DRAAMAPEDAGOGIIKKA S2-OPETUKSESSA. Anu-Mari Janhonen Suomi toisena kielenä -opetuksen kehittämispäivät

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "DRAAMAPEDAGOGIIKKA S2-OPETUKSESSA. Anu-Mari Janhonen Suomi toisena kielenä -opetuksen kehittämispäivät"

Transkriptio

1 DRAAMAPEDAGOGIIKKA S2-OPETUKSESSA Anu-Mari Janhonen Suomi toisena kielenä -opetuksen kehittämispäivät

2 TEORIAOSIO

3 Mitä on draamapedagogiikka? Draamapedagogiikan juuret ovat Britanniassa. Suomessa draamapedagogiikasta käytetään monia rinnakkaisia käsitteitä esim. draama, teatteri-ilmaisu ja draamakasvatus. Tapio Toivanen (2015) käyttää peruskouluopetuksessa systemaattisesti käsitettä draamakasvatus. Draamapedagogiikka on itsenäinen, teatteriin pohjautuva opetus- ja tieteenala. Draamapedagogiikan juuret ovat sekä kasvatuksessa että teatterissa. Lähtökohtana on käsitys draamapedagogiikasta taiteen ja kasvatuksen välisenä mahdollisuuksien tilana. (Heikkinen 2002.) Opetuksen lähtökohtana ovat kuvitteelliset tilanteet, joissa oppilaat/opiskelijat toimivat sekä rooleissa että omana itsenään (Toivanen 2015). Draamaopettajuus sisältää kaksi laajaa kenttää: taiteen ja opettajuuden. Taiteilija-opettajan tehtävät vaihtelevat draaman genren mukaan kasvattavasta dramaturgi-ohjaajasta opastavaan kanssaoppijaan. (Viirret 2013.)

4 Miksi draamapedagogiikkaa S2-opetukseen? Tukee oppilasta/opiskelijaa aktiivisuuteen, toiminnallisuuteen ja kokemuksellisuuteen Kehittää ideoiden, ajatusten ja tunteiden ilmaisua kokonaisvaltaisesti Kehittää sosiaalisia taitoja: vuorovaikutustaitoja ja valmiuksia toimia erilaisissa ryhmissä (Owens 1998) Soveltuu uuden luokan ryhmäyttämiseen ja ryhmähengen parantamiseen Koska draamaharjoituksissa vuorovaikutus on sekä kielellistä että kehollista, draamapedagogiikka soveltuu hyvin myös suomen kielen alkeisoppijoille. Soveltuu S2-oppijoiden ja äidinkielisten oppijoiden yhteiseksi työtavaksi Kehittää puheviestinnällisiä ja improvisaatiotaitoja Lisää elämyksellisyyttä kirjallisuuden opetukseen, jossa draamatyöskentelyn lähtökohtana ovat tekstin tapahtumat ja henkilöt Ks. myös Toivanen (2015).

5 Draamapedagogiikka soveltuu S2-opetukseen kaikille koulutusasteille: varhaiskasvatukseen perusopetukseen (sis. valmistavan opetuksen) lukioon ammatilliseen koulutukseen aikuiskoulutukseen (sis. kotoutumiskoulutuksen)

6 Draamapedagogiikan tavoitteet 1. Henkilökohtainen oppimisen alue: tietojen, taitojen, asenteiden ja arvojen oppiminen (vrt. Rusanen: ilmaisulliset tavoitteet), 2. Sosiaalinen oppimisen alue 3. Taiteesta oppimisen alue (vrt. Rusanen: esteettiset tavoitteet) (Rusanen 2002, Toivanen 2015)

7 Draamapedagogiikan osa-alueet (Toivanen 2015) Draamapedagogiikka voidaan jakaa työskentely- ja esitysprosessin tekijän ja katsojan suhteen mukaan kolmeen, osin toisiinsa limittyvään osa-alueeseen: 1. Osallistava teatteri (participatory theatre): - keskeinen toimintamuoto - lähtökohtana ryhmämuotoinen toiminta ja oppiminen roolien, tilanteiden, kuvitteellisen ajan ja paikan avulla - ei ole yleisöä, vaan ryhmä jakaa ideoita ja toimii keskenään 2. Soveltava teatteri (applied thetre): - esiintyjät aktivoivat ja osallistavat yleisöä - raja esiintyjien ja katsojien välillä osin hävitetty 3. Esittävä teatteri (theatre): - katsojat osana draamaopetusta - kouluteatteri osana draamaopetusta

8 Draamapedagogiikan osa-alueet (Toivanen 2015) OSALLISTAVA TEATTERI - Draama - Prosessidraama - Draamatyötavat SOVELTAVA TEATTERI - Forumteatteri - Tarinateatteri - TIE (työpajateatteri, theatre in education) ESITTÄVÄ TEATTERI - Eri tyylit ja muodot* - Tekstipohjainen/ devising - Improvisaatioteatteri * Esim. draamallinen, eeppinen ja fyysinen teatteri (Rusanen 2002) - Nukketeatteri - Performanssi - Sirkus EI YLEISÖÄ AKTIIVINEN YLEISÖ YLEISÖ JA ESIINTYJÄT

9 Draamapedagogiikan vaikutusalue todellinen maailma oppilaan kokemusmaailma: - minä oppimisen potentiaalinen tila erilaisten näkökulmien ja vaihtoehtoisten mahdollisuuksien tarkastelemista omana itsenä teatterin keinoin fiktiivinen maailma fiktiivinen rooli: - elämismaailma (Toivanen 2015, ks. myös Heikkinen 2002)

10 Draamapedagogiikan oppimispotentiaali (Toivanen 2009, 2015) Draamapedagogiikan oppimispotentiaali on toimimisessa todellisen ja fiktiivisen maailman välillä. (vrt. Heikkinen 2002: esteettinen kahdentuminen) Draamatunneilla ei näytellä tai esitetä vaan toimitaan rooleissa ja näytetään omia ratkaisuja. Roolissa toimiminen etäännyttää ja pohtiminen tapahtuu omana itsenä. Kuvitteellisessa roolissa oppilas/opiskelija voi katsoa tilanteita eri näkökulmista eri roolien avulla. Harjoituksen jälkeen oppilas/opiskelija palaa pohtimaan tilannetta omana itsenään. Näiden kahden näkökulman avulla oppilaalla/opiskelijalla on mahdollisuus oppia ja kokea jotain uutta elämästä ja omasta toiminnastaan. Fiktiossa koetut asiat voivat muuttaa oppilaan/opiskelijan käsityksiä ja toimintaa. Oppilas/opiskelija voi luoda uusia merkityksiä ja toimintatapoja tuttuihin tilanteisiin ja aiheisiin. Samalla oppilas/opiskelija voi tarkastella ja käsitellä suhdettaan ryhmänsä jäseniin.

11 Draamakolmio (Toivanen 2015; ks. Myös Heikkinen 2002)

12 Draamakolmio (Toivanen 2015: lähde Kansanen 1999, Toivanen 2012, 2013) Ks. edellisen dian kuvio. Draamakolmiossa vaikuttavat: oppilas-/opiskelijaryhmä, opettaja sekä opetuksen tavoitteet ja sisällöt. Opetuksen didaktinen taso (1) - OPS, opettajan ihmis- ja oppimiskäsitys sekä ainedidaktiset valmiudet vaikuttavat opettajan draamatuntien suunnitteluun: tunnin tavoitteisiin, sisältöön ja työskentelytapoihin. Opetuksen didaktinen taso (2) - Opettajan toiminta opetustilanteessa: työmuotojen ja oppilaiden/opiskelijoiden palautteen reflektoiminen, joustavuus muuttaa toimintaa, oppilaiden/opiskelijoiden ohjaaminen fiktiivisissä rooleissa toimimiseen Pedagoginen taso - Opetuksen sosiaalinen ulottuvuus: opettaja hallitsee opetustilanteessa vuorovaikutusta sekä yksittäisten oppilaiden/opiskelijoiden että ryhmän tasolla.

13 Draaman vakava leikillisyys ja esteettinen kahdentuminen Heikkisen (2002) käsitys draamakasvatuksesta perustuu vakavan leikillisyyden ja esteettisen kahdentumisen näkökulmaan: Vakava leikillisyys eli draamaa tehdään keskittyneesti; vaikka draamakasvatuksen muoto on leikittelevä, tarkoitus on täyttä totta. Vakavan leikillisyyden osatekijöitä ovat: - kahdessa eri maailmassa, todellisessa ja kuvitteellisessa maailmassa liikkuminen - osapuolten sopimus, että he ovat leikkimässä - leikin kohteena ovat asiat, joita halutaan tutkia - leikkiin osallistutaan aktiivisesti - leikki on esteettinen ja eettinen kokemus. Lisäksi draamakasvatuksessa on mukana symbolinen, aineellinen tai ideaalinen panos. Leikin filosofiaa voidaan tarkastella mm. oppimispotentiaalin eli esteettisen kahdentumisen kautta.

14 Suomen kieli ja kirjallisuus perusopetuksessa voimaan astuneen uuden perusopetuksen opetussuunnitelman (POPS 2014) mukaan vuosiluokilla 1 9: suomen kielen ja kirjallisuuden oppimäärän erityisenä tehtävänä on kehittää oppilaiden suomen kielen, moniluku- ja vuorovaikutustaitoja ja tutustuttaa kirjallisuuteen ja kulttuuriin.

15 Draama peruskoulun S2-opetuksessa (POPS 2014) Suomen kieli ja kirjallisuus vuosiluokilla 1 2: Opetuksen tehtävänä on herättää kiinnostusta mm. kieleen ja ilmaisuun. Draamaa käytetään lastenkirjallisuudessa, saduissa, kertomuksissa jne. Vuosiluokilla 3 6: Vuorovaikutus- ja draamataitoja syvennetään erilaisten harjoitusten avulla. Draamaa ja kirjallisuuden opetusta yhdistetään muiden oppiaineiden opetukseen. Vuosiluokilla 7 9: Jokaisen oppilaan viestijäkuvaa vahvistetaan vuorovaikutusharjoituksin. Kirjallisuuden opetuksessa kannustetaan elämyksellisyyteen ja draaman käyttöön. Draamaa integroidaan myös muiden oppiaineiden opetukseen.

16 L2 laaja-alaisen kulttuurisen osaamisen alue (POPS 2014) L2 kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu vuosiluokilla 1 9: - Oppilaita ohjataan ja rohkaistaan myönteiseen vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön. - Oppilaita kasvatetaan kohtaamaan arvostavasti muita ihmisiä. - Oppilaita ohjataan asettumaan toisen asemaan ja tarkastelemaan asioita eri näkökulmista. - Oppilaita ohjataan arvostamaan ja hallitsemaan omaa kehoaan ja käyttämään sitä tunteiden, näkemysten, ajatusten ja ideoiden ilmaisuun. - Oppilaita kannustetaan kokeilemaan erilaisia ilmaisutapoja ja harjoittelemaan monenlaista esiintymistä. - Oppilaita rohkaistaan itsensä ilmaisemiseen vähäiselläkin kielitaidolla. - Mielikuvitus, kekseliäisyys ja ilmaisutaidot kehittyvät mm. draaman keinoin. - Tärkeätä on oppia käyttämään mm. draamaa vuorovaikutuksen ja ilmaisun välineenä. - Oppilaita kannustetaan nauttimaan koko kehon taitojen kehittymisestä sekä tekemisen ja ilmaisun ilosta.

17 S1 vuorovaikutuksessa toimiminen (POPS 2014) Suomen kieli ja kirjallisuus -oppiaineessa vuosiluokilla 1 2: - Käsitellään erilaisten vuorovaikutusharjoitusten, keskustelujen ja draaman avulla lastenkirjallisuutta, satuja, kertomuksia, loruja, tietotekstejä, mediatekstejä ja pelejä. Vuosiluokilla 3 6: - Ohjataan kokonaisilmaisuun, hyödynnetään draaman toimintamuotoja erilaisten ajankohtaisten aiheiden, teemojen ja kirjallisuuden käsittelyssä. Vuosiluokilla 7 9: - Tutustutaan teatteriin taidemuotona ja teatteri-ilmaisun keinoihin draaman toimintamuotojen avulla.

18 T3 vuorovaikutustilanteissa toimiminen (POPS 2014) Suomen kieli ja kirjallisuus -oppiaineen opetuksen tavoitteena on vuosiluokilla 1 2: - tukea oppilasta vahvistamaan ilmaisurohkeuttaan ja ohjata häntä ilmaisemaan itseään kokonaisvaltaisesti, myös draaman avulla. Vuosiluokilla 3 6: - ohjata oppilasta käyttämään luovuuttaan ja ilmaisemaan itseään monipuolisesti erilaisissa viestintä- ja esitystilanteissa, myös draaman avulla. Vuosiluokilla 7 9: - ohjata oppilasta monipuolistamaan taitojaan ilmaista itseään erilaisissa viestintä- ja esitystilanteissa, myös draaman avulla.

19 Draamaleikki ja draamatyötavat (Toivanen 2015) - Draamaleikissä vuosiluokilla 1 3 hyödynnetään lasten roolileikkivalmiutta. Draamaleikit voidaan jakaa sääntö- ja roolileikkejä yhdistäviin draamaleikkeihin sekä vapaamuotoiseen, lasten roolileikkiin perustuvaan työmuotoon. - Draamatyötavat vuosiluokilla 1 9 ovat keskeisin osa draamaopetusta. Ne ovat draamakasvatukseen kehitetty työskentelymuoto, jossa yhdistyvät opetukselliset päämäärät ja teatterillinen muoto. - Draamatyötapojen dramaturginen jako perustuu fiktiivisen tarinallisen kokonaisuuden eri osa-alueiden tarkasteluun: a) Toiminnan aloittamiseen soveltuvat työtavat b) Puitteita ja ympäristöä luovat työtavat c) Henkilöiden toimintaa, pyrkimyksiä ja tarinaa syventävät työtavat d) Tulkitsemista ohjaavat työtavat e) Prosessin lopettamiseen liittyvät työtavat

20 Valitse opetukseesi sopiva annos draamaa: A. draamatilanne, draamaopetustilanne tai draamaharjoitus - yksittäinen draamatyötapa osana oppituntia (Toivanen 2015) B. draamaprosessissa tai draamatarinassa - yhdistetään useita työtapoja - monimuotoinen tarinallinen kokonaisuus - toteutetaan joko yhdellä tai useammalla oppitunnilla (Toivanen 2015) C. prosessidraama - kahden tai useamman oppitunnin kestoinen draamakokonaisuus (Owens 1998)

21 Draamaoppitunnin rakenne Aloitus - luokkatila kuntoon eli pulpetit seinustoille - draamatunnin sisällön ja oppimistavoitteen esittäminen oppilaille (draamasopimus) - lämmittely (rentoutumista, kehon lämmittelyä, äänenkäyttö- ja/tai ilmaisuharjoituksia) Työskentelyvaihe - kaksi tai kolme draamatyötapaa/draamaharjoitusta yhdelle oppitunnille - toista draamatyötapoja ja äänellis-kehollisia harjoituksia niin, että työtavat tulevat tutuiksi Lopetus - yhteinen koonti ja arviointi

22 Teatteri- ja draamaopetuksen käsitteitä (Toivanen 2015) TEATTERI - Näyttämö - Lavastus, kulissit, valaistus, ääni - Näyttelijät - Ohjaaja - Käsikirjoitus, idea, teema - Harjoitteleminen, improvisoiminen - Esiintyminen, näytteleminen - Yleisö - Kritiikki, arviointi - Tuotos: näytelmä DRAAMA - Luokkahuone, draamatila, tila - Oppimisympäristö, puitteet - Oppilaat, osallistujat, roolihahmot - Opettaja - Draamatarina, kertomus, materiaalit, idea, teema - Työskentely, toimiminen, kokeileminen, tutkiminen - Jakaminen, näyttäminen, dramatisointi - Ryhmä, tarkkailija, vertaiset - Keskustelu, pohdinta, arviointi - Tuotos: draamaprosessi

23 Lähteet: teoriaa Heikkinen, H. 2002: Draaman maailmat oppimisalueina. Draamakasvatuksen vakava leikillisyys. Jyväskylän yliopisto: Jyväskylä. POPS Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet. Määräykset ja ohjeet 2014: pdf Rusanen, S. 2002: Koin traagisia tragedioita. Yläasteen oppilaiden kokemuksia ilmaisutaidon opiskelusta. Acta Scenica 11. Näyttämötaide ja tutkimus. Teatteroikorkeakoulu. Toivanen, T. 2012: Pohdintaa draamakasvatuksen perusteista suomalaisessa koulukontekstissa opetusmenetelmä vai taideaine. Kasvatus 2/2012, s Toivanen, T. 2015: Lentoon! Draama ja teatteri perusopetuksessa. Sanoma Pro Oy: Helsinki. (teoriaa ja harjoituksia) Viirret, T-L. 2013: Kun opettaja saa draamaroolin. Teoksessa: A. Kauppinen (toim.) Oppimistilanteita ja vuorovaikutusta. SKS: Helsinki, s

24 Lähteet: harjoituksia Einiö, R. & Huhtamäki, A. & Kontio, J. 2016: Ilmassa on! Draamaa ja toimintaa äidinkielen ja kirjallisuuden tunneille. Laatusana Oy: Helsinki. Owens, A. & Barber, K. 1998: Draama toimii. JB-kustannus: Helsinki. Owens, A. & Barber, K. 2002: DRAAMA suunnistus prosessidraaman arviointi ja reflektointi. Draamatyö: Helsinki. Pätsi, M. 2016: Näyttelijän tekniikoita. BTJ Finland Oy: Helsinki. Routarinne, S Improvisoi! Tammi: Helsinki. Sinivuori, P. & Sinivuori, T Esiripusta aplodeihin. Opas harrastajateatteriohjaajille ja ilmaisukasvattajille. 2. painos. Jyväskylä: Atena.

25 Kirjallisuusvinkkejä (sis. teoriaa ja harjoituksia) Airaksinen, R. & Okkonen, S. 2006: Teatteri tenaville lapsi teatterin kokijana. Gummerus: Jyväskylä. Anttila, E (toim.): Taiteen jälki: Taidepedagogiikan polkuja ja risteyksiä. Teatterikorkeakoulu: Helsinki. Bogart, A. 2004: Ohjaaja valmistautuu. Like: Helsinki. Bowell, P. & Heap, B. H Planning Process Drama. David Fulton: London. Bowell, P. & Heap, B. H. 2005: Prosessidraama polkuja opettamiseen ja oppimiseen. Airaksinen, R., Korhonen, P. & Korhonen, P. (suom.) Draamatyö: Helsinki. Fleming, M Starting Drama Teaching. David Fulton: London. Fleming, M. 1997: The Art of Drama Teaching. David Fulton: London. Heikkinen, H. & Viirret, T-L (toim.): Draamakasvatuksen Teillä tutkimus TIE (Theatre in Education) - projektista. Jyväskylä. Heikkinen, H Draamakasvatus: opetusta, taidetta, tutkimista! Minerva Kustannus Oy: Jyväskylä. Helenius, A., Jäälinoja. P. & Sormunen, H Sesam! Avaimia esiopetuksen draamapedagogiikkaan. Atena: Jyväskylä. Johnstone, K Impro. Improvisoinnista iloa elämään ja esiintymiseen. Yliopistopaino: Helsinki. Kanerva, P. & Viranko, V Aplodeja etsijöille. Näkökulmia draamaan sekä taidekasvatuksena että opetusmenetelmänä. Äidinkielenopettajainliitto: Helsinki.

26 Kirjallisuusvinkkejä (sis. teoriaa ja harjoituksia) Kenttälä, M., Koskela, L., Pyhäniemi, S. & Seppä, T. 2013: Monikulttuurisen maamme kirja. Suomen kielen ja kulttuurin lukukirja. Gaudeamus: Helsinki. Koponen, P Improkirja. Like: Helsinki. Korhonen, P. & Airaksinen, R Hyvä hankaus teatterilähtöiset menetelmät oppimisen ja osallisuuden mahdollisuuksina. Teatterikorkeakoulun julkaisusarja no. 38. Gummerus. Korhonen, P. & Ostern, A-L. (toim.) 2001: Katarsis. Draama, teatteri ja kasvatus. Atena: Jyväskylä. Laakso, E Draamakokemusten äärellä. Prosessidraaman oppimispotentiaali opettajaksi opiskelevien kokemusten valossa. Jyväskylän yliopisto: Jyväskylä. Laiho, K (toim.): Taikalamppumenetelmän opas. Oivaltavaa käytännön dramaturgiaa elokuvatyöpajoihin. Ojanen, S. 2006: Ohjauksesta oivallukseen. Palmenia: Helsinki. Schonmann, S. (ed.) 2011: Key Concepts in Theatre/Drama Education. Sinivuori, P. & Sinivuori, T Esiripusta aplodeihin. Opas harrastajateatteriohjaajille ja ilmaisukasvattajille. Atena: Jyväskylä. Tarinateatteri Mielikuva (toim.) 1999: Tarinateatteri. Playback theatre. Vantaa. Toivanen, T. 2002: Mä en ois kyllä ikinä uskonu ittestäni sellasta. Peruskoulun viides- ja kuudesluokkalaisten kokemuksia teatterityöstä. Teatterikorkeakoulu: Helsinki. Ventola, M.-R.. & Renlund, M (toim.): Draamaa ja teatteria yhteisöissä. Stadia. Sarja B: Oppimateriaalit 5.

27 HARJOITUSOSIO

28 DRAAMASOPIMUS Esimerkki draamasopimuksesta: Te olette tulleet hakemaan S2-opetukseenne sovellettavia draamapedagogiikan menetelmiä. Tutustumme draamapedagogiikkaan tekemällä koko 1,5 tunnin ajan draamaharjoituksia. Olen kirjoittanut teille dioihin tänään tehtävät harjoitukset mustalla ja lisäharjoitukset sinisellä fontilla. Olen kirjoittanut teille myös taustateoriaa, johon voitte tutustua itsenäisesti. Työskentelemme isossa ryhmässä, pienryhmissä ja pareittain. Tavoitteena on, että tutustuisitte draamapedagogiikan keskeisiin harjoituksiin osallistumalla kaikkiin harjoituksiin. Jos kuitenkin jokin harjoituksista tuntuu jollekin teistä vaikealta, muiden työskentelyä voi jäädä katsomaan hankalan harjoituksen ajaksi. Sopiiko tämä suunnitelma ja tavoite teille kaikille?

29 LÄMMITTELYHARJOITUS Imperfektiharjoitus: Mitä teit aamulla / eilen / viikonloppuna? a) Kaikki seisovat isossa piirissä, ja keskellä oleva sanoo: Vaihda paikkaa, jos eilen joit kahvia. Kahvia juoneet joutuvat vaihtamaan paikkaa. Keskellä olija yrittää ehtiä vapautuneelle paikalle. b) Tänään 4.10: Harjoitus yhdistetään tutustumiseen: Minä olen x (nimi) ja join eilen kahvia. Harjoitusta voi varioida monenlaisin lausein, esim. Vaihda paikkaa, jos olet joskus ratsastanut/jos sinulla on siniset farkut. Alkeisoppijoille riittää hyvin esim. repliikit Minä tykkään/en tykkää x:stä.

30 KEHONLÄMMITTELYHARJOITUS KONE (ryhmätyö/pienryhmätyö) - Yksi oppilaista menee ensin lavalle tekemään mekaanisella, toistavalla liikekielellä jonkin liikkeen (opettaja antaa aiheen/aiheena kuva tms.) - Kun joku oivaltaa, mistä liikkeessä on kyse, hän menee tekemään omaa, edelliseen liittyvää liikettä. - Kolmas, neljäs ja lopulta jokainen oppilas menee mukaan liikkeeseen. - Lopuksi opettaja kiittää konetta. - Seuraavalla kerralla uuteen koneeseen voidaan ottaa mukaan ääni. - Harjoitus soveltuu kaikentasoisille S2-oppilaille, koska siinä ei puhuta.

31 ÄÄNENLÄMMITTELYHARJOITUS HUUTOJA (ryhmätyö) - Huudetaan eri voimakkuuksilla ja etäisyyksien mielikuvilla lauseita esim. Kahville! tai Mä ootan sua! viereiseen huoneeseen, alakertaan, pihalle. Tullaan huudoilla takaisin päinvastaisessa järjestyksessä. - Voidaan toteuttaa myös kahtena vastapäisenä jonona tai ryhmänä, jotka huutavat vuorotellen. TARINOITA SANA KERRALLAAN (ryhmätyö/pienryhmätyö) - Istutaan piirissä. Joku antaa tarinalle aiheen, jota ryhmä alkaa kertoa siten, että jokainen saa sanoa vuorollaan vain yhden sanan. - Kun tarinankerronta on tuttua, keskitytään tarinakaavaan: alku, keskikohta ja loppu.

32 ÄÄNENLÄMMITTELYHARJOITUS KAHDEN KUORON DIALOGEJA (ryhmätyö) - Kaksi kuoroa seisoo vastapäisissä riveissä. Kummallakin kuorolla on oma kapellimestari, joka syöttää tunnetilan, jolla repliikki lausutaan. - Tunnetilat (tavan adverbiaalit esim. hämmästyneesti, ilahtuneesti, väsyneesti) koottu paperille kuviksi tai sanoiksi - Oppilaat ovat voineet kirjoittaa lyhytlauseiset dialogit etukäteen. - Dialogit valkokankaalla/seinällä - Hauskuus syntyy, kun kapellimestari pyytää lausumaan lauseita lauseensisällöstä poikkeavalla tavalla. Dialogiesimerkki Muumipeikosta ja pyrstötähdestä seuraavassa diassa

33 DIALOGI ÄÄNEN LÄMMITTELYYN Muumipeikko ja pyrstötähti (henkilöt Muumipeikko ja Nipsu, soveltaen kolmas luku) N1: - Ei ainoatakaan seikkailua koko päivänä. M1: - Minusta on kyllin jännittävää liukua alas mutkittelevaa jokea. N2: - Niinkö? M2: - Ei koskaan tiedä mitä on seuraavan mutkan takana. N3: - Tuonko mutkan, tuossa edessä? M3: - Sinä ajat takaa seikkailua. N4: - Enkä aja. M4: - Ja sitten kun se tulee, olet peloissasi ja juokset pois. N5: - Minä en ole mikään jalopeura. M5. - Jalopeura? N6: - Minä pidän pienistä seikkailuista, parahiksi suurista. M6: - Siinä sinulle parahiksi suuri seikkailu. Dialogi Tove Janssonin teoksesta Muumipeikko ja pyrstötähti. Ks. Selkokielistetty kolmas luku M. Kenttälän, L. Koskelan, S. Pyhäniemen & T. Sepän toimittamasta kirjasta Monikulttuurisen maamme kirja. Suomen kielen ja kulttuurin lukukirja.

34 TEEMAAN VIRITTÄYTYMINEN KOLLEKTIIVINEN ROOLI (ryhmätyö) Aluksi ohjaaja kertoo miljöön (paikka ja aika) ja tilanteen, jota lähdetään rakentamaan esim. markkinat keskiaikaisella torilla. Koko ryhmälle aiheeseen sopiva kollektiivinen rooli esim. toriväki Jokainen miettii aiheeseen sopivan roolin esim. kauppias. Roolihahmoa ilmentävää kävelyä tilassa Ohjaaja pyytää kävelijöitä tuottamaan aiheen miljööseen sopivia ääniä (luonto, ihmiset, eläimet) ja puhetta (kauppiaat, asiakkaat jne.).

35 LÄMMITTELYHARJOITUS HYPITÄÄNKÖ? - JOO! (parityö/pienryhmätyö/ryhmätyö) - Toinen pareista/yksi oppilaista johtaa yhden kysymyksen ajan, sitten vuoro vaihtuu toiselle oppilaalle. - Pari kysyy jonkin ko/kö-kysymyksen esim. Juostaanko? Hypitäänkö? Maalataanko auto? Ratsastetaanko aasilla? - Toinen/muut vastaavat: Joo! (Ideana on siis, ettei saa kieltäytyä, vaan kaikki tarjoukset hyväksytään.) - Kaikki tekevät isosti kysymyksessä esitettyä liikettä, ääntä voi ottaa mukaan. - Harjoitus soveltuu hyvin alakoululaisille.

36 LÄMMITTELYHARJOITUS SANOI HÄN -PUHEIMPRO (parityö) Ensimmäinen sanoo jonkin repliikin, johon toisen täytyy vastata: Sanoi hän ja alkoi (määrittelee toisen tekemään jotakin). Määrittelijä jatkaa heti omalla varsinaisella repliikillään, johon toinen taas vastaa: Sanoi hän ja Esim. A: Kaunis päivä tänään! B: Sanoi hän ja alkoi irvistellä. (A alkaa irvistellä.) Mutta on todella kylmä. A: Sanoi hän ja alkoi hyppiä lämpimäkseen. (B alkaa hyppiä.) Minulla olisi sinulle vähän asiaa. B: Sanoi hän ja alkoi kiristää vyötään. (A kiristää vyötään.) No kerro toki. Jne.

37 PUHEIMPROVISAATIOHARJOITUS TOIMITTAJA, ASIANTUNTIJA, TULKKI JA YLEISÖ (ryhmätyö) Tulkiksi valittu henkilö menee pois tilasta. Yleisö kertoo, minkä alan asiantuntijasta on kyse ja mitä asiantuntija kertoo omasta alastaan. Esim. pyöränkorjaaja kertoo, kuinka rengas paikataan. Koska asiantuntija on ulkomaalainen, tarvitaan tulkkia. Tulkki pyydetään sisään, ja toimittaja esittää ensimmäisen kysymyksen, jonka tulkki tulkkaa siansaksaksi. Asiantuntija vastaa eläytyen siansaksaksi, ja tulkki kääntää vastauksen suomeksi. Toimittajan haastattelukysymykset ovat aluksi varovaisia, sitten kasvattavat jännitettä.

38 LÄMMITTELYHARJOITUS MUOVAILTAVAT PATSAAT (parityö) - Toinen pareista on muovailtava patsas ja toinen muovailija. - Patsas seisoo liikkumatta ja muovailija asettaa patsaan kädet, jalat, muun kehon ja pään haluamaansa asentoon. - Opettaja sanoo yhden aiheen kerrallaan. Tunneaiheita ovat esim. ilo, suru, kauhu, hämmennys, viha ja muita aiheita esim. ammatit, eläimet, henkilöhahmot. - Kun muovailijat ovat valmiita, he kiertävät ihastelemassa kaikkia patsaita. Pareilla voi teettää useita patsaita. - Taustalla voi soittaa musiikkia. - Harjoitus sopii kaiken tasoisille S2-oppilaille, koska siinä ei puhuta.

39 LÄMMITTELYHARJOITUS PATSASIMPRO (ryhmätyö/pienryhmätyö) - Oppilaat seisovat piirissä. - Yksi oppilaista menee piirin keskelle, ottaa jonkin asennon ja jähmettyy patsaaksi. - Joku oppilaista menee ensimmäisen kaveriksi ja liittyy patsaana ensimmäisen toimintaan. - Sitten ensimmäinen oppilas lähtee pois, ja joku muu tulee taas keskelle jääneen toisen oppilaan patsaskaveriksi. - Kun oppilaat harjaantuvat harjoitukseen, patsaita voi vaihtaa nopeasti. - Harjoitus soveltuu kaiken tasoisille S2-oppilaille, koska siinä ei puhuta.

40 PIENRYHMIIN JAKAUTUMINEN Pienryhmiin jakautuminen (jonossa lasku kahdeksaan) Jokainen pienryhmä valitsee yhden kuvan OR = OPETTAJA ROOLISSA Opettaja ottaa roolin esim. prosessidraamassa. Roolihenkilö kuljettaa tarinaa eteenpäin ja antaa halutessaan tehtäviä oppilaille. Roolihenkilön kannattaa käyttää roolimerkkiä (esim. huivi, hattu, silmälasit).

41 ROOLINOTTOHARJOITUKSET STILL-KUVA (pienryhmätyö/ryhmätyö) - Katsokaa kuvaa ja valitkaa roolihahmot itsellenne. Voitte keksiä myös tilanteeseen sopivia kuvan ulkopuolisia hahmoja. - Suunnitelkaa kuvan kaltainen, yhteinen pysähtynyt tilanne, jossa jokainen esiintyy äänettömänä ja liikkumattomana hahmona/patsaana. - Tilanteita esim. kuvassa nyt, tunti/vrk sitten, vuosi sitten, päivän kuluttua, viiden vuoden kuluttua tai lempiharrastuksen parissa, arki-iltana kotona, koulussa, synttäreillä, elämän käännekohdassa - Tehkää opettajan ohjeesta 4 5 still-kuvaa. - Jokainen ryhmä valitsee yhden still-kuvan, jonka esittää muille. - Katsojat tulkitsevat kuvaa ja miettivät yhdessä, mitä kuvassa tapahtuu. - Esiintyjistä jokainen miettii hahmolleen lyhyen, tilanteeseen sopivan repliikin etukäteen. Kun opettaja/joku katsojista koskettaa häntä olkapäähän, hän sanoo repliikkinsä ääneen.

42 HENKILÖHAHMON SYVENTÄMINEN ÄÄRIVIIVAPIIRROS (pienryhmätyö/ryhmätyö) Valitkaa kiinnostava henkilöhahmo, jonka haluatte tuntea paremmin. Yksi oppilas makaa lattialla, toiset piirtävät hänen ääriviivansa isolle paperille. Keksikää ja kirjoittakaa ääriviivapiirrokseen kuka henkilö on (nimi, ikä, tausta, perhe, harrastukset, ammatti, toiveet, pelot ym.) Käydään yhdessä ryhmien tuotokset läpi ja laitetaan ne seinälle.

43 HENKILÖHAHMON SYVENTÄMINEN KUUMA TUOLI (pienryhmätyö/ryhmätyö) - (Jatketaan still-kuvana esitetyn tilanteen käsittelyä.) - Valitaan mielenkiintoiset henkilöhahmot ja tilanne, johon sisältyy jokin ongelma tai ristiriita. - Yksi oppilaista istuu roolissa tuolilla ryhmän edessä. - Muut haastattelevat roolissa olevaa oppilasta. - Tavoitteena on saada lisätietoa roolihenkilöstä tai selkiyttää ja jäsentää jo tiedettyjä asioita. - Harjoitus kehittää kysymysten esittämistä.

44 HENKILÖHAHMON SYVENTÄMINEN KÄTKETYT AJATUKSET (pienryhmätyö/ryhmätyö) - Yksi ryhmän jäsenistä istuu tuolilla ja kertoo aluksi tapahtumista omasta näkökulmastaan. - Osa ryhmäläisistä menee seisomaan istujan taakse ja sanoo vuorollaan ääneen, mitä luulee henkilön oikeasti ajattelevan tapahtumista. - Tuolilla istuja ja takana seisova puhuvat vuorotellen repliikin kerrallaan. - Muut katsovat ja kuuntelevat.

45 HENKILÖHAHMON SYVENTÄMINEN KAKSI RYHMÄÄ KAKSI TUOLIA (pienryhmätyö/ryhmätyö) - Kätketyt ajatukset -harjoitus pidemmälle vietynä - Kaksi roolissa olevaa oppilasta istuu toisiaan vastapäätä - Osa oppilaista seisoo roolissa olevien takana ja kuiskaa vuorosanat roolissa istujille, jotka toistavat ne ääneen. - Muut oppilaat katsovat. - Syntyy vuoropuhelu, jossa käsitellään ongelmaa tai ristiriitaa.

46 HENKILÖHAHMON SYVENTÄMINEN HENKILÖN ÄÄNI ESILLE KIRJALLISISSA TMS. TUOTOKSISSA (pienryhmätyö/ryhmätyö) - Kirjoittakaa ristiriitatilanteen tai ongelmanratkaisun kannalta keskeisen/keskeisten henkilöhahmo(je)n tekstiviesti(t). Kaikkien ryhmien tekstiviestit kootaan näkyville ja käsitellään yhdessä. - Kirjoittakaa ristiriitatilanteen tai ongelmanratkaisun kannalta keskeisen/keskeisten henkilöhahmo(je)n päiväkirjaa ennen käännekohtaa/ratkaisua ja/tai käännekohdan/ratkaisun jälkeen.tämä on myös hyvä kotitehtävä (draamatunneilta voidaan antaa kotitehtäviä). - Uutistoimittaja ja valokuvaaja tulevat haastattelemaan käsitellyn tarinan henkilöitä ratkaisun jälkeen. Kirjoittakaa lööpit ja ottakaa valokuvat. Lehtien etusivut kootaan seinille. - Uutishaastattelut voidaan myös videoida.

47 DRAAMAHARJOITUKSET OMANTUNNONKUJA/VALINTATUNNELI (ryhmätyö) Jollain käsitellyn/käsiteltävän draaman hahmoista on ristiriita ratkaistavana tai kiperä valinta tehtävänä. Hän kävelee kahden toisiaan vastapäätä seisovan jonon eli kujan/tunnelin läpi. Toinen jono kuiskaa kävelijälle neuvoja ja ohjeita, jotka ovat ratkottavan asian puolesta. Toinen jono vastustaa ratkottavaa asiaa. Kujan läpi kuljettuaan kävelijä tekee ratkaisunsa ja kertoo sen muille. Omantunnonkujan/valintatunnelin sovellus (ryhmätyö) Jokainen vuorollaan kävelee kujan läpi niin, että kujan läpi kulkenut jää aina seisomaan kujan alkuun. Koonti niin, että luokan toiselle puolelle tulevat asiaa kannattavat, toiselle puolelle asiaa vastustavat oppilaat. Käydään keskustelua perusteluista. Harjoitus soveltuu mielipiteen muodostamiseen ja perusteluun, väittelyn pohjustukseen tai koontiin tms.

48 DRAAMATUNNIN ARVIOINTI a) Peukkuväittämät: Oppilas nostaa peukun ylös, alas tai keskelle sen mukaan, onko opettajan oppituntia koskevasta väittämästä samaa tai eri mieltä vai vähän kumpaakin. (Nopea, soveltuu alkeisoppijoillekin) b) Mielipidejana: Opettaja piirtää lattiaan kuvitellun janan, jonka toinen ääripää on olen täysin samaa mieltä, toinen ääripää olen täysin eri mieltä. Opettaja sanoo väitteitä, ja oppilaat menevät seisomaan oman mielipiteensä kohdalle janaan. Opettaja voi halutessaan kysyä oppilaiden perusteluja.

49 OPPIMISEN REFLEKTOINTI Hetken merkitseminen - Oppilaat menevät seisomaan siihen kohti tilaa/luokkaa, missä he oppivat tai oivalsivat tunnista jotakin itselleen tärkeää. - Opettaja pyytää jokaista kertomaan oman oppimiskokemuksensa. - Jos aikaa on vähän tai oppilaita paljon, tehdään sama parityönä eli kaksi oppilasta kertoo oppimiskokemuksensa toisilleen. Kiitos aktiivisesta osallistumisestasi draamatunnille! Tunnin lopussa oppilaat nostavat pulpetit paikoilleen.

Draamakasvatuksen perusopinnot (25 op)

Draamakasvatuksen perusopinnot (25 op) Draamakasvatuksen perusopinnot (25 op) Opintokokonaisuuden jälkeen opiskelija osaa - draamakasvatuksen teoreettiset perusteet yhteisöllisessä ja yksilöllisessä oppimisprosessissa - hahmottaa draamakasvatuksen

Lisätiedot

DRAAMAKASVATUS PERUSOPINNOT 25 OP

DRAAMAKASVATUS PERUSOPINNOT 25 OP 1 (8) DRAAMAKASVATUS PERUSOPINNOT 25 OP Draamakasvatus on taidekasvatuksellinen ja kokemuksellinen oppiaine. Siinä opiskellaan ja tutkitaan draaman ja teatterin keinoja opetus- ja kasvatustyössä sekä draamaa

Lisätiedot

Opetuksellisen vuorovaikutuksen haasteet ja draamatoiminta

Opetuksellisen vuorovaikutuksen haasteet ja draamatoiminta Opetuksellisen vuorovaikutuksen haasteet ja draamatoiminta Tapio Toivanen Dosentti, TeT, draamakasvatuksen yliopistonlehtori Opettajankoulutuslaitos Helsingin yliopisto Oppimiskäsitys OPS 2016 Laajalaisen

Lisätiedot

Tanssin yleinen ja laaja. oppimäärä. Eija Kauppinen, Opetushallitus

Tanssin yleinen ja laaja. oppimäärä. Eija Kauppinen, Opetushallitus Tanssin yleinen ja laaja oppimäärä Eija Kauppinen, Opetushallitus Aluehallintovirasto, Pohjois-Suomi Taiteen perusopetus ja uusi OPS Muhos, 20.10.2017 Tanssin laaja ja yleinen oppimäärä Perusteiden taiteenalakohtaisten

Lisätiedot

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv. 2016-17 Valinnaisaineet oppilas valitsee yhdessä huoltajan kanssa kaksi valinnaisainetta mikäli 5. luokan oppilaan valinta kohdistuu A2-kieleen muuta

Lisätiedot

Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna

Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna 2016-2017 Piirros Mika Kolehmainen Aseman koulun valinnaisuudesta info-tilaisuus 4.-5. lkn huoltajille ja oppilaille 6.4 klo 18 valinnat tehdään huoltajan WILMAssa

Lisätiedot

John Steinbeck HIIRIÄ JA IHMISIÄ DRAAMATEHTÄVÄT. Heli Alku, Disa Kamula, Virpi Matala

John Steinbeck HIIRIÄ JA IHMISIÄ DRAAMATEHTÄVÄT. Heli Alku, Disa Kamula, Virpi Matala John Steinbeck HIIRIÄ JA IHMISIÄ DRAAMATEHTÄVÄT Heli Alku, Disa Kamula, Virpi Matala Ennen näiden harjoitusten tekemistä opiskelijoiden olisi hyvä tuntea näytelmän tarina. Voitte esimerkiksi käydä katsomassa

Lisätiedot

Opetuksen tavoitteet Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet

Opetuksen tavoitteet Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet VIITTOMAKIELI JA KIRJALLISUUS Äidinkieli ja kirjallisuus -oppiaineen tehtävä, oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet, ohjaus, eriyttäminen ja tuki sekä oppimisen arviointi koskevat myös

Lisätiedot

KUVATAITEEN PAINOTUSOPETUS LUOKAT. Oppiaineen tehtävä

KUVATAITEEN PAINOTUSOPETUS LUOKAT. Oppiaineen tehtävä KUVATAITEEN PAINOTUSOPETUS 7. -9. LUOKAT Oppiaineen tehtävä Kuvataiteen opetuksen tehtävä on ohjata oppilaita tutkimaan ja ilmaisemaan kulttuurisesti moninaista todellisuutta taiteen keinoin. Oppilaiden

Lisätiedot

Käsitys oppimisesta koulun käytännöissä

Käsitys oppimisesta koulun käytännöissä Käsitys oppimisesta koulun käytännöissä Aktiivisuus, vuorovaikutus ja myönteiset kokemukset oppimiskäsityksen kuvauksessa Tampere 28.1.2015 Eija Kauppinen Oppimiskäsitys perusopetuksen opetussuunnitelman

Lisätiedot

Oppimisympäristöt perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa 2014

Oppimisympäristöt perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa 2014 Oppimisympäristöt perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa 2014 Eija Kauppinen Opetushallitus Rakennusfoorumi 6.11.2018, Helsinki Oppimisympäristöt muutoksessa Valtioneuvoston asetus perusopetuslaissa

Lisätiedot

Ympäristökriisi ja ilmastokatastrofi Tiedon luonteen muutos Tieto- ja viestintäteknologian kehitys, digitalisaatio Työelämän murros, automatisaatio

Ympäristökriisi ja ilmastokatastrofi Tiedon luonteen muutos Tieto- ja viestintäteknologian kehitys, digitalisaatio Työelämän murros, automatisaatio Ympäristökriisi ja ilmastokatastrofi Tiedon luonteen muutos Tieto- ja viestintäteknologian kehitys, digitalisaatio Työelämän murros, automatisaatio ja robotisaatio Hyvinvoinnin ongelmat eli niin sanottu

Lisätiedot

Kolmen teeman kokonaisuus omien ja kaverien vahvuuksien tunnistamiseen ja hyödyntämiseen.

Kolmen teeman kokonaisuus omien ja kaverien vahvuuksien tunnistamiseen ja hyödyntämiseen. Esiopetus ja 1.-3.lk Kolmen teeman kokonaisuus omien ja kaverien vahvuuksien tunnistamiseen ja hyödyntämiseen. Tutustu verkkosivuihin nuoriyrittajyys.fi Tutustu ohjelmavideoon nuoriyrittajyys.fi/ohjelmat/mina-sina-me

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016 Raahe 3.3.2016 Laura Rahikkala liikunnanopettaja OPS 2016 HAASTE MAHDOLLISUUS HYPPY JOHONKIN UUTEEN OPS UUDISTUKSEN KESKEISIÄ LÄHTÖKOHTIA PEDAGOGINEN UUDISTUS -> Siirtyminen kysymyksestä MITÄ opitaan,

Lisätiedot

Uusi opetussuunnitelma ja Taidetestaajat. Eija Kauppinen Opetushallitus Mitä mieltä sä oot? -seminaari Helsinki

Uusi opetussuunnitelma ja Taidetestaajat. Eija Kauppinen Opetushallitus Mitä mieltä sä oot? -seminaari Helsinki Uusi opetussuunnitelma ja Taidetestaajat Eija Kauppinen Opetushallitus Mitä mieltä sä oot? -seminaari Helsinki 13.4.2018 17/04/2018 Opetushallitus 2 17/04/2018 Opetushallitus 3 Kulttuurinen osaaminen,

Lisätiedot

Kokemuksia Unesco-projektista

Kokemuksia Unesco-projektista Kokemuksia Unesco-projektista Puheviestinnän harjoitusten tavoitteet Kuuden oppitunnin mittaisen jakson aikana asetin tavoitteiksi seuraavia oppimis- ja kasvatustavoitteita: Oppilas oppii esittämään omia

Lisätiedot

DRAAMAN OPETUSSUUNNITELMA KILONPUISTON KOULU

DRAAMAN OPETUSSUUNNITELMA KILONPUISTON KOULU DRAAMAN OPETUSSUUNNITELMA KILONPUISTON KOULU Kilonpuiston koulu noudattaa uuden opetussuunnitelman (2016) mukaista linjaa draaman opettamisesta osana äidinkielen ja kirjallisuuden opetusta. Edu.fi -osoitteesta

Lisätiedot

D R A A M A T Y Ö P A J O I S S A O N T I L A A I D E O I L L E J A P E R S O O N I L L E

D R A A M A T Y Ö P A J O I S S A O N T I L A A I D E O I L L E J A P E R S O O N I L L E D R A A M A T Y Ö P A J O I S S A O N T I L A A I D E O I L L E J A P E R S O O N I L L E Draamatyöpajassa ryhmä ideoi ja tuottaa synopsiksen pohjalta musiikkiteatteriesityksen käsikirjoituksen. Käsikirjoitus

Lisätiedot

Kommenttipuheenvuoro Musiikinopetuksen oppimisympäristön kehittämishanke

Kommenttipuheenvuoro Musiikinopetuksen oppimisympäristön kehittämishanke Kommenttipuheenvuoro Musiikinopetuksen oppimisympäristön kehittämishanke 2008-2010 TeknoDida 5.2.2010 Eija Kauppinen Opetushallitus Eija.kauppinen@oph.fi Otteita opetussuunnitelmien perusteista 1 Oppimiskäsitys

Lisätiedot

Toiminnallinen oppiminen -Sari Koskenkari

Toiminnallinen oppiminen -Sari Koskenkari Toiminnallinen oppiminen -Sari Koskenkari Toiminnallinen oppiminen Perusopetuksen opetussuunnitelmassa painotetaan työtapojen toiminnallisuutta. Toiminnallisuudella tarkoitetaan oppilaan toiminnan ja ajatuksen

Lisätiedot

VIERAS KIELI/SAAMEN KIELI, A1-OPPIMÄÄRÄ

VIERAS KIELI/SAAMEN KIELI, A1-OPPIMÄÄRÄ VIERAS KIELI/SAAMEN KIELI, A1-OPPIMÄÄRÄ VIERAAN KIELEN/SAAMEN KIELEN A1-OPPIMÄÄRÄN OPETUKSEN TAVOITTEET VUOSILUOKILLA 1-2 Oppiaineen tehtävä Vuosiluokilla 1 2 vieraan kielen ja saamen kielen opetuksen

Lisätiedot

Kuvataide. Vuosiluokat 7-9

Kuvataide. Vuosiluokat 7-9 Kuvataide Vuosiluokat 7-9 Kuvataiteen tehtävänä on kulttuurisesti moniaistisen todellisuuden tutkiminen ja tulkitseminen. Kuvataide tukee eri oppiaineiden tiedon kehittymistä eheäksi käsitykseksi maailmasta.

Lisätiedot

A1. OPS-UUDISTUS JA TEKNOLOGIA Oppiaineiden näkökulmia Taide- ja taitoaineet

A1. OPS-UUDISTUS JA TEKNOLOGIA Oppiaineiden näkökulmia Taide- ja taitoaineet A1. OPS-UUDISTUS JA TEKNOLOGIA Oppiaineiden näkökulmia Taide- ja taitoaineet VALTAKUNNALLISET VIRTUAALIOPETUKSEN PÄIVÄT 8.-9.12.2014, Helsinki, Messukeskus Mikko Hartikainen Opetushallitus Kuvataiteen

Lisätiedot

Käsitys oppimisesta koulun käytännöissä

Käsitys oppimisesta koulun käytännöissä Käsitys oppimisesta koulun käytännöissä Oppimiskäsityksen kuvaus Helsinki 6.3.2015 1 Oppimiskäsitys perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa Perusteissa kuvataan oppimiskäsitys, jonka pohjalta opetussuunnitelman

Lisätiedot

NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016

NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016 NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016 Nuori Yrittäjyys Yrittäjyyttä, työelämätaitoja, taloudenhallintaa 7-25- vuotiaille nuorille tekemällä oppien 55 000 oppijaa 2013-14 YES verkosto (17:lla alueella)

Lisätiedot

ENNAKKOTEHTÄVÄ: Oppimista tukeva arviointikulttuuri

ENNAKKOTEHTÄVÄ: Oppimista tukeva arviointikulttuuri ENNAKKOTEHTÄVÄ: Oppimista tukeva arviointikulttuuri Perehtyminen kotona: Millainen on oppimista tukeva arviointikulttuuri? Palauta mieleen OPSin luku 6. Koonti ja keskustelu opettajainkokouksessa: Mikä

Lisätiedot

KOTIEN OPS-OPAS. OPS = opetussuunnitelma, jossa kerrotaan ARVOT

KOTIEN OPS-OPAS. OPS = opetussuunnitelma, jossa kerrotaan ARVOT KOTIEN OPS-OPAS OPS = opetussuunnitelma, jossa kerrotaan - mitkä arvot ohjaavat koulun toimintaa - millainen oppimiskäsitys ohjaa oppimista - mitä milläkin vuosiluokalla opiskellaan - miten opiskellaan

Lisätiedot

PORVOON KAUPUNKI. yleisen oppimäärän

PORVOON KAUPUNKI. yleisen oppimäärän PORVOON KAUPUNKI Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma Porvoon kaupunki / Sivistyslautakunta 4.9.2007 1. TOIMINTA-AJATUS... 2 2. ARVOT JA OPETUKSEN YLEISET TAVOITTEET, OPPIMISKÄSITYS,

Lisätiedot

Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan

Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan 5.9.2016 Opetussuunnitelma = OPS Opetussuunnitelma on suunnitelma siitä, miten opetus järjestetään. Se on kaiken koulun opetuksen ja toiminnan perusta. Opetussuunnitelmassa

Lisätiedot

OPS2016 painottaa toimintakulttuurin muutosta

OPS2016 painottaa toimintakulttuurin muutosta OPS2016 painottaa toimintakulttuurin muutosta, projektitutkija 2.11.2016 OPS2016 Muovaa käsitystä oppimisesta Oppimisen ilo Oppijan aktiivinen rooli, ongelmanratkaisutaidot Monipuoliset oppimisympäristöt

Lisätiedot

TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA

TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA Oppimisen ja osaamisen iloa Uudet opetussuunnitelmalinjaukset todeksi Irmeli Halinen Opetusneuvos Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPPIMINEN OPETUS JA OPISKELU PAIKALLISET

Lisätiedot

PIENI RETKI KUVAAN. Ohjeita kuvataiteen katsomiseen ja edelleen työstämiseen

PIENI RETKI KUVAAN. Ohjeita kuvataiteen katsomiseen ja edelleen työstämiseen PIENI RETKI KUVAAN Ohjeita kuvataiteen katsomiseen ja edelleen työstämiseen Sovella kohderyhmän ja iän mukaan. Perusasioita voidaan käsitellä jo ennen näyttelykäyntiä esim. teosluettelon kanssa. PERUSASIAT

Lisätiedot

Piirros Mika Kolehmainen

Piirros Mika Kolehmainen Piirros Mika Kolehmainen Liikunnan syventävä kurssi Liikunnan tarkoitus on tuottaa iloa, virkistystä ja hyvinvointia. Tavoitteena on motoristen perustaitojen vahvistaminen ja monipuolistaminen sekä liikunnallisten

Lisätiedot

Teatteritaide (draama/ilmaisutaito/draamakasvatus) oppiaineena jakaantuu esittävään ja osallistavaan genreen. Molemmissa genreissä opitaan

Teatteritaide (draama/ilmaisutaito/draamakasvatus) oppiaineena jakaantuu esittävään ja osallistavaan genreen. Molemmissa genreissä opitaan Teatteritaide (draama/ilmaisutaito/draamakasvatus) oppiaineena jakaantuu esittävään ja osallistavaan genreen. Molemmissa genreissä opitaan - Itsestä - Toisista - Sisällöstä (oppimistavoite) - Teatteritaiteesta

Lisätiedot

Työpaja I + II Kaksikielisen opetuksen arviointi. klo (kahvitauko klo )

Työpaja I + II Kaksikielisen opetuksen arviointi. klo (kahvitauko klo ) Työpaja I + II Kaksikielisen opetuksen arviointi klo 13.00-15.30 (kahvitauko klo 14.00-14.30) Annamari Kajasto Kaksikielisen opetuksen verkostoseminaari Turun ammatti-instituutti, Datacity 13.3.2018 Kaksikielisen

Lisätiedot

ALUEELLISET TYÖPAJAT. Ulla Ilomäki-Keisala

ALUEELLISET TYÖPAJAT. Ulla Ilomäki-Keisala ALUEELLISET TYÖPAJAT Alueellisten työpajojen työskentelylle on tunnusomaista: 1. Osallistava ja vuorovaikutteinen kouluttaminen opsprosessin käynnistämiseen ja ohjaamiseen, 2. Uusien toimintatapojen etsiminen

Lisätiedot

- keskustelu - draamasopimuksen askartelu ja allekirjoitus - draamasäännöt auditorion seinälle

- keskustelu - draamasopimuksen askartelu ja allekirjoitus - draamasäännöt auditorion seinälle VUOSILUOKKA 8 Yleiset tavoitteet: 8. luokan draamaopiskelu painottuu osallistavan teatterin tekemiseen. Oppilas oppii työskentelemään draamatunnilla itsenäisesti, pareittain, pienryhmässä ja suuressa ryhmässä

Lisätiedot

9.2.3. Englanti. 3. luokan keskeiset tavoitteet

9.2.3. Englanti. 3. luokan keskeiset tavoitteet 9.2.3. Englanti Koulussamme aloitetaan A1 kielen (englanti) opiskelu kolmannelta luokalta. Jos oppilas on valinnut omassa koulussaan jonkin toisen kielen, opiskelu tapahtuu oman koulun opetussuunnitelman

Lisätiedot

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv. 2019-2020 Piirros Mika Kolehmainen Haukiputaan koulun 5. luokan valinnaiset aineet Liikunnan syventävä (2 h) (LIV10.3) Musiikin syventävä (1h)

Lisätiedot

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet 2017-2018 5.-6. luokat Valinnat tehdään Wilmassa 20.3.-2.4.2017 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Oppilas valitsee kaksi valinnaista ainetta 5.luokalle 4.luokan

Lisätiedot

Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus vuosiluokat 1-2

Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus vuosiluokat 1-2 Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus vuosiluokat 1-2 Vuosiluokat Opetuksen tavoite Vuorovaikutustilanteissa toimiminen Laaja-alainen osaaminen 1 T1 Rohkaista oppilasta harjoittamaan vuorovaikutus- ja

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

Vinkkejä kulttuuriperintökasvatuksen tueksi

Vinkkejä kulttuuriperintökasvatuksen tueksi Vinkkejä kulttuuriperintökasvatuksen tueksi ulpu mustonen, lastentarhanopettaja Lapsen minuus kasvaa ja kehittyy sidoksissa kulttuuriin. Kulttuuriperintöön tutustumalla lapsen kulttuuri-identiteetti ja

Lisätiedot

OPS Minna Lintonen OPS

OPS Minna Lintonen OPS 26.4.2016 Uuden opetussuunnitelman on tarkoitus muuttaa koulu vastaamaan muun yhteiskunnan jatkuvasti muuttuviin tarpeisiin. MINNA LINTONEN Oppilaat kasvavat maailmaan, jossa nykyistä suuremmassa määrin

Lisätiedot

Voiko hiipiminen olla tanssia? - Esiripun noustessa. Ninni Heiniö ja Pia Puustelli

Voiko hiipiminen olla tanssia? - Esiripun noustessa. Ninni Heiniö ja Pia Puustelli Voiko hiipiminen olla tanssia? - Esiripun noustessa Ninni Heiniö ja Pia Puustelli Esiripun noustessa Sekä esiintyjillä että yleisöllä on aktiivinen rooli esitystapahtumassa -> vuorovaikutus Esitystilanteessa

Lisätiedot

Hyvinvointia koulupäivään toiminnallisista menetelmistä

Hyvinvointia koulupäivään toiminnallisista menetelmistä Hyvinvointia koulupäivään toiminnallisista menetelmistä Kuinka kehitän HELPOSTI oppitunteja toiminnallisempaan suuntaan? 1.Fyysinen aktiivisuus ja koulupäivä Keskustelu - voidaanko meidän koululla samaistua

Lisätiedot

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet 2018-2019 5.-6. luokat Valinnat tehdään Wilmassa 3.-10.4.2018 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Oppilas valitsee kaksi valinnaista ainetta 5.luokalle 4.luokan

Lisätiedot

MUSIIKKI. Sari Muhonen Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu sari.muhonen@helsinki.fi. Sari Muhonen

MUSIIKKI. Sari Muhonen Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu sari.muhonen@helsinki.fi. Sari Muhonen MUSIIKKI Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu sari.muhonen@helsinki.fi OPPIAINEEN TEHTÄVÄ luoda edellytykset monipuoliseen musiikilliseen toimintaan ja aktiiviseen kulttuuriseen osallisuuteen ohjata

Lisätiedot

Kielten kärkihanke, OPH Paasitorni

Kielten kärkihanke, OPH Paasitorni Kielten kärkihanke, OPH Paasitorni 15.5.2017 Millaisesta oppimisesta lapsi innostuu? Toiminnallisuus opetuksessa FM Nina Maunu, www.ninamaunu.com, nina.maunu@espoo.fi 1. Subjektin kysymykset: kuka, mikä;

Lisätiedot

Erillisopintooikeuslomake. Täyttäkää ja antakaa kouluttajille Jos et muista opiskelijanumeroasi, niin henkilötunnus riittää

Erillisopintooikeuslomake. Täyttäkää ja antakaa kouluttajille Jos et muista opiskelijanumeroasi, niin henkilötunnus riittää Erillisopintooikeuslomake Täyttäkää ja antakaa kouluttajille Jos et muista opiskelijanumeroasi, niin henkilötunnus riittää A! PEDA INTRO (5 op) LP 1: Minä yliopisto-opettajana Yliopistopedagoginen koulutus

Lisätiedot

Knuutilankankaan koulun valinnaiset aineet

Knuutilankankaan koulun valinnaiset aineet Knuutilankankaan koulun valinnaiset aineet A2-kielet Vieraat kielet: Eteläisellä alueella tarjolla seuraavat vapaaehtoiset kielet: espanja saksa ranska Valinta valinnaisten aineiden kanssa. Äidinkielen

Lisätiedot

LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA HYVÄ OPETTAMINEN

LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA HYVÄ OPETTAMINEN LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA HYVÄ OPETTAMINEN Mitä laaja-alainen osaaminen tarkoittaa? Mitä on hyvä opettaminen? Miten OPS 2016 muuttaa opettajuutta? Perusopetuksen tavoitteet ja laaja-alainen osaaminen

Lisätiedot

Kiinnostaako. koodaus ja robotiikka? 2014 Innokas www.innokas.fi All Rights Reserved Copying and reproduction prohibited

Kiinnostaako. koodaus ja robotiikka? 2014 Innokas www.innokas.fi All Rights Reserved Copying and reproduction prohibited Kiinnostaako koodaus ja robotiikka? Innokas-verkosto Innovatiivisen koulun toiminnan kehittäminen ja levittäminen Suomi Yli 30 000 osallistujaa vuosien 2011-2014 aikana Kouluja, kirjastoja, päiväkoteja,

Lisätiedot

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet 2018-2019 5.-6. luokat Valinnat tehdään Wilmassa 26.3.-7.4.2019 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Oppilas valitsee kaksi valinnaista ainetta 5.luokalle 4.luokan

Lisätiedot

Munkkiniemen ala-aste

Munkkiniemen ala-aste Munkkiniemen ala-aste Mikä on ops? Opetuksen järjestämistä ohjaava suunnitelma Määrittelee: Mitä opiskellaan Miten paljon oppitunteja käytetään Miten opiskellaan Miten arvioidaan Uusitaan n. 10v. välein

Lisätiedot

Hyvinvointi ja liikkuminen

Hyvinvointi ja liikkuminen Hyvinvointi ja liikkuminen varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Varhaiskasvatuslaissa määritellyt tavoitteet 1) edistää jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, terveyttä

Lisätiedot

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv. 2017-2018 Piirros Mika Kolehmainen Valinnaisaineiden valinta tapahtuu Wilmassa huoltajan Wilma-tunnuksella 4. lk oppilaan huoltaja valitsee varsinaisesta

Lisätiedot

Onnistuuko verkkokurssilla, häh?

Onnistuuko verkkokurssilla, häh? Onnistuuko verkkokurssilla, häh? Draama opetusmenetelmänä ja tuloksena kansainvälinen tieteellinen artikkeli Pentti Haddington, Helsingin yliopisto, Tutkijakollegium Oulun yliopisto, Kielikeskus Kehittämishanke

Lisätiedot

Tuntisuunnitelma on sovellettavissa ja tuotekuvia on hyvä muuttaa esimerkiksi oman koulun kioskin tarjontaan sopiviksi.

Tuntisuunnitelma on sovellettavissa ja tuotekuvia on hyvä muuttaa esimerkiksi oman koulun kioskin tarjontaan sopiviksi. Sokeripalanäyttelyn voi pitää eri oppiaineissa, esimerkiksi kuvaamataidossa, äidinkielessä, terveystiedossa, kotitaloudessa ja matematiikassa. Suosituksena on yksi luokka kerrallaan. Tuntisuunnitelma on

Lisätiedot

LUKU 13 VUOSILUOKAT 1-2

LUKU 13 VUOSILUOKAT 1-2 LUKU 13 VUOSILUOKAT 1-2 Normaalikoulun paikallinen sisältö 1 SISÄLLYSLUETTELO: LUKU 13 VUOSILUOKAT 1-2 13.3 Vuosiluokkien 1-2 opetus Rauman normaalikoulussa... 3 13.3.1 Siirtyminen esiopetuksesta perusopetukseen

Lisätiedot

A! PEDA INTRO (5 op)

A! PEDA INTRO (5 op) A! PEDA INTRO (5 op) LP 1: Minä yliopisto-opettajana Oppimispalvelut Yliopistopedagoginen koulutus Miia Leppänen (SCI) ja Päivi Kinnunen (BIZ) 3.2.2016 Ohjaajat ja yhteystiedot Miia Leppänen Asiantuntija

Lisätiedot

VANHEMPAINILTA Opsii!

VANHEMPAINILTA Opsii! VANHEMPAINILTA 6.9.2016 Opsii! ILLAN SISÄLTÖ Ops - mitä uutta? Arvioinnin ja arviointikäytänteiden muutokset Kaikki koodaataan! Laaja-alainen osaaminen ja valinnaisuus OPS MITÄ UUTTA VAI MITÄÄN UUTTA?

Lisätiedot

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet Piirros Mika Kolehmainen Haukiputaan koulun 5. luokan valinnaiset aineet A2- kieli (2 h) saksa ranska ruotsi Liikunnan syventävä (2h) Musiikin syventävä

Lisätiedot

Valinnaiset aineet Paulaharjussa

Valinnaiset aineet Paulaharjussa Valinnaiset aineet Paulaharjussa 2016-2017 30.3.2016 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä 1) Valinnaisten aineiden laajuus: 1 vvt sanallinen arviointi 38 tuntia > ei mennä kovin syvälle, opettajien osaaminen

Lisätiedot

Liikunnan integroiminen, erilaiset oppijat ja vuorovaikutus 30.1.2013. Virpi Louhela Sari Koskenkari

Liikunnan integroiminen, erilaiset oppijat ja vuorovaikutus 30.1.2013. Virpi Louhela Sari Koskenkari Liikunnan integroiminen, erilaiset oppijat ja vuorovaikutus 30.1.2013 Virpi Louhela Sari Koskenkari Miksi lisätä liikuntaa? Liikunta edistää koululaisten hyvinvointia ja viihtymistä lapsen hermoverkosto

Lisätiedot

Esiopetuksen. valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma

Esiopetuksen. valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma Esiopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Nurmijärven kunta Varhaiskasvatuspalvelut Sivistyslautakunta x.1.2016 x www.nurmijarvi.fi Sisältö 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat

Lisätiedot

LUKUVUOSI LIIKUNTA (4.-6.-luokat) MUSIIKKI (4.-6.-luokat)

LUKUVUOSI LIIKUNTA (4.-6.-luokat) MUSIIKKI (4.-6.-luokat) Haminan koulu 4.-6.-luokkien VALINNAISAINEOPAS lv. 2017-2018 LUKUVUOSI 2017-2018 Uudessa opetussuunnitelmassa 1.8.2016 alkaen valinnaisaineita opetetaan neljännellä vuosiluokalla yksi 45 min. viikkotunti.

Lisätiedot

Oppimisen ja koulun käynnin tuki

Oppimisen ja koulun käynnin tuki Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri / Valteri-koulu Oppimisen ja koulun käynnin tuki Erityisasiantuntemus: autismin kirjo, neuropsykiatriset häiriöt, kieli ja kommunikointi, kuuleminen, näkeminen, liikkuminen

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Kauniainen 2016

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Kauniainen 2016 Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Kauniainen 2016 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat Kauniaisissa 2. Toimintakulttuuri 3. Opetuksen tavoitteet ja keskeiset sisällöt

Lisätiedot

Draama on taideopetusta, jonka juuret ovat teatteritaiteessa ja jonka teoreettinen viitekehys perustuu draamakasvatuksen tieteelliseen tutkimukseen.

Draama on taideopetusta, jonka juuret ovat teatteritaiteessa ja jonka teoreettinen viitekehys perustuu draamakasvatuksen tieteelliseen tutkimukseen. DRAAMAN OPETUSSUUNNITELMA Pataluodon koulun draamaerikoisluokka 7.-9. lk Tarja Gröhn Draaman tehtävä Draama on taideopetusta, jonka juuret ovat teatteritaiteessa ja jonka teoreettinen viitekehys perustuu

Lisätiedot

Taide ja kulttuuri, valinnainen. Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1)

Taide ja kulttuuri, valinnainen. Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1) Kuvaukset 1 (6) Taide ja kulttuuri, valinnainen Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1) Tavoitteet Opiskelija kehittää luovuuttaan, yhteistyökykyään ja viestintätaitojaan rohkaistuu ilmaisemaan itseään itseilmaisun

Lisätiedot

Jyväskylän normaalikoulu - opetusharjoittelu 2

Jyväskylän normaalikoulu - opetusharjoittelu 2 Opetusharjoittelu 3 OKLS3039 (8 op) Kevät 2018 Jyväskylän normaalikoulu - opetusharjoittelu 2 Harjoittelun osaamistavoitteet/ops Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa arvioida ja antaa palautetta

Lisätiedot

Lukutaidon uudet muodot äidinkielen ja kirjallisuuden opettajan haasteena Asiantuntijanäkökulma mediakasvatukseen, osa 1

Lukutaidon uudet muodot äidinkielen ja kirjallisuuden opettajan haasteena Asiantuntijanäkökulma mediakasvatukseen, osa 1 Lukutaidon uudet muodot äidinkielen ja kirjallisuuden opettajan haasteena Asiantuntijanäkökulma mediakasvatukseen, osa 1 Annukka Uusitalo 28.2.2006 Mediakasvatuskeskus Soveltavan kasvatustieteen laitos

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Ajatuksia arvioinnista. Marja Asikainen ja työpajaan osallistujat Yhteinen tuotos julkaistaan HYOL:n sivuilla

Ajatuksia arvioinnista. Marja Asikainen ja työpajaan osallistujat Yhteinen tuotos julkaistaan HYOL:n sivuilla Ajatuksia arvioinnista Marja Asikainen ja työpajaan osallistujat Yhteinen tuotos julkaistaan HYOL:n sivuilla OPS 2014 ja arviointi Opintojen aikaisella arvioinnilla pyritään ohjaamaan oppimista, kannustamaan

Lisätiedot

26.9.2014. ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS Perusteluonnoksen 15.4.2014 pohjalta. Anu Eerola Tampereen yliopiston normaalikoulu

26.9.2014. ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS Perusteluonnoksen 15.4.2014 pohjalta. Anu Eerola Tampereen yliopiston normaalikoulu ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS Perusteluonnoksen 15.4.2014 pohjalta Anu Eerola Tampereen yliopiston normaalikoulu 1 OPPIAINEEN TEHTÄVÄ kehittää oppilaan kieli-, vuorovaikutus- ja tekstitaitoja ohjata kiinnostumaan

Lisätiedot

Vuosiluokkien 1 2 A1-kielen opetussuunnitelman perusteet

Vuosiluokkien 1 2 A1-kielen opetussuunnitelman perusteet Vuosiluokkien 1 2 A1-kielen opetussuunnitelman perusteet Niina Sinkko/Suomalais-venäläinen koulu Suomi-Venäjä-Seura, pääsihteeri https://www.youtube.com/watch?v=f8rq_iugejc Yleisesti Paikalliset opsit

Lisätiedot

Nuorten elämäntaitojen vahvistaminen 27.11.2013

Nuorten elämäntaitojen vahvistaminen 27.11.2013 Nuorten elämäntaitojen vahvistaminen 27.11.2013 Ulla Sirviö-Hyttinen, Suomen Lions liitto ry./ Lions Quest-ohjelmat Sanna Jattu, Nuorten keskus ry Anna-Maija Lahtinen, Suomen lasten ja nuorten säätiö Elämäntaidot

Lisätiedot

Työskentelyohjeita: Suomen kieli ja kirjallisuus oppimäärän opetuksen tavoitteet vuosiluokilla 1 2. Laaja alainen osaaminen. liittyvät sisältöalueet

Työskentelyohjeita: Suomen kieli ja kirjallisuus oppimäärän opetuksen tavoitteet vuosiluokilla 1 2. Laaja alainen osaaminen. liittyvät sisältöalueet Työskentelyohjeita: Tiedostoa voi muokata useampi ihminen samanaikaisesti. Jakakaa tavoitteet eri vuosiluokille kopioimalla ja liittämällä sinisten otsikoiden alle, jotka löytyvät taulukoiden alta. Kopioi

Lisätiedot

Opetuksen uudistajat I -juonne klo Vetäjä: Merja Ruotsalainen (OY)

Opetuksen uudistajat I -juonne klo Vetäjä: Merja Ruotsalainen (OY) Opetuksen uudistajat I -juonne 6.5.2004 klo 13.30 17.00 Vetäjä: Merja Ruotsalainen (OY) Aikataulu to klo 13.30 17.00 Juonne- ja vertaisryhmien tavoite (10 min) Esittäytyminen (30 min) Vertaisryhmien muodostaminen,

Lisätiedot

EVANKELIS-LUTERILAINEN USKONTO VUOSILUOKAT 1-2

EVANKELIS-LUTERILAINEN USKONTO VUOSILUOKAT 1-2 EVANKELIS-LUTERILAINEN USKONTO VUOSILUOKAT 1-2 Oppiaineen tehtävä vuosiluokilla 1-2 Uskonnon opetuksen tehtävänä on antaa oppilaille laaja uskonnollinen ja katsomuksellinen yleissivistys. Opetus perehdyttää

Lisätiedot

Opetussuunnitelmauudistus opettajan näkökulmasta. Uudistuva esiopetus Helsinki Lastentarhanopettajaliitto puheenjohtaja Anitta Pakanen

Opetussuunnitelmauudistus opettajan näkökulmasta. Uudistuva esiopetus Helsinki Lastentarhanopettajaliitto puheenjohtaja Anitta Pakanen Opetussuunnitelmauudistus opettajan näkökulmasta Uudistuva esiopetus Helsinki 4.12.2014 Lastentarhanopettajaliitto puheenjohtaja Anitta Pakanen Uudistus luo mahdollisuuksia Pohtia omaa opettajuutta Pohtia

Lisätiedot

LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO

LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO SEURAKUNTAOPISTO LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1 Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Ilmaisutaitojen ohjaus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI Tutkintotilaisuuden työpaikat ja ajankohdat suunnitellaan

Lisätiedot

Hyvinkään kaupunki Vuosiluokat 3 6 Lv ARVIOINTIKESKUSTELULOMAKE. Oppilas: Luokka: Keskustelun ajankohta:

Hyvinkään kaupunki Vuosiluokat 3 6 Lv ARVIOINTIKESKUSTELULOMAKE. Oppilas: Luokka: Keskustelun ajankohta: Hyvinkään kaupunki Vuosiluokat 3 6 Lv. 2018-2019 ARVIOINTIKESKUSTELULOMAKE Oppilas: Luokka: Keskustelun ajankohta: Tervetuloa arviointikeskusteluun! Arviointikeskustelun tehtävänä on ohjata ja kannustaa

Lisätiedot

Ilmaisun monet muodot

Ilmaisun monet muodot Työkirja monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin (ops 2014) Ilmaisun monet muodot Toiminnan lähtökohtana ovat lasten aistimukset, havainnot ja kokemukset. Lapsia kannustetaan kertomaan ideoistaan, työskentelystään

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet Teematyöpaja III. Opetushallitus

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet Teematyöpaja III. Opetushallitus Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2017 Teematyöpaja III Opetushallitus 22.1.2016 TEEMATYÖPAJAN 22.1.2016 OHJELMA / PROGRAM 9.30 10.00 Ilmoittautuminen ja kahvi/ Anmälan och kaffe, Monitoimisalin aula

Lisätiedot

Ohjevihko on tuotettu YVI- hankkeessa.

Ohjevihko on tuotettu YVI- hankkeessa. Kuvat ClipArt Yrittäjyyskasvatus oppimisen perustana -ohjevihkonen on tarkoitettu yleissivistävän opettajankoulutuksen opiskelijoiden ja ohjaajien käyttöön. Materiaali on mahdollista saada myös PowerPoint

Lisätiedot

POM2STN+TS jaksosuunnitelma, teemana joulu. Elina Lappalainen & Pia Perälä

POM2STN+TS jaksosuunnitelma, teemana joulu. Elina Lappalainen & Pia Perälä POM2STN+TS jaksosuunnitelma, teemana joulu Elina Lappalainen & Pia Perälä Suunnittelemamme käsityön kokonaisuuden teemana on joulu. Projekti on suunniteltu kuudesluokkalaisille. Projektin esittelyvaiheessa

Lisätiedot

Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Lielahden koulun huoltajille

Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Lielahden koulun huoltajille Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Lielahden koulun huoltajille Mikä on opetussuunnitelma? Se on kaiken koulun opetuksen ja toiminnan perusta Siinä kerrotaan Mitä opiskellaan milläkin vuosiluokalla

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 7.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja

Lisätiedot

ILMAJOEN TANSSIKOULU

ILMAJOEN TANSSIKOULU ILMAJOEN TANSSIKOULU Ilmajoen tanssikoulu Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma, Tanssi 2018 1 SISÄLTÖ 1. Ilmajoen tanssikoulun toiminta, tehtävät ja arvot 2. Opetuksen tavoite, oppimisympäristö

Lisätiedot

OPSISSA JA OPSISTA. Opetussuunnitelma Joensuun seudun ops, Satu Huttunen

OPSISSA JA OPSISTA. Opetussuunnitelma Joensuun seudun ops, Satu Huttunen OPSISSA JA OPSISTA Opetussuunnitelma 2016 Uudet opetussuunnitelmat otettiin käyttöön 1.8.2016 alkaen kaikissa kouluissa vuosiluokilla 1 6. Perusopetuksen ylemmät vuosiluokat ottavat opetussuunnitelmat

Lisätiedot

Tavoitteet Sisällöt Arvioinnin kohteet oppiaineissa ja hyvän osaamisen kuvaus

Tavoitteet Sisällöt Arvioinnin kohteet oppiaineissa ja hyvän osaamisen kuvaus 13.4.2 Vieraat kielet Vuosiluokkakokonaisuus 1-2 Oppimäärä: A1 Kieli: englanti Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen T1 Tutustutaan, mitä kieliä ja kulttuureita koulussa, lähiympäristössä

Lisätiedot

Tanssinopetuksen tavoitteita ja sisältöjä syvennetään vuosiluokalta toiselle siirryttäessä.

Tanssinopetuksen tavoitteita ja sisältöjä syvennetään vuosiluokalta toiselle siirryttäessä. TANSSIN PAINOTUSOPETUS 7.-9. LUOKAT Oppiaineen tehtävä Tanssinopetuksen tehtävänä on tukea oppilaan kokonaisvaltaista kasvua. Yleisenä tavoitteena on, että oppilas oppii kuuntelemaan ja havainnoimaan omaa

Lisätiedot

Laaja-alainen osaaminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet uusissa opetussuunnitelman perusteissa Sodankylä

Laaja-alainen osaaminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet uusissa opetussuunnitelman perusteissa Sodankylä Laaja-alainen osaaminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet uusissa opetussuunnitelman perusteissa 5.9.2015 Sodankylä Opetusneuvokset Aija Rinkinen ja Anneli Rautiainen Opetushallitus Mistä tulemme? Minne

Lisätiedot

Monilukutaitoa kehittävän ilmiöopetuksen laatiminen. POM2SSU Kainulainen

Monilukutaitoa kehittävän ilmiöopetuksen laatiminen. POM2SSU Kainulainen Monilukutaitoa kehittävän ilmiöopetuksen laatiminen POM2SSU Kainulainen Tehtävänä on perehtyä johonkin ilmiöön ja sen opetukseen (sisältöihin ja tavoitteisiin) sekä ko. ilmiön käsittelyyn tarvittavaan

Lisätiedot

Lintulammen koulun valinnaiset aineet

Lintulammen koulun valinnaiset aineet Lintulammen koulun valinnaiset aineet 23.2.2018 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Jokaisen oppilaan opintoihin tulee perusopetuksen aikana sisältyä vähintään 9 vuosiviikkotuntia (vvt) valinnaisten aineiden

Lisätiedot

Minä ohjaajana - kokonaisvaltainen ihmiskäsitys

Minä ohjaajana - kokonaisvaltainen ihmiskäsitys Tavoite Harjoitus on tarkoitettu elämäntapamuutosohjaajalle ohjaajan oman ihmiskäsityksen tiedostamiseen. Jokaisella meistä painottuu ihmiskäsityksessä joku puoli: koulutustausta, omat mielenkiinnon kohteet

Lisätiedot

Viestintää opiskellaan 7. luokalla kaksi tuntia ja muilla luokka-asteilla neljä tuntia viikossa.

Viestintää opiskellaan 7. luokalla kaksi tuntia ja muilla luokka-asteilla neljä tuntia viikossa. Äidinkieli ja kirjallisuus / viestintä Viestintäpainotteinen luokka Johdanto Viestintäpainotteisella luokalla oppilailla on mahdollisuus syventää viestintätaitojaan ja harjoitella viestintävälineiden käyttöön

Lisätiedot

T3 ohjata oppilasta havaitsemaan kieliä yhdistäviä ja erottavia ilmiöitä sekä tukea oppilaan kielellisen uteliaisuuden ja päättelykyvyn kehittymistä

T3 ohjata oppilasta havaitsemaan kieliä yhdistäviä ja erottavia ilmiöitä sekä tukea oppilaan kielellisen uteliaisuuden ja päättelykyvyn kehittymistä A2-VENÄJÄ vl.4-6 4.LUOKKA Opetuksen tavoitteet Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen T1 ohjata oppilasta havaitsemaan lähiympäristön ja maailman kielellinen ja kulttuurinen runsaus sekä

Lisätiedot