Arviointikertomus vuodelta 2009

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Arviointikertomus vuodelta 2009"

Transkriptio

1 Kauhajoen kaupunki Tarkastuslautakunta 1 Arviointikertomus vuodelta Tarkastuslautakunta ja tilintarkastus 1.1. Tarkastuslautakunnan tehtävät ja kokoonpano Kauhajoen kaupunginvaltuusto on valinnut kokouksessaan toimikaudeksi tarkastuslautakunnan: Varsinaiset jäsenet Lehtori, eläkeläinen, puheenjohtaja Juhani Aalto Henkilökohtaiset varajäsenet Maanviljelijä, agrologi Sami Yli-Rahnasto Lehtori, diplomi-insinööri, varapuheenjohtaja Merkonomi Unto Männistö Satu Hietalahti Eläkeläinen Paavo Haikonen Maatalousyrittäjä Katriina Korpi-Kyyny-Samulinen HTM, verojohtaja Marja Koskimäki Kirvesmies, eläkeläinen Esa Samppala Vs. toimistosihteeri Pia Nurmela Myyntipäällikkö Anne-Mari Leppinen. Tarkastuslautakunnan esittelijänä toimii puheenjohtaja Juhani Aalto ja sihteerinä hallintosihteeri Kirsti Latva-Kala Tarkastuslautakunnan toiminta Kuntalain 71 :n mukaan tarkastuslautakunnan on valmisteltava valtuuston päätettävät hallinnon ja talouden tarkastusta koskevat asiat sekä arvioitava, ovatko valtuuston asettamat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet toteutuneet. Jos kunnan taseessa on kattamatonta alijäämää, tarkastuslautakunnan on arvioitava talouden tasapainotuksen toteutumista tilikaudella sekä voimassa olevan taloussuunnitelman ja toimenpideohjelman riittävyyttä. Tarkastuslautakunta on laatinut tämän arviointikertomuksen kuntalain 71 :n mukaisesti. Valtuuston asettamia tavoitteita ja niiden toteutumista on seurattu toimintakertomuksen perusteella sekä muutoinkin koko kaupungin osalta. Tarkastuslautakunta on seurannut työnjakonsa mukaisesti hallituksen ja sen jaoston sekä lautakuntien ja johtokuntien sekä jaoston toimintaa tutustumalla järjestelmällisesti niiden pöytäkirjoihin.

2 Vuoden 2009 aikana lautakunta piti kuusi kokousta, viime kauden tarkastuslautakunnan kanssa oli kaksi yhteiskokousta. Tarkastuslautakunnan valvonnan painopisteenä oli seurata taloudellisten tavoitteiden toteutumisen osalta erityisesti talouden tasapainottamisohjelman valmistumista, sivistyslautakunnan osalta erityisesti koulukeskushankkeen etenemistä sekä Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymän toiminnan käynnistymistä ja palveluiden tuottamista kaupungin näkökulmasta. Lautakunta tutustui Kauhajoen Vanhaintuki ry:n toimintaan sekä Männikönkodin ja Korpisenkodin toimipisteisiin, Viemärilaitokseen sekä Panu- Tuotantoon ja Suupohjan Ystävän Apu ry:n toimipisteeseen. Lisäksi lautakunta teki tutustumiskäynnit Food Parkin tuotantotilaan ja siellä oleviin yrityksiin Tilintarkastaja Valtuusto on valinnut kokouksessaan toimikauttaan vastaavien vuosien hallinnon ja talouden tarkastajaksi PwC Julkistarkastus Oy, JHTT - yhteisön, jonka vastuunalaisena tilintarkastajana toimii JHTT, KHT Nils Hellberg. Tilintarkastaja on antanut tarkastuslautakunnalle vuoden 2009 tilintarkastuksesta kaksi raporttia. Tilintarkastajan raportit on toimitettu kaupungin johtoryhmän jäsenille. Hellberg on osallistunut lautakunnan kokouksiin ja osallistunut aktiivisesti keskusteluun. Tilintarkastaja on antanut lautakunnalle tilintarkastuskertomukseen tilikaudelta Edellisen vuoden arviointikertomuksen käsittely Vuoden 2008 arviointikertomus käsiteltiin kaupunginvaltuustossa ja tarkastuslautakunnan esityksestä valtuusto velvoitti hallintokunnat ja konserniyhtiöt käsittelemään arviointikertomuksen ja ryhtymään toimenpiteisiin omalta osaltaan esille nostettujen epäkohtien korjaamiseksi. Selvitys tehdyistä korjaustoimista ja aikataulutetuista suunnitelmista tuli raportoida sekä valtuustolle, että tarkastuslautakunnalle lokakuun 2009 loppuun mennessä. Kaupunginvaltuusto merkitsi saadut selvitykset tiedoksi kokouksessaan Vuoden 2008 arviointikertomuksen osalta lautakunta on saanut hallintokunnilta selvitykset tehdyistä toimista. Tällä menettelyllä tuetaan jatkuvaa toiminnan arviointia ja kehittämistä.

3 3 Kaupunginkanslia Toimenpiteitä tehty Ei toimenpiteitä Kommentti Kaupungin edustajien osallistumisaktiivisuus /SEK:n toimielimissä Harkinnanvaraisten asiantuntijapalveluiden ostamisen harkinta työn tekeminen omana virkatyönä Menettelyohjeet markkinointiin kaupungin tasolla Ruokamessujen merkitys kaupungin imagolle tappiollinen toiminta x Ei toteumatietoa Asiantuntijapalveluiden ostot vähentyneet n (sos.ja terv. osuus poistettu luvusta) Graafinen ohjeistus on laadittu, mutta markkinointistrategiaa ei. Perusturva Siirtynyt liikelaitoskuntayhtymän hoidettavaksi Sivistys koulunkäyntiohjaajien määrän suhteuttaminen koulukuljetusten suunnittelu/hinnoittelu kouluverkko Sanssinkartanon toiminnan lisäämisen suunnittelu Tekninen Metsänhoidollisten tehtävien töiden osalta harkittavaksi niiden tekeminen osittain omana työnä Atria Oy:n jätevesilaskutus, sopimuksen päivitys Pumppuasemien hajuhaittojen poistaminen Palotoimen kustannusten nousukehitys Kaupungin omistamien autojen ajopäiväkirjamenettelyt Ympäristö Rakennusten lopputarkastusten suorittaminen kiinteistöverotus ajantasalle Aloitettu Sopimuksen päivitys meneillään. Haitta on edelleen. Toimenpiteitä ei tehtävissä kaupungin toimesta. Kuntakonserni Muut havainnot Henkilöstö Kuntakonserniin kuuluvien yhtiöiden tuloskorttien jatkotyöstäminen, mittareiden laadinta ja tavoitteiden toteutumisen raportointi tilinpäätöksessä Kuntakonsernien omistajaohjauksen terävöittäminen Kiinteistöjen vuokratason tarkistaminen, jotta kaupungin toimet eivät vääristä vapaata kilpailua Luottamushenkilöiden osallistumisaktiivisuuden nostaminen Kaupungin hallintosäännön päivittäminen päätöksen teko-oikeus/delegointi Talouden tasapainottaminen Henkilöstösuunnitelman laatiminen Sairauspoissaolojen vähentäminen työyhteisöjä kehittämällä Vrt. Liikenneterminaali, toimet eivät riittäviä Hallintosääntö voimaan Toimet on aloitettu 2. Tavoitteiden toteutumisen arviointi Kuntalaki 65 edellyttää, että talousarvioon otetaan toiminnallisten tavoitteiden edellyttämät määrärahat ja tuloarviot. Valtuuston tulee vuosittain hyväksyä tulosalueittain toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet. Tarkastuslautakunta kiinnittää huomiota vastuualueiden tavoitteiden asettamiseen. Hyvien tavoitteiden tulee: - toteuttaa kaupunkilaisten tarpeita - olla realistisia, mutta haastavia - olla konkreettisia ja yksiselitteisiä - olla mahdollisimman hyvin mitattavissa ja arvioitavissa - olla kaupungin omin toimenpitein saavutettavissa - olla lukumääräisesti rajallisia

4 Tilinpäätöksessä toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet on esitetty pääsääntöisesti taulukkomuodossa, lisäksi esitystä on täydennetty osin sanallisesti. 4 A. Strategiset tavoitteet Valtuusto on määritellyt kaupungin arvot, toiminta-ajatuksen, strategiset painopistealueet ja yleistavoitteet, joiden tulee näkyä hallintokuntien tavoiteasettelussa. Kaupungin strategia uudistettiin laajan strategiaprosessin aikana kesällä Strategiassa määritellään kaupungin perustehtävä, visio vuoteen 2015, kaupungin arvot ja strategiset menestystekijät. Kaupungin talousarviossa vuodelle 2009 on päävastuualueiden tavoitteet esitetty tuloskorttien muodossa. Tuloskorteissa tavoitteita on määritelty asiakas-, prosessi-, johtaminen / henkilöstö- ja talousnäkökulmista. Kaikille näkökulmille on löydetty kriittiset menestystekijät, joissa onnistuminen on tavoitteen saavuttamisen kannalta olennaista. Kriittisistä menestystekijöistä on johdettu strategiset tavoitteet vuosille ja sen jälkeen on määritelty avainmittarit ja tavoitetasot, joilla tavoitteiden saavuttamista mitataan. Lopuksi on määritelty keinot tavoitteiden saavuttamiseksi. Tarkastuslautakunta arvioi toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumista myös tuloskorttien pohjalta. Kaikki hallintokunnat sekä kuntakonserniin kuuluvat toimijat ovat esittäneet tavoitteensa ja niiden toteutumisen tuloskorttien muodossa vuodelta Toteumien raportointi on kehittynyt edellisestä vuodesta, kaikkien toimijoiden osalta toteumia on raportoitu edellistä toimintavuotta paremmin. Kaikkien hallintokuntien osalta tuloskorteista ei ole nähtävissä sitä onko tavoitteet saavutettu vai ei ja millä tasolla tavoitteet on saavutettu. Seurannan kannalta mittarien määrittelyihin tulee edelleen kiinnittää huomiota. Tuloskortin avulla tapahtuva seuranta edellyttäisi hallintokunnilta yksiselitteistä raportointia tavoitteiden toteutumisesta. Mikäli asetetut tavoitteet ovat toteutuneet jo aiempina vuosinakin, riittäisi raportoinniksi ilmoitus tavoitteiden toteutumisesta.

5 5 B. Strategiset painopistealueet ja niiden merkitys toiminnassa Valtuustokauden käynnistäminen Toteutunut Toteutunut osittain Ei toteutunut Huomioita luottamushenkilöiden koulutus kaupunkistrategian uudistaminen Omistajaohjaus ja kumppanuus Llky:n käynnistäminen yhteistoimintaltk:n strategiatyö Avoimuudessa ja kaupunkilaisille tiedottamisessa puutteita Yhteistoimintalautakunnan strategia on laadittu, mutta työ on haasteellista, koska palveluiden tuotteistaminen on vielä kesken Toiminnan organisointi teknisen ja ympäristöosaston yhdistäminen vesi- ja viemärilaitoksen toimintojen yhteensovitus tuki- ja toimistopalvelujen järjestelyt varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja päivähoidon järjestäminen kunnassa sivistystoimen strategian ja johtamisjärjestelmän toimeenpano Kauhajoki-koulusurmien jälkihoito Vesi- ja viemärilaitoksen yhdistämistä valmistellaan. Työ saatetaan loppuun vuoden 2010 aikana. On aloitettu vuonna 2009 ja jatkuu vuonna 2010 Toisen ja korkea-asteen koulutuksen kehittäminen Amk ja Suupohjan kolutuskuntayhtymän kehittämisohjelma korkeakouluyhteistyön lisääminen Talouden tasapainottaminen toiminnalliset päätökset lautakunnissa, kaupungin hallituksen toimialueilla, valtuustossa talouden seuranta kaupunginhallituksen toimesta kolmannesvuosittain ja toimenpiteisiin ryhtyminen Talouden tasapainottamisohjelma on laadittu, konkreettiset toimet vuoden 2010 talousarvioissa ja taloussunnitelmassa. Käytännön toimet tehdään hallintokunnissa. Rakennushankkeet Koulukeskushankkeen tasapainoinen toteutuminen Koulukeskushanke on edennyt suunniteltua nopeammin. Talouden tasapainottaminen Vuoden aikana on laadittu talouden tasapainottamisohjelma vuosille Audiator-yhtiöiden tekemän talousselvityksen mukaisesti kaupungilla on edessään akuutti palvelurakenteen sopeuttaminen, menojen leikkaus ja / tai lisätulojen synnyttäminen, mikäli nykykehityksen mukainen velkaantuminen ja alijäämäkehitys aiotaan välttää siedettävällä veroprosentilla. Vuoden 2009 aikana lisähaastetta on tuonut maailmanlaajuinen talouden lama, joka on vaikuttanut mm. verotulojen kertymään. Kunnallisveroprosentin noston 19,5 %:sta 20 %:n arvioitiin nostattavan kaupungin verotuloja 1,9 %, mutta nousu jäi 1,2 %:n. Tähän oli syynä lähinnä yhteisöverotulojen 21,1 % lasku, kun vuonna 2008 yhteisöverotulot vielä nousivat 14,2 %:a. Verotulot sen sijaan kasvoivat kunnallisverojen osalta 3,1 % ja kiinteistöverotulojen osalta 4,4 %. Kiinteistöverotulojen kasvuun vaikutti kiinteistömassan arvon nousu kunnassa. Valtionosuudet kasvanevat jatkossa sosiaali- ja terveystoimessa, sivistyksessä ne alenevat oppilasmäärän laskiessa. Henkilöstökulut edustavat kaupungin

6 toimintakuluista noin neljäsosaa ja ne kasvavat 3-4 % vuosivauhdilla. Vastaavasti ostopalvelujen osuus on kasvanut. 6 Toimenpiteinä tulojen lisäämiseksi sekä palvelutason ylläpitämiseksi ohjelmassa on esitetty kunnallisveroprosentin nostoa vielä 0,5 %, eli 20,5 %:n. Lisäksi tulevat henkilöstökuluja pienentävät toimet eli henkilöstön määrän mitoittaminen optimaalisesti ja toiminnan tehostaminen. Tämä edellyttää tehokasta työnjakoa ja henkilöstön määrän kriittistä tarkastelua mm. sijaisuusjärjestelyissä ja avointen virkojen ja työsuhteiden täytössä. Toiminnallisia ratkaisuja tulee hakea mm. prosesseja tehostamalla, yhteistyötä lisäämällä esim. seutukunnallisesti. Kaupungin omistamien kiinteistöjen hallinnointia selvittämään on asetettu oma työryhmänsä, joka löytänee kustannussäästöjä uudelleen järjestelyjen kautta. Työ tulee saattaa valmiiksi vuoden 2010 loppuun mennessä. Erityisen tärkeää on luopua turhista kiinteistöistä, jotta niistä aiheutuvat ylläpitokulut eivät rasita kaupungin taloutta. Hallintokunnat on velvoitettu miettimään omia säästökohteitaan. Hallintokunnista sivistysosasto on suurin, ja sen osalta kustannuksia alennetaan jatkossa palveluverkkorakennetta uudistamalla ja opetustointa tehostamalla. Välineinä opetustoimessa ovat mm. oppilasmäärään suhteutettu tuntikehys, opetusryhmien koko ja käytettävät tilat / oppilas. Tehtyjen selvitysten mukaisesti Kauhajoen perusopetus on kustannuksiltaan verrokkikuntia oleellisesti kalliimpaa ja siihen ei tässä taloustilanteessa ole varaa. Tasapainottamisohjelman toteuttaminen ja tarvittava kustannuskehityksen hillitseminen vaatii sekä kuntapäättäjien että viranhaltijoiden saumatonta yhteistyötä ja sitoutumista yhteisiin, vaikeisiinkin päätöksiin. Kaupungin talouden tasapainottaminen on usean vuoden haaste ja tavoitteet on pidettävä mielessä taloudellisia ja toiminnallisia ratkaisuja tehtäessä. C. Toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus on laatinut talouden tasapainottamisohjelman, mutta se ei ole realistinen eikä täytä kuntalain 65 :n vaatimuksia. Muutoin kaupunginhallitus on toiminut hyvin saattamalla valtuuston päätökset täytäntöön. Suupohjan elinkeinotoimen kuntayhtymä Tarkastuslautakunta on tehnyt Suupohjan elinkeinotoimen kuntayhtymän (SEK) tasekirjasta seuraavia huomioita. Yritysneuvontatapahtumia on ollut 405 ja neuvonnan piirissä olleet ovat perustaneet 46 uutta yritystä. Selvitystä ei kuitenkaan anneta siitä, mihin, missä ja minkälaisia yrityksiä neuvonnan avulla on perustettu ja mitkä yritykset ovat neuvontaa saaneet. Tämän johdosta kyseisiä tietoja ei voida todentaa. Tällöin myöskään SEK:n hallinto ja valvonta eivät voi todeta tietojen paikkansa pitävyyttä. SEK:n hallinnon valvonnan tehostuminen ei näin ollen ole todennettavissa, vaikka valtuusto edellisen tarkastuslautakunnan raportin käsittelyn yhteydessä tätä useissa puheenvuoroissa edellytti.

7 Sivistys 7 Yhdenkään työpaikan syntymisestä ei löydy mainintaa. SEK:n hallinnoimia hankkeita raportissa mainitaan 6 kpl, joista päättyi vuoden 2009 aikana kaksi. Muiden tahojen hallinnoimia projekteja on kirjattu 28 kpl. Tuloslaskelmaosan toteutumisvertailun (ulkoiset ja sisäiset) mukaan budjetoitua ylijäämää ei saavutettu vaan se toteutui 61,7 %:sti. Kaupungin ja paikallisten yritysten yhteishankkeena Kauhajoelle tuli vuonna 2008 vietnamilaisia työntekijöitä 18 henkilöä. Aluksi henkilöt työllistyivät kahta lukuun ottamatta paikallisiin yrityksiin. Taloustilanteen huonontuessa henkilöt jäivät pääosin työttömiksi. Tällä hetkellä heistä kolme opiskelee paikallisessa ammattioppilaitoksessa, osa on kotiuttamiskoulutuksessa ja kaksi on palannut takaisin Vietnamiin. Yritysten kannalta ulkomaisen työvoiman hankinta alueelle oli tarpeellista, koska paikallista työvoimaa ei ollut käytettävissä. Taloudellinen tilanne työvoimaa rekrytoitaessa oli hyvä, eikä tulevasta lamasta ollut tietoa. Työvoimaperäinen maahanmuutto sujui Suupohjaan ongelmitta, merkittävä rooli oli Maahanmuuttokeskus Inkan toiminnalla. Tarkastuslautakunta on tutustunut Food Parkin tuotantotilaan ja siellä oleviin yrityksiin. Kaupunki omistaa tuotantotilan ja on vuokrannut sen yhtiöille. Yhtiöiden toiminta on käynnistynyt vähitellen. Kaupungilla on saatavia yhtiöiltä yhteensä ,71 ( ). Kaupunginhallitus seuraa yhtiöiden tilannetta säännöllisesti, saatavien maksamisen osalta on tehty maksusuunnitelmia. Rahatoimisto Rahatoimisto tuotti palkka- ja kirjanpitopalveluja kaupungille, joillekin kuntayhtymille sekä konserniyhtiöille. Vuoden 2009 aikana hyväksyttiin näiden toimintojen sekä ict- ja puhelinvaihdepalvelujen siirtäminen seutupalvelukeskukselle. Lisäksi laadittiin kuntien välisenä yhteistyönä Seutupalvelukeskuksen toimintamalli ja palvelusopimukset. Seutupalvelukeskukseen siirtyi kaupungin henkilöstöstä 13 henkilöä. Työllistäminen Työllistämistuella on palkattu 41 henkilöä ja oppisopimussuhteessa on ollut 10 henkilöä. Nuorten palveluseteli on toiminut hyvin nuorten työllistäjänä. Setelin avulla palkattiin 51 henkilöä, kahdeksan enemmän kuin edellisvuonna. Kaupunki osallistuu työmarkkinatuen rahoittamiseen 500 työttömyyspäivän jälkeen. Henkilöitä, joiden tuen rahoittamiseen kaupunki on osallistunut, on vuonna 2009 ollut keskimäärin 80 henkilöä, kustannukset passiivituesta ovat olleet ,54 euroa. Maksettavan tuen määrä on ollut laskeva vuodesta 2006 lähtien. Jatkossakin tulee miettiä aktiivisia työllistämistoimia, joissa kaupunki voi olla mukana. Sivistyksen vastuualueeseen kuuluu opetustoimen lisäksi nuoriso- ja liikuntapalvelut sekä varhaiskasvatus. Varhaiskasvatuksen vastuualue on siirtynyt sivistysosaston alaisuuteen vuoden 2009 alusta. Sivistysosaston ja varhaiskasvatuksen strateginen perusta ja johtamisjärjestelmä -loppuraportti hyväksyttiin sivistysosaston strategisen suunnittelun perustaksi. Tavoitteena on määritellä kaupungin koululaitos ja

8 sivistystoimi elinkaarimallin mukaisesti ja miettiä keinot tavoitteeseen pääsemiseksi. Tätä suunnittelua on tehty Palveluverkkotyöryhmässä. Palveluverkkotyöryhmän loppuraportti ja siinä olevat esitykset kouluverkon muuttamiseksi ovat aiheuttaneet eniten keskustelua kuntalaisten taholta. Sivistyslautakunta on järjestänyt kuulemis ja keskustelutilaisuuden palveluverkon osalta lokakuussa, lisäksi sivistysjohtaja on osallistunut tilaisuuksiin Luomankylässä ja Kokossa. Rakenteellista sopeuttamista perusopetukseen tarvitaan oppilasmäärien laskemisen vuoksi sekä tasapainottamisohjelman toteuttamiseksi. Kaupunginhallitukselle ja valtuustolle esitettiin perusopetuksen järjestämisen lopettamista Kokon, Luomankylän ja Äijön kouluista syksystä 2010 alkaen. Aktiivisempi tiedottaminen kuntalaisille sekä kuntalaisten osallistaminen suunnitteluvaiheessa olisi ehkä auttanut kuntalaisia ymmärtämään ratkaisujen perusteet paremmin. 8 Tekninen Suurimmat rakenteelliset muutokset koskettavat kuitenkin päivähoidon järjestämisessä jatkossa, tämä näkökulma on ollut kuntalaiskeskustelussa passiivisempaa. Päivähoitopaikkojen puute tulee lisääntymään. Palveluverkkotyöryhmän loppuraportista ilmenee mm., että vuoteen 2015 perhepäivähoitajien eläköitymisen vuoksi häviää 104 hoitopaikkaa. Päivähoito on rakennemuutoksen edessä, perhepäivähoidosta ja ryhmäperhepäivähoidosta tulee siirtyä enemmän päiväkotihoitoon, jotta palvelut voidaan turvata. Tämä vaatinee lisäinvestointeja päiväkotipaikkoihin. Päivähoidon kustannukset ovat kaupungissa tällä hetkellä muihin kuntiin verrattuna keskiarvossa. Viemärilaitoksen ja vesihuollon toimintojen yhdistämisen suunnittelua on jatkettu. Toiminnan tarkoituksenmukaisuuden kannalta on lautakunnan mielestä erittäin tärkeää, että toiminnot saadaan yhdistettyä. Tarkastuslautakunta vieraili jätevedenpuhdistamolla. Puhdistustulos on määriteltyä tavoitetasoa parempi. Suuri hulevesien määrä aiheuttaa turhaa puhdistuskapasiteetin käyttöä ja huonontaa puhdistustulosta. Hulevesiviemäröintien lisääminen vähentäisi kustannuksia ja puhdistettavaa vesimäärää sekä olisi ympäristöystävällisempää. Kaupungin kiinteistöjen myynnistä saadut tuotot kirjautuvat Teknisen osaston vuositulokseen. Tämä vääristää osaston tulosta. Lautakunnan mielestä kiinteistöistä saatavat myyntitulot tulisi esittää kaupungin hallituksen alaisina tuloina, jolloin ne paremmin miellettäisiin koko kaupungin eikä yhden osaston tuloksi. Kaupunginhallitus tai valtuusto päättää kiinteistöjen ostosta ja myynnistä, ei tekninen osasto. Vuoden 2009 osalta kiinteistöjen ostot olivat , määräraha ja myynnit n Teknisen osaston tuloksessa tämä näkyy määrärahan alituksena ( ) ja myyntituloina sekä parantaa osaston tulosta n :lla. Yksityisteiden avustaminen Kaupunki avustaa vuositasolla eurolla yksityisteitä. Avustuksen saamisen edellytyksenä on tiekunnan kirjanpidon hoitaminen ja vuosikokouksen pitäminen. Valvonta on ollut rajallista ja satunnaista, nyt on laadittu uusi valvontasuunnitelma. Tavoitteena on lähettää kaikille tiekunnille kirje ja pyytää selvittämään tiekunnan toimintaa. Avustusten maksamisen

9 edellytyksenä on jatkossa, että vuosikokous on pidetty ja kirjanpito ja tilit ovat kunnossa. 9 D. Investoinnit Yhteistoimintalautakunta Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä Llky on aloittanut toimintansa. Sosiaali-, terveys- ja ympäristöpalvelut on pystytty tuottamaan koko toiminta-alueella. Toiminnan kehittäminen edelleen ja palvelujen tuotteistaminen ovat tulevaisuuden haasteita. Kaupunkilaisten näkökulmasta palvelujen tarjonta on parantunut, mutta käyttäjämäärien lisääntyessä esim. lääkärin vastaanotolle pääsemisen jonotusaika on pidentynyt. Lääkärivajeesta johtuen asukaspohja/lääkäri on kasvanut. Akuuttipäivystys on pystytty hoitamaan hyvin ja palvelut ovat olleet hyvin saatavissa. Llky:n talous ei ole pysynyt sille asetetussa budjettikehyksessä (alijäämä oli 2,9 milj. ), jatkossa budjetointi lienee helpompaa. Erityissairaanhoidon kustannukset nousivat merkittävästi edellisestä vuodesta, mutta niihin vaikuttaminen tai niiden ennakoiminen on vaikeaa. Kustannuskehityksen kasvun hillitseminen tulee tehdä toiminnoissa, jotka ovat Llky:n omalla toiminta-alueella. Llky:n perustamisen yhteydessä ei kuntien kesken sovittu toiminnan suunnitteluun ja käynnistämiseen käytettävien henkilöstön työpanosten kustannusten jakamisesta jäsenkuntien kesken. Llky:n toiminnan käynnistämisessä on mm. kaupungin henkilöstö ollut aktiivisesti mukana. Näiden henkilöiden työpanoksen kustannukset ovat jääneet Kauhajoen kaupungin vastattavaksi. Lautakunta on tutustunut Panu-Tuotannon toimintaan sekä Ystävän apu ry:n toimintaan. Panu-Tuotannon toimintaa tulisi kehittää niin, että kaupunki voisi käyttää enemmän hyväkseen sen palveluja mm. tukityöllistämiseen. Männikön vanhainkodin ja Korpisen dementiakodin toiminnat ovat tärkeitä kaupungille. Edelleen vanhustenhuollon laitospaikkojen määrä on kuitenkin liian pieni, kun otetaan huomioon alueen väestöpohja ja siinä tulevaisuudessa tapahtuvat muutokset. Llky:n johtokunta on perustanut toimikunnan Lastensuojelusuunnitelman laatimisesta varten marraskuussa Koulukeskushanke on edistynyt työohjelman mukaisesti. Se oli suurin investointikohde 6,79 milj. euroa viime vuonna. Lentokentän pinnoitus tuli maksamaan euroa, talousarviossa oli varattu euroa, ylitys 15 %. 3. Kuntakonsernille asetettujen tavoitteiden toteutuminen Konserniyhteisöjen Kauhajoen kaupungin tasekirjassa olevat toimintatiedot eivät anna kattavaa kuvaa niiden toiminnasta ja taloudesta. Liitetiedot ovat olleet puutteellisia ja yleisellä tasolla.

10 Kauhajoen kaupungin konserniyhteisöjen tuloskortit ovat käytössä. 10 Kauhajoen Lentokenttä Oy:n toiminta on saatava kannattavaksi. Kiinteistö Oy Kauhajoen liikenneterminaalin toiminta on tappiollista, vuokratuotot eivät kata kustannuksia. Toiminta tulee saattaa liiketaloudellisesti kestävälle pohjalle ja estää näin vääristynyt kilpailu. Toiminta saadaan kannattavaksi korottamalla vuokraa noin 3 / m2. Kauhajoen Lämpöhuolto Oy:n hyötysuhteen ollessa 78,4 % toimintaa voidaan pitää hyvänä. Uusia liittymiä voidaan tällä kapasiteetilla lisätä edelleen. Kauhajoen Tennishalli Oy:n toiminta on selkeytynyt ja omavaraisuusaste on parantunut. Uusia toimintamuotoja on kehitetty, mm. Boccia-toiminta on alkanut päiväsaikaan hallissa talviaikana. Kauhajoen Vesihuolto Oy:n toiminta on ollut hyvää ja luotettavaa. Veden laatu on pysynyt hyvänä eikä verkossa ole painevaihteluita. Vesihuollon ja Viemärilaitoksen yhdistymispyrkimystä tulee jatkaa. Kiinteistö Oy Kauhajoen Teknologiakeskus on toiminut talousarvion mukaisesti eikä kiinteistössä ole vuokraamattomia tiloja. Kiinteistö Oy Kauhajoen Vuokra-asuntojen käyttöaste on hieman laskenut edellisestä vuodesta. Toiminta on ollut tarpeen vaativaa ja riittävää. Lainojen järjestely korkokulujen pienentämiseksi on ollut hyvä päätös. Suupohjan Seutupalvelukeskus Oy aloitti toimintansa nykymuodossaan. Tarkoitus on palvella Suupohjan seudun kuntia ja kuntayhtymiä tuottamalla puhelinvaihde-, taloushallinto- ja ICT- palveluja osakkaille. 4. Muut havainnot Kaupungin velkaantuminen Kaupungin velkaantuminen sekä kaupunki- että konsernitasolla on jatkunut. Kaupungin lainakanta on 30,3 milj. eli / asukas, kasvua edellisvuodesta 38,1 % eli 8,4 milj., 581 / asukas. Yhteensä kuntakonsernin lainakanta on 57,7 milj., / asukas, kasvua edellisvuodesta 16,8 %. Palvelujen ostot Ulkoisten kulujen luvut eivät ole vertailukelpoisia edellisvuoteen, LLKY:stä johtuen. Toimintakulut toteutuivat päävastuualueiden osalta suunnitellusti, yhteistoimintalautakuntaa lukuun ottamatta. Palvelujen ostot kasvoivat 165,9 % liikelaitoskuntayhtymästä johtuen. Palvelujen ostoista käyttöomaisuuteen on aktivoitu n.8.2 milj. Käyttöomaisuuteen aktivoitujen menojen määrä on kasvanut edellisestä vuodesta johtuen lähinnä koulukeskushankkeesta.

11 11 Kaupungin keskusta-alueen kehittäminen Keskusta-alueen kehittämisen suunnitteluhanke on ollut vireillä. Hankkeen etenemisestä tai päättymisestä ei ole raportoitu. Ampumatragedian jälkihoito Jälkihoitotoimikunta on kokoontunut 317 kertaa Toimintaan osoitettu määräraha tehostetulle nuorisotyölle , on käytetty tarkoituksenmukaisesti. 5. Henkilöstö Kaupungille ei ole laadittu henkilöstösuunnitelmaa. Henkilöstösuunnitelman laatiminen tukisi tasapainottamisohjelman toteutumista. Suunnitelmassa määriteltäisiin mihin tehtäviin ja kuinka paljon henkilöstöä rekrytoidaan eläköityvien henkilöiden tilalle. Samalla varmistetaan osaamisen tarvittava hiljaisen tiedon siirtäminen ja toimivat varamiesjärjestelmät. Suunnitelmassa olisi hyvä ottaa huomioon myös mahdollisuus toimintojen järjestämiseen esim. seutukunnallisena yhteistyönä. Kaupungin henkilöstömäärä oli vuoden lopussa 705 henkilöä, vakinaisia oli 500 henkilöä. Henkilöstömäärä väheni edelliseen vuoteen 255 henkilöllä, jotka siirtyivät Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymän palvelukseen. Henkilöstön määrää tulee edelleen tarkastella kriittisesti ja sopeuttaa tarvittaessa. Henkilöstömäärän vähentäminen tulee olla hallittua ja perustua tehtäviin henkilöstösuunnitelmiin ja toiminnan jatkuvaan kehittämiseen sekä tulevan eläköitymisen hyödyntämiseen. Henkilöstöstä 51,30 % on yli 50-vuotiaita. Ja keski-ikä nousee edelleen. Vuosina eläköityy 148 henkilöä eli 29,6 % vakinaisesta henkilöstöstä. Suhteellisesti suurin poistuma työntekijöissä on varhaiskasvatuksessa. Sairauspoissaolojen määrä on kasvanut edelleen. Keskimäärin sairauspoissaoloja oli 13,02 päivää kun vuonna 2008 niitä oli 11,91 päivää. Kunta-alan yleinen keskimäärä on 8,5 päivää. Pitkien sairauslomien syyt johtuvat pääosin muusta kuin työstä tai työoloista. Lyhyiden sairauslomien määrään ja niiden seurantaan tulisi kiinnittää enemmän huomiota. Työyhteisöjä kehittämällä, henkilöstön jaksamista tukemalla ja hyvällä johtamisella voidaan vaikuttaa poissaolojen määrään. Vuosittainen työhyvinvointikysely, tulosten analysointi ja jatkotoimenpiteiden /-hankkeiden työstäminen yhdessä henkilöstön kanssa voisivat olla keinoja työyhteisöjen edelleen kehittämisessä. Työhyvinvointikysely on tehty vuonna 2008 ja tulokset ovat tiedossa, myös esimiehiä on koulutettu tulosten tulkintaan ja kehittämään asioita työyhteisöittäin. Käytännön tuloksista tai toimenpiteistä ei kuitenkaan ole raportoitu.

12 12 6. Seuranta Tarkastuslautakunta pitää tärkeänä arviointikertomuksen jälkiseurantaa. Lautakunta esittää, että valtuusto velvoittaa hallintokunnat ja konserniyhtiöt käsittelemään arviointikertomuksen ja ryhtymään toimenpiteisiin omalta osaltaan esille nostettujen epäkohtien korjaamiseksi. 7. Yhteenveto Kaupunginvaltuuston asettamat keskeiset toiminnalliset tavoitteet ovat toteutuneet kohtalaisesti ja taloudelliset huonosti. Kauhajoella Juhani Aalto puheenjohtaja Unto Männistö varapuheenjohtaja Paavo Haikonen jäsen Marja Koskimäki jäsen Katriina Korpi-Kyyny-Samulinen jäsen

ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2017

ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2017 1 (5) ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2017 Ypäjän kunnanvaltuustolle Sisällysluettelo 1. Tarkastuslautakunnan tehtävä, kokoonpano ja työskentely. 2 2. Edellisten vuosien arviointikertomusten johdosta tehtyjen

Lisätiedot

ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2014

ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2014 1 Keski-Pohjanmaan liiton maakuntavaltuustolle Tarkastuslautakunnan ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2014 Mikä on hyvä tavoite: Hyvä tavoite toteuttaa kuntalaisen tarpeita, on realistinen mutta tarpeeksi haastava,

Lisätiedot

SIIKAISTEN TARKASTUSLAUTAKUNNAN VUODEN 2017 ARVIOINTIKERTOMUS

SIIKAISTEN TARKASTUSLAUTAKUNNAN VUODEN 2017 ARVIOINTIKERTOMUS SIIKAISTEN TARKASTUSLAUTAKUNNAN VUODEN 2017 ARVIOINTIKERTOMUS 1. LAUTAKUNNAN TOIMINTA 1.1. Kokoonpano Kuntalain 121.1 :n mukaan kunnanvaltuusto asettaa tarkastuslautakunnan hallinnon ja talouden tarkastuksen

Lisätiedot

Ulkoinen tarkastus. Tarkastuslautakunta Kaupunginreviisori Erja Viitala. Tampereen kaupunki 19.2.2009

Ulkoinen tarkastus. Tarkastuslautakunta Kaupunginreviisori Erja Viitala. Tampereen kaupunki 19.2.2009 Ulkoinen tarkastus Tarkastuslautakunta Kaupunginreviisori Erja Viitala 1 Kuntaorganisaation valvontajärjestelmä OMAEHTOINEN VALVONTA ULKOINEN VALVONTA valtuuston alainen Tavoitteiden arviointi JHTT tilintarkastus

Lisätiedot

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari.

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari. Kunnanhallitus 47 30.03.2015 Kunnanvaltuusto 20 15.06.2015 Vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen Khall 30.03.2015 47 30.3.2015 Kuntalain 68 :n mukaan kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta tilinpäätös

Lisätiedot

REISJÄRVEN KUNTA ESITYSLISTA 3/2019

REISJÄRVEN KUNTA ESITYSLISTA 3/2019 1 KOKOUSAIKA 17.5.2019 klo 9:00 15:00 PAIKKA Reisjärven Kunnantalo, Kokoushuone LÄSNÄ Hirvinen Esa, puheenjohtaja Niemi Pauli, varapuheenjohtaja Puurula Merja, jäsen Paasovaara Marko, sihteeri, tilintarkastaja

Lisätiedot

JUUPAJOEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2017 TARKASTUSLAUTAKUNTA SISÄLLYSLUETTELO

JUUPAJOEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2017 TARKASTUSLAUTAKUNTA SISÄLLYSLUETTELO JUUPAJOEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2017 SISÄLLYSLUETTELO 18 ARVIOINNIN KÄYTÄNNÖN SUORITTAMINEN... 28 19 TARKASTUSLAUTAKUNNAN TALOUSARVIO JA MENOJEN HYVÄKSYMINEN... 29 20 VIRANHALTIJOIDEN KUULEMINEN... 30 21

Lisätiedot

Vuoden 2012 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden

Vuoden 2012 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 130 25.3.2013 Asianro 313/02.02.01/2013 93 Vuoden 2012 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen Päätöshistoria

Lisätiedot

2016 ALAVIESKAN KUNNAN TARKASTUSLAUTAKUNTA

2016 ALAVIESKAN KUNNAN TARKASTUSLAUTAKUNTA ARVIOINTIKERTOMUS 2016 ALAVIESKAN KUNNAN TARKASTUSLAUTAKUNTA Tarkastuslautakunnan keskeisimpänä tehtävänä on arvioida valtuuston asettamien tavoitteiden toteutumista ja kuntalaisten tarvitsemien palveluiden

Lisätiedot

Kunnan, joka tytäryhteisöineen muodostaa kuntakonsernin, tulee laatia ja sisällyttää tilinpäätökseensä konsernitilinpäätös (KL 114 )

Kunnan, joka tytäryhteisöineen muodostaa kuntakonsernin, tulee laatia ja sisällyttää tilinpäätökseensä konsernitilinpäätös (KL 114 ) Kaupunginhallitus 100 27.03.2017 Tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelta 2016 77/04.047/2017 KH 27.03.2017 100 Kuntalain (410/2015) 113 :n mukaan kunnan tilikausi on kalenterivuosi. Kunnanhallituksen

Lisätiedot

REISJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2017. Reisjärven Kunnantalo, Kokoushuone

REISJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2017. Reisjärven Kunnantalo, Kokoushuone 1 KOKOUSAIKA 31.5.2017 klo 9:00 14.00 PAIKKA Reisjärven Kunnantalo, Kokoushuone LÄSNÄ Vedenpää Antti, puheenjohtaja Pauli Niemi, varajäsen Puurula Merja, jäsen Potila Raija, kunnanjohtaja, kohta 23 Hirvinen

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016 Kunnanhallitus 67 27.03.2017 Tarkastuslautakunta 31 12.05.2017 Valtuusto 14 22.05.2017 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016 Kunnanhallitus 27.03.2017 67 40/02.02.02/2017 Valmistelija: kunnansihteeri Tilinpäätös

Lisätiedot

FINLEX - Säädökset alkuperäisinä: 578/2006. Annettu Naantalissa 29 päivänä kesäkuuta 2006. Laki kuntalain muuttamisesta

FINLEX - Säädökset alkuperäisinä: 578/2006. Annettu Naantalissa 29 päivänä kesäkuuta 2006. Laki kuntalain muuttamisesta Sivu 1/5 Finlex» Lainsäädäntö» Säädökset alkuperäisinä» 2006» 578/2006 578/2006 Eduskunnan päätöksen mukaisesti Annettu Naantalissa 29 päivänä kesäkuuta 2006 Laki kuntalain muuttamisesta kumotaan 17 päivänä

Lisätiedot

Ritva Lill-Smeds, jäsen

Ritva Lill-Smeds, jäsen Tarkastuslautakunta 2009-2012 18.05.2010 1 KOKOUSAIKA Tiistaina 18.05.2010 klo 15.00 19.35 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET Kunnanvirasto Yhteispalvelupisteen kokoustila Lapinjärvi Mats Antas, puheenjohtaja

Lisätiedot

SOMERON KAUPUNKI Arviointikertomus 1 Tarkastuslautakunta TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2013

SOMERON KAUPUNKI Arviointikertomus 1 Tarkastuslautakunta TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2013 SOMERON KAUPUNKI Arviointikertomus 1 Someron kaupunginvaltuustolle TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2013 1. 1.1. Tarkastuslautakunnan tehtävät Kuntalain 71 :n mukaan tarkastuslautakunnan

Lisätiedot

Arviointikertomus vuodelta 2010

Arviointikertomus vuodelta 2010 1 (14) Kauhajoen kaupunki Tarkastuslautakunta Arviointikertomus vuodelta 2010 1. Tarkastuslautakunta ja tilintarkastus 1.1. Tarkastuslautakunnan tehtävät ja kokoonpano Kauhajoen kaupunginvaltuusto on valinnut

Lisätiedot

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA Valtuustokausi 2013 2016 Työohjelma 2016 TARKASTUSLAUTAKUNNAN TEHTÄVÄT JA TOIMIVALTUUDET Valtuusto asettaa tarkastuslautakunnan toimikauttaan vastaavien vuosien

Lisätiedot

SUOMUSSALMEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 6/

SUOMUSSALMEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 6/ SUOMUSSALMEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 6/2019 54 Tarkastuslautakunta 05.09.2019 AIKA 12:53-14:38 PAIKKA Kunnanhallituksen kokoushuone KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 37 Laillisuus ja päätösvaltaisuus 56 38 Pöytäkirjan

Lisätiedot

MÄNTTÄ-VILPPULAN KAUPUNGINVALTUUSTOLLE TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2015

MÄNTTÄ-VILPPULAN KAUPUNGINVALTUUSTOLLE TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2015 MÄNTTÄ-VILPPULAN KAUPUNKI Tarkastuslautakunta MÄNTTÄ-VILPPULAN KAUPUNGINVALTUUSTOLLE TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2015 1. Tarkastuslautakunta Tarkastuslautakuntaan kuuluvat puheenjohtajana

Lisätiedot

Tarkastuslautakunnan arviointisuunnitelma

Tarkastuslautakunnan arviointisuunnitelma Tarkastuslautakunnan arviointisuunnitelma 2017-2021 1. Yleistä Kuntayhtymän hallinnon ja talouden valvonta järjestetään niin, että ulkoinen ja sisäinen valvonta yhdessä muodostavat kattavan valvontajärjestelmän.

Lisätiedot

VUODEN 2009 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET

VUODEN 2009 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET VUODEN 2009 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET 1. TALOUTTA JA TOIMINTAA KOSKEVAT OHJEET JA SÄÄNNÖT Kaupungin taloudenhoitoa ja sen järjestämistä ohjaavat kuntalain 8. luku, kirjanpitolaki ja asetus, kirjanpitolautakunnan

Lisätiedot

Esittelijä / valmistelija / lisätietojen antaja: sivistysjohtaja Silja Silvennoinen puh.(09) tai sähköposti

Esittelijä / valmistelija / lisätietojen antaja: sivistysjohtaja Silja Silvennoinen puh.(09) tai sähköposti Kasvatus- ja opetuslautakunta 69 21.10.2014 Hyvinvointitoimikunta 53 05.11.2014 Lausunto Karkkilan kaupungin talousarviosta vuodelle 2015 122/02.02/2014 Kasvatus- ja opetuslautakunta 21.10.2014 69 Esittelijä

Lisätiedot

KIHNIÖN TARKASTUSLAUTAKUNNAN VUODEN 2017 ARVIOINTIKER- TOMUS SISÄLLYSLUETTELO:

KIHNIÖN TARKASTUSLAUTAKUNNAN VUODEN 2017 ARVIOINTIKER- TOMUS SISÄLLYSLUETTELO: KIHNIÖN TARKASTUSLAUTAKUNNAN VUODEN 2017 ARVIOINTIKER- TOMUS SISÄLLYSLUETTELO: TARKASTUSLAUTAKUNNAN TOIMINTA... 2 Kokoonpano... 2 Tehtävät ja toiminnan tarkoitus... 2 Yhteys tilintarkastajaan... 3 Toimintamuodot...

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (12) Tarkastuslautakunta

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (12) Tarkastuslautakunta Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/2017 1 (12) Julkinen Kokoustiedot Aika keskiviikko klo 14:30-15:50 Paikka KYS, Auditoriorakennus Lisätietoja Saapuvilla olleet jäsenet Anna Olkkonen, puheenjohtaja Marja Berg,

Lisätiedot

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA Valtuustokausi 2017 2020 TARKASTUSLAUTAKUNNAN TEHTÄVÄT JA TOIMIVALTUUDET Valtuusto asettaa tarkastuslautakunnan hallinnon ja talouden tarkastuksen sekä arvioinnin

Lisätiedot

KH 40 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus

KH 40 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kunnanhallitus 40 13.04.2004 VUODEN 2003 TILINPÄÄTÖS 28/04/047/2004 KH 40 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kuntalaissa tilinpäätöksen laatimis- ja käsittelyaikataulu on sopeutettu kirjanpitolain

Lisätiedot

ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2018

ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2018 Tarkltk 6.5.2019 5 LIITE 1 1 (6) ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2018 Ypäjän kunnanvaltuustolle Sisällysluettelo 1. Tarkastuslautakunnan tehtävä, kokoonpano ja työskentely. 2 2. Edellisten vuosien arviointikertomusten

Lisätiedot

Kemijärven kaupungin tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelta 2018

Kemijärven kaupungin tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelta 2018 Kaupunginhallitus 101 28.03.2019 Kemijärven kaupungin tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelta 2018 151/04.047/2019 KH 28.03.2019 101 Kuntalain (410/2015) 113 :n mukaan kunnan tilikausi on kalenterivuosi.

Lisätiedot

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA Valtuustokausi 2017 2021 Työohjelma 2017 TARKASTUSLAUTAKUNNAN TEHTÄVÄT JA TOIMIVALTUUDET Valtuusto asettaa tarkastuslautakunnan hallinnon ja talouden tarkastuksen

Lisätiedot

2 (5) Tarkastussääntö Hyväksytty: yhtymäkokous xx.xx.xxxx xx 17.9.2014. 2.2 Tilintarkastajan tehtävät

2 (5) Tarkastussääntö Hyväksytty: yhtymäkokous xx.xx.xxxx xx 17.9.2014. 2.2 Tilintarkastajan tehtävät 2 (5) 2.2 Tilintarkastajan tehtävät 2.3 Tilintarkastuskertomus Kuntalain 73 75 säädetään tilintarkastajan tehtävistä. Tilintarkastajan on tarkastettava hyvän tilintarkastustavan mukaisesti kunkin tilikauden

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNGIN HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä maaliskuun 28 p:nä 2007

HELSINGIN KAUPUNGIN HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä maaliskuun 28 p:nä 2007 0 02 01.1 HELSINGIN KAUPUNGIN HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä maaliskuun 28 p:nä 2007 Tarkastustoimi 1 Tarkastusjärjestelmä 2 Toimiala Helsingin kaupungin ulkoisessa

Lisätiedot

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA Valtuustokausi 2017 2020 Työohjelma 2017 TARKASTUSLAUTAKUNNAN TEHTÄVÄT JA TOIMIVALTUUDET Valtuusto asettaa tarkastuslautakunnan hallinnon ja talouden tarkastuksen

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015 Kunnanhallitus 44 21.03.2016 Tarkastuslautakunta 36 02.06.2016 Valtuusto 15 20.06.2016 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015 38/02.06.01/2016 Kunnanhallitus 21.03.2016 44 Valmistelija: kunnansihteeri Tilinpäätös

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (10) Tarkastuslautakunta. Kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone, 2. krs

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (10) Tarkastuslautakunta. Kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone, 2. krs Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/2018 1 (10) Julkinen Kokoustiedot Aika keskiviikko klo 14:00-17:20 Paikka Kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone, 2. krs Lisätietoja Saapuvilla olleet jäsenet Hilkka

Lisätiedot

Kokoustiedot. Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (10) Tarkastuslautakunta. Aika torstai klo 14:00-16:20. Kaupungintalo, kabinetti 2.

Kokoustiedot. Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (10) Tarkastuslautakunta. Aika torstai klo 14:00-16:20. Kaupungintalo, kabinetti 2. Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/2016 1 (10) Julkinen Kokoustiedot Aika torstai klo 14:00-16:20 Paikka Kaupungintalo, kabinetti 2. krs Lisätietoja Saapuvilla olleet jäsenet Anna Olkkonen, puheenjohtaja Marja

Lisätiedot

SISÄISEN TARKASTUKSEN YKSIKÖN TOIMINNAN TOTEUTUMISEN VUOSIYHTEENVETO 2016

SISÄISEN TARKASTUKSEN YKSIKÖN TOIMINNAN TOTEUTUMISEN VUOSIYHTEENVETO 2016 Sivu 1/5 JOENSUUN KAUPUNKI SISÄISEN TARKASTUKSEN YKSIKKÖ TARKASTUSPÄÄLLIKKÖ TIMO MANNINEN TARKASTUSSIHTEERI SEIJA KUNNASLUOTO SISÄISEN TARKASTUKSEN YKSIKÖN TOIMINNAN TOTEUTUMISEN VUOSIYHTEENVETO 2016 Jakelu:

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/2015 1 (14) Tarkastuslautakunta. Kaupunginhallituksen kokoushuone, kaupungintalon 2. krs

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/2015 1 (14) Tarkastuslautakunta. Kaupunginhallituksen kokoushuone, kaupungintalon 2. krs Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/2015 1 (14) Julkinen Kokoustiedot Aika keskiviikko klo 14:00-15:45 Paikka Kaupunginhallituksen kokoushuone, kaupungintalon 2. krs Lisätietoja Saapuvilla olleet jäsenet Anna

Lisätiedot

PYHÄJÄRVEN KAUPUNKI TALOUSKATSAUS

PYHÄJÄRVEN KAUPUNKI TALOUSKATSAUS PYHÄJÄRVEN KAUPUNKI TALOUSKATSAUS 3.4.217 2 SISÄLLYSLUETTELO PYHÄJÄRVEN KAUPUNGIN TALOUSKATSAUS.. Väestö. 3 Työllisyys.. 3 TULOSLASKELMA.. 4 Toimintatuotot. 4 Toimintakulut.. 4 Valtionosuudet.. 4 Vuosikatetavoite

Lisätiedot

ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2006

ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2006 1 KAUHAJOEN KAUPUNKI Liite 1 / tarkastusltk 11.6.2007 Tarkastuslautakunta ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2006 1. TARKASTUSLAUTAKUNNAN TOIMINTA Kauhajoen kaupunginvaltuusto on valinnut kokouksessaan 17.1.2005

Lisätiedot

Arviointikertomus vuoden 2016 toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta

Arviointikertomus vuoden 2016 toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta Kaupunginvaltuusto 65 19.06.2017 Tekninen lautakunta 79 31.08.2017 Arviointikertomus vuoden 2016 toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta Kaupunginvaltuusto 19.06.2017 65 TARK.LTK

Lisätiedot

SISÄISEN TARKASTUKSEN YKSIKÖN TOIMINNAN TOTEUTUMISEN VUOSIYHTEENVETO 2015

SISÄISEN TARKASTUKSEN YKSIKÖN TOIMINNAN TOTEUTUMISEN VUOSIYHTEENVETO 2015 Sivu 1/5 JOENSUUN KAUPUNKI SISÄISEN TARKASTUKSEN YKSIKKÖ TARKASTUSPÄÄLLIKKÖ TIMO MANNINEN TARKASTUSSIHTEERI SEIJA KUNNASLUOTO SISÄISEN TARKASTUKSEN YKSIKÖN TOIMINNAN TOTEUTUMISEN VUOSIYHTEENVETO 2015 Jakelu:

Lisätiedot

Kunnanvirasto Kunnanhallituksen kokoushuone Lapinjärvi

Kunnanvirasto Kunnanhallituksen kokoushuone Lapinjärvi Tarkastuslautakunta 2009-2012 15.04.2010 1 KOKOUSAIKA Torstaina 15.04.2010 klo 15.00 19.12 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET Kunnanvirasto Kunnanhallituksen kokoushuone Lapinjärvi Mats Antas, puheenjohtaja

Lisätiedot

Kokouskutsu on lähetetty sähköpostina kunnanvirastoon, mistä se on toimitettu edelleen tarkastuslautakunnan jäsenille.

Kokouskutsu on lähetetty sähköpostina kunnanvirastoon, mistä se on toimitettu edelleen tarkastuslautakunnan jäsenille. Kihniön kunta Tarkastuslautakunta 2013-2016 Pöytäkirja 2/2015 Kokousaika: 20.4.2015 klo 13.00 16.30 Kokouspaikka: Kihniön kunnanvirasto Läsnä: Jouko Yli-Knuuttila, puheenjohtaja Tiina Jokioja, varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Kunnanvirastossa 5.10.2015 klo 9.00-15.00

Kunnanvirastossa 5.10.2015 klo 9.00-15.00 LUVIAN KUNTA Kokouspäivämäärä 80 Kokousaika 29.9.2015 klo 17.30 Kokouspaikka Kunnanvirasto Käsiteltävät asiat 69 70 71 72 73 74 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2009 1. Tarkastuslautakunta 2005 2008 19.5.2009. AIKA 19.5.2009 klo 17.00 19.00 PAIKKA

MÄNTSÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2009 1. Tarkastuslautakunta 2005 2008 19.5.2009. AIKA 19.5.2009 klo 17.00 19.00 PAIKKA MÄNTSÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2009 1 AIKA 19.5.2009 klo 17.00 19.00 PAIKKA Kunnantalo, kunnanhallituksen kokoushuone, 3. kerros KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 14 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS

Lisätiedot

Mäntyharju Pöytäkirja 1/2015 1 (9) Tarkastuslautakunta 14.04.2015. Aika 14.04.2015, klo 14:00-17:04. Kunnantalo, kokoushuone Kalla.

Mäntyharju Pöytäkirja 1/2015 1 (9) Tarkastuslautakunta 14.04.2015. Aika 14.04.2015, klo 14:00-17:04. Kunnantalo, kokoushuone Kalla. Mäntyharju Pöytäkirja 1/2015 1 (9) Aika 14.04.2015, klo 14:00-17:04 Paikka Kunnantalo, kokoushuone Kalla Käsitellyt asiat 1 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 2 Pöytäkirjan tarkastus 3 Arviointikertomus

Lisätiedot

Pöytäkirja on tarkastettu ja todettu kokouksen kulun mukaiseksi. Lemillä 03.06.2012

Pöytäkirja on tarkastettu ja todettu kokouksen kulun mukaiseksi. Lemillä 03.06.2012 Lemin kunta 5/2012 7 Aika 30.05.2012 klo 20.00-20.10 Paikka Saapuvilla olleet jäsenet Muut saapuvilla olleet Kunnanvirasto I Pylkkö Osmo Huttunen Matti Värtö Veijo Lepistö Minttu puheenjohtaja varapuheenjohtaja

Lisätiedot

ALAVIESKAN KUNNAN TARKASTUSLAUTAKUNTA

ALAVIESKAN KUNNAN TARKASTUSLAUTAKUNTA ARVIOINTIKERTOMUS 2015 ALAVIESKAN KUNNAN TARKASTUSLAUTAKUNTA Tarkastuslautakunnan keskeisimpänä tehtävänä on arvioida valtuuston asettamien tavoitteiden toteutumista ja kuntalaisten tarvitsemien palveluiden

Lisätiedot

NAKKILAN TARKASTUSLAUTAKUNNAN VUODEN 2018 ARVIOINTIKERTOMUS

NAKKILAN TARKASTUSLAUTAKUNNAN VUODEN 2018 ARVIOINTIKERTOMUS nakkila. NAKKILAN TARKASTUSLAUTAKUNNAN VUODEN 2018 ARVIOINTIKERTOMUS 1. Tarkastuslautakunnan tehtävät, kokoonpano ja toimintamuodot Kuntalain 121 :n mukaan tarkastuslautakunnan on valmisieltava valtuuston

Lisätiedot

Muonion kunta Esityslista / 3/

Muonion kunta Esityslista / 3/ Muonion kunta Esityslista / 3/2016 Kokouskutsu 12.5.2016 Tarkastuslautakunnan kokous Aika to klo 16.30 Paikka Valtuustosali Kutsutut Anne-Mari Keimiöniemi puheenjohtaja Juha Särkijärvi varapuheenjohtaja

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET

KEMIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET KEMIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET Kaupunginvaltuusto 4.3.2014 16 Voimaantulo 1.4.2014 2 1. LAINSÄÄDÄNTÖPERUSTA JA SOVELTAMISALA Kuntalain 13 :n

Lisätiedot

Vuoden 2017 talousarvion ja vuosien taloussuunnitelman suunnittelukehykset ja ohjeet liikelaitoksille

Vuoden 2017 talousarvion ja vuosien taloussuunnitelman suunnittelukehykset ja ohjeet liikelaitoksille Kaupunginhallitus 241 20.06.2016 Vuoden 2017 talousarvion ja vuosien 2017-2019 taloussuunnitelman suunnittelukehykset ja ohjeet liikelaitoksille 2247/02.02.00/2016 KHALL 20.06.2016 241 Talouden tasapaino

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNGINVALTUUSTO PÖYTÄKIRJA 6/2007 1

HELSINGIN KAUPUNGINVALTUUSTO PÖYTÄKIRJA 6/2007 1 HELSINGIN KAUPUNGINVALTUUSTO PÖYTÄKIRJA 6/2007 1 77 HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNNÖN MUUTTAMINEN Khs 2006-1644 Esityslistan asia Kj/6 Kaupunginvaltuusto päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti

Lisätiedot

Kuntalain mukaan lautakunta on päätösvaltainen, kun enemmän kuin puolet jäsenistä on läsnä.

Kuntalain mukaan lautakunta on päätösvaltainen, kun enemmän kuin puolet jäsenistä on läsnä. Kihniön kunta Tarkastuslautakunta 2013-2016 Pöytäkirja 2/2016 Kokousaika: 13.4.2016 klo 13.00 16.30 Kokouspaikka: Kihniön kunnanvirasto Läsnä: Jouko Yli-Knuuttila, puheenjohtaja Tiina Jokioja, varapuheenjohtaja,

Lisätiedot

Sen lisäksi, mitä laissa on erikseen säädetty, lautakunnan tehtävänä on

Sen lisäksi, mitä laissa on erikseen säädetty, lautakunnan tehtävänä on 1 (5) VANTAAN KAUPUNGIN T A R K A S T U S S Ä Ä N T Ö Kaupunginvaltuuston 28.1.2008 hyväksymä. Voimassa 1.3.2008 alkaen. 1 Tehtäväalue Ulkoinen tarkastus vastaa kaupungin hallinnon ja talouden ulkoisen

Lisätiedot

Torstai klo

Torstai klo Viranomainen KOKOUSPÖYTÄKIRJA 5/2011 TUUSNIEMEN KUNTA Tarkastuslautakunta 2009-2012 KOKOUSAIKA Torstai 19.05.2011 klo 15.00 18.00 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi puheenjohtajana)

Lisätiedot

SISÄISEN TARKASTUKSEN YKSIKÖN TOIMINNAN TOTEUTUMISEN VUOSIYHTEENVETO 2017

SISÄISEN TARKASTUKSEN YKSIKÖN TOIMINNAN TOTEUTUMISEN VUOSIYHTEENVETO 2017 Sivu 1/5 JOENSUUN KAUPUNKI SISÄISEN TARKASTUKSEN YKSIKKÖ TARKASTUSPÄÄLLIKKÖ TIMO MANNINEN TARKASTUSSIHTEERI SEIJA KUNNASLUOTO SISÄISEN TARKASTUKSEN YKSIKÖN TOIMINNAN TOTEUTUMISEN VUOSIYHTEENVETO 2017 Jakelu:

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/ (6) Kaupunginhallituksen konsernijaosto Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/ (6) Kaupunginhallituksen konsernijaosto Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/2013 1 (6) 95 Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY) yhtymäkokous 31.5.2013 HEL 2013-006136 T 00 01 06 Päätös Konsernijaosto päätti kehottaa kaupunginjohtajaa

Lisätiedot

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA Valtuustokausi 2017 2020 Työohjelma 2017 TARKASTUSLAUTAKUNNAN TEHTÄVÄT JA TOIMIVALTUUDET Valtuusto asettaa tarkastuslautakunnan hallinnon ja talouden tarkastuksen

Lisätiedot

Uusi Oulu Oulun kaupungin ulkoinen valvonta. Kaupunginvaltuutettujen koulutus Kaupunginreviisori Annikki Parhankangas

Uusi Oulu Oulun kaupungin ulkoinen valvonta. Kaupunginvaltuutettujen koulutus Kaupunginreviisori Annikki Parhankangas Oulun kaupungin ulkoinen valvonta Kaupunginvaltuutettujen koulutus 15.11.2012 Kaupunginreviisori Annikki Parhankangas Uusi Oulu 1.1.2013 Kunnan valvontajärjestelmä Muu ulkoinen valvonta - valtion valvonta:

Lisätiedot

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet ja kunnanjohtaja.

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet ja kunnanjohtaja. Kaupunginhallitus 78 08.03.2016 Kaupunginhallitus 97 22.03.2016 Tarkastuslautakunta 60 23.05.2016 Valtuusto 31 21.06.2016 Tilinpäätös ja vastuuvapaus vuodelta 2015 960/02.55/2016 KH 08.03.2016 78 Kuntalain

Lisätiedot

Sääntökokoelma A 23 YKN YKV korvaa säännön YKV ARVIOINNIN JOHTOKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ. 1. Kokoonpano

Sääntökokoelma A 23 YKN YKV korvaa säännön YKV ARVIOINNIN JOHTOKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ. 1. Kokoonpano Sääntökokoelma A 23 YKN 13.2.2017 YKV 29.3.2017 korvaa säännön YKV 10.12.2014 ARVIOINNIN JOHTOKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ 1. Kokoonpano 1 Yhteinen kirkkovaltuusto valitsee arvioinnin johtokuntaan toimikaudekseen

Lisätiedot

Kaupungin talouden ohjaus. Luottamushenkilökoulutus

Kaupungin talouden ohjaus. Luottamushenkilökoulutus Kaupungin talouden ohjaus Luottamushenkilökoulutus 9.8.2017 Talousarvio ja suunnitelma Kuntalaki 110 Valtuuston on vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä kunnalle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio

Lisätiedot

PELKOSENNIEMEN KUNTA ESITYSLISTA 4/2017 1

PELKOSENNIEMEN KUNTA ESITYSLISTA 4/2017 1 PELKOSENNIEMEN KUNTA ESITYSLISTA 4/2017 1 AIKA 15.11.2017 klo 13:00 PAIKKA Sodankyläntie 1 A KÄSITELTÄVÄT ASIAT Asia Otsikko Sivu 16 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 3 17 KOKOUKSEN JÄRJESTÄYTYMISTOIMET

Lisätiedot

LOIMAAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 5/2019 1

LOIMAAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 5/2019 1 LOIMAAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 5/2019 1 Tarkastuslautakunta AIKA 04.04.2019 kello 14:01-16:29 PAIKKA Kaupunginhallituksen kokoushuone KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 23 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

Hallintosäännön mukaan kokouskutsun antaa puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja.

Hallintosäännön mukaan kokouskutsun antaa puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja. Kihniön kunta Tarkastuslautakunta 2013-2016 Pöytäkirja 3/2017 Kokousaika: 19.4.2017 klo 12.00 15.45 Kokouspaikka: Kihniön kunnanvirasto Läsnä: Jouko Yli-Knuuttila, puheenjohtaja Minna Yli-Kujala, varajäsen

Lisätiedot

SISÄISEN TARKASTUKSEN YKSIKÖN TOIMINNAN TOTEUTUMISEN VUOSIYHTEENVETO 2018

SISÄISEN TARKASTUKSEN YKSIKÖN TOIMINNAN TOTEUTUMISEN VUOSIYHTEENVETO 2018 Sivu 1/5 JOENSUUN KAUPUNKI SISÄISEN TARKASTUKSEN YKSIKKÖ TARKASTUSPÄÄLLIKKÖ TIMO MANNINEN TARKASTUSSIHTEERI SEIJA KUNNASLUOTO SISÄISEN TARKASTUKSEN YKSIKÖN TOIMINNAN TOTEUTUMISEN VUOSIYHTEENVETO 2018 Jakelu:

Lisätiedot

Hailuodon kunta PÖYTÄKIRJA 4/2015 1

Hailuodon kunta PÖYTÄKIRJA 4/2015 1 Hailuodon kunta PÖYTÄKIRJA 4/2015 1 Tarkastuslautakunta 24.05.2015 AIKA 24.05.2015 klo 00:00-20:00 PAIKKA Kaitalankuja, Hailuoto KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 19 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

Sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Luottamushenkilöiden perehdytystilaisuus 4.4.2013

Sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Luottamushenkilöiden perehdytystilaisuus 4.4.2013 Sisäinen valvonta ja riskienhallinta Luottamushenkilöiden perehdytystilaisuus Sisällys 1. Johdanto 2. Nykytilanne 3. Sisäinen valvonta 4. Riskienhallinta 5. Kuntalain muutos 1.7.2012 1. Johdanto Sisäinen

Lisätiedot

Luumäen kunta Loppuraportti 2013

Luumäen kunta Loppuraportti 2013 Luumäen kunta Loppuraportti 2013 Tarkastuslautakunta 10.4.2014 BDO Audiator Oy JHTT, KHT Ulla-Maija Tuomela Hallinnon tarkastus Valtuuston ja hallituksen pöytäkirjat 2013 Tarkastuksessa on käyty läpi pöytäkirjat

Lisätiedot

PUDASJÄRVEN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 9/

PUDASJÄRVEN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 9/ PUDASJÄRVEN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 9/2017 93 Tarkastuslautakunta 17.05.2017 AIKA 17.05.2017 klo 14:00-17:42 PAIKKA Kaupungintalo, kokoushuone Kotka KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 48 Kokouksen laillisuus ja

Lisätiedot

KUNNANVALTUUSTO No 3/2015

KUNNANVALTUUSTO No 3/2015 KARIJOEN KUNTA KOKOUSKUTSU KUNNANVALTUUSTO No 3/2015 KOKOUSAIKA 30.06.2015 klo 19.00-. KOKOUSPAIKKA Karijoen kunnanvirasto, valtuustosali. KÄSITELTÄVÄT ASIAT Asia no Liite no 19 20 21 1,2 22 3 23 4 24

Lisätiedot

Kuntalaki uudistuu - Kunnan ja kuntakonsernin talous

Kuntalaki uudistuu - Kunnan ja kuntakonsernin talous Kuntalaki uudistuu - Kunnan ja kuntakonsernin talous Kuntamarkkinat Helsinki 12.9.2014 Kirsi Mononen, johtava lakimies Kuntatalousohjelma Kuntataloudelle kokonaisuutena oma tasapainotavoite» Menojen ja

Lisätiedot

Oulun kaupunki. Ulkoisen tarkastuksen johtosääntö. Voimaantulo

Oulun kaupunki. Ulkoisen tarkastuksen johtosääntö. Voimaantulo Oulun kaupunki Ulkoisen tarkastuksen johtosääntö Voimaantulo 1.1.2013 päätöspäivä voimaantulo Johtamisjärjestelmätoimikunta 5.10.2012 22 Yhdistymishallitus 7.11.2012 110 Kaupunginvaltuusto 12.11.2012 10

Lisätiedot

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone. Venla Tuomainen, puheenjohtaja Räsänen Heimo, varapuheenjohtaja Annukka Mustonen, jäsen

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone. Venla Tuomainen, puheenjohtaja Räsänen Heimo, varapuheenjohtaja Annukka Mustonen, jäsen Viranomainen KOKOUSPÖYTÄKIRJA 3/2016 TUUSNIEMEN KUNTA Tarkastuslautakunta 2013-2016 KOKOUSAIKA Maanantai 23.05.2016 klo 9.00 14.00 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi

Lisätiedot

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA Valtuustokausi 2017 2020 Työohjelma 2017 TARKASTUSLAUTAKUNNAN TEHTÄVÄT JA TOIMIVALTUUDET Valtuusto asettaa tarkastuslautakunnan hallinnon ja talouden tarkastuksen

Lisätiedot

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone. Venla Tuomainen, puheenjohtaja Räsänen Heimo, varapuheenjohtaja Annukka Mustonen, jäsen

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone. Venla Tuomainen, puheenjohtaja Räsänen Heimo, varapuheenjohtaja Annukka Mustonen, jäsen Viranomainen KOKOUSPÖYTÄKIRJA 4/2016 TUUSNIEMEN KUNTA Tarkastuslautakunta 2013-2016 KOKOUSAIKA Maanantai 30.05.2016 klo 16:00 16:40 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi

Lisätiedot

ARVIOINTIPERIAATTEET, KAUSI

ARVIOINTIPERIAATTEET, KAUSI Arviointiperiaatteet 2013 2016 1(5) Tarkastuslautakunta 20.6.2016 ARVIOINTIPERIAATTEET, KAUSI 2013 2016 Periaatteet on tarkistettu tarkastuslautakunnan kokouksessa 20.6.2016. TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIPERIAATTEET

Lisätiedot

JUUPAJOEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2018 TARKASTUSLAUTAKUNTA SISÄLLYSLUETTELO

JUUPAJOEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2018 TARKASTUSLAUTAKUNTA SISÄLLYSLUETTELO JUUPAJOEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2018 27.-28.3.2018 SISÄLLYSLUETTELO 1 TALOYHTIÖIDEN TILANNE... 2 2 VUODEN 2017 TILINPÄÄTÖKSEN ESITTELY... 3 3 TILINTARKASTUSKERTOMUKSEN KÄSITTELY... 5 4 TARKASTUSLAUTAKUNNAN

Lisätiedot

Kuntalain 112 :n mukaan kunnan tilinpäätöksestä on lisäksi voimassa, mitä kirjanpitolaissa säädetään.

Kuntalain 112 :n mukaan kunnan tilinpäätöksestä on lisäksi voimassa, mitä kirjanpitolaissa säädetään. Kaupunginhallitus 115 31.03.2016 Tilinpäätös vuodelta 2015 50/04.047/2016 KH 31.03.2016 115 Kuntalain (410/2015) 113 :n mukaan kunnan tilikausi on kalenterivuosi. Kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta

Lisätiedot

SOMERON KAUPUNKI Arviointikertomus 1 Tarkastuslautakunta TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2012

SOMERON KAUPUNKI Arviointikertomus 1 Tarkastuslautakunta TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2012 SOMERON KAUPUNKI Arviointikertomus 1 Someron kaupunginvaltuustolle TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2012 1. 1.1. Tarkastuslautakunnan tehtävät Kuntalain 71 :n mukaan tarkastuslautakunnan

Lisätiedot

SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULUN ESITYSLISTA 02/2016

SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULUN ESITYSLISTA 02/2016 AIKA Tiistai 31.5.2016 kello 15.00 PAIKKA Microkadun kampus, B-osan 1. kerroksen luokkatila B1012 käyntiosoite: Technopolis, Microkatu 1, 70210 Kuopio KÄSITELTÄVÄT ASIAT Pykälä Liite/Viite * Asia 1 KOKOUKSEN

Lisätiedot

HALLINTOSÄÄNTÖ, TARKASTUSLAUTAKUNNAN OSUUDET. 2 luku Toimielinorganisaatio. 9 Tarkastuslautakunta

HALLINTOSÄÄNTÖ, TARKASTUSLAUTAKUNNAN OSUUDET. 2 luku Toimielinorganisaatio. 9 Tarkastuslautakunta HALLINTOSÄÄNTÖ, TARKASTUSLAUTAKUNNAN OSUUDET 2 luku Toimielinorganisaatio 9 Tarkastuslautakunta Tarkastuslautakunnassa on 7 (5?) jäsentä, joista kaupunginvaltuusto valitsee lautakunnan puheenjohtajan ja

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 102. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 102. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 21.08.2014 Sivu 1 / 1 102 Rakennuslautakunnan seurantaraportti I/2014 (kh-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Veronica Rehn-Kivi, puh. 09 816 26600 Tuija Nyyssönen, puh. 050 344 5063 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET SIIKAJO- EN KUNNASSA JA KUNTAKONSERNISSA

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET SIIKAJO- EN KUNNASSA JA KUNTAKONSERNISSA SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET SIIKAJO- EN KUNNASSA JA KUNTAKONSERNISSA Kunnanvaltuuston tulee päättää kunnan ja kuntakonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteista (13

Lisätiedot

Varsinainen jäsen Toivo Sääskilahti Kirsi Saaranen Tuula Koskela Esa Karppinen Juha Kilpeläinen

Varsinainen jäsen Toivo Sääskilahti Kirsi Saaranen Tuula Koskela Esa Karppinen Juha Kilpeläinen TARKAST USLAUT AKUNTA 1 ARVIOINT IKERT OMUS VUODELT A 2011 1. Tarkastuslautakunta Ranuan kunnan tarkastuslautakunnan jäsenet ja henkilökohtaiset varajäsenet valtuustokaudella 2009-2012 ovat: Varsinainen

Lisätiedot

3 Tarkastuslautakunnan valmistelijan / pöytäkirjanpitäjän määrääminen. 5 Tarkastuslautakunnan laskujen hyväksyminen ja asiatarkastus

3 Tarkastuslautakunnan valmistelijan / pöytäkirjanpitäjän määrääminen. 5 Tarkastuslautakunnan laskujen hyväksyminen ja asiatarkastus Mäntyharju Pöytäkirja 1/2016 1 (12) Aika 05.04.2016, klo 09:05-11:00 Paikka Terveyskeskuksen kokoushuone Sopukka Käsitellyt asiat 1 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 2 Pöytäkirjan tarkastus 3 Tarkastuslautakunnan

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen Tarkastuslautakunta 22 14.05.2012 Kunnanvaltuusto 23 04.06.2012 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen Tarkastuslautakunta Kunnanhallitus 2.4.2012 68 Kunnan tilinpäätöksen tulee

Lisätiedot

Talousarviokirja on toimitettu osastopäälliköille paperiversiona. Talousarviokirja löytyy Dynastystä asianumerolla 647/2014.

Talousarviokirja on toimitettu osastopäälliköille paperiversiona. Talousarviokirja löytyy Dynastystä asianumerolla 647/2014. MYNÄMÄEN KUNTA Kh 19.1.2015 1 Vuoden 2015 talousarvion täytäntöönpano-ohjeet Talousarvio Talousarvion käsittelyä, hyväksymistä, velvoittavuutta, sisältöä ja rakennetta sekä talousarvioperiaatteita koskevat

Lisätiedot

Hallintosäännön mukaan kokouskutsun antaa puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja.

Hallintosäännön mukaan kokouskutsun antaa puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja. Kihniön kunta Tarkastuslautakunta 2013 2016 Pöytäkirja 3/2016 Kokousaika: 17.5.2016 klo 13.00 16.10 Kokouspaikka: Kihniön kunnanvirasto Läsnä: Jouko Yli-Knuuttila, puheenjohtaja Tiina Jokioja, varapuheenjohtaja,

Lisätiedot

Pöytäkirja Johtokunta

Pöytäkirja Johtokunta Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä Pöytäkirja Johtokunta N:o 8 / 2008 Paikka Kauhajoen kaupungintalo, kaupunginhallituksen huone Aika 17.9.2008 klo 15.00 15.23 Saapuvilla olleet et Lasse Hautala

Lisätiedot

MERIKARVIAN TARKASTUSLAUTAKUNNAN VUODEN 2018 ARVIOINTIKERTOMUS

MERIKARVIAN TARKASTUSLAUTAKUNNAN VUODEN 2018 ARVIOINTIKERTOMUS MERIKARVIAN TARKASTUSLAUTAKUNNAN VUODEN 2018 ARVIOINTIKERTOMUS SISÄLLYSLUETTELO: 1. LAUTAKUNNAN TOIMINTA... 2 1.1. Kokoonpano... 2 1.2. Tehtävät, toiminnan tarkoitus sekä tavoitteet... 2 1.3. Yhteys tilintarkastajaan...

Lisätiedot

Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus

Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kunnanhallitus 64 22.03.2005 VUODEN 2004 TILINPÄÄTÖS 64/04/047/2005 KH 64 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kuntalaissa tilinpäätöksen laatimis- ja käsittelyaikataulu on sopeutettu kirjanpitolain

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/ (11) Tarkastuslautakunta. Kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone, 2. krs

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/ (11) Tarkastuslautakunta. Kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone, 2. krs Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/2018 1 (11) Julkinen Kokoustiedot Aika keskiviikko klo 14:00-14:45 Paikka Kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone, 2. krs Lisätietoja Saapuvilla olleet jäsenet Hilkka

Lisätiedot

Kokouskutsu on lähetetty sähköpostina kunnanvirastoon, mistä se on toimitettu edelleen tarkastuslautakunnan jäsenille.

Kokouskutsu on lähetetty sähköpostina kunnanvirastoon, mistä se on toimitettu edelleen tarkastuslautakunnan jäsenille. Kihniön kunta Tarkastuslautakunta 2013-2016 Pöytäkirja 3/2015 Kokousaika: 18.5.2015 klo 13.00-16.00 Kokouspaikka: Kihniön kunnanvirasto Läsnä: Jouko Yli-Knuuttila, puheenjohtaja Tiina Jokioja, varapuheenjohtaja,

Lisätiedot

KAJAANIN KAUPUNGIN TARKASTUSSÄÄNTÖ

KAJAANIN KAUPUNGIN TARKASTUSSÄÄNTÖ KAJAANIN KAUPUNGIN TARKASTUSSÄÄNTÖ Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 20.1.2009 Muutos 5 :ään, kv 12.12.2012 85 VALVONTAJÄRJESTELMÄ 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta Kaupungin hallinnon ja talouden valvonta

Lisätiedot

Ulvilan kaupunki Pöytäkirja 3/2016 1

Ulvilan kaupunki Pöytäkirja 3/2016 1 Ulvilan kaupunki Pöytäkirja 3/2016 1 Aika 26.4.2016 klo 14:08 17:59 Paikka Kokoustila K1-K2, kaupungintalo Käsitellyt asiat: Pykälä Asia Sivu 53 54 55 56 57 Tilintarkastusyhteisön raportin esittely tilinpäätöksen

Lisätiedot

VASTINEET SAVONLINNAN KAUPUNGIN TARKASTUSLAUTAKUNNAN VUODEN 2014 ARVIOINTIKERTOMUKSEEN

VASTINEET SAVONLINNAN KAUPUNGIN TARKASTUSLAUTAKUNNAN VUODEN 2014 ARVIOINTIKERTOMUKSEEN Savonlinnan kaupunki 1 (5) VASTINEET SAVONLINNAN KAUPUNGIN TARKASTUSLAUTAKUNNAN VUODEN 2014 ARVIOINTIKERTOMUKSEEN ARVIOINNIN KOHDE/TOIMIALA ARVIOINTIKERTOMUKSEN TEKSTI (suluissa arviointikertomuksen sivunro)

Lisätiedot

ALAVIESKAN KUNNAN TARKASTUSLAUTAKUNTA

ALAVIESKAN KUNNAN TARKASTUSLAUTAKUNTA ARVIOINTIKERTOMUS 2013 ALAVIESKAN KUNNAN TARKASTUSLAUTAKUNTA Tarkastuslautakunnan keskeisimpänä tehtävänä on arvioida valtuuston asettamien tavoitteiden toteutumista ja kuntalaisten tarvitsemien palveluiden

Lisätiedot

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA Valtuustokausi 2017 2021 Työohjelma 2017 TARKASTUSLAUTAKUNNAN TEHTÄVÄT JA TOIMIVALTUUDET Valtuusto asettaa tarkastuslautakunnan hallinnon ja talouden tarkastuksen

Lisätiedot