Dolphin EasyReader Käyttöohje

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Dolphin EasyReader Käyttöohje"

Transkriptio

1 Dolphin EasyReader Käyttöohje Tämä on täydellinen tekstiä ja ääntä sisältävä DAISY digitaalinen puhuva kirja (DTB), äänitetty käyttäen puhesynteesiääntä.

2 Sisältö Dolphin EasyReader Käyttöohje... 1 Sisältö... 2 Kappale Dolphin EasyReaderin peruskäyttö... 4 Kappale Katsaus käyttöliittymiin Dolphin EasyReaderin näytöllä näkyvät toiminnot - Normaali ikkuna Dolphin EasyReaderin näytöllä näkyvät toiminnot - Kompakti ikkuna Ponnahdusvalikko Kappale Kirjan avaaminen Tietoa digitaalisista puhuvista kirjoista (DAISY- ja ANSI NISO) DAISY DTB-tyypit, joita Dolphin EasyReader-ohjelmalla voidaan toistaa ANSI/NISO Z39.86 DTB-kirjat, jotka Dolphin EasyReader voi toistaa Tietoja tekstitiedostoista Tietoja HTML-tiedostoista Tietoa Daisy XML-tiedostoista Kappale Siirtyminen DTB-kirjassa Kappale Navigointikeskus Navigointikeskus - Kirjasto Navigointikeskus - Sisällys Navigointikeskus - kirjanmerkit Kappale Kirjanmerkkien lisääminen Vapaamuotoiset muistiinpanot Kirjanmerkeissä siirtyminen Kappale Etsi Kappale Haku Kappale Ominaisuudet Yleiset ominaisuudet Korostusasetukset Toiston ominaisuudet Näytön ominaisuudet Kappale Äänenvoimakkuuden säätö Kappale Minitoistin... 38

3 11.1 Normaali minitoistin Kompakti minitoistin Kappale Puhetuki (Automaattinen toisto) Kappale Näppäinoikotiet Kappale Aktivointi, tuki ja rekisteröinti Tuotteen aktivointi Tuki ja tuotteen rekisteröinti Loppukäyttäjän lisenssisopimus (EULA)... 49

4 Kappale 1 Dolphin EasyReaderin peruskäyttö Tämä käyttöohje voidaan toistaa koska tahansa painamalla näppäimistön näppäintä F1. Päästäksesi alkuun tämän ohjeen selailussa, tutustu seuraaviin perustoimintoihin: Aloittaaksesi tai pysäyttääksesi toiston, paina välilyöntiä. Siirtyäksesi lauseiden välillä, paina Nuoli vasemmalle tai Nuoli oikealle liikkuaksesi kirjassa tai tässä ohjeessa taakse- tai eteenpäin. Siirtyäksesi otsikoiden, kappaleiden tai osien välillä, paina Nuoli ylös tai Nuoli alas-näppäimiä liikkuaksesi taakse- tai eteenpäin. Hakeaksesi kaikkia sanan esiintymiä, paina Ctrl + S ja kirjoita haettava teksti. Luodaksesi kirjanmerkin kirjan tai tämän käyttöohjeen kohdasta, paina Ctrl + B. Nähdäksesi kirjan tai käyttöohjeen sisällysluettelon, paina Alt + Vaihto + I. Tästä voit välittömästi hypätä tiettyyn osioon. Kytkeäksesi toimintojen puhetuen päälle tai pois, paina Ctrl + F1. Poistuaksesi tästä käyttöohjeesta paina Esc. Navigoinnin perustoimintoja voidaan käyttää myös näytöllä näkyvästä käyttöliittymästä:

5 Kappale 2 Katsaus käyttöliittymiin Dolphin EasyReader on suunniteltu kaikkien käyttäjien käytettäväksi. Pääkäyttöliittymä sisältää tavalliset toistossa tarvittavat toiminnot DAISY- ja ANSI/NISO Z /2005-kirjoille. Kaikki nämä toiminnot ovat käytettävissä hiirellä tai näppäimistöllä näppäinoikoteiden avulla. Dolphin EasyReaderin pääikkunalle on kaksi vaihtoehtoista näkymää. "Normaali" ja "kompakti".

6 Normaali pääikkuna: Normaali ikkuna on oletusnäkymä. Tavallisten toisto- ja navigointitoimintojen lisäksi se sisältää painikkeita ja valintoja hakutoimintojen, kirjanmerkkien ja asetusten käyttämiseen.

7 Kompakti pääikkuna: Kompakti ikkuna tarjoaa suuremman katselualueen näytöllä näkyvälle sisällölle sekä perustoiminnot toistoon ja navigointiin. 2.1 Dolphin EasyReaderin näytöllä näkyvät toiminnot - Normaali ikkuna Navigointitoiminnot Edellinen otsikko Nuoli ylös. Seuraava otsikko Nuoli alas. Seuraava Nuoli oikealle. Edellinen Nuoli vasemmalle.

8 Toista / Pysäytä Välilyönti. Avaa DTB-kirja Ctrl + O. Hae Ctrl + S. Lisää kirjanmerkki Ctrl + B. Ominaisuudet Ctrl + P. Avaa navigointikeskus Ctrl + N. Vaihda minitoistimeen Ctrl + R. Vaihda Normaali- / Kompaktitila Ctrl + W. Sivu ylös / Sivu alas Page up- tai Page down-näppäimet. Historia taakse / eteenpäin Alt + Nuoli vasemmalle ja Alt + Nuoli oikealle. Etenemisen osoitin. Hyppää taakse Ctrl + Nuoli vasemmalle. Hyppää eteenpäin Ctrl + Nuoli oikealle. Äänenvoimakkuuden säätö Ctrl + J ja Ctrl + K.

9 2.2 Dolphin EasyReaderin näytöllä näkyvät toiminnot - Kompakti ikkuna Navigointitoiminnot Edellinen otsikko Nuoli ylös. Edellinen Nuoli vasemmalle. Seuraava Nuoli oikealle. Seuraava otsikko Nuoli alas. Avaa DTB-kirja Ctrl + O. Hae Ctrl + S. Lisää kirjanmerkki Ctrl + B. Ominaisuudet Ctrl + P. Navigointikeskus Ctrl + N. Toista / Pysäytä Välilyönti. Vaihda minitoistimeen Ctrl + R. Vaihda Normaali- / Kompaktitila Ctrl + W.

10 2.3 Ponnahdusvalikko Klikkaa oikealla hiiren napilla, paina Vaihto + F10 tai paina ohjelmanäppäintä, niin seuraava toiminnot sisältävä ponnahdusvalikko aukeaa: Toista/Pysäytä Lisää/Katso kirjanmerkki Navigointi o Navigointikeskus. o Edellinen otsikko. o Seuraava otsikko. o Siirry kirjan alkuun. o Siirry kirjan loppuun. o Edellinen sivu. o Seuraava sivu. o Edellinen kirjanmerkki. o Seuraava kirjanmerkki. o Edellinen tason mukaan. o o Avaa kirja. Ominaisuudet. Etsi. Haku. Seuraava tason mukaan. Aseta navigointitasoksi o Taso 1. Taso 2. Taso 3. Taso 4. Taso 5. Taso 6.

11 Ohje. Näytä tiedot. Puhetuki. Tekstikoko. o Suurin. o Suurempi. o Keskikoko. o Pienempi. o Tietoja. Lopeta. Pienin.

12 Kappale 3 Kirjan avaaminen Dolphin EasyReader osaa toistaa äänikirjoja, Daisy XML-tiedostoja, tekstitiedostoja sekä HTML-tiedostoja. "Avaa"-ikkunassa voit selata ja valita avattavan tiedoston. "Avaa"-ikkunan käyttöön on eri tapoja. Eri käyttötavat ovat seuraavat: 1. Valitse käyttöliittymästä "avaa"-painike. 2. Paina Ctrl + O. 3. Klikkaa hiiren oikealla napilla tai paina Vaihto + F10 tai paina ohjelmanäppäintä avataksesi ponnahdusvalikon. Valitse valikosta "Avaa kirja". 4. Valitse "Navigointikeskuksen" kirjastosta "Lisää". Avaa-valikosta voit valita kansion tai median, jossa haluamasi äänikirja, Daisy XML, tekstitiedosto tai HTML-tiedosto sijaitsee. Voit suodattaa näytettävää tiedostolistaa valitsemalla tietyn tiedostotyypin tiedostomuotojen listasta. Kun valitset "Kaikki muodot", näytetään kaikki tuetut tiedostotyypit. Kun olet valinnut avattavan tiedoston, paina "OK"-painiketta tai Enter-näppäintä.

13 DTB-kirja esitetään Dolphin EasyReader DTB-kuvakkeella. Jos käytät "Kaikki muodot"-tiedoston suodatustapaa, listataan vain DTB-tiedostot eikä muita tuettuja tiedostomuotoja. Tämä helpottaa DTB-kirjojen tunnistamista. Lopuksi, jos Dolphin EasyReader on käynnissä ja asetat DTB-kirjan sisältävän CD-levyn asemaan, ohjelma kysyy automaattisesti, haluatko avata kyseisen kirjan. 3.1 Tietoa digitaalisista puhuvista kirjoista (DAISY- ja ANSI NISO) Dolphin EasyReader toistaa usean tyyppisiä Digitaalisia puhuvia kirjoja (DTB). Ohjelma tukee kahta standardia: DAISY ja ANSI/NISO Z DAISY DTB-tyypit, joita Dolphin EasyReader-ohjelmalla voidaan toistaa Dolphin EasyReader toistaa kaiken tyyppiset DAISY 2.0-DAISY 2.02 DTB-kirjat. On olemassa kuuden tyyppisiä DAISY DTB-kirjoja: Täysi ääni sisältäen vain Otsikot. Tämä on DAISY-kirja, jossa ei ole navigointirakennetta. Vain otsikko näytetään tekstinä ja varsinainen sisältö esitetään äänellä. Suora siirtyminen kirjan eri kohtiin ei ole mahdollista. Täysi ääni sisältäen vain NCC:n. Tämä on rakenteen sisältävä DAISYkirja. Rakenne on kaksiulotteinen, mikä mahdollistaa peräkkäisen ja hierarkkisen navigoinnin. Monessa tapauksessa DTB-kirjan ulkoasu vastaa tulostetun kirjan sisällysluetteloa. Täysi ääni (NCC) ja osittainen teksti. Tämä on DAISY DTB-kirja, jossa on jäsennelty ääni ja jonkin verran lisätekstiä. Lisätekstiosiot esitetään kohdissa, joihin hakutoiminnot ja siirtyminen usein kohdistuu, esim. sisällysluettelo, sanasto, jne.

14 Täysi ääni ja täysi teksti. Tämä on DAISY DTB-kirja, jossa on rakenne ja täysi äänituki ja kaikki teksti. Ääni ja teksti on synkronoitu. Täysi teksti ja osittainen ääni. Tämä on DAISY DTB-kirja, jossa on kaikki teksti ja osittainen ääni. Dolphin EasyReaderin puhesynteesitilaa voidaan käyttää sisällön kuuntelemiseen äänenä silloin, kun käytössä ei ole äänitiedostoja. Teksti, ei ääntä. Tämä on DAISY DTB-kirja, jossa on NCC ja vain jäsennelty teksti. Ääntä ei ole saatavilla. Dolphin EasyReaderin puhesynteesitilaa voidaan käyttää kirjan kuuntelemiseen ANSI/NISO Z39.86 DTB-kirjat, jotka Dolphin EasyReader voi toistaa Dolphin EasyReader toistaa kaiken tyyppiset ANSI/NISO Z /2005 DTB-kirjat. On olemassa 6 erilaista ANSI/NISO Z /2005 DTB-tyyppiä: Täysi ääni sisältäen vain Otsikot. Tämä on ANSI/NISO Z /2005 DTB, jossa ei ole navigoitavaa rakennetta. Vain otsikko näytetään tekstinä ja varsinainen sisältö esitetään äänellä. Suora siirtyminen kirjan eri kohtiin ei ole mahdollista. Täysi ääni, vain NCX. Tämä on ANSI/NISO Z /2005 DTB, jossa on navigoitava rakenne. Rakenne on kaksiulotteinen, mikä mahdollistaa peräkkäisen ja hierarkkisen navigoinnin. Monessa tapauksessa DTB-kirjan ulkoasu vastaa tulostetun kirjan sisällysluetteloa. Täysi tai osittainen ääni (NCX) ja osittainen teksti. Tämä on ANSI/NISO Z /2005 DTB, jossa on osittainen jäsennelty ääni ja jonkin verran lisätekstejä. Osat, joille ei ole nauhoitettua ääntä, Dolphin EasyReader voi lukea tekstimuodosta puhesynteesitilassa ja osat, joille ei ole tekstiä, luetaan äänitiedostosta. Nauhoittamattomat osat voivat olla sisältöä, joka voi olla yhtä käyttökelpoinen synteesiäänellä kuin ihmisäänellä luettuna, esim. sisällysluettelot, sivunumerot, sanastot jne. Lisätekstiosiot esitetään kohdissa, joihin hakutoiminnot ja siirtyminen usein kohdistuu, esim. sisällysluettelo, sanasto, jne. Täysi ääni ja täysi teksti. Tämä on ANSI/NISO Z /2005 DTBkirja, jossa on rakenne sekä täydellinen teksti ja nauhoitettu ääni. Ääni ja teksti ovat täysin synkronoituja. Täysi teksti ja osittainen ääni. Tämä on ANSI/NISO Z /2005 DTB-kirja, jossa on rakenne, täydellinen teksti ja osittainen ääni. Dolphin EasyReaderin puhesynteesitilaa voidaan käyttää sisällön kuuntelemiseen äänenä silloin, kun käytössä ei ole äänitiedostoja. Teksti, ei ääntä. Tämä on ANSI/NISO Z /2005, joka sisältää NCX:n ja vain jäsennellyn elektronisen tekstin. Ääntä ei ole saatavilla. Dolphin EasyReaderin puhesynteesitilaa voidaan käyttää kirjan kuuntelemiseen.

15 3.2 Tietoja tekstitiedostoista Dolphin EasyReader voi avata tekstitiedostoja, jotka voivat olla ASCII- tai UTF8- koodattuja. Teksti sijoitetaan automaattisesti sisältöikkunan kokoon ja fonttikooksi määritetään koon 12 Courier New. Tekstissä on vain yksi otsikko, joka on ensimmäisen lauseen alussa. Erillisiä sivuja ei ole. Navigointi toimii samalla tavoin kuin DAISY-materiaaleissa. 3.3 Tietoja HTML-tiedostoista Dolphin EasyReader voi avata HTML-tiedostoja, jotka on tallennettu paikallisesti tietokoneeseen ja jotka aukeavat oikein Internet Explorer 6-ohjelmassa. Kehyksiä sisältävät HTML-tiedostot eivät ole tuettuja. Voit muuttaa vain valitun lauseen taustaväriä, tekstin väriä, sekä alleviivauksen päälle/pois. Dolphin EasyReader havaitsee kaikki tiedoston otsikot etsimällä <h1>-<h6>-elementtejä. Näitä voidaan tarkastella Navigointikeskusikkunan Sisältö-kohdassa. Voit siirtyä hiirellä seuraavaan/edelliseen lauseeseen, ylös tai alas. Voit myös siirtyä asiakirjan tekstissä vapaasti Tietoa Daisy XML-tiedostoista Dolphin EasyReader tunnistaa Daisy XML-tiedostot, jotka on luotu äänikirjastandardien mukaan. Daisy XML-tiedostoja voidaan luoda Microsoft Wordillä käyttämällä liitännäistä "Microsoft Save As Daisy XML". Liitännäinen on ladattavissa osoitteesta Daisy XML-tiedostossa voidaan liikkua samalla tavoin kuin HTML-tiedostoissa.

16 Kappale 4 Siirtyminen DTB-kirjassa Dolphin EasyReader tarjoaa monia eri tapoja siirtymiseen liikkumiseen DAISYtai ANSI/NISO Z /2005-kirjan sisällössä: 1. Dolphin EasyReader-käyttöliittymän navigointitoiminnot. Siirtymällä hiirellä tai Tab-näppäimellä johonkin neljästä painikkeesta voit siirtyä eteenpäin, taaksepäin, seuraavaan otsikkoon tai edelliseen otsikkoon. Siirtymällä hiirellä tai Tab-näppäimellä "Page up" tai "Page down"-painikkeisiin, voit vaihtaa sivua. Huomaa: Jotta nämä painikkeet toimisivat, täytyy DTB olla luotu siten, että sivujen välillä siirtyminen on mahdollista. Siirtymällä hiirellä tai Tab-näppäimellä historia-painikkeisiin, käyttäjä voi "jäljittää" aikaisemmin käytetyt siirtymiskomennot. 2. Näppäinkomennot. Näppäimistöllä voidaan käyttää lisää siirtymistoimintoja: Edellinen: Nuoli vasemmalle. Seuraava: Nuoli oikealle. Taaksepäin XX sekuntia (Aika säädetään kohdassa "Yleiset ominaisuudet"): Ctrl + Nuoli vasemmalle. Eteenpäin XX sekuntia (Aika säädetään kohdassa "Yleiset ominaisuudet"): Ctrl + Nuoli oikealle. Edellinen otsikko: Nuoli ylös. Seuraava otsikko: Nuoli alas. Aseta navigointitaso (korkeampi taso): Ctrl + Vaihto + Nuoli ylös. Aseta navigointitaso (matalampi taso): Ctrl + Vaihto + Nuoli alas. Navigoi asetetun tason mukaan - Edellinen otsikko: Ctrl + Nuoli ylös. Navigoi asetetun tason mukaan - Seuraava otsikko: Ctrl + Nuoli alas.

17 Seuraava sivu (jos olemassa): Page Down. Edellinen sivu (jos olemassa): Page Up. Kirjan alkuun: Ctrl + Home. Kirjan loppuun: Ctrl + End. Seuraava kirjanmerkki (jos olemassa): Ctrl + Page Down. Edellinen kirjanmerkki (jos olemassa): Ctrl + Page Up. 3. "Osoita ja klikkaa" sisältöä. Jos käytetään hiirtä, on mahdollista klikata vasemmalla napilla lausetta, johon halutaan siirtyä. 4. Liukusäädin. On mahdollista siirtyä kirjassa "vetämällä" liukusäädintä hiirellä pääikkunassa tai siirtymällä Tab-näppäimellä liukusäätimeen ja siirtää liukusäädintä ja liikkua kirjassa oikealla/vasemmalla nuolinäppäimellä. 5. Ponnahdusvalikko. Klikkaa oikealla hiiren napilla tai paina Vaihto + F10 tai "ohjelmanäppäintä" saadaksesi valikon esille. Tätä navigointitapaa käyttäen voit siirtyä kappaleiden, sivujen tai kirjanmerkkien välillä sekä kirjan alkuun tai loppuun. 6. Minitoistin. Katso osio Minitoistimesta tämän ohjeen lopusta.

18 Kappale 5 Navigointikeskus Navigointikeskus on ikkuna, joka sisältää kirjaston käyttäjän kirjoista sekä sisällysluettelon, sivut ja muut ohitettavat elementit avattuna olevasta kirjasta. Näkyvillä on myös käyttäjän lisäämät kirjanmerkit avoinna olevaan kirjaan. Ikkuna aukeaa valitsemalla hiirellä Navigointikeskus-painike tai siirtymällä siihen Tab-näppäimellä ja valitsemalla välilyönnillä. Vaihtoehtoisesti voit painaa näppäimiä Ctrl + N. Navigointikeskus ilmestyy näytölle. Vaihtaaksesi Kirjaston, Sisällysluettelon ja Kirjanmerkkinäkymän välillä, klikkaa hiirellä "välilehtiä" ikkunan yläreunassa. Voit myös painaa näppäimiä Ctrl + Tab. Vaihtoehtoisesti, seuraavia näppäinoikoteitä voidaan käyttää Navigointikeskuksen näkymien vaihtamiseen: Avaa kirjastoväliilehti: Alt + Vaihto + L. Avaa sisällys(luettelo)-välilehti: Alt + Vaihto + I. Avaa kirjanmerkit-välilehti: Alt + Vaihto + B.

19 5.1 Navigointikeskus - Kirjasto Kirjasto on listaus kaikista DTB-kirjoista, jotka on avattu Dolphin EasyReaderissä tai jotka käyttäjä on lisännyt tietystä sijainnista. Kirjastosta voidaan myös poistaa tarpeettomia kirjoja painamalla "Poista".

20 5.2 Navigointikeskus - Sisällys Sisällysluettelon vasemmassa reunassa on listaus avattuna olevan kirjan kohteista, joihin on mahdollista siirtyä. Näitä kohteita voivat olla esim. seuraavat (riippuen kirjan tekijän valinnoista): Otsikot. Sivunumerot. Alaviitteet. Sivuvalikot. Julkaisijan huomautukset. Kun yksi näistä siirtymiskohteista valitaan, listataan kaikki tämän tyyppiset kohteet oikean puolen kentässä. Jos esimerkiksi "Otsikot" on valittuna, listataan kaikki kirjan otsikot. Samoin, jos "Sivuvalikot" on valittuna, näytetään kaikki sivuvalikot. Valitsemalla yksi listattu kohta siirrytään tähän kirjan kohtaan.

21 Kun "Tiedot" valitaan, näytetään ikkuna, jossa on kerrottu tietoja kirjan valittuna olevasta osiosta. Nämä tiedot voidaan näyttää myös toiston aikana painamalla Ctrl + I: Jos kirjassa on sivuja, sivumäärä näytetään ikkunan yläreunassa. On myös mahdollista kirjoittaa sivunumero ja siirtyä sisällössä kyseiselle sivulle valitsemalla "Siirry sivulle". Toiston aikana on mahdollista siirtyä halutulle sivulle painamalla Ctrl + G. Näytön alareunassa on "Aseta navigointitasoksi:"-alasvetovalikko. Tämän avulla käyttäjä voi määrittää navigoinnin toimimaan tietyllä otsikkotasolla. Esimerkiksi, jos määritys on otsikkotasolle 2, painamalla Ctrl + Nuoli ylös tai Ctrl + Nuoli alas siirrytään vain tason 1 ja tason 2 otsikoiden välillä. Kaikki muut otsikkotasot, esim. taso 3 ohitetaan. Navigointitaso voidaan määrittää ylös/alaspäin myös näppäinyhdistelmillä Ctrl + Vaihto + Nuoli ylös tai Ctrl + Vaihto + Nuoli alas. Painamalla Nuoli ylös tai Nuoli alas kun puhetuki on päällä, luetaan jokainen rivi "tiedot"-ikkunassa. Siirtyäksesi osioon sisällysluettelossa, valitse haluttu otsikko ja paina Enter. Paina Esc-näppäintä tai klikkaa "Sulje"-painiketta sulkeaksesi Navigointikeskuksen ja aloittaaksesi sisällön toiston. Käyttäjä voi myös määrittää Navigointikeskuksen Sisällys-välilehden alasvetovalikosta. Käyttäjän on mahdollista siirtyä valitun tason välillä painamalla Ctrl + Nuoli ylös siirtyäkseen edelliseen otsikkoon ja Ctrl + Nuoli alas siirtyäkseen seuraavaan otsikkoon. 5.3 Navigointikeskus - kirjanmerkit Jos siirryt Kirjanmerkit-näkymään, näytetään lista avoimena olevaan kirjaan luoduista kirjanmerkeistä. Valitsemalla "Lisää/Näytä", aukeaa "Lisää kirjanmerkki"-ikkuna valitulle kirjanmerkille. Tästä on mahdollista katsoa tai muokata tekstimuistiinpanoja, jotka on liitetty tähän kirjanmerkkiin. Myös äänimuistiinpanojen nauhoitus tai toisto on mahdollista.

22 Jos teksti- tai äänimuistiinpanoista on tehty kirjanmerkki, näytetään nämä sisältöä kuvaavalla kuvakkeella. On myös mahdollista poistaa tarpeeton kirjanmerkki valitsemalla se ja klikkaamalla "Poista"-painiketta..

23 Kappale 6 Kirjanmerkkien lisääminen Jos kirjassa on osioita tai lauseita, joihin halutaan palata uudelleen, on mahdollista lisätä kirjanmerkki tällaiseen kohtaan. Dolphin EasyReader mahdollistaa rajattoman kirjanmerkkien lisäämisen. Klikkaa kirjanmerkin painiketta tai paina Ctrl + B avataksesi "Lisää kirjanmerkki"- ikkunan. Oletuksena kirjanmerkin tekstinä käytetään kirjanmerkin nimeä. Tarvittaessa voit syöttää haluamasi nimen.

24 Näppäinoikotiet kirjanmerkkeihin siirtymiseksi voidaan määrittää alasvetovalikosta (maksimi 10 kappaletta / kirja). Ohjelma näyttää varoituksen, jos jo käytössäoleva kirjanmerkki valitaan. 6.1 Vapaamuotoiset muistiinpanot On mahdollista myös lisätä vapaamuotoista tekstiä ja nauhoittaa ääntä kirjanmerkin liitteeksi. Tekstimuistiinpanot voidaan syöttää kirjoittamalla tekstiä ikkunassa näkyvään muokattavaan kohtaan. Jos tietokoneeseen on liitetty mikrofoni, voit ruksata kohdan "Äänimuistiinpano" ja painaa nauhoitus-painiketta, jonka jälkeen voit lisätä äänimuistiinpanon. Kun äänimuistiinpanoa nauhoitetaan tai kuunnellaan, kirjanmerkki-ikkunassa näytetään tästä merkkinä vilkkuva piste. Piste on nauhoituksen aikana punainen ja toiston aikana vihreä. Kun kumpikaan toiminto ei ole aktiivinen, väri on tummanharmaa.

25 6.2 Kirjanmerkeissä siirtyminen Kirjan toiston aikana on mahdollista navigoida kirjanmerkeissä. Painamalla Ctrl + Vaihto + Page Down siirrytään seuraavaan kirjanmerkkiin ja painamalla Ctrl + Vaihto + Page Up siirrytään edelliseen kirjanmerkkiin. Kun kirjanmerkki on määritetty, tekstin vasemmalle puolelle marginaaliin ilmestyy tästä merkiksi "nuppineulan" kuvake. Kirjanmerkin neulan kuvake näyttää, onko kirjanmerkkiin liitetty tekstiä tai nauhoitettua ääntä. Seuraavat kuvakkeet ovat käytössä: : Ei tekstiä tai ääntä kirjanmerkissä : Kirjanmerkissä on vain tekstimuistiinpano : Sekä tekstiä että ääntä kirjanmerkissä : Vain äänimuistiinpano kirjanmerkissä Kun neula on väriltään sininen, on tämä merkkinä siitä, että näytöllä on kirjanmerkki. Kun kirjanmerkki muuttuu punaiseksi ja kuulet äänimerkin ("Kirjanmerkin äänisignaali" aktivoidaan "Yleiset ominaisuudet"-kohdassa), tarkoittaa tämä sitä, että olet kirjanmerkin kohdalla.

26 Kappale 7 Etsi "Etsi"-toimintoa käytetään sanan seuraavan esiintymiskohdan löytämiseen nykyiseltä sivulta. Avataksesi "Etsi"-toiminnon ikkunan, paina F3 tai Ctrl + F. Syötä etsittävä teksti ja valitse, haluatko etsiä sisällössä ylös vai alaspäin. Seuraavaksi paina "Etsi seuraava"-painiketta tai Enter-näppäintä. Dolphin EasyReader siirtyy seuraavan kohtaan kirjassa. Etsiäksesi seuraavaan kyseisen sanan sijainnin, paina "Etsi seuraava". Jos tekstiä ei löydy nykyisessä osiossa, näytetään ikkuna "Ei löytynyt".

27 Kappale 8 Haku Klikkaa "Haku"-painiketta hakeaksesi kaikki sanan ilmentymät sisällöstä. Voit myös painaa Ctrl + S avataksesi "Haku"-ikkunan. Kun haettava teksti syötetään ja valitaan "Etsi kaikki", haetaan kaikki ilmentymät ja ne listataan ikkunassa. Valitsemalla hakutuloksen voit siirtyä kirjassa tämän kohdalle.

28 Kappale 9 Ominaisuudet Kun klikkaat hiirellä "Ominaisuudet"-painiketta, näytölle avautuu "Ominaisuudet"- ikkuna. Vaihtoehtoisesti voit painaa Ctrl + P. Avataksesi tietyn Ominaisuudet-välilehden suoraan, käytä seuraavia näppäinoikoteitä: Avaa yleinen-välilehti: Alt + Vaihto + G. Avaa korostus-välilehti: Alt + Vaihto + H. Avaa toisto-välilehti: Alt + Vaihto + P. Avaa näytä-välilehti: Alt + Vaihto + D. Kaikissa ominaisuusikkunoissa on "Käytä"-painike, jota painamalla ominaisuuksiin tehdyt muutokset voidaan ottaa käyttöön. "Palauta"-painike kumoaa käyttöön otetut muutokset ja palauttaa Dolphin EasyReaderin alkuperäisasetuksiin (asennuksen jälkeiseen tilaan). 9.1 Yleiset ominaisuudet

29 "Yleiset ominaisuudet"-ikkuna sisältää seuraavat vaihtoehdot, jotka voidaan valita käyttöön valintaruutujen avulla: Lataa viimeksi luettu kirja käynnistettäessä : Jokaisella Dolphin EasyReaderin käynnistyskerralla viimeksi luettu kirja avataan automaattisesti. Muista viimeisimmän kirjan kohta : Jokaisella kerralla, kun kirja avataan Dolphin EasyReaderissä, tämä aloittaa toiston kohdasta, johon kirjassa edellisellä kerralla jäätiin. Toisto : Kirja toistetaan alusta uudelleen, kun kirja on toistettu loppuun. Puhetuki : Kytkee Dolphin EasyReaderin puhetuen päälle tai pois. Äänen valinta : Puhetuessa käytettävä puheääni voidaan valita klikkaamalla "Äänen valinta"-painiketta. Tämä näyttää "Äänen valinta"- ikkunan. Ikkuna sisältää listan kaikista tietokoneessa käytössä olevista äänistä. Valitse ääni listasta. Jos haluat kuunnella äänen, klikkaa "Testi"- painiketta. Oletuksena testi lukee "Tämä on testisanoma", mutta voit kirjoittaa mitä tahansa tekstiä "Testi"-painikkeen viereiseen tekstilaatikkoon. Puheäänen voimakkuus, korkeus ja nopeus voidaan säätää liukusäätimien avulla. Kirjanmerkin äänisignaali : Kytkee kirjanmerkkien äänimerkin päälle tai pois. Hyppää ajassa (käyttäjän määrittämä määrä) sekuntia : Tämä asetus määrittää ajan, joka hypätään käytettäessä "Taaksepäin XX sekuntia"- ja "Eteenpäin XX sekuntia"-toimintoja.

30 9.2 Korostusasetukset "Korostuksen ominaisuudet"-ikkuna sisältää "Lause"-ja "Sana"-korostusasetukset. Ikkunassa on myös esikatselu, jossa näet asetusten toiminnan käytännössä. Voit myös määrittää, kuinka korostettu teksti liikkuu. Asetukset valitaan käyttöön tai pois käytöstä valintaruuduilla tai painonapeilla. Kun värit määritetään, ne voidaan valita ponnahdusväripaletista.

31 Lause. Kun luetaan kirjaa, johon on nauhoitettu ääntä, käytetään "Lause"-korostusta. Lauseen pituuden määrittää kirjan tekijä nauhoituksen aikana. Jos luetaan kirjaa, jossa ei ole nauhoitettua ääntä tai lukemisessa käytetään vain vain puhesynteesiä, voidaan käyttää "Sana"-korostusta. Jos luetaan HTML-sivua tai tekstiasiakirjaa, Dolphin EasyReader arvioi lauseen pituuden automaattisesti. "Lause"-korostusasetuksiin kuuluvat väri- sekä tekstin muotoiluasetukset. Näitä ovat seuraavat: Korostuksen väri : Kytkee korostuskehyksen päälle tai pois päältä. Mahdollistaa korostusvärin valinnan. Tekstin väri : Kytkee tekstin korostusvärin päälle tai pois päältä. Mahdollistaa tekstin korostusvärin valinnan. Hehkuva väri : Kytkee korostuksen "hehkuefektin" päälle tai pois päältä. Mahdollistaa hehkuefektin värin valinnan. Korostetun tekstin muotoiluefektit : Korostetun tekstin muotoiluun voidaan myös vaikuttaa. Vaihtoehdot ovat: lihavoi, kursivoi, kirjaimen välistys, suuraakkoset ja alleviivaus. Sana. Sanan korostus on käytössä, jos käytetään vain puhesynteesitilaa. Korostettuna näytetään jokainen puhuttava sana ja korostus voi olla käytössä samanaikaisesti lausekorostuksen kanssa. Seuraavat valinnat ovat mahdollisia: Korostuksen väri : Kytkee sanakorostuksen päälle tai pois päältä. Mahdollistaa sanan korostusvärin valinnan. Tekstin väri : Kytkee korostetun tekstin värin päälle tai pois päältä. Mahdollistaa korostetun tekstin värin valinnan.

32 Vieritysvalinnat. Vierityksessä (sivun siirrossa) on kolme valintaa, joilla määritetään, missä teksti näytetään toiston aikana. Vaihtoehtoja ovat: Vieritä aina yläreunassa : Sivua siirretään siten, että korostettu kohta on aina näytön yläreunassa. Vieritä aina keskellä : Sivua siirretään siten, että korostettu kohta on aina näytön keskikohdassa. Vieritä, kun sivu muuttuu : Sivu ei siirry korostuksen mukana. Kun toisto saavuttaa sivun alareunan, näytölle ilmestyy seuraava "sivu", ja korostus jatkuu näytön yläreunasta. Lisähuomautukset : Jos luettavana on HTML-asiakirja, kaikki korostusasetukset eivät ole käytettävissä. Seuraavat valinnat eivät ole mahdollisia: Hehkuväri, lihavointi, kursivointi, kirjainten välistys ja suuraakkoset. Jos Internet Explorer on konfiguroitu "Muotoiluasetukset"-kohdassa ohittamaan HTML-sivujen muotoiluasetukset, korostustoiminnot eivät ole käytettävissä Dolphin EasyReader-ohjelmassa. Tämä voidaan korjata käynnistämällä Internet Explorer ja valitsemalla Työkalut-valikosta Internet-asetukset, Muotoiluasetukset Yleiset-välilehdeltä ja poistamalla ruksi kohdasta "Ohita www-sivuilla määritetyt värit".

33 9.3 Toiston ominaisuudet "Toiston ominaisuudet"-ikkuna sisältää seuraavat toiminnot, jotka on valittu valintaruuduista tai painikkeista. Aloita toisto, kun kirja on ladattu : Kirjan toisto aloitetaan heti kun kirja on avattu. Aloita toisto siirtymisen aikana : Toisto alkaa automaattisesti, kun kirjassa on siirrytty uuteen kohtaan. Puhesynteesitila On mahdollista toistaa koko DAISY-kirjan teksti käyttäen Dolphin EasyReaderin puhesynteesitoimintoa (TTS). Tämä tarkoittaa sitä, että koko kirja toistetaan äänellä, vaikka kirjassa ei olisi nauhoitettuja äänitiedostoja. Toiminto mahdollistaa myös nauhoitetun äänisisällön toiston puhesynteesiäänellä. Puhesynteesitila kytketään päälle tai pois päältä käyttäen alasvetovalikkoa ja valitsemalla sen jälkeen "Käytä". Ei synteesiä : Jos "Ei puhesynteesiä" on valittuna, puhesynteesi on pois päältä. DAISY-kirjan sisältämät äänitiedostot toistetaan normaalisti. Jos kirjassa ei ole nauhoitettuja äänitiedostoja, toistoa ei ole. Yhdistetty : Jos "Yhdistetty" on valittuna, mikä tahansa kirjan tekstiosio, jolle ei ole äänitiedostoa, toistetaan puhesynteesiäänellä. Ne osat kirjasta, joille on nauhoitetut äänitiedostot, toistetaan normaalisti äänitiedostoista. Vain synteesi : Jos "Vain synteesi" on valittuna, koko kirja toistetaan pelkästään puhesynteesiäänellä. Mitään nauhoitettuja äänitiedostoja ei toisteta.

34 Aseta puheääni On mahdollista valita puhesynteesin ääni klikkaamalla "Aseta puheääni"- painiketta. Tämä näyttää "Äänen valinta"-ikkunan. Ikkuna sisältää listan kaikista tietokoneessa käytössä olevista äänistä. Valitse ääni listasta. Jos haluat kuunnella äänen, klikkaa "Testi"-painiketta. Oletuksena testi lukee "Tämä on testisanoma", mutta voit kirjoittaa mitä tahansa tekstiä "Testi"-painikkeen viereiseen tekstilaatikkoon. Valitun puhesynteesiäänen voimakkuus, korkeus ja nopeus voidaan valita liukusäätimien avulla. Ohitettava sisältö: (Jos sisällön tekijän sallima.) Tuottajan huomautus : Tuottajan huomautukset toistetaan / ohitetaan toiston aikana. Sivuvalikko : Sivuvalikot toistetaan / ohitetaan toiston aikana. Alatunnisteet : Alatunnisteet toistetaan / ohitetaan toiston aikana. Sivunumerot : Sivunumerot toistetaan / ohitetaan toiston aikana. Toistonopeus Toistonopeus voidaan asettaa ikkunan alareunassa näkyvän liukusäätimen avulla. Vaihtoehtoisesti, toistonopeutta voidaan kasvattaa tai vähentää painamalla näppäimiä Shift + Alt + J tai Shift + Alt + K tai siirtymällä Tab-

35 näppäimellä liukusäätimeen ja säätämällä vasen-/oikea nuolinäppäimillä. Nopeutta voidaan muuttaa myös toiston aikana näillä pikavalinnoilla. 9.4 Näytön ominaisuudet "Näytön ominaisuudet"-ikkuna sisältää seuraavat valinnat, jotka valitaan valintaruuduilla tai -napeilla. Taustaväri : Tämä määrittää kaikkien Dolphin EasyReaderissä näytettävien sivujen taustavärin. Tekstin väri : Tämä määrittää kaiken Dolphin EasyReaderissä näytettävän ei korostetun tekstin värin. Tekstikoko : Kaiken kirjan tekstin kokoa voidaan kasvattaa tai pienentää valitsemalla halutun koon valintanappi. Vaihtoehtoisesti, tekstin kokoa voidaan kasvattaa tai pienentää painamalla Alt + J tai Alt + K. Tekstin kokoa voidaan muuttaa myös toiston aikana näiden pikavalintojen avulla.

36 Tyylilomake. Dolphin EasyReader sisältää joitakin esivalittuja näyttötyylejä, joita voidaan käyttää sisällön näyttämiseen eri tyylisenä (kuten esimerkiksi suuremmassa fonttikoossa tai selkeämmässä kontrastissa). Nämä voidaan valita Näytön ominaisuudet-kohdan alasvetovalikosta tai painamalla näppäintä F8, joka vaihtaa eri tyylien välillä. Kytkeäksesi tyylit pois, paina Ctrl + F8. Valittavissa on myös lisävalintaruutu "Ohita tyylien väriasetukset". Tätä käytetään, jos haluat yhdistää tyylien muotoilun valitsemaasi väriasetukseen. Jos käytössäsi on oma tyylilomake, jota haluat käyttää Dolphin EasyReaderissä, kopioi se Dolphin EasyReader-kansion "Tyylit (Styles)"-alikansioon "Ohjelmatiedostot (Program files)"-kansiossa.

37 Kappale 10 Äänenvoimakkuuden säätö Äänenvoimakkuuden liukusäädin pääikkunassa muuttaa toistettavan äänen voimakkuutta. Vaihtoehtoisesti painamalla Ctrl + J tai Ctrl + K voit kasvattaa tai vähentää äänenvoimakkuutta. Klikkaamalla "kaiutin"-kuvaketta tai painamalla Ctrl + M voit vaimentaa äänen.

38 Kappale 11 Minitoistin Minitoistin mahdollistaa toiston, kun Dolphin EasyReaderin pääkäyttöliittymää ei tarvita. Minitoistimesta on kaksi versiota: Normaali ja Kompakti. Avataksesi Minitoistimen, valitse "Näytä Minitoistin"-painiketta pääkäyttöliittymässä. Vaihtoehtoisesti paina Ctrl + R. Normaali Minitoistin ilmestyy näytölle. Minitoistin voidaan valita ja sijoittaa mihin tahansa näytöllä. Minitoistimessa voidaan siirtyä normaalin ja kompaktin näkymän välillä klikkaamalla normaali-/kompaktitilan painiketta tai painamalla Ctrl + W. Huomaa, että näppäinoikotiet Ominaisuuksissa vaihtavat normaalin ja kompaktin näkymän välillä sekä päänäkymässä että minitoistimessa riippuen siitä, kumpi on aktiivisena. Palataksesi Minitoistimesta päänäkymään, valitse palauta- Esc tai Alt + F4. painike tai paina

39 11.1 Normaali minitoistin "Normaali" minitoistin sisältää seuraavat toiminnot: Edellinen otsikko Nuoli ylös. Edellinen toiminto Nuoli vasemmalle. Avaa kirja Ctrl+ O. Toista / Pysäytä Välilyönti. Seuraava toiminto Nuoli oikealle. Seuraava otsikko Nuoli alas. Vaihda "kompaktiin" minitoistimeen Ctrl+ W. Palauta pääikkuna Esc. Normaaliin minitoistimeen kuuluu tekstinäyttö, joka sisältää ensimmäiset 74 merkkiä lauseesta, joka vastaa toistettavaa lausetta. Valitsemalla normaalin/kompaktitilan painikkeen minitoistimen normaalin ja kompaktitilan välillä. Ctrl + W voit vaihtaa

40 11.2 Kompakti minitoistin "Kompakti" minitoistin sisältää seuraavat toiminnot: Edellinen otsikko Nuoli ylös. Edellinen toiminto Nuoli vasemmalle. Avaa kirja Ctrl + O. Toista / Pysäytä Välilyönti. Seuraava toiminto Nuoli oikealle. Seuraava otsikko Nuoli alas. Siirry "normaaliin" minitoistimeen Ctrl + W. Palauta pääikkuna Esc.

41 Kappale 12 Puhetuki (Automaattinen toisto) Käytön helpottamiseksi Dolphin EasyReaderissä on puhetuki. Tässä tilassa valittu puhesynteesiääni puhuu toiminnot, viestit ja ikkunat kun liikut Dolphin EasyReaderin käyttöliittymässä. Kytkeäksesi automaattisen puheen päälle, paina Ctrl + F1 tai valitse puhetuen valintaruutu "Ominaisuudet"-ikkunassa. Puhesynteesiääni ilmoittaa kaikki toiminnot ja ikkunat, joihin käyttäjä siirtyy. Esimerkiksi, paina Ctrl + I avataksesi Tiedot-ikkunan. Ensimmäinen rivi toistetaan automaattisesti. Painamalla Nuoli ylös- tai Nuoli alas-näppäimiä voit siirtää kohdistusta rivien välillä. Painamalla Alt + piste (.) voit pysäyttää nykyisen puheviestin. Painamalla Alt + pilkku (,) voit toistaa viimeisimmän puhetuen toistaman viestin. Kytkeäksesi puhetuen pois, paina Ctrl + F1 tai poista valinta puhetuen valintaruudusta "Ominaisuudet"-ikkunassa.

42 Aseta puheääni Voit valita puhetuelle haluamasi puhesynteesiäänen klikkaamalla "Aseta puheääni"-painketta "Puhetuki" valintaruudun vieressä "Ominaisuudet"-ikkunassa. Tämä näyttää "Puheäänen valinta"-ikkunan. Ikkuna sisältää listan kaikista tietokoneessa käytössä olevista äänistä. Valitse ääni listasta. Jos haluat kuunnella äänen, klikkaa "Testi"-painiketta. Oletuksena testi lukee "Tämä on testisanoma", mutta voit kirjoittaa mitä tahansa tekstiä "Testi"-painikkeen viereiseen tekstilaatikkoon. Valitun puhesynteesiäänen voimakkuus, korkeus ja nopeus voidaan valita liukusäätimien avulla.

43 Kappale 13 Näppäinoikotiet Toiminto Puhetuki pysäytä nykyinen viesti Puhetuki lue viimeisin viesti Toista/Pysäytä Järjestelmävalikko Sulje Dolphin EasyReader Seuraava lause Edellinen lause Seuraava otsikko (poislukien sivut) Edellinen otsikko (poislukien sivut) Kasvata aikajanaa Pienennä aikajanaa Määritä navigointitaso (korkeampi taso) Määritä navigointitaso (alempi taso) Navigoi asetetun tason mukaan - Seuraava otsikko Navigoi asetetun tason mukaan - Edellinen otsikko Historia eteenpäin Historia taaksepäin Seuraava sivu Edellinen sivu Avaa kirja Avaa/Lisää kirjanmerkki Sulje nykyinen ikkuna (myös Navigointikeskus ja asetusikkuna) Seuraava kohde Näppäinoikotie Alt + piste Alt + pilkku Välilyönti tai F5 Alt + Välilyönti Alt + F4 Nuoli oikealle Nuoli vasemmalle Nuoli alas Nuoli ylös Ctrl + nuoli oikealle Ctrl + nuoli vasemmalle Ctrl + Vaihto + nuoli ylös Ctrl + Vaihto + nuoli alas Ctrl + nuoli alas Ctrl + nuoli ylös Alt + nuoli oikealle Alt + nuoli vasemmalle Page down Page up Ctrl + O Ctrl + B Esc Sarkain Tab

44 Edellinen kohde Seuraava välilehti (Navigointikeskuksessa ja asetusikkunassa) Edellinen välilehti (Navigointikeskuksessa ja asetusikkunassa) Näytä Navigointikeskus Avaa Kirjastovälilehti Navigointikeskuksessa Avaa Indeksivälilehti Navigointikeskuksessa Avaa Kirjanmerkit-välilehti Navigointikeskuksessa Näytä ominaisuudet Avaa Yleinen-välilehti asetusikkunassa Avaa Korostus-välilehti asetusikkunassa Avaa toisto asetusikkunassa Avaa Näytä-välilehti asetusikkunassa Ota muutokset käyttöön Vaimenna Etsi Haku Siirry kirjan alkuun Siirry kirjan loppuun Ohje Näytä tiedot Lisää äänenvoimakkuutta Pienennä äänenvoimakkuutta Suurenna toistonopeutta Vähennä toistonopeutta Suurenna tekstikokoa Pienennä tekstikokoa Kytke puhetuki Vaihto + Tab Ctrl + Tab Ctrl + Vaihto + Tab Ctrl + N Alt + Vaihto + L Alt + Vaihto + I Alt + Vaihto + B Ctrl + P Alt + Vaihto + G Alt + Vaihto + H Alt + Vaihto + P Alt + Vaihto + D Alt + A Ctrl + M F3 tai Ctrl + F Ctrl + S Ctrl + Home Ctrl + End F1 Ctrl + I Ctrl + K Ctrl + J Alt + Shift + K Alt + Shift + J Alt + K Alt + J Ctrl + F1

45 Siirry sivulle (asettaa kohdistuksen sivunumeron tekstilaatikkoon) Ctrl + G Kytke näppäinkuvaus Shift + F1 Siirry pikakirjanmerkkeihin Alt + # (0-9) Seuraava kirjanmerkki Edellinen kirjanmerkki Avaa valikko (ponnahdusvalikko) Kytke kaukosäädin Normaali/Kompaktitila Tyyli eteenpäin Tyyli taaksepäin Kytke tyylit pois Ctrl + Page Down Ctrl + Page Up Vaihto + F10 tai ohjelmanäppäin Ctrl + R Ctrl + W F8 Shift + F8 Ctrl + F8

46 Kappale 14 Aktivointi, tuki ja rekisteröinti Tuotteen aktivointi on välttämätöntä ohjelmistolisenssin saamiseksi Dolphin EasyReaderille. Ilman ohjelmistolisenssiä Dolphin EasyReader toimii demona vain 7 päivän ajan. Demo/kokeilukäyttöaikana Dolphin EasyReader toistaa kaiken tyyppiset materiaalit mistä tahansa lähteestä. Kun kokeiluaika on päättynyt, Dolphin EasyReader toistaa vain varmennettuja materiaaleja. Lisäksi teknisen tuen saamiseksi on Dolphin EasyReader rekisteröitävä Tuotteen aktivointi Lisensoidun Dolphin EasyReader-ohjelmiston asennuksen jälkeen tuote tulee aktivoida. Tuotteen aktivointi on välttämätöntä ohjelmistolisenssin saamiseksi. Ilman ohjelmistolisenssiä Dolphin EasyReader toimii vain 30 päivää. Tämä ajan jälkeen Dolphin EasyReader toistaa vain varmennettuja materiaaleja. Jos olet asentanut demoversion Dolphin EasyReaderistä, tämä demo toimii ilman rajoituksia 7:n päivän ajan. Tämä ajan jälkeen Dolphin EasyReader toistaa vain varmennettuja materiaaleja. Hankkiaksesi Dolphin EasyReader-ohjelman, ota yhteys Dolphinin myyjään. VAROITUS - varmista, että olet lukenut Loppukäyttäjän lisenssisopimuksen ennen tuotteen aktivointia. Kun Dolphin EasyReader on aktivoitu, tuotetta ei voi palauttaa. Jos tuote on aktivoimatta, ohjelmisto muistuttaa säännöllisesti jäljellä olevasta käyttöajasta ja aktivoinnin tarpeellisuudesta. Kun ohjelma näyttää tuotteen aktivointi-ikkunan, voit valita "Aktivoi nyt" tai "Muistuta minua myöhemmin".

47 Aktivoi nyt. Tuote voidaan aktivoida kolmella tavalla: Internetaktivointi, aktivointi käsin tai syöttämällä monen käyttäjän lisenssikoodi. Internetaktivointi Internetaktivointi on helpoin tapa, koska aktivointi on automaattinen. Tähän tarvitaan toimiva internetyhteys. Toiminto yhdistää tietokoneen Dolphinin palvelimeen, jossa EasyReaderille annetaan automaattisesti aktivointikoodi. Aktivointi käsin (manuaalinen aktivointi). Manuaalisesti aktivoitaessa tulee sinun itse syöttää aktivointikoodi, joka perustuu yksilölliseen tuoteavaimeen. Tuoteavain näytetään aktivointiprosessin aikana. Saadaksesi aktivointikoodin tulee sinun ottaa yhteyttä ohjelman myyjään ja ilmoittaa heille tuoteavain. Tuoteavaimen avulla ohjelman myyjä pystyy antamaan sinulle aktivointikoodin. Monen käyttäjän lisenssi. Jos olet hankkinut usean käyttäjän tai verkkolisenssin, voit syöttää ohjelman mukana saamasi monen käyttäjän lisenssikoodin. Tämä koodi on ohjelman mukana toimitettavassa lisenssisopimuksessa tai erillisessä sertifikaatissa. Muistuta minua myöhemmin. Jos valitset "Muistuta myöhemmin", ohjelma ilmoittaa säännöllisesti, että aktivointi on tekemättä. Ohjelma kertoo myös, kuinka kauan ohjelmaa voidaan käyttää, ennen käyttöajan päättymistä. Käynnistääksesi aktivointitoiminnon myöhemmin, sinun tulee käynnistää Dolphin EasyReader uudelleen tai valita "Aktivoi"-painike, joka löytyy "Tietoja ohjelmasta Dolphin EasyReader"-ikkunasta. Ohjelmiston poistaminen ja uudelleenasennus samaan tietokoneeseen ei vaadi lisälisenssiä. Jos tarvitset lisälisenssejä (toisille tietokoneille), ota yhteyttä ohjelman myyjään. Aktivointiprosessin aikana Dolphinille ei lähetetä muita tietoja kuin tuotteen aktivointiavain.

48 14.2 Tuki ja tuotteen rekisteröinti Tekninen tuki Dolphin EasyReader-ohjelmalle on saatavilla vain ohjelman rekisteröidyille käyttäjille. Rekisteröidäksesi Dolphin EasyReader-ohjelmiston verkon kautta, klikkaa "Tietoja"-ikkunan rekisteröintipainiketta. "Tietoja"-ikkunaan pääset klikkaamalla hiiren oikealla napilla tai painamalla Shift + F10 tai painamalla ohjelmanäppäintä ja valitsemalla näytölle ilmestyvästä valikosta "Tietoja". Tämän jälkeen pääset verkkosivulle jossa voit syöttää rekisteröintitiedot. Vaihtoehtoisesti voit tulostaa ja täyttää asennus-cd:ltä löytyvän lomakkeen register.pdf tai register.doc. Palauta lomake osoitteeseen: Dolphin EasyReader-rekisteröinti Dolphin-tuotteet Comp-Aid Oy Myynti Kuparitie Helsinki Suomi, Finland Fax: +358 (9) Kun olet Dolphin EasyReader-ohjelman rekisteröity käyttäjä, saat tukea sähköpostiosoitteesta support@dolphinuk.co.uk. Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin voi löytyä myös Dolphinin verkkosivulta:

49 14.3 Loppukäyttäjän lisenssisopimus (EULA) DOLPHIN COMPUTER ACCESS GROUP OIKEUTESI OHJELMAN KÄYTTÖÖN PERUSTUU TÄHÄN LISENSSISOPIMUKSEEN. TÄMÄN OHJELMISTON ASENTAMINEN TAI KÄYTTÄMINEN ON OSOITUS TÄMÄN LISENSSISOPIMUKSEN SISÄLLÖN HYVÄKSYMISESTÄ. JOS ET HYVÄKSY TAI YMMÄRRÄ LISENSSISOPIMUKSEN EHTOJA, ÄLÄ KÄYTÄ OHJELMISTOA TAI JOS OHJELMISTO ON JOS ASENNETTU, POISTA SE VÄLITTÖMÄSTI. 1 Lisenssiehdot Tekijänoikeuslain nojalla ohjelmistotuotetta ("ohjelmisto"), käyttöohjeita tai muuta ohjelmiston mukana toimitettavaa materiaalia ("dokumentaatio") ei saa käyttää ilman Dolphin Computer Access Groupin ("omistaja") lupaa. Kun sopimus on hyväksytty, takaa omistaja käyttöoikeuden ("lisenssi") ohjelman asentamiseksi sekä ohjelmiston ja dokumentaation käyttämiseksi tämän lisenssisopimuksen mukaisesti. Kaikki viittaukset ohjelmistoon tarkoittavat ohjelmakoodia, josta ohjelmisto muodostuu (sisältäen kaikki Omistajan tarjoamat päivitykset ja lisäykset). SAAT OIKEUDEN: 1.1 käyttää ohjelmistoa sekä dokumentaatiota yhdessä käytössäsi olevassa tietokoneessa. Jos ohjelmistoa käytetään samanaikaisesti toisessa tietokoneessa, tulee sinun hankkia toinen lisenssi ja toinen ohjelmistokopio; 1.2 siirtää ohjelmiston tietokoneesta toiseen sillä ehdolla, että ohjelmisto asennetaan ja sitä käytetään vain yhdessä tietokoneessa kerrallaan; 1.3 luoda varmuuskopion ohjelmistosta tämän lisenssisopimuksen mukaiseen käyttöön, myös varmuuskopion etikettiin tulee merkitä omistajan tekijänoikeustiedot ja muut tarvittavat alkuperäisessä mediassa olevat tiedot - kaikki muut kopiot ohjelmistosta tai sen osista ovat laittomia; 1.4 käyttää ohjelmistoa henkilökohtaisesti yksityis- tai ammattikäytössä - laiton kopiointi tai muu ohjelmiston tai dokumentaation luvattoman käytön salliminen on tämän käyttöoikeussopimuksen rikkomista; 1.5 ohjelmiston, dokumentaation ja lisenssin siirtäminen pysyvästi toiselle käyttäjälle on mahdollista, kun toinen käyttäjä hyväksyy tämän lisenssisopimuksen ehdot ja luovutat kaikki kopiot (ml. mahdolliset päivitykset ja aikaisemmat versiot) ohjelmistosta toiselle käyttäjälle tai tuhoat luovuttamattomat kopiot (ml. varmuuskopiot ja vanhat versiot). Jos siirrät omistamasi

50 ohjelmistomedian toisen henkilön käyttöön, lisenssisi ja oikeutesi ohjelman käyttöön päättyy automaattisesti. ET SAA SALLIA TOISTEN: 1.6 käyttävän, kopioivan tai siirtävän ohjelmistoa muutoin, kuin tässä sopimuksessa kuvatulla tavalla; 1.7 levittää, vuokrata, lainata, tai jatkolisensoida tai muuten muuttaa ohjelmiston ja dokumentaation käyttöehtoja; 1.8 kopioida dokumentaatiota millään tavoin; 1.9 muuttaa, soveltaa, yhdistää, muuttaa tai kääntää ohjelmistoa tai dokumentaatiota millään tavoin mihinkään tarkoitukseen mukaan lukien virheenkorjaus; 1.10 "takaisinmallintaa" tai tutkia ohjelmakoodin toimintaa muutoin, kuin lain mukaan on lupa hankkia tietoja ohjelmiston yhteensopivuuden varmistamiseksi toisen ohjelmiston kanssa, eikä tätä tietoa ole saatavilla omistajalta tai muualta; 1.11 poistaa, muuttaa tai peittää mitään ohjelmiston tai dokumentaation sisältämiä tunniste- tai tekijänoikeustietoja. 2 Voimassaolo ja päättyminen 2.1 Lisenssi ohjelmiston ja dokumentaation käyttöön päättyy automaattisesti, jos et noudata tämän sopimuksen ehtoja. Lisenssi päättyy myös ilman muita toimia tai ilmoituksia, jos lisenssinhaltija (yritys) ajautuu vararikkoon tai konkurssiin. 2.2 Lisenssin päättyessä mistä tahansa syystä, sitoudut tuhoamaan ohjelmiston ja dokumentaation kaikissa muodoissa, mukaan lukien varmuuskopiot ja asennetut ohjelmistot. Kaikki ohjelmiston tai dokumentaation käyttö lisenssin päättymisen jälkeen on laitonta. 3 Takuu. Omistaja takaa sinulle alkuperäisenä, ensimmäisenä lisensoijana: 3.1 että ohjelmisto oikein käytettynä tarjoaa toiminnot ja ominaisuudet, jotka ohjelmiston mukana toimitettavassa dokumentaatiossa on kuvattu; ja 3.2 media, jolla ohjelmisto toimitetaan, on ehjä ja materiaaleiltaan normaalia käyttöä kestävä.

51 Omistajan on varmistettava käyttäjän oikeudet ja kohdassa 3 määritettyjen takuiden täyttämiseksi joko: 3.3 korjattava tai vaihtaa ohjelmisto tai media, joka ei vastaa takuuta tai 3.4 palauttaa ohjelmisosta maksettu hinta ja päättää lisenssi. Tämän edellytyksenä on ohjelmiston ja kuittikopion [tuotteen myyjän tai omistajan antama kuitti] palauttaminen 35 päivän kuluessa kuitin osoittamasta päiväyksestä. 4 Poikkeukset muista takuuehdoista. Lukuunottamatta kohdan 3 takuuehtoja, omistaja ja myyjät eivät anna muita takuita, eivätkä takaa ohjelmiston soveltuvuutta muihin käyttöympäristöihin tai esitysmuotoihin, lainsäädällöllisiin standardeihin tai muihin tuleviin säädöksiin. Omistajalla ei ole rajoituksetonta vastuuta tuotteen yksityiskohtaisesta sopivuudesta tai sen laadullisesta soveltuvuudesta tiettyyn käyttötarkoitukseen. Omistaja ei takaa, että ohjelmistotuotteen toiminta on täysin virhevapaata tai keskeytyksetöntä. On sinun vastuullasi varmistaa, että ohjelma on sopiva käyttöösi ja tarpeisiisi. Ohjelman käyttäminen ja riskit sen suorituskyvyn ja toiminnallisuuden suhteen on arvioitava käyttäjän toimesta. 5 Vastuuvapaus. 5.1 Omistaja tai ohjelmiston myyjä eivät ole missään tapauksessa vastuussa suorasta, tuottamuksellisesta, vahingossa tapahtuneesta tai erityisestä vahingosta tai minkäänlaisesta tietojen menetyksestä (ml. tuottojen, sopimusten tai liiketoimintamahdollisuuksien menetys). Vahingonkorvausvastuuta ei synny myöskään sopimuksen mukaisessa käytössä tapahtuvien laiminlyöntien aiheuttamissa vahingoissa. 5.2 Jos omistajaa jostakin em. vastuuvapauslausekkeen ulkopuolisesta syystä (tai vastuuvapauslausekkeen kohdan ollessa epäkelpo) voidaan pitää vastuullisena tietojen menetyksestä, jotka voitaisiin muussa tapauksessa olla vältetty, ei vahingonkorvaus voi ylittää käyttäjän ohjelmistosta maksamaa summaa. 5.3 Omistaja ei sulje pois vastuuta seuraavissa tapauksissa: kuolema tai vammantuottamus, joka on seurausta omistajan toiminnasta tai huolimattomuudesta [tai vahinkoa, jonka on aiheuttanut vika ohjelmistossa, jonka voidaan katsoa olevan kuluttajansuojalain piirissä. (Consumer Protection Act 1987) Part ].

52 5.4 Hyväksyt, että riskin määrä tämän sopimuksen mukaisesti on ohjelmistosta maksettu hinta eikä ohjelmiston käyttö tai käyttäjän toiminta ole omistajan vastuulla eikä kontrolloitavissa. 5.5 On käyttäjän vastuulla varmistaa, että käyttäjällä on kaikki muut tarvittavat käyttäjäoikeudet ja lisenssit muihin ohjelmistoihin, joita ohjelmiston käyttö edellyttää tai sen yhteydessä voidaan käyttää. 6 Tekijänoikeudet. 6.1 Kaikki oikeudet tuotemerkkiin, ohjelmistoon ja dokumentaatioon kuuluvat omistajalle. 6.2 Kaikki oikeudet ohjelmistolla tuotettuun tai toistettuun tekijänoikeuden alaiseen materiaaliin kuuluvat materiaalin oikeudenhaltijoille näiden ilmaisemien sopimuksellisten ja lainsäädännöllisten ehtojen mukaisesti. 6.3 Käyttäjän vastuulla on varmistaa käyttöoikeuslisenssit sekä oikeus käyttää ja tallentaa kolmansien osapuolten valmistamien (ei ohjelmiston mukana kokonaisuutena toimitettujen) puhesynteesien ääntä. 7 Päivitykset. 7.1 Omistaja saa tarjota ohjelmistoon päivityksiä tai lisäominaisuuksia, mutta ei ole velvollinen tarjoamaan päivityksiä tai lisäosia käyttäjälle, joka ei ole maksanut lisenssimaksua. 8 Tuki. 8.1 Omistaja tarjoaa tukea ainoastaan sähköpostitse seuraavassa osoitteessa: support@dolphinuk.co.uk 9 Yleistä. 9.1 Tämä sopimus on kokonainen sopimus sinun ja omistajan välillä ja syrjäyttää kaikki muut suulliset tai kirjalliset yhteydenotot, sopimukset tai esitykset ohjelmistoon tai dokumentaatioon liittyen. 9.2 Mikään tässä sopimuksessa ei heikennä kuluttajan lainsäädännöllisiä oikeuksia minkään sovellettavan kuluttajansuojalain säädöksen suhteen. 9.3 Jos jotain osaa tästä sopimuksesta voidaan pitää juridisesti pätemättömänä, ovat kaikki muut jäljelle jäävät osat sopimuksesta muutumattomina voimassa. 9.4 Tämä sopimus kattaa Englannin, Walesin ja Suomen lait.

53 9.5 Jos tämän sopimuksen suhteen on kysyttävää, ota ystävällisesti yhteyttä omistajaan (Dolphin Computer Access Limited, Technology House, Blackpole Estate West, Worcester, WR3 8TU, United Kingdom.) 9.6 Laki sopimusehdoista 1999 (Kolmansien osapuolten oikeudet) ei koske tätä sopimusta.

AMIS-ohjelman käyttöohjeet

AMIS-ohjelman käyttöohjeet AMIS-ohjelman käyttöohjeet Yleistä AMIS-ohjelma on Daisy-kirjojen ilmainen lukuohjelma. AMISin avulla voit lukea Daisy-äänikirjoja, Daisy-yhdistelmäkirjoja, jotka sisältävät sekä tekstiä että ääntä, ja

Lisätiedot

Ohje DaisyTrio-kirjan käyttöön EasyReader Express -ohjelmalla

Ohje DaisyTrio-kirjan käyttöön EasyReader Express -ohjelmalla Ohje DaisyTrio-kirjan käyttöön EasyReader Express -ohjelmalla Tärkeää tietoa käyttäjälle Mikä on DaisyTrio-kirja? DaisyTrio-kirja sisältää painetun kirjan tekstin ääneen luettuna, koko tekstin sekä kuvia.

Lisätiedot

Ohje Daisy-äänikirjan käyttöön EasyReader Express -ohjelmalla

Ohje Daisy-äänikirjan käyttöön EasyReader Express -ohjelmalla Ohje Daisy-äänikirjan käyttöön EasyReader Express -ohjelmalla TÄRKEÄÄ TIETOA KÄYTTÄJÄLLE MIKÄ ON DAISY-ÄÄNIKIRJA? Daisy-äänikirja sisältää painetun kirjan tekstin ääneen luettuna. Daisy-äänikirjassa voi

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet Luku 6 Pikanäppäimet Pikanäppäimet ovat näppäinyhdistelmiä, jotka mahdollistavt ZoomTextin komennot ilman ZoomTextin käyttäjäliittymän aktivointia. Pikanäppäin komentoja on melkein jokaisella ZoomTextin

Lisätiedot

Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla

Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla Lena Wahlroos-Hänninen, Helsingin Tikoteekki 2009 1 Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla Windows-käyttöjärjestelmä mahdollistaa useita eri helppokäyttötoimintoja, joilla voi

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Windows 10 -käyttöohje

Windows 10 -käyttöohje Windows 10 -käyttöohje Sisällys 1. Aloitus 3 1.1. Painikkeet 3 1.2. Haku 4 1.3. Aloitusvalikko ja ohjelmien kiinnitys 4 1.4. Tämä tietokone 5 1.5. Resurssienhallinta 5 2. Asetukset ja mukautus 6 2.1. Windowsin

Lisätiedot

"PLEXTALK Pocket" -verkkosoittimen pikaopas

PLEXTALK Pocket -verkkosoittimen pikaopas "PLEXTALK Pocket" -verkkosoittimen pikaopas PLEXTALK Pocketin asetukset 1. Käännä PLEXTALK Pocket ympäri. Varmista, että kaksi pientä uloketta ovat ylhäällä. Paina PLEXTALK Pocketin pohjassa olevaa suorakulmaista

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

Riikka Marttinen, Helsingin Tikoteekki, 2012. Windows 7:n helppokäyttötoiminnot

Riikka Marttinen, Helsingin Tikoteekki, 2012. Windows 7:n helppokäyttötoiminnot Windows 7:n helppokäyttötoiminnot Windows-käyttöjärjestelmä mahdollistaa useita eri helppokäyttötoimintoja, joilla voi helpottaa tietokoneen käyttöä. Valitsemalla Käynnistä/Ohjauspaneeli/Helppokäyttökeskus

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Memeo Instant Backup Pikaopas. Vaihe 1: Luo oma, ilmainen Memeo-tili. Vaihe 2: Liitä tallennusväline tietokoneeseen

Memeo Instant Backup Pikaopas. Vaihe 1: Luo oma, ilmainen Memeo-tili. Vaihe 2: Liitä tallennusväline tietokoneeseen Johdanto Memeo Instant Backup on yksinkertainen varmuuskopiointiratkaisu monimutkaiseen digitaaliseen maailmaan. Memeo Instant Backup suojaa arvokkaat tietosi varmuuskopioimalla C-aseman tiedot automaattisesti

Lisätiedot

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen Lomavastaajan

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät

2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät 2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät Aloitus -välilehdelle on sijoitettu eniten käytetyt muotoiluihin liittyvät komennot. Välilehti sisältää viisi eri ryhmää, johon komennot on sijoitettu

Lisätiedot

Lupa opetuskäyttöön pyydettävä. info@tietsikka.net. Näppäimistö. Kohdistimen ohjausnäppäimistö. Funktionäppäimistö. Kirjoitusnäppäimistö

Lupa opetuskäyttöön pyydettävä. info@tietsikka.net. Näppäimistö. Kohdistimen ohjausnäppäimistö. Funktionäppäimistö. Kirjoitusnäppäimistö Näppäimistö 2005 Päivi Vartiainen 1 Kohdistimen ohjausnäppäimistö Funktionäppäimistö Kirjoitusnäppäimistö Numeronäppäimistö Kohdistimen ohjausnäppäimistöllä siirretään hiiren osoitinta ruudulla. Kohdistin

Lisätiedot

Kuvien lisääminen ja käsittely

Kuvien lisääminen ja käsittely Kuvien lisääminen ja käsittely KUVIEN LISÄÄMINEN JA KÄSITTELY Tämä on ote VIS Online Mediahallinta ohjeesta. Kuvia lisätään autojen tietoihin VIS Online kuvankäsittelyohjelmalla. Ohjelma käynnistyy klikkaamalla

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements ohjeet

Adobe Premiere Elements ohjeet Adobe Premiere Elements ohjeet 1. Käynnistä ohjelma kaksoisnapsauttamalla työpöydän kuvaketta. 2. Avautuvasta Elements-ikkunasa valitse a. New Project jos aloitat uuden videoeditoinnin. b. Open Project

Lisätiedot

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen 1 Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Sisällysluettelo Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen... 2 Tenttien opiskelijalistojen tulostaminen... 3

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille

Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Teams-ohjelman asentaminen... 3 Kokousten järjestäminen ja omaan kokoukseen liittyminen... 5 Kokouskutsun

Lisätiedot

Aloittaminen: Miten e-kirja lainataan?

Aloittaminen: Miten e-kirja lainataan? Aloittaminen: Lataa asennusohjelma adoben sivuilta painamalla vasemmalla alareunassa olevaa linkkiä: Download Adobe Digital Editions> Suorita asennusohjelma ja noudata näytön ohjeita> HUOM! Päästäksesi

Lisätiedot

5. Alaindeksi 6. Yläindeksi 7. Poista muotoilut 8. Tasaa teksti vasemmalle

5. Alaindeksi 6. Yläindeksi 7. Poista muotoilut 8. Tasaa teksti vasemmalle OHJELMAN ESITTELY OHJELMAN OSAT JA TERMINOLOGIA Valikkorivi Tekstikursori Pikapainikkeet Viivain Vierityspalkit = pienentää ikkunan alas = suurentaa ikkunan = sulkee ikkunan TYÖKALURIVIEN PAINIKKEET 1.

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD

T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD 1 MICROSOFT T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD Eero Seitsemän veljeksen Eero on vilkas, sukkelasanainen ja älykkäämpi kuin muut veljekset. Hän kiusoittelee ja pilkkaa puheillaan

Lisätiedot

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön Microsoft Outlook Web Access Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön 1 Käyttö työpaikalla (Hallinto-verkossa) Käynnistetään sähköposti Työpöydällä olevasta Faiposti-pikakuvakkeesta (hiirellä kaksoisklikkaamalla).

Lisätiedot

Netsor Webmailin käyttöohje

Netsor Webmailin käyttöohje Netsor Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen

Lisätiedot

OPPILAAN/ OPISKELIJAN NÄKYMÄ

OPPILAAN/ OPISKELIJAN NÄKYMÄ OPPILAAN/ OPISKELIJAN NÄKYMÄ 2 / 23 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 3 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / HUOMAUTUKSET... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT...

Lisätiedot

NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS. Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi

NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS. Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS 1.0 Tallenteiden haku ja kamerakuvien katselu DASYS-NUUO Tallentimien mukana tulee cd-levy

Lisätiedot

Oppilaan opas. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Versio 0.2 (2008-01-21)

Oppilaan opas. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Versio 0.2 (2008-01-21) Oppilaan opas Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy Versio 0.2 (2008-01-21) Versio Päivämäärä Kuvaus 0.1 2005-01-16 Ensimmäinen versio. 0.2 2008-01-21 Korjattu kuvatiedostojen maksimiresoluutio ja muutamia

Lisätiedot

Visma.net Approval. Versiosaate 1.40

Visma.net Approval. Versiosaate 1.40 Visma.net Approval Versiosaate 1.40 Nimi ja ikoni Uusi nimi: Visma.net Approval Visma.net Approval Centerin uusi nimi on lyhennys Visma.net Approval. Nimi otettiin käyttöön, koska se soveltuu paremmin

Lisätiedot

NETIKKA PCTV KÄYTTÖOHJE

NETIKKA PCTV KÄYTTÖOHJE 1 (20) NETIKKA PCTV 2 (20) 1 YLEISTÄ...3 1.1 MIKÄ ON PCTV?...3 2 PCTV:N KÄYTÖN ALOITTAMINEN...4 2.1 VAATIMUKSET PALOMUURILTA...4 2.1.1 IGMP-palvelun käytön salliminen F-Securessa...4 2.2 VAATIMUKSET TIETOKONEELTA...8

Lisätiedot

Microsoft PhotoStory 3 pikaopas

Microsoft PhotoStory 3 pikaopas Microsoft PhotoStory 3 pikaopas Petäjä-opisto 11.10.2010 Olli Ruohomäki Tämä oppimateriaalin tavoitteena on esitellä tiiviisti ja havainnollisesti otsikossa mainitun ohjelman perusominaisuuksia. Aineisto

Lisätiedot

Visma Avendon asennusohje

Visma Avendon asennusohje Visma Avendon asennusohje 1 Versio 5.21 On tärkeää, että käytössäsi on aina uusin toimittamamme versio ohjelmistosta. Asentamalla viimeisimmän version saat käyttöösi ohjelman tuoreimmat ominaisuudet ja

Lisätiedot

E-kirjan lainaaminen ja lukeminen

E-kirjan lainaaminen ja lukeminen E-kirjan lainaaminen ja lukeminen Missä ne ovat LAKIA-KIRJASTOJEN E-KIRJAT OVAT ELLIBS-KIRJAKAUPAN SIVULLA. VOIT HAKEA NIITÄ KAHDELLA TAVALLA: 1. LAKIA-TIETOKANNASTA ETSIMÄLLÄ TIETTYÄ KIRJAA TAI KAIKKIA

Lisätiedot

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Seuraavilla sivuilla esittelemme yksityiskohtaisesti, miten voit helposti ja nopeasti yhdistää kuvia ja tekstiä easybook -taittotyökalun avulla. Edellytykset

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Käyttöohje - Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu v 1.0 2013-07- 10. Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu... 2. Yleistä... 2. Laitteistovaatimukset...

Käyttöohje - Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu v 1.0 2013-07- 10. Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu... 2. Yleistä... 2. Laitteistovaatimukset... - 1 - Käyttöohje - Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu v 1.0 2013-07- 10 Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu... 2 Yleistä... 2 Laitteistovaatimukset... 2 Sisäänkirjautuminen... 2 Uloskirjautuminen... 3

Lisätiedot

4 Google. Eetu Kahelin ja Kimi Syrjä DAT 17

4 Google. Eetu Kahelin ja Kimi Syrjä DAT 17 4 Google Eetu Kahelin ja Kimi Syrjä DAT 17 Googleen siirtyminen Avaa Firefox- tai Google Crome selain Siirry näkymättömään tilaan Google Cromessa näppäinyhdistelmällä (Ctrl + Shift + N) ja Firefoxissa

Lisätiedot

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistä-valikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

VIP Softphone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön

VIP Softphone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön VIP Softphone Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön TSP-3719_1-1305 sennus Seuraavassa saat yksinkertaiset ohjeet VIP Softphonen asentamiseksi tietokoneellesi. lla olevat yksinkertaiset

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Kirjautuminen järjestelmään 2 Myyntilaskut 2 Ostolaskujen käsittely 4 Uuden laskun syöttö 6 Palkkailmoituslomake 8 Palkkailmoituksesta kopio 9 Henkilötietojen

Lisätiedot

Visma Fivaldi -käsikirja MiniCRM

Visma Fivaldi -käsikirja MiniCRM Visma Fivaldi -käsikirja MiniCRM 2 Sisällys 1 Yleistä... 3 2 Ylävalikko... 4 3 Perustiedot - välilehti... 5 4 Tila (vapaassa tekstikentässä edellisellä sivulla annettu nimi) - välilehti... 6 5 Vasemman

Lisätiedot

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikun käyttäminen 1 Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikku liitetään tietokoneen USB-porttiin. Koneessa voi olla useita USB-portteja ja tikun voi liittää mihin tahansa niistä. USB-portti

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3 Web-editori 2 Optima Web-editori -ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Web-editorista... 3 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3 2 Pikatoimintopainikkeet... 3 2.1 Tallenna... 3 2.2 Peru / Tee uudelleen...

Lisätiedot

RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje. v. 1.0

RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje. v. 1.0 RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje v. 1.0 Yleistä Rockstar lukijakäyttöliittymä Tuotteiden lukeminen lähtevään tilaukseen Tilaukseen kuulumattomat tuotteet Tuotteiden lukeminen tilauksesta

Lisätiedot

KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA

KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA Asennusohjeiden sisältö 1. RICA optimointiohjelmoinnin periaate isoftloaderilla... 2 2. RICA isoftloader toimituspaketin sisältö... 3 3. isoftloader Sync-ohjelmiston

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

Oma kartta Google Maps -palveluun

Oma kartta Google Maps -palveluun TAMPERE 1 (6) Oma kartta Google Maps -palveluun Google Maps palveluun on mahdollista luoda karttoja omilla paikkamerkeillä. Tilin luonti Google-palveluihin Tehdäksesi karttoja omilla paikkamerkinnöillä,

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä MICROSOFT. PowerPoint. P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA

E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä MICROSOFT. PowerPoint. P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA MICROSOFT E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä PowerPoint P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA 6 Sisällysluettelo JOHDANTO TIKAS-PROJEKTI KIRJAN RAKENNE JA TASOMERKINNÄT

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

VIS Online 2.0 version uudistukset

VIS Online 2.0 version uudistukset VIS Online 2.0 version uudistukset Tämä dokumentti kuvaa VIS Online 2.0 julkaisun erot VIS Online 1.0:aan nähden. Dokumentti on tarkoitettu vanhan VIS Online 1.0 version käyttäjille siirryttäessä uuden

Lisätiedot

Pelaajan tietojen lisääminen

Pelaajan tietojen lisääminen Käytön aloitus Ohjelma käynnistetään tuplaklikkaamalla Jäseri-kuvaketta työpöydältä, tai käynnistä-valikosta. Ohjelmasta aukeaa seuraavanlainen valikko; Jäsenrekisterissä muutetaan jäsentietoja, maksukirjassa

Lisätiedot

Taulukkolaskentaa selkokielellä EXCEL

Taulukkolaskentaa selkokielellä EXCEL Taso 1 1 MICROSOFT Taulukkolaskentaa selkokielellä EXCEL Tuomas Seitsemän veljeksen Tuomas on vakaa ja vahva kuin tammi. Hänellä ei ole juuri mielikuvitusta, hän ei keksi mitään itse, vaan ideat tulevat

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sisällysluettelo VIP Laajennettu raportointi... 3 Luo raportti Laajennetun raportoinnin työkaluilla... 4 Avaa Laajennettu raportointi... 4 Valitse

Lisätiedot

Fonttimuotoilut. Fontin tyyppi ja fonttikoko

Fonttimuotoilut. Fontin tyyppi ja fonttikoko Fonttimuotoilut Kun haluat muotoilla jonkin sanan tai osan tekstistä, sinun pitää ensin "maalata" ko. alue. Maalaaminen tapahtuu vetämällä alueen yli hiiren ykköspainike alas painettuna. Maalattu alue

Lisätiedot

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN -Mene osoitteeseen keskustanuoret.fi/user - Kirjoita saamasi käyttäjätunnus ja salasana - Klikkaa yllä olevaa piirisi logoa niin

Lisätiedot

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ HUOLLETTAVAN VALINTA... 3

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ HUOLLETTAVAN VALINTA... 3 HUOLTAJAN HELMI 2 / 24 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 1.1 HUOLLETTAVAN VALINTA... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / HUOMAUTUKSET... 5 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET...

Lisätiedot

Windowsin pikanäppäimet

Windowsin pikanäppäimet 1 / 9 12.9.2017 klo 15.02 Windowsin pikanäppäimet Valitse tuoteversio Windows 10 Windows 10 Pikanäppäimet ovat näppäimiä tai näppäinyhdistelmiä, joiden avulla voidaan tehdä joitakin samoja toimia kuin

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko KSAO Liiketalous 1. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana kaksoispisteviivarivinä ja keskellä riviä lukee osanvaihdon tyyppi

Tekstinkäsittelyn jatko KSAO Liiketalous 1. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana kaksoispisteviivarivinä ja keskellä riviä lukee osanvaihdon tyyppi KSAO Liiketalous 1 Osat Tiedosto voidaan jakaa osiin ja jokainen osa muotoilla erikseen. Osa voi olla miten pitkä tahansa, yhdestä kappaleesta kokonaiseen tiedostoon. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana

Lisätiedot

Lumon tuotekirjaston asennusohje. Asennus- ja rekisteröintiohje

Lumon tuotekirjaston asennusohje. Asennus- ja rekisteröintiohje Lumon tuotekirjaston asennusohje Asennus- ja rekisteröintiohje 1. Sisältö 1. Asennuspaketin lataaminen 4 2. Zip-tiedoston purkaminen ja sovelluksen asentaminen 4 3. Sovelluksen rekisteröiminen 7 4. Sisällön

Lisätiedot

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOHJE LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 1.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 13.2.2001

Lisätiedot

Transkribuksen pikaopas

Transkribuksen pikaopas Transkribuksen pikaopas Transkribus on alusta, jolla voi puhtaaksikirjoittaa haluamaansa aineistoa ja automaattisesti tunnistaa käsinkirjoitettua tekstiä. Sitä käyttääkseen täytyy rekisteröityä. Tässä

Lisätiedot

Uuden työtilan luonti

Uuden työtilan luonti Uuden työtilan luonti 1. Valitaan Uusi työtila vasemmanpuoleisesta valikosta 2. Valitaan Tyhjä työtila aukeavasta valikosta. Tämä toiminto luo uuden tyhjän työtilan. 3. Kun uusi työtila on luotu, aukeaa

Lisätiedot

Tutustu Daisy-soittimeen!

Tutustu Daisy-soittimeen! Tutustu Daisy-soittimeen! Daisy-julkaisut Äänikirjat, -lehdet, oppaat, tiedotteet Äänen lisäksi kuvia, piirroksia, taulukoita Tiedostot MP3-muotoisia Jakelu CD-levyillä tai verkon kautta Daisy-julkaisuja

Lisätiedot

FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö

FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö Versio 1.0 Tiedostonsiirto FTP -menetelmällä Lahden Väriasemoinnilla on käytössä suurempien tiedostojen siirtoa varten oma FTP -yhteys. Tällä menetelmällä saadaan

Lisätiedot

sivu 1 Verkkopäätteen muuttaminen Anvian uuteen tekniikkaan Ohje käy seuraaviin verkkopäätteisiin

sivu 1 Verkkopäätteen muuttaminen Anvian uuteen tekniikkaan Ohje käy seuraaviin verkkopäätteisiin sivu 1 Verkkopäätteen muuttaminen Anvian uuteen tekniikkaan Ohje käy seuraaviin verkkopäätteisiin Zyxel Prestige 645 ISP Zyxel Prestige 645 WEB Zyxel Prestige 645R Zyxel Prestige 645 Ennen aloitusta tarkista,

Lisätiedot

H5P-työkalut Moodlessa

H5P-työkalut Moodlessa H5P-työkalut Moodlessa 1. H5P-työkalujen käyttöönotto Moodlessa Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Emma Hanhiniemi 1. Klikkaa Moodlen muokkausnäkymässä Lisää aktiviteetti tai aineisto -linkkiä. 2.

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

FrontPage 2000 - Näkymät

FrontPage 2000 - Näkymät FrontPage 2000 - Näkymät FrontPagessa on kuusi erilaista näkymää sivustoon. Sivunäkymä Tässä näkymässä luodaan sivut eli näkymä vastaa paljolti Wordin tekstinkäsittelyohjelman näkymää. Tässä on myös muokattava

Lisätiedot

Asentaminen Android-laitteeseen

Asentaminen Android-laitteeseen Asentaminen Android-laitteeseen Huomaa! Tarkempia tietoja ohjelmien asentamisesta saat tarvittaessa puhelimesi käyttöoppaasta. MyMMX mobile -sovelluksen asentaminen Android-laitteeseen: 1. Avaa laitteesi

Lisätiedot

Pikaopas. Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun.

Pikaopas. Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Pikaopas Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Pikatyökalurivi Nämä komennot ovat aina näkyvissä.

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE

OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE Opinnäytetyö mallipohja Kajaanin ammattikorkeakoulu 2.12.2005 SISÄLLYS 1 MALLIPOHJAN KÄYTTÖÖNOTTO 1 2 TEKSTIN KIRJOITTAMINEN 2 2.1 Valmiin tekstin siirtäminen 2 2.2

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

5. Klikkaa avautuvan ikkunan oikeasta yläkulmasta käyttäjätunnustasi ja valitse Luo pikakuvake

5. Klikkaa avautuvan ikkunan oikeasta yläkulmasta käyttäjätunnustasi ja valitse Luo pikakuvake 1 Sisällysluettelo 1. Accuna-pikakuvakkeen asentaminen työpöydälle... 2 2. Työasemakäyttö... 3 2.1 Käynnistäminen... 3 2.2 Raportin valinta... 4 2.3 Laskentakohteiden valinta... 4 2.4 Kauden vaihto...

Lisätiedot

OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN

OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN 1. KIRJAUDU Navigoi osoitteeseen www.mukaanpartioon.fi. Aloita kirjautumalla: käyttäjätunnus: salasana: lippukunta HpL1Ka KUVA 1: Kirjautumislinkki

Lisätiedot

Hallintaliittymän käyttöohje

Hallintaliittymän käyttöohje Hallintaliittymän käyttöohje 1. Yleisiä huomioita Hallintaliittymän käyttöä helpottavia yleisiä huomioita: - Käytä listanäkymien hakukentissä kentän vieressä olevaa hakunappia, älä enter-näppäintä. - Älä

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP

2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP DHCP-käyttöönotto 1 1. YLEISTÄ...2 2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP...2 3. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN - RAS PPPoE Windows 2000 / XP...4 4. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN Windows

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Lomakkeet Lomake on asiakirja, joka sisältää täyttämistä ohjaavia tietoja tai merkintöjä. Wordin lomakekenttä-toiminnolla luodaan näytöllä täytettäviä lomakkeita tai tulostettavia lomakepohjia.

Lisätiedot

Konfiguraatiotyökalun päivitys

Konfiguraatiotyökalun päivitys Konfiguraatiotyökalun päivitys Kuinka aloitan? Konfiguraatiotyökalu avataan niin kuin aiemminkin suoraan Tenstar clientin käyttöliittymästä, tai harjoituksen ollessa käynnissä. Kuinka aloitan konfiguraatiotyökalun

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

Adobe Digital Editions -ohjeet

Adobe Digital Editions -ohjeet Adobe Digital Editions -ohjeet Adobe Digital Editions on Adoben e-kirjojen lukemiseen tarkoitettu kevyt erillinen lukuohjelma, joka on ollut käytössä Adobe Reader -ohjelman 8-versiosta alkaen. Ohjelman

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot