Rami Aarikka toimitusjohtaja Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy Valtakunnallisen Yrittäjäpalkinnon 2010 saaja

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Rami Aarikka toimitusjohtaja Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy Valtakunnallisen Yrittäjäpalkinnon 2010 saaja"

Transkriptio

1

2

3

4 Kun vakuutukset ovat Lähivakuutuksessa, ei pikku murheet paina. Arvostamme suuresti paikallisuutta sekä henkilökohtaista palvelua. Siksi me laitilalaisina lähijuoman tuottajina olemme vakuuttaneet tehtaamme toiminnan Lähivakuutuksessa. Myös henkilökohtaiset vakuutukseni ovat Lähivakuutuksen luotettavan aurinkoisessa hoidossa. Rami Aarikka toimitusjohtaja Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy Valtakunnallisen Yrittäjäpalkinnon 2010 saaja *EPSI Rating asiakastyytyväisyystutkimus: Suomen vahinkovakuutusyhtiöt 2009 ja 2010 (Yritysasiakkaat) Kumppaninamme yritysasiakkaiden lakisääteisissä työeläkevakuutuksissa toimii Eläke-Fennia. Otamme sen henkilökohtaisesti.

5

6

7 yö musiikkiviennin parissa on kaukana boheemista rock-elämästä. Yleensä ottaen kaikkien muusikoiden suhtautuminen on tosi määrätietoista ja kunnianhimoista, jos musiikkia haluaa tehdä ammatikseen, sanoo maabrändivaltuuskunnan jäsen ja Music Export Finlandin toiminnanjohtaja Paulina Ahokas. uusia käyttötapoja naapuruston lastenhoidon merkeissä, antanut lapseni mummalle virkkausoppia, kertonut ulkomaalaisille suomalaisesta tasa-arvosta. Lisäksi pyrin olemaan osallistuvampi ja kuuntelevampi johtaja sekä saarnaan puoliammattilaisena pulloveden käyttämisen lopettamisen puolesta. Iloinen olen myös siitä, että saan vahvistaa työkseni Suomen kansainvälistä tunnettuutta sekä kiinnostavuutta. Toimivaa, vastuullista, tasa-arvoista sekä turvallista yhteiskuntaa, jossa ihmiset panostavat korkeaan, laajapohjaiseen koulutukseen sekä kulttuuritarjontaan ja saavat nauttia poikkeuksellisen puhtaasta luonnosta. Komppaan siis lähes täysin maabrändityöryhmän loppuraporttia! Olen ilokseni huomannut, että monet niistä ovat jo ihan täydessä lennossa, kuten panostukset vedenpuhdistusteknologiaan. Useat ehdotukset ovat hyvällä alulla. Ihan tarkkaa tietoa kaikkien ehdotusten käyttöönotosta on mahdotonta saada, sillä useita niistä toteuttavat yksittäiset kansalaiset omassa päivittäisessä elämässään, mutta olennaisinta on saada mahdollisimman moni suomalainen tutustumaan raporttiin ja sen kautta kiinnostumaan siitä, että Suomi on parempi paikka olla, asua, työskennellä. Itse olen ottanut koppia kymmenistä tehtävistä: henkilökohtaisella tasolla en heittänyt tuolia pois vaan korjautin sen, osallistuin talkoisiin paikallisessa lastentapahtumassa, olen keksinyt kirjastolle Näen suurimpina haasteina huoltosuhteen sekä siihen liittyvän väestön hyvinvoinnin ja työmotivaation. Kansainvälisen talouden ja Suomen vientirakenteen murroksen aiheuttamat haasteet odottavat myös tekijöitä. Ahokas korostaa, että samalla ympäristö- ja työllisyyskysymykset ja nuorten syrjäytymisen estäminen tuovat omat haasteensa. Ilokseni edustamani sektori, musiikkiteollisuus sekä luova alat ja kulttuurisektori tarjoavat erittäin toimivia, selkeitä tuloksia tuovia ratkaisuja näihin kaikkiin. Ahokas muistuttaa Ilkka Taipaleen muutama vuosi sitten toimittamasta kirjasta 100 sosiaalista innovaatiota Suomesta. Hänestä näistä innovaatioista ainakin 30 voisi tuotteistaa vientituotteeksi. Henkilökohtaisesti minua kiinnostavat suomalainen kokouskäytäntö, kirjastolaitos ja tasa-arvoon liittyvät asiat. Kiintiöistä, vanhempainvapaista ja koulutukseen liittyvistä asioista saisi hyviä vientituotteita. Monistamisen soisin muun muassa äitiyspaikkauksille ja kouluaterioille.

8 Minun Suomeni on entistä kommunikoivampi, positiivisempi ja vastuullisempi sekä ympäristön että talouden kysymyksissä. Sitä kautta Suomi on parempi paikka kaikille kansalaisille. Kasvu, työskentelymme yhteiskunnallinen vaikutus ja viennintekijöistä, eli alan ihmisistä löytyvä energia, intohimo ja sitoutuminen. Olen poikkeuksellisen onnekkaassa asemassa saadessani työskennellä tehtävässä, joka tuo menestystä suomalaisille musiikkisektorilla työskenteleville ja sitä kautta sosiaalista ja taloudellista hyvää sekä tunnettuutta koko Suomelle ja suomalaisille. Yksittäisiä onnistumisen ja onnen hetkiä on useita ja niiden avulla jaksaa myös kovan työn, jota tämä kaikki edellyttää. Näistä voi mainita onnistumiset suomalaiselle musiikille uusilla ja erittäin haastavilla Kiinan markkinoilla sekä teosmyynnin ja erilaisten uusien palvelu- ja välittäjäportaan yritysten syntymisen, jotka ovat uusia musiikkivientisektoreita. Hän nostaa esiin myös onnistuneet hankkeet ja kampanjat Japanissa sekä pohjoismaisen musiikkivientikentän yhdistyminen yhden hankkeen ja työskentelyn alle. Lisäksi iloitsen viime vuonna käynnistetystä Musiikkiviennin Naistenklinikka -prosessista, mikä parantaa naisten menestymisen edellytyksiä, Paulina Ahokas sanoo.

9 iisitoista vuotta Pariisissa, Tokiossa, Soulissa, Sydneyssä, Edinburghissa ja Lontoossa muun muassa Nordean brändäystä suunnitellut graafikko oli uuden edessä palattuaan Suomeen. Perheeseen syntyi pieni keskostytär ja äiti ihmetteli sairaalassa, kuka kumma suunnittelee vauvojen vaatteet, joissa paksut saumat ja niskalaput painavat vauvan herkkää ihoa. Vauva syntyi kaksi kuukautta etuajassa, joten Nina Ignatiuksen äitiyteen valmistuminen jäi kesken. Toisaalta ei hänellä myöskään ollut minkäänlaista vaatetusalan kokemusta, mutta ideoita sitäkin enemmän. Ostin pyyhkeitä, joissa oli puolet bambua. Ne olivat silkin pehmeitä. Yritysidea oli valmis. Beibamboo on yhtä kuin bambukuituiset vauvan vaatteet, joissa saumat ja niskalaput ovat päällipuolella ja oivallisilla lisäpaloilla ja -käännöksillä vaatteen pitoaikaa nopeasti kasvavilla vauvoilla voi pidentää. Beibamboo-vaatteita voi ostaa tai vuokrata. Vuokra on yksi euro per viikko ja vaate. Beibamboo Oy:n vaatteiden syntytaival kulkee Orivedeltä Helsingin ja Toijalan kautta Tampereelle. Orneule valmistaa kermanvärisen bambupuuvillakankaan Orivedellä, ja Nina Ignatius suunnittelee vaatteet Helsingissä. Marja Siltala tekee kaavat Toijalassa ja Pirkko Niemi ompelee sisältäpäin sileästä peitesaumasta mallisuojatut vaatteet Tampereella. Vaatevuokraamo idea syntyi sekin käytännöllisistä syistä. Vauvat kasvavat vauhdilla ja hyväkuntoiset vaatteet jäävät oitis pieniksi. Vaatteita tarvitaan paljon. Ostat kuinka hyvälaatuisia vauvanvaatteita tahansa, ne käyvät vauvan kasvaessa muutaman käyttökerran jälkeen pieneksi. Mietin, miten tämän vauvanvaateongelman voisi ratkaista. Siitä syntyi vuokrausidea, Nina Ignatius sanoo. Kaikki Beibamboo-vauvanvaatteet ovat kerman värisiä, joten ne käyvät yhtä hyvin tytöille kuin pojille. Kaikki materiaalit ja osat ovat ÖkoTex100 sertifioituja ja vaatteilla on Avainlippu. Nina Ignatius löysi Tammisaaresta pesulan, joka käyttää uusissa laitteissaan ekologista pesuainetta ja niin Beibamboo-vuokravaatteet tulevat seuraavalle käyttäjälle puhtaina ja desinfioituna. Silkinpehmeä bambukuitu on jo sinänsä antibakteerinen ja imee kosteutta paljon enemmän kuin puuvilla. Nina Ignatius on suunnitellut myös keskosille bodyn, jossa on kokonaan aukeavat hihat piuhoja varten. Kaikkien bodyjen haarassa on tuplarivinapitus, jolloin bodyyn saa noin neljä senttiä lisää pituutta. Bodyissä on myös tumpuiksi kääntyvät hihat, joten vauva ei voi heiluttaa tumppuja pois käsistään. Mallistoon on tullut myös keskoselle tarkoitettu myssy, jossa on vain yksi sauma ulkopuolella otsan puolella. Nina on löytänyt yhteistyökumppaniksi Suomen Neonataalihoitajista Aino Ezeonodon, joka on ollut ideoimassa vastasyntyneen myssyä. Hän on välittänyt Beibamboo-mallistoa kaikkiin Suomen keskoshoitoloihin. Verkkokaupassa on ollut kuhinaa. Englanninkielisillä sivuilla kauppaa on tehty Britanniasta, Ranskasta, Venäjältä ja USA:sta. Beibamboo-vauvanvaatteita voi käydä ihastelemassa Lapsimessuilla Helsingin Messukeskuksessa

10

11 arismaattinen Pertti Palmroth on luonut nimeään kantavan brändin ja saanut vuosikymmenien varrella uskollisen asiakaskunnan niin kotimaassa kuin maailmallakin. Hänen suunnittelemissaan kengissä ovat kävelleet Miss Universum Armi Kuusela, Ruotsin kuningatar Silvia ja presidentti Tarja Halonen, jotka ovat ottaneet kunnia-asiakseen suosia suomalaisia valmistajia. Vienti kasvoi viime vuonna lähes 20 prosenttia ja tänä vuonna kasvu tulee olemaan paljon suurempi. Meillä tulee olemaan kaikkien aikojen paras myynti sitten 80-luvun takaisten huippuvuosien, uskoo maailman kenkämessuilla sukkuloiva Hannele Palmroth, 66. Palmrothien suurin haaste on ollut matkustaa 11 suuren kenkälaukun kanssa. Olimme matkalla Kanadasta New Yorkiin, kun lentovirkailija ilmoitti, että laukkumme otetaan säilöön ja ne toimitetaan huolitsijan kautta rahtina perille. Pyysimme laukut takaisin ja toisessa terminaalissa amerikkalaisen lentoyhtiön virkailija toivotti meidät laukkuinemme tervetulleeksi lennolle. Laukuissa on vasemman jalan mallikenkiä, kaikki kokoa 4. Tullille pitää esittää pro forma, että matkatavarat ovat puolikkaita näytteitä, joilla ei ole arvoa ja palaavat matkaajan mukana Suomeen. Silti tulli on epäillyt jonkun tuovan Suomesta myöhemmin toiset 11 laukullista oikean jalan kenkiä! Olemme lähes 150 kertaa matkustaneet New Yorkiin vuodesta 1966 alkaen, mutta käyttäydymme kuin ensikertalaiset tullin edessä. Pertti Palmrothin isä Pentti Palmroth perusti Pirkkalaan kenkätehtaan Sattuma ohjasi nuoren pankkineidin Hannelen Paasosen kenkädynastiaan vientisihteerin äitiyslomittajaksi. Hakijalta edellytettiin kielitaitoa, mahdollisuutta matkustaa ulkomaille ja kengän numeroa 4. Hannele valittiin 200 hakijan joukosta, vaikka kengän numero oli 3,5!

12 28 prosentin tullin vuoksi Pentti Palmroth osti 1967 Hollannista kenkätehtaan, jossa valmistettiin kenkiä ja saappaita Manner- Euroopan markkinoille 1980-luvulle saakka. Hannele olikin pian töissä Hollannissa. Lähdin 1971 ensimmäistä kertaa Düsseldorfin kenkämessujen jälkeen myymään kenkiä Saksaan. Vuokrasin kuplavolkkarin ja juuri ajokortin saaneen varmuudella köröttelin rekkojen välissä, koska kenkiä täynnä ollut auto ei kiihtynyt ohituksiin. Jännitystä lisäsi ajatus siitä, että auto alkaa keittää. Hollanti oli Hannelen kotimaa 20 vuotta. Siellä syntyivät pariskunnan lapset Mikko ja Petrina. Pienten lasten äidillä oli harrastuksena lentokenttien lähtöporteille juokseminen. Joskus aika oli niin täpärällä, että Hannele pyysi maailman suurimpiin kuuluvan Amsterdamin Shipholin lentokentän poliisia viemään auton parkkihalliin ja avaimet Finnairin tiskille. Peräänantamattomuuden karjalaisilta vanhemmiltaan perinyt Hannele puhuu hollantia, saksaa, englantia, ruotsia ja vähän ranskaa. Ei kieliä tarvitse hallita täydellisesti, ilmeistä ja katseistakin selviää paljon. Hannele Palmroth on ollut mukana presidentti Tarja Halosen ja ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrysen delegaatiossa Kiovassa ja ministeri Väyrysen mukana Kiinassa. Presidentti- ja ministerivetoisilla matkoilla ovet näyttävät aukeavan ja Finpron paikallisedustajien apu on ollut loistavaa. Shenzhenissä uuteen ja vilkkaaseen ostoskeskukseen muiden maailman merkkien rinnalle haluttiin Pertti Palmrothin myymälä. Suurin osa ostoskeskuksen tavaravalikoimasta tulee Kiinan ulkopuolelta ja siksi se oli saanut heti suuren suosion kiinalaisten keskuudessa. Kiinalaiset haluavat ostaa Suomesta. Myös japanilainen Isetan tavaratalo Shanghaissa halusi Pertti Palmroth shop in shopin. Ongelmamme on, miten rahoitamme tämän kysyntäpotentiaalin. Matkoilla kehittyy päättäväisyys siihen, mitä tahtoo. Samalla silmä oppii näkemään vaatetuksesta, sisustuksesta ja koruista, mihin suuntaan ollaan menossa näytteilleasettajan joukossa messuosaston pitää olla erinomaisella paikalla ja oikeassa hallissa. Elinehto on tavata asiakkaita 40 maasta Australiasta Islantiin ja saada tilauskirjat täyteen. Milanon messumatkalta saattaa hyvinkin kertyä tilauksia miljoonan euron arvosta. Jos japanilainen asiakas haluaa tavata Hannele Palmrothin Milanossa, pistetään kenkälaukut koneeseen ja menoksi. Monta vuotta Milanossa kauppaa tehnyt Hannele oppi vasta muutaman vuoden jälkeen ymmärtämään japanilaisten ostotapaa. Alussa on kohteliaisuuksia ja lopussa ystävällisyyttä ja huumoria. Venäläiset ovat huumorintajuisia ja lämpimiä. Heidän kanssaan välit ovat niin hyvät, että ne kestävät pienet virheetkin. Hollannissa puhutaan ensin puoli tuntia perheasioita ja vasta sitten tehdään tilauksia. Messumatkoilla Pertin lisäksi mukana ovat olleet useasti toimitusjohtajana työskentelevä poika Mikko, 38, tai myymäläketjuista vastaava tytär Petrina, 28. Molemmat ovat pienestä asti sukeltaneet kenkien maailmaan vanhempiensa mukana.

13 Isona meistä kaikista tulee eläkeläisiä.

14 uotsalaisen Cloettan ja suomalaisen Fazerin yhteinen makeisyritys purettiin pari vuotta sitten ja kummatkin tekevät taas suklaata omissa kotimaissaan. Leipä- ja leipomopuolella Fazer kuitenkin on vahva toimija niin Venäjällä kuin Ruotsissakin: molemmissa maissa sillä on viisi leipomoa ja työntekijöitä Venäjällä noin ja Ruotsissa noin Lisäksi Fazer työllistää leipomoalalla noin henkeä Baltian maissa. Loput konsernin työntekijästä ovat Suomessa. Leipäpuolella Fazerin kaltainen sukuyritys voi olla hyvinkin merkittävä tekijä, sillä leipä on aina paikallinen tuote ja sopii siksi meille johtamismielessä hyvin. Täällä kotimaassa vuosi 2010 oli Fazerille erittäin hyvä suklaavuosi, mutta meidän on vaikea haastaa ja lähteä vientimarkkinoille kilpailemaan suklaajättien kanssa, Slotte myöntää. Kuluttajien suklaamieltymykset ovat usein myös hyvin kansallisia ja jo tavallaan äidinmaidossa omaksuttuja. Maailmalla suomalainen kaipaa Fazerin Sinistä, mutta samalla tavalla ruotsalainen ikävöi Marabouta, tanskalainen Tomsia ja norjalainen Freiaa, Slotte pohtii. Ruotsissakaan yhteisyritys suklaavalmistaja Cloettan kanssa ei taloudellisesti epäonnistunut. Yritys teki hyvää tulosta ja kehittyi ihan hyvin, kukaan omistajista ei kärsinyt arvon menetystä, pikemminkin päinvastoin. Mutta yhteinen näkemys yhtiön kehittämisestä omistajien välillä puuttui, ja siksi Fazerin Sinisen osuus tuli takaisin Suomeen. Mutta luovuttanut Fazer ei makeispuolellakaan ole. Pitää vain löytää maailmalta markkinarakoja, joita ei ole vielä täytetty ja joista muut eivät ole kiinnostuneita, mutta joihin meidän tuotteet sopivat ja menevät. Yksi tällainen niin laadullisesti kuin brändäysmielessäkin erittäin hyvä tuote on Geisha-suklaa, Slotte sanoo. Näitä täyttämättömiä markkinarakoja, eli nischejä, voi Slotten mukaan löytyä vaikkapa Kiinasta, jossa vielä toistaiseksi syödään vähän suklaata. Fazerin makeiset ovat Avainlippu-tuotteita. Tutkimusten mukaan kaikki tietävät, että kaikki leivät ja suklaat, joita me Suo-

15 messa myymme valmistetaan myös täällä kotimaassa. Tuntuu, että Avainlipun merkitys on taas kasvamassa. EU:hun menon huumassa aikoinaan tahtoi unohtua oman työllistävän teollisuuden merkitys, Slotte sanoo. Hän kaipaakin paukkuja kotimaisuuden ja lähituotannon markkinointiin. On meidän kaikkien etu, että Suomen koko maaseutu pysyy elävänä ja maa asutettuna. Fazerilla on kahdeksan leipomoa tasaisesti välillä Helsinki Oulu. Lisäksi Fazerilla on lähes 30 lähileipomoa myymälöissä eri puolilla Suomea. Kuljetuslogistisesti strategiamme on erittäin hyvä myös ympäristöasioita ajatellen. Kuvitellaan, että vain pieni on kaunista ja iso teollisuus pahasta. Avainlippu-tunnusta tarvitaan kommunikoimaan kuluttajille, että meidänkin leipiin ruis tulee paikallista tuottajilta ja että mylly on Päijät-Hämeessäkin ihan siinä vieressä, Lahdessa, missä myös leipomo sijaitsee. Me tarvitsemme pienempiä paikallisleipomoita täydentämään suurta kokonaisuuttamme, Slotte sanoo. Vaikka Fazer Venäjällä ja Ruotsissa panostaakin paikalliseen henkilökuntaan, johtoon, osaamiseen ja maan omiin makuperinteisiin, niin Suomesta löytyy esimerkiksi ruisleivän tekemiseen osaamista ja teknologiaa, jota voidaan hyödyntää maailmallakin. Venäjällä esimerkiksi Hlebnyi Dom on paikallinen ja erittäin arvostettu leipätuote, jonka brändin ympärille toimintamme rakentuu vahvasti. Mutta kun selvästi pystymme kalliimman hintaluokan tuotteissa ylittämään kuluttajien vaatimukset, laitamme niihin oman Fazer-tuotemerkkimme. Hyvä esimerkki tällaisesta premiumtuotteesta on Fazerin marjapiirakka. Slotte sanookin, että brändiosaaminen on Fazerin henkivakuutus. Ruotsissa Fazer-brändi yhdistetään leivässä paitsi herkullisuuteen, myös erittäin vahvasti terveyteen. Siksi olemmekin siellä ruisleivän selkeä ykkönen. Vaikka Fazer aloittikin jo 1990-luvulla sukukonsernin kolmannen polven yrittäjän, Peter Fazerin, johdolla kansainvälistymisen, niin jatkossakin se on suomalainen yritys. Tietysti yrityksen täytyy kasvaa ja hakea markkinoita maailmalta. Mutta suomalaisuus on meille erittäin tärkeää ja on itsestäänselvyys, ettei Fazer voi mihinkään lähteä Suomesta. Täällä on geenimme ja DNA:mme, Slotte vakuuttaa. TYÖLLISTÄÄ suomalaisia Pirkka-tuotteita valmistetaan 133 yrityksessä ympäri Suomea. Pirkka-tuotteiden valmistaminen tarjoaa monelle alueelliselle yritykselle mahdollisuuden laajentaa oman markkinansa koko valtakunnan laajuiseksi. Pirkka poron ulkofilepihvi LAPIN LIHA OY, Rovaniemi Pirkka perunalastu REAL SNACKS OY Pyhäntä Pirkka meijerivoi VALIO OY Seinäjoki Pirkka ranskalaisia pastilleja OY PANDA AB, Vaajakoski Pirkka konjakkisinappi RUOVEDEN HERKKU Ruovesi Pirkka karjalanpiirakka akka k PIELISPAKARI PAK OY Nurmes Pirkka bataattisose LIEKSAN LAATUHERKUT OY Lieksa Pirkka saariston kermajuusto ÅLANDS CENTRALANDELSLAG, ÅCA, Ahvenanmaa Pirkka Luomu maustamaton jogurtti JUVAN LUOMU OY Juva Pirkka sokeri SUOMEN SOKERI OY Kirkkonummi KAIKISTA SUOMEN YLI TUHANNESTA K-RUOKAKAUPASTA

16 runo-kahvinsuodatinpussi lienee volyymiltaan Euraconin suurin tuote, mutta vierasperäiseltä kuulostavan nimen takia kuluttajat harvoin mieltävät sitä kotimaiseksi tuotteeksi kuten vaikka Eskimo-pakastuspusseja. Bruno on myös leivinpapereissa johtava tuotemerkki. Bruno on Avainlippu-tuote, Suomessa valmistettu ja Suomessa myös kehitetty. Avainlippu-tunnuksella on meille tärkeä arvo. Sitä arvostavat kuluttajat paitsi kotimaassa, myös maailmalla. Bruno-suodattimia oman brändinsä alla Saksassa markkinoiva asiakkaamme halusi Avainlipun myös omiin pakkauksiinsa, kertoo Euraconin toimitusjohtaja, toisen polven yrittäjä Peter Fredman. Fredman jakaa perheyrityksen yrittäjävastuuta veljensä Clasin kanssa, joka vastaa yrityksen logistiikasta. Yrityksen noin 25 miljoonan euron liikevaihdosta viennin osuus noussee tänä vuonna, viime vuoden pienen notkahduksen jälkeen, taas 20 prosenttiin. Kotimaa on tietysti suurin ja tärkein markkina, mutta vienti on meille strategisesti luonnollinen kasvualue. Tällä hetkellä kuluttajien päivittäistavaratuotepuolella tärkeimmät kohteet ovat Ruotsi ja Viro. Elintarviketeollisuuden tarvitsemissa pakkauksissa tärkeimmät vientimaat ovat Englanti ja Saksa. Kaikkiaan meillä on parikymmentä aktiivista vientimaata, mukaan mahtuvat myös Pohjois-Amerikka ja Espanja, Peter Fredman sanoo. Päivittäistavarakaupassa Euracon lataa vientipaukut Pohjoismaihin, Venäjälle ja Baltiaan, mutta kuitupohjaisia kartonkipakkauksia on mahdollista viedä vieläkin pidemmälle. Maailmallakin kolmioleivät ja salaatit Finnvera tarjoaa kasvaville ja kansainvälistyville yrityksille lainoja, takauksia ja vientitakuita. Lisätietoja ja puhelinpalvelustamme Tavoitteena kansainvälinen läpimurto? Finnveran rahoituksella eteenpäin!

17 pakataan yhä useammin muovin sijasta kartonkiin. Pakkausalalla ympäristö haastaa jatkuvasti toimijat uusilla säännöksillä, mutta Euracon on kääntänyt ne voitoksi. Isossa roolissa ovat myös logistiset palvelut. Jakeluketjun on oltava luotettava. Parhaimmillaan tavaramme on keskusliikkeen varastossa kahdeksan tunnin kuluttua tilauksesta, Peter Fredman sanoo. Euraconin suodatinpussit, leivinpaperit, kelmut ja foliot valmistetaan neliön tuotantolaitoksessa Raumalla. Yritys perustettiin vuonna 1997, jolloin Peter Fredmanin isä Christian Fredman osti management buy out -kaupalla Ahlström Kuluttajatuotteilta sen toimivan liiketoimintaosan. Yritys tuli kokonaisuudessaan perheen omistukseen vuonna 2002 ja vuonna 2008 Euraconissa tehtiin operatiivinen sukupolvenvaihdos. Euracon työllistää suoraan 85 suomalaista, ja kun mukaan luetaan 5 10 suurinta alihankkijaa ja yhteistyökumppania, on sen työllistävä merkitys moninkertainen. Kuntien ateriapalveluissa se on pakkausjärjestelmien markkinajohtaja. Vuorovaikutus asiakkaiden kanssa korostuu varsinkin, kun teemme yhteistyötä suurkeittiöiden ja teollisuuden kanssa. Yhdessä yhteistyökumppanimme kanssa olemme pystyneet kehittämään lämpötilan hallintajärjestelmän, jonka avulla vanhuksille koteihin toimitettavat ateriat säilyvät pakkauksissa oikeanlämpöisinä keittiöstä perille asti, Peter Fredman esittelee. Yksi Euraconin keskeisistä arvoista on läheisyys. By Tanja Orsjoki Vallila Outlet Vantaa, Vallila-Joensuu ja -Jyväskylä, Anttila, Asko, Bauhaus, Carlson, ISO-Kärkkäinen, Kodin Terra, Kodin Ykkönen, K-Rauta, Prisma, Sokos, Stockmann Helsinki, Veljekset Keskinen sekä hyvinvarustetut jälleenmyyjät kautta maan.

18 ellava paranee vanhetessaan. Mitä enemmän pellavatekstiiliä käytetään sen paremmaksi se muuttuu. Jokipiin Pellavan käyttämä materiaali on erittäin vahva materiaali. Jopa putkimiehet eristävät putkia pellavalangalla, joka kostuessaan turpoaa ja vahvistuu. Imukyvyn ansiosta pellava on myös käytännöllinen keittiö- ja kylpytekstiili. Jokipiin Pellavan alkutaipaleella kehrättiin pellavan lisäksi myös villaa. Maatilat toimittivat lampaanvilloja niin kovaan tahtiin, että 1940-luvulla kehräämölle johtavan koivukujan varrelle perustettiin oma postikonttori villatoimitusten helpottamiseksi. Nykyisin yrityksen käyttämä pellava kasvatetaan Ranskassa ja jalostetaan langaksi Italiassa. Kaikki tuotteet valmistetaan yhä Suomessa. Nykyaikaiset ja energiatehokkaat koneet helpottavat tuotantoa, Pellavatehtaantiellä on 20 vakituista työntekijää. Ammattinimikkeiden kukkanen eli luoja tekee loimet ja kaksi kutojaa työskentelee 40 koneen kutomossa. Valmiit kankaat leikataan edelleen yksitellen. Ompelimossa on viisi työntekijää, ja laaduntarkkailu vaatii oman ammattiosaajansa. Jokipiin Pellava on kolmannen sukupolven käsissä. Yli 90-vuotiasta yritystä luotsaa toimitusjohtaja Timo Laurila, joka luottaa yksilöllisiin tuotteisiin ja hyvään suunnitteluun. Kilpailukykymme perustuu lyhyeen toimitusaikaan ja laatuun. Pystymme toimittamaan muutamassa päivässä satoja pyyhkeitä, jotka tehdään asiakkaan tarpeiden mukaan, Laurila lupaa ja vahvistaa sanojaan avaamalla kaapin, joka on täynnä vakioasiakkaiden yrityslogoilla kirjailtuja ripustuslenkkejä. Yhtiön tuotannosta yli puolet ostetaan liikelahjoiksi, jotka

19 kertovat paljon lahjan antajasta. Kotimainen Avainlippu-liikelahja viestii yrityksen tai yhteisön arvoista. Asiakkaat arvostavat kotimaisuutta koko ajan enemmän. Liikelahjana kiinalainen ruokavälinesarja ei välttämättä saa aikaan haluttua vastaanottoa ja kotimaisuuden puolesta puhumisen soisi muuttuvan teoksi myös tässä asiassa, Laurila toivoo. Jokipiin Pellavan 90-juhlavuoden liina oli menestys ja on edelleen. Vuonna 2010 Aika-juhlaliinan myynti lähti heti alussa hyvin käyntiin. Vasta myöhemmin huomattiin, että tuotteesta oli unohdettu mainita kuosin suunnittelija: Jukka Rintala. Iltapuvuistaan tunnetun muotitaiteilijan suunnittelu oli puhunut puolestaan. Rintalan lisäksi tekstiileissä näkyy Ristomatti Ratian, Anu Saaren, Elina Heleniuksen ja Henna Mantereen kädenjälki. Suunnitteluun panostaminen on meille kunnia-asia. On myös ilo huomata, että nuorissa tekstiilisuunnittelijoissa on lahjakkuuksia, joiden hauskatkin kuosit kestävät varmasti aikaa, Laurila iloitsee. Minna Kokon Käpylehmä-pefletit saavat kyllä hymyn varttuneimmillekin huulille. Jokipiin Pellavan tuotteista 10 prosenttia menee vientiin. Pellava on haluttu materiaali Pohjoismaiden lisäksi Yhdysvalloissa ja Japanissa. Toisinaan maailmalta tulee erikoisiakin toiveita. Saksalainen verkkokauppa halusi mittavaan valikoimaansa Valtion Rautatiet -pyyhkeen. Luonnollisesti ajattelimme, että saksalaiset haluavat tekstiksi oman Deutsche Bahninsa. Tuote menikin kulttisarjaan, jossa on muun muassa Sveitsin armeijan ja Italian laivaston huopia. He siis halusivat pyyhkeisiin nimenomaan Valtion Rautateiden alkuperäistekstit, Laurila hämmästelee. Ajan hengen mukaan maailmalla myy nyt ekologisuus, johon Jokipiin Pellavan ei ole tarvinnut erityisesti pyrkiä. Pohjalaisina olemme olleet nuukia aina. Lankarullien hylsyt toimitamme muovin jalostukseen. Langat puolestaan toimitetaan meille pahvilaatikoissa, johon liimaamme uudet tarrat kylkeen ja käytämme ne kuljetuspakkauksina, Laurila kiteyttää. Pohjalaisuuden piikkiin voi laittaa myös Laurilan vapaa-ajan asenteen, sillä 34 asteen pakkanen ei hetkauta juoksulenkille lähtevää toimitusjohtajaa. Viisaita valintoja Matkalla menestykseen Suomi ei voi kilpailla halpatuotannolla. Meidän on siis kilpailtava harvinaisella tai ainutlaatuisella osaamisella, joka käy kaupaksi korkeallakin hinnalla. Lue lisää:

20 KiiltoClean entistä vahvempi kotimainen KiiltoCleanista tuli Farmoksen ostamisen myötä Suomen johtava puhtausalan toimija. Siitä iloitsevat asiakkaatkin: on tärkeää, että monikansallisille kilpailijoille löytyy vahva kotimainen vaihtoehto. KiiltoClean on osa Kiilto Family -konsernia, jonka juuret ulottuvat vuoteen Silloin perustettiin Tampereella Teknokemiallinen Tehdas O/Y Santalahti, joka vuonna 1924 sai nimekseen Kiilto Oy. Siitä lähtien Kiilto on ollut saman suvun omistuksessa ja tänä päivänä konserni työllistää yli 800 työntekijää. KiiltoCleanin ostettua Farmoksen siitä muodostui yritys, jonka palveluksessa on 310 henkilöä, joista noin 200 työskentelee Suomessa. Yhdistymisen myötä yrityksen kotipaikka siirtyi Turkuun, jossa sijaitsevat tuotekehitys ja pääosa tuotannosta. Tuotantoa on lisäksi Hankasalmella ja Venäjällä Pietarissa. Kasvollinen perheomistus mahdollistaa pitkäjänteisen työn. Entistä monipuolisemmilla tuotekehitysresursseilla on mahdollista kehittää uusia ratkaisuja aikaisempaa paremmin, sanoo KiiltoCleanin toimitusjohtaja Juha Saarinen. JOUTSENMERKIN PIONEERI Suurin osa päivittäistavarakaupan teknokemian tuotteista tuodaan ulkomailta. KiiltoCleanin ja Farmoksen yhdistettyä voimansa monikansalliset yhtiöt saavat vastaansa entistä vahvemman suomalaisen kilpailijan. Serto ja Erisan ovat päivittäistavarakaupassa ainoat suomalaiset pyykinpesuainemerkit. Kiilto taas on viimeisten 10 vuoden aikana tullut yhä vahvemmaksi puhdistusainebrändiksi kauppojen hyllyillä, Saarinen sanoo. Kiilto puhdas koti vetää puoleensa -slogan onkin jo suomalaisille hyvin tuttu. Serton menestyksen kovassa kilpailussa monikansallisia toimijoita vastaan selittää juuri kotimainen tuotekehitys. Serto on hajusteiltaan sopeutettu miellyttämään suomalaisia kuluttajia: täällä ei pidetä voimakkaista hajusteista samalla tavalla kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa, Saarinen sanoo. KiiltoCleanille tärkeitä tunnuksia ovat niin tuotteiden ympäristöystävällisyydestä kertova Joutsenmerkki kuin kotimaisuudesta viestivä Avainlippu-tunnuskin. Farmos toi aikoinaan markkinoille ensimmäiset ammattikäyttöön tarkoitetut Joutsenmerkityt tuotteet. Kiilto-puhdistus- ja hoitoaineista jo yli 40 % on ympäristömerkittyjä tuotteita. Avainlippu taas on yleisesti luotettu merkki kotimaassa ja kannamme sitä mielellämme. Siitä on apua Suomen ulkopuolellakin: varsinkin Venäjällä ja Baltian maissa Suomessa valmistettuun tuotteeseen yhdistyy mielikuva korkeasta laadusta, Saarinen sanoo. KASVUKIN ON VASTUULLISUUTTA Vastuu korostuu KiiltoCleanin toiminnassa kautta linjan. Yritykselle on myönnetty ISO laatusertifikaatti, ISO ympäristösertifikaatti sekä Euroopan pesu- ja puhdistusaineteollisuuden järjestön A.I.S.E.:n Charter for Sustainable Cleaning Kestävä Kehitys -ohjelman sertifikaatti. Vastuusta puhuttaessa ei pidä myöskään unohtaa taloutta: yrityksen pitää menestyä ja sen liiketoiminnan on oltava kannattavaa. Se on paras tae sille, että jatkossakin voimme tarjota työpaikkoja Suomessa, Saarinen muistuttaa. Pysyminen vahvana toimijana kotimarkkinoilla vaatii myös kasvamista maan

21 rajojen ulkopuolella. Baltiassa olemme puhtausalalla markkinajohtaja ja Venäjälläkin olemme toimineet menestyksekkäästi toistakymmentä vuotta. Olemme tällä toimialalla ainoa länsimainen yritys, jolla on oma valmistusyksikkö Venäjällä, Saarinen sanoo. EU:SSA VAIN VAHVA PÄRJÄÄ KiiltoCleanin kansainvälistyminen ei ole uhka suomalaiselle työlle. Päinvastoin, kasvu maailmalla tuo työtä myös Suomeen. Puhtausalan osaaminen Suomessa on maailman huipputasoa, tuskin kovinkaan monessa muussa maassa voi puhtautta opiskella yliopistotasollakin. Tulevaisuuden suuria haasteita ovat raaka-ainekustannukset. Toimialan tuotantokustannukset syntyvät hyvin pitkälle raaka-aineista. Kun maailman talous on menossa ylöspäin, nousevat myös raakaaineiden hinnat. Samoin arabimaiden tilanne nostaa öljyn hintaa ja sekin vaikuttaa esimerkiksi pakkauskustannuksiin, Saarinen sanoo. EU-lainsäädäntö tuo teknokemian alalle uusia haasteita ja ne ovat pienille yrityksille melko raskaita. On tärkeää, että Suomessa on KiiltoCleanin kaltainen vahva toimija, joka pystyy viemään eteenpäin suomalaista tuotekehitys- ja valmistusosaamista. On pidettävä Suomen lippua ylhäällä niin täällä kotimaassa kuin lähialueillakin, Saarinen korostaa. Valmistaa puhdistusaineita ja hygieniatuotteita Osa Kiilto Family -konsernia Työllistää 310 henkeä, joista n. 200 Suomessa Tuotantoa Turussa, Hankasalmella ja Venäjällä Pietarissa Vahva puhtausalan toimija Venäjällä ja Baltiassa Liikevaihto Farmoksen oston myötä arviolta n. 55 miljoonaa euroa Kiillossa on kiva olla Kolmannen polven perheyrittäjä, Kiilto Family -konsernin hallituksen puheenjohtaja Erkki Solja pitää tärkeänä, että puhdistusaineiden valmistaja KiiltoCleanistä tuli Farmoksen oston myötä tasavahva toimija konsernin muiden tuotteiden mm. liimojen, tasoitteiden, laastien ja vedeneristeiden valmistuksen rinnalle. Yhdistymisen myötä pääsemme vaikuttamaan alan tulevaan kehitykseen ja olemme mukana myös kansainvälisissä ympyröissä riittävällä painokkuudella, Solja sanoo. Kasvollinen, Perheyritysten Liiton vuonna 2010 palkitsema perheyritys aikoo olla olemassa pitempään kuin kolmen sukupolven ajan. Tässä onnistuminen vaatii liiketoimintaosaamisen lisäksi harkittuja ja loppuun asti hoidettuja sukupolvenvaihdoksia: omistamisen täytyy olla niissä käsissä, joilla on myös vastuu liiketoiminnan pyörittämisestä. Tällä hetkellä Erkki Soljan tytär Eeva ja poika Ville ovat jo mukana konsernin hallitustyöskentelyssä. Kosmetiikka-alalla markkinointipäällikkönä toimiva Eeva on kauppatieteiden maisteri ja Villenkin kauppatieteen opinnot ovat lähivuosina valmistumisvaiheessa. Yksi Kiilto Familyn tunnuslauseista läpi koko konsernin henkilöstön on: Kiillossa on kiva olla! Se on yksinkertainen lause, jota emme ole käärineet kultapaperiin. Pyrimme luomaan ja ylläpitämään ilmapiiriä, jossa on helppo viihtyä, Solja sanoo.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Tiivistelmä ostamisesta ja Suomalaisen Työn Liiton merkeistä. 27.3.2015 Jokke Eljala

Tiivistelmä ostamisesta ja Suomalaisen Työn Liiton merkeistä. 27.3.2015 Jokke Eljala Tiivistelmä ostamisesta ja Suomalaisen Työn Liiton merkeistä 27.3.2015 Jokke Eljala Esityksen sisältö 1. Tutkimuksen tausta ja keskeisimmät löydökset 2. Mitä tuotteissa ja palveluissa arvostetaan ja ollaanko

Lisätiedot

Brändituotteella uusille markkinoille 26.9.2011 1

Brändituotteella uusille markkinoille 26.9.2011 1 Brändituotteella uusille markkinoille 26.9.2011 1 Abloy Oy Abloy Oy on johtavia lukko- ja rakennushelavalmistajia ja sähköisen lukitusteknologian edelläkävijä. Abloy Oy kuuluu maailman johtavaan ASSA ABLOY

Lisätiedot

Tiivistelmä ostamisesta ja Suomalaisen Työn Liiton merkeistä. 23.3.2015 Jokke Eljala

Tiivistelmä ostamisesta ja Suomalaisen Työn Liiton merkeistä. 23.3.2015 Jokke Eljala Tiivistelmä ostamisesta ja Suomalaisen Työn Liiton merkeistä 23.3.2015 Jokke Eljala Esityksen sisältö 1. Tutkimuksen tausta ja keskeisimmät löydökset 2. Mitä tuotteissa ja palveluissa arvostetaan ja ollaanko

Lisätiedot

OPAS KASVUYRITTÄJÄN HANKINTOIHIN KÄÄNNÄ SIVUA

OPAS KASVUYRITTÄJÄN HANKINTOIHIN KÄÄNNÄ SIVUA OPAS KASVUYRITTÄJÄN HANKINTOIHIN OSTOT TUKEVAT KASVUA Kasvuyrittäjänä tiedät, että kasvu on ennen muuta tekemistä. Millaisia tekoja tarvitaan tuloksekkaaseen ostamiseen? Tässä Esan seitsemän steppiä, joilla

Lisätiedot

PALKITSEVAA. ITSENÄISTÄ. HAASTEELLISTA. MYYNTIÄ.

PALKITSEVAA. ITSENÄISTÄ. HAASTEELLISTA. MYYNTIÄ. PALKITSEVAA. ITSENÄISTÄ. HAASTEELLISTA. MYYNTIÄ. Wulff-Yhtiöt Oyj rekrytointi Kari Juutilainen InHunt Group gsm 044 995 5382 kari.juutilainen@inhunt.fi www.urawulffilla.fi Myynti on työtä, jossa tuloksellisuus

Lisätiedot

www.uudiskohde.fi Uusien asuntojen osaaja.

www.uudiskohde.fi Uusien asuntojen osaaja. www.uudiskohde.fi Uusien asuntojen osaaja. Uudiskohteiden asiantuntija palveluksessanne. Uudiskohde on palveluna ainutlaatuinen. Välittäjämme ovat keskittyneet nimenomaan uudiskohteiden myyntiin, mistä

Lisätiedot

Pitääkö kotimaista ruokaa brändätä Suomessa? Tiivistelmä Agronomiliiton jäsenseminaari 25.10.2014

Pitääkö kotimaista ruokaa brändätä Suomessa? Tiivistelmä Agronomiliiton jäsenseminaari 25.10.2014 1 Pitääkö kotimaista ruokaa brändätä Suomessa? Tiivistelmä Agronomiliiton jäsenseminaari 25.10.2014 Outi Hohti, viestintäpäälikkö S-ryhmän marketkauppa Twitter: @hohti Kotimaisuus S-ryhmän marketkaupassa

Lisätiedot

BRANDS. Vahvista BRÄNDIÄ

BRANDS. Vahvista BRÄNDIÄ BRANDS Lisää myyntiä Vahvista BRÄNDIÄ VIESTINTÄ myymälässä MIKSI SE ON TÄRKEÄÄ? Hyödyntämällä näitä tietoja voit lisätä myyntiä melkoisesti Haluatko lisätä myyntiä? Viesti enemmän Haluatko kasvattaa MARKKINAOSUUTTASI?

Lisätiedot

Lehdistömateriaali Julkaisuvapaa 5. kesäkuuta 2013 klo 18.00

Lehdistömateriaali Julkaisuvapaa 5. kesäkuuta 2013 klo 18.00 Lehdistömateriaali Julkaisuvapaa 5. kesäkuuta 2013 klo 18.00 The Veuve Clicquot Business Woman Award 2013 Catharina Stackelberg Toimitusjohtaja ja perustaja Marketing Clinic Oy Valintalautakunnan lausunto

Lisätiedot

Taito Shop ketju 10 vuotta Tarina yhteistyöstä ja kasvusta

Taito Shop ketju 10 vuotta Tarina yhteistyöstä ja kasvusta Taito Shop ketju 10 vuotta Tarina yhteistyöstä ja kasvusta Yhteistyöstä menestystä Forma messut on Taito Shopketjun myymälöille tärkein sisäänostotapahtuma ja paikka kohdata tavarantoimittajia. Siksi se

Lisätiedot

Vaasan seudun viestinnän tavoitteet

Vaasan seudun viestinnän tavoitteet Vaasan seudun viestinnän tavoitteet 202020 Vakioidaan Vaasan seudun imago Suomen seutujen kuuden kärkeen Luodaan kansallisesti vahva kuva Vaasan seudusta erityisesti tekniikan alan osaajien työllistäjänä.

Lisätiedot

Tästä alkaa suomalainen laatutyö.

Tästä alkaa suomalainen laatutyö. Tästä alkaa suomalainen laatutyö. Perinteet ohjaavat osaamista inspiraatiot synnyttävät kauneutta. Aito suomalainen osaaminen synnyttää laadukkaita pellavatekstiilejä kylpyyn, saunaan ja kodin sisustukseen.

Lisätiedot

Miten lisää arvoa kalalle yhteenveto syksyn 2016 työpajasta

Miten lisää arvoa kalalle yhteenveto syksyn 2016 työpajasta Miten lisää arvoa kalalle yhteenveto syksyn 2016 työpajasta Miten lisää arvoa? Kuinka saada lisää arvoa kalalle ja kalan kasvattajalle? Osallistujat ohjattiin ideoimaan keinoja kalan ja kalankasvattajien

Lisätiedot

Kiinteistöt. Vaativat jatkuvaa hoitamista. Sitovat pääomaa ja riskejä. Vaikuttavat jokaisen elämään, kotona ja töissä

Kiinteistöt. Vaativat jatkuvaa hoitamista. Sitovat pääomaa ja riskejä. Vaikuttavat jokaisen elämään, kotona ja töissä Yritysesittely Kiinteistöt Vaativat jatkuvaa hoitamista Sitovat pääomaa ja riskejä Vaikuttavat jokaisen elämään, kotona ja töissä Kustannukset nousussa, varsinkin energian Ovat monimutkaisia ja herkkiä

Lisätiedot

SIELTÄHÄN NE PARHAAT ASIAT TULEVAT. OMASTA MAASTA.

SIELTÄHÄN NE PARHAAT ASIAT TULEVAT. OMASTA MAASTA. SIELTÄHÄN NE PARHAAT ASIAT TULEVAT. OMASTA MAASTA. Se tulee omalle pöydälle tai kaverin kylmälaukkuun tutusta kaupasta. Me kannamme sen kassalle tutunnäköisessä pakkauksessa, josta tiedämme tarkkaan, mitä

Lisätiedot

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia?

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia? EKOLOGISUUS Ovatko lukiolaiset ekologisia? Mitä on ekologisuus? Ekologisuus on yleisesti melko hankala määritellä, sillä se on niin laaja käsite Yksinkertaisimmillaan ekologisuudella kuitenkin tarkoitetaan

Lisätiedot

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Julkaistu: 14.7. 14:07 IS SUOMIAREENA Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck vertasi Yhdysvaltain ja Euroopan asenne-eroa erikoisella

Lisätiedot

Terveyspalvelut kestävän hyvinvoinnin Suomessa - Case DIACOR. Laura Raitio toimitusjohtaja Diacor terveyspalvelut Oy

Terveyspalvelut kestävän hyvinvoinnin Suomessa - Case DIACOR. Laura Raitio toimitusjohtaja Diacor terveyspalvelut Oy Terveyspalvelut kestävän hyvinvoinnin Suomessa - Case DIACOR Laura Raitio toimitusjohtaja Diacor terveyspalvelut Oy Esitykseni 8.12.2014 Diacor terveyspalvelut Oy osana Suomen suurinta yhteiskunnallista

Lisätiedot

Useasti Kysyttyä ja Vastattua

Useasti Kysyttyä ja Vastattua 1. Miksen ostaisi tykkääjiä, seuraajia tai katsojia? Sinun ei kannata ostaa palveluitamme mikäli koet että rahasi kuuluvat oikeastaan kilpailijoidesi taskuun. 2. Miksi ostaisin tykkääjiä, seuraajia tai

Lisätiedot

Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy

Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy + Toimiala: Rakentaminen ja remontointi Yritys: Tampereen Rakennustiimi Oy Olemme saaneet Fonectalta selkeää näyttöä

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy 2015. Alueraportti, Pohjois-Pohjanmaa Toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen

Pk-yritysbarometri, syksy 2015. Alueraportti, Pohjois-Pohjanmaa Toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen Pk-yritysbarometri, syksy 2015 Alueraportti, Pohjois-Pohjanmaa Toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen 1 Liikevaihto nyt verrattuna edelliseen 12 kk takaiseen tilanteeseen, kaikki toimialat 60 50 40 30 20 10

Lisätiedot

HALLITUN KASVUN SALAISUUS. JOUKO HAVUNEN Vaasa

HALLITUN KASVUN SALAISUUS. JOUKO HAVUNEN Vaasa HALLITUN KASVUN SALAISUUS JOUKO HAVUNEN Vaasa 8.5.2018 KASVUYRITYSTUTKIMUKSEN UUDET NÄKÖKULMAT NYT EI SAA ENÄÄ PUHUA YRITYKSISTÄ, JOTKA TOIMIVAT KASVAVILLA TAI TAANTUVILLA ALOILLA. PITÄÄ PUHUA YRITYKSISTÄ,

Lisätiedot

muutamassa minuutissa Pystytät

muutamassa minuutissa Pystytät X-Gloo Mercedes-Benzin tuulitunnelissa testattu Maailman parhaimmat puhallettavat tulevat Saksasta. Sään kuin sään kestävät, tosi näyttävät X-Gloo teltat voit pystyttää missä vain ja ne ovat taatut katseenvangitsijat!

Lisätiedot

Yritysesittely. Marraskuu 2012

Yritysesittely. Marraskuu 2012 Yritysesittely Marraskuu 2012 Agenda Mediverkko tänään Mediverkon tehtävä ja toiminnan lähtökohdat Mediverkon palvelut ja toimintakenttä Mediverkko kumppanina ja työnantajana Mediverkon omistus ja yhteiskuntavastuu

Lisätiedot

SUOMALAISEN HIRSITALON VIENTIVERKOSTO JAPANIIN EKOMUOTO

SUOMALAISEN HIRSITALON VIENTIVERKOSTO JAPANIIN EKOMUOTO SUOMALAISEN HIRSITALON VIENTIVERKOSTO JAPANIIN EKOMUOTO VERKOSTON VETURINA KUUSAMO HIRSITALOT CANNUS TUNTEE JAPANIN JA SEN RAKENNUSALAN ERITTÄIN KUSTANNUSTEHOKAS TAPA VIENTIIN SYNERGIAA JA KOON EKONOMIAA

Lisätiedot

Finnvera. Rahoitusratkaisuja suomalaisyritysten kasvuun ja kansainvälistymiseen. Aura Jyrki Isotalo

Finnvera. Rahoitusratkaisuja suomalaisyritysten kasvuun ja kansainvälistymiseen. Aura Jyrki Isotalo Finnvera Rahoitusratkaisuja suomalaisyritysten kasvuun ja kansainvälistymiseen Aura 21.10.2016 Jyrki Isotalo 1 Finnvera täydentää rahoitusmarkkinoita ja auttaa suomalaisia luomaan uutta. 2 Finnvera pähkinänkuoressa

Lisätiedot

Ammattilaisen elämä helpommaksi

Ammattilaisen elämä helpommaksi Ammattilaisen elämä helpommaksi Kaikki tuotteet saman katon alta, LVI, Teollisuus, Koneet ja Työkalut, Sähkö, Kylmä ja Tee-Se-Itse. Helppoa, vaivatonta ja kustannustehokasta, eikö totta! Ahlsell minuutissa

Lisätiedot

Tekesin palvelut teollisuudelle

Tekesin palvelut teollisuudelle DM xx-2016 Tekesin palvelut teollisuudelle Nastolan Teollisuusryhmä 28.9.2017 Markku Mäkelä/Tekes Lahti Tekesin toimipisteet Suomessa Rovaniemi Kemi Oulu Jyväskylä Seinäjoki Vaasa Tampere Pori Turku Kajaani

Lisätiedot

LÖYTYYKÖ KAUPPAA JA KASVUA MAAILMALTA? - Sisäpiiritietoa viennistä ja vientimarkkinoista

LÖYTYYKÖ KAUPPAA JA KASVUA MAAILMALTA? - Sisäpiiritietoa viennistä ja vientimarkkinoista LÖYTYYKÖ KAUPPAA JA KASVUA MAAILMALTA? - Sisäpiiritietoa viennistä ja vientimarkkinoista TEAM FINLAND-KIERTUE, KOUVOLA 4.5.2017 Timo Vuori, Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n maajohtaja Keskuskauppakamarin

Lisätiedot

Lingon & Blåbär. pähkinänkuoressa

Lingon & Blåbär. pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär (L&B) on tarjonnut ruotsalaista suunnittelua olevia laadukkaita vaatteita koko perheelle vuodesta 1996 lähtien. Tänä päivänä

Lisätiedot

Boliden Kokkola. vastuullinen sinkintuottaja

Boliden Kokkola. vastuullinen sinkintuottaja Boliden Kokkola vastuullinen sinkintuottaja Sinkkiteknologian edelläkävijä Luotettavaa laatua Boliden Kokkola on yksi maailman suurimmista sinkkitehtaista. Tehtaan päätuotteet ovat puhdas sinkki ja siitä

Lisätiedot

Nautintoja juhlahetkiin ja lahjaksi

Nautintoja juhlahetkiin ja lahjaksi Nautintoja juhlahetkiin ja lahjaksi Suomalaista käsintehtyä suklaata Suomalaista käsintehtyä suklaata Tarjoiluun ja liikelahjaksi K Tuoretta suklaata herkutteluhetkiin Kultasuklaan herkullisen tuoreet

Lisätiedot

1907 Konttorikonemekaanikko Emil Henriksson keksii levyhaittasylinterin.

1907 Konttorikonemekaanikko Emil Henriksson keksii levyhaittasylinterin. 1907 Konttorikonemekaanikko Emil Henriksson keksii levyhaittasylinterin. Omaa luokkaansa maailman lukitusteollisuudessa oleva keksintö on edelleen perustana kaikille ABLOY -avainjärjestelmille, jotka suunnitellaan

Lisätiedot

Innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa

Innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa Innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa 2 Osaamiskeskusohjelma (OSKE) luo edellytyksiä uutta luovalle, liiketaloudellisesti kannattavalle yhteistyölle, jossa korkeatasoinen tutkimus yhdistyy teknologia-,

Lisätiedot

TEEMME KYBERTURVASTA TOTTA

TEEMME KYBERTURVASTA TOTTA TEEMME KYBERTURVASTA TOTTA Petri Kairinen, CEO (twitter: @kairinen) Pörssin Avoimet Ovet 1.9.2015 1.9.2015 Nixu 2015 1 PIDÄMME DIGITAALISEN YHTEISKUNNAN TOIMINNASSA. 1.9.2015 Nixu 2015 2 DIGITAALINEN YHTEISKUNTA

Lisätiedot

KESKUSPÖLYNIMURIJÄRJESTELMÄT. hyvinvoinnin maailma...

KESKUSPÖLYNIMURIJÄRJESTELMÄT. hyvinvoinnin maailma... KESKUSPÖLYNIMURIJÄRJESTELMÄT hyvinvoinnin maailma... Hygieniaa ja mukavuutta yksinkertaisesti 1 Keskuspölynimuri 2 PVC-putket 3 Äänenvaimennin 4 Imurasia Kuvat ovat suuntaa-antavia. KESKUSPÖLYNIMURIJÄRJESTELMÄT

Lisätiedot

Tervetuloa yhtiökokoukseen 13.4.2015 Pääjohtaja Mikko Helander

Tervetuloa yhtiökokoukseen 13.4.2015 Pääjohtaja Mikko Helander Liite 5 Kesko Oyj:n varsinaisen yhtiökokouksen pöytäkirjaan 1/2015 Tervetuloa yhtiökokoukseen 13.4.2015 Pääjohtaja Mikko Helander Keskeiset tapahtumat 2014 Kannattavuus pysyi vahvalla tasolla Ruokakaupassa

Lisätiedot

Rahoitusta yritysten muutostilanteisiin

Rahoitusta yritysten muutostilanteisiin Rahoitusta yritysten muutostilanteisiin Finnverasta rahoitusta yritysten muutostilanteisiin Finnvera tarjoaa rahoitusratkaisuja yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä vientiin. Jaamme

Lisätiedot

& KESÄN 2015 PARHAAT LIIKELAHJAIDEAT

& KESÄN 2015 PARHAAT LIIKELAHJAIDEAT kevään uutuuksia & KESÄN 2015 PARHAAT LIIKELAHJAIDEAT Yrityksesi visuaalinen ilme ja arvot saavat näkyä myös liikelahjoissa. Meidän kauttamme se onnistuu. Voit tilata tuotteet haluamallasi kuvalla kudottuna

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa

Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa 1. Mitkä ovat kasvun tyylilajit yleensä? 2. Globalisaatio haastaa rikkaat maat; olemme siis hyvässä seurassa 3. Kasvu tulee tuottavuudesta; mistä tuottavuus

Lisätiedot

Ruokakaupan lippulaiva kohti eurooppalaista kärkeä Lauri Veijalainen, Stockmann & Arttu Laine, SOK

Ruokakaupan lippulaiva kohti eurooppalaista kärkeä Lauri Veijalainen, Stockmann & Arttu Laine, SOK Ruokakaupan lippulaiva kohti eurooppalaista kärkeä 30.6.2017 Lauri Veijalainen, Stockmann & Arttu Laine, SOK Stockmann Herkut Suomessa siirtyvät S-ryhmälle S-ryhmä ostaa Stockmann Herkkujen päivittäistavaraliiketoiminnan

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Kvalitatiivinen analyysi. Henri Huovinen, analyytikko Osakesäästäjien Keskusliitto ry

Kvalitatiivinen analyysi. Henri Huovinen, analyytikko Osakesäästäjien Keskusliitto ry Henri Huovinen, analyytikko Osakesäästäjien Keskusliitto ry Laadullinen eli kvalitatiiivinen analyysi Yrityksen tutkimista ei-numeerisin perustein, esim. yrityksen johdon osaamisen, toimialan kilpailutilanteen

Lisätiedot

Tesin vaikuttavuuskatsaus 2016

Tesin vaikuttavuuskatsaus 2016 Tesin vaikuttavuuskatsaus 2016 1 Tesi auttaa Suomea yhteiskuntana seuraavalle kasvun ja kansainvälistymisen tasolle Olemme pääomasijoittamisen eturivin osaaja, joka tekee kannattavaa ja vastuullista sijoitustoimintaa

Lisätiedot

Jalat maassa, tavoitteet korkealla. MSK Group Oy

Jalat maassa, tavoitteet korkealla. MSK Group Oy Jalat maassa, tavoitteet korkealla MSK Group Oy 6.9.2016 Sisältö 01 MSK Groupin historia 02 MSK Group korkean teknologian perheyhtiö 03 MSK lukuina 04 Tytäryhtiöt 1. Sukupolvi - perustaja "Ville Isosaari

Lisätiedot

Julkiset hankkijat ostopäätösten äärellä Tiivistelmä selvityksen keskeisimmistä löydöksistä

Julkiset hankkijat ostopäätösten äärellä Tiivistelmä selvityksen keskeisimmistä löydöksistä Julkiset hankkijat ostopäätösten äärellä Tiivistelmä selvityksen keskeisimmistä löydöksistä Selvityksen tarkoitus ja tutkimusasetelma Suomalaisen Työn Liitto teetti keväällä 2018 kunnanvaltuutettujen,

Lisätiedot

Työvaatepalvelut Hyvää tyyliä Hyvää fiilistä Parasta työtä

Työvaatepalvelut Hyvää tyyliä Hyvää fiilistä Parasta työtä Työvaatepalvelut Hyvää tyyliä Hyvää fiilistä Parasta työtä TYÖVAATE- PALVELUMME pitää huolta Ihmisistä Turvallisuus on taitolaji. Työstä Paras suoja työllesi. Tyylistä Tyylipuhtaasti töihin. 2 Monta hyvää

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

Tiedotejakelun trendit 2014!

Tiedotejakelun trendit 2014! Tiedotejakelun trendit 2014 Riina Vasala Toimitusjohtaja epressi.com epressi.com epressi.com on kotimainen yksityisesti omistettu yritys. Tarjoaa yritysviestinnän ammattilaisille työkalun mediajulkisuuden

Lisätiedot

Vaasan & Vaasan Kokemuksia Baltian liiketoiminnasta

Vaasan & Vaasan Kokemuksia Baltian liiketoiminnasta 1 2009/1 Vaasan & Vaasan Kokemuksia Baltian liiketoiminnasta Finpron seminaari 22.1.2009 Harri Roos 2 2009/1 Vaasan & Vaasan -konserni Johtava tuoreleivonnan toimija Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa

Lisätiedot

YRITTÄJYYSINFO torstai 17.10. Auvo Turpeinen

YRITTÄJYYSINFO torstai 17.10. Auvo Turpeinen YRITTÄJYYSINFO torstai 17.10 Auvo Turpeinen Uusyrityskeskus toiminta: Elinkeinoelämän perustama yhteistoimintajärjestö 31 alueellista yhdistystä, yli 80 neuvontapistettä Suomessa vuodesta -89 saakka Jäseninä

Lisätiedot

Kasvuun ohjaavat neuvontapalvelut. Deloitten menetelmä kasvun tukemiseksi. KHT Antti Ollikainen

Kasvuun ohjaavat neuvontapalvelut. Deloitten menetelmä kasvun tukemiseksi. KHT Antti Ollikainen Kasvuun ohjaavat neuvontapalvelut Deloitten menetelmä kasvun tukemiseksi KHT Antti Ollikainen 23.9.2010 Johdanto: miksi yrityksen pitäisi kasvaa? Suuremmalla yrityksellä on helpompaa esimerkiksi näistä

Lisätiedot

Arvokas juusto Anja Pölönen

Arvokas juusto Anja Pölönen Arvokas juusto 20.3.2018 Anja Pölönen 1 ARVOKAS JUUSTO ESITYKSEN SISÄLTÖ Yhteiskunnallinen ja taloudellinen merkitys Haasteellinen valmistus Henkilökohtainen vastuu 2 MAITO JA JUUSTO TUOVAT TYÖTÄ JA TOIMEENTULOA

Lisätiedot

KESKO OSTAA SUOMEN LÄHIKAUPAN. 18.11.2015 Pääjohtaja Mikko Helander

KESKO OSTAA SUOMEN LÄHIKAUPAN. 18.11.2015 Pääjohtaja Mikko Helander KESKO OSTAA SUOMEN LÄHIKAUPAN 18.11.2015 Pääjohtaja Mikko Helander KESKO OSTAA SUOMEN LÄHIKAUPAN Velaton kauppahinta noin 60 milj. euroa Suomen Lähikaupalla on 643 Siwaa ja Valintataloa Liikevaihto 2014

Lisätiedot

Kansainväliset pk-yritykset -pk-yritysbarometrin valossa. Samuli Rikama

Kansainväliset pk-yritykset -pk-yritysbarometrin valossa. Samuli Rikama Kansainväliset pk-yritykset -pk-yritysbarometrin valossa Samuli Rikama Pk-yritysten viennin kehitys eri maissa, osuus tavaraviennistä 50 45 40 35 30 25 20 15 10 5 0 Tanska Hollanti Saksa Ruotsi Suomi 2011

Lisätiedot

Aaltoa kulttuurimatkaillen. Seinäjoen kaupunki Kulttuuritoimi PL 215 60101 SEINÄJOKI

Aaltoa kulttuurimatkaillen. Seinäjoen kaupunki Kulttuuritoimi PL 215 60101 SEINÄJOKI Aaltoa kulttuurimatkaillen Seinäjoen kaupunki Kulttuuritoimi PL 215 60101 SEINÄJOKI Alvar Aalto Seinäjoella Seinäjoki on Etelä-Pohjanmaan maakunnan keskus ja yksi Suomen voimakkaimmin kasvavista kaupunkikeskuksista.

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Hyria. Strategia määrittelee, mitkä tavoitteet ovat Hyriassa tärkeitä ja mikä on se tapa, jolla niitä halutaan toteuttaa.

Hyria. Strategia määrittelee, mitkä tavoitteet ovat Hyriassa tärkeitä ja mikä on se tapa, jolla niitä halutaan toteuttaa. Hyria 2018 Strategia määrittelee, mitkä tavoitteet ovat Hyriassa tärkeitä ja mikä on se tapa, jolla niitä halutaan toteuttaa. Strategian avulla toteutamme visiomme. Hyria 2018 Strategia ei anna suoraa

Lisätiedot

PALKITSEVAA. ITSENÄISTÄ. HAASTEELLISTA. MYYNTIÄ.

PALKITSEVAA. ITSENÄISTÄ. HAASTEELLISTA. MYYNTIÄ. PALKITSEVAA. ITSENÄISTÄ. HAASTEELLISTA. MYYNTIÄ. Wulff-Yhtiöt Oyj p. 0300 870 414 info@wulff.fi Myynti on työtä, jossa tuloksellisuus ja ihanuus on kiinni ennen kaikkea tekijänsä asenteesta! Myynnin parhaat

Lisätiedot

www.lenitatoivakka.fi Vahva vaikuttaja. LENITA KANSANEDUSTAJA TOIVAKKA

www.lenitatoivakka.fi Vahva vaikuttaja. LENITA KANSANEDUSTAJA TOIVAKKA www.lenitatoivakka.fi Vahva vaikuttaja. KANSANEDUSTAJA LENITA TOIVAKKA www.lenitatoivakka.fi Teen enkä meinaa! Jo ensimmäisellä kansanedustajakaudella olen kovalla työllä ja asioihin perehtymällä saavuttanut

Lisätiedot

Teknologiateollisuus = Mahdollisuuksien Maailma! Miten kerromme sen nuorille, heidän opettajilleen ja vanhemmilleen?

Teknologiateollisuus = Mahdollisuuksien Maailma! Miten kerromme sen nuorille, heidän opettajilleen ja vanhemmilleen? Teknologiateollisuus = Mahdollisuuksien Maailma! Miten kerromme sen nuorille, heidän opettajilleen ja vanhemmilleen? 2 2017 BR Teknologiateollisuus 2 Kone- ja tuotantotekniikan opiskelu Miksi teknologia!

Lisätiedot

Suomalaisen Työn Liitto, Joulututkimus 2013, tekijä: Kopla Helsinki

Suomalaisen Työn Liitto, Joulututkimus 2013, tekijä: Kopla Helsinki Joulututkimus Metodit Kopla Juttutuvat (ryhmäkeskustelu verkossa) 1 kpl Otos n=10 20-65-vuotiaita ympäri Suomea Keskustelun kesto oli 1,5 tuntia per ryhmä. Osallistujat osallistuivat keskusteluun omalta

Lisätiedot

Fiksulla kunnalla on. Oikeat kumppanit. parhaat palvelut

Fiksulla kunnalla on. Oikeat kumppanit. parhaat palvelut Fiksulla kunnalla on Oikeat kumppanit & parhaat palvelut Fiksusti toimiva pärjää aina. Myös tiukkoina aikoina. Fiksu katsoo eteenpäin Kuntien on tuotettava enemmän ja laadukkaampia palveluita entistä vähemmällä

Lisätiedot

Yritykset ostopäätösten äärellä - tiivistelmä selvityksen keskeisimmistä löydöksistä

Yritykset ostopäätösten äärellä - tiivistelmä selvityksen keskeisimmistä löydöksistä Yritykset ostopäätösten äärellä - tiivistelmä selvityksen keskeisimmistä löydöksistä Selvityksen tarkoitus ja tutkimusasetelma Suomalaisen Työn Liitto teetti elo-syykuussa 2018 yritysvaikuttajien parissa

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

Suomalaisen Työn Liitto Tutkimustuloksia / taustamateriaalia

Suomalaisen Työn Liitto Tutkimustuloksia / taustamateriaalia Suomalaisen Työn Liitto Tutkimustuloksia / taustamateriaalia Yritykset ostopäätösten äärellä 2018. Aula Research. Kuluttajatutkimus, syksy 2018. Taloustutkimus. Yritykset ostopäätösten äärellä 2018 Eri

Lisätiedot

Kustannustehokas hankintaosastosi. Beijing - Shanghai - Hong Kong - New Delhi - Stockholm - Helsinki

Kustannustehokas hankintaosastosi. Beijing - Shanghai - Hong Kong - New Delhi - Stockholm - Helsinki Kustannustehokas hankintaosastosi Beijing - Shanghai - Hong Kong - New Delhi - Stockholm - Helsinki Nikolai Sourcing Hankinta- ja logistiikkaratkaisuja ja vastuullisuuden hankintapalveluita teollisuudelle

Lisätiedot

Me HEVI kivitaloilla toteutamme asiakkaidemme unelmia!

Me HEVI kivitaloilla toteutamme asiakkaidemme unelmia! Me HEVI kivitaloilla toteutamme asiakkaidemme unelmia! Sinun työsi on haaveilla, unelmoida ja visioida. Juuri sinä haaveinesi olet oman rakennusprojektisi ammattilainen. Asiantuntija, joka tietää parhaiten,

Lisätiedot

KICK ASS! FACEBOOK-MARKKINOINNILLA MATKAILULIIKETOIMINTA KASVUUN

KICK ASS! FACEBOOK-MARKKINOINNILLA MATKAILULIIKETOIMINTA KASVUUN KICK ASS! FACEBOOK-MARKKINOINNILLA MATKAILULIIKETOIMINTA KASVUUN Marko Pyhäjärvi PUHEENVUORON TAVOITE On olemassa miljoonia eri keinoja vauhdittaa matkailuyrityksen myyntiä, ja Facebookmarkkinointi on

Lisätiedot

Klippanin kätevä suomalainen turvaistuin kaiken ikäisille lapsille

Klippanin kätevä suomalainen turvaistuin kaiken ikäisille lapsille Lehdistötiedote 18.11.2011 Klippanin kätevä suomalainen turvaistuin kaiken ikäisille lapsille Klippanin uusi lasten turvaistuin Triofix on markkinoiden monipuolisin: pienin säädöin se muuntuu sopivaksi

Lisätiedot

Johtoryhmä. Toimitusjohtaja Pekka Laitinen. Myyntijohtaja Mikael Winqvist. Hallintopäällikkö Tapio Kuitunen. Vt. palvelujohtaja Juho Vartiainen

Johtoryhmä. Toimitusjohtaja Pekka Laitinen. Myyntijohtaja Mikael Winqvist. Hallintopäällikkö Tapio Kuitunen. Vt. palvelujohtaja Juho Vartiainen Pähkinänkuoressa Signal Partners on vuonna 2010 perustettu suomalaisessa omistuksessa oleva yritys. Toimimme pääasiallisesti Pohjoismaissa ja palvelemme kansainvälisesti toimivien asiakkaidemme koko organisaatiota

Lisätiedot

KiVi 2009 Live! Seminaari. Innovatiivisella tuotteella kansainvälisille markkinoille. Jukka-Pekka Karppinen, tekninen johtaja.

KiVi 2009 Live! Seminaari. Innovatiivisella tuotteella kansainvälisille markkinoille. Jukka-Pekka Karppinen, tekninen johtaja. KiVi 2009 Live! Seminaari 8.10.2009 Joensuu Innovatiivisella tuotteella kansainvälisille markkinoille Jukka-Pekka Karppinen, tekninen johtaja Flaxwood Oy YRITYS PÄHKINÄNKUORESSA Flaxwood Oy on perustettu

Lisätiedot

Kuusamo Arja Kastarinen

Kuusamo Arja Kastarinen 17.04.2018 Kuusamo Arja Kastarinen - Esittäytyminen - Kasvusta - Mietteitä viennistä - Miksi vientiin? - Mitä tarvitaan? - Kenen kanssa? TUNTEELLA PELTOON JA TAIDOLLA PÖYTÄÄN Kotipaikka Pyhäntä Ensimmäiset

Lisätiedot

- Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä

- Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä - Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä Ihmissuhteet Tulevaisuuden tavoitteet ja toiveet Sosiaaliset tilanteet Elämäntilanteen selvittämisen ympyrä Ihmissuhteet Tulevaisuuden tavoitteet ja toiveet Nimesi:

Lisätiedot

Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta osaaminen olisi nähtävissä tuotteena. Aluksi jako neljään.

Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta osaaminen olisi nähtävissä tuotteena. Aluksi jako neljään. 28.12.2007 HN Palvelun tuotteistaminen, palvelutuote Miksi on oltava tuote? Jotta olisi jotain myytävää! Voiko osaaminen olla tuote? Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta

Lisätiedot

F-Secure Oyj:n yhtiökokous 2011 Toimitusjohtajan katsaus

F-Secure Oyj:n yhtiökokous 2011 Toimitusjohtajan katsaus F-Secure Oyj:n yhtiökokous 2011 Toimitusjohtajan katsaus Kimmo Alkio Protecting the irreplaceable f-secure.com F-Secure tänään Globaali liiketoiminta Tytäryhtiöt 16 maassa Yli 200 operaattorikumppania

Lisätiedot

Myydään leipomokahvilasekatavarakauppa

Myydään leipomokahvilasekatavarakauppa Myydään leipomokahvilasekatavarakauppa Juankosken keskustassa huippupaikalla Yrityksen nimi: Sepon Valinta Oy Yrityksen osoite: Juankoskentie 17, 73500 Juankoski Perustamisvuosi: 1986 Toimiala: Kauppa

Lisätiedot

Kielitaidon merkitys globaalissa taloudessa. Minkälaisia ovat työelämän kielitaitotarpeet nyt ja tulevaisuudessa?

Kielitaidon merkitys globaalissa taloudessa. Minkälaisia ovat työelämän kielitaitotarpeet nyt ja tulevaisuudessa? Kielitaidon merkitys globaalissa taloudessa Markku Koponen Koulutusjohtaja emeritus Elinkeinoelämän keskusliitto EK Kari Sajavaara-muistoluento Jyväskylä Esityksen sisältö Kansainvälistyvä toimintaympäristö

Lisätiedot

Huomisen tiennäyttäjä

Huomisen tiennäyttäjä Huomisen tiennäyttäjä 75 huomisen tiennäyttäjä HUOMISEN TIENNÄYTTÄJÄ SKAL on jäsentensä näköinen ja arvostat niitä. Järjestömme valvoo kokoinen, maanteiden tavaraliikenteessä toimivien yritysten ja kuljetusyrittäminen

Lisätiedot

Uudistuva Kesko. Mikko Helander

Uudistuva Kesko. Mikko Helander Uudistuva Kesko Mikko Helander 10.2.2017 K-ryhmä tänään K-ryhmän myynti* 13,2 mrd Henkilöstö noin 45 000 Toimintaa yhdeksässä maassa Pohjois-Euroopan kolmanneksi suurin vähittäiskauppa K-kauppiasyrittäjiä

Lisätiedot

22.09.11 1 IIVARI MONONEN OY. Yritysoston kautta kansainvälistä kasvua Ari Mononen 22.9.2011

22.09.11 1 IIVARI MONONEN OY. Yritysoston kautta kansainvälistä kasvua Ari Mononen 22.9.2011 22.09.11 1 IIVARI MONONEN OY Yritysoston kautta kansainvälistä kasvua Ari Mononen 22.9.2011 22.04.09 2 LIIKEIDEA Iivari Mononen -konserni valmistaa ja myy infrastruktuurin rakentamisessa tarvittavia korkean

Lisätiedot

Kansainvälinen kulttuuritapahtuma

Kansainvälinen kulttuuritapahtuma Kansainvälinen kulttuuritapahtuma Case: Savonlinnan Oopperajuhlat Hele Kaunismäki / Kulttuurin ketju -hanke, Turku Touring 3.6.2011. Historiaa Ensimmäiset oopperajuhlat Olavinlinnassa pidettiin kesällä

Lisätiedot

Pk- ja kansainvälistymisrahoitus KiVi seminaari Mikkeli 25.1.2012 26.1.2012

Pk- ja kansainvälistymisrahoitus KiVi seminaari Mikkeli 25.1.2012 26.1.2012 1 Pk- ja kansainvälistymisrahoitus KiVi seminaari Mikkeli 25.1.2012 Finnveran rahoitus kasvaville ja kansainvälistyville yrityksille vuonna 2010 Rahoituskanta 902,1 milj. vientitakuiden vastuukanta 201,2

Lisätiedot

On siinä omanlaistansa tunnelmaa, kun ympärillä on 100-vuotista historiaa.

On siinä omanlaistansa tunnelmaa, kun ympärillä on 100-vuotista historiaa. On siinä omanlaistansa tunnelmaa, kun ympärillä on 100-vuotista historiaa. www.acravintolat.fi ARTS & CRAFTS RESTAURANTS OY:N ASIAKKAAT VOIVAT NAUTTIA NYKYAJAN MUKAVUUKSISTA MENNEEN AJAN HENGESSÄ. www.acravintolat.fi

Lisätiedot

Näin me työskentelemme ja palvelemme asiakkaita / A

Näin me työskentelemme ja palvelemme asiakkaita / A 1 Otteita osallistujalle jaettavasta materiaalista Näin me työskentelemme ja palvelemme asiakkaita / A Nimi Päivämäärä TUTUSTUMINEN NAAPURIIN Naapurin kertomat tiedot itsestään TOTUUDEN HETKI o Totuuden

Lisätiedot

KASVAVAN KYBERTURVAMARKKINAN PELINTEKIJÄ

KASVAVAN KYBERTURVAMARKKINAN PELINTEKIJÄ KASVAVAN KYBERTURVAMARKKINAN PELINTEKIJÄ Petri Kairinen, CEO (twitter: @kairinen) Lupaavat pörssiyhtiöt tilaisuus 3.3.2015 3.3.2015 Nixu 2015 1 PIDÄMME DIGITAALISEN YHTEISKUNNAN TOIMINNASSA. 3.3.2015 Nixu

Lisätiedot

HYPPY KOHTI KAUPPOJEN KESKITTYMISTÄ

HYPPY KOHTI KAUPPOJEN KESKITTYMISTÄ Perustettu 2009 Kauppahalli24.fi-verkkoruokakauppa avattiin 11/2012 Ulkoistetut partnerit: Terminaalitoiminnot: LTP-logistics oy Kuljetukset: Itella Posti oy Suomalainen omistus Luonnollisesti tuorein

Lisätiedot

Messuan Historia. on nis tuu.

Messuan Historia. on nis tuu. on nis tuu. Messua - kunnianhimoa ja yrittämistä vuodesta 1961 Messuan juuret kumpuavat 1960-luvulta, kun jo kolmannen polven omistajiemme Eriikka Kalliokosken ja Jonna Simolan isoisä Esko Arvelin perusti

Lisätiedot

Uponorin ja KWH-yhtymän yhdyskuntateknisen liiketoiminnan suunniteltu fuusio. Jyri Luomakoski, Uponor Oyj Peter Höglund, KWH-yhtymä Oy

Uponorin ja KWH-yhtymän yhdyskuntateknisen liiketoiminnan suunniteltu fuusio. Jyri Luomakoski, Uponor Oyj Peter Höglund, KWH-yhtymä Oy Uponorin ja KWH-yhtymän yhdyskuntateknisen liiketoiminnan suunniteltu fuusio Jyri Luomakoski, Uponor Oyj Peter Höglund, KWH-yhtymä Oy Sopimuksen pääkohdat Uponor ja KWH-yhtymä ovat julkistaneet aikeensa

Lisätiedot

RENKAAT - SISÄRENKAAT - LEVYPYÖRÄT - PYÖRÄT - AKSELIT

RENKAAT - SISÄRENKAAT - LEVYPYÖRÄT - PYÖRÄT - AKSELIT Tuoteluettelo / 2014 RENKAAT - SISÄRENKAAT - LEVYPYÖRÄT - PYÖRÄT - AKSELIT Maatalous Teollisuus & materiaalin käsittely Ympäristönhoito Kevytperävaunut Muut laitteet THE SKY IS NOT THE LIMIT STARCO FINLAND

Lisätiedot

PALKITSEVAA. ITSENÄISTÄ. HAASTEELLISTA. MYYNTIÄ.

PALKITSEVAA. ITSENÄISTÄ. HAASTEELLISTA. MYYNTIÄ. PALKITSEVAA. ITSENÄISTÄ. HAASTEELLISTA. MYYNTIÄ. Wulff-Yhtiöt Oyj rekrytointi p. 09 5259 0050 info@wulff.fi Myynti on työtä, jossa tuloksellisuus ja ihanuus on kiinni ennenkaikkea tekijänsä asenteesta!

Lisätiedot

HYVINVOINTIIN JOHTAMINEN. - mitä hyvinvointi on ja miten siihen johdetaan? Erika Sauer Psycon Oy Seniorikonsultti, KTT, FM

HYVINVOINTIIN JOHTAMINEN. - mitä hyvinvointi on ja miten siihen johdetaan? Erika Sauer Psycon Oy Seniorikonsultti, KTT, FM HYVINVOINTIIN JOHTAMINEN - mitä hyvinvointi on ja miten siihen johdetaan? To be or Wellbe 11.2.2010 Oulu Erika Sauer Psycon Oy Seniorikonsultti, KTT, FM Nuoret työntekijät muuttavat työelämää: MEGATRENDIT

Lisätiedot

Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kauppa kaikille suomalaisille

Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kauppa kaikille suomalaisille Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kauppa kaikille suomalaisille Mikko Helander Pääjohtaja, Kesko Oyj Eero Hautaniemi Toimitusjohtaja, Oriola-KD Oyj Tiedotustilaisuus 13.3.2017 Mitä olemme tekemässä? Rakennamme

Lisätiedot

Pidetään kaikki mukana. Jokaista ihmistä pitää arvostaa

Pidetään kaikki mukana. Jokaista ihmistä pitää arvostaa ver Ohjelma kuntavaaleihin Pidetään kaikki mukana Jokaista ihmistä pitää arvostaa SDP:n tavoite on inhimillinen Suomi. SDP haluaa, että Suomessa kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia. Jokaista ihmistä pitää

Lisätiedot

Inwido Finland Oy. Suomen johtava ikkuna- ja ovitoimittaja Htt Seppo Hyry

Inwido Finland Oy. Suomen johtava ikkuna- ja ovitoimittaja Htt Seppo Hyry Inwido Finland Oy Suomen johtava ikkuna- ja ovitoimittaja Htt 7.4.2017 Seppo Hyry 2 Inwido Euroopan suurin ikkunavalmistaja 25 tehdasta Yli 20 tuotemerkkiä Liikevaihto 580 M (Suomi 155 M ) N 4000 työntekijää

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden talousnäkymät

Teknologiateollisuuden talousnäkymät Teknologiateollisuuden talousnäkymät 30.3.2017 Pääekonomisti Jukka Palokangas 31.3.2017 Teknologiateollisuus 1 Teknologiateollisuus Suomen suurin elinkeino 51 % Suomen koko viennistä. Alan yritykset investoivat

Lisätiedot