ARVIOINTIKRITEERISTÖ EKOTEHOKKAAN EDELLÄKÄVIJÄRATKAISUN HANKINTAAN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ARVIOINTIKRITEERISTÖ EKOTEHOKKAAN EDELLÄKÄVIJÄRATKAISUN HANKINTAAN"

Transkriptio

1 ARVIOINTIKRITEERISTÖ EKOTEHOKKAAN EDELLÄKÄVIJÄRATKAISUN HANKINTAAN Julkaisu

2 ARVIOINTIKRITEERISTÖ EKOTEHOKKAAN EDELLÄKÄVIJÄRATKAISUN HANKINTAAN Johdanto Edelläkävijäratkaisu on merkittävästi aiempia ja olemassa olevia ratkaisuja edistyksellisempi ratkaisu (uudenlainen tuote, palvelu, teknologia tai toimintatapa), joka toteutetaan ja otetaan käyttöön ensimmäistä kertaa maailmassa, tietyllä alueella tai tietyllä alalla. Edistyksellisyyden kautta edelläkävijäratkaisu tuottaa ratkaisun hankkijalle, käyttöönottajalle ja loppukäyttäjälle merkittävää lisäarvoa, esimerkiksi parantuneena ekotehokkuutena ja palvelutasona. Ekotehokkaita edelläkävijäratkaisuja voi löytyä esimerkiksi uudenlaisesta kierrätyksestä ja sivuvirtojen hyödyntämisestä. Tärkeitä ulottuvuuksia ovat resurssitehokkuus ja vähäiset kielteiset ympäristövaikutukset. Edelläkävijämarkkinoilla nopeutetaan yhteiskunnallisesti tärkeiden innovaatioiden kaupallistumista luomalla yrityksille motivaatio ja edellytykset tuoda markkinoille uusia ratkaisuja. Näin näillä yrityksillä on edellytykset kehittyä edelläkävijöiksi myös maailmanmarkkinoille. Sääntelyn ja kotitalouksien kulutuspäätösten lisäksi julkisilla ja yksityisillä hankinnoilla on edelläkävijämarkkinoiden luomisessa merkittävä rooli. Julkisten hankintojen vuosittainen määrä on Suomessa noin 22,5 miljardia euroa, mikä vastaa noin 15 % osuutta bruttokansantuotteesta. Yhdessä yksityisen sektorin hankintojen kanssa näillä voi olla merkittävä rooli edelläkävijämarkkinoiden luomisessa. Edelläkävijäratkaisujen käyttöönotto vaatii paljon sekä ratkaisun tarjoajalta että hankkijalta. Edelläkävijyyteen sisältyy sekä merkittäviä riskejä että poikkeuksellisen suuria mahdollisuuksia. Edelläkävijäratkaisujen hankinta vaatiikin rohkeutta ja myös totutusta poikkeavan hankintaprosessin. Yksittäisen edelläkävijäratkaisun hankinta voi olla merkittävässä roolissa luomassa laajempaa edelläkävijämarkkinaa silloin, kun ratkaisulle on laajempaa kysyntää. Arviointikriteeristö on luotu viiden Osaamiskeskuksen yhteishankkeessa, Osken tuloksilla edelläkävijämarkkinoille OSEKMA, yhteistyössä Gaia Consulting Oy:n kanssa. Hankkeeseen osallistuivat Mikkelin seudun, Kokkolan seudun, Kainuun, Kaakkois- Suomen ja Varkauden Osaamiskeskukset ja sen rahoittivat TEMEtelä-Savon maakuntaliitto sekä osaamiskeskusten edustamat kaupungit.

3 Arviointikriteeristön rakenne ja käyttö Arviointikriteeristö on työkalu edelläkävijähankintojen suunnitteluun ja valmisteluun. Se sopii käytettäväksi tarkistuslistana myös muissa hankinnan vaiheissa. Arviointikriteeristön avulla voidaan varmistaa, että keskeiset edellytykset edelläkävijäratkaisun hankintaan ja edelläkävijämarkkinoiden luomiseen toteutuvat tarkasteltavan hankinnan kohdalla. Edellytykset edelläkävijäratkaisun hankinnalle ovat hyvät silloin, kun arviointikriteeristön kriteerit on huomioitu tai voidaan huomioida hankinnan toteutuksessa. Arviointikriteeristössä on kaksi osaa. Ensin varmistetaan hankinnan edelläkävijäpotentiaali eli se, että hankinta kohdistuu edelläkävijäratkaisuun. Tämä voidaan tehdä helposti ja nopeasti useammallekin hankinnalle. Tämän jälkeen toisessa osassa arvioidaan yksityiskohtaisemmin edelläkävijämarkkinan luomisen ja edelläkävijähankinnan edellytyksiä. Kuvassa 1 on esitetty arviointikriteeristön osat ja käyttöperiaate. Kuva 1. Arviointikriteeristön osat ja käyttöperiaate.

4 Mikäli hankinnan kohde osoittautuu edelläkävijäpotentiaalin arvioinnissa tavanomaiseksi, on se uudelleenmääriteltävä ennen arvioinnin eteenpäinviemistä. Tässä vaiheessa rajataan pois myös sellaiset hankinnat, joilla ei nähdä olevan edelläkävijäpotentiaalia. Kun hankinnalla on arvioitu olevan edelläkävijäpotentiaalia, arvioidaan seuraavaksi sen mahdollisuudet synnyttää laajemmat edelläkävijämarkkinat. Tästä antavat suuntaa mm. hankinnan monistettavuus ja todennäköinen kysyntä vastaaville ratkaisuille. Tämän jälkeen tarkastellaan hankkijan hankintastrategiaa, osaamista ja käytössä olevaa asiantuntemusta. Viimeisenä arvioidaan hankkijan edellytykset toteuttaa edelläkävijäratkaisun mahdollistava hankintaprosessi, joka poikkeaa mahdollisesti hyvinkin paljon totutuista hankintakäytännöistä. Edelläkävijäpotentiaalin arviointi Edelläkävijäpotentiaalin arviointi tehdään vastaamalla kyllä tai ei taulukossa 1 oleviin hankintaa koskeviin kysymyksiin. Tässä osassa jokaisen kysymyksen vastauksen on oltava kyllä, jotta ratkaisun voidaan todeta täyttävän edelläkävijäratkaisulta vaadittavat ominaisuudet. Mikäli arvioinnin kohde ei täytä vaatimuksia, hankinta on syytä määritellä uudelleen tai todeta tavanomaiseksi. Taulukko 1. Edelläkävijäpotentiaalin arviointi Ekotehokkaalta edelläkävijäratkaisulta vaadittavat ominaisuudet OSA 1. EDELLÄKÄVIJÄPOTENTIAALIN ARVIOINTI EKOTEHOKKAALTA EDELLÄKÄVIJÄRATKAISULTA VAADITTAVAT OMINAISUUDET Kysymys Vastaus Apukysymykset a) Onko ratkaisu ekotehokas? b) Onko kyseessä edelläkävijyys? KYLLÄEI KYLLÄEI Onko hankittava ratkaisu energian-, veden tai materiaalinkulutukseltaan, jätteen synnyn näkökulmasta tai ympäristövaikutuksiltaan selvästi nykyistä tasoa parempi tai edistääkö se kulutuksen, jätteen synnyn ja haitallisten ympäristövaikutusten alentamista 1? Tätä voidaan arvioida esimerkiksi elinkaarianalyysillä, materiaalivirta-analyysillä, energiatehokkuusluvuilla tai hiilidioksidipäästöillä. Ollakseen selvästi nykyistä parempi kyseessä on usein radikaali muutos olemassa oleviin ratkaisuihin verrattuna. Onko hankinnalla uutuusarvoa eli toteutetaanko ratkaisu ensimmäistä kertaa maailmassa, tietyllä alueella, kansallisesti tai tietyllä alalla? Onko kyseessä radikaali muutos olemassa oleviin 1 Nykyisen tai tavanomaisen tason määrittely on tapauskohtaista ja vaatii asiantuntijuutta.

5 vaihtoehtoihin? Onko kyseessä ratkaisu, jota ei ole aiemmin kokeiltu kaupallisessa toimituksessa tai kaupallisessa mittakaavassa 2? Onko ratkaisussa edellytykset uuteen tuotteeseen tai palveluun? Onko ratkaistava tarve ajankohtainen myös muualla ja onko todennäköinen ratkaisu skaalautuva ja monistettava? c) Tarjoaako ratkaisu muuta lisäarvoa hankkijalle ja loppuasiakkaalle? KYLLÄEI Tuottaako edelläkävijäratkaisu palvelutason paranemisen, kustannussäästöjä tai muun selkeän lisäarvon verrattuna perinteiseen ratkaisuun? 3 Edelläkävijämarkkinan luomisen ja edelläkävijähankinnan edellytysten arviointi Tässä arviointikriteeristön osassa arvioidaan edelläkävijämarkkinan luomisen ja edelläkävijähankinnan edellytyksiä. Arviointi tehdään vastaamalla jokaiseen kysymykseen joko kyllä, mahdollisesti tai ei. Kyllä-vastauksesta saa kolme pistettä, mahdollisestivastauksesta yhden pisteen ja ei-vastauksesta nolla pistettä. Pisteet lasketaan yhteen osaalueittain niin, että jokaisella osa-alueella suurin mahdollinen pistemäärä on 15 pistettä. Taulukossa 2 on esitetty suuntaa-antava tulkinta tuloksille. Mitä useammat kriteereistä täyttyvät, sitä suurempi on potentiaali edelläkävijähankintaan. Taulukko 2. Arviointikriteeristön tulosten tulkinta p. Merkittävä potentiaali edelläkävijähankintaan 6-10 p. Mahdollinen edelläkävijähankinta 0-5 p. potentiaalia edelläkävijähankinnaksi Edelläkävijämarkkinan luomisen ja edelläkävijähankinnan edellytysten arviointi tehdään vastaamalla kyllä, mahdollisesti tai ei taulukossa 3, 4 ja 5 oleviin hankintaa koskeviin kysymyksiin. 2 Kyseessä voi olla esikaupallinen ratkaisu, tai aiemmat toteutukset voivat olla laboratorio- tai pilottimittakaavassa. 3 Muun lisäarvon määrittely on tärkeää, sillä edelläkävijyys ei yksin riitä, ellei ratkaisu tuo hankkijalle ja loppukäyttäjälle lisäarvoa esimerkiksi hyvää laatua, käytettävyyttä tai kustannustehokkuutta.

6 Taulukko 3. Edellytykset laajemman edelläkävijämarkkinan luomiseen. OSA 2A. EDELLYTYKSET LAAJEMMAN EDELLÄKÄVIJÄMARKKINAN LUOMISEEN Kysymys Vastaus Apukysymykset Pisteet a) Onko ratkaisu monistettavissa? Kyllä Onko ratkaisu, hankintaprosessi tai niiden osa monistettavissa toisiin kohteisiin? Skaalautuuko ratkaisu erilaisiin ympäristöihin? b) Onko vastaaville ratkaisuille kysyntää? Kyllä Kuinka suuri kysyntä ratkaisuille on alueellisesti, kansallisesti ja globaalisti? Kysyntä voidaan arvioida esimerkiksi alustavalla markkinaselvityksellä. c) Lisääkö ratkaisun hankinta tarjoavien yritysten kilpailukykyä ja onko näillä yrityksillä vienti- ja kansainvälistymismahdollisuuksia? Kyllä Haastaako hankinta tarjoavat yritykset kehittämään uutta? Vahvistaako hankinta alueen yritysten kilpailukykyä? Saavatko toimittajat hankinnasta kansallisesti tai kansainvälisesti hyödynnettävän referenssin? Onko mahdollisilla toimittajayrityksillä edellytyksiä ratkaisun vientiin ja kansainvälistymiseen? d) Kasvattaako hankinta hankkijan ja tarjoajan osaamista? Kyllä Luoko hankinta hankkijalle ja toimittajille uutta osaamista tai verkostoja? Syntyykö uudenlaista yritysyhteistyötä? e) Liittyykö hankintaan poikkeuksellisen suuria mahdollisuuksia? Kyllä Edelläkävijähankinnoissa nousevat usein esiin niihin liittyvät riskit. Niiden vastapainona ovat kuitenkin myös poikkeuksellisen suuret mahdollisuudet esimerkiksi parantaa ympäristön tilaa tai toiminnan palvelutasoa ja kustannustehokkuutta. Nämä mahdollisuudet on syytä nostaa tietoisesti esiin, jotta edelläkävijähankinta ei pysähdy riskien pelkoon. Pisteet yhteensä

7 Taulukko 4. Hankkijan edellytykset toimia edelläkävijäratkaisun hankkijana. OSA 2B. HANKKIJAN EDELLYTYKSET TOIMIA EDELLÄKÄVIJÄRATKAISUN HANKKIJANA Kysymys Vastaus Apukysymykset Pisteet a) Tukeeko hankkijan Kyllä Onko organisaatiolla strategia ja hankintastrategia edelläkävijähankintoja? hankintastrategia, joka tukee edelläkävijähankintoja? Onko hankintakäytäntöä ja ohjaako sitä hankintaohje tai sääntö ja mahdollistavatko nämä edelläkävijähankinnat? b) Onko hankkijalla käytössään tai mahdollisuus saada käyttöönsä asiantuntemus edelläkävijähankinnan kohteesta? c) Onko hankkijalla käytössään tai mahdollisuus saada käyttöönsä osaaminen edelläkävijähankintaprosessista? Kyllä Kyllä Onko edelläkävijähankinnoille johdon tuki jatai poliittinen tuki? Onko hankkijalla käytössään riittävä asiantuntemus 4 hankinnan kohteesta ja ko. alan kehityksestä? Löytyykö osaamista verkostosta tai onko hankkijalla valmius ostaa asiantuntemusta? Onko hankkijalla kyky arvioida edelläkävijähankkeeseen liittyvät riskit 5? Onko hankkijalla käytössään riittävä osaaminen 6 edelläkävijähankinnan ammattimaiseen valmisteluun ja toteutukseen? Löytyykö osaamista verkostosta tai onko hankkijalla valmius ostaa asiantuntemusta? Käytetäänkö organisaation omia hankintapalveluita ja onko siellä osaaminen edelläkävijähankinnoista? Onko hankkijalla edellytykset viedä edelläkävijähankintaprosessi käytäntöön? 4 Asiantuntemus voi olla hankkijaorganisaation sisäistä, mutta usein edelläkävijäratkaisujen hankinta vaatii organisaation ulkoista asiantuntemusta alan asiantuntijoilta, tutkijoilta sekä ratkaisujen toimittajilta. 5 Riskit voivat olla poliittisia, taloudellisia, sosiaalisia, teknisiä tai ympäristöön liittyviä. 6 Osaaminen liittyy esimerkiksi lakiasioihin, sidosryhmien osallistamiseen sekä edelläkävijäratkaisun mahdollistavan tarjouspyynnön määrittelyyn.

8 d) Onko hankkijalla taloudelliset edellytykset ja toiminnalliset valmiudet edelläkävijähankinnan valmisteluun ja toteuttamiseen? Kyllä Vaatiiko edelläkävijäratkaisun hankinnan valmistelu tai hankinta erityistä rahoitusratkaisua ja onko hankkijalla kyky toteuttaa se? Onko hankkijalla valmiudet laskea edelläkävijäratkaisun elinkaarikustannukset, hyödyt ja tuotot? Vaatiiko edelläkävijäratkaisu muutosta esimerkiksi tuotteen tarjottavan palvelun ansaintalogiikkaan ja onko hankkijalla valmiudet muuttaa ansaintalogiikkaansa? e) Onko hankkijalla resurssit ja mahdollisuus viestiä edelläkävijähankinnasta? Kyllä Onko organisaatiolla valmiudet viestiä hankintaprosessista sekä hankinnasta oman organisaation sisällä että eri sidosryhmille? Pisteet yhteensä

9 Taulukko 5. Edelläkävijäratkaisut mahdollistava hankintaprosessi. OSA 2C. EDELLÄKÄVIJÄRATKAISUT MAHDOLLISTAVA HANKINTAPROSESSI Kysymys Vastaus Apukysymykset Pisteet a) Voidaanko hankinta Kyllä Voidaanko hankinta määritellä tarpeiden tai ratkaistavan ongelman määritellä tarvelähtöisesti? kautta, ei valmiin ratkaisun kilpailutuksena? b) Voidaanko hankintaprosessin aikana käydä markkinavuoropuhelu? c) Onko uskallusta rohkeaan hankintalainsäädännön tulkintaan? d) Voidaanko hankinta toteuttaa edelläkävijäratkaisun tarjoamisen mahdollistavalla aikajänteellä? e) Voidaanko tarjouspyyntö ja sopimukselliset asiat toteuttaa siten, että ne mahdollistavat edelläkävijäratkaisujen hankinnan ja tarjonnan? Pisteet yhteensä Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä Jättääkö määrittely vapausasteita ratkaisun suhteen tarjoajille? Voidaanko ja halutaanko potentiaalisten tarjoajien ja käyttäjien sekä alan asiantuntijoiden kanssa käydä riittävää vuoropuhelua tarpeista ja mahdollisuuksista ennen hankinnan määrittämistä? Onko hankkijalla uskallus toimia edelläkävijäratkaisujen hankkijana myös hankintalain piirissä olevissa hankinnoissa? Tunteeko hankkija sen, mitä hankintalaki mahdollistaa? Mahdollistaako hankinnan aikajänne vuoropuhelun ja edelläkävijäratkaisun hyvän valmistelun? Onko aikaa uuden ratkaisun riittävään testaukseen ja pilotointiin? Voidaanko laadulliset tekijät ja edelläkävijyyskriteerit nostaa hinnan rinnalle? Mahdollistaako tarjouspyyntö myös eiperinteisten (toimialalla eivakiintuneiden) yritysten osallistumisen? Sisällytetäänkö sopimusehtoihin jatkuvan parantamisen vaade myös toimituksen jälkeen ja sen elinkaaren aikana 7? 7 Sopimukseen voidaan sisällyttää esimerkiksi bonuksia tai sanktioita toimitettavan ratkaisun elinkaaren ajalle.

10 Lisätietoja: Juha Kauppinen, Miktech Oy Päivi Luoma, Gaia Consulting Oy

Työkaluja innovatiivisiin hankintoihin Juha Kauppinen kehitysjohtaja, Miktech Oy Juha.kauppinen@miktech.fi 0440 361 616 www.miktech.

Työkaluja innovatiivisiin hankintoihin Juha Kauppinen kehitysjohtaja, Miktech Oy Juha.kauppinen@miktech.fi 0440 361 616 www.miktech. Työkaluja innovatiivisiin hankintoihin Juha Kauppinen kehitysjohtaja, Miktech Oy Juha.kauppinen@miktech.fi 0440 361 616 www.miktech.fi Huippuostajat-seminaari 28.8.2013, Helsinki Osken tuloksilla edelläkävijämarkkinoille

Lisätiedot

Työkalupakki ekotehokkaan edelläkävijäratkaisun hankintaan: prosessikuvaus ja arviointikriteeristö

Työkalupakki ekotehokkaan edelläkävijäratkaisun hankintaan: prosessikuvaus ja arviointikriteeristö Työkalupakki ekotehokkaan edelläkävijäratkaisun hankintaan: prosessikuvaus ja arviointikriteeristö Toteutus viiden Osaamiskeskuksen yhteishankkeena, yhteistyössä Gaia Consulting Oy Osken tuloksilla edelläkävijämarkkinoille

Lisätiedot

Tekesin uudet ohjelmat Huippuostajat 2013-2016 Fiksu kaupunki 2013-2017. Tekes Ohjelmapäällikkö Sampsa Nissinen www.tekes.

Tekesin uudet ohjelmat Huippuostajat 2013-2016 Fiksu kaupunki 2013-2017. Tekes Ohjelmapäällikkö Sampsa Nissinen www.tekes. RESCA-hankkeen työpaja 23.9.2013 Pääposti Tekesin uudet ohjelmat Huippuostajat 2013-2016 Fiksu kaupunki 2013-2017 Tekes Ohjelmapäällikkö Sampsa Nissinen www.tekes.fi/huippuostajat Kasvua ja hyvinvointia

Lisätiedot

Huippuostajia ympäristöpalveluihin

Huippuostajia ympäristöpalveluihin Huippuostajia ympäristöpalveluihin Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Piia Moilanen 28.8.2013 www.tekes.fi/huippuostajat Agenda o ELY:jen ympäristöpalveluhankinnat Ylijohtaja

Lisätiedot

Julkinen sektori uusien teknologioiden kehittäjänä. Huippuostajat-ohjelman käynnistysseminaari Finlandia-talo, 28.8.2013 Ville Valovirta

Julkinen sektori uusien teknologioiden kehittäjänä. Huippuostajat-ohjelman käynnistysseminaari Finlandia-talo, 28.8.2013 Ville Valovirta Julkinen sektori uusien teknologioiden kehittäjänä Huippuostajat-ohjelman käynnistysseminaari Finlandia-talo, 28.8.2013 Ville Valovirta 2 Milloin julkisilla hankinnoilla kannattaa tavoitella innovaatioita?

Lisätiedot

Huippuostajat ohjelma Markkinoiden kehittämistä fiksujen hankintojen kautta

Huippuostajat ohjelma Markkinoiden kehittämistä fiksujen hankintojen kautta Huippuostajat ohjelma Markkinoiden kehittämistä fiksujen hankintojen kautta Tekes, Innovaatiorahoituskeskus Huippuostajat aktivaattori Mia Toivanen www.tekes.fi/huippuostajat SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUIDEN

Lisätiedot

ONNISTU HANKINNASSASI JULKISTEN HANKINTOJEN AMMATTITAITOA ORGANISAATIOSI HYÖDYKSI

ONNISTU HANKINNASSASI JULKISTEN HANKINTOJEN AMMATTITAITOA ORGANISAATIOSI HYÖDYKSI ONNISTU HANKINNASSASI JULKISTEN HANKINTOJEN AMMATTITAITOA ORGANISAATIOSI HYÖDYKSI Ju-Ha Consulting Oy 8.11.2017 www.juhaconsulting.fi 1 Vastuulliset elintarvikehankinnat Ruokapalveluhankinnat mahdollisuus

Lisätiedot

Kestävät ja innovatiiviset hankinnat Hinku-foorumi Joensuu 6.4.16 Risto Larmio, Motiva Oy

Kestävät ja innovatiiviset hankinnat Hinku-foorumi Joensuu 6.4.16 Risto Larmio, Motiva Oy Kestävät ja innovatiiviset hankinnat Hinku-foorumi Joensuu 6.4.16 Risto Larmio, Motiva Oy Esityksen sisältö Motivan kestävien julkisten hankintojen neuvontapalvelu Mitkä hankinnat kestäviksi ja miten;

Lisätiedot

Korjausrakentaminen teeman tulosseminaari

Korjausrakentaminen teeman tulosseminaari Rakennettu ympäristö ohjelman tulosseminaari Finlandiatalo Korjausrakentaminen teeman tulosseminaari 27.1.2015 Tekesin Rakennettu ympäristö ohjelma 2009-2014 Tekes Innovaatiorahoituskeskus Ohjelmapäällikkö

Lisätiedot

Korjausrakentamisen palveluja ja teollista toimintaa

Korjausrakentamisen palveluja ja teollista toimintaa Miten julkiset hankinnat voivat tukea rakentamisen cleantechratkaisuja? Motiva / Tekes seminaari 10.2.2015 Korjausrakentamisen palveluja ja teollista toimintaa Tekesin Rakennettu ympäristö ja Huippuostajat

Lisätiedot

Innovatiiviset julkiset hankinnat yritysten mahdollisuudet uuteen liiketoimintaan. Tuomas Lehtinen HSY Älykäs Vesi 12.5.2015

Innovatiiviset julkiset hankinnat yritysten mahdollisuudet uuteen liiketoimintaan. Tuomas Lehtinen HSY Älykäs Vesi 12.5.2015 Innovatiiviset julkiset hankinnat yritysten mahdollisuudet uuteen liiketoimintaan Tuomas Lehtinen HSY Älykäs Vesi 12.5.2015 Haasteet vesialalla Monet yritykset pieniä kansainvälisen kasvun kynnyksellä

Lisätiedot

Huippuostajat Fiksu kysyntä Suomen kasvun moottoriksi

Huippuostajat Fiksu kysyntä Suomen kasvun moottoriksi Huippuostajat Fiksu kysyntä Suomen kasvun moottoriksi Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Kesto 2013-2016 Arvioitu kokonaislaajuus 60 miljoonaa Tekesin rahoitus 30 miljoonaa Tekes

Lisätiedot

Innovatiiviset hankinnat - HKL

Innovatiiviset hankinnat - HKL Innovatiiviset hankinnat - HKL Liikennealan kasvuohjelma 26.10.2017 Hankinta innovatiivisuuden lähteillä Hankintoja ohjaavien lakien tarkoitus on tasapuolistaa hankintaa, mutta varjopuolena se ei anna

Lisätiedot

HANKINTASTRATEGIA Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto

HANKINTASTRATEGIA Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto HANKINTASTRATEGIA Kaupunginhallitus 23.1.2017 Kaupunginvaltuusto 30.1.2017 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 STRATEGISET ARVOT... 3 Avoimuus... 3 Kestävä kasvu... 3 Kuntalaislähtöisyys... 3 Uudistumisvalmius... 3

Lisätiedot

Yleisiä väärinkäsityksiä markkinavuoropuhelusta

Yleisiä väärinkäsityksiä markkinavuoropuhelusta Yleisiä väärinkäsityksiä markkinavuoropuhelusta Vuoropuhelu on liian työläistä - tarjonta ja hintataso voidaan selvittää tarjouskilpailulla. Toimittajia ei saa rasittaa vuoropuhelulla ennen hankintaa heillä

Lisätiedot

Kestävät hankinnat elinvoimaisuuden lisääjänä. Arktikum, Rovaniemi, Katja Kaunismaa Kideve Elinkeinopalvelut, Kittilän kunta

Kestävät hankinnat elinvoimaisuuden lisääjänä. Arktikum, Rovaniemi, Katja Kaunismaa Kideve Elinkeinopalvelut, Kittilän kunta Kestävät hankinnat elinvoimaisuuden lisääjänä Arktikum, Rovaniemi, 7.11.2018 Katja Kaunismaa Kideve Elinkeinopalvelut, Kittilän kunta Toteuttajat: Kideve Elinkeinopalvelut/Kittilän kunta ja Sodankylän

Lisätiedot

Cleantech hankinnat, kilpailuetua yrityksille

Cleantech hankinnat, kilpailuetua yrityksille Cleantech hankinnat, kilpailuetua yrityksille Jyri Seppälä, Suomen ympäristökeskus HINKU yritystilaisuus Uudessakaupungissa 11.11.2014 Mikä yritys hyötyy cleantechhankinnoista? Yritykset, jotka osaavat

Lisätiedot

Vastuullisuus hankinnoissa Isa-Maria Bergman, Motiva Oy Motiva 1

Vastuullisuus hankinnoissa Isa-Maria Bergman, Motiva Oy Motiva 1 Vastuullisuus hankinnoissa Isa-Maria Bergman, Motiva Oy 22.3.2017 Motiva 1 Mitä Motiva tekee? Valtionyhtiö Yhteiskunnallisesti vaikuttavat resurssitehokkuushankkeet julkishallinnolle, ministeriöille ja

Lisätiedot

MIKKELIN KAUPUNGIN HANKINTASÄÄNTÖ 2015

MIKKELIN KAUPUNGIN HANKINTASÄÄNTÖ 2015 Kaupunginhallitus 5.10.2015 Liite 1 305 MIKKELIN KAUPUNGIN HANKINTASÄÄNTÖ 2015 Yleistä Hankintasääntö on Mikkelin kaupungin yleinen hankintaohje. Hankinnalla tarkoitetaan kaikkea Mikkelin kaupungin varoin

Lisätiedot

Hankintojen ympäristönäkökohdat Pk-yritysten näkökulmasta

Hankintojen ympäristönäkökohdat Pk-yritysten näkökulmasta Hankintojen ympäristönäkökohdat Pk-yritysten näkökulmasta Toimitusjohtaja Eino Fagerlund Savon Yrittäjät 29.10.2008 5.11.2008 1 Yleistä Kunnat suurin ostaja lähes jokaisessa Suomen kunnassa Kunnat ja yleensä

Lisätiedot

Huippuostajat. 11:20 Lounas

Huippuostajat. 11:20 Lounas Huippuostajat 8:00 Rekisteröityminen ja aamukahvi 8:30 Tekes ja kysynnän edistäminen, Pekka Soini, Tekesin pääjohtaja Huippuostajat ohjelma - mitä, kenelle ja miksi Sampsa Nissinen, Ohjelmapäällikkö Key

Lisätiedot

Kilpailutatko viisaasti sosiaali- ja terveyspalveluja?

Kilpailutatko viisaasti sosiaali- ja terveyspalveluja? Kilpailutatko viisaasti sosiaali- ja terveyspalveluja? Kommenttipuheenvuoro 27.11.2012 Kaupunginlakimies Kaisa Heino, Imatran kaupunki Palvelu- ja hankintastrategia Imatran kaupungin strategioista poimittua:

Lisätiedot

Innovatiivinen hankinta kannattaa Matti Mannonen, / Oulu

Innovatiivinen hankinta kannattaa Matti Mannonen, / Oulu Innovatiivinen hankinta kannattaa Matti Mannonen, 18.1.2017 / Oulu 19.1.2017 Teknologiateollisuus 1 Julkisten hankintojen merkitys on valtava Suomen julkinen sektori hankkii rakennusurakoita, tavaroita

Lisätiedot

Fiksumpia hankintoja Julkisten hankintojen kehittämisen rahoitus esimerkkejä kuntakentältä

Fiksumpia hankintoja Julkisten hankintojen kehittämisen rahoitus esimerkkejä kuntakentältä Fiksumpia hankintoja Julkisten hankintojen kehittämisen rahoitus esimerkkejä kuntakentältä Ilona Lundström 27.10.2010 Julkinen hankinta Hankinnan määritelmä hankinta = hankintasopimus ja sitä edeltävä

Lisätiedot

JULKISET HANKINNAT JOHTAMISEN VÄLINEENÄ. KEINO - kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen verkostomainen osaamiskeskus 13.5.

JULKISET HANKINNAT JOHTAMISEN VÄLINEENÄ. KEINO - kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen verkostomainen osaamiskeskus 13.5. JULKISET HANKINNAT JOHTAMISEN VÄLINEENÄ KEINO - kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen verkostomainen osaamiskeskus 13.5.2019 1 Mikä KEINO-osaamiskeskus? o Kestävien ja innovatiivisten julkisten

Lisätiedot

Innovatiiviset julkiset hankinnat - Turvallisuus Tekesin aamukahvitilaisuus 1.2. 2012

Innovatiiviset julkiset hankinnat - Turvallisuus Tekesin aamukahvitilaisuus 1.2. 2012 Innovatiiviset julkiset hankinnat - Turvallisuus Tekesin aamukahvitilaisuus 1.2. 2012 9.00 9.30 Aamukahvi ja sämpylä 9.30 9.45 Avaussanat, Mikko Utriainen, Tekes 9.45 10.15 Alustukset, Case: Tupaturva

Lisätiedot

Käytännön kokeiluja innovatiivisista julkisista hankinnoista

Käytännön kokeiluja innovatiivisista julkisista hankinnoista Käytännön kokeiluja innovatiivisista julkisista hankinnoista Esimerkkejä ympäristöliiketoiminnan sektorilta ja hyvinvointipalveluista KTT, OTK Marja-Liisa Niinikoski CULMINATUM INNOVATION OY 9.6.2014 Kirjan

Lisätiedot

Uusia polkuja Liikenteen cleantech-hankinnat. 9.10.2014, Helsinki

Uusia polkuja Liikenteen cleantech-hankinnat. 9.10.2014, Helsinki Uusia polkuja Liikenteen cleantech-hankinnat 9.10.2014, Helsinki VNP periaatepäätös kestävien ympäristö- ja energiaratkaisujen edistämisestä julkisissa hankinnoissa 13.6.2013 Cleantech ratkaisut: tuotteita,

Lisätiedot

INNOVAATIOT JULKISISSA HANKINNOISSA. Rahoitusta hankintojen kehittämiseen. teknologia-asiantuntija Sini Uuttu 6.10.2009

INNOVAATIOT JULKISISSA HANKINNOISSA. Rahoitusta hankintojen kehittämiseen. teknologia-asiantuntija Sini Uuttu 6.10.2009 INNOVAATIOT JULKISISSA HANKINNOISSA Rahoitusta hankintojen kehittämiseen teknologia-asiantuntija Sini Uuttu 6.10.2009 TAUSTAA Lähivuosina länsimaissa on merkittävä haaste kehittää julkisia palveluja ja

Lisätiedot

Hankintaopas. tukea hankinta-asioissa päättäjille, hankkijoille ja tarjoajille

Hankintaopas. tukea hankinta-asioissa päättäjille, hankkijoille ja tarjoajille Hankintaopas tukea hankinta-asioissa päättäjille, hankkijoille ja tarjoajille Rovaniemi, 8.5.2019 Katja Kaunismaa Kideve Elinkeinopalvelut, Kittilän kunta Toteuttajat: Kideve Elinkeinopalvelut/Kittilän

Lisätiedot

Kotka 2025: elinvoimainen kestävän kehityksen mallikaupunki. Mission Impossible? / Ilmo Larvi

Kotka 2025: elinvoimainen kestävän kehityksen mallikaupunki. Mission Impossible? / Ilmo Larvi 23.08.2018 Kotka 2025: elinvoimainen kestävän kehityksen mallikaupunki. Mission Impossible? / Ilmo Larvi 1 Julkiset hankinnat kaupunkikehittämisen työkalu Hankintoja voidaan ohjata vähimmäisvaatimuksien

Lisätiedot

Lähis-opas julkisille keittiöille

Lähis-opas julkisille keittiöille Lähis-opas julkisille keittiöille Vastuulliset julkiset elintarvikehankinnat -seminaari 22.3.2017 Helsinki Kirsi Viljanen Lähiruokakoordinaattori Maa- ja metsätalousministeriö www.mmm.fi/lahiruoka lahiruokaohjelma.blogspot.fi

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelut. Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmässä Vuosiseminaari

Sosiaali- ja terveyspalvelut. Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmässä Vuosiseminaari Sosiaali- ja terveyspalvelut Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmässä Vuosiseminaari 3.6.2009 INNOVAATIOT JULKISISSA HANKINNOISSA Rahoitusta hankintojen kehittämiseen HANKI PAREMMIN Julkiset

Lisätiedot

Lähi- ja luomuruoan käytön edistäminen julkisissa hankinnoissa

Lähi- ja luomuruoan käytön edistäminen julkisissa hankinnoissa Lähi- ja luomuruoan käytön edistäminen julkisissa hankinnoissa Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta 27.9.2016 va. kaupunginsihteeri, OTM Tuomo Sallinen Kiuruveden kaupunki Lausunnon lähtökohdat Kiuruveden

Lisätiedot

KOKEMUKSIA INNOVAATIOIDEN HANKINNASTA KANSALLISESTI 3.3.2014

KOKEMUKSIA INNOVAATIOIDEN HANKINNASTA KANSALLISESTI 3.3.2014 KOKEMUKSIA INNOVAATIOIDEN HANKINNASTA KANSALLISESTI 3.3.2014 1. Tekesin Huippuostajat-ohjelman tarjoama tuki ja esimerkkejä 2. Pirkanmaan liiton tarjoama tuki ja esimerkkejä Hankintojen kehittämisen lähtökohta

Lisätiedot

Helsingin kaupungin terveyskeskuksen näkökulma yhteistyöhön. Erja Snellman 1.3.2011

Helsingin kaupungin terveyskeskuksen näkökulma yhteistyöhön. Erja Snellman 1.3.2011 Helsingin kaupungin terveyskeskuksen näkökulma yhteistyöhön Erja Snellman 1.3.2011 Julkisten hankintojen lähtökohta Kansallisen kynnysarvon ylittävät julkiset hankinnat on kilpailutettava hankintalain

Lisätiedot

FINLAND BUSINESS. Hankintoja & yhteiskehittämistä

FINLAND BUSINESS. Hankintoja & yhteiskehittämistä BUSINESS FINLAND Hankintoja & yhteiskehittämistä BF: Julkisten innovatiivisten hankintojen tuki, fokus digitalisaatoissa BF: Rahoitettavien julkisten innovatiivisten hankintojen kriteerit ja 4 esimerkkiä

Lisätiedot

Haluatko tehdä hankinnat kokonaistaloudellisemmin. ympäristövaikutuksia pienentäen?

Haluatko tehdä hankinnat kokonaistaloudellisemmin. ympäristövaikutuksia pienentäen? Haluatko tehdä hankinnat kokonaistaloudellisemmin ja ympäristövaikutuksia pienentäen? Motivan hankintapalvelu auttaa julkista sektoria energia- ja materiaalitehokkuuteen liittyvissä esim. energian, jätehuollon,

Lisätiedot

Kriteerit vastuullisesti tuotetuille elintarvikkeille Elina Ovaskainen, Motiva Oy Motiva 1

Kriteerit vastuullisesti tuotetuille elintarvikkeille Elina Ovaskainen, Motiva Oy Motiva 1 Kriteerit vastuullisesti tuotetuille elintarvikkeille Elina Ovaskainen, Motiva Oy 22.3.2017 Motiva 1 Mitä Motiva tekee? Valtionyhtiö Yhteiskunnallisesti vaikuttavat resurssitehokkuushankkeet julkishallinnolle,

Lisätiedot

KOUVOLAN HANKINTAOHJELMA tuloksia ja tulevia kehittämistoimenpiteitä. Hankintaseminaari

KOUVOLAN HANKINTAOHJELMA tuloksia ja tulevia kehittämistoimenpiteitä. Hankintaseminaari KOUVOLAN HANKINTAOHJELMA tuloksia ja tulevia kehittämistoimenpiteitä Hankintaseminaari 11.4.2019 Kouvolan kaupunkistrategia 2019-2030 ELINVOIMAN KASVU HYVINVOINNIN KASVU SISÄISTEN TOIMINTOJEN KEHITTÄMINEN

Lisätiedot

HANKINTASTRATEGIA. Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto

HANKINTASTRATEGIA. Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto HANKINTASTRATEGIA Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 JULKISET HANKINNAT... 3 Syrjimättömyys... 3 Yhdenvertaisuus... 3 Avoimuus... 3 Suhteellisuus... 3 HANKINTATOIMINNAN TAVOITTEET...

Lisätiedot

Hankintojen erityispiirteet onko meillä työkaluja? Loviisan ja Porvoon Yrittäjät Jouni Malmivaara/ Pontus Palmqvist

Hankintojen erityispiirteet onko meillä työkaluja? Loviisan ja Porvoon Yrittäjät Jouni Malmivaara/ Pontus Palmqvist Hankintojen erityispiirteet onko meillä työkaluja? Loviisan ja Porvoon Yrittäjät 11.1.2017 Jouni Malmivaara/ Pontus Palmqvist 1 Mottomme! Me yrittäjät elämme myymällä mutta me teemme voitot ja tulokset

Lisätiedot

MARKKINAVUOROPUHELUN ONNISTUMISEN AVAIMET Mitä markkinavuoropuhelu on ja miten sitä pitäisi toteuttaa?

MARKKINAVUOROPUHELUN ONNISTUMISEN AVAIMET Mitä markkinavuoropuhelu on ja miten sitä pitäisi toteuttaa? MARKKINAVUOROPUHELUN ONNISTUMISEN AVAIMET Mitä markkinavuoropuhelu on ja miten sitä pitäisi toteuttaa? Suvi Häkämies Toiminnanjohtaja Green Net Finland 21.9.2017 Finlandia-talo Markkinavuoropuhelun määritelmä

Lisätiedot

Innovatiiviset julkiset hankinnat

Innovatiiviset julkiset hankinnat Innovatiiviset julkiset hankinnat Kasvusopimusseminaari 6.11.2014 Kuntatalo Oulun kaupunki TP 2013 Aineet, tarvikkeet ja tavarat 175 M Palvelujen ostot 454 M erikoissairaanhoidon ostot 192 M muut palvelut

Lisätiedot

Hankinnoilla työllistämisen malli

Hankinnoilla työllistämisen malli Hankinnoilla työllistämisen malli Strateginen tuki ja hankintojen kartoitus Työvoimapalvelut Strateginen suunnittelu ohjaa vastuullisten hankintojen toteuttamista. Esimerkiksi vastuullisia hankintoja

Lisätiedot

Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille. Tekes

Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille. Tekes Tutkimushaun verkottumistilaisuus 14.1.2014 Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille 2013-2016 Tekes Ohjelmapäällikkö Sampsa Nissinen www.tekes.fi/huippuostajat Fiksu

Lisätiedot

IS-Hankinta Oy IS-Hankinta Oy

IS-Hankinta Oy IS-Hankinta Oy IS-Hankinta Oy IS-Hankinta Oy IS-Hankinta Oy lyhyesti Toimintamalli Paikallisuuden, ympäristön ja sosiaalisten näkökulmien huomioiminen hankinnoissa Hankintaprosessi Ajankohtaista luomuun liittyen 20.11.2012

Lisätiedot

OuluBot Innovaatiokumppanuus

OuluBot Innovaatiokumppanuus OuluBot Innovaatiokumppanuus 15.3.2019 Mitä on innovaatiokumppanuus? Menettely perustuu EU direktiiviin ja hankintalakiin. Kohtuullisen uusi menettely. Hankinnan kohteena tavaran, palvelun tai rakennusurakan

Lisätiedot

#innovaativat julkiset hankinnat. Ilona Lundström

#innovaativat julkiset hankinnat. Ilona Lundström #innovaativat julkiset hankinnat Ilona Lundström Innovaatio on kaupallisesti tai yhteiskunnallisesti uudella tavalla hyödynnetty tieto ja osaaminen Tuoteinnovaatiot, prosessi-innovaatiot, palveluinnovaatiot,

Lisätiedot

Fiksu kaupunki 2013-2017. Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet

Fiksu kaupunki 2013-2017. Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet Fiksu kaupunki 2013-2017 Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet Energiatehokas ja kestävä Uusien ratkaisujen testaus Käyttäjät mukaan Rakentuu paikallisille vahvuuksille Elinvoimainen elinkeinoelämä

Lisätiedot

Hankinnan valmistelu ja hankinnan kohde

Hankinnan valmistelu ja hankinnan kohde Hankinnan valmistelu ja hankinnan kohde Uusiutuva hankintalaki seminaari 18.5.2015 Lakimies Katariina Huikko Suomen Kuntaliitto Hankintaprosessi, nykytila Hankintasääntelyn mukainen hankintamenettely Valmistelu

Lisätiedot

Rahoittajan puheenvuoro. REPA- loppuseminaari Tuomas Lehtinen

Rahoittajan puheenvuoro. REPA- loppuseminaari Tuomas Lehtinen Rahoittajan puheenvuoro REPA- loppuseminaari 1.11.17 Tuomas Lehtinen Miksi Tekes oli mukana? Ideat testiin paremman kaupunkiympäristön puolesta Idea: Ilmanlaadun seuranta, kiertotalous ja älykäs vesi koskettavat

Lisätiedot

Kansallisarkiston digitointihankkeen kilpailutus. Tuomas Riihivaara 29.10.2009

Kansallisarkiston digitointihankkeen kilpailutus. Tuomas Riihivaara 29.10.2009 Kansallisarkiston digitointihankkeen kilpailutus Tuomas Riihivaara 29.10.2009 Laki julkisista hankinnoista (348/2007) Kansallisarkiston on valtion viranomaisena kilpailutettava hankintansa hankintalaissa

Lisätiedot

EU ja julkiset hankinnat

EU ja julkiset hankinnat EU ja julkiset hankinnat Laatua hankintoihin Julkiset hankinnat - taustaa EU2020-strategia edellyttää entistä voimakkaampaa panostusta osaamis- ja innovaatiotalouteen, vähähiiliseen ja resurssitehokkaaseen

Lisätiedot

HANKINTOJEN TOIMINTAPERIAATTEET

HANKINTOJEN TOIMINTAPERIAATTEET HANKINTOJEN TOIMINTAPERIAATTEET 16.4.2013 HANKINTOJEN TOIMINTAPERIAATTEET Jyväskylän kaupungissa noudatetaan seuraavia hankintoja koskevia strategisia linjauksia: Hankinta-asiantuntemuksen lisääminen Ennakoiva

Lisätiedot

Hankinnan ABC. Kuntien investoinnit ympäristöä ja kustannuksia säästäen 6.10.2010 Isa-Maria Bergman, Motiva Oy

Hankinnan ABC. Kuntien investoinnit ympäristöä ja kustannuksia säästäen 6.10.2010 Isa-Maria Bergman, Motiva Oy Hankinnan ABC Kuntien investoinnit ympäristöä ja kustannuksia säästäen 6.10.2010 Isa-Maria Bergman, Motiva Oy Tieto on hyvän kaupanteon lähde tarvekartoitus markkinaviestintä hankinnan määrittely kilpailutus

Lisätiedot

Yritysvaikutukset elinvoiman lähteenä. Yrittäjänpäivä Naantali Jorma Saariketo Varsinais-Suomen Yrittäjät

Yritysvaikutukset elinvoiman lähteenä. Yrittäjänpäivä Naantali Jorma Saariketo Varsinais-Suomen Yrittäjät Yritysvaikutukset elinvoiman lähteenä Yrittäjänpäivä Naantali 5.9.2017 Jorma Saariketo Varsinais-Suomen Yrittäjät 1 Kunta syntyy uudelleen Sote-palvelu- ja maakuntauudistus muuttavat Suomea Kuntien rooli

Lisätiedot

WORLD IDEAS. Otsikko. SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUT, MASSADATA ja AI HANKINNOISSA

WORLD IDEAS. Otsikko. SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUT, MASSADATA ja AI HANKINNOISSA WORLD IDEAS Otsikko SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUT, MASSADATA ja AI HANKINNOISSA 22.5.2018 AGENDA 8:30 Ilmoittautuminen ja kahvi 9:00 Tervetuloa ja esittelykierros Piia Moilanen, Business Finland & Antti

Lisätiedot

Kuntahankinnat kuntien kumppanina hankinnoissa

Kuntahankinnat kuntien kumppanina hankinnoissa Kuntahankinnat kuntien kumppanina hankinnoissa Maakunnan julkisten hankintojen seminaari 10.4.2015 Jyväskylässä KL-Kuntahankinnat Oy Raili Hilakari, toimitusjohtaja Ostojen arvo 2014 Sopimukset Perustettu

Lisätiedot

Kestävä Kerava -konsultointi. Julia 2030 -yhteisseminaari Jussi Nikula Gaia Consulting Oy 12.4.2010

Kestävä Kerava -konsultointi. Julia 2030 -yhteisseminaari Jussi Nikula Gaia Consulting Oy 12.4.2010 Kestävä Kerava -konsultointi Julia 2030 -yhteisseminaari Jussi Nikula Gaia Consulting Oy 12.4.2010 1 Gaia lyhyesti Liiketoiminnan periaatteet Kestävät ratkaisut Syvällistä ja monialaista asiantuntemusta

Lisätiedot

Lapin hankinta-asiamies ensimmäinen vuosi. Hankintaseminaari

Lapin hankinta-asiamies ensimmäinen vuosi. Hankintaseminaari Lapin hankinta-asiamies ensimmäinen vuosi Hankintaseminaari 8.5.2019 1 Lapin hankinta-asiamies 2018-2020 Lapin Liitto (EAKR) Lapin kunnat Lapin Yrittäjät 2 Hankinta-asiamiehen tehtäviä Hankintaosaamisen

Lisätiedot

Serve Palveluliiketoiminnan edelläkävijöille

Serve Palveluliiketoiminnan edelläkävijöille Serve Palveluliiketoiminnan edelläkävijöille Serve Tekesin ohjelma 2006 2013 Serve luotsaa suomalaista palveluosaamista kansainvälisessä kärjessä Palveluliiketoiminnan kehittäminen vahvistaa yritysten

Lisätiedot

YRITTÄJÄILTA 3.11.2015 Pudasjärven kaupunki hankintojen järjestäytyminen ja markkinavuoropuhelukäytännöt

YRITTÄJÄILTA 3.11.2015 Pudasjärven kaupunki hankintojen järjestäytyminen ja markkinavuoropuhelukäytännöt YRITTÄJÄILTA 3.11.2015 Pudasjärven kaupunki hankintojen järjestäytyminen ja markkinavuoropuhelukäytännöt Jouni Piri MITÄ KAUPUNKI HANKKII Omana kilpailutuksena esim. - rakennusurakat - ylläpito- ja kunnossapitopalvelut

Lisätiedot

Hankinta-asiamies tilaajan ja tarjoajan apuna. Keskinarkaus. Rajat ylittävät hankinnat Tornionlaakson neuvosto

Hankinta-asiamies tilaajan ja tarjoajan apuna. Keskinarkaus. Rajat ylittävät hankinnat Tornionlaakson neuvosto Hankinta-asiamies tilaajan ja tarjoajan apuna Rajat ylittävät hankinnat Tornionlaakson neuvosto 18.9.2018 1 Kokkola Ylihärmä Himanka Forssa Tampere Espoo Helsinki Kouvola SUOMI YHDYSVALLAT KIINA 2 (o.s.

Lisätiedot

Innovatiivinen hankinta kannattaa Matti Kiiskinen, SKOL ry, Valun käytön seminaari / Tampere

Innovatiivinen hankinta kannattaa Matti Kiiskinen, SKOL ry, Valun käytön seminaari / Tampere Innovatiivinen hankinta kannattaa Matti Kiiskinen, SKOL ry, Valun käytön seminaari 28.3.2019 / Tampere 7.3.2019 Teknologiateollisuus 1 Julkisten hankintojen merkitys on valtava Suomen julkinen sektori

Lisätiedot

Etelä-Savosta kansainvälisille markkinoille kommenttipuheenvuoro

Etelä-Savosta kansainvälisille markkinoille kommenttipuheenvuoro Etelä-Savosta kansainvälisille markkinoille kommenttipuheenvuoro Kilpailuetua viennistä ja kansainvälistymisestä Ville Paasonen Etelä-Savon teknologia-asiamies Pietarissa Miktech Oy MISSIO: Miktech tuottaa

Lisätiedot

Fiksu kaupunki /2013 Virpi Mikkonen. Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet

Fiksu kaupunki /2013 Virpi Mikkonen. Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet Fiksu kaupunki 2013-2017 8/2013 Virpi Mikkonen Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet Miksi ohjelma? Kaupungistuminen jatkuu globaalisti Kaupungit kasvavat, kutistuvat ja muuttuvat Älykkäiden

Lisätiedot

PIELISEN KARJALAN HANKINTASTRATEGIA

PIELISEN KARJALAN HANKINTASTRATEGIA PIELISEN KARJALAN HANKINTASTRATEGIA HANKINTASTRATEGIAN TAVOITE JA TEHTÄVÄT Hankintastrategian tavoitteena on ohjata hankintojen johtamista, suunnittelua ja toteuttamista kunnan sisällä siten, että julkiset

Lisätiedot

Kunnat energiatehokkuuden suunnannäyttäjinä Energiatehokkuus hankintaohjeessa Isa-Maria Bergman, Motiva Oy

Kunnat energiatehokkuuden suunnannäyttäjinä Energiatehokkuus hankintaohjeessa Isa-Maria Bergman, Motiva Oy Kunnat energiatehokkuuden suunnannäyttäjinä Energiatehokkuus hankintaohjeessa Isa-Maria Bergman, Motiva Oy Hankintapalvelu Motivan organisaatiossa Hankintayksiköt Yritykset Uusiutuva energia Lämmitys ja

Lisätiedot

MIKKELIN KAUPUNGIN HANKINTASÄÄNTÖ

MIKKELIN KAUPUNGIN HANKINTASÄÄNTÖ MIKKELIN KAUPUNGIN HANKINTASÄÄNTÖ Hyväksytty KH 2.5.2016 149 Voimaantulo 2.5.2016 Yleistä Hankintasääntö on Mikkelin kaupungin yleinen hankintaohje. Hankinnalla tarkoitetaan kaikkea Mikkelin kaupungin

Lisätiedot

Yhteiskunnallinen yritys ja kuntapalvelut. Jarkko Huovinen Oulu 13.5.2011

Yhteiskunnallinen yritys ja kuntapalvelut. Jarkko Huovinen Oulu 13.5.2011 Yhteiskunnallinen yritys ja kuntapalvelut Jarkko Huovinen Oulu 13.5.2011 Lisäarvo ostopäätöksen tekijälle Janne Pesonen 6.10.2010 17.5.2011 2 Kunta elinvoimajohtajana Teemoja joihin vaikutus ulottuu Johtaminen

Lisätiedot

Markkinavuoropuhelu cleantech-hankintojen vauhdittajana Motivan neuvontapalvelu

Markkinavuoropuhelu cleantech-hankintojen vauhdittajana Motivan neuvontapalvelu Markkinavuoropuhelu cleantech-hankintojen vauhdittajana Motivan neuvontapalvelu Julkiset hankinnat Cleantech-innovaatioiden edistäjinä seminaari 2.12.2009 Isa-Maria Bergman, Motiva Oy Esityksen sisältö

Lisätiedot

Tekes innovaatiorahoittajana. Johtaja Reijo Kangas Tekes 7.4.2014

Tekes innovaatiorahoittajana. Johtaja Reijo Kangas Tekes 7.4.2014 Tekes innovaatiorahoittajana Johtaja Reijo Kangas Tekes 7.4.2014 Rahoitamme sellaisten innovaatioiden kehittämistä, jotka tähtäävät kasvun ja uuden liiketoiminnan luomiseen Yritysten kehitysprojektit Tutkimusorganisaatioiden

Lisätiedot

Yrittäjäyhteistyö julkisissa hankinnoissa

Yrittäjäyhteistyö julkisissa hankinnoissa Yrittäjäyhteistyö julkisissa hankinnoissa Lisää elinvoimaa hankinnoilla maakuntaan MAAKUNNAN JULKISTEN HANKINTOJEN SEMINAARI 10.4.2015 Katri Löytty Hankintapäällikkö Jyväskylän kaupunki Julkisten hankintojen

Lisätiedot

Julkisista hankinnoista innovatiivisiin hankintoihin STM /

Julkisista hankinnoista innovatiivisiin hankintoihin STM / Julkisista hankinnoista innovatiivisiin hankintoihin STM / 7.4.2014 mikko.martikainen@tem.fi Mikko Martikainen 1 Haasteet samanaikaisia Eläköityminen ja väestön vanheneminen Työvoimapula ja samaan aikaan

Lisätiedot

Innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa

Innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa Innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa 2 Osaamiskeskusohjelma (OSKE) luo edellytyksiä uutta luovalle, liiketaloudellisesti kannattavalle yhteistyölle, jossa korkeatasoinen tutkimus yhdistyy teknologia-,

Lisätiedot

Keskinarkaus. Hankinta-asiamies. Yritysten ja hankintayksiköiden apuna Lapissa. Tornio

Keskinarkaus. Hankinta-asiamies. Yritysten ja hankintayksiköiden apuna Lapissa. Tornio Hankinta-asiamies Yritysten ja hankintayksiköiden apuna Lapissa Tornio 21.8.2018 1 tausta LSHP logistiikka- ja materiaalipäällikkö Kestävät Hankinnat, Sodankylä Tulevan hävittäjähankinnan teollisen yhteistyön

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNNAN HANKINTOJEN STRATEGISET TAVOITTEET

MÄNTSÄLÄN KUNNAN HANKINTOJEN STRATEGISET TAVOITTEET Ohje - Sivu 1/5 MÄNTSÄLÄN KUNNAN HANKINTOJEN STRATEGISET TAVOITTEET 2017-2019 Hyväksytty: Kh 12.6.2017 / 7 Ohje - Sivu 2/5 Mäntsälän kunnan hankintojen strategiset tavoitteet 2017-2019 1. Johdanto 1.1

Lisätiedot

Hankinta-asiamiespalvelu Pohjois-Pohjanmaalle

Hankinta-asiamiespalvelu Pohjois-Pohjanmaalle Hankinta-asiamiespalvelu Pohjois-Pohjanmaalle Tiina Talala Tavoitteet Tavoite kehittää yhteistyön ja valmennuksen keinoin toimintatavat, joiden tuloksena: Palvelujen tuottajat löydetään ja niitä kehittyy

Lisätiedot

Miten ja miksi rakennetaan onnistunut hankintatoimi?

Miten ja miksi rakennetaan onnistunut hankintatoimi? Miten ja miksi rakennetaan onnistunut hankintatoimi? FCG Konsultointi Sirpa Korhonen 23.3.2017 Page 1 Tulevaisuuden kunta Tulevaisuuden kunta rakentuu elinvoimasta, sivistyksestä ja hyvinvoinnista. Hankintoja

Lisätiedot

Kiertotalouden innovatiiviset mahdollisuudet. Olli Koski Johtaja Työ- ja elinkeinoministeriö

Kiertotalouden innovatiiviset mahdollisuudet. Olli Koski Johtaja Työ- ja elinkeinoministeriö Kiertotalouden innovatiiviset mahdollisuudet Olli Koski Johtaja Työ- ja elinkeinoministeriö Mitä on kiertotalous? Kiertotaloudessa tuotteet ovat pitkäikäisiä ja materiaalit kiertävät arvoa säilyttäen.

Lisätiedot

Lähiruoka julkisissa keittiöissä

Lähiruoka julkisissa keittiöissä Lähiruoka julkisissa keittiöissä NAF kevätkokous Lakimies, VT Jonna Törnroos Julkisten hankintojen neuvontayksikkö Vastaamme kuntien ja valtion hankintayksiköiden kysymyksiin hankintalain soveltamisesta

Lisätiedot

Vihreät hankinnat ja hankintalaki. Kommenttipuheenvuoro, Vihreät hankinnat seminaari Jukka Koivusalo Hankintalakimies Espoon kaupunki

Vihreät hankinnat ja hankintalaki. Kommenttipuheenvuoro, Vihreät hankinnat seminaari Jukka Koivusalo Hankintalakimies Espoon kaupunki Vihreät hankinnat ja hankintalaki Kommenttipuheenvuoro, Vihreät hankinnat seminaari 18.01.2010 Jukka Koivusalo Hankintalakimies Espoon kaupunki Yleisiä lähtökohtia Hankintalaki perustuu pitkälti EU-lainsäädäntöön,

Lisätiedot

Suomalaisen Työn Liitto: Vastuullisuus, innovatiivisuus ja kotimaisuus julkisissa hankinnoissa kyselyn tuloksia 20.9.

Suomalaisen Työn Liitto: Vastuullisuus, innovatiivisuus ja kotimaisuus julkisissa hankinnoissa kyselyn tuloksia 20.9. Suomalaisen Työn Liitto: Vastuullisuus, innovatiivisuus ja kotimaisuus julkisissa hankinnoissa kyselyn tuloksia 20.9.2016 Jokke Eljala Sisällysluettelo Tiivistelmä päälöydöksistä 3-11 Toiveet kuntapuolelta

Lisätiedot

Fiksumpia hankintoja Tekes kehittämisen rahoittajana

Fiksumpia hankintoja Tekes kehittämisen rahoittajana Fiksumpia hankintoja Tekes kehittämisen rahoittajana Tom Warras, Tekes Kuntainfran kehittäminen Kansallissali 26.9.2011 Fiksumpia hankintoja Rohkeutta ja riskinottoa julkisiin hankintoihin Tom Warras,

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan hankintatoimi. Päiväys

Pohjois-Karjalan hankintatoimi. Päiväys 1/6 Hankintayksikkö Mukana olevat muut yhteisöt: Joensuun Tiedepuisto Oy Joensuun Yrityskiinteistöt Oy Asia ja sen selvitys Tarjouspyyntö 138671 Joensuun GREEN PARK SMART ENERGY NET - Toteutettavuusselvitys

Lisätiedot

Tekoälyn hyödyntäminen asiakaspalvelun parantamiseksi Valtorissa ja Palkeissa

Tekoälyn hyödyntäminen asiakaspalvelun parantamiseksi Valtorissa ja Palkeissa Pyyntö 1 (7) Tietopyyntö Tekoälyn hyödyntäminen asiakaspalvelun parantamiseksi Valtorissa ja Palkeissa Pyyntö 2 (7) Sisällys 1 Yleistä tietopyynnöstä... 3 2 Hankkeen ja tulevan hankinnan tausta sekä osa-alueet...

Lisätiedot

Julkiset hankinnat kysynnän synnyttäjinä ja innovaatioiden edistäjinä yrityksissä - plussat ja miinukset asioinnissa julkisyhteisön kanssa

Julkiset hankinnat kysynnän synnyttäjinä ja innovaatioiden edistäjinä yrityksissä - plussat ja miinukset asioinnissa julkisyhteisön kanssa Julkiset hankinnat kysynnän synnyttäjinä ja innovaatioiden edistäjinä yrityksissä - plussat ja miinukset asioinnissa julkisyhteisön kanssa Global-seminaari 9.12.2010, Hämeenlinna Asiantuntija Jukka Lehtonen,

Lisätiedot

Puitekonsultteja haettiin seitsemään aihealueeseen. Jokaiseen aihealueeseen pyrittiin valitsemaan 3 5 konsulttia.

Puitekonsultteja haettiin seitsemään aihealueeseen. Jokaiseen aihealueeseen pyrittiin valitsemaan 3 5 konsulttia. Hallitus 3 24.01.2017 KONSULTTIEN VALINTA HELSINGIN SEUDUN MAL 2019 -SUUNNITELMAN JA SEN SISÄLTÄMÄN LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMAN (HLJ) KONSULTOINNIN PUITEJÄRJESTELYYN VUOSINA 2017 2019 59/08.00.00.00/2017

Lisätiedot

Hankinta-asiamiespalvelu Pohjois-Pohjanmaalle

Hankinta-asiamiespalvelu Pohjois-Pohjanmaalle Hankinta-asiamiespalvelu Pohjois-Pohjanmaalle Tiina Talala 2 Hankinta-asiamies Hankinta-asiamiespalvelu tukee yrityksiä ja hankintayksiköitä julkisissa hankinnoissa tuomalla käyttöön testattuja työkaluja

Lisätiedot

Hankinnan kohteen määrittely, vertailuperusteet

Hankinnan kohteen määrittely, vertailuperusteet Hankinnan kohteen määrittely, vertailuperusteet Julkisten hankintojen neuvontayksikön seminaari 21.10.2013 Vanhempi hallitussihteeri, OTL Markus Ukkola TEM 1 Hankinnan kohteen määrittely 1(2) Nykylainsäädännön

Lisätiedot

Uusi hankintalaki ja julkiset elintarvikehankinnat

Uusi hankintalaki ja julkiset elintarvikehankinnat Uusi hankintalaki ja julkiset elintarvikehankinnat Seinäjoki 20.9.2017 Kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin, @GrekinSatu Suomen Yrittäjät #yrittäjät #hankintaneuvonta Hankintalain tarkoitus on saada

Lisätiedot

Ajankohtaista Tekesistä ja Business Finlandista. Aki Parviainen

Ajankohtaista Tekesistä ja Business Finlandista. Aki Parviainen Ajankohtaista Tekesistä ja Business Finlandista Aki Parviainen 7.11.2017 Business Finland 1.1.2018 alkaen Finpro ja Tekes yhdistyvät uudeksi Business Finland -organisaatioksi. Saman katon alla kaikki innovaatiotoiminnan,

Lisätiedot

elintarvikehankinnat Pohjois-Karjalassa

elintarvikehankinnat Pohjois-Karjalassa 1 5.2.2018 Vastuulliset Josek Oy elintarvikehankinnat Pohjois-Karjalassa Risto Ravattinen 6.2.2018 8.9.2011 Kuka olen? Josekin yritysneuvoja ja hankintaasiamies Jarkko Peiponen. Johtaminen ja liiketoimintaosaaminen

Lisätiedot

KESTÄVIEN JA INNOVATIIVISTEN JULKISTEN HANKINTOJEN VERKOSTOMAINEN OSAAMISKESKUS KEINO Riikka Leskinen 1

KESTÄVIEN JA INNOVATIIVISTEN JULKISTEN HANKINTOJEN VERKOSTOMAINEN OSAAMISKESKUS KEINO Riikka Leskinen 1 KESTÄVIEN JA INNOVATIIVISTEN JULKISTEN HANKINTOJEN VERKOSTOMAINEN OSAAMISKESKUS KEINO 22.5.2019 Riikka Leskinen 1 Mikä KEINO-osaamiskeskus? o Kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen verkostomainen

Lisätiedot

Kestävät hankinnat info Paikalliset tuotteet kuntalaisten lautaselle 16.5.2013 Anu Arolaakso

Kestävät hankinnat info Paikalliset tuotteet kuntalaisten lautaselle 16.5.2013 Anu Arolaakso Kestävät hankinnat info Paikalliset tuotteet kuntalaisten lautaselle 16.5.2013 Anu Arolaakso edistää kestävän ruokaketjun toteuttamista julkisissa ruokapalveluissa toteuttaa valtakunnallisia ja alueellisia

Lisätiedot

Mäntyharjun kunnan hankintaohje

Mäntyharjun kunnan hankintaohje 2017 Mäntyharjun kunnan hankintaohje Hyväksytty: Kunnanhallitus 2.10.2017 179 1. JOHDANTO... 3 2. LAINSÄÄDÄNNÖLLINEN TAUSTA... 3 Hankintarajat ja kynnysarvot... 3 3. HANKINTAOHJEEN TAVOITTEET JA KEINOT...

Lisätiedot

Energiatehokkuuden huomioiminen julkisissa kuljetuspalveluhankinnoissa Motiva Oy 1

Energiatehokkuuden huomioiminen julkisissa kuljetuspalveluhankinnoissa Motiva Oy 1 Energiatehokkuuden huomioiminen julkisissa kuljetuspalveluhankinnoissa 7.11.2011 Motiva Oy 1 Laki ajoneuvojen energia- ja ympäristövaikutusten huomioimisesta julkisissa hankinnoissa (1509/2011) Astui voimaan

Lisätiedot

Green Deal sopimuksen toimintamalli ja roolit Motiva 1

Green Deal sopimuksen toimintamalli ja roolit Motiva 1 Green Deal sopimuksen toimintamalli ja roolit 7.9.2018 Motiva 1 Toimintamalli 1. ryhmien kokoaminen ja sitouttaminen 8. Viestintä ja vertaistuki 2. Green Deal sopimuksen solmiminen 7. Sopimuskauden aikainen

Lisätiedot