1. Yleistä. Domain-osoite vastasi alunperin puhelinnumeroa puhelinliikenteessä tai postiosoitetta.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1. Yleistä. Domain-osoite vastasi alunperin puhelinnumeroa puhelinliikenteessä tai postiosoitetta."

Transkriptio

1 Informaatio- ja tietotekniikkaoikeus Professori Asko Lehtonen Luentokalvot, kl DOMAIN-OSOITE 1. Yleistä Domain-osoitteella tarkoitetaan yleensä Internet-verkon World Wide Web (WWW) -informaatiopalveluihin liittyvän kotisivun rekisteröityä osoitetunnusta. - Domain-nimike on peräisin Internetin verkkotunnusjärjestelmästä (Domain Name System; DNS). Kysymys on selväkielisestä merkkijonosta, jonka nimipalvelimet muuttavat neliosaiseksi numerosarjaksi eli Internet Protocol (IP) -tietoliikenneosoitteeksi (esim ). - Numerosarjat on työläitä kirjoittaa ja niitä kirjoitettaessa tulee helposti virheitä. - Kirjaimin ilmaistut tunnukset on helpompi myös muistaa. Domain-osoite vastasi alunperin puhelinnumeroa puhelinliikenteessä tai postiosoitetta. Domain-osoitteesta käytetään myös nimityksiä Internet-osoite, verkko-osoite, WWW- tai Web-osoite ja URL-osoite. - Nimitysten kirjavuus aiheuttaa epäselvyyttä, mutta kysymys on tosiasiallisesti synonyymeistä. - Suomessa on nyttemmin yleistynyt verkkotunnus-nimikkeen käyttö (ks. HE 96/2002 vp). - Tietoteknisessä merkityksessä on täydellisin URL-osoite. URL on lyhenne sanoista Uniform Resourse Locator. Domain-osoitetta koskevien oikeudellisten kysymysten sisäistämistä helpottaa sen rakenteen ja rekisteröintijärjestelmän tuntemus.

2 2 2. Domain-osoitteen rakenne Täydellinen domain-osoite eli URL-osoite ilmaistaan muodossa: [protokolla]://[tietokone].[domain-nimi].[maa- tai organisaatiotunnus] - esim. tai tahi URL-osoite voidaan jakaa kahteen pääryhmään: a) protokollaosaan eli -metodiin sekä b) metodikohtaiseen osaa eli domain-nimijärjestelmäosaan. Protokollia eli siirtokäytäntöjä on useita, kuten - tiedostonsiirtokäytäntö FTP (File Transfer Protocol) ja - hypertekstin siirtokäytäntö HTTP (Hypertext Transfer Protocol). HTTP-protokollaa voi hyödyntää vain WWW-sivujen kanssa ja sen lyhenne merkitään osoitetunnuksen alkuun: Protokolla koskee pelkästään tietoteknisiä siirtokäytäntöjä eikä siihen liity oikeudellisia ongelmia.

3 3 3. Domain-nimijärjestelmäosa Domain-nimijärjestelmäosa muodostuu kolmesta tai neljästä alueesta eli osasta. - Nimijärjestelmäosassa erotetaan alueet toisistaan pisteellä. Esim. osoitetunnukseen sisältyvä WWW-lyhenne ilmaisee, että osoitteen tarkoittama tietokone on WWW-palvelin. Osoitetunnuksen loppuosa muodostuu yleensä kahdesta muusta alueesta: a) varsinaisesta domain-nimestä (verkkotunnuksesta) ja b) maa- tai organisaatiotunnuksesta Maa- ja organisaatiotunnus Maa- tai organisaatiotunnus (top level domain, TLD) eli ylätason tunnus (ylädomain) sijoitetaan osoitetunnuksen loppuun. Kaikissa maissa rekisteröidään osoitetunnuksia, joiden loppuosan muodostaa maatunnus eli maajuuri (Country Code Top Level Domain; cctld). - Maatunnukset ovat kansainvälisen standardin mukaisia kaksikirjaimisia lyhenteitä. Suomen maatunnus on fi. - Maatunnuksia on 251 kpl. Eräät kansallistunnukset ovat saaneet kaupallista arvoa joillakin kielialueilla. Esimerkkinä voidaan mainita kansallistunnukset - TM (Turkmenia), joka saatetaan englanninkielisillä alueilla sekoittaa tavaramerkin (Trademark) lyhennykseen (TM), ja - NU (Niue), joka on tullut suosituksi Ruotsissa. Pelkkien maatunnusten kaupallistuminen antaa viitteitä oikeu-

4 4 dellisten ongelmien mahdollisuudesta.

5 5 Yhdysvalloissa rekisteröidään sen lisäksi organisaatiotunnuksia elikkä yleisiä eli geneerisiä tunnuksia (generic top level domain; gtld), jotka olivat alunperin kolmikirjaimisia lyhenteitä. Organisaatiotunnuksia oli aluksi seitsemän: 1) com (commercial; kaupalliset organisaatiot, kuten yritykset), 2) edu (educational; opetus- ja tutkimuslaitokset, kuten yliopistot), 3) gov (goverment; yhdysvaltalaiset viranomaiset), 4) int (international; kansainväliset organisaatiot), 5) mil (military; yhdysvaltalaiset sotilaalliset organisaatiot), 6) net (network; verkot yms.) ja 7) org (non-profit organization; aatteelliset organisaatiot). Lisäksi on päätetty seuraavien tunnusten käyttöönotosta: aero (ilmailu), biz (yritykset), coop (osuuskunnat), info (avoin kaikille), museum (museot), name (yksityishenkilöt) ja pro (kirjanpitäjät, lakimiehet, lääkärit ja muut ammatinharjoittajat). Euroopan unionin parlamentti ja komissio ovat antaneet asetuksen.eu aluetunnuksen perustamisesta (EY/733/2002) (ks. myös asetusehdotus KOM(2000)827 lopullinen). Tunnus voitaisiin rekisteröidä 1) yritykselle, jonka rekisteröity toimipaikka, keskushallinto tai pääasiallinen toimipaikka on EU:ssa, 2) yhteisöön sijoittuneelle organisaatiolle ja 3) EU:n alueella asuvalle luonnolliselle henkilölle. - Uusi tunnus piti ottaa käyttöön vuoden 2003 alussa. - EU-tunnus otettaneen käyttöön vuoden 2005 loppupuolella. - Tunnusten jakoaikataulua ei ole vielä päätetty. - Aluksi tunnuksen voivat saada julkiset tahot ja tavaramerkin

6 omaavat yritykset. 6

7 3.2. Domain-nimi 7 Varsinainen domain-nimi (the second level domain name; SLD) eli toisen tason alueen tunnus (aladomain) sijoitetaan WWW-lyhenteen sekä maa- tai organisaatiotunnukseen väliin. - Domain-nimeä rekisteröinnin hakija voi itse ehdottaa ja verkkotunnus on yleensä hakijan vapaasti valittavissa. - Useimmat rekisteröijät eivät edellytä yhteyttä hakijan tavaramerkkiin tai toiminimeen. Yleisenä lähtökohtana on, ettei domain-nimi eli verkkotunnus saa oikeudettomasti perustua toisen suojattuun tavaramerkkiin tai toimi- yms. nimeen. (Ks. verkkotunnuslain 4.3.) Domain-nimi ei saa myöskään sisältää a) loukkaavia tai b) rikolliseen toimintaan kehottavia ilmaisuja (VerkkotunnusL 4.4 ). Domain-nimen rekisteröinti ei tuota tavaramerkki- ja toiminimioikeutta syrjäyttävää oikeutta eikä rekisteröinti vapauta hakijaa loukkausvastuusta. - Rekisteröinnin hakija vastaa itse siitä, ettei haettu domain-nimi loukkaa toisen suojattua tavaramerkkiä tai toiminimeä. - Oikeudelliset ongelmat ovat pääasiallisesti koskeneet tätä yksilöllistä domain-nimeä eli verkkotunnusta. - Epäselvyydet ovat johtuneet a) toisaalta osoitetunnusten rekisteröintijärjestelmästä ja b) toisaalta siitä, että yritykset pyrkivät yleensä saamaan domain-nimen, joka vastaa niiden toiminimeä tai tavaramerkkiä.

8 4. Rekisteröinti 8 Domain-osoitteiden rekisteröintiä eivät yleensä hoida valtion viranomaiset vaan yksityisoikeudelliset organisaatiot Maatunnus Maatunnusten teknisestä hallinnoinnista vastasi alunperin IANA (Internet Assigned Numebers Authority; ks. joka nykyisin toimii ICANNin valvonnassa. Maakohtaisten tunnusten rekisteröinnistä ovat huolehtineet kansalliset organisaatiot. Suomessa rekisteröintiä hoitaa viranomainen eli Viestintävirasto (ent. Telehallintokeskus; ks. - Alunperin tehtävää hoiti EUnet Finland vuoteen 1997 asti. Rekisteröinnistä ei ole yleensä erityislainsäädäntöä, paitsi Suomessa hyväksytty verkkotunnuslaki (228/2003), joka tuli voimaan (ks. tarkemmin HE 96/2002 vp). - Ks. laista - Yksityiskohtaisista säännöksistä ks. Viestintäviraston määräys 37B/2004 M (ks. Fi-maatunnus voidaan verkkotunnuslain mukaan myöntää 1) Suomessa rekisteröidylle oikeushenkilölle ja yksityiselle elinkeinonharjoittajalle, 2) suomalaiselle julkisyhteisölle, 3) valtion liikelaitokselle, 4) itsenäiselle julkisoikeudelliselle laitokselle, 5) julkisoikeudellinen yhdistys ja 6) vieraan valtion edustustolle.

9 9 Verkkotunnukseksi voidaan Suomessa rekisteröidä mm. 1) hakijan kauppa-, säätiö-, yhdistys- ja puoluerekisteriin merkitty nimi, 2) rekisteröity suomalainen tavaramerkki ja 3) julkisyhteisön nimi, nimen lyhenne tai tehtävää kuvaava nimi. Verkkotunnus (domain-nimi) ei saa Suomessa muodostua 1) yritys-, säätiö- tai yhteisömuotoa osoittavasta sanasta tai lyhenteestä (kuten osuus, yhdistys, oy, ab, oyab, ky tai tmi) ja 2) pelkästä ensimmäisen asteen maailmanlaajuisena tai maatunnuksena käytettävästä verkkotunnuksesta (kuten organisaatiotunnuksista com, org ja net eikä maatunnuksista fi, se, us jne.). Yksityishenkilölle ei Suomessa nykyisin anneta verkkotunnusta. - Verkkotunnus voi muodostua luonnollisen henkilön nimestä vain silloin, kun tunnus perustuu -- kauppa-, säätiö-, yhdistys- ja puoluerekisteriin merkittyyn nimeen taikka -- rekisteröityyn tavaramerkkiin. - Yksityishenkilöt voivat saada verkkotunnuksen lukien (verkkotunnuslain muutos /241; ks. tarkemmin HE 125/2004, PeVL 2/2005 ja LiVM 5/2005). - Tunnuksen voi silloin saada 15-vuotias henkilö, jolla on kotikunta Suomessa ja suomalainen henkilötunnus. - Verkkotunnus voi tällöin olla mikä tahansa vapaana oleva yleisnimi, lyhenne tai erisnimi. - Verkkotunnuksessa (fi) tulee olla vähintään 2 merkkiä, jotka ovat kirjaimia, numeroita tai muita merkkejä.

10 10 - Fi-maatunnuksia on yli kpl.

11 Organisaatiotunnus Organisaatiotunnuksen sisältävien osoitteiden rekisteröintiä on aikaisemmin hoitanut yhdysvaltalainen yhtiö Network Solutions Inc. (NSI). Nyttemmin rekisteröintipolitiikkaa ohjaa The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN; ks. tarkemmin joka hallinnoi Internetin nimi- ja osoitejärjestelmää. NSI:n pitämä rekisteri oli alunperin tarkoitettu yhdysvaltalaisia osoitteita varten, mutta rekisteriin otetaan myös WWW-palvelimia, jotka sijaitsevat USA:n ulkopuolelta. Kaupallisten organisaatioiden tunnusta com ovat hakeneet erityisesti kansainvälisillä markkinoilla toimivat yritykset. Suomalainen yritys voi rekisteröidä domain-osoitteensa - joko organisaatiotunnuksella USA:ssa - tai maatunnuksella Suomessa tai muussa maassa. Domain-osoitteiden rekisteröinnin organisoimisesta yhtenäisesti ja maailmanlaajuisesti on erilaisia suunnitelmia, - mutta niiden toteuttaminen on toistaiseksi kariutunut Yhdysvaltojen ja eurooppalaisten organisaatioiden väliseen erimielisyyteen. - Tunnusten määrää joka tapauksessa lisätään.

12 5. Oikeudellisia kysymyksiä 12 Internet- eli verkko-oikeuden monet kysymykset ovat liittyneet kotisivun domain-nimeen ja -osoitteeseen. Tavaramerkkiä käytetään hyödykkeiden myynninedistämiseen. - Samanlaisia tavaramerkkejä voi olla useita, jos ne on rekisteröity tai vakiinnutettu eri palvelu- tai tavaraluokkiin, joten niihin liittyy sekoittumisvaara. - Domain-nimiä voi olla vain yksi samalla maa- tai organisaatiotunnuksella, joten niiden erottamis- ja yksilöintikyky on yleensä hyvä. - Domain-nimi rinnastetaan usein Internet-verkossa tapahtuvassa markkinoinnissa tavaramerkkiin (sanamerkkinä) tai toiminimeen, joten domain-nimi voi olla kaupallisesti arvokas. - Tavaramerkkiä ja/tai toiminimeä vastaava domain-nimi lisää sähköisen kauppapaikan tunnettuisuutta, minkä vuoksi yritykset pyrkivät saamaan tavaramerkkiä vastaavan domain-nimen. - Hyvä domain-nimi on merkittävä edellytys menestymiselle verkkokaupassa. Kansainvälisen tason oikeudellisia ongelmia aiheutuu siitä, että Internet-verkko on maailmanlaajuinen, mutta tavaramerkki- ja toiminimioikeudet ovat pääsääntöisesti territoriaalisesti rajoitettuja rekisteröinti- ja vakiinnuttamismaahan, jollei muun muassa kansainvälisistä sopimuksista muuta johdu. - Domain-nimeä on mahdollista käyttää tavaramerkkinä mm. vakiinnuttamisen perusteella. - Jos tunnusmerkkiä on käytetty Internetissä, tällöin voi olla vaikea arvioida, millä maantieteellisellä alueella merkki on Internetkäytön perusteella vakiintunut. - Tavaramerkin kansainvälisestä rekisteröinnistä ja yhteisön tavaramerkistä ks. TavaramerkkiL 10 ja 10a luku.

13 Domain-nimen sieppaaminen Domain-nimen sieppaamiseksi (Domain Name Grabbing) tahi nimipiratismiksi tai nimivarkaudeksi kutsuttua ilmiötä on pidetty kansainvälisesti vaikeimpana ongelmana. Sieppaamisella tarkoitetaan sitä, että osoitetunnuksen domainnimeksi rekisteröidään toisen yrityksen toiminimi tai tavaramerkki, minkä jälkeen rekisteröijä tarjoutuu luovuttamaan osoitetunnuksen huomattavasta vastikkeesta (Cybersquatting). - Rekisteröijä ei loukkaa toisen yksinoikeutta tavaramerkkiin tai toiminimeen, jos hän ei käytä niitä vastaavaa domain-nimeä elinkeinotoiminnassa. - Lukuisten domain-osoitteiden rekisteröinti ja niiden kaupittelu domain-nimeä vastaavien tavaramerkkien tai toiminimien haltijoille voidaan katsoa elinkeinotoiminnaksi, jossa käytetään toisten suojattuja tunnusmerkkejä. Verkkotunnus ei saa oikeudettomasti perustua toisen suojattuun nimeen tai tunnusmerkkiin (VerkkotunnusL 4,3 ). Verkkotunnuslain 5,4 :ssä on kielletty verkkotunnuksen hakeminen varastoitavaksi jälleenluovutustarkoitukseen.

14 Etusija domain-nimeen Tavaramerkin ja toiminimen haltijalla ei ole ollut subjektiivista oikeutta saada rekisteröidyksi tavaramerkkiään tai toiminimeään vastaavaa domain-nimeä, koska kysymys oli alunperin vain osoitetunnuksesta, kuten puhelinnumerosta, joita yksityiset organisaatiot rekisteröivät. Useammalla yrityksellä voi olla samanlainen tavaramerkkiin tai toiminimeen perustuva oikeus vaatia samaa domain-nimeä: - Esim. osoite jota hakevat Apple Bank, Apple Computer ja Apple Records. - Samoin esim. osoite jota hakevat Norjan, Ruotsin, Suomen ja Tanskan postilaitokset ja -yhtiöt. - Domain-osoitteen rekisteröinnissä annetaan etusija yleensä sille, joka ensinnä jättää rekisteröintihakemuksensa (Suomen osalta ks. uuden verkkotunnuslain 5,3 ).

15 Sekoitettavuus toisen tunnusmerkkiin Elinkeinonharjoittajan rekisteröimä domain-nimi, jota käytetään elinkeinotoiminnassa, voi loukata toisen tavaramerkkiä tai toiminimeä, jos se on sekoitettavissa toisen tavaramerkkiin tai toiminimeen. Esimerkkinä voidaan mainita ruotsalainen oikeustapaus (Stenungsunds tingsrätt; dom ): - Volvo Personvagnar AB:n tavaramerkki VOLVO - Scandinavian Car Tuning HB käytti domain-nimeä volvo-tuning.com. SCT markkinoi ja myi tarvikkeita ja varaosia, jotka oli tarkoitettu Volvo PV:n valmistamiin autoihin. - Domain-nimeä käytettiin kuitenkin tosiasiallisesti yrityksen koko toiminnan tunnusmerkkinä eikä vain varaosien markkinointiin TMerkkiL 4,2 :n mukaisesti. Suojattu tavaramerkki ei aina aseta estettä domain-nimen käytölle, jos kysymys on eri tavaralajeista (tavaraluokista): - Esim. jota voisivat käyttää tavaramerkin haltijat Wasabröd (Wasa leipä) ja Wasa Försäkring (Wasa vakuutus). - Saman nimiosan käyttö voi tällöin olla sallittua eri ylätason tunnuksilla, kuten tai - Samasta syystä voi puuttua tunnusmerkkien sekoitettavuus: - esim. sanamerkit wasa ja vasa ; museet Vasa tai Vasa stad. Toisten tavaramerkkien ja toiminimien rekisteröinti on johtunut osaltaan myös siitä, ettei rekisteröijä ole tutkinut nimiosaan liittyviä immateriaalioikeudellisia seikkoja. - Viestintävirasto käyttää rekisteröintihakemusten tarkastamiseen koneellista palveluautomaatiojärjestelmää (VerkkotunnusL

16 6 ). - Ks. tarkemmin osoite: 16 Nimiriitoja ratkaisemaan on perustettu myös sovittelujärjestelmiä: - WIPOn riitojen ratkaisukeskus, joka toimii mm. verkkotunnuksia koskevien tavaramerkkiriitojen sovittelijana, ja - ICANN:n hyväksymät riitojen ratkaisusäännöt, joiden mukaan voidaan myös käyttää välimiesmenettelyä. - Ratkaisijoina voivat toimia kolmijäseninen paneeli tai WIPOn nimeämä välimies. - Järjestelmä on käytettävissä vain geneerisiä verkkotunuksia koskevissa riidoissa. Suomessa on käytössä tuomioistuintie. a) Viestintäviraston päätökseen haetaan muutosta Helsingin hallinto-oikeudessa. - Verkkotunnuksen sulkemista tai peruuttamista koskeva vaatimus tehdään viestintävirastolle. - Verkkotunnus voidaan sulkea tai peruuttaa sillä perusteella, että verkkotunnus loukkaa toisen suojattua nimeä tai tunnusmerkkiä. b) Tavaramerkki- ja toiminimiloukkaukset käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa.

17 5.4. Lainvalintasäännöt 17 Kansainvälisesti on erimielisyyttä lainvalintasäännöistä. Erimielisyyttä on ollut siitä, voidaanko esimerkiksi Suomen ulkopuolella sijaitsevan palvelimen kotisivun domain-nimeen puuttua Suomen oikeuden perusteella. a) Erään kannan mukaan puuttuminen on mahdollista vain palvelimen sijaintivaltiossa, koska palvelimeen ja sen kotisivun nimeen sovelletaan sijaintivaltion lakia. Tämä lähetysmaaperiaatteen mukainen kanta ei ole enää nykyisin saanut sanottavaa kannatusta, koska oikeusvaltioiden lainsäädäntö voitaisiin kiertää sijoittamalla palvelin maahan, jossa on heikko lainsäädäntö. Eri asia on se seikka, että palvelimen ja palvelujen ylläpitäjä joutuu noudattamaan myös palvelimen sijaintivaltion lainsäädäntöä. Lähetysmaaperiaatetta sovellettiin aikaisemmin TVlähetyksiin. b) Toisen kannan mukaan asia ratkaistaan seurausten tai vaikutusten perusteella, jotka voivat ilmetä kaikkialla, koska Internetverkko on maailmanlaajuinen. Maailmanlaajuista vaikusta ei ole yleensä hyväksytty, jos domain-nimellä ja ao. sivuilla ei ole pyritty saamaan rajoittamatonta kansainvälistä vaikusta, vaan se kohdistuu johonkin määrättyyn alueeseen mm. käytetyn kielen johdosta. c) Kolmannen kannan mukaan sovellettavaksi tulisi domain-nimeä käyttävän yrityksen sijaintivaltion laki. Lähtökohtana on pidetty sitä, että yrityksen tulee noudattaa kotivaltionsa ja tosiasiallinen toimintapaikkansa lainsäädäntöä (ns. alkuperämaaperiaate).

18 18 Välittävän kannan mukaan tavaramerkki- ja toiminimiloukkaukseen voitaisiin soveltaa Suomen lakia silloin, kun domain-nimen avulla harjoitetaan erityisesti Suomeen kohdistuvaa markkinointia (esim. suomenkielisellä domain-nimellä ja kotisivulla, asiakaskunta on tosiasiallisesti Suomesta, yhteystiedot, kuten puhelinnumero, on Suomeen), vaikka WWW-palvelin sijaitsisi Suomen ulkopuolella. Fi-tunnuksen rekisteröintiasiat ratkaistaan Suomen lain mukaan. Rangaistusvastuu määräytyy kuitenkin Suomen rikosoikeuden soveltamisalaa koskevien (RL:n 1 luvun) säännösten mukaan.

19 Domain-osoitteen pysyvyys ja luovutus Kansainvälisen tason oikeudellisiin ongelmiin liittyy kysymys, - millaisen oikeuden rekisteröinti tuottaa domain-nimeen (esim. niiden pysyvyys ja siirrettävyys). Domain-osoitteita rekisteröivät yhteisöt eivät ole useinkaan voineet taata osoitteen pysyvyyttä, koska kansainvälisellä tasolla rekisteröijät ovat yleensä yksityisoikeudellisia yhteisöjä, joiden toiminta voi päättyä esim. konkurssiin. - Viestintävirasto (ent. Telehallintokeskus) myöntää verkkotunnukselle vain 3 vuoden käyttöoikeuden, mikä voidaan uudistaa (ks. verkkotunnuslain 7,1 ja 9,1 ). - Tämä johtuu siitä, että domain-nimeä pidetään Internet-verkon osoitetunnuksen osana. - Domain-osoitteeseen ei saa Suomessa tapahtuvan rekisteröinnin perusteella omistusoikeutta eikä tekijän-, tavaramerkki- ja toiminimioikeuden kaltaista yksinoikeutta, mikä määräytyy omien säännösten mukaan. Domain-osoitteen tai nimen luovutus on sinänsä mahdollista, mutta sopimus sitoo usein vain sopimusosapuolten välillä. - Monetkaan rekisteröijät eivät ole sitoutuneet noudattamaan luovutussopimuksia. - Käytännössä asianmukaisen siirtosopimuksen perusteella ostaja saa yleensä rekisteröinnin. - Viestintävirasto (ent. Telehallintokeskus) on edellyttänyt (aikaisemmin) siirronsaajalta normaalia tunnuksen hakua. - Uuden verkkotunnuslain 8,2 :n mukaan verkkotunnus voidaan siirtää toiselle. Siirto tulee voimaan, 1) kun siirron saaja on tehnyt ao. hakemuksen ja 2) kun verkkotunnuksen haltija on antanut suostumuksensa siirtoon.

20 20 Yleisesityksiä: Berggren, Christina & Anna Herdenberg (2000). Nätjuridisk guide: Frågor och svar om Internet. Stockholm. Carlen-Wendels, Thomas (2000). Nätjuridik. Lag och rätt på Internet, Stockholm. Dahlström, S. & M-L. Karlsson (2000). Internet-juridik. Stockholm. Ficsor, Mihaly (2002). The Law of Copyright and the Internet. Oxford. Grandstrand, Linda (2001). Domännamn ur ett varumärkesrättsligt perspektiv. Stockholm. Gringras, Clive (2002). The Laws of the Internet. Butterworths. Gulliksen, Tonje Røste (1999). International Regulation and Protection of Internet Domain Names and Trademarks. CompLex 1/99. Oslo. Heine, Kasper, Martin von Haller Grønbæk & Jan Trzaskowski (2002). Internetjura. 2. udgave. København. Heveus, Erika (1997). Varumärken i globala nätverk. Stockholm. Johannessen, Silje (2002). Varemerkerettslige konflikter under.no. CompLex 9/02. Oslo. Laine, Juha (toim.) (2001). Verkkokauppaoikeus. Helsinki. Lindberg, Agne & Daniels Westman (2001). Praktisk IT-rätt. Stockholm. Lodder, Arno & Henrik Kaspersen (2002). edirectives. Guide to European Union Law on E- Commerce. Kluwer. Lundberg, Johan (1997). Internet, domännamn och svensk rätt. Uppsala. Pink, Scott (2001). The Internet & E-Commerce Legal Handbook. USA. Riis, Thomas (2001). Immaterialret & IT. Rahnasto, Ilkka (2002). Internet-oikeuden perusteet. 3. painos. Helsinki. Rindforth, Peter (1998). Ensamrätt på Internet. Stockholm. Rose, Lance (1995). NetLaw. Your Rights in the Online World. Berkeley (USA). Rosenoer, Jonathan (1997). CyberLaw. The Law of the Internet, New York. Simmons & Simmons (2001). E-commerce Law. Doing Business Online. Lontoo. SOU 2000:30..se? Slutbetänkande från Domännamnsutredningen. Stoltze, Lars (2001). Internet Ret. København. SISÄLLYSLUETTELO DOMAIN-OSOITE Yleistä Domain-osoitteen rakenne Domain-nimijärjestelmäosa Maa- ja organisaatiotunnus Domain-nimi Rekisteröinti Maatunnus Organisaatiotunnus Oikeudellisia kysymyksiä Domain-nimen sieppaaminen Etusija domain-nimeen Sekoitettavuus toisen tunnusmerkkiin Lainvalintasäännöt Domain-osoitteen pysyvyys ja luovutus...16

Domain-osoite vastasi alunperin puhelinnumeroa puhelinliikenteessä tai postiosoitetta.

Domain-osoite vastasi alunperin puhelinnumeroa puhelinliikenteessä tai postiosoitetta. Informaatio- ja tietotekniikkaoikeus, Vaasan yliopisto Luentokalvot, kl. 2003 DOMAIN-OSOITE 1. Yleistä Domain-osoitteella tarkoitetaan yleensä Internet-verkon World Wide Web (WWW) -informaatiopalveluihin

Lisätiedot

Domain-osoite vastasi alunperin puhelinnumeroa puhelinliikenteessä tai postiosoitetta.

Domain-osoite vastasi alunperin puhelinnumeroa puhelinliikenteessä tai postiosoitetta. Informaatio- ja tietotekniikkaoikeus (Jyväskylä) Professori Asko Lehtonen Luentokalvot, kl. 2004 DOMAIN-OSOITE 1. Yleistä Domain-osoitteella tarkoitetaan yleensä Internet-verkon World Wide Web (WWW) -informaatiopalveluihin

Lisätiedot

Domain-nimike on peräisin Internetin verkkotunnusjärjestelmästä (Domain Name System; DNS).

Domain-nimike on peräisin Internetin verkkotunnusjärjestelmästä (Domain Name System; DNS). Informaatio- ja tietotekniikkaoikeus (ICT-rätt) Professori (emeritus), OTT, VT Asko Lehtonen Luentokalvot, kl. 2015 DOMAIN-OSOITE 1. Yleistä Domain-osoitteella tarkoitetaan yleensä Internet-verkon World

Lisätiedot

Fi-verkkotunnus luotettava ja suomalainen

Fi-verkkotunnus luotettava ja suomalainen Fi-verkkotunnus luotettava ja suomalainen Oma yritys 2012 Juhani Juselius Internetin osoitteistopuu. gtld.com.net.mobi....pφ مصر..uk cctld.de.se.fi -suomalainen -luotettava.co.uk.gv.uk yritys.fi yritys.co.uk

Lisätiedot

HE 151/2005 vp. Ahvenanmaalla. Ahvenanmaalainen voisi niin halutessaan edelleen hakea myös Suomen maatunnukseen päättyvää verkkotunnusta.

HE 151/2005 vp. Ahvenanmaalla. Ahvenanmaalainen voisi niin halutessaan edelleen hakea myös Suomen maatunnukseen päättyvää verkkotunnusta. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi verkkotunnuslain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan, että verkkotunnuslakia muutettaisiin siten, että lakia sovelletaan myös Ahvenanmaalla käyttöön otettavaan ensimmäisen

Lisätiedot

SISÄLLYS. eurooppalaiseen sopimukseen liitetyn tiemerkintöjä käsittelevän pöytäkirjan muutosten voimaansaattamisesta N:o 187.

SISÄLLYS. eurooppalaiseen sopimukseen liitetyn tiemerkintöjä käsittelevän pöytäkirjan muutosten voimaansaattamisesta N:o 187. SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2006 Julkaistu Helsingissä 23 päivänä maaliskuuta 2006 N:o 187 193 SISÄLLYS N:o Sivu 187 Laki verkkotunnuslain muuttamisesta... 593 188 verkkotunnushallinnosta Ahvenanmaan maakunnassa...

Lisätiedot

Fi-verkkotunnus yksilöllinen ja suomalainen

Fi-verkkotunnus yksilöllinen ja suomalainen Fi-verkkotunnus yksilöllinen ja suomalainen Fi-verkkotunnus yksilöllinen ja suomalainen 2 Fi-verkkotunnus on yhtä supisuomalainen asia kuin sauna ja joulupukki. Se on merkki turvallisuudesta ja luotettavuudesta.

Lisätiedot

Fi-verkkotunnukset. Sanna Sahlman, Viestintävirasto

Fi-verkkotunnukset. Sanna Sahlman, Viestintävirasto Fi-verkkotunnukset Sanna Sahlman, Viestintävirasto Verkkotunnus on kirjaimista, numeroista tai muista merkeistä taikka niiden yhdistelmästä muodostuva Internet-tietoverkon nimimuotoinen toisen asteen osoitetieto

Lisätiedot

Fi-verkkotunnus - miksi ja miten?

Fi-verkkotunnus - miksi ja miten? Fi-verkkotunnus - miksi ja miten? IPR-seminaari, Oulu, lakimies Fi-verkkotunnukset, Viestintävirasto Geneeriset tunnukset (gtld) n. 1 500 kpl Maatunnukset (cctld) n. 300 kpl.com.net.shop.helsinki مصر..PΦ.uk.de.fi.se.travel

Lisätiedot

Fi-verkkotunnukset. Sanna Sahlman, Viestintävirasto

Fi-verkkotunnukset. Sanna Sahlman, Viestintävirasto Fi-verkkotunnukset Sanna Sahlman, Viestintävirasto Verkkotunnus on kirjaimista, numeroista tai muista merkeistä taikka niiden yhdistelmästä muodostuva Internet-tietoverkon nimimuotoinen toisen asteen osoitetieto

Lisätiedot

Verkkotunnuslaki. Yleiset säännökset

Verkkotunnuslaki. Yleiset säännökset Annettu Helsingissä 13 päivänä maaliskuuta 2003 Verkkotunnuslaki Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: Yleiset säännökset 1 Lain tarkoitus Tämän lain tarkoituksena on edistää tietoyhteiskunnan palvelujen

Lisätiedot

Fi-verkkotunnus - miksi ja miten?

Fi-verkkotunnus - miksi ja miten? Fi-verkkotunnus - miksi ja miten? IPR-seminaari, Turku, lakimies Fi-verkkotunnukset, Viestintävirasto Geneeriset tunnukset (gtld) n. 1 500 kpl Maatunnukset (cctld) n. 300 kpl.net.com.shop.helsinki مصر..PΦ.uk.de.fi.se.travel

Lisätiedot

Fi-verkkotunnukset. Sanna Sahlman, Viestintävirasto

Fi-verkkotunnukset. Sanna Sahlman, Viestintävirasto Fi-verkkotunnukset Sanna Sahlman, Viestintävirasto Verkkotunnus on kirjaimista, numeroista tai muista merkeistä taikka niiden yhdistelmästä muodostuva Internet-tietoverkon nimimuotoinen toisen asteen osoitetieto

Lisätiedot

DNS- ja DHCPpalvelut. Linuxissa. Onni Kytönummi & Mikko Raussi

DNS- ja DHCPpalvelut. Linuxissa. Onni Kytönummi & Mikko Raussi DNS- ja DHCPpalvelut Linuxissa Onni Kytönummi & Mikko Raussi Sisällysluettelo 1. Yleisesti DNS ja DHCP palveluista... 2 1.1. DNS yleisesti... 2 1.2. DNS hierarkia ja TLD... 2 1.3. DHCP yleisesti... 3 2.

Lisätiedot

Trademark Clearinghouse - Mitä suomalaisten siitä pitäisi tietää? Sanna Sahlman Lakimies Viestintävirasto

Trademark Clearinghouse - Mitä suomalaisten siitä pitäisi tietää? Sanna Sahlman Lakimies Viestintävirasto Trademark Clearinghouse - Mitä suomalaisten siitä pitäisi tietää? Sanna Sahlman Lakimies Viestintävirasto Että se on olemassa. Se on mahdollisuus. Se on maksullinen. Mikä on TMCH? Tavaramerkkitietokanta

Lisätiedot

3. HE 96/2002 vp verkkotunnuslaiksi ja viestintähallinnasta annetun lain 2 :n muuttamisesta. professori Veli-Pekka Viljanen

3. HE 96/2002 vp verkkotunnuslaiksi ja viestintähallinnasta annetun lain 2 :n muuttamisesta. professori Veli-Pekka Viljanen ESITYSLISTA 79/2002 vp PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Keskiviikko 2.10.2002 kello 09.30 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. HE 96/2002 vp verkkotunnuslaiksi ja viestintähallinnasta annetun lain 2 :n muuttamisesta

Lisätiedot

.eu-verkkotunnusta koskevat WHOIS-toimintalinjat

.eu-verkkotunnusta koskevat WHOIS-toimintalinjat .eu-verkkotunnusta koskevat WHOIS-toimintalinjat 1/7 MÄÄRITELMÄT Käsitteet, jotka on määritelty asiakirjoissa Sopimusehdot ja/tai.euriidanratkaisusäännöt, on kirjoitettu isolla alkukirjaimella tässä asiakirjassa.

Lisätiedot

ATK yrittäjän työvälineenä

ATK yrittäjän työvälineenä ATK yrittäjän työvälineenä Internet viestintä- ja kauppakanavana Timo Laapotti / F4U - Foto For You f4u@f4u.fi http://f4u.fi/mlykl/ 27.5.2008 Tietoverkko Tietoverkossa on yhteen kytkettyjä tietokoneita.

Lisätiedot

JURIDIIKKA YRITYKSEN BRÄNDIN SUOJAAMISEN APUNA

JURIDIIKKA YRITYKSEN BRÄNDIN SUOJAAMISEN APUNA JURIDIIKKA YRITYKSEN BRÄNDIN SUOJAAMISEN APUNA Juhani Ekuri asianajaja, varatuomari ASIANAJOTOIMISTO Esityksen rakenne mikä on brändi? miten brändi suojataan? miten brändin loukkauksilta puolustaudutaan?

Lisätiedot

Teollisoikeudet. Olli Pitkänen

Teollisoikeudet. Olli Pitkänen Teollisoikeudet Olli Pitkänen Patentti Patentti tekijänoikeus Tekijänoikeus suojaa luovuutta itsenäinen, omaperäinen, tekijän persoonallisuus ei muotovaatimuksia ilmiasu, implementointi Patentti suojaa

Lisätiedot

Suuntana ulkomaat aineettomien oikeuksien kansainvälisiä kysymyksiä

Suuntana ulkomaat aineettomien oikeuksien kansainvälisiä kysymyksiä Suuntana ulkomaat aineettomien oikeuksien kansainvälisiä kysymyksiä Sanna Aspola, Berggren Oy Ab 26.3.2013 Kansalliset oikeudet kansainvälisellä kentällä Kansainväliset viranomaiset, järjestöt ja sopimukset

Lisätiedot

VERTAILEVA TAPAUSTUTKIMUS VAIHTOEHTOISISTA RIIDANRATKAISUJÄRJESTELMISTÄ VERKKOTUNNUKSIA KOSKEVIEN RIITOJEN OSALTA

VERTAILEVA TAPAUSTUTKIMUS VAIHTOEHTOISISTA RIIDANRATKAISUJÄRJESTELMISTÄ VERKKOTUNNUKSIA KOSKEVIEN RIITOJEN OSALTA VERTAILEVA TAPAUSTUTKIMUS VAIHTOEHTOISISTA RIIDANRATKAISUJÄRJESTELMISTÄ VERKKOTUNNUKSIA KOSKEVIEN RIITOJEN OSALTA ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

Eduskunta on hyväksynyt seuraavan lausuman:

Eduskunta on hyväksynyt seuraavan lausuman: ('86 811$19$67$86YS +DOOLWXNVHQHVLW\VYHUNNRWXQQXVODLNVLVHNlYLHV WLQWlKDOOLQQRVWD DQQHWXQ ODLQ Q PXXWWDPL VHVWD $VLD Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä verkkotunnuslaiksi sekä viestintähallinnosta

Lisätiedot

Opas fi-verkkotunnuksen hankkimiseen

Opas fi-verkkotunnuksen hankkimiseen Opas fi-verkkotunnuksen hankkimiseen Kuka tahansa suomalainen voi perustaa nettisivut oli sitten kyse yrityksestä, sählyjoukkueesta, ompeluseurasta tai yksityishenkilöstä. Internetin perusoikeuksia on

Lisätiedot

NETTI. BRÄNDI J@ NETTIBRÄNDI. VT Ari-Pekka Launne Kolster OY AB Helsinki 31.5.2012

NETTI. BRÄNDI J@ NETTIBRÄNDI. VT Ari-Pekka Launne Kolster OY AB Helsinki 31.5.2012 NETTI. BRÄNDI J@ NETTIBRÄNDI VT Ari-Pekka Launne Kolster OY AB Helsinki 31.5.2012 Esityksen lähtökohtia Verkkotunnukset ovat arvokkaita kaupallisia tunnuksia toiminimen ja tavaramerkkien rinnalla. Ne ovat

Lisätiedot

Laki. tavaramerkkilain muuttamisesta

Laki. tavaramerkkilain muuttamisesta Laki tavaramerkkilain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan tavaramerkkilain (7/1964) 57 :n 2 momentti, sellaisena kuin se on laissa 1715/1995, muutetaan 1 luvun otsikon suomenkielinen

Lisätiedot

Kaupparekisteristä päivää yritysnimellä on väliä. Oma Yritys 2014 PRH-seminaari 18.3.2014 asiakaspalveluesimies Louna Kiuru

Kaupparekisteristä päivää yritysnimellä on väliä. Oma Yritys 2014 PRH-seminaari 18.3.2014 asiakaspalveluesimies Louna Kiuru Kaupparekisteristä päivää yritysnimellä on väliä Oma Yritys 2014 PRH-seminaari 18.3.2014 asiakaspalveluesimies Louna Kiuru Toiminimi nimi, jota elinkeinonharjoittaja käyttää toiminnassaan yritystä yksilöivä

Lisätiedot

Yritysnimellä on väliä miksi? Markkinointiviestinnän Viikko 2012 Louna Kiuru neuvontalakimies, tiiminvetäjä

Yritysnimellä on väliä miksi? Markkinointiviestinnän Viikko 2012 Louna Kiuru neuvontalakimies, tiiminvetäjä Yritysnimellä on väliä miksi? Markkinointiviestinnän Viikko 2012 Louna Kiuru neuvontalakimies, tiiminvetäjä Toiminimi toiminimi on nimi, jota elinkeinonharjoittaja käyttää toiminnassaan (toiminimilaki)

Lisätiedot

Laki tavaramerkkilain muuttamisesta

Laki tavaramerkkilain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti Annettu Helsingissä 22 päivänä joulukuuta 1995 Laki tavaramerkkilain muuttamisesta muutetaan 10 päivänä tammikuuta 1964 annetun tavaramerkkilain (7/64) 14 :n 1 momentin

Lisätiedot

Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään?

Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään? TIETOSUOJASELOSTE Yleistä Jotta voimme palvella sinua parhaamme mukaan, edellyttää se että keräämme ja käsittelemme joitakin sinua koskevia tietoja. Arvostamme kuitenkin yksityisyyttäsi ja olemme sitoutuneet

Lisätiedot

HE 35/2009 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi verkkotunnuslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 35/2009 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi verkkotunnuslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi verkkotunnuslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi verkkotunnuslakia sen soveltamiskäytännössä saatujen kokemusten

Lisätiedot

YRITTÄJÄ SAI PITÄÄ VARAAMANSA VERKKOTUNNUKSET Korkein hallinto-oikeus ratkaisi verkkotunnuksia (domain-nimiä) koskevan kiistan täysin yrittäjän vaatimusten mukaisesti. KHO katsoi korkeimpana oikeusasteena,

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi verkkotunnuslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi verkkotunnuslakia. Ehdotuksen mukaan vähintään 15 vuotiailla henkilöillä

Lisätiedot

Turvaamistoimet Markkinaoikeudessa Kolster-info Tampere 23.9.2015

Turvaamistoimet Markkinaoikeudessa Kolster-info Tampere 23.9.2015 Turvaamistoimet Markkinaoikeudessa Kolster-info Tampere 23.9.2015 Jyrki Nikula Director, IP Legal & Trademarks Mikä on turvaamistoimi? Oikeudenkäymiskaaren 7 luku käsittelee turvaamistoimia Immateriaalioikeutta

Lisätiedot

AINEETTOMAN OMAISUUDEN HUOLTOKIRJA

AINEETTOMAN OMAISUUDEN HUOLTOKIRJA AINEETTOMAN OMAISUUDEN HUOLTOKIRJA 1 Tämä huoltokirja on tarkoitettu yrityksesi aineettoman omaisuuden tunnistamiseen, oman osaamisen ja työn tulosten suojaamiseen sekä niiden hallintaan ja hyödyntämiseen.

Lisätiedot

Euroopan yhteisöjen virallinen lehti. (Säädökset, jotka on julkaistava)

Euroopan yhteisöjen virallinen lehti. (Säädökset, jotka on julkaistava) L 113/1 I (Säädökset, jotka on julkaistava) EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 733/2002, annettu 22 päivänä huhtikuuta 2002, aluetunnuksen.eu perustamisesta (ETA:n kannalta merkityksellinen

Lisätiedot

Riidat ja riskit internetissä. Käytännöllinen katsaus

Riidat ja riskit internetissä. Käytännöllinen katsaus Riidat ja riskit internetissä Käytännöllinen katsaus Verkkotunnus? www.nestespoil.com.com pääte WIPO:n UDRP riidanratkaisumenettely: the UDRP Administrative Procedure is only available for disputes concerning

Lisätiedot

Muuntamislomaketta koskevia huomautuksia

Muuntamislomaketta koskevia huomautuksia SISÄMARKKINOIDEN HARMONISOINTIVIRASTO (SMHV) Tavaramerkit ja mallit Muuntamislomaketta koskevia huomautuksia Yleisiä huomioita Tämä muuntamislomake on sisämarkkinoiden harmonisointiviraston (SMHV; Office

Lisätiedot

Ohjeita rekisteröidyn yhteisömallin uudistamislomaketta varten

Ohjeita rekisteröidyn yhteisömallin uudistamislomaketta varten SISÄMARKKINOIDEN HARMONISOINTIVIRASTO (SMHV) Tavaramerkit ja mallit Ohjeita rekisteröidyn yhteisömallin YLEISIÄ HUOMAUTUKSIA Tämä lomake on Sisämarkkinoiden harmonisointiviraston (SMHV) laatima ja perustuu

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 14.7.2016 C(2016) 4407 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 14.7.2016, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 600/2014 täydentämisestä kolmansien maiden

Lisätiedot

Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään?

Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään? TIETOSUOJASELOSTE Yleistä Jotta voimme palvella sinua parhaamme mukaan, edellyttää se että keräämme ja käsittelemme joitakin sinua koskevia tietoja. Arvostamme kuitenkin yksityisyyttäsi ja olemme sitoutuneet

Lisätiedot

Laki lasten kanssa toimivien vapaaehtoisten rikostaustan selvittämisestä

Laki lasten kanssa toimivien vapaaehtoisten rikostaustan selvittämisestä Laki lasten kanssa toimivien vapaaehtoisten rikostaustan selvittämisestä 1 Lain tarkoitus Tämän lain tarkoituksena on suojella alaikäisten henkilökohtaista koskemattomuutta ja siten edistää ja turvata

Lisätiedot

TAVARAMERKIT. Tuulimarja Myllymäki, PRH

TAVARAMERKIT. Tuulimarja Myllymäki, PRH TAVARAMERKIT Tuulimarja Myllymäki, PRH Mikä tavaramerkki on? Tavaran tai palvelun kaupallinen tunnus tuotteen/palvelun erottamiseksi muiden vastaavista = Erottamisväline Yksinoikeus / kielto-oikeus Yksinoikeus

Lisätiedot

Sofor Oy:n asiakasrekisterin henkilörekisteriseloste

Sofor Oy:n asiakasrekisterin henkilörekisteriseloste 2018 :n asiakasrekisterin henkilörekisteriseloste Asiakasrekisterin henkilörekisteriseloste Sivu 2 (5) Sisältö: Rekisterinpitäjä 3 Rekisterin nimi 3 Tietojen käsittelyn tarkoitus 3 Rekisterin tietosisältö

Lisätiedot

TIETOSUOJASELOSTE. Yleistä. Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään? Mitä henkilötietoja minusta kerätään ja mistä lähteistä?

TIETOSUOJASELOSTE. Yleistä. Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään? Mitä henkilötietoja minusta kerätään ja mistä lähteistä? TIETOSUOJASELOSTE Yleistä Jotta voimme palvella sinua parhaamme mukaan, edellyttää se, että keräämme ja käsittelemme joitakin sinua koskevia tietoja. Arvostamme kuitenkin yksityisyyttäsi ja olemme sitoutuneet

Lisätiedot

TCP/IP-protokollat ja DNS

TCP/IP-protokollat ja DNS TCP/IP-protokollat ja DNS Oma nimi Raportti pvm Sisällys 1 TCP/IP...1 1.1 TCP-protokolla...1 1.2 IP-protokolla...1 2 DNS-järjestelmä...1 2.1 Verkkotunnukset...2 2.2 Nimipalvelimet...2 2.2.1 Nimenselvitys...2

Lisätiedot

Nimi: Tuomas Hujala Sähköposti: tuomas.hujala. Puhelin: Sähköposti: tietosuoja

Nimi: Tuomas Hujala Sähköposti: tuomas.hujala. Puhelin: Sähköposti: tietosuoja TIETOSUOJASELOSTE 1. Rekisterinpitäjä Nimi: Sosiaali- ja terveysalan lupa ja valvontavirasto Valvira Osoite: PL 210, 00281 HELSINKI (Mannerheimintie 103 B) Muut yhteystiedot: puh. 0295 209 111(vaihde),

Lisätiedot

Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään?

Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään? TIETOSUOJASELOSTE Yleistä Jotta voimme palvella sinua parhaamme mukaan, edellyttää se että keräämme ja käsittelemme joitakin sinua koskevia tietoja. Arvostamme kuitenkin yksityisyyttäsi ja olemme sitoutuneet

Lisätiedot

REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10

REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 Salon kaupunki, 8.2.2019 3479/07.01.01.02.00/2018 REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 Laatimispvm: 10.12.2018 Lue täyttöohjeet ennen rekisteriselosteen täyttämistä. Käytä tarvittaessa liitettä.

Lisätiedot

Konkreettisia etuja aineettomista oikeuksista

Konkreettisia etuja aineettomista oikeuksista Konkreettisia etuja aineettomista oikeuksista www.kolster.fi Kolster on IPR-asiantuntija Kolster Oy Ab on teollisoikeuksiin tai laajemmin immateriaalioikeuksiin (IPR, Intellectual Property Rights) erikoistunut

Lisätiedot

Nimi Tampereen kaupunki, kiinteistötoimi. Aila Taura p. 050 351 8256 Marjut Malo-Siltanen p. 040 801 6776 ja Jaana Rimpi-Muhonen p.

Nimi Tampereen kaupunki, kiinteistötoimi. Aila Taura p. 050 351 8256 Marjut Malo-Siltanen p. 040 801 6776 ja Jaana Rimpi-Muhonen p. Henkilötietolain (523/99) 10 :n mukainen REKISTERISELOSTE 1. Rekisterinpitäjä (tarvittaessa eli jos rekisterinpitäjällä ei toimipaikkaa EU:n alueella, myös edustaja) Nimi Tampereen kaupunki, kiinteistötoimi

Lisätiedot

REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10

REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 Laatimispvm: 7.6.2011 Lue täyttöohjeet ennen rekisteriselosteen täyttämistä. Käytä tarvittaessa liitettä. 1. Rekisterinpitäjä Nimi Salon kaupunki liikuntapalvelut

Lisätiedot

Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään?

Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään? TIETOSUOJASELOSTE Yleistä Jotta voimme palvella sinua parhaamme mukaan, edellyttää se, että keräämme ja käsittelemme joitakin sinua koskevia tietoja. Arvostamme kuitenkin yksityisyyttäsi ja olemme sitoutuneet

Lisätiedot

OSAKEKAUPPAKIRJA. Lappeenrannan kaupungin. Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy:n. välillä. (jäljempänä Kauppakirja )

OSAKEKAUPPAKIRJA. Lappeenrannan kaupungin. Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy:n. välillä. (jäljempänä Kauppakirja ) OSAKEKAUPPAKIRJA Lappeenrannan kaupungin ja Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy:n välillä (jäljempänä Kauppakirja ) 1. Kaupan osapuolet 1.1 Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy (y-tunnus 0433221-3), Valtakatu 44,

Lisätiedot

PRH:n rooli ja tehtävät kansainvälisessä rekisteröintijärjestelmässä. (Olli Teerikangas Yksikön esimies)

PRH:n rooli ja tehtävät kansainvälisessä rekisteröintijärjestelmässä. (Olli Teerikangas Yksikön esimies) PRH:n rooli ja tehtävät kansainvälisessä rekisteröintijärjestelmässä (Olli Teerikangas Yksikön esimies) Haagin sopimus Haagin sopimus on vuodelta 1925, Geneven asiakirjan (1999) mukaan : Sopimus mallien

Lisätiedot

Rekisteröi arvokas tavaramerkkisi. yksinoikeudella sinulle. Neuvontalakimies Tuulimarja Myllymäki, PRH

Rekisteröi arvokas tavaramerkkisi. yksinoikeudella sinulle. Neuvontalakimies Tuulimarja Myllymäki, PRH Rekisteröi arvokas tavaramerkkisi yksinoikeudella sinulle Neuvontalakimies Tuulimarja Myllymäki, PRH Tavaramerkki voi olla IKUINEN Tavaramerkin suunnittelu Merkin valinnassa lukuisia vaihtoehtoja Alusta

Lisätiedot

BUSINESSWEB PALVELUN TILAUS JA SOPIMUS

BUSINESSWEB PALVELUN TILAUS JA SOPIMUS Sivu 1 / 4 Uusi sopimus Muutos voimassa olevaan BusinessWeb sopimukseen BusinessWeb sopimuksen purku (irtisanominen) Asiakas täyttää harmaannetut kohdat. Tähdellä merkityt ovat pakollisia. Asiakkaan tiedot

Lisätiedot

REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10

REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 Laatimispvm: 5.1.2010 Lue täyttöohjeet ennen rekisteriselosteen täyttämistä. Käytä tarvittaessa liitettä. 1. Rekisterinpitäjä Nimi Salon kaupunki, Ympäristönsuojeluyksikkö

Lisätiedot

Tietosuojaseloste (5)

Tietosuojaseloste (5) 1.10.2017 1(5) Tietosuojaseloste Tässä tietosuojaselosteesta (jäljempänä tietosuojaseloste ) on kuvattu henkilötietojen käsittelykäytännöt, mukaan lukien kuvaus kerätyistä henkilötiedoista ja niiden käsittelytavoista.

Lisätiedot

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy:n tietosuojaseloste koskien Urkundplagioinnintunnistusohjelmaa

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy:n tietosuojaseloste koskien Urkundplagioinnintunnistusohjelmaa Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy:n tietosuojaseloste koskien Urkundplagioinnintunnistusohjelmaa Sisältää EU:n tietosuoja-asetuksen mukaiset vaatimukset (artiklat 13, 14 ja 30) Laadittu: 14.05.2018 1.

Lisätiedot

REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10

REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 Salon kaupunki 3470/07.01.01.02.00/2018 REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 Laatimispvm: 9.2.2017 Lue täyttöohjeet ennen rekisteriselosteen täyttämistä. Käytä tarvittaessa liitettä. 1. Rekisterinpitäjä

Lisätiedot

Kooste tietoyhteiskuntakaaren (917/2014) verkkotunnuksia koskevista pykälistä

Kooste tietoyhteiskuntakaaren (917/2014) verkkotunnuksia koskevista pykälistä Kooste tietoyhteiskuntakaaren (917/2014) verkkotunnuksia koskevista pykälistä I OSA YLEISET SÄÄNNÖKSET 1 luku Lain tavoitteet ja määritelmät 3 Määritelmät Tässä laissa tarkoitetaan: 21) suojatulla nimellä

Lisätiedot

Annettu Helsingissä 2. päivänä helmikuuta 1979. Toiminimilaki. Yleiset säännökset.

Annettu Helsingissä 2. päivänä helmikuuta 1979. Toiminimilaki. Yleiset säännökset. Annettu Helsingissä 2. päivänä helmikuuta 1979 Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 0 Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 Toiminimilaki Yleiset säännökset. Toiminimellä tarkoitetaan nimeä,

Lisätiedot

REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10

REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 Lue täyttöohjeet ennen rekisteriselosteen täyttämistä. Käytä tarvittaessa liitettä. REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 Laatimispvm: 22.9.2014 250/07.01.01.02.01/2013 1. Rekisterinpitäjä Nimi

Lisätiedot

Tavaramerkkien erottamiskyky. Kolster Info -aamiaisseminaari 25.3.2014 Rake-Sali Joose Kilpimaa

Tavaramerkkien erottamiskyky. Kolster Info -aamiaisseminaari 25.3.2014 Rake-Sali Joose Kilpimaa Tavaramerkkien erottamiskyky Kolster Info -aamiaisseminaari 25.3.2014 Rake-Sali Joose Kilpimaa Rekisteröinnin yleiset edellytykset Sekoitettavuus Erottamiskyky Tavaramerkkilaki 2 luku 13 : Rekisteröitävän

Lisätiedot

URL-osoitteiden suunnittelu

URL-osoitteiden suunnittelu Tim Berners-Lee: Jos olisin arvannut kuinka suosittu Webistä tulee, olisin yrittänyt keksiä URL-osoitteiden alkuosalle jonkin toisen muodon. http-alkuosa on hankala erityisesti puhelinkeskusteluissa. URL

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Oikeudellisten ja sisämarkkina-asioiden valiokunta 15. toukokuuta 2001 PE 294.946/8-14 TARKISTUKSET 8-14 LAUSUNTOLUONNOS: Arlene McCarthy (PE 294.946) Ehdotus Euroopan parlamentin

Lisätiedot

Lue täyttöohjeet ennen rekisteriselosteen täyttämistä. Käytä tarvittaessa liitettä.

Lue täyttöohjeet ennen rekisteriselosteen täyttämistä. Käytä tarvittaessa liitettä. REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 Päiväys: 25.6.2008 Lue täyttöohjeet ennen rekisteriselosteen täyttämistä. Käytä tarvittaessa liitettä. 1. Rekisterinpitäjä Nimi Intrum Justitia Oy Y-tunnus

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. lokakuuta 2014 (OR. en) Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. lokakuuta 2014 (OR. en) Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. lokakuuta 2014 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2014/0313 (NLE) 14254/14 EHDOTUS Lähettäjä: Saapunut: 27. lokakuuta 2014 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: Asia:

Lisätiedot

IBAN JA BIC MAKSUJENVÄLITYKSESSÄ

IBAN JA BIC MAKSUJENVÄLITYKSESSÄ IBAN JA BIC MAKSUJENVÄLITYKSESSÄ 5.7.2015 1 IBAN JA BIC maksujenvälityksessä Sisällysluettelo 1 IBAN... 2 1.1 Rakenne... 2 1.2 Validointi... 2 1.3 Käyttö... 3 1.3.1 IBAN saapuvissa maksuissa... 3 1.3.2

Lisätiedot

ALOITA BRÄNDIN RAKENTAMINEN TAVARAMERKISTÄ. Tuulimarja Myllymäki neuvontalakimies, tavaramerkki- ja mallilinja Patentti ja rekisterihallitus

ALOITA BRÄNDIN RAKENTAMINEN TAVARAMERKISTÄ. Tuulimarja Myllymäki neuvontalakimies, tavaramerkki- ja mallilinja Patentti ja rekisterihallitus ALOITA BRÄNDIN RAKENTAMINEN TAVARAMERKISTÄ Tuulimarja Myllymäki neuvontalakimies, tavaramerkki- ja mallilinja Patentti ja rekisterihallitus BASS-olut, rekisteröity Englannissa 1876- Tavaramerkki voi olla

Lisätiedot

FI LIITE I LIITE HAKEMUS REKISTERÖIDYKSI VIEJÄKSI Euroopan unionin, Norjan, Sveitsin ja Turkin yleisiä tullietuusjärjestelmiä varten ( 1 )

FI LIITE I LIITE HAKEMUS REKISTERÖIDYKSI VIEJÄKSI Euroopan unionin, Norjan, Sveitsin ja Turkin yleisiä tullietuusjärjestelmiä varten ( 1 ) FI LIITE I LIITE 22 06 HAKEMUS REKISTERÖIDYKSI VIEJÄKSI Euroopan unionin, Norjan, Sveitsin ja Turkin yleisiä tullietuusjärjestelmiä varten ( 1 ) 1. Viejän nimi, täydellinen osoite ja maa, yhteystiedot

Lisätiedot

Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään?

Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään? TIETOSUOJASELOSTE Yleistä Jotta voimme palvella sinua parhaamme mukaan, edellyttää se että keräämme ja käsittelemme joitakin sinua koskevia tietoja. Arvostamme kuitenkin yksityisyyttäsi ja olemme sitoutuneet

Lisätiedot

TAVARAMERKIT. Ann-Marie Pesu, PRH

TAVARAMERKIT. Ann-Marie Pesu, PRH TAVARAMERKIT Ann-Marie Pesu, PRH Mikä tavaramerkki on? Tavaran tai palvelun kaupallinen tunnus tuotteen/palvelun erottamiseksi muiden vastaavista = Keino erottua Yksinoikeus / kielto-oikeus Yksinoikeus

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 169/2010 vp. Hallituksen esitys laiksi Suomen keskusviranomaisesta

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 169/2010 vp. Hallituksen esitys laiksi Suomen keskusviranomaisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 169/2010 vp Hallituksen esitys laiksi Suomen keskusviranomaisesta eräissä elatusapua koskevissa kansainvälisissä asioissa, laiksi elatusvelvoitteita koskevan neuvoston asetuksen soveltamisesta

Lisätiedot

Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään?

Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään? TIETOSUOJASELOSTE Yleistä Jotta voimme palvella sinua parhaamme mukaan, edellyttää se että keräämme ja käsittelemme joitakin sinua koskevia tietoja. Arvostamme kuitenkin yksityisyyttäsi ja olemme sitoutuneet

Lisätiedot

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy:n tietosuojaseloste koskien opinnäytetöiden sähköisen järjestelmän henkilörekisteriä.

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy:n tietosuojaseloste koskien opinnäytetöiden sähköisen järjestelmän henkilörekisteriä. Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy:n tietosuojaseloste koskien opinnäytetöiden sähköisen järjestelmän henkilörekisteriä. Sisältää EU:n tietosuoja-asetuksen mukaiset vaatimukset (artiklat 13, 14 ja 30) Laadittu:

Lisätiedot

ASIAKASSOPIMUS. Näyttelijöiden Tekijänoikeusjärjestö -Skådespelarnas Upphövsrättsorganisation FILMEX, myöh. Filmex ja

ASIAKASSOPIMUS. Näyttelijöiden Tekijänoikeusjärjestö -Skådespelarnas Upphövsrättsorganisation FILMEX, myöh. Filmex ja ASIAKASSOPIMUS Näyttelijöiden Tekijänoikeusjärjestö -Skådespelarnas Upphövsrättsorganisation FILMEX, myöh. Filmex ja VIRALLINEN NIMI JA HENKILÖTUNNUS (MYÖS TAITEILIJANIMI, JOS KÄYTÄT SITÄ) myöh. Näyttelijä

Lisätiedot

TAVARAMERKKIASETUS 29.5.1964/296

TAVARAMERKKIASETUS 29.5.1964/296 TAVARAMERKKIASETUS 29.5.1964/296 (muut. 26.3.1976/271, 3.12.1976/943, 23.2.1979/209, 13.2.1981/133, 16.12.1983/997, 20.3.1992/258, 22.12.1995/1702, 22.3.1996/188, 13.4.2000/370) 1 LUKU Tavaramerkkirekisteri

Lisätiedot

LIITE EASAn LAUSUNTOON 06/2012. KOMISSION ASETUS (EU) N:o.../..

LIITE EASAn LAUSUNTOON 06/2012. KOMISSION ASETUS (EU) N:o.../.. EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, XXX [...](2012) XXX luonnos LIITE EASAn LAUSUNTOON 06/2012 KOMISSION ASETUS (EU) N:o.../.. annettu XXX Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 216/2008 mukaisesti

Lisätiedot

HE 219/2004 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tavaramerkkilakia.

HE 219/2004 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tavaramerkkilakia. HE 219/2004 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tavaramerkkilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tavaramerkkilakia. Ehdotetut muutokset perustuvat

Lisätiedot

REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10

REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 Laatimispvm: _22.12.2015_ Lue täyttöohjeet ennen rekisteriselosteen täyttämistä. Käytä tarvittaessa liitettä. 1. Rekisterinpitäjä Nimi Lappeenrannan kaupunki

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.9.2013 COM(2013) 633 final 2013/0312 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS luvan antamisesta Yhdistyneelle kuningaskunnalle jatkaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi verkkotunnuslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi verkkotunnuslakia. Ehdotuksen mukaan vähintään 15 vuotiailla henkilöillä

Lisätiedot

Naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunta LAUSUNTOLUONNOS. naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunnalta

Naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunta LAUSUNTOLUONNOS. naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunnalta EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunta 8.10.2010 2010/0067(CNS) LAUSUNTOLUONNOS naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunnalta oikeudellisten

Lisätiedot

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy:n tietosuojaseloste koskien Helpdesk-palveluita

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy:n tietosuojaseloste koskien Helpdesk-palveluita Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy:n tietosuojaseloste koskien Helpdesk-palveluita Sisältää EU:n tietosuoja-asetuksen mukaiset vaatimukset (artiklat 13, 14 ja 30) Laadittu: 14.5.2018 1. Rekisterinpitäjä

Lisätiedot

Google Cloud Print -opas

Google Cloud Print -opas Google Cloud Print -opas Versio 0 FIN Kuvakkeiden selitykset Tässä käyttöoppaassa käytetään seuraavaa kuvaketta: Käyttövinkit kertovat, miten eri tilanteissa on toimittava tai miten kutakin toimintoa voi

Lisätiedot

Mikä on internet, miten se toimii? Mauri Heinonen

Mikä on internet, miten se toimii? Mauri Heinonen Mikä on internet, miten se toimii? Mauri Heinonen Mikä on Internet? Verkkojen verkko Muodostettu liittämällä lukuisia aliverkkoja suuremmaksi verkoksi Sivustojen tekemiseen käytetään kuvauskielta HTML

Lisätiedot

Viestintäviraston EPP-rajapinta

Viestintäviraston EPP-rajapinta Viestintäviraston EPP-rajapinta EPP - Extensible Provisioning Protocol EPP on XML- pohjainen protokolla EPP:llä tarkoitetaan RFC-dokumenteissa määriteltyä tapaa liittyä rekisterin (registry) ylläpitäjän

Lisätiedot

OHJEET SISÄMARKKINOIDEN HARMONISOINTIVIRASTOSSA (TAVARAMERKIT JA MALLIT) SUORITETTAVAAN YHTEISÖN TAVARAMERKKIEN TUTKINTAAN OSA C VÄITEMENETTELY

OHJEET SISÄMARKKINOIDEN HARMONISOINTIVIRASTOSSA (TAVARAMERKIT JA MALLIT) SUORITETTAVAAN YHTEISÖN TAVARAMERKKIEN TUTKINTAAN OSA C VÄITEMENETTELY OHJEET SISÄMARKKINOIDEN HARMONISOINTIVIRASTOSSA (TAVARAMERKIT JA MALLIT) SUORITETTAVAAN YHTEISÖN TAVARAMERKKIEN TUTKINTAAN OSA C VÄITEMENETTELY JAKSO 2 IDENTTISYYS JA SEKAANNUSVAARA LUKU 5 HALLITSEVAT

Lisätiedot

asuntoluottodirektiivin mukaisista luotonvälittäjiä koskevista notifikaatioista

asuntoluottodirektiivin mukaisista luotonvälittäjiä koskevista notifikaatioista EBA/GL/2015/19 19.10.2015 Ohjeet asuntoluottodirektiivin mukaisista luotonvälittäjiä koskevista notifikaatioista 1 1. Noudattamista ja ilmoittamista koskevat velvoitteet Näiden ohjeiden asema 1. Tämä asiakirja

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 14/2013

Määräykset ja ohjeet 14/2013 Määräykset ja ohjeet 14/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi 09 183 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Majoitusliikkeen asiakasrekisterin tietosuojaseloste täyttöohjeineen

Majoitusliikkeen asiakasrekisterin tietosuojaseloste täyttöohjeineen Majoitusliikkeen asiakasrekisterin tietosuojaseloste täyttöohjeineen MATKAILU- JA RAVINTOLAPALVELUT MaRa ry MERIMIEHENKATU 29, FI-00150 HELSINKI tel. +358 9 6220 200 fax +358 9 6220 2090 www.mara.fi www.restamark.fi

Lisätiedot

Laitteessa tulee olla ohjelmisto tai uudempi, tarvittaessa päivitä laite

Laitteessa tulee olla ohjelmisto tai uudempi, tarvittaessa päivitä laite TW-EAV510: PORTTIOHJAUS (VIRTUAL SERVER) ESIMERKISSÄ VALVONTAKAMERAN KYTKEMINEN VERKKOON Laitteessa tulee olla ohjelmisto 5.00.49 tai uudempi, tarvittaessa päivitä laite OPERAATTORIN IP---OSOITE - Jotta

Lisätiedot

Kyläverkkokoulutus 1.9.2011. Noora Hakola Maaseutuelinkeino-osasto Maaseutu- ja rakenneyksikkö

Kyläverkkokoulutus 1.9.2011. Noora Hakola Maaseutuelinkeino-osasto Maaseutu- ja rakenneyksikkö Kyläverkkokoulutus 1.9.2011 Maaseutuelinkeino-osasto Maaseutu- ja rakenneyksikkö Sivu 1 16.9.2011 Kyläverkkohankkeet ja lisävaroilla rahoitettavat laajat laajakaista hankkeet HankeVNA 22 : - Yleishyödyllisen

Lisätiedot

Perustietoa IMIstä 1. IMI-TIETOA JA -APUA PERUSTIETOA IMISTÄ... 2

Perustietoa IMIstä 1. IMI-TIETOA JA -APUA PERUSTIETOA IMISTÄ... 2 Perustietoa IMIstä 1. IMI-TIETOA JA -APUA... 2 2. PERUSTIETOA IMISTÄ... 2 2.1. MIKÄ IMI ON?... 2 2.2. MITEN IMI TOIMII?... 3 2.3. YLI KIELIMUURIN... 3 2.4. IMIN TOIMIJAT... 4 2.4.1. TOIMIVALTAISET VIRANOMAISET...

Lisätiedot

Puhujina: Asiamies, VT Keijo Kaivanto, AKHA TALOYHTIÖ 2013

Puhujina: Asiamies, VT Keijo Kaivanto, AKHA TALOYHTIÖ 2013 Riidanratkaisumenettelyt asuntoosakeyhtiössä ja hyvä hallintotapa Puhujina: Asiamies, VT Keijo Kaivanto, AKHA 1 Hyvä hallintotapa Yhdenvertaisuusperiaate Läpinäkyvyys Ennakointi Ei vielä erillistä suositusta

Lisätiedot

Viestintäviraston päätös käyttöoikeuden myöntämisestä pilotointikäyttöön

Viestintäviraston päätös käyttöoikeuden myöntämisestä pilotointikäyttöön Päätös 1 (5) Dnro: 23.8.2017 1153/952/2017 Sosiaali- ja terveysministeriö PL 33 00023 Valtioneuvosto Hakemuksenne 7.8.2017 (Lasse Ilkka) Viestintäviraston päätös käyttöoikeuden myöntämisestä pilotointikäyttöön

Lisätiedot

REKISTERIIN MERKITTÄVISTÄ YRITYKSISTÄ JA YHTEISÖISTÄ

REKISTERIIN MERKITTÄVISTÄ YRITYKSISTÄ JA YHTEISÖISTÄ MÄÄRÄYS OHJE Päivämäärä Nro 23.10.2007 AKE 92/2007 Sisältöalue Ajoneuvojen rekisteröinti Toimivallan säädösperusta Laki Ajoneuvohallintokeskuksesta 2 Kohderyhmät Rekisteröintitehtävien suorittajat Voimassaoloaika

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 6.10.2015 COM(2015) 483 final 2015/0234 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Maailman kauppajärjestön ministerikokouksessa esitettävästä Euroopan unionin kannasta siltä osin kuin on

Lisätiedot