työttömyyde Miten hallitset elämäntilanteesi?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "työttömyyde Miten hallitset elämäntilanteesi?"

Transkriptio

1 Terveenstää työttömyyde Miten hallitset elämäntilanteesi?

2 Kirjoittajat Mia Pylkkönen, Jukka Vuori ja Maija Kääriäinen Valokuvat Jukka Uotila ja Patrik Lindström Ulkoasu Leena Seppänen Taustaryhmä Työterveyslaitos, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, sosiaali- ja terveysministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, Kansaneläkelaitos, Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK ry., Elinkeinoelämän keskusliitto EK ry., Työeläkevakuuttajat TELA ry. ja Työturvallisuuskeskus ISBN Edita Prima Oy, Vilppula 2010

3 TERVEENÄ TYÖTTÖMYYDESTÄ Miten hallitset elämäntilanteesi?

4 Terveenä työttömyydestä -opas on tarkoitettu kaikille työelämähaasteiden parissa luoviville. Erityisesti se tarjoaa keinoja työkyvyn, hyvinvoinnin sekä terveyden ylläpitämiseen työttömyyden aikana. Oppaan esimerkkitarinoista saat vinkkejä muiden työttömyyden omakohtaisesti kokeneiden ratkaisuista. Arvioi lukiessasi, voisiko jokin niistä sopia myös sinulle. Oppaan loppuun on koottu tietoa työllistymistä ja työkykyä edistävistä palveluista ja tukimuodoista sekä toimeentuloturvasta työttömyyden aikana. Huomioithan, että muistio ei ole tyhjentävä! Tarkempaa tietoa erilaisista tukimuodoista sekä sosiaaliturvaetuuksien myöntämisen edellytyksistä saat muistiossa mainituilta tahoilta. Ota yhteyttä niihin ja selvitä, millaisiin tukimuotoihin ja toimenpiteisiin olet oikeutettu. Terveenä työttömyydestä -opas on ajantasaistettu painos Työterveyslaitoksen yhdessä Työturvallisuuskeskuksen, Kansaneläkelaitoksen, sosiaali- ja terveysministeriön, Työeläkevakuuttajat TELA ry:n (ent. Työeläkelaitosten liitto) sekä työja elinkeinoministeriön (ent. työministeriö) kanssa vuonna 1993 tuottamasta samannimisestä julkaisusta. Päivitetyn oppaan esimerkkitarinoissa esiintyvistä henkilöistä osa oli mukana myös vuoden 1993 alkuperäisessä painoksessa. Oppaan päivittämistyön on rahoittanut sosiaali- ja terveysministeriö osana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koordinoimaa pitkäaikaistyöttömien terveydenhuollon kehittämiskumppanuushanketta.

5 Työttömyys mahdollisuus uuteen Työn menettäminen herättää luonnollisesti pelkoa, ahdistusta ja surua. Myös pettymyksen ja vihan tunteet ovat mahdollisia. Miksi juuri minä? ja Mitä olisi pitänyt tehdä toisin? -kysymykset eivät kuitenkaan tuo tilanteeseen ratkaisua. Omien, ehkä sekavienkin tunteiden ja ajatusten hyväksyminen voi olla alku johonkin uuteen. Pysähdy arvioimaan tilannettasi. Älä takerru menneeseen, vaan kysy itseltäsi: Miten työttömyys vaikuttaa minuun? Mitä odotan tulevaisuudeltani, ja mitä voisin tehdä sen eteen? Riittävätkö voimavarani? Millaista apua tarvitsen? Ja mistä sitä saan? Selvitä työttömyysturvasi ajoissa. Mitä työ merkitsee sinulle? Työ antaa taloudellisen toimeentulon ja rytmittää elämää. Työ tarjoaa sosiaalisen yhteisön, ryhmän, jossa tavata ihmisiä ja kokea yhteenkuuluvuutta. Työ tarjoaa mahdollisuuden hyödyntää omaa osaamista ja saada onnistumisen kokemuksia. Työ antaa mahdollisuuden tuntea itsensä tarpeelliseksi, vaikka muilla elämänalueilla olisi puutteita ja epäonnistumisia. Toisaalta työ voi olla myös raskasta, yksitoikkoista tai muulla tavoin epätyydyttävää. Joku voi tuntea olevansa jopa kokonaan väärällä alalla. Työ on vain osa elämää, ja sen hallinta vain osa elämänhallintaa. Työn menettäminen kuitenkin vaikuttaa usein myös muihin elämänalueisiin. Oman hyvinvointisi vuoksi sinun kannattaa työttömyyden uhatessa tai työttömäksi jäädessäsi arvioida, mitä työ sinulle ja elämällesi viimekädessä merkitsee.

6 Kysy itseltäsi: Mitä työ merkitsee toimeentulolleni? Jos olet jo aiemmin joutunut laskemaan rahasi tarkkaan, säännöllisten palkkatulojen menettäminen herättää luonnollisesti pelkoa ja ahdistusta. Jos olet arvostanut hyvää toimeentuloa ja riippumattomuutta, työttömyys saattaa olla kolaus itsetunnollesi. Monet tulevaisuuden suunnitelmasi saattavat karista, jolloin tunnet vihaa ja pettymystä. Mitä työ merkitsee ihmissuhteilleni? Jos ihmissuhteesi ovat rajoittuneet työtovereihin, saatat kokea itsesi hylätyksi ja yksinäiseksi. Jos lähipiirissäsi on paljon työssäkäyviä, huonommuuden ja kateuden tunteet ovat mahdollisia. Mikä osa työllä on elämässäni yleensä? Mitä muuta arvokasta elämässäni on? Mitä enemmän olet arvostanut itseäsi työn kautta, sitä voimakkaammin sen menettäminen vaikuttaa itsetuntoosi ja -arvostukseesi. Jos työ on ollut keskeinen osa elämääsi, uusien arvojen ja näkökulmien pohtiminen saattaa olla tarpeen. Tämä vie aikaa ja voimia, mutta auttaa sinua eteenpäin. Työn ja työttömyyden merkitys vaihtelee yleensä iän ja elämäntilanteen mukaan. Esimerkiksi nuorena päivärytmi ja ihmissuhteet riippuvat usein muista asioista kuin säännöllisestä työstä. Jos olet jäänyt työttömäksi suoraan koulusta, käsityksesi työelämästä on ehkä vielä jäsentymätön ja epämääräinen. Tällöin pitkittyvä työttömyys voi aiheuttaa kielteisen asenteen työelämää kohtaan ja vaikeuttaa myöhempää työhön sopeutumista. Jos taas olet jäänyt työttömäksi pitkän työuran jälkeen, aikasi saattaa tuntua aluksi pitkältä. Samoin ystäväpiirisi voi muuttua, etenkin jos tapanasi on ollut viettää työtovereiden kanssa myös vapaa-aikaasi. Selkeytä tilanteen tosiasiat kysymällä itseltäsi: Kuinka kauan uskon työttömyyden jatkuvan, ja mitä siitä tosiasiassa seuraa? Miten työttömyys vaikuttaa elämääni? Millaisena näen oman tulevaisuuteni? Mihin arvioni tulevaisuudesta perustuvat?

7 Mika Bergström pääsi koulutustaan vastaavaan työhön palkkatuetun työn avulla. Palkkatuettu työ on erinomainen tukimuoto nuorille Mika Bergström (26) valmistui logistiikan perustutkintoon johtavalta linjalta keväällä Ennen ammatillisia opintojaan Bergström kävi mukautetun perusopetuksen ja ammattikympin. Valmistumisen jälkeen ei ollut niin ajan tasalla, et ois tajunnu varhaisen työnhaun tärkeyttä. Se oli oikeastaan ainoa kompastuskivi siellä ammattikoulussa, ettei aktiivisen työnhaun tärkeyttä hirveesti korostettu. Mutta kukapa sitä sinne kouluun toisaalta haluis jäädä, joten ilmoittauduin itsekin työkkäriin heti valmistumisen jälkeen. Työvoimatoimistossa osallistuin alkuinfoon ja varasin ajan nuortenneuvojalle, jonka kans käytiin läpi muun muassa työnhakuprosessia ja toimeentuloturva-asioita. Pidempikestoista työtä ei ollut tarjolla, ja työttömänä tais vierähtääkin reilu vuosi. Työkkärin nuortenneuvoja laittoi jossain vaiheessa paperini tuetun työllistymisen palveluun, jossa nuorten työnhakua avitetaan työllistymisen pitkittyessä. Tuetun työllistymisen palvelun työvalmentaja on puuhaillut paljon myös nykyisen työni puolesta. Työskentelen koulutusta vastaavassa työssä, palkkatuettuna yksityisen puolen yrityksessä. Aloitin puolen vuoden harjoittelulla vajaa puolitoista vuotta sitten, ja palkkatuetusta työajasta on vielä vuosi edessä. Ihan vielä ei siis tarvi jännätä jatkoa, mutta työnhaun suhteen olen kyllä viisastunut. Tietoa työsuhteen jatkosta pitää saada hyvissä ajoin, että ehtii varautua. Yksikin vuosi kun menee nopeeta, kun se on mennäkseen.

8 Selvitä mahdollisuutesi Kun jokin vanha päättyy, tulee tilaa uudelle. Vaihtoehtoja löytyy, kun ei lankea katkeruuteen tai toivottomuuteen. Monet omistautuvat kymmeniksi vuosiksi samoille työtehtäville pysähtymättä koskaan arvioimaan työnsä mielekkyyttä ja näkemään mahdollisuuksiaan laajemmin. Suunnan muuttamiseksi on ensin pysähdyttävä. Työn menettäminen tarjoaa tilaisuuden kartoittaa omia mahdollisuuksia ja punnita vaihtoehtoja rauhassa. Aloita mahdollisuuksiesi selvittäminen kysymällä itseltäsi: Haluanko ja voinko palata työhön entiselle alalleni? Voinko vaihtaa ammattia? Mitä koulutusmahdollisuuksia minulla on? Olisiko minusta yrittäjäksi? Miten voin hyödyntää työstä vapautuneen ajan? Onko minulla toiveita ja suunnitelmia, joita en koskaan uskaltanut tai jaksanut toteuttaa työesteiden vuoksi? Kokeilisinko nyt? Paljonko voin antaa itselleni aikaa pohtia tulevaisuutta ja etsiä vaihtoehtoja? Kysy neuvoa ja hanki tietoa. Kun löydät mielekkäitä vaihtoehtoja ja ratkaisuja, ole aloitteellinen ja toimi aktiivisesti niiden suuntaisesti. Ole ennakkoluuloton ja kokeile rohkeasti uusia asioita. Luovuttaminen ei auta sinua ratkaisemaan tilannettasi. Syyllisyyteen ja huonommuuden tunteisiin ei ole syytä. Keskustele avoimesti läheistesi kanssa ja kerro heille työn menettämisen herättämistä tunteista ja ajatuksista. Kun teet itse aloitteen, läheistesi on helpompi tarjota sinulle tukeaan. Selvitä tilannettasi ongelma kerrallaan ja aloita helpoimmin ratkaistavista asioista. Kun tiedät ratkaisu- ja toimintamahdollisuuksistasi, sinun on helpompi olla aktiivinen ja toimia aloitteellisesti. Tutustu ensitöiksesi työ- ja elinkeinotoimiston (TEtoimisto) tarjoamiin työnhakija- ja työnvälityspalveluihin. Työnhakijapalvelujen koulutus- ja ammattitietopalvelu tarjoaa tietoa koulutus- ja työmarkkinoista sekä työsuhteisiin ja ammatilliseen kehittymiseen liittyvistä asioista. Työnvälityspalvelut välittää tietoa avoimista työpaikoista koti- ja ulkomailla. Yksityiskohtaisempaa tietoa näistä sekä ammatinvalinta-, urasuunnittelu- ja ammatillisen kuntoutuksen palveluista saat TE-toimistosta sekä mol.fi-verkkopalvelun sivuilta. TE-toimiston verkkopalveluja (mm. Ammattinetti, CV-netti ja urasuunnittelusivustot) voit hyödyntää myös TE-toimistojen sähköiseen asiointiin varatuilta itsepalvelupäätteiltä. Työvoimaneuvojat auttavat ja opastavat tarvittaessa sähköiseen asiointiin liittyvissä asioissa.

9 Elämä on täynnä mahdollisuuksia, mutta nöyrä pitää olla Näyttämöpäällikkö Jorma Rinta-Valkaman mielestä oma asenne on työttömyydestä selviytymisessä ja yleensäkin työelämässä kaiken a ja o. Jorma Rinta-Valkama (58) jäi työttömäksi luvun lamavuosina silloisen työnantajan ajauduttua konkurssiin. Tuolloin 42-vuotias Rinta-Valkama koki työttömyyden ainutkertaisena mahdollisuutena punnita tulevaa elämäänsä. Se oli todellakin valtava mahdollisuus, herkullinen hetki jäädä tekemään jotain, mihin ei työssä ollessa koskaan ollut aikaa. Edellinen lama vahvisti sen, mitä lapsuus suurperheessä oli aikoinaan opettanut; niin huonoa tilannetta ei tule, ettei siitä selviäisi. Mielestäni kaikki muuttuvat tilanteet ovat mahdollisuuksia! Työttömäksi jouduttuani tiesin jo aika hyvin, missä olen hyvä ja mikä minua ei kiinnosta, mutta kävin kuitenkin vielä ammatinvalintapsykologin juttusilla työvoimatoimistossa. Minulla ei koskaan ollut minkäänlaista musiikillista osaamista, mutta poikani soittotuntien päättymistä musiikkiopiston käytävällä odotellessani huomasin jossain vaiheessa nauttivani siitä epävireisen soiton synnyttämästä kakofoniasta, siitä musiikista Työ kulttuurin parissa alkoi kiinnostaa yhä enemmän. Vuoden työttömyysjakson jälkeen pääsin osa-aikaiseksi näyttämömieheksi kulttuuripalveluja tuottavaan organisaatioon puolenvuoden työllistämistuella. Ensimmäisen syksyn jälkeen työni jatkuivat, ja nykyisin toimin talon näyttämöpäällikkönä luvun taantuma tulee näkymään työssäni viiveellä, mutta jos jäisin työttömäksi nyt, osa-aikaeläkeikäsenä, uskon että minulla olisi jopa enemmän mahdollisuuksia kuin viime laman aikaan. Vanhenevana miehenä minun on tosin taisteltava myös hengen ja ruumiin rappiota vastaan. Se, että pitää itsensä fyysisesti kunnossa, on iso asia. Työssä jaksamista tukevat perhe ja harrastukset, mutta työttömyydestä selviytymisessä olisi edelleen tärkeintä se äidinmaidossa tullut asenne, että niin vaikeaa tilannetta ei voi tulla, etteikö siitä selviäisi. Maailma on täynnä mahdollisuuksia, ja miestä mitataan valintojen mukaan. Vaikka mitä tapahtuisi, on pidettävä mielessä, että vastuu on loppupeleissä aina itsellä. Jos teet työsi hyvin ja hyvällä asenteella, niin joskus, kun se nousukausi taas tulee, saat ehkä pitää työsi tai löydät jotain vielä enemmän.

10 Säilytä ote elämääsi Säilytä työttömyytesi ajan sama päivärytmi kuin työssä ollessasi. Tehokas työhön tai koulutukseen hakeutuminen sekä käytännön asioiden uudelleen järjestäminen vievät aikaa. Autat itseäsi heräämällä ajoissa ja pitämällä kiinni tutuista arkirutiineistasi. Hyödynnä palkkatyöltä vapautunut aikasi. Etsi itsellesi uusia harrastuksia. Ota selvää, löytyisikö paikkakunnaltasi esimerkiksi sinua kiinnostavaa vapaaehtoistoimintaa ja -yhdistyksiä. Aktiivisuus ja oman kokemuspiirin laajentaminen kannattaa. Näe mahdollisuutesi ja tartu niihin rohkeasti. Vain kokeilemalla tiedät, sopiiko jokin toiminta sinulle ja mitä voit siitä saada. Löytyykö uutta työtä? Luota itseesi! Ota yhteys TE-toimistoon ja ilmoittaudu työnhakijaksi heti, kun sinut on irtisanottu, lomautettu tai olet muuten jäänyt työttömäksi. Muista, että viivyttely voi johtaa toimeentuloturvaetuuksiesi heikkenemiseen. Aloittamalla uuden työn etsimisen mahdollisimman pian vältyt rimakauhulta ja turhilta lannistumisilta. Työnhakuun on toisaalta syytä asennoitua realistisesti. Työn etsiminen vie aikaa ja on usein kirjaimellisestikin kokopäivätyötä. Anna arvo omalle osaamisellesi ja kokemuksillesi ja tuo ne työpaikkahaastatteluissa rohkeasti esiin. Valmistautumalla huolellisesti työhönottohaastatteluihin vähennät turhaa jännittämistä. Mahdollisiin pettymyksiin voit varautua suhtautumalla työnhakuun avoimin mielin. Opastusta ja vinkkejä onnistuneeseen työnhakuun saat TE-toimiston työnhakukeskuksista. TE-toimistojen itsepalvelupäätteiltä löydät tuoreimmat tiedot avoimista työpaikoista alallasi. Työvoimaneuvojilta saat ajantasaista tietoa työllistymistä edistävistä tukipalveluista. Voit osallistua TE-toimistojen järjestämiin ryhmiin, joissa harjoitellaan ja aktivoidaan työnhakua, tehdään urasuunnittelua sekä etsitään koulutusvaihtoehtoja. Etsiessäsi työtä, harkitse paljonko ja missä asioissa olet valmis joustamaan. Esimerkiksi alan tai paikkakunnan vaihtaminen voi olla hyvä ratkaisu, vaikka suuret muutokset tuntuisivat aluksi vaikeilta. Jos harkitset alan vaihtamista, TE-toimisto voi järjestää sinulle ammatinvalinta- ja urasuunnittelupalvelua. TE-toimiston kautta on mahdollista myös päästä työharjoitteluun tai -kokeiluun itseä kiinnostavalle uudelle alalle. Tärkeintä työnhaussa on aktiivisuus ja oma-aloitteisuus! Ota itse yhteyttä työnantajiin. Internet on nykyaikaa myös työnhaussa. Sähköiset työnvälityspalvelut ovat tehokkaita informaatiokanavia etsiessäsi avoimia työpaikkoja sekä tietoa potentiaalisista työnantajista. Voit täydentää ja tehostaa työnhakuasi jättämällä avoimen työhakemuksen ja ansioluettelosi verkkopalveluihin työnantajien hyödynnettäväksi. Jos työttömyytesi pitkittyy, TE-toimistosi laatii yhdessä sinun ja alueesi sosiaalitoimen kanssa aktivointisuunnitelman, jonka avulla työelämään kiinnittymistäsi 10

11 tuetaan. Vaikeimmin työllistyvien työllistymispalveluista vastaavat TE-toimiston, kuntien ja Kelan yhteiset työvoiman palvelukeskukset (TYP-keskukset). Lisätietoa TYP-keskusten toiminnasta ja palveluista saat oman alueesi TE-toimistosta. Kysy työvoimaneuvojalta TE-toimiston järjestämistä työnhakuinfoista ja työnhakuvalmennuksesta! Opiskelemaan? Koulutus kehittää osaamistasi ja taitojasi sekä parantaa mahdollisuuksiasi työmarkkinoilla. Opiskelu tarjoaa mahdollisuuden oppia myös aivan uusia taitoja. Ravistele rutiinejasi ja ole avoin uudelle. Työelämä kehittyy nopeasti, eikä työssä ole usein muiden kiireiden vuoksi aikaa paneutua uuden oppimiseen. Muuttuvassa työelämässä ammatteja katoaa, ja toisia tulee tilalle. Yhä useampi joutuu työikänsä aikana vaihtamaan työpaikan lisäksi työtehtäviään ja ammattiaan. Elämä on jatkuvaa kasvua ja kehittymistä. Ikä ei ratkaise uuden omaksumista myös aikuinen oppii, kun haluaa ja luottaa kykyynsä oppia. Selvitä itsellesi, mikä sinua todella kiinnostaa ja millaista osaamista tarvitset saavuttaaksesi tavoitteesi. Sopivia koulutusvaihtoehtoja löytyy varmasti. Tietoa täydennys- ja uudelleenkouluttautumismahdollisuuksista saat ammatillisista oppilaitoksista, kansanopistoista, kansalais- ja työväenopistoista sekä kesäyliopistoista ja avoimista yliopistoista. TE-toimiston ammatinvalintapsykologi auttaa tarvittaessa uuden ammatin ja koulutuksen valinnassa, ja työvoimaneuvojalta saat tietoa muun muassa työvoimapoliittisesta aikuiskoulutuksesta. Koulutukseen, ammatteihin sekä työtehtäviin ja työelämään liittyvissä kysymyksissä kannattaa kääntyä TE-toimiston koulutus- ja ammattitietopalvelun puoleen. Jos olet kiinnostunut hyödyntämään työttömyysaikasi ammattitaitosi ja osaamisesi kehittämiseen, selvitä oikeutesi omaehtoisen aikuiskoulutuksen ajalta maksettaviin opintososiaalisiin etuuksiin ammattiliittosi työttömyyskassasta tai Kelalta. Jos olet työsuhteessa, voit hakea ammatillisia taitoja kehittävän koulutuksen ajalle Koulutusrahaston aikuiskoulutustukea. Tämän päivän työelämä asettaa haasteita myös maahanmuuttajaväestöllemme, keskeisimmät työllistymisen ongelmat liittyvät usein puutteelliseen suomenkielentaitoon. Jos olet hankkinut ammatillisen koulutuksesi ja työkokemuksesi muualla kuin Suomessa, työllistymistäsi saattaa vaikeuttaa myös koulutuksesi heikko vastaavuus sekä suomalaisen työelämän puutteellinen tuntemus. Maahanmuuttajataustaisten sopeutumista suomalaiseen työelämään ja yhteis- kuntaan tuetaan muun muassa kotoutumiskoulutuksen avulla. Lakisääteiseen kotouttamisohjelmaan osallistuminen edellyttää kotoutumissuunnitelman laatimista ja siihen sitoutumista. Kotouttamistoimenpiteisiin liittyvissä kysymyksissä auttavat TEtoimisto ja Kela. Ylläpidä työelämävalmiuksiasi myös työttömyyden aikana. 11

12 Parturi-kampaajaksi opiskeleva Margaret Samuel löysi motivaation tarttua oppikirjoihin. Ilman riittävää kielitaitoa selviytyminen työelämässä on vaikeaa Kun Margaret Samuel (45) muutti Suomeen parikymmentä vuotta sitten, kotimaassa aloitetut sairaanhoitajaopinnot vaihtuivat pätkätyövuosiin Suomessa. Tein vuosien ajan lukuisia määräaikaisuuksia kotipalvelussa, sairaala-apulaisena ja lähihoitajana hengityshalvauspotilaiden parissa. Yritin useaan otteeseen hankkia itselleni ammatillisen pätevyyden, mutta heikon suomenkielen vuoksi opiskelu oli liian haasteellista. Vaikka läheiseni kannustivat minua opiskelemaan, perheellisenä palkkatyö meni aina lopulta vaikealta tuntuvan opiskelun edelle. En ole koskaan erityisesti pitänyt lukemisesta ja olen aina pyrkinyt välttämään kaikenlaista kirjallisuutta. Tietysti työkin opettaa, mutta ilman ammatillista koulutusta työelämässä on alempiarvoisemmassa asemassa kuin muut. 12 Nyt opiskelen parturi-kampaajaksi ja toivon voivani perustaa joku päivä oman yrityksen. Haluan itselleni ammatin, oman aseman. Haluan mennä elämässä eteenpäin. Vaikka olen käytännönläheinen ja opin parhaiten tekemällä, olen ymmärtänyt myös teorian tärkeyden. Jos haluaa itselleen hyvän aseman, on oltava valmis hankkimaan tietoa ja kiinnostunut ottamaan selvää asioista. On oltava kiinnostunut myös yhteiskunnallisista asioista ja siitä, mitä maailmalla tapahtuu. Saan opiskeluuni tukea perheeni ja ystävieni ohella myös koulusta, jossa maahanmuuttajien tukiopetukseen todella panostetaan. Tukea jaksamiseen saan myös omasta seurakunnastani. En siis ole vaikeidenkaan asioiden kanssa enää yksin!

13 Aiotko yrittäjäksi? Uskalla kyseenalaistaa totuttu ja tehdä luovia ratkaisuja. Yrittäminen vaatii vahvaa osaamista, rohkeutta ottaa riskejä sekä pitkäjänteisyyttä ja innostusta viedä asioita päätökseen. Jos haluat yrittäjäksi, sinulla on oltava selkeä kuva yrityksesi toiminta-ajatuksesta. Jos tunnet kiinnostusta yrittämiseen, ota yhteyttä TE-toimistoon sekä alueesi elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukseen (ELY-keskus, ent. TE-keskus). Työttömänä työnhakijana voit hakeutua TE-toimistojen työvoimakoulutuksena toteuttamiin yrittäjävalmennuksiin ja -koulutuksiin sekä saada yritysideallesi starttirahaa. ELY-keskusten yrityspalvelut tarjoavat yrittäjyysvalmennusta sekä neuvontaa ja tukea yritystoiminnan käynnistämiseen, hallintaan ja kehittämiseen. Yrittäjyyteen liittyvää täydennyskoulutusta ja lyhytkestoista yrittäjävalmennusta tarjoavat myös aikuiskoulutusta järjestävät oppilaitokset. Tietoa yrityksen perustamisesta tarjoavat myös työ- ja elinkeinoministeriön koordinoima maksuton Yritys-Suomi-verkkopalvelu sekä Suomen uusyrityskeskukset. Henkilökohtaista neuvontaa liikeidean kehittämisessä antavat kuntien ja kaupunkien elinkeinoasiamiehet sekä paikalliset yritysneuvontapisteet. Riittävätkö rahasi? Uusia mahdollisuuksia ja ratkaisuja löytyy aina. Raha-asioiden hoitoon löytyy aina keinoja. Aloita taloudellisten ongelmien ratkaiseminen selvittämällä menosi ja tulosi. Voitko luopua jostakin totutusta tai kenties osasta omaisuuttasi? Jos työsi on loppunut yllättäen, ja olet rakentanut tulevaisuutesi vakaan toimeentulon varaan, taloudelliset ongelmat voivat tuntua aluksi ylitsepääsemättömiltä. Älä jättäydy yksin! Yksin murehtien ongelmat alkavat helposti tuntua suuremmilta kuin mitä ne todellisuudessa ovatkaan. Ulkopuolinen apu ja ongelmien jakaminen auttavat näkemään asiat oikeassa mittakaavassa. Tällöin myös elämää eteenpäin vievien ratkaisujen tekeminen on helpompaa. TE-toimistosta saat tietoa työttömyysturvan työvoimapoliittisista edellytyksistä sekä muutos- ja palkkaturvasta. Työttömyysturva-asioissa kannattaa aluksi ottaa yhteyttä omaan työttömyyskassaan. Jos et ole työttömyyskassan jäsen, selvitä työttömyysturvaoikeutesi Kansaneläkelaitoksen paikallistoimipisteestä. Kun huomaat taloutesi olevan tiukoilla, älä viivyttele avun hakemisessa! Taloudellisen tilanteen paikkaaminen vakuudettomilla kulutusluotoilla voi tuntua nopealta ja helpolta ratkaisulta. Ensiavuksi otettu pikavippi johtaa kuitenkin helposti taloudellisten ongelmien kasautumiseen ja monimutkaistumiseen. Koska rahahuolet vaikeuttavat usein myös muiden asioiden hoitamista, taloudelliset ongelmat on syytä saada hallintaan mahdollisimman varhain. Lainojen maksujärjestelyistä kannattaa neuvotella aluksi oman pankin kanssa. Velka-asioissa sinua neuvovat myös kuntien velkaneuvojat, seurakuntien diakoniatyöntekijät, Suomen Kuluttajaliitto, Marttaliitto ry. alueellisine Marttapiiriliittoineen 13

14 Lama pakotti Taina Kanervan miettimään, mitä hän todella haluaa tehdä. Pysähdyksen myötä syntynyt ajatus tanssiin liittyvästä urasta kantoi tanssikoulun toimitusjohtajaksi asti. Ja kaikki lähti ihan pienestä Taina Kanerva (45) oli osakkaana pienessä mainosfirmassa 1990-luvun laman iskiessä. Pari vuotta toimineen yrityksen kaatuminen oli henkisesti kova paukku. Toisaalta työttömyys tarjosi tuolloin 29-vuotiaalle Tainalle vapauttavan mahdollisuuden selventää uratoiveita sekä kehitellä tanssiharrastuksesta virinnyttä liikeideaa. Starttirahalla yritystoiminta käynnistyi vauhdilla. Kotihoidontuki mahdollisti äitiyden ja osaaikayrittäjyyden yhdistämisen ensimmäiset kaksi vuotta. Ohjaajakoulutusten ja ryhmäesiintymisten myötä pulla alkoikin sitten kasvaa. Verkostoituminen toi mukanaan kontakteja, yhteydenottoja sekä yhteistyötarjouksia. Toiminnan laajetessa suoritin kolmivuotisen yrittäjän erikoisammattitutkinnon. Opinnot herättivät tajuamaan, ettei itseä ollut järkeä hajottaa joka suuntaan. Taiteilijankin on pidettävä huoli rahakirstustaan. 14 Aloin miettiä entistä enemmän sitä, mihin kannattaa keskittyä, jotta löydän resurssieni ja mahdollisuuksieni välisen tasapainon. Nykyistä lamaa en ole ehtinyt järin miettimään. Ennakointi on kuitenkin yrittäjän arkea. Vaikka uusien kehitystrendien ja kontaktien mukana on tullut jatkuvasti uutta, en luota siihen, että näin olisi välttämättä jatkossa. Tietysti takaraivossa pitää olla pieniä varasuunnitelmia strategioita, joilla tuotepalettia on mahdollista muokata pienin muutoksin, jos lama sitä jossain vaiheessa edellyttää. Viime lama ja sen jälkeinen uskaltautumiseni opettivat, että asiat ovat kiinni omasta rohkeudesta, päättämisestä ja toiminnasta. On oltava sinnikäs. Kriisejä on ollut aina, ja niitä tulee jatkossakin. Ei kannata pelästyä ja jäädä ihmettelemään, vaan jatkaa rohkeasti toimintaa. Se suomalainen sisu olisi nyt ehdottomasti otettava käyttöön!

15 sekä velkaneuvontaan erikoistuneet yhdistykset ja yhteisöt. Tiukan kotitalouden hoidossa opastavat muun muassa Suomen Kuluttajaliitto sekä Marttaliitto ry. Taloudellisessa ahdingossa viimesijaisesta toimeentuloturvastasi vastaa asuinkuntasi tai kaupunkisi sosiaalitoimisto, josta olet oikeutettu hakemaan toimeentulotukea. Sosiaalihuollot voivat myös myöntää ylivelkaantumisen ja taloudellisen syrjäytymisen ehkäisemiseksi tarkoitettua sosiaalista luottoa. Lisätietoja sosiaalisesta luototuksesta saat kuntasi tai kaupunkisi sosiaalitoimistosta. Tarvittaessa voit myös hakea oikeuden päätöstä lainojesi uudelleenjärjestelylle velkasaneerauksen avulla. Rahavaikeuksista huolimatta muista, että taloudelliset kolhut eivät ole vakavimpia asioita elämässä, niin kipeiltä kuin ne aluksi tuntuvatkin. Pidä yhteyttä ystäviin Vaali ihmissuhteitasi. Ystävien ja läheisten tuki on tärkeää kaikille. Erityisesti sen merkitys korostuu psyykkisesti kuormittavissa elämäntilanteissa, kuten työttömäksi jouduttaessa. Työsuhteen päättyminen ei ole syy passivoitua ja jättäytyä yksin. Eristäytyminen kaventaa sosiaalista verkostoasi ja uhkaa siten hyvinvointiasi. Vaikka saatat ehkä kadehtia työssä käyvää puolisoasi tai ystäviäsi, älä laiminlyö tärkeitä ihmissuhteitasi sen vuoksi. Vaihda näkökulmaa ja tarkastele tilannettasi toisin työttömyys tarjoaa tilaisuuden hoitaa sellaisia ihmissuhteita, joille työssä ollessa ei ole ollut aikaa tai voimia. Samalla voit itsekin toimia tukena ystävillesi ja läheisillesi heidän elämäntilanteissaan. Lisääntynyt vapaa-aika antaa tilaa vanhoille ja uusille harrastuksille, joiden parista voit löytää myös uusia ystäviä. Huolehdi kehon ja mielen hyvinvoinnista Liikunta rentouttaa ja hyvä kirja antaa uutta ajateltavaa. Työttömänä mieli saattaa olla välillä maassa. Pitkittyessään alakuloisuus kuitenkin ruokkii helposti epäterveellisten elämäntapojen kehittymistä. Paino saattaa nousta, ja liiallisesta alkoholin tai muiden päihteiden käytöstä voi tulla ongelma. Hyvä fyysinen kunto auttaa mieltä jaksamaan ja selviytymään muutostilanteissa. Samalla kun liikunta rentouttaa kehoa, se piristää ja kohottaa mielialaa. Kuntoilu yhdessä ystävän kanssa tai harrastelijaryhmässä tarjoaa hyvän tilaisuuden tavata ihmisiä. Kävely, hölkkä ja vaeltelu luonnossa ovat yksinkertaisia tapoja liikkua ja kuntoilla. Uinnin ja monien palloilulajien tapaan ne eivät myöskään edellytä kalliita välineitä tai ulkopuolista ohjausta. Kun ylläpidät kuntoasi, muista, että tärkeintä on liikunnan säännöllisyys, ei sen muoto. Kysy lähialueesi liikuntamahdollisuuksista kuntasi tai kaupunkisi liikuntavirastosta. Neuvoja ja vinkkejä liikkumiseen antavat myös työttömien yhdistykset, Suomen Urheiluliitto ry:n (SUL) jäsenpiirien piiritoimistot, Suomen Työväen Urheiluliitto ry:n (TUL) kuntopalvelut ja -aluetoimistot, Suomen kuntoliikuntaliitto sekä Suomen Latu. 15

16 Ota selvää myös muista harrastusmahdollisuuksista lähialueellasi. Kulttuurista, kuten kirjallisuudesta ja taiteesta, voi nauttia pienelläkin budjetilla, yksin tai ystävien seurassa. Tietoa erilaisista kulttuuritapahtumista ja harrastusmahdollisuuksista saat muun muassa paikkakuntasi kulttuuritoimesta. Useat taidemuseot ja -galleriat järjestävät säännöllisin väliajoin avointen ovien päiviä, jotka kannattaa niin ikään hyödyntää. Lukeminen rentouttaa mieltä ja antaa uutta ajateltavaa. Kirjastot lainaavat lukuelämyksiä moneen makuun. Kirjojen ohella lainaksi saa musiikkia ja oppimateriaalia esimerkiksi kielten itseopiskeluun. Voit myös poiketa kirjastossa ihan vain lukeaksesi tuoreimmat sanoma- ja aikakausilehdet. Pysytkö terveenä? Puhu ajoissa pahasta olostasi. Jos sinulla on fyysisen tai psyykkisen terveyden ongelmia, mene ajoissa työterveyslääkärille tai terveyskeskukseen. Selvitä, onko sinulla irtisanomisen jälkeenkin mahdollisuus käyttää työterveyshuollon palveluja. Paras tapa helpottaa pahaa oloa on puhua ystävien ja läheisten kanssa uuden elämäntilanteen herättämistä ajatuksista ja tunteista. Työttömäksi jäämiseen liittyvien surun ja ahdistuksen tunteiden käsitteleminen ja läpikäyminen auttavat pääsemään niistä yli. Samalla välttyy mielenterveyden vakavammalta järkkymiseltä. Jos perhe-elämäsi alkaa rakoilla tai jos omat voimavarasi eivät riitä ongelmien ratkomiseen, älä epäröi pyytää ammattiapua. Parisuhde- ja perheongelmien selvittämisessä tukevat ja opastavat kunnalliset kasvatus- ja perheneuvolat, seurakuntien ylläpitämät kirkon perheasiain neuvottelukeskukset, Väestöliiton perheneuvolat sekä Suomen Perheterapiayhdistys. Mielenterveyden tukea saat paikkakuntasi terveyskeskuksen ja mielenterveystoimiston lisäksi Suomen Mielenterveysseuran paikallisista kriisikeskuksista, Valtakunnallisesta kriisipuhelimesta ( ) ja Tukinet-verkkokriisikeskuksesta. Alkoholiongelmissa auttaa A-klinikkasäätiö. Jos sairastut Kuten työssä ollessasi, myös työttömänä olet oikeutettu sairauden perusteella maksettaviin sosiaaliturvan etuuksiin. Lyhytaikaisen (alle 300 päivää) sairauden aiheuttama ansionmenetys korvataan pääsääntöisesti sairausvakuutuslain mukaisella sairauspäivärahalla. Pitkäaikaisen, yli vuoden kestävän sairauden aiheuttama ansionmenetys voidaan puolestaan korvata esimerkiksi työ- tai kansaneläkkeen mukaisella työkyvyttömyyseläkkeellä. Jos olet oikeutettu työttömyysturvaan, sinun on myös sairastuttuasi mahdollista saada työttömyysetuutta sairauspäivärahan omavastuuajalta. Lisätietoa sairauden aikaisesta toimeentuloturvastasi löydät oppaan lopussa olevasta sosiaaliturvamuistiosta. 16

17 Muurari Timo Haaraoja on todennut, että liikunta auttaa jaksamaan. Oma pelaajaura jatkuu kaukalon laidalla jääkiekkovalmentajana. Toiminta pitää yllä toimintaa! Viime laman alla 35-vuotiaalla Timo Haaraojalla (50) oli takana kahdeksanvuotinen muurarinura ja edessä lomautus. Työ- ja elinkeinotoimiston järjestämiin koulutuksiin tutustuttuaan Haaraoja kiinnostui työvoimakoulutuksena toteutettavasta takanmuurauskurssista ja päätti lähteä kehittämään ammatillista osaamistaan. Aina urakkatyötä tehneenä olin tottunut pätkätyöhön ja siihen, että urakat päättyvät jossain vaiheessa. Työttömäksi jäätyäni en siis osannut olla huolissani. Kun työtä ei ollut tarjolla, ilmoittauduin työvoimakoulutukseen. Suoritin takanmuurauskurssin aikuiskoulutusrahalla, ja ensimmäiset työtarjoukset tulivat jo ennen kurssin päättymistä. Puolitoista vuotta myöhemmin siirryinkin sitten jo nykyisen työnantajani palvelukseen. Työvoimaneuvojan suosittelema, alun perin kesätyöpaikkana tarjottu työni on vuosien varrella monipuolistunut työtehtävien vaihduttua. Nykyinen taantuma on merkinnyt lisäpaineita myös rakennusalalla. Työntekijöitä vähennetään, joten jäljellä olevien työntekijöiden työmäärä lisääntyy. Oma jaksaminen tulee olemaan kovilla. Olin pitkään sairauslomalla olkapäävamman takia ja palasin vastikään takaisin työelämään. Haluan kuitenkin pysyä työelämässä niin pitkään kuin mahdollista, siten kuin fyysinen kuntoni vain kestää. Psyykkisen ja fyysisen jaksamisen kannalta erityisesti liikunnalla on suuri merkitys. Henkilökohtaisesti tämä lama ei oikeastaan hirvitä. Uskon, että oma paikkani säilyy. Tunnolliselle ja tehokkaalle työntekijälle löytyy aina töitä. Jos nykyiset työt jossain vaiheessa loppuisivat, ei sekään olisi katastrofi ainahan nyt jotain löytyy! Oikeanlainen asenne ja ennakointi on tärkeää. Itse järjestän seuraavat työtehtäväni hyvissä ajoin ennen menossa olevan urakan päättymistä. Tärkeää on myös oman osaamisen ja kokemuksen arvostaminen sekä jatkuva aktiivisuus, yrittäminen ja halu tehdä työtä. Toiminta pitää yllä toimintaa! 17

18 Tarvitsetko kuntoutusta? Jos sinulla on vaikeuksia selvitä työssäsi sairauden tai vamman takia, kuntoutus voi antaa uusia mahdollisuuksia. Kysy kuntoutusmahdollisuuksista työterveyshuollosta tai terveyskeskuslääkäriltäsi. Huolehdi työkyvystäsi ja hyödynnä kuntoutusmahdollisuutesi. Työkyvyn ylläpitämiseen ja parantamiseen tähtäävän lakisääteisen ammatillisen kuntoutuksen järjestämisestä vastaavat yksityiset tapaturma- ja liikennevakuutuslaitokset, työeläkelaitokset sekä Kela. Tapaturma- ja liikennevakuutuslain mukaista ammatillista kuntoutusta koskevissa kysymyksissä voit kääntyä myös Vakuutuskuntoutus VKK ry:n puoleen. Työhallinnon työttömille ja työttömyysuhan alla oleville järjestämää ammatillista kuntoutusta koskeva asiantuntemus löytyy TE-toimistosta. Kuntoutusajan toimeentuloturvasta vastaava taho riippuu kuntoutuksen tarkoituksesta ja järjestäjästä. Työeläkelaitos korvaa ammatillista kuntoutusta työssä oleville työkyvyttömyyden ehkäisemiseksi ja työssä jatkamisen tueksi sekä työkyvyttömille työkyvyn palauttamiseksi ja työelämään palaamisen tueksi. Työeläkekuntoutus on tarkoitettu työelämässä jo pidempään olleille. Kela puolestaan maksaa kuntoutusrahaa työllistymistä tai työhön paluuta sekä työkykyä edistävän ammatillisen kuntoutuksen ajalta niille vuotiaille, joiden kuntoutusta ei ole järjestetty muun lain perusteella. Työttömyys ei ole este kuntoutukselle! Sairauksien hoito ja kuntoutus parantavat työkykyäsi ja edistävät mahdollisuuksiasi palata työelämään. Keskustele kuntoutustarpeestasi lääkärisi tai terveydenhoitajasi kanssa. Kun työsuhteesi uhkaa loppua tai olet ilman työtä Oikeus työttömyysturvaan kannattaa selvittää jo työssä ollessa. Voit aloittaa työttömyysturvaoikeutesi selvittämisen soittamalla esimerkiksi työ- ja elinkeinoministeriön ylläpitämään työttömyysturvan neuvontapuhelimeen ( ). Jos joudut irtisanotuksi, ota irtisanomisilmoituksen saatuasi välittömästi yhteyttä TE-toimistoon ja ilmoittaudu työnhakijaksi. Muista, että viivytys voi johtaa työttömyysturvaetuuksiesi heikkenemiseen. Selvitä myös, kuulutko muutosturvan piiriin. Jos sinut on esimerkiksi lomautettu vähintään 180 päiväksi tai olet vaarassa tulla irtisanotuksi taloudellisista tai tuotannollisista syistä, olet oikeutettu muutosturvaan. Tarkempaa tietoa muutosturvasta saat omasta TE-toimistostasi tai soittamalla työ- ja elinkeinoministeriön ylläpitämään valtakunnalliseen muutosturvan neuvontapuhelimeen ( ). Muista ilmoittautua työ- ja elinkeinotoimistoon! Lähde liikkeelle NYT! 18

19 SOSIAALITURVAMUISTIO Huomioithan, että muistio ei ole tyhjentävä! Tarkempaa tietoa erilaisista tukimuodoista sekä sosiaaliturvaetuuksien myöntämisen edellytyksistä saat muistiossa mainituilta tahoilta. Ota yhteyttä niihin ja selvitä, millaisiin tukimuotoihin ja toimenpiteisiin olet oikeutettu. 19

20 Taulukko 1. Työllistymistä edistävät tukimuodot ja toimenpiteet sekä toimeentulon turva työttömyyden/toimenpiteiden aikana. 20 Elämäntilanne Tukimuoto/ toimenpide Toimeentulon turva Ensisijainen yhteystaho (ja muut toimijat) Työttömyys Työ- ja elinkeinotoimiston asiakkuus Viimesijainen toimeentuloturva Muutosturva Alueellisen liikkuvuuden edistäminen työnhaussa Työharjoittelu Työelämävalmennus Työvoimapoliittinen aikuiskoulutus Työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen koulutus Omaehtoinen opiskelu Oppisopimuskoulutus Palkkatuettu työ Yrittäjyys Sivutoiminen yrittäjyys Kuntouttava työtoiminta (pitkäaikaistyöttömille) Työmarkkinatuki Maahanmuuttajan kotoutumistuki Peruspäiväraha Ansiopäiväraha Yleinen asumistuki Opintolainan korkoavustus Tarveharkintainen toimeentulotuki Työttömyyspäiväraha Muutosturvalisä/muutosturvan ansio-osa Liikkuvuusavustus Matka-avustus Työmarkkinatuki Ylläpitokorvaus Työttömyysetuus ja ylläpitokorvaus Opintotuki (opintoraha ja opintotuen asumislisä) Koulumatkatuki Työehtosopimuksen mukainen palkka³ (työssä oppimisen ajalta) Palkkatuki (maksetaan työnantajalle) Koulutuspäiväraha (teoriajaksojen ajalta TES:n mukaisen palkan sijasta) Koulutuskorvaus (maksetaan työnantajalle) Perheavustus, matkakorvaus, majoittumiskorvaus Työehtosopimuksen mukainen palkka 3 Palkkatuki (maksetaan työnantajalle) Starttiraha Elinkeinotuki yritystoimintaan (esim. ammatillisena kuntoutuksena) Työttömyysetuus² Työmarkkinatuki ja ylläpitokorvaus Toimeentulotuki ja toimintaraha Matkakustannuskorvaus TE-toimisto, Kela TE-toimisto (Kela) TE-toimisto, Kela TE-toimisto, työttömyyskassa Kela Sosiaalitoimisto TE-toimisto (Kela/työttömyyskassa) TE-toimisto TE-toimisto (Kela) TE-toimisto (Kela/työttömyyskassa) Kela Oppisopimustoimisto tai -keskus/ työnantaja (oppisopimuskoulutuksen järjestäjä, TE-toimisto) TE-toimisto (työnantaja) TE-toimisto (ELY-keskus, Uusyrityskeskus) Kela, työeläkelaitos TE-toimisto (Kela/työttömyyskassa) Sosiaalitoimisto/TE-toimisto (Kela)

työttömyyde Miten hallitset elämäntilanteesi?

työttömyyde Miten hallitset elämäntilanteesi? Terveenstää työttömyyde Miten hallitset elämäntilanteesi? Kirjoittajat Mia Pylkkönen, Jukka Vuori ja Maija Kääriäinen Valokuvat Jukka Uotila ja Patrik Lindström Ulkoasu Leena Seppänen www.lenape.fi Taustaryhmä

Lisätiedot

Miten tuetaan osatyökykyisen työllistymistä?

Miten tuetaan osatyökykyisen työllistymistä? Miten tuetaan osatyökykyisen työllistymistä? Psykologi Tanja Josefsson, Tampereen TE-toimisto Projektipäällikkö Paula Salminen, Epilepsialiitto ry 24.4.2014 Kuka on osatyökykyinen Osatyökykyisyys (ent.

Lisätiedot

Muutosturvainfo PIONR

Muutosturvainfo PIONR Muutosturvainfo PIONR 08.05.2012 Jaakko Routavaara Muutosturva-asiantuntija jaakko.routavaara@te-toimisto.fi puh. 050 396 1723 1 FINGERPORI Positiivinen ajattelu Muutosturvan piiriin kuuluvalla työnhakijalla

Lisätiedot

Te-toimisto. työllistymisen tukimuodot

Te-toimisto. työllistymisen tukimuodot Te-toimisto työllistymisen tukimuodot Kirsi Elg Asiantuntija, Jyväskylän työvoiman palvelukeskus Keski-Suomen TE-toimisto Tuetun työllistymisen palvelulinja 1 Asiakkaalle hänen palvelutarpeensa mukaista

Lisätiedot

Kelan työhönvalmennus. Päivi Väntönen Projektipäällikkö, Kela @vantonenpp paivi.vantonen@kela.fi 11.11.2014

Kelan työhönvalmennus. Päivi Väntönen Projektipäällikkö, Kela @vantonenpp paivi.vantonen@kela.fi 11.11.2014 Kelan työhönvalmennus Päivi Väntönen Projektipäällikkö, Kela @vantonenpp paivi.vantonen@kela.fi 11.11.2014 Kela tukee työllistymisessä ja opiskelussa Ammatillinen kuntoutusselvitys (2015) Työkokeilu (2015)

Lisätiedot

Kiinni työelämässä -seminaari 11.11.09

Kiinni työelämässä -seminaari 11.11.09 MAHIS TYÖHÖN Kiinni työelämässä -seminaari Työllistymisen tuet ja palvelut Sari Honkonen ja Arja Pitkänen 11.11.09 1 TYÖLLISTYMISTÄ EDELTÄVÄT PALVELUT Työssäoppiminen on oppilaitoksen järjestämää työpaikalla

Lisätiedot

Työvalmennuksella tukea työssä jatkamiseen. Kirsi Leppänen Vastaava työvalmentaja Mehiläinen Työelämäpalvelut

Työvalmennuksella tukea työssä jatkamiseen. Kirsi Leppänen Vastaava työvalmentaja Mehiläinen Työelämäpalvelut Työvalmennuksella tukea työssä jatkamiseen Kirsi Leppänen Vastaava työvalmentaja Mehiläinen Työelämäpalvelut Työkyky määräytyy suhteessa työhön Sopiva työ tukee kaikkien ihmisten hyvinvointia myös useimmista

Lisätiedot

Kela kuntouttaja 2009

Kela kuntouttaja 2009 Kela kuntouttaja 2009 1 Kelan kuntoutuspalvelut työ- ja toimintakyvyn Pohjois-Suomen vakuutusalue näkökulmasta Työ- ja toimintakyky Terveet työntekijät Työkykyongelmia ennakoivat merkit 100 % Kelan palvelut

Lisätiedot

Tukea opiskelijan työllistymiseen tietoa opettajalle

Tukea opiskelijan työllistymiseen tietoa opettajalle Tukea opiskelijan työllistymiseen tietoa opettajalle 2 Milloin opiskelija voi tarvita tukea työllistymiseen? Miten oppilaitoksessa voidaan ohjata työllistymisessä? Ammatillisen koulutuksen tavoitteena

Lisätiedot

Osatyökykyisten TE-palvelut

Osatyökykyisten TE-palvelut Osatyökykyisten TE-palvelut YHTEISTYÖFOORUMI Työllisyyspoliittiset hankkeet ja TE-palvelut 23.9.2014 Ilkka Rantanen asiantuntija, työkykykoordinaattori Pirkanmaan TE-toimisto, Yksilöllisesti tuettu työnvälitys

Lisätiedot

Keski-Suomen TE-palvelut

Keski-Suomen TE-palvelut Keski-Suomen TE-palvelut Kirsi Elg Asiantuntija, Tuetun ja moniammatillisen tuen palvelut Toimialue: Keski-Suomi Toimipaikat: Jyväskylä, Äänekoski, Jämsä Yhteispalvelupisteet: Joutsa, Kannonkoski, Karstula,

Lisätiedot

KUNTOUTUS JA VAKUUTUS TYÖTAPATURMAT, LIIKENNEVAHINGOT JA TYÖELÄKE

KUNTOUTUS JA VAKUUTUS TYÖTAPATURMAT, LIIKENNEVAHINGOT JA TYÖELÄKE KUNTOUTUS JA VAKUUTUS TYÖTAPATURMAT, LIIKENNEVAHINGOT JA TYÖELÄKE 1 Johdanto 1.1 Mitä kuntoutus on? 1.1.1 Kuntoutuksen käsite 1.1.2 Kuntoutuksen toimintajärjestelmä 1.2 Työkyky ja toimintakyky 1.3 Kuntoutuksen

Lisätiedot

Yleistä kuntouttamiseen liittyen

Yleistä kuntouttamiseen liittyen Työhön kuntoutumisen tukitoimet TE-hallinnossa 3.11.2015 1 Yleistä kuntouttamiseen liittyen Julkisen työ ja yrityspalvelulakiin liittyviä palveluita. Ovat toissijaisia palveluita eli aina ensin selvitettävä

Lisätiedot

TIETOA MUUTOSTURVASTA JA TYÖVOIMATOIMISTON PALVELUISTA

TIETOA MUUTOSTURVASTA JA TYÖVOIMATOIMISTON PALVELUISTA TIETOA MUUTOSTURVASTA JA TYÖVOIMATOIMISTON PALVELUISTA Uudenmaan muutosturvayksikkö Hillevi Ceder 1 TYÖVOIMATOIMISTON PALVELUT OVAT: avoimia kaikille valtakunnallisia luottamuksellisia maksuttomia 2 TYÖVOIMATOIMISTO

Lisätiedot

TE-palvelut. Uudenmaan ELY-keskus Jani Lehto

TE-palvelut. Uudenmaan ELY-keskus Jani Lehto TE-palvelut Uudenmaan ELY-keskus Jani Lehto 5.11. TE-palvelut perustuvat lakiin julkisista työvoima- ja yrityspalveluista TE-palvelut ovat julkisia työ- ja elinkeinopalveluita, joita tarjoavat Työ- ja

Lisätiedot

Aktiivisen tuen avaimet

Aktiivisen tuen avaimet SIUNTION KUNTA SJUNDEÅ KOMMUN Aktiivisen tuen avaimet Työntekijän työhyvinvoinnin tukeminen Ammatillinen kuntoutus Työntekijällä on sairauden vuoksi uhka tulla työkyvyttömäksi lähivuosina. Ammatillisen

Lisätiedot

Työkykykoordinaattori työterveyshuollossa

Työkykykoordinaattori työterveyshuollossa Työkykykoordinaattori työterveyshuollossa Yhteistyöllä voimavaroja ja työkaluja työntekijän työkyvyn heiketessä Satu Tamsi Työkykykoordinaattori/Työterveyshoitaja Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä

Lisätiedot

Työkyvyttömyyseläkkeen kustannukset ja työeläkekuntoutus. PHP-seminaari 24.11.2014 Annukka Kettunen / Työkyky ja eläkkeet

Työkyvyttömyyseläkkeen kustannukset ja työeläkekuntoutus. PHP-seminaari 24.11.2014 Annukka Kettunen / Työkyky ja eläkkeet Työkyvyttömyyseläkkeen kustannukset ja työeläkekuntoutus PHP-seminaari 24.11.2014 Annukka Kettunen / Työkyky ja eläkkeet Työkykyjohtamisella työkyvyttömyyseläkeriskit hallintaan Lähiesimies Työolot Varhainen

Lisätiedot

TYÖTERVEYSNEUVOTTELU tiedote työntekijälle

TYÖTERVEYSNEUVOTTELU tiedote työntekijälle LT, työterveyshuollon el Sini Lohi TYÖTERVEYSNEUVOTTELU tiedote työntekijälle Työterveysneuvottelussa sovitaan työntekijän työkykyä tukevista järjestelyistä yhteistyössä työntekijän, työnantajan ja työterveyshuollon

Lisätiedot

KELAn tukema kuntoutus

KELAn tukema kuntoutus KELAn tukema kuntoutus Valtakunnallinen opiskeluterveydenhuollon koulutuspäivä 11.2.2009 YTHS ja SKNLY Elina Kinnunen, LL, psykiatrian erikoislääkäri, asiantuntijalääkäri Kela, Lounais-Suomen Aluekeskus

Lisätiedot

Työntekijän vakuutukset

Työntekijän vakuutukset Työntekijän vakuutukset Työntekijän eläketurva Suomessa on kaksi eläkejärjestelmää, jotka täydentävät toisiaan: työeläkelaki ja kansaneläkelaki. Työeläkkeet ansaitaan omalla palkkatyöllä ja yrittämisellä

Lisätiedot

MUUTOSTURVA 5.4.2012 1

MUUTOSTURVA 5.4.2012 1 MUUTOSTURVA 5.4.2012 1 Tavoite Nopeampi työllistyminen ja muutoksen aikaisen turvan lisääminen tuotannollisissa ja taloudellisissa irtisanomistilanteissa ja pidempiaikaisissa lomautustilanteissa (vähintään

Lisätiedot

Työttömyys Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi 2011

Työttömyys Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi 2011 Työttömyys Työttömyysajan tuet Lyhyesti ja selkeästi 2011 Sisällys Työttömyysajan tuet 1 Kelan tuet työttömälle 2 Kun jäät työttömäksi 2 Työttömyyspäiväraha 2 Työmarkkinatuki 4 Maahanmuuttajan kotoutumistuki

Lisätiedot

1) Jäsenyysehto. 2) Työssäoloehto

1) Jäsenyysehto. 2) Työssäoloehto Työttömyysturvalaki 31.12.2009 asti 1) Jäsenyysehto - 10 kuukautta 2) Työssäoloehto - alkuehto 43 kalenteriviikkoa 28 kuukauden aikana Työttömyysturvalaki 1.1.2010 alkaen 1) Jäsenyysehto - 34 viikkoa 2)

Lisätiedot

Työskentely ja työnhaku ulkomailla

Työskentely ja työnhaku ulkomailla Työskentely ja työnhaku ulkomailla Miksi lähteä töihin ulkomaille? Uudet haasteet Opit uutta Työskentelytavat, kommunikointi, kulttuuri, kieli Verkostoidut Työkokemus Työkokemus ulkomailta on sinulle eduksi

Lisätiedot

Työ- ja elinkeinotoimisto tänään

Työ- ja elinkeinotoimisto tänään Työ- ja elinkeinotoimisto tänään Kiuruvesi 11.4.2013 Helena Määttälä 1 18.4.2013 Pohjois-Savon työ- ja elinkeinotoimisto Otsikko TE-TOIMISTO UUDISTUS 2013 Palveluverkko Palvelumalli perustuu kolmeen palvelulinjaan

Lisätiedot

Ajankohtaiset muutokset TEpalveluissa

Ajankohtaiset muutokset TEpalveluissa Ajankohtaiset muutokset TEpalveluissa Hämeen TE-toimisto 1 Muutokset TE-palveluissa Asiakasta koskevat määritelmät Asiakas JTYPL:n mukaisia palveluita, tukia tai korvauksia hakeva tai saava yksityinen

Lisätiedot

Ammatillinen kuntoutus työhön paluun tukena

Ammatillinen kuntoutus työhön paluun tukena Ammatillinen kuntoutus työhön paluun tukena Työhön paluu tutkimuksen ja käytännön haasteena 18.3.2014 Marjukka Aaltonen, kuntoutusjohtaja, Kiipulan kuntoutuskeskus marjukka.aaltonen@kiipula.fi, puh. 050

Lisätiedot

OPAS TYÖ- JA ELINKEINOTOIMISTON UUDELLE MAAHANMUUTTAJAASIAKKAALLE

OPAS TYÖ- JA ELINKEINOTOIMISTON UUDELLE MAAHANMUUTTAJAASIAKKAALLE OPAS TYÖ- JA ELINKEINOTOIMISTON UUDELLE MAAHANMUUTTAJAASIAKKAALLE TERVETULOA TYÖ- JA ELINKEINOTOIMISTON ASIAKKAAKSI! Työ- ja elinkeinotoimistoa kutsutaan lyhenteellä TE-toimisto. TE-toimiston asiakkuuden

Lisätiedot

AMMATILLISEN KUNTOUTUKSEN MAHDOLLISUUDET

AMMATILLISEN KUNTOUTUKSEN MAHDOLLISUUDET AMMATILLISEN KUNTOUTUKSEN MAHDOLLISUUDET Kirsi Unkila työkykyvalmentaja, sosiaalialan asiantuntija 26.1.2016 Esityksen sisältö Mitä ammatillinen kuntoutus on ja mitä sillä tavoitellaan? Kuka sitä järjestää?...

Lisätiedot

Alkusanat. Helsingissä

Alkusanat. Helsingissä MUUTOSTURVA 2 Alkusanat Muutosturvan tavoitteena on parantaa taloudellisista, tuotannollisista tai työnantajan toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvista syistä irtisanotun työntekijän asemaa ja edistää

Lisätiedot

Uudenmaan TE-toimisto

Uudenmaan TE-toimisto Uudenmaan TE-toimisto Nuorten palvelut 1 Uudenmaan TE-toimiston toimipaikat Helsinki (Pasila, Keskusta ja Itäkeskus) Espoo (Leppävaara) Vantaa (Tikkurila) Hyvinkää Järvenpää Lohja Porvoo Raasepori (Tammisaari)

Lisätiedot

Työllistämisvelvoite. Eija Ahava Toimisto Otsikko

Työllistämisvelvoite. Eija Ahava Toimisto Otsikko Työllistämisvelvoite Eija Ahava 26.1.2017 1 Työllistämisvelvoitteen piiriin kuuluminen JTYPL 11 luku 1 Kunnan työllistämisvelvoitteen piiriin kuuluu vuonna 1950 tai sen jälkeen syntynyt henkilö, joka on

Lisätiedot

Tervetuloa työ- ja elinkeinotoimiston infotilaisuuteen

Tervetuloa työ- ja elinkeinotoimiston infotilaisuuteen Tervetuloa työ- ja elinkeinotoimiston infotilaisuuteen 1 Oulun seudun työ- ja elinkeinotoimisto Osoite: Torikatu 34 40 Toimisto avoinna ma pe klo 9 15.45 puhelin 010 194029 www.oulunseuduntetoimisto.fi

Lisätiedot

Kuntoutus. Mira Viitanen TYP-työkykyneuvoja ratkaisuasiantuntija Kela, Keskinen vakuutuspiiri

Kuntoutus. Mira Viitanen TYP-työkykyneuvoja ratkaisuasiantuntija Kela, Keskinen vakuutuspiiri Kuntoutus Mira Viitanen TYP-työkykyneuvoja ratkaisuasiantuntija Kela, Keskinen vakuutuspiiri 24.3.2017 Kelan kuntoutustoiminnan perusta ja tavoite Kelan kuntoutus- ja kuntoutusrahalaki KKRL 566/2005 Kuntoutus

Lisätiedot

Kiinni työelämään. te-palvelut.fi

Kiinni työelämään. te-palvelut.fi Kiinni työelämään te-palvelut.fi Kiinni työelämään TE-palvelut käytettävissäsi Etsitkö työpaikkaa? Haluatko vaihtaa nykyisen työpaikkasi mieluisampaan? Mietitkö, mitä lisäkoulutusta tarvitset, jotta pääset

Lisätiedot

Hyvä työntekijä, valmiina palvelukseen!

Hyvä työntekijä, valmiina palvelukseen! Hyvä työntekijä, valmiina palvelukseen! Sisällys 1. Johdanto... 4 2. TE-toimiston työkokeilu... 6 3. Kelan työkokeilu... 8 4. Palkkatuki... 10 5. Oppisopimuskoulutus... 12 6. Työolosuhteiden järjestelytuki...

Lisätiedot

Ammatillisen kuntoutuksen keinot käyttöön

Ammatillisen kuntoutuksen keinot käyttöön Tänään työssä hyvän huomisen puolesta Ammatillisen kuntoutuksen keinot käyttöön Yl Tapio Ropponen, Keva ja Yl Anne Lamminpää, Valtiokonttori Tavoitetila Työssä voidaan hyvin Osatyökykyiset työ- ja toimintakykynsä

Lisätiedot

Uudistetut julkiset työvoima- ja yrityspalvelut työnhaun ja työssä pysymisen tukena. Kaapelitehdas 11.2.2013 Ylitarkastaja Hanna Liski-Wallentowitz

Uudistetut julkiset työvoima- ja yrityspalvelut työnhaun ja työssä pysymisen tukena. Kaapelitehdas 11.2.2013 Ylitarkastaja Hanna Liski-Wallentowitz Uudistetut julkiset työvoima- ja yrityspalvelut työnhaun ja työssä pysymisen tukena Kaapelitehdas 11.2.2013 Ylitarkastaja Hanna Liski-Wallentowitz TE-toimiston uudistettu palvelumalli Palvelumalli perustuu

Lisätiedot

Quid novi - mitä uutta Kelan ammatillisessa kuntoutuksessa

Quid novi - mitä uutta Kelan ammatillisessa kuntoutuksessa Quid novi - mitä uutta Kelan ammatillisessa kuntoutuksessa 23.9.2014 Irma Paso vakuutussihteeri, kuntoutuksen etuusvastaava Kela, Oulun vakuutuspiiri Ammatillinen kuntoutusjärjestelmä Suomessa 1/2 Kuntoutuksen

Lisätiedot

Työnhakijan ja työnantajan muutosturva

Työnhakijan ja työnantajan muutosturva Työnhakijan ja työnantajan muutosturva te-palvelut.fi Työllistymisen ja muutosturvan toimintamalli Työllistymistä ja muutosturvaa koskeva toimintamalli parantaa työntekijän asemaa tilanteissa, joissa hän

Lisätiedot

Työn kaari kuntoon. Palvelut työntekijälle työkyvyn heiketessä

Työn kaari kuntoon. Palvelut työntekijälle työkyvyn heiketessä Työn kaari kuntoon Palvelut työntekijälle työkyvyn heiketessä 2 Keva tukee työssä jatkamista työkyvyn heikentyessä Jos sinulla on sairaus, jonka vuoksi työkykysi on uhattuna, Kevan tukema ammatillinen

Lisätiedot

Green Care seminaari. Kokkolan työvoiman palvelukeskus. 10.4.2013 Toimisto Otsikko

Green Care seminaari. Kokkolan työvoiman palvelukeskus. 10.4.2013 Toimisto Otsikko Green Care seminaari Kokkolan työvoiman palvelukeskus 1 Kokkolan työvoiman palvelukeskus (TYP) Työvoiman palvelukeskus on TE-toimiston, kaupungin sekä KELAN yhteinen palveluyksikkö Tavoitteena on moniammatillisesti

Lisätiedot

Kiinni työelämään: TE-toimisto työnhakijan palveluksessa. www.mol.fi

Kiinni työelämään: TE-toimisto työnhakijan palveluksessa. www.mol.fi Työnhakijalle Kiinni työelämään: TE-toimisto työnhakijan palveluksessa www.mol.fi Etsitkö työpaikkaa? Haluatko vaihtaa nykyisen työpaikkasi mieluisampaan? Mietitkö, mitä lisäkoulutusta tarvitset, jotta

Lisätiedot

Työllistymisen toimenpidesuunnitelma Ruokolahti

Työllistymisen toimenpidesuunnitelma Ruokolahti Työllistymisen toimenpidesuunnitelma 2017-2018 Ruokolahti 2(7) Aluksi Työllistymisen toimenpidesuunnitelma on kunnan ja työllistymistä edistävän monialainen yhteispalvelun (TYP) välinen suunnitelma rakennetyöttömyyden

Lisätiedot

Markku Haurinen Koulutus- ja työhönvalmentaja

Markku Haurinen Koulutus- ja työhönvalmentaja Markku Haurinen Koulutus- ja työhönvalmentaja 050 434 0928 Markku.haurinen@jns.fi Yrityskansio sisältö Työllisyyden kuntakokeilu Koulutus- ja työhönvalmennus Työkokeilu Palkkatuki Esimerkkilaskelmat palkkatuesta

Lisätiedot

Kelan etuudet aikuisopiskelijalle. Nina Similä 28.8.2012

Kelan etuudet aikuisopiskelijalle. Nina Similä 28.8.2012 Kelan etuudet aikuisopiskelijalle Nina Similä 28.8.2012 Opintotuki Aikuisopiskelija voi hakea Kelasta opintotukea, jos hänen opintojaan ei tueta muun lain perusteella. Ensin kannattaa selvittää oikeudet

Lisätiedot

Nuorisotakuun toimeenpano TE-palveluissa

Nuorisotakuun toimeenpano TE-palveluissa Nuorisotakuun toimeenpano TE-palveluissa Palveluesimies Päivi Kuusela Osaamisen kehittämispalvelut, nuoret 1 5.11.2013 TE-palvelut Lappi Päivi Kuusela TEM:n linjaukset nuorisotakuun toteuttamisessa TE-hallinnossa

Lisätiedot

Työnhaku. Muutosturva. www.mol.fi. Työvoimatoimisto

Työnhaku. Muutosturva. www.mol.fi. Työvoimatoimisto Työnhaku www.mol.fi Muutosturva Työvoimatoimisto Työllistymisen ja muutosturvan toimintamalli Työllistymistä ja muutosturvaa koskevalla toimintamallilla parannetaan työntekijän asemaa tilanteissa, joissa

Lisätiedot

Työelämä 2020 Työeläkekuntoutus

Työelämä 2020 Työeläkekuntoutus Työelämä 2020 Työeläkekuntoutus Ammatillisen kuntoutuksen eri toimijat Työeläkelaitokset Kela AMMATILLINEN KUNTOUTUS Tapaturmaja liikennevakuutus Terveydenhuollon toimijat (työterveyshuolto, erikoissairaanhoito,

Lisätiedot

Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille. Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto

Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille. Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto 1 31.3.2015 Johdanto Tämä info on tarkoitettu tuotannollisista ja taloudellisista syistä irtisanotuille työntekijöille

Lisätiedot

Työsuhteisen ja yrittäjäjäsenen työttömyysturva osuuskunnassa

Työsuhteisen ja yrittäjäjäsenen työttömyysturva osuuskunnassa Työsuhteisen ja yrittäjäjäsenen työttömyysturva osuuskunnassa Pohjustusta aiheeseen OTK Päivi Siukkola, Pellervo-Seura Työttömyysturvan hakumenettely: asiakkaana TEtoimistossa Oikeustieteen kandidaatti

Lisätiedot

Aloittavan yrittäjän palvelut. Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto John Forsman

Aloittavan yrittäjän palvelut. Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto John Forsman Aloittavan yrittäjän palvelut Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto John Forsman Palvelut Aloittavat yrittäjät yritysneuvonta starttiraha koulutus työkokeilu (työtön työnhakija) Työnantajat työpaikkailmoitukset

Lisätiedot

Kelan järjestämä kuntoutus ja lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit

Kelan järjestämä kuntoutus ja lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit Kelan järjestämä kuntoutus ja lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit Asiantuntija- ja keskustelutilaisuus narkolepsialasten vanhemmille ja aikuispotilaille 4.2.2011 Kehittämispäällikkö Tuula Ahlgren,

Lisätiedot

Täydellinen osoite: Siviilisääty: naimaton avio/avoliitossa eronnut. Puolison tilanne: työssä työtön kotona opiskelemassa

Täydellinen osoite: Siviilisääty: naimaton avio/avoliitossa eronnut. Puolison tilanne: työssä työtön kotona opiskelemassa 1 Alla on työhön, koulutukseen, omiin suunnitelmiisi ja elämäntilanteeseesi liittyviä kysymyksiä. Pohdi kysymyksiä etukäteen vaikka et niihin kaikkiin vastaisikaan. Etukäteen mietityt asiat helpottavat

Lisätiedot

Opintososiaaliset edut

Opintososiaaliset edut Opintososiaaliset edut Miten rahoitan opiskeluni? Miten rahoitan kouluttautumiseni? Omaehtoinen koulutus Oppisopimuskoulutus Työvoimakoulutus - Kelan opintotuki - Aikuiskoulutustuki - Työttömyysetuus opintoihin

Lisätiedot

Työhyvinvoin) ja kuntoutus

Työhyvinvoin) ja kuntoutus Työhyvinvoin) ja kuntoutus Ratuke syysseminaari 11.11.2010 Tiina Nurmi- Kokko Rakennusliitto Työhyvinvoin) Työ on mielekästä ja sujuvaa turvallisessa, terveyttä edistävässä ja työuraa tukevassa työ- ympäristössä

Lisätiedot

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille TE-palvelut yrityksille ja työnantajille te-palvelut.fi Kun yrityksessä tarvitaan uutta, osaavaa työvoimaa tai näköpiirissä on uutta osaamista vaativa muutostilanne, kannattaa hyödyntää TE-palveluja. Olemme

Lisätiedot

TE-toimiston palvelut ja muutosturva

TE-toimiston palvelut ja muutosturva TE-toimiston palvelut ja muutosturva Mitä on muutosturva? TE-toimiston, työnantajan ja henkilöstön välistä yhteistyötä, jonka tavoitteena on: Antaa tukea työnhakuun ja auttaa työllistymään uudelleen mahdollisimman

Lisätiedot

TYÖTERVEYSNEUVOTTELU tiedote työnantajalle

TYÖTERVEYSNEUVOTTELU tiedote työnantajalle LT, työterveyshuollon el Sini Lohi TYÖTERVEYSNEUVOTTELU tiedote työnantajalle Työterveysneuvottelussa sovitaan työntekijän työkykyä tukevista järjestelyistä yhteistyössä työntekijän, työnantajan ja työterveyshuollon

Lisätiedot

Kuinka vammainen nuori työllistyy? Antti Teittinen Kehitysvammaliitto ry.

Kuinka vammainen nuori työllistyy? Antti Teittinen Kehitysvammaliitto ry. Kuinka vammainen nuori työllistyy? Antti Teittinen Kehitysvammaliitto ry. Lähtökohdat Esitelmä perustuu tutkimukseen Ekholm E, Teittinen A. Vammaiset nuoret ja työntekijäkansalaisuus. Osallistumisen esteitä

Lisätiedot

Työnhakijan ja työnantajan muutosturva

Työnhakijan ja työnantajan muutosturva Työnhakijan ja työnantajan muutosturva te-palvelut.fi Työllistymisen ja muutosturvan toimintamalli Työllistymistä ja muutosturvaa koskeva toimintamalli parantaa työntekijän asemaa tilanteissa, joissa hän

Lisätiedot

Kohti pidempiä työuria kaikki keinot käyttöön Mitä työeläkekuntoutus tarjoaa?

Kohti pidempiä työuria kaikki keinot käyttöön Mitä työeläkekuntoutus tarjoaa? Kohti pidempiä työuria kaikki keinot käyttöön Mitä työeläkekuntoutus tarjoaa? Tavoitteena on mahdollistaa työuran jatkaminen terveydellisistä rajoitteista huolimatta Ammatillisen kuntoutuksen eri toimijat

Lisätiedot

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille TE-palvelut yrityksille ja työnantajille te-palvelut.fi Kun yrityksessä tarvitaan uutta, osaavaa työvoimaa tai näköpiirissä on uutta osaamista vaativa muutostilanne, kannattaa hyödyntää TE-palveluja. Olemme

Lisätiedot

Valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus. Työelämään valmentautuminen ja työllistyminen - yhteistyön kehittäminen työelämän kanssa

Valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus. Työelämään valmentautuminen ja työllistyminen - yhteistyön kehittäminen työelämän kanssa Valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus Työelämään valmentautuminen ja työllistyminen - yhteistyön kehittäminen työelämän kanssa Pvm 4.12.2009 Helsinki Opetushallitus 1 Työelämään valmentautuminen ja

Lisätiedot

Työelämä 2020 monimuotoisen työyhteisön mahdollisuudet 11.6.2014 Ritva Sillanterä, Satakunnan ELY-keskus

Työelämä 2020 monimuotoisen työyhteisön mahdollisuudet 11.6.2014 Ritva Sillanterä, Satakunnan ELY-keskus Työelämä 2020 monimuotoisen työyhteisön mahdollisuudet 11.6.2014 Ritva Sillanterä, Satakunnan ELY-keskus Palkkatuki (vamman tai sairauden perusteella) Työolosuhteiden järjestelytuki Ritva Sillanterä 11.6.2014

Lisätiedot

NUORTEN TUETTU OPPISOPIMUS alle 25-vuotiaille vantaalaisille. OPAS NUORELLE JA TYÖPAIKALLE Nuorisopalvelut/Työpajatoiminta

NUORTEN TUETTU OPPISOPIMUS alle 25-vuotiaille vantaalaisille. OPAS NUORELLE JA TYÖPAIKALLE Nuorisopalvelut/Työpajatoiminta NUORTEN TUETTU OPPISOPIMUS alle 25-vuotiaille vantaalaisille OPAS NUORELLE JA TYÖPAIKALLE Nuorisopalvelut/Työpajatoiminta Sisällysluettelo Nuorelle 3 Työpaikalle 4 Opiskelija / työpaikkaohjaaja / esimies

Lisätiedot

Vajaakuntoiset TE-toimistojen asiakkaina. Patrik Kuusinen FT, ylitarkastaja Kuntoutuspäivät Helsinki 12.4.2011

Vajaakuntoiset TE-toimistojen asiakkaina. Patrik Kuusinen FT, ylitarkastaja Kuntoutuspäivät Helsinki 12.4.2011 Vajaakuntoiset TE-toimistojen asiakkaina Patrik Kuusinen FT, ylitarkastaja Kuntoutuspäivät Helsinki 12.4.2011 Mihin esitys perustuu? Kuntoutussäätiön tekemä tutkimus Vajaakuntoinen TE-toimiston asiakkaana

Lisätiedot

Pirkanmaan oppisopimuskeskus - TEKEMÄLLÄ OPPII -

Pirkanmaan oppisopimuskeskus - TEKEMÄLLÄ OPPII - Pirkanmaan oppisopimuskeskus - TEKEMÄLLÄ OPPII - Pirkanmaan oppisopimuskeskus p Perus, ammatti- ja erikoisammattitutkintokoulutusta Yhteistyöoppilaitokset 17 kuntaa Valittavana yli 360 tutkintoa Tietopuolinen

Lisätiedot

Verkostot ja palvelut esimiehen tukena työhyvinvoinnin johtamisessa. Jengoilleen hankkeen verkostopäivä 2.9.2014 Merja Koivuniemi, lehtori, SAMK

Verkostot ja palvelut esimiehen tukena työhyvinvoinnin johtamisessa. Jengoilleen hankkeen verkostopäivä 2.9.2014 Merja Koivuniemi, lehtori, SAMK Verkostot ja palvelut esimiehen tukena työhyvinvoinnin johtamisessa Jengoilleen hankkeen verkostopäivä 2.9.2014 Merja Koivuniemi, lehtori, SAMK Tukea läheltä - Työterveyshuollosta Apua työkyvyn ja kuntoutustarpeen

Lisätiedot

Näkökulmia ammatilliseen kuntoutukseen terveydenhuollossa

Näkökulmia ammatilliseen kuntoutukseen terveydenhuollossa Näkökulmia ammatilliseen kuntoutukseen terveydenhuollossa Kaarina Latostenmaa Projektipäällikkö Työmieli-hanke / SAMK www.tyomieli.fi Mitä tässä välillä tapahtuu ja kenen kanssa? 1 Terveydenhuollon rooli

Lisätiedot

Työkyvyt käyttöön vammasta tai sairaudesta huolimatta

Työkyvyt käyttöön vammasta tai sairaudesta huolimatta Työkyvyt käyttöön vammasta tai sairaudesta huolimatta Anne Korhonen Journalistipäivä 8.3.2016 Osatyökykyinen vai työkykyinen? 2 Osatyökykyisyys on työ ja tehtäväsidonnainen asia Työkyky muuttuu ja muuntuu

Lisätiedot

AMMATILLINEN KUNTOUTUS

AMMATILLINEN KUNTOUTUS AMMATILLINEN KUNTOUTUS Ammatillinen kuntoutus auttaa jatkamaan työssä Työkyvyn heikkeneminen voi estää työskentelysi jossain vaiheessa työuraa. Tällöin ammatillinen kuntoutus voi auttaa sinua jatkamaan

Lisätiedot

TE-palvelut työllistymisen tukena. Uudenmaan ELY-keskus Jani Lehto

TE-palvelut työllistymisen tukena. Uudenmaan ELY-keskus Jani Lehto TE-palvelut työllistymisen tukena Uudenmaan ELY-keskus Jani Lehto 5.11.2013 TE-palvelut Vuoden 2013 alusta TE-toimiston palvelut ovat nimeltään työ- ja elinkeinopalvelut (TE-palvelut) TE-palvelut määritellään

Lisätiedot

Vakuutusyhtiöt työllistymisen tukena

Vakuutusyhtiöt työllistymisen tukena Vakuutusyhtiöt työllistymisen tukena Uudenmaan alueen TYÖHÖNVALMENNUKSEN VERKOSTOPÄIVÄ 11.11.2014, Validia Ammattiopisto, Nina Orlo, Vakuutuskuntoutus VKK Vakuutuskuntoutus VKK vuonna 1964 perustettu tapaturma-,

Lisätiedot

Kiinni työelämään. te-palvelut.fi

Kiinni työelämään. te-palvelut.fi Kiinni työelämään te-palvelut.fi Kiinni työelämään TE-palvelut käytettävissäsi Etsitkö työpaikkaa? Haluatko vaihtaa nykyisen työpaikkasi mieluisampaan? Mietitkö, mitä lisäkoulutusta tarvitset, jotta pääset

Lisätiedot

Mistä nuorille töitä? Palvelujohtaja Pirjo Juntunen

Mistä nuorille töitä? Palvelujohtaja Pirjo Juntunen Mistä nuorille töitä? Palvelujohtaja Pirjo Juntunen 1 10.3.2015 www.te-palvelut.fi (entinen mol.fi) www.te-palvelut.fi -verkkopalvelu on käytetyin, tunnetuin julkinen maksuton valtakunnallinen alueellinen

Lisätiedot

Ammatillinen kuntoutus työelämään paluun ja työssä jatkamisen tukena

Ammatillinen kuntoutus työelämään paluun ja työssä jatkamisen tukena Ammatillinen kuntoutus työelämään paluun ja työssä jatkamisen tukena Epilepsiapotilaan ohjauksen kehittäminen koulutustilaisuus 19.9.2014, TYKS Sanna Filatoff-Rajaniemi Kuntoutusasiantuntija Keva Keva

Lisätiedot

Amma$llinen kuntoutus Jouni Puumalainen Tutkija Mielenterveyden Keskuslii7o/Kuntoutussää:ö

Amma$llinen kuntoutus Jouni Puumalainen Tutkija Mielenterveyden Keskuslii7o/Kuntoutussää:ö Amma$llinen kuntoutus Jouni Puumalainen Tutkija Mielenterveyden Keskuslii7o/Kuntoutussää:ö 18.11.2016 Mitä on amma$llinen kuntoutus? Amma:llisen kuntoutuksen tarkoitus on au7aa työllistymään, pysymään

Lisätiedot

Työterveysyhteistyö työntekijän työhön paluun tukena Rovaniemi

Työterveysyhteistyö työntekijän työhön paluun tukena Rovaniemi Työterveysyhteistyö työntekijän työhön paluun tukena 07.02.2013 Rovaniemi ylilääkäri, työterveyslääkäri Heli Leino, Rovaniemen kaupungin työterveysliikelaitos Työterveyshuolto = työnantajan järjestettäväksi

Lisätiedot

Toimiiko ohjaus? Kokemuksia ja näkemyksiä kentältä. Eveliina Pöyhönen 12.11.2010

Toimiiko ohjaus? Kokemuksia ja näkemyksiä kentältä. Eveliina Pöyhönen 12.11.2010 Toimiiko ohjaus? Kokemuksia ja näkemyksiä kentältä Eveliina Pöyhönen 12.11.2010 1 Lähtökohta Vaikeassa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden palvelut ja niiden kehittäminen Pitkäaikaistyöttömät Vammaiset

Lisätiedot

Oppisopimuskoulutus. Tekemällä oppii

Oppisopimuskoulutus. Tekemällä oppii Oppisopimuskoulutus Tekemällä oppii Sopii kuin nakutettu Perustietoa oppisopimuksesta Oppisopimus on käytännöllinen tapa kouluttautua ja kouluttaa yritykseen ammattitaitoista henkilöstöä sekä kehittää

Lisätiedot

Kummiyritystoiminta Liedossa

Kummiyritystoiminta Liedossa Kummiyritystoiminta Liedossa Ajatus syntyi vuonna 2009 Nuorten vastavalmistuneiden kasvava työttömyys Tiukka taloustilanne on vaikeuttanut työpaikan saantia Vastavalmistuneita on runsaasti valmiina työhön

Lisätiedot

Näyttötutkinnot. Osoita osaamisesi joustavasti ja yksilöllisesti näyttötutkinnossa

Näyttötutkinnot. Osoita osaamisesi joustavasti ja yksilöllisesti näyttötutkinnossa Näyttötutkinnot Osoita osaamisesi joustavasti ja yksilöllisesti näyttötutkinnossa Tietoa näyttötutkinnoista tutkintoja järjestävistä oppilaitoksista työvoimatoimistoista oppisopimustoimistoista kirjastoista

Lisätiedot

TE-toimiston odotukset välityömarkkinoilta asiakkaan työllistymisen eri vaiheissa

TE-toimiston odotukset välityömarkkinoilta asiakkaan työllistymisen eri vaiheissa TE-toimiston odotukset välityömarkkinoilta asiakkaan työllistymisen eri vaiheissa Kuntoutumisvaihe Keskeistä on terveydentilaan ja elämänhallintaan liittyvät asiat Prosessivastuu kunnalla ja terveydenhuollolla,

Lisätiedot

TEOS Sosiaalihuollon työelämäosallisuutta tukevan lainsäädännön ja palvelujärjestelmän uudistamistarpeita arvioivan työryhmän loppuraportti

TEOS Sosiaalihuollon työelämäosallisuutta tukevan lainsäädännön ja palvelujärjestelmän uudistamistarpeita arvioivan työryhmän loppuraportti TEOS Sosiaalihuollon työelämäosallisuutta tukevan lainsäädännön ja palvelujärjestelmän uudistamistarpeita arvioivan työryhmän loppuraportti STM:n raportteja ja muistioita 2014:32 Ajankohtaista Savon päivätoiminnassa

Lisätiedot

Koulutuksella Palkkatyöhön-projekti

Koulutuksella Palkkatyöhön-projekti Koulutuksella Palkkatyöhön-projekti Ilmiöitä, merkityksiä, kokemuksia Työttömyys tänään-seminaari 22.10.10 Heidi Kaartinen Projektipäällikkö Asumispalvelusäätiö ASPA People are all different. When you

Lisätiedot

YHTEISTYÖ TYÖKYVYN ARVIOINNISSA

YHTEISTYÖ TYÖKYVYN ARVIOINNISSA 1 YHTEISTYÖ TYÖKYVYN ARVIOINNISSA Jari Korhonen Liikelaitoksen johtaja, työterveyshuollon erikoislääkäri Joensuun Työterveys Joensuu 26.4.2013 7.5.2013 Jari Korhonen, johtaja, Joensuun Työterveys 2 Mitä

Lisätiedot

Asiakkaan ohjaaminen ammatillisen kuntoutuksen palveluihin typo-hankkeessa

Asiakkaan ohjaaminen ammatillisen kuntoutuksen palveluihin typo-hankkeessa Asiakkaan ohjaaminen ammatillisen kuntoutuksen palveluihin typo-hankkeessa Välityömarkkinoiden työpaja 1/2017 Ilkka Rantanen, työkykykoordinaattori Pirkanmaan TE-toimisto, TKK-Pilotit hanke Terveydentilan

Lisätiedot

Tähtäimessä työmarkkinat polkuja ja poteroita

Tähtäimessä työmarkkinat polkuja ja poteroita Tähtäimessä työmarkkinat polkuja ja poteroita Uudenmaan TE-toimisto Tuetun työllistymisen palvelulinja 1 22.9.2015 Uudenmaan TE-toimisto Anne Hirvonen Tilastotietoa koko maa 2 22.9.2015 Uudenmaan TE-toimisto

Lisätiedot

OPISKELUN RAHOITUS AIKUISELLE

OPISKELUN RAHOITUS AIKUISELLE OPISKELUN RAHOITUS AIKUISELLE www.opintoluotsi.fi sivustolta koostanut Lapin TE-toimisto / YLEISET TUET Opintotuki Opintotuki koostuu opintorahasta, asumislisästä ja valtion takaamasta opintolainasta.

Lisätiedot

Muutosturva. www.mol.fi

Muutosturva. www.mol.fi Työnhakijalle & työnantajalle Muutosturva www.mol.fi Työllistymisen ja muutosturvan toimintamalli Työllistymistä ja muutosturvaa koskeva toimintamalli parantaa työntekijän asemaa tilanteissa, joissa hän

Lisätiedot

Työttömyysturva. Esko Salo

Työttömyysturva. Esko Salo Työttömyysturva Esko Salo 16.9.2015 Työttömyysetuuksien saajat 2014 Työttömyysetuuksia maksettiin yhteensä 4,8 mrd ansioturva: saajia 332 000, etuudet 2,7 miljardia peruspäiväraha: saajia 75 000, etuudet

Lisätiedot

IDEASTA WALTTI-TALOKSI

IDEASTA WALTTI-TALOKSI WALTTI-TALO IDEASTA WALTTI-TALOKSI Ideointi käytännön työn pohjalta: Asiakkaan mahdollisuuksien kartoittaminen -> asiakkaat toimenpiteissä, joihin kuuluvat ja joista hyötyvät Työntekijöillä parempi havainnointimahdollisuus

Lisätiedot

TE-palvelut työnantajille. 25.9.2014 Toimisto Otsikko

TE-palvelut työnantajille. 25.9.2014 Toimisto Otsikko TE-palvelut työnantajille 1 Ilmoita avoin työpaikka Paikan ilmoittaminen verkossa, te-palvelut.fi Kun teet työnantajana yhteistyösopimuksen TE-toimiston kanssa, saat omalta TE-toimistoltasi käyttöösi verkkopalvelutunnukset

Lisätiedot

Työsuhdesairaanhoitotyönantajan. vai mahdollisuus? Jan Schugk Johtava työterveyslääkäri Nokia Oyj

Työsuhdesairaanhoitotyönantajan. vai mahdollisuus? Jan Schugk Johtava työterveyslääkäri Nokia Oyj Työsuhdesairaanhoitotyönantajan velvollisuus vai mahdollisuus? Jan Schugk Johtava työterveyslääkäri Nokia Oyj 1 2005 Nokia Työsuhdesairaanhoito.ppt / 2005-09-29 / JS Käsitteen määrittely Työsuhdesairaanhoito

Lisätiedot

B-lausunnon ja liitteiden sisältö Kelan näkökulmasta

B-lausunnon ja liitteiden sisältö Kelan näkökulmasta B-lausunnon ja liitteiden sisältö Kelan näkökulmasta Johannes Guo LT, työterveyshuollon erikoislääkäri Asiantuntijalääkäri/ KELA Ammatillisen Kuntoutuksen Päivät/ AVIRE 14.10.2011 B-lausunto on tärkeä

Lisätiedot

Rahoituspohjan muutos - työttömyysetuuksien käyttötarkoituksen laajentaminen

Rahoituspohjan muutos - työttömyysetuuksien käyttötarkoituksen laajentaminen Etelä-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimisto MUUTOKSET PALKKATUKEEN Rahoituspohjan muutos - työttömyysetuuksien käyttötarkoituksen laajentaminen Välityömarkkinatoimijoille määräkiintiöt - yhdistyksille,

Lisätiedot

Työeläkelaitoksen mahdollisuudet osatyökykyisen työssä jatkamiseksi.

Työeläkelaitoksen mahdollisuudet osatyökykyisen työssä jatkamiseksi. Työeläkelaitoksen mahdollisuudet osatyökykyisen työssä jatkamiseksi Aiheet Jukka Kivekäs 1. Työkyvyttömyys vähenee 2. Työkyvyttömyyden arvioinnista 3. Osatyökyvyttömyyseläkkeet 4. Työeläkekuntoutus 5.

Lisätiedot

TE-palvelut ja ammatillinen kuntoutus

TE-palvelut ja ammatillinen kuntoutus TE-palvelut ja ammatillinen kuntoutus Uudenmaan ELY-keskus Jani Lehto 11.9.2014 TE-palvelut perustuvat lakiin julkisista työvoima- ja yrityspalveluista TE-palvelut ovat julkisia työ- ja elinkeinopalveluita,

Lisätiedot