Texas Instruments. Teknologiaa lukioon Symboliset laskimet tulevat YO-kirjoituksiin. Texas Instruments -uutuudet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Texas Instruments. Teknologiaa lukioon 2011-2012. Symboliset laskimet tulevat YO-kirjoituksiin. Texas Instruments -uutuudet"

Transkriptio

1 Texas Instruments Teknologiaa lukioon Symboliset laskimet tulevat YO-kirjoituksiin Tämän lukuvuoden merkittävin uutinen laskinrintamalla on symbolisen laskennan salliminen YO-kirjoituksissa. Ylioppilastutkintolautakunta on muuttanut YO-kirjoitusten laskinohjetta siten, että vuoden 2012 alusta alkaen matematiikan ja luonnontieteiden kokeissa kokelas voi käyttää myös symbolisia ominaisuuksia sisältäviä laskimia kuten TI-Nspire CX CAS. Myös tarkkoja arvoja antavat funktiolaskimet, kuten TI:n kaikki Multi- View -mallit, tulevat samalla sallituiksi Yllä kevään 2011 pitkän matematiikan YO-kokeen t.3 ja alla tuloksen tarkistaminen TI-Nspire CX CAS -laskimella. Symbolisen laskennan, eli CAS teknologian salliminen YO -kirjoituksissa on merkittävä askel teknologian tehokkaaseen hyödyntämiseen matematiikan opetuksessa. Opiskelijalle on hyötyä CAS -laskimesta matematiikan opiskelun ja YO-kokeiden lisäksi myös monen alan jatko-opinnoissa. Texas Instruments -uutuudet UUSI TI-Nspire CX CAS on pitkän matematiikan opiskelijan ykkösvalinta helppokäyttöisen suomenkielisen käyttöliittymän, tarkan taustavalaistun värinäytön ja sisäisen ladattavan akkunsa ansiosta. Mukana tulee lisäksi erittäin monipuolinen TI-Nspire CAS -tietokoneohjelman lisenssi. TI-30X Pro MultiView Opettaja, tilaa TI-Nspire CX CAS -opepaketti 75 euron tarjoushintaan! Lähetä tilauksesi sähköpostitse osoitteeseen: (tarjous voimassa ). UUSI TI-30X Pro MultiView -funktiolaskin on erittäin helppokäyttöinen ja sisältää kaikki lyhyen matematiiikan opiskelussa tarvittavat toiminnot. Opettaja, tilaa tutustumiskappale tästä laskimesta koulullesi ilmaiseksi. Max. 2 kpl. koulu. Liitä tilaukseesi koulunne matematiikan opettajien nimet ja sähköpostiosoitteet. Lähetä tilauksesi sähköpostitse osoitteeseen: texas@laskentavaline.fi (tarjous voimassa ). Molempiin laskimiin voi tutustua myös tietokoneelle ladattavan kokeiluversion avulla. Linkit ohjelmiin löytyvät osoitteesta

2 Miten symbolinen laskenta muuttaa opetusta ja oppimista? Computer Algebra System(CAS) tarkoittaa matemaattista ohjelmistoa, joka sisältää matemaattisten lausekkeiden symboliseen käsittelyyn tarkoitettuja toimintoja. Ensisijaisena tavoitteena CAS ohjelmistolla on auttaa käyttäjää vaikeiden laskurutiinien suorittamisessa ja käsin laskettujen laskutoimitusten tarkistamisessa. Symbolisen laskennan työkalut ovat muuttaneet matematiikan opetusta lukio- ja yliopistotasolla maailmanlaajuisesti. Symbolista laskentaa voidaan käyttää rationaalifunktioiden sieventämiseen, polynomien tekijöihin jakamiseen, yhtälöiden ratkaisemiseen, differentiaali- ja integraalilaskentaan symbolein ja tarkoilla arvoilla laskemiseen. Symbolinen laskenta yhdessä kuvaajien kanssa havainnollistaa tehokkaasti matematiikan käsitteitä. TI-Nspire CX CAS -teknologian symbolinen laskenta on myös kiinteä osa dynaamista geometiraa ja taulukkolaskentaa, jolloin esim geometrian konstruoinneissa ja mittaustuloksissa on käytettävissä tarkat arvot. CAS työkalut säästävät aikaa rutiinilaskennassa ja auttavat käsin suoritettujen laskutoimitusten tulosten tarkistamisessa. Symbolisen laskennan avulla voidaan uutta opiskeltavaa aihepiiriä lähestyä tutkimusten kautta. Opiskelija voi harjoitella CAS työkalujen avulla esim. yhtälönratkaisun eri vaiheita kokeilemalla miten mikäkin toimenpide auttaa ratkaisuun pääsemiseksi. CAS ei ratkaise ongelmaa opiskelijan puolesta. Ratkaisustrategian suunnittelu, ratkaisun toteutus ja tuloksen mielekkyyden arviointi ovat taitoja joihin opiskelija voi keskittyä mekaanisen laskemisen sijaan. Näin painopistettä matematiikan opetuksessa voidaan siirtää käsitteiden ymmärtämiseen ja soveltamiseen. Lausekkeiden sieventäminen ja käsittely on osa TI:n CAS teknologiaa. Tutkimustehtävät, joissa CAS työkalut pääsevät oikeuksiinsa, ovat usein soveltavia ja opiskelijoissa kiinnostusta herättäviä. CAS työkalut auttavat opiskelijaa matematiikan ohella luonnontieteiden opiskelussa. Esimerkiksi useita suureita sisältävän lausekkeen käsittely voidaan jättää tekniikan hoidettavaksi ja tehtävän ratkaisussa voidaan keskittyä ilmiön tutkimiseen ja selittämiseen.yksikkömuunnosten tekeminen ja luonnontieteiden vakiot ovat kiinteä osa TI-Nspire:n CAS teknologiaa. Yhtälöiden ja ääriarvojen ratkaiseminen on osa TI:n CAS -teknologiaa.

3 TI-Nspire CX CAS on ratkaisu symboliseen laskentaan TI-Nspire CX CAS on markkinoiden tehokkain ja monipuolisin symbolinen graafinen laskin ja monipuolinen tietokoneohjelmisto. Uusi TI-Nspire CX CAS -laskin sisältää seuraavat ominaisuudet: Symbolisen laskennan tehokkaat CAS työkalut. Merkittävä apuväline lukio-opiskeluun, koetilanteisiin ja lukion jälkeisiin jatko-opintoihin. Tarkka taustavalaistu värinäyttö. Taustavalaistun värinäytön ansiosta laskimen käyttö on entistä helpompaa niin hämärässä kuin kirkkaassakin valaistuksessa. Lisäksi värien käyttö lisää havainnollisuutta niin kuvaajia piirrettäessä kuin geometriaa tutkittaessakin. Värinäyttöä voi hyödyntää myös liittämällä valokuvia matemaattisiin tutkimuksiin. YO-tehtävien tarkistaminen käy helposti TI-Nspire CAS -laskimella. Sisäinen ladattava akku. Paristojen vaihtaminen on nyt historiaa, sillä tähän laskimeen ei paristoja edes voida laittaa. Sisäänrakennettu akku ladataan tietokoneen USB porttiin liittämällä tai lisävarusteena hankittavalla USB latauslaitteella. Sisäisen akun myötä opiskelija säästää paristokuluissa kymmeniä euroja. Paristoista luopuminen on mahdollistanut myös aiempaa siromman muotoilun ja niinpä TI-Nspire CX CAS on erittäin ohut graafinen laskin. Suomenkielinen tietokonemainen käyttöliittymä. Käytettävyydeltään TI-Nspire CX CAS on omaa luokkaansa valikkopohjaisen suomenkielisen käyttöliittymänsä ansiosta. Opiskelijan ei tarvitse muistaa sitä miten jokin käsky tai komento kirjoitetaan, sillä TI-Nspire:n menu näppäintä painamalla aukeaa suomenkielinen valikko, josta on helppo hakea haluttu toiminto. Kämmenlaitteen käyttö on hyvin tietokonemaista, sillä näppäimistössä on myös kosketuslevy-hiiri aivan kuten kannettavissa tietokoneissakin. TI-Nspire CAS tietokoneohjelma. TI-Nspire CX CAS -laskimen on mukana lisenssi TI-Nspire CAS tietokoneohjelmaan. Tämän myötä opiskelija voi hyvin käyttää matematiikan opiskelussaan myös tietokonettaan, sillä kaikki laskimen ominaisuudet löytyvät tästä markkinoiden monipuolisimmasta matematiikkaohjelmasta. Tämän saman ohjelman avulla voidaan siirtää tiedostoja laskimen ja tietokoneen välillä. Mukana tulevan ohjelmalisenssin arvo on 60 euroa! Lisenssi oikeuttaa ohjelman asentamiseen yhdelle koneelle ja päivitykset ovat ilmaisia. Tietokoneet ovat tulevaisuudessa käytettävissä myös YOkirjoituksissa ja TI:llä on siihen soveltuva ratkaisu jo nyt!

4 tuoteperhe - teknologia oppimiseen Symbolisen laskennan lisäksi TI-Nspire CX CAS sisältää paljon muuta. Dynaamisen geometrian, taulukkolaskennan, tilastokuvaajien lisäksi voit myös tuottaa dynaamista tekstiä! Tietokoneohjelma tuo mukanaan mahdollisuuden liittää valokuvia esim. koordinaatistoon, jolloin kuviin voidaan sovittaa matemaattisia malleja - vain mielikuvituksesi on rajana siinä mitä TI-Nspire -teknologialla voit tehdä. TI-Nspire TM - Kaikki samassa paketissa Matematiikan opiskelu on helpompaa ja havainnollisempaa kun opiskelijalla on käytössä TI- Nspire CAS ohjelmiston monipuoliset työkalut. Symbolinen laskenta(cas), dynaamisen geometrian tutkimukset, kuvaajien piirtäminen, tilastotutkimukset, matemaattisen tekstin tuottaminen ja julkaisu on mahdollista yhdellä ja samalla ohjelmistolla ja mikä parasta, käyttäjä voi valita tilanteen mukaan käyttääkö kämmenlaitetta vai tietokonetta. Opiskelijan ja opettajan TI-NspireTM 3.0 paketeissa mukana seuraa myös erittäin monipuolinen TI-NspireTM -tietokoneohjelmisto(pc/mac) matematiikkaan ja luonnontieteisiin. Ohjelmiston opettajaversiolla voidaan laatia kysymyksiä sisältäviä tiedostoja opiskelijoille. Uutta on myös mahdollisuus luoda interaktiivista verkkomateriaalia uuden PublishView -toiminnon avulla. Kämmenlaite värinäytöllä, ladattavalla akulla, kosketuslevyllä - siro ja tyylikäs Asiakirjojen luominen ja julkaisu - publish view asiakirjat matemaattisen tekstin tuottamiseen Liitä valokuvia - tutki matematiikan ja luonnon välisiä suhteita TI-Nspire Navigator - interaktiivinen matematiikan luokkahuone Mittaa ja analysoi sisäänrakennetun Vernierin DataQuest -sovelluksen avulla - kytke anturi ja mittaa! Monipuoliset matematiikan toiminnot - symbolinen laskenta, dynaaminen geometria, 3D-kuvaajaat. TI-Nspire Player - Ohjelmisto, joka toistaa selaimen kautta TI-Nspire -tiedostoja. Näin interaktiivisen verkkomateriaalin katsominen onnistuu ilman TI-Nspire -tietokoneohjelmaa.

5 TI-Nspire Navigator TM -järjestelmä koostuu opettajan tietokoneelle asennettavasta ohjelmistosta, tukiasemasta ja laskimiin liitettävistä WLAN-adaptereista. TI-Navigator on luokkaverkko, joka on suunniteltu matematiikan ja luonnontieteiden opetuksen tueksi. Järjestelmä yhdistää opiskelijoiden laskimet langattomaksi verkoksi, jossa voidaan siirtää tehtäviä, tiedostoja ja pikakyselyjä. Ohjelmistossa on monia toimintoja, jotka on suunniteltu interaktiiviseen matematiikan käsitteiden havainnollistamiseen ja yhteistoiminnalliseen työskentelyyn. Tämä luokkaverkko ei mahdollista muuta kuin opiskeluun liittyvän toiminnan ja ohjaa siten opiskelijoita keskittymään matematiikkaan. Langattoman TI-Nspire CX Navigator verkon WLAN -adapterit kiinnitetään laskimen yläreunaan. Opettajan koneeseen liitetään Navigator -tukiasema. Opetusryhmä voi yhdessä työskennellä saman tutkimustehtävän parissa ja verkon avulla tulokset voidaan kerätä yhteen ja jakaa sitten kaikille jatkoanalysointia varten. Opettaja voi lähettää mm. monivalintatehtäviä, avoimia tehtäviä, pikakyselyitä ja järjestelmä kerää opiskelijoiden suoritukset takaisin automaattista arviointia varten. Opettajalle kertyy kullekin opetusryhmälle omat portfoliot, jotka sisältävät jokaisen opiskelijan tulokset ja palauttamat tehtävät. Opettaja voi kerätä esim. jokaisen tunnin alussa tiedon opiskelijoiden tekemistä kotitehtävistä. Opetuksessa TI-Navigator tuo opettajalle uuden mahdollisuuden seurata opiskelijoiden etenemistä. TI-Navigator monipuolistaa arviointia ja aktivoi opiskelijaa päivittäisessä työskentelyssä.

6 TI-Nspire Player TM TI-Nspire CAS -tietokoneohjelman opiskelija, opettaja ja Navigator -versioilla voidaan luoda asiakirjoja, jotka sisältävät yhden tain useampia sovelluksia kuten symbolinen laskin, kuvaajat, dynaaminen geometria tai interaktiivisia muistiinpanoja. Tietokoneella luotu TI-Nspire -asiakirja voidaan tallentaa html muotoon ja siirtää verkkoon esim. koulun oppimisympäristöön. Asiakirja voidaan näin liittää vaikka osaksi verkkosivulla olevaa muuta sisältöä. Playerin kautta toistettu asiakirja tekee verkkosivusi sisällöstä interaktiivista. Tällaisen sisällön lukeminen ei vaadi TI-Nspire tietokoneohjelmaa, sillä sivulle upotettu Player toistaa luodun asiakirjan siten, että osa dynaamisista toiminnoista on käytettävissä. TI-Nspire Lab Station TM Kämmenlaitteeseen liitettävän mittauskelkan avulla voit mitata usealla anturilla yhtäaikaisesti. Voit mitata jopa mittauspistettä sekunnissa. Kolme analogista ja kaksi digitaalista porttia mahdollistavat yli 50 erilaisen anturin liittämisen tähän mittausjärjestelmään. Suomenkielinen DataQuest -mittaussovellus on kiinteä osa TI-Nspire CX -kämmenlaitetta. Sovellus käynnistyy automaattisesti kun anturi kytketään tiedonkeräimeen. Lab Station -tiedonkeräin voidaan liittää myös tietokoneeseen, jolloin mittausta ohjataan ja tuloksia analysoidaan TI-Nspire -tietokoneohjelman avulla. Lab Station -tiedonkeräintä voidaan käyttää myös itsenäisenä mittauslaitteena ja mittauksen jälkeen tulokset siirretään tietokoneelle tai kämmenlaitteelle. PublishView TM TI-Nspire CAS tietokoneohjelmalla voidaan luoda nyt materiaalia myös A4 muotoon. Sivulle voidaan lisätä matemaattista tekstiä, upottaa sovelluksia, kuvia ja videoleikkeitä. Näin voidaan luoda matemaattista materiaalia ja vaikka kurssikokeita. PublishView asiakirja voidaan myös julkaista verkossa ja toistaa Playerin kautta, jolloin kuka tahansa voi sitä tutkia. Tämä uusi asiakirjamuoto soveltuu erinomaisesti opettajan tai opiskelijan työkaluksi matematiikkaa sisältävän materiaalin luomiseen ja luonnontieteiden työselostusten laatimiseen.

7 TI-30X Pro MultiView TM YO-kokeen uudeen laskinohjeen myötä myös tarkkoja-arvoja tulokseksi antavat funktiolaskimet ovat sallittuja. Tämän myötä uusi TI-30X Pro MultiView -funktiolaskin on mitä parhain valinta lyhyen matematiikan laskimeksi. TI-30X Pro MultiView -funktiolaskimen isolla 4 rivisellä näytöllä käyttäjä näkee myös edelliset laskutoimitukset sekä tulokset ja voi kätevästi hyödyntää niitä uusissa laskuissa. Murtoluvut ja matemaattiset merkinnät näkyvät näytöllä samassa muodossa kuin oppikirjoissa. Laajat ja helppokäyttöiset tilastotoiminnot yhdistyvät monipuolisten tieteistoimintojen kanssa. Numeerinen derivointi ja integrointi, yhtälöryhmien sekä 2. ja 3. asteen polynomien juurten ratkaisutyökalut tekevät tästä laskimesta erinomaisen työkalun esim. lukion lyhyen matematiikan opiskelijalle. Yksikkömuunnokset ja luonnonotieteen vakiot sekä kätevät muistitoiminnot kuuluvat myös tämän uuden laskimen toimintoihin. Laskimessa oleva aurinkokenno pidentää pariston käyttöikää. Tämä laskin antaa tuloksena myös tarkkoja arvoja ja on sallittu YO-kirjoituksissa 2012 kevään kirjoituksista alkaen. Ominaisuuksia: - Selailtava historia - MathPrint grafiikka - Käyttöliittymänä valikkorakenne - Tarkat arvot tuloksissa (mm. pii ja juuret) - Muunnosnäppäin: murto desimaali - Muunnosnäppäin: tarkka likiarvo - Tilastoeditori sarakemuodossa - Yhden ja kahden muuttujan tilastolaskenta - 6 regressiota - Funktioarvojen taulukointi - Numeerinen integrointi ja derivointi - Yhtälön numeerinen ratkaisin (Solve) - 2. ja 3. asteen polynomien juuret - Luonnonvakiot ja yksikkömuunnokset - Lukujärjestelmämuunnokset - Virtalähteenä aurinkokenno ja paristo. TI-SmartViewTI-30X Pro MultiView TM TI-30X Pro MultiView -funktiolaskimelle on saatavilla myös SmartView emulaattori, jonka avulla opettaja voi havainnollistaa laskimen käyttöä tietokoneen välityksellä esim. interaktiivisen valkotaulun avulla. SmartView -emulaattorin avulla opettaja voi myös ottaa kuvaruutukaappauksia esim. laatiessaan ohjemateriaalia opiskelijoilleen.

8 T3-koulutus Nyt jos milloin korostuu T3-koulutuksen merkitys, sillä siirryttäessä symbolisen laskennan käyttöön lukio-opetuksessa on aiheeseen liittyvä koulutus tarpeen. T3-kouluttajamme ovat opettajia ja heillä on viimeisin tietämys TI-tuotteista ja niiden pedagogisesti tehokkaasta hyödyntämisestä. Kouluttajat laativat myös tukimateriaalia opetuksen ja T3-kurssien tueksi. Tätä materiaalia on ladattavissa osoitteesta Samasta paikasta löytyy ajankohtainen tieto liittyen laskimiin, YO-kirjoituksiin ja tuleviin T3 -koulutuksiin. Haluatko paikkakunnallesi T3-koulutusta? Ota yhteyttä T3-koordinaattoriin ja sovi hänen kanssa koulutuksen yksityiskohdista: Määräalennukset ja ryhmäkaupat Kun opiskelijanne hankkivat TI-laskimensa virallisilta TI-jälleenmyyjiltä, koulu on oikeutettu ilmaistuotteisiin riippuen laskinten lukumäärästä. Tarkista viralliset jälleenmyyjät ja lukuvuoden määräalennustuotteet osoitteesta Tuotetuki Virallisilta jälleenmyyjiltä hankituilla laskimilla on 3 vuoden takuu ja maahantuojan tuotetuki. Lisäksi opiskelija saa laskimensa mukana kirjautumistunnukset maahantuojan tukipalveluun. Asiakastukikeskus TEXAS INSTRUMENTS CSC Puh.: palvelee englanniski Fax: ti-cares@ti.com Maahantuonti, myynti, tuotetuki ja takuuhuolto: Laskentaväline Oy Puistolantori Helsinki p fax texas@laskentavaline.fi

4 / 2013 TI-NSPIRE CAS TEKNOLOGIA LUKIOSSA. T3-kouluttajat: Olli Karkkulainen ja Markku Parkkonen

4 / 2013 TI-NSPIRE CAS TEKNOLOGIA LUKIOSSA. T3-kouluttajat: Olli Karkkulainen ja Markku Parkkonen 4 / 2013 TI-NSPIRE CAS TEKNOLOGIA LUKIOSSA T3-kouluttajat: Olli Karkkulainen ja Markku Parkkonen 1 2 TI-Nspire CX CAS kämmenlaite kevään 2013 pitkän matematiikan kokeessa Tehtävä 1. Käytetään komentoa

Lisätiedot

Laske Laudatur ClassPadilla

Laske Laudatur ClassPadilla Teemme työstäsi helpompaa. Laske Laudatur ClassPadilla Lyhyt matematiikka, syksy 2017 Casio Scandinavia Keilaranta 17 02150 Espoo info@casio.fi Hyvä lukija, Kaksiosaiset matematiikan kokeet saivat jatkoa

Lisätiedot

Laske Laudatur ClassPadilla

Laske Laudatur ClassPadilla Teemme työstäsi helpompaa. Laske Laudatur ClassPadilla Pitkä matematiikka, syksy 2017 Casio Scandinavia Keilaranta 17 02150 Espoo info@casio.fi Hyvä lukija, Kaksiosaiset matematiikan kokeet saivat jatkoa

Lisätiedot

Laske Laudatur ClassPadilla

Laske Laudatur ClassPadilla Enemmän aikaa matematiikan opiskeluun, vähemmän aikaa laskimen opetteluun. Laske Laudatur ClassPadilla Kevät 2017 pitkä matematiikka Pitkä matematiikka, kevät 2017 Casio Scandinavia Keilaranta 17 02150

Lisätiedot

Symbolinen laskenta ja tietokoneohjelmistot lukion matematiikassa. Jussi Nieminen, Helsingin normaalilyseo

Symbolinen laskenta ja tietokoneohjelmistot lukion matematiikassa. Jussi Nieminen, Helsingin normaalilyseo Symbolinen laskenta ja tietokoneohjelmistot lukion matematiikassa Jussi Nieminen, Helsingin normaalilyseo Historiaa u Funktiolaskimet alkoivat yleistyä lukioissa 1970-luvun lopulla. u Graafiset laskimet,

Lisätiedot

TI-Nspire -teknologia Versio 3.0 Julkaisutiedot

TI-Nspire -teknologia Versio 3.0 Julkaisutiedot TI-Nspire -teknologia Versio 3.0 Julkaisutiedot Julkaisutiedot 1 Seloste Kiitos, että olet päivittänyt TI-Nspire -tuotteesi versioon 3.0. Tämä julkaisutietojen versio sisältää päivitykset seuraaviin tuotteisiin:

Lisätiedot

Symbolinen laskin perinteisissa pitka n matematiikan ylioppilaskirjoituksissa

Symbolinen laskin perinteisissa pitka n matematiikan ylioppilaskirjoituksissa Symbolinen laskin perinteisissa pitka n matematiikan ylioppilaskirjoituksissa Meri Vainio Valkeakosken Tietotien lukio / Päivölän Kansanopisto Tieteenala: Matematiikka Tiivistelmä Symbolinen laskin sallitaan

Lisätiedot

Nspire CAS - koulutus Ohjelmiston käytön alkeet Pekka Vienonen

Nspire CAS - koulutus Ohjelmiston käytön alkeet Pekka Vienonen Nspire CAS - koulutus Ohjelmiston käytön alkeet 3.12.2014 Pekka Vienonen Ohjelman käynnistys ja käyttöympäristö Käynnistyksen yhteydessä Tervetuloa-ikkunassa on mahdollisuus valita suoraan uudessa asiakirjassa

Lisätiedot

Laske Laudatur ClassPadilla

Laske Laudatur ClassPadilla Enemmän aikaa matematiikan opiskeluun, vähemmän aikaa laskimen opetteluun. Laske Laudatur ClassPadilla Pitkä matematiikka, syksy 2015 Casio Scandinavia Keilaranta 4 02150 Espoo info@casio.fi Hyvä Opettaja

Lisätiedot

Casion fx-cg20 ylioppilaskirjoituksissa apuna

Casion fx-cg20 ylioppilaskirjoituksissa apuna Casion fx-cg20 ylioppilaskirjoituksissa apuna Grafiikkalaskin on oivallinen apuväline ongelmien ratkaisun tukena. Sen avulla voi piirtää kuvaajat, ratkaista yhtälöt ja yhtälöryhmät, suorittaa funktioanalyysin

Lisätiedot

Laske Laudatur ClassPadilla

Laske Laudatur ClassPadilla Enemmän aikaa matematiikan opiskeluun, vähemmän aikaa laskimen opetteluun. Laske Laudatur ClassPadilla Lyhyt matematiikka, syksy 2015 Casio Scandinavia Keilaranta 4 02150 Espoo info@casio.fi Hyvä Opettaja

Lisätiedot

Lukiokurssien oppikirjat kaksoistutkintolaisille lv

Lukiokurssien oppikirjat kaksoistutkintolaisille lv 1 Lukiokurssien oppikirjat kaksoistutkintolaisille lv 2018-2019 Lukion oppikirjat hankitaan vain lukiotavoittein opiskeltavissa aineissa. Niitä ovat äidinkieli, englanti, ruotsi, matematiikka, terveystieto,

Lisätiedot

Laske Laudatur ClassPadilla

Laske Laudatur ClassPadilla Enemmän aikaa matematiikan opiskeluun, vähemmän aikaa laskimen opetteluun. Laske Laudatur ClassPadilla Lyhyt matematiikka, kevät 2015 Casio Scandinavia Keilaranta 4 02150 Espoo info@casio.fi Hyvä lukija,

Lisätiedot

LUKION OPPIKIRJAT KAKSOISTUTKINNOSSA OTSOLASSA LUKUVUONNA JAKSOITTAIN

LUKION OPPIKIRJAT KAKSOISTUTKINNOSSA OTSOLASSA LUKUVUONNA JAKSOITTAIN LUKION OPPIKIRJAT KAKSOISTUTKINNOSSA OTSOLASSA LUKUVUONNA 2018 2019 JAKSOITTAIN Lukuvuonna 2018 2019 lukio-opinnoissa käytettävät oppikirjat ovat nähtävissä myös Joensuun lyseon lukion aikuislinjan verkkosivuilla

Lisätiedot

FlyMarker PRO merkintälaite. Mark like a Professional

FlyMarker PRO merkintälaite. Mark like a Professional FlyMarker PRO merkintälaite Mark like a Professional Mark like a Professional FlyMarker PRO Mobile Kannettavan FlyMarker PRO merkintälaitteen avulla suurten, raskaiden ja vaikeasti liikuteltavien kappaleiden

Lisätiedot

Tabletit ja pilvipalvelu opettajan työkaluina lukiossa Hanna Naalisvaara ja Sari Tapola, Digabi - kouluttajat (luokka 41084)

Tabletit ja pilvipalvelu opettajan työkaluina lukiossa Hanna Naalisvaara ja Sari Tapola, Digabi - kouluttajat (luokka 41084) Lauantai 29.11.2014 pajat Klo13:00-13:45 Paja 1 Paja 2 Paja 3 Paja 4 Paja 5 Paja 6 Digabi - ohjelmistoihin tutustuminen Jussi Tyni, Digabi - kouluttaja (luokka 41032) Moodle työpaja sähköinen koe Tentti

Lisätiedot

Hannu Mäkiö. kertolasku * jakolasku / potenssiin korotus ^ Syöte Geogebran vastaus

Hannu Mäkiö. kertolasku * jakolasku / potenssiin korotus ^ Syöte Geogebran vastaus Perusohjeita, symbolista laskentaa Geogebralla Kielen vaihtaminen. Jos Geogebrasi kieli on vielä englanti, niin muuta se Options välilehdestä kohdasta Language suomeksi (finnish). Esittelen tässä muutaman

Lisätiedot

Vastaaminen sähköisissä kokeissa Tilannekatsausta (26.1.2015) matemaa5sten aineiden kannalta.

Vastaaminen sähköisissä kokeissa Tilannekatsausta (26.1.2015) matemaa5sten aineiden kannalta. Vastaaminen sähköisissä kokeissa Tilannekatsausta (26.1.2015) matemaa5sten aineiden kannalta. Mitä tällä hetkellä 2edetään ohjelmistoista? Ohjelmistoja, jotka ovat käytössä: haps://digabi.fi/tekniikka/ohjelmistot/

Lisätiedot

Sähköiset kokeet lukion fysiikassa ja kemiassa. Tiina Tähkä

Sähköiset kokeet lukion fysiikassa ja kemiassa. Tiina Tähkä Sähköiset kokeet lukion fysiikassa ja kemiassa Tiina Tähkä Vastaa kysymyksiin esityksen aikana Avaa älypuhelimen selaimella m.socrative.com room number: 880190 Miksi tietokoneita pitäisi käyttää arvioinnissa?

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

Oppikirjat ja -materiaalit lukuvuonna Salon lukio

Oppikirjat ja -materiaalit lukuvuonna Salon lukio Oppikirjat ja -materiaalit lukuvuonna 2019-2020 Salon lukio SUOMEN KIELI JA KIRJALLISUUS -OPPIMÄÄRÄ Kurssit 1 6: Tabletkoulu ÄI1, ÄI2, ÄI3, ÄI4, ÄI5, ÄI6 (LOPS 2016). Opettaja ohjeistaa kurssin alussa

Lisätiedot

OPPIKIRJAT vanha ops Aine ja kurssi Oppikirja

OPPIKIRJAT vanha ops Aine ja kurssi Oppikirja OPPIKIRJAT 2017 2018 vanha ops Aine ja kurssi Oppikirja Äidinkieli 7 Särmä ja tehtävävihko 7 (Otava) 8-9 Särmä ja Ylioppilastekstejä 2017 SKS/ÄOL ISBN-10: 9522228869 11 Särmä Kielenhuolto (vihko) (Otava)

Lisätiedot

Digikansalaiseksi Olarin lukiossa

Digikansalaiseksi Olarin lukiossa Digikansalaiseksi Olarin lukiossa Olarin lukion ipad-ryhmä 2015 Kuvat: Helmi Hytti Hyvä Olarin lukion 1. vuosikurssin opiskelija ja opiskelijan huoltaja Tieto- ja viestintätekniikka on olennainen osa nykylukiolaisen

Lisätiedot

Materiaalia, ohjeita, videoita sekä lisätietoja opettajille tarjottavasta koulutuksesta osoitteessa:

Materiaalia, ohjeita, videoita sekä lisätietoja opettajille tarjottavasta koulutuksesta osoitteessa: Kevään Lyhyen matematiikan YO-kokeen TI-Nspire CAS -ratkaisut Nämä ratkaisut tehty alusta loppuun TI-Nspire CX CAS -ohjelmistolla ja tallennettu lopuksi PDF -muotoon. Tarkoituksena on havainnollistaa,

Lisätiedot

TI-Nspire CX -telakointiasema Asennusopas

TI-Nspire CX -telakointiasema Asennusopas TI-Nspire CX -telakointiasema Asennusopas Lisätietoja TI-teknologiasta saat tukisivustolta osoitteessa education.ti.com/eguide. Tärkeitä tietoja Texas Instruments ei myönnä minkäänlaista nimenomaista tai

Lisätiedot

Differentiaali- ja integraalilaskenta 1. Tietokoneharjoitus: ratkaisut

Differentiaali- ja integraalilaskenta 1. Tietokoneharjoitus: ratkaisut Johdanto Kokeile tavallista numeroilla laskemista: yhteen-, kerto- ja jakolaskuja sekä potenssiinkorotusta. 5 (3.1) Differentiaali- ja integraalilaskenta 1 Tietokoneharjoitus: ratkaisut Kurssin 1. alkuviikon

Lisätiedot

Salon lukion oppikirjat ja -materiaalit lukuvuonna

Salon lukion oppikirjat ja -materiaalit lukuvuonna Salon lukion oppikirjat ja -materiaalit lukuvuonna 2018 19 SUOMEN KIELI JA KIRJALLISUUS Kurssit 1 3: Tabletkoulu ÄI1, ÄI2, ÄI3 (LOPS 2016). Opettaja ohjeistaa kurssin alussa oppimateriaalin hankintaan.

Lisätiedot

I. Perusteita. Pohdin-projekti Symbolisen laskimen käyttö opetuksessa

I. Perusteita. Pohdin-projekti Symbolisen laskimen käyttö opetuksessa Pohdin-projekti Symbolisen laskimen käyttö opetuksessa Laskimien käyttöön liittyvä YTL:n ohjeistus ja lähes kaikenlaisten laskinten salliminen 1 ylioppilaskirjoituksissa muuttaa sekä matematiikan että

Lisätiedot

Digitaaliset fysiikan ja kemian kokeet. Tiina Tähkä Kemian jaoksen jäsen 2.2.2015

Digitaaliset fysiikan ja kemian kokeet. Tiina Tähkä Kemian jaoksen jäsen 2.2.2015 Digitaaliset fysiikan ja kemian kokeet Tiina Tähkä Kemian jaoksen jäsen 2.2.2015 DIGABI ylioppilastutkinnon sähköistämisprojekti Mitä tiedämme nyt fysiikan ja kemian kokeista? Koe suoritetaan suljetussa

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. TEXAS INSTRUMENTS TI-NSPIRE http://fi.yourpdfguides.com/dref/4680829

Käyttöoppaasi. TEXAS INSTRUMENTS TI-NSPIRE http://fi.yourpdfguides.com/dref/4680829 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

TI-30X II funktiolaskimen pikaohje

TI-30X II funktiolaskimen pikaohje 0 TI-30X II funktiolaskimen pikaohje Sisältö Näppäimet... 1 Resetointi... 1 Aiempien laskutoimitusten muokkaaminen... 2 Edellisen laskutoimituksen tuloksen hyödyntäminen (ANS) ja etumerkki... 3 DEL ja

Lisätiedot

Digabi Kohti sähköistä ylioppilaskoetta. Digabi-kouluttaja Ari Myllyviita, kemian ja matematiikan lehtori, Hgin yliopiston Viikin normaalikoulu

Digabi Kohti sähköistä ylioppilaskoetta. Digabi-kouluttaja Ari Myllyviita, kemian ja matematiikan lehtori, Hgin yliopiston Viikin normaalikoulu Digabi Kohti sähköistä ylioppilaskoetta Digabi-kouluttaja Ari Myllyviita, kemian ja matematiikan lehtori, Hgin yliopiston Viikin normaalikoulu Luennon sisältöjä Aikataulut sähköistyksen osalta eri oppiaineissa

Lisätiedot

Lukuvuosi Luonnontiede- ja matematiikkaluokka

Lukuvuosi Luonnontiede- ja matematiikkaluokka Mertalan koulun LuMa-luokka Lukuvuosi 2017-2018 Luonnontiede- ja matematiikkaluokka LuMa-luokka tarjoaa ylöspäin eriyttävää opetusta matematiikassa, fysiikassa ja kemiassa vahvan pohjan perusopinnoissa

Lisätiedot

Geogebra -koulutus. Ohjelmistojen pedagoginen hyödyntäminen

Geogebra -koulutus. Ohjelmistojen pedagoginen hyödyntäminen Geogebra -koulutus Ohjelmistojen pedagoginen hyödyntäminen Geogebra Ilmainen dynaaminen matematiikkaohjelmisto osoitteessa http://www.geogebra.org Geogebra-sovellusversion voi asentaa tietokoneilla ja

Lisätiedot

ClassPad 330 plus ylioppilaskirjoituksissa apuna

ClassPad 330 plus ylioppilaskirjoituksissa apuna ClassPad 330 plus ylioppilaskirjoituksissa apuna Suomessa sallittiin CAS (Computer Algebra System) laskimien käyttö keväästä 2012 alkaen ylioppilaskirjoituksissa. Norjassa ja Ruotsissa vastaava kehitys

Lisätiedot

TI-Nspire laboratoriokytkentätelineen. opas

TI-Nspire laboratoriokytkentätelineen. opas TI-Nspire laboratoriokytkentätelineen opas Tämä opas koskee TI-Nspire -ohjelmiston versiota 3.1. Uusin versio asiakirjoista on saatavilla Internet-sivustolta education.ti.com/guides. Tärkeitä tietoja Ellei

Lisätiedot

Casion fx-cg20 ylioppilaskirjoituksissa apuna

Casion fx-cg20 ylioppilaskirjoituksissa apuna Casion fx-cg20 ylioppilaskirjoituksissa apuna Grafiikkalaskin on oivallinen apuväline ongelmien ratkaisun tukena. Sen avulla voi piirtää kuvaajat, ratkaista yhtälöt ja yhtälöryhmät, suorittaa funktioanalyysin

Lisätiedot

PILVIPALVELUT HYÖTYKÄYTÖSSÄ. Jarkko Muhonen TeamProg

PILVIPALVELUT HYÖTYKÄYTÖSSÄ. Jarkko Muhonen TeamProg PILVIPALVELUT HYÖTYKÄYTÖSSÄ Jarkko Muhonen TeamProg Mikä ihmeen pilvipalvelu? Pilvipalvelu tarkoittaa, että ohjelmat ja asiakirjat eivät sijaitse omalla koneella vaan jossakin internetissä sijaitsevalla

Lisätiedot

Sähköisten ylioppilaskirjoitusten järjestämisestä ja koetilan varustelusta

Sähköisten ylioppilaskirjoitusten järjestämisestä ja koetilan varustelusta Sähköisten ylioppilaskirjoitusten järjestämisestä ja koetilan varustelusta Mitä milloinkin tapahtuu? Mitä pitää tehdä nyt? Mitä ei vielä tiedetä? ylioppilastutkinto.fi digabi.fi Sähköinen koe käyttöön

Lisätiedot

Lyhyen matematiikan ylioppilaskoe ClassPadilla - kevät 2013

Lyhyen matematiikan ylioppilaskoe ClassPadilla - kevät 2013 Lyhyen matematiikan ylioppilaskoe ClassPadilla - kevät 2013 Enemmän aikaa matematiikan opiskeluun, vähemmän aikaa laskimen opetteluun. Casio Scandinavia Keilaranta 4 02150 Espoo info@casio.fi Arvoisa lukija,

Lisätiedot

Lukioiden TVT-koulutusesite Kevät 2013

Lukioiden TVT-koulutusesite Kevät 2013 Lukioiden TVT-koulutusesite Kevät 2013 Sivistystoimi Nuoriso- ja aikuiskoulutus Aika Teema Paikka Kohderyhmä Ilmoittautuminen Tammi-helmikuu 17.1. klo 13.15 15.30 Symboliset laskimet Martinlaakson lukio

Lisätiedot

Johdantoa. Jokaisen matemaatikon olisi syytä osata edes alkeet jostakin perusohjelmistosta, Java MAPLE. Pascal MathCad

Johdantoa. Jokaisen matemaatikon olisi syytä osata edes alkeet jostakin perusohjelmistosta, Java MAPLE. Pascal MathCad Johdantoa ALGORITMIT MATEMA- TIIKASSA, MAA Vanhan vitsin mukaan matemaatikko tietää, kuinka matemaattinen ongelma ratkaistaan, mutta ei osaa tehdä niin. Vitsi on ajalta, jolloin käytännön laskut eli ongelman

Lisätiedot

bloggie - hauska ja helppo Mobile HD Snap -kamera

bloggie - hauska ja helppo Mobile HD Snap -kamera Tiedote 7.1.20100 bloggie - hauska ja helppo Mobile HD Snap -kamera Pieni ja kompakti MHS-PM5/PM5K ja MHS-CM5 tallentaa 1920x1080 teräväpiirtoisia MP4-videoita ja viiden megapikselin valokuvia. Tyylikäs,

Lisätiedot

RISTIINAN LUKIO Lv OPPIKIRJALUETTELO

RISTIINAN LUKIO Lv OPPIKIRJALUETTELO RISTIINAN LUKIO Lv 2018-2019 OPPIKIRJALUETTELO Kannettava tietokone Lukiolaisten täytyy hankkia kannettava tietokone lukio-opintoja varten. Omaa kannettavaa tarvitaan tietotekniikan 1-kurssilla heti lukion

Lisätiedot

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv. 2017-2018 Piirros Mika Kolehmainen Valinnaisaineiden valinta tapahtuu Wilmassa huoltajan Wilma-tunnuksella 4. lk oppilaan huoltaja valitsee varsinaisesta

Lisätiedot

ClassPad 330 plus ylioppilaskirjoituksissa apuna

ClassPad 330 plus ylioppilaskirjoituksissa apuna ClassPad 330 plus ylioppilaskirjoituksissa apuna Suomessa sallittiin CAS (Computer Algebra System) laskimien käyttö keväästä 2012 alkaen ylioppilaskirjoituksissa. Norjassa ja Ruotsissa vastaava kehitys

Lisätiedot

MATEMATIIKAN DIGITAALISEN YO-KOKEEN MÄÄRÄYKSET

MATEMATIIKAN DIGITAALISEN YO-KOKEEN MÄÄRÄYKSET MATEMATIIKAN DIGITAALISEN YO-KOKEEN MÄÄRÄYKSET Matematiikan kokeen määräykset koskevat ensimmäisen kerran kevään 2019 tutkintoa Riihimäen lukio Heini Eveli 9.1.2019 MATEMATIIKAN YLIOPPILASKOE Pitkän matematiikan

Lisätiedot

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv. 2019-2020 Piirros Mika Kolehmainen Haukiputaan koulun 5. luokan valinnaiset aineet Liikunnan syventävä (2 h) (LIV10.3) Musiikin syventävä (1h)

Lisätiedot

Opiskelijoiden TVT:n käyttö sähköistyvässä lukiossa. Tarja-Riitta Hurme, Minna Nummenmaa & Erno Lehtinen, Oppimistutkimuksen keskus, OKL

Opiskelijoiden TVT:n käyttö sähköistyvässä lukiossa. Tarja-Riitta Hurme, Minna Nummenmaa & Erno Lehtinen, Oppimistutkimuksen keskus, OKL Opiskelijoiden TVT:n käyttö sähköistyvässä lukiossa Tarja-Riitta Hurme, Minna Nummenmaa & Erno Lehtinen, Oppimistutkimuksen keskus, OKL Tutkimuksen kohteena Opiskelijoiden tvt:n käyttö Laitteet ja ohjelmistot

Lisätiedot

Fx-CP400 -laskimella voit ratkaista yhtälöitä ja yhtälöryhmiä eri tavoin.

Fx-CP400 -laskimella voit ratkaista yhtälöitä ja yhtälöryhmiä eri tavoin. 3. Yhtälöt Fx-CP400 -laskimella voit ratkaista yhtälöitä ja yhtälöryhmiä eri tavoin. 3.1 Ensimmäisen asteen yhtälöt Ratkaise yhtälö. 3 x ( x 3) 4x 5 Kirjoita tehtävä sellaisenaan, maalaa se ja käytä Interactive

Lisätiedot

Mika Setälä Lehtori Lempäälän lukio

Mika Setälä Lehtori Lempäälän lukio LOPS 2016 matematiikka Mika Setälä Lehtori Lempäälän lukio Millainen on input? Oppilaiden lähtötaso edellisiin lukion opetussuunnitelmiin nähden pitää huomioida kun lukion uutta opetussuunnitelmaa tehdään.

Lisätiedot

KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA

KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA Asennusohjeiden sisältö 1. RICA optimointiohjelmoinnin periaate isoftloaderilla... 2 2. RICA isoftloader toimituspaketin sisältö... 3 3. isoftloader Sync-ohjelmiston

Lisätiedot

Kirja on jaettu kahteen osaan: varsinaiseen- ja lisätieto-osioon. Varsinainen

Kirja on jaettu kahteen osaan: varsinaiseen- ja lisätieto-osioon. Varsinainen Alkusanat Tämän tieto- ja viestintätekniikan oppikirjan ensimmäinen versio (1. painos) syntyi vuonna 2006 Jyväskylän yliopiston tietotekniikan laitokselle tekemäni pro gradu -tutkielmani yhteydessä. Tutkimuksessani

Lisätiedot

OPPIKIRJATON OPETUS! Kari Nieminen!! Tampereen yliopiston normaalikoulu!! ITK 2015!

OPPIKIRJATON OPETUS! Kari Nieminen!! Tampereen yliopiston normaalikoulu!! ITK 2015! OPPIKIRJATON OPETUS! Kari Nieminen!! Tampereen yliopiston normaalikoulu!! ITK 2015! OMA TAUSTA! Matematiikan opetukseen liittyvä FL-tutkielma tietojenkäsittelyopissa 90-luvun alussa! Jatko-opiskelija "Mobile

Lisätiedot

Sähköinen ylioppilaskirjoitus päivän tilanne

Sähköinen ylioppilaskirjoitus päivän tilanne Sähköinen ylioppilaskirjoitus päivän tilanne Milloin yo-koe sähköistyy? Millainen järjestelmästä on tulossa? Mitä vehkeitä tarvitaan ja kuka ne maksaa? Miten voin osallistua? #digabi ylioppilastutkinto.fi

Lisätiedot

Luova opettaja, luova oppilas matematiikan tunneilla

Luova opettaja, luova oppilas matematiikan tunneilla Luova opettaja, luova oppilas matematiikan tunneilla ASKELEITA LUOVUUTEEN - Euroopan luovuuden ja innovoinnin teemavuoden 2009 päätösseminaari Anni Lampinen konsultoiva opettaja, Espoon Matikkamaa www.espoonmatikkamaa.fi

Lisätiedot

Opi kuvin: By Choice v.1.4 asennus Asennus järjestelmänvalvojan oikeuksin

Opi kuvin: By Choice v.1.4 asennus Asennus järjestelmänvalvojan oikeuksin Opi kuvin: By Choice v.1.4 asennus Asennus järjestelmänvalvojan oikeuksin Opi kuvin: By Choice 1.4 sisältää ilmaisen, yli 3000 symbolia sisältävän symbolipäivityksen. Uudet kuvasymbolit löytyvät erillisistä

Lisätiedot

Suurikokoiset LCD kosketusnäytöt HUMAN TOUCH

Suurikokoiset LCD kosketusnäytöt HUMAN TOUCH Suurikokoiset LCD kosketusnäytöt HUMAN TOUCH 1 Suurikokoiset LCD kosketusnäytöt HUMAN TOUCH Interaktiivisten valkotaulujen yleistyessä luokkatiloissa, uuden teknologian näyttöjen suosio on tullut kaikkialla

Lisätiedot

5.6.3 Matematiikan lyhyt oppimäärä

5.6.3 Matematiikan lyhyt oppimäärä 5.6.3 Matematiikan lyhyt oppimäärä Matematiikan lyhyen oppimäärän opetuksen tehtävänä on tarjota valmiuksia hankkia, käsitellä ja ymmärtää matemaattista tietoa ja käyttää matematiikkaa elämän eri tilanteissa

Lisätiedot

Laskimesta syöttämällä pisteet. Laskimen kuvaajalta. Siis leikkauspisteessähän y = 0!

Laskimesta syöttämällä pisteet. Laskimen kuvaajalta. Siis leikkauspisteessähän y = 0! MAA YO K0 ja symbolinen laskin Ratkaisut laati JuLe/LYLL Tämä tutkielma on tehty, jotta selviäisi, mikä merkitys symbolisella laskimella on pitkän matematiikan yo- tehtävien ratkaisussa tällä hetkellä.

Lisätiedot

TI-Nspire Navigator Versio 3.2

TI-Nspire Navigator Versio 3.2 TI-Nspire Navigator Versio 3.2 1 Johdanto Kiitos TI-Nspire Navigator -järjestelmän päivittämisestä versioon 3.2. Näiden julkaisutietojen tarkoitus on auttaa TI Nspire Navigator -järjestelmän aikaisempia

Lisätiedot

LUMA Suomi kehittämisohjelma 8.10.2015 14:53 Joustava yhtälönratkaisu Matemaattinen Ohjelmointi ja Yhtälönratkaisu

LUMA Suomi kehittämisohjelma 8.10.2015 14:53 Joustava yhtälönratkaisu Matemaattinen Ohjelmointi ja Yhtälönratkaisu (MOJYR) Sisällysluettelo (MOJYR)... 1 1. Taustaa... 1 2. MOJYR-ohjelma... 2 2.1 Ohjelman asentaminen... 2 2.2 Käyttöliittymä... 2 3. Puumalli... 3 4. MOJYR-ohjelman ominaisuudet... 5 4.1 Yhtälön muodostaminen...

Lisätiedot

Tilauksen voi lähettää sähköpostitse: tai tuoda kirjakauppaan

Tilauksen voi lähettää sähköpostitse: tai tuoda kirjakauppaan ÄHTÄRIN LUKION OPPIKIRJAT LUKUVUOSI 2018-2019 Tilaajan nimi ja yhteystiedot: ENNAKKOTILAUSHINNAT Tilauksen voi lähettää sähköpostitse: honkaniemen.kirjak@netikka.fi tai tuoda kirjakauppaan Ennakkotilaushinnat

Lisätiedot

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto Windows 10:n asennus, päivitysten tarkistus ja Abitti-asetukset Kytke tietokone verkkovirtaan ennen koneen käynnistämistä! Windows 10 Home käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

Kirja on jaettu kahteen osaan: varsinaiseen- ja lisätieto-osioon. Varsinainen

Kirja on jaettu kahteen osaan: varsinaiseen- ja lisätieto-osioon. Varsinainen Alkusanat Tämä tieto- ja viestintätekniikan oppikirja on päivitetty versio vuonna 2007 julkaisemastani Tieto- ja viestintätekniikka -oppikirjasta. Päivityksessä kirjan sisällöt on ajantasaistettu ja samalla

Lisätiedot

opetuksessa Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta / Emmi Jeskanen ja Taina Sirkiä/ MAOL 2014 www.helsinki.fi/yliopisto 14.4.

opetuksessa Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta / Emmi Jeskanen ja Taina Sirkiä/ MAOL 2014 www.helsinki.fi/yliopisto 14.4. Tutkimuksellinen k paineanturin käyttö kemian opetuksessa Emmi Jeskanen & Taina Sirkiä Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta / Emmi www.helsinki.fi/yliopisto 14.4.2014 1 Tutkimuksellinen kemian opetus

Lisätiedot

Kun tilariville ilmestyy BATT-merkki, on aika vaihtaa paristot.

Kun tilariville ilmestyy BATT-merkki, on aika vaihtaa paristot. Liite C: Huolto- ja takuutiedot C Paristot... 578 Ongelmien ilmetessä... 581 TI-tuotepalvelu ja takuutiedot... 582 Tämä liitteen tiedot saattavat olla hyödyllisiä kun käytät TI-89 / TI-92 Plus-laskinta.

Lisätiedot

Digitaaliset kemian kokeet. Tiina Tähkä Kemian jaoksen jäsen

Digitaaliset kemian kokeet. Tiina Tähkä Kemian jaoksen jäsen Digitaaliset kemian kokeet Tiina Tähkä Kemian jaoksen jäsen 19.3.2015 DIGABI ylioppilastutkinnon sähköistämisprojekti Mitä tiedämme nyt fysiikan ja kemian kokeista? Koe suoritetaan suljetussa ympäristössä

Lisätiedot

Sanna Pensonen, suunnittelija. Saamelaisalueen koulutuskeskus Virtuaalikoulu www.sogsakk.fi/virtuaalikoulu

Sanna Pensonen, suunnittelija. Saamelaisalueen koulutuskeskus Virtuaalikoulu www.sogsakk.fi/virtuaalikoulu Sanna Pensonen, suunnittelija Tablettien hyödyntäminen opetuksessa Tablettien hyödyntäminen opetuksessa Tablettitietokoneiden käyttö koulussa vahvistaa lasten ongelmanratkaisutaitoja (Yle uutiset 6.8.14)

Lisätiedot

Laskimet / Casio. Peruslaskimet. 1 4 MFKA-Kustannus Oy - Rautatieläisenkatu 6-00520 HELSINKI - Puh. 09-1 502378 - mfka@mfka. fi

Laskimet / Casio. Peruslaskimet. 1 4 MFKA-Kustannus Oy - Rautatieläisenkatu 6-00520 HELSINKI - Puh. 09-1 502378 - mfka@mfka. fi Peruslaskimet Lompakkomallinen peruslaskin, kova kotelo. Peruslaskutoimitukset, valuuttalaskenta, riippumaton muisti, katelaskenta. Virtalähde: 1 xlr54 paristo. Mitat 8x1 27x1 04 mm. Paino: 45 g. Tuote

Lisätiedot

PERUSLASKUJA. Kirjoita muuten sama, mutta ota välilyönti 4:n jälkeen 3/4 +5^2

PERUSLASKUJA. Kirjoita muuten sama, mutta ota välilyönti 4:n jälkeen 3/4 +5^2 PERUSLASKUJA Matemaattisten lausekkeiden syöttäminen: Kirjoita ilman välilyöntejä /+^2 Kirjoita muuten sama, mutta ota välilyönti :n jälkeen / +^2 Kopioi molemmat matematiikka-alueet ja liiku alueen sisällä

Lisätiedot

MOBISITE-TYÖKALUN SISÄLTÄMÄT TOIMINNOT

MOBISITE-TYÖKALUN SISÄLTÄMÄT TOIMINNOT MOBISITE-TYÖKALU MobiSite on työkalu matkapuhelimeen soveltuvan mobiilisivuston rakentamiseen. AIMO-järjestelmän jatkuvasti päivittyvä päätelaitetunnistus tunnistaa useimmat puhelinmallit ja mukauttaa

Lisätiedot

Perusopetuksen matematiikan pitkittäisarviointi 2005-2012

Perusopetuksen matematiikan pitkittäisarviointi 2005-2012 5.10.2015 MAOL RAUMA / JoJo 1 Perusopetuksen matematiikan pitkittäisarviointi 2005-2012 5.10.2015 MAOL RAUMA / JoJo 2 Opetushallitus Koulutuksen seurantaraportti 2013:4 5.10.2015 MAOL RAUMA / JoJo 3 1

Lisätiedot

Matematiikka vuosiluokat 7 9

Matematiikka vuosiluokat 7 9 Matematiikka vuosiluokat 7 9 Matematiikan opetuksen ydintehtävänä on tarjota oppilaille mahdollisuus hankkia sellaiset matemaattiset taidot, jotka antavat valmiuksia selviytyä jokapäiväisissä toiminnoissa

Lisätiedot

VALINNAISET OPINNOT Laajuus: Ajoitus: Kood Ilmoittautuminen weboodissa (ja päättyy 06.03.2016.)

VALINNAISET OPINNOT Laajuus: Ajoitus: Kood Ilmoittautuminen weboodissa (ja päättyy 06.03.2016.) VALINNAISET OPINNOT Valinnaisia opintoja pedagogisten opintojen yleistavoitteiden suuntaisesti tarjoavat normaalikoulu, kasvatustiede ja ainedidaktiikka. Laajuus: 3 opintopistettä Ajoitus: Pääsääntöisesti

Lisätiedot

MATEMATIIKAN YLIOPPILASKOE INFO JA PRELIMINÄÄRI

MATEMATIIKAN YLIOPPILASKOE INFO JA PRELIMINÄÄRI MATEMATIIKAN YLIOPPILASKOE INFO JA PRELIMINÄÄRI KOKEESEEN VALMISTAUTUMINEN Testaa, että saat omat koneesi abittiin Jos käytät kokeessa omaa laskinta tai talukkokirjaa, tuo ne tarkistettaviksi ennen koetta

Lisätiedot

Työvälineistä komentoihin

Työvälineistä komentoihin Työvälineistä komentoihin Miten GeoGebralla piirretään funktioita? Kohtasitko ongelmia GeoGebran käytössä? Millaisia? Kohtaisitko tilanteita, joissa jonkin funktion piirtäminen GeoGebralla ei onnistunutkaan?

Lisätiedot

ArcInfo WEB-POHJAINEN TYÖKALU HITSAUSPARAMETRIDATAN ANALYSOINTIIN

ArcInfo WEB-POHJAINEN TYÖKALU HITSAUSPARAMETRIDATAN ANALYSOINTIIN ArcInfo WEB-POHJAINEN TYÖKALU HITSAUSPARAMETRIDATAN ANALYSOINTIIN 23.07.2019 ArcInfo WEB-POHJAINEN TYÖKALU HITSAUSPARAMETRIDATAN ANALYSOINTIIN Oletko koskaan kaivannut perustasoista, käyttäjäystävällistä

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

Pika-aloitusopas. Haku Voit etsiä sivustoja, henkilöitä tai tiedostoja. Sivuston tai uutisviestin luominen

Pika-aloitusopas. Haku Voit etsiä sivustoja, henkilöitä tai tiedostoja. Sivuston tai uutisviestin luominen Pika-aloitusopas Saa aikaan enemmän olinpaikastasi riippumatta suojatun käytön, jakamisen ja tiedostotallennuksen avulla. Kirjaudu sisään Office 365 -tilaukseesi ja valitse SharePoint sovellusten käynnistyksestä.

Lisätiedot

TBS2104 = Oikea kouluskooppi

TBS2104 = Oikea kouluskooppi TBS2104 = Oikea kouluskooppi Tektronix on tehnyt TBS2000:tta skooppisarjan oppilaitoskäyttöön. Sen suunnittelun lähtökohtana ei ole ollut pelkästään alahainen hinta, vaan aidon oikeasti opetustyötä tukevat

Lisätiedot

lineitä oppimisen tueksi

lineitä oppimisen tueksi Moodlen välineitv lineitä oppimisen tueksi Ennakkotehtävä Sinulle: 1. Mieti valmiiksi aihe, josta alat laatia verkkokurssia tai kurssin osaa. Verkko tutuksi -kurssilla on tavoitteena suunnitella joko kokonainen

Lisätiedot

Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive

Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive Koulutuksen aikana harjoitellaan tiedostojen ja kuvien siirtoa Google Drive-palveluun sekä tiedostojen jakamista Lisäksi harjoitellaan Google Docs (Asikirjat)

Lisätiedot

Digikamera. Perustietoa digikamerasta ja kuvien siirtämisestä tietokoneelle

Digikamera. Perustietoa digikamerasta ja kuvien siirtämisestä tietokoneelle TEEMA 1 Tietokoneen peruskäyttö Digikamera Perustietoa digikamerasta ja kuvien siirtämisestä tietokoneelle Tämä tietopaketti hahmottaa lukijalle, millä tavalla kuvat voidaan siirtää kamerakännykästä tai

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys ClassPad fx-cp400 päivitys + Manager for ClassPad II Subscription päivitys Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

MATO-hankkeen tuloksia

MATO-hankkeen tuloksia MATO-hankkeen tuloksia 2009-2013 Juho Airola Hankkeen haaste Pitkän matematiikan valitsevien lukiolaisten määrä vähenee Opiskelijoilla on käytettävissään paljon tietoteknisiä välineitä, mutta niitä käytetään

Lisätiedot

StatCrunch -laskentasovellus

StatCrunch -laskentasovellus StatCrunch -laskentasovellus Yleistä sovelluksesta StatCrunch on Integrated Analytics LLC:n valmistama sovellus tilastotieteellisten analyysien tuottamista varten. Se on verkon yli käytettävä analyysisovellus,

Lisätiedot

Oppituntitallennus lukiomatematiikan opetuksessa. Juha Pitkänen Kerttulin lukio Aurajoen toimipiste 2013

Oppituntitallennus lukiomatematiikan opetuksessa. Juha Pitkänen Kerttulin lukio Aurajoen toimipiste 2013 Oppituntitallennus lukiomatematiikan opetuksessa Juha Pitkänen Kerttulin lukio Aurajoen toimipiste 2013 Tallenteet lukiomatematiikassa Juha Pitkänen Kerttulin lukio Aurajoen toimipiste 2013 OPPIMISYMPÄRISTÖ

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

ÄI08 ja ÄI09: ÄLY (sähköinen oppimisympäristö): rekisteröidy ja maksa (24,90/vuosi):

ÄI08 ja ÄI09: ÄLY (sähköinen oppimisympäristö): rekisteröidy ja maksa (24,90/vuosi): KUNINKAANTIEN LUKIO Lukuvuonna 2018-2019 käytettävät oppikirjat ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS ÄI01 - ÄI06: Särmä: Suomen kieli ja kirjallisuus: 978-951-1-28914-2 Otava TAI SÄRMÄ: Suomen kieli ja kirjallisuus

Lisätiedot

Kaikki vastaajat (N=819) 25% 26% 22% 27%

Kaikki vastaajat (N=819) 25% 26% 22% 27% Kaikki vastaajat (N=819) % 30 20 10 0 25% 26% 22% 27% 29% 36% 7. 8. 9. 34% 52% % 52 50 48 48% 46 Tyttö Poika Aloittelija: minulla ei ole kokemusta ipadin käytöstä Noviisi: minulla on ipadin peruskäyttökokemusta,

Lisätiedot

AINE KIRJAN NIMI + TEKIJÄ ISBN KUSTANTAJA

AINE KIRJAN NIMI + TEKIJÄ ISBN KUSTANTAJA AINE KIRJAN NIMI + TEKIJÄ ISBN KUSTANTAJA MATEMA- TIIKKA LUONNONTUT KIMUS Kirjakuja 6 oppikirja, (Alhainen, Komulainen) UUDISTUNUT PAINOS Kirjakuja 6 tehtäväkirja (Alhainen, Komulainen) UUDISTUNUT PAINOS

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

Tervetuloa opiskelemaan DIGITAALI- TEKNIIKKAA! Digitaalitekniikan matematiikka Luku 0 Sivu 1 (9)

Tervetuloa opiskelemaan DIGITAALI- TEKNIIKKAA! Digitaalitekniikan matematiikka Luku 0 Sivu 1 (9) Tervetuloa opiskelemaan DIGITAALI- TEKNIIKKAA! Digitaalitekniikan matematiikka Luku 0 Sivu 1 (9) Digitaalitekniikan matematiikka Luku 0 Sivu 2 (9) Yleistä opintojaksosta Laajuus 3 op = 80 h, kokonaan lukukauden

Lisätiedot

Kursseilla ei käytetä tehtäväkirjoja. Sen sijaan opiskelijalla tulee olla oma kannettava.

Kursseilla ei käytetä tehtäväkirjoja. Sen sijaan opiskelijalla tulee olla oma kannettava. KUNINKAANTIEN LUKIO Lukuvuonna 2017 2018 käytettävät oppikirjat ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS Ykkösvuoden opiskelijat: ÄI01 - ÄI03: Särmä: Suomen kieli ja kirjallisuus: 978-951-1-28914-2 Otava TAI SÄRMÄ:

Lisätiedot

1 Asentaminen. 2 Yleistä ja simuloinnin aloitus 12/2006 1.1.1

1 Asentaminen. 2 Yleistä ja simuloinnin aloitus 12/2006 1.1.1 1 Asentaminen...2 2 Yleistä ja simuloinnin aloitus...2 2.1 PI-säätimet...3 2.2 Trendit...4 3 Lämpölaitoksen ohjaus...5 4 Voimalan alkuarvojen muuttaminen...6 5 Tulostus...8 6 Mahdollisia ongelmia...8 6.1

Lisätiedot

T&M Autori Versio Series 60 -puhelimiin

T&M Autori Versio Series 60 -puhelimiin T&M Autori Versio 5.0.0 Series 60 -puhelimiin Asennusohje 19. huhtikuuta 2010 TIETOMEKKA T&M Autori asennusohje - 2 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO 2 1. YLEISTÄ 3 2. UUDEN MUISTIKORTIN ASENNUS 3 3. T&M

Lisätiedot

Sormitietokoneet alkuopetuksessa pintaselailua vai syvällistä oppimista?

Sormitietokoneet alkuopetuksessa pintaselailua vai syvällistä oppimista? Sormitietokoneet alkuopetuksessa pintaselailua vai syvällistä oppimista? ITK2012 Call for papers vaihe Sari Muhonen, luokanopettaja, Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu Ari Myllyviita, hankekoordinaattori,

Lisätiedot

ICT-info opiskelijoille

ICT-info opiskelijoille ICT-info opiskelijoille 2019 BYOD on toimintamalli, joka on nopeasti yleistymässä niin yrityksissä kuin oppilaitoksissakin. BYOD-kokonaisuuteen kuuluu WLAN, tulostus, tietoturva, sovellukset, IT-luokat,

Lisätiedot