UUDISTUVA PERINTÄLAINSÄÄDÄNTÖ

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "UUDISTUVA PERINTÄLAINSÄÄDÄNTÖ"

Transkriptio

1 UUDISTUVA PERINTÄLAINSÄÄDÄNTÖ Luotonhallintaseminaarit kevät 2013 Lahti 6.2. VT Mikko Puhakka, Intrum Justitia Oy, Lakiasiat

2 2(38) Sisältö 1 (2) Johdanto: mistä on kysymys? EU:n maksuviivästysdirektiivin voimaansaattaminen Uuden maksuehtolain soveltamisala ja pääasiallinen sisältö Velkojan oikeus vakiokorvaukseen perintäkuluista Muutokset lakisääteiseen viivästyskorkoon Maksuviivästysdirektiivistä riippumattomat lakimuutokset Hyvän perintätavan täsmentäminen Oikeus pyytää perinnän keskeyttämistä Perintäkulujen korvausvelvollisuus Suoritusten kohdentamisjärjestys kuluttajasaatavan perinnässä Tratan käyttöedellytysten määrittäminen Muutokset velkojan vahingonkorvausvastuuseen Muutosten vaikutukset käytännössä Muutosten arvioidut vaikutukset hallituksen esityksen mukaan Muutosten vaikutukset Suomen Perimistoimistojen Liiton ja Finanssialan Keskusliiton arvioiden mukaan

3 Johdanto: mistä on kysymys? 1 (3) EU:n uudistettu direktiivi kaupallisissa toimissa tapahtuvien maksuviivästysten torjumisesta (jäljempänä maksuviivästysdirektiivi ) annettu Tavoitteena maksuviivästysten torjuminen sisämarkkinoiden moitteettoman toiminnan varmistamiseksi ja yritysten kilpailukyvyn edistämiseksi. Sovelletaan yritystenvälisissä sekä yritysten ja julkisyhteisöjen välisissä suhteissa, mutta ei kuluttajiin. Pantava täytäntöön viimeistään (38)

4 Johdanto: mistä on kysymys? 2 (3) Oikeusministeriö asetti työryhmän valmistelemaan direktiivin kansallista täytäntöönpanoa. Maksuviivästysdirektiivin edellyttämien lakimuutosten valmistelu. Tehtävänä lisäksi selvittää myös muista syistä kuin maksuviivästysdirektiivistä johtuvat muutostarpeet saatavien perinnästä annettuun lakiin (PerintäL) ja valmistella muutosehdotukset. Työryhmän loppumietintö julkaistiin HE 57/2012 (jäljempänä hallituksen esitys ) annettu eduskunnalle (38)

5 Johdanto: mistä on kysymys? 3 (3) Hallituksen esityksessä ehdotetaan direktiivin voimaansaattamista: Säätämällä laki kaupallisten sopimusten maksuehdoista. (jäljempänä maksuehtolaki ). Lisäämällä PerintäL:iin ja korkolakiin direktiivin edellyttämät muutokset. Tekemällä vähäisiä muutoksia yhteensä 13:een muuhun lakiin. Lisäksi hallituksen esityksessä ehdotetaan merkittäviä, direktiivistä johtumattomia muutoksia nykyiseen PerintäL:iin. Eduskunnan lakivaliokunnan mietintö LaVM 14/2012 julkaistiin Eduskunta hyväksyi uudet lait Kaikki muutokset tulevat voimaan (38)

6 Saatavan synty ja elinkaari 3. a) Kontakti 5. Kauppa/Sop. Myynninohjaus Luotonhallinta Maksuvalvonta 6(38) 1. Myyntistrategian mukaiset kontaktointilistat 2. Kontaktoitavien esikarsinta PRH, YTJ ja maksukyvyn mukaan Aika Lähde: Mukailtu Jyrki Lindström, Luotonvalvonta ja saatavien perintä, Talentum Media b)Myyntitapahtuma => 4. Laajempi, kauppasummaan suhteutettu maksukyvyn varmistaminen ennen sopimusta 6. Tavaran/palvelun toimitus 7. Laskutus, kohdistamiset, tiliöinnit, valvonta 8. Vap.eht. perintä: muistutus 9. Muut vap.eht. perinnän toimenpiteet (maksuvaatimus, maksusuunnitelma jne.) 10. Oik. perintä 11. Vakuuden realisointi 12. Ulosotto 13. Luottotappiokirjaus 14. Jälkiperintä

7 EU:N MAKSUVIIVÄSTYSDIREKTIIVIN VOIMAANSAATTAMINEN

8 Maksuehtolaki: soveltamisala ja pääasiallinen sisältö 1 (2) Kokonaan uusi laki. Sovelletaan maksuihin, jotka: 1) elinkeinonharjoittajan tai hankintayksikön on suoritettava 2) elinkeinonharjoittajalle 3) vastikkeena 4) tavarasta tai palvelusta. Ei sovelleta: Yrityksen ja hankintayksikön väliseen sopimukseen jossa maksunsaajana on hankintayksikkö. Kuluttajasopimuksiin. 8(38)

9 Maksuehtolaki: soveltamisala ja pääasiallinen sisältö 2 (2) Velkojan hyväksi pakottavaa oikeutta. Laki sisältää maksuviivästysdirektiiviä vastaavat säännökset: Maksuajan enimmäiskestosta. Maksuerissä maksamisesta. Hyväksymis- tai tarkastusmenettelyn enimmäiskestosta. Viivästyskoron ja perintäkulujen maksuvelvollisuutta rajoittavien sopimusehtojen ja -käytäntöjen tehottomuudesta. 9(38)

10 Maksuajan enimmäiskesto 1 (3) Maksuajan enimmäiskesto velallisen ollessa hankintayksikkö (maksuehtolaki 4 ): Pääsäännön mukaan maksuaika saa olla enintään 30 päivää laskun vastaanottamisesta. Poikkeus: maksuaika voi olla enintään 60 päivää, jos siitä on nimenomaisesti sovittu ja se on perusteltua sopimuksen erityisluonteen tai -piirteiden vuoksi. Saa sopia, että maksu maksetaan useassa erässä (maksuehtolaki 7 ). 10(38)

11 Maksuajan enimmäiskesto 2 (3) Maksuajan enimmäiskesto velallisen ollessa elinkeinonharjoittaja (maksuehtolaki 5 ): Maksuaika saa ylittää 60 päivää vain, jos siitä on nimenomaisesti sovittu. Velallinen ei voi vedota esimerkiksi siihen, että maksuaika on velkojan hiljaisesti hyväksymän aikaisemman käytännön mukaan ollut kolme kuukautta. Saa sopia, että maksu maksetaan useassa erässä (maksuehtolaki 7 ). 11(38)

12 Maksuajan enimmäiskesto 3 (3) Hyväksymis- ja tarkastusmenettelyn enimmäiskesto (maksuehtolaki 6 ): Yli 30 päivän pituisesta hyväksymis- ja tarkastusmenettelystä tulee sopia nimenomaisesti, jos tarkoitus on, että velallinen saa lykätä maksun suorittamista kunnes hyväksyminen tai tarkastus on suoritettu. Pykälää sovelletaan riippumatta siitä, onko velallinen elinkeinonharjoittaja vai hankintayksikkö. Hyväksymis- tai tarkastusmenettelyn kestoa ei saa sopia velkojan kannalta kohtuuttoman pitkäksi. Saa sopia, että maksu maksetaan useassa erässä (maksuehtolaki 7 ). 12(38)

13 Tietynlaisten sopimusehtojen tehottomuus Maksuehtolaki 8 : tehottomia ovat: Ehto, jonka mukaan velkojalla ei ole lainkaan oikeutta viivästyskorkoon. Velallisen ollessa hankintayksikkö, ehto, jonka mukaan velalle on maksettava alempaa kuin lakisääteistä viivästyskorkoa. Ehto, jonka mukaan velkojalla ei ole oikeutta korvaukseen perintäkuluista PerintäL:n mukaisesti, jollei ehdon käyttämiseen ole perusteltua syytä. 13(38)

14 Perintäkulujen vakiokorvaus PerintäL 10 e : jos maksuehtolain soveltamisalaan kuuluva maksu viivästyy siten, että velkojalla on oikeus viivästyskorkoon, velkojalla on oikeus saada velalliselta 40 euroa vakiokorvauksena perintäkuluista. Kokonaan uusi säännös. Vakiokorvaus ei edellytä mitään perintätoimia, ei edes maksumuistutusta. Jos saatava erääntyy useassa erässä, vakiokorvaus on maksettava erikseen jokaiselta viivästyneeltä maksuerältä. Jos velkojalle aiheutuu todellisia PerintäL 10 :n mukaisia perintäkuluja enemmän kuin 40 euroa, näistä on oikeus saada korvaus vain vakiokorvauksen ylittävältä osin. 14(38)

15 Viivästyskorko maksuehtolain soveltamisalaan kuuluville maksuille 1 (2) Maksuviivästysdirektiivin 2 artikla 6 kohta: viivästyskorko on viitekorko + 8 %. Voimassaolevan lain mukaan lakisääteinen viivästyskorko on viitekorko + 7 % (korkolaki 4.1 ). Uusi korkolain 4 a : maksuehtolain soveltamisalaan kuuluvissa maksuissa lakisääteinen viivästyskorko on viitekorko + 8 %. 15(38)

16 Viivästyskorko maksuehtolain soveltamisalaan kuuluville maksuille 2 (2) Jatkossa lakisääteisen viivästyskoron korkokanta riippuu siis siitä, onko kysymys maksuehtolain soveltamisalaan kuuluvasta maksusta vai ei. Muut kuin maksuehtolain mukaiset maksut: viitekorko + 7 % Maksuehtolain mukaiset maksut: viitekorko + 8 %. Kuten tähänkin asti, velkoja ja velallinen voivat muiden kuin kuluttajasaatavien osalta sopia lakisääteistä viivästyskorkoa korkeammasta viivästyskorosta. 16(38)

17 MAKSUVIIVÄSTYSDIREKTIIVISTÄ RIIPPUMATTOMAT LAKIMUUTOKSET

18 Maksuviivästysdirektiivistä riippumattomat PerintäL:n muutosehdotukset Hallituksen esityksessä PerintäL:iin ehdotettujen muutosten pääkohdat: Hyvän perintätavan sisällön täsmentäminen ja noudattamisen tehostaminen. Velalliselle oikeus saada vapaaehtoinen perintä keskeytettyä. Kuluttajasaatavan perintäkulujen tarkistaminen. Suoraan ulosottokelpoisten yrityssaatavien perintäkulut tulevat tietyin edellytyksin suoraan ulosottokelpoisiksi. Suoritusten kohdentamisjärjestyksen määrääminen kuluttajasaatavien osalta. Tratan käyttöedellytysten määritteleminen. 18(38)

19 Hyvän perintätavan sisällön täsmentäminen Täsmennykset hyvän perintätavan sisältöön, muutettu PerintäL 4 ja uusi PerintäL 4 b : Perinnässä suhtauduttava vastuullisesti maksujärjestelyihin. Totuudenvastaisten ja harhaanjohtavien tietojen antaminen kielletty mistä tahansa velallisen kannalta merkityksellisestä seikasta. Vanhentuneen tai muusta syystä lakanneen velan perintä kielletty. Riitautetun saatavan perintä kielletty, paitsi jos riitautus on perustelematon tai selvästi perusteeton, eli jos velallisen väite ei estäisi tuomioistuinta ratkaisemasta asiaa yksipuolisella tuomiolla. 19(38)

20 PerintäL 4 c : velallisen oikeus saada vapaaehtoinen perintä keskeytettyä 1 (2) Perintälakiin ehdotetaan kokonaan uutta 4 c :ää, jonka mukaan velallisella olisi kuluttajasaatavaa perittäessä oikeus pyytää, että vapaaehtoinen perintä keskeytetään ja asia siirretään oikeudelliseen perintään. Jos kysymys on useassa erässä erääntyvästä saatavasta (esim. vuokra, useassa erässä erääntyvä luotto jne.), keskeytyspyynnön voi tehdä voi tehdä vasta viimeisen maksuerän eräännyttyä maksettavaksi. Velallisen on tehtävä keskeytyspyyntö kirjallisesti (esim. sähköpostitse) tai muulla pysyvällä tavalla. Ammattimaisen perinnänharjoittajan on informoitava velallista keskeytysoikeudesta maksuvaatimuksessa (PerintäL 5 a ). 20(38)

21 PerintäL 4 c : velallisen oikeus saada vapaaehtoinen perintä keskeytettyä 2 (2) Pääsääntöisesti keskeytyspyyntö estää vapaaehtoisen perinnän jatkamisen velkojan vaihtoehtoina ovat oikeudellinen perintä tai saatavan kirjaaminen luottotappioksi. Perintää saa kuitenkin jatkaa, jos jatkamisesta aiheutuvista perintäkuluista ei vaadita korvausta velalliselta, ja velalliselle ilmoitetaan samalla nimenomaisesti, että kuluja ei vaadita. Kuittaus ja esinevakuusoikeuksien käyttäminen (esim. pantin realisoiminen) sallittua. Sallittua purkaa tai irtisanoa sopimus maksulaiminlyöntien perusteella. Sallittua lähettää vanhentumisen katkaisemiseksi tai luottotietomerkinnän rekisteröimiseksi tai muun velkojan oikeuden säilyttämiseksi tarvittava ilmoitus. 21(38)

22 Kuluttajasaatavan perintäkulujen tarkistaminen Hallituksen esityksessä ehdotetaan useita muutoksia kuluttajasaatavan perintäkulujen korvaamista koskeviin säännöksiin: PerintäL 10 a : kuluttajasaatavan perintäkulujen enimmäismäärien tarkistaminen. PerintäL 10 c : kulukorvaukseen oikeuttavien maksuvaatimusten ja maksusuunnitelmien enimmäismäärien määrittäminen. PerintäL 10 d : kokonaiskuluvastuuta kuluttajasaatavan perinnässä koskevien säännösten tarkistaminen. Tavoitteena estää perintäkulujen muodostuminen kohtuuttoman suuriksi. 22(38)

23 PerintäL 10 a : kuluttajasaatavan perintäkulujen enimmäismäärät 1 (3) Kirjallinen maksumuistutus: Enimmäiskulu 5 euroa / muistutus kuten nykyisinkin. Muistutusten määrää ei rajoitettu. PerintäL 10 b :n mukaiset aikarajat (nk. 14 päivän sääntö kuitenkin huomioitava). Velallisen pyynnöstä tehty maksuajan pidennys: Enimmäiskulu 5 euroa / maksuajan pidennys. Kuluja saa vaatia vain, jos maksuaikaa pidennetään vähintään 14 päivällä (PerintäL 10 b ). Maksuajanpidennysten määrää ei ole rajoitettu. 23(38)

24 PerintäL 10 a : kuluttajasaatavan perintäkulujen enimmäismäärät 2 (3) Ammattimaisen perinnänharjoittajan lähettämä maksuvaatimus: Muut kuin suoraan ulosottokelpoiset saatavat: enimmäiskulun määrä määräytyy perittävän saatavan pääoman perusteella kolmiportaisen asteikon mukaisesti. Suoraan ulosottokelpoista saatavaa koskevasta 1. maksuvaatimuksesta saa vaatia kuluja 14 euroa. Samaa saatavaa koskeva uusi maksuvaatimus: kuluja saa periä enintään puolet ensimmäisen maksuvaatimuksen kuluja koskevasta enimmäismäärästä. 24(38)

25 PerintäL 10 a : kuluttajasaatavan perintäkulujen enimmäismäärät 3 (3) Yhdessä velallisen kanssa laaditusta koko jäännössaatavan kattavasta maksusuunnitelmasta, joka on tehty kirjallisesti tai vahvistettu muulla pysyvällä tavalla saa vaati kuluja enintään: 20 euroa, jos saatavan pääoma on enintään 100 euroa tai maksusuunnitelma käsittää enintään 4 maksuerää. 30 euroa, jos saatavan pääoma on yli 100 euroa, mutta enintään euroa ja maksusuunnitelma käsittää enemmän kuin neljä maksuerää. 50 euroa, jos saatavan pääoma on yli euroa ja maksusuunnitelma käsittää enemmän kuin neljä maksuerää. 25(38)

26 PerintäL 10 c : kuluttajasaatavan maksuvaatimusten ja maksusuunnitelmien enimmäismäärät Saman kuluttajasaatavan perinnässä velalliselta saa vaatia perintäkuluja enintään: Kahdesta maksuvaatimuksesta. Yhdestä maksusuunnitelmasta, jos saatavan pääoma on 100 euroa tai alle, tai jos kyse on suoraan ulosottokelpoisesta saatavasta. Kahdesta maksusuunnitelmasta, jos saatava ei ole suoraan ulosottokelpoinen ja saatavan pääoma on yli 100 euroa. Ym. enimmäismäärät voi poikkeustapauksissa ylittää. 26(38)

27 PerintäL 10 d : kokonaiskuluvastuu kuluttajasaatavan perinnässä Velallisen kokonaiskuluvastuuta kuluttajasaatavan perinnässä ehdotetaan alennettavaksi. Uusi PerintäL 10 d : saman kuluttajasaatavan perinnästä saa vaatia perintäkuluja enintään: 60 euroa, jos saatavan pääoma on enintään 100 euroa. 120 euroa, jos saatavan pääoma on yli 100 euroa mutta enintään euroa. 210 euroa, jos saatavan pääoma on yli euroa. Sekä toimenpidekohtaiset enimmäismäärät (PerintäL 10 a ) että kokonaiskuluvastuun enimmäismäärät (PerintäL 10 d ) voi poikkeustapauksissa ylittää. 27(38)

28 Perintäkulujen suora ulosottokelpoisuus 1 (2) Voimassaoleva laki (PerintäL 10.3 ): Suoraan ulosottokelpoisen kuluttajasaatavan perintäkulut ovat suoraan ulosottokelpoisia. Jos kysymyksessä on muu suoraan ulosottokelpoinen saatava kuin kuluttajasaatava (esim. yritystä koskeva kunnan jätemaksu), perintäkulut eivät ole suoraan ulosottokelpoisia. Vallitseva tulkinta: perimistoimisto voi periä suoraan ulosottokelpoisen kuluttajasaatavan perintäkuluja ulosottoteitse omissa nimissään. 28(38)

29 Perintäkulujen suora ulosottokelpoisuus 2 (2) Ehdotettu PerintäL 10 f : Suoraan ulosottokelpoisen kuluttajasaatavan perintäkulut olisivat edelleenkin suoraan ulosottokelpoisia. Lisäksi muun suoraan ulosottokelpoisen saatavan kuin kuluttajasaatavan perintäkulut olisivat jatkossa suoraan ulosottokelpoisia tietyin rajoituksin. Jatkossa perimistoimisto ei voisi periä mitään perintäkuluja omissa nimissään (muutettu PerintäL 10.1 ). Velallinen on vastuussa perintäkuluista vain velkojalle. Perintäkuluina voi vaatia enintään sitä määrää, jonka velkoja on sopimuksen perusteella suorittanut tai velvollinen suorittamaan perimistoimistolle. 29(38)

30 Suoritusten kohdentamisjärjestys kuluttajasaatavan perinnässä Voimassaolevassa laissa ei ulosottoperintää lukuun ottamatta ole säädetty, miten velallisen suoritus on kohdennettava saatavan eri osille (pääoma, korko, kulut). Uudessa PerintäL 11 a :ssä ehdotettu kohdentamisjärjestys (vastaa ulosottokaaren 6 luvun 4 :ää): 1) varsinaisen saatavan korko 2) varsinaisen saatavan pääoma 3) perintäkulujen korko 4) perintäkulujen pääoma Sovelletaan vain kuluttajasaataviin. Voidaan poiketa velallisen eduksi. 30(38)

31 Tratan käyttö Voimassaoleva laki kieltää tratan käytön kuluttajasaatavan perinnässä, mutta käyttöä yritysperinnässä ei ole säännelty. Muutettu PerintäL 7 : Trattaa saa käyttää vain selvän, riidattoman ja erääntyneen saatavan perintään. Trattaa ei saa edes lähettää velalliselle, jos velkoja tai perimistoimisto tietää, että saatavan oikeellisuudesta on epäselvyyttä tai erimielisyyttä. Ennen tratan lähettämistä velalliselle on lähetettävä maksumuistutus, jossa on vähintään 7 päivän määräaika saatavan maksamiselle tai huomautusten esittämiselle. 31(38)

32 PerintäL 15 : Korvausvastuu PerintäL:n vastaisesta menettelystä 1 (2) Ehdotettu / muutettu PerintäL 15 : VELKOJA on AINA velvollinen korvaamaan PerintäL:n vastaisesta tai muuten virheellisestä menettelystä velalliselle aiheutuneen vahingon. JOS velkojan käyttämä perimistoimisto on menetellyt virheellisesti, velkojan lisäksi myös perimistoimisto on korvausvelvollinen. Velallisella on perimistoimiston virheen tapauksessa oikeus valita, vaaditaanko korvausta velkojalta vai perimistoimistolta. Velkoja vastaa aina paitsi omistaan niin myös käyttämänsä perimistoimiston tekemistä virheistä. 32(38)

33 PerintäL 15 : Korvausvastuu PerintäL:n vastaisesta menettelystä 2 (2) Säännöksen perusteella korvattavaksi tulevia vahinkoja ovat esimerkiksi: Aiheettoman perinnän kohteeksi joutuneelle luonnolliselle tai juridiselle henkilölle aiheutuneet selvittelykulut (esim. puhelimen käytöstä ja tositteiden hankkimisesta aiheutuneet kulut). Lain vastaisesta tratan käytöstä aiheutunut taloudellinen vahinko. TÄRKEÄÄ: Velkojan on ilmoitettava saatavaa koskevasta epäselvyydestä tai erimielisyydestä perimistoimistolle heti toimeksiannon tekemisen yhteydessä. 33(38)

34 MUUTOSTEN VAIKUTUKSET KÄYTÄNNÖSSÄ

35 Muutosten arvioidut vaikutukset hallituksen esityksen mukaan Hallituksen esityksessä arvioidaan, että ehdotetut muutokset: Turvaavat sen, että perintäkulujen määrä ei muodostu kohtuuttomaksi suhteessa perittävän saatavan määrään. Kannustavat yrityksiä ja hankintayksikköjä maksamaan velkansa ajoissa. Parantavat markkinoiden toimivuutta ja vaikuttavat myönteisesti kansantalouteen. Eivät vaikuta kielteisesti kuluttajavelallisten maksumoraaliin. Eivät merkittävästi lisää viranomaisten työtaakkaa ja kustannuksia. Vähentävät ylivelkaantumiseen liittyviä sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja. 35(38)

36 Muutosten vaikutukset SPL:n ja FK:n arvioiden mukaan Suomen Perimistoimistojen Liitto ja Finanssialan Keskusliitto ovat vastustaneet direktiiviin perustumattomia PerintäL:n muutosehdotuksia. Direktiivin tavoite (velkojan etujen suojaaminen) ei toteudu. Hallituksen esitys sisältää lukuisia velkojan oikeuksia ja toimintaa heikentäviä ehdotuksia. Perinnän painopisteen muuttuminen vapaaehtoisesta perinnästä oikeudelliseen perintään. Maksuhäiriöiden lisääntyminen. Perintä aiempaa kalliimpaa velkojille maksajiksi velvoitteensa hoitavat kuluttajat ja yritykset. Ulosottoperinnän lisääntyminen valtion menojen kasvu. 36(38)

37 Lopuksi Muita toimialaan vaikuttavia lakimuutoksia ja muutoshankkeita: voimaan tullut riidattomien velkoomusasioiden oikeudenkäyntikuluja koskeva oikeusministeriön asetus. Velkajärjestelylain uudistaminen. Pikaluottoja koskevan lainsäädännön uudistaminen. Yksityistä pysäköinninvalvonta koskevan lain säätäminen. Selvitys positiivisen luottotietorekisterin järjestämisestä / käyttöönotosta. Lisätietoja: ks. ja 37(38)

38

UUDISTUNUT PERINTÄLAINSÄÄDÄNTÖ. Vaikutukset kuntien toimintaan Mikko Puhakka, Intrum Justitia Oy, Lakiasiat Kuntamarkkinat 11.9.

UUDISTUNUT PERINTÄLAINSÄÄDÄNTÖ. Vaikutukset kuntien toimintaan Mikko Puhakka, Intrum Justitia Oy, Lakiasiat Kuntamarkkinat 11.9. UUDISTUNUT PERINTÄLAINSÄÄDÄNTÖ Vaikutukset kuntien toimintaan Mikko Puhakka, Intrum Justitia Oy, Lakiasiat Kuntamarkkinat 11.9.2013 Sisältö Johdanto: mistä on kysymys? EU:n maksuviivästysdirektiivin voimaansaattaminen

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 23 päivänä tammikuuta 2013. 31/2013 Laki. saatavien perinnästä annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 23 päivänä tammikuuta 2013. 31/2013 Laki. saatavien perinnästä annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 23 päivänä tammikuuta 2013 31/2013 Laki saatavien perinnästä annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 18 päivänä tammikuuta 2013 Eduskunnan päätöksen mukaisesti

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 126/2012 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 126/2012 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 126/2012 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kaupallisten sopimusten maksuehdoista, laiksi saatavien perinnästä annetun lain muuttamisesta ja eräiksi niihin liittyviksi laeiksi

Lisätiedot

Vuokra- ja vastikesaatavien perintä

Vuokra- ja vastikesaatavien perintä Päivitetty 03/2013 Isännöintiliiton yritysjäsenille ja paikallisyhdistysten henkilöjäsenille Vuokra- ja vastikesaatavien perintä Tässä ohjeessa perehdytään vuokra- ja vastikesaatavien perintään. Vuokra-

Lisätiedot

HE 57/2012 vp. taikka julkisyhteisö tai muu hankintayksikkö. Laki sisältäisi direktiiviä vastaavat säännökset muun muassa maksuajan enimmäiskestosta

HE 57/2012 vp. taikka julkisyhteisö tai muu hankintayksikkö. Laki sisältäisi direktiiviä vastaavat säännökset muun muassa maksuajan enimmäiskestosta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kaupallisten sopimusten maksuehdoista, laiksi saatavien perinnästä annetun lain muuttamisesta ja eräiksi niihin liittyviksi laeiksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

Laki. Eduskunnalle on vuoden 1996 valtiopäivillä annettu hallituksen esitys n:o

Laki. Eduskunnalle on vuoden 1996 valtiopäivillä annettu hallituksen esitys n:o EV 302/1998 vp - HE 199/1996 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laiksi saatavien perinnästä ja laeiksi eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta Eduskunnalle on vuoden 1996 valtiopäivillä

Lisätiedot

HE 163/2009 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kiinteistötoimitusmaksusta

HE 163/2009 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kiinteistötoimitusmaksusta HE 163/2009 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kiinteistötoimitusmaksusta annetun lain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kiinteistötoimitusmaksusta annettua lakia siten, että erääntyneen

Lisätiedot

Maksuhuomautus. Huomautuksiin liittyvät kustannukset peritään velalliselta.

Maksuhuomautus. Huomautuksiin liittyvät kustannukset peritään velalliselta. Maksuhuomautus Huomautuksiin liittyvät kustannukset peritään velalliselta. Maksuhuomautuksen kulu yritykselle on 10 eurosta 40 euroon pääomasta riippuen. Maksuhuomautukseen lisätään korkolain mukainen

Lisätiedot

Perintäpalveluiden sopimusehdot (201404)

Perintäpalveluiden sopimusehdot (201404) 1(5) Perintäpalveluiden sopimusehdot (201404) 1. Sopimuksen tarkoitus Tällä sopimuksella sovitaan perintäpalveluista ja sitä koskevista toimenpiteistä. Sopimus toimii myös valtuutuksena perintäpalveluiden

Lisätiedot

Yrityssaatavien perintäkulujen kohtuullisuudesta

Yrityssaatavien perintäkulujen kohtuullisuudesta Etelä-Suomi Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat 25.11.2016 ARTIKKELI 1 (6) Yrityssaatavien perintäkulujen kohtuullisuudesta Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo, että toimiluvan saaneet perintätoimen

Lisätiedot

Perinnän peruskoulu: termit ja prosessi tutuksi. VT Sanna-Mari Mannila ja VT Laura Peltonen Lindorffin webinaari

Perinnän peruskoulu: termit ja prosessi tutuksi. VT Sanna-Mari Mannila ja VT Laura Peltonen Lindorffin webinaari Perinnän peruskoulu: termit ja prosessi tutuksi VT Sanna-Mari Mannila ja VT Laura Peltonen Lindorffin webinaari 19.5.2016 Sisältö 1. Mistä perinnässä on kyse? 2. Vapaaehtoisen perinnän kulku 3. Oikeudellisen

Lisätiedot

Maksuviivästystyöryhmän mietintö

Maksuviivästystyöryhmän mietintö 21/2012 Maksuviivästystyöryhmän mietintö Lausuntotiivistelmä 21/2012 Maksuviivästystyöryhmän mietintö Lausuntotiivistelmä Oikeusministeriö, Helsinki 2012 13.4.2012 Julkaisun nimi Tekijä Oikeusministeriön

Lisätiedot

LAUSUNTO MAKSUVIIVÄSTYSTYÖRYHMÄN MIETINNÖSTÄ KOSKIEN MAKSUVIIVÄSTYSDIREKTII VIN TÄYTÄNTÖÖNPANOA JA PERINTÄLAIN UUDISTAMISTA

LAUSUNTO MAKSUVIIVÄSTYSTYÖRYHMÄN MIETINNÖSTÄ KOSKIEN MAKSUVIIVÄSTYSDIREKTII VIN TÄYTÄNTÖÖNPANOA JA PERINTÄLAIN UUDISTAMISTA LAUSUNTO 15.2.2012 Oikeusministeriö Lainsäädäntöjohtaja Antti T. Leinonen PL 25 00023 VALTIONEUVOSTO oikeusministerio@om.fi LAUSUNTO MAKSUVIIVÄSTYSTYÖRYHMÄN MIETINNÖSTÄ KOSKIEN MAKSUVIIVÄSTYSDIREKTII VIN

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 356/2014 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kaupallisten sopimusten maksuehdoista annetun lain 5 :n muuttamisesta Kaupallisten sopimusten maksuehdoista annettua lakia ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

ALOITE PERINTÄLAINSÄÄDÄNNÖN MUUTTAMISEKSI

ALOITE PERINTÄLAINSÄÄDÄNNÖN MUUTTAMISEKSI 16.5.2016 1 (5) Oikeus- ja työministeri Jari Lindström ALOITE PERINTÄLAINSÄÄDÄNNÖN MUUTTAMISEKSI Ehdotus Suomen Yrittäjät esittää saatavien perinnästä annetun lain (513/1999) muuttamista siten, että myös

Lisätiedot

PERINTÄLAIN MUUTOKSET JA NIIDEN VAIKUTUKSET OK PERINTÄ OY:N LIIKETOIMINTAAN

PERINTÄLAIN MUUTOKSET JA NIIDEN VAIKUTUKSET OK PERINTÄ OY:N LIIKETOIMINTAAN VAASAN YLIOPISTO KAUPPATIETEELLINEN TIEDEKUNTA TALOUSOIKEUDEN YKSIKKÖ Heli Leikkola PERINTÄLAIN MUUTOKSET JA NIIDEN VAIKUTUKSET OK PERINTÄ OY:N LIIKETOIMINTAAN Talousoikeuden maisteriohjelma VAASA 2015

Lisätiedot

Cobro24 Powered by Digna

Cobro24 Powered by Digna Cobro24 Powered by Digna Jukka Partanen 6.6.2012 Digna IT Oy lyhyesti Ohjelmistoyritys, Crédito Cobro Oy:n 100 % tytäryhtiö Perustettu 2010 Avainhenkilöillä kymmenien vuosien kokemus perintäjärjestelmien

Lisätiedot

HE 6/2008 vp. sakon täytäntöönpanosta annettua lakia

HE 6/2008 vp. sakon täytäntöönpanosta annettua lakia HE 6/2008 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi sakon täytäntöönpanosta annetun lain 1 :n muuttamisesta ja siihen liittyväksi laiksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Sakon täytäntöönpanosta annettua

Lisätiedot

Perintätoimiston rooli osana talousja velkaneuvonnan kokonaisuutta

Perintätoimiston rooli osana talousja velkaneuvonnan kokonaisuutta Perintätoimiston rooli osana talousja velkaneuvonnan kokonaisuutta 14.12.2016 Riitta Lehvä-Korpi, ryhmäesimies Riitta.lehva-korpi@intrum.com Puh. 09-2291 1355 Taustaa Aktiivinen velkojen perintä Fokuksessa

Lisätiedot

Suomen Perimistoimistojen Liitto ry. Perintäalan yritysperinnän käytännesäännöt

Suomen Perimistoimistojen Liitto ry. Perintäalan yritysperinnän käytännesäännöt Suomen Perimistoimistojen Liitto ry Perintäalan yritysperinnän käytännesäännöt 21.5.2019 1 Sisällys 1. KÄYTÄNNESÄÄNNÖT... 1 1.1. Yritysperinnän käytännesääntöjen sisällöstä ja tarkoituksesta... 1 1.2.

Lisätiedot

54/2011. Maksuviivästystyöryhmän mietintö

54/2011. Maksuviivästystyöryhmän mietintö 54/2011 Maksuviivästystyöryhmän mietintö 54/2011 Maksuviivästystyöryhmän mietintö Oikeusministeriö, Helsinki 2011 21.12.2011 Julkaisun nimi Tekijä Oikeusministeriön julkaisu Maksuviivästystyöryhmän mietintö

Lisätiedot

Virallinen lehti nro L 200, 08/08/2000 s. 0035-0038

Virallinen lehti nro L 200, 08/08/2000 s. 0035-0038 Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2000/35/EY, annettu 29 päivänä kesäkuuta 2000, kaupallisissa toimissa tapahtuvien maksuviivästysten torjumisesta Virallinen lehti nro L 200, 08/08/2000 s. 0035-0038

Lisätiedot

SUOMEN PIENLAINAYHDISTYS RY Lausuntopyyntönne OM 7/41/2011 OM007:00/2011

SUOMEN PIENLAINAYHDISTYS RY  Lausuntopyyntönne OM 7/41/2011 OM007:00/2011 Sivu 1 (7) SUOMEN PIENLAINAYHDISTYS RY www.pienlainayhdistys.fi LAUSUNTO (oikeusministerio@om.fi) Lausuntopyyntönne 21.12.2011 OM 7/41/2011 OM007:00/2011 YLEISTÄ Suomen Pienlainayhdistys ry kiittää ministeriötä

Lisätiedot

Suomen Perimistoistojen Liitto ry:n kommentit Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkimuksesta Asiamieskielto ja perintäkulut

Suomen Perimistoistojen Liitto ry:n kommentit Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkimuksesta Asiamieskielto ja perintäkulut 1 (11) Suomen Perimistoistojen Liitto ry:n kommentit Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkimuksesta Asiamieskielto ja perintäkulut Sisällys: Suomen Perimistoimistojen Liitto ry:n (SPL) lausunto Oikeuspoliittisen

Lisätiedot

Esittelijä: Vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Mirja Tamminen

Esittelijä: Vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Mirja Tamminen 4.11.2008 Dnro 2426/4/06 Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Petri Jääskeläinen Esittelijä: Vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Mirja Tamminen KIINTEISTÖTOIMITUSMAKSUN NORMIPOHJA 1 KANTELU Kantelija arvosteli

Lisätiedot

KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA SAATAVIEN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJEET

KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA SAATAVIEN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJEET KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA SAATAVIEN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJEET Nakkilan kunta Voimaantulo 7.6.2002 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleisperiaatteet...2 2. Soveltamisala...2 3. Laskutuksen suorittaja...2 4. Laskut...2

Lisätiedot

LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAUKSESTA JA TUKIASUMINEN, VUOKRASOPIMUKSEN PÄÄTTÄMINEN 17.9.2013

LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAUKSESTA JA TUKIASUMINEN, VUOKRASOPIMUKSEN PÄÄTTÄMINEN 17.9.2013 LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAUKSESTA JA TUKIASUMINEN, VUOKRASOPIMUKSEN PÄÄTTÄMINEN 17.9.2013 J U H A N I S K A N E N K I I N T E I S T Ö P Ä Ä L L I K K Ö Y - S Ä Ä T I Ö LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAAMISESTA

Lisätiedot

Kaupunginhallitus liite nro 11 (1/10) 1 SOPIMUS KORVAUKSEN MAKSAMISESTA LUONNOS Osapuolet. Sopimuksen tausta ja tarkoitus

Kaupunginhallitus liite nro 11 (1/10) 1 SOPIMUS KORVAUKSEN MAKSAMISESTA LUONNOS Osapuolet. Sopimuksen tausta ja tarkoitus Kaupunginhallitus 17.8.2015 liite nro 11 (1/10) 1 SOPIMUS KORVAUKSEN MAKSAMISESTA LUONNOS 7.8.2015 Osapuolet 1. Äänekosken kaupunki Hallintokatu 4, 44100 Äänekosken 2. Rakennusliike Porrokki Oy (Y-tunnus:

Lisätiedot

Päätös. Laki. tuulivoiman kompensaatioalueista. 2) sähkön tuottajalla tuotantotukilaissa tarkoitettua

Päätös. Laki. tuulivoiman kompensaatioalueista. 2) sähkön tuottajalla tuotantotukilaissa tarkoitettua EDUSKUNNAN VASTAUS 84/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi tuulivoiman kompensaatioalueista ja laiksi uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta annetun lain 54 :n muuttamisesta

Lisätiedot

Palvelukuvaus Pikaperintä. Luottamuksellinen

Palvelukuvaus Pikaperintä. Luottamuksellinen Palvelukuvaus Pikaperintä Luottamuksellinen Sivu 2/7 Pikaperintä... 3 1. Pikaperinnän prosessikuvaus...4 2. Perittävän laskun siirto Intrum Justitialle...4 3. Maksusta muistuttaminen...4 4. Vapaaehtoinen

Lisätiedot

Taija Teräväinen LAKI SAATAVIEN PERINNÄSTÄ /513. Kuluttajasaatavien perintää koskevien muutossäädösten vaikutus perintäprosessiin

Taija Teräväinen LAKI SAATAVIEN PERINNÄSTÄ /513. Kuluttajasaatavien perintää koskevien muutossäädösten vaikutus perintäprosessiin Taija Teräväinen LAKI SAATAVIEN PERINNÄSTÄ 22.4.1999/513 Kuluttajasaatavien perintää koskevien muutossäädösten vaikutus perintäprosessiin Liiketalous 2017 VAASAN AMMATTIKORKEAKOULU Oikeushallinto TIIVISTELMÄ

Lisätiedot

KATSAUS KULUTTAJAPERINNÄN KANNATTAVUUTEEN VUONNA 2013

KATSAUS KULUTTAJAPERINNÄN KANNATTAVUUTEEN VUONNA 2013 Opinnäytetyö (AMK) Liiketalous Juridiikka 2013 Jenni Levo KATSAUS KULUTTAJAPERINNÄN KANNATTAVUUTEEN VUONNA 2013 OPINNÄYTETYÖ (AMK) TIIVISTELMÄ TURUN AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalouden ko Juridiikan sv 2013

Lisätiedot

Perintätoimen tutkinto (PTT) 101032

Perintätoimen tutkinto (PTT) 101032 Koulutuksen sisältö: I Lähiopetusjakso 2.-3.9.2015 1.päivä Avaus, esittäytyminen, kurssin tavoitteet ja virtuaalisen opiskeluympäristö Optiman käytön esittely Laki asuinhuoneiston vuokrauksesta lain soveltamisala

Lisätiedot

Dnro 2699/4/05. Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Petri Jääskeläinen. Esittelijä: Esittelijäneuvos Riitta Länsisyrjä

Dnro 2699/4/05. Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Petri Jääskeläinen. Esittelijä: Esittelijäneuvos Riitta Länsisyrjä 7.6.2007 Dnro 2699/4/05 Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Petri Jääskeläinen Esittelijä: Esittelijäneuvos Riitta Länsisyrjä KUNNAN MENETTELY MAKSUJEN JA SAATAVIEN PERINNÄSSÄ 1 KANTELU Kantelija arvostelee

Lisätiedot

Haapaveden kaupunki (jäljempänä Luotonantaja) PL 40, Haapavesi Y-tunnus:

Haapaveden kaupunki (jäljempänä Luotonantaja) PL 40, Haapavesi Y-tunnus: LUOTTOSOPIMUS 1. OSAPUOLET Haapaveden kaupunki (jäljempänä Luotonantaja) PL 40, 86601 Haapavesi Y-tunnus: 0184872-4 Haapaveden Vesi Oy (jäljempänä Luotonottaja) Perustettava yhtiö 2. SOPIMUKSEN TARKOITUS

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 91/2012 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 91/2012 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 91/2012 vp Hallituksen esitys eduskunnalle tutkintavankeuden vaihtoehtona määrättyjä valvontatoimia koskevan puitepäätöksen kansallista täytäntöönpanoa ja soveltamista koskevaksi lainsäädännöksi

Lisätiedot

LAKIVALIOKUNNAN MIETINTÖ 14/2004 vp. Hallituksen esitys laiksi saatavien perinnästä annetun lain muuttamisesta JOHDANTO. Vireilletulo.

LAKIVALIOKUNNAN MIETINTÖ 14/2004 vp. Hallituksen esitys laiksi saatavien perinnästä annetun lain muuttamisesta JOHDANTO. Vireilletulo. LAKIVALIOKUNNAN MIETINTÖ 14/2004 vp Hallituksen esitys laiksi saatavien perinnästä annetun lain muuttamisesta JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 16 päivänä maaliskuuta 2004 lähettänyt lakivaliokuntaan

Lisätiedot

Visma Duetto Oy. Parannamme luottokaupan tulosta. Luottokaupan riskienhallintaa yli 20 vuoden kokemuksella

Visma Duetto Oy. Parannamme luottokaupan tulosta. Luottokaupan riskienhallintaa yli 20 vuoden kokemuksella Visma Duetto Oy Parannamme luottokaupan tulosta Luottokaupan riskienhallintaa yli 20 vuoden kokemuksella Asiat Visma Dueton esittely Huomautus- ja perintäpalvelut Duetto -asiakasliittymä Perinnästä yleisesti

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 / EOAK/3379/2017. Viite: vireille tullut kantelu. ASIA: Erääntyneiden kirjastolainojen perintä

PÄÄTÖS 1 / EOAK/3379/2017. Viite: vireille tullut kantelu. ASIA: Erääntyneiden kirjastolainojen perintä PÄÄTÖS 1 / 5 18.9.2018 EOAK/3379/2017 Viite: 15.5.2017 vireille tullut kantelu ASIA: Erääntyneiden kirjastolainojen perintä 1 KANTELU XXXXXXXXX (jälj. kantelija) pyytää oikeusasiamiestä selvittämään, miksi

Lisätiedot

1993 vp - HE 87 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

1993 vp - HE 87 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT 1993 vp - HE 87 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työttömyyskassalain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyyskassalakia siten, että valtion liikelaitoksille

Lisätiedot

Perintätoimen tutkinto (PTT)

Perintätoimen tutkinto (PTT) (PTT) 3.9-13.12.2019 Kiinko, Helsinki 2401003 Lähijakso 1: Tiistai 3.9.2019 09.00 09.30 Ilmoittautuminen ja aamukahvi 09.30 10.10 Avaus, esittäytyminen, kurssin tavoitteet ja virtuaalisen opiskeluympäristö

Lisätiedot

OSTOLIIKENTEEN EHDOT KOULULAISKULJETUKSET

OSTOLIIKENTEEN EHDOT KOULULAISKULJETUKSET KOULULAISKULJETUKSET Ostoliikennesopimuksen LIITE OSTOLIIKENTEEN EHDOT KOULULAISKULJETUKSET Nämä ehdot liitetään ostoliikennesopimukseen. Sopimuksessa voidaan poiketa näistä ehdoista. Hoidettaessa sopimussuhteeseen

Lisätiedot

Yleisen kirjaston maksut uuden ja vanhan kirjastolain valossa

Yleisen kirjaston maksut uuden ja vanhan kirjastolain valossa Yleisen kirjaston maksut uuden ja vanhan kirjastolain valossa Yleisten kirjastojen neuvosto 22.11.2018 / Päivi Savinainen Yleisen kirjaston kirjastonkäyttäjän myöhästymismaksut, noutamatta jääneet varaukset

Lisätiedot

Keskuskauppakamarin Arvosteluperusteet LVV-koe välittäjäkoelautakunta

Keskuskauppakamarin Arvosteluperusteet LVV-koe välittäjäkoelautakunta Tehtävä 1 Toimeksiantosopimus tehdään kirjallisesti tai sähköisesti ja niin, ettei sopimusehtoja voida yksipuolisesti muuttaa. Sopimusehtojen pitää säilyä toimeksiantajan saatavilla myös sähköisesti tehtynä.

Lisätiedot

UUDEN PERINTÄLAIN VAIKUTUKSET PERINTÄALAN YRITYKSIIN

UUDEN PERINTÄLAIN VAIKUTUKSET PERINTÄALAN YRITYKSIIN Opinnäytetyö (AMK) Liiketalouden koulutusohjelma Taloushallinto 2013 Mikko Laaksonen UUDEN PERINTÄLAIN VAIKUTUKSET PERINTÄALAN YRITYKSIIN OPINNÄYTETYÖ (AMK) TIIVISTELMÄ TURUN AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalous

Lisätiedot

Asiakas voi varata Erottajan Kasinon käyttöönsä internet-osoitteessa

Asiakas voi varata Erottajan Kasinon käyttöönsä internet-osoitteessa EROTTAJAN KASINON YLEISET VARAUS- JA PERUUTUSEHDOT (VOIMASSA 1.8.2012 ALKAEN) 1. Soveltamisala Näitä Erottajan Kasinon yleisiä varaus- ja peruutusehtoja ( Yleiset Ehdot ) ja Erottajan Kasinon käyttösääntöjä

Lisätiedot

Opas tehokkaan yritysperinnän suunnitteluun

Opas tehokkaan yritysperinnän suunnitteluun Opas tehokkaan yritysperinnän suunnitteluun Tästä oppaasta saat vinkit tehokkaan B2B perintäprosessin suunnitteluun ja tietoa käytössä olevista perintäkeinoista Johdanto Tämä opas on tehty kaikille yrityksille,

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 218/2010 vp. Hallituksen esitys laeiksi maanvuokralain muuttamisesta ja perintökaaren 25 luvun

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 218/2010 vp. Hallituksen esitys laeiksi maanvuokralain muuttamisesta ja perintökaaren 25 luvun EDUSKUNNAN VASTAUS 218/2010 vp Hallituksen esitys laeiksi maanvuokralain muuttamisesta ja perintökaaren 25 luvun 1 b :n 4 momentin kumoamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi

Lisätiedot

Lieksan kaupunki KUNNALLINEN ASETUSKOKOELMA 3/2007 ===================================================================== 1 (7)

Lieksan kaupunki KUNNALLINEN ASETUSKOKOELMA 3/2007 ===================================================================== 1 (7) Lieksan kaupunki KUNNALLINEN ASETUSKOKOELMA 3/2007 ===================================================================== 1 (7) LIEKSAN KAUPUNGIN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJEET Kaupunginhallitus hyväksynyt

Lisätiedot

HEL T

HEL T Lausunto valtuutettu Lilli Autin tekemästä valtuustoaloitteesta pääkaupunkiseudun kuntien yhteisen organisaation perustamisesta kunnallisten maksujen perimiseen HEL 2011-001097 T 00 01 06 Valtuutettu Lilli

Lisätiedot

Perintäprosessi ja maksuviivästysdirektiivin muutos

Perintäprosessi ja maksuviivästysdirektiivin muutos Krista Jauhiainen Perintäprosessi ja maksuviivästysdirektiivin muutos Metropolia Ammattikorkeakoulu Tradenomi Liitetalouden perustutkinto Opinnäytetyö 23.4.2013 Tiivistelmä Tekijä Otsikko Sivumäärä Aika

Lisätiedot

Eija Mäkelä PERINTÄLAIN UUDISTUSTEN VAIKUTUKSET KULUTTAJAPERINNÄSSÄ. Liiketalouden koulutusohjelma 2014

Eija Mäkelä PERINTÄLAIN UUDISTUSTEN VAIKUTUKSET KULUTTAJAPERINNÄSSÄ. Liiketalouden koulutusohjelma 2014 Eija Mäkelä PERINTÄLAIN UUDISTUSTEN VAIKUTUKSET KULUTTAJAPERINNÄSSÄ Liiketalouden koulutusohjelma 2014 PERINTÄLAIN UUDISTUSTEN VAIKUTUKSET KULUTTAJAPERINNÄSSÄ Mäkelä, Eija Satakunnan ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Rakennusalan töitä koskeva kuluttajasopimus (laskutyö yli 10 000 )

Rakennusalan töitä koskeva kuluttajasopimus (laskutyö yli 10 000 ) Tätä sopimuslomaketta käytetään urakkasopimuksissa, joiden sisältönä on Rakennusalan töitä koskevissa yleisiissä kuluttajasopimusehdoissa tarkoitettu kuluttujaurakka TILAAJA E-mail URAKOITSIJA E-mail Kaupparekisterinro

Lisätiedot

200 Opintolaina 20,00 1.nosto

200 Opintolaina 20,00 1.nosto LAINAT, HENKILÖASIAKKAAT 1.9.2019 Täydellinen palveluhinnasto on nähtävissä pankin konttorissa. Arvo Yks. Huomioitavaa Toimitusmaksu Asuntolainat ennen 1.9.2019 allekirjoitetut kulutusluotto- ja opintolainasopimukset

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Euroopan yhteisön maidon ja maitotuotteiden kiintiöjärjestelmän täytäntöönpanosta annetun lain 6 ja :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Euroopan yhteisön maidon ja maitotuotteiden kiintiöjärjestelmän täytäntöönpanosta annetun lain 6 ja 8 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

Naantalin kaupunki Maankäyttösopimus 1 Luonnos. 1.1 Naantalin kaupunki, Y-tunnus 0135457-2 Käsityöläiskatu 2, 21100 Naantali, jäljempänä Kaupunki.

Naantalin kaupunki Maankäyttösopimus 1 Luonnos. 1.1 Naantalin kaupunki, Y-tunnus 0135457-2 Käsityöläiskatu 2, 21100 Naantali, jäljempänä Kaupunki. Naantalin kaupunki Maankäyttösopimus 1 1 Sopijapuolet 1.1 Naantalin kaupunki, Y-tunnus 0135457-2 Käsityöläiskatu 2, 21100 Naantali, jäljempänä Kaupunki. 1.2 Asunto Oy Kreivinniitty, y-tunnus 0135532-1

Lisätiedot

Takauksen saamisen edellytyksiä

Takauksen saamisen edellytyksiä Konvertointitakaus 868/2008 (HE 136/2008 vp) Voimaantulo 1.1.2009 Hyväksymisvaltuus valtion talousarviossa (2009: takausvastuun enimmäismäärä 1 miljardi ) Valtiokonttori päättää lainan hyväksymisestä takauslainaksi

Lisätiedot

Annika Salonen PERINTÄOPAS PIENYRITTÄJÄLLE

Annika Salonen PERINTÄOPAS PIENYRITTÄJÄLLE Annika Salonen PERINTÄOPAS PIENYRITTÄJÄLLE Liiketalouden koulutusohjelma 2018 PERINTÄOPAS PIENYRITTÄJÄLLE Salonen, Annika Satakunnan ammattikorkeakoulu Liiketalouden koulutusohjelma Huhtikuu 2018 Sivumäärä:

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi keskinäisestä virka-avusta verotuksen alalla Suomen ja muiden Euroopan unionin jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten välillä annetun lain 1 ja 5 :n muuttamisesta

Lisätiedot

HE vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 2711996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi maaseutuelinkeinolain 27 :n, porotalouslain 41 a :n ja luontaiselinkeinolain 46 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

Vientisaatavatakuun yleiset ehdot

Vientisaatavatakuun yleiset ehdot 1 (6) Vientisaatavatakuun yleiset ehdot Viejän ulkomaiselta ostajalta olevien saatavien kattaminen 15.4.2008 Vientisaatavatakuun perusteella viejällä on oikeus saada korvausta Finnveralta takuusopimuksen

Lisätiedot

HE 17/2011 vp. täytäntöönpanokelpoisiksi säädetyt yhdenmukaistamisviraston

HE 17/2011 vp. täytäntöönpanokelpoisiksi säädetyt yhdenmukaistamisviraston Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Euroopan unionin jäsenyyteen liittyvistä oikeudenhoitoa koskevista säännöksistä annetun lain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi Euroopan unionin jäsenyyteen

Lisätiedot

Nurmeksen kaupunki KUNNALLINEN ASETUSKOKOELMA =====================================================================

Nurmeksen kaupunki KUNNALLINEN ASETUSKOKOELMA ===================================================================== 1/5 Nurmeksen kaupunki KUNNALLINEN ASETUSKOKOELMA ===================================================================== NURMEKSEN KAUPUNGIN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJEET Kaupunginhallitus hyväksynyt xxxx

Lisätiedot

HE 89/2010 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi vakuutusedustuksesta

HE 89/2010 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi vakuutusedustuksesta Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi vakuutusedustuksesta annetun lain 28 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi vakuutusedustuksesta annettua lakia. Euroopan

Lisätiedot

Yksityisoikeudellisen saatavan vanhentumisaika ja vanhentumisen katkaiseminen

Yksityisoikeudellisen saatavan vanhentumisaika ja vanhentumisen katkaiseminen Yksityisoikeudellisen saatavan vanhentumisaika ja vanhentumisen katkaiseminen Kuntamarkkinat 2015 / Lakiklinikka Joonas Jännäri lakimies Tyypilliset yksityisoikeudelliset saatavat kunnissa Tyypillisiä

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Veronmaksajain Keskusliitto ry Lausunto 12.06.2017 Asia: OM 17/41/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Yleisiä huomioita

Lisätiedot

Perintäprosessi ja häädön vaikutus luottotietoihin

Perintäprosessi ja häädön vaikutus luottotietoihin Perintäprosessi ja häädön vaikutus luottotietoihin Marika von Schoultz Varatuomari, Group Manager Lindorff Oy Professional. Customer-oriented. Performance-oriented. Caring. This presentation is solely

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 97/2002 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työsopimuslain 1 luvun :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työsopimuslakia siten, että vapaaehtoisen

Lisätiedot

LAUSUNTO KIRJANPITOLAIN SOVELTAMISESTA POTILASVAHINKOVASTUUN KIR- JANPITOKÄSITTELYSSÄ

LAUSUNTO KIRJANPITOLAIN SOVELTAMISESTA POTILASVAHINKOVASTUUN KIR- JANPITOKÄSITTELYSSÄ Kirjanpitolautakunnan kuntajaosto LAUSUNTO 42 16.11.1999 LAUSUNTO KIRJANPITOLAIN SOVELTAMISESTA POTILASVAHINKOVASTUUN KIR- JANPITOKÄSITTELYSSÄ 1. Lausuntopyyntö Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä pyytää kuntajaostolta

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 133/2003 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 133/2003 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 133/2003 vp Hallituksen esitys laiksi tapaturmavakuutuslain, maatalousyrittäjien tapaturmavakuutuslain ja työttömyysetuuksien rahoituksesta annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on

Lisätiedot

Velallisen asemaa parantamassa

Velallisen asemaa parantamassa Velallisen asemaa parantamassa MUUTTUNUT PERINTÄLAKI KÄYTÄNNÖSSÄ Talous- ja velka-asioiden ajankohtaispäivä 10.12.2013, Seppo Lahtinen, Lindorff Oy Professional. Customer-oriented. Performance-oriented.

Lisätiedot

Hoidettaessa sopimussuhteeseen liittyviä asioita yhteydenotot on osoitettava ostoliikennesopimuksessa mainitulle sopijapuolen edustajalle.

Hoidettaessa sopimussuhteeseen liittyviä asioita yhteydenotot on osoitettava ostoliikennesopimuksessa mainitulle sopijapuolen edustajalle. Akaan kaupungin kuljetuksia koskeva tarjouspyyntö 23.1.2015 Liite 4 OSTOLIIKENTEEN EHDOT KOULUKULJETUKSET LINJA-AUTOLLA Nämä ehdot otetaan osaksi erikseen tehtävää ostoliikennesopimusta. Ehtoja noudatetaan

Lisätiedot

Tilauksen kohteena olevan tuotteen ja/tai palvelun toimitus. Asiakkaan antamien tietojen nojalla laadittu ehdotus hankinnan ehdoista.

Tilauksen kohteena olevan tuotteen ja/tai palvelun toimitus. Asiakkaan antamien tietojen nojalla laadittu ehdotus hankinnan ehdoista. Yleiset sopimusehdot 1 Määritelmät Nämä ovat DC Net Works Oy:n (jäljempänä Toimittaja) tuottamissa hankintapalveluissa käytetyt yleiset sopimusehdot. Sopimus syntyy Tilaajan ja Toimittajan välillä Tilaajan

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työsopimuslain 1 luvun :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työsopimuslakia siten, että vapaaehtoisen lisäeläketurvan

Lisätiedot

N:o 789. Vakiomuotoiset eurooppalaiset kuluttajaluottotiedot. 1. Luotonantajan/luotonvälittäjän henkilöllisyys ja yhteystiedot

N:o 789. Vakiomuotoiset eurooppalaiset kuluttajaluottotiedot. 1. Luotonantajan/luotonvälittäjän henkilöllisyys ja yhteystiedot 2640 N:o 789 Liite 1 Vakiomuotoiset eurooppalaiset kuluttajaluottotiedot 1. Luotonantajan/luotonvälittäjän henkilöllisyys ja yhteystiedot Luotonantaja Luotonvälittäjä [Nimi] [Nimi] * Luotonantajalle valinnainen

Lisätiedot

Eveliina Heiskanen PERINTÄLAIN VAIKUTUS VAPAAEHTOISEEN SAATAVIEN PERINTÄÄN

Eveliina Heiskanen PERINTÄLAIN VAIKUTUS VAPAAEHTOISEEN SAATAVIEN PERINTÄÄN Eveliina Heiskanen PERINTÄLAIN VAIKUTUS VAPAAEHTOISEEN SAATAVIEN PERINTÄÄN PERINTÄLAIN VAIKUTUS VAPAAEHTOISEEN SAATAVIEN PERINTÄÄN Eveliina Heiskanen Opinnäytetyö Kevät 2014 Liiketalouden koulutusohjelma

Lisätiedot

HE 181/1996 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 181/1996 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 181/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikosvahinkojen korvaamisesta valtion varoista annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan rikosvahinkojen korvaamisesta

Lisätiedot

Laki. eurooppalaisesta tilivarojen turvaamismääräysmenettelystä. Soveltamisala

Laki. eurooppalaisesta tilivarojen turvaamismääräysmenettelystä. Soveltamisala Laki eurooppalaisesta tilivarojen turvaamismääräysmenettelystä Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 Soveltamisala Tässä laissa annetaan eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräysmenettelyn käyttöön

Lisätiedot

SiSällyS ALKUSANAT ASUiNhUoNEiSToN vuokrasuhde

SiSällyS ALKUSANAT ASUiNhUoNEiSToN vuokrasuhde Sisällys ALKUSANAT... 5 1 Asuinhuoneiston vuokrasuhde... 21 1.1 Vuokra... 21 1.1.1 Vuokran määräytyminen... 21 1.1.2 Vuokranmaksukausi ja vuokran erääntyminen... 23 1.1.3 Vuokranmaksuvelvollisuuden kesto...

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 181/2002 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi aravalain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan omistusaravalainan siirtoa kunnalle koskevaa aravalain säännöstä

Lisätiedot

MUUTOKSET LAKIIN SAATAVIEN PERINNÄSTÄ

MUUTOKSET LAKIIN SAATAVIEN PERINNÄSTÄ Mira-Maria Urpiola MUUTOKSET LAKIIN SAATAVIEN PERINNÄSTÄ Liiketalous ja matkailu 2013 VAASAN AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalouden koulutusohjelma TIIVISTELMÄ Tekijä Mira-Maria Urpiola Opinnäytetyön nimi Muutokset

Lisätiedot

1.2 Lainatulle pääomalle maksetaan vuosittainen kiinteä korko kohdassa 9 esitetyn mukaisesti.

1.2 Lainatulle pääomalle maksetaan vuosittainen kiinteä korko kohdassa 9 esitetyn mukaisesti. Tiedot lainasta 1.1 Keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö Finnoonportti (Y-tunnus 2611697-6) (jäljempänä Projektikumppani ) tarjoaa Joukon Voima Oy:n (jäljempänä Lainanjärjestäjä ) palvelussa rahoittajille

Lisätiedot

KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN JA VIRANHALTIJOIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ

KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN JA VIRANHALTIJOIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN JA VIRANHALTIJOIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 19.3.2012 21 Voimaantulo 1.1.2013 1 Soveltamisala 2 Kokouspalkkiot Kaupungin luottamushenkilöille suoritetaan

Lisätiedot

Kuluttaja ei voi luopua hänelle tämän direktiivin mukaan kuuluvista oikeuksista.

Kuluttaja ei voi luopua hänelle tämän direktiivin mukaan kuuluvista oikeuksista. Neuvoston direktiivi 85/577/ETY, annettu 20 päivänä joulukuuta 1985, muualla kuin elinkeinonharjoittajan toimitiloissa neuvoteltuja sopimuksia koskevasta kuluttajansuojasta Virallinen lehti nro L 372,

Lisätiedot

Kuntien vastuut Juha Lempinen Kehityspäällikkö Väestörekisterikeskus

Kuntien vastuut Juha Lempinen Kehityspäällikkö Väestörekisterikeskus Kuntien vastuut 7.10.2015 Juha Lempinen Kehityspäällikkö Väestörekisterikeskus VRK:n ja kunnan välinen sopimus rakennustietojen ylläpidosta Väestörekisterikeskus voi sopia kunnan kanssa, että kunta vastaa

Lisätiedot

IMATRAN KAUPUNKI. Rahaston varoista korvataan tai sen varoilla katetaan: Rahastosta voidaan korvata tai sen varoilla kattaa:

IMATRAN KAUPUNKI. Rahaston varoista korvataan tai sen varoilla katetaan: Rahastosta voidaan korvata tai sen varoilla kattaa: 1 VAHINKO- JA VASTUURAHASTON SÄÄNNÖT Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 18.3.2019 Voimassa 18.3.2019 1 VAHINKO- JA VASTUURAHASTON TARKOITUS JA KÄYTTÖ Vahinkorahaston perustamisen ja ylläpitämisen tarkoituksena

Lisätiedot

A V E R ETÄMYYNNIN ENNAKKOTIEDOT / KOSKEE HELPMEANS-VERKKOKAUPAN ASIAKKAIDEN TOIMEKSIANTOSOPIMUKSIA AVER ASIANAJOTOIMISTO OY

A V E R ETÄMYYNNIN ENNAKKOTIEDOT / KOSKEE HELPMEANS-VERKKOKAUPAN ASIAKKAIDEN TOIMEKSIANTOSOPIMUKSIA AVER ASIANAJOTOIMISTO OY A V E R 1 (5) ETÄMYYNNIN ENNAKKOTIEDOT / KOSKEE HELPMEANS-VERKKOKAUPAN ASIAKKAIDEN TOIMEKSIANTOSOPIMUKSIA 1 Osapuolet 1.1 (jäljempänä asiakas ) 1.2 Aver Asianajotoimisto Oy Fredrikinkatu 25 A 24 00120

Lisätiedot

NEUVOSTON PERUSTELUT

NEUVOSTON PERUSTELUT EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 15. marraskuuta 2004 (12.11) (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2003/0134 (COD) 11630/2/04 REV 2 ADD 1 CONSOM 63 MI 215 CODEC 929 NEUVOSTON PERUSTELUT Asia: Neuvoston

Lisätiedot

Tiemaksut ja maksajan oikeusturva. Mirva Lohiniva-Kerkelä Dosentti, yliopistonlehtori Lapin Yliopisto

Tiemaksut ja maksajan oikeusturva. Mirva Lohiniva-Kerkelä Dosentti, yliopistonlehtori Lapin Yliopisto Tiemaksut ja maksajan oikeusturva Mirva Lohiniva-Kerkelä Dosentti, yliopistonlehtori Lapin Yliopisto Muutamia oikeusturvan kannalta olennaisia kysymyksiä Paikannus ja henkilötietojen käyttö Tietojen kerääminen

Lisätiedot

Vaalan kunta Ostoliikennesopimuksen liite 3 1 (6)

Vaalan kunta Ostoliikennesopimuksen liite 3 1 (6) Vaalan kunta Ostoliikennesopimuksen liite 3 1 (6) KULJETUSPALVELUT OSTOLIIKENTEEN EHDOT Nämä ehdot liitetään ostoliikennesopimukseen. Sopimuksessa voidaan poiketa näistä ehdoista. Hoidettaessa sopimussuhteeseen

Lisätiedot

KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN JA VIRANHALTIJOIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ

KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN JA VIRANHALTIJOIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ PAIMION KAUPUNKI KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN JA VIRANHALTIJOIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ Valtuuston hyväksymä: 13.12.2012 94 Voimaantulopäivämäärä: 1.1.2013 Valtuuston muuttama 25.4.2013 56 1 Soveltamisala Kaupungin

Lisätiedot

Vakiomuotoiset eurooppalaiset kuluttajaluottotiedot

Vakiomuotoiset eurooppalaiset kuluttajaluottotiedot Vakiomuotoiset eurooppalaiset kuluttajaluottotiedot 1. Luotonantajan nimi ja yhteystiedot Luotonantaja: Yhteisötunnus: Osoite: Puhelin: Sähköpostiosoite: Faksinumero: Internetosoite: Lainasto Oy 2382033-5

Lisätiedot

Hankintasopimusluonnos

Hankintasopimusluonnos Tarjouspyyntö 1(5) Hankintasopimusluonnos SOPIMUS [x]palveluiden TUOTTAMISESTA 1. OSAPUOLET TILAAJA Oulun kaupunki / [x] (jäljempänä Tilaaja ) Y-tunnus: 0187690-1 PL 1 90015 Oulun kaupunki Yhteyshenkilö:

Lisätiedot

HE 91/2016 vp. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian.

HE 91/2016 vp. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi tuloverolain 33 c :n, elinkeinotulon verottamisesta annetun lain 6 a :n sekä rajoitetusti verovelvollisen tulon verottamisesta annetun lain 3 :n muuttamisesta ESITYKSEN

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0356/48. Tarkistus. József Nagy, Jeroen Lenaers PPE-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0356/48. Tarkistus. József Nagy, Jeroen Lenaers PPE-ryhmän puolesta 21.11.2018 A8-0356/48 48 Johdanto-osan 4 kappale (4) Kokemus on kuitenkin osoittanut, että tietyt yleiseen järjestykseen tai sisäiseen turvallisuuteen kohdistuvat vakavat uhat, jotka ovat olleet perusteena

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 169/2010 vp. Hallituksen esitys laiksi Suomen keskusviranomaisesta

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 169/2010 vp. Hallituksen esitys laiksi Suomen keskusviranomaisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 169/2010 vp Hallituksen esitys laiksi Suomen keskusviranomaisesta eräissä elatusapua koskevissa kansainvälisissä asioissa, laiksi elatusvelvoitteita koskevan neuvoston asetuksen soveltamisesta

Lisätiedot

Työsuhteen ehtoja koskeva direktiiviehdotus. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta

Työsuhteen ehtoja koskeva direktiiviehdotus. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta Työsuhteen ehtoja koskeva direktiiviehdotus Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta 28.2.2018 Direktiiviehdotuksen taustaa Direktiiviehdotuksen taustalla vuonna 1991 annettu todentamisdirektiivi, jonka tarkoituksena

Lisätiedot

HE 174/1995 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

HE 174/1995 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT HE 174/1995 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi palkkaturvalain 2 ja :n sekä merimiesten palkkaturvalain 2 ja :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

Fysioterapeuttien opintopäivät. Mari Aspelund lakimies 16.4.2016

Fysioterapeuttien opintopäivät. Mari Aspelund lakimies 16.4.2016 Fysioterapeuttien opintopäivät Mari Aspelund lakimies 16.4.2016 Luennon aiheet Työsuhteen ehdot Mikä on työsopimus Työsopimuksen vähimmäisehdot Työsopimuksen voimassaolo Työaika Vuosiloma Muut työsuhteen

Lisätiedot