Tuotekehitystyötä tukevat menetelmät. TKEAT 2. tutkinnon osa Jaana Utti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tuotekehitystyötä tukevat menetelmät. TKEAT 2. tutkinnon osa Jaana Utti"

Transkriptio

1 Tuotekehitystyötä tukevat menetelmät TKEAT 2. tutkinnon osa Jaana Utti

2 Osa 1. Tuotekehityksen systemaattiset menetelmät Sinun tulee tuntea tuotekehityksen tärkeimmät systemaattiset menetelmät ammattialallasi. Sinun tulee osata tarvittaessa perustellusti valita ja soveltaa menetelmää omassa tuotekehitystyössäsi.

3 TRIZ menetelmä tuotekehityksessä Genrich Altshuller keksi menetelmän Neuvostoliitossa toisen maailman sodan jälkeen ja kehitti sitä kuolemaansa 1996 asti TRIZ tutkii hyvien teknisten ratkaisujen, hyviä, alasta riippumattomia kehityspiirteitä Ideointimenetelmät yleisesti ovat intuitiivisiä ja tunneperäisiä, TRIZ on empiirinen kokemusperäistä TRIZ yrittää välttää psykologisen inertian, taipumuksen toistaa vanhoja ideoita luova toiminta jää hedelmättömäksi, koska aiemman tiedon ja kokemuksen painolasti kahlitsee ajattelua vanhoihin toimintamalleihin

4 TRIZin tavoite kehittämisen ajattelussa Nykyisen kehittämisen idea Yritys ja erehdys, pienet muutokset Ristiriitojen peittäminen, välttäminen Resurssien lisääminen ratkaisujen edellytyksen Kompromissiin alistuminen Luova ongelmanratkaisu Systemaattisuus Ristiriitojen kärjistäminen ja selkeyttäminen Näkymättömien resurssien käyttöönotto Ideaaliratkaisuun pyrkiminen

5 Luova ongelmanratkaisu systemaattisena menetelmänä Luovaan ongelmanratkaisuprosessiin kuuluvat seuraavat vaiheet: Ongelma Tosiasiat Ideat Ratkaisu Hyväksyttäminen ja Toteutus (Fisher, 1990, p. 39; De Luca, 1993; Higgins, 1994, p. 19). Prosessi ei ole lineaarinen, vaan pikemminkin syklinen. Esimerkiksi ongelmaa saatetaan joutua tarkentamaan prosessin aikana useita kertoja. Ideoinnin ja ratkaisun valitseminen on kuitenkin hyvä pitää selkeästi erillään, sillä ideointivaiheessa ratkaisuun kuuluva arviointi tyrehdyttää ideoinnin.

6 Luova ongelmanratkaisu systemaattisena menetelmänä Prosessin elementit on siis syytä pitää selkeästi erillään toisistaan. Jokaista luovan prosessin vaihetta varten on kehitetty menetelmiä, niitä voi oppia ja niissä kehittyä. Luovan prosessin ensimmäinen vaihe on itse ongelman tai parannusmahdollisuuden olemassaolon tajuaminen, tunnistaminen tai löytäminen. Voidaan myös esittää kysymys: "voisiko olla toisin?" Yleensä ongelmaa ei pystytä esittämään alussa yksiselitteisesti ja selkeästi. Ongelman aukollisuus on siis hyväksyttävä. Ideoinnin vauhdittamiseksi ongelma kannattaa kirjata muotoon: "Millä eri tavoin voisimme...?"

7 Luova ongelmanratkaisu systemaattisena menetelmänä

8 Kysymyslistat Esimerkki Osbornin Kysymyslistoja käytetään ideoinnissa, idean käsittelyssä ja esimerkiksi TRIZissä systemaattisena osana tuotekehitystä TRIZin 40 innovaatioväittämää on ehkä haasteellinen käyttää palveluinnovaatiossa Osbornin kysymyslista saattaa olla luovassa ongelmanratkaisussa hedelmällinen ja toimia systemaattisena menetelmänä sosiaali- ja terveysalan monissa kysymyksissä

9 Osbornin kysymyslistan käyttöä

10 Osbornin kysymyslistan käyttöä

11 Miten näyttäisin osaamiseni tässä kohdassa 2. tutkinnon osassa?? Kirjoittaisin projektiraporttiin (luonnos) mitä systemaattisia menetelmiä olisin käyttänyt ja perustelisin valintani. Sillä osoittaisin, että tunnen ne ja osaan niitä käyttää.

12 Osa 2. Tiedonhakumenetelmät tuotekehitystyössä. Sinun tulee osata hyödyntää tiedonhakumenetelmiä tuotekehitystyössä. Sinun tulee tietää, miten voit tietoa hakea. Sinun tulee tunnistaa eri tietolähteitä. Osata hakea kattavasti tietoa omaa tuotekehitystyötäsi varten.

13 Tuotekehityksen keskeisiä tiedonhakumenetelmiä Tietokannat Julkishallinnon tietokanta ja kansalaisen portaali suomi.fi, jossa on myös lomakkeet, patentti- ja rekisterihallitus, kehittämishankkeiden tietokannat (Tekes, Sitra) Asiantuntijatiedustelut ja informaatiopalvelut Hakukoneet eri menetelmin Opinnäytetyöt, kirjastot Verkostotiedustelut Vertailukaupungit ja kunnat Myös kollegaverkostot Sosiaalinen media

14 Tuotekehitystyön keskeisiä tietolähteitä Patentti- ja rekisterihallitus ( kilpailijatieto, asiakastieto ja tekninen tieto kootaan suojaustoimenpiteiden rinnalla osana immateriaalijärjestelmää. Sivut ovat keskeinen tietolähde, samoin prh:n idealuotsi. Esim. sosiaali- ja terveysalalla keskeisiä ovat alan tiedon tuottajat eri (stm, kuntaliitto ja thl) ja kehittäjäorganisaatiot (Tekes ja Sitra), vanhustyön keskusliitto ja tietysti tilastokeskus Yleiset tietolähteet: alan toimijat, kirjastot, hakukoneet

15 Tiedon hakijan on hyvä muistaa Mieti mitä etsit? Miksi se on tärkeää tuotekehitystyössäsi? Pohdi kuka on mahdollinen haluamasi tiedon tuottaja? Onko kyseessä viranomaistieto, tutkimustieto, mielipide, lehtiuutisesta löytyvä informaatio, tilastotieto Älä turvaudu automaattisesti hakukoneen perushakuun. Usein haluttu informaatio löytyy sen avulla, mutta monesti hakemisto, tietokanta tai erikoishaku on tehokkaampi tapa löytää tietoa! Opettele käyttämään kaikkia Googlen tarjoamia ominaisuuksia tehokkaasti! Tutustu monipuolisesti eri hakumenetelmiin ja opettele käyttämään niitä. Käy hakutulos läpi huolellisesti laadukkain linkki ei välttämättä löydy hakutuloksen kärjestä. Suhtaudu löytämääsi informaatioon terveen kriittisesti ja analysoi kuinka luotettavaa se on. Muista, että kaikki tieto ei suinkaan löydy Internetistä

16 Miten näyttäisin osaamiseni tässä kohdassa 2. tutkinnon osassa?? Kirjoittaisin projektiraporttiin (luonnos) mitä tiedonhakumenetelmiä käytin ja miksi ne valitsin. Kirjoittaisin sen niin, että osoittaisin tuntevani menetelmät.

17 Osa 3. Ideointimenetelmät. Sinun tulee tuntea tärkeimpiä yleisesti käytettyjä ideointimenetelmiä. Sinun tulee osata valita ideointimenetelmä ja soveltaa sitä perustellusti omassa työssäsi.

18 Joitain yleisesti käytettyjä ideointimenetelmiä Kolikon kääntöpuoli Rentoutuminen ajatuksille tyhjää tilaa

19 Ideointimenetelmä: Tuplatiimi Tuplatiimi on ryhmätyömenetelmä, jonka avulla voidaan käsitellä yhtä aihetta ja tarkastella sitä eri näkökulmista. Menetelmä on tarkoitettu erityisesti avoimien ongelmien ratkaisuun ja vaihtoehtojen ja ratkaisumallien karsimiseen työskentelyn kuluessa. Avoimilla ongelmilla tarkoitetaan ratkaisua vaativia tilanteita, joihin ei välttämättä ole yhtä oikeaa vastausta. Keskeistä ratkaisemisessa on osallistujien näkökulmien esiin saaminen, niistä keskusteleminen ja vaihtoehtoisten ideoiden yhteensovittaminen

20 Tuplatiimin vaiheet (esimerkki) Käsiteltävän ongelman määrittely yhdessä ryhmän Jokainen kirjaa yksin 5-10 ehdotusta, ajatusta tai ideaa. Ehdotukset käsitellään pareittain (tai pienryhmissä) ja ja valitaan niistä 4-5 parasta Ehdotukset viedään seinälle yksitellen lyhyt esittely viennin yhteydessä, mutta ei kritiikkiä. Jokainen pari saa viisi ääntä ja he voivat yhdessä sopien päättää, mile ehdotuksille ne antavat (kaikki voi antaa yhdelle tai yksi viidelle miten vain). Merkinnät käydään tekemässä yhtaikaa Eniten ääniä saaneet jätetään ja muut poistetaan Ryhmittele jäljelle jääneet laput aihepiireittäin ryhmän Syntyvien ryhmien avulla muodostetaan konkreettinen toimenpidesuunnitelma.

21 Ideointimenetelmä: Learning Cafe l. oppimiskahvila Tapa ideoida ja oppia. Prosessina yksinkertainen jossa keskitytään joidenkin teemojen ratkaisuun ryhmässä. Prosessin edetessä pienten pöytäryhmien jäsenet vaihtavat pöydästä toiseen, jolloin ryhmä pohtii aiempia tuotoksia ja ideoi niitä eteenpäin. Keskustelu on tärkeätä menetelmässä, omien näkemysten selittäminen ja yhteisen ymmärryksen löytäminen. Menetelmä opettaa näin myös yhteisten ratkaisujen tekemistä. Toisten selityksiä voi kommentoida ja kyseenalaistaa, mutta tärkeätä on myös ryhmän yhteisen mielipiteen löytäminen.

22 Learning Cafe - eteneminen 1. Yhtä monta pöytää kuin käsiteltäviä teemoja ja kysymyksiä on. Pöytiin sijoitetaan tyhjiä isoja paperiarkkeja, post-it -lappuja sekä kyniä ja tusseja. 2. Ohjaaja kertoo miten edetään ja mikä on tavoite menetelmässä. 3. Jokaiselle teemalle nimetään oma pöytänsä tai pöydissä voi olla etukäteen nimetty teema esillä, teema voidaan kuvata pöydässä tarkemmin. 4. Osallistujat jaetaan yhtä suuriin ryhmiin (esim. 4-6 henkeä). Jokainen ryhmä siirtyy yhteen pöytään ja muodostaa oman pöytäseurueensa. 5. Kullekin pöydälle valitaan puheenjohtaja, joka pysyy omassa pöydässään koko ajan.

23 Learning Cafe - eteneminen 6. Papereihin ja lappuihin kirjoitetaan vapaasti ideoita ja ajatuksia. Keskustelua käydään kuuntelemalla, kertomalla omia mielipiteitä, kommentoimalla ja siten, että jokainen saa äänensä kuuluviin. 7. Keskustelujen jälkeen (n min) vaihdetaan pöytää. Ainoastaan puheenjohtaja pysyy omassa pöydässään, muut liikkuvat ryhmänä seuraavaan pöytään, jossa keskustelu jatkuu sen jälkeen, kun puheenjohtaja uudessa pöydässä on ensin lyhyesti kertonut aiemman pöytäseurueen ajatukset. 8. Tehdään useita vaihtoja riippuen aikataulusta, ryhmien koosta ja käsiteltävistä teemoista. Teemaa voidaan käsitellä samasta näkökulmasta koko ajan tai ohjaaja on voinut miettiä esimerkiksi uusia tukikysymyksiä/ syventäviä kysymyksiä tai vastaavia pöytien vaihdon jälkeen läpikäytäviksi. 9. Lopuksi puheenjohtajat esittelevät lopputulokset kaikille osallistujille.

24 Ideointimenetelmä: 8x8 Menetelmä on ajatuskartan tapainen ideointimenetelmä, mutta se on kurinalaisempi. Kirjoitetaan ongelma A4-paperille. Asetetaan paperin ympärille 8 paperia ja kirjoitetaan niille jokin ongelmasta mieleen tuleva näkökulma. Tuotetaan kustakin näkökulmasta 8 ideaa. Voi olla myös idean käsittelyä.

25 Ideointimenetelmä: Brainstorming, aivoriihi Aivoriihi on menetelmä, jolla voidaan tuottaa luovia ratkaisuja. Ongelma voi olla kartoittava: "mitä tiedetään tästä asiasta?" tai selvittävä: "miten voimme ratkaista tämän? Ideoiden tuottaminen on mielekästä silloin, kun sillä on jokin todellinen tavoite tai tarkoitus. Aivoriihi voi olla ongelmanratkaisua ryhmässä. Ideoita ja ratkaisumalleja haetaan aivoriihityöskentelyllä.

26 Brainstorming aivoriihi, toteutus Ratkaistava ongelman tai aiheen määrittely. Vapaa ideointi 10 min. Kaikki ideat kirjataan ylös (yksi ryhmän jäsenistä on kirjuri). Pidäkkeettömästi "hulluja" ideoita. Karsintavaiheessa kirjuri lukee ideat ryhmälle. Ryhmä alkaa kritisoida ja vertailla ideoita ja hylkää kelvottomat. Ideoita jalostetaan, niitä voidaan yhdistellä tai niistä voidaan syntetisoida kokonaan uusia ideoita. Kirjuri kirjaa lopulliset ideat ylös. Yhteiskäsittelyssä ryhmien hyväksymät ideat poimitaan yhteisiksi. Kiteytyksessä vetäjä erottelee ryhmien ideat kuunnellessaan siten, että sama idea esiintyy vain kerran. Synteesissä ideoista keskustellaan yhdessä, kunnes saadaan kokonaiskuva. Tuloksena voi olla mallin muodostaminen tai päätöksen tekeminen.

27 Ideointimenetelmä: Ekskursio Ekskursio on tekniikka, jolla saadaan etäisyyttä paikallaan polkevaan työskentelyyn tai ideointiin. Ekskursioita ovat erilaiset sana-assosiaatioleikit, roolileikit, piirtely ja jatkokertomukset. Esimerkiksi sana-assosiaatioharjoituksessa ryhmän vetäjä kirjoittaa taululle jonkin sanan ja muut ryhmän jäsenet ilmoittavat, mitä heille tulee mieleen tästä sanasta. Vetäjä voi kirjoittaa tästä sanasta mieleen tulevia sanoja näkyviin ja yhdistää ne viivoin avainsanaan. Kun mielleyhtymien ideointi on parhaimmillaan, vetäjä keskeyttää ideoinnin ja pyytää ryhmän jäseniä ideoimaan tämän viimeisen assosiaation pohjalta uusia ideoita. Ekskursion avulla pyritään siis siirtymään uuteen outoon ympäristöön, josta palataan työskentelemään alkuperäisen tehtävän tai ongelman parissa "uusin eväin" ja ideoin ja samalla virkistyneenä.

28 Ideointimenetelmä: Ekskursio Esimerkiksi Piirtely. Piirtelyä voidaan käyttää vastaavalla tavalla virittämään luovaa ilmapiiriä. Yksi ryhmän jäsenistä piirtää jotain taululle ja seuraava jatkaa tästä. Näin jatketaan esimerkiksi 5 min. Tämän jälkeen syntyneestä kuvasta haetaan jokin mielenkiintoinen yksityiskohta ja pyritään jatkaman tyrehtynyttä ideointia tämän pohjalta.

29 Ideointimenetelmä: Ekskursio Esimerkiksi Henkilökohtainen analogia. Kullekin ryhmän jäsenelle voidaan antaa erilaisia rooleja. Roolien jakamisen jälkeen ryhmän jäsenet miettivät hetken omia roolejaan pohtimalla esimerkiksi elinolosuhteitaan tässä roolissa. Näiden kuvitelmien pohjalta ilmapiiri muuttuu kenties luovemmaksi. Uudessa roolissa voidaan esimerkiksi kysyä: "Miten ratkaisisin ongelman, jos olisin Pelle Peloton".

30 Ideointimenetelmä: Helikopterimenetelmä Niin kutsutulla helikopterimenetelmällä pyritään tarkastelemaan ongelmaa tai tehtävää monipuolisesti, läheltä ja kaukaa, eri näkökulmista. Ongelman ratkaisija matkustaa ikään kuin helikopterissa ja ottaa välillä etäisyyttä ongelmasta tai siirtyy ongelmasta sivuun. Helikopterilla voidaan myös laskeutua ongelman päälle tai "pöllyttää" sitä

31 Miten näyttäisin osaamiseni tässä kohdassa 2.? tutkinnon osassa? Kirjoittaisin projektiraporttiin (luonnos), mitä ideointimenetelmiä käytin. Kirjoittaisin, miten sitä tai niitä omassa tuotekehitystyössäni sovelsin. Kirjoittaisin valintani niin, että siitä näkyy, että tunnen myös muita (ei kaikkia) alalla tärkeitä ideointimenetelmiä.

32 Osa 4. Idean käsittely. Sinun tulee tietää, mikä on ideoinnin ja tuotteen kehittämisen välinen ero. Sinun on osattava hyödyntää esiselvitystietoja idean käsittelyssä. Sinun on osattava määritellä tuotevaatimukset asiakaskyselyn perusteella eli luoda tuotekonsepti. Sinun on osattava suorittaa idean kriittinen arviointi.

33 Ideointi osana tuotteen kehittämistä Ideointi tarkoittaa opittujen tietojen käyttöä uusien ideoiden luomiseksi Ideointi on idean elämän ensimmäinen vaihe, elääkseen ideaa tulee kasvattaa ja vaalia Ideoinnin jälkeen on sitouduttava ideaan, jotta siitä voi tulla keksintö tai innovaatio Keksintö ja innovaatio voi tuotekehitysprosessissa jalostua (kaupalliseksi) tai muuten hyödylliseksi ja asiakastarpeita toteuttavaksi tuotteeksi Ideoinnin tulos on idea (vanhukset vesille), kehittämisen tulos on ratkaisu (suunnitelma lautasta ja lautturista), tuotekehityksen tulos on tuote (lautta) tai palvelutuote (lautta onkineen ja lauttureineen valmiina vesille)

34 Tuotekonseptin luonti esiselvitystietojen ja asiakaskyselyn perusteella Esiselvitystiedoissa selviää toimintaympäristöön liittyvät asiat (vesistön tila, kalaisuus ja saavutettavuus, rakentajat ja osaaminen, potentiaalinen käyttäjäkunta ) Asiakaskyselyllä tarkennetaan tuotevaatimukset (kalastusvälineet, lautan liikkumisajankohta, palvelutarve, turvallisuus ) ja luodaan sen perusteella tuotekonsepti (kuvaus lautasta, aikatauluista, palveluista )

35 Idean kriittinen käsittely Idea on taimi, josta voi kasvaa puu. Siksi idean kriittinenkin käsittely on tehtävä puutarhurin eikä metsurin asenteella. Kriittisessä käsittelyssä etsitään polkua Kuinka tämä voisi olla mahdollista, missä olosuhteissa tämä voisi onnistua, mitä tämä tarvitsee kasvaakseen? Hyväkään taimi ei kasva väärässä valossa, väärässä maassa tai väärällä hoidolla kriittinen tarkastelu merkitsee epäkohtien näkemistä ja kuitenkin ratkaisun hakemista Idean kriittistä arviointia ei pidä tehdä ratkaisun tai tuotteen kriteerein silloin hyväkin idea tyrmätään helposti.

36 Esimerkki: Idean pikaarviointimenetelmä 3+Miten? Ideoiden pika-arviointimenetelmä on nk. 3 + ja miten menetelmä. Tässä menetelmässä pyritään aina näkemään esitetyssä ideassa mahdollisimman monta myönteistä puolta eli plussaa ja vasta tämän jälkeen esittämään ideaan liittyvä kritiikki rakentavasti Miten-lauseella. Kun ideointivaihe on saatu päätökseen tarkastellaan taas ongelman alaan kuuluvia tosiasioita. Ne ovat yleensä sellaisenaan tai vähäisin muutoksin idean arviointikriteerejä. Ideoinnin jälkeen tulee yleensä mieleen lisää arviointikriteerejä. Koulurepun kehittämiseksi esitettyjä ideoita voidaan arvioida esimerkiksi seuraavan taulukon mukaisesti.

37 ja spektriarviointi täydentämässä sitä. Arviot voidaan antaa yhteisessä keskustelussa.

38 Miten näyttäisin osaamiseni tässä kohdassa 2. tutkinnon osassa?? Kirjoittaisin projektiraporttiin (luonnos) kohdan Tuotteen konseptointi ja käyttäisin siinä esiselvitystietoja ja asiakaskyselyn tietoja. Tekisin tuotekehitystyöstäni arvioinnin vaikka spektriarviointina ja laittaisin sen projektiraporttiin. Kuvaisin tuotteen kehittämisen ideasta niin, että siitä näkyy, että ymmärrän eron idean ja tuotteen välillä.

39 Osa 5. Alustava projektisuunnitelma Sinun tulee tuntea omassa toimintaympäristössäsi tunnettuja tuotekehitystyön vaiheistuksen periaatteita. Sinun tulee osata huomioida omaa työtäsi koskevat lainsäädännön velvoitteet ja viranomaismääräykset. Sinun tulee osata tehdä omaa tuotekehitystyötäsi varten projektisuunnitelma.

40 Tuotekehitystyön vaiheistuksen periaatteet Omalla alallasi (esim. vanhuspalvelut, työllistäminen, poliklinikkatyö ) tämä voi vaihdella, mutta osallisuuden ja jatkuvan kehittämisen periaatteiden mukaan toimiva vaiheistus yleisellä tasolla on Vaihe 1. [Ideointivaihe] Vaihe 2. [Ideoiden arviointi] Vaihe 3. [Laskelmien ja analyysien tekemien ja tuotteistus] Vaihe 4. [Kokeilu käytännössä] Vaihe 5.[Käyttökokemusten arviointi ja parannuket] Vaihe 6. [Käyttöön otto ja laajempaa käyttöön levittäminen]

41 Alustava projektisuunnitelma valmistuu 2. tutkinnon osassa Sisältää seuraavat asiat Lähtökohta Tavoite Toimenpiteet Kaupallistaminen miten viedään osaksi arkea? *) Resurssit pääosin työaika Kustannukset *) Aikataulu *) Riskit *) Ja olet huomioinut lainsäädännön ja viranomaisvaatimukset jotka koskevat tätä.*) *) Nämä vaativat todennäköisesti täydennystä projektisuunnitelmaan ensimmäisen tutkinnon osan jäljiltä

42 Kaupallistaminen on tuotekehitystyösi elämän jatkumisen edellytys Kaupallistaminen syntyy tuotekehitystyösi kustannustehokkaalla ja vaikuttavalla jalkautusohjelmalla. Jalkautusohjelman on oltava hyvin asiakaslähtöinen, jotta asiakkaat (ja läheiset) voivat ottaa sen omaksi hyödykseen Jos asiakkaat (ja läheiset) osallistuvat palvelutuotteesi suunnitteluun, käyttöön ja kehittämiseen, ovat he aloittaneet jo tuotteen kaupallistamisen Kaupallistamiseen liittyy näistä käyttökokemuksista vahva kertominen mediassa (Lautta valmistui työntekijät ylpeitä, Ensimmäinen kalareissu -, Musiikkivieraita lautalla Kaupallistaminen on ennen kaikkea tarinan luomista

43 Lainsäädännön ja viranomaisperiaatteiden huomiointi Esim. Sosiaali- ja terveysalaa koskeva lainsäädäntö ja viranomaisperiaatteet ovat yleensä hyvin tiedossa hallinto, henkilöstöjohto, työsuojeluorganisaatio, rakennusvalvonta ja ympäristötarkastus asiantuntijoineen on käytettävissä Alan tuotekehitystyöhön liittyy hyvin usein kysymykset tietosuojasta, potilasturvallisuudesta, terveystarkastajan ohjeet ja jossain määrin työsuojelu ja työsuhdetta koskevat laita ja määräykset Asiantuntijakeskustelu tarvittavien tahojen kanssa on aina mahdollinen hyvien tietolähteiden rinnalla

44 Esimerkki Aikataulusta projektisuunnitelmassa (Tekes) Aikataulu esittää projektin tehtävien alkamis- ja päättymisajankohdat, sekä tarkistuspisteet. Tarvittaessa kuvataan myös tehtävien keskinäiset riippuvuudet. - Tehtävä 1. - Tehtävä 2. - Tehtävä 3. - Tehtävä 4. - Tehtävä 5. - Tehtävä 6. v. 200x v. 200z Tarkistuspisteet: X X

45 Esimerkki Aikataulusta projektisuunnitelmassa (Tekes) Projektin tarkistuspiste on sellainen ajankohta, jolloin valmistuu tärkeä osatulos, tai esiintyy muu tärkeä tapahtuma. Tarkistuspisteen tulisi olla konkreettinen (esim. harjannostajaiset yms.) Tarkistuspisteet voidaan merkitä aikatauluun; on kuitenkin syytä kirjata asiat, jotka tarkistuspisteessä tulee olla valmiina. Esimerkiksi Tarkistuspiste 1. Lautan rakentamisesta on tehty sopimus marraskuu 2010 Tarkistuspiste 2. Lautta koeuitettu toukokuu 2011

46 Esimerkki projektin riskien arvioinnista projektisuunnitelmassa (Tekes) Riski 1 Anna riskille kuvaava nimi Kuvaus: Kuvaa riski sanallisesti Vakavuus: Pieni /Keskisuuri /Suuri / Kriittinen Todennäköisyys (%): Varautuminen: Miten riski voidaan välttää? Miten varaudutaan? Vaikutus: Mitä riskin toteutuminen aiheuttaa projektille? Riski 2 Anna riskille kuvaava nimi Kuvaus: Kuvaa riski sanallisesti Vakavuus: Pieni /Keskisuuri /Suuri / Kriittinen Todennäköisyys (%): Varautuminen: Miten riski voidaan välttää? Miten varaudutaan? Vaikutus: Mitä riskin toteutuminen aiheuttaa projektille? Huom! Riskit ovat projektin etenemisen riskejä ei tuotteen. Liittyvät siis projektin etenemiseen.

47 Esimerkki Työmäärä ja kustannukset projektisuunnitelmassa (Tekes) Esitetään tehtäväkohtainen erittely suunnitelluista työmääristä (henkilötyökuukausi = htkk). Esitetään yhteenveto projektin arvioiduista ja sovituista kustannuksista. (Tehtävä = vaihe). Projektin työmäärät (htkk) tehtävittäin v. 200x (htkk) v. 200z (htkk) YHTEENSÄ (htkk) Tehtävä 1 Tehtävä 2 Tehtävä 3 Tehtävä 4 Tehtävä 5 YHTEENSÄ

48 Esimerkki Työmäärä ja kustannukset projektisuunnitelmassa (Tekes) Kustannuslaji v. 200x v. 200z v. 200y Yhteensä % Rahapalkka Henkilösivukustannukset Yleiskustannukset Matkat Aineet ja tarvikkeet Laiteostot Laitepoistot /-vuokrat Ostettavat palvelut pk yrityksiltä tutkimuslaitoksilta konserni /intressiyrityksiltä muilta organisaatioilta Yhteensä

49 Miten näyttäisin osaamiseni tässä kohdassa 2. tutkinnon osassa?? Tekisin alustavan projektisuunnitelman ja käyttäisin siinä tuota vaiheistusta. Aiempaa versiota täydentäisin Aikataulu, Kaupallistaminen, Riskit ja Kustannukset -kohdilla Lisäisin projektisuunnitelmaan kohdan Viranomaismääräysten ja lainsäädännön vaikutukset.

50 Projektisuunnitelmaa toteuttava ja täydentävä suunnitelma Osa 6. Kohta 1. Markkinointisuunnitelma Sinun tulee tietää, miksi tuotekehitysprojektissa tarvitaan markkinointisuunnitelma. Sinun tulee tarvittaessa tehdä tai ohjeistaa alustava markkinoinnin suunnitelma. Sinun tulee osata arvioida, tarvitsetko tätä suunnitelmaa omassa tuotekehitystyössäsi ja mahdollisesti valita se tehtäväksi.

51 Markkinointisuunnitelma tuotekehitystyössä Markkinointisuunnitelma on oikeastaan viestintäsuunnitelma ainakin kun on kyse julkisen sektorin toiminnasta Lisäksi markkinointisuunnitelmassa määrittelet koko potentiaalin ja asetat tavoitteet Miten laajalti, monessa samanlaisessa yksikössä palvelutuotettasi voisi käyttää sellaisenaan omassa organisaatiossasi ja sitten laajemmin Suomessa Miten laajalti se olisi sovellettavissa eri alueilla omassa oganisaatiossa ja laajemmin Suomessa Ketkä sitä voisi käyttää? (Kohderyhmä, tavoite) Sitten laadit (viestintä)suunnitelman siitä, miten saat sen levitettyä.

52 Miten näyttäisin osaamiseni tässä kohdassa 2. tutkinnon osassa?? Kirjoittaisin projektiraporttiin (luonnos) kohdan Johtopäätökset ja ehdotus jatkoksi ja sen alle käyttöönoton arjen toiminnaksi ja mahdollisuudet jatkoon. Kirjoittaisin tähän, että tässä on kyse tavallaan Markkinoille viennistä. Kirjoittaisin siihen myös viestinnästä.

53 Projektisuunnitelmaa toteuttava ja täydentävä suunnitelma Osa 6. Kohta 2. Liiketoimintasuunnitelma. Sinun tulee tietää miksi liiketoimintasuunnitelma tehdään. Sinun tulee tarvittaessa osata tehdä tai ohjeistaa liiketoimintasuunnitelma. Sinun tulee osata arvioida, tarvitsetko tätä suunnitelmaa omassa tuotekehitystyössäsi ja mahdollisesti valita se tehtäväksi.

54 Liiketoimintasuunnitelma osana tuotekehitystyötä Liiketoimintasuunnitelma on yrityksen keskeinen, kokonaisvaltainen suunnitelma tuotekehitystyö ja liiketoimintasuunnitelma voivat liittyä toisiinsa kahdella tavalla: Joko tuotekehitystyölle laaditaan oma liiketoimintasuunnitelma Tai tuotekehitystyön liittyminen yrityksen liiketoimintasuunnitelmaan ja merkitys sen toteuttamisen kannalta kuvataan Palvelutuotteissa voi ajatella kummalla tavalla vaan Joko palvelutuotteesi merkitys vaikuttavuudelle, tuottavuudelle, levittämiselle koko maassa suunnitellaan Tai palvelutuotteesi liitetään organisaatiosi strategiaan ja tavoitteisiin (Miten minun työni edistää esim. organisaation tavoitteiden saavuttamista?)

55 Miten näyttäisin osaamiseni tässä kohdassa 2. tutkinnon osassa?? Kirjoittaisin projektiraporttiin (luonnos) kohdan, missä tämän merkitys strategisille tavoitteille toteutetaan. En tekisi erillistä liiketoimintasuunnitelmaa.

56 Projektisuunnitelmaa toteuttava ja täydentävä suunnitelma Osa 6. Kohta 3. Tuotesuojaussuunnitelma. Sinun tulee tietää, miksi tuotesuojaussuunnitelma tehdään. Sinun tulee osata tarvittaessa tehdä alustava tuotesuojaussuunnitelma tai osattava ohjeistaa sen laatiminen. Sinun tulee osata arvioida, tarvitsetko tätä suunnitelmaa omassa tuotekehitystyössäsi ja mahdollisesti valita se tehtäväksi.

57 Tuotesuojauksesta palvelutuotteissa Tuotteiden kehittämiseen ja uudistamiseen liittyy yrityksissä tuotteiden ja keksintöjen suojaaminen kilpailijoilta. Yleisimmin käytössä olevia ovat patentti, hyödyllisyysmalli, mallioikeudet, tavaramerkki ja verkko-osoite. Patentilla on oltava tekninen luonne ja tekninen teho, se on oltava toisinnettavissa, sen on oltava uusi ja keksinnöllinen. Teknistä luonnetta ei tarvitse olla, jos on inhimillisen älykkyyden tuote tai yksinomaan taiteellinen teos Verkko-osoitetta voidaan pitää tavaramerkin kaltaisena ja sitä täydentävänä suojausmuotona.

58 Tuotesuojaussuojaussuunnitelma Tuotesuojaussuunnitelma on kirjallinen suunnitelma siitä, mitä tuotesuojauskeinoja aiotaan käyttää ja tutkia, miten niitä aiotaan hakea ja hyödyntää Tuotesuojaussuunnitelma voi sisältää myös selvityksen eri tuotesuojaustavoista Pääosin tuotesuojaukseen kuuluu immateriaalioikeuksien piiriin kuuluvat asiat, mutta uusia tapoja suojata tuotteita on syntynyt ja on syntymässä Tuotesuojaussuunnitelmassa käsitellään sitä, miten turvataan se, että muut eivät nappaa tuotekehitystyösi tulosta omaan tuotantoonsa. Siinä ei puhuta lopputuotteen suojauksesta vaikka varkailta vaikka sekin on tuotesuojausta.

59 Miten näyttäisin osaamiseni tässä kohdassa 2. tutkinnon osassa?? Kirjoittaisin Osa 8. Immateriaalioikeudet kohdassa olevalla tavalla projektiraporttiini (luonnos).

60 Projektisuunnitelmaa toteuttava ja täydentävä suunnitelma Osa 6. Kohta 4. Tekninen suunnitelma. Sinun tulee tietä, miksi tekninen suunnitelma tehdään. Sinun tulee tarvittaessa osata tehdä alustava tekninen suunnitelma tai osata ohjeistaa sen laatiminen. Sinun tulee osata arvioida, tarvitsetko tätä suunnitelmaa omassa tuotekehitystyössäsi ja valita se mahdollisesti tehtäväksi.

61 Tekninen suunnitelma palvelutuotteissa Teknisessä suunnitelmassa valitaan tuotteelle paras valmistustekniikka, suunnitellaan materiaalin käyttö, mietitään tietotekniikka ja äänentoisto jne. Tuotekehityshankkeissa voidaan teknisessä suunnitelmassa pohtia myös palvelutuotteen itsensä teknisiä ratkaisuja Palvelutuotteissa tekninen suunnitelma voi liittyä esim. tukipalveluihin ja logistiikkaan. Esimerkiksi tekniseen suunnitelmaan voi liittää ilmastoinnin, sähköt, vedet ja logistiikkaan liittyvät ratkaisut Tekninen suunnitelma voidaan yhdistää esimerkiksi tuotantosuunnitelmaan tai muihin suunnitelmiin se on harvoin tarkoituksenmukainen itsessään.

62 Miten näyttäisin osaamiseni tässä kohdassa 2. tutkinnon osassa?? Kirjoittaisin projektiraporttiin (luonnos) tekniseen suunnitelmaan liittyvät asiat.

63 Osa 6. Kohta 5. Talousarvio. Projektisuunnitelmaa toteuttava ja täydentävä suunnitelma Sinun tulee tietää miksi talousarvio tehdään ja miten se vaikuttaa tuotekehitystyöhön. Sinun tulee tarvittaessa osata tehdä alustava kustannusarvio ja rahoitussuunnitelma tai osata ohjeistaa niiden laatiminen. Sinun tulee osata arvioida, tarvitsetko tätä suunnitelmaa omassa tuotekehitystyössäsi ja valita se mahdollisesti tehtäväksi.

64 Tuotekehitystyön talousarvio Tuotekehityksen talousarvio voi sisältää 1. Tuotekehitysprojektin itsensä kustannusarvion (osa 5. alustava projektisuunnitelma), jolla rahoitetaan tuotteen kehittäminen 2. Tuotekehitysprojektin itsensä rahoitussuunnitelman, joka edellisen (rahan käyttö) lisäksi sisältää rahan lähteet (mistä raha tulee) 3. Tuotteen käyttöönoton investointisuunnitelman (niille, jotka ottavat tuotekehitystyön, palvelumallin, toimintamallin tms. käyttöön)

65 Tuotekehitystyön talousarvio 4. Tuotteen käytön kustannusarvion 5. Tuotteen käytön rahoitussuunnitelman sen lisäksi, että edellisessä määriteltiin rahan käyttö, määritellään myös rahan lähteet Esimerkiksi Vanhukset vesille (lauttalaiturin rakentaminen vanhuksille): 1. Mitä lautan rakentamisen ja suunnittelu, matkat, asiantuntijatyö, materiaalit, testaukset maksavat. Tarkoituksenmukaista on ottaa tähän myös työaika erillisenä. 2. Mistä rahat saadaan? Työajassa maininta omasta, työllistettyjen jne. 3. Paljon pitää jonkun toisen yksikön varata rahaa, että se pystyy tekemään lautan ja rakentamaan koko palvelun? Paljon rahaa kuluu ennen ensimmäistä kalastusretkeä ja mihin? 4. Paljon menee vaikka yhteen retkeen, paljon kuukaudessa ja mihin? 5. Mistä rahat käytön aikana saadaan tai mistä siirretään? Missä ollaan niukemmalla?

66 Miten näyttäisin osaamiseni tässä kohdassa 2. tutkinnon osassa?? Tekisin hyvin yksinkertaisen talousarvion kaikkien noiden viiden kohdan osalta projektiraporttiin (luonnos). Toisin luultavasti esille tässä kohtaa myös saavutettavat hyödyt.

67 Osa 6. Kohta 7. Ympäristö ja jätehuoltosuunnitelma. Projektisuunnitelmaa toteuttava ja täydentävä suunnitelma Sinun tulee tietää, miksi ympäristö- ja jätehuoltomääräykset tulee huomioida tuotekehitystyössä. Sinun tulee tietää alallasi voimassa olevat ympäristöja jätehuoltomääräykset ja pystyä noudattamaan niitä. Sinun tulee tietää kestävän kehityksen periaatteet ja pystyä ottamaan huomioon ne omassa työssäsi. Sinun tulee osata tarvittaessa tehdä alustava ympäristö- ja jätehuoltosuunnitelma tai osata ohjeistaa sen laatiminen.

68 Kestävä kehitys ja yhteiskuntavastuu Yhteiskuntavastuu on askel eteenpäin kestävän kehityksen polulla. Se on vastuuta kaikesta toimestamme yhteiskunnassa ja koko maailmassa. Yhteiskuntavastuu jakautuu kolmeen osaan 1. Taloudellinen vastuu. Julkisissa toiminnoissa se sisältää erittäin raskaan vastuu käyttää verovaroin kustannettu osaamisemme ja resurssimme mahdollisimman hyvin asiakkaan hyödyksi. Joka hetki. Hyvä tuotekehitystyö tarkastelee taloudellista vastuuta näin. (Millä panoksella ja miten paljon vanhukset vesillä tuottaa hyvää ja onnellista elämää? Mitä se voi olla rahassa?)

69 Kestävä kehitys ja yhteiskuntavastuu 2. Sosiaalinen vastuu. Se on vastuuta yhteisöllisyydestä, osallisuudesta, työllisyydestä.. (Se voi olla syrjäytymisvaarassa olevien merkityksellinen rakennusprojekti, vanhusten osallisuus omassa hyvässä ja onnellisessa elämässä, yhdessä olemista ja tekemistä, perinteisten arvojen kunnioittamista. 3. Ympäristövastuu. Jäljet ympäristössä ja myös ympäristön hyödyntäminen. Maltillinen kulutus. (Ympäristön arvostus, jätteet, kalojen syönti, kuljetukset )

70 Miten näyttäisin osaamiseni tässä kohdassa 2. tutkinnon osassa?? Laittaisin alustavaan projektiraporttiin (luonnos) otsikon: Ympäristö- ja jätehuoltomääräykset tuotekehitystyössäni. Kirjoittaisin ne ylös ja kertoisin miten ne ovat vaikuttaneet. Kirjoittaisin myös kohdan Kestävä kehitys ja yhteiskuntavastuu. Tarvittaessa laatisin ympäristöjätehuoltosuunnitelman.

71 Osa 6. Kohta 8. Tuotantosuunnitelma. Projektisuunnitelmaa toteuttava ja täydentävä suunnitelma Sinun tulee tietää miksi tuotantosuunnitelma tehdään. Sinun tulee tarvittaessa osata tehdä tuotantosuunnitelma tai osata ohjeistaa se, miten se tehdään. Sinun tulee osata arvioida, tarvitsetko tätä suunnitelmaa omassa tuotekehitystyössäsi ja valita se mahdollisesti tehtäväksi.

72 Tuotantosuunnitelma tuotekehitystyössä Tuotannon suunnittelu on tilaus-toimitus-prosessin hallinnan kannalta olennaista. Miten esimerkiksi pientalotehtaassa tuotanto suunnitellaan niin, että olemassa olevat resurssit pystytään käyttämään mahdollisimman tehokkaasti. Se merkitsee työn ajoittamista. Jatkuva uusien tuotteiden tuleminen aiheuttaa tuotannon suunnitteluun haasteita miten tämä tuote viedään osaksi tuotantoa? Väistyykö jokin entinen? Aikataulutetaanko asioita eri tavalla? Miten logistiikka toimii (ihmisten, tiedon ja tavaroiden liikkuminen)? Miten uusi tuote ottaa paikkansa jatkuvassa prosessissa arjessa?

73 Tuotantosuunnitelman pohdintaa palvelutuotteissa Tuotannonsuunnittelu tehdään useissa kohteissa ajanvarauksessa ja työvuorosuunnitteluna. Suunnittelussa pohditaan, miten olemassa oleva resurssi käytetään. Uusien tuotteiden tullessa kysymykset ja epäkohdat nousevat usein näistä kysymyksistä. (Millä resursseilla? Mistä tähän saadaan aikaa?) Esim. Vanhuksille elämyksiä tuottava ja vesistölle vievä, rakennettava lauttalaituri ei ole ainoastaan lautan suunnittelua (koska emme aio myydä lauttoja). Se on työaikojen, tiedottamisen, liikkumisen, tarvikehankinnan, pukeutumisen, työaikojen ja vastuiden suunnittelua niin, että vesillä olo on arjen toimintaa. Tuotantosuunnitelma ottaa kantaa myös aikataulutukseen vuositasolle (sijoitetaanko tuotanto vapaan veden aikaan? Liittyykö tuotantoon potkukelkat jäiden aikaan? Entä kelluntapuvut heikkojen jäiden aikaan?)

74 Miten näyttäisin osaamiseni tässä kohdassa 2. tutkinnon osassa?? Kuvaisin projektiraportissa (luonnos) sitä, miten tämä saadaan osaksi arjen toimintaa. Toteutettavaan projektiraporttiin kirjaisin kokemukset omaan tuotantoon viennistä. Johtopäätöksissä ja kehittämisehdotuksissa olisi ehkä oikea paikka kertoa millaisella tuotantosuunnitelmalla sitä muut voivat ottaa käyttöön.

75 Osa 6. Kohta 9. Projektin seurantasuunnitelma. Projektisuunnitelmaa toteuttava ja täydentävä suunnitelma Sinun tulee tietää miksi projektin seurantasuunnitelma tehdään. Sinun tulee tarvittaessa osata tehdä se. Sinun on osattava soveltaa jotain projektin valvontamenetelmää omassa työssäsi. Sinun tulee osata arvioida, tarvitsetko tätä suunnitelmaa omassa tuotekehitystyössäsi ja valita se mahdollisesti tehtäväksi.

76 Projektin seurantasuunnitelma Projektin seuranta tehdään yleensä projektiryhmän ja ohjausryhmän kokouksissa ja usein niissä annettavin projektiraportein. Seuranta tehdään usein projektivaiheittain tai erityisin raportointijaksoin. Ulkopuolisen rahoituksen projekteissa yleensä kyse on rahoitusjaksosta. Silloin katsotaan aiemmassa vaiheessa tehdyt tehtävät ja tulokset ja kerrotaan seuraavassa vaiheessa suunnitellut Ohjausryhmä ottaa yleensä kantaa ja tekee päätöksiä, jos projekti poikkeaa projektisuunnitelmasta kustannusten, aikataulun tai tulosten suhteen Seurantasuunnitelman tehtävänä on varmistaa se, että projekti on etenemässä oikeaan suuntaan ja se on saavuttamassa tavoitteensa. Nykyisessä muuttuvassa maailmassa on myös arvioitava sitä, että projekti on edelleen ajankohtainen ja tarvittaessa suunnata sitä uudelleen.

77 Laadunvarmistus ja seuranta (esimerkki Tekes) Projektikatselmuksissa käydään läpi projektin tilanneraportti, jossa on kuvattu tehtävien sekä kustannusten toteutuma suhteessa suunniteltuun, sekä arvioitu seuraavan suoritusjakson tehtävät. Tavallisimmin tilanneraportti laaditaan johtoryhmää varten. Johtoryhmän tilanneraportit (laadintapäivämäärät) Asiantuntijoiden käyttö (asiantuntijoiden käyttö) Tulosten hyväksyminen (missä, hyväksymiskriteerit) Esimerkiksi: Käytämme pelastuslaitoksen asiantuntijaa ja rakennustarkastajaa Tulosten hyväksyminen käyttöönottotarkastuksessa

78 Miten näyttäisin osaamiseni tässä kohdassa 2. tutkinnon osassa?? Laittaisin alustavaan projektisuunnitelmaan kohdan Laadunvarmistus ja tulosten hyväksyminen ja käyttäisin siinä vähintään yhtä valvontamenetelmää (seurantamenetelmää).

79 Osa 6. Kohta 10. Tutkimussuunnitelma. Projektisuunnitelmaa toteuttava ja täydentävä suunnitelma Sinun tulee tietää, miksi tutkimussuunnitelma tehdään. (Ei siis miten se tehdään). Sinun tulee tarvittaessa pystyä osallistumaan tutkimussuunnitelman laadintaan. (Ei siis tutkimussuunnitelman toteuttamiseen, vain laadintaan). Sinun tulee osata arvioida, tarvitsetko tätä suunnitelmaa omassa tuotekehitystyössäsi ja valita se mahdollisesti tehtäväksi.

80 Tutkimussuunnitelma tuotekehitystyössä Tutkimussuunnitelma voidaan tarvita rahoittajaa varten tai, jos tuotekehitykseen liittyy esimerkiksi opinnäytetyö Tuotekehitystä voi edeltää tutkimus, jolla tuotteelle ja tuotekehitykselle haetaan lähtökohdat tai sitä voi seurata tutkimus, jossa sen käyttöä ja merkitystä arvioidaan. Jos sinun täytyy tehdä tutkimussuunnitelma, mieti miksi (Tutkimus kalaisuudesta ja kalakannan kehittymisestä eri järvissä, jotta palvelu voidaan sijoittaa varmoihin kalapaikkoihin tai Tutkimus kalastuksen vaikutuksesta työllistettyjen lautanrakentajien, vanhusten ja työtekijöiden elämänlaatuun) ja googleta tutkimussuunnitelman laadinta.

81 Miten näyttäisin osaamiseni tässä kohdassa 2. tutkinnon osassa?? Kirjoittaisin projektiraporttiin (luonnos) Johtopäätöksiin ja kehittämisideoihin ehdotuksen tutkimuksen tekemisestä (jos se on todellinen ehdotus) ja siihen liittäisin maininnan tutkimussuunnitelman laadinnasta (jos se on tarpeen).

82 Osa 7. Tuotekehitystyössä hyödynnettävät analyysityökalut. Sinun tulee tietää, mitä asioita eri analyysityökaluissa käsitellään. Sinun tulee osata arvioida oman projektisi analyysitarpeet (mitä analyysityökaluja tarvitset tuotekehitystyössäsi).

83 Tuotekehitystyössä hyödynnettäviä analyysityökaluja Riskianalyysi millaisia riskejä tuotteeseen ja sen käyttöön liittyy, miten niitä vältetään? Elinkaarianalyysi - mitä tapahtuu tuotteen elinkaaren aikana? Osaamisanalyysi - mitä osaamista tarvitaan? Tuoteominaisuudet miten ne ovat merkityksellisiä? Ympäristöanalyysi miten tuote liittyy ja vaikuttaa ympäristöön? Ennakointi miten tuotteen tulee muuttua, miten ennakoidaan tuotteen kehitystä? Tuotekehitysprojektin arviointi ja seuranta. Arvioidaan miten hyvin ja hyvän tuotteen projekti tuotti laadunvarmistuksessa ja seurannassa kohteena on projektin eteneminen tässä tavallaan sen tuottavuus -

84 Tarkemmassa tarkastelussa: Riskianalyysi ja menetelmät Vaarojen tunnistamismenetelmät Riskien arviointi työpaikalla Vaarallisten skenaarioiden analyysi Työtapojen analyysi Poikkeama-analyysi Onnettomuuksien mallintamismenetelmät Syy-seuraus-analyysi Vikapuuanalyysi Tapahtumapuuanalyysi Seurausanalyysit Arvioidaan millaisia seurauksia ja kuinka suuria vahinkoja onnettomuudet voivat aiheuttaa

85 Riskianalyysi Huomaa, että projektisuunnitelmassa käsitellään projektin etenemiseen liittyvät riskit riskianalyysissä tarkastellaan palvelutuotteeseen ja sen käyttöön liittyviä riskejä Esimerkiksi vanhusten vesille viennissä projektin riski (projektisuunnitelmassa) voi olla se, että lautan rakentajat ovat työllistettyjä ja aikataulu venyy, palvelutuotteeseen liittyvässä riskianalyysissä riski on se, että lautta kaatuu ja vanhukset joutuvat veden varaan tai, että siima katkeaa ja kala pääsee karkuun. Erota näiden riskien käsittely huolellisesti toisistaan. Projektin riskien kartoitus on osa projektin suunnittelua ja palvelutuotteen riskianalyysi on osa tuotekehitystyön tekemistä.

86 Esimerkki riskianalyysista: Riskien arviointi työpaikalla - Tunnistetaan ja arvioidaan työstä, työtiloista, työolosuhteista ja työympäristöstä työntekijälle aiheutuvia riskejä - Sopii sovellettavaksi usein hyvin palvelutuotteen riskianalyysiksi, kun kohteeksi otetaan palvelutuotteen käyttö ja työntekijöiden rinnalla otetaan arviointiin palvelun käyttäjä - Analyysimenetelmässä katsotaan näkökulmat - Fysikaaliset kuormitustekijät - Tapaturman vaarat - Ruumiillinen kuormittuminen ja ergonomia - Kemialliset vaaratekijät - Henkinen kuormittuminen

87 Esimerkki riskianalyysimenetelmästä Riskien arviointi työpaikalla Arviointikohteiden määrittely (vanhusten vienti kalaan) selkeisiin, toiminnoiltaan yhtenäisiin, riittävän kokoisiin, mutta hallittavissa oleviin kokonaisuuksiin (valmistelu, matka lautalle, lautan käyttö, paluu lautalta, saaliin käsittely) Määritellään riskitekijät eri näkökulmiin ja jokaisen kohdalla merkitään Aiheuttaa vaaraa tai haittaa. Työntekijälle tai käyttäjälle. Arvioidaan riskin suuruus. Ei vaaraa. Ei aiheuta vaaraa eikä haittaa tai ei esiinnyt arviointikohteessa lainkaan. Jatkotoimenpiteitä ei tarvita. Ei tietoa. Nimetään vastuuhenkilö selvittämään ja aikataulutetaan palaaminen.

88 Esimerkki jatkuu Riskien suuruuden arviointi SEURAUKSET TODENNÄKÖISYYS Epätodennäköinen. Satunnainen vaaratilanne. Lyhytaikainen, esiintyy harvoin. Mahdollinen. Vaara- ja kuormitustilanteet päivittäisiä. Läheltä piti- tapauksia on. Todennäköinen. Vaaratilanteita esiintyy usein ja säännöllisesti. Tapaturmia on sattunut. Vähäiset. Ohimenevää, epämukavaa, mustelmia, nyrjähdyksiä, lyhytaikaista sairastumista. 1 Merkityksetön riski. 2 Vähäinen riski. 3 Kohtalainen riski. 1 3 Haitalliset. Pitkäkestoisi vakavia vaikutuksia tai pysyviä lieviä haittoja, murtumat, palovammat 2 Vähäinen riski. 3 Kohtalainen riski. 4 Merkittävä riski. Vakavat. Pysyvät vakavat vaikutukset. Työkyvyttömy ys. Vakava vamma. Kuolema. 32 Kohtalainen riski.. 4 Merkittävä riski. 5 Sietämätön riski. Riskit: 1 Kylmä ilma 2 Ukkonen iskee 3 Kalaa ei tule.

89 Esimerkki jatkuu Toimenpidelomakkeen täyttö Riskin nimi. (Riski 1. Kylmä ilma) Vaaratilanteen kuvaus Riskin suuruus Toimenpiteet Vastuuhenkilö Aikataulu OK Millainen vaaratilanne on? Missä vaara esiintyy, mikä sen aiheuttaa ja kuka sille on alttiina? (Lähdetään kalaan ja kylmä ilma pilaa palvelun) Merkitse riskin suuruus edellisestä taulukosta. (1. Mahdollinen, mutta seuraukset vähäiset) Kuvaa toimenpiteet riskin poistamiseksi tai pienentämiseksi mahdollisimman selkeästi. (1. Otetaan retken suunnitteluun säätiedotus 2.Varaudutaan lämpimillä vaatteilla) Nimeä toimenpiteille vastuuhenkilö ja varmista, että he ovat tietoisia.(1. ja 2. Palveluesimies) Laadi toimenpiteelle aikataulu tai ainakin tarkistuspiste. (Marraskuu 2011 ohjausryhmän kokous, katsotaan, että on retken valmisteluohjeessa.) Kuvaa miten toimenpide on todettu tehdyksi ja kuittaa päivämäärä ja tilanne, kun se on toteutettu. (Kuitataan ohjausryhmän kokouksessa tehdyksi.)

90 Miten näyttäisin osaamiseni tässä kohdassa 2. tutkinnon osassa?? Tekisin palvelutuotteestani projektiraporttiin (luonnos) esimerkiksi riskianalyysin (alustavan). Samalla tulen osoittaneeksi sen, että tiedän, mitä niissä käsitellään ja, että osaan arvioida sen tarpeellisuuden. Tekisin myös projektin seurannan ja arvioinnin suunnitelman Projektiraporttiin. Tässä se kuuluu itse tuotekehitystyön tulokseen, itse projektin seuranta on laadunvarmistus ja seuranta kohdassa.

91 Osa 8. Immateriaalijärjestelmä ja immateriaalioikeudet Sinun tulee tietää, mitä immateriaalioikeudet tarkoittavat ja mihin niitä sovelletaan. Sinun tulee tuntea keskeiset suojausmuodot ja niihin liittyvät menettelytavat. Sinun tulee tietää, mitä on työsuhdekeksinnöt. Sinun tulee ymmärtää tulee ymmärtää immateriaalioikeuksiin liittyen dokumentoinnin merkitys tuotekehityksessä. Sinun tulee ymmärtää ajoituksen merkitys. Sinun tulee tietää miten suojaa haetaan.

92 Immateriaalioikeudet ja immateriaalijärjestelmä Immateriaalioikeudet ovat lakiin perustuvia oikeuksia, jotka suojaavat luovan tai innovatiivisen työn tuloksia. Immateriaalioikeuksien järjestelmä on näiden oikeuksien muodostama kokonaisuus. Immateriaalijärjestelmä on aineettoman omaisuuden suojaamisjärjestelmä. Se on sekä suojausjärjestelmä että tietolähde, joka tukee innovatiivisuutta ja edistää kilpailukykyä.

93 Immateriaalijärjestelmä Suojausmuoto Käyttötarkoitus Voimassaoloaika Sosiaali- ja terveysalallla palvelutuotteessa Patentti Suojaa tuotteen, laitteen tai menetelmän 20 vuotta hakemuspäivästä Teknologiaa hyödyntävissä menetelmissä mahdollinen Hyödyllisyysmalli Suojaa tuotteen tai laitteen 10 vuotta (4+4+2) Vain tuote tai laiteinnovaatioissa Tavaramerkki Keino erottua markkinoilla Ikuinen, uudistettava 10 vuoden välein Menetelmä, tapa toimia ProudAge, Kiireenkesytys Mallioikeus Suojaa tuotteen ulkomuodon 25 vuotta ( ) Apuvälineissä, hoitoteknologiassa, ympäristöissä Toiminimi Suojaa yrityksen nimen Ikuinen, jos yritys toimii Usein asiantuntijuuden turvaamista, käytettykin Tekijänoikeus Suojaa teoksen Elinikä +70 vuotta Kirjat, työnantajan? Liikesalaisuus Suojaa tiedon Kunnes tulee yleiseksi Yksityisissä kyllä Tietolähdetarpeet Asiakastietämys asiakkaan tarpeet ja odotukset, myös oikeudet ja tasavertaisuus, ennakointi Kilpailija- ja kumppanitietämys vertailu, sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmä kokonaisuutena Tekninen tietämys työmenetelmät, teknologiat, osaaminen ja henkilöstö (sopimukset jne.)

94 Immateriaalioikeudet 1. Tekijänoikeudet Tekijänoikeus teokseen tuottaa yksinomaisen oikeuden määrätä teoksesta valmistamalla siitä kappaleita ja saattamalla se yleisön saataviin. Voimassa 70 v. Tekijänoikeuden lähioikeudet,( esim. oikeus äänitallenteeseen, tv-ohjelmaan ja valokuvaan) Voimassa 50 v.

95 Immateriaalioikeudet 2. Teollisuusoikeudet Patenttioikeus yhteiskunnan (suomessa Prh:n) keksijälle myöntämä max. 20 v. yksinoikeus keksinnön hyödyntämiseen. Hyödyllisyysmallioikeus pikku patentti, max. 10 v. yksinoikeus keksintöä vaatimattomamman teollisesti hyödynnettävissä olevan innovaation hyödyntämiseen Mallioikeus - suojaa tuotteen ulkomuotoa jäljittelyä vastaan enintään 4 x 5 v. ajan rekisteröinnistä

96 Immateriaalioikeudet 2. Teollisuusoikeudet Tavaramerkkioikeus - suojaa tunnusmerkkiä, joka erottaa yrityksen valmistamat tai tuottamat tavarat ja palvelut muiden yritysten vastaavista. Rekisteröinnillä saa pysyvän yksinoikeuden merkin hyödyntämiseen. Toiminimioikeus suojaa rekisteröityjä toiminimiä samankaltaisilta toiminimiltä Integroitujen piirien suoja Kasvinjalostajan oikeus

97 Immateriaalioikeudet 3. Suoja sopimatonta menettelyä vastaan Laki sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa kieltää mm. harhaanjohtavien tietojen levittämisen kilpailijasta tai omasta tuotteesta, Yrityssalaisuuden paljastamisen ja teollisuusvakoilun kriminalisointi Suojakeinoina rikosoikeudellinen vastuu ja markkinaoikeuden kiellot ja uhkasakot (esim. harhaanjohtavan markkinoinnin kieltäminen sakon uhalla)

98 Immateriaalioikeudet 4. Työsuhdekeksintölaki Työntekijän tehdessä patentoitavan keksinnön, joka liittyy työnantajan toimialaan, tulee sovellettavaksi työsuhdekeksintölaki. Työntekijällä on velvollisuus viipymättä ilmoittaa kirjallisesti työnantajalle tekemästään keksinnöstä (keksintöilmoitus) Työnantajan on neljän kuukauden sisällä keksintöilmoituksen saatuaan ilmoitettava, mihin toimenpiteisiin se ryhtyy keksinnön johdosta. Mikäli työnantaja päättää ottaa oikeudet työntekijän ilmoittamaan keksintöön, on työnantajalla velvollisuus maksaa keksinnöstä kohtuullinen korvaus.

99 Suojaustoimenpiteiden ajoituksen periaatteet (immateriaalioikeudet) Prioriteettiperiaate: Teollisoikeuden haltijalle (esim. keksijälle) annetaan mahdollisuus hakea etuoikeuksin suojaa muissa kv-immateriaalioikeuden sopimuksiin liittyneessä sopimusvaltiossa tietyn ajan (6 tai 12 kk) kuluessa ensimmäisestä hakemuksesta. Suojautumistoimenpiteiden hakuprosessi: Patenttija rekisterihallitus-vetoinen maksullinen prosessi, jossa perusteet oikeuden myöntämiselle oikeasti tutkitaan.

100 Tuotekehityksen dokumentoinnin merkitys (immateriaalioikeudet) Prioriteettiperiaate: Teollisoikeuden haltijalle (esim. keksijälle) annetaan mahdollisuus hakea etuoikeuksin suojaa muissa kansainvälisen immateriaalioikeuden sopimuksiin liittyneessä sopimusvaltiossa tietyn ajan (6 tai 12 kk) kuluessa ensimmäisestä hakemuksesta.

101 Miten näyttäisin osaamiseni tässä kohdassa 2. tutkinnon osassa?? Kirjoittaisin projektiraporttiin (luonnos) kohdan Immateriaalioikeudet ja tuotesuojaus tuotekehitystyössäni ja kirjoittaisin siihen erityisesti työsuhdekeksinnöistä. Kirjoittaisin myös sen, jos tässä ei ole syytä hakea suojausta ja osoittaisin siinä, että tietäisin miten sitä haettaisiin ja ymmärtäisin ajoituksen ja dokumentoinnin merkityksen. (Tässä kohdassa osoitat myös Osa 6. Kohta 3. Tuotesuojaussuunnitelma osaamisesi)

102 Kokonaisuudessa osaamisen osoittamisesta Osaaminen osoitetaan tuotekehittäjän erikoisammattitutkinnossa pelkästään tekemällä tuotekehitystyö On oltava tarkka, että tässä ei osoiteta sitä, että osataan tehdä projekti. Tämä ei ole projektiosaamisen tutkinto vaan tuotekehitysosaamisen tutkinto. Dokumentit, joiden avulla osoittaisin Tutkinnon osa 1. Projektisuunnitelma (luonnos) Tutkinnon osa 2. Alustava projektisuunnitelma ja Projektiraportti (luonnos) Tutkinnon osa 3. Toteutettava projektisuunnitelma ja Projektiraportti

Oman tuotekehitystyön toteutus. TKEAT 3. tutkinnon osa Jaana Utti

Oman tuotekehitystyön toteutus. TKEAT 3. tutkinnon osa Jaana Utti Oman tuotekehitystyön toteutus TKEAT 3. tutkinnon osa Jaana Utti 3. Tutkinnon osan suorittaminen Keskeistä on, että toteutat projektisuunnitelmasi mukaisen tuotekehitysprojektisi, jossa hyödynnät tuotekehitystyön

Lisätiedot

Tiedolla varmuutta - suojauksella kilpailuetua

Tiedolla varmuutta - suojauksella kilpailuetua Tiedolla varmuutta - suojauksella kilpailuetua - aineeton pääp ääoma liiketoiminnan tukijalkana Vesi-ohjelman vuosiseminaari 22.11.2011 Sisält ltöä: 1) Immateriaalijärjestelm rjestelmä ja innovaatioprosessi

Lisätiedot

Arviointi- ja laatuverkoston oppimiskahvila Hyvinkäällä Jaana Ilomäki

Arviointi- ja laatuverkoston oppimiskahvila Hyvinkäällä Jaana Ilomäki Arviointi- ja laatuverkoston oppimiskahvila Hyvinkäällä 13.6.2018 Jaana Ilomäki Ideoidaan yhdessä! Learning cafe tai toiselta nimeltään oppimiskahvila on tapa ideoida ja oppia. Se on keskusteluun, tiedon

Lisätiedot

Innovaattorin ideakartta

Innovaattorin ideakartta Innovaattorin ideakartta Innovaattorin ideakartta on innovaattorin ensimmäinen ajattelun työkalu. Sen on tarkoitus aktivoida sinut ajattelemaan innovaatiosi taustaa ja sen toimintaympäristöä. Ideakartta

Lisätiedot

AINEETTOMAN OMAISUUDEN HUOLTOKIRJA

AINEETTOMAN OMAISUUDEN HUOLTOKIRJA AINEETTOMAN OMAISUUDEN HUOLTOKIRJA 1 Tämä huoltokirja on tarkoitettu yrityksesi aineettoman omaisuuden tunnistamiseen, oman osaamisen ja työn tulosten suojaamiseen sekä niiden hallintaan ja hyödyntämiseen.

Lisätiedot

TIEDONHAKU INTERNETISTÄ

TIEDONHAKU INTERNETISTÄ TIEDONHAKU INTERNETISTÄ Internetistä löytyy hyvin paljon tietoa. Tietoa ei ole mitenkään järjestetty, joten tiedonhaku voi olla hankalaa. Tieto myös muuttuu jatkuvasti. Tänään tehty tiedonhaku ei anna

Lisätiedot

PROJEKTISUUNNITELMA. FotMana17

PROJEKTISUUNNITELMA. FotMana17 PROJEKTISUUNNITELMA FotMana17 Tekijä(t) Kimmo Kärki Kka Päiväys: 15.5.2017 Tiivistelmä Tarkoituksena on rakentaa Jalkapallomanageri järjestelmä, jolla voidaan pelata visuaalisesti manageripeliä. Järjestelmää

Lisätiedot

Teollisoikeudet (patentit, tavaramerkit ja mallisuoja) liiketoiminnassa Olli Ilmarinen

Teollisoikeudet (patentit, tavaramerkit ja mallisuoja) liiketoiminnassa Olli Ilmarinen Teollisoikeudet (patentit, tavaramerkit ja mallisuoja) liiketoiminnassa Olli Ilmarinen Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) Mitä IPR liittyy liiketoimintaan? TAVARAMERKKI PATENTTI MALLI- SUOJA TEKIJÄNOIKEUS

Lisätiedot

WWW-osoite Virallinen sähköpostiosoite noreply@tekes.fi Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi Kunta. Diaari 1392278355833/0/2014

WWW-osoite Virallinen sähköpostiosoite noreply@tekes.fi Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi Kunta. Diaari 1392278355833/0/2014 Hakemuksen tiedot Onko kyseessä Yritys Kehittäminen kohdistuu pääosin Tutkimukseen, tuotteen, palvelun, osaamisen ja/tai menetelmän kehittämiseen Organisaation tiedot Perustiedot Y-tunnus 1234567-8 Yrityksen

Lisätiedot

WWW-osoite Virallinen sähköpostiosoite Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi. Diaari /0/2014

WWW-osoite Virallinen sähköpostiosoite Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi. Diaari /0/2014 Hakemuksen tiedot Onko kyseessä Tutkimusorganisaatio Rahoitus yliopistoille, ammattikorkeakouluille ja muille tutkimusorganisaatioille Strategiseen tutkimusavaukseen Organisaation tiedot Perustiedot Y-tunnus

Lisätiedot

edellytykset sairaaloissa Turku 5.6.2009 FT Annika Parantainen, tutkija Sosiaali- ja terveysalan työ tiimi Työterveyslaitos, Turun aluetoimipiste

edellytykset sairaaloissa Turku 5.6.2009 FT Annika Parantainen, tutkija Sosiaali- ja terveysalan työ tiimi Työterveyslaitos, Turun aluetoimipiste Onnistuneen narvioinnin edellytykset sairaaloissa Turku 5.6.2009 FT Annika Parantainen, tutkija Sosiaali- ja terveysalan työ tiimi Työterveyslaitos, Turun aluetoimipiste Aineisto Haastattelut 15 sairaanhoitopiirissä

Lisätiedot

YRKK18A Agrologi (ylempi AMK), Ruokaketjun kehittäminen, Ylempi AMK-tutkinto

YRKK18A Agrologi (ylempi AMK), Ruokaketjun kehittäminen, Ylempi AMK-tutkinto Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy YRKK18A Agrologi (ylempi AMK), Ruokaketjun kehittäminen, Ylempi AMK-tutkinto Ruokaketjun kehittämisen koulutuksen opinnot on tarkoitettu asiantuntijoille, jotka tarvitsevat

Lisätiedot

Workshop Palveluiden ideointi ja kehittäminen Miia Lammi Muotoilukeskus MUOVA. Ohjelma. Luovuuden ainekset. Odotukset.

Workshop Palveluiden ideointi ja kehittäminen Miia Lammi Muotoilukeskus MUOVA. Ohjelma. Luovuuden ainekset. Odotukset. Workshop 30.3.2017 Palveluiden ideointi ja kehittäminen Miia Lammi Muotoilukeskus MUOVA Workshopin tavoitteena on oppia, miten palveluita ideoidaan ja kehitetään palvelumuotoilun menetelmien avulla. Workshop

Lisätiedot

Teollisoikeudet liiketoiminnassa Patentit, hyödyllisyysmallit, mallioikeudet ja tavaramerkit. Olli Ilmarinen, PRH Oulu,

Teollisoikeudet liiketoiminnassa Patentit, hyödyllisyysmallit, mallioikeudet ja tavaramerkit. Olli Ilmarinen, PRH Oulu, Teollisoikeudet liiketoiminnassa Patentit, hyödyllisyysmallit, mallioikeudet ja tavaramerkit Olli Ilmarinen, PRH Oulu, 11.11.2016 Yksi tuote - monta suojaa Patentit ja hyödyllisyysmallit Tietojenkäsittelymenetelmät

Lisätiedot

Tukea digitaalisen nuorisotyön kehittämissuunnitelman laatimiseen

Tukea digitaalisen nuorisotyön kehittämissuunnitelman laatimiseen Tukea digitaalisen nuorisotyön kehittämissuunnitelman laatimiseen Digitaalisen nuorisotyön strategisessa kehittämisessä tavoitteena on, että organisaatioissa digitaalisen median ja teknologian tarjoamia

Lisätiedot

Torstai1 Ratkaisujen ideointi. Jamk Innovointipäivät

Torstai1 Ratkaisujen ideointi. Jamk Innovointipäivät Torstai1 Ratkaisujen ideointi Jamk Innovointipäivät Olemme saaneet eilen toimeksiannon, ja tutkineet saaneet käsityksen asiakkaiden tarpeita ja toiveista kehityskohteeseen liittyen. Nyt siirrymme ideoimaan

Lisätiedot

VÄLI- JA LOPPURAPORTOINTI

VÄLI- JA LOPPURAPORTOINTI Tuija Nikkari 2012 VÄLI- JA LOPPURAPORTOINTI Raportointikoulutus 23.8.12 Raportoinnin tarkoitus Raportoinnin tehtävänä on tuottaa tietoa projektin etenemisestä ja tuloksista rahoittajalle, yhteistyökumppaneille

Lisätiedot

OPISKELIJAN MUISTILISTA

OPISKELIJAN MUISTILISTA OPISKELIJAN MUISTILISTA Käsityön lukiodiplomi muodostuu käsityötuotteesta tai -teoksesta ja sen syntyä esittävästä portfoliosta. Käsityön lukiodiplomi on yhden lukiokurssin laajuinen kokonaisuus. Ennen

Lisätiedot

VAAROJEN TUNNISTAMINEN JA RISKIEN ARVIOINTI KALANVILJELY-YRITYKSISSÄ

VAAROJEN TUNNISTAMINEN JA RISKIEN ARVIOINTI KALANVILJELY-YRITYKSISSÄ VAAROJEN TUNNISTAMINEN JA RISKIEN ARVIOINTI KALANVILJELY-YRITYKSISSÄ Työturvallisuuslain (738/2002, 10 ) mukaan on jokaisen työnantajan selvitettävä ja arvioitava työpaikalla esiintyvät vaaratekijät. Tämä

Lisätiedot

Teollisoikeudet liiketoiminnassa

Teollisoikeudet liiketoiminnassa Teollisoikeudet liiketoiminnassa Patentit, hyödyllisyysmallit, mallioikeudet ja tavaramerkit Vaasa 14.9.2016 Juha Vuorela Esiintyjän esittely Juha Vuorela, vanhempi tutkijainsinööri DI, TKK 2004 PRH:lla

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Kiireen vähentäminen

Reilun Pelin työkalupakki: Kiireen vähentäminen Reilun Pelin työkalupakki: Kiireen vähentäminen Tavoitteet Tämän toimintamallin avulla opit määrittelemään kiireen. Työyhteisösi oppii tunnistamaan toistuvan, kuormittavan kiireen sekä etsimään sen syitä

Lisätiedot

WWW-osoite www.tekes.fi Virallinen sähköpostiosoite kirjaamo@tekes.fi Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi. Diaari 340/31/2016

WWW-osoite www.tekes.fi Virallinen sähköpostiosoite kirjaamo@tekes.fi Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi. Diaari 340/31/2016 Hakemuksen tiedot Onko kyseessä Tutkimusorganisaatio Rahoitus yliopistoille, ammattikorkeakouluille ja muille tutkimusorganisaatioille Elinkeinoelämän kanssa verkottuneeseen tutkimukseen Organisaation

Lisätiedot

Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto

Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto Tutkinnon suorittanut tuotekehitystyötä tekevä henkilö tuntee yleisimmät tuotekehitysprosessiin liittyvät käsitteet ja pystyy

Lisätiedot

PK-YRITYKSEN UUDET TUOTTEET JA TUOTEKEHITTÄMISEN ERI VAIHEET JA TARVITTAVAT KUMPPANIT

PK-YRITYKSEN UUDET TUOTTEET JA TUOTEKEHITTÄMISEN ERI VAIHEET JA TARVITTAVAT KUMPPANIT PK-YRITYKSEN UUDET TUOTTEET JA TUOTEKEHITTÄMISEN ERI VAIHEET JA TARVITTAVAT KUMPPANIT 29.9.2016 KontaktiVerkko Suomi Oy:n toimitusjohtaja ja Suomen Tuotekehitysyhdistys ry, Sytkyn toiminnanjohtaja 2014

Lisätiedot

Riskien arvioinnista turvallisuushavainnointiin. Messukeskus Työturvallisuuskeskus, Kerttuli Harjanne

Riskien arvioinnista turvallisuushavainnointiin. Messukeskus Työturvallisuuskeskus, Kerttuli Harjanne Riskien arvioinnista turvallisuushavainnointiin Messukeskus 14.11.2013 Työturvallisuuskeskus, Kerttuli Harjanne Kerttuli Harjanne 15.11.2013 1 Esityksen sisältö Miksi riskien arviointia Miten riskien arviointia

Lisätiedot

Suojamuotojen käyttö palveluyrityksissä

Suojamuotojen käyttö palveluyrityksissä Suojamuotojen käyttö palveluyrityksissä Paltan, Suomen yrittäjien ja Helsingin seudun kauppakamarin kysely palveluyrityksille marras-joulukuussa 2017 Tutkimushanke: Kari-Pekka Syrjä (ICapital Oy) Data-analyysi:

Lisätiedot

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely TOIMI NÄIN Pysäytä keskustelu hetkeksi ja sanoita havaitsemasi ristiriita. Kysy osallistujilta, mitä he ajattelevat havainnostasi. Sopikaa

Lisätiedot

Projektin suunnittelu A71A00300

Projektin suunnittelu A71A00300 Projektin suunnittelu A71A00300 PESTLE-malli Poliittinen - mitä poliittisia riskejä projektiin voi liittyä? (verotus, hallinto ) Ekonominen - mitä taloudellisia riskejä projektiin liittyy? (työvoiman saatavuus,

Lisätiedot

Teollisoikeudet. Olli Pitkänen

Teollisoikeudet. Olli Pitkänen Teollisoikeudet Olli Pitkänen Patentti Patentti tekijänoikeus Tekijänoikeus suojaa luovuutta itsenäinen, omaperäinen, tekijän persoonallisuus ei muotovaatimuksia ilmiasu, implementointi Patentti suojaa

Lisätiedot

Projektin suunnittelu A71A00300

Projektin suunnittelu A71A00300 Projektin suunnittelu A71A00300 Projektisuunnitelma 1. Projektitiimi 2. Projektin tausta 3. Projektin tavoitteet 4. Tiimin roolit 5. Sisäinen viestintä 6. Riskianalyysi 7. Aikataulutus Projektisuunnitelman

Lisätiedot

Näyttötutkinnon perusteet

Näyttötutkinnon perusteet Näyttötutkinnon perusteet TUOTEKEHITTÄJÄN ERIKOISAMMATTITUTKINTO 2008 MÄÄRÄYS 35 / 011 / 2007 OPETUSHALLITUS ISBN 978 952 13 3551 8 (nid.) ISBN 978 952 13 3552 5 (pdf) 1 Dno 35/011/2007 MÄÄRÄYS Velvoittavana

Lisätiedot

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen KEMIA Kemian päättöarvioinnin kriteerit arvosanalle 8 ja niitä täydentävä tukimateriaali Opetuksen tavoite Merkitys, arvot ja asenteet T1 kannustaa ja innostaa oppilasta kemian opiskeluun T2 ohjata ja

Lisätiedot

"Oikeusportfolion" rakentaminen ohjelmistoyritykselle

Oikeusportfolion rakentaminen ohjelmistoyritykselle "Oikeusportfolion" rakentaminen ohjelmistoyritykselle Oikeus tietoyhteiskunnassa -kurssi TKK 14.2.2005 Markus Oksanen lakimies, Asianajotoimisto Peltonen, Ruokonen & Itäinen, Helsinki Immateriaalioikeudet

Lisätiedot

Keksijän muistilista auttaa sinua jäsentämään keksintöäsi ja muistuttaa asioista, joita on hyvä selvittää.

Keksijän muistilista auttaa sinua jäsentämään keksintöäsi ja muistuttaa asioista, joita on hyvä selvittää. Keksijän muistilista auttaa sinua jäsentämään keksintöäsi ja muistuttaa asioista, joita on hyvä selvittää. Oletko tehnyt uuden keksinnön ja mietit, miten tehdä keksinnöstäsi liiketoimintaa? Miten keksintöäsi

Lisätiedot

Viestintäsuunnitelman laatiminen. A publication of

Viestintäsuunnitelman laatiminen. A publication of Viestintäsuunnitelman laatiminen A publication of Miksi? Suunta selvillä? Kun arjessa ja kiireessä toteutat organisaatiosi viestintää, viestintäsuunnitelma tukee sinua työssäsi. Voit katsoa suunnitelmasta,

Lisätiedot

Keinoja työn kuormittavuuden hallintaan

Keinoja työn kuormittavuuden hallintaan Keinoja työn kuormittavuuden hallintaan Sari Tappura 14.3.2017 Lähde: TJS-opintokeskus, Reilun pelin työkalupakki Ohje: Osallistavan työpajan aloittaminen 1. Ryhmäytyminen u Esittely ja luottamuksellisen

Lisätiedot

JURIDIIKKA YRITYKSEN BRÄNDIN SUOJAAMISEN APUNA

JURIDIIKKA YRITYKSEN BRÄNDIN SUOJAAMISEN APUNA JURIDIIKKA YRITYKSEN BRÄNDIN SUOJAAMISEN APUNA Juhani Ekuri asianajaja, varatuomari ASIANAJOTOIMISTO Esityksen rakenne mikä on brändi? miten brändi suojataan? miten brändin loukkauksilta puolustaudutaan?

Lisätiedot

WWW-osoite Virallinen sähköpostiosoite noreply@tekes.fi Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi. Diaari 1392296944723/0/2014

WWW-osoite Virallinen sähköpostiosoite noreply@tekes.fi Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi. Diaari 1392296944723/0/2014 Hakemuksen tiedot Onko kyseessä Tutkimusorganisaatio Rahoitus yliopistoille, ammattikorkeakouluille ja muille tutkimusorganisaatioille Tutkimusideasta uutta tietoa ja liiketoimintaa Organisaation tiedot

Lisätiedot

Tekijänoikeusjärjestelmä - ajankohtaisia kysymyksiä. Sivistysvaliokunta 23.9.2011 Satu Kangas, Viestinnän Keskusliitto satu.kangas@vkl.

Tekijänoikeusjärjestelmä - ajankohtaisia kysymyksiä. Sivistysvaliokunta 23.9.2011 Satu Kangas, Viestinnän Keskusliitto satu.kangas@vkl. Tekijänoikeusjärjestelmä - ajankohtaisia kysymyksiä Sivistysvaliokunta 23.9.2011 Satu Kangas, Viestinnän Keskusliitto satu.kangas@vkl.fi 1 Tekijänoikeuden ratio Tekijänoikeuden avulla tavoitellaan yhteiskunnallista

Lisätiedot

TARTU TOIMEEN! Koulutus toiminnallisen opetuksen kehittämiseen. Jussi Muittari, Kim Lindblad & Eeva Pekanheimo

TARTU TOIMEEN! Koulutus toiminnallisen opetuksen kehittämiseen. Jussi Muittari, Kim Lindblad & Eeva Pekanheimo TARTU TOIMEEN! Koulutus toiminnallisen opetuksen kehittämiseen Jussi Muittari, Kim Lindblad & Eeva Pekanheimo Koulutuksen sisältö ja tavoitteet Koulutuksen tavoitteena on 1. saavuttaa yhteinen käsitys

Lisätiedot

OPPIMISTEHTÄVÄT. Tietojen hyödyntäminen suunnittelussa ja johtamisessa -verkkokoulutus TEAviisari

OPPIMISTEHTÄVÄT. Tietojen hyödyntäminen suunnittelussa ja johtamisessa -verkkokoulutus TEAviisari OPPIMISTEHTÄVÄT Tietojen hyödyntäminen suunnittelussa ja johtamisessa -verkkokoulutus TEAviisari Ohjeita verkkokoulutuksen käyttöön Aloitus Pääset oppimisalustalle osoitteessa: www.teaviisari.fi/verkkokoulu

Lisätiedot

Valtakunnallinen AlueAvain Hanketoiminnan ihanuus ja kurjuus 27.10.2015 Marja Tuomi

Valtakunnallinen AlueAvain Hanketoiminnan ihanuus ja kurjuus 27.10.2015 Marja Tuomi Valtakunnallinen AlueAvain Hanketoiminnan ihanuus ja kurjuus 27.10.2015 Marja Tuomi Päivän ohjelmasta Projektin elinkaari Ideasta suunnitteluun Käynnistämisen haasteet Suunnitelmasta toteutukseen Palautteen

Lisätiedot

Huipputuote, Sinultako?

Huipputuote, Sinultako? Huipputuote, Sinultako? Tuotekehityksellä arvoa asiakkaalle. Mitä arvoa, mitä arvo on? Kuka, kenelle, mitä? Vaikuta omaan työhösi, päätä kehittää omaa ajatteluasi ja taitoasi tehdä työtä. Matka arvon tuottamiseen

Lisätiedot

SYSTEMAATTINEN RISKIANALYYSI YRITYKSEN TOIMINTAVARMUUDEN KEHITTÄMISEKSI

SYSTEMAATTINEN RISKIANALYYSI YRITYKSEN TOIMINTAVARMUUDEN KEHITTÄMISEKSI Päivitetty 28.3.2017 SYSTEMAATTINEN RISKIANALYYSI YRITYKSEN TOIMINTAVARMUUDEN KEHITTÄMISEKSI Riskianalyysiohjeen tarkoitus on tukea yrityksen toimintaa uhkaavien tilanteiden (riskien) tunnistamisessa,

Lisätiedot

POHJANLAHDEN RANTATIE -TAVARAMERKIN HAKEMUSLOMAKE

POHJANLAHDEN RANTATIE -TAVARAMERKIN HAKEMUSLOMAKE POHJANLAHDEN RANTATIE -TAVARAMERKIN HAKEMUSLOMAKE Tällä lomakkeella yrittäjä voi Pohjanlahden Rantatien tavaramerkin käyttöoikeutta. Hakemuslomake sisältää kysymyksiä tuotteen, palvelun tai kohteen laadusta,

Lisätiedot

Miten hakemus ja projektisuunnitelma laaditaan?

Miten hakemus ja projektisuunnitelma laaditaan? Miten hakemus ja projektisuunnitelma laaditaan? Hankevalmistelukoulutus 21.11.2013 Risto Mäkikyrö Teknologia-asiantuntija 1/18 Esityksen sisältö Hakemuksen kokonaisuus (kalvot 2-5) NABC (kalvot 7-11) Projektin

Lisätiedot

Arvioinnin kohde: TARKISTETTAVAT ASIAT Vaara Ei Ei Tarkennuksia. Melu. Lämpötila ja ilmanvaihto. Valaistus. Tärinä. Säteilyt

Arvioinnin kohde: TARKISTETTAVAT ASIAT Vaara Ei Ei Tarkennuksia. Melu. Lämpötila ja ilmanvaihto. Valaistus. Tärinä. Säteilyt FYSIKAALISET VAARATEKIJÄT (F) VAAROJEN TUNNISTAMINEN Yritys: Päiväys: Arvioinnin kohde: Tekijät: TARKISTETTAVAT ASIAT Vaara Ei Ei Tarkennuksia esiintyy vaaraa tietoa Melu F 1. Jatkuva melu F 2. Iskumelu

Lisätiedot

JULKISTEN VERKKOPALVELUJEN LAATUKRITEERISTÖN KONSEPTI

JULKISTEN VERKKOPALVELUJEN LAATUKRITEERISTÖN KONSEPTI JULKISTEN VERKKOPALVELUJEN LAATUKRITEERISTÖN KONSEPTI Onesta Solutions Oy Pasilanraitio 5 00240 HELSINKI www.onesta.fi 2/6 Versiohistoria Versio Pvm Selitys Muutokset Tekijät 0.1 26.3.2007 Alustava versio

Lisätiedot

arvioinnin kohde

arvioinnin kohde KEMIA 9-lk Merkitys, arvot ja asenteet T2 Oppilas tunnistaa omaa kemian osaamistaan, asettaa tavoitteita omalle työskentelylleen sekä työskentelee pitkäjänteisesti T3 Oppilas ymmärtää kemian osaamisen

Lisätiedot

Apua, multa tulee idea!

Apua, multa tulee idea! Apua, multa tulee idea! -eli mitä teen ennen kehittämisen aloittamista 1 Tässä vaiheessa, pahaa aavistamatta Asiat ovat vielä normaalisti. Aika ennen aloituspäätöstä on ehkä koko kehitysprosessin tärkein

Lisätiedot

Eväitä yhteistoimintaan. Kari Valtanen Lastenpsykiatri, VE-perheterapeutti Lapin Perheklinikka Oy

Eväitä yhteistoimintaan. Kari Valtanen Lastenpsykiatri, VE-perheterapeutti Lapin Perheklinikka Oy Eväitä yhteistoimintaan Kari Valtanen Lastenpsykiatri, VE-perheterapeutti Lapin Perheklinikka Oy 3.10.2008 Modernistinen haave Arvovapaa, objektiivinen tieto - luonnonlaki Tarkkailla,tutkia ja löytää syy-seuraussuhteet

Lisätiedot

KÄSITYÖN SUUNNITTELU. on tuotesuunnittelua, muotoilua, ongelmanratkaisua, luovuutta

KÄSITYÖN SUUNNITTELU. on tuotesuunnittelua, muotoilua, ongelmanratkaisua, luovuutta KÄSITYÖN SUUNNITTELU on tuotesuunnittelua, muotoilua, ongelmanratkaisua, luovuutta Tuotesuunnittelun opettaminen haastavaa, sillä opettajallakaan ei ole ratkaisua suunnittelun kohteelle oppilaalla on tiedossaan

Lisätiedot

Tulevaisuuden ennakointimenetelmiä ja toteutuksia. Henrik Ramste tekniikan tohtori kauppatieteiden lisensiaatti

Tulevaisuuden ennakointimenetelmiä ja toteutuksia. Henrik Ramste tekniikan tohtori kauppatieteiden lisensiaatti Tulevaisuuden ennakointimenetelmiä ja toteutuksia Henrik Ramste tekniikan tohtori kauppatieteiden lisensiaatti Toimintaympäristön ja sen muutosten tarkastelu Ympäristön ilmiöiden ja muutosten systemaattista

Lisätiedot

Pysähdy! Nyt on syytä miettiä tämä asia uudelleen. Kiinnitä huomiosi tähän. Hienoa, jatka samaan malliin. Innokylän arviointimittari

Pysähdy! Nyt on syytä miettiä tämä asia uudelleen. Kiinnitä huomiosi tähän. Hienoa, jatka samaan malliin. Innokylän arviointimittari Innokylän arviointimittari Innokylän arviointimittari on kehittämistoiminnan itse- ja vertaisarvioinnin työkalu, jonka avulla arvioidaan kehittämisprosessia ja kehittämisen tavoitteiden saavuttamista.

Lisätiedot

Riskienhallinta sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä

Riskienhallinta sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT OY Kuvapaikka (ei kehyksiä kuviin) Riskienhallinta sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä Omavalvonta on riskienhallintaa -seminaari 22.11.2017 Jaana Keränen, VTT

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä Työhyvinvoinnin tilannekuva - Työnantajan nykyiset tiedot ja taidot toimintaan Rauno Pääkkönen Elina Ravantti Selvityksen tarkoitus ja toteutus Muodostaa käsitys mitä työhyvinvoinnilla

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Pelisääntöjen laatiminen

Reilun Pelin työkalupakki: Pelisääntöjen laatiminen Reilun Pelin työkalupakki: Pelisääntöjen laatiminen Tavoitteet Tämä diaesitys ohjaa työpaikkaa luomaan työpaikalle yhteiset pelisäännöt eli yhteiset toimintatavat. Yhteiset toimintatavat parantavat yhteishenkeä

Lisätiedot

Teollisoikeuksilla kilpailuetua

Teollisoikeuksilla kilpailuetua Teollisoikeuksilla kilpailuetua milloin asiamiehen kokemusta kannattaa hyödyntää? TYP 2014 23.10.2014 Håkan Niemi Kolster Oy Ab Pohjalainen 13.10.2014 Pohjalainen 13.10.2014 Pohjalainen 20.10.2014 2 3

Lisätiedot

Arvoa tuottava IPR-salkku ei synny sattumalta

Arvoa tuottava IPR-salkku ei synny sattumalta Arvoa tuottava IPR-salkku ei synny sattumalta IPR-lakimies Ari-Pekka Launne Helsinki 3.6.2015 Oikeuksien varmistaminen Tuotekehitys Markkinoilletulo Brändi TUOTE ja sen SUOJAUS Kartoitus Seuranta Palaute

Lisätiedot

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen 1 FYSIIKKA Fysiikan päättöarvioinnin kriteerit arvosanalle 8 ja niitä täydentävä tukimateriaali Opetuksen tavoite Merkitys, arvot ja asenteet T1 kannustaa ja innostaa oppilasta fysiikan opiskeluun T2 ohjata

Lisätiedot

Hyvinvointia koulupäivään toiminnallisista menetelmistä

Hyvinvointia koulupäivään toiminnallisista menetelmistä Hyvinvointia koulupäivään toiminnallisista menetelmistä Kuinka kehitän HELPOSTI oppitunteja toiminnallisempaan suuntaan? 1.Fyysinen aktiivisuus ja koulupäivä Keskustelu - voidaanko meidän koululla samaistua

Lisätiedot

Ideasta Liiketoimintaan, Marjut Lattu-Hietamies, Eurooppapatenttiasiamies / Berggren Oy

Ideasta Liiketoimintaan, Marjut Lattu-Hietamies, Eurooppapatenttiasiamies / Berggren Oy Ideasta Liiketoimintaan, 23.11.2016 Marjut Lattu-Hietamies, Eurooppapatenttiasiamies / Berggren Oy LIIKEIDEASI JA LIIKETOIMINTA- SUUNNITELMASI KIRKASTAMINEN Mihin tarpeeseen tuotteesi on vastaus? Mitä

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

Immateriaalioikeutta ja tekijyyttä koskevat kysymykset

Immateriaalioikeutta ja tekijyyttä koskevat kysymykset Immateriaalioikeutta ja tekijyyttä koskevat kysymykset Professori Niklas Bruun IPR University Center Tekijyysseminaari 31.8.2005 Tutkimuseettinen neuvottelukunta Tekijyys missä mielessä? Tutkimuksen tekijä?

Lisätiedot

Tulevaisuusverstas. Toiminnallinen tehtävä

Tulevaisuusverstas. Toiminnallinen tehtävä Toiminnallinen tehtävä Tulevaisuusverstas Tulevaisuusverstaassa pohditaan omaa roolia ja toimintaa kestävän kehityksen edistämisessä. Lisäksi tavoitteena on oppia tulevaisuusajattelua: ymmärtää, että nykyiset

Lisätiedot

Harkitsetko kehittämishanketta - 10 hyvää vinkkiä suunnitteluun. Seija Sukula Kehittämispäällikkö Kela

Harkitsetko kehittämishanketta - 10 hyvää vinkkiä suunnitteluun. Seija Sukula Kehittämispäällikkö Kela Harkitsetko kehittämishanketta - 10 hyvää vinkkiä suunnitteluun Seija Sukula Kehittämispäällikkö Kela 21.1.2015 Kelan rooli Kelalla lakisääteinen velvollisuus kehittää kuntoutusta Suomen merkittävimpiä

Lisätiedot

Miten ideoidaan ja kehitetään uusia toimintatapoja? Juha Koivisto, THL

Miten ideoidaan ja kehitetään uusia toimintatapoja? Juha Koivisto, THL Miten ideoidaan ja kehitetään uusia toimintatapoja? Juha Koivisto, THL 1 Hankekohelluksesta ketterään ja kokeilevaan toimintatapojen kehittämiseen Hankesuunnittelu, -arviointi ja -raportointi on usein

Lisätiedot

TAITAJAMÄSTARE 2012 YRITTÄJYYS Semifinaalit Joensuu/ Helsinki / Seinäjoki/ Rovaniemi 18.1.2012

TAITAJAMÄSTARE 2012 YRITTÄJYYS Semifinaalit Joensuu/ Helsinki / Seinäjoki/ Rovaniemi 18.1.2012 TAITAJAMÄSTARE 2012 YRITTÄJYYS Semifinaalit Joensuu/ Helsinki / Seinäjoki/ Rovaniemi 18.1.2012 Päivämäärä Lajin vastuuhenkilöt: Tea Ruppa, lajivastaava, Jyväskylän ammattiopisto Semifinaalikoordinaattori:

Lisätiedot

Kokeile Uudistu Kansainvälisty Kasva

Kokeile Uudistu Kansainvälisty Kasva Tekesin rahoitus Kokeile Uudistu Kansainvälisty Kasva Tekesin rahoitus Tekesin rahoitus Rahoitamme yritysten kehitysprojekteja, jotka tähtäävät kasvuun ja liiketoiminnan uudistamiseen tai työelämän kehittämiseen.

Lisätiedot

KEKSINTÖILMOITUSLOMAKE

KEKSINTÖILMOITUSLOMAKE Luottamuksellinen Vastaanottopäivä: Vastaanottaja: Nro: Riittävät tiedot omaava keksintöilmoitus vastaanotettu: KEKSINTÖILMOITUSLOMAKE Tällä keksintöilmoituslomakkeella voitte tehdä luottamuksellisen kirjallisen

Lisätiedot

WWW-osoite Virallinen sähköpostiosoite noreply@tekes.fi Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi. Diaari 1392294360756/0/2014

WWW-osoite Virallinen sähköpostiosoite noreply@tekes.fi Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi. Diaari 1392294360756/0/2014 Hakemuksen tiedot Onko kyseessä Tutkimusorganisaatio Rahoitus yliopistoille, ammattikorkeakouluille ja muille tutkimusorganisaatioille Elinkeinoelämän kanssa verkottuneeseen tutkimukseen Organisaation

Lisätiedot

10 TAPAA KÄYTTÄÄ IDEASEINÄÄ

10 TAPAA KÄYTTÄÄ IDEASEINÄÄ 10 TAPAA KÄYTTÄÄ IDEASEINÄÄ Ideoi, inspiroidu, innovoi pienessä tai suuressa ryhmässä AE Partners Oy MIKÄ ON IDEA WALL? Idea Wall on verkkopalvelu, jossa osallistujat jakavat avoimesti ja anonyymisti ideoita

Lisätiedot

Kansallisen vaarallisia kemikaaleja koskevan ohjelman arviointi (KELO-arviointi) Työsuunnitelman esittely Piia Pessala

Kansallisen vaarallisia kemikaaleja koskevan ohjelman arviointi (KELO-arviointi) Työsuunnitelman esittely Piia Pessala Kansallisen vaarallisia kemikaaleja koskevan ohjelman arviointi (KELO-arviointi) Työsuunnitelman esittely Piia Pessala 11.1.2012 Työryhmän työn tavoitteet Arvioidaan kansallisen vaarallisia kemikaaleja

Lisätiedot

KÄYNNISTYSVAIHE. Aiheen valmistelu Ajankohta: syys-lokakuu/helmi-maaliskuu

KÄYNNISTYSVAIHE. Aiheen valmistelu Ajankohta: syys-lokakuu/helmi-maaliskuu 1. Aiheen valmistelu Ajankohta: syys-lokakuu/helmi-maaliskuu valmistelee toimeksiannon. määrittää seuraavan kauden tarjonnan. Valitaan kehitysaiheet lle työstettäväksi. Mitä opintojaksoja on seuraavalla

Lisätiedot

Torstai Mikkeli

Torstai Mikkeli Torstai 14.2.2013 Mikkeli OSUVA (2012 2014) - Osallistuva innovaatiotoiminta ja sen johtamista edistävät tekijät sosiaali- ja terveydenhuollossa. hanke tutkii minkälaisilla innovaatiojohtamisen toimintatavoilla

Lisätiedot

Järjestö 2.0 -työryhmäpäivä Antti Pelto-Huikko, erityisasiantuntija

Järjestö 2.0 -työryhmäpäivä Antti Pelto-Huikko, erityisasiantuntija Vaikuttavuusketju toiminnan jäsentämisessä ja arvioinnin suunnittelussa - pohjaa maakunnallisten Järjestö 2.0 - hankkeiden vaikuttavuusketjun laadintaan Järjestö 2.0 -työryhmäpäivä 13.11.2017 Antti Pelto-Huikko,

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Muutoksen yhteinen käsittely

Reilun Pelin työkalupakki: Muutoksen yhteinen käsittely Reilun Pelin työkalupakki: Muutoksen yhteinen käsittely Johdanto Tämä diaesitys ohjaa työyhteisöä lisäämään yhteistä ymmärrystä toimintaan liittyvistä muutoksista ja vähentämään muutoksiin liittyviä pelkoja.

Lisätiedot

Eipäs leikitä ruokapöydässä!

Eipäs leikitä ruokapöydässä! Eipäs leikitä ruokapöydässä! Jyrki Reunamo Helsingin yliopisto, OKL blogs.helsinki.fi/reunamo 12.12.2017 1 Leikki ja ruokailu Leikki kattaa yli kolmasosan lasten päivästä. Se on olennainen niin lasten

Lisätiedot

Järjestöjen toiminnan arviointi ja JÄRVI-hankkeen kehittämät välineet

Järjestöjen toiminnan arviointi ja JÄRVI-hankkeen kehittämät välineet Järjestöjen toiminnan arviointi ja JÄRVI-hankkeen kehittämät välineet Järjestöjohdon sosiaali- ja terveyspolitiikan kehittämisfoorumi 30.1.2009 Lahti www.jarvi-hanke.fi Sisältö ja toteutus 30.1. Klo 8.30

Lisätiedot

JHS XXX ICT-palvelujen kehittäminen: Laadunvarmistus Liite 2: Tarkistuslistoja

JHS XXX ICT-palvelujen kehittäminen: Laadunvarmistus Liite 2: Tarkistuslistoja JHS XXX ICT-palvelujen kehittäminen: Laadunvarmistus Liite 2: Tarkistuslistoja Versio: 0.9 Julkaistu: n.n.2011 Voimassaoloaika: toistaiseksi 1 Yleistä Palvelun kehitys jakautuu vaiheisiin, joiden väleissä

Lisätiedot

1. Tietoa tekijänoikeuksista

1. Tietoa tekijänoikeuksista KOPIRAITTILAN KOULU LUKION Kopiraittilan koulun materiaaleissa tekijänoikeustaidot on jaettu kolmeen kokonaisuuteen: tekijänoikeustietouteen, erityyppisten aineistojen käyttötaitoon sekä tiedonhankintataitoon

Lisätiedot

KÄYNNISTYSVAIHE. Aiheen valmistelu Ajankohta: syys-lokakuu/helmi-maaliskuu

KÄYNNISTYSVAIHE. Aiheen valmistelu Ajankohta: syys-lokakuu/helmi-maaliskuu 1. Aiheen valmistelu Ajankohta: syys-lokakuu/helmi-maaliskuu valmistelee toimeksiannon. määrittää seuraavan kauden tarjonnan. Valitaan kehitysaiheet lle työstettäväksi. Yhteys n yhteyshenkilöön. Ollaan

Lisätiedot

Pyhäjärven kaupungin 100 % tytäryhtiö Rekisteröity 6/2013 Yhtiön toiminta-ajatuksena on omistaa, vuokrata ja rakentaa tietoliikenneverkkoja ja

Pyhäjärven kaupungin 100 % tytäryhtiö Rekisteröity 6/2013 Yhtiön toiminta-ajatuksena on omistaa, vuokrata ja rakentaa tietoliikenneverkkoja ja Pyhäjärven kaupungin 100 % tytäryhtiö Rekisteröity 6/2013 Yhtiön toiminta-ajatuksena on omistaa, vuokrata ja rakentaa tietoliikenneverkkoja ja tuottaa tietoliikennepalveluita Pyhäjärven ja Kärsämäen kuntien

Lisätiedot

Haipro - WPro Riskien arvioinnin työkalu Miia Puukka

Haipro - WPro Riskien arvioinnin työkalu Miia Puukka Haipro - WPro Riskien arvioinnin työkalu 26.9.2016 Miia Puukka Ohjelma (kesto n. 1,5h) Riskien arvioinnista lyhyesti Riskien arviointityökalu step-by-step Riskin arvioinnista lyhyesti Miia Puukka Yleistä

Lisätiedot

Kokeilemalla selvität, lähteekö ideasi lentoon 2017/TR

Kokeilemalla selvität, lähteekö ideasi lentoon 2017/TR Kokeilemalla selvität, lähteekö ideasi lentoon Kokeilu [koe, pyrkimys, yritys, ponnistus, vaivannäkö] Kokeilu on 1) hyvin suunniteltu, 2) liiketoimintasuunnitelmaan perustuva kokonaisuus, jolla on 3) rajattu

Lisätiedot

WWW-osoite Virallinen sähköpostiosoite noreply@tekes.fi Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi Kunta. Diaari 1392289672603/0/2014

WWW-osoite Virallinen sähköpostiosoite noreply@tekes.fi Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi Kunta. Diaari 1392289672603/0/2014 Hakemuksen tiedot Onko kyseessä Yritys Kehittäminen kohdistuu pääosin Liiketoiminnan kasvuun ja kansainvälistymiseen Organisaation tiedot Perustiedot Y-tunnus 1234567-8 Yrityksen nimi Demo nimi Postiosoite

Lisätiedot

Innovaatioseteli INNOVAATIO-OSAAMISTA YRITYKSEESI.

Innovaatioseteli INNOVAATIO-OSAAMISTA YRITYKSEESI. Innovaatioseteli INNOVAATIO-OSAAMISTA YRITYKSEESI www.tekes.fi/rahoitus Innovaatioseteli INNOVAATIO-OSAAMISTA YRITYKSEESI Osta setelillä uutta osaamista käyttöösi! kokeile, selvitä ja valmistele tuote-

Lisätiedot

minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start

minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start 2. painos 2019 Julkaisija ja kustantaja: Varsinais-Suomen Yrittäjät Tekijät: Johanna Vainio ja Hanna Tarvainen / Varsinais-Suomen Yrittäjät Valokuvat: Emmi

Lisätiedot

TUOTEKEHITYKSELLÄ HUNAJAN KULUTUS KASVUUN. Vuokko Tuononen 24.11.2007

TUOTEKEHITYKSELLÄ HUNAJAN KULUTUS KASVUUN. Vuokko Tuononen 24.11.2007 TUOTEKEHITYKSELLÄ HUNAJAN KULUTUS KASVUUN Vuokko Tuononen 24.11.2007 Tuotekehitys "Tuotekehitys on toimintaa, jonka tarkoituksena on etsiä, synnyttää, valita ja kehittää yritykselle uusia tuotteita sekä

Lisätiedot

Tervetuloa Innokylään

Tervetuloa Innokylään Tervetuloa Innokylään Soteuttamo: Ihminen edellä asiakaslähtöinen palvelujen kehittäminen Merja Lyytikäinen ja Hanne Savolainen 21.3.2018 1 Innokylä lyhyesti Innokylä on kaikille avoin innovaatioyhteisö,

Lisätiedot

Tutkimusideoista uutta tietoa ja liiketoimintaa Turvallisuus-ohjelman hakuinfo 14.9.2011

Tutkimusideoista uutta tietoa ja liiketoimintaa Turvallisuus-ohjelman hakuinfo 14.9.2011 Tutkimusideoista uutta tietoa ja liiketoimintaa Turvallisuus-ohjelman hakuinfo 14.9.2011 9:30 Johdanto Mikko Utriainen, teknologia-asiantuntija, Tekes 9:40 Uudistuva julkisen tutkimuksen rahoitus Asko

Lisätiedot

Osallistu kilpailuun Kesän 2017 parhaalle tapahtumalle nimi?

Osallistu kilpailuun Kesän 2017 parhaalle tapahtumalle nimi? Osallistu kilpailuun Kesän 2017 parhaalle tapahtumalle nimi? Kesäkuussa 2017 Lappeenrannassa nähdään ja koetaan sirkusta, kansantanssia ja teatteria lasten ja nuorten esittämänä, kun Nurtsi-nuorisosirkusfestivaali,

Lisätiedot

IPR 2.0 Netti, Brändi ja Nettibrändi

IPR 2.0 Netti, Brändi ja Nettibrändi IPR 2.0 Netti, Brändi ja Nettibrändi VT Ari-Pekka Launne Kolster OY AB Helsinki 31.5.2012 IPR ja Internet mistä on kysymys? Internet on muuttunut muutamien toimijoiden yhteydenpitovälineestä globaaliksi

Lisätiedot

Huippuostajia ympäristöpalveluihin

Huippuostajia ympäristöpalveluihin Huippuostajia ympäristöpalveluihin Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Piia Moilanen 28.8.2013 www.tekes.fi/huippuostajat Agenda o ELY:jen ympäristöpalveluhankinnat Ylijohtaja

Lisätiedot

Osaaminen ja innovaatiot

Osaaminen ja innovaatiot Osaaminen ja innovaatiot "Yhtenä ohjelman tärkeimmistä tavoitteista on tukea ja edistää uuden teknologian käyttöönottoa. Kullekin kehityshankkeelle pyritään löytämään kumppaniksi hanke, jossa uutta tietämystä

Lisätiedot

Työpaikan vaarojen selvittäminen ja arviointi

Työpaikan vaarojen selvittäminen ja arviointi Työpaikan vaarojen selvittäminen ja arviointi Työturvallisuuspäivän alueseminaari 27.4.2018 Kuopio 1 Esitys Muutama sana aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueesta Muutama sana tulevaisuudesta Ja

Lisätiedot

Kajaanin ammattikorkeakoulu Opinnäytetyösuunnitelman ohje

Kajaanin ammattikorkeakoulu Opinnäytetyösuunnitelman ohje Kajaanin ammattikorkeakoulu Opinnäytetyösuunnitelman ohje Tutkintonimike Koulutus Syksy / Kevät 201X Opinnäytetyön aiheen valinnan ja aiheanalyysin hyväksynnän jälkeen tehdään opinnäytetyösuunnitelma.

Lisätiedot

IDEASTA ETEENPÄIN. Tästä kyse. Miten muut ovat pulman ratkaisseet? Mitä muuta saat?

IDEASTA ETEENPÄIN. Tästä kyse. Miten muut ovat pulman ratkaisseet? Mitä muuta saat? IDEASTA ETEENPÄIN Tästä kyse Saat osaamista ja näkemystä oman ideasi edistämiseksi kohti markkinoita. Teemoina ovat; idean kypsyyden arviointi, idean jalostaminen tuotteeksi tai palveluksi, keksintöjen

Lisätiedot

Aino Kääriäinen Aino Kääriäinen yliopistonlehtori Helsingin yliopisto

Aino Kääriäinen Aino Kääriäinen yliopistonlehtori Helsingin yliopisto 30.9.2011 Aino Kääriäinen yliopistonlehtori Helsingin yliopisto 1 2 1 Asiakirjojen kirjoittamisesta? Asiakkaiden tekemisten kirjoittamisesta? Työntekijöiden näkemysten kirjoittamisesta? Työskentelyn dokumentoinnista?

Lisätiedot