Reino/RST8 536/86 KTR. TAIVALJARVEN Ag-Zn-Pb-ESIINTYMA KANNATTAVUUSTARKASTELU III OUTOKUMPU OY KAIVOSTEKNILLINEN TOIMISTO

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Reino/RST8 536/86 KTR. TAIVALJARVEN Ag-Zn-Pb-ESIINTYMA KANNATTAVUUSTARKASTELU III OUTOKUMPU OY KAIVOSTEKNILLINEN TOIMISTO"

Transkriptio

1 - Jouni Ooufokumpu Reino/RST8 536/86 KTR TAVALJARVEN Ag-Zn-Pb-ESNTYMA KANNATTAVUUSTARKASTELU OUTOKUMPU OY KAVOSTEKNLLNEN TOMSTO JAKELU Kajaani Oy 2 kpl OKH / Tanila OK / Palviainen OKME / Ketola-Rauhamaki KTT/PSV,TM,PE,HH,JJR,TTK,H,SHL,RKH, Arkisto

2 TAVALJARVEN MALMESNTYMAN KANNATTAVUUSTARKASTELU 1 YHTEENVETO 2 GEOLOGA Alueellinen geologia Taivaljarven alueert geologia Malrnirnuodosturna Malrniarvio 3 KAVOS Yleista Avolouhos Avolouhosoptirnointi ja rnalrnivarat Avaus ja louhinta Maanalainen kaivos Louhintatekninen rnalrniarvio Kaivoksen avaus Valitasolouhinta Kaivoksen ilrnastointi Vedennosto Sahk6istys Kaivososaston ty6voirna Kaytt6kustannukset ja investoinnit 4 RlKASTAMO Rikastarnon kayntitunnit ja tuntisy6tt6 Rikastusrnenetelrna 4.3 Arvio rikastustuloksista 4.4 Rikastuskustannukset 4.5 nvestointikustannukset 5 NFRA 5.1 Projektin hoito 5.2 Maan hankinta 5.3 Energia 5.4 Kunnossapito 5.5 Sosiaalitilat ja toirnistot 5.6 Teollisuusalue, tiet ja padot 5.7 Kaivoksen henki16st6 5.8 nfran kustannukset 6 KANNATTAVUUSLASKELMAT 6.1 Laskentaperusteet 6.2 Kannattavuus 6.3 Herkkyysanalyysit 6.4 Johtopaat6kset

3 LTTEET Tipasjarven alueen geologinen kartta Taivaljarven alueen geologinen kartta Kairausleikkaus, Taivaljarvi X = Malmiarvio Pituusprojektio, kairareikien sijainti 6 Louhintasuunnitelma / louhintateknillinen malmiarvio Avolouhoksen ja maanalaisen kaivoksen periaatekuva, pituusleikkaus Kaivoslueen layout-suunnitelma Valitasolouhinta, pituusleikkaus Lujuusmaarityksia kairasydamista Kaivososaston investoinnit Rikastamo, murskauskaavio Rikastamo, virtauskaavio Rikastamo, koneluettelo Tuotantoarvio Sahkoasennustyot nvestointisuunnitelma Taivaljarven projektin aikataulu Kannattavuuslaskelma, kumulatiivinen kassavirta Kannattavuuslaskelma, herkkyysanalyysi (kayttokustannukset, investoinnit, rikasteiden arvo)

4 1 1 YHTEENVETO Kajaani Oy:n Taiva1jarven hopea-sinkki-1yijy-esiintymasta on aikaisemmin tehty Outokumpu Oy:n Kaivostekni11isessa ryhmassa Kajaani Oy:n ti1auksesta kaksi kannattavuustarkaste1ua : Taiva1jarven ma1miesiintyman kannattavuus tarkaste1u Taiva1jarven ma1miesiintyman kannattavuus tarkaste1u Kasi11a olevan, jarjestyksessa ko1mannen kannattavuustarkaste1un suurimmat muutokset ede11iseen verrattuna ovat ma1miarvio on tarkistettu vastaamaan viimeista geo1ogista tietoa muuttuneen geo1ogisen kuvan johdosta kaivos- ja louhintasuunnitte1u on tehty uudestaan tuotantotaso on nostettu 370 tjv (v tjv) hopean hintana on kaytetty 900 mkjkg (v mkjkg) Lisaksi projektin rikastamo ja infra on tarkistettu seka kaytt6- ja investointikustannukset on saatettu vastaamaan tamanhetkista kustannustasoa. nvestoinnit on 1askettu kahde11a tava11a : 1. projekti toteutetaan kayttaen kokonaan uusia koneita ja 1aitteita 2. kayttaen ta11a hetke11a Outokummun kaivoksi1ta saatavissa olevia kaytettyja koneita ja 1aitteita. Tal16in kustannuksiksi on huomioitu vain niiden kunnostus- ja siirtokustannukset. Taiva1jarven monimeta11iesiintyma 1iittyy Kuhmon arkeiseen vihreakivivy6hykkeeseen. Ma1min isantaja sivukivina ovat ka11iomekaanisesti heikot serisiitti-kvartsiitit. Ma1mi on tiedonmaaran 1isaantyessa osoittautunut oletettua komp1eksisemmaksi. Yhtenaiseksi tu1kittu 1aatta on hajonnut useaan eri11iseen ma1mi1inssiin. Ma1min tunnettu pituus on n. 600 m ja syvyysu10ttuvuus ainakin 600 m. Luontee1taan pirotteisen ma1min paama1mimineraa1eina ovat dyskrasiitti, freibergiitti, pyrargyriitti, 1yijyhohde, sinkkiva1ke, pyriitti ja meta11inen ku1ta. Ta1oude11isesti merkittavin meta11i on hopea, n. 75 % tuotannon arvosta.

5 2 Louhintatekniset malmivarat ovat Avolouhos Maanalainen louhinta Yhteensa tonnit Zn % Pb % Ag g/t Au \ g/t Lisaksi on arvioitu, etta maan ala on tonnia sellaista malmia, joka ei sisally louhintatekniseen malmiarvioon, mutta joka saattaa olla hopean hinnan kohotessa taloudellisesti louhittavissa. Kaivoksen avausta edeltaa 1.5 vuotta kestava ajanjakso, jolloin vinotunneli ja tutkimuspera ajetaan +200 tasolle, tarkennetaan geologisia ja kalliomekaanisia tutkimuksia. Rakentaminen kestaa taman jalkeen 2 vuotta. vuosilouhinta on 370 tonnia, paitsi ensimmaisena vuonna 250 tonnia, sisaltaen avolouhintaa 120 t/v viiden vuoden ajan. Avolouhoksen maksimisyvyys on 65 m, raakku/ malmisuhde 1.6:1 ja raakun louhinta tonnia. Maanalainen louhintamenetelma on valitasolouhinta kalliomekaanisista olosuhteista riippuen joko tayttaen tai avoimin louhoksin. Lastaustasot ajetaan 75 m:n valein ja valitasot 25 m:n valein. Malmin nosto tapahtuu trukein urakoitsijan toimesta. Malmista rikastetaan normaaleja murskaus-, jauhatusja vaahdotusmenetelmia kayttaen Pb-Ag- ja Zn-rikasteet. Kaivosalueelle rakennetaan tarpeelliset sosiaali-, tehdas- ja konttoritilat. Tehdasalueen pinta-ala sisaltaen jatealueen on n. 400 ha. Jatevedet johdetaan Koivupuron kautta Ollinjokeen ja edelleen Hietasen jarveen. Sahk6energia saadaan Kajaani Oy:n Katerman voimalaitokselta 19 km:n etaisyydelta. Kunnossapito hoidetaan omana ty6na. Projektin elinika on 11 vuotta, josta tuotantovaihe kestaa 7 vuotta. Kaivoksen oma henkil6kunta on 77 henkea ja urakoitsijoiden palveluksessa 20. Kaivos toimii 2-vuorossa 5 paivaa viikossa, rikastamo jatkuvassa 3-vuorossa.

6 3 nvestoinnit, sisaltaen 20 %:n investointivarauksen ovat uusilla koneilla mmk ja vanhoilla mmk. Kaytt6kustannukset ovat: kaivos + geologia 55.4 mk/t rikastus 23.0 " yhteiset 8.3 " rahti 4.7 Rikasteiden paametallien pitoisuudet : 91.4 Pb % Ag g/t Au g/t Zn % PbR ZnR saannit Kannattavuustarkastelussa on kaytetty seuraavia metallien hintoja Zn 5.40 mk/kg Pb 2.50 " Ag 900 " Au " Rikasteiden arvot ovat : Pb-AgR mk/t ZnR " Tuotannon arvo on 321 mmk, kaytt6kustannukset 226 mmk ja kaytt6kate 95 mmk. Uusia koneita kayttaen saadaan projektin siskoksi % ja vanhoilla koneilla -7.1 %. Kassavirran nykyarvot ovat vastaavasti -79 mmk ja -59 mmk. Kannattavuuslaskelma osoittaa, etta 10 %:n laskentakorkoa kayttaen investoinnit eivat maksa itseaan takaisin. Hopean hinnan pitaisi olla n mk/kg, jotta sisainen korko nousisi 10 %:iin.

7 4 2 GEOLOGA 2.1 Alueellinen geologia Taivaljarven alue kuuluu Kuhmon arkeisen vihreakivivyohykkeen etelaosaan. Paakivilajeina ovat vihreakivialueille tyypilliset happamat ja emaksiset vulkaniitit. Lisaksi tavataan ultraemaksisia vulkaniitteja, sedimentogeenisia kvartsiitteja seka kiille- ja mustaliuskeita. Aluetta ymparoivat erityyppiset happamat syvakivet (liite 1.) 2.2 Taivaljarven alueen geologia 2.3 Malmimuodostuma varsinaisella malmialueella esiintyy ainoastaan erilaisia vulkaniitteja, joista happamat variantit ovat enemmistona. Esiintyman lansipuolella olevassa emaksisessa vulkaniitissa on rautamuodostuma ja itapuolella kapea kiisuliuskehorisontti. Kivilajien yleinen kerroksellisuus on koillis-lounainen ja kaade 70 astetta kaakkoon. Liuskeisuushavainnot ovat yleensa kerroksellisuutta leikkaavia. Venyman suunta on lounaaseen kaateen olleessa 55 astetta (liite 2). Mineralisaatio liittyy happamaan vulkaniittivyohykkeeseen, joka sijaitsee intermediaarisen ja emaksisen vulkaniitin valissa. Malmin isanta- ja sivukivet ovat hapanta vulkaniittia, joka koostuu kvartsista, serisiitista, rikkikiisupirotteesta ja kvartsisilmakkeista. Kattokontaktissa ja sen ylapuolella on karbonaatti-kvartsijuonia. Seka malmi- etta sivukivet ovat kalliomekaanisesti heikkoja. Esiintyma on koillis-lounaissuuntainen, keskimaarin 70 astetta kaakkoon kaatuva, useista rinnakkaisista linssimaisista malmioista koostuva muodostuma. Malmimuodostuman pituus on n. 600 m leveyden vaihdellessa 5-40 m. Akselikaade on 55 astetta lounaaseen. Malmi jatkuu ainakin 600 m:n syvyyteen. Esiintyman molemmissa paissa on siirroksia, jotka katkaisevat malmin poikkisuunnassa.

8 5 Taiva1jarven Ag-Zn-Pb-esiintyman ma1miminera1ogiaa on tutkittu 1ahinna rikastusteknisesta nak6ku1masta (ma1miminera1oginen tutkimus, ). Paahuomio on kiinnitetty ma1min tarkeimpien Ag-kantajien esiintymistapaan ja raekokoon seka ko. mineraa1ien koostumukseen. Tutkimusmateriaa1i (hie- ja ana1yysinaytteet) on Kajaani Oy:n Ma1minetsinnan toimittamaa. Tutkimusnaytteet on ryhmite1ty ko1meen ma1mityyppiin : 1) Ag-ma1mi Ag-rikas, mutta Zn- ja Pbk6yha; 2) Zn-Pb-Ag-ma1mi my6s Zn- ja Pb-pitoisuus huomattava: 2.4 Ma1miarvio 3) ja1kaosan heikko minera1isaatio : ppm Ag. Tyyppien 1) ja 2) keskimaaraiset Ag-pitoisuudet ovat 315 ppm ja 305 ppm (mainitussa jarjestyksessa). Ma1mityyppien tarkeimmat Ag-kantajat ovat dyskrasiitti (Ag3Sb), freibergiitti [(Cu,Ag)10 (Fe,Zn)2 (Sb,As)4 S13] ja pyrargyriitti (Ag3SbS3). Lisaksi on tavattu satunnaisesti meta11ista hopeaa seka freies1ebeniittia (AgPbSbS3). Mikroana1ysaattoriana1yysien mukaan 1yijyhohteen keskimaarainen Ag-pitoisuus on 1uokkaa 0.12 %. Liite 3 edustaa tyyppi1eikkausta, johon on piirretty ma1min rajat hopeapitoisuuden mukaan kayttaen eri cut off -arvoja. Outokumpu Oy:n kannattavuustarkaste1ussa ma1miarvio on tehty konventionaa1ista puo1itusperiaatetta kayttaen. Ma1mivarat on arvioitu hopeapitoisuuden perustee11a siten, etta cut off'ina on kaytetty ko1mea eri arvoa : Ag > 30, Ag > 50 ja Ag > 100 g/t. Hopea on va1ittu arviointiperusteeksi siksi, etta se edustaa noin 75 % tuotannon arvosta. Suoraviivaisesti piirretyt ma1mirajat ovat ana1yyttiset. Eri cut off'ei11a rajaa maarite1taessa on kaytetty paaasia11isesti kairaus1eikkauksissa o1evia ana1yysity1oksia. Ominaispainona on kaytetty 2.85 g/cm3.

9 6 Geologiset malmivarat eri cut offlia kayttaen ovat Cut off Tonnit Zn Pb Ag Au % % g/t g/t Ag > 100 g/t Ag > 50 g/t Ag > 30 g/t Liitteessa 4 on esitetty malmimaarat ja pitoisuudet leikkauksittain. Liite 5 edustaa esiintyman pituusprojektiota, johon on merkitty malmin rajat ja kairareikien paikat.

10 7 3 KAVOS 3.1 Yleista Kaivoksen suunnitelma perustuu louhintatekniseen malmiarvioon t (liite 6.1). Avolouhintana tasta saadaan 720 t. Louhintaan tulevan malmin sivukivella laimennettu keskipitoisuus on : Zn 0.98 % Pb 0.58 % Ag 142 gjt Au 0.35 gjt Sivukivilaimennuksen osuus rikastamon sy6tteesta on keskimaarin 20 %. vuosilouhinta on ensimmaisena tuotantovuotena 250 tja ja seuraavina 6 vuotena 370 tja sisaltaen avolouhitaa 120 tja viiden vuoden ajan. Kaivos toimii 2-vuoroty6ssa 5 paivana viikossa. Malminnoston tehoksi tulee tjd eli 870 tjvuoroo Kaivoksen avausta edeltaa 1.5 vuotta kestava tutkimusvaihe. Tana aikana ajetaan tutkimusvinotunneli ja tutkimuspera tasolle +200, suoritetaan geologinen tutkimus ja perusteellinen kalliomekaaninen selvitys lahinna oikean louhintamenetelman maarittamiseksi. Tutkimusvaiheen paatteeksi tehdaan kannattavuusselvitys. Malminnosto maanalaisesta kaivoksesta tapahtuu trukkinostona. Avolouhosty6t kokonaisuudessaan seka malminnosto maanalaisesta kaivoksesta annetaan ulkopuolisen urakoitsijan suoritettavaksi. Muut ty6t mukaanlukien tutkimusvinotunnelin ajo tehdaan omana ty6na, mika huomioidaan kalusto- yms. hankinnoissa. 3.2 Avolouhos Avolouhosoptimointi ja malmivarat Avolouhoksen syvyys on optimoitu manuaalisesti kayttaen 15 m:n pengerkorkeutta. Avolouhoksen maksimisyvyys on 65 m. Seinamien yleiskaltevuudeksi on otettu 50 astetta, jolloin raakkujmalmisuhteeksi on saatu 1.6:1. Raakun louhinta on t.

11 8 Louhintaan tulevan malmin maara on 720 t. Sivukivilaimennuksen osuus tasta on 15 t. sivukivilaimennus s1saltaa seka puhdasta raakkua etta laadultaan cut-off rajan alittavaa malmia (malmiluokkaa Ag = g/t). Naiden osuus laimennuksesta on arvioitu ja otettu huomioon laskelmissa. Avolouhintaan tulevan malmin louhintatekninen arvio on : Malmimaara 720 t Zn 0.59 % Pb 0.31 % Ag 85 g/t Au 0.19 g/t Avaus ja louhinta Ennen louhinnan alkua poistetaan irtomaata n. 190 m3. Koska maanpoisto tapahtuu vetisella suolla ja irtomaat sisaltavat turvetta ja mutaa, on alue mahdollisimman hyvin kuivattava. Tama edellyttaa rom. Taivaljarven kuivatusta kaivoksen toiminnan ajaksi. Ennen raakun louhinnan aloittamista seka my6s tuotannon aikana on malmin rajojen maarittamiseksi suoritettava tarpeeksi tihea geologinen tutkimus. Avolouhososassa malmin laatu vaihtelee voimakkaasti ja sen selektiivinen louhinta tulee olemaan vaikeaa. Maanpoisto ja noin 150 t raakun louhinta suoritetaan ennen tuotannon alkua investointina. Avolouhinnasta saadaan malmia rikastamon sy6tteeksi keskimaarin : 120 t/a = n. 560 tid = n. 280 t/vuoro Raakun louhinta on keskimaarin : 170 t/a = n. 800 tid = n. 400 t/vuoro Kaikki avolouhosty6t annetaan ulkopuolisen urakoitsijan suoritettavaksi. Avolouhinnasta johtuvat kustannukset on arvioitu seuraaviksi Maanpoisto 8.5 mk/m3 Raakun louhinta 12 mk/t) = 29 mk/malmi Malmin louhinta 14 mk/t) tonni Avolouhoksen pumppaustarpeeksi arvioidaan 1 m3/min. Tulvakausina on varauduttava kolminkertaiseen pumppauskapasiteettiin. Avolouhoksen sijainti kay selville liitteista 7 ja 8.

12 9 3.3 Maanalainen kaivos Louhintatekninen malmiarvio Maanalaisen kaivoksen louhintatekniset malmivarat ovat yhteensa t sivukivilaimennus mukaan luettuna. Nostoon tulevan malmin iaatu on keskimaarin : Zn 1.14 % Pb 0.69 % Ag 165 g/t Au 0.42 g/t Malmiarvio ja louhintasuunnitelma on esitetty liitteessa 6.1. sivukivilaimennuksen keskimaarainen osuus rikastamon sy6tteesta on 20 %. Laimennus sisaltaa cut-off rajan alittavia malmeja (pitoisuusluokat Ag = g/t ja Ag = g/t) seka puhdasta raakkua. Naiden osuus laimennuksesta on arvioitu profiileittain. Malmien talteensaanniksi on arvioitu 95 %. Taman lisaksi malmitappioiksi lasketaan vaakapilareihin jaava malmi, n t. Pystypilareihin louhinnan alkuvaiheessa jatettava malmi oletetaan saatavan my6hemmin talteen. Maanalaiset malmit on jaettu kolmeen paaalueeseen A, B ja C. Alue A sijaitsee profiilivalilla , alue B profiilivalilla ja alue C ainoastaan profiilin vaikutusalueella (liite 7). My6s paamalmien suuntaisia paralelleja esiintyy. Niiden jatkuvuus pituussuunnassa rajoittuu yleensa vain yhden profiilin vaikutusalueelle. Liitteessa 7 esitetty shemaattinen malmimalli sisaltaa joitakin cut-off rajan alittaviakin lohkoja. Alueet on jaettu pienempiin lohkoihin, jotka on rajattu syvyyssuunnassa 75 m valein olevilla lastaustasoilla ja pituussuunnassa kunkin profiilin vaikutusmatkalla. siten esim. liitteen 6 kunkin lohkon (stope) osoite koostuu merkinnasta profiili/lastaustaso (esim /175). Liitteessa 6.2 on esitetty malmiarvio ja tuotantosuunnitelma, jossa on laskettu mukaan t sellaisia malmeja, joiden pitoisuus alittaa taparasti cut-off rajan annetuilla metallien hinnoilla. Jo noin 5 %:n hopean hinnan nousu kaytetysta 900 mk/kg

13 Kaivoksen avaus muuttaisi naiden malmien louhinnan kannattavaksi. Naiden malmien louhinta lisaisi kaivoksen elinikaa 1.5 vuodella. Aikataulullisesti louhinta tapahtuisi 8. ja 9. tuotantovuotena. Maanalainen kaivos avataan vinotunnelilla, joka ajetaan kaltevuuteen 1:7, ja jonka poikkipinta-ala on noin 20 m2. Laht6 sijaitsee murskaamon laheisyydessa karttaliitteen mukaisesti (liite 8). Vinotunneli ajetaan liitteen 7 mukaisesti malmia seuraten sen jalkapuolella turvallisella etaisyydella louhoksista huomioon ottaen malmin tutkimisen timanttikairauksin vinotunnelista kasin. Lastaustasot ajetaan alueittain 75 m:n valein ja valitasot 25 m:n valein. nvestoinniksi lasketaan vinotunnelia yhteensa noin jm, josta noin m ajetaan tutkimusvaiheen aikana. Lisaksi ajetaan tasoperia noin jm. Ennen tuotannon alkua valmistellaan louhintaan 1. maanalainen louhos kokonaisuudessaan. Kaivoksen tuuletusta varten louhitaan 2 tuuletusnousua. Lisaksi louhitaan ja varustetaan tarpeelliset tilat rajahdysainevarastolle, ANO-sekoittamolle, ruokailu- ja huoltotiloille seka maanalaisil1e pumppaamoille yms. Koska kiven ajoa ja nousujen ajoa lukuunottamatta kaikki kaivoksen avaukseen liittyvat ty6t on tarkoitus suorittaa omana ty6na, joudutaan suorittamaan seuraavat laite- ja kalustohankinnat peranajojumbo 1 kpl lastauskone 1 pultitusjumbo 1 ruiskubetonointilaite 1 panostusajoneuvo 1 saksilava-ajoneuvo 1 kompressori 1 pienajoneuvo 1 Lisaksi tarvitaan pumppuja, putkia, tuulettimia yms,

14 Valitasolouhinta Maanalaiseksi louhintamenetelmaksi on suunniteltu valitasolouhinta, jonka periaate kay selville liitteesta 9. Malmit jaetaan vaakapilarein valitasolouhoksiin ja nama edelleen pystypilarein pienempiin osiin (liite 7). Louhosten katto tuetaan vaijeripulttiviuhkoin ja/tai mandoliinipultituksella. Louhinnassa sovelletaan makasinoivaa valitasolouhintaa (liite 9). Esitetyin tukemistoimenpitein oletetaan valitasolouhinnan onnistuvan suunnitellun sivukivilaimennuksen puitteissa, vaikkakin kairasydamista mitatut kivilajien lujuusarvot (liite 10) viittaavat heikkoihin kivilajeihin. Tilanteelle on eduksi, jos kallion jannitystila on louhoksiin nahden edullisessa suunnassa ja kallio on ehytta. Kalliomekaaniset selvitykset ovat valttamatt6mia ennen lopullista louhintamenetelman valintaa ja tarkempia kannattavuuslaskelmia. Jannitystilamittauksia suoritetaan useammalla eri tasolla vinotunnelin ajon yhteydessa. Lohkon B louhokset lukuunottamatta paralelleja taytetaan syklonoidulla jatteella tason +275 alapuolisilta osiltaan. Profiiliin muodostetaan kuitenkin ensin pilari kovettuvasta taytteesta. Taytemassan johtamiseksi louhoksiin porataan taytt6reika tason hyvalaatuisten malmien saaminen louhintaan niin aikaisessa vaiheessa kuin mahdollista on kaivoksen kannattavuudelle erittain merkityksellistao Tahan on arvioitu paastavan jo ensimmaisena tuotantovuonna edellyttaen, ettei kalliomekaanisten syiden vuoksi jouduta louhitajarjestysta muuttamaan. Syntyneita tyhjia louhoksia voidaan kayttaa my6s valmistavien t6iden raakun kaatopaikkoina. Valitasolouhinnassa tarvitaan edella esitetyn kaluston lisaksi viela : pitkareikaporauslaite 1 kpl lastauskone 1 " pienajoneuvo 1 " Malmin nosto annetaan ulkopuolisen urakoitsijan suoritettavaksi. Urakoitsija huolehtii my6s ajoteiden kunnossapidosta.

15 Kaivoksen ilmastointi Vedennosto Sahkoistys Kaivoksen tuuletusilmamaaran laskenta perustuu kaivoksessa kaytossa olevan dieselkaluston hevosvoimamaaraan. lmamaaraksi on laskettu m3/h. Raitista ilmaa puhalletaan kaivokseen ilmanvaihtonousun (VN1) (liite 7) kautta, joka varustetaan myos lammityslaitteistolla. poistoilmanousun (VN2) kapasiteetti on m3/h, jolloin vinotunnelin tuuletukseen menee ilmaa m3/h. Raitisilmanousu rakennetaan varapoistumisreitiksi kaivoksesta. Pumppaus on kaksivaiheinen. Ensimmaisen vaiheen pumppaamo rakennetaan tasolle +450, jonne vedet johdetaan ylemmalta tasolta ja pumpataan pumppaamon alapuolisista osista. Taman pumppaamon pumppaustarpeeksi on arvioitu keskimaarin 0.8 m3/min. Vedet nostetaan tasolle +125, jonne rakennetaan kapasiteetiltaan 1.8 m3/min pumppaamo. Tahan pumppaamoon voidaan johtaa myos avolouhokselle kertyneet vedet. Tarkempaa tietoa veden tulosta kaivokseen saadaan tutkimusvaiheen aikana. Kaivokseen rakennetaan 6 kv:n keskijannitejohto. Maan ale rakennetaan 4 muuntamoa ja tarvittava jakeluverkko. Kaivoksen installoiduksi sahkotehoksi on laskettu n kw Kaivososaston (+ geologia) tyovoima Maanalaisen louhintavaiheen aikaiseksi tyovoiman tarpeeksi on arvioitu kaksi ylempaa toimihenkiloa, viisi teknista toimihenkiloa seka 26 tyontekijaa. Urakoitsijoiden tyovoimaksi kaivoksen malminnostossa ja avolouhosurakoinnissa arvioidaan 20 henkiloa.

16 Kaytt6kustannukset ja investoinnit Maanalaisen kaivoksen kaytt6kustannusten on arvioitu olevan keskimaarin n. 66 mkjmalmitonni. Kaytt6 kustannukset vaihtelevat syvyyden suhteessa ja taytt6tavasta riippuen mkjt. Kaytt6kustannuksiin on laskettu : louhinnan valmistavat ty6t louhinta yleiskustannukset ulkopuoliset palvelut (nosto) Kaytt6kustannukset sisaltavat my6s koneiden ja laitteiden kunnossapitokustannukset. Liitteen 6 sarakkeessa mkjt on esitetty kunkin lohkon kaytt6kustannus. Kaivoksen + geol. tutkimuksen investoinnit ovat tutkimusvaihe, sis. kalusto 23.9 mmk kaivoksen avaus + geol. tutkimus 33.0 louhintakalusto 4.8 " avolouhos 4.0 " Yhteensa 65.7 mmk i1man investointivarausta rnvestointien jakautuminen eri vuosille on esitetty liitteessa 11.

17 14 4 RlKASTAMO 4.1 Rikastamon kayntitunnit ja tuntisy6tt6 4.2 Rikastusmenetelma Aikaisemmasta kannattavuustarkastelusta poiketen rikastamo on suunniteltu jatkuvaan 3-vuoroty6hon. Ensimmainen toimintavuosi on keskeytyvaa 3-vuoroty6ta, jolloin tarvitaan kolme ty6vuoroa. Toisesta vuodesta eteenpain tuotanto on jatkuvaa 3-vuoroty6ta ja vuoromiehist6ja tarvitaan viisi. Rikastamon siilotilavuus on suurennettu riittamaan viikonlopun yli kestavaan ajoon. Ensimmainen toimintavuosi: aktiivinen kayntiaika 41 pv/viikko = h/y vahennetaan korjaus- ja juhlapyhaseisokkeja 5 pv/y = - 120» vahennetaan kesaseisokki 4 vk = 20 pv = - 480» = h/y tuntisy6tt t = 49.8 t/h 50 t/h. Toimintavuodet 2-7 ja 2-9: aktiivinen kayntiaika 7 pv/viikko = h/y vahennetaan korjaus- ja juhlapyha seisokkeja 36 pv/y = - 864» vahennetaan kesaseisokki 20 pv = kayntiaika vuodessa t tuntisy6tt6 = 49.6 t/h - 50 t/h h/y Kapasiteetin lisays on saavutettu vuotuista kayntiaikaa jatkamalla rikastamon koneiston pysyessa ennallaan. Neljan viikon kesaseisokki on sailytetty koko ajan, jolloin ei tarvitse kesaloma-ajaksi sijaishenkil6kuntaa. Rikastusmenetelmassa on murskaus toteutettu sulkeisella murskauspiirilla. Murskaus on kolmivaiheinen kasittaen esi-, vali- ja hienomurskaimen. Hienomurske varastoidaan hienomurskesiiloon, joka toimii primaarijauhatuksen sy6tt6siilona.

18 15 Jauhatus on kaksivaiheinen tanko-kuulajauhatus, jossa kuulamylly on kytketty sulkeiseen piiriin luokittimena toimivan hydrosyklonin kanssa. Vaahdotusmenetelma on selektiivinen vaahdotus, jossa ensin erotetaan jalometallipitoinen lyijyrikaste ja lyijyvaahdotuksen jatteesta vaahdotetaan sinkkirikaste. Molemmat rikasteet varastoidaan kuivaamatta suodatuksen jalkeen jatkojalostukseen kuljetettavaksi. Hopea-lyijyvaahdotuksessa on varauduttu kasittelemaan malmia, jossa ajoittainen rautakiisumaara on korkea varustamalla vaahdotuspiiri laitteilla lopullisen kertausvaahdotuksen suorittamiseksi emaksisessa lietteessa. Murskaamo on erillinen rakennus ja rikastamo on oma rakennnuksensa, jossa jauhatus-vaahdotus-vedenpoisto on sijoitettu yhteen halliin. Murskaus- ja rikastuskaaviot ovat liitteissa 12 ja 13 seka koneluettelo liitteessa Arvio rikastustuloksista Laskelmissa kaytetyt metallien saannit perustuvat VTT:n tekemaan rikastustutkimukseen. Malmista on laskettu tuotettavaksi pitoisuudeltaan 30 % Pb sisaltava jalometallirikaste ja 50 % Zn sisaltava sinkkirikaste. Jalometallirikaste ei ole alhaisen Pb-pitoisuutensa vuoksi markkinoitavissa pelkastaan lyijyrikasteena. Liitteessa 15 on esitetty tuotantoarvio, joka perustuu liitteessa 6 olevaan louhintasuunnitelmaan ja em. VTT:n rikastustutkimukseen. Merkittava piirre arvioiduissa rikastustuloksissa on jalometallien korkea saanti jalometallirikasteeseen. Korkeat saantiluvut perustuvat tutkitunlaisista malmityypeista tehtyihin rikastuskokeisiin. Parempiin tuloksiin paaseminen ei tunnu todennak6iselta. Arvioidut saannit: Pb Zn Ag Au Saanti-% lyijyrikasteeseen Saanti-% sinkkirikasteeseen

19 Rikastuskustannukset 4.5 nvestointikustannukset Rikastamon kaytt6kustannusten on laskettu olevan 23 mk/kasitelty malmitonni. Kaytt6kustannuksiin on laskettu: sahk6energia, tuotantotarveaineet, rikastamon tuotantopalkat, kunnossapito, rikastamon yhteiset kustannukset. Rikastamon kaytt6henki16kuntaan kuuluu ensimmaisena toimintavuotena yksi ylempi toimihenki16, yksi tekninen toimihenki16 ja kymmenen ty6ntekijaa. Kapasiteetin noustessa toisesta kayntivuodesta eteenpain lisaantyy rikastamon kaytt6henki16maara kuudella ty6ntekijalla, koska lisaantynyt malmimaara kasitellaan kayntiaikaa lisaamalla tuntisy6t6n pysyessa entisellaan. Rikastamon kaytt6kustannusten on arvioitu laskentatarkkuuden puitteissa pysyvan ennallaan kapasiteetin noususta huolimatta, koska tuntisy6tt6 ei muutu. Rikastamon investointikustannus on 43.4 mmk uusilla koneilla ja laitteilla ja 34.7 mmk kaytetyilla ja uusilla laitteilla. nvestointi sisaltaa : koneet ja laitteet asennettuina verot ja rahdit edelliselle rakennukset (murskaamo, rikastamo, tuotevarasto) putkistot sahk6istys instrumentointi suunnittelu projektin toteutus, asennusvalvonta varaosat palautusvesi- ja tuorevesipumppaamot, jatelinja.

20 17 5 NFRA 5.1 Projektin hoito 5.2 Maan hankinta 5.3 Energia 5.4 Kunnossapito Seuraaville kustannuksille : projektin johto, tiedotus, rakennusvaiheen toimisto-, ruokala- ja sosiaalitilat, toimistotyot, kuljetukset, tyosuojelu, palosuojelu, ymparistonsuojelu, viranomaisilta hankittavat luvat seka projektin muut yhteiset kustannukset on varattu 2.0 mmk. Koko projektin yleisaikataulu on liitteessa 18. Maa-alueiden ja kiinteistojen hankintaan varataan 2.4 mmk. Sahkoenergia saadaan Kajaani Oy:n Katerman voimalaitokselta, josta rakennetaan 19 km pituinen 110 kv johto kaivosalueelle. Johdon kustannukset ovat 3 mmk. Laitoksen huipputeho on n. 3.5 MW. Sahkoenergian hinnaksi on arvioitu 20 p/kwh. Vinotunnelin avaamisen ja rakennusaikainen sahko saadaan jo rakennetun 20 kv johdon kautta. Kaytettavissa on 500 kw. Tarvittaessa voidaan kayttaa dieselaggrekaatteja lisana. Sahkon hinnaksi on arvioitu 30 p/kwh. Energian hankintaan liittyvat sahkolaitteet maksavat 4.4 mmk. Tahan sisaltyy paamuuntoasema, 6 kv maanpaallinen jakeluverkosto ja korjaamon muuntamo. Osastojen sahkoasennustyot sisaltyvat ko. osaston kustannuksiin. Kaikista sahkoasennustoista on laskelma liitteessa 16. Kunnossapito organisoidaan ja varustetaan siten, etta se nopeasti selviytyy normaaleista korjaus- ja huoltotehtavista. Erikoiskorjauksissa, perus- ja vuosikorjauksissa tarvitaan konevalmistajien ja erikoisliikkeiden palveluja. Konekorjausten puolesta tilannetta helpottaa se, etta avolouhostyot ja malminnosto kaivoksesta seka rikasteiden kuljetus kaivosalueelta annetaan

21 18 ulkopuoliselle urakoitsijalle. Urakoitsijoille varataan tarpeellinen alue korjaus- ja huoltotoimia varten. Kunnossapidossa tarvitaan 4 teknista toimihenkiloa ja yhteensa 18 tyontekijaa. Kunnossapidon kaikki kayttokustannukset on laskettu mukaan kaivoksen, rikastamon ja yhteisiin kustannuksiin. Kunnossapidon investointikustannukset Korjaamo-varastorakennus n. 700 m2, kevytrakenteinen, 1700 mk/m2 1.2 mmk Koneet ja laitteet 0.3 " Tyokalusto ja kalusteet 0.2 " Huoltoajoneuvot 4 kpl 0.4 " Poltto- ja voiteluainehuolto 0.05 " Varaston kalusto 0.05 " Yhteensa Varaston arvo Kupi ja varasto yhteensa 5.5 Sosiaalitilat ja toimisto 2.2 mmk mmk N. 600 m2, elementtirakenteinen 3000 mk/m2 1.8 mmk 5.6 Teollisuusalue, tiet ja padot Teollisuusalueen yleissuunnitelma on esitetty liitteessa 8. Valtatielta 9005 rakennetaan tie teollisuusalueelle nykyisen metsaautotien paikalle. Muita teita alueelle rakennetaan lisaksi noin 1 kd. Avolouhokselle vieva tie kuuluu avolouhoksen investointeihin. Tehdasalueen paikan maaraytyrniseen ovat vaikuttaneet paikallinen topografia, lyhyt malmin kuljetusmatka avolouhokselta rikastamolle seka jatevesien lyhyt pumppausmatka suunnitellulle jatealueelle. selkeytetyt jatevedet johdetaan Koivupuron kautta Ollinjokeen ja edelleen Hietasen jarveen.

22 19 Teollisuusalueen maantasauksiin, teiden ja patojen rakennukseen tarvittavat massat on suunniteltu saatavan suurimmaksi osaksi avolouhoksen maanpoistosta seka raakun louhinnasta. Kaivoksen toimesta ei rakenneta kaivosalueelle eika muuallekaan asuinrakennuksia. Kustannukset : Maan tasaus ja taytt6 koko 150 x 250 m 1.5 mmk Tiet leveys 7 m m leveys 4 m m yht. 0.4 " Vesi- ja viemarijohdot 0.4 " Padot 5.0 " Yhteensa 7.3 mmk 5.7 Kaivoksen henkil6st6 Ylemmat Tekniset Teoll. Ty6n Yht. toimi toimi toimi tekihenkil6t henkil6t henkil6t jat Konttori Kaivos + geol Rikastamo Kunnossapito Yhteensa Urakoitsijat nfran investointikustannukset Yht. mmk v mmk v mmk Projektin hoito Maan hankinta Energia Kunnossapito Sosiaalitilat ja toimisto Teollisuusalue, tiet ja padot

23 20 6 KANNATTAVUUSLASKELMAT 6.1 Laskentaperusteet Malmivarat Avolouhos Maanalainen Yhteensa Mt % Zn C % Pb g/t Ag g/t Au Kapasiteetti Ensimmaisena vuonna 250 t, sen jalkeen 370 t/v. Tuotanto tulee alusta lahtien osittain avolouhoksesta, osittain maan alta. Projektin elinika ja aikataulu (liite 18) Projektin elinika on 11 vuotta jakaantuen seuraavasti tutkimusvaihe 1.5 v rakennusvaihe 2 v tuotanto 7 v Tuotteet Malmista rikastetaan erilliset Pb-Ag- ja Zn-rikasteet. Rikasteiden rahdit : ZnR 155 mk/t (Keski-Eurooppaan) PbR 155 " ("" ) nvestoinnit nvestoinnit ovat yhteensa 161.1/136.4 mmk (uudet koneet/vanhat koneet). Laskelma sisaltaa 20 %:n investointivarauksen. Tutkimusvinotunneli + geolog. tutkimukset Kaivos ja geologia Rikastamo mmk nfra Yhteensa Kannattavuustarkastelussa on lisaksi kaytetty kaytt6paaomana 30 % vuosituotantoarvosta.

24 21 Kaytt6kustannukset Metallien hinnat Kaytt6kustannukset on arvioitu outokumpu Oy:n kaivoksilta saatujen kokemusten perusteella mk/t Kaivos ja geologia 55.4 Rikastamo 23.0 Yhteiset 8.3 Rahti 4.7 Yhteensa 91.4 Laskelmissa on kaytetty Outokumpu Oy:n PTS-hintoja. 6.2 Kannattavuus Pb Zn Ag Au 7 Laskentakorko 10 % mk/kg 5.40 " 900 " " r,)c, e>j co \1..-\1.0 E, r.: G -./J.. ( i.l \-( (" 1 )( ) -. 1 \'1, r '" ') l. C; ) " Tuotannon arvo 321 mmk jakaantuen seuraavasti : t mk/t Arvo mmk Pb-Ag-rikaste Zn-rikaste , Yhteensa Tuotannon arvo jakaantuu eri metallien kesken seuraavasti Ag 75 % Zn 13 % Au 8 % Pb 2 % Kaytt6kustannukset Kaytt6kate : Kumulatiivinen kassavirta : (liite 19) Sisainen korko Takaisinmaksuaika (liite 19) mmk 95.0 mmk, nykyarvo 47.8 mmk / mmk, nykyarvo -79.1/ /-7 % nvestoinnit eivat maksa itseaan takaisin

25 Herkkyysanalyysit Symbolit (liitteet 20 ja 21) : SSKO % MAKU MENO NVE RAR (PbR) RAR (ZnR) RAR (PbR + ZnR) sisainen korko louhintakustannukset kaytt6kustannukset investointikustannukset Pb-Ag-rikasteen arvo Zn-rikasteen arvo Pb-Ag + Zn-rikasteen arvo 6.4 Johtopaat6kset Liitteen 20 mukaisesti projektin kannattavuus on prosentuaalisesti herkempi investoinneille kuin kaytt6kustannuksille. Hanketta on mahdoton saada kannattavaksi investointeja jajtai kaytt6kustannuksia alentamalla. Muutoksen pitaisi olla n. 70 %, jotta sisko olisi n. 12 %. Sisko on herkempi Pb-Ag-rikasteen arvon muutoksille kuin Zn-rikasteille (liite 21). Rikasteiden yhteisarvon noustessa 50 % kohoaa sisko n. 10 %:iin. Rikasteiden arvo on riippuvainen rikastemaarista (malmin pitoisuus j metallien saanti rikasteisiin) jajtai metallien hinnoista. Kannattavuuslaskelma osoittaa, etta 10 %:n laskentakorkoa kayttaen investoinnit eivat maksa itseaan takaisin. Tulos on niin negatiivinen (sisko -10 %), etta ainoastaan hopean hinnan tuntuva nousu saisi hankkeen kannattavaksi. Jos esim. molempien rikasteiden hinta nousisi 50 %, olisi sisko 10 %. Tuotannon arvosta n. 75 % tulee hopeasta~ Joten sen hinnan pitaisi olla n~ mkjkg, kun kaytetaan uusia koneita ja laitteita.

26 Liite SElTYKSET ::;::...,.. Ultr&-emAkslnen ~.-:'-of ' vulkanhtti Emikalnen vulkenllttl L2±l H8~n vu nllttt A- rloa 0 kvartallttl Kle "uske 1m MuahfJu.ske Fe -muodoatuma D Granllttl fill ],'-:::: -, " Too.Wtll PohJan auunta ~ ~ Pyroklutlala -~. rakentelta Tyynyluva t 1 Splnlfex rakennelta ,.::.:;,' >: ~, A' km.. B 0' 2km TPASJARV Tipasjarven Hietajarven alueen geologinen kartta. )( TAVALJ~RVEN MALMESNTYM~

27 Liite 2 Jl 120~, ';. ' 'lt l ' - -,......A... _'V-:. - t....., ~ ~ v " v ".., v v v v v 0 0 ('oj." > v , " v,,, v v,, v v... i V v 'k ~v '', i v\,,, ~, i V v ',.., v \v v, v \ V ",, '\,.. v i ~ ~v,, v " ",, \ \, v \ \, v.\, ~ v v f v, \ \,,\ \ v v \ \ \, \. ~\,v v v \ '(' v i V v v,, v,.).,' ~v V 0 V, 0 ~ v v., V, >, v V V C), D Hapan Yulkanllttl ~ nlermed laar lnen Yulkan illtl G:3 U ~ Emlkal nen Ulr8emlkiinen Rautamuodoatuma Kiliullulke Ị", Zn - Pb - Ag - mlner.t in.tlo ~ lulfldlrlkal Oil \\\ SK - raltoj. Kerroltulllluul j. t d. L1ulkelluul. 'ass venyml (lta.de Lelkkll.1 lulkelluul jl k.lt.en luuntl K.lr.relkl 09K OUTOKUMPU OY KA VOSTEKNLLNEN RYHMA KAJAAN OY TAVALJARV Geologlnen kartts T.Korltalo C:3~ 1 : 8000 J

28 KAJAAN OY TAVALJARV Kairausleikkaus x = m 1 : 1400 Ag > 100 ppm l -'.J Ag ppm Ag ppm D Ag < 30 ppm r:-::l L...:J, Hapan vulkaniitti /'Kairareikii -, \ '

29 OUTOKUMPU OY Kaivosteknillinen ryhma Tuomo Korkalo/RST (1) 504/86 Geo T A V A L JAR V KAJAAN OY Mal m i a r v i 0 Ag > 100 g/t lag g/t Ag g/t LEKKAUS Tonnit % % g/t g/t Tonnit % % \g/t g/t Tonnit % % g/t g/t Zn Pb lag Au 1 Zn Pb Ag Au Zn Pb Ag Au , Yhteensa YHTEENVETO : cut 0 f f Ag > 100 g/tl Ag > 50 g/tl Ag > 30 g/t L_0=-...:...:.3=--4=--1L-...:8:...:1::..J1:...:0:...:.--=2:...:0:...L..-...l...-.L..-_----'---_---!...-_----..! ----! ! ' '--- l' f-'. f-'. rt (D ~

30

31 L11te OUTO<UMPU OY MNNG CONSULTNG NTO HEKKLA / TF kajaan OY, TAVALJARV PRODUCTON SCHEDULE No.1 Tm~~ES AND GF<ADE \ '!::';:,F< S TClF'E: fl.~ ". '"'7 r 1'.11-'" ( ~ t " " _.' 1.00 OPEN PT 11260/ /175 11:~60/ O. ~J ~' 1.87 f ::' S' 0.48 C () TOTPd n.oo ================================================= <:;' ij.7.36 TONNES AND GRADE YEAF< STOPE TONNES. Z NC. LEAD Ag ppm Au p pm M<: /T t :t ":2 6 ( >/ 425 :. 1. ::::00./ SOC J / 17::=': 6,» (} ? 4. 0U 5 7 ;S ( ) 74" O() TOT~~L. 10. CO ===============================================: = ~~7nooo ( l " "j. 51. c)2

32 Liite TONNES AND GRADE YEAR STOPE TO\l\JES 'l. ZNC ~~ LEAD Ag ppm ALl ppm M</T.... : : 00 OPEN F' T (.. ) Or.. ) 11300/ / :[ (.... )0.. (.. ; (,;:.... : L L...."\, 11220/ () ~ (.. j(j '-JL' 1;- ) ' /f (>. 22 <) , Q ' 00 o ().. ~ /250 P ;;. 18 i 59 5! 7.CO B. OO =:=============================================== TOTAL o (> 0.39 T O N N E ~; AND GFiADE YEAFi S TOPE TONNES 'l. ZNC 'l. LEAD Ag p p m Au ppm Mf::/T.....~. 7 oo -;r;-, 86 0 L 0 0 or':'en F' T O (.ị 14 C;::j.9 ~,.., 1 ( '":' 11440/250p :~ :..~..iO..: ,,-,0 1 (:: 4 1 {-\ t 1 ; ~. ~ /350 t<.:::(> ~ ~ / ~::: ' C:-" /350p 5..~,O O O..;; wl Cj 2.,.-:"" / ~275 6 ~;'(J O O \-..._ o o-:~ _' Ei, o, ( h ) ================================= =============== TCJTA L ~ 16 '.' '-'

33 Liite TONNES AND GRADE YEAR STOPE TO~~NE S ~~ ZNC Ag ppm Au ppm MK/T 5.00 OPEN F' rt i - 10 j 19. ( / (> 0 0 ( - ) 83 L r ) :::~ 4 6/ ::: ~::'2 (.. )( ) ( ) :~ ~::~ 58 0(::' J7... ( Te::: f.. -:!' :i. l::::20/425 p L1.rJO OO ().2("]..:.:. "-:'..:~ )( - ) () l ", ~..) - "..' 5(),,-\ -~i 1 ( -.. ( ) 1 1 :: 1. \)O ~ / '.:50 0~ LJ OOOO...' "...' \). 1 7 c;;.l l)., 1 H.. ~...L o - :~ , :':'~ :~~()./ :::5(i 45( ;i) () rr :», _.'._ r-:»..::. 1 'n"..' - ) :.... ;... )(- j ================================================= TOTAL TmmES A ~~ D GRADE YEAR STOPE TONNES ~~ Z NC ~~ LEAD Ag p pm Au ppm MK/T 6.00 OPEN PT / c, 8:5 c) ',) / 5 00p ? C / J 14 40/2:::; O. BEl (l / ~) / ~; O O al~p. < ::-::: 1 : ( H) ,,00 ~ :.== = =.= == = = = = ===== = = = = = = = = = = == = = = = == = = = = = = = = = = = = = (; 5.~ " ~2 3 ~.7,, 2 6

34 Liite TONNES AND GRADE YEAR STOPE TONNES % ZNC % LEAD Ag ppm Au ppm MK/T / 5 002l1c.p (> / (). 2 9 O so.on / ~) 52 13:.. (H) o :: ::~ / c) (;. oo / ( 66 1 ~~ ~S ( ; /25(:)P ~ ~()() ~ :) O 1..4 ::::: o u "(:o ' " - 1l! ', , - 11, j, UU,.,/ ;:A)(l a.' p -/,;L i) 1 i) U U ,,:22 14'7' " O() D.OO ===============:================================= TOTAL ( H) () TONNES AND GRPDE YEAF, STOPE TONNES % Z NC % ~EAD Ag ppm Au ppm Mi<.lT U ~j (i e) t;. i) t) t3 ( )l) ~. O. UO T C::T {~.., =::==:== := := = ==== =.======:=~:=== = ============= = ====:= : : : = = = EF:F.:

35 L11te TONNES AND GRADE YEAR STOPE TONNES % ZNC % LEAD Ag ppm Au ppm MK/T 9.00 TOTAL ================================================= o ERR ERR ERR ERR ERR TONNES AND GRADE YEAR STOPE TONNES % ZNC % LEAD Ag ppm Au ppm MK/T TOTAL = == = ===:=== = =:====== = = = === = = = = = = ==== = = = = = = = = = = = = = = o ERR ERR ERR ERR ERR

36 Liite SUMMAR "'!" TABLE YEAR TONNES. ZNC. LEAD Ag ppm ALl ppm M</T :.~ o() \) , <)( () t i) 8 6.QO ' ' ) oo :::::' , J..00 o :-i O?;> o '::-.O~~J B.OO = ======:========= =:================================================== TOTAL ()

37 Liite 6.2, OUTOKUMPU OY MNNG CONSULTNG NTO HEKKLA 1 TF KAJAAN OY, TAVALJARV PRODUCTON SCHEDULE No.2 TONNE S AND GRADE TONNES % l NC % LEAD Ag ppm 1.00 OPEN P T p()(:) / / () / =======================~============= =========== TOTAL TONNES AND GRADE YEAR STOPE TONNES % Z NC 'l. LEAD Ag ppm Au ppm MK/T 2.00 OPEN PT ~~ / ~~ / ~ ~ : / o. 6 2 ~ ~ i ~~.! 0 U " / ,.. ~c ~C7 ' _ '. ; ~ J ~ ~ ================================================ TOTAL

38 Liite TONNES AND GRADE YEAR STOPE TONNES % ZNC % LEAD Ag ppm Au ppm i'1k /T 3.00 OPEN PT e:: _,._1 00 ( j 1<i 1 4 OU ( j '. i / , - -.L 1126(:. /4: : ~; () ().L ( i(i / ::, t. 5 (~ o, T :; 1B 1 - ( )( - j,.ị -4 <,~ : ~ c) oo.. J. 11 '+::::: 0./. 7 ~.) U 1 '~.l.~., (:' ( ) (.. ) c) 4:':: '"59 S ( J ,.,.N_. :L 1 4'+O/ 250p 900().,::'..::... " UO.~:. 1 :::1 ~.:.;.::?.. so " ================================================= (j n () 5 (). ()2 Tm,j!\ES A~~D GRADE. YEAR STOPE TONNES!. ZNC!. LEAD Aq ppm P,li. ppm i""f::: /T OPEN F'T o o( - ) o 1 '"",7 14 (i ( ) 11440/250p " ( )( - - )..:: so,..., i L (!:. ~l o, /350p o A (i i 11~ OO / c)" 7 7.L S() " (H) " F ~ oo o, >:> (;.:==:==:=====::===:============:======='=========:==:::===== 1.36 O..:17 5 1:1 1.::.

39 Liite TONNES AND GRADE YEAR STOPE TONNES ~~ ZNC ~~ LEAD Ag ppm Au ppm MV/T 5.00 open pit 11400/ / OOJ~/ 50Cl( / TOTAL : () C). 5 8 o.2c,1 2:S (> ': :5 0: (~! C ,00 ================================================ 1~'") 1 L (). 5 ( ).J.._....J. '_.' TDN~'~ES AND GF,ADE YEAR STOF'E 7 TONNES..<- NC ~, LEAD Ag ppm Au ppm Mf:::T t;,.oo open p i t 1 1 ;~ 2 ()./ 35(> 1 1 ;. 1 OO~./ =:OOp / 2 00 :. 1440/ / ::0 / ~:5 0 0 Cl. "p TOH "1 L r-v 7.O(i ( j () "t OOOO (i. 37 O O ( J,, O t.\ ::- 1,..,7 i, -J 0 0 (J J.i:-.' ======:================ =========================

40 Liite TONNES AND GRADE YEAR STOPE TONNES % ZNC % LEAD Ag ppm Au ppm M~<lT 1' / 5 0 0alrtp :[ () / / ::::: (; 3 ~: ; t.,c) O() / O / / 250 p ~ O OO O 1. 4 : : : ~ : L 111 J. nn~ _. 'JC\. /i~nn~l..-.p."..l 1n1on _... _ n~ o, 4 t ~i ~l.oo ============== ================= = =========== ===== TOTAL. :::; ( ) " TONNES AND GRADE '/ EAF\ STOPE TONNES % ZNC % LEAD Ag pp m Au ppm MK /T / O () (; / (; / 5 00al~p.p / p :' () /425p (). 32 (> ':)/ (:)(} /~)O (;,::. i ~ p bel. OO / ~) 4 ~:; O (;.29 6~i , ' C :[ ::'. J O = = = = ~ : = :. =:= ~= ~ = : ~ = = == = = = = = = ; := = := = = = = : = = = = : = = = = = = = = = = = = = = = (). 41 1()5. 2 l J

41 Liite TONNES AND GRADE YEAR STOPE TONNES % ZNC % LEAD Ag ppm Au ppm MK/T / o / = == = = == = = === = = = = = = = = = = = = = = = === = = = = = = = == == = ==== = = TOTAL (l TONNES AND GRADE YEA R STOPE TONNES % ZNC % LEAD Ag ppm Au ppm MK /T = = = = == ~====== = = = = = = = = = ==== = = = = = = = = = = == = = = = = = = = = = = TO T ~ L o ERR ERR ERR ERR ERR

42 Liite SUMMARY TABLE YEAR TONNES /. ZNC /. LEAD Ag ppm Au ppm MK/T o. ~1 C..J,:: ( (> () () ::: ~:'70 (ioo- (J u 94 O. ~5 0 1:::;.;: OF: oo (: C: '.) :: Ll; ( >() o. ::::;\~;.~:. :: (J E?o U.OO :'::: () '::r:~; f:i. OO ~'::; B8 (). 22.~: S o ========== :~======== =================================================. TOTAL (;

43

44

45 f--rait i s i manousu ",:,p.y.s tv -;.: - \:.1:, 1~1\111!1 v a l i t a s o p er a poi stoi ma nousu val l t a sop e r a, r 1-" 1-" t CD \!J p e r a :':"'Q:' :"O~ ~~~ fao~tt4~' ~qd.~~" '0., ~~'p9~~ :.~. '.' 14~:"'a:a'6a,~ )J~3{}d~~~ tl~~~~fl~ :o.ogisq.)-ri\ / S - ~, 09K OUTOKUMPU OY KAVOSTEKNLL HEN RYHMA KAJAAN oy TAVALJARV Louhintamenetelma Lastaustason tuuletus Pituusleikkaus (periaatekuva) H.lk~ EJ 1:50 T

46 ly.k/vuorileollisuusosaslo/louhinlaleknllkan Jaboralorl0 Liite 10 lavaljarven MALMAHEEN KARASYDAMSTA TEHDYT LUJUUSMAARTYKSET Nayte Sijainti Yksiakselinen puristuskoe reika n:o/ malmin syv.m suhteen v- (, pm (MPa) 68/21.50 kattokivi / / / " / ) / ) / malmikivi _ d/ ( ' 8/ ) / / / / ? ) /243 jalkakivi / /357 " 70/368 2) /381.5 " ' ,uomessa tehtyjen maaritysten - (ki vi l ajien) k e s ki a r v o ~ (ve i htel uvel i ) (20-100) (40-300) Pistekuormitusindeksi s 3 keskiarvo hajonta Mra MPa s (50 )MPc O nayt e lahes puhdasta kvartsia "nay t t ei s t a lehty myos PROTO ja shievers" 1 s(50) on ha1kaisijaltaan 50 mm:n koekappaleen pistekuormitusindeksi, joka saadaall monogrammista

47 uljfukum~u UY Liite 11 Kaivosteknillinen ryhm~ nto Heikkila/AKT (1) 524/86 Ka K A J A A N loy KAVOSOSATON [NVESTONNT (mmk) T A VA L JAR V Yht i ' i Tutkimusvinotunneli - TYOmaan perustaminen - Sahko - Koneet ja laitteet - Vinotunneli +200 tasol e (1200 m) - Tuuletusnousu (180 m) - Tutkimuspera (200 m ) - Suunnittelu ja valvonta 2. Geol. ja ka11 i omek. tutkimuk. 3. Kannattavuusselvitys Kohteet 1-3 yhteens~ - Teiden kunnostus 0,2 - Geol.tutk. 0,9 - Suunni ttelu + valvonta 0,9 33,0 : 5. Louh intaka usto! - Pitkareikapor.laite 1 kpl 1,6 : - Las taus kone 1 kpl 3,0 - Muut 0, 2 4,8! 6. Avolouhos - Tiet 0,4 3 - Maanpoi sto m 1,6 - Sivukivenlouhinta t 1,8 i - Geol. tutk. 0,2 : 4,0 Kohteet 4-6 yht. Kaivososasto yhteens~ 65,7 16,5 i 1,8 1,8 1,1 1, ,0 10,0! 6,5 :, 3,1 3,4 i 0,9 0,9 i : 1,0 1,0 Ị 0,8 i D,S 0,3! 22, 1 ~ 1 6,5 5,6 ~! \, i l :! 1,0 1,0 ; ; ; : i i, : 0,8! j 0,8, i ; i \! i, 7,4 ;.,;, 1, 23,9 r 6,5! 41, 8 i! 0,1 2,4 2,4 9,8, ; : i,,, 4. MA kaivos ) - Vinotunneli +450 tasoll e " (1800 m) ; 9,7 2,3! 5,8 ' 1,6, ; - Vinotunneli +550 tasolle i nom, 4,3 1 0,8 3,0 0,5 - Louh. valm. tyot (1000 m) 4, 8, 4, 8,, :! f - Tuuletusnousut (820 m) 4,1, 2,3 1,2 0,6 i : - Tayt tcrek i ka (260 m) 0,6 : 0,6 i - lmastointi 1,1 1,1, - Aputilat + asennukset j 3,5 0,5 : 3,0!, - Sahkoi stys, 2,9 1,0, 1,9,! 0,2 : 0,4 D,S ; 0,4 0,4 : 1 10,4 15,5, 3,6, 0,2 0,2 10,6.! ; \,! : 1,6 1,5 0,8 0,2 3,3 0,8 : 0,2 1,6 1,8 0,2 3,8 ;22.6 : 3, ,8 i 10,6 122,6 :, 3,6 j,,, 1,1 i!!,! 1,1 i 0,8 0.7 :, i!, 0,7 i i! 0,7,,, :!,! i, i i, ; i i, : 0,7 : :,

48 Liite 12 r'" ọ..... ọ..

49 "_""0 " ~ l"'cll ""r"" ~~naj.. 8Lf, f..."c,o,( ' t,.lill'>qn ry: ocro-c...p\. ov.0000 us use,~ C()O<.()oTj()o.tfO l/po"'!>-[ U~E" 3 "CoAtl...t..,' NOT '0 fpaoouct T"'( oa:.-..,o 0Jl Or"GN '''' W><("'.( ()',., 1:1, ~ ''''!... 'fflll...l Dt:3CCl'U.D 'H(~.C*l "~ '0 U~ T"'l( OAAW'"-'O ()Q DES"'''',~ ANT P\.}lll~( 011-0('1,-... V"eCH'lCAl.l" l"("l"unlo.., """' lltql.jo"u"'p'v O'f Pb-VAAHDOTUS Zn -VAAHDOTUS LOS -1lJ-~ -~Zn-VAAHDOTUS.J ~--[-~JATEALUE J ' JATEALUE 501. :! _ " PALAUTUSVES TUOREVES 511. ~ K ao'"»oeo TAVALJARV DVwtt.G Ll OUTOKUMPU OY MNN(; lfchnqloot ClOUf' -' DBoC;>C 0<KJlll. "',..., U VOT GllNl'\ owe. NO. C)@ ~... \O.ll... OWG - o C.' ~N() llffl[nu DlAWNGS.~ NO lf\ltsjon!> "'" 0lA... D<tQH) """" w(~.""",to RKASTAMON VRTAUSKAAVO 2 rv _.. 1 owen() '" ~

JAKELU. OUTOKUMPU OY Ka$vosteknillinen ryhrna P. Eerola, ~.Anttonen/sn'

JAKELU. OUTOKUMPU OY Ka$vosteknillinen ryhrna P. Eerola, ~.Anttonen/sn' OUTOKUMPU OY Ka$vosteknillinen ryhrna P. Eerola, ~.Anttonen/sn' A P A J A L A H D E N K U L T A E S I I N T Y M X N A L U S T A V A K A N N A T T A V U U S T A R K A S T E L U JAKELU KM-ryhma: Tanila/OKH~,

Lisätiedot

Kaivosteknillinen ryhmä Paavo Eerola

Kaivosteknillinen ryhmä Paavo Eerola Kaivosteknillinen ryhmä Paavo Eerola A P A J A L A H D E N K U L T A E S I I N T Y M A N K A N N A T T A V U U S T A R K A S T E L U JAKELU KM-ryhmä: Tanila/OKHI, Pihko/OK, Erkkila/OK~ OKME: Rouhunkoski,

Lisätiedot

ATUN MONIMETALLIESIINTY~ Atun monimetallinen sulfidiesiintyma liittyy nk. Etela-Suomen leptiittivyohykkeeseen, jossa tunnetaan

ATUN MONIMETALLIESIINTY~ Atun monimetallinen sulfidiesiintyma liittyy nk. Etela-Suomen leptiittivyohykkeeseen, jossa tunnetaan 0 outokumpu mining ANNMINES ATUN MONIMETALLIESIINTY~ Yleista Atun monimetallinen sulfidiesiintyma liittyy nk. Etela-Suomen leptiittivyohykkeeseen, jossa tunnetaan mm. Orijarven, Aijalan ja Metsamontun

Lisätiedot

HOPEAA KAINUUN KORVESTA

HOPEAA KAINUUN KORVESTA SILVER RESOURCES OY HOPEAA KAINUUN KORVESTA VMY:n syysekskursio Sotkamoon 20-21.9.2007 17.9.2007 / JJ Perustettu v. 2006, kotipaikka Sotkamo Suomalainen kaivos- ja malminetsintäyhtiö Yhtiön tavoitteena

Lisätiedot

Q -mum OUTOKUMPU OY. Joma Porkka, Reijo Anttonen, Tumo Korkalo KTR/PSV,JP,EAR,PE,HH,TRA,TTK

Q -mum OUTOKUMPU OY. Joma Porkka, Reijo Anttonen, Tumo Korkalo KTR/PSV,JP,EAR,PE,HH,TRA,TTK Q -mum OUTOKUMPU OY O K wam,x Joma Porkka, Reijo Anttonen, Tumo Korkalo S A H A K 0 S K E N Ni-Cu -ESIINTYM#N ALUSTAVA KANNATTAVUUSTARKASTELU L 1 ITTEET JAKELU OKHI/J. Tanila OKME/P. Rouhunkoski, 0. Walden

Lisätiedot

Sotkamo Silver AB. Taivaljärvi Silver Mine Ilkka Tuokko, Managing Director, Sotkamo Silver Oy

Sotkamo Silver AB. Taivaljärvi Silver Mine Ilkka Tuokko, Managing Director, Sotkamo Silver Oy Sotkamo Silver AB Taivaljärvi Silver Mine Ilkka Tuokko, Managing Director, Sotkamo Silver Oy Katsaus Taivaljärven kaivoshankkeen nykytilaan Kestävä kaivostoiminta seminaari Kajaani Ilkka Tuokko 19.1.2012

Lisätiedot

Sotkamo Silver Oy:n kaivoshankkeen tilannekatsaus. Ilkka Tuokko

Sotkamo Silver Oy:n kaivoshankkeen tilannekatsaus. Ilkka Tuokko Sotkamo Silver Oy:n kaivoshankkeen tilannekatsaus Ilkka Tuokko 20.11.2013 Location Distance to: - Kuhmo 40 km - Sotkamo 40 km - Valtimo 45 km - Nurmes 60 km - Kajaani 80 km - Oulu 240 km - Helsinki 480

Lisätiedot

Sotkamo Silver ja hopeakaivoshanke. Timo Lindborg, Toimitusjohtaja, Sotkamo Silver Oy

Sotkamo Silver ja hopeakaivoshanke. Timo Lindborg, Toimitusjohtaja, Sotkamo Silver Oy Sotkamo Silver ja hopeakaivoshanke Timo Lindborg, Toimitusjohtaja, Sotkamo Silver Oy ARVON LUONTI Timo Lindborg METALLISISÄLLÖN NÄENNÄINEN "in situ" ARVO Hukka Arvonnousu malmitutkimuksessa Arvonnousu

Lisätiedot

LAUEZRIT AVOLOUHINTAMA.LMIEN OW geoi 7/76 MAARA- JA LAATUARVIO. 3 /76 6/76 RA t

LAUEZRIT AVOLOUHINTAMA.LMIEN OW geoi 7/76 MAARA- JA LAATUARVIO. 3 /76 6/76 RA t RfiUTARUUKECI OY KAIUOSRYHMÄ N: o LAUEZRIT AVOLOUHINTAMA.LMIEN OW geoi 7/76 MAARA- JA LAATUARVIO, Laatija Ole Lindholm ' Pvm 26,!1.76 : l Iiyv. && - Vertaa '. OU geol 3 /76 6/76 RA t 1412.37 Jakelu OU

Lisätiedot

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KUUSAMON KUNNASSA VALTAUSALUEELLA OLLINSUO 1, KAIV.REK. N:O 3693 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KUUSAMON KUNNASSA VALTAUSALUEELLA OLLINSUO 1, KAIV.REK. N:O 3693 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/4522/-89/1/10 Kuusamo Ollinsuo Heikki Pankka 17.8.1989 1 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KUUSAMON KUNNASSA VALTAUSALUEELLA OLLINSUO 1, KAIV.REK. N:O 3693 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA

Lisätiedot

Suunnitelmaselostus Suunnittelutarveratkaisu Sotkamo Silver Oy, Sotkamo Tipasoja

Suunnitelmaselostus Suunnittelutarveratkaisu Sotkamo Silver Oy, Sotkamo Tipasoja SUUNNITELMASELOSTUS 1 / 5 Suunnitelmaselostus 10.4.2012 Infrasuunnittelu Oy Versio. 1.0 SUUNNITELMASELOSTUS 2 / 5 SISÄLLYS 1 YLEISTÄ 3 2 ORGANISAATIO 3 2.1 Rakennuttaja 3 2.2 Konsultti 3 3 RAKENTAMINEN

Lisätiedot

NEN PAINOVOIMAMITTAUS N:o OU 10/7b

NEN PAINOVOIMAMITTAUS N:o OU 10/7b I RAUTARUUKKI Oy I RAUTUVAARAN YlVlPÄ.RISTi-)N ALUEELLI- MALMINETSINTÄ NEN PAINOVOIMAMITTAUS N:o OU 0/7b I 3.2. - 30.4.976 osa II -- TUTKIMUSALUE LAATIJA I JAKELU KUNTA LAAT.PVM HYV. SlVlOY OU ma KARTTALEHTI

Lisätiedot

Sotkamo Silver ja hopeakaivoshanke

Sotkamo Silver ja hopeakaivoshanke Sotkamo Silver ja hopeakaivoshanke Tkt Timo Lindborg www.silver.fi ARVON LUONTI METALLISISÄLLÖN NÄENNÄINEN "in situ" ARVO Timo Lindborg Hukka Arvonnousu malmitutkimuksessa Arvonnousu lohinnassa Arvonnousu

Lisätiedot

Sotkamo Silver ja pörssi

Sotkamo Silver ja pörssi Sotkamo Silver ja pörssi Tkt Timo Lindborg www.silver.fi ARVON LUONTI METALLISISÄLLÖN NÄENNÄINEN "in situ" ARVO Timo Lindborg Hukka Arvonnousu malmitutkimuksessa Arvonnousu lohinnassa Arvonnousu rikastuksessa

Lisätiedot

4 SUUNNITELMAN PERUSTEET 4.1. Geologiaa Malmi Sivukivet Maapeite 4.2. Louhossuunnitelma Tuotantosuunnitelma

4 SUUNNITELMAN PERUSTEET 4.1. Geologiaa Malmi Sivukivet Maapeite 4.2. Louhossuunnitelma Tuotantosuunnitelma Q OUTOKUMPU OY 0 K PYHXSALMEN KAIVOS RUOSTESUON KANNATTAVUUSLASKELMA NIMELLISHINNOIN 1 YHTEENVETO 2 JOHDANTO 3 YLEISTA 4 SUUNNITELMAN PERUSTEET 4.1. Geologiaa 4.1.1. Malmi 4.1.2. Sivukivet 4.1.3. Maapeite

Lisätiedot

JAKELU OKYE/J. Tanila OKME/M. Keto1 a, R. Sari Saastamipn OK/E, Erkki 1 a KTR/PSV,JP,EAR,PE,HH,PK,VAK,TRA,TTK,arkisto

JAKELU OKYE/J. Tanila OKME/M. Keto1 a, R. Sari Saastamipn OK/E, Erkki 1 a KTR/PSV,JP,EAR,PE,HH,PK,VAK,TRA,TTK,arkisto OUTOKUMPU OY Kaivostekni 11 i nen ryhmä T. Korkalo V. Koskela R. Anttonen/IU OUTOKUMMUN P E R T T 1 L A H D E N Cu-Zn-Co-Ni ALUSTAVA -ESI INTYMN KANNATTAVUUSTARKASTELU JAKELU OKYE/J. Tanila OKME/M. Keto1

Lisätiedot

6 ~6-&-&5,~. 0 outokumpu mining FINNMINES. OKME/O Hallikainen Kauppa- ja teollisuusministeriö Aleksanterinkatu 10.

6 ~6-&-&5,~. 0 outokumpu mining FINNMINES. OKME/O Hallikainen Kauppa- ja teollisuusministeriö Aleksanterinkatu 10. 0 outokumpu mining FINNMINES OKME/O Hallikainen - -- 23.4.1991 Kauppa- ja teollisuusministeriö Aleksanterinkatu 10 00170 HELSINKI Viite: Asia: KTM nrot 7/460/86 ja 192/460/86 Kaivospiirihakemuksen taydentaminen

Lisätiedot

0 outokumpu mining KULTAESIINTYI& PIINERAALI- Jakelu. OMF / R. Anttonen OKME / J. Nuutilainen KUUSAMO, JUOMASUO

0 outokumpu mining KULTAESIINTYI& PIINERAALI- Jakelu. OMF / R. Anttonen OKME / J. Nuutilainen KUUSAMO, JUOMASUO 0 outokumpu mining RNNMINES Jakelu OMF / R. Anttonen OKME / J. Nuutilainen LM / Arkisto KUUSAMO, JUOMASUO KULTAESIINTYI& PIINERAALI- VARANTOARVIO 20.8.91 Kasilla oleva arvio on valiaikaisarvio tilanteessa,

Lisätiedot

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS RANTASALMEN KUNNASSA VALTAUSALUEILLA PIRILÄ 2 ja 3, KAIV. REK. N:O 3682/1-2, SUORITETUISTA TUTKIMUKSISTA

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS RANTASALMEN KUNNASSA VALTAUSALUEILLA PIRILÄ 2 ja 3, KAIV. REK. N:O 3682/1-2, SUORITETUISTA TUTKIMUKSISTA GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/3233/-87 /1/10 RANTASALMI Pirilä II Hannu Makkonen 27.1.1987 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS RANTASALMEN KUNNASSA VALTAUSALUEILLA PIRILÄ 2 ja 3, KAIV. REK. N:O 3682/1-2, SUORITETUISTA

Lisätiedot

Tutkimuskohteen sijainti: Eli järvi 1 :

Tutkimuskohteen sijainti: Eli järvi 1 : Tutkimuskohteen sijainti: K E M I Eli järvi 1 : 400 000 OUTOKUMPU Oy - Malminetsinta HUMUSTUTKIMUSKOKEILU KEMI, ELIJARVI Tutkimusalueen sijainti Tutkimuksen tarkoitus Näytteenoton suoritus Preparointi

Lisätiedot

OUTOKUMMUN KUPARIPROJEKTI Kylylahden kaivos / Luikonlahden rikastamo. Jarmo Vesanto Kylylahti Copper Oy Altona Mining Limited 14.10.

OUTOKUMMUN KUPARIPROJEKTI Kylylahden kaivos / Luikonlahden rikastamo. Jarmo Vesanto Kylylahti Copper Oy Altona Mining Limited 14.10. OUTOKUMMUN KUPARIPROJEKTI Kylylahden kaivos / Luikonlahden rikastamo Jarmo Vesanto Kylylahti Copper Oy Altona Mining Limited 14.10.2010 Tiedotustilaisuuden ohjelma Projektin yleisesittely (Jarmo Vesanto)

Lisätiedot

OUTOKUMPU OY VIHANNIN KAIVOS J. Vesanto/TSL (3)

OUTOKUMPU OY VIHANNIN KAIVOS J. Vesanto/TSL (3) Q OUTOKUMPU OY 001/2434, 0 K ~ ~ I ~ / J J v / ~ I VIHANNIN KAIVOS J. Vesanto/TSL 10.12.1981 1(3) TUTKIMUSWPORTTI RANTSILA, '~äsäl3n~erä Jatkotbtklmukset v. 1981 sekä tutkimusohjelma mineralisaation inventoimiseksi

Lisätiedot

Endomines Oy 1 Hoskon kaivospiirihakemus LIITE 4. Kaivospiirin käyttösuunnitelman selvitysosa

Endomines Oy 1 Hoskon kaivospiirihakemus LIITE 4. Kaivospiirin käyttösuunnitelman selvitysosa Endomines Oy 1 Hoskon kaivospiirihakemus Endomines Oy Hoskon kaivospiirihakemus Kaivospiirin käyttösuunnitelman selvitysosa 1 Kaivoksen päätoimintojen sijoittaminen Hankealueelle perustetaan avolouhos

Lisätiedot

KANGASJÄRVEN RIKKIKIISU - SINKKIVÄLKEMINERALISAATIO JA SIIHEN LIITTYVÄT TUTKIMUKSET (Valtausalue Kangasjärvi 1, kaiv.rek.

KANGASJÄRVEN RIKKIKIISU - SINKKIVÄLKEMINERALISAATIO JA SIIHEN LIITTYVÄT TUTKIMUKSET (Valtausalue Kangasjärvi 1, kaiv.rek. M 06/3312/-83/1/10 Keitele Kangasjärvi Jarmo Nikander 31.10.1983 KANGASJÄRVEN RIKKIKIISU - SINKKIVÄLKEMINERALISAATIO JA SIIHEN LIITTYVÄT TUTKIMUKSET (Valtausalue Kangasjärvi 1, kaiv.rek.n :o 3535/1) 2

Lisätiedot

Eri jätejakeiden hyödyntämismahdollisuudet kaivostäytössä Pyhäsalmen kaivoksella

Eri jätejakeiden hyödyntämismahdollisuudet kaivostäytössä Pyhäsalmen kaivoksella Eri jätejakeiden hyödyntämismahdollisuudet kaivostäytössä Pyhäsalmen kaivoksella Uusiomateriaalit hyötykäyttöön Savo-Karjalan Uuma-hankkeen seminaari 29.1.2013 Timo Pekkala, research metallurgist, PMO

Lisätiedot

OUTOKUMPU OY 0 K MALMINETSINT~ ARKis~x~,tp~~ JXTEAWEEN SOIJATUTK IMUS Kf SRO AIJALA. Sijainti: 1:'lObOOO

OUTOKUMPU OY 0 K MALMINETSINT~ ARKis~x~,tp~~ JXTEAWEEN SOIJATUTK IMUS Kf SRO AIJALA. Sijainti: 1:'lObOOO 9 OUTOKUMPU OY 0 K MALMINETSINT~ JXTEAWEEN SOIJATUTK IMUS Kf SRO AIJALA ARKis~x~,tp~~ Sijainti: 1:'lObOOO 9 OUTOMUMPU 0Y 0 K MALMINETSINTX MKSOJAI Tutkimusalueen sijainti Tutkimusalue sijaitsee Aijalan

Lisätiedot

Kuva Kuerjoen (FS40, Kuerjoki1) ja Kivivuopionojan (FS42, FS41) tarkkailupisteet.

Kuva Kuerjoen (FS40, Kuerjoki1) ja Kivivuopionojan (FS42, FS41) tarkkailupisteet. Kuva 1-8-8. Kuerjoen (FS4, Kuerjoki1) ja Kivivuopionojan (, ) tarkkailupisteet. Kuva 1-8-9. Kuerjoki. 189 1.8.4.3 Kuerjoki ja Kivivuopionoja Kuerjoen vedenlaatua on tarkasteltu kahdesta tarkkailupisteestä

Lisätiedot

OUTOKUMPU OY KAIVOSLAIN 19 5:N MUKAINEN TUTKIMUSTYÖSELOSTUS 0 K MALMINETSINTA. Haapajärvi, Kopsa. "Kopsa" Mittakaava 1 : 100 000

OUTOKUMPU OY KAIVOSLAIN 19 5:N MUKAINEN TUTKIMUSTYÖSELOSTUS 0 K MALMINETSINTA. Haapajärvi, Kopsa. Kopsa Mittakaava 1 : 100 000 9 OUTOKUMPU OY 0 K MALMINETSINTA KAIVOSLAIN 19 5:N MUKAINEN TUTKIMUSTYÖSELOSTUS Haapajärvi, Kopsa "Kopsa" 2344 07 Mittakaava 1 : 100 000 0 OUTOKUMPU OY 0 + MALMINETSINTE Kauppa- ja teollisuusministeriö

Lisätiedot

N:o KUPAR!-RAUTUVAARAN TUTKIMUKSET ou 1/83. 'Tutkilnuulue laatija Jakelu

N:o KUPAR!-RAUTUVAARAN TUTKIMUKSET ou 1/83. 'Tutkilnuulue laatija Jakelu N:o KUPAR!-RAUTUVAARAN TUTKIMUKSET 1981-1982 ou 1/83 'Tutkilnuulue laatija Jakelu ~UPARI-RAUTUVAARA E. Korvuo/A. Hattula OU mal 2 kpl Kunb leat. 'pvm. HY V. KOL~RI 26.1.1 983 'KerttaJehti liitekertat ja

Lisätiedot

Suhangon kaivoshanke. Gold Fields Arctic Platinum Oy Ranua

Suhangon kaivoshanke. Gold Fields Arctic Platinum Oy Ranua Gold Fields Arctic Platinum Oy 22.5.2013 Ranua Gold Fields Arctic Platinum Oy (GFAP) Toiminnanharjoittaja Helsinkiin rekisteröity yhtiö; toimisto Rovaniemellä osoitteessa Ahjotie 7. GFAP:n omistaa täysin

Lisätiedot

SOTKAMO SILVER HOPEAKAIVOS-PROJEKTI

SOTKAMO SILVER HOPEAKAIVOS-PROJEKTI SOTKAMO SILVER HOPEAKAIVOS-PROJEKTI SUOMI MINES kasvuryhmä 1 PROJEKTIT SUOMALAISEN KAIVOSTEOLLISUUDEN LÄHIAJAN MAHDOLLISUUDET JALOMETALLIT 2016-2018 Hopeakaivos Pahtavaara Laiva Endomines Dragon mining

Lisätiedot

GEOLOGAN TUTKIMUSKESKUS giiy-93/2/1 0 KI U Jarmo Nikande r 6.10.199 3

GEOLOGAN TUTKIMUSKESKUS giiy-93/2/1 0 KI U Jarmo Nikande r 6.10.199 3 GEOLOGAN TUTKIMUSKESKUS giiy-93/2/1 0 KI U Jarmo Nikande r 6.10.199 3 SINKKI- JA KULTAMALMITUTKIMUKSISTA KIURUVEDEN HANHISUOLLA, JOUTOKANKAALLA JA KULTAVUORELLA, KTL 3323 03, SEKÄ PYLHY- LÄNAHOLLA, KTL

Lisätiedot

ALUETALOUSVAIKUTUSTEN ARVIOINTI

ALUETALOUSVAIKUTUSTEN ARVIOINTI ALUETALOUSVAIKUTUSTEN ARVIOINTI Lähtötietoa aluetalousarviointia varten 30.7.2018 YLEISTIETOA SAKATIN HANKKEESTA AA Sakatti Mining Oy (Anglo American Plc:n tytäryhtiö) suunnittelee Sodankylässä sijaitsevan

Lisätiedot

SODANKYLÄN KOITELAISENVOSIEN KROMI-PLATINAMALMIIN LIITTYVIEN ANORTOSIITTIEN KÄYTTÖMAHDOLLISUUDET

SODANKYLÄN KOITELAISENVOSIEN KROMI-PLATINAMALMIIN LIITTYVIEN ANORTOSIITTIEN KÄYTTÖMAHDOLLISUUDET M 19/3741/-79/3/10 Sodankylä Koitelaisenvosat Tapani Mutanen 22.2.1979 SODANKYLÄN KOITELAISENVOSIEN KROMI-PLATINAMALMIIN LIITTYVIEN ANORTOSIITTIEN KÄYTTÖMAHDOLLISUUDET Koitelaisenvosien kromi-platinamalmi

Lisätiedot

Kauppa- ja teollisuusministeriölle

Kauppa- ja teollisuusministeriölle Kauppa- ja teollisuusministeriölle Viitaten kauppa- ja teollisuusministeriön päätökseen nro 455/460/79 tammikuun 9. päivältä 1980 pyydämme kunnioittavasti, että Oulun läänin suomussalmen kunnassa sijaitsevalle

Lisätiedot

SOTKAMO SILVER AB Pörssitiedote (NGM: SOSI; NASDAQ: SOSI1) Tukholma klo 8:45

SOTKAMO SILVER AB Pörssitiedote (NGM: SOSI; NASDAQ: SOSI1) Tukholma klo 8:45 SOTKAMO SILVER AB Pörssitiedote 2017-31-07 (NGM: SOSI; NASDAQ: SOSI1) Tukholma klo 8:45 SOTKAMO SILVER: KORKEITA HOPEA- JA KULTAPITOISUUKSIA HOPEAKAIVOKSEN TÄYDENNYSKAIRAUKSESSA Sotkamo Hopeakaivoksella

Lisätiedot

AGNICO EAGLE MINES LIMITED

AGNICO EAGLE MINES LIMITED KITTILÄN KAIVOS AGNICO EAGLE MINES LIMITED kuusi kaivosta kolmessa maassa malminetsintää Kanadassa, Yhdysvalloissa, Meksikossa ja Pohjoismaissa LaRonde (Kanada) 1988 2026 Goldex (Kanada) 2008 Kittilä (Suomi)

Lisätiedot

--- 0 U T 0 K U M P U Oy Ma1minetsinta 0625/ /HK/76. M Kokko1a/PAL ( 2) MOREENITUTKIMUS ROVANIEMEN MAALAISKUNTA, KUOHUNKI

--- 0 U T 0 K U M P U Oy Ma1minetsinta 0625/ /HK/76. M Kokko1a/PAL ( 2) MOREENITUTKIMUS ROVANIEMEN MAALAISKUNTA, KUOHUNKI TALLENNETTU 0625/3613 02/MK/76 1 R 11 1010 Tutkimuskohteen sijainti Rovani e mi mlk, Kuohunki Kartan mittakaava 1:400 000 GTK "'':.I.-."$'>,... ',..I l Hirv ss8lk I ' Saun;? \ ukkc: """'\ V\IOsUmojt,....

Lisätiedot

OUTOKUMPU OY .? 2. Reikien vastusmittaus (liitteet 2/Zn) Kairasydärnien ominaisvastusmittaustulokset (liitteet lc! Tulokset

OUTOKUMPU OY .? 2. Reikien vastusmittaus (liitteet 2/Zn) Kairasydärnien ominaisvastusmittaustulokset (liitteet lc! Tulokset 9 OUTOKUMPU OY Q- K MALMINETSINTX 2032 01 INKOO, LAGNXS Inkoon X,5gnasissa sijaitseva Zn-Cu -malmimineralisaati~ on vanhastaan tunnettu. Malmimineralisaatiota on louhittu ja siinä on n. 5 x 8.m2:n kokoinen

Lisätiedot

Kauppa- ja teollisuusministeriö 2 kpl

Kauppa- ja teollisuusministeriö 2 kpl Tutkimustyöselostus 080145231JJV103 Jakelu Kauppa- ja teollisuusministeriö 2 kpl IKME Kaivoslain 19 :n mukainen tutkimustyöselostus Kuusamon Kuparivaaran alueella valtauksilla Kuparivaara 1-3 suoritetuista

Lisätiedot

. NTKIW(iKOHTEEN SIJAINTI KARTAN MITTAKAAVA 1 :

. NTKIW(iKOHTEEN SIJAINTI KARTAN MITTAKAAVA 1 : . NTKIW(iKOHTEEN SIJAINTI KARTAN MITTAKAAVA 1 : 400 000 OUTOKUMPU Oy Malminetsinta 065/3322/MK/75 BIOGEOKEMIALLINEN HUMUSTUTKIMUS KtlRSRMAKI, VUOHTOJOKI i Tutkimuksen aihe Aikaisemniissa tutkimuksissa

Lisätiedot

OUTOKUMPU OY VIHANNlN KAIVOS

OUTOKUMPU OY VIHANNlN KAIVOS OUTOKUMPU OY VHANNlN KAVOS J. Vesanto/TSL 28.5.1982 080/2441/JJV/82 1 (2) KAVOSLAN 19 :N MUKANEN TUTKMUSTYÖSELOSTUS Pattijoki, Pöllänperä 2441 09 C Sijainti 1 400 000 2J \. v... t,,.,,..,. '--v, ' ( r-"-

Lisätiedot

KAIVOSTOIMINNAN YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET

KAIVOSTOIMINNAN YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET Rautuvaaran suljettu kaivos, Kolari KAIVOSTOIMINNAN YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET Marja Liisa Räisänen Geologian tutkimuskeskus Itä-Suomen yksikkö, Kuopio M. L. Räisänen 1 Ympäristövaikutukset Malmin louhinta kuljetus

Lisätiedot

KAIVOSTEOLLISUUDEN MATERIAALIVIRRAT

KAIVOSTEOLLISUUDEN MATERIAALIVIRRAT Suomen teollisen ekologian foorumi Ekotehokkuus teollisuudessa KAIVOSTEOLLISUUDEN MATERIAALIVIRRAT tiina.harma@oulu.fi Esitys sisältää Tutkimuksen taustaa Yleistä kaivostoiminnasta Kaivostoiminnan historia

Lisätiedot

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/2433/-91/1/10 Häapavesi Vesiperä Kaj J. Västi

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/2433/-91/1/10 Häapavesi Vesiperä Kaj J. Västi GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/2433/-91/1/10 Häapavesi Vesiperä Kaj J. Västi 30.9.1991 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS HAAPAVEDEN KUNNASSA VALTAUS- ALUEELLA VESIPERÄ 1, KAIV. REK. N:o 3853/1, SUORI- TETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA.

Lisätiedot

Aulis Häkli, professori. KULLAN ESIINTYMISESTÄ JA RIKASTETTAVUUDESTA RAARRK LAIVAKANKAAN KULTW'iINERALISAATIOSSA. Malminetsinta

Aulis Häkli, professori. KULLAN ESIINTYMISESTÄ JA RIKASTETTAVUUDESTA RAARRK LAIVAKANKAAN KULTW'iINERALISAATIOSSA. Malminetsinta KULLAN ESIINTYMISESTÄ JA RIKASTETTAVUUDESTA RAARRK LAIVAKANKAAN KULTW'iINERALISAATIOSSA Tutkimuksen tiiaaja: Tutkimuksen tekija: E ~auharn:ki/ktr Esko Hänninen O U T O K U M P U Oy Malminetsinta Aulis

Lisätiedot

ASIKKALAN KUNTA URAJÄRVEN VESIHUOLLON YLEIS- SUUNNITELMA

ASIKKALAN KUNTA URAJÄRVEN VESIHUOLLON YLEIS- SUUNNITELMA Vastaanottaja Asikkalan kunta Asiakirjatyyppi Vesihuollon yleissuunnitelma Päivämäärä [Month, year] Viite LUONNOS 10.1.2012 ASIKKALAN KUNTA URAJÄRVEN VESIHUOLLON YLEIS- SUUNNITELMA LUONNOS ASIKKALAN KUNTA

Lisätiedot

Kittilän kaivos Kaivososaston käyttöinsinööri Matias Suomela

Kittilän kaivos Kaivososaston käyttöinsinööri Matias Suomela Kittilän kaivos Kaivososaston käyttöinsinööri Matias Suomela Kittilän kaivoksen tuotantolouhintamenetelmät Ja vähän yleistä asiaa Euroopan suurimmasta kultakaivoksesta Seurujoki Rimpivuoman VT:n portaali

Lisätiedot

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS 1 (4) M 06/3712/-88/1/10 Sodankylä Vuomanperänmaa ja Poroaita Antero Karvinen

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS 1 (4) M 06/3712/-88/1/10 Sodankylä Vuomanperänmaa ja Poroaita Antero Karvinen GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS 1 (4) M 06/3712/-88/1/10 Sodankylä Vuomanperänmaa ja Poroaita Antero Karvinen 24.10.1988 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS SODANKYLÄN KUNNASSA VALTAUSALUEILLA VUOMANPERÄNMAA JA POROAITA, KAIV.REK.

Lisätiedot

Kesankitunturin uraaniaiheiden jatkotutkimuksista

Kesankitunturin uraaniaiheiden jatkotutkimuksista OUTOKUMPU Oy Helsinki Kesankitunturin uraaniaiheiden jatkotutkimuksista Outokumpu Oy:n uraaninetsinnöis sa tahan menne s sa löytyneista aiheista Kolarin pitajan Kesangilla sijaitsevat malmiaiheet vaikuttavat

Lisätiedot

KAIRAUSRAPORTT 1 030/ C/HOP/1994 Heikki Puustjarvi

KAIRAUSRAPORTT 1 030/ C/HOP/1994 Heikki Puustjarvi KAIRAUSRAPORTT 1 030/3322 08 C/HOP/1994 Heikki Puustjarvi Jakelu Okme/ arkisto Sijainti Malmitiedot: Fe-kiisupirote, Zn-malmi Geologia: Metavulkaniitit, muuttuminen Geofysiikka: Geokemia : Muut avainsanat:

Lisätiedot

Polvijärvi. Sotkuman. kupoli Jyrkkävaara

Polvijärvi. Sotkuman. kupoli Jyrkkävaara 47 Polvijärvi Polvijärvellä on 1990-luvulla tehty selvitys Horsmanahon kaivoksen sivukiven käyttömahdollisuuksista. Tämän sivukiven laatu oli kelvollista varsinkin sorateiden kunnostukseen. Suurin osa

Lisätiedot

OUTOKUMMUN KUPARIPROJEKTI Polvijärven Kylylahden kaivos & Kaavin Luikonlahden rikastamo

OUTOKUMMUN KUPARIPROJEKTI Polvijärven Kylylahden kaivos & Kaavin Luikonlahden rikastamo OUTOKUMMUN KUPARIPROJEKTI Polvijärven Kylylahden kaivos & Kaavin Luikonlahden rikastamo Jarmo Vesanto Altona Mining Limited 15.06.2011 Altona Mining Limited Altona Mining Limited (Perth WA) Syntyi Vulcan

Lisätiedot

Lestijärvi. Kaj J. Västi GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/2341/-91/1/10. Syri

Lestijärvi. Kaj J. Västi GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/2341/-91/1/10. Syri GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/2341/-91/1/10 Lestijärvi Syri Kaj J. Västi 30.1.1991 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS LESTIJÄRVEN KUNNASSA VALTAUSA- LUEELLA SYRI 1, KAIV. REK. N:o 4512/1, SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA

Lisätiedot

KASKELAN TUTKIMUKSET TALVELLA ja arvio perustui taryporanaytteenottoon.

KASKELAN TUTKIMUKSET TALVELLA ja arvio perustui taryporanaytteenottoon. Outokumpu Finnmines OY Pyhäsalmen kaivos Timo Mäki KASKELAN TUTKIMUKSET TALVELLA 1991 1. Lähtötilanne Outokumpu Finnmines OY Malminetsinta on tutkinut Kaskelan aihetta useita kertoja 1960-luvulta lähtien.

Lisätiedot

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KUUSAMON KUNNASSA VALTAUSALUEELLA SARKANNIEMI 1 KAIV.REK. N:O 4532 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KUUSAMON KUNNASSA VALTAUSALUEELLA SARKANNIEMI 1 KAIV.REK. N:O 4532 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Pohjois-Suomen aluetoimisto M06/4611/-93/1/10 Kuusamo Sarkanniemi Heikki Pankka 29.12.1993 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KUUSAMON KUNNASSA VALTAUSALUEELLA SARKANNIEMI 1 KAIV.REK. N:O 4532

Lisätiedot

7, 8) sekä kair:a us p :t'ociileihin piirretyillä käyri llä (Liitteet

7, 8) sekä kair:a us p :t'ociileihin piirretyillä käyri llä (Liitteet Outokumpu Oy ~fa1minetsintä Ok u-analogia/1 966... 2/ MIi, P ol v i j ä r v i. S ola Yhteenveto ',kairauksista v:lta 1957 Solassa kairattiin v. 1957 kuusi. re~ä. Näistä lcaksi (Sola- 1, 2) kairatti.in

Lisätiedot

SOTKAMO SILVER Hopeakaivos

SOTKAMO SILVER Hopeakaivos SOTKAMO SILVER Hopeakaivos MATALARISKINEN HOPEAKAIVOS HANKE Ø PERUSTEELLISET TEKNISET TUTKIMUKSET TEHTY ü BAT-tekniikkaa hyödyntävä kaivos ü 6,5 vuoden malmivarat + 20 vuoden tuotantopotentiaali ü Tunnettu

Lisätiedot

OTANMÄEN KAIVOS. Otanmäki Mine Oy

OTANMÄEN KAIVOS. Otanmäki Mine Oy OTANMÄEN KAIVOS Otanmäki Mine Oy Otanmäen kaivos - Otanmäki Mine Oy suunnittelee avaavansa uudestaan Otanmäen Fe-Ti-V-kaivoksen 2018-2019 välisenä aikana - Otanmäen kaivoksen päätuotteet tulevat olemaan

Lisätiedot

OUTOKUMPU OY 0 K MALMINETSINTA PYHASALMEN MALMISSA HAVAINTOJA KULLAN ESIINTYMI.SESTA. Tilaaja: Pyhasalmen kaivos, J Reino. Teki ja : E Hanninen

OUTOKUMPU OY 0 K MALMINETSINTA PYHASALMEN MALMISSA HAVAINTOJA KULLAN ESIINTYMI.SESTA. Tilaaja: Pyhasalmen kaivos, J Reino. Teki ja : E Hanninen 8 OUTOKUMPU OY 0 K LMINETSINTA E Hanninen/EG 11.2.1985 HAVAINTOJA KULLAN ESNTYMI.SESTA PYHASALMEN LMISSA Tilaaja: Pyhasalmen kaivos, J Reino Teki ja : E Hanninen Malminetsinta - Aulis Häkli, professori

Lisätiedot

Valvomorakennus - valvomorakennus 70 m2 1 500 /m2 105 000

Valvomorakennus - valvomorakennus 70 m2 1 500 /m2 105 000 KUSTANNUSARVIO Ramboll Finland Oy PARIKKALAN KUNTA SÄRKISALMEN JÄTEVEDENPUHDISTAMON ESISUUNNITELMA 2014 VAIHTOEHTO 1A: Uusi aktiivilieteprosessi ja jälkiselkeytysaltaat sekä vanhat hiekkasuodattimet Allassyvyys

Lisätiedot

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KITTILÄN KUNNASSA VALTAUSALUEILLA KUOLAJÄRVI 1, 2 JA 3, KAIVOSREKISTERI NROT 3082/1, 3331/1 ja 2 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KITTILÄN KUNNASSA VALTAUSALUEILLA KUOLAJÄRVI 1, 2 JA 3, KAIVOSREKISTERI NROT 3082/1, 3331/1 ja 2 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M06/3712/-85/1/10 Kittilä Tepsa Antero Karvinen 29.11.1985 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KITTILÄN KUNNASSA VALTAUSALUEILLA KUOLAJÄRVI 1, 2 JA 3, KAIVOSREKISTERI NROT 3082/1, 3331/1 ja 2

Lisätiedot

Kunnanhallitus Lausunto Sotkamo Silver Oy:n ympäristölupahakemuksesta

Kunnanhallitus Lausunto Sotkamo Silver Oy:n ympäristölupahakemuksesta Kunnanhallitus 148 19.06.2012 Lausunto Sotkamo Silver Oy:n ympäristölupahakemuksesta KHALL 148 Ympäristötarkastaja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto pyytää Sotkamon kunnan ja ympäristönsuojeluviranomaiselta

Lisätiedot

KUNNOSSAPIDON HISTORIAA

KUNNOSSAPIDON HISTORIAA KUNNOSSAPIDON HISTORIAA OUTOKUMMUN KAIVOKSELLA Seppo Tolonen Kunnossapidon osastopäällikkö 16.3.2018 Ensimmäinen korjauspaja Kumpu B sijaitsi Trustedtin patsaan läheisyydessä ja siellä pajatoiminta aloitettiin

Lisätiedot

Suomussalmi, Housuvaara 1 ja Pahkalampi 1 Kultaesiintymien mineraalivarantoarvio

Suomussalmi, Housuvaara 1 ja Pahkalampi 1 Kultaesiintymien mineraalivarantoarvio GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKU S Väli-Suomen aluetoimisto M19/4513/-97/1/1 0 Suomussalm i Housuvaara 1, Pahkalampi 1 Timo Heino Esko Koistinen 31.10.1997 Suomussalmi, Housuvaara 1 ja Pahkalampi 1 Kultaesiintymien

Lisätiedot

S-ZSOTOOP DZDATA !SWIA 0 \ S-ISOTOOPPIDATA GTL-78 S AVZA. M19/3314/=78/14/10 M,IkeI ä, A.J.Laitakari Pielavesi, Säviä

S-ZSOTOOP DZDATA !SWIA 0 \ S-ISOTOOPPIDATA GTL-78 S AVZA. M19/3314/=78/14/10 M,IkeI ä, A.J.Laitakari Pielavesi, Säviä M19/3314/=78/14/10 M,IkeI ä, A.J.Laitakari Pielavesi, Säviä!SWIA 0 \ S-ZSOTOOP DZDATA S-ISOTOOPPIDATA GTL-78 S AVZA SÄVIÄN S-ISOTOOPPIDATA ANALYYSITULOSTEN SELITYKSET VASEMMALTA OIKEALLE LABORATORIOKOODI

Lisätiedot

OSIKONMÄEN KULTA-AIHEEN ARVIOINTI

OSIKONMÄEN KULTA-AIHEEN ARVIOINTI GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M19/3233/-90/2/10 Rantasalmi Osikonmäki Jyrki Parkkinen 10.04.1990 OSIKONMÄEN KULTA-AIHEEN ARVIOINTI 1 1. YHTEENVETO 1.1. Mineraalivarantoarvio KuLtapit.cutoff 2 g/t 1 g/t Yhteensä

Lisätiedot

. 11 AIJALAN, PYHASALMEN JA MAKOLAN SULFIDIMALMI- KAIVOSTEN RIKASTAMOIDEN JATEALUEIDEN YMPA- RISTOVAIKUTUKSET OSA II1 - PYHASALMI ,.-.

. 11 AIJALAN, PYHASALMEN JA MAKOLAN SULFIDIMALMI- KAIVOSTEN RIKASTAMOIDEN JATEALUEIDEN YMPA- RISTOVAIKUTUKSET OSA II1 - PYHASALMI ,.-. eologian tutkimuskeskus r-- srh.!'-.-.-.... -. -. -7 _1 d. 11,.-. nestutkimukset 1./1.3 AIJALAN, PYHASALMEN JA MAKOLAN SULFIDIMALMI- KAIVOSTEN RIKASTAMOIDEN JATEALUEIDEN

Lisätiedot

Suomen Kaivosyrittäjät ry Kaivosseminaari 2013 Kevitsan kaivos Levi, Kittilä Kesäkuu 6, 2013

Suomen Kaivosyrittäjät ry Kaivosseminaari 2013 Kevitsan kaivos Levi, Kittilä Kesäkuu 6, 2013 FQM KEVITSA MINING OY Suomen Kaivosyrittäjät ry Kaivosseminaari 2013 Kevitsan kaivos Levi, Kittilä Kesäkuu 6, 2013 !"#$%&"'()"#"*+$,)!!"#$%&'()*%(+&,"*-#).$&/%01&23)"45$35*$-#*"&! 6)"45$).(--*&.)75(%&!

Lisätiedot

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/2433/-91/2/10 Haapavesi Ängesneva, Kiimala Kaj J. Västi

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/2433/-91/2/10 Haapavesi Ängesneva, Kiimala Kaj J. Västi GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/2433/-91/2/10 Haapavesi Ängesneva, Kiimala Kaj J. Västi 8.10.1991 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS HAAPAVEDEN KUNNASSA VALTAUS- ALUEILLA KIIMALA 1, KAIV. REK. N:o 4125/1, JA KIIMALA 2,

Lisätiedot

Sotkamo Silver MIKSI SIJOITTAA HOPEAAN

Sotkamo Silver MIKSI SIJOITTAA HOPEAAN Sotkamo Silver MIKSI SIJOITTAA HOPEAAN 4.4. 2017 www.silver.fi Sotkamo Silver Pörssiyhtiö NGM Tukholma Nasdaq Helsinki Timo Lindborg CEO Hallituksen jäsenet suomalaisia Yli 80 % omistuksesta Suomessa 1.

Lisätiedot

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/3231/-84/x /10 Juva Rantala Hannu Makkonen

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/3231/-84/x /10 Juva Rantala Hannu Makkonen GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/3231/-84/x /10 Juva Rantala Hannu Makkonen 7.11.1984 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS JUVAN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA RANTALA 1, KAIV.REK. N :O 3401 SUORITETUISTA TUTKIMUKSISTA TUTKIMUSTEN

Lisätiedot

SELOSTUS MALMITUTKIMUKSISTA KITTILÄN TIUKUVAARASSA vv

SELOSTUS MALMITUTKIMUKSISTA KITTILÄN TIUKUVAARASSA vv M 19/2732, 2734/-77/3/10 Kittilä, Tiukuvaara Olavi Auranen 26.11.1977 SELOSTUS MALMITUTKIMUKSISTA KITTILÄN TIUKUVAARASSA vv. 1975-76 Syystalvella v. 1971 lähetti Eino Valkama Kittilän Tiukuvaarasta geologiselle

Lisätiedot

Polar Mining Oy/Outokumpu 1 kpl

Polar Mining Oy/Outokumpu 1 kpl Tutkimustyöselostus 1 (5) Jakelu Kauppa- ja teollisuusministeriö 2 kpl Polar Mining Oy/Outokumpu 1 kpl Tutkimustyöselostus Suomussalmen Sääskeläissuon Likosuon alueella valtauksilla Sääskeläissuo 1 2 (kaiv.

Lisätiedot

OTANMÄEN KAIVOS. Otanmäki Mine Oy

OTANMÄEN KAIVOS. Otanmäki Mine Oy OTANMÄEN KAIVOS Otanmäki Mine Oy Otanmäen kaivos - Otanmäki Mine Oy suunnittelee avaavansa uudestaan Otanmäen Fe-Ti-V-kaivoksen 2019-2020 välisenä aikana - Otanmäen kaivoksen päätuotteet tulevat olemaan

Lisätiedot

FQM KEVITSA MINING OY. LuostoClassic Business Forum. Kevitsan kaivos. Elokuu 8, 2014, Jukka Brusila

FQM KEVITSA MINING OY. LuostoClassic Business Forum. Kevitsan kaivos. Elokuu 8, 2014, Jukka Brusila FQM KEVITSA MINING OY LuostoClassic Business Forum Kevitsan kaivos Elokuu 8, 2014, Jukka Brusila Esityksen sisältö First Quantum Minerals Ltd. kaivoskonserni Ajankohtaista Kevitsasta Uusi ympäristölupa

Lisätiedot

M 19/1823/-75/1/10 Enontekiö, Kilpisjärvi Olavi Auranen 1975-10-30. Selostus malmitutkimuksista Enontekiön Kilpisjärvellä v. 1974

M 19/1823/-75/1/10 Enontekiö, Kilpisjärvi Olavi Auranen 1975-10-30. Selostus malmitutkimuksista Enontekiön Kilpisjärvellä v. 1974 M 19/1823/-75/1/10 Enontekiö, Kilpisjärvi Olavi Auranen 1975-10-30 Selostus malmitutkimuksista Enontekiön Kilpisjärvellä v. 1974 Syksyllä 1973 lähetti rajajääkäri Urho Kalevi Mäkinen geologisen tutkimuslaitoksen

Lisätiedot

BL20A1200 Tuuli- ja aurinkoenergiateknologia ja liiketoiminta

BL20A1200 Tuuli- ja aurinkoenergiateknologia ja liiketoiminta BL20A1200 Tuuli- ja aurinkoenergiateknologia ja liiketoiminta Tuulipuiston investointi ja rahoitus Tuulipuistoinvestoinnin tavoitteet ja perusteet Pitoajalta lasketun kassavirran pitää antaa sijoittajalle

Lisätiedot

Lapin Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Ympäristö ja luonnonvarat Ruokasenkatu 2

Lapin Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Ympäristö ja luonnonvarat Ruokasenkatu 2 Lapin Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 21.5.2014 Ympäristö ja luonnonvarat Ruokasenkatu 2 96101 Rovaniemi Northland Mines Oy Asematie 4, 95900 Kolari Katri Hämäläinen khamalainen@northland.eu www.northland.eu

Lisätiedot

MÄNTÄ-VILPPULAN KESKUSTATAAJAMAN OYK

MÄNTÄ-VILPPULAN KESKUSTATAAJAMAN OYK MÄNTTÄ-VILPPULAN KAUPUNKI MÄNTÄ-VILPPULAN KESKUSTATAAJAMAN OYK FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P25797 1 (5) Sisällysluettelo 1 Yleistä... 1 1.1 Työn lähtökohdat ja tavoitteet... 1 2.1 Tarkastelualueen

Lisätiedot

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS 1 (6) M 06/1834/-88/1/10 Enontekiö Ruossakero Jorma Isomaa

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS 1 (6) M 06/1834/-88/1/10 Enontekiö Ruossakero Jorma Isomaa GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS 1 (6) M 06/1834/-88/1/10 Enontekiö Ruossakero Jorma Isomaa 1.11.1988 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS ENONTEKIÖN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA RUOSSAKERO 1, 2 JA 3, KAIV. REK. N:O 3451/1-3 SUORITETUISTA

Lisätiedot

3 *ä;r ä:e 5ä ä{ :i. c oo) S g+;!qg *r; Er ; l[$ E ;;iä F:ä ä :E ä: a bo. =. * gäf$iery g! Eä. a is äg*!=."fl: ä; E!, \ ins:" qgg ;._ EE üg.

3 *ä;r ä:e 5ä ä{ :i. c oo) S g+;!qg *r; Er ; l[$ E ;;iä F:ä ä :E ä: a bo. =. * gäf$iery g! Eä. a is äg*!=.fl: ä; E!, \ ins: qgg ;._ EE üg. t AJ 1., t4 t4 \J : h J \) (.) \ ( J r ) tḡr (u (1) m * t *h& r( t{ L.C g :LA( g9; p ö m. gr iop ö O t : U 0J (U.p JJ! ä; >

Lisätiedot

ARKISTOl' APFAL~ x = J. /1, iij,. KAIRAUS- JA MALMIARVIO 030/ D/HOP/

ARKISTOl' APFAL~ x = J. /1, iij,. KAIRAUS- JA MALMIARVIO 030/ D/HOP/ o 2!ctt2u~mpu H. Puustjärvi/KET Jakelu OKVI/K. Pelkonen KTT/J. Reino OKME7arkisto HOP KAIRAUS- JA MALMIARVIO 030/2431 10 D/HOP/1988 3.11.1988 Hyv. J. /1, iij,. I 1 (3) YLIVIESKAN RAUHALAN JA MALMIARVIO

Lisätiedot

EnergiaRäätäli Suunnittelustartti:

EnergiaRäätäli Suunnittelustartti: EnergiaRäätäli Suunnittelustartti: Taustaselvitys puukaasun ja aurinkoenergian tuotannon kannattavuudesta 10.10.2013 1 Lähtökohta Tässä raportissa käydään lävitse puukaasulaitoksen ja aurinkoenergian (sähkön

Lisätiedot

Valtiovarainministeriön asetus. vesivoimalaitoksen ja sen rakenteiden jälleenhankinta-arvon perusteista

Valtiovarainministeriön asetus. vesivoimalaitoksen ja sen rakenteiden jälleenhankinta-arvon perusteista Annettu Helsingissä xx päivänä xxkuuta 2015-2016 2 Liite Valtiovarainministeriön asetus vesivoimalaitoksen ja sen rakenteiden jälleenhankinta-arvon perusteista Valtiovarainministeriön päätöksen mukaisesti

Lisätiedot

DRAGON MINING OY KUUSAMON KAIVOSHANKE YVA:N ESITTELYTILAISUUDET 8.-9.1.2014

DRAGON MINING OY KUUSAMON KAIVOSHANKE YVA:N ESITTELYTILAISUUDET 8.-9.1.2014 DRAGON MINING OY KUUSAMON KAIVOSHANKE YVA:N ESITTELYTILAISUUDET 8.-9.1.2014 TARKASTELLUT VAIHTOEHDOT (1/2) VE1 VE2 VE3 TARKASTELLUT VAIHTOEHDOT (2/2) 0-Vaihtoehto Tekniset alavaihtoehdot Kultapitoinen

Lisätiedot

ELINKAARIKUSTANNUSVERTAILU

ELINKAARIKUSTANNUSVERTAILU ESIMERKKI PÄIVÄKOTI ECost ELINKAARIKUSTANNUSVERTAILU Projektipalvelu Prodeco Oy Terminaalitie 6 90400 Oulu Puh. 010 422 1350 Fax. (08) 376 681 www.prodeco.fi RAPORTTI 1 (5) Tilaaja: xxxxxx Hanke: Esimerkki

Lisätiedot

URAANIKAIVOSTEN YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET

URAANIKAIVOSTEN YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET URAANIKAIVOSTEN YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET Esko Ruokola STUK Kalvo1 SÄTEILYOMINAISUUKSISTA Tavanomaisen kiven uraanipitoisuus on muutama ppm Uraanimalmissa pitoisuus on vähintään 1000 ppm (0,1 %), parhaimmillaan

Lisätiedot

KEVITSAN MONIMETALLIKAIVOSHANKE. Krister Söderholm/Kevitsa Mining Oy 3.6.2010

KEVITSAN MONIMETALLIKAIVOSHANKE. Krister Söderholm/Kevitsa Mining Oy 3.6.2010 KEVITSAN MONIMETALLIKAIVOSHANKE Krister Söderholm/Kevitsa Mining Oy 3.6.2010 Esitelmäni sisältö Kaivospäätös marraskuussa 2009 Malmivarat tilanne Suunniteltu tuotanto Miten kaivoshanke käytännössä etenee:

Lisätiedot

OUTOKUMPU OY 0 K VIHANNIN KAIVOS. TUTKIMUSRAPORTTI RANTSILA, Peuraneva Sijainti 1 :

OUTOKUMPU OY 0 K VIHANNIN KAIVOS. TUTKIMUSRAPORTTI RANTSILA, Peuraneva Sijainti 1 : Q OUTOKUMPU OY 0 K VIHANNIN KAIVOS TUTKIMUSRAPORTTI RANTSILA, Peuraneva 2434 08 Sijainti 1 : 400 000 9 OUTOKUMPU OY 0 K VIHANNIN KAIVOS TUTKIMUSRAPORT'I' 1 RANTSILA, Peur,ineva 2434 08 Suoritetut tutkimukset

Lisätiedot

Kestävä kaivannaisteollisuus 23.1.2014 Toimitusjohtaja Jukka Pitkäjärvi

Kestävä kaivannaisteollisuus 23.1.2014 Toimitusjohtaja Jukka Pitkäjärvi Kestävä kaivannaisteollisuus 23.1.2014 Toimitusjohtaja Jukka Pitkäjärvi KAIVOSTOIMINTA SUOMESSA TÄNÄÄN Kaivostoiminnalla Suomessa on pitkät perinteet sekä kokemusta ja osaamista Parainen > 100 v, Pyhäsalmi

Lisätiedot

MALMITUTKIMUKSET VIITASAAREN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA ISO-MÄKRÄLAMPI 1. (kaiv. rek. N:o 3385/1) JA SUOVANLAHTI 1 (kaiv. rek.

MALMITUTKIMUKSET VIITASAAREN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA ISO-MÄKRÄLAMPI 1. (kaiv. rek. N:o 3385/1) JA SUOVANLAHTI 1 (kaiv. rek. GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/3311/-87/1/10 Viitasaari Mäkrä Jarmo Nikander MALMITUTKIMUKSET VIITASAAREN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA ISO-MÄKRÄLAMPI 1 (kaiv. rek. N:o 3385/1) JA SUOVANLAHTI 1 (kaiv. rek. N:o

Lisätiedot

U~O~U~PU. TUTKIMUSRAPORTTI 2 OOl/3234O8B/JJE1 RMP/1989 NiCu-PROJEKTI/ITÄ-SUOMI. J.Eeronheimo, R. Pietilä

U~O~U~PU. TUTKIMUSRAPORTTI 2 OOl/3234O8B/JJE1 RMP/1989 NiCu-PROJEKTI/ITÄ-SUOMI. J.Eeronheimo, R. Pietilä 0 = OKANOSTEOWSUUS U~O~U~PU J.Eeronheimo, R. Pietilä 01.09.1989 TUTKIMUSRAPORTTI 2 OOl/3234O8B/JJE1 RMP/1989 NiCu-PROJEKTI/ITÄ-SUOMI - SISÄLLYSLUETTELO sivu 1. ALKUTIEDOT 3 2. AIKAISEMMAT RAPORTIT 3 3.

Lisätiedot

Polar Mining Oy/Outokumpu 1 kpl

Polar Mining Oy/Outokumpu 1 kpl Tutkimustyöselostus 1 (5) Jarmo Lahtinen 25.1.2008 Jakelu Kauppa- ja teollisuusministeriö 2 kpl Polar Mining Oy/Outokumpu 1 kpl Tutkimustyöselostus Kuhmon Hautalehdon valtausalueella Hautalehto 3 (kaiv.

Lisätiedot

OUTOKUMPU OY 0 K MALMINETSINTX

OUTOKUMPU OY 0 K MALMINETSINTX 9 0 K MALMINETSINTX VIHANNIN KAIVOKSEN YMPARISTON KAIRAUKSET VUONNA 1985 Sysäyksen Vihannin alueen tutkimuksille on tuonut kesällä 1983 lennetty matalalentomittaus, jonka tulokset saatiin käyttöön keväällä

Lisätiedot

TALLENNETTU GTK. Roi mlk 6/Vinsa. Täydennysraportti

TALLENNETTU GTK. Roi mlk 6/Vinsa. Täydennysraportti OKME Roi mlk 6/Vinsa 001/2633/PR/71 Täydennysraportti TALLENNETTU 1 6. 09. 2010 GTK Tämä raportti on yhteenveto kaikista niistä töistä, joita Vinsan kohteessa on tehty 15. 12. 1967 päivätyn tutkimusraportin

Lisätiedot

KUUSAMON KULTA-AIHEIDEN ARVIOINTI: JUOMASUO, SIVAKKAHARJU, MEURASTUKSENAHO

KUUSAMON KULTA-AIHEIDEN ARVIOINTI: JUOMASUO, SIVAKKAHARJU, MEURASTUKSENAHO GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M19/4611,4613/-89/2/10 Kuusamo Juomasuo, Sivakkaharju, Meurastuksenaho Jyrki Parkkinen 31.12.1989 KUUSAMON KULTA-AIHEIDEN ARVIOINTI: JUOMASUO, SIVAKKAHARJU, MEURASTUKSENAHO 1 1.

Lisätiedot

Niinimäki 7801/1. Tutkimustyöselostus Sanna Juurela. ALTONA MINING LTD/VULCAN KOTALAHTI OY Tutkimustyöselostus

Niinimäki 7801/1. Tutkimustyöselostus Sanna Juurela. ALTONA MINING LTD/VULCAN KOTALAHTI OY Tutkimustyöselostus 31.01.2013 Sanna Juurela VULCAN KOTALAHTI OY (Y-tunnus: 2300990-5) Sänkinotkonkatu 6, FIN-83500 Outokumpu, FINLAND Tel. +358 10 271 0090, E-mail. Finland@altonamining.com 1. JOHDANTO Tämä on Vulcan Kotalahti

Lisätiedot

PienCHP-laitosten. tuotantokustannukset ja kannattavuus. TkT Lasse Koskelainen Teknologiajohtaja Ekogen Oy. www.ekogen.fi

PienCHP-laitosten. tuotantokustannukset ja kannattavuus. TkT Lasse Koskelainen Teknologiajohtaja Ekogen Oy. www.ekogen.fi PienCHP-laitosten tuotantokustannukset ja kannattavuus TkT Lasse Koskelainen Teknologiajohtaja Ekogen Oy www.ekogen.fi Teemafoorumi: Pien-CHP laitokset Joensuu 28.11.2012 PienCHPn kannattavuuden edellytykset

Lisätiedot

Tuotantopäivitys 07.4.2011

Tuotantopäivitys 07.4.2011 Tuotantopäivitys 07.4.2011 DISCLAIMER The following information contains, or may be deemed to contain, forward-looking statements (as defined in the U.S. Private Securities Litigation Reform Act of 1995).

Lisätiedot