Rami Aarikka toimitusjohtaja Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy Valtakunnallisen Yrittäjäpalkinnon 2010 saaja

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Rami Aarikka toimitusjohtaja Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy Valtakunnallisen Yrittäjäpalkinnon 2010 saaja"

Transkriptio

1

2

3

4 Kun vakuutukset ovat Lähivakuutuksessa, ei pikku murheet paina. Arvostamme suuresti paikallisuutta sekä henkilökohtaista palvelua. Siksi me laitilalaisina lähijuoman tuottajina olemme vakuuttaneet tehtaamme toiminnan Lähivakuutuksessa. Myös henkilökohtaiset vakuutukseni ovat Lähivakuutuksen luotettavan aurinkoisessa hoidossa. Rami Aarikka toimitusjohtaja Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy Valtakunnallisen Yrittäjäpalkinnon 2010 saaja *EPSI Rating asiakastyytyväisyystutkimus: Suomen vahinkovakuutusyhtiöt 2009 ja 2010 (Yritysasiakkaat) Kumppaninamme yritysasiakkaiden lakisääteisissä työeläkevakuutuksissa toimii Eläke-Fennia. Otamme sen henkilökohtaisesti.

5

6

7 yö musiikkiviennin parissa on kaukana boheemista rock-elämästä. Yleensä ottaen kaikkien muusikoiden suhtautuminen on tosi määrätietoista ja kunnianhimoista, jos musiikkia haluaa tehdä ammatikseen, sanoo maabrändivaltuuskunnan jäsen ja Music Export Finlandin toiminnanjohtaja Paulina Ahokas. uusia käyttötapoja naapuruston lastenhoidon merkeissä, antanut lapseni mummalle virkkausoppia, kertonut ulkomaalaisille suomalaisesta tasa-arvosta. Lisäksi pyrin olemaan osallistuvampi ja kuuntelevampi johtaja sekä saarnaan puoliammattilaisena pulloveden käyttämisen lopettamisen puolesta. Iloinen olen myös siitä, että saan vahvistaa työkseni Suomen kansainvälistä tunnettuutta sekä kiinnostavuutta. Toimivaa, vastuullista, tasa-arvoista sekä turvallista yhteiskuntaa, jossa ihmiset panostavat korkeaan, laajapohjaiseen koulutukseen sekä kulttuuritarjontaan ja saavat nauttia poikkeuksellisen puhtaasta luonnosta. Komppaan siis lähes täysin maabrändityöryhmän loppuraporttia! Olen ilokseni huomannut, että monet niistä ovat jo ihan täydessä lennossa, kuten panostukset vedenpuhdistusteknologiaan. Useat ehdotukset ovat hyvällä alulla. Ihan tarkkaa tietoa kaikkien ehdotusten käyttöönotosta on mahdotonta saada, sillä useita niistä toteuttavat yksittäiset kansalaiset omassa päivittäisessä elämässään, mutta olennaisinta on saada mahdollisimman moni suomalainen tutustumaan raporttiin ja sen kautta kiinnostumaan siitä, että Suomi on parempi paikka olla, asua, työskennellä. Itse olen ottanut koppia kymmenistä tehtävistä: henkilökohtaisella tasolla en heittänyt tuolia pois vaan korjautin sen, osallistuin talkoisiin paikallisessa lastentapahtumassa, olen keksinyt kirjastolle Näen suurimpina haasteina huoltosuhteen sekä siihen liittyvän väestön hyvinvoinnin ja työmotivaation. Kansainvälisen talouden ja Suomen vientirakenteen murroksen aiheuttamat haasteet odottavat myös tekijöitä. Ahokas korostaa, että samalla ympäristö- ja työllisyyskysymykset ja nuorten syrjäytymisen estäminen tuovat omat haasteensa. Ilokseni edustamani sektori, musiikkiteollisuus sekä luova alat ja kulttuurisektori tarjoavat erittäin toimivia, selkeitä tuloksia tuovia ratkaisuja näihin kaikkiin. Ahokas muistuttaa Ilkka Taipaleen muutama vuosi sitten toimittamasta kirjasta 100 sosiaalista innovaatiota Suomesta. Hänestä näistä innovaatioista ainakin 30 voisi tuotteistaa vientituotteeksi. Henkilökohtaisesti minua kiinnostavat suomalainen kokouskäytäntö, kirjastolaitos ja tasa-arvoon liittyvät asiat. Kiintiöistä, vanhempainvapaista ja koulutukseen liittyvistä asioista saisi hyviä vientituotteita. Monistamisen soisin muun muassa äitiyspaikkauksille ja kouluaterioille.

8 Minun Suomeni on entistä kommunikoivampi, positiivisempi ja vastuullisempi sekä ympäristön että talouden kysymyksissä. Sitä kautta Suomi on parempi paikka kaikille kansalaisille. Kasvu, työskentelymme yhteiskunnallinen vaikutus ja viennintekijöistä, eli alan ihmisistä löytyvä energia, intohimo ja sitoutuminen. Olen poikkeuksellisen onnekkaassa asemassa saadessani työskennellä tehtävässä, joka tuo menestystä suomalaisille musiikkisektorilla työskenteleville ja sitä kautta sosiaalista ja taloudellista hyvää sekä tunnettuutta koko Suomelle ja suomalaisille. Yksittäisiä onnistumisen ja onnen hetkiä on useita ja niiden avulla jaksaa myös kovan työn, jota tämä kaikki edellyttää. Näistä voi mainita onnistumiset suomalaiselle musiikille uusilla ja erittäin haastavilla Kiinan markkinoilla sekä teosmyynnin ja erilaisten uusien palvelu- ja välittäjäportaan yritysten syntymisen, jotka ovat uusia musiikkivientisektoreita. Hän nostaa esiin myös onnistuneet hankkeet ja kampanjat Japanissa sekä pohjoismaisen musiikkivientikentän yhdistyminen yhden hankkeen ja työskentelyn alle. Lisäksi iloitsen viime vuonna käynnistetystä Musiikkiviennin Naistenklinikka -prosessista, mikä parantaa naisten menestymisen edellytyksiä, Paulina Ahokas sanoo.

9 iisitoista vuotta Pariisissa, Tokiossa, Soulissa, Sydneyssä, Edinburghissa ja Lontoossa muun muassa Nordean brändäystä suunnitellut graafikko oli uuden edessä palattuaan Suomeen. Perheeseen syntyi pieni keskostytär ja äiti ihmetteli sairaalassa, kuka kumma suunnittelee vauvojen vaatteet, joissa paksut saumat ja niskalaput painavat vauvan herkkää ihoa. Vauva syntyi kaksi kuukautta etuajassa, joten Nina Ignatiuksen äitiyteen valmistuminen jäi kesken. Toisaalta ei hänellä myöskään ollut minkäänlaista vaatetusalan kokemusta, mutta ideoita sitäkin enemmän. Ostin pyyhkeitä, joissa oli puolet bambua. Ne olivat silkin pehmeitä. Yritysidea oli valmis. Beibamboo on yhtä kuin bambukuituiset vauvan vaatteet, joissa saumat ja niskalaput ovat päällipuolella ja oivallisilla lisäpaloilla ja -käännöksillä vaatteen pitoaikaa nopeasti kasvavilla vauvoilla voi pidentää. Beibamboo-vaatteita voi ostaa tai vuokrata. Vuokra on yksi euro per viikko ja vaate. Beibamboo Oy:n vaatteiden syntytaival kulkee Orivedeltä Helsingin ja Toijalan kautta Tampereelle. Orneule valmistaa kermanvärisen bambupuuvillakankaan Orivedellä, ja Nina Ignatius suunnittelee vaatteet Helsingissä. Marja Siltala tekee kaavat Toijalassa ja Pirkko Niemi ompelee sisältäpäin sileästä peitesaumasta mallisuojatut vaatteet Tampereella. Vaatevuokraamo idea syntyi sekin käytännöllisistä syistä. Vauvat kasvavat vauhdilla ja hyväkuntoiset vaatteet jäävät oitis pieniksi. Vaatteita tarvitaan paljon. Ostat kuinka hyvälaatuisia vauvanvaatteita tahansa, ne käyvät vauvan kasvaessa muutaman käyttökerran jälkeen pieneksi. Mietin, miten tämän vauvanvaateongelman voisi ratkaista. Siitä syntyi vuokrausidea, Nina Ignatius sanoo. Kaikki Beibamboo-vauvanvaatteet ovat kerman värisiä, joten ne käyvät yhtä hyvin tytöille kuin pojille. Kaikki materiaalit ja osat ovat ÖkoTex100 sertifioituja ja vaatteilla on Avainlippu. Nina Ignatius löysi Tammisaaresta pesulan, joka käyttää uusissa laitteissaan ekologista pesuainetta ja niin Beibamboo-vuokravaatteet tulevat seuraavalle käyttäjälle puhtaina ja desinfioituna. Silkinpehmeä bambukuitu on jo sinänsä antibakteerinen ja imee kosteutta paljon enemmän kuin puuvilla. Nina Ignatius on suunnitellut myös keskosille bodyn, jossa on kokonaan aukeavat hihat piuhoja varten. Kaikkien bodyjen haarassa on tuplarivinapitus, jolloin bodyyn saa noin neljä senttiä lisää pituutta. Bodyissä on myös tumpuiksi kääntyvät hihat, joten vauva ei voi heiluttaa tumppuja pois käsistään. Mallistoon on tullut myös keskoselle tarkoitettu myssy, jossa on vain yksi sauma ulkopuolella otsan puolella. Nina on löytänyt yhteistyökumppaniksi Suomen Neonataalihoitajista Aino Ezeonodon, joka on ollut ideoimassa vastasyntyneen myssyä. Hän on välittänyt Beibamboo-mallistoa kaikkiin Suomen keskoshoitoloihin. Verkkokaupassa on ollut kuhinaa. Englanninkielisillä sivuilla kauppaa on tehty Britanniasta, Ranskasta, Venäjältä ja USA:sta. Beibamboo-vauvanvaatteita voi käydä ihastelemassa Lapsimessuilla Helsingin Messukeskuksessa

10

11 arismaattinen Pertti Palmroth on luonut nimeään kantavan brändin ja saanut vuosikymmenien varrella uskollisen asiakaskunnan niin kotimaassa kuin maailmallakin. Hänen suunnittelemissaan kengissä ovat kävelleet Miss Universum Armi Kuusela, Ruotsin kuningatar Silvia ja presidentti Tarja Halonen, jotka ovat ottaneet kunnia-asiakseen suosia suomalaisia valmistajia. Vienti kasvoi viime vuonna lähes 20 prosenttia ja tänä vuonna kasvu tulee olemaan paljon suurempi. Meillä tulee olemaan kaikkien aikojen paras myynti sitten 80-luvun takaisten huippuvuosien, uskoo maailman kenkämessuilla sukkuloiva Hannele Palmroth, 66. Palmrothien suurin haaste on ollut matkustaa 11 suuren kenkälaukun kanssa. Olimme matkalla Kanadasta New Yorkiin, kun lentovirkailija ilmoitti, että laukkumme otetaan säilöön ja ne toimitetaan huolitsijan kautta rahtina perille. Pyysimme laukut takaisin ja toisessa terminaalissa amerikkalaisen lentoyhtiön virkailija toivotti meidät laukkuinemme tervetulleeksi lennolle. Laukuissa on vasemman jalan mallikenkiä, kaikki kokoa 4. Tullille pitää esittää pro forma, että matkatavarat ovat puolikkaita näytteitä, joilla ei ole arvoa ja palaavat matkaajan mukana Suomeen. Silti tulli on epäillyt jonkun tuovan Suomesta myöhemmin toiset 11 laukullista oikean jalan kenkiä! Olemme lähes 150 kertaa matkustaneet New Yorkiin vuodesta 1966 alkaen, mutta käyttäydymme kuin ensikertalaiset tullin edessä. Pertti Palmrothin isä Pentti Palmroth perusti Pirkkalaan kenkätehtaan Sattuma ohjasi nuoren pankkineidin Hannelen Paasosen kenkädynastiaan vientisihteerin äitiyslomittajaksi. Hakijalta edellytettiin kielitaitoa, mahdollisuutta matkustaa ulkomaille ja kengän numeroa 4. Hannele valittiin 200 hakijan joukosta, vaikka kengän numero oli 3,5!

12 28 prosentin tullin vuoksi Pentti Palmroth osti 1967 Hollannista kenkätehtaan, jossa valmistettiin kenkiä ja saappaita Manner- Euroopan markkinoille 1980-luvulle saakka. Hannele olikin pian töissä Hollannissa. Lähdin 1971 ensimmäistä kertaa Düsseldorfin kenkämessujen jälkeen myymään kenkiä Saksaan. Vuokrasin kuplavolkkarin ja juuri ajokortin saaneen varmuudella köröttelin rekkojen välissä, koska kenkiä täynnä ollut auto ei kiihtynyt ohituksiin. Jännitystä lisäsi ajatus siitä, että auto alkaa keittää. Hollanti oli Hannelen kotimaa 20 vuotta. Siellä syntyivät pariskunnan lapset Mikko ja Petrina. Pienten lasten äidillä oli harrastuksena lentokenttien lähtöporteille juokseminen. Joskus aika oli niin täpärällä, että Hannele pyysi maailman suurimpiin kuuluvan Amsterdamin Shipholin lentokentän poliisia viemään auton parkkihalliin ja avaimet Finnairin tiskille. Peräänantamattomuuden karjalaisilta vanhemmiltaan perinyt Hannele puhuu hollantia, saksaa, englantia, ruotsia ja vähän ranskaa. Ei kieliä tarvitse hallita täydellisesti, ilmeistä ja katseistakin selviää paljon. Hannele Palmroth on ollut mukana presidentti Tarja Halosen ja ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrysen delegaatiossa Kiovassa ja ministeri Väyrysen mukana Kiinassa. Presidentti- ja ministerivetoisilla matkoilla ovet näyttävät aukeavan ja Finpron paikallisedustajien apu on ollut loistavaa. Shenzhenissä uuteen ja vilkkaaseen ostoskeskukseen muiden maailman merkkien rinnalle haluttiin Pertti Palmrothin myymälä. Suurin osa ostoskeskuksen tavaravalikoimasta tulee Kiinan ulkopuolelta ja siksi se oli saanut heti suuren suosion kiinalaisten keskuudessa. Kiinalaiset haluavat ostaa Suomesta. Myös japanilainen Isetan tavaratalo Shanghaissa halusi Pertti Palmroth shop in shopin. Ongelmamme on, miten rahoitamme tämän kysyntäpotentiaalin. Matkoilla kehittyy päättäväisyys siihen, mitä tahtoo. Samalla silmä oppii näkemään vaatetuksesta, sisustuksesta ja koruista, mihin suuntaan ollaan menossa näytteilleasettajan joukossa messuosaston pitää olla erinomaisella paikalla ja oikeassa hallissa. Elinehto on tavata asiakkaita 40 maasta Australiasta Islantiin ja saada tilauskirjat täyteen. Milanon messumatkalta saattaa hyvinkin kertyä tilauksia miljoonan euron arvosta. Jos japanilainen asiakas haluaa tavata Hannele Palmrothin Milanossa, pistetään kenkälaukut koneeseen ja menoksi. Monta vuotta Milanossa kauppaa tehnyt Hannele oppi vasta muutaman vuoden jälkeen ymmärtämään japanilaisten ostotapaa. Alussa on kohteliaisuuksia ja lopussa ystävällisyyttä ja huumoria. Venäläiset ovat huumorintajuisia ja lämpimiä. Heidän kanssaan välit ovat niin hyvät, että ne kestävät pienet virheetkin. Hollannissa puhutaan ensin puoli tuntia perheasioita ja vasta sitten tehdään tilauksia. Messumatkoilla Pertin lisäksi mukana ovat olleet useasti toimitusjohtajana työskentelevä poika Mikko, 38, tai myymäläketjuista vastaava tytär Petrina, 28. Molemmat ovat pienestä asti sukeltaneet kenkien maailmaan vanhempiensa mukana.

13 Isona meistä kaikista tulee eläkeläisiä.

14 uotsalaisen Cloettan ja suomalaisen Fazerin yhteinen makeisyritys purettiin pari vuotta sitten ja kummatkin tekevät taas suklaata omissa kotimaissaan. Leipä- ja leipomopuolella Fazer kuitenkin on vahva toimija niin Venäjällä kuin Ruotsissakin: molemmissa maissa sillä on viisi leipomoa ja työntekijöitä Venäjällä noin ja Ruotsissa noin Lisäksi Fazer työllistää leipomoalalla noin henkeä Baltian maissa. Loput konsernin työntekijästä ovat Suomessa. Leipäpuolella Fazerin kaltainen sukuyritys voi olla hyvinkin merkittävä tekijä, sillä leipä on aina paikallinen tuote ja sopii siksi meille johtamismielessä hyvin. Täällä kotimaassa vuosi 2010 oli Fazerille erittäin hyvä suklaavuosi, mutta meidän on vaikea haastaa ja lähteä vientimarkkinoille kilpailemaan suklaajättien kanssa, Slotte myöntää. Kuluttajien suklaamieltymykset ovat usein myös hyvin kansallisia ja jo tavallaan äidinmaidossa omaksuttuja. Maailmalla suomalainen kaipaa Fazerin Sinistä, mutta samalla tavalla ruotsalainen ikävöi Marabouta, tanskalainen Tomsia ja norjalainen Freiaa, Slotte pohtii. Ruotsissakaan yhteisyritys suklaavalmistaja Cloettan kanssa ei taloudellisesti epäonnistunut. Yritys teki hyvää tulosta ja kehittyi ihan hyvin, kukaan omistajista ei kärsinyt arvon menetystä, pikemminkin päinvastoin. Mutta yhteinen näkemys yhtiön kehittämisestä omistajien välillä puuttui, ja siksi Fazerin Sinisen osuus tuli takaisin Suomeen. Mutta luovuttanut Fazer ei makeispuolellakaan ole. Pitää vain löytää maailmalta markkinarakoja, joita ei ole vielä täytetty ja joista muut eivät ole kiinnostuneita, mutta joihin meidän tuotteet sopivat ja menevät. Yksi tällainen niin laadullisesti kuin brändäysmielessäkin erittäin hyvä tuote on Geisha-suklaa, Slotte sanoo. Näitä täyttämättömiä markkinarakoja, eli nischejä, voi Slotten mukaan löytyä vaikkapa Kiinasta, jossa vielä toistaiseksi syödään vähän suklaata. Fazerin makeiset ovat Avainlippu-tuotteita. Tutkimusten mukaan kaikki tietävät, että kaikki leivät ja suklaat, joita me Suo-

15 messa myymme valmistetaan myös täällä kotimaassa. Tuntuu, että Avainlipun merkitys on taas kasvamassa. EU:hun menon huumassa aikoinaan tahtoi unohtua oman työllistävän teollisuuden merkitys, Slotte sanoo. Hän kaipaakin paukkuja kotimaisuuden ja lähituotannon markkinointiin. On meidän kaikkien etu, että Suomen koko maaseutu pysyy elävänä ja maa asutettuna. Fazerilla on kahdeksan leipomoa tasaisesti välillä Helsinki Oulu. Lisäksi Fazerilla on lähes 30 lähileipomoa myymälöissä eri puolilla Suomea. Kuljetuslogistisesti strategiamme on erittäin hyvä myös ympäristöasioita ajatellen. Kuvitellaan, että vain pieni on kaunista ja iso teollisuus pahasta. Avainlippu-tunnusta tarvitaan kommunikoimaan kuluttajille, että meidänkin leipiin ruis tulee paikallista tuottajilta ja että mylly on Päijät-Hämeessäkin ihan siinä vieressä, Lahdessa, missä myös leipomo sijaitsee. Me tarvitsemme pienempiä paikallisleipomoita täydentämään suurta kokonaisuuttamme, Slotte sanoo. Vaikka Fazer Venäjällä ja Ruotsissa panostaakin paikalliseen henkilökuntaan, johtoon, osaamiseen ja maan omiin makuperinteisiin, niin Suomesta löytyy esimerkiksi ruisleivän tekemiseen osaamista ja teknologiaa, jota voidaan hyödyntää maailmallakin. Venäjällä esimerkiksi Hlebnyi Dom on paikallinen ja erittäin arvostettu leipätuote, jonka brändin ympärille toimintamme rakentuu vahvasti. Mutta kun selvästi pystymme kalliimman hintaluokan tuotteissa ylittämään kuluttajien vaatimukset, laitamme niihin oman Fazer-tuotemerkkimme. Hyvä esimerkki tällaisesta premiumtuotteesta on Fazerin marjapiirakka. Slotte sanookin, että brändiosaaminen on Fazerin henkivakuutus. Ruotsissa Fazer-brändi yhdistetään leivässä paitsi herkullisuuteen, myös erittäin vahvasti terveyteen. Siksi olemmekin siellä ruisleivän selkeä ykkönen. Vaikka Fazer aloittikin jo 1990-luvulla sukukonsernin kolmannen polven yrittäjän, Peter Fazerin, johdolla kansainvälistymisen, niin jatkossakin se on suomalainen yritys. Tietysti yrityksen täytyy kasvaa ja hakea markkinoita maailmalta. Mutta suomalaisuus on meille erittäin tärkeää ja on itsestäänselvyys, ettei Fazer voi mihinkään lähteä Suomesta. Täällä on geenimme ja DNA:mme, Slotte vakuuttaa. TYÖLLISTÄÄ suomalaisia Pirkka-tuotteita valmistetaan 133 yrityksessä ympäri Suomea. Pirkka-tuotteiden valmistaminen tarjoaa monelle alueelliselle yritykselle mahdollisuuden laajentaa oman markkinansa koko valtakunnan laajuiseksi. Pirkka poron ulkofilepihvi LAPIN LIHA OY, Rovaniemi Pirkka perunalastu REAL SNACKS OY Pyhäntä Pirkka meijerivoi VALIO OY Seinäjoki Pirkka ranskalaisia pastilleja OY PANDA AB, Vaajakoski Pirkka konjakkisinappi RUOVEDEN HERKKU Ruovesi Pirkka karjalanpiirakka akka k PIELISPAKARI PAK OY Nurmes Pirkka bataattisose LIEKSAN LAATUHERKUT OY Lieksa Pirkka saariston kermajuusto ÅLANDS CENTRALANDELSLAG, ÅCA, Ahvenanmaa Pirkka Luomu maustamaton jogurtti JUVAN LUOMU OY Juva Pirkka sokeri SUOMEN SOKERI OY Kirkkonummi KAIKISTA SUOMEN YLI TUHANNESTA K-RUOKAKAUPASTA

16 runo-kahvinsuodatinpussi lienee volyymiltaan Euraconin suurin tuote, mutta vierasperäiseltä kuulostavan nimen takia kuluttajat harvoin mieltävät sitä kotimaiseksi tuotteeksi kuten vaikka Eskimo-pakastuspusseja. Bruno on myös leivinpapereissa johtava tuotemerkki. Bruno on Avainlippu-tuote, Suomessa valmistettu ja Suomessa myös kehitetty. Avainlippu-tunnuksella on meille tärkeä arvo. Sitä arvostavat kuluttajat paitsi kotimaassa, myös maailmalla. Bruno-suodattimia oman brändinsä alla Saksassa markkinoiva asiakkaamme halusi Avainlipun myös omiin pakkauksiinsa, kertoo Euraconin toimitusjohtaja, toisen polven yrittäjä Peter Fredman. Fredman jakaa perheyrityksen yrittäjävastuuta veljensä Clasin kanssa, joka vastaa yrityksen logistiikasta. Yrityksen noin 25 miljoonan euron liikevaihdosta viennin osuus noussee tänä vuonna, viime vuoden pienen notkahduksen jälkeen, taas 20 prosenttiin. Kotimaa on tietysti suurin ja tärkein markkina, mutta vienti on meille strategisesti luonnollinen kasvualue. Tällä hetkellä kuluttajien päivittäistavaratuotepuolella tärkeimmät kohteet ovat Ruotsi ja Viro. Elintarviketeollisuuden tarvitsemissa pakkauksissa tärkeimmät vientimaat ovat Englanti ja Saksa. Kaikkiaan meillä on parikymmentä aktiivista vientimaata, mukaan mahtuvat myös Pohjois-Amerikka ja Espanja, Peter Fredman sanoo. Päivittäistavarakaupassa Euracon lataa vientipaukut Pohjoismaihin, Venäjälle ja Baltiaan, mutta kuitupohjaisia kartonkipakkauksia on mahdollista viedä vieläkin pidemmälle. Maailmallakin kolmioleivät ja salaatit Finnvera tarjoaa kasvaville ja kansainvälistyville yrityksille lainoja, takauksia ja vientitakuita. Lisätietoja ja puhelinpalvelustamme Tavoitteena kansainvälinen läpimurto? Finnveran rahoituksella eteenpäin!

17 pakataan yhä useammin muovin sijasta kartonkiin. Pakkausalalla ympäristö haastaa jatkuvasti toimijat uusilla säännöksillä, mutta Euracon on kääntänyt ne voitoksi. Isossa roolissa ovat myös logistiset palvelut. Jakeluketjun on oltava luotettava. Parhaimmillaan tavaramme on keskusliikkeen varastossa kahdeksan tunnin kuluttua tilauksesta, Peter Fredman sanoo. Euraconin suodatinpussit, leivinpaperit, kelmut ja foliot valmistetaan neliön tuotantolaitoksessa Raumalla. Yritys perustettiin vuonna 1997, jolloin Peter Fredmanin isä Christian Fredman osti management buy out -kaupalla Ahlström Kuluttajatuotteilta sen toimivan liiketoimintaosan. Yritys tuli kokonaisuudessaan perheen omistukseen vuonna 2002 ja vuonna 2008 Euraconissa tehtiin operatiivinen sukupolvenvaihdos. Euracon työllistää suoraan 85 suomalaista, ja kun mukaan luetaan 5 10 suurinta alihankkijaa ja yhteistyökumppania, on sen työllistävä merkitys moninkertainen. Kuntien ateriapalveluissa se on pakkausjärjestelmien markkinajohtaja. Vuorovaikutus asiakkaiden kanssa korostuu varsinkin, kun teemme yhteistyötä suurkeittiöiden ja teollisuuden kanssa. Yhdessä yhteistyökumppanimme kanssa olemme pystyneet kehittämään lämpötilan hallintajärjestelmän, jonka avulla vanhuksille koteihin toimitettavat ateriat säilyvät pakkauksissa oikeanlämpöisinä keittiöstä perille asti, Peter Fredman esittelee. Yksi Euraconin keskeisistä arvoista on läheisyys. By Tanja Orsjoki Vallila Outlet Vantaa, Vallila-Joensuu ja -Jyväskylä, Anttila, Asko, Bauhaus, Carlson, ISO-Kärkkäinen, Kodin Terra, Kodin Ykkönen, K-Rauta, Prisma, Sokos, Stockmann Helsinki, Veljekset Keskinen sekä hyvinvarustetut jälleenmyyjät kautta maan.

18 ellava paranee vanhetessaan. Mitä enemmän pellavatekstiiliä käytetään sen paremmaksi se muuttuu. Jokipiin Pellavan käyttämä materiaali on erittäin vahva materiaali. Jopa putkimiehet eristävät putkia pellavalangalla, joka kostuessaan turpoaa ja vahvistuu. Imukyvyn ansiosta pellava on myös käytännöllinen keittiö- ja kylpytekstiili. Jokipiin Pellavan alkutaipaleella kehrättiin pellavan lisäksi myös villaa. Maatilat toimittivat lampaanvilloja niin kovaan tahtiin, että 1940-luvulla kehräämölle johtavan koivukujan varrelle perustettiin oma postikonttori villatoimitusten helpottamiseksi. Nykyisin yrityksen käyttämä pellava kasvatetaan Ranskassa ja jalostetaan langaksi Italiassa. Kaikki tuotteet valmistetaan yhä Suomessa. Nykyaikaiset ja energiatehokkaat koneet helpottavat tuotantoa, Pellavatehtaantiellä on 20 vakituista työntekijää. Ammattinimikkeiden kukkanen eli luoja tekee loimet ja kaksi kutojaa työskentelee 40 koneen kutomossa. Valmiit kankaat leikataan edelleen yksitellen. Ompelimossa on viisi työntekijää, ja laaduntarkkailu vaatii oman ammattiosaajansa. Jokipiin Pellava on kolmannen sukupolven käsissä. Yli 90-vuotiasta yritystä luotsaa toimitusjohtaja Timo Laurila, joka luottaa yksilöllisiin tuotteisiin ja hyvään suunnitteluun. Kilpailukykymme perustuu lyhyeen toimitusaikaan ja laatuun. Pystymme toimittamaan muutamassa päivässä satoja pyyhkeitä, jotka tehdään asiakkaan tarpeiden mukaan, Laurila lupaa ja vahvistaa sanojaan avaamalla kaapin, joka on täynnä vakioasiakkaiden yrityslogoilla kirjailtuja ripustuslenkkejä. Yhtiön tuotannosta yli puolet ostetaan liikelahjoiksi, jotka

19 kertovat paljon lahjan antajasta. Kotimainen Avainlippu-liikelahja viestii yrityksen tai yhteisön arvoista. Asiakkaat arvostavat kotimaisuutta koko ajan enemmän. Liikelahjana kiinalainen ruokavälinesarja ei välttämättä saa aikaan haluttua vastaanottoa ja kotimaisuuden puolesta puhumisen soisi muuttuvan teoksi myös tässä asiassa, Laurila toivoo. Jokipiin Pellavan 90-juhlavuoden liina oli menestys ja on edelleen. Vuonna 2010 Aika-juhlaliinan myynti lähti heti alussa hyvin käyntiin. Vasta myöhemmin huomattiin, että tuotteesta oli unohdettu mainita kuosin suunnittelija: Jukka Rintala. Iltapuvuistaan tunnetun muotitaiteilijan suunnittelu oli puhunut puolestaan. Rintalan lisäksi tekstiileissä näkyy Ristomatti Ratian, Anu Saaren, Elina Heleniuksen ja Henna Mantereen kädenjälki. Suunnitteluun panostaminen on meille kunnia-asia. On myös ilo huomata, että nuorissa tekstiilisuunnittelijoissa on lahjakkuuksia, joiden hauskatkin kuosit kestävät varmasti aikaa, Laurila iloitsee. Minna Kokon Käpylehmä-pefletit saavat kyllä hymyn varttuneimmillekin huulille. Jokipiin Pellavan tuotteista 10 prosenttia menee vientiin. Pellava on haluttu materiaali Pohjoismaiden lisäksi Yhdysvalloissa ja Japanissa. Toisinaan maailmalta tulee erikoisiakin toiveita. Saksalainen verkkokauppa halusi mittavaan valikoimaansa Valtion Rautatiet -pyyhkeen. Luonnollisesti ajattelimme, että saksalaiset haluavat tekstiksi oman Deutsche Bahninsa. Tuote menikin kulttisarjaan, jossa on muun muassa Sveitsin armeijan ja Italian laivaston huopia. He siis halusivat pyyhkeisiin nimenomaan Valtion Rautateiden alkuperäistekstit, Laurila hämmästelee. Ajan hengen mukaan maailmalla myy nyt ekologisuus, johon Jokipiin Pellavan ei ole tarvinnut erityisesti pyrkiä. Pohjalaisina olemme olleet nuukia aina. Lankarullien hylsyt toimitamme muovin jalostukseen. Langat puolestaan toimitetaan meille pahvilaatikoissa, johon liimaamme uudet tarrat kylkeen ja käytämme ne kuljetuspakkauksina, Laurila kiteyttää. Pohjalaisuuden piikkiin voi laittaa myös Laurilan vapaa-ajan asenteen, sillä 34 asteen pakkanen ei hetkauta juoksulenkille lähtevää toimitusjohtajaa. Viisaita valintoja Matkalla menestykseen Suomi ei voi kilpailla halpatuotannolla. Meidän on siis kilpailtava harvinaisella tai ainutlaatuisella osaamisella, joka käy kaupaksi korkeallakin hinnalla. Lue lisää:

20 KiiltoClean entistä vahvempi kotimainen KiiltoCleanista tuli Farmoksen ostamisen myötä Suomen johtava puhtausalan toimija. Siitä iloitsevat asiakkaatkin: on tärkeää, että monikansallisille kilpailijoille löytyy vahva kotimainen vaihtoehto. KiiltoClean on osa Kiilto Family -konsernia, jonka juuret ulottuvat vuoteen Silloin perustettiin Tampereella Teknokemiallinen Tehdas O/Y Santalahti, joka vuonna 1924 sai nimekseen Kiilto Oy. Siitä lähtien Kiilto on ollut saman suvun omistuksessa ja tänä päivänä konserni työllistää yli 800 työntekijää. KiiltoCleanin ostettua Farmoksen siitä muodostui yritys, jonka palveluksessa on 310 henkilöä, joista noin 200 työskentelee Suomessa. Yhdistymisen myötä yrityksen kotipaikka siirtyi Turkuun, jossa sijaitsevat tuotekehitys ja pääosa tuotannosta. Tuotantoa on lisäksi Hankasalmella ja Venäjällä Pietarissa. Kasvollinen perheomistus mahdollistaa pitkäjänteisen työn. Entistä monipuolisemmilla tuotekehitysresursseilla on mahdollista kehittää uusia ratkaisuja aikaisempaa paremmin, sanoo KiiltoCleanin toimitusjohtaja Juha Saarinen. JOUTSENMERKIN PIONEERI Suurin osa päivittäistavarakaupan teknokemian tuotteista tuodaan ulkomailta. KiiltoCleanin ja Farmoksen yhdistettyä voimansa monikansalliset yhtiöt saavat vastaansa entistä vahvemman suomalaisen kilpailijan. Serto ja Erisan ovat päivittäistavarakaupassa ainoat suomalaiset pyykinpesuainemerkit. Kiilto taas on viimeisten 10 vuoden aikana tullut yhä vahvemmaksi puhdistusainebrändiksi kauppojen hyllyillä, Saarinen sanoo. Kiilto puhdas koti vetää puoleensa -slogan onkin jo suomalaisille hyvin tuttu. Serton menestyksen kovassa kilpailussa monikansallisia toimijoita vastaan selittää juuri kotimainen tuotekehitys. Serto on hajusteiltaan sopeutettu miellyttämään suomalaisia kuluttajia: täällä ei pidetä voimakkaista hajusteista samalla tavalla kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa, Saarinen sanoo. KiiltoCleanille tärkeitä tunnuksia ovat niin tuotteiden ympäristöystävällisyydestä kertova Joutsenmerkki kuin kotimaisuudesta viestivä Avainlippu-tunnuskin. Farmos toi aikoinaan markkinoille ensimmäiset ammattikäyttöön tarkoitetut Joutsenmerkityt tuotteet. Kiilto-puhdistus- ja hoitoaineista jo yli 40 % on ympäristömerkittyjä tuotteita. Avainlippu taas on yleisesti luotettu merkki kotimaassa ja kannamme sitä mielellämme. Siitä on apua Suomen ulkopuolellakin: varsinkin Venäjällä ja Baltian maissa Suomessa valmistettuun tuotteeseen yhdistyy mielikuva korkeasta laadusta, Saarinen sanoo. KASVUKIN ON VASTUULLISUUTTA Vastuu korostuu KiiltoCleanin toiminnassa kautta linjan. Yritykselle on myönnetty ISO laatusertifikaatti, ISO ympäristösertifikaatti sekä Euroopan pesu- ja puhdistusaineteollisuuden järjestön A.I.S.E.:n Charter for Sustainable Cleaning Kestävä Kehitys -ohjelman sertifikaatti. Vastuusta puhuttaessa ei pidä myöskään unohtaa taloutta: yrityksen pitää menestyä ja sen liiketoiminnan on oltava kannattavaa. Se on paras tae sille, että jatkossakin voimme tarjota työpaikkoja Suomessa, Saarinen muistuttaa. Pysyminen vahvana toimijana kotimarkkinoilla vaatii myös kasvamista maan

21 rajojen ulkopuolella. Baltiassa olemme puhtausalalla markkinajohtaja ja Venäjälläkin olemme toimineet menestyksekkäästi toistakymmentä vuotta. Olemme tällä toimialalla ainoa länsimainen yritys, jolla on oma valmistusyksikkö Venäjällä, Saarinen sanoo. EU:SSA VAIN VAHVA PÄRJÄÄ KiiltoCleanin kansainvälistyminen ei ole uhka suomalaiselle työlle. Päinvastoin, kasvu maailmalla tuo työtä myös Suomeen. Puhtausalan osaaminen Suomessa on maailman huipputasoa, tuskin kovinkaan monessa muussa maassa voi puhtautta opiskella yliopistotasollakin. Tulevaisuuden suuria haasteita ovat raaka-ainekustannukset. Toimialan tuotantokustannukset syntyvät hyvin pitkälle raaka-aineista. Kun maailman talous on menossa ylöspäin, nousevat myös raakaaineiden hinnat. Samoin arabimaiden tilanne nostaa öljyn hintaa ja sekin vaikuttaa esimerkiksi pakkauskustannuksiin, Saarinen sanoo. EU-lainsäädäntö tuo teknokemian alalle uusia haasteita ja ne ovat pienille yrityksille melko raskaita. On tärkeää, että Suomessa on KiiltoCleanin kaltainen vahva toimija, joka pystyy viemään eteenpäin suomalaista tuotekehitys- ja valmistusosaamista. On pidettävä Suomen lippua ylhäällä niin täällä kotimaassa kuin lähialueillakin, Saarinen korostaa. Valmistaa puhdistusaineita ja hygieniatuotteita Osa Kiilto Family -konsernia Työllistää 310 henkeä, joista n. 200 Suomessa Tuotantoa Turussa, Hankasalmella ja Venäjällä Pietarissa Vahva puhtausalan toimija Venäjällä ja Baltiassa Liikevaihto Farmoksen oston myötä arviolta n. 55 miljoonaa euroa Kiillossa on kiva olla Kolmannen polven perheyrittäjä, Kiilto Family -konsernin hallituksen puheenjohtaja Erkki Solja pitää tärkeänä, että puhdistusaineiden valmistaja KiiltoCleanistä tuli Farmoksen oston myötä tasavahva toimija konsernin muiden tuotteiden mm. liimojen, tasoitteiden, laastien ja vedeneristeiden valmistuksen rinnalle. Yhdistymisen myötä pääsemme vaikuttamaan alan tulevaan kehitykseen ja olemme mukana myös kansainvälisissä ympyröissä riittävällä painokkuudella, Solja sanoo. Kasvollinen, Perheyritysten Liiton vuonna 2010 palkitsema perheyritys aikoo olla olemassa pitempään kuin kolmen sukupolven ajan. Tässä onnistuminen vaatii liiketoimintaosaamisen lisäksi harkittuja ja loppuun asti hoidettuja sukupolvenvaihdoksia: omistamisen täytyy olla niissä käsissä, joilla on myös vastuu liiketoiminnan pyörittämisestä. Tällä hetkellä Erkki Soljan tytär Eeva ja poika Ville ovat jo mukana konsernin hallitustyöskentelyssä. Kosmetiikka-alalla markkinointipäällikkönä toimiva Eeva on kauppatieteiden maisteri ja Villenkin kauppatieteen opinnot ovat lähivuosina valmistumisvaiheessa. Yksi Kiilto Familyn tunnuslauseista läpi koko konsernin henkilöstön on: Kiillossa on kiva olla! Se on yksinkertainen lause, jota emme ole käärineet kultapaperiin. Pyrimme luomaan ja ylläpitämään ilmapiiriä, jossa on helppo viihtyä, Solja sanoo.

Brändituotteella uusille markkinoille 26.9.2011 1

Brändituotteella uusille markkinoille 26.9.2011 1 Brändituotteella uusille markkinoille 26.9.2011 1 Abloy Oy Abloy Oy on johtavia lukko- ja rakennushelavalmistajia ja sähköisen lukitusteknologian edelläkävijä. Abloy Oy kuuluu maailman johtavaan ASSA ABLOY

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Tiivistelmä ostamisesta ja Suomalaisen Työn Liiton merkeistä. 27.3.2015 Jokke Eljala

Tiivistelmä ostamisesta ja Suomalaisen Työn Liiton merkeistä. 27.3.2015 Jokke Eljala Tiivistelmä ostamisesta ja Suomalaisen Työn Liiton merkeistä 27.3.2015 Jokke Eljala Esityksen sisältö 1. Tutkimuksen tausta ja keskeisimmät löydökset 2. Mitä tuotteissa ja palveluissa arvostetaan ja ollaanko

Lisätiedot

Tiivistelmä ostamisesta ja Suomalaisen Työn Liiton merkeistä. 23.3.2015 Jokke Eljala

Tiivistelmä ostamisesta ja Suomalaisen Työn Liiton merkeistä. 23.3.2015 Jokke Eljala Tiivistelmä ostamisesta ja Suomalaisen Työn Liiton merkeistä 23.3.2015 Jokke Eljala Esityksen sisältö 1. Tutkimuksen tausta ja keskeisimmät löydökset 2. Mitä tuotteissa ja palveluissa arvostetaan ja ollaanko

Lisätiedot

SIELTÄHÄN NE PARHAAT ASIAT TULEVAT. OMASTA MAASTA.

SIELTÄHÄN NE PARHAAT ASIAT TULEVAT. OMASTA MAASTA. SIELTÄHÄN NE PARHAAT ASIAT TULEVAT. OMASTA MAASTA. Se tulee omalle pöydälle tai kaverin kylmälaukkuun tutusta kaupasta. Me kannamme sen kassalle tutunnäköisessä pakkauksessa, josta tiedämme tarkkaan, mitä

Lisätiedot

Boliden Kokkola. vastuullinen sinkintuottaja

Boliden Kokkola. vastuullinen sinkintuottaja Boliden Kokkola vastuullinen sinkintuottaja Sinkkiteknologian edelläkävijä Luotettavaa laatua Boliden Kokkola on yksi maailman suurimmista sinkkitehtaista. Tehtaan päätuotteet ovat puhdas sinkki ja siitä

Lisätiedot

Yritysesittely. Marraskuu 2012

Yritysesittely. Marraskuu 2012 Yritysesittely Marraskuu 2012 Agenda Mediverkko tänään Mediverkon tehtävä ja toiminnan lähtökohdat Mediverkon palvelut ja toimintakenttä Mediverkko kumppanina ja työnantajana Mediverkon omistus ja yhteiskuntavastuu

Lisätiedot

YRITTÄJYYSINFO torstai 17.10. Auvo Turpeinen

YRITTÄJYYSINFO torstai 17.10. Auvo Turpeinen YRITTÄJYYSINFO torstai 17.10 Auvo Turpeinen Uusyrityskeskus toiminta: Elinkeinoelämän perustama yhteistoimintajärjestö 31 alueellista yhdistystä, yli 80 neuvontapistettä Suomessa vuodesta -89 saakka Jäseninä

Lisätiedot

Kiinteistöt. Vaativat jatkuvaa hoitamista. Sitovat pääomaa ja riskejä. Vaikuttavat jokaisen elämään, kotona ja töissä

Kiinteistöt. Vaativat jatkuvaa hoitamista. Sitovat pääomaa ja riskejä. Vaikuttavat jokaisen elämään, kotona ja töissä Yritysesittely Kiinteistöt Vaativat jatkuvaa hoitamista Sitovat pääomaa ja riskejä Vaikuttavat jokaisen elämään, kotona ja töissä Kustannukset nousussa, varsinkin energian Ovat monimutkaisia ja herkkiä

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy 2015. Alueraportti, Pohjois-Pohjanmaa Toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen

Pk-yritysbarometri, syksy 2015. Alueraportti, Pohjois-Pohjanmaa Toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen Pk-yritysbarometri, syksy 2015 Alueraportti, Pohjois-Pohjanmaa Toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen 1 Liikevaihto nyt verrattuna edelliseen 12 kk takaiseen tilanteeseen, kaikki toimialat 60 50 40 30 20 10

Lisätiedot

Terveyspalvelut kestävän hyvinvoinnin Suomessa - Case DIACOR. Laura Raitio toimitusjohtaja Diacor terveyspalvelut Oy

Terveyspalvelut kestävän hyvinvoinnin Suomessa - Case DIACOR. Laura Raitio toimitusjohtaja Diacor terveyspalvelut Oy Terveyspalvelut kestävän hyvinvoinnin Suomessa - Case DIACOR Laura Raitio toimitusjohtaja Diacor terveyspalvelut Oy Esitykseni 8.12.2014 Diacor terveyspalvelut Oy osana Suomen suurinta yhteiskunnallista

Lisätiedot

Vaasan seudun viestinnän tavoitteet

Vaasan seudun viestinnän tavoitteet Vaasan seudun viestinnän tavoitteet 202020 Vakioidaan Vaasan seudun imago Suomen seutujen kuuden kärkeen Luodaan kansallisesti vahva kuva Vaasan seudusta erityisesti tekniikan alan osaajien työllistäjänä.

Lisätiedot

Nautintoja juhlahetkiin ja lahjaksi

Nautintoja juhlahetkiin ja lahjaksi Nautintoja juhlahetkiin ja lahjaksi Suomalaista käsintehtyä suklaata Suomalaista käsintehtyä suklaata Tarjoiluun ja liikelahjaksi K Tuoretta suklaata herkutteluhetkiin Kultasuklaan herkullisen tuoreet

Lisätiedot

Tervetuloa yhtiökokoukseen 13.4.2015 Pääjohtaja Mikko Helander

Tervetuloa yhtiökokoukseen 13.4.2015 Pääjohtaja Mikko Helander Liite 5 Kesko Oyj:n varsinaisen yhtiökokouksen pöytäkirjaan 1/2015 Tervetuloa yhtiökokoukseen 13.4.2015 Pääjohtaja Mikko Helander Keskeiset tapahtumat 2014 Kannattavuus pysyi vahvalla tasolla Ruokakaupassa

Lisätiedot

PALKITSEVAA. ITSENÄISTÄ. HAASTEELLISTA. MYYNTIÄ.

PALKITSEVAA. ITSENÄISTÄ. HAASTEELLISTA. MYYNTIÄ. PALKITSEVAA. ITSENÄISTÄ. HAASTEELLISTA. MYYNTIÄ. Wulff-Yhtiöt Oyj rekrytointi Kari Juutilainen InHunt Group gsm 044 995 5382 kari.juutilainen@inhunt.fi www.urawulffilla.fi Myynti on työtä, jossa tuloksellisuus

Lisätiedot

BRANDS. Vahvista BRÄNDIÄ

BRANDS. Vahvista BRÄNDIÄ BRANDS Lisää myyntiä Vahvista BRÄNDIÄ VIESTINTÄ myymälässä MIKSI SE ON TÄRKEÄÄ? Hyödyntämällä näitä tietoja voit lisätä myyntiä melkoisesti Haluatko lisätä myyntiä? Viesti enemmän Haluatko kasvattaa MARKKINAOSUUTTASI?

Lisätiedot

TEEMME KYBERTURVASTA TOTTA

TEEMME KYBERTURVASTA TOTTA TEEMME KYBERTURVASTA TOTTA Petri Kairinen, CEO (twitter: @kairinen) Pörssin Avoimet Ovet 1.9.2015 1.9.2015 Nixu 2015 1 PIDÄMME DIGITAALISEN YHTEISKUNNAN TOIMINNASSA. 1.9.2015 Nixu 2015 2 DIGITAALINEN YHTEISKUNTA

Lisätiedot

KESKO OSTAA SUOMEN LÄHIKAUPAN. 18.11.2015 Pääjohtaja Mikko Helander

KESKO OSTAA SUOMEN LÄHIKAUPAN. 18.11.2015 Pääjohtaja Mikko Helander KESKO OSTAA SUOMEN LÄHIKAUPAN 18.11.2015 Pääjohtaja Mikko Helander KESKO OSTAA SUOMEN LÄHIKAUPAN Velaton kauppahinta noin 60 milj. euroa Suomen Lähikaupalla on 643 Siwaa ja Valintataloa Liikevaihto 2014

Lisätiedot

Pitääkö kotimaista ruokaa brändätä Suomessa? Tiivistelmä Agronomiliiton jäsenseminaari 25.10.2014

Pitääkö kotimaista ruokaa brändätä Suomessa? Tiivistelmä Agronomiliiton jäsenseminaari 25.10.2014 1 Pitääkö kotimaista ruokaa brändätä Suomessa? Tiivistelmä Agronomiliiton jäsenseminaari 25.10.2014 Outi Hohti, viestintäpäälikkö S-ryhmän marketkauppa Twitter: @hohti Kotimaisuus S-ryhmän marketkaupassa

Lisätiedot

& KESÄN 2015 PARHAAT LIIKELAHJAIDEAT

& KESÄN 2015 PARHAAT LIIKELAHJAIDEAT kevään uutuuksia & KESÄN 2015 PARHAAT LIIKELAHJAIDEAT Yrityksesi visuaalinen ilme ja arvot saavat näkyä myös liikelahjoissa. Meidän kauttamme se onnistuu. Voit tilata tuotteet haluamallasi kuvalla kudottuna

Lisätiedot

Johtoryhmä. Toimitusjohtaja Pekka Laitinen. Myyntijohtaja Mikael Winqvist. Hallintopäällikkö Tapio Kuitunen. Vt. palvelujohtaja Juho Vartiainen

Johtoryhmä. Toimitusjohtaja Pekka Laitinen. Myyntijohtaja Mikael Winqvist. Hallintopäällikkö Tapio Kuitunen. Vt. palvelujohtaja Juho Vartiainen Pähkinänkuoressa Signal Partners on vuonna 2010 perustettu suomalaisessa omistuksessa oleva yritys. Toimimme pääasiallisesti Pohjoismaissa ja palvelemme kansainvälisesti toimivien asiakkaidemme koko organisaatiota

Lisätiedot

22.09.11 1 IIVARI MONONEN OY. Yritysoston kautta kansainvälistä kasvua Ari Mononen 22.9.2011

22.09.11 1 IIVARI MONONEN OY. Yritysoston kautta kansainvälistä kasvua Ari Mononen 22.9.2011 22.09.11 1 IIVARI MONONEN OY Yritysoston kautta kansainvälistä kasvua Ari Mononen 22.9.2011 22.04.09 2 LIIKEIDEA Iivari Mononen -konserni valmistaa ja myy infrastruktuurin rakentamisessa tarvittavia korkean

Lisätiedot

1907 Konttorikonemekaanikko Emil Henriksson keksii levyhaittasylinterin.

1907 Konttorikonemekaanikko Emil Henriksson keksii levyhaittasylinterin. 1907 Konttorikonemekaanikko Emil Henriksson keksii levyhaittasylinterin. Omaa luokkaansa maailman lukitusteollisuudessa oleva keksintö on edelleen perustana kaikille ABLOY -avainjärjestelmille, jotka suunnitellaan

Lisätiedot

Uponorin ja KWH-yhtymän yhdyskuntateknisen liiketoiminnan suunniteltu fuusio. Jyri Luomakoski, Uponor Oyj Peter Höglund, KWH-yhtymä Oy

Uponorin ja KWH-yhtymän yhdyskuntateknisen liiketoiminnan suunniteltu fuusio. Jyri Luomakoski, Uponor Oyj Peter Höglund, KWH-yhtymä Oy Uponorin ja KWH-yhtymän yhdyskuntateknisen liiketoiminnan suunniteltu fuusio Jyri Luomakoski, Uponor Oyj Peter Höglund, KWH-yhtymä Oy Sopimuksen pääkohdat Uponor ja KWH-yhtymä ovat julkistaneet aikeensa

Lisätiedot

Fiblonin tarina Meidän tapamme toimia

Fiblonin tarina Meidän tapamme toimia Fiblonin tarina Meidän tapamme toimia Fiblonilla on ainutlaatuinen tapa toimia Fiblonin tarina alkoi Pertti Ekbergin kellarista vuonna 1979. Reilut 30 vuotta myöhemmin olemme kansainvälinen yritys, jolla

Lisätiedot

Suomalaisen Työn Liitto, Joulututkimus 2013, tekijä: Kopla Helsinki

Suomalaisen Työn Liitto, Joulututkimus 2013, tekijä: Kopla Helsinki Joulututkimus Metodit Kopla Juttutuvat (ryhmäkeskustelu verkossa) 1 kpl Otos n=10 20-65-vuotiaita ympäri Suomea Keskustelun kesto oli 1,5 tuntia per ryhmä. Osallistujat osallistuivat keskusteluun omalta

Lisätiedot

SUOMALAISEN HIRSITALON VIENTIVERKOSTO JAPANIIN EKOMUOTO

SUOMALAISEN HIRSITALON VIENTIVERKOSTO JAPANIIN EKOMUOTO SUOMALAISEN HIRSITALON VIENTIVERKOSTO JAPANIIN EKOMUOTO VERKOSTON VETURINA KUUSAMO HIRSITALOT CANNUS TUNTEE JAPANIN JA SEN RAKENNUSALAN ERITTÄIN KUSTANNUSTEHOKAS TAPA VIENTIIN SYNERGIAA JA KOON EKONOMIAA

Lisätiedot

KESKO OSTAA ONNISEN 1

KESKO OSTAA ONNISEN 1 KESKO OSTAA ONNISEN 1 KESKO OSTAA ONNISEN Velaton kauppahinta noin 369 milj. euroa Ostettavan liiketoiminnan liikevaihto 10/2014-9/2015 1,4 mrd euroa, käyttökate 39 milj. euroa Onninen toimii Suomessa,

Lisätiedot

Finnveran osavuosikatsaus 1.1. 30.6.2008. Tausta-aineisto 28.8.2008

Finnveran osavuosikatsaus 1.1. 30.6.2008. Tausta-aineisto 28.8.2008 Finnveran osavuosikatsaus 1.1. 30.6.2008 Tausta-aineisto 28.8.2008 Sisältö 1. Alkuvuosi lyhyesti 2. Finnveran liiketoiminta 1.1. 30.6.2008 Kotimaan ja viennin rahoitus 3. Finnvera-konsernin avainluvut

Lisätiedot

Innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa

Innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa Innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa 2 Osaamiskeskusohjelma (OSKE) luo edellytyksiä uutta luovalle, liiketaloudellisesti kannattavalle yhteistyölle, jossa korkeatasoinen tutkimus yhdistyy teknologia-,

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Kustannustehokas hankintaosastosi. Beijing - Shanghai - Hong Kong - New Delhi - Stockholm - Helsinki

Kustannustehokas hankintaosastosi. Beijing - Shanghai - Hong Kong - New Delhi - Stockholm - Helsinki Kustannustehokas hankintaosastosi Beijing - Shanghai - Hong Kong - New Delhi - Stockholm - Helsinki Nikolai Sourcing Hankinta- ja logistiikkaratkaisuja ja vastuullisuuden hankintapalveluita teollisuudelle

Lisätiedot

Lingon & Blåbär. pähkinänkuoressa

Lingon & Blåbär. pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär (L&B) on tarjonnut ruotsalaista suunnittelua olevia laadukkaita vaatteita koko perheelle vuodesta 1996 lähtien. Tänä päivänä

Lisätiedot

KESKUSPÖLYNIMURIJÄRJESTELMÄT. hyvinvoinnin maailma...

KESKUSPÖLYNIMURIJÄRJESTELMÄT. hyvinvoinnin maailma... KESKUSPÖLYNIMURIJÄRJESTELMÄT hyvinvoinnin maailma... Hygieniaa ja mukavuutta yksinkertaisesti 1 Keskuspölynimuri 2 PVC-putket 3 Äänenvaimennin 4 Imurasia Kuvat ovat suuntaa-antavia. KESKUSPÖLYNIMURIJÄRJESTELMÄT

Lisätiedot

Taito Shop ketju 10 vuotta Tarina yhteistyöstä ja kasvusta

Taito Shop ketju 10 vuotta Tarina yhteistyöstä ja kasvusta Taito Shop ketju 10 vuotta Tarina yhteistyöstä ja kasvusta Yhteistyöstä menestystä Forma messut on Taito Shopketjun myymälöille tärkein sisäänostotapahtuma ja paikka kohdata tavarantoimittajia. Siksi se

Lisätiedot

Kielitaidon merkitys globaalissa taloudessa. Minkälaisia ovat työelämän kielitaitotarpeet nyt ja tulevaisuudessa?

Kielitaidon merkitys globaalissa taloudessa. Minkälaisia ovat työelämän kielitaitotarpeet nyt ja tulevaisuudessa? Kielitaidon merkitys globaalissa taloudessa Markku Koponen Koulutusjohtaja emeritus Elinkeinoelämän keskusliitto EK Kari Sajavaara-muistoluento Jyväskylä Esityksen sisältö Kansainvälistyvä toimintaympäristö

Lisätiedot

Elintarvikealan mikroyritysten valmentaminen päivittäistavarakaupan yhteistyökumppaneina

Elintarvikealan mikroyritysten valmentaminen päivittäistavarakaupan yhteistyökumppaneina Elintarvikealan mikroyritysten valmentaminen päivittäistavarakaupan yhteistyökumppaneina Hankkeen tausta Kaupalla on valmiudet toimia kaiken kokoisten tavarantoimittajien kanssa Mikroyritysten pienemmät

Lisätiedot

Merkinnät hankinnan apuna. Lilli Puntti Tuotekehitystuen päällikkö o.t.o. työsuojelupäällikkö

Merkinnät hankinnan apuna. Lilli Puntti Tuotekehitystuen päällikkö o.t.o. työsuojelupäällikkö Merkinnät hankinnan apuna Lilli Puntti Tuotekehitystuen päällikkö o.t.o. työsuojelupäällikkö Kiilto Family -konserni Suomalainen perheyritys, perustettu 1919 Tampereella Henkilöstöä Suomessa ja ulkomailla

Lisätiedot

Paikkakunnan vetovoima ja yhteiskuntavastuu. Minna Kurttila FCG, aluepäällikkö/oulu

Paikkakunnan vetovoima ja yhteiskuntavastuu. Minna Kurttila FCG, aluepäällikkö/oulu Paikkakunnan vetovoima ja yhteiskuntavastuu Minna Kurttila FCG, aluepäällikkö/oulu FCG Finnish Consulting Group Oy Monialainen konsulttiyritys infra-, ympäristö- ja yhdyskuntasuunnittelu, koulutus, julkisten

Lisätiedot

Kasvuun ohjaavat neuvontapalvelut. Deloitten menetelmä kasvun tukemiseksi. KHT Antti Ollikainen

Kasvuun ohjaavat neuvontapalvelut. Deloitten menetelmä kasvun tukemiseksi. KHT Antti Ollikainen Kasvuun ohjaavat neuvontapalvelut Deloitten menetelmä kasvun tukemiseksi KHT Antti Ollikainen 23.9.2010 Johdanto: miksi yrityksen pitäisi kasvaa? Suuremmalla yrityksellä on helpompaa esimerkiksi näistä

Lisätiedot

Pk- ja kansainvälistymisrahoitus KiVi seminaari Mikkeli 25.1.2012 26.1.2012

Pk- ja kansainvälistymisrahoitus KiVi seminaari Mikkeli 25.1.2012 26.1.2012 1 Pk- ja kansainvälistymisrahoitus KiVi seminaari Mikkeli 25.1.2012 Finnveran rahoitus kasvaville ja kansainvälistyville yrityksille vuonna 2010 Rahoituskanta 902,1 milj. vientitakuiden vastuukanta 201,2

Lisätiedot

Kvalitatiivinen analyysi. Henri Huovinen, analyytikko Osakesäästäjien Keskusliitto ry

Kvalitatiivinen analyysi. Henri Huovinen, analyytikko Osakesäästäjien Keskusliitto ry Henri Huovinen, analyytikko Osakesäästäjien Keskusliitto ry Laadullinen eli kvalitatiiivinen analyysi Yrityksen tutkimista ei-numeerisin perustein, esim. yrityksen johdon osaamisen, toimialan kilpailutilanteen

Lisätiedot

Vaasan & Vaasan Kokemuksia Baltian liiketoiminnasta

Vaasan & Vaasan Kokemuksia Baltian liiketoiminnasta 1 2009/1 Vaasan & Vaasan Kokemuksia Baltian liiketoiminnasta Finpron seminaari 22.1.2009 Harri Roos 2 2009/1 Vaasan & Vaasan -konserni Johtava tuoreleivonnan toimija Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa

Lisätiedot

Vapaa-ajan palvelut Vuosiseminaari 14.1.2009 Piia Savolainen

Vapaa-ajan palvelut Vuosiseminaari 14.1.2009 Piia Savolainen Vapaa-ajan palvelut Vuosiseminaari 14.1.2009 Piia Savolainen Varamiespalvelu-Yhtiötel Vuonna 1988 perustettu valtakunnallinen henkilöstöpalveluja tuottava yritysketju Yli 70 palvelualuetta Suomessa, Virossa,

Lisätiedot

www.uudiskohde.fi Uusien asuntojen osaaja.

www.uudiskohde.fi Uusien asuntojen osaaja. www.uudiskohde.fi Uusien asuntojen osaaja. Uudiskohteiden asiantuntija palveluksessanne. Uudiskohde on palveluna ainutlaatuinen. Välittäjämme ovat keskittyneet nimenomaan uudiskohteiden myyntiin, mistä

Lisätiedot

Innovaatioaamupäivä 18.3.2016

Innovaatioaamupäivä 18.3.2016 Innovaatioaamupäivä 18.3.2016 Kauran tuotteistaminen Tuula Laukkanen 1 18/3/16 Fazer. All rights reserved Fazer Mylly osa Fazer konsernia Fazerin tarina alkoi vuonna 1891 Karl Fazerin avattua ensimmäisen

Lisätiedot

Aldata Solution Oyj. Yhtiökokous 15.4.2004

Aldata Solution Oyj. Yhtiökokous 15.4.2004 Aldata Solution Oyj Yhtiökokous 15.4.2004 Matti Hietala, toimitusjohtaja Aldata Solution Oyj lyhyesti Perustettu 1988 Toimiala Aldata kehittää, markkinoi ja asentaa integroituja kaupan ohjelmistoratkaisuja.

Lisätiedot

KASVAVAN KYBERTURVAMARKKINAN PELINTEKIJÄ

KASVAVAN KYBERTURVAMARKKINAN PELINTEKIJÄ KASVAVAN KYBERTURVAMARKKINAN PELINTEKIJÄ Petri Kairinen, CEO (twitter: @kairinen) Lupaavat pörssiyhtiöt tilaisuus 3.3.2015 3.3.2015 Nixu 2015 1 PIDÄMME DIGITAALISEN YHTEISKUNNAN TOIMINNASSA. 3.3.2015 Nixu

Lisätiedot

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia?

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia? EKOLOGISUUS Ovatko lukiolaiset ekologisia? Mitä on ekologisuus? Ekologisuus on yleisesti melko hankala määritellä, sillä se on niin laaja käsite Yksinkertaisimmillaan ekologisuudella kuitenkin tarkoitetaan

Lisätiedot

TERVETULOA. tutustumaan kiehtovaan

TERVETULOA. tutustumaan kiehtovaan Pentti KOSKENRANTA, toimitusjohtaja,ikihirsi Oy TERVETULOA tutustumaan kiehtovaan IKIHIRSI talojen maailmaan. Jo yli 30 vuoden perinteillä valmistamme Lapissa yksilöllisiä ja laadukkaita hirsitaloja vaativien

Lisätiedot

Peab pohjoismainen yhteiskuntarakentaja

Peab pohjoismainen yhteiskuntarakentaja Peab pohjoismainen yhteiskuntarakentaja EVENTES BUSINESS GARDEN Espoo 1 Liikeideamme Peab on rakennusalan yritys, jonka tärkein tavoite on ehdoton LAATU ja AMMATTITAITO rakennusprosessin kaikissa vaiheissa.

Lisätiedot

Yhtiökokous 19.4.2011

Yhtiökokous 19.4.2011 Yhtiökokous 19.4.2011 Toimitusjohtajan katsaus Visio Marimekko on maailman arvostetuin kuviosuunnittelija ja yksi kiehtovimmista designbrändeistä. Strategian kulmakivet 1-12/2010 8.2.2011 Marimekon kangaspainon

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Hallitusohjelma 2015. Investointeja tukeva politiikka

Hallitusohjelma 2015. Investointeja tukeva politiikka Hallitusohjelma Investointeja tukeva politiikka Talouskriisin aikana Suomen teollisuuden kiinteiden investointien määrä on alentunut enemmän kuin EU-maissa keskimäärin ja huomattavasti enemmän kuin kilpailijamaissamme.

Lisätiedot

KiVi 2009 Live! Seminaari. Innovatiivisella tuotteella kansainvälisille markkinoille. Jukka-Pekka Karppinen, tekninen johtaja.

KiVi 2009 Live! Seminaari. Innovatiivisella tuotteella kansainvälisille markkinoille. Jukka-Pekka Karppinen, tekninen johtaja. KiVi 2009 Live! Seminaari 8.10.2009 Joensuu Innovatiivisella tuotteella kansainvälisille markkinoille Jukka-Pekka Karppinen, tekninen johtaja Flaxwood Oy YRITYS PÄHKINÄNKUORESSA Flaxwood Oy on perustettu

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Suomen kirjainpalikat art. 1105

KÄYTTÖOHJE. Suomen kirjainpalikat art. 1105 KÄYTTÖOHJE Suomen kirjainpalikat art. 1105 LAATU Käsityö Taitavat mestarit valmistavat tuotteemme käsityönä. Käytämme nykyaikaisia ja innovatiivisia työkaluja. Valitsemme materiaalit huolellisesti ja valvomme

Lisätiedot

Rahoitusta yritysten muutostilanteisiin

Rahoitusta yritysten muutostilanteisiin Rahoitusta yritysten muutostilanteisiin Finnverasta rahoitusta yritysten muutostilanteisiin Finnvera tarjoaa rahoitusratkaisuja yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä vientiin. Jaamme

Lisätiedot

Tervetuloa! Finnvera Technopolis Roadshow 27.3.2015

Tervetuloa! Finnvera Technopolis Roadshow 27.3.2015 Tervetuloa! Finnvera Technopolis Roadshow 27.3.2015 Ohjelma Kassalla kasvaminen on kova laji 27.3.2015 Kuopio Moderaattorina Jukka Turunen, Technopolis 8.30 Verkottumisaamiainen ja ilmoittautuminen 9.00

Lisätiedot

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Julkaistu: 14.7. 14:07 IS SUOMIAREENA Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck vertasi Yhdysvaltain ja Euroopan asenne-eroa erikoisella

Lisätiedot

REKRYTOINTI- JA VUOKRAPALVELUT MUUTOKSEN JA KASVUN YTIMESSÄ. Tero Lausala, 24.9.2015

REKRYTOINTI- JA VUOKRAPALVELUT MUUTOKSEN JA KASVUN YTIMESSÄ. Tero Lausala, 24.9.2015 REKRYTOINTI- JA VUOKRAPALVELUT MUUTOKSEN JA KASVUN YTIMESSÄ Tero Lausala, 24.9.2015 TYÖN MUUTOS JA MURROS TYÖPAIKOISTA TYÖTEHTÄVIIN: MONIMUOTOISET TAVAT TEHDÄ TYÖTÄ TYÖN TARJONNAN JA KYSYNNÄN KOHTAANTO-ONGELMA

Lisätiedot

HYVINVOINNIN ETURINTAMASSA

HYVINVOINNIN ETURINTAMASSA An ASSA ABLOY Group brand HYVINVOINNIN ETURINTAMASSA Abloy -ratkaisut terveydenhuoltoon Hyvän hoidon ehdoilla Toimivat, turvalliset puitteet nousevat kriittiseen rooliin ihmisten hyvinvoinnista huolehdittaessa.

Lisätiedot

KEHITÄMME JA TUOTAMME INNOVATIIVISIA HENKILÖSTÖ- RATKAISUJA, JOTKA AUTTAVAT ASIAKKAITAMME SAAVUTTAMAAN TAVOITTEENSA.

KEHITÄMME JA TUOTAMME INNOVATIIVISIA HENKILÖSTÖ- RATKAISUJA, JOTKA AUTTAVAT ASIAKKAITAMME SAAVUTTAMAAN TAVOITTEENSA. KEHITÄMME JA TUOTAMME INNOVATIIVISIA HENKILÖSTÖ- RATKAISUJA, JOTKA AUTTAVAT ASIAKKAITAMME SAAVUTTAMAAN TAVOITTEENSA. 2 Talous, työelämä ja markkinat muuttuvat nopeammin kuin koskaan. Pääoma ja teknologia

Lisätiedot

kansainväliseen liiketoimintaan 16.8.2013 #1027684

kansainväliseen liiketoimintaan 16.8.2013 #1027684 Kasvuväylä Vauhtia kansainväliseen liiketoimintaan 16.8.2013 #1027684 Kasvuväylä Kotimarkkinoilta kansainväliseen kasvuun Kasvuun ja kansainvälistymiseen parhaiten sopivat julkiset palvelut ja rahoitus

Lisätiedot

TEEMME KYBERTURVASTA TOTTA

TEEMME KYBERTURVASTA TOTTA TEEMME KYBERTURVASTA TOTTA Petri Kairinen, CEO (twitter: @kairinen) Pörssin Avoimet Ovet 1.9.2015 1.9.2015 Nixu 2015 1 PIDÄMME DIGITAALISEN YHTEISKUNNAN TOIMINNASSA. 1.9.2015 Nixu 2015 2 DIGITAALINEN YHTEISKUNTA

Lisätiedot

muutamassa minuutissa Pystytät

muutamassa minuutissa Pystytät X-Gloo Mercedes-Benzin tuulitunnelissa testattu Maailman parhaimmat puhallettavat tulevat Saksasta. Sään kuin sään kestävät, tosi näyttävät X-Gloo teltat voit pystyttää missä vain ja ne ovat taatut katseenvangitsijat!

Lisätiedot

www.lenitatoivakka.fi Vahva vaikuttaja. LENITA KANSANEDUSTAJA TOIVAKKA

www.lenitatoivakka.fi Vahva vaikuttaja. LENITA KANSANEDUSTAJA TOIVAKKA www.lenitatoivakka.fi Vahva vaikuttaja. KANSANEDUSTAJA LENITA TOIVAKKA www.lenitatoivakka.fi Teen enkä meinaa! Jo ensimmäisellä kansanedustajakaudella olen kovalla työllä ja asioihin perehtymällä saavuttanut

Lisätiedot

Klippanin kätevä suomalainen turvaistuin kaiken ikäisille lapsille

Klippanin kätevä suomalainen turvaistuin kaiken ikäisille lapsille Lehdistötiedote 18.11.2011 Klippanin kätevä suomalainen turvaistuin kaiken ikäisille lapsille Klippanin uusi lasten turvaistuin Triofix on markkinoiden monipuolisin: pienin säädöin se muuntuu sopivaksi

Lisätiedot

Ratkaisuja. kunnan terveyspalveluihin

Ratkaisuja. kunnan terveyspalveluihin Ratkaisuja kunnan terveyspalveluihin Valinnanvapaus parantaa kuntalaisten asemaa. Terveyspalvelut kuntalaisille Terveyspalveluiden tuotanto LPY korostaa kuntavaaleissa kansalaisten valinnanvapauden lisäämistä.

Lisätiedot

Tämä on Finnvera. Imatra 27.3.2013 Markku Liira

Tämä on Finnvera. Imatra 27.3.2013 Markku Liira Tämä on Finnvera Imatra 27.3.2013 Markku Liira Finnvera Oyj Finnvera on Suomen valtion omistama erityisrahoitusyhtiö, joka täydentää yksityisen sektorin tarjoamia rahoituspalveluja Finnvera ja sen tytäryhtiö

Lisätiedot

Suomi kasvuun kaupalla

Suomi kasvuun kaupalla Suomi kasvuun kaupalla Työ & ura kaupan alalla! Monipuolinen kaupan ala Kaupan rakenne Kaupan ala työllistää eniten Suomessa Monimuotoinen kaupan ala Kiinnostaako yrittäjyys? Kauppa on kansainvälinen!

Lisätiedot

Vientiagentin kanssa maailmalle!

Vientiagentin kanssa maailmalle! Vientiagentin kanssa maailmalle! Vienti ei ole pelkästään sanana mutta myös konkreettisina toimina ollut yhtä ajankohtainen ja tärkeä kuin nyt. On erittäin hieno asia, että vientiä on alettu vahvasti tukea

Lisätiedot

Näin K-ruokakaupan valikoima syntyy ja elää

Näin K-ruokakaupan valikoima syntyy ja elää Näin K-ruokakaupan valikoima syntyy ja elää Seminaariesitys PTY:n toteuttamassa hankkeessa: Elintarvikealan mikroyritysten valmentaminen päivittäistavarakaupan yhteistyökumppaneina Paikalliset tuotteet

Lisätiedot

Maineesta ja vastuullisuudesta kasvun veturi? 21.11.2013 Case LähiTapiola Johtaja Anu Pylkkänen, Yhteiskuntavastuu ja edunvalvonta

Maineesta ja vastuullisuudesta kasvun veturi? 21.11.2013 Case LähiTapiola Johtaja Anu Pylkkänen, Yhteiskuntavastuu ja edunvalvonta Maineesta ja vastuullisuudesta kasvun veturi? 21.11.2013 Case Johtaja Anu Pylkkänen, Yhteiskuntavastuu ja edunvalvonta Tämä on Suomalainen, vakavarainen finanssiryhmittymä, joka palvelee henkilö-, maatila-,

Lisätiedot

Tutkimuksen tavoitteet

Tutkimuksen tavoitteet T-Media Oy T-Media on vuonna 1997 perustettu työnantajakuvaan ja maineeseen erikoistunut tutkimus- ja viestintäyhtiö. T-Median missiona on auttaa asiakkaitaan luomaan sidosryhmilleen kestävää kilpailuetua

Lisätiedot

TURHA SITÄ ON KAINOSTELLA, MAISTA ROHKEASTI JOTAKIN UUTTA

TURHA SITÄ ON KAINOSTELLA, MAISTA ROHKEASTI JOTAKIN UUTTA TURHA SITÄ ON KAINOSTELLA, MAISTA ROHKEASTI JOTAKIN UUTTA ROHKEASTI SUOMALAINEN Luumäellä Saparokujan päässä perinteisellä maatilalla on harjoitettu maataloutta jo vuodesta 1721. Jo silloin oli tilan isännällä

Lisätiedot

Yritysjärjestelyihin ja -kauppoihin valmistautuminen. Pasi Kinnunen, toimitusjohtaja Raahen Tili Oy

Yritysjärjestelyihin ja -kauppoihin valmistautuminen. Pasi Kinnunen, toimitusjohtaja Raahen Tili Oy Yritysjärjestelyihin ja -kauppoihin valmistautuminen Pasi Kinnunen, toimitusjohtaja Raahen Tili Oy Esmo-yhtiöt pähkinänkuoressa Esmo-yhtiöt edistävät arvojensa mukaisesti suomalaista kilpailukykyä ja yrittäjyyttä.

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy 2015. Alueraportti, Kanta-Häme

Pk-yritysbarometri, syksy 2015. Alueraportti, Kanta-Häme Pk-yritysbarometri, syksy Alueraportti, : Yritysten osuudet eri toimialoilla, % Teollisuus Rakentaminen Kauppa 7 7 Palvelut 7 Muut 7 Lähde: Pk-yritysbarometri, syksy Pk-yritysbarometri, syksy alueraportti,

Lisätiedot

Merkillisiä hyväntekijöitä. 7.10.2014 Kimmo Nekkula

Merkillisiä hyväntekijöitä. 7.10.2014 Kimmo Nekkula Merkillisiä hyväntekijöitä 7.10.2014 Kimmo Nekkula Suomalaisen Työn Liitto 102 vuotta suomalaisen työn puolesta Suomalaisen työn arvostuksen ja menestyksen puheenjohtaja ja Suomessa tehdyn työn aktiivinen

Lisätiedot

Keski-Suomen Energiapäivä 28.1.2010 Agora. Henrik Karlsson

Keski-Suomen Energiapäivä 28.1.2010 Agora. Henrik Karlsson Keski-Suomen Energiapäivä 28.1.2010 Agora Henrik Karlsson Ariterm Group Ariterm on suomalais-ruotsalainen lämmitysalan yritys jolla on tuotantoa Saarijärvellä Suomessa ja Kalmarissa Ruotsissa. Aritermin

Lisätiedot

Yrityksen sähköisen sanomaliikenteen automatisointi

Yrityksen sähköisen sanomaliikenteen automatisointi Yrityksen sähköisen sanomaliikenteen automatisointi Digi Roadshow 20.4.2015 OneWay Sanomanvälitys Oy Jukka Sippola OneWay Sanomanvälitys Oy / Rauhala Yhtiöt Oy OneWay Sanomanvälitys Oy Perustettu 1.1.2013

Lisätiedot

Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa

Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa 1. Mitkä ovat kasvun tyylilajit yleensä? 2. Globalisaatio haastaa rikkaat maat; olemme siis hyvässä seurassa 3. Kasvu tulee tuottavuudesta; mistä tuottavuus

Lisätiedot

Aaltoa kulttuurimatkaillen. Seinäjoen kaupunki Kulttuuritoimi PL 215 60101 SEINÄJOKI

Aaltoa kulttuurimatkaillen. Seinäjoen kaupunki Kulttuuritoimi PL 215 60101 SEINÄJOKI Aaltoa kulttuurimatkaillen Seinäjoen kaupunki Kulttuuritoimi PL 215 60101 SEINÄJOKI Alvar Aalto Seinäjoella Seinäjoki on Etelä-Pohjanmaan maakunnan keskus ja yksi Suomen voimakkaimmin kasvavista kaupunkikeskuksista.

Lisätiedot

Kansainvälinen kulttuuritapahtuma

Kansainvälinen kulttuuritapahtuma Kansainvälinen kulttuuritapahtuma Case: Savonlinnan Oopperajuhlat Hele Kaunismäki / Kulttuurin ketju -hanke, Turku Touring 3.6.2011. Historiaa Ensimmäiset oopperajuhlat Olavinlinnassa pidettiin kesällä

Lisätiedot

Ruka-Kuusamo Matkailuyhdistys ry

Ruka-Kuusamo Matkailuyhdistys ry 11/9/2012 1 Ruka-Kuusamo Matkailuyhdistys ry Perustettu syksyllä 2002 10 vuotisjuhlat lokakuussa Jäsenyrityksiä lähes 170 (matkailuyrityksiä, kauppaliikkeitä, kiinteistönvälittäjiä, huoltofirmoja, liikennöitsijöitä)

Lisätiedot

Mukana elämäsi suurimmissa päätöksissä

Mukana elämäsi suurimmissa päätöksissä VAIHDA MUKAVAMPAAN. Oikeanlainen koti kaikkiin elämäntilanteisiin Mukana elämäsi suurimmissa päätöksissä Sp-Koti on perustettu juuri sinua ja sinun asuntoasioitasi varten. Meidän arvomaailmamme lähtee

Lisätiedot

Asiakasrajapinnasta kasvu - ja kehitysvoimaa. Antti Karjula Tulevaisuuden Kasvupolut Oy 27.3.2012 Oma Yritys 2012

Asiakasrajapinnasta kasvu - ja kehitysvoimaa. Antti Karjula Tulevaisuuden Kasvupolut Oy 27.3.2012 Oma Yritys 2012 Asiakasrajapinnasta kasvu - ja kehitysvoimaa Antti Karjula Tulevaisuuden Kasvupolut Oy 27.3.2012 Oma Yritys 2012 Omat kokemukset reilun 15 vuoden ajalta Olen toiminut käytännön myyntityön parissa ja hoitanut

Lisätiedot

Kiinteistö- ja rakentamisfoorumi. Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto SKOL ry

Kiinteistö- ja rakentamisfoorumi. Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto SKOL ry Kiinteistö- ja rakentamisfoorumi Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto SKOL ry Hyvä suunnittelu kannattaa aina. Siitä syntyy rakennuksesi käytettävyys, turvallisuus ja arvo, olipa kohde minkä kokoinen

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

5 Menestyminen kansallisilla markkinoilla vaatii tuotekehityksen parantamista. 6 Menestyminen kv-markkinoilla vaatii tuotekehityksen parantamista

5 Menestyminen kansallisilla markkinoilla vaatii tuotekehityksen parantamista. 6 Menestyminen kv-markkinoilla vaatii tuotekehityksen parantamista Tavoitetaso Nykytaso Haastateltavan kommentit 1 Tuotteiden nykyinen kilpailukyky oman maakunnan alueella 4 4 4 2 Tuotteiden nykyinen kilpailukyky valtakunnallisilla markkinoilla 4 5 3 Lisää markkinointia

Lisätiedot

Suomalaiset verkkoasioimassa Tutkimus suomalaisten asiakaskokemuksista verkkokaupassa

Suomalaiset verkkoasioimassa Tutkimus suomalaisten asiakaskokemuksista verkkokaupassa Suomalaiset verkkoasioimassa Tutkimus suomalaisten asiakaskokemuksista verkkokaupassa Redera ja DiVia N=548 kuluttajaa, marraskuu 2011- tammikuu 2012 Joka toinen suomalainen asioi tänä jouluna verkkokaupoissa

Lisätiedot

Pörssi-illat maaliskuu 2011 Varatoimitusjohtaja, talousjohtaja Pekka Vähähyyppä

Pörssi-illat maaliskuu 2011 Varatoimitusjohtaja, talousjohtaja Pekka Vähähyyppä Varatoimitusjohtaja, talousjohtaja Pekka Vähähyyppä 1 Stockmann-konserni lyhyesti Kansainvälinen vähittäiskaupan yritys, joka on perustettu vuonna 1862 Kolme liiketoimintayksikköä: tavarataloryhmä, Lindex

Lisätiedot

2010 Marimekko Oyj OSAVUOSIKATSAUS 1-6/2010

2010 Marimekko Oyj OSAVUOSIKATSAUS 1-6/2010 2010 Marimekko Oyj OSAVUOSIKATSAUS 1-6/2010 TAMMI-KESÄKUU 2010 Tammi-kesäkuussa 2010 Marimekko-konsernin liikevaihto laski hieman ja oli 31,8 milj. euroa (32,3 milj. euroa). Liikevoitto parani selvästi

Lisätiedot

Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuus innovatiivisten palveluiden mahdollistajana

Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuus innovatiivisten palveluiden mahdollistajana Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuus innovatiivisten palveluiden mahdollistajana Helsingin Yrittäjien seminaari 1.3.2011 Kumppanuus Yritysmyönteistä yhteistyötä mikko.martikainen@tem.fi Mikko Martikainen

Lisätiedot

OSA 5: MARKKINOINNIN KILPAILUKEINOT

OSA 5: MARKKINOINNIN KILPAILUKEINOT OSA 5: MARKKINOINNIN KILPAILUKEINOT Markkinointi on Asiakaslähtöistä ajattelu Tuote-, hinta-, jakelutie- ja viestintäratkaisujen tekemistä ja toimenpiteiden toteuttamista mahdollisimman hyvän taloudellisen

Lisätiedot

HYPPY KOHTI KAUPPOJEN KESKITTYMISTÄ

HYPPY KOHTI KAUPPOJEN KESKITTYMISTÄ Perustettu 2009 Kauppahalli24.fi-verkkoruokakauppa avattiin 11/2012 Ulkoistetut partnerit: Terminaalitoiminnot: LTP-logistics oy Kuljetukset: Itella Posti oy Suomalainen omistus Luonnollisesti tuorein

Lisätiedot

Kauppa kulutuskäyttäytymisen murroksessa. Talous- ja rahoitusjohtaja Jukka Erlund 9/2014

Kauppa kulutuskäyttäytymisen murroksessa. Talous- ja rahoitusjohtaja Jukka Erlund 9/2014 Kauppa kulutuskäyttäytymisen murroksessa Talous- ja rahoitusjohtaja 9/2014 Kesko Liikevaihto 9,2 mrd - K-ryhmän myynti 11,5 mrd 2 000 kauppaa kahdeksassa maassa Yli 1,3 milj. asiakaskäyntiä joka päivä

Lisätiedot

loistavaa puhtautta TAMMERMATIC -PALVELUT

loistavaa puhtautta TAMMERMATIC -PALVELUT TAMMERMATIC -PALVELUT loistavaa puhtautta Käytössäsi ovat pohjoismaisiin olosuhteisiin kehitetyt tuotteet, jotka soveltuvat ympärivuotiseen käyttöön kaikissa autonpesukoneissa ja vedenkierrätysjärjestelmissä.

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot