuvojalta saat tietoa muun muassa työvoimapoliittisesta aikuiskoulutuksesta. Koulutukseen, ammatteihin sekä työtehtäviin ja työelämään liittyvissä kysymyksissä kannattaa kääntyä TE-toimiston koulutus- ja ammattitietopalvelun puoleen. Jos olet kiinnostunut hyödyntämään työttömyysaikasi ammattitaitosi ja osaamisesi kehittämiseen, selvitä oikeutesi omaehtoisen aikuiskoulutuksen ajalta maksettaviin opintososiaalisiin etuuksiin ammattiliittosi työttömyyskassasta tai Kelalta. Jos olet työsuhteessa, voit hakea ammatillisia taitoja kehittävän koulutuksen ajalle Koulutusrahaston aikuiskoulutustukea. Tämän päivän työelämä asettaa haasteita myös maahanmuuttajaväestöllemme, keskeisimmät työllistymisen ongelmat liittyvät usein puutteelliseen suomenkielentaitoon. Jos olet hankkinut ammatillisen koulutuksesi ja työkokemuksesi muualla kuin Suomessa, työllistymistäsi saattaa vaikeuttaa myös koulutuksesi heikko vastaavuus sekä suomalaisen työelämän puutteellinen tuntemus. Maahanmuuttajataustaisten sopeutumista suomalaiseen työelämään ja yhteis- kuntaan tuetaan muun muassa kotoutumiskoulutuksen avulla. Lakisääteiseen kotouttamisohjelmaan osallistuminen edellyttää kotoutumissuunnitelman laatimista ja siihen sitoutumista. Kotouttamistoimenpiteisiin liittyvissä kysymyksissä auttavat TEtoimisto ja Kela. Ylläpidä työelämävalmiuksiasi myös työttömyyden aikana. 11

12 Parturi-kampaajaksi opiskeleva Margaret Samuel löysi motivaation tarttua oppikirjoihin. Ilman riittävää kielitaitoa selviytyminen työelämässä on vaikeaa Kun Margaret Samuel (45) muutti Suomeen parikymmentä vuotta sitten, kotimaassa aloitetut sairaanhoitajaopinnot vaihtuivat pätkätyövuosiin Suomessa. Tein vuosien ajan lukuisia määräaikaisuuksia kotipalvelussa, sairaala-apulaisena ja lähihoitajana hengityshalvauspotilaiden parissa. Yritin useaan otteeseen hankkia itselleni ammatillisen pätevyyden, mutta heikon suomenkielen vuoksi opiskelu oli liian haasteellista. Vaikka läheiseni kannustivat minua opiskelemaan, perheellisenä palkkatyö meni aina lopulta vaikealta tuntuvan opiskelun edelle. En ole koskaan erityisesti pitänyt lukemisesta ja olen aina pyrkinyt välttämään kaikenlaista kirjallisuutta. Tietysti työkin opettaa, mutta ilman ammatillista koulutusta työelämässä on alempiarvoisemmassa asemassa kuin muut. 12 Nyt opiskelen parturi-kampaajaksi ja toivon voivani perustaa joku päivä oman yrityksen. Haluan itselleni ammatin, oman aseman. Haluan mennä elämässä eteenpäin. Vaikka olen käytännönläheinen ja opin parhaiten tekemällä, olen ymmärtänyt myös teorian tärkeyden. Jos haluaa itselleen hyvän aseman, on oltava valmis hankkimaan tietoa ja kiinnostunut ottamaan selvää asioista. On oltava kiinnostunut myös yhteiskunnallisista asioista ja siitä, mitä maailmalla tapahtuu. Saan opiskeluuni tukea perheeni ja ystävieni ohella myös koulusta, jossa maahanmuuttajien tukiopetukseen todella panostetaan. Tukea jaksamiseen saan myös omasta seurakunnastani. En siis ole vaikeidenkaan asioiden kanssa enää yksin!

13 Aiotko yrittäjäksi? Uskalla kyseenalaistaa totuttu ja tehdä luovia ratkaisuja. Yrittäminen vaatii vahvaa osaamista, rohkeutta ottaa riskejä sekä pitkäjänteisyyttä ja innostusta viedä asioita päätökseen. Jos haluat yrittäjäksi, sinulla on oltava selkeä kuva yrityksesi toiminta-ajatuksesta. Jos tunnet kiinnostusta yrittämiseen, ota yhteyttä TE-toimistoon sekä alueesi elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukseen (ELY-keskus, ent. TE-keskus). Työttömänä työnhakijana voit hakeutua TE-toimistojen työvoimakoulutuksena toteuttamiin yrittäjävalmennuksiin ja -koulutuksiin sekä saada yritysideallesi starttirahaa. ELY-keskusten yrityspalvelut tarjoavat yrittäjyysvalmennusta sekä neuvontaa ja tukea yritystoiminnan käynnistämiseen, hallintaan ja kehittämiseen. Yrittäjyyteen liittyvää täydennyskoulutusta ja lyhytkestoista yrittäjävalmennusta tarjoavat myös aikuiskoulutusta järjestävät oppilaitokset. Tietoa yrityksen perustamisesta tarjoavat myös työ- ja elinkeinoministeriön koordinoima maksuton Yritys-Suomi-verkkopalvelu sekä Suomen uusyrityskeskukset. Henkilökohtaista neuvontaa liikeidean kehittämisessä antavat kuntien ja kaupunkien elinkeinoasiamiehet sekä paikalliset yritysneuvontapisteet. Riittävätkö rahasi? Uusia mahdollisuuksia ja ratkaisuja löytyy aina. Raha-asioiden hoitoon löytyy aina keinoja. Aloita taloudellisten ongelmien ratkaiseminen selvittämällä menosi ja tulosi. Voitko luopua jostakin totutusta tai kenties osasta omaisuuttasi? Jos työsi on loppunut yllättäen, ja olet rakentanut tulevaisuutesi vakaan toimeentulon varaan, taloudelliset ongelmat voivat tuntua aluksi ylitsepääsemättömiltä. Älä jättäydy yksin! Yksin murehtien ongelmat alkavat helposti tuntua suuremmilta kuin mitä ne todellisuudessa ovatkaan. Ulkopuolinen apu ja ongelmien jakaminen auttavat näkemään asiat oikeassa mittakaavassa. Tällöin myös elämää eteenpäin vievien ratkaisujen tekeminen on helpompaa. TE-toimistosta saat tietoa työttömyysturvan työvoimapoliittisista edellytyksistä sekä muutos- ja palkkaturvasta. Työttömyysturva-asioissa kannattaa aluksi ottaa yhteyttä omaan työttömyyskassaan. Jos et ole työttömyyskassan jäsen, selvitä työttömyysturvaoikeutesi Kansaneläkelaitoksen paikallistoimipisteestä. Kun huomaat taloutesi olevan tiukoilla, älä viivyttele avun hakemisessa! Taloudellisen tilanteen paikkaaminen vakuudettomilla kulutusluotoilla voi tuntua nopealta ja helpolta ratkaisulta. Ensiavuksi otettu pikavippi johtaa kuitenkin helposti taloudellisten ongelmien kasautumiseen ja monimutkaistumiseen. Koska rahahuolet vaikeuttavat usein myös muiden asioiden hoitamista, taloudelliset ongelmat on syytä saada hallintaan mahdollisimman varhain. Lainojen maksujärjestelyistä kannattaa neuvotella aluksi oman pankin kanssa. Velka-asioissa sinua neuvovat myös kuntien velkaneuvojat, seurakuntien diakoniatyöntekijät, Suomen Kuluttajaliitto, Marttaliitto ry. alueellisine Marttapiiriliittoineen 13

14 Lama pakotti Taina Kanervan miettimään, mitä hän todella haluaa tehdä. Pysähdyksen myötä syntynyt ajatus tanssiin liittyvästä urasta kantoi tanssikoulun toimitusjohtajaksi asti. Ja kaikki lähti ihan pienestä Taina Kanerva (45) oli osakkaana pienessä mainosfirmassa 1990-luvun laman iskiessä. Pari vuotta toimineen yrityksen kaatuminen oli henkisesti kova paukku. Toisaalta työttömyys tarjosi tuolloin 29-vuotiaalle Tainalle vapauttavan mahdollisuuden selventää uratoiveita sekä kehitellä tanssiharrastuksesta virinnyttä liikeideaa. Starttirahalla yritystoiminta käynnistyi vauhdilla. Kotihoidontuki mahdollisti äitiyden ja osaaikayrittäjyyden yhdistämisen ensimmäiset kaksi vuotta. Ohjaajakoulutusten ja ryhmäesiintymisten myötä pulla alkoikin sitten kasvaa. Verkostoituminen toi mukanaan kontakteja, yhteydenottoja sekä yhteistyötarjouksia. Toiminnan laajetessa suoritin kolmivuotisen yrittäjän erikoisammattitutkinnon. Opinnot herättivät tajuamaan, ettei itseä ollut järkeä hajottaa joka suuntaan. Taiteilijankin on pidettävä huoli rahakirstustaan. 14 Aloin miettiä entistä enemmän sitä, mihin kannattaa keskittyä, jotta löydän resurssieni ja mahdollisuuksieni välisen tasapainon. Nykyistä lamaa en ole ehtinyt järin miettimään. Ennakointi on kuitenkin yrittäjän arkea. Vaikka uusien kehitystrendien ja kontaktien mukana on tullut jatkuvasti uutta, en luota siihen, että näin olisi välttämättä jatkossa. Tietysti takaraivossa pitää olla pieniä varasuunnitelmia strategioita, joilla tuotepalettia on mahdollista muokata pienin muutoksin, jos lama sitä jossain vaiheessa edellyttää. Viime lama ja sen jälkeinen uskaltautumiseni opettivat, että asiat ovat kiinni omasta rohkeudesta, päättämisestä ja toiminnasta. On oltava sinnikäs. Kriisejä on ollut aina, ja niitä tulee jatkossakin. Ei kannata pelästyä ja jäädä ihmettelemään, vaan jatkaa rohkeasti toimintaa. Se suomalainen sisu olisi nyt ehdottomasti otettava käyttöön!

15 sekä velkaneuvontaan erikoistuneet yhdistykset ja yhteisöt. Tiukan kotitalouden hoidossa opastavat muun muassa Suomen Kuluttajaliitto sekä Marttaliitto ry. Taloudellisessa ahdingossa viimesijaisesta toimeentuloturvastasi vastaa asuinkuntasi tai kaupunkisi sosiaalitoimisto, josta olet oikeutettu hakemaan toimeentulotukea. Sosiaalihuollot voivat myös myöntää ylivelkaantumisen ja taloudellisen syrjäytymisen ehkäisemiseksi tarkoitettua sosiaalista luottoa. Lisätietoja sosiaalisesta luototuksesta saat kuntasi tai kaupunkisi sosiaalitoimistosta. Tarvittaessa voit myös hakea oikeuden päätöstä lainojesi uudelleenjärjestelylle velkasaneerauksen avulla. Rahavaikeuksista huolimatta muista, että taloudelliset kolhut eivät ole vakavimpia asioita elämässä, niin kipeiltä kuin ne aluksi tuntuvatkin. Pidä yhteyttä ystäviin Vaali ihmissuhteitasi. Ystävien ja läheisten tuki on tärkeää kaikille. Erityisesti sen merkitys korostuu psyykkisesti kuormittavissa elämäntilanteissa, kuten työttömäksi jouduttaessa. Työsuhteen päättyminen ei ole syy passivoitua ja jättäytyä yksin. Eristäytyminen kaventaa sosiaalista verkostoasi ja uhkaa siten hyvinvointiasi. Vaikka saatat ehkä kadehtia työssä käyvää puolisoasi tai ystäviäsi, älä laiminlyö tärkeitä ihmissuhteitasi sen vuoksi. Vaihda näkökulmaa ja tarkastele tilannettasi toisin työttömyys tarjoaa tilaisuuden hoitaa sellaisia ihmissuhteita, joille työssä ollessa ei ole ollut aikaa tai voimia. Samalla voit itsekin toimia tukena ystävillesi ja läheisillesi heidän elämäntilanteissaan. Lisääntynyt vapaa-aika antaa tilaa vanhoille ja uusille harrastuksille, joiden parista voit löytää myös uusia ystäviä. Huolehdi kehon ja mielen hyvinvoinnista Liikunta rentouttaa ja hyvä kirja antaa uutta ajateltavaa. Työttömänä mieli saattaa olla välillä maassa. Pitkittyessään alakuloisuus kuitenkin ruokkii helposti epäterveellisten elämäntapojen kehittymistä. Paino saattaa nousta, ja liiallisesta alkoholin tai muiden päihteiden käytöstä voi tulla ongelma. Hyvä fyysinen kunto auttaa mieltä jaksamaan ja selviytymään muutostilanteissa. Samalla kun liikunta rentouttaa kehoa, se piristää ja kohottaa mielialaa. Kuntoilu yhdessä ystävän kanssa tai harrastelijaryhmässä tarjoaa hyvän tilaisuuden tavata ihmisiä. Kävely, hölkkä ja vaeltelu luonnossa ovat yksinkertaisia tapoja liikkua ja kuntoilla. Uinnin ja monien palloilulajien tapaan ne eivät myöskään edellytä kalliita välineitä tai ulkopuolista ohjausta. Kun ylläpidät kuntoasi, muista, että tärkeintä on liikunnan säännöllisyys, ei sen muoto. Kysy lähialueesi liikuntamahdollisuuksista kuntasi tai kaupunkisi liikuntavirastosta. Neuvoja ja vinkkejä liikkumiseen antavat myös työttömien yhdistykset, Suomen Urheiluliitto ry:n (SUL) jäsenpiirien piiritoimistot, Suomen Työväen Urheiluliitto ry:n (TUL) kuntopalvelut ja -aluetoimistot, Suomen kuntoliikuntaliitto sekä Suomen Latu. 15

16 Ota selvää myös muista harrastusmahdollisuuksista lähialueellasi. Kulttuurista, kuten kirjallisuudesta ja taiteesta, voi nauttia pienelläkin budjetilla, yksin tai ystävien seurassa. Tietoa erilaisista kulttuuritapahtumista ja harrastusmahdollisuuksista saat muun muassa paikkakuntasi kulttuuritoimesta. Useat taidemuseot ja -galleriat järjestävät säännöllisin väliajoin avointen ovien päiviä, jotka kannattaa niin ikään hyödyntää. Lukeminen rentouttaa mieltä ja antaa uutta ajateltavaa. Kirjastot lainaavat lukuelämyksiä moneen makuun. Kirjojen ohella lainaksi saa musiikkia ja oppimateriaalia esimerkiksi kielten itseopiskeluun. Voit myös poiketa kirjastossa ihan vain lukeaksesi tuoreimmat sanoma- ja aikakausilehdet. Pysytkö terveenä? Puhu ajoissa pahasta olostasi. Jos sinulla on fyysisen tai psyykkisen terveyden ongelmia, mene ajoissa työterveyslääkärille tai terveyskeskukseen. Selvitä, onko sinulla irtisanomisen jälkeenkin mahdollisuus käyttää työterveyshuollon palveluja. Paras tapa helpottaa pahaa oloa on puhua ystävien ja läheisten kanssa uuden elämäntilanteen herättämistä ajatuksista ja tunteista. Työttömäksi jäämiseen liittyvien surun ja ahdistuksen tunteiden käsitteleminen ja läpikäyminen auttavat pääsemään niistä yli. Samalla välttyy mielenterveyden vakavammalta järkkymiseltä. Jos perhe-elämäsi alkaa rakoilla tai jos omat voimavarasi eivät riitä ongelmien ratkomiseen, älä epäröi pyytää ammattiapua. Parisuhde- ja perheongelmien selvittämisessä tukevat ja opastavat kunnalliset kasvatus- ja perheneuvolat, seurakuntien ylläpitämät kirkon perheasiain neuvottelukeskukset, Väestöliiton perheneuvolat sekä Suomen Perheterapiayhdistys. Mielenterveyden tukea saat paikkakuntasi terveyskeskuksen ja mielenterveystoimiston lisäksi Suomen Mielenterveysseuran paikallisista kriisikeskuksista, Valtakunnallisesta kriisipuhelimesta ( ) ja Tukinet-verkkokriisikeskuksesta. Alkoholiongelmissa auttaa A-klinikkasäätiö. Jos sairastut Kuten työssä ollessasi, myös työttömänä olet oikeutettu sairauden perusteella maksettaviin sosiaaliturvan etuuksiin. Lyhytaikaisen (alle 300 päivää) sairauden aiheuttama ansionmenetys korvataan pääsääntöisesti sairausvakuutuslain mukaisella sairauspäivärahalla. Pitkäaikaisen, yli vuoden kestävän sairauden aiheuttama ansionmenetys voidaan puolestaan korvata esimerkiksi työ- tai kansaneläkkeen mukaisella työkyvyttömyyseläkkeellä. Jos olet oikeutettu työttömyysturvaan, sinun on myös sairastuttuasi mahdollista saada työttömyysetuutta sairauspäivärahan omavastuuajalta. Lisätietoa sairauden aikaisesta toimeentuloturvastasi löydät oppaan lopussa olevasta sosiaaliturvamuistiosta. 16

17 Muurari Timo Haaraoja on todennut, että liikunta auttaa jaksamaan. Oma pelaajaura jatkuu kaukalon laidalla jääkiekkovalmentajana. Toiminta pitää yllä toimintaa! Viime laman alla 35-vuotiaalla Timo Haaraojalla (50) oli takana kahdeksanvuotinen muurarinura ja edessä lomautus. Työ- ja elinkeinotoimiston järjestämiin koulutuksiin tutustuttuaan Haaraoja kiinnostui työvoimakoulutuksena toteutettavasta takanmuurauskurssista ja päätti lähteä kehittämään ammatillista osaamistaan. Aina urakkatyötä tehneenä olin tottunut pätkätyöhön ja siihen, että urakat päättyvät jossain vaiheessa. Työttömäksi jäätyäni en siis osannut olla huolissani. Kun työtä ei ollut tarjolla, ilmoittauduin työvoimakoulutukseen. Suoritin takanmuurauskurssin aikuiskoulutusrahalla, ja ensimmäiset työtarjoukset tulivat jo ennen kurssin päättymistä. Puolitoista vuotta myöhemmin siirryinkin sitten jo nykyisen työnantajani palvelukseen. Työvoimaneuvojan suosittelema, alun perin kesätyöpaikkana tarjottu työni on vuosien varrella monipuolistunut työtehtävien vaihduttua. Nykyinen taantuma on merkinnyt lisäpaineita myös rakennusalalla. Työntekijöitä vähennetään, joten jäljellä olevien työntekijöiden työmäärä lisääntyy. Oma jaksaminen tulee olemaan kovilla. Olin pitkään sairauslomalla olkapäävamman takia ja palasin vastikään takaisin työelämään. Haluan kuitenkin pysyä työelämässä niin pitkään kuin mahdollista, siten kuin fyysinen kuntoni vain kestää. Psyykkisen ja fyysisen jaksamisen kannalta erityisesti liikunnalla on suuri merkitys. Henkilökohtaisesti tämä lama ei oikeastaan hirvitä. Uskon, että oma paikkani säilyy. Tunnolliselle ja tehokkaalle työntekijälle löytyy aina töitä. Jos nykyiset työt jossain vaiheessa loppuisivat, ei sekään olisi katastrofi ainahan nyt jotain löytyy! Oikeanlainen asenne ja ennakointi on tärkeää. Itse järjestän seuraavat työtehtäväni hyvissä ajoin ennen menossa olevan urakan päättymistä. Tärkeää on myös oman osaamisen ja kokemuksen arvostaminen sekä jatkuva aktiivisuus, yrittäminen ja halu tehdä työtä. Toiminta pitää yllä toimintaa! 17

18 Tarvitsetko kuntoutusta? Jos sinulla on vaikeuksia selvitä työssäsi sairauden tai vamman takia, kuntoutus voi antaa uusia mahdollisuuksia. Kysy kuntoutusmahdollisuuksista työterveyshuollosta tai terveyskeskuslääkäriltäsi. Huolehdi työkyvystäsi ja hyödynnä kuntoutusmahdollisuutesi. Työkyvyn ylläpitämiseen ja parantamiseen tähtäävän lakisääteisen ammatillisen kuntoutuksen järjestämisestä vastaavat yksityiset tapaturma- ja liikennevakuutuslaitokset, työeläkelaitokset sekä Kela. Tapaturma- ja liikennevakuutuslain mukaista ammatillista kuntoutusta koskevissa kysymyksissä voit kääntyä myös Vakuutuskuntoutus VKK ry:n puoleen. Työhallinnon työttömille ja työttömyysuhan alla oleville järjestämää ammatillista kuntoutusta koskeva asiantuntemus löytyy TE-toimistosta. Kuntoutusajan toimeentuloturvasta vastaava taho riippuu kuntoutuksen tarkoituksesta ja järjestäjästä. Työeläkelaitos korvaa ammatillista kuntoutusta työssä oleville työkyvyttömyyden ehkäisemiseksi ja työssä jatkamisen tueksi sekä työkyvyttömille työkyvyn palauttamiseksi ja työelämään palaamisen tueksi. Työeläkekuntoutus on tarkoitettu työelämässä jo pidempään olleille. Kela puolestaan maksaa kuntoutusrahaa työllistymistä tai työhön paluuta sekä työkykyä edistävän ammatillisen kuntoutuksen ajalta niille vuotiaille, joiden kuntoutusta ei ole järjestetty muun lain perusteella. Työttömyys ei ole este kuntoutukselle! Sairauksien hoito ja kuntoutus parantavat työkykyäsi ja edistävät mahdollisuuksiasi palata työelämään. Keskustele kuntoutustarpeestasi lääkärisi tai terveydenhoitajasi kanssa. Kun työsuhteesi uhkaa loppua tai olet ilman työtä Oikeus työttömyysturvaan kannattaa selvittää jo työssä ollessa. Voit aloittaa työttömyysturvaoikeutesi selvittämisen soittamalla esimerkiksi työ- ja elinkeinoministeriön ylläpitämään työttömyysturvan neuvontapuhelimeen ( ). Jos joudut irtisanotuksi, ota irtisanomisilmoituksen saatuasi välittömästi yhteyttä TE-toimistoon ja ilmoittaudu työnhakijaksi. Muista, että viivytys voi johtaa työttömyysturvaetuuksiesi heikkenemiseen. Selvitä myös, kuulutko muutosturvan piiriin. Jos sinut on esimerkiksi lomautettu vähintään 180 päiväksi tai olet vaarassa tulla irtisanotuksi taloudellisista tai tuotannollisista syistä, olet oikeutettu muutosturvaan. Tarkempaa tietoa muutosturvasta saat omasta TE-toimistostasi tai soittamalla työ- ja elinkeinoministeriön ylläpitämään valtakunnalliseen muutosturvan neuvontapuhelimeen ( ). Muista ilmoittautua työ- ja elinkeinotoimistoon! Lähde liikkeelle NYT! 18

19 SOSIAALITURVAMUISTIO Huomioithan, että muistio ei ole tyhjentävä! Tarkempaa tietoa erilaisista tukimuodoista sekä sosiaaliturvaetuuksien myöntämisen edellytyksistä saat muistiossa mainituilta tahoilta. Ota yhteyttä niihin ja selvitä, millaisiin tukimuotoihin ja toimenpiteisiin olet oikeutettu. 19

20 Taulukko 1. Työllistymistä edistävät tukimuodot ja toimenpiteet sekä toimeentulon turva työttömyyden/toimenpiteiden aikana. Elämäntilanne Tukimuoto/ toimenpide Toimeentulon turva Ensisijainen yhteystaho (ja muut toimijat) Työttömyys Työ- ja elinkeinotoimiston asiakkuus Viimesijainen toimeentuloturva Muutosturva Alueellisen liikkuvuuden edistäminen työnhaussa Työharjoittelu Työelämävalmennus Työvoimapoliittinen aikuiskoulutus Työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen koulutus Omaehtoinen opiskelu Oppisopimuskoulutus Palkkatuettu työ Yrittäjyys Sivutoiminen yrittäjyys Kuntouttava työtoiminta (pitkäaikaistyöttömille) Työmarkkinatuki Maahanmuuttajan kotoutumistuki Peruspäiväraha Ansiopäiväraha Yleinen asumistuki Opintolainan korkoavustus Tarveharkintainen toimeentulotuki Työttömyyspäiväraha Muutosturvalisä/muutosturvan ansio-osa Liikkuvuusavustus Matka-avustus Työmarkkinatuki Ylläpitokorvaus Työttömyysetuus ja ylläpitokorvaus Opintotuki (opintoraha ja opintotuen asumislisä) Koulumatkatuki Työehtosopimuksen mukainen palkka³ (työssä oppimisen ajalta) Palkkatuki (maksetaan työnantajalle) Koulutuspäiväraha (teoriajaksojen ajalta TES:n mukaisen palkan sijasta) Koulutuskorvaus (maksetaan työnantajalle) Perheavustus, matkakorvaus, majoittumiskorvaus Työehtosopimuksen mukainen palkka 3 Palkkatuki (maksetaan työnantajalle) Starttiraha Elinkeinotuki yritystoimintaan (esim. ammatillisena kuntoutuksena) Työttömyysetuus² Työmarkkinatuki ja ylläpitokorvaus Toimeentulotuki ja toimintaraha Matkakustannuskorvaus TE-toimisto, Kela TE-toimisto (Kela) TE-toimisto, Kela TE-toimisto, työttömyyskassa Kela Sosiaalitoimisto TE-toimisto (Kela/työttömyyskassa) TE-toimisto TE-toimisto (Kela) TE-toimisto (Kela/työttömyyskassa) Kela Oppisopimustoimisto tai -keskus/ työnantaja (oppisopimuskoulutuksen järjestäjä, TE-toimisto) TE-toimisto (työnantaja) TE-toimisto (ELY-keskus, Uusyrityskeskus) Kela, työeläkelaitos TE-toimisto (Kela/työttömyyskassa) Sosiaalitoimisto/TE-toimisto (Kela) 20

21 Taulukko 2. Harkinnanvarainen ja lakisääteinen kuntoutus sekä kuntoutuksen aikainen toimeentulon turva. (Huom. Taulukossa ei ole huomioitu lakisääteistä lääkinnällistä kuntoutusta.) Ensisijainen yhteystaho (ja muut toimijat) Tukimuoto / toimenpide Toimeentulon turva Elämäntilanne 1. Harkinnanvarainen ammatillinen ja lääkinnällinen kuntoutus TE-toimisto, työterveyshuolto³ /terveyskeskus (Kela /työttömyyskassa) Työttömyysetuus² /harkinnanvarainen päiväraha Ylläpitokorvaus Työolosuhteiden järjestelytuki (maksetaan työnantajalle) Työ- ja elinkeinohallinnon ammatillinen kuntoutus - Ammatinvalinta- ja urasuunnittelu, työhön sijoittumiseen ja koulutukseen liittyvä ohjaus ja neuvonta, valmentava ja ammatillinen työvoimapoliittinen aikuiskoulutus - Työhön sijoituksen ja työssä pysymisen tukemiseksi järjestettävät työkunnon tutkimukset, asiantuntijakonsultaatiot, työ- ja koulutuskokeilut, työhönvalmennus Sairaus tai vamma, joka ei aiheuta työkyvyttömyyttä tai sen uhkaa Työterveyshuolto³ /terveyskeskus, Kela Kuntoutusraha (edellyttää kuntoutuspäätöstä) Harkinnanvarainen ylläpitokorvaus Harkinnanvarainen kuntoutusavustus Matkakorvaus Kansaneläkelaitoksen harkinnanvarainen ammatillinen ja lääkinnällinen kuntoutus - Kuntouttava hoito, kuntoutuskurssit eri sairausryhmille, ammatillisen kuntoutuksen toimenpiteet (esim. kuntoremontti), ammatillisesti syvennetty lääketieteellinen kuntoutus (ASLAKvarhaiskuntoutus), psykoterapia, neuropsykologinen kuntoutus 2. Lakisääteinen ammatillinen kuntoutus Työterveyshuolto³/ terveyskeskus, tapaturma- /liikennevakuutuslaitos (Vakuutuskuntoutus VKK ry.) Osittainen tapaturmaeläke Päiväraha/tapaturmaeläke Elinkeinotuki Kuntoutuksesta aiheutuvien kustannusten (esim. apuvälineiden) korvaus Tapaturma- ja liikennevakuutuksen korvaama ammatillinen kuntoutus - Kuntoutustarvetta ja -mahdollisuuksia selvittävät tutkimukset - Työ- ja koulutuskokeilut, työhönvalmennus, tarvittava ja riittävä ammatillinen koulutus ja sen suorittamiseksi välttämätön yleissivistävä koulutus ja valmennus - Elinkeinon tai ammatin harjoittamisen tukeminen, työtehtävistä suoriutumisen kannalta tarpeelliset apuvälineet jne. Työterveyshuolto³ /terveyskeskus, työeläkelaitos¹ Osakuntoutusraha/kuntoutusraha Kuntoutustuki (määräaikaisen työkyvyttömyyseläkkeen sijasta, edellyttää hoito- tai kuntoutussuunnitelmaa) Kuntoutuskorotus Harkinnanvarainen kuntoutusavustus Elinkeinotuki Kuntoutuksesta aiheutuvien kustannusten (esim. matkakulujen) korvaus Työeläkelaitoksen korvaama ammatillinen kuntoutus (työeläkekuntoutus) - Kuntoutussuunnitelman laatimisen tuki - Kuntoutussuunnitelman laatimista varten tehtävät tutkimukset - Työkokeilu, työhönvalmennus, ammatillinen koulutus - Elinkeinotuki yritystoimintaa varten Sairaus tai vamma aiheuttaa alentunutta työkykyä tai sen uhkaa Työterveyshuolto³ /terveyskeskus, sosiaalitoimisto, Kela Nuoren kuntoutusraha (suunnitteluvastuu kunnalla, edellyttää opiskelu- ja kuntoutumissuunnitelmaa) Kuntoutusraha (edellyttää kuntoutuspäätöstä) Kuntoutustuki (työkyvyttömyyseläkkeen sijasta, edellyttää hoito- tai kuntoutussuunnitelmaa) Harkinnanvarainen ylläpitokorvaus Harkinnanvarainen kuntoutusavustus Elinkeinotuki Kuntoutuksesta aiheutuvien kustannusten (esim. matkakulujen) korvaus Kansaneläkelaitoksen ammatillinen kuntoutus - Kuntoutustarvetta ja -mahdollisuuksia selvittävät tutkimukset - Työkykyä ylläpitävä ja parantava valmennus (TYK) - Työ- ja koulutuskokeilut, työhönvalmennus - Perus-, jatko- ja uudelleenkoulutus sekä niiden suorittamiseksi välttämätön yleissivistävä koulutus ja valmennus - Opiskelusta ja työstä suoriutumisen kannalta välttämättömät apuvälineet - Elinkeinotuki yritystoimintaa varten 21

22 Taulukko 3. Tukimuodot, toimenpiteet ja toimeentulon turva sairaudesta tai vammasta aiheutuvan työkyvyttömyyden aikana. Ensisijainen yhteystaho (ja muut toimijat) Toimeentulon turva Tukimuoto/toimenpide Elämäntilanne 22 Työterveyshuolto³/terveyskeskus, tapaturmavakuutuslaitos Lakisääteisen tapaturmavakuutuksen korvaukset Tapaturmalain mukaisen vapaaehtoisen vakuutuksen korvaukset Työtapaturma tai ammattitauti Tapaturmavakuutuksen kuntoutus Terveyskeskus, työterveyshuolto³, liikennevakuutuslaitos Liikennevakuutuksen korvaukset Liikennevahinko Liikennevakuutuksen kuntoutus Työterveyshuolto³/terveyskeskus, työnantaja Terveyskeskus, Kela/työttömyyskassa (TE-toimisto) Työterveyshuolto³/terveyskeskus, Kela/ työpaikkakassa Sairauspoissaolo Kansanterveys- ja sairaalapalvelut Lakisääteisen sairausvakuutuksen korvaukset Sairaus kestää alle vuoden (300 päivää) Työterveyshuolto³/terveyskeskus, sairauskassa 4 Sairauskassan etuudet Työterveyshuolto³/terveyskeskus, vakuutuslaitos Vapaaehtoisen sairausvakuutuksen korvaukset Työterveyshuolto³ / terveyskesk., tapaturmavak.laitos Terveyskeskus/työterveyshuolto³, liikennevak.laitos Päiväraha (tapaturmaeläke, jos työkyvyttömyys jatkuu yli vuoden) Tutkimuksen ja sairaanhoidon kulukorvaukset Korvaus fysikaalisen hoidon aiheuttamasta ansionmenetyksestä³ Pysyvän haitan korvaus (haittaraha) Kodinhoidon lisäkustannukset, haittalisä jne. (ks. taulukko 2) Ansionmenetyskorvaus (työkyvyttömyyseläke, jos ansionmenetys pysyvä) Tutkimuksen ja sairaanhoidon kulukorvaukset Tilapäisen haitan korvaus Pysyvän haitan korvaus (haittaraha) Liikennevakuutuksen hoitotuki jne. (ks. taulukko 2) Työehtosopimuksen mukainen palkka³ sairauden ajalta Työttömyysetuus² SV:n omavastuuajalta Sairausvakuutuksen päiväraha Osasairauspäiväraha (pitkän sairausloman jälkeistä työhönpaluuta tukemaan, osa-aikatyön rinnalla) Sairaanhoidon kulukorvaukset Täydennyspäiväraha³ (TES:n mukaisen sairausajan palkan sijasta) Lisäpäiväraha Lisäetuudet (esim. sairaanhoidon kulukorvaukset, joita ei makseta lakisääteisestä sairausvakuutuksesta) Tutkimuksen ja sairaanhoidon kulukorvaukset Työkyvyttömyysvakuutuksen päiväraha (ks. taulukko 2) Tapaturmaeläke Työkyvyttömyyseläke Työkyvyttömyysvakuutuksen päiväraha Pysyvän työkyvyttömyyden korvaus Määräaikainen kuntoutustuki (edellyttää hoito- tai kuntoutussuunnitelmaa) Toistaiseksi voimassa oleva osa-/työkyvyttömyyseläke Määräaikainen kuntoutustuki (edellyttää valmista tai valmisteilla olevaa hoito- tai kuntoutussuunnitelmaa) Toistaiseksi myönnetty työkyvyttömyyseläke Työttömyysetuus² Työterveyshuolto³/terveyskeskus, vakuutuslaitos Kuntoutus Tapaturmavakuutuksen korvaukset Liikennevakuutuksen korvaukset Vapaaehtoisen työkyvyttömyysvakuutuksen korvaukset Työterveyshuolto³/terveyskeskus, työeläkelaitos¹ Työeläke Työkyvyttömyys jatkuu SV:n päivärahaoikeuden päätyttyä Työterveyshuolto³/terveyskeskus, Kela Kansaneläke TE-toimisto (Kela/työttömyyskassa) (Eläkepäätöstä odotetaan tai se on hylätty) ¹ Eläkevakuutusyhtiöt, eläkekassat ja eläkesäätiöt, Merimieseläkekassa, Maatalousyrittäjien eläkelaitos (MELA), Valtiokonttori, Kuntien eläkevakuutus, Kirkon keskusrahasto. 4 ² Työmarkkinatuki tai työttömyyspäiväraha (peruspäiväraha/ansiopäiväraha). ³ Työsuhteessa oleville. Työpaikka- tai täydennyskassa.

23 Hyödyllisiä linkkejä Hyvinvointi A-klinikkasäätiö Sosiaali- ja terveysministeriö Suomen Evankelisluterilaisen Kirkon Perheasiain Neuvottelukeskukset Suomen kuntoliikuntaliitto Suomen Latu Suomen Mielenterveysseura Suomen Perheterapiayhdistys Suomen Työväen Urheiluliitto TUL ry. Suomen Urheiluliitto SUL ry. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Työterveyslaitos Työturvallisuuskeskus Verkkokriisikeskus netissä Väestöliiton perheneuvolat Koulutus Avoimet yliopistot Suomessa Kesäyliopistot Suomessa Koulutusrahasto Opintoluotsi Oppisopimuksen järjestäjät Suomessa Oppisopimuskoulutus (Opetushallitus) Oppisopimusopas Kuntoutus Kansaneläkelaitos Kuntoutusasiain neuvottelukunta Työeläkelaitos Valtiokonttori Vakuutuskuntoutus VKK ry. Talous Marttaliitto ry. Kuluttajavirasto Suomen Kuluttajaliitto Takuusäätiö Työelämä, työttömyys ja työllistyminen Elinkeinoelämän keskusliitto EK Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK ry. Työ- ja elinkeinoministeriö Työ- ja elinkeinotoimisto Työttömyyskassojen yhteisjärjestö TYJ Yrittäjyys Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Suomen Uusyrityskeskukset Työeläkevakuuttajat TELA ry. Työ- ja elinkeinoministeriön Yritys-Suomi-verkkopalvelu 23

24 Terveenä työttömyydestä Mistä saa apua, kun työsuhde uhkaa päättyä? Miten selvitä työttömyydestä? Terveenä työttömyydestä tarjoaa keinoja hyvinvoinnin ja terveyden ylläpitämiseen työttömyyden aikana. Mukana on tietoa myös työttömyyden aikaisesta toimeentuloturvasta. Oppaan sivuilta löydät ensiapua työllistymiseen. Vai sopisiko elämäntilanteeseesi paremmin opiskelu tai yrittäminen? Työttömyys voi olla mahdollisuus johonkin uuteen. Oppaassa on työttömyyden omakohtaisesti kokeneiden kertomuksia. Heidän selviytymistarinoistaan voit saada innostusta ja vinkkejä. Terveenä työttömyydestä -opas löytyy myös työ- ja elinkeinoministeriön verkkopalvelusta w w w. m o l. f i Onnea matkaan!

Selkoesite. Kiinni työelämään. te-palvelut.fi

Selkoesite. Kiinni työelämään. te-palvelut.fi Selkoesite Kiinni työelämään te-palvelut.fi Kiinni työelämään Etsitkö työpaikkaa? Haluatko vaihtaa työpaikkaa? Mietitkö, mitä taitoja sinun pitää opetella, jotta saat kiinnostavan työpaikan? Haluatko perustaa

Lisätiedot

työttömyyde Miten hallitset elämäntilanteesi?

työttömyyde Miten hallitset elämäntilanteesi? Terveenstää työttömyyde Miten hallitset elämäntilanteesi? Kirjoittajat Mia Pylkkönen, Jukka Vuori ja Maija Kääriäinen Valokuvat Jukka Uotila ja Patrik Lindström Ulkoasu Leena Seppänen www.lenape.fi Taustaryhmä

Lisätiedot

Selkoesite. Kiinni työelämään. te-palvelut.fi

Selkoesite. Kiinni työelämään. te-palvelut.fi Selkoesite Kiinni työelämään te-palvelut.fi Kiinni työelämään Etsitkö työpaikkaa? Haluatko vaihtaa työpaikkaa? Mietitkö, mitä taitoja sinun pitää opetella, jotta saat kiinnostavan työpaikan? Haluatko perustaa

Lisätiedot

Miten tuetaan osatyökykyisen työllistymistä?

Miten tuetaan osatyökykyisen työllistymistä? Miten tuetaan osatyökykyisen työllistymistä? Psykologi Tanja Josefsson, Tampereen TE-toimisto Projektipäällikkö Paula Salminen, Epilepsialiitto ry 24.4.2014 Kuka on osatyökykyinen Osatyökykyisyys (ent.

Lisätiedot

Muutosturvainfo PIONR

Muutosturvainfo PIONR Muutosturvainfo PIONR 08.05.2012 Jaakko Routavaara Muutosturva-asiantuntija jaakko.routavaara@te-toimisto.fi puh. 050 396 1723 1 FINGERPORI Positiivinen ajattelu Muutosturvan piiriin kuuluvalla työnhakijalla

Lisätiedot

Kuntoutusjärjestelmien roolit, vastuut ja tehtävänjako. Kuka kuntouttaa ja ketä? Työnjaon solmukohtia Keskustelussa olleita muutostarpeita

Kuntoutusjärjestelmien roolit, vastuut ja tehtävänjako. Kuka kuntouttaa ja ketä? Työnjaon solmukohtia Keskustelussa olleita muutostarpeita Kuntoutusjärjestelmien roolit, vastuut ja tehtävänjako Kuka kuntouttaa ja ketä? Työnjaon solmukohtia Keskustelussa olleita muutostarpeita Kuva: Juha Juntunen (Sosiaalivakuutus lehti 5/2006) Kuntoutusta

Lisätiedot

AMMATILLINEN KUNTOUTUS HENKILÖASIAKKAAN NÄKÖKULMASTA. Kuntoutuspäivät Ylilääkäri Maija Haanpää

AMMATILLINEN KUNTOUTUS HENKILÖASIAKKAAN NÄKÖKULMASTA. Kuntoutuspäivät Ylilääkäri Maija Haanpää AMMATILLINEN KUNTOUTUS HENKILÖASIAKKAAN NÄKÖKULMASTA Kuntoutuspäivät 7.6.2018 Ylilääkäri Maija Haanpää TYÖELÄKEKUNTOUTUS = TYÖELÄKEYHTIÖN JÄRJESTÄMÄ AMMATILLINEN KUNTOUTUS Työntekijällä, joka ei ole täyttänyt

Lisätiedot

Kelan työhönvalmennus. Päivi Väntönen Projektipäällikkö, Kela @vantonenpp paivi.vantonen@kela.fi 11.11.2014

Kelan työhönvalmennus. Päivi Väntönen Projektipäällikkö, Kela @vantonenpp paivi.vantonen@kela.fi 11.11.2014 Kelan työhönvalmennus Päivi Väntönen Projektipäällikkö, Kela @vantonenpp paivi.vantonen@kela.fi 11.11.2014 Kela tukee työllistymisessä ja opiskelussa Ammatillinen kuntoutusselvitys (2015) Työkokeilu (2015)

Lisätiedot

Te-toimisto. työllistymisen tukimuodot

Te-toimisto. työllistymisen tukimuodot Te-toimisto työllistymisen tukimuodot Kirsi Elg Asiantuntija, Jyväskylän työvoiman palvelukeskus Keski-Suomen TE-toimisto Tuetun työllistymisen palvelulinja 1 Asiakkaalle hänen palvelutarpeensa mukaista

Lisätiedot

Työvalmennuksella tukea työssä jatkamiseen. Kirsi Leppänen Vastaava työvalmentaja Mehiläinen Työelämäpalvelut

Työvalmennuksella tukea työssä jatkamiseen. Kirsi Leppänen Vastaava työvalmentaja Mehiläinen Työelämäpalvelut Työvalmennuksella tukea työssä jatkamiseen Kirsi Leppänen Vastaava työvalmentaja Mehiläinen Työelämäpalvelut Työkyky määräytyy suhteessa työhön Sopiva työ tukee kaikkien ihmisten hyvinvointia myös useimmista

Lisätiedot

Kiinni työelämässä -seminaari 11.11.09

Kiinni työelämässä -seminaari 11.11.09 MAHIS TYÖHÖN Kiinni työelämässä -seminaari Työllistymisen tuet ja palvelut Sari Honkonen ja Arja Pitkänen 11.11.09 1 TYÖLLISTYMISTÄ EDELTÄVÄT PALVELUT Työssäoppiminen on oppilaitoksen järjestämää työpaikalla

Lisätiedot

Maria Husu sosiaalityöntekijä Elina Lindgren kuntoutussuunnittelija SATSHP. Ammatillisen kuntoutuksen kenttä ja toimijatahot

Maria Husu sosiaalityöntekijä Elina Lindgren kuntoutussuunnittelija SATSHP. Ammatillisen kuntoutuksen kenttä ja toimijatahot Maria Husu sosiaalityöntekijä Elina Lindgren kuntoutussuunnittelija SATSHP Ammatillisen kuntoutuksen kenttä ja toimijatahot Mitä on ammatillinen kuntoutus? Tavoitteena työelämässä pysyminen, sinne pääseminen

Lisätiedot

Maahanmuuton prosessi ja stressi

Maahanmuuton prosessi ja stressi Maahanmuuton prosessi ja stressi Tavoite: Käydä läpi maahanmuuton psyykkistä prosessia, stressiin vaikuttavia tekijöitä ja selviämiskeinoja. Normalisoida kuormittavia tilanteita ja keskustella niistä.

Lisätiedot

Kela kuntouttaja 2009

Kela kuntouttaja 2009 Kela kuntouttaja 2009 1 Kelan kuntoutuspalvelut työ- ja toimintakyvyn Pohjois-Suomen vakuutusalue näkökulmasta Työ- ja toimintakyky Terveet työntekijät Työkykyongelmia ennakoivat merkit 100 % Kelan palvelut

Lisätiedot

Osatyökykyisten TE-palvelut

Osatyökykyisten TE-palvelut Osatyökykyisten TE-palvelut YHTEISTYÖFOORUMI Työllisyyspoliittiset hankkeet ja TE-palvelut 23.9.2014 Ilkka Rantanen asiantuntija, työkykykoordinaattori Pirkanmaan TE-toimisto, Yksilöllisesti tuettu työnvälitys

Lisätiedot

Keski-Suomen TE-palvelut

Keski-Suomen TE-palvelut Keski-Suomen TE-palvelut Kirsi Elg Asiantuntija, Tuetun ja moniammatillisen tuen palvelut Toimialue: Keski-Suomi Toimipaikat: Jyväskylä, Äänekoski, Jämsä Yhteispalvelupisteet: Joutsa, Kannonkoski, Karstula,

Lisätiedot

Työnhakijan työttömyysturva

Työnhakijan työttömyysturva Selkoesite Työnhakijan työttömyysturva te-palvelut.fi Työttömyysturva Tämä esite kertoo, mitä palveluja ja tukia työtön saa. Esite kertoo myös, mitä oikeuksia ja velvollisuuksia työttömällä työnhakijalla

Lisätiedot

KUNTOUTUS JA VAKUUTUS TYÖTAPATURMAT, LIIKENNEVAHINGOT JA TYÖELÄKE

KUNTOUTUS JA VAKUUTUS TYÖTAPATURMAT, LIIKENNEVAHINGOT JA TYÖELÄKE KUNTOUTUS JA VAKUUTUS TYÖTAPATURMAT, LIIKENNEVAHINGOT JA TYÖELÄKE 1 Johdanto 1.1 Mitä kuntoutus on? 1.1.1 Kuntoutuksen käsite 1.1.2 Kuntoutuksen toimintajärjestelmä 1.2 Työkyky ja toimintakyky 1.3 Kuntoutuksen

Lisätiedot

TIETOA MUUTOSTURVASTA JA TYÖVOIMATOIMISTON PALVELUISTA

TIETOA MUUTOSTURVASTA JA TYÖVOIMATOIMISTON PALVELUISTA TIETOA MUUTOSTURVASTA JA TYÖVOIMATOIMISTON PALVELUISTA Uudenmaan muutosturvayksikkö Hillevi Ceder 1 TYÖVOIMATOIMISTON PALVELUT OVAT: avoimia kaikille valtakunnallisia luottamuksellisia maksuttomia 2 TYÖVOIMATOIMISTO

Lisätiedot

Yleistä kuntouttamiseen liittyen

Yleistä kuntouttamiseen liittyen Työhön kuntoutumisen tukitoimet TE-hallinnossa 3.11.2015 1 Yleistä kuntouttamiseen liittyen Julkisen työ ja yrityspalvelulakiin liittyviä palveluita. Ovat toissijaisia palveluita eli aina ensin selvitettävä

Lisätiedot

Tukea opiskelijan työllistymiseen tietoa opettajalle

Tukea opiskelijan työllistymiseen tietoa opettajalle Tukea opiskelijan työllistymiseen tietoa opettajalle 2 Milloin opiskelija voi tarvita tukea työllistymiseen? Miten oppilaitoksessa voidaan ohjata työllistymisessä? Ammatillisen koulutuksen tavoitteena

Lisätiedot

TE-palvelut. Uudenmaan ELY-keskus Jani Lehto

TE-palvelut. Uudenmaan ELY-keskus Jani Lehto TE-palvelut Uudenmaan ELY-keskus Jani Lehto 5.11. TE-palvelut perustuvat lakiin julkisista työvoima- ja yrityspalveluista TE-palvelut ovat julkisia työ- ja elinkeinopalveluita, joita tarjoavat Työ- ja

Lisätiedot

Tervetuloa työelämään!

Tervetuloa työelämään! Tervetuloa työelämään! VINKKEJÄ TYÖNHAKUUN Etsi kiinnostava työpaikka Panosta hakemukseen Valmistaudu haastatteluun Ole aktiivinen ja ota yhteyttä sinua kiinnostaviin työpaikkoihin. Joskus työpaikka voi

Lisätiedot

Aktiivisen tuen avaimet

Aktiivisen tuen avaimet SIUNTION KUNTA SJUNDEÅ KOMMUN Aktiivisen tuen avaimet Työntekijän työhyvinvoinnin tukeminen Ammatillinen kuntoutus Työntekijällä on sairauden vuoksi uhka tulla työkyvyttömäksi lähivuosina. Ammatillisen

Lisätiedot

Työkykykoordinaattori työterveyshuollossa

Työkykykoordinaattori työterveyshuollossa Työkykykoordinaattori työterveyshuollossa Yhteistyöllä voimavaroja ja työkaluja työntekijän työkyvyn heiketessä Satu Tamsi Työkykykoordinaattori/Työterveyshoitaja Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä

Lisätiedot

Kuka kuntouttaa, mikä kuntouttaa

Kuka kuntouttaa, mikä kuntouttaa Kuka kuntouttaa, mikä kuntouttaa -Te-toimiston palveluita osatyökykyisille Lääkäripäivät 24.11.2017 Maria von Bonsdorff, Uudenmaan Te-toimisto 24.11.2017 Osatyökykyisyys ja ammatillinen kuntoutus Tetoimistossa

Lisätiedot

Työeläkekuntoutuksen keinot yhteistyön mahdollisuudet. Verkostoseminaari Merja Valle

Työeläkekuntoutuksen keinot yhteistyön mahdollisuudet. Verkostoseminaari Merja Valle Työeläkekuntoutuksen keinot yhteistyön mahdollisuudet Verkostoseminaari 6.10.2015 Merja Valle Työeläkekuntoutuksen suosio kasvaa, työkyvyttömyyseläkkeet laskussa 25 000 22 500 20 000 17 500 15 000 12 500

Lisätiedot

KELAn tukema kuntoutus

KELAn tukema kuntoutus KELAn tukema kuntoutus Valtakunnallinen opiskeluterveydenhuollon koulutuspäivä 11.2.2009 YTHS ja SKNLY Elina Kinnunen, LL, psykiatrian erikoislääkäri, asiantuntijalääkäri Kela, Lounais-Suomen Aluekeskus

Lisätiedot

TE-toimiston palvelut

TE-toimiston palvelut TE-toimiston palvelut Suvi Lindén Asiantuntija Uudenmaan TE-toimisto 1 TE-toimiston palvelut työllistymisen edistämiseksi Työllistymisen tueksi: Työkokeilu Palkkatuki Kurssit ja valmennukset: Uravalmennus

Lisätiedot

Työntekijän vakuutukset

Työntekijän vakuutukset Työntekijän vakuutukset Työntekijän eläketurva Suomessa on kaksi eläkejärjestelmää, jotka täydentävät toisiaan: työeläkelaki ja kansaneläkelaki. Työeläkkeet ansaitaan omalla palkkatyöllä ja yrittämisellä

Lisätiedot

TYÖTERVEYSNEUVOTTELU tiedote työntekijälle

TYÖTERVEYSNEUVOTTELU tiedote työntekijälle LT, työterveyshuollon el Sini Lohi TYÖTERVEYSNEUVOTTELU tiedote työntekijälle Työterveysneuvottelussa sovitaan työntekijän työkykyä tukevista järjestelyistä yhteistyössä työntekijän, työnantajan ja työterveyshuollon

Lisätiedot

Työskentely ja työnhaku ulkomailla

Työskentely ja työnhaku ulkomailla Työskentely ja työnhaku ulkomailla Miksi lähteä töihin ulkomaille? Uudet haasteet Opit uutta Työskentelytavat, kommunikointi, kulttuuri, kieli Verkostoidut Työkokemus Työkokemus ulkomailta on sinulle eduksi

Lisätiedot

Työkyvyttömyyseläkkeen kustannukset ja työeläkekuntoutus. PHP-seminaari 24.11.2014 Annukka Kettunen / Työkyky ja eläkkeet

Työkyvyttömyyseläkkeen kustannukset ja työeläkekuntoutus. PHP-seminaari 24.11.2014 Annukka Kettunen / Työkyky ja eläkkeet Työkyvyttömyyseläkkeen kustannukset ja työeläkekuntoutus PHP-seminaari 24.11.2014 Annukka Kettunen / Työkyky ja eläkkeet Työkykyjohtamisella työkyvyttömyyseläkeriskit hallintaan Lähiesimies Työolot Varhainen

Lisätiedot

1) Jäsenyysehto. 2) Työssäoloehto

1) Jäsenyysehto. 2) Työssäoloehto Työttömyysturvalaki 31.12.2009 asti 1) Jäsenyysehto - 10 kuukautta 2) Työssäoloehto - alkuehto 43 kalenteriviikkoa 28 kuukauden aikana Työttömyysturvalaki 1.1.2010 alkaen 1) Jäsenyysehto - 34 viikkoa 2)

Lisätiedot

Ammatillisen kuntoutuksen keinot käyttöön

Ammatillisen kuntoutuksen keinot käyttöön Tänään työssä hyvän huomisen puolesta Ammatillisen kuntoutuksen keinot käyttöön Yl Tapio Ropponen, Keva ja Yl Anne Lamminpää, Valtiokonttori Tavoitetila Työssä voidaan hyvin Osatyökykyiset työ- ja toimintakykynsä

Lisätiedot

Työttömyys Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi 2011

Työttömyys Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi 2011 Työttömyys Työttömyysajan tuet Lyhyesti ja selkeästi 2011 Sisällys Työttömyysajan tuet 1 Kelan tuet työttömälle 2 Kun jäät työttömäksi 2 Työttömyyspäiväraha 2 Työmarkkinatuki 4 Maahanmuuttajan kotoutumistuki

Lisätiedot

MUUTOSTURVA 5.4.2012 1

MUUTOSTURVA 5.4.2012 1 MUUTOSTURVA 5.4.2012 1 Tavoite Nopeampi työllistyminen ja muutoksen aikaisen turvan lisääminen tuotannollisissa ja taloudellisissa irtisanomistilanteissa ja pidempiaikaisissa lomautustilanteissa (vähintään

Lisätiedot

#tulevaisuudenpeloton. Opiskelijakyselyn tulokset Huhtikuu 2018

#tulevaisuudenpeloton. Opiskelijakyselyn tulokset Huhtikuu 2018 #tulevaisuudenpeloton Opiskelijakyselyn tulokset Huhtikuu 2018 Opiskelijakyselyn tulokset Taustatiedot Kysely toteutettiin ajalla 20.3.-8.4.2018 Vastaajia 2055 Lähes 70 % kyselyyn vastanneista oli naisia

Lisätiedot

AMMATILLISEN KUNTOUTUKSEN MAHDOLLISUUDET

AMMATILLISEN KUNTOUTUKSEN MAHDOLLISUUDET AMMATILLISEN KUNTOUTUKSEN MAHDOLLISUUDET Kirsi Unkila työkykyvalmentaja, sosiaalialan asiantuntija 26.1.2016 Esityksen sisältö Mitä ammatillinen kuntoutus on ja mitä sillä tavoitellaan? Kuka sitä järjestää?...

Lisätiedot

Uudenmaan TE-toimisto

Uudenmaan TE-toimisto Uudenmaan TE-toimisto Nuorten palvelut 1 Uudenmaan TE-toimiston toimipaikat Helsinki (Pasila, Keskusta ja Itäkeskus) Espoo (Leppävaara) Vantaa (Tikkurila) Hyvinkää Järvenpää Lohja Porvoo Raasepori (Tammisaari)

Lisätiedot

Työ- ja elinkeinotoimisto tänään

Työ- ja elinkeinotoimisto tänään Työ- ja elinkeinotoimisto tänään Kiuruvesi 11.4.2013 Helena Määttälä 1 18.4.2013 Pohjois-Savon työ- ja elinkeinotoimisto Otsikko TE-TOIMISTO UUDISTUS 2013 Palveluverkko Palvelumalli perustuu kolmeen palvelulinjaan

Lisätiedot

TE-toimiston ohjeita/vinkkejä ammattiin 2019 valmistuville

TE-toimiston ohjeita/vinkkejä ammattiin 2019 valmistuville 1) TYÖNHAKUUN LIITTYVÄÄ: - aloita työnhaku ajoissa ENNEN valmistumista (noin ½ v. ennen valmistumista) - hanki itsellesi riittävät hyvät työnhakuvalmiudet eli selvitä kuinka tehdään vapaamuotoisia hakemuksia

Lisätiedot

Ajankohtaiset muutokset TEpalveluissa

Ajankohtaiset muutokset TEpalveluissa Ajankohtaiset muutokset TEpalveluissa Hämeen TE-toimisto 1 Muutokset TE-palveluissa Asiakasta koskevat määritelmät Asiakas JTYPL:n mukaisia palveluita, tukia tai korvauksia hakeva tai saava yksityinen

Lisätiedot

Quid novi - mitä uutta Kelan ammatillisessa kuntoutuksessa

Quid novi - mitä uutta Kelan ammatillisessa kuntoutuksessa Quid novi - mitä uutta Kelan ammatillisessa kuntoutuksessa 23.9.2014 Irma Paso vakuutussihteeri, kuntoutuksen etuusvastaava Kela, Oulun vakuutuspiiri Ammatillinen kuntoutusjärjestelmä Suomessa 1/2 Kuntoutuksen

Lisätiedot

HEINÄVEDEN KUNTA TYÖLLISYYSPALVELUT Tietoa työnantajalle ja työnhakijalle

HEINÄVEDEN KUNTA TYÖLLISYYSPALVELUT Tietoa työnantajalle ja työnhakijalle HEINÄVEDEN KUNTA TYÖLLISYYSPALVELUT 2018 Tietoa työnantajalle ja työnhakijalle HEINÄVEDEN KUNNAN TYÖLLISYYSPALVELUT 2018 Heinäveden kunnan työllisyyspalvelut tarjoaa tukea ja ohjausta työttömien työnhakijoiden

Lisätiedot

Ammatillinen kuntoutus työhön paluun tukena

Ammatillinen kuntoutus työhön paluun tukena Ammatillinen kuntoutus työhön paluun tukena Työhön paluu tutkimuksen ja käytännön haasteena 18.3.2014 Marjukka Aaltonen, kuntoutusjohtaja, Kiipulan kuntoutuskeskus marjukka.aaltonen@kiipula.fi, puh. 050

Lisätiedot

Työllistämisvelvoite. Eija Ahava Toimisto Otsikko

Työllistämisvelvoite. Eija Ahava Toimisto Otsikko Työllistämisvelvoite Eija Ahava 26.1.2017 1 Työllistämisvelvoitteen piiriin kuuluminen JTYPL 11 luku 1 Kunnan työllistämisvelvoitteen piiriin kuuluu vuonna 1950 tai sen jälkeen syntynyt henkilö, joka on

Lisätiedot

Työkokeilu Varsinais-Suomen TE-toimisto Työkokeilu

Työkokeilu Varsinais-Suomen TE-toimisto Työkokeilu Työkokeilu 2019 1 26.3.2019 Varsinais-Suomen TE-toimisto Työkokeilu Työkokeilu Työpaikalla järjestettävä ei-työsuhteinen työllistymistä edistävä palvelu, jonka tavoitteena on selvittää henkilöasiakkaan

Lisätiedot

Green Care seminaari. Kokkolan työvoiman palvelukeskus. 10.4.2013 Toimisto Otsikko

Green Care seminaari. Kokkolan työvoiman palvelukeskus. 10.4.2013 Toimisto Otsikko Green Care seminaari Kokkolan työvoiman palvelukeskus 1 Kokkolan työvoiman palvelukeskus (TYP) Työvoiman palvelukeskus on TE-toimiston, kaupungin sekä KELAN yhteinen palveluyksikkö Tavoitteena on moniammatillisesti

Lisätiedot

Infotilaisuus välityömarkkinatoimijoille

Infotilaisuus välityömarkkinatoimijoille Infotilaisuus välityömarkkinatoimijoille Muutoksia 2018 työttömyysturva, liikkuvuusavustus, aktiivimalli Helena Koskela Alkava yritystoiminta ja työllistyminen omassa työssä Työttömyysturvalaki 2 luku,

Lisätiedot

Tervetuloa työ- ja elinkeinotoimiston infotilaisuuteen

Tervetuloa työ- ja elinkeinotoimiston infotilaisuuteen Tervetuloa työ- ja elinkeinotoimiston infotilaisuuteen 1 Oulun seudun työ- ja elinkeinotoimisto Osoite: Torikatu 34 40 Toimisto avoinna ma pe klo 9 15.45 puhelin 010 194029 www.oulunseuduntetoimisto.fi

Lisätiedot

Kuntoutus. Mira Viitanen TYP-työkykyneuvoja ratkaisuasiantuntija Kela, Keskinen vakuutuspiiri

Kuntoutus. Mira Viitanen TYP-työkykyneuvoja ratkaisuasiantuntija Kela, Keskinen vakuutuspiiri Kuntoutus Mira Viitanen TYP-työkykyneuvoja ratkaisuasiantuntija Kela, Keskinen vakuutuspiiri 24.3.2017 Kelan kuntoutustoiminnan perusta ja tavoite Kelan kuntoutus- ja kuntoutusrahalaki KKRL 566/2005 Kuntoutus

Lisätiedot

Kiinni työelämään. te-palvelut.fi

Kiinni työelämään. te-palvelut.fi Kiinni työelämään te-palvelut.fi Kiinni työelämään TE-palvelut käytettävissäsi Etsitkö työpaikkaa? Haluatko vaihtaa nykyisen työpaikkasi mieluisampaan? Mietitkö, mitä lisäkoulutusta tarvitset, jotta pääset

Lisätiedot

Hyvä työntekijä, valmiina palvelukseen!

Hyvä työntekijä, valmiina palvelukseen! Hyvä työntekijä, valmiina palvelukseen! Sisällys 1. Johdanto... 4 2. TE-toimiston työkokeilu... 6 3. Kelan työkokeilu... 8 4. Palkkatuki... 10 5. Oppisopimuskoulutus... 12 6. Työolosuhteiden järjestelytuki...

Lisätiedot

Alkusanat. Helsingissä

Alkusanat. Helsingissä MUUTOSTURVA 2 Alkusanat Muutosturvan tavoitteena on parantaa taloudellisista, tuotannollisista tai työnantajan toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvista syistä irtisanotun työntekijän asemaa ja edistää

Lisätiedot

Uudistetut julkiset työvoima- ja yrityspalvelut työnhaun ja työssä pysymisen tukena. Kaapelitehdas 11.2.2013 Ylitarkastaja Hanna Liski-Wallentowitz

Uudistetut julkiset työvoima- ja yrityspalvelut työnhaun ja työssä pysymisen tukena. Kaapelitehdas 11.2.2013 Ylitarkastaja Hanna Liski-Wallentowitz Uudistetut julkiset työvoima- ja yrityspalvelut työnhaun ja työssä pysymisen tukena Kaapelitehdas 11.2.2013 Ylitarkastaja Hanna Liski-Wallentowitz TE-toimiston uudistettu palvelumalli Palvelumalli perustuu

Lisätiedot

OPAS TYÖ- JA ELINKEINOTOIMISTON UUDELLE MAAHANMUUTTAJAASIAKKAALLE

OPAS TYÖ- JA ELINKEINOTOIMISTON UUDELLE MAAHANMUUTTAJAASIAKKAALLE OPAS TYÖ- JA ELINKEINOTOIMISTON UUDELLE MAAHANMUUTTAJAASIAKKAALLE TERVETULOA TYÖ- JA ELINKEINOTOIMISTON ASIAKKAAKSI! Työ- ja elinkeinotoimistoa kutsutaan lyhenteellä TE-toimisto. TE-toimiston asiakkuuden

Lisätiedot

Kelan tuet osatyökykyisille tapausesimerkkien valossa

Kelan tuet osatyökykyisille tapausesimerkkien valossa Kelan tuet osatyökykyisille tapausesimerkkien valossa 1.12.2017 Sari Linna Ratkaisuasiantuntija, Kela, Kajaanin toimisto Pohjoinen vakuutuspiiri Esimerkki 1; sairauspäiväraha, osasairauspäiväraha ja kuntoutus

Lisätiedot

Työnhakijan ja työnantajan muutosturva

Työnhakijan ja työnantajan muutosturva Työnhakijan ja työnantajan muutosturva te-palvelut.fi Työllistymisen ja muutosturvan toimintamalli Työllistymistä ja muutosturvaa koskeva toimintamalli parantaa työntekijän asemaa tilanteissa, joissa hän

Lisätiedot

Esitietolomake kuntoutustutkimusta varten

Esitietolomake kuntoutustutkimusta varten Esitietolomake kuntoutustutkimusta varten Tuo täytetty lomake mukanasi ensimmäiselle vastaanotolle. Kysymysten tarkoitus on palauttaa mieleesi asioita, joilla on merkitystä tulevaisuutesi suunnittelussa.

Lisätiedot

Työn kaari kuntoon. Palvelut työntekijälle työkyvyn heiketessä

Työn kaari kuntoon. Palvelut työntekijälle työkyvyn heiketessä Työn kaari kuntoon Palvelut työntekijälle työkyvyn heiketessä 2 Keva tukee työssä jatkamista työkyvyn heikentyessä Jos sinulla on sairaus, jonka vuoksi työkykysi on uhattuna, Kevan tukema ammatillinen

Lisätiedot

Täydellinen osoite: Siviilisääty: naimaton avio/avoliitossa eronnut. Puolison tilanne: työssä työtön kotona opiskelemassa

Täydellinen osoite: Siviilisääty: naimaton avio/avoliitossa eronnut. Puolison tilanne: työssä työtön kotona opiskelemassa 1 Alla on työhön, koulutukseen, omiin suunnitelmiisi ja elämäntilanteeseesi liittyviä kysymyksiä. Pohdi kysymyksiä etukäteen vaikka et niihin kaikkiin vastaisikaan. Etukäteen mietityt asiat helpottavat

Lisätiedot

Kelan etuudet aikuisopiskelijalle. Nina Similä 28.8.2012

Kelan etuudet aikuisopiskelijalle. Nina Similä 28.8.2012 Kelan etuudet aikuisopiskelijalle Nina Similä 28.8.2012 Opintotuki Aikuisopiskelija voi hakea Kelasta opintotukea, jos hänen opintojaan ei tueta muun lain perusteella. Ensin kannattaa selvittää oikeudet

Lisätiedot

Kiinni työelämään: TE-toimisto työnhakijan palveluksessa. www.mol.fi

Kiinni työelämään: TE-toimisto työnhakijan palveluksessa. www.mol.fi Työnhakijalle Kiinni työelämään: TE-toimisto työnhakijan palveluksessa www.mol.fi Etsitkö työpaikkaa? Haluatko vaihtaa nykyisen työpaikkasi mieluisampaan? Mietitkö, mitä lisäkoulutusta tarvitset, jotta

Lisätiedot

Kuinka vammainen nuori työllistyy? Antti Teittinen Kehitysvammaliitto ry.

Kuinka vammainen nuori työllistyy? Antti Teittinen Kehitysvammaliitto ry. Kuinka vammainen nuori työllistyy? Antti Teittinen Kehitysvammaliitto ry. Lähtökohdat Esitelmä perustuu tutkimukseen Ekholm E, Teittinen A. Vammaiset nuoret ja työntekijäkansalaisuus. Osallistumisen esteitä

Lisätiedot

Markku Haurinen Koulutus- ja työhönvalmentaja

Markku Haurinen Koulutus- ja työhönvalmentaja Markku Haurinen Koulutus- ja työhönvalmentaja 050 434 0928 Markku.haurinen@jns.fi Yrityskansio sisältö Työllisyyden kuntakokeilu Koulutus- ja työhönvalmennus Työkokeilu Palkkatuki Esimerkkilaskelmat palkkatuesta

Lisätiedot

Työllistymisen toimenpidesuunnitelma Ruokolahti

Työllistymisen toimenpidesuunnitelma Ruokolahti Työllistymisen toimenpidesuunnitelma 2017-2018 Ruokolahti 2(7) Aluksi Työllistymisen toimenpidesuunnitelma on kunnan ja työllistymistä edistävän monialainen yhteispalvelun (TYP) välinen suunnitelma rakennetyöttömyyden

Lisätiedot

Nuorisotakuun toimeenpano TE-palveluissa

Nuorisotakuun toimeenpano TE-palveluissa Nuorisotakuun toimeenpano TE-palveluissa Palveluesimies Päivi Kuusela Osaamisen kehittämispalvelut, nuoret 1 5.11.2013 TE-palvelut Lappi Päivi Kuusela TEM:n linjaukset nuorisotakuun toteuttamisessa TE-hallinnossa

Lisätiedot

Aloittavan yrittäjän palvelut. Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto John Forsman

Aloittavan yrittäjän palvelut. Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto John Forsman Aloittavan yrittäjän palvelut Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto John Forsman Palvelut Aloittavat yrittäjät yritysneuvonta starttiraha koulutus työkokeilu (työtön työnhakija) Työnantajat työpaikkailmoitukset

Lisätiedot

Työhönvalmennuksen prosessikortit

Työhönvalmennuksen prosessikortit Työhönvalmennuksen prosessikortit Oma halu työelämään Asiakkaaksi ohjautuminen Kyky nähdä asiakkaan osaaminen ja vahvuudet Työhönvalmennus työpaikalla Neuvonta, ohjaus, mentorointi, opetus Työllistyminen

Lisätiedot

Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille. Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto

Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille. Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto 1 31.3.2015 Johdanto Tämä info on tarkoitettu tuotannollisista ja taloudellisista syistä irtisanotuille työntekijöille

Lisätiedot

Kelan järjestämä kuntoutus ja lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit

Kelan järjestämä kuntoutus ja lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit Kelan järjestämä kuntoutus ja lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit Asiantuntija- ja keskustelutilaisuus narkolepsialasten vanhemmille ja aikuispotilaille 4.2.2011 Kehittämispäällikkö Tuula Ahlgren,

Lisätiedot

AMMATILLINEN KUNTOUTUS. Ammatillisella kuntoutuksella takaisin työelämään

AMMATILLINEN KUNTOUTUS. Ammatillisella kuntoutuksella takaisin työelämään Ammatillisella kuntoutuksella takaisin työelämään 1 Oma paikka työelämässä Ammatillisella kuntoutuksella autamme sinua pysymään työelämässä ja etsimään oman paikan joko nykyisessä työpaikassasi tai kouluttautumalla

Lisätiedot

Työsuhteisen ja yrittäjäjäsenen työttömyysturva osuuskunnassa

Työsuhteisen ja yrittäjäjäsenen työttömyysturva osuuskunnassa Työsuhteisen ja yrittäjäjäsenen työttömyysturva osuuskunnassa Pohjustusta aiheeseen OTK Päivi Siukkola, Pellervo-Seura Työttömyysturvan hakumenettely: asiakkaana TEtoimistossa Oikeustieteen kandidaatti

Lisätiedot

Työnhaku. Muutosturva. www.mol.fi. Työvoimatoimisto

Työnhaku. Muutosturva. www.mol.fi. Työvoimatoimisto Työnhaku www.mol.fi Muutosturva Työvoimatoimisto Työllistymisen ja muutosturvan toimintamalli Työllistymistä ja muutosturvaa koskevalla toimintamallilla parannetaan työntekijän asemaa tilanteissa, joissa

Lisätiedot

Työeläkekuntoutuksen pelisäännöt. Työhönkuntoutumisen palveluverkoston koulutusiltapäivä Paasitorni Kuntoutusasiantuntija Suvi Tella

Työeläkekuntoutuksen pelisäännöt. Työhönkuntoutumisen palveluverkoston koulutusiltapäivä Paasitorni Kuntoutusasiantuntija Suvi Tella Työeläkekuntoutuksen pelisäännöt Työhönkuntoutumisen palveluverkoston koulutusiltapäivä Paasitorni 22.03.2011 Kuntoutusasiantuntija Suvi Tella Sisältö Kuntoutuksen toteuttajat Kenellä on oikeus työeläkekuntoutukseen?

Lisätiedot

Opintososiaaliset edut

Opintososiaaliset edut Opintososiaaliset edut Miten rahoitan opiskeluni? Miten rahoitan kouluttautumiseni? Omaehtoinen koulutus Oppisopimuskoulutus Työvoimakoulutus - Kelan opintotuki - Aikuiskoulutustuki - Työttömyysetuus opintoihin

Lisätiedot

Selkoesite. Vuorotteluvapaa. te-palvelut.fi

Selkoesite. Vuorotteluvapaa. te-palvelut.fi Selkoesite Vuorotteluvapaa te-palvelut.fi Vuorotteluvapaa Vuorotteluvapaa tarkoittaa, että työntekijä jää pois työstä määräajaksi ja työnantaja palkkaa hänen tilalleen työttömän työnhakijan. Työntekijä

Lisätiedot

Työelämä 2020 Työeläkekuntoutus

Työelämä 2020 Työeläkekuntoutus Työelämä 2020 Työeläkekuntoutus Ammatillisen kuntoutuksen eri toimijat Työeläkelaitokset Kela AMMATILLINEN KUNTOUTUS Tapaturmaja liikennevakuutus Terveydenhuollon toimijat (työterveyshuolto, erikoissairaanhoito,

Lisätiedot

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille TE-palvelut yrityksille ja työnantajille te-palvelut.fi Kun yrityksessä tarvitaan uutta, osaavaa työvoimaa tai näköpiirissä on muutostilanne, kannattaa hyödyntää TE-palveluja. Olemme henkilöstön hankinnan

Lisätiedot

Työnhakijan ja työnantajan muutosturva

Työnhakijan ja työnantajan muutosturva Työnhakijan ja työnantajan muutosturva te-palvelut.fi Työllistymisen ja muutosturvan toimintamalli Työllistymistä ja muutosturvaa koskeva toimintamalli parantaa työntekijän asemaa tilanteissa, joissa hän

Lisätiedot

TYÖTERVEYSNEUVOTTELU tiedote työnantajalle

TYÖTERVEYSNEUVOTTELU tiedote työnantajalle LT, työterveyshuollon el Sini Lohi TYÖTERVEYSNEUVOTTELU tiedote työnantajalle Työterveysneuvottelussa sovitaan työntekijän työkykyä tukevista järjestelyistä yhteistyössä työntekijän, työnantajan ja työterveyshuollon

Lisätiedot

Kuntoutus työeläkevakuuttajien toiminnassa.

Kuntoutus työeläkevakuuttajien toiminnassa. Kuntoutus työeläkevakuuttajien toiminnassa Aiheet Jukka Kivekäs 1. Työkyvyttömyyden iso kuva 2. Osatyökykyisyys lisääntyy 3. Työeläkekuntoutus työssä jatkamisen tukena 4. Kuntoutuksen etuudet ja kustannukset

Lisätiedot

NUORTEN TUETTU OPPISOPIMUS alle 25-vuotiaille vantaalaisille. OPAS NUORELLE JA TYÖPAIKALLE Nuorisopalvelut/Työpajatoiminta

NUORTEN TUETTU OPPISOPIMUS alle 25-vuotiaille vantaalaisille. OPAS NUORELLE JA TYÖPAIKALLE Nuorisopalvelut/Työpajatoiminta NUORTEN TUETTU OPPISOPIMUS alle 25-vuotiaille vantaalaisille OPAS NUORELLE JA TYÖPAIKALLE Nuorisopalvelut/Työpajatoiminta Sisällysluettelo Nuorelle 3 Työpaikalle 4 Opiskelija / työpaikkaohjaaja / esimies

Lisätiedot

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille TE-palvelut yrityksille ja työnantajille te-palvelut.fi Kun yrityksessä tarvitaan uutta, osaavaa työvoimaa tai näköpiirissä on uutta osaamista vaativa muutostilanne, kannattaa hyödyntää TE-palveluja. Olemme

Lisätiedot

Työhyvinvoin) ja kuntoutus

Työhyvinvoin) ja kuntoutus Työhyvinvoin) ja kuntoutus Ratuke syysseminaari 11.11.2010 Tiina Nurmi- Kokko Rakennusliitto Työhyvinvoin) Työ on mielekästä ja sujuvaa turvallisessa, terveyttä edistävässä ja työuraa tukevassa työ- ympäristössä

Lisätiedot

TE-palvelut työllistymisen tukena. Uudenmaan ELY-keskus Jani Lehto

TE-palvelut työllistymisen tukena. Uudenmaan ELY-keskus Jani Lehto TE-palvelut työllistymisen tukena Uudenmaan ELY-keskus Jani Lehto 5.11.2013 TE-palvelut Vuoden 2013 alusta TE-toimiston palvelut ovat nimeltään työ- ja elinkeinopalvelut (TE-palvelut) TE-palvelut määritellään

Lisätiedot

Kohti pidempiä työuria kaikki keinot käyttöön Mitä työeläkekuntoutus tarjoaa?

Kohti pidempiä työuria kaikki keinot käyttöön Mitä työeläkekuntoutus tarjoaa? Kohti pidempiä työuria kaikki keinot käyttöön Mitä työeläkekuntoutus tarjoaa? Tavoitteena on mahdollistaa työuran jatkaminen terveydellisistä rajoitteista huolimatta Ammatillisen kuntoutuksen eri toimijat

Lisätiedot

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille Selkoesite TE-palvelut yrityksille ja työnantajille te-palvelut.fi TE-palvelut yrityksille ja työnantajille Tämä esite kertoo, mitä palveluja TE-palvelut tarjoaa yrityksille ja työnantajille. TE-palveluista

Lisätiedot

Kiinni työelämään. te-palvelut.fi

Kiinni työelämään. te-palvelut.fi Kiinni työelämään te-palvelut.fi Kiinni työelämään TE-palvelut käytettävissäsi Etsitkö työpaikkaa? Haluatko vaihtaa nykyisen työpaikkasi mieluisampaan? Mietitkö, mitä lisäkoulutusta tarvitset, jotta pääset

Lisätiedot

Mistä nuorille töitä? Palvelujohtaja Pirjo Juntunen

Mistä nuorille töitä? Palvelujohtaja Pirjo Juntunen Mistä nuorille töitä? Palvelujohtaja Pirjo Juntunen 1 10.3.2015 www.te-palvelut.fi (entinen mol.fi) www.te-palvelut.fi -verkkopalvelu on käytetyin, tunnetuin julkinen maksuton valtakunnallinen alueellinen

Lisätiedot

Korvaavan työn malli TyöSi Työ Sinulle

Korvaavan työn malli TyöSi Työ Sinulle Korvaavan työn malli TyöSi Työ Sinulle 1 Sisällys Mitä on korvaava työ TyöSi Työ Sinulle?... 2 Milloin korvaava työ ei sovellu... 2 Työterveyshuollon rooli... 3 Korvaava työ - kun sairausloma keskeytetään

Lisätiedot

Valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus. Työelämään valmentautuminen ja työllistyminen - yhteistyön kehittäminen työelämän kanssa

Valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus. Työelämään valmentautuminen ja työllistyminen - yhteistyön kehittäminen työelämän kanssa Valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus Työelämään valmentautuminen ja työllistyminen - yhteistyön kehittäminen työelämän kanssa Pvm 4.12.2009 Helsinki Opetushallitus 1 Työelämään valmentautuminen ja

Lisätiedot

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille TE-palvelut yrityksille ja työnantajille te-palvelut.fi Kun yrityksessä tarvitaan uutta, osaavaa työvoimaa tai näköpiirissä on uutta osaamista vaativa muutostilanne, kannattaa hyödyntää TE-palveluja. Olemme

Lisätiedot

Työttömyysturva ja aktiivimalli omaishoitotilanteessa

Työttömyysturva ja aktiivimalli omaishoitotilanteessa Työttömyysturva ja aktiivimalli omaishoitotilanteessa Kuinka lakia luetaan seminaari 31.10.2018 Tampere Juristi Eeva Vartio Kela Esityksen sisältö Kenelle maksetaan työttömyysetuutta? Kuka päättää työttömyysturvasta?

Lisätiedot

Uusia alkuja kuntoutuksella Työeläkekuntoutuksen menestystarina Alueellinen työeläkekoulu, syksy 2018

Uusia alkuja kuntoutuksella Työeläkekuntoutuksen menestystarina Alueellinen työeläkekoulu, syksy 2018 Uusia alkuja kuntoutuksella Työeläkekuntoutuksen menestystarina Alueellinen työeläkekoulu, syksy 2018 Elina Laavi yhteiskuntasuhteiden päällikkö Twitter: @elinalaavi Kenelle kuntoutus on tarkoitettu, mitä

Lisätiedot

Verkostot ja palvelut esimiehen tukena työhyvinvoinnin johtamisessa. Jengoilleen hankkeen verkostopäivä 2.9.2014 Merja Koivuniemi, lehtori, SAMK

Verkostot ja palvelut esimiehen tukena työhyvinvoinnin johtamisessa. Jengoilleen hankkeen verkostopäivä 2.9.2014 Merja Koivuniemi, lehtori, SAMK Verkostot ja palvelut esimiehen tukena työhyvinvoinnin johtamisessa Jengoilleen hankkeen verkostopäivä 2.9.2014 Merja Koivuniemi, lehtori, SAMK Tukea läheltä - Työterveyshuollosta Apua työkyvyn ja kuntoutustarpeen

Lisätiedot

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille Selkoesite TE-palvelut yrityksille ja työnantajille te-palvelut.fi TE-palvelut yrityksille ja työnantajille Tämä esite kertoo, mitä palveluja TE-toimistot tarjoaa yrityksille ja työnantajille. TE-palveluista

Lisätiedot

Työelämä 2020 monimuotoisen työyhteisön mahdollisuudet 11.6.2014 Ritva Sillanterä, Satakunnan ELY-keskus

Työelämä 2020 monimuotoisen työyhteisön mahdollisuudet 11.6.2014 Ritva Sillanterä, Satakunnan ELY-keskus Työelämä 2020 monimuotoisen työyhteisön mahdollisuudet 11.6.2014 Ritva Sillanterä, Satakunnan ELY-keskus Palkkatuki (vamman tai sairauden perusteella) Työolosuhteiden järjestelytuki Ritva Sillanterä 11.6.2014

Lisätiedot

Näkökulmia ammatilliseen kuntoutukseen terveydenhuollossa

Näkökulmia ammatilliseen kuntoutukseen terveydenhuollossa Näkökulmia ammatilliseen kuntoutukseen terveydenhuollossa Kaarina Latostenmaa Projektipäällikkö Työmieli-hanke / SAMK www.tyomieli.fi Mitä tässä välillä tapahtuu ja kenen kanssa? 1 Terveydenhuollon rooli

Lisätiedot