Rajatylittävät sulautumiset ja jakautumiset

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Rajatylittävät sulautumiset ja jakautumiset"

Transkriptio

1 Rajatylittävät sulautumiset ja jakautumiset Rajatylittävät sulautumiset ja jakautumiset Euroopan komission sisämarkkinoiden ja palvelujen pääosaston järjestämä kuuleminen JOHDANTO Taustaa Kyselyn tarkoituksena on kerätä tietoa, joka auttaa sisämarkkinoiden ja palvelujen pääosastoa arvioimaan voimassa olevan yritysten rajatylittävää toimintaa koskevan EU:n oikeudellisen kehyksen toimintaa ja mahdollista tarvetta sääntöjen muuttamiseen. Kysymykset keskittyvät yritysten rajatylittäviä sulautumisia koskevan nykyisen kehyksen parantamiseen ja mahdolliseen rajatylittäviä jakautumisia koskevaan kehykseen. Kysymykset eivät edusta Euroopan komission virallista kantaa eivätkä millään tavoin ennakoi komission mahdollisia tulevia päätöksiä, jotka koskevat yritysten rajatylittävän toiminnan kehyksen parantamista. Eurooppalaista yhtiöoikeutta sekä yritysten hallinnointi- ja ohjausjärjestelmää koskevassa toimintasuunnitelmassa korostetaan, että direktiivi 2005/56/EY (rajatylittäviä sulautumisia koskeva direktiivi) oli merkittävä edistysaskel yritysten rajatylittävälle liikkuvuudelle EU:ssa, ja samalla siinä tunnustetaan, että direktiiviä on ehkä mukautettava sisämarkkinoiden muuttuviin tarpeisiin. Direktiivin soveltamista koskevassa tutkimuksessa havaittiin useita ongelmia, jotka liittyivät direktiivin täytäntöönpanoon ja toimivuuteen käytännössä. Tutkimuksessa havaittiin esimerkiksi, että menettelysäännöt aiheuttavat epävarmuutta ja monimutkaisuutta. Tämä koskee etenkin velkojien suojaa, vähemmistöosakkaiden suojaa ja varojen arvonmääritystä koskevia sääntöjä. Kansallisella tasolla keskeiset jakautumista koskevat säännöt on yhdenmukaistettu usean vuoden ajan direktiivillä 82/891/ETY. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole ollut olemassa rajatylittäviä jakautumisia koskevaa EU:n kehystä. Yritysten, jotka haluavat toteuttaa rajatylittävän jakautumisen, on suoritettava useita toimia, kuten jakauduttava kotimaassa ja suoritettava rajatylittävä sulautuminen tai perustettava tytäryhtiö ja siirrettävä tämän jälkeen varoja. Tästä syystä mainitussa vuonna 2012 tehdyssä toimintasuunnitelmassa todetaan, että komissio harkitsee aloitetta rajatylittäviä jakautumisia koskevaksi kehykseksi. Tämä olisi mahdollista muuttamalla rajatylittäviä sulautumisia koskevaa direktiiviä, koska sidosryhmät tuntevat sen hyvin ja se tarjoaa jo testatun kehyksen rajatylittäviä uudelleenjärjestelyjä varten. Vuonna 2012 toteutetun tulevaa eurooppalaista yhtiöoikeutta koskevan kuulemisen tulokset osoittivat, että valtaosa sidosryhmistä olisi kiinnostunut yhdenmukaistamaan laajemmin rajatylittäviä sulautumisia ja jakautumisia koskevia sääntöjä. Tämän kuulemisen tarkoituksena on kerätä tarkempia tietoja seuraavista: a) nykyiset esteet rajatylittävissä toimissa b) miten voimassa olevaa oikeudellista kehystä olisi sidosryhmien mielestä muutettava, ja c) mitä kustannuksia voidaan säästää EU:n toimenpiteillä.

2 c) mitä kustannuksia voidaan säästää EU:n toimenpiteillä. Vastaukset otetaan huomioon, kun arvioidaan tarvetta EU:n toimenpiteisiin tällä alalla. Vastausten tulisi olla lyhyitä ja kysymyksiin perustuvia, ja ne on lähetettävä viimeistään Kyselylomakkeeseen olisi vastattava verkossa ja, jos tarvitaan liitteitä, liitetiedostot on ladattava kyselylomakkeen lopussa olevassa IV osassa. Jos sinulla on jotain kysyttävää kuulemisesta tai jos haluat antaa palautetta, lähetä sähköpostiviesti osoitteeseen Komissio haluaa kiittää kaikkia osapuolia tähän kuulemiseen osallistumisesta ja pidättää itsellään oikeuden ottaa yhteyttä vastaajiin pyytääkseen tarvittaessa lisätietoja tai -selvennyksiä. Ks. tietosuojaseloste. I. Tiedot 1. Vastaajan maa a) EU-maa b) EU:n ulkopuolinen maa

3 Ilmoita maasi: Itävalta Belgia Bulgaria Kroatia Kypros Tšekki Tanska Viro Suomi Ranska Saksa Kreikka Unkari Irlanti Italia Latvia Liettua Luxemburg Malta Puola Portugali Romania Slovakia Slovenia Espanja Ruotsi Alankomaat Yhdistynyt kuningaskunta ETA-maa Kolmas maa Ilmoita maasi: Islanti Liechtenstein Norja Ilmoita maasi:

4 2. Ilmoita nimesi ja osoitteesi: 3. Ilmoita, kenen puolesta vastaat: a) Viranomaisen (mukaan lukien valtio) b) Yliopiston/tutkimuslaitoksen/ajatushautomon tai vastaavan c) Asianajajan/notaarin d) Yritysten etujärjestön/yritysjärjestön/kauppakamarin, kuluttajajärjestön, muun etujärjestön, yhdistyksen tai organisaation e) Ammattijärjestön/työntekijäliiton tai vastaavan f) Yrityksen g) Yksityishenkilön h) Muun Onko edustamasi organisaatio rekisteröity avoimuusrekisteriin? (Jos organisaatiotasi ei ole rekisteröity, voit tehdä sen täällä, mutta rekisteröityminen ei ole pakollista kuulemiseen vastaamiseksi.) Kyllä Ei En tiedä Jos on, anna tunnistenumero: 4. Tietoa yrityksestäsi: a) Olet yrityksen neuvonantaja b) Olet osa yritystä (esim. olet yrityksen työntekijä tai johtaja) c) Olet yrityksen omistaja/yhteisomistaja d) Ei koske yritystäni 4.1. Yrityksen koko a) Mikro (0 9 työntekijää) b) Pieni (10 49 työntekijää) c) Keskisuuri ( työntekijää) d) Suuri (yli 250 työntekijää)

5 4.2. Yrityksesi oikeudellinen muoto a) Rajavastuuyhtiö b) Osakeyhtiö c) Eurooppayhtiö (SE) d) Muu (mikä?) 4.3. Yrityksesi toimiala a) Tavarat b) Palvelut c) Muu 4.4. Harjoittaako yrityksesi tällä hetkellä EU:ssa rajatylittävää liiketoimintaa? Mikä on EU:ssa harjoitettavan rajatylittävän liiketoiminnan osuus kaikesta liiketoiminnasta? a) 1 10 % b) % c) % d) yli 50 % e) En tiedä 4.5. Onko yrityksesi osallistunut kansalliseen tai rajatylittävään sulautumiseen viimeisten 5 vuoden aikana?, kansalliseen b) Kyllä, rajatylittävään c) Ei 4.6. Onko yrityksesi osallistunut kansalliseen tai rajatylittävään jakautumiseen viimeisten 5 vuoden aikana?, kansalliseen b) Kyllä, rajatylittävään c) Ei

6 4.7. Aikooko yrityksesi osallistua kansalliseen tai rajatylittävään sulautumiseen lähitulevaisuudessa?, kansalliseen b) Kyllä, rajatylittävään c) Ei 4.8. Aikooko yrityksesi osallistua kansalliseen tai rajatylittävään jakautumiseen lähitulevaisuudessa?, kansalliseen b) Kyllä, rajatylittävään c) Ei 4.9. Onko yrityksesi tietoinen mahdollisuudesta toteuttaa rajatylittävä jakautuminen kansallisen lainsäädännön mukaisesti? II. Rajatylittävät sulautumiset Rajatylittäviä sulautumisia koskeva direktiivi sisältää yhdenmukaisen sääntökehyksen eri EU-maiden yritysten välisiä sulautumisia varten. Vuonna 2012 toteutetussa kuulemisessa sidosryhmien enemmistö oli sitä mieltä, että voimassa olevia rajatylittäviä sulautumisia koskevia EU:n sääntöjä olisi mukautettava sisämarkkinoiden muuttuviin tarpeisiin. Lisäksi vuonna 2013 tehdyssä rajatylittäviä sulautumisia koskevan direktiivin soveltamista koskevassa tutkimuksessa esitetään useita konkreettisia ehdotuksia voimassa olevan lainsäädäntökehyksen parantamiseksi. Seuraavat kysymykset perustuvat edellä mainittuihin selvityksiin ja koskevat konkreettisia toimia, joita voitaisiin toteuttaa EU:n tasolla. 1. Olisiko rajatylittäviä sulautumisia koskevaa direktiiviä sovellettava sellaisten yritysten rajatylittäviin sulautumisiin, joita ei ole perustettu EU:ssa/ETA-alueella, vaan jotka on muutettu EU:ssa/ETA-alueella sovellettavia säännöksiä vastaavaan yhtiömuotoon?

7 2. Olisiko rajatylittävät sulautumiset mahdollistettava yleensä eri yhtiömuotojen, esimerkiksi rajavastuuyhtiön ja osakeyhtiön, välillä? 3. Olisiko velkojien oikeuksia yhdenmukaistettava rajatylittävän sulautumisen tapauksessa? 3.1. Millaista lähestymistapaa yhdenmukaistamiseen olisi sovellettava? a) Täysin yhdenmukaiset velkojien oikeudet kaikissa jäsenvaltioissa b) Kaksi vaihtoehtoa jäsenvaltiot voisivat panna täytäntöön jommankumman kahdesta EU:n lainsäädännön tarjoamasta velkojien oikeuskokonaisuudesta c) Vapaa valinta jäsenvaltiot voisivat panna täytäntöön jommankumman kahdesta ehdotetusta EU:n lainsäädännön tarjoamasta velkojien oikeuskokonaisuudesta, mutta niitä ei velvoitettaisi siihen 3.2. Velkojilla olisi oltava oikeus [monivalintakysymys] a) estää sulautuminen b) vaatia yritystä antamaan velkojalle takuu tai vakuus c) pyytää, että tuomioistuin vaatii yritystä antamaan takuun tai vakuuden d) muita oikeuksia (mitä?) e) En tiedä 4. Olisiko velkojien oikeuksien suojaamisaikana yrityksiin sovellettavia vaatimuksia yhdenmukaistettava?

8 4.1. Mitkä yrityksiin sovellettavista vaatimuksista olisi yhdenmukaistettava? Vaatimukset, jotka koskevat [monivalintakysymys] a) velkojainkokouksia b) takuita/vakuuksia c) erillistä varojen ja velkojen hallinnointia d) muuta (mitä?) e) en tiedä 5. Olisiko yhdenmukaistettava päivämäärää, jona sulautumiseen osallistuvien yhtiöiden velkojien suoja-aika alkaa? 5.1. Alkamispäivän olisi oltava a) ennen rajatylittävän sulautumisen voimaantuloa a) rajatylittävän sulautumisen voimaantulon jälkeen c) muu (mikä?) 6. Olisiko vähemmistöosakkaiden oikeuksia yhdenmukaistettava rajatylittävän sulautumisen tapauksessa? 6.1. Millaista lähestymistapaa yhdenmukaistamiseen olisi sovellettava? a) Täysin yhdenmukaiset vähemmistöosakkaiden oikeudet kaikissa jäsenvaltioissa b) Kaksi vaihtoehtoa jäsenvaltiot voisivat panna täytäntöön vain toisen kahdesta EU:n lainsäädännön tarjoamasta vähemmistöosakkaiden oikeuskokonaisuudesta c) Vapaa valinta jäsenvaltiot voisivat panna täytäntöön jommankumman kahdesta ehdotetusta EU:n lainsäädännön tarjoamasta vähemmistöosakkaiden oikeuskokonaisuudesta, mutta niitä ei velvoitettaisi siihen.

9 6.2. Vähemmistöosakkailla olisi oltava oikeus [monivalintakysymys] a) estää sulautuminen b) suorittaa tutkimuksia c) vaatia korvauksia d) muita oikeuksia (mitä?) e) En tiedä 7. Olisiko yhdenmukaistettava sen kauden alkamispäivämäärää, jonka aikana sulautumiseen osallistuvien yhtiöiden vähemmistöosakkaat voivat toteuttaa oikeuksiaan? 7.1. Mikä on se "tapahtuma", joka määrittäisi alkamispäivämäärän? [monivalintakysymys] a) Yhtiökokous b) Ellei yhtiökokousta pidetä, rajatylittävää sulautumista koskevan yhteisen suunnitelman julkaiseminen rekisterissä tai yhtiön verkkosivustolla c) Ellei yhtiökokousta pidetä, sulautumista edeltävän todistuksen hakeminen asiasta vastaavalta viranomaiselta d) Ellei yhtiökokousta pidetä, sulautumisen ilmoittaminen kaupparekisteriin e) Muu (mikä?) f) En tiedä 8. Olisiko yhdenmukaistettava sen kauden pituutta, jonka aikana sulautumiseen osallistuvien yhtiöiden vähemmistöosakkaat voivat toteuttaa oikeuksiaan? 8.1. Kuinka pitkä tämän suoja-ajan olisi oltava? a) Yksi kuukausi b) Kaksi kuukautta c) Yli kaksi kuukautta (tarkenna)

10 9. Kun rajatylittävään sulautumiseen liittyy uusien osakkeiden liikkeeseenlasku, voi olla tarpeen määrittää varojen ja velkojen arvo. Jäsenvaltioissa käytetään kahta erilaista arvonmääritysmenetelmää: käyvän arvon menetelmää ja kirjanpitoarvon menetelmää. Koska näiden kahden arviointimenetelmän tulokset voivat olla erilaisia, olisiko otettava käyttöön kaikkia jäsenvaltioita koskevat yhteiset säännöt? 9.1. Kumpi menetelmä olisi valittava? a) Yhtiön on voitava itse valita joko käypä arvo tai kirjanpitoarvo b) Kirjanpitoarvo olisi määrättävä yhteiseksi standardiksi b) Käypä arvo olisi määrättävä yhteiseksi standardiksi d) Muu e) En tiedä 10. Olisiko yhdenmukaistettava se päivämäärä, josta alkaen rajatylittävään sulautumiseen osallistuvien yritysten liiketoimet katsotaan kirjanpidon kannalta rajatylittävän sulautumisen kautta muodostettavan yhtiön lukuun suoritetuiksi toimiksi? Mitä päivämäärää olisi harkittava? a) Päivä, jona sulautuminen tulee tosiasiallisesti voimaan ("rekisteröintipäivä"), toisin sanoen päivä, jona sulautumisesta tehdään ilmoitus kaupparekisteriin. b) Sulautumisen tilinpäätöksen tekopäivä ("ratkaiseva päivämäärä"), joka on määritettävä rajatylittävää sulautumista koskevassa yhteisessä suunnitelmassa, toisin sanoen päivämäärä, josta alkaen sulautuvan yhtiön liiketoimet katsotaan kirjanpidon kannalta vastaanottavan yhtiön lukuun suoritetuiksi toimiksi. c) Muu päivä (mikä?)

11 11. Mikäli tietyissä tapauksissa ei tarvita yhtiökokousta, olisiko rajatylittävää sulautumista koskevan yhteisen suunnitelman julkaisupäivä yhdenmukaistettava? Mikä on se "tapahtuma", jonka perusteella rajatylittävää sulautumista koskevan yhteisen suunnitelman julkaisupäivä olisi määritettävä? a) Asiakirjojen toimittaminen kansalliselle viranomaiselle, joka valvoo rajatylittävän sulautumisen lainmukaisuutta b) Asiakirjojen toimittaminen kaupparekisteriin b) Sulautumisen julkistaminen kaupparekisterissä d) Muu (mikä?) e) En tiedä 12. Olisiko joissakin tapauksissa otettava käyttöön nopeutettu yhdenmukainen rajatylittäviä sulautumisia koskeva menettely? Millaisissa tapauksissa tällainen menettely pitäisi olla käytettävissä? [monivalintakys ymys] a) Kun yrityksellä ei ole työntekijöitä b) Kun kaikki osakkaat hyväksyvät sen c) Kun 90 prosenttia osakkaista hyväksyy sen d) Kun sulautumisella ei ole velkojiin kohdistuvia vaikutuksia e) Muu (mikä?) f) En tiedä 13. Olisiko kunkin rajatylittävään sulautumiseen osallistuvan kansallisen viranomaisen tarkistettava vain, noudatetaanko sen oman jäsenvaltion vaatimuksia?

12 13.1. Olisiko siinä tapauksessa kummankin viranomaisen tarkistettava kummankin jäsenvaltion asiakirjat?, kaikki asiakirjat b) Kyllä, osa asiakirjoista (tarkenna, mitkä asiakirjat erityisesti) c) Ei Tarkenna, mitkä asiakirjat erityisesti: 14. Pitäisikö rajatylittäviä sulautumisia koskevan direktiivin mukaisia henkilöstön osallistumista koskevia voimassa olevia sääntöjä muuttaa? III. Rajatylittävät jakautumiset Yritysten jakautumista kansallisella tasolla on nykyisin yhdenmukaistettu direktiivillä 82/891/ETY. EU:n yhtiöoikeudessa ei kuitenkaan säädetä rajatylittävistä jakautumisista. Vuonna 2012 toteutettu tulevaa eurooppalaista yhtiöoikeutta koskeva kuuleminen osoitti, että tarvitaan selkeää eurooppalaista oikeudellista kehystä, jossa määritettyjen ehtojen mukaisesti rajatylittävät jakautumiset voitaisiin toteuttaa. 1. Miksi yritys haluaisi toteuttaa rajatylittävän jakautumisen? [monivalintakysymys] a) Toteuttaakseen uusia liiketoimintamahdollisuuksia sisämarkkinoilla b) Vaihtaakseen/yksinkertaistaakseen organisaatiorakennettaan c) Mukautuakseen muuttuviin markkinaoloihin d) Muu (mikä?) e) En tiedä

13 2. Miten rajatylittäviä jakautumisia koskevien lainsäädännöllisten vaatimusten yhdenmukaistaminen EU:n tasolla voisi auttaa yrityksiä ja helpottaa niiden rajatylittävän toiminnan lisäämistä EU:ssa? [monivalintakysymys] a) Vähentämällä sääntelystä aiheutuvia kustannuksia (maksuja) b) Vähentämällä suoraan rajatylittävään jakautumiseen liittyviä kustannuksia (esim. käännöksistä ja neuvonnasta aiheutuvia kustannuksia) c) Vähentämällä yrityksen tai yritysryhmän toimintakustannuksia d) Muulla tavoin (tarkenna) e) En tiedä 3. Onko rajatylittävien jakautumisten toteuttamiselle joitakin esteitä verrattuna kansallisiin jakautumisiin? Jos on, mitä? [monivalintakysymys] a) Kustannukset, joita aiheutuu rajatylittävästä jakautumisesta, joka toteutetaan jakautumalla ensin kansallisten rajojen sisäpuolella ja toteuttamalla sen jälkeen rajatylittävä sulautuminen b) Ongelmat rajatylittävien jakautumisten rahoittamisessa c) Oikeudellinen epävarmuus, joka johtuu EU-sääntöjen puuttumisesta d) Rajatylittävien jakautumisten toteutuksessa tarvittavien nykyisten menettelyjen kesto ja monimutkaisuus e) Verotukseen liittyvät seikat f) Jokin muu este? (tarkenna) g) En tiedä 3.1. Mitkä ovat mielestäsi merkittävimmät kustannukset? [monivalintakysymys] a) Käännöskustannukset b) Rekisteröintivaatimukset/-maksut c) Rajatylittävään jakautumiseen liittyvää varojen arvonmääritystä koskevista erilaisista säännöistä aiheutuvat kustannukset d) Rajaylittävään jakautumiseen liittyvät neuvontakustannukset e) Osakkaille ja muille sidosryhmille (velkojille, henkilöstölle) laadittavista raporteista aiheutuvat kustannukset f) Yhtiökokousten valmistelemisesta ja pitämisestä aiheutuvat kustannukset g) Muut kustannukset g) En tiedä

14 Arvioi näiden kustannusten määrä [monivalintakysymys] a) Määrä euroina (ilmoita määrä) b) Osuus jakautumisen kokonaiskustannuksista prosentteina (ilmoita osuus) Osuus jakautumisen kokonaiskustannuksista prosentteina: Arvioi näiden kustannusten määrä [monivalintakysymys] a) Määrä euroina (ilmoita määrä) b) Osuus jakautumisen kokonaiskustannuksista prosentteina (ilmoita osuus) Osuus jakautumisen kokonaiskustannuksista prosentteina: Arvioi näiden kustannusten määrä [monivalintakysymys] a) Määrä euroina (ilmoita määrä) b) Osuus jakautumisen kokonaiskustannuksista prosentteina (ilmoita osuus) Osuus jakautumisen kokonaiskustannuksista prosentteina: Arvioi oikeudellisesta neuvonnasta aiheutuvat kustannukset. [monivalintakysymys] a) Määrä euroina (ilmoita määrä) b) Osuus jakautumisen kokonaiskustannuksista prosentteina (ilmoita osuus)

15 Osuus jakautumisen kokonaiskustannuksista prosentteina: Arvioi notaarikulut. [monivalintakysymys] a) Määrä euroina (ilmoita määrä) b) Osuus jakautumisen kokonaiskustannuksista prosentteina (ilmoita osuus) Osuus jakautumisen kokonaiskustannuksista prosentteina: Arvioi kirjanpitokulut. [monivalintakysymys] a) Määrä euroina (ilmoita määrä) b) Osuus jakautumisen kokonaiskustannuksista prosentteina (ilmoita osuus) Osuus jakautumisen kokonaiskustannuksista prosentteina: Arvioi näiden kustannusten määrä [monivalintakysymys] a) Määrä euroina (ilmoita määrä) b) Osuus jakautumisen kokonaiskustannuksista prosentteina (ilmoita osuus)

16 Osuus jakautumisen kokonaiskustannuksista prosentteina: Arvioi näiden kustannusten määrä [monivalintakysymys] a) Määrä euroina (ilmoita määrä) b) Osuus jakautumisen kokonaiskustannuksista prosentteina (ilmoita osuus) Osuus jakautumisen kokonaiskustannuksista prosentteina: Mitä nämä muut kustannukset ovat? Arvioi nämä kustannukset [monivalintakysymys] a) Määrä euroina (ilmoita määrä) b) Osuus jakautumisen kokonaiskustannuksista prosentteina (ilmoita osuus) Osuus jakautumisen kokonaiskustannuksista prosentteina: 3.2. Kuinka paljon yritys voisi säästää, jos olisi mahdollista toteuttaa suoraan rajatylittävä jakautuminen sen sijaan, että ensin jakaudutaan kansallisten rajojen sisäpuolella ja sen jälkeen toteutetaan rajatylittävä sulautuminen? a) Ilmoita määrä euroina b) Ilmoita osuus jakautumisen kokonaiskustannuksista prosentteina

17 Osuus jakautumisen kokonaiskustannuksista prosentteina: 4. Mitkä ovat rajatylittäviin jakautumisiin liittyvät tärkeimmät kysymykset, joita olisi säänneltävä EU:n tasolla? [monivalintakysymys] a) Velkojia koskevat kysymykset b) Vähemmistöosakkaita koskevat kysymykset c) Sidosryhmiä koskevat kysymykset d) Menettelyihin liittyvät kysymykset e) Kirjanpitoon liittyvät kysymykset f) Henkilöstön osallistuminen g) Muu (mikä?) h) En tiedä 5. Olisiko rajatylittäviä jakautumisia koskevat yhdenmukaiset säännöt sisällytettävä kehykseen, joka on vahvistettu rajatylittäviä sulautumisia koskevassa direktiivissä? (perustele) a) Ei (perustele) Perustele: Perustele: 6. Aiheuttaisiko rajatylittäviä jakautumisia koskevien yhdenmukaisten sääntöjen käyttöönotto lisäkustannuksia viranomaisille? 6.1. Mitä kustannuksia viranomaisille aiheutuisi? [monivalintakysymys] a) Nykyisten tietotekniikkajärjestelmien mukauttamisesta aiheutuvat kustannukset b) Henkilöstöresursseihin liittyvät kustannukset c) Muut kustannukset

18 Kuinka suuriksi arvioit nämä kustannukset? a) Ilmoita määrä euroina b) En tiedä Kuinka suuriksi arvioit nämä kustannukset? a) Ilmoita määrä euroina b) En tiedä Mitä nämä kustannukset ovat? (tarkenna) Kuinka suuriksi arvioit nämä kustannukset? a) Ilmoita määrä euroina b) En tiedä 7. Kuinka monta rajatylittävää jakautumista (joissa joko jaettava yhtiö on rekisteröity jäsenvaltiossasi tai yksi jakautumisen kautta muodostettavista yhtiöistä on rekisteröity jäsenvaltiossasi) jäsenvaltiossasi on toteutettu viimeisten 5 vuoden aikana? a) 0 10 b) c) yli 20 (tarkenna)

19 8. Kuinka monta kansallisten rajojen sisäpuolella toteutettua jakautumista jäsenvaltiossasi on ollut viimeisten 5 vuoden aikana? a) 0 10 b) c) yli 20 (tarkenna) IV. Yleisiä huomautuksia Jos haluat esittää kyselylomakkeeseen liittyviä yleisiä huomautuksia tai tuoda esiin seikkoja, joita kyselylomakkeessa ei käsitellä, voit ladata ne tässä.

Yhdenmiehen rajavastuu-/osakeyhtiöt

Yhdenmiehen rajavastuu-/osakeyhtiöt Yhdenmiehen rajavastuu-/osakeyhtiöt Euroopan komission sisämarkkinoiden ja palvelujen pääosaston järjestämä kuuleminen Alkuhuomautus: Sisämarkkinoiden ja palvelujen pääosasto on laatinut tämän kyselyn

Lisätiedot

KUULEMINEN YRITYSTEN SÄÄNTÖMÄÄRÄISEN KOTIPAIKAN SIIRTÄMISESTÄ TOISEEN EU-VALTIOON Euroopan komissio, sisämarkkinoiden ja palvelujen pääosasto

KUULEMINEN YRITYSTEN SÄÄNTÖMÄÄRÄISEN KOTIPAIKAN SIIRTÄMISESTÄ TOISEEN EU-VALTIOON Euroopan komissio, sisämarkkinoiden ja palvelujen pääosasto KUULEMINEN YRITYSTEN SÄÄNTÖMÄÄRÄISEN KOTIPAIKAN SIIRTÄMISESTÄ TOISEEN EU-VALTIOON Euroopan komissio, sisämarkkinoiden ja palvelujen pääosasto Johdanto Taustaa: Euroopan komission sisämarkkinoiden ja palvelujen

Lisätiedot

Julkinen kuuleminen: EU:n ympäristömerkki kalastus- ja vesiviljelytuotteille

Julkinen kuuleminen: EU:n ympäristömerkki kalastus- ja vesiviljelytuotteille Case Id: 0de07826-cc4c-4173-b6d8-234da2c827b3 Date: 31/07/2015 11:53:18 Julkinen kuuleminen: EU:n ympäristömerkki kalastus- ja vesiviljelytuotteille Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia. Perustiedot

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.10.2014 C(2014) 7461 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 17.10.2014, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1305/2013 liitteen I sekä Euroopan

Lisätiedot

Yritysten kokemuksia palvelujen sisämarkkinoista

Yritysten kokemuksia palvelujen sisämarkkinoista Yritysten kokemuksia palvelujen sisämarkkinoista Fields marked with are mandatory. Johdanto Lue seuraava tietosuojaseloste ennen kuin täytät kyselylomakkeen: specific-privacy-statement_en.pdf Tämän kyselyn

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 25.1.2012 K(2012) 430 lopullinen KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 25.1.2012, kansalaisaloitteesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 211/2011

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. toukokuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. toukokuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. toukokuuta 2017 (OR. en) 9438/17 ADD 1 MAP 12 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 17. toukokuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: Asia: Euroopan komission pääsihteerin

Lisätiedot

I. TIEDONSAANTIPYYNTÖ. joka koskee valtiosta toiseen tapahtuvaa työntekijöiden käyttöön asettamista palvelujen tarjoamisen yhteydessä

I. TIEDONSAANTIPYYNTÖ. joka koskee valtiosta toiseen tapahtuvaa työntekijöiden käyttöön asettamista palvelujen tarjoamisen yhteydessä PYYTÄVÄN VIRANOMAISEN KÄYTTÖÖN TARKOITETTU (VAPAAEHTOINEN) LOMAKE I. TIEDONSAANTIPYYNTÖ joka koskee valtiosta toiseen tapahtuvaa työntekijöiden käyttöön asettamista palvelujen tarjoamisen yhteydessä Palvelujen

Lisätiedot

Tilastonäkymä: Yksityinen eurooppayhtiö

Tilastonäkymä: Yksityinen eurooppayhtiö Tilastonäkymä: Yksityinen eurooppayhtiö 09/10/2007-19/11/2007 Kriteereitä vastaavia vastauksia: 517/517 OSALLISTUMINEN Maa DE - Saksa 80 (15.5%) PL - Puola 51 (9.9%) DA - Tanska 48 (9.3%) NL - Alankomaat

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA- NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE

LIITE. asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA- NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.9.2015 COM(2015) 490 final ANNEX 7 LIITE asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA- NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE Pakolaiskriisin hallinta: Euroopan muuttoliikeagendaan

Lisätiedot

ANNEX LIITE. asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

ANNEX LIITE. asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 21.9.2018 COM(2018) 651 final ANNEX LIITE asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE potilaan oikeuksien soveltamisesta rajatylittävässä terveydenhuollossa

Lisätiedot

Kansainvälisen tilausliikenteen matkustajat 2018

Kansainvälisen tilausliikenteen matkustajat 2018 01/18 02/18 03/18 04/18 määrän määrän määrän EU Espanja 50 236 1,6 44 468-1,6 50 271-1,7 30 500 Kreikka 17 306 Iso-Britannia 11 204-7,5 10 037 21,7 2 940 44,3 866 Alankomaat 9 736 23,3 11 472 30,4 7 444

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. kesäkuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. kesäkuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. kesäkuuta 2015 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2015/0132 (NLE) 10257/15 ACP 96 N 455 PTOM 13 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: Neuvoston päätös Euroopan kehitysrahaston

Lisätiedot

SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT

SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT A. VAPAAEHTOISTOIMINTA, HARJOITTELU JA TYÖ 1. Matkatuki Matkaetäisyydellä tarkoitetaan yhdensuuntaista etäisyyttä lähtöpaikan ja kohdepaikan välillä, kun taas korvaus kattaa

Lisätiedot

Lomakausi lähestyy joko sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti?

Lomakausi lähestyy joko sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti? MEMO/11/406 Bryssel 16. kesäkuuta 2011 Lomakausi lähestyy joko sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti? Kun olet lomalla varaudu yllättäviin tilanteisiin! Oletko aikeissa matkustaa toiseen EU-maahan,

Lisätiedot

Komissio toimitti 13. toukokuuta 2015 eurooppalaisen ohjausjakson puitteissa neuvostolle

Komissio toimitti 13. toukokuuta 2015 eurooppalaisen ohjausjakson puitteissa neuvostolle Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. toukokuuta 2015 (OR. en) 9224/15 ECON 376 UEM 171 SOC 339 EMPL 213 COMPET 250 ENV 332 EDUC 158 RECH 149 ENER 190 JAI 354 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia:

Lisätiedot

Yleiset tiedot vastaajasta

Yleiset tiedot vastaajasta Julkinen kuuleminen: kasvinsuojeluaineita ja torjunta-ainejäämiä koskevan EU:n lainsäädännön REFIT-arviointi Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia. Yleiset tiedot vastaajasta Huomautus: Tämä kysely

Lisätiedot

A8-0321/78

A8-0321/78 17.10.2018 A8-0321/78 Tarkistus 78 Keith Taylor Verts/ALE-ryhmän puolesta Mietintö A8-0321/2018 Andrzej Grzyb Puhtaiden ja energiatehokkaiden tieliikenteen moottoriajoneuvojen edistäminen (COM(2017)0653

Lisätiedot

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018 01/18 02/18 03/18 04/18 määrän määrän määrän EU Ruotsi 141 968 4,1 139 575 2,8 158 746 2,8 170 449 Saksa 123 102-6,1 126 281-4,5 161 558 6,9 159 303 Espanja 104 817 10,5 103 791 16,2 126 347 21,1 114 954

Lisätiedot

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018 01/18 02/18 03/18 04/18 määrän määrän määrän EU Ruotsi 141 968 4,1 139 575 2,8 158 746 2,8 170 449 Saksa 123 102-6,1 126 281-4,5 161 558 6,9 159 303 Espanja 104 817 10,5 103 791 16,2 126 347 21,1 114 954

Lisätiedot

15.6.2010. Ulkopaikkakuntalaisille ja ulkomaalaisille annettavasta hoidosta perittävät maksut 1.1.2010 alkaen

15.6.2010. Ulkopaikkakuntalaisille ja ulkomaalaisille annettavasta hoidosta perittävät maksut 1.1.2010 alkaen Keski-Karjalan sosiaali- ja terveyslautakunta 22.6.2010 98, liite Ulkopaikkakuntalaisille ja ulkomaalaisille annettavasta hoidosta perittävät maksut 1.1.2010 alkaen Kansanterveyslaki 22 127,63 Kiireellinen

Lisätiedot

SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT

SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT A. VAPAAEHTOISTOIMINTA, HARJOITTELU JA TYÖ 1. Matkatuki Seuraavat korvausmäärät koskevat vapaaehtoistoimintaa, harjoittelua ja työtä: Taulukko 1 - matkatuki Matkaetäisyys Korvaus

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 7.11.2013 COM(2013) 771 final 2013/0379 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON ASETUS Euroopan unionin virkamiesten ja muun henkilöstön palkkoihin ja eläkkeisiin sovellettavien korjauskertoimien

Lisätiedot

LIITE. Euroopan parlamentin vaaleja koskevien komission suositusten täytäntöönpanoon liittyvät jäsenvaltioiden vastaukset.

LIITE. Euroopan parlamentin vaaleja koskevien komission suositusten täytäntöönpanoon liittyvät jäsenvaltioiden vastaukset. EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 27.3.2014 COM(2014) 196 ANNEX 1 LIITE parlamentin vaaleja koskevien komission suositusten täytäntöönpanoon liittyvät jäsenvaltioiden vastaukset asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS

Lisätiedot

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä.

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. 1977L0249 FI 01.01.2007 005.001 1 Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. B NEUVOSTON DIREKTIIVI, annettu 22 päivänä maaliskuuta 1977, asianajajien

Lisätiedot

Eurooppalainen ohjausjakso: yhdennetyt maakohtaiset suositukset Hyväksyminen ja toimittaminen Eurooppa-neuvostolle

Eurooppalainen ohjausjakso: yhdennetyt maakohtaiset suositukset Hyväksyminen ja toimittaminen Eurooppa-neuvostolle Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 19. kesäkuuta 2017 (OR. en) 10200/17 CO EUR-PREP 29 POLGEN 92 AG 21 ECON 528 UEM 198 SOC 477 COMPET 492 ENV 604 EDUC 293 RECH 231 ENER 284 JAI 596 EMPL 366 ILMOITUS Lähettäjä:

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 23. syyskuuta 2015 (OR. en) Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 23. syyskuuta 2015 (OR. en) Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 23. syyskuuta 2015 (OR. en) 12313/15 ADD 7 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 23. syyskuuta 2015 Vastaanottaja: JAI 685 ASIM 93 FRONT 196 RELEX 741 CADREFIN 58 ENFOPOL 261 PROCIV

Lisätiedot

L 90/106 Euroopan unionin virallinen lehti

L 90/106 Euroopan unionin virallinen lehti L 90/106 Euroopan unionin virallinen lehti 28.3.2013 KOMISSION PÄÄTÖS, annettu 26 päivänä maaliskuuta 2013, jäsenvaltioiden vuosittaisten päästökiintiöiden määrittämisestä kaudeksi 2013 2020 Euroopan parlamentin

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 Istuntoasiakirja 2004 C6-0161/2004 2003/0274(COD) FI 28/10/2004 YHTEINEN KANTA Neuvoston 21. lokakuuta 2004 vahvistama yhteinen kanta Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. maaliskuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. maaliskuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. maaliskuuta 2017 (OR. en) 6936/17 ADD 4 JAI 189 ASIM 22 CO EUR-PREP 14 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 2. maaliskuuta 2017 Vastaanottaja: Euroopan komission pääsihteerin

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. heinäkuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. heinäkuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. heinäkuuta 2015 (OR. en) 11130/15 ASIM 62 RELEX 633 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Valtuuskunnat Ed. asiak. nro: 10830/2/15 REV 2 ASIM

Lisätiedot

Ehdotus neuvoston päätökseksi alueiden komitean kokoonpanon vahvistamisesta

Ehdotus neuvoston päätökseksi alueiden komitean kokoonpanon vahvistamisesta Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 17. lokakuuta 2014 (OR. en) 14333/14 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Puheenjohtajavaltio Neuvosto Ed. asiak. nro: 13884/14 Asia: CDR 109 INST 511 AG 17 Ehdotus neuvoston

Lisätiedot

Julkinen kuuleminen TV UHF taajuuksien käytöstä tulevaisuudessa: Lamyn raportti

Julkinen kuuleminen TV UHF taajuuksien käytöstä tulevaisuudessa: Lamyn raportti Julkinen kuuleminen TV UHF taajuuksien käytöstä tulevaisuudessa: Lamyn raportti Fields marked with are mandatory. Tähdellä () merkityt kentät ovat pakollisia. 1 Vastaajan profiili Vastaan: Yksityishenkilönä

Lisätiedot

TARKISTUKSET FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2016/0231(COD)

TARKISTUKSET FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2016/0231(COD) Euroopan parlamentti 2014-2019 Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta 07.2.2017 2016/0231(COD) TARKISTUKSET 269-283 Mietintöluonnos Gerben-Jan Gerbrandy (PE592.423v02-00)

Lisätiedot

1 28.8.2014 Lapin TE-toimisto/EURES/P Tikkala

1 28.8.2014 Lapin TE-toimisto/EURES/P Tikkala 1 European Employment Services EUROOPPALAINEN TYÖNVÄLITYSPALVELU 2 neuvoo työnhakijoita, jotka haluavat työskennellä ulkomailla ja työnantajia, jotka haluavat rekrytoida ulkomaisen työntekijän 3 EU/ETA-maat

Lisätiedot

Julkinen kuuleminen: Vastavuoroista tunnustamista koskevan asetuksen (EY) N:o 764/2008 mahdollinen tarkistaminen

Julkinen kuuleminen: Vastavuoroista tunnustamista koskevan asetuksen (EY) N:o 764/2008 mahdollinen tarkistaminen Julkinen kuuleminen: Vastavuoroista tunnustamista koskevan asetuksen (EY) N:o 764/2008 mahdollinen tarkistaminen Tähdellä () merkityt kentät ovat pakollisia. Nimi Sähköpostiosoite Johdanto 1 Jossakin EU-

Lisätiedot

Töihin ulkomaille - lähetetyt työntekijät

Töihin ulkomaille - lähetetyt työntekijät Töihin ulkomaille - lähetetyt työntekijät Marika Peltoniemi 31.8.2010 Eläketurvakeskus KOULUTTAA EU/ETA-maat ja Sveitsi 2 EU:n sosiaaliturva-asetukset 883/2004 ja 987/2009: EU: Belgia, Bulgaria, Espanja,

Lisätiedot

Julkinen kuuleminen: Vastavuoroista tunnustamista koskevan asetuksen (EY) N:o 764/2008 mahdollinen tarkistaminen

Julkinen kuuleminen: Vastavuoroista tunnustamista koskevan asetuksen (EY) N:o 764/2008 mahdollinen tarkistaminen Julkinen kuuleminen: Vastavuoroista tunnustamista koskevan asetuksen (EY) N:o 764/2008 mahdollinen tarkistaminen Tähdellä () merkityt kentät ovat pakollisia. Nimi Sähköpostiosoite Johdanto 1 Jossakin EU-

Lisätiedot

Sisämarkkinoiden tulostaulu

Sisämarkkinoiden tulostaulu Sisämarkkinoiden tulostaulu Jäsenvaltion tulos Suomi (Raportointijakso: 2014 2015) EU-lainsäädännön saattaminen osaksi kansallista lainsäädäntöä On huomattava, että edellisen tulostaulun jälkeen on kumottu

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. talous- ja sosiaalikomitean kokoonpanon vahvistamisesta

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. talous- ja sosiaalikomitean kokoonpanon vahvistamisesta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.6.2014 COM(2014) 227 final 2014/0129 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS talous- ja sosiaalikomitean kokoonpanon vahvistamisesta FI FI PERUSTELUT 1. EHDOTUKSEN TAUSTA Euroopan unionin

Lisätiedot

Euroopan alueiden komitea (AK): Paikallis- ja aluehallintoa edustava neuvoa-antava elin Euroopan unionissa

Euroopan alueiden komitea (AK): Paikallis- ja aluehallintoa edustava neuvoa-antava elin Euroopan unionissa Euroopan alueiden komitea (AK): Paikallis- ja aluehallintoa edustava neuvoa-antava elin Euroopan unionissa Miksi alueiden komitea? Annetaan alue- ja paikallishallinnolle mahdollisuus vaikuttaa EU:n lainsäädännön

Lisätiedot

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.3.2015 COM(2015) 117 final KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE Jäsenvaltioiden myöntämät rautatieliikenteen matkustajien oikeuksista ja velvollisuuksista

Lisätiedot

22.7.2010 Euroopan unionin virallinen lehti L 189/19

22.7.2010 Euroopan unionin virallinen lehti L 189/19 22.7.2010 Euroopan unionin virallinen lehti L 189/19 KOMISSION PÄÄTÖS, annettu 19 päivänä heinäkuuta 2010, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2004/49/EY 7 artiklassa tarkoitetuista yhteisistä

Lisätiedot

EUROOPPA-NEUVOSTO Bryssel, 31. toukokuuta 2013 (OR. en)

EUROOPPA-NEUVOSTO Bryssel, 31. toukokuuta 2013 (OR. en) EUROOPPA-NEUVOSTO Bryssel, 31. toukokuuta 2013 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2013/0900 (NLE) EUCO 110/13 INST 234 POLGEN 69 OC 295 SÄÄDÖKSET Asia: LUONNOS EUROOPPA-NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI Euroopan

Lisätiedot

Pyydämme yritystänne täyttämään oheisen vuotta 2009 koskevan lomakkeen 15.3.2010 mennessä.

Pyydämme yritystänne täyttämään oheisen vuotta 2009 koskevan lomakkeen 15.3.2010 mennessä. VUOSIRAPORTIN KYSYMYKSET 1 (5) SE LAITTEIDEN VUOSIRAPORTTI 2009 SE laitteiden vuosiraportointi kuuluu kaikille sähkö ja elektroniikkalaitetuottajille Suomessa toimiva yritys, joka: valmistaa ja myy sähkö

Lisätiedot

MUIDEN KUIN TILINTARKASTUSPALVELUJEN TARJOAMINEN JA TILINTARKASTAJAN ROTAATIO PIE-YHTEISÖJEN TILINTARKASTUKSISSA

MUIDEN KUIN TILINTARKASTUSPALVELUJEN TARJOAMINEN JA TILINTARKASTAJAN ROTAATIO PIE-YHTEISÖJEN TILINTARKASTUKSISSA MUIDEN KUIN TILINTARKASTUSPALVELUJEN TARJOAMINEN JA TILINTARKASTAJAN ROTAATIO Muiden kuin tilintarkastuspalvelujen tarjoaminen ja tilintarkastajan rotaatio PIEyhteisöjen tilintarkastuksissamuiden PIE-YHTEISÖJEN

Lisätiedot

Terveysosasto/nh. Sairaanhoito EU:ssa. Noora Heinonen 25.8.2009

Terveysosasto/nh. Sairaanhoito EU:ssa. Noora Heinonen 25.8.2009 Sairaanhoito EU:ssa Noora Heinonen 25.8.2009 EY-lainsäädäntöä soveltavat valtiot EU-maat maat: Alankomaat (NL), Belgia (BE), Bulgaria (BG), Espanja (ES), Irlanti (IE), Italia (IT), Itävalta (AT), Kreikka

Lisätiedot

PISA 2012 MITEN PERUSKOULUN KEHITYSSUUNTA TAKAISIN NOUSUUN?

PISA 2012 MITEN PERUSKOULUN KEHITYSSUUNTA TAKAISIN NOUSUUN? PISA 2012 MITEN PERUSKOULUN KEHITYSSUUNTA TAKAISIN NOUSUUN? Jouni Välijärvi, professori Koulutuksen tutkimuslaitos Jyväskylän yliopisto EDUCA 2014 Helsinki 25.1.2014 30.1.2014 Suomalaisnuorten osaaminen

Lisätiedot

Erasmus+ eurooppalainen korkeakoululiikkuvuus Suomesta

Erasmus+ eurooppalainen korkeakoululiikkuvuus Suomesta Erasmus+ eurooppalainen korkeakoululiikkuvuus Suomesta 2014-2017 Erasmus+ lähtevän liikkuvuuden kehitys 2014-2017 2014-2015 2015-2016 2016-2017 4239 4580 4772 1360 1322 1442 1052 1027 985 925 977 970 Opiskelijaliikkuvuus

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 12. heinäkuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 12. heinäkuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 12. heinäkuuta 2017 (OR. en) 10546/17 ADD 1 COR 1 JUSTCIV 162 EJUSTICE 83 DELACT 108 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 11. heinäkuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: Asia:

Lisätiedot

Bryssel COM(2016) 85 final ANNEX 4 LIITE. asiakirjaan

Bryssel COM(2016) 85 final ANNEX 4 LIITE. asiakirjaan EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 10.2. COM() 85 final ANNEX 4 LIITE asiakirjaan Komission tiedonanto Euroopan parlamentille ja neuvostolle Tilannekatsaus Euroopan muuttoliikeagendaan sisältyvien ensisijaisten

Lisätiedot

Sopimuksen 3 kohdassa tarkoitettu luettelo I OSA

Sopimuksen 3 kohdassa tarkoitettu luettelo I OSA 404 der Beilagen XXII. GP - Beschluss NR - Anhänge Finnisch (Normativer Teil) 1 von 89 LIITE A Sopimuksen 3 kohdassa tarkoitettu luettelo I OSA 16 PÄIVÄNÄ HUHTIKUUTA 2003 HYVÄKSYTYLLÄ LIITTYMISASIAKIRJALLA

Lisätiedot

KOMISSION TIEDONANTO

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN KOMISSIO Bryssel XXX [ ](2013) XXX draft KOMISSION TIEDONANTO Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 260 artiklan soveltaminen - komission unionin tuomioistuimelle rikkomusmenettelyn yhteydessä

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. alueiden komitean kokoonpanon vahvistamisesta

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. alueiden komitean kokoonpanon vahvistamisesta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.6.2014 COM(2014) 226 final 2014/0128 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS alueiden komitean kokoonpanon vahvistamisesta FI FI PERUSTELUT 1. EHDOTUKSEN TAUSTA Euroopan unionin toiminnasta

Lisätiedot

OIKAISUKIRJELMÄ LISÄTALOUSARVIOESITYKSEEN NRO 6/2014 YLEINEN TULOTAULUKKO

OIKAISUKIRJELMÄ LISÄTALOUSARVIOESITYKSEEN NRO 6/2014 YLEINEN TULOTAULUKKO EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 3.12.2014 COM(2014) 730 final OIKAISUKIRJELMÄ LISÄTALOUSARVIOESITYKSEEN NRO 6/2014 YLEINEN TULOTAULUKKO MENOTAULUKKO PÄÄLUOKITTAIN Pääluokka III Komissio Pääluokka VIII Euroopan

Lisätiedot

Euroopan parlamentin kokoonpano vuoden 2014 vaalien jälkeen

Euroopan parlamentin kokoonpano vuoden 2014 vaalien jälkeen P7_TA(2013)0082 Euroopan parlamentin kokoonpano vuoden 2014 vaalien jälkeen Euroopan parlamentin päätöslauselma 13. maaliskuuta 2013 Euroopan parlamentin kokoonpanosta vuoden 2014 vaalien jälkeen (2012/2309(INL))

Lisätiedot

Demografinen huoltosuhde. Mikä on hyvä huoltosuhde?

Demografinen huoltosuhde. Mikä on hyvä huoltosuhde? Demografinen huoltosuhde Mikä on hyvä huoltosuhde? Mikä ihmeen demografinen huoltosuhde? Suhdeluku, joka kertoo kuinka monta ei-työikäistä eli huollettavaa on yhtä työikäistä kohden. 0-14 -vuotiaat + yli

Lisätiedot

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Finnish)

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Finnish) ZA8 Flash Eurobarometer (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Finnish) FL - Companies engaged in online activities FIF A Myykö yrityksenne verkon kautta ja/tai käyttääkö

Lisätiedot

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.10.2015 COM(2015) 523 final KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE Euroopan kehitysrahasto (EKR): maksusitoumuksia, maksuja ja jäsenvaltioiden rahoitusosuuksia koskevat ennusteet

Lisätiedot

Yrittämisen edellytykset Suomessa. Varatoimitusjohtaja Antti Neimala Sähköurakoitsijapäivät 24.4.2014, Hyvinkää

Yrittämisen edellytykset Suomessa. Varatoimitusjohtaja Antti Neimala Sähköurakoitsijapäivät 24.4.2014, Hyvinkää Yrittämisen edellytykset Suomessa Varatoimitusjohtaja Antti Neimala Sähköurakoitsijapäivät 24.4.2014, Hyvinkää 1 Teema I Yrittäjyyden ja yritysympäristön kuva KYSYMYS NUMERO 1: Pidän Suomen tarjoamaa yleistä

Lisätiedot

Erasmus-liikkuvuus Suomesta

Erasmus-liikkuvuus Suomesta Erasmus-liikkuvuus Suomesta 2007 2016 2 ERASMUS-opiskelijaliikkuvuus Suomesta maittain Kohdemaa 2007/ / / / / / / / / 2016 AT - Itävalta 239 242 230 264 294 271 278 279 305 2402 BE - Belgia 88 102 109

Lisätiedot

Erasmus-liikkuvuus Suomesta

Erasmus-liikkuvuus Suomesta Erasmus-liikkuvuus Suomesta 2007 2016 2 ERASMUS-opiskelijaliikkuvuus Suomesta maittain Kohdemaa 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 AT - Itävalta 239 242 230 264 294 271 278 279 305 2402 BE -

Lisätiedot

ESITYSLISTAEHDOTUS PYSYVIEN EDUSTAJIEN KOMITEA (Coreper II) Europa-rakennus, Bryssel 3. ja 4. heinäkuuta 2019 (klo 10.00, klo 9.

ESITYSLISTAEHDOTUS PYSYVIEN EDUSTAJIEN KOMITEA (Coreper II) Europa-rakennus, Bryssel 3. ja 4. heinäkuuta 2019 (klo 10.00, klo 9. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 1. heinäkuuta 2019 (OR. en) 10824/19 OJ CRP2 25 ESITYSLISTAEHDOTUS PYSYVIEN EDUSTAJIEN KOMITEA (Coreper II) Europa-rakennus, Bryssel 3. ja 4. heinäkuuta 2019 (klo 10.00,

Lisätiedot

Täydentävät säännöt 1. Sisällys. - Oikeusapupyyntö (1 3 artikla) Maksuton oikeudenkäynti (4 ja 5 artikla)...000

Täydentävät säännöt 1. Sisällys. - Oikeusapupyyntö (1 3 artikla) Maksuton oikeudenkäynti (4 ja 5 artikla)...000 Täydentävät säännöt 1 Sisällys I luku II luku III luku - Oikeusapupyyntö (1 3 artikla)...000 - Maksuton oikeudenkäynti (4 ja 5 artikla)...000 - Ilmoitus todistajan tai asiantuntijan väärästä valasta (6

Lisätiedot

Erasmus-liikkuvuus Suomesta

Erasmus-liikkuvuus Suomesta Erasmus-liikkuvuus Suomesta 2007 2(13) ERASMUS-opiskelijaliikkuvuus Suomesta maittain Kohdemaa / / / / AT - Itävalta 239 242 230 264 294 271 278 1818 BE - Belgia 88 102 109 124 134 139 167 863 BG - Bulgaria

Lisätiedot

Erasmus-liikkuvuus Suomesta

Erasmus-liikkuvuus Suomesta Erasmus-liikkuvuus Suomesta 2007 ERASMUS-opiskelijaliikkuvuus Suomesta maittain Kohdemaa / / 2(13) AT - Itävalta 239 242 230 264 294 271 278 279 2097 BE - Belgia 88 102 109 124 134 139 167 157 1020 BG

Lisätiedot

Eräät maat julkaisevat korttinsa eri kieliversioina, josta johtuen mallikortteja on useita.

Eräät maat julkaisevat korttinsa eri kieliversioina, josta johtuen mallikortteja on useita. Eurooppalaisen sairaanhoitokortin mallikortit maittain Tässä liitteessä on tietoa eurooppalaisesta sairaanhoitokortista. Mallikortit on kopioitu Internetistä osoitteesta http://ec.europa.eu/employment_social/healthcard/index_en.htm,

Lisätiedot

KUULEMISMENETTELY TYÖPAIKAN MONIARVOISUUDESTA JA SYRJINNÄN TORJUNNASTA

KUULEMISMENETTELY TYÖPAIKAN MONIARVOISUUDESTA JA SYRJINNÄN TORJUNNASTA KUULEMISMENETTELY TYÖPAIKAN MONIARVOISUUDESTA JA SYRJINNÄN TORJUNNASTA 14.06.2005-15.07.2005 Kriteereitä vastaavia vastauksia: 803/803. Yrityksen toimiala D - Teollisuus 225 28,0% K - Kiinteistöalan toiminta,

Lisätiedot

Töihin Eurooppaan EURES

Töihin Eurooppaan EURES Töihin Eurooppaan EURES Työskentely ulkomailla Työskentely ulkomailla houkuttelee yhä useampaa suomalaista työnhakijaa. Erityisesti nuoret ja korkeakoulutetut ovat halukkaita muuttamaan ulkomaille töihin.

Lisätiedot

Ulkomailla asuvan eläkkeensaajan sairaanhoito

Ulkomailla asuvan eläkkeensaajan sairaanhoito Ulkomailla asuvan eläkkeensaajan sairaanhoito Noora Heinonen 25.8.2009 EY-lainsäädäntöä soveltavat valtiot EU-maat: Alankomaat (NL), Belgia (BE), Bulgaria (BG), Espanja (ES), Irlanti (IE), Italia (IT),

Lisätiedot

(Ilmoitukset) HALLINNOLLISET MENETTELYT KOMISSIO

(Ilmoitukset) HALLINNOLLISET MENETTELYT KOMISSIO 7.6.2008 C 141/27 V (Ilmoitukset) HALLINNOLLISET MENETTELYT KOMISSIO Ehdotuspyyntö 2008 Kulttuuriohjelma (2007 2013) Ohjelmatoimien toteutus: monivuotiset yhteistyöhankkeet, yhteistyötoimet, erityistoimet

Lisätiedot

RESTREINT UE. Strasbourg COM(2014) 447 final 2014/0208 (NLE) This document was downgraded/declassified Date

RESTREINT UE. Strasbourg COM(2014) 447 final 2014/0208 (NLE) This document was downgraded/declassified Date EUROOPAN KOMISSIO Strasbourg 1.7.2014 COM(2014) 447 final 2014/0208 (NLE) This document was downgraded/declassified Date 23.7.2014 Ehdotus NEUVOSTON ASETUS asetuksen (EY) N:o 2866/98 muuttamisesta Liettuaa

Lisätiedot

SN 1316/14 vpy/sl/mh 1 DG D 2A LIMITE FI

SN 1316/14 vpy/sl/mh 1 DG D 2A LIMITE FI EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 30. tammikuuta 2014 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2013/0268 (COD) SN 1316/14 LIMITE ILMOITUS Asia: Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o.../20.., annettu...,

Lisätiedot

Työhön ja työnhakuun ulkomaille. Leena Ikonen, Kela 27.8.2013

Työhön ja työnhakuun ulkomaille. Leena Ikonen, Kela 27.8.2013 Työhön ja työnhakuun ulkomaille Leena Ikonen, Kela 27.8.2013 Vakuuttaminen Suomessa asuvat ovat vakuutettuja Kelan hoitaman sosiaaliturvan osalta, jos Henkilöllä on täällä varsinainen asunto ja koti ja

Lisätiedot

Sopimuksen 3 kohdassa tarkoitettu luettelo I OSA

Sopimuksen 3 kohdassa tarkoitettu luettelo I OSA LIITE A Sopimuksen 3 kohdassa tarkoitettu luettelo I OSA 16 PÄIVÄNÄ HUHTIKUUTA 2003 HYVÄKSYTYLLÄ LIITTYMISASIAKIRJALLA MUUTETUT ETA-SOPIMUKSESSA TARKOITETUT ASIAKIRJAT 3 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu

Lisätiedot

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut Euroopan unionin poikittaisohjelma opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut-ohjelma Opintovierailut on osa Elinikäisen oppimisen ohjelman poikittaisohjelmaa. Ohjelman

Lisätiedot

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE. Euroopan kehitysrahastoa koskevat rahoitustiedot

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE. Euroopan kehitysrahastoa koskevat rahoitustiedot EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.6.2018 COM(2018) 475 final KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE Euroopan kehitysrahastoa koskevat rahoitustiedot Euroopan kehitysrahasto (EKR): sitoumuksia, maksuja ja rahoitusosuuksia

Lisätiedot

Finanssipolitiikka EU:ssa. Finanssineuvos Marketta Henriksson

Finanssipolitiikka EU:ssa. Finanssineuvos Marketta Henriksson Finanssipolitiikka EU:ssa Finanssineuvos Marketta Henriksson Perussopimus asettaa rajat Julkisen talouden alijäämä suhteessa bruttokansantuotteeseen ei saa ylittää kolmea prosenttia Julkisen velan suhde

Lisätiedot

L 172 virallinen lehti

L 172 virallinen lehti Euroopan unionin L 172 virallinen lehti Suomenkielinen laitos Lainsäädäntö 61. vuosikerta 9. heinäkuuta 2018 Sisältö II Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset ASETUKSET Komission

Lisätiedot

Varainhoitovuoden 2015 talousarvion toteuttamisesta syntyi ,74 euron ylijäämä, joka johtuu seuraavista syistä:

Varainhoitovuoden 2015 talousarvion toteuttamisesta syntyi ,74 euron ylijäämä, joka johtuu seuraavista syistä: Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 17. kesäkuuta 2016 (OR. en) 9586/16 BUDGET 15 PERUSTELUT Asia: Lisätalousarvioesitys nro 2 vuoden 2016 yleiseen talousarvioon: Varainhoitovuoden 2015 ylijäämän ottaminen

Lisätiedot

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET 22.2.2019 L 51 I/1 II (Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET KOMISSION ASETUS (EU) 2019/316, annettu 21 päivänä helmikuuta 2019, Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen

Lisätiedot

1 Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto/EURES-palvelut/TS

1 Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto/EURES-palvelut/TS 1 Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto/EURES-palvelut/TS European Employment Services EUROOPPALAINEN TYÖNVÄLITYSPALVELU neuvoo työnhakijoita, jotka haluavat työskennellä ulkomailla ja työnantajia, jotka haluavat

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 15. heinäkuuta 2011 (18.07) (OR. en) 12987/11 TRANS 216 SAATE

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 15. heinäkuuta 2011 (18.07) (OR. en) 12987/11 TRANS 216 SAATE EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 15. heinäkuuta 2011 (18.07) (OR. en) 12987/11 TRANS 216 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 14. heinäkuuta 2011 Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Kom:n

Lisätiedot

Työaika Suomessa ja muissa maissa. Joulukuu 2010 Työmarkkinasektori EK

Työaika Suomessa ja muissa maissa. Joulukuu 2010 Työmarkkinasektori EK Työaika Suomessa ja muissa maissa Joulukuu 2010 EK Säännöllisen vuosityöajan pituus 1910-2010 Teollisuuden työntekijät päivätyössä 3000 2800 2600 2400 2200 Tuntia vuodessa Vuosityöajan pituus: vuonna 1920

Lisätiedot

Sidosryhmien kuuleminen pienyrityksiä koskevan politiikan muotoilussa kansallisella ja alueellisella tasolla

Sidosryhmien kuuleminen pienyrityksiä koskevan politiikan muotoilussa kansallisella ja alueellisella tasolla Sidosryhmien kuuleminen pienyrityksiä koskevan politiikan muotoilussa kansallisella ja alueellisella tasolla 01/06/2004-30/09/2004 Osa I. Taustatiedot Valtio AT - Itävalta 9 (4.5) BE - Belgia 13 (6.5)

Lisätiedot

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) L 323/18 KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) 2018/2021, annettu 17 päivänä joulukuuta 2018, täytäntöönpanopäätöksen (EU) 2015/348 muuttamisesta siltä osin kuin on kyse Portugalin ja Romanian esittämiin

Lisätiedot

B7-0079/139. Sandra Kalniete, Joseph Daul, Albert Deß, Michel Dantin, Jarosław Kalinowski ja muut

B7-0079/139. Sandra Kalniete, Joseph Daul, Albert Deß, Michel Dantin, Jarosław Kalinowski ja muut 6.3.2013 B7-0079/139 139 Sandra Kalniete, Joseph Daul, Albert Deß, Michel Dantin, Jarosław Kalinowski ja muut Johdanto-osan 21 kappale (21) Ottaen huomioon, että tilatukijärjestelmään on sisällytetty vaiheittain

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Talous- ja raha-asioiden valiokunta 11. maaliskuuta 2003 PE 323.132/2-8 TARKISTUKSET 2-8 Lausuntoluonnos (PE 323.132) Alexander Radwan Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston

Lisätiedot

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 25.10.2017 COM(2017) 622 final KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE Euroopan kehitysrahasto (EKR): ennusteet maksusitoumuksista, maksuista ja jäsenvaltioiden rahoitusosuuksista varainhoitovuosina

Lisätiedot

Bryssel COM(2016) 618 final KOMISSION KERTOMUS

Bryssel COM(2016) 618 final KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.9.2016 COM(2016) 618 final KOMISSION KERTOMUS Kertomus, jolla helpotetaan Euroopan unionin sallitun päästömäärän laskemista, sekä kertomus, jolla helpotetaan unionin, sen jäsenvaltioiden

Lisätiedot

Opiskelijana Suomessa tai maailmalla

Opiskelijana Suomessa tai maailmalla Opiskelijana Suomessa tai maailmalla Aalto-yliopisto opiskelijavaihto 8.5.2014 Danske opiskelijoille Danske määrittelee opiskelijoiksi kaikki 18-32 vuotiaat. Opiskelijat saavat Danske Bankista maksuttoman

Lisätiedot

TYÖOLOJEN KEHITYS. Näin työmarkkinat toimivat 9.11.2015 EVA. Hanna Sutela Erikoistutkija, YTT hanna.sutela@tilastokeskus.fi

TYÖOLOJEN KEHITYS. Näin työmarkkinat toimivat 9.11.2015 EVA. Hanna Sutela Erikoistutkija, YTT hanna.sutela@tilastokeskus.fi TYÖOLOJEN KEHITYS Näin työmarkkinat toimivat 9.11.2015 EVA Hanna Sutela Erikoistutkija, YTT hanna.sutela@tilastokeskus.fi % Palkansaajien koulutusrakenne Työolotutkimukset 1977-2013 100 90 10 13 14 20

Lisätiedot

KULUTTAJAHINTAINDEKSI 2010=100

KULUTTAJAHINTAINDEKSI 2010=100 KULUTTAJAHINTAINDEKSI 2010=100 Tilaisuuden avaus ylijohtaja Jarmo Hyrkkö, Tilastokeskus Inflaatio tammikuussa 2011 uudistetun kuluttajahintaindeksin 2010=100 mukaan tilastopäällikkö Mari Ylä-Jarkko, Tilastokeskus

Lisätiedot

Työllisyysaste 1980-2004 Työlliset/Työikäinen väestö (15-64 v)

Työllisyysaste 1980-2004 Työlliset/Työikäinen väestö (15-64 v) 1 8 % Työllisyysaste 198-24 Työlliset/Työikäinen väestö (15-64 v 75 7 Suomi 65 6 55 5 45 8 82 84 86 88 9 92 94 96 98 2 4** 16.5.23/SAK /TL Lähde: European Commission 2 Työttömyysaste 1985-24 2 % 2 15 15

Lisätiedot

Ulkomainen työvoima teknologiateollisuudessa. Teknologiateollisuus ry:n ja Metallityöväen Liitto ry:n opas yrityksille ja niiden työntekijöille

Ulkomainen työvoima teknologiateollisuudessa. Teknologiateollisuus ry:n ja Metallityöväen Liitto ry:n opas yrityksille ja niiden työntekijöille Ulkomainen työvoima teknologiateollisuudessa Teknologiateollisuus ry:n ja Metallityöväen Liitto ry:n opas yrityksille ja niiden työntekijöille 1 Teknologiateollisuus ry ja Metallityöväen Liitto ry ISBN

Lisätiedot

LEHDISTÖTIEDOTE Kesäkuu 2018 EU:n 13 keskeistä elinkeinoalaa menettävät vuosittain 60 miljardia euroa väärennösten vuoksi.

LEHDISTÖTIEDOTE Kesäkuu 2018 EU:n 13 keskeistä elinkeinoalaa menettävät vuosittain 60 miljardia euroa väärennösten vuoksi. EU:n 13 keskeistä elinkeinoalaa menettävät vuosittain 60 miljardia euroa väärennösten vuoksi. Euroopan unionin teollisoikeuksien viraston (EUIPO) uusi tutkimus osoittaa, että EU:n 13 keskeistä elinkeinoalaa

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 65/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi tuloverolain 33 c :n, elinkeinotulon verottamisesta annetun lain 6 a :n sekä rajoitetusti verovelvollisen tulon verottamisesta annetun lain 3 ja 3

Lisätiedot

Julkinen kuuleminen: Vastavuoroista tunnustamista koskevan asetuksen (EY) N:o 764/2008 mahdollinen tarkistaminen

Julkinen kuuleminen: Vastavuoroista tunnustamista koskevan asetuksen (EY) N:o 764/2008 mahdollinen tarkistaminen Julkinen kuuleminen: Vastavuoroista tunnustamista koskevan asetuksen (EY) N:o 764/2008 mahdollinen tarkistaminen Tähdellä () merkityt kentät ovat pakollisia. Nimi Sähköpostiosoite Johdanto 1 Jossakin EU-

Lisätiedot

Työhön ulkomaille - lähetetyt työntekijät. Marika Peltoniemi 25.8.2011

Työhön ulkomaille - lähetetyt työntekijät. Marika Peltoniemi 25.8.2011 Työhön ulkomaille - lähetetyt työntekijät Marika Peltoniemi 25.8.2011 Ulkomaantyöskentely lainvalintaa koskevat säännöt EI SOPIMUSTA EU/ETA -MAA SOPIMUSMAA Suomen kansallinen lainsäädäntö ja toisen maan

Lisätiedot

HE 79/1997 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ. ja henkilöstön edustuksesta yritysten hallinnossa YLEISPERUSTELUT

HE 79/1997 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ. ja henkilöstön edustuksesta yritysten hallinnossa YLEISPERUSTELUT HE 79/1997 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi yhteistoiminnasta yrityksissä annetun lain ja henkilöstön edustuksesta yritysten hallinnossa annetun lain 4 ja 5 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN

Lisätiedot