Suun Terveys tapahtuman avajaisten alkua oli odottamassa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Suun Terveys tapahtuman avajaisten alkua oli odottamassa"

Transkriptio

1 TEKSTI MARJA TAKAMÄKI KUVAT ELLA KUOSMANEN 25 Lehtijaostomme on koonnut teille lukijoille tiivistelmiä Suun Terveys -tapahtuman luennoista. Lisää tiivistelmiä julkaistaan ensi numerossa. Marjut McLean Anneli Nelimarkka ja Marja Hukkanen Joel Vuohelainen ja Antti Turtiainen AVAJAISET Suun Terveys tapahtuman avajaisten alkua oli odottamassa paljon väkeä. Iloinen puheensorina kuului tasaisena koko salissa. STAL:n puheenjohtaja Saila Vesterinen toivotti kutsuvieraat ja suun terveydenhoidon ammattilaiset tervetulleiksi Suun Terveys Oral Health 2013 koulutus- ja messutapahtumaan. Saila Vesterinen kertoi runsaasta ammatillisesta luentotarjonnasta, lisättynä mm. unesta ja unihäiriöistä, läsnäolosta, miesten hyvinvoinnista ja terveydestä kertoviin luentoihin. Avajaispuheessaan Saila Vesterinen käsitteli SOTE-uudistusta ja muuttuvaa toimintaympäristöä, joka pakottaa meidät mukautumaan uusien rakenteiden viidakossa. Yksi isoimmista tulevaisuuden haasteista on ikääntyvän väestön suun terveys. Puheenjohtaja Vesterinen näki välttämättömänä kehittää moniammatillista yhteistyötä suun terveydenhuollon ja vanhuspalvelun välillä. Suun terveydenhoidon merkitystä ikääntyneen väestön päivittäisessä hoidossa tulee korostaa, hän totesi. Vanhuspalvelulain mukaan kunnassa tulee olla monipuolista asiantuntemusta ja toimivat neuvontapalvelut. Iäkkäiden palvelutarve on selvitettävä kokonaisvaltaisesti. Saila Vesterinen totesikin, että STAL:n yksi vuoden 2014 pääteemoista on Ikääntyneiden suun terveyden edistäminen. Haasteita on paljon. Laajentuva työnkuva lisääntyvine työnsiirtoineen luo lisää koulutustarpeita ja kehittämiskohteita. Onnistuminen vaatii uusia innovaatioita, halua ja rohkeutta kantaa osaamisemme yhteiseen kekoon. Suun terveys on osa ihmisen kokonaisterveyttä ja sitä meidän tulee toiminnassamme korostaa, kiteyttää puheenjohtaja Saila Vesterinen lopuksi. Tehyn varapuheenjohtaja Marjut McLean huomioi myös juhlapuheessaan kuluvan miestenviikon. Lisäksi hän toi esille Tehyn moniammatillisuuden. STAL on yhteistyökumppani yli ammattiryhmärajojen. Tehy on myös STAL:n jäsenten ammatillinen edunvalvoja ja varapuheenjohtaja McLean kertoi, että työllisyys- ja kasvusopimus on neuvoteltu. Palkankorotustaso on kuitenkin matala. Meidän on tärkeää vastata tulevaisuuden haasteisiin, eikä masentua muutoksista. Annetaan oma osaaminen kaikkien käyttöön ja lähdetään innolla tekemään uudistuksia, totesi Tehyn varapuheenjohtaja Marjut McLean lopuksi. Juhlapuheiden jälkeen STAL:n toiminnanjohtaja Annmarie Kuurto julkisti vuoden valinnat. Vuoden Hammashoitajaksi valittiin Marja Hukkanen Vantaalta ja Vuoden Suuhygienistiksi Anneli Nelimarkka Oulusta. Heidän esittelynsä löytyy lehdestämme liiton sivuilta. Lopuksi saimme nauttia pirteästä musiikkiesityksestä, jossa esiintyivät Joel Vuohelainen ja Antti Turtiainen.

2 26 TEKSTI MARJA TAKAMÄKI KUVA PIRKKO TAKALA Juurihoito JUURIHOIDON PERUSASIAA Endodontian erikoishammaslääkärin toimenkuva laajudessaan käsittää erilaiset juurihoidot, juurikanavamorfologisesti vaikeat hampaat, trauman jälkikomplikaatioiden hoidon sekä endodonttisen kirurgian, kertoo erikoishammaslääkäri Nina Mandelin. Usein hoitoihin tarvitaan erikoisvälineitä. Juurihoidon tavoitteena on saada pulpiittinen, nekrotisoitunut tai infektoitunut juurikanava hoidettua kemo-mekaanisesti. Kaiken hammaslääketieteellisen hoidon tulee perustua tutkittuun tietoon. Juurikanavasysteemien kolmiulotteisuuden ja monimuotoisuuden ymmärtäminen on yksi juurihoidon onnistumisen edellytyksistä. Onnistumiseen vaikuttavat alkudiagnoosi, aseptiikka, kanavien morfologia, huuhtelu, preparointi, preparoinnin apikaalinen ulottuvuus ja lopuksi hampaan restaurointi. Kofferdamin käyttö tuo juurihoitoon laatua ja sen käyttö on yksinkertaista, painottaa EHL Mandelin. Työn suorittamiseen se antaa apua ja nopeutta, suojaa limakalvoja juurikanavan huuhtelunesteiltä ja estää syljen pääsyn hampaaseen. Kofferdam antaa myös lisää näkyvyyttä ja vähentää yökkäysrefleksiä. Sen käyttö on potilasturvallisuuden kannalta oleellista. Muista merkitä käyttö hoitokertomukseen. Kanavien preparointiin on tarjolla erilaisia neuloja. Koneellinen juurikanavien avaus ja laajennus on tullut jäädäkseen. Käsineulat ovat kuitenkin tarpeellisia. Rtg-kuvista saadaan paljon tietoa hoidon kohteesta. Teräs K-viiloilla, joihin jää ns. muistijälki, tutkitaan kanavan muoto. Apex-mittarilla määritetään kanavan preparointipituus, kertoo EHL Mandelin luennossaan. Ennen koneellisten neulojen käyttöä on tehtävä kanavaan nk. liukupolku, joko käsineuloin tai siihen tarkoitetuilla koneellisilla neuloilla. Liukupolku vähentää koneellisten neulojen katkeamisriskiä ja auttaa kanavan muodon säilyttämisessä. Runsas huuhtelu on tarpeellista koko preparoinnin ajan. Ensisijainen huuhteluaine on natriumhypokloriitti (NaOCl). Ennen kuin kanavaa lääkitään tai aletaan täyttää on kanavaa huuhdeltava EDTA 17 % liuoksella. Liuoksen annetaan vaikuttaa kanavassa minuutin. Kanavan loppuhuuhtelussa käytetään 2 % klorheksidiini-liuosta tai Klorhexsolia, jonka annetaan myös vaikuttaa kanavassa 1 min. ajan. Hypolla, EDTA:lla ja CHX:lla omat ruiskut. EHL Mandelin totesi; mikäli neulaa ei ole käytetty, se ei ole käyttökerta.

3 27 Yleisimmin käytettävä juurentäytemateriaali on guttaperkka. Käytössä on 4 erilaista juurentäyttötekniikkaa. Erityistilanteissa käytetään täyttämiseen biokeraamista materiaalia esim. MTA tai Biodentine. Materiaalit ovat kudosystävällisiä. Yhden guttaperkkanastan ja sealerin täyttötekniikkaa ei suositella. Lateraalinen kondensaatio on yleisin täyttötekniikka. Lämminguttaperkka täyttö voidaan jakaa kahteen eri luokkaan; puhtaaseen lämminguttaperkka täyttöön sekä lämminvertikaalikondensaatioon. Lopuksi EHL Nina Mandelin toteaa, että juurihoidon tiiviys ei ole ainoa onnistumisen edellytys. Jokainen juurihoidon osa-alue on hoidettava parhaalla mahdollisella taidolla. JUURIHOIDON VAIHEET JA VÄLINEET SEKÄ ASEPTIIKKA Syyt, jotka johtavat juurihoitoihin ovat mm. karies (60 % tapauksista), lohjennut paikka (19 %), post-operatiivinen apikaalinen parodontiitti (13 %) tai trauma (6 %), sanoo erikoishammaslääkäri Kristiina Oikarinen-Juusola. Ennen juurihoidon aloitusta pitää pyrkiä varmistamaan diagnoosi. Subjektiiviset oireet ja niiden historia selvitetään anamneesista. Potilas haastatellaan tarkasti. Kliiniset havainnot ja diagnoosi testein: abskessi, fisteli, palpaatio, koputus ja lämpö sekä vitaliteetti. Myös radiologiset selvitykset ovat tarpeellisia. Rtg-kuvien tulkinta on toisinaan vaikeaa, toteaa EHL Oikarinen-Juusola. Juurihoidon aloituksessa on oltava hyvä alkukuva. Pidikkeet kuvaa otettaessa ovat ehdottomat. Potilaan omia sormia ei saisi missään nimessä käyttää ja styroksiset filminpidikkeet saa heittää roskiin. Pulpatilan vahingoiduttua pysyvästi on syytä aloittaa juurihoito. Tavoitteena inflammaation/infektion rajaaminen, hoito tai ennaltaehkäisy. Juurihoidon haasteita ovat mm. mikrobit, biofilmi ja anatomia. Varsinainen juurihoidon toteutus aloitetaan puudutuksella ja perusavauksella. Preparoidaan instrumentein ja tehdään tilaa huuhtelulle. Pulpakavum puhdistetaan ja tyhjennetään. Suoritetaan mittaukset ja muistetaan huuhtelu. Tarvittaessa lääkitään kanavat. Kanava täytetään ja ja tehdään lopullinen restauraatio. Seuranta on myös tärkeää. Juurihoidon ennusteeseen merkittävimmin vaikuttavat tekijät ovat alkudiagnoosi, aseptiikka, onko vanhaa purettu ja uutta rakennettu. EHL Kristiina Oikarinen-Juusola piti myös kofferdamin käyttöä ehdottomana. Instrumenttien käsittely, desinfektion ulottaminen perille ja sen riittävä käyttö sekä väliaikaissuojan tiiviys vaikuttavat oleellisesti hoidon onnistumiseen. Paranemiseen vaikuttaa hammashoitotyöpari yhdessä. Hammaslääkärin kliininen kokemus, tarkkuus ja taitavuus. Lopuksi Ehl Oikarinen-Juusola mainitsi, ettei aseptiikkaa painoteta missään vaiheessa liikaa. Se on osa onnistumista ja hammashoitajalla on suuri merkitys aseptiikan säilymisessä. Juurikanavasysteemien kolmiulotteisuuden ja monimuotoisuuden ymmärtäminen on yksi juurihoidon onnistumisen edellytyksistä.

4 28 TEKSTI MAIRE SOILUVA KUVAT KUVAPANKKI Suolistosairaudet BAKTEERIT VASTUUSSA PALJOSTA LKT, kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri, bakteeriopin professori Pentti Huovisen aihe Mitä suoli edellä, sitä aivot perässä Suolen bakteeristo tuottaa ja muokkaa aivojen toimintaa sääteleviä välittäjäaineita sisälsi paljon tutkittua tietoa ihmisen suoliston bakteeristosta. Bakteeriston terveysvaikutukset näyttävät olevan paljon laajemmat kuin on oletettu. Bakteeristo saattaa olla osallisena allergioissa, eräissä autoimmuunisairauksissa, lihavuudessa, tyypin 1 ja 2 diabeteksessa sekä suoliston tulehdussairauksissa. Bakteeriston muuttumisella voi olla merkittäviä vaikutuksia terveyteen. Ihmisen kehon mikrobisto painaa arviolta 1 1,5 kg. Valtaosa mikrobeista on bakteereita. Elimistössä on bakteerisoluja 10 kertaa enemmän kuin kehon omia soluja. Molekyylibiologisten menetelmien ja bioinformatiikan kehittyminen on viime vuosien aikana tuottanut suuren määrän uutta tietoa ihmisen bakteeristosta. Uudet, luotettavat tutkimukset ovat mullistaneet käsitystä bakteeriston merkityksestä terveydelle. Bakteeristo on metabolisesti erittäin aktiivinen, painoyksikköä kohti ehkä aktiivisin ihmisen elin. Perimä, puolustusmekanismit ja ravinto vaikuttavat osaltaan siihen, minkälainen bakteeristo kullakin yksilöllä on, Huovinen totesi. Huovinen puhui myös antibioottien vaarasta ja kertoi nykytiedon mukaan arveltavan, että antibioottikuurin jälkeen menee noin vuosi ennen kuin ihmisen bakteerikanta normalisoituu. Antibiootteja saamme paljon muustakin kuin lääkekuureina, mm. lihasta, kalasta ja hedelmistä voi saada antibiootteja. Bakteerit vaikuttavat huomattavasti useampaan asiaan kuin olemme aiemmin oivaltaneet. Jotkut tutkijat ovat sitä mieltä, että jopa epidemian lailla lisääntyvä lasten levottomuus voisi olla merkki siitä, että lasten bakteerikuormasta puuttuu jotain olennaista. Ehkäpä lasten pitäisi kasvaa siellä perinteisessä maaseutuympäristössä, jossa on myös kotieläimiä. Suomessa määrätään 3,4 miljoonaa antibioottikuuria vuodessa avohoidossa. Suuri osa niistä määrätään lapsille. Tulehdukselliset suolistosairaudet lisääntyvät. On esitetty ns. biodiversiteettihypoteesi, joka tarkoittaa sitä, että monimuotoisuus vähenee ja se lisää allergioita, keliakiaa, I tyypin diabetesta ja suolistosairauksia.

5 29 Pahoissa suolistotulehduksissa tehdään jo Suomessakin ulostesiirtoja, jolloin terveen ihmisen ulostetta siirretään tulehtuneeseen suoleen tuottamaan terve bakteerikanta. Jossain vaiheessa varmasti voimme saada sen kapselissa. Eihän se kelatiinikuoressa maistu, mutta ajatelkaapa niitä röyhtäisyjä, Pentti Huovinen nauratti yleisöään vakavan asian keskellä. MONENLAISIA PROBIOOTTEJA FT Anna Haukioja Turun Hammaslääketieteen laitokselta kertoi probioottien vaikutuksista suussa. Probioottibakteerit ovat bakteereita, jotka sopivassa määrin käytettynä ovat hyödyllisiä terveydelle. Niitä on mm. joissain jogurteissa, muissa maitotuotteissa ja mehuissa. Probiootit on totuttu liittämään suoliston terveyteen ja vatsan hyvinvointiin, mutta ainakin joitain näistä terveyttä edistävistä bakteereista löytyy myös suusta niitä sisältävien tuotteiden käytön yhteydessä. Koska probiootteja käytetään yleisesti, niiden vaikutukset ihmisen suussa on tärkeä tuntea. Ongelmana on se, että probiootteja on erilaisia, niiden vaikutukset ovat erilaisia ja ihmisetkin vielä ovat erilaisia. Bakteerikantoja on myös määritetty huonosti, virheet ovat yleisiä ja on luotettavia ja epäluotettavia valmistajia. Probiootit eivät siis välttämättä olekaan niitä probiootteja, joita niiden on väitetty olevan. Haukioja kertoi myös mielenkiintoisesti bakteerien kommunikoinnista. Kuinka ne tuottavat aineita, jotka kertovat toisille bakteereille, ettei tänne kannata tulla, täällä on ruuhkaa, ei kannata tarttua tähän kohtaan. Bifidoja on tutkittu vähän, mutta se tiedetään, että ne liittyvät suun terveyteen. Se On mahdollista, että probiootit yhdessä syljen kanssa estävät haitallisten bakteerien kasvua. ei kuitenkaan ole samantekevää millaisesta bifidokannasta on kysymys. Probiootit joka tapauksessa tukevat suun mikrobistoa terveen puolelle. On mahdollista, että probiootit yhdessä syljen kanssa estävät haitallisten bakteerien kasvua. Bakteerit ja virukset voivat levitä ihmisestä toiseen syljen välityksellä, esimerkiksi ns. pisaratartuntana. Jos probioottibakteerit tehostavat merkittävästi syljen suojaavia ominaisuuksia, niin suussa olevilla probioottibakteereilla voi olla vaikutusta suun lisäksi myös muuhun terveyteen. SYÖ OIKEIN JA VOI PAREMMIN Ylilääkäri, fysiatri Veli-Pekka Valkonen kävi läpi suolistosairaudet ärtyvästä paksusuolesta tulehtuviin divertikkeleihin asti. Suurimpaan osaan suolistosairauksista liittyi aiheuttavana tekijänä myös psyykkinen kuormitus, stressi ja kiire. Asenne on hyvin sairauskeskeinen, ennaltaehkäisy on kaikissa asioissa vähentynyt huomattavasti, Veli-Pekka Valkonen totesi. Suomalaisten ravintopyramidi on aina vain väärinpäin. Kasviksia ja marjoja tulisi syödä eniten, niitä syödään vähiten. Leipää ja viljatuotteita syödään vähän ja lihaa ja maitotuotteita liikaa. - Kaikki on kiinni aineenvaihdunnastamme, on sitten kysymys nukkumisesta tai hengittämisestä, Veli-Pekka Valkonen korosti. Terveys edellyttää kudosten yhteistoimintaa. Mikroverenkierron parantamiseen ei kuitenkaan ole lääkkeitä. Elämäntavat vaikuttavat elimistöön ja soluihin dramaattisesti. Suomalaiset syövät liian vähän hyviä rasvoja sekä kokojyväviljatuotteita. Kaikkien tutkimusten suositus on sama: lisää kasviksia ja marjoja. Jos kasviksia syö 300 grammaa vuorokaudessa, ne suojaavat 30 prosenttisesti sydän- ja verisuonitaudeilta. Vastaavasti 500 grammaa vuorokaudessa suojaa 60 prosenttisesti. Kolesteroliarvojen kuntoon saattaminen oikealla ruokavaliolla vie puoli vuotta, ei siis mahdottoman kauan. Kun syömme paremmin, solut voivat paremmin ja verenkierto on kunnossa. Liikuntaa unohtamatta mutta tässä luentopäivässä keskityttiin suolistoon ja sen sisältöön.

6 30 TEKSTI MARJA TAKAMÄKI KUVAT KUVAPANKKI Protetiikka YHDEN TAI KAHDEN HAMPAAN KORVAAMINEN Mikäli toiminta ja ulkonäkö ovat tyydyttävät voidaan miettiä, onko hoidon tarvetta, alustaa erikoishammaslääkäri Lars Sjövall luennossaan. Hampaiden puuttumisesta syntynyt aukko on syytä sulkea, jos on toiminnallisia syitä. Aukko haittaa oleellisesti pureskelua, naapurihampaat kallistuvat tai antagonisti elongoituu. Esteettiset syyt vaikuttavat myös, jos aukko on etualueella ja potilas työskentelee esim. palveluammatissa tai fonetiikka on häiritsevää. Tarkoitus on kuitenkin hoitaa purentaa eikä vain täyttää aukkoja. Potilas on se, joka asiasta päättää, muistuttaa EHL Sjövall. Aukon täyttämiseen on useita erilaisia vaihtoehtoja. Esimerkkeinä ovat osaproteesit, erilaiset hammassillat, osa- ja kokokruunusillat ja tietenkin implantit. Materiaaleina kokokruunusilloissa ovat mm., kulta, muovi, metallokeramia tai kokonaan keraamiset sillat. Kuitulujitteet ovat ihanteellinen materiaali protetiikassa ja korjaavassa hammashoidossa. EHL Sjövall toteaakin, että kuidut ovat avanneet uuden alueen. Implantti on vaihtoehto kaikille edellä mainituille, mutta kallis. Implantin etuja on useita. Yksittäiset hammaspuutokset ja pienet aukot. Silloin, kun viereiset hampaat ovat heikot, sillan jänneväli on pitkä tai ei haluta hioa terveitä hampaita. Implanttihoidon etu on, että se tuntuu omalta, ei kuormita naapurihampaita ja korvaa juuri sen mikä puuttuu. Implanttihoidon haittoina voi mainita peri-implantiitin, joka on hankala ja kallis hoitaa. Implantti on vierasesine. Yksittäisen implantin vaihtoehto ei aina ole kolmen hampaan silta, eikä sillan vaihtoehtona aina ole implantti, kiteyttää lopuksi EHL Lars Sjövall. PROTEETTISEN TYÖN ELINKAARI Potilaista 95 % tulee hoitoon, kun on pakko. Syitä ovat, proteesin hajoaminen, painokohdat, pysymättömyys tai esteettiset ongelmat. Syitä voivat olla myös laihtuminen, sairastuminen, hammassärky tai pelko allergiasta. Kaikkia irtoproteeseja pystytään korjaamaan. Hampaita, pinteitä ja runkoja voidaan lisätä. Tukirakenteita voidaan myös hitsata, vahvistaa tukilangoilla ja kuiduilla. Pinteiden kiristäminen on tavallista. Proteesit tulisi myös pohjata tarpeen niin vaatiessa, sanoo erikoishammasteknikko Jukka Salonen luennossaan. Tekijöiden osuus proteettisen työn elinkaaressa on mainittava. Lopputulokseen vaikut-

7 31 tavat taitavuus, ammattitaito, huolellisuus ja ammattietiikka. Käytetyt materiaalit vaikuttavat myös. Suunniteltaessa proteettista ratkaisua potilaalle, korjaavat toimenpiteet tehdään ensin. Lähtötilanteesta on oltava alkumallit, toteaa EHT Jukka Salonen. Alkumalleista pitää saada paljon tietoa: purenta, tilatarve, vajaa hampaisto, purentakorkeus jne. Preproteettiset hionnat ovat osaproteesien tärkein vaihe. Purennan määritys olisi hyvä tehdä puoli-istuvassa asennossa. Purennan määrityksessä kaavioiden tulee olla mahdollisimman hyvin istuvat ja vahan tulee olla sopivan pehmeä. Oikein otettu purenta takaa toistettavuuden, tarkistettavuuden ja tarkistamisen mahdollisuuden, kertoo EHT Salonen. Jäljennöstä tulee tarkastella kriittisesti, sitä on opeteltava tulkitsemaan. Potilasta on informoitava siitä, miten hampaita ja proteeseja tulisi hoitaa. Kontrollikäynneistä on hyvä sopia. Motivointi on paikallaan, mutta pieni pelottelu on sallittua. Kiinteän protetiikan korjaaminen on vaikeampaa. Usein on järkevämpää ja helpompaa tehdä kokonaan uusi. Kultarunkoisia töitä voidaan korjata, jos ne saadaan pois melko ehjänä. Keraamiset työt menevät uusiksi. Rahan menetys ja mahdolliset terveysriskit on potilaalle kerrottava. On kuitenkin selvää, että vastuu on potilaan, lopettaa EHT Jukka Salonen. PROTETIIKKAA HAMMASHOI- TAJAN NÄKÖKULMASTA Proteetikon kanssa työskenneltäessä on osapuolia neljä: potilas, hammaslääkäri, hammashoitaja ja hammasteknikko. Hammashoitajan tehtävä on huolehtia koko ajan potilaan hyvinvoinnista hoitotilanteen aikana. Hoitotilanne tulee olla rauhallinen ja ammattitaitoinen. Käynti tulee suunnitella hyvin jo etukäteen. Työnjako tulee olla selkeä. Hammashoitajan täytyy tuntea käytettävät välineet ja aineet, luennoi erikoishammaslääkäri Sari Ala-Hakkola. Yhteistyö on voimaa. Protetiikassa hammashoitajan työpanos on tärkeä. Hoitokertoja voi olla useita ja ajat pitkiä. Istunnossa annostellaan ja sekoitetaan paljon aineita minuuttikaupalla, toteaa EHL Ala-Hakkola. Käytössä olevien aineiden käyttöohjeet on luettava etukäteen ja ohje pidettävä tallessa mahdollista tarkistusta varten. Aineet tulisi koekäyttää ennen oikeaa tilannetta. Kello tulee olla käytössä aineita sekoitettaessa ja kovettumista odotellessa. Proteetikon vastaanotolla on paljon erilaisia aineita. Hoitajan tulee tutustua jokaisen aineen käyttöominaisuuksiin, sekoitussuhteisiin, kovettumisaikoihin, säilyttämiseen ja välineisiin, joilla ainetta käsitellään. Yleisimmät virheet ovat aineiden väärä mittaus, sekoitus tai väärä lehtiö. Aina on tarkistettava materiaalien yhteensopivuus. Instrumentit on huollettava ja steriloitava tarkasti. Työympäristö on pidettävä siistinä ja selkeänä. Pullot ja purnukat tulee puhdistaa ja korkit sulkea välittömästi käytön jälkeen. Tyytyväinen potilas on onnellinen, toteaa lopuksi EHL Sari Ala-Hakkola. Hoitajan tulee tutustua jokaisen aineen käyttöominaisuuksiin, sekoitussuhteisiin, kovettumisaikoihin, säilyttämiseen ja välineisiin, joilla ainetta käsitellään. Yleisimmät virheet ovat aineiden väärä mittaus, sekoitus tai väärä lehtiö. Aina on tarkistettava materiaalien yhteensopivuus.

8 32 TEKSTI MAIRE SOILUVA KUVAT MAIRE SOILUVA JA KUVAPANKKI Läsnäolo LÄSNÄOLOA VOI TIETOISESTI OPETELLA Psykoterapeutti, perheterapeutti VET, Veli-Matti Saarisen aiheena oli Läsnäolo miehisestä näkökulmasta. Hänellä on työkokemusta pari- ja perhekeskeisestä työstä yli 20 vuoden ajalta, ja hän on työskennellyt niin aikuisten, lasten kuin nuortenkin parissa. Länsimaiselle ihmiselle on tyypillistä murehtia menneitä tai tulevia. Se estää tietoisen läsnäolon, jos siihen ei kiinnitä huomiota. Läsnäolo voi siis olla tietoista tai ei tietoista, Saarinen kertoi. Jokaisella, joka ajaa autoa, on varmasti kokemuksia siitä, että yhtäkkiä on kotona, mutta ei ole muistikuvia matkasta. Silloin ihminen toimii kuin automaattiohjauksella. Tietoista läsnäoloa voi kuitenkin harjoitella. Saarinen ohjasi täydelle luentosalille läsnäoloharjoituksen. Se alkoi sanoilla Ota itseäsi arvostava asento. Ilmaisu oli niin mielenkiintoinen, että viimeistään tässä kohdassa jokainen kuuntelija höristi korviaan. Selät suoristuivat, olkapäät laskeutuivat, kaulat venyivät ja jokainen oli varmasti läsnä luentosalissa. Erinomaisen hyvä oppi tuo itseään arvostava asento esimerkiksi neuvotteluissa tai haastatteluissa käytettäväksi. Tietoinen läsnäolo on Saarisen mukaan myötäelävää, hyväksyvää hereilläoloa. Jokainen ihminen voi Veli-Matti Saarisen mukaan ohjata tarkkaavaisuuttaan ja esimerkiksi asiakkaan kanssa jutellessaan käyttää motivoivan haastattelun mekaniikkaa. Se tarkoittaa toisen sanojen toistamista ei kaikkea, vaan osan siitä näin voi tarkistaa ymmärsikö oikein tai vain osoittaa, että kuuntelee, esimerkiksi sanoen sanoit hampaiden harjauksen usein kiireessä unohtuvan ja niin edelleen. Kuuntelu voi olla arvostavaa, puhekin voi olla me-puhetta. Kun on hyvä vireystila, ja hyväksyy itsensä, niin siinä tilanteessa voi tavoittaa toisen ihmisen ihan eri tavalla ja voi saada aikaan erittäin hyvän keskustelun vaikkapa parisuhteessakin. Saarinen vertasi miehen ja naisen puhetta, kohtaamista. Siinä, kun mies on rationaalinen ja hänen tunnekokemuksensa on yksityinen, naiselle tunne on jaettu kokemus, ja hän voi puhua tunteistaan vapaammin. Naiselle ongelman ratkaiseminen vaatii kuuntelua, läsnäoloa, asian katsomista monesta näkökulmasta mies sen sijaan on ratkaisukeskeinen ja puhuu konkretiasta, usein nopeastakin, suorasta ratkaisusta. Miehet eivät edelleenkään itke, mutta naisille tunneilmaisu on luvallista ja helpompaa. Naisille avun hakeminen on myös helpompaa ja naisilla on useampia tärkeitä suhteita perheen ulkopuolellakin, joiden kanssa asioista

9 33 keskustella. Miehillä on harvoin enempää kuin yksi tärkeä ihmissuhde perheen ulkopuolella, ja mies kantaa huolensa useammin yksin. ON LUOVUTTAVA SOVIN NAISUUDEN PAINOLASTISTA Professori Jorma Uotinen veti messukeskuksen ison salin ääriään myöten täyteen. Hänen elävä esityksensä voi sanoa suorastaan fyysinen esityksensä piti yleisön hyvin keskittyneesti mukana. Jorma Uotinen puhui kulttuurin merkityksestä, brändistä ja kansainvälisyydestä, kannustamisesta, johtamisesta ja tiimityöstä. Minä halusin ostaa Porin teatterin 5-vuotiaana. Toiveeni ei toteutunut, mutta sain tehdä siellä kaikenlaisia pieniä hommia, kuten hoitaa kissoja ja lapsia. Mutta siitä kaikki alkoi. Sanotaan, että taiteilijat ovat liioittelijoita, hulluja. Mutta ehkä heillä vain on uskallusta ottaa riski. Jorma Uotisen neuvo tuleville taiteilijoille oli sinnikäs opiskeleminen kohti todellista ammattitaitoa, tinkimättömyys ja sinnikkyys kohti sitä, mitä haluaa. On sanouduttava irti säälittävästä kopioinnista. On luovuttava myös sovinnaisuuden painolastista. Taide-elämys tulee siitä, kun tajuaa, miten joku toinen näkee maailman. Taiteen avulla voi kokea syviä elämyksiä, se voi avata silmät ja vapauttaa tajunnan, mutta taidetta on aina arvioitava sen historiallisissa yhteyksissä. Taide ei kuitenkaan ole keksimistä, ei hetkittäinen älynväläys. Itku ja nauru ovat sisaruksia, liikuttuminen on pakahduttavaa, mutta tunteen tunnistus ei tarkoita järjen hylkäämistä. Hyvässä taiteessa on outous, aitous ja yllätyksellisyys ja se tulee sisällön, aidon osaamisen ja tekemisen kautta. Jorma Uotinen nauratti. Sai ihmiset hyvälle tuulelle. Ei snobismia, vaan aitoa puhetta siitä, miten taiteilija kokee maailman ja saamansa palautteen. Miten turhauttavaa on, kun kysytään, onko tämä nyt kansainvälistä tasoa. Paska on paskaa Pariisissakin, Uotinen tokaisi ja sai koko salin nauramaan. Ja niille, jotka kadehtivat häntä hän totesi, että kyllä, hän on työskennellyt 40 maassa. Eli pätkätyöt ja pirun pitkät työmatkat. Mutta yksittäisen taiteilijan työ on silti nähtävä oikein ja tärkeänä emme voi vedota kansan pienuuteen ja lähettää maailmalle keskinkertaisuutta. FYYSINEN JA HENKINEN IHANNEMIES Kehittämispäällikkö Peter Peitsalo työskentelee johdon työnohjaajana ja valmentajana. Hän on mukana Miessakit ry:n toiminnassa. Miessakit ry pitää huolta miesten elämää tukevien yksilöllisten, yhteisöllisten ja yhteiskunnallisten rakenteiden vahvistamisesta parantaakseen miesten kokonaisvaltaista hyvinvointia. Miessakit ry tekee työtä sellaisen yhteiskunnan puolesta, jossa hyvinvointi vahvistuu miesten ja naisten erityislaaduista kumpuavan, sukupuolten välisen kunnioittavan kumppanuuskulttuurin kautta. Peitsalon luennon aiheena oli Miehen kanssa tila, tekeminen ja tunteet vuorovaikutuksessa. Hän lähti perusolettamuksesta, että mies ja nainen ovat erilaisia. Hänen mielestään on enemmän kuitenkin kysymys tekijöistä, jotka yksilöllistävät, vaikkakin suurin osa stereotypioistakin on totta, kunhan joukko on tarpeeksi suuri. Peter Peitsalo kysyi isolta salilliselta naisia minkälainen on ihannemies: 185 cm, harteikas, hyvä leuka, hyvä perä. Naiset osallistuivat ideaalimiehen luomiseen innolla. Miehuuden säilyminen on miehelle tärkeämpää kuin naiseuden säilyttäminen naiselle. Sosiaalisen miehen ideaali oli läsnä olevien naisten mukaan seuraavanlainen: puhuu, laulaa lemmestä, osoittaa arvostusta ja kunnioitusta naiselle. Peitssalon mukaan mies selviää, jos on sinut itsensä, oman ihmisyyden, miehisen olemuksensa ja olemassaolonsa kanssa. Hän puhui myös pojan kasvamisesta mieheksi, miten erilaisuus suhteessa äitiin sekä mutkistaa että edistää eriytymisprosessia, ja miten isä helpottaa pojan irtautumista äidistä ja kasvua aikuiseksi. YLEISÖN PYYNNÖSTÄ: AINO SUHOLA Aino Suhola kysyi, oletko läsnä vai paikalla. Omaan hersyvään tyyliinsä hän kutkutteli yleisön nauruhermoja yleisön pyynnöstä. Kaikki olemisessa olennainen on kohtaamisessa. Kuolema on kohtaamista elämän kanssa. Elämä tasaa kyllä. Jos on tässä iässä vielä tiukka peppu, niin on kova maha. Niin se tasaa. Aino Suhola oli kuullut, että vanhusten lennättäminen ja hoitaminen Thaimaassa olisi halvempaa suomalaisille kuin hoito Suomessa. Emme siis enää sano erotessamme, että taivaassa tavataan. Nyt sanomme: Thaimaassa tavataan. Aino Suhola laittoi yleisön miettimään myös, mikä meitä työpaikoilla vaivaa, jos asenne pahimmillaan on se, että nujerran sinut ennen kuin sinä nujerrat minut. Jos ei ole läsnä, oikeasti läsnä, ei saa kohtaamisesta mitään. Kenenkään kohtaamisesta. Silloin on olematon olo eikä se ole tavoittelemisen arvoista. Jorma Uotinen

10 34 TEKSTI LAURA VIRTANEN KUVA KUVAPANKKI Kuvassa ei toteudu potilasturvallisuus eikä työturvallisuus Potilasturvallisuus POTILASTURVALLISUUDEN PERUSTEET Kehityspäällikkö Kirsi Markkanen Tehystä luennoi potilasturvallisuuden perusteista. Luento sisälsi paljon hyvää tietoa, etenkin lain näkökulmasta. Potilasturvallisuuden perusteisiin on hyvä jokaisen terveydenhuollon ammattilaisen perehtyä. THL:n potilasturvallisuutta taidolla internet sivuston verkkopalvelu tarjoaa ajantasaista ja käytännöllistä tietoa potilasturvallisuudesta. Potilasturvallisuus on tarkoin laissa säädetty. Vuonna 2011 voimaan tullut terveydenhuoltolaki sekä kansallinen potilasturvallisuusstrategia ovat perustana potilasturvallisuustyölle Suomessa. Potilasturvallisuudessa tulee muistaa myös laitteistoa ja kiinteistöä koskevat säädökset. Koska potilasturvallisuus on tarkoin säädettyä, löytyy suuri apu terveydenhuollon henkilöstöstölle: -sivustosta, josta voi etsiä helposti lainsäädännön tekstejä. VAAROJEN JA HAITTOJEN ARVIOINTI TYÖPAIKOILLA Tehyn työympäristöasiantuntija Irmeli Vuoriluoto luennoi aiheenaan työturvallisuus. Lähtökohtana työturvallisuudessa on työturvallisuuslaissa säädetty työnantajalle velvollisuudeksi riittävän järjestelmällisesti selvittää ja tunnistaa työstä, työtilasta, muusta työympäristöstä ja työolosuhteista aiheutuvat haitta- ja vaaratekijät. Jos edellä mainittuja tekijöitä ei voida poistaa, tulee tehdä arvio niiden merkityksestä työntekijöiden terveydelle ja turvallisuudelle. Työturvallisuuslain rinnalla on otettava huomioon työterveyslain velvoite tehdä työpaikkaselvitykset. Työturvallisuuslaki sisältää velvoitteita myös työntekijöille, mutta myös työkaluja ennakointiin. Vaaroista tulee ilmoittaa työnantajalle ja annettuja ohjeita tulee noudattaa. Ilmoituksen tekemisestä on säädetty tapaturmavakuutuslaissa sekä valtioneuvoston asetuksessa. Myös asiakkaat voivat aiheuttaa suun terveydenhuollossa väkivalta- ja uhkatilanteita. Työterveyslain mukaan alalla, jossa väkivallan uhka on ilmeinen, tulee työnantajan toimesta laatia menettelytapaohjeet. Suun terveydenhuollon työperäisistä riskeistä kemiallinen altistus on päivittäistä. Pääosin altistuminen tapahtuu joko hengitysteitse tai ihon kautta. Hoidossa käytettävät aineet sekä muovikemikaalit ja luonnonkumit aiheuttavat herkistymistä. Valtaosa allergisista ihottumista oli työterveyslaitoksen työperäisten sairauksien rekisteritietojen mukaan suun terveydenhuollon henkilökunnalla, kertoo Vuoriluoto. Irmeli Vuoriluoto muistutti myös, että ergonomiset työasennot ja tau-

11 35 koliikunta ovat kaikille alan työntekijöille tärkeitä, jotta vältytään tuki- ja liikuntaelinsairauksilta. POTILASASIAMIES - APUNA ONGELMATILANTEISSA Potilasasiamies Mervi Piekkari luennoi potilasasiamiehen työstä terveydenhuollossa. Potilasasiamies on potilaan oikeuksien asialla, yhdessä terveydenhuollon henkilöstön kanssa. Suun terveydenhuollosta potilasasiamiehelle tulee suhteellisen vähän selvitettäviä tapauksia. Tapaukset, joita potilasasiamiehelle on suun terveydenhuollosta tullut ovat koskeneet mm. juurihoidossa tapahtuneita potilasvahinkoja. Jokaisella terveydenhuollon yksiköllä on oma potilasasiamiehensä. Hänen tehtävänsä on antaa tietoa potilaalle tämän oikeuksista sekä auttaa ongelmatilanteissa. Potilasasiamies voi auttaa potilasta neuvottelemalla potilaan ja terveydenhuollon henkilökunnan kanssa sekä auttaa potilasta tekemään kantelu tai potilasvahinkoilmoitus. Potilasasiamies ei ota kantaa suun terveydenhuollossa tai muussa terveydenhuollossa tapahtuneeseen hoitopäätökseen, eikä ota kantaa, onko tapauksessa tapahtunut mahdollinen hoitovahinko. SUUN TERVEYDENHUOLLON LAITTEET JA NIIDEN TURVALLI- SUUS - MITÄ HUOMIOITAVAA LAIN NÄKÖKULMASTA Ylilääkäri Kimmo Linnavuori Valvirasta luennoi lain näkökulmasta suun terveydenhuollossa käytettävistä laitteista ja niiden turvallisuudesta. Ensin on määriteltävä, mikä on terveydenhuollossa käytettävä laite. Lääkinnällisen laitteen määritelmänä on: instrumentit, laitteistot, välineet, ohjelmistot, materiaalit tai muut tarvikkeet, joita käytetään joko yksinään tai yhdistelminä. Mukaan luettuina valmistajansa erityisesti diagnosointi- ja /tai hoitotarkoituksiin tarkoittamat ja lääkinnällisen laitteen asianmukaiseen toimintaan tarvittavat ohjelmistot, jotka valmistaja on tarkoittanut esim. ihmisten sairauden diagnosointiin, ehkäisyyn, tarkkailuun, hoitoon tai lievitykseen. Lääkinnällisten laitteiden kliininen evaluointi on EU:n direktiiveillä säädetty. EU:n direktiivit ja kansallinen lainsäädäntö ovat asettaneet vaatimukset tuotteille ja tuotteiden vaatimustenmukaisuuden osoittamismenettelyille. Kliininen arviointi on kaikille tuotteille pakollinen. Terveydenhuollon laitteen ja tarvikkeen tulee täyttää sitä koskevat olennaiset vaatimukset, tähän kuuluu myös kliininen arviointi, Linnavuori toteaa luennossaan. Direktiivit ohjaavat myös kertakäyttötuotteiden uudelleenkäsittelyä. Direktiivien mukaan valmistaja määrittelee tuotteen käyttötarkoituksen ja käyttöohjeet. Näitä noudatettaessa valmistaja vastaa CE- merkityn tuotteen turvallisuudesta. Valmistajan vastuu lakkaa virheellisen käytön seurauksena. Käyttäjällä on siis velvollisuus noudattaa käyttöohjeita. Mikäli suun terveydenhuollossa tehdään omaa laitevalmistusta, siinä ei saa harjoittaa uudelleenkäsittelyä. POTILASTURVALLISUUS SUUN TERVEYDENHUOLLOSSA - YLEI- SIMMÄT VAARATAPAHTUMAT JA MITEN NIITÄ EHKÄISTÄÄN EHL Nora Hiivala kertoi potilasturvallisuudesta suun terveydenhuollossa. Potilasturvallisuus on potilaan näkökulmasta sitä, että potilas saa tarvittavan hoidon oikeaan aikaan, oikeassa paikassa ja josta aiheutuu mahdollisemman vähän haittaa. Riskinä potilasturvallisuudelle ovat terveydenhuollon palvelujärjestelmässä ja sen toimintaympäristössä tapahtuvat moninaiset ja nopeat muutokset. Virheiden lähestymistapoja on yksilölähestyminen sekä systeemilähestyminen. Yksilölähestymisessä keskitytään yksittäisiin ihmisiin virheiden tekijänä, syytetään ihmistä unohtamisesta tai huolimattomuudesta. Virheitä salataan ja niistä saatua tietoa käytetään syyllisen etsimiseen. Yksilölähestymisessä ei uskalleta kyseenalaistaa toisten toimintaa tai tuoda esiin omaa epävarmuutta. Systeemilähestymisessä keskitytään olosuhteisiin ja ympäristöön, jossa yksilöt työskentelevät. Kysytään miksi virhe tapahtui sekä kehitetään toimintaa, jotta vastaavaa ei pääsisi enää tapahtumaan. Hyväksytään, että kaikki tekevät virheitä. Virheet tuodaan esiin avoimesti ja tietoa käytetään toiminnan kehittämiseen. Systeemilähestymisessä työntekijät uskaltavat ilmaista epävarmuutensa, Hiivala kertoo. Terveydenhuollon järjestelmät tulisi rakentaa siten, että väärin tekemisen tulisi olla mahdollisemman vaikeaa, ja oikein tekeminen mahdollisemman helppoa. Terveydenhuollon organisaatiossa havaittuja riskitekijöitä ovat mm. henkilökunnan vajaamiehitys, vaihtuvuus, liiallinen työkuormitus sekä väsymys. Myös tietojärjestelmät voivat olla epäluotettavia. Lääketieteelliset hätätapaukset ovat melko harvinaisia suun terveydenhuollossa, toisaalta jopa 2 % pyörtyy hammaslääkärin vastaanotolla, tai sen aikana. Suun terveydenhuollon riskeissä on myös biomateriaalit, joita on käytössämme enemmän kuin muilla lääketieteen aloilla, sekä pyörivät ja pienet instrumentit. Usein hammashoidossa haittatapahtumina on tapahtunut väärän puolen toimenpiteitä, väärän potilaan hoitoja tapahtuu kaikilla lääketieteen erikoisaloilla. Diagnostiikkaan liittyvät vaaratapahtumat ovat suurilta osin liittyneet röntgenkuvauksiin ja useimmiten aiheuttaneet potilaalle jonkinlaista haittaa. Hammashoidon riskejä voidaan kuitenkin hallita: Huolellisella lääkitys- ja sairaushistorian selvittämisellä, potilaan informoimisesta hoidosta ja sen riskeistä, turvallisilla työskentelyolosuhteilla, potilaan suojaamisella ja asianmukaisella toiminnalla. Riskien hallinnassa tulee myös varmistaa vastaanoton aseptiikan toimiminen, tarveaineiden ohjeiden mukainen käyttö, laitteiden toimintakyvyn tarkastamisella sekä potilaalle annettavilla jälkihoito-ohjeilla EHL Nora Hiivala toteaa.

12 36 TEKSTI HANNA RÄTY KUVA KUVAPANKKI Uni ja unihäiriöt MITÄ UNIHÄIRIÖT OVAT? Professori Markku Partinen aloitti luentokokonaisuuden aiheenaan unihäiriöt. Partinen kertoi Herculano-Houzelin ja Nedergaardin tutkimuksesta (2013), jossa todettiin aivojen puhdistuvan unessa. Tutkimuksessa selvisi, että syvän unen aikana aivojen verisuonet laajenevat ja kuona-aineet poistuvat, mitä ei tapahdu ilman syvän unen vaihetta. Tutkimustulos tukee aiempaa epäilystä siitä, että huonosti nukkuvilla ihmisillä olisi suurempi riski sairastua alzheimerin tautiin. Uniongelmista ja unettomuudesta kärsivällä on todennäköisesti isoja, päiväaikaisia vireystilan laskuja. Vähäinen uni lisää nukahtelutaipumusta, aiheuttaa heikentynyttä tarkkavaisuutta ja aiheuttaa sen, että hermostumme helposti pienistäkin asioista. Univajeen on todettu olevan keskivartalolihavuuden ja aikuistyypin diabeteksen riskitekijä. Unettomuus laskee kaiken kaikkisesti vastustuskykyämme, jolloin saamme helpommin erilaisia infektioita. On todettu, että myös riski sairastua sydän- ja aivoinfarktiin, verenpainetautiin, pahanlaatuiseen kasvaimeen tai muistisairauteen lisäntyy. Unihäiriöitä ovat esimerkiksi unettomuus, unen aikaiset hengityshäiriöt, kuten uniapnea, unen aikaiset liikehäiriöt, kuten levottomat jalat sekä hypersomniat, kuten narkolepsia ja parasomniat. Unettomuus on asia, josta kuka tahansa saattaa kärsiä ajoittain. Unettomuuden aiheutumiseen vaikuttaa useita eri tekijöitä ja se voi esiintyä eri tavoin. Unettomuus ilmenee nukahtamisvaikeuksina, heräilynä kesken unien sekä heräämisenä liian aikaisin aamulla. Naisilla unettomuutta esiintyy todennäköisemmin kuin miehillä. Myös kuormittava työ voi vaikuttaa unettomuuteen. On kuitenkin todettu, että ylitöiden tekeminen itsessään ei lisää todennäköisyyttä kärsiä uniongelmista, jos teemme ylitöitä työssä, jonka koemme mielekkääksi. On kuitenkin verrattu, että tunnin valvominen vastaa puolen promillen humalatilaa ja 24 tunnin valvominen promillen humalaa. Tasainen ja ajoittainen kuorsaus ei ole uniapneaa vaan viittaa yleensä ahtaisiin ylähengitysteihin. Kuorsausta pahentaa ylipaino, selällään nukkuminen, alkoholi, sedatiiviset lääkkeet ja väsymys. Uniapneassa kuorsaamiseen liittyy hengityskatkoksia. Uniapneasta kärsivällä on yleensä lisääntynyttä yöllistä virtsaustarvetta (yli 2krt/yö). Uniapnea aiheuttaa huonolaatuista unta, joka johtaa siihen, että henkilö kärsii päiväväsymyksestä. Uniapnealle altistavia tekijöitä ovat ahdas nielu, suurentuneet nielurisat, ahdas nenä, pieni alaleuka ja leuanalusrasva. Viimeisinä vuosina Suomessa on pu-

13 37 huttu paljon narkolepsiasta, jonka esiintyvyys on ollut kuitenkin pientä. Selkeä lisääntyminen narkolepsian esiintyvyydessä aiheutui sikainfluenssarokotteesta. Narkolepsiasta kärsivä nukahtelee ja hänen unensa tasot on erilaiset kuin narkolepsiaa sairastamattomalla henkilöllä. Narkolepsiaan saattaa liittyä myös katapleksiaa, joka on lihasjänteyden hetkellistä äkillistä menettämistä tunnereaktion aiheuttamana. HYVÄN UNEN VINKIT Erikoislaboratorionhoitaja ja polygrafiateknologi Susan Pihl kertoi luennossaan unen tärkeydestä. Unen tarkoituksena on poistaa väsymystä ja sen aikana aivomme käsittelevät päivän aikaista tietoa. Uni myös pitää yllä oppimisen taitoa ja muistia. Uni on olennainen mielenterveyden ylläpidon ja stressisairauksien ennaltaehkäisyn kannalta. Unentarve vaihtelee paljon iän myötä ja myöskin persoonakohtaisesti. Nukahtamisen avuksi Susan Pihl kertoi erilaisia tapoja. Tärkeää olisi välttää juuri ennen nukkumaanmenoa liikuntaa. Liikunnalle oikea aika olisi muutamaa tuntia ennen nukkumaanmenoa, jotta elimistö ehtii rauhoittua. Tärkeää on muistaa, että nukkumaan kannattaa mennä vasta, kun on väsynyt. Parhaat olosuhteet nukahtamiseen on silloin, kun huoneilma ei ole liian lämmin, mutta vastaavasti jalat ja kädet ovat hyvin lämpimät. Tarvittaessa sukat jalkaan ja käsineet käteen! Yön aikaiseen heräilyyn ja uneen saattavat vaikuttaa erilaiset kipu- ja jännitystilat, huolet ja pelot, ajatukset ja mielikuvat, erilaiset vääriksi muodostuneet tavat ja keinot. Ihmiset nykypäivänä viettävät liikaa aikaa vuoteessa, kun makuuhuoneista on muodostunut viihdekeskuksia. Jos unirytmi on epäsäännöllinen ja välillä nukumme lyhyitä unia ja välillä pitkiä unia saattaa se toisilla vaikuttaa uneen. Myös unilääkkeiden/nukahtamislääkkeiden jatkuva käyttäminen pitkään heikentää unenlaatua. UNETTOMUUDEN LÄÄKEETTÖMÄT HOIDOT Ensimmäinen ja tärkein asia unettomuudesta kärsivälle olisi yhdistää sänky ja uni uudelleen. Sängystä muodostuu helposti stressaavaa paikka, jos väsyneenä pyörimme sängyssä, mutta uni vaan ei tule. Susan Pihl kertoi, että jos uni ei ole tullut puolessa tunnissa siitä, kun olemme menneet nukkumaan niin sänkyyn ei jäädä pyörimään ja odottamaan unta vaan sängystä noustaan pois. Unen tuloa voi helpottaa esimerkiksi lehteä selaten. Jos sängystä on muodostunut stressiä aiheuttava paikka, saattavat pienet muutokset auttaa asiassa. Vaihdamme sängyn paikkaa, puolison kanssa sängyn puolia tai alamme nukkumaan sängyssä väärin päin. Pää jalkojen paikalla ja jalat pään paikalla. On myös tärkeää tunnistaa oma unentarve. Jos unentarpeemme on 6 tuntia ei ole realistista odottaa voivansa nukkua 10 tunnin unia. Erilaiset unirutiinit ja tavat ovat myös tärkeä osa unenhuoltoa. Susan Pihl muistutti, että olet sitten nukkunut hyvin tai huonosti nouse aina samaan aikaan. Jos jäät sänkyyn torkkumaan huonosti nukutun yön jälkeen on varmaa, että sama toistuu seuraavana iltana. Unen kannalta paras ruokavalio olisi sellainen, että aamuisin söisimme reilusti hedelmiä sisältävän aamiaisen ja ennen lounasta söisimme pienen välipalan. Lounaalla ei syötäisi paljoa nopeita hiilihydraatteja ja rasvaa. Totuttuun päivällisaikaan syötäisiin välipala ja illallinen syötäisiin vasta klo aikaan. Illallisen olisi hyvä sisältää hitaita hiilihydraatteja. Tämän jälkeen vielä ennen nukkumaanmenoa kevyt iltapala, jos tarpeen. Jos elämässä on kovasti stressiä ja huolen aiheita olisi hyvä illalla pitää huolihetki. Tällöin mieltä vaivaavat asiat kirjoitetaan ylös ja luetaan ne ääneen itselle. Tämän jälkeen päätetään, että asiat jotka paperille kirjoitettiin ovat ylhäällä eikä meidän tarvitse niitä itse miettiä yön aikana. Tämä toistettaisiin joka ilta, kun tuntuu että mielessä on paljon asioita, Susan Pihl neuvoi. UNENAIKAISET HENGITYSHÄIRIÖT JA PURENNAN POIKKEAMAT Oikomishoidon erikoishammaslääkäri Kirsi Pirilä-Parkkisen mukaan unenaikaiset hengityshäiriöt aiheutuvat yleisimmin ahtautuneista ilmateistä. Lapsilla on todettu, että noin 1 5 %:lla esiintyy uniapneaa ja muita unenaikaisia hengityshäiriöitä esiintyy 3 15 %:lla. Ongelmat ovat yleisempiä pojilla kuin tytöillä ja myös lapsilla ylipaino on iso riskitekijä. Ahtaat ilmatiet aiheuttavat usein suuhengitystä ja on todettu, että suuhengityksestä johtuen kielen asento muuttuu alas niin ylähammaskaari kapenee ja myös alaleuan asento muuttuu alas. Kuorsaavilla ja uniapneaa sairastavilla lapsilla on huomattu yhteisiä leukojen kasvuun ja purennan kehitykseen liittyviä piirteitä. Näitä ovat mm. alaleuan retrognatia, avautuva alaleuan kasvumalli, kaventunut ylähammaskaari, suurentunut horisontaalinen ylipurenta sekä avopurenta. Myös aikuispotilailla on todettu alaleuan retrognatiaa, distaalipurentaa ja ristipurentaa. Lapsipotilailla unenaikaisten hengityshäiriöiden hoidossa ensisijainen hoitotoimepide on risakudoksen poistaminen. Tämän lisäksi näillä lapsilla jo oikomishoidonsuunnittelussa tulisi ottaa huomioon ne hoitovaihtoehdot, joilla on ilmateitä avaava vaikutus. Aikuisilla uniapneapotilailla hoitona on usein uniapneakisko, joka soveltuu silloin, kun kyseeessä on lievä tai keskivaikea uniapnea. Vaikeissa tilanteissa tarvitaan leukakirurgian ja oikomishoidon keinoja. Leukakirurgiaa suositellaan silloin, kun normaalipainoisella potilaalla on leukojen kokoeroista johtuva vaikea uniapnea, johon konseravatiivinen hoito ei auta.

14 38 TEKSTI VÄLINEHUOLTOPÄÄLLIKKÖ LEA VÄRTÖ KUVA KUVAPANKKI Aseptiikka ja välinehuolto ASEPTIIKKA JA VAATIMUKSET VÄLINEHUOLLOSSA Välinehuoltotyö kuuluu teknisiin terveyspalveluihin. Päätehtävänään välinehuoltajat huolehtivat monikäyttöisten hoitovälineiden ja instrumenttien puhdistus- ja sterilointipalvelusta. Välinehuoltotyötä voidaan järjestää joko keskitetysti tai eri terveydenhuollon toimijoiden omissa yksiköissä. Sekä julkisella että yksityisillä palveluntuottajilla välinehuoltotyötä on järjestetty vaihtelevasti siihen vaadittavien tilojen, laitteiden, käytössä olevien materiaalien ja ammattihenkilöstön suhteen. YLEISIÄ PERIAATTEITA VÄLINEHUOLTOTYÖN JÄRJESTÄMISESTÄ Laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista (629/2010) määrittelee steriilituotteiden valmistukseen ja ammattimaiseen käyttöön liittyvät vaatimukset. Näitä vaatimuksia tulee noudattaa kaikissa niissä terveydenhuollon yksiköissä, joissa tehdään puhdistus-, desinfiointi- ja sterilointitoimintaa. Lain mukaan välinehuoltotyötä tekevä henkilö toimii ammattimaisena laitevalmistajana. Yksikössä tulee olla nimetty vastuuhenkilö, joka vastaa omassa organisaatiossaan tai itsenäisenä ammatinharjoittajana lain säännösten noudattamisesta. Yleensä se on esimiehen tehtävä. Työntekijän itsensä vastuulla on osaltaan huolehtia ammattitaidon ylläpitämisestä, oikeaoppisen välinehuoltoprosessin toteuttamiseksi. Tahto on tehdä oikein. Entä jos puuttuu tieto? Kuinka monelle on tuttu standardi CR 14060:2000 Medical device traceability mukainen vaatimus prosessitietojen ja tuotteiden jäljitettävyydestä? Steriilituotteiden valmistuksessa vaaditaan puhdistus- ja sterilointiprosessin tietojen dokumentointia, niin että prosessitiedot voidaan yhdistää huollettuun tuotteeseen. Lisäksi steriilituotteen kulku pitää jäljittää aina valmistuksesta käyttöön asti. Tämä vaatimus tulee ehdottomasti toteuttaa, jos sterilointipalvelua myydään oman organisaation ulkopuolelle. Prosessiseuranta huollettavalle tuotteelle ja tuotteen jäljitettävyys voidaan toteuttaa toiminnanohjausjärjestelmällä. Tällöin vaaditaan tuotteistamista ja tuotteiden merkitsemistä esimerkiksi viivakoodilla tai DataMatrix-merkinnällä. Toiminnanohjausjärjestelmästä saatava tieto ohjaa tuotteiden oikeaan prosessointiin sekä toimii perehdyttämisen apuna. Miten CE-merkintä auttaa meitä toimimaan välinehuollossa? Suomessa saa markkinoille tuoda ja ottaa käyttöön vain vaatimukset täyttäviä terveydenhuol-

15 39 lon laitteita ja tarvikkeita. Ennen tuotteen markkinoille saattamista valmistajan on näytettävä toteen sen turvallisuus ja käyttötarkoitukseen sopivuus. Tämä osoitetaan CE-merkinnällä. Välinehuollon työntekijän tulee noudattaa valmistajan antamia ohjeita. Valmistajan kertakäyttöisiksi merkitsemät tuotteet ovat kertakäyttöisiä, eikä niitä tule huoltaa uudelleen. Myöskään tuotteen käyttötarkoitusta ei tule muuttaa. Laite- ja materiaalihankinnoissa tulee huolehtia siitä, että tuotteet on tarkoitettu terveydenhuollon käyttöön ja että käytössä ovat tuotteelle sopivat prosessointimenetelmät. Valmistajan velvollisuus on antaa käyttö- ja huolto-ohjeet sekä tarvittava koulutus. Steriloitavan tuotteen sisältöä suunniteltaessa on huomioitava materiaalien yhteensopivuus. Instrumenttien sekaan ei saa pakata taitoksia tai pumpuleita. Lisäksi pakkauksessa oleville tuotteille pitää soveltua sama sterilointimenetelmä ja -ohjelma. Terveydenhuollon yksiköissä tulee olla kirjalliset ohjeet välinehuoltoprosessin toteuttamisesta ja dokumentoinnista. Nämä ohjeet koskevat kaikkia työntekijöitä ja yhdenmukaistavat huoltokäytäntöjen laadullisen toteutumisen. Välinehuoltotyön laatu on tärkeä osa potilaan turvallista hoitoa. VÄLINEISTÖN PUHDISTAMISKÄYTÄNNÖT Aseptiikan periaatteiden mukaan toiminta hoitotyössä suunnitellaan puhtaasta likaiseen. Välinehuoltoprosessin toteuttamisessa likaisimpien välineiden puhdistaminen tehdään ensin. Lian kuivuminen instrumentin pinnalle vaikeuttaa puhdistamisprosessia ja mikrobimassa toimii tartunnanlähteenä. Likaiset hoitovälineet ja instrumentit tulee toimittaa pesuun ja desinfektioon mahdollisimman nopeasti käytön jälkeen. Puhdistaminen on tärkeää, koska lika estää desinfektioaineen pääsyä puhdistettavalle pinnalle. Lika vaikeuttaa myös steriloinnin onnistumista. Vaikka kuolleet mikrobit eivät aiheuta infektioita, voivat niiden hajoamistuotteet olla haitallisia potilaille. Puhtauden lisäksi instrumenttien kunto vaikuttaa hoitotulokseen, potilas- sekä työturvallisuuteen. Tarkista aina jokaisen instrumentin puhtaus ja toimintakunto pesutapahtuman ja huolellisen kuivauksen jälkeen. Visuaalinen puhtauden tarkastamisen tueksi on olemassa pintahygienia- ja pesutehon testejä. Vain puhdas voi olla steriiliä. ESIKÄSITTELY Jo toimenpiteen aikana on huolehdittava instrumenttien puhdistamisesta, mikäli uhkana on paikka-aineen tms. kiinnittyminen instrumentin pintaan. Esikäsittelyn tavoitteena on välineiden puhdistaminen heti käytön jälkeen niin, ettei jatkokäsittelyssä aiheudu tartuntavaaraa. Esikäsittelyllä pidennetään instrumenttien ja hoitovälineiden käyttöikää sekä helpotetaan varsinaisen puhdistustapahtuman onnistumista. Suun terveydenhuollon yksiköissä on yleensä käytössä instrumenttien pesukone, jossa välineet voidaan pestä heti desinfioivassa ohjelmassa. Välineet, joita ei voida pestä välittömästi käytön jälkeen, voidaan suojata suojageelillä, joka estää bakteerien lisääntymisen ja lian kuivumisen kiinni välineeseen. Suojageeli suihkutetaan instrumentin päälle heti käytön jälkeen. Välineet voidaan kuljettaa myös likaisina välinehuoltokeskukseen, mikäli huoltoviive ei muodostu muutamaa tuntia pidemmäksi. Kuljetuksessa käytetään aina kannellista astiaa, mikä voidaan pestä ja desinfioida. PUHDISTUSMENETELMÄT Puhdistuksen tehoon vaikuttavat tekijät ovat pesuaine, aika, lämpötila ja mekaaninen puhdistusteho. Välineiden oikealla asettelulla pesukoriin ja pesukoneen kuormauksella vaikutetaan välineiden puhdistumiseen. Nivelelliset instrumentit pitää avata, purettavat välineet purkaa osiin ja onteloiden puhdistumisesta pitää huolehtia. Apuna tarvitaan erilaisia pesunapukoreja ja pesurekkejä. Setit huolletaan kokonaisuuksina, siitä huolimatta, että vain osa instrumenteistä on käytetty. Erityisesti on huomioitavaa, että onnistuneenkin puhdistamisen jälkeen voidaan pesu- ja desinfektiotulos mitätöidä heikolla käsihygienialla tai väärillä säilytysmenetelmillä. Instrumenttien pesukone ja lämpödesinfektio on kuitenkin aina ensisijainen vaihtoehto. Se on tehokkain, nopein, turvallisin, taloudellisin ja ympäristöystävällisin tapa toteuttaa puhdistaminen ja desinfektio. Suomessa on noudatettu Spri standardin mukaisia desinfektioaikoja- ja lämpötiloja. Uusissa EN-standardeissa desinfektioajat ja -lämpötilat määritellään koneen tyypin mukaan ja CEN-standardeissa desinfektioaika riippuu lämpötilasta, jolloin sama tulos saavutetaan esimerkiksi alhaisemmalla lämmöllä kun aika on pidempi. Desinfektio katsotaan tapahtuneeksi, kun määritelty aika ja lämpötila saavutetaan kaikilla desinfioitavilla pinnoilla. Ultraäänipesulaitteen käyttöä suositellaan herkille ja hankalasti puhdistettaville välineille. Mikäli käytössä ei ole desinfioivaa uä-pesulaitetta, välineet täytyy lisäksi puhdistaa ja desinfioida instrumenttien pesukoneessa. Ultraääni irrottaa lian pestävän välineen pinnalta. Tämän vuoksi pitää huolehtia pesukammiossa olevan pesuliuoksen puhtaudesta. Huomioitavaa on, että pestävä tuote täytyy olla pesuliuokseen upotettuna ja mahdolliset ontelot täytettynä. Käsin pesua joudutaan tekemään, mikäli pesukonetta ei ole käytössä tai pestävä materiaali ei kestä upottamista tai desinfektiolämpötilaa. Pesuliuosta varten tulee mitata sekä vesi että pesuaine. Apuna mekaanisessa puhdistuksessa käytetään nukkaamattomia taitoksia ja tarkoitukseen soveltuvia harjoja. Pesun jälkeen välineet huuhdellaan huolellisesti juoksevalla vedellä ja kuivataan paineilmalla tai nukkaamattomalla pyyhkeellä. Puhtaalle kuivalle pinnalle tehdään desinfektio. Huolehdithan myös pesuvälineiden puhtaudesta?

Laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista valmistajan ja käyttäjän vastuut välinehuollossa. Kimmo Linnavuori Ylilääkäri

Laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista valmistajan ja käyttäjän vastuut välinehuollossa. Kimmo Linnavuori Ylilääkäri Laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista valmistajan ja käyttäjän vastuut välinehuollossa Kimmo Linnavuori Ylilääkäri Valviran tehtävä lääkinnällisten laitteiden valvonnassa Laki 629/2010 terveydenhuollon

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Vaaratapahtuma syyllistymis- vai oppimisprosessi? Vaaratapahtumista toiminnan kehittämiseen

SISÄLTÖ. Vaaratapahtuma syyllistymis- vai oppimisprosessi? Vaaratapahtumista toiminnan kehittämiseen Vaaratapahtuma syyllistymis- vai oppimisprosessi? 13.10.2011 Marina Kinnunen Laatupäällikkö KTT, Sh marina.kinnunen@vshp.fi SISÄLTÖ Vaaratapahtumista toiminnan kehittämiseen Inhimilliseen toimintaan liittyy

Lisätiedot

Herää joka aamu säännöllisesti samaan aikaan

Herää joka aamu säännöllisesti samaan aikaan Pieni uniopas Konstit on monet! Hyvän yön perusta rakennetaan jo aamulla edellisen yön unilta herätessä. Sen jälkeen päivän mittaan voi tehdä monta asiaa sen eteen, että seuraavana yönä unestaan saisi

Lisätiedot

POTILAAN HYGIENIAOPAS

POTILAAN HYGIENIAOPAS POTILAAN HYGIENIAOPAS Erikoissairaanhoito Hatanpään sairaala Sisältö SISÄLLYSLUETTELO Hygienia sairaalassa. 2 Käsihygienia.. 3 Käsien pesu 4 Käsien desinfektio... 5 Yskimishygienia.. 6 Henkilökohtainen

Lisätiedot

Potilasturvallisuutta taidolla- ohjelma

Potilasturvallisuutta taidolla- ohjelma Potilasturvallisuutta taidolla- ohjelma Laatu- ja potilasturvallisuus suunnitelma Olli Väisänen, LT Ylilääkäri THL POTILASTURVALLISUUS Terveydenhuollossa toimivien yksilöiden ja organisaation periaatteet

Lisätiedot

8 UNI JA LEPO. sivut 85-91

8 UNI JA LEPO. sivut 85-91 8 UNI JA LEPO sivut 85-91 Mene janalle oikeaan kohtaan Kuinka paljon nukuit viime yönä? Kuinka paljon nukuit la-su välisenä yönä? Minkälainen vireystilasi on juuri nyt? Oletko aamu- vai iltaihminen? ABC:

Lisätiedot

Laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista velvoitteita välinehuollolle. Kimmo Linnavuori

Laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista velvoitteita välinehuollolle. Kimmo Linnavuori Laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista velvoitteita välinehuollolle Kimmo Linnavuori Valviran tehtävä lääkinnällisten laitteiden valvonnassa Laki 629/2010 terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista:

Lisätiedot

Sanna Tulokas LIIKUNTA JA LEPO

Sanna Tulokas LIIKUNTA JA LEPO LIIKUNTA JA LEPO MITEN SINÄ PALAUDUT? SUORITUKSESTA PALAUTUMINEN PALAUTUMISELLA TARKOITETAAN ELIMISTÖN RAUHOITTUMISTA, JOLLOIN AKTIIVISUUSTASO LASKEE ULKOISET JA SISÄISET STRESSITEKIJÄT VÄHENEVÄT TAI HÄVIÄVÄT

Lisätiedot

Itsensä tunteminen ja johtaminen kurssi. Riitta Salomäki, osastonhoitaja, Otaniemi Kati Kauppala, vastaava fysioterapeutti, Töölö

Itsensä tunteminen ja johtaminen kurssi. Riitta Salomäki, osastonhoitaja, Otaniemi Kati Kauppala, vastaava fysioterapeutti, Töölö Itsensä tunteminen ja johtaminen kurssi Riitta Salomäki, osastonhoitaja, Otaniemi Kati Kauppala, vastaava fysioterapeutti, Töölö Hyvä arki Luennon tavoitteena on lisätä tietoa omaan hyvinvointiin vaikuttavista

Lisätiedot

Palautuminen ja unen merkitys Laura Sarkonsalo Pirkanmaan Muistiyhdistys ry

Palautuminen ja unen merkitys Laura Sarkonsalo Pirkanmaan Muistiyhdistys ry Palautuminen ja unen merkitys 17.4.2018 Laura Sarkonsalo Pirkanmaan Muistiyhdistys ry Arjessa jaksaminen Kuormitus ja palautuminen tulee olla tasapainossa Pääosin tekijöihin pystyy vaikuttamaan itse Palautuminen

Lisätiedot

Raskauden aikainen suun terveys. Martta Karttunen, Johanna Widerholm 2016

Raskauden aikainen suun terveys. Martta Karttunen, Johanna Widerholm 2016 Raskauden aikainen suun terveys Raskaus ja suun terveys Odottavan äidin suun terveys Raskaus, perhe ja suut Sikiön suun terveys Tupakointi Ravinto Hampaiden puhdistus Suun hoitotoimenpiteet raskausaikana

Lisätiedot

Syvä ja hyvä uni antaa rentoutuneen mielen ja aktiivisen kehon. Arvosta ja vaali hyvää untasi Yhtä terveytemme perusedellytystä!

Syvä ja hyvä uni antaa rentoutuneen mielen ja aktiivisen kehon. Arvosta ja vaali hyvää untasi Yhtä terveytemme perusedellytystä! Syvä ja hyvä uni antaa rentoutuneen mielen ja aktiivisen kehon Arvosta ja vaali hyvää untasi Yhtä terveytemme perusedellytystä! Hyvää yötä, kauniita unia Moni meistä toivoo, että voisi nukkua niin kuin

Lisätiedot

HENKISEN KUORMITTUMISEN HALLINTAMALLI RAISION KAUPUNGISSA. Kaupunginhallituksen hyväksymä

HENKISEN KUORMITTUMISEN HALLINTAMALLI RAISION KAUPUNGISSA. Kaupunginhallituksen hyväksymä HENKISEN KUORMITTUMISEN HALLINTAMALLI RAISION KAUPUNGISSA Kaupunginhallituksen 26.2.2007 hyväksymä 1 2 YLEISTÄ Henkinen hyvinvointi ilmenee työpaikalla monin eri tavoin. Työkykyä edistää ja ylläpitää mm

Lisätiedot

Liikunnan merkitys työkykyyn ja arjen jaksamiseen

Liikunnan merkitys työkykyyn ja arjen jaksamiseen Liikunnan merkitys työkykyyn ja arjen jaksamiseen tauoton liikkumaton tupakkapitoinen kahvipitoinen runsasrasvainen alkoholipitoinen heikkouninen? Miten sinä voit? Onko elämäsi Mitä siitä voi olla seurauksena

Lisätiedot

Välinehuoltoalan perustutkinto - kokeilukoulutus, Välinehuoltaja valmistavan koulutuksen toteutussuunnitelma 2014 2018

Välinehuoltoalan perustutkinto - kokeilukoulutus, Välinehuoltaja valmistavan koulutuksen toteutussuunnitelma 2014 2018 Välinehuoltoalan perustutkinto - kokeilukoulutus, Välinehuoltaja valmistavan koulutuksen toteutussuunnitelma 2014 2018 Hyväksytty 16.3.2015 1 TUTKINNON OSA 1 (10 ov) (VHPT1)/ Infektioiden torjunta ja hygieniakäytänteiden

Lisätiedot

Potilaan käsikirja. Potilaan opas turvalliseen hoitoon sairaalassa 1(16) Tämän kirjan omistaa: -----------------------------------------

Potilaan käsikirja. Potilaan opas turvalliseen hoitoon sairaalassa 1(16) Tämän kirjan omistaa: ----------------------------------------- 1(16) Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä Potilaan käsikirja Potilaan opas turvalliseen hoitoon sairaalassa Tämän kirjan omistaa: ----------------------------------------- Meritullinkatu 8, Helsinki

Lisätiedot

POTILAS- JA ASIAKASTURVALLISUUSSTRATEGIA Potilaan ja asiakkaan aktiivinen osallistuminen

POTILAS- JA ASIAKASTURVALLISUUSSTRATEGIA Potilaan ja asiakkaan aktiivinen osallistuminen POTILAS- JA ASIAKASTURVALLISUUSSTRATEGIA 2017 2021 Potilaan ja asiakkaan aktiivinen osallistuminen Tavoitteet vuoteen 2021 mennessä Potilas- ja asiakasturvallisuus näkyy rakenteissa ja käytännön toiminnassa.

Lisätiedot

Marko Vatanen

Marko Vatanen Marko Vatanen 22.11.2011 Potilasturvallisuus Terveydenhuollon ammattihenkilöiden, toimintayksiköiden ja organisaatioiden periaatteet ja toimintakäytännöt, joilla varmistetaan potilaiden terveyden- ja sairaanhoidon

Lisätiedot

Hyvä päivä, hyvä yö? Helena Aatsinki, työterveyshuollon erikoislääkäri, unilääketieteen erityispätevyys, psykoterapeutti

Hyvä päivä, hyvä yö? Helena Aatsinki, työterveyshuollon erikoislääkäri, unilääketieteen erityispätevyys, psykoterapeutti Hyvä päivä, hyvä yö? Helena Aatsinki, työterveyshuollon erikoislääkäri, unilääketieteen erityispätevyys, psykoterapeutti Sivu 1 Unihäiriöt Unettomuushäiriöt Unenaikaiset hengityshäiriöt Keskushermostoperäinen

Lisätiedot

Tutkimus- ja hoitovälineiden huolto

Tutkimus- ja hoitovälineiden huolto Tutkimus- ja hoitovälineiden huolto Ajankohtaista infektioiden torjunnasta. Alueellinen koulutus 5.10.2012 Hygieniahoitaja Reija Leiviskä Puh. 08 315 2898 tai reija.leiviska@ppshp.fi Mitä teen käytetyille

Lisätiedot

39. Valtakunnalliset Sairaalahygieniapäivät 12.-13.3.2013 Paasitorni, Helsinki. Hygieniahoitaja Heli Lankinen Kotkan kaupunki

39. Valtakunnalliset Sairaalahygieniapäivät 12.-13.3.2013 Paasitorni, Helsinki. Hygieniahoitaja Heli Lankinen Kotkan kaupunki 39. Valtakunnalliset Sairaalahygieniapäivät 12.-13.3.2013 Paasitorni, Helsinki Hygieniahoitaja Heli Lankinen Kotkan kaupunki Perehdytys ja käyttökoulutus Vastuu koneen oikeaoppisesta käytöstä on osastolla

Lisätiedot

Perhepäivähoidon hygieniaohjeet

Perhepäivähoidon hygieniaohjeet Perhepäivähoidon hygieniaohjeet Hygienia ja puhtaus Hygienia on aikuisen ja lasten henkilökohtaista hygieniaa sekä työympäristön-, lelujen ja elintarvikkeiden puhtautta. Hygienian tehostaminen päivähoidossa

Lisätiedot

ROVANIEMEN KAUPUNKI. Hyvinvoiva lapsi. Hygienia ja infektioiden torjunta perhepäivähoidossa

ROVANIEMEN KAUPUNKI. Hyvinvoiva lapsi. Hygienia ja infektioiden torjunta perhepäivähoidossa ROVANIEMEN KAUPUNKI Hyvinvoiva lapsi Hygienia ja infektioiden torjunta perhepäivähoidossa Varhaiskasvatuspalvelut 2015 Työryhmä: Ahlsved Matias, tartuntataudeista vastaava hoitaja, Rovaniemen kaupunki

Lisätiedot

VÄLINEHUOLLON ERITYISPIIRTEET HAMMASHUOLLOSSA ANITA STARCK TURUN AMMATTI-INSTITUUTTI, AIKUISKOULUTUS

VÄLINEHUOLLON ERITYISPIIRTEET HAMMASHUOLLOSSA ANITA STARCK TURUN AMMATTI-INSTITUUTTI, AIKUISKOULUTUS VÄLINEHUOLLON ERITYISPIIRTEET HAMMASHUOLLOSSA 11.5.2017 ANITA STARCK TURUN AMMATTI-INSTITUUTTI, AIKUISKOULUTUS SUUN TERVEYDENHUOLTO SUUN TERVEYDENHUOLLON PALVELUJEN KÄYTTÖ RUNSASTA V. 2014 TERVEYSKESKUKSISSA

Lisätiedot

VÄLINEHUOLTAJAN AMMATTITUTKINTO TUTKINTOSUORITUKSEN ARVIOINTI

VÄLINEHUOLTAJAN AMMATTITUTKINTO TUTKINTOSUORITUKSEN ARVIOINTI PAKOLLISET OSAT: 2 PUHDISTAMINEN JA DESINFEKTIO NÄYTTÖYMPÄRISTÖ/ YMPÄRISTÖT Aseptisesti työskenteleminen noudattaa hyviä sairaalahygieniatapoja sekä aseptista työjärjestystä edeten puhtaasta likaiseen

Lisätiedot

ONKO TYÖ HSY:N JÄTTEENKULJETUSURAKOISSA TURVALLISTA? Juho Nuutinen

ONKO TYÖ HSY:N JÄTTEENKULJETUSURAKOISSA TURVALLISTA? Juho Nuutinen ONKO TYÖ HSY:N JÄTTEENKULJETUSURAKOISSA TURVALLISTA? Juho Nuutinen MÄÄRITELMÄ Työn ja toiminnan luonne huomioon ottaen, on riittävän järjestelmällisesti selvitettävä ja tunnistettava työstä, työtilasta,

Lisätiedot

AJANHALLINNASTA LISÄÄ VOIMAVAROJA

AJANHALLINNASTA LISÄÄ VOIMAVAROJA AJANHALLINNASTA LISÄÄ VOIMAVAROJA Iina Lempinen Voimavaravalmentaja, kirjailija, kouluttaja Valmiina Coaching 24.11.2015 Tehy Terveydenhoitajien opintopäivät 1 VALMENNUKSEN TAVOITTEET Tulet tietoisemmaksi

Lisätiedot

Kuka on vastuussa sisäilmaongelmista?

Kuka on vastuussa sisäilmaongelmista? Kuka on vastuussa sisäilmaongelmista? Koulun ja päiväkodin sisäilmaongelma monialainen ratkaisu Työsuojeluinsinööri Sirkku Lehtimäki Etelä-Suomen Aluehallintovirasto Työsuojelun vastuualue 1 Työnantajan

Lisätiedot

Terveydenhuollon yksikön oma laitevalmistus: uudet velvoitteet ja menettelytavat. Kimmo Linnavuori. Ylilääkäri

Terveydenhuollon yksikön oma laitevalmistus: uudet velvoitteet ja menettelytavat. Kimmo Linnavuori. Ylilääkäri Terveydenhuollon yksikön oma laitevalmistus: uudet velvoitteet ja menettelytavat Ylilääkäri Lain 629/2010 2 Soveltamisala Tätä lakia sovelletaan terveydenhuollon laitteiden ja tarvikkeiden ja niiden lisälaitteiden

Lisätiedot

Haasteellisten käyttäytymistilanteiden ehkäisy. 18.05.2015 Irmeli Kauppi, sh, TunteVa-kouluttaja

Haasteellisten käyttäytymistilanteiden ehkäisy. 18.05.2015 Irmeli Kauppi, sh, TunteVa-kouluttaja Haasteellisten käyttäytymistilanteiden ehkäisy Pesutilanteet Vastustelu pesutilanteissa on aika yleistä Voi johtua pelosta Alapesu voi pelottaa, jos ihmistä on käytetty hyväksi seksuaalisesti tai hän on

Lisätiedot

Muista vaaratilanneilmoitus

Muista vaaratilanneilmoitus Muista vaaratilanneilmoitus Muista vaaratilann Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira valvoo ja edistää terveydenhuollon laitteiden ja tarvikkeiden turvallista käyttöä. Vaaratilanneilmoitukset

Lisätiedot

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle MINÄ MUUTAN Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle Kirsi Timonen, projektityöntekijä Vammaispalvelujen valtakunnallinen kehittämishanke 2010-2012 MINÄ MUUTAN Olet suuren muutoksen edessä. Uuteen kotiin

Lisätiedot

Unesta ja unettomuudesta. Eeva Liedes

Unesta ja unettomuudesta. Eeva Liedes Unesta ja unettomuudesta Eeva Liedes 21.3.2019 Unen vaiheet ja rakenne nonrem uni: torke, kevyt uni, syvä uni nonrem uni lisääntyy ruumiillisen rasituksen jälkeen REM uni: unennäkemisen univaihe REM uni

Lisätiedot

Keskuslaskimokanyyliin liittyvien infektioiden torjunta

Keskuslaskimokanyyliin liittyvien infektioiden torjunta Keskuslaskimokanyyliin liittyvien infektioiden torjunta Kuvallisten ohjeiden kehittäminen Kehittämistyö, Arcada, Hygieniahoitajan opinnot Maarit Juti Sisältö Miksi nämä ohjeet? Verinäytteenotto CVK:sta

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriö. Potilas- ja asiakasturvallisuusstrategia Tiivistelmä taustasta sekä tavoitetilasta vuoteen 2021 mennessä

Sosiaali- ja terveysministeriö. Potilas- ja asiakasturvallisuusstrategia Tiivistelmä taustasta sekä tavoitetilasta vuoteen 2021 mennessä Sosiaali- ja terveysministeriö Potilas- ja asiakasturvallisuusstrategia 2017-2021 Tiivistelmä taustasta sekä tavoitetilasta vuoteen 2021 mennessä Ensimmäinen kansallinen potilasturvallisuussuunnitelma

Lisätiedot

Hyviä käytänteitä ja huomioitavia asioita astianpesuprosessissa. Tuottava ja tehokas ammattikeittiö hanke Merja Ylönen/Xamk

Hyviä käytänteitä ja huomioitavia asioita astianpesuprosessissa. Tuottava ja tehokas ammattikeittiö hanke Merja Ylönen/Xamk Hyviä käytänteitä ja huomioitavia asioita astianpesuprosessissa Tuottava ja tehokas ammattikeittiö hanke Merja Ylönen/Xamk Astianpesu Tarkoitus Puhtaat ja kuivat astiat > mikrobimäärä alhainen Tärkeä osa

Lisätiedot

POTILASTURVALLISUUS JA LAATU KOUVOLAN KAUPUNGIN PERUSTURVASSA 14.9.2011

POTILASTURVALLISUUS JA LAATU KOUVOLAN KAUPUNGIN PERUSTURVASSA 14.9.2011 POTILASTURVALLISUUS JA LAATU KOUVOLAN KAUPUNGIN PERUSTURVASSA 14.9.2011 TAUSTA STM: potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä: Potilasturvallisuusstrategia vuosille 2009-2013 Tavoitteet: Potilas osallistuu

Lisätiedot

MINÄ MATKA LÖYTÄMINEN

MINÄ MATKA LÖYTÄMINEN www.flow.fi MINÄ MATKA LÖYTÄMINEN Joka tahtoo matkalle kohti uutta, hänen on lähdettävä. Miten matkalle voi lähteä? Omin jaloin, ottamalla ensimmäinen askel. Mitä sitten tapahtuu? Kyllä se selviää, askel

Lisätiedot

Siivous ja desinfektio. Laitoshuoltopäällikkö Tanja Salomaa 16.11.2009

Siivous ja desinfektio. Laitoshuoltopäällikkö Tanja Salomaa 16.11.2009 Siivous ja desinfektio Laitoshuoltopäällikkö Tanja Salomaa 16.11.2009 Sairaalasiivous siivouksen tavoitteena on luoda edellytykset tilan varsinaiselle toiminnalle huomioiden: hygieenisyys viihtyisyys edustettavuus

Lisätiedot

KÄSIHYGIENIAOHJE LÄNSI-POHJAN SAIRAANHOITOPIIRIN. KÄSIHYGIENIAOHJE KUNTAYHTYMÄ Infektio- ja sairaalahygieniayksikkö 28.11.2012

KÄSIHYGIENIAOHJE LÄNSI-POHJAN SAIRAANHOITOPIIRIN. KÄSIHYGIENIAOHJE KUNTAYHTYMÄ Infektio- ja sairaalahygieniayksikkö 28.11.2012 MITÄ KÄSIHYGIENIALLA TARKOITETAAN? Käsihygienialla tarkoitetaan käsiin kohdistuvia toimenpiteitä, joilla pyritään vähentämään infektioiden ja niitä aiheuttavien mikrobien siirtymistä käsien välityksellä.

Lisätiedot

Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikkö/mr 23.1.2014

Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikkö/mr 23.1.2014 Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikkö/mr 23.1.2014 TAIPUISIEN TÄHYSTIMIEN PUHDISTUS JA DESINFEKTIO Taipuisien tähystimien puhdistus tulee aloittaa välittömästi käytön jälkeen. Työntekijän suojavaatetuksena

Lisätiedot

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI!

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! SINULLA ON OIKEUKSIA! Netistä saa enemmän irti, kun pitää oikeuksistaan huolta ja toimii itse vastuullisesti. Nettiä voi käyttää lähes jokainen ja jokainen

Lisätiedot

TERVEELLISET ELÄMÄNTAVAT

TERVEELLISET ELÄMÄNTAVAT Oikeat ruokailutottumukset Riittävä lepo Monipuolinen liikunta Miksi pitäisi liikkua? Liikunta pitää kuntoa yllä Liikkuminen on terveyden antaa mielihyvää ja toimintakyvyn kannalta ehkäisee sairauksia

Lisätiedot

Potilasturvallisuutta taidolla Laki ja potilasturvallisuus. Petri Volmanen 12.3.2013 39. Valtakunnalliset sairaalahygieniapäivät

Potilasturvallisuutta taidolla Laki ja potilasturvallisuus. Petri Volmanen 12.3.2013 39. Valtakunnalliset sairaalahygieniapäivät Potilasturvallisuutta taidolla Laki ja potilasturvallisuus Petri Volmanen 12.3.2013 39. Valtakunnalliset sairaalahygieniapäivät Potilasturvallisuus asiakokonaisuutena ensi kerran terveydenhuoltolaissa

Lisätiedot

VASTASYNTYNEIDEN LÄÄKKEETTÖMÄT KIVUNHOIDON MENETELMÄT

VASTASYNTYNEIDEN LÄÄKKEETTÖMÄT KIVUNHOIDON MENETELMÄT VASTASYNTYNEIDEN LÄÄKKEETTÖMÄT KIVUNHOIDON MENETELMÄT 11.4.2016 OPAS VANHEMMILLE EFJKVF Joskus pienimmät asiat ottavat suurimman paikan sydämessäsi. A. A. Milne, Nalle Puh Emmi Ristanen, Laura Kolari &

Lisätiedot

Sisällys. 1.1 Hyvin vai huonosti nukuttu yö? Yöunen vaikutus terveyteen, painonhallintaan ja seuraavan päivän ruokavalintoihin...

Sisällys. 1.1 Hyvin vai huonosti nukuttu yö? Yöunen vaikutus terveyteen, painonhallintaan ja seuraavan päivän ruokavalintoihin... Sisällys Esipuhe...11 Kirjoittajat... 15 1 Aamu... 17 1.1 Hyvin vai huonosti nukuttu yö? Yöunen vaikutus terveyteen, painonhallintaan ja seuraavan päivän ruokavalintoihin... 17 Mitä unen aikana tapahtuu?...18

Lisätiedot

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Julkaistu: 14.7. 14:07 IS SUOMIAREENA Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck vertasi Yhdysvaltain ja Euroopan asenne-eroa erikoisella

Lisätiedot

Ajankohtaista terveydenhuollon laitteita ja tarvikkeita koskevasta lainsäädännöstä

Ajankohtaista terveydenhuollon laitteita ja tarvikkeita koskevasta lainsäädännöstä Ajankohtaista terveydenhuollon laitteita ja tarvikkeita koskevasta lainsäädännöstä To Be or Well Be V, Lasaretti, Oulu, 27.9.2011 ylitarkastaja Jari Knuuttila 1 Valviran organisaatio Terveydenhuollon laitteiden

Lisätiedot

Sydän- ja verisuoni sairaudet. Tehnyt:Juhana, Sampsa, Unna, Sanni,

Sydän- ja verisuoni sairaudet. Tehnyt:Juhana, Sampsa, Unna, Sanni, Sydän- ja verisuoni sairaudet Tehnyt:Juhana, Sampsa, Unna, Sanni, - Yli miljoona suomalaista sairastaa sydän-ja verisuoni sairauksia tai diabetesta. - Näissä sairauksissa on kyse rasva- tai sokeriaineenvaihdunnan

Lisätiedot

SUUN JA HAMPAIDEN HOITO

SUUN JA HAMPAIDEN HOITO Esitteitä 2008:8 ISSN 1236-2123 ISBN 978-952-00-2602-8 (PDF) Tämä esite on saatavilla verkosivuiltamme useilla kielillä. Sitä voi kopioida ja jakaa vapaasti. SUUN JA HAMPAIDEN HOITO Voit itse pitää huolta

Lisätiedot

Uni on TURVALLISUUTTA. Uni on OPPIMISTA

Uni on TURVALLISUUTTA. Uni on OPPIMISTA UNTA PALLOON! 1 MITÄ UNI ON? Uni on pakollinen juttu meille jokaiselle. Ihmisten lisäksi myös kaikki eläimet ja kasvit, jopa puut nukkuvat. Alakoululainen tarvitsee unta noin 10 tuntia vuorokaudessa. 10-vuotias

Lisätiedot

VOIMAA ARKEEN Diabeteshoitaja Helena Vähävuori

VOIMAA ARKEEN Diabeteshoitaja Helena Vähävuori VOIMAA ARKEEN 5.9.2019 4.9.2019 Helena Vähävuori Diabeteshoitaja Helena Vähävuori 1 Yleinen sairaus, esiintyvyys kasvussa Vakava ja kallis sairaus; hoito haasteellista Riskitekijät tunnetaan Vahva näyttö

Lisätiedot

Kuolevan potilaan kohtaaminen. Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET

Kuolevan potilaan kohtaaminen. Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET Kuolevan potilaan kohtaaminen Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET Mikä tämän esityksen tavoite on? Saada neuvoja kuolevan ihmisen kohtaamiseen. Saada

Lisätiedot

Ammattimaista käyttäjää koskevat keskeiset vaatimukset

Ammattimaista käyttäjää koskevat keskeiset vaatimukset Laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista 629/2010 Ammattimaista käyttäjää koskevat keskeiset vaatimukset SAIRAALATEKNIIKAN PÄIVÄT, Helsinki 13.02.2014 ylitarkastaja Jari Knuuttila 1 AIMD D 90/385/

Lisätiedot

Stressinmittauksen tulkintamalli. -Mitä tulokset kertovat kuormitusriskistä?

Stressinmittauksen tulkintamalli. -Mitä tulokset kertovat kuormitusriskistä? Stressinmittauksen tulkintamalli -Mitä tulokset kertovat kuormitusriskistä? Ttm Jaakko Kotisaari Jyväskylä 20.5. 2008 Kuormittuneisuuden arvioinnin haasteet Onko palautumista riittävästi? Mikä on sopiva

Lisätiedot

Sisältö. 1. Vääriä uskomuksia 2. Luentomateriaali 3. Hyödyllisiä linkkejä

Sisältö. 1. Vääriä uskomuksia 2. Luentomateriaali 3. Hyödyllisiä linkkejä Suun hyvinvointi Aineiston on koonnut Sari Kyytinen, Ehkäisevän suun terveydenhuollon osatoiminnasta vastaava hammaslääkäri, Palokan th ky sari.kyytinen@palokkatk.fi Sisältö 1. Vääriä uskomuksia 2. Luentomateriaali

Lisätiedot

Juhani K. Kysymyksiä ja vastauksia Kysymykset esitettiin Juhanille etukäteen. Juhani vastasi niihin sähköpostilla.

Juhani K. Kysymyksiä ja vastauksia Kysymykset esitettiin Juhanille etukäteen. Juhani vastasi niihin sähköpostilla. Juhani K Kysymyksiä ja vastauksia Kysymykset esitettiin Juhanille etukäteen. Juhani vastasi niihin sähköpostilla. MediMattressin myyntikokouksen osallistujat vierailevat Juhanin luona pe 20.3.2009. 1.

Lisätiedot

Ohjeita lapsiperheille

Ohjeita lapsiperheille Oulun vastaanottokeskus Heikinharjuntie 66 90620 Oulu Puhelin: 0718763100 Ohjeita lapsiperheille Minna Märsynaho Diakonia-ammakorkeakoulu 2 SISÄLLYSLUETTELO LAPSI JA TURVALLISUUS 3 ARJEN PERUSTOIMINNOT

Lisätiedot

Sharie Coombes. Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa

Sharie Coombes. Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa NÄYTESIVUT Sharie Coombes Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa Tässä pdf-tiedostossa on mukana kirjasta seuraavat näytteet: Esipuhe Näytesivut Tutustu kirjaan verkkokaupassamme TERVETULOA

Lisätiedot

Ammattimaisen käyttäjän vaaratilanneilmoitus Minna Kymäläinen/ Valvira

Ammattimaisen käyttäjän vaaratilanneilmoitus Minna Kymäläinen/ Valvira Ammattimaisen käyttäjän vaaratilanneilmoitus Minna Kymäläinen/ Valvira 17.10.2014 1 Luennon sisältö Terveydenhuollon laitteet ja tarvikkeet Määräys 4/2010 Vaaratilanteet Ilmoitettavat tapahtumat Ilmoittamiseen

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi. Sampsa Puttonen & Mikael Sallinen 1 18.2.2013

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi. Sampsa Puttonen & Mikael Sallinen 1 18.2.2013 Hyvinvointia työstä Sampsa Puttonen & Mikael Sallinen 1 Uni, aivot stressi Sampsa Puttonen Sampsa Puttonen & Mikael Sallinen 2 Sisällys 1. Uni ja aivot - unen merkitys aivoille - miten huolehtia unesta

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

Valviran tehtävät ja henkilöstö

Valviran tehtävät ja henkilöstö Valvira Valviran tehtävät ja henkilöstö Valvira On sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan keskusvirasto Valvoo sosiaali- ja terveydenhuollon, alkoholielinkeinon sekä ympäristöterveydenhuollon toiminnan

Lisätiedot

Valmistaja: ZQuiet 5247 Shelburne Rd., Suite 204 Shelburne, VT 05482 U.S.A.

Valmistaja: ZQuiet 5247 Shelburne Rd., Suite 204 Shelburne, VT 05482 U.S.A. Valmistaja: ZQuiet 5247 Shelburne Rd., Suite 204 Shelburne, VT 05482 U.S.A. Copyright 2012 Sleeping Well, LLC. Kaikki oikeudet pidätetään. Zquiet on Sleeping Well, LLC -yhtiön rekisteröity tavaramerkki.

Lisätiedot

Vanhustyön vastuunkantajat kongressi 15-16.5.2014 Finlandia-talo

Vanhustyön vastuunkantajat kongressi 15-16.5.2014 Finlandia-talo Vanhustyön vastuunkantajat kongressi 15-16.5.2014 Finlandia-talo Henkilökunnan työturvallisuus Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Työsuojeluvastuualue, Paula Moilanen 1 Lainsäädännön tavoite Työturvallisuuslain(

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Keho ja seksuaalisuus Tunteet ja seksuaalisuus Tytöksi ja pojaksi Isä ja lapset Äiti ja lapset Mallioppiminen

SISÄLTÖ. Keho ja seksuaalisuus Tunteet ja seksuaalisuus Tytöksi ja pojaksi Isä ja lapset Äiti ja lapset Mallioppiminen Seksuaalisuus SISÄLTÖ Keho ja seksuaalisuus Tunteet ja seksuaalisuus Tytöksi ja pojaksi Isä ja lapset Äiti ja lapset Mallioppiminen Lapsen kysymykset Lapsen häiritty seksuaalisuus Suojele lasta ja nuorta

Lisätiedot

RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO. Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen

RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO. Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen Edellisen leirin Kotitehtävä Tarkkaile sokerin käyttöäsi kolmen päivän ajalta ja merkkaa kaikki sokeria ja piilosokeria sisältävät ruuat

Lisätiedot

Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita. Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys. Kietaisuristi 2 - trikoisella kantoliinalla

Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita. Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys. Kietaisuristi 2 - trikoisella kantoliinalla Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys Kietaisuristi 2 - trikoisella kantoliinalla (voit käyttää peiliä apunasi harjoitellessasi sidontaa) 1.

Lisätiedot

Hygieniavaatimukset kauneushoitoloissa ja ihon läpäisevissä toimenpiteissä

Hygieniavaatimukset kauneushoitoloissa ja ihon läpäisevissä toimenpiteissä Hygieniavaatimukset kauneushoitoloissa ja ihon läpäisevissä toimenpiteissä Ympäristöterveydenhuollon alueelliset koulutuspäivät 09.09.2014 Oulu Päivi Aalto Esityksen sisältö Taudinaiheuttajat ja tartuntariskit

Lisätiedot

! Artistit Liike ja työskentely Musteet ja työvälineet Tatuointiprosessi

! Artistit Liike ja työskentely Musteet ja työvälineet Tatuointiprosessi Artistit Liike ja työskentely Musteet ja työvälineet Tatuointiprosessi Copyright: Pinky Inky Tattoo & Beauty studio 2017 Tässä kerromme liikkeestämme, aseptiikasta, tavoistamme ja siitä, mitä sinun tulisi

Lisätiedot

THASO12 - Ravitsemus Janne Rautiainen TH11K. Hoitotyön koulutusohjelma

THASO12 - Ravitsemus Janne Rautiainen TH11K. Hoitotyön koulutusohjelma THASO12 - Ravitsemus 25.10.2011 Janne Rautiainen TH11K Hoitotyön koulutusohjelma THASO12 - Ravitsemus 2 / 7 5.9.2012 Sisältö 1 Johdanto... 3 2 Ensimmäinen ohjauskerta... 4 2.1 Ravintoanamneesi... 4 2.2

Lisätiedot

Työnantajan ja työntekijöiden yhteistoiminta sisäilmaongelmien käsittelyssä

Työnantajan ja työntekijöiden yhteistoiminta sisäilmaongelmien käsittelyssä Työnantajan ja työntekijöiden yhteistoiminta sisäilmaongelmien käsittelyssä 1 Työnantajan velvollisuudet Työturvallisuuslaki (738/2002) Työnantaja velvollinen huolehtimaan työntekijöiden turvallisuudesta

Lisätiedot

Määräys 4/2010 1/(6) Dnro 6579/03.00/ Terveydenhuollon laitteesta ja tarvikkeesta tehtävä ammattimaisen käyttäjän vaaratilanneilmoitus

Määräys 4/2010 1/(6) Dnro 6579/03.00/ Terveydenhuollon laitteesta ja tarvikkeesta tehtävä ammattimaisen käyttäjän vaaratilanneilmoitus Määräys 4/2010 1/(6) Terveydenhuollon laitteesta ja tarvikkeesta tehtävä ammattimaisen käyttäjän vaaratilanneilmoitus Valtuutussäännökset Kohderyhmät Voimassaoloaika Laki tervedenhuollon laitteista ja

Lisätiedot

Huolehdi muististasi!

Huolehdi muististasi! Huolehdi muististasi! HUOLEHDI MUISTISTASI Sinun voi olla joskus vaikea muistaa asioita. Muistisi toimintaa ja keskittymistäsi haittaavat monet asiat. Muistin toimintaan vaikuttavat esimerkiksi: väsymys

Lisätiedot

Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue

Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa Työsuojeluviranomainen Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue. Valvoo työsuojelua koskevien säännösten ja määräyksien noudattamista Toimintaa

Lisätiedot

Käyttö- ja huolto-ohjeet

Käyttö- ja huolto-ohjeet Käyttö- ja huolto-ohjeet 2 Arvoisa OPTISLEEPIN käyttäjä, Hyvä OPTISLEEP-tuotteen käyttäjä, tiedät tunteen, kun väsymys ja uupumus määräävät päivän kulun. Lääkärin diagnoosi kuuluu: kärsit kuorsauksesta

Lisätiedot

Ohjelma! Tervetuloa & hankkeen taustat - Jukka Suovanen, toimitusjohtaja, Odum

Ohjelma! Tervetuloa & hankkeen taustat - Jukka Suovanen, toimitusjohtaja, Odum Ohjelma 9-9.15 9.15-9.40 9.40.9.55 9.55-10.25 10.25-12.00 Tervetuloa & hankkeen taustat - Jukka Suovanen, toimitusjohtaja, Odum AlvinOne - Tekoäly on jo täällä - Johanna Varje, markkinointijohtaja, Odum

Lisätiedot

Suomi, Sinä ja päihteet

Suomi, Sinä ja päihteet Suomi, Sinä ja päihteet Asiaa päihteistä maahanmuuttajille Tule mukaan Päihdetyö Tältä se näyttää: Tähän se johtaa: Kännissä olet ääliö. Suomi ja päihteet Ehkäistään Hoidetaan Laki ohjaa Silti: Nuoria

Lisätiedot

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan.

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Tunteet voivat olla miellyttäviä tai epämiellyttäviä ja ne muuttuvat ja vaihtuvat.

Lisätiedot

Huuhteludesinfektiokoneen oikea käyttö

Huuhteludesinfektiokoneen oikea käyttö Huuhteludesinfektiokoneen oikea käyttö Infektioiden torjuntapäivät 6.11.2018 Miia Koskinen Hygieniahoitaja, SH ylempi AMK Huuhteludesinfektiolaite Deko 190 tai Deko 190 LC Huuhtelee, pesee ja desinfioi

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Kuinka hoidan aivoterveyttäni?

Kuinka hoidan aivoterveyttäni? Kuinka hoidan aivoterveyttäni? Geriatrian dosentti Pirkko Jäntti Kemijärvi 28.11.2012 Kaavakuva eri muistijärjestelmistä Terveetkin aivot unohtelevat 83 % unohtaa ihmisten nimiä 60 % unohtaa esineiden

Lisätiedot

SISÄLLY SISÄLL SL Y UETTEL

SISÄLLY SISÄLL SL Y UETTEL SISÄLLYSLUETTELO Esipuhe 1 AMMATTILAISENA KASVATUS-, SOSIAALI- JA TERVEYSALALLA 1.1 Lähihoitaja 1.2 Lähihoitajan toimintaympäristöt 1.2.1 Lähihoitajan toimintaympäristö muuttuu 1.3 Kasvun ja osallisuuden

Lisätiedot

Parisuhteen merkitys hyvinvoinnille. Henry ry 21.10.2014

Parisuhteen merkitys hyvinvoinnille. Henry ry 21.10.2014 Parisuhteen merkitys hyvinvoinnille Henry ry 21.10.2014 Kuka minä olen? Heikki Syrjämäki Tampereen perheasiain neuvottelukeskus http://www.tampereenseurakunnat.fi/perheneuvonta http://www.city.fi/blogit/suhdeklinikka

Lisätiedot

Lähisuhde- ja perheväkivallan tunnistaminen

Lähisuhde- ja perheväkivallan tunnistaminen Lähisuhde- ja perheväkivallan tunnistaminen suodatin- ja kartoituslomakkeen avulla Neuvolapäivät 21.10.2015 1 Paras tapa ehkäistä väkivaltaa on puhua väkivallasta Asia, josta ei puhuta, ei ole olemassa.

Lisätiedot

Margariini tosi tärkeä osa monipuolista ruokavaliota!

Margariini tosi tärkeä osa monipuolista ruokavaliota! Margariini tosi tärkeä osa monipuolista ruokavaliota! www.margariini.fi Kiva, että rasvat kiinnostavat! Rasvoja tarvitaan, sehän on selvä. Niin monet meistä nauttivat kuitenkin edelleen liikaa ikäviä kovia

Lisätiedot

Työ on yksinäistä, liikaa muita kuin lääketieteellisiä ongelmia, liikaa töitä, vaikea hallita kokonaisuutta, hajanaisuus, ongelmien laaja-alaisuus

Työ on yksinäistä, liikaa muita kuin lääketieteellisiä ongelmia, liikaa töitä, vaikea hallita kokonaisuutta, hajanaisuus, ongelmien laaja-alaisuus Työ on yksinäistä, liikaa muita kuin lääketieteellisiä ongelmia, liikaa töitä, vaikea hallita kokonaisuutta, hajanaisuus, ongelmien laaja-alaisuus SLL 14/2009 systeemiajattelu systemaattinen ajattelu riskien

Lisätiedot

Otanko riskin vai vältänkö vaaran? - tutkimustietoa ja selviytymiskeinoja

Otanko riskin vai vältänkö vaaran? - tutkimustietoa ja selviytymiskeinoja Otanko riskin vai vältänkö vaaran? - tutkimustietoa ja selviytymiskeinoja Timo Leino LT, työterveyshuollon ja työlääketieteen erikoislääkäri Nuoret ja työ ohjelman koordinaattori Yliopistojen 22. työsuojelupäivät

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Kemppainen, Rahkonen, Korkiakangas, Laitinen Työterveyslaitos

Hyvinvointia työstä. Kemppainen, Rahkonen, Korkiakangas, Laitinen Työterveyslaitos Hyvinvointia työstä Herättelevät kysymykset ammattikuljettajalle Terveenä ja hyvinvoivana jo työuran alussa POHDI OMAA TERVEYSKÄYTTÄYTYMISTÄSI VASTAAMALLA SEURAAVIIN KYSYMYKSIIN: TYÖ Kuinka monta tuntia

Lisätiedot

Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa

Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa Työsuojeluviranomaisen tehtävistä Valvoo työsuojelua koskevien säännösten ja määräyksien noudattamista valvonta toteutetaan pääsääntöisesti tarkastajien

Lisätiedot

Laiteturvallisuus osana potilasturvallisuutta

Laiteturvallisuus osana potilasturvallisuutta Laiteturvallisuus osana potilasturvallisuutta Arja Pekonen Vs. potilasturvallisuuspäällikkö 14.2.2019 11.2.2019 2 Laitteisiin liittyvät HaiProt v. 2018 (n=449) 11.2.2019 3 Esim. HaiPro Potilas oli vuoteessa

Lisätiedot

Työelämän pelisäännöt

Työelämän pelisäännöt Työelämän pelisäännöt Taidoista työpoluiksi projekti Sisältö Työelämän peruskäsitteet Työelämässä Poissaolot Työturvallisuus ja terveys Työntekijän oikeudet ja velvollisuudet Työantajan oikeudet ja velvollisuudet

Lisätiedot

TERVETULOA HALKION LUUNSIIRTOLEIKKAUKSEEN HUSUKEEN! Husuken henkilökunta vastaa mielellään kysymyksiisi. Huuli-suulakihalkiokeskus.

TERVETULOA HALKION LUUNSIIRTOLEIKKAUKSEEN HUSUKEEN! Husuken henkilökunta vastaa mielellään kysymyksiisi. Huuli-suulakihalkiokeskus. Husuken henkilökunta vastaa mielellään kysymyksiisi. Huuli-suulakihalkiokeskus Töölön sairaala TERVETULOA HALKION LUUNSIIRTOLEIKKAUKSEEN HUSUKEEN! Topeliuksenkatu 5, Helsinki Vuodeosasto puh. 09-47187442

Lisätiedot

EDISTÄMME POTILASTURVALLISUUTTA YHDESSÄ. Suomalainen potilasturvallisuusstrategia 2009 2013

EDISTÄMME POTILASTURVALLISUUTTA YHDESSÄ. Suomalainen potilasturvallisuusstrategia 2009 2013 EDISTÄMME POTILASTURVALLISUUTTA YHDESSÄ Suomalainen potilasturvallisuusstrategia 2009 2013 Suomalainen potilasturvallisuusstrategia 2009 2013 STM asetti Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmän vuosille

Lisätiedot

Henkinen työsuojelu Pelastuslaitoksissa

Henkinen työsuojelu Pelastuslaitoksissa Henkinen työsuojelu Pelastuslaitoksissa Saku Sutelainen 20.4. Vierumäki 2 Työhyvinvointi tehdään yhdessä Työhyvinvoinnin edistäminen kuuluu sekä työnantajalle että työntekijöille. Työnantajan on huolehdittava

Lisätiedot

Tarkastaja Eini Hyttinen Itä-Suomen aluehallintovirasto työsuojeluvastuualue

Tarkastaja Eini Hyttinen Itä-Suomen aluehallintovirasto työsuojeluvastuualue Tarkastaja Eini Hyttinen Itä-Suomen aluehallintovirasto työsuojeluvastuualue Koulutus: yhteiskuntatieteiden maisteri (YTM) Työpaikka: ylitarkastajana Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueella

Lisätiedot

NUKKUMISEN VAIKUTUS OPISKELUTULOKSIIN

NUKKUMISEN VAIKUTUS OPISKELUTULOKSIIN NUKKUMISEN VAIKUTUS OPISKELUTULOKSIIN Tekijät: Miranda Grönlund Veera Hyytiäinen Elina Oja Psykologinen tutkimus Lohjan Yhteislyseon Lukio Toukokuu 2016 Opettaja: Simo Jouhi 1 Sisällysluettelo 1. Johdanto....

Lisätiedot

URAKOITSIJOIDEN TYÖTURVALLISUUSINFO VAASA & SEINÄJOKI ANTTI JOKELA, YIT SUOMI OY

URAKOITSIJOIDEN TYÖTURVALLISUUSINFO VAASA & SEINÄJOKI ANTTI JOKELA, YIT SUOMI OY Työn turvallisuussuunnitelma (TTS) ja yhteistyökumppanit ALIURAKOITSIJOIDEN TYÖTURVALLISUUSINFO VAASA & SEINÄJOKI 17.9.2019 ANTTI JOKELA, YIT SUOMI OY yit.fi Välittömät toimenpiteet Seuranta ja palaute

Lisätiedot