työttömyyde Miten hallitset elämäntilanteesi?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "työttömyyde Miten hallitset elämäntilanteesi?"

Transkriptio

1 Terveenstää työttömyyde Miten hallitset elämäntilanteesi?

2 Kirjoittajat Mia Pylkkönen, Jukka Vuori ja Maija Kääriäinen Valokuvat Jukka Uotila ja Patrik Lindström Ulkoasu Leena Seppänen Taustaryhmä Työterveyslaitos, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, sosiaali- ja terveysministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, Kansaneläkelaitos, Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK ry., Elinkeinoelämän keskusliitto EK ry., Työeläkevakuuttajat TELA ry. ja Työturvallisuuskeskus ISBN Edita Prima Oy, Vilppula 2010

3 TERVEENÄ TYÖTTÖMYYDESTÄ Miten hallitset elämäntilanteesi?

4 Terveenä työttömyydestä -opas on tarkoitettu kaikille työelämähaasteiden parissa luoviville. Erityisesti se tarjoaa keinoja työkyvyn, hyvinvoinnin sekä terveyden ylläpitämiseen työttömyyden aikana. Oppaan esimerkkitarinoista saat vinkkejä muiden työttömyyden omakohtaisesti kokeneiden ratkaisuista. Arvioi lukiessasi, voisiko jokin niistä sopia myös sinulle. Oppaan loppuun on koottu tietoa työllistymistä ja työkykyä edistävistä palveluista ja tukimuodoista sekä toimeentuloturvasta työttömyyden aikana. Huomioithan, että muistio ei ole tyhjentävä! Tarkempaa tietoa erilaisista tukimuodoista sekä sosiaaliturvaetuuksien myöntämisen edellytyksistä saat muistiossa mainituilta tahoilta. Ota yhteyttä niihin ja selvitä, millaisiin tukimuotoihin ja toimenpiteisiin olet oikeutettu. Terveenä työttömyydestä -opas on ajantasaistettu painos Työterveyslaitoksen yhdessä Työturvallisuuskeskuksen, Kansaneläkelaitoksen, sosiaali- ja terveysministeriön, Työeläkevakuuttajat TELA ry:n (ent. Työeläkelaitosten liitto) sekä työja elinkeinoministeriön (ent. työministeriö) kanssa vuonna 1993 tuottamasta samannimisestä julkaisusta. Päivitetyn oppaan esimerkkitarinoissa esiintyvistä henkilöistä osa oli mukana myös vuoden 1993 alkuperäisessä painoksessa. Oppaan päivittämistyön on rahoittanut sosiaali- ja terveysministeriö osana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koordinoimaa pitkäaikaistyöttömien terveydenhuollon kehittämiskumppanuushanketta.

5 Työttömyys mahdollisuus uuteen Työn menettäminen herättää luonnollisesti pelkoa, ahdistusta ja surua. Myös pettymyksen ja vihan tunteet ovat mahdollisia. Miksi juuri minä? ja Mitä olisi pitänyt tehdä toisin? -kysymykset eivät kuitenkaan tuo tilanteeseen ratkaisua. Omien, ehkä sekavienkin tunteiden ja ajatusten hyväksyminen voi olla alku johonkin uuteen. Pysähdy arvioimaan tilannettasi. Älä takerru menneeseen, vaan kysy itseltäsi: Miten työttömyys vaikuttaa minuun? Mitä odotan tulevaisuudeltani, ja mitä voisin tehdä sen eteen? Riittävätkö voimavarani? Millaista apua tarvitsen? Ja mistä sitä saan? Selvitä työttömyysturvasi ajoissa. Mitä työ merkitsee sinulle? Työ antaa taloudellisen toimeentulon ja rytmittää elämää. Työ tarjoaa sosiaalisen yhteisön, ryhmän, jossa tavata ihmisiä ja kokea yhteenkuuluvuutta. Työ tarjoaa mahdollisuuden hyödyntää omaa osaamista ja saada onnistumisen kokemuksia. Työ antaa mahdollisuuden tuntea itsensä tarpeelliseksi, vaikka muilla elämänalueilla olisi puutteita ja epäonnistumisia. Toisaalta työ voi olla myös raskasta, yksitoikkoista tai muulla tavoin epätyydyttävää. Joku voi tuntea olevansa jopa kokonaan väärällä alalla. Työ on vain osa elämää, ja sen hallinta vain osa elämänhallintaa. Työn menettäminen kuitenkin vaikuttaa usein myös muihin elämänalueisiin. Oman hyvinvointisi vuoksi sinun kannattaa työttömyyden uhatessa tai työttömäksi jäädessäsi arvioida, mitä työ sinulle ja elämällesi viimekädessä merkitsee.

6 Kysy itseltäsi: Mitä työ merkitsee toimeentulolleni? Jos olet jo aiemmin joutunut laskemaan rahasi tarkkaan, säännöllisten palkkatulojen menettäminen herättää luonnollisesti pelkoa ja ahdistusta. Jos olet arvostanut hyvää toimeentuloa ja riippumattomuutta, työttömyys saattaa olla kolaus itsetunnollesi. Monet tulevaisuuden suunnitelmasi saattavat karista, jolloin tunnet vihaa ja pettymystä. Mitä työ merkitsee ihmissuhteilleni? Jos ihmissuhteesi ovat rajoittuneet työtovereihin, saatat kokea itsesi hylätyksi ja yksinäiseksi. Jos lähipiirissäsi on paljon työssäkäyviä, huonommuuden ja kateuden tunteet ovat mahdollisia. Mikä osa työllä on elämässäni yleensä? Mitä muuta arvokasta elämässäni on? Mitä enemmän olet arvostanut itseäsi työn kautta, sitä voimakkaammin sen menettäminen vaikuttaa itsetuntoosi ja -arvostukseesi. Jos työ on ollut keskeinen osa elämääsi, uusien arvojen ja näkökulmien pohtiminen saattaa olla tarpeen. Tämä vie aikaa ja voimia, mutta auttaa sinua eteenpäin. Työn ja työttömyyden merkitys vaihtelee yleensä iän ja elämäntilanteen mukaan. Esimerkiksi nuorena päivärytmi ja ihmissuhteet riippuvat usein muista asioista kuin säännöllisestä työstä. Jos olet jäänyt työttömäksi suoraan koulusta, käsityksesi työelämästä on ehkä vielä jäsentymätön ja epämääräinen. Tällöin pitkittyvä työttömyys voi aiheuttaa kielteisen asenteen työelämää kohtaan ja vaikeuttaa myöhempää työhön sopeutumista. Jos taas olet jäänyt työttömäksi pitkän työuran jälkeen, aikasi saattaa tuntua aluksi pitkältä. Samoin ystäväpiirisi voi muuttua, etenkin jos tapanasi on ollut viettää työtovereiden kanssa myös vapaa-aikaasi. Selkeytä tilanteen tosiasiat kysymällä itseltäsi: Kuinka kauan uskon työttömyyden jatkuvan, ja mitä siitä tosiasiassa seuraa? Miten työttömyys vaikuttaa elämääni? Millaisena näen oman tulevaisuuteni? Mihin arvioni tulevaisuudesta perustuvat?

7 Mika Bergström pääsi koulutustaan vastaavaan työhön palkkatuetun työn avulla. Palkkatuettu työ on erinomainen tukimuoto nuorille Mika Bergström (26) valmistui logistiikan perustutkintoon johtavalta linjalta keväällä Ennen ammatillisia opintojaan Bergström kävi mukautetun perusopetuksen ja ammattikympin. Valmistumisen jälkeen ei ollut niin ajan tasalla, et ois tajunnu varhaisen työnhaun tärkeyttä. Se oli oikeastaan ainoa kompastuskivi siellä ammattikoulussa, ettei aktiivisen työnhaun tärkeyttä hirveesti korostettu. Mutta kukapa sitä sinne kouluun toisaalta haluis jäädä, joten ilmoittauduin itsekin työkkäriin heti valmistumisen jälkeen. Työvoimatoimistossa osallistuin alkuinfoon ja varasin ajan nuortenneuvojalle, jonka kans käytiin läpi muun muassa työnhakuprosessia ja toimeentuloturva-asioita. Pidempikestoista työtä ei ollut tarjolla, ja työttömänä tais vierähtääkin reilu vuosi. Työkkärin nuortenneuvoja laittoi jossain vaiheessa paperini tuetun työllistymisen palveluun, jossa nuorten työnhakua avitetaan työllistymisen pitkittyessä. Tuetun työllistymisen palvelun työvalmentaja on puuhaillut paljon myös nykyisen työni puolesta. Työskentelen koulutusta vastaavassa työssä, palkkatuettuna yksityisen puolen yrityksessä. Aloitin puolen vuoden harjoittelulla vajaa puolitoista vuotta sitten, ja palkkatuetusta työajasta on vielä vuosi edessä. Ihan vielä ei siis tarvi jännätä jatkoa, mutta työnhaun suhteen olen kyllä viisastunut. Tietoa työsuhteen jatkosta pitää saada hyvissä ajoin, että ehtii varautua. Yksikin vuosi kun menee nopeeta, kun se on mennäkseen.

8 Selvitä mahdollisuutesi Kun jokin vanha päättyy, tulee tilaa uudelle. Vaihtoehtoja löytyy, kun ei lankea katkeruuteen tai toivottomuuteen. Monet omistautuvat kymmeniksi vuosiksi samoille työtehtäville pysähtymättä koskaan arvioimaan työnsä mielekkyyttä ja näkemään mahdollisuuksiaan laajemmin. Suunnan muuttamiseksi on ensin pysähdyttävä. Työn menettäminen tarjoaa tilaisuuden kartoittaa omia mahdollisuuksia ja punnita vaihtoehtoja rauhassa. Aloita mahdollisuuksiesi selvittäminen kysymällä itseltäsi: Haluanko ja voinko palata työhön entiselle alalleni? Voinko vaihtaa ammattia? Mitä koulutusmahdollisuuksia minulla on? Olisiko minusta yrittäjäksi? Miten voin hyödyntää työstä vapautuneen ajan? Onko minulla toiveita ja suunnitelmia, joita en koskaan uskaltanut tai jaksanut toteuttaa työesteiden vuoksi? Kokeilisinko nyt? Paljonko voin antaa itselleni aikaa pohtia tulevaisuutta ja etsiä vaihtoehtoja? Kysy neuvoa ja hanki tietoa. Kun löydät mielekkäitä vaihtoehtoja ja ratkaisuja, ole aloitteellinen ja toimi aktiivisesti niiden suuntaisesti. Ole ennakkoluuloton ja kokeile rohkeasti uusia asioita. Luovuttaminen ei auta sinua ratkaisemaan tilannettasi. Syyllisyyteen ja huonommuuden tunteisiin ei ole syytä. Keskustele avoimesti läheistesi kanssa ja kerro heille työn menettämisen herättämistä tunteista ja ajatuksista. Kun teet itse aloitteen, läheistesi on helpompi tarjota sinulle tukeaan. Selvitä tilannettasi ongelma kerrallaan ja aloita helpoimmin ratkaistavista asioista. Kun tiedät ratkaisu- ja toimintamahdollisuuksistasi, sinun on helpompi olla aktiivinen ja toimia aloitteellisesti. Tutustu ensitöiksesi työ- ja elinkeinotoimiston (TEtoimisto) tarjoamiin työnhakija- ja työnvälityspalveluihin. Työnhakijapalvelujen koulutus- ja ammattitietopalvelu tarjoaa tietoa koulutus- ja työmarkkinoista sekä työsuhteisiin ja ammatilliseen kehittymiseen liittyvistä asioista. Työnvälityspalvelut välittää tietoa avoimista työpaikoista koti- ja ulkomailla. Yksityiskohtaisempaa tietoa näistä sekä ammatinvalinta-, urasuunnittelu- ja ammatillisen kuntoutuksen palveluista saat TE-toimistosta sekä mol.fi-verkkopalvelun sivuilta. TE-toimiston verkkopalveluja (mm. Ammattinetti, CV-netti ja urasuunnittelusivustot) voit hyödyntää myös TE-toimistojen sähköiseen asiointiin varatuilta itsepalvelupäätteiltä. Työvoimaneuvojat auttavat ja opastavat tarvittaessa sähköiseen asiointiin liittyvissä asioissa.

9 Elämä on täynnä mahdollisuuksia, mutta nöyrä pitää olla Näyttämöpäällikkö Jorma Rinta-Valkaman mielestä oma asenne on työttömyydestä selviytymisessä ja yleensäkin työelämässä kaiken a ja o. Jorma Rinta-Valkama (58) jäi työttömäksi luvun lamavuosina silloisen työnantajan ajauduttua konkurssiin. Tuolloin 42-vuotias Rinta-Valkama koki työttömyyden ainutkertaisena mahdollisuutena punnita tulevaa elämäänsä. Se oli todellakin valtava mahdollisuus, herkullinen hetki jäädä tekemään jotain, mihin ei työssä ollessa koskaan ollut aikaa. Edellinen lama vahvisti sen, mitä lapsuus suurperheessä oli aikoinaan opettanut; niin huonoa tilannetta ei tule, ettei siitä selviäisi. Mielestäni kaikki muuttuvat tilanteet ovat mahdollisuuksia! Työttömäksi jouduttuani tiesin jo aika hyvin, missä olen hyvä ja mikä minua ei kiinnosta, mutta kävin kuitenkin vielä ammatinvalintapsykologin juttusilla työvoimatoimistossa. Minulla ei koskaan ollut minkäänlaista musiikillista osaamista, mutta poikani soittotuntien päättymistä musiikkiopiston käytävällä odotellessani huomasin jossain vaiheessa nauttivani siitä epävireisen soiton synnyttämästä kakofoniasta, siitä musiikista Työ kulttuurin parissa alkoi kiinnostaa yhä enemmän. Vuoden työttömyysjakson jälkeen pääsin osa-aikaiseksi näyttämömieheksi kulttuuripalveluja tuottavaan organisaatioon puolenvuoden työllistämistuella. Ensimmäisen syksyn jälkeen työni jatkuivat, ja nykyisin toimin talon näyttämöpäällikkönä luvun taantuma tulee näkymään työssäni viiveellä, mutta jos jäisin työttömäksi nyt, osa-aikaeläkeikäsenä, uskon että minulla olisi jopa enemmän mahdollisuuksia kuin viime laman aikaan. Vanhenevana miehenä minun on tosin taisteltava myös hengen ja ruumiin rappiota vastaan. Se, että pitää itsensä fyysisesti kunnossa, on iso asia. Työssä jaksamista tukevat perhe ja harrastukset, mutta työttömyydestä selviytymisessä olisi edelleen tärkeintä se äidinmaidossa tullut asenne, että niin vaikeaa tilannetta ei voi tulla, etteikö siitä selviäisi. Maailma on täynnä mahdollisuuksia, ja miestä mitataan valintojen mukaan. Vaikka mitä tapahtuisi, on pidettävä mielessä, että vastuu on loppupeleissä aina itsellä. Jos teet työsi hyvin ja hyvällä asenteella, niin joskus, kun se nousukausi taas tulee, saat ehkä pitää työsi tai löydät jotain vielä enemmän.

10 Säilytä ote elämääsi Säilytä työttömyytesi ajan sama päivärytmi kuin työssä ollessasi. Tehokas työhön tai koulutukseen hakeutuminen sekä käytännön asioiden uudelleen järjestäminen vievät aikaa. Autat itseäsi heräämällä ajoissa ja pitämällä kiinni tutuista arkirutiineistasi. Hyödynnä palkkatyöltä vapautunut aikasi. Etsi itsellesi uusia harrastuksia. Ota selvää, löytyisikö paikkakunnaltasi esimerkiksi sinua kiinnostavaa vapaaehtoistoimintaa ja -yhdistyksiä. Aktiivisuus ja oman kokemuspiirin laajentaminen kannattaa. Näe mahdollisuutesi ja tartu niihin rohkeasti. Vain kokeilemalla tiedät, sopiiko jokin toiminta sinulle ja mitä voit siitä saada. Löytyykö uutta työtä? Luota itseesi! Ota yhteys TE-toimistoon ja ilmoittaudu työnhakijaksi heti, kun sinut on irtisanottu, lomautettu tai olet muuten jäänyt työttömäksi. Muista, että viivyttely voi johtaa toimeentuloturvaetuuksiesi heikkenemiseen. Aloittamalla uuden työn etsimisen mahdollisimman pian vältyt rimakauhulta ja turhilta lannistumisilta. Työnhakuun on toisaalta syytä asennoitua realistisesti. Työn etsiminen vie aikaa ja on usein kirjaimellisestikin kokopäivätyötä. Anna arvo omalle osaamisellesi ja kokemuksillesi ja tuo ne työpaikkahaastatteluissa rohkeasti esiin. Valmistautumalla huolellisesti työhönottohaastatteluihin vähennät turhaa jännittämistä. Mahdollisiin pettymyksiin voit varautua suhtautumalla työnhakuun avoimin mielin. Opastusta ja vinkkejä onnistuneeseen työnhakuun saat TE-toimiston työnhakukeskuksista. TE-toimistojen itsepalvelupäätteiltä löydät tuoreimmat tiedot avoimista työpaikoista alallasi. Työvoimaneuvojilta saat ajantasaista tietoa työllistymistä edistävistä tukipalveluista. Voit osallistua TE-toimistojen järjestämiin ryhmiin, joissa harjoitellaan ja aktivoidaan työnhakua, tehdään urasuunnittelua sekä etsitään koulutusvaihtoehtoja. Etsiessäsi työtä, harkitse paljonko ja missä asioissa olet valmis joustamaan. Esimerkiksi alan tai paikkakunnan vaihtaminen voi olla hyvä ratkaisu, vaikka suuret muutokset tuntuisivat aluksi vaikeilta. Jos harkitset alan vaihtamista, TE-toimisto voi järjestää sinulle ammatinvalinta- ja urasuunnittelupalvelua. TE-toimiston kautta on mahdollista myös päästä työharjoitteluun tai -kokeiluun itseä kiinnostavalle uudelle alalle. Tärkeintä työnhaussa on aktiivisuus ja oma-aloitteisuus! Ota itse yhteyttä työnantajiin. Internet on nykyaikaa myös työnhaussa. Sähköiset työnvälityspalvelut ovat tehokkaita informaatiokanavia etsiessäsi avoimia työpaikkoja sekä tietoa potentiaalisista työnantajista. Voit täydentää ja tehostaa työnhakuasi jättämällä avoimen työhakemuksen ja ansioluettelosi verkkopalveluihin työnantajien hyödynnettäväksi. Jos työttömyytesi pitkittyy, TE-toimistosi laatii yhdessä sinun ja alueesi sosiaalitoimen kanssa aktivointisuunnitelman, jonka avulla työelämään kiinnittymistäsi 10

11 tuetaan. Vaikeimmin työllistyvien työllistymispalveluista vastaavat TE-toimiston, kuntien ja Kelan yhteiset työvoiman palvelukeskukset (TYP-keskukset). Lisätietoa TYP-keskusten toiminnasta ja palveluista saat oman alueesi TE-toimistosta. Kysy työvoimaneuvojalta TE-toimiston järjestämistä työnhakuinfoista ja työnhakuvalmennuksesta! Opiskelemaan? Koulutus kehittää osaamistasi ja taitojasi sekä parantaa mahdollisuuksiasi työmarkkinoilla. Opiskelu tarjoaa mahdollisuuden oppia myös aivan uusia taitoja. Ravistele rutiinejasi ja ole avoin uudelle. Työelämä kehittyy nopeasti, eikä työssä ole usein muiden kiireiden vuoksi aikaa paneutua uuden oppimiseen. Muuttuvassa työelämässä ammatteja katoaa, ja toisia tulee tilalle. Yhä useampi joutuu työikänsä aikana vaihtamaan työpaikan lisäksi työtehtäviään ja ammattiaan. Elämä on jatkuvaa kasvua ja kehittymistä. Ikä ei ratkaise uuden omaksumista myös aikuinen oppii, kun haluaa ja luottaa kykyynsä oppia. Selvitä itsellesi, mikä sinua todella kiinnostaa ja millaista osaamista tarvitset saavuttaaksesi tavoitteesi. Sopivia koulutusvaihtoehtoja löytyy varmasti. Tietoa täydennys- ja uudelleenkouluttautumismahdollisuuksista saat ammatillisista oppilaitoksista, kansanopistoista, kansalais- ja työväenopistoista sekä kesäyliopistoista ja avoimista yliopistoista. TE-toimiston ammatinvalintapsykologi auttaa tarvittaessa uuden ammatin ja koulutuksen valinnassa, ja työvoimaneuvojalta saat tietoa muun muassa työvoimapoliittisesta aikuiskoulutuksesta. Koulutukseen, ammatteihin sekä työtehtäviin ja työelämään liittyvissä kysymyksissä kannattaa kääntyä TE-toimiston koulutus- ja ammattitietopalvelun puoleen. Jos olet kiinnostunut hyödyntämään työttömyysaikasi ammattitaitosi ja osaamisesi kehittämiseen, selvitä oikeutesi omaehtoisen aikuiskoulutuksen ajalta maksettaviin opintososiaalisiin etuuksiin ammattiliittosi työttömyyskassasta tai Kelalta. Jos olet työsuhteessa, voit hakea ammatillisia taitoja kehittävän koulutuksen ajalle Koulutusrahaston aikuiskoulutustukea. Tämän päivän työelämä asettaa haasteita myös maahanmuuttajaväestöllemme, keskeisimmät työllistymisen ongelmat liittyvät usein puutteelliseen suomenkielentaitoon. Jos olet hankkinut ammatillisen koulutuksesi ja työkokemuksesi muualla kuin Suomessa, työllistymistäsi saattaa vaikeuttaa myös koulutuksesi heikko vastaavuus sekä suomalaisen työelämän puutteellinen tuntemus. Maahanmuuttajataustaisten sopeutumista suomalaiseen työelämään ja yhteis- kuntaan tuetaan muun muassa kotoutumiskoulutuksen avulla. Lakisääteiseen kotouttamisohjelmaan osallistuminen edellyttää kotoutumissuunnitelman laatimista ja siihen sitoutumista. Kotouttamistoimenpiteisiin liittyvissä kysymyksissä auttavat TEtoimisto ja Kela. Ylläpidä työelämävalmiuksiasi myös työttömyyden aikana. 11

12 Parturi-kampaajaksi opiskeleva Margaret Samuel löysi motivaation tarttua oppikirjoihin. Ilman riittävää kielitaitoa selviytyminen työelämässä on vaikeaa Kun Margaret Samuel (45) muutti Suomeen parikymmentä vuotta sitten, kotimaassa aloitetut sairaanhoitajaopinnot vaihtuivat pätkätyövuosiin Suomessa. Tein vuosien ajan lukuisia määräaikaisuuksia kotipalvelussa, sairaala-apulaisena ja lähihoitajana hengityshalvauspotilaiden parissa. Yritin useaan otteeseen hankkia itselleni ammatillisen pätevyyden, mutta heikon suomenkielen vuoksi opiskelu oli liian haasteellista. Vaikka läheiseni kannustivat minua opiskelemaan, perheellisenä palkkatyö meni aina lopulta vaikealta tuntuvan opiskelun edelle. En ole koskaan erityisesti pitänyt lukemisesta ja olen aina pyrkinyt välttämään kaikenlaista kirjallisuutta. Tietysti työkin opettaa, mutta ilman ammatillista koulutusta työelämässä on alempiarvoisemmassa asemassa kuin muut. 12 Nyt opiskelen parturi-kampaajaksi ja toivon voivani perustaa joku päivä oman yrityksen. Haluan itselleni ammatin, oman aseman. Haluan mennä elämässä eteenpäin. Vaikka olen käytännönläheinen ja opin parhaiten tekemällä, olen ymmärtänyt myös teorian tärkeyden. Jos haluaa itselleen hyvän aseman, on oltava valmis hankkimaan tietoa ja kiinnostunut ottamaan selvää asioista. On oltava kiinnostunut myös yhteiskunnallisista asioista ja siitä, mitä maailmalla tapahtuu. Saan opiskeluuni tukea perheeni ja ystävieni ohella myös koulusta, jossa maahanmuuttajien tukiopetukseen todella panostetaan. Tukea jaksamiseen saan myös omasta seurakunnastani. En siis ole vaikeidenkaan asioiden kanssa enää yksin!

13 Aiotko yrittäjäksi? Uskalla kyseenalaistaa totuttu ja tehdä luovia ratkaisuja. Yrittäminen vaatii vahvaa osaamista, rohkeutta ottaa riskejä sekä pitkäjänteisyyttä ja innostusta viedä asioita päätökseen. Jos haluat yrittäjäksi, sinulla on oltava selkeä kuva yrityksesi toiminta-ajatuksesta. Jos tunnet kiinnostusta yrittämiseen, ota yhteyttä TE-toimistoon sekä alueesi elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukseen (ELY-keskus, ent. TE-keskus). Työttömänä työnhakijana voit hakeutua TE-toimistojen työvoimakoulutuksena toteuttamiin yrittäjävalmennuksiin ja -koulutuksiin sekä saada yritysideallesi starttirahaa. ELY-keskusten yrityspalvelut tarjoavat yrittäjyysvalmennusta sekä neuvontaa ja tukea yritystoiminnan käynnistämiseen, hallintaan ja kehittämiseen. Yrittäjyyteen liittyvää täydennyskoulutusta ja lyhytkestoista yrittäjävalmennusta tarjoavat myös aikuiskoulutusta järjestävät oppilaitokset. Tietoa yrityksen perustamisesta tarjoavat myös työ- ja elinkeinoministeriön koordinoima maksuton Yritys-Suomi-verkkopalvelu sekä Suomen uusyrityskeskukset. Henkilökohtaista neuvontaa liikeidean kehittämisessä antavat kuntien ja kaupunkien elinkeinoasiamiehet sekä paikalliset yritysneuvontapisteet. Riittävätkö rahasi? Uusia mahdollisuuksia ja ratkaisuja löytyy aina. Raha-asioiden hoitoon löytyy aina keinoja. Aloita taloudellisten ongelmien ratkaiseminen selvittämällä menosi ja tulosi. Voitko luopua jostakin totutusta tai kenties osasta omaisuuttasi? Jos työsi on loppunut yllättäen, ja olet rakentanut tulevaisuutesi vakaan toimeentulon varaan, taloudelliset ongelmat voivat tuntua aluksi ylitsepääsemättömiltä. Älä jättäydy yksin! Yksin murehtien ongelmat alkavat helposti tuntua suuremmilta kuin mitä ne todellisuudessa ovatkaan. Ulkopuolinen apu ja ongelmien jakaminen auttavat näkemään asiat oikeassa mittakaavassa. Tällöin myös elämää eteenpäin vievien ratkaisujen tekeminen on helpompaa. TE-toimistosta saat tietoa työttömyysturvan työvoimapoliittisista edellytyksistä sekä muutos- ja palkkaturvasta. Työttömyysturva-asioissa kannattaa aluksi ottaa yhteyttä omaan työttömyyskassaan. Jos et ole työttömyyskassan jäsen, selvitä työttömyysturvaoikeutesi Kansaneläkelaitoksen paikallistoimipisteestä. Kun huomaat taloutesi olevan tiukoilla, älä viivyttele avun hakemisessa! Taloudellisen tilanteen paikkaaminen vakuudettomilla kulutusluotoilla voi tuntua nopealta ja helpolta ratkaisulta. Ensiavuksi otettu pikavippi johtaa kuitenkin helposti taloudellisten ongelmien kasautumiseen ja monimutkaistumiseen. Koska rahahuolet vaikeuttavat usein myös muiden asioiden hoitamista, taloudelliset ongelmat on syytä saada hallintaan mahdollisimman varhain. Lainojen maksujärjestelyistä kannattaa neuvotella aluksi oman pankin kanssa. Velka-asioissa sinua neuvovat myös kuntien velkaneuvojat, seurakuntien diakoniatyöntekijät, Suomen Kuluttajaliitto, Marttaliitto ry. alueellisine Marttapiiriliittoineen 13

14 Lama pakotti Taina Kanervan miettimään, mitä hän todella haluaa tehdä. Pysähdyksen myötä syntynyt ajatus tanssiin liittyvästä urasta kantoi tanssikoulun toimitusjohtajaksi asti. Ja kaikki lähti ihan pienestä Taina Kanerva (45) oli osakkaana pienessä mainosfirmassa 1990-luvun laman iskiessä. Pari vuotta toimineen yrityksen kaatuminen oli henkisesti kova paukku. Toisaalta työttömyys tarjosi tuolloin 29-vuotiaalle Tainalle vapauttavan mahdollisuuden selventää uratoiveita sekä kehitellä tanssiharrastuksesta virinnyttä liikeideaa. Starttirahalla yritystoiminta käynnistyi vauhdilla. Kotihoidontuki mahdollisti äitiyden ja osaaikayrittäjyyden yhdistämisen ensimmäiset kaksi vuotta. Ohjaajakoulutusten ja ryhmäesiintymisten myötä pulla alkoikin sitten kasvaa. Verkostoituminen toi mukanaan kontakteja, yhteydenottoja sekä yhteistyötarjouksia. Toiminnan laajetessa suoritin kolmivuotisen yrittäjän erikoisammattitutkinnon. Opinnot herättivät tajuamaan, ettei itseä ollut järkeä hajottaa joka suuntaan. Taiteilijankin on pidettävä huoli rahakirstustaan. 14 Aloin miettiä entistä enemmän sitä, mihin kannattaa keskittyä, jotta löydän resurssieni ja mahdollisuuksieni välisen tasapainon. Nykyistä lamaa en ole ehtinyt järin miettimään. Ennakointi on kuitenkin yrittäjän arkea. Vaikka uusien kehitystrendien ja kontaktien mukana on tullut jatkuvasti uutta, en luota siihen, että näin olisi välttämättä jatkossa. Tietysti takaraivossa pitää olla pieniä varasuunnitelmia strategioita, joilla tuotepalettia on mahdollista muokata pienin muutoksin, jos lama sitä jossain vaiheessa edellyttää. Viime lama ja sen jälkeinen uskaltautumiseni opettivat, että asiat ovat kiinni omasta rohkeudesta, päättämisestä ja toiminnasta. On oltava sinnikäs. Kriisejä on ollut aina, ja niitä tulee jatkossakin. Ei kannata pelästyä ja jäädä ihmettelemään, vaan jatkaa rohkeasti toimintaa. Se suomalainen sisu olisi nyt ehdottomasti otettava käyttöön!

15 sekä velkaneuvontaan erikoistuneet yhdistykset ja yhteisöt. Tiukan kotitalouden hoidossa opastavat muun muassa Suomen Kuluttajaliitto sekä Marttaliitto ry. Taloudellisessa ahdingossa viimesijaisesta toimeentuloturvastasi vastaa asuinkuntasi tai kaupunkisi sosiaalitoimisto, josta olet oikeutettu hakemaan toimeentulotukea. Sosiaalihuollot voivat myös myöntää ylivelkaantumisen ja taloudellisen syrjäytymisen ehkäisemiseksi tarkoitettua sosiaalista luottoa. Lisätietoja sosiaalisesta luototuksesta saat kuntasi tai kaupunkisi sosiaalitoimistosta. Tarvittaessa voit myös hakea oikeuden päätöstä lainojesi uudelleenjärjestelylle velkasaneerauksen avulla. Rahavaikeuksista huolimatta muista, että taloudelliset kolhut eivät ole vakavimpia asioita elämässä, niin kipeiltä kuin ne aluksi tuntuvatkin. Pidä yhteyttä ystäviin Vaali ihmissuhteitasi. Ystävien ja läheisten tuki on tärkeää kaikille. Erityisesti sen merkitys korostuu psyykkisesti kuormittavissa elämäntilanteissa, kuten työttömäksi jouduttaessa. Työsuhteen päättyminen ei ole syy passivoitua ja jättäytyä yksin. Eristäytyminen kaventaa sosiaalista verkostoasi ja uhkaa siten hyvinvointiasi. Vaikka saatat ehkä kadehtia työssä käyvää puolisoasi tai ystäviäsi, älä laiminlyö tärkeitä ihmissuhteitasi sen vuoksi. Vaihda näkökulmaa ja tarkastele tilannettasi toisin työttömyys tarjoaa tilaisuuden hoitaa sellaisia ihmissuhteita, joille työssä ollessa ei ole ollut aikaa tai voimia. Samalla voit itsekin toimia tukena ystävillesi ja läheisillesi heidän elämäntilanteissaan. Lisääntynyt vapaa-aika antaa tilaa vanhoille ja uusille harrastuksille, joiden parista voit löytää myös uusia ystäviä. Huolehdi kehon ja mielen hyvinvoinnista Liikunta rentouttaa ja hyvä kirja antaa uutta ajateltavaa. Työttömänä mieli saattaa olla välillä maassa. Pitkittyessään alakuloisuus kuitenkin ruokkii helposti epäterveellisten elämäntapojen kehittymistä. Paino saattaa nousta, ja liiallisesta alkoholin tai muiden päihteiden käytöstä voi tulla ongelma. Hyvä fyysinen kunto auttaa mieltä jaksamaan ja selviytymään muutostilanteissa. Samalla kun liikunta rentouttaa kehoa, se piristää ja kohottaa mielialaa. Kuntoilu yhdessä ystävän kanssa tai harrastelijaryhmässä tarjoaa hyvän tilaisuuden tavata ihmisiä. Kävely, hölkkä ja vaeltelu luonnossa ovat yksinkertaisia tapoja liikkua ja kuntoilla. Uinnin ja monien palloilulajien tapaan ne eivät myöskään edellytä kalliita välineitä tai ulkopuolista ohjausta. Kun ylläpidät kuntoasi, muista, että tärkeintä on liikunnan säännöllisyys, ei sen muoto. Kysy lähialueesi liikuntamahdollisuuksista kuntasi tai kaupunkisi liikuntavirastosta. Neuvoja ja vinkkejä liikkumiseen antavat myös työttömien yhdistykset, Suomen Urheiluliitto ry:n (SUL) jäsenpiirien piiritoimistot, Suomen Työväen Urheiluliitto ry:n (TUL) kuntopalvelut ja -aluetoimistot, Suomen kuntoliikuntaliitto sekä Suomen Latu. 15

16 Ota selvää myös muista harrastusmahdollisuuksista lähialueellasi. Kulttuurista, kuten kirjallisuudesta ja taiteesta, voi nauttia pienelläkin budjetilla, yksin tai ystävien seurassa. Tietoa erilaisista kulttuuritapahtumista ja harrastusmahdollisuuksista saat muun muassa paikkakuntasi kulttuuritoimesta. Useat taidemuseot ja -galleriat järjestävät säännöllisin väliajoin avointen ovien päiviä, jotka kannattaa niin ikään hyödyntää. Lukeminen rentouttaa mieltä ja antaa uutta ajateltavaa. Kirjastot lainaavat lukuelämyksiä moneen makuun. Kirjojen ohella lainaksi saa musiikkia ja oppimateriaalia esimerkiksi kielten itseopiskeluun. Voit myös poiketa kirjastossa ihan vain lukeaksesi tuoreimmat sanoma- ja aikakausilehdet. Pysytkö terveenä? Puhu ajoissa pahasta olostasi. Jos sinulla on fyysisen tai psyykkisen terveyden ongelmia, mene ajoissa työterveyslääkärille tai terveyskeskukseen. Selvitä, onko sinulla irtisanomisen jälkeenkin mahdollisuus käyttää työterveyshuollon palveluja. Paras tapa helpottaa pahaa oloa on puhua ystävien ja läheisten kanssa uuden elämäntilanteen herättämistä ajatuksista ja tunteista. Työttömäksi jäämiseen liittyvien surun ja ahdistuksen tunteiden käsitteleminen ja läpikäyminen auttavat pääsemään niistä yli. Samalla välttyy mielenterveyden vakavammalta järkkymiseltä. Jos perhe-elämäsi alkaa rakoilla tai jos omat voimavarasi eivät riitä ongelmien ratkomiseen, älä epäröi pyytää ammattiapua. Parisuhde- ja perheongelmien selvittämisessä tukevat ja opastavat kunnalliset kasvatus- ja perheneuvolat, seurakuntien ylläpitämät kirkon perheasiain neuvottelukeskukset, Väestöliiton perheneuvolat sekä Suomen Perheterapiayhdistys. Mielenterveyden tukea saat paikkakuntasi terveyskeskuksen ja mielenterveystoimiston lisäksi Suomen Mielenterveysseuran paikallisista kriisikeskuksista, Valtakunnallisesta kriisipuhelimesta ( ) ja Tukinet-verkkokriisikeskuksesta. Alkoholiongelmissa auttaa A-klinikkasäätiö. Jos sairastut Kuten työssä ollessasi, myös työttömänä olet oikeutettu sairauden perusteella maksettaviin sosiaaliturvan etuuksiin. Lyhytaikaisen (alle 300 päivää) sairauden aiheuttama ansionmenetys korvataan pääsääntöisesti sairausvakuutuslain mukaisella sairauspäivärahalla. Pitkäaikaisen, yli vuoden kestävän sairauden aiheuttama ansionmenetys voidaan puolestaan korvata esimerkiksi työ- tai kansaneläkkeen mukaisella työkyvyttömyyseläkkeellä. Jos olet oikeutettu työttömyysturvaan, sinun on myös sairastuttuasi mahdollista saada työttömyysetuutta sairauspäivärahan omavastuuajalta. Lisätietoa sairauden aikaisesta toimeentuloturvastasi löydät oppaan lopussa olevasta sosiaaliturvamuistiosta. 16

17 Muurari Timo Haaraoja on todennut, että liikunta auttaa jaksamaan. Oma pelaajaura jatkuu kaukalon laidalla jääkiekkovalmentajana. Toiminta pitää yllä toimintaa! Viime laman alla 35-vuotiaalla Timo Haaraojalla (50) oli takana kahdeksanvuotinen muurarinura ja edessä lomautus. Työ- ja elinkeinotoimiston järjestämiin koulutuksiin tutustuttuaan Haaraoja kiinnostui työvoimakoulutuksena toteutettavasta takanmuurauskurssista ja päätti lähteä kehittämään ammatillista osaamistaan. Aina urakkatyötä tehneenä olin tottunut pätkätyöhön ja siihen, että urakat päättyvät jossain vaiheessa. Työttömäksi jäätyäni en siis osannut olla huolissani. Kun työtä ei ollut tarjolla, ilmoittauduin työvoimakoulutukseen. Suoritin takanmuurauskurssin aikuiskoulutusrahalla, ja ensimmäiset työtarjoukset tulivat jo ennen kurssin päättymistä. Puolitoista vuotta myöhemmin siirryinkin sitten jo nykyisen työnantajani palvelukseen. Työvoimaneuvojan suosittelema, alun perin kesätyöpaikkana tarjottu työni on vuosien varrella monipuolistunut työtehtävien vaihduttua. Nykyinen taantuma on merkinnyt lisäpaineita myös rakennusalalla. Työntekijöitä vähennetään, joten jäljellä olevien työntekijöiden työmäärä lisääntyy. Oma jaksaminen tulee olemaan kovilla. Olin pitkään sairauslomalla olkapäävamman takia ja palasin vastikään takaisin työelämään. Haluan kuitenkin pysyä työelämässä niin pitkään kuin mahdollista, siten kuin fyysinen kuntoni vain kestää. Psyykkisen ja fyysisen jaksamisen kannalta erityisesti liikunnalla on suuri merkitys. Henkilökohtaisesti tämä lama ei oikeastaan hirvitä. Uskon, että oma paikkani säilyy. Tunnolliselle ja tehokkaalle työntekijälle löytyy aina töitä. Jos nykyiset työt jossain vaiheessa loppuisivat, ei sekään olisi katastrofi ainahan nyt jotain löytyy! Oikeanlainen asenne ja ennakointi on tärkeää. Itse järjestän seuraavat työtehtäväni hyvissä ajoin ennen menossa olevan urakan päättymistä. Tärkeää on myös oman osaamisen ja kokemuksen arvostaminen sekä jatkuva aktiivisuus, yrittäminen ja halu tehdä työtä. Toiminta pitää yllä toimintaa! 17

18 Tarvitsetko kuntoutusta? Jos sinulla on vaikeuksia selvitä työssäsi sairauden tai vamman takia, kuntoutus voi antaa uusia mahdollisuuksia. Kysy kuntoutusmahdollisuuksista työterveyshuollosta tai terveyskeskuslääkäriltäsi. Huolehdi työkyvystäsi ja hyödynnä kuntoutusmahdollisuutesi. Työkyvyn ylläpitämiseen ja parantamiseen tähtäävän lakisääteisen ammatillisen kuntoutuksen järjestämisestä vastaavat yksityiset tapaturma- ja liikennevakuutuslaitokset, työeläkelaitokset sekä Kela. Tapaturma- ja liikennevakuutuslain mukaista ammatillista kuntoutusta koskevissa kysymyksissä voit kääntyä myös Vakuutuskuntoutus VKK ry:n puoleen. Työhallinnon työttömille ja työttömyysuhan alla oleville järjestämää ammatillista kuntoutusta koskeva asiantuntemus löytyy TE-toimistosta. Kuntoutusajan toimeentuloturvasta vastaava taho riippuu kuntoutuksen tarkoituksesta ja järjestäjästä. Työeläkelaitos korvaa ammatillista kuntoutusta työssä oleville työkyvyttömyyden ehkäisemiseksi ja työssä jatkamisen tueksi sekä työkyvyttömille työkyvyn palauttamiseksi ja työelämään palaamisen tueksi. Työeläkekuntoutus on tarkoitettu työelämässä jo pidempään olleille. Kela puolestaan maksaa kuntoutusrahaa työllistymistä tai työhön paluuta sekä työkykyä edistävän ammatillisen kuntoutuksen ajalta niille vuotiaille, joiden kuntoutusta ei ole järjestetty muun lain perusteella. Työttömyys ei ole este kuntoutukselle! Sairauksien hoito ja kuntoutus parantavat työkykyäsi ja edistävät mahdollisuuksiasi palata työelämään. Keskustele kuntoutustarpeestasi lääkärisi tai terveydenhoitajasi kanssa. Kun työsuhteesi uhkaa loppua tai olet ilman työtä Oikeus työttömyysturvaan kannattaa selvittää jo työssä ollessa. Voit aloittaa työttömyysturvaoikeutesi selvittämisen soittamalla esimerkiksi työ- ja elinkeinoministeriön ylläpitämään työttömyysturvan neuvontapuhelimeen ( ). Jos joudut irtisanotuksi, ota irtisanomisilmoituksen saatuasi välittömästi yhteyttä TE-toimistoon ja ilmoittaudu työnhakijaksi. Muista, että viivytys voi johtaa työttömyysturvaetuuksiesi heikkenemiseen. Selvitä myös, kuulutko muutosturvan piiriin. Jos sinut on esimerkiksi lomautettu vähintään 180 päiväksi tai olet vaarassa tulla irtisanotuksi taloudellisista tai tuotannollisista syistä, olet oikeutettu muutosturvaan. Tarkempaa tietoa muutosturvasta saat omasta TE-toimistostasi tai soittamalla työ- ja elinkeinoministeriön ylläpitämään valtakunnalliseen muutosturvan neuvontapuhelimeen ( ). Muista ilmoittautua työ- ja elinkeinotoimistoon! Lähde liikkeelle NYT! 18

19 SOSIAALITURVAMUISTIO Huomioithan, että muistio ei ole tyhjentävä! Tarkempaa tietoa erilaisista tukimuodoista sekä sosiaaliturvaetuuksien myöntämisen edellytyksistä saat muistiossa mainituilta tahoilta. Ota yhteyttä niihin ja selvitä, millaisiin tukimuotoihin ja toimenpiteisiin olet oikeutettu. 19

20 Taulukko 1. Työllistymistä edistävät tukimuodot ja toimenpiteet sekä toimeentulon turva työttömyyden/toimenpiteiden aikana. 20 Elämäntilanne Tukimuoto/ toimenpide Toimeentulon turva Ensisijainen yhteystaho (ja muut toimijat) Työttömyys Työ- ja elinkeinotoimiston asiakkuus Viimesijainen toimeentuloturva Muutosturva Alueellisen liikkuvuuden edistäminen työnhaussa Työharjoittelu Työelämävalmennus Työvoimapoliittinen aikuiskoulutus Työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen koulutus Omaehtoinen opiskelu Oppisopimuskoulutus Palkkatuettu työ Yrittäjyys Sivutoiminen yrittäjyys Kuntouttava työtoiminta (pitkäaikaistyöttömille) Työmarkkinatuki Maahanmuuttajan kotoutumistuki Peruspäiväraha Ansiopäiväraha Yleinen asumistuki Opintolainan korkoavustus Tarveharkintainen toimeentulotuki Työttömyyspäiväraha Muutosturvalisä/muutosturvan ansio-osa Liikkuvuusavustus Matka-avustus Työmarkkinatuki Ylläpitokorvaus Työttömyysetuus ja ylläpitokorvaus Opintotuki (opintoraha ja opintotuen asumislisä) Koulumatkatuki Työehtosopimuksen mukainen palkka³ (työssä oppimisen ajalta) Palkkatuki (maksetaan työnantajalle) Koulutuspäiväraha (teoriajaksojen ajalta TES:n mukaisen palkan sijasta) Koulutuskorvaus (maksetaan työnantajalle) Perheavustus, matkakorvaus, majoittumiskorvaus Työehtosopimuksen mukainen palkka 3 Palkkatuki (maksetaan työnantajalle) Starttiraha Elinkeinotuki yritystoimintaan (esim. ammatillisena kuntoutuksena) Työttömyysetuus² Työmarkkinatuki ja ylläpitokorvaus Toimeentulotuki ja toimintaraha Matkakustannuskorvaus TE-toimisto, Kela TE-toimisto (Kela) TE-toimisto, Kela TE-toimisto, työttömyyskassa Kela Sosiaalitoimisto TE-toimisto (Kela/työttömyyskassa) TE-toimisto TE-toimisto (Kela) TE-toimisto (Kela/työttömyyskassa) Kela Oppisopimustoimisto tai -keskus/ työnantaja (oppisopimuskoulutuksen järjestäjä, TE-toimisto) TE-toimisto (työnantaja) TE-toimisto (ELY-keskus, Uusyrityskeskus) Kela, työeläkelaitos TE-toimisto (Kela/työttömyyskassa) Sosiaalitoimisto/TE-toimisto (Kela)

Te-toimisto. työllistymisen tukimuodot

Te-toimisto. työllistymisen tukimuodot Te-toimisto työllistymisen tukimuodot Kirsi Elg Asiantuntija, Jyväskylän työvoiman palvelukeskus Keski-Suomen TE-toimisto Tuetun työllistymisen palvelulinja 1 Asiakkaalle hänen palvelutarpeensa mukaista

Lisätiedot

Keski-Suomen TE-palvelut

Keski-Suomen TE-palvelut Keski-Suomen TE-palvelut Kirsi Elg Asiantuntija, Tuetun ja moniammatillisen tuen palvelut Toimialue: Keski-Suomi Toimipaikat: Jyväskylä, Äänekoski, Jämsä Yhteispalvelupisteet: Joutsa, Kannonkoski, Karstula,

Lisätiedot

Osatyökykyisten TE-palvelut

Osatyökykyisten TE-palvelut Osatyökykyisten TE-palvelut YHTEISTYÖFOORUMI Työllisyyspoliittiset hankkeet ja TE-palvelut 23.9.2014 Ilkka Rantanen asiantuntija, työkykykoordinaattori Pirkanmaan TE-toimisto, Yksilöllisesti tuettu työnvälitys

Lisätiedot

Aktiivisen tuen avaimet

Aktiivisen tuen avaimet SIUNTION KUNTA SJUNDEÅ KOMMUN Aktiivisen tuen avaimet Työntekijän työhyvinvoinnin tukeminen Ammatillinen kuntoutus Työntekijällä on sairauden vuoksi uhka tulla työkyvyttömäksi lähivuosina. Ammatillisen

Lisätiedot

Työllistämisvelvoite. Eija Ahava Toimisto Otsikko

Työllistämisvelvoite. Eija Ahava Toimisto Otsikko Työllistämisvelvoite Eija Ahava 26.1.2017 1 Työllistämisvelvoitteen piiriin kuuluminen JTYPL 11 luku 1 Kunnan työllistämisvelvoitteen piiriin kuuluu vuonna 1950 tai sen jälkeen syntynyt henkilö, joka on

Lisätiedot

Ammatillisen kuntoutuksen keinot käyttöön

Ammatillisen kuntoutuksen keinot käyttöön Tänään työssä hyvän huomisen puolesta Ammatillisen kuntoutuksen keinot käyttöön Yl Tapio Ropponen, Keva ja Yl Anne Lamminpää, Valtiokonttori Tavoitetila Työssä voidaan hyvin Osatyökykyiset työ- ja toimintakykynsä

Lisätiedot

AMMATILLISEN KUNTOUTUKSEN MAHDOLLISUUDET

AMMATILLISEN KUNTOUTUKSEN MAHDOLLISUUDET AMMATILLISEN KUNTOUTUKSEN MAHDOLLISUUDET Kirsi Unkila työkykyvalmentaja, sosiaalialan asiantuntija 26.1.2016 Esityksen sisältö Mitä ammatillinen kuntoutus on ja mitä sillä tavoitellaan? Kuka sitä järjestää?...

Lisätiedot

Quid novi - mitä uutta Kelan ammatillisessa kuntoutuksessa

Quid novi - mitä uutta Kelan ammatillisessa kuntoutuksessa Quid novi - mitä uutta Kelan ammatillisessa kuntoutuksessa 23.9.2014 Irma Paso vakuutussihteeri, kuntoutuksen etuusvastaava Kela, Oulun vakuutuspiiri Ammatillinen kuntoutusjärjestelmä Suomessa 1/2 Kuntoutuksen

Lisätiedot

Työnhakijan ja työnantajan muutosturva

Työnhakijan ja työnantajan muutosturva Työnhakijan ja työnantajan muutosturva te-palvelut.fi Työllistymisen ja muutosturvan toimintamalli Työllistymistä ja muutosturvaa koskeva toimintamalli parantaa työntekijän asemaa tilanteissa, joissa hän

Lisätiedot

Työn kaari kuntoon. Palvelut työntekijälle työkyvyn heiketessä

Työn kaari kuntoon. Palvelut työntekijälle työkyvyn heiketessä Työn kaari kuntoon Palvelut työntekijälle työkyvyn heiketessä 2 Keva tukee työssä jatkamista työkyvyn heikentyessä Jos sinulla on sairaus, jonka vuoksi työkykysi on uhattuna, Kevan tukema ammatillinen

Lisätiedot

Markku Haurinen Koulutus- ja työhönvalmentaja

Markku Haurinen Koulutus- ja työhönvalmentaja Markku Haurinen Koulutus- ja työhönvalmentaja 050 434 0928 Markku.haurinen@jns.fi Yrityskansio sisältö Työllisyyden kuntakokeilu Koulutus- ja työhönvalmennus Työkokeilu Palkkatuki Esimerkkilaskelmat palkkatuesta

Lisätiedot

Kelan etuudet aikuisopiskelijalle. Nina Similä 28.8.2012

Kelan etuudet aikuisopiskelijalle. Nina Similä 28.8.2012 Kelan etuudet aikuisopiskelijalle Nina Similä 28.8.2012 Opintotuki Aikuisopiskelija voi hakea Kelasta opintotukea, jos hänen opintojaan ei tueta muun lain perusteella. Ensin kannattaa selvittää oikeudet

Lisätiedot

Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille. Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto

Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille. Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto 1 31.3.2015 Johdanto Tämä info on tarkoitettu tuotannollisista ja taloudellisista syistä irtisanotuille työntekijöille

Lisätiedot

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille TE-palvelut yrityksille ja työnantajille te-palvelut.fi Kun yrityksessä tarvitaan uutta, osaavaa työvoimaa tai näköpiirissä on uutta osaamista vaativa muutostilanne, kannattaa hyödyntää TE-palveluja. Olemme

Lisätiedot

Opintososiaaliset edut

Opintososiaaliset edut Opintososiaaliset edut Miten rahoitan opiskeluni? Miten rahoitan kouluttautumiseni? Omaehtoinen koulutus Oppisopimuskoulutus Työvoimakoulutus - Kelan opintotuki - Aikuiskoulutustuki - Työttömyysetuus opintoihin

Lisätiedot

Työsuhteisen ja yrittäjäjäsenen työttömyysturva osuuskunnassa

Työsuhteisen ja yrittäjäjäsenen työttömyysturva osuuskunnassa Työsuhteisen ja yrittäjäjäsenen työttömyysturva osuuskunnassa Pohjustusta aiheeseen OTK Päivi Siukkola, Pellervo-Seura Työttömyysturvan hakumenettely: asiakkaana TEtoimistossa Oikeustieteen kandidaatti

Lisätiedot

Työterveysyhteistyö työntekijän työhön paluun tukena Rovaniemi

Työterveysyhteistyö työntekijän työhön paluun tukena Rovaniemi Työterveysyhteistyö työntekijän työhön paluun tukena 07.02.2013 Rovaniemi ylilääkäri, työterveyslääkäri Heli Leino, Rovaniemen kaupungin työterveysliikelaitos Työterveyshuolto = työnantajan järjestettäväksi

Lisätiedot

Mistä nuorille töitä? Palvelujohtaja Pirjo Juntunen

Mistä nuorille töitä? Palvelujohtaja Pirjo Juntunen Mistä nuorille töitä? Palvelujohtaja Pirjo Juntunen 1 10.3.2015 www.te-palvelut.fi (entinen mol.fi) www.te-palvelut.fi -verkkopalvelu on käytetyin, tunnetuin julkinen maksuton valtakunnallinen alueellinen

Lisätiedot

Kohti pidempiä työuria kaikki keinot käyttöön Mitä työeläkekuntoutus tarjoaa?

Kohti pidempiä työuria kaikki keinot käyttöön Mitä työeläkekuntoutus tarjoaa? Kohti pidempiä työuria kaikki keinot käyttöön Mitä työeläkekuntoutus tarjoaa? Tavoitteena on mahdollistaa työuran jatkaminen terveydellisistä rajoitteista huolimatta Ammatillisen kuntoutuksen eri toimijat

Lisätiedot

AMMATILLINEN KUNTOUTUS

AMMATILLINEN KUNTOUTUS AMMATILLINEN KUNTOUTUS Ammatillinen kuntoutus auttaa jatkamaan työssä Työkyvyn heikkeneminen voi estää työskentelysi jossain vaiheessa työuraa. Tällöin ammatillinen kuntoutus voi auttaa sinua jatkamaan

Lisätiedot

Kummiyritystoiminta Liedossa

Kummiyritystoiminta Liedossa Kummiyritystoiminta Liedossa Ajatus syntyi vuonna 2009 Nuorten vastavalmistuneiden kasvava työttömyys Tiukka taloustilanne on vaikeuttanut työpaikan saantia Vastavalmistuneita on runsaasti valmiina työhön

Lisätiedot

Työkyvyt käyttöön vammasta tai sairaudesta huolimatta

Työkyvyt käyttöön vammasta tai sairaudesta huolimatta Työkyvyt käyttöön vammasta tai sairaudesta huolimatta Anne Korhonen Journalistipäivä 8.3.2016 Osatyökykyinen vai työkykyinen? 2 Osatyökykyisyys on työ ja tehtäväsidonnainen asia Työkyky muuttuu ja muuntuu

Lisätiedot

TE-toimiston odotukset välityömarkkinoilta asiakkaan työllistymisen eri vaiheissa

TE-toimiston odotukset välityömarkkinoilta asiakkaan työllistymisen eri vaiheissa TE-toimiston odotukset välityömarkkinoilta asiakkaan työllistymisen eri vaiheissa Kuntoutumisvaihe Keskeistä on terveydentilaan ja elämänhallintaan liittyvät asiat Prosessivastuu kunnalla ja terveydenhuollolla,

Lisätiedot

Jaksamiskysely 10/2016 (netti) Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt

Jaksamiskysely 10/2016 (netti) Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Jaksamiskysely 10/2016 (netti) Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Vastaus%: 60 Havaintoja A (omat esimiehet ja johto): Reilu 3/7 hakee tukea omasta esimiehestään, kun tarve siihen on.

Lisätiedot

Jaksamiskysely S-ryhmä 10/2016 Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt

Jaksamiskysely S-ryhmä 10/2016 Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Jaksamiskysely S-ryhmä 10/2016 Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Vastaus%: 54 Havaintoja A (omat esimiehet ja johto): 5/9 hakee tukea omasta esimiehestään, kun tarve siihen on. Reilu

Lisätiedot

SAK ry Hallituksen suositus 1(6) koulutusohjesäännöksi

SAK ry Hallituksen suositus 1(6) koulutusohjesäännöksi SAK ry Hallituksen suositus 1(6) HENKILÖSTÖN KOULUTUKSEN KORVAUKSET JA TUKIMUODOT Sisällys Sivu 1. Ammatillinen henkilöstökoulutus.. 2 1.1 Perehdyttämiskoulutus. 2 1.2 Täydennys- ja uudelleenkoulutus.

Lisätiedot

Sosiaali- ja vammaispalvelut työllistymisen tukena: Sosiaalihuoltona toteutettava työhönvalmennus

Sosiaali- ja vammaispalvelut työllistymisen tukena: Sosiaalihuoltona toteutettava työhönvalmennus Sosiaali- ja vammaispalvelut työllistymisen tukena: Sosiaalihuoltona toteutettava työhönvalmennus Vaikuttamistoiminnan päällikkö Marika Ahlstén, Kehitysvammaliitto 4.3.2015 1 Nykytila Sosiaalihuoltolaki

Lisätiedot

Kotouttamispalvelut osana Lapin TE-palveluja

Kotouttamispalvelut osana Lapin TE-palveluja Kotouttamispalvelut osana Lapin TE-palveluja Marja Perälä, toimistonjohtaja 1 Maahanmuuttajien palveluun sovellettavat lait ja ohjeet Laki kotoutumisen edistämisestä (1386/2010) - kotoutumislaki voimaan

Lisätiedot

Amma$llinen kuntoutus Jouni Puumalainen Tutkija Mielenterveyden Keskuslii7o/Kuntoutussää:ö

Amma$llinen kuntoutus Jouni Puumalainen Tutkija Mielenterveyden Keskuslii7o/Kuntoutussää:ö Amma$llinen kuntoutus Jouni Puumalainen Tutkija Mielenterveyden Keskuslii7o/Kuntoutussää:ö 18.11.2016 Mitä on amma$llinen kuntoutus? Amma:llisen kuntoutuksen tarkoitus on au7aa työllistymään, pysymään

Lisätiedot

OPISKELUN RAHOITUS AIKUISELLE

OPISKELUN RAHOITUS AIKUISELLE OPISKELUN RAHOITUS AIKUISELLE www.opintoluotsi.fi sivustolta koostanut Lapin TE-toimisto / YLEISET TUET Opintotuki Opintotuki koostuu opintorahasta, asumislisästä ja valtion takaamasta opintolainasta.

Lisätiedot

Kiinni työelämään. te-palvelut.fi

Kiinni työelämään. te-palvelut.fi Kiinni työelämään te-palvelut.fi Kiinni työelämään TE-palvelut käytettävissäsi Etsitkö työpaikkaa? Haluatko vaihtaa nykyisen työpaikkasi mieluisampaan? Mietitkö, mitä lisäkoulutusta tarvitset, jotta pääset

Lisätiedot

Rahoituspohjan muutos - työttömyysetuuksien käyttötarkoituksen laajentaminen

Rahoituspohjan muutos - työttömyysetuuksien käyttötarkoituksen laajentaminen Etelä-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimisto MUUTOKSET PALKKATUKEEN Rahoituspohjan muutos - työttömyysetuuksien käyttötarkoituksen laajentaminen Välityömarkkinatoimijoille määräkiintiöt - yhdistyksille,

Lisätiedot

Työttömyysturvan muutokset 2017

Työttömyysturvan muutokset 2017 Työttömyysturvan muutokset 2017 METALLITYÖVÄEN TYÖTTÖMYYSKASSA Sisällys Lainmuutokset 2017 Päivärahakauden enimmäisaika Päivärahan korotusosat Omavastuuaika Päivärahan määrittelyn muutoksia Alle kahden

Lisätiedot

Oma asiointi palvelu

Oma asiointi palvelu Oma asiointi palvelu 1.1. 2017 1 Oma asiointi palvelu henkilöasiakkaan asioinnissa Päivityksiä tehty 1.1. 2017 ja seuraavat tulossa loppukeväästä 2017 Palvelussa henkilöasiakkaalle mm.: yhteystiedot, työttömyysturvatiedot,

Lisätiedot

Ajankohtaista etsivästä nuorisotyöstä

Ajankohtaista etsivästä nuorisotyöstä Ajankohtaista etsivästä nuorisotyöstä 29.-30.10.2014 Nuorisotoimen ylitarkastaja Kirsi-Marja Stewart, Opetus- ja kulttuuritoimi, Pohjois-Suomen Aluehallintovirasto 31.10.2014 2 lukumäärä 1 700 1 600 1

Lisätiedot

Kelan kuntoutusmahdollisuudet työikäisille

Kelan kuntoutusmahdollisuudet työikäisille Kelan kuntoutusmahdollisuudet työikäisille Armi Peltomäki Työkykyneuvoja Kela/TYP 12.9.2016 KSSHP:n koulutustilaisuus Työikäinen terveydenhuollossa I Työkyvyn arviointi Työkykyneuvonta Kelassa 1/2 Työkykyneuvonta

Lisätiedot

REITTI AMMATTIIN hanke -tuettu oppisopimus 12.7.2010

REITTI AMMATTIIN hanke -tuettu oppisopimus 12.7.2010 REITTI AMMATTIIN hanke -tuettu oppisopimus 12.7.2010 Kuntoutuksen mahdollisuudet ja rooli syrjäytymisen ehkäisyssä 17.2.2011 Pirjo Kannisto Opetusministeriön linjauksia tulevaisuuden oppisopimuskoulutukseen

Lisätiedot

Ensiapua. luottamus henkilöiden. jaksamiseen

Ensiapua. luottamus henkilöiden. jaksamiseen Ensiapua luottamus henkilöiden jaksamiseen Luottamushenkilön vaikea rooli kuormittaa Luottamustehtävään valittu haluaa hoitaa työnsä hyvin ja olla luottamuksen arvoinen. Luottamustehtävässä kuormittaa

Lisätiedot

TE-palveluja alueellisesti

TE-palveluja alueellisesti 1 2015 TE-palveluja alueellisesti Kaakkois-Suomen TE- Toimialue: Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maakunnat Toimipaikat: Hamina, Imatra, Kotka, Kouvola ja Lappeenranta Työvoiman palvelukeskukset: Hamina,

Lisätiedot

Työttömyysturva. Esko Salo

Työttömyysturva. Esko Salo Työttömyysturva Esko Salo 16.9.2015 Työttömyysetuuksien saajat 2014 Työttömyysetuuksia maksettiin yhteensä 4,8 mrd ansioturva: saajia 332 000, etuudet 2,7 miljardia peruspäiväraha: saajia 75 000, etuudet

Lisätiedot

Työnvälityksen aluevastuu ja määräaikaishaastattelut

Työnvälityksen aluevastuu ja määräaikaishaastattelut Työnvälityksen aluevastuu ja määräaikaishaastattelut palvelujohtaja, työnvälitys- ja yrityspalvelut Huhtiniemi Jukka palvelujohtaja, henkilöasiakaspalvelut Lehto Katri Sidosryhmätilaisuus 10.1.2017 Etelä-Pohjanmaan

Lisätiedot

Työeläkelaitoksen mahdollisuudet osatyökykyisen työssä jatkamiseksi.

Työeläkelaitoksen mahdollisuudet osatyökykyisen työssä jatkamiseksi. Työeläkelaitoksen mahdollisuudet osatyökykyisen työssä jatkamiseksi Aiheet Jukka Kivekäs 1. Työkyvyttömyys vähenee 2. Työkyvyttömyyden arvioinnista 3. Osatyökyvyttömyyseläkkeet 4. Työeläkekuntoutus 5.

Lisätiedot

Kohti duunia: työnhaun opas nuorille

Kohti duunia: työnhaun opas nuorille Kohti duunia: työnhaun opas nuorille Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto 1 2013 Uudenmaan TE-toimisto/ Marina Misukka Perusohjeita työnhakuun - Kaiken perusta on oma aktiivisuutesi. Kyse on Sinun työnhaustasi,

Lisätiedot

Työterveyshuolto ja kuntoutusasiakas. Heli Leino Työterveyshuollon ja yleislääketeiteen erikoslääkäri

Työterveyshuolto ja kuntoutusasiakas. Heli Leino Työterveyshuollon ja yleislääketeiteen erikoslääkäri Työterveyshuolto ja kuntoutusasiakas Heli Leino Työterveyshuollon ja yleislääketeiteen erikoslääkäri Ylilääkärii Työterveyshuolto tekee työtä työsuhteessa olevien terveyden edistämiseksi, työtapaturmien

Lisätiedot

työpaikka oppisopmuskoulutus koulutus Ammatti tutkinto yrittäjä

työpaikka oppisopmuskoulutus koulutus Ammatti tutkinto yrittäjä työpaikka oppisopmuskoulutus koulutus Ammatti tutkinto yrittäjä Hanki tutkinto tai kehitä osaamistasi! OPISKELE AMMATTI OPPISOPIMUKSELLA. Oppisopimuskoulutus on työsuhteeseen tai yrittäjyyteen perustuvaa

Lisätiedot

PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA

PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA Annamari Mäki-Ullakko, Ilmarinen, 5.11.2015 ESITYKSEN SISÄLTÖ 1. Oma jaksaminen on perusta 2. Työyhteisössä jokainen vaikuttaa ja on vastuussa 3. Ammattitaidon

Lisätiedot

Nuorisotakuu Te-hallinnossa. Anna-Kaisa Räsänen

Nuorisotakuu Te-hallinnossa. Anna-Kaisa Räsänen Nuorisotakuu Te-hallinnossa Anna-Kaisa Räsänen 15.11.2013 Nuorisotakuu 2013 - määritelmä Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, työkokeilu-, opiskelu-,

Lisätiedot

Hyvinvointiyhteiskunnan haasteet

Hyvinvointiyhteiskunnan haasteet Hyvinvointiyhteiskunnan haasteet Päivi Lipponen Kansanedustaja, Tulevaisuus - ja talousvaliokuntien jäsen Filosofian tohtori Suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuus Hyvinvoinnin kasvusta huolimatta, eriarvoisuus

Lisätiedot

Miten työpaikan esimiestä voidaan tukea kohtaamaan osatyökykyinen työntekijä

Miten työpaikan esimiestä voidaan tukea kohtaamaan osatyökykyinen työntekijä Miten työpaikan esimiestä voidaan tukea kohtaamaan osatyökykyinen työntekijä Kuormittavuuden hallinta työssä seminaari, Orton 10.11.2011 FL, projektipäällikkö Pirkko Mäkelä-Pusa Kuntoutussäätiö Työurien

Lisätiedot

Koulutuspäivä

Koulutuspäivä Koulutuspäivä 8.12.15 Palvelujärjestelmän vaihtoehdot ja kipukohdat Anne Korhonen Kaija Ray 8.12.15 Mitkä muutokset työhön heijastuvat? (1) SOSIAALI- HUOLTOLAKI TEOS-LAKI TYP-LAKI Tutkinnonuudistus ja

Lisätiedot

Työvoimakoulutus. Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto Koulutuksen aloitus

Työvoimakoulutus. Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto Koulutuksen aloitus Työvoimakoulutus 1 Työvoimakoulutuksen tavoitteet Työllistyminen Koulutuksen tavoitteena olevan tutkinnon saavuttaminen Muut yleiset valmiudet 2 Opiskelijan oikeudet Koulutus on opiskelijalle maksutonta

Lisätiedot

TERVEYSPALVELUJEN MERKITYS TYÖLLISTYMISEN KANNALTA

TERVEYSPALVELUJEN MERKITYS TYÖLLISTYMISEN KANNALTA TERVEYSPALVELUJEN MERKITYS TYÖLLISTYMISEN KANNALTA Päivi Ahola-Anttonen KAIRA-hanke (S10179) Kajaani 8.12.2010 KAIRA-HANKE Tavoite Keinot Kainuun rakennetyöttömyyden purkaminen 1) toimijat yhteistyöhön

Lisätiedot

Asiantuntijuus kuntoutuksessa. Patrik Kuusinen FT, ylitarkastaja Ammatillisen kuntoutuksen päivät

Asiantuntijuus kuntoutuksessa. Patrik Kuusinen FT, ylitarkastaja Ammatillisen kuntoutuksen päivät Asiantuntijuus kuntoutuksessa Patrik Kuusinen FT, ylitarkastaja Ammatillisen kuntoutuksen päivät 30.11.2010 Onko asiantuntijuus TE-toimistossa rapautunut (ammatillisen kuntoutuksen osalta) Vajaakuntoisen

Lisätiedot

Laki. työttömyysturvalain muuttamisesta

Laki. työttömyysturvalain muuttamisesta Laki työttömyysturvalain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan työttömyysturvalain (1290/2002) 1 luvun 9 ja 2 a luvun 6 a, sellaisina kuin ne ovat, 1 luvun 9 laissa 1001/2012 ja 2 a luvun

Lisätiedot

TYÖTTÖMIEN NUORTEN ÄÄNI

TYÖTTÖMIEN NUORTEN ÄÄNI TYÖTTÖMIEN NUORTEN ÄÄNI TUTKIMUKSEN TAVOITTEET Tutkimuksen tavoi.eet ja toteutus Tutkimuksen tavoite Tutkimuksessa selvitesin nuorten työnömien työnömyyden ja työssä olemisen kestoa, ajatuksia työllistymisen

Lisätiedot

Vakuutuslääkärit ja työkyvyn arviointi. Jyrki Varjonen Ylilääkäri Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo

Vakuutuslääkärit ja työkyvyn arviointi. Jyrki Varjonen Ylilääkäri Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo Vakuutuslääkärit ja työkyvyn arviointi Jyrki Varjonen Ylilääkäri Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo Vakuutuslääketieteen tehtävä Korvausoikeudesta päätettäessä asettaa yksittäinen hakija sairauden osalta

Lisätiedot

Työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen koulutus. Työttömän mahdollisuus parantaa työmarkkina-asemaa

Työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen koulutus. Työttömän mahdollisuus parantaa työmarkkina-asemaa Työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen koulutus Työttömän mahdollisuus parantaa työmarkkina-asemaa Tuen tarkoitus ja tavoite Työttömyysetuudella tuettu työnhakijan omaehtoinen opiskelu on työllistymistä

Lisätiedot

Uudenmaan Työ- ja elinkeinotoimisto

Uudenmaan Työ- ja elinkeinotoimisto Uudenmaan Työ- ja elinkeinotoimisto Riku Hautamäki Yritysasiakkuuskoordinaattori 1 TE-lyhenteestä TE-toimisto = Työ- ja elinkeinotoimisto (ent. työvoimatoimisto), työkkäri. Koko Suomessa 15 alueellisesti

Lisätiedot

Yli Hyvä Juttu Nuorisotoimenjohtaja Pekka Hautamäki

Yli Hyvä Juttu Nuorisotoimenjohtaja Pekka Hautamäki Yli Hyvä Juttu 21.11.2012 Nuorisotoimenjohtaja Pekka Hautamäki Valtaosa nuorista on tyytyväisiä elämäänsä, vaikka tyytyväisyys vapaa-aikaan ja erityisesti taloudelliseen tilanteeseen vähenee. Nuoret ovat

Lisätiedot

1., n= n=485 3., n=497 4., n=484 5., n=489 N., n=999

1., n= n=485 3., n=497 4., n=484 5., n=489 N., n=999 Työskentelin syventäviin tai ammattiaineisiin liittyvässä kesätyössä Olin opintoja sivuavassa kesätyössä / ns. "haalariharjoittelussa" 100 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 1., n=350 2. n=485 3., n=497 4.,

Lisätiedot

Mitä kuuluu, Nuorisotakuu? Päivi Väntönen Tiedottaja Lappeenranta

Mitä kuuluu, Nuorisotakuu? Päivi Väntönen Tiedottaja Lappeenranta Mitä kuuluu, Nuorisotakuu? Päivi Väntönen Tiedottaja 11.9.2014 Lappeenranta Nuorisotakuun ajankohtaiset asiat Koulutustakuu: Peruskoulun päättäneitä oli 57 201 ja heistä 55 655 haki tutkintoon johtavaan

Lisätiedot

Työeläkekuntoutus työelämässä jatkamisen tukena. Hyte- päivät 23.9.2014 Merja Valle kuntoutuksen kehityspäällikkö

Työeläkekuntoutus työelämässä jatkamisen tukena. Hyte- päivät 23.9.2014 Merja Valle kuntoutuksen kehityspäällikkö Työeläkekuntoutus työelämässä jatkamisen tukena Hyte- päivät 23.9.2014 Merja Valle kuntoutuksen kehityspäällikkö Varman kuntoutujat Keski-ikä n. 47 vuotta, vähän yli puolet miehiä Pitkä työkokemus ja usein

Lisätiedot

Toimijoiden rooli TYP -toiminnassa

Toimijoiden rooli TYP -toiminnassa Toimijoiden rooli TYP -toiminnassa Kuntien rooli on muuttunut ja muuttumassa Toiminnassa on suuria kuntakohtaisia eroja paikallisten olosuhteiden ja tarpeiden mukaan Kunnat tarvitsevat vastuulliseen työllisyydenhoitoon

Lisätiedot

SOTE- ja maakuntauudistus

SOTE- ja maakuntauudistus Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenne muuttuu miten kuntouttava työtoiminta, sosiaalinen kuntoutus ja muu osallisuutta edistävä toiminta asemoituvat muutoksessa Eveliina Pöyhönen SOTE- ja maakuntauudistus

Lisätiedot

Miten mielenterveyttä vahvistetaan?

Miten mielenterveyttä vahvistetaan? Miten mielenterveyttä vahvistetaan? Psyykkisestä, sosiaalisesta ja fyysisestä kunnosta ja hyvinvoinnista huolehtiminen. Arjen rytmitys. Kuormitus ei ohita voimavaroja. Rasitus vs. lepo. Monipuolinen ravinto

Lisätiedot

Ihan tavallisia asioista? Keinoja asiakkaiden osallisuuden lisäämiseksi

Ihan tavallisia asioista? Keinoja asiakkaiden osallisuuden lisäämiseksi Ihan tavallisia asioista? Keino asiakkaiden osallisuuden lisäämiseksi TYÖPAJA: Mukautetuista opinnoista mukautetuille työmarkkinoille? - Tulevaisuuden visiointia 27.11.2012 Työvoimaoha Kristiina Tuikkanen,

Lisätiedot

Lastensuojelullisen Huolen Arvioinnin Työväline VANHEMMAN JA PERHEEN ELÄMÄNTILANNE

Lastensuojelullisen Huolen Arvioinnin Työväline VANHEMMAN JA PERHEEN ELÄMÄNTILANNE Lastensuojelullisen Huolen Arvioinnin Työväline VANHEMMAN JA PERHEEN ELÄMÄNTILANNE Valma-hanke 2004-2005 Lastensuojelullisen huolen arvioinnin työväline on kokonaisuudessaan tarkoitettu välineeksi silloin

Lisätiedot

HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus

HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus Outi Ståhlberg outi.stahlberg@mtkl.fi 050 3759 199 Laura Barck laura.barck@mtkl.fi 050 4007 605 Mielenterveyden keskusliitto, kuntoutus ja sopeutumisvalmennus

Lisätiedot

TEMPO Polkuja työelämään Pirkko Mäkelä-Pusa/

TEMPO Polkuja työelämään Pirkko Mäkelä-Pusa/ TEMPO Polkuja työelämään 2015-2018 Pirkko Mäkelä-Pusa/25.8.2016 Osatyökykyisyys ja työelämä Hyvinvointiyhteiskunnan turvaaminen edellyttää korkeampaa työllisyysastetta ja pidempiä työuria. Osatyökykyisten

Lisätiedot

Opsotäppä X. Vastaus asiakaslähtöisyyteen. Taitajapedagogiikkaa parhaimmillaan. Lisäarvoa asiakkaille opiskelijalle ja työnantajalle.

Opsotäppä X. Vastaus asiakaslähtöisyyteen. Taitajapedagogiikkaa parhaimmillaan. Lisäarvoa asiakkaille opiskelijalle ja työnantajalle. Opsotäppä X Vastaus asiakaslähtöisyyteen. Taitajapedagogiikkaa parhaimmillaan. Lisäarvoa asiakkaille opiskelijalle ja työnantajalle. https://www.youtube.com/watch?v=hudvcsibcyo https://www.youtube.com/playlist?list=plmhprup4imy4hrconl7cujhtcjl5ygerf

Lisätiedot

Kelan TYP-toiminta KELA 20.4.2016

Kelan TYP-toiminta KELA 20.4.2016 Kelan TYP-toiminta KELA 20.4.2016 Työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu (TYP) Työllistymistä edistävää monialaista yhteispalvelua (TYP) koskeva laki (1369/2014) tuli täysimääräisesti voimaan

Lisätiedot

HE 210/2016 vp; yhteenveto muutoksista

HE 210/2016 vp; yhteenveto muutoksista HE 210/2016 vp; yhteenveto muutoksista Nykytila Kokoaika- ja osa-aikatyöstä voi kieltäytyä työttömyysetuutta menettämättä, jos työstä maksettava palkka, josta on vähennetty työn vastaanottamisesta aiheutuvat

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Rauma Palaute ennakkotehtävästä. Miten tunnistat asiakkaan kuntoutustarpeen?

Hyvinvointia työstä. Rauma Palaute ennakkotehtävästä. Miten tunnistat asiakkaan kuntoutustarpeen? Hyvinvointia työstä Rauma 7.6.2016 Palaute ennakkotehtävästä. Miten tunnistat asiakkaan kuntoutustarpeen? Tutkimuksissa todettua Yleisesti ottaen kuntoutuksella kuntoutettavien psyykkiset ja fyysiset voimavarat

Lisätiedot

Työntekijän työkyvyn tukeminen Aktiivinen tuki

Työntekijän työkyvyn tukeminen Aktiivinen tuki Varhainen tukeminen osa esimiestyötä asiantuntijapalvelut Tehostettu tuki kun työpaikan eivät riitä 1. Työntekijän ongelman tunnistaminen 2. Esimies ottaa asian puheeksi 3. Työpaikan 4. Työterveyshuollon

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 41/2006 vp. Hallituksen esitys osasairauspäivärahaa koskevaksi lainsäädännöksi. Asia. Valiokuntakäsittely.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 41/2006 vp. Hallituksen esitys osasairauspäivärahaa koskevaksi lainsäädännöksi. Asia. Valiokuntakäsittely. EDUSKUNNAN VASTAUS 41/2006 vp Hallituksen esitys osasairauspäivärahaa koskevaksi lainsäädännöksi Asia Hallitus on vuoden 2005 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä osasairauspäivärahaa koskevaksi

Lisätiedot

Kuntoutussäätiö. Tutkimus ja kehittäminen. Arviointi ja koulutus. Viestintä ja tietopalvelut. Kuntoutussäätiö

Kuntoutussäätiö. Tutkimus ja kehittäminen. Arviointi ja koulutus. Viestintä ja tietopalvelut. Kuntoutussäätiö Tutkimus ja kehittäminen Arviointi ja koulutus Viestintä ja tietopalvelut 1 on on monipuolinen ja kokenut kuntoutuksen tutkija, kehittäjä, arvioija, kouluttaja ja tiedottaja. Erityisiä osaamisalueita ovat

Lisätiedot

Työttömien terveystarkastukset

Työttömien terveystarkastukset Työttömien terveystarkastukset 5.10.2012 KaiTo -hanke Tuija Holopainen, Mirka Kovalainen, Kirsti Oikarinen ja Raija Tahvanainen 1 KaiTo -hanke Projektikoodi S10073 Toteutusaika 1.3.2008 31.12.2010 31.12.2012

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 17/ (5) Kaupunginhallitus Kj/ Päätös Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle.

Helsingin kaupunki Esityslista 17/ (5) Kaupunginhallitus Kj/ Päätös Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle. Helsingin kaupunki Esityslista 17/2014 1 (5) Päätöshistoria 22.04.2014 469 Päätös päätti panna asian pöydälle. Esittelijä kaupunginjohtaja Jussi Pajunen Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310

Lisätiedot

Palkkatukea oppisopimuskoulutukseen. Oppisopimuskoulutuksen tietotori 13.5.2014, Helsinki Ylitarkastaja Kirsti Haapa-aho Työ- ja elinkeinoministeriö

Palkkatukea oppisopimuskoulutukseen. Oppisopimuskoulutuksen tietotori 13.5.2014, Helsinki Ylitarkastaja Kirsti Haapa-aho Työ- ja elinkeinoministeriö Palkkatukea oppisopimuskoulutukseen Oppisopimuskoulutuksen tietotori 13.5.2014, Helsinki Ylitarkastaja Kirsti Haapa-aho Työ- ja elinkeinoministeriö Sovellettavat säädökset ja ohjeet Laki julkisesta työvoima-

Lisätiedot

Säädösvalmistelun tilanne Laki rekrytointi- ja osaamispalveluista

Säädösvalmistelun tilanne Laki rekrytointi- ja osaamispalveluista Säädösvalmistelun tilanne Laki rekrytointi- ja osaamispalveluista 8.2.2017 Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista luo perustan maakunnallisille kasvupalveluille Maakunnallisina kasvupalveluina

Lisätiedot

Ammattina avustaminen

Ammattina avustaminen Ammattina avustaminen Henkilökohtaisen avustajan työ työelämän tutkimuksen näkökulmasta Milja Mäkinen, YTK Henkilökohtainen avustaja Tampereen yliopiston Porin yksikkö Ammattina avustaminen 2010 - tutkimus

Lisätiedot

Nuorisotakuu määritelmä

Nuorisotakuu määritelmä Mitä on ohjaus nuorisotakuussa Elise Virnes 25.9.2013 Nuorisotakuu 2013 - määritelmä Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, työkokeilu-, opiskelu-,

Lisätiedot

Ammatinvalinta- ja urasuunnittelupalveluja saavan ja vajaakuntoisen henkilöasiakkaan tukitoimenpiteet

Ammatinvalinta- ja urasuunnittelupalveluja saavan ja vajaakuntoisen henkilöasiakkaan tukitoimenpiteet Ammatinvalinta- ja urasuunnittelupalveluja saavan ja vajaakuntoisen henkilöasiakkaan tukitoimenpiteet Ammatinvalinta- ja urasuunnittelupalveluja saavan ja vajaakuntoisen henkilöasiakkaan tukitoimenpiteet

Lisätiedot

TERV ETULOA

TERV ETULOA 2 TERV ETULOA VALINTAINFOON 3 Video näyttötutkinnosta SUOMEN KOULUTUSJÄRJESTELMÄ 4 Y L I O P I S T O T J A T I E D E K O R K E A K O U L U T A M M AT T I K O R K E A K O U L U TYÖELÄMÄ Erikoisammattitutkinnot

Lisätiedot

Pk-yritys - Hyvä työnantaja 2014 Työolobarometri

Pk-yritys - Hyvä työnantaja 2014 Työolobarometri Pk-yritys - Hyvä työnantaja 2014 Työolobarometri 1 Yritysten määrän kehitys 1990-2013 290 000 282635 270 000 266062 263 001263759 266909 262548 250 000 252 815 230 000 210 000 209151 207493 203542 205468

Lisätiedot

Miksi aikuisohjauksen kehittämistä tarvitaan?

Miksi aikuisohjauksen kehittämistä tarvitaan? Miksi aikuisohjauksen kehittämistä tarvitaan? TE-toimiston asiakas/sairauslomalla oleva työkyvytön Työsopimus voimassa, sairauslomalla koska on työkyvytön, ammatinvaihto edessä, KELA hylkäsi kuntoutuksen

Lisätiedot

Työnhakijan työttömyysturva

Työnhakijan työttömyysturva - - - Työnhakijan työttömyysturva te-palvelut.fi Työttömän työnhakijan oikeudet ja velvollisuudet Työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuneella henkilöllä on oikeus fftyö- ja elinkeinotoimiston tarjoamiin

Lisätiedot

Muutosturva. Hannele Liesegang. hannele.liesegang@tem.fi

Muutosturva. Hannele Liesegang. hannele.liesegang@tem.fi Muutosturva Hannele Liesegang hannele.liesegang@tem.fi Laki yhteistoiminnasta yrityksissä Ilmoitus työ- ja elinkeinotoimistolle viimeistään yt-neuvottelujen alkaessa: neuvotteluesitys (8 luku 48 ) Viipymättä

Lisätiedot

Yhdessä enemmän. Ei jätetä ketään yksin.

Yhdessä enemmän. Ei jätetä ketään yksin. Yhdessä enemmän Ei jätetä ketään yksin. Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Vapaaehtoistoiminta ja auttaminen tuottavat iloa ja tekevät onnelliseksi Onnelliseksi voit tehdä monella tavalla. Yksi tapa on tulla

Lisätiedot

Työttömyys Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi

Työttömyys Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi Työttömyys Lyhyesti ja selkeästi Sisällys 1 Kelan tuet työttömälle 2 Kun jäät työttömäksi 2 Työttömyyspäiväraha 2 Työmarkkinatuki 4 Maahanmuuttajan kotoutumistuki 5 Koulutusajan tuet työttömälle 6 Ikääntyvän

Lisätiedot

Työttömien työ- ja toimintakyvyn selvittäminen

Työttömien työ- ja toimintakyvyn selvittäminen Työttömien työ- ja toimintakyvyn selvittäminen Kemin toimintamalli Annika Vaaramaa 13.4.2016 Työ- ja toimintakyvyn selvittäminen Aloitettiin keväällä 2014 KunnonSyyni-toimintamallia soveltaen Asiakkaat

Lisätiedot

Elinikäisen ohjauksen strategiset linjaukset

Elinikäisen ohjauksen strategiset linjaukset Elinikäisen ohjauksen strategiset linjaukset Elinikäiseen oppimiseen liittyvällä ohjauksella tarkoitetaan erilaisia toimia, joiden avulla kaikenikäiset kansalaiset voivat määritellä valmiutensa, taitonsa

Lisätiedot

Työnhakijan TE-palvelut verkossa

Työnhakijan TE-palvelut verkossa 1.2017 Työnhakijan TE-palvelut verkossa Juuri silloin, kun sinulle parhaiten sopii OMA ASIOINTI te-palvelut.fi Oma asiointi -palvelu Asioi TE-toimiston kanssa verkossa henkilöasiakkaan Oma asiointi -palvelussa.

Lisätiedot

Työvalmentajatoiminta Pielisen Karjalassa

Työvalmentajatoiminta Pielisen Karjalassa Työvalmentajatoiminta Pielisen Karjalassa Työtie-projektin ja kuntien yhteinen kokeilu. Mukana Juuka, Valtimo, Nurmes ja Lieksa. Kesto projektin rahoituspäätöksen mukaan. Käynnistynyt kuuden valitun työvalmentajan

Lisätiedot

Ammattitaitoista työvoimaa yhteistyöllä -projekti

Ammattitaitoista työvoimaa yhteistyöllä -projekti YHDEKSÄN N + 1 KYSYMYSTÄ YSEILLE Pohjois-Karjalan kauppakamari ja Pohjois-Karjalan Aikuisopisto toteuttivat 13.-24.11.2006 Yhdeksän + 1 kysymystä yseille internetkyselyn Pohjois-Karjalan peruskoulujen

Lisätiedot

Taskutilasto ISÄT VANHEMPAINPÄIVÄRAHAOIKEUDEN KÄYTTÄJINÄ. Päiviä/ isä. Isät, % vanhempainpäivärahakausista. Isät, % kausista.

Taskutilasto ISÄT VANHEMPAINPÄIVÄRAHAOIKEUDEN KÄYTTÄJINÄ. Päiviä/ isä. Isät, % vanhempainpäivärahakausista. Isät, % kausista. Taskutilasto 2002 ISÄT VANHEMPAINPÄIVÄRAHAOIKEUDEN KÄYTTÄJINÄ Isät, % vanhempainpäivärahakausista 60 Päiviä/ isä 30 Isät, % kausista 40 20 20 Päiviä/isä 10 1986 1990 1995 2000 KANSANELÄKELAITOKSEN TASKU-

Lisätiedot

Opiskelijan kannustaminen työssäoppimiseen ja näyttöihin

Opiskelijan kannustaminen työssäoppimiseen ja näyttöihin Opiskelijan kannustaminen työssäoppimiseen ja näyttöihin Kotityö ja puhdistuspalvelujen perustutkinnossa Nakkila Pirkko 29.11.2012 Työllistyminen on yksi keskeinen keino syrjäytymisen ehkäisemiseen Riittävät

Lisätiedot

KUNTOUTTAVA TYÖTOIMINTA MUUTTUVASSA TILANTEESSA

KUNTOUTTAVA TYÖTOIMINTA MUUTTUVASSA TILANTEESSA KUNTOUTTAVA TYÖTOIMINTA MUUTTUVASSA TILANTEESSA Peppi Saikku Kuntouttava työtoiminta tie osallisuuteen vai pakkotyötä? 20.10.2016 SSOS Kuntien lakisääteisiä palveluita ja muita velvoitteita työllisyydenhoidossa

Lisätiedot

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO Alla oleva kaavio kuvastaa tehdyn testin tuloksia eri osa-alueilla. Kaavion alla on arviot tilanteestasi koskien henkilökohtaisia ominaisuuksiasi, kokemusta ja osaamista, markkinoita

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2014. 1366/2014 Laki

Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2014. 1366/2014 Laki SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2014 1366/2014 Laki julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta Annettu Helsingissä

Lisätiedot