1 JOHDANTO 2 PÄIVÄKOTI PILVILINNAN KUVAUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1 JOHDANTO 2 PÄIVÄKOTI PILVILINNAN KUVAUS"

Transkriptio

1 VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

2 SISÄLLYS 1 JOHDANTO PÄIVÄKOTI PILVILINNAN KUVAUS PÄIVÄKOTIMME TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT PÄIVÄKOTIMME TOIMINTA-AJATUS ARVOT ARKIKÄYTÄNNÖT PÄIVÄKOTIIN TULEMINEN JA SIELTÄ LÄHTEMINEN OMA- JA VASTUUHOITAJAJÄRJESTELMÄ PÄIVÄKOTI PILVILINNASSA Tavoite Omahoitajajärjestelmä 1 2 -vuotiaiden ryhmissä: Vastuuhoitajajärjestelmä 3 5 -vuotiaiden ryhmissä: RUOKAILU HYGIENIA PUKEMINEN JA RIISUMINEN ULKOILU LEPOHETKI VARHAISKASVATUKSEN TOTEUTTAMINEN JA KASVATTAJAN TEHTÄVÄT OPPIMISYMPÄRISTÖ LEIKKI VARHAISKASVATUKSEN SISÄLTÖALUEET KIELI, VUOROVAIKUTUS JA VIESTINTÄ LIIKUNTA vuotiaat vuotiaat vuotiaan liikuntalajit vuotiaat vuotiaan liikuntalajit MUSIIKKI KÄDENTAIDOT JA HIENOMOTORIIKKA Työskentelytekniikoita: JUHLAT, RETKET JA VIERAILUT MATEMATIIKKA LUONTO, YMPÄRISTÖ JA KESTÄVÄ KEHITYS ETIIKKA JA KATSOMUS ERITYINEN TUKI VARHAISKASVATUKSESSA YHTEISTYÖ KASVATUSKUMPPANUUS LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAN LAATIMINEN MONIAMMATILLINEN YHTEISTYÖ VANHEMPAINTOIMIKUNTA VARHAISKASVATUKSEN KEHITTÄMINEN JA ARVIOINTI... 19

3 3 1 JOHDANTO Päiväkoti Pilvilinna on Suomen suurin päiväkoti, jonka toiminta on kustannustehokasta mutta silti laadukasta. Päiväkoti Pilvilinna on laajentunut kolminkertaiseksi siitä, kun siinä oli vuonna 1999 kuusi lapsiryhmää ja noin 90 hoitolasta. Harjamäen päiväkoti yhdistettiin hallinnollisesti Pilvilinnan alaisuuteen vuonna Toimikaudella päiväkodissamme (Pilvilinna/Harjamäki) on 15 lapsiryhmää ja noin 240 lasta. Henkilökuntaa n. 60. Pilvilinna erottuu muista päiväkodeista käytössä olevien oppimismateriaalien ja erilaisten välineiden runsaudella, laadulla ja monipuolisuudella sekä myös oppimisympäristönä sisä- ja ulkotilojen ainutlaatuisuudella. Päiväkodissa suvaitaan erilaisuutta ja kannustetaan kaikkia työntekijöitä innovatiivisuuteen. Työssään viihtyvät työntekijät jaksavat työssään ja kykenevät erinomaisiin työsuorituksiin sekä saavat palautetta työstään pystyäkseen kehittämään sitä. Päiväkodissa arvostetaan erilaisuutta henkilökohtaisten taitojen ja vahvuuksien, osaamisen, persoonallisten työotteiden, koulutuksen, työntekijöiden iän ja kokemuksen sekä koulutuksen suhteen. Päiväkodin 240 lasta opetetaan varhaiskasvatussuunnitelman ja päiväkotimme arvojen mukaisesti paitsi sosiaalisuuteen ja toisten huomioimiseen myös tunnistamaan ja kehittämään omia, yksilöllisiä vahvuuksiaan ja erinomaisuuttaan. Päiväkoti Pilvilinnan varhaiskasvatussuunnitelman tarkoituksena on tehdä tietoiseksi ajatuksiamme ja toimintatapojamme lasten hoidosta, kasvatuksesta ja oppimisesta päiväkodissamme. Olemme kirjanneet varhaiskasvatussuunnitelmaan asioita toiminta-tavoistamme ja arjen käytännöistä yhteisen kasvatusilmapiirin luomiseksi lapsen perheen ja ammattitaitoisen henkilökunnan välille. Pilvilinnan varhaiskasvatussuunnitelma on paitsi työväline henkilökunnallemme, myös tietopaketti vanhemmille päiväkotimme toimintaperiaatteista. Se pohjautuu valtakunnalliseen varhaiskasvatussuunnitelmaan sekä Siilinjärven kunnan varhaiskasvatussuunnitelmaan. 2 PÄIVÄKOTI PILVILINNAN KUVAUS Päiväkoti Pilvilinna sijaitsee Harjamäen asutusalueella vuonna 1926 valmistuneessa entisessä sairaalan päärakennuksessa. Päiväkoti on toiminut tässä rakennuksessa vuodesta 1997 lähtien. Pilvilinna toimii S2-rakennuksessa kolmessa kerroksessa ja siellä on tilaa noin 2000 m 2. Lisäksi S6-rakennuksessa sijaitsevat yksi esiopetusryhmä ja päiväkotimme jumppasali; tilaa siellä on noin 500 m 2. Harjamäen päiväkodissa toimii kaksi lapsiryhmää ja tilaa on noin xxx? m 2. Päiväkotimme edustalla on kolme leikkipihaa.

4 4 3 PÄIVÄKOTIMME TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT 3.1 TOIMINTA-AJATUS Luomme oppimisympäristön, joka auttaa lasta kasvamaan tasapainoiseksi, toiset huomioon ottavaksi yksilöksi. Vanhemmat ovat parhaita oman lapsensa asiantuntijoita; päiväkodissa tuemme vanhempia heidän tärkeässä kasvatustehtävässään. Käytämme hyväksi suuren päiväkodin mahdollisuuksia tarjota monipuolista toimintaa työntekijöiden lahjakkuuksia hyväksi käyttäen. 3.2 ARVOT KIIREETTÖMYYS Kiireettömän ja rauhallisen ilmapiirin mahdollistaa kulloistenkin resurssien mukainen tavoitteiden asettelu, hyvä suunnittelu ja joustavuus toiminnassa. Kiireettömyyttä luo myös lapsille järjestetty toiminta tiimien pienryhmissä sekä se, että työntekijät varaavat yksilöllistä aikaa kullekin lapselle ja hänen vanhemmilleen. SUVAITSEVAISUUS Kohtelemme työtovereitamme, lapsia ja vanhempia tasapuolisesti ja kunnioittaen. Hyväksymme perheiden erilaiset näkemykset ja tavat; jokainen perhe elää omalla tavallaan. Kuuntelemme vanhempien arvoja ja tavoitteita sekä sovimme yhteiset linjat kasvatukseen. Tuemme lapsen kasvua omaksi persoonaksi, oman kulttuurinsa osaksi. Sitä kautta hän oppii hyväksymään muiden tapoja ja näkemyksiä. Kun lapsi voi olla omana itsenään ja oppii arvostamaan itseään, hän voi arvostaa myös muita. VÄLITTÄMINEN Kun jokainen työntekijä välittää omasta ja koko työyhteisön hyvinvoinnista, voimme paremmin tukea lapsen kokonaisvaltaista kehitystä ja perheen hyvinvointia. Kaiken lähtökohta on lapsen hyvä perushoito, rajojen asettaminen ja yksilöllinen huolenpito. Puutumme kaikkiin ilmeneviin `ongelmiin` mahdollisimman varhain. Keskustelemme avoimesti kaikista lasta koskevista asioista vanhempien kanssa. YHTEISVASTUULLISUUS Jokainen Pilvilinnan työntekijä on vastuussa yhdessä toisten kanssa koko päiväkodin toiminnasta. Yhteisvastuullisuuteen kuuluu lapsista huolehtiminen yli ryhmärajojen yhteisesti sovittujen sääntöjen mukaisesti, työkavereitten jaksamisesta huolehtiminen ja toisten ryhmien auttaminen sekä yhteisistä tavaroista ja tiloista huolehtiminen. Siihen kuuluu myös kaikkien vanhempien ystävällinen kohtelu ja auttaminen tarvittaessa sekä myönteinen ilmapiiri ja hyvä asiakaspalvelu kaikissa tilanteissa.

5 5 4 ARKIKÄYTÄNNÖT 4.1 PÄIVÄKOTIIN TULEMINEN JA SIELTÄ LÄHTEMINEN Lasta ja vanhempaa tervehditään. Hoitaja osoittaa omalla käytöksellään, että lapsi on tervetullut hoitoon. Vanhemmat luovuttavat lapsen työntekijälle. Työntekijä varaa aikaa kuulumisten vaihtoon. Lasta haettaessa hoitaja kohtaa vanhemman ja kertoo lapsen päivän kuulumiset. Lapsen ryhmänhoitaja huolehtii myös tiedon kulusta mahdollisen ilta-/aamuhoidon kautta vanhemmille ja toisille hoitajille. 4.2 OMA- JA VASTUUHOITAJAJÄRJESTELMÄ PÄIVÄKOTI PILVILINNASSA Tavoite 1. Turvallisuuden tunteen luominen lapselle ja hänen huoltajilleen 2. Perheen tukeminen lapsen siirtyessä kotoa tai toisesta hoitopaikasta Päiväkoti Pilvilinnaan 3. Tiedon antaminen päivähoitopaikasta 4. Hyvä yhteistyö kodin ja päiväkodin välillä, sekä jatkuva tiedonkulku 5. Lapsen iän mukaisen kehityksen seuraaminen Omahoitajajärjestelmä 1 2 -vuotiaiden ryhmissä: 1 2 -vuotiaiden ryhmään hoitoon tulevan lapsen omahoitaja ottaa ennen hoidon alkamista yhteyttä lapsen huoltajiin ja sopii tutustumiskäynnistä: joko omahoitaja menee käymään lapsen kotona tai perhe tulee päiväkotiin. Tutustumistilanteessa omahoitaja varaa riittävästi aikaa keskustelua varten. Keskustelussa selvitetään lapsen tavat ja tottumukset, sekä vanhempien toiveet ja odotukset. Omahoitaja esittelee päiväkotiryhmän tilat ja selvittää yleiset toimintatavat. Perhe päättää tutustumiskertojen määrän. Omahoitaja ottaa lapsen vastaan ensimmäisinä hoitopäivinä. Omahoitaja hoitaa lasta mahdollisimman paljon, erityisesti hoitosuhteen alussa. Päivittäisestä yhteydenpidosta päiväkodin ja perheen välillä vastaa pääsääntöisesti lapsen omahoitaja. Jos päiväkodin työntekijät huomaavat lapsen kehityksessä jotakin poikkeavaa, ottaa lapsen omahoitaja asian puheeksi lapsen huoltajien kanssa ja ohjaa heitä tarvittaessa ottamaan yhteyttä päivähoidon yhteistyötahoihin. Lapsen huoltajille järjestetään mahdollisuus yhteiseen keskusteluun lapsen omahoitajan tai päiväkotiryhmän lastentarhanopettajan tai päiväkodin erityislastentarhanopettajan tai päiväkodin johtajan kanssa aina heidän halutessaan sitä.

6 Vastuuhoitajajärjestelmä 3 5 -vuotiaiden ryhmissä: Yli 3 -vuotiaiden ryhmissä vastuuhoitajan ja perheen yhteistyö ei ole niin tiivistä ja yhteen hoitajaan sidonnaista kuin 1 2 -vuotiaiden ryhmissä, vaikkakin vastuuhoitajuuden tavoitteet ovat samat kuin omahoitajajärjestelmässä. Pääsääntöisesti vastuuhoitaja ilmoittaa perheelle hoitopaikasta ja sopii tutustumiskäyntien ajankohdat. Tutustumiskäynnin yhteydessä vastuuhoitaja keskustelee perheen kanssa heidän toiveistaan hoidon suhteen ja kertoo päiväkodin käytännöistä. Mahdollisuuksien mukaan vastuuhoitaja pyrkii olemaan myös vastaanottamassa hoidon aloittavaa lasta hänen ensimmäisenä hoitopäivänään. Vastuuhoitaja tarjoaa vuosittain lapsen vanhemmille mahdollisuutta Vasu -keskusteluun, sekä täyttää yhteistyössä vanhempien kanssa neuvolan 3- ja 5-vuotistarkastuksiin Lapsen tiedot ja taidot -lomakkeen. Lisäksi vastuuhoitaja täyttää lapsen omaa varhaiskasvatussuunnitelmaa sekä ottaa tarvittaessa yhteyttä yhteistyötahoihin, mikäli lapsen kehityksessä huomataan jotain poikkeavaa. Tämä sininen punaisen tilalle: Vastuuhoitaja tarjoaa vuosittain vanhemmille mahdollisuuden keskusteluun, jossa täytetään / täydennetään lapsen omaa varhaiskasvatussuunnitelmaa. Lisäksi vanhempien kanssa täytetään neuvolan 3-ja 5-vuotistarkastuksiin lapsen tiedot ja taidot -lomake. Vastuuhoitaja keskustelee myös vanhempien kanssa, mikäli lapsen kehityksessä huomataan jotain poikkeavaa ja ohjaa vanhempia tarvittaessa ottamaan yhteyttä neuvolaan asioiden tutkimista varten. 4.3 RUOKAILU Ruokailu on kiireetön ja rauhallinen. Aikuinen toimii mallina ohjaten hyviin ruokailutapoihin. Ruokailussa kannustamme omatoimisuuteen lapsen yksilöllisyys ja ikä huomioiden. Rohkaisemme maistamaan kaikkia ruokalajeja. Keskustelemme terveellisestä ja monipuolisesta ravinnosta. Esikoululaiset syövät veitsellä ja haarukalla vuotiaat harjoittelevat ottamaan itse ruokaa. (Jos noudatamme EU-direktiiviä, yksi aikuinen jakaa ruuan!???) Tämä on ylimääräinen huomautus, emme tiedä mikä on päiväkodin käytäntö? Meidän vasuun voi jäädä, että lapset opettelevat ottamaan ruuan itse, koska niin asia tapahtuu. Joissakin ryhmissä on käytössä Xylitol-pastillit, jotka nautitaan aterian jälkeen. 4.4 HYGIENIA Huolellinen ja riittävän usein tapahtuva käsien pesu lapsilla sekä aikuisilla on erittäin tärkeää. Käsien pesu aina hoitopäivän aluksi on hyväksi havaittu keino vähentää infektioita ja siksi näin tehdään myös Pilvilinnassa. Opetellaan omatoimisuuteen lapsen ikä huomioiden mm. wc-käynnit, nenän niistäminen, kasvojen pesu. Keskustelemme lapsen kanssa puhtauden merkityksestä.

7 7 4.5 PUKEMINEN JA RIISUMINEN Kannustamme lasta omatoimisuuteen ja luomme kiireettömän ilmapiirin. Pienten lasten ryhmissä on 1-2 lasta kerrallaan pukemis- ja riisumistilanteissa, vanhempia lapsia voi olla enemmän. Viisivuotiaat pukeutuvat itse aikuisen valvoessa. He opettelevat laittamaan vaatteet ja kengät niille varatuille paikoille, sekä tunnistamaan omat vaatteet. Lasta opastetaan huomioimaan sää ja mitä vaatteita ja jalkineita milläkin säällä käytetään. Aikuisen malli ja valvonta on tärkeää! 4.6 ULKOILU Ulkoilu on tärkeää jokaiselle lapselle. Ulkoillaan säästä riippuen 1-2 kertaa päivässä. Ulkoilun turvallisuus taataan riittävällä valvonnalla, huolehdimme ympäristön sekä välineiden turvallisuudesta. Päiväkodissa on kaikkien ryhmien yhteiset ulkoilusäännöt. Lapsia kannustetaan liikkumaan ja leikkimään omatoimisestikin. Ulkoilua monipuolistetaan retkeilemällä lähiympäristössä. 4.7 LEPOHETKI Riittävä lepo on tärkeää leikki-ikäiselle lapselle. Lapselle annetaan mahdollisuus lepohetkeen ja nukahtamiseen. Huomioimme yksilölliset unirituaalit: unikaverit, unirätit, tutit, pullot, unisadut jne. Aikuisen läsnäolo on tärkeää! 5 VARHAISKASVATUKSEN TOTEUTTAMINEN JA KASVATTAJAN TEHTÄVÄT 5.1 OPPIMISYMPÄRISTÖ Varhaiskasvatuksessa sisällä ja ulkona olevaa leikki- ja toimintaympäristöä kutsutaan oppimisympäristöksi. Turvalliset ihmissuhteet luovat oppimista tukevan ilmapiirin. Lapsi on synnynnäisesti utelias, haluaa oppia uutta, kerrata ja toistaa asioita. Leikkiminen, liikkuminen, tutkiminen ja eri taiteen alueisiin liittyvä ilmaiseminen ovat lapselle ominaisia tapoja toimia ja ajatella. Toimiessaan mielekkäällä ja merkityksellisellä tavalla lapsi voi kokea oppimisen ja onnistumisen iloa. Hyvä ilmapiiri muodostuu kasvattajan ja lapsen sekä lasten keskinäisestä vuorovaikutuksesta ja kanssakäymisestä. Päiväkotimme kasvattajien suunnittelemat ja toteuttamat toimintamuodot ja tavoitteet luovat turvalliset puitteet kasvaa eri ikäisille lapsille. Toiminnassa huomioimme

8 8 myös lasten omat henkilökohtaiset suunnitelmat (varhaiskasvatus/ esiopetus/ kuntoutussuunnitelma/hojks). Pikkulapsi-ikäiset (0-3v.) Leikki-ikäiset (3-7v.) Erityisryhmät Oppimisympäristö leikkivälineet turvallisia riittävästi tilaa liikkua (mopot/ työntökärryt) ympäristö turvallinen ja rauhallinen ei liikaa välineitä esillä mahdollisuus monenlaiselle leikille (mielikuvitusleikkien lisääntyessä jakotilojen merkitys kasvaa) pitkäkestoisen leikin mahdollisuus rauhallinen ympäristö pelit saatavilla ikäkautta vastaavat lelut, pelit uteliaisuutta ja toiminnallisuutta herättävä ympäristö (tutkiva oppiminen) mahdollisuus käyttää mielikuvitusta ja toteuttaa itseään opetusmateriaalit, -pelit ja -välineet lasten saatavilla herättämässä mielenkiintoa oppimista ja toisten lasten kanssa toimimista kohtaan ympäristön toteuttaminen lasten ja ryhmän tuentarpeiden ja ikätason mukaan selkeä rakenne: päiväjärjestys, toimintatavat ja ympäristö Kasvattajan tehtävät hoivaa ja hellii auttaa ja avustaa ohjaa lasta kiinnostumaan ympäristöstään niin esineistä kuin toisista lapsista antaa puitteita ja aiheita erilaisiin leikkeihin ja toimintaan tukee leikkiryhmien muodostumista, ohjaa yhteisleikkeihin ympäristöä muokataan lasten kiinnostusten kohteitten mukaan työpajat, joissa mahdollisuus pitkäkestoiseen ja kiireettömään työskentelytaitojen harjoitteluun toteuttaa esiopetussuunnitelmaa toiminnan suunnittelun ja toteutuksen perusta lasten kuntoutussuunnitelmat / HOJKS

9 9 5.2 LEIKKI Leikki on lapsen kehitystä eteenpäin vievä voima. Alle kouluikäiselle lapselle leikkiminen on johtava oppimisen lähde. Lapsi ei leiki oppiakseen, mutta oppii leikkiessään. Leikissä lapsi tutkii ja sisäistää ympärillään olevaa maailmaa hakee leikissä asioiden mielekkyyttä ja merkitystä yhdistää aikaisempien kokemusten kautta oppimiaan taitoja, ymmärrystä ja tietoja rakentaa omaa minuuttaan harjaannuttaa vuorovaikutustaitojaan Meidän kasvattajien tehtävänä on luoda päiväkotimme sisä- ja ulkoleikkitilat lapsille leikkiin kutsuvaksi ympäristöksi Päiväkodissamme jokainen ryhmä suunnittelee oman leikkimaailmansa, jokaisen ryhmän leikkitilat ovat persoonallisuuksia. Päivärytmissä huomioimme leikin tarvitseman ajan niin sisällä kuin ulkonakin. Pihamme mahdollistaa ulkoleikit hiekkaleikeistä kiipeily- ja juoksuleikkeihin. Päiväkotiamme ympäröivä luonto innostaa seikkailu- ja luontoleikkeihin ja antaa leikkiaiheita vuodenaikojen rytmin mukaan. Leikkiasiat otamme vakavasti. Me huolestumme, kun aiemmin leikkinyt lapsi lopettaa jostain syystä leikkimisen leikki ei kehity väljissäkään ikätason rajoissa (alla oleva taulukko) leikkiä ei ole leikki ei suju ikätovereitten kanssa ESINELEIKIT pikkulapsi-ikäinen (1-3v.) Leikki lapsen leikki alkaa, kun hän kiinnostuu ympärillään olevista esineistä leikki tapahtuu lattiatasossa leikkiaiheet tulevat lapsen kotiaskareista (mm. ruuanlaitto/siivous/autolla ajaminen) hoivaleikit (nukke- ja pehmolelut) kestävät ja pestävät ja riittävästi samanlaisia leluja yhteisleikki onnistuu VAIN satunnaisesti Kasvattajan tehtävät aikuisen osuus huomattava: leikki syntyy vain aikuisen rakentamana, näyttää kädestä pitäen mallin, opastaa ja ohjaa, miten leluilla leikitään vastaa lapsen puheeseen: pukee asioita ja tekemisiä sanoiksi luo turvallisen esinemaailman, johon lapsi voi tutustua ja tutkia

10 Kun leikki-ikäisen (3-6v.) ryhmässä olemisen taidot alkavat kehittyä, syntyy ROOLILEIKKIÄ Esikoululaiset (6-7v.) Kun lapsi on oppinut esineiden merkityksen, hän siirtyy havainnoimaan ihmisiä: roolit, ihmisten väliset suhteet kiinnostavat (lapsi ottaa mallia, miten aikuiset käyttäytyvät) lapsi alkaa kiinnostua toisista lapsista (yhteisleikit) leikin aiheet monipuolistuvat: lapsi leikkii, mitä kuulee ja näkee (omat kokemukset/ elämykset) mielikuvitusleikit mahdollistavat leikkimiselle rajattoman aihepiirin pajamuotoiset leikit: auto-, koti-, rakenteluleikit leikin suunnitelmallisuus lisääntyy leikki-iän loppua kohden pitkäkestoisen leikin tärkeys kasvaa jakotilat tärkeitä erilaisille leikeille ja leikkiryhmille leikkitaitojen merkitys korostuu leikkimällä saa kavereita 10 leikkiteemojen monipuolistuessa roolien jaon tasapainottaminen järjestää leikkiaikaa ja -tiloja huolehtii, että leikit sujuvat: ohjaa/puuttuu leikkiin tarvittaessa: havainnoi leikkiä: mitkä aiheet kiinnostavat, mitä välineitä leikki vaatii sekä havainnoin eri leikkijöiden leikkimisen taitoja ja tukee tarvittaessa lapsikohtaisesti leikkimisen taitoja kannustavan ja suotuisan ilmapiirin luominen leikin havainnointi, ei valmiita ratkaisuja (esim. lapset alkavat itse selvittää ristiriitatilanteita)

11 11 6. VARHAISKASVATUKSEN SISÄLTÖALUEET 6.1 KIELI, VUOROVAIKUTUS JA VIESTINTÄ Pilvilinnassa luomme ryhmiimme turvallisen ja lämpimän ilmapiirin, joka antaa tilaa lapselle ja hänen mielipiteilleen ja asioilleen. Tehtävänämme on luoda ryhmiimme kiireettömyyden tunnetta ja tehdä ryhmä sellaiseksi, että sinne on mukava tulla. Hyvät tavat Rohkaistaan itseilmaisuun ja erilaisten tunteiden ilmaisuun Tärkeää on lapsen ilmaiseminen omalla tavallaan (murre, kulttuuri) Kasvattajan aito läsnäolo molemminpuolinen vuorovaikutus 00e6.kjkjdkjakjfkajf 4-5 -vuotiaat - keskustelutaidon opetteleminen 6.2 LIIKUNTA toisen kuunteleminen sanavaraston kehittyminen ja omien Leikki on liikuntaa ja liikkuen mielipiteiden leikimme! ilmaiseminen saduissa mielikuvitus saduttaminen, omat tarinat erilaiset pelit diakuvat, kuuntelukasetit, televisio, videot ja atk opetusvälineenä + erityisryhmässä tukiviittomat ja PCS-kuvat

12 Säännöllinen liikunta on erittäin merkityksellistä lapsen kokonaisvaltaiselle kehitykselle. Liikunnan kautta lapsi oppii hahmottamaan omaa kehoaan. Se vaikuttaa käsitykseen itsestä, itsetuntoon ja fyysiseen minäkuvaan. Liikuntaelämysten kautta lapsi kokee iloa, ilmaisee tunteitaan ja oppii uutta. Ulkoilemme päivittäin. Päiväkotimme ympäristö tarjoaa monipuolisia liikkumismahdollisuuksia kaikkina vuodenaikoina; lähistöllä on metsä, isot nurmikentät, luistelu- ja hiihtoalueet. Käytössämme on myös jumppasali. Innostamme lapsia liikkumaan turvallisesti erilaisissa ympäristöissä niin sisällä kuin ulkona vuotiaat Liikkuminen on pääsääntöisesti omaehtoista ja se tapahtuu osana arkipäivän toimintoja ja hoitotilanteita. Lapsi oppi perusliikuntataitoja, joihin kuuluvat mm; ryömiminen, konttaaminen, käveleminen, juokseminen, kiipeäminen, kieriminen, riippuminen, alas tuleminen, vetäminen, työntäminen, kantaminen, tasajalkahypyt, mäen laskeminen, heittäminen ja kiinniottaminen. Välineenä toimivat mm. erilaiset pallot, mopot, pyörät, keinut, liukumäki ja musiikki. Lasten taidoista ja innokkuudesta riippuen harjoittelemme hiihtoa ja luistelua vuotiaat Tässä ikävaiheessa lapsi osaa hyvin perusliikkeet, joten perusliikkeitä vahvistetaan ja harjoitellaan erityistaitoja. Tutustutaan eri liikuntavälineisiin ja harjoitellaan niiden käyttöä. Opetellaan liikuntaleikkejä ja harjoitellaan lajitaitoja. Lisäksi opitaan käsitteitä; edessä, oikealla, ylös ja alas, sekä jono, rivi ja piiri vuotiaan liikuntalajit uinti jumppa pyöräily pallopelit mailapelit talvilajit; lumileikit, hiihto, luistelu tanssi erilaiset välineet paini vuotiaat Tässä ikävaiheessa perustaidot kehittyvät yleisiksi liikuntamalleiksi. Lapsi osaa perusliikkeiden yhdistelmiä esim. vauhdinotto ja ponnistus. Liikuntaa monipuolistetaan ja

13 13 pidetään mielenkiintoa yllä erilaisten välineiden ja sääntöpelien ja -leikkien avulla sekä opetetaan lasta sietämään pettymyksiä esim. kilpailutilanteissa vuotiaan liikuntalajit uimakoulu voimistelu pallo- ja mailapelit paini musiikkiliikunta, tanssi ja muu luovaliikunta talvilajit; hiihto- ja luistelukoulu sekä lumileikit 6.3 MUSIIKKI Laulut ja laululeikit ovat osa päiväkodin arkea; musiikkituokioilla, aamupiirillä, välipiirillä, pukeutuessa ja päivälevolla. Tämä edistää lapsen myönteistä asennetta musiikkia kohtaan. Lasta rohkaistaan ja kannustetaan ilmaisemaan itseään musiikin keinoin: laulaminen ja kuunteleminen kehonsoittimet ( taputukset, tömistelyt ) rytmisoittimet, rytmi ja liikkuminen musiikin tahdissa laululeikit, musiikkiliikunta ja tanssi erilaisiin soittimiin tutustuminen osallistutaan musiikkitapahtumiin 6.4 KÄDENTAIDOT JA HIENOMOTORIIKKA Kädentaidoissa lapsilla on mahdollisuus käyttää erilaisia materiaaleja ja tutustua erilaisiin työskentelytapoihin. Lapsen hienomotoriikka kehittyy kädentaitojen kautta. Tärkeää on, että toiminta on ikä- ja kehitystasolle sopivaa ja haasteellista. Lapsi oppii arvostamaan ja käyttämään kädentaitoja ja kokee tekemisen ja onnistumisen iloa. Myös keskittymiskyky paranee kun aloitettu työ tehdään loppuun. Lasten töitä laitetaan esille sekä järjestetään näyttelyjä Työskentelytekniikoita: repiminen, rypistely

14 muovailu (muovailuvaha, askartelumassa, savi) perusvärien tunnistaminen, värien havainnointi ympäristössä piirtäminen, maalaaminen (vesivärit, sormivärit, vahaliidut, hiili ym.) musiikkimaalaus liimaaminen leikkaaminen (saksien käyttö) nikkarointi ja naulaaminen (käytetään puuta) kankaan painanta huovuttaminen ompeleminen hienomotoriikkaa kehittävät myös palapelien kokoaminen, rakentelut, helmien pujottelu, esineiden lajittelut yms JUHLAT, RETKET JA VIERAILUT Vietämme erilaisia juhlapäiviä yhteistyössä vanhempien kanssa (joulu- ja kevätjuhlat sekä äitien- ja isäinpäivät). Huomioimme toiminnassa mm. pääsiäisen, vapun, laskiaisen, Kalevalan päivän. Lisäksi vietämme lasten syntymäpäiviä. Osallistumme päiväkodin järjestämiin tapahtumiin sekä vieraileviin esityksiin. Teemme retkiä lähiympäristöön; metsään, leikkipuistoon, uimarannalle ja hevostalleille. Alle 3- vuotiaiden kevätretki tehdään lähiympäristöön ja yli 3-vuotiaat retkeilevät kauemmaksi esim. toiselle paikkakunnalle.

15 MATEMATIIKKA Matemaattiset taidot kehittyvät leikinomaisesti arjen toiminnoissa: ruokailutilanteissa, loruillessa, lauluissa, rakentelussa, liikuntaleikeissä ja erilaisissa peleissä. havainnoimalla kokeilemalla tutkimalla 0-3 -vuotiaat vertaileminen (koko, muoto) luokittaminen (väri, koko) rakenteleminen (legot, majat) palikkarakentelut, palloleikit päiväjärj. hahmottaminen 4-5 -vuotiaat pelit: noppa, muistipelit (pari-käsite) avaruudelliset käsitteet: edessä, takana, alla, päällä, rivi, jono geometriset kuviot (ympyrä, neliö, kolmion nimeäminen ja tunnistaminen) aikakäsitys (tänään, huomenna, eilen, aamu, päivä, ilta, yö, vuosi, vuodenaika, kuukaudet) pienet laskemiset (1-5) ESKARILAISET matemaattinen ajattelu ja ongelmanratkaisu harjoitellaan monipuolisesti erilaisilla harjoituksilla ja herätetään halua tutkia matemaattisia ilmiöitä numeroihin tutustuminen (1-31), tunnistaminen numeroiden kirjoittaminen (1-10) yhteen- ja vähennyslaskua arkikäsitteet (enemmän-vähemmän-yhtä paljon) tutustuminen mittayksiköihin (pituus, paino, tilavuus) kelloon tutustuminen rahojen tunnistaminen tilastointi: diagrammi, taulukot mallista rakentaminen.

16 LUONTO, YMPÄRISTÖ JA KESTÄVÄ KEHITYS Luonnolla on erittäin tärkeä merkitys toiminnan suunnittelussa: usein askartelujen aiheet rakentuvat vuodenaikojen ympärille. Seuraamme vuodenaikojen vaihtumista metsäretkien avulla. Metsä tarjoaa lapselle luontevan ja muuttuvan oppimisympäristön: seikkailuun, leikkiin, tutkimiseen ja retkeilyyn. Opetamme lapsia kunnioittamaan ympäristöä ja luontoa kertomalla jokamiehen oikeuksista ja velvollisuuksista. Tutustumme elinympäristöön, omaan kotiseutuun ja kotimaahan. Kestävän kehityksen malli välittyy lapselle aikuisen esimerkin kautta: käytämme kierrätysmateriaalia askarteluun, lajittelemme paperit, pahvit, nestetölkit, ym. ruokajätteet. Toimimalla taloudellisesti ja säästäen sähköä, vettä ja askartelumateriaaleja ym. Opetamme lapsia pitämään ympäristö siistinä niin sisällä kuin ulkonakin. 6.8 ETIIKKA JA KATSOMUS Luomme kasvatusilmapiirin, jossa on tilaa avoimuudelle ja suvaitsevaisuudelle sekä erilaisten ajatusten ja mielipiteiden kunnioittamiselle. Kunnioitamme toisiamme yksilöinä, omana minänä, niin lapset kuin aikuiset. Hyvän ja pahan oikean ja väärän erojen ymmärtäminen, vastuullisuus, rehellisyys, oikeudenmukaisuus sekä toisten ihmisten kunnioittaminen todentuvat lapselle vähitellen toisten lasten kanssa toimimisen kautta sekä aikuisen mallin mukaan. Opettelemme hyviä käytöstapoja: kiittäminen, anteeksi pyytäminen sekä -antaminen. Kannustamme lasta rehellisyyteen sekä riitojen rakentavaan ratkaisemiseen. Keskustelemme ja ohjaamme näyttämään tunteita ja tunnistamaan omia ja toisten tunnetiloja. Kunnioitamme uskontoon liittyvissä asioissa lasten huoltajien näkemyksiä. Perehdymme lapsen oman uskonnon perinteeseen ja huomioimme ne toiminnassamme. Suomalaista ja kotiseudun perinne- ja tapakasvatusta välitämme lapsille toiminnan kautta (juhlat, ruoka, jne.). Tapakasvatuksen avulla voimme vaikuttaa lapsen myönteisiin ihmissuhteisiin, tunne-elämän terveyteen ja väkivallan välttämiseen. Päiväkodissamme on eri kulttuureista lähtöisin olevia lapsia. Lapset saavat mahdollisuuden kasvaa monikulttuurisessa yhteiskunnassa oman kulttuurinsa sekä suomalaisen yhteiskunnan jäseniksi. Keskustelemme vanhempien kanssa perheen toiveista, kuinka päiväkodissa huomioidaan lapsen oma kulttuuritausta ja elämäntavat.

17 17 7 ERITYINEN TUKI VARHAISKASVATUKSESSA Erityistä hoitoa ja tukea on oikeutettu saamaan jokainen lapsi, jonka kohdalla joko vanhemmilla, kasvatus- ja hoitohenkilökunnalla tai lähiympäristöllä herää huoli kehityksen eteenpäinmenosta. Lapsen kohdalla mietitään yksilöllisesti, missä asioissa ja kuinka paljon kukin lapsi tarvitsee apua. Mukaan voidaan pyytää myös eri alueen asiantuntijoita (esim. puhe- tai toimintaterapeutti ja neuvola). Tukea annetaan mahdollisimman paljon ensisijaisesti omassa ryhmässä lapselle tutussa ympäristössä. Tukea pyritään myös suunnittelemaan niin, ettei lapsen päivärytmi rikkoutuisi, vaan se olisi luontainen osa päivän kulkua. Pilvilinnassa toimii kaksi erityisryhmää, Vekarat ja Vintiöt. Päiväkodin muissakin ryhmissä on integroituna erityistä kasvatusta, opetusta ja hoitoa tarvitsevia lapsia. Kilimut ryhmä on esikoululaisten pienryhmä. Päiväkodissa työskentelee kaksi erityislastentarhanopettajaa, jotka tarvittaessa konsultoivat päiväkodin muita ryhmiä. Erityisryhmissä lapsille tehdään lakisääteinen kuntoutussuunnitelma yhdessä perheen ja yhteistyötahojen kanssa. Kuntoutussuunnitelmassa kartoitetaan lapsen vahvuudet ja vielä kehittymässä olevat osa-alueet sekä mietitään miten niitä voidaan vahvistaa. Suunnitelma läpikäydään kaksi kertaa vuodessa. Erityisryhmässä lapsiryhmä on pienempi ja lapsen kanssa työskentelee 3-4 aikuista. Tällöin lapsen yksilölliset tarpeet on helpompi huomioida ja toimintaa voidaan suunnata juuri tämän lapsen tarpeita vastaavaksi. Erityisryhmissä lapsen arki suunnitellaan niin, että lapsella on mahdollisuus saada oman kasvun kannalta merkittäviä onnistumisen kokemuksia ja elämyksiä. Itsetunnon ja positiivisen minäkuvan vahvistaminen on osa jokapäiväistä toimintaa. Toiminta ryhmässä on strukturoitua eli suunniteltu etenemään johdonmukaisesti ja selkeästi. Toiminnan ja vuorovaikutuksen apuna käytetään puheen lisäksi myös kuvia ja tukiviittomia tarvittaessa. Työskentely tapahtuu joko lapsen kanssa kahden kesken tai pienryhmissä. 8 YHTEISTYÖ 8.1 KASVATUSKUMPPANUUS Osa Päiväkoti Pilvilinnan henkilökunnasta on käynyt jo kasvatuskumppanuuskoulutuksen ja lopuillekin tämä koulutus järjestetään lähivuosien aikana. Kasvatuskumppanuus tarkoittaa tasavertaista kumppanuussuhdetta lapsen asioissa päiväkodin henkilökunnan ja lasten vanhempien välillä. Molemmat ovat erilaisia, mutta tasa-arvoisia lapsen tuntijoita. Kiinteä yhteistyö takaa lapselle turvallisen ja johdonmukaisen kasvun päiväkodissa. Kasvatuskumppanuuden perusperiaatteita ovat: kuuleminen, kunnioittaminen, vuoropuhelu ja luottamus.

18 Hyvään kumppanuussuhteeseen kuuluu avoin vuorovaikutus hoitajien ja vanhempien välillä jossa molemmat kunnioittavat toinen toistensa mielipiteitä. Tavoitteena on, että syntyy molemminpuolinen luottamus, jossa voidaan puhua suoraan lapsen asioista. Tällaisen suhteen luominen ja ylläpitäminen vaatii aikaa ja yhteistä halua tehdä yhdessä töitä lapsen parhaaksi. Erityistä huomiota kiinnitetään päivähoidon aloitusvaiheeseen. Tiedon hoitopaikan saamisesta ilmoittaa perheelle päiväkodin johtaja ja tämän jälkeen lapsen oma-/vastuuhoitaja ottaa yhteyden perheeseen ja sopii vanhempien kanssa ensimmäisen tapaaminen, jossa lapsi/lapset eivät vielä ole mukana. Silloin on mahdollisuus jutella kaikki aikuisten asiat kaikessa rauhassa. Samassa yhteydessä sovitaan vanhempien kanssa, miten lapsen tutustuminen aloitetaan ja miten sitä jatketaan (ns. pehmeä aloitus). Kasvatuskumppanuuteen kuuluu mahdollisuus kotikäyntiin, jossa hoitaja tulee tutustumaan lapseen lapsen omassa kodissa. Vanhempien niin toivoessa tutustuminen voidaan tehdä myös päiväkodissa LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAN LAATIMINEN Varhaiskasvatussuunnitelma laaditaan jokaiselle alle esikouluikäiselle lapselle. Sen tarkoituksena on löytää kodin ja päivähoidon yhteiset linjat lapsen kasvatuksessa. Suunnitelma voidaan täyttää joko netissä ( muksunet ) tai paperilla, mikäli vanhemmat eivät ole tottuneita netin käyttöön. Tämä suunnitelma seuraa lapsen mukana hänen siirtyessä hoitoryhmästä tai hoitopaikasta toiseen. Vanhemmat ja päivähoidon henkilöstö täyttävät lomakkeen yhdessä hoitosuhteen alkaessa ja täydentävät sitä vuosien varrella. Yhteiset sopimuksen kirjataan suunnitelmaan, jolloin molemmat osapuolet sitoutuvat omalta osaltaan sovittuihin käytäntöihin. 8.3 MONIAMMATILLINEN YHTEISTYÖ - Susanna L. kirjoittaa tähän matskua 8.4 VANHEMPAINTOIMIKUNTA Päiväkoti Pilvilinnan vanhempaintoimikuntaan pyritään saamaan edustaja jokaisen lapsiryhmän vanhempien joukosta. Toimikunta on yhteistoimintamuoto, jossa tarjotaan vanhemmille mahdollisuutta osallistua päiväkodin lapsille suunnatun virkistystoiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen sekä tuoda keskusteluun päiväkodin arkeen liittyviä kysymyksiä.

19 Vanhempaintoimikunta on mm. aloittanut varainhankinnan, ollut toteuttamassa päiväkodin yhteistä joulutapahtumaa, järjestänyt esikoululaisille liikennevalistusta ja tukenut muita päiväkodin kaikille lapsille suunnattuja tapahtumia sekä nostanut esille kysymyksiä ja parannusehdotuksia päiväkodin toimintaan. Toimikuntaan ovat tervetulleita kaikki vanhemmat. Olemme monen alan osaajista koostuva leppoisa joukko, joka ideoi lapsenkokoista toimintaa suureen päiväkotiimme VARHAISKASVATUKSEN KEHITTÄMINEN JA ARVIOINTI Päiväkoti Pilvilinnassa laatutyö aloitettiin vuosituhannen vaihteessa. Vuodesta 2001 alkaen on vuosittain toteutettu lasten vanhemmille, esikoululaisille ja päiväkodin henkilökunnalle suunnattu palautekysely. Lapsiryhmiä koskevista palautelomakkeista tehdään koosteet, joista ryhmät tiedottavat vanhemmille. Ne käydään läpi vanhempaintoimikunnassa ja henkilökunnan kanssa ja sovitaan tarvittavista kehittämiskohdista ja menetelmistä. Päiväkodin henkilökunnan työtä arvioidaan puolen vuoden välein. Päiväkodin johtaja seuraa kunkin tiimin toimintaa yhden päivän, jonka jälkeen pidetään tiimin puolivuotisarviointi. Jokainen työntekijä täyttää puolivuosiarviointilomakkeen, jonka pohjalta keskustellaan. Päiväkodin johtaja kutsuu jokaisen työntekijän vuosittain kehityskeskusteluun, jonka tavoitteena on työntekijän ja esimiehen kahdenkeskisen tiedonkulun turvaaminen, työntekijän vaikutusmahdollisuuksien lisääminen häntä koskevissa asioissa sekä oman työn kehittäminen. Henkilökunta arvioi johtajuutta kerran vuodessa.

VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 PÄIVÄKOTI PILVILINNAN KUVAUS... 3 3 PÄIVÄKOTIMME TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT... 4 3.1 PÄIVÄKOTIMME TOIMINTA-AJATUS... 4 3.2 ARVOT... 4 4 ARKIKÄYTÄNNÖT...

Lisätiedot

JOUPIN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI

JOUPIN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI JOUPIN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI Joupin ryhmis sijaitsee Joupin viihtyisällä asuntoalueella hyvien ulkoilumahdollisuuksien läheisyydessä. Ulkoilemme paljon läheisillä leikkikentillä sekä teemme metsäretkiä Kultavuoressa.

Lisätiedot

Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toiminnassamme korostuu tasavertaisuus ja yksilöllisyys. Kohtaamme huoltajat lapsineen yksilöinä kulttuuritaustat ja vanhempien toiveet

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO 1. VIIRIKUKON PÄIVÄKODIN SIJAINTI 2. FYYSISET TILAT JA HENKILÖKUNTA 3. PÄIVÄJÄRJESTYS 4. TOIMINTA-AJATUS 5. KIELEN KEHITTYMINEN

SISÄLLYSLUETTELO 1. VIIRIKUKON PÄIVÄKODIN SIJAINTI 2. FYYSISET TILAT JA HENKILÖKUNTA 3. PÄIVÄJÄRJESTYS 4. TOIMINTA-AJATUS 5. KIELEN KEHITTYMINEN VIIRIKUKON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2009 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. VIIRIKUKON PÄIVÄKODIN SIJAINTI 2. FYYSISET TILAT JA HENKILÖKUNTA 3. PÄIVÄJÄRJESTYS 4. TOIMINTA-AJATUS 5. KIELEN KEHITTYMINEN

Lisätiedot

Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma

Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma Toimintakulttuuri Näemme jokaisen lapsen ja hänen perhekulttuurinsa arvokkaana Kohtaamme jokaisen ihmisen siten, kuin toivoisimme itseämme kohdeltavan Toimimme

Lisätiedot

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon toiminta-ajatus Perhepäivähoito tarjoaa lapselle mahdollisuuden hoitoon, leikkiin, oppimiseen ja ystävyyssuhteisiin muiden lasten kanssa. Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Kohtelemme kaikkia lapsia ja huoltajia ystävällisesti, kuuntelemme heidän toiveitaan ja toteutamme niitä mahdollisuuksien mukaan.

Lisätiedot

Kaukajärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Kaukajärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Kaukajärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA-AJATUS LEIKKI LUOVUUS YSTÄVYYS TUNTEET TURVALLISUUS LAPSI EI LEIKI OPPIAKSEEN, MUTTA OPPII LEIKKIESSÄÄN Leikissä lapsi oppii toimimaan yhdessä

Lisätiedot

PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma

PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma SISÄLLYSLUETTELO Ryhmiksen toiminta-ajatus 1. Kasvatuspäämäärät ja tavoitteet 1.1 Arvoperusta 1.2 Hyvinvoiva lapsi 1.3 Päivähoidon

Lisätiedot

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 15.1.2015 Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Annalan päiväkoti on perustettu vuonna 1982 ja se sijaitsee omalla isolla tontillaan keskellä matalaa kerrostaloaluetta. Lähellä on avara luonto

Lisätiedot

MILLAINEN MINÄ OLEN?

MILLAINEN MINÄ OLEN? MILLAINEN MINÄ OLEN? hidas vilkas reipas voimakas tahtoinen keskitty mätön herkkä iloinen rohkea LAPSEN VALOKUVA tyytyväi nen sinnikäs utelias Toimintavuosi - omatoi minen ujo kärsiväl linen toiset huomioonott

Lisätiedot

VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA

VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA PÄIVÄKOTI MAJAKKA VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA Majakan päiväkoti on pieni kodinomainen päiväkoti Nurmijärven kirkonkylässä, Punamullantie 12. Päiväkodissamme on kaksi ryhmää: Simpukat ja Meritähdet. Henkilökunta:

Lisätiedot

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä. Tavoitteenamme on kiireetön arki. Kirjaamme sovitut asiat ryhmävasuun. Päiväkotimme tilat ovat kaikkien

Lisätiedot

Raahen kaupunki 30.3.2015 LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE

Raahen kaupunki 30.3.2015 LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE Raahen kaupunki 30.3.2015 Varhaiskasvatuspalvelut LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE Lapsen nimi Syntymäaika / 20 Hoitopaikka Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (vasu) on huoltajien

Lisätiedot

Merikotkan päiväkodin toimintasuunnitelma

Merikotkan päiväkodin toimintasuunnitelma Merikotkan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä päivittäin esim. leikin, toiminnan ja ruokailun aikaan. Pienryhmät muotoutuvat lasten kehitystason, mielenkiinnon

Lisätiedot

SIILIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

SIILIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA SIILIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA SISÄLLYS 1. Siilin päiväkoti 2. Päiväkodin tärkeät asiat 3. Lapsilähtöisyys 4. Varhaiskasvatuksen suunnittelu 5. Varhaiskasvatuksen toteuttaminen 6. Erityinen

Lisätiedot

TAHINIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

TAHINIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA TAHINIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA TAHINIEMEN PÄIVÄKOTI Päiväkotimme sijaitsee Tahiniemessä, Pieksäjärven rannalla, rauhallisella omakotialueella. Lähistöllä on uimaranta ja metsikköä,

Lisätiedot

Toiminta-ajatus. Kiireettömyys, turvallisuus, lasten osallisuus ja kasvattajan aito läsnäolo arjessa ovat päiväkodissamme tärkeitä.

Toiminta-ajatus. Kiireettömyys, turvallisuus, lasten osallisuus ja kasvattajan aito läsnäolo arjessa ovat päiväkodissamme tärkeitä. Toivion päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Toiminta-ajatus Kiireettömyys, turvallisuus, lasten osallisuus ja kasvattajan aito läsnäolo arjessa ovat päiväkodissamme tärkeitä. Päiväkodissamme toteutamme

Lisätiedot

LEHMON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LEHMON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LEHMON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Iso ja pieni on yhdessä kaksi. Kaksi voi yhdessä leikkiä. Ei tunne itseään vieraaksi. Hellyydellä voi täyttyä. Iso ylettyy helposti korkealle, pieni taas mahtuu

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimimme sallivasti ja sensitiivisesti lasten kanssa yhdessä asioita tehden. Olemme lapsille

Lisätiedot

TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 SISÄLLYS JOHDANTO 1. TAIDETASSUJEN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI 2. TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT 3. KASVATTAJA 4. TOIMINTAYMPÄRISTÖ 5. SISÄLTÖALUEET 6. ARVIOINTI JA SEURANTA

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme pohjautuu pienryhmätoimintaan sekä positiiviseen kasvatukseen. Yhdessä tekeminen ja perheiden osallisuus on meille tärkeää.

Lisätiedot

Maaselän päiväkodin. varhaiskasvatussuunnitelma

Maaselän päiväkodin. varhaiskasvatussuunnitelma Maaselän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 2. VARHAISKASVATUKSEN TOTEUTTAMINEN 2.1 Leikkiminen 2.2 Liikkuminen 2.3 Tutkiminen 2.4 Taiteellinen kokeminen, ilmaiseminen ja

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Knuutilankankaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Knuutilankankaan päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Knuutilankankaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Pyrimme avoimeen ja lämpimään yhteistyöhön Muokkaamme leikki- ja oppimistiloja yhdessä

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU Honkajoen kunta Sivistystoimi Varhaiskasvatus KIS KIS KISSANPOIKA KISSA TANSSII JÄÄLLÄ SUKAT KENGÄT KAINALOSSA HIENO PAITA PÄÄLLÄ VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU 3-5 VUOTIAAT Lapsen nimi Syntymäaika Päivähoitopaikka

Lisätiedot

Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma

Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lähtökohtanamme on lapsen yksilöllisyyden huomioiminen. Teemme tiivistä yhteistyötä vanhempien kanssa. Tavoitteenamme on avoin ja

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme pohjautuu yhdessä tekemiseen ja perheiden osallisuuteen, mm. erilaiset toimintailtapäivät sekä isän- ja äitienpäivät.

Lisätiedot

HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012

HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012 HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012 PÄIVÄKOTIMME TOIMINTA-AJATUS: tarjoamme hyvällä ammattitaidolla laadukasta varhaiskasvatusta alle 6 -vuotiaille lapsille meillä lapsella on mahdollisuus

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma

Varhaiskasvatussuunnitelma Varhaiskasvatussuunnitelma Nuolialan päiväkoti on Pirkkalan suurin, 126- paikkainen päiväkoti. Nuolialan päiväkoti sijaitsee osoitteessa Killonvainiontie 2. Toiminta päiväkodilla alkoi 2.1.2009 avoimilla

Lisätiedot

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Päiväkodissamme toteutetaan varhaiskasvatusta ja esiopetusta vahvasti leikin, liikunnan ja luovuuden kautta. Leikki ja liikunta kuuluvat päivittäin

Lisätiedot

Hyvinvointi ja liikkuminen

Hyvinvointi ja liikkuminen Hyvinvointi ja liikkuminen varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Varhaiskasvatuslaissa määritellyt tavoitteet 1) edistää jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, terveyttä

Lisätiedot

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Puhallamme yhteen hiileen ajatuksella; kaveria ei jätetä. Huolehdimme kannustavasta, innostavasta ja positiivisesta vuorovaikutuksesta.

Lisätiedot

Mustikan päiväkodin toimintasuunnitelma

Mustikan päiväkodin toimintasuunnitelma Mustikan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Kohtaamme jokaisen lapsen omana yksilönä. Arvostamme rehellisyyttä, toisten kunnioittamista ja hyviä käytöstapoja niin lasten kuin aikuistenkin

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Sisältö Yleistä Toimintakulttuuri Leikki ja monipuoliset työtavat Toiminnan arviointi ja kehittäminen Ryhmän toiminnan arviointi Yhteistyö

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma / esiopetuksen oppimissuunnitelma

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma / esiopetuksen oppimissuunnitelma Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma / esiopetuksen oppimissuunnitelma Tämä on lapsen varhaiskasvatussuunnitelma, joka sisältää esiopetuksen oppimissuunnitelman sekä mahdollisen tehostetun eli varhaisen tai

Lisätiedot

Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma

Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Opimme yhdessä ja jaamme oppimaamme, minkä pohjalta kehitämme toimintaamme ja toimintaympäristöjämme. Luomme avoimen ja kannustavan ilmapiirin,

Lisätiedot

PÄIVÄKOTI TIITIÄINEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2011

PÄIVÄKOTI TIITIÄINEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2011 PÄIVÄKOTI TIITIÄINEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2011 (Suunnitelma pohjautuu Länsi-Saimaan kuntien Seudulliseen Varhaiskasvatussuunnitelmaan (SeutuVasuun) PÄIVÄKOTI TIITIÄINEN Osoite: Kanavakuja 7,

Lisätiedot

Pyykösjärven päiväkodin toimintasuunnitelma

Pyykösjärven päiväkodin toimintasuunnitelma Pyykösjärven päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkodissamme pienryhmätoimintaa on kaikissa päivän tilanteissa ja se on suunniteltu hyvin. Tarjoamme lapsille monipuolista tekemistä,

Lisätiedot

Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Pienryhmätoiminta on päiväkodissamme toimintatapa, jota toteutamme jokaisessa ryhmässä ja kehitämme sitä jatkuvasti. Näin toimien mahdollistamme

Lisätiedot

HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Haikalan päiväkoti sijaitsee Klaukkalan pohjoisella alueella Haikalassa. Päiväkoti on perustettu 1982. Toimintakaudella 2010-2011 päiväkotimme ryhmät ovat:

Lisätiedot

HALLILAN PÄIVÄKOTI. Varhaiskasvatussuunnitelma - VASU

HALLILAN PÄIVÄKOTI. Varhaiskasvatussuunnitelma - VASU HALLILAN PÄIVÄKOTI Varhaiskasvatussuunnitelma - VASU Päiväkodissamme toimii 6 ryhmää: Nuput Pallerot Tenavat Naperot Nappulat Muksut Toiminta-ajatus Meille on tärkeää, että lapsi kokee olonsa turvalliseksi

Lisätiedot

Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma

Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma 1 Kurikka lapsen nimi Kansilehteen lapsen oma piirros Lapsen ajatuksia ja odotuksia esiopetuksesta (vanhemmat keskustelevat kotona lapsen kanssa ja kirjaavat) 2 Eskarissa

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma 2012-2013

Varhaiskasvatussuunnitelma 2012-2013 Nuppusten Varhaiskasvatussuunnitelma 2012-2013 SISÄLLYSLUETTELO 1. NUPPUSTEN RYHMÄKUVAILU 2. NUPPUSTEN TOIMINTA-AJATUS 3. VARHAISKASVATUSYMPÄRISTÖ 4. KIELELLINEN KEHITYS JA KIELEN MERKITYS VARHAISKASVATUKSESSA

Lisätiedot

RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI TILHI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI TILHI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1 PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI TILHI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 SISÄLTÖ Tilhin toiminta-ajatus 1 Kasvatuspäämäärät ja -tavoitteet 1.1. Tärkeät asiat 1.2. Hyvinvoiva lapsi 1.3. Päivähoidon

Lisätiedot

METSOLAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

METSOLAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA METSOLAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011 1 Sisällysluettelo Metsolan päiväkoti......3 Toiminta-ajatus...4 Lapsikäsitys...4 Arvopohja...4 Toiminnan toteuttaminen..5 Ohjattu toiminta.6 Erityinen

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma Toimintasuunnitelmassa kuvaamme, miten varhaiskasvatusta käytännössä pedagogisesti toteutetaan Meripirtissä.

Lisätiedot

MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS

MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS Tarjotaan lapsille perhepäivähoitoa kodinomaisessa ja turvallisessa ympäristössä. Laadukkaan hoidon ja kasvatuksen tavoitteena on onnellinen

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JYRÄNGÖN VARHAISKASVATUSALUE 12.6.2015

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JYRÄNGÖN VARHAISKASVATUSALUE 12.6.2015 VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JYRÄNGÖN VARHAISKASVATUSALUE 12.6.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. Toimintaympäristö 2. Toiminta-ajatus ja arvot 3. Tavoitteet 4. Oppimisympäristö 5. Toiminnan perusta 6. Toiminta lapsen

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916 VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916 Tuohisissa työskentelevät lastentarhanopettajat Piiti Elo ja Riitta Riekkinen, lastenhoitaja Helena

Lisätiedot

KULTARANNAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA eli VASU

KULTARANNAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA eli VASU KULTARANNAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA eli VASU 1 Kädentaidot ja tehtävät pelit, laulut ja ystävät ulkoiluhetket ja metsäretket leikki, satuilu ja syli läheisyys käy kaiken yli. Päiväkodin yhteystiedot:

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO

LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO LAPUAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAN SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistietoa varhaiskasvatussuunnitelmasta 2. Taustaa varhaiskasvatussuunnitelmalle 2.1 Varhaiskasvatuksen sisältöä ohjaavat

Lisätiedot

Laululinnun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Laululinnun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Laululinnun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Toimintakulttuuri Näemme lapsen ja hänen perhekulttuurinsa arvokkaana Kohtaamme jokaisen lapsen ja aikuisen siten, kuin toivoisimme itseämme kohdeltavan

Lisätiedot

SYRJÄKYLÄN SYLVIT VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

SYRJÄKYLÄN SYLVIT VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA PERHEPÄIVÄHOITO SYRJÄKYLÄN SYLVIT VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA SYLI, HALI, HUUMORI, RAVINTO, RAJAT JA RAKKAUS; SIINÄ TARJOOMAMME PAKKAUS SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO ARVOT KASVATUSPÄÄMÄÄRÄT

Lisätiedot

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Me toteutamme päiväkodissamme suunnitelmallista ja joustavaa työotetta. Huolehdimme sekä fyysisestä että psyykkisestä turvallisuudesta.

Lisätiedot

SEPÄN RYHMÄKODIN VARHAIKASVATUSUUNNITELMA 2006-2007 KESKUSTAN PALVELUALUE PYYNIKIN TIIMI

SEPÄN RYHMÄKODIN VARHAIKASVATUSUUNNITELMA 2006-2007 KESKUSTAN PALVELUALUE PYYNIKIN TIIMI SEPÄN RYHMÄKODIN VARHAIKASVATUSUUNNITELMA 2006-2007 KESKUSTAN PALVELUALUE PYYNIKIN TIIMI SISÄLLYSLUETTELO 1. PERHEPÄIVÄHOIDON TOIMINTA-AJATUS 2. ARVOT 3. KASVATUS, OPPIMINEN, TOIMINTA- JA OPPIMISYMPÄRISTÖ

Lisätiedot

PERHEPÄIVÄHOIDON TOTEUTTAMINEN

PERHEPÄIVÄHOIDON TOTEUTTAMINEN - laadittu keväällä 2009, päivitetty 2012 PERHEPÄIVÄHOIDON TOTEUTTAMINEN Perhepäivähoito on kodinomainen päivähoitomuoto, jossa toimitaan ammatillisesti ja tavoitteellisesti yhdessä sovittujen periaatteiden

Lisätiedot

Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma

Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma Metsäniityn päiväkodissa toimii 3-5-vuotiaiden ryhmä Peilivuori ja 1-4 vuotiaiden ryhmä Salasaari. Molemmissa ryhmissä toimitaan montessoripedagogiikan

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Pienryhmätoiminta on päiväkodissamme toimintatapa, jota toteutamme jokaisessa ryhmässä ja kehitämme

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Muistamme kaikissa päivän hetkissä, että aikuinen on vuorovaikutuksen mallina. Toimimme sallivasti

Lisätiedot

Riekonmarjan päiväkodin toimintasuunnitelma

Riekonmarjan päiväkodin toimintasuunnitelma Riekonmarjan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Päiväkotimme toiminnassa korostuu se, että olemme aidosti läsnä ja lapsia varten. Havainnoimme ja kuuntelemme heitä ja vastaamme

Lisätiedot

Vekara-ahon päiväkodin toimintasuunnitelma

Vekara-ahon päiväkodin toimintasuunnitelma Vekara-ahon päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Touhuamme paljon erilaisissa pienryhmissä. Teemme koko talon yhteisiä, laajempia projekteja ja tapahtumia. Näitä ovat esimerkiksi

Lisätiedot

Keskustan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Keskustan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Keskustan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 2 Keskustan päiväkodin esittely: Osoite: Kaivokatu 9, 21100 Naantali ( Kaivonkulma) Puh: (02) 434 5245 Mannerheiminkatu 14, 21100 Naantali ( Raatihuone,

Lisätiedot

Etelä- ja Pohjois-Nokian perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 1

Etelä- ja Pohjois-Nokian perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 1 Etelä- ja Pohjois-Nokian perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 1 SISÄLLYSLUETTELO 2. Sisällysluettelo 3. Prosessi 4. Toiminta-ajatus 5. Arvot 6. Lapsilähtöisyys 7. Oppimisympäristö 8. Leikkiminen

Lisätiedot

Kiiminkijoen päiväkodin toimintasuunnitelma

Kiiminkijoen päiväkodin toimintasuunnitelma Kiiminkijoen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Yhteiset tilat koulun kanssa mahdollistavat sen, että tilat ja henkilöstö tulevat tutuiksi lapsille jo päiväkotiaikana. Tämä helpottaa

Lisätiedot

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme perustuu hyvään vuorovaikutus- ja luottamussuhteen luomiselle lapsen ja aikuisen välille. Aikuisina

Lisätiedot

KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010

KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010 KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010 KETTUKALLION PÄIVÄKOTI Kettukallion päiväkoti on perustettu vuonna 1992. Päiväkoti sijaitsee Heinolan Kirkonkylässä luonnon läheisyydessä, upeiden

Lisätiedot

Vy Liinakko-Loimi-Varhela. Toimintasuunnitelma

Vy Liinakko-Loimi-Varhela. Toimintasuunnitelma Vy Liinakko-Loimi-Varhela Toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintasuunnitelmassamme kuvataan, miten varhaiskasvatusta yksikössämme Liinakko-Loimi-Varhela pedagogisesti käytännössä toteutetaan. Toimintasuunnitelma

Lisätiedot

Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma

Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma Toiminta-ajatus Lasten osallisuus Vanhempien osallisuus Varhaiskasvatuksen suunnittelu Leikki Liikunta Luonto Ilmaisu Mediakasvatus Kieli ja kulttuuri

Lisätiedot

Päiväkoti Saarenhelmi

Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi sijaitsee Saarenkylässä kauniilla paikalla Kemijoen rannalla. Läheiset puistot ja talvella jää tarjoavat mahdollisuuden

Lisätiedot

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Me toteutamme päiväkodissamme suunnitelmallista ja joustavaa työotetta. Huolehdimme sekä fyysisestä että psyykkisestä turvallisuudesta.

Lisätiedot

Raahen kaupunki

Raahen kaupunki 1 Raahen kaupunki 30.3.2015 Varhaiskasvatuspalvelut Salassa pidettävä LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen nimi Syntymäaika / 20 Hoitopaikka Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (vasu) on huoltajien

Lisätiedot

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma 2019-2020 Toimintakulttuuri Joustavassa pienryhmätoiminnassamme lapset saavat leikkiä ja oppia rauhallisessa ja kiireettömässä ilmapiirissä. Tällöin jää aikaa huomioida

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Värtön päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Värtön päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Värtön päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme keskeinen tekijä on toistemme arvostaminen. Annamme lapsille leikkitilaa

Lisätiedot

Ulvilan varhaiskasvatuksen laatukysely vastaukset

Ulvilan varhaiskasvatuksen laatukysely vastaukset Ulvilan varhaiskasvatuksen laatukysely 2016 vastaukset Lapseni hoitopaikka (Kaikki) 1. Lapseni ikä on Lapseni hoitopaikka (Kaikki) 2. Lapseni on Palvelut ja tiedottaminen (Kaikki) 1. Olen saanut riittävästi

Lisätiedot

PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU

PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU SISÄLLYSLUETTELO 1. TOIMINTA-AJATUS 2. ARVOT 3. TOIMIVA KASVATTAJAYHTEISÖ 4. VARHAISKASVATUSYMPÄRISTÖ 5. OPPIMISEN ILO 6. KIELEN JA VUOROVAIKUTUKSEN

Lisätiedot

Havusten varhaiskasvatussuunnitelma

Havusten varhaiskasvatussuunnitelma Havusten varhaiskasvatussuunnitelma 2010 2011 Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 SAARENKYLÄ Havusten ryhmän puh. 050 5710814 Puh.klo16.30 jälk. 040 5197574 Tervetuloa Havusiin! Havuset on tällä hetkellä

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1 Lapsen nimi: Pvm: Keskusteluun osallistujat: LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen vasun tekeminen perustuu varhaiskasvatuslakiin. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Koskelan päiväkodin toimintasuunnitelma

Koskelan päiväkodin toimintasuunnitelma Koskelan päiväkodin toimintasuunnitelma 2019-2020 Toimintakulttuuri Yhdessä keskustellen luomme avoimen ja vuorovaikutuksellisen ilmapiirin lasten, vanhempien ja työntekijöiden välille. Toimintakulttuurimme

Lisätiedot

KONTIOLAHDEN KUNNAN. Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

KONTIOLAHDEN KUNNAN. Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma KONTIOLAHDEN KUNNAN Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Onttolan päiväkodin henkilökunta: Touhula (3-5 v.) 040 5781151 Päiväkodinjohtaja Mervi Ignatius Lastentarhanopettaja Mirja Torniainen

Lisätiedot

METSÄRINTEEN VARHAISKASVATUSYKSIKÖN VARHAISKASVATUS- JA ESIOPETUSSUUNNITELMA

METSÄRINTEEN VARHAISKASVATUSYKSIKÖN VARHAISKASVATUS- JA ESIOPETUSSUUNNITELMA METSÄRINTEEN VARHAISKASVATUSYKSIKÖN VARHAISKASVATUS- JA ESIOPETUSSUUNNITELMA Lasta ei kasvateta siksi, että hän olisi mahdollisimman mukava ja vaivaton meille, vaan siksi, että hän terveenä ja väkevänä

Lisätiedot

Kuusjoen päiväkodin kehkeytyvä varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016

Kuusjoen päiväkodin kehkeytyvä varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016 1 Kuusjoen päiväkodin kehkeytyvä varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016 2 Kuusjoen päiväkoti Kuusjoen päiväkoti on perustettu vuonna 2010. Päiväkoti sijaitsee Kuusjoen koulun yhteydessä Salon Kuusjoella

Lisätiedot

Aamu- ja välipalat valmistetaan päiväkodissa, mutta lounasateria tuodaan Meri-Lapin Kuntapalvelun ravintokeskus Merestä.

Aamu- ja välipalat valmistetaan päiväkodissa, mutta lounasateria tuodaan Meri-Lapin Kuntapalvelun ravintokeskus Merestä. 1 MÖYLYNLEHDON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1. Möylynlehdon päiväkoti Möylynlehdon päiväkoti on perustettu vuonna 1977. Sen pinta-ala on 294 m 2 ja tiloissa toimii tällä hetkellä kaksi lapsiryhmää;

Lisätiedot

RYHMÄVASU = LAPSIRYHMÄN TOIMINNAN SUUNNITTELU

RYHMÄVASU = LAPSIRYHMÄN TOIMINNAN SUUNNITTELU RYHMÄVASU = LAPSIRYHMÄN TOIMINNAN SUUNNITTELU 2016-2017 Liite 1 Toimintasuunnitelma suunnittelu pohjautuu lasten ja vanhempien osallisuuden mahdollistamiseen (aloitus- ja vasukeskustelut on käyty ennen

Lisätiedot

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lapsen aito ja sensitiivinen kohtaaminen on toimintamme keskiössä. Vuorovaikutuksemme lasten kanssa on lämmintä ja lasta arvostavaa.

Lisätiedot

Pikku-Vesaisen päiväkodin toimintasuunnitelma

Pikku-Vesaisen päiväkodin toimintasuunnitelma Pikku-Vesaisen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkodissamme jatkettu aukiolo joustaa perheiden erilaisten hoidontarpeiden mukaan. Tällöin myös sisarukset saavat toimia samassa

Lisätiedot

Suomusjärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Suomusjärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Suomusjärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Suomusjärven päiväkoti on pieni yksikkö maaseudun rauhassa, jossa lapsi saa olla lapsi. Pienessä yksikössä muodostuu helposti läheinen ja lämmin vuorovaikutus

Lisätiedot

Herukan päiväkodin toimintasuunnitelma

Herukan päiväkodin toimintasuunnitelma Herukan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkodissamme tunnustetaan leikin merkitys lapsen hyvinvoinnille ja uusien asioiden oppimiselle. Pienryhmässä on turvallinen ilmapiiri,

Lisätiedot

JOHDANTO PIKIRUUKIN PÄIVÄKODIN VASUUN

JOHDANTO PIKIRUUKIN PÄIVÄKODIN VASUUN JOHDANTO PIKIRUUKIN PÄIVÄKODIN VASUUN Pikiruukin päiväkodin toiminnan suunnittelu ja toteuttaminen perustuu Kokkolan päivähoidon yhteiseen varhaiskasvatussuunnitelmaan ja sitoudumme noudattamaan sitä.

Lisätiedot

RYHMIS PEUKALOISEN VASU

RYHMIS PEUKALOISEN VASU RYHMIS PEUKALOISEN VASU Ryhmis Peukaloinen 01.01.2014 Karjalanharjuntie 3 R 56 50100 Mikkeli 015-177 002/ 044 794 5329 peukaloinenrpphk@mikkeli.fi Yksikön esittely Peukaloisessa hoidossa 12 lasta, joiden

Lisätiedot

KASVATUS- KUMPPANUUS VIIALAN ARKI VIIALAN ARKI

KASVATUS- KUMPPANUUS VIIALAN ARKI VIIALAN ARKI VASU TAVOITTEET Tasapainoinen, tyytyväinen ja hyvinvoiva lapsi Lapsen tulee tuntea, että hänestä välitetään Haluamme välittää lapselle tunteen, että maailma on hyvä ja siihen uskaltaa kasvaa VIHREÄ LIPPU

Lisätiedot

SISÄLLYS. Kasvatuskumppanuus... 6. Peltosirkun päiväkoti... 3 Toimintaa ohjaavat arvot... 4 Lapsen kunnioitus... 4 Turvallisuus...

SISÄLLYS. Kasvatuskumppanuus... 6. Peltosirkun päiväkoti... 3 Toimintaa ohjaavat arvot... 4 Lapsen kunnioitus... 4 Turvallisuus... 1 2 SISÄLLYS Peltosirkun päiväkoti... 3 Toimintaa ohjaavat arvot... 4 Lapsen kunnioitus... 4 Turvallisuus... 5 Kasvatuskumppanuus... 6 Yhteistyö... 7 Kiusaamisen ehkäisy... 8 Varhainen puuttuminen... 9

Lisätiedot

KATAJALAAKSON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012

KATAJALAAKSON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012 KATAJALAAKSON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012 Katajalaakson päiväkoti - päiväkotimme sijaitsee Katajalaaksossa rauhallisessa ympäristössä - päiväkodissamme on 96 hoitopaikkaa viidessä eri ryhmässä:

Lisätiedot