työttömyyde Miten hallitset elämäntilanteesi?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "työttömyyde Miten hallitset elämäntilanteesi?"

Transkriptio

1 Terveenstää työttömyyde Miten hallitset elämäntilanteesi?

2 Kirjoittajat Mia Pylkkönen, Jukka Vuori ja Maija Kääriäinen Valokuvat Jukka Uotila ja Patrik Lindström Ulkoasu Leena Seppänen Taustaryhmä Työterveyslaitos, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, sosiaali- ja terveysministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, Kansaneläkelaitos, Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK ry., Elinkeinoelämän keskusliitto EK ry., Työeläkevakuuttajat TELA ry. ja Työturvallisuuskeskus ISBN Edita Prima Oy, Vilppula 2010

3 TERVEENÄ TYÖTTÖMYYDESTÄ Miten hallitset elämäntilanteesi?

4 Terveenä työttömyydestä -opas on tarkoitettu kaikille työelämähaasteiden parissa luoviville. Erityisesti se tarjoaa keinoja työkyvyn, hyvinvoinnin sekä terveyden ylläpitämiseen työttömyyden aikana. Oppaan esimerkkitarinoista saat vinkkejä muiden työttömyyden omakohtaisesti kokeneiden ratkaisuista. Arvioi lukiessasi, voisiko jokin niistä sopia myös sinulle. Oppaan loppuun on koottu tietoa työllistymistä ja työkykyä edistävistä palveluista ja tukimuodoista sekä toimeentuloturvasta työttömyyden aikana. Huomioithan, että muistio ei ole tyhjentävä! Tarkempaa tietoa erilaisista tukimuodoista sekä sosiaaliturvaetuuksien myöntämisen edellytyksistä saat muistiossa mainituilta tahoilta. Ota yhteyttä niihin ja selvitä, millaisiin tukimuotoihin ja toimenpiteisiin olet oikeutettu. Terveenä työttömyydestä -opas on ajantasaistettu painos Työterveyslaitoksen yhdessä Työturvallisuuskeskuksen, Kansaneläkelaitoksen, sosiaali- ja terveysministeriön, Työeläkevakuuttajat TELA ry:n (ent. Työeläkelaitosten liitto) sekä työja elinkeinoministeriön (ent. työministeriö) kanssa vuonna 1993 tuottamasta samannimisestä julkaisusta. Päivitetyn oppaan esimerkkitarinoissa esiintyvistä henkilöistä osa oli mukana myös vuoden 1993 alkuperäisessä painoksessa. Oppaan päivittämistyön on rahoittanut sosiaali- ja terveysministeriö osana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koordinoimaa pitkäaikaistyöttömien terveydenhuollon kehittämiskumppanuushanketta.

5 Työttömyys mahdollisuus uuteen Työn menettäminen herättää luonnollisesti pelkoa, ahdistusta ja surua. Myös pettymyksen ja vihan tunteet ovat mahdollisia. Miksi juuri minä? ja Mitä olisi pitänyt tehdä toisin? -kysymykset eivät kuitenkaan tuo tilanteeseen ratkaisua. Omien, ehkä sekavienkin tunteiden ja ajatusten hyväksyminen voi olla alku johonkin uuteen. Pysähdy arvioimaan tilannettasi. Älä takerru menneeseen, vaan kysy itseltäsi: Miten työttömyys vaikuttaa minuun? Mitä odotan tulevaisuudeltani, ja mitä voisin tehdä sen eteen? Riittävätkö voimavarani? Millaista apua tarvitsen? Ja mistä sitä saan? Selvitä työttömyysturvasi ajoissa. Mitä työ merkitsee sinulle? Työ antaa taloudellisen toimeentulon ja rytmittää elämää. Työ tarjoaa sosiaalisen yhteisön, ryhmän, jossa tavata ihmisiä ja kokea yhteenkuuluvuutta. Työ tarjoaa mahdollisuuden hyödyntää omaa osaamista ja saada onnistumisen kokemuksia. Työ antaa mahdollisuuden tuntea itsensä tarpeelliseksi, vaikka muilla elämänalueilla olisi puutteita ja epäonnistumisia. Toisaalta työ voi olla myös raskasta, yksitoikkoista tai muulla tavoin epätyydyttävää. Joku voi tuntea olevansa jopa kokonaan väärällä alalla. Työ on vain osa elämää, ja sen hallinta vain osa elämänhallintaa. Työn menettäminen kuitenkin vaikuttaa usein myös muihin elämänalueisiin. Oman hyvinvointisi vuoksi sinun kannattaa työttömyyden uhatessa tai työttömäksi jäädessäsi arvioida, mitä työ sinulle ja elämällesi viimekädessä merkitsee.

6 Kysy itseltäsi: Mitä työ merkitsee toimeentulolleni? Jos olet jo aiemmin joutunut laskemaan rahasi tarkkaan, säännöllisten palkkatulojen menettäminen herättää luonnollisesti pelkoa ja ahdistusta. Jos olet arvostanut hyvää toimeentuloa ja riippumattomuutta, työttömyys saattaa olla kolaus itsetunnollesi. Monet tulevaisuuden suunnitelmasi saattavat karista, jolloin tunnet vihaa ja pettymystä. Mitä työ merkitsee ihmissuhteilleni? Jos ihmissuhteesi ovat rajoittuneet työtovereihin, saatat kokea itsesi hylätyksi ja yksinäiseksi. Jos lähipiirissäsi on paljon työssäkäyviä, huonommuuden ja kateuden tunteet ovat mahdollisia. Mikä osa työllä on elämässäni yleensä? Mitä muuta arvokasta elämässäni on? Mitä enemmän olet arvostanut itseäsi työn kautta, sitä voimakkaammin sen menettäminen vaikuttaa itsetuntoosi ja -arvostukseesi. Jos työ on ollut keskeinen osa elämääsi, uusien arvojen ja näkökulmien pohtiminen saattaa olla tarpeen. Tämä vie aikaa ja voimia, mutta auttaa sinua eteenpäin. Työn ja työttömyyden merkitys vaihtelee yleensä iän ja elämäntilanteen mukaan. Esimerkiksi nuorena päivärytmi ja ihmissuhteet riippuvat usein muista asioista kuin säännöllisestä työstä. Jos olet jäänyt työttömäksi suoraan koulusta, käsityksesi työelämästä on ehkä vielä jäsentymätön ja epämääräinen. Tällöin pitkittyvä työttömyys voi aiheuttaa kielteisen asenteen työelämää kohtaan ja vaikeuttaa myöhempää työhön sopeutumista. Jos taas olet jäänyt työttömäksi pitkän työuran jälkeen, aikasi saattaa tuntua aluksi pitkältä. Samoin ystäväpiirisi voi muuttua, etenkin jos tapanasi on ollut viettää työtovereiden kanssa myös vapaa-aikaasi. Selkeytä tilanteen tosiasiat kysymällä itseltäsi: Kuinka kauan uskon työttömyyden jatkuvan, ja mitä siitä tosiasiassa seuraa? Miten työttömyys vaikuttaa elämääni? Millaisena näen oman tulevaisuuteni? Mihin arvioni tulevaisuudesta perustuvat?

7 Mika Bergström pääsi koulutustaan vastaavaan työhön palkkatuetun työn avulla. Palkkatuettu työ on erinomainen tukimuoto nuorille Mika Bergström (26) valmistui logistiikan perustutkintoon johtavalta linjalta keväällä Ennen ammatillisia opintojaan Bergström kävi mukautetun perusopetuksen ja ammattikympin. Valmistumisen jälkeen ei ollut niin ajan tasalla, et ois tajunnu varhaisen työnhaun tärkeyttä. Se oli oikeastaan ainoa kompastuskivi siellä ammattikoulussa, ettei aktiivisen työnhaun tärkeyttä hirveesti korostettu. Mutta kukapa sitä sinne kouluun toisaalta haluis jäädä, joten ilmoittauduin itsekin työkkäriin heti valmistumisen jälkeen. Työvoimatoimistossa osallistuin alkuinfoon ja varasin ajan nuortenneuvojalle, jonka kans käytiin läpi muun muassa työnhakuprosessia ja toimeentuloturva-asioita. Pidempikestoista työtä ei ollut tarjolla, ja työttömänä tais vierähtääkin reilu vuosi. Työkkärin nuortenneuvoja laittoi jossain vaiheessa paperini tuetun työllistymisen palveluun, jossa nuorten työnhakua avitetaan työllistymisen pitkittyessä. Tuetun työllistymisen palvelun työvalmentaja on puuhaillut paljon myös nykyisen työni puolesta. Työskentelen koulutusta vastaavassa työssä, palkkatuettuna yksityisen puolen yrityksessä. Aloitin puolen vuoden harjoittelulla vajaa puolitoista vuotta sitten, ja palkkatuetusta työajasta on vielä vuosi edessä. Ihan vielä ei siis tarvi jännätä jatkoa, mutta työnhaun suhteen olen kyllä viisastunut. Tietoa työsuhteen jatkosta pitää saada hyvissä ajoin, että ehtii varautua. Yksikin vuosi kun menee nopeeta, kun se on mennäkseen.

8 Selvitä mahdollisuutesi Kun jokin vanha päättyy, tulee tilaa uudelle. Vaihtoehtoja löytyy, kun ei lankea katkeruuteen tai toivottomuuteen. Monet omistautuvat kymmeniksi vuosiksi samoille työtehtäville pysähtymättä koskaan arvioimaan työnsä mielekkyyttä ja näkemään mahdollisuuksiaan laajemmin. Suunnan muuttamiseksi on ensin pysähdyttävä. Työn menettäminen tarjoaa tilaisuuden kartoittaa omia mahdollisuuksia ja punnita vaihtoehtoja rauhassa. Aloita mahdollisuuksiesi selvittäminen kysymällä itseltäsi: Haluanko ja voinko palata työhön entiselle alalleni? Voinko vaihtaa ammattia? Mitä koulutusmahdollisuuksia minulla on? Olisiko minusta yrittäjäksi? Miten voin hyödyntää työstä vapautuneen ajan? Onko minulla toiveita ja suunnitelmia, joita en koskaan uskaltanut tai jaksanut toteuttaa työesteiden vuoksi? Kokeilisinko nyt? Paljonko voin antaa itselleni aikaa pohtia tulevaisuutta ja etsiä vaihtoehtoja? Kysy neuvoa ja hanki tietoa. Kun löydät mielekkäitä vaihtoehtoja ja ratkaisuja, ole aloitteellinen ja toimi aktiivisesti niiden suuntaisesti. Ole ennakkoluuloton ja kokeile rohkeasti uusia asioita. Luovuttaminen ei auta sinua ratkaisemaan tilannettasi. Syyllisyyteen ja huonommuuden tunteisiin ei ole syytä. Keskustele avoimesti läheistesi kanssa ja kerro heille työn menettämisen herättämistä tunteista ja ajatuksista. Kun teet itse aloitteen, läheistesi on helpompi tarjota sinulle tukeaan. Selvitä tilannettasi ongelma kerrallaan ja aloita helpoimmin ratkaistavista asioista. Kun tiedät ratkaisu- ja toimintamahdollisuuksistasi, sinun on helpompi olla aktiivinen ja toimia aloitteellisesti. Tutustu ensitöiksesi työ- ja elinkeinotoimiston (TEtoimisto) tarjoamiin työnhakija- ja työnvälityspalveluihin. Työnhakijapalvelujen koulutus- ja ammattitietopalvelu tarjoaa tietoa koulutus- ja työmarkkinoista sekä työsuhteisiin ja ammatilliseen kehittymiseen liittyvistä asioista. Työnvälityspalvelut välittää tietoa avoimista työpaikoista koti- ja ulkomailla. Yksityiskohtaisempaa tietoa näistä sekä ammatinvalinta-, urasuunnittelu- ja ammatillisen kuntoutuksen palveluista saat TE-toimistosta sekä mol.fi-verkkopalvelun sivuilta. TE-toimiston verkkopalveluja (mm. Ammattinetti, CV-netti ja urasuunnittelusivustot) voit hyödyntää myös TE-toimistojen sähköiseen asiointiin varatuilta itsepalvelupäätteiltä. Työvoimaneuvojat auttavat ja opastavat tarvittaessa sähköiseen asiointiin liittyvissä asioissa.

9 Elämä on täynnä mahdollisuuksia, mutta nöyrä pitää olla Näyttämöpäällikkö Jorma Rinta-Valkaman mielestä oma asenne on työttömyydestä selviytymisessä ja yleensäkin työelämässä kaiken a ja o. Jorma Rinta-Valkama (58) jäi työttömäksi luvun lamavuosina silloisen työnantajan ajauduttua konkurssiin. Tuolloin 42-vuotias Rinta-Valkama koki työttömyyden ainutkertaisena mahdollisuutena punnita tulevaa elämäänsä. Se oli todellakin valtava mahdollisuus, herkullinen hetki jäädä tekemään jotain, mihin ei työssä ollessa koskaan ollut aikaa. Edellinen lama vahvisti sen, mitä lapsuus suurperheessä oli aikoinaan opettanut; niin huonoa tilannetta ei tule, ettei siitä selviäisi. Mielestäni kaikki muuttuvat tilanteet ovat mahdollisuuksia! Työttömäksi jouduttuani tiesin jo aika hyvin, missä olen hyvä ja mikä minua ei kiinnosta, mutta kävin kuitenkin vielä ammatinvalintapsykologin juttusilla työvoimatoimistossa. Minulla ei koskaan ollut minkäänlaista musiikillista osaamista, mutta poikani soittotuntien päättymistä musiikkiopiston käytävällä odotellessani huomasin jossain vaiheessa nauttivani siitä epävireisen soiton synnyttämästä kakofoniasta, siitä musiikista Työ kulttuurin parissa alkoi kiinnostaa yhä enemmän. Vuoden työttömyysjakson jälkeen pääsin osa-aikaiseksi näyttämömieheksi kulttuuripalveluja tuottavaan organisaatioon puolenvuoden työllistämistuella. Ensimmäisen syksyn jälkeen työni jatkuivat, ja nykyisin toimin talon näyttämöpäällikkönä luvun taantuma tulee näkymään työssäni viiveellä, mutta jos jäisin työttömäksi nyt, osa-aikaeläkeikäsenä, uskon että minulla olisi jopa enemmän mahdollisuuksia kuin viime laman aikaan. Vanhenevana miehenä minun on tosin taisteltava myös hengen ja ruumiin rappiota vastaan. Se, että pitää itsensä fyysisesti kunnossa, on iso asia. Työssä jaksamista tukevat perhe ja harrastukset, mutta työttömyydestä selviytymisessä olisi edelleen tärkeintä se äidinmaidossa tullut asenne, että niin vaikeaa tilannetta ei voi tulla, etteikö siitä selviäisi. Maailma on täynnä mahdollisuuksia, ja miestä mitataan valintojen mukaan. Vaikka mitä tapahtuisi, on pidettävä mielessä, että vastuu on loppupeleissä aina itsellä. Jos teet työsi hyvin ja hyvällä asenteella, niin joskus, kun se nousukausi taas tulee, saat ehkä pitää työsi tai löydät jotain vielä enemmän.

10 Säilytä ote elämääsi Säilytä työttömyytesi ajan sama päivärytmi kuin työssä ollessasi. Tehokas työhön tai koulutukseen hakeutuminen sekä käytännön asioiden uudelleen järjestäminen vievät aikaa. Autat itseäsi heräämällä ajoissa ja pitämällä kiinni tutuista arkirutiineistasi. Hyödynnä palkkatyöltä vapautunut aikasi. Etsi itsellesi uusia harrastuksia. Ota selvää, löytyisikö paikkakunnaltasi esimerkiksi sinua kiinnostavaa vapaaehtoistoimintaa ja -yhdistyksiä. Aktiivisuus ja oman kokemuspiirin laajentaminen kannattaa. Näe mahdollisuutesi ja tartu niihin rohkeasti. Vain kokeilemalla tiedät, sopiiko jokin toiminta sinulle ja mitä voit siitä saada. Löytyykö uutta työtä? Luota itseesi! Ota yhteys TE-toimistoon ja ilmoittaudu työnhakijaksi heti, kun sinut on irtisanottu, lomautettu tai olet muuten jäänyt työttömäksi. Muista, että viivyttely voi johtaa toimeentuloturvaetuuksiesi heikkenemiseen. Aloittamalla uuden työn etsimisen mahdollisimman pian vältyt rimakauhulta ja turhilta lannistumisilta. Työnhakuun on toisaalta syytä asennoitua realistisesti. Työn etsiminen vie aikaa ja on usein kirjaimellisestikin kokopäivätyötä. Anna arvo omalle osaamisellesi ja kokemuksillesi ja tuo ne työpaikkahaastatteluissa rohkeasti esiin. Valmistautumalla huolellisesti työhönottohaastatteluihin vähennät turhaa jännittämistä. Mahdollisiin pettymyksiin voit varautua suhtautumalla työnhakuun avoimin mielin. Opastusta ja vinkkejä onnistuneeseen työnhakuun saat TE-toimiston työnhakukeskuksista. TE-toimistojen itsepalvelupäätteiltä löydät tuoreimmat tiedot avoimista työpaikoista alallasi. Työvoimaneuvojilta saat ajantasaista tietoa työllistymistä edistävistä tukipalveluista. Voit osallistua TE-toimistojen järjestämiin ryhmiin, joissa harjoitellaan ja aktivoidaan työnhakua, tehdään urasuunnittelua sekä etsitään koulutusvaihtoehtoja. Etsiessäsi työtä, harkitse paljonko ja missä asioissa olet valmis joustamaan. Esimerkiksi alan tai paikkakunnan vaihtaminen voi olla hyvä ratkaisu, vaikka suuret muutokset tuntuisivat aluksi vaikeilta. Jos harkitset alan vaihtamista, TE-toimisto voi järjestää sinulle ammatinvalinta- ja urasuunnittelupalvelua. TE-toimiston kautta on mahdollista myös päästä työharjoitteluun tai -kokeiluun itseä kiinnostavalle uudelle alalle. Tärkeintä työnhaussa on aktiivisuus ja oma-aloitteisuus! Ota itse yhteyttä työnantajiin. Internet on nykyaikaa myös työnhaussa. Sähköiset työnvälityspalvelut ovat tehokkaita informaatiokanavia etsiessäsi avoimia työpaikkoja sekä tietoa potentiaalisista työnantajista. Voit täydentää ja tehostaa työnhakuasi jättämällä avoimen työhakemuksen ja ansioluettelosi verkkopalveluihin työnantajien hyödynnettäväksi. Jos työttömyytesi pitkittyy, TE-toimistosi laatii yhdessä sinun ja alueesi sosiaalitoimen kanssa aktivointisuunnitelman, jonka avulla työelämään kiinnittymistäsi 10

11 tuetaan. Vaikeimmin työllistyvien työllistymispalveluista vastaavat TE-toimiston, kuntien ja Kelan yhteiset työvoiman palvelukeskukset (TYP-keskukset). Lisätietoa TYP-keskusten toiminnasta ja palveluista saat oman alueesi TE-toimistosta. Kysy työvoimaneuvojalta TE-toimiston järjestämistä työnhakuinfoista ja työnhakuvalmennuksesta! Opiskelemaan? Koulutus kehittää osaamistasi ja taitojasi sekä parantaa mahdollisuuksiasi työmarkkinoilla. Opiskelu tarjoaa mahdollisuuden oppia myös aivan uusia taitoja. Ravistele rutiinejasi ja ole avoin uudelle. Työelämä kehittyy nopeasti, eikä työssä ole usein muiden kiireiden vuoksi aikaa paneutua uuden oppimiseen. Muuttuvassa työelämässä ammatteja katoaa, ja toisia tulee tilalle. Yhä useampi joutuu työikänsä aikana vaihtamaan työpaikan lisäksi työtehtäviään ja ammattiaan. Elämä on jatkuvaa kasvua ja kehittymistä. Ikä ei ratkaise uuden omaksumista myös aikuinen oppii, kun haluaa ja luottaa kykyynsä oppia. Selvitä itsellesi, mikä sinua todella kiinnostaa ja millaista osaamista tarvitset saavuttaaksesi tavoitteesi. Sopivia koulutusvaihtoehtoja löytyy varmasti. Tietoa täydennys- ja uudelleenkouluttautumismahdollisuuksista saat ammatillisista oppilaitoksista, kansanopistoista, kansalais- ja työväenopistoista sekä kesäyliopistoista ja avoimista yliopistoista. TE-toimiston ammatinvalintapsykologi auttaa tarvittaessa uuden ammatin ja koulutuksen valinnassa, ja työvoimaneuvojalta saat tietoa muun muassa työvoimapoliittisesta aikuiskoulutuksesta. Koulutukseen, ammatteihin sekä työtehtäviin ja työelämään liittyvissä kysymyksissä kannattaa kääntyä TE-toimiston koulutus- ja ammattitietopalvelun puoleen. Jos olet kiinnostunut hyödyntämään työttömyysaikasi ammattitaitosi ja osaamisesi kehittämiseen, selvitä oikeutesi omaehtoisen aikuiskoulutuksen ajalta maksettaviin opintososiaalisiin etuuksiin ammattiliittosi työttömyyskassasta tai Kelalta. Jos olet työsuhteessa, voit hakea ammatillisia taitoja kehittävän koulutuksen ajalle Koulutusrahaston aikuiskoulutustukea. Tämän päivän työelämä asettaa haasteita myös maahanmuuttajaväestöllemme, keskeisimmät työllistymisen ongelmat liittyvät usein puutteelliseen suomenkielentaitoon. Jos olet hankkinut ammatillisen koulutuksesi ja työkokemuksesi muualla kuin Suomessa, työllistymistäsi saattaa vaikeuttaa myös koulutuksesi heikko vastaavuus sekä suomalaisen työelämän puutteellinen tuntemus. Maahanmuuttajataustaisten sopeutumista suomalaiseen työelämään ja yhteis- kuntaan tuetaan muun muassa kotoutumiskoulutuksen avulla. Lakisääteiseen kotouttamisohjelmaan osallistuminen edellyttää kotoutumissuunnitelman laatimista ja siihen sitoutumista. Kotouttamistoimenpiteisiin liittyvissä kysymyksissä auttavat TEtoimisto ja Kela. Ylläpidä työelämävalmiuksiasi myös työttömyyden aikana. 11

12 Parturi-kampaajaksi opiskeleva Margaret Samuel löysi motivaation tarttua oppikirjoihin. Ilman riittävää kielitaitoa selviytyminen työelämässä on vaikeaa Kun Margaret Samuel (45) muutti Suomeen parikymmentä vuotta sitten, kotimaassa aloitetut sairaanhoitajaopinnot vaihtuivat pätkätyövuosiin Suomessa. Tein vuosien ajan lukuisia määräaikaisuuksia kotipalvelussa, sairaala-apulaisena ja lähihoitajana hengityshalvauspotilaiden parissa. Yritin useaan otteeseen hankkia itselleni ammatillisen pätevyyden, mutta heikon suomenkielen vuoksi opiskelu oli liian haasteellista. Vaikka läheiseni kannustivat minua opiskelemaan, perheellisenä palkkatyö meni aina lopulta vaikealta tuntuvan opiskelun edelle. En ole koskaan erityisesti pitänyt lukemisesta ja olen aina pyrkinyt välttämään kaikenlaista kirjallisuutta. Tietysti työkin opettaa, mutta ilman ammatillista koulutusta työelämässä on alempiarvoisemmassa asemassa kuin muut. 12 Nyt opiskelen parturi-kampaajaksi ja toivon voivani perustaa joku päivä oman yrityksen. Haluan itselleni ammatin, oman aseman. Haluan mennä elämässä eteenpäin. Vaikka olen käytännönläheinen ja opin parhaiten tekemällä, olen ymmärtänyt myös teorian tärkeyden. Jos haluaa itselleen hyvän aseman, on oltava valmis hankkimaan tietoa ja kiinnostunut ottamaan selvää asioista. On oltava kiinnostunut myös yhteiskunnallisista asioista ja siitä, mitä maailmalla tapahtuu. Saan opiskeluuni tukea perheeni ja ystävieni ohella myös koulusta, jossa maahanmuuttajien tukiopetukseen todella panostetaan. Tukea jaksamiseen saan myös omasta seurakunnastani. En siis ole vaikeidenkaan asioiden kanssa enää yksin!

13 Aiotko yrittäjäksi? Uskalla kyseenalaistaa totuttu ja tehdä luovia ratkaisuja. Yrittäminen vaatii vahvaa osaamista, rohkeutta ottaa riskejä sekä pitkäjänteisyyttä ja innostusta viedä asioita päätökseen. Jos haluat yrittäjäksi, sinulla on oltava selkeä kuva yrityksesi toiminta-ajatuksesta. Jos tunnet kiinnostusta yrittämiseen, ota yhteyttä TE-toimistoon sekä alueesi elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukseen (ELY-keskus, ent. TE-keskus). Työttömänä työnhakijana voit hakeutua TE-toimistojen työvoimakoulutuksena toteuttamiin yrittäjävalmennuksiin ja -koulutuksiin sekä saada yritysideallesi starttirahaa. ELY-keskusten yrityspalvelut tarjoavat yrittäjyysvalmennusta sekä neuvontaa ja tukea yritystoiminnan käynnistämiseen, hallintaan ja kehittämiseen. Yrittäjyyteen liittyvää täydennyskoulutusta ja lyhytkestoista yrittäjävalmennusta tarjoavat myös aikuiskoulutusta järjestävät oppilaitokset. Tietoa yrityksen perustamisesta tarjoavat myös työ- ja elinkeinoministeriön koordinoima maksuton Yritys-Suomi-verkkopalvelu sekä Suomen uusyrityskeskukset. Henkilökohtaista neuvontaa liikeidean kehittämisessä antavat kuntien ja kaupunkien elinkeinoasiamiehet sekä paikalliset yritysneuvontapisteet. Riittävätkö rahasi? Uusia mahdollisuuksia ja ratkaisuja löytyy aina. Raha-asioiden hoitoon löytyy aina keinoja. Aloita taloudellisten ongelmien ratkaiseminen selvittämällä menosi ja tulosi. Voitko luopua jostakin totutusta tai kenties osasta omaisuuttasi? Jos työsi on loppunut yllättäen, ja olet rakentanut tulevaisuutesi vakaan toimeentulon varaan, taloudelliset ongelmat voivat tuntua aluksi ylitsepääsemättömiltä. Älä jättäydy yksin! Yksin murehtien ongelmat alkavat helposti tuntua suuremmilta kuin mitä ne todellisuudessa ovatkaan. Ulkopuolinen apu ja ongelmien jakaminen auttavat näkemään asiat oikeassa mittakaavassa. Tällöin myös elämää eteenpäin vievien ratkaisujen tekeminen on helpompaa. TE-toimistosta saat tietoa työttömyysturvan työvoimapoliittisista edellytyksistä sekä muutos- ja palkkaturvasta. Työttömyysturva-asioissa kannattaa aluksi ottaa yhteyttä omaan työttömyyskassaan. Jos et ole työttömyyskassan jäsen, selvitä työttömyysturvaoikeutesi Kansaneläkelaitoksen paikallistoimipisteestä. Kun huomaat taloutesi olevan tiukoilla, älä viivyttele avun hakemisessa! Taloudellisen tilanteen paikkaaminen vakuudettomilla kulutusluotoilla voi tuntua nopealta ja helpolta ratkaisulta. Ensiavuksi otettu pikavippi johtaa kuitenkin helposti taloudellisten ongelmien kasautumiseen ja monimutkaistumiseen. Koska rahahuolet vaikeuttavat usein myös muiden asioiden hoitamista, taloudelliset ongelmat on syytä saada hallintaan mahdollisimman varhain. Lainojen maksujärjestelyistä kannattaa neuvotella aluksi oman pankin kanssa. Velka-asioissa sinua neuvovat myös kuntien velkaneuvojat, seurakuntien diakoniatyöntekijät, Suomen Kuluttajaliitto, Marttaliitto ry. alueellisine Marttapiiriliittoineen 13

14 Lama pakotti Taina Kanervan miettimään, mitä hän todella haluaa tehdä. Pysähdyksen myötä syntynyt ajatus tanssiin liittyvästä urasta kantoi tanssikoulun toimitusjohtajaksi asti. Ja kaikki lähti ihan pienestä Taina Kanerva (45) oli osakkaana pienessä mainosfirmassa 1990-luvun laman iskiessä. Pari vuotta toimineen yrityksen kaatuminen oli henkisesti kova paukku. Toisaalta työttömyys tarjosi tuolloin 29-vuotiaalle Tainalle vapauttavan mahdollisuuden selventää uratoiveita sekä kehitellä tanssiharrastuksesta virinnyttä liikeideaa. Starttirahalla yritystoiminta käynnistyi vauhdilla. Kotihoidontuki mahdollisti äitiyden ja osaaikayrittäjyyden yhdistämisen ensimmäiset kaksi vuotta. Ohjaajakoulutusten ja ryhmäesiintymisten myötä pulla alkoikin sitten kasvaa. Verkostoituminen toi mukanaan kontakteja, yhteydenottoja sekä yhteistyötarjouksia. Toiminnan laajetessa suoritin kolmivuotisen yrittäjän erikoisammattitutkinnon. Opinnot herättivät tajuamaan, ettei itseä ollut järkeä hajottaa joka suuntaan. Taiteilijankin on pidettävä huoli rahakirstustaan. 14 Aloin miettiä entistä enemmän sitä, mihin kannattaa keskittyä, jotta löydän resurssieni ja mahdollisuuksieni välisen tasapainon. Nykyistä lamaa en ole ehtinyt järin miettimään. Ennakointi on kuitenkin yrittäjän arkea. Vaikka uusien kehitystrendien ja kontaktien mukana on tullut jatkuvasti uutta, en luota siihen, että näin olisi välttämättä jatkossa. Tietysti takaraivossa pitää olla pieniä varasuunnitelmia strategioita, joilla tuotepalettia on mahdollista muokata pienin muutoksin, jos lama sitä jossain vaiheessa edellyttää. Viime lama ja sen jälkeinen uskaltautumiseni opettivat, että asiat ovat kiinni omasta rohkeudesta, päättämisestä ja toiminnasta. On oltava sinnikäs. Kriisejä on ollut aina, ja niitä tulee jatkossakin. Ei kannata pelästyä ja jäädä ihmettelemään, vaan jatkaa rohkeasti toimintaa. Se suomalainen sisu olisi nyt ehdottomasti otettava käyttöön!

15 sekä velkaneuvontaan erikoistuneet yhdistykset ja yhteisöt. Tiukan kotitalouden hoidossa opastavat muun muassa Suomen Kuluttajaliitto sekä Marttaliitto ry. Taloudellisessa ahdingossa viimesijaisesta toimeentuloturvastasi vastaa asuinkuntasi tai kaupunkisi sosiaalitoimisto, josta olet oikeutettu hakemaan toimeentulotukea. Sosiaalihuollot voivat myös myöntää ylivelkaantumisen ja taloudellisen syrjäytymisen ehkäisemiseksi tarkoitettua sosiaalista luottoa. Lisätietoja sosiaalisesta luototuksesta saat kuntasi tai kaupunkisi sosiaalitoimistosta. Tarvittaessa voit myös hakea oikeuden päätöstä lainojesi uudelleenjärjestelylle velkasaneerauksen avulla. Rahavaikeuksista huolimatta muista, että taloudelliset kolhut eivät ole vakavimpia asioita elämässä, niin kipeiltä kuin ne aluksi tuntuvatkin. Pidä yhteyttä ystäviin Vaali ihmissuhteitasi. Ystävien ja läheisten tuki on tärkeää kaikille. Erityisesti sen merkitys korostuu psyykkisesti kuormittavissa elämäntilanteissa, kuten työttömäksi jouduttaessa. Työsuhteen päättyminen ei ole syy passivoitua ja jättäytyä yksin. Eristäytyminen kaventaa sosiaalista verkostoasi ja uhkaa siten hyvinvointiasi. Vaikka saatat ehkä kadehtia työssä käyvää puolisoasi tai ystäviäsi, älä laiminlyö tärkeitä ihmissuhteitasi sen vuoksi. Vaihda näkökulmaa ja tarkastele tilannettasi toisin työttömyys tarjoaa tilaisuuden hoitaa sellaisia ihmissuhteita, joille työssä ollessa ei ole ollut aikaa tai voimia. Samalla voit itsekin toimia tukena ystävillesi ja läheisillesi heidän elämäntilanteissaan. Lisääntynyt vapaa-aika antaa tilaa vanhoille ja uusille harrastuksille, joiden parista voit löytää myös uusia ystäviä. Huolehdi kehon ja mielen hyvinvoinnista Liikunta rentouttaa ja hyvä kirja antaa uutta ajateltavaa. Työttömänä mieli saattaa olla välillä maassa. Pitkittyessään alakuloisuus kuitenkin ruokkii helposti epäterveellisten elämäntapojen kehittymistä. Paino saattaa nousta, ja liiallisesta alkoholin tai muiden päihteiden käytöstä voi tulla ongelma. Hyvä fyysinen kunto auttaa mieltä jaksamaan ja selviytymään muutostilanteissa. Samalla kun liikunta rentouttaa kehoa, se piristää ja kohottaa mielialaa. Kuntoilu yhdessä ystävän kanssa tai harrastelijaryhmässä tarjoaa hyvän tilaisuuden tavata ihmisiä. Kävely, hölkkä ja vaeltelu luonnossa ovat yksinkertaisia tapoja liikkua ja kuntoilla. Uinnin ja monien palloilulajien tapaan ne eivät myöskään edellytä kalliita välineitä tai ulkopuolista ohjausta. Kun ylläpidät kuntoasi, muista, että tärkeintä on liikunnan säännöllisyys, ei sen muoto. Kysy lähialueesi liikuntamahdollisuuksista kuntasi tai kaupunkisi liikuntavirastosta. Neuvoja ja vinkkejä liikkumiseen antavat myös työttömien yhdistykset, Suomen Urheiluliitto ry:n (SUL) jäsenpiirien piiritoimistot, Suomen Työväen Urheiluliitto ry:n (TUL) kuntopalvelut ja -aluetoimistot, Suomen kuntoliikuntaliitto sekä Suomen Latu. 15

16 Ota selvää myös muista harrastusmahdollisuuksista lähialueellasi. Kulttuurista, kuten kirjallisuudesta ja taiteesta, voi nauttia pienelläkin budjetilla, yksin tai ystävien seurassa. Tietoa erilaisista kulttuuritapahtumista ja harrastusmahdollisuuksista saat muun muassa paikkakuntasi kulttuuritoimesta. Useat taidemuseot ja -galleriat järjestävät säännöllisin väliajoin avointen ovien päiviä, jotka kannattaa niin ikään hyödyntää. Lukeminen rentouttaa mieltä ja antaa uutta ajateltavaa. Kirjastot lainaavat lukuelämyksiä moneen makuun. Kirjojen ohella lainaksi saa musiikkia ja oppimateriaalia esimerkiksi kielten itseopiskeluun. Voit myös poiketa kirjastossa ihan vain lukeaksesi tuoreimmat sanoma- ja aikakausilehdet. Pysytkö terveenä? Puhu ajoissa pahasta olostasi. Jos sinulla on fyysisen tai psyykkisen terveyden ongelmia, mene ajoissa työterveyslääkärille tai terveyskeskukseen. Selvitä, onko sinulla irtisanomisen jälkeenkin mahdollisuus käyttää työterveyshuollon palveluja. Paras tapa helpottaa pahaa oloa on puhua ystävien ja läheisten kanssa uuden elämäntilanteen herättämistä ajatuksista ja tunteista. Työttömäksi jäämiseen liittyvien surun ja ahdistuksen tunteiden käsitteleminen ja läpikäyminen auttavat pääsemään niistä yli. Samalla välttyy mielenterveyden vakavammalta järkkymiseltä. Jos perhe-elämäsi alkaa rakoilla tai jos omat voimavarasi eivät riitä ongelmien ratkomiseen, älä epäröi pyytää ammattiapua. Parisuhde- ja perheongelmien selvittämisessä tukevat ja opastavat kunnalliset kasvatus- ja perheneuvolat, seurakuntien ylläpitämät kirkon perheasiain neuvottelukeskukset, Väestöliiton perheneuvolat sekä Suomen Perheterapiayhdistys. Mielenterveyden tukea saat paikkakuntasi terveyskeskuksen ja mielenterveystoimiston lisäksi Suomen Mielenterveysseuran paikallisista kriisikeskuksista, Valtakunnallisesta kriisipuhelimesta ( ) ja Tukinet-verkkokriisikeskuksesta. Alkoholiongelmissa auttaa A-klinikkasäätiö. Jos sairastut Kuten työssä ollessasi, myös työttömänä olet oikeutettu sairauden perusteella maksettaviin sosiaaliturvan etuuksiin. Lyhytaikaisen (alle 300 päivää) sairauden aiheuttama ansionmenetys korvataan pääsääntöisesti sairausvakuutuslain mukaisella sairauspäivärahalla. Pitkäaikaisen, yli vuoden kestävän sairauden aiheuttama ansionmenetys voidaan puolestaan korvata esimerkiksi työ- tai kansaneläkkeen mukaisella työkyvyttömyyseläkkeellä. Jos olet oikeutettu työttömyysturvaan, sinun on myös sairastuttuasi mahdollista saada työttömyysetuutta sairauspäivärahan omavastuuajalta. Lisätietoa sairauden aikaisesta toimeentuloturvastasi löydät oppaan lopussa olevasta sosiaaliturvamuistiosta. 16

17 Muurari Timo Haaraoja on todennut, että liikunta auttaa jaksamaan. Oma pelaajaura jatkuu kaukalon laidalla jääkiekkovalmentajana. Toiminta pitää yllä toimintaa! Viime laman alla 35-vuotiaalla Timo Haaraojalla (50) oli takana kahdeksanvuotinen muurarinura ja edessä lomautus. Työ- ja elinkeinotoimiston järjestämiin koulutuksiin tutustuttuaan Haaraoja kiinnostui työvoimakoulutuksena toteutettavasta takanmuurauskurssista ja päätti lähteä kehittämään ammatillista osaamistaan. Aina urakkatyötä tehneenä olin tottunut pätkätyöhön ja siihen, että urakat päättyvät jossain vaiheessa. Työttömäksi jäätyäni en siis osannut olla huolissani. Kun työtä ei ollut tarjolla, ilmoittauduin työvoimakoulutukseen. Suoritin takanmuurauskurssin aikuiskoulutusrahalla, ja ensimmäiset työtarjoukset tulivat jo ennen kurssin päättymistä. Puolitoista vuotta myöhemmin siirryinkin sitten jo nykyisen työnantajani palvelukseen. Työvoimaneuvojan suosittelema, alun perin kesätyöpaikkana tarjottu työni on vuosien varrella monipuolistunut työtehtävien vaihduttua. Nykyinen taantuma on merkinnyt lisäpaineita myös rakennusalalla. Työntekijöitä vähennetään, joten jäljellä olevien työntekijöiden työmäärä lisääntyy. Oma jaksaminen tulee olemaan kovilla. Olin pitkään sairauslomalla olkapäävamman takia ja palasin vastikään takaisin työelämään. Haluan kuitenkin pysyä työelämässä niin pitkään kuin mahdollista, siten kuin fyysinen kuntoni vain kestää. Psyykkisen ja fyysisen jaksamisen kannalta erityisesti liikunnalla on suuri merkitys. Henkilökohtaisesti tämä lama ei oikeastaan hirvitä. Uskon, että oma paikkani säilyy. Tunnolliselle ja tehokkaalle työntekijälle löytyy aina töitä. Jos nykyiset työt jossain vaiheessa loppuisivat, ei sekään olisi katastrofi ainahan nyt jotain löytyy! Oikeanlainen asenne ja ennakointi on tärkeää. Itse järjestän seuraavat työtehtäväni hyvissä ajoin ennen menossa olevan urakan päättymistä. Tärkeää on myös oman osaamisen ja kokemuksen arvostaminen sekä jatkuva aktiivisuus, yrittäminen ja halu tehdä työtä. Toiminta pitää yllä toimintaa! 17

Ammatillisen suunnittelun työkirja CP-vammaisille Työkalu ammatillisen polun itsenäiseen suunnitteluun

Ammatillisen suunnittelun työkirja CP-vammaisille Työkalu ammatillisen polun itsenäiseen suunnitteluun Ammatillisen suunnittelun työkirja CP-vammaisille Työkalu ammatillisen polun itsenäiseen suunnitteluun Invalidiliitto CP-vammaisten aikuisten hyvinvointi ja kuntoutus elämänkaarella -projekti (2007 2010)

Lisätiedot

Työelämätaidot Tarja Surakka & Tomi Rantamäki

Työelämätaidot Tarja Surakka & Tomi Rantamäki o s a a Miten toimit työmarkkinoilla tiedä Millaisessa maailmassa työyhteisöt toimivat Miten toimit osana työyhteisöä Miten työyhteisöt toimivat Miten toimit töissä Mikä sinulle on tärkeää Työelämätaidot

Lisätiedot

POLKUJA TYÖELÄMÄÄN OPAS MAAHANMUUTTAJILLE. POINTTI Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa - hanke

POLKUJA TYÖELÄMÄÄN OPAS MAAHANMUUTTAJILLE. POINTTI Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa - hanke POLKUJA TYÖELÄMÄÄN OPAS MAAHANMUUTTAJILLE POINTTI Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa - hanke Pointti Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa hanke 2008 2013 Pointin neuvonta- ja ohjauspalvelut

Lisätiedot

Johdanto... 3. 4. Palvelut toisen asteen päättyessä, jos nuori ei työllisty... 24 Kelan palvelut... 24 TE-toimiston palvelut... 25

Johdanto... 3. 4. Palvelut toisen asteen päättyessä, jos nuori ei työllisty... 24 Kelan palvelut... 24 TE-toimiston palvelut... 25 MAST SISÄLTÖ Johdanto... 3 1. Palvelut peruskoulun lähestyessä loppua... 4 Tutustuminen toisen asteen ammatillisiin opintoihin... 4 Vammaispalvelun tukitoimet... 4 2. Palvelut peruskoulun päättymisen jälkeen...

Lisätiedot

TYÖNHAUN OPAS VANKILASTA VAPAUTUVALLE

TYÖNHAUN OPAS VANKILASTA VAPAUTUVALLE TYÖNHAUN OPAS VANKILASTA VAPAUTUVALLE Minna Mäkinen 2013 2 (29) Työnhaun opas vankilasta vapautuvalle (2013) Sisällysluettelo: * Sisällysluettelo s. 2 * Vankilasta vapautuessasi s. 3 * Etuudet s. 4 * Miten

Lisätiedot

Kirje nuorisotakuun alueellisille ja paikallisille toimijoille

Kirje nuorisotakuun alueellisille ja paikallisille toimijoille Dnro TEM066:00/2011 TEM/1740/00.04.01/2011 12.3.2013 Jakelussa mainituille Asia: NUORISOTAKUUN TOTEUTUS Kirje nuorisotakuun alueellisille ja paikallisille toimijoille Arvoisa vastaanottaja, Me allekirjoittaneet

Lisätiedot

TÄÄ KUULUU MYÖS SULLE! Nuorisotakuu Hämeenlinnan seudulla

TÄÄ KUULUU MYÖS SULLE! Nuorisotakuu Hämeenlinnan seudulla TÄÄ KUULUU MYÖS SULLE! Nuorisotakuu Hämeenlinnan seudulla Maija Säkäjärvi Riitta Kinnunen Sosiaalikehitys Oy Sisällys Saatesanat 3 Johdanto 4 1 Koulutuksen merkitys nuorisotakuun perustana 6 2 Hämeenlinnan

Lisätiedot

Mitä se oikeesti on? Raportti. - Ajatuksia nuorista, työelämästä ja nuorisotakuun edistämisestä Porvoon seudulla

Mitä se oikeesti on? Raportti. - Ajatuksia nuorista, työelämästä ja nuorisotakuun edistämisestä Porvoon seudulla Raportti Mitä se oikeesti on? - Ajatuksia nuorista, työelämästä ja nuorisotakuun edistämisestä Porvoon seudulla Anu Sipilä Bestis Nuorisotakaajat Porvoossa Sisällys Mistä aloittaa?... 1 Peruskoulu... 2

Lisätiedot

Kehitysvammaisen henkilön työllistäminen. K-kauppiasliiton suositus

Kehitysvammaisen henkilön työllistäminen. K-kauppiasliiton suositus Kehitysvammaisen henkilön työllistäminen K-kauppiasliiton suositus K-KAUPPIASYRITTÄJILLE Kehitysvammaiset ovat olleet vähän käytetty voimavara työelämässä. Tähän mennessä kokemukset ovat kuitenkin hyviä.

Lisätiedot

Maatalousyrittäjien työhyvinvoinnin parantamisessa kaikki keinot käyttöön

Maatalousyrittäjien työhyvinvoinnin parantamisessa kaikki keinot käyttöön Lehti on toteutettu Yhteistyössä alan johtavien asiantuntijoiden kanssa arjesta selviytymisen tueksi 2013 Maatalousyrittäjien työhyvinvoinnin parantamisessa kaikki keinot käyttöön Maatalousyrittäjän hyvinvoinnista

Lisätiedot

Valmennusasiakkaita vuonna 2013 oli 517 JUPITER-SÄÄTIÖN PERUSTAJAJÄSENET

Valmennusasiakkaita vuonna 2013 oli 517 JUPITER-SÄÄTIÖN PERUSTAJAJÄSENET VUOSIKERTOMUS 2013 Jupiter-säätiö pähkinänkuoressa JUPITERIN VALMENNUSPALVELUT valmentavat työhön ja koulutukseen - työtä tai harjoittelua joko Jupiterin työyksiköissä tai ulkopuolisilla työpaikoilla tai

Lisätiedot

Vammaiset, vajaakuntoiset ja kuntoutujat työmarkkinoilla Opas työnantajille

Vammaiset, vajaakuntoiset ja kuntoutujat työmarkkinoilla Opas työnantajille Vammaiset, vajaakuntoiset ja kuntoutujat työmarkkinoilla Opas työnantajille Sisältö 1. Julkaisun tarkoitus... 1 2. Mitä tarkoitetaan vammaisella, vajaakuntoisella ja kuntoutujalla?... 2 3. Monimuotoinen

Lisätiedot

HÄMEEN UUSYRITYSKESKUS RY MINUSTAKO YRITTÄJÄ?

HÄMEEN UUSYRITYSKESKUS RY MINUSTAKO YRITTÄJÄ? HÄMEEN UUSYRITYSKESKUS RY MINUSTAKO YRITTÄJÄ? SISÄLLYSLUETTELO 4 LUKIJALLE 5 YRITTÄJYYDEN SYNTYTARINA 6 KÄSITYS YRITTÄJYYDESTÄ 7 AJATTELEMISEN AIHETTA 7 Minustako yrittäjä? 7 Yrittäjyyden asema tänään

Lisätiedot

PERUSTIETOA SUOMESTA

PERUSTIETOA SUOMESTA PERUSTIETOA SUOMESTA 1. TERVETULOA SUOMEEN ESIPUHE 6 MITEN PÄÄSEN ALKUUN 6 1.Asunto 6 2. Maistraatti 6 3. Puhelin 6 4. Pankkitili 6 5. Selvitä oikeutesi sosiaaliturvaan 6 6. Verokortti 6 7. Työn hakeminen

Lisätiedot

Työelämäsertifikaatti - maahanmuuttajille

Työelämäsertifikaatti - maahanmuuttajille Työelämäsertifikaatti - maahanmuuttajille Sisältö Johdanto... 3 Osa 1 Työlainsäädäntö 1. Yleistä Suomesta... 4 2. Osaaminen ja koulutus... 8 3. Työnhaku... 12 4. Työmarkkinajärjestelmä... 13 5. Työsopimus...

Lisätiedot

Opas. syöpäpotilaan läheiselle. Kun läheinen sairastuu syöpään perhe ja parisuhde miten itse jaksaa

Opas. syöpäpotilaan läheiselle. Kun läheinen sairastuu syöpään perhe ja parisuhde miten itse jaksaa Opas syöpäpotilaan läheiselle Kun läheinen sairastuu syöpään perhe ja parisuhde miten itse jaksaa Te k s t i Sinikka Arhovaara ja Leena Rosenberg sekä Harri Vertio ja Hilkka Karesluoto Ku v i t u s Bosse

Lisätiedot

Ulla Buchert Mirkka Vuorento

Ulla Buchert Mirkka Vuorento Ulla Buchert Mirkka Vuorento Suomalaisten hyvinvointipalveluiden ammattilaisten näkemyksiä maahanmuuttajien ammatillisen ja mielenterveyskuntoutuksen haasteista ja ratkaisuista 81/2012 Sosiaali- ja terveysturvan

Lisätiedot

Työkyvyn aktiivinen tuki

Työkyvyn aktiivinen tuki Yhteistyöryhmä 11.11.2013 KHHJ 29.1.2014 Työkyvyn aktiivinen tuki 1/2014 www.nurmijarvi.fi Sisällysluettelo 1 ESIPUHE... 3 2 AKTIIVINEN TUKI... 5 3 TYÖKYKY MUODOSTUU MONISTA TEKIJÖISTÄ... 8 4 VARHAINEN

Lisätiedot

Kuntoutusja tukipalvelut

Kuntoutusja tukipalvelut Kuntoutusja tukipalvelut LUKIJALLE Pitkäaikaissairaus, kuten Parkinsonin tauti, muuttaa usein arjen käytäntöjä. Myös oman toimintakyvyn heikkenemiseen liittyvät epävarmuuden tunteet ovat tavallisia. Muuttuviin

Lisätiedot

Omaisen opas. Opas omaisille, joiden läheinen oireilee tai sairastaa psyykkisesti

Omaisen opas. Opas omaisille, joiden läheinen oireilee tai sairastaa psyykkisesti Omaisen opas Opas omaisille, joiden läheinen oireilee tai sairastaa psyykkisesti 2 INNEHÅLL Johdanto oppaaseen... Miksi ihminen sairastuu psyykkisesti?... Millloin sairastunut tarvitsee ammattiapua?...

Lisätiedot

Varhainen tuki. toimintamalli työkyvyn heiketessä

Varhainen tuki. toimintamalli työkyvyn heiketessä Varhainen tuki toimintamalli työkyvyn heiketessä Varhainen tuki toimintamalli työkyvyn heiketessä Julkaisija: Helsingin kaupungin työterveyskeskus Kirjoittajat: Tuula Hirvonen, työterveyshoitaja Tiina

Lisätiedot

ULKOSUOMALAISEN SELVIYTYMISOPAS

ULKOSUOMALAISEN SELVIYTYMISOPAS ULKOSUOMALAISEN SELVIYTYMISOPAS Toim. Maria Onuigbo ja Jarmo Karjalainen Lukijalle Elämän laadun vaaliminen on erityisen tärkeää silloin, kun asutaan ulkomailla eikä käytettävissä ole perinteistä sosiaalista

Lisätiedot

Vanhinta ei unohdeta. opas romanivanhusten omaishoidosta. Suomen Romaniyhdistys ry

Vanhinta ei unohdeta. opas romanivanhusten omaishoidosta. Suomen Romaniyhdistys ry Vanhinta ei unohdeta opas romanivanhusten omaishoidosta Suomen Romaniyhdistys ry Vanhinta ei unohdeta opas romanivanhusten omaishoidosta Suomen Romaniyhdistys ry Lämpimät kiitokset kaikille Vanhat-projektin

Lisätiedot

8/2009. JUKOn pääluottamusmies Ari Hoppania: Sama palkka samanarvoisista tehtävistä samassa virastossa

8/2009. JUKOn pääluottamusmies Ari Hoppania: Sama palkka samanarvoisista tehtävistä samassa virastossa 8/2009 JUKOn pääluottamusmies Ari Hoppania: Sama palkka samanarvoisista tehtävistä samassa virastossa sisältö 10 Maailmalta vyörynyt taantuma mullisti suomalaisen ohjelmistoyrityksen ja ajoi henkilöstön

Lisätiedot

Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 1 / 2011

Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 1 / 2011 Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 1 / 2011 Mikä ITU on? Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry on mielenterveyskuntoutujien vapaaehtoistoiminnan keskus, edunvalvontajärjestö ja vertaistukiyhteisö.

Lisätiedot

MINKÄLAINEN ON HYVÄ ESIMIES?

MINKÄLAINEN ON HYVÄ ESIMIES? 1/2015 LIIKETALOUDEN OSAAJAT JA AMMATTILAISET MINKÄLAINEN ON HYVÄ ESIMIES? Hyvinvoiva henkilöstö on yrityksen voimavara Mikä on työntekijän asema liikkeenluovutuksessa? www.liiketaloudenliitto.fi 5/2014

Lisätiedot

Tuetaan työkykyä ajoissa

Tuetaan työkykyä ajoissa Tuetaan työkykyä ajoissa Opas työkyvyn ylläpitoon ja varhaiseen tukemiseen TYÖTOVERIT voivat havaita merkkejä työntekijän työkyvyn heikkenemisestä ja ottavat asian puheeksi ESIMIES havaitsee merkkejä työntekijän

Lisätiedot

KILPAILUKYKYÄ ERI-IKÄISTEN JOHTAMISELLA. Opas ikästrategian laatimisen tueksi

KILPAILUKYKYÄ ERI-IKÄISTEN JOHTAMISELLA. Opas ikästrategian laatimisen tueksi KILPAILUKYKYÄ ERI-IKÄISTEN JOHTAMISELLA Opas ikästrategian laatimisen tueksi SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 3 2. ELÄMÄN JA TYÖELÄMÄN KULKU 5 Ihmisen monet iät 5 3. ERI-IKÄISTEN JOHTAMISEN HAASTEET 7 3.1

Lisätiedot

Tampereen NMKY:n ja seurakuntayhtymän Messinpaja nuorten tukijana. Paja

Tampereen NMKY:n ja seurakuntayhtymän Messinpaja nuorten tukijana. Paja Tampereen NMKY:n ja seurakuntayhtymän Messinpaja nuorten tukijana Paja 1 Miksi kukaan ei ole koskaan puhunut mulle asioita, joita te puhutte?, kysyin. Parikymmentä vuotta elämää elettynä vail la aikuisen

Lisätiedot