v.3.12c Käyttöohjeet

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "v.3.12c Käyttöohjeet"

Transkriptio

1 v.3.12c Käyttöohjeet

2

3 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO Mitä sähköposti on Sähköpostin edut ja haitat Sähköpostin tietoturvallisuus PEGASUS MAIL -SÄHKÖPOSTIOHJELMA Pegasus Mailin käynnistäminen Pegasus Mailin alasvetovalikot Pegasus Mailin toimintokuvakkeet VIESTIN LUKEMINEN Viestin noutaminen postipalvelimelta Viestin lukeminen Tiedostoliitteen avaaminen VIESTIN KIRJOITTAMINEN JA LÄHETTÄMINEN Viestin kirjoittaminen Tiedoston liittäminen viestiin Viestin lähetys SÄHKÖPOSTIN LUKEMINEN NETTISELAIMELLA PEGASUS MAILIN HYÖDYLLISIÄ OMINAISUUKSIA Jakelulistat Osoitekirjat MITEN KIRJOITAN HYVÄN SÄHKÖPOSTIVIESTIN PEGASUS MAILIN VIRHEILMOITUKSIA SÄHKÖPOSTISANASTOA...31

4 Pegasus Mail - sähköpostin käyttöohjeet 4 1. JOHDANTO 1.1 Mitä sähköposti on Sähköposti on viestien lähettämistä tietoliikenneyhteyksien ja tietokoneiden avulla. Tällöin viesti siirtyy tietokoneiden ja niiden välisten yhteyksien kautta tietokoneen käsittelemänä datana, digitaalisessa muodossa. (Usein puhutaan harhaanjohtavasti sähköisestä tai elektronisesta muodosta). Siirto tapahtuu yleensä varsin nopeasti. Sähköpostin sisältö on aina periaatteessa tekstimuotoista, siis kirjaimista ja muista merkeistä koostuvaa. Useimmiten kyse on tavallisen kirjeen tapaisesta viestistä. Sähköpostilla voidaan lähettää myös dokumentteja, tietokoneohjelmia, datatiedostoja yms. Tällöin käytetään jotakin koodausta, joka muuntaa esim. tietokoneohjelman tai kuvan sopivaan muotoon, joka on teknisesti ajatellen tekstiä vaikkakaan ei ihmisen luettavissa. Sähköposti on tietoverkkojen tarjoamista palveluista yleisimmin käytetty, ja sen käyttö on helposti opittavissa. Sähköpostiohjelmia on olemassa hyvin suuri määrä (esim. Eudora, Pegasus Mail, Pine ja Outlook). Sähköpostista käytetään mm. seuraavia ilmaisuja electronic mail, ja mail. Sähköpostin käytössä on olennaista, että lähettäjällä ja vastaanottajalla ei tarvitse olla tietoliikenneyhteyttä samaan aikaan, vaan vastaanottaja voi lukea viestin hänelle sopivana ajankohtana. Sähköpostiviesti menee yleensä perille muutamassa sekunnissa tai minuutissa, joten viestinnän nopeus riippuu olennaisesti siitä, miten usein vastaanottaja lukee oman sähköpostinsa. 1.2 Sähköpostin edut ja haitat Sähköpostin etuja ovat: Sähköpostin lähettäminen ja vastaanottaminen on yksinkertaista. Viestiä ei tarvitse erikseen tulostaa eikä viestin lähettämistä tarvitse odotella kuten faxilla. Sähköposti kulkee nopeasti. Etäisyyksillä ei ole merkitystä - sähköposti on globaali. Sähköpostin saaja voi lukea sen hänelle sopivana ajankohtana. Sähköpostilla voi helposti lähettää saman viestin monille vastaanottajille lisäämällä vain osoitteet viestiin. Sähköpostissa informaatio siirtyy suoraan tietokoneelta toiselle, eikä informaatiota tarvitse ryhtyä kirjoittamaan uudelleen. Sähköposti on halvempi kuin fax tai lähettipalvelun käyttäminen - ympäri maailmaa. Sähköposti on miellyttävämpi kuin puhelin, jos käytät vierasta kieltä. Voit rauhassa tutkia saamaasi viestiä ja laatia oman vastauksesi.

5 Pegasus Mail - sähköpostin käyttöohjeet 5 Sähköpostin haittoja ovat: Sähköpostin lukeminen edellyttää vastaanottajan aktiivisia toimenpiteitä. Viestinnän todellinen nopeus riippuu ratkaisevasti siitä, miten säännöllisesti vastaanottaja käyttää tietokonetta. Sähköpostiviestinnästä puuttuvat henkilökohtaisen keskustelun monet ainekset kuten välitön vuorovaikutteisuus, äänenpainot ja eleet. Käytäntö on osoittanut, että tämä usein aiheuttaa väärinkäsityksiä. Sähköpostin kulussa esiintyy monenlaisia häiriöitä. Vaikka häiriöt ovat varsin harvinaisia siihen nähden, miten paljon viestejä lähetetään, ne ovat tietysti ikäviä, kun sattuvat omalle kohdalle. Häiriöiden yksi perussyy on se, että viesti kulkee monien erilaisten vaiheiden (ohjelmien, tietokoneiden ja tiedonsiirtoyhteyksien) kautta. Lähettäjän voi olla vaikea varmistaa, onko viesti mennyt vastaanottajalle. Ainoa pätevä ratkaisu on pyytää vastaanottajaa lähettämään takaisin lyhyt kuittausviesti. Tietokoneiden ja tietoliikenneyhteyksien häiriöt - esim. huoltokatkot - venyttävät viestin kulkua useilla tunneilla, jopa vuorokausilla. Kuten postin kautta, myös sähköpostin kautta tulee nykyisin roskapostia ja mainoksia. 1.3 Sähköpostin tietoturvallisuus Sähköpostin tietoturvariskit ovat tai ainakin tulisi olla tiedossa kaikille sähköpostin käyttäjille. Tosin useimmiten suurin riski on tässäkin tapauksessa käyttäjä itse tai hänen työtoverinsa. Sähköpostin turvallisuus ja turvattomuus ovat pitkälti kiinni Internetin turvallisuudesta. Sähköpostiin liittyviä tietoturvaongelmia: viestin lähettäjän luotettava tunnistaminen salakuuntelu ja -lukeminen väärään osoitteeseen tai liian laajalle ryhmälle menevät viestit viestin muuttumattomuus viestien väärentäminen sähköposti-hyökkäys. Osoite ja lähettäjä voidaan väärentää, jolloin kuka tahansa voi lähettää viestin nimissäsi. Saadessasi viestin et voi olla varma sen lähettäjästä. Lähes jokainen on lähettänyt vahingossa viestin väärään sähköpostiosoitteeseen, jos sellainen tapahtuu vahingossa, voi sen tehdä myös tarkoituksella. Internetin luonteesta johtuen lähetetyn viestin reittiä vastaanottajalle on mahdotonta määrätä ennakolta. Koska viesti liikkuu selväkielisenä voidaan se siepata, lukea, muuttaa ja lähettää edelleen vastaanottajalle. Saatuasi postin ei se ole vieläkään turvassa. Käyttäjän omassa postilaatikossa olevat viestit ovat yleensä tekstitiedostossa, joka on luettavissa tavallisella tekstieditorilla. Viestin lukemiseen postipalvelimelta tarvitaan salasana, mutta viestien siirryttyä omalle mikrolle ovat ne luettavissa ilman salasanoja. Lähetetystä postista jää yleensä kopio ja vaikka viestit poistetaan ei käyttäjä voi olla varmaa onko posteista olemassa kopiot esimerkiksi organisaation postipalvelimella.

6 Pegasus Mail - sähköpostin käyttöohjeet 6 Väärään osoitteeseen menevät viestit muodostavat tietoturvaongelmia. Se voi johtua käyttäjän huolimattomuudesta, kirjoitusvirheestä tai väärennetystä viestistä, jolloin lähettäjä uskoo viestin menevän toiselle henkilölle. Toinen vieläkin ongelmallisempi tilanne syntyy, jos vastaanottajaksi valitaan yhden vastaanottajan sijasta suurempi joukko. Tämä voi tapahtua käytettäessä jakelulistoja, joiden taakse kätkeytyy suuri joukko vastaanottajia. Yleensä tilanne on lähinnä kiusallinen, mutta viestin luonteesta riippuen se voi olla myös vakavampaa. Yrityksen kannattaa huomioida sähköpostihyökkäyksen mahdollisuus. Siinä yrityksen sähköposti-järjestelmä tukitaan lähettämällä suuri määrä sähköpostia. Tämä voi olla seurausta yritykseen pettyneistä asiakkaista tai tarkoituksellisesta sabotaasista, jonka suojassa voidaan myös yrittää hakkerointia. Hyökkäystä vastaan voidaan suojautua käyttämällä erillistä postipalvelinta sekä oikein konfiguroitua palomuuria. Sähköpostin suojaus riippuu lähetettävän postin luonteesta. Jos posti on julkista, ei se välttämättä vaadi erityisiä suojauksia. Jos taas postissa lähetetään luottamuksellista tai salaista tietoa, täytyy suojaustoimiin ryhtyä. Tulee myös harkita, voitaisiinko salainen tieto siirtää jotakin turvallisempaa kanavaa pitkin. Lähes kaikki edellä mainitut tietoturvaongelmat voidaan ratkaista salakirjoittamalla viestit ja käyttämällä digitaalista allekirjoitusta ja sinetöintiä. Eniten käytetty ja turvallinen salakirjoitusmenetelmä on PGP, jota jaetaan ilmaiseksi Internetin välityksellä.

7 Pegasus Mail - sähköpostin käyttöohjeet 7 2. PEGASUS MAIL -SÄHKÖPOSTIOHJELMA 2.1 Pegasus Mailin käynnistäminen Pegasus Mail -ohjelmisto sijaitsee verkon kiintolevyllä, joten se edellyttää käyttäjätunnusta Windows NT -verkkoon. Kirjautumisen jälkeen ohjelma käynnistyy klikkaamalla kahdesti kuvaketta. Jos saat ilmoituksen epäkelvosta työhakemistosta on kirjautuminen verkkoon epäonnistunut. Seuraavaksi kysytään sähköpostin käyttäjätunnusta (kuva 1). Tunnus on muotoa etu- ja sukunimen kolme ensimmäistä kirjainta. Ä- ja ö-kirjaimet korvataan a- ja o-kirjaimilla. Kuva 1. Käyttäjätunnuksen kysyminen Tämän jälkeen kysytään sähköpostin salasanaa (kuva 2). Se muodostuu vähintään kuudesta merkistä, joista ainakin kaksi on numeroa. Kuva 2. Salasanan kysyminen 2.2 Pegasus Mailin alasvetovalikot Kuvassa 3 on esitetty Pegasuksen alasvetovalikot. Kuva 3. Alasvetovalikot Alasvetovalikot vasemmalta oikealle ovat:

8 Pegasus Mail - sähköpostin käyttöohjeet 8 File (tiedosto) Edit (muokkaa) Addresses (osoitteet) Tools (työkalut) Folder (kansiot) Window (ikkunat) Help (ohjeet). Kuvassa 4 on esitetty file -alasvetovalikosta löytyvät toiminnot: Kuva 4. File -alasvetovalikko New message (kirjoita uusi viesti) Open saved message (avaa tallennettu viesti) Read new mail (lue uudet viestit) Mail folders (käsittele postikansioita) Network configuration (verkkoasetukset) Check host for new mail (tarkista uudet viestit palvelimelta) Selective mail download Send all queued mail (lähetä kaikki jonossa olevat viestit) Check and send mail (tarkista uudet ja lähetä jonossa olevat viestit) Review queued mail (katsele tai muokkaa jonossa olevia viestejä) Enter offline mode Print (tulosta aktiivinen viesti oletuskirjoittimelle) Printer setup (muuta kirjoittimen asetuksia) Exit (lopeta Pegasus Mail).

9 Pegasus Mail - sähköpostin käyttöohjeet Pegasus Mailin toimintokuvakkeet Alasvetovalikkojen alla on työkalupalkki toimintokuvakkeineen (kuva 5). Tärkeimpiin valikkotoimintoihin pääsee alla esitettyjen kuvakkeiden kautta. Aivan kaikkiin toimintoihin ei kuvakkeista pääse...uuden viestin kirjoittaminen..avaa New mail -kansio..selaa postikansioita..tulosta aktiivinen ikkuna..muokkaa tai käytä jakelulistoja..lähetä jonossa oleva viesti..hae uudet viestit palvelimelta..lähetä ja hae uudet viestit samalla kertaa Kuva 5. Toimintokuvakkeet

10 Pegasus Mail - sähköpostin käyttöohjeet VIESTIN LUKEMINEN 3.1 Viestin noutaminen postipalvelimelta Pegasus Mail ohjelma avaa aina käynnistettäessä automaattisesti new mail folder kansion. Uudet viestit saadaan koneelle ottamalla yhteys postipalvelimelle, joka sijaitsee FSP:lla. Uudet viestit haetaan automaattisesti käynnistettyäsi sähköpostin. Kun haluat muulloin tarkistaa oletko saanut uusia viestejä, paina näppäintä. Yhteyden muodostuttua ohjelma hakee uudet viestit palvelimelta ja siirtää ne koneellesi. Tämän tapahtuman näet Pegasus-ikkunan vasemmassa alakulmassa olevasta suorakaiteen muotoisesta infoalueesta (kuva 6). Muulloin infoalueella lukee Press <F1> for help. Kuva 6. Pegasus muodostaa yhteyttä postipalvelimeen Kun viestit on haettu postipalvelimelta omalle koneelle, ne siirtyvät kansioon nimeltä new mail folder. Jos käytössä on suodatinasetuksia, viestit siirtyvät automaattisesti haluttuun kansioon. Luettuasi viestin se siirtyy automaattisesti Luetut postit -kansioon. Kuvassa 7 on kolme viestiä haettuna postipalvelimelta. Ikkunassa nähdään viestin lähettäjä (From - kenttä), viestin otsikko (Subject -kenttä), viestin lähetysaika (Date/Time -kenttä) sekä viestin koko (Size -kenttä). Voit järjestää viestit esim. lähettäjän mukaan aakkosjärjestykseen klikkaamalla From -kenttää. Aikajärjestykseen saat viestit klikkaamalla Date/Time -kenttää. Lähettäjän edessä olevat viestisymbolit merkitsevät seuraavaa: sininen pallo, viestiin on lähetetty vastausviesti (reply) musta neliö, viestissä tiedostoliite (attachment) musta väkänen, viesti on luettu. Kuva 7. Viestit haettuna postipalvelimelta

11 Pegasus Mail - sähköpostin käyttöohjeet Viestin lukeminen Viestin lukeminen tapahtuu joko klikkaamalla kahdesti haluttua viestiä tai klikkaamalla kerran haluttua viestiä ja valitsemalla open. Kuvassa 8 on esitetty viesti avattuna. Varsinaisen viestin lisäksi näkyvissä ovat viestin lähettäjä, kenelle viesti on osoitettu, lähetysaika ja viestin aihe. Kuva 8. Viesti avattuna Ikkunassa olevilla toimintokuvakkeilla (reply, forward, move, attach, delete ja print) voi tehdä seuraavaa. Reply Komennolla vastaat viestiin niin, että voit lainata lähettäjän tekstiä. Kuvassa 9 on esitetty reply painikkeen klikkaamisen jälkeen avautuva ikkuna. Oletusasetukset voi hyväksyä sellaisenaan. Painettuasi OK -painiketta aukeaa viestin kirjoitusikkuna. Muista sisällyttää lainattuun tekstiin vain olennainen osa muut kohdat voit poistaa.

12 Pegasus Mail - sähköpostin käyttöohjeet 12 Kuva 9. Reply -painikkeen jälkeen avautuva ikkuna Oletusasetukset ovat seuraavat: kopioi alkuperäinen viesti vastausviestiin (include original message in reply) merkitse alkuperäinen viesti > merkeillä (mark the original text with > ) katkaistaan pitkät rivit viestistä käytetään alkuperäisen viestin otsikoita käytetään lainatun tekstin yläpuolella tekstiä (esim. Juha Helin kirjoitti, ) Forward Komennolla lähetät viestin toiseen sähköpostiosoitteeseen (kuva 10). Kuva 10. Forward -näppäintä on klikattu

13 Pegasus Mail - sähköpostin käyttöohjeet 13 Kuva 11. Kirjoita haluttu osoite Kirjoita forward to: kohtaan haluamasi osoite (kuva 11). Jos haluat muokata viestiä, laita merkki kohtaan edit the message before forwarding. Move Komennolla siirrät viestin haluamaasi kansioon. Jos saat joltakin tietyltä henkilöltä paljon postia, voit tehdä häntä varten oman postikansion ja siirtää viestit tähän kansioon. Silloin viestit ovat helpommin löydettävissä. Painettuasi move -näppäintä avautuu kuvassa 12 oleva ikkuna. Valitse kansio minne haluat siirtää viestin ja paina open -näppäintä. Kuva 12. Move -painiketta on painettu Attach Komennolla saat näkyviin tiedostoliitteen, jos viestissä on sellainen.

14 Pegasus Mail - sähköpostin käyttöohjeet 14 Delete Komennolla tuhoat viestin. Ohjelma kysyy vielä varmistuksen, haluatko todella tuhota viestin (kuva 13). Tuhotut viestit säilyvät Deleted Messages kansiossa, kunnes ohjelma lopetetaan. Kuva 13. Haluatko varmasti tuhota viestin Print Komennolla tulostat viestin kirjoittimelle (kuva 14). Jos viestissä oleva teksti tulostuu näkymättömiin oikealle, niin laitta merkki kohtaan Reformat long lines to fit page. Kuva 14. Viestin tulostaminen 3.3 Tiedostoliitteen avaaminen Kun saat tiedostoliitteellä varustetun viestin, näet sen heti lähettäjän nimen edessä olevasta mustasta neliöstä. Avattuasi viestin saat näkyviin kuvassa 15 olevan ikkunan.

15 Pegasus Mail - sähköpostin käyttöohjeet 15 Kuva 15. Tiedostoliitteen sisältävän viestin avaaminen 1. Part contents kertoo minkälaista tietoa ko. viestin osa sisältää Plain text, tavallista tekstiä voidaan lukea klikkaamalla open -painiketta Binary data, varsinainen liitetiedosto voidaan lukea klikkaamalla View tai Save+Edit -painiketta. 2. Other information Mail message body, sisältää viestin lähettäjän kirjoittaman tekstiosuuden Attachment information, sisältää teknistä tietoa tiedostoliitteestä viimeinen kohta sisältää mm. liitetiedoston nimen. Pegasus Mail osaa automaattisesti avata seuraavat kuvatiedostotyypit: JPG, GIF, BMP, WMF ja EMF. Lisäksi Pegasus Mailiin voidaan määritellä avattavaksi useita eri tiedostotyyppejä esimerkiksi Wordin ja Excelin tiedostot. Tiedostoliitteen avaaminen tapahtuu seuraavasti: 1. valitse Binary data kohta 2. klikkaa View tai Save+Edit painiketta View painikkeella tiedosto avautuu automaattisesti esim. Wordiin Save+Edit painikkeella tiedosto tallennetaan ensin haluttuun hakemistoon (oletus h:\käyttäjätunnus\) ja avataan vasta sen jälkeen.

16 Pegasus Mail - sähköpostin käyttöohjeet VIESTIN KIRJOITTAMINEN JA LÄHETTÄMINEN 4.1 Viestin kirjoittaminen Uuden viestin kirjoittaminen aloitetaan valitsemalla joko file -alasvetovalikosta new message tai toimintokuvakkeista ikkuna. painike. Seuraavaksi aukeaa kuvassa 16 esitetty Kuva 16. Viestin kirjoitusikkuna To: Subj: Cc: Kenttään kirjoitetaan vastaanottajan osoite. Jos haluat kirjoittaa useammalle kuin yhdelle vastaanottajalle, voit erottaa ne toisistaan pilkulla. Kenttään kirjoitetaan viestin otsikko. Jos haluat lähettää tämän saman viestin usealle eri henkilölle niin tähän kenttään kirjoitetaan heidän sähköpostiosoitteensa (Cc = Carbon copy). Uuden viestin kirjoitusikkunassa on kolme välilehteä (merkitty numeroilla 1, 2 ja 3). Itse viesti kirjoitetaan viesti-ikkunan kirjoitustilaan (numero 1). Viestitilaan tulee vain teksti jonka siihen kirjoitat tai liität leikepöydältä. Tiedostoliitteet liitetään Attachments välilehdellä (numero 2). Voit muuttaa viestin muita ominaisuuksia viimeisellä välilehdellä (numero 3).

17 Pegasus Mail - sähköpostin käyttöohjeet 17 Valmiin viestin lähetys tapahtuu klikkaamalla Send painiketta (numero 4). Viestin voi peruuttaa klikkaamalla Cancel painiketta (numero 5). Kirjoittaessasi vastaanottajan osoitetta viestiisi ohjelma muistaa viimeksi käytetyt osoitteet ja ehdottaa automaattisesti tuntemiaan osoitteita. Voit hyväksyä osoitteen klikkaamalla TAB -näppäintä. Otsikkotietojen ja tekstikentän välissä olevat valinnat tarkoittavat seuraavaa: Confirm reading toiminnolla voit varmistua siitä, että vastaanottaja on lukenut viestisi. Kun vastaanottaja on lukenut viestisi luodaan automaattisesti RCPT-viesti. Tämä saattaa aiheuttaa joskus hämmennystä, kun koneella näkyy lähetystä odottava viesti, vaikka viestejä ei olekaan kirjoitettu. Huomaa, että vastaanottajan täytyy käyttää Pegasus Mailia, jotta tämä toiminto toimisi. Confirm delivery on myös automaattinen toiminto, jossa järjestelmä varmistaa viestin toimituksen postipalvelimelta. Tämä toiminto joko toimii tai ei toimi, koska ei ole mitään luotettavaa tapa varmentaa lähetystä. Copy self valinnalla kirjoittamastasi viestistä jää kopio omalle koneellesi. Tätä varten on luotu Itse kirjoitetut postikansio. Urgent kiireellinen, viestisi otsikko näkyy punaisena vastaanottajalla. Encrypt toiminnolla voit salata viestisi. Toiminto on yksinkertainen, kun olet kirjoittamassa viestiä valitse encrypt, jolloin ohjelma pyytää salasanaa. Anna mikä tahansa salasana ja kerro se myös viestin vastaanottajalle, joka tarvitsee sitä avatakseen viestisi. Signature on allekirjoitus, jonka ohjelma lisää automaattisesti viestisi loppuun. Yllämainituista ominaisuuksista valittuina tulisi olla ainakin copy self. Myös signature voi olla hyödyllinen ominaisuus. Muut ominaisuudet ovat yleensä tarpeettomia, koska ne eivät toimi kaikissa järjestelmissä. 4.2 Tiedoston liittäminen viestiin Sähköpostin sisältöä ei voi juuri muotoilla, mutta halutessasi voit lähettää muotoiltua tekstiä tiedostoliitteenä, esim. Word- tai Excel-dokumentin. Liitetiedoston lisääminen aloitetaan valitsemalla attachments viestinkirjoitusikkunassa, jolloin avautuu kuvassa 17 esitetty ikkuna. Liitetiedosto lisätään klikkaamalla Add attachment -näppäintä.

18 Pegasus Mail - sähköpostin käyttöohjeet 18 Kuva 17. Liitetiedoston lisääminen Näppäimien selitykset: 1. poista liitetiedosto 2. viimeksi käytetyt tiedostot 3. lisää liitetiedosto. Klikattaessa Add attachment kohtaa saadaan esille kuvan 18 esittämä ikkuna. Oletushakemistona on h:\käyttäjätunnus\ (1). Kuva 18. Liitetiedoston lisääminen viestiin

19 Pegasus Mail - sähköpostin käyttöohjeet 19 Näppäimien selitykset: 1. oletushakemisto 2. näytä teksti-tiedoston sisältö 3. viimeksi käytetyt hakemistot 4. siirry oletushakemistoon 5. lisää liitetiedosto viestiin 6. hakemistojen selaaminen. Halutun liitetiedoston lisääminen viestiin tapahtuu seuraavasti: klikataan haluttua tiedostoa kerran, jolloin se ilmestyy Tiedostonimi kohtaan lopuksi klikataan vielä Avaa -näppäintä liitetiedosto ilmestyy Current attachments kohtaan palaa takaisin Message -välilehteen, josta voit lähettää viestin eteenpäin. Jos lähetettävä liitetiedosto on jossakin muussa paikassa kuin oletushakemistossa on sinun etsittävä oikea hakemisto klikkaamalla oletushakemiston oikealla puolella olevaa pientä kolmiota (6), jolloin saat näkyviin kuvassa 19 olevan ikkunan. Sitä selaamalla löydät oikean hakemiston, jossa haluttu tiedosto sijaitsee (esim. a:\). Kuva 19. Hakemiston valitseminen Hakemiston sisällön näet tuplaklikkaamalla ko. hakemistoa tai klikkaamalla hakemistoa kerran ja sen jälkeen klikkaamalla Avaa -painiketta.

20 Pegasus Mail - sähköpostin käyttöohjeet 20 Kuva 20. Liitetiedosto on liitetty viestiin Kuvassa 20 on esitetty sellainen viesti, johon on liitetty liitetiedosto. Silloin oikeassa yläkulmassa näkyy kohdan (1) mukainen kuva. 4.3 Viestin lähetys Viesti lähetetään send painikkeesta, jolloin Pegasus Mail muodostaa yhteyden postipalvelimelle ja suorittaa viestin lähetyksen. Tämä kestää noin puoli minuuttia.

21 Pegasus Mail - sähköpostin käyttöohjeet SÄHKÖPOSTIN LUKEMINEN NETTISELAIMELLA Sähköpostia on mahdollista lukea osoitteeseen tullutta sähköpostia Internet Explorer selaimella omalta kotikoneelta. Osoite, jossa voit lukea sähköpostejasi on Selaimeen avautuu kuvassa 21 oleva sivu. Painettuasi Login-näppäintä pääset eteenpäin. Kuva 21. Avaussivu Kuvassa 22 on kerrottu käyttäjätunnuksen oikea muoto. Käyttäjätunnus muodostuu etu- ja sukunimen kolmesta ensimmäisestä kirjaimesta ja ä- ja ö-kirjaimet korvataan a- ja o- kirjaimilla. Käyttäjätunnuksen perään on ehdottomasti lisättävä +fai.fi ilman lainausmerkkejä. Password kohtaan kirjoitat sähköpostin salasanasi. Kuva 22. Käyttäjätunnus ja salasana

22 Pegasus Mail - sähköpostin käyttöohjeet 22 Annettuasi salasanan avautuu kuvassa 23 oleva sivu. Vasemmassa reunassa olevista painikkeista pääset takaisin tälle aloitussivulle (1) ja sen alapuolella olevasta painikkeesta (2) pääset lukemaan sähköpostejasi. Pääset kirjautumaan ulos palvelusta painamalla Log Out painiketta. Kuva 23. Alkuvalikko

23 Pegasus Mail - sähköpostin käyttöohjeet 23 Sähköpostin salasanan voi vaihtaa klikkaamalla Properties painiketta, jolloin avautuu kuvassa 24 oleva ikkuna. Kuva 24. Salasanan vaihto 1. anna nykyinen salasanasi Current Password kohtaan 2. anna uusi salasanasi New Password kohtaan 3. anna uusi salasanasi uudelleen New Password Again kohtaan.

24 Pegasus Mail - sähköpostin käyttöohjeet 24 Päävalikossa (kuva 25) pääset lukemaan viestejäsi klikkaamalla viestin otsikkoa. Eri painikkeet tarkoittavat seuraavaa: 1. edellinen viesti 2. seuraava viesti 3. tuhoa viesti 4. kirjoita uusi viesti 5. vastaa viestiin lähetä saamasi viesti eteenpäin tyhjennä roskakori 10. ominaisuudet. Kuva 25. Päävalikko Saat lukemasi viestit koulun sähköpostiin, jos et tuhoa niitä.

25 Pegasus Mail - sähköpostin käyttöohjeet PEGASUS MAILIN HYÖDYLLISIÄ OMINAISUUKSIA 6.1 Jakelulistat Jakelulista (distribution lists) on tarkoitettu sellaiseen tilanteeseen, kun haluat lähettää suurelle ja ennalta määrätylle joukolle postia kerralla. Kun olet yhden kerran tehnyt listan, on se aina käytettävissä. Kuvassa 26 on esitetty jo valmiina olevat jakelulistat, joita voi vapaasti käyttää. Kuvassa 26 on myös käyttäjän henkilökohtaisesti tekemät jakelulistat. Henkilökohtaiset listat näkyvät ainoastaan käyttäjälle itselleen. Listat erottaa toisistaan värin perusteella. Kaikkien käytössä olevat listat ovat sinisiä ja henkilökohtaiset listat ovat mustia. Kaikkien käytössä olevat listat ovat seuraavat mm: FAI:n henkilökunta Forssan toimipisteen henkilökunta KAHA henkilökunta KÄTA henkilökunta MOL henkilökunta SOTE henkilökunta. Kuva 26. Jakelulista Jakelulistaa voit käyttää hyödyksi seuraavasti. Kun olet kirjoittamassa vastaanottajan osoitetta viestin kirjoitusikkunassa, paina F6 -näppäintä. Saat tämän jälkeen näkyviin kuvassa 26 esitetyn ikkunan. Valitse haluamasi lista klikkaamalla sitä kerran (esim. FAI:n henkilökunta). Valitse paste ja viestin vastaanottajan kenttään Tämän jälkeen kirjoittamasi viesti lähtee kaikille niille vastaanottajille jotka on kirjoitettu ko. listaan.

26 Pegasus Mail - sähköpostin käyttöohjeet Osoitekirjat Sähköpostiosoitteet ovat yleensä varsin pitkiä ja vaikeasti muistettavissa. Sitä varten Pegasus Mailiin on tehty osoitekirjaominaisuus, joka mahdollistaa osoitteiden tallentamisen muistiin. Osoitekirjan saat näkyviin joko painamalla F3 -näppäintä tai valitsemalla addresses ja address books. Uuden osoitekirjan saat tehtyä valitsemalla new. Anna long name for item kohtaan haluamasi osoitekirjan nimi. filename (optional) voit jättää tyhjäksi. Selvyyden vuoksi kannattaa kuitenkin antaa tiedostolle nimi. Open komennolla saat haluamasi osoitekirjan avatuksi (kuva 27). Ikkunan alalaidassa näkyvät kaikki tiedot, jotka olet antanut kyseisestä henkilöstä. Add komennolla voit lisätä lisää osoitteita osoitekirjaan Delete komennolla poistat osoitteita osoitekirjasta Edit komennolla muokkaat osoitteita Paste komennolla liität osoitteen sähköpostiviestiin Close komennolla suljet ikkunan. Kuva 27. Osoitekirja avattuna Painaessasi add tai edit -painiketta näkyviin kuvassa 28 olevan ikkunan. Kysytyistä tiedoista pakolliset kohdat ovat name (alias) ja address. name (alias) nimi joka tulee näkymään viestin vastaanottajan kentässä (pakollinen) key avainsana, jonka avulla voit aakkostaa osoitekirjan eri järjestykseen (Pegasus Mail aakkostaa joko nimen tai avainsanan perusteella osoitekirjat) dept/company osaston tai firman nimi Post address postiosoite street address katuosoite phone puhelinnumero fax fax-numero address sähköpostiosoite (pakollinen)

27 Pegasus Mail - sähköpostin käyttöohjeet 27 notes lisätietoja. Lisäksi voit lisätä käyttäjästä kuvan set picture kohdasta. Kuva 28. Tietojen lisääminen osoitekirjaan

28 Pegasus Mail - sähköpostin käyttöohjeet MITEN KIRJOITAN HYVÄN SÄHKÖPOSTIVIESTIN Kun olet kirjoittamassa sähköpostiviestiä on syytä muistaa ainakin seuraavat asiat: Älä kirjoita CAPS LOCK POHJASSA, SE ON HÖLMÖN NÄKÖISTÄ ja vaikealukuista. Koeta sanoa sanottavasi mahdollisimman lyhyesti. Mitä pidempi viesti, sen todennäköisemmin se jää lukematta. Vältä ylipitkien signature- eli allekirjoitustiedostojen käyttämistä. Anna viestille osuva otsikko. Paljon postia saavat henkilöt valikoivat luettavat viestit otsikoiden perusteella. Otsikko kuten Tärkeä tai Lue heti eivät kelpaa. Jaa tekstisi muuttaman rivin mittaisiin kappaleisiin, joiden väliin jätät yhden tyhjän rivin. Ruudullinen tekstiä ilman ainoatakaan kappalevaihtoa ei houkuta lukemaan. Jos liityt postituslistoille, ota talteen ensimmäinen listalta saamasi viesti. Siinä kerrotaan, miten listalta erotaan (unsubscribe). Se on tieto, jota myöhemmin tulet kaipaamaan. Kun vastaat viestiin, älä siteeraa koko edellistä viestiä, vaan valikoi siitä ydinkohta, joka auttaa vastaanottajaa muistamaan, mistä on kyse. Jotkut postiohjelmat lisäävät typerästi koko edellisen viestin vastauksen loppuun. Älä jatka ketjukirjeitä. Ne ovat laittomia ja määrän paisuttua niistä on tullut ainoastaan ärsyttävää ajanhukkaa. Älä liitä viesteihin suurikokoisia tiedostoliitteitä ilman vastaanottajan lupaa. Jos hän lukee viestejään matkamikron tai GSM-puhelimen välityksellä ulkomailta, tulee jo muutaman kilotavun tiedostoliite kalliiksi. Hymiöt eli ;-) sekä muut vastaavat ovat hauskoja, mutta liikaa käytettynä niistä häviää teho. Älä siis viljele hymiöitä joka lauseessa.

29 Pegasus Mail - sähköpostin käyttöohjeet PEGASUS MAILIN VIRHEILMOITUKSIA Olet antanut väärän käyttäjätunnuksen (kuva 29). Kuva 29. Annettu väärä käyttäjätunnus Olet antanut väärän salasanan (kuva 30). Kyseessä oleva virheilmoitus voi tulla myös muista syistä esim. sähköpostipalvelin on poissa toiminnasta tai olet saanut liian suuren tiedostoliitteen. Kuva 30. Annettu väärä salasana Tämä on ainoastaan varoitus, koska olet jättänyt otsikkokentän tyhjäksi (kuva 31). Jokaisella sähköpostiviestillä tulisi olla viestin sisällöstä kertova otsikko. Kuva 31. Viestistä puuttuu otsikkokenttä

30 Pegasus Mail - sähköpostin käyttöohjeet 30 Olet yrittänyt lähettää viestejä, vaikka sinulla ei ole mitään lähetettävää (kuva 32). Olet todennäköisesti klikannut vahingossa kuvaketta. Kuva 32. Jonossa ei ole lähetettäviä viestejä

31 Pegasus Mail - sähköpostin käyttöohjeet (tunnetaan useilla eri nimillä esim. at, kissanhäntä tai miuku-mauku). Merkkiä käytetään Internet-osoitteissa erottamaan osoitteen alkuosa (paikallinen osa) loppuosasta (domain-osa). Aihekenttä sähköpostiviestin ylätunnisteista se, johon kirjoitetaan viestin aihe (kohta merkitty monissa ohjelmissa Subj: tai Subject: ). Attachment katso liitetiedosto. Bcc (blind carbon copy) sama kuin carpon copy, mutta vastaanottaja ei näe muita vastaanottajia. Body katso tekstikenttä. Cc (carbon copy) voit lähettää saman viestin usealle eri vastaanottajalle lisäämällä heidän osoitteensa CC kenttään. Domain-osa jälkeen tuleva osa, kertoo postijärjestelmän osoitteen. Esimerkiksi osoitteessa domain-osa on fai.fi. Forward katso jatkolähetys. Internet maailman suurin tietoverkko, joka yhdistää verkkoja ympäri maailmaa. Jatkolähetys kopion lähettäminen vastaanotetusta sähköpostiviestistä muille vastaanottajille. Jatkolähetys tehdään valitsemalla sähköpostiohjelmassa komento Forward. Liitetiedosto sähköpostiviestin liitteenä lähetettävä tiedosto. MIME (Multipurpose Internet Mail Extension) Internet-sähköpostissa käytettävä menetelmä, jonka avulla sähköpostina voidaan lähettää tekstin lisäksi kuvaa, ääntä tai puhetta. Paikallinen osa Internet-osoitteessa tuleva osa, kertoo osoitteen omistajan postilaatikon (käyttäjän). POP (Post Office Protocol) Sähköposti-protokolla, jolla POP-serveri siirtää viestit käyttäjän omalle tietokoneelle. Postituslista erityinen sähköpostiosoite, johon tulevat viestit lähetetään kaikille listan tilaajille. Protokolla on standardiksi muodostunut tai sovittu menetelmä, jonka avulla voidaan siirtää tietoa tietokoneesta toiseen. Salaus informaation salaus kryptografialla (salakirjoitustiede). Tarkoituksena on muuttaa viesti ei-luettavaan muotoon käyttämällä jotakin salausmenetelmää. Viestin vastaanottaja voi purkaa salauksen käyttämällä sovittua menetelmää. SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) tarkoittaa Internet-sähköpostissa käytettävää siirtoprotokollaa eli tapaa, jolla Internetin sähköposti siirretään tietokoneelta toiselle. Sähköposti viestien vaihtaminen ihmisten välillä tietokoneiden avulla. Sähköpostijärjestelmä tietokoneita käyttävien ohjelmien kokonaisuus, jolla voidaan kirjoittaa, lukea, lähettää, vastaanottaa ja säilyttää sähköisiä asiakirjoja ja muita sähköisiä viestejä. Sähköpostiosoite sähköpostin käytössä tarvittava osoite, joka yksilöi käyttäjän, samaan tapaan kuin puhelinnumero yksilöi puhelimen käytön. Tekstikenttä sähköpostiviestin se osa, johon varsinainen viesti kirjoitetaan. Tekstikentästä käytetään myös nimityksiä viestikenttä tai sähköpostin runko (body).

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Sähköpostitilin käyttöönotto

Sähköpostitilin käyttöönotto Sähköpostitilin käyttöönotto Versio 1.0 Jarno Parkkinen jarno@atflow.fi Sivu 1 / 16 1 Johdanto... 2 2 Thunderbird ohjelman lataus ja asennus... 3 3 Sähköpostitilin lisääminen ja käyttöönotto... 4 3.2 Tietojen

Lisätiedot

KYMP Webmail -palvelu

KYMP Webmail -palvelu KYMP Webmail -palvelu Sisältö 1. Kirjautuminen... 3 2. Viestin merkinnät... 4 3. Viestien lukeminen... 4 Viestiin vastaaminen... 4 Viestin välittäminen edelleen / uudelleen ohjaus... 5 4. Viestin kirjoittaminen...

Lisätiedot

Julkinen. Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suojattu sähköposti: ulkoisen käyttäjän ohje

Julkinen. Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suojattu sähköposti: ulkoisen käyttäjän ohje Muistio 1 (7) Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suojattu sähköposti: ulkoisen käyttäjän ohje Sisällys 1 Johdanto... 1 2 Suojatun viestin vastaanottaminen... 1 3 Suojatun viestin lukeminen... 2 4 Vastaanotetun

Lisätiedot

SSH Secure Shell & SSH File Transfer

SSH Secure Shell & SSH File Transfer SSH Secure Shell & SSH File Transfer TIETOHALLINTO Janne Suvanto 1.9 2002 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 Yleistä... 2 SSH Secure Shell ohjelman asetukset... 3 POP3 tunnelin asetukset... 6 Yhteyden

Lisätiedot

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön Microsoft Outlook Web Access Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön 1 Käyttö työpaikalla (Hallinto-verkossa) Käynnistetään sähköposti Työpöydällä olevasta Faiposti-pikakuvakkeesta (hiirellä kaksoisklikkaamalla).

Lisätiedot

ProNetti -sähköpostijärjestelmä

ProNetti -sähköpostijärjestelmä Sivu 1(6) käyttöohje ProNetti -sähköpostijärjestelmä Protacon Solutions Oy:n tarjoamassa sähköpostijärjestelmässä sähköposteja voidaan lukea ja lähettää käyttämällä esimerkiksi Thunderbird tai Microsoft

Lisätiedot

Julkinen. Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suojattu sähköposti: ulkoisen käyttäjän ohje

Julkinen. Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suojattu sähköposti: ulkoisen käyttäjän ohje Ohje 1 (10) Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suojattu sähköposti: ulkoisen käyttäjän ohje Sisällys 1 Johdanto... 1 2 Suojatun viestin vastaanottaminen... 1 3 Suojatun viestin lukeminen... 2 4 Vastaanotetun

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

Verkkoposti selkokielellä

Verkkoposti selkokielellä Petri Ilmonen Verkkoposti selkokielellä Tekijä ja Oppimateriaalikeskus Opike, FAIDD, 2009 Selkokielinen käsikirjoitus: Petri Ilmonen Selkokielen tarkistus: Ari Sainio Kustannustoimitus: Petri Ilmonen Kansikuva

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Kirjautuminen Gmail-postiin

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Kirjautuminen Gmail-postiin

Lisätiedot

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Nettiposti Nettiposti käyttöohje Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainkäyttöisen Nettiposti sähköpostiohjelman toiminnot. Käyttöohje

Lisätiedot

Ohje luottamuksellista tietoa sisältävien sähköpostiviestien lähettämiseen ja vastaanottamiseen

Ohje luottamuksellista tietoa sisältävien sähköpostiviestien lähettämiseen ja vastaanottamiseen Ohje luottamuksellista tietoa sisältävien sähköpostiviestien lähettämiseen ja vastaanottamiseen Liikenteen turvallisuusvirasto 27.9.2012 Sisällysluettelo Luottamuksellista tietoa sisältävien sähköpostiviestien

Lisätiedot

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Nettiposti Nettiposti käyttöohje Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainkäyttöisen Nettiposti sähköpostiohjelman toiminnot. Käyttöohje

Lisätiedot

Open Badge -osaamismerkit

Open Badge -osaamismerkit Open Badge -osaamismerkit Merkin vastaanottaminen 2 "#$%&'()$*+,''-.,-$/0.1 "#$%&&'$ =>;+?.@@'A$/,+%'*1B%%B0,$%@B+-.%$% C 2>D./E'B1B-.%$%;+?.@@'&'()$&'F0#'F0..% G C>"#$%&'()$H'F1+/I,1'-IJ%%$1I%"#$%&'()$*+,''-.,-$/0.%

Lisätiedot

Ilmoitus saapuneesta turvasähköpostiviestistä

Ilmoitus saapuneesta turvasähköpostiviestistä Tullin turvasähköposti Asiakkaan ohje www.tulli.fi versio 2.2 8.1.2015 Korvaa version 2.1 22.5.2014 Tullin turvasähköposti Tulli lähettää sinulle sähköpostiviestin salattuna silloin, kun viesti tai sen

Lisätiedot

Luottamuksellinen sähköposti Trafissa

Luottamuksellinen sähköposti Trafissa OHJE 1 (8) Luottamuksellinen sähköposti Trafissa Trafi käyttää Deltagon Sec@GW -ohjelmistoa sähköpostin luottamuksellisuuden suojaamiseen. D-Envelope sovelluksen avulla viestien vastaanottaminen ei edellytä

Lisätiedot

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään edupori.fi/office 365 3.10.2013 Porin kaupunki ATK Tuki Sisällys Johdanto... 2 Edupori.fi sähköpostin määrittäminen Office 365:n Outlook-ohjelmaan

Lisätiedot

27.11.09. Napsauta Kurssin viikkonäkymä- näkymässä oikeassa yläreunassa sijaitsevaa Muokkaustila päälle -painiketta.

27.11.09. Napsauta Kurssin viikkonäkymä- näkymässä oikeassa yläreunassa sijaitsevaa Muokkaustila päälle -painiketta. 1 (14) MOBILOGI-ET Tässä dokumentissa on ohjeita Moodlen Logi-työkalun mobiililaajennuksen (Mobilogi) käyttöön. Dokumentin pohjana on käytetty HAMK:n Teemu Tuurin kirjoittamaa ohjeistusta ja sen sisältö

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun.

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun. ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista

Lisätiedot

Lemonsoft SaaS -pilvipalvelu OHJEET

Lemonsoft SaaS -pilvipalvelu OHJEET Lemonsoft SaaS -pilvipalvelu OHJEET Lemonsoft-käyttäjätunnukset Käyttäjätunnukset voit tilata suoraan omalta Lemonsoft-myyjältäsi tai Lemonsoftin asiakaspalvelun kautta. Käyttäjätunnusta tilatessasi ilmoitathan

Lisätiedot

GroupWise 6.5-ohje 1. Group Wise perusteet

GroupWise 6.5-ohje 1. Group Wise perusteet GroupWise 6.5-ohje 1 Group Wise perusteet GroupWise 6.5-ohje 2 GROUPWISE-SÄHKÖPOSTIN PERUSKÄYTTÖ Kaksoisnapsauta hiirellä GroupWise - kuvaketta työpöydällä. Katso kuvaa vasemmalla. Jollet löydä vastaavaa

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN SALAUSPALVELU

SÄHKÖPOSTIN SALAUSPALVELU ------- SÄHKÖPOSTIN SALAUSPALVELU Käyttäjän opas ver. 106865-4, 6.2.2014 Sisältö 1 Salauspalvelun toimintaperiaate... 1 2 Salauspalvelun käyttö... 2 2.1 Avausviestin lähettäminen... 2 2.2 Vastaanottajan

Lisätiedot

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 MANAGERIX Opas administraattori-tason käyttäjille SISÄLLYS MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 Käyttöliittymä... 2 1 ORGANISAATIO Organisaation tietojen tarkastelu ja muokkaaminen4 Yhteenveto

Lisätiedot

HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE

HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE Vaihe 1, Client manager ohjelmiston ja sovittimen ajureiden asennus Asennuksen vaiheissa saattaa olla sovitin ja käyttöjärjestelmä kohtaisia eroja. Alla olevassa

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Windows Phone. Sähköpostin määritys. Tässä oppaassa kuvataan uuden sähköpostitilin käyttöönotto Windows Phone 8 -puhelimessa.

Windows Phone. Sähköpostin määritys. Tässä oppaassa kuvataan uuden sähköpostitilin käyttöönotto Windows Phone 8 -puhelimessa. Y K S I K Ä Ä N A S I A K A S E I O L E M E I L L E LI I A N P I E NI TAI M I K Ä Ä N H A A S T E LI I A N S U U R I. Windows Phone Sähköpostin määritys Määrittämällä sähköpostitilisi Windows-puhelimeesi,

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE OHJEITA MOODLEN KÄYTTÖÖN Moodle on avoimeen lähdekoodiin perustuva verkko-oppimisympäristö. Omalta Moodlealueeltasi löydät kurssin materiaalit, tehtävät, uutiset/tiedotteet,

Lisätiedot

Microsoft. Outlook Express 6

Microsoft. Outlook Express 6 Microsoft Outlook Express 6 Koulutuskeskus Salpaus/Tietojenkäsittely - Vesa Rinne, Taru Honkapää SISÄLLYSLUETTELO 1 KÄYNNISTÄMINEN JA NÄYTÖN ASETUKSET... 1 2 UUDEN VIESTIN LUOMINEN... 2 2.1 VASTAANOTTAJAN

Lisätiedot

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Outlook Web Access 1(7) OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Pääset OWA-sähköpostiin selaimella (esim. Internet Explorer, Mozilla Firefox). Tässä ohjeessa on käytetty Internet Exploreria, jonka

Lisätiedot

Moodle opiskelijan opas. Verkko oppimisympäristön käyttö

Moodle opiskelijan opas. Verkko oppimisympäristön käyttö Moodle opiskelijan opas Verkko oppimisympäristön käyttö Marko Jarva 21.1.2009 Sisällysluettelo 1 Aloitusnäkymä... 3 1.1 Kirjautuminen... 3 2 Kurssin sivu... 4 2.1 Aiheet ja näkymä... 4 3 Omat tiedot...

Lisätiedot

Oppilaan opas. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Versio 0.2 (2008-01-21)

Oppilaan opas. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Versio 0.2 (2008-01-21) Oppilaan opas Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy Versio 0.2 (2008-01-21) Versio Päivämäärä Kuvaus 0.1 2005-01-16 Ensimmäinen versio. 0.2 2008-01-21 Korjattu kuvatiedostojen maksimiresoluutio ja muutamia

Lisätiedot

ChatSimulaatio Käyttöopas

ChatSimulaatio Käyttöopas ChatSimulaatio Käyttöopas 2 1. ChatSimulaation etusivu Etusivulla on seuraavat toiminnot (kuva 1). 1. Kielivalikko 4. Linkit 2. Ohjeet 5. Kirjaudu 3. Materiaalit 6. Ilmoitustaulu Kuva 1. ChatSimulaation

Lisätiedot

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden 1 Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen haku Salasanan vaihto

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

OFFICE 365 PIKAOHJE 14.01.2014

OFFICE 365 PIKAOHJE 14.01.2014 OFFICE 365 PIKAOHJE 14.01.2014 SISÄLTÖ 1. O365 AVAAMINEN 3 2. KIRJAUTUMINEN 3 3. SALASANAN VAIHTAMINEN 5 4. SÄHKÖPOSTIN KANSIO RAKENNE 6 5. POISSAOLOVIESTI 7 6. SÄHKÖPOSTIN ALLEKIRJOITUS 8 7. YHTEYSTIEDOT

Lisätiedot

BaseMidlet. KÄYTTÖOHJE v. 1.00

BaseMidlet. KÄYTTÖOHJE v. 1.00 KÄYTTÖOHJE v. 1.00 KUVAUS BaseMidlet on matkapuhelimessa toimiva sovellus jolla voi etäkäyttää Tiimi 7000 sarjan säätimiä. Copyright Team-Control Oy, oikeudet muutoksiin pidätetään. TiiMi on Team-Control

Lisätiedot

6. Valitse avautuneesta ikkunasta Add-painike!

6. Valitse avautuneesta ikkunasta Add-painike! 1. Tallenna Mirc ohjelma koneellesi tästä osoitteesta: http://www.mirc.com/get.html 2. Asenna ohjelma 3. Avaa ohjelma mirc.exe kuvakkeesta 4. Avattuasi ohjelman se näyttää tältä(hieman leikeltynä): 5.

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen 1 Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Sisällysluettelo Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen... 2 Tenttien opiskelijalistojen tulostaminen... 3

Lisätiedot

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN -Mene osoitteeseen keskustanuoret.fi/user - Kirjoita saamasi käyttäjätunnus ja salasana - Klikkaa yllä olevaa piirisi logoa niin

Lisätiedot

Wilman pikaopas huoltajille

Wilman pikaopas huoltajille Wilman pikaopas huoltajille Vehmaan kunnan Vinkkilän koulussa on käytössä sähköinen reissuvihko Wilma, joka helpottaa tiedonvaihtoa kodin ja koulun välillä. Wilman kautta huoltajat seuraavat ja selvittävät

Lisätiedot

AXXION OY. Hosting-palvelut Asiakasohjeistus Versio 1.0

AXXION OY. Hosting-palvelut Asiakasohjeistus Versio 1.0 AXXION OY Hosting-palvelut Asiakasohjeistus Versio 1.0 27.09.2007 1 Yleistä Tämä dokumentti on asiakkaille tarkoitettu ohjeistus Axxion Oy:n toimittamien hosting-palveluiden myymiseksi. Dokumentin aihepiiriin

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

1.1 Sisäänkirjautuminen ST-Akatemia Online -palveluun kirjaudutaan -osoitteen kautta.

1.1 Sisäänkirjautuminen ST-Akatemia Online -palveluun kirjaudutaan  -osoitteen kautta. Sisällysluettelo ST-Akatemia Online -palvelun käyttöohjeet... 2 1. Kirjautuminen... 2 1.1 Sisäänkirjautuminen... 2 1.2 Uloskirjautuminen... 2 2. Julkaisujen lukeminen... 2 2.1 Julkaisuista palaaminen palvelun

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTO TIETOTORI Teivaankatu 1, Lielahtikeskus 33400 Tampere

Lisätiedot

Sanomapavelinohjelmiston käyttöohje (Vanha versio RO)

Sanomapavelinohjelmiston käyttöohje (Vanha versio RO) Sanomapavelinohjelmiston käyttöohje (Vanha versio 22.5.2015 RO) Asio Sanomapalvelinohjelmiston ja viestintäpalvelun käyttö nettiselaimella Kirjautuminen palveluun, Viestin lähetys, Sanomaryhmän luominen

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

Sähköpostilaatikoiden perustaminen

Sähköpostilaatikoiden perustaminen Sähköpostilaatikoiden perustaminen Sähköpostilaatikoiden perustaminen ja hallinnointi tapahtuu oma.kaisanet.fi-sivuston kautta. Palveluun kirjautuminen tapahtuu menemällä osoitteeseen https://oma.kaisanet.fi.

Lisätiedot

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt. Sisällöt-näkymä Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma 1 Valitse kieleksi Suomi Välilehti 1. Perustiedot Musta reunus kieliversioneliön

Lisätiedot

RES - REAL ESTATE SYSTEM

RES - REAL ESTATE SYSTEM HUOLTOKIRJAN KÄYTTÖ Sivu 1/13 HELPPO KIINTEISTÖNHOITAJILLE RES - REAL ESTATE SYSTEM OUKA/ RES HUOLTOKIRJAN KÄYTTÖ Sivu 2/13 Ohjelmaan kirjaudutaan osoitteesta https://www.haahtela.fi Vinkki: luo pikakuvake

Lisätiedot

5. Klikkaa avautuvan ikkunan oikeasta yläkulmasta käyttäjätunnustasi ja valitse Luo pikakuvake

5. Klikkaa avautuvan ikkunan oikeasta yläkulmasta käyttäjätunnustasi ja valitse Luo pikakuvake 1 Sisällysluettelo 1. Accuna-pikakuvakkeen asentaminen työpöydälle... 2 2. Työasemakäyttö... 3 2.1 Käynnistäminen... 3 2.2 Raportin valinta... 4 2.3 Laskentakohteiden valinta... 4 2.4 Kauden vaihto...

Lisätiedot

WEBMAIL (HORDE 2.0) Käyttöohje (v 1.0 16.2.2005)

WEBMAIL (HORDE 2.0) Käyttöohje (v 1.0 16.2.2005) 13.2.2005 sivu 1 WEBMAIL (HORDE 2.0) Käyttöohje (v 1.0 16.2.2005) Laatinut: Antti Antinoja (Innoforum Oy) 13.2.2005 sivu 2 Sisällysluettelo 1 Mikä on webmail?...3 2 Ohjeet...4 2.0 Pääsy Inkoon kunnan Webmail-järjestelmään...5

Lisätiedot

Optima käyttöopas opiskelijalle

Optima käyttöopas opiskelijalle Optima käyttöopas opiskelijalle Sisällys 1. Laitteistovaatimukset...3 2. Optimaan kirjautuminen...4 3. Optiman käyttöliittymä...5 4. Työskentely Optimassa...9 Materiaalin avaaminen...9 Tallentaminen ja

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön ipadin käyttö 1. Käynnistä ipad oikeassa yläreunassa olevasta painikkeesta. 2. Valitse alareunasta nuoli Avaa. Vedä sormella nuolesta eteenpäin palkin verran eli pyyhkäise. Tietoturva Käyttöön tarvitaan

Lisätiedot

Ohje huoltajille Helmen käytöstä

Ohje huoltajille Helmen käytöstä Ohje huoltajille Helmen käytöstä Tervetuloa Seinäjoen Helmen käyttäjäksi! Helmi on oppilaiden, opettajien ja huoltajien väliseen viestintään tarkoitettu ohjelma. Sieltä näet helposti mm. oppilaan arvosanat

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com Viva-16 Käyttöohje 1.4.2009 Veikko Nokkala Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Ohjelmisto käyttöliittymä... 3 Asentaminen... 3 Käyttöönotto... 3 Katselu... 6 Tallennus... 8 Toistaminen... 9 Selain käyttöliittymä...

Lisätiedot

2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat. Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät:... 1

2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat. Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät:... 1 2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat Table of Contents Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät... 1 Asiakirjan kentät:... 1 Asiakirjan kentät /alavalikko/ ensimmäinen välilehti:... 2 Asiakirjan

Lisätiedot

Operator's Panel Välityspöytä

Operator's Panel Välityspöytä Sisällys Operator's Panel Välityspöytä 1. Yleistä...2 1.1 Välityspöydän käynnistäminen...2 1.1.1 VoIP-puhelin...2 1.1.2 Kirjautuminen...2 1.2 Välityspöydän sulkeminen...3 1.3 Käyttöliittymä...4 1.3.1 Puhelut...4

Lisätiedot

Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2. Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2. Yhdistyksen etusivun muokkaaminen... 2

Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2. Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2. Yhdistyksen etusivun muokkaaminen... 2 Mietoisten kyläportaalin käyttöohjeet alasivujen ylläpitäjille Päivitetty 8.4.2011 Sisältö Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2 Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2 Yhdistyksen etusivun muokkaaminen...

Lisätiedot

VIRPI SÄHKÖPOSTI JA KOTISIVU

VIRPI SÄHKÖPOSTI JA KOTISIVU VIRPI SÄHKÖPOSTI JA KOTISIVU Perustietoja palvelusta POP3/saapuvan postin palvelin:...posti.aina.net SMTP/lähtevän postin palvelin:...smtp.aina.net Webmail/Web-sähköposti/ Sähköpostitilien hallinta:...https://webmail.aina.net

Lisätiedot

iphone ja ipad

iphone ja ipad 1 Laadinta- ja lähettämisohje Laadinnassa on mahdollista käyttää sähköpostipohjaa tai Word-asiakirjapohjia. Tietokoneilla (Windows 10) on erilliset ohjeet Word-asiakirjapohjien käyttöön, mutta tässä ohjeessa

Lisätiedot

Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen.

Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen. 1 / 50 1. Etusivu Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen. Virtuaali hakemistoihin voi tuoda tiedostoja tietokoneelta tai luoda niitä tällä

Lisätiedot

@PHPOINT / @KOTIPOINT Sähköpostitilin asetukset

@PHPOINT / @KOTIPOINT Sähköpostitilin asetukset 1(10) OHJEEN SISÄLTÖ Sivu Sähköpostitilin lisääminen 2 Oletussähköpostiosoitteen muuttaminen 7 Sähköpostiliikenteen käyttäminen suojatulla yhteydellä 9 (Viestintäviraston suositus) 2(10) Sähköpostitilin

Lisätiedot

NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail)

NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail) 1 NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail) Kirjaudu iwowwe Back Officeen. HOME Klikkaa kotisivullasi (HOME) olevaa vihreää Video E-mail kuvaa Vastaava linkki Video Email on myös Video Tools - alasvetovalikossa

Lisätiedot

Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon

Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon Tervetuloa! Ohjattu asennus asentaa Logitech Harmony kaukoohjaimen ohjelmiston koneellesi jatkaaksesi paina NEXT. Valitse kieli ja paina ok. Ohessa on Logitech

Lisätiedot

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Teksti- ja kuvaeditori Useassa Kotisivukoneen työkalussa on käytössä monipuolinen tekstieditori, johon voidaan tekstin lisäksi liittää myös kuvia, linkkejä ja

Lisätiedot

Kätevästi netissä KÄYTTÖOHJE. www.nettirassi.fi

Kätevästi netissä KÄYTTÖOHJE. www.nettirassi.fi Kätevästi netissä KÄYTTÖOHJE www.nettirassi.fi Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen ja rekisteröityminen... 4 2. Omat jutut kansio... 8 2.1. Omat tiedostot:... 8 2.2. Omat seurannat... 9 3. Omat terveystiedot...

Lisätiedot

Android. Sähköpostin määritys. Tässä oppaassa kuvataan uuden sähköpostitilin käyttöönotto Android 4.0.3 Ice Cream Sandwichissä.

Android. Sähköpostin määritys. Tässä oppaassa kuvataan uuden sähköpostitilin käyttöönotto Android 4.0.3 Ice Cream Sandwichissä. Y K S I K Ä Ä N A S I A K A S E I O L E M E I L L E LI I A N P I E NI TAI M I K Ä Ä N H A A S T E LI I A N S U U R I. Android Sähköpostin määritys Määrittämällä sähköpostitilisi Android-laitteeseesi, voit

Lisätiedot

Tero Mononen / Kumppanuuskampus

Tero Mononen / Kumppanuuskampus Yksi tili kaikkiin Googlen palveluihin. Ne joilla on GOOGLE TILI, tutkikaa ja testatkaa sivun 19 valikosta löytyvää GOOGLE DRIVE -palvelua https://accounts.google.com/signup 1 Yksityisille ilmainen palvelu

Lisätiedot

SoleMOVE lähtevän harjoittelijan ohje

SoleMOVE lähtevän harjoittelijan ohje SoleMOVE lähtevän harjoittelijan ohje 3.12.2013 Kuva: Sanna Waris SoleMOVE lähtevän ERASMUS- harjoittelijan ohje 1 SoleMOVE lähtevän harjoittelijan ohje... 1 1. Kirjautuminen... 3 2. Uuden lähtevän Erasmus-harjoittelijan

Lisätiedot

Wilman käyttöohje huoltajille

Wilman käyttöohje huoltajille Wilman käyttöohje huoltajille Sisällysluettelo: Sisään kirjautuminen... 1 Oma etusivu... 2 Pikaviestit... 3 Tiedotteet... 5 Suoritukset... 6 Poissaolot... 6 Palaute... 8 Opettajat... 9 Salasanan vaihto...

Lisätiedot

Outlook-synkronointi 08Q4

Outlook-synkronointi 08Q4 Outlook-synkronointi 08Q4 (MelbaFresh_Outlook_08Q4.odt) melbamail@melbagroup.fi Sisällysluettelo MelbaFresh ja Outlook -synkronointi...1 Kuvaus...1 MelbaFresh Outlook:...1 Outlook MelbaFresh :...2 Ohjeet

Lisätiedot

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 2008 MOODLE TUTUKSI Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 SISÄLLYSLUETTELO 1. ALOITUSNÄKYMÄ... 4 2. TUTUSTUMINEN... 5 3. KESKUSTELUT... 8 4. VIESTIT... 10 5. CHATIT... 10 6. TIEDOSTOJA OMALTA

Lisätiedot

Uuden työtilan luonti

Uuden työtilan luonti Uuden työtilan luonti 1. Valitaan Uusi työtila vasemmanpuoleisesta valikosta 2. Valitaan Tyhjä työtila aukeavasta valikosta. Tämä toiminto luo uuden tyhjän työtilan. 3. Kun uusi työtila on luotu, aukeaa

Lisätiedot

Symbol for Windows Gold. Symboliposti. Modemo 2011 Handicom 2011. Handicom

Symbol for Windows Gold. Symboliposti. Modemo 2011 Handicom 2011. Handicom Symbol for Windows Gold Symboliposti Modemo 2011 Handicom 2011 Handicom JOHDANTO Symbol for Windows Gold Symboliposti toimii tarvittaessa itsenäisenä sähköpostiohjelmana. Sitä voi käyttää myös Tekstintekijän

Lisätiedot

Basware toimittajaportaali

Basware toimittajaportaali Basware toimittajaportaali Sisältö 3 Yleistä 4 Toimittajaportaalin edut 5-10 Rekisteröinti 11-22 Laskun teko 23 Lasku JIP 2 Yleistä Toimittajaportaali on Baswaren internetissä toimiva sovellus, jonka kautta

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

Mikä on Twitter? Rekisteröityminen

Mikä on Twitter? Rekisteröityminen Mikä on Twitter? Twitter on suosittu yhteisö ja mikroblogipalvelu, jonka välityksellä yritykset, ystävät ja perheenjäsenet voivat kommunikoida keskenään. Twitterin käyttö vastaa kysymykseen mitä teet tällä

Lisätiedot

KULTA2-JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOPAS Liikunta-, kulttuuri-, nuoriso-, hyvinvointiavustukset

KULTA2-JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOPAS Liikunta-, kulttuuri-, nuoriso-, hyvinvointiavustukset KULTA2-JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOPAS Liikunta-, kulttuuri-, nuoriso-, hyvinvointiavustukset Sisällysluettelo: 1. Sisällysluettelo s. 1 2. Kulta2-järjestelmän käyttäminen ensimmäistä kertaa s. 2-3 3. Kirjautuminen

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Sähköpostitilin luonti 07.06.2011

Sähköpostitilin luonti 07.06.2011 Sähköpostitilin luonti 07.06.2011 SÄHKÖPOSTITILIN LUONTI Tilin luonti pääkäyttäjän hallintaportaalissa 3 Sähköpostitilin luonti Outlook 2010 ohjelmaan 8 Tämä ohje on lyhennetty versio sähköpostilin Hallintaportaalin

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

Send-It ilmoittautumisjärjestelmä (judotapahtumat Suomessa)

Send-It ilmoittautumisjärjestelmä (judotapahtumat Suomessa) Ilmoittautumis järjestelmän otsikko alue Jokaisella tapahtumalla on otsikko-osa joka on samanlainen joka puolella sovellusta. Tämä Judokilpailuissa käytetty otsikko-osa koostuu viidestä linkistä, joita

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena. etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

MEM-O-MATIC. 6800 järjestelmä

MEM-O-MATIC. 6800 järjestelmä MEM-O-MATIC 6800 järjestelmä Ohjeet Windows yhdysohjelmalle / 6800 yhdysohjelman käyttöohje זתתתתת Windows yhdysohjelman asennus tietokoneelle Tee uusi kansio esimerkiksi nimellä MEMO kovalevyllesi. Kopio

Lisätiedot

https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2

https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2 https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2 Sisällys: 1. Onni-oppimispäiväkirja yleisesti... 3 2. Käyttäjätunnuksen luominen... 3 2.1 Itä-Suomen yliopiston Opiskelija

Lisätiedot

OHJEITA. Siuntion s-postijärjestelmä. Osa 1: asetukset. Versio 1.0

OHJEITA. Siuntion s-postijärjestelmä. Osa 1: asetukset. Versio 1.0 OHJEITA Siuntion s-postijärjestelmä Osa 1: asetukset Versio 1.0 1(15) Siuntion s-postijärjestelmä Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO... 1 1 JOHDANTO JA YLEISKATSAUS... 2 1.1 JOHDANTO... 2 1.2 YLEISTÄ S-POSTISTA...

Lisätiedot

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen Enigmail-opas Enigmail on Mozilla Thunderbird ja Mozilla Seamonkey -ohjelmille tehty liitännäinen GPG-salausohjelmiston käyttöä varten. Sitä käytetään etenkin Thunderbirdin kanssa sähköpostin salaamiseen

Lisätiedot

Sähköpostilla tulevien hinnastojen tallentaminen

Sähköpostilla tulevien hinnastojen tallentaminen Sivu 1/5 Sähköpostilla tulevien hinnastojen tallentaminen Yleistä Sähköposti on nykyään erittäin suosittu tapa viestiä sähköisesti. Tämä johtuu useistakin hyvistä puolista. Esim. sama viesti voidaan lähettää

Lisätiedot