Syyskuun parhaat tapahtumat

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Syyskuun parhaat tapahtumat"

Transkriptio

1 Syyskuun parhaat tapahtumat - Ensimmäistä kertaa vietettävä kansallinen etätyöpäivä Valonia haastaa kaikki yhteistyökumppaninsa etätyöpäivän viettoon ja viettää itsekin etätyöpäivää performanssin merkeissä. - Aura Street Market Luvassa mm. käsitöiden vaihtotori ja työpajoja. - Liikkujan viikko Tarjolla opastusta kestävän liikkumisen edistämiseen, mm. kävelybussi ja keskustelutilaisuuksia. - Puhdasta vettä kansalle ja kaloille -näyttely avautuu Tietoa mm. vesiensuojelusta ja jätevesien käsittelystä, sekä Janne Gröningin Saaristomeri-aiheinen valokuvanäyttely. Katso lisää: tai liity Valonian Facebook-faniksi, jolloin saat tuoreet uutiset etusivullesi. Ilmoittaudu mukaan Maistuvan etätyön resepti työnnälkäiselle Valonian vesiasiantuntija Jarkko Leka nauttii etätyöpäivästä pihakeinussaan Kokoa etätyöpäivän työlista ja laita se muhimaan jo muutamaa päivää aikaisemmin. Varmista, että käytössä on toimiva nettiyhteys. Kokoa tarvittavat ainekset. Tarvitset ainakin tietokoneen, sopivan työtilan ja omaa rauhaa. Pilko etätyöpäiväsi sopiviin paloihin. Säädä istuimesi ergonomiseen asentoon. Hauduta autoasi autotallissa ainakin päivän verran. Mausta etätyöpäivä sopivalla määrällä taukoja. Lisää tarvittaessa happihyppelyä ja herkullisia eväitä. Anna palaa työpäivän verran tehokkaalla liekillä. Jälkiruoaksi sopii rentoutumista esimerkiksi perheen, ystävien tai hyvän harrastuksen parissa.

2 Ilmaista neuvontaa on saanut jo 500 kiinteistönomistajaa Jätevesineuvonnan loppukiri alkaa Ympäristöministeriön rahoittamaa kiinteistökohtaista jätevesineuvontaa on ollut tarjolla Salossa, Sauvossa, Kemiönsaarella ja Somerolla toukokuusta lähtien. Kiinteistökohtaista neuvontaa on annettu Varsinais-Suomen pilottihankkeen kunnissa kaikille halukkaille, uudisrakennuskohteita lukuunottamatta. Kiinteistökäyntejä on tehty elokuun loppuun mennessä Varsinais-Suomen pilottialueella jo noin 500. Jätevesineuvojat ovat saaneet muutamia yhteydenottoja myös pilottikuntien ulkopuolelta mutta näihin kohteisiin kiinteistökäyntejä ei ole voitu tehdä. tahtiin kiinteistökäynneistä. Neuvontakäyntien varaamiseen odotetaankin nyt loppukiriä kun alueella olevat mökkiläiset haluavat vielä varata kiinteistökäynnin ennen lomien loppumista. Neuvontaa annetaan lokakuun loppuun saakka. Lisätietoja: Vesiasiantuntija Hanna Sarkki, p , hanna. sekä Kiinteistökäyntien lisäksi neuvojat ovat antaneet yleisneuvontaa monissa alueen kesätapahtumissa. Neuvontapisteillä on käynyt noin 500 jätevesiasioista kiinnostunutta henkilöä. Monet ovat kysyneet myös talousveteen liittyvistä asioista. Neuvonta-aika kääntyy nyt kohti loppua, mutta vielä neuvojien kalenterit täyttyvät tasaiseen Jätevesineuvontaa turuilla ja toreilla. Suunnitteluapua tarjolla Tarvitsetko apua kiinteistösi jätevesijärjestelmän suunnitteluun? KIRSTU-hankkeen kautta voit saada edullisesti pätevän suunnitelman. Voit saada tukea kiinteistökohtaisen jätevesijärjestelmän suunnitteluun mikäli kiinteistölläsi asutaan vakituisesti ja se sijaitsee Rymättylässä, Velkualla, Merimaskussa tai Saaristomeren biosfäärialueella Länsi-Turunmaalla tai Kemiönsaarella. Rahoitusta ei myönnetä loma-asunnoille eikä uudisrakennuksille. Tukea myönnetään maksimissaan sadalle hakijalle määrärahojen puitteissa. Hankkeessa tuetaan jätevesijärjestelmän suunnittelusta aiheutuvia kustannuksia noin 50 prosentilla. Normaalisti suunnitelma jätevesijärjestelmän perusparantamisesta maksaa euroa. Lisätietoja: Vesiasiantuntija Jarkko Leka, p ,

3 Vesiteemainen näyttely avautuu PUHDASTA VETTÄ kansalle ja kaloille Vesiaiheinen näyttely PUH- DASTA VETTÄ kansalle ja kaloille avautuu Valoniassa tiistaina ja avajaiset järjestetään samana päivänä klo 10 alkaen. Näyttelyn aiheita ovat veden hankinta ja käyttö, jätevesien käsittely ja vesiensuojelu. Näyttelyssä on esillä luontokuvaaja Janne Gröningin Saaristomeri-aiheisia kauniita ja luontomyönteisyyttä tähdentäviä valokuvia. Puhdasta vettä kansalle ja kaloille näyttely on suunnattu kaikenikäisille. Näyttelyssä on asiapitoinen osuus aikuisille ja nuorille sekä lapsille suunnattu toiminnallinen ja sadunomainen osuus. Näyttelyssä esitellään muun muassa Turun seudun talousveden hankintaa, jätevesien käsittelyä haja-asutusalueilla, jätevesien sisältämiä haitallisia aineita, pienpuhdistamojen seurantatuloksia ja vesiensuojelua. Lapsille tehdyssä osiossa esitetään Vellamo Vesipisaran jännittävä matka, jossa Vellamo Vesipisara ja Ahti -hahmot seikkailevat vesiympäristössä. Vellamon tarina on toteutettu satuna, mutta taustalla ovat samat asiat kuin aikuisten osiossa. Puhdasta vettä kansalle ja kaloille näyttelyn toteuttaja on Valonia yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulun kanssa. Näyttely on osa EU-rahoitteista MINWA-jätevesihanketta. Näyttely on avoinna tiistaisin ja keskiviikkoisin klo ja torstaisin klo Näyttelyyn on vapaa pääsy. Tervetuloa tutustumaan! Lisätietoja: Jussi Heikkinen, p , Näyttelyssä voi ihailla myös Janne Gröningin Saaristomeriaiheisia valokuvia. Ensimmäiset ekotukihenkilöt Turkuun Turun kaupungin Ilmasto- ja ympäristöohjelmassa mainittu ekotukihenkilöiden koulutus aloitetaan viimein syyskuun alussa. Tavoitteena on kouluttaa vähintään yksi ekotukihenkilö jokaiseen hallintokunnan yksikköön, liikelaitokseen ja konserniyhtiöön. Ekotukihenkilöiksi nimetyille sekä asiasta kiinnostuneille on tarjolla peruskoulutus, jossa keskitytään mm. energiaan, veden kulutukseen, liikkumisen asioihin, materiaalivirtoihin sekä ekotukiverkostotoiminnan luomiseen ja toimintakulttuurin muuttamiseen. Koulutukset tukevat ennen kaikkea käytännön toimia yksiköissä sekä yksiköiden päästövähennyssuunnitelmien laatimista. Lisätiedot: Hankejohtaja Stella Aaltonen, p , stella.

4 Liikkujan viikolla paljon ohjelmaa Omituisia työntekijöitä, keskustelua ja kävelybusseja Euroopan unionin Liikkujan viikkoa vietetään vuosittain Valonia järjestää teemaviikolla tapahtumia ja tempauksia, joiden toivotaan herättävän ajatuksia kunkin omista vaikutusmahdollisuuksista kestävän liikennekulttuurin edistämisessä. Liikkujan viikon tavoitteena on vaikuttaa liikkumiseen ja kaupunkiliikenteeseen liittyviin kysymyksiin sekä parantaa kansalaisten terveyttä ja elämänlaatua. Teemaviikko huipentuu vietettävään Autottomaan päivään. Liikkujan viikkoa on vietetty Suomessa vuodesta 2003 lähtien. Tuoreimpien arvioiden mukaan jopa yli 1000 ihmistä vuodessa kuolee Suomessa ennenaikaisesti ilmassa olevien epäpuhtauksien takia. Kansallinen etätyöpäivä Suomen ensimmäisenä etätyöpäivänä työntekijöitä ja ammatinharjoittajia kannustetaan työskentelemään yhä useammin kotoa käsin tai joustavasti eri paikoista. Työnantajia rohkaistaan tarjoamaan työtekijöille mahdollisuus kokeilla etätyötä kansallisena etätyöpäivänä. Liikuskelemalla aamuruuhkan aikaan Turun päärautatieaseman ympäristössä, on mahdollisuus törmätä joukkoon erikoisia etätyöntekijöitä. Tempaus tuo esiin etätyön pehmeämmän puolen, unohtamatta tiukkaa tehokkuutta. Päivän aikana Valonian työntekijöitä voi tavata etätyöskentelemästä esimerkiksi kirjastoista ja kaupungin kahviloista. Tule rohkeasti juttelemaan! Haastekampanja työpaikoille ja työntekijöille Etätyöpäivä haastaa kaikki suomalaiset yritykset ja työntekijät mukaan etätyöpäivän viettoon osoitteessa Verkkosivuilla voi ilmoittaa etätyöpäivänä säästyneet työmatkakilometrit ja sivun laskuri ilmoittaa vähentyneiden hiilidioksidipäästöjen määrän. Sivustolta löytyy myös ohjeita ja työkaluja säännöllisen etätyön toteuttamiseen. Ilmoittaudu Ilman autoa kouluun -päivään Valonia haastaa kaikki varsinaissuomalaiset koulut pitämään torstaina Ilman autoa kouluun -päivän. Ensimmäisenä haasteeseen on vastannut kaarinalainen Piispanlähteen koulu, jossa koululaisten vanhempia kannustetaan kokeilemaan Kävelevä koulubussi -ideaa. Siinä joku vanhemmista saattaa kävellen kouluun oman lapsensa lisäksi muutaman muun lapsen. Isommat oppilaat voivat tulla kouluun lihasvoimin tai joukkoliikenteellä. Tärkeintä on jättää autot kotiin ja vähentää täten saattoliikenteen aiheuttamia vaaratilanteita koulun ympäristössä sekä liikenteen päästöjä. Valonia kirjaa haasteen vastaanottaneet koulut internetsivuilleen. Ilmoittautua voi Pirjo Rinteelle tai p Näiden lisäksi liikenteestä keskustellaan Aura Street Marketissa klo ja Kaarinan kaupungin valtuustosalissa klo Lisätietoja: Kestävän liikkumisen koordinaattori Paula Väisänen, p , valonia.fi.

5 Valonia osana Aura Street Marketia Kirjojen ja käsitöiden vaihtoa, työpajoja ja keskustelua liikenteestä Mikä Turun kaupunkiseudun liikenteessä ottaa pannuun? Keskustele liikenteestä Aura Street Market tapahtumassa. Mitkä ovat Turun seudun liikenteen vaarapaikkoja? Valonia kerää palautteen ja koostaa siitä listan tiedoksi kuntien liikennesuunnittelusta vastaaville. Varsinais-Suomen ympäristökasvatusverkosto Pyöreä Pöytä järjestää ympäristökasvatuksen pajoja lauantaina klo Pisteillä pääsee askartelemaan kierrätys- ja luonnonmateriaaleista mm. koruja ja herättelemään omia aisteja syksyyn. Lapset ovat erittäin tervetulleita mukaan! Kirjoja ja keskeneräisiä käsitöitä ja käsityötarvikkeita pääsee vaihtamaan Valonian, Taitokeskus Juseliuksen ja Kirjakahvilan yhteisessä vaihtopisteessä. Kirjanvaihtotorin idea on, että ihmiset voivat tuoda omia hyllyyn pölyttymään jääneitä kirjojaan ja ottaa tilalle uutta ja mielenkiintoista luettavaa. Jonkun vikaostos kun saattaa olla toiselle monta lukukertaa kestävä nautinto. Tarjolle tulevista kirjoista jokainen löytää varmasti itseään kiinnostavia kirjoja. Oma keskeneräinen käsityö voi puolestaan herättää jossakin toisessa inspiraation, ja voi antaa sille vielä uuden mahdollisuuden. Käsitöiden lisäksi vaihdettavana on mahdollisesti myös lankoja ja muita käsityötarvikkeita. Kirjoja ja käsitöitä saa ottaa mukaansa niin monta kuin on tuonutkin - ehkä jopa enemmän. Valonian vaihtopiste on avoinna viikonloppuna molempina päivinä klo Kirjoja ja käsitöitä vaihtopisteen pesämunaksi vastaanotetaan klo Valoniassa, osoitteessa Vanha Suurtori 7. Lahjoittajaa luvataan hemmotella mehulla ja kekseillä! Näyttelytilassa voi viikonlopun aikana tutustua myös uuteen Puhdasta vettä kansalle ja kaloille -näyttelyyn ja Kestävän arjen avaimet -näyttelyyn. Lisätietoa koko tapahtumasta: Työpajat: Heidi Seiko-Ahlström, p , vaihtopiste Marja Tommola p Lojuuko hyllyssäsi luettuja kirjoja? Tule vaihtamaan ne uusiin Valonian kirjanvaihtopisteessä.

6 Tämänvuotisena teemana on Ihanat vedet Ympäristökasvatuspäivät Turussa Syksy lähestyy, ja niin myös vuosittaiset Ympäristökasvatuspäivät Alan päätapahtuman teemana on tänä vuonna Ihanat vedet. Päivillä on luvassa asiantuntija-alustuksia, pohdintaa ja porinoita sekä verkostoitumistapahtuma! Pääseminaarissa tarkastellaan vettä monista eri näkökulmista, mukana on mm. dokumentaristi Petteri Saario. Seminaarissa tarjoillaan myös tuoreita esimerkkejä vesiaiheisesta ympäristökasvatuksesta, ja saamme kansainvälisen tuulahduksen Aegnan saarelta. Tänä vuonna Ympäristökasvatuspäivät painottuvat vahvasti verkostoitumiseen, joten löydät varmasti samoista asioista kiinnostuneita yhteistyökumppaneita! Työpajoissa pääset lisäksi kokeilemaan vesiaiheisen ympäristökasvatuksen tuoreimpia ideoita ja menetelmiä. Päivien yhteydessä järjestetään myös minimessut, joilla alan toimijat esittelevät toimintaansa. Tule siis mukaan verkottumaan, virkistymään ja inspiroitumaan alan uusimmista tuulista! Tutustu ohjelmaan tarkemmin osoitteessa ja varaa paikkasi. Viimeinen ilmoittautumispäivä Ympäristökasvatuspäiville on jo ke 14.9.! PS: Muistathan, että liittymällä jäseneksi saat monia hienoja etuja kuten 4 kertaa vuodessa ilmestyvän Ympäristökasvatus-lehden ja alennuksia päivien osallistumismaksuista. Opiskelijajäsenille tutkijatyöpaja on vain 20 euroa! Valonian kuntakierrokset jatkuvat Syys-lokakuussa jatkamme kuntakierroksia vierailemalla Aurassa, Kaarinassa, Liedossa, Paimiossa, Sauvossa ja Tarvasjoella. Vierailupäivien ajankohdista sovitaan ja ohjelmaa suunnitellaan yhdessä kuntien kanssa. Valonia käynnisti ensimmäisen kuntakierroksen viime keväänä ja silloin vierailimme Marttilassa, Koskella, Loimaalla Pöytyällä, Somerolla ja Oripäässä. Kuntakierroksien avulla haluamme parantaa palveluidemme tunnettavuutta ja tiivistää yhteistyötämme kuntien kanssa. Vierailupäivinä Valonia järjestää kuntien työntekijöille lyhyitä info- ja keskustelutilaisuuksia kestävän kehityksen eri aiheista. Keskustelujen avulla kartoitamme kuntien kestävän kehityksen palveluiden tarpeet ja toiveet. Kerromme viranhaltijoille ja työntekijöille kuntien energiansäästömahdollisuuksista ja työpaikkojen ekoarjen valinnoista sekä annamme sähkönsäästövinkkejä. Kouluille ja päiväkodeille esittelemme erilaisia kestävän kehityksen ja ympäristökasvatuksen keinoja. Myös kuntien ruokapalveluista vastaaville järjestämme haluttaessa ohjelmaa keittiöiden energiansäästöstä ja hankinnoista. Vierailupäivinä päivystämme Valonian infopisteessä kunnan virastotalolla tai muussa keskeisessä paikassa. Auran, Kaarinan, Liedon, Paimion, Sauvon ja Tarvasjoen vierailupäivien ajankohdat ja ohjelmat löytyvät nettisivuiltamme syyskuun alussa.

7 Luovuus kukkii Lasten ja nuorten ympäristöviikolla Maakunnan laajuinen Lasten ja nuorten ympäristöviikko järjestetään , jolloin tapahtumia on sekä Turussa että Paimiossa. Ympäristöviikon teemana on Turku 2011 kulttuuripääkaupunkivuoden innoittamana taide, jonka siivin ympäristöasiat nostetaan esiin. Paimiossa tehdään taidetta, jatulintarhoja ja linnunpönttöjä Ympäristöviikon aikana Paimion kouluissa, päiväkodeissa ja 4Hkerhoissa tehdään taidetta kierrätysmateriaaleista, tuunataan vaatteita ja istutetaan jatulintarha-kuvioita kukkasipuleista. Lisäksi päiväkodeissa rakennetaan ja koristellaan linnunpönttöjä isien ja lasten voimin. Nuorisoneuvosto järjestää syksyn aikana lapsille ja nuorille valokuvauskilpailun Kuvaa kaamea tai kaunis paikka Paimiossa ja löydettyjä kaameita kohteita voidaan siistiä tempauksilla. Täydennykset ohjelmaan ovat edelleen tervetulleita. Seuraava Paimion tapahtumien suunnittelukokous on klo Paimion kaupungintalolla. Ekoteko!-hanke huipentuu ympäristöviikkoon Ekoteko! nuoret Itämerellä -hankkeen päätapahtuma järjestetään ympäristöviikolla Nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa Turussa. Ohjelmassa on mm. Itämeripajoja, toimintapisteitä sekä lasten ja nuorten tekemien töiden näyttely ekotekoihin ja Itämereen liittyen. Toimintaa voidaan suunnata peruskouluille ja iltapäiväkerhoille tai myös lukioon. Tule mukaan järjestämään ympäristöviikkoa Vimmaan! Ympäristöviikon yhteistyössä on mukana mm. kouluja, päiväkoteja, yhdistyksiä, Paimion nuorisoneuvosto, Turun Ekotori, PerformanceSirkus, Turun Nuorisoasiainkeskus, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä sekä Valonia. Ekoteko! -nuoret Itämeren äärellä ja Loikkaa leikkiin juokse jatulintarhaan -hankkeet ovat osa Turku 2011 kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaa. Lisäksi mukana ovat MLL:n Isähanke ja Valonian Ympäristökasvatusmenetelmät paikallisten järjestöjen työn tueksi -hanke. Lisätietoja: Ympäristökasvatuksen koordinaattori Pirjo Rinne, tai p Turussa ympäristöviikon teemana on myös Itämeri.

8 Ympäristöviestintä kaipaa rohkeaa ja positiivista otetta Tarvitaan elämyksiä ja yhdessä tekemistä Kestävät kulutusvalinnat puhuttavat kodeissa, kahvipöydissä ja lenkkipoluilla. Ihmiset kaipaavat selkeää tietoa arjen valintamahdollisuuksista, sillä yhä useampi haluaa tehdä ympäristön kannalta kestävän valinnan. Toisaalta kaivataan positiivisia esimerkkejä ja yhdessä tekemisen meininkiä. Ympäristötietoinen kuluttaminen ei tarvitse olla ryppyotsaista nipottamista. Riemu ei vaadi roinaa, sillä onni löytyy elämyksistä ja yhdessä tekemisestä, projektipäällikkö Riikka Leskinen muistuttaa. Varsinais-Suomessa ja Lahden seudulla vuosina toteutettu Kelaa!-hanke oli Suomen oloissa ennennäkemätön viestintähanke, jolla testattiin uusia keinoja kertoa kestävästä kulutuksesta. Saimme mahdollisuuden toteuttaa hullujakin ideoita ja todella syventyä siihen, mikä tekee kuluttamiseen liittyvistä kysymyksistä kiinnostavia. Ehkä tärkeintä on, että ihmiset huomaavat, että muutkin toimivat. Kukaan ei halua pelastaa maailmaa yksinään, Leskinen toteaa. Reilun kolmen vuoden aikana järjestettiin yli 250 tapahtumaa, jotka tavoittivat yli kävijää, minkä lisäksi toteutettiin viestintäkampanjoita sekä erilaisia näyttelyitä ja artikkelisarjoja. Erityishuomiota kiinnitettiin niiden ihmisten tavoittamiseen, jotka eivät normaalisti ole erityisen kiinnostuneita ympäristöasioista. Tapahtumien myötä saatiin arvokasta kokemusta ja palautetta siitä, millainen lähestymistapa koetaan kannustavana ja mielekkäänä. Nyt julkaistavaan katalogiin Riemu ei vaadi roinaa! Työkaluja ja näkökulmia tapahtumien järjestämiseen koottiin yhteen ne opetukset ja ideat, joita matkan varrella kertyi mukaan. Halusimme oman kokemuksemme kautta auttaa muita tapahtumien, kampanjoiden ja toiminnan järjestäjiä teemasta ja kohderyhmästä riippumatta, Leskinen kertoo. Julkaisusta löytyy runsaasti tapahtuma- ja toimintaideoita, sekä vinkkejä niiden toteutukseen ja viestintään. Sekä katalogi, että hankkeen loppuraportti löytyvät osoitteesta Lisätietoja: Riikka Leskinen, projektipäällikkö, p VALONIA Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energiaasioiden palvelukeskus Ulla Kananen, p Lahden seudun ympäristöpalvelut / Ympäristöneuvonta Valonia Facebookissa: Riemu ei vaadi roinaa! Työkaluja ja näkökulmia tapahtumien järjestämiseen -katalogiin voi tutustua esimerkiksi osoitteessa --> materiaalit

9 Energiansäästötietoa tarjolla eri puolilla Varsinais-Suomea Näyttely kodin energiankäytöstä ja lämmityksestä Tarvasjoella ja Naantalissa Keväällä kiertueensa aloittanut pienimuotoinen energianäyttely vierailee Tarvasjoella Sieltä näyttely siirtyy Naantaliin väliseksi ajaksi. Infopisteessä on tietoa mm. mihin energiaa kotona kuluu, miten sitä voi säästää sekä pientalon lämmitysjärjestelmistä. Keväällä näyttely oli esillä neljässä kirjastossa. Niissä vieraili yhteensä lähes 5000 kävijää. Näyttely on koottu Valonian Voimaa Varsinais-Suomesta hankkeessa. Hanke on osa TEM:n ja Sitran rahoittamaa kuluttajien energianeuvontakokonaisuutta Energiankäyttötilaisuudet Jatkamme energiatilaisuuksien järjestämistä marraskuun loppuun saakka. Pääteemana on kodin energiankäyttö, valaistus ja laitehankinnat. Tilaisuudet on tarkoitettu yhdistyksille, kerhoille tai muille kiinnostuneille ryhmille. Ne ovat maksuttomia, mutta järjestäjä/tilaaja vastaa tilavarauksista ja tiedotuksesta. Kodin energiankäyttö ja lämmitystavat esillä Paimion messuilla Paimion messut järjestetään Vistan koulukeskuksessa syyskuuta. Messujen järjestäjänä ovat Paimion Messut ry ja Paimion Yrittäjäyhdistys yhteistyössä Paimion kaupungin kanssa. Valonia on mukana messuilla energiateemalla. Tule ja kysy asiantuntijoilta vaikkapa ilmalämpöpumpun huollosta ja puhdistuksesta tai minkä lampun valitset hehkulampun tilalle. Energianeuvojamme vastaavat mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Valtakunnallinen energiansäästöviikko lokakuun päivinä Ilmoittaudu nyt mukaan Energiansäästöviikolle Viikolla 41 tempaisemme yhdessä järkevän energian ja materiaalien käytön puolesta. Energiansäästöviikko nostaa esille ajankohtaista asiaa energiatehokkuudesta ja tarjoaa säästövinkkejä erilaisille energiankäyttäjille. Energiahanke pitää vastaanottoa Valonian näyttelytilassa säästöviikon jokaisena päivänä. Klinikalla ratkotaan lämmitysasioita, kerrotaan lamppujen valinnasta ja kodinkoneiden hankinnasta. Mukana klinikalla on myös Turku Energia. Näyttely avoinna: ma-to 14 18, pe Lisätietoja: Liisa Harjula, liisa. p fi. Pienimuotoinen energianäyttely on käynyt muun muassa Lemun kirjastossa.

10 Ennakkotietoa varaa aika kalenteriisi Varsinais-Suomen kuntien ilmastotapaaminen Valonia ja Suomen kuntaliitto järjestävät maakunnallisen ilmastotapaamisen lokakuussa. Seminaarin ohjelmassa on esityksiä mm. kuntien ilmastopolitiikan tilanteesta, ilmastotyön materiaaleista sekä päästölaskentamalleista (KASVENER ja KUHILAS). Tärkeä osa seminaaria on maakunnallisen ilmastostrategian ja alueellisten esimerkkien esittely sekä kokemusten vaihto. Esimerkkejä kuullaan sekä pienistä että suurista kunnista. Seminaari on tarkoitettu kaikille kuntien ilmastotyöstä vastaaville tahoille, ympäristö- ja teknisille hallintokunnille, mutta myös keskushallinnon edustajille sekä luottamushenkilöille. Toivomme kustakin kunnasta useita edustajia mukaan kokemusten vaihtoon ja uusien ajatusten ideointiin. Tilaisuuden ohjelma ja kutsu lähetetään kuntiin syyskuussa. Lisätietoja: Anne Ahtiainen, p Mikäli et halua olla kuukausitiedotteen postituslistalla, ilmoita siitä osoitteessa

Lokakuun parhaat tapahtumat

Lokakuun parhaat tapahtumat Lokakuun parhaat tapahtumat - Energiansäästöviikko 10. 16.10. Valoniassa on tarjolla energiasäästöneuvontaa ja muuta ohjelmaa maanantaista torstaihin klo 12 18, perjantaina klo 12 17. - Näyttelykokonaisuuksia

Lisätiedot

Toukokuun parhaat tapahtumat

Toukokuun parhaat tapahtumat Toukokuun parhaat tapahtumat - Pyörällä töihin -kilpailu 7. 14.5. Koulut voivat puolestaan osallistua Pyörällä kouluun -kampanjaan. - Työpyöräile!-kampanja starttaa. Valonian lainapyörät lähtevät maailmalle

Lisätiedot

JÄSENTIEDOTE 2 / 2013 7.11.2013

JÄSENTIEDOTE 2 / 2013 7.11.2013 Tule mukaan hallitukseen Haavin hallituksessa toimii iloinen ja aktiivinen joukko ympäristökasvattajia. Haluaisitko sinä tulla mukaan? Hallituksen jäsenet valitaan syyskokouksessa kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

Lisätiedot

Liikkuminen osana kuluttajien energianeuvontaa. LIVE -verkottumistilaisuus 19.11.2013 Päivi Laitila, Motiva Oy

Liikkuminen osana kuluttajien energianeuvontaa. LIVE -verkottumistilaisuus 19.11.2013 Päivi Laitila, Motiva Oy Liikkuminen osana kuluttajien energianeuvontaa LIVE -verkottumistilaisuus 19.11.2013 Päivi Laitila, Motiva Oy Energianeuvonnan tavoite Kuluttajat löytävät tiedon ja neuvontapalvelut helposti Kuluttajat

Lisätiedot

Heinä-elokuun parhaat tapahtumat

Heinä-elokuun parhaat tapahtumat Heinä-elokuun parhaat tapahtumat - Jätevesineuvontaa eri puolilla Varsinais-Suomea. Neuvontaa on jälleen saatavilla kesätapahtumissa ympäri maakuntaa. Tarkemmat ajat jätevesiuutisesta. - Turun Messuilla

Lisätiedot

Huhtikuun parhaat tapahtumat

Huhtikuun parhaat tapahtumat Huhtikuun parhaat tapahtumat - Maksuton suurtapahtuma Elämystehdas Manillassa 16.4. klo 11-18. Ohjelmassa työpajoja, esityksiä ja elämyksiä moneen makuun. - Suuri Taidepyörätapahtuma 27.4. Taidepyöräkavalkadi,

Lisätiedot

Tekninen ja ympäristötoimiala

Tekninen ja ympäristötoimiala Lahden seudun ympäristöpalvelut Tekninen ja ympäristötoimiala 6.11.2006 24.11. alkaa kaamos. Aurinko painuu alas Suomen pohjoisimmassa kolkassa, Nuorgamissa noustakseen seuraavan kerran taivaanrantaan

Lisätiedot

Kuluttajien energianeuvonta. Neuvonnan vuosipäivä 12.11.2013 Päivi Laitila, Motiva Oy

Kuluttajien energianeuvonta. Neuvonnan vuosipäivä 12.11.2013 Päivi Laitila, Motiva Oy Kuluttajien energianeuvonta Neuvonnan vuosipäivä 12.11.2013 Päivi Laitila, Motiva Oy Energianeuvonnan tavoite Kuluttajat löytävät tiedon ja neuvontapalvelut helposti Kuluttajat saavat luotettavaa tietoa

Lisätiedot

Toukokuun parhaat tapahtumat

Toukokuun parhaat tapahtumat Toukokuun parhaat tapahtumat - Pajupillejä ja villejä haltijoita. Ympäristökasvatuksen klubi-ilta järjestetään luonnonmateriaaliteemalla tiistaina 4.5.2010 klo 17 20 Koroisilla, Kahvila Koroinen (Koroistentie

Lisätiedot

Energiayhtiön ja alueellisen energianeuvojan yhteistyö

Energiayhtiön ja alueellisen energianeuvojan yhteistyö Energiayhtiön ja alueellisen energianeuvojan yhteistyö Anne Ahtiainen, Valonia Päivi Rae, Turku Energia Sähköverkot Oy Energianeuvontayhteistyö Turussa Käytännön yhteistyö Turku Energian ja Valonian sekä

Lisätiedot

LOPPURAPORTTI. Kiinteistökohtaisten jätevesijärjestelmien suunnittelun tukemisen pilottihanke KIRSTU

LOPPURAPORTTI. Kiinteistökohtaisten jätevesijärjestelmien suunnittelun tukemisen pilottihanke KIRSTU LOPPURAPORTTI Kiinteistökohtaisten jätevesijärjestelmien suunnittelun tukemisen pilottihanke KIRSTU VALONIA Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus Jarkko Leka 31.10.2012

Lisätiedot

Vuodenvaihteen parhaat tapahtumat

Vuodenvaihteen parhaat tapahtumat Vuodenvaihteen parhaat tapahtumat - Valonia on auki Vanhan Suurtorin Joulumarkkinaviikonloppuina la su klo 11 17. Tule tutustumaan ekologiseen jouluun sekä joulupajoihin, joissa aiheena mm. entisöinti.

Lisätiedot

Huhtikuun parhaat tapahtumat

Huhtikuun parhaat tapahtumat Huhtikuun parhaat tapahtumat - Nuukuusviikko. Valonia järjestää valtakunnallisella Nuukuusviikolla 19. 25.4. runsaasti tapahtumia. Luvassa mm. kirjanvaihtoa, tuotteiden elinkaarinäyttely sekä käytettyjen

Lisätiedot

Syyskuun tapahtumatarjontaa

Syyskuun tapahtumatarjontaa Syyskuun tapahtumatarjontaa - Auton vapaapäivä Turun Kauppatorilla sunnuntaina 22.9. klo 11 17. Iloinen katutapahtuma koko perheelle: kokeile erilaisia pyöriä, osallistu kierroksille, kuuntele Palefacea.

Lisätiedot

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen.

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen. Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2014 www.mikkelinkvtuki.fi Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2015 www.mikkelinkvtuki.fi Syksyn hehku on lupaus tulevasta.

Lisätiedot

VEERA-hankkeen päätösseminaari Sanna Laanti, projektikoordinaattori

VEERA-hankkeen päätösseminaari Sanna Laanti, projektikoordinaattori 2.11.2016 VEERA-hankkeen päätösseminaari Sanna Laanti, projektikoordinaattori 1 Aurajokisäätiön hallinnoima 2-vuotinen vesiensuojeluhanke Rahoitusta Ympäristöministeriön Ravinteiden kierrätyksen edistämistä

Lisätiedot

Liikkujan viikko 2014

Liikkujan viikko 2014 Liikkujan viikko 2014 Omilla poluilla ja radioaalloilla 19.5.2014 Sirpa Mustonen ja Kaisa Kauhanen 1 Euroopan yhteinen Liikkujan viikko Kansainvälistä Liikkujan viikkoa vietetään vuosittain 16. 22.9. Viikon

Lisätiedot

ILMASTONMUUTOSKYSELY / SOMERON KAUPUNGIN TYÖNTEKIJÄT JA LUOTTAMUSHENKILÖT LOKAKUU 2010

ILMASTONMUUTOSKYSELY / SOMERON KAUPUNGIN TYÖNTEKIJÄT JA LUOTTAMUSHENKILÖT LOKAKUU 2010 ILMASTONMUUTOSKYSELY / SOMERON KAUPUNGIN TYÖNTEKIJÄT JA LUOTTAMUSHENKILÖT LOKAKUU 2010 Someron kaupunki on mukana Kuntaliiton ilmastohankkeessa "Kokonaisuuden hallinta ja ilmastonmuutos kunnan päätöksenteossa".

Lisätiedot

Yhteistyökutsu 1 (6) Paraisten kaupunki Ympäristölautakunta Rantatie PARAINEN

Yhteistyökutsu 1 (6) Paraisten kaupunki Ympäristölautakunta Rantatie PARAINEN Yhteistyökutsu 1 (6) Paraisten kaupunki Ympäristölautakunta Rantatie 28 21600 PARAINEN VALONIAN VESIENSUOJELU- JA VESIHUOLTOYHTEISTYÖ KAUDELLA 2017 2020 Valonia kutsuu Varsinais-Suomen kunnat mukaan Valonian

Lisätiedot

LAHDEN PERUSOPETUKSEN KEKE-VUOSIKELLO

LAHDEN PERUSOPETUKSEN KEKE-VUOSIKELLO -iden ja muiden LSYP:n yhteistyötahojen jouluglögit JOULU aineettomat joululahjat TAMMI HELMI 2.2. Muistetaan toinen toista; Vihreä lippu-päivä SEURAA TARJOTTAVAA KOULUTUSTA (TSEKKAA EMAIL) JA TUTUSTU

Lisätiedot

Miten Motiva palvelee 22.5.2012

Miten Motiva palvelee 22.5.2012 Miten Motiva palvelee 22.5.2012 Ajankohtaista Tiedote 15.5. Motivan palvelut Julkaisut Miten Motiva palvelee neuvontaorganisaatioita Verkkosivut, työkalut Kuluttajaneuvonnan www-portaali Neuvojien koulutukset

Lisätiedot

TUTKIMUSMATKA-PALVELUMALLIN KIRJALLISET OHJEET: Slogan: Äärettömyydestä maapallon ytimeen

TUTKIMUSMATKA-PALVELUMALLIN KIRJALLISET OHJEET: Slogan: Äärettömyydestä maapallon ytimeen TUTKIMUSMATKA-PALVELUMALLIN KIRJALLISET OHJEET: Slogan: Äärettömyydestä maapallon ytimeen Esittelyteksti (mainostyylinen): Koskaan ihminen ei ole tiennyt niin paljon kuin nyt. Mutta huomenna tiedämme taas

Lisätiedot

TOIMINTAKALENTERI JA MUU TOIMINTA

TOIMINTAKALENTERI JA MUU TOIMINTA TOIMINTAKALENTERI JA MUU TOIMINTA Päivitetty 15.08.2014 ELOKUU 2014 Avoinna arkisin ti - pe klo 10-12, lisäksi ke 6.8. ja 20.8. klo 16-18 Aila Schwartzin valokuvanäyttely Ke 20.8. klo 13.00-15.00 Peli-iltapäivä,

Lisätiedot

Pohjanmaa. Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Uusimaa. Kanta-Häme Varsinais-Suomi

Pohjanmaa. Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Uusimaa. Kanta-Häme Varsinais-Suomi TYÖLLISYYSKEHITYS VAROVAISEN POSITIIVISTA Varsinais-Suomen työllisyystilanne on kuluvan syksyn aikana kehittynyt hiljalleen positiivisempaan suuntaan. Maakunnan työttömyysaste laski lokakuussa koko maan

Lisätiedot

Toukokuun parhaat tapahtumat

Toukokuun parhaat tapahtumat Toukokuun parhaat tapahtumat - Pyörällä töihin -kilpailu 16.5. 23.5. Palkintoja upeita lahjakortteja sekä muita liikuntaaiheisia palkintoja. - Jätevesiviikko 2. 8.5. Valonian MINWA-hanke on mukana valtakunnallisella

Lisätiedot

Elokuun parhaat tapahtumat

Elokuun parhaat tapahtumat Elokuun parhaat tapahtumat - Pop up -pyöränhuolto ja viisaan liikkumisen teemapäivä Piispanlähteen koululla 15.8. Pyöränhuoltoa on tarjolla kaikille polkijoille Pyhän Katariinan tiellä. - Hupli-ukkoja

Lisätiedot

RAHA EI RATKAISE. Nuorisotutkimuspäivät 2015 Työryhmä: ALUEELLISET JA TILALLISET NÄKÖKULMAT

RAHA EI RATKAISE. Nuorisotutkimuspäivät 2015 Työryhmä: ALUEELLISET JA TILALLISET NÄKÖKULMAT RAHA EI RATKAISE Nuorisotutkimuspäivät 2015 Työryhmä: ALUEELLISET JA TILALLISET NÄKÖKULMAT Anna Anttila & Eeva Ahtee Hyvä vapaa-aika -hanke Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus Hyvä vapaa-aika -hanke

Lisätiedot

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu Syksy 2017 VILLA ARTTU SYKSY 2017 OHJELMA VILLA ARTUN NÄYTTELYT Yhdessä Together 4.10.2017 19.1.2018 Villa Artun galleria ja käytävägalleria A Game. Petr Tichshenko

Lisätiedot

LIVE-päivät 15.4.2015 Sirpa Korte, joukkoliikennejohtaja, Föli Paula Väisänen, kestävän liikkumisen asiantuntija, Valonia Varsinais-Suomen kestävän

LIVE-päivät 15.4.2015 Sirpa Korte, joukkoliikennejohtaja, Föli Paula Väisänen, kestävän liikkumisen asiantuntija, Valonia Varsinais-Suomen kestävän LIVE-päivät 15.4.2015 Sirpa Korte, joukkoliikennejohtaja, Föli Paula Väisänen, kestävän liikkumisen asiantuntija, Valonia Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus Viranomainen

Lisätiedot

Helmikuun parhaat tapahtumat

Helmikuun parhaat tapahtumat Helmikuun parhaat tapahtumat - Globaalia ympäristökasvatusta Valoniassa 7.2. klo 15 18. Viimeinen ilmoittautumispäivä koulutukseen on 3.2. - Varsinais-Suomen energia- ja päästötaseen julkistamisseminaari

Lisätiedot

Kuluttajien energianeuvonnan käynnistäminen Keski-Suomessa - Energiaviisas kuluttaja. Lauri Penttinen Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy

Kuluttajien energianeuvonnan käynnistäminen Keski-Suomessa - Energiaviisas kuluttaja. Lauri Penttinen Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy Kuluttajien energianeuvonnan käynnistäminen Keski-Suomessa - Energiaviisas kuluttaja Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy 1 Sisältö Energianeuvonnan taustaa ja tavoitteet Neuvonnan aikataulu ja sisältö

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! Mannerheimin Lastensuojeluliitto Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) on vuonna 1920 perustettu kansalaisjärjestö edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia

Lisätiedot

Toukokuun parhaat tapahtumat

Toukokuun parhaat tapahtumat Toukokuun parhaat tapahtumat - Pyörällä töihin -kilpailu kisataan 13. 20.5. Samalla viikolla koulut voivat osallistua Pyörällä kouluun -kampanjaan. - Energia-, jätevesi- ja liikkumisasiat ovat esillä Asu

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA KYLÄTOIMINNASSA POHJOIS-SAVOSSA

AJANKOHTAISTA KYLÄTOIMINNASSA POHJOIS-SAVOSSA AJANKOHTAISTA KYLÄTOIMINNASSA POHJOIS-SAVOSSA Kylärekisteri ja kylätalorekisteri Muistakaa ilmoittaa kylärekisteriin yhteystietojen muutokset. Kylärekisterin kautta teemme kaiken tiedotuksen teidän kylien

Lisätiedot

SR ry. Jäsentiedote 2/2011

SR ry. Jäsentiedote 2/2011 Jäsentiedote 2/2011 Tervehdys, Sipoon ressu! Syksy on alkanut, niin myös aktiivinen reserviläistoiminta yhdistyksessämme. Tiedossa onkin paljon erilaista reserviläistoimintaa hyvässä porukassa. Tässä tiedotteessa

Lisätiedot

syksy 2015 kevät 2014

syksy 2015 kevät 2014 syksy 2015 kevät 2014 Kuva Keimiöltä 2014 /Helmi Neuvonen Vuoden tunnus: Armo tulkoon kaikkien niiden osaksi, jotka rakastavat Herraamme Jeesusta Kristusta, armo ja katoamattomuus. Ef. 6:24 Hyvä NNKY-väki

Lisätiedot

Rahoituksella turvallista ja kestävää liikkumista - liikkumisen ohjauksen valtionavustus 2017

Rahoituksella turvallista ja kestävää liikkumista - liikkumisen ohjauksen valtionavustus 2017 Rahoituksella turvallista ja kestävää liikkumista - liikkumisen ohjauksen valtionavustus 2017 Paula Väisänen, kestävän liikkumisen asiantuntija 17.11.2016 Liikkumisen ohjaus Valtionavustuksen myöntämisestä

Lisätiedot

Ekotukitoiminta. Postiosoite: PL 683, 20101 Turku Käyntiosoite: Linnankatu 55 L, 2. krs., 20100 Turku. 11.10.2012 Jukka Leino 1

Ekotukitoiminta. Postiosoite: PL 683, 20101 Turku Käyntiosoite: Linnankatu 55 L, 2. krs., 20100 Turku. 11.10.2012 Jukka Leino 1 Ekotukitoiminta 11.10.2012 Jukka Leino 1 Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy käsittää kolme toimialaa: Ruokapalvelut Siivouspalvelut Kiinteistönhoitopalvelut Ruokapalvelu tuottaa ruokapalveluita pääosin

Lisätiedot

Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa hanke, ehdotuksia toimenpiteiksi. Paula Väisänen, kestävän liikkumisen asiantuntija 26.8.

Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa hanke, ehdotuksia toimenpiteiksi. Paula Väisänen, kestävän liikkumisen asiantuntija 26.8. Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2017 -hanke, ehdotuksia toimenpiteiksi Paula Väisänen, kestävän liikkumisen asiantuntija 26.8.2016 Liikkumisen ohjauksen valtionavustus, Liikennevirasto Valtionavustuksen

Lisätiedot

Suunnitelmat tammi-huhti 2011 08.12.2010

Suunnitelmat tammi-huhti 2011 08.12.2010 Suunnitelmat tammi-huhti 2011 08.12.2010 EkoKymenlaakso-projektin viisi työpakettia TP1: Kuntien ympäristöjohtaminen ja ohjelmatyö TP2: Ympäristötietämyksen lisääminen TP3: Energiatehokkuus ja uusiutuvan

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry Perhetalo Heideken Sepänkatu 3 20700 Turku p. 02 273 6000 info.varsinais-suomi@mll.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Lisätiedot

SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSET 5/2012, JULKISET TIEDOTUKSET

SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSET 5/2012, JULKISET TIEDOTUKSET SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSET 5/2012, JULKISET TIEDOTUKSET SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSIA SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N YHTEYSTIEDOT Suomen Monikkoperheet ry, Ilmarisenkatu 17 A, 40100 Jyväskylä

Lisätiedot

TOIMINTAKALENTERI JA MUU TOIMINTA

TOIMINTAKALENTERI JA MUU TOIMINTA TOIMINTAKALENTERI JA MUU TOIMINTA Päivitetty 06.07.2015 HEINÄKUU 2015 Avoinna tiistaisin ja perjantaisin klo 10-13 Salla Harteelan taulunäyttely Ti 21.7. Päättyy ilmoittautuminen Pöytyän teatterin esitykseen

Lisätiedot

PERUSKOULUJEN, LUKIOIDEN JA ERITYISKOULUJEN TYÖ- JA LOMA-AJAT YM. LUKUVUONNA LOUNAIS-SUOMESSA

PERUSKOULUJEN, LUKIOIDEN JA ERITYISKOULUJEN TYÖ- JA LOMA-AJAT YM. LUKUVUONNA LOUNAIS-SUOMESSA PERUSKOULUJEN, LUKIOIDEN JA ERITYISKOULUJEN TYÖ- JA LOMA-AJAT YM. LUKUVUONNA 2016 2017 LOUNAIS-SUOMESSA Lounais-Suomen aluehallintovirasto 1.6.2016 Kansikuva taiteilija Pekka Vuoren luvalla. Helsingin

Lisätiedot

MIELELLÄ ON VÄLIÄ! Nyyti vinkkaa: Mielellä on väliä!

MIELELLÄ ON VÄLIÄ! Nyyti vinkkaa: Mielellä on väliä! Page 1 of 5 MIELELLÄ ON VÄLIÄ! Meillä jokaisella on mielenterveys. Mielemme hyvinvointi vaihtelee päivittäin. Opiskelun ja arjen kiireissä stressiä saattaa kertyä liialti. Tällöin on tärkeää pysähtyä miettimään

Lisätiedot

Alueelliset verkostot ympäristökasvatuksen tukena Kestävä kehitys varhaiskasvatuksessa seminaari 10.2.2011

Alueelliset verkostot ympäristökasvatuksen tukena Kestävä kehitys varhaiskasvatuksessa seminaari 10.2.2011 Alueelliset verkostot ympäristökasvatuksen tukena Kestävä kehitys varhaiskasvatuksessa seminaari 10.2.2011 Alueelliset ympäristökasvatusverkostot Vihreä lippu ohjelman alueelliset edistäjät Luonto- ja

Lisätiedot

Lokakuun parhaat tapahtumat. Hyvästit hehkulampuille Ideailta kodin uuteen valaistukseen

Lokakuun parhaat tapahtumat. Hyvästit hehkulampuille Ideailta kodin uuteen valaistukseen Lokakuun parhaat tapahtumat - Hyvästit hehkulampuille Ideailta uuteen valaistukseen. 6.10.2009 klo 18.00 20.30 Sigynsali, Linnankatu 60, Turku. Ennakkoilmoittautuminen. - Energiansäästöviikon näyttely

Lisätiedot

Nuorten työttömyys ja nuorisotakuu:

Nuorten työttömyys ja nuorisotakuu: Nuorten työttömyys ja nuorisotakuu: Varsinais-Suomi 2015, maaliskuu Analyytikko Juha Pusila Varsinais-Suomen ELY-keskus 5.6.2015 Seurantaan liittyvää käsitteistöä Virta yli 3 kk työttömyyteen % = Kuukauden

Lisätiedot

Miten minä? Oma unelmani 2017?

Miten minä? Oma unelmani 2017? Miten minä? Oma unelmani 2017? TAVOITE Lisätä liikettä, iloa ja hyvinvointia Synnyttää ideoita yhdessä ihmisten kanssa Kokeilla rohkeasti ja oppia Lisätä yhteisöllisyyttä Rakentaa verkostoja ja toimia

Lisätiedot

Marraskuun parhaat tapahtumat

Marraskuun parhaat tapahtumat Marraskuun parhaat tapahtumat - Sähkönhankinta- ja energiatehokkuusilta Liedossa keskiviikkona 16.11. Illassa esitellään mm. yritysten energiatehokkuusratkaisuja. - Kala nimeltä Lahna -iltama tiistaina

Lisätiedot

Maaliskuun parhaat tapahtumat

Maaliskuun parhaat tapahtumat Maaliskuun parhaat tapahtumat - Haavi on auki! Ympäristökasvatusyhdistys Haavin tapahtuma Kaarinassa Rauvolanlahden maastoissa ja Vaarniemen laavulla tiistaina 2.3.2010 17.30 alkaen. - Earth Hour -kampanja.

Lisätiedot

Energiansäästöviikko

Energiansäästöviikko Energiansäästöviikko verkossa Energiansäästöviikon suunnitteluseminaari Motiva Oy, 2012 Nina Alsi ja Leila Timonen Aitoja tekoja joka päivä Energiansäästöviikko on aina lokakuussa viikolla 41 Tänä vuonna

Lisätiedot

Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2017

Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2017 Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2017 Paula Väisänen, Valonia/Varsinais-Suomen liitto, kestävän liikkumisen asiantuntija 22.3.2017, paula.vaisanen@valonia.fi, p. 044 907 5986 Liikkumisen ohjauksen

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013 JÄSENKIRJE 2/2013 13.9.2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY Syksyn tuuli jo puissa puhaltelee ja on tullut aika ryhtyä hommiin. Syksyn toimintakalenteriin on koottu tuttuun tapaan yritysvierailuja ja

Lisätiedot

TOIMINTAKALENTERI ja MUU TOIMINTA

TOIMINTAKALENTERI ja MUU TOIMINTA TOIMINTAKALENTERI ja MUU TOIMINTA Päivitetty 2.4.2013 Tapahtumia tulee koko ajan lisää ja toimintakalenteria päivitetään säännöllisesti, nouda aina uusin päivitetty Olohuoneesta! Vertaisryhmissä keskustellaan

Lisätiedot

TOIMINTAKALENTERI ja MUU TOIMINTA

TOIMINTAKALENTERI ja MUU TOIMINTA TOIMINTAKALENTERI ja MUU TOIMINTA Päivitetty 24.01.2014 Tapahtumia tulee koko ajan lisää ja toimintakalenteria päivitetään säännöllisesti, nouda aina uusin päivitetty Olohuoneesta! Vertaisryhmissä keskustellaan

Lisätiedot

Suunnitelmat tammi-huhti 2011 08.12.2010

Suunnitelmat tammi-huhti 2011 08.12.2010 Suunnitelmat tammi-huhti 2011 08.12.2010 EkoKymenlaakso-projekti koordinoi ja tukee Kymenlaakson kuntien ilmasto- ja energiatavoitteiden ja toimenpiteiden toteuttamista, edistää eri toimijoiden yhteistyötä

Lisätiedot

Tervehdys kaikille sulkapallon harrastajille! Vuoden alkuun tiivistelmää kevätkauden 2017 keskeisimmistä asioista:

Tervehdys kaikille sulkapallon harrastajille! Vuoden alkuun tiivistelmää kevätkauden 2017 keskeisimmistä asioista: Sulkasato Iisalmi Jäsentiedote 1 /2017 Tervehdys kaikille sulkapallon harrastajille! Vuoden alkuun tiivistelmää kevätkauden 2017 keskeisimmistä asioista: Pelivuorot: Sulkasadon pelivuorot pelataan Kirkonsalmen

Lisätiedot

TUOTELISTAUS JA TILAUSOHJE

TUOTELISTAUS JA TILAUSOHJE TUOTELISTAUS JA TILAUSOHJE elokuu/2010 Hyvä Energiansäästöviikon vastuuhenkilö, Ohessa tietoa Energiansäästöviikon tuotteista ja Motivan muista julkaisuista. Toivottavasti niistä on apua Energiansäästöviikon

Lisätiedot

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN Opiskelijakunta Lamko 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Tutortuntien suunnittelu... 2 Tutortuntien sisältö... 3 Jokaisella kerralla:... 3 Ensimmäiset tutortunnit... 3 Teemat... 3

Lisätiedot

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 15.1.2015 Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Annalan päiväkoti on perustettu vuonna 1982 ja se sijaitsee omalla isolla tontillaan keskellä matalaa kerrostaloaluetta. Lähellä on avara luonto

Lisätiedot

Kirjasto mediakasvattajana Rebekka Pilppula, kirjastotoimen johtaja, Joensuun kaupunki

Kirjasto mediakasvattajana Rebekka Pilppula, kirjastotoimen johtaja, Joensuun kaupunki Kirjasto mediakasvattajana Rebekka Pilppula, kirjastotoimen johtaja, Joensuun kaupunki Dia 1 Yleensä ajatellaan, että kirjastojen mediakasvatuksen kohteena ovat lapset ja nuoret ja heidän opettajansa.

Lisätiedot

Elo-syyskuun parhaat tapahtumat

Elo-syyskuun parhaat tapahtumat Elo-syyskuun parhaat tapahtumat - Autoton päivä. Aurajokitapahtumassa pienimuotoista seikkailua ja leppoisaa liikuntaa sekä aikuisille että koululaisille. Turussa keskiviikkona 22.9. kello 9.00 alkaen.

Lisätiedot

Nuorten työttömyys ja nuorisotakuu:

Nuorten työttömyys ja nuorisotakuu: Nuorten työttömyys ja nuorisotakuu: Varsinais-Suomi 2014, joulukuu Analyytikko Juha Pusila Varsinais-Suomen ELY-keskus 21.1.2015 Seurantaan liittyvää käsitteistöä Virta yli 3 kk työttömyyteen % = Kuukauden

Lisätiedot

Taidepyöriä lainattiin työpaikoille 1.5. 31.10.2012. Työpyöräile!

Taidepyöriä lainattiin työpaikoille 1.5. 31.10.2012. Työpyöräile! Taidepyöriä lainattiin työpaikoille 1.5. 31.10.2012 Työpyöräile! Kuinka työasiamatkapyöräily voi sosiaalisen median avulla voi nousta aivan uudelle tasolle. Työpyöräile!-kampanja Varsinaissuomalaisille

Lisätiedot

Kouluyhteistyö. Eeva Ahtee Hyvä vapaa-aika -hanke Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus

Kouluyhteistyö. Eeva Ahtee Hyvä vapaa-aika -hanke Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus Kouluyhteistyö Eeva Ahtee Hyvä vapaa-aika -hanke Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus Hyvä vapaa-aika -hanke Helsingissä Hankkeen tavoitteena on: Saada tietoa laadukkaan vapaaajan vaikutuksesta nuoren

Lisätiedot

Alkuvuoden parhaat tapahtumat

Alkuvuoden parhaat tapahtumat Alkuvuoden parhaat tapahtumat - Vauvasta vaariin perunasta pattinkiin! -logistiikkapäivä. Yhteistyöpäivä kuntien logistiikasta vastaaville ja kuljetusalan yrityksille torstaina 11.2. kello 8.00 16.00 Liedon

Lisätiedot

AVOIMET OVET OHJELMA

AVOIMET OVET OHJELMA AVOIMET OVET OHJELMA Perjantai 14.9.2012 ja Lauantai 15.9.2012 Toimintojen yleisesittelyjä seuraavissa toimipisteissä: - KAUPUNGINTALOLLA - PÄIVÄKODEISSA - PERUSKOULUISSA - NUORISOTILOISSA - PÄÄKIRJASTOLLA

Lisätiedot

CASE LASTEN JA NUORTEN ERITYISOHJAAJAN AMMATTITUTKINTO. Oulun Aikuiskoulutuskeskus Oy Paula Helakari ja Marja Keväjärvi 10.2.2015

CASE LASTEN JA NUORTEN ERITYISOHJAAJAN AMMATTITUTKINTO. Oulun Aikuiskoulutuskeskus Oy Paula Helakari ja Marja Keväjärvi 10.2.2015 CASE LASTEN JA NUORTEN ERITYISOHJAAJAN AMMATTITUTKINTO Oulun Aikuiskoulutuskeskus Oy Paula Helakari ja Marja Keväjärvi 10.2.2015 KOULUTTAJAN MERKITYS Tiedän omaavani taidot, joita ohjaamiseen tarvitaan

Lisätiedot

PERUSKOULUJEN, LUKIOIDEN JA ERITYISKOULUJEN TYÖ- JA LOMA-AJAT YM. LUKUVUONNA LOUNAIS-SUOMESSA

PERUSKOULUJEN, LUKIOIDEN JA ERITYISKOULUJEN TYÖ- JA LOMA-AJAT YM. LUKUVUONNA LOUNAIS-SUOMESSA PERUSKOULUJEN, LUKIOIDEN JA ERITYISKOULUJEN TYÖ- JA LOMA-AJAT YM. LUKUVUONNA 2017 2018 LOUNAIS-SUOMESSA Lounais-Suomen aluehallintovirasto 26.5.2017 Kansikuva taiteilija Pekka Vuoren luvalla. Helsingin

Lisätiedot

-Valo ry, EsLi ja Mikkelin kaupunki syksy 2014 - liikunnan polku / lisääminen - kokeilukulttuuri - pienin kustannuksin, asukaslähtöisesti ja

-Valo ry, EsLi ja Mikkelin kaupunki syksy 2014 - liikunnan polku / lisääminen - kokeilukulttuuri - pienin kustannuksin, asukaslähtöisesti ja -Valo ry, EsLi ja Mikkelin kaupunki syksy 2014 - liikunnan polku / lisääminen - kokeilukulttuuri - pienin kustannuksin, asukaslähtöisesti ja -vetoisesti - Miten omakohtaisesti lisään liikuntaa? - 2017

Lisätiedot

Sinut ry:n lehti Testaa tietosi Sinuista. Nuoren kertomus: Sijoitustausta on ollut minulle voimavara

Sinut ry:n lehti Testaa tietosi Sinuista. Nuoren kertomus: Sijoitustausta on ollut minulle voimavara Sinut ry:n lehti 2014 Testaa tietosi Sinuista Nuoren kertomus: Sijoitustausta on ollut minulle voimavara Mikä tää on? Hyppysissäsi oleva lehti on sijaisperheiden nuorille suunnattu Sinutlehti. Suomen Sijaiskotinuorten

Lisätiedot

Kestävän kehityksen vuosipolku 2013-14

Kestävän kehityksen vuosipolku 2013-14 Kestävän kehityksen vuosipolku 2013-14 Ympäristöraadin koulutuspäivä Kokoonnuimme syyskuussa alakoululla, jolloin ylä-ja alakoulun raatilaisilla oli mahdollisuus tutustua Iltapäivällä yläkoulun raati kävi

Lisätiedot

SISÄLLYS. Sisällys 2. 1.4. kuntakierrokset 8 1.5. jätevesineuvonta kunnissa 8 Jätevesien seuranta 8 1.6. muu asiantuntijatoiminta 9

SISÄLLYS. Sisällys 2. 1.4. kuntakierrokset 8 1.5. jätevesineuvonta kunnissa 8 Jätevesien seuranta 8 1.6. muu asiantuntijatoiminta 9 Valonian Toimintakertomus 2011 SISÄLLYS Sisällys 2 JOHDANTo 4 1. Valonian asiantuntijapalvelut 5 1.1. alueelliset strategiat ja ohjelmat 5 1.2. kuntien ja työpaikkojen ohjelmat ja suunnitelmat 6 1.3. asiantuntijana

Lisätiedot

VALONIA Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus. Jaana Itälä-Laine 27.10.2011

VALONIA Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus. Jaana Itälä-Laine 27.10.2011 VALONIA Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus Jaana Itälä-Laine 27.10.2011 Taustalla Varsinais-Suomen Agenda 21 perustettiin ympäristöviranhaltijoiden toimesta Aloitusseminaari

Lisätiedot

Nuorten työttömyys ja nuorisotakuu:

Nuorten työttömyys ja nuorisotakuu: Nuorten työttömyys ja nuorisotakuu: Varsinais-Suomi 2016, maaliskuu Analyytikko Juha Pusila Varsinais-Suomen ELY-keskus 18.05.2016 Seurantaan liittyvää käsitteistöä Virta yli 3 kk työttömyyteen % = Kuukauden

Lisätiedot

Helsingin Energian Energianeuvonta Perustamisvuodesta 1909 alkaen

Helsingin Energian Energianeuvonta Perustamisvuodesta 1909 alkaen Helsingin Energian Energianeuvonta Perustamisvuodesta 1909 alkaen Energiakeskus Kampin Sähkötalossa vuodesta 1973 Asiakaspalvelu ja näyttelytila Aukioloaika ma - pe klo 8.30-16 Kodin energiankäytön neuvonta

Lisätiedot

Miksi mukaan? Kuvaus. Mitä? Sisältö ja ajankohta

Miksi mukaan? Kuvaus. Mitä? Sisältö ja ajankohta Järjestäjän opas Kuvaus Mitä? Tervetuloa meille -viikko on osa Suomalaisen Työn Liiton Suomi 100 -juhlavuoden Made by Finland -kampanjaa. Tavoitteena on innostaa mukaan suomalaiset yritykset ja yhteisöt

Lisätiedot

Nuorten työttömyys ja nuorisotakuu:

Nuorten työttömyys ja nuorisotakuu: Nuorten työttömyys ja nuorisotakuu: Varsinais-Suomi 2016, joulukuu Analyytikko Juha Pusila Varsinais-Suomen ELY-keskus 31.01.2017 Seurantaan liittyvää käsitteistöä Virta yli 3 kk työttömyyteen % = Kuukauden

Lisätiedot

Toukokuun ajankohtaiset

Toukokuun ajankohtaiset Toukokuun ajankohtaiset - Pyöräilyviikko 10. 18.5. käynnistyy Kansallisena pyöräilypäivänä 10.5. klo 10 15 Vanhalla Suurtorilla järjestettävällä koko perheen pyöräilytapahtumalla. Viikon ohjelmassa ovat

Lisätiedot

Melontaretket Aurajoella Aurajokimelonta 20 vuotta! 2011 2.-3.7. 29.5. 27.8. YÖMELONTA AURAJOKIMELONTA KEVÄTMELONTA Aurajoen opastuskeskus Myllärintalo avoinna 1.6.-31.8.2011, talviaikaan tilauksesta Tervetuloa!

Lisätiedot

Ruoan ympärille kokoontuminen on paras tapa lisätä yhteisöllisyyttä

Ruoan ympärille kokoontuminen on paras tapa lisätä yhteisöllisyyttä Meiltä on puuttunut keinoja arkiseen mutkattomaan yhdessä oloon. Ruoan ympärille kokoontuminen on paras tapa lisätä yhteisöllisyyttä - Yhteisöllisyystutkija Antti Maunu #syödäänyhdessä #suomi100 SUOMESSA

Lisätiedot

Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2016

Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2016 Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2016 Paula Väisänen, VALONIA Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus/varsinais-suomen liitto 22.3.2016 Koko Turku liikkuu -kampanja

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! MLL:n Uudenmaan piiri Asemapäällikönkatu 12 C 00520 Helsinki Tel. +358 44 0470 407 uudenmaan.piiri@mll.fi uudenmaanpiiri.mll.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto Mannerheimin

Lisätiedot

Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia tapaaminen

Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia tapaaminen Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia tapaaminen 25.5.2011 Se on mahdollista! Lounais-Suomen ympäristökasvatusstrategiaa toteutetaan jo Miten me sen teimme VALONIA Varsinais-Suomen kestävän kehityksen

Lisätiedot

Kotipesä-hankkeen ryhmiin ilmoittaudutaan nyt!

Kotipesä-hankkeen ryhmiin ilmoittaudutaan nyt! Kotipesä-hankkeen ryhmiin ilmoittaudutaan nyt! Kotipesä tarjoaa yhteistyössä Tampereen kaupungin, asukkaiden ja järjestöjen kanssa maksutonta, kaikille asukkaille avointa ryhmätoimintaa Tammelassa ja Linnainmaalla.

Lisätiedot

DYSLEKSIAVIIKKO

DYSLEKSIAVIIKKO DYSLEKSIAVIIKKO 2.-6.10.2017 Dysleksiaviikko välittää tietoa oppimisvaikeuksista, apukeinoista ja ennen kaikkea juhlistaa monenlaista oppijuutta Luvassa luentoja, kirjallisuusnäyttelyitä kaupungin ja korkeakoulujen

Lisätiedot

YHTEISTYÖTÄ LASTEN JA NUORTEN PARHAAKSI. Tervetuloa mukaan vanhempaintoimintaan! Suomen Vanhempainliitto 1

YHTEISTYÖTÄ LASTEN JA NUORTEN PARHAAKSI. Tervetuloa mukaan vanhempaintoimintaan! Suomen Vanhempainliitto 1 YHTEISTYÖTÄ LASTEN JA NUORTEN PARHAAKSI Tervetuloa mukaan vanhempaintoimintaan! Suomen Vanhempainliitto 1 Iloa lapselle ja nuorelle Vanhempaintoiminta joukkovoimaa hyvän elämän puolesta Vanhempaintoiminta

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuodelle 2016

Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 NAANTALIN 4H-YHDISTYS Sivu 1 (5) Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 Sisällysluettelo Toiminnan painopistealueet...2 Toiminnalliset avaintavoitteet...2 Ryhmätoiminta...2 Nuorten kurssit ja koulutukset...2

Lisätiedot

Nuukuusviikko asian ytimessä: kestävä kulutus kansalaisjärjestöjen teemana

Nuukuusviikko asian ytimessä: kestävä kulutus kansalaisjärjestöjen teemana Nuukuusviikko asian ytimessä: kestävä kulutus kansalaisjärjestöjen teemana Sini Veuro Projektisihteeri Kansalaisjärjestöjen kierrätysliike 17.04.2008 Kepeää Elämää! seminaari Kierrätysliike Kansalaisjärjestöjen

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuodelle 2013 Toiminnan painopisteet ovat

Toimintasuunnitelma vuodelle 2013 Toiminnan painopisteet ovat NAANTALIN 4H-YHDISTYS Sivu 1 (7) Toimintasuunnitelma vuodelle 2013 Toiminnan painopisteet ovat nuoret +15 nuorten yrittäjyyden tukeminen ja heidän keskinäinen verkottuminen nuorten työllistäminen yhdistyksen

Lisätiedot

Nordic Conference on Sustainable Development in the Baltic Sea Region, 31 Jan 2 Feb, Turku 2011 www.ratkaisuja2011.fi

Nordic Conference on Sustainable Development in the Baltic Sea Region, 31 Jan 2 Feb, Turku 2011 www.ratkaisuja2011.fi RATKAISUJA lähellä, yhdessä LÖSNINGAR nära, tillsammans SOLUTIONS local, together Nordic Conference on Sustainable Development in the Baltic Sea Region, 31 Jan 2 Feb, Turku 2011 www.ratkaisuja2011.fi Stella

Lisätiedot

KUNTIEN ILMASTOTYÖ. Savon ilmasto-ohjelman seminaari Kestävä yhdyskunta 8.5.2012, Mikkeli

KUNTIEN ILMASTOTYÖ. Savon ilmasto-ohjelman seminaari Kestävä yhdyskunta 8.5.2012, Mikkeli KUNTIEN ILMASTOTYÖ Savon ilmasto-ohjelman seminaari Kestävä yhdyskunta 8.5.2012, Mikkeli Marita Savo, ympäristötarkastaja Mikkelin kaupunki/mikkelin Seudun Ympäristöpalvelut Kuntaliiton selvitys 2012:

Lisätiedot

PERUSKOULUJEN, LUKIOIDEN JA ERITYISKOULUJEN TYÖ- JA LOMA-AJAT YM. LUKUVUONNA 2015 2016 LOUNAIS-SUOMESSA

PERUSKOULUJEN, LUKIOIDEN JA ERITYISKOULUJEN TYÖ- JA LOMA-AJAT YM. LUKUVUONNA 2015 2016 LOUNAIS-SUOMESSA PERUSKOULUJEN, LUKIOIDEN JA ERITYISKOULUJEN TYÖ- JA LOMA-AJAT YM. LUKUVUONNA 2015 2016 LOUNAIS-SUOMESSA Lounais-Suomen aluehallintovirasto 21.5.2015 Kansikuva taiteilija Pekka Vuoren luvalla. Helsingin

Lisätiedot

Kodin ja Koulun Päivä

Kodin ja Koulun Päivä Kodin ja Koulun Päivä #kodinjakoulunpäivä #hemochskoladagen 2 Kodin ja Koulun Päivä Kutsuimme isovanhemmat kouluun klo 8-11 väliseksi ajaksi tutustumaan lastenlastensa koulunkäyntiin. Tarjosimme heille

Lisätiedot

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi:

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi: PEVA TOIMINTA nimi: PASSI Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti: 1. Opiskelutaidot

Lisätiedot

Työvoiman ja opiskelijoiden liikkuvuutta Itä-Suomen ja Karjalan Tasavallan välillä edistävä Petroskoin neuvontapiste.

Työvoiman ja opiskelijoiden liikkuvuutta Itä-Suomen ja Karjalan Tasavallan välillä edistävä Petroskoin neuvontapiste. Työvoiman ja opiskelijoiden liikkuvuutta Itä-Suomen ja Karjalan Tasavallan välillä edistävä Petroskoin neuvontapiste Joensuu, 2013 Historia 3.9.2009 Seminaari Sortavalassa projektin perustamisesta, jonka

Lisätiedot

Think global act local

Think global act local Think global act local 1 Toiminta-ajatus Kestävän kehityksen mukaisen toiminnan edistäminen Ilmastonmuutoksen hillitseminen ja siihen sopeutuminen Palveluiden ja hankkeiden tuottaminen ympäristötietoisuuden

Lisätiedot